Page 1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Τίτλος προγράμματος: Διαμόρφωση σχολικής αυλής- «Αλλάζουμε» Υπεύθυνη προγράμματος: Τσίγκου Αλεξάνδρα Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Σαμπάνης Βασίλης Ντόντης Βασίλης Ρούσσου Δέσποινα Νοδαράκη Νίκη Ταμπουρά Παρασκευή Γιαμαλάκη Σοφία Σοφουλάκη Κυριακή Μπότσαρης Νικόλαος Πίψος Ιωάννης Αναστασάκη Κωνσταντίνα


Περιγραφή Στην αρχή της σχολικής χρονιάς όλοι οι συνάδελφοι διατυπώσαμε μία κοινή επιθυμία να αλλάξουμε το σχολείο και να εκπονήσουμε από κοινού ένα πρόγραμμα. Η επιθυμία αυτή θα ύπηρξε μία μοναδική ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υλοποίησουμε το όραμά μας από κοινού. Κάθε συνάδελφος που συμμετείχε στο πρόγραμμα ανέλαβε να φέρει σε πέρας έργο το οποίο ανταποκρινόταν στις ικανότητές τους. Η κυρία Νίκη Νοδαράκη και η Δέσποινα Ρούσσου οργάνωσαν το πρόγραμμα, ο κύριος Ντόντης Βασίλης ανέλαβε να μας καθοδηγήσει σε ότι απαιτούσε κατασκευαστικές γνώσεις, ο κύριος Σαμπάνης Βασίλης μοιράστηκε τις γνώσεις του για τη δημιουργία λαχανόκηπου. Η προαναφερθείσα κατανομή αρμοδιοτήτων είναι ενδεικτική, καθώς δεν είναι ούτε λεπτομερής ούτε και τυπική, Στην πραγματικότητα λειτουργήσαμε όπως στο αυθόρμητο παιχνίδι των παιδιών οι ρόλοι κατανέμονται φυσικά και αβίαστα. Μέσα λοιπόν, από αυτό το 'αυθόρμητο παιχνίδι” ξεκινήσαμε το σχεδιασμό και την εκπόνηση του προγράμματός μας.

Στόχοι 

να σχεδιάσουμε παιχνίδια στο προαύλιο του σχολείου.

να δημιουργήσουμε έναν κήπο.

να φτιάξουμε γωνιές οι οποίες θα είναι αφιερωμένες σε συγκεκριμένη θεματολογία. Για παράδειγμα, να δημιουργήσουμε το δέντρο του αθλητισμού.

να συνεργαστούμε.

να βγουν οι μαθητές από τις τάξεις και να δημιουργήσουν


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ Οι μαθητές κλήθηκαν να φυτέψουν μαρούλια στον κήπο του σχολείου. Έγινε η απαραίτητη προετοιμασία του εδάφους από τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια ανοίχτηκαν μικρές τρύπες. Οι μαθητές φύτεψαν μαρούλια και στη συνέχεια ανά τακτά διαστήματα ανέλαβαν να τα ποτίζουν και να αφαιρούν τα αγριόχορτα. Δυστυχώς τα μαρούλια δεν αναπτύχτηκαν καθώς το έδαφος δεν ήταν κατάλληλο. Ακόμη η χιονόπτωση που ακολούθησε τα έκαψε. Την Άνοιξη λοιπόν, αξιοποιήσαμε την εμπειρία της πρώτης προσπάθειας και αποφασίσαμε να φυτέψουμε ντοματιές σε πλαστικά μπουκάλια. Αφήσαμε τους βλαστούς εκεί και στη συνέχεια δόθηκαν στα παιδιά.

Μεταφύτευση σπόρων


Φροντίζουμε τον λαχανόκηπο


Καλλιέργεια ντομάτας


Βότανα

Αφιέρωμα στην καλλιέργεια των βοτάνων και της συμβολής στην υγεία μας


LAND ART Η δραστηριότητα είχε ως βασικό στόχο οι μαθητές να δημιουργήσουν αξιοποιώντας υλικά της φύσης. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την τέχνη γενικότερα. Αρχικά μάζεψαν τα υλικά με τα οποία ήθελαν να δουλέψουν και στη συνέχεια τα ομαδοποίησαν προκειμένου να εργαστούν. Η εποχή του χρόνου διευκόλυνε τη συλλογή λουλουδιών. Στη συνέχεια εργάστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα έπρεπε να φτιάξει κάτι από κοινού. Δεν υπήρχε κανένας περιορισμός. Απόλαυσαν ιδιαίτερα αυτή τη δραστηριότα. Την επόμενη μέρα στενοχωρήθηκαν όταν συνειδητοποίησαν ότι τα έργα τους δεν ήταν στη θέση τους, καθώς καταστράφηκαν από κάποιους μαθητές του σχολείου. Αυτό το γεγονός έγινε η αφορμή να συζητήσουμε για την απώλεια και τον τρόπο διαχείρησής αυτής. Επαναλάβαμε τη δράση αρκετές φορές στη διάρκεια της σχολικης χρονιάς.

Συλλογή υλικών για τη δημιουργία Land Art


ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΠΑΓΚΑΚΙΑ Οι μαθητές αυτή τη φορά είχαν ως αποστολή να βάψουν τα παγκάκια του σχολείου. Αρχικά όλα τα τμήματα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έτριψαν τα παγκάκια. Την επόμενη μέρα κάθε τάξη ανέλαβε να βάψει ένα χρώμα. Το πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε. Στόχος μας είναι του χρόνου πέρα από διαφορετικό χρώμα, κάθε παγκάκι να αποκτήσει ένα συμβολισμό. Για παράδειγμα, ένα παγκάκι θα ονομαστεί το παγκάκι της φιλίας.


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΑ Στη συνέχεια οι μαθητές όλων των τάξεων συνεργάστηκαν και χρωμάτισαν τα λάστιχα, τα οποία τοποθετήθηκαν στην αυλή του σχολείου. Η αρχική σκέψη ήταν να φτιάξουμε κήπο και να φυτευτούν λουλούδια μέσα σε αυτά. Όμως παρέμειναν αναξιοποίητα ώσπου μία μέρα μέσα από το αυθόρμητο παιχνίδια των παιδιών βρήκαν τον προορισμό τους. Άλλες μέρες έφτιαχναν εμπόδια, άλλες φορές τα χρησιμοποίησαν για να κάνουν διαγωνισμούς.


ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Στο χώρο αυτό τοποθετήθηκαν πλάκες μέσα στο χώμα. Στόχος ήταν να κατασκευαστεί ένα μονομάτι με διακλαδώσεις που να περνά μέσα από τα δέντρα. Κάθε δέντρο θα είναι αφιερωμένο σε μία θεματική ενότητα. Για παράδειγμα, ένα δέντρο θα είναι αφιερωμένο στις παγκόσμιες μέρες, όπως την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.


Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά


Το δέντρο του αθλητισμού Περιγραφή Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δέντρο του αθλητισμού. Οι ρίζες του δέντρου φτιάχνονται από λέξεις που συνοψίζουν τα χαρακτηριστικά – ιδέες, αρετές, αρχές - τα οποία καλλιεργούν, εξελίσσουν και δημιουργούν τον ολοκληρωμένο αθλητή-άτομο. Τα φύλλα-καρποί του δέντρου είναι οι αθλητές των διαφόρων εποχών που διακρίθηκαν, όχι απαραίτητα με μετάλλια και παγκόσμια ρεκόρ και έχουν μείνει στην ιστορία. Στοχοθεσία Η ενθάρρυνση των παιδιών, μέσω της ιστορίας των αθλητών που θαυμάζουν, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και μέσω αυτού να καλλιεργήσουν αρετές και να αποκτήσουν ιδεώδη που θα θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξή τους ως ολοκληρωμένα άτομα. Υλικά Χρώματα, πινέλα, χαρτικά. Εκτέλεση – Εφαρμογή Ορμώμενοι από την σχετική ενότητα του βιβλίου της γλώσσας, τα παιδιά της Ε τάξης συγκέντρωσαν πληροφορίες για αθλητές που θαυμάζουν αλλά και άλλους σπουδαίους αθλητές από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα. Έγινε παρουσίαση των αθλητών στην τάξη με κείμενα και εικόνες και επιλέχθηκαν είκοσι αθλητές από διάφορα αθλήματα. Μέσα από συζήτηση, καταλήξαμε στα χαρακτηριστικά εκείνα που τους βοήθησαν να γίνουν αυτό που έγιναν και οι λέξεις αυτές αποφασίστηκε να αποτελέσουν τα συστατικά που θα έδιναν τροφή, μέσα από τις ρίζες, για την ανάπτυξη του δέντρου. Οι λέξεις και φωτογραφίες των αθλητών εκτυπώθηκαν και πλαστικοποιήθηκαν. Επιλέχθηκε ένας εξωτερικός τοίχος και ζωγραφίστηκε ο κορμός ενός δέντρου, οι ρίζες και τα κλαδιά του μέσα στον ορίζοντα Την τελευταία μέρα και στα πλαίσια της εορταστικής εκδήλωσης λήξης της σχολικής χρονιάς, ξεκινήσαμε τη γιορτή μας με τα παιδιά της τάξης να παρουσιάζουν, σε ζευγάρια, τους αθλητές. Το ένα έκανε μια παρουσίαση του αθλητή ενώ το άλλο έδειχνε την φωτογραφία του και στη συνέχεια την κολλούσε στα κλαδιά του δέντρου ως φύλλο, μαζί με την αντίστοιχη λέξη-αρετή που την κολλούσε στις ρίζες του δέντρου. Με το τέλος της παρουσίασης είχε ολοκληρωθεί μπροστά τους το δέντρο του αθλητισμού.


Αλλάζουμε την αυλή του σχολείου μας- 3ο ΔΣ Ασπροπύργου  

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Αλλάζουμε την αυλή του σχολείου μας- 3ο ΔΣ Ασπροπύργου  

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Advertisement