Page 1

Άνω Λιόσια 21/6/2017 9Ο Νηπ/γείο Άνω Λιοσίων ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: « Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ» Δημητρούλη Ανθή- Κανελλά Βασιλική- Σταλιμέρου Μαρία

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Ο φίλος μας το δάσος», πραγματοποιήθηκε από τα δύο υποχρεωτικά πρωινά τμήματα και το ολοήμερο τμήμα του 9ου Νηπιαγωγείου Άνω Λιοσίων, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2017. Αφορμή έναρξης προγράμματος ο πίνακας του Κλοντ Μονέ «Οι παπαρούνες».


ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Τα νήπια:  Να προσεγγίσουν την έννοια του δάσους ως οικοσύστημα.  Να γνωρίσουν τα βιοτικά και αβιοτικά στοιχεία ενός δάσους και την σημασία τους για την ύπαρξη και την διατήρησή του.  Να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν όλοι οι οργανισμοί να επιβιώσουν στις ίδιες συνθήκες (θερμοκρασία, φυσικά φαινόμενα, υψόμετρο, βλάστηση κ.α.)  Να αντιληφθούν την αλληλεπίδραση φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος.  Να προσεγγίσουν την έννοια των τροφικών αλυσίδων.  Να αντιληφθούν την χρησιμότητα και την σπουδαιότητα του δάσους για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.  Να αντιληφθούν την ανάγκη προστασίας των φυτών και των ζώων.  Να σκεφτούν τρόπους προστασίας του δάσους και να μάθουν πώς η πολιτεία φροντίζει γι’ αυτό.  Να γνωρίσουν επαγγέλματα σχετικά με το δάσος.  Να υιοθετήσουν θετική στάση και συμπεριφορά προς το φυσικό περιβάλλον.  Να γνωρίσουν το δάσος μέσα από την ελληνική μυθολογία.  Να γνωρίσουν το δάσος μέσα από πίνακες ζωγραφικής.  Να ακούσουν και να επεξεργαστούν σχετικά ποιήματα, μύθους και παραμύθια.  Να ακούσουν και να αναγνωρίζουν ήχους του δάσους και γενικότερα της φύσης.  Να γνωρίσουν και να αναγνωρίζουν μυρωδιές του δάσους (θυμάρι, ρίγανη, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, δυόσμος, μέντα).  Να έρθουν σε επαφή με φυσικά υλικά και να τα μετασχηματίσουν.  Να αναπτύξουν την σωματική και καλλιτεχνική τους έκφραση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.


 Να πειραματιστούν με φυσικά υλικά, να διερευνήσουν και να γνωρίσουν βασικές ιδιότητες τους.  Να γνωρίσουν και να σκεφτούν τρόπους συλλογής πληροφοριών και παρουσίασής τους στην ομάδα.  Να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν συναισθήματα.  Να μάθουν να συνεργάζονται, να αποκτούν πρωτοβουλίες, να εκφράζουν ιδέες και να επινοούν τρόπους υλοποίησης τους.  Να αναπτύξουν δεξιότητες δημιουργικής γραφής.  Να αναπτύξουν την μαθηματική σκέψη. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια. Σε κάθε ζευγάρι δίνουμε 4-6 εικόνες. Τα παιδιά καλούνται να τις βάλουν σε λογική σειρά (μαθηματική σκέψη).  Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια. Σε κάθε ζευγάρι δίνουμε 4-6 εικόνες. Τα παιδιά καλούνται να τις βάλουν σε μια σειρά, να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία και να την αφηγηθούν (δημιουργική σκέψη και προφορική έκφραση).  Δημιουργία αλφαβηταρίου ζώων με δίστιχα (φωνολογική επίγνωση, ομοιοκαταληξία).  Παρατήρηση εικόνων με ζώα σε διάφορα περιβάλλοντα, περιγραφή, έκφραση συναισθημάτων.  Δημιουργία ποιημάτων, μελοποίησή τους.  Δημιουργία ιστοριών, θεατρικού έργου.  Δημιουργία βιβλίου.  Παρατήρηση και καταγραφή των φυτών και των δέντρων του σχολικού κήπου.  Επίσκεψη, παρατήρηση και δραστηριότητες στο πεδίο (Κ.Π.Ε Λαυρίου, Πάρνηθα)  Συλλογή θησαυρών στα πεδία και δημιουργία έκθεσης με κατασκευές, αφίσες, ζωγραφιές, χειροτεχνίες.


Μετράμε τον κορμό του δέντρου

Γνωρίζουμε τα βότανα

Δημιουργίες 2

Πίνουμε νερό από την πηγή

Δημιουργίες με θησαυρούς του δάσους

Καταγράφουμε τα φυτά του σχολικού κήπου


Αφίσα για το δάσος

Περιμένοντας την πυροσβεστική


Ιστορίες που φτιάξαμε με τα παιδιά

ΕΝΑΣ ΣΠΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ Μια φορά κι ένα καιρό ο αέρας φύσηξε ένα μικρό σπόρο, τον σήκωσε ψηλά και τον άφησε στο χώμα ένος κήπου. Μετά ήρθε η βροχή και τον πότισε κι εκείνος κρύφτηκε μέσα στην γη για να ζεσταθεί. Μετά ο αέρας έφερε κι άλλο χώμα και τον σκέπασε καλά. Την άνοιξη που τον ζέστανε ο ήλιος, στύλωσε τα ποδαράκια του στο χώμα κι έβγαλε το κεφαλάκι του έξω. Κοίταξε γύρω του και είπε: «Τι όμορφα που είναι εδώ! Πού βρίσκομαι;» «Βρίσκεσαι στον κήπο μας» του είπε μια φουντωτή ροδιά. «Εσείς γιατί είστε μεγάλοι:; Πότε θα μεγαλώσω κι εγώ;» τη ρώτησε. «Κάνε λίγη υπομονή. Θα σε ζεστάνει ο ήλιος κι άλλο, θα σε ποτίσει η βροχή, θα βγάλεις κλαδιά και φύλλα και σιγά σιγά θα γίνεις σαν κι εμάς.» του είπε η αχλαδιά. «Κι εγώ τι δέντρο θα γίνω;» ρώτησε ο σπόρος.» «Ποια ήταν η μαμά σου;» «Ήταν μια μηλιά» «Τότε μηλιά θα γίνεις κι εσύ.» Και ήρθε το καλοκαίρι και το μικρό φυτό μεγάλωσε κι έβγαλε κλαδιά και φύλλα κι έγινε μια όμορφη μηλιά κι έφτιαξε κόκκινα μήλα.

ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ Μια φορά κι ένα καιρό ζούσε μια αρκούδα σ’ ένα δάσος ψηλά στο βουνό. Είχε τη φωλιά της σ’ ένα βράχο, μια σπηλιά, και είχε και μωρά. Μια μέρα που βγήκε για φαγητό, είδε ένα κυνηγό να την σημαδεύει. Ένιωσε φοβισμένη και τρομαγμένη και σκέφτηκε τα παιδάκια της. Τι θα γίνονταν αν την σκότωνε ο κυνηγός; Ευτυχώς ο κυνηγός αστόχησε και έτσι γλίτωσε η αρκούδα και γύρισε στη φωλιά της. Πέρασε καιρός και τα παιδιά της μεγάλωσαν κι έβγαιναν μόνα τους έξω για τροφή και παιγνίδι. Κάποια μέρα που ήταν με άλλες αρκούδες ήρθαν άνθρωποι και έριξαν ένα δίχτυ και έπιασαν μια αρκούδα. Τότε όλες οι άλλες, με τα νύχια τους έσκισαν το δίχτυ και ελευθέρωσαν την αιχμάλωτη αρκούδα και έδιωξαν μακριά τους ανθρώπους. Από τότε κατάλαβαν οι αρκούδες ότι ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι ο άνθρωπος.


Ποιήματα που φτιάξαμε με τα παιδιά. Βάλαμε μουσική και τα κάναμε τραγούδι.

ΛΥΚΟΣ Ένας λύκος πονηρός ούρλιαζε καμαρωτός την αγέλη για να βρει για να ψάξουν για τροφή -Λύκε, λύκε είσαι εδώ; - είμαι εδώ και πεινώ -τι θα φάς ; τι θα φας; - Ψάχνω για μικρά ζωάκια σκιουράκια, κατσικάκια. Αυτά θα φάω, γιατί πεινάω. Λύκε λύκε είσαι εδώ; φωλιά μου ψάχνω να βρώ. Πάω να ξεκουραστώ και βαθειά να κοιμηθώ Λύκε , λύκε είσαι εδώ εγώ να ξέρεις σ’ αγαπώ.


ΤΟ ΔΑΣΟΣ Ένα δάσος φουντωτό Εγώ πολύ το αγαπώ Έχει δέντρα ψηλά Που έχουν τα ζώα φωλιά Εκεί στο δάσος έχει ζώα Άπειρα όπως τα πουλιά Που όλα έχουνε φωλιά Έχει και πολλά λουλούδια Που μοιάζουν με τραγούδια Μέλισσες παίρνουν το μέλι Και το πάνε στην κυψέλη Έχει και ποταμάκια που ζούνε μέσα βατραχάκια Το δάσος το προσέχουμε και δεν το καταστρέφουμε


Αλφαβητάρι και ποιηματάκια για τα ζώα Α

Αρκούδα, αρκούδα με την μυτερή μουσούδα

Β

Ένας βούβαλος χοντρός σαν μπαλάκι στρογγυλός

Γ

Γατούλα με τρίχωμα απαλό πόσο πολύ σε αγαπώ.

Δ

Δρυοκολάπτης στο λεπτό κάνει τρύπες στον κορμό.

Ε

Ένα ελάφι στο βουνό τρώει χόρτο δροσερό.

Ζ

Ζουζουνάκι ζωηρό ζουζουνίζει στο λεπτό.

Η

Ημίονο το λέμε αλλιώς το μουλάρι το γνωστό

Θ

Θαλασσοπούλι μου ωραίο το καλοκαίρι θα σε δω

Ι

Ιπποπόταμος χοντρός δες πώς παίζει στο νερό

Κ

Κοάλα πολλά περπατούν σιγά σιγά.

Λ

Λύκος στο βουνό περπατά καμαρωτός.

Μ

Μία μύγα που πετάει το φαγάκι μου θα φάει


Ν

Νυχτερίδα ανάποδα κρεμιέται σαν αυτή αποκοιμιέται.

Ξ

Ο ξιφίας κολυμπάει και η μύτη του τρυπάει

Ο

Ουραγκοτάγκος δες πηδά κει ψηλά στην μπανανιά

Π

Ποντικίνα πονηρή έφαγε όλο το τυρί

Ρ

Ρινόκερος για μύτη έχει ξίφος μυτερό

Σ

Η σαύρα μας η Σάρα τα έκανε μαντάρα

Τ

Ταύρος δυνατός είναι τόσο αγριωπός

Υ

Η Ύαινα η βρωμερή τρώει ότι ψόφιο βρει

Φ

Η φάλαινα ρουφά το νερό και το πετά από την τρύπα της ψηλά

Χ

Η χελώνα είναι αργή μα και έξυπνη πολύ.

Ψ

Η ψείρα στα μαλλάκια πάει στα παιδάκια

Ο φίλος μας το δάσος  

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε στο 9ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Ο φίλος μας το δάσος  

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε στο 9ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Advertisement