Page 1

Nr. 15 15. September 2011

Aktuelt Spania - MER ENN 20 ÅR PÅ COSTABLANCA!

Stor Boksegalla på Benidorm Palace

Åpent fra kl. 1200

GR

AT i

S


God eller selvgod? Gro H. Brundtland sa en gang, at det er typisk norsk å være god. Dette har tydligvis gått inn hos en del nordmenn, som hoverer over, at mens økonomien går overstyr i mange land, ”fordi disse ikke er i stand til å forvalte den”, renner Norge over av penger. Kanskje landsmoderen heller skulle brukt utrykket ”selvgod”. Sannheten er at Norge vant århundredes lottogevinst i Nordsjøen. For se hvordan det hadde sett ut uten. I landet er ca 800.000 mennesker ansatt i offentlig sektor, og rundt 600.000 mennesker er i en alder hvor de “skulle” ha jobbet, men ikke gjør det, og ca 800.000 mennesker er ansatt i privat sektor. Altså, i et land med 4,9 millioner mennesker er det kun 800.000 som er produktive/verdiskapende. og utviklingen fortsetter den gale veien. Flere får jobb i det offentlige, mens privat sektor ansetter færre. Om 20 år vil 50.000 færre jobbe i industrien og 300.000 flere jobbe i offentlig sektor, heter det i en rapport som Statisitisk Sentralbyrå har laget. Dvs at langt mer enn 1 million arbeidstakere skal lønnes av et stadig mindre antall skatteytere i privat sektor. Denne økende ubalansen må subsidieres med stadig flere oljepenger. Og nå holder vi alderspensjonene unna... Sagt på en annen måte, vi er neppe bedre enn mange av de andre landene som i dag sliter med økonomi og statsgjeld. Forskjellen er at Staten har råd til å brødfø størstedelen av befolkningen pga naturressurser (olje

og laks) og kun derfor. Påstanden om at Norge trenger arbeidsinnvandring skyldes nettopp den svulmende offentlige sektoren. Hadde man halvert offentlig sektor, så hadde man hatt nok arbeidere i tillegg til at man hadde fått frie midler som kunne brukes på infrastruktur, skoler og andre fornuftige formål som vil skape merverdi i fremtiden. Nå er det jo sånn at partier som ønsker en sterk statsmakt, bestemmer. Alle i offentlig sektor har god grunn til å stemme på dem. Alle som ikke jobber har også god grunn til å stemme på dem. Det er faktisk sensasjonelt at de ikke oppnår en langt større andel av stemmene enn de gjør. Det vi ser rundt oss i verden i dag, bør være et kraftig varsko om å forandre kurs. Dersom ikke offentlig sektor kommer ned på et akseptabelt nivå, vil hele velferdssamfunnet i Norge bryte sammen, den dagen kassa er tom. De som tror verdiene fra havet vil vare evig, vil få sjokk den dagen virkeligheten siger inn. Ved å fortsette den politkken vi ser i dag, vil man redusere den totale velferden i Norge i et langsiktig perspektiv. Skatte- og avgiftsnivået er allerede så høyt, at det neppe er særlig mer å hente. Samtidig er det et etterslep på utbygging og rehabilitering av infrastruktur, som alene vil sluke hele oljefondet, dersom man fortsetter å skyve problemene foran seg.

Aktuelt Spania • side 2

Red.


FORSIDEBILDE:

Aktuelt Spania Nr. 15 - 20. Årgang Utgiver/Editorial: Postadresse/Direcciòn:

Actual Costablanca S.L. Aktuelt Spania Camino de la Cantera nº 12, 03581 Albir Tlf: 634 182 240/672 955 034 www.aktueltspania.net

NIF: Kontortid/ Horario de oficina: Annonsebestilling/ Anuncios:

B54516927

Redaktør/Redactor:

Tom Bjørnø redaksjonen@aktueltspania.net

Design & Layout/ Diseño y Maquetación

Webansvarlig Medarbeidere/ Colaboradores

Trykkeri/Impreso: Depósito legal nº.:

2 4 6

Leder Nyheter Økonomi

8-9 Den botaniske hagen

Man.-fre. kl. 10.00 - 14.00 Tlf: 693 738 521 / 634 182 240 salg@aktueltspania.net

Marianne Hoelstad layout@aktueltspania.net Karoline E. Hoelstad karoline@aktueltspania.net

10-13 Stor Boksegalla

Michal Hoelstad michal@aktueltspania.net K.J. Hermanrud pottemaker47@yahoo.co.uk Solfried Gjelsten s.gjelsten@gmail.com Mediaprint A-659.1994

14 20 24

Godt for hjertet Prosjektet som slår sprekker Advokaten - skatt ved kjøp av bolig i Spania

28-29 Historie: Jødenes historie i Spania 30 32 34 38 39 40-46 48 49

VI SNAK KE NORS R K

Gravid og norsk i Spania Markedsplassen Bokanmeldelse Kinoguide Kultur Kommunene TV-program Tog/busser Viktige telefonnummer/Annonsørguiden

Tannlege Spanske priser Spesialist på tannimplantater Egen kundeparkering

965 854 463 www.solident.es Avenida Alfonso Puchades 15, Benidorm, vis-á-vis Clinica Benidorm

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 3

Ny oppdater t nettside!


NYHETER Aktuelt Spania holder deg oppdatert om det som skjer i Spania. Siste nytt lokalt og regionalt

Ryanair mot Spania, igjen...

I et vedtak fra spanske luftfartsmyndigheter heter det at Ryanair må betale erstatning til en voksen og et barn på fire år, etter at selskapet nektet dem adgang til flyet på en innenriksrute, fordi barnet manglet identifikasjon med foto. Faren hadde kjøpt to tur/ returbilletter fra Valencia til Palma de Mallorca, men selskapets personale i Valencia nektet fireåringen adgang fordi hun kun hadde “Libro de Familia” identifikasjon. Dette er et dokument for hele familien, men uten fotos.

c a colás

Din spanske svensktalende advokat i Altea

abogados

Hugo gutierrez Colás Abogado · Lawyer · Advokat

(+34) 646 860 529 @ hugo@colas-abogados.com

Ryanair sier de holder seg til sine egne regler, som sier barn under 16 år, må ha fullgod ID, selv om de reiser sammen med en voksen. Spanske regler sier at det ikke er nødvendig på innenriksflyvninger. Derfor er det irske lavprisselskapet bedt om å betale en erstatning på 250 euro til mannen som kompensasjon, fordi de mistet flyreisen. Det er liten tvil om at myndighetene har rett, fordi EUreglene klart sier at hvert enkelt land bestemmer hvilke sikkerhetsregler som skal gjelde, og at flyselskapene har å holde seg til dem. Spanske regler sier at barn under 14 år ikke trenger ID med foto på innenriksflyvninger. Ryanair sier i en kommentar at de ikke vil akseptere ID for barn som er uten foto, og sier passasjerene samtykker i dette under bestillingsprosedyren når de bestiller billetter.

Krever tiltak mot ledigheten

Positive tiltak for gründere og handelsmenn er nødvendig for å stimulere næringslivet. Hun ber ordføreren om å jobbe med effektive tiltak samt foreslå ulike tiltak for å få ned ledigheten. Kommunen kan for eksempel redusere eller fjerne avgifter, som på utplassering av bord og stoler, reklame på markiser og skilt etc. Over 100 næringsdrivende i kommunen har undertegnet et protestskriv mot næringslivets vilkår i Alfaz del Pi. For å forbedre kvalifikasjonene og opplæring av ansatte vil hun også doble av dagens budsjett for yrkesrettet opplæring. PP vil også oppfordre regjeringen til å øke sin bistand og undertegne samarbeidsavtaler med næringslivet.

Skolestart med bismak

PSOE vil ha AVE

Sosialminister Leire Pajin har kunngjort at den sosialistiske regjeringen i Madrid støtter planene om å bygge AVE høyhastighetsbane mellom flyplassen i Alicante og Valencia med stopp i Benidorm, altså en helt nye linje langs kysten. Pajín sa at den nåværende økonomiske situasjonen krever nye måter å tenke på, og spesielt for å håndtere de økonomiske ressursene til de enkelte regionsregjeringene. Bygging av ny jernbane vil også være et middel mot arbeidsledigheten. Ministeren markerte at det haster å skape arbeidsplasser, og at det er viktig å utforme en ny økonomisk modell som vil redusere dagens ledighet.

Stemningen i spanske klasserom er langt fra på topp i det nye skoleåret som nettopp har startet. Lærerne i de offentlige skolene er rasende over en rekke innstrammingstiltak som de frykter vil tappe kvaliteten på utdanningen. Tusenvis av lærere, foreldre og studenter marsjerte gjennom Madrid onsdag 7. september for å protestere mot personellkutt.

Stengt ute nye låser - sikkerhetslåser - ring Safeguard lockmaker - ingen kjøretillegg

OGSÅ AUTOMATISKE PORTER

Tel/fax: 96 588 8681 / Mob: 626 891 453 www.safeguardspain.com

www.colas-abogados.com Tfno: (+34) 966.446.819 · fax: (+34) 966.868.314 Paseo del mediterráneo 1 · desPacho 3 cP: 03590 · altea (alicante)

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 4

Ny oppdater t nettside!


Lærerne planlegger også å demonstrere i andre regioner som Navarra i nord, Galicia i nordvest og Castilla-La Mancha i det sentrale Spania. Utdanningen i Spania er for det meste styrt av regionale myndigheter, hvorav mange sliter med store underskudd. Under press for å kutte kostnader, må færre lærere tilbringe flere timer i klasserommet dette året. Fagforeningene sier tusenvis av lærere risikerer å miste jobben. I Madrid varslet man en streik på åpningsdagen for offentlige videregående skoler 14 september.

og i følge observatører er det trolig at denne vil ta så lang tid, at man ikke rekker å komme i gang før valget. PP er naturlig nok redd for at en fellende dom mot Camps kan virke uheldig for valgutfallet. Til tross for indisier og det påtalemyndigheten karakteriserer som bevis, fortsetter Camps å erklære seg «helt uskyldig».

Voldsom skogbrann ved Fuengirola

Camps vil utsette rettssaken Et team av advokater har jobbet intenst med å overbevise påtalemyndigheten slik at rettssaken mot tidligere regionspresident i Valencia, Francisco Camps blir utsatt til etter valget 20. november. Dette gjør de ved å bestride bevisene i et lydbåndopptak fra en samtale mellom to forretningsmenn som sterkt indikerer at Camps har en rolle i den såkalte Gurthel-skandalen. Retten må behandle henvendelsen fra advokatene

Flere hundre personer måtte evakuere da det brøt ut en kraftig skogbrann i byen Mijas mellom Fuengirola og Malaga. Kraftig vind gjorde at skogbrannen spredde seg raskt, og spanske myndigheter måtte kalle inn brannmenn fra hele landet for å hjelpe til med slukningsarbeidet. Det brant bare noen få kilometer på høyden bak

Din lokale rørlegger Drikkevann rett fra kranen

Vi tilbyder alt inden for Vannrensning Klima anlegg Gas & elektrisk vannvarmer

Flere forskjellige løsninger vi har garantert en som passer

PANASONIC Klima anlegg

Elektrisk gulvvarme Baderooms renovering Solvarme anlegg Tilbygning Nybygning

÷20%

Gælder kun Juni & July 2011

Elflex varmemåtter Varme der giver mening.

Ombygning Elektrikker arbejde Mure arbejde

Ring og få svar på dine spørgsmål

Todo Agua - 965 889 923 / 628 313 212 Aktuelt Spania • side 5

Sjømannskirken ved Fuengirola, og mye mye aske og sot blåste mot kirken. Det bor rundt 20.000 nordmenn spredt langs Costa del Sol. Mange i områdene som nå ble berørt av brannen. Flere hus brant ned, blant annet feriehjemmet til en Stavangerfamilie, som hadde bygget seg et prakthus for bare fem år siden.

Windows 8 er på vei Langs veien mot et bedre operativsystem har Microsoft nå kunngjort at oppstartstiden for Windows 8 skal ned. Mange ting ble gjort for at Windows 7 skulle starte raskt, og disse blir naturlig nok videreført. I tillegg ble utviklerne nødt til å finne på noe lurt. Løsningen ble en mellomting mellom en normal oppstart og en oppstart fra dvalemodus. Det som skjer i Windows 8 når du skrur av er at systemet stenger ned det aller meste, men selve kjernen blir satt i dvale. Dette krever mindre av maskinen, ettersom en full dvalesesesjon krever en god del lagringskapasitet, siden alt som ligger i korttidsminnet må lagres. I tillegg skal antall nødvendige omstarter ved oppdatering reduseres. Betaversjonen av Windows 8 er rett rundt hjørnet.


Ø KO NOMI Nyheter om finans- børs- og privatøkonomi nasjonalt og internasjonalt. Har du innspill, nyheter eller bare et spørsmål, send gjerne en mail til aktueltspania@gmail.com Hellas ut av euro? Sjefen for Den europeiske sentralbanken (ECB) Jean-Claude Trichet ber landene i eurosonen om å iverksette de vedtatte redningspakkene snarest mulig for å få bukt med gjeldsproblemene i regionen. En fullstendig og rettidig gjennomføring av 21. juli-avtalen mellom regjeringssjefer og myndigheter er helt essensielt, sa Trichet til finanskomiteen i EU-parlamentet mandag. I juli ble eurolandene enige om en ny hjelpepakke til gjeldsrammede Hellas på totalt 159 milliarder euro. Men Finland truer med å hoppe av støtteprogrammet dersom landet ikke får sikkerhet for lånene, og frykten øker for at andre land vil følge finnenes eksempel. Usikkerheten omkring dette øker forsikringspremiene for gresk gjeld, vesentlig. Credit default swaps for gresk statsgjeld smalt, i følge CMA Datavision, opp med 20,77 prosent til 4.721,95 torsdag, etter spekulasjoner og snakk om at Hellas kan være på vei ut av eurosamarbeidet. Og at euro vil bli erstattet med landets gamle valuta drakmer. Med credit default swaps på 4.721 betyr det at premien på å forsikre seg mot tap som følge av mislighold eller kursfall da er på 47,21 prosent. Renten på 2-årige statsobligasjoner steg samtidig til håpløse 55 prosent mens 10-års renten steg til 20,13 prosent. Den tyske finansministeren, Wolfgang Schaeuble, har sagt at Hellas må oppfylle sine forpliktelser for å være med i eurosamarbeidet.

I følge Reuters la han til at Tyskland står klar til å hjelpe, men hvis ikke Hellas oppfyller de kravene som er stilt til landet, av EU, ESB og IMF, kan ikke landet få mer hjelp. Det er da kommet til det punktet at Hellas enten blir satt under administrasjon, eller må forlate eurosamarbeidet. Sannsynligheten for at Hellas skal misligholde statsgjelden skvatt samtidig opp til 91,57 prosent. Den forrige rekorden var fra 18. juli da sannsynligheten for mislighold steg til 87,24 prosent, rett i forkant av den foreløpige gjeldsløsningen. Nå er det imidlertid verre enn noen gang, skal vi tro dagens notering i kredittmarkedet. Sannsynligheten for at Spania og Italia skal misligholde sin statsgjeld lå også over noteringene fra 18. juli. I obligasjonsmarkedet forverres tilliten til italiensk statsgjeld betydelig. Til tross for støttekjøp fra ESB på syv milliarder euro, trolig hovedsakelig av italienske og spanske obligasjoner, steg avkastningen på italienske tiåringer med et kvart prosentpoeng. Aksjekursene for italienske banker har samtidig falt betydelig. Euroen fortsatte å svekke seg, og pr 9. september ble euro notert til 7,52 mot norske kroner.

Norske kroner tok av Det voldsomme kronerallyet i begynnelsen av september ble startet av den danske valutastrategen Jens Nordvig, som mandag kveld, mens børsene i USA var stengt pga ”Labour Day”, antydet at norske og svenske kroner kunne være aktuelle ”safe heavens” C/ Conde de Altea 66 Bajo. Local 1 03590 Altea, Spain

vil for 9,95 € Spis så mye Spare Ribs du * 1 drikke Dagens meny 9,95 € inkl.

Tlf: 965 845 261 Email: laterraza@live.nl Web:laterrazaaltea.com

Aktuelt Spania • side 6

for valutainvestorer som grøsser ved tankene på euro og amerikanske dollar, og de problemene disse valutaene står overfor. Kommentaren ble fanget opp da børsene våknet til liv tirsdag morgen, og store summer ble kjøpt inn i norske kroner. Den sterke kronen skaper hodebry for Norges Bank, som kan måtte sette ned rentene igjen i motsetning til hva de hadde håpet. Den sterke kronen, sammen med overraskende svak inflasjon i august, gjør at flere og flere analytikere mener renten må ned før den kan gå opp.

Redusert forbruk Salget av bensin og diesel gikk i juli måned ned med henholdsvis 8,4 og 6,6 prosent I forhold til juli i fjor. Dette til tross for at fartsgrensene på motorveiene ble hevet til 120km/t igjen. Eksperter sier at dette bekrefter at dårligere råd blant forbrukerne er viktigere enn å dempe fartsgrensene. Faktisk var nedgangen i juli større enn reduksjonen man så da fartsgrensen ble redusert. Forbruket av drivstoff har sunket kontinuerlig i Spania siden 2007.

Tregere vekst

Den spanske sparebankforeningen FUNCAS varsler svakere spansk vekst enn tidligere antydet. Den siste prognosen går ut på at økonomien vil øke med 0,7 prosent i år, mens den siste prognosen var 0,9 prosent. BBVA sier veksten i siste kvartal bare vil bli på 0,1 prosent. Det svake nivået på veksten fører til at arbeidsledigheten fortsetter å øke. I august ble mer enn 50.000 nye arbeidstakere ledige.

Innbruddsoffer fikk bot En kjemiker A Coruña har fått 600 euro i bot etter å ha vært utsatt for innbrudd. Grunnen er at påtalemyndighetene mener sikkerhetstiltakene til kjemikeren hadde for dårlige sikkerhetstiltak. Blant annet manglet lokalets inngangsdør ekstra sikkerhetslås for å hindre innbrudd. Spesialist i: Ovnsstekt lammeskulder, svineskanke og spareribs. Fersk fisk

Restaurante Casa Juan Calle Pau Casals, 7 - Albir - Tel. 96 686 55 97 www.restaurantecasajuanalbir.com Åpent alle dager untatt mandag


Børsblikket Frykter gresk konkurs En mulig gresk tragedie eskalerer på børsene, der tunge, europeiske banker raser 10-14 prosent. Renten på greske 2-åringer er oppe i 67 prosent. Strateger frykter at verdensøkonomien går inn i ny, Lehman-lignende resesjon. Spekulasjoner går ifølge Bloomberg ut på at Tyskland forbereder seg på gresk mislighold, og at representanter for Angela Merkels regjering diskuterer hvordan den skal demme opp for tyske banker om Hellas mislykkes i å møte vilkårene for budsjettkutt som ligger i redningspakken.

Vi kjøper og selger nyere bruktbiler Se vårt store utvalg Vi tar din bil i innbytte Eget verksted for vedlikehold og reparasjoner av alle merker Vi ordner alt av papirarbeid og dokumenter også til biltilsynet

www.eurocarslanucia.com Åpningstider: Avda. Acasias, 2 Man. - Fre. 09.00 - 13.30 03530 La Nucia & 16.00 - 18.30 Tel/Fax 96 687 38 60

Markedet er i ekstrem frykt. Det er problemer i eurosonen som driver sentimentet. I Oslo har hovedindeksen falt med mer enn 20 prosent i år. Strømmen av dårlige nyheter synes ustanselig. På det verste under finanskrisen ble Oslo Børs handlet til en forward pris/bok på 0,88. Skal vi ned dit, må hovedindeksen falle ytterligere 25 prosent, skriver Stig Myrseth i sin rapport 12. september. Mens aksjemarkedene sliter, faller også oljeprisene, etter at prognoser for forbruk er jekket ned, særlig i USA. Men vi ser også at flere land i Europa, ikke minst Spania, stadig bruker mindre drivstoff på grunn av dårligere økonomiske tider. Norske kroner har hatt en sterk periode, men svekker seg nå, særlig mot dollar.

Kulinariske nytelser på vår intime hageterrasse! NÅ HAR VI LUNSJÅPENT IGJEN!

- A la carte - 4 retters meny - alt inkludert 23€ NÅ: Åpent fra 13.00 - 15.30 og fra 19.00 TIRSDAG STENGT

TABERNA ANDALUZA Nyt våre måltider i en typisk andalusisk atmosfære Noen av våre spesialiteter: Dampede blåskjell - hvitløksreker - ris og hummer - eggerøre med spekeskinke - lammekoteletter dagsfersk fisk Avda. del Albir, 147 - Playa del Albir Tel: 966 867 079 - lagiralda@clalbir.org

Aktuelt Spania • side 7

Ctra.Altea - La Nucia(cv 760) km 5 Tel: 96 689 68 30 lavillaromana@telefonica.net


Besøk den botaniske hagen Fra 25. september til den 30 oktober stiller Hanna Glauner ut noen av sine skulpturer i den botaniske hagen til Klein-Schreuder fundasjonen, Cami del Pinar 23 i Alfaz del Pi. Hanna Glauner bor sammen med sin mann, en pensjonert ortopedisk kirurg, i Moraira. Hun gir kasserte verktøy og kjøkkenutstyr et nytt liv som del av en skulptur. Hun får mye hjelp fra ektemannen som lærte seg sveising for å kunne hjelpe henne. Fagene hun velger har en tendens til å være tragisk. Men dette hindrer henne ikke i ha en humoristisk måte å presentere emnet.

H

agene er åpne for 20 mål i Alfaz del Pi, etter at de hadde publikum på søndager gått av med pensjon. Først tegnet de 10.00 til 14.00, og på og oppførte huset sitt på eiendommen. hverdager etter avtale Så startet Johannes arbeidet med å på telefon 966 860 230. designe hageanlegget, mens Johanna Inngangsbilletten sto for utvalget av Mot slutten er 2 euro pr passende trær og person. planter. For å sikre av 2003 ble vannforsyningen, enne parkens parken åpnet for ble hagen koblet til historie finner allmenheten. v a n n i n g s s y s t e m e t vi starten på i for landbruket. 1996 da det hollandske Neste oppgave var å restaurere de ekteparet Johannes århundregamle historiske terrassene, Klein og Johanna bancales. I tillegg ble døde frukttrær Schreuder kjøpte en fjernet, jorda pløyet og det ble anlagt temmelig forfallen over 800 meter med stier gjennom appelsinplantasje på rundt hagen.

D

En av Hanna Glauner sine skulpturer

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 8

Ny oppdater t nettside!


alle plantene raskt. I 2002 fant den første skulpturen en fin plassering i en umoden, men allerede vakker hage. Johannes og Johanna bestemte seg nå for å åpne hagen for publikum ved å dele dens skjønnhet med andre. I 2003 opprettet de derfor stiftelsen Fundación Klein-Schreuder de la Communicidad Valencia. Stiftelsen ble oppført som eier av anlegget, og hagen er dermed sikret for fremtidige generasjoner. Mot slutten av 2003 ble parken åpnet for allmenheten. iden den gangen har en rekke skulpturer blitt innkjøpt, alltid med Smennesker og/eller dyr som tema.

Denne skulpturen til Hanna Glauner stilles også ut i den botaniske hagen å dette stadiet begynte nok naboene å undre seg over om det var en ny Pflyplass under bygging. Gjennom de

rosebusker, 100 palmer, 60 morbærtrær, 400 sypresser, 1000 ligustere og mange flere arter. Takket være god tilgang på vann og det gunstige klimaet, vokste

neste fire årene ble det plantet 400

Utvalget er gjort ut fra tanken om at kunst ikke trenger noen forklaring og at mennesket eller dyret er tilstrekkelig som emne. I tillegg til den faste skulpturutstillingen har hagen vært brukt til mange midlertidige utstillinger med lovende kunstnere. Hagen egner seg også svært godt til konserter, bryllup og andre arrangementer og har til og med hatt en frilufts klassisk konsert.

Flere naturprodukter AFA sjøtang kapsler 120 Aloe-Vera juice 1 Chitosan trekker til seg fettet som en svamp, Artisjokk ekstrakt 120 og hemmer opptaket av fett i tarmsystemet. Asparges tabletter 350 240 kaps €29,90 ab 3x €26,63 A-Z 26 vitaminer & mineraler 150 Cinnamon kap 2.000mg NY 180 forbedrer blodsirkulasjon. Tegn på dårlig bloCLA (konjungert linolsyre) 120 domløp er hukommelsessvikt, mangel på konCo-enzym Q10 40mg + vit 150 Røkelse séller olibanum ble brukt i Midtøsten sentrasjon, tretthet, kalde hender og føtter. tusenvis av år siden i populære medisin Ayurve- Co-enzym Q10 100mg mono 60 Cranberry Vital-Juice 1 da å lindre betennelse og revmatiske plager. 400 tab €20,50 ab 3x €18,50 Djevelklo 120 200 kaps €32,50 Spesialtilbud €24,50 Dvergpalme & Gresskarfrøolje300 Eple-eddik 120 Vid blum- och pollenallergi ren egyptisk EPA Fiskolje 650mg 90 forbedrer konsentrasjonen, minnet och fremsvartkumminolje med fleromättade fettsyror, Ginsengfit 200 mer prestasjons-evnene. E-vitamin, folsyra, pantotensyra och biotin. Gresskarfrøolje 130 120 kaps €15,00 ab 3x €13,50 Grønnleppet musling kapsler 150 180 kaps €9,90 ab 3x €8,90 Hårfit - för starkt, sunt Hår 150 Johannesurt + Lecitin 90 Kalsium-Magnesium 400 ikke tilsatt sukker eller konserveringsmidler. Lakseoljekapsler (500mg) 400 Glukosamin & kondroitin er en velbalansert Lutein Eyecare m/ blåbær 90 kombinasjon for sunne leddfunksjoner. 1 Litre €24,50 ab 3x €22,50 Maca-østers ekstrakt 120 150 kaps €35,90 ab 3x €32,95 90 kaps €13,95 ab 3x €12,50 Magnesium supra 400mg 120 I våre forretninger finner du mange flere helseprodukter sammen med veiledning fra våre eksperter innen helsekost. Vi tilbyr også postordresalg. Mariatistel Silybum 120 Playa Nattlysolje 500mg 150 Ayuntamiento Ayuntamiento Noni Bio-Juice 100% 1 Galerias Plaza Kräuterhaus Glorieta Aitana Kräuterhaus Sanct Bernhard OPC Kapsler 90 Sanct Bernhard Haibrusk 240 Av.G abri el M c/Dr. Calat Rød solhatt & Vitamin C 120 iró ayud Teulad a Marques de Campo Rødkløver kapsler 60 Kräuterhaus Royal Jelly 1 maneds kur 30 Sanct Bernhard P Playa Puerto Silica - for hår, hud, negler 210 DENIA c/Cop, 11 CALPE Av.Gabriel Miró, 7 MORAIRA c/Dr.Calatayud,15 Sink-gjær 180 Spirulina - blågrønn mikroalge 360 Consum Kräuterhaus Benidorm Kräuterhaus P Cam Bank Sanct Bernhard Tranebaerkapsler 90 Sanct Bernhard c/Ramón Gallud Bus Veneforbedrende tabletter 150 Deutsche Bank Vitafit - Ginkgo-Magnesium 400 tera arre bo Avda Alfaz La C Vitamin B Kompleks 120 am . del c/G Med del Pí iterr Vitamin C + sink Retard 150 aneo Deutsche Plaza Bank Calero CASCO Puerto P Vitamin C Acerola 300 K r ä u t e r h a u s Altea Paseo Vistalegre La Mata ANTIGUO Sanct Bernhard Correos P Vitamin E 400 Mar 240 PLAYA Wu-Wei-Zi & Granateple 90 ALBIR-PLAYA Av.de Albir, 15 TORREVIEJA c/Ramón Gallud,51 BENIDORM c/Gambo, 3

Kräuterhaus Sanct Bernhard

...for helsen vår!

Ginkgo-Magnesium

Chitosan

Røkelse Kapslar

Svartkumminolje Kapslar

Rosenrot Kapslar

Glukosamin

Goji Bio-Juice 100% y Kapslar

eta

erg a

c/B

N-32 2

A7

pa

Av. E uro

os

j Ale ez

rtin

Ma

Playa

Plaza Ayuntamiento

Aktuelt Spania • side 9

c/Joaquín Chapaprieta

El Po rtet

Pue r

to

c/Diana

c/Cop

Teulada

c/C orb

ntin

Calpe

kap L tab tab kap kap tab kap kap L kap kap tab kap kap kap kap kap kap tab kap kap kap kap kap kap L kap kap kap kap bot kap tab kap kap tab tab kap kap kap kap kap

Euro 19,95 11,00 8,95 12,50 7,95 11,00 15,00 25,00 18,00 8,90 10,75 28,50 7,95 24,90 21,70 7,95 12,50 12,50 9,85 9,95 9,50 12,80 16,80 8,50 16,70 9,95 26,50 22,50 22,50 11,85 19,50 29,95 8,95 10,90 12,60 11,00 10,50 20,50 7,85 8,50 10,85 24,00 12,50


Boksegalla

på Benidorm Palace Vår etterhvert verdenskjente lokale stjerne, katharina engene Thanderz på plass i ringen igjen 16. oktober, denne gang i Benidorm Palace. kathy er en hardslående ung dame det neppe er smart å legge seg ut med.

SIDEN 1987 AANKOOP VERKOOP - SERVICE SALG -- KJØP - SERVICE Tlf: 965841277 Bilverksted 966885186 TELEFOON 965841277 WERKPLAATS 966885186 N-332 Km. 155 www.automaqaltea.com N-332 KM 155 - www.automaqaltea.com Spesialisert i reparasjoner Gespecialiseerd in reparatie og en vedlikeholdvan av BMW, Mercedes, BMW, onderhoud Porsche en PorscheMercedes og klassiske biler

Kathy med et nytt trofè.

iden sist har hun blitt europamester i sin klasse og i Benidorm Palace venter VMkamp. “Kathy” har

S

Aktuelt Spania • side 10

kommet langt i sin kickbokserkarierre, og slo i sin forrige kamp, belgiske Kelic Pinson, i det som blir karakterisert som en svært hard kamp. Piston er en erfaren og


I følge en undersøkelse gjennomført av ACE, vil man forbrenne mellom 350 og 450 kalorier med en times kickboksing, selvsagt avhengig av intensiteten. Kickboksing kan også brukes som et stress lindrende hjelpemiddel. Ifølge AFPA (American F i t n e s s Professionals and Associates), frigir kickboksing hormonet endorfin, et hormon i kroppen som lindrer smerter og depresjon. Treningsøkter med kickboksing skal hjelpe deg å bygge opp din kjernemuskelatur. Disse musklene finner du hovedsaklig i magen og korsryggen. Kjernen av muskler reagerer best på øvelser som krever minimal belastning og langvarige spenninger i musklene. I kickboksing vil kjernen av muskler jobbe hele tiden, noe som i sin tur bidrar til å forbedre fleksibilitet og holdning. Hvis du har en dårlig koordinering og svake reflekser, så kan kickboksing være en løsning for deg. Kickboksing forbedrer kroppens reflekser og koordinasjon, spesielt øye-hånd koordinasjonen. Denne treningsformen er komplett.

Kampen går mot franske Elsa Hemat . VM-kampen er en av tre VMkamper, og anses som en av de mest prestisjefylte idrettsbegivenheter i Spania denne høsten.

Hva er kickboksing?

god bokser, men hun klarte ikke å overliste vår lokale heltinne i EMkampen i Torrevieja i juli. Vil du være med å heie fram Katharina til VMtittel, hold av 16. oktober. Kampen blir forøvrig overført på Eurosport.

Denne kampsporten er en stående sport, det vil si at kampen stoppes når en av deltakerne går i bakken. Kickboksing er en blanding av en utholdenhet og eleganse. I likhet med andre idretter, kan kickboksing også utføres av menn, kvinner og også barn. I de senere år har sporten utviklet seg til å bli en konkurransedyktig idrettsgren sammen med det å være en mekanisme for trening og selvforsvar. Alle som begynner med kickboksing får en sterkere og smidigere kropp. Fett erstattes av muskler mens kaloriene forsvinner som dugg for solen.

Fersk Herring og Laks

Ny butikk i Albir!

Nå også med klær fra The Earth Collection Lanas y Decoraciones

Casa Lis

Garn og Interiør

Garn & Interiør

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 11

* Strikkegarn * Heklegarn * Broderigarn * Interiør * Servietter * Stearinlys * Håndlagde glassmykker

Calle Joaquin Turina 4 / Albir v/ Costa Blanca Klinikken Tlf : 966 864 522 Mob : 672 589 455

Ny oppdater t nettside!


Man sier gjerne at svømming er den idretten som best aktiviserer alle muskelgrupper i kroppen. Det samme kan sies om kickboksing. Ingen del av kroppen din er utelatt mens du utfører denne treningen, fra de gigantiske musklene i lårene til de små muskelgruppene i hender og føtter. Bevegelsene du bruker i kickboksing fører til at hjertet pumper blodet raskere, som i sin tur, styrker hjertet progressivt. Din utholdenhet vil begyn-ne å øke, og i det lange løp, vil det også hjelpe til med å kontrollere blodtrykket. Kickboksing har en positiv innvirkning på hjerte så vel som på luftveiene. Med sine raske vridninger og

Kathy med sin trener og støttespiller Jorge Chillón

vendinger, kan kickboksing forbedre stabilitet og balanse. Etter hvert som vi blir eldre, blir vårt ganglag mer kantet og mindre støtt. Forekomsten av fall øker også med alderen på grunn av redusert stabilitet. En god balanse vil bidra til å hindre fall senere i livet, som i sin tur vil bidra til å forebygge benbrudd. Med sine raske vridninger og v e n d i n g e r, kan kickboksing forbedre stabilitet og balanse. En studie fra University of Dayton, konkluderer med at kickboksing effektivt forbedrer balanse og gange for MSpasienter. Kickboksing er ofte praktisert som

Aktuelt Spania • side 12

selvforsvar, generell trening, eller som en full-kontakt sport. Under kamp i amatørklassen har de mannlige boksere bar overkropp iført shorts og verneutstyr inkludert: munnbeskytter, hånd-wraps, boksehansker, lyskebeskytter, shin-pads, kick-støvler, og valgfri vernehjelm (vanligvis for de under 16 år). Kvinnelige boksere har overdel og brystbeskyttelse i tillegg til verneutstyr som nevnt ovenfor. . I proffklassen brukes ikke støvler, shinpads eller hjelm. I europeisk kickboksing er spark til låret tillatt å bruke, men det tillates kun lave spark. Når det gjelder tittelkamper i proffklassen er alle typer spark (high, mid og low kick) lov om ikke spesielle avtaler blir inngått ved vektkontroll. Dette var en generell gjennomgang av fordelene med kickboksing, understøttet av diverse forskningsresultater. Skal du se idretten på topplan, skal du imidlertid benytte deg av sjansen denne oktobersøndagen.


Fremtidens arkitektur

Fra 16 til 23 september vil Alfaz del Pi være møtepunkt for flere av Spanias og Europas mest annerkjente arkitekter. Et stort prosjekt, arrangert i praktbygget til fundasjonen Frax i Albir, skal munne ut i forslag om hvordan fremtidens byer, tettsteder og landskap skal kunne bli i framtiden.

Prosjektet inngår i arbeidet til en gruppe som kaller seg ”Los talleres Ph”, og denne gang kalles arrangementet Ph08. Første gangen, haddePh00, som de da kalte seg, sin premiere i Guadalest, og har siden besøkt Asturias, Galicia og Leon. Når flere av de beste arkitektene setter hverandre i stevne, vil resultatet forhåpentligvis bli noen aha-opplevelser for byplanleggerne. Det endelige målet med denne prosessen vil være å skape retningslinjene i den nye rammeplanen. Jose Maria Sanchez Garcia er utvilsomt en av de unge arkitekter referanse både innenfor og utenfor Spania og så slutter seg interessant arbeid bygget og utmerkelser som Architectural Record Design Vanguard 2009 (New York), Arkitektur omtale Awards for Emerging Architecture 2009 ( London), Young Architect Award i den siste spanske Architecture Biennalen XI. Et annet eksempel er den nye colombianske studien ”Nye Landskap” formet av Edgar Mazo, Sebastian Mejia og Luis Callejas der de har klart å presentere sin spesielle måte å forstå arkitektur og landskap. De har blant annet deltatt i viktige utstillinger som Biennale Venezia 11. Arbeidet har vunnet store internasjonale priser som nominasjon i 2010 Iakov Chernikhov (Moskva). En annen spansk studie ledet av Manuel A. Monteserín har fått et raskt fotfeste i den internasjonale arkitektureliten ved å vinne årets prestisjetunge internasjonale konkurranse for bygging av Kaohsiung Marine Kultur-og Pop Music Center i Taiwan. Man har også deltakere fra Europa: Noen er nesten ferdigutdannede arkitektustudenter eller ferdige med sine studier. Felles for dem alle er at de er plukket ut blant de beste. Rundt 60 arkitekter vil jobbe med prosekter fordelt på 6 arbeidsgrupper. Resultatet vil de dele med befolkningen i Alfaz del Pi.

Utstilling med salg av mange produkter og de nyeste katalogene

på PAVAROTTI hver dag fra KL.10.00 -16.00

Måned lige - 30 - 6 tilbud 0%

SPANSKE PRISER - priser inntil 50% lavere enn i Norge!

Leiligheter til Leie på

Cafe Pavarotti

Camino de la Cantera 12, (bak Consum) i Albir

Francisco Garcia

Villa Romantica

BYGG & HÅNDVERK

Kontakt tlf: 965 888 714

Mur - rørlegger og elektroarbeider, Vedlikehold, Rengjøring, Hagearbeid, Bygningssikkerhet.

BE OM TILBUD, INGEN FORPLIKTELSER.

Tel.: 639466938

Aktuelt Spania • side 13

Intet arbeid er for stort, og intet er for lite.


Godt for

hjertet

Spis mørk sjokolade, se morsomme filmer, unngå stressende jobber og tråkk hardt på sykkelpedalene. Det er spesialistenes råd til et sunt hjerte.

s

ærlig syklingen sto i fokus på en konferanse for hjertespesialister i Paris i august. Det er intensiteten i pedaltråkkingen som er viktig, ikke hvor lenge du sitter og sykler, ifølge en ny studie ledet av den danske hjerteforskeren Peter schnohr. Den viser at de som jevnlig sykler med høy intensitet, kan regne med å leve gjennomsnittlig 5,3 år lenger enn menn som sykler sakte, og 2,9 år lengre dersom du er kvinne. Dansken mener at en større del av vår daglige aktivitet bør være mer kraftfull. Resultatene stemmer godt overens med en annen studie som ble offentliggjort i april i år. Denne viser effekten av intervalltrening i forhold til hjerte- og karsykdommer hos ungdom. Funnene viser at kort, intens trening er veldig effektivt for å bedre risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer. Intervaltrening går kort og godt ut på å løpe raskt en kort stund for så å ”hvile” i gangfart, før en på nytt spurter på nytt.

Restaurante

Casa Vital

Vi har tapas og a la Carte

Men den minst smertefulle veien til bedre hjertehelse er kanskje den som mange av oss vil foretrekke: å nyte en bit mørk sjokolade. Ifølge forskerne reduseres risikoen for hjertesykdom med 37 prosent hos dem som spiser mye sjokolade, sammenlignet med dem som aldri rører en sjokolade. Og jo mørkere sjokoladen er, jo bedre er den for helsa, ifølge forskerne.

En

g rlen

er

t! e liv

å ikke overdrive, o f men å balansere det man r e god latt får i seg. spiser du i overkant mye mørk

Det viser seg at mørk sjokolade inneholder mer sunne plantekomponenter og antioksydanter enn frukt og fruktjuice og har langt flere gode ernæringsstoffer ved seg enn man tidligere har trodd. Mørk sjokolade bør inngå i gruppen «superfrukter», heter det nå. Vær imidlertid oppmerksom på at forskerne ikke har tatt hensyn til det høye innholdet av fett og sukker man får i

sjokolade kan vekten fort gå opp. ekspertene har også funnet bevis for den gamle tesen om at en god latter forlenger livet, faktisk har noe for seg. Humor har god effekt på blodårene, ifølge en fersk undersøkelse, som blant annet viser at blodårene utvidet seg når forsøkspersonene så en morsom film, mens de trakk seg sammen under skumle eller triste filmer....

www.casavital.com Torsdager kl. 18.00: Byvandring m/meny 30 E

Fredager vinsmaking Lørdager konsert ta kontakt for program

Vi eR på FaCeBook

seg fra sjokolade. Helsegevinsten ved å spise mørk sjokolade kan fort forsvinne hvis en samtidig legger på seg og blir i dårligere form. Men som med alt annet er kunsten

Åpent Hver dag kl. 12-16.30 og tors/fred/lørd kl. 19-23.30 Mandager stengt!

Vil du ha din annonse her? TA KONTAKT MED OSS tlf. 634 182 240 eller layout.as@gmail.com

Aktuelt Spania • side 14


SIP – Helsekortet i Valencia Alle som er eller har vært innmeldt i Social Securidad, kan og bør skaffe seg et såkalt SIP-kort. Dette er kortet som gir deg adgang til offentlige helsetjenester, herunder egen fastlege i din kommune. Ved å være ansatt et sted eller registrere deg som selvstendig næringsdrivende (autonomo), får du tildelt et registreringsnummer i trygdekassen Social Securidad. Før du søker om SIP, må du sørge for en ”padron”, et bostedsbevis fra folkeregisteret i kommunen. For å få det, må du ha en fast adresse her, og kunne legitimere denne med en leiekontrakt på spansk eller bevis på at du eier et bosted der. Husk også passet ditt. På helsekontoret får du utlevert et midlertidig SIP-kort. Med SIP - får du foruten fastlege, dekket sykehusopphold og legebesøk. Alle prøver er gratis, og du får store reduksjoner ved kjøp av reseptbelagte medisiner. Pensjonister har også gratis medisiner.

HELSENYHET:

En kongelig resolusjon som ble vedtatt av regjeringen trådte i kraft 30. august. Den har som mål å redusere ventelistene for en rekke operasjoner, i første rekke hjerteoperasjoner, øyeoperasjoner som ”grå stær” og hofte- og kneoperasjoner. Ventetiden skal ikke overgå 180 dager. Alle de autonome regionene er forpliktet til å overholde maksimal ventetid.

Men husk, du må ha et registreringsnummer fra Social Seguridad. Uten det, ingen SIP og du må nøye deg med Europeisk helsetrygdkort, som dokumenterer at du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når du oppholder deg midlertidig i et EØS-land eller Sveits. Du har rett til behandling på lik linje med oppholdslandets borgere. Kortet erstatter den tidligere papir-blanketten E 111. Har du adresse i Norge, er det svært enkelt å bestille helsekortet over nett: https://tjenester.nav.no/ helsetrygdkort/forside.no. Ventetiden oppgis til 10 dager. Har du adresse i utlandet, kan du søke om helsekortet ved å henvende deg til HELFO (Helseøkonomiforvaltningen) – tel (0047) 33 51 22 80. For å få operasjon må man innfri visse kriterier: At pasientens liv kan være i fare uten kirurgi eller kan bli deaktivert eller få en viktig reduksjon i livskvaliteten, at en operasjon vil bidra til å forlenge eller forbedre pasientens liv, eller at det ville hindre sykdommens framdrift. Resolusjon tillater helsedepartementet periodisk å revidere den maksimale ventetiden.

Aktuelt Spania • side 15


Gla´

Golf med Guillem

Det er nesten umulig å huske hvor tragisk verden er når man spiller golf. Golf Cruise 2011 I dette nummeret skal vi la vår gode venn Guillermo fortelle fra sitt sommereventyr med båt cruise og innlagte golf dager ute i Atlanteren; og vi gir ham herved ordet: ”Ser vi bort fra den rent språklige forskjellen på engelsk og norsk, så er det forskjell på et cruise og en båttur. I utgangspunktet er et cruise en form for livsstil som betyr å leve en tid ombord i en båt mens man reiser fra sted til sted for fornøyelsen skyld. Det er det ikke alltid man kan si om en båttur.

Gratis “matpakke” på Tecina Golf Har golf noen verdi? Det kan (kanskje) ha noe med ens egen innstilling å gjøre, noen ukens ord ovenfor indikerer. Men at golfballer kan ha en egen verdi, ja det kan det neppe være tvil om dersom man skal lære noe av historien. I hvert fall måtte golfballene hatt det i det herrens år 1588, samme året som den spanske armada ble slått, under den Anglo-Spanske krigen i 1585 – 1604. En krig for oss som bor i Spania selvfølgelig ikke er en helt ukjent historisk begivenhet. Under denne krigen, nærmere bestemt i nevnte år, ble byen Tilsburg holdt som gissel av Alexander Farnese, Hertugen av Parma for 12.000 golfballer! Nå greide ikke byen Tilsburd å komme opp med dette antallet, men naboene i Goirle greide å stille med 6.500 golfballer som et avdrag, noe som hindret i at Tilsburg ble påtent og jevnet med jorden. Interessant i sammenhengen er at på slutten av det 16 århundre ble det reist spørsmål om miljøskadene den store nederlandske produksjonen av golfballer skapte. Dette fordi man på den tiden benyttet fjær i golfene, og det var vaskingen av disse fjærene man altså mente utgjorde en trussel mot byens vannforsyning - - -.

www.aktueltspania.net

Ordet cruise fikk et nytt, eller rettere sagt sitt opprinnelige innhold, slik vi alltid har forestilt oss et cruise, på denne turen. Denne gode følelsen startet allerede da vi leste brosjyren fra Fred. Olsen (Flagship Golf) om cruiset. Spesielt kapittelet om dress koden om bord tiltalte oss. Som sagt, rammen var satt. Vi valgte et cruise som gikk fra Dover i England, via Madeira, Kanariøyene, Portugal og tilbake. Alt i alt to uker hvorav vi spilte golf fire ganger på like mange steder; og skipet tok bare litt over tusen passasjerer inklusive barn i alle aldere. Og om bord var det utslagsmatte og ditto for putting. På den sistnevnte var det konkurranser daglig, til stor glede og moro for barn og unge. Vi som har et visst forhold til golf kunne styre oss, for vi skulle tross alt i land og spille på ordentlige baner. Reisen til Dover La det være sagt med en gang, det finnes steder det er enklere å komme til fra Alicante, enn Dover. Så for å være sikre på å komme frem i tide til avgang, startet vi hjemmefra dagen i forveien med flytur til Gatwick med EasyJet. Men da vi vel var om bord, var det bare å nyte det hele slik man skal på slike turer. Hvorfor reise ellers? Cruiset som sådan,

kan man sikkert lese om andre steder, men banene skal vi kommentere litt her. I hvert fall en av dem. Banene og opplevelsene Det var vel egentlig bare én av banene som stakk seg ut; nemlig, Tecina Golf på øya La Gomera rett ved landsbyen Don Tomas. Skal man beskrive denne må det enkleste være å sammenligne med en tur ned Trollstigen i Norge hvor man kan tenke seg at man har ett hull mellom hver sving. Man begynner på toppen og avslutter ved klubbhuset i bunnen av bakken 18 hull nedenfor. Altså med den utsikten fra hvert eneste hull. Og mellom green på hvert hull og utslaget på det neste fikk vi en følelse av hvordan det må ha vært i ”Edens have” slik man kan fornemme av bildet. Vel nede ved klubbhuset, var det bare å ta for seg av platano’ene som hang i klaser utenfor. Det vil si, meningen var vel at vi skulle ha forsynt oss før vi slo ut på toppen, men da hadde vi ikke oppdaget denne gratis nytelsen. De andre banene? Vel, det skal noe til å finne på noe å si om baner som til forveksling likner mange av de vi ellers spiller på i løpet av året til tross for at vi spilte på Funchal på Madeira, en bane hvor man ikke kom utenom å kjøre buggy, men som dessverre hadde alt for mange ”blinde” hull når man bare skal spille der én gang. Deretter Buena Vista på Tenerife og Portimao i Portugal på denne turen.

opphørssalg El Rastro Nordico alt skal bort

Vi selger møbler og innbo. Du finner oss i La Nucia: Carrer de Guadalest N’9, Centro Comerciales Los Angeles (Gaten bak LIDL). ÅPENT: Tirs., tors. og lør. fra 10.00 - 14.00.

Ring Laila på tlf. 600003835 eller 966873996. Email: laiotte@yahoo.dk

Aktuelt Spania • side 16

Ny oppdater t nettside!


Et vakkert anlegg med en fornemmelse av Edens have mellom hullene var jeg overbevist stive håndledd. Dette har man greid om at jeg hadde noe og hente. Og siden å innbille folk er en moderne ”sving”. vår suite var av typen hvor pro timer var Denne pro’en til forandring, tok seg tid til ”gratis”, var det bare å prøve. Faktisk å arbeide med hele kroppens og dennes en genuin opplevelse. Hadde vi bodd bevegelser. Ikke lett som sagt for godt på et noe lavere dekk hvor mange av voksne, men absolutt lærerikt; og ikke kostnadene om bord ikke var inkludert, å forglemme hvor støle vi ble i muskler hadde vi neppe fått denne opplevelsen. som kanskje ikke har hatt den mosjonen Eller sagt på en annen måte, da hadde de skulle ha hatt for å funksjonere slik de vi garantert gått glipp av et fremskritt i opprinnelig antagelig var tiltenkt å gjøre. egen golfutvikling. Og hvem hadde Konklusjonen på dette siste må være at trodd vi skulle få en slik opplevelse dette bør være en oppfordring til flere i vår alder. Det skyltes ikke minst det av oss for å kanskje å ”rekonstruere” faktum at mens de fleste pro’er som skal kroppen noe for å si det på den måten”. lære opp voksne folk, for ikke si godt Så langt altså vår venn som hadde vært voksne, er opptatt av armsvingen, og på golf cruise. da ofte en veldig kort en sammen med Hilsen Guillem

En fantasktisk utsikt fra alle 18 hul For all del, bra baner alle sammen, men de ga oss ikke maken til opplevelse som den vi fikk på omtalte Tecina på La Gomera. PGA pro’en ombord - verd turen Man reklamerte med egen PGA pro om bord, og tok kanskje vel i når man mente at her var det noe å lære for alle. La oss si det med en gang, pro Ian Harrington som var navnet på pro’en , var verd turen alene. Har ikke opplevd en bedre pro noe sted. Ikke det at vi har prøvd så mange, men vi har stått og sett på mange. Hadde ikke tenkt at ta timer denne gangen heller, men etter å ha stått og sett på ham instruere en annen,

Stort utvalg av boliger for salg

Trykkeri

Vi snakker engelsk Pol. Ind. L´ALBERCA • C/ Benimantell 13-27 03530 LA NUCÍA Telf.: 96 689 71 10 • Fax: 96 689 64 07 atencionalcliente@mediaprintsl.com • www.mediaprint.es

Costa Blanca Nord, Costa Blanca Syd, Costa Calida & Costa Almeria

Vi har også boliger for salg i Tyrkia, samt på Malta og Kreta. WEB : www.eurobolig.no MAIL : svein@eurobolig.no Tlf : 00 47 900 30121

Aktuelt Spania • side 17


Ny utstilling på El Castillo

T

radisjonen med å holde det årlige markedet på Casa El Castillo g jentas i år. Her kan du nyte en rolig søndag med noe godt å spise og drikke, og kanskje g jøre unna noe av julehandelen allerede i oktober!

Casa El Castillo finner du i Carrer Gafarro 11, rett opp mot Sierra Helada fra rundkjøringen mellom ”Middelalderborgen” og Costa Blanca International School/Plastico Benidorm.

Kjør rett fram forbi tennisbanene. Veien svinger til venstre, og i nest kryss finner du ”El Castillo” rett fram. Markedet eller salgsutstillingen starter kl 12.00 og varer til kl.18.00. Vertskapet ønsker deg velkommen med utstillere av smykker, malerier,

Salgsutstilling

keramikk, skinnartikler, silketrykk, glassmykker, garn og glassarbeider etc. Her er det lett å la seg friste av nylaget paella. Drikkevarer blir du spandert på. Ønsker du deg en hyggelig søndag ettermiddag, bør du vurdere dette spesielle tilbudet.

02.10. kl. 12.00 - 18.00 i Casa El Castillo, Albir (Utsettes 1 uke om det regner)

Mange kreative norske jenter utstiller:

Casa El Castillo

Klær fra Ask&Embla Smykker - Keramikk Malerier Runa - Skinnklær Salg av paella, dertil gratis vin/øl/vann/brus

Tennisklubb Castillo Conde <- Albir

Benidorm ->

Velkommen til Carrer Gafarro 11, Albir

Vil du ha din annonse her?

Ny restaurant i Albir

Dagens meny 15 Euro Velg mellom forskjellige forretter, hovedretter og desserter. Eksempler fra menyen: Salat med and, foie gras og trøffel. Lammerygg, laks. Nyt også vår oppvarmede terrasse!

TA KONTAKT MED OSS tlf. 634 182 240 eller layout.as@gmail.com

Calle Sebastian Bach Edif. Fin Albir ved Camping Cap Blanc Tlf: 603 464 244

Aktuelt Spania • side 18

Åpent fra 13.00 - 16.00 og 19.00 - 23.00 Tirsdag stengt.


Ny rammeplan for Benidorm Den nye rammeplanen vil øke området for kommersiell drift og omfatte planene om AVE via Marina Baixa.De tre partiene er enige om å respektere kutymen med skyskrapere og utvide området for bebyggelse til høyereliggende områder, foruten å stanse dagens forringelse av de urbane områdene i byen. Utrolig nok, i den politiske atmosfæren, som i dag hersker i Benidorm, har alle de tre partiene klart å bli enige om en felles plan, som skal berøre befolkningen i flere tiår framover. Et annet spørsmål er derimot hvordan man skal klare å utføre dette arbeidet i dagens klima av mistillit mellom partiene i bystyret.

Bystyret vil stanse forringelsen man mener har skjedd ved etablering av butikker og barer i byen og som representerer et brudd med intensjonene de siste årene, uttaler byrådet for byutvikling, Juan Ángel Ferrer. Den nye planen skal erstatte Plan 1990, fordi denne er foreldet, ettersom Benidorm har doblet sin befolkning og volumet av turister de siste 20 årene.

Hovedtrekkene i den nye utbyggingsplanen er altså at skyskraperstilen, planlagt allerede i 1956, skal føres videre. Dette blir sett på som en nesten unik arkitektonisk estetikk i Europa, med tett klynge av hus på et svært lite territorium og resultatet er Benidorms berømte “sky-line” av skyskrapere. Således blir det vanskelig å få byggeløyve for bebyggelse som bygges horisontalt.

Aktuelt Spania • side 19

Politikerne i Benidorm har tatt inn over seg at de er innhentet og forbigått av flere av nabokommunene når det gjelder byutvikling, som La Nucia, Alfaz og Altea. Elementer i den nye rammeplanen er også et nytt sportssenter, nytt distriktssykehus, parsell for AVE – høyhastighetstog, samt planlegging av nye grøntområder.


Prosjektet som slår sprekker I Europa har de fleste land brutt Mastrichtavtalen fra 1992. Gjelden skulle ikke overstige 80% av Brutto Nasjonal Produkt (BNP) og budsjettunderskuddene skulle ikke overstige 3%. I dag bryter omtrent alle disse reglene. AV: TOM BJØRNØ

ør finanskrisen, var Tyskland og Frankrike de verste, nå er det knapt nok noen land som klarer å holde seg innenfor de vedtatte grensene. Ikke så merkelig at EU-ledere nå går inn for å grunnlovsfeste grenser for underskudd og offentlig gjeld, men det er dessverre for sent. Først må Europa gjennom den verste økonomiske krisen siden 2. verdenskrig. Disiplinen har vært fraværende og konsekvensene for de som har brutt forutsetningene

F

AtlantaInternacional SL Inmobiliaria

Vi trenger flere utleiboliger i Albir og omegn. God og sikker leieinntekt, godt ettersyn og vedlikehold. Tel: 966 865 796 Mob: 629 756 518 www.atlantainternacional.com

www.aktueltspania.net

likeså. Hellas fikk medlemsskap på feil økonomisk grunnlag. At landet fikk bli med i 1981, skyldes redsel i Vesten for at landet skulle falle inn under Sovjets sfære. Det har gått som det måtte gå. En rekke land står nå overfor valget mellom å kutte lønningene kraftig eller å la industrien utslettes. Devaluering av egen valuta, som tidligere var en redningsplanke, er nå et ikke-tema, pga euroen. Vi mener europrosjektet har en stor del av skylden for den krisen mange av landene nå står midt oppe i. Eurolandene har hatt tildels helt ulike forutsetninger til forskjellige tider, men pengepolitikken har konsekvent vært felles og styrt av ECB (Den europeiske sentralbanken). Mens noen land skulle hatt høyere renter for å kjøle ned sin økonomi, har andre hatt behov for lavere renter som stimulanse. Nå blir det verken fugl eller fisk, og noen blir alltid skadelidende. På toppen av det hele, er det for industrien nesten umulig å kutte i arbeidsstokken, grunnet rigide lovverk og beskyttede arbeidstakere. Mye av industrien vil dermed falle. Det eneste land som kan høste gevinst på euroen i dag, er Tyskland. Hadde ikke euroen blitt innført, ville tyske mark vært priset skyhøyt, og gjort tysk eksport meget vanskelig. Ser vi på hva som vil kunne skje i tiden framover, kan vi ta for oss Latvia. I 2008 hadde landet 2,3 mill innbyggere. I dag er det 1,9 mill innbyggere. 1/6 av befolkningen har flyktet, mens lønningene er kraftig redusert og BNP har mistet en femtdel. Industriarbeidsplasser er

Aktuelt Spania • side 20

nedlagt i stor skala, mens befolkningen har flyktet til andre land med bedre muligheter for å få seg jobb, blant annet Norge. Innstrammingene som kommer, vil svi for den jevne mann som naturligvis vil måtte stramme inn forbruket. Dette vil før eller siden slå inn på bunnlinjen til så og si alle bedrifter. Mange vil miste jobben og forbruket vil avta enda mer. Vi har med andre ord en ond sirkel. Hvorfor kommer ikke spanjoler, franskmenn og grekere også til Norge? Fordi disse landene har et velferdssystem som ennå ikke har brutt sammen, men det er trolig bare et tidsspørsmål.

Jean-Claude Trichet, President i (ECB) I Latvia falt BNP med 20% og de tok medisinen sin. Flere land i Europa vil erfare noe av det samme, men det vil ta tid ettersom det tar tid å bygge ned velferdsordningene. I Latvia gikk det raskt fordi det ikke var noe velferdssystem å bygge ned. Ingen flykter hvis de kan gå på et offentlig kontor og heve lønn. I Latvia hadde de intet valg. Det samme kan man si om Island. De lot bankene dø fordi de var for store å redde for en spinkel nasjonaløkonomi.


Levestandarden i flere av landene i Europa vil de neste 10 årene trolig falle dramatisk. Alle kan ikke reise til utenforlandet i nord, men presset vil nok øke. Slik det ser ut i øyeblikket, med de stormskyene som synliggjøres, kan det ende med forferdelse i flere av middelhavslandene. Politikerne er ikke i stand til å fatte de nødvendige beslutninger fordi valgene er for upopulære. Og politikere flest ønsker gjenvalg. Når folk flykter og arbeidsplasser legges ned, taper bankene på utlån. Boligene blir mindre verdt og tapene på næringslån stiger. Sjefen for Den europeiske sentralbanken (ECB) JeanClaude Trichet ber landene i eurosonen om å iverksette de vedtatte redningspakkene snarest mulig for å få bukt med gjeldsproblemene i regionen. Her skal det altså tas opp mer gjeld for å dekke inn andre lands gjeld? De fleste av disse landene har mer enn nok med å redde sin egen økonomi, og de vet at landene de skal hjelpe ikke er i nærheten av å nå budsjettmålene redningspakken krever. Allikevel ber ECB om at de setter av penger til land som allerede er teknisk konkurs. Finland sier nei uten sikkerhet, og de lar seg neppe overtale til noen kuvending. I Tyskland jobbes det aktivt gjennom domstolene for å stoppe økonomisk støtte til PIIGS landene. (Portugal, Irland, Italia, Grekenland og Spania). Nederland og Slovakia står også klare til å hoppe av. De vil ikke pådra seg mer gjeld. Ingen av landene har folkets støtte til redningspakken.

Åremålsleie (langtidsleie)

ALBIR Like ved kirkesenteret

Koselig og trygt lite anlegg med norske beboere har for leie: 1 stk. leilighet 70 kvm. 2 soverom, norsk TV - internett - klima - svømmebasseng takterrasse - grill m.m.

Spansk tlf: +34 639 337 770 - Norsk tlf: +47 90 84 61 48

Mens Latvia og Island har gått tilbake til start, og faktisk viser små tegn på bedring, skyver EU-systemet problemene foran seg som en snøball som bare blir større og større. Vi står overfor en systemkrise innen bank og finans som kan ende med slutten for euro og i verste fall hele EU. Hadde man latt finanskrisen komme, hadde man i dag hatt en større krise. Men man hadde blitt langt raskere ferdige med den, og en langt mindre statsgjeld enn hva regnskapene viser nå.

Aktuelt Spania • side 21


Vil bedre forholdet til Oslo Alteas nye ordfører Miguel Ortiz Zaragoza (PP), ønsker tydeligvis å rydde opp i mistrivselen som har oppstått mellom Oslo og Altea, etter sykehjemsskandalen. Nå ønsker tydelig nok ordføreren i form av et brev til sin kollega i Oslo, Fabian stang om at forbindelsene normaliseres. I 2005 kjøpte Oslo kommune det som skulle være en sykehjemstomt i Spania. I 2010 år havarerte prosjektet, og Oslo satt igjen med et ubrukelig stykke jord og 35 millioner fattigere. Byrådet ble totalslaktet for manglende organisering, kontroll og Oslos ordfører Fabian Stang styring. Frpbyråd Sylvi Det var forøvrig Partido Popular som Listhaug fikk mistillitsforslag imot seg, styrte Altea den gang syjehjemshistorien men overlevde. Opposisjonspartiene startet, mens sosialistpartiet PSOE, Arbeiderpartiet, SV og Rødt, mente hadde makten, da saken ble avdekket. byrådet i Oslo skjermet Listhaug for Hvorfor alt gikk galt, har partene kranglet ansvaret, fordi hun sendte skylden om hele veien senere. Typisk for denne videre til Bård Folke Fredriksen (H) saken, og mange andre for den saks som bare hadde vært byutviklingsbyråd skyld, er de ulike politikeres fobi mot å i tre måneder, men som likevel tok på ta ansvar for en misère .

BYTTE BOK?

seg ansvar for det skakkjørte prosjektet. Som kjent kan man bare delegere oppgaver, ikke ansvar.

Det kan du gjøre på Pavarotti!!

Nå har du muligheten til å ta med din gamle pocketbok og bytte til en du ikke har lest!

er På Pavarotti finn ere ny av du et utvalg er. øk tb og kjente poke ker bø Du kan ta med to le , el r og få en tilbake rå betale 1 euro fo . en ot bytte en m

Frp politiker Sylvi Listhaug

Camí Vell del Far, 2 · El Albir · Telf: 966 864 899 · 605 521 778

www.larocaalbir.com

Vil du ha din annonse her? TA KONTAKT MED OSS tlf. 634 182 240 eller layout.as@gmail.com Aktuelt Spania • side 22


Politiker Erling Folkvord forsøkte å føre bystyret bak lyset. Historien begynte med et hastevedtak hvor man godkjente prosjektet uten at politikerne en gang hadde fått Brevet som ble sendt fra ordfører i Altea til tid til å sette seg Ordfører i Oslo. inn i saken. Videre skal de ansvarlige byrådene ha unnlatt å journalføre i full bredde i diverse media, haglet på begge dokumenter og korrespondanse, korrupsjonsanklagene sider, men da var det for sent, og hindret journalister og andre innsyn Oslos skattebetalere satt igjen med i sakspapirer. Når saken ble tatt opp ”svarteper”.

Erling Folkvord, som har vært folkevalgt i Oslo i over 20år, ga i sommer ut boken “Vår korrupte hovedstad”. Her har han viet et eget kapittel til saken hvor Oslo kommune tapte millioner av kroner på en uregulert tomt noen kilometer utenfor sentrum av Altea. Man kan være enig eller uenig i Folvords politiske syn, men selv hans politiske motstandere må innrømme at Folkvord har gjort en stor innstats for å avdekke hvordan Oslo kommune kunne somle bort over 30 millioner kroner for ingenting. I boken hevder Erling Folkvord at byrådet under det meste av prosessen

na J. Turi

r Fa el ld el íV m Ca

Riu Molinell

pa Riu S egura

Eu ro . d´ Av da

Riu Girona Riu A mad oiro Riu S erpis

streles

a

Austral U ra

da me dro An

Siria

Iris Henkel,

Aktuelt Spania • side 23

PLAYA DE L´ALBIR

Avda. de L´Albir

pí Cha erto Rup

OS SIC MÚ

de les E

á

DE

S LO

GOLF BANE

Rodrigo Joaquin

AR EV UL BO ll M. Fa

C.C. Monver

A. Segovia

Vin alo po

s pl

asals

Pau C

Riu Montnegre

Passeig

R. Wagner

P. J. Strauss

del Han

Kåret til Spanias beste privatsykehus i 2008 og finalist i 2010

Riu

scar E Avda. Ó

J.S .B ac h

uers í Alg Cam


Bifrost Abogados er et norsk-spansk advokatfirma med kontor i sentrum av Alfaz del Pi. Hos oss jobber en norsk advokat,en norsk advokatfullmektig, en spansk advokat og vår sekretær. Skribenter i dette nummeret er Bifrosts norske advokatfullmektig Christer Valset og advokat Thomas Rønning. Bifrost tilbyr bistand til skandinaviske klienter innen de fleste rettsområder. For mer info, se www.bifrostlaw.com eller ring 966 814 500.

SKATT –

EIERFORM OG SKATT VED KJØP AV FAST EIENDOM I SPANIA

Spania og selger alle aksjene i selskapet til en annen nordmann (i Norge). Eiendommen har da reelt sett skiftet eier, selv om hjemmelsforholdene er de samme. I hvilke tilfeller utløser slike transaksjoner spansk tinglysningsavgift?

Thomas Rønning - Christer Valset Avgiftsplikten på 7%

I denne utgaven skal vi ta for oss de avgifts- og skattemessige konsekvensene ved ulike eierformer av fast eiendom i Spania. Ved kjøp av brukt eiendom så betaler man 7% av kjøpesummen i dokumentavgift (TPO) til staten. Mens ved kjøp av nyoppført eiendom så betaler man normalt 8% moms til utbygger og en dokumentavgift på 1% til staten. Men som vi så i forrige artikkel så er denne momsen til utbygger redusert fra 8% til 4% frem til og med 31.12.2011. a) Dokumentavgift: I utgangspunktet står disse avgiftene fast uavhengig av om man kjøper som privatperson eller gjennom et selskap. Dersom man istedet for å kjøpe eiendommen som sådan, kjøper aksjene i eierselskapet, oppstår spørsmålet om denne transaksjonen utløser tinglysningsavgift fordi aksjesalget anses som et eiendomssalg. Eksempel: Et norsk AS eier eiendom i

utløses i slike tilfeller kun hvis (1) mer enn halvparten av selskapets balanse består av fast eiendom og (2) hvis en person erverver mer en 50% av aksjene i selskapet. Dette innebærer at dersom eksempelvis to personer kjøper for 50% hver eller en person kjøper aksjer for 49% så vil ikke avgiftsplikten utløses. b) Inntektsskatt: Ved personlig eierskap så betaler man som ikke-resident i Spania en fast sats på 24 % av leieinntektene fra fast eiendom, i tillegg til IBI og en statlig “fordelsbeskatning” i desember hvert år. For et norsk AS gjelder de samme reglene. Ved eierskap gjennom et spansk aksjeselskap (SL) så betaler man ordinær selskapsbeskatning både på inntekt og formue, samt IBI (som er en ren kommunal eiendomsavgift).

Skattesatsene avhenger av ulike faktorer, men ligger mellom 20 og 30 %. Ofte vil likevel spanske aksjeselskaper være den gunstigste eierformen fordi man har mange fradrag, mens ikkeresidente personer www.bifrostlaw.com eller selskaper gis svært få fradragsmuligheter. Spansk SL har også fullt momsfradrag, Advokater Abogados Solicitors noe et norsk AS ikke kan påregne i Bifrost er et mindre norsk-spansk advokatfirma med flere års erfaring fra Spania. Spania.

Norsk advokat

*

* Kontorfellesskap med spansk regnskapsfirma Jordan Consulting. * To fast ansatte, spanske advokater og tett samarbeid med seriøse spanske rådgivere for din trygghets skyld. Kontakt norsk advokat Thomas Rønning. Første telefon uforpliktende. C./Gabriel Mirò 6, Parque Alfaz II, 2.etasje, 03580 Alfaz del Pi Tlf/Fax:+34 966 814 500/150 Mobil Rønning: +34 647 056 267

Hva som er gunstigst må dog vurderes konkret i den enkelte situasjon. c) Gevinstskatt: Ved salg av fast eiendom så er gevinst-beskatningen ved personlig eierskap på 19%, mens ved eierskap gjennom et spansk aksjeselskap så faller dette inn under den ordinære selskapsskatten. Gjennom norsk AS så er gevinstbeskatningen ved salg også 19%, da under forutsetning av at selskapet ikke er fast etablert i Spania. Hvis selskapet er fast etablert økes skattesatsen til prosentsatsen for ordinær selskapsskatt (skattemessig som et spansk SL). d) Valg av eierform: Ved valget av eierform, vil i første rekke formålet med eiendomskjøpene være av stor betydning. Skal man kun være passiv eier (kapitalinvesteringer) kan et norsk AS være lurt, men vurderer man utleie eller annen drift mm. av et visst omfang, vil ofte et spansk SL lønne seg, av hensyn til moms, fradragsregler, mulige tillatelser, ansatte osv. Man kan av og til få i “pose og sekk” hvis man via et norsk AS oppretter et spansk SL, og lar sistnevnte stå som eier. Hvis man vurderer å kjøpe eiendom i Spania, men er usikker på eierformen så kan det lønne seg og bruke litt tid på å gjøre konkrete forundersøkelser angående den mest gunstige eierformen. Dersom man er i tvil om eierform og de skattemessige konsekvenser av denne, er anbefalingen å ta kontakt med advokat eller skatterådgiver. NB: Avgiftssatsene i denne artikkelen er bare et utgangspunkt og leseren må være oppmerksom på at skattereglene er mer komplekse enn det artikkelen gir utrykk for.

”Informasjon i spalten har informativ karakter, og er ikke ment som en erstatning for profesjonell rådgivning i det enkelte tilfelle. Husk at lover og regler endres i raskt tempo, slik at man må alltid sjekke ”datostemplet” på opplysninger man får. Bifrost Abogados fraskriver seg ethvert ansvar for trykkfeil eller andre typer feil som kan ha sneket seg inn i artiklene.”

Aktuelt Spania • side 24


Fotballsirkuset i gang

Den spanske serien kom en uke på etterskudd, etter at serieåpningen ble utsatt som følge av streik. Spillerforeningen AFE gikk til streik på et krav om at spillere som på grunn av dårlig klubbøkonomi ikke har fått sin kontraktfestede lønn, skal få pengene sine, og dette har nå partene blitt enige om. I følge spanske medier beskriver partene avtalen som «svært tilfredsstillende». Det var den første streiken i spansk fotball siden 1984.

Men man rakk å gjøre seg ferdig med supercupen, der Real Madrid og Barcelona braket sammen. Barcelona vant supercupen 5-4 sammenlagt, men den siste kampen ble skjemmet av tre utvisninger og massesammenstøt. TVbildene viste at Real Madrid-treneren José Mourinho satte fingeren i øyet på Barcelonas assistenttrener Tito Vilanova da spillere og ledere barket sammen på overtid. Mourinho har fått mye kritikk etter hendelsen. Flere aviser i Spania hevdet i etterkant av kampen at sjefene på Bernabeu vurderte å gi Mourinho sparken etter den siste skandalen. For i tillegg til å stikke fingeren i øyet på sin trenerkollega, skal Mourinho også ha sparket til Cesc Fabregas i bråket som oppstod etter kampslutt. Barcelonas visepresident mente ledelsen i Real Madrid må ta

Urokråken Mourinho et oppgjør med Mourinhos skandaløse borte mot Zaragoza, og videre 4-2 mot oppførsel. Dermed er sirkuset i gang naboen Getafe. Tre lag hadde 6 poeng igjen, og begynner som fjorårssesongen etter to kamper. sluttet. Urokråken Mourinho må være en byrde for Madridklubben etter en I tillegg til Real Madrid, har også Real serie overtramp og dårlig oppførsel. Betis og Valencia startet på beste måte. Barcelona-legenden Johan Cruyff er en Spania beste lag i fjor, Barcelona, av dem som langer ut mot Real Madrid- presterte å snuble mot Real Sociedad treneren. – Mange mennesker sier at og mistet to viktige poeng. Sistnevnte han oppfører seg som han gjør for å har forøvrig norske Vladimir Demidov avlede oppmerksomheten fra fotballen. på sin lønningsliste. I segunda divicion Det tror jeg ikke. Det er et uttrykk for en har Alicantelaget Hercules 6 poeng på 3 arrogant holdning og utilstrekkelighet, kamper, etter å ha tapt hjemmekampen sier Cruyff til avisen El Periódico. mot Recreactivo Huelva med 0-1. På Når de endelig kom i gang med serien, førsteplass troner naboen Elche med viste Real Madrid stor styrke med 6-0 full pott, 9 poeng på 3 kamper. Det største Nederlandske supermarket i Span

ia, med mange internasjonale produkter

STORT UTVALG AV: - Hollandske oster Under samme tak: - Supermarked med internasjonale produkter - Don Panchito: Friske brente nøtter fra eget brenneri - Slakter Tony med ukentlige tilbud - Den Nederlandske fiskehandelen åpent: man-fre: 9-17, lør. 9-14 - European Consulting Office - Regnskapskontor - Blomster og planter friske leveranser 2 ganger i uka - Cafeteria fra disk

- Hollandske friske blomster og planter - Alltid stort utvalg av forskjellig fersk fisk Stort utvalg av dekorasjons-artikler - gavetips!

nå også åpent på søndager fra 10.00 - 22.00

Avenida del Albir (ved siden av McDonalds), Albir. Åpent Man.-Fre. 09.00-19.00 og Lør. 09.00-17.00 Buss nr. 10 (Alfaz-Benidorm-Altea-Albir) stopper rett utenfor døra,

Aktuelt Spania • side 25


Informasjonssider Informasjonssider fra fra Den Den Norske Norske Klubben Klubben Costa Costa Blanca Blanca

Aktivitetskalender Aktivitetskalender

2011 November November September Desember Desember 13.9. kl. 17.30 Bridgegruppen starter opp . på Klubben kl. 15.00 4 . Julelunsj 15.9 kl. 17.30 Bridge 17.-19.: Julemesse i klubbens lokaler. 6. Fotogruppen kl.19.00 19.9 kl. 19.00 Salgsmesse med produkter fraFotogruppen Kunstgruppen starter 10.opp Visens venner kl.16.00 20.9 kl. 14.15 VinoGastro starter oppVinoGastro serverer gløgg, kl. 14.15 og klubbens medlemmer. 14. 20.9. kl.17.30 Bridge Alle er hjertelig velkommen! 24. Juleselskap i Klubben 17.30 17. ”Smykkenes22.9 historie”kl.ved Toril Bridge Bjørgan 26. 2. Juledags gløgg. 19. Visens venner kl.16.00 27.9. kl. 17.30 Bridge 22. Årsmøte Costatrimmen kl.18.00 29.9 kl. 13.00 Kunstkafe. Månedens kunstner Odd Manskow. 23. VinoGastro 29.9 kl.14.15kl. 17.30 Bridge 24. 25 25. 26. 28.

Møte med Hospital Levante kl. 18.00 Kulturkveld på Kirkesenteret kl. 19.30 Kunstkafè NB! Litt Kl.13.00 om hva skjer til høsten – kanskje noe å glede seg til ? ”Mal med oss”, mandager kl. 16.00 til den 13. des. Visens venner kl 16.00 Gudstjeneste på Klubben kl. 17.00 Bli med på cruise KunnskapsQUIZ hver onsdag kl. 19.00, til 8. des. til høsten.

Tidspunkt fra den 15 til den 22 oktober. Påmelding og nærmere opplysninger Filosofi 1, hver onsdag snarest kl. 17.00mulig til ”Scandinavian Travel” - 0034 96Spansk-kurs 588 8752 tirsdag kl. 10-12, spain@scandinavia-travel.com torsdag kl 09-15 til den 16.des. Historiegruppen starter opp sin virksomhet den 4 oktober. Knut Bøe er første mann ut denne sesongen. KunstgruppenNoen arrangerer til Coll de Rates/Rottepasset den 14.10.11 av de tur faste arrangementene: Noen avførste de faste arrangementene: Høstens kunstkafé starter den 27.10.11 haroktober turer hver mandag og onsdag. Det spilles bridge tirsdager og torsdager Costatrimmen planlegger tur fra den 25 – til den 27 ) Costatrimmen ) Det spilles bridge tirsdager og torsdager Costatrimmen har turer hver mandag og onsdag. Mer informasjon: www.costatrimmen.no kl. 17.30 De planlegger også den årlige ”Uti det blå turen” den 9.11.2011. (Se Costatrimmens hjemmeside) Mer informasjon: www.costatrimmen.no 17.30 Club VinoGastro har medlemsmøte én tirsdagfor i Cabaretgruppe fortsetter å øve og ) regner med å kunne arrangere en hyggekveld Senystartede Historiegruppens vårprogram på: )Vårkl. Club VinoGastro har medlemsmøte Se Historiegruppens vårprogram på: medlemmer i løpet måneden, samt dagstur uken etter. én tirsdag i www.dnkcb.com/Historiegruppen.html klubbens av høsten. måneden, samt dagstur uken etter. Se www.vinogastro.com Etterwww.dnkcb.com/Historiegruppen.html hvert som trekkfuglene kommerhver fra Norge i løpet av september/oktober regner vi med at klubbens Petanca spilles i Parc Escandinavia ) Se www.vinogastro.com Petanca spilles i Parc Escandinavia hver lørdag kl. 10.00. Velkommen! faste aktiviteter fortløpende starter opp.

 

  

lørdag kl. 10.00. Velkommen!

Sjekk www.aktueltspania.net

EIENDOMSMEGLER

ALT INNEN EIENDOM : Tomter, fincaer, nybygg, leiligheter og eneboliger. SKAL DU SELGE? VI KVALITETSIKRER ALLE TEKNISKE OG JURIDISKE FORHOLD VEDR.DIN BOLIG Ta kontakt med Merete eller Sebastian: 0034 609 902 628 / 607 302 907/ 966866517 boreal@inmo-boreal.com

Boulevar de los Músicos, 11 Edif. Celio Albir

www.borealcostablanca.com www.borealcostablanca.no Aktuelt Spania • side 26


Informasjonssider fra Den Norske Klubben Costa Blanca

Gruppene Gruppenavn:

Kontakt/Leder:

E.post:

Tlf:

Bridge

Greta BjørnRyberg Bendigtsen Kari Kvæken Irene Romsloe

ryberg@alfas.net bjbendig@online.no karikvae@online.no romsloe@gmail.com

965 874 848 942 565 966 695 966180 864783. 782

Kjell Costatrimmen GreteHenden Hollingen Hjemmeside: www.costatrimmen.com

gjhollingen@gmail.com khende@online.no

651 363 447 663621426

Filosofi 1

Sidsel Sparre

kreativ21@hotmail.com

617 664 143 / 966 860 331

Filosofi 2

Kåre Bruvik

aud@havna.no

965 888 430

Fotogruppen

Rolf Petterson

rolf.petterson@interinst.no

966 864 941

Helse og sosial

Trond Helge Johnsen

johnsen@ortopedisenteret.no

634 827 224 / 609 317 839

Cantamos

lorsa@hotmail.no Historiegruppen Vigdis L’Orsa lorsa@alfas.net Hjemmeside: www.dnkcb.com/Historiegruppen.html

966 897 170

Hørselgruppen

Hans Chr. Halvorsen Toril Thorstensen

687 257 260 634373286

Kunstgruppen

Jon Madsen

jonmads@gmail.com

965 887 646

Lyrikkgruppen

Tove Nilsen

aingvarn@online.no

696 096 269

leder@vinogastro.com

966 881 421

r-os@online.no khende@online.no

672 693 979 480 232 824

VinoGastro Hans Svedbergh Hjemmeside: www.vinogastro.com Visens venner

Reidun Osland Kirsti Henden

aasegrimstad@hotmail.com hlfcostablanca@gmail.com

Den Norske Klubben Costa Blanca: Plaza del Sol, Urb. Alfaz del Sol, 03580 Alfaz del Pi. Tlf.: 965 887 028, e.post: info@dnkcb.com. www.dnkcb.com Åpent hverdager: Man - tors: kl. kl. 10.00 - 14.00. Fredag kl. 10.00 - 15.00. På onsdager langåpent ved arrangementer. Ønsker du å bli medlem av DNKCB?

Ta kontakt med vårt kontor på telefon eller e.post, eller kom innom klubblokalene i åpningstiden. Det er mange fordeler ved å være medlem! Se våre hjemmesider: www.dnkcb.com

MØBLER OG DEKORASJONER 1. BUTIKK I SPANIA MED RESIRKULERTE TEAKMØBLER

STORE RABATTER! NÅ MINUS 25 - 50% DIREKTE IMPORT

Innendørs og utendørs lykter Lang varighet med parafin

Fra 4€

UTEN MELLOMLEDD MØBLER OG HÅNDLAGDE ARTIKLER NY KOLLEKSJON MED HAGE- OG UTEMØBLER

PRISER UTEN KONKURRANSE

Avd. País Valenciá nº. 6 - Alfaz del Pi - simpateca@hotmail.com - Tlf. 966 112 600 - 669 535 260 - Grossistsalg

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 27

Ny oppdater t nettside!


Jødenes

historie i Spania Legenden sier at jødene kom hit sammen med fønikerne nesten 1000 år f.Kr.. Det finnes mange indisier på at dette er riktig, men verken historikere eller arkeologer har til dags dato funnet noe handfast bevis for denne påstanden. For en som ikke er historiker virker likevel alle tegnene ganske overbevisende.

I historien om arabernes inntog i Spania 711, fortelles det at Tarik og mennene hans bl.a. fant ”Kong Salomo`s bord” i Toledo. Det ble beskrevet som et fantastisk vakkert kunstverk laget av agat, pyntet med ekte perler, rubiner og smaragder. Om dette virkelig hadde vært kong Salomo`s bord, hvem andre enn jødene kunne ha brakt det dit, da? I Bibelen kan vi lese at apostelen Paulus hadde sterke ønsker og planer om en reise til Spania for å få kontakt og å preke for hebreerne her. Paulus levde og virket rundt midten av det første hundreåret e.Kr., altså lenge før kristendommen hadde fått fotfeste i Romerriket, - men jødene var her allerede. Man kan jo spørre hvorfor? I følge legenden skulle

Jøder i Jerusalem

kong Salomo, og andre hebreere, ha reist sammen med fønikerne og handlet med Tarsis (los tartesos) som holdt til ved Guadalquivir. Senere har man funnet dokumenter som forteller om en konge fra Hispania som i ledtog med Nebukadnesar kjempet mot jødene, (VI årh. f.Kr.) En kamp som resulterte i at det første templet i Jerusalem ble ødelagt og mange jøder ble deportert bl.a. til Babylonia som slaver. Da Nebukadnesar trakk seg tilbake, hadde den spanske kongen (noe navn blir ikke nevnt) med seg en stor kontingent med jødiske slaver. I Bibelen finner vi flg. Uttalelse: ”De deporterte fra Jerusalem, som kom til SEFARAD ---” I

Aktuelt Spania • side 28

jødiske skrifter blir betegnelsen Sefarad tydet som et hint nettopp til Den Iberiske Halvøy. Dette kan være forklaringen på at det her i landet dukket opp en meget lærd jøde ved navn Jonatan ben Uziel allerede i det første årh. e.Kr.. Det er i alle fall lett å anta at han måtte være en etterkommer av de tidligere jødene her i landet. En annen ting som også er ganske påfallende er den argumentasjonen jødene brukte da de under det katolske kongeparet (sist på 1400-tallet) ble anklaget for å ha drept Jesus. Deres svar lød: ”Hvordan kunne vi det, når vi kom hit til landet allerede flere hundre år før dette skjedde?” Akkurat denne


uttalelsen kan dokumenteres, mens mye av det andre fremdeles kun er indisier fortalt i legender. Om vi nå fjerner oss fra det noe usikre og går over til fakta, har arkeologene funnet mynter fra det første hundreåret både i Ampurias og i Mataro, ikke langt fra Barcelona, tegn som viser at det var jødiske bosetninger her også, i likhet med mange andre steder rundt Middelhavet. Under keiser Titus, på 70-tallet e.Kr., ødela romerne det andre tempelet i Jerusalem. Senere tvang keiser Adrian jødene til å rømme landet og de spredde seg først og fremst rundt Middelhavet. En stor gruppe havnet også her i Spania, og fra denne tiden begynner arkeologene å finne diverse gravskrifter og gravsteiner etter den jødiske befolkningen. Funnsteder som Merida, Almeria og Caceres har vært nevnt. Det første Consiliet, etter at kristendommen var erklært som statsreligion i Romerriket, ble holdt i Granada på 300-tallet. Fra dette møtet ble det utsendt en meget alvorlig anmodning til alle godseierne om ikke under noen omstendighet la jøder få velsigne avlingen, da var de nemlig redd det ville resultere i at den kristne velsignelsen skulle bli forkastet av Gud selv. På meg virker denne anmodningen nesten som en slags garanti for at Gud ikke skulle bli fornærmet. Men, påbudet virket mot sin hensikt. Vi må huske at kristendommen var ganske nylig akseptert, og rundt på småsteder og gårder levde hedninger, jøder og kristne sammen i den beste forståelse med hverandre. Påbudet fra prestene tok de derfor overhode ingen notis av. Istedenfor kun å be om prestens velsignelse, gikk de for sikkerhet skyld til rabbineren også for å få hans velsignelse i tillegg. De følte seg mye tryggere for en god høst når begge parter hadde fått si sitt. Heller ikke ble consiliets påbud om å skape et klart skille mellom de forskjellige trosretningene tatt alvorlig. Det kunne

www.aktueltspania.net

dreie seg om klesdrakter, matskikker eller seremonier. De ga simpelthen en god dag i alle slike påbud og fortsatte å leve slik de var vant til. Dette må ha vært en helt vanlig reaksjon siden de samme anmodningene og påbudene, i stadig strengere ordelag, ble sendt ut fra hvert eneste consilium som fulgte. Ut på 400-tallet gikk det mer og mer tilbake med Romerriket, mens Vestgoterne smått om senn overtok styret i landet. De nye herrer var arianere, som ikke godtok kirkens offisielle lære om treenigheten, så nå ble det altså ennå en trosretning å forholde seg til . Likevel bød ikke det på de helt store problemer, i alle fall ikke de første hundre årene. Selv jødene fikk leve i fred og kunne praktisere sin religion som de ønsket, uten innblanding. Forandringen til det verre kom først da Leovigildos sønn Recaredo konverterte til kristendommen og erklærte at den kristne tro skulle være landets felles religion. Til denne dag hadde forholdene for kristne og jøder vært temmelig like. Alle kunne livnære seg som arbeidere, godseiere, rike og fattige om hverandre, slik de alltid hadde gjort. Vanlig var det at godseierne gjorde bruk av slaver på gårdene sine, der de kristne kunne ha jødiske slaver mens jødene brukte kristne slaver. Dette var så vanlig og dagligdags, og økonomisk nødvendig, at ingen tidligere hadde reagert på denne ordningen. Under den senere kong Sisebuto på 600-tallet var ikke dette lenger noen selvfølge. Noe av det første denne kongen bestemte, var at jødene ikke lenger fikk lov til å ha slaver i det hele tatt. Økonomisk var dette et hardt slag for jødene, som nå så seg nødt til isteden å ansette kristne arbeidere mot betaling. Begrepet om konkurranse vridende ordninger, var tydelig nok ikke oppfunnet enda. Da Sisebuto så at jødene greide seg, på tross av kongens forordning, sendte han ut en ny forordning. Denne gang gikk forbudet ut på også å nekte jødene

Aktuelt Spania • side 29

å ansette kristne arbeidere. Det ble kort sagt nesten umulige forhold å leve under for jødene. Fra denne tiden er det funnet et brev på øya Menorca, skrevet av Severo, som forteller at alle disse påbudene førte til død og martyrium for mange av de 540 jødene på øya, og det selv blant de som var tvangs konverterte. Kong Sisebuto gikk også så langt at han truet jødene med landsforvisning om de ikke lot seg døpe, noe som gjaldt både på fastlandet og på Balearene. Forholdene for jødene ble etter hvert så håpløse at Det IV Consiliet i Toledo så seg tvunget til å ta affære. Noe bedre ble det nok, men forholdene fortsatte stort sett å være meget vanskelige både for konverterte og ikke konverterte jøder. De siste påbud fra goternes side mot jødene skriver seg fra slutten av 600-tallet da de ble beskyldt for å konspirere med jøder på Afrikasiden med tanke på opprør mot goterne. Det finnes ingen bevis for at slike planer var i emning, men etter så mange år med trakasseringer, myrderier og all verdens forbud og ydmykelser, var det ikke utenkelig at beskyldningene hadde sin rot i virkeligheten. Sant eller ikke sant, varte det imidlertid ikke lenge før jødene fikk sin hevn, og det fra en kant de neppe hadde drømt om. Arabernes angrep i 711ga dem en unik sjanse til opprør mot det vestgotiske styre, og de nølte ikke med å gripe denne sjansen. De gjorde simpelthen felles sak med araberne, hjalp dem og støttet dem på alle måter, som soldater og som femte-kolonister i byene m.m. I følge historikerne var denne hjelpen en av grunnene til den raske erobringen av AlAndalus. Jødenes situasjon under de nye herskerne, får vi se nærmere på i neste artikkel.

Tekst: SOLFRIED GJELSTEN

Ny oppdater t nettside!


Gravid og norsk i Spania Snakker man flytende spansk og blir gravid i Spania, og man i tillegg har alle nødvendige papirer i orden er det ikke noe problem å gå gravid her nede. Personlig har jeg hatt en veldig god erfaring og er svært så fornøyd med det spanske helsesystemet.

AV: KAROLINE HOELSTAD

Da fortalte hun meg ganske strengt at det ikke er nødvendig å kjøpe noen graviditetstest, det er bare bortkastet penger. Siden legesystemet her er gratis, så burde jeg benytte meg av det og heller komme til legen å ta en test for å spare de pengene. ”Tenk deg alt du kunne kjøpt for 11,50” sa hun, mens hun sendte meg til wc for å ta en ny test. Etter konstantert gravididet, får du tildelt en ”Matrona”, jordmor. Hun følger graviditeten din fremover. Der har du ”cita”, avtale, hver 4. uke hvor hun veier deg, måler blodtrykk, puls etc og sjekker hjertelyden til fosteret. Jordmoren bestiller også andre nødvendige legetimer under graviditeten, som ”100” forskjellige blodprøver, ultralyder i massevis osv osv. Jordmor gir deg en liten bok, ”Cartilla del Embarazo”, der fyller hun inn all nødvendig informasjon om deg, fosteret og graviditeten. Den må du alltid ta med deg til lege, ultralyd, svangerskapskurs etc. Det er også anbefalt, alltid å ha den i veska, i tilfelle noe skulle skje og du ender på sykehuset. Da har du all informasjon om dere begge to lett tilgjengelig. Cartilla del Embarazo blir lagt i en mappe som du bærer med deg, der ligger alle de “100” forskjellige papirene du får med deg fra blodprøver, ultralyd.. MYE å holde styr på!

Canapeer Cava Musikk Mitt første møte med helsevesenet som gravid, fikk jeg etter at jeg hadde fått en liten ”mistanke”. Da gikk jeg til apoteket og kjøpte en graviditetstest, ”test del embarazo” . Fordi det er jo det som er vanlig, å ta test først, ikke sant? Da den viste det jeg trodde den kom til å vise, bestilte jeg legetime. Da jeg kom til legen fikk jeg nesten litt kjeft for å ha kjøpt graviditetstest. ”Hvor mye kostet den deg?” spurte legen litt irritert. ”11,50”, svarte jeg litt forsiktig.

L I T T L E

LITTLE NORWAY VI HAR FLYTTET

N O R W A Y

ÅPNINGSSELSKAP 18. Sept. kl. 17.00 Little Norway - Tlf: 966 868 372

Aktuelt Spania • side 30

Hovedgata i Albir

Cambank


Uansett hvor du skal, til jordmor, legen eller sykehuset, så er alle utrolige hjelpsomme og snille. Du treffer alltid glade mennesker der du må under graviditeten. De er i tillegg veldig effektive. Når du er litt lengre på vei, rundt 30 uker eller mer, så får du tilbud om svangerskapskurs. Selv måtte jeg begynne i Callosa d` en sarria, fordi svangerskapskurset i La Nucia begynte for sent for meg. Jeg anbefaler på det sterkeste å gå på dette kurset, fordi vi faktisk er utlendinger her,og da er det greit å vite hvordan man skal gå fram, og hvordan fødsler blir gjort her i Spania.

Oppsigelse av leiekontrakt! Jeg ser meg herved nødt til å si opp vår leiekontrakt. På grunn av plassmangel, er det nå ønskelig å benytte plassen du disponerer til andre ting - som mat, drikke og lignende... Den blæren du så lenge har bodd ved siden av har klaget, og ønsker seg mer plass, slik at den kan fungere normalt igjen. Vi har hatt et fint leieforhold du og jeg, og det er med halvtungt hjerte at jeg nå må be deg flytte ut. Til gjengjeld har jeg laget plass til deg her ute. En stor fin seng, en vogn som står klar, og mange flotte mennesker å bli kjent med. Da du aldri signerte noen kontrakt da du flyttet inn står jeg i min fulle rett til å be deg flytte ut i løpet av de nærmeste dagene, men du skal selvfølgelig få tid til å pakke med deg morkake og fostervann, og eventuelle andre ting du måtte oppbevare i din lille hule. Jeg takker for et fint leieforhold - og ser virkelig frem til å bli kjent med en litt annen side av deg! Med vennlig hilsen - MAMMA.

I Callosa er de ikke like vant til oss ”Guiris” som nede i Benidormområdet. På svangerskapskurset går ca. 40% av alt på Valenciano, og hadde det ikke vært for meg, hadde alt vært på Valenciano. Men siden jeg ikke forstår, prøver de å snakke så mye ”Castellano” som mulig. Jeg syntes det er artig med dette rare språket som de snakker av og til når de glemmer seg. ”La Pancha”, og flere ord er nå på min liste over ord på fremmede språk! Men selvom mye forblir uforstått eller misforstått, lærer jeg fortsatt utrolig mye. Og som førstegangsfødende føler jeg meg allerede mye tryggere og klar for fødsel, etter bare 3 ganger. Mellom uke 34 & 36 er du nødt til å reise til sykehuset på en onsdag kl 09:00. Da er det ”La Charla del Epidural”. Man burde uansett melde seg opp for det, selvom man ikke ønsker det når en føder. Skriver du ikke under disse papirene, så er det ingen mulighet for at du bli gitt epidural under fødselen. Jeg hørte om ei som ikke skrev seg opp, og som hadde en 48 timers fødsel, hvor hun ble NEKTET epidural, gjett om hun angret. Nå er jeg 34 uker på vei og høygravid da begynner jeg å bli utålmodig. Etter mye informasjon fra leger, jordmor, svangerskapskurs og mennesker rundt meg begynner jeg å bli temmelig klar for fødsel. Termin er 19. oktober, og da blir det kanskje en ny artikkel for å fortelle om selve fødselsopplevelsen her nede i sør!

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 31

Ny oppdater t nettside!


Rubrikkannonser til glede og nytte for våre lesere. Pris: 10 euro pr. innrykning i papirutgaven med inntil 250 tegn, og 10 euro på nett med bilde og inntil 300 tegn. Annonse begge steder: pris 15 euro. Om du betaler for 3, få den 4. gangen gratis. Annonsene må betales kontant på forhånd ved vårt kontor i Albir. Åpningstiden er 10.00-14.00 Man.-fredag.

TiL LEiE:

LANGTIDsLeIe I ALTeA Ledig umiddelbart.Ved siden av Bærum kommunes rehab.-senter, møbl. el. umøblert. stue, kjøkken med inneb. hvitevarer og skap, to sov., bad, stor terrasse, garasjepl. og bod. 550 euro i måneden. Tlf: 965 842 799/663 638 305 (spansk) 965 889 832 (norsk) TIL LeIe Villaer og leiligheter til leie i Altea Hills og Mascarat, lang eller kort tid hele året. sjekk: www.topaltea.com 966 445 935 (Ana) ALFAZ DeL PI - MIRAMAR Hus til leie fra høsten og ut skoleåret. Gangavstand til skolen, eget basseng 9x4 m. 4 sov., 2 bad, kjøkken/stue, vaskerom, norsk TV, internett, vask/oppvask-maskin. uteterrasse foran bassenget og utegrill. For mer info Tlf. 0034 965889155 / 628075125. TIL LeIe ALFAZ DeL sOL kort eller lang tid. Leilighet med 2 sov., mye sol, stor terrasse. Tlf: 966 865 019 / 626 860 202 TIL LeIe ALBIR Pent møblert leilighet med høy standard. 1 sov., terrasse, sentralvarme, fellesbasseng. 450 euro/mnd Tlf: Nina 626 890 761 LeILIGHeT, 90 M2, I MIDTeN AV ALFAZ DeL PI TIL LeIe. 3 soverom, 1 bad, stue, kjøkken, balkong og garasje. 600€ pr måned. kontakt 628 313 212.

BOLiG SELGES:

HUs TIL sALGs Alfaz del Pi, Urb. el Romeral. 130 kvm., 1,1 mål tomt 3 sov. 3 bad, stue m/vedovn, kjøk. spisest. gang m/bod, terrasse og garasje. komm.basseng og tennisbane. 350.000 euro Tel. 629 455 435

RekkeHUs TIL sALGs I ALBIR. stue, 2 sov. 1 kj. 1 bad, 1 terrasse + hage. Panoramautsikt nær stranda. 169.000 euro Tlf: 607 40 38 78

TIL sALGs ALFAZ seNTRUM Loftsleilighet med 3 sov. 1 bad, 84 kvm. med fantastisk hav-/sjøutsikt. NÅ bare 135.000 euro Ref: 304 senichouses Albir Tlf: 649886777 www.senichouses.com HUs I ALBIR TIL sALGs 140 kvm. 400kvm tomt, 3 sov. 2 bad. garasje, hage, fjellutsikt - Ref: 143 senichouses Albir Tlf: 649886777 www.senichouses.com LUksUsVILLA ALFAZ DeL PI 300kvm. 1,8 mål tomt, 4 sov. 3 bad, tropisk hage sv.bass, stille beliggenhet. Ref: 107 Pris: 630 000 euro senichouses Albir Tlf: 649886777 www.senichouses.com TIL sALGs MÅ sees! solrik oppusset leilighet i Albir. stor stue, 1 sov. kjøkken, nydelig utsikt over Albir og Alteastranda. Park.plass. Gangavstand til sentrum. 155.000 euro Tlf: 607 40 38 78 LeIe/sALG i La Nucia området. størrelse 1-4 soverom--1-3 bad og garage. Nybygd, høy standard, sentralt, rimelige priser, og ca 4 km til NORske skolen. BTV nordic sL. 693755000-----67511155-------699036576. TIL sALGs I XIRLes, POLOP Leilighet med 3 soverom, 2 bad, salong, kjøkken, terrasse og garasje.Vender mot sør, alt på en flate. Doble vinduer med

Aktuelt Spania • side 32

markiser. Rolig område, ingen trafikk. krisepris 155 euro. Før 189.000. GRATIs BIL VeD kJØP! Tlf: 650 736 994

ØNSKER Å LEiE LANGTID I ALBIR Toppleilighet med garasje. Tlf: 610 905 437 SØKER HUS helst med 2 leiligheter eller stor leilighet 680 794 233 norsk 673 052 281 spansk

BÅT SELGES:

BÅT til salgs, velegnet til fiskebåt, god stand, nye lanterner, styretøj, bundmalet, service på motor. Motor Yamaha 60 hk 2T, hjelpemotor 4 hk 4T, Gps Garmin 152 og sonda Garmin 120. Fast bådplass i Altea. TLF: 965 889 923 / 628 313 210 sTORT UTVALG NYe/BRUkTe sPORTsBÅTeR Parkering inne/ute for Campingvogner og båter. spesialtilbud på strandboogier og brukte motorsykler www.euronautica.com Tel.: 965 834 147

BiL TiL SALGS:

CITROeN JUMPeR Minibuss 9-seter (kjøres på vanlig norsk førerkort) 2006 modell. Hvit 144 000 km God motor. selges noe rimeligere da aircondition må repareres. Pris: 5500 euro 0034 634 067 442

BiLuTLEiE

sMILe ReNT A CAR Nye biler - rabatter for residente fra 10 euro pr dag. Gratis hjemkjøring. Flyplasservice kun 30 euro. Tlf: + 34 600 04 23 66 www.smile-rentacar.com Albir - Torrevieja - Alicante


DiVERSE TiL SALGS:

Fabrikant nr.1 i Spania

Brukte sTRessLess

på smijernsmøbler

FRA 550€ - 895€ TLF: 639139585

www.deforja.com nacho@deforja.com

HUNDeBUR Godkjent reisebur - stort. Tlf: 697 734 777 PIANO seLGes Roth&Junius God stand! Tlf: 607 403 878

SUPERTILBUD!

ARBEiD uTFØRES: sTeMMe PIANOeT? Kvalifisert pianostemmer og reparatør. PIANO MAN 607346658, 665786226, 654155470 pianoman@pianoman.es PC-SERVICE Nordmann stiller opp hjemme hos deg for å løse ulike problemer - samt personlig kursing. Tlf: 648 975 165

ALTEA GATA DE GORGOS Ctra. N-332, Pda. Cap Blanc 70, local 8 Ctra. de Ondara nr. 23 03590 Altea (Alicante) 03740 Gata de Gorgos (Alicante) Tlf: 965 84 28 30 Tlf: 965 75 69 26 ÅPeNT: Man.-Fre.: 10.00-14.00 - 16.00-20.00 Lør.: 10.00-14.00

BARNeVAkT Jente 16 år, glad i barn, ansvarsfull, ledig for barnevakt-oppdrag. Jeg har referanser om ønskelig. Tlf: 634 182 240

BTV nordic sL. La Nucia. Din samarbeidspartner for renhold, vaktmestertjenester m/mer Nordisk, spansk, eng.talende personell. Vi gjør din hverdag enklere. HYGGeLIGe PRIseR!! btv nordic@gmail.com 693755000---699036576---672511155. ROB´S 24t. flyplasservice Alle flyplasser, presis og billig! Tlf: 636 401 202 rob.costablanca@gmail.com

Alle typer reparasjoner Alle typer biler Gratis overslag EU - Kontroll

STiLLiNG SØKES:

20 års erfaring Sertifisert verksted

Ansvarsfull og pålitelig kvinne, 21 år søker arbeid, gjerne innen butikk, rengjøring, barnepass, e.l. snakker engelsk, tysk og spansk. Arbeidserfaring. Referanser kan gis om ønskelig. Ring tlf: 671 937 070

www.auto-impulse.com www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 33

Ny oppdater t nettside!


Bokanmeldelsen

Mino-trilogien NÅ I EN BOK (POCKET)

Mengele Zoo, Himmelblomsttreet, Afrodites basseng av Gert Nygårdshaug

Om Mengele Zoo: Fattiggutten Mino er født i regnskogen. Han er sommerfuglfanger og elsker jungelens mangfold av liv. Mino samler sommerfugler, men ser at jungelen ødelegges av multinasjonale selskaper. En dag rammer katastrofen også hans landsby, og Mino er plutselig i sentrum av de store regnskogenes tragedie. Om Himmelblomsttreet: Jens Oder Flirum sitter sammen med kameraten Mino i Amazonas-jungelen. Hensynsløs kapitalistisk utnytting har ødelagt jungelen. Jens Oder Flirum vender tilbake til Europa for å iverksette Den Store Planen. Om Afridites basseng: «Den unge kvinnen reiste seg opp og stirret, gned sand fra øyne og kinn og stirret; hun så maltrakterte kropper, kroppsdeler og blod, det dampet rødt fra den varme sanden og riksene skrek hest på den blå himmelen, hun vendte seg bort for ikke å se mer, men oppdaget plutselig en bevegelse midt i smuget; en av soldatene levde! » OMTALER: Mengele Zoo: “Tidenes beste norske bok” Kåret til FOLKETS FAVORITT i et samarbeid mellom NRK, Norsk Litteraturfestival og Dagbladet

Afrodites basseng: “Dette er først og fremst en velskrevet, spennende, endog gripende fortelling. Det er kort og godt Gert Nygårdshaug i toppslag.” Terje Stemland, Aftenposten “Gert Nygårdshaug er en forfatter som gjerne beveger seg utenom det vanlige sporet. Det gjør han også i sin nye bok “Afrodites basseng”. Den er besynderlig, og det er helt utmerket” Leif Ekle, NRK Kulturnytt

Himmelblomsttreet: «Årets norske roman.» Terje Stemland, Aftenposten «Gert Nygårdshaug har skrevet en energisk, betydelig roman.» Brikt Jensen, Dagbladet «Det er like greit å si det med en gang: dette er en stor bok.» Morten Abrahamsen, Morgenbladet «Romanen er rett og slett en befriende leseropplevelse.» Ingrid Brekke, Klassekampen

Spesialist i: Ovnsstekt lammeskulder, svineskanke og spareribs. Fersk fisk

Restaurante Casa Juan Calle Pau Casals, 7 - Albir - Tel. 96 686 55 97 www.restaurantecasajuanalbir.com Åpent alle dager untatt mandag

Aktuelt Spania • side 34

“Med Afrodites basseng har Gert Nygårdshaug igjen skrevet en roman som atskiller seg fra alt annet som utgis her til lands. Kanskje er det hans beste noensinne. Kanskje blir den også stående som bokhøstens store norske.” Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad “Velskrevet, spennende holdende roman” Hannelore W. Langstrøm

og

under-

Fabelaktig “Den siste romanen til Gert Nygårdshaug er vanskelig å legge fra seg. Boken pirrer intellektet og følelsene hele veien.” Alexandra Heyerdahl, Drammens Tidende


AH A.

knut Bøe: “ 23. februar 1981 - Da skuddene falt i den spanske parlamentet” 18.10: Finn Fuglestad: “Franco tapte borgerkrigen- Tanker omkring spanias nyere historie” 1.11: kristin Brudevoll: “Mer enn Cervantes - et utvalg spanske samtidsforfattere på norsk” 15.11: knut Aukrust: “Visigoterne i spansk historie” 29.11: Johan Galtung: “Vestlig makro-historie; hva skjer nå?” Alle som er interessert i å få vite litt mer om dette landets historie og kultur er hjertelig velkommen. Å delta på møtene koster ingen ting, men vi oppfordrer alle til å melde seg inn i Den Norske klubben som vi samarbeider med. Tema for møtene våre er spansk historie. Innenfor denne rammen har vi hatt mange interessante vinklinger, ja det er faktisk opp til hver og en (inkl. deg som hittil bare har vært tilhører) å finne flere spennende ting fra den rike spanske historien som du kan dele med oss andre. Du behøver ikke å være historiker for å holde et foredrag, men etter å ha jobbet med ditt eget bidrag har du garantert fått lyst til å lære mer. Vi minner om at Historiegruppens program ligger inne på www.dnkcb.com (Grupper)

VELKOMMEN

VIL DU ABONNERE Aktuelt Spania har inngått avtale med en privat postoperatør. Dette gjør oss i stand til igjen å tilby akseptable priser til abonennter i Norge. Et tre måneders abonnement (6 nummer), vil koste 325 kroner, mens et halvårsabonnement koster 625 kroner. Følg med hva som skjer i Spania, også når du er hjemme. Abonnement kan du bestille på as@aktueltspania.net, eller tlf: +34 634 182 240

Aktuelt Spania • side 35

Aktue

lt Span

ia - ME

R EN N

19 ÅR

PÅ CO

STA BL

ANCA

!

Aktu 1

Den etter hvert litt flaue buktaleren begynner å beklage, og da roper kvinnen: Du holder deg unna dette, jeg snakker med den lille drittsekken på kneet ditt!

4.10:

1. FebNr. 2 ruar 201

Plutselig spretter en blond kvinne på 4. rad opp på stolen sin og begynner å rope: - Jeg har hørt nok av sånne dumme blondinevitser. Hva får deg til å tro at du kan stigmatisere kvinner på den måten? Hva har fargen på en kvinnes hår å g jøre med hennes verdi som menneske? Det er karer som deg som g jør at kvinner som meg ikke blir respektert i arbeidsog samfunnslivet, og til å utnytte vårt potensiale til fulle. Det er fordi du og dine likesinnede fortsetter å diskriminere oss. Ikke bare blonde kvinner, men kvinner generelt... OG ALT I HUMORENS NAVN!

Auditori de la Mediterrània (der søndagsmarkedet er), La Nucía kl. 13.00 annenhver tirsdag Foredragene varer en time Parkering i parkeringshus like ved

ber

En ung buktaler har en kveld en forestilling i en liten by. Med dukken på fanget. Han starter som vanlig med sine dumme blondinevitser.

......

Buktaleren

Historiegruppen 2011 Høstprogram

Nr. 20 -1. Des em

HA H

elt Sp

an ia

- M ER

EN N 20

Med Ole Gun nar Sols kjær og Molde Fotballkl ubb i Elch e

MUNDO

SPAS

VI HAR STENG

T FRAM TIL

3. MARS

MUND

OSPAS

ÅR PÅ

COST AB LA

NCA!


V

KJÆLEDY E R ÅR Lucas og Flanders søker nye eiere. Begge er 1 år gammel. Vaksinert. Passer veldig godt som vakthund, men er også snille og gode familiehunder. Er du interessert i en av dem,ta kontakt med Ingrid på tlf 689699956, eller norsk tlf +47 41289913.

En hunds levevilkår * Biter hunden, da skal den avlives. Her er ingen nåde, dødsstraffen gjelder også selv om det var mennesket som var årsaken til angrepet. * Bjeffer hunden, så skal den behandles med elektriske støt eller aller nådisk vann med eller uten ekkel sitronlukt. * Maser hunden blir den puttet i et bur, og buret kan påføre skader og smerter for hunden som er skapt for bevegelse, men i et bur finnes ingen bevegelsesfrihet. * Stikker hunden av, så får den kortet inn sjansen til å få utløp for energien sin. Den får mindre tur fordi den drar, eller kun luft i band, av fare for å stikke av. * Ikke skal man glemme loven for båndtvang, av hensyn til vilt er det periodevis, av hensyn til uforstandige mennesker, er det blitt konsekvent helårsbåndtvang... * Hunden må ikke tigge mat. * Hunden må ikke hoppe. * Hunden må ikke være kresen. * Hunden må ikke ødelegge noe inne, og ikke møkke seg ute. * Hunden skal synes, men ikke høres. * Hunden må ikke lukte vondt.

Alt for ditt kjæledyr på ett sted! - Kirurgi - Diagnoser - Røntgen - Dyrehospital - Analyser - Vaksiner og pass for reiser til Norge C/ La Mar, 159 - 03590 Altea Tlf: 966 880 612 - Nødtelefon: 617 544 396 clinicaelport@terra.es

Kanskje noe å tenke på, hvilke krav vi stiller til hunden. Og tid for å feie for egen dør???

Veterinærklinikk i Alfaz del Pi Akutthjelp 24 timer - Computertomografi Indremedisin - kirurgi - hjemmebesøk Ortopedisk kirurgi - Nevrokirurgi - Fysioterapi klipping - Alt i hundepleie

ØYEBLIKKELIG HJELP: 96 686 06 69 Hjelp til innførsel av kjæledyr fra skandinaviske land. Vi ordner papirene! Centro Comercial Arabi Man- fre: 09.00 - 21.00 Passeig de la Mitja Llegua 17-18, Lør: 10.00 - 14.00 Alfaz del Pi www.veterinariamarinabaixa.com

www.aktueltspania.net

Har du en historie å fortelle - som kan være til glede eller nytte for andre dyrevenner, så kan du sende noen ord til as@aktueltspania.net Vi tar gjerne imot gode historier, råd og tips til denne siden.

Aktuelt Spania • side 36

Ny oppdater t nettside!


AVSLUTTER TURNEEN PÅ PAVAROTTI Den hollandske Rockegruppen “Floodstain” er for tiden på turne i Europa. Turen går fra Toulouse, Frankrike, Belgia, Tyskland og England. Touren begynte på RIP Altea 3. september og avsluttes på Cafè Pavarotti Lørdag 24. September kl. 22.00.

CAMINO DE LA CANTERA NO 12 (BAK CONSUM) TLF: 634 182 240

HUSK Å SE SØNDAGSKAMPEN PÅ PAVAROTTI!

TLF 634 182 240

Aktuelt Spania • side 37


Colombiana

Regi: Olivier Megaton skuespillere: Zoe saldana, Callum Blue, Michael Vartan, Lennie James m.fl. Genre: Thriller / Action / Drama / eventyr Produksjonsår: 2011 kinopremiere spania: 16. september 1992, Colombia. Ni år gamle Cataleya er vitne til at foreldrene blir brutalt drept. Hun klarer såvidt å unnslippe massakren og flykter til USA sammen med sin gangsteronkel emilio. Femten år senere arbeider hun for ham som leiemorder. Hennes kjennetegn - en tegnet orkidé på brystet til ofrene - er en beskjed til foreldrenes mordere. For Cataleya er fast bestemt på å få hevn, selv om det betyr at hun kan miste alt hun elsker.

Cómo acabar con tu jefe

Originaltittel: Horrible Bosses Regi: seth Gordon skuespillere: Jason Bateman, Jason sudeikis, Charlie Day, kevin spacey, Colin Farrel, Jennifer Aniston, Jamie Foxx, Julie Bowen, Donald sutherland Genre: komedie Nasjonalitet: UsA Produksjonsår: 2011 Premiere spania 16.september

Alfaz del Pi: - Cine Roma. C/. El Hort, 5. Telf: 965 888 266 Benidorm: - Cines Colci Centro. Avda. Almendros, 35. Telf: 965 865 060 - Cines Colci Rincón. Avda. Zamora s/n. Telf: 965 853 859

Kinoguide Å si opp er ikke noe alternativ. Derfor: Med hjelp av litt for mye å drikke og noen tvilsomme tips fra en eks-fange, legger de tre vennene en snirklete og tilsynelatende vanntett plan som skal fjerne arbeidsgiverne deres permanent. Det er bare én hake: selv de beste planer er bare så vanntette som hjernene bak. Jason Bateman, Jason sudeikis og Charlie Day spiller de tre håpløse ansatte, mens den dobbelte Oscar-vinneren kevin spacey, Colin Farrell og Jennifer Aniston er de ufordragelige sjefene. Oscar-vinner Jamie Foxx (Ray) opptrer som eks-fangen med en litt elastisk troverdighet som hardkokt forbryter. På rollelisten står også Julie Bowen (Modern Family) og veteranen Donald sutherland.

El Árbol de la Vida

Originaltittel: The Tree of Life Regi: Terrence Malick skuespillere: Brad Pitt, sean Penn, Jessica Chastain, Dalip singh, Joanna Going, Fiona shaw Genre: Drama / Fantasy Nasjonalitet: UsA Produksjonsår: 2011 Premiere spania: 16. september

Finestrat: - Cines IMF 9. Avda. Pais Valencia, s/n C. C. La Marina. Telf: 966 831 195 www.cinesimf.com Orihuela: - Centro Cinemas 10 C/Obispo Vitorio Oliver, 2 C.C. Ociopía Telf: 966 745 912

Aktuelt Spania • side 38

Jack vokser opp som en av tre brødre i en familie i midtvesten. Barnas mor (Chastain) er en følsom kvinne som gir av sin kjærliget og empati. Faren (Pitt) er hennes rake motsetning, en mann som forteller sine sønner at de først og fremst må tenke på seg selv. Foreldrene kjemper fra sine ulike ståsteder, og midt mellom dem står Jack. Vi følger den eldste av brødrene, gjennom barndommens uskyld til desillusjonert voksenliv med komplisert forhold til sin egen far. Jack (som voksen spilt av sean Penn), føler seg som en fortapt sjel i en moderne verden, søkende etter mening i livet, tvilende til at det finnes noe viktig å tro på. The Tree of Life vant Gullpalmen i hovedkonkurransen i Cannes 2011, verdens kanskje viktigste filmfestival. Regissør Malick (Days of Heaven, The Thin Red Line, The New World) leverer med sin femte film en provoserende og sterk historie, en hyllest til livet, med svar på noen av de store spørsmålene vi mennesker stilles overfor.

Torrevieja: - Cines IMF 8. (med original versjon) Pol. San José, 10. C.C. Habaneras. Telf: 965 705 414 www.cinesimf.com Villajoyosa: - Cines La Villa. C/ Constitucion, s/n Telf: 966 851 884


Alfaz del Pi:

Kulturarrangementer Kultur arrangementer:: arrangementer

Jazzfestivalen -Alfaz Lørdag 17. september kl 23.00 Chamelon Jazz Group m/ Andres Juan, Esteban Mendoza, Angel Pinarro, Hero Berens, Jaume Galiana på C/Federico Garcia Lorca (zona pubs) Lørdag 24. september kl 20.00 Auditoriet Casa de Cultura Chicolito and company Lørdag 1. oktober kl 22.00 Ritz goes Jazz Playa Albir - zona Cap Blanc Fredag 16. september kl 18.00 Teater for barn “Yayos” Casa de Cultura - auditoriet Bill: 2 euros Fredag 30. september kl 20.30 Teater ungdom/voksen “Musas gracias” Casa de Cultura - audfitoriet Bill: 6 euros (pensjonister over 65 og mindreårige: 4 euros)

Concert “Ofrenda de Flores” de Nta. Sra. del Consuelo 18-09-2011 10:45 (0.00 €) Rådhusplassen Concert Concierto-konkurranse med Música Festera 18-09-2011 21:00 (0.00 €) Palau Altea Concert Prosesjon del Cristo 25-09-2011 19:00 (0.00 €) Fra rådhusplassen. Concert Misa cantada en honor a San Blas a cargo de la Coral de la SFA 26-09-2011 00:00 (0.00 €) Iglesia Parroquial Ntra. Sra. del Consuelo

III Festival de Artes Escénicas CIRCALTEA - Altea 2011 30-09-2011 17:30 - 30-09-2011 21:00 (0.00 €) 01-10-2011 10:00 - 01-10-2011 22:00 (0.00 €) 02-10-2011 10:00 - 02-10-2011 22:00 (0.00 €) 02-10-2011 17:00 - 02-10-2011 22:00 (5.00 €) Palau Altea

LA NUCIA

Altea FiestasFiestas Patronales / Fiestas de Moros y Cristianos - Altea 2011 17-09-2011 00:00 - 18-09-2011 23:59 (0.00 €) 23-09-2011 00:00 - 30-09-2011 23:59 (0.00 €) S/D

Lørdag 17. september kl 20.00 Teater “Querida Mathilde” Nye teatralsk komedie av Lola Herrera full av frisk humor og ømhet. Utmerket tolkning av Lola Herrera, Daniel Freire Ana Labordeta ledet av Juan Luis Iborra. Inngang: 22 €

Lørdag 1. oktober kl 19.00 Dans Danseskolen i La Nucia, Moderne ballskole og den arabiske danseskole, fremfører danseshow til inntekt for barnehjemmet Emmaus. Inngang: 10 euro.

LA NUCIA

l’Auditori de la Mediterrània de La Nucía: Lørdag 17. september kl 20:00 Matthias har nettopp kommet fra Buenos Aires til å ta over arven etter sin far, en herlig og luksuriøs leilighet i hovedstaden. Hva han ikke vet er at i huset bor Matilda med datteren, med borett til hun dør. Matilda går med på å leie et rom før han vender tilbake til sitt land. Nye teatralsk komedie med Lola Herrera: Humor og ømhet. Utmerket tolkning av Lola Herrera, Daniel Freire og Ana Labordeta ledet av Juan Luis Iborra. Billetter: 22 euro.

POPKONSERTER I SPANIA - Wah Wah Club -Valencia (15,00 Euros ) - Palacio de Deportes Comunidad de Madrid - Madrid - Palau Sant Jordi - Barcelona - San Vicente del Raspeig (Alicante) - Loco Club - Valencia (22,00 Euros) - Parque Municipal La Rotonda, Elche - Sala Mirror -Valencia ( 30,00 Euros) - Palau Sant Jordi, Barcelona - Palacio de Deportes Comunidad de Madrid, Madrid - Palau Sant Jordi -Barcelona

Aktuelt Spania • side 39

Billetter kan bestilles f.eks. på: www.ticketmaster.es

17/09/2011 23:00 Anna Calvi 25/09/2011 kl 2130 George Michael 27/09/2011 kl 2130 George Michael 30/09/2011 kl 22.00 Nach 1/10/2011 kl22:30 Kitty, Daisy and Lewis 15/10/2011 kl 16.00 Vinalopop 16/10/2011 kl 20:30 The Mission 14.12.2011 kl 1945 Rihanna 15.12.2011 kl 2015 Rihanna 15/12/2011 Kl 21.30 Red Hot Chili Peppers


M a r k e de r

på Co st a Bl an ca MANDAG

Callosa d´en Sarrià Dénia Parcent Santa Pola Elche La Nucia San Pedro

TIRSDAG

Altea La Cala Finestrat Callosa d´en Sarrià (Frukt og grønt) Orihuela Mil Palmera (17-20)

ONSDAG Callosa de Segura Benidorm El Campello La Mata Guardamar Torrevieja Muchamiel Polop San Miguel de Salinas

TORSDAG Alicante (Plaza de Toros) Gandia San Javier Jávea Pego Rojales Villajoyosa Torrevieja (La Marina)

FREDAG Alfáz del Pi Finestrat Gatas de Gorgos Dénia (frukt og grønt) Los Montesinos (kveld) Moraira Oliva Torrevieja

LØRDAG

Alicante Jalon Elche Benissa Calpe Callosa d´en Sarrià Gandía Santa Pola Playa Flamenca Cala de Finestrat

SØNDAG

Alicante (Ved Plaza de Toros) Benidorm Ciudad Quesada La Nucia Campo Guardamar Albir/Alfaz el Cisne Urb. Marina La Manga

TORSDAG 1. JULI FREDAG 16. SEPTEMBER 06.30 10.00 11.00 11.05 11.30 12.00 12.15 12.55 13.00 13.05 14.00 14.05 14.30 15.00 15.10 16.00 16.10 17.00 17.10 17.40 17.55 18.00 18.40 19.00 19.40 20.05 20.55 21.25 22.25 23.05 23.20 23.50 00.35 01.35 04.00

Morgennytt Derrick (t) NRK nyheter 20 spørsmål (ttv) Schrödingers katt (ttv) Nyheter Førkveld Vår ville verden (t) Nyheter En fiolin for Renaud Capucon (t) Nyheter Bondi Beach (t) Solgt! Nyheter Dallas (t) Nyheter Jessica Fletcher (t) Nyheter Fredag i hagen Oddasat - nyheter på samisk (t) Nyheter på tegnspråk Førkveld Distriktsnyheter Dagsrevyen (ttv) Norge Rundt (ttv) Beat for beat (ttv) Nytt på nytt Skavlan Detektimen: Sporløst forsvunnet (t) Kveldsnytt En velutstyrt mann (t) Canal Road (t) Muse - A Seaside Rendezvous (t) Country jukeboks m/chat Dansefot jukeboks u/chat

06:30 06:55 10:00 11:20 12:05 12:35 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 15:55 16:25 17:00 17:30 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:40 22:15 23:20 23:50 02:35 04:25 04:40 04:50

Nyhetsmorgen God morgen Norge God morgen Norge QuizShow Hotel Cæsar Doktor Oz Far og sønn Home and Away Vil du bli millionær? - Hot Seat TV 2 hjelper deg Solsidan Home and Away Venner for livet That ‘70s Show Kollektivet Premiere! Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Dyrepasserne Idol Nyhetene Været Sportsnyhetene Idol - resultater Senkveld med Thomas og Harald Golden Goal Sesongpremiere! Film: Captain Alatriste Film: Sex, løgn og videotape Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 08:30 10:05 10:50 11:45 12:10 14:10 15:10 16:05 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:35 21:30 23:45 00:45 01:40 03:40 04:35 05:30

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Sister, Sister Sister, Sister Wipeout Ungkarskvinnen One Tree Hill Hundehviskeren Glamour Ungkarskvinnen Real Housewives of New York One Tree Hill Wipeout The War at Home Christine The Big Bang Theory Happy Endings Cougar Town Wedding Daze James Bond i Japan The Graham Norton Show CSI: Miami Richard III CSI: NY Likene i Green River Rita rocker

11:35 13:25 15:20

17:30

19:15

21:00 23:05

00:55

02:30

04:20

Country Remedy Amerikansk drama fra 2007. Heidi Britisk familiefilm fra 2005. The Fighting Temptations Amerikansk komedie fra 2003. Jack and the Beanstalk Amerikansk komedie fra 2010. Moms Outta Sight Amerikansk komedie fra 1998. Patriotenes spill Amerikansk action fra 1992. Terror i luften Amerikansk spenningsfilm fra 1996. Death Train Amerikansk spenningsfilm fra 1992. Missing In America Amerikansk drama fra 2006. Fallen III: The Destiny Amerikansk science fiction fra 2007.

ONSDAG MARS LØRDAG 17.16. SEPTEMBER 07.10 08.10 08.50 09.30 10.30 11.00 12.00 14.05 14.35 15.05 15.35 16.15 17.05 18.35 19.00 19.45 19.55 20.25 21.25 22.10 23.00 23.15 23.25 01.00 01.40 04.00

Disneytimen (ttv) Førkveld Førkveld Debatten Köping Hillbillies (t) Ut i naturen: Den ville laksen (ttv) Friidrett: Diamond League fra Brussel Munter mat (t) Solgt! Siffer (ttv) Norskekysten (ttv) Beat for beat (ttv) X-Fighters Stikk! (ttv) Lørdagsrevyen Lotto-trekning Humorama (ttv) QuizDan (ttv) Sjukehuset i Aidensfield (t) Fakta på lørdag: Spitfire-kvinnene (ttv) Kveldsnytt NM sommer skiskyting Nattkino: What happens in Vegas (t) Haven (t) Dansefot jukeboks m/chat Country jukeboks u/chat

06:30 07:00 07:01 07:07 07:18 07:26 07:37 07:49 08:00 08:23 08:48 09:12 09:35 10:00 10:30 11:30 12:30 13:00 14:50 15:00 15:30 15:50 16:55 17:55 18:30 18:50 19:10 19:20 19:30 21:00 21:15 21:20 21:40 22:15 22:50 00:45 02:40 03:30 03:45 03:55

Sonen TV 2 Junior Trillingsøstrene Noddy Manon Toot og Puddle Pusekatten Poppy Rosas verden Babar LazyTown Den lille prinsen Mona vampyr Winx Club Hemmelig agent på moped Bonanza Hopkins Frasier Film: Hoot 100 minneverdige steder Sport & Spill Destinasjon Norge Senkveld med Thomas og Harald Idol Idol - resultater Nyhetene Lørdagsmagasinet Sportsnyhetene Været Skal vi danse Nyhetene Været Sportsnyhetene Skal vi danse resultater God kveld Norge Film: Mambo Film: Hard Candy Hack Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 08:05 08:30 08:55 09:20 09:50 10:55 11:25 11:55 12:25 12:55 13:25 13:55 14:55 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00 21:30 23:35 00:35 02:50 03:35 04:20 05:10 05:35

Aktuelt Spania • side 40

The Planet’s Funniest Animals The Planet’s Funniest Animals The Planet’s Funniest Animals The Planet’s Funniest Animals Under samme tak Under samme tak Eve Eve Jesse - Jesse, år 2 SOS Hundehjelpen Dyrlegen på Bondi Beach America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Grensevakten Hit og dit Verdens strengeste foreldre Undercover Boss Ullared Sinnasnekker’n Blanke ark Alt for Norge The Ring Seriemorderne i Hillside Heksene i Eastwick Deep Sea 3D Terminator: Sarah Connor Chronicles Sporløst forsvunnet Rita rocker Rita rocker

11:00

12:45 14:25

16:15

17:55

19:15 21:00

23:00 00:35

02:15 03:50

Prince Brat & The Wipping Boy Amerikansk komedie fra 1995. Bad Jim Amerikansk western fra 1990. Phat Girlz Amerikansk komedie fra 2006. Not Quite An Angel Amerikansk komedie fra 1998. Footrot Flats Amerikansk Animasjon fra 1987. Dishdogz Amerikansk drama fra 2006. League of Extraordinary Gentlemen Amerikansk action fra 2002. Mean Machine Amerikansk action fra 2001. Blackout Amerikansk spenningsfilm fra 1996. The Keeper Canadisk thriller fra 2004. Human Traffic Britisk komedie fra 1999.


SØNDAG 18. SEPTEMBER 07.00 07.25 07.55 08.35 09.15 09.40 10.10 10.40 11.05 12.05

12.45 14.15 15.15 17.30 18.00 18.30 19.00 19.45 20.05 20.35 21.15 21.55 22.40 23.00 23.20 00.20 01.20 04.00

Jo Jos Sirkus Mat i Norden (t) Førkveld Førkveld Ut i nærturen Schrödingers katt (ttv) FBI Norge Rundt (ttv) Skavlan Kjell Arnljot Wig - engasjert og omstridt NRKpioner (ttv) Film: Smykketyven (ttv) QuizDan (ttv) 4-4-2: 1. div.: HønefossSandnes Ulf Åpen himmel (ttv) Ut i naturen: Magasin (ttv) Newton (ttv) Søndagsrevyen Sportsrevyen Siffer (ttv) Norskekysten Kennedy-klanen (t) Kennedy-klanen (t) NM sommer skiskyting Kveldsnytt Historier om graviditet (t) Mordene på Skärsö Blues jukeboks Norsk på norsk jukeboks

06:30 07:00 07:01 07:11 07:18 07:28 07:39 07:44 07:55 08:05 08:17 08:28 08:40 08:51 09:16 09:37 10:00 10:30 11:30 12:00 13:00 14:00 15:55 17:25 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 19:55 20:50 21:00 22:00 22:15 23:45 00:40 01:15 02:05 02:55 03:05

Sonen TV 2 Junior Boblins Louie Toppen sykehus Sivert og gjengen Charley og Mimmo Byggmester Bob Thomas Toget og vennene hans Oktonautene Tatonka Vennebyen Familien Stor Arthur Pokemon Bakugan Hemmelig agent på moped Bonanza Kapp til kapp - uten penger Dokument 2: Oppdrag verdighet Broom Film: Reisen til jordens indre Skal vi danse Skal vi danse resultater Gudene vet Nyhetene og Sporten Været TV 2 Sporty FotballXtra med hovedkampen Hovedkampen 1. omgang Hovedkampen: I pausen Hovedkampen 2. omgang Nyhetene og Været Fotballkveld Uskyldig dømt God kveld Norge October Road 60 Minutes Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:20 07:45 08:15 08:45 09:10 09:35 10:00 11:00 12:00 12:30 13:30 14:30 15:30 16:30 17:30 19:00 20:00 21:30 22:30 23:30 00:30 01:00 01:30 02:15 03:35 04:20 04:45 05:10 05:35

The Planet’s Funniest Animals America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Under samme tak Under samme tak Eve Eve Bolle i ovnen Roomservice Ullared Grensevakten Amish Gøy på landet Gøy på landet Gøy på landet Gøy på landet 71° nord Tangerudbakken borettslag Alt for Norge Kidnappingen av Jaycee Dugard Fra sjel til sjel CSI: Miami En callgirls dagbok En callgirls dagbok Dirt Who the #$& is Jackson Pollock CSI: Miami Rita rocker Rita rocker Rita rocker Rita rocker

10:05

10:45

12:25

14:10

15:50 17:30

19:15 21:00 22:45

00:40

02:40

Films & Stars Amerikansk underholdnings program. What The Moon Saw Amerikansk komedie fra 1989. Jack and the Beanstalk Amerikansk komedie fra 2010. The Kid With X-Ray Eyes Amerikansk komedie fra 1999. Hildegarde Australsk drama fra 2001. See You in September Amerikansk drama fra 2010. Rock the Paint Amerikansk drama fra 2005. Jernanger Norsk drama fra 2009. Generalens datter Amerikansk thriller fra 1999. The Player Amerikansk komedie fra 1992. Election Amerikansk komedie fra 1999.

Sett på Pavarotti

MANDAG 19. SEPTEMBER 06.30 10.00 11.00 11.05 11.45 12.00 12.15 12.55 13.00 13.05 14.00 14.05 15.00 15.10 16.00 16.10 17.00 17.10 17.40 17.55 18.00 18.40 19.00 19.45 20.15 20.55 21.00 21.30 22.00 23.00 23.15 00.10 00.40 01.35 03.00

Morgennytt Derrick (t) NRK nyheter Norskekysten (ttv) Svenske hemmeligheter (t) Nyheter Førkveld VM sykkel: Tempo U23 Nyheter VM sykkel: Tempo U23 Nyheter VM sykkel: Tempo U23 Nyheter VM sykkel: Tempo U23 Nyheter VM sykkel: Tempo U23 Nyheter Dyrisk (ttv) Oddasat - nyheter på samisk (t) Nyheter på tegnspråk Førkveld Distriktsnyheter Dagsrevyen (ttv) Puls Jobben er livet Premiere! (ttv) Distriktsnyheter Dagsrevyen 21 Schmokk Premiere! (ttv) Hvem tror du at du er? Kveldsnytt Boardwalk Empire (t) Nytt på nytt Skavlan Sport jukeboks Country jukeboks u/ chat

06:30 06:55 10:00 11:20 12:05 12:35 13:30 14:00 14:30 15:00 16:00 16:30 17:00 18:00 18:30 18:00 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:40 22:40 23:35 00:30 01:20 02:10 03:00 03:50 04:35 04:50 05:00

Nyhetsmorgen God morgen Norge God morgen Norge QuizShow Hotel Cæsar Doktor Oz Hotel Cæsar Home and Away Vil du bli millionær? - Hot Seat Er dette morsomt? Home and Away Venner for livet Grey’s Anatomy Hos Martin Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Hotel Cæsar Jakten på kjærligheten Nyhetene Været Sportsnyhetene Den som dreperUtopia Detroit 1-8-7 Beck: Hvite netter Boston Legal Numbers FlashForward FlashForward American Idol Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 09:15 10:05 10:50 11:45 12:10 14:10 15:10 16:05 17:00 17:30 18:00 18:25 18:55 19:30 20:30 22:00 YLVIS 23:00 23:30 00:00 00:55 01:50 02:45 03:35 04:20 05:10 05:30

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Sister, Sister Sister, Sister Ungkarskvinnen Wipeout One Tree Hill Hundehviskeren Glamour Ungkarskvinnen Real Housewives of New York One Tree Hill Boston Public Boston Public, år 1 The War at Home Christine The Big Bang Theory America’s Funniest Home Videos Grensevakten Gøy på landet 71° nord I kveld med America’s Funniest Home Videos Grensevakten CSI: Miami Special Victims Unit CSI 48 timer Friday Night Lights City Homicide Rita rocker Rita rocker

Aktuelt Spania • side 41

12:05

13:50

15:30

17:10 18:50 21:00

22:55

00:45 02:20

04:05

Begravelse med utsikt Britisk komedie fra 2002. Angel in Training Amerikansk komedie fra 1999. Jungle Boy Amerikansk komedie fra 1998. Sheriffen Amerikansk western fra 1952. Safety of Objects Amerikansk drama fra 2002. Ira and Abby Amerikansk komedie fra 2007. Election Amerikansk komedie fra 1999. Høk over høk Amerikansk western fra 1975. Flashback Amerikansk spenningsfilm fra 1990. Fallen III: The Destiny Amerikansk science fiction fra 2007.

Reke Party


LEILIGHETER KORT ELLER LANG TID I GAMLEBYEN I VILLAJOYOSA

TIRSDAG 20. SEPTEMBER 06.30 10.00 11.00 11.05 11.30 12.00 12.15 12.55 13.00 13.05 13.35 13.55 14.00 14.05 15.00 15.10 16.00 16.10 17.00 17.10 17.40

I den sjarmerende “Casco Historico” rett ovenfor stranden i Villajoyosa kan vi tilby for korteller langtidsleie nyrehabiliterte 3-roms og 2-roms leiligheter. De er fullt møblerte inkl. alle hvitevarer, TV, varme i badegulv etc.

17.55 18.00 18.40 19.00 19.45 20.15 20.45 20.55 21.00 21.30 22.30 23.00 23.15 00.10 01.10

01.40 03.00

06.30 10.00 11.00 11.05 11.30 12.00 12.15 12.25

14.00 14.05 15.00 15.10 16.00 16.10 17.00 17.10 17.40 17.55 18.00 18.40 19.00 19.45

20.55 21.00

WWW.nordbylavila.com

06:30 06:55 10:00 11:20 12:05 12:35 13:30 14:00 14:30 15:00 16:00 16:30 17:00 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:40 22:35 23:30 00:25 00:55 01:45 02:35 03:50 04:05 04:15

Nyhetsmorgen God morgen Norge God morgen Norge QuizShow Hotel Cæsar Doktor Oz Hotel Cæsar Home and Away Vil du bli millionær? - Hot Seat Jakten på kjærligheten Home and Away Venner for livet Grey’s Anatomy Hos Martin Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Hotel Cæsar Sporløs Sesongpremiere! Nyhetene Været Sportsnyhetene Grey’s Anatomy Privat praksis Beck: Hvite netter Raising Hope Medium Koneklubben American Idol Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 09:15 10:05 10:50 11:45 12:10 14:10 15:10 16:05 17:00 17:30 18:00 18:25 18:55 19:30 20:30 21:30 22:30 23:00 23:30 00:00 00:55 01:50 02:45 03:35 04:20 05:10 05:30

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Sister, Sister Sister, Sister Ungkarskvinnen Boston Public Boston Public, år 1 One Tree Hill Hundehviskeren Glamour Ungkarskvinnen Real Housewives of New York One Tree Hill Boston Public Boston Public, år 1 The War at Home Christine The Big Bang Theory America’s Funniest Home Videos Grensevakten Gøy på landet Sinnasnekker’n CSI: Miami Cougar Town Happy Endings Grensevakten CSI: Miami Special Victims Unit CSI 48 timer Friday Night Lights City Homicide Rita rocker Rita rocker

11:10

12:30

14:10 16:15

17:40 19:15

21:00

23:30

01:30

03:00 04:30

Footrot Flats Amerikansk Animasjon fra 1987. Moms Outta Sight Amerikansk komedie fra 1998. Stone Angel Kanadisk drama fra 2007. 18 kilo kjærlighet Amerikansk dokumentarfilm fra 2005. Sommerfuglen Fransk drama fra 2002. Mom, Can I Keep Her? Amerikansk komedie fra 1998. Overhengende fare Amerikansk thriller fra 1994. The Player Amerikansk komedie fra 1992. Placid Lake Australsk komedie fra 2003. Moscow Heat Russisk action fra 2005. Heart of a Storm Amerikansk spenningsfilm fra 2004.

ONSDAG 21. SEPTEMBER

13.00 13.05

Kontakt oss på tlf: (+34) 634182240 presentasjon av leilighetene

Morgennytt Derrick (t) NRK nyheter 20 spørsmål (ttv) Puls Nyheter Førkveld Vår ville verden (t) Nyheter Aktuelt Urix VM sykkel: Tempo elite kvinner Nyheter VM sykkel: Tempo elite kvinner Nyheter VM sykkel: Tempo elite kvinner Nyheter VM sykkel: Tempo elite kvinner Nyheter Dyrisk (ttv) Oddasat - nyheter på samisk (t) Nyheter på tegnspråk Førkveld Distriktsnyheter Dagsrevyen (ttv) Ut i naturen: Magasin Folk: Dronning i dag, tiggar i morgon (ttv) Extra-trekning Distriktsnyheter Dagsrevyen 21 Brennpunkt Folk i farta Kveldsnytt Elskerinner (t) Lindell: Slangebæreren (ttv) Ibsens dramatiske kvinner: Fru Helene Alving fra Gjengangere (ttv) Svisj gull Norsk på norsk jukeboks

22.05 22.50 23.00 23.15 23.45 00.15 00.45 01.25 03.00

Morgennytt Derrick (t) NRK nyheter 20 spørsmål (ttv) Magasin Nyheter Filmavisen 1961 VM sykkel: Tempo elite menn Nyheter VM sykkel: Tempo elite menn Nyheter VM sykkel: Tempo elite menn Nyheter VM sykkel: Tempo elite menn Nyheter VM sykkel: Tempo elite menn Nyheter Dyrisk (ttv) Oddasat - nyheter på samisk (t) Nyheter på tegnspråk Førkveld Distriktsnyheter Dagsrevyen (ttv) 4-4-2: Veien til Ullevaal: Semifinale Fredrikstad-Brann Distriktsnyheter 4-4-2: Veien til Ullevaal: Semifinale Fredrikstad-Brann House (t) Vikinglotto Kveldsnytt Nasjonalgalleriet Jimmys matfabrikk Folk i farta Jobben er livet Premiere! (ttv) Svisj gull Dansefot Jukeboks u/ chat

06:30 06:55 10:00 11:20 12:05 12:35 13:30 14:00 14:30 15:00 16:00 16:25 17:20 17:30 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:40 22:40 23:10 00:05 00:55 01:30 02:05 02:50 03:50 04:05 04:15

Nyhetsmorgen God morgen Norge God morgen Norge QuizShow Hotel Cæsar Doktor Oz Hotel Cæsar Home and Away Vil du bli millionær? - Hot Seat Sporløs Home and Away Norge - Ungarn 1. omgang I pausen Norge - Ungarn 2. omgang Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Hotel Cæsar Vinn på minuttet Nyhetene Været Sportsnyhetene Dokument 2: TRUDE/ sesongstart! Beck: Øye for øye 60 Minutes Svindlertriks Penn og Teller American Idol Hyllest til Siegfried & Roy Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 09:15 10:05 10:50 11:45 12:10 14:10 15:10 16:05 17:00 17:30 18:00 18:25 18:55 19:30 20:30 21:30 22:00 23:00 00:00 00:30 01:25 02:25 03:20 05:00

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Sister, Sister Sister, Sister Ungkarskvinnen Boston Public Boston Public, år 1 One Tree Hill Hundehviskeren Glamour Ungkarskvinnen Real Housewives of New York One Tree Hill Boston Public Boston Public, år 1 The War at Home Christine The Big Bang Theory America’s Funniest Home Videos Grensevakten Gøy på landet Tangerudbakken borettslag Helt perfekt I kveld med YLVIS Sporløst forsvunnet Grensevakten CSI: Miami Special Victims Unit CSI 48 timer City Homicide

Aktuelt Spania • side 42

11:05

12:45

14:10 15:50

17:35

19:15 21:00

23:00 00:55

02:50

Angel in Training Amerikansk komedie fra 1999. Footrot Flats Amerikansk Animasjon fra 1987. Mystics Irsk komedie fra 2002. Frank Amerikansk komedie fra 2007. The Kid With X-Ray Eyes Amerikansk komedie fra 1999. Dishdogz Amerikansk drama fra 2006. School of Rock Amerikansk komedie fra 2003. Pans Labyrint Spansk drama fra 2006. The Stone merchant Italiensk drama fra 2006. Eksperimentet Tysk drama fra 2001.


TORSDAG 22. SEPTEMBER 06.30 10.00 11.00 11.05 11.30 12.00 12.15 12.55 13.00 13.05 13.35 14.00 14.05 14.30 15.00 15.10 16.00 16.10 17.00 17.10 17.25 17.40 17.55 18.00 18.40 19.00 19.45 20.15 20.45 20.55 21.00 21.35 22.35 23.05 23.20 23.50 00.25 01.25 03.00

Morgennytt Derrick (t) NRK nyheter 20 spørsmål (ttv) Viten om: GPSrevolusjonen (t) Nyheter Førkveld Vår ville verden (t) Nyheter Aktuelt Urix Nyheter Bondi Beach (t) Folk: Dronning i dag, tiggar i morgon (ttv) Nyheter Dallas (t) Nyheter Semenya - for rask til å være kvinne? (t) Nyheter Snakkis Verdensarven (ttv) Oddasat - nyheter på samisk (t) Nyheter på tegnspråk Førkveld Distriktsnyheter Dagsrevyen (ttv) Schrödingers katt (ttv) Solgt! Glimt: Med film til folket (ttv) Distriktsnyheter Dagsrevyen 21 Debatten Prinsesse Märtha Louise - midt i livet Kveldsnytt Sigrid søker selskap Trygdekontoret (ttv) Brennpunkt Blues jukeboks Sport jukeboks

06:30 06:55

Morgennytt Derrick (t) NRK nyheter 20 spørsmål (ttv) Schrödingers katt (ttv) Nyheter Solgt! VM sykkel: Fellesstart U23 Nyheter VM sykkel: Fellesstart U23 Nyheter VM sykkel: Fellesstart U23 Nyheter VM sykkel: Fellesstart U23 Nyheter VM sykkel: Fellesstart U23 Nyheter Fredag i hagen (t) Oddasat - nyheter på samisk (t) Nyheter på tegnspråk Førkveld Distriktsnyheter Dagsrevyen (ttv) Norge Rundt (ttv) Beat for beat (ttv) Nytt på nytt Skavlan Detektimen: Sporløst forsvunnet Kveldsnytt En velutstyrt mann Elton John og Leon Russell i skjønn forening Hvem tror du at du er? Country jukeboks m/chat Dansefot jukeboks u/chat

06:30 06:55

10:00 11:20 12:05 12:35 13:30 14:00 14:30 15:00 16:00 16:30 17:00 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:20 21:25 21:40 22:15 23:15 23:45 00:45 01:35 02:30 04:00 04:15 04:25

Nyhetsmorgen God morgen Norge God morgen Norge QuizShow Hotel Cæsar Doktor Oz Hotel Cæsar Home and Away Vil du bli millionær? - Hot Seat Vinn på minuttet Home and Away Venner for livet Grey’s Anatomy Hos Martin Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Hotel Cæsar TV 2 hjelper deg Sara & Selma Nyhetene Været Sportsnyhetene Dag - Sesong premiere! Torsdag kveld fra Nydalen Sesongpremiere! Solsidan Sesongpremiere! Beck: Øye for øye Criminal Minds Comanche Moon American Idol Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 09:15 10:05 10:50 11:45 12:10 14:10 15:10 16:05 17:00 17:30 18:00 18:25 18:55 19:30 20:30 21:30 21:30 23:30 00:00 00:55 01:50 02:45 03:35 04:20 05:10 05:30

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Sister Sister Sister Sister Ungkarskvinnen Boston Public Boston Public, år 1 One Tree Hill Hundehviskeren Glamour Ungkarskvinnen Real Housewives of New York One Tree Hill Boston Public Boston Public, år 1 The War at Home Christine The Big Bang Theory America’s Funniest Home Videos Grensevakten Gøy på landet Blanke ark Undercover Boss Special Victims Unit Grensevakten CSI: Miami Special Victims Unit CSI 48 timer Friday Night Lights City Homicide Rita rocker Rita rocker

11:55

13:50

15:45

17:20

19:05 21:00 23:05

01:15

02:50

Le Boulet Millionjakten Fransk komedie fra 2002. Quigley Australsk komedie fra 2003. Lenny Mirakelhunden Amerikansk komedie fra 2004. Candles on Bay Street Amerikansk drama fra 2006. Country Remedy Amerikansk drama fra 2007. Patriotenes spill Amerikansk action fra 1992. Tomb Raider 2 Livets vugge Amerikansk spenningsfilm fra 2003. Blackout Amerikansk spenningsfilm fra 1996. The Hard Word Australsk spenningsfilm fra 2002.

Tlf.: 965013000 www.wipzona.es Wipzona Network SL er et spansk selskap etablert 2004. Wipzona driver utbygging av nettverk for Internett og IP-telefoni. Wipzona har egen lisens for mobiltelefoni. Selskapet har dekningsområde i store deler av Valenciaregionen.

FREDAG 23. SEPTEMBER 06.30 10.00 11.00 11.05 11.30 12.00 12.15 12.45 13.00 13.05 14.00 14.05 15.00 15.10 16.00 16.10 17.00 17.10 17.40 17.55 18.00 18.40 19.00 19.40 20.05 20.55 21.25 22.20 23.05 23.25 23.55 00.45 01.45 04.00

10:00 11:20 12:05 12:35 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:40 22:15 23:20 23:50 00:50 03:35 05:20 05:35 05:45

Nyhetsmorgen God morgen Norge God morgen Norge QuizShow Hotel Cæsar Doktor Oz Far og sønn Home and Away Vil du bli millionær? - Hot Seat TV 2 hjelper deg Solsidan Home and Away Venner for livet That ‘70s Show Kollektivet Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Dyrepasserne Idol Nyhetene Været Sportsnyhetene Idol - resultater Senkveld med Thomas og Harald Golden Goal Torsdag kveld fra Nydalen Film: Cinderella Man Film: Clerks II Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 09:20 10:05 10:50 11:45 12:10 14:10 15:10 16:05 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 YLVIS 20:30 21:30 00:10 01:10 02:10 04:10 05:10 05:35

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Sister Sister Sister Sister Ungkarskvinnen Boston Public Boston Public, år 1 One Tree Hill Hundehviskeren Glamour Ungkarskvinnen Real Housewives of New York One Tree Hill Boston Public Boston Public, år 1 The War at Home Christine The Big Bang Theory Happy Endings Cougar Town I kveld med

12:10

I kveld med YLVIS James Bond i hemmelig tjeneste The Graham Norton Show CSI: Miami The Last Kiss Seriemorderne i Hillside Rita rocker Rita rocker

00:55

Aktuelt Spania • side 43

13:55

15:50

17:30

19:15 21:00

23:10

02:55

Not Quite An Angel Amerikansk komedie fra 1998. Owning Mahowny Canadisk drama fra 2003. See You in September Amerikansk drama fra 2010. Prince Brat & The Wipping Boy Amerikansk komedie fra 1995. Bad Jim Amerikansk western fra 1990. Collateral Amerikansk spenningsfilm fra 2004. Slå til, karer! Italiensk actionkomedie fra 1972. Don Camillo Italiensk komedie fra 1983. Down to Earth Amerikansk komedie fra 2001.

Support på norsk, engelsk og spansk!

• Internett • IP telefoni • Mobiltelefoni

WIPZONA NETWORK SL C/ Pau Casals 5, Local 6, 03581 Albir. E-post: contact@wipzona.es


LØRDAG 24. SEPTEMBER 07.15 08.05 08.45 09.25 10.25 10.55

-Selskaper tilstelninger - jubileer med underholdning eller leie lokale? Jazz/Blues? Rock eller klassisk, sing along eller karaoke? Pavarotti serverer det du måtte ønske samt alle typer underholdning for deg og dine venner eller kollegaer. Ta kontakt med oss så kan vi skreddersy noe som passer til akkurat deg.

11.35 11.50 12.50 13.20 17.00 17.40 18.30 19.00 19.45 19.55 20.25 21.25 22.15 23.00 23.15 01.10 01.50 04.00

15:50 16:55 17:55 18:30 18:50 19:10 19:20 19:30 21:00 21:15 21:20 21:40

TV 2 Junior Trillingsøstrene Noddy Manon Toot og Puddle Pusekatten Poppy Rosas verden Babar LazyTown Den lille prinsen Mona vampyr Winx Club Hemmelig agent moped Bonanza Hopkins Frasier Film: A Song from the Heart 100 minneverdige steder Sport & Spill Program ikke bestemt Senkveld med Thomas og Harald Idol Idol - resultater Nyhetene Lørdagsmagasinet Sportsnyhetene Været Skal vi danse Nyhetene Været Sportsnyhetene Skal vi danse resultater God kveld Norge Film: Australia Film: Uanstendig forslag Hack Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 08:05 08:30 08:55 09:20 09:50 10:55 11:25 11:55 12:25 12:55 13:25 13:55 14:55 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00 21:30 23:45 00:40 03:00 03:45 04:35 05:20

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Under samme tak Under samme tak Eve Eve Jesse - Jesse, år 2 SOS Hundehjelpen Dyrlegen på Bondi Beach America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Grensevakten Hit og dit Verdens strengeste foreldre Undercover Boss Ullared Sinnasnekker’n Blanke ark Alt for Norge Get Smart Castle Lucky You CSI: Miami Terminator: Sarah Connor Chronicles Sporløst forsvunnet Rita rocker

10:55 12:30 14:25

16:05

17:45 19:35

21:00 23:15 00:50

02:30

03:55

Sheriffen Amerikansk western fra 1952. Country Remedy Amerikansk drama fra 2007. Angel in Training Amerikansk komedie fra 1999. But I’m a Cheerleader Amerikansk komedie fra 1999. First Dog Amerikansk drama fra 2010. Footrot Flats Amerikansk Animasjon fra 1987. Wall Street Amerikansk drama fra 1987. Mean Machine Amerikansk action fra 2001. Terror i luften Amerikansk spenningsfilm fra 1996. The Dog Problem Amerikansk komedie fra 2006. Fallen II: The Journey Amerikansk science fiction fra 2007.

SØNDAG 25. 27. SEPTEMBER FEBRUAR SØNDAG 07.00 07.30 08.00 08.30

17.30 18.00 18.30 19.00 19.45 20.15 20.45 21.25 23.00 23.20

Tlf: 634182240

10.00-14.00 VELKOMMEN!

15:00 15:30

04:15 05:05 05:20 05:30

17.00

Åpent man - fre

14:50

22:15 22:50 02:05

09.00

karoline.hoelstad@ hotmail.com

Disneytimen (ttv) Førkveld Førkveld Debatten Köping Hillbillies (t) Jobben er livet (ttv) Utan hår (t) Skavlan Siffer (ttv) VM sykkel: Fellesstart elite kvinner Norskekysten (ttv) Beat for beat (ttv) Stikk! (ttv) Lørdagsrevyen Lotto-trekning Humorama (ttv) QuizDan (ttv) VM sykkel Sjukehuset i Aidensfield (t) Kveldsnytt Nattkino: Farvel Bafana (t) Haven (t) Dansefot jukeboks m/chat Country jukeboks u/chat

07:00 07:01 07:07 07:18 07:26 07:37 07:49 08:00 08:23 08:48 09:12 09:35 10:00 på 10:30 11:30 12:30 13:00

23.50 00.20 00.50 01.50 04.00

Jo Jos Sirkus Norge Rundt (ttv) Folk: Dronning i dag, tiggar i morgon (ttv) Prinsesse Märtha Louise - midt i livet (ttv) VM sykkel: Fellesstart elite menn Ut i naturen: Magasin Åpen himmel: Veien bort fra gatevolden (ttv) Bokprogrammet: Annerledes biografier Newton (ttv) Søndagsrevyen Sportsrevyen Siffer (ttv) Norskekysten (ttv) Kennedy-klanen Kveldsnytt Rally: NM-finale “Rally Hedemarken” Filmbonanza Schmokk (ttv) Mordene på Skärsö (t) Blues jukeboks Norsk på norsk jukeboks

07:00 07:01 07:11 07:18 07:28 07:39 07:44 07:55 08:05 08:17 08:28 08:40 08:51 09:16 09:37 10:00 10:30 11:30 13:00 14:00 14:50 15:00 16:00 17:25 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 19:55

20:50 21:00 22:00 22:15 23:45 00:40 01:15 02:05 02:55 03:05

TV 2 Junior Boblins Louie Toppen sykehus Sivert og gjengen Charley og Mimmo Byggmester Bob Thomas Toget og vennene hans Oktonautene Tatonka Vennebyen Familien Stor Arthur Pokemon Bakugan Hemmelig agent på moped Bonanza TRUDE/ Broom Toppserien: Arna Bjørnar - Røa I pausen Toppserien: Arna Bjørnar - Røa Skal vi danse Skal vi danse resultater Gudene vet Nyhetene og Sporten Været TV 2 Sporty FotballXtra med hovedkampen Hovedkampen: Vålerenga Rosenborg 1. omgang Hovedkampen: I pausen Hovedkampen: Vålerenga Rosenborg Nyhetene og Været Fotballkveld Uskyldig dømt God kveld Norge October Road 60 Minutes Været Sonen

Aktuelt Spania • side 44 Aktuelt Spania • side 44

06:15 06:40 07:05 07:30 07:55 08:20 08:45 09:10 09:35 10:00 11:00 12:00 12:30 13:30 14:30 15:30 16:30 18:00 19:00 20:00 21:30 22:30 23:30 00:25 00:55 01:25 02:10 04:45 05:30

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Under samme tak Under samme tak Eve Eve Bolle i ovnen Roomservice Ullared Grensevakten Gøy på landet Gøy på landet Gøy på landet Gøy på landet 71° nord Tangerudbakken borettslag Humorkveld 2011 Alt for Norge Humorkveld 2011 Castle CSI: Miami En callgirls dagbok En callgirls dagbok Dirt Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford CSI: Miami Rita rocker

09:40

10:20 12:15 13:55 15:40 17:25 19:10

21:00 23:00

00:55

02:30 04:05

Films & Stars Amerikansk underholdnings program. Uncle Nino Amerikansk komedie fra 2003. Jungle Boy Amerikansk komedie fra 1998. Moms Outta Sight Amerikansk komedie fra 1998. Wayne’s World Amerikansk komedie fra 1992. Wayne’s World 2 Amerikansk komedie fra 1993. Crocodile Dundee Australsk dramakomedie fra 1986. Mission mpossible Amerikansk action fra 1996. The Stone Merchant Italiensk drama fra 2006. Death Train Amerikansk spenningsfilm fra 1992. Christie’s Revenge Canadisk thriller fra 2007. Fallen III: The Destiny Amerikansk science fiction fra 2007.


MANDAG 26. SEPTEMBER 06.30 10.00 11.00 11.05 11.45 12.00 12.15 13.00 13.05 13.35 14.00 14.05 14.30 15.00 15.10 16.00 16.10 17.00 17.10 17.40 17.55 18.00 18.40 19.00 19.45 20.15 20.55 21.00 21.30 22.00 23.00 23.15 00.15 00.45 01.45 03.00

Morgennytt Derrick (t) NRK nyheter Norskekysten (ttv) Svenske hemmeligheter (t) Nyheter Førkveld Nyheter Uteliv om høsten Norge Rundt (ttv) Nyheter Bondi Beach (t) Rally: NM-finale “Rally Hedemarken” Nyheter Dallas (t) Nyheter Matador (t) Nyheter Dyrisk (ttv) Oddasat - nyheter på samisk (t) Nyheter på tegnspråk Førkveld Distriktsnyheter Dagsrevyen (ttv) Puls Jobben er livet (ttv) Distriktsnyheter Dagsrevyen 21 Schmokk (ttv) Hvem tror du at du er? Kveldsnytt Boardwalk Empire (t) Nytt på nytt Skavlan Sport jukeboks Country jukeboks u/chat

06:30 06:55 10:00 11:20 12:05 12:35 13:30 14:00 14:30 15:00 16:00 16:30 17:00 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:40 22:40 23:40 00:35 01:25 02:15 03:05 03:55 04:40 04:55 05:05

Nyhetsmorgen God morgen Norge God morgen Norge QuizShow Hotel Cæsar Doktor Oz Hotel Cæsar Home and Away Vil du bli millionær? - Hot Seat Torsdag kveld fra Nydalen Home and Away Venner for livet Grey’s Anatomy Hos Martin Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Hotel Cæsar Jakten på kjærligheten Nyhetene Været Sportsnyhetene Den som dreperOndt blod Den som dreper Ondt blod Beck: Pensjonat Perlen Boston Legal Numbers FlashForward FlashForward American Idol Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 09:15 10:05 10:50 11:45 12:10 14:10 15:10 16:05 17:00 17:30 18:00 18:25 18:55 19:30 20:30 22:00 23:00 23:30 00:00 00:55 01:50 02:45 03:35 04:20 05:05 05:30

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Sister Sister Sister Sister Ungkarskvinnen Boston Public Boston Public, år 1 One Tree Hill Hundehviskeren Glamour Ungkarskvinnen Real Housewives of New York One Tree Hill Boston Public Boston Public, år 1 The War at Home Christine The Big Bang Theory America’s Funniest Home Videos Grensevakten Gøy på landet 71° nord I kveld med YLVIS Helt perfekt Grensevakten CSI: Miami Special Victims Unit CSI 48 timer Special Victims Unit City Homicide Sister Sister Sister Sister

12:30

14:05

15:45 17:25

19:20 21:00 00:00

01:55

03:35

Lenny Mirakelhunden Amerikansk komedie fra 2004. See You in September Amerikansk drama fra 2010. Dishdogz Amerikansk drama fra 2006. Bjørnegjengen Amerikansk komedie fra 1976. Anna’s Dream Amerikansk drama fra 2002. Alexander Amerikansk drama fra 2004. Election Amerikansk komedie fra 1999. Terror i luften Amerikansk spenningsfilm fra 1996. The Player Amerikansk komedie fra 1992.

TIRSDAG 27. SEPTEMBER 06.30 10.00 11.00 11.05 11.30 12.00 12.15 13.00 13.05 13.35 14.00 14.05 14.30 15.00 15.10 16.00 16.10 16.50

17.00 17.10 17.40 17.55 18.00 18.40 19.00 19.45 20.15 20.45 20.55 21.00 21.30 22.30 23.00 23.15 23.45 00.45 01.40 03.00

Morgennytt Derrick (t) NRK nyheter 20 spørsmål (ttv) Puls Nyheter Førkveld Nyheter Aktuelt Urix Nyheter Bondi Beach (t) Ferieparadiset Maldivene (t) Nyheter Dallas (t) Nyheter Matador (t) Kystlandskap i fugleperspektiv: Tysklands to ansikter (ttv) Nyheter Dyrisk (ttv) Oddasat - nyheter på samisk (t) Nyheter på tegnspråk Førkveld Distriktsnyheter Dagsrevyen (ttv) Ut i naturen: Magasin Folk: Brylkrem og pin-up (ttv) Extra-trekning Distriktsnyheter Dagsrevyen 21 Brennpunkt Folk i farta Kveldsnytt Lydverket Elskerinner (t) Lindell: Slangebæreren (ttv) Svisj gull Norsk på norsk jukeboks

06:30 06:55 10:00 11:20 12:05 12:35 13:30 14:00 14:30 15:00 16:00 16:30 17:00 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:40 22:35 23:30 00:25 00:55 01:45 02:35 03:25 03:40 03:50

Nyhetsmorgen God morgen Norge God morgen Norge QuizShow Hotel Cæsar Doktor Oz Hotel Cæsar Home and Away Vil du bli millionær? - Hot Seat Jakten på kjærligheten Home and Away Venner for livet Grey’s Anatomy Hos Martin Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Hotel Cæsar Sporløs Nyhetene Været Sportsnyhetene Grey’s Anatomy Privat praksis Beck: Pensjonat Perlen Raising Hope Medium Koneklubben American Idol Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 09:15 10:05 10:50 11:45 12:10 13:10 14:10 15:10 16:05 17:00 17:30 18:00 18:25 18:55 19:30 20:30 21:30 22:30 23:00 23:30 00:00 00:55 01:50 02:45 03:35 04:20 05:05 05:30

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Sister Sister Sister Sister Ungkarskvinnen Boston Public Boston Public, år 1 One Tree Hill Hundehviskeren Glamour Ungkarskvinnen Et nytt liv på landet Real Housewives of New York One Tree Hill Boston Public Boston Public, år 1 The War at Home Christine The Big Bang Theory America’s Funniest Home Videos Grensevakten Gøy på landet Sinnasnekker’n CSI: Miami Cougar Town Happy Endings Grensevakten CSI: Miami Special Victims Unit CSI 48 timer Special Victims Unit City Homicide Sister Sister Sister Sister

Aktuelt Spania • side 45

12:10 13:45

15:30 17:20

19:10 21:00 22:45

00:55

02:20

04:00

Sheriffen Amerikansk western fra 1952. Begravelse med utsikt Britisk komedie fra 2002. Nico the Unicorn Kanadisk drama fra 1998. Bjørnegjengen slår til igjen Amerikansk komedie/ familiefilm fra 1977. Alabama Moon Amerikansk drama fra 2009. Jernanger Norsk drama fra 2009. Collateral Amerikansk spenningsfilm fra 2004. The Dog Problem Amerikansk komedie fra 2006. You Can’t Stop the Murders Australsk komedie fra 2003. Another Life Britisk drama fra 2001.

VIL DU ANNONSERE HER - DETTE ER EN LEDIG ANNONSEPLASS FOR YOUR ADVERT VIL DU ØKE DIN KUNDEMASSE OG DIN SJANSE TIL SUKSESS, ANNONSER I AKTUELT SPANIA - ANNONSEPLASS HER - LEDIG ANNONSEPLASS - THIS IS A GOOD SPACE FOR YOUR ADVERT. ASK US FOR PRICES AND GOOD OFFERS - HER KAN DU ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - DET LØNNER SEG Å ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - BE OSS OM TILBUD. HER ER DET LEDIG ANNONSEPLASS. VIL TA KONTAKT MED OSS! AKTUELT SPANIA LESES AV TUSENVIS AV


VIL DU ANNONSERE HER - DETTE ER EN LEDIG ANNONSEPLASS FOR YOUR ADVERT VIL DU ØKE DIN KUNDEMASSE OG DIN SJANSE TIL SUKSESS, ANNONSER I AKTUELT SPANIA - ANNONSEPLASS HER - LEDIG ANNONSEPLASS - THIS IS A GOOD SPACE FOR YOUR ADVERT. ASK US FOR PRICES AND GOOD OFFERS - HER KAN DU ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - DET LØNNER SEG Å ANNONSERE I AKTUELT SPANIA - BE OSS OM TILBUD. HER ER DET LEDIG ANNONSEPLASS. VIL TA KONTAKT MED OSS! AKTUELT SPANIA LESES AV TUSENVIS AV NORDMENN

ONSDAG 28. SEPTEMBER 06.30 10.00 11.00 11.05 11.30 12.00 12.15 13.00 13.05 13.35 14.00 14.05 14.30 15.00 15.10 16.00 16.10 17.00 17.10 17.40 17.55 18.00 18.40 19.00 19.45 20.15 20.45 20.55 21.00 21.40 22.25 22.55 23.00 23.15 23.45 00.15 00.45 01.25 03.00

Morgennytt Derrick (t) NRK nyheter 20 spørsmål (ttv) Magasin Nyheter Førkveld Nyheter Aktuelt Urix Nyheter Norge rundt (ttv) Folk: Brylkrem og pin-up (ttv) Nyheter Dallas (t) Nyheter Matador (t) Nyheter Tingenes tilstand (ttv) Oddasat - nyheter på samisk (t) Nyheter på tegnspråk Førkveld Distriktsnyheter Dagsrevyen (ttv) FBI Valpekullet Premiere! (ttv) Vikinglotto Distriktsnyheter Dagsrevyen 21 House (t) Migrapolis: Ung 2011 (t) Smilehullet (ttv) Kveldsnytt Nasjonalgalleriet Jimmys matfabrikk (t) Folk i farta Jobben er livet (ttv) Svisj gull Dansefot Jukeboks u/chat

06:30 06:55 10:00 11:20 12:05 12:35 13:30 14:00 14:30 15:00 16:00 16:30 17:00 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:40 22:40 23:10 00:10 01:00 01:35 02:10 03:50 04:05 04:15

Nyhetsmorgen God morgen Norge God morgen Norge QuizShow Hotel Cæsar Doktor Oz Hotel Cæsar Home and Away Vil du bli millionær? - Hot Seat Sporløs Home and Away Venner for livet Grey’s Anatomy Hos Martin Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Hotel Cæsar Vinn på minuttet Nyhetene Været Sportsnyhetene Dokument 2: Jeg forlater deg aldri Trude Beck: Monsteret 60 Minutes Svindlertriks Penn og Teller American Idol Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 08:30 09:20 10:05 10:55 11:45 12:10 14:10 15:10 16:05 17:00 17:30 18:00 18:25 18:55 19:30 20:30 21:30 22:00 23:00 00:00 00:30 01:25 02:20 03:10 04:00 04:45 05:30

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Sister Sister Sister Sister Ungkarskvinnen Et nytt liv på landet Boston Public Boston Public, år 1 One Tree Hill Hundehviskeren Glamour Ungkaren Real Housewives of New York One Tree Hill Boston Public Boston Public, år 1 The War at Home Christine The Big Bang Theory America’s Funniest Home Videos Grensevakten Gøy på landet Tangerudbakken borettslag Helt perfekt I kveld med YLVIS Sporløst forsvunnet Grensevakten CSI: Miami Special Victims Unit CSI 48 timer Special Victims Unit City Homicide Sister Sister

12:10 14:05 16:00 17:35

19:20 21:00

23:05

01:35

03:40

Boudu Fransk komedie fra 2005. Country Remedy Amerikansk drama fra 2007. Opal Dream Australsk drama fra 2005. Bjørnegjengen reiser til Japan Amerikansk komedie fra 1978. Hildegarde Australsk drama fra 2001. Tomb Raider 2 Livets vugge Amerikansk spenningsfilm fra 2003. Overhengende fare Amerikansk thriller fra 1994. The Player Amerikansk komedie fra 1992. Decoys 2: Alien Seduction Canadisk grøsser fra 2007.

TORSDAG 29. SEPTEMBER 06.30 10.00 11.00 11.05 11.30 12.00 12.15 13.00 13.05 13.35 14.00 14.05 14.30 15.00 15.10 16.00 16.10 17.00 17.10 17.25

17.40 17.55 18.00 18.40 19.00 19.45 20.15 20.45 20.55 21.00 21.30 22.30 23.00 23.15 23.50 00.20 01.20 03.00

Morgennytt Derrick (t) NRK nyheter 20 spørsmål (ttv) FBI Nyheter Førkveld Nyheter Aktuelt Urix Nyheter Norge rundt (ttv) Valpekullet (ttv) Nyheter Dallas (t) Nyheter Matador (t) Nyheter Snakkis Ardna - Samisk Kulturmagasin: Árdna - Samisk Kulturmagasin (t) Oddasat - nyheter på samisk (t) Nyheter på tegnspråk Førkveld Distriktsnyheter Dagsrevyen (ttv) Schrödingers katt (ttv) Solgt! Glimt av Norge: Agnete fra Skårvågen (ttv) Distriktsnyheter Dagsrevyen 21 Debatten Sigrid søker selskap (ttv) Kveldsnytt Trygdekontoret Siffer (ttv) Brennpunkt Blues jukeboks Sport jukeboks

06:30 06:55 10:00 11:20 12:05 12:35 13:30 14:00 14:30 15:00 16:00 16:30 17:00 18:00 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 20:30 21:00 21:20 21:25 21:40 22:15 23:15 23:45 00:40 01:30 02:25 03:20 03:45

Nyhetsmorgen God morgen Norge God morgen Norge QuizShow Hotel Cæsar Doktor Oz Hotel Cæsar Home and Away Vil du bli millionær? - Hot Seat Vinn på minuttet Home and Away Venner for livet Grey’s Anatomy Hos Martin Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Hotel Cæsar TV 2 hjelper deg Sara & Selma Nyhetene Været Sportsnyhetene Dag Torsdag kveld fra Nydalen Solsidan Beck: Monsteret Criminal Minds Comanche Moon Comanche Moon Sportsnyhetene Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 09:15 10:05 10:50 11:45 12:10 14:10 15:10 16:05 17:00 17:30 18:00 18:25 18:55 19:30 20:30 21:30 22:30 23:30 00:00 00:55 01:50 02:45 03:35 04:20 05:05 05:30

Aktuelt Spania • side 46

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Sister Sister Sister Sister Ungkaren Boston Public Boston Public, år 1 One Tree Hill Hundehviskeren Glamour Ungkaren Real Housewives of New York One Tree Hill Boston Public - Boston Public, år 1 The War at Home Christine The Big Bang Theory America’s Funniest Home Videos Grensevakten Gøy på landet Blanke ark Undercover Boss Special Victims Unit Grensevakten CSI: Miami Special Victims Unit CSI 48 timer Special Victims Unit City Homicide Sister Sister Sister Sister

12:30 14:05 15:50

17:35

19:15

21:00 23:15

01:05

02:50

County Kilburn Britisk komedie fra 2000. 48 Angels Irsk drama fra 2006. The Kid With X-Ray Eyes Amerikansk komedie fra 1999. Jungle Boy Amerikansk komedie fra 1998. See You in September Amerikansk drama fra 2010. Wall Street Amerikansk drama fra 1987. Terror i luften Amerikansk spenningsfilm fra 1996. Flashback Amerikansk spenningsfilm fra 1990. A Killer Upstairs Canadisk thriller fra 2005.


FREDAG 01. SEPTEMBER 06.30 10.00 11.00 11.05 11.30 12.00 12.15 13.00 13.05 13.35 14.00 14.05 14.30 15.00 15.10 16.00 16.10 17.00 17.10 17.40 17.55 18.00 18.40 19.00 19.40 20.05 20.55 21.25 22.25 23.05 23.20 23.45 00.45 01.45 04.00

Morgennytt Derrick (t) NRK nyheter 20 spørsmål (ttv) Schrödingers katt (ttv) Nyheter Førkveld Nyheter Viten om: Den nye maten din (ttv) Urix Nyheter Norge rundt (ttv) Solgt! Nyheter Dallas (t) Nyheter Matador (t) Nyheter Fredag i hagen (t) Oddasat - nyheter på samisk (t) Nyheter på tegnspråk Førkveld Distriktsnyheter Dagsrevyen (ttv) Norge Rundt (ttv) Beat for beat (ttv) Nytt på nytt Skavlan Detektimen: Sporløst forsvunnet (t) Kveldsnytt En velutstyrt mann (t) Queen - Days of Our Lives (t) Hvem tror du at du er? Country jukeboks m/chat Dansefot jukeboks u/chat

06:30 06:55 10:00 11:20 12:05 12:35 13:30 14:00 14:30 15:00 15:30 16:00 16:30 17:00 17:30 18:30 18:50 19:00 19:30 20:00 21:00 21:20 21:25 21:40 22:15 23:20 23:50 00:50 02:40 04:25 04:40 04:50

Nyhetsmorgen God morgen Norge God morgen Norge QuizShow Hotel Cæsar Doktor Oz Far og sønn Home and Away Vil du bli millionær? - Hot Seat TV 2 hjelper deg Solsidan Home & Away Venner for livet That ‘70s Show Kollektivet Nyhetene og Sporten Været Vil du bli millionær? - Hot Seat Dyrepasserne Idol Nyhetene Været Sportsnyhetene Idol - resultater Senkveld med Thomas og Harald Golden Goal Torsdag kveld fra Nydalen Film: Death Wish 3 Film: Death Wish 4 Sportsnyhetene Været Sonen

06:00 06:25 06:50 07:15 07:40 09:15 10:05 10:50 11:45 12:10 14:10 15:10 16:05 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 19:30 20:30 21:30 23:45 00:45 01:45 03:30 04:30 05:00 05:25

America’s Funniest Home Videos America’s Funniest Home Videos Sister Sister Sister Sister Ungkaren Boston Public Boston Public, år 1 One Tree Hill Hundehviskeren Glamour Ungkaren Real Housewives of New York One Tree Hill Boston Public Boston Public, år 1 The War at Home Christine The Big Bang Theory Happy Endings Cougar Town I kveld med YLVIS I kveld med YLVIS James Bond: Diamanter varer evig The Graham Norton Show CSI: Miami Avenger 48 timer En callgirls dagbok En callgirls dagbok Sister Sister

Aktuelt Spania • side 45 Aktuelt Spania • side 47

12:45 14:25

15:45 17:35

19:20 21:00

23:00 00:45

02:25 04:00

Hildegarde Australsk drama fra 2001. Footrot Flats Amerikansk Animasjon fra 1987. First Dog Amerikansk drama fra 2010. Alene i Grizzly land Amerikansk eventyrfilm fra 1999. Sheriffen Amerikansk western fra 1952. Mission Impossible Amerikansk action fra 1996. Jernanger Norsk drama fra 2009. Election Amerikansk komedie fra 1999. The Keeper Canadisk thriller fra 2004. I Accuse Canadisk spenningsfilm fra 2003.

VIL DU ANNONSERE HER - DETTE ER EN LEDIG ANNONSEPLASS FOR YOUR ADVERT VIL DU ØKE DIN KUNDEMASSE OG DIN SJANSE TIL SUKSESS, ANNONSER I AKTUELT SPANIA - ANNONSEPLASS HER - LEDIG ANNONSEPLASS - THIS IS A GOOD SPACE FOR YOUR ADVERT. ASK


Flybus - Scandinavia Travel

-sikker transport til eller fra Alicante flyplass!

Kontakt kontoret i Supermercado Costa Blanca mandag-fredag 10:00-17:00. Tel: 965888752, eller e-mail: spain@scandinavia-travel.com Se vår hjemmeside - www.scandinavia-travel.com

Fast program: MANDAG:

GARANTERT PLASS VED BESTILLING OG BETALING SENEST 48 TIMER FØR FLYANKOMST/AVREISE OG I VÅRE ÅPNINGSTIDER (MAN-FRE 10.00 - 17.00) FLY FØR 09.30 ELLER ETTER 23.00 BEKREFTES CA. 2 DAGER FØR AVREISE.

NØDNUMMER “FLYBUS” (0034) 902 33 46 33 Bussene går ca. 4 timer før flyet letter. Pris: 10 euro per person og vei. Stoppestedene er: ALBIR:Hotel Albir Playa, Apts Las Terrazas, Apts La Colina, Hotel Cactus, Apts Albir 21, Hotel Rober Palace, Hotel Sun Palace Albir, Consum, Hotel Albir Palace, Apts Albir Garden. ALFAZ DEL PI: Rest Ta Casa, Residencia Park, Cautivador, Foya Blanca, Rest Don Quijote, Alfaz Del Sol, Belmonte, Museo Delso, El Vikingo, Parque Municipal Escandinavia, Farmacia (Mas y Mas), San Rafael, El Romeral, Postkontoret, Casa de Cultura, Supermercado Costa Blanca, El Tossalet. Bussen stopper også på ønsket hotel i Benidorm.

TIRSDAG: ONSDAG:

TORSDAG: FREDAG: LØRDAG: SØNDAG:

Carrer Mart no. 8, Apt 24, El Albir 03581 Alfaz del Pi Playa Telefon 0034 966 867 474 albir@sjømannskirken.no www.sjomannskirken.no/alicante Vakttelefon 609 638 750

TO G T I D E R

ALICANTE – VALENCIA - BARCELONA Tognr Type 01282 Euromed 01102 Talgo 01112 Euromed 00460 Talgo 01162 Euromed 00264 Talgo 01182 Euromed 14007 Express 01202 Alaris 14202 MD 14213 MD

LOKALTOGET Pris per sone: Enkel billett:

BARCELONA – VALENCIA – ALICANTE

Alicante - ank. Valencia - Ank.Barcelona 06.55 08.26 12.21 08.06 09.53 09.25 10.55 14.56 11.09 12.57 17.50 14.20 15.54 19.55 15.21 17.08 16.16 17.55 21.43 17.40 19.40 18.22 19.50 00.10 18.45 20.40 19.35 21.40

Billettpriser: Alicante - Valencia: Preferente 35-48 euros Alicante- Barcelona: Preferente: 69-93 euro

1,15 €

Tur/retur billett: 2,00 € Prissystemet er lagt opp med totalt seks soner. Fra Alicante til Denia koster med andre ord billetten 1,15 x 6 = 6,90 euros. Ved en tur fra Altea til La Vila, reiser man i to soner, og enkeltbilletten koster deg 2,30, mens du sparer noen cent ved å kjøpe tur/retur med en gang.

10:00 Åpen kirke i Minnekirken 12:30 Møtested Minnekirken 10:30 Boccia 19:30 Alltid på en tirsdag 10:30 Arbeidsgruppen 16:00 Familiemiddag 17:30 Barnekorene øver 19:00 Klubb 10-13 10:30 Boccia 18:00 Ten Sing øver 10:00 Småbarnstreff 11:30 Lørdagsgrøt 11:00 Gudstjeneste i Miinnekirken

Tognr 14123 01071 01101 01111 14003 00463 14205 00165 01161 14207 01171 01181

Type Barcelona MD Euromed 06.18 Euromed 09.25 Alaris 10.25 Express Talgo 10.30 MD Talgo Euromed 15.25 Regional Talgo Euromed 17.10

Avg.Valencia 07.18 10.20 13.20 14.35 15.02 15.35 16.35 18.43 19.20 19.44 20.46 21.19

Ank. Alicant 09.04 12.00 15.03 16.39 17.02 17.35 18.21 20.35 20.58 21.46 22.38 22.55

Turista: 26 - 29 euro Turista: 52 - 57 euro

Alicante Airport

RUTETIDER FLYBUSS BENIDORM-EL ALTET. Fra Benidorm: (Nye busstasjonen Avenida de Europa)

07:10 - 08:10 - 09:10 - 10:10 - 11:10 12:10 - 13:10 - 14:10 - 15:10 - 16:10 -17.10* - 18:10 - 19.10* - 20:10 22:10

Fra El Altet: (Plattform 29-30)

08:00 - 09:00 - 10:00 - 11:00 - 12:00 13:00 - 14:00 - 15:00 - 16:00 - 17:00 18.00* - 19:00 - 20.00* - 21:00 - 23:00

(* - kun juli og august)

Valencia Airport (Manises)

Fra Benidorm: 10:15 - 16:15 Fra Manises, Valencia: 09:45 - 13:30 - 20:30 Billettpris ca 17,15 euros en vei. Beregn at turen tar opptil 2,5 time.

Torrevieja- El Altet

Fra Torrevieja: 07.00 - 09.00 - 11.00 - 13.00 - 15.00 - 17.00 - 19.00 - 21.00

Fra El Altet: Billettpris ca 8 euros hver vei. Be08.00 - 10.00 - 12.00 - 14.00 - 16.00 regn at turen tar en time. - 18.00 - 20.00 - 22.00 BUSSEN STOPPER UTENFOR DEN NYE INNSJEKKINGSTERMINALEN

www.aktueltspania.net

Aktuelt Spania • side 48


George Michael til Barcelona I skrivende stund er det fortsatt mulig å skaffe seg billetter til konserten med George Michael i Barcelona, mens konserten i Madrid nærmest er utsolgt. 27. september er dagen på olympiastadion Palau Sant Jordi i Barcelona. Billetter kan du sikre deg på Ticketmaster.es eller et reisebyrå. Disse koster fra 40 til 90 euro.

Ante du at George Michael hadde en gresk-kypriotiske far, og hans egentlige navn er Georgios Kyriacos. Det er jo ikke så lett å bli stjerne i Storbritannia med et slikt navn, derfor George Michael. Denne verdensstjernen fylte 48 år 25. juni, og ble først berømt med popgruppen Wham. Han hadde pr 2008 solgt over 100 millioner plater, og har hatt tolv singler og syv album på første plass i hjemlandet, samt ti singler og et album på topplassen i USA. Det er med andre ord en av verdens største popstjerner som besøker Spania denne måneden.

Det regnes med fulle hus på Palau Sant Jordi i Barcelona når George Michael entrer scenen!

Inviterer til samvær

HØSTEN 2011: Lørdag 24.09., 15.10., 05.11. og 26.11 (årsmøte med middag, påmelding) Kirkesøndag: 06.11 Møtene begynner kl. 16.30. Pent antrekk.

Møtested: Kirkesenteret i Albir, C/. Mart no. 8.

Møtene er åpne for nordiske søstre og brødre. Etter møtet som varer ca. 1/2 time, har vi sosialt samvær og da kan også ikke-medlemmer av Odd Fellow delta. Ta gjerne med din ledsager. Kontakttelefoner i Spania: Leder Trygve Romsloe Nestleder Maud Østerberg Anne-Grethe Nyquist Sekretær Kasserer Sissel Lundvall Styremedlem/ eksleder Bodil Maria Berg Styremedlem Irene Romsloe Foto: Opphavsperson: Yve Lorsson, Belgia

Aktuelt Spania • side 49

Tlf. 966 864 782 Tlf. 966 421 824 Tlf. 966 868 106 Tlf. 961 190 135 Tlf. 965 891 211 Tlf. 966 864 782

Email gruppen - romsloe@gmail.com


RN

JØ H GS

H R DE

UN

ET

IN N LD

O

Sudoku Enkel

(Løsningen kommer i AS nr. 15)

Sett inn de tallene som mangler mellom 1 - 9. Hver rekke skal ha 123456789, både vannrett og loddrett, og i hver 3x3 rute. 4

5 5

3

1

9 1

2

6

7

8

6

2

3

9

5

8

4

3

4

1

8

2

7

6

6

8

5

5 4

9

7

Bildene ser tilsynelatende helt like ut, men det nederste bildet er manipulert slik at det har 7 feil i forhold til bildet over. Kan du finne feilene?

9

3 1

Quiz

1. Hva er en ‘salon de coiffure’? 2. Utenfor hvilken norsk by ligger Munkholmen, som både har vært kloster og fengsel? 3. I hvilken amerikansk stat er Sacramento hovedstad? 4. Hva ble den italienske diktatoren Benito Mussolini kalt? 5. Hvilken amerikansk forfatter ble også kalt Papa? 6. Hvilken valuta benyttes i Liechtenstein? 7. Hvilket land stammer kampsporten aikido fra? 8. Hvilket slagverksinstrument består av skjeformede trestykker og brukes ofte i flamencodans?

6

Sudoku løsning nr. 13: 294136857 756892341 813574926 675219438 349687512 128345769 962458173 437921685 581763294

Aktuelt Spania • side 50

9. Hva kalles en enhet i dieselbilers avgassystem som samler opp og uskadeliggjør partikler fra forbrenningen? 10. Hvem spiller rollen som Bridget Jones i ‘Bridget Jones’ dagbok’ fra 2001?

0-3 riktige: 4-6 riktige: 7-8 riktige: 9-10 riktige:

Du kan trygt engasjere deg mer Slett ikke verst Smarting Quiz-mester?

FINN 7 FEIL:

1. En frisørsalong 2. Trondheim 3. California 4. Il Duce 5. Ernest Hemingway 6. Sveitserfranc 7. Japan 8. Kastanjetter 9. Partikkelfilter 10. Renée Zellweger

QUIZ - SVAR:


VIKTIGE TELEFONNUMMER Nødnummer = 112

Policia Local Guardia Civil Brannstasjon Ambulanse Alicante 965 107 200 965 921 100 965 982 222 965 254 141 Alfaz 965 887 100 965 840 525 085 965 843 183 Albir 965 887 100 965 840 525 085 965 843 183 Altea 965 845 511 965 840 525 085 966 880 025 Benidorm 966 807 766 965 854 030 965 854 080 965 855 945 La Nucia 965 870 533 965 840 525 965 854 080 966 875 300 Orihuela Costa 649 900 304 966 769 143 965 300 080 966 742 945 Rojales/Quesada 966 715 129 965 700 128 966 704 433 965 144 000 Torrevieja 965 710 154 965 710 113 966 704 433 966 700 877 Flyplass el Altet 966 919 000 Busstasjon Alicante 965 130 700 Tog RENFE Flyplass Murcia 968 172 000 Busstasjon Murcia 968 292 211 902 240 202 Alfaz / Albir Benidorm Aquagest (vann) 965889102 Ayuntamiento 965855500 Ayuntamiento Alfaz 965888265 Ambulatorio 965856046 Casa de Cultura Alfaz 965889423 Busstasjon 965130700 Centro de Salud 965889894 Buss Euroline 966802313 Correos Alfaz 965889495 CDT 966870000 Correos Albir 966867354 C. de Salud FOYETES 966830061 Iberdrola (strøm) 901202020 C. de Salud LA CALA 965856858 Iglesia Noruega 966867474 Correos Post 965853434 Juzgado de Paz 965887131 Lokal buss 965854322 Polideportivo Alfaz 965889515 Lokal tog FGV 965851895 Taxi 966810010 Norske konsulat 965852166 Sykehus LA VILA 966859800 Svensk konsulat 966805933 Suma 965887925 Sykehus LA VILA 966859800 Tourist-Info Alfaz 965888265 Taxi 966810010 Tourist-Info Albir 966867022 Tourist-Info 965851311 Altea La Nucia Aquagest (vann) 965845635 Aqualia (vann) 902186018 Buss Altea Barcelona 965850151 Ayuntamiento 965870700 Buss Altea Madrid 965857962 Buss ALSA 902422242 Centro de Salud 966880025 Centro de Salud 966896490 Club Náutico Altea 965841591 Centro de Salud Pinar 965873776 Club Náutico Mascarat 965842200 Correos 965870516 Club de Golf Don Cayo 965848046 Juzgado de Paz 965870580 Correos Altea 965840174 La Mediterrània Audit. 966897570 Palau Altea 966881924 Piscina Cubierta 966895106 Taxi 966810010 Polideportivo Municipal 966896564 Suma 966880217 Suma 966895949 Sykehus LA VILA 966859800 Sykehus LA VILA 966859800 Tog Alicante-Altea-Denia 965851895 Taxi 966810010 Tourist-Info Altea 965844114 Tourist-Info 966895672

HER FINNES Aktuelt Spania Albir

Alfaz del Pi

La Nucia

Altea

Sevilla kiosken Supermercado Valu Aktuelt Spania/ Alfaz del Sol ALLE VÅRE ANNONSØRER (ved Burger Café Pavarotti Reuma-Sol King) Mendoza Joelly Benidorm Turistinfo TEMA 2000 Mendoza Turistinfo Bokkaféen Supermercado ALLE VÅRE ANNONSØRER + + Costa Blanca ALLE VÅRE ALLE VÅRE + Villajoyosa ANNONANNONSØRER I ALLE VÅRE Turist Info VG-kiosken i SØRER I ALBIR ANNONSØRER Carrer Pizarro ALTEA I ALFAZ Solgården

Aktuelt Spania • side 50

ADVOKAT: Adv. Karl J. L. Warpe side 5 Bifrost Law side 24 Colás Abogados side 4 ARRANGEMENTER: El Castillo - salgsutstilling side 18 BIL/BILUTLEIE: Auto Impulse side 33 Euro-Cars La Nucia side 7 Automaq Altea side 10 BOKHANDEL: Den norske bokhandelen i Alfaz side 34 BRUDEBUTIKK Mi-Sueño side 31 BYGG- OG JERNVARER: Toldos Aitana side 18 Fransisco Garcia - håndverker side 13 EIENDOMSMEGLER Boreal side 26 Eurobolig side 17 FISKEHANDEL Den Nederlandske fiskehandel side 11 FYSIOTERAPI: Fysiakos side 15 GARN Casa Lis side 11 HELSESENTER/HELSEKOST Krauterhaus Sanct Bernhard side 9 HOTELL La Colina side 15 HØREAPPARATER: Robert Vanderbeek side 13 INTERIØR/INVENTAR Simpateca side 27 El Rastro Nordico side 16 De forja - smijernsmøbler side 33 INTERNETT Wipzona side 43 KAFÈ/UNDERHOLDNING: Cafè Pavarotti baksiden KIOSK/GODTERIER Casa Caramelo side 21 KOSMETIKK/HELSEPRODUKTER Oriflame side 13 LR side 44 LEGEKLINIKK: Costa Blanca Klinikken side 21 Legekontoret Vidar Hjelset side 7 Norsk legesenter Salus side 23 Clinica Austria side 38 LEILIGHETER/Omsorgsbolig: NordbyLaVila side 42 Villa Romantica side 13 Atlanta International side 20 Costa Blanca 4 rent side 32 Finn Pedro Nilsen side 21 LÅSER: Safeguard side 4 OPTIKER: Olivers Optica side 12 Euro Optica side 21 PARKERING Europarking side 6 REISEBYRÅ/TURER Scandinavia Travel side 47 RESTAURANT: D´els Artistes forsiden Casa Vital side 14 Coll de Rates side 21 Sarita side 4 Nuevo Alcàzar side 2 Noggie Sheila side 19 Villa Romana side 7 La Roca side 22 La Giralda side 7 side 6 La Terraza La Riviera side 13 Muy Rico side 38 Little Norway side 30 Ostau side 8 Pintaflores side 4 Bacchus side 18 Casa Juan side 6 og 34 The Old Castle side 37 Tulipan Blau side 3 RØRLEGGER/DRIKKEVANN: Todo Agua side 5 SUPERMARKED: Super Content side 25 SYKEHUS: Hospital Clinica Benidorm side 23 SPA OG BASSENG: Mundo Spas forsiden TANNKLINIKK: Den Norske Tannklinikken i Alfaz side 26 Solident side 3 TRYKKERI Mediaprint side 17 VETERINÆR El Port side 36 Hospital Vet. Marina Baixa side 36


SPANSK-KURS TRINN I:

TRINN I1:

Instruktør:

Oppstart:

Oppstart:

TRINN III:

VI TAR INN ET BEGRENSET ANTALL ELEVER I GRUPPENE. FOR Å SIKRE DEG PLASS, VÆR TIDLIG UTE MED PÅMELDING!

Oppstart

Pris pr. kurs 95€ inkl. materiell. Påmelding

626 432 718

eller på Ca fè Pava rotti

Starter 1. september

Oriflame

Utstilling og salg av ORIFLAME produkter. Naturprodukter - det meste innen hudpleie. Om du ønsker kan du ta en kaffe eller en forfriskning mens du koser deg med katalogen og se hvor mye rimeligere produktene er i Spania! HVER TORSDAG I SEPTEMBER KAN DU TREFFE TINE MELLOM 11.00 OG 14.00, HUDPLEIESPESIALIST OG MANGEÅRIG ORIFLAME-EKSPERT

FOTBALL: Vi følger tippeligaen på søndager og cupfinalen! Vi viser også landskamper om mulig.

Private selskaper

“Skreddersydd” etter dine ønsker BE OSS OM TILBUD!

MANDAGSQUIZ, BARNE- UNGDOMS- OG VOKSENTEATER BEGYNNER 19. SEPTEMBER. Store og små skuespillere ønskes velkommen! Stikk innom og meld deg på!

På Pavarotti kan du også bytte gamle pocketbøker,kjøpe deg en kaffe og en vaffel - og kjøpe både kosmetikk og smykker mellom 10.00 og 14.00 alle hverdager!

Velkommen til Pavarotti Vi har bar med alle rettigheter - og ser verer også enkle matretter!

Adresse: Camino de la Cantera no 12 (Bak Consum) 03581 Albir. Tlf: 634 182 240

AS #15, 2011  

Aktuelt Spania #15, 2011.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you