Premiile AFCN 2020

Page 1


GALA DE DECERNARE A PREMIILOR AFCN 2020

este organizată de Administrația Fondului Cultural Național vineri 21 mai 2021, la Teatrul Național București Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2, sect. 1 București


După mai bine de un an în care aproape toate obișnuințele noastre au dispărut, ne putem în sfârșit bucura de reîntâlnire. În ciuda condițiilor severe de limitare a cadrului de manifestare, proiectele culturale au fost, mai mult ca oricând, prezente și necesare. Dacă universul nostru de manifestare fizică a devenit tot mai îngust, pentru foarte mulți dintre noi universul spiritual și creativ a căpătat dimensiuni nebănuite, prin imagini, sunete, cuvinte, mișcări, care ne-au ajutat să ne deschidem către noi înșine și către ceilalți. Artistii și lucrătorii culturali au fost dintre categoriile profesionale cele mai afectate de pandemie și multe dintre organizațiile neguvernamentale au continuat să existe doar datorită dedicației animatorilor lor. Cu toate acestea propunerile creative nu s-au oprit. Dovadă stau cele peste 450 de proiectele la care AFCN a pus umărul în 2020 și care ar fi putut fi încă pe atâtea dacă resursele financiare o permiteau. Și pentru Administrația Fondului Cultural Național anul 2020 a fost un test sever, care a evidențiat toate vulnerabilitățile instituției, determinate în primul rând de lipsa de personal, și care a pus la încercare capacitatea de adaptare și rapiditarea de reacție la noile probleme. În ciuda tuturor dificultăților AFCN a reușit să deruleze toate activitățile prevăzute, a organizat și gestionat trei sesiuni de finanțare conform calendarului anunțat. Ne-am bucurat de susținerea unui Consiliu ai cărui membri s-au implicat cu maximă dedicație în reformularea priorităților și găsirea de soluții adaptate. În acest moment în care începem să punem lucrurile în perspectivă realizăm schimbarea de unghi care ne-a învățat să apreciem și să ne bucurăm de fiecare zi, fiecare pas, fiecare respirație. Pe toți ne frământă în continuare o mulțime de întrebări cu privire la ce urmează și cum se va reconfigura cultura contemporană. Vor reveni oamenii în sălile de expoziție/spectacol/concert/cinematograf/librării? Vom putea să retrăim emoții și revelații fără teama de contaminare? Vom reuși să refacem energia formidabilă a unei săli pline, care răsună de ovații și aplauze și care nu se satură de experiența trăită? Va trebui să continuăm să ne concentrăm pe fiecare zi, fiecare pas, fiecare respirație până când vom împlini ceea ce ne dorim. Vreau să privesc pandemia ca pe o extraordinară oportunitate de afirmare a rolului și importanței creației în viața noastră. După mai multe amânări am decis să nu mai așteptăm și să anunțăm câștigătorii Premiilor AFCN 2020 printr-un eveniment cu prezență fizică, cu respectarea condițiilor sanitare, și să ne bucurăm împreună de puterea vindecătoare a artei. 21 mai marchează „Ziua mondială a diversității culturale, pentru dialog și dezvoltare”, pentru care proiectele nominalizate la Premiile AFCN reprezintă cea mai bună ilustrare. Vă așteptăm să-i aplaudăm împreună pe cei care în condițiile pandemiei au găsit resursele creative și emoționale și au dus la bun sfârșit proiecte remarcabile.

Irina Cios


LAURA BOROTEA MONOTREMU/MINITREMU

ANDREEA CĂPITĂNESCU Asociația 4CULTURE

este artistă, profesoară și manager cultural. Formează în 2010, împreună cu Gabriel Boldiş, proiectul colaborativ Monotremu, un avatar artistic ce funcționează ca o umbrelă pentru lucrări artistice și intervenții în spațiul public. Au expus în cadrul mai multor spații expoziționale precum Magma Sfântu Gheorghe, B5 Studio Târgu Mureș, Fabrica de Pensule Cluj-Napoca, Salonul de Proiecte București, Tranzit București, Apartament Deschis Chișinău, Kunsthalle Winterthur, HAU Berlin sau în cadrul Bienalei Art Encounters Timișoara. Din 2012, este co-fondatoare Minitremu, un laborator creativ ce le propune copiilor și tinerilor o relație directă cu arta contemporană, prin intermediul unor instrumente pedagogice critice și o tabără de artă contemporană ajunsă la a șasea ediție.

a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, UNATC I.L.Caragiale București – Facultatea de Teatru, secția Coregrafie și Master în Regia Spectacolului Contemporan. A urmat Masterul „Management de Proiect în Limba Engleză” la SNSPA. Este membru co-fondator și președinte al Asociației 4Culture, și curator al spațiul independent de artă contemporană WASP – Working Art Space and Production din București. Inițiază și conduce proiecte internaționale multidisciplinare precum eXplore festival, Life Long Burning, Performance Architecture and Landscape, Jardin d’Europe, Platforma X, Visualizing the Sound, Foreign bodies. A fost membru al juriilor Cinedans Film Festival, ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival, Balkan Dance Plaform și curator al programului de artele spectacolului pentru festivalul Europalia Romania (2019-2020).

2


VALER SIMION COSMA Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale

ALINA JANTEA Asociația IVAN PATZAICHIN - MILA 23

este cercetător în istorie și antropologie la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău și președinte al Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale. Este fondator al Telciu Summer Conferences (2012), al Telciu Summer School (2016) și al platformei de rezidențe Culese din Telciu (2018). În paralel cu activitatea academică, a contribuit la documentarea și realizarea unor filme documentare: Disco is Dead, (r. Alina Manolache, 2017), Telciu – work in progress (r. Vlad Petri), Postwest. Something digital (r. Gianina Cărbunariu, 2020); performance-uri: ÜBUNG IN TRAUER/ EXERCISE IN MOURNING by Maria Magdalena Ludewig & Guests, at Kampnagel – Internationales Zentrum für Schönere Künste, Hamburg, 2017 și spectacole de teatru: Frontal (r. Gianina Cărbunariu, 2019), Fabrici și Uzine (r. Adina Lazăr, 2019) și Sunt una dintre fortunate (r. Claudiu Lorand Maxim, 2019). are o experiență de peste 20 de ani în coordonare de campanii de comunicare, informare și educare. A administrat proiecte de comunicare pentru instituții publice și organizații neguvernamentale, în cultură, educație, dezvoltare locală și dezvoltare durabilă, economie circulară, protecția mediului, urbanism și smart city, societate bazată pe cunoaștere, afaceri europene, sănătate, energie, sport, reducerea inegalităților, comunicare în mediul rural și evaluarea proceselor de comunicare publică. Începând din 2011, lucrează în proiectele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, contribuind la strategia acesteia de dezvoltare, la stabilirea proceselor de management și a celor de comunicare. Între 2002 și 2015 a coordonat Festivalul Filmului European, organizat inițial de Comisia Europeană (până la momentul aderării României), iar din 2008 de Institutul Cultural Român.

3


este fondatoarea Asociației „Arta nu mușcă”, în cadrul căreia organizează și coordonează proiecte culturale în spații publice, din 2012. A urmat studii masterale în Antreprenoriat social și Istoria Artei (București și Barcelona) și cursuri de artă la Institutul Sothebys, din Londra.

LOREDANA MUNTEANU

„Festivalul de muzică clasică la metrou”, „Tramvaiul Poeziei” (câștigător la Gala AFCN 2020) sau „Brâncuși. Balada drumului spre infinit” sunt câteva dintre inițiativele artistice și educative cu care s-a remarcat în comunitate, inițiative menite să atragă atenția publicului larg asupra artei.

Asociația ARTA NU MUȘCĂ

este coregraf, regizor de mișcare, dansator, manager la LINOTIP Centru Independent Coregrafic. A absolvit facultatea de coregrafie UNATC, a fost premiat pentru „Mind Control”, cel mai bun spectacol din gala absolvenților. A fost bursier danceWeb la Impuls, Tanz Viena, wild card oferit de asociația 4Culture. A câștigat rezidența Attic Arts, la ICR Londra, participând la Olimpiada Culturală cu 3 proiecte desfășurate în colaborare cu English National Ballet. Este dansator, coregraf în „Linotip Dance Company” și membru al „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”.

ARCADIE RUSU Asociația DANCE SPOT

Este autorul spectacolelor: „Proces cu ușile închise”, „Promised Land”, „Crazy Stories in The City”, „Nesomn”, „Hunted Devotions”, „BABEL”, „BASMa Curată”. Colaborează constant cu regizori de teatru, artiști vizuali și muzicieni, ține ateliere de dans contemporan și dezvoltare personală prin dans. 4


este critic și istoric de artă, curator independent, lector asociat al Facultății de Artă și Design Timișoara și manager cultural. Este fondatoare a Asociației Culturale Contrasens (2015) și a Editurii Contrasens – editură dedicată cărții de artă. Agenda ei curatorială este orientată spre schimbările sociale și politice din societățile postsocialiste după 1989 și are ca repere arta și politica, arta și protestul social și arta ca praxis politic.

DANA SARMEȘ Asociația CONTRASENS

Ca manager cultural dezvoltă programe de educație prin cultură sub forma unor școli de vară, sub brand-ul TMcult. În toate proiectele culturale și educaționale pe care le gândește, Dana Sarmeș vine pe contrasens, pentru că ea crede în originalitate și inovație, în școala altfel, în educația altfel și țintește schimbări autentice, cu impact, care să lase urme cât mai însemnate în societatea românească.

ȘTEFAN SAVA

este artist vizual și manager cultural. În calitate de artist, este preocupat în mod particular de modul în care istoria recentă poate fi abordată într-o manieră analitică, de activarea diferitelor tipuri de materialități în practica artistică și de arhive fotografice. Din 2011 face parte din colectivul curatorial Salonul de proiecte (București), alături de Magda Radu și Alexandra Croitoru, iar din 2014 este președinte al asociației cu același nume. Salonul de proiecte este un program axat pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziții, publicații, prezentări și dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional.

Asociația SALONUL DE PROIECTE

Are o vastă experiență în managementul și producția proiectelor culturale și editoriale.

5


se acordă unei organizații care continuă să-și desfășoare activitatea de peste 10 ani contribuind la configurarea scenei culturale

Asociația Art&Co

Înființată în 2007, Asociația Art&Co și-a propus să inițize și să promoveze proiecte culturale care să valorifice patrimoniul cultural național și internațional. De-a lungul timpului, asociația a beneficiat de sprijinul multor instituții din țară, fiind un liant între instituții private și instituții de stat. Printre proiectele Asociației Art&Co se numără: „Suflet de Adam” (teatru), „Simte Literatura” (prima expoziţie tactilă pentru o casă memorială din România), „Kiki van Beethoven” (performance, InnerSound New Arts Festival), „ÎN TRUP” (operă nouă de cameră), „LEGENDS” (turneu de muzică, un proiect special care a sfidat pandemia). www.art-co.ro

București

6


Unul dintre proiectele de succes ale Asociației ESTE’N’EST, Animation Worksheep este o platformă de educație creată sub umbrela Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est și dedicată tinerilor animatori din România și Republica Moldova. Animation Worksheep înseamnă ateliere de animație, sesiuni de prezentări-concurs de scenariu pentru scurt-metraj animat, masterclass-uri pentru publicul foarte tînăr.

Asociația ESTE’N’EST București

Asociația Jumătatea Plină București

Din cei aproape 200 de participanți la cele 14 ediții ale Worksheepului, mai bine de jumătate lucrează în momentul de față ca animatori în studiouri din România și din afara țării. www.estenest.ro

Înființată în 2006, Jumătatea Plină a promovat inițial creația contemporană din banda desenată, însă în ultimii ani s-a dedicat cu predilecție domeniului sonor, în special sound art, radio art, poezie sonoră, muzică contemporană, improvizată și ecologie sonoră. Inițiativele asociației create de Anamaria Pravicencu și Octav Avramescu se axează pe educație și cercetare, dar mai ales pe încurajarea creației artistice locale și promovarea acesteia într-o rețea internațională. Începând cu programul SÂMBĂTA SONORĂ, inițiat la CNDB în 2009, și până la rezidențele de creație sonoră SONIC FUTURE RESIDENCIES din ultimii 3 ani, Jumătatea Plină a militat nu doar pentru popularizarea creației sonore și acceptarea acesteia în canonul creativ local, dar a participat la formarea unei scene artistice de noi talente recunoscute pe plan internațional. www.facebook.com/jumatateaplina 7


Un proiect independent fondat în urmă cu 10 ani de cuplul regizoral Andrei și Andreea Grosu, UNTEATRU s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producții de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureștean, ci și de juriile marilor festivaluri de profil.

Asociația UNTEATRU București

în 2019 UNTEATRU a fost distins cu Premiul de excelență UNITER. În 2020, în context pandemic, UNTEATRU a transmis primele spectacole live din sala de teatru, imediat după decizia de suspendare a activității tuturor spațiilor culturale din București. Tot în 2020 s-a lansat platforma VoD unteatru cinematic, unde pot fi urmărite spectacole independente online, oricând, de oriunde. La începutul acestui an, UNTEATRU a devenit primul teatru independent din România distins de către Președintele țării cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. www.unteatru.ro

Fundația ARTeast a fost înființată în 1999, de artistul József Bartha, ca platformă multiculturală de conectare cu contextul internațional. Fundația a oferit cadrul instituțional pentru organizarea de expoziții, simpozioane, rezidențe artistice, proiecte interdisciplinare, în spații consacrate sau alternative din Târgu Mureș. Din 2007, atelierul artistului a devenit B5 Studio, un artist-run space deschis permanent artistilor și publicului larg.

Fundația ARTeast Târgu-Mureș

Izvorul de inspirație al Fundației este realitatea târgumureșeană, care oferă teme de reflecție precum: identitatea națională, raportul de forțe din spațiul public care activează fenomene locale specifice și istorii paralele, precum și situația artei în contextul dat. Miza principală a Fundației este racordarea scenei vizuale locale la fluxul cultural internațional, cu o atenție particulară pentru păstrarea legăturii cu artiștii stabiliți în străinătate. www.arteast.ro 8


se acordă unei inițiative ce activează participativ memoria colectivă și valorizează identitatea locului

Înființată în anul 2018, Asociația DELAZERO este creată de un grup de tineri artiști din domeniile artelor performative, film și muzică, împreună cu specialiști din domeniile comunicare și financiar. Proiectele lor au ca temă prezentul social și modalitățile individuale de raportare la acesta, precum și relația dintre artist și comunitate.

Asociația DELAZERO Obor Contemporan (București)

„Obor Contemporan” este o intervenție culturală interdisciplinară în trei spații publice din zona bucureșteană Obor, care a oferit publicului trecător experiența directă a unui spectacol de dans contemporan, performat de 5 dansatori, acompaniat de muzică live cu trupa Aida și Noi, inspirată din viața de zi cu zi și din atmosfera efervescentă caracteristică zonei. Prin acest proiect, echipa a dorit valorificarea potențialului acestei zone intens circulate de a deveni un spațiu cultural alternativ. www.asociatiadelazero.ro 9


Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior Muzeu-atelier Școala de la Piscu: patrimoniu, concept și expunere (sat Piscu, județul Ilfov)

Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior/Școala de la Piscu a fost înființată în 2005 de Adriana și Virgil Scripcariu, pentru a dezvolta proiecte de cercetare și promovare a patrimoniului cultural, local și național. În anii 2017-2020 a luat ființă Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, inițiativă culturală interdisciplinară care asumă experiența acumulată pe parcursul a mai bine de zece ani, în documentarea, susținerea și reactivarea memoriei culturale. Pornind de la un demers de restituire a spiritului unei comunități prin elementele sale identitare, clădirea Muzeului a început să fie ridicată din anul 2016, publicul participând direct, de-a lungul acestei perioade, la diferitele etape, fie constructive, fie de alcătuire a colecției ce strânge până în acest moment peste 1.700 de obiecte de ceramică locală de la Piscu și din alte centre de olărit din România, utilaje (roți de olar, râșniță, diferite scule de finisaj), fotografii și hărți vechi, straie, țesături și altele. www.muzeu.piscu.ro

Asociația IDEILAGRAM Vatra Luminoasă, modelul orașelor-grădină în București (București)

„Vatra Luminoasă, modelul orașelor-grădină în București” este un proiect de cercetare și documentare a cartierului Vatra Luminoasă, un cartier de locuințe sociale construit între 19331949, care examinează punerea în aplicare a unui proiect de urbanism exemplar în contextul general al Bucureștiului, echipa și viziunea arhitecturală, istoria raporturilor cu spațiul verde, cu politica urbană și cu conceptul de locuințe sociale. În cadrul proiectului au fost realizate o expoziție, un catalog și o platformă digitală, bilingve, care aduc în atenția publicului documente de arhivă, cărți, corespondență, carnete, schițe și fotografii de epocă. Sunt analizate diferitele tipuri de locuințe (planuri, secțiuni) în relație cu arhitectura modernistă. O serie de fotografii color realizate de Dragoș Cîrneală și fotografii alb-negru ale artistului Nicu Ilfoveanu, completază expunerea cu informații vizuale actuale. www.vatraluminoasa.com

10


Asociația Think Outside the Box Arhiva de Sunet (București)

Arhiva de Sunet este un podcast documentar dedicat felului în care a reverberat muzica românească din ultimii 30 de ani la contextul sociopolitic. De la momentul Revoluției din 1989, când regretatul Doru Căplescu compunea și interpreta, pentru TVR, piesa care va aspira drama evenimentului, numită „22”, până în martie 2020, când Mihăiță Piticu lansa pe YouTube drama pandemiei, „Virusule blestemat”, muzica produsă în România a livrat constant reacții la mediul social, politic, cultural, economic. Realizat de jurnaliștii Paul Breazu și Ionuț Dulămiță și de regizorul și artistul Mihai Lukacs, Arhiva de Sunet dă voce muzicienilor, dar și unor comentatori care observă felul în care muzica și sound-ul au însoțit transformările societății în ultimele trei decenii. Podcastul poate fi ascultat pe platformele YouTube, Spotify, Google Podcasts și Apple Podcasts. www.facebook.com/arhivadesunet

Proiectul „BINOM+1 49/89/19” a însemnat recuperarea, prin activități culturale și artistice, a unei identități istorice nefamiliare publicului larg: fostele penitenciare Pitești, Fortul 13 Jilava, Gherla. Evenimentele au marcat un moment istoric de cumpănă: 70 de ani de la debutul violențelor cunoscute ca Fenomenul Pitești, dar și 30 de ani de la căderea comunismului.

Fundația Memorialul Închisoarea Pitești BINOM+1 49/89/19 (Pitești)

Pe parcursul a cinci luni (iunie-octombrie 2020), în expoziția Binom+1, la Memorialul Închisoarea Pitești și la Memorialul Gherla au fost organizate evenimente publice la care au fost invitați supraviețuitori ai detenției politice din perioada comunistă, performance-uri pe tema amneziei colective cu privire la istoria recentă, concerte, sesiuni de video-mapping, tururi ale expoziției la Memorialul Închisoarea Pitești și un atelier de linogravură cu mesaje sociale. www.facebook.com/fenomenulpitesti49.89.19 11


se acordă unei inițiative care a implicat colaborarea dintre artiști și/sau specialiști din diverse medii și domenii creative sau de cercetare umanistă

Asociația Da’DeCe Afară/Înăuntru (București)

Proiectul „Afară/Înăuntru” a continuat demersurile Asociației Da’DeCe de deschidere a muzeelor către familii și copii. Derulat în condițiile dificile ale anului 2020, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Muzeul ASTRA, proiectul a vizat în special patrimoniul etnografic. S-a urmărit înțelegerea de către copiii din mediul urban a specificului patrimoniului cultural rural. De asemenea, inițiatorii au promovat utilizarea patrimoniului material ca instrument didactic, prin organizarea a două mese rotunde adresate educatorilor și muzeografilor. Asociația Da’DeCe și-a propus să atragă atenția asupra potențialului extraordinar pe care îl au muzeele pentru dezvoltarea copiilor și a inițiat o campanie online de stimulare a vizitării muzeelor de către familii cu copii. www.asociatiadadece.ro 12


Asociația Simultan a fost înființată în 2005 de un grup de artiști și practicieni din Timișoara, care și-au propus dezvoltarea unei platforme dedicate artelor interdisciplinare, proiectelor media emergente, muzicii experimentale și proiectelor audio-vizuale și sonore.

Asociația Simultan Festivalul Simultan (Timișoara)

Intitulat UNSEEN, Simultan Festival 2020 și-a propus să reflecteze asupra sensului și potențialului artei în contextul pandemiei și să puncteze modul în care artiștii răspund provocărilor majore ale zilelor noastre, aflate sub semnul incertitudinii care se infiltrează în spectrul percepției și al memoriei colective. Evenimentul a avut loc la Comenduirea Garnizoanei Timișoara în perioada 27 septembrie - 3 octombrie, cu un număr de 92 de participanți din diferite domenii artistice și a găzduit proiectele „Orașe utopice, societăți programate” și „Colaboratory”. www.simultan.org/2020

Creată în 2005 de artistul Mihai Mihalcea/Farid Fairuz, Asociaţia Culturală Solitude Project susţine, dezvoltă şi promovează proiecte din domeniul dansului contemporan și al performance-ului, precum și proiecte interdisciplinare din cîmpul artelor vizuale şi al artelor spectacolului.

Asociația Culturală Solitude Project

„Descriere în mișcare și observare prin corp” este un proiect de cercetare artistică conceput de Alexandra Pirici, la care au participat artiștii Andrei Dinu și Mihai Mihalcea, filozoful și cercetătorul în neurobiologia plantelor Paco Calvo și istoricii de artă și curatorii Maja & Reuben Fowkes și Raluca Voinea. www.facebook.com/solitudeproject.bucharest

Descriere în mișcare și observare prin corp (București) 13


Aici Acolo Pop Up Gallery este proiectul colectivului curatorial format din Edith Lázár, Thea Lazăr și Flaviu Rogojan, care organizează evenimente și expoziții pop-up în spații nefolosite sau abandonate din Cluj-Napoca.

Asociația Young Actions and Abstractions Fictions of Tech & Life Expozițiile Aici Acolo (Cluj-Napoca)

Proiectul „Fictions of Tech & Life” a cuprins 3 expoziții, 3 micro-rezidențe și evenimente conexe care abordează tehnologia pornind de la intimitatea conexiunii sale cu corpul. Expoziția „At the Center of the World There is a Fiction” a prezentat lucrări care chestionează ficțiunile din jurul corpului, dinspre uman spre teme post-umane. Expoziția „ppm#5 @theworkplace”, organizată la etajul nefolosit al unei clădiri de birouri, a explorat ficțiunile despre muncă și productivitate. Iar expoziția „In Parallel Universes Different Things Happen” a inclus o parte din artistele din rezidențe, cu producții noi pe temele ficțiunilor din economie, tehnologie și nostalgie. www.aiciacolo.ro

„Enough IS Enough”, expoziția-fanion a bienalei timișorene de arhitectură Beta 2020, a fost curatoriată de Ilka Ruby, de la Ruby Press (Berlin), Anca Cioarec și Brîndușa Tudor, de la Stardust Architects (București).

Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș Enough IS Enough (Timișoara)

Pornind de la faptul că industria construcțiilor consumă aproximativ jumătate din totalul de resurse extrase din pământ și este responsabilă pentru mai mult de o treime din consumul global de energie și emisii, expoziția a fost structurată pe 8 categorii precedate de întrebarea fundamentală Este necesar să construim? (la care ar trebui întotdeauna să considerăm „nu” ca un posibil răspuns): 1. Cartografierea resurselor locale, 2. Reutilizarea a ceea ce este abandonat, 3. Repararea a ceea ce este stricat, 4. Recuperarea materialelor, 5. Revitalizarea meșteșugurilor, 6. Descoperirea de noi materiale, 7. Grija pentru comunitate și 8 .Împărtășirea cunoștințelor. www.oartimis.ro

14


se acordă unui proiect care a vizat promovarea rolului culturii în modelarea societății, formarea de noi categorii de public și/sau dezvoltarea de audiențe

AUGUST SEPTEMBRIE 2020

ATELIERE PENTRUScriitorilor Conțești (TELEoRman) Asociația COPII pentru CopiiViperești și (Buzău)

Adolescenți „De Basm”

Caravana „De Basm” (București)

Între 24 august și 4 septembrie 2020 Caravana „De Basm” a poposit la Școala Gimnazială din Conțești (jud. Teleorman) și la Școala Gimazială din Viperești (jud. Buzău). Scriitoarele Iulia Iordan, Carmen Tiderle, Laura Grünberg, Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu s-au întâlnit și-au povestit cu copii fantastici, dornici de joacă și visare, plini de întrebări și mirări. Timp de o săptămână în fiecare localitate, împreună, au construit, cu răbdare și înțelepciune, o altă lume, mai bună și mai frumoasă. Caravana „De Basm” a fost o intervenție în profunzime care răspunde nevoilor copiilor și comunităților lipsite de acces la cultură, prin tehnici artistice și exerciții ludice, și care i-a încurajat pe copii să reflecteze asupra identității lor, dar și asupra felului în care se integrează în grupul de prieteni, clasă, școală sau comunitate. www.debasm.ro/proiecte/caravana-de-basm-2020 15


Înființată în 2016, Asociația Homemade Culture și-a propus crearea unei platforme care ajută la stabillirea unor legături intime între actul artistic şi audienţă, prin iniţierea şi dezvoltarea de proiecte culturale, artistice şi educaționale ce se desfăşoară cu precădere în spaţiul domestic.

Asociația Homemade Culture HomeFest (București)

„HomeFest” este un festival care aduce arta în spațiul domestic, transformă sufragerii si dormitoare în scene. „HomeFest” este un proiect inițiat de lorgean theatre, primul teatru de apartament din România. Prin „HomeFest” apartamentul a devenit o alternativă pentru scenele tradiționale, prilejuind astfel crearea unui nou context în care persoane cu profil si interese diferite interacționează într-un cadru informal. „HomeFest” înseamnă cultură de casă! www.culturadecasa.ro

„Hey, pisi!” e o încercare de a lua strada abuzului, prin conversații deschise despre miturile și modelele de gândire care au dus la normalizarea acestui fenomen și modurile prin care le putem depăși. Proiectul le oferă adolescenților și adolescentelor informații actualizate despre hărțuirea stradală din mediile non-profit, politic și academic și îi susține să exploreze artistic propria raportare la fenomen.

Asociația Jamais Vu „Hey, pisi!” – proiect de intervenție culturală pe tema hărțuirii stradale (București)

Alături de cinci artiste multidisciplinare, adolescenții pasionați de diferite exprimări artistice au explorat istoria lor personală și colectivă cu abuzul. A rezultat o serie de materiale video, inspirate de poveștile adolescenților și materialele artistice create de aceștia, pe tema hărțuirii stradale. Proiectul vrea să deschidă conversația despre abuz către publicul larg, oferind un impuls societății pentru a dialoga și găsi soluții active de combatere a fenomenului. www.facebook.com/heypisi

16


Înființată în 2014, la Cluj-Napoca, Asociația Reciproca este inițiatoarea platformelor „Focus Atelier” și „Troc-rețea de teatru educativ”.

Asociația Reciproca Linia ferată Salva-Vișeu: Atunci și Acum (Cluj-Napoca)

Asociația STORYSCAPES Tangible Utopias (București)

Proiectul „Salva-Vișeu 1948: Atunci și Acum”, materializat într-o publicație și o platformă online, are la bază o arhivă familială de mai mult de 200 de fotografii realizate în 1948 de inginerul Clement Ștefan, șeful lotului 1 pe șantierul căii ferate SalvaVișeu. Însoțind aceste imagini inedite, interviurile cu foști lucrători și documentele de epocă oferă o perspectivă largă a impactului pe care construirea căii ferate l-a avut asupra comunității. Înregistrare istorică și sociologică semnificativă, „Salva-Vișeu 1948: Atunci și Acum” propune, de asemenea, o prioritizare a căilor ferate pe agenda de stat și regională și reinvestirea în transporturi durabile. www.salvaviseu1948-acum.ro

„Tangible Utopias” este o franciză VR inovatoare, concepută ca o călătorie exploratorie în multiple scenarii de viitor imaginate de copii, cu privire la cum ar putea arăta orașele viitorului pe termen lung. Universul VR este gândit ca o călătorie meditativă, exploratorie, interactivă într-o multitudine de orașe ficționale, în care exploratorii își pot personaliza viitorul urban ales prin alegerea aportului de natură sau de tehnologie din habitatele umane. Proiectul este un demers artistic transdisciplinar inițiat de regizoarea Ioana Mischie care continuă intenția anterioară a artistei din proiectul transmedia Government of Children (Guvernul Copiilor) și anume, catalizarea, arhivarea și imersarea adulților în viziunea civică a copiilor din toată lumea cu privire la evoluția societății pe termen lung. www.tangibleutopias.com 17


se acordă pentru o inițiativă culturală care a implicat grupuri minoritare și/sau categorii defavorizate

Asociația E-Romnja Teatru Comunitar: Spune-ți povestea (București)

„Teatru Comunitar: Spune-ți povestea” este un proiect care și-a propus să faciliteze accesul la cultură pentru grupuri de fete și băieți de etnie romă din comunitățile de romi din Mizil și Valea Seacă. Au fost organizate ateliere locale și discuții și a fost pusă în scenă o piesă de teatru. „Keres TikTok?” („Vrei TikTok?”) are în centru două tinere rome și un tînăr rom și poveștile lor despre decizia de căsătorie, presiunea virginității, influența religiei, a părinților și a comunității precum și lipsa suportului instituțional cu privire la educația sexuală în școli. Piesa a fost jucată de două tinere actrițe rome, Bianca Mihai și Nicoleta Ghiță, precum și de un actor cunoscut, Raj-Alexandru Udrea, și a fost regizată de o regizoare romă/artistă/rapper din Austria/Serbia, Sandra Selimovic, cu textul lucrat de o artistă și dramaturgă romă, Mihaela Drăgan. www.e-romnja.ro 18


În România, peste 800 de mii de persoane lucrează în comerț, domeniul cu cei mai mulți angajați. Deși sunt considerați lucrători esențiali și în contextul pandemiei COVID-19 au lucrat „în linia întâi”, fiind indispensabili reproducerii vieții de zi cu zi și expuși îmbolnăvirii, majoritatea lucrătorilor este plătită cu salariul minim pe economie. Proiectul și-a propus analiza relațiilor de muncă din comerț, documentarea istoriilor personale ale lucrătorilor, precum și susținerea solidarizării acestora pentru drepturile lor și pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru.

Asociația O2G/ Ofensiva Generozității „Lucrător Universal” – Intervenție culturală pentru dialog social (București)

Asociația PARADAIZ Sgomot. Atelier de sunet pentru copiii cu deficiențe de auz (București)

Proiectul a constat în realizarea unei versiuni digitale, în regim teatru TV, a spectacolului de teatru politic „Lucrător Universal”, care investighează condițiile de muncă și problemele cu care se confruntă angajații în multinaționalele din retail din România. www.youtube.com/watch?v=St6-7QqVDqs

„Sgomot. Atelier de sunet pentru copiii cu deficiențe de auz” constă într-un sistem de instrumente și device-uri interactive. Din punct de vedere tehnic, aceste instalații de interacțiune sunt bazate pe diferite tipuri de senzori de mișcare sau de atingere și se folosesc de software-uri din sfera producției muzicale, „traducând” mesajele prin intermediul unor difuzoare adaptate special pentru copiii cu deficiențe de auz. Gândit ca un parcurs, atelierul pornește de la interacțiuni mărunte, de la vizualizarea vibrațiilor produse de sunet la microscop, într-o picătură de apă sau într-o linguriță de sare, pentru a continua cu vizualizări și interacțiuni pe suprafețe mai mari. „Sgomot. Atelier de sunet pentru copiii cu deficiențe de auz” este coprodus de Asociația PARADAIZ, fiind coordonat de Cătălin Matei, sound artist și muzician. www.facebook.com/sgomot 19


Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture neCUVINTE – Teatru pentru schimbare socială (București)

„neCUVINTE – Teatru pentru schimbare socială” a însemnat o șansă artistică pentru trupa de teatru de la Școala pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria” din București. Proiectul a inclus un masterclass, o pregătire intensivă de 6 luni alături de un actor profesionist, Eduard Adam de la TNB, și profesoara de limba și literatura română, Cristina Gîrniceanu, având drept rezultat o piesă de teatru gestual și un scurtmetraj – „Visul lui Don Quijote”. Axat pe potențialul creativ al unor adolescenți hipoacuzici, proiectul a facilitat conturarea unei voci autentice prin artă. Un exercițiu de incluziune care poate fi replicat cu succes și în alte comunități sau școli. Acest proiect a demonstrat că prin teatru, copiii scapă de stigmatul dizabilității și că emoția se poate transmite și fără cuvinte. www.afostodata.net/ necuvinte-teatru-pentru-schimbare-sociala

Înființată în 2012 de cineasta Anca Damian, Asociația Română a Femeilor în Cinema susține egalitatea de gen și șanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat regizoarelor de film aflate la început de carieră.

Asociația Română a Femeilor în Cinema „FemArt Film Fest”, ediția a III-a (București)

„FemArt”, principalul proiect al asociației, a ajuns în 2020 la cea de-a III-a ediție și s-a derulat sub forma unei rezidențe de dezvoltare de scenarii pentru regizoare care se află la primul sau al doilea film de lungmetraj. Tinerele regizoare Gabriela Forfotă, Alina Șerban, Carmen Tofeni, Ana Țăran și Andreea Vălean, coordonate de Geoffroy Grison – specialist și consultant în scenarii –, au beneficiat de o săptămână intensivă de training și mentorat. Juriul format din Ada Solomon, Ivana Mladenovici, Radu Jude și Transilvania Internațional Film Festival (TIFF) a desemnat câștigătoarele: Alina Șerban, pentru proiectul „Eu contez!” și Ana Țăran, pentru proiectul „Cosmografia“. www.arfc.ro

20


se acordă unei organizații care a derulat proiecte culturale în zone cu infrastructură culturală precară, cu alocări bugetare pentru cultură mici, cu un consum cultural redus și cu un sector cultural non-profit slab dezvoltat

În iulie 2020, 15 tineri din două orașe de la malul Dunării, Brăila și Drobeta Turnu Severin, au primit invitația de pleca în explorarea orașelor lor de origine și de a recontextualiza spații și situații cotidiene prin mijloace artistice în încercarea de a trasa o geografie subiectivă a acestora. Pentru un cunoscător, redescoperirea frumuseții orașului în care locuiește devine o provocare: cotidianitatea maschează adesea orice perspectivă nouă asupra spațiilor comune.

Asociația Bloc Zero Spații și situații – Atelier de documentare și explorare vizuală (București)

Cei 15 tineri au învățat să documenteze vizual povești locale, dar și povești personale, trecând prin întregul proces de creație a unei serii fotografice sau a unui film documentar folosind mijloace analoge de captare a imaginii. Rezultatele proiectului „Spații și situații” au fost integrate într-o platformă interactivă accesibilă online. www.geografiisubiective.bloczero.ro

21


Principalul obiectiv al Asociației Cultură’n Șură este promovarea și dezvoltarea culturii în mediul rural, pentru a diminua diferențele culturale dintre comunitățile urbane și cele rurale.

Asociația Cultură’n Șură Teatru pe uliță (București)

„Teatru pe uliță” a fost evenimentul cultural al verii pentru locuitorii a 12 comune din județele Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Brăila, Vâlcea și Sălaj. Spectacolul „Experimentul” a fost regizat de Victor Olăhuț iar din distribuție au făcut parte actorii Marin Grigore, Florentina Năstase și Iulian Gliță. La cele 12 reprezentații au participat 1420 de spectatori din mediul rural. Înainte de fiecare spectacol, copiii au fost invitați să participe la un atelier coordonat de actrița Ana Turos, menit să le stârnească interesul pentru teatru și să le transmită câteva noțiuni de conduită în timpul unui eveniment artistic. www.culturansura.ro

AltIași promovează o cultură alternativă, departe de superficialitate, recomandând evenimente, articole și interviuri din următoarele domenii: teatru, fiilm, carte, muzică, artă vizuală.

Asociația Culturală AltIași AfterSchool (Iași)

„AfterSchool” reprezintă un demers ambițios de accesibilizare și democratizare a artei contemporane prin dotarea tuturor celor aproape 6300 de școli din România cu un kit expozițional sub formă de ziar A3, de 32 de pagini, conținând desenele lui Dan Perjovschi, care pot fi instalate în multiple moduri de către elevi. Un rezultat important al proiectului va fi aducerea în agenda publică a stării educației artistice în școli și a unei dezbateri între părțile interesate (minister, ISJ-uri, sindicate din învățământ, comunități locale, părinți) pe tema egalității de șanse a elevilor din mediul rural. www.afterschool.altiasi.ro 22


„Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate” este un program care și-a propus să ducă, și în pandemie, cartea la copiii din comunitățile mici din Vrancea. 30 de voluntaripovestași au promovat lectura dar și purtatul măștii de protecție și spălatul temeinic pe mâini.

Asociația de tineret „Eu, tu și ei” Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate (Focșani)

În timpul carantinei, asociația a inițiat un maraton de lectură online pe pagina c@rte în sate, intitulat #StămAcasăȘiCitim. Dar, cum accesul la tehnologie este dificil în satele izolate, poveștile nu au ajuns la toți copiii. Așa că, în vacanța de vară au fost organizate 25 de ateliere de lectură în sate și un concurs de scriere creativă. În textele lor copiii cer cărți și biblioteci la sate. Proiectul a cuprins și deschiderea de mini-biblioteci în mici căsuțe de lemn, amplasate în aer liber sau în magazine, biserici și case de oameni buni. www.vranceaaltfel.ro/category/crte-in-sate

Proiectul „Prezent! REscris” și-a propus să ajute tinerii să-și dezvolte gândirea critică și instrumentele de receptare ale unui text scris.

Asociația ÎnCap Prezent! REscris (București)

S-a pornit de la trei povestiri românești clasice: „Puiul” de I. Al. Brătescu-Voinești, „Domnul Trandafir” de Mihail Sadoveanu și „Fata babei și fata moșneagului” de Ion Creangă. Copii cu vârste curpinse între 11-13 ani din Comuna Scânteia, Județul Ialomița, au fost invitați să rescrie poveștile în acord cu modul în care temele abordate se reflectă în prezentul subiectiv al comunității lor. Întîlnirile, desfășurate online, au îmbinat exerciții de înțelegere a textului cu exerciții de scriere creativă. Cele trei povești rescrise au fost înregistrate în format audio, cu actori profesioniști, împreună cu povești originale scrise de trei autoare contemporane: Lavinia Braniște, Victoria Pătrașcu și Elena Vlădăreanu. www.facebook.com/asociatiaincap 23


se acordă pentru contribuția la promovarea patrimoniului cultural prin activarea creației contemporane, a noilor medii și/sau prin activarea participativă

Băile Govora este una dintre stațiunile cu un fond construit istoric valoros, ce ar putea fi o resursă importantă pentru oraș. Momentan, clădirile istorice degradate sunt percepute negativ, iar proiectul și-a propus să schimbe această perspectivă, oferind exemple și sprijin actorilor locali.

Asociația ARCHÉ Zilele Arhitecturii Balneare din Govora (București)

„Zilele Arhitecturii Balneare din Govora” (3-9 august 2020) au introdus patrimoniul în oferta turistică și culturală, prin tururi ghidate, seri de storytelling, o expoziție de fotografii și planșe de arhitectură, video mapping, proiecții de documentare, un atelier de peisaj și o activitate de curățenie la Vila Ivanovici, monument istoric deținut de Primărie. Pentru a da propriul exemplu de bune practici, echipa a restaurat un foișor din 1938, folosind tehnici și materiale tradiționale și implicând voluntari, specialiști și meșteri. www.facebook.com/AsociatiaArche 24


„Rethinking Cinema ARTA” este un proiect de promovare a istoriei cinematografiei locale și de valorificare a Cinematografului ARTA ca patrimoniu cultural material, prin soluții digitale, activare comunitară și evenimente interdisciplinare. Istoria cinematografului nu este doar istoria unui loc, ci reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

Asociația Arta în dialog Rethinking Cinema ARTA (Cluj-Napoca)

În cadrul proiectului a fost inițiată platforma digitală www.cinema-arta.ro/povestea-arta, care cuprinde istoricul cinematografului și o colecție de materiale de arhivă și mărturii. Pentru a îmbogăți arhiva, publicul a fost invitat să trimită materiale reprezentative și amintiri legate de Cinematograful ARTA, sub formă de fotografii, texte sau ilustrații. www.cinema-arta.ro

Asociatia Studio Cultural Cecălaca și-a început drumul prin propunerea de proiecte și activități mai ușor digerabile pentru publicul neavizat.

Asociația Studio Cultural Cecălaca Radăcini. Transformări și reinterpretări (sat Cecălaca, județul Mureș)

Proiectul „Radăcini. Transformări și reinterpretări” i-a avut ca invitați pe Cristian Rusu, Maria Brudașcă și Oana Fărcaș, artiști profesioniști din Cluj-Napoca. Proiectul a constat în transformarea vizuală a clădirii Școlii Primare din Cecălaca prin intermediul limbajului artistic contemporan. Obiectivul a fost de a traduce și a reinterpreta elemente tradiționale culturale rurale, pentru a înlesni accesul comunității la cultura contemporană. Ulterior au mai fost invitați înca 3 artiști tineri din Cluj-Napoca: Matei Tosa, Ioana Iacob și Claudia Chelaru. Împreună cu ei au fost realizate lucrări artistice și activități creative în încă 2 sate ale comunei: Ațintiș și Iștihaza. www.facebook.com/StudioCulturalCecalaca

25


Proiectul „Possible Sounds of Early Cinema” prezintă o selecție de filme documentare și de ficțiune presonore, realizate de pionieri ai filmului românesc și (re)adaptate sonor de artiști cunoscuți sau emergenți pe scena muzicii experimentale contemporane: „Drăguș – Viața unui sat românesc” (1929)/Simina Oprescu, „Maiorul Mura” (1928)/ Sillyconductor (Cătălin Matei), „Sărbătorile Unirii” (1929)/Somnoroase Păsărele (Gili Mocanu), „Leiba Zibal” (1930)/Miron Ghiu, „Haiducii” (1929) și, exclusiv online, „Manasse” (1925)/Dragoș Mărgineanu.

Centrul Cultural pentru Imagine și Sunet Possible Sounds of Early Cinema (București)

Prin imaginarea unui dialog viu, reconstructiv cu trecutul, compoziția sau „ambianța” concepută de fiecare artist reprezintă reflexul sensibilității acestuia față de conținutul afectiv, narativ și cultural al imaginii, în acord cu stilul și tehnicile proprii. www.imageandsound.ro/intermedia

„Tabăra de restaurare pentru păstrarea meseriilor tradiționale de construcție” este parte integrantă a proiectului de protecție și revitalizare a Castelului Bánffy din Bonțida. Scopul său este păstrarea meseriilor tradiționale și promovarea excelenței în reabilitare.

Fundația Transylvania Trust Tabăra de restaurare pentru păstrarea meseriilor tradiționale de construcție (Cluj-Napoca)

Taberele sunt deschise atât pentru muncitori calificați, care deja activează în industria construcțiilor, cât și pentru studenți arhitecți, ingineri constructori, istorici de artă, arheologi, peisagiști, etc. Ei vor fi coordonatorii lucrărilor de reabilitare în viitor. Primele două zile ale taberei sunt destinate instruirii teoretice. Atelierele practice vizează aplicarea cunoștințelor teoretice sub îndrumarea meșterilor, având ca rezultat lucrări de reabilitare efectuate direct pe clădirile castelului Bánffy de la Bonțida, pentru salvarea ansamblul castelar. www.transylvaniatrust.ro 26


se acordă unei inițiative care a adus în actualitate și a făcut relevant pentru societatea contemporană patrimoniul imaterial, punându-i în valoare resursele identitare

Asociația Frilensăr Ceva Rezidențe – investigarea istoriei recente a comunităților locale mici (București)

„Ceva Rezidențe – investigarea istoriei recente a comunităților locale mici” este un proiect de cercetare și interpretare a istoriei recente și a efectelor sale în prezent. Printr-un proces de co-creare între adolescentele trupei de teatru C.E.V.A. (comunitate, educație, viitor, artă) din Târgu Neamț și 5 artiști tineri (Alexandru Iurașcu, regie, Monica Muntean, scenografie, Ruxandra Simion, scriere dramatică, Iulia Dinescu, coregrafie și Ovidiu Cosovanu, muzică) a fost realizat spectacolul de teatru educațional „Toate uraganele au nume de fete”. Spectacolul tratează experiențele, rolul și statutul fetei/femeii într-o comunitate mică din țara noastră. „Toate uraganele au nume de fete” a fost prezentat publicului în aer liber, în cadrul unui turneu comunitar în patru localități rurale și una urbană din județul Neamț. www.facebook.com/CEVA.comunitate.educatie. viitor.arta 27


„Caietul de rețete” este un proiect al grupului Mixer, inițiat de Ana Botezatu și Corina Bucea în 2012, care anul acesta a ajuns în Delta Dunării, cu sprijinul asociațiilor Letea în UNESCO și Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Construit în jurul caietului de rețete, proiectul include un proces de documentare și arhivare a materialelor vizuale și a unor elemente de cultură și istorie personală ale femeilor din comuna C.A Rosetti, una dintre cele mai izolate din Delta Dunării.

Asociația Letea în UNESCO Caietul de rețete din Delta Dunării (sat Letea, județul Tulcea)

Platforma online prezintă o selecție din rețetele colectate, fragmente din caietele din care au fost preluate, fotografii, ilustrații și desene realizate pe parcurs. Proiectul reflectă și diversitatea etnică locală, distribuită istoric între români, ruși lipoveni și ucrainieni în cele patru sate – Letea, C.A. Rosetti, Periprava și Sfiștofca. www.letea.eu/caietulderetete

„Heritage of Timișoara” este un proiect de intervenție culturală în cartierele istorice ale Timișoarei, inițiat de Asociația PRIN BANAT. Ediția 2020 a fost dedicată cartierului Cetate, care posedă o moștenire patrimonială de excepție, melanjul dintre ansamblurile monumentale Secession, plastica fațadelor eclectic-istoriciste și edificiile baroce formând un ansamblu omogen unic pentru scena arhitecturală din România.

Asociația PRIN BANAT Heritage of Timișoara: Cetate (Timișoara)

Prima etapă a proiectului, desfășurată între martie-iunie, a presupus activități de cercetare, inventariere și cartare a fondului construit, inclusiv întocmire de fișe de degradare ale imobilelor din Cetate. A doua etapă, desfășurată sub forma unui festival, în perioada 21-26 septembrie 2020, a presupus întoarcerea către comunitatea locală cu prezentarea datelor obținute în prima etapă a proiectului. www.heritageoftimisoara.ro

28


Creat integral online, „Dicționarul multimedia al teatrului românesc” (DMTR) are ca scop să redescopere, să revitalizeze și să reimagineze arhivele teatrale pentru noile generații și să contribuie la prezervarea lor pentru viitor. DMTR, proiect inițiat și curatoriat de criticul de teatru Cristina Modreanu, este o platformă online ușor accesibilă, la care au lucrat peste 20 de specialiști în teatrul românesc, alături de studenți ai celor mai prestigioase facultăți de teatru din țară, din cadrul universităților Babeș-Bolyai și Universitatea de Artă din Târgu Mureș, partenerii proiectului.

Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului Dicționarul multimedia al teatrului românesc (București)

Dicționarul include în prima sa etapă 50 de fișe multimedia, împărțite în două secțiuni, Artiști și Spectacole, care acoperă perioada 1950-1989. Intenția inițiatorilor este să continue completarea Dicționarului, pe măsură ce vor accesa noi fonduri. www.dmtr.ro

„Drumul lăutarilor” este un proiect al Asociației Centrul de Fotografie Documentară în colaborare cu partenerul „Scena9”, care documentează generațiile de tineri din muzica lăutărească. Un jurnalist (Delia Marinescu), doi foto/videodocumentariști (Ioana Cîrlig și Marin Raica), și un etnomuzicolog (Shaun Williams) au realizat o serie de materiale multimedia și au organizat un concert al fanfarei copiilor din satul Zece Prăjini, în data de 18 septembrie 2020, în București.

Centrul de Fotografie Documentară Drumul lăutarilor (București)

De ce copiii? De acolo începe totul. Cel care cântă la vioară de la 4 ani și învață să reproducă „după ureche” orice fel de temă, de la horă la doină, va excela. Majoritatea fără educație muzicală formală, muzicienii de etnie romă din comunitățile tradiționale de lăutari mențin tradiția și meseria în familie încurajându-i pe copii să pună mâna pe instrument de la o vârsta fragedă. www.cdfd.ro

29


se acordă pentru proiecte menite să stimuleze apetitul pentru lectură, pentru explorarea, înţelegerea și interpretarea textului scris

Proiectul „Zilele Sofia Nădejde” a fost inițiat pentru a ajuta la conștientizarea faptului că literatura scrisă de femei este una de calitate, iar lipsa de pe listele de jurii, nominalizări și premii a scriitoarelor este nejustificată, precum și de a încuraja femeile să scrie mai mult și să publice mai mult. Proiectul a crescut organic mergând spre un microfestival interdisciplinar.

Asociația ART NO MORE „Zilele Sofia Nădejde”, ediția a III-a (București)

Odată cu criza medicală, artistele, scriitoarele, femeile care activează în cercetare au ajuns iar în situația de a face slalom printre îndatoririle domestice care le sunt atribuite în mod natural, și propriile joburi, proiecte artistice sau de cercetare. Cele mai multe vor renunța sau au renunțat deja la scris sau la proiectele artistice sau academice. În acest context, nu e doar oportună validarea, încurajarea artei realizate de femei, ci chiar o necesitate. www.artnomore.ro 30


„Drumul scriitorilor” propune o descoperire a Blajului, dând viață operelor unor autori care au marcat istoria literaturii și a poporului român, de la Timotei Cipariu la Ion Brad. Concret, implică un joc de pistă pe biciclete spre cinci localități din podișul Târnavelor, pe urmele a șapte scriitori.

Asociația Signis România Drumul scriitorilor / Via Scriptorum (București)

În august 2020, un concurs pe echipe a strâns aproape o sută de participanți. După 26 de ani, cuptorul coniei familiei Brad, din Pănade, a ars din nou, iar tușa Nica a făcut pâine, povestind pățanii din timpul colectivizării, redate de Ion Brad în „Romanul de familie”. La Obreja, regizoarea Ana Mărgineanu a coordonat un escape room, inspirat din memoriile bunicului ei, psihologul Nicolae Mărgineanu, iar Maria Mărgineanu (81 de ani) a fost un martor prețios al trecutului. Textele scrise au prins viață pentru tineri care nu mai aveau repere să le înțeleagă. www.viascriptorum.com

Asociația Sfera Timișoarei a inițiat un proiect digital prin care cincizeci de cărți de referință din literatura română au fost publicate în format audio într-o platformă digitală: eLibraria. Platforma conține cărți audio din programa pentru bacalaureat și o lecție video de literatura română. Prima lecție a fost coordonată de prof. univ. dr. Adriana Babeți, pe marginea romanului „Femeia în roșu” de Mircea Nedelciu, Adriana Babeți și Mircea Mihăieș.

Asociația Sfera Timișoarei e-Librăria, cărți audio (Timișoara)

Cărțile audio și lecția de română se pot accesa gratuit, pot fi urmărite pe orice tip de calculator, tabletă sau telefon și se adresează, în primul rând, elevilor cu deficiențe de vedere, dar și tuturor elevilor care au învățat în ultimul an în regim online și au fost nevoiți să-și găsească resurse educaționale digitale. www.elibraria.ro 31


Asociația Vis-à-Vis Clara Lectio (București)

Starea de urgență și carantina au coincis cu debutul proiectului „Clara Lectio”. Întâlnirile programate față-n față în școli, licee și biblioteci din câteva localități s-au mutat în spațiul virtual. În atelierele susținute de Adriana Moca, Ozana Oancea, Maria Balabaș, Nicoleta Lefter s-au citit fragmente din cărți scrise de Truman Capote, Roald Dahl, William Shakespeare, Mario Vargas Llosa, Peggy Guggenheim, Michael Ende, Adina Rosetti, Florin Bican, Luis Sepúlveda, Veronica D. Niculescu, copiii au creat măști (sub îndrumarea profesoarei Corina Sandu), video-trailere de carte (coordonate de Anca Berlogea Boariu), iar în cele două conferințe de la Facultatea de Litere a Universității din București, moderate de Cristina Bogdan, studenții masteranzi au ascultat și analizat texte ale scriitorilor Ruxandra Cesereanu, Cristina Hermeziu și Robert Șerban. www.claralectio.ro

Proiectul „Călătoria fetelor în literatură” a reunit 10 școli din patru județe: Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, a implicat 145 de adolescente și 17 profesoare, a presupus organizarea a 8 ateliere de lucru, 2 competiții („Fetele Cititoare” și „Fetele Scriitoare”) și un Festival online „Călătoria fetelor în literatură”.

Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate „Călătoria fetelor în literatură” – program de promovare a culturii scrise pentru adolescentele din mediul rural (București)

Anterior proiectului, 6,3% dintre adolescente citeau o carte pe an, 2,7% nicio carte pe an și doar 41% citeau o carte pe lună. 32% dintre adolescente au spus că scriau în jurnal, 9,8% au declarat că scriau și proză sau, în mai mică măsură, poezie. După participarea la ateliere și competiții, pentru 61,6% dintre adolescente plăcerea cititului a crescut, 59,5% au descoperit că le place să scrie și 28% au descoperit că pot scrie, lucru la care au contribuit și exercițiile de scris parcurse în cadrul atelierelor și la Festival. www.cpe.ro/ce-facem/educatie/ calatoria-fetelor-in-literatura

32


se acordă unei inițiative care a activat colaborări și parteneriate internaționale și a prilejuit întâlnirea publicului român și străin cu artiști/producții artistice actuale

Asociaţia Les Herbes Folles a fost înființată cu scopul de a realiza și promova evenimente culturale aflate în strânsă legătură cu mediul înconjurător. PELICAM este singurul festival internațional de film din România dedicat în întregime tematicii mediului, având ca miză popularizarea acestei teme în rândul publicului larg, adresându-se deopotrivă copiilor și adulților.

Asociația Les Herbes Folles „PELICAM Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni”, ediția a 9-a (Cluj-Napoca)

PELICAM organizează proiecții de film, discuții, dezbateri, workshop-uri, concerte, expoziții. Cu experiența a 8 ediții reușite, organizate la Tulcea începând din 2012, echipa a pus pe picioare cea de-a 9-a ediție a festivalului, optând pentru reconfigurarea evenimentului și pentru mutarea acestuia în mediul online. Din acest motiv, ediția 2020 a adunat un public mult mai numeros, filmele, discuțiile și evenimentele organizate fiind difuzate pe tot teritoriul României. www.pelicam.ro

33


Școala de scriere creativă autobiografică „Scrie despre tine” s-a născut în 2010 când Sorin Poamă și Vera Ion au scris, produs și jucat piesa de teatru Ich Clown, inspirată de experiențele lor personale. În toamna anului 2010, cei doi țineau primul atelier „Scrie despre tine”, care și-a propus să creeze o platformă de dezvoltare de text dramatic care încurajează debutul, democratizează funcția de artist și descoperă noi autori.

Asociația Link Center Scrie despre tine – dincolo de granițe (Baia Mare)

„Scrie despre tine – dincolo de granițe” s-a adresat românilor plecați în străinătate care vor să își spună povestea. Cei interesați au participat la un curs online de scriere de povești personale despre experiența plecării din România și a integrării în Marea Britanie. Textele au fost înregistrate sub forma unor monologuri în podcastul Mind the gap - povești personale scrise de români din UK, promovat online. www.scriedespretineblog. wordpress.com/2020/11/15/ podcast-mind-the-gap-jurnal-de-emigrant „Probabilități în jurul centrului” s-a desfășurat ca un proiect curatorial cu focus pe viziuni artistice venite din afara “Centrului”, definit astfel atât din punct de vedere geografic cât și biologic. Lucrările selectate au prezentat perspective non-antropocentrice, non-vestice despre prezent și viitor, care plasează arta la intersecție cu eco-futurismul, sinofuturismul, cyberspace-ul, „tehno-spiritualitatea” sau ezoterismul.

Asociația ROKOLECTIV Proiecte ROKOLECTIV 2020 (București)

Proiectul „Interval de atenție” a fost gândit ca o expoziție online cu lucrări la intersecția dintre performance art/arte vizuale performative, video și net art. Cei 10 artiști români și străini selectați în proiect, majoritatea artiști a căror practică implică o puternică latură performativă și contact direct cu publicul, au primit provocarea de a produce lucrări adaptate la online, nu doar ca mediu de difuzare ci și ca format. www.rokolectiv.ro 34


A șasea ediție a „Bucharest International Dance Film Festival” s-a desfășurat între 3 și 6 septembrie 2020. Timp de patru zile, Bucureștiul s-a transformat în capitala filmului de dans prin proiecții de lungmetraje, ateliere, competiții de scurtmetraje și conferințe cu invitați de renume. Toate proiecțiile au fost realizate în aer liber. Tema celei de-a șasea ediții a festivalului – utopie/ distopie – a invitat la reflecție asupra prezentului și la explorarea unui viitor posibil.

Asociația TANGAJ DANCE „Bucharest International Dance Film Festival” – BIDFF, ediția a 6-a (București)

Selecția filmelor de dans și-a avut miza în noi modalități de a privi, cunoaște și (re)prezenta prezentul și viitorul, pe alocuri cu încredere, uneori cu scepticism, în mod necesar cu umor și ironie. Secțiunea competițională a festivalului a cuprins 32 de scurtmetraje, din 14 țări. www.bidff.ro

Romanian Chamber Orchestra reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. A fost creat la inițiativa directorilor artistici ai ansamblului: violonistul Alexandru Tomescu (unul dintre cei mai titrați violoniști români) și a violistului Ladislau Cristian Andriș (șef de partidă al Swiss Orchestra, Orchestra of Europe), dirijorul orchestrei fiind maestrul Cristian Măcelaru (director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, dirijor principal al WDR Sinfonieorchester Köln).

Asociația TRIB’ART Turneul Romanian Chamber Orchestra (Timișoara)

Ediția din 2020 a evenimentului a înregistrat un succes răsunător. Au avut loc concerte în București, Timișoara și Cluj-Napoca iar concertul din 20 august, de la Sala Radio din București, a fost difuzat în rețeaua European Broadcasting Union, care cuprinde 56 de țări. www.romanianchamberorchestra.ro 35


Gală prezentată de Adela Greceanu este scriitoare și jurnalistă la Radio România Cultural. Matei Martin este jurnalist la „Dilema veche” și Radio România Cultural. Împreună, cei doi realizează emisiunea „Timpul prezent” – un talk-show zilnic despre politică, societate și cultură. Emisiunea e disponibilă pe cele mai cunoscute platforme de podcast.

ADELA GRECEANU și MATEI MARTIN


concept grafic & layout: Ileana Teodorescu redactare & editare texte: Adela Greceanu


Str. Barbu Delavrancea nr. 57 Sector 1, 011 www.afcn.ro