PREMIILE AFCN 2019

Page 1


GALA DE DECERNARE A PREMIILOR


Sunt deja cinci ani de când începem anul cu sărbătorirea culturii naționale prin premierea proiectelor independente pe care Administrația Fondului Cultural Național le-a susținut în cursul anului. Și anul acesta ne bucurăm de parteneriatul cu Institutul Francez din România care ne onorează și care aduce un plus de vizibilitate internațională premiilor. Răsfoind cataloagele galelor, din 2015 până astăzi, regăsim o extraordinară varietate de propuneri și soluții creative. In aceste cataloage s-au adunat peste 250 de organizații care construiesc cultura română și care sunt tot atâția potențiali parteneri în demararea de noi proiecte. Mă bucură să descopăr în fiecare an noi organizații nominalizate la premii, noi spații și structuri culturale, care ies din rutina centrului și intervin în arii izolate și în comunități în care nu există acces la proiecte de teatru, dans, arte vizuale sau muzică. În egală măsură trebuie aplaudate organizațiile care au reușit, într-un context financiar precar și instabil să devină sustenabile, să aibă continuitate în activitate, să fidelizeze o echipă cu care să pună în opera idei noi și/sau să ducă mai departe proiecte care au căpătat notorietate. Prin toate aceste demersuri sectorul neguvernamental este prezent și activ în efortul de îmbogățire culturală a României, de creștere a prestigiului și recunoașterii culturii române în lume. Se remarcă în tot mai multe proiecte responsabilitatea față de mediu și preocuparea pentru dezvoltare durabilă atât la nivel conceptual cât și aplicat. Contextul internațional actual ne atrage atenția asupra urgenței asumării unei atitudini responsabile în viața de zi cu zi, aplicată și prin acțiunile pe care le organizăm sau susținem financiar. Celor zece categorii de premii li se adaugă și în 2019 un premiu special, pentru soluții inovatoare în promovarea culturii scrise, inspirat de „Anul Cărții”. Așa cum v-ați obișnuit, premiile AFCN nu își propun să onoreze excelența într-un domeniu creativ ci apreciază modul în care resursele creatoare sunt activate trandisciplinar în modelarea societății, în trezirea apetitului pentru experiența artistică și facilitarea accesului la cultură, în educarea noilor generații, în consolidarea unui set de valori și a unei identități culturale bogate și diverse. Pentru mine și echipa AFCN este momentul în care ne vedem răsplătite eforturile de peste an și putem asocia conținut unor informații care, în mare măsură, ne-au trecut pe sub ochi doar pe hârtie. Suntem perfect conștienți că nominalizările reprezintă doar o zecime din proiectele derulate cu susținerea AFCN în 2019, cele nominalizate fiind cele care au atras atenția juriului. Vă invităm să facem cu toții o reverență în fața tuturor celor care au derulat proiecte culturale în 2019 și să îi sărbătorim de Ziua Culturii Române.

Irina Cios Director AFCN


JURIUL DE NOMINALIZARE ȘI SELECȚIE Co-fondatoare și președintă a Asociației MATKA încă de la înființarea sa în 2016, se concentrează pe dezvoltarea și managementul proiectelor culturale ale asociației, colaborând totodată cu alte organizații neguvernamentale sau colective culturale precum Asociația Actorilor Romi/ Giuvlipen, Asociația Blend In Studios sau CUTRA. Interesul său constă în principal în sprijinirea/ dezvoltarea de inițiative culturale cu impact social și de programe de educație prin cultură destinate grupurilor vulnerabile.

MIHAELA CÎRJAN Asociația Actorilor Romi/ Giuvlipen (București)

Cu o pregătire și experiență pluridisciplinară în administrarea afacerilor, drept și managementul proiectelor culturale și cu o preocupare constantă în promovarea drepturilor omului, a construit alături de persoane din diferite domenii proiecte incluzive și pluridisciplinare cu impact în educație și social.

Curator independent și manager cultural, membru fondator al Fundației DALA (2006). Din 2010 coordonează CUCA, un proiect internațional transdisciplinar localizat în comuna Cârțișoara. Domeniile sale de interes includ teoria obiectului, bio-art, landscape-engineering, cercetarea și monitorizarea patrimoniului minor, activări comunitare, programe educaționale aplicate.

OVIDIU DANEȘ Fundația DALA (Sibiu/București)

4

Este absolvent al Facultății Politehnice Sibiu - TCM, 1995, al Universității Naționale de Artă, Istoria și Teoria Artei, București, 2003 și al Școlii Doctorale CESI, București, 2012. Lucrează anual în proiecte comune cu organizații și instituții din România, Franța, Portugalia, Croația, UK.


Sunetistă și arhivistă, lucrează cu sunetul în diverse forme din 2009 și crede în puterea lui de a schimba mentalități și de a crea empatie. În ultimii doi ani a produs podcasturi de nonficțiune narativă, care îmbină antropologia cu artele sonore, și a lucrat împreună cu Asociația Punctart, în cadrul proiectului Muzeul Memoriei, un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național utilizând tehnologia ca limbaj comun cu publicul tânăr.

MARA MĂRĂCINESCU Asociația Punctart (București)

Fondator, editor și redactor șef al revistei IDEA artă + societate (fostă Balkon), director al Editurii IDEA și al Fundației IDEA din Cluj. Trăiește și lucrează la Cluj. În 2018 a primit din partea Administrației Fondului Cultural Național Premiul Pentru Management Cultural.

TIMONTEI NĂDĂȘAN (Cluj-Napoca)

Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj (1988), a participat la numeroase expoziții și manifestări artistice în întreaga lume, precum: International Biennale of Graphic Design, Brno (1986–2000), International Print Biennale, Ljubljana (1987), Graphic Art Biennale, Krakow, (1988), International Drawing Triennale, Wroclaw (1988), The 11th International Drawing Exhibition, Rijeka, (1988), 2nd International Poster Triennale, Toyama (1988), The Colorado International Poster Exhibition, Fort Collins, (Colorado/SUA), (1997, 1991), Art as activist, Revolutionary Posters from Central and Eastern Europe, Smithsonian Institution, Washington (1992), „Așteptare și izbucnire”, Tineri artiști români, București Szombathely, (1990-1991).

5


ALINA NEAGU Asociația REcult (Timișoara)

Arhitectă, membră fondatoare a Asociației culturale REcult și cercetătoare în cadrul Centrului de Studii pentru Patrimoniu și Antropologie Culturală (RHeA) al Universității de Vest din Timișoara. Specializată în Arhitecturi din pământ, culturi constructive și dezvoltare durabilă în cadrul Catedrei UNESCO CRAterre-ENSAG, Alina este implicată în proiecte naționale și internaționale de documentare și promovare a acestora, dintre care cel mai drag îi este „Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat”, o campanie de conștientizare co-finanțată și premiată de AFCN, pentru activarea patrimoniului imaterial. Este, de asemenea, organizator și formator în cadrul unor ateliere internaționale pe tema tehnicilor constructive locale cu pământ și cu alte materiale naturale, precum Festivalul central și est-european Regio Earth.

Regizoare și scenaristă, manager cultural al Asociației Art Revolution. A absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Regie film. „Între Prieteni”, filmul ei de absolvire, a fost selecționat în festivalurile internaționale de la Karlovy-Vary, Cottbus, Tampere, Drama. A organizat Festivalul de Film Experimental București – BIEFF în perioada 2010 – 2016.

OZANA NICOLAU Asociația Art Revolution (București)

6

În 2017 a scris și regizat „Foreplay” – un proiect transmedia despre situația mamelor adolescente din România. „Foreplay” a primit premiul AFCN pentru Comunicare și Mediere Culturală, precum și Premiul II la Gala Societății Civile pentru Campanii de comunicare pe teme sociale.


A studiat științe politice, sociologie și management de proiect. Are o experiență de lucru de peste 12 ani în organizații non-guvernamentale care luptă pentru drepturile omului. În perioada 20072015 a făcut parte din echipa ActiveWatch, unde a coordonat proiecte educaționale de media și film literacy și a co-produs Gala Persoanelor cu Dizabilități la TVR. Din 2015 s-a specializat în management cultural, iar în prezent, este Directorul Executiv al Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului – One World Romania.

LAURA ORLESCU One World Romania (București)

Arhitect și co-fondator al Asociaţiei Birou pentru Artă şi Cercetare Urbană (B.A.C.U.).

DUMITRU RUSU Asociaţia Birou pentru Artă şi Cercetare Urbană (B.A.C.U.) (București)

A studiat la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Institutului Politehnic din Chișinău. În 1995, s-a mutat în România și a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București în 2003. În anul 2014 a obținut o diplomă postuniversitară în domeniul conservării patrimoniului construit la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Din 2014 este membru al Asociației B.A.C.U., membru ICOMOS România, membru ICOMOS Moldova, membru expert al ICOMOS-ISC20C și membru asociat ICOMOSICOFORT. De asemenea, întreprinde eforturi prin B.A.C.U., prin inițiativele „Socialist Modernism”, „Soc Heritage”, „SocMonumentalArt”, „Socialist Mosaics”, „Defense Architecture”, pentru clasarea şi protejarea unor ansambluri arhitecturale, clădiri şi a altor obiective de secol XX, atât pe plan local cât şi internaţional. 7


PREMIUL PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ se acordă unei organizații care continuă să-și desfășoare activitatea de peste 10 ani

Înființat în 2009, Club ElectroPutere este un centru de artă contemporană care și-a propus să stabilească legături între artiști, curatori, cercetători și alți actori culturali, prin programe interdisciplinare și rezidențe. În 2012 Club ElectroPutere a inițiat Bienala Mobilă, care se adresează nu doar autorilor din domeniul artelor vizuale, ci și celor din domenii conexe, în funcție de scenariul propus al fiecărei ediții.

Asociația Centrul pentru cultură contemporană „Club Electroputere Craiova” Craiova 8

În cei peste zece ani activitatea a fost axată pe crearea de conexiuni între contextul cultural local și cel global prin organizarea de manifestări ce promovează arta alternativă, noile medii creative și multiculturalismul. www.clubelectroputere.ro


Fondată în 2006, Asociația Jumătatea Plină s-a concentrat pe două domenii: banda desenată și muzica nouă. De-a lungul timpului asociația a organizat expoziții, ateliere, a ținut o librărie specializată în comics, a editat albume de bandă desenată și fanzine.

Asociația Jumătatea Plină București

Dezvoltarea recentă a proiectelor ce adresează creația sonoră și radiofonică vizează producția de materiale sonore, cercetarea și studiile de teren, rezidențe de creație, schimbul de experiență cu autori din alte țări și promovarea acestor producții prin podcast-uri, sesiuni de ascultare publice, ateliere de inițiere și de perfecționare în tehnicile sonore. Între proiectele inițiate se remarcă: Săptămâna Sunetului, SEMI SILENT, Her Voice/Semi Silent, PFA Orchestra. www.facebook.com/libraria.jumatateaplina

Fondată în 2005, Asociația Simultan funcționează ca o platformă interdisciplinară dedicată artei contemporane, arhitecturii și culturii urbane, producțiilor multimedia, cu accent pe promovarea și generarea de conținut original. Printre proiectele asociației se numără realizarea unei arhive video documentare, editarea de publicații periodice, înființarea unor studiouri și ateliere de creație, multidisciplinare, cu dotări tehnice, pentru proiecte de rezidență.

Asociația Simultan Timișoara

Festivalul SIMULTAN prezintă artă video și evenimente live în care unele teme și metode sunt: relația dintre om și automatizare, reciclarea sau teme ecologiste, fuziunea instrumentelor acustice și electronice, cinema-ul expandat, colajul jovial sonor live, precum și reflectarea asupra valențelor politice ale sunetului. www.simultan.org 9


În 2009 se înființa la Cluj Federația Fabrica de Pensule, devenită rapid un exemplu de transformare a unei clădiri industriale într-un spațiu independent dedicat artei contemporane, un reper multidisciplinar al scenei culturale din țară. Cei zece ani au inclus coagulări și transformări instituționale, au revelat vulnerabilități datorate instabilității financiare și manageriale și contextului cultural precar.

Federația Fabrica de Pensule Cluj-Napoca

Pentru această decadă Fabrica de Pensule înseamnă sute de expoziții, spectacole, dezbateri, ateliere, proiecții de film și înseamnă o comunitate care își păstrează motivația, ai cărei membri se implică nu doar în producția culturală, ci și în dezvoltarea politicilor culturale și urbane în contextul local. www.fabricadepensule.ro

Înființată în 1996, Fundația Cartea Călătoare și-a propus să faciliteze accesul nemijlocit la informaţie, educaţie şi angajare pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România.

Fundația Cartea Călătoare Focșani

10

Printre proiectele inițiate de Fundația Cartea Călătoare se numără: organizarea primelor cursuri din România adresate elevilor şi profesorilor nevăzători privind utilizarea computerelor prevăzute cu tehnologii de acces, crearea primei biblioteci electronice cu cărţi accesibilizate pentru deficienţi de vedere, organizarea primului Festival de Film pentru Nevăzători, dotarea liceelor pentru deficienţi de vedere cu imprimante speciale pentru tipărirea de materiale didactice în scrierea Braille. www.fcc.ro


PREMIUL PENTRU ACTIVARE CULTURALĂ ÎN RELAȚIE CU SPAȚIUL PUBLIC se acordă unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului

AltIași promovează o cultură alternativă, departe de superficialitate, recomandând evenimente, articole și interviuri din următoarele domenii: teatru, film, carte, muzică, artă vizuală.

Asociația culturală AltIași Iași Multicultural App (Iași)

„Iași Multicultural App” și-a propus să le prezinte tinerilor, printr-un site bilingv cu conținut multimedia, o formulă care lor le e foarte la îndemână, trecutul orașului Iași. Cum realitatea istorică a minorităților Iașului este de multe ori „tainică”, s-a impus contribuția istoricilor și a colecționarilor de artefacte și documente, care să scoată la lumină date și povești reale ale unor oameni de cultură, politicieni, personaje devenite legende urbane sau ale unor artefacte, opere de artă, clădiri și ziduri, amănuntele unor evenimente tragice sau exemplare. www.iasimulticultural.ro

11


Asociația Ivan Patzaichin — Mila 23 are ca obiectiv sprijinirea dezvoltării locale din Delta Dunării și din alte regiuni naturale din România, prin protejarea biodiversității culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, prin valorizarea statutului de spațiu public al întinderilor de apă.

Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 Apele Unite ale României – confluențe de patrimoniu natural și cultural (Mila 23, Tulcea)

„Apele Unite ale României” este un proiect pe termen lung, care evidențiază legătura dintre patrimoniul cultural și cel hidrografic. Inițiativa, cu un puternic caracter educațional, colectează modele de bune practici care valorifică apele și relația lor cu comunitatea. Împreună cu podurile, malurile și aspectul său general, râul care traversează o localitate îi poate completa profilul identitar. Proiectul încurajează comunitățile să își cunoască mai bine apele riverane și să își asume o protecție activă a lor. Un râu sănătos și iubit de locuitori e AUR pentru comunitate. www.rowmania.ro

Asociația PRIN BANAT și-a propus să promoveze valorile locale și să încurajeze turismul în zona Banatului istoric.

Asociația PRIN BANAT „Heritage of Timișoara” - Elisabetin (Timișoara) 12

Proiectul „Heritage of Timișoara - HoT” promovează cartierele istorice, atrăgând atenția asupra importanței protejării și conservării patrimoniului cultural material. Cartierul Elisabetin este păstrător al unei vaste rezervații de arhitectură realizată în stilul anilor 1900, combinat cu străzi pavate cu piatră cubică, parcuri și linii de tramvai pe străzi înguste, oferind o scenografie urbană unică în Timișoara. În cadrul proiectului au fost organizate tururi ghidate de arhitectură, ateliere de fotografie de arhitectură, sesiuni de cartare a imobilelor din zonă, ateliere de origami cu clădiri din cartier, atelier de storytelling etc. www.prinbanat.ong


ARCEN propune un model de restaurare și conservare a memoriei Bucureștiului, de refacere a legăturii dintre cetățeni și cetate, de valorificare și activare prin cultură a potențialului etic, educativ și recreativ al orașului precum și de îmbunătățire a legislației privind protecția patrimoniului construit și a zonelor istorice ale Bucureștiului.

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN Via București (București)

„Via București” este o cronică digitală a memoriei Bucureștiului în care este promovată identitatea culturală și istorică a orașului prin articole, analize, fotografii de arhivă, hărți vechi, imagini și fragmente din presa veche bucureșteană, care se adresează publicului larg, alcătuit din oameni interesați de istoria capitalei, elevi, studenți, profesori și cercetători dar și persoanelor încă nefamiliarizate cu astfel de subiecte. www.viabucuresti.ro

Fundația pentru Arhitectură și Urbanism „Simetria” și-a propus să familiarizeze publicul larg cu noțiuni din arhitectură și urbanism și, totodată, să ofere specialiştilor materiale documentare originale.

Fundația pentru Arhitectură și Urbanism „Simetria” Parcuri istorice 360 (București)

„Parcuri istorice 360” reprezintă o serie de tururi virtuale ghidate de specialiști. Acestea includ, între altele, povești ale unor parcuri și grădini istorice sau ale elementelor care intră în componența acestora, informații despre starea actuală a compoziției vegetale sau descrieri cu privire la ce a mai rămas în teren din intențiile autorilor acestor amenajări. O parte dintre aceste tururi sunt filmate cu o cameră 360 — tehnologie care permite o observare complexă pentru cei care vizualizează online aceste plimbări ghidate. www.parcuri360.ro

13


PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL se acordă pentru o inițiativă care a implicat grupuri minoritare și/ sau categorii defavorizate

Înființat în 2016, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale se concentrează pe cercetarea interdisciplinară și reunește cercetători din România și străinătate, preocupați de o largă paletă de subiecte și probleme subsecvente modernității și ruralității. Centrul organizează activități educaționale pentru copiii și tinerii din mediul rural.

Asociația Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale

14

Buletin de Telciu. Platformă rurală de educație prin cultură (Telciu, Bistrița Năsăud)

„Buletin de Telciu” este o platformă rurală de artă și educație prin cultură în cadrul căreia sunt găzduite spectacole de teatru, proiecții de film și ateliere artistice dedicate copiilor. Producția „Tot pe drum, pe drum, pe drum”, spectacol de teatru educațional, conceput împreună cu participanții în cadrul atelierului coordonat de Katia Pascariu și Mihaela Michailov, a fost prezentată în premieră la Telciu și apoi la București. www.centrulpentrustudierea modernitatiisialumiirurale.ro


Fondată în 2010, Asociația Culturală Moldavia și-a propus să creeze prin proiecte culturale o punte de legătură între creatori şi public.

Asociația culturală Moldavia InZIDerabilii (Iași)

„InZIDerabilii” este un proiect de revitalizare urbană ce promovează toleranța și coeziunea socială, inițiat de artistul HarceaPacea. Cei 1.600 m2 de zid, care separă cartierul Apărătorii Patriei de restul orașului Iași, au fost pictați de 11 artiști stradali pe parcursul a trei luni. 50 de copii și tineri din cartier au avut ocazia de a participa în cadrul atelierelor de educație plastică, de introducere în arta stradală și de implicare civică. Scopul principal al proiectului a fost informarea publicului cu privire la fenomenul de segregare socială faţă de locuitorii cartierului, prin activarea artei stradale ca metodă eficientă de revitalizare urbană. www.facebook.com/Inziderabilii

Înfiinţată în 2007, Asociaţia O2G realizează proiecte de intervenţie socială și culturală, educaţionale, teatru comunitar, teatru şi film documentar, teatru politic.

Asociația O2G I.A.R. - Istorii Alternative în România (București)

„Istorii Alternative în România” este un program artistic și educațional care a dezvoltat pe parcursul a doi ani abordări multiperspectivale, nuanțate și incluzive asupra istoriei locale, prin spectacole de teatru politic, care aduc perspective complementare, și printr-o abordare educațională interdisciplinară, în care teatrul, artele vizuale și filmul sunt utilizate ca medii de educație alternativă. Programul a inclus o stagiune de teatru politic, ateliere interdisciplinare cu profesori și elevi de liceu, producția unui spectacol nou realizat pe baza cercetării participative și editarea unui album. www.muzeuzalau.ro/index.php/2019/03/29/ istorii-alternative-in-romania 15


Fondată în 2015, Asociația PARADAIZ are printre obiective explorarea, facilitarea, susținerea schimburilor interculturale, cu scopul conservării diversității culturale și al creării toleranței între ceea ce se consideră minoritate și majoritate, periferic și central.

Asociația PARADAIZ American Gypsy (București)

„American Gypsy” este o explorare performativă a temei migrației din România, inspirată de romanul autobiografic al scriitoarei rome Oksana Marafioti și de date oficiale care afirmă că în 2017 românii au fost cei mai numeroși europeni expulzați din Statele Unite. Spectacolul aduce în scenă povestea românilor plecați în SUA, văzută prin ochii unei adolescente rome, care observă fascinată diferențele culturale, în special cele din muzică, urmărind în același timp și încercările ei de a fi parte din noul context. www.facebook.com/INPARADAIZ

Vanner este un colectiv de artiști independenți din Irlanda și România, inițiat în 2014 ce are ca scop atât susținerea teatrului, pe plan național și internațional, cât și a schimbului de experiență dintre artiști, a mobilității acestora și a operelor lor.

Asociația Vanner Collective Monster (București)

16

Proiectul analizează experiențele maturizării, pornind de la copii și tineri provenind din medii vulnerabile și marginalizați, și cuprinde două componente: „Monster” producția unui spectacol de teatru pe un text contemporan și o campanie de informare și conștientizare asupra fenomenului de bullying în rândul copiilor și tinerilor, cu accent pe înțelegerea cauzelor, dar și pe modalități concrete de prevenire și combatere a acestui fenomen, precum și a efectelor negative pe termen lung asupra dezvoltării emoționale și sociale. www.wearevanner.com/portfolio/monster


PREMIUL PENTRU ANTREPRENORIAT CULTURAL

se acordă unei organizații care a derulat proiecte culturale sustenabile și a promovat potențialul acestora de generare de venituri

Asociația CRIES Centrul de Resurse Pentru Inițiative Etice și Solidare

Înființată în 2009, Asociația CRIES promovează economia socială și solidară. La baza activității sale se află convingerea că problematica actuală a sărăciei și excluderii sociale impune extinderea sferei responsabilității individuale și colective, atât în spațiul public, cât și în cel privat. Astfel, activitatea Asociației CRIES se desfășoară pe două niveluri importante de intervenție: instituțional (prin promovarea de politici publice sustenabile) și comunitar (prin promovarea de inițiative cetățenești). Proiectele de rezidențe derulate în 2019 propun abordarea creativă a acestui demers de dezvoltare durabilă și explorează valențele multiple dintre hrană și cultură, stimulând interesul artiștilor pentru o abordare creativă a tematicii hranei ca parte a patrimoniului identitar național. www.facebook.com/AsociatiaCRIES

(Timișoara) 17


Asociația Dance Spot (București)

Înființată în 2017, Asociația Dance Spot este fondatoarea și animatoarea brandului Linotip Centru Independent Coregrafic, studio independent de producție și difuzare de spectacole de dans contemporan. Activitățile derulate oferă oportunități de creație și colaborare între artiști, spectatori, organizații, finanțatori și donatori. Independent sau în parteneriat, Asociația dezvoltă infrastructura dansului contemporan prin proiectele culturale de dans și interdisciplinare, atât producții proprii cât și dezvoltate de artiști independenți. Abordarea antreprenorială implică lucrul cu creativitate și emoții. În tot ceea ce fac, membrii asociației Dance Spot se lasă conduși de pasiunea lor pentru dans și încrederea că vor reuși să miște lumea prin tot ce își propun. www.linotip.ro

Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix (Iași)

18

Spaţiu cultural independent care şi-a început activitatea în 2012, Teatru FiX este o platformă de sprijinire artistică a autorului de teatru, punându-i la dispoziţie toate resursele umane, tehnice şi financiare necesare pentru crearea unui produs de înaltă calitate artistică. Spațiu al comunității, apropiat de public, Teatru FiX propune moduri de re-implicare a teatrului în comunitate, susține și încurajează întâlnirea tinerilor creatori, într-un cadru profesional. De la înființare au fost produse 15 spectacole, au fost găzduite zeci de producții teatrale, performance-uri, ateliere, concerte, expoziții foto-video și de pictură, lansări de carte, conferințe. Prin activitățile derulate Asociaţia urmăreşte creşterea responsabilității față de sectorul cultural independent. www.teatrufix.ro


Fondată în 2012, Asociația Fapte organizează evenimente culturale cu impact în comunitate, asumându-și o triplă misiune: de a promova muzica și arta contemporană, de a imagina noi modalități de utilizare a spațiului public și de a dezvolta, în comunitățile în care lucrează, comportamentul social de a dărui și responsabilitatea față de mediu. Proiectele realizate construiesc comunități preocupate de viața profesională, de artă și cultură, de spațiul public și de dezvoltarea orașelor prin parteneriate între sectorul public și cel privat.

Asociația Fapte (Cluj-Napoca)

„Jazz in the Park”, proiectul emblemă al asociației Fapte, a devenit unul dintre proiectele culturale importante ale comunității clujene și ale pieței muzicale naționale, prilejuind participanților șansa de reîntâlnire cu orașul. www.fapte.org

Asociația Unteatru (București)

Înființat în 2010 de regizorii Andrei și Andreea Grosu, UNTEATRU reprezintă un proiect cultural independent din care a rezultat înființarea unui spațiu dedicat susținerii actului cultural de calitate, fără compromisuri „comerciale”. Spațiu gazdă care urmărește promovarea și susținerea tinerilor artiști, dar și afirmarea unui sistem propriu de referință și valori, UNTEATRU promovează noi generații de creatori – regizori, actori, artiști vizuali, coregrafi, muzicieni –, susține educaţia prin cultură, asigură un spaţiu de repetiţii pentru producții independente, o alternativă reală și consistentă pentru viața culturală. Portofoliul UNTEATRU cuprinde peste 40 de producții dramatice, concerte de chitară și muzică jazz, evenimente de artă plastică și decorativă. www.unteatru.ro

19


PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ se acordă unui proiect care a vizat promovarea rolului culturii în modelarea societății, formarea și/sau dezvoltarea de categorii noi de public

Scopul Asociației Antistatic este de-a promova arta tânără din România și de-a încuraja producția de artă precum și colaborările între artiști din diferite zone de expresie.

Asociația Antistatic Portrete de Cartier (București)

Proiectul „Portrete de cartier” și-a propus să genereze noi audiențe pentru proiectele artistice, contribuind la consolidarea comunităților și a identității colective. Au fost realizate cercetări artistice în cartierele Străulești și Obor. Au fost organizate ateliere participative, în care locuitorii cartierului, de toate vârstele, au putut învăța și experimenta diverse tehnici și practici artistice. Galeria Mobilă, spațiu alternativ mobil, a devenit un nucleu în jurul căruia oamenii s-au putut aduna și au putut crea imagini, suport și rezultat al discuțiilor legate de comunitate, cartier și identitate. www.antistaticasociatia.com

20


Principalul obiectiv al Asociației Cultura’n Șură este promovarea și dezvoltarea culturii în mediul rural, pentru a diminua diferențele culturale dintre comunitățile urbane și cele rurale.

Asociația Cultură’n Șură Teatru de vară la țară (București)

Proiectul „Teatru de vară la țară” și-a propus creșterea gradului de acces la teatru pentru aproximativ 1350 de spectatori din mediul rural și introducerea unor noțiuni de conduită, prin „Ghidul micului spectator de teatru”, care a ajuns la aproximativ 180 de copii și tineri din comunitățile implicate. Spectacolele s-au jucat în 9 sate din județele Dâmbovița, Sibiu, Argeș și Vâlcea, în șurile sătenilor și în spații alternative. Toate cele 9 localități au fost pentru prima dată înscrise într-un program cultural de tip teatru. www.culturansura.ro

Asociaţia Minitremu are ca obiectiv facilitarea accesului copiilor şi tinerilor la arta contemporană, prin metode specifice vârstei lor, într-o formă ludică, interactivă şi directă.

Asociația Minitremu Opțional de Artă Contemporană (Cristești, Mureș)

„Opționalul de artă contemporană” este o materie de studiu introdusă de Asociația Minitremu în cadrul Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș, din anul 2017, în continuarea catedrei de Istoria Artei. Dincolo de prezentările și discuțiile teoretice la clasă, opționalul pune accent pe exerciții practice și întâlniri cu artiști vizuali, curatori și teoreticieni, vizite ghidate la ateliere, galerii și spații de artă din România, excursii tematice la diverse evenimente culturale, expoziții, bienale, într-un format care să-i facă pe elevi conștienți de o istorie vie a artei, care se scrie în prezent. www.facebook.com/pg/Minitremu

21


Centrul de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata”, înființat în 2011, are ca obiective cercetarea, conservarea și promovarea culturii și a istoriei romilor.

Centrul de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata” Deportarea romilor în Transnistria (Popești-Leordeni, Ilfov)

În cadrul proiectului „Deportarea romilor în Transnistria — Acces la documente” au fost digitalizate peste 500 de documente, extrase din următoarele fonduri arhivistice: Centrul Național de Românizare (1940-1948), Consiliul de Miniștri (1940-1943), Inspectoratul General al Jandarmeriei (1893 – 1949), Direcția Generală a Poliției (19371947). Obiectivul a fost acela de a crea o bază de date digitală, accesibilă și în limba engleză, cu documente de arhivă, organizarea de seminarii de promovare în mediul academic și expoziții online pe portalul bazei de date, care este conectată la platforma Europeana.eu. www.beta.researchcenter-rodimata.com

Rețeaua Națională a Muzeelor din România, afiliată la una dintre cele mai mari rețele pan-europene a muzeelor, este o structură instituțională cu reprezentativitate națională.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România Curatorii de minuni (București)

Proiectul „Curatorii de minuni” se concentrează pe prezentarea celor mai revoluționare și mai bine receptate experimente și experiențe curatoriale. Acestea au fost împărtășite la București, în cadrul unor ateliere de lucru dezvoltate sub brandul „Museums Meet Museums”, coordonate de adevarați influenceri în domeniu, provenind atât din echipele marilor muzee ale Europei (Luvru, Centrul Pompidou, Rijksmuseum și Victoria & Albert) cât și din rândul unor muzee de nișă, foarte premiate în ultimii 3 ani pentru inovația adusă în zona curatorială (Childhood War Museum din Bosnia și Museum of Broken Relationships din Croația). www.muzee.org/sitev2

22


PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ se acordă unei inițiative care a implicat colaborarea dintre artiști și/sau specialiști din diverse domenii creative

Înființată în 2015, Asociația Culturală Contrasens promovează arta și cultura ca spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor și ajută publicul să înțeleagă fenomenul cultural contemporan și să se apropie de actul artistic și creativ cu încredere.

Asociația Culturală Contrasens TMcult (Timișoara)

În 2019 școala de toamnă „TMcult”, sub sloganul WRITE CULTURE, RE-WRITE ROMANIA!, a fost despre o generație altfel de tineri, dornici să cunoască fenomenul cultural românesc contemporan prin dialog cu actori relevanți din domeniul culturii și industriilor creative. E vorba despre 14 tineri pasionați care și-au dorit să facă altfel, profesionist și asumat, critică și jurnalism cultural, în special în format blogging și vlogging, dar și apelând la genuri și medii tradiționale. www.accontrasens.ro

23


Creată în 2005, Asociaţia Culturală Solitude Project susţine, dezvoltă şi promovează proiecte din domeniul dansului contemporan și al performanceului, precum și proiecte interdisciplinare din câmpul artelor vizuale şi al artelor spectacolului.

Asociația culturală Solitude Project Imagine Human (București)

„Imagine Human” și-a propus să aducă împreună poete, artiste vizuale, coregrafi, performeri și teoreticieni, români și străini, pentru a cerceta noțiunile de performativitate și performativ, cuvinte abuzate, dar care au un traseu semantic puternic într-o continuă redefinire. Spațiul paradoxal, afectiv și mental, astfel creat, în dialog cu contexte concrete de tip spațiu expozițional (white cube) sau scenă (black box), are potențialul de a încuraja experiențe estetice hibride și nesituabile și de a imagina roluri noi umanului în general. www.solitude-project.ro

Asociatia Developing Art, creată în 2017, îşi propune promovarea educației interdisciplinare, dezvoltarea producției în sfera artelor contemporane și regenerarea relației dintre artiști și public.

Asociația Developing Art Nu o lua personal (București)

Pornind de la o expresie uzuală la nivel global, spectacolul de dans contemporan „Nu o lua personal” chestionează presiunile sociale și emoționale la care suntem supuși. Adeseori, în dinamica socială şi, probabil, cel mai des în dinamica relaţiilor de muncă, suntem sfătuiţi să nu o luăm personal atunci când comportamentul unei persoane ne lezează. Spectacolul a fost construit printr-o abordare interdisciplinară care a adus la un loc studiile științifice dedicate somatizării, tehnologiile creative și elaborarea unei instalații scenice. Conceptul și coregrafia sunt semnate de Irina Marinescu. www.facebook.com/developingcontemporaryart

24


Nucleu 0000 este o asociație care promovează cultura contemporană prin proiecte multidisciplinare, inițiată de tineri artiști, proaspăt absolvenți, ce nu s-au regăsit în scena contemporană locală, nedispunând de instrumentele de operare necesare și nefiind exponenți ai direcțiilor artistice dominante.

Asociatia Nucleu OOOO Spam- platforma online de promovare a artei digitale în România (București)

SPAM se dorește a fi prima platformă online de promovare a artei digitale și (post)Internet din România, precum și a artiștilor care investighează impactul rețelelor digitale în societatea de astăzi. Conceptul de „spamming” (primirea nesolicitată și nedorită de mesaje electronice) rezonează cu scopul și conținutul platformei: propagarea prin intermediul formatului online a informației și a ideilor artistice pe care arta românească contemporană a ales să le ignore. www.spam-index.com

Asociația Unda, înființată în 2013, și-a propus să inițieze programe cu impact social, artistic și cultural, atât la nivel local, cât și la nivel internațional. Membrii asociației sunt tineri artiști, traineri, psihologi, care au ales un stil de viață bazat pe autoeducare și sharing.

Asociația UNDA TechnoTransa (București)

Proiectul „TechnoTransa” și-a dorit să creeze un cadru interdisciplinar de cercetare și experimentare coregrafică a fenomenului dansului din cluburile și festivalurile de muzică electronică. Mai precis, TechnoTransa a dorit să aducă fenomenul muzicii electronice și al practicilor corporale adiacente în spațiul convențional al teatrului, folosind mijloacele și instrumentele dansului contemporan, sferă care asigură o grilă de înţelegere, decodificare, resemnificare și recompunere. www.facebook.com/technotransabodybeats

25


PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL se acordă unei inițiative care a adus în actualitate și a făcut relevant pentru societatea contemporană patrimoniul imaterial, punându-i în valoare resursele identitare

Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) a fost înființată în 2014 de doi tineri producători de film cu scopul de a educa și de a atrage public nou către zona artelor din România.

Asociația Culturală pentru Educație prin Artă La anul (și la mulți ani) (București) 26

Proiectul „La anul (și la mulți ani)” îmbină o experiență muzeală (vizitarea expoziției din spațiul Ferestroika) cu o experiență teatrală prin spectacolul instalație de teatru și dans creat de Oana Răsuceanu și Iulia Rugină. Creat de Raluca și Bogdan Jianu, în colaborare cu o serie de istorici, muzeografi și scenografi „Ferestroika” este un proiect muzeal care reconstituie viața unei familii din perioada anilor ‘80, oferind o experiență interactivă unică, bazată pe conceptul Atinge — Gustă — Descoperă, care apropie oamenii de istoria foarte recentă. www.ferestroika.com


„De Basm” Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România a fost înființată în 2018 din necesitatea de a promova literatura română contemporană și creativitatea pentru copii şi adolescenți.

Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți „De Basm” Caravana Nes(u)puselor (București)

Proiectul „Caravana Nes(u)puselor” a constat într-o serie de ateliere educative ce au avut ca punct de plecare cartea „Nes(u)pusele — 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă”. Atelierele au fost concepute în jurul personalităților documentate în carte, dar și pentru a colecta povești pentru îmbogățirea platformei online Nes(u)pusele cu noi exemple de femei care au realizat ceva pozitiv pentru semenii sau în comunitatea lor. Atelierele s-au adresat copiilor din 35 localități defavorizate socio-economic și cultural. www.nesupusele.ro

Salonul de Proiecte se concentrează pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin expoziții, publicații, prezentări și dezbateri, care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de Proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcționează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, București.

Asociația Salonul de proiecte Arhiva fotografică: memorie și cercetare (București)

Programul „Arhiva fotografică: memorie și cercetare” a propus o abordare multi-disciplinară a unui subiect relevant pentru discuțiile actuale legate de reprezentarea culturii prin intermediul imaginii. Inițiatorii își doresc ca programul lor să ducă la fondarea unei instituții în jurul arhivei fotografice Mihai Oroveanu, o instituție care să poziționeze fotografia într-un câmp vast de reflecție. www.salonuldeproiecte.ro 27


Centrul de fotografie documentară Realități posibile (București)

Echipa Centrului de Fotografie Documentară, înființat în 2016, realizează materiale vizuale, documentate pe termen lung, organizează expoziții de fotografie, ateliere, dezbateri și editează publicații fotografice clasice sau inovative. „Realități posibile” este un proiect de fotografie documentară despre societatea românească de azi. Fiecare dintre cei 4 fotografi implicați în proiect propune o temă diferită: Ioana Cîrlig documentează comunitatea din Crivina, Caraș-Severin; Petruț Călinescu explorează fenomenul videochat în România; Bogdan Tutuneanu ilustrează ce se poate face cu salariul minim net în Romania; Mihai Șovăială documentează povestea aeroportului din Brașov. Narațiunile vizuale, de tip slow journalism, sunt construite în jurul conceptului de „plan vs. realitate”. www.cdfd.ro

Societatea de Studii Istorice din România și-a propus să promoveze standardele profesionale cele mai înalte în cercetarea istorică, imparțialitatea și depolitizarea demersului istoric, fiind preocupată de educarea istorică a publicului larg.

Societatea de Studii Istorice din România Eternity143 (Iași)

Proiectul „Eternity 143” prezintă Cimitirul Eternitatea, intrat anul acesta pe lista monumentelor istorice, care relevă în cei 143 de ani de existență o bună parte din evoluţia istorică şi culturală a orașului Iași. Proiectul a presupus crearea unei baze de documentare prin prezentarea unui număr de 143 de personalități locale și naționale înhumate la cimitirul Eternitatea, efectuarea unor tururi ghidate de specialiști, la lumina torțelor, precum și realizarea unui film de prezentare a cimitirului Eternitatea ca spațiu al memoriei comunitare. www.facebook.com/pg/ Eternity-143-110450283621637

28


PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI se acordă unei inițiative care contribuie la promovarea patrimoniului cultural prin activarea creației contemporane, a noilor medii și/sau prin activarea participativă

Asociația ARCHÉ s-a constituit în ianuarie 2012, având ca scop cercetarea, protecția, conservarea, punerea în valoare și promovarea patrimoniului cultural, informarea și educarea publicului, atât profesionist, cât și amator. Începând cu anul 2017, Asociația s-a aplecat asupra patrimoniului cultural material din Dobrogea și Cadrilater, iar în prezent a reușit, în urma unor activități și campanii de promovare a culturii arhitecturale de la malul Mării Negre, să includă Cazinoul din Constanța pe lista celor mai periclitate 7 monumente din Europa.

Asociația ARCHÉ Patrimoniul cultural prin obiectiv (București)

Proiectul şi-a propus să consolideze vocea și opinia constănțenilor cu privire la salvgardarea monumentului, precum și să construiască o comunitate puternică în jurul obiectivelor culturale de pe malul Mării Negre. www.arche.ro

29


120 de voluntari, intervenții pe 4 clădiri, ateliere demonstrative și prelegeri, expoziții, lansări de carte, tururi ghidate, proiecții de filme documentare, un concert Stradivarius, evenimente pentru cei mari și cei mici deopotrivă — acesta ar fi rezumatul campaniei 2019 a programului „Adoptă o Casă”, o inițiativă care se adresează patrimoniului de excepție al Roșiei Montane și publicului interesat să îl conserve și să îl pună în valoare: localnici, tineri specialiști, meșteri locali.

Asociația Arhitectură. Restaurare. Arheologie Adoptă o Casă la Roșia Montană (Brașov)

Scopul programului „Adoptă o Casă la Roșia Montană” este acela de a repune într-un context sănătos dezbaterile legate de viziunea pe care o avem despre patrimoniu în general și despre patrimoniul Roșiei Montane în particular: patrimoniul nu este o „piedică în calea progresului”, este chiar resursa și motorul regenerării și dezvoltării sustenabile a comunității. www.adoptaocasa.ro

Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior este un ONG înființat cu scopuri cultural-educative, ce organizează activități de promovare a patrimoniului românesc pentru toate categoriile de vârstă, dar în special pentru copii.

Asociația Gaspar, Balthasar & Melchior Țigănești-Piscu-Țigănești - pe firul istoriei dus și întors (Piscu, Ilfov) 30

Ediția a doua a proiectului „Țigănești – Piscu – Țigănești”, numită „Pe firul istoriei, dus şi întors”, este un proiect cultural având ca miză promovarea valorilor identitare românești, născut din înfrățirea a două sate care au ca specific mesteșugul străvechi al olăritului: Piscu (jud. Ilfov, România) și Țigănești (raion Strășeni, Republica Moldova). În apropierea acestor aşezări se găsesc 2 mănăstiri, care poartă ambele numele Ţigăneşti şi sărbătoresc acelaşi hram. În martie 2018 satele înfrăţite au câştigat titlul de Sate Culturale în anul Centenar. www.tiganesti.piscu.ro


Înființată în 2008, Asociația Igloo — Habitat și Arhitectură a derulat proiecte în domeniile arhitecturii, patrimoniului și culturii urbane.

Asociația Igloo Habitat și Arhitectură București: Modernism Art Deco 2.0 (București)

B:MAD 2.0 este un instrument de cunoaștere și descoperire a Bucureștiului, mai precis a uneia din fațetele sale multiple, modernismul Art Deco. În Ghidul vizual de arhitectură B:MAD fotografiile au fost realizate din perspectiva privitorului care trece pe lângă clădiri şi nu din perspectiva idealizată a fotografiei de arhitectură din care trecatorul nu le va vedea aproape niciodată din cauza copacilor, a mașinilor parcate pe trotuare, a traficului și a simplului fapt că uneori observi o clădire uitându-te în sus la ea. Aplicația de mobil a avut ca bază de pornire aceste fotografii. www.artdecobucharest.ro

Asociația Letea în UNESCO, înființată în 2012, promovează patrimoniul cultural și natural al localității Letea și al Deltei Dunării. Satul Letea se încadrează în categoria Zonelor Defavorizate de Condiții Naturale Specifice, în același timp având o valoare ridicată de mediu, aici fiind situată Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România, care a stat la baza declarării Deltei Dunării ca Rezervație a Biosferei în anul 1990.

Asociația Letea în UNESCO Chemarea la clacă; școala de vară pentru arte și meșteșuguri deltaice 2019 (Letea, Tulcea)

„Chemarea la clacă! — Școala de Vară pentru Arte și Meșteșuguri Deltaice” și-a propus documentarea și promovarea ritualului de chemare la clacă și realizarea unei clăci tradiționale pentru lipitul pamântului pe case din Delta Dunării. Proiectul a fost documentat foto-video pentru promovarea către publicul larg contemporan. www.letea.eu

31


PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME se acordă unei inițiative care a activat colaborări și parteneriate internaționale și a prilejuit întâlnirea publicului internațional cu artiști/producții artistice din România

Asociația 4Culture sprijină formarea și dezvoltarea tinerilor artiști, prin activități de cercetare, producție și difuzare, cu accent pe proiecte performative și de dans.

Asociația 4Culture eXplore Festival (București)

Ajuns la a 14-a ediție, „eXplore festival” este unul dintre cele mai apreciate festivaluri multidisciplinare din România și Europa de Est, care urmărește creșterea vizibilității dansului contemporan pentru publicul larg. Conceput ca o platformă de reflecție și dezbatere artistică a celor mai recente problematici contemporane, într-un schimb dinamic de idei și experiență creativă și managerială, „eXplore festival” prezintă publicului din România pe unii dintre cei mai importanți creatori români și internaționali ai momentului, alături de instalații și expoziții, proiecții de film, conferințe și ateliere. www.exploredancefestival.ro

32


Numele Asociației reunește cei doi termeni cheie: „notes” (note muzicale) și „ties” (legături), ce evidențiază demersul asumat de a stabili o legătură durabilă între mediul de afaceri, cel academic și cel artistic al Clujului și susținerea și promovarea tinerilor muzicieni.

Asociația culturală Notes&Ties Cluj International Music Competition (Cluj-Napoca)

„Cluj International Music Competition” a devenit un punct de referință pentru muzicieni de pe întreg globul și este unul dintre cele mai importante concursuri muzicale din România, care a adunat la Cluj în 2019 tineri interpreți din 40 de țări. Membrii celor două jurii au fost tineri muzicieni de excepție, colegi de generație ai participanților și interpreți activi, admirați în întreaga lume. Pe lângă competiția propriu-zisă, concurenții au putut participa la valoroase cursuri de măiestrie instrumentală cu membrii juriului. www.notesandties.ro

Asociatia Secția de Coregrafie sprijină și produce proiecte cu și despre dans.

Asociația Secția de Coregrafie dans::danse (București)

Proiectul „dans::danse” reprezintă un schimb cultural și o colaborare artistică, realizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019, în parteneriat cu Centre Chorégraphique National d’Orléans, ce a creat o nouă punte de cooperare culturală în domeniul dansului. Proiectul „dans::danse” s-a inspirat din estetica, idealurile și valorile comune ale celor două țări și a adus în fața publicului spectacolele „Protest”, de Sandra Mavhima (RO), și „Dj Battle”, de Maud Le Pladec (FR), care abordează prin dans probleme sociale și locul individului într-o comunitate, cultura protestului contemporan, care este mai puțin axată pe confruntare fizică și care folosește cele mai recente instrumente de comunicare, new media, umor și ironie. www.facebook.com/choreodepartment 33


Creată în 2014, Asociația Tangaj Dance s-a concentrat pe două direcții: organizarea de proiecte culturale de anvergură și producția de lucrări artistice, programe educaționale și turnee.

Asociația Tangaj Dance Bucharest International Dance Film Festival (București)

Aflat la a V-a ediție, „Bucharest International Dance Film Festival” continuă demersul de susținere și promovare a producțiilor românești prin organizarea competiției nationale și internaționale, deschisă filmelor produse în ultimii doi ani. Festivalul include programe curatoriate și selecții din festivaluri internaționale. În 2019 a fost inițiată o secțiune în care este omagiat un creator de film de dans. In paralel au avut loc: un laborator de dezvoltare de filme de dans, trei masterclass-uri susținute de artiști internaționali, expoziții de artă digitală, spectacole și conferințe. www.bidff.ro

Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, Institutul examinează diverse practici și situaţii din trecutul recent pînă în prezent, din perspectivă transnaţională și transculturală.

Institutul Prezentului 24 de argumente: O perspectivă asupra artei românești la începutul anilor ‘70 (București) 34

Realizată în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României și Arhiva Demarco, Edinburgh, „24 de argumente — Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971” pornește de la o cercetare realizată în arhivele Demarco, ce revelează, retrospectiv, prezența artiștilor români pe scena europeană la începutul anilor ´70 și articulează în câmpul local al artei narațiuni uitate, incomplete sau imposibil de reconfigurat în desfășurarea lor temporală. www.institutulprezentului.ro


PREMIUL PENTRU MANAGEMENT CULTURAL se acordă unei persoane care a contribuit prin activitatea depusă la demararea unui proiect important pentru creația contemporană și pentru comunitatea artistică și/sau la crearea unei structuri de referință

Mihai Mihalcea

Dansator și coregraf (alias Farid Fairuz), activează din 2000 ca manager cultural. A studiat la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Coregrafie. A inițiat sau a făcut parte din multe proiecte care au contribuit la recunoașterea internațională a dansului contemporan din România și a jucat un rol important în construcția unor instituții reper. În 2001 a fondat Asociaţia Culturală Solitude Project. Între 2000-2002 a fost directorul departamentului spectacole la Centrul MultiArt Dans – MAD din București și în perioada 2006-2013 a fost director al Centrului Național al Dansului din București. În 2014 a fost co-curator al festivalului „Good Guys Only Win in Movies”, Hebbel am Ufer, Berlin. Este interesat de performarea în spaţiul public, actul artistic având pentru el o dimensiune de frondă. www.faridfairuz.ro

35


Echipa managerială tranzit.ro (Raluca Voinea, Lidia Pancu, Attila Tordai)

tranzit.ro este o asociație culturală înființată în 2012 în România, ce face parte din rețeaua regională tranzit.org. Fiecare tranzit operează într-o varietate de contexte, generând și găzduind dezbateri teoretice, producții artistice și intervenții activiste în jurul unor subiecte importante ale prezentului. tranzit.ro este la rândul său o rețea, activă în patru orașe din România: București, prin centrul coordonat de Raluca Voinea, la Cluj, coordonator Attila Tordai, la Iași, coordonatoare Livia Pancu și la Sibiu printr-un proiect anual organizat de artista Lia Perjovschi. Pe lângă prezența constantă, consecventă, inovatoare și implicată pe scena culturală, tranzit.ro reprezintă un model instituțional bazat pe descentralizare, solidaritate și echitate. ro.tranzit.org

Este critic de teatru, curator și expert în artele spectacolului.

Cristina Modreanu

Doctor în teatru al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică, este redactor-șef al revistei de artele spectacolului „Scena.ro”, pe care a co-fondat-o în 2008. A fost curatoarea celor mai importante festivaluri de teatru din România: Festivalul European al Artelor Spectacolului, Timișoara (2011-2013), Festivalul Național de Teatru (2008-2010), Festivalul Național al Dramaturgiei Românești (2006-2008) și selecționeră a Festivalului Comediei Românești (2005-2006, 2015). A făcut parte din echipa care a formulat strategia culturală a orașului Timișoara pentru 2014-2024 și a făcut parte în 2015 din echipa de pregătire a candidaturii orașului Iași. Din 2014, Cristina Modreanu este curatoarea Platformei Internaționale de Teatru București pe care a fondat-o. www.cristinamodreanu.com

36


Regizori de teatru, Andrei și Andreea Grosu lucrează împreună în București și în țară. Au fondat în 2010 UNTEATRU, un spațiu independent din Bucureşti, situat în orașul vechi, într-o casă cu ceai, cărți și teatru, pe care l-au gândit ca teatru gazdă care să contribuie la promovarea artiștilor tineri. Activi atât ca manageri culturali, cât și ca regizori, au realizat spectacole în București și în țară la instituții teatrale publice și independente.

Andrei și Andreea Grosu

UNTEATRU a fost distins în 2016 cu Premiul Criticii în cadrul FNT, acordat de Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (AICT) pentru crearea unui spațiu cultural de referință al teatrului independent, iar la Festivalul Undercloud București au primit Premiul Juriului. www.unteatru.ro

Diana Marincu

Curator și manager cultural, este director Artistic Art Encounters Foundation începând cu 2018. A realizat proiecte curatoriale începând din 2011 în colaborare cu spații experimentale și cu instituții prestigioase din țară și străinătate. A realizat proiecte expoziționale de anvergură printre care, în 2015, „Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate” (participarea României la a 56-a ediţie a Bienalei de la Venezia, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia), și, în 2017, „Viața – Mod de întrebuințare”, ediția a 2-a a bienalei Art Encounters de la Timișoara. Contribuie constant cu articole și studii în publicații culturale precum: „ARTA”, „Dilema veche”, „Observator cultural”, „Poesis Internaţional”, „Idea artă+societate”, „Orizont”. www.artencounters.ro/echipa

37


PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA CULTURII SCRISE în 2019 se acordă un premiu special pentru proiecte menite să stimuleze apetitul pentru lectură, pentru explorarea, înţelegerea și interpretarea textului scris

Înființată în 2012, asociația organizează proiecte culturale în spații publice, cu scopul de a facilita accesul publicului larg la creația contemporană, contribuind la descoperirea și explorarea orașului.

Asociația Arta nu mușcă Tramvaiul Poeziei (București)

38

Proiectul „Tramvaiul Poeziei” s-a desfășurat în București în perioada 10 septembrie- 1 octombrie 2019, pe linia tramvaiului 1, și a încurajat publicul să (re)descopere lectura în timp ce se conectează la poezia orașului. Proiectul a prilejuit lecturi performative în spații alternative, un concurs de poezie pentru tineri între 18-25 ani, un curs de scriere creativă și editarea unei publicații. Cei peste 30.000 de călători s-au bucurat de o bibliotecă interactivă cu 100 de titluri contemporane, de 15 recitaluri de poezie/ momente muzicale și au urmărit lectura a 3000 de poeme matinale. www.artanumusca.ro


Înființată în 2016, asociația are ca obiectiv principal promovarea limbii și culturii de limbă portugheză.

Asociația Fala Português!

„Față/Verso” este un proiect de promovare a lecturii în rândul tinerilor, bazat pe o serie de podcast-uri dezvoltate în jurul literaturii contemporane. În zece episoade au fost prezentate tot atâtea titluri de proză de ficțiune contemporană, existente pe piața de carte din România, prezentate într-o manieră accesibilă și relaxată, îndemnând publicul tânăr să ia în considerare cititul ca pe o modalitate, la fel de atractivă ca oricare alta, de petrecere a timpului liber. www.falaportugues.ro/fata-verso

Față/Verso (București)

Asociația a fost înființată în 2017 și și-a propus să faciliteze programe de formare a artiștilor emergenți prin rezidențe de creație, ateliere și evenimente în comunități defavorizate cultural.

Asociația inCAP – Inițiative în Cinematografie și Arte Performative Prezent! Cort de lectură la Petrila (București)

„Prezent! Cort de lectură la Petrila” a animat 10 zile de activități derulate pe terenul ce aparține Complexului Minier Petrila, într-un cort amenajat ca o bibliotecă, conținând titluri din literatura română contemporană, cu spații de lectură, și în care au putut fi vizionate materiale cu și despre scriitori. Artiștii implicați în proiect au susținut în fiecare zi lecturi performative din texte contemporane, urmate de ateliere interdisciplinare de povești ilustrate. Alegerea textelor s-a axat pe autocunoaștere și înțelegerea lumii prin lectură. www.facebook.com/pg/asociatiaincap

39


Fondată în 2013, asociația a inițiat și coordonat proiecte de promovare a valorilor și de sprijinire a dezvoltării comunitare.

Asociația Vis-a-Vis Lectoriada (București)

Dedicat publicului tânăr, proiectul „Lectoriada” a avut loc în școli, licee și facultăți din județele Alba, Constanța, Călărași, Covasna, Cluj, Hunedoara, Iași, Sibiu, Timișoara, Vâlcea și București. În „Anul Cărții” lectorii Marius Manole, Maria Obretin, Ioana Barbu, Cristina Cioran, Istvan Teglaș, Constantin Florescu, Marius Stănescu, Ozana Oancea, Georgeta Resteman, Cristina Bogdan și Adriana Moca s-au întors la școlile în care au fost elevi, pentru a susține ateliere de lecturi performative și ateliere de lectură din texte românești și universale. Proiectul a cuprins și o serie de conferințe cu și despre scriitori români contemporani și cărțile lor. www.lectoriada.ro

Fundația Ștefan Câlția are ca scop sprijinirea dezvoltării organizaționale și a sustenabilității abordărilor interdisciplinare, cu un interes special pentru arta vizuală și cartea obiect.

Fundația Ștefan Câlția Sounds like a book (Șona, Brașov)

40

„Sounds Like a Book” propune în fiecare an participanților în cadrul programului de rezidențe o nouă temă, urmărind transmiterea, conversia și reprezentarea vizuală a sunetului. Articulând o platformă de promovare a creației autonome de carte-obiect și carte de artist, ce se adresează celor interesați de explorarea interdisciplinarității acestui mediu vizual de expresie, programul de rezidențe asociază conferințe și ateliere, centrate pe concepte teoretice fundamentale pentru domeniile sound art și design de carte, și se finalizează cu o expoziție. www.posibila.ro/archives/category/curent


Gală prezentată de

ADELA GRECEANU și MATEI MARTIN credit foto: Mihaela Ghiță

Adela Greceanu este jurnalistă și scriitoare. A participat la numeroase festivaluri literare şi a susţinut lecturi în România şi în străinătate. A primit câteva premii importante pentru textele sale. Matei Martin este de 20 de ani jurnalist cultural, redactor la „Dilema veche“, mediator cultural, traducător. În perioada 2017-2018 a fost președintele Consiliului AFCN. Adela Greceanu și Matei Martin sunt realizatorii emisiunii „Timpul prezent“, ce se difuzează în fiecare seară, de la 18:30, la Radio România Cultural.


concept grafic & layout: Ileana Teodorescu redactare & editare texte: Adela Greceanu tiraj: 500 exemplare imaginile folosite în publicație au fost puse la dispoziție de organizatori sau preluate de pe paginile de Internet sau Facebook ale proiectelor.Str. Barbu Delavrancea nr. 57 www.afcn.ro