Page 1

van van geloven geloven

magazine

@d

Cafetaria Lammers doet het anders dan anderen

“Bij ons draait alles om beleving” Cruciale contactmomenten met uw gast

Snackinspiratie

Wrap Kipkorn

De Bourgondiër nieuwe verpakking Webinspiratie

Jaargang 4 - Nummer 9  - Juni 2014


In dit nummer

Woordje van...

04

Marcel Joosten - Marketing Directeur

Interview

De eerste maanden van het jaar kenmerken zich door een duidelijke opleving van de economische vooruitzichten en het consumentenvertrouwen. Tel daar heel wat uren zonneschijn bij op en de eerste positieve signalen over de bestedingen in foodservice zijn een feit. De consument durft weer wat vaker buitenshuis te eten en te drinken en haalt zijn maaltijd vaker af. Dat is goed nieuws. Laten we hopen, maar er vooral ook samen voor zorgen dat deze trend doorzet!

Met Cafetaria Lammers.

Ad van Geloven heeft tal van activiteiten op stapel staan. Zo spelen we met Mora in op het komende WK met de WeeK toppers; speciaal winkelmateriaal waarmee u een elftal Mora snacks iedere week in de basisopstelling kunt zetten.

“Ik wens u eenet fraaie zomer mijn veel zonnesch en mooie klantbestedingen!”

10

De Bourgondiër

In deze uitgave vindt u natuurlijk ook weer volop snackinspiratie! Ondernemer Patrick Lammers staat in de spotlight. Zijn zaak is in Middelburg een begrip. Zijn geheim? Weten wat er leeft en de dingen nét anders aanpakken dan een ander. Patrick laat zien hoe je met beleving en met creatieve acties op Facebook klanten tot echte fans en ambassadeurs maakt.

Nieuwe verpakking.

Net als heel veel andere ondernemers voert Patrick De Bourgondiër als premium kroket. De uitstraling en verpakking van De Bourgondiër zijn helemaal vernieuwd en ademen de sfeer van het Bourgondische zuiden. Daar zijn we trots op onze draadjesrundvleeskroket die we daarom exclusief voeren in het foodservicekanaal. Iedereen moet De Bourgondiër proeven en wij zullen dus ook blijven focussen op de ondersteuning van dit mooie product. Tot slot kunt u ook een item lezen over ‘shopper journey’ en ‘touchpoints’. Ik daag u uit eens in kaart te brengen via welke momenten en contacten uw klant een indruk krijgt van uw zaak. Dat zijn er vaak meer dan u denkt! Krijgt uw (potentiële) gast via al die kanalen steeds het juiste en consistente beeld? Kunt u wellicht nieuwe waardevolle momenten creëren om met uw doelgroep in contact te komen? Dan liggen daar kansen! Ik wens u veel leesplezier en een fraaie zomer met veel zonneschijn en mooie klantbestedingen!

Oud

Snackinspiratie De Wrap Kipkorn.

Marcel Joosten

07

Nieuw

Welten Snacks

Actie

Verleid uw gasten met De Bourgondiër Bestel het gratis promotiepakket De lancering, nieuwe uitstraling en verpakking van De Bourgondiër vieren we graag met u! Daarom ontvangt u bij een bestelling van vijf dozen een gratis promotiepakket. Hiermee kunnen uw gasten deze overheerlijke kroket echt niet missen en geeft u een boost aan uw verkoop. De actie is beschikbaar voor de cafetaria (kroket) en de cafe’s en terrassen (bitterbal). Kijk voor de actie op www.debourgondier.nl/actiekroket of op het bijgevoegde actieleaflet. Meedoen is heel eenvoudig. Fax het deelnameformulier of stuur ‘m gratis in per post.

02 @d van Geloven magazine

06

Vernieuwde uitstraling, geweldig lekker.

?

En verder...

Cruciale contactmomenten met uw gast 08 Beurskalender 12 Ad van Geloven feliciteert 12 Even voorstellen 12

@d van Geloven magazine 03


Interview cafetaria Lammers

Cafetaria Lammers doet het anders dan anderen

“Bij ons draait alles om beleving” Al bijna vijftig jaar is cafetaria Lammers een begrip in Middelburg. Eigenaar Patrick Lammers werkt al 27 jaar in de zaak en nam de cafetaria in 2006 over van zijn ouders. In september vorig jaar openden hij en zijn compagnon Tommie de Bont een tweede vestiging in de stad. Het geheim van Lammers? Luisteren naar wat er leeft en de dingen net wat anders doen dan een ander!

04 @d van Geloven magazine

Patrick: “Een tweede zaak openen was een risico. Zeker omdat de twee ondernemers die zich vóór mij in de cafetaria vestigden, beiden failliet gingen. Wij spraken daarom met de eigenaar van het pand af dat we er een jaar mochten proefdraaien. Wanneer het geen succes zou worden, konden we vrij gemakkelijk stoppen. Maar toen de cafetaria eenmaal geopend was, was het al snel zo druk dat we een bakwand met meer capaciteit moesten aanschaffen. Deze investering zorgde ervoor dat we eigenlijk al niet meer terug konden. Gelukkig zijn de resultaten tot dusver goed!”

We voorzagen het nieuwe pand van onze huisstijl, op social media vertelden we onze fans over de vorderingen en we organiseerden een geweldig openingsfeest. Hierdoor kon het niemand ontgaan dat onze nieuwe cafetaria er was.”

Beleving “Beleving is ontzettend belangrijk: zowel online als offline”, stelt Patrick. “Daar zorgen we dan ook voor. Bijvoorbeeld bij de opening van onze tweede vestiging.

Anders “Het geheim van ons succes?” Patrick lacht. “Nooit stilstaan, altijd out of the box denken en het anders doen dan anderen. Cafetaria Lammers onderscheidt zich op

diverse manieren: van een bewaarfolder en verpakkingsmateriaal in onze herkenbare huisstijl tot de activiteiten die we organiseren, zoals een wedstrijd frikandellen eten. Ook op Facebook zijn we zeer actief. We laten onze fans continu zien waar we mee bezig zijn, luisteren naar wat er leeft en bedenken steeds nieuwe acties die de aandacht trekken. Zo zamelden we geld in voor de Voedselbank en plaatsen we regelmatig een afbeelding onder de noemer ‘raad een snack’. De eerste drie fans die de snack raden, kunnen deze dezelfde dag gratis komen opeten. Social media helpt absoluut om klanten aan je te binden. Niet voor niets hebben we al bijna 2.500 Facebookfans. Het bereik van onze berichten is groot, soms zien wel 20.000 mensen een bepaalde post. Een geweldig resultaat in een stad met 46.500 inwoners!”

Patricks tips: • Train nieuwe medewerkers zodat zij op een juiste manier omgaan met klanten, bijvoorbeeld middels een rollenspel. • Zit het tegen? Probeer het dan toch positief te bekijken: wat kun je op dit moment wél doen en bereiken? • Betrek je klanten bij de cafetaria, bijvoorbeeld door een actieve Facebookpagina. Bekijk voor inspiratie onze pagina: www.facebook.com/cafetarialammers. • Verdiep je in producten, maak bewuste keuzes en vertel klanten het verhaal achter producten.

@d van Geloven magazine 05


WK-pakket: een winning team! Actie binnen één week volledig uitverkocht Een goede wedstrijd begint met een sterke opstelling. En waar is dat belangrijker dat tijdens een WK? Mora creëerde een ijzersterke basis en presenteerde een team van elf geweldige snacks: de WeeK-toppers. Het elftal bestaat uit de Kipkorn, Viandel, Gehaktstaaf Pikanto, Kipfingers, Kipnuggets, Sitostick, Macho, Lucifer, Smulrol, Satérol en Shoarmarol. Dat dit team een winning team was, is gebleken. De 500 samengestelde pakketten waren binnen één week helemaal uitverkocht!

Gratis Oranjepakket Bij een bestelling van vijf Moraproducten kreeg u een gratis oranjepakket met twee gepersonaliseerde schorten, een sticker en vitrinekaartje. Wat zullen veel cafetaria’s oranje kleuren aankomende tijd!

Gebakken uitjes

Roomkaas

Heeft u de actie gemist? Zorg ervoor dat u er de volgende keer nog sneller bij bent! Heel veel succes gewenst tijdens het WK, hopelijk is het eindresultaat een ongekende topscore!

Nieuwe huisstijl voor Welten Snacks Eind vorig jaar werd de uitstraling van Ad van Geloven al volledig vernieuwd. Ook Welten Snacks krijgt nu een volledig nieuwe huisstijl. De rustige en meer eigentijdse vormgeving slaat een brug naar de huisstijl van Ad van Geloven. Beide merken komen nader tot elkaar en Welten Snacks zal zo een herkenbaar zusje van Ad van Geloven worden. De herkenbare warm gele kleur blijft behouden in de nieuwe huisstijl en zorgt voor behoud van de herkenbaarheid. Betekenis van het nieuwe logo Het logo bestaat net als het logo van Ad van Geloven uit een schild en bevat daken volgens de Chinese architectuur. Hiermee benadrukt het logo de Oosterse specialiteit van Welten Snacks. Instroom nieuwe verpakkingen De instroom van nieuwe verpakkingen gaat geleidelijk. In de zomer starten we met de eerste verpakkingen. Naast de verpakking zal ook het promotiemateriaal in de zomer een nieuw gezicht krijgen.

Taugé Mora Kipkorn

Sla

Nieuwe huisstijl

06 @d van Geloven magazine

Wrap Kipkorn

Satésaus

Wrap

Snackinspiratie

Oud

Nieuw

Een beetje anders, meer omzet U wilt uw klanten continu blijven verrassen met nieuwe en verbeterde producten. Maar dat is niet altijd gemakkelijk! Ad van Geloven helpt u graag op weg met een flinke dosis snackinspiratie. We laten zien hoe u met onze vertrouwde snacks eenvoudig verrassende producten creëert. Op de Horecava inspireerden we u al met de Wrap Kipkorn. In dit magazine leest u nogmaals hoe u deze snack omtovert tot een zomerse Wrap Kipkorn. Het kan zomaar uw nieuwe margemaker zijn!

Marge Calculatie Mora Kipkorn Wrap Roomkaas Satésaus Taugé Sla Gebakken uitjes

€ 0,56 € 0,33 € 0,09 € 0,03 € 0,03 € 0,05 € 0,03

Totale kostprijs Marge +/- 60%

€ 1,12 € 1,83

Advies verkoopprijs

€ 2,95

Prijzen zijn indicatief en kunnen per grossier verschillen.

Benodigdheden Mora Kipkorn, Wrap, Roomkaas, Satésaus, Taugé, Sla, Gebakken uitjes. Zo doet u dat: Bereid de Mora Kipkorn volgens de bereidingswijze op de verpakking. Doe dit ook voor de wrap. Meng 1/3 roomkaas met 2/3 satésaus en smeer hiermee de wrap in. Leg wat sla en taugé op de wrap en leg de bereide Kipkorn hier boven op. Garneer af met wat gebakken uitjes en rol de wrap op. Snijd deze vervolgens schuin doormidden en serveer er eventueel een kommetje met satésaus bij. Voor wat extra pit: Voeg een klein beetje sambal bij de roomkaas en de satésaus toe.

Aan de slag met de Wrap Kipkorn? Wilt u dit recept ook in uw zaak gebruiken? Breng de Wrap Kipkorn dan onder de aandacht bij uw klanten. Via onze beeldbank zijn diverse beelden te downloaden die u kunnen helpen bij een goede presentatie. Zo trekt u zonder twijfel de aandacht van uw klanten.

Serveertip: Maak deze Wrap helemaal zomers met frisse ananas en zoete chilisaus.

@d van Geloven magazine 07


Cruciale contactmomenten met uw gast

1

g n i p p o h s e Pr

4 Post ping Shop

Iedere cafetariahouder heeft verschillende contactmomenten met zijn (potentiële) gasten: de telefonische bestelling, een praatje in de cafetaria, maar denk ook eens aan de advertentie in het lokale huis-aan-huisblad of de papieren tassen die u heeft laten bedrukken voor uw bedrijf. Zorgen al deze contactmomenten ervoor dat uw (potentiële) gast het juiste beeld van uw bedrijf krijgt? En kunt u wellicht nieuwe momenten creëren om met uw doelgroep in contact te komen?

Een gast doorloopt diverse stappen vanaf het moment dat hij het idee krijgt om friet of een snack te gaan halen tot de daadwerkelijke aankoop in de cafetaria en het consumeren van de gekochte producten. Deze stappen samen vormen een zogenaamde “shopper journey” of “klantreis”.

2

To Shopping Shopping

3

van sa es F

de

(bron: ECR) journey r e p shop

Het model dat deze klantreis weergeeft, is onderverdeeld in vier fases: 1. pre shopping – er ontstaat een behoefte en de gast gaat op zoek naar een oplossing 2. to shopping – de gast beweegt zich naar de cafetaria 3. shopping – het bezoek aan de cafetaria tot en met het plaatsen van de bestelling 4. post shopping – het consumeren en evalueren van de aankoop en het delen van ervaringen Touchpoints Als cafetariahouder heeft u op verschillende momenten tijdens deze klantreis contact met uw gast. Deze contactmomenten worden ook wel touchpoints genoemd. Ieder touchpoint op welk moment en via welk kanaal dan ook, creëert een positieve of negatieve indruk over uw bedrijf. Al deze indrukken tezamen leiden tot een bepaalde ervaring of beleving door uw gast. Veel bedrijven zien deze interactie met hun gast als een losstaande reeks van gebeurtenissen die niet noodzakelijkerwijs met elkaar verbonden zijn. Maar dit is hoe de gast dit ervaart! Voor uw gast is elk touchpoint onderdeel van de totale beleving rondom en met uw bedrijf. En daarmee is het ook van belang om op ieder contactmoment een consistente indruk achter te laten. Als een cafetaria in haar advertenties aangeeft dat zij de goedkoopste in de regio is, maar vervolgens in de cafetaria zelf communiceert dat zij hamburgers heeft van de beste kwaliteit vlees, dan geeft dit tegenstrijdige signalen richting de gast. Is deze cafetaria nu de goedkoopste of leveren zij de beste kwaliteit? Het is dus zinvol om na te denken welke contactmomenten u als ondernemer heeft met uw gast en welke indruk uw bedrijf op dat moment achterlaat op uw gast. Leidt dit contact tot een positieve ervaring? Zorgen de momenten er voor dat een potentiële gast uw cafetaria gaat bezoeken of een vaste gast vaker terugkomt? Vraag uw gasten ook eens wat zij van de contactmomenten vinden die u met hen heeft. We garanderen u dat u verrast zult zijn over hun antwoorden!

08 @d van Geloven magazine

Tot slot loont het ook zeker de moeite om eens na te denken over zogenaamde ‘moments of wow!’. Dit is een bijzondere ervaring die positief verrast en een glimlach op het gezicht van uw gast tovert en daardoor het doorvertellen waard is. Vaak zit dit in hele kleine, persoonlijke dingen. Bijvoorbeeld een handgeschreven briefje in de tas met de bestelling waarin de medewerker de gasten smakelijk eten wenst. Heeft u vragen of wilt u weten hoe u zelf meer uit uw contactmomenten met uw gasten kunt halen? Neem dan contact op met het salesteam!

Elk touchpoint, hoe banaal ook, is van belang. Een aantal voorbeelden van touchpoints voor elk van de fasen van de shopper journey zijn:

Pre shopping To shopping

Shopping

Post shopping

Advertentie in lokale krant

Bestickering van bedrijfswagen

Narrowcasting

Verpakking

Folder

Reclameborden Vitrine

Spaarprogramma

Website / Facebook / Twitter

Medewerker POS-materiaal aan de telefoon (tafelkaartjes, posters, etc.)

Facebook / Twitter

Sponsoring van lokale evenementen

Website

Bestickering van bedrijfswagen

Personeel in de cafetaria

Inrichting van de cafetaria

@d van Geloven magazine 09


Hersluitbaar, wat uitdroging voorkomt

Nieuwe uitstraling en verpakking voor De Bourgondiër Misschien heeft u het al gehoord of gezien: De Bourgondiër heeft een nieuwe uitstraling en een nieuwe verpakking. Handzamer, steviger en vooral herkenbaarder. Natuurlijk met de heerlijke smaak en perfecte kwaliteit die u van de rundvleeskroketten en –bitterballen gewend bent. Daar vertellen we u graag wat meer over! De rundvleeskroketten en –bitterballen van De Bourgondiër zijn authentiek, vol van smaak en rijkelijk gevuld met overheerlijk draadjesvlees. De nieuwe uitstraling, die onder andere terug te vinden is op het nieuwe verpakkings- en promotiemateriaal, past perfect bij wat we met De Bourgondiër willen uitstralen. Als merknaam communiceren we niet langer ‘De Bourgondiër’, maar ‘Kroketterij De Bourgondiër’.

10 @d van Geloven magazine

Hier worden de kroketten en bitterballen volgens traditioneel recept, op ambachtelijke wijze bereid. Ander uiterlijk & formaat Op zowel het verpakkings- als het promotiemateriaal hebben we gekozen voor een duidelijke en herkenbare kleurcodering per product: pastelpaars voor de kroketten, pastelgroen voor de bitterballen. Niet

alleen het uiterlijk, maar ook het formaat van de verpakkingen verandert. De verpakkingen worden handzamer, steviger en zijn hersluitbaar. Zo passen ze beter in uw vriezer en wordt uitdroging van de producten voorkomen. Uiteraard blijven de kwaliteit en de receptuur van de kroketten en bitterballen zoals u van ons gewend bent. Meer bitterballen Met het nieuwe formaat van de verpakking van de bitterballen verandert ook de inhoud. In de nieuwe verpakking zitten meer bitterballen! In plaats van 42 stuks zitten er voortaan 48 bitterballen in een doos. Ideaal voor wie zes porties van acht stuks of acht porties van zes stuks wil serveren.

De oude verpakking Handzaam, waardoor hi eenvoudig in uw vriezer j pa

st

De nieuwe verpakking

Herkenbaar, door een du idelijke kleurcodering

De inhoud van de verpakking van de rundvleeskroketten blijft ongewijzigd, namelijk 20 stuks à 100 gram. Gratis promotiepakket De nieuwe uitstraling en verpakking van De Bourgondiër vieren we graag met u! Daarom ontvangt u bij een bestelling van vijf dozen een gratis promotiepakket. Het promotiepakket bevat twee Bourgondische tafelkrijtborden waarmee u in stijl communiceert richting uw gasten. De eerste vijftig bestellers ontvangen bovendien een uniek en gepersonaliseerd emaillen bord (op=op). Met het nieuwe promotiemateriaal brengt u de Bourgondiër extra onder de aandacht bij uw gasten. En dat stimuleert uw verkoop! (Actie loopt tot 30 juni)

De eerste 50 ondernemer ontvangen een gepersona s e-maillen bord (op=op) liseerd 2 Bourgondische tafelkrijtborden @d van Geloven magazine 11


Beurs kalender Ad van Geloven staat regelmatig op horecabeurzen. Kom eens langs bij onze stand. Wij vertellen u graag meer over onze producten. 22,23,24 september Gastvrij Rotterdam 22,23,24 september Horeca & Food Inspiratie Hardenberg

Het Salesteam wenst u een goed WK Heeft u vragen of opmerkingen over onze producten of onze dienstverlening? Ons enthousiaste Salesteam helpt u graag verder!

Peter Balkema

Noord-Oost Nederland 06 - 512 957 01

Dennis Klaassen Noord-Holland 06 - 510 502 68

n

Wesley Broekma

el

Sjoerd van Bruss

Midden Nederland 06-520 285 48

Oost Nederland 06 - 512 957 22

6,7,8 oktober BBB Maastricht 3,4,5 november Horecafair 2014 Hakvoort 17,18,19 november Horeca Inspiratiedagen Gorinchem

Colofon Dit magazine is een uitgave van Ad van Geloven exclusief voor de foodservicebranche in Nederland. Ad van Geloven BV Kraaivenstraat 1 5048 AB Tilburg Postbus 5047 5004 EA Tilburg T 013 - 464 06 80 www.advangeloven.com Redactie Marketing out-of-home Ad van Geloven BV Koen van Dommelen Yvonne Schollaardt Met dank aan Cafetaria Lammers Swaans Communicatie Peek Creative Studios Marketing4Results - Markt onderzoek Ontwerp De Zaak Fortuin

ierre Linssen Jean-PLimburg 06 - 237 320 41

Bas Bemelen

Zuid-West Nederland 06 - 230 495 61

Even voorstellen...

Wesley Broekman

We verwelkomen een nieuwe rayonmanager in ons Salesteam! Wesley Broekman is vanaf heden verantwoordelijk voor het rayon Midden-Nederland. Hij stelt zich graag aan u voor! Wesley: “Mijn naam is Wesley Broekman, ik ben 22 jaar en woon in Bussum. Voorheen ben ik werkzaam geweest bij Unilever, in het retailkanaal. Hier was ik onder andere verantwoordelijk voor nieuwe innovaties en promoties. In mijn vrije tijd speel ik waterpolo in het eerste team van De Otters Het Gooi in Bussum. Bij Ad van Geloven ga ik aan de slag als rayonmanager van het rayon Midden-Nederland. Ik heb ontzettend veel zin in deze nieuwe uitdaging!”

Ad van Geloven feliciteert Cafetaria ‘ t Heike in Waalwijk met het 25-jarig jubileum

Cafetaria Thielen in Venray met het 65-jarig jubileum

Cafetaria ‘t Bikkeltje te Berghem met het 25-jarig jubileum

Ter nagedachtenis aan Afgelopen maand zijn door een noodlottig verkeersongeval Daan en Ingrid van Snackbar De Kombuis in Harlingen om het leven gekomen. Wij wensen alle nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Volg Ad van Geloven op Twitter en blijf op de hoogte van het laatste snacknieuws. @advangeloven of twitter mee over dit magazine via #@vG9. Heeft u opmerkingen of eigen input voor dit magazine, neem dan contact met ons op via info@advangeloven.com

Dit magazine is gedrukt op papier met het FSC-keurmerk.

Ad van Geloven Magazine 9