Strömsunds Gratistidning nr 5 2024

Page 1

Nr 5 - 21 maj 2024

TEMA

ETT ÖGA FÖR

Hem & trädgård odlingstrender

Uppskattad konsert till förmån för psykisk hälsa

SID 4

SEDAN 1950-TALET Håll tjuven borta med bevakning och åtgärd!

Kunderna har hittat tillbaka till Mats Forsberg

SID 10

Olssons Glas & Bygg tror på en trädgårdssommar

SID 13

Välbesökt marknad hos Lanthandlarna i Strömsund

SID 22

VI ERBJUDER FÖLJANDE TJÄNSTER: SOM KUND HOS OSS KAN DU:

• Stationär och ronderande bevakning

• Ordningsvakter

• Överfallslarm

• Störningsjour

• Parkeringsövervakning

Ringa Prevent Jour vid en akut situation eller vid pågående inbrottsförsök när polis inte finns på plats i Strömsund! Prevent Jourpatrull har en inställelsetid på 5 minuter i Strömsund.

info@sbprevent.se 070-351 48 00 www.sbprevent.se
BACKE · DOROTEA · FÖLLINGE · HAMMERDAL · HOTING · JUNSELE · RAMSELE · STRÖMSUND · GÄDDEDE · ROSSÖN · NÄSÅKER

För ett år sedan tog jag över den nedläggningshotade Strömsunds Gratistidning. Det har varit ett roligt men också arbetsamt år där vi har utvidgat utgivningsområdet med Näsåker och 900 företag, vi har även förändrat format och layout. Tack vare alla positiva mejl och telefonsamtal från både läsare och annonsörer, så känns det sporrande att fortsätta att utveckla tidningen. Nästa steg blir att vi tar fram en app för telefon och surfplattor där du med ett enkelt knapptryck kan läsa tidningen. Om allt går som det ska så ska den vara i bruk till den 25 maj. Besök oss gärna på köpmannamarknaden så berättar vi mer!

Den 13 maj gick en 45 årig epok i graven. Då sålde jag min sista symaskin nästan på dagen 45 år sedan jag sålde min första symaskin, jag vill passa på att tacka alla kunder och samarbetspartner som jag haft genom åren, ni har gett mig många trevliga stunder och roliga minnen.

KulTur i Sikås med konst av Karin Jönsson Bläck

Helgen 4 – 5 maj var det dags för KulTur i Jämtlands län där konstnärer hade öppet för besökare att komma och bese vad de skapar i sina ateljéer.

FINN OCH VINN! Bilderna är saxade ur annonser i den här tidningen. Hitta sidorna som annonserna ligger på, summera alla sidnummer och fyll i tävlingsformuläret och deltagaruppgifter, klipp ur talongen och skicka den i ett frankerat kuvert till: Strömsunds Gratistidning, Strömsvägen 47, 833 33 Strömsund, eller maila: redaktion@jamtprint.se. Så är du med och tävlar om presentkort om 500 kr, 200 kr och 100 kr som gäller i butiker anslutna till Strömsunds Köpmannaförening. Märk kuvertet ”Tävling”. Senast den 25 juni vill vi ha ditt svar. Lycka till!

Vinnare i förra numrets tävling: 1. Eva Wallin, Ramsele 2. Irene Persson, Föllinge 3. Mikael Jonsson, Hammerdal Annonsklippen låg på sidorna: 1+4+5+7+9+11+21+22+27=107

Namn:

Adress/postadress:

E­post:

Telefon:

Ägare: Jämtprint i Strömsund AB Strömsvägen 47 833 33 Strömsund

Ansvarig utgivare: Adrian Persson adrian@jamtprint.se 070-650 26 10

Administration: Lena Sidén lena@jamtprint.se 070-650 26 10

Layout och prepress: Maria Skogen Lise-Lotte Jonsson redaktion@jamtprint.se

Tryck: BoldPrintingMitt AB Sundsvall Östersund

Strömsunds Gratistidning är samhällsinformation och utkommer en gång i månaden. Upplagan är 12 000 exemplar. Tidningen delas ut som gratistidning till hushållen och företagen i Strömsunds kommun, Dorotea, Junsele, Ramsele, Näsåker, Edsele, Resele och norra delen av Krokoms kommun. Vi förbehåller oss rätten att redigera insänt material.

2 21 maj 2024
Tipsa oss! Vet du något
Mejla:
www.stromsundsgratistidning.se
vi bör skriva om?
redaktion@jamtprint.se
Adrian Persson Sidan: Sidan: Sidan: SUMMA: Sidan: Sidan:
TÄVLING
Sidan: Sidan: Sidan: Sidan:
Från tabloid till e-tidning

• Bilbärgning

• Låsöppning

• Bränslebrist

• Dikeskörning

• Starthjälp

• Feltankning

• Punktering

Thomas Valmbäck 0670-125 90 020-912 912 assistancekaren.se

Besöket gick den här gången till Karin Jönsson Bläcks ateljé i det gamla baptistkapellet som numera är kulturhus i Sikås. Solen sken och svala vindar svepte runt husknuten denna söndag i maj. Besökare gick runt och tittade på konst och pratade med konstnärinnan som berättade om sin verksamhet och vad hon har för planer framöver när det gäller verksamhet i kulturhuset.

Karin, som har en bakgrund som bildlärare och pedagog, har arbetat under flera år som tatuerare i Strömsund men såg chansen att kunna kombinera konstnärskapet och målandet med jobbet som tatuerare när det gamla kapellet i Sikås kom ut till försäljning. Tanken är att det ska arrangeras konstkurser under sommaren 2024 med möjlighet till övernattning för barn från tio år upp till vuxen ålder. Barn i åldrarna sju – nio år kan gå en tvådagars konstkurs men då övernattar de inte och detta kan de

göra vid två tillfällen under sommaren. De lite äldre barnen går tre eller fyra dagars konstkurs. Det kommer även finnas möjlighet för unga vuxna med funktionsvariationer att delta på konstkurserna där det kommer att finns stöd och hjälp under de fem dagar som lägret pågår. Sist men inte minst kommer det att finnas konstkurser för vuxna med målning i olika tekniker såsom teckning och akvarell eller att måla i akryl och olja. Deltagarna i konstkurserna bor i närliggande byggnad där det finns sängar att sova i och där det serveras husmanskost under kursen. Om du vill testa eller utveckla din kreativa ådra och göra något nytt och annorlunda så varför inte gå en konstkurs i sommar. Om du vill ha mer information kan du gå in på www.freskgarden. se och läsa på om vad som händer i det nya kulturhuset och om de kommande konstkurserna.

Allt inom fordon, maskiner, båtar, avveckling av företag och dödsbon

Vi

Ta chansen att vinna en tandblekning (värde 3250 kr), hemmablekning med individuellt anpassad blekskena. Andrapriset är en goodiebag med tandvårdsprodukter, tredjepriset är en snygg mössa.

Vi bjuder på enkel förtäring och dryck!

Ta hand om dina tänder! Varmt välkommen till oss!

Annica, Elisabeth och Carola

3 21 maj 2024
Text & foto: Ulrika Ganning Foto på Karin: Privat
Bärgning och vägassistans – Dygnet runt Bärgar’n i Strömsund
0670-136 00 • Storgatan 8, Strömsund Elisabeth Carola Annica Öppet hus för alla Kom och fira 3-årsjubileum med oss! Fredag 31
maj kl 11.00–13.00
KÖ R KO RTS F OTO LE K & P R E S E NT I STR Ö M S U N D DROP-IN! 198:MÅNDAG TILL LÖRDAG ÖPPET: ONT I FÖTTERNA, KNÄNA ELLER RYGGEN?
GRATIS FOTUNDERSÖKNING! FÖTTERNA, KNÄNA ELLER RYGGEN? som krävs för att göra ortopediska fotbäddar. tid, 0670-107 00 Strömsund Ring och boka tid, 0670-107 00 Storgatan 7 • Strömsund Vi säljer på auktion åt dig! Tommy Pettersson 070-666 89 89 • tommy@vaxxa.se
har utbildningen som krävs för att göra ortopediska fotbäddar.
Sågån 1 • 0940-250 90 www.bergmansfiskochvilt.se
Nyrökt kött, fisk, såser, ost och tunnbröd m m.
butik och servering i Vilhelmina är öppen mån-tors 10–17, fre 10-18, lör 10-15
Försäljningsvagnen kommer torsdag 30/5 till: Dorotea 12-12.30, Strömsund 14.30-16.30 Vår

Behöver du hjälp med Google-annonsering, din webbplats, internetuppkoppling på landet eller vill du utbilda dig själv professionellt inom skapande av medieinnehåll?

Som ett Adobe-, Peplink- och Google-certifierat företag hjälper vi dig att komma framåt. Kontakta oss för mer information.

Östra Havsnäs, Hoting 072-406 44 74 • info@svmedia.se

svmedia.se

Kom ihåg att boka tid hos optikern om du vill ha dina nya glasögon inför sommarens festligheter.

Under juli håller butiken i Hammerdal stängt. Efter sommaren är ni välkomna till Optiker Anna både i Hammerdal och i nya butiken i Hammarstrand.

Storg 59 Hammerdal • 070-307 49 07 • info@optikeranna.se

Funderar du på solceller eller laddbox?

Kontakta oss för en helhetslösning!

Vi följer inte strömmen, vi leder den!

Uppskattad

konsert till förmån för psykisk hälsa i Strömsunds kyrka

Lördagen den 4:e maj genomfördes konserten ”You never walk alone” med lokala musiker i Strömsunds kyrka till förmån för psykisk hälsa. Efter genomfört evenemang kunde arrangörerna Svenska kyrkan och Pingstkyrkan räkna ihop en bra slant som går oavkortat till organisationen Suicide Zero.

Elektra i Jämtland AB Frostvikens El & Bygghandel 0670-106 40 • 070-588 24 94 • elektra.magnus@telia.com

4 21 maj 2024

Konserten var en del i ett återkommande arrangemang som startades förra året till förmån för psykisk hälsa. Förutom konsert ingår även ett cykellopp som även det ska bidra till ytterligare insamling av pengar. Trots att årets konsert lockade något färre besökare, var Jenny Carlzon, en av initiativtagarna och projektledare nöjd efter årets konsert.

- Även om vi lockade fler besökare ifjol, så har vi ändå uppnått syftet med att lyfta ämnet psykisk hälsa och dessutom kan vi åter bidra med pengar till Suicide Zeros viktiga arbete menade en nöjd Jenny efter konserten.

Jenny ingår även i gruppen United Voices som framförde flera låtar och dessutom uppträdde en barnkör samt saxofonisten Anna Min från Backe. Allt ackompanjerades fint av

Hans Nitzler och Peter Wilhelmsson på piano, Ellinor Korpinen på gitarr och Thomas Nilsson, ståbas.

saker. Bland annat framhöll hon att vi aldrig är ensamma.

- Det finns alltid hjälp att få och vi bör veta att vi ibland luras att vara på ett visst sätt för att passa in. Det behöver vi inte alls vara, vi mår bäst i att vara oss själva menade Elisabeth.

sjöberget som är målet. Där erbjuds alla cyklister gratis övernattning och klockan 11:00 på söndag den 2:a juni är det dags att cykla tillbaka till Strömsunds hembygdsgård som då är målet för cykelloppet.

Efter den spektakulära cykelturen berättade Tommy Persson att det inte är en cykeltävling där försten vinner.

Hela evenemanget leddes av moderatorn Claes Lindblom som tog besökarna genom konserten på ett lättsamt och trevligt vis, samtidigt som han skickligt flikade in en önskan om att besökarna skulle skänka en slant till insamlingen. Mellan all skönsång predikade Strömsunds kyrkoherde Elisabeth Björklund om flera viktiga

Elisabets predikan avslutades med en överraskning som skapade både förvåning och stor glädje. Med buller och bång kom Tommy Persson och Ellen Korpinen in i kyrkan på varsin cykel och med sig hade de budskapet om årets cykellopp för insamlingen till Suicide Zero. Loppet startar från hembygdsgården i Strömsund lördag den 1:a juni och då är det Tå-

- Nej, det viktiga är att så många som möjligt deltar. Det är gratis att delta och du får cykla så långt du vill eller orkar. Ju fler som cyklar, desto större uppmärksamhet och större chans till en lyckad insamling.

5 21 maj 2024
Text & foto: Sten Strömgren

Sommaren startar med Köpmannamarknaden!

Ta del av utbudet hos de lokala handlarna och upptäck alla de fynd som väntar på dig, antingen på marknaden eller i din närmaste butik. Oavsett om du letar efter något till dig själv eller presenter att ge bort till nära och kära, så finns det något för alla.

Mascara

Isadora 10 sec

95:- (ord.169:-) Nagellack Isadora 50:- (ord 99:-)

Fransar Ardell från 50:-

Storgatan 7 Strömsund • 0670-100 59 Massa

Heliumballonger

Var rädd om dina ögon!

Solglasögon till hela familjen – med eller utan styrka!

Följ oss på Instagram och Facebook!

Storgatan 14, Strömsund • 0670-131 00 Mån-fre 9-17 • www.stromsundsoptik.se

Fotomaraton 2023

Lördag 25 maj kl 10.00–15.00

Tre teman ska fotograferas inom tre timmar.

Du får använda mobil- eller digitalkamera.

Kostnad: 50 kr. 1:an, 2:an och 3:an får prispengar!

Vi har även Öppet hus och lotteri med fina priser!

Vi finns på Vattudalstorget. Välkommen!

Elektra i Jämtland AB

Svanbergs däck & fälg

Välkommen till Strömsunds

KÖPMANNAMARKNAD

Lördag 25/5 Kl 10–15 • Vattudalstorget

Knallar, ponnyridning, ansiktsmålning m m.

PÅ KVÄLLEN

RE:PUBLIKEN

Hotell Nordica

22.00–02.00

Entré 180 kr

ARRANGÖRER:

trevligaste fest!

Handla för minst 100:och du får smälla en ballong. Lappar i alla och många fina priser!

Vi finns bara i butiken! Kerstin och Nina önskar dig välkommen att fira med oss!

Årets
fler kanonerbjudanden!
Erbjudandena gäller 23–25/5
Storg. 14, Strömsund 0670-130 65
Vard 09.30–17.30
09.30–14.00
Lörd
TORSDAG 30% Muminfat FREDAG 20% Ekelunds LÖRDAG 20% Smycken 46 år
firar i dagarna
TÄVLING LÖRDAG
Vi
3

Ord. pris 276:-

Gäller endast lördag 25/5

Mors dag, söndag 26/5, har vi öppet kl 10-14!

Strömsunds

Blomsterhandel

Vattudalstorget 6

0670-101 29

Marknadslördag 25/5 I Butik 20% på alla kläder!

Marknadsstånd Jakt/fritidsstövel

Avignon kaise, stl 36-47, ord pris 1199:499:Massor av reaklipp på marknaden!

Storgatan 7 Strömsund • 0670-107 00 stromsund@sportringen.se

SOMMARPRODUKTER!

DUTY STRETCH SHORTS FS12

Shorts med bekväm, rörlig 4-vägsstretch, två smarta benfickor med dragkedja, mindre ficka med ficklock med plats för stor telefon samt pennficka på höger ben. Dolda bakfickor i chinosstil, en fraktsedelficka med inbyggd tumstocksficka på höger sida och en D-ring. Storlekar W26-W46.

KAMPANJPRIS

786:-

ordinarie pris 1095:-

KAMPANJPRIS 123:-

ordinarie pris 150:-

CREW T SHIRT TS13

Förkläde med dubbelfunktion, frontficka delad på mitten och knytband i midjan. Använd som bröstlappsförkläde med justerbart nackband, alt som midjeförkläde då bröstlappen kan vikas ner och döljas. Sömmar ton i ton. Förklädet i denim har gula sömmar.

FÖRKLÄDE 141049 286:ordinarie pris 375:-

Hemligheten bakom våra populära t-shirts är den moderna skärningen och materialet – en mjuk och behaglig 100 % ringspunnen kammad bomull. Ficka på vänster ärm. En detalj som ger extra god passform är ett nackband som sitter på insidan från axel till axel. Inget sladder här inte. Storlekar XXS-7XL.

Välkommen in till vår butik så kan vi erbjuda er fler liknande produkter!

070-650 26 83

Strömsvägen 47, Strömsund info@arbeteofritid.se www.arbeteofritid.se

Pelargoner
4 st 150:-
Arbete & Fritid @Arbeteofritid
09.30–17.00 • 0670-360 00 • Strand 424, Strömsund VI SERVAR OCH REPARERA DET MESTA INOM MOTOR OCH FORDON! VI ÄR ÅTERFÖRSÄLJARE AV

Våren är här:

Odlingssäsongen har börjat

På fönsterbrädor runt om i Jämtland blir det allt mer liv och rörelse. Människor strömmar till för att köpa frön, plantor och andra odlingstillbehör. Ett vanligt tema i år är en ökad efterfrågan på ekologiska och hållbara odlingsmetoder. Många är intresserade av att odla sin egen mat på ett sätt som är skonsamt mot både miljön och hälsan.

En av de som redan har börjat planera för årets odling är Mats Gärd på Fyrås Gård, som berättar att det är en tradition att odla grönsaker varje vår. "Det är så givande att kunna gå ut i trädgården och plocka färska grönsaker till middagen. Dessutom är det en rolig och lärorik aktivitet för alla att vara med och hjälpa till i trädgården." -Vi har även ”Bo på lantgård” här på

Fyrås Gård, berättar Mats.

Fyrås Gård som ligger i Fyrås strax utanför Hammerdal är en fantastisk lantgård där Mats och Fredrik tillsammans har både djur, blommor och grönsaker. Nu i sommar, berättar Mats, så kommer vi att ha både gårdsbutik, sommarkrog och öppet husdag den 13:e juli. Ett datum värt att boka in. Då kommer både trädgården, växthuset och alla träd vara i sin fulla prakt.

För de som är nya inom odling finns det många resurser att ta del av. Trädgårdsföreningar, odlingstidningar och inte minst internet är fyllda med tips, guider och inspiration för den som vill komma igång med sin egen odling.

Nu när våren har kommit och solen börjar värma upp jorden är det många som börjar planera och förbereda för årets odlingssäsong. För många är trädgårdsarbete en kär hobby och en möjlighet att njuta av naturen samtidigt som man skördar färska grönsaker och örter.

Mats som är ordförande i Hushållningssällskapet berättar:

-Alla som är intresserade av odling och vad som händer här i Jämtland kan gå in på vår hemsida och titta runt. Vi har olika projekt på gång, bla ett projekt om att odla i norr. -Hushållningssällskapet har även grupper som arbetar med frukt och bärodling i Jämtlands län.

Så om du också är sugen på att gräva i jorden och så frön, ta chansen nu när våren är här. Det behövs inte en stor trädgård för att kunna odla - en balkong eller ett fönsterbräde kan vara lika bra plats att skapa en liten oas av grönska i.

-Att starta en enkel odling kan vara en givande och rolig aktivitet för alla

som är intresserade av att odla sina egna grönsaker, örter eller blommor. Oavsett om du har en trädgård, en balkong eller till och med bara ett litet fönster, finns det möjligheter att odla något på egen hand, säger Mats.

För att börja en enkel odling behöver du först bestämma vad du vill odla och vilken plats du har tillgänglig. Om du har en trädgård kan du välja att odla grönsaker som tomater, sallad eller morötter. Om du har en balkong kan du satsa på örter som basilika, persilja eller mynta. Om du bara har ett fönster kan du prova att odla kryddor som timjan, rosmarin eller oregano.

När du har bestämt vad du vill odla och var du ska odla det är det dags

8 21 maj 2024
TEMA Hem & trädgård

att skaffa de nödvändiga materialen. Du behöver jord, krukor eller odlingslådor, frön eller plantor, vattenkanna och eventuellt gödsel. Se till att välja rätt typ av jord för det du ska odla och att vattna regelbundet för att hålla växterna friska.

När du har planterat dina frön eller plantor är det viktigt att ge dem rätt skötsel. Se till att de får tillräckligt med ljus, vatten och näring för att växa och trivas. Var också uppmärksam på eventuella skadedjur eller sjukdomar som kan påverka dina växter och agera snabbt om du upptäcker något problem.

Att odla sina egna grönsaker, örter eller blommor kan inte bara ge dig färska och hälsosamma produkter att njuta av, utan också en känsla av tillfredsställelse och stolthet över att ha skapat något med dina egna händer. Så var inte rädd att prova att starta en enkel odling och se hur det kan berika ditt liv på olika sätt.

Sedan glöm inte att skriva in den 13:e juli i din almanacka. Då är alla hjärtligt välkommen att besöka Fyrås Gård i Fyrås.

-Jag hoppas vi ses i sommar på Fyrås Gård, hälsar Mats. Här kommer några adresser att besöka på nätet. www.fyrasgard.com www.hushallningssallskapet.se

Lycka till med odlingarna i vår!

Text & foto: Maria Halvarsson

TEMA: Hem & Trädgård

Kunderna har hittat tillbaka till Mats Forsberg

- Nu har jag renoverat lokalen, köpt nya maskiner och stora kunder har återvänt. Det som driver mig är att alla är glada över att jag är tillbaka och att byn har service igen, säger Mats Forsberg.

Han hade egentligen tänkt att dra sig tillbaka när han var 55 år, men nu vid 60 så blev det ändå en fortsättning. Det tog inte mer än en halvtimme när jag öppnade igen, så var den första kunden på ingång. Med 40 år i branschen vet Mats Forsberg vad service och bemötande handlar om.

- Vi känner oss fortfarande för hur vi ska jobba, men det fanns ett uppdämt behov av service när vi började på nytt. Jag har en anställd, Viktor Ragnarsson från Imnäs, och han är helt fantastisk trots sin unga ålder och så har vi en hustomte: Ola Hedman som jobbade hos mig tidigare, han gör allt möjligt. Men jag har fått börja från början igen och har investerat över en halv miljon i nya verkstadsmaskiner. Jag var härifrån i tre år, och jag hade ju tänkt att mitt livsverk skulle leva vidare utan mig, men så blev det som det blev. Till sist blev

Mats Forsbergs livsverk Skog och Trädgård i Junsele lever vidare efter några turer med nya ägare. Sedan ett år tillbaka är allt som vanligt igen och gamla kunder har hittat tillbaka. Det finns åter gedigen service för skogsnäringen och privatkunder i Junsele.

jag övertalad om att komma tillbaka. Men, allt är inte som förut. Jag har slutat med järn, färg och bygg och är koncentrerad på skog och trädgård, små maskiner och reparationer, berättar Mats Forsberg.

Små maskiner handlar om motorsågar, röjsågar, gräsklippare, båtmotorer, fyrhjulingar, trimmer, älgdragare och så service av skotrar och snöslungor. Ett stort kontaktnät ger också kunder från när och fjärran till Skog och Trädgård i Junsele.

- Det är ett bredare jobb idag med

service till alla mindre maskiner. Det finns en byggshop i Junsele, och då tänkte jag att jag släpper den delen. Verkstaden är fullbelagd, och det visar på behovet som finns. Vi servar alla märken men har vi koncentrerat oss på Stihl som vårt huvudmärke, säger Mats och passar på att berömma sin senaste unga tekniker.

En liten presentation av Viktor, samlare och ägare till 12 äldre Peugeotbilar, en självklar ”skruvare” och tekniker sedan unga år.

- Jag har jobbat på flera olika ställen

10 21 maj 2024
De tre som håller igång verkstaden, Mats Forsberg, Viktor Ragnarsson och Ola Hedman.
TEMA: Hem & Trädgård

och skruvat. Det har varit stora projekt där varje moment har tagit lång tid. Här är det mycket mer omväxling i arbetsuppgifterna. Man blir snabbare färdig, säger Viktor Ragnarsson.

”Hustomten” Ola Hedman tittar in mest varje dag. Det finns alltid jobb att göra vare sig det handlar om uppgifter i verkstaden eller att hålla lokalerna med värme.

- Det är svårt att låta bli att skruva så det har blivit mindre tid till jakt och fiske. Viktor klarar sig själv, men det är klart att jag kan ge lite tips ibland, säger Ola.

- En ny stor grej är att vi säljer rådjursfoder, hönsfoder och fågelmat. Det är många som har skaffat höns. Det går åt hur mycket som helst. Jag har också foderautomater och vär-

melampor för höns, för småfåglarna finns det både foder och fågelbord. Jag kommer också att satsa på fiske och fiskegrejer men stommen i verksamheten är skogen och skogsnäringen - förutom service till alla små maskiner. Nu kan kunderna också göra nycklar här efter investering i moderna maskiner, berättar Mats Forsberg.

MF Skog och Trädgård lever vidare. Huset i

Nordingrå lär få vänta ett tag på Mats Forsberg som fortsätter utveckla service och försäljning i fastigheten efter nystarten för ett år sedan.

55

Vi tar hand om tvätten så att du får tid till andra sysslor!

Lämna tvätten i Strömsund till: Strömsunds Arbete & Fritid AB Strömsvägen 47, 070-650 26 83 Öppet mån-fre 09.00–17.00.

OBS! Tvätten ska vara inpackad i plast eller plastsäckar. Vid prisförfrågan, kontakta Ramsele Tvättservice.

070-519 02 18

• Slamsugning

• Högtrycksspolning

• Avloppsrensning

• Kameriainspektion av rör

• Upptining av vattenledningar

11 21 maj 2024
Avloppsproblem? Vi hjälper
er!
ÅKERI AB Brogatan 7 Strömsund 0670-120 30 • 070-514
Rent
inför sommaren!
20 30 www.ottossonakeri.se
och fint
Ramsele Tvättservice
0645-220
Gräsklippare Fyrhjulingar Text & foto: Inger Kraft Etzler TEMA: Hem & Trädgård

Boka gratis filmning av ditt avlopp!

Misstänker du att dina avloppsrör kan vara dåliga och vill veta om du är i behov av relining eller andra VVS-tjänster. Tveka inte att av höra dig så hjälper vi dig.

www.osd-relining.se • 076-022 80 84

Solskydd och

Auktoriserat bilglasmästeri

Strömsv 53 Strömsund • www.fridellsglas.se 0670-107 11, 070-694 23 50

• Grävmaskiner 5-28 ton

• Hjullastare 11-18 ton

Väghyvel

Vi är delägare i Reaxcer

Lars 070 344 15 29 • Åke 070 344 15 26

Håkan 070 344 15 27 • Markus 073-057 02 60

Matjord

Bergkross

GOES XWOLF 700

Äntligen har nya XWolf 700 från GOES landat hos våra svenska återförsäljare. Finns i kort och lång modell, med många fördelar som gör den till ett favoritval. En mycket kraftfull maskin med all tänkbar utrustning som standard.

Provkör hos din närmaste återförsäljare!

Pris från 99.900:­ inkl moms.

Välkommen till Roland i Slandrom för provkörning!

12 21 maj 2024 • Om- och
• Renovering
Mikael Frestadius • 070–63 754 71 • Föllinge och Strömsund m omnejd Slandrom 205 Frösön • 063-371 48 • www.rolandislandrom.nu Kom och prata traktorer och redskap med oss! Kom och prata traktorer och redskap med oss! Slandrom 205 Frösön • 063-371 48 • www.rolandislandrom.nu
har nya XWolf 700 från GOES landat hos våra svenska återförsäljare.
i kort
modell, med många fördelar som gör den till ett favoritval. En mycket kraftfull maskin med all tänkbar utrustning som standard.
din
från 99.900:­ inkl moms. www.goessverige.se 686 cc · 44 HK · 62 Nm · EPS · iRS · EFi · CVTech · T3B Slandrom 205 Frösön • 063-371 48 • www.rolandislandrom.nu Nyhet 2023! GOES XWOLF 700
nybyggnation
inom byggsektorn
Äntligen
Finns
och lång
Provkör hos
närmaste återförsäljare! Pris
www.goessverige.se 686 cc · 44 HK · 62 Nm · EPS · iRS · EFi · CVTech · T3B
FARMA
inglasningar
För tunga frakter!
TEMA: Hem & Trädgård

Olssons Glas & Bygg tror på en trädgårdssommar

– 2024 blir ett trädgårdsår! Det säger Tobias Östman som driver Olssons Glas & Bygg i Dorotea. I år satsar de lite extra på trädgårdsprodukter och han hoppas på en sommar med optimalt arbetsväder.

På Olssons Glas & Bygg har man alltid sålt trädgårdsredskap, men i år lägger de lite extra krut på sitt trädgårdssortiment. Dels har en ny bod ställts upp ute på gården, och så har de tryckt upp en egen reklamkatalog med trädgårdsfokus.

– Efter att järnhandeln lade ner så finns ett behov att fylla, så nu kan vi satsa lite mer på trädgård, säger Tobias Östman.

Boden de ställt upp är ett visningsexemplar från lokala snickeriet Zeb’s Service & Entreprenad.

– Det är alltid kul att samarbeta lokalt. De får lite reklam för sin bod, och det blir ett lyft för oss när vi kan visa upp våra redskap på ett snyggt och enkelt sätt, säger Tobias.

Han hoppas att det blir en lagom varm sommar så att folk blir sugna på att påta i trädgården.

– Jag vill att det ska bli många dagar med arbetsväder: mulet med lite solgenomslag och 15 till 23 plusgrader. Ingen byter ett plåttak eller fixar i trädgården om det är närmare 30 grader varmt. Sedan får det gärna vara lite vind också, så att det är

myggfritt.Under pandemin såldes mycket tryckimpregnerat virke när alla skulle semestra hemma och lade tid på att bygga altaner och uteplatser. Tobias tror att den marknaden kanske är lite mättad nu.

– I år tror jag mer på trädgård och odling. Nu är folk sugna på att testa odling och kanske sätta sin första päre. Men du vet egentligen aldrig hur trenderna slår, det går inte att gissa, men mitt hetaste tips är ändå att det blir trädgård för många i sommar, säger han.

Reklambladet de tryckt upp delas ut i Dorotea, Strömsund, Vilhelmina och Åsele kommuner och är fullmatat med redskap och verktyg för att lyckas i trädgården.

– Nu när vi kommer att ha mer trädgårdsgrejer kände vi att det passade bra att göra en katalog också. Det mesta som finns i katalogen har vi hemma, men några specialgrejer måste beställas, säger Tobias.

Text & foto: Jens Larsson

Jag vill att det ska bli många dagar med arbetsväder: mulet med lite solgenomslag och 15 till 23 plusgrader.

TOBIAS ÖSTMAN

TEMA: Hem & Trädgård
TEMA:
Trädgård
Hem &

Ett öga för odlingstrender

sedan 1950-talet

Svartöga, prydnadsgräs och växter som är viktiga för pollinatörer. Det tror Sofie Genbäck på anrika plantskolan Genbäcks i Åsele är sommartrenderna i trädgården 2024.

I över 70 år har Genbäcks Plantskola bedrivit sin verksamhet i Östernoret utanför Åsele. Sofie Genbäck är tredje generationen i företaget. Plantskolan startades av hennes farfar i mitten av 1950-talet, då med försäljning av buskar och träd i hela Norrland. 1983 tog hennes pappa Per över stafettpinnen och för tre år sedan var det dags för Sofie att driva familjeföretaget vidare in i framtiden.

Nu sätter odlingssäsongen igång, vilka trender ser du komma under sommaren 2024?

– En trend som jag tror att vi kommer se mer av är att välja växter och blommor som är särskilt viktiga för våra pollinatörer. Till exempel jätteverbena, ampelskära och solros eller perenner som stäppsalvia, rosenflockel och trädgårdsnejlikrot.

– Färgtoner i aprikos och prydnadsgräs av olika slag samt sommarblommor som du kan plocka in som snitt håller också i sig som trender under 2024.

Vad brukar vara era storsäljare?

– Vi har många växter som vi kan kalla storsäljare men penséer och pelargoner är de blommor som vi odlar allra flest utav. Alla de köksväxter som vi drar upp tillsammans med bärbuskar och härdiga fruktträd är också något vi säljer mycket utav.

– I år tror jag att intresset för svartöga kommer öka om jag ska välja en specifik växt. Det är en snabbväxande slingerväxt som blir riktigt stor över sommaren. Passar till exempel i kruka på balkongen eller som spaljéväxt för att rama in uteplatsen. Blomrik och finns i flera färger som vit, orange, rosa och röd.

Hur är intresset för att odla det som är ätbart, som frukt och grönt just nu?

– Att odla ätbart är en trend som bara växter sig starkare. Jag tror du sätter lite mer värde på den frukt, grönsak eller det bär som du odlat fram på

egen hand och vet var den kommer ifrån. Oavsett om du har en balkong, pallkragar eller ett stort land att odla i så finns det mycket att välja mellan. Har du balkong kan jag tipsa om ampeljordgubbar, plantera örter i krukor och en busktomat som får en solig plats. Har du tillgång till växthus, pallkragar, odlingsbäddar eller ett land så finns det stora möjligheter att odla mycket ätbart.

Jag tror du sätter lite mer värde på den frukt, grönsak eller det bär som du odlat fram på egen hand och vet var den kommer ifrån.

SOFIE GENBÄCK

– Jag tycker du kan testa att odla kål av olika slag, där kan du få generösa mängder och med hjälp av Turex (ett biologiskt bekämpningsmedel) får du bukt på kålfjärilslarverna som annars lätt kan drabba just kålväxter. Tänk dig att få lägga en nyskördad spetskål på grillen!

Vilken är den vanligaste frågan du får av kunderna?

– En vanligt förekommande fråga hos oss handlar om våra växtzoner, med all rätt i och med att det är något som vi bör ta hänsyn till. Men det kan vara bra att ha detta i åtanke, zonkartan har över 100 år på nacken och med de klimatförändringar som skett sedan dess kan vi se stora skillnader i växternas förmåga att övervintra på en särskild plats.

– Det allra viktigaste när du ska välja en plats för ditt träd eller buske är läget och du kan ofta ha flera olika klimatzoner bara i din egen trädgård. I praktiken varierar klimatet mycket inom en odlingszon, och som trädgårdsägare kan man påverka en hel del själv. En bra och vindskyddad växtplats, kan betyda att en växt som

kräver ett steg lägre odlingszon ändå klarar sig på platsen.

Vad är det roligaste med att driva plantskola, och vad är det bästa med just Genbäcks?

– Det allra roligaste med att driva en handelsträdgård och plantskola är att möta alla kunder om våren som är härligt peppade på trädgård, att öppna upp dörrarna till våra växthus och visa upp allt vi jobbat med under året. Det är mycket planering innan vi är där. Under hösten bestäms odlingsåret och i februari sås de första fröna. Vi odlar alla sommarblommor från frön och sticklingar.

– Utöver sommarblommor så har vi även ett brett sortiment av köksväxter, perenner, bär- och prydnadsbuskar, träd- och fruktträd och massor av tillbehör. Allt ätbart odlar vi ekologiskt och de växter, buskar och träd vi har i vårt sortiment är noga utvalda för att klara vårt nordliga klimat. Hos oss ska man kunna hitta allt som behövs för din trädgård. För oss är det viktigt att våra kunder tycker det känns värt att åka långt för att göra ett besök här.

Har ni några nyheter denna säsong?

– Vi har alltid en del spännande nyheter i sortimentet, men jag vill gärna tipsa om våra härdiga plommonoch päronträd. Det finns många bra sorter på marknaden som fungerar för våra zoner.

Vilka planer har ni för framtiden? – Vi vill fortsätta att växa organiskt, sedan får vi se var framtiden leder oss. Jag läser till trädgårdsarkitekt och hoppas kunna bredda företaget genom att kunna erbjuda tjänster inom det området från kust till fjäll.

Text: Jens Larsson Foto: Privat

15 21 maj 2024
TEMA: Hem & Trädgård

Bygg din egen jordkällare: En av grunderna i självförsörjning

på landsbygden

I de avlägsna och idylliska landskapen på landsbygden finns en tidlös tradition som sträcker sig tillbaka till våra förfäder: jordkällaren. För många människor på landsbygden är en jordkällare inte bara en praktisk lösning för lagring av livsmedel, det är en livsstil och en symbol för självförsörjning och hållbarhet.

Att bygga sin egen jordkällare är en process som kräver enkelhet, skicklighet och respekt för naturen. Det handlar inte bara om att skapa en lagringsplats för mat, det handlar om att återansluta till våra rötter och vår kärlek till naturen.

Först och främst är platsvalet avgörande för att bygga en effektiv jordkällare. En plats som är väl dränerad och skyddad från direkt solljus är idealisk. Ett stenigt sluttande område kan vara perfekt för att gräva en jordkällare, eftersom det ger naturlig dränering och skydd mot elementen.

Nästa steg är att gräva ut sin jordkällare med handkraft eller med hjälp av en traktor eller grävmaskin om det är tillgängligt. Att använda lokala material som sten och lerjord för att konstruera väggarna och taket på sin jordkällare är en traditionell och hållbar metod som passar perfekt till landsbygdens omgivningar.

Ventilation är en viktig faktor att tänka på när du bygger din jordkällare. Små ventilationsluckor eller en enkel mekanisk ventilator kan användas för att säkerställa att luften cirkulerar ordentligt, vilket minskar risken för mögel och fuktproblem.

För att kontrollera fuktigheten kan du använda en fukttät beläggning på insidan av väggarna och taket samt installera avrinningsrör runt källaren för att leda bort överskottsvatten. Det är också viktigt att regelbundet övervaka och underhålla sin jordkällare för att säkerställa att den fungerar optimalt.

När din jordkällare är klar är det dags att fylla den med färska skördar och andra livsmedel som du har odlat eller köpt lokalt. Att äga en jordkällare är mer än bara en praktisk lösning för matlagring, det är en del av en livsstil som är förankrad i respekt för naturen och en kärlek till det enkla livet.

Genom att bygga din egen jordkällare tar du kontroll över din matförsörjning och investerar i en hållbarare och mer självförsörjande framtid för dig själv och din familj. Det är en tradition som kommer att fortsätta att blomstra och inspirera generationer av människor att återansluta till sina rötter och leva i harmoni med naturen.

I en jordkällare kan man lagra en mängd olika livsmedel för att förlänga deras hållbarhet och bibehålla deras färskhet. Här är några exempel

på vad som vanligtvis lagras i en jordkällare:

Grönsaker: Rotfrukter som potatis, morötter, lök och rödbetor trivs i den svala, mörka miljön i en jordkällare och kan hållas färska under lång tid.

Frukt: Äpplen, päron och andra frukter som kräver svala förhållanden för lagring kan hållas fräscha och saftiga i en jordkällare.

Konserver: Hemlagade konserver som sylt, inlagda grönsaker och fermenterade produkter kan lagras i en jordkällare för att bevara dem och låta smakerna mogna över tiden.

Rotfrukter: Sötpotatis, kålrot, rotselleri och andra rotfrukter trivs i den svala, fuktiga miljön i en jordkällare och kan hållas fräscha under månader.

Örter och kryddor: Torkade örter och kryddor kan lagras i en jordkällare för att behålla deras smak och

arom under lång tid.

Vin och drycker: Vin och andra drycker som kräver svala förhållanden för lagring kan hållas i en jordkällare för att åldras och mogna på rätt sätt.

Sammanfattningsvis kan en jordkällare användas för att lagra en mängd olika livsmedel, från grönsaker och frukt till konserver och drycker. Den svala, mörka och fuktiga miljön gör den idealisk för att förlänga hållbarheten och bibehålla färskheten hos många olika typer av livsmedel.

Vill du läsa mer om hur man bygger sin egen jordkällare och få andra tips och råd så finns det en uppsjö av information på nätet.

Själv är jag med i en grupp på Facebook som heter ”jordkällarens vänner”

Text & foto: Maria Halvarsson
TEMA: Hem & Trädgård

Norrlandsodlade blommor

Tis- och fredagar 10–17 Strömsund, rosa kiosken

Onsdagar 10–17 Ramsele, Torget Medborgarhuset Bästa kvalitet till bra priser. Välkommen! Monmar AB • 076-828 10 61

Borrning, energi & vattenbrunnar

Kakuåsen, Hammerdal Tim 0706836325 info@tinbak.se

LEVERERARMONTERAROCHNIBE VÄRMEPUMPAR

Vi gör jobbet!

• Utför de flesta förekommande byggarbeten

• Säljer och monterar persienner och markiser

Ring för offert!

Kom ihåg att utnyttja ROT-avdraget!

Ulriksfors, Strömsund 076-839 81 58

Kampanj!

Vi har lastbil och spruta med hög kapacitet

• Nybyggnationer

• Fönsterbyten

• Om- och tillbyggnader • Tak– och fasadrenoveringar

Kontakta oss! Vi verkar i Hammerdal, Strömsund och Östersund med omnejd.

070-604 75 84 • www.tandsbynsbygg.se

Våren är oftast den mest brandfarliga perioden. Och du, det blir grönt och fint i trädgården även om du inte eldar!

Undvik att elda utomhus!

Varje år brandskadas tyvärr både människor och fastigheter i vårt län med direkt koppling till eldning av ris och gräs.

ATT TÄNKA PÅ OM DU ELDAR

• Ta reda på vilka regler som gäller i din kommun. Av miljö- och hälsoskäl är det ofta förbjudet att elda i tätbebyggda områden.

• Titta på SMHI:s brandriskprognoser.

• Elda aldrig när det blåser hårt och se till att det är rätt vindriktning även om det blåser lite.

• Elda minst femton meter från byggnader på privata tomter.

• Vattna en skyddszon på två meter eller välj en plats som är blöt eller fortfarande snötäckt.

• Ha god tillgång till vatten.

• Försäkra dig om att elden blir ordentligt släckt. Kratta ut glöden, dränk den med vatten och vattna marken runt eldningsplatsen.

Fler tips och råd finns på vår webbplats www.lfz.se

17 21 maj 2024
Lösullsisolering
TEMA: Hem & Trädgård

Sommar, sol och röjning i trädgården ��

Nu närmar vi oss den årstid som passar bra för att ta bort träd och buskar på din tomt och runt huset. Jag ordnar med fällningen och bortforslingen av virket och riset och du kan utnyttja RUT-avdrag för arbetet. Heltäckande företagsförsäkring och yrkesbevis.

KÖ R KO RTS F OTO LE K & P R E S E NT

I STR Ö M S U N D

MÅNDAG TILL LÖRDAG ÖPPET:

Ulf Moe • 070-610 57 46 ulf.moe@jamtskogsagare.se

NU ÄR SOMMAREN HÄR!

TRÄDGÅRDSTRAKTORER

Trädgårdstraktorer och handgräsklippare för omgående leverans!

TORO STIHL CUB CADET

Trädgårdsredskap

Högtryckstvättar

Trimmers

Röjsågar

Motorsågar

Tranemo rödfärg

Järnvitriol

Teknos träolja

Beckers trägrund akrylat

Penslar mm.

MF Skog & Trädgård

Din lokala snickare & VVS-firma

Är du intresserad av klimatsmart och effektiv värme eller kyla?

Tveka inte att höra av dig. Vi säljer helhetslösningar, med kunden och kvalitet i fokus.

Med värmepump från IVT är det alltid skönt att komma hem. Låt oss ta hand om uppvärmningen så kan du koppla av, och ägna dig åt det som är din vardag.

Stornäsuddens VA, Strömsund

070-518 50 75

info@stornasuddensva.se

En riktig handelsträdgård med egen odling och ett jättesortiment av norrlandsanpassade fruktträd!

En riktig handelsträdgård med egen odling och ett jättesortiment av norrlandsanpassade fruktträd!

En riktig handelsträdgård med egen odling och ett jättesortiment av norrlandsanpassade fruktträd!

En riktig handelsträdgård med egen odling och ett jättesortiment av norrlandsanpassade fruktträd!

Alla våra växthus är öppna och fyllda med sommarblommor, amplar och köksväxter - allt från egen odling! Visningsträdgården är en källa till idéer och vi har ett stort sortiment av härdiga fruktträd, bär och barrväxter. Sortimentet hittar du på bispgardenstradgard.se.

Kom och bli inspirerad på Vårstigen i Bispgården!

Alla våra växthus är öppna och fyllda med sommarblommor, amplar och köksväxter - allt från egen odling! Visningsträdgården är en källa till idéer och vi har ett stort sortiment av härdiga fruktträd, bär och barrväxter. Sortimentet hittar du på bispgardenstradgard.se.

Alla våra växthus är öppna och fyllda med sommarblommor, amplar och köksväxter - allt från egen odling! Visningsträdgården är en källa till idéer och vi har ett stort sortiment av härdiga fruktträd, bär och barrväxter. Sortimentet hittar du på bispgardenstradgard.se.

Alla våra växthus är öppna och fyllda med sommarblommor, amplar och köksväxter - allt från egen odling! Visningsträdgården är en källa till idéer och vi har ett stort sortiment av härdiga fruktträd, bär och barrväxter. Sortimentet hittar du på bispgardenstradgard.se.

Välkommen in!

Kom och bli inspirerad på Vårstigen i Bispgården!

Kom och bli inspirerad på Vårstigen i Bispgården!

Kom och bli inspirerad på Vårstigen i Bispgården!

Följ oss på facebook.com/bispgardenstradgard

E-post: info@bispgardenstradgard.se

Välkommen in!

Välkommen in!

Välkommen in!

Tfn trädgårdsmästare Stefan: 0730-64 22 22

Följ oss på facebook.com/bispgardenstradgard E-post: info@bispgardenstradgard.se Tfn trädgårdsmästare Stefan: 0730-64 22 22

Följ oss på facebook.com/bispgardenstradgard E-post: info@bispgardenstradgard.se

Följ oss på facebook.com/bispgardenstradgard E-post: info@bispgardenstradgard.se Tfn trädgårdsmästare Stefan: 0730-64 22 22

Tfn trädgårdsmästare Stefan: 0730-64 22 22

HÄR NÅR DU LÄSARE OCH KUNDER I TRE

Vill du nå hushåll i tre län ska du marknadsföra din varor och tjänster i Strömsunds Gratistidning!

Tidningen har en upplaga på 12 000 ex och når cirka 20 000 läsare samt 900 företag i Strömsunds och Doroteas kommuner, samt Ramsele, Junsele, Näsåker, Edsele och Resele i Sollefteå kommun och Föllinge i Krokoms kommun. Strömsunds Gratistidning finns även hos många butiker.

Nästa ord nummer kommer i juli!

Tema – Allt på hjul / Sommarevent Fokus – Hoting

Sista bokningsoch materialdag: 24 juni

Utgivning: 2 juli

18 21 maj 2024
www.stromsundsgratistidning.se Adrian Persson adrian@jamtprint 070-650 26 10 Jag hjälper
marknadsföring!
dig med din
LÄN!
TEMA Allt på hjul & Sommarevent
DROP-IN! 198:-
källa
Forumv 10 Junsele • Vard kl. 07-17 Försäljning Mats, 073-073 55 56 Verkstad Viktor, 073-092 30 24
HANDGRÄSKLIPPARE från 24.495 kr från 4.290 kr TEMA: Hem & Trädgård

Nu är det äntligen dags att placera ut utemöblerna inför härliga dagar utomhus. Årets utemöbler fanns inte på plats hos Wiks möbler i Hammerdal men däremot hälsar Amanda Bågling att det bara är att höra av sig så kan en beställning göras.

SKADECENTER

Temat för årets utemöbler är mycket jordnära färger som brunt, beige och lite åt det gråaktiga hållet. Materialet består precis som höstens trender av naturnära material där man undviker plast och istället satsar på trä, stål och rotting.

En av de mer populära utemöblerna är Ribbon, alias EcoChair, som är en ekologisk stol, tillverkad i björk, furu och hamparep. Samtliga utemöbler inför sårets säsong finns att hitta på www.brafab.se och det går givetvis utmärkt att innan beställningen kontakta Amanda med kollegor på Wiks möbler för att få tips och råd om vad som passar ihop.

Nu får vi hålla en tumme att sommarsäsongen blir bra så utemöblerna blir ordentlig använda.

Text & foto: Ulrika Ganning

SERVICE & RESERVDELAR

19 21 maj 2024
Årets utemöbler i jordnära färger
Hoting • 0671-109 30 www.ivarsbilservice.se www.boschcarservice.se
Auktoriserad serviceverkstad BMW • NISSAN • SUBARU Bosch Car Service-verkstad Abborrviksv 2 Strömsund Tomas 073-800 72 56, Stefan 070-321 81 36 Måndag–fredag 07.00–16.00 www.nyholmslackoblaster.se
• Lackering •
• Husvagnar • Motorcyklar • Snöskotrar
har avtal med de vanligast förekommande försäkringsbolagen. TEMA: Hem & Trädgård
• Plåtskador
Bilar
Vi

Information från Strömsunds kommun

Katt – mysigt och ansvarsfullt

För dig som tar ditt dricksvatten från ett ytvatten (sjö, å, bäck, älv)

Vatten är grundläggande för vår överlevnad och vårt viktigaste livsmedel. Kvaliteten på ett ytvatten är mer påverkat av föroreningar från omgivningen jämfört med ett grundvatten. Därför är det viktig att du analyserar vattnet med jämna mellanrum!

Risken för höga halter av mikroorganismer (bakterier, virus, parasiter) i ett ytvatten är större än ett dricksvatten från ett grundvatten. I vissa fall kan det finnas så stor mängd mikroorganismer att de kan orsaka sjukdomar, exempelvis magsjuka.

Kraftiga regn, kraftig snösmältning, avloppspåverkan, stora skogsavverk-

ningar, avföring från djur är några riskfaktorer som kan försämra kvaliteten på ditt vatten.

Kontrollera ditt dricksvatten med jämna mellanrum

Det går inte att dofta eller smaka sig till om vattnet är lämpligt att dricka. Med en vattenanalys får du veta om vattnet är godtagbart att dricka.

Samarbete efter skilsmässa, SES

SES är ett digitalt interaktivt verktyg som hjälper föräldrar och barn att hantera den livskris som skilsmässa eller separation ofta innebär. Du kan använda SES inför, under och efter en separation.

Du kan använda verktyget helt anonymt och det är gratis för alla som är folkbokförda i Strömsunds kommun.

Vad kan SES hjälpa dig med?

• Att förstå och hantera dina egna och dina barns reaktioner.

• Hjälp utan väntetid eller krav om fysiskt möte.

• Kunskap och verktyg som bygger på forskning.

• Frihet till att själv välja ämnen och hur mycket tid du vill avsätta.

Modulerna finns på svenska, engelska och arabiska.

Mer information: www.stromsund.se/ses

Kommande upphandlingar

Däck, däckservice och däckhotell länsgemensam upphandling, sista anbudsdag 26 maj.

Installation av reservkraft Vattudalsskolan sista anbudsdag 31 maj.

Mer information: www.stromsund.se/upphandling

Tips från Livsmedelsverket för dig som tar dricksvatten från ett ytvatten

Intervall Typ av underhåll

Kontinuerligt Undersök området kring vattenintaget. Försäkra dig om att föroreningar inte når området kring uttaget.

Varje månad Mät och skriv ner temperaturen. Om temperaturen är för hög flytta om möjligt vattenintaget så att det ligger djupare. Temperaturen bör vara under 12 grader.

Varje år Kontrollera intagsslangar och sil. Rengör silen från sjögräs, löv med mera. Undersök råvattenpumpen. Avlufta ledningarna om det behövs.

Varje år Ta vattenprov för normal analys för enskild användning om det finns små barn i hushållet.

Vart tredje år Ta vattenprov för normal analys för enskild användning.

När du väljer att analysera ditt dricksvatten så skickar laboratorierna provtagningsmaterial till det utlämningsställe som du väljer. Laboratoriet ger dig även information om hur du ska göra vid vattenprovtagningen.

Det kan även vara bra att analysera ditt vatten vid andra tillfällen såsom en olycka i närheten av vattentäkten extrem snösmältning, torka, algblomning med mera.

Vem gör vattenprov? För att kunna lita på resultatet av ditt

Den

17 juni öppnar

vattenprov behöver laboratoriet vara ackrediterat (uppfylla vissa kvalitetskrav).

Mer information:

• Ackrediterade laboratorium på SWEDAC:s webb: www.swedac.se

• Livsmedelsverkets webb, använd sökordet ”skötsel”: www.slv.se

• Miljö- och byggavdelningen Telefon 0670-161 00, miljobygg@stromsund.se www.stromsund.se/ 2009.html

Jamtli öppna förskola i Strömsund!

Här väntar ett äventyr för stora och små besökare i vår spännande och lärorika verksamhet i Storstugan på Strömsunds hembygdsgård.

Verksamheten är gratis, här får barnen leka sig till kulturhistoriska upplevelser med alla sina sinnen.

Öppna förskolan har öppet 17 juni–16 augusti: Måndag till torsdag kl. 11–16.

För information:

Lars-Erik Bergman, 0670-162 95 Kultur-och fritidschef Magdalena Sannemo, 0670-164 06 Ungdoms- och fritidskonsulent

Lediga jobb

Välkommen önskar vi i Storstugan!

Kommunen söker medarbetare

Vi söker ständigt efter engagerade, duktiga och kompetenta medarbetare som vill vara med och ge en god service till invånare och besökare.

Vill du bli en av oss? Hör av dig och kolla vilka kompetenser vi behöver till Anette Bergqvist, bemanningschef, 0670-167 80 • anette.bergqvist@stromsund.se

Se våra lediga jobb just nu!

Alla lediga jobb samt möjlighet att lämna intresseanmälan för att arbeta som timvikarie finns på:

www.stromsund.se/jobb

20 21 maj 2024

Information från Strömsunds kommun

Arrangörer!

Syns du så finns du!

Vill du att ditt evenemang ska synas i sommartidningen?

Skicka då in det till kommunens evenemangskalender senast 25 maj

I evenemangskalendern hittar besökare, kommuninvånare och media information om aktuella och kommande evenemang i vår kommun.

Anmäl senast 25 maj för att hinna till sommartidningen.

Lupiner är en av de vanliga invasiva arter som finns hos oss. Det är viktigt att vi arbetar för att få bort invasiva arter. Här får du veta hur du gör det på rätt sätt!

Invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter räknas som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. Några av dessa främmande arter trivs för bra i sin nya miljö och kan öka kraftigt. De påverkar då den biologiska mångfalden och kan orsaka ekonomisk skada. De påverkar även hälsan hos djur och människor negativt. Därför är det viktigt att alla arbetar för att få bort dessa arter. Här beskriver vi hur du gör med växter.

Släng aldrig växtavfall i naturen

Växtavfallet kan innehålla invasiva växter som på så vis lätt kan få spridning och tränga undan inhemska vilda växarter i närområdet.

Släng inte invasiva växter i komposten

De riskerar att inte brytas ner utan frön och växtdelar får istället hjälp att spridas när du sedan använder kompostjorden. Av samma anledning ska du inte slänga avfall från invasiva växter i återvinningscentralens fraktion för kompost eller växtavfall.

Transportera inte växtavfall i öppet släp

Bekämpningen riskerar att bli en spridning om växtavfallet fraktas i ett öppet släp utan att förslutas i plastsäckar.

• Små mängder kan du lägga i en plastpåse som du försluter väl och slänger i ditt restavfallskärl.

• Du kan lägga växtavfall från invasiva växter i en plastsäck med vatten så att det ruttnar.

• Har du stora mängder avfall från invasiva arter, packa det i plastsäckar som du försluter väl innan du transporterar dem. Kolla med ÅVC-personalen var du kan lämna dem för förbränning.

Mer information om invasiva arter finns på länsstyrelsens webbplats: www.lansstyrelsen.se/jamtland/djur/invasiva-frammande-arter.html

För att få gratis marknadsföring måste du fylla i formuläret på www.stromsund.se/anmalevenemang Skriv så utförligt som möjligt. Ju mer du kan berätta desto intressantare är det för besökaren!

Lagbrott att slänga avfall vid återvinningsstationerna

Vi är mycket glada för att det är så många i kommunen som återvinner sina förpackningar och bidrar till ett bättre klimat. Men tyvärr ser vi även en del nedskräpning.

När du sorterar och återvinner en plastförpackning halverar du klimatpåverkan, jämfört med om du slänger den i vanliga soporna. Fortsätt sortera, det är guld värt!

Här kommer lite kul fakta till alla återvinnare: Ett papper kan bli nytt papper upp till 25 gånger och metallförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst. Så fortsätt sortera, det ger återvinst varje gång!

Vi polisanmäler nedskräpning och dumpning av avfall

Det vi tyvärr också kan se är att det förekommer en hel del nedskräpning och dumpning av annat avfall på återvinningsstationerna, framför allt grovavfall. Grovavfall ska lämnas på återvinningscentralen, din närmaste hittar du här: www.stromsund.se/1569.html

Att dumpa avfall förstör mycket för de som vill sortera sina förpackningar rätt. Det skapar inte bara en tråkig och otrygg miljö, utan försämrar även till-

Detta är ett lagbrott – dumpning av grovavfall vid ÅVS.

gängligheten för de som tömmer behållarna samt medför hälsorisker genom att avfallet lockar till sig skadedjur. Dumpningen medför också stora kostnader.

För att vi tillsammans ska kunna vända utvecklingen behöver alla som vill göra sig av med avfall ta eget ansvar för att det sker på rätt sätt och på rätt plats.

Vi polisanmäler all nedskräpning på marken och dumpning av avfall utanför behållarna.

Visste du att detta är de 5 vanligaste felen när vi sorterar

• Chipspåsen som ser ut att vara gjord av metall (ska sorteras som plastförpackning)

• Äggkartonger (av kartong, ska sorteras som pappersförpackning)

• Omslagspapper (ska sorteras som pappersförpackning)

• Mejeriförpackningar, som mjölk- eller juicekartonger (ska sorteras som pappersförpackning)

• Bärkassar (ska sorteras efter påsens material)

På gång just nu...

• Näsvikens ÅVS flyttas till infarten vid Strömsunds golfbana.

• Vi kommer att placera ut skåp för matavfallspåsar på ÅVS:er i kommunen.

Idag finns det påsskåp uppsatta på följande ÅVS:er: Brattbäcken, Gubbhögen, Gäddede, Jormvattnet, Kyrktåsjö, Lidsjöberg, Norråker och Stora Blåsjön.

Mer information om avfall och återvinning finns på kommunens webbplats: www.stromsund.se/avfall

21 21 maj 2024
Gör så här:

Välbesökt marknad

hos Lanthandlarna i Strömsund

Den årliga vårmarknaden hos Lanthandlarna i Strömsund lockade åter stora skaror. Massor av marknadsstånd fyllde de flesta besökares förväntningar och Lanthandlarna själva hade bullat upp med extraerbjudanden. För barnen fanns både djur att titta på, samt en hoppborg att roa sig i.

Lanthandlarnas vårmarknad i Strömsund är ett lika säkert tecken som att tussilagon blommar och arrangören prickade in vädret perfekt då solen sken över Strömsund.

- Jättekul att se så många besökare på marknaden sa en nöjd Torbjörn Ohlsson, säljare på Lanthandlarna och en av många krafter i arrangörsstaben när han stod och njöt i folkvimlet på marknadsområdet.

Torbjörn berättar att det är ca: 10 personer inblandade i staben och att förberedelserna börjar långt innan marknaden går av stapeln.

- Planeringen av marknaderna börjar redan i december. Det är massor av saker som ska klicka och knallarna vill också vara ute i tid med sina bokningar.

De flesta knallarna var lokala och där fanns allt från hantverk till mat att köpa. Stundvis var det kö till flera av dem. För de yngsta besökarna fanns små kycklingar och kaniner att titta på och på en plats fick man dessutom se hur det går till att klippa får.

- Att se hur det går till att klippa får intresserar många, berättade Leif Thorpemo som tillsammans med

hustrun Kicki driver Thorpemos Får i Lövberga.

Till sin hjälp hade de tagit in en mästare, Carina Jälkentalo från Laxviken som 2009 blev svensk mästare i fårklippning och nu livnär hon sig på detta. Från ett lastbilsflak kom välljudande toner då Matti Modig och Mix Jälkentalo underhöll med en härlig blandning med allt från Kjell Höglund till Countrymusik. Utanför grindarna erbjöd Strömsunds ridskola ridning och Strömsunds räddningstjänst stod uppställda med en brandbil där ett gäng brandmän berättade om deras verksamhet.

- Många är nyfikna på vår verksamhet och vi tar även emot intresseanmälningar för de som vill ansluta till kåren, berättade brandmannen Macke Olsson.

Som sagt, det händer massor på Lanthandlarnas vårmarknader och har ni inte varit på någon tidigare, rekommenderar vi att ni redan nu planerar in ett besök på nästa års marknad.

23 21 maj 2024
Text & foto: Sten Strömgren

LYCKAN AV ALLT MAN KAN NÅ

VAR-

DAGSKNOGET

KLASS- VAR PAST- STAD AD VAN GLOSDRYCK GOGH OR ORNA FÖRS PÅ BANAN

SPANIENS FLYGBOLAG

BLOMMA

VÄTE HÖR IHOP MED AGN GEER

SKYDD

MEJAR GRÄS

GAMLA GODA TIDEN

HÄRDIG WACHTMEISTER

KÄND FÖR ETT ÖVERHÄNGANDE SVÄRD

BLESSERAD FLOD

AVLÅNG TÅRTA

REGN KAN DET GÅ VOLVO TAKTIKER

VILOPLATS

GAGARIN

RUMÄNSKT LANDSKAP

RIVIERASTAD HAR PUND

HÄLL AV GNEJS

UTAN KRAFT

SAMLAT &

SPRANG TRENTERS NARR PÅ I DECKARE ÅR 1956

LASTA- DRAGET DE IN EINSTEINIUM

TUFF SERIEFIGUR

GE SIG PÅ

GÅR MED PÅ NÅGOT

FRID-

SURRAR BUSKE GENOM LIVET

MÅNADENS KORSORD

med vinster från Mastercare

Rätt svar ska vara oss tillhanda senast tisdagen den 25 juni.

Märk kuvertet med ”korsord”.

Strömsunds Gratistidning

Strömsvägen 47

833 33 Strömsund

eller maila ett foto av lösningen till: redaktion@jamtprint.se

Korsordet presenteras av:

VINNARE - APRIL

Här är vinnarna av korsordet i april. Vinsterna är presentkort på Team Sportia Strömsund. Stort grattis till er!

1:a pris

Presentkort á 500 kr

på Mastercare

2:a pris

Presentkort á 300 kr

på Mastercare

3:e pris

Presentkort á 200 kr på Mastercare

Lindrar och förebygger följande besvär:

♦ Värk i axlar och nacke

♦ Bröstryggsbesvär

Svenska Hälsobänken

Lindrar och förebygger följande besvär:

Lindrar och förebygger följande besvär:

♦ Värk i axlar och nacke

Vetenskaplig studie visar att användning av Mastercare programmet på arbetsplatsen minskar sjukfrånvaron 7-8 arbetsdagar per anställd och år = Sänkta kostnader och ökad produktion!

♦ Bröstryggsbesvär

♦ Värk i axlar och nacke

♦ Ländryggsbesvär

♦ Bröstryggsbesvär

♦ Ischias

♦ Ländryggsbesvär

♦ Diskbråck

♦ Ischias

♦ Trötthetskänsla i ryggen

♦ Diskbråck

♦ Förslitna knän

♦ Trötthetskänsla i ryggen

♦ Förslitna höfter

♦ Förslitna knän

♦ Vissa whip-lash skador

♦ Förslitna höfter

♦ Muskelvärk

♦ Vissa whip-lash skador

♦ Bechterew

♦ Muskelvärk

♦ Scolios

♦ Bechterew

♦ Scolios

Svenska Hälsobänken

Vetenskaplig studie visar att användning av Mastercare programmet på arbetsplatsen minskar sjukfrånvaron 7-8 arbetsdagar per anställd och år = Sänkta kostnader och ökad produktion!

Curt Forslund, 070-3125068

Svenska Hälsobänken

Curt Forslund, 070-3125068

1. Göran Tängdén, Resele

♦ Ländryggsbesvär

♦ Ischias

2. Åsa Lagerstedt, Strömsund

♦ Diskbråck

3. Hans-Erik Eriksson, Dorotea

♦ Trötthetskänsla i ryggen

♦ Förslitna knän

♦ Förslitna höfter

♦ Vissa whip-lash skador

♦ Muskelvärk

Vill ert företag presentera nästa månads korsord?

♦ Bechterew

Välkommen att ringa 070-650 26 10 eller mejla till adrian@jamtprint.se

♦ Scolios

Svenska Hälsobänken Curt Forslund, 070-3125068

24 21 maj 2024
HED FEM
FRÅN
=o a. ISMILA
I=
Jag får lägga mina ägg i trastens gamla rede i år.
HÄLSO- LYST DJ"UR VÅDNATRIUM LIGT w � w IL NÖT SVAM FRÖ GAMMALT
FÖR
KAST
ORD
PÅLAGA USCH! NILS VIND- POPPE BILJETT-
FÖRKORTNING RESISTANS
0670-61 11 69 • Industricentrag 10, Strömsund Ring 070-332 19 95 Brunflo Bildemontering Skrotbilstransport? Med vår bärgare kan vi transportera traktorer och maskiner till bra priser, hela sommaren. För skrotbilshämtning, ring för info!
Svenska Hälsobänken Olika modeller för professionellt och hemmabruk Svenska Hälsobänken Olika modeller för professionellt och hemmabruk Vetenskaplig studie visar att användning av Mastercare programmet på arbetsplatsen minskar sjukfrånvaron 7-8 arbetsdagar per anställd och år = Sänkta kostnader och ökad produktion!
modeller för professionellt och hemmabruk KORSORD
Olika

Inte bara däck

hos Ramsele Vulk & Maskin AB

- Här fick jag grunden till att jag äger verksamheten idag. Den 1 juli 2004 tog jag över verksamheten och har jag alltså arbetat här i 20 år. Det rullar på, konstaterar Lennart Sörlin.

Det är inte en lugn stund i butiken och verkstaden. Kunderna strömmar in för att lämna eller hämta sin bil som fått sommardäck och vinterdäcken lämnas in för förvaring i däckhotellet. Varutransporterna kör oavbrutet in med nya däckleveranser, maskiner av olika sorter och modeller.

- Nu börjar det bli dags för gräsklippare och verktyg inför vårbruket. Men det är mest däck för hela slanten i däckverkstaden. Den största skillnaden jämfört när jag började jobba här är att det finns så många fler dimensioner av däck. Det är också större däck idag. Varje dag tar vi in 30-40 bilar för däckbyte. En bil i kvarten räknar vi med. Vi tar hand om hela bredden av lastbilar, maskiner och personbilar, berättar Lennart Sörlin.

I år är det 20 år sedan Lennart Sörlin tog över Ramsele Vulk & Maskin AB. Däckfirman som är väl känd i Ramsele och som ser till att stora maskiner, lastbilar och personbilar förses med däck av alla dimensioner. I butiken finns också en mängd nyttigheter som behövs för vårbruk eller skogsarbete.

Fem personer är i full gång, och just den här dagen har Lennart själv fått ta plats i kassan. Han är runt överallt och rycker in där det behövs.

- Mellan 1-15 april ska vinterdäcken av, men det är vädret som bestämmer. Sedan är det dags att skifta igen från sommardäck, man får börja 1 oktober och det ska vara klart 1 december! Tänk att hela Sverige ska byta däck på två veckor. Det går ju inte, säger Lennart just när en stamkund dyker upp.

”Jag lämnar nycklarna hos dig och så går jag och spelar boule under tiden ni byter däck”.

I verkstaden jobbar Lasse Hansson sedan 40 år. Bil efter bil körs upp på billyften.

- Det är klart att det är en del lättare moment idag jämfört med tidigare, men det har också blivit tyngre däck och större dimensioner, säger Lasse. Anekdoter är det gott om. Som när en kund lämnade kvar sin bil för däckbyte och skulle gå på affär’n under tiden - men, hade bilnycklarna med sig.

En kvick praktikant jobbar på med att hantlanga, rulla nytvättade däck till däckhotellet, och att vara till hjälp medan Lennart själv har fullt upp i butiken med att ta hand om kunderna och ta emot gods.

”Du är bäst Lelle!” säger en kvinna som kommer med sin cykel i bilens baklucka. Pysläckan fixas snabbt av Lennart som är bekant med de flesta besökarna och har blivit Lelle med de flesta. Årstiden är inne för att fundera på nya stängsel, trädgårdsverktyg som krattor och gräsklippare, trimmers och röjsågar. Butiken är fylld med allehanda praktiska ting som varselkläder och tillbehör till sågar och fordon men också med foder till hund, katt, kor och hästar.

- Vi kommer inte att ha semesterstängt och från och med maj ska vi också att ha lördagsöppet. mellan 9 och 13. De andra dagarna börjar vi kl 7 och stänger kl 17. Om jag själv får semester? Ja, det hoppas jag! säger Lennart Sörlin.

Text & foto: Inger Kraft Etzler

Varje dag tar vi in 30-40 bilar för däckbyte. En bil i kvarten räknar vi med.

LENNART SÖRLIN

25 21 maj 2024
Lasse Hansson har jobbat 40 år med däck. Praktikanten Alexander Jonsson får ett råd: Stapla bara åtta annars välter det. Lennart Sörlin har mycket biltillbehör i sin butik

www.cancerforskningsfonden.se • Tel. Cancerforskningsfonden i Norrland Stöd med en gåva!

Stö d for skning en med en g åva!

Tel. 090-785 28 54

w w w.cancer forskning sfonden.se Swish: 123 900 26 68 • Bg: 900-2668

Öppet enligt ö.k

Dags att kolla bilen inför sommaren!

• Allmaskinsverkstad

• Service

• Dataavläsning

• Reparationer

• Däckförsäljning, skiftning, balansering

070-695 78 33 Daniel

Storåbränna 430 granbackensmaskinab@gmail.com

Vi söker en EKONOMIASSISTENT

I rollen som ekonomiassistent krävs ett flexibelt förhållningssätt, samt att kunna motta nya metoder och arbetssätt då vi ständigt följer ny utveckling samtidigt som koncernen är i en stor tillväxtfas. Du behöver även vara strukturerad, noggrann och ha god förmåga att planera och styra ditt egna arbete. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och kompetenser då rollen ställer höga krav på din förmåga att samarbeta, ge god service och hjälpa andra.

Vi kan erbjuda en växande och dynamisk arbetsmiljö där du får möjligheter till att utvecklas tillsammans med oss. I tjänsten som ekonomiassistent kommer du att spela en viktig roll i vårt ekonomiteam. Främst kommer arbetsuppgifterna att omfatta hantering av verksamheternas administrativa delar, bland annat fakturahantering (kund/ leverantörsreskontra), löpande bokföring och viss ekonomisk rapportering. Du kommer även att ha allmänna kontorssysslor såsom posthantering och växeltelefoni.

Tjänsten är en heltids tillvidareanställning (100%), och vi tillämpar alltid 6 månaders provanställning.

Sista dag för ansökan 21/6

Kvalifikationer

• Du behöver ha eftergymnasial utbildning inom ekonomi, alternativt erfarenhet från arbete som ekonomiassistent eller liknande arbetsuppgifter som arbetsgivaren finner likvärdiga.

• Mycket goda kunskaper i Office-paketet (främst Excel)

• B-körkort

• Goda kunskaper i svenska och engelska

Erika Wiik Ekonomichef 072- 248 94 16 erika.wiik@vattufisk.se

26 21 maj 2024
Vill du veta mer om Kontaktatjänsten?Erika!

Fågelmorgon i fågeltornet i Sikås

En lagom kylig majmorgon samlades fågelintresserade vid det relativt nyrenoverade fågeltornet i Sikås för fågelskådning och umgänge.

Under morgonen den 4 maj var det dags för fågelmorgon vid fågeltornet i Sikås. Det var ett femtontal natur- och fågelintresserade som samlades både uppe i fågeltornet och nere i omgivande natur för att se och lyssna efter vårens fåglar. Trots att det varit kyligt och mycket snö kvar i markerna hade det kommit en hel del fågel. Stämningen var god bland de som hade samlats denna morgon och det diskuterades vilka fåglar som sågs och hördes sinsemellan. Både vana fågelskådare och de som valde att kalla sig för amatörer deltog med stort intresse.

Arter som kunde ses denna morgon var bland annat brun kärrhök, en rovfågel som ofta ses nere vid Sikån och fågeltornet samt en hel del änder och vadare. Vadarfåglarna är ofta tillfälliga besökare då de ska vidare till häckningsplatser inne i skogstjärnar eller upp i fjälltrakterna men en del änder och gäss kan beskådas långt in

på säsongen. Enligt vad som berättades av de som var tidigt på plats ska det även ha hörts dvärgmås i en flock måsar som höll till nere vid ådeltat. Småfågel fanns det en del i buskarna runt tornet och det var glädjande att höra att fågellivet börjat återvända efter en lång mörk vinter.

Det var både naturintresserade som bodde lokalt i Sikås, några kom från Hammerdal, Ede/Edefors och en bil kom från Strömsundshållet. Ansvariga för arrangemanget tände elden i vindskyddet och sen smakade den medhavda matsäcken som vanligt extra gott när den intogs utomhus i soligt men lite halvkyligt väder. Att lokala arrangemang med anknytning till det rika djurlivet uppskattas är det inte någon tvekan om.

Text & foto: Ulrika Ganning

Bio i Rossön

-

Ett populärt nöje

Folkets Husföreningen i Rossön driver en toppmodern bio som visar de senaste och mest populära filmerna. Det råder stort intresse och det senaste draget med att erbjuda dagbio visade sig vara en satsning som gick hem.

2014 gjordes en stor satsning på bion som inryms i Folkets Hus. Då ersatte en digital utrustning den gamla filmprojektorn och de gamla slitna stolarna, ersattes med 88 nya biofåtöljer som för tankarna till en större SF-biograf. Med detta blev Rossön en av de första i Strömsunds kommun med digital bio vilket ger fördelarna med skarp bild och bättre ljud. Dessutom förenklades hanteringen av filmerna som nu laddas ned via internet, i stället för den tidigare hanteringen av filmrullar som skickades från filmbolagen till Rossön.

- Det blev ett otroligt lyft och vi ökade besökarantalet rejält med vår satsning berättar Mattias Östensson, ordförande i Folkets Husföreningen, under vårt besök i den mysiga biosalongen.

Mattias berättar att svenska filmer drar mest besökare och att Folkets Husföreningen beställer filmerna av de stora bolagen som exempelvis

Nordisk Film, Disney, med flera. Filmerna som är allt mellan 200-400 Gigabyte laddas hem via fiber och med en unik kod låses filmen upp och den går bara använda för en visning.

- Det går inte fuska och visa fler gånger än det man betalat för.

Nyligen testade också föreningen med att erbjuda dagbio då det tänkte att det skulle kunna locka en äldre publik. Det blev både lyckat och uppskattat.

- Ja, vi hade drygt 50 besökare som kom både från Rossön och grannbyarna så det kommer vi fortsätta med.

Entrén med en biljett och godiskiosk pryds av gamla klassiska filmaffischer och det i kombination med de sköna biofåtöljerna inbjuder verkligen till att gå på bio i Rossön.

Text & foto: Sten Strömgren

28 21 maj 2024

strömsunds pastorat

Gud som tre – men som är en I kyrkan har vi vårt kyrkoår som varje söndag vill hjälpa oss att upptäcka den kristna tron. Nu på den Heliga Trefaldighetsdag blir vi påminda om att vi inte helt kan förklara vem Gud är. Gud är ju alltid större än vad vi kan förstå. Att någon kan ha funnits och finns av evighet ... tanken svindlar.

Gud möter oss som den treenige. En Gud som är en – men ändå tre. Här göre sig inte logiken eller vetenskapen besvär. Den klassiska bilden är den liksidiga triangeln. Eller fadern med två händer. Eller vatten – som är rinnande, is och gas. Försök att förklara - men ändå ofullständiga sätt.

Gud som fader och skapare. För Gud är ju inte bara ett ord, en bild, en teori. Gud är oss nära eftersom vi alla har vårt ursprung hos honom. Skapelsen- inklusive djur och natur - får sin mening i att någon tänkt ut den och ständigt bryr sig om den.

Vi människor känner oss ofta utan sammanhang. Vi söker vid sidan av teknik och vetenskap också ett trons språk. Vi får hjälp av sonen Jesus att se Gud – han som blev msk för vår skull i Jesus. Han levde vårt liv och dog vår död. Men uppstod - och visade oss att livet ändå segrar!

Meningen är ytterst att vi alla hör till Gud. Vi är en del i hans skapelse. Än mer i dopet blev vi döpta till Gud – i Faderns, Sonens och den heliga Andes namn. I dopets ljus får vi tyda våra liv, våra kriser, våra glädjeämnen – ja hela våra liv. Allt finns inneslutet hos Gud. Anden vill visa oss vägen och hjälpa oss genom livet.

Vi hör också ihop med varandra – med våra fel, brister och förtjänster. Vi får leva här tillsammans – och Gud vill visa oss meningen, vägen och målet.

En hälsning i försommartid.

Elisabeth Björklund

Morsdagsfika

Söndag den 26 maj kl. 10-14 Hammerdals kyrkparkering Församlingsrådet bjuder på fika. Vid regn i sockenstugan.

Hammerdals kyrka Nationaldagen

6 juni kl. 18.00

Högtidstalare:

Kerstin Pettersson Schaletzky Jan Löfgren, tenor Desirée Olsson, fagott Markus Nordenmark, andakt

Körer från Hammerdal och Gåxsjö Matthias Schaletzky, kantor

Se vad som händer i våra församlingar!

Du hittar våra verksamheter på vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/stromsund

Följ oss gärna även på facebook för extramaterial: Svenska kyrkan Strömsunds pastorat och Hammerdal/Gåxsjö-församlingar

Kultur/verksamhet i samarr. med

Svenska kyrkan, Strömsunds pastorat | Prästgatan 2, Strömsund Kyrkoherde: Elisabeth Björklund, 070-589 79 30 Tel 0670-101 18 | stromsunds.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/stromsund

Bodums församling

26/5 Heliga trefald. dag 14.00 Bodums kyrka Gudstjänst.

8/6 Lördag 18.00 Bodums kyrka Kvällsro.

13/6 Torsdag 12.00 Rossöcenter Vardagsgudstjänst med kaffe.

Fjällsjö församling

15/6 Lördag 18.00 Fjällsjö kyrka Kvällsro.

Frostvikens församling

21/5 Tisdag 10-13 Gäddede förs.hem Öppet hus. Prat och fika.

26/5 Heliga trefald. dag 18.00 Gäddede kyrka Lovsångsgudstj. Jonas och Ulrika Tackerudh. 28/5 Tisdag 10-13 Gäddede förs.hem Öppet hus. Prat och fika.

1/6 Lördag 18.00 Gäddede kyrka Musikalisk helgmålsbön.

9/6 2:a sön e. trefald. 14.00 Forsgården Gudstjänst med kaffe.

10/6 Måndag 14.00 Forsgården Gemenskapsträff.

Gåxsjö församling

26/5 Heliga trefald. dag 11.00 Gåxsjö kyrka Mässa för små och stora. Servering. 9/6 2:a sön e. trefald. 11.00 Hurtiggården Stugmöte. Servering. Hammerdals församling

26/5 Heliga trefald. dag 10-14 Kyrkparkeringen Morsdagsfika. Se separat annons.

2/6 1:a sön e. trefald. 14.00 Hammerdal Pilgrimsvandring med andakt. Vid kyrkan.

6/6 Sveriges nationaldag 18.00 Hammerdals k:a Nationaldagsfirande. Se separat annons.

Ström-Alanäs församling

21/5 Tisdag 10.00 Pingstkyrkan Ekumenisk bönesamling.

22/5 Onsdag 12.00 Ströms kyrka Lunchmässa.

26/5 Heliga trefald. dag 14.00 Rotnäset Gudstjänst för små och stora. Vid regn, kyrkan.

29/5 Onsdag 12.00 Ströms kyrka Lunchmässa.

2/6 1:a sön e. trefald. 11.00 Ströms kyrka Mässa.

8/6 Lördag 18.00 Ströms kyrka Sommarkonsert med kören.

9/6 2:a sön e. trefald. 15.00 Alanäs kyrka Gudstjänst.

Tåsjö församling

26/5 Heliga trefald. dag 11.00 Hotings kyrka Gudstjänst. Halv 11-kören medverkar.

6/6 Sveriges nationaldag 18.00 Tåsjö förs.hem Nationaldagsfirande. Se separat annons. Med reservation för ändringar.

29 21 maj 2024

Stämningsfull vårkonsert i Gäddede kyrka

Från vänster i bild, Niklas Olofsson, Lovisa Hahn Granbom och Jerry Olofsson.

Lördagen den 27 april bjöd Frostvikens församling och Sensus in till en vårkonsert med talangfulla musiker; Lovisa Hahn Granbom på sång, Niklas Olofsson på orgel och Jerry Olofsson på piano och gitarr.

Konserten ”Hemma - en hyllning till hembygden” lockade många, kyrkan var fullsatt. Framme vid altaret brann levande ljus och nedanför predikstolen stod spotlights utplacerade. De fick en blåaktig ton när de tändes och konserten blev med dem just en konsert.

Efter den sedvanliga klockringningen spelar Niklas ett intro på orgeln som sätter stämningen för den timme med musik och glädje vi har framför oss.

Lovisa gör entré och hälsar alla välkomna genom att inleda med visan som representerar Frostviken, ”Solskenslandet”. Lovisa har en fantastisk röst och när hon tar i från tårna når det hela vägen in till hjärtat. Jerry Olofsson är en skicklig musiker, som med lätthet hanterar både gitarr och piano.

Innan det är dags för andakt med Elisabeth Björklund så bjuds vi på en magnifik tolkning av ”Fattig bonddräng” av Niklas. Tonerna från orgeln fyller hela kyrkorummet och publiken jublar.

Mellansnacket sköter Lovisa med bravur. Med sitt jordnära sätt får hon alla att känna sig välkomna. När hon avslutar konserten med ”Jämtlandssången” så stämmer alla in. Applåderna vill inte ta slut så vi bjuds på ett extra nummer och det är ”Elvira Fattigans sång” (ur Dunderklumpen). Jag lämnar kyrkan med ett stort leende på läpparna.

Text & foto: Renée Markusson

Du vill väl synas i

Sommarguiden?

Sommarguiden är årets största tidning. Upplaga 26 000 ex. Tidningen berättar om besöksmål, butiker, evenemang, restauranger, kaféer och smultronställen i samarbete med Strömsund Turism.

Boka din annons senast måndag 31 maj Utgivning tisdag 11 juni

Jag hjälper dig med din marknadsföring!

Adrian Persson adrian@pobeda.se

070-650 26 10

stromsundsgratistidning.se

Ett, två, trä, fura. Så enkelt säljer du ditt virke till oss.

Kontakta din lokala virkesköpare

Jesper Nilsson Strömsund/Hoting tel 076-145 20 28

Svenska Hälsobänken

Svenska Hälsobänken

Svenska Hälsobänken

Lindrar och förebygger följande besvär:

Lindrar och förebygger följande besvär:

Lindrar och förebygger följande besvär:

♦ Värk i axlar och nacke

♦ Bröstryggsbesvär

♦ Värk i axlar och nacke

♦ Värk i axlar och nacke

♦ Bröstryggsbesvär

♦ Ländryggsbesvär

♦ Ischias

♦ Bröstryggsbesvär

♦ Ländryggsbesvär

♦ Diskbråck

♦ Ländryggsbesvär

♦ Ischias

♦ Trötthetskänsla i ryggen

♦ Ischias

♦ Diskbråck

♦ Förslitna knän

♦ Diskbråck

♦ Trötthetskänsla i ryggen

Svenska Hälsobänken

♦ Förslitna höfter

Lindrar och förebygger följande besvär:

Värk i axlar och nacke

Bröstryggsbesvär

Ländryggsbesvär

Förslitna knän

Förslitna höfter

Svenska Hälsobänken

Lindrar och förebygger följande besvär:

♦ Värk i axlar och nacke

♦ Bröstryggsbesvär

♦ Ländryggsbesvär

♦ Ischias

♦ Diskbråck

♦ Trötthetskänsla i ryggen

♦ Förslitna knän

♦ Vissa whip-lash skador

Svenska Hälsobänken

♦ Muskelvärk

♦ Förslitna höfter

♦ Trötthetskänsla i ryggen

♦ Förslitna knän

♦ Bechterew

♦ Vissa whip-lash skador

♦ Scolios

♦ Muskelvärk

♦ Förslitna höfter

♦ Bechterew

Lindrar och förebygger följande besvär:

♦ Vissa whip-lash skador

♦ Scolios

Svenska Hälsobänken

♦ Värk i axlar och nacke

♦ Muskelvärk

♦ Bechterew

♦ Bröstryggsbesvär

♦ Ländryggsbesvär

♦ Ischias

Trötthetskänsla i ryggen

♦ Scolios

♦ Muskelvärk

♦ Bechterew

♦ Scolios

♦ Diskbråck

Curt Forslund, 070-3125068

Svenska Hälsobänken

Curt Forslund, 070-3125068

♦ Trötthetskänsla i ryggen

♦ Förslitna knän

♦ Förslitna höfter

♦ Vissa whip-lash skador

Svenska Hälsobänken

♦ Vissa whip-lash skador

♦ Muskelvärk

Vetenskaplig studie visar att användning av Mastercare programmet på arbetsplatsen minskar sjukfrånvaron 7-8 arbetsdagar per anställd och år = Sänkta kostnader och ökad produktion!

♦ Bechterew

Svenska Hälsobänken

Curt Forslund, 070-3125068

Curt Forslund, 070-3125068

Vetenskaplig studie visar att Mastercare programmet på kar sjukfrånvaron 7-8 arbetsdagar per anställd = Sänkta kostnader och ökad

Vetenskaplig studie visar Mastercare programmet kar sjukfrånvaron 7-8 arbetsdagar per anställd = Sänkta kostnader och

Vetenskaplig studie Mastercare programmet kar sjukfrånvaron 7-8 arbetsdagar = Sänkta kostnader

Vetenskaplig studie visar att användning av Mastercare programmet på arbetsplatsen minskar sjukfrånvaron 7-8 arbetsdagar per anställd och år = Sänkta kostnader och ökad produktion!

Vetenskaplig studie visar att användning Mastercare programmet på arbetsplatsen kar sjukfrånvaron 7-8 arbetsdagar per anställd och = Sänkta kostnader och ökad produktion!

Olika modeller för professionellt och hemmabruk

31 21 maj 2024 ARIE120 KRONO
Olika professionellt hemmabruk
JUST NU!

SOMMAR PARTY!

Live band: Fult Ös Fri entré 18-års åldersgräns www.stromsundsgratistidning.se

Snart kan du läsa Strömsunds Gratistidning på ett nytt sätt. Från den 25/5 går det att ladda ner vår nya app!

Strömsunds Gratistidning har en upplaga på 12.000 tidningar och ca 18.000 läsare. Vi har även ca 7.000 unika läsare på stromsundsgratistidning.se

Med den nya appen räknar vi med att locka många nya läsare!

KAN DU LADDA NER FRÅN DEN 25/5

VÅR NYA APP!

Besök oss på Köpmannamarknaden och vi hjälper er med att ladda ner den nya appen! Alla som laddar ner appen får en mini-trisslott med chans att vinna 100.000 kr.

HUR LADDAR JAG NED APPEN?

För att läsa tidningen digitalt så laddar du hem appen ”Strömsunds Gratistidning” i Appstore och Google Play.

KAN MAN SPARA TIDNINGARNA I MOBILEN?

Ja, du kan ladda ned valfritt nummer och läsa dem även när du inte har uppkoppling.

HUR LÄSER JAG E-TIDNINGEN I MIN MOBIL/SURFPLATTA?

Du laddar ned appen ”Strömsunds Gratistidning” via Appstore eller Google Play och öppnar den.

NÄR FINNS E-TIDNINGEN TILLGÄNGLIG?

Så fort ett nummer av tidningen är klar laddas den upp både på hemsidan och i appen.

KOSTAR DET NÅGOT?

Det är gratis.

FREDAG 31 MAJ | KL 21 | HOTEL NORDICA

LIVE på scen

Efterfrågan är stor, kontakta våra virkesköpare – det lönar sig!

Vi hjälper dig även med skogsvård, rådgivning och skogsbruksplaner.

Vi tar timmer från 11 cm vilket ger ett högre netto. AB Högland Såg & Hyvleri. Gamla Riksvägen 52, Örnsköldsvik. www.hoglandssagen.se Jörgen Hellström Dorotea/Åsele/ Vilhelmina 070-602 73 83 Robert Moström Sollefteå/Åsele 070-410 00 23 Leif Engström Strömsund/Sollefteå 070-666 45 06 Göran Ellingsson Strömsund 070-632 99 70 Tomas Mårtensson Strömsund/Hoting/ Tåsjödalen 073-089 08 13

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.