Solutions magazine maart 2020

Page 28

28

Huidklachten nemen toe door nieuwe generatie biociden in metaalbewerkingsvloeistoffen

Wie pakt de handschoen op? Het aantal metaalbewerkers met huidklachten neemt toe. Een op de vijf verspaners heeft er last van, schatten arbeidsdermatologen. Jeuk, rode huid, blaasjes: vaak zijn ze het gevolg van veelvuldig contact met de metaalbewerkingsvloeistoffen. Andere biocides, die niet alleen op het werk maar ook thuis in allerlei producten zitten, lijken de klachten te verergeren (of te veroorzaken). Oplossen is niet gemakkelijk; aanpakken is wel belangrijk om de vakmensen voor de branche te behouden.

Voor Frank Siepel, directeur van Vedos in Venlo, zijn koelsmeermiddelen een onderwerp dat veel aandacht vraagt. Vedos freest en draait kleine precisieonderdelen, van 0,75 mm tot maximaal 40 mm rond, voor klanten uit de hightech en medische industrie. Toen Vedos een aantal jaren geleden Grade 2 reiniging in huis ging doen en daarvoor een aantal koelvloeistoffen heeft getest, heeft Frank Siepel er meteen het thema huidklachten bij betrokken. “Zo’n acht medewerkers hadden huidklachten. Kloven, nagels die nog net aan het nagelbed vast zaten, soms armen die vuurrood waren.”

Toename huidklachten Frank Siepel heeft zelf het initiatief genomen om zijn medewerkers te laten testen bij het Centrum Huid en Arbeid. Birgitte Visch werkt

Roadshow Verspanen: Gezondheidsaspecten in de verspaning Op 27 maart wijdt de Roadshow Verspanen bij het Mikrocentrum een ochtend aan het thema Gezondheidsaspecten in de verspaning. Huidklachten zijn een van de onderwerpen. Birgitte Visch, arbeidsdermatoloog, gaat dan zowel in op de oorzaken en de gevolgen alsook het stappenplan om klachten aan te pakken. Wilfried Dijsselbloem van Leves Metaal belicht de praktijk. www.mikrocentrum.nl

als dermatoloog in het Rijnstate ziekenhuis én bij het Centrum Huid en Arbeid. Zij ziet in de volle breedte een toename van het aantal mensen met huidaandoeningen zoals atopisch eczeem en overgevoeligheidsreacties voor verschillende allergenen. Het eerste is aangeboren, het tweede ontwikkel je gaandeweg. “Wie veel met zijn handen werkt, heeft een verhoogde kans een allergie te ontwikkelen”, zegt ze. De metaalindustrie is een van de bedrijfstakken die steeds vaker medewerkers doorstuurt naar het Centrum Huid en Arbeid voor onderzoek en advies. Birgitte Visch vermoedt dat de veranderingen in de samenstelling van emulsies als gevolg van REACH wel eens een rol kan spelen. De laatste jaren hebben emulsiefabrikanten biociden vervangen door isothiazolinone, in bijzonder methyl. Dit is een stof die in tal van waterige producten wordt gebruikt om bacteriën en schimmels te doden; van verf tot shampoo tot afwasmiddel én koelsmeeremulsies. Doordat koelsmeeremulsies met een pH-waarde rond 9 ontvetten, dringen de stoffen bij dagelijks contact al snel door in de huid. Wie er gevoelig voor is, of bijvoorbeeld ’s winters toch al last heeft van kloofjes, kan contactallergie ontwikkelen. Dit kan zich uiten met jeuk, rode vlekken, blaasjes, et cetera. Hoe vervelend deze aandoening ook is, gevaarlijk is het niet. “Je krijgt er geen huidkanker door, maar de klachten kunnen wel leiden tot een situatie waarin iemand zijn werk niet goed of soms zelfs helemaal niet meer kan doen”, zegt Birgitte Visch. Met allergietesten kan het Centrum Huid en Arbeid achterhalen voor welke stof iemand gevoelig is. Het moeilijke is dat de verschillende Isothiazolinone tegenwoordig eigenlijk in alle metaalbewerkingsvloeistoffen zit. En zelfs in huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals shampoos. Wie er gevoelig voor is, ontwikkelt de allergie niet alleen op het werk maar dus ook thuis.

Getest op allergie Uit de test bij de medewerkers van Vedos kwam inderdaad naar

maart 2020


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.