Στηριξη Ασκησης & Διατροφης

Page 1

Ελληνική Διπολική Οργάνωση

Είμαστε ΕΔΟ Για τον ασθενή, Με τον ασθενή www.bipolar.gr :: 210-8815970

ΕΔΟ Fit: Στήριξη Άσκησης & Διατροφής

Στήριξη Άσκησης και Διατροφής για ασθενείς και συγγενείς με διπολική διαταραχή και κατάθλιψη

Τελευταία ενημέρωση: 16/02/12 Ενημερωτικό δελτίο του Προγράμματος ΕΔΟ Fit: Στήριξη Άσκησης & Διατροφής Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ), Ασημάκη Φωτήλα 3, 11473, Πεδίον Άρεως, Αθήνα Τηλ: +30-210-8815970, email: edo@bipolar.gr, web: www.bipolar.gr Copyright © 2011-2012 Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ). Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος ενημερωτικού με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας της ΕΔΟ.


ΕΔΟ Fit: Ενημερωτικό Στήριξης Άσκησης/Διατροφής - Ελληνική Διπολική Οργάνωση - www.bipolar.gr - Last updated: 16/02/12

Περιγραφή Προγράμματος 1. Τι είναι η υπηρεσία Στήριξης Άσκησης και Διατροφής; Η υπηρεσία Στήριξης Άσκησης και Διατροφής για ασθενείς και συγγενείς με διπολική διαταραχή και κατάθλιψη είναι μια εξειδικευμένη υποστηρικτική παρέμβαση και ατομική κοινωνική στήριξη για ανθρώπους που έχουν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το βάρος τους. Το πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας και διατροφικής υγείας έχει σκοπό να συμβουλεύσει και μακροπρόθεσμα να βοηθήσει τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο να αναπτύξει δεξιότητες έτσι ώστε να αλλάξει τον τρόπο ζωής που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε χρόνιες μεταβολικές παθήσεις τα οποία αποτελούν ένα επιπρόσθετο φορτίο στην υπάρχουσα ασθένεια. 2. Τι προσφέρει η υπηρεσία; • • • • • • • •

Προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο φυσικής δραστηριότητας και διατροφικής υγείας Θέτει ρεαλιστικούς στόχους μείωσης του σωματικού βάρους Υποστηρίζει την αύξηση της φυσικής κατάστασης και ευεξίας Στοχεύει στη μείωση της τάσης πολυφαγίας και διατροφικών διαταραχών Στηρίζει την εκπαίδευση ασθενών και οικείων προσώπων για την εφαρμογή αυτών των πλάνων Βοηθά στη βελτίωση εικόνας που έχει ο καθένας για το σώμα του και μείωση του στρες που δημιουργούν τα κοινωνικά στερεότυπα Δρα υποστηρικτικά στα προβλήματα διάθεσης που αντιμετωπίζει ένας ασθενής Παρέχει τη δυνατότητα επιπλέον στήριξης σωματικής άσκησης με δραστηριότητες ανοιχτών (nordic walking, trekking, jogging, swimming, sailing) και κλειστών χώρων (όργανα ενδυνάμωσης, μηχανήματα αερόβιας)

3. Τι δεν μπορεί να κάνει; Η υπηρεσία υποστήριξης φυσικής δραστηριότητας και διατροφικής υγείας δεν μπορεί να αντικαταστήσει ιατρικές υπηρεσίες. Στο πρόγραμμα δε μπορούν να συμμετέχουν ασθενείς με χρόνια σωματικά νοσήματα χωρίς ιατρική συναίνεση. 4. Πως λειτουργεί; Ο κάθε ασθενής που θέλει να πάρει μέρος στο πρόγραμμα Στήριξης Άσκησης και Διατροφής κάνει μια πρώτη συνάντηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας όπου εξετάζεται η παρούσα ψυχική του κατάσταση και το ιστορικό του. Επίσης, θα πρέπει να προσκομιστεί ιατρική βεβαίωση ασφαλούς συμμετοχής σε προγράμματα άσκησης. Έπειτα ακολουθεί συνάντηση με έναν επαγγελματία φυσικής υγείας όπου αρχικά γίνεται μια εκτίμηση της φυσικής κατάστασης και διατροφικής συμπεριφοράς του ασθενή και εξετάζονται οι ανάγκες του έτσι ώστε να σχεδιαστεί ένα σωστό πλάνο διατροφικής υγείας και φυσικής δραστηριότητας. Σε ένα δεύτερο ραντεβού το πλάνο παρουσιάζεται στον ασθενή ή/ και στα συγγενικά του πρόσωπα και γίνεται συζήτηση για τους τρόπους εφαρμογής του. Μετέπειτα, ανάλογα με τις ανάγκες και δυνατότητες του ασθενή και των συγγενικών προσώπων του προγραμματίζονται οι Copyright © 2011-2012 Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ). Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος ενημερωτικού με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας της ΕΔΟ.

2


ΕΔΟ Fit: Ενημερωτικό Στήριξης Άσκησης/Διατροφής - Ελληνική Διπολική Οργάνωση - www.bipolar.gr - Last updated: 16/02/12

επόμενες συναντήσεις όπου υλοποιείται το πλάνο. Οι συναντήσεις είναι διάρκειας μίας ώρας. 5. Ποιος επιμελείται το πρόγραμμα και παρέχει την υπηρεσία; Επιστημονικός επιμελητής του προγράμματος είναι η Δρ. Ειρήνη Μάνθου, Bsc. Hons, MSc., PhD, Καθηγήτρια Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφικής Υγείας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Ιατρική Σχολή, Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής (http://eirini.bipolar.gr) 6. Πως ξεκινάω; Καλέστε στο 210-8815970 να μιλήσετε με τη γραμματεία και να κλείσετε το πρώτο ραντεβού ατομικής ενημέρωσης και κλινικής αξιολόγησης με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Copyright © 2011-2012 Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ). Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος ενημερωτικού με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας της ΕΔΟ.

3


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.