ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΛΩΝ

Page 1

Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης & Συνεργάτες

Σχετικά µε την Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ)

µε-Nού υπηρεσιών

Ελληνική Διπολική Οργάνωση

H EΔO είναι η πρώτη εταιρεία για τη διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και την κατάθλιψη στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 2008 στη μνήμη του Γεωργίου Μάλλιαρη, πατέρα, καθηγητή και διπολικού ασθενή.

Αποστολή της είναι η ενδυνάμωση του διπολικού ασθενή και η προαγωγή της συναισθηματικής ψυχικής υγείας, μέσα από προγράμματα στήριξης, ενημέρωσης και προάσπισης.

Είμαστε ΕΔΟ Για τον ασθενή, Με τον ασθενή www.bipolar.gr :: 210-8815970

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν το λιγότερο 100.000 διπολικοί ασθενείς και τουλάχιστον 600.000 ασθενείς με κατάθλιψη σε όλη την Ελλάδα. Οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών είναι σημαντικές, αφού αυξάνουν την πιθανότητα αυτοκτονίας κατά 20 φορές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και οδηγούν σε χρόνια έκπτωση της λειτουργικότητας και ψυχική αναπηρία.

Η επιστημονική ομάδα της ΕΔΟ δουλεύει για την προστασία και προαγωγή της συναισθηματικής υγείας όλων των συνανθρώπων μας.

Η ΕΔΟ σε συνεργασία με την Έταιρεία Ψυχικής Υγείας του Δρ. Ιωάννη Γ. Μάλλιαρη και συνεργάτες, προσφέρει πρότυπα προγράμματα διάγνωσης και θεραπείας για τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη, καθώς και προγράμματα συναισθηματικής ευεξίας για το γενικότερο πληθυσμό.

Η επιστημονική ανάπτυξη και αξιολόγηση όλων των προγραμμάτων της, αποτελεί βασική αρχή λειτουργίας της οργάνωσης.

Θα µας βρείτε

ΕΔΟ

Ασημάκη Φωτήλα 3 
 Πεδίον Άρεως, 114 73 
 Αθήνα

210-8815970
 edo@bipolar.gr
 www.bipolar.gr

Copyright © 2011-2017 Ελληνικη Διπολικη Οργανωση (ΕΔΟ). Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή - ολική, μερική, περιληπτική - η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος ενημερωτικού με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας της ΕΔΟ.

ι ικό κα τ ο ι ο ες, π 
 πλήρ ικά άρτιο ο ι π ν ν ο Το μ σ ε ιώ η επιστ ικών υπηρ ή και ν ραχ ύ κλι διατα λάδα ή με-Νο κ ι Ελ ολ η διπ ιψη στην για τ λ θ ατά την κ

Ηλέκτρα Τσακαλία © Christos Karatzolas Photography

τελευταία ενημέρωση - 09/2016
 Copyright © 2011 - 2017 :: Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ)


Διπολική διαταραχή (µανιοκατάθλιψη)

Διπολικό Με-Nού

Τι είναι η διπολική διαταραχή;

Τι την προκαλεί;

Η διπολική διαταραχή (ή μανιοκατάθλιψη) είναι μία από τις πιο σοβαρές ψυχικές παθήσεις της διάθεσης. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από επεισόδια (φάσεις) μανίας και κατάθλιψης, καθώς επίσης και πολλές φορές ψυχωτικά συμπτώματα. Κλινικά ακόμα και όταν ο ασθενής ειναι εκτός "επεισοδίου", το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η κατάθλιψη με σημαντικές διακυμάνσεις στη διάθεση (σκαμπανεβάσματα) κατά διαστήματα. Η πορεία της ασθένειας χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια με περιόδους ανάκαμψης, αν και όχι απαραίτητα πλήρους ανάρρωσης.

Τα αίτια της διπολικής διαταραχής παραμένουν άγνωστα, αλλά τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό κληρονομικότητας και βιολογική προδιάθεση. Παρόλα αυτά, η εκδήλωση και η πορεία της ασθένειας επηρεάζεται έντονα από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως στρεσογόνα γεγονότα και καταστάσεις και τον τρόπο ζωής του κάθε ασθενή. Το οικογενειακό περιβάλλον έχει εξίσου σημαντικό ρόλο στην πορεία της διπολικής διαταραχής.

“είμαι πεσμένη, δεν με ενδιαφέρει τίποτα, δεν έχω όρεξη,τρώω πολύ, χάνω βάρος, παίρνω κιλά, δεν μπορώ να κοιμηθώ,

κοιμάμαι πολύ, δεν έχω ενέργεια, είμαι συνέχεια κουρασμένη, δε μπορώ να συγκεντρωθώ, βρίσκομαι σε υπερδιέγερση, όλα γύρω μου πάνε αργά, φταίω για όλα, δεν πιστεύω στον εαυτό μου, θέλω να δώσω τέλος στη ζωή μου, δε μπορώ να ζήσω και αναζητώ διέξοδο...”

“είμαι ανεβασμένη, νοιώθω τρελή χαρά, είμαι θυμωμένη, είμαι η καλύτερη, είμαι Θεά, δε θέλω να κοιμάμαι, μιλάω συνέχεια, δε μπορώ να συγκεντρωθώ, η σκέψη μου τρέχει, έχω ατελείωτη ενέργεια, είμαι πολύ κοινωνική, είμαι υπερσεξουαλική, κάνω συνέχεια πράγματα, έχω μεγάλα σχέδια, δεν έχω ηθικούς φραγμούς, δεν καταλαβαίνω τι κάνω, πετάω, δε μπορώ να κάνω και αλλιώς...”

είµαι σε κατάθλιψη αλλά είµαι ΕΔΟ!

Πως θεραπεύεται;

Πόσοι άνθρωποι πάσχουν;

Αν και ακόμα δεν υπάρχει τρόπος πλήρους θεραπείας, ψυχοφαρμακευτικές αγωγές με σταθεροποιητές διάθεσης, αντιεπιληπτικά και αντιψυχωτικά φάρμακα, σε συνδυασμό με σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους συμπεριφορικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Με την κατάλληλη αγωγή και χρόνια στήριξη, ασθενείς με διπολική διαταραχή μπορούν να έχουν μία καλή πορεία και να λειτουργούν ικανοποιητικά στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο. Η συμβολή της μανιοκατάθλιψης στον καλλιτεχνικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο είναι πλέον κοινά αποδεκτό γεγονός.

Η συχνότητα της ασθένειας στο γενικό πληθυσμό είναι σχετικά μικρή (1%), αλλά πιο ελαφριές εκφάνσεις της, όπως η διπολική διαταραχή ΙΙ και η κυκλοθυμία, υπολογίζεται να έχουν πολύ υψηλότερη συχνότητα (5%). Εμφανίζεται το ίδιο συχνά σε άντρες και γυναίκες. Συνολικά δηλαδή, πάσχουν τουλάχιστον 600.000 συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα. Η ύπαρξή της αυξάνει την πιθανότητα αυτοκτονίας κατά 20 φορές, με έναν στους τρεις διπολικούς ασθενείς να κάνει απόπειρα ή να αυτοκτονεί.

3

Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης & Συνεργάτες

είµαι σε µανία αλλά είµαι ΕΔΟ!

Copyright © 2017 :: Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) :: 210-8815970

4


Περιεχόµενα υπηρεσιών

Διπολικό Με-Nού

Το παρόν με-Νού αποτελεί έργο πολλών ετών και παρουσιάζει περιληπτικά όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται σε ιδιωτική βάση, από την εταιρεία ψυχικής υγείας του Δρ. Ιωάννη Γ. Μάλλιαρη και συνεργάτες, σε ασθενείς, συγγενείς και επαγγελματίες μέλη της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (ΕΔΟ).

Υπηρεσίες ενηµέρωσης & ευεξίας (Σεµινάρια & Εργαστήρια) 1. 1 Διπολική διαταραχή & κατάθλιψη σε απλά Ελληνικά

1. 2 Η φαρμακευτική αγωγή των συναισθηματικών διαταραχών

1. 3 Άσκηση, διατροφή και συναισθηματική υγεία

1. 4 Στήριξη πτυχιακής εργασίας φοιτητών/επαγγελματιών

1. 5 ΕΔΟ Ζειν: εργαστήρια συναισθηματικής ευεξίας

Οι υπηρεσίες καλύπτουν όλο το εύρος των κλινικών αναγκών όπως ενημέρωση, διάγνωση, στήριξη και θεραπεία. Επίσης, προσφέρονται εξειδικευμένες υπηρεσίες προαγωγής συναισθηματικής ευεξίας, που αφορούν την βελτίωση της ποιότητας ζωής του γενικότερου πληθυσμού και πρόσθετες υπηρεσίες νομικής και εργασιακής στήριξης. Χάρη στην υποδομή και εμπειρία των συνεργατών της ΕΔΟ, οι περισσότερες υπηρεσίες παρέχονται και εξ αποστάσεως με τη χρήση τηλεπικοινωνιακών μέσων.

Κλινικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας (ΕΔΟ Μαζί) 2. 1 Αρχική κλινική αξιολόγηση «Το πρώτο ραντεβού»

2. 2 Ψυχομετρική εξέταση ψυχικής κατάστασης «EDO check-UP»

2. 3 Πρόγραμμα διάγνωσης & ψυχοεκπαίδευσης

2. 4 Ψυχολογική στήριξη για ασθενείς & συγγενείς

2. 5 Πρόγραμμα Γνωσιακής - Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας

2. 6 Φαρμακευτική αγωγή «EDO Med»

Η κατανόηση των κλινικών αναγκών των ασθενών μας και η επιστημονική μας κατάρτιση, επιτάσσουν και μας δίνουν τη δυνατότητα να παρέχουμε το πιο πλήρες, ποιοτικό και επιστημονικά άρτιο κλινικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Εξειδικευμένες υπηρεσίες Οι κλινικές υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για ασθενείς με διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και κατάθλιψη, με εξαίρεση το διαγνωστικό πρόγραμμα το οποίο είναι ανοιχτό σε όσους αντιμετωπίζουν γενικότερες δυσκολίες με τη ψυχική τους υγεία και τα ΕΔΟ Ζειν που προάγουν την συναισθηματική ευεξία όλων των συνανθρώπων μας.

Κλινικές υπηρεσίες σωµατικής υγείας (ΕΔΟ Fit) 3. 1 Αρχική κλινική αξιολόγηση σωματικής υγείας

3. 2 Στήριξη διατροφής & σωματικής υγείας

3. 3 Στήριξη φυσικής δραστηριότητας & σωματικής υγείας

3. 4 Πρόγραμμα διατροφικής & σωματικής υγείας «EDO & Fit»

3. 5 Οργανικός έλεγχος μεταβολικών παραγόντων

Δωρεές - Χορηγίες Όλες οι υπηρεσίες είναι ανοιχτές σε ενδιαφερόμενους χορηγούς:

Πρόσθετες υπηρεσίες στήριξης (ΕΔΟ Μαζί +)

http://sponsors.bipolar.gr

4. 1 Νομική στήριξη & συμβουλευτική

4. 2 Εργασιακή στήριξη & συμβουλευτική «Διάθεση για Δουλειά»

4. 3 Eπίσκεψη στο σπίτι, εργασία ή στην κλινική

4. 4 Παροχή υπηρεσίας τηλεφωνικά ή μέσω internet

4. 5 “Δημιουργία” - Πρόγραμμα ημέρας

Περισσότερες πληροφορίες για το κάθε πρόγραμμα και υπηρεσία μπορείτε να βρείτε στο αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΟ:

http://menu.bipolar.gr και τηλεφωνικά στο 210-8815970 5

Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης & Συνεργάτες

Copyright © 2017 :: Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) :: 210-8815970

6


Υπηρεσίες ενηµέρωσης & ευεξίας Η άρτια ενημέρωση και ψυχοεκπαίδευση σχετικά με τα θέματα της διπολικής διαταραχής και της κατάθλιψης αποτελούν την βάση για τη περαιτέρω αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση. Οι θεραπευόμενοί μας ξεκινούν την αγωγή τους ενδυναμωμένοι, έχοντας λάβει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να κάνουν την καλύτερη δυνατή δουλειά για την υγεία τους.

Διπολικό Με-Nού

Διπολική διαταραχή & κατάθλιψη σε απλά Ελληνικά - http://intro.bipolar.gr Το σεμινάριο παρουσιάζει τις τελευταίες γνώσεις μας, σχετικά με τη διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και την κατάθλιψη, χωρίς πολύπλοκους ιατρικούς όρους και τεχνικές ορολογίες. Γίνεται ενημέρωση για τα αίτια και την φαινομενολογία των διαταραχών και συζητούνται οι πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Η φαρµακευτική αγωγή των συναισθηµατικών διαταραχών - http://meds.bipolar.gr ΕΔΟ Ζειν: Συναισθηματική ευεξία

http://edozein.bipolar.gr

Τα θεραπευτικά εργαστήρια ΕΔΟ Ζειν έχουν ως σκοπό την εκμάθηση δεξιοτήτων που προάγουν την συναισθηματική μας ευεξία. Χρησιμοποιούν επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας η οποία προσεγγίζει την συναισθηματική μας υγεία μέσα από τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας. Αισθανόμαστε γιατί σκεφτόμαστε και πράττουμε.

Το σεμινάριο παρουσιάζει τις τελευταίες γνώσεις μας, σχετικά με την νευροβιολογία και την φαρμακευτική αγωγή των συναισθηματικών διαταραχών, με απλό και κατανοητό τρόπο. Συζητούνται οι πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές και άλλες σχετικές οργανικές θεραπείες και δίνονται οδηγίες για την πιο άρτια εφαρμογή των αγωγών αυτών.

Άσκηση, διατροφή και συναισθηµατική υγεία - http://fit.bipolar.gr

Σεµινάρια - Εργαστήρια Τα σεμινάρια & εργαστήρια λαμβάνουν χώρα ανά τακτά διαστήματα και προσφέρονται ομαδικά σε μικρό αριθμό μελών ή γίνονται σε ατομική βάση. Επίσης προσφέρονται και σε οικογένειες, εταιρείες και συλλόγους. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα ενημερωτικά του κάθε σεμιναρίου:
 
 http://seminars.bipolar.gr
 
 και καλέστε στο 210-8815970

7

Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης & Συνεργάτες

Το σεμινάριο αποτελεί εισαγωγή στο ρόλο της άσκησης και της διατροφής στη συναισθηματική, ψυχική και σωματική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς συσχετίζεται η φυσική δραστηριότητα, οι διατροφικές συνήθειες και το σωματικό βάρος με τη διπολική διαταραχή, την κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές διαταραχές.

Επαγγελµατική εκπαίδευση & εποπτεία φοιτητών Παρέχονται προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και πρακτικής κλινικής άσκησης για επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Δίνεται η δυνατότητα εκμάθησης δομημένων κλινικών εκτιμήσεων διάγνωσης και ελέγχου, ψυχομετρικών εκτιμήσεων καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων για τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη. Η εκπαίδευση στοχεύει στην διεύρυνση του επαγγελματικού δικτύου της ΕΔΟ.

Copyright © 2017 :: Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) :: 210-8815970

8


Κλινικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Οι κλινικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας αποτελούν τον κορμό της θεραπευτικής παρέμβασης της ΕΔΟ. Η σωστή διάγνωση αποτελεί το κλειδί για την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών μας. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή, παρέχεται ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή από ένα δίκτυο ψυχολόγων και ψυχιάτρων που εξειδικεύονται στη θεραπεία των συναισθηματικών διαταραχών. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων είναι η συναίνεση και συνεργασία του ασθενή.

Διπολικό Με-Nού

Πρόγραµµα διάγνωσης & ψυχοεκπαίδευσης - http://diagnosis.bipolar.gr Το διαγνωστικό πρόγραμμα παρέχει τη καλύτερη δυνατή εκτίμηση της κλινικής κατάστασης και των κλινικών αναγκών του ασθενή και προσφέρει μία πρώτη, αλλά αρκετά διεξοδική εξέταση και ενημέρωση (ψυχοεκπαίδευση) σχετικά με την ύπαρξη ή μη διάγνωσης. Χρησιμοποιούνται οι πιο σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις. Το πρόγραμμα διαρκεί 10 εβδομάδες και έχει τελικό στόχο να λειτουργήσει ως πρόδρομος της θεραπείας του ασθενή.

Ψυχολογική στήριξη για ασθενείς & συγγενείς - http://support.bipolar.gr

Αρχική κλινική αξιολόγηση «Το πρώτο ραντεβού» Ο κάθε ενδιαφερόμενος κάνει μια πρώτη συνάντηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας της ΕΔΟ. Στην συνάντηση εκτιμούνται οι κλινικές ανάγκες του ασθενή ή του συγγενή και γίνεται ενημέρωση για τα προγράμματα και τις προτεινόμενες υπηρεσίες. Βασική προϋπόθεση για την έναρξη της κάθε θεραπείας αποτελούν η συναίνεση και συνεργασία του ασθενή.

Ψυχοµετρική εξέταση διάθεσης «ΕΔΟ check-UP» Η υπηρεσία ΕΔΟ check-UP βοηθάει τον κάθε ενδιαφερόμενο να εξετάσει τη διάθεσή του και να εκτιμήσει το βαθμό κατάθλιψης, μανίας, άγχους, νορμοθυμίας και λειτουργικότητάς του. Επίσης εξετάζεται και η σωματική του κατάσταση. Η εξέταση γίνεται με τη χρήση των πιο σύγχρονων ψυχομετρικών εργαλείων από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιείται ανά τακτά διαστήματα παράλληλα με άλλες θεραπείες που μπορεί να κάνει ο ασθενής, ώστε να υπάρχει μία αντικειμενική μέτρηση της πορείας και θεραπευτικής προόδου του.

9

Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης & Συνεργάτες

Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία στοχεύει στην συναισθηματική ενδυνάμωση του ασθενή και του συγγενή. Ο θεραπευόμενος αποκτά μία θεραπευτική σχέση που τον βοηθάει να διαχειρίζεται καλύτερα τις δυσκολίες και τις συναισθηματικές του ανησυχίες, μέσα από τη σχέση του με τον θεραπευτή. Παρέχει στήριξη για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται ο θεραπευόμενος.

Πρόγραµµα Γνωσιακής - Συµπεριφορικής ψυχοθεραπείας (ΓΣΨ) - http://cbt.bipolar.gr Η ΓΣΨ αποτελεί την πιο σύγχρονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπεία για τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη. Στοχεύει στη θεραπεία οξέων επεισοδίων κατάθλιψης και την προφύλαξη από νέα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης. Ο ασθενής μαθαίνει τρόπους διαχείρισης των συμπτωμάτων του, με ασκήσεις που βοηθάνε τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του και αποκτά δεξιότητες που μειώνουν την πιθανότητα νέων επεισοδίων.

Φαρµακευτική αγωγή - http://edomed.bipolar.gr Η υπηρεσία παρέχει άμεση φαρμακευτική αντιμετώπιση και θεραπεία οξέων περιστατικών συναισθηματικής αστάθειας (κατάθλιψη, μανία, άγχος κτλ) και προφύλαξη από νέα επεισόδια. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους με διπολική διαταραχή και κατάθλιψη να ξεπεράσουν τις κρίσεις τους και να συμμετέχουν σε ψυχοθεραπεία ώστε να επιτύχουν την επιθυμητή σταθερότητα στη ζωή τους και να βελτιώσουν την λειτουργικότητά τους.

Copyright © 2017 :: Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) :: 210-8815970

10


Κλινικές υπηρεσίες Σωµατικής Υγείας Οι κλινικές υπηρεσίες σωματικής υγείας καλύπτουν σημαντικές θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών με συναισθηματικές διαταραχές. Παρέχουν στήριξη και θεραπεία σε θέματα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Έχουν ως απώτερο σκοπό την προφύλαξη από παχυσαρκία και χρόνιες μεταβολικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης ΙΙ και καρδιαγγειακά νοσήματα. Τέλος, προάγουν την ποιότητα ζωής και ευεξία των ασθενών μας.

Διπολικό Με-Nού

Στήριξη διατροφής & σωµατικής υγείας - http://diet.bipolar.gr Η υπηρεσία παρέχει τη διαμόρφωση ενός διατροφικού πλάνου, με βάση τα δεδομένα των αρχικών μετρήσεων και τους στόχους του ενδιαφερόμενου, το οποίο επαναπροσαρμόζεται ανάλογα με την πορεία των μετρήσεων. Στοχεύει στην καθιέρωση διατροφικής συμπεριφοράς, που στηρίζει τη συναισθηματική υγεία του ασθενή.

Στήριξη φυσικής δραστηριότητας & σωµατικής υγείας - http://walk.bipolar.gr Αρχική κλινική αξιολόγηση σωματικής υγείας Πριν την ένταξη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα σωματικής υγείας, γίνεται μία διεξοδική αξιολόγηση της διατροφής, του ιστορικού άσκησης και του ιατρικού ιστορικού του ενδιαφερόμενου. Πραγματοποιούνται σωματομετρήσεις και εκτιμώνται οι κλινικές ανάγκες του εξεταζόμενου και συλλέγονται δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διαμόρφωση των ατομικών παρεμβάσεων διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.

Η υπηρεσία παρέχει στήριξη της φυσικής δραστηριότητας (Nordic Walking, θεραπευτικό περπάτημα) σε υπαίθριο χώρο. Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιούνται σωματομετρικές μετρήσεις. Η αύξηση της δραστηριότητας ενισχύει την συναισθηματική ευεξία του ασθενή.

Πρόγραµµα διατροφικής & σωµατικής υγείας «EDO & Fit» - http://edofit.bipolar.gr Το «EDO & Fit» είναι ένα πρωτοποριακό θεραπευτικό πρόγραμμα που εστιάζει σε τρεις σημαντικές παραμέτρους της σωματικής υγείας (Διατροφή, Άσκηση και Ψυχολογική Παρέμβαση), με στόχο τη διατήρηση, αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και την πρόληψη χρόνιων μεταβολικών παθήσεων.

Nordic Walking (θεραπευτικό περπάτηµα) To Nordic Walking είναι μία δραστηριότητα που ενισχύει το κοινό περπάτημα κάνει κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε... δύο φορές αποτελεσματικότερο! Αποτελεί μία εύκολη αλλά αρκετά αποτελεσματική άσκηση, που έχει προσαρμοστεί από την ΕΔΟ για ανθρώπους με συναισθηματικές διαταραχές οι οποίοι δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση και έχουν σταματήσει να αθλούνται. http://walk.bipolar.gr

11

Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης & Συνεργάτες

Οργανικός έλεγχος µεταβολικών παραγόντων Η υπηρεσία προσφέρει ενημέρωση και κλινική αξιολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων των μεταβολικών παραγόντων, που αυξάνουν τον κίνδυνο σε ασθενείς με διπολική διαταραχή και κατάθλιψη να αναπτύξουν μεταβολικές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί μία βασική και πρωτοπόρα κλινική εκτίμηση, η οποία συνήθως παραμελείται και συμπληρώνει την κλινική εξέταση της ψυχικής υγείας του ασθενή. Ο έλεγχος συνίσταται να γίνεται δύο φορές το χρόνο.

Copyright © 2017 :: Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) :: 210-8815970

12


Πρόσθετες υπηρεσίες στήριξης Οι πρόσθετες υπηρεσίες στήριξης έρχονται να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των ασθενών μας. Ασθενείς ή συγγενείς με συναισθηματικές διαταραχές, πολλές φορές χρειάζονται νομική στήριξη για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους καθώς και στήριξη στον εργασιακό χώρο. Άλλες φορές, η συνήθης παροχή υπηρεσιών στο γραφείο δεν εξυπηρετεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη επίσκεψης στο σπίτι ή να παρέχονται υπηρεσίες τηλεφωνικά ή διαδικτυακά. Τέλος, η δυνατότητα καθημερινής θεραπείας και φροντίδας στο πρόγραμμα ημέρας της Δημιουργίας καλύπτει όλες τις ανάγκες των ασθενών μας. Παροχή υπηρεσίας τηλεφωνικά ή µέσω internet

Διπολικό Με-Nού

Νοµική στήριξη & συµβουλευτική - http://law.bipolar.gr Η υπηρεσία παρέχει στήριξη σε μία σειρά από νομικά θέματα, τα οποία γνωρίζουμε ότι άνθρωποι με συναισθηματικές διαταραχές συνήθως αντιμετωπίζουν. Θέματα, όπως αυτά της εισαγγελικής παραγγελίας, δικαστικής συμπαράστασης, διαζυγίων, αστικού, εργατικού και καταναλωτικού δικαίου, υποστηρίζονται από την νομική μας ομάδα η οποία γνωρίζει και έχει ιδιαίτερη κατανόηση των κλινικών αναγκών των διπολικών και καταθλιπτικών ασθενών. Η κλινική μας ομάδα στηρίζει συνέχεια το νομικό έργο.

Εργασιακή στήριξη & συµβουλευτική «Διάθεση για Δουλειά» - http://work.bipolar.gr

Η πλειονότητα των εξειδικευμένων υπηρεσιών μας μπορεί και παρέχεται και εξ αποστάσεως μέσω τηλεπικοινωνιακών μέσων. Αυτό μας επιτρέπει να διατηρούμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να εξυπηρετούμε ασθενείς και συγγενείς, οι οποίοι λόγω της γεωγραφικής τους θέσης δεν έχουν δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στην Αθήνα. Η παροχή υπηρεσιών, κατά αυτό το τρόπο, γίνεται με αρκετή εμπειρία και μελέτη. Δεν απαιτούνται ειδικές τεχνολογικές γνώσεις, πέραν της χρήσης του τηλεφώνου και παρέχεται όλη η τεχνική στήριξη σε όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση του internet.

Η υπηρεσία παρέχει στήριξη σε θέματα εργασίας. Στοχεύει στην προαγωγή της συναισθηματικής ευεξίας και παραγωγικότητας και στην στήριξη ασθενών, που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις εργασιακές του ανάγκες ή να επανενταχθούν, έπειτα από κάποια περίοδο νόσου (μανίας/κατάθλιψης). Παρέχονται, επίσης, υπηρεσίες στις εταιρείες και στους εργοδότες που ενδιαφέρονται για την προαγωγή της συναισθηματικής ευεξίας του προσωπικού τους, αλλά και την διαχείριση και επανένταξη στελεχών, οι οποίοι έχουν νοσήσει και προσπαθούν να επανακτήσουν την λειτουργικότητά τους.

Δηµιουργία! http://www.Dimiourgia.gr

Eπίσκεψη στο σπίτι, εργασία ή στην κλινική

Για ασθενείς που έχουν ανάγκη για πιο εντατική θεραπεία και στήριξη παρέχουμε ένα πρότυπο και πλήρες εξατομικευμένο πρόγραμμα ημέρας. Μέσα από τη Δημιουργία στοχεύουμε στην μείωση των νοσηλειών, στην καλύτερη ανάρρωση και στην λειτουργική αποκατάσταση. Παρέχεται επίσης ενημέρωση και στήριξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, τόσο στον ασθενή όσο και στην οικογενειά του.

Για ασθενείς που αδυνατούν να λάβουν τις υπηρεσίες μας στα γραφεία μας, υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στο χώρο τους, κατόπιν συνενόησης και εκτίμησης με την οικογενειά τους, ότι αυτό είναι απαραίτητο και ότι θα βοηθήσει τη θεραπεία του ασθενή. Προτού γίνει επίσκεψη στο σπίτι του ασθενή, είναι απαραίτητο να έχει γίνει η πρώτη εκτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης με την οικογένεια του ασθενή στα γραφεία μας.

13

Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης & Συνεργάτες

Copyright © 2017 :: Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) :: 210-8815970

14


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.