Page 1

H4A nieuwsbrief | Juli | 1e editie jaargang 2012

29 1

Tunnelweg Zuid x2 Onderwijsdag van de bouw Marathon Zeeuws-Vlaanderen


Van de redactie Drie nederlagen op rij en de natie een illusie armer achter latend, zijn onze nationale ego’s met privéjet naar zonnige oorden vertrokken. Terwijl op tv de deskundigen nog maar eens uitleggen wat er fout ging, liggen de hoofdrolspelers te genieten van een “welverdiende” vakantie. Ze moeten zich opladen voor de volgende kwalificatieronde. De parallellen met de echte crisissen zijn zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan bankiers ipv voetballers.   Nee, dan de echte helden. De mannen en vrouwen die voor het goede doel allemaal het tot het uiterste gaan. Allemaal belangeloos en met respect voor ieder die zijn of haar steentje bijdraagt. Of je nu 6 keer de berg bedwingt of 2 keer, of je als vrijwilliger het evenement mogelijk maakt, of dat je Euro’s hebt overgemaakt, het maakt allemaal niet uit.    Ieder had zo zijn of haar eigen motivatie, maar wel had ieder hetzelfde doel voor ogen. En dat leidt tot succes. Dus chapeau voor iedereen die heeft bijgedragen tot het succes van Alpe d’HuZes (AD6) en veel respect voor onze jongens van het H4A Cycling Team.    En wat voor AD6 geldt, geldt ook voor H4A. Als ieder het beste in zich zelf naar boven haalt, met respect voor de prestaties van de collega’s, kan het niet anders dan dat leidt tot succes voor H4A. Die individuele prestaties komen dan wel niet in het nieuws, maar zijn wel de sleutels van ons succes. Chapeau voor jullie allemaal.   We wensen jullie een wel welverdiende vakantie toe. Geniet van deze periode, rust lekker uit, want het seizoen breekt weer snel aan.   De redactie (Kees, Sidney, Marcia en Tom)

26 ju n i 2012 252. “Nie u we a sfa lt la a g voo r N in A a n g e b ra cht d oo r H4A d. n la e e Z ie c in v ro P @ n va opd ra cht u rtje s! ” u te la s n e jd ti s lu k ie o o M

Colofon Het Klaverblad wordt 2 keer per jaar uitgegeven. Het is bedoeld als informatie voor alle medewerkers van H4A

verantwoordelijkheid van de directie. De redactie is verantwoordelijk voor de verschijning en inhoud van de nummers. Kopij voor het volgende Klaverblad inleveren voor 1 december 2012. Graag digitaal inleveren of versturen per e-mail naar de redactie.

Verantwoordelijkheid: Het Klaverblad fungeert als communicatiemiddel van H4A, uitgegeven onder

Redactie: Marcia Snijder, Tom Willaert, Kees de Ruijsscher, Sidney Mast

Piet Lintje voor Piet

09

Floriade 2012 Een bezoek aan de Floriade

17

Druk: Drukkerij Durenkamp, Aardenburg. Oplage: 250 stuks Stuur jullie reactie naar: Redactie Het Klaverblad Wervenweg 10, 4551 MC Sas van Gent e-mail: het-klaverblad@h4a.nl


Inhoud Alpe d’Huzes Samen 19 x de berg op

04

Speelkooi Hulst Een gerealiseerd totaalpakket van H4A

06

KAM/ Schade Overzicht van de KAM- en schade meldingen

Afscheid van onze collega Erik De Cock

KAM/ Schade Overzicht van de KAM- en schade meldingen

Boomfeestdag Bomen planten in Autrichepolder

08 10

12

Secretaressedag Champagne drinken bij Bottles

13 Onderwijsdag Een leuke en leerzame dag

14

15

5 Vragen Michel vd Plasse beantwoord onze 5 vragen

Verbouwing ZVAC verbouwd

Zwembaden Renovatie & nieuwbouw

Tenslotte Overzicht van de KAM- en schade meldingen

26

07

09

Woeste kop Nieuwe uitdaging H4A

20

Brandweer Werf H4A even een rampgebied

22 27

Reflectie Metingen in tunnel

23

Wall of future sponsoring JVOZ

13 Marathon ZVL Grensverleggend en afwisselend

17 Tunnelweg

Klaar voor de toekomst

24

3


Ludwig

Michel

Peter

H4A Cycling Team rijdt Alpe d’HuZes Het is ondertussen al weer 3 weken geleden dat ons team heeft meegedaan aan het fantastisch georganiseerde evenement Alpe d’HuZes 2012. Woensdag 6 juni 2012 zal voor ons in ons geheugen gegrift staan, als een dag met enorm veel sfeer, saamhorigheid, verbondenheid en emoties, waar vreugde en verdriet zó dicht bij elkaar lagen. Het is een belevenis dat je niet in woorden kan uitdrukken, dit moet je eerst zelf meemaken.

4

Zondagochtend 3 juni ’12 om 5.00 uur is het zover, we verzamelen op het terrein van H4A leidingen en H4A groen in Axel. De boodschappen zijn zaterdag al opgehaald, het is alleen nog een kwestie van tassen inladen en de fietsen op de kar plaatsen. Het een en ander verloopt lekker soepel, dus zijn we om half zes vertokken. We rijden lekker door, en de eerste stop is in Luxemburg. Even tanken en een bakje koffie. Onderweg en op de parkeerplaatsen hebben we veel bekijks met onze teambus, deze is ook erg herkenbaar voor anderen. Na nog een aantal stops arriveren we rond zes uur in ons chalet, in Oz Station (1300 meter hoogte). De klim van 8 kilometer om bij het chalet te komen is vergelijkbaar met de Alpe d’Huez. Eenmaal in het chalet kunnen we op het balkon genieten van een prachtig uitzicht. Als het weer een beetje mee wil werken, dan gaan wij het hier wel redden!

De planning is om maandagochtend een trainingsroute te fietsen samen met een aantal andere groepen in de buurt van het chalet. Nou ja, in de buurt, het wordt een rondje van 120 km! Helaas valt het weer wat tegen, de regen valt makkelijk naar beneden en er word besloten om een uurtje later te vertrekken, om 11 uur. Het is een mooie route die ons pittige beklimmingen geeft en heerlijke afdalingen. Helaas kunnen we geen geschikte locatie vinden om te lunchen, waardoor we pas om drie uur iets eten. Dit is te laat en enkelen uit de groep hebben moeite om bij het chalet te komen. Een leerzame les voor de volgende keer. Op dinsdag maken we een kleine verkenning aan de voet van de Alpe d’Huez. Alle voorbereidingen van Alpe d’Huzes zijn in volle gang, een mooi gezicht om zoveel mensen bezig te zien voor hetzelfde doel. We proberen de eerste vier bochten te fietsen om te kijken wat ons de volgende dag te wachten staat. Dit valt nog niet mee, de klimkilometers van de vorige dag zitten nog goed in de benen. Na een goede maaltijd proberen we vroeg naar bed te gaan, wat voor de derde avond op rij eigenlijk niet lukt. Woensdag, koersdag We staan lekker vroeg op, zo rond een uur of zes. We nemen een goed ontbijt, met fruit, stokbrood, muesli en pannenkoeken. Zelfs de overgebleven couscous gaat er koud bij een enkeling goed in. Eén teamlid heeft zelfs een duidelijke voorkeur voor de pannenkoeken, deze gaan mee in het achterzakje! Goede energie voor onderweg zullen we maar denken.


Geert

Gerard

Ronald

Otto

We vertrekken rond acht uur, het weer ziet er nog goed uit. De meegereisde partners/supporters vertrekken ook naar de diverse bochten op de berg, om ons tijdens de beklimmingen te kunnen voorzien van eten en drinken. Bij aankomst in Bourg d’Oisans veranderd de motregen in serieuze regen,waardoor we besluiten te gaan schuilen onder een afdak van een gebouw. Op zeker moment blijkt dat we recht voor het derde startvak staan, en blijven zo lekker droog. Om twintig over tien mogen we vertrekken, de regen is gelukkig opgehouden. Terwijl we op onze fietsen stappen en de eerste bocht nemen door het centrum van het dorp staan er duizenden mensen alle deelnemers aan te moedigen. Op dit soort momenten worden grote kerels toch wel hele kleine mensjes, dit was een echt kippenvel moment! Iedereen heeft zijn eigen verhaal om aan deze uitdaging mee te doen, iedereen heeft op deze momenten zijn eigen emoties. De eerste vier bochten gaan bijna als vanzelf, de omgeving en ambiance stuwen je gewoon naar boven! Na bocht 17 (de bochten op de Alpe worden vanaf boven geteld) is er de eerste mogelijkheid om water en eten bij te vullen, of voor een praatje over wat je allemaal ziet en tegenkomt. We stappen weer op en klimmen onze weg weer verder naar boven. Bij verschillende bochten staan bandjes, dweilorkesten, muziekinstallatie en vele toeschouwers die de deelnemers aanmoedigen. Dit geeft toch een enorme boost, erg goed voor het moraal. Tussen bocht 6 en 7 was de volgende bevoorrading, alles kon hier weer bijgevuld worden. De enorme bassen die uit de boxen in een trailer kwamen maakten het niet eenvoudig om te praten, dus maar snel weer in het zadel, en op naar de top waar de volgende verzorgers staan te wachtten met voeding. Na 7 uur bleek dat het H4A Cyclingteam, 19 keer de Alpe d’Huez had beklommen; Ludwig de Block 4 x, Ronald Mel, Gerard Rentmeester en Peter Loof 3 x, Otto van Eeden, Geert Wolters en Michel Kolijn 2 x

Wij als team zijn blij en dankbaar dat we onderdeel mochten uitmaken van dit geweldige evenement. Eenieder met z’n eigen motivatie en verhaal, meestal met één of meerdere dierbaren in gedachte, maar allemaal met hetzelfde doel voor ogen: “Opgeven is geen optie!” De één heeft de berg 2x bedwongen, de andere 4x, dat maakte allemaal niet uit of zoals in één van de bochten te lezen stond op een spandoek: “Als je niet meer kunt, dan heb je alles gegeven” en dat hebben wij als team gedaan, met volle overtuiging en alle kracht die we in ons hadden. Tussen de 25.000 en 30.000 mensen streken neer in het dorp Le Bourg d’Oisans om dit mee te maken, één grote familie die daar naartoe was gekomen ofwel om te supporteren ofwel om zelf deel te nemen en geld te verzamelen voor het goede doel Alpe d’HuZes: “samen naar de top voor de overwinning op kanker”. Dit om met elkaar ervoor te zorgen dat er een recordopbrengst dit jaar richting het KWF gaat en dat is gelukt: incl. de toezeggingen overschrijden ze nu al de € 30.000.000 dat als streefbedrag was vooropgesteld. Het H4A Cycling Team heeft daar ruim € 50.000 aan kunnen bijdragen. Een geweldig resultaat dat we niet voor elkaar hadden gekregen zonder steun van al onze sponsoren, familie, vrienden en collega’s.

Het H4A Cyclingteam bedankt de directie en medewerkers van H4A die ons bijstonden tijdens dit grote avontuur!

Als je niet meer kunt, heb je alles gegeven! Geert Wolters

5


George Scheerders

Speelkooi Hulst “Vanmiddag, tijdens een druilerige regenbui, waren 5 enthousiastelingen de nieuwe sportkooi aan het uitproberen. Ik heb ze natuurlijk gevraagd wat ze er van vonden. “Tof”, Geweldig “, “Hartstikke leuk”, waren de reacties. Toen dacht ik: ..... daar hebben we het nu voor gedaan !!! “ (Otto Vosveld, Secretaris Wijkraad Hulst) 6

In 2008 ontving ABC-hekwerk opdracht voor het maken van een speelkooi in de gemeente Hulst.   De plaats en de vergunning moest alleen nog even geregeld worden.  Enkele protesten van omwonenden gooiden echter roet in het eten voor wat een snelle uitvoering betreft. De aanvragers, de jeugd van 2008 uit Grote Kreek waren al bijna volwassen toen, na enkele rechtszaken en diverse aanpassingen, we als H4A in het voorjaar van 2012 konden starten met de aanleg.  Dit echter pas nadat er door de diverse partijen goede en duidelijke afspraken gemaakt waren omtrent uitvoering/planning en het naar buiten treden naar de omwonenden toe.  De samenwerking met de wijkraad Hulst-Zuid liep voortreffelijk getuige de vele foto,s en verslagen die door de secretaris van de Wijkraad op de site gezet zijn.      Al met al (ook na jaren steggelen ) toch nog een leuk klusje waar wij als H4A ( Hekwerk-Asfalt- Markering en Infra ) weer hebben laten zien dat we ( ook voor kleine klussen ) uniek zijn in onze combinatie!


Brandweerwedstrijd op H4A terrein te Kloosterzande Sinds 2006 ben ik fanatiek brandweervrijwilliger bij brandweer Hulst post Kloosterzande. Ook Gerard Toebosch van H4A Groen is ons komen versterken en heeft bijna alle benodigde diploma’s behaald. Door het algemeen brandweer wedstrijd comite (ABWC) worden jaarlijks brandweerwedstrijden georganiseerd. De vaardigheidstoetsen(wedstrij den) sluiten aan bij het oefenprogramma van brandweer Nederland. De wedstrijden zijn opgebouwd als een toernooi. Eerst worden de provinciale rondes gespeeld. De eerst ploegen gaan door naar de gewestelijke wedstrijden aansluitend gaan de winnaars naar de landelijke finale. Elke wedstrijd wordt er een brandweer korps gevraagd om de organisatie op zich te nemen. Zo werden wij als post Kloosterzande gevraagd om op zaterdag 17 maart 2012 een 112-baan te organiseren. Een 112-baan wil zeggen dat je alles kunt tegenkomen van brand tot technische hulpverlening. Als eerste moet er een wedstrijdlocatie gevonden worden waar de wedstrijd gespeeld kan worden. Na wat ideeÍn en voorstellen kwamen we al snel uit bij het opslagterrein van H4A te Kloosterzande. Op ons terrein kan je ook de meest verschillende scenario s bedenken. Denk aan de op- en overslag op het terrein met kranen en shovel, tot brand of hulpverlening in de werkplaats. Aansluitend moet een scenario worden bedacht. Met een klein groepje hebben we dan een rondje gedaan over het terrein en zijn er 4 verschillende scenario s naar voren gekomen, deze worden dan doorgestuurd naar ABWC en zij maken dan de keuze welk scenario gespeeld zal worden. Gekozen werd voor het scenario waarbij er werkzaamheden waren aan onze kleefkar en hieronder kwam iemand met zijn been bekneld te zitten. Hierdoor ontstaat paniek bij een andere werknemer en die veroorzaakt dan in de koudasfalt opslag een brandje. Tijdens de wedstrijd moeten er verschillende rollen gespeeld worden. De rol van eigenaar werd vervuld door oud brandweerman George Scheerders. Ondanks het weer was het een geslaagde dag waar alle groepen iets van geleerd hebben.

Langs deze weg wil de organisatie H4A dan ook bedanken voor het gebruik van het terrein.

Michel Broekaart

7


In dienst 02-01-2012 02-01-2012 01-03-2012 05-03-2012 19-03-2012 02-04-2012 10-04-2012 16-04-2012 16-04-2012 18-04-2012 31-05-2012 01-06-2012 04-06-2012 25-06-2012

Harold Baert Freddy de Vliegher Niels de Graaf Coen Oliehoek Gert Sponselee Bert Cerpentier Martijn Stok Edwin Sinke Martin Gruson Arjan Louwerse Tom Warrens Jeroen Compiet Andries Brantenaar Justin Bakker

Jubilarissen H4A Groen H4A Groen Scaldis H4A Bouw & Infra H4A Bouw & Infra H4A Groen H4A Hekwerk Lensen Lensen H4A Bouw & Infra H4A Bouw & Infra H4A Bouw & Infra H4A Groen Lensen

23-02-2012 Johan Pieters 25 jaar H4A Groen B.V.B.A. 23-03-2012 25 jaar 11-04-2012 12,5 jaar

Giel Nijsse H4A Bouw & Infra B.V. Herman Koopman Lensen’s Aannemingsbedrijf

Geert en Petra Sturm zijn op 13 juni 2012 de trotse ouders geworden van een dochter. Haar naam is Rosalie. Geert is werkzaam bij Drainagebedrijf Scaldis B.V.

8

Walter de Putter en Kim Lensen zijn op 18 februari 2012 de trotse ouders geworden van een dochter. Haar naam is Emmalyn. Walter is werkzaam bij Bouw- en Aannemingsbedrijf Lensen B.V.

Sean Paul O’Shea en Manouk de Jonge zijn op 22 juni 2012 de trotse ouders geworden van een zoon. Zijn naam is Dean. Sean Paul is werkzaam bij H4A Bouw & Infra B.V.

Michaël en Hanneke Terreehorst zijn op 3 maart 2012 de trotse ouders geworden van een dochter. Haar naam is Sanne Deborah. Michaël is werkzaam bij H4A Groen B.V.

Sebas en Dorien Roggeveen zijn op 19 juni 2012 de trotse ouders geworden van een zoon. Zijn naam is Thijs. Sebas is werkzaam bij H4A Groen B.V.

Even voorstellen Ik ben Coen Oliehoek en sinds vijf maanden ben ik in dienst bij H4A Bouw & Infra. Ik ben 38 jaar, gehuwd met Brigitte en samen met onze twee honden wonen wij in Hulst. Momenteel ben ik werkzaam als machinist bij de asfaltploeg. Voordat ik bij H4A terecht kwam was ik machinist bij Dura Vermeer , waar ik werkte binnen heel de regio ZuidwestNederland. Een leuke baan, echter de reistijden werden te lang. De overstap naar H4A heeft ervoor gezorgd dat ik mijn baan kon blijven uitvoeren én lekker op tijd thuis kon zijn. Naast mijn werk maak ik al vijf jaar deel uit van de Tourclub Hulst. Fietsen is echt mijn passie en een sport waar ik veel van mijn vrije tijd aan besteed. Dit jaar heb ik ,net als het H4A Cycling Team, deelgenomen aan Alpe d’Huzes. Ons team kon starten op de tweede dag van het evenement. In totaal heb ik de berg zes keer bedwongen. Iets waar ik erg trots op ben!


Lintje voor Piet

Afscheid

Vrijdag 27 april was voor onze medewerker een hele bijzondere dag. Met de smoes dat hij een spoedklusje had in het gemeentehuis van Axel, is hij naar het gemeentehuis gekomen. Wat Piet echter niet wist is dat er een volle zaal met familie en vrienden op hem zat te wachten omdat hij lintje zou krijgen!

Met ongeloof en verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden van onze collega

Na het wisselen van zijn werkkleren in een net pak, was Piet klaar om zijn lintje van Burgemeester Lonink in ontvangst te nemen. Een hele eer voor Piet die deze onderscheiding ontving vanwege zijn jarenlange inzet voor VV Spui en het Rode Kruis. Daarnaast werd Piet geroemd om zijn vakmanschap in de bouwsector. Als leermeester weet hij al jaren zijn kennis en kunde binnen Lensen over te brengen op jongere generaties.

Wij feliciteren Piet met deze titel!

Werkpaspoort Martin Rootsaert Interview uit : Dagblad van de Bouw mei 2012 Naam: Leeftijd : Werkt bij: Startte als: Is nu:

Martin Rootsaert 37 jaar H4A Leerling Vakman GWW

Lekker buiten aan de slag “Na de LTS richting Metaal kon ik starten bij de bedrijfsschool van de Schelde in Vlissingen. Daarna begon ik aan mijn militaire dienstplicht. Toen ik ruim een jaar later afzwaaide, verkeerde de Schelde in zwaar weer. Voor mij brak toen een periode aan van korte contracten bijveel verschillende werkgevers. Dat was even leuk maar op een gegeven moment verlangde ik naar zekerheid.” Opnieuw leerling “Ik kon toen als leerling primair grondwerker aan de slag. Het werk sprak mij van begin af aan enorm aan. De afwisseling, de samenwerking met collega’s en natuurlijk het feit dat je buiten bezig bent. Heerlijk vind ik dat. Na de opleiding primair grondwerker heb ik de opleiding allround vakman GWW gevolgd. Daarnaast krijgen we natuurlijk ook via H4A verschillende cursussen zoals bijvoorbeeld asfaltkennis en veilig werken langs de weg.” Verder studeren “Vanwege gezondheidsklachten heb ik me recent georiënteerd op ander werk. Via Fundeon heb ik een loopbaantraject gedaan. Hierbij zijn mijn capaciteiten en interesses uitgebreid belicht. Omdat ik absoluut in de bouw wil blijven, ben ik een omscholing gestart richting werkvoorbereider/calculator. Binnenkort rond ik het eerste jaar af. Natuurlijk ken ik de verhalen over de slechte economische situatie. Maar ik blijf daar heel nuchter onder. Mensen zullen altijd in een huis blijven wonen en in auto’s blijven rijden. Zolang dat zo is, blijft er werk voor ons.”

Erik De Cock Gedurende een periode van twintig jaar heeft Erik zich met veel toewijding ingezet als monteur GW voor onze afdeling Leidingen. We zullen hem blijven herinneren als een fijne, hardwerkende collega met veel kennis van zaken. Wij zullen zijn inzet en betrokkenheid erg gaan missen. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, kinderen en verdere familie. We wensen Ingrid, Elke en Niels veel sterkte toe met het verwerken van dit enorme verlies. Medewerkers en directie H4A Bouw & Infra B.V. H4A (Holding de Vier Ambachten B.V.)

9


KAM / Schade meldingen H4A 2012 (door Johan van den Ende)

KAM meldingen H4A t/m juni (week 25) 2012 (voor zover gemeld) Afdeling Totaal meldingen

Afwijking Klacht Ongeval Ongeval Ongewenste Proces/ zonder met Situatie/ verbeter verzuim Verzuim incident

Asfalt 0 Bouw 10 Drainage 0 Groen 8 Hekwerk 11 Holding 0 Industrie 2 Infrabouw 1 Leidingen 3 Wegmarkering 1 Windenergie 2 ZVAC 4

10

1 1 0 0 8 0 0 0 2 0 1 4

0 0 2 1 0 0 0 1 2 0 0 0 0 2 0 3 0 0 0 1 0 1 0 0

0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0

0 1 0 1 0 0 0 1 1 0 0 0

Totaal 43 17 4 2 1 4

Schade

0 6 0 7 0 0 2 0 0 0 0 0 15

Zoals in het bovenstaande overzicht is te zien zijn er grote verschillen in het aantal meldingen per afdeling. Geconcludeerd moet worden dat het aantal meldingen niet alles zegt over bv. het onveilig werken binnen deze afdeling. Wel over de cultuur t.a.v. de meldingen op zich. Aantal schademeldingen H4A t/m juni (week 25) 2012 (voor zover gemeld) Afdeling Totaal Aansprake- Aangifte Auto Kabel Materieel meldingen lijkheid Politie/ schade schade schade diefstal Asfalt 2 Bouw 0 Drainage 1 Groen 5 Hekwerk 0 Holding 1 Industrie 2 Infrabouw 44 Leidingen 15 Wegmarkering 0 Windenergie 0 ZVAC 1

1 0 0 2 0 1 1 3 0 0 0 0

0 1 0 0 0 0 0 1 0 0 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 6 33 0 5 10 0 0 0 0 0 0 0 1 0

Totaal 71 8 1 15 45

0 0 0 1 0 0 0 1 0 1 0 0 2


Enquête “Arbeidsveiligheid” H4A In 2011 hebben wij een enquête uitgezet m.b.t. “Arbeidsveiligheid” binnen H4A. Er zijn 231 formulieren opgestuurd, waarvan we er 109 teruggestuurd gekregen hebben = ruim 47%. Onze dank daarvoor. Het resultaat van deze enquête vind je terug in de onderstaande conclusie en aanbeveling; Conclusies: – Er hebben 109 personeelsleden de vragenlijst geretourneerd, dit is minder dan de helft van de uitgezette vragenlijsten. – Per thema scoort H4A beter dan het gemiddelde van de referentiegroep. – Op de vraag of mensen het afgelopen jaar veiliger zijn gaan werken antwoordt 25% nee. Bij de referentiegroep is dit 11%. Hieraan dient ons inziens aandacht te worden geschonken. – Leidinggevenden zouden nog beter bij veiligheid kunnen worden betrokken. Contact met en steun van de leidinggevende bij klachten of problemen op het gebied van veiligheid kan verder worden verbeterd. Ditzelfde geldt ook voor het naleven van de veiligheidsprocedures van de medewerkers. Over het algemeen zijn de medewerkers tevreden over de veiligheid binnen het bedrijf.

Enkele zaken die per bedrijfsonderdeel iets minder positief scoren zijn: • Holding: - Geen directe minder positieve uitschieters gemeld; • Lensen: - Werkdruk en lichamelijk zwaar werk; - Contact met leiding over veilig werken; - Werkdruk; lichamelijke en emotionele belasting; • Infrabouw: - Afwijken van veiligheidsprocedures; - Soms gaat productiviteit boven veiligheid; - Contact met leiding over veilig werken; - Steun van directe chef bij klachten of problemen; - Interne communicatie over veiligheid; • Markeringen: - Afwijken van veiligheidsprocedures; • Bouw: - Hoge werkdruk en lichamelijk zwaar werk; - Afwijken van veiligheidsprocedures; • Leidingen: - Hoge werkdruk en lichamelijk zwaar werk; - Afwijken van veiligheidsprocedures; - Soms gaat productiviteit boven veiligheid; • Scaldis: - Hoge werkdruk; - Afwijken van veiligheidsprocedures; - Soms productiviteit boven veilig werken; • Groen: - Hoge werkdruk en lichamelijke belasting; - Afwijken van veiligheidsprocedures; - Soms productiviteit boven veiligheid; • Industrie: - Soms hoge werkdruk; - Afwijken van veiligheidsprocedures; • ZVAC: - Contact met leiding over veilig werken; - Training van mensen op de werkvloer; - Interne communicatie over veiligheid.

11


Wat verder, over het algemeen, als zeer positief mag worden opgemerkt is: – de leiding de medewerkers stimuleert om naar trainingen te gaan – leidinggevenden en medewerkers voldoende aandacht schenken aan orde en netheid – leidinggevenden de medewerkers stimuleren om onveilige situaties te melden – leidinggevenden corrigerend optreden als het naleven van procedures wordt overtreden – materiële voorzieningen op de werkplek – (veiligheid)voorzieningen op het werk – collega’s worden gestimuleerd om veilig te werken

Aanbeveling

Opzetten van een programma om de houding en het gedrag (bewustmaking) van medewerkers op het gebied van veiligheid nog verder te verbeteren. Tevens zal in het programma aandacht moeten zijn voor het verbeteren van de veiligheidscultuur. Deze aanbeveling hebben we omgezet in het houden van een veiligheidscampagne “Veiligheidsreflex”. Deze veiligheidscampagne is opgezet door Fullmark en loopt over een periode van 2 jaar vanaf september 2012. Wat houdt deze Veiligheidscampagne “Veiligheidsreflex” in? Deze op SMART- Safety, een exclusieve methode, gebaseerde nieuwe campagne is een originele kant-en-klare, gestructureerde oplossing voor een geslaagde bewustmaking van de veiligheid. De doelstellingen zijn duidelijk: de mentaliteit veranderen, de attitudes en gedragingen doen evolueren en de ongevallen en incidenten beperken.

12

De belangrijkste elementen van deze campagne: - 12 thema's voor 2 jaar durende campagne - Individuele kaarten en een wedstrijdspel rond de veiligheid - "Toolbox" actiefiches voor uw vergaderingen "15 minuten veiligheid" - Het "Manager Safety Roadbook" voor de hiërarchische lijn - De kick-off van de campagne. Tot zover deze keer de inbreng van de KAM afdeling van H4A. Zijn er vragen betreffende Kwaliteit, ARBO en Milieu neem contact op met mij. Je kunt mij bereiken onder tel.: 06-22600479 of per mail: j.van.den.ende@h4a.nl

Nationale Boomfeestdag Ook dit jaar was H4A Groen weer één van de deelnemende bedrijven aan

de Nationale Boomfeestdag. Samen met de leerlingen van groep 7 en 8 van Basisschool de Kreeke werden in de Autrichepolder 16 bomen geplant. Een hele klus maar velen handen maken licht werk! Stichting Nationale Boomfeestdag wil kinderen van groepen 6 en 7 (9 t/m 11 jaar) op een fantasievolle en aansprekende wijze kennis, inzicht en begrip voor bomen bijbrengen. Dit gebeurt door ze te leren dat bomen een belangrijk onderdeel zijn van een duurzame leefomgeving en door ze te laten inzien dat ze zélf een bijdrage kunnen en moeten leveren aan een groene, leefbare en duurzame wereld.

Daarom organiseert de Stichting jaarlijks, rond begin van de lente, de “Nationale Boomfeestdag”. Met als doel het planten van minimaal één eigen boom tijdens de basisschooltijd. Omdat dit vaak de eerste natuurervaring is, wordt dit nooit meer vergeten. En als kinderen eenmaal enthousiast zijn gemaakt voor de bescherming van bomen en natuur, zullen zij deze kennis weer overbrengen op

ouders of andere opvoeders. Op dit moment doen er jaarlijks 115.000 kinderen mee aan de Boomfeestdag in ruim 79% van de gemeenten. Zij planten ruim 200.000 bomen ofwel 80 voetbalvelden! Bomen worden geplant als struik of als solitaire boom of in een laan in parken, straten, pleinen, buitengebied, bossen verspreid over heel Nederland: een substantiële bijdrage aan de CO2-reductie!


Annemarie Nijsse

Secretaressedag 2012 In het kader van secretaressedag waren alle dames van H4A, door de heren van H4A uitgenodigd om op donderdagmiddag 19 april bij Restaurant Bottles in Sas van Gent te genieten van een heuse "champagne"proeverij. Onder het genot van enkele kleine gerechtjes maakten we kennis met de wereld van de bubbels. Van eigenaar en vinoloog Jens Hoogstad kregen we tekst en uitleg met betrekking tot enkele champagnesoorten: 2 verschillende lambrusco's, 2 types cava, 2 soorten prosecco en uiteindelijk 2 echte champagnes. Het werd al snel duidelijk dat smaken verschillen en dat een dure wijn niet per se door iedereen lekker gevonden wordt. Uiteraard werd het steeds gezelliger naarmate de middag vorderde, alhoewel we - als echte wijnproevers - braaf (wat van) de wijn uitspuugden. Het was een interessante, maar vooral gezellige middag en ik denk dat alle aanwezige dames met volle teugen genoten hebben.

Na mens alle da mes van H4A, heren bedankt! 13

Wall of Future H4A ondersteunt op diverse manieren verenigingen, evenementen en activiteiten. Graag willen wij anderen ondersteunen en stimuleren, maar ook diverse maatschappelijke doelen helpen bij het bereiken van goede prestaties. Bovendien is sponsoring belangrijk voor onze relatie met medewerkers en relaties. Één van de initatieven die H4A momenteel sponsort is de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ). Hierbij hebben wij één Zeeuws talent “geadopteerd” uit de opleiding. Dit is Fabio Sponselee, zoon van onze collega Gert Sponselee.

Actie

Op bovenste foto: Fabio Sponselee in actie tijdens een wedstrijd. Onderste foto: Fabio (links) met andere talentjes uit het Zeeuwse team

Fabio maakt sinds kort deel uit van het JVOZ. Wij hopen dat wij met onze sponsoring een bijdrage kunnen leveren aan het voetbaltalent binnen Zeeland. en in het bijzonder natuurlijk aan de ontwikkeling van het talent van Fabio.


Onderhoud golfterrein Axel nieuwe uitdaging H4A Vanaf 1 juli 2012 draagt Golfvereniging De Woeste Kop het onderhoud van het golfterrein te Axel over aan H4A. Een besluit waar zowel H4A als de golfvereniging blij mee zijn. Het onderhoud van het golfterrein, bestaande uit 18 holes met drivingrange, is een nieuwe maar mooie uitdaging voor de afdeling Groen van H4A. Maar ook voor de golfvereniging zelf brengt deze overname voordelen met zich mee. Eerder werd het onderhoud gedaan door het eigen greenkeepersteam van de Woeste Kop. Hierbij werd regelmatig de hulp van de medewerkers van H4A Groen ingeroepen. Om dit beter te kunnen organiseren zijn de medewerkers van het onderhoudsteam van de Woeste Kop in dienst getreden bij H4A en is al het materieel voor het groenonderhoud door H4A overgenomen.

14

Deze overname is een nieuwe uitdaging voor H4A en een nieuwe activiteit die toegevoegd kan worden aan het brede scala van werkzaamheden die H4A op dit moment uitvoert. Het onderhoudscontract heeft een looptijd van 5,5 jaar. In deze economisch moeilijke tijden is een dergelijke meerjarig contract van groot belang. H4A is daarom blij met deze kans. De nieuwe opzet is ook voor de golfvereniging positief. Zij zijn vanaf heden gegarandeerd van een professionele opzet van het baanonderhoud zonder inzet van vrijwilligers van eigen vereniging. Zij hoeven enkel nog toezicht te houden op de door H4A uitgevoerde werkzaamheden.

Mijn naam is Arjen Westeneng en ik woon in Middelburg. Ik ben precies 40 jaar. Ik ben geboren en getogen op een boerderij vlakbij Utrecht, en altijd heb ik voorliefde gehad voor het buitenwerk. In Woudenberg ben ik mijn Zeeuwse vrouw tegen het lijf gelopen. Samen met mijn vrouw Corine dragen we de zorg voor onze (pleeg)-kinderen en we doen dit met heel veel liefde en plezier. In totaal ben ik ongeveer 15 jaar actief in het greenkeepersvak, waarvan 5 jaar als demonstrateur met golfbaanmachines. Daarnaast ben ik 6 jaar greenkeeper geweest op de Wouwse Plantage en ruim 4 jaar Hoofdgreenkeeper bij BurgGolf in Middelburg. Een van de hoogtepunten was in 2008 dat ik meegewerkt heb op het British Open op de Royal Birkdale vlakbij Liverpool. Ik heb er heel veel zin in om actief te mogen zijn op de mooie Woeste Kop, en waar het kan proberen we als team de baan nog mooier te maken. U zult mij zeker voorbij zien komen op de maaier.

Kwaliteitsverbetering Het greenkeepersteam van de Woeste Kop beschikt over de nodige kennis en ervaring in het onderhouden van een golfbaan. Hun kennis is voor H4A dan ook onmisbaar en een toevoeging voor de groenafdeling van H4A. Om deze kwaliteit van het onderhoud te blijven waarborgen en in de toekomst te verbeteren, hebben beide partijen prestatieafspraken gemaakt. Daarnaast zal per 1 juli Arjen Westeneng in dienst treden bij H4A Groen. Arjen is al jaren een professionele greenkeeper. Hij wordt baanmanager en zal leiding geven aan de 5 greenkeepers die samen met hem het onderhoud van de golfbaan zullen verzorgen. H4A is blij met deze uitdaging en verwelkomt haar nieuwe medewerkers!


Nathalie Schelfhout

Onderwijsdag van de Bouw Op vrijdag 30 maart vond de Onderwijsdag van de Bouw plaats. Ook H4A nam, als lid van Bouwend Nederland, deel aan deze dag. Wij mochten maar liefst drie scholen ontvangen. De kinderen van basisschool de Sasse Vaart, De Maatjes en St. Jozef kwamen allen een kijkje nemen bij onze asfaltcentrale. Het Thema van de Onderwijsdag was dit jaar “Constructies�. In het kader van dit thema gaven de directeuren van H4A, Eric de Ruijsscher en Wim Deveneyns, een korte presentatie. Na deze presentatie kregen de kinderen een rondleiding en werden er proefjes gedaan waarbij de kinderen zelf een brugconstructie moesten bouwen. Na afloop kregen alle scholen een bouwpakket mee waarmee zij hun eigen constructies voor hun waterstad kunnen gaan bouwen. De waterstad is een opdracht die zij meekregen van Bouwend Zeeland, organisator van de Onderwijsdag van de Bouw. In de eerste week van juni zijn alle watersteden van de deelnemende scholen gepresenteerd in het Zeeuws Museum te Middelburg. De waterstad van De Sasse Vaart, de school die ons bedrijf bezocht heeft, werd knap tweede. De jury was erg te spreken over het boekwerkje wat erbij zat waarin een complete beschrijving zat van de totstandkoming van de Waterstad.

Het was een leuke en leerza me dag!

15


Marathon Zeeuws-Vlaanderen :

16

Op zaterdag 12 mei is 't dan zover. 7 afgetrainde atleten van H4A gaan de strijd aan met de kilometers, de concurrenten, maar vooral met zichzelf. H4A is met 2 estaffeteteams vertegenwoordigd. Een team bestaande uit Arjan Tollenaar, Johan Uytdehaag en Nancy Van Leeuwen-Jansen. Het andere team wordt gevormd door Ilse Nieskens, Sidney Mast, Frank Bron en Tom Willaert. Naast de 7 genoemde lopers doet ook  Dimitri van de Pas met een ander team mee aan de marathon. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. Achter deze atleten staat een professioneel team klaar. De lopers worden onder weg bijgestaan door een aantal leden van het H4A Cycling Team (Peter Loof, Michel Kolijn en Ludwig de Block). In hun nieuwe uitrusting en afgetrainde lijven zien ze er indrukwekkend uit. Ze zijn zo goed als klaar voor hun uitdaging, Alpe d'HuZes. Daarnaast rijdt Eric de Ruijsscher met de AD6-bus, om de lopers van wisselpunt naar wisselpunt te brengen. 


Tom Willaert

grensverleggend & afwisselend 's Ochtends wordt verzameld op de markt in Hulst. Om 11.00 uur starten de echte marathonlopers, de mannen en vrouwen van de hele. Twintig minuten later zijn de estafettelopers aan de beurt. Op de markt worden de startnummers opgespeld. Ondertussen loopt de spanning toch wel wat op. Een aantal lopers dekt zich al in voor tegenvallende prestaties, of hebben dat in de weken daarvoor al gedaan. Weinig kunnen trainen, geblesseerd geweest of eigenlijk nog steeds, een pijntje hier en daar, enfin gezonde wedstrijdspanning. Arjan en Sidney zijn de startlopers. Waar alle lopers ongeveer een kwart marathon (ca 10 km) afleggen, loopt Arjan als enige van de estafettelopers een halve marathon. Hij wordt pas op het tweede wisselpunt afgelost.  Nadat ze zijn weggeschoten, en via de Hulsterse wallen naar de Clingse bossen lopen, worden de overige lopers naar het wisselpunt gereden. In de bus is ieder met zijn of haar eigen voorbereiding bezig. Nog een dextro'tje, een banaan, wat drinken of nog even de laatste tweets checken. Johan heeft ook zijn handen vol. Aan zijn nieuwe telefoon. Deze is zo groot als een Amerikaanse koelkast. Frank ziet het allemaal een beetje meewarig aan. Op het eerste wisselpunt wordt het snel drukker en drukker. Lopers van de hele passeren, terwijl de estafetteteams wisselen. Het wisselpunt is niet erg goed aangegeven. Dat zorgt samen met wat plassen op het bospad voor chaotische situaties. Eerst passeert Arjan, die er nog fris uitziet. Een tijdje later arriveert Sidney, die wordt afgelost door Ilse. Sidney is blij dat het erop zit. Ze had even niet op de laatste extra kilometer gerekend. Arjan en Ilse lopen via Heikant, richting de 3e verkorting bij Koewacht. De mannen van het H4A Cycling Team rijden, waar het toegestaan is, met de lopers mee en voorzien hen van een drankje een sponsje en de nodige morele steun.

De chauffeur van dienst brengt de lopers naar het tweede wisselpunt. Bij de lopers die daar moeten starten, Nancy en Tom, loopt de spanning al wat op. De polderwegen voor het wisselpunt komen aardig vol te staan. Het H4A-team valt op met de AD6-bus. Het tweede wisselpunt is veel beter ingericht. De lopers van de hele krijgen ruim baan en ondervinden geen hinder van de wisselende estafettelopers. Hier wordt het slagveld op de hele al een beetje zichtbaar. Ze kunnen de aanmoedigingen van de supporters goed gebruiken. Als eerste komt Arjan in zicht, iets minder fris dan bij het eerste wisselpunt, maar toch met een brede glimlach. Het is hem toch maar gelukt. In een meer dan acceptabele tijd heeft hij een halve marathon gelopen, zonder noemenswaardige voorbereiding. Zijn basisconditie is dik in orde. Nancy neemt het van Arjan over en verdwijnt richting Axel. Een tijdje later komt Ilse aan op het wisselpunt. Met rood aangelopen gezicht en zichtbaar blij dat het erop zit, geeft ze het estafettelintje over aan Tom. Nancy en Tom lopen richting Axel, via het Axelse bos naar Schapenbout. Iets voor Schapenbout heeft Tom Nancy bijgehaald en ze lopen samen naar het derde wisselpunt. Daar staan Johan klaar die Nancy aflost en Frank die Tom uit zijn lijden verlost. Samen gaan de 2 richting het ziekenhuis, langs de Othense kreek naar de Scheldeboulevard, om uiteindelijk op de markt te finishen. Bij het ziekenhuis en later langs de Othense kreek worden ze aangemoedigd door hun collega-lopers. Die zien dat Frank, Johan heeft "laten staan". Frank heeft er goed de pas in. De volgers op de fiets zijn blij met Frank. Ze kunnen nu een keer een stukje fietsen, in plaats van te oefenen op de surplace. Johan komt nog wel lachend voorbij, maar meer als de bekende boer met kiespijn. Vlak voor de markt in Terneuzen, staan de overige teamleden

klaar om het laatste stukje naar de finish - ca 200 meter - af te leggen met de laatste loper. Een soort van zegetocht, genieten van de supporters die massaal zijn op komen dagen. Voor het team van Frank gaat alles in een flits. Frank zegt tegen de overige teamleden (Sidney, Ilse en Tom) dat hij zijn streeftijd wil halen. Al sprintend worden de laatste 200 meter afgelegd. Geen idee wie er langs de dranghekken stonden. Ook voor de fotografen aan de finish gaat 't iets te snel. Even later komt het andere team (Arjan, Nancy en Johan) lachend en met vlaggetjes zwaaiend de finish over. Hierna is het geniet op een zonovergoten markt. Triple in de hand, om te herstellen, ja ja. En ervaringen uitwisselen over de gelopen race. Net niet kunnen tippen aan de toptijden van de H4A teams van vorig jaar. ‘s Avonds genieten van lekkere hapjes bij de Lange Muur. Daar worden de verwachtingen (te lopen afstand) voor het volgend jaar al opgelegd. Al met al een geslaagde dag.

17


Floriade 2012 Voordat het zover was heb ik mij eerst verdiept in het geen ons te wachten staat. De Floriade is nl een evenement dat op zich al bijzonder is omdat dit maar 1 keer in de 10 jaar georganiseerd wordt. Het is begonnen, in 1851, als een wereldtentoonstelling die vanaf 1960 eens in de 10 jaar in Nederland plaats vindt in de vorm zoals de Floriade nu is. Ze willen op diverse manieren laten zien en beleven wat de bijdrage van de tuinbouw kan zijn aan onze kwaliteit van het leven.

18

Deze zaterdagmorgen liep de wekker net zo vroeg af als door de week want wij gingen opstap met de personeelsvereniging van H4A richting Venlo. Bij het eerste verzamelpunt, het hoofdkantoor in Sluiskil, was iedereen stipt op tijd zodat wij konden vertrekken naar de volgende halte. Iedereen had er zin in en de weergoden waren ons goed gezind. De volgende stop was Stekene, waar de bus verder vol stroomde en het gedaan was met de rust. Nadat chauffeur Frank ( samen met zijn vrouwke ) ons trots vertelde dat zijn gps aangaf dat wij om 9.30 uur zouden arriveren in Venlo, maar dat kon ook iets later zijn, werd de reis verder vervolgd. De reis verliep vlot, want wij kwamen daar aan om 9.45 uur. De eerste run was naar de toiletten. Daarna de weg oversteken via een brug waarna wij snel het park op konden. Daarna ging ieder zijn eigen weg, hetzij in kleine groepjes of met zijn tweetjes.

Eerst maar eens de plattegrond bekijken, dat viel nog niet mee, waar alles was etc. Wij besloten om eerst maar eens een bakje koffie te drinken en gingen links af en kwamen terecht bij het aqua pavilion. Om een duidelijk beeld te krijgen van het park konden wij de kabelbaan nemen die hier vlak bij was. Nu was het nog niet zo druk dus dat verliep allemaal vlotjes. Van uit de lucht kan je beter bepalen waar alles is en een beetje inschatten hoe de afstanden zich verhouden. Het park is verdeeld in diverse thema’s en in het kort komt dit op het volgende neer: - Relax & Heal, wat gebaseerd is op de Aziatische sferen, - Green Engine, tuinbouw en economie, - Education & Innovation, toekomst gericht, Environment, invloed op je dagelijkse leven, - World Show Stage, buitenlandse culture. Je kunt op zo’n dag niet alles zien en beleven. Er was voor elk wat wils. Maar ik zal er een paar uitlichten. Iets wat de meesten van ons wel mooi vonden was de Villa Flora, dit is een indoor bloemenshow van diverse landen met een overvloed aan kleuren. In de Tropical Treasures was het even drummen om er door te komen, maar daar waren dan ook wat kleinere passages. Bij het huis van de Smaak kon je diverse producten proeven en in de buitenland hoek kon je zien hoe men daar een tuin beleeft. Gezien het schitterende weer hebben wij ons grotendeels beperkt tot het buitengebeuren.


Als je het park doorkruist kom je af en toe een collega tegen, maar er zijn er ook die je alleen weer bij de bus tegenkomt. Naarmate wij meer de richting van de uitgang opzochten omdat het tijdstip van vertrek naderde, werd het ook steeds levendiger, want er waren her en der shows, de plaatselijke (?) kapel trad op en een eind verderop stond op een afgesloten stuk een band op een podium op te treden. Je kwam ook overall rolstoelen, steps en een heuse hop on hop off busje tegen. Dus voor de minder validen onder ons was het ook goed te doen. Zo ging de dag vlug voorbij, door al die indrukken die je op doet. Bij het verlaten van het park vroegen wij ons af wat er daarna gebeurd met deze plek, want 7 oktober gaat het dicht. Dus heb ik het thuis nagekeken en een paar voorbeelden van restanten van een dergelijk tentoonstelling zijn de Eiffeltoren in Parijs, het Atomium in Brussel, Euromast in Rotterdam en het Amstelpark in Amsterdam. Om 19.00 uur was iedereen weer moe en vol met nieuwe ideeĂŤn bij de bus. Sommige hadden een roos gekregen, weer een ander had een spannend luchtje op, de uitwerking hiervan zullen wij bij een volgende gelegenheid mededelen. Er werden her en der nog wat ervaringen uitgewisseld. De komende tijd zal er ook nog heel wat worden gegoogled om de opgeschreven notities na te trekken

en kijken of men dit kan uitvoeren in eigen huis of tuin. De chauffeur had zijn dag ook op een aangename manier doorgebracht met zijn vrouwke en had ook nog tijd gevonden om de gps weer goed in te stellen. Om half tien waren wij weer in Sluiskil terug. Tijdens de terugreis kwam bij mij de gedachte op van hoe fijn zo’n stiltetuin zou zijn. Degene die deze kans hebben gemist kunnen nog tot 7 oktober terecht, en anders wachten tot in 2022, want dan vindt dit evenement weer plaats en dan waarschijnlijk in Almere, Amsterdam, Boskoop of Groningen. Ik bedank de personeelsvereniging die deze beleving voor ons heeft geregeld en tot een volgend uitje! 19

Freddie de Krijger


5 vragen... 1

Vertel even iets over jezelf: Leeftijd, getrouwd, samenwonend, kinderen

Mijn naam is Michèl van de Plasse en ik ben 42 jaar oud. Ik woon samen met Sandra Vinke in de Axelsestraat te Terneuzen.

2

20

Hoe ben je terechtgekomen bij H4A

Na mijn studie tuinbouwplantenteelt, boomteelt, fruitteelt en plantenfysiologie aan de agrarische Hogeschool in ’s-Hertogenbosch en de landbouwuniversiteit in Wageningen heb ik eerst een half jaar bij een fruitteler gewerkt. Daar heb ik veel pluk- en snoeiwerk gedaan. Daarna ben ik bij een boomkweker aan de slag gegaan. Mijn werkzaamheden daar waren zomersnoei, wintersnoei, het ‘stokken’ van bomen en het oprooien en kluiten van bomen. Tevens ging ik het land in om de bomen te verkopen aan handelskwekerijen en aan de grotere boomkwekers in Nederland, Duitsland en België. In de tijd, dat ik daar werkte heb ik bij verschillende bedrijven, waaronder Den Doelder groenvoorziening gesolliciteerd. In november 1995 ben ik een tweetal keer op gesprek geweest, maar werd het niet. Begin mei 1996 werk ik gevraagd of ik nog beschikbaar was. En zo ben ik op 1 juni van dat jaar gestart.

3

Wat doe je binnen H4A en wat is jouw functie?

Bij H4A ben ik sinds twee jaar bedrijfsleider van de groentak. Daarvoor was ik hoofduitvoerder. Wij hebben een vestiging in Borssele, Axel en Zelzate. De aansturing van het personeel gebeurt hoofdzakelijk vanuit Axel. Mijn werkzaamheden zijn zeer divers en omvatten o.a. het opnemen van offertes, gedeeltelijk ook calculatie, deelnemen aan werkvergaderingen, contacten onderhouden met bestaande klanten, aanzet geven tot facturatie, etc. Het grootste deel van mijn werkzaamheden bestaat uit het opzetten van de weekplanning voor onze 35 personeelsleden. Albert Pierhagen heeft daarmee dan een handvat voor het opzetten van de dagplanning. Momenteel omvat de planning zaaiwerk, afrasteringswerk, scheerwerk, gazonmaaiwerk, ruw grasmaaiwerk, schoffelonderhoud en diverse soorten van onkruidbestrijding. In de winterperiode omvat het de planning vooral veel snoeiwerk, rooiwerk en plantwerk. Tevens moet dan ook

gepland worden dat compost, plantsoen, bomen en andere materialen en machines op het juiste tijdstip en de juiste plaats aanwezig zijn. Kortom een grote puzzel , maar door de goede inzet, samenwerking en motivatie van onze vakbekwame personeelsleden vallen de puzzelstukjes altijd weer op z’n plaats!

4

In mijn vrije tijd ben ik vaak in de tuin te vinden in Terneuzen of op de boerderij van mijn ouders in Cadzand. Ik ga graag op zoek naar oude bomen en één van mijn favorieten is de moerbei. Verder kweek ik al 24 jaar fuchsia’s in vele kleur- en vormvarianten. Daarvan heb ik al echte bonsaïbomen. In de zomermaanden komen toeristen vanuit Duitsland, Luxemburg en België naar de boerderij om stekken. Een andere grote hobby zijn de dieren. We hebben zo’n 400 kippen, eenden, konijnen, ganzen, parelhoenders, kalkoenen, etc. Verdere vrijetijdsactiviteiten zijn fietsen, skieën, wandelen, carnaval, dansen en het bezoeken van vele evenementen in de streek. Ook zit ik in het bestuur van de strandkerk in Cadzand en doe ik veel mantelzorg. Als je niet werkt, wat zijn je hobby’s

5

Binnen welke afdeling van H4A zou je wel eens een kijkje willen nemen

Bij de afdeling Windenergie zou ik een een kijkje willen nemen om inzicht te krijgen in wat er allemaal bij komt kijken om de fundatie van een windmolen te maken.


H4A ON ICE!

Ook dit jaar kon er weer geschaatst worden in Axel. H4A stelde een keet beschikbaar voor de EHBO die gedurende de ijspret aanwezig was om de veiligheid te waarborgen.

H4A Knuffelsnippers

21


ZVAC in de steigers Begin van dit jaar werd er op het terrein van H4A te Sluiskil hard gewerkt aan het onderhoud en uitbreiding van onze asfaltcentrale. Naast de reguliere en jaarlijks terugkerende onderhoudsbeurt, werd de asfaltcentrale ook in gereedheid gebracht voor het recyclen van dakleer. Daarnaast is de asfaltcentrale voorzien van nieuwe software. Vernieuwingen die bijdragen aan het optimaal functioneren van onze asfaltcentrale en het aanbod van ZVAC.

22

Met de installatie van de nieuwe transportband is het voor de ZVAC nu mogelijk om dakleer te verwerken in asfalt. Dakleer mag momenteel enkel gestort worden. Dit is schadelijk voor het mileu en is niet afbreekbaar. Door het opnieuw te verwarmen kan het verwerkt worden in het asfalt en zo dus gerecycled worden. Een duurzame oplossing en één van de vele initiatieven die aansluiten bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen van H4A. Nadat de transportband geinstalleerd was, is het terrein voorzien van nieuwe verharding. Uiteraard is deze aangelegd door onze eigen asfaltploeg en natuurlijk met asfalt dat door ZVAC zelf geproduceerd is!

één van de twee nieuwe shovels van H4A!


Dow Contractor Awards 2012 Op woendag 5 april werden de Dow Contractor Awards uitgereikt. De jaarlijkse uitreiking van de Dow contractor awards, is een bekroning van de goede samenwerking tussen Dow en een 20-tal vaste firma’s die het onderhoud op de site van Dow Terneuzen verrichten. H4A eindigde overall als 3e. Een prestatie waar wij erg trots op zijn! BIS Industrial Services haalde het beste veiligheidsresultaat . Altrad Balliauw en BIS-RoB eindigden op respectievelijk de tweede en derde plaats. De award voor de beste overall prestatie, waarbij naast veiligheid ook bijvoorbeeld planning en kwaliteit meewegen, ging naar Altrad Balliauw. Deze Belgische steigerbouwer sleepte voor het derde achtereenvolgende jaar een award in de wacht voor haar presteren. ‘Een fantastische prestatie en een uitdaging voor andere firma’s’, aldus Bart Makkink, directeur Onderhoud bij Dow Terneuzen. De jaarlijkse uitreiking van de Dow contractor awards, is een bekroning van de goede samenwerking tussen Dow en een 20-tal vaste firma’s die het onderhoud op de site van Dow Terneuzen verrichten. Sinds 2001 zijn zij georganiseerd in

de Verenigde Dow Partners (het VDP) en commiteren zij zich net als Dow aan scherp gestelde doelen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (EH&S). Voor de structurele en georganiseerde samenwerking met de onderhoudsbedrijven en de drastische verbetering van de veiligheid ontving Dow in 2006 de Resposible Care Award, een nationale industrieprijs voor de beste innovatie op het gebied van EH&S. Veiligheidsprestatie De ruim 21 contractorpartijen gezamenlijk noteerden over 2011 een goed veiligheidsresultaat. Met drie ongevallen – een snijwond, een val en handletsel – is de kans dat zich bij de contractors op het Dow-terrein een ongeval voordoet ongeveer 1 op 1 miljoen gewerkte uren. Nieuwe naam: Verenigde Maintenance

Partners ‘Onze visie is om net als Dow voor nul incidenten te gaan. De samenwerking is daarbij geëvolueerd tot een veel breder overlegplatform waar alle partijen beter van worden’, zo zei Wim Deveneijns, voorzitter van het VDP en tevens directeur van H4A. Om de evolutie van die samenwerking uit te drukken, als ook de toevoeging van Styron als opdrachtgever, kondigde het VDP aan haar naam te wijzigen in Verenigde Maintenance Partners.

23

Reflectiemetingen Westerscheldetunnel Onlangs zijn er door W.J. de Bruijn Wegmarkeringen, in opdracht van KMW, reflectiemetingen uitgevoerd in de buizen van de Westerscheldetunnel. Een opmerkelijke opdracht. dan beter worden geoptimaliseerd en misschien goedkoper en energiezuiniger worden aangelegd. De verkeersveiligheid wordt er mee gediend en normen en richtlijnen kunnen worden aangescherpt. De metingen werden zowel in de Oostbuis als Westbuis uitgevoerd. Tijdens de metingen werd de Reeds meerdere jaren wordt de nachtzichtbaarheid van de behoefte gevoeld om de reflecterende wegmarkeringen op het wegdek eigenschappen van wegdekken met bepaald. Metingen werden uitgevoerd betrekking tot licht te actualiseren met de rijrichting mee en werden en nauwkeuriger vast te stellen. verricht op nog niet schoongemaakte Verlichtingsontwerpen kunnen markering en op schoongemaakte

markering. Daarnaast werden er metingen uitgevoerd op markeringen waarvan een laagje is verwijderd zodat de onderliggende thermo zichtbaar werd. De bevindingen van de metingen zijn vervolgens gerapporteerd aan de opdrachtgever.


Tunnelweg Zuid x2

24

Het is het drukste weggedeelte van de tunnelweg: het tracé in ZeeuwsVlaanderen. Niet alleen de tunnelgebruikers maken er gebruik van, het is ook de belangrijkste toegangsweg naar het grote fabriekscomplex van chemiebedrijf Dow Benelux. Al dat drukke verkeer brengt natuurlijk extra uitdagingen met zich mee.

Begin september 2011 begon H4A met de voorbereidingen. Nadat de bouwketen en het benodigde materieel op zijn plek stonden, werd gestart met de verbreding van de weg aan de westzijde. Vanwege het drukke verkeer werd gewerkt met mobiele barriers, Voor extra veiligheid werden er zelfs zichtsschermen geplaatst op de afrastering, zodat weggebruikers zo min mogelijk werden afgeleid. Kunststof grasblokken Nadat de nieuwe westelijke rijstrook klaar was, werden de bestaande rijstroken aangepakt en voorzien van een tijdelijke deklaag. Vervolgens werd ten oosten van de weg een nieuwe rijstrook aangelegd. Het verplaatsen van de barriers, tussen de verschillende fases door, vroeg ook hier weer de nodige aandacht. In tegenstelling tot de tunnelweg op Zuid-Beveland, is de berm in Zeeuws-Vlaanderen niet volledig verhard. Wel zijn er kunststof grasblokken aangebracht, zodat hulpdiensten bij noodgevallen toch door de berm kunnen rijden. Omleidingen Na het aanbrengen van de tijdelijke deklagen zijn de oorspronkelijke kolken en goten langs de weg opgehoogd. Het venijn van het project zat’m in de staart. De laatste deklagen moesten in verschillende fases worden aangebracht. Dit gebeurde vooral ‘s nachts, om de overlast tot een minimum te berpeken. Een aantal keren werd het verkeer omgeleid over de weg langs het Kanaal van Gent neer Terneuzen. Voor het asfalteren van het laatste weggedeelte, tegen de tunnelbak aan, werd twee keer één tunnelbuis afgesloten. In de andere buis werd in dat geval tegenverkeer ingesteld Klaar voor de toekomst Door de extreem koude januarimaand moest er in de maanden daarna een aantal keren extra in de weekenden en nachten doorgewerkt worden. Toch is de verbreding binnen de planning voltooid. De weg kan er dankzij de grondige aanpak van H4A weer tien tot vijftien jaar tegen!


H4A doet de Wave Reeds enkele jaren is H4A Groen in Belgie licentehouder voor het bestrijden van onkruid met de WAVE. Vanaf 1 april is H4A Groen echter ook in het bezit van een licentie voor het gebruik van de WAVE methode in Nederland. Daarnaast zijn wij de trotse bezitter geworden van een eigen WAVE machine waarmee wij zowel voor onze klanten in Nederland als in Belgie op een duurzame wijze onkruid kunnen bestrijden.

De Wave De WAVE methode bestrijdt ongewenste onkruiden op verhardingen en halfverhardingen met 100% heet water.De WAVE machine is ontwikkeld voor onkruidbestrijding in stedelijke omgeving, dorpen en op industrieterreinen. Het maximale gewicht van de WAVE bedraagt daarom, inclusief 1.000 liter water, nooit meer dan 3.500 kg.

In combinatie met de brede banden zorgt dit voor een beperkte banddruk van maximaal 2,8 kg/cm2. Door zijn compacte bouwwijze heeft de WAVE machine relatief kleine afmetingen. Met zijn minimale breedte van 1,20 en maximale breedte van 1,60 meter kan de WAVE dan ook optimaal uit de voeten in alle omstandigheden. De WAVE methode bestrijdt ongewenste onkruiden op verhardingen en halfverhardingen met 100% heet water. De WAVE machine is ontwikkeld voor onkruidbestrijding in stedelijke omgeving, dorpen en op industrieterreinen. Thermische onkruidbestrijding Thermische onkruidbestrijding is gebaseerd op het overbrengen van energie op de plant, waarbij de celstructuur wordt vernietigd. Oppervlaktewater is één van de beste

Verdubbeling wegen Zuid in Cijfers 17.000 ton gerecycled asfalt 13.000 ton funderingsmateriaal 18.000 m2

energiedragers die in de natuur vrij voor handen is. Bijkomend voordeel is dat water door de zwaartekracht naar beneden stroomt. Een andere energiedrager is lucht. Warme lucht stijgt van nature omhoog, waardoor bij onkruidbestrijding een deel van de energie de plant niet bereikt. Daarnaast is lucht één van de slechtste energiedragers in de natuur. Daarom maakt de WAVE methode gebruik van de positieve eigenschappen van water (géén stoom!). In combinatie met de sensortechniek resulteert dit in een energiezuinige onkruidbestrijdingsmethode. Door de grote energieoverdracht van heet water volstaat een lage behandelfrequentie van maximaal vier beurten per jaar. Duurzaamheid WAVE is niet alleen zuinig met energie, maar heeft ook een lange termijn effect door de dieptewerking van het hete water op de plant. De onkruidbestrijding zal met de WAVE methode daarom op termijn minder inspanning vergen en op een hoog kwaliteitsniveau stabiliseren. WAVE is meer dan beheren en dringt het onkruid daadwerkelijk terug.

25


Mike Herman

Renovatie & Nieuwbouw In december 2011 week 49 was de aanbesteding voor de renovatie en nieuwbouw van de accommodaties van de verschillende zwembaden binnen de Gemeente Terneuzen. Na hier met de opdracht naar huis te zijn gegaan kon de “voorbereiding” beginnen. Op dat moment nog wel met enige restrictie omdat de aanbesteding voor de zwembad techniek nog moest plaats vinden. In week 51 is de definitieve opdracht verstrekt. De bezwaar termijn voor het indienen van eventuele bezwaren op het verlenen van de vergunning was op dat moment nog niet verlopen. De gemeente gaf echter toestemming, op hun risico, om te starten met de bouw. Ook bij de gemeente stond de druk erop. De zwembaden moesten immers begin juni open! Na een korte “voorbereiding” zijn we gestart in week 2 2012. 26

Het slopen van de bestaande accommodaties is gestart in Zaamslag, daarna Koewacht en Sas van Gent. Na het storten van de fundering in Zaamslag en de vloer van de technische ruimte in Koewacht kregen we vorst. Te veel vorst. Met de krappe planning in gedachten enigszins rampzalig. Na een week zeer winterse omstandigheden voor de mannen op de bouw en nog

1 ½ week vorstverlet konden we weer verder om de verstreken tijd in te halen. Om de druk nog wat extra te verhogen waren de planningen van Zaamslag en Koewacht ook t.g.v. het vorstverlet gelijk komen te lopen zodat ineens alles bij beide zwembaden gelijk moest. Na het storten van de fundering en vloer in Koewacht brak gelukkig letterlijk en figuurlijk de zon door. Na een prachtige periode van mooi weer konden we net droog onder dak en konden de werkzaamheden binnen starten. De bouw van de technische ruimte Sas van Gent was intussen ook opgestart.

Omdat in eerste instantie niet duidelijk was of de bestaande fundering al het extra gewicht, de zwembadfilters wegen ca. 75 ton, kon dragen is de constructie en de tekening van Sas van Gent aangepast. Na een eindsprint en een paar weken overwerk is het zwembad in Koewacht op 2 juni geopend. Inmiddels zijn ook de zwembaden in Zaamslag en Sas van Gent geopend.

Nieuw ontwerp bestickering bus Lensen

Onlangs is er een nieuw ontwerp gemaakt voor de bussen van Lensen. De eerste bus is inmiddels voorzien van dit nieuwe ontwerp.


Nieuwe Aebi voor H4A Groen Na jarenlange trouwe dienst is de oude Aebi van H4A Groen ingewisseld voor een nieuw exemplaar, de Terratrac Aebi TT275. De Aebi heeft als extra’s voorziening climate control en een dansonderdrukking op de fronthef voor extra comfortabel transport.

Tenslotte Het is zomer. Als je af en toe naar buiten kijkt dan zou je dat niet zeggen. Wat een regen is er gevallen de afgelopen dagen. Het is lang geleden volgens mij dat we zo’n matig voorjaar hebben gehad. Ik geloof dat alleen eigenlijk de Pinksteren erg goed is geweest, maar voor de rest was het allemaal niet best. Het lijkt wel of het weer daarmee de economische trend volgt. Want ook die is niet best en het lijkt er op alsof die met name ook voor de Bouw nog nooit zo minnetjes is geweest als nu. Eigenlijk sinds eind 2008 is het iedere keer wat minder gegaan. Begin vorig jaar nog dacht iedereen dat het ergste leed was geleden en dat we langzaam licht aan het einde van de tunnel zagen, ook al was het dan een klein lichtpuntje. Helaas is het eind vorig jaar omgeslagen en zijn we terecht gekomen in een dubbele dip; een tweede economische crisis, kort achter de eerste. Vooral de Bouw wordt nu zwaar getroffen en we zien dat direct terug in het aantal faillissementen en ontslagrondes bij bedrijven die inkrimpen. Ook in onze regio zijn er helaas veel voorbeelden van bedrijven die het niet gered hebben. Zo zijn recent Feijter en Krieckaert failliet gegaan.

Ik heb al vaak gezegd dat wij een sterk bedrijf hebben. We zijn nu vooral blij met de breedte van ons bedrijf. We hebben heel veel verschillende onderdelen en alhoewel het dat soms ook moeilijk maakt is het nu een groot voordeel. We werken voor heel veel verschillende opdrachtgevers en zijn niet afhankelijk van één soort markt of klant. Die kracht van ons bedrijf schuilt ook in onze medewerkers. We zijn trots op hen en op alles wat ze doen voor ons bedrijf. Af en toe gaat het op dat punt ook wel eens mis en moeten we ingrijpen, maar in grote lijnen zijn we erg tevreden. MAAR; de sterkte van ons bedrijf en de kracht van onze medewerkers is niet voldoende om in deze tijd te overleven. We kunnen niet op onze lauweren rusten en denken dat het wel goed komt. NEE, we zullen inventief moeten blijven, goed moeten blijven nadenken wat we doen en hard werken. Ik ben er van overtuigd dat als we het gemiddeld 2% beter doen als onze concurrenten; we 2% dieper nadenken bij alles wat we doen en 2% harder werken dat we het dan redden. En zeg nou zelf; wat is nou 2%.... Dat is op een werkdag 10 minuten harder of meer werken en dat moeten we allemaal voor elkaar krijgen toch? Het verschil zit hem in de details, in de collectiviteit, maar ook zeker in ons allemaal als individu.

Je ziet dat vooral ook in de sport. Een bandenwissel in de Formule 1, een spits van Spanje die tussen 3 verdedigers in een fractie van een seconde een bal goed aanneemt, zich vrijspeelt en scoort of een wielrenner die altijd valt in de Tour de France terwijl anderen altijd net op de juiste plek rijden als er een grote valpartij is. Geniet van de komende vakantie, maar denk ook eens na over jullie rol in ons bedrijf. Als individu, als onderdeel van het collectief en bedenk dat we zowel als individu als samen het verschil kunnen maken!

Eric de Ruijsscher

Wij wensen iedereen een fijne en zonnige vakantie toe! De directie

27


H4A Goud van Oud Party 15 september 2012

s ’ 70

90s

80s

28

Dresscode Disco

Aanvang: 18.00 uur

Locatie: Mauritshof, IJzendijke Uniek in zijn combinatie Meer informatie en uitnodigingen volgen... Enkel voor leden (en partner) van Personeelsvereniging H4A

Klaverblad, Juli 2012  
Klaverblad, Juli 2012  

Personeelsblad H4A Juli 2012

Advertisement