Zomerinfo magazine friesland nl 2017

Page 1

Een kostenloze uitgave van Tourist Information Point Fryslân, Adviesprijs e4,95

ZOMERINFO

MAGAZINE

Friesland.

Friese parels voor u geselecteerd

2017

LEKKER ITE Ambachtelijke Friese lekkernijen

HET WEIDSE LANDSCHAP Fietsroutes, Natuurgebieden

PRACHTIG Cultuur, historie & gezelligheid


Voor uw vaarvakantie in Friesland Für Ihren Wassersporturlaub in Friesland

! w e N

Yachtcharter de Waterpoort • Bellstraat 8 • NL-8606 JH Sneek • Tel: 0031(0)515423237 Mo: 0031(0)622496903 • www.yachtcharterdewaterpoort.nl


“Wandelend, fietsend, over het water, Friesland ontzorgt en de rest is voor later.”

F

riesland, waar een weids landschap wordt onderbroken door de zeilen van schepen, die als witte vlekken te zien zijn aan de horizon. Het landschap met een afwisselend bosgebied en een sportief uitdagende verbinding tussen de meren.

Als bezoeker van onze regio heeft u zich mogelijk afgevraagd wat die zeven rode dingen op de Friese vlag zijn. De meest voorkomende suggestie is dat het waarschijnlijk rode hartjes zijn. Het is niet het juiste antwoord, maar toch is het prima als u kiest voor het hart. Want als u voor het hart kiest, houd u van Friesland. Bij een bezoek aan één van de vele historische steden en dorpen, maakt u kennis met al het moois wat Friesland zo bijzonder maakt. Oude gevels in de stadscentra, typische Friese klederdracht, de vers gevangen vis op de markt, een karakteristiek ‘Slukje’ van de Berenburg en een bourgondische overvloed van lekker eten. Dit maakt dat u best van Friesland zou kunnen houden. In deze uitgave bieden wij u een zo compleet mogelijk overzicht over de parels van Friesland die uw vakantie compleet maken. En als u nu bij thuiskomt wordt gevraagd wat die zeven rode dingen in de vlag zijn, zeg dan maar gewoon dat het hartjes zijn, want het is een vakantieland om van te houden. Wij wensen u een prettig verblijf in Friesland,

Roberto Schoenmaker Directeur, Tourist Informationpoint Fryslân @tipfryslan zomerinfo friesland magazine

3


STAVOREN Het Vrouwtje van Stavoren

14 OANT SJEN Elfstedentocht Grutte Pier Fryslân Boerderijenlân Roberto Schoenmaker Directeur

ZEILEN Een sportieve uitdaging met de wind!

BOLSWARD Cultuur, historie & gezelligheid

22

PLUMPS! Skûtsjesilen De Turfroute Toezicht te water

48 PRACHTIG Hannemahuis Museum Martena De Waterpoort

Willy Schoenmaker Accountant

Natasja Komduur Officemanager

COLOFON TIP-Sneek

@tipfryslan

www.tipfryslan.eu 4

zomerinfo friesland magazine


SMULLEN OP ZIJN FRIES Friese lekkernijen

FAMILIEPRET De 20 leukste familie uitjes

70

79

FAMILIEPRET ModelspoorMuseum Kameleondorp

LEKKER ITE Aan de Gracht Hotel Iselmar De Poort van Cleef

Duco Heim Grafisch vormgever

TIP Fryslân Grootzand 46 8601 AX SNEEK +0031 (0) 515 430034 www.tipfryslan.eu info@tipfryslan.eu

FIETSROUTES Melkroute rond het Tjeukemeer

Uitgave Design Drukkerij

97 KIJK OM JE HEEN Natuurgebieden Sportvissen in Friesland

Patrick Pennings DTP/Grafisch vormgever

TIP Fryslân Duco Heim Patrick Pennings Hoekstra Drukkerij & Uitgeverij

Livina Meijer Sales

Office Sales Fotografie

Cover foto

Natasja Komduur Livina Meijer Marcel van Kammen Peter Sauermann Joh. Knevelman NDO. Design zomerinfo friesland magazine

5


Vakantieboerderij Broeresloot

Genieten van rust met stad en water om u heen....

Jachthaven met 100 ligplaatsen. Sloepverhuur. Luxe, ruime appartementen voor 2 tot 5 personen. HavencafĂŠ voor feesten, vergaderen of gezellig tafelen.

WWW.BROERESLOOT.NL It Ges 10 6

. 8606 JK Sneek . Tel: 0031 (0)515 - 75 57 51 . info@broeresloot.nl

zomerinfo friesland magazine


Oant Sjen Met onder andere: De Elfstedentocht Fryslân Boerderijenlân Het Vrouwtje van Stavoren Molens in Friesland

Men zegt dat Friesland zich onderscheidt door het eigenzinnige karakter. Nuchter, recht voor zijn raap, maar bovenal gastvrij. Veel typischer dan de nuchterheid is het heerlijke eten, zijn de ambachtelijke producten en de bijzondere klederdracht.

zomerinfo friesland magazine

7


'Die Friezen zijn zo C laudia de Breij had het er in haar Oudejaarsconference over dat Nederland veel weg heeft van het Gallische dorpje uit Asterix en Obelix. Hoe vaak ik mij niet een Galliër voelde omringt door Romeinen, wanneer ik vertelde dat ik uit Friesland kwam. ‘Friesland?!’ stamelden de Amsterdammers. ‘Ja Friesland’ antwoordde ik. ‘Even de afsluitdijk over en je bent er’. Het was alsof ik een reis naar Timboektoe voorstelde. Toch is hun reactie niet wereldvreemd.

Friesland is immers een land in een land; we hebben een eigen taal, een eigen volkslied en een rijke historie die je nog terugziet middels de heuvels waarop onze dorpen en steden gebouwd zijn, met daar omheen een groen landschap zo plat als een dubbeltje tot aan de horizon. Voor menig buitenlander niet voor te stellen: "But you must have some hills?" vroeg een Nieuw-Zeelander mij ooit verbaasd.

8

zomerinfo friesland magazine

Wellicht ligt het aan de Friezen zelf dat we soms als vreemde eenden worden gezien. Friezen zijn trots, maar hartelijk. Een combinatie die soms tot verwarring lijdt. Friezen staan u namelijk hartelijk te woord. In het Fries. Mocht u de taal niet verstaan, neem van mij aan ze hebben het beste met u voor. Komt u er niet uit, knik gewoon ja en in het ergste geval zit u aan de Berenburg. Een kruidendrankje dat van oudsher als medicijn werd gezien. Nog een bewijs, dat we graag om u denken.

Daarnaast hebben we het niet zo met opschepperij. Eén van de redenen waarom het IJsselmeer tussen Amsterdam en Friesland ligt. Heeft u ooit een Fries horen opscheppen dat het met 574.876 hectare grond absoluut de aller, aller, allergrootste provincie van heel Nederland is? Ik bedoel maar. Friezen zijn gediend van nuchterheid, maar zijn ook weer niet van het ‘doe maar normaal, dan ben je al gek genoeg’ principe. Wilt u slootjespringen. Dan overhandigen we u zelfs een stok


D e mysterieuze Mata Hari, ontdek haar trieste lot als mogelijk dubbelspionne in het

Fries museum.

Het Friese paard is het oudste inlandse raspaard van

Nederland. Het

paard vertoont nog steeds overeenkomsten met zijn verre voorouders .

B ekende Friezen: acteur Rutger Hauer , schrijver Geert Mak , dichter Slauerhoff, schrijver Simon Vestdijk , fotomodel D outzen K roes en schaatser Sven K ramer .

gek nog niet." en noemen het Fierljeppen. Wellicht dat de Berenburg er iets te maken mee heeft gehad. Het doet een mens nog ergens belanden. Springen we niet over slootjes, dan schaatsen we er overheen. Het woord Elfstedentocht maakt bij een Fries zoveel teweeg dat men spreekt over Elfstedenkoorts. Een besmettelijke aandoening die zich ver buiten Friesland verspreidt.

D e Friese benaming fierljeppen wordt uitgesproken als : fier - ljeppen .

H et

Fries is verwant aan het

Engels , waar

Maar alle gekheid op een stokje, Friesland is een provincie waar u gemoedelijk en gezellig vakantie kunt vieren. Ontspannen of actief. Of beide tegelijk. Wist u dat u alleen al door het varen met een boot u aan watersport doet? Zeg die sportschool maar alvast op. In Friesland is niets te gek. Behalve het woord stadsfontein. Daar mag u na 2018 weer over praten.

hetzelfde woord " far leaping" zou zijn .

Friesland, misschien wel het mooiste stukje buitenland in Nederland.

Fries volkslied in het Nederlands Fries bloed kom in beweging Bruis, kook en bons door onze aderen! Kom op! Wij bezingen het beste land van de aarde, het Friese land vol eer en roem (Refrein): Klink dan en daver trots in het rond. Jouw oude eer, o Friese grond! Klink dan en daver trots in het rond. Jouw oude eer, o Friese grond! Hoe ook door overmacht, nood en zee bedreigd. Oeroude lieve Friese grond, nooit werd die vaste, taaie band verbroken, die Friezen aan hun land verbond. (Refrein) Buigen was hen vreemd, zo hield het oude volk in ere. Zijn naam en taal, zijn vrijheidszin; Zijn woord was wet, rechtdoorzee en trouw zijn leer en dwang, van wie dan ook, stond het tegen. (Refrein) Doorluchtig volk van deze oude naam, wees altijd trots op die ouderdom! Blijf eeuwig van die grijze, hoge stam, Een groene, een krachtige bloeiende loot! (Refrein)

zomerinfo friesland magazine

9


I

n het schaatsmuseum zult u ontdekken dat het schaatsen al een eeuwen oude historie kent. Het museum bezit de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld. In het museum is een speciale Elfstedenzaal ingericht. U ziet hier allerlei historisch materiaal betreffende de tocht. De winnaars van een Elfstedentocht hebben hun eigen vitrine. Zo is op overzichtelijke wijze een indruk van elke tocht gemaakt. Tevens is er veel fotomateriaal aanwezig van de Tocht der Tochten. De afgevroren teen van Tinus Udding en de stempelkaart van Piet Kleine zijn unieke pronkstukken van het museum. Wat ook bij de pronkstukken hoort zijn de schaatsen van Willem Alexander, die de tocht der tochten in 1986 uitreed.

De Elfstedentocht In een karakteristiek pand in het pittoreske Hindeloopen is het Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. Klein gestart in 1983, maar inmiddels mag het zich het grootste museum noemen op schaatsgebied.

10

zomerinfo friesland magazine

Het ontstaan van de historische achtergrond Wanneer werd het een erezaak om op schaatsen, in één etmaal, langs alle Elf Friese Steden te gaan? Mogelijk waren er al dapperen in het laatste kwart van de zeventiende eeuw. Maar de oudste notities dateren uit de achttiende eeuw: 1749. In de ‘Historische beschrijvingen van Friesland’ maakt J.H. Knoop melding ‘dat goede Schaatse-ryders op een winterse dag alle XI-steden van Friesland doorgereden en gezien hebben’. Het Elfstedenbestuur Het Elfstedenbestuur werd in 1909 in het leven geroepen. Deze eerste ‘Historische’ tocht, die niet als wedstrijd mocht worden beschouwd, werd verreden op 2 januari 1909. Drieentwintig starters, waarvan negen de tocht volbrachten. Als eerste werd M. Hoekstra uit Warga genoteerd met een tijd van 13 uur en 50 minuten. Het was Mr. Mindert E. Hepkema die vond dat de Friezen wakker geschud moesten worden,. Hij zette zich in voor een hechte organisatie en schreef een vergadering uit. Zo kwam in het Oranje Hotel in Leeuwarden, op 14 januari 1909 de ‘Vereniging De Friesche Elfsteden’ tot stand en kon voortaan de Elfstedentocht als toertocht én als wedstrijd georganiseerd worden. Er werden tot nu toe 15 Elfstedentochten verreden.


Vrouwen in de Elfstedentocht Tot en met de tocht van 1963 was het vrouwen alleen toegestaan te starten in de toertocht. In de wedstrijd van 1985 kwamen voor het eerst ook vrouwen aan de start. De eerst aankomende vrouw kreeg de M.H. Geerts wisselprijs voor een jaar mee naar huis. Voor de tocht van 1997 werd de tijdslimiet versoepeld. Voor de toekenning van een kruisje moesten zij aankomen binnen 30% van de gereden tijd van de winnaar, na aankomst van de winnaar. Bovendien werden er drie prijzen uitgeloofd. Voor de eerstvolgende tocht krijgen de vrouwen een ‘eigen’ klassement. De medailles Naast de Elfstedenkruisjes zijn er bij twee tochten zogenaamde Elfstedenmedailles toegekend. Een onderscheiding, om deelnemers die door de slechte en gevaarlijke ijsconditie gedwongen werden hun tocht eerder te beëindigen, toch enige genoegdoening te verschaffen. Van deze Elfstedenmedailles, bekend als ‘it rûntsje’ – ‘het rondje’ – zijn er slechts enkele honderden gemaakt en uitgereikt. De eerste keer aan deelnemers die in de tocht van 1940 bij Franeker ‘van het ijs werden gehaald’. In 1947 kregen de niet geklasseerde finishers van de wedstrijd zo’n ‘rûntsje’ toegestuurd. Voor de toerrijders bestond in 1947 de mogelijkheid in verschillende plaatsen van start te gaan. Door de slechte conditie van het ijs, de invallende duisternis en dooi, ontstonden er gevaarlijke situaties die de organisatie noopte verder doorrijden te verbieden. De rijders met startplaats Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward mochten in Sloten niet verder. De rijders met startplaats Dokkum moesten in 1947 in Franeker de schaatsen afbinden. Door een misverstand (buiten de schuld van de 'Vereniging De Friesche Elfsteden’) zijn er in de tocht van 1947 ook rijders bij Bartlehiem van het ijs gehaald. Ook zij werden later in het bezit gesteld van zo’n ‘rûntsje’. In totaal zijn er in dat jaar 273 toertochtrijders eigenaar geworden van zo’n bijzonder ereteken. Hindelooper schilderwerk Hindeloopen staat tevens bekend om het Hindelooper schilderwerk. Ook dit kunt u aanschouwen als u een bezoek brengt aan het Schaatsmuseum. Er is een afdeling met authentieke schilderswerkplaatsen en showrooms met de Hindelooper Schilderkunst. Dit beroep wordt door de familie Bootsma nog iedere dag uitgevoerd. In hetzelfde gebouw vindt u een veelzijdig horeca bedrijf dat als rustpunt fungeert tijdens een bezoek aan het Eerste Friese Schaatsmuseum

In 1956 gleden ze met z'n vijven gelijktijdig over de finischlijn . Verbijstering alom , wat nu ? het bestuur vond dat de vijf er geen sportieve wedstrijd van hadden gemaakt.

E r werd

geen winnaar aangewezen , en de prijzen bleven in de kast.

In 1986 weet Evert van B enthem een tijd neer te zetten van 6 uuren 55 minuten en 17 seconden .

K roonprins Willem A lexander - ingeschreven onder de naam W.A. van B uren -,

voltooid als eerste lid van het

Koninklijk huis een E lfstedentocht.

A dres

O peningstijden

K leine Weide 1-3

D agelijks : 10.00 tot 18.00 uur

8713 KZ, H indeloopen

Z ondags : 13.00 tot 17.00 uur

T: 0514 521683

E ntree : 3 euro per persoon

H et S chaatsmuseum bezit de grootste schaatsencollectie ter wereld , waaronder

E: info@schaatsmuseum . nl

Mindervaliden: H et museum is toegankelijk voor

ook de grootste schaats ooit gemaakt.

www. schaatsmuseum . nl

rolstoelgebruikers en er is een aangepast toilet

zomerinfo friesland magazine

11


ELDMAN

Yacht Charters

Entdecken Sie

SNEEK, HOLLAND

die Friesisch Seen und unsere natürlich Gastfreundschaft pro Hausboot

12

zomerinfo friesland magazine


Ontdek de Friese meren en onze natuurlijke gastvrijheid per motorschip

+31 (0)515 413672

VYC.nl zomerinfo friesland magazine

13


Friesland kent meerdere verhalen die al generaties lang worden overgebracht van ouder op kind. De bekenste zijn die van Het Vrouwtje van Stavoren, Grutte Pier en Bonifatius.

Friese Verhalen; Het Vrouwtje van Stavoren Stavoren was in vroegere tijden de rijkste stad van Friesland. Een machtige handelsstad, waar ook de Friese koningen hun verblijf hielden. Stavoren had in die tijden het alleenrecht op de handel met de landen rond de Oostzee. Maar na de dertiende eeuw begon de rijkdom af te nemen. Stavoren werd overvleugeld door andere handelssteden. Meer en meer verloor de trotse Hanzestad daardoor haar monopoliepositie. Er woonde te Stavoren een rijke koopmansweduwe. Ze bezat meer schepen dan alle kooplieden van de stad samen en werd met de dag rijker. Ondanks haar enorme rijkdom was ze niet tevreden. Ze wilde het kostbaarste bezit dat er te vinden was en stuurde een schipper erop uit om dat te halen. Deze kwam na lang zoeken thuis met een lading graan uit Danzig, dat hem waardevoller dan goud leek. Het vrouwtje van Stavoren zag dat anders. Woedend vroeg ze: “Aan welke zijde heb je het graan ontvangen?”, “Aan stuurboordzijde.”, “Gooi het dan aan bakboordzijde in zee!” Een voorbijganger die dat hoorde, zei haar dat niet te doen. Zou ze ooit zelf tot de bedelstand geraken, dan zou haar het graan wel goud toeschijnen. Hierop haalde zij de gouden ring van haar vinger en gooide hem met een grote boog in zee. Ze voegde hieraan toe, “Net zo min dat ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen.” Op een dag kwam een van haar dienaren naar haar toe met een gevangen vis, met in de maag van die vis haar eigen gouden ring. Vanaf dat moment keerde haar lot. Ten slotte eindigde zij in grote armoede. De moraal: hoogmoed komt voor de val.

14

zomerinfo friesland magazine


Het Vrouwtje van Stavoren, Grutte Pier en Bonifatius Grutte Pier Pier Gerlofs Donia, geboren in 1480 in het dorp Kimswerd, niet ver van Sneek, dankte zijn bijnaam Grutte Pier aan zijn enorme gestalte van 2,15 meter. In 1515 verloor hij zijn vrouw toen Saksische huurlingen de streek afstroopten en alles in brand staken wat op hun weg kwam, inclusief de boerderij van Pier. Een enorme woede maakte zich van de reus meester. Zijn enige doel was vanaf dat moment om zich te wreken op ‘De Hollander’. Hij verzamelde een legertje boeren, armen en Gelderse huurlingen om zich heen en ze noemden zich ‘De Arumer Zwarte Hoop’. Steeds meer Hollandse schepen werden de dupe van de wraakgierige Fries, die elke niet-Fries overboord zette of onthoofdde. Daarvoor gebruikte hij zijn ruim twee meter lange zwaard, waarmee hij tegelijkertijd meerdere mensen ‘een kopje kleiner’ kon maken. Zijn manier om vriend en vijand uit elkaar te houden was de ‘tongbreker’ “Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries'. Gevangenen die dit niet konden uitspreken waren ’t haasje. In 1517 was de Arumer Zwarte Hoop een leger geworden van ruim 4000 leden en was er geen Hollands schip meer dat zich in de buurt van de Friese kust waagde. Maar ook de overkant was niet veilig. Ze plunderden Medemblik en de dorpen in de omgeving en staken de boel in brand. De stad Asperen werd hun uitvalsbasis. In 1518 werden de schepen

van Grutte Pier aangevallen door elf Hollandse schepen. Voor de kust van Hoorn werden de Hollanders verslagen door de Friese piraten. Vlak na deze overwinning versloeg Pier een leger van 300 Hollanders bij Hindeloopen. Een waarzegster voorspelde dat Pier ten onder zou gaan op zee, waarop hij besloot te stoppen met zijn strijd op de Zuiderzee. In 1519 verhuisde Pier naar Sneek maar zijn hart lag bij de zee. Hij verteerde in de stad en een jaar later, op veertigjarige leeftijd stierf hij. Er zijn meerdere exemplaren van het ‘enige echte zwaard van Grutte Pier’, zoals in het Fries Museum in Leeuwarden en in de Herberg Piers Stee in Kimswerd. Zijn helm wordt bewaard in het Sneeker Stadhuis. Bonifatius Wie Dokkum bezoekt kan niet om Bonifatius heen. Deze missionaris werd, samen met zijn reisgezelschap in 754 bij Dokkum vermoord. In de stad vindt u naast de expositie in het museum ook de Bonifatiuskapel met –bron, de Bonifatiuskerk met enkele relikwieën (oa. een stukje van zijn schedel) en de Bonifatiusterp, waar zijn reisgezelschap begraven ligt en waar later een Klooster op gestaan heeft. In een voormalig pakhuis van rond 1800 is een permanente tentoonstelling over Bonifatius (± 672-754) te zien, die een uniek beeld van het leven van Bonifatius geeft. Bij het museum vindt u ook het Toeristisch Informatie Punt van Dokkum. Het startpunt voor uw bezoek aan Dokkum en het museum.

zomerinfo friesland magazine

15


Fryslân Boerderijenlân

Fryslân telt meer dan 9.000 historische boerderijen. Deze herinneren aan het rijke agrarische verleden van deze provincie met name in de 18e en 19e eeuw. Door schaalvergroting, die ook in de landbouw heeft plaats gevonden, hebben veel boerderijen hun oorspronkelijke functie verloren.

V

anaf de zeventiger jaren van de vorige eeuw raakt de oude traditionele boerderij steeds meer buiten gebruik. De ligboxstal neemt de oude functie over. Geleidelijk vindt er een verschuiving plaats naar moderne bedrijfsgebouwen en woningen. Gelukkig zijn en worden veel oude en vaak monumentale boerderijen met zorg aangepast aan een nieuwe functie zoals woonboerderijen, zorgboerderijen, B&B boerderijen, boerderijen met daarin een dorpshuis, een restaurant of zelfs een crematorium.

Kop-hals-rompboerderij Fryslân is een provincie met een eigen cultuur en taal en heeft ook een geheel eigen type boerderij de zogenaamde kop-hals-romp boerderij. Een typisch Friese boerderij. Deze boerderij bestaat uit drie gedeelten: de romp waar de koeien stonden en het hooi werd opgeslagen. Daarvoor lag de hals, de ruimte waar vroeger de keuken was en waar de boterbereiding plaats vond. En tenslotte de kop met de woonvertrekken van het boerengezin. In de Greidhoek, een gebied dat ruwweg begrensd wordt door de steden Franeker, 16

zomerinfo friesland magazine

Leeuwarden, Sneek en Bolsward, is vaak onder de kop een melkkelder gebouwd waardoor de kop hoger is en de boerderij een nog statigere uitstraling heeft. Naast de kophals-rompboerderij is de stelp een veel voorkomend type. Het is een rechthoekig gebouw met voorin de woonvertrekken en daarachter ruimte voor de opslag van hooi en het stallen van de koeien.

Museumboerderijen In Allingawier, vlakbij Bolsward, staat de 18e eeuwse boerderij ‘De Izeren Kou’. U kunt deze boerderij van binnen bekijken en tevens de typisch Friese dakbekroningen, de uilenborden, bewonderen. Het is een onderdeel van de museumroute ‘Aldfaers Erf Route’. Museum Warten in Warten biedt u de gelegenheid de ‘Aldfryske Greidpleats’ te bezoeken en het verhaal te horen van dit oertype boerderij in de Noordelijke provincies. Al fietsend, wandelend of rijdend met de auto kunt u genieten van de geweldige variatie aan boerderijen die Fryslân rijk is.


Foto: Batema Damwoude

De geschiedenis van uileborden De plaats waar de drie zijden van het dak van een boerderij of schuur bijeenkomen, is van oudsher een kwetsbaar punt in de constructie. In Friesland werd het uiteinde van de nokbalk tegen regen en wind beschermd door een driehoekig bord, dat zich tot het inmiddels traditionele uilebord (รปleboerd in het Fries) ontwikkelde. De boeren wilden graag dat er uilen in hun schuur nestelden omdat het goede muizenvangers zijn. Daarom zaten er gaten in het uilebord; de vogels konden de ruimte tussen bord en dak gebruiken voor een nest. Echter, het ronde gat in de driehoek wat toegang zou bieden aan uilen en andere vogels is tegenwoordig doorgaans met een rozet of een kruis afgesloten. Het gebruik van het uilebord is al oud: op schilderijen uit de 18e eeuw zie je al uileborden. De oudste vermelding stamt zelfs uit het jaar 1696. In Friesland komen zes verschillende typen voor, in het zuidwesten van de provincie rijker versierd dan in het noorden. De vorm van het bord verschilt van streek tot streek. Twee elementen keren in elk bord terug: In het midden staat de makelaar (die ook op molens voorkomt), waaraan een mythische betekenis wordt toegekend. Terugkerende symbolen op de makelaar zijn: klaverblad (drie-eenheid), halvemaan (vruchtbaarheid),

rooster of harp (eigendom van het land) en es (levensboom). De twee zwanen met gekromde nek vormen het tweede element. Hun sierlijkheid is waarschijnlijk de belangrijkste reden van hun bestaan, maar ze zouden ook kunnen verwijzen naar het christelijke symbool voor naastenliefde: de pelikaan die zichzelf in de borst pikt. zomerinfo friesland magazine

17


Molens in Friesland Molen de R at

Friesland heeft tal van prachtige windmolens. We lichten twee unieke molens uit Molen de Rat te IJlst

A

l meer dan drie eeuwen zaagt houtzaagmolen De Rat in IJlst van zware boomstammen balken en planken. Ooit gebouwd in Zaandam staat De Rat al vanaf 1829 in IJlst aan de oever van het water de Geeuw. Toentertijd puur om te produceren, maar vanaf 1977 is de molen ook voor publiek te bezichtigen. Vier dagen per week van woensdag tot en met zaterdag is de molen opengesteld voor publiek.

Vooral het feit dat de molen nog steeds in bedrijf is spreekt de bezoekers aan. Het gaat niet alleen om het bezoek, maar veel meer om de ervaring. Zware bomen worden op windkracht uit het water gesleept om vervolgens door gigantisch grote zagen te worden verzaagd. De beweging, de geluiden en de geur van het pas gezaagde hout zijn belevingen om nooit te vergeten. Omdat de productie op de molen, in vergelijking met een moderne zagerij, natuurlijk van beperkte omvang is, heeft men er bewust voor gekozen om zich te specialiseren in een beperkt aantal houtsoorten. Het voordeel hiervan is,

18

zomerinfo friesland magazine

dat van deze soorten een redelijke aantal maten op voorraad ligt. De houtsoorten die worden gezaagd op De Rat zijn: grove den, lariks en iepenhout. Bijzonder is het ouderwetse productie-proces. Dit proces bestaat uit het langdurig wateren en drogen van het hout. Vooral het wateren van het hout, voordat het gezaagd wordt, is belangrijk. Tijdens het wateren trekken “verkeerde stoffen�uit het hout en wordt het veel stabieler. Hierdoor vervormt het hout ook minder tijdens het drogen. Het drogen van het hout gaat ook nog ouderwets. De gezaagde stammen worden keurig opgestapeld, met latten tussen de planken, zodat ze op een natuurlijke wijze kunnen drogen. Tijdens het bezoek aan de molen geven de enthousiaste molenaars graag tekst en uitleg. En hebt u meer tijd? Dan is een combinatie met een bezoek aan het Nooitgedachtmuseum een aanrader of laat u informeren bij de VVV voor een complete stadswandeling met bezoek aan de molen en een vaartochtje door de stadsgrachten!


Molen Makkinga

openingstijden

Molen de R at

Het gehele jaar: zaterdags van 9.00 uur tot 17.00 uur Mei t/m september: woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

meer informatie

www.houtzaagmolenderat.nl info@houtzaagmolenderat.nl facebook.com/houtzaagmolenderatijlst

met een bijzondere geschiedenis: Molen de Rat in IJst en molen de Weyert. Molen de Weyert Wie Makkinga bezoekt kan niet om de molen de Weyert heen. Oorspronkelijke gebouwd in Gorredijk, in 1868, heeft deze houtzaagmolen een hoop te verduren gehad. In 1912 werd de molen verplaatst naar Twijtel. De molen werd voor slechts 400 gulden gekocht door Wijert Zeephat, nadat zijn eigen molen was afgebrand door een blikseminslag. In 1925 is de molen opnieuw verplaatst, naar Makkinga. Deze locatie was veel gunstiger; de molen lag aan een kanaal en een tramlijn. In 1984 en 2006 is de molen gerestaureerd.

Het zelfzwichtsysteem werd in Engeland uitgevonden en voor het eerst in 1891 toegepast in Nederland. De wieken hebben jaloezieën, die bij een normale windkracht plat blijven liggen. Dit vormt een gesloten oppervlakte waardoor de wieken wind ‘vangen’. Bij te veel wind gaan de jaloezieën een klein stukje open, hierdoor zal de molen nooit te hard draaien. De molen en de wind samen bepalen nu eigenlijk wanneer de molen gaat draaien. Door dit systeem heeft de molenaar veel meer tijd dan bij een molen met normale wieken.

Normaal gesproken, wanneer er genoeg wind is, worden er zeilen om de wieken gespannen. Deze zeilen vangen de wind en zo kan de molen draaien. Hierdoor is het van belang dat de molenaar altijd dicht bij huis is, want wanneer er genoeg wind is, kan hij de zeilen snel ombinden. Echter met slecht weer of te harde wind kunnen de zeilen niet blijven hangen. Kortom, de molenaar heeft hier zijn handen vol aan. Molen De Weyert is voorzien van een ingenieus systeem; het zo geheten ‘zelfzwichtsysteem’.

Molens met het oorspronkelijke zelfzwichtsysteem zijn voornamelijk in de provincie Groningen te vinden. Ongeveer de helft van het nog bestaande molenbestand is in deze provincie nog uitgerust met het systeem. Ook in het noorden van de provincie Friesland komt het nog tamelijk veel voor, net als bij enkele molens in Drenthe.

zomerinfo friesland magazine

19


t r o p s r e t a W e d n i n e ak

Uw B

Zeilmakerij De Vuurtoren, de meest complete Zeilmakerij van Nederland, biedt u de volgende producten en diensten: - Jachtzeilen: genua, grootzeil, spinnaker, etc. - Reefsystemen: diverse systemen inclusief installatie - Diverse kappen: buiskap, kuiptent, cabrioletkap, etc. - Wintertenten: staande mast of liggende mast - Diverse hoezen: rolfokhoes, zeilhuik, stuurhoes, etc. - Professionele zeilwasserij: voor jachtzeilen en kappen - Reparatie en service: snel en vakkundig

Vuurtorenweg 8, 8531HJ Lemmer, tel. +31 (0)514 534521 info@zeilmakerijdevuurtoren.nl • www.zeilmakerijdevuurtoren.nl

20

zomerinfo friesland magazine


Plons! Met onder andere: Zeilen Skûtsjesilen De Turfroute Toezicht te water

Sloten, kanalen en meren; in Friesland kun je niet om het water heen. Dat is meteen wat Friesland zo aantrekkelijk maakt. Plonzend en zwemmend genieten aan één van de stranden, varend over de meren en kanalen of vissend aan de slootkant. Houd je van water, dan houd je van Friesland.

zomerinfo friesland magazine

21


Zeilen, een sportieve uitdaging met de wind!

U kijkt omhoog, het zeil is gebold en de boot glijdt geruisloos door het water. Geniet van het Friese landschap, de natuur en cultuur.

F

riesland is door de vele meren een ideaal gebied om te zeilen. Leg bijvoorbeeld aan bij één van de vele eilandjes in de Friese meren of bij de Marrekriteplaatsen in Friesland. Het Heegermeer is één van de vele meren waar zeilend de uitdaging met de wind kan worden aangegaan op slechts een uurtje varen verwijderd van het Sneekermeer!

Vanaf het Heegermeer vaart u zo door naar welbekende Friese dorpen als Woudsend, Gaastmeer, Elahuizen, Koudum, Hindeloopen, Stavoren, Makkum of Workum. Ook gaat u gemakkelijk door het Prinses Margrietkanaal richting Lemmer, Sneek, Terherne, Grou en Leeuwarden. Bekijk de Een goede voorbereiding is bij zeilen een must. Hoe zijn de weersverwachtingen, welke route kiezen we (rekening houdend met de diepgang van het schip) en staat er voldoende wind? Voor een beginnende zeiler is het belangrijk uzelf niet te overschatten. Kies voor een route en zeilgebied die beheersbaar is op basis van uw ervaring zodat stroming en andere gevaren u niet verrassen. U zult niet de eerste watersporter zijn die door een van de reddingsdiensten uit een lagerwal positie of ondiep water moet worden gered.

22

zomerinfo friesland magazine

mooiste vergezichten van de provincie; met een zeilboot weet u zeker dat u de mooiste plekjes van Friesland ziet en lekker tot rust komt. Om onnodig wachten voor een brug te voorkomen zijn er in Friesland verschillende 'Staande Mastroutes'. Op deze routes komt u geen bruggen tegen en vaart u zonder oponthoud uw route. De zuidwest Staande Mastroute bijvoorbeeld, is geschikt voor schepen met een doorvaarthoogte tot 11.50 m. Van de Terkaplester Poelen naar het Sneekermeer, vervolgens via de Langweerderwielen, het Tjeukemeer, het Slotermeer, het Heegermeer en de Fluessen waarna u weer verschillende keuzes heeft om bijvoorbeeld westelijk te varen door de prachtige natuur naar Workum, eventueel uw reis vervolgend naar het IJsselmeer of het Wad. Voor jongeren biedt Friesland vele zeilscholen. Een sportieve en gezellige manier om de hele dag op en om het water te zijn met leeftijdsgenoten! Bij een watersportvakantie op een zeilschool in Friesland zijn ze verzekerd van een fantastische ervaring en wanneer je plezier hebt op het water, gaat het zeilen eigenlijk vanzelf! Er zijn verschillende zeilscholen op de allermooiste locaties in Friesland. Iedere zeilschool biedt een uniek programma voor alle leeftijden aan. Van zeilen in een Optimist tot supersnel varen in een Catamaran!


Sailing Kids, Kracht en liefde

Stel je voor, een van je kinderen is ziek. Niet zomaar ziek, geen griepje, nee, iets chronisch, ingrijpends. Je investeert liefde en aandacht, op het gevaar af anderen tekort te doen. Er is thuis verdriet en spanning en soms loopt het je over de schoenen.

N

ieuwe scene. Jouw gezin gratis een week lang op een zeilschip van Sailing Kids. Een groot zeilschip met een hulpvaardige bemanning van zeilers en verzorgers. Het schip vaart uit, iedereen helpt met zeil zetten. Bruisend zeilt het naar de horizon. Er zijn vijf of zes gezinnen aan boord. Binnen de kortste keren heeft jouw chronisch zieke kind vriendschappen gesloten met de andere zieke kinderen. Er klinkt gelach, ze zetten zich in voor elkaar, storten hun harten uit. Je ziet ze opbloeien en dingen doen die jij en zij voor onmogelijk hielden. Bij zeilmanoeuvres helpen ze elkaar, ongeacht rolstoelen, krukken of ander ongemak. ’s Avonds is er een spel en aan het eind van de week feest. Eindelijk rust de verantwoordelijkheid voor het welzijn van je zieke kind niet op jou alleen. Je ontspant, je wist niet eens hoe gespannen je eigenlijk was. Je komt weer aan jezelf toe. Van de weeromstuit krijg je meer oog voor je geliefde, schenk je meer aandacht aan je andere kinderen. Je ervaart dat opvarenden door eenzelfde zware periode gaan als jij. Een week lang samen in het teken van hervonden kracht en liefde. Bovenstaande scene is geen droom. Het is wat Sailing Kids gratis voor mensen doet: gezinnen met chronisch zieke kinderen en chronisch zieke jongeren laten meezeilen en zo bekomen van een overbelast bestaan. Diepe betrokkenheid bij kinderen met een chronische aandoening loopt als een

rode draad door de organisatie. Initiatiefnemers als schipper Ruud Stam en Annelies Blom hebben persoonlijk ervaring met zorg en verdriet om chronisch zieke kinderen. Veel vrijwilligers van Sailing Kids zijn ouders die zelf deelnamen aan een gezinstocht en zich sindsdien inzetten voor lotgenoten. Steun Sailing Kids Sailing Kids kan gezinstochten en jongerentochten (zgn. Bikkeltochten) alleen varen met steun van donateurs en sponsors. Hoe meer steun, hoe meer tochten er jaarlijks worden gevaren. Hoe belangrijk dat is, vatte een meisje zo samen: “Op dit zeilschip hoef ik eindelijk niemand uit te leggen wat het is om chronisch ziek te zijn.”

Voor meer informatie : www. sailingkids . eu facebook . com/sailingkids

zomerinfo friesland magazine

23


Boat and Breakfast Wil je eens wat anders dan een hotel of gewone Bed & Breakfast? Dan is slapen op een boot een leuk alternatief! In de gezellige en rustige jachthaven in Jutrijp, op steenworpafstand van Sneek, liggen 3 verschillende boten: de Ella, de Stoer en de Allemansfreon, welke uitsluitend als accommodatie zijn te boeken. Alle boten hebben een prachtig uitzicht over de weilanden met vaak een adembenemende zonsondergang. Er kan niet met de boten gevaren worden, maar voor de Stoer en de Allemansfreon kun je in het weekend een rondvaart met kapitein boeken om vanaf het water nog meer van de omgeving te ontdekken. De boten zijn te boeken via TIP of Airbnb.nl Kijk op onze website voor meer informatie.

Jachthaven Een unieke lokatie, centraal gelegen in het Friese Merengebied, 3 km. van Sneek en Heeg. Nog enkele ligplaatsen vrij.

www.jachthavenjutrijp.nl • info@jachthavenjutrijp.nl • Tel. 0515 443328, Mobiel. 0623436675 24

zomerinfo friesland magazine


Veldman Yacht Charters

Veldman Yacht Charters Zwolsmanweg 18 8606 KC Sneek Tel : 0515-413672 www.vyc . nl

Veldman Yacht Charters in Sneek verhuurt al 22 jaar motorjachten in verschillende maten en soorten. Vanaf de start van het bedrijf in 1996 worden er schepen verhuurd met alle denkbare luxe aan boord waarbij je in eerste instantie niet aan een huurboot denkt.

D

e vakantie is een belangrijke periode in het jaar en die mag alleen maar goed tot uitstekend zijn. Daar hoort dan ook een schip bij die daar bij past. Dat begint al met een hartelijke ontvangst op de haven in Sneek waar men de auto direct bij het schip kan parkeren. Dat scheelt een hoop gesleep! U wordt hartelijk welkom geheten door de uw gastvrouw Jacqueline en gastheer Richard Veldman. Na een lange autorit is een kopje koffie of thee altijd een goed idee welke men kan nuttigen op het sfeervolle terras. En dan begint de vakantie toch echt! De boot ligt te blinken in de zon, alle techniek is zorgvuldig gecontroleerd en de eerste stappen worden aan boord gezet. Dit is dus uw vakantie verblijf voor de komende tijd!

24-uurs Storingsdienst We gaan er niet vanuit dat er onderweg wat gebeurd maar door middel van de 24 uurs service dienst worden problemen meestal dezelfde dag nog opgelost.

Geen ervaring? Neem een cursus! Na een duidelijke uitleg van het schip kunt u op pad. Maar heeft u nog geen ervaring? Dan is het verstandig om er een vaarcursus bij te boeken. Door een halve dag les te nemen leert u omgaan met het schip. Niet alleen de kapitein, maar alle opvarenden. Aanleggen, wegvaren, touwen knopen, hoe het gaat bij bruggen en nog veel meer wordt u duidelijk uitgelegd. Dat vaart een stuk relaxer!

Investeren met plezier en rendement Wat veel mensen niet weten is dat het investeren in een jacht heel rendabel kan zijn. Een eigen boot bezitten welke ook nog geld op brengt is voor velen onbekend. Laat u eens door ons informeren wat de mogelijkheden zijn. En wat nog veel belangrijker is: wat het rendement van een dergelijke investering kan zijn. Het zal u verrassen! Kijk maar eens op www.buy-and-charter.com of kom eens langs en laat u uitgebreid informeren.

Routes door Friesland Via de website er zijn er verschillende routes te downloaden Maar ook tijdens de uitleg van de boot bestaat er de mogelijkheid om samen een speciale route te maken welke bij uw wensen aansluit. En dat is het unieke aan Friesland: u kunt vaak een leuke ronde varen door de provincie zonder twee keer hetzelfde te hebben gezien.

Online boeken Vele boekingen worden gedaan via de website; www.vyc.nl Hier vindt men alle informatie van de schepen en de actuele boekingslijsten. Dat gaat zeer eenvoudig: geef aan in welke periode u wilt varen met het aantal personen en ons boekingssysteem verteld direct welke schepen nog vrij zijn. Direct boeken betekend er zeker van zijn dat uw vakantie geregeld is.

Of u een schip zoekt om te huren, voor reparatie of als investering: Bij Veldman Yacht Charters in Sneek zit u altijd goed.

zomerinfo friesland magazine

25


Luxe en compleet zeilen in Verhuur van zeiljachten, open zeilboten Hendrik Bulthuisweg 19-21 • 8606 KB Sneek • Telefoon: 0515-411771 Info@polboten.nl • www.polboten.nl • www.segelbootmieten.de 26

zomerinfo friesland magazine


Friesland!

en sloepen Kwaliteit en plezier sinds 1979! zomerinfo friesland magazine

27


EEN DROOMVAKANTIE OP EN ROND HET WATER

Ontdek Friesland vanuit uw jacht, safari-tent of vakantiewoning. Maran Yachtcharter, Maran mini-camping en Waterpark Terkaple met zijn stijlvolle cafĂŠ-restaurant bevinden zich, direct aan het water, centraal in het Friese merengebied vlakbij het Sneekermeer. Maran Yachtcharter heeft met een vloot van meer dan 40 schepen altijd een geschikt schip voor uw vaarvakantie.

Voor verdere informatie over onze vloot en accommodaties, bezoek onze website:

0566 689 305

28

zomerinfo friesland magazine


De Marrekrite Meer dan 3.500 ligplaatsen

In Friesland vindt u op de meest bijzondere plekjes één van de 3.500 Marrekriteaanlegplaatsen. Hier mag u maximaal drie dagen gratis blijven liggen en kunt u genieten van de Friese natuur.

D

e Marrekrite onderhoudt en beheert deze vrije ligplaatsen, zorgt op heel veel plaatsen voor afvoer van recreatieafval, onderhoudt boeien en bakens in recreatievaarten en beheert andere recreatieve voorzieningen op en om het Friese water. De Marrekrite doet dit namens de provincie Fryslân en 22 gemeenten.

worden vastgemaakt en u ligt vrij op het water. Aan iedere boei ligt één schip, daardoor heeft u veel privacy. Waar de boeien in groepjes bij elkaar liggen, ligt u nog steeds alleen, maar ook “samen”. De MarBoei houdt je vast, maar laat je ook vrij. In Friesland liggen op dit moment 50 MarBoeien. Jaarlijks komen er steeds meer bij.

Marrekritewimpel Watersporters kunnen bij veel VVV’s en watersportbedrijven een Marrekritewimpel kopen. Door het kopen van de wimpel draagt u bij aan het in stand houden van gratis aanlegplaatsen in de natuur van Fryslân. Voor alle informatie over De Marrekrite of het kopen van een wimpel kunt u kijken op www.marrekrite.nl, of vraag bij een van de verkooppunten van de wimpel naar de gratis brochure. Deze brochure bevat alle informatie over de Marrekrite en waar in Friesland gratis kan worden aangelegd. Het steunen van de Marrekrite wordt gewaardeerd, als u gebruik maakt van de aanleg of boeiplaatsen wordt de aanwezigheid van de Marrekrite wimpel gewaardeerd. Zonder deze wimpel mag u ook aanmeren, maar valt u wel uit de toon. Vanaf 15 euro kunt u de wimpel kopen en draagt u bij aan al het goede waar de Marrekrite voor staat.

Meer informatie? Voor meer informatie bezoekt u www.marboei.frl en www.marrekrite.frl. Of download de Marrekrite app voor Android en Apple (http://mijn.marrekrite.frl/app) en ontdek alle vrije afmeerplekken, afmeerplekken nabij fietsknooppunten, wimpel verkooppunten, de afmeerregels en de locatie van de vuilwaterboot!

De MarBoeien - vast en vrij De Marboei is een boei van kunststof met een oog bovenop. Deze aanlegboeien vind u op de mooiste plekjes van Friesland. Afmeren is eenvoudig, er hoeft maar één lijn te zomerinfo friesland magazine

29


Uw vakantie in Friesland begint bij Maran,

M

aran Yachtcharter, Maran mini-camping en Waterpark Terkaple met zijn stijlvolle cafĂŠrestaurant bevinden zich direct aan het water, centraal in het Friese merengebied vlakbij het Sneekermeer. U kunt bij ons kiezen uit meer dan 40 (eigen) schepen.

Daarnaast verzorgen wij ook arrangementen met boot en bungalow of boot met luxe safaritent. Vertrouwd zaken doen met een partner die ruim achtendertig jaar ervaring heeft met het verhuren van zeilboten en motorboten in Friesland.

FRIESLAND EN DE 11 STEDEN Wie kent ze niet "onze elfsteden". Eigenlijk een uniek museum aan het water te noemen. U kunt met een flink aantal van onze schepen deze prachtige elfstedentocht geheel "rond" varen. Natuurlijk zijn de meeste steden ook met een groter jacht aan te doen. Een unieke vaarroute, die u zeker niet wilt missen wanneer u in Friesland bent.

DE MARREKRITE Voor de avontuurlijke zeiler of motorboothuurder beschikt Friesland over talloze zgn. Marrekrite aanlegplaatsen. Deze plaatsen waar u gratis kunt overnachten liggen vaak prachtig gelegen midden in de natuur. Wij bieden u veel mogelijkheden om dit te beleven. U kunt bij ons een boot huren voor een week, midweek en/of weekend. Maatwerk is vaak mogelijk.

30

zomerinfo friesland magazine


perfect gelegen midden in "Fryslan" IJSSELMEER ÉN "DE WADDEN" Wanneer u wilt zeilen op het IJsselmeer of het werelderfgoed "De Wadden" is onze jachthaven in Terkaple ook een prima uitvalsbasis. Lemmer en de toegangspoorten naar het IJsselmeer (Workum en Stavoren) zijn maar 3 tot 5 uur varen van onze jachthaven vandaan. Dit maakt Maran een aantrekkelijke basis om Friesland al varend te ontdekken.

Wilt u service en kwaliteit voor een reële prijs, boek dan nu uw vaarvakantie op Maran.nl. De crew van Maran verwelkomd u graag op onze pittoreske Jachtchaven!

VAARBEWIJS EN VAARINSTRUCTIE Een vaarbewijs is géén voorwaarde voor het huren van een boot bij Maran Yachtcharter, wel verwachten wij voldoende inzicht en ervaring. Voelt u zich nog niet vertrouwd genoeg met het door u gehuurde schip dan bieden wij de mogelijkheid om een uitgebreide, praktische, drie uur durende vaarinstructie bij te boeken. Aansluitend gaat u ontspannen en zelfverzekerd van uw vaarvakantie genieten. Tijdens deze instructie komen vele facetten van het varen aan bod, zoals de vaareigenschappen onder motor en zeil, het aanleggen en een aantal vaarregels. Informeer naar de mogelijkheden van deze vaarinstructie.

zomerinfo friesland magazine

31


"Het is van belang dat iedereen zoveel mogelijk van de sport en de feestelijkheden kan genieten."

Provincie Fryslan , gemeenten, Rijkswaterstaat, Waterschap, Landelijke E enheid en partners uit de Toezichtkring Natuurhandhaving (o.a. F umo/ NVWA/ Sportvisserij / Staatsbosbeheer /Natuurmonumenten / FryskeGea ).

Volg ons op Twitter via @ toezichttewater

32

zomerinfo friesland magazine


Toezicht te water De provincie Fryslan bestaat uit talloze meren, rivieren en kanalen. Ook op het water komen overtredingen voor of vinden misdrijven plaats. Om die reden is een deel van de politie specifiek op het water gericht. Ook hier staat veiligheid, leefbaarheid en milieu voorop. Wat doet de politie op het water? De politie houdt op het water toezicht op zowel beroepsals recreatievaart. Agenten handhaven bijvoorbeeld de regelgeving op het water, houden toezicht bij evenementen, verlenen eerste hulp en behandelen ernstige scheepvaartongevallen. Daarnaast helpen zij bij de opsporing van mensen die op of rondom het water vermist zijn geraakt. De politie op het water werkt hiervoor samen met veel belangrijke partners, zoals de Provincie Fryslan, de gemeenten, Rijkswaterstaat en natuurorganisaties. Waar moet je op letten? De regels voor het varen op het water zijn bedoeld om een veilige en vlotte doorvaart te bevorderen. Aan boord zijn zowel de schipper als de stuurman verantwoordelijk voor het naleven van de regelgeving en de vaarveiligheid. Ook voor de kleine scheepvaart moeten zij in sommige gevallen in bezit zijn van een vaarbewijs. Kijk daarom voor meer informatie op www.fryslan.frl/handlejepks

Het Prinses Margrietkanaal Het Prinses Margrietkanaal is de drukste vaarroute in Fryslân, niet alleen voor de beroepsvaart maar ook voor de vele watersporters die naar Fryslân komen. Vaar op het Prinses Margrietkanaal en binnen de betonde vaargeulen op de Friese meren zoveel mogelijk aan de stuurboordkant (rechterkant). U vaart dan een duidelijke koers en bent beter zichtbaar voor andere schippers. Het midden van het vaarwater blijft zo vrij voor de beroepsvaart. Achteropkomende schepen kunnen u makkelijker passeren (oplopen). Evenementen Ook bij grote evenementen zoals de Sneekweek zorgt de politie voor veiligheid en handhaving op en bij het water. Het is van belang dat iedereen zoveel mogelijk van de watersport en de feestelijkheden kan genieten. De politie te water werkt hiervoor samen met de lokale politie-eenheden en gemeenten. Zo wordt onder andere geluidsoverlast en milieuvervuiling tegengegaan. Bescherming van het natuurgebied Ter bescherming van de natuurgebieden en de kwaliteit van het leefmilieu zijn er meerdere maatregelen genomen. In de meeste havens zijn inzamelstations voor vuilwater te vinden. Daarnaast komt er ook een vuilwaterboot langs veel afmeerplekken. Naast voorzorgsmaatregelen wordt er met samenwerkingspartners onder andere ook actief gehandhaafd op illegale kampeerplekken, kampvuren, waterverontreiniging, loslopende honden en het achterlaten van rommel.

Alcoholgebruik Voor zowel de schipper als de stuurman gelden regels met betrekking tot alcoholconsumptie. Ook als de schipper zelf niet achter het stuur zit. De wettelijke grens op het water ligt op 0,5 promille. Worden er hogere waarden geconstateerd, dan zijn de gevolgen vaak groot.

Fryslan wordt door velen geassocieerd met rust, ruimte, natuurschoon en watersport. Door een goede samenwerking met bewoners, bezoekers en andere betrokken partijen kunnen we hier gezamenlijk aan bijdragen.

Snelheid Op alle wateren in Fryslan geld een maximum vaarsnelheid. Het is over het algemeen verboden om sneller te varen dan 20 kilometer per uur, tenzij dit anders is aangegeven. Te hard varen geeft naast een directe gevaarzetting naar andere watersporters ook ergernis en een verstoring van de natuur. Om de snelle watersporters toch de mogelijkheid te bieden om wat harder te gaan, zijn er in de periode van 30 april tot 30 september speciale vaargebieden ingericht. Deze zijn gemarkeerd met geelgekleurde betonning.

Meer informatie? Kijk voor meer informatie over de vaarregels op: www.politie.nl/themas/ vaarregels en op www. varendoejesamen.nl

zomerinfo friesland magazine

33


Skûtsjesilen is myn nocht

Varend over de Friese wateren kom je ze vaak tegen. Nostalgisch, historisch en karakteristiek voor Friesland; het skûtsje. Deze stalen of houten zeilschepen werden gebouwd vanaf de 18e eeuw en gebruikt voor het vervoer van goederen over water.

D

e meest voorkomende goederen waren kolen, aardappelen, bulk en gier. Geen skûtsje is gelijk, de afmetingen werden bepaald door het gebied waar het skûtsje moest varen. De kleinere skûtsjes waren ongeveer 17 meter, de grotere rond de 20 meter. Een leuke anekdote is het feit dat de stad Sneek pas in de jaren ’50 volledig aangesloten was op het riool. De stront werd in de tijd nog met tonnen verzameld en met de skûtsjes vervoerd naar Noord-Holland om te worden verkocht aan de Hollandse boeren. Het zeilend vervoeren van goederen werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw ingehaald door de gemotoriseerde beroepsvaart. De veelal grotere motorschepen namen de plaats in van de skûtsjes waardoor het skûtsje langzaam verdween. Sommige schippers probeerden het hoofd boven water te houden door, in plaats van gebruik te maken van het zeil, het schip voort te bewegen met een klein opduwertje, maar meer dan uitstel heeft dit nooit kunnen betekenen. Veel skûtsjes werden vervolgens omgebouwd tot woningen op het water.

Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn veel skûtsjes, die inmiddels als woonschip aan de kant lagen, weer in de vaart gekomen. Enerzijds door particulieren die er met behulp van een kajuit een jacht van maakten, anderzijds door personen of organisaties die ze in meer of minder originele staat weer in de vaart brachten. Een aantal skûtsjes werd na de oorlog omgebouwd tot wedstrijdschip, hierop mochten uitsluitend de schippers varen die uit een oorspronkelijk 34

zomerinfo friesland magazine

schippersfamilie kwamen. Er waren steeds meer mensen die aan een zeilwedstrijd met een skûtsje mee wilden doen maar die mochten dat niet omdat men niet afstamde van een schippersfamilie. Je kunt hier eigenlijk spreken van de ‘skûtsje-adel’. Deze schippers zijn verenigd in de SKS. De overige schippers die niet afstamden van een skûtsjefamilie verenigden zich in de IFKS, dat staat voor Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen. Hierdoor kunnen we tot op de dag van vandaag van deze zeilende trots genieten op de Friese wateren. Strontrace tussen Workum en Warmond Tot op de dag van vandaag vindt jaarlijks nog steeds de strontrace plaats. Een race tussen Workum en het NoordHollandse Warmond waaraan tientallen skûtsjes meedoen. De race is een afgeleide van de tijd toen de mest van de Friese boeren werd verkocht aan boeren in Noord-Holland. Zij gebruikten de mest ter bevordering van de bloementeelt. De reden om de tocht al racende af te leggen was het feit dat degene die het eerst aankwam, ook weer als eerste met de lading terug kon. Momenteel kan men ook met de skûtsje kennismaken middels een dagtocht. De stichting Sneeker IFKS skûtsje voorziet hierin met een lounge-skûtsje. Dit schip heeft een open ruim en is voorzien van lounge banken en een bar. Uitermate geschikt om met een groep zeilend van de Friese wateren te genieten.


Skûtsjemuseum Earnewâld

In dit museum staat het leven van vroegere generaties skûtsjeschippers centraal. Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen staan sfeervol opgesteld.

I

n een nagebouwde roef proeft u het oude schippersleven. U ruikt taan en teer. U ervaart de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen skûtsjes onder zeil dagelijks vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden. U ontdekt het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven, met wind en water. Ook de skûtsjes van nu krijgen veel aandacht. Aan de kade ligt een uniek houten skûtsje.

hulpkrachten zichtbaar. Het is een feest om ermee te zeilen. De Æbelina meet 12,16 m bij 3,11 m en heeft een holte van 1,13 m. Dat zijn, vergeleken bij de huidige ijzeren wedstrijdskûtsjes, prehistorische maten. En toch, als je ermee vaart, is het een volwaardig schip. Het is een sensatie om te ervaren hoe licht ze, ondanks haar solide uitvoering, op wind en golven reageert. Als een jonge meid die op weg is naar haar geliefde.

De Æbelina Licht en behendig snort ze door het water. De Æbelina, het eerste en enige houten skûtsje dat sinds 1900 is gebouwd, is een pronkje. Massief eikenhout is van kielplaat tot luiken in sierlijke rondingen gebogen om een schip te maken zoals dat ooit de Friese wateren beheerste. Zo voer de oude Wiebe Minderts Peekema ermee, en voor hem Gerben Jentjes Zuidema, schippers op het Grouster veerschip. De in 1861 gebouwde oude ‘Ebelina’ of ‘Dorp Grouw’ was legendarisch. Ze won zo veel prijzen dat ze soms van deelname werd uitgesloten, of een extra lange route moest varen. De schippers zijn er, ondanks de vele prachtige prijzen, niet rijk van geworden. Maar de passie hield ze op de been. Naar het voorbeeld van het oude beurtschip, gebouwd door Eeltje Holtrop van der Zee bouwde Johan Prins uit Workum bij het Skûtsjemuseum van Earnewâld een replica. Tot in de kleinste details is het vakmanschap van hem en zijn

Skûtsjemuseum

V oor meer informatie over de Æbelina,

De Stripe 12

en de opstapdagen kijk op:

9264 TW E arnewâld

www.aebelina.nl

info @ skutsjemuseum . nl www . skutsjemuseum . nl

zomerinfo friesland magazine

35


Dichtbij genieten.

www.yachtcharter-vanstraten.nl Sneek / Holland

T: 0031 515 438 158 | info@yachtcharter-vanstraten.nl 36

zomerinfo friesland magazine


De Turfroute - een ontspannen avontuur Meer dan honderd jaar ligt hij er al; de Turfroute. Een kanalenstelsel, dat ooit in de loop van de negentiende en twintigste eeuw werd aangelegd. Nou ja, aangelegd? Deze voor de afvoer van turf benodigde waterwegen werden letterlijk met de hand uitgegraven.

S

chop voor schop en kruiwagen na kruiwagen werd de grond uit de steeds dieper wordende geulen gehaald, totdat een vaarweg ontstond waardoor de pramen konden varen waarop duizenden kilo’s turf naar de plaats van bestemming werden getransporteerd. Mannen, vrouwen en zelfs kinderen moesten hard werken aan de aanleg van deze kanalen, naast het werk wat ze al hadden bij de ontginning van de omliggende veengebieden. Je wilt niet weten hoe die mensen leefden en woonden. In het openluchtmuseum “Het Damshûs” in Nij Beets krijg je daarvan een goede indruk en na een bezoek aan dat prachtige museum ontkom je niet helemaal aan een zekere gêne, als je het leven van toen vergelijkt met de wijze waarop wij in de huidige tijd ons leven kunnen inrichten. Die kanalen en vaarten bestaan nog en worden tegenwoordig door de pleziervaart gebruikt. Je vaart dan door een prachtig natuurgebied dat ondanks of dankzij het werk van die hardwerkende mensen een geheel eigen sfeer uitstraalt. De mensen van toen kenden misschien geen tijd, omdat ze hele lange dagen noeste arbeid moesten verrichten, maar toch

hadden ze tijd, omdat ze dicht bij de natuur waren en zeker niet de stress kenden die we tegenwoordig vaak ondervinden. Niet voor niets worden die bewoners van toen “Het volk zonder uren” genoemd. Die ontspannen sfeer merk je nu nog als je je in het gebied bevindt. En nog meer als je op de kanalen en vaarten vaart, die nu de “Turfroute” vormen. Die Turfroute (in dit gebied de kleine Turfroute” genoemd) bestaat uit de kanalen “Opsterlandse Compagnonsvaart” die loopt van het Drentse dorp Smilde, over Appelscha, Oosterwolde naar Gorredijk en de “Tjonger”. Deze laatste loopt vanaf de Opsterlandse Compagnonsvaart langs het prachtige dorpje Oldeberkoop met een eigen haven, via Mildam naar merengebieden bij Heerenveen en Akkrum. De beschermers van de Turfroute, De Nije Kompanjons, beheren deze prachtige route al meer dan 40 jaar. Als je van rust houdt is de Turfroute de vaarroute die je moet varen. Onthaasten en genieten zijn hier de sleutelwoorden die meer dan van toepassing zijn. De Stichting De Nije Kompanjons De beschermers van de Turfroute al meer dan 40 jaar

zomerinfo friesland magazine

37


Dichtbij genieten...

In het hart van het mooiste watersportgebied van Europa ligt het authentieke stadje Sneek. De thuishaven van Yachtcharter van Straten. Al meer dan 15 jaar een begrip in de charterwereld.

E

en vrijdagmiddag bij de thuishaven… Er is volop beweging in de haven van Yachtcharter van Straten. Vandaag komen de klanten weer terug van een heerlijke vakantie op de Friese wateren. De gasten parkeren hun auto tot aan de boot zodat hun bagage weer vlot naar

de auto gebracht kan worden. Het schoonmaakteam staat in de startblokken; iedere boot wordt tip top in orde gemaakt voor de volgende gasten. De vloot bestaat uit 11 luxe jachten. Het kleinste jacht van ruim 10 meter is speciaal voor 2 personen, het grootste van bijna 14 meter is voor 6 personen. De meeste jachten zijn voor 4 personen, waarbij elke hut beschikt over een privé badkamer met douche en toilet. Een onbezorgde vaarvakantie We vragen aan Bregina van Straten, die samen met haar man Lars van Straten de jachtverhuur runt, welke wensen de huidige klant stelt aan het huren van een jacht. “Onze klant kiest voor een onbezorgde vaarvakantie. Doordat wij een jonge vloot hebben, zelf de schepen bouwen en het technische onderhoud in eigen beheer doen, zijn onze schepen in perfecte staat. Zo’n 15 jaar geleden zijn mijn man en ik dit bedrijf begonnen. Lars heeft jarenlange ervaring opgedaan in de autotechnische wereld en mijn roots liggen in de reisbranche. Een ideale combinatie om een Yachtcharter te beginnen, vonden wij.

38

zomerinfo friesland magazine


Wat bij ons bovenaan staat is dat we de klant een zorgeloze vaarvakantie bieden en graag verwennen. Wanneer je op vakantie gaat, wil je je graag ergens “thuis”voelen. Zo richten wij onze boten ook in. Geen doorsnee verhuurboten, maar juist ingericht als privéjachten. Daarbij maken wij de bedden op, liggen er fris ruikende handdoeken klaar aan boord en staat er in de badkamer een heerlijk geurende attentie voor hem en haar klaar. Op de vertrekdag kunnen de klanten vanaf 10 uur aan boord. Nadat Lars de klant een uitgebreide technische uitleg heeft gegeven, krijgt de klant een mooi gevulde ontbijtmand aan boord geserveerd. Een relaxte start van de vakantie waarbij onze gasten maar 1 ding hoeven te doen, genieten! Onze klanten weten dit zeer te waarderen. De bezettingsgraad is hoog en 1 jaar van tevoren reserveren is eerder een regel dan uitzondering.

Hendrik B ulthuisweg 13 Postbus 220, 8600 AE Sneek Tel .: 0031 (0) 515 - 43 81 58

info@yachtcharter-vanstraten.nl www.yachtcharter-vanstraten.nl Fax : 0031 (0) 515 - 43 82 18

Wilt u meer weten over Yachtcharter van Straten? Bezoek onze website www.yachtcharter-vanstraten.nl. Hier vindt u gemakkelijk en eenvoudig het overzicht van de vloot, compleet met foto’s en film.”

Yachtcharter van Straten, Dichtbij Genieten!

Royal Luxury

zomerinfo friesland magazine

39


30 Aquila

Luxe Motorjachten

van 2 tot 12 personen.

Kimberly

Archipel

Liona

Tel.: 0031 (0)515 - 43 29 93 E-mail: info@zijda.nl www.zijda.nl 40

zomerinfo friesland magazine


Lemmer - Sfeervol maritiem centrum

De poort van Friesland is met zijn bruisende centrum één van de bekendste watersportplaatsen van de Noordelijke provincie.

L

emmer trekt veel mensen van buiten. Zij komen voor een middagje uit, even de boot aan te leggen of gebruiken het dorp als uitvalsbasis voor tochten. In het sfeervolle centrum is het leuk te struinen langs de originele winkeltjes, vaak gevestigd in historische panden.

Samenwerking vormt de kern van Hart van

Gezellige terrassen Populair zijn de gezellige terrassen langs de kades. Mensen zitten er graag, omdat de boten voor hun neus langs komen. Het vaarwater door Lemmer is immers een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer. Die strategische ligging tussen vaarwegen heeft ook de kenmerkende, historische kern gevormd.

Lemmer. Het accent van de groep ligt op organisatie en coördinatie. Hart van Lemmer richt zich vooral op de evenementen in dit charmante watersportdorp, aan de voet van Friesland. Meer informatie: www.hartvanlemmer.nl

Een maritiem karakter In de Zuiderzeetijd fungeerde Lemmer als transithaven voor het vaarverkeer tussen Amsterdam en Noord-Nederland. De belangrijkste bron van inkomen was echter de visserij. Dat zorgde voor bedrijvigheid in de visindustrie en jachtbouw.

Belangrijkste publiekstrekkers zijn nu het maritieme karakter en de gezelligheid in het historische centrum. De vaarverbinding via de monumentale sluis loopt middendoor het dorp. Het is er een komen en gaan van boten. Watersporters meren af om proviand in te slaan. Even ontspannen van de sfeer te genieten of te eten in een van de vele restaurants. Het strand en het Ir. D.F. Wouda-gemaal In Lemmer zijn veel jachthavens en (recreatie)woningen aan het water. Iets buiten het dorp is een fijn strand, in de kromming in de Lemster Baai. ’s Zomers kan het hier heel druk zijn. In koudere tijden zijn de wandelingen langs het strand erg in trek. Het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld staat vlakbij de monding van het Prinses Margrietkanaal. Het is een opmerkelijk UNESCO-monument.

zomerinfo friesland magazine

41


Alles aanboord voor de perfecte vakantie!

W

ie aan watersport denkt, denkt natuurlijk meteen aan Nederland. Nederland en met name Friesland biedt werkelijk alles voor de veeleisende watersporter: Of het nu gaat om rust, gezellige dorpen of steden, kanalen of meren en heerlijke zonneterrassen, Nederland heeft het allemaal. Wat is er nu mooier dan al het moois van Nederland varend te ontdekken en het allemaal in 1 week te beleven! Voorwaarde voor varend genieten is comfort, kwaliteit en betrouwbaarheid. Wij hebben het allemaal “aan boord�.

Wij bieden u een breed scala aan luxe en comfortabele motorjachten. Of u met twee of twaalf personen aan boord wilt varen, het is allemaal mogelijk. Al onze boten zijn voorzien van een boegschroef en voor een comfortabele vaart mogen beddengoed en handdoeken natuurlijk niet ontbreken. Wat varen in Nederland, naast de schitterende omgeving en vriendelijke mensen, zo aantrekkelijk maakt is dat u geen vaarbewijs nodig heeft. Start de motor, trossen los en geniet van uw vakantie.

42

zomerinfo friesland magazine

ZIJDA YACHTING SNEEK Zoutepoel 4 8604 CD Sneek E-mail: info@zijda.nl

Telefoon: 0031 (0)515 43 29 93 Fax: 0031 (0)515 43 24 47 www.zijda.nl


-

Voor al uw onderhoud en reparatie werkzaamheden: Onze vloot

Schilderwerk Legenda Motoronderhoud Prijslijst Polyesterreparatie Timmerwerk Inventaris Inbouw boeg &Agenda hekschroef Elektro & installatiewerk Jachtverkoop en Jachtbemiddeling Winterstalling

ONDERHOUD & WINTERSTALLING Zijda Yachting is een perfect ingericht bedrijf voor reparatie en onderhoud aan uw boot. U kunt bij ons terecht voor alle voorkomende werkzaamheden onder andere schilderwerk van uw gehele boot, onderwaterschip-behandeling, timmerwerk, motor-onderhoud van alle type motoren, installatiewerk, inbouwen van boeg & hekschroef in zowel staal als polyester boten, oplossen van storingen, polyester reparaties, complete renovatie van uw boot en het aanleggen van elektrische installaties. Ook hebben wij een doe het zelf loods die u kunt huren voor het zelf uitvoeren van onderhoud aan uw boot. Tevens hebben wij winterstallings mogelijkheden buiten of binnen in een verwarmde loods.

Kortom de mogelijkheden die wij bieden zijn zoals u leest zeer uitgebreid. Voor prijzen en overige info kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Kijk ook eens op www.zijda.nl

zomerinfo friesland magazine

43


Familiebedrijf de Schiffart Yachtcharter & Voor íedereen die de aantrekkingskracht van het water voelt

Vaarplezier voor íedereen… Ja, écht voor iedereen, want een vaarbewijs is niet nodig. Het watersportbedrijf is gelegen in Terherne, het hartje van Friesland, aan de noordoostzijde van het Sneekermeer. Een ideaal vertrekpunt voor een vaarvakantie met één van de boten uit de verhuurvloot of een dagje uit met een sloep of RIB. Voor een vaarvakantie De verhuurvloot bestaat uit 24 boten variërend in lengte en grootte. De kleinste boten zijn geschikt voor de beginnende vaarder: eenvoudig, compact, makkelijk te varen en toch zeer compleet. Bovendien kan er voor degenen die geen enkele of weinig vaar-ervaring hebben, eenvoudig vaarles georganiseerd worden op de boot die men heeft gehuurd. Een gespecialiseerde schipper leert het manoeuvreren en geeft bovendien veel tips en informatie. Zo kan men vertrouwd en

44

zomerinfo friesland magazine

ontspannen aan de vaarvakantie beginnen. De grootste boot van de vloot is 13,5 meter: het wellness-kotteryacht Maxima, met onder meer zijn sauna, zonnebank en eigen generator, zeer compleet en luxe uitgerust. Tussen deze twee uitersten liggen de andere varianten. Zo is er voor iedereen een geschikte boot om Friesland met zijn prachtige natuur, zijn mooie dorpjes en restaurantjes aan het water te ontdekken. Zowel jong als oud geniet er van om op het water te zijn!


Watersport

en wil beleven!

Een dagje er op uit Voor wie een dagje wil varen kan een sloep huren. Er worden tips en routes meegegeven zodat er niet veel voorbereid hoeft te worden. Lekker snel en sportief met een RIB (Rigit Inflatable Boat) kan ook. Om deze snelle boot zelf te mogen varen heb je wél een vaarbewijs nodig. Eventueel kan er een fun-band of waterski’s bij geboekt worden om de pret nóg meer te verhogen. Geen vaarbewijs? Ook geen probleem, ook een ervaren schipper kan er bij geboekt worden.

U heeft zelf een boot? Ook dan bent u bij de familie de Schiffart aan het juiste adres. Naast zomerligplaatsen, winterstalling en schilderwerk kan men voor al het onderhoudswerk terecht. In de watersportshop kan men terecht voor accessoires maar ook voor nieuwe Yamaha motoren, RIB Jokerboats, sloepen etc. Laat u ontzorgen en het u gemakkelijk maken door de full service van het allround watersportbedrijf!

Lekker dichtbij ! Yachtcharter D e S chiffart is een erkend jachtverhuurbedrijf in Terherne , het bekende K ameleondorp in hartje Friesland. Hèt adres voor het huren van een boot. Terherne is zeer goed te bereiken met de auto . D e S chiffart Watersport Koailan 6 8493 LA Terherne

www. schiffart-yachtcharter . nl info @schiffart- watersport. com info @schiffart-yachtcharter . com T: +31 (0) 566 65 19 20

zomerinfo friesland magazine

45


Sterk & sVeer is binnen een jaar uitgegroeid tot een begrip in Sneek en omstreken. Een hippe lifestyle winkel waar je niet snel bent uitgekeken. Het aanbod wisselt snel en het is dan ook zeker de moeite waard om regelmatig even in de winkel binnen te lopen. Niet in de buurt? Sterk & sVeer is erg actief op social media! Sterk & sVeer Grootzand 48, Sneek Info@sterkensveer.nl 46

zomerinfo friesland magazine

www.sterkensveer.nl facebook: sterkensveer Instagram: sterkensveer


Prachtig! Met onder andere: Bolsward Hannemahuis Museum Joure Langweer, hart van de Friese meren Sneek en de Waterpoort

De Friese dorpen en steden kenmerken zich door het pittoreske karakter. Veelal is het alsof je een schilderij uit de 18e eeuw binnenloopt. Prachtige oude panden geven het straatbeeld een bijzonder historisch karakter en laten je kennis maken met de sfeer van vervlogen tijden.

zomerinfo friesland magazine

47


"Tel zorgvuldig de uren welke mijn stem verkondigt: een van die vele zal uw laatste zijn."

48

zomerinfo friesland magazine


Bolsward - Cultuur, historie & gezelligheid Bolsward, bekend als één van de elf Friese steden, heeft een rijke historie.De prachtige gevels in het centrum, de wirwar aan water en bruggetjes, een gezellig en uitnodigend winkelhart zijn een heerlijke mix voor iedereen die naast gezelligheid ook graag kennis maakt met een stukje pracht en historie. Of je met de auto of op de motor bent, fietst of vaart, Bolsward is één van de parels in het Friese vakantieland. Het stadhuis Het meest in het oog springende is het stadhuis, waarvan het raadhuis dateert uit 1617. Op de grote klok van het klokkenspel staat het randschrift: "Tel zorgvuldig de uren welke mijn stem verkondigt: een van die vele zal uw laatste zijn." In het souterrain van het stadhuis bevond zich een waag en was daardoor één van de Waaggebouwen in Friesland die in een stadhuis was gevestigd. Er hangt nog steeds een grote weegschaal in de waag van het stadhuis. De gevangenpoort aan de zijkant bij het water leidde naar de gevangenis boven in het gebouw. Onder de zolder van de toren bevindt zich een Oudheidkamer. Het stadhuis van Bolsward staat symbool voor de bloei van de stad in de zeventiende eeuw. Het werd in 1765 vergroot en verfraaid in de rococostijl en tot op de dag van vandaag “een van de mooiste stadhuizen van Nederland” genoemd. Oudheidkamer Het gemeentelijk museum (Oudheidkamer Bolsward) is gelegen in de ruimte boven de 'vierschaar' van het stadhuis waar met uit Bolsward afkomstige voorwerpen de historie van Bolsward zichtbaar wordt gemaakt. Bijzonder zijn onder andere: zilveren voorwerpen van Bolswarder zilversmeden, in Bolsward geslagen munten en 18e eeuws aardewerk. De representatieve ruimten van dit voormalige stadhuis (o.a. burgemeesterskamer; vierschaar en raadszaal) zijn te bezichtigen. Er is voor de representatieve ruimten een (gratis) folder beschikbaar in meerdere talen.

Kerken Schuin tegenover het stadhuis vindt u de Broerekerk, die op 8 mei 1980, door brand verwoest is en nu als ruïne geconserveerd is. Het is het oudste gebouw van de stad en dateert deels uit het eind van het jaar 1200. Bijzonder is de glazen overkapping, welke recent is aangebracht. Een andere bezienswaardigheid, op enkele minuten van de Broerekerk is de Martinikerk; een gotisch kerkgebouw. De Martinikerk was in de middeleeuwen een decanaatse kerk in Westergo. In de 15e eeuw werd de kerk vernieuwd en uitgebreid. Iets eerder in de 15e eeuw was de toren al gebouwd. De kerk wordt een pseudobasiliek genoemd vanwege de relatief lage lichtbeuken. Rondvaart door de historische grachten van Bolsward Tijdens de zomermaanden kunt u in Bolsward nabij het stadhuis met een elektrische rondvaartboot door de stadsgrachten meevaren. Vrijwilligers leiden u op een gezellige manier door de stadsgrachten van Bolsward. Een ervaren gids geeft u veel informatie over de geschiedenis van de stad. U beleeft tijdens deze vaartocht Bolsward vanuit een geheel ander perspectief. Heeft u vragen? It Gysbert Japicxhûs, museum en tekstwinkel is nu ook een informatiepunt voor toeristen. U kunt hier informatie inwinnen over bezienswaardigheden, activiteiten en evenementen in en om Bolsward. Maar uiteraard ook over stadswandelingen, fietsroutes of plattegrond van Bolsward. Ook zijn er diverse geschenken met een Friese signatuur verkrijgbaar. Voor alle vragen over Bolsward bent u hier aan het juiste adres.

zomerinfo friesland magazine

49


Franeker - Universiteitsstad

In Friesland is de macht, in de 15e eeuw, in handen gekomen van een klein clubje calvinisten. Om hun machtspositie uit te breiden is het gunstig om meer protestantse predikanten te hebben.

D

e dichtstbijzijnde opleidingsplaats hiervoor is de universiteit in Leiden. Voor veel jonge mannen uit Friesland is echter de reis naar Leiden te ver en te duur. Er wordt besloten om een universiteit in Friesland op te richten. Het ligt voor de hand om deze in de belangrijkste stad van Friesland te vestigen en dat is natuurlijk de hoofdstad Leeuwarden. Maar Leeuwarden heeft nogal wat te stellen met de Friese edelen. Daarom wordt besloten om de universiteit in Franeker te vestigen, omdat het er relatief rustig is op het oorlogsfront en er ruimte is in de vorm van het pas ontruimde Kruisbroederklooster.

Als Willem van Oranje in 1584 wordt vermoord blijkt dat zijn plaatsvervanger Willem Lodewijk veel sympathie heeft voor de Friese universiteitsplannen. Er komt schot in de zaak en in 1585 worden geleerden uitgenodigd om een professoraat aan te nemen aan de Franeker universiteit. Zoals te verwachten valt is de theologische faculteit de belangrijkste, maar ook voor rechten, filosofie, Grieks en Hebreeuws worden professoren aangetrokken. Aanvankelijk kiezen veel studenten voor Franeker. De studenten komen vooral uit Friesland, maar ook uit het buitenland en dan voornamelijk Duitsland. Studenten reizen door Europa van universiteit naar universiteit en overal pikken ze enkele maanden onderwijs mee.

50

zomerinfo friesland magazine

Zuipacademie? Franeker stond bekend als de universiteit met de meest losbandige studenten-bevolking van Nederland. De bijnaam van de Franeker student is dan ook de Franeker Loskop. Er is in Franeker niet zo veel te doen voor de heren studenten. Daardoor wordt, gedreven door verveling, nogal eens overgegaan tot overmatig drankgebruik, vechtpartijen en verstoringen van de openbare orde. De rechtspraak over de ordeverstoorders wordt door het senaatsbestuur zelf verricht. De rector-magnificus en de vertegenwoordigers van de vier faculteiten spreken recht. Alleen voor halsmisdaden gaat men naar het Hof in Leeuwarden. Over het algemeen maken de vonnissen van de senaat weinig indruk. De kroegen blijven uitstekende zaken doen en ook de openbare orde is bij tijd en wijle niet veilig als de studenten (en ook de hoogleraren) aan het feesten slaan. In de achttiende eeuw komen steeds minder studenten naar Franeker. Ten dele wordt dit veroorzaakt doordat de universiteit uit geldgebrek minder klinkende namen kan benoemen. Maar ook de concurrentie van andere universiteiten en de verminderde populariteit van de academische rondreis van studenten spelen een rol. In 1811 heft keizer Napoleon de universiteit van Franeker dan ook op. In 1842 valt het doek voor de Franeker academie definitief als koning Willem II het besluit tot opheffing tekent.


Museum Martena

M

useum Martena is gevestigd in een prachtig middeleeuws stadskasteel in het hart van de historische binnenstad van Franeker. Het museum besteedt aandacht aan de tijd dat Franeker een universiteitsstad was, waar de Franeker loskoppen, zoals de studenten toen genoemd werden, de vele kroegen bezochten. Oud-bewoner van het stadskasteel Anna Maria van Schurman heeft een belangrijke plaats in de collectie, als eerste vrouw die in de zeventiende eeuw aan een universiteit studeerde. Verder zijn er ingerichte kamers, zilver en porseleinverzamelingen en op zolder staan twee heel bijzondere mechanische kunstwerken, een miniatuurkermis en een voorstelling van Salomo´s Oordeel. In het museum is altijd een interessante tijdelijke tentoonstelling te zien.

museum martena

Voorstraat 35 Franeker Tel. 0517-392192

Voor bezoekers is er de mogelijkheid een voordelige combi-kaart te kopen voor Museum Martena en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium!

www.museummartena.nl dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium Het zonnestelsel in je woonkamer, kan dat? In Franeker wel. Tussen 1774 en 1781 bouwde Eise Eisinga, een wolkammer, zijn hele woonkamer om tot een bewegend model van het zonnestelsel. Het is nu het oudst werkende planetarium ter wereld. Alle planeten bewegen precies zoals in werkelijkheid.

T

ot op de dag van vandaag toont het planetarium de actuele stand van de planeten. Aan het plafond bewegen zij namelijk in precies dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten: Mercurius doet 88 dagen over een omloop, de aarde een jaar en Saturnus meer dan 29 jaar. Het zonnestelsel in het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium wordt aangedreven door een indrukwekkend raderwerk van houten hoepels en schijven met meer dan tienduizend handgesmede spijkers als tanden. Een slingeruurwerk en negen gewichten drijven het geheel aan. Ook kom je veel te weten over het zonnestelsel en het heelal. Kom dus gauw een kijkje nemen in het wereldberoemde planetarium te Franeker! Maar het Eise Eisinga Planetarium is méér dan een planetarium. In het museum vind je een uitgebreide verzameling historische

astronomische instrumenten. Iedere bezoeker krijgt uitleg in de Planetariumkamer. In de filmzaal draait een door acteurs nagespeelde documentairefilm, over het leven en werk van Eise Eisinga. In het naastgelegen Planetariumcafé, kan iedereen terecht voor een lunch of een kopje koffie of thee. Openingstijden dinsdag t/m zaterdag 10.00 tot 17.00 uur zondag 13.00 tot 17.00 uur 1 april – 31 oktober ook maandag van 13.00 – 17.00 uur

koninklijk eise eisinga planetarium

Eise Eisingastraat 3 8801 KE Franeker T: 0517-393070 I: www.planetarium-friesland.nl

Entreeprijzen volwassenen 1 4,75, 65+ 1 4,25 kinderen 4 t/m 13 jaar 1 4,00 groepen vanaf 20 personen 1 3,50 combi-kaart Martena: volw.: 1 8,- kind 1 4,50

zomerinfo friesland magazine

51


Harlingen - De poort naar de wadden Foto: Hannemahuis

Harlingen ontstaat rond 800 uit een Vikingnederzetting. Door de ligging aan zee komen visserij, handel en industrie tot bloei. Er verrijzen scheepswerven, bierbrouwerijen, zouten zeepziederijen, kalkovens, graan- en zaagmolens en prachtige patriciërhuizen. Rond 1825 is Harlingen zelfs uitgegroeid tot de derde haven van Nederland.

D

e directe ligging aan zee heeft ervoor gezorgd dat Harlingen al eeuwenlang een belangrijke plek inneemt op het gebied van de zeevaart in Friesland en de rest van Nederland. Tegenwoordig neemt de haven een prominente plaats in op het gebied van de welvaart in Harlingen en de nabije omgeving.

Harlingen is ook de verbinding tussen de eilanden; Vlieland en Terschelling. Dagelijks vaart de veerdienst van en naar de eilanden. Dit wordt gevaren door Rederij Doeksen. Dagelijks brengt Ms. Friesland de vele passagiers, auto’s en fietsers van en naar de eilanden. De overtocht duurt ca. 1 uur en 45 minuten. Aan boord van Ms. Friesland zijn verschillende salons voorzien van zelfbedieningsbuffetten, een kindersalon, een bar en een restaurant. Daarnaast varen de comfortabele snelboten ‘De Tiger’ en ‘De Koegelwieck’ in 45 minuten van en naar Terschelling en onderhouden ze de verbinding tussen Terschelling en Vlieland. Van 30 Augustus tot en met 2 September 2017 wordt voor de 58e keer de Harlinger Visserijdagen georganiseerd. Dit is zeker hét moment om Harlingen eens goed te leren kennen. Er kan genoten worden van muziek, zang, dans, kunst, gastronomie, cultuur en sportieve activiteiten. Dit alles in een stad met ruim zeshonderd monumenten en een moderne visserij- en handelshaven.

52

zomerinfo friesland magazine


Bezoek museum Het Hannemahuis Harlingen heeft een rijk verleden. De haven bracht welvaart en veel beweging in de stad. Dat is goed te zien aan de koopmanshuizen en in één van die huizen is Museum het Hannemahuis gevestigd.

H

ier wordt de geschiedenis heel tastbaar, onder meer met scheepsmodellen van de schepen die Harlingen in het verleden aandeden of hier hun thuishaven hadden. Er zijn miljoenen tegels in Harlingen gemaakt, doordat de klei in de regio geschikt was voor het maken van dit product. Voor het maken van aardewerk werd hetzelfde procedé gevolgd. Een mooie verzameling geeft een goede indruk van de keramische producten die de gleibakkers in het verleden maakten. Het Friese zilver is vermaard en in Harlingen oefenden meer dan 80 zilversmeden hun vak uit. Hoogtepunten van hun vakmanschap zijn ondergebracht in de zilverkamer, waaronder een huwelijksbokaal uit 1691. Een publiekslieveling is een kunsthandel uit 1800, waar de bezoeker virtueel schilderijen kan kopen. Vader en zoon Baur ontvangen de bezoeker en vertellen van alles over de fraaie schilderijen die ze in de ‘verkoop’ hebben. Ook toont het museum een jeneverstokerij uit 1760, waarvan de fundamenten onder de museumvloer werden teruggevonden. Een aparte kamer is gewijd aan de schrijver Simon Vestdijk. In de prachtige binnentuin worden in de zomermaanden hedendaagse beelden geëxposeerd. Naast de vaste collectie zijn er altijd tijdelijke tentoonstellingen ingericht. Vanaf eind april t/m eind oktober is er een expositie te zien getiteld 'Kijk! Haar'. Wat zegt tegenwoordig de haardracht over iemand en hoe droeg men het haar in het verleden? Een rijk onderwerp dat ons allen treft.

Hannemahuis centrum voor Harlinger cultuur en historie Voorstraat 56

museum@harlingen.nl

8861 BM Harlingen

Zie voor openingstijden en

+31 (0)517-413658

entreeprijzen: www.hannemahuis.nl

Vanaf november worden schilderijen getoond van Jaap Broersma, die met indringende portretten alleen de ogen van de geportretteerde afbeeldt. Kortom, het Hannemahuis biedt voor elk wat wils en vormt een goede basis om de stad te verkennen. In de museumwinkel zijn bovendien leuke souvenirs te koop. Kijk voor openingstijden en verdere details op www.hannemahuis.nl

zomerinfo friesland magazine

53


Historische Zeilvaart Harlingen - Een schot Harlingen, toegangspoort naar werelderfgoed de Waddenzee met haar unieke Waddeneilanden en dichtbij het IJsselmeer met oude vissersdorpen.

H

et begon ruim 30 jaar geleden, in deze prachtige, oude havenstad. Voormalige vrachtschepen, niet meer rendabel voor het vervoer over de Nederlandse wateren, werden herontdekt en weer teruggebracht naar wat ze ooit geweest waren, zeilschepen. Uit dit alles ontstond een professionele zeilvloot, de Historische Zeilvaart Harlingen. Deze vloot biedt de liefhebber een unieke kans om kennis te maken en te genieten van de trots van de Nederlandse zeilvaart. Varen op grote zeilschepen is voor iedereen. De schepen hebben een vaste bemanning: u hoeft niet te kunnen zeilen want de schipper en matroos zullen u de fijne kneepjes hiervan bijbrengen.

54

zomerinfo friesland magazine

Van baby tot hoogbejaard: voor iedereen is er een veilige plek aan boord. De schepen hebben moderne accommodaties met hutten, sanitair, comfortabele dagverblijven, centrale verwarming en goed ingerichte keukens. Men kan de schepen huren voor een dag, twee dagen, een weekend, een week: in principe is alles mogelijk. U kunt zelf het eten regelen maar u kunt ook gedeeltelijk of geheel het eten laten verzorgen. Het bureau van de Historische Zeilvaart, al vele jaren bemand door ervaren mensen, begeleidt u graag, indien gewenst, met de voorbereiding van uw zeilreis. Misschien is uw interesse gewekt. Ter kennismaking met de zeilvloot bieden wij u, van mei t/m september, twee unieke reizen aan, “de droogvaltocht” en “een etmaal op het Wad”.


• Voor meer informatie, data, prijzen en reserveringen: kijk op onze website www.historischezeilvaart.nl • U kunt ons ook bellen (tel: 0517-413242); wij zijn altijd bereikbaar, ook in de avonden en weekenden. H istorische Zeilvaart Harlingen M arianna S chokker en A gnes S onneveld William B oothstraat 2 8861 TL H arlingen , info@historischezeilvaart. nl

voor de boeg! De droogvaltocht U scheept om 9.00 uur in, in Harlingen. Na kennismaking en uitleg zeilt het schip, met hoogwater, naar een mooie zandbank op het Wad. Het anker valt en de ebstroom neemt langzaam het water mee. Na een paar uur ligt u met het schip op de bodem van de Waddenzee. Met een gids kunt u een excursie maken over het Wad. Wanneer het water weer terug komt en het schip weer loskomt van de bodem zeilt u terug naar Harlingen waar u aan het begin van de avond weer voet op vaste wal zet. Voor eten en drinken wordt gezorgd.

In de vroege morgen valt het schip weer droog en kunt u het Wad nogmaals beleven maar dan in de vroege ochtend. In de loop van de morgen zeilt u terug naar Harlingen. Tijdens uw verblijf aan boord wordt er in de kombuis voor de inwendige mens gezorgd.

Een etmaal op het Wad U scheept rond 12.00 uur in, in de haven van Harlingen. Na de kennismaking en uitleg vaart het schip de haven uit en zet zeil, richting een mooie, nu nog onder water liggende zandbank. Daar aangekomen valt het anker en aan het begin van de avond valt het schip droog op de zandplaat. U kunt dan prachtig wandelen en genieten van de ondergaande zon. Als het donker is komt het water terug en na een tijdje drijft het schip weer. Met het geluid van kabbelend water valt u in slaap.

zomerinfo friesland magazine

55


Joure ‘Van kruidenier naar nationaal trots’

Vandaag de dag koopt iedereen koffie in de supermarkt. Vroeger ging dat nét even anders. Mede dankzij Egbert Douwes, de grondlegger van het huidige Douwe Egberts, heeft met name Joure een rijke koffie-geschiedenis.

E

gbert Douwes werd in 1723 geboren als oudste zoon van timmerman Douwe Egberts en Grietje Greolts uit Joure. Wanneer Douwe plotseling komt te overlijden neemt Grietje het heft in eigen handen en gaat als ‘koopvrouw’ de kost verdienen. Zoon Egbert Douwes ging enkele malen achtereen varen op een kofschip. Hij verdiende zoveel geld, dat hij trouwde met Akke Thijssens en met haar een winkeltje aan de Midstraat begon in koffie, thee, tabak en andere koloniale waren. Douwe Egberts (1755-1806), zoon van Egbert Douwes, was schrijnwerker, maar in 1780 draaide de verkoop van koloniale waren zo goed, dat zoon Douwe Egberts opgenomen werd in de zaak. Hij was meer grossier in koloniale waren, dan kruidenier.

56

zomerinfo friesland magazine

Douwe Egberts trouwde tweemaal. Hij had drie zonen uit het eerste huwelijk. Met zijn tweede vrouw Lysbeth Mintjes kreeg hij nog drie zonen en drie dochters. Helaas overleed Douwe Egberts onverwachts in 1806. De energieke Lysbeth Mintjes zette de zaak onder de naam ‘Weduwe Douwe Egberts’ voort. Zij nam onder het bewind van Lodewijk Napoleon in 1811 de naam ‘De Jong’ aan. Na het overlijden van Lysbeth Mintjes in 1833 werd de grossierderij in vooral koffie, thee en tabak voortgezet door vier zonen van Douwe Egberts. Meer weten? Tot op de dag van vandaag laat het Museum Joure nog elke dag het rijke koffie verleden zien.


Museum Joure - Neem de tijd Museum Joure laat je verwonderen over alledaagse producten en hoe ze gemaakt worden. Midden in het centrum van Joure vind je het museumcomplex, bestaande uit verschillende authentieke pakhuizen, woonhuizen, een winkeltje en twee fabrieken, waaronder de eerste fabriek van Douwe Egberts. In Museum Joure beleef je twee eeuwen aan innovatie en ambachtelijk vakmanschap. Koffiebranderij sinds 1753 Joure, onlosmakelijk verbonden met de Friese klok en Douwe Egberts, is nog steeds een en al bedrijvigheid. De geur van koffie is nog altijd te ruiken in deze ‘Vlecke’, die het midden houdt tussen stad en dorp. In het eerste fabrieksgebouw van koffiebrander Douwe Egberts en in de museumwinkel De Witte Os toont Museum Joure de historie van het wereldberoemde merk DE. Ook nu nog wordt er op het museumterrein op ambachtelijke wijze koffie gebrand. Deze ‘specialty-coffee’ wordt tevens verkocht in museumwinkel De Witte Os Alom bekend zijn ook de DE-geschenken die op punten verkrijgbaar zijn. In Museum Joure is een overzicht te zien van de geschenken door de jaren heen. Herkenbaar voor jong en oud! De eerste serie geschenken bestelde de toenmalige directeur Cornelis Johannes de Jong zelf bij koperslager Dijkstra. Hij koos voor deze ambachtelijk bewerkte koperen theelichten, tabaksdozen en borstelhangers, om in te spelen op de ‘pronkzucht des menschen’.

Ambachtelijk Vakmanschap In het museum vind je ook de werkplaatsen van de klokkenmaker, zilversmid, koperslager, geelgieter, zetterij en drukkerij. In de markante fabriek van Metaalwarenfabriek Keverling wordt getoond hoe iets heel alledaags als een deurkruk gemaakt werd. Je krijgt er een inkijkje in het productieproces van bouw- en scheepsbeslag en van ál die messing onderdelen van de Friese staartklok. De Friese staartklok is en blijft een bijzonder stuk huisraad. Door technische innovatie verloor de Friese klok zijn status. Maar gelukkig bleef dit mooie stukje vakmanschap bewaard. Museum Joure bezit de grootste collectie Friese klokken met de meest ingenieuze mechaniekjes. Exposities 13 mei t/m 29 oktober 2017: Gestetner stencilmachines, het facebook van vervlogen tijden! 4 november t/m 30 dec 2017: Ovengevormd glas van nationale en internationale glaskunstenaars met in het openingsweekend 4/5 november Glaskunstroute Joure-Langweer

Museum Joure is een doe-museum waar je de geur van koffie, thee, tabak en drukinkt ruikt. Je mag er gereedschap vasthouden en machines bedienen om ambachtelijk vakmanschap te ervaren en je gaat naar huis met een zelfgedrukte boekenlegger. Koffiemalen kan er nog steeds in de bekende Zassenhaus wandkoffiemolen en je mag je eigen theezakje maken met daarin zelfgemelangeerde thee.

MUSEUM JOURE Geelgietersstraat 1-11 8501 CA Joure 0513-412283 www.museumjoure.nl

zomerinfo friesland magazine

57


Langweer, hart van de Friese meren

Langweer is een watersportdorp in Friesland. Het heeft een centrale ligging in De Friese Meren en hierdoor is Langweer een ideale uitvalsbasis om prachtige zeiltochten te maken. In het kleine, maar gezellige centrum is er veel te beleven.

D

e eeuwenoude lindebomen en de gezellige sfeer van de terrassen geven de hoofdstraat een romantisch aanzien. Even een stop voor boodschappen of shoppen. In Langweer zijn er volop mogelijkheden.

Langweer is een oud dorp met een rijke geschiedenis. Eeuwenlang was Langweer alleen maar via het water bereikbaar. In 1856 kwam de eerste verbinding met de buitenwereld over het land: de Brédyk richting Sint Nicolaasga. Een deel van Langweer is een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp een aantal rijksmonumenten te vinden. Zoals de Osinga State, het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Doniawerstal en het voormalige waaggebouw. Sinds 2016 is het mogelijk om uw eigen digitale historische wandelroute samen te stellen. Nieuwsgierig naar meer info? Kijk: www.visitlangweer.nl/lightcurb

Uitgelichte evenementen: Zomermarkten Tijdens de gezellige zomerperiode word er alle maandagen een zomermarkt georganiseerd. Er is voor iedereen wat wils en veel gezelligheid. Zo kun je na de markt gezellig een drankje drinken of een hapje eten bij de vele horecagelegenheden die Langweer rijk is. Op de

58

zomerinfo friesland magazine

zomermarkt zijn onder andere de volgende standhouders te vinden: tassen, riemen, hobbymateriaal, sieraden, muziek, kleding, schoenen, etenswaren etc. Skûtsjesilen De SKS wedstrijdreeks wordt in 2017 gehouden van zaterdag 7 t/m vrijdag 18 augustus. Op donderdag 10 augustus is het jaarlijks feest in Langweer. Overdag staan de zeilwedstrijden centraal op de Langweerderwielen en eind van de middag gaat het los in het dorp. Overal staan podia en wordt feest gevierd. Swanneblues In 2017 wordt voor de zevende keer een groots bluesfestival in Langweer georganiseerd. Met fantastische bands uit geheel Nederland. De bands komen vanuit Heerenveen tot Den Bosch naar Langweer om er een spetterend feest van te maken. Kosten nog moeite zijn gespaard om er een waar feest van te maken. Een ware must voor de Blues liefhebber. Er spelen 5 bands in 5 verschillende horecagelegenheden. Meer weten? Volg Visit Langweer op facebook of bekijk onze website: www.visitlangweer.nl


Een bezoek aan Passantenhaven Langweer

De passantenhaven van Langweer werd in 2014 uitgeroepen tot jachthaven van het jaar in de provincie Friesland. Is deze haven echt zo leuk? Een verslag.

B

ij het binnenvaren van het pittoreske Langweer valt het direct op. Hier is het gezellig vertoeven. De prachtige passantenhaven wordt goed aangegeven en voor we er erg in hebben varen we de haven in. Na een vriendelijke begroeting krijgen we een ligplaats aangewezen van de havenmeester. Opvallend is hoe schoon en verzorgd de jachthaven is.

Pontdijk 2 8525 GG Langweer Mobiel 06-27626528 B.g.g. 06-50444335 www.passantenhavenlangweer.nl info@passantenhavenlangweer.nl

Age & Jellie Hoekstra

Na het afmeren van de boot gaan we naar het havenkantoor waar de havenmeester ons vriendelijk ontvangt. De sfeer is gemoedelijk en ontspannen. We voelen ons meteen thuis en op ons gemak. Naast ons staan een paar jongeren die vragen wat ze met de was moeten doen. ‘Lever maar in dan is die morgen klaar’, luidt het antwoord. Prima service. Age Hoekstra, die de haven runt, vraagt naar onze wensen en geeft ons vervolgens info over Langweer en de omgeving. Straks willen we het dorp in, maar nu eerst een hete douche en een boodschappenlijstje maken. Na een bezoek aan het centrum gaan we terug naar de passantenhaven. Ook ’s avonds heerst er een aangename sfeer waar we snel contact maken met andere passanten. Dit is toch wel een bijzonder plekje realiseren we ons onder het genot van een hapje en een drankje. Eén ding staat vast. Als we in de buurt zijn meren we zeker weer aan in de passantenhaven van Langweer.

zomerinfo friesland magazine

59


VORSTELIJK LEEUWARDEN Culturele hoofdstad van Europa 2018

Ooit was Leeuwarden een Hofstad: de stad van de Friese stadhouders. Deze rijke geschiedenis vind je terug in de historische binnenstad. De Friese Nassaus hebben Leeuwarden een vleugje Koninklijke allure gegeven.

E

en mooie gelegenheid om Leeuwarden te leren kennen, is om er doorheen te wandelen. De stad biedt verschillende stadswandelingen; van de Poëzieroute tot de Nassauwandeling en van een ‘Free Tour’ tot een wandeling langs de ‘historische high lights’ van de stad. Daarnaast is de binnenstad één grote fun-shop-route met tal van bijzondere winkeltjes. Niet voor niets dat de ‘Kleine Kerkstraat’ al tot twee keer toe werd verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. De Friese hoofdstad heeft niet alleen veel cultuurhistorische rijkdommen, maar ook een schat aan hedendaagse cultuur. Naast het Fries Museum, keramiekmuseum Princessehof en Natuurmuseum Fryslân heeft Leeuwarden een museumhaven, veel galerieën, een grote stadsschouwburg en twee poppodia. Bovendien heeft Leeuwarden een evenementenagenda die alleen een provinciehoofstad kan waarmaken. Prestigieus, levendig en als het even kan spraakmakend. Denk aan; Koningsdag met de grootste vrijmarkt van Friesland, de Bloemetjesmarkt tijdens Hemelvaartsdag, laatste weekend van mei straattheater en muziek op het Fries StraatFestival en in juni City Proms, het grootste gratis festival in Noord-Nederland voor klassieke muziek.

60

zomerinfo friesland magazine

Het komt dan ook niet als een verrassing dat Leeuwarden is bekroond met de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer op www.leeuwarden.frl of informeer bij de VVV Leeuwarden.

De binnenstad van Leeuwarden met grachten. Leeuwarden heeft een uitgebreid winkelaanbod, de belangrijkste winkelstraten zijn de Nieuwestad (in de volksmond Nieuwstad genoemd), Wirdumerdijk, het Wilhelminaplein en de Voorstreek.


D e oldehove D e O ldehove is een vrijstaande kerktoren in

Leeuwarden . D e toren staat in het

noordwesten van het centrum van de stad . In

1529 startte de bouw van deze

scheve en niet afgemaakte toren . de bedoeling dat naast de

Het was

O ldehove een

nieuwe kerk zou verrijzen ter vervanging van de oude

Sint Vituskerk , maar daar is het

nooit van gekomen .

FRIESMUSEUM In het Friesmuseum ontdek je alles over de Elfsteden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Dans met de mysterieuze Mata Hari, duik in haar dagboek en ontdek haar trieste lot als mogelijk dubbelspionne. Strijd met de 16de-eeuwse rebel Grutte Pier tegen de Hollanders of val ten prooi aan zijn enorme zwaard als je geen ‘bûter brea en griene tsiis’ kunt zeggen. Voel je even de koning of koningin van Friesland met het fonkelende goud en zilver uit de terpen. Of geniet van werk van (wereld)beroemde kunstenaars en slow design van toonaangevende ontwerpers - stoer en duurzaam, met oog voor traditie en vakmanschap. En in het Fries Verzetsmuseum maak je kennis met hongerkinderen die werden ondergebracht op het Friese platteland om aan te sterken.

KERAMIEKMUSEUM Het mooiste keramiek vindt u verzameld in het Princessehof. Van prachtige art nouveau en een internationaal befaamde Ming-collectie tot kunst van bijvoorbeeld Picasso en Dutch Design. Naast de presentaties van de museumcollectie organiseert het museum spraakmakende tentoonstellingen.

zomerinfo friesland magazine

61


Tourist Information Point Fryslân Sneek

Gastvrij, informatief en tot uw dienst! Gelegen tussen de Waterpoort en het hart van Sneek is het informatiepunt gevestigd aan het Grootzand 46. Hier bent u dagelijks van harte welkom.

I

n ons informatiecentrum bieden wij u een overzicht van alle musea, non-profit evenementen en regionale bedrijven uit de toeristische sector. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor allerlei leuke Friese souvenirs.

Heeft u zin in een leuk dagje weg, ook dan bent u bij ons aan het goede adres, bij ons kunt u kaartjes kopen voor een gezellige rondvaart over de Friese meren, of een fiets huren om heerlijk door de Friese landschappen te fietsen.

Voor reserveringen of meer informatie kunt u ons dagelijks telefonisch bereiken op telefoonnummer 0515- 430034. Of volg ons op facebook: facebook.com/tipsneek

62

zomerinfo friesland magazine

Voor groepen en grote gezelschappen kunt u bij ons zelf uw arrangement samenstellen, dit kan verschillen uit een stadwandeling, kopje koffie, lunch en diner, een ijsje, bezoek aan een museum en een rondvaart over de Friese meren. Uw kunt eventueel uw zelf programma samenstellen.

Kortom, een bezoek aan onze regio begint bij ons informatiecentrum, de start voor een geslaagde vakantie. Ook digitaal bent u bij TIP Fryslân aan het juiste adres, u kunt ons volgen op Twitter via @tipfryslan of onze internetsite bezoeken, www.tipfryslan.eu. Hier vindt u overzichtelijk een volledig aanbod van alle musea, bedrijven in de regio en meer.


Sneek en de Waterpoort

Boven de brug woonde vroeger de poortwachter met zijn vrouw en kinderen. De poortwachter oefende vaak meerdere beroepen uit zoals brugwipper, handelaar of schoenlapper. De beloning voor het waken over de poort bracht onvoldoende geld in het laatje. Dat de poortwachter niet altijd even oplettend was blijkt uit een verslag uit 1717 waar melding wordt gemaakt van een poortwachter die een ernstige reprimande en boete ontving voor het niet afsluiten van de poort door zijn “dagelijks dronken zijn�. In 1825 is men gestopt met het nachtelijk afsluiten van de poort, mede door de aanwezigheid van olielantaarns in de stad waardoor het veiliger werd en verloor de Waterpoort definitief haar oorspronkelijke functie.

De Waterpoort is het boegbeeld van Sneek, het watersport-centrum van de Zuid-westhoek.

D

e Waterpoort bestaat al meer dan 400 jaar en is een belangrijk symbool voor de stad Sneek. In het verleden waren er zeven poorten, waarvan vijf poorten over het water en twee over land. De poorten waren onderdeel van de stadsmuur die Sneek volledig omringde.

drie keer gerestaureerd

De Waterpoort is drie keer gerestaureerd wegens verzakking, maar werd in 1877 in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Wat bleef was een historisch gebouw en

Bijna afgebroken De Waterpoort is de enige poort die niet is afgebroken. Ook de Waterpoort heeft op de nominatie gestaan om afgebroken te worden, aangezien de stoomschepen niet onder de poort door konden. Een opstand van de bevolking heeft voorkomen dat de Waterpoort is afgebroken, waardoor deze behouden is gebleven voor het nageslacht.

een prachtig symbool voor de stad Sneek en voor de watersport, waar men tot op de dag van vandaag trots op is.

De Waterpoort van Sneek is de bekendste in zijn soort in Nederland. De poort

bestaat uit twee achtkantige torens en een brug over de Hoogendsterpijp, de vaarroute tussen de Kolk en de Stadsgracht aan het stadscentrum. De Waterpoort is nooit bedoeld als verdedigingspoort tegen vreemde legers, maar altijd al als prestigepoort. Wel was de poort bedoeld om gespuis en andere ongewenste personen buiten de stad te houden. De klok van de Waterpoort De klok op de Waterpoort loopt vijf minuten voor. Dit gebeurde vroeger om de mensen in de gelegenheid te stellen om in die vijf minuten nog net de stad binnen te gaan of Sneek te verlaten. Tot op de dag van vandaag is dit in stand gehouden om de traditie voor te zetten.

zomerinfo friesland magazine

63


64

zomerinfo friesland magazine


Deze bon is goed voor 10% korting op het gehele assortiment.

Grootzand 7 | 8601 AR Sneek | 0515-421896 www.ziggofashion.nl

'

N

et even anders’, de slogan van Marieke Agricola, de eigenaresse van Ziggo Fashion in het centrum van Sneek. Zes jaar geleden opende ze de deuren van haar kledingwinkel aan het Grootzand. Nu kleedt ze vol enthousiasme menig vrouw. De oprechte mening die ze geeft, de passie die ze uitstraalt en de gezellige sfeer in de winkel maakt dit tot een compleet plaatje. Ziggo Fashion heeft een veelzijdig en divers aanbod van verschillende trendy merken. Een van de belangrijkste merken waar Marieke zelf ook gek op is, is het Deense merk: Ilse Jacobsen. Het merk heeft onder meer fantastische raincoats, deze zijn niet alleen handig tegen de regen, maar past zeker in het plaatje van de moderne vrouw. Andere Deense kledingmerken die Marieke verkoopt zijn: Ichi, Sparkz, B Young en Sneaky Fox. De outfit wordt compleet gemaakt met ‘Clumpy’s’, deze handgemaakte klompjes uit Nederland passen hier perfect bij. Niet alleen zijn de ‘Clumpy’s’ fashionable, maar ook zeer geschikt voor mensen die voet- en rugproblemen hebben. Uit de ervaring van Marieke blijkt dat deze mensen hier fantastisch op lopen en elk jaar terugkomen voor een nieuw paar. Verder staat Mariekes winkel bekend om de jurkjes. In alle soorten en maten en voor elke gelegenheid is er bij Ziggo

Fashion iets geschikts. De geweldige jurkjes zijn van de merken: Who's That Girl, Le Pep, Skunk Funk, Lilly & Me, Tranquilo en IS.IS womanswear. Niet alleen voor jurkjes komt iedereen naar Ziggo Fashion, Marieke is namelijk ook gespecialiseerd in spijkerbroeken. Dit bewijst zij wanneer ik binnenloop en vraag naar de nieuwe collectie van LTB en de broek die ze mij aanreikt precies past. Naast de gehele collectie en de verschillende wassingen van LTB heeft Marieke ook vele spijkerbroeken van het merk Pepe Jeans. Marieke zou Marieke niet zijn om iedereen helemaal aan te kunnen kleden van top tot teen! De look wordt afgemaakt met basic-shirtjes van Claesens, tassen van het Nederlandse merk HI-DI-HI, riemen en ledertassen van Legend en sieraden van HINTH en My Jewellery. En dit alles maar op 40 vierkante meter! Voor Marieke is niks te veel, bezoek haar pas gerenoveerde winkel en laat je stylen! Ziggo Fashion Grootzand 7 8601 AR Sneek Tel: 0515-421896

www.ziggofashion.nl Ook te vinden op:

zomerinfo friesland magazine

65


Bezoek in Franeker het Planetarium en Museum Martena Dat kan nu met een voordelige combikaart waardoor u korting krijgt op de toegangsprijs van beide musea. De combikaart is te koop in het Planetarium of Museum Martena en blijft een jaar geldig.

Voorstraat 35 - 8801 LA Franeker T (0517) 39 21 92 www.museummartena.nl

Eise Eisingastraat 3 - 8801 KE Franeker T (0517) 39 30 70 www.planetarium-friesland.nl

Prijs combikaart: volwassenen â‚Ź 8,50 kinderen â‚Ź 6,00 66

zomerinfo friesland magazine


Familiepret Met onder andere: De 20 leukste uitjes voor de familie Een rondje Sneekermeer Kameleondorp Nationaal Modelspoor Museum

In ons blad wordt veel aandacht besteed aan alle volwassenen die hier in Friesland vakantie komen vieren. Uiteraard mogen de kinderen natuurlijk niet worden overgeslagen. Een overzicht met de leukste kinderactiviteiten verspreid over Friesland. zomerinfo friesland magazine

67


Het Nationaal Modelspoor Museum

Midden in het museum staat de Sneeker Berg Baan. Groot formaat treinen draaien hun rondjes, klimmen de berg op of racen om de baan heen. En niet alleen kinderen vinden het prachtig om op de knoppen te drukken.

Modeltreinen vertellen de geschiedenis van een land in het klein. De grootste verzameling kleine treinen staat in het historische station van Sneek. Om naar te kijken en te laten rijden.

D Het Nationaal Modelspoor Museum Station Sneek Centraal Dr. Boumaweg 17b 8601 GM Sneek Tel. 0515-430 021 www.modelspoormuseum.nl

e Sneeker Antiquair Piet Scheltema verzamelde Nederlandse modeltreinen. Zijn verzameling haalde zelfs het Guinness Book of Records. Nu vormt de verzameling de basis van Het Nationaal Modelspoor Museum. In een eigen ruimte tonen de modellen de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland. Van eerste stoomtrein tot hoge snelheidstrein. Met vele tot de verbeelding sprekende modellen.

Je kunt niet alleen naar treinen kijken maar er ook mee spelen. In dit unieke museum kan dat op verschillende manieren. Zo zijn er een groot aantal modelbanen met knoppen. Wie op een knop drukt laat de treinen vertrekken, de overwegen sluiten en het onweer losbarsten. In de speelhoek kunnen kinderen hun eigen treinbaan uitleggen. En wie het durft kan zelfs een hoge snelheidstrein besturen. Genoeg te beleven dus.

museum@modelspoormuseum.nl Openingstijden: Maandag gesloten Dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur Zaterdag 10.00-17.00 uur Zondag 13.00-17.00 uur In de schoolvakanties: Maandag 13.00-17.00 uur Dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur Zondag 13.00-17.00 uur

Deze Blauwe Brabander is een uniek stukje geschiedenis. Rond 1900 trok deze loc snelle treinen met mensen en post tussen Nederland en Duitsland.

68

zomerinfo friesland magazine


Wist je al dat Kameleon Terherne ook in de winter open is? Alle weekenden en vakanties geopend! Kijk voor openingstijden en prijzen op www.kameleonterherne.nl

kameleon terherne

Koailân 2 8493LA Terherne 0566-689910 info@kameleonterherne.nl www.kameleonterherne.nl

Zomer of winter, beleef de verhalen van Hielke & Sietse, en kom een dag op avontuur! Vaar mee in de Kameleon, survival op het avontureneiland en slenter door de straten van Lenten. Voor jong én oud biedt Kameleon Terherne een dag vol plezier.

vontureneiland Stap aan boord van onze veerdienst en vaar naar het Avontureneiland van Gerben Zonderland. Na een warm welkom word je wegwijs gemaakt. Er zijn spannende paden die je leiden over en langs het water, door de bomen en over de moerassen. Je loopt vast niet in 7 sloten gelijk maar blijf jij schoon?

A

De Rondvaart Vanaf het botenstation vertrekt de rondvaart met de praam, geduwd door de Kameleon. Een inwoner van Lenten vertelt alles over het dorp, de omgeving en natuurlijk de films en de boeken. Tijdens het varen door de prachtige omgeving worden kinderen echte speurneuzen door veldwachter Zwart te helpen met het oplossen van een probleem.

Bij de opkikker kun je al vanaf 111.50 een opkikkertje halen. Hier kun je zelf op open vuur jouw pannenkoek of wentelteefje bakken. Weer terug naar de vaste wal? In overleg bepaal je zelf wanneer je terugvaart.

Ook bij slecht weer het leukste uitje! Regen is geen spelbreker bij een bezoek aan Kameleon Terherne. Het ‘Slechtweer arrangement’ wordt aangeboden als het weer uitnodigt om binnen te zijn. Op zulke dagen is de rondvaart overdekt en kun je na het oplossen van het dorpsmysterie terecht op het grote overdekte Boerenspeelerf van boer Brandsma. Dit vind je in Paal 43 achter de Kameleonboerderij. Is het weer echt bar en boos, dan brandt de houtoven in ‘Ovenheerlijk’ en kan je zelf je eigen pizza maken!

Dorp Lenten in de Kameleonboerderij In het midden van Terherne vind je de Kameleonboerderij. Hierin is levensgroot het Kameleondorp Lenten nagebouwd. De pratende melkbussen nemen je mee in het dorpsmysterie en leiden je door het hele dorp. In de molen en de dorpskerk kun je zelfs drie verdiepingen omhoog. Onderweg vind je aanwijzingen die helpen het mysterie op te lossen en wie weet win je een prijs! Rond de boerderij is het grote speelerf met de boomhutten en de waterspelen. Voor niet spelende ouders is er een mooi overzichtelijk terras met heerlijke versnaperingen.

zomerinfo friesland magazine

69


l l l

De 20 leukste uitjes voor In ons blad wordt veel aandacht besteed aan alle volwassenen die hier in Friesland vakantie komen vieren. Uiteraard mogen de kinderen natuurlijk niet worden overgeslagen. Hieronder vindt u een overzicht met de leukste kinderactiviteiten verspreid over Friesland.

Bos en Speelparken

Activiteitenboerderij De Hammerslag Weardebuorsterwei 2, 9295 LC Kollumerzwaag Klimbos Van Emstweg 85, 8426 BT Appelscha Speelbos Joure Marconiweg 20B, 8501 XM Joure D oolhofpark en Bospaviljoen MjĂťmster Wei 16, 9234 SK Bakkeveen

Attractieparken

Aeolus Hearewei 24A, 8855 AZ Sexbierum Attractiepark D uine Z athe Noorder Es 1, 8426 GW A ppelscha K ameleondorp Buorren 43, 8493 LC Terherne Sybrandy ’s Speelpark Jan Schotanusweg 71, 8567 HH O udemirdum Ballorig Pim Mulierlaan 51, 8443 DA Heerenveen Hearewei 24A, 8855 AZ Sexbierum Alexanderstraat 10A, 8606 VP Sneek

70

zomerinfo friesland magazine


de familie! Zwemmen Subtropisch Zwembad Swimfun Sewei 3, 8501 SP Joure Golfslagbad De Blauwe Golf Jelsumerstraat 12, 8917 EN Leeuwarden

Dierentuin

Aqua-Zoo De Groene Ster 2, 8926 XE Leeuwarden Dierentuin Wildlands R aadhuisplein 99, 7811 AP Emmen Dieren SanjesZoo & Speelpark Sanjesfertier Boppewei 14, 9271 VH De Westereen/ Zwaagwesteinde

Musea

Nationaal Modelspoor Museum D octor Boumaweg 17B, 8601 GM Sneek Scheepvaartmuseum Kleinzand 14, 8601 BH Sneek Natuurmuseum Fryslan Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden Het Woudagemaal Gemaalweg 1A, 8631 PS Lemmer Mineraalmuseum De O ude A arde Binnenpad 43, 8355 BR Giethoorn

zomerinfo friesland magazine

71


Een rondje Sneekerme Een rondje Sneekermeer en MEER. Aanboord van Ms Waterpoort doen wij graag net iets

meer voor u om de dag nog gezelliger te maken. Meer keuzes, meer gastvrijheid en meer vaargebied. Geheel Friesland, Groningen en Overijssel behoren tot ons vaargebied.

G

enieten met de hoofdletter G daar gaat het allemaal om als u bij ons inscheept. Comfortabel het mooie natuurgebied aan je voorbij laten glijden. Op afspraak kunnen wij serveren uit veel wereldkeukens en als u spontaan inscheept dan kunt u een keuze maken voor de innerlijke mens van de kleine kaart. Ook voor de mindervalide gasten zijn wij compleet ingericht met liften naar het zonnedek en aangepaste toiletten op beide verdiepingen. Als u met ons meevaart hoeft het u aan niets te ontbreken.

ten...

te grach s i o o m r de

d doo Genieten

Met ons passagiersschip tonen wij u de mooiste plekjes van onze streek. Op onze website treft u onze vaarkalender aan waar alle tochten op vermeld staan die wij varen volgens een bepaalde dienstregeling. Er is een ruime keuze uit verschillende tochten van 2, 4 of 6 uur. Groepen hebben de mogelijkheid om de boot te charteren en de tocht in te vullen naar eigen wens wat betreft tijd, catering en afvaartlocatie Veel details vindt u op onze website, maar wanneer u meer wilt weten of een groepsprogramma wilt samenstellen, neem dan contact met ons op en wij zullen u graag behulpzaam zijn bij het samenstellen van uw programma.

72

zomerinfo friesland magazine


meer! Al 21 jaar Rondvaart Van Dijk Harry en Jenny van Dijk heten u van harte welkom aan boord van partyschip ‘Waterpoort’! Al 21 jaar verzorgen wij vaartochten voor gasten, geheel georganiseerd of met vrije opstap.

Prachtig uit

zicht op het

Sneekermeer

Als u voor een groep gasten een gezellige vaartocht wilt organiseren dan zijn wij u van dienst met het invullen hiervan. U chartert de boot voor uw eigen groep. Geheel naar eigen inzicht van de organisatie stellen we een plan op zodat alles verloopt zoals u dit in gedachten heeft. Denk aan het kiezen van de vertrektijd, de vaarroute, de cateringmogelijkheden, entertainment aan boord of onderweg en uiteraard dieetwensen. Op de dag zelf nemen wij al uw zorg uit handen en kunt ook u genieten van het dagje uit. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord om alle mogelijkheden persoonlijke toe te lichten, zeker omdat het organiseren van een dagje uit of feest maatwerk is. Een vrijblijvende bezichtiging is altijd mogelijk. Wij begroeten u graag aan boord op een van onze tochten! Met vriendelijke groet, Harry en Jenny van Dijk

Smakelijk

eten!

Rondvaart bedrijf Van Dijk Tel: +31 (0) 515 41 38 19 info@rondvaart-vandijk.nl www.rondvaart-vandijk.nl

zomerinfo friesland magazine

73


Stadslogement Westersingel Comfortabel overnachten in hartje Sneek

Wij bieden u onder andere: • Luxe stadslogementen in centrum van Sneek • Ligging aan de Elfstedenroute • Sommige met tuin of terras • Een eigen ingang • Gratis WiFi • Gratis parkeren WESTERSINGEL 34 • 8601 EN SNEEK • TEL. 06-29329394 INFO@LOGEMENTSNEEK.NL • W W W.LOGEMENTSNEEK.NL 74

zomerinfo friesland magazine


Lekker ite Met onder andere: Aan de Gracht Smullen op zijn Fries De Poort van Cleef

Wie doet je wat, al snoepend van de geneugten des levens sluipt de tijd onopgemerkt aan je voorbij. Heerlijk genieten op een terras en de inwendige mens tot in een ontspannen roes te verwennen met een goede maaltijd. EĂŠn geluk, we hebben de tijd. zomerinfo friesland magazine

75


el Friese gastvrijheid en heel ve e sferen Hollandse gezelligheid in Iers in Hartje Sneek!

Meer dan 80 soorten whiskey

Maandag

12:00 - 0:00 uur

Dinsdag

10:00 - 1:00 uur

7 bieren van de tap en meer dan 15 speciaal bieren op de fles

Woensdag

10:00 - 1:00 uur

Donderdag

10:00 - 1:30 uur

Vrijdag

10:00 - 1:30 uur

Zaterdag

11:00 - 1:30 uur

Zondag

14:00 - 1:00 uur

assorti

al

76

zomerinfo friesland magazine

M ail : anoukvanomme @ kpnmail .nl M ail : janomme @ home .nl www. irishpubsneek . nl

en

s

Telefoon : 0611339779 Facebook : Irish P ub D e P oort Van C leef A dres : marktstraat 25 8601CS S neek

m

a

Diverse proeverijen

le he

t en

Ge

Het enige cafe in Nederland met alle producten van de Weduwe Joustra.

ige

op

Meer dan 14 verschillende top wijnen

eu va n

r


Wist u dat : whisky op verschillende manieren geschreven kan worden?’’ Uit de schrijfwijze kunt u aflezen waar het vandaan komt.

Whiskey = Iers Whisky = S chots Hier in Nederland wordt het vaak geschreven als whisky.

De Poort van Cleef, Friese gastvrijheid In het hart van Sneek vindt u het sfeervolle café De Poort van Cleef. Het café is een bekend trefpunt bij Snekers en touristen. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter is het prima toeven op het verwarmde buitenterras.

D

e Irish Pub werd gerund door de heer Jan van Ommen. Onlangs heeft zijn prachtige dochter Anouk het café van haar vader overgenomen. Samen met alle enthousiaste collega’s maken zij hier van elke dag een feestje!

Weduwe Joustra Sneek is bekend van het boegbeeld De Waterpoort maar ook vanwege de inmiddels nationaal geschonken jenever; De Berenburg van De Weduwe Joustra. Meer dan honderdvijftig jaar geleden is men begonnen met het schenken van Berenburg. Smaken veranderen en op de originele drank zijn vele nieuwe varianten ontstaan. Een bijzonder gegeven is dat u hier de gehele collectie van De Weduwe Joustra kunt proeven.

‘’Wij maken er altijd een feestje van!’’

Sneek kent vele swingende, jaarlijkse terugkerende, evenementen die plaatsvinden op de Markstraat. Een kleine greep van de evenementen zijn; Kleintje Sneekweek, De Sneekweek, Lekker Sneek De Zomer- en Wintereditie, Sneeker Dweildag en Shantykoren-en Smartlappen festival. Niet alleen voor grote evenementen bent u hier aan het juiste adres, ook worden er maandelijks vele live optredens verzorgd. De Poort van Cleef is een Ierse Pub, het ruime assortiment biedt u meer dan 80 soorten whisky. Van Ierse Bushmills tot een Schotse Glenfiddich. Niet alleen voor de ontelbare flessen whisky zit u hier op uw plek, maar zeer zeker ook voor het ruime assortiment van wijnen en speciaalbieren. Speciaalbieren van de tap zijn; Amstel, Brand, Murphy's stout, Murphy's red 2, Texels Skuumkoppe en twee wisseltaps die regelmatig wisselen met seizoenbiertjes. Tevens zijn er zeventien heerlijke bieren op fles verkrijgbaar zoals; Guinness, Kwak, Brugse Zot of een Karmeliet.

Ook is het mogelijk een leuke proeverij te bestellen, dit kan al vanaf één persoon voor maar 715,95! Er is keuze uit een bier,- wijn-of Berenburgproeverij. Er worden zes verschillende glazen geschonken met daarbij uiteraard heerlijke hapjes. Meer informatie over de gezellige proeverijen? Dat kan via het telefoonnummer 06-11339779 of via de mail: anoukvanomme@kpnmail.nl (Graag reservering bij groepen vanaf 6 personen) Wij zijn elke dag geopend en hopen u graag eens te mogen laten genieten van een van onze heerlijke dranken. Cheers! Team Irish Pub, De Poort van Cleef

zomerinfo friesland magazine

77


Valencia Variety Store

...voor iedereen een leuk cadeau! Midden in het gezellige centrum van Sneek, aan de Leeuwenburg 2, is sinds februari 2015 het leuke cadeauwinkeltje Valencia Variety Store gevestigd.

U

kunt bij Valencia terecht voor lekkere borrelhapjes zoals vers gebrande noten of een ambachtelijke stukje kaas. Een borrel kan natuurlijk niet achterblijven zonder een lekker drankje. De vele Friese streekbiertjes maken zo de avond compleet. Denkt u hierbij eens aan het originele, in Sneek gebrouwen biertje; De Meerpael. Zeker een aanrader om in een leuke cadeauverpakking weg te geven. Voor een uitgebreid assortiment souvenirs bent u bij Valencia Variety Store aan het juiste adres. Van typische Friese tot leuke Hollandse souvenirs. We hebben een groot assortiment aan servies in het Boerenbont en aan servies beschilderd door Wiebe van der Zee, de koeienschilder. Leuk voor de liefhebbers en verzamelaars! Bent u opzoek naar een leuk cadeau? Iets lekkers voor bij de borrel of een leuk typisch Fries product? Kom dan gezellig bij ons langs. Openingstijden

78

zomerinfo friesland magazine

Maandag

13.00 - 18.00 (vanaf 29 mei 2017)

Dinsdag

10.00 - 18.00

Woensdag

10.00 - 18.00

Donderdag

10.00 - 18.00

(vanaf 29 mei 2017 ook op koopavonden tot 21.00)

Vrijdag

10.00 - 18.00

Zaterdag

10.00 - 17.00

Koopzondag

13.00 - 17.00 (eerste zondag van de maand)

Valencia Leeuwenburg 2 8601 BC, Sneek


Smullen op zijn Fries

uitgelicht : oranjekoek

Oranjekoek is een Fries gebakje en een feestelijke beleving, ook als er niemand jarig is. De koek heeft haar naam te danken aan het gebruik van gekonfijte sinaasappelschil in zowel het deeg als de

Zeg je Friesland, dan zeg je Sukerbôle, gerookte turfworst, dúmkes en oranjekoek. Stuk voor stuk lekkernijen die tot ver over de grens geliefd zijn om de typische en karakteristieke smaken.

garnering. De oranjekoek bestaat traditioneel uit een plaatvormige koek, met daarop roze oranjekoek is een typisch

Friese lekkernij .

glazuur en een crèmeversiering. Op deze

H et is een plaatvormige koek met roze

crèmeversiering zijn gekaramelliseerde

glazuur en crèmeversiering .

vruchten en sinaasappelsnippers aangebracht. Sinds de jaren ’70 passen bakkers in plaats van crème ook slagroom toe en wordt de koek gevuld met amandel- of banketbakkersspijs. De vorm is in de loop der tijd veranderd in een vierhoek. Vroeger werd de koek bij bruiloften geserveerd, maar tegenwoordig is het een gewone traktatie.

fryske dûmkes zijn knapperige , zoete

J. Douwenga bedacht in 1953 sneker

koekjes uit de oven gemaakt van

zoethoudertjes om rust te kweken op het

Vroeger werd het cadeau gegeven aan

beste oranjekoek bakt, zo staat te lezen

onder andere boter , basterdsuiker en

rumoerige voetbalveld.

moeders die bevielen van een meisje .

op de website van fotografe Tryntsje

het friese suikerbrood bevat

40% suiker .

hazelnoten .

Friezen discussiëren graag over wie de

Nauta (www.tryntsje.nl/Oranjekoek). Zij fotografeerde oranjekoeken van verscheidene Friese bakkers. Iedere bakker heeft namelijk zijn eigen decoratiewijze. De receptuur van de koek in de Súd-Westhoeke is anders dan die in de Wâlden. De fotoserie van Nauta bestaat uit 176 foto's. Ze zijn allemaal hetzelfde vastgelegd om zo een totaalbeeld van de Fryske Oranjekoeke anno 2013 te creëren. Een bijna oneindige reeks

Op de Heidepleats wordt naast traditionele

frysk hynder whisky is een

Boerenkaas ook een bijzonder lekkere

Whisky uit de Friese stokerij U s H eit,

specialiteit gemaakt: griene tsiis.

distilleerderij te

S ingle Malt

B olsward .

molkwarder koeke is al sinds begrip.

1916 een

Vader en zoon D e B oer stonden aan

de basis van een nieuwe

Friese koektraditie .

zorgvuldig gefotografeerde oranjekoeken, gemaakt door bakkers met elk hun eigen handschrift.

zomerinfo friesland magazine

79


Baran Supermarkt Baran Supermarkt Oosterse en Mediterraanse Levensmiddelen Oosterse en Mediterraanse Levensmiddelen

Baran Supermarkt Oosterse en Mediterraanse Levensmiddelen Oosterse en Mediterraanse Levensmiddelen

De artikelen in ons assortiment zult u niet snel tegenkomen in de hedendaagse supermarkten. Wij bieden een uitgebreid assortiment aan in vlees, kip, groente en fruit, zuivel, levensmiddelen en non-food. We hebben producten uit verschillende landen en we staan vooral bekend om onze verschillende soorten olijven, vers lamsvlees en groenten. GEVESTIGD OP HET GROOTZAND 51 - 8601AT SNEEK

Wijde Noorderhorne 8 tel. 0515 - 413878 Fietsverhuur: 3 versnellingen 7 versnellingen E-bike Kinderfiets Borg E-bike andere fietsen

per dag 2 9,2 10,2 20,2 5,2100,2 50,-

per week 45,50,110,30,-

Openingstijden Ma: 13.30 - 18.00 Di: 8.15 - 18.00 Woe: 8.15 - 18.00 Do: 8.15 - 12.15, 13.30 - 20.30 Vr: 8.15 - 18.00 Zat: 9.00 - 17.00

Reparatiecentrum Triboulette

Al sinds 1938 is Sytsma antiek een begrip in Sneek. Voorheen in de binnenstad, maar nu op een mooie zichtlokatie aan de A7 op het industrieterrein De Hemmen. Op 2500 m² is hier van alles te vinden, van retro tot modern en van antiek tot brocante. Zo horen we vaak bij binnenkomst van onze winkel... Dit hadden we helemaal niet verwacht… jullie hebben toch alleen antiek? De laatste jaren hebben we zoveel “nieuwe dingen” in landelijke od en een eigentijdse stijl n lo las i y /g dvies n a er bijgekregen dat het ff l ona • Ti ires rij • Wo raaiorge te esso e n zeker de moeite nacc rf • Log ding • D • Broca eslag o o e waard is om langs WPTMD vorm bestgrij• Taxaties• Meubelb tw en la Hou edelops asplank te komen. nbo • Ka I

2500

Sytsma Antiek & woonaccessoires Zeilmakersstraat 33, 8601 WT Sneek • 0515-532338 / 06-18914260 • www.sytsma.nl Openingstijden Maandag gesloten, dinsdag tot en met vrijdag 09:00 tot 17:30, donderdag 09:00 tot 21:00, zaterdag 09:00 - 17:00

80

zomerinfo friesland magazine

Goud, zilver, horloge en klokreparaties.

Grootzand 63 8601 AT Sneek 06-46193617 www.triboulettesneek.nl


WIJ ONTVANGEN U GRAAG! 100 % (H)EERLIJK & VERRUKKELIJK !

Een heerlijke plek aan de gezelligste gracht van Sneek, het Grootzand. Centraal gelegen in de waterpoort stad Sneek. Een heerlijke kop koffie of thee van dutchbeans om de dag mee te beginnen, na de ochtendsessie op het werk of na de eerste uren aat

winkelen bijkomen met een smakelijke lunch. sstr

Fo

Na

pju

et

t

a tra

s

da

ard

as

stra

Tja

tra

Wit

Wo rp

at

de

at

Tja

an

ar

p

or W

at

Ook de borrel kunnen wij prima verzorgen in de vorm van een hapje en een drankje. Dan nog steeds geen zin om tra

go

rm

Hu

Ha

ss pju

ots

de

Sy

en

at tra

brug

at

ra

st

da

kipsd

rp

Wette rs

o W

Do

ade erk

Be

ard

rke

an

Lee

enla

at

tra

aat

nstr

laa

oorn

ma

pe

lstr

aa

en

la a n

p

Iep

kli

en

en

ior

ra

str a

at

lle lw eg

at st ra da

Iep

Klo

Klo

eg Zu id

t

g

tra

rs

pe

s Ve

n

Esd

Loh

Ka

at

Lee

Ste

Pr

Pa

ar

Tja

p

W or

eid

Ja

ch

nh

otz and

gel

de aka Hari nxm

lk Ko De

m

Le

ST at Ype Staakstra

grijpstraat

Kaatsland Oosthemstraat

Selfh

t

IJL

Westhamstraat Bovenslag

at ra st ur rtu Pa

at tra rs pe

at tra as

an en

eg

elpw

ip

na

An

Selfh

Pr

ali

Kleine Kerkstraat

Gro

Sin

Almastra at

n laa

Grootzand

Westersingel

Kerkgracht

k dij He m k dij He m

n aa

Zw

g

aa t

we

ustr

er

ssa

m

Na wn

ulo

e

Pa

81

k ra er

aat

van

ad

m

nstr

Jan t

aa

astr

rtk

zomerinfo friesland magazine

So

rbo

ph

at

eg erw uiz

nh pe

Op Bou

m

tra

e

De

t aa str ny

at tra

s iso

riks

aa

Frieswijkstraat

ad en

lig Co

Fr

at

tra

He

dv

t

om tpr

loo

es uk

De

de t m aa ille str W ijger Zw

m

ille

Ke

ws

ou

at

tra

at

W

De

h Sc

Ho

yk

t aa

ER ME

E UR

irs

sim

Ca

eD

str

ER EK

JO

st

Ern

Ly ts

lk Va

E SN

de

ka a str

Zw

nd

rik

de

Fre

W ou

Scherhemstraa

emstraat

eg Zu id

at

ondw

tra

Stadsr

rs

e

u sa as

de

Wil

g

eg

kw

oe

sth

ad

N an

s

Prin

IJlsterkade au

Ge

ers

ijg

lem

3

t

cht

ra eng

eg

De

tra

t

elpwe

es

idw

Zu

rk

ter us

Jo nv Ja

aa

str

rits

aa

str

d ou eW

Bo

nck

Rie

kw

e tho

rik at nd tra He irs sim Ca

at

Wo

2e

at

tra

es

uis

Lo

ria

Ma

Selfh

aandegracht0515

cke

at

tra

s ud

au

len

kad

ma

e

at

tra

ks

wij

de

Lo

an

at

tra

ds

ou W

1e

nM

Pa

restaurantaandegracht

W

ne t erti traa Alb ess n Ag

ine

IJLST

de

e

idw

Zu

De Geau

m

ille

ha Jo

Kle

Ko

ska lthu Ba

uid

aandegracht

kad

euw

Ge

g

te os

O

traat

ibloks

e

we

ek

ns

ma

op

e

ht

c gra

h Jo

t

t

lk

De

o sth

eie Bo

1e

eeg

n-

ark

t

ch

end

ra rkg

end

g Hoo

ad

iak

thn

Bo

Hoo

m Koe

Ke

Zuid

aa

gZ dwe sron Stad

t traa

KT

AR VEEM

erst

K Pijp orte ste eg

tstr

rkts

Malta

Sc h str arne aa t

ark

ema

straat

m ee eV

Giffen

de Ou

l

ge

ng

Van

sin

g

etore Biesksteeg

MARTINIPLEIN

we

ek

tho

es

idw

Zu

ntWijnka t straa

La

an

t

Stationstraa

ter

tl

u Fu

at

es W

n aa

stra

Lange Pijpstee g Havenstraat

an

d

Kle

l

rla

GRACHT

Singe

lve

aapSch plein kt at rstra mar markt Pepe Suup burg wen AAN DE eu Le

Galigat straa

tion

Jolle

an

inz

d

zan

Klein

Ko

Ke Oud rkh of

Sta

e Ve Kort

rla

te

ks

Marktstraat

Ke Grote rks traa t

T

Wijde Burgstraat

Singel

ho

GRACHT le

m

Em

k

rdij

ste Oo

te Pol

at

IJ

AAN DE ho

te

rks

Ke

t

t

Bonserdyk

Restaurant Aan de Gracht Grootzand 4 8601 AW Sneek Contact T 0515 531200 E info@restaurantaandegracht.nl

Kruizebroederstraat

tr as

aat

nstr

ikkade

aa

aa

er

Ro

lsc

Sc

tr ms

an

pla

m do

eg

rw

de

ar

w

eu

Le

Hendr

eg

LS

Aa

dyk

ille

Ald

W

NEEM CONTACT OP

rkade

de

ndrikka

Brouw

k

BrĂŠdyk

s

na

lia

Ju

Prins

SN 2e Ooste

Prins He

Gedemp

t

a tra

Munt straat

u

ee

M

t

t agrach Looxm racht Stadsg Gedempte Neltjeshaven

an

iek

W

iastra

la

g

sla

De

de rne Wij erho ord No

n

laa

n we

R

EE

M

agrach

Looxm

uisBadh cht Gra

Soph

er

dy

er

m

Hegedyk

Sim

ig

at

K EE

Looxmadwarsstraat

va

oie

O Re

ra

ER

at

m

He

ra

st

en

ho

st

ra

a

lsw

Bo

s

lp Tu

er Noordort Po

at

er

at W

an

la

s ar

t

a tra

t

M

k dij

ARD

an

nla

we

u ee

n

P

SW

en

lst

BOL

ll

a ar

av

oo

eg

th

h Sc

arderw

aa str m

He

k

eg

elw

e Blo

m

dij

Bolsw

Am

Dij

Ee

O

aa

n

at

Stadsr ondw

tra

te

k

e

ud

of een heerlijke wijn. Als je nu zeker wilt zijn van een plekje raden wij wel aan om te reserveren.

rb rde

laa

of

rs

rs Ha

rh

te os

te os

Zomaar eens de BBQ aan of gewoon gezellig een stukje muziek waar je heerlijk aanschuift met een glas speciaal bier

Graag tot ziens #aandegracht

erw e

as

rd

jaa

pT

or W

ard

Stads

te

uw

rond

Eik

weg

at

rste

rs

Joustra zoals de enige echte Beerenburg. Tijdens het gehele jaar kom je ons regelmatig tegen met leuke acties.

we

an

ra

Ha Ha

Speciaal voor onze bezoekers van buiten de stad serveren wij natuurlijk ook de heerlijke producten van Weduwe

id Zu

nla

st

os

aat

rB

to

astr

oc

D

stm

Zuid

aka

an

rla

pe

uy

rK

cto

Do

uw

Po

rste

lstr

be

rO

Ha

de

cto

menukaart met verassende en vriendelijk geprijsde gerechten. rste

Tro e

Ha

Tja

Na

ar

yk

horn

ons op je passen. We doen het graag en met veel plezier. Gedurende het gehele jaar wisselen wij regelmatig onze Pop

onoord

ster

Scho

Gro

tstr

as

Joh

tra

at

huiswaarts te gaan? Geniet van onze gerechten tijdens het diner. Wat belangrijk is tijdens je verblijf: Geniet en laat


The Lake House Clothing Company

Vanaf begin juli de Sneekweek polo’s van Gaastra voor dames en heren!!

The Lake House Sneek

Napapijri • Gaastra • New Zealand Auckland • Jaggy • Marnelli • North.84 • Pepe Jeans • HV Polo • Nick • Pimps and Pearls • Blue Industry • Bloomings • R2 • Barb’one • Lucky de Luca

Grootzand 43 8601 AS Sneek tel. 0515-438107 www.thelakehouse.nl sneek@thelakehouse.nl

Wilt u zich eens in Sardijnse sferen begeven, dan bent u van harte welkom bij Ristorante Pizzeria Il Nuraghe. Vanaf 2007 in handen van Giorgio en Jamien. Sinds 1977 is deze pizzeria al een begrip in Sneek. Begonnen als “authentieke” pizzeria, maar inmiddels zijn de vlees- en visgerechten niet meer van de kaart weg te denken. Natuurlijk wordt alles gecompleteerd met Sardijnse wijnen. De wijnen van de Cannonau en Vermentino-druiven zijn de bekendste en tevens de beste wijnen van het eiland die wij in ons assortiment voeren. Wij garanderen een snelle afhaal-en restaurantservice, maar voor de gast die echt op zijn Italiaans wil genieten, is buiten de kaart om eten een aanrader. Geeft u Giorgio de vrije hand, dan kunt in verschillende gangen een voorproefje krijgen van “La dolce vita”!

Gedempte Pol 6 • 8601 BZ Sneek • 0515-41 17 77 of 0515-43 10 22 82

zomerinfo friesland magazine


DE 3de KAMER, brocante & cadeaus is sinds 2005 gevestigd in het historische centrum van Bolsward en in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bijzonder adres met een onderscheidend assortiment.

D

e winkel is een ware ontdekkingsreis wanneer je binnen stapt. De collectie met producten vanuit de hele wereld ademen een bijzondere sfeer uit. Het combineren van brocante met nieuwe woonaccessoires maakt dat de winkel uitnodigt om ongedwongen rond te struinen. De heerlijke geuren maken het plaatje compleet. Van diverse cadeaus, woonaccessoires, sieraden en fraaie brocante uit diverse landen tot luxe huidverzorging voor zowel de vrouw als de man, je komt ogen te kort. Daarnaast heeft DE 3de KAMER ook delicatessen van Stonewall Kitchen, Granny's, Smaakgeheimen, Kiooms, Wajos likeur, v.Woerkom jam, diverse soorten losse thee en andere heerlijkheden. Kortom, een bezoekje meer dan waard!

DE 3de KAMER, brocante & cadeaus Dijkstraat 6 8701 KB, BOLSWARD tel: 0515 572268 info@de3dekamer.com www.de3dekamer.com

Dealer van onder andere: PiP, At home with Marieke, Yankee Candle, Greenleaf, Crabtree & Evelyn, Edwin Jagger, Scentchips, Jeanne d'Arc Living, Bunzlau Castle, LINUM, Ashley & Burwood, Ulster Weaver, Baroque, Chiq Antique. zomerinfo friesland magazine

83


Lekker 1890 is een speciaalzaak in kazen, noten, wijnen, mediterraanse specialiteiten, borrelplanken, cadeaupakketten en vele andere lekkernijen. Sinds de opening in April 2016, weten de Bolswarders de winkel inmiddels goed te vinden.

D

e producten van Lekker 1890 zijn allemaal van hoge kwaliteit. Wat te denken van de Italiaanse en Spaanse hammen. Parma, San Daniele, Serrano en Iberico. Ook de handgemaakte cacciatores (jagers worstjes) ontbreken niet.

De Beemster kazen in ons assortiment worden uitsluitend voor de speciaalzaken gemaakt. Een groter kaaswiel heeft een langzamere rijping wat de smaak ten goede komt. De wijnen zijn stuk voor stuk top wijnen uit Spanje en Italië, waarvan vele prijzen hebben gewonnen. Ook voor een goed gevulde borrelplank, bent u bij ons aan het juiste adres. Onze noten worden aangeboden in verwarmde en afgesloten wokken. Hierdoor blijven de noten langer vers en knapperig. En wel zo hygiënisch. Kortom, een bezoek aan Lekker 1890 is pure verwennerij.

• • • • 84

120 terrasstoelen in de ZON Regen? Overdekt! Koud? Verwarmd! Midden in LANGWEER!

zomerinfo friesland magazine

Lekker 1890 Achter de Smeden 2 8701KE Bolsward info@lekker1890.nl www.lekker1890.nl facebook.com/lekker1890

Restaurant Noflik Langwar Telefoonnummer: 0513-499169 www.nofliklangwar.nl THE PLACE TO BE!


De Stiekeme Stoker Bolwerkplein 8, 8701 XE Bolsward Telefoon: 0625580969 www.destiekemestoker.nl destiekemestoker

In Bolsward gestookt, van korrel tot borrel! Fryske Bearenburch is geen gewone Berenburg. Geperfectioneerd door de Stiekeme Stoker in Bolsward, is het een bijzondere Berenburg gemaakt met de fijnste kruiden en specerijen volgens oud plaatselijk recept.

N

a een jarenlange carrière in de koffie had Wiepie Oenema op z’n 57ste eindelijk tijd voor zijn echte hobby: stiekem experimenteren met het maken van Berenburg. Inmiddels, is zijn Berenburg-bedrijf een groot succes.

Bij “De Stiekeme Stoker” worden op ambachtelijke wijze volgens een oud traditioneel proces likeuren en jenevers gedistilleerd. Het gehele proces gebeurd lokaal in Bolsward, letterlijk van korrel to borrel! De naam van het bedrijf is ontstaan door familie en vrienden. In de tijd dat Oenema nog stiekem stookte, bracht hij zijn gebrouwen flesjes jenever bij familie en vrienden. Zij noemde hem al snel ‘De Stiekeme Stoker’. Deze naam is hij blijven houden en past nu precies bij het karakter van het bedrijf. Niet alleen hebben familie en vrienden bijgedragen aan de naam, ook is de Bearenburch gebaseerd op de smaken van hen. De smaken van de liefhebbers zijn terug te proeven. Aan het zogenaamde distillaat wordt een zorgvuldig samengesteld kruidenmengsel toegevoegd, waardoor na bepaalde tijd die bijzondere eigenwijze smaak van de ‘OENEMA FRYSKE BEARENBURCH’ ontstaat. Een van die bijzondere ingrediënten is de Kalmoes uit Langweerderwielen. De rest van de ingrediënten blijft verborgen op een geheime locatie. Het succes van De Stiekeme Stoker zit in het doorzettingsvermogen, passie en veel liefde van de mensen om hem heen, die de Bearenburch tot een succes maken. Op afspraak kan de ambachtelijke distilleerderij bezocht worden waarbij u tevens kunt genieten van een proeverij. zomerinfo friesland magazine

85


86

zomerinfo friesland magazine


Kijk om je heen Met onder andere: Fietsroutes Alde Feanen Gaasterland

De zon aan de hemel, gemarkeerd door fluitende vogels in de lucht. Starend naar de horizon glinstert het gras en wordt het beeld af en toe doorbroken door middeleeuwse kerken, boerderijen en grazend vee. Heerlijk, de frisse lucht en het weidse landschap. Wandelend en fietsend maakt u kennis met de mooiste vergezichten. zomerinfo friesland magazine

87


Friese parels: Gaasterland & Alde feanen

Friesland kent meerdere prachtige natuurgebieden waaronder het Nationaal Park de Alde Feanen en De Friese Meren-Gaasterland.

H

Bezoekerscentrum De Alde Feanen Koaidyk 8a

et Nationaal Park de Alde Feanen is een prachtig natuurgebied in het oosten van Friesland. Het natuurgebied kenmerkt zich door de afwisselende landschappen. Er is meer dan 2280 hectare laagveengebied wat afgewisseld wordt door meren, moerasbossen en rietlanden. Met ruim 2.140 hectare is dit nationaal park één van de grootste moerasgebieden in WestEuropa. De variatie in het landschap zorgt voor een grote rijkdom aan verschillende planten en dieren. Een rondje door en langs het laagveenmoeras in het hart van Fryslân maakt duidelijk waarom het gebied de status van Nationaal Park heeft gekregen.

9264 TP Earnewâld T: +31 (0)511-53 96 18 E: bcdealdefeanen@itfryskegea.nl

88

zomerinfo friesland magazine

In De Alde Feanen is een grote variatie aan voornamelijk natte landschapstypen te vinden. Hierdoor zijn er meer dan honderd soorten broedvogels, waaronder de blauwborst, het baardmannetje en de bruine kiekendief. Ook telt dit natuurgebied meer dan vierhonderd verschillende soorten planten.

Het varen door het natuurgebied kan door middel van kleine boten zoals kano’s en fluisterboten. Speciaal voor kleine (roei)bootjes en kano's is een aantal gebieden opengesteld. Deze krijgen hier dan ook alle ruimte, maar ook voor de grotere motorkruisers zijn er voldoende mogelijkheden om De Alde Feanen te bevaren. Natuurlijk kunt u er ook met een zeilboot op uittrekken. Op de grote plassen, De Grutte Krite en De Saiterpetten, is het prachtig zeilen. Het beschermen van de natuur blijft prioriteit, maar daarnaast wordt bezoekers zoveel mogelijk de gelegenheid geboden ervan te genieten. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen De Alde Feanen. Deze bezoekers genieten van de wandelpaden, fietsroutes en ontdekken het gebied vanaf het water. Voor de recreanten zijn extra voorzieningen gecreëerd, zoals het bezoekerscentrum De Wiidpleats in combinatie met het Frysk Lânbou Museum bij Earnewâld. Ook worden veel jeugdactiviteiten en natuurexcursies gehouden.


vvv de friese meren

– gaasterland

D e Brink 4

E

én stad en vijftig dorpen De Friese Meren-Gaasterland telt één stad en het is meteen de kleinste van de Friese Elfsteden: Sloten. Door de eeuwen heen is het inwonertal nauwelijks toegenomen, namelijk ongeveer 760 inwoners. De oude structuur is prachtig bewaard gebleven en geeft met de vijf bastions, de twee wal- en twee waterpoorten een fraai inkijkje in lang vervlogen tijden. Nog iedere vrijdagavond klinken hier de kanonschoten.

Maar er zijn meer mooie plaatsen. Wat dacht je van de “vlecke” Joure, met het karakter van een kleine sfeervolle stad en als zichtbare bakermat van Douwe Egberts zeker een bezoekje waard. Of gezellige watersportplaatsen als Lemmer, Langweer, Terherne en Echtenerbrug. Het sfeervolle Balk, aan het riviertje de Luts waar de Elfstedentocht route langs loopt, mag je zeker niet vergeten. Gaasterland, gaasten en kliffen Gaasterland en de regio Zuidwest Fryslân zijn sinds 2007 een Nationaal Landschap. Afwisselend en rijk aan historie. Gaasterland wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, brede rietkragen en laaggelegen weilanden. De gaasten zijn heuvels die ooit door het landijs zijn opgestuwd. Bij de oever van het IJsselmeer eindigen deze als kliffen. Bijzonder mooie uitzichten over het IJsselmeer krijgt u vanaf de drie hoger gelegen kliffen,

8567 JD O udemirdum

Volg op twitter @VVVFrieseMeren

tel :

www . vvvfriesemerengaasterland . nl

0514-571777

namelijk het Oudemirdumer- , het Mirnser- en het Rode Klif. Ze zijn gevormd door het landijs zo'n 150.000 jaar geleden en door de werking van de vroegere Zuiderzee. Het Rode klif is het hoogste. De top steekt tot tien meter boven het niveau van het IJsselmeer uit. Bij alle drie kliffen is er ruime parkeergelegenheid en is de mogelijkheid aanwezig om een prachtige wandeling te maken. Het pad naar het Oudemirdumer Klif is rolstoelvriendelijk gemaakt. ’Leaver dea as slaef ’ Bij het Rode Klif staat sinds 1951 een monument van zwerfstenen. Op de bovenste steen staat de tekst ‘leaver dea as slaef’ (liever dood dan slaaf) als herinnering aan de Slag bij Warns. Dit was de veldslag tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen op 26 september 1345. De Hollandse ridders werden, bij het dorpje Warns, aangevallen door de plaatselijke bevolking. Ze sloegen op de vlucht en kozen ongelukkigerwijs ’de ferkearde wei,’ de weg naar het Rode Klif. Het moerassige landschap zorgde ervoor dat ze, met hun zware harnassen, verpletterend werden verslagen. Wilt u op de hoogte blijven over het Friese meren gebied, kijk dan op www.vvvfriesemerengaasterland.nl en/of download de VVV NL app. Of laat u inspireren en kom naar één van de acht VVV vestigingen of agentschappen. U vindt ons in Joure, Langweer, Lemmer, Oudemirdum, Balk, Sloten, St.Nicolaasga en Terherne. zomerinfo friesland magazine

89


Hotel Iselmar Hotel Iselmar - Een onvergetelijk en sfeervol

S

porthotel Iselmar bevindt zich aan het doorgaande vaarwater. Het heeft een eigen jachthaven en het Ir.D.F. Woudagemaal ligt aan de overkant. Van een mooi uitzicht bent u dus verzekerd. Ons hotel beschikt over 57 ruime en luxe kamers. En uiteraard voorzien wij u ook graag van alle gemakken. Alle kamers zijn inclusief het gebruik van fitness, zwembad, whirlpools, Turks stoombad en sauna.

Na een goede nacht staat een uitgebreid Live Cooking ontbijtbuffet voor u klaar in ons serre-restaurant. Onze medewerkers maken graag ‘live’ uw omelet, spiegelei of pancakes klaar. Wilt u sporten, relaxen of met het gezin een activiteit ondernemen? Bij ons kan het allemaal. Zo zijn er in het hotel vier geautomatiseerde bowlingbanen, twee squashbanen en een mooie fitnessruimte te vinden. Tevens verhuren wij fietsen en e-bikes.

" Een ontspannen vakantie waar alles binnen handbereik is" Dankzij onze fantastische ligging aan de rand

De 2-persoons kamers zijn ruim en comfortabel en beschikken allemaal over een bubbelbad. Onze 4-persoons kamers zijn voorzien van twee slaapkamers en beschikken tevens over een zithoek, eethoek en een balkon met terrasmeubilair. Enkele van deze kamers beschikken over een keuken voor een langer verblijf. Onze stijlvolle suite heeft onder meer een tweepersoonsbed met een sterrenhemel, een grote ronde jacuzzi in de kamer en een romantische openhaard. 90

zomerinfo friesland magazine

van de Friese meren, kunt u ook kiezen voor een tochtje met een sloep. De ruime vaartuigen zijn stabiel en gemakkelijk te besturen. Een heerlijke kop koffie, lekkere lunch of een smaakvol diner. We hebben voor elk wat wils. Met een mooi uitzicht over de jachthaven kunt u genieten van onze veelzijdige menukaart boordevol seizoensgerechten. Uiteraard houden wij rekening met vegetariërs en speciale dieetwensen.


Familiekamers Whirlpool Restaurant Sloepenverhuur Zwembad Sauna Fitness Fietsverhuur Solarium Terras Bar-CafĂŠ

verblijf in Lemmer! " Aan

Een ontspannen vakantie waar alles binnen handbereik is? Dat is mogelijk in watersportplaats Lemmer bij hotel Iselmar. U kunt genieten op het stand, skĂťtsjesilen op het IJsselmeer of een bezoek brengen aan het werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. In de bossen van Gaasterland kunt u fietsen of wandelen. Wilt u er een dagje op uit, er zijn volop gezellige plaatsjes in de buurt.

de rand van de

Friese meren,"

Ook de watersporter kan prima bij Iselmar terecht. De aan de doorgaande vaarroute gelegen jachthaven is voorzien van bijna 300 ligplaatsen, een verzorgd haventerrein, goed uitgeruste sanitaire voorzieningen en uitgebreide hotelfaciliteiten. Voor mooie en minder mooie dagen biedt Sporthotel Iselmar voldoende mogelijkheden: het zwembad, het restaurant, de bowling- of squashbanen of de fietsverhuur. Bij Sporthotel Iselmar staat uw comfort centraal. Graag tot ziens in Lemmer!

Bowlingbanen Squashbanen Turks stoombad Bungalowpark Jachthaven

Plattedijk 16, 8531 PC Lemmer +31 (0) 514 56 90 96 info @ iselmar . nl

@iselmar

sporthoteliselmar

zomerinfo friesland magazine

91


Zuidkade 71 9203 CP Drachten

Gedempte Molenwijk 19 8442 BG Heerenveen

Singel 65 8601 AH Sneek 92

zomerinfo friesland magazine


Sportvissen in Friesland

In Fryslân zijn ruim 33.000 sportvissers aangesloten bij de 33 hengelsportverenigingen. De sportvisserij in Fryslân biedt een scala aan mogelijkheden voor iedere visliefhebber. Tijdens het vissen in deze schitterende provincie kunt u volop genieten van de natuur om u heen.

Z

uidwest Friesland geeft door zijn visrijke meren, poelen en kanalen aan elke sportvisser de kans om zijn favoriete sport te beoefenen. Van prachtige vergezichten of van de vogels in de lucht, tot aan de opkomst van de zon in de ochtend of het tot rust komen van de natuur in de avond; Fryslân heeft het allemaal. Ook voor de mensen, die na een dagje varen ’s avonds hun boot afmeren aan bijvoorbeeld een steiger van de Marrekrite om daar de nacht door te brengen, is er de mogelijkheid om onder het genot van bijvoorbeeld een Beerenburgje een hengel uit te gooien.

Er zijn een paar regels verbonden aan de sportvisserij. Zo is het vissen op roofvis zoals Snoek, Snoekbaars en Baars in een deel van het jaar niet toegestaan. Het vissen op witvis is het gehele jaar toegestaan. Ook mag er het hele jaar gevist worden met worm. Palingvissen is het gehele jaar verboden. Er is een mogelijkheid om een vergunning voor een derde hengel en nachtvissen aan te vragen bij Sportvisserij Fryslân via www.sportvisserij.frl. De visser dient daarnaast in het bezit te zijn van de wettelijk vereiste aktes en vergunningen. Welke papieren u nodig heeft en wanneer u wel en niet op roofvis mag vissen, kunt u navragen bij de plaatselijke hengelsportzaken, VVV’s of toeristenbureau’s. Er diverse viskaarten verkrijgbaar waarop o.a. visstekken, steigers en trailerhellingen zijn vermeld.

Zonder vispas mag je niet vissen, laat dat duidelijk zijn. Tot 14 jaar kun je gebruik maken van een gratis vispas waarmee je met 1 hengel met worm, made of brood mag vissen. Wil je echter ook met kunst- of dood aas je geluk beproeven dan heb je de jeugdpas nodig en deze kost 516,-. Vanaf 14 jaar is het verplicht de algemene vispas aan te schaffen. Deze is een kalenderjaar geldig en kost 532,50. Je kunt ook een weekpas kopen. Deze is goedkoper en ideaal als je niet zo vaak vist en is daarnaast voor (buitenlandse) toeristen erg handig. Als je aan de waterkant of in je boot zit met je hengel, zorg dan dat je de pas en het boekje dat er bij hoort bij je hebt. Deze moet je beide kunnen laten zien als je gecontroleerd wordt. De gedetailleerde specificaties en gedragsregels staan in het boekje, waaronder bijvoorbeeld het verbod op het vissen met een kruisnet. Deze mag dan wel gewoon te koop zijn, maar je mag hier niet mee vissen! Sportvereniging 'De Vriendschap' Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met sportvisvereniging ‘De Vriendschap’ uit Sneek. Voor meer informatie of als je lid wilt worden kun je contact opnemen via de website: www.hsvdevriendschapsneek.nl. De vispas is onder andere verkrijgbaar bij: VVV Heeg, TIP Fryslân Sneek, Van der Feer Bolsward, Pet's Place en dieren speciaalzaak Sneek, RCN de Potten en HSV de Vriendschap.

zomerinfo friesland magazine

93


Camping de Waps hter bij de Nat c i D u

Nog enkele seizoenplaatsen beschikbaar! “Heerlijk genieten aan het water, Friesland op z’n mooist”

! ur

Camping de Waps Fonteinwei 14 8567 JT, Oudemirdum 0514-571437 info@dewaps.nl

Ontdek op Camping de Waps de wereld van kamperen met charme, midden in het prachtige Fonteinbos aan de rand van het Friese dorpje Oudemirdum in Gaasterland. Op De Waps kunt u tot rust komen, genieten van de vrijheid, gemoedelijkheid en liefde voor de natuur, waar Camping de Waps om bekend staat. Kamperen op De Waps wordt hiermee een echte vakantiebeleving.

Camping Synneveer

Kamperen aan het water! Op loopafstand van het centrum van Sneek! Kleine haven en diverse vissteigers Verhuur van kleine motorbootjes Toilletgebouwen met afwas gelegenheden Gezellig dieren kijken op de boerderij! (Alpaca’s, paarden, konijnen, koeien, kippen, katten...) Wifi op de gehele camping! Caravan te huur incl. toebehoren Speeltuin met trampoline en slechtweer accomodatie

WWW.DEWAPS.NL

En nog veel meer, kom genieten op camping Synneveer! www.campingsynneveer.nl - Tel: 0515-422984 - E-mail: campingsynneveer@live.nl - Lemmerweg 86, 8607JK, Sneek

Overnachten • Borrelen • Lunch • Feesten en Partijen

Unieke locatie in het centrum van Sneek nabij de Waterpoort! Lemmerweg 8 • 8607 BZ Sneek • Tel: 0515 - 855 844 info@stadsherbergsneek.nl • www.stadsherbergsneek.nl 94

zomerinfo friesland magazine


Fietsroute - ca. 42km De drie pontjes rond Joure Voor velen staat Friesland bekend als waterprovincie maar u kunt hier ook prachtige fietstochten maken.

vvv de friese meren

– gaasterland

De Brink 4 8567 JD Oudemirdum www.vvvfriesemerengaasterland.nl 0514-571777 Volg op twitter @VVVFrieseMeren

Deze unieke pontjesroute laat u al varend en fietsend alle facetten zien van dit mooie Friese landschap. U zult genieten van de vergezichten, fraaie luchten, uitgestrekte weilanden, bos en natuurlijk het vele water. Onderweg gaat u drie keer met de fietspont die u naar de andere kant van het water brengt. Bij de fietspontjes kunt u even de benen strekken en genieten van een kopje koffie of thee bij de leuke restaurants met terras. Naast de prachtige natuur, leidt de route u ook langs gezellige dorpjes. Veel toeristen verblijven hier graag en watersporters meren af in de gezellige havens. Terherne is bij velen bekend als Kameleondorp. Langweer met zijn eeuwen oude lindebomen in de oude dorpskern is een bruisend watersportdorp.

De grotere ‘Vlecke’ Joure staat bekend om zijn Friese klokkenmakerijen en Douwe Egberts. In Museum Joure vindt u de geschiedenis hiervan terug.

Knoopunten Drie pontjes Route: 80-64-73-71-70-23-22-68-65-61-62-84*-92-58-56-55-57-83-8263-69-80 *bij knooppunt 84 gaat u met een pontje over Openingstijden fietspontjes: 1 apr. t/m 15 okt dagelijks van 10.00 – 20.00uur Een uitgebreide omschrijving en knooppuntkaart zijn verkrijgbaar bij de diverse VVV’s. Ook heeft de VVV andere prachtige routes in de Friese Meren en Gaasterland.

zomerinfo friesland magazine

95


Wilt u Sneek vanaf de stadgrachten bekijken, maak dan een vaartocht met beurtschip Ald Fryslân. Dit historische vrachtscheepje van 12 meter uit ca. 1920 laat u het gezellige historische centrum van Sneek op een hele andere wijze zien. Het Groene Bolwerk met overhangende bomen, de lage bruggen, de schitterende 17e en 18e eeuwse gevels. U komt het allemaal tegen. Ook De Waterpoort met zijn spectaculaire boog zult u vanaf het water te zien krijgen. U vindt onze opstapplaatsen voor het theater Sneek aan de Westersingel 28 en bij het Fries Scheepvaartmuseum aan het Kleinzand 14. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Tourist Information Point Fryslan en VVV Sneek. Houdt u er rekening mee, het maximaal opvarende aantal personen is 12.

Vaartijden en andere informatie op www.grachtenrondvaartsneek.nl 96

zomerinfo friesland magazine


Melkroute rond het Tjeukemeer fietsroute van ca. 45,5km

Ir D.F. Woudagemaal Aan het einde van deze route fiets je langs het Ir D.F. Woudagemaal. Dit monumentale stoomgemaal staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Even indrukwekkend als de stoomtechniek is de fraaie architectuur gebaseerd op de Amsterdamse school Je kunt een bezoekje brengen aan het stoomgemaal en het bijbehorende bezoekerscentrum. Hier kun je meer leren over de geschiedenis en de werking van het stoomgemaal. Af en toe wordt het gemaal nog in werking gezet als het water hoog staat. Voor meer informatie kijk op: www.woudagemaal.nl

Deze bijzondere route rond het Tjeukemeer laat je de elementen proeven van de melkproductie.

M

elk de witte motor! Voor dit gebied is melk een belangrijke factor. Er wordt wel eens onderschat hoe invloedrijk melk is geweest voor de ontwikkeling van onze nationale identiteit en hoe groot de economische stimulans is die ervan uitgaat.

fietsroutenr :

337727

D e fietsroute is gebaseerd op knooppunten .

U kunt deze route gratis

downloaden via www. route . nl

Website : www. route . nl /fietsroute /337727/

Tijdens deze route ziet u weidse vergezichten over landerijen. Waar de koeien heerlijk grazen tussen de mooie boerderijen en de melkfabrieken zowel oude historische maar ook hedendaagse. Zo vind je in Scharsterbrug nog een werkende melkfabriek en in Delfstrahuizen een voormalige melkfabriek die is omgebouwd tot een hotel en restaurant. Ook de boerderijen schitteren hier in het landschap.

koeien houden. In 2005 is rond de boerderij een wijngaard aangelegd van bijna 2 hectare, beplant met 5.500 druivenstokken. In Delfstrahuizen kun je bij Boerderijrecreatie koeknuffelen! Geef je helemaal over aan Sjoukje, Hiltsje, Bertha of Sietske of geniet van de vele andere activiteiten. Naast al deze elementen vind je natuurlijk meer historie in dit gebied. Kleine en gezellige dorpjes en o.a. diverse klokkenstoelen. De route start en eindigt in Lemmer. Het oude vissersdorp Lemmer heeft een gemoedelijk watersportcentrum met vele oude gevels en de unieke sluiswachtershuisjes.

melkroute - rond - het-tjeukemeer

Je kunt een bezoek brengen bij de volgende twee melkveehouderijen. De Heidepleats in Huisterterheide is een statige kop hals romp boerderij waar meer gebeurt dan alleen

Ga je de route fietsen en wil je meer informatie over de historie van de melkfabrieken? Kom dan even langs bij de VVV Joure of VVV Lemmer. Tel: 0513-416030 zomerinfo friesland magazine

97


- KOM EN GENIET Of u nu met een tent, camper of caravan komt of er liever voor kiest om één van de accomodaties te huren, genieten dat wordt het zeker! Het hele jaar door bent u welkom bij Camping Sudersé in Workum, om te genieten van rust en ruimte!

Een prachtige Bed & Breakfast met 5 luxe kamers. Ieder met hun eigen badkamer en een prachtig uitzicht rond de boerderij. Tevens heeft iedere kamer, naar de seizoenen, een eigen sfeer. Vlakbij Lemmer, geniet u bij ons van rust, ruimte, natuur en water. Wij verwelkomen u graag!

Camping Sudersé ligt centraal tussen de mooie oude stad Workum met zijn rijke historie en cultuur, en het prachtige IJsselmeer met haar schitterende strand. Een ideale plek om te zonnen, zwemmen, (kite)surfen, zeilen en te vissen! Verken het Friese landschap met de fiets en laat u verrassen door het afwisselende landschap! Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.suderse.nl voor meer informatie! Voor persoonlijk contact belt u 06 519 898 89.

Het Vijfde Seizoen • Middenweg 108 • 8538 RA Bantega +31 (0)514 551 968 • +31 (0)620 622 565 info@hetvijfdeseizoen.com • www.hetvijfdeseizoen.com

Genieten van Comfort en Rust Een overnachting op hotel bedden waar u van uit rust. Heerlijk genieten van een smakelijk ontbijt, met Fries suikerbrood en cranberryjam. Uitzicht over de tuin en de opkomende zon.

Onder het genot van een hapje, drankje of een uitgebreid diner kunt u wegdromen op zwoele zuidelijke ritmes of genieten van ouderwetse jazz met een modern tintje.

Harlingen aan Zee Vlakbij de Waddeneilanden Vlieland/Terschelling De Afsluitdijk Zeehondenbank Eise Eisinga Planetarium

WWW.BNB-OOSTERPARK.NL

Grootzand 10 | 8601 98

AW S n e e k | Te l : 0 5 1 5 - 4 3 2 6 0 7

zomerinfo friesland magazine

Jacob Catsstraat 16 | 8862BS Harlingen Telefoon: 0631681791


Camping Sudersé Kom en Geniet!

Sinds 1994 kunt u al bij camping Sudersé genieten van rust, ruimte en ontspanning. De camping bevindt zich bij een land- en tuinbouw bedrijf. Door de jaren heen is de camping en het bijbehoorde akkerbouwbedrijf zich gaan richten op duurzaamheid (biologisch).

O

f het nu met een tent, camper of caravan komt of er liever voor kiest om één van de accommodaties te huren, genieten dat wordt het zeker! Het hele jaar door bent u welkom bij Camping Sudersé in Workum, om te genieten van rust en ruimte!

Welkom in Workum Camping Sudersé ligt centraal tussen de mooie oude stad Workum met zijn rijke historie en cultuur, en het prachtige IJsselmeer met haar schitterende strand. Een ideale plek om te recreëren; bezoek een museum of één van de vele galerieën. Workum biedt een leuk scala aan leuke winkels en restaurants. En dit alles om en nabij het mooiste plein van Fryslân.

Ontspan! Camping Sudersé is een goede uitvalsbasis voor u als toerist! Verken Friesland al wandelend of op de fiets en laat u verrassen door het afwisselende landschap! Het nabijgelegen IJsselmeerstrand biedt ook vele mogelijkheden van recreëren: zeilen, wind- en kitesurfen of gewoon lekker zwemmen en zonnen! De IJsselmeerkust is vooral populair onder kite- en windsurfers vanwege het ondiepe water. Verblijf bij ons op de camping en boek een kiteles bij Like 2 Kite dan ontvang je een leuke korting op de kiteles. Doet u het liever rustig aan, pak dan een goed boek en geniet van de rust op uw kampeerplaats. Wat u ook doet, sluit de dag af en geniet van de ondergaande zon, die haar licht dooft in het IJsselmeer! Zo mooi ziet u ze zelden!

Slinkewei 8 8711 HC Workum Tel : 0515 - 541 924 B gg: 06 519 898 89 www. suderse . nl E- mail : info@suderse . nl zomerinfo friesland magazine

99


Marina Resort Hart van Friesland: F

Welkom in “Hart van Friesland” Vlakbij Sneek en het Sneekermeer ligt Marina Resort “Hart van Friesland” aan de rand van het rustieke dorpje Uitwellingerga. “Hart van Friesland” is een appartementenhotel met een gezellig restaurant en terras aan het water en heeft een eigen jachthaven en bootverhuur.

• Appartementen aan het water • Yachtcharter • Zeilboot huren • Visboot huren • Wandelen • Fietsen • Restaurant • Jachthaven • Prachtige ligplaatsen • Winterstalling

100

zomerinfo friesland magazine


d: Fries, Groen, Rust en Water

Beleef Friesland vanuit Marina Resort "Hart van Friesland" Tel.

(+31)(0)515 559444

Mobiel

(+31)(0)6 53294936

Fax

(+31)(0)515 559544

Adres

Eastwei 8

Postcode

8624 TG

Plaats

Uitwellingerga

Land

Nederland

www.hartvanfriesland.nl info@hartvanfriesland.nl

Samen met onze medewerkers heten wij u van harte welkom in “Hart van Friesland� en wensen u een goed verblijf en een heerlijke vakantie. Tinus en Maaike Snijders-Bloksma

zomerinfo friesland magazine

101


Lauwersland - Een vogel paradijs

In 1969 begon men aan de bouw van een dam, dit leidde er toe dat het Lauwersmeer voor een groot deel droog kwam te liggen. Vroeger stroomde er namelijk zoet en zout water in elkaar over. Uit angst voor overstromingen werd de bouw van de dam voortgezet. Op de vroegere zeebodem ontstond nu een prachtig natuurgebied en broedplaats voor vele vogelsoorten. Omdat de natuur op deze plek zo bijzonder is, is het gebied aangewezen als Nationaal Park Lauwersmeer.

D

oor de ongerepte natuur van het Lauwersmeer komen hier ook vele bijzondere vogels naar toe. Namen als Jaap Deensgat, Roodkeelplasje en Ezumakeeg doen het hart van menig vogelaar sneller kloppen. Dagelijks zijn hier vele vogelliefhebbers te vinden. Vandaar dat Nationaal Park Lauwersmeer zich bevindt in de bovenste regionen van de lijst met Nederlandse toplocaties om vogels te kijken.

* Konijnenroute. 3 km - groen * Natuurpad. 1,5 km – geel * Kabouterpad. 1 km - kabouterroute

Om de natuur zo min mogelijk te storen, heeft Staatsbosbeheer op een aantal goede vogelkijkplekken spottershuisjes neergezet. De spottershuisjes staan op een gepaste en beschutte afstand. Zo kunt u de vogels toch van dichtbij bekijken zonder de vogels te storen.

Het Nationaal Park Lauwersmeer grenst aan de oostzijde aan het militair oefenterrein Marnewaard. Wanneer er geen militaire oefeningen zijn kunt u in het uitgestrekte gebied prachtig wandelen, bijvoorbeeld via een GPS route. Ook lopen er meerdere fietspaden door dit terrein. Grote kans dat u roofvogels, reeën en vossen ziet, deze worden hier veelvuldig gespot.

Nationaal Park Lauwersmeer biedt prima wandelmogelijkheden. Er is een uitgebreid netwerk aan wandelpaden, die doormiddel van ‘kleurenpaaltjes’ zijn aangegeven. De wandelingen variëren van 1 tot en met 7,5 kilometer. Deze aantrekkelijke routes gaan langs bijzondere plekken in het gebied. Ook zijn er speciale routes te volgen voor rolstoelen. Noordoostelijk deel Nationaal Park Lauwersmeer * Duindoornroute. 3 km – groen * Orchideeënroute. 3 km - blauw * Marneroute. 7,5 km - wit * Observatietorenroute. 5 km - blauw

102

zomerinfo friesland magazine

Zuidelijk deel Nationaal Park Lauwersmeer * Diepsterbosroute. 5 km - blauw * Vogelroute. 5 km – wit

Voor wandelaars die het liefst zelf hun route bepalen, staat een uitgebreid wandelpadennet tot hun beschikking. Kaarten van het gebied zijn verkrijgbaar bij Falk.nl of in het activiteitencentrum, De Rug 1 in Lauwersoog. Het Nationaal Park Lauwersmeer heeft het activiteitencentrum De Bosschuur en Het Informatie Paviljoen te Lauwersoog. De mooiste wandelroutes beginnen hier. Een tip van Tip: Vergeet uw wandelschoenen en verrekijker niet!


W

ij heten u van harte welkom bij de Hinde in Hindeloopen. Aan de oude haven in Hindeloopen met uitzicht over de haven en het IJsselmeer kunt u genieten van regionale producten zoals verse schapenkaas, gerookte paling uit het IJsselmeer en diverse visspecialiteiten. Dagelijks is er lunch vanaf 12.00 uur en kunt u dineren vanaf 18.00 uur. Naast onze gerechten kunt u een keuze maken uit onze uitgebreide wijnkaart met een selectie van de allerbeste wijnen. Harmen en Bea Ligthart

Restaurant de Hinde • ‘t Oost 4 • 8713 JP Hindeloopen Tel: 0514 - 52 38 68 • Email: info@dehinde.nl • www.dehinde.nl


de totaalbeleving van ideetje wonen Urenlang heerlijk struinen. Op ruim 1300 m2 vindt u leuke woon accessoires en grote ideeĂŤn voor complete make-overs voor je inrichting. Ideetje Wonen in Sneek is het walhalla voor wie van landelijk, puur natuurlijk en stijlvol wonen houdt. Daarnaast legt Ideetje Wonen zich ook toe op het stylen van plezierjachten. Naast 1001 artikelen voor het interieur van de woning, voeren we ook een groot assortiment nautische producten en zijn heel wat plezier-boten van een mooi interieur voorzien. Ook uw woonhuis of vakantiewoning kun je natuurlijk met hier en daar een nautische touch een sfeer geven van verre einders en zeezout op je lippen.

ideetje wonen grootzand 35 sneek (0515) 431 485

www.ideetjewonen.nl info@ideetjewonen.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.