Zomerinfo Vakantiemagazine nl 2018

Page 1

Een kostenloze uitgave van Tourist Information Point Fryslân, Adviesprijs e4,95

ZOMERINFO

VAKANTIEMAGAZINE

Friesland.

LEEUWARDENFRYSLÂN European Capital of Culture 2018

HET WEIDSE LANDSCHAP Fietsroutes, Natuurgebieden

Friese parels voor u geselecteerd 2018

PRACHTIG Cultuur, historie & gezelligheid


Sneek – Leeuwarden

Een prachtig Grand-Café in het centrum van de Sneeker en Leeuwarder binnenstad. Het is de ideale plek om te genieten van een heerlijke kop ko�e met gebak, een snelle of juist uitgebreide lunch maar ook uitermate geschikt om even lekker te borrelen met vrienden of collega’s of om heerlijk te dineren.

Leeuwenburg 11 8601 CG Sneek

Gouveneursplein 37 8911 HH Leeuwarden

www.dewalrus.nl


“Wandelend, fietsend, over het water, Friesland ontzorgt en de rest is voor later.”

F

riesland, waar een weids landschap wordt onderbroken door de zeilen van schepen, die als witte vlekken te zien zijn aan de horizon. Het landschap met een afwisselend bosgebied en een sportief uitdagende verbinding tussen de meren.

Als bezoeker van onze regio heeft u zich mogelijk afgevraagd wat die zeven rode dingen op de Friese vlag zijn. De meest voorkomende suggestie is dat het waarschijnlijk rode hartjes zijn. Het is niet het juiste antwoord, maar toch is het prima als u kiest voor het hart. Want als u voor het hart kiest, houd u van Friesland. Bij een bezoek aan één van de vele historische steden en dorpen, maakt u kennis met al het moois wat Friesland zo bijzonder maakt. Oude gevels in de stadscentra, typische Friese klederdracht, de vers gevangen vis op de markt, een karakteristiek ‘Slukje’ van de Berenburg en een bourgondische overvloed van lekker eten. Dit maakt dat u best van Friesland zou kunnen houden. In deze uitgave bieden wij u een zo compleet mogelijk overzicht over de parels van Friesland die uw vakantie compleet maken. In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa en biedt u door het gehele jaar heen meer dan 800 evenementen. Van kleinschalige optredens tot grote Europese evenementen. In deze uitgave wordt een tipje van de sluier opgelicht en maakt u kennis met een aantal evenementen die in 2018 in Friesland plaatsvinden. Van Bonifatius tot berenburg, van Tallships, met indrukwekkende zeilschepen tot de Reuzen van Royal deluxe. Een primeur want de Franse reuzen zijn nog nooit in Nederland geweest. In 2018 heeft Friesland u veel te bieden en is een bezoek aan de provincie meer dan de moeite waard. En als u nu bij thuiskomt wordt gevraagd wat die zeven rode dingen in de vlag zijn, zeg dan maar gewoon dat het hartjes zijn, want het is een vakantieland om van te houden Wij wensen u een prettig verblijf in Friesland,

Roberto Schoenmaker Directeur, Tourist Information Point Fryslân @tipfryslan ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

3


STAVOREN Het Vrouwtje van Stavoren

14 OANT SJEN Grutte Pier Fryslân Boerderijenlân

ZEILEN Een sportieve uitdaging met de wind!

BOLSWARD Hanzestad, historie & gezelligheid

23

PLUMPS! Skûtsjesilen De Turfroute

48 PRACHTIG Hannemahuis Museum Martena De Waterpoort

COLOFON TIP-Sneek

@tipfryslan

www.tipfryslan.eu 4

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


SMULLEN OP ZIJN FRIES Friese lekkernijen

FAMILIEPRET De 20 leukste familie uitjes

68 FAMILIEPRET ModelspoorMuseum Kameleondorp

TIP Fryslân Grootzand 46 8601 AX SNEEK +0031 (0) 515 430034 www.tipfryslan.eu info@tipfryslan.eu

FIETSROUTES Melkroute rond het Tjeukemeer

77 LEKKER ITE Aan de Gracht Hotel Iselmar De Poort van Cleef

Uitgave Design

TIP Fryslân Patrick Pennings

Drukkerij

Hoekstra Drukkerij & Uitgeverij

91 KIJK OM JE HEEN Natuurgebieden Sportvissen in Friesland

Office

Livina Meijer Willy Schoenmaker Sales Roberto Schoenmaker Fotografie Marcel van Kammen Peter Sauermann Joh. Knevelman 5 Cover foto ZOMERINFO FRIESLAND TIP FryslânMAGAZINE


I

WA N T

TO

CHANGE

HEMISHERES

6

opmaak ned LC def druk.indd 4 ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

10-10-17 12:14


Oant Sjen

Met onder andere: Het Vrouwtje van Stavoren, Bonifatius en Grutte Pier Fryslân Boerderijenlân Molens in Friesland

Men zegt dat Friesland zich onderscheidt door het eigenzinnige karakter. Nuchter, recht voor zijn raap, maar bovenal gastvrij. Veel typischer dan de nuchterheid zijn het heerlijke eten, de ambachtelijke producten en de bijzondere klederdracht.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

7


'Die Friezen zijn zo C laudia de Breij had het er in haar Oudejaarsconference over dat Nederland veel weg heeft van het Gallische dorpje uit Asterix en Obelix. Hoe vaak ik mij niet een Galliër voelde omringt door Romeinen, wanneer ik vertelde dat ik uit Friesland kwam. ‘Friesland?!’ stamelden de Amsterdammers. ‘Ja Friesland’ antwoordde ik. ‘Even de afsluitdijk over en je bent er’. Het was alsof ik een reis naar Timboektoe voorstelde. Toch is hun reactie niet wereldvreemd.

Friesland is immers een land in een land; we hebben een eigen taal, een eigen volkslied en een rijke historie die je nog terugziet middels de heuvels waarop onze dorpen en steden gebouwd zijn, met daar omheen een groen landschap zo plat als een dubbeltje tot aan de horizon. Voor menig buitenlander niet voor te stellen: "But you must have some hills?" vroeg een Nieuw-Zeelander mij ooit verbaasd.

8

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Wellicht ligt het aan de Friezen zelf dat we soms als vreemde eenden worden gezien. Friezen zijn trots, maar hartelijk. Een combinatie die soms tot verwarring lijdt. Friezen staan u namelijk hartelijk te woord. In het Fries. Mocht u de taal niet verstaan, neem van mij aan ze hebben het beste met u voor. Komt u er niet uit, knik gewoon ja en in het ergste geval zit u aan de Berenburg. Een kruidendrankje dat van oudsher als medicijn werd gezien. Nog een bewijs, dat we graag om u denken.

Daarnaast hebben we het niet zo met opschepperij. Eén van de redenen waarom het IJsselmeer tussen Amsterdam en Friesland ligt. Heeft u ooit een Fries horen opscheppen dat het met 574.876 hectare grond absoluut de aller, aller, allergrootste provincie van heel Nederland is? Ik bedoel maar. Friezen zijn gediend van nuchterheid, maar zijn ook weer niet van het ‘doe maar normaal, dan ben je al gek genoeg’ principe. Wilt u slootjespringen. Dan overhandigen we u zelfs een stok


D E MYSTERIEUZE MATA HARI, ONTDEK HAAR TRIESTE LOT ALS MOGELIJK DUBBELSPIONNE IN HET

FRIES MUSEUM.

HET FRIESE PAARD IS HET OUDSTE INLANDSE RASPAARD VAN

NEDERLAND. HET

PAARD VERTOONT NOG STEEDS OVEREENKOMSTEN MET ZIJN VERRE VOOROUDERS .

B EKENDE FRIEZEN: ACTEUR RUTGER HAUER , SCHRIJVER GEERT MAK , DICHTER SLAUERHOFF, SCHRIJVER SIMON VESTDIJK , FOTOMODEL D OUTZEN K ROES EN SCHAATSER SVEN K RAMER .

gek nog niet." en noemen het Fierljeppen. Wellicht dat de Berenburg er iets te maken mee heeft gehad. Het doet een mens nog ergens belanden. Springen we niet over slootjes, dan schaatsen we er overheen. Het woord Elfstedentocht maakt bij een Fries zoveel teweeg dat men spreekt over Elfstedenkoorts. Een besmettelijke aandoening die zich ver buiten Friesland verspreidt.

D E FRIESE BENAMING FIERLJEPPEN WORDT UITGESPROKEN ALS : FIER - LJEPPEN .

H ET

FRIES IS VERWANT AAN HET

ENGELS , WAAR

Maar alle gekheid op een stokje, Friesland is een provincie waar u gemoedelijk en gezellig vakantie kunt vieren. Ontspannen of actief. Of beide tegelijk. Wist u dat u alleen al door het varen met een boot u aan watersport doet? Zeg die sportschool maar alvast op. In Friesland is niets te gek. Behalve het woord stadsfontein. Daar mag u na 2018 weer over praten.

HETZELFDE WOORD " FAR LEAPING" ZOU ZIJN .

Friesland, misschien wel het mooiste stukje buitenland in Nederland.

Fries volkslied in het Nederlands Fries bloed kom in beweging Bruis, kook en bons door onze aderen! Kom op! Wij bezingen het beste land van de aarde, het Friese land vol eer en roem (Refrein): Klink dan en daver trots in het rond. Jouw oude eer, o Friese grond! Klink dan en daver trots in het rond. Jouw oude eer, o Friese grond! Hoe ook door overmacht, nood en zee bedreigd. Oeroude lieve Friese grond, nooit werd die vaste, taaie band verbroken, die Friezen aan hun land verbond. (Refrein) Buigen was hen vreemd, zo hield het oude volk in ere. Zijn naam en taal, zijn vrijheidszin; Zijn woord was wet, rechtdoorzee en trouw zijn leer en dwang, van wie dan ook, stond het tegen. (Refrein) Doorluchtig volk van deze oude naam, wees altijd trots op die ouderdom! Blijf eeuwig van die grijze, hoge stam, Een groene, een krachtige bloeiende loot! (Refrein)

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

9


Broeresloot Vakantieboerderij

B&B, vakantiewoningen aan het water, jachthaven en bootverhuur It Ges 10 8606 JK Sneek • www.broeresloot.nl info@broeresloot.nl • tel: 0031 (0) 515 - 755 751

Grootzand 46, 8601 AX Sneek Tel. 06-54611605 • Email: info@alfia.nl

hypotheken • verzekeringen • consultants • makelaars 10

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


KITESURFEN

beleef het met

Persoonlijke begeleiding

NorthWest Kiteboarding is gevestigd in het noordwesten van Nederland. Wij geven les op onze twee vaste stations: Makkum (vlak water) en Petten/Camperduin (Noordzee). Daarbij staan kwaliteit, veiligheid en plezier voorop. HANG LOOSE!

Ticket to Ride Beginners- & Vervolgcursus

Gediplomeerde instructeurs

Wave Clinics Guided Kiting Kitesurf Camps

Makkum

CONTACT NorthWest Kiteboarding www.northwestkiteboarding.com Trasmolen 37 info@northwestkiteboarding.com 8754 GL Makkum (Holland) +31 (0)515 23 20 66 +31 (0)6 20 13 59 44

Internationale erkenning

Stand Up Paddling

Petten

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

11


ELDMAN

Yacht Charters

Entdecken Sie

SNEEK, HOLLAND

die Friesisch Seen und unsere natürlich Gastfreundschaft pro Hausboot

12

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Ontdek de Friese meren en onze natuurlijke gastvrijheid per motorschip

+31 (0)515 413672

VYC.nl ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

13


Friese verhalen Friesland kent meerdere verhalen die al generaties lang worden overgebracht van ouder op kind. De bekenste zijn die van Het Vrouwtje van Stavoren, Grutte Pier en Bonifatius.

Het Vrouwtje van Het Vrouwtje van Stavoren Stavoren was in vroegere tijden de rijkste stad van Friesland. Een machtige handelsstad, waar ook de Friese koningen hun verblijf hielden. Stavoren had in die tijden het alleenrecht op de handel met de landen rond de Oostzee. Maar na de dertiende eeuw begon de rijkdom af te nemen. Stavoren werd overvleugeld door andere handelssteden. Meer en meer verloor de trotse Hanzestad daardoor haar monopoliepositie. Er woonde te Stavoren een rijke koopmansweduwe. Ze bezat meer schepen dan alle kooplieden van de stad samen en werd met de dag rijker. Ondanks haar enorme rijkdom was ze niet tevreden. Ze wilde het kostbaarste bezit dat er te vinden was en stuurde een schipper erop uit om dat te halen. Deze kwam na lang zoeken thuis met een lading graan uit Danzig, dat hem waardevoller dan goud leek. Het vrouwtje van Stavoren zag dat anders. Woedend vroeg ze: “Aan welke zijde heb je het graan ontvangen?”, “Aan stuurboordzijde.”, “Gooi het dan aan bakboordzijde in zee!” Een voorbijganger die dat hoorde, zei haar dat niet te doen. Zou ze ooit zelf tot de bedelstand geraken, dan zou haar het graan wel goud toeschijnen. Hierop haalde zij de gouden ring van haar vinger en gooide hem met een grote boog in zee. Ze voegde hieraan toe, “Net zo min dat ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen.” Op een dag kwam een van haar dienaren naar haar toe met een gevangen vis, met in de maag van die vis haar eigen gouden ring. Vanaf dat moment keerde haar lot. Ten slotte eindigde zij in grote armoede. De moraal: hoogmoed komt voor de val. 14

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Bonifatius Wie Dokkum bezoekt kan niet om Bonifatius heen. Deze missionaris werd, samen met zijn reisgezelschap in 754 bij Dokkum vermoord. In de stad vindt u naast de expositie in het museum ook de Bonifatiuskapel met –bron, de Bonifatiuskerk met enkele relikwieën (oa. een stukje van zijn schedel) en de Bonifatiusterp, waar zijn reisgezelschap begraven ligt en waar later een Klooster op gestaan heeft. In een voormalig pakhuis van rond 1800 is een permanente tentoonstelling over Bonifatius (± 672-754) te zien, die een uniek beeld van het leven van Bonifatius geeft. Bij het museum vindt u ook het Toeristisch Informatie Punt van Dokkum. Het startpunt voor uw bezoek aan Dokkum en het museum.

Stavoren, Bonifatius en Grutte Pier

Grutte Pier Pier Gerlofs Donia, geboren in 1480 in het dorp Kimswerd, niet ver van Sneek, dankte zijn bijnaam Grutte Pier aan zijn enorme gestalte van 2,15 meter. In 1515 verloor hij zijn vrouw toen Saksische huurlingen de streek afstroopten en alles in brand staken wat op hun weg kwam, inclusief de boerderij van Pier. Een enorme woede maakte zich van de reus meester. Zijn enige doel was vanaf dat moment om zich te wreken op ‘De Hollander’. Hij verzamelde een legertje boeren, armen en Gelderse huurlingen om zich heen en ze noemden zich ‘De Arumer Zwarte Hoop’. Steeds meer Hollandse schepen werden de dupe van de wraakgierige Fries, die elke nietFries overboord zette of onthoofdde. Daarvoor gebruikte hij zijn ruim twee meter lange zwaard, waarmee hij tegelijkertijd meerdere mensen

‘een kopje kleiner’ kon maken. Zijn manier om vriend en vijand uit elkaar te houden was de ‘tongbreker’ “Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries'. Gevangenen die dit niet konden uitspreken waren ’t haasje. In 1517 was de Arumer Zwarte Hoop een leger geworden van ruim 4000 leden en was er geen Hollands schip meer dat zich in de buurt van de Friese kust waagde. Maar ook de overkant was niet veilig. Ze plunderden Medemblik en de dorpen in de omgeving en staken de boel in brand. De stad Asperen werd hun uitvalsbasis. In 1518 werden de schepen van Grutte Pier aangevallen door elf Hollandse schepen. Voor de kust van Hoorn werden de Hollanders verslagen door de Friese piraten. Vlak na deze overwinning versloeg Pier een leger van 300 Hollanders bij Hindeloopen. Een waarzegster voorspelde dat Pier ten onder zou gaan op zee, waarop hij besloot te stoppen met zijn strijd op de Zuiderzee. In 1519 verhuisde Pier naar Sneek maar zijn hart lag bij de zee. Hij verteerde in de stad en een jaar later, op veertigjarige leeftijd stierf hij. Er zijn meerdere exemplaren van het ‘enige echte zwaard van Grutte Pier’, zoals in het Fries Museum in Leeuwarden en in de Herberg Piers Stee in Kimswerd. Zijn helm wordt bewaard in het Sneeker Stadhuis.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

15


Fryslân Boerderijenlân

Fryslân telt meer dan 9.000 historische boerderijen. Deze herinneren aan het rijke agrarische verleden van deze provincie met name in de 18e en 19e eeuw. Door schaalvergroting, die ook in de landbouw heeft plaats gevonden, hebben veel boerderijen hun oorspronkelijke functie verloren.

V

anaf de zeventiger jaren van de vorige eeuw raakt de oude traditionele boerderij steeds meer buiten gebruik. De ligboxstal neemt de oude functie over. Geleidelijk vindt er een verschuiving plaats naar moderne bedrijfsgebouwen en woningen. Gelukkig zijn en worden veel oude en vaak monumentale boerderijen met zorg aangepast aan een nieuwe functie zoals woonboerderijen, zorgboerderijen, B&B boerderijen, boerderijen met daarin een dorpshuis, een restaurant of zelfs een crematorium.

Kop-hals-rompboerderij Fryslân is een provincie met een eigen cultuur en taal en heeft ook een geheel eigen type boerderij de zogenaamde kop-hals-romp boerderij. Een typisch Friese boerderij. Deze boerderij bestaat uit drie gedeelten: de romp waar de koeien stonden en het hooi werd opgeslagen. Daarvoor lag de hals, de ruimte waar vroeger de keuken was en waar de boterbereiding plaats vond. En tenslotte de kop met de woonvertrekken van het boerengezin. In de Greidhoek, een gebied dat ruwweg begrensd wordt door de steden Franeker,

16

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Leeuwarden, Sneek en Bolsward, is vaak onder de kop een melkkelder gebouwd waardoor de kop hoger is en de boerderij een nog statigere uitstraling heeft. Naast de kophals-rompboerderij is de stelp een veel voorkomend type. Het is een rechthoekig gebouw met voorin de woonvertrekken en daarachter ruimte voor de opslag van hooi en het stallen van de koeien.

Museumboerderijen In Allingawier, vlakbij Bolsward, staat de 18e eeuwse boerderij ‘De Izeren Kou’. U kunt deze boerderij van binnen bekijken en tevens de typisch Friese dakbekroningen, de uilenborden, bewonderen. Het is een onderdeel van de museumroute ‘Aldfaers Erf Route’. Museum Warten in Warten biedt u de gelegenheid de ‘Aldfryske Greidpleats’ te bezoeken en het verhaal te horen van dit oertype boerderij in de Noordelijke provincies. Al fietsend, wandelend of rijdend met de auto kunt u genieten van de geweldige variatie aan boerderijen die Fryslân rijk is.


Foto: Batema Damwoude

De geschiedenis van uileborden De plaats waar de drie zijden van het dak van een boerderij of schuur bijeenkomen, is van oudsher een kwetsbaar punt in de constructie. In Friesland werd het uiteinde van de nokbalk tegen regen en wind beschermd door een driehoekig bord, dat zich tot het inmiddels traditionele uilebord (รปleboerd in het Fries) ontwikkelde. De boeren wilden graag dat er uilen in hun schuur nestelden omdat het goede muizenvangers zijn. Daarom zaten er gaten in het uilebord; de vogels konden de ruimte tussen bord en dak gebruiken voor een nest. Echter, het ronde gat in de driehoek wat toegang zou bieden aan uilen en andere vogels is tegenwoordig doorgaans met een rozet of een kruis afgesloten. Het gebruik van het uilebord is al oud: op schilderijen uit de 18e eeuw zie je al uileborden. De oudste vermelding stamt zelfs uit het jaar 1696. In Friesland komen zes verschillende typen voor, in het zuidwesten van de provincie rijker versierd dan in het noorden. De vorm van het bord verschilt van streek tot streek. Twee elementen keren in elk bord terug: In het midden staat de makelaar (die ook op molens voorkomt), waaraan een mythische betekenis wordt toegekend. Terugkerende symbolen op de makelaar zijn: klaverblad (drie-eenheid), halvemaan (vruchtbaarheid),

rooster of harp (eigendom van het land) en es (levensboom). De twee zwanen met gekromde nek vormen het tweede element. Hun sierlijkheid is waarschijnlijk de belangrijkste reden van hun bestaan, maar ze zouden ook kunnen verwijzen naar het christelijke symbool voor naastenliefde: de pelikaan die zichzelf in de borst pikt. ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

17


Molens in Friesland MOLEN DE R AT

Friesland heeft tal van prachtige windmolens. Molen de Rat te IJlst

A

l meer dan drie eeuwen zaagt houtzaagmolen De Rat in IJlst van zware boomstammen balken en planken. Ooit gebouwd in Zaandam staat De Rat al vanaf 1829 in IJlst aan de oever van het water de Geeuw. Toentertijd puur om te produceren, maar vanaf 1977 is de molen ook voor publiek te bezichtigen. Vier dagen per week van woensdag tot en met zaterdag is de molen opengesteld voor publiek.

Vooral het feit dat de molen nog steeds in bedrijf is spreekt de bezoekers aan. Het gaat niet alleen om het bezoek, maar veel meer om de ervaring. Zware bomen worden op windkracht uit het water gesleept om vervolgens door gigantisch grote zagen te worden verzaagd. De beweging, de geluiden en de geur van het pas gezaagde hout zijn belevingen om nooit te vergeten. Omdat de productie op de molen, in vergelijking met een moderne zagerij, natuurlijk van beperkte omvang is, heeft men er bewust voor gekozen om zich te specialiseren in een beperkt aantal houtsoorten. Het voordeel hiervan is,

18

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

dat van deze soorten een redelijke aantal maten op voorraad ligt. De houtsoorten die worden gezaagd op De Rat zijn: grove den, lariks en iepenhout. Bijzonder is het ouderwetse productie-proces. Dit proces bestaat uit het langdurig wateren en drogen van het hout. Vooral het wateren van het hout, voordat het gezaagd wordt, is belangrijk. Tijdens het wateren trekken “verkeerde stoffen�uit het hout en wordt het veel stabieler. Hierdoor vervormt het hout ook minder tijdens het drogen. Het drogen van het hout gaat ook nog ouderwets. De gezaagde stammen worden keurig opgestapeld, met latten tussen de planken, zodat ze op een natuurlijke wijze kunnen drogen. Tijdens het bezoek aan de molen geven de enthousiaste molenaars graag tekst en uitleg. En hebt u meer tijd? Dan is een combinatie met een bezoek aan het Nooitgedachtmuseum een aanrader of laat u informeren bij de VVV voor een complete stadswandeling met bezoek aan de molen en een vaartochtje door de stadsgrachten!


MOLEN MAKKINGA

OPENINGSTIJDEN

MOLEN DE R AT

Het gehele jaar: zaterdags van 9.00 uur tot 17.00 uur Mei t/m september: woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

MEER INFORMATIE

www.houtzaagmolenderat.nl info@houtzaagmolenderat.nl facebook.com/houtzaagmolenderatijlst

We lichten twee unieke molens uit met een bijzondere geschiedenis: Molen de Rat in IJst en molen de Weyert.

Molen de Weyert Wie Makkinga bezoekt kan niet om de molen de Weyert heen. Oorspronkelijke gebouwd in Gorredijk, in 1868, heeft deze houtzaagmolen een hoop te verduren gehad. In 1912 werd de molen verplaatst naar Twijtel. De molen werd voor slechts 400 gulden gekocht door Wijert Zeephat, nadat zijn eigen molen was afgebrand door een blikseminslag. In 1925 is de molen opnieuw verplaatst, naar Makkinga. Deze locatie was veel gunstiger; de molen lag aan een kanaal en een tramlijn. In 1984 en 2006 is de molen gerestaureerd.

Het zelfzwichtsysteem werd in Engeland uitgevonden en voor het eerst in 1891 toegepast in Nederland. De wieken hebben jaloezieën, die bij een normale windkracht plat blijven liggen. Dit vormt een gesloten oppervlakte waardoor de wieken wind ‘vangen’. Bij te veel wind gaan de jaloezieën een klein stukje open, hierdoor zal de molen nooit te hard draaien. De molen en de wind samen bepalen nu eigenlijk wanneer de molen gaat draaien. Door dit systeem heeft de molenaar veel meer tijd dan bij een molen met normale wieken.

Normaal gesproken, wanneer er genoeg wind is, worden er zeilen om de wieken gespannen. Deze zeilen vangen de wind en zo kan de molen draaien. Hierdoor is het van belang dat de molenaar altijd dicht bij huis is, want wanneer er genoeg wind is, kan hij de zeilen snel ombinden. Echter met slecht weer of te harde wind kunnen de zeilen niet blijven hangen. Kortom, de molenaar heeft hier zijn handen vol aan. Molen De Weyert is voorzien van een ingenieus systeem; het zo geheten ‘zelfzwichtsysteem’.

Molens met het oorspronkelijke zelfzwichtsysteem zijn voornamelijk in de provincie Groningen te vinden. Ongeveer de helft van het nog bestaande molenbestand is in deze provincie nog uitgerust met het systeem. Ook in het noorden van de provincie Friesland komt het nog tamelijk veel voor, net als bij enkele molens in Drenthe.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

19


• Jordy Elite

van 2 tot 12 personen.

• Lauryn Elite

• Kimberly

• Archipel Elite

• Fiomar

Tel.: 0031 (0)515 - 43 29 93 • E-mail: info@zijda.nl • www.zijda.nl 20

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Plons!

Met onder andere: Zeilen De Marrekrite Skûtsjemuseum Ir. D.F. Woudagemaal Sloten, kanalen en meren; in Friesland kun je niet om het water heen. Dat is meteen wat Friesland zo aantrekkelijk maakt. Plonzend en zwemmend genieten aan één van de stranden, varend over de meren en kanalen of vissend aan de slootkant. Houd je van water, dan houd je van Friesland.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

21


Voor vijf rondes lang kun je jouw menu samenstellen. Kies voor een overheerlijke sushi bereid met verse vis of met vlees. Of misschien een warm vlees- of visgerecht van de teppanyaki, grill, wok of frituur? Met meer dan 100 gerechten is er volop keuze voor iedereen. Ook voor de niet visliefhebbers. Lunch Tijdens lunch is het mogelijk om een drankje te doen en/of à la carte te bestellen.

Openingstijden

(Sneekweek vanaf 12:30 geopend tot sluit)

Afhaal Kies één van onze sushiboxen of stel zelf uw box samen. Ook is het mogelijk om warme gerechten en bijgerechten af te halen. Deze worden compleet met stokjes, sojasaus, wasabi en gember gereserveerd. Dus ook makkelijk voor onderweg. Bezorging Dagelijks vanaf 17:00 in Sneek en omgeving.

22

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

17:00-22:00 17:00-22:00 17:00-22:00 17:00-22:00 12:30-22:30 12:30-22:30 12:30-22:00


Zeilen, een sportieve uitdaging met de wind!

U kijkt omhoog, het zeil is gebold en de boot glijdt geruisloos door het water. Geniet van het Friese landschap, de natuur en cultuur.

F

riesland is door de vele meren een ideaal gebied om te zeilen. Leg bijvoorbeeld aan bij één van de vele eilandjes in de Friese meren of bij de Marrekriteplaatsen in Friesland. Het Heegermeer is één van de vele meren waar zeilend de uitdaging met de wind kan worden aangegaan op slechts een uurtje varen verwijderd van het Sneekermeer!

Vanaf het Heegermeer vaart u zo door naar welbekende Friese dorpen als Woudsend, Gaastmeer, Elahuizen, Koudum, Hindeloopen, Stavoren, Makkum of Workum. Ook gaat u gemakkelijk door het Prinses Margrietkanaal richting Lemmer, Sneek, Terherne, Grou en Leeuwarden. Bekijk de mooiste vergezichten van de provincie; met een zeilboot weet u zeker dat u de mooiste plekjes van Friesland ziet en lekker tot rust komt. Om onnodig wachten voor een brug te voorkomen zijn er in Friesland verschillende 'Staande Mastroutes'. Op deze routes komt u geen bruggen tegen en vaart u zonder oponthoud uw route. De zuidwest Staande Mastroute bijvoorbeeld, is geschikt voor schepen met een doorvaarthoogte tot 11.50 m. Van de Terkaplester Poelen naar het Sneekermeer, vervolgens via de Langweerderwielen, het Tjeukemeer, het Slotermeer, het Heegermeer en de Fluessen waarna u weer

verschillende keuzes heeft om bijvoorbeeld westelijk te varen door de prachtige natuur naar Workum, eventueel uw reis vervolgend naar het IJsselmeer of het Wad. Voor jongeren biedt Friesland vele zeilscholen. Een sportieve en gezellige manier om de hele dag op en om het water te zijn met leeftijdsgenoten! Bij een watersportvakantie op een zeilschool in Friesland zijn ze verzekerd van een fantastische ervaring en wanneer je plezier hebt op het water, gaat het zeilen eigenlijk vanzelf! Er zijn verschillende zeilscholen op de allermooiste locaties in Friesland. Iedere zeilschool biedt een uniek programma voor alle leeftijden aan. Van zeilen in een Optimist tot supersnel varen in een Catamaran! Een goede voorbereiding is bij zeilen een must. Hoe zijn de weersverwachtingen, welke route kiezen we (rekening houdend met de diepgang van het schip) en staat er voldoende wind? Voor een beginnende zeiler is het belangrijk uzelf niet te overschatten. Kies voor een route en zeilgebied die beheersbaar is op basis van uw ervaring zodat stroming en andere gevaren u niet verrassen. U zult niet de eerste watersporter zijn die door een van de reddingsdiensten uit een lagerwal positie of ondiep water moet worden gered.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

23


Advertentie RCS 2017-v4-foto-eddit.pdf 1 29-5-2017 15:51:28

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Overnachten, Borrelen, Lunch, Feesten en Partijen

U nieke locatie in het centrum

van Sneek nabij d e W aterp oort!

L em m erweg 8 • 8607 BZ Sneek • T el: 0515 - 855 84 4 info@stad sherbergsneek.nl • www.stad sherbergsneek.nl 24

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Veldman Yacht Charters

VELDMAN YACHT CHARTERS ZWOLSMANWEG 18 8606 KC SNEEK TEL : 0515-413672 WWW.VYC . NL

Veldman Yacht Charters in Sneek verhuurt al 22 jaar motorjachten in verschillende maten en soorten. Vanaf de start van het bedrijf in 1996 worden er schepen verhuurd met alle denkbare luxe aan boord waarbij je in eerste instantie niet aan een huurboot denkt.

D

e vakantie is een belangrijke periode in het jaar en die mag alleen maar goed tot uitstekend zijn. Daar hoort dan ook een schip bij die daar bij past. Dat begint al met een hartelijke ontvangst op de haven in Sneek waar men de auto direct bij het schip kan parkeren. Dat scheelt een hoop gesleep! U wordt hartelijk welkom geheten door de uw gastvrouw Jacqueline en gastheer Richard Veldman. Na een lange autorit is een kopje koffie of thee altijd een goed idee welke men kan nuttigen op het sfeervolle terras. En dan begint de vakantie toch echt! De boot ligt te blinken in de zon, alle techniek is zorgvuldig gecontroleerd en de eerste stappen worden aan boord gezet. Dit is dus uw vakantie verblijf voor de komende tijd!

24-uurs Storingsdienst We gaan er niet vanuit dat er onderweg wat gebeurd maar door middel van de 24 uurs service dienst worden problemen meestal dezelfde dag nog opgelost.

Geen ervaring? Neem een cursus! Na een duidelijke uitleg van het schip kunt u op pad. Maar heeft u nog geen ervaring? Dan is het verstandig om er een vaarcursus bij te boeken. Door een halve dag les te nemen leert u omgaan met het schip. Niet alleen de kapitein, maar alle opvarenden. Aanleggen, wegvaren, touwen knopen, hoe het gaat bij bruggen en nog veel meer wordt u duidelijk uitgelegd. Dat vaart een stuk relaxer!

Investeren met plezier en rendement Wat veel mensen niet weten is dat het investeren in een jacht heel rendabel kan zijn. Een eigen boot bezitten welke ook nog geld op brengt is voor velen onbekend. Laat u eens door ons informeren wat de mogelijkheden zijn. En wat nog veel belangrijker is: wat het rendement van een dergelijke investering kan zijn. Het zal u verrassen! Kijk maar eens op www.buy-and-charter.com of kom eens langs en laat u uitgebreid informeren.

Routes door Friesland Via de website er zijn er verschillende routes te downloaden Maar ook tijdens de uitleg van de boot bestaat er de mogelijkheid om samen een speciale route te maken welke bij uw wensen aansluit. En dat is het unieke aan Friesland: u kunt vaak een leuke ronde varen door de provincie zonder twee keer hetzelfde te hebben gezien.

Online boeken Vele boekingen worden gedaan via de website; www.vyc.nl Hier vindt men alle informatie van de schepen en de actuele boekingslijsten. Dat gaat zeer eenvoudig: geef aan in welke periode u wilt varen met het aantal personen en ons boekingssysteem verteld direct welke schepen nog vrij zijn. Direct boeken betekend er zeker van zijn dat uw vakantie geregeld is.

Of u een schip zoekt om te huren, voor reparatie of als investering: Bij Veldman Yacht Charters in Sneek zit u altijd goed.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

25


Luxe en compleet zeilen in Verhuur van zeiljachten, motorboten, open Hendrik Bulthuisweg 19-21 • 8606 KB Sneek • Telefoon: 0515-411771 Info@polboten.nl • www.polboten.nl • www.segelbootmieten.de 26

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Friesland! zeilboten en sloepen. Kwaliteit en plezier sinds 1979! ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

27


EEN DROOMVAKANTIE OP EN ROND HET WATER

Ontdek Friesland vanuit uw jacht, safari-tent of vakantiewoning. Maran Yachtcharter, Maran mini-camping en Waterpark Terkaple met zijn stijlvolle cafĂŠ-restaurant bevinden zich, direct aan het water, centraal in het Friese merengebied vlakbij het Sneekermeer. Maran Yachtcharter heeft met een vloot van meer dan 40 schepen altijd een geschikt schip voor uw vaarvakantie.

Voor verdere informatie over onze vloot en accommodaties, bezoek onze website:

0566 689 305

28

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


De Marrekrite Meer dan 3.500 ligplaatsen

In Friesland vindt u op de meest bijzondere plekjes één van de 3.500 Marrekriteaanlegplaatsen. Hier mag u maximaal drie dagen gratis blijven liggen en kunt u genieten van de Friese natuur.

D

e Marrekrite onderhoudt en beheert deze vrije ligplaatsen, zorgt op heel veel plaatsen voor afvoer van recreatieafval, onderhoudt boeien en bakens in recreatievaarten en beheert andere recreatieve voorzieningen op en om het Friese water. De Marrekrite doet dit namens de provincie Fryslân en 22 gemeenten.

worden vastgemaakt en u ligt vrij op het water. Aan iedere boei ligt één schip, daardoor heeft u veel privacy. Waar de boeien in groepjes bij elkaar liggen, ligt u nog steeds alleen, maar ook “samen”. De MarBoei houdt je vast, maar laat je ook vrij. In Friesland liggen op dit moment 50 MarBoeien. Jaarlijks komen er steeds meer bij.

Marrekritewimpel Watersporters kunnen bij veel VVV’s en watersportbedrijven een Marrekritewimpel kopen. Door het kopen van de wimpel draagt u bij aan het in stand houden van gratis aanlegplaatsen in de natuur van Fryslân. Voor alle informatie over De Marrekrite of het kopen van een wimpel kunt u kijken op www.marrekrite.nl, of vraag bij een van de verkooppunten van de wimpel naar de gratis brochure. Deze brochure bevat alle informatie over de Marrekrite en waar in Friesland gratis kan worden aangelegd. Het steunen van de Marrekrite wordt gewaardeerd, als u gebruik maakt van de aanleg of boeiplaatsen wordt de aanwezigheid van de Marrekrite wimpel gewaardeerd. Zonder deze wimpel mag u ook aanmeren, maar valt u wel uit de toon. Vanaf 15 euro kunt u de wimpel kopen en draagt u bij aan al het goede waar de Marrekrite voor staat.

Meer informatie? Voor meer informatie bezoekt u www.marboei.frl en www.marrekrite.frl. Of download de Marrekrite app voor Android en Apple (http://mijn.marrekrite.frl/app) en ontdek alle vrije afmeerplekken, afmeerplekken nabij fietsknooppunten, wimpel verkooppunten, de afmeerregels en de locatie van de vuilwaterboot!

De MarBoeien - vast en vrij De Marboei is een boei van kunststof met een oog bovenop. Deze aanlegboeien vind u op de mooiste plekjes van Friesland. Afmeren is eenvoudig, er hoeft maar één lijn te ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

29


Uw vakantie in Friesland begint bij Maran,

M

aran Yachtcharter, Maran mini-camping en Waterpark Terkaple met zijn stijlvolle cafĂŠrestaurant bevinden zich direct aan het water, centraal in het Friese merengebied vlakbij het Sneekermeer. U kunt bij ons kiezen uit meer dan 40 (eigen) schepen.

Daarnaast verzorgen wij ook arrangementen met boot en bungalow of boot met luxe safaritent. Vertrouwd zaken doen met een partner die ruim achtendertig jaar ervaring heeft met het verhuren van zeilboten en motorboten in Friesland.

FRIESLAND EN DE 11 STEDEN Wie kent ze niet "onze elfsteden". Eigenlijk een uniek museum aan het water te noemen. U kunt met een flink aantal van onze schepen deze prachtige elfstedentocht geheel "rond" varen. Natuurlijk zijn de meeste steden ook met een groter jacht aan te doen. Een unieke vaarroute, die u zeker niet wilt missen wanneer u in Friesland bent.

DE MARREKRITE Voor de avontuurlijke zeiler of motorboothuurder beschikt Friesland over talloze zgn. Marrekrite aanlegplaatsen. Deze plaatsen waar u gratis kunt overnachten liggen vaak prachtig gelegen midden in de natuur. Wij bieden u veel mogelijkheden om dit te beleven. U kunt bij ons een boot huren voor een week, midweek en/of weekend. Maatwerk is vaak mogelijk.

30

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


perfect gelegen midden in "Fryslan" IJSSELMEER ÉN "DE WADDEN" Wanneer u wilt zeilen op het IJsselmeer of het werelderfgoed "De Wadden" is onze jachthaven in Terkaple ook een prima uitvalsbasis. Lemmer en de toegangspoorten naar het IJsselmeer (Workum en Stavoren) zijn maar 3 tot 5 uur varen van onze jachthaven vandaan. Dit maakt Maran een aantrekkelijke basis om Friesland al varend te ontdekken.

Wilt u service en kwaliteit voor een reële prijs, boek dan nu uw vaarvakantie op Maran.nl. De crew van Maran verwelkomd u graag op onze pittoreske Jachtchaven!

VAARBEWIJS EN VAARINSTRUCTIE Een vaarbewijs is géén voorwaarde voor het huren van een boot bij Maran Yachtcharter, wel verwachten wij voldoende inzicht en ervaring. Voelt u zich nog niet vertrouwd genoeg met het door u gehuurde schip dan bieden wij de mogelijkheid om een uitgebreide, praktische, drie uur durende vaarinstructie bij te boeken. Aansluitend gaat u ontspannen en zelfverzekerd van uw vaarvakantie genieten. Tijdens deze instructie komen vele facetten van het varen aan bod, zoals de vaareigenschappen onder motor en zeil, het aanleggen en een aantal vaarregels. Informeer naar de mogelijkheden van deze vaarinstructie.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

31


Historische Zeilvaart Harlingen - Een schot Harlingen, toegangspoort naar werelderfgoed de Waddenzee met haar unieke Waddeneilanden en dichtbij het IJsselmeer met oude vissersdorpen.

H

et begon ruim 30 jaar geleden, in deze prachtige, oude havenstad. Voormalige vrachtschepen, niet meer rendabel voor het vervoer over de Nederlandse wateren, werden herontdekt en weer teruggebracht naar wat ze ooit geweest waren, zeilschepen. Uit dit alles ontstond een professionele zeilvloot, de Historische Zeilvaart Harlingen. Deze vloot biedt de liefhebber een unieke kans om kennis te maken en te genieten van de trots van de Nederlandse zeilvaart. Varen op grote zeilschepen is voor iedereen. De schepen hebben een vaste bemanning: u hoeft niet te kunnen zeilen want de schipper en matroos zullen u de fijne kneepjes hiervan bijbrengen.

32

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Van baby tot hoogbejaard: voor iedereen is er een veilige plek aan boord. De schepen hebben moderne accommodaties met hutten, sanitair, comfortabele dagverblijven, centrale verwarming en goed ingerichte keukens. Men kan de schepen huren voor een dag, twee dagen, een weekend, een week: in principe is alles mogelijk. U kunt zelf het eten regelen maar u kunt ook gedeeltelijk of geheel het eten laten verzorgen. Het bureau van de Historische Zeilvaart, al vele jaren bemand door ervaren mensen, begeleidt u graag, indien gewenst, met de voorbereiding van uw zeilreis. Misschien is uw interesse gewekt. Ter kennismaking met de zeilvloot bieden wij u, van mei t/m september, twee unieke reizen aan, “de droogvaltocht” en “een etmaal op het Wad”.


• Voor meer informatie, data, prijzen en reserveringen: kijk op onze website www.historischezeilvaart.nl • U kunt ons ook bellen (tel: 0517-413242); wij zijn altijd bereikbaar, ook in de avonden en weekenden. H ISTORISCHE ZEILVAART HARLINGEN M ARIANNA S CHOKKER EN A GNES S ONNEVELD WILLIAM B OOTHSTRAAT 2 8861 TL H ARLINGEN , INFO@HISTORISCHEZEILVAART. NL

voor de boeg! De droogvaltocht U scheept om 9.00 uur in, in Harlingen. Na kennismaking en uitleg zeilt het schip, met hoogwater, naar een mooie zandbank op het Wad. Het anker valt en de ebstroom neemt langzaam het water mee. Na een paar uur ligt u met het schip op de bodem van de Waddenzee. Met een gids kunt u een excursie maken over het Wad. Wanneer het water weer terug komt en het schip weer loskomt van de bodem zeilt u terug naar Harlingen waar u aan het begin van de avond weer voet op vaste wal zet. Voor eten en drinken wordt gezorgd.

In de vroege morgen valt het schip weer droog en kunt u het Wad nogmaals beleven maar dan in de vroege ochtend. In de loop van de morgen zeilt u terug naar Harlingen. Tijdens uw verblijf aan boord wordt er in de kombuis voor de inwendige mens gezorgd.

Een etmaal op het Wad U scheept rond 12.00 uur in, in de haven van Harlingen. Na de kennismaking en uitleg vaart het schip de haven uit en zet zeil, richting een mooie, nu nog onder water liggende zandbank. Daar aangekomen valt het anker en aan het begin van de avond valt het schip droog op de zandplaat. U kunt dan prachtig wandelen en genieten van de ondergaande zon. Als het donker is komt het water terug en na een tijdje drijft het schip weer. Met het geluid van kabbelend water valt u in slaap.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

33


Genieten van C om fort en R ust

WELKOM OP ONZE CAMPING

Een overnachting op hotel bedden waar u van uit rust. Heerlijk genieten van een smakelijk ontbijt, met Fries suikerbrood en cranberryjam. Uitzicht over de tuin en de opkomende zon.

H arlingen aan Z ee Vlakbij de Waddeneilanden Vlieland/Terschelling De Afsluitdijk Zeehondenbank Eise Eisinga Planetarium

Half- Hichtum

W W W .BN B-O O ST E R P A R K.N L Jacob Catsstraat 16 | 8862 BS Harlingen Telefoon: 0631681791

• • • • 34

120 terrasstoelen in de ZON Regen? Overdekt! Koud? Verwarmd! Midden in LANGWEER!

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Hichtumerweg 14 • 8701 PG Bolsward Tel: 0515-57 26 83 • Mobiel: 06-23917115 www.half-hichtum.nl

Restaurant Noflik Langwar Telefoonnummer: 0513-499169 www.nofliklangwar.nl THE PLACE TO BE!


Skûtsjemuseum Earnewâld

In dit museum staat het leven van vroegere generaties skûtsjeschippers centraal. Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen staan sfeervol opgesteld.

I

n een nagebouwde roef proeft u het oude schippersleven. U ruikt taan en teer. U ervaart de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen skûtsjes onder zeil dagelijks vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden. U ontdekt het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven, met wind en water. Ook de skûtsjes van nu krijgen veel aandacht. Aan de kade ligt een uniek houten skûtsje.

hulpkrachten zichtbaar. Het is een feest om ermee te zeilen. De Æbelina meet 12,16 m bij 3,11 m en heeft een holte van 1,13 m. Dat zijn, vergeleken bij de huidige ijzeren wedstrijdskûtsjes, prehistorische maten. En toch, als je ermee vaart, is het een volwaardig schip. Het is een sensatie om te ervaren hoe licht ze, ondanks haar solide uitvoering, op wind en golven reageert. Als een jonge meid die op weg is naar haar geliefde.

De Æbelina Licht en behendig snort ze door het water. De Æbelina, het eerste en enige houten skûtsje dat sinds 1900 is gebouwd, is een pronkje. Massief eikenhout is van kielplaat tot luiken in sierlijke rondingen gebogen om een schip te maken zoals dat ooit de Friese wateren beheerste. Zo voer de oude Wiebe Minderts Peekema ermee, en voor hem Gerben Jentjes Zuidema, schippers op het Grouster veerschip. De in 1861 gebouwde oude ‘Æbelina’ of ‘Dorp Grouw’ was legendarisch. Ze won zo veel prijzen dat ze soms van deelname werd uitgesloten, of een extra lange route moest varen. De schippers zijn er, ondanks de vele prachtige prijzen, niet rijk van geworden. Maar de passie hield ze op de been. Naar het voorbeeld van het oude beurtschip, gebouwd door Eeltje Holtrop van der Zee bouwde Johan Prins uit Workum bij het Skûtsjemuseum van Earnewâld een replica. Tot in de kleinste details is het vakmanschap van hem en zijn

SKÛTSJEMUSEUM DE STRIPE 12

V OOR MEER INFORMATIE OVER DE Æbelina,

9264 TW E ARNEWÂLD

en de opstapdagen kijk op:

06-16933805

www.aebelina.nl

INFO @ SKUTSJEMUSEUM . NL WWW . SKUTSJEMUSEUM . NL

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

35


“Hier kan alles, van A tot Z.”

e d n i n e Uw bak t r o p s r e t wa Samenwerking is één van de woorden binnen het team die in onze zeilmakerij niet mag ontbreken. Wij, Berend en Hester Bakker, zijn in 2006 begonnen met Zeilmakerij De Vuurtoren en werken nu met een enthousiast team dat elkaar aanvult door hechte samenwerking. Het ontwerp voor uw nieuwe zeil wordt door ons zelf gemaakt. Door de jarenlange ervaring en de goede resultaten zijn er zelfs collega-zeilmakers die bij ons hun zeilpakketten bestellen. Of u nu bij ons komt voor een rolfokhoes of cabrioletkap met achtertent, ieder product wordt met zorg gemaakt tot in de kleinste details.

Door de ruime ervaring en de allround kennis in zeilen en canvaswerk gaan wij bij elk product voor de hoogst haalbare kwaliteit. Het maken van zeilen en kappen is geen fabriekswerk maar een echte ambacht. Daarom wordt er bij ons altijd goed geluisterd naar de wensen van de klant en houden we rekening met het vaargebied en het gebruik van de boot. Alle producten worden in onze zeilmakerij onder één dak gemaakt. Van het inmeten, mallen, ontwerpen en het naaien tot en met de afwerking en montage. Zoals er vaak wordt gezegd; Hier kan alles van A tot Z.

E

r zijn zeilmakerijen waar u wel terecht kunt voor een nieuwe kap, maar niet voor een nieuw zeil of andersom. Zeilmakerij De Vuurtoren kan zich een allround zeilmakerij noemen. Wilt u een nieuwe kap, dan komen wij bij u aan boord om met u de mogelijkheden te bespreken. Wij maken voor uw schip een custom made kap, met of zonder nieuw frame. Na het plaatsen van het frame en het maken van een mal voor uw nieuwe kap, gaan wij het mal in de zeilmakerij uitwerken en de kap produceren. Is de kap eenmaal klaar, dan monteren wij de kap op uw schip. Voor een nieuw zeil komen wij ook bij u aan boord en meten we het zeil in. Past uw bestaande zeil nog goed, maar is hij wel aan vernieuwing toe, dan kunnen wij de maten van het zeil ook overnemen in de zeilmakerij.

36

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Tevens kunt u bij ons terecht voor een nieuw reefsysteem. Deze wordt, net als alle andere producten, vakkundig aan boord gemonteerd. Weet u niet zeker of uw kap, zeil of reefsysteem aan vernieuwing toe is, dan kunnen wij u voorzien van eerlijk en vakkundig advies. Soms is reparatie of herstel voldoende. Kortom, Zeilmakerij De Vuurtoren is van vele markten thuis en kan zich met trots een allround zeilmakerij noemen.


Vakmanschap en digitale techniek. Vakmanschap en digitale techniek hebben overduidelijk betrekking op het vak van de zeilmaker. Bijna alle canvas en zeilproducten kunnen tegenwoordig worden gesneden met een computergestuurde snijmachine. Sinds vele jaren heeft Zeilmakerij De Vuurtoren de beschikking over een Orion Cutter van Blackman and White. Zeilmakerij De Vuurtoren is daarmee één van de weinige zeilmakers in Nederland die deze investering heeft kunnen maken.

Niet alleen snijden wij onze jachtzeilen op deze machine maar sinds kort snijden wij ook nagenoeg al ons canvaswerk met een speciaal hardmetalen wolfraam mes. Dit ronde mes snijdt zonder moeite door 2 millimeter dik kunststof. Door een krachtig vacuüm wordt het werkstuk op z’n plaats gehouden. Werkstukken tot 10 meter lengte kunnen in één doorgaand proces gesneden en gemarkeerd worden in diverse kleuren. Alleen deze machine is niet voldoende. Naast de hardware is ook de software van groot belang. Voor de Jachtzeilen gebruiken wij hoofdzakelijk het programma ¨Prosail¨. Prosail bestaat bijna 30 jaar en wordt nog steeds regelmatig voorzien van nieuwe modules en updates. Eén van de meest fantastische modules is de module autonesting. Nadat de panelen zijn ontwikkeld zorgt autonesting ervoor dat ons bedrijfsafval tot een minimum wordt beperkt. Elk onderdeel wordt zo optimaal mogelijk gelegd in een veld van meerdere onderdelen. In slechts luttele seconden berekent het programma om zo efficiënt mogelijk alle delen te snijden. Soms geeft autonesting een besparing tot wel 30% in het te gebruiken materiaal.

Digitising Nieuw bij Zeilmakerij De Vuurtoren is de Digitizer van Prosail. Dit apparaat is uniek in z´n soort. Met behulp van een laser worden de outlines van een object gescand en in de computer overgebracht. Objecten van 5,00 bij 2,50 meter kunnen worden ingelezen en naderhand digitaal worden bewerkt. Het programma Panelmaker doet de finishing touch. Het mooie van dit digitale proces is het bewaren van de mallen en objecten in digitale vorm. Mocht er in de toekomst iets stuk gaan of in z’n geheel moeten worden vervangen, dan kunnen wij binnen enkele minuten het werkstuk opnieuw snijden met onze Orion Cutter. Passie en toewijding Zeilmakerij De Vuurtoren is vanaf de oprichting bezig om haar werkzaamheden te verfijnen en daarmee de kwaliteit te verhogen. Eén van de manieren om de kwalitieit te verhogen is om te investeren in goed gereedschap en de juiste vakmensen in ons bedrijf. Passie en toewijding voor het vak zijn de belangrijkste elementen. Wij kunnen de mooiste apparaten aanschaffen maar zonder passie en toewijding blijven het slechts dingen. Het klinkt misschien een beetje oubollig maar vakmanschap en liefde voor het werkstuk geven een ziel aan ons product. De hoogst haalbare kwaliteit is hetgeen waar wij naar streven. De reacties van onze klanten zijn daarvan het bewijs. Uw zeilmakersteam, Zeilmakerij De Vuurtoren

Vuurtorenweg 8, Lemmer 0514 534 521 info@zeilmakerijdevuurtoren.nl Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag: 8.30 - 17.00 uur Tijdens het watersportseizoen: Ook op zaterdag van 9.00 - 12.00 uur www.zeilmakerijdevuurtoren.nl ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

37


UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer Bezoekt u Friesland, dan komt u langs Lemmer, de ‘poort’ van Fryslân. Of u nou over water reist of over land via de A6, ergens aan de horizon pronkt de 60 meter lange schoorsteen van een van ’s Nederlands mooiste kroonjuwelen; het Ir. D.F. Woudagemaal. Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld stamt uit 1920 en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze monumentale stoomreus wordt bij te hoge waterstanden nog altijd ingezet om te zorgen voor droge voeten in Friesland. Ruim 100 enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal verzorgen 6 dagen per week rondleidingen voor belangstellenden. Ook is er een audiotour app met beknopte rondleiding beschikbaar, die buitenlandse bezoekers in negen verschillende talen kunnen downloaden op smartphone of tablet, van Engels tot Chinees en Japans.

onlangs voor de vierde keer op rij onderscheiden en staat in de top 3 Leukste Uitjes van Friesland. (Land van ANWB) In het bezoekerscentrum ontdek je hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde. In de 3D film wordt onder andere getoond hoe het gemaal onder stoom wordt gebracht. De koffie- en theeschenkerij in de Panoramazaal biedt een spectaculair uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer en is dè plek om Friesland op haar mooist te bekijken onder het genot van een kop koffie of thee. Gelegen in Lemmer: Het voormalige vissersdorp Lemmer vormt de verbinding tussen het IJsselmeer en het Friese merengebied. Lemmer is het meest zuidelijk gelegen dorpje van Friesland en is over de weg (A6) slechts een klein uurtje verwijderd van Amsterdam.

Beleef de kracht van Stoom Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau, dit geldt ook voor de provincie Friesland. Het Woudagemaal, dat eigendom is van Wetterskip Fryslân, heeft nog steeds een taak in het waterbeheer. Bij extreem hoge waterstanden wordt het ingeschakeld om het peil te verlagen. Als het gemaal wordt aangezet pompt het als het moet 4 miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem het IJsselmeer in. Leuk en leerzaam voor jong en oud Een bezoek aan het gemaal begint in het naast het gemaal gelegen moderne bezoekerscentrum, voorzien van een 3D filmzaal en een interactieve expositieruimte. Hier beleven jong en oud de immense kracht van stoom en water! Het Woudagemaal is

38

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Meer weten? Kijk dan op www.woudagemaal.nl Bezoekadres: Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer Geopend: dinsdag t/m za. 10:00 – 17:00 zondag 13:00 – 17:00 In juli en augustus ook op maandag 10:00 – 17:00 Voor openingstijden op bijzondere en feestdagen zie: www.woudagemaal.nl Ir. D.F. Woudagemaal. UNESCO, Magistrale beleving van stoom, architectuur en water.


Welkom bij Lunchcafé Unyk! Wij zijn een uniek lunchcafe in hartje Sneek waar u vanaf 8:00 tot 17:00 uur terecht kunt voor ontbijt en lunch. Maar ook voor koffie met taart, of een wijntje en borrelhapjes. Ons knusse terras met vrolijke bloemen en harmonieuze prettige sfeer binnen, sieren ons bedrijf.

Wie zijn wij? Wij zijn een lunchcafé en werken met jongeren met een verstandelijke beperking. Deze jongeren werken mee aan elk onderdeel van het bedrijf en verzorgen onder andere uw bestelling. Wat doen en kunnen wij? • Op locatie ontbijt, lunch en diner verzorgen voor groepen mensen. Dit kan ook in buffetten. • Op donderdagavond serveren en bezorgen wij in de binnenstad de avondhap voor € 10,- tot 20:00 uur. • Kleine en grote catering projecten tot ruim 200 man. • Ruimte bieden voor feesten, kinderfeesten lezingen etc. • Verhuur van catering materialen, licht en geluid. Voor ons is niets te gek en wij bekijken graag samen met u de mogelijkheden binnen uw wensen. Ook voor de kleine beurs zien wij mogelijkheden.

Grootzand 25 8601 AR Sneek Tel:0515-820906 www.lunchcafeunyk.nl info@lunchcafeunyk.nl

Wij heten u graag welkom voor een Unyke ervaring in hartje Sneek! ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

39


t r o p s r e t a W e d n i n e k a

Uw B

Zeilmakerij De Vuurtoren, de meest complete Zeilmakerij van Nederland, biedt u de volgende producten en diensten: - Jachtzeilen: genua, grootzeil, spinnaker, etc. - Reefsystemen: diverse systemen inclusief installatie - Diverse kappen: buiskap, kuiptent, cabrioletkap, etc. - Wintertenten: staande mast of liggende mast - Diverse hoezen: rolfokhoes, zeilhuik, stuurhoes, etc. - Professionele zeilwasserij: voor jachtzeilen en kappen - Reparatie en service: snel en vakkundig

Vuurtorenweg 8, 8531 HJ Lemmer, tel. +31 (0)514 534521 info@zeilmakerijdevuurtoren.nl • www.zeilmakerijdevuurtoren.nl

40

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Lemmer - Sfeervol maritiem centrum

De poort van Friesland is met zijn bruisende centrum één van de bekendste watersportplaatsen van de Noordelijke provincie.

L

emmer trekt veel mensen van buiten. Zij komen voor een middagje uit, even de boot aan te leggen of gebruiken het dorp als uitvalsbasis voor tochten. In het sfeervolle centrum is het leuk te struinen langs de originele winkeltjes, vaak gevestigd in historische panden.

Samenwerking vormt de kern van Hart van

Gezellige terrassen Populair zijn de gezellige terrassen langs de kades. Mensen zitten er graag omdat de boten voor hun neus langs komen. Het vaarwater door Lemmer is immers een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer. Die strategische ligging tussen vaarwegen heeft ook de kenmerkende, historische kern gevormd.

Lemmer. Het accent van de groep ligt op organisatie en coördinatie. Hart van Lemmer richt zich vooral op de evenementen in dit charmante watersportdorp, aan de voet van Friesland. Meer informatie: www.hartvanlemmer.nl

Een maritiem karakter In de Zuiderzeetijd fungeerde Lemmer als transithaven voor het vaarverkeer tussen Amsterdam en Noord-Nederland. De belangrijkste bron van inkomen was echter de visserij. Dat zorgde voor bedrijvigheid in de visindustrie en jachtbouw.

Belangrijkste publiekstrekkers zijn nu het maritieme karakter en de gezelligheid in het historische centrum. De vaarverbinding via de monumentale sluis loopt middendoor het dorp. Het is er een komen en gaan van boten. Watersporters meren af om proviand in te slaan, even ontspannen van de sfeer te genieten of te eten in een van de vele restaurants. Het strand en het Ir. D.F. Woudagemaal In Lemmer zijn veel jachthavens en (recreatie)woningen aan het water. Iets buiten het dorp is een fijn strand, in de kromming in de Lemster Baai. ’s Zomers kan het hier heel druk zijn. In koudere tijden zijn de wandelingen langs het strand erg in trek. Het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld staat vlakbij de monding van het Prinses Margrietkanaal. Het is een opmerkelijk UNESCO-monument.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

41


Alles aanboord voor de perfecte vakantie!

W

ie aan watersport denkt, denkt natuurlijk meteen aan Nederland. Nederland en met name Friesland biedt werkelijk alles voor de veeleisende watersporter: Of het nu gaat om rust, gezellige dorpen of steden, kanalen of meren en heerlijke zonneterrassen, Nederland heeft het allemaal. Wat is er nu mooier dan al het moois van Nederland varend te ontdekken en het allemaal in 1 week te beleven! Voorwaarde voor varend genieten is comfort, kwaliteit en betrouwbaarheid. Wij hebben het allemaal “aan boord�.

Wij bieden u een breed scala aan luxe en comfortabele motorjachten. Of u met twee of twaalf personen aan boord wilt varen, het is allemaal mogelijk. Al onze boten zijn voorzien van een boegschroef en voor een comfortabele vaart mogen beddengoed en handdoeken natuurlijk niet ontbreken. Wat varen in Nederland, naast de schitterende omgeving en vriendelijke mensen, zo aantrekkelijk maakt is dat u geen vaarbewijs nodig heeft. Start de motor, trossen los en geniet van uw vakantie.

42

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

ZIJDA YACHTING SNEEK Zoutepoel 4 8604 CD Sneek E-mail: info@zijda.nl

Telefoon: 0031 (0)515 43 29 93 Fax: 0031 (0)515 43 24 47 www.zijda.nl


-

VOOR AL UW ONDERHOUD EN REPARATIE WERKZAAMHEDEN: Onze vloot

SCHILDERWERK Legenda MOTORONDERHOUD Prijslijst POLYESTERREPARATIE TIMMERWERK Inventaris INBOUW BOEG &Agenda HEKSCHROEF ELEKTRO & INSTALLATIEWERK JACHTVERKOOP EN JACHTBEMIDDELING WINTERSTALLING

ONDERHOUD & WINTERSTALLING Zijda Yachting is een perfect ingericht bedrijf voor reparatie en onderhoud aan uw boot. U kunt bij ons terecht voor alle voorkomende werkzaamheden onder andere schilderwerk van uw gehele boot, onderwaterschip-behandeling, timmerwerk, motor-onderhoud van alle type motoren, installatiewerk, inbouwen van boeg & hekschroef in zowel staal als polyester boten, oplossen van storingen, polyester reparaties, complete renovatie van uw boot en het aanleggen van elektrische installaties. Ook hebben wij een doe het zelf loods die u kunt huren voor het zelf uitvoeren van onderhoud aan uw boot. Tevens hebben wij winterstallings mogelijkheden buiten of binnen in een verwarmde loods.

Kortom de mogelijkheden die wij bieden zijn zoals u leest zeer uitgebreid. Voor prijzen en overige info kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Kijk ook eens op www.zijda.nl

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

43


Familiebedrijf de Schiffart Yachtcharter & Voor íedereen die de aantrekkingskracht van het water voelt

Vaarplezier voor íedereen… Ja, écht voor iedereen, want een vaarbewijs is niet nodig. Het watersportbedrijf is gelegen in Terherne, het hartje van Friesland, aan de noordoostzijde van het Sneekermeer. Een ideaal vertrekpunt voor een vaarvakantie met één van de boten uit de verhuurvloot. Voor een vaarvakantie De verhuurvloot bestaat uit 35 boten variërend in lengte en

gespecialiseerde schipper leert het manoeuvreren en geeft

grootte. De kleinste boten zijn geschikt voor de beginnende

bovendien veel tips en informatie. Zo kan men vertrouwd en

vaarder: eenvoudig, compact, makkelijk te varen en toch

ontspannen aan de vaarvakantie beginnen. Eén van de grotere

zeer compleet. Bovendien kan er voor degenen die geen

boten van de vloot is 13,50 meter: het wellness-kotteryacht

enkele of weinig vaar-ervaring hebben, eenvoudig vaarles

Maxima, met onder meer zijn sauna, zonnebank en eigen

georganiseerd worden op de boot die men heeft gehuurd. Een

generator, zeer compleet en luxe uitgerust. Met de recente

44

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Watersport en wil beleven!

uitbreiding van 10 schepen is er voor iedereen een geschikte boot om Friesland met zijn prachtige natuur, zijn mooie dorpjes en restaurantjes aan het water te ontdekken. Zowel jong als oud: Geniet van uw eigen vaarvakantie in dit mooie waterrijke gebied!

U heeft zelf een boot? Ook dan bent u bij de familie de Schiffart aan het juiste adres. Naast zomerligplaatsen, winterstalling en schilderwerk kan men voor al het onderhoudswerk terecht. In de watersportshop kan men terecht voor accessoires maar ook voor nieuwe Yamaha motoren, RIB Jokerboats, etc. Laat u ontzorgen en

LEKKER DICHTBIJ ! YACHTCHARTER D E S CHIFFART IS EEN ERKEND JACHTVERHUURBEDRIJF IN TERHERNE , HET BEKENDE K AMELEONDORP IN HARTJE FRIESLAND. HÈT ADRES VOOR HET HUREN VAN EEN BOOT. TERHERNE IS ZEER GOED TE BEREIKEN MET DE AUTO . D E S CHIFFART WATERSPORT KOAILAN 6 8493 LA TERHERNE

WWW. SCHIFFART-YACHTCHARTER . NL INFO @SCHIFFART- WATERSPORT. COM INFO @SCHIFFART-YACHTCHARTER . COM T: +31 (0) 566 65 19 20

het u gemakkelijk maken door de full service van het allround watersportbedrijf! ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

45


Lekker 1890 is een speciaalzaak in kazen, noten, wijnen, mediterraanse specialiteiten, borrelplanken, cadeaupakketten en vele andere lekkernijen. Sinds de opening in April 2016, weten de Bolswarders de winkel inmiddels goed te vinden.

D

e producten van Lekker 1890 zijn allemaal van hoge kwaliteit. Wat te denken van de Italiaanse en Spaanse hammen. Parma, San Daniele, Serrano en Iberico. Ook de handgemaakte cacciatores (jagers worstjes) ontbreken niet.

De Beemster kazen in ons assortiment worden uitsluitend voor de speciaalzaken gemaakt. Een groter kaaswiel heeft een langzamere rijping wat de smaak ten goede komt. De wijnen zijn stuk voor stuk top wijnen uit Spanje en Italië, waarvan vele prijzen hebben gewonnen. Ook voor een goed gevulde borrelplank, bent u bij ons aan het juiste adres. Onze noten worden aangeboden in verwarmde en afgesloten wokken. Hierdoor blijven de noten langer vers en knapperig. En wel zo hygiënisch.

Lekker 1890 Achter de Smeden 2 8701 KE Bolsward info@lekker1890.nl www.lekker1890.nl

Kortom, een bezoek aan Lekker 1890 is pure verwennerij.

facebook.com/lekker1890

RESTANT SHOP De Restantshop is een winkel waarin je heerlijk rond kan snuffelen. Ons assortiment bestaat grotendeels uit restanten van groothandels en winkels. Onder andere:

• speelgoed • gereedschappen • huishoudelijke artikelen • kleding

• fietsonderdelen • kado artikelen • friese souveniers • wenskaarten

Tegen de kerst wordt ons assortiment uitgebreid met grote partijen kerstartikelen tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Alles is nieuw !!!!!

Dijkstraat 23, 8701 KC Bolsward Tel: 0515-581366 • Mob: 06-20426402 • info@restantshop.com

46

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Primera Bolsward Voor onze klanten zijn wij de vertrouwde winkel in de buurt met een unieke combinatie van producten en diensten voor iets leuks voor jezelf of een snelle boodschap. Zo kun je bij Primera onder andere terecht voor wenskaarten, postzegels, tijdschriften, boeken, dagbladen, tabak, Staatsloterij, Lotto, beltegoed, cadeaukaarten, tickets, kantoorartikelen en cartridges. Altijd persoonlijk, gezellig en goed geholpen!

• wenskaarten • postzegels • tijdschriften en boeken • dagbladen • tabak • staatsloterij • lotto • beltegoed • cadeaukaarten • tickets • kantoorartikelen • cartridges NIEUWMARKT 13, 8701 KK BOLSWARD 0515 - 57 78 78


Prachtig! Met onder andere: Bolsward Hannemahuis Eise Eisinga Planetarium Museum Joure Sneek en de Waterpoort

De Friese dorpen en steden kenmerken zich door het pittoreske karakter. Veelal is het alsof je een schilderij uit de 18e eeuw binnenloopt. Prachtige oude panden geven het straatbeeld een bijzonder historisch karakter en laten je kennis maken met de sfeer van vervlogen tijden.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

47


Bolsward - Cultuur, historie & gezelligheid Bolsward, bekend als één van de elf Friese steden, heeft een rijke historie. De prachtige gevels in het centrum, de wirwar aan water en bruggetjes, een gezellig en uitnodigend winkelhart zijn een heerlijke mix voor iedereen die naast gezelligheid ook graag kennis maakt met een stukje pracht en historie. Of je met de auto of op de motor bent, fietst of vaart, Bolsward is één van de parels in het Friese vakantieland.

e vuldigsdtem g r o z l e "T elke mijn e uren wdigt: een van djni ." verkonl uw laatste zi vele za

Het stadhuis Het meest in het oog springende is het stadhuis, waarvan het raadhuis dateert uit 1617. Op de grote klok van het klokkenspel staat het randschrift: "Tel zorgvuldig de uren welke mijn stem verkondigt: een van die vele zal uw laatste zijn." In het souterrain van het stadhuis bevond zich een waag en was daardoor één van de Waaggebouwen in Friesland die in een stadhuis was gevestigd. Er hangt nog steeds een grote weegschaal in de waag van het stadhuis. De gevangenpoort aan de zijkant bij het water leidde naar de gevangenis boven in het gebouw. Onder de zolder van de toren bevindt zich een Oudheidkamer. Het stadhuis van Bolsward staat symbool voor de bloei van de stad in de zeventiende eeuw. Het werd in 1765 vergroot en verfraaid in de rococostijl en tot op de dag van vandaag “een van de mooiste stadhuizen van Nederland” genoemd. Oudheidkamer Het gemeentelijk museum (Oudheidkamer Bolsward) is gelegen in de ruimte boven de 'vierschaar' van het stadhuis waar met uit Bolsward afkomstige voorwerpen de historie van Bolsward zichtbaar wordt gemaakt. Bijzonder zijn onder

48

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


andere: zilveren voorwerpen van Bolswarder zilversmeden, in Bolsward geslagen munten en 18e eeuws aardewerk. De representatieve ruimten van dit voormalige stadhuis (o.a. burgemeesterskamer; vierschaar en raadszaal) zijn te bezichtigen. Er is voor de representatieve ruimten een (gratis) folder beschikbaar in meerdere talen. Kerken Schuin tegenover het stadhuis vindt u de Broerekerk, die op 8 mei 1980, door brand verwoest is en nu als ruĂŻne geconserveerd is. Het is het oudste gebouw van de stad en dateert deels uit het eind van het jaar 1200. Bijzonder is de glazen overkapping, welke recent is aangebracht. Een andere bezienswaardigheid, op enkele minuten van de Broerekerk is de Martinikerk; een gotisch kerkgebouw. De Martinikerk was in de middeleeuwen een decanaatse kerk in Westergo. In de 15e eeuw werd de kerk vernieuwd en uitgebreid. Iets eerder in de 15e eeuw was de toren al gebouwd. De kerk wordt een pseudobasiliek genoemd vanwege de relatief lage lichtbeuken.

Rondvaart door de historische grachten van Bolsward Tijdens de zomermaanden kunt u in Bolsward nabij het stadhuis met een elektrische rondvaartboot door de stadsgrachten meevaren. Vrijwilligers leiden u op een gezellige manier door de stadsgrachten van Bolsward. Een ervaren gids geeft u veel informatie over de geschiedenis van de stad. U beleeft tijdens deze vaartocht Bolsward vanuit een geheel ander perspectief. Brengt u een bezoek aan Bolsward en bent u geĂŻnteresseerd in informatie over de regio of de stad? Breng een bezoek aan het Tourist information point gevestigd in het centrum van Bolsward in de Primera. Hier vindt u alle informatie over fietsen, wandelen, varen of overnachten waar u mogelijk naar op zoek bent. Tourist Information Point Primera Bolsward: Nieuwmarkt 13, 8701 KK Bolsward, 0515 577 878 bolsward@primeranet.nl

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

49


DE 3de KAMER, brocante & cadeaus is sinds 2005 gevestigd in het historische centrum van Bolsward en in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bijzonder adres met een onderscheidend assortiment.

D

e winkel is een ware ontdekkingsreis wanneer je binnen stapt. De collectie met producten vanuit de hele wereld ademen een bijzondere sfeer uit. Het combineren van brocante met nieuwe woonaccessoires maakt dat de winkel uitnodigt om ongedwongen rond te struinen. De heerlijke geuren maken het plaatje compleet. Van diverse cadeaus, woonaccessoires, sieraden en fraaie brocante uit diverse landen tot luxe huidverzorging voor zowel de vrouw als de man, je komt ogen te kort. Daarnaast heeft DE 3de KAMER ook delicatessen van Stonewall Kitchen, Granny's, Smaakgeheimen, Kiooms, Wajos likeur, v.Woerkom jam, diverse soorten losse thee en andere heerlijkheden. Kortom, een bezoekje meer dan waard!

DE 3de KAMER, brocante & cadeaus Dijkstraat 6 8701 KB, BOLSWARD tel: 0515 572268 info@de3dekamer.com www.de3dekamer.com Webshop: www.de3dekamer.nl 50

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Dealer van onder andere: PiP, At home with Marieke, Yankee Candle, Greenleaf, Crabtree & Evelyn, Edwin Jagger, Scentchips, Jeanne d'Arc Living, Bunzlau Castle, LINUM, Ashley & Burwood, Ulster Weaver, Baroque, Chiq Antique.


De Stiekeme Stoker Bolwerkplein 8, 8701 XE Bolsward Telefoon: 0625580969 www.destiekemestoker.nl destiekemestoker

In Bolsward gestookt, van korrel tot borrel! Fryske Bearenburch is geen gewone Berenburg. Geperfectioneerd door de Stiekeme Stoker in Bolsward, is het een bijzondere Berenburg gemaakt met de fijnste kruiden en specerijen volgens oud plaatselijk recept.

N

a een jarenlange carrière in de koffie had Wiepie Oenema op z’n 57ste eindelijk tijd voor zijn echte hobby: stiekem experimenteren met het maken van Berenburg. Inmiddels, is zijn Berenburg-bedrijf een groot succes.

Bij “De Stiekeme Stoker” worden op ambachtelijke wijze volgens een oud traditioneel proces likeuren en jenevers gedistilleerd. Het gehele proces gebeurd lokaal in Bolsward, letterlijk van korrel to borrel! Zelfs de grondstoffen voor het stoken van jenever komen tegenwoordig van Friese bodem. Hierdoor kan je oprecht spreken van een puur en autentiek streekproduct. De naam van het bedrijf is ontstaan door familie en vrienden. In de tijd dat Oenema nog stiekem stookte, bracht hij zijn gebrouwen flesjes jenever bij familie en vrienden. Zij noemde hem al snel ‘De Stiekeme Stoker’. Deze naam is hij blijven houden en past nu precies bij het karakter van het bedrijf. Niet alleen hebben familie en vrienden bijgedragen aan de naam, ook is de Bearenburch gebaseerd op de smaken van hen. De smaken van de liefhebbers zijn terug te proeven. Aan het zogenaamde distillaat wordt een zorgvuldig samengesteld kruidenmengsel toegevoegd, waardoor na bepaalde tijd die bijzondere eigenwijze smaak van de ‘OENEMA FRYSKE BEARENBURCH’ ontstaat. Een van die bijzondere ingrediënten is de Kalmoes uit Langweerderwielen. De rest van de ingrediënten blijft verborgen op een geheime locatie. Het succes van De Stiekeme Stoker zit in het doorzettingsvermogen, passie en veel liefde van de mensen om hem heen, die de Bearenburch tot een succes maken. Op afspraak kan de ambachtelijke distilleerderij bezocht worden waarbij u tevens kunt genieten van een proeverij.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

51


Franeker - Universiteitsstad

In Friesland In Frieslandis is dede macht, macht, in de in15e deeeuw, 15e eeuw, in handen in handen gekomen gekomen van een klein van een clubje klein clubje calvinisten. Om hun machtspositie te breiden is het gunstig om calvinisten. Om hun machtspositie uit te breidenuit is het gunstig om meer protestantse meer protestantse predikanten te hebben. predikanten te hebben.

D

e dichtstbijzijnde opleidingsplaats hiervoor is de universiteit in Leiden. Voor veel jonge mannen uit Friesland is echter de reis naar Leiden te ver en te duur. Er wordt besloten om een universiteit in Friesland op te richten. Het ligt voor de hand om deze in de belangrijkste stad van Friesland te vestigen en dat is natuurlijk de hoofdstad Leeuwarden. Maar Leeuwarden heeft nogal wat te stellen met de Friese edelen. Daarom wordt besloten om de universiteit in Franeker te vestigen, omdat het er relatief rustig is op het oorlogsfront en er ruimte is in de vorm van het pas ontruimde Kruisbroederklooster.

Als Willem van Oranje in 1584 wordt vermoord blijkt dat zijn plaatsvervanger Willem Lodewijk veel sympathie heeft voor de Friese universiteitsplannen. Er komt schot in de zaak en in 1585 worden geleerden uitgenodigd om een professoraat aan te nemen aan de Franeker universiteit. Zoals te verwachten valt is de theologische faculteit de belangrijkste, maar ook voor rechten, filosofie, Grieks en Hebreeuws worden professoren aangetrokken. Aanvankelijk kiezen veel studenten voor Franeker. De studenten komen vooral uit Friesland, maar ook uit het buitenland en dan voornamelijk Duitsland. Studenten reizen door Europa van universiteit naar universiteit en overal pikken ze enkele maanden onderwijs mee. 52

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Zuipacademie? Franeker stond bekend als de universiteit met de meest losbandige studenten-bevolking van Nederland. De bijnaam van de Franeker student is dan ook de Franeker Loskop. Er is in Franeker niet zo veel te doen voor de heren studenten. Daardoor wordt, gedreven door verveling, nogal eens overgegaan tot overmatig drankgebruik, vechtpartijen en verstoringen van de openbare orde. De rechtspraak over de ordeverstoorders wordt door het senaatsbestuur zelf verricht. De rector-magnificus en de vertegenwoordigers van de vier faculteiten spreken recht. Alleen voor halsmisdaden gaat men naar het Hof in Leeuwarden. Over het algemeen maken de vonnissen van de senaat weinig indruk. De kroegen blijven uitstekende zaken doen en ook de openbare orde is bij tijd en wijle niet veilig als de studenten (en ook de hoogleraren) aan het feesten slaan. In de achttiende eeuw komen steeds minder studenten naar Franeker. Ten dele wordt dit veroorzaakt doordat de universiteit uit geldgebrek minder klinkende namen kan benoemen. Maar ook de concurrentie van andere universiteiten en de verminderde populariteit van de academische rondreis van studenten spelen een rol. In 1811 heft keizer Napoleon de universiteit van Franeker dan ook op. In 1842 valt het doek voor de Franeker academie definitief als koning Willem II het besluit tot opheffing tekent.


Museum Martena

M

useum Martena is gevestigd in een prachtig middeleeuws stadskasteel in het hart van de historische binnenstad van Franeker. Het museum besteedt aandacht aan de tijd dat Franeker een universiteitsstad was, waar de Franeker loskoppen, zoals de studenten toen genoemd werden, de vele kroegen bezochten. Oud-bewoner van het stadskasteel Anna Maria van Schurman heeft een belangrijke plaats in de collectie, als eerste vrouw die in de zeventiende eeuw aan een universiteit studeerde. Verder zijn er ingerichte kamers, zilver en porseleinverzamelingen en op zolder staan twee heel bijzondere mechanische kunstwerken, een miniatuurkermis en een voorstelling van Salomo´s Oordeel. In het museum is altijd een interessante tijdelijke tentoonstelling te zien.

MUSEUM MARTENA

Voorstraat 35 Franeker Tel. 0517-392192

Voor bezoekers is er de mogelijkheid een voordelige combi-kaart te kopen voor Museum Martena en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium!

www.museummartena.nl dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium Het zonnestelsel in je woonkamer, kan dat? In Franeker wel. Tussen 1774 en 1781 bouwde Eise Eisinga, een wolkammer, zijn hele woonkamer om tot een bewegend model van het zonnestelsel. Het is nu het oudst werkende planetarium ter wereld. Alle planeten bewegen precies zoals in werkelijkheid.

T

ot op de dag van vandaag toont het planetarium de actuele stand van de planeten. Aan het plafond bewegen zij namelijk in precies dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten: Mercurius doet 88 dagen over een omloop, de aarde een jaar en Saturnus meer dan 29 jaar. Het zonnestelsel in het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium wordt aangedreven door een indrukwekkend raderwerk van houten hoepels en schijven met meer dan tienduizend handgesmede spijkers als tanden. Een slingeruurwerk en negen gewichten drijven het geheel aan. Ook kom je veel te weten over het zonnestelsel en het heelal. Kom dus gauw een kijkje nemen in het wereldberoemde planetarium te Franeker! Maar het Eise Eisinga Planetarium is méér dan een planetarium. In het museum vind je een uitgebreide verzameling historische

astronomische instrumenten. Iedere bezoeker krijgt uitleg in de Planetariumkamer. In de filmzaal draait een door acteurs nagespeelde documentairefilm, over het leven en werk van Eise Eisinga. In het naastgelegen Planetariumcafé, kan iedereen terecht voor een lunch of een kopje koffie of thee. Openingstijden dinsdag t/m zaterdag 10.00 tot 17.00 uur zondag 13.00 tot 17.00 uur 1 april – 31 oktober ook maandag van 13.00 – 17.00 uur

KONINKLIJK EISE EISINGA PLANETARIUM

Eise Eisingastraat 3 8801 KE Franeker T: 0517-393070 I: www.planetarium-friesland.nl

Entreeprijzen volwassenen 1 4,75, 65+ 1 4,25 kinderen 4 t/m 13 jaar 1 4,00 groepen vanaf 20 personen 1 3,50 combi-kaart Martena: volw.: 1 8,- kind 1 4,50

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

53


Joure ‘Van kruidenier naar nationaal trots’

Vandaag de dag koopt iedereen koffie in de supermarkt. Vroeger ging dat nét even anders. Mede dankzij Egbert Douwes, de grondlegger van het huidige Douwe Egberts, heeft met name Joure een rijke koffie-geschiedenis.

E

gbert Douwes werd in 1723 geboren als oudste zoon van timmerman Douwe Egberts en Grietje Greolts uit Joure. Wanneer Douwe plotseling komt te overlijden neemt Grietje het heft in eigen handen en gaat als ‘koopvrouw’ de kost verdienen. Zoon Egbert Douwes ging enkele malen achtereen varen op een kofschip. Hij verdiende zoveel geld, dat hij trouwde met Akke Thijssens en met haar een winkeltje aan de Midstraat begon in koffie, thee, tabak en andere koloniale waren. Douwe Egberts (1755-1806), zoon van Egbert Douwes, was schrijnwerker, maar in 1780 draaide de verkoop van koloniale waren zo goed, dat zoon Douwe Egberts opgenomen werd in de zaak. Hij was meer grossier in koloniale waren, dan kruidenier.

54

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Douwe Egberts trouwde tweemaal. Hij had drie zonen uit het eerste huwelijk. Met zijn tweede vrouw Lysbeth Mintjes kreeg hij nog drie zonen en drie dochters. Helaas overleed Douwe Egberts onverwachts in 1806. De energieke Lysbeth Mintjes zette de zaak onder de naam ‘Weduwe Douwe Egberts’ voort. Zij nam onder het bewind van Lodewijk Napoleon in 1811 de naam ‘De Jong’ aan. Na het overlijden van Lysbeth Mintjes in 1833 werd de grossierderij in vooral koffie, thee en tabak voortgezet door vier zonen van Douwe Egberts. Meer weten? Tot op de dag van vandaag laat het Museum Joure nog elke dag het rijke koffie verleden zien.


Exposities 9 januari t/m 9 september 2018: Printkeunst in het kader van LF2018. Drukwerken van meer dan 40 Europese drukkers/kunstenaars.

Museum Joure - Daar maak je het Museum Joure laat je verwonderen over alledaagse producten en hoe ze gemaakt worden. Midden in het centrum van Joure vind je het museumcomplex, bestaande uit verschillende authentieke pakhuizen, woonhuizen, een winkeltje en twee fabrieken, waaronder de eerste fabriek van Douwe Egberts. In Museum Joure beleef je twee eeuwen aan innovatie en ambachtelijk vakmanschap. Joure is onlosmakelijk verbonden met Douwe Egberts, maar ook met Friese klokken en aanverwante ambachten. Nog steeds is het een en al bedrijvigheid in deze ‘vlecke’, die het midden houdt tussen stad en dorp. Op het eerste industrieterrein van Joure is nu het museum te vinden. Tal van bijzondere ambachten zijn er nog springlevend. Bakermat van Douwe Egberts In het eerste fabrieksgebouw van Douwe Egberts en in de museumwinkel De Witte Os aan de Midstraat, toont Museum Joure de historie van het wereldberoemde merk DE. Ook nu nog wordt er op het museumterrein op ambachtelijke wijze koffie gebrand. Deze ‘specialty-coffee’ wordt verkocht in de museumwinkel. Alom bekend zijn ook de DE-geschenken die op punten verkrijgbaar zijn. In Museum Joure is een overzicht te zien van de geschenken door de jaren heen. Herkenbaar voor jong en oud! De eerste serie geschenken bestelde de toenmalige directeur Cornelis Johannes de Jong zelf bij koperslager Dijkstra. Hij koos voor ambachtelijk bewerkte koperen theelichten, tabaksdozen en borstelhangers, om in te spelen op de ‘pronkzucht des menschen’. Friese klokken De Friese staart- en stoelklok zijn en blijven een bijzonder stuk huisraad. In het topjaar van de klokkenindustrie werden er in Joure maar liefst 4000 Friese staartklokken gemaakt. Door technische innovatie verloor de Friese klok zijn status. Maar gelukkig bleef dit mooie stukje vakmanschap bewaard.

Museum Joure toont werelds grootste collectie Friese klokken, met de meest ingenieuze mechaniekjes. Ambachtelijk vakmanschap In het museum vind je de authentieke werkplaatsen van de klokkenmaker, zilversmid, koperslager, geelgieter, zetterij en drukkerij. In de markante Metaalwarenfabriek Keverling is te zien hoe iets heel alledaags als een deurkruk gemaakt werd. Je krijgt er een inkijkje in het productieproces van bouw- en scheepsbeslag en van ál de messingonderdelen van de Friese staartklok. Zelf (mee)maken Museum Joure is een doe-museum waar je de geur van koffie, thee en drukinkt ruikt. Je ervaart het ambachtelijke vakmanschap door machines te bedienen, gereedschap te gebruiken, theezakjes te maken met zelf-gemelangeerde thee, koffie te malen en je eigen boekenlegger te drukken. Van al dat (mee)maken dorst gekregen? Drink na afloop een heerlijk kopje DE-koffie, thee of wat anders lekkers in de tuinkamer van ‘tweede stichter van DE’, C.J. De Jong, nu een sfeervol koffie- en theehuis. MUSEUM JOURE Geelgietersstraat 1-11 8501 CA Joure 0513-412283 www.museumjoure.nl

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

55


Grootzand 2 • Sneek 0515-412069 • sipke.nl

56

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Bezoek museum Het Hannemahuis Harlingen heeft een rijk verleden. De haven bracht welvaart en veel beweging in de stad. Dat is goed te zien aan de koopmanshuizen en in één van die huizen is Museum het Hannemahuis gevestigd.

H

ier wordt de geschiedenis heel tastbaar, onder meer met scheepsmodellen van de schepen die Harlingen in het verleden aandeden of hier hun thuishaven hadden. Er zijn miljoenen tegels in Harlingen gemaakt, doordat de klei in de regio geschikt was voor het maken van dit product. Voor het maken van aardewerk werd hetzelfde procedé gevolgd. Een mooie verzameling geeft een goede indruk van de keramische producten die de gleibakkers in het verleden maakten. Het Friese zilver is vermaard en in Harlingen oefenden meer dan 80 zilversmeden hun vak uit. Hoogtepunten van hun vakmanschap zijn ondergebracht in de zilverkamer, waaronder een huwelijksbokaal uit 1691. Een publiekslieveling is een kunsthandel uit 1800, waar de bezoeker virtueel schilderijen kan kopen. Vader en zoon Baur ontvangen de bezoeker en vertellen van alles over de fraaie schilderijen die ze in de ‘verkoop’ hebben.

Hannemahuis centrum voor Harlinger cultuur en historie Voorstraat 56

museum@harlingen.nl

8861 BM Harlingen

Zie voor openingstijden en

+31 (0)517-413658

entreeprijzen: www.hannemahuis.nl

Ook toont het museum een jeneverstokerij uit 1760, waarvan de fundamenten onder de museumvloer werden teruggevonden. Een aparte kamer is gewijd aan de schrijver Simon Vestdijk. In de prachtige binnentuin worden in de zomermaanden hedendaagse beelden geëxposeerd.

Kortom, het Hannemahuis biedt voor elk wat wils en vormt een goede basis om de stad te verkennen. In de museumwinkel zijn bovendien leuke souvenirs te koop.

Naast de vaste collectie zijn er altijd tijdelijke tentoonstellingen ingericht.

Kijk voor openingstijden en verdere details op www.hannemahuis.nl

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

57


See you in 2018! Vakantie vieren in eigen land was nog nooit zo’n goed idee, want in 2018 is Leeuwarden-Fryslân de Culturele Hoofdstad van Europa. Met meer dan 100 programmaonderdelen laten we zien hoe wij Friezen het leven vieren en daarbij een gezonde planeet achter laten voor de generaties die nog komen. Hoe we met lef onze kop boven het maaiveld uitsteken om onze eigenwijze manieren grenzeloos aan de wereld te laten zien. Cultuur is dus niet het doel, maar het middel. Ons landschap is het podium en iedereen is uitgenodigd.

Museum eert Mata Hari en M.C. Escher, beiden afkomstig uit Leeuwarden, met een tentoonstelling van internationale allure. Ruim honderd Friese paarden schitteren in een sprookjesachtig theaterspektakel. Reusachtig prachtig In Harlingen meren indrukwekkende zeilschepen aan tijdens een literaire editie van The Tallships Races en met de komst van de Reuzen van Royal de Luxe beleeft Nederland een primeur: de Franse Reuzen waren nooit eerder in ons land te zien. 11Fountains bezorgt Friesland een permanente Elfstedentocht.

Een betere toekomst Stel je open voor het onbekende, word verrast door het mysterieuze en ervaar zelf wat het grootste evenement in de Friese geschiedenis betekent. 2018 wordt niet alleen een feest, maar ook een stap naar een betere toekomst. Friezen, Nederlanders en Europeanen steken met lef de handen uit de mouwen en werken aan issues die belangrijk zijn voor toekomstige generaties.

Frisse neus halen In Oranjewoud vormt de natuur letterlijk de concertzaal voor klassieke muziekliefhebbers. Ondertussen belooft het Waddengebied door opzienbarende landschapskunst van Sense of Place een nieuwe ontdekking voor cultuurliefhebbers te worden en in 32 kerken komen onbekende verhalen in theatrale producties van Under de Toer tot leven. En wie na uren cultuurstrunen de nacht wil doorbrengen onder de Friese sterren, slaapt in het mooist denkbare hemelbed van Ontwakend Landschap.

Een jaar vol oeh’s en aah’s Op 26 en 27 januari 2018 start het Culturele Hoofdstadjaar met een spetterende opening in de provincie. Het Fries

Dus zorg dat je erbij bent. See you in 2018.

58

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

59


Voor uw vaarvakantie in Friesland Für Ihren Wassersporturlaub in Friesland

Yachtcharter de Waterpoort • Bellstraat 8 • NL-8606 JH Sneek • Tel: 0031(0)515423237 Mo: 0031(0)622496903 • www.yachtcharterdewaterpoort.nl 60

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Sneek en de Waterpoort

Boven de brug woonde vroeger de poortwachter met zijn vrouw en kinderen. De poortwachter oefende vaak meerdere beroepen uit zoals brugwipper, handelaar of schoenlapper. De beloning voor het waken over de poort bracht onvoldoende geld in het laatje. Dat de poortwachter niet altijd even oplettend was blijkt uit een verslag uit 1717 waar melding wordt gemaakt van een poortwachter die een ernstige reprimande en boete ontving voor het niet afsluiten van de poort door zijn “dagelijks dronken zijn�. In 1825 is men gestopt met het nachtelijk afsluiten van de poort, mede door de aanwezigheid van olielantaarns in de stad waardoor het veiliger werd en verloor de Waterpoort definitief haar oorspronkelijke functie.

De Waterpoort is het boegbeeld van Sneek, het watersport-centrum van de Zuid-westhoek.

D

e Waterpoort bestaat al meer dan 400 jaar en is een belangrijk symbool voor de stad Sneek. In het verleden waren er zeven poorten, waarvan vijf poorten over het water en twee over land. De poorten waren onderdeel van de stadsmuur die Sneek volledig omringde.

DRIE KEER GERESTAUREERD

De Waterpoort is drie keer gerestaureerd wegens verzakking, maar werd in 1877 in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Wat bleef was een historisch gebouw en

Bijna afgebroken De Waterpoort is de enige poort die niet is afgebroken. Ook de Waterpoort heeft op de nominatie gestaan om afgebroken te worden, aangezien de stoomschepen niet onder de poort door konden. Een opstand van de bevolking heeft voorkomen dat de Waterpoort is afgebroken, waardoor deze behouden is gebleven voor het nageslacht.

een prachtig symbool voor de stad Sneek en voor de watersport, waar men tot op de dag van vandaag trots op is.

De Waterpoort van Sneek is de bekendste in zijn soort in Nederland. De poort

bestaat uit twee achtkantige torens en een brug over de Hoogendsterpijp, de vaarroute tussen de Kolk en de Stadsgracht aan het stadscentrum. De Waterpoort is nooit bedoeld als verdedigingspoort tegen vreemde legers, maar altijd al als prestigepoort. Wel was de poort bedoeld om gespuis en andere ongewenste personen buiten de stad te houden. De klok van de Waterpoort De klok op de Waterpoort loopt vijf minuten voor. Dit gebeurde vroeger om de mensen in de gelegenheid te stellen om in die vijf minuten nog net de stad binnen te gaan of Sneek te verlaten. Tot op de dag van vandaag is dit in stand gehouden om de traditie voor te zetten.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

61


LEKKER SNEUPEN BIJ

BODI Tourist Info Woonaccessoires Geschenken Souvenirs

Grootzand 23, 8601 AR Sneek • 06-50999774

Gelegen in het hart van Sneek, proeft men de sfeer van de “Venetiaanse gezelligheid”. Trattoria Pizzeria Venezia U bent van harte welkom in ons restaurant op dinsdag tot en met zondag vanaf 16.00 uur. Wilt u liever thuis genieten van onze Venetiaanse keuken, dan kunt u ook bij ons afhalen. Of laat uw eten bezorgen via de

PIZZA-LIJN 0515-423214

62

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Dameskapsalon Herenkapsalon Zonnestudio Heren knippen zonder afspraak

Tel: 0515 412326 Kapsalon Alphonso Grootzand 62/64 8601 AZ Sneek info@kapsalon-alphonso.nl www.kapsalon-alphonso.nl

Wijde noorderhorne 15 8601 EB Sneek Tel: 0515 - 423214 www.pizzeria-venezia.nl


DE ONDEREN

LIND

Openingstijden Maandag gesloten Dinsdag vanaf 10:00 uur Woensdag vanaf 10:00 uur Donderdag vanaf 10:00 uur Vrijdag vanaf 10:00 uur Zaterdag vanaf 10:00 uur Zondag vanaf 13:00 uur

Onder de Linden, Sinds 1955 een begrip in Sneek! Wilt u dineren in Sneek? Voor het diner kunt u een zelf een menu samen stellen uit de gerechten van de kaart voor een vaste prijs zo heeft u al een 3 gangen menu voor € 28,50 p.p. U kunt natuurlijk ook a la carte dineren. Ook voor een heerlijk kopje koffie met gebak of een gezellige borrel kunt u bij ons terecht. De serre is uitermate geschikt voor een verjaardag partij of een high tea, high wine/beer. Onze bovenzaal met dakterras leent zich uitstekend voor een prive diner, koud/warm buffet of een vergadering met alle mogelijke audiovisuele middelen.

Eind April werden wij verrast door het team van Tip Fryslân met een prachtige award. Het terras van Restaurant Onder de Linden werd uitgeroepen tot beste terras van Sneek. Een mooie kroon op ons werk welke voor het grootste gedeelte te danken is aan ons enthousiaste team. Verder werkt het ook in ons voordeel dat ons terras beschikt over de beste zonnestand van de stad. Restaurant Onder de Linden bestaat al meer dan 60 jaar als familiebedrijf! Serre Restaurant Onder de Linden is een eigentijds restaurant gevestigd in een monumentaal pand in het hartje van bruisend Sneek. U kunt bij ons heerlijk lunchen in de serre of bij mooi weer op het gezellige terras, de lunchkaart biedt verrassende koude-en warme gerechten.

"Wij investeren steeds meer in ons team zodat het in het seizoen soepel verloopt en gasten kunnen genieten’. Van de 10 jaar dat de Misset terrassentop100 bestaat heeft Onder de Linden er acht keer in gestaan! ‘Ons terras is één van de beste honderd van Nederland, een kroon op ons werk!"

‘Wij beschikken over een wijn-wand waar meer dan honderd flessen wijn liggen en we hebben een hoekje met een grote lederen bank en een openhaard.’

Marktstraat 30, 8601 CV Sneek • Tel: (0515) 41 26 54 • info@restaurantonderdelinden.nl • www.restaurantonderdelinden.nl ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

63


Bezoek in Franeker het Planetarium en Museum Martena Dat kan nu met een voordelige combikaart waardoor u korting krijgt op de toegangsprijs van beide musea. De combikaart is te koop in het Planetarium of Museum Martena en blijft een jaar geldig.

Voorstraat 35 - 8801 LA Franeker T (0517) 39 21 92 www.museummartena.nl

Eise Eisingastraat 3 - 8801 KE Franeker T (0517) 39 30 70 www.planetarium-friesland.nl

Prijs combikaart: volwassenen â‚Ź 8,50 kinderen â‚Ź 6,00 64

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Familiepret Met onder andere: Kameleondorp De 20 leukste uitjes voor de familie Nationaal Modelspoor Museum

In ons blad wordt veel aandacht besteed aan alle volwassenen die hier in Friesland vakantie komen vieren. Uiteraard mogen de kinderen natuurlijk niet worden overgeslagen. Een overzicht met de leukste kinderactiviteiten verspreid over Friesland vindt u in dit katern. ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

65


- KOM EN GENIET Of u nu met een tent, camper of caravan komt of er liever voor kiest om één van de accomodaties te huren, genieten dat wordt het zeker! Het hele jaar door bent u welkom bij Camping Sudersé in Workum, om te genieten van rust en ruimte! Camping Sudersé ligt centraal tussen de mooie oude stad Workum met zijn rijke historie en cultuur, en het prachtige IJsselmeer met haar schitterende strand. Een ideale plek om te zonnen, zwemmen, (kite)surfen, zeilen en te vissen! Verken het Friese landschap met de fiets en laat u verrassen door het afwisselende landschap! Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.suderse.nl voor meer informatie! Voor persoonlijk contact belt u 06 519 898 89. bbq high tea trouwen lunch diner borrelen vergaderen genieten

Actuele openingstijden op: BEACHCLUBLEMMER.COM

Industrieweg 2 Lemmer 0514-593590

Limburgia – Zoet & Zo In hartje centrum in de Galigastraat vindt u Limburgia - Zoet & Zo, een echte verwenwinkel.

Het lekkerste hoekje van Sneek. • Bonbons • Macarons • Gebak • IJs

• Koffie Galigastraat 21 • 8601 CP Sneek • 0515 - 430466 • www.zoetenzosneek.nl • info@zoetenzosneek.nl 66

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Wist je al dat Kameleon Terherne ook in de winter open is? Alle weekenden en vakanties geopend! Kijk voor openingstijden en prijzen op www.kameleonterherne.nl

KAMELEON TERHERNE

Koailân 2 8493LA Terherne 0566-689910 info@kameleonterherne.nl www.kameleonterherne.nl

Zomer of winter, beleef de verhalen van Hielke & Sietse, en kom een dag op avontuur! Vaar mee in de Kameleon, survival op het avontureneiland en slenter door de straten van Lenten. Voor jong én oud biedt Kameleon Terherne een dag vol plezier.

Avontureneiland Stap aan boord van onze veerdienst en vaar naar het Avontureneiland van Gerben Zonderland. Na een warm welkom word je wegwijs gemaakt. Er zijn spannende paden die je leiden over en langs het water, door de bomen en over de moerassen. Je loopt vast niet in 7 sloten gelijk maar blijf jij schoon?

De Rondvaart Vanaf het botenstation vertrekt de rondvaart met de praam, geduwd door de Kameleon. Een inwoner van Lenten vertelt alles over het dorp, de omgeving en natuurlijk de films en de boeken. Tijdens het varen door de prachtige omgeving worden kinderen echte speurneuzen door veldwachter Zwart te helpen met het oplossen van een probleem.

Bij de opkikker kun je al vanaf € 1.50 een opkikkertje halen. Hier kun je zelf op open vuur jouw pannenkoek of wentelteefje bakken. Weer terug naar de vaste wal? In overleg bepaal je zelf wanneer je terugvaart.

Ook bij slecht weer het leukste uitje! Regen is geen spelbreker bij een bezoek aan Kameleon Terherne. Het ‘Slechtweer arrangement’ wordt aangeboden als het weer uitnodigt om binnen te zijn. Op zulke dagen is de rondvaart overdekt en kun je na het oplossen van het dorpsmysterie terecht op het grote overdekte Boerenspeelerf van boer Brandsma. Dit vind je in Paal 43 achter de Kameleonboerderij. Is het weer echt bar en boos, dan brandt de houtoven in ‘Ovenheerlijk’ en kan je zelf je eigen pizza maken!

Dorp Lenten in de Kameleonboerderij In het midden van Terherne vind je de Kameleonboerderij. Hierin is levensgroot het Kameleondorp Lenten nagebouwd. De pratende melkbussen nemen je mee in het dorpsmysterie en leiden je door het hele dorp. In de molen en de dorpskerk kun je zelfs drie verdiepingen omhoog. Onderweg vind je aanwijzingen die helpen het mysterie op te lossen en wie weet win je een prijs! Rond de boerderij is het grote speelerf met de boomhutten en de waterspelen. Voor niet spelende ouders is er een mooi overzichtelijk terras met heerlijke versnaperingen.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

67


De 20 leukste uitjes voor In ons blad wordt veel aandacht besteed aan alle volwassenen die hier in Friesland vakantie komen vieren. Uiteraard mogen de kinderen natuurlijk niet worden overgeslagen. Hieronder vindt u een overzicht met de leukste kinderactiviteiten verspreid over Friesland. Activiteitenboerderij De Hammerslag Weardebuorsterwei 2, 9295 LC Kollumerzwaag

Klimbos Van Emstweg 85, 8426 BT Appelscha

68

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Ballorig

de familie!

Pim Mulierlaan 51, 8443 DA Heerenveen Hearewei 24A, 8855 AZ Sexbierum Alexanderstraat 10A, 8606 VP Sneek

Golfslagbad De Blauwe Golf

Sybrandy’s Speelpark Jan Schotanusweg 71, 8567 HH Oudemirdum

Jelsumerstraat 12, 8917 EN Leeuwarden

Dierentuin Wildlands

Aeolus Hearewei 24A, 8855 AZ Sexbierum

Raadhuisplein 99, 7811 AP Emmen

Scheepvaartmuseum Kleinzand 14, 8601 BH Sneek

Mineraalmuseum De Oude Aarde Attractiepark Duine Zathe

Binnenpad 43, 8355 BR Giethoorn

Aqua-Zoo De Groene Ster 2, 8926 XE Leeuwarden

Noorder Es 1, 8426 GW Appelscha

Doolhofpark en Bospaviljoen Mjûmster Wei 16, 9234 SK Bakkeveen

Dieren SanjesZoo & Speelpark Sanjesfertier Boppewei 14, 9271 VH De Westereen/ Zwaagwesteinde

Speelbos Joure Marconiweg 20B, 8501 XM Joure

Kameleondorp Buorren 43, 8493 LC Terherne

Subtropisch Zwembad Swimfun Sewei 3, 8501 SP Joure

Het Woudagemaal Gemaalweg 1A, 8631 PS Lemmer

Nationaal Modelspoor Museum Doctor Boumaweg 17B, 8601 GM Sneek

Natuurmuseum Fryslan Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

69


Stadslogement Westersingel Comfortabel overnachten in hartje Sneek

Wij bieden u onder andere: • Luxe stadslogementen in centrum van Sneek • Ligging aan de Elfstedenroute • Sommige met tuin of terras • Een eigen ingang • Gratis WiFi • Gratis parkeren WESTERSINGEL 34 • 8601 EN SNEEK • TEL. 06-29329394 INFO@LOGEMENTSNEEK.NL • W W W.LOGEMENTSNEEK.NL 70

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Lekker ite Met onder andere: De Poort van Cleef Smullen op zijn Fries Award winner Aan de Gracht Award winner 't Vaticaan

Wie doet je wat, al snoepend van de geneugten des levens sluipt de tijd onopgemerkt aan je voorbij. Heerlijk genieten op een terras en de inwendige mens tot in een ontspannen roes te verwennen met een goede maaltijd. EĂŠn geluk, we hebben de tijd. ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

71


Waar het leven De Hinde, eten, drinken en genieten op het mooiste plekje van Hindeloopen. De Hinde is prominent gelegen aan de oude haven van het karakteristieke Elfstedenstadje. In de zomer gezellig druk met

pleziervaart en andere vormen van toerisme. Tot 's avonds laat genieten op ons comfortabele terras. In de winter stil, maar uitnodigend om een stoere wandeling over de dijk te maken, het historische stadje te bekijken en daarna bij ons neer te strijken voor een drankje en een heerlijk diner.

Proeven & Proosten Proeven, proosten en genieten, dat is waar het bij De Hinde om gaat. De kookstijl is puur met een verrassend klassiek karakter zonder concessies. Een patron met passie. Geniet van pure smaken in een verrassende combinatie. Geniet van een heerlijk glas wijn en beleef de gastvrijheid die de Hinde u biedt.

's Zomers zijn er specialiteiten zoals Fries roggebrood met schapenkaas, 's winters onder andere huisgemaakte erwtensoep en roggebrood met spek. De hoofdgerechten op de menukaart wisselen regelmatig, afhankelijk van de seizoenen en de aanvoer. In de zomer is er bijvoorbeeld huisgerookte IJsselmeerpaling, snoekbaars en baars uit het IJsselmeer. In het najaar en in de winter staan er wildgerechten op de kaart. De Hinde kiest uitsluitend voor traditionele streekproducten met een smakelijk karakter. Elk jaargetijde in zijn eigen sfeer.

Aangesloten bij:

Wij zijn trots op onze wijnkaart. Vaak nemen wij deel aan proeverijen en wijnreizen om de beste keuzes te maken. Voor de wijnliefhebber bevat onze kaart veel moois. Laat u adviseren, verrassen en vooral: geniet!

72

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


goed is...

Harmen Ligthart, eigenaar-cuisinier Bea Ligthart, eigenaresse-gastvrouw

Dromen & Slapen Genietend van het weidse landschap en het uitgestrekte merengebied. Varen, fietsen, wandelen of een bezoek aan een van de prachtige steden in de regio. Vanuit Hindeloopen kunt u in alle windrichtingen genieten van het bijzondere dat de regio te bieden heeft. Een kwalitatief rustpunt en een goede maaltijd mogen hierin niet ontbreken.

Wij bieden luxe 2-persoonskamers, met elk een eigen badkamer, comfortabele boxspringbedden, airco en andere zaken die het verblijf aangenaam maken. De kamers zijn licht en fris. Het plafond reikt tot aan de nok, met een schitterend lijnenspel door de balken, grote ramen en ingebouwde verlichting. Het uitzicht vanuit uw kamer biedt u een blik over de oude haven met zijn historische karakter.

Reizen & Verblijven Restaurant Logement DE HINDE ‘t Oost 4, 8713 JP Hindeloopen Tel. 0031 (0) 514-523868 www.dehinde.nl

Het interieur is strak en modern, met een kleine Hindelooper touch door een eigentijdse toepassing van het Hindelooper schilderwerk op het hoofdbord van de bedden. Heerlijk slapen en dromen van alle bijzondere momenten die u heeft beleefd. Kiest u voor De Hinde, dan kiest u voor kwaliteit.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

73


Friese gastvrijheid en heel veel Hollandse gezelligheid in Ierse sferen in Hartje Sneek!

MEER DAN 80 VERSCHILLENDE SMAKEN WHISKY 7 BIEREN VAN DE TAP EN MEER DAN 15 SPECIAAL BIEREN OP DE FLES MEER DAN 14 VERSCHILLENDE TOP WIJNEN EN HET ENIGE CAFE IN NEDERLAND EN ZELFS OVER DE HELE WERELD MET ALLE PRODUCTEN VAN DE WEDUWE JOUSTRA.

DIVERSE PROEVERIJEN (BOVEN DE 6 PERSONEN GRAAG RESERVEREN.) Telefoon: 0611339779 Facebook: Irish Pub De Poort Van Cleef Adres:

marktstraat 25 8601CS Sneek

Mail: anoukvanomme@kpnmail.nl janomme@home.nl

74

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Kijk ook eens op ons vernieuwde website : www.irishpubsneek.nl

Maandag 12:00/00:00 uur Dinsdag 10:00/01:00 uur Woensdag 10:00/01:00 uur Donderdag 10:00/01:30 uur Vrijdag 10:00/01:30 uur Zaterdag 11:00/01:30 uur Zondag 14:00/01:00 uur


‘’Wij make n er altijd een feestje van!’’

WIST U DAT : WHISKY OP VERSCHILLENDE MANIEREN GESCHREVEN KAN WORDEN?’’ UIT DE SCHRIJFWIJZE KUNT U AFLEZEN WAAR HET VANDAAN KOMT.

WHISKEY = IERS WHISKY = S CHOTS HIER IN NEDERLAND WORDT HET VAAK GESCHREVEN ALS WHISKY.

De Poort van Cleef, Friese gastvrijheid assorti

a ige

op

en

m t en

le he

s

De Poort van Cleef is een Ierse Pub, het ruime assortiment biedt u meer dan 80 soorten whisky. Van Ierse Bushmills tot een Schotse Glenfiddich. Niet alleen voor de ontelbare flessen whisky zit u hier op uw plek, maar zeer zeker ook voor het ruime assortiment van wijnen en speciaalbieren. Speciaalbieren van de tap zijn; Amstel, Brand, Murphy’s stout, Murphy’s red 2, Texels Skuumkoppe en twee wisseltaps die regelmatig wisselen met seizoenbiertjes.

Sneek is bekend van het boegbeeld De Waterpoort maar ook vanwege de inmiddels nationaal geschonken jenever; De Berenburg van De Weduwe Joustra. Meer dan honderdvijftig jaar geleden is men begonnen met het schenken van Berenburg.

al

Sneek kent vele swingende, jaarlijkse terugkerende, evenementen die plaatsvinden op de Markstraat. Een kleine greep van de evenementen zijn; Kleintje Sneekweek, De Sneekweek, Lekker Sneek De Zomer- en Wintereditie, Sneeker Dweildag en Shantykoren-en Smartlappen festival. Niet alleen voor grote evenementen bent u hier aan het juiste adres, ook worden er maandelijks vele live optredens verzorgd.

Weduwe Joustra

Ge

D

e Irish Pub werd gerund door de heer Jan van Omme. Onlangs heeft zijn prachtige dochter Anouk het café van haar vader overgenomen. Samen met alle enthousiaste collega’s maken zij hier van elke dag een feestje!

eu va n

r

Smaken veranderen en op de originele drank zijn vele nieuwe varianten ontstaan. Een bijzonder gegeven is dat u hier de gehele collectie van De Weduwe Joustra kunt proeven. Ook is het mogelijk een leuke proeverij te bestellen, dit kan al vanaf één persoon voor maar 715,95! Er is keuze uit een bier,- wijn-of Berenburgproeverij. Er worden zes verschillende glazen geschonken met daarbij uiteraard heerlijke hapjes. Meer informatie over de gezellige proeverijen? Dat kan via het telefoonnummer 06-11339779 of via de mail: anoukvanomme@kpnmail.nl (Graag reservering bij groepen vanaf 6 personen) Wij zijn elke dag geopend en hopen u graag eens te mogen laten genieten van een van onze heerlijke dranken. Cheers! Team Irish Pub, De Poort van Cleef

Tevens zijn er zeventien heerlijke bieren op fles verkrijgbaar zoals; Guinness, Kwak, Brugse Zot of een Karmeliet. ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

75


Wilt u zich eens in Sardijnse sferen begeven, dan bent u van harte welkom bij Ristorante Pizzeria Il Nuraghe. Vanaf 2007 in handen van Giorgio en Jamien. Sinds 1977 is deze pizzeria al een begrip in Sneek. Begonnen als “authentieke” pizzeria, maar inmiddels zijn de vlees- en visgerechten niet meer van de kaart weg te denken. Natuurlijk wordt alles gecompleteerd met Sardijnse wijnen. De wijnen van de Cannonau en Vermentino-druiven zijn de bekendste en tevens de beste wijnen van het eiland die wij in ons assortiment voeren. Wij garanderen een snelle afhaal-en restaurantservice, maar voor de gast die echt op zijn Italiaans wil genieten, is buiten de kaart om eten een aanrader. Geeft u Giorgio de vrije hand, dan kunt in verschillende gangen een voorproefje krijgen van “La dolce vita”!

Gedempte Pol 6 • 8601 BZ Sneek • 0515-41 17 77 of 0515-43 10 22

Baran Supermarkt Baran Supermarkt Oosterse en Mediterraanse Levensmiddelen Oosterse en Mediterraanse Levensmiddelen

Baran Supermarkt Oosterse en Mediterraanse Levensmiddelen Oosterse en Mediterraanse Levensmiddelen

De artikelen in ons assortiment zult u niet snel tegenkomen in de hedendaagse supermarkten. Wij bieden een uitgebreid assortiment aan in vlees, kip, groente en fruit, zuivel, levensmiddelen en non-food. We hebben producten uit verschillende landen en we staan vooral bekend om onze verschillende soorten olijven, vers lamsvlees en groenten. GEVESTIGD OP HET GROOTZAND 51 - 8601AT SNEEK 76

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Smullen op zijn FrieS

UITGELICHT : ORANJEKOEK

Oranjekoek is een Fries gebakje en een feestelijke beleving, ook als er niemand jarig is. De koek heeft haar naam te danken aan het gebruik van gekonfijte sinaasappelschil in zowel het deeg als de garnering.

Zeg je Friesland, dan zeg je Sukerbôle, gerookte turfworst, dúmkes en oranjekoek. Stuk voor stuk lekkernijen die tot ver over de grens geliefd zijn om de typische en karakteristieke smaken.

De oranjekoek bestaat traditioneel uit een plaatvormige koek, met daarop roze glazuur en een crèmeversiering. Op deze ORANJEKOEK IS EEN TYPISCH

FRIESE LEKKERNIJ .

crèmeversiering zijn gekaramelliseerde

H ET IS EEN PLAATVORMIGE KOEK MET ROZE

vruchten en sinaasappelsnippers

GLAZUUR EN CRÈMEVERSIERING .

aangebracht. Sinds de jaren ’70 passen bakkers in plaats van crème ook slagroom toe en wordt de koek gevuld met amandel- of banketbakkersspijs. De vorm is in de loop der tijd veranderd in een vierhoek. Vroeger werd de koek bij bruiloften geserveerd, maar tegenwoordig is het een gewone traktatie. Friezen discussiëren graag over wie de

FRYSKE DÛMKES ZIJN KNAPPERIGE , ZOETE

J. DOUWENGA BEDACHT IN 1953 SNEKER

HET FRIESE SUIKERBROOD BEVAT

KOEKJES UIT DE OVEN GEMAAKT VAN

ZOETHOUDERTJES OM RUST TE KWEKEN OP HET

VROEGER WERD HET CADEAU GEGEVEN AAN

40% SUIKER .

op de website van fotografe Tryntsje

ONDER ANDERE BOTER , BASTERDSUIKER EN

RUMOERIGE VOETBALVELD.

MOEDERS DIE BEVIELEN VAN EEN MEISJE .

Nauta (www.tryntsje.nl/Oranjekoek).

HAZELNOTEN .

beste oranjekoek bakt, zo staat te lezen

Zij fotografeerde oranjekoeken van verscheidene Friese bakkers. Iedere bakker heeft namelijk zijn eigen decoratiewijze. De receptuur van de koek in de Súd-Westhoeke is anders dan die in de Wâlden. De fotoserie van Nauta bestaat uit 176 foto's. Ze zijn allemaal hetzelfde vastgelegd om zo een totaalbeeld van de Fryske Oranjekoeke anno 2013 te creëren. Een bijna oneindige reeks zorgvuldig gefotografeerde oranjekoeken,

OP DE HEIDEPLEATS WORDT NAAST TRADITIONELE

FRYSK HYNDER WHISKY IS EEN

BOERENKAAS OOK EEN BIJZONDER LEKKERE

WHISKY UIT DE FRIESE STOKERIJ U S H EIT,

SPECIALITEIT GEMAAKT: GRIENE TSIIS.

DISTILLEERDERIJ TE

S INGLE MALT

B OLSWARD .

MOLKWARDER KOEKE IS AL SINDS BEGRIP.

1916 EEN

VADER EN ZOON D E B OER STONDEN AAN

DE BASIS VAN EEN NIEUWE

gemaakt door bakkers met elk hun eigen handschrift.

FRIESE KOEKTRADITIE .

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

77


WIJ ONTVANGEN U GRAAG!

AAN DE

GRACHT Een heerlijke plek aan de gezelligste gracht van Sneek, het Grootzand. Centraal gelegen in de waterpoort stad Sneek. Een heerlijke kop koffie of thee van dutchbeans om de dag mee te beginnen, na de ochtend sessie op het werk of na de eerste uren winkelen bijkomen met een smakelijke lunch.

aandegrachtsneek

78

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

restaurantaandegracht

aandegracht0515


100 % HEERLIJK EN EERLIJK, 100 % VERRUKKELIJK

WELKOM AAN DE GRACHT, HET GROOTZAND IN SNEEK. Op deze prachtige plek midden in het centrum van de waterpoortstad Sneek, vind je op de horeca boulevard ons gemoedelijke restaurant.

Bekroond met de award voor “best lunch & coffee 2017” hebben wij u nog veel meer te bieden. Wat dacht u van een heerlijk broodje om de dag mee te starten, een espresso met de lekkerste vlaaien van Zoet en Zo om wakker te worden of na het winkelen te borrelen met goed gezelschap met een van de bijzondere Jopen bieren of verrassende borrelgarnituren. Zin om nog even door te gaan? Kies een van de mooie vlees, vis of vegetarische gerechten van onze diner kaart. Ook voor groepen geen probleem. Last van een voedsel allergie? Meld het ons en wij gaan voor je aan de slag. Overtuigd? Reserveer snel via telefoon of onze website en graag tot ziens.

#AANDEGRACHT Grootzand 4 8601 AW Sneek 0515-531200 06-55712291 w w w. r e s t a u r a n t a a n d e g r a c h t . n l info@restaurantaandegracht.nl

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

79


Bourgondisch genieten in het pittoreske Sneek!

Lunch & Dinner Café ’t Vaticaan, gelegen in het hart van het pittoreske Sneek. Niet alleen de ligging van het pand is bijzonder, maar ook het interieur van dit grachtenpand mag op zijn minst apart genoemd worden. Laat u verrassen terwijl u onze website doorloopt en een kijkje neemt in onze keuken.

O

nder het genot van een hapje, drankje of een uitgebreid diner kunt u wegdromen op zwoele zuidelijke ritmes of genieten van ouderwetse jazz met een modern tintje. Het gaat natuurlijk niet alleen om de aankleding van het pand of de lekkere muziek, maar ook zeker om de menukaart. Ook op dit vlak kunnen wij u verrassen met enkele onorthodoxe gerechten zoals u kunt zien op onze uitgebreide kaart. Naast onze vaste kaart bieden wij u een wekelijks

80

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

variërend menu met zowel vlees als visgerechten en ook de vegetarische schotels worden niet vergeten. We kunnen ons voorstellen dat u ook wel eens met een grotere groep uit eten zou willen of dat u een leuke locatie zoekt voor een feest of receptie. Graag nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen, zodat we u in goed overleg een leuk en vooral lekker voorstel kunnen doen.


Afhalen

Wijn Onze wijnkaart is natuurlijk afgestemd op onze gerechten en op smaak ingedeeld, maar vooral samengesteld op een gegarandeerd heerlijk avondje Vaticaan. Naast onze wijnkaart met bekende namen van o.a. Angelo Gaja, Louis Jadot en Bocastello presenteren wij u dagelijks minimaal 7 schenkwijnen van bijzondere kwaliteit. Wij staan in Sneek en in omstreken dan ook niet voor niets bekend als zijnde de zaak met het betere glas wijn in Sneek. Keuze uit meer dan 130 wijnen.

Vleesgerechten Sedert november 2012 werken wij met heel zeer zeldzame Oudhollandse veeras Lakenvelder. In samenwerking met Frans Kayser van Vlees atelier L’empereur hebben wij koeien staan in Katerik nabij Utrecht. De lakenvelder is als eerste rundveeras toegetreden tot de “Ark van smaak” van Slowfood omdat het vlees van deze runderen bijzonder mals en smaakvol is. Wij zijn er dan

ook fier op dit vlees vandaag aan u te presenteren en te serveren. ‘t Vaticaan Sneek staat niet voor niets bekend om haar specialiteiten op vlees gebied.

Geen zin om te koken, maar lekker voor de televisie met een heerlijke maaltijd van ’t Vaticaan? Dat kan! Spareribs klein met friet Spareribs groot met friet Thaise gamba’s met rijst Vietnamese viscurry Maleisische rendang met rijst Hot Spicy Chicken

Visgerechten Vis is vers en zo hoort het. Zes dagen per week komt er in ‘t Vaticaan verse vis binnen van sliptong tot sushi, iedere dag.

€ 12,50 € 18,50 € 19,50 € 14,50 € 15,00 € 14,50

Specials Patron Sjoerd gaat jaarlijks richting Azië om daar mee te draaien/ cursussen te volgen om de Aziatische keuken onder de knie te krijgen. Voorbeelden daarvan zijn enkele Thaise gerechten welke op de menukaart te vinden zijn. Als laatste is de Japanse keuken toegevoegd aan de menukaart. Maaltijden als tournedos op Japanse wijze of bijvoorbeeld sashimi vinden dan ook gretig aftrek.

Reserveer uw gerecht en op uw gewenste tijdstip kunt u het bij ons afhalen 0515 432 607.

Bel 0515 432 607 voor uw reservering Reserveren alleen mogelijk via bovenstaand telefoonnummer

Grootzand 10 - 8601 AW Sneek E info@restaurantvaticaan.nl www.restaurantvaticaan.nl

Facebook: lunch-dinner-t-vaticaan

Twitter: vaticaansneek

Openingstijden Maandag 16.00 tot sluitingstijd

Woensdag 16.00 tot sluitingstijd

Vrijdag

16.00 tot sluitingstijd

Zondag

16.00 tot sluitingstijd

Dinsdag

Donderdag 16.00 tot sluitingstijd

Zaterdag 12.00 tot sluitingstijd

Keuken

open tot 22.00 uur

16.00 tot sluitingstijd

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

81


Skûtsjesilen • Rondvaarten • Giethoorntocht • Pannenkoektocht • Elfmerentocht • Gourmettocht • Hop on hop off met de fiets

RONDVAARTBEDRIJF

VAN DIJK

Beleef de regio vanaf het water! De mooiste herinneringen, parels voor later

NIEUW!

KORTING OEPEN VOORntGaRin our Fou PERSOTN EN > 15 Fields

& Colour

+ 3 1 ( 0 ) 5 1 5 4 1 3 8 1 9 • i n f o @ ro n d v a a r t - v a n d i j k . n l • w w w. ro n d v a a r t - v a n d i j k . n l 82

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Kijk om je heen

Met onder andere: Fietsroutes Alde Feanen Gaasterland De zon aan de hemel, gemarkeerd door fluitende vogels in de lucht. Starend naar de horizon glinstert het gras en wordt het beeld af en toe doorbroken door middeleeuwse kerken, boerderijen en grazend vee. Heerlijk, de frisse lucht en het weidse landschap. Wandelend en fietsend maakt u kennis met de mooiste vergezichten. ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

83


Friese parels: Gaasterland & Alde feanen

Friesland kent meerdere prachtige natuurgebieden waaronder het Nationaal Park de Alde Feanen en De Friese Meren-Gaasterland.

H

Bezoekerscentrum De Alde Feanen Koaidyk 8a

et Nationaal Park de Alde Feanen is een prachtig natuurgebied in het oosten van Friesland. Het natuurgebied kenmerkt zich door de afwisselende landschappen. Er is meer dan 2280 hectare laagveengebied wat afgewisseld wordt door meren, moerasbossen en rietlanden. Met ruim 2.140 hectare is dit nationaal park één van de grootste moerasgebieden in WestEuropa. De variatie in het landschap zorgt voor een grote rijkdom aan verschillende planten en dieren. Een rondje door en langs het laagveenmoeras in het hart van Fryslân maakt duidelijk waarom het gebied de status van Nationaal Park heeft gekregen.

9264 TP Earnewâld T: +31 (0)511-53 96 18 E: bcdealdefeanen@itfryskegea.nl

84

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

In De Alde Feanen is een grote variatie aan voornamelijk natte landschapstypen te vinden. Hierdoor zijn er meer dan honderd soorten broedvogels, waaronder de blauwborst, het baardmannetje en de bruine kiekendief. Ook telt dit natuurgebied meer dan vierhonderd verschillende soorten planten.

Het varen door het natuurgebied kan door middel van kleine boten zoals kano’s en fluisterboten. Speciaal voor kleine (roei)bootjes en kano's is een aantal gebieden opengesteld. Deze krijgen hier dan ook alle ruimte, maar ook voor de grotere motorkruisers zijn er voldoende mogelijkheden om De Alde Feanen te bevaren. Natuurlijk kunt u er ook met een zeilboot op uittrekken. Op de grote plassen, De Grutte Krite en De Saiterpetten, is het prachtig zeilen. Het beschermen van de natuur blijft prioriteit, maar daarnaast wordt bezoekers zoveel mogelijk de gelegenheid geboden ervan te genieten. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen De Alde Feanen. Deze bezoekers genieten van de wandelpaden, fietsroutes en ontdekken het gebied vanaf het water. Voor de recreanten zijn extra voorzieningen gecreëerd, zoals het bezoekerscentrum De Wiidpleats in combinatie met het Frysk Lânbou Museum bij Earnewâld. Ook worden veel jeugdactiviteiten en natuurexcursies gehouden.


VVV DE FRIESE MEREN

– GAASTERLAND

D E BRINK 4

E

én stad en vijftig dorpen De Friese Meren-Gaasterland telt één stad en het is meteen de kleinste van de Friese Elfsteden: Sloten. Door de eeuwen heen is het inwonertal nauwelijks toegenomen, namelijk ongeveer 760 inwoners. De oude structuur is prachtig bewaard gebleven en geeft met de vijf bastions, de twee wal- en twee waterpoorten een fraai inkijkje in lang vervlogen tijden. Nog iedere vrijdagavond klinken hier de kanonschoten.

Maar er zijn meer mooie plaatsen. Wat dacht je van de “vlecke” Joure, met het karakter van een kleine sfeervolle stad en als zichtbare bakermat van Douwe Egberts zeker een bezoekje waard. Of gezellige watersportplaatsen als Lemmer, Langweer, Terherne en Echtenerbrug. Het sfeervolle Balk, aan het riviertje de Luts waar de Elfstedentocht route langs loopt, mag je zeker niet vergeten. Gaasterland, gaasten en kliffen Gaasterland en de regio Zuidwest Fryslân zijn sinds 2007 een Nationaal Landschap. Afwisselend en rijk aan historie. Gaasterland wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, brede rietkragen en laaggelegen weilanden. De gaasten zijn heuvels die ooit door het landijs zijn opgestuwd. Bij de oever van het IJsselmeer eindigen deze als kliffen. Bijzonder mooie uitzichten over het IJsselmeer krijgt u vanaf de drie hoger gelegen kliffen,

8567 JD O UDEMIRDUM

VOLG OP TWITTER @VVVFRIESEMEREN

TEL :

WWW . VVVFRIESEMERENGAASTERLAND . NL

0514-571777

namelijk het Oudemirdumer- , het Mirnser- en het Rode Klif. Ze zijn gevormd door het landijs zo'n 150.000 jaar geleden en door de werking van de vroegere Zuiderzee. Het Rode klif is het hoogste. De top steekt tot tien meter boven het niveau van het IJsselmeer uit. Bij alle drie kliffen is er ruime parkeergelegenheid en is de mogelijkheid aanwezig om een prachtige wandeling te maken. Het pad naar het Oudemirdumer Klif is rolstoelvriendelijk gemaakt. ’Leaver dea as slaef ’ Bij het Rode Klif staat sinds 1951 een monument van zwerfstenen. Op de bovenste steen staat de tekst ‘leaver dea as slaef’ (liever dood dan slaaf) als herinnering aan de Slag bij Warns. Dit was de veldslag tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen op 26 september 1345. De Hollandse ridders werden, bij het dorpje Warns, aangevallen door de plaatselijke bevolking. Ze sloegen op de vlucht en kozen ongelukkigerwijs ’de ferkearde wei,’ de weg naar het Rode Klif. Het moerassige landschap zorgde ervoor dat ze, met hun zware harnassen, verpletterend werden verslagen. Wilt u op de hoogte blijven over het Friese meren gebied, kijk dan op www.vvvfriesemerengaasterland.nl en/of download de VVV NL app. Of laat u inspireren en kom naar één van de acht VVV vestigingen of agentschappen. U vindt ons in Joure, Langweer, Lemmer, Oudemirdum, Balk, Sloten, St.Nicolaasga en Terherne. ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

85


Hotel Iselmar Poort van Lemmer en centraal in de regio S

porthotel Iselmar bevindt zich aan het doorgaande vaarwater. Het heeft een eigen jachthaven en het Ir. D.F. Woudagemaal ligt aan de overkant. Van een mooi uitzicht bent u dus verzekerd. Ons hotel beschikt over 57 ruime en luxe kamers. En uiteraard voorzien wij u ook graag van alle gemakken. Alle kamers zijn inclusief het gebruik van fitness, zwembad, whirlpools, Turks stoombad en sauna.

De 2-persoons kamers zijn ruim en comfortabel en beschikken allemaal over een bubbelbad. Onze 4-persoons kamers zijn voorzien van twee slaapkamers en beschikken tevens over een zithoek, eethoek en een balkon met terrasmeubilair. Enkele van deze kamers beschikken over een keuken voor een langer verblijf. Onze stijlvolle suite heeft onder meer een tweepersoonsbed met een sterrenhemel, een grote ronde jacuzzi in de kamer en een romantische openhaard. Na een goede nacht staat een uitgebreid Live Cooking ontbijtbuffet voor u klaar in ons serre-restaurant. Onze medewerkers maken graag ‘live’ uw omelet, spiegelei of pancakes klaar.

86

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Wilt u sporten, relaxen of met het gezin een activiteit ondernemen? Bij ons kan het allemaal. Zo zijn er in het hotel vier geautomatiseerde bowlingbanen, twee squashbanen en een mooie fitnessruimte te vinden. Tevens verhuren wij fietsen en e-bikes. Dankzij onze fantastische ligging aan de rand van de Friese meren, kunt u ook kiezen voor een tochtje met een sloep. De ruime vaartuigen zijn stabiel en gemakkelijk te besturen. Een heerlijke kop koffie, lekkere lunch of een smaakvol diner. We hebben voor elk wat wils. Met een mooi uitzicht over de jachthaven kunt u genieten van onze veelzijdige menukaart boordevol seizoensgerechten. Uiteraard houden wij rekening met vegetariërs en speciale dieetwensen. Een ontspannen vakantie waar alles binnen handbereik is? Dat is mogelijk in watersportplaats Lemmer bij hotel Iselmar. U kunt genieten op het stand, skûtsjesilen op het IJsselmeer of een bezoek brengen aan het werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. In de bossen van Gaasterland kunt u fietsen of wandelen. Wilt u er een dagje op uit, er zijn volop gezellige plaatsjes in de buurt.


Familiekamers Whirlpool Restaurant Sloepenverhuur Zwembad Sauna Fitness Fietsverhuur Solarium Terras Bar-CafĂŠ Bowlingbanen Squashbanen Turks stoombad Bungalowpark Jachthaven

Ook de watersporter kan prima bij Iselmar terecht. De aan de doorgaande vaarroute gelegen jachthaven is voorzien van bijna 300 ligplaatsen, een verzorgd haventerrein, goed uitgeruste sanitaire voorzieningen en uitgebreide hotelfaciliteiten. Voor mooie en minder mooie dagen biedt Sporthotel Iselmar voldoende mogelijkheden: het zwembad, het restaurant, de bowling- of squashbanen of de fietsverhuur. Bij Sporthotel Iselmar staat uw comfort centraal. Graag tot ziens in Lemmer!

PLATTEDIJK 16, 8531 PC LEMMER +31 (0) 514 56 90 96 INFO @ ISELMAR . NL

@ISELMAR

SPORTHOTELISELMAR

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

87


Zuidkade 71 9203 CP Drachten

Gedempte Molenwijk 19 8442 BG Heerenveen

Singel 65 8601 AH Sneek 88

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Sportvissen in Friesland

In Fryslân zijn ruim 33.000 sportvissers aangesloten bij de 33 hengelsportverenigingen. De sportvisserij in Fryslân biedt een scala aan mogelijkheden voor iedere visliefhebber. Tijdens het vissen in deze schitterende provincie kunt u volop genieten van de natuur om u heen.

Z

uidwest Friesland geeft door zijn visrijke meren, poelen en kanalen aan elke sportvisser de kans om zijn favoriete sport te beoefenen. Van prachtige vergezichten of van de vogels in de lucht, tot aan de opkomst van de zon in de ochtend of het tot rust komen van de natuur in de avond; Fryslân heeft het allemaal. Ook voor de mensen, die na een dagje varen ’s avonds hun boot afmeren aan bijvoorbeeld een steiger van de Marrekrite om daar de nacht door te brengen, is er de mogelijkheid om onder het genot van bijvoorbeeld een Beerenburgje een hengel uit te gooien.

Er zijn een paar regels verbonden aan de sportvisserij. Zo is het vissen op roofvis zoals Snoek, Snoekbaars en Baars in een deel van het jaar niet toegestaan. Het vissen op witvis is het gehele jaar toegestaan. Ook mag er het hele jaar gevist worden met worm. Palingvissen is het gehele jaar verboden. Er is een mogelijkheid om een vergunning voor een derde hengel en nachtvissen aan te vragen bij Sportvisserij Fryslân via www.sportvisserij.frl. De visser dient daarnaast in het bezit te zijn van de wettelijk vereiste aktes en vergunningen. Welke papieren u nodig heeft en wanneer u wel en niet op roofvis mag vissen, kunt u navragen bij de plaatselijke hengelsportzaken, VVV’s of toeristenbureau’s. Er diverse viskaarten verkrijgbaar waarop o.a. visstekken, steigers en trailerhellingen zijn vermeld.

Zonder vispas mag je niet vissen, laat dat duidelijk zijn. Tot 14 jaar kun je gebruik maken van een gratis vispas waarmee je met 1 hengel met worm, made of brood mag vissen. Wil je echter ook met kunst- of dood aas je geluk beproeven dan heb je de jeugdpas nodig en deze kost 516,-. Vanaf 14 jaar is het verplicht de algemene vispas aan te schaffen. Deze is een kalenderjaar geldig en kost 532,50. Je kunt ook een weekpas kopen. Deze is goedkoper en ideaal als je niet zo vaak vist en is daarnaast voor (buitenlandse) toeristen erg handig. Als je aan de waterkant of in je boot zit met je hengel, zorg dan dat je de pas en het boekje dat er bij hoort bij je hebt. Deze moet je beide kunnen laten zien als je gecontroleerd wordt. De gedetailleerde specificaties en gedragsregels staan in het boekje, waaronder bijvoorbeeld het verbod op het vissen met een kruisnet. Deze mag dan wel gewoon te koop zijn, maar je mag hier niet mee vissen! Sportvereniging 'De Vriendschap' Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met sportvisvereniging ‘De Vriendschap’ uit Sneek. Voor meer informatie of als je lid wilt worden kun je contact opnemen via de website: www.hsvdevriendschapsneek.nl. De vispas is onder andere verkrijgbaar bij: VVV Heeg, TIP Fryslân Sneek, Van der Feer Bolsward, Pet's Place en dieren speciaalzaak Sneek, RCN de Potten en HSV de Vriendschap.

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

89


In het centrum van het pittoreske stadje Sneek vindt u langs de Wip aan de marktstraat Grand café de Bommel. Dit is de plek om u helemaal thuis te voelen. Lekker wegzakken in de kussens op de banken met een drankje en een hapje. De Bommel is de ontmoetingsplek van Sneek zowel voor de plaatselijke bevolking als de passant. Levendig met zijn groot zonovergoten terras, sfeervolle serre en markante bar, bovendien is er ook een boven ruimte waar gerookt mag worden. Vanuit deze ruimte heeft u een schitterend uitzicht over het horecaplein van Sneek. De Bommel doet jaarlijks mee met het beste terras van Nederland. Zij waren vele malen het beste van Friesland. Zij werden door de Volkskrant uigeroepen tot het 5e beste stadsterras van Nederland en het 5e slechtweer terras van Nederland. Op een meer dan een verdienstelijke plek wist Bommel in 2017 de mystery visitors tot twee maal toe te overtuigen van de kwaliteit die hier geleverd wordt.” Het team van Bommel, de gastvrijheid, het terras en de producten zijn zeker een aanrader voor

Friesland en ver daarbuiten”. Het team van deze zaak doet er alles aan om de gasten te verrassen met lekker eten en drinken van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. U kunt hier terecht voor een kopje koffie, te lunchen, lekker uit eten of tot in de late uurtjes rondhangen met een heerlijk drankje op het terras. Zij beschikken over een uitgebreide gerechten en hapjes kaart tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Dus kom naar Grand café Bommel en laat je verrassen!!!

Marktstraat 28 | 8601 CV Sneek | 0515 – 856 440 90

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Valencia Variety Store

...voor iedereen een leuk cadeau! Midden in het gezellige centrum van Sneek, aan de Leeuwenburg 2, is sinds februari 2015 het leuke cadeauwinkeltje Valencia Variety Store gevestigd.

U

kunt bij Valencia terecht voor lekkere borrelhapjes zoals vers gebrande noten of een ambachtelijke stukje kaas. Een borrel kan natuurlijk niet achterblijven zonder een lekker drankje. De vele Friese streekbiertjes maken zo de avond compleet. Denkt u hierbij eens aan het originele, in Sneek gebrouwen biertje; De Meerpael. Zeker een aanrader om in een leuke cadeauverpakking weg te geven. Voor een uitgebreid assortiment souvenirs bent u bij Valencia Variety Store aan het juiste adres. Van typische Friese tot leuke Hollandse souvenirs. We hebben een groot assortiment aan servies in het Boerenbont en aan servies beschilderd door Wiebe van der Zee, de koeienschilder. Leuk voor de liefhebbers en verzamelaars! Bent u opzoek naar een leuk cadeau? Iets lekkers voor bij de borrel of een leuk typisch Fries product? Kom dan gezellig bij ons langs. Openingstijden Maandag

13.00 - 18.00 (vanaf 29 mei 2017)

Dinsdag

10.00 - 18.00

Woensdag

10.00 - 18.00

Donderdag

10.00 - 18.00 (vanaf 29 mei 2017 ook op koopavonden tot 21.00)

Vrijdag

10.00 - 18.00

Zaterdag

10.00 - 17.00

Koopzondag

13.00 - 17.00 (eerste zondag van de maand)

Valencia Leeuwenburg 2 8601 BC, Sneek

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

91


Deze bon Deze bonisisgoed goedvoor voor 10% korting 10% korting op het gehele assortiment. op het gehele assortiment.

G ro o t za n d 7 | 8 6 0 1 A R S n e e k | 0 5 1 5 - 4 2 1 8 9 6 w w w. z i g gofa s h i o n . n l

Grootzand 7 | 8601 AR Sneek | 0515-421896 www.ziggofashion.nl

Beleef onze winkel Al sinds 1938 is Sytsma antiek een begrip in Sneek. Voorheen in de binnenstad, maar nu op een mooie zichtlocatie aan de A7 op het industrieterrein De Hemmen. Op 2500 m2 is hier van alles te vinden, van retro tot modern en van antiek tot brocante. Zo horen we vaak bij binnenkomst van onze winkel… Dit hadden we helemaal niet verwacht… jullie hebben toch alleen antiek? De laatste jaren hebben we zoveel “nieuwe dingen” in landelijke en een eigentijdse stijl er bijgekregen dat het zeker de moeite waard is om langs te komen. Laura Keizer Fotografie

d

Woonadvieslas in loo

²

2500m

lood s in a l g y/ vies ffan nad l • Ti • Woo aiorge e s e r t a j i i n r o r a s D e c g • es o acc rf • Lo jding s • Br lbeslag n o Wo D ve bestri axatie eube T M PTM tworm slag • ken • n Hou edelop aaspla o Inb m2 • K 0 250

/ g vies any wooninspiratie ffgeen l meer... ook daarin kunnen wij u een helpende hand bieden! Soms met een paar Heeft u even nad • Ti • Woo aiorge e s e eenvoudige veranderingen huis weer een geheel frisse look geven. Met een foto kunt u al een beeld geven r a kunt j i i r o r ant u uw s D e c svan uwogwoning • e o g c r en komt u er samen g c esla met ons dan nog niet uit kunnen we altijd bij u langskomen om u woonadvies te f • L Laat s • Bdoor b ona vergeven. jduininspireren l i e o i e r ons aanbod… en wat we niet hebben staan kunnen we in onze eigen werkplaats t t W es Taxa Meub D m b voor • of voor u zoeken! • u maken g n PTM tworaltijd e a l k s n Hou edelop aaspla o 2 • Kgeven we vaak adviezen voor inrichting van uw bedrijfspand, kantoor,(tandarts) praktijk of winkel, zoiets hoeft geen duizenden euro s te kosten en vaak met kleine Inb mOok 0 veranderingen en andere kleuren op de wanden bent u alweer verder geholpen. De dame die het woonadvies geeft is van alle markten thuis en kan u voor zowel kleuren, 250 inrichting en entourage een passend woonadvies geven, bel met 0515- 532338 en vraag naar Ilona Kruis. Schroom niet om te bellen want wij werken beslist niet met grote budgetten en interieurs van duizenden euro’s, je kunt vaak met kleine veranderingen en de verf van PTMD (€ 17,95 per blikje) al heel veel doen.

Sytsma antiek & woonaccessoires | Zeilmakersstraat 33, 8601 WT Sneek | 0515-532338 / 06-18914260 Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag tot en met vrijdag 09:00 tot 17:30, donderdag 09:00 tot 21:00, zaterdag 09:00 tot 17:00

92

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Wij zijn Ruiters Rijwielbedrijf Twa Tsjillen. Wij verhuren, verkopen én repareren uw fiets! Met goede service en een vriendelijke lach zorgen wij voor de beste fietservaring die u ooit heeft gehad. #

Wij verkopen o.a Batavus, Burgersfietsen, VSF en Kreidler. Wij verkopen ook E-bikes. Deze worden door ons aan u uitgelegd en op uw wensen afgesteld. Liever een fiets huren? Dat kunnen wij ook voor u regelen! Van 3-versnelllings fietsen tot mountainbikes! Voor ieder wat wils. Heeft u uw fiets bij ons in reparatie, maar nu geen vervoersmiddel meer? Geen probleem! Wij hebben een fiets voor u klaar staan! Fietsverhuur:

per dag

per week

Fiets 3 versnellingen € 9,-

€ 45,-

Fiets 7 versnellingen € 10.00

€ 50.00

E-bike

€ 20.00

€ 110.00

Kinderfiets

€ 5.00

€ 30.00

Tandem

€ 18.00

€ 85.00

Vouwfiets

€ 6.00

€ 27.50

Aanhangfiets

€ 5.00

€ 30.00

ATB

€10.00

€ 50.00

Denkt u om de borg het bedrag is € 50.00 voor een gewone fiets en € 100.00 voor een E-bike. En altijd in combinatie van een geldig legitimatie bewijs. Wijde Noorderhorne 8 tel. 0515 - 413878 Fietsverhuur: per dag per week Openingstijden HET ADRES DEMa:FIETSVERHUUR! 3 versnellingen 2 9,- VOOR 45,13.30 - 18.00 7 versnellingen 2 10,- 50,Di: 8.15 - 18.00 E-bike 2 20,- 110,Woe: DEZE 8.15 - 18.00 TEGEN INLEVERING VAN BON 10% Kinderfiets 2 5,- 30,Do: 8.15 - 12.15, 13.30 - 20.30 Borg E-bike KORTING 2100,Vr:VERHUUR. 8.15 - 18.00 OP DE andere fietsen 2 50,Zat: 9.00 - 17.00

Wijde Noorderhorne 8 • Tel. 0515 - 413878 • www.twatsjillen.nl Fietsverhuur: 3 versnellingen 7 versnellingen E-bike Kinderfiets Borg E-bike andere fietsen

per dag € 9,€ 10,€ 20,€ 5,€ 100,€ 50,-

per week € 45,€ 50,€ 110,€ 30,-

Openingstijden Ma: 13.30 - 18.00 Di: 8.15 - 18.00 Woe: 8.15 - 18.00 Do: 8.15 - 12.15, 13.30 - 20.30 Vr: 8.15 - 18.00 Zat: 9.00 - 17.00

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

93


Reparatiecentrum Triboulette

Goud, zilver, horloge en klokreparaties.

Jouw Pad! Stap voor stap

www.odulphuspad.nl

Gedempte Pol 11 8601 BX Sneek 06 15897603

94

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

Grootzand 63 8601 AT Sneek 06-46193617 www.triboulettesneek.nl


Camping Sudersé Kom en Geniet!

Sinds 1994 kunt u al bij camping Sudersé genieten van rust, ruimte en ontspanning. De camping bevindt zich bij een land- en tuinbouw bedrijf. Door de jaren heen is de camping en het bijbehoorde akkerbouwbedrijf zich gaan richten op duurzaamheid (biologisch).

O

f het nu met een tent, camper of caravan komt of er liever voor kiest om één van de accommodaties te huren, genieten dat wordt het zeker! Het hele jaar door bent u welkom bij Camping Sudersé in Workum, om te genieten van rust en ruimte!

Welkom in Workum Camping Sudersé ligt centraal tussen de mooie oude stad Workum met zijn rijke historie en cultuur, en het prachtige IJsselmeer met haar schitterende strand. Een ideale plek om te recreëren; bezoek een museum of één van de vele galerieën. Workum biedt een leuk scala aan leuke winkels en restaurants. En dit alles om en nabij het mooiste plein van Fryslân.

Ontspan! Camping Sudersé is een goede uitvalsbasis voor u als toerist! Verken Friesland al wandelend of op de fiets en laat u verrassen door het afwisselende landschap! Het nabijgelegen IJsselmeerstrand biedt ook vele mogelijkheden van recreëren: zeilen, wind- en kitesurfen of gewoon lekker zwemmen en zonnen! De IJsselmeerkust is vooral populair onder kite- en windsurfers vanwege het ondiepe water. Verblijf bij ons op de camping en boek een kiteles bij Like 2 Kite dan ontvang je een leuke korting op de kiteles. Doet u het liever rustig aan, pak dan een goed boek en geniet van de rust op uw kampeerplaats. Wat u ook doet, sluit de dag af en geniet van de ondergaande zon, die haar licht dooft in het IJsselmeer! Zo mooi ziet u ze zelden!

SLINKEWEI 8 8711 HC WORKUM TEL : 0515 - 541 924 B GG: 06 519 898 89 WWW. SUDERSE . NL E- MAIL : INFO@SUDERSE . NL ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

95


Welkom in “Hart van Friesland” Vlakbij Sneek en het Sneekermeer ligt Marina Resort “Hart van Friesland” aan de rand van het rustieke dorpje Uitwellingerga. “Hart van Friesland” is een appartementenhotel met een gezellig restaurant en terras aan het water en heeft een eigen jachthaven en bootverhuur.

• Appartementen aan het water • Yachtcharter • Zeilboot huren • Visboot huren • Wandelen • Fietsen • Restaurant • Jachthaven • Prachtige ligplaatsen • Winterstalling

96

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


Beleef Friesland vanuit Marina Resort "Hart van Friesland" Tel.

(+31)(0)515 559444

Mobiel

(+31)(0)6 53294936

Fax

(+31)(0)515 559544

Adres

Eastwei 8

Postcode

8624 TG

Plaats

Uitwellingerga

Land

Nederland

www.hartvanfriesland.nl info@hartvanfriesland.nl

Samen met onze medewerkers heten wij u van harte welkom in “Hart van Friesland” en wensen u een goed verblijf en een heerlijke vakantie. Tinus en Maaike Snijders-Bloksma

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE

97


Nog enkele seizoenplaatsen beschikbaar! “Heerlijk genieten aan het water, Friesland op z’n mooist”

Camping Synneveer

Kamperen aan het water! O p loopaf stand van het centru m van Sneek! Kleine haven en diverse vissteigers V erhu u r van kleine motorbootjes Toilletgebou wen met af was gelegenheden G ezellig dieren kijken op de boerderij! (Alpaca’s, paarden, konijnen, koeien, kippen, katten...) Wifi op de gehele camping! Galigastraat 16, 8601 CP Sneek

www.dekorenbloemsneek.nl

0515 - 41 28 75

Banketbakkerij de Korenbloem

Caravan te huur incl. toebehoren Speeltuin met trampoline en slechtweer accomodatie En nog veel meer, kom genieten op camping Synneveer! www.campingsynneveer.nl - Tel: 0515-422984 - E-mail: campingsynneveer@live.nl - Lemmerweg 86, 8607JK, Sneek

Friese Kaashandel de Leeuw is een totaalleverancier op het gebied van Nederlandse en Buitenlandse kaas. Met onze rijke en jarenlange ervaring is Friese Kaashandel de Leeuw een uitstekend partner om een uitgebreid assortiment aan te kunnen bieden, die past bij elk soort van onderneming in kaas. Door de zelfstandige selectie van Nederlandse kaas en eigen import van buitenlandse kaas, zijn wij in staat om tot een goede prijs/kwaliteit verhouding te komen. Ook kunnen wij je met trots ons uitgebreid assortiment merken aanbieden.

Ons bedrijf staat voor service, kwaliteit, innovatie, betrouwbaarheid en flexibiliteit.

Wij zien je graag op de markt.

98

ZOMERINFO FRIESLAND MAGAZINE


UNIEK WONEN OF RECREËREN IN

STAVOREN FRIESLAND WOONWATERRIJK REALISEERT - 49 WONINGEN AAN HET WATER - 32 LIGPLAATSEN MET BIJGEBOUWEN

WWW.WOONWATERRIJK.COM


de totaalbeleving van ideetje wonen Urenlang heerlijk struinen. Op ruim 1300 m2 vindt u leuke woon accessoires en grote ideeën voor complete make-overs voor je inrichting. Ideetje Wonen in Sneek is het walhalla voor wie van landelijk, puur natuurlijk en stijlvol wonen houdt. Daarnaast legt Ideetje Wonen zich ook toe op het stylen van plezierjachten. Naast 1001 artikelen voor het interieur van de woning, voeren we ook een groot assortiment nautische producten en zijn heel wat plezier-boten van een mooi interieur voorzien. Ook uw woonhuis of vakantiewoning kun je natuurlijk met hier en daar een nautische touch een sfeer geven van verre einders en zeezout op je lippen.

ideetje wonen grootzand 35 sneek (0515) 431 485

www.ideetjewonen.nl info@ideetjewonen.nl