Page 1


ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED

Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37. Tel.: +36 72 500 350 www.zsolnaynegyed.hu | www.facebook.com/zsolnaynegyed

KODÁLY KÖZPONT

Pécs, Breuer Marcell sétány 4. | Tel.: +36 72 500 300 www.kodalykozpont.hu

MŰVÉSZETEK ÉS IRODALOM HÁZA

A műsorfüzet kézirata február 24-én lezárult. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk! A programokról mindig aktuális tájékoztatást nyújtanak a zsolnaynegyed.hu, kodalykozpont.hu, pmh.hu, pecsorokseg.hu honlapok és az egyes programok szervezőinek weboldalai. Információ: +36 72 500 350 | © Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Cím: Zsolnay Kulturális Negyed 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37. Felelős szerkesztő: Tapodi Gabriella | Szerkesztette: Varga Enikő Grafikai terv: Sándor Zsolt | Tördelés: Balatoni Imre Kiadta: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Vincze Balázs Attila ügyvezető igazgató

Pécs, Széchenyi tér 7–8. | Tel.: +36 72 510 628; 510 629 www.pmh.hu | www.facebook.com/muveszetekhaza

CELLA SEPTICHORA LÁTOGATÓKÖZPONT

Pécs, Szent István tér | Tel.: +36 72 224 755 www.pecsorokseg.hu | www.facebook.com/pecsorokseg

PÉCSI GALÉRIA (SZÉCHENYI TÉR)

Pécs, Széchenyi tér | Tel.: +36 72 210 436 www.pecsigaleria.hu | www.facebook.com/pecsi.galeria

KÖZÉPKORI EGYETEM

Pécs, Várfal sétány | Tel.: +36 72 224 755 www.kozepkoriegyetem.hu

Jelmagyarázat: gy – gyermek, d – diák, ny – nyugdíjas, d/ny – diák/nyugdíjas, d/ny/ped – diák/nyugdíjas/ pedagógus, cs – családi, k – kísérő +www – További jegykedvezmény/szervező információ a szervező weboldalán!


január 7. – április 22. TÖREDÉKEK 2. Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház Kiállítás Orosz Klaudia Jászai Mari-díjas tervező gyűjteményéből. „A munkaságomnak egy részét mutatom csak be […], egy-egy előadás látványvilágának töredékét. A bábtechnika különböző típusai is felvonulnak, mint például a marionett, botos-pálcás, kesztyűs, asztali és bunraku bábok […].” (Orosz Klaudia) 400 Ft, családi 4 főtől, csoportos 10 főtől 300 Ft Bóbita Bábszínház január 20. – április 2. PÉCS FOTÓESSZENCIÁJA 1957–2017 Cella Septichora Látogatóközpont A pécsi és Pécs környéki professzionális és amatőr fotósokat, a vizuális kultúra iránt érdeklődő és tanulni vágyó fiatalokat összefogó Mecseki Fotóklub idén lesz 60 éves. A jubileum méltó megünneplésére az alkotóközösség egy nagyszabású, több mint 100 pécsi felvételből álló kiállítással készült. 600 Ft Mecseki Fotóklub, ZsÖK NKft. március 14. – április 11. FÉNYEK Zsolnay Negyed – E78 – Kemence Galéria Knotik Ildikó alkotói tevékenységét az önazonosság és a fények világának következetes kutatása és megismerése jellemzi. Képeinek szereplői, a színekben megjelenő fények ritmust és dallamot idéznek. Nem csupán ábrázol, hanem a fények, azaz a színek és a hangok, esetünkben a zene együttes hatásával kísérletezik. Ingyenesen megtekinthető! ZsÖK NKft.

3 ––––––


–––––– 4

március 17. – április 9. OLD SCHOOL – RIPORTKIÁLLÍTÁS A PTE MK DAMJANICH UTCAI PERIÓDUSÁRÓL Zsolnay Negyed – m21 Galéria Az OLD SCHOOL egy csoportos válogatás, amely egyrészt a PTE MK 1999 és 2010 közti intézményi időszakát kutatja, másrészt pedig az egykori hallgatók munkái mentén villant fel alkotói pályákat. Kurátorok: Fusz Mátyás, Salamon Júlia 500 Ft, d/ny 250 Ft PTE MK, ZsÖK NKft. március 24. – április 29. ILYEN A BOX – FOTÓKIÁLLÍTÁS Művészetek és Irodalom Háza – Játékterem Koszticsák Szilárd, az MTI fotóriportere önkéntes munka keretében több hónapot töltött a Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályon és a Démétér Házban. A fotók segítségével a Démétér Ház bővítésének fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Ingyenesen megtekinthető! Démétér Alapítvány, ZsÖK NKft.


március 29. – április 29. „… ÉS MÉGIS ITT VAGYOK” – KIÁLLÍTÁS AZ 1956-OS FORRADALOM 60. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL A Nemzetközi Tavasz – Észak-Amerika Napok programja Művészetek és Irodalom Háza – Breuer Marcell terem Kiállításmegnyitó: március 29. 16.00 Az 1956 októberi eseményeket követően a Szovjetunió parancsot adott csapatainak, hogy verjék le a Budapesten kitört forradalmat. A kiállított fotók az Egyesült Államokba elsőként érkező magyar menekültek tapasztalatairól tanúskodnak. Ingyenesen megtekinthető! Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, PTE Külügyi Igazgatóság

5 ––––––


––––––6

március 31. – április 25. KARAGÖZ 500 | 1517–2017 A török árnyjáték történetisége és jelene Pécsi Galéria Az 500 éves Karagöz játék életútját bemutató tárlaton megismerhetjük a játék múltját, XX. századi megjelenését és kortárs kultúráját. A kiállított anyag Cengiz Özek török árnyjátékos, képzőművész magángyűjteménye. Támogatók: Pécs M. J. V. Polgármesteri Hivatal, NKA, Indonéz Köztársaság Nagykövetsége 500 Ft, d/ny 250 Ft MárkusZínház, ZsÖK NKft.


április 1. 10.00 DÖDÖLLE Csecsemőszínházi előadás 3 éves korig Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház Enni majdnem olyan jó, mint játszani, de játszani és enni egyszerre a világon a legjobb dolog. Főleg reggelizőst, ebédelőst, uzsonnázóst és vacsorázóst: gombócokkal, akár a labdák, dödöllével, mint a kis csigák… Játsszák Bogárdi Aliz és Kalocsányi Gábor. Az előadás időtartama 20 perc + 20 perc játék. 900 Ft, mely a Bábmúzeum megtekintésére is érvényes. Bóbita Bábszínház április 1. 10.00 MESEKUCKÓ Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház Dalokkal, mesékkel, mondókákkal gazdagított foglalkozás 3 éves korig. Énekes-mondókás ölbéli játékok sok mozgással, ritmusérzék-fejlesztő játékkal, évszakokhoz, ünnepekhez kötődő dalokkal, mondókákkal és népmesékkel. A foglalkozás időtartama kb. 35 perc. 800 Ft (baba-mama páros), mely a Bábmúzeum megtekintésére is érvényes. Bóbita Bábszínház április 1., 15., 29. 10.00–16.00 VÁLÁS ÉS ÚJJÁSZÜLETÉS Zsolnay Negyed – Herkules Műhely Szakítás vagy válás után vagy? Erőtlennek, dühösnek, kiábrándultnak érzed magad? Ös�szekuszálódott az életed? A Válás és Újjászületés önsegítő csoport segít megtalálni a kiutat, újraszervezni a kapcsolataidat, rendezni az érzelmeket. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: maroskitti@hotmail.com ZsÖK NKft.

7 ––––––


––––––8

április 1., 2. 14.30 VARÁZSÓRA – FÖLDÖNTÚLI KÍSÉRLETEK Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem Ezúttal elhagyjuk a Földet, kísérleteket végzünk a légkörön kívül, a súlytalanság állapotában vizsgálódunk, és sétálunk egyet a Marson is! Továbbá megfejtjük a Jedi-lovagok kardjainak titkát is, a bátrak az intergalaktikus térben maguk is Jedi-lovaggá válhatnak… 600 Ft ZsÖK NKft. április 1. 16.00 TORZONBORZ, A RABLÓ Bábelőadás 4 éves kortól Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház A kávét és muzsikát kedvelő nagymama számára tökéletes születésnapi ajándék egy zenélő kávédaráló! A csodás masinára Torzonborz is szemet vet, és rögvest el is rabolja. A furfangos Paprika Jancsi és jó barátja, Vitéz Lackó izgalmas kalandokba keverednek a rabló üldözése közben… Az előadás időtartama kb. 45 perc. 1000 Ft, mely a Bábmúzeum megtekintésére is érvényes. Bóbita Bábszínház április 1., 8., 15., 30. 17.00 BÁBKÉSZÍTŐ FOGLALKOZÁS Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház A bábkészítő foglalkozásokon a gyerekek különböző bábtechnikákkal ismerkedhetnek meg, és maguk is készíthetnek a Bóbita előadásaihoz kapcsolódó bábokat. A foglalkozás időtartama 60 perc. 800 Ft, mely a Bábmúzeum megtekintésére is érvényes. Bóbita Bábszínház


április 1. 17.00–19.00 GASZTROSULI Zsolnay Negyed – Herkules Műhely Vajon mitől olyan különlegesek a házi finomságok és a helyi termékek? Valóban annyira finomak? A Gasztrosuli ezekre a kérdésekre is választ ad, húsvét apropóján pedig különböző sonkákat mutat be. A programra az ínyenceket, a különlegességek kedvelőit várják. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@zsn.hu B.M-i Falusi Turizmus KHE, ZsÖK NKft.

9 ––––––


––––––10

április 1. 19.00 CSILLAGTITKOK PIZSAMAPARTI A PÉCSI PLANETÁRIUMMAL Zsolnay Negyed – m21 Galéria előtere A pizsamás felfedezők a Da Vinci Learning csatorna díjnyertes oktatóműsorainak segítségével interaktív élményórán és látványos planetáriumi bemutatón vehetnek részt, megismerkednek a távcső használatával, egyszerű csillagászati eszközöket készítenek és izgalmas zseblámpás felfedező túrára indulnak. Regisztrációköteles program: pizsamaparti@mertmarketing.hu 7900 Ft Da Vinci Learning Magyarország, ZsÖK NKft.


április 2. 10.00–12.00 KISPÉK MŰHELY – FONJUK MEG EGYÜTT A HÚSVÉTI KALÁCSOT! Zsolnay Negyed – Herkules Műhely Nincsen húsvéti ünnepi asztal főtt sonka és édes-sós, fonott kalács nélkül! Baka Sára hobbipék foglalkozásán bárki elsajátíthatja a húsvéti kalácssütés fortélyait. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@zsn.hu ZsÖK NKft. április 2. 16.00 AZ ALMA EGYÜTTES KONCERTJE Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem A közismert gyerekzenekar koncertjein improvizatív módon kezeli a táncos-zenés együttlétet: a gyerekek, a szülők, pedagógusok egyaránt aktív részesei és formálói a sok vidámsággal fűszerezett műsornak. F 2600 Ft, gy 1800 Ft HangÁsz Kft. április 3., 22., 27., 28. 9.30 és 10.30 VARÁZSERDŐ: A PÉCSI KÖLYÖKSZÍNPAD ELŐADÁSA Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem A varázserdő se nem kerek, se nem lapos: röviden, egy olyan fákkal, bokrokkal, növényzettel körbevont terület, ahol természetfeletti dolgok történnek. Izgalmas és varázslatos előadás, mely a környezetvédelem fontosságára és az összefogás erejére hívja fel a figyelmet. Az előadás időtartama 35 perc. 600 Ft Pécsi Kölyökszínpad, ZsÖK NKft.

11 ––––––


––––––12

április 3., 11., 22., 25. 15.30 | április 20. 15.00 GORDON IDŐGÉPE: A PÉCSI KÖLYÖKSZÍNPAD ELŐADÁSA Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem Ősidők óta foglalkoztat bennünket az időutazás. Vajon mi történt 1950. május 23-án? Ki az a Salamon fáraó, aki tulajdonképpen Sámson? Mi a különbség egy bánya és egy barlang között? Hogy lehet egy emberből kutya és egy barátságból örök szerelem? Erre a rengeteg kérdésre ad választ a 75 perces előadás. 600 Ft Pécsi Kölyökszínpad, ZsÖK NKft. április 4., 11., 18., 25. 9.30–10.00 RINGATÓ – VEDD ÖLBE, RINGASD, ÉNEKELJ! Zsolnay Negyed – Herkules Műhely Oldott, szeretetteli légkörben, már néhány hónapos kortól 3 éves korig várja a kisgyerekeket, anyukákat, apukákat, nagyszülőket László Virág fuvolatanár egy játékos, énekes foglalkozásra. A foglalkozáshoz folyamatosan lehet csatlakozni! www.ringato.hu, Facebookon: Ringató Pécsett, +36 70 285 3839 Családi jegy 800 Ft, bérlet 5600 Ft 8 alkalomra Szervező: László Virág április 4., 11., 18., 25. 17.00–20.00 KÉPZŐMŰVÉSZETI SZABADISKOLA Zsolnay Negyed – E78 – Panorámaterem Több évtizedes hagyományokkal rendelkező foglalkozás várja a rajzolni szerető fiatalokat, akár hobbiból rajzolnak, akár felvételire készülnek. Németh Pál szobrászművész folyamatos korrektúrája mellett a kezdők kockológiával, a haladók aktmodellrajzolással foglalkoznak. 5000 Ft/négy alkalom ZsÖK NKft.


április 4., 11., 18., 25. 17.30–19.30 ORIENTÁLIS TÁNCMŰHELY Zsolnay Negyed – E78 – Balett-terem Indzsi Deniz a hagyományos és kísérletező keleti tánc előadóművésze és tanítója. Táncműhelyében a lányok, asszonyok a mozgáskultúra fejlesztésén túl a nőiség titkaiba is bepillantást nyerhetnek. 1000 Ft Orient Kísérleti Táncműhely április 4. 19.00 KODÁLY-KÓRUSEST Zsolnay Negyed – Liszt Ferenc Hangversenyterem Fellépők: Amer Lemja, Balázs Júlia, Deák Balázs, Körmendy Flórián – ének, Körtesi András – zongora, Bartók Béla leánykar (karnagy: Rózsa Bernadett), Pécsi Egyetemi Nőikar (karnagy: Kertész Attila), Pécsi Egyetemi Kórus (karnagy: dr. Lakner Tamás) Megemlékezik: Kertész Attila, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja A részvétel díjtalan! PTE MK ZMI, Potenton Alapítvány április 5. 16.30 ELŐADÁSOK PÉCS TÖRTÉNETÉBŐL Zsolnay Negyed – Herkules Műhely Sudár Balázs: A török Pécs, a török korban Az előadássorozatban kiváló szakemberek mutatják be a városnak az ókortól napjainkig terjedő történetével kapcsolatos kutatásaik legújabb eredményeit. A részvétel ingyenes! Pécs Története Alapítvány, ZsÖK NKft.

13 ––––––


––––––14

április 6., 20. 9.15 DÚDOLDA – ZENE-MŰHELY A LEGKISEBBEKNEK Zsolnay Negyed – Herkules Műhely Dalos-zenés játék pár hónapos csöppségek és nagyobbacska testvéreik számára 4–5 éves korig. Gyermekdalok és népdalok, ritmushangszerek, ölbeli játékok, mozgásos mondókák Bende Kornélia vezetésével. 9.15 Bébi dúdolda (0–16 hónaposoknak), 10.00 Dúdolda muzsika (0–4 éveseknek) 1000 Ft, testvérkedvezménnyel 600 Ft. A kísérő részvétele díjtalan! ZsÖK NKft. április 6., 13., 20., 27. 10.00–11.30 MEGÚJULÁS – KANIZSAI MELINDA MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORTFOGLALKOZÁSA Művészetek és Irodalom Háza A kisgyermekes anyukák számára indított foglalkozás elsősorban a zeneterápia segítségével járul hozzá az anyák testi-lelki-szellemi egészségének javításához, feszültséghelyzeteik oldásához, stresszkezelési technikáik bővítéséhez. A foglalkozáson alkalmanként max. 12 fő vehet részt. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: kanizsai.melinda@gmail.com ZsÖK NKft. április 6., 13., 20., 27. 19.00–21.00 A TANAC NÉPTÁNCEGYÜTTES PRÓBÁJA Zsolnay Negyed – E78 – Balett-terem A Tanac Néptáncegyüttes a hazai horvátok hagyományainak gyűjtője, bemutatója és megőrzője. Az 1988-ban alakult együttes táncpróbáit és táncházait több korosztály látogatja, 6–60 éves korig. A részvétel ingyenes! Tanac Kulturális Egyesület


április 6. 18.00 AFRICAN NIGHT A Nemzetközi Tavasz – Afrika Napok programja Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem Sokan úgy tartják, az afrikai dobok hangja segít a pozitív energiák felszabadításában. Az este során afrikai dob- és táncbemutató vár a közönségre, valamint kipróbálhatók a hangszerek, és afrikai táncokat lehet tanulni a Ballet Camara együttes szenegáli tagjaitól. Az estét a szintén szenegáli Dj Azou zárja. A részvétel ingyenes! PTE Külügyi Igazgatóság április 6. 19.00 PANNON FILHARMONIKUSOK: CSAJKOVSZKIJ: AZ ÖTÖDIK Kodály Központ Az est első felének virtuóz zenei sokszínűségét váltja a végzet felett aratott győzelem hangulata Csajkovszkij drámai és szenvedélyes művében. A. Ljadov: Az elvarázsolt tó, Sz. Rachmaninov: Rapszódia egy Paganini-témára, P. I. Csajkovszkij: V. szimfónia. Közreműködik Fejérvári Zoltán – zongora. Vezényel Gilbert Varga. 4990 Ft, 3990 Ft, 2990 Ft, 1000 Ft Pannon Filharmonikusok április 7., 14., 21., 28. 9.30–10.30 MAMINBABA – HORDOZÓS LATIN FITNESS A szórakoztató anyacsinosító Zsolnay Negyed – E78 – Balett-terem Hordozós latin fitness egészséges várandósoknak és a gyermekágyi időszak lejárta után anyukáknak, babáikkal együtt. A babák kétéves korig hordozóba kötve vagy pocakban ringatóznak a kellemes dallamokra. Az órák idejére hordozó kölcsönözhető, a megkötésben hordozási tanácsadó segít. 1300 Ft Szervező: Pólya-Varga Judit

15 ––––––


––––––16

április 7. 17.30 MIGRÁCIÓ „AFRIKA SZARVÁN” A Nemzetközi Tavasz – Afrika Napok programja Művészetek és Irodalom Háza Kerekasztal-beszélgetés Észak-Kelet Afrika migrációs trendjeiről. Az angol nyelven, tolmácsolás nélkül zajló vitában hazai és külföldi szakértők ütköztetik különböző érveiket. Résztvevők: dr. Jan Záhořík, dr. Marsai Viktor, dr. Tarrósy István A részvétel ingyenes! PTE Afrika Kutatóközpont, PTE Külügyi Igazgatóság április 7. 19.00 RÉVÉSZ SÁNDOR: ROCK AND ROLL KÖZLEGÉNYEK Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem A Generál és Piramis slágerek mellett megszólalnak a szólóalbumok dalai, valamint vadonatúj szerzemények is. A repertoár igen, de a lényeg nem változott: az előadások meghitt atmoszférája! Közreműködik a veszprémi Bluesberry együttes két gitáros-énekese, Horváth Ákos és Nagy Gergő. Ülő: 3990 Ft, álló: 2990 Ft HangÁsz Produkció Kft., ZsÖK NKft. április 8. 9.00–16.00 MEDVE SZABADTÉRI MATEKVERSENY Zsolnay Negyed – Pirogránit udvar Magyarország legnagyobb szabadtéri logikai kalandja Pécsre érkezik! Alkossatok háromfős csapatokat, és vágjatok neki e különleges, fesztiválhangulatú versenynek, mely közösségi élménnyé varázsolja a matematika és a logika világát. További információ és jelentkezés: http://medvematek.hu/2017-pecs A Matematika Összeköt Egyesület


április 8. 10.00 CINI-CINI MUZSIKA Csecsemőszínházi előadás 3 éves korig Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház Csörögnek a kishalak, csattognak a kiskacsák, lovacska nyerít, patkója dalol – minden, minden muzsikál ebben az apróknak szóló játékban! A foglalkozás időtartama 25 perc + 25 perc közös játék. 900 Ft, mely a Bábmúzeum megtekintésére is érvényes. Bóbita Bábszínház április 8. 10.00–12.00 CSALÁDI TÁRSASJÁTÉK – KÖLYÖK JÁTSSZMA Zsolnay Negyed – Herkules Műhely A társasjátéknak nagy szerepe van a szabálytudat kialakulásában. A közös játék során a gyermekek empátiát, türelmet, egymás elfogadását tanulják meg. Ajánlott korosztály: 3–10 éves gyerekek és szüleik. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@zsn.hu ZsÖK NKft. április 8., 9. 14.30 VARÁZSÓRA – VARÁZSOLJUNK FÉNNYEL! Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem A fény nyomába eredünk! Követjük, hová lesz a fény, ha nem látjuk. Fényt keverünk kémcsőben, kolbászt sütünk lámpafényben, láthatóvá tesszük a láthatatlant – megannyi szórakoztató kísérlettel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt! 600 Ft ZsÖK NKft.

17 ––––––


––––––18

április 8. 16.00 SZÉLKÖTŐ KALAMONA Bábjáték 4 éves kor felett Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház Amikor a főkirály nem adta a lányát Kalamonának, az fogta magát, és a Szelet megkötötte. És az egész ország-világban nem találtatott egyetlen teremtmény, aki a Szelet megszabadítsa. Csak a szegényember meg a szegényasszony legkisebbik fia… Rendezte: Markó Róbert. Az előadás időtartama: kb. 45 perc 1000 Ft, mely a Bábmúzeum megtekintésére is érvényes. Bóbita Bábszínház április 8., 15., 30. 17.00 BÁBKÉSZÍTŐ FOGLALKOZÁS [Részletek: április 1.] április 8., 22. 17.00 EGYÉNI TANÁCSADÁS SZÜLŐKNEK Zsolnay Negyed – Herkules Műhely Személyes beszélgetés, egyéni tanácsadás fiataloknak, szülőknek, nagyszülőknek párkapcsolattal, családi élettel, gyermekneveléssel, generációs feszültségekkel összefüggő kérdésekről Görgőy Rita és dr. Maros Kitti mentálhigiénés szakemberek segítségével. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@zsn.hu ZsÖK NKft.


április 8., 22. 17.00 GYEREKJÁTSZÓ Zsolnay Negyed – E78 – Panorámaterem Daltanulással, néptánccal és kézműves foglalkozással egybekötött játszóház magyar népzenei kísérettel. A foglalkozást Dénes Anett vezeti, közreműködik a Háromfa zenekar. Támogatja az NKA Halmos Béla Kollégiuma és az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes! ZsÖK NKft. április 8. 20.00 PÁSZTORHÓRA MOLDVAI TÁNCHÁZ Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem Egész estés Moldvai Táncház tánctanítással, ropogós táncmuzsika a PásztorHórával. Muzsikájukban találkozik az ősi csángó zenei hagyomány és a táncházas generáció fiatalos dinamizmusa, lendületük mindenkit magával ragad. A táncház előtt 17 órától gyerekjátszó. Támogatja az NKA Halmos Béla Kollégiuma. 500 Ft, d 300 Ft  ZsÖK NKft. április 9. 14.30 VARÁZSÓRA – VARÁZSOLJUNK FÉNNYEL! [Részletek: április 8.] április 10., 24. 14.30 MUNKÁCSY MIHÁLY NYUGDÍJAS SZABADEGYETEM Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem A szépkorúak számára szervezett előadások igen sokrétűek: a kéthetente tartott irodalmi, képzőművészeti, zenei, ismeretterjesztő előadásokra minden érdeklődő nyugdíjast várunk. A részvétel ingyenes! TIT, ZsÖK NKft.

19 ––––––


––––––20

április 10–30. ÁRNYÉKNAK ÁRNYA – AZ INDONÉZ WAYANG KULIT ÁRNYJÁTÉK TÖRTÉNETE A KaraKulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál kísérőprogramja Művészetek és Irodalom Háza Kiállítás az UNESCO világörökség címmel büszkélkedő wayang kulitról (indonéz árnyszínház), az Indonéz szigetvilág bábszínházi tradíciójáról Dus Polett és Vermes Vera, a jávai árnyszínház kutatóinak közreműködésével. Támogatók: Pécs M. J. V. Polg. Hiv., NKA, Indonéz Köztársaság Nagykövetsége Ingyenesen megtekinthető. MárkusZínház, ZsÖK NKft.


április 11., 18., 25. 9.30 RINGATÓ – VEDD ÖLBE, RINGASD, ÉNEKELJ! [Részletek: április 4.]

április 11., 22., 25. 15.30, | április 20. 15.00 GORDON IDŐGÉPE: A PÉCSI KÖLYÖKSZÍNPAD ELŐADÁSA [Részletek: április 3.]

április 11. 16.00 PANNON FILHARMONIKUSOK: BABZSÁK VIII. Kodály Központ Játékos, zenei program 3 év alatti csöppségeknek, akiket varázslatos jelmezbe bújt vonósnégyes vezet be a zene csodálatos világába. Közreműködik: Hrubi Zsuzsanna, Herczeg Nóra – gordonka, Németh-Tóth Tímea – hegedű, Vass Ágnes – hegedű, Misányi Gabriella – mélyhegedű Gy 1190 Ft, k 500 Ft Pannon Filharmonikusok április 11. 17.00 A LISZT FERENC ZENEISKOLA NÖVENDÉKHANGVERSENYE Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem A zeneiskola növendékei nyilvános hangversenyen mutatják be a tanév során megtanult zeneműveket. A részvétel ingyenes! A Muzsika Hangja a Gyermekekért Alapítvány április 11., 18., 25. 17.00 KÉPZŐMŰVÉSZETI SZABADISKOLA [Részletek: április 4.]

április 11., 18., 25. 17.30 ORIENTÁLIS TÁNCMŰHELY [Részletek: április 4.]

21 ––––––


––––––22

április 11. 18.00 DR. CSERNUS IMRE ELŐADÁSA: SE VELED, SE NÉLKÜLED Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem Dr. Csernus Imre pszichiáter Bevállalja? című szókimondó műsorával robbant be a köztudatba. Évekig kezelt súlyos drogfüggőket, manapság szakmai tevékenységén túl előadásokat és önismereti tréningeket tart, borászkodik, saját pékséget és kávézót üzemeltet. 2700 Ft Hydelight Event and Communication Kft. április 11. 19.00 TOKODY ILONA ÉS MUSKÁT ANDRÁS DALESTJE Zsolnay Negyed – Liszt Ferenc Hangversenyterem Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A pécsi születésű Muskát András számos operaház színpadán, koncerttermekben és nemzetközi zenei fesztiválokon szerepelt nagy sikerrel. Közreműködik: Józsa Péter zongoraművész A részvétel ingyenes! PTE MK ZMI, Potenton Alapítvány április 12. 19.30 A PÉCSI PLAYBACK SZÍNHÁZ ELŐADÁSA Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem A playback színház az improvizációs színház olyan formája, amely az interaktivitást, a történetmesélést állítja az előadás középpontjába: a nézők hangulatokat, életérzéseket, történeteket, álmokat osztanak meg, amelyeket a társulat zene kíséretében improvizálva játszik el. 1600 Ft, d/ny 1000 Ft Pécsi Playback Színház Egyesület


április 12–27. KASSERIAN INKERA? Klotz Miklós fotográfus kiállítása A Nemzetközi Tavasz – Afrika Napok programja Zsolnay Negyed – E78 – Kemence Galéria Kiállításmegnyitó: április 12. 16.00 Kasserian inkera? A masai nyelven feltett kérdés jelentése: Hogy vannak a gyerekek? Klotz Miklós fotográfus jelen kiállítása 2001-ben Tanzániában, Arusha környékén található elszigeteltebb masai falvakban készült fotókból állt össze. Ingyenesen megtekinthető! PTE Külügyi Igazgatóság április 12. 18.00 SZÜLŐAKADÉMIA ELŐADÁSSOROZAT Dr. Pécsi Rita: Miért nem működik a „Százszor megmondtam!” Zsolnay Negyed – E78 Panorámaterem Dr. Pécsi Rita előadása többek közt arról, hogy mennyit számít az IQ a szakmai érvényesülésben, mire jó a mese, a beszélgetés és a többi „haszontalan” időtöltés, és hogy fejleszthető-e az érzelmi intelligencia. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@zsn.hu ZsÖK NKft.

23 ––––––


––––––24

április 12. 19.00 KIS ESTI FIZIKA: HOGYAN LESZ FÚZIÓS ERŐMŰVÜNK 2050-BEN? Dr. Pokol Gergő előadása (BME) Művészetek és Irodalom Háza – Breuer Marcell terem Az előadás betekintést nyújt a magfúzión alapuló energiatermelés fizikai és technológiai alapjaiba, valamint eljut az európai fúziós útiterv ismertetéséig, ami egy fúziós erőmű építését tűzi ki a 2050 céldátummal. Az előadó röviden bemutatja a program magyar vonatkozásait is. Támogatja az NKA. 400 Ft ZsÖK NKft. április 13., 20., 27. 10.00 MEGÚJULÁS – KANIZSAI MELINDA MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORTFOGLALKOZÁSA [Részletek: április 6.] április 13., 14. 14.30 VARÁZSÓRA – MEGRÁZÓ KÍSÉRLETEK Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem Vidám és hajmeresztő kísérleteket láthatunk az elektromosság és a mágnesesség témaköréből, az ártalmatlan szikráktól a „maguktól” világító fénycsövekig. Állandó fellépőnk ElektRozi, akinek haja szála sem görbül a veszélyes villámoktól. A látogatóknak garantáltan megrázó élményben lesz részük! 600 Ft ZsÖK NKft. április 13., 20., 27. 19.00 A TANAC NÉPTÁNCEGYÜTTES PRÓBÁJA [Részletek: április 6.]


április 13. 20.00 METRONÓM JAZZ KLUB: LOOP DOCTORS Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem A Romhányi Áron és Szendőfi Péter alkotta formáció a mai modern zenei irányzatokat – drum’n’Bass, jungle, breakbeat, nuJazz, rap – ötvözi a jazz improvizatív elemeivel. Ezúttal legutóbbi lemezük anyagából adnak rendhagyó koncertet. Romhányi Áron – billentyűs hangszerek, rap, Szendőfi Péter – dobok, octapad, samplerek. Támogatja az NKA. 1500 Ft, d 1100 Ft ZsÖK NKft.

25 ––––––


––––––26

április 13. 19.30 PANNON FILHARMONIKUSOK: MÁTÉ-PASSIÓ – HÚSVÉTI ÜNNEPI HANGVERSENY Kodály Központ Közreműködik: Tóth Zsuzsi – szoprán, Gavodi Zoltán – alt (kontratenor), Alessandro Codeluppi és Kéringer László – tenor, Hámori Szabolcs és Kovács Péter – basszus, Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus (karig.: Dobos László és Vass András), Pannon Gyermekkar és Campanella Gyermekkar (karig.: Schóber Tamás) Vezényel: Bogányi Tibor 3990 Ft, 2990 Ft, 1990 Ft, 1000 Ft Pannon Filharmonikusok április 14., 21., 28. 9.30–10.30 MAMINBABA – HORDOZÓS LATIN FITNESS [Részletek: április 7.]

április 14. 14.30 VARÁZSÓRA – MEGRÁZÓ KÍSÉRLETEK [Részletek: április 13.]

április 15. 9.30 és 11.00, április 30. 10.00 HŐ-HŐ, FELHŐ! – BEMUTATÓ ELŐADÁS Csecsemőszínházi előadás 3 éves korig Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház Meskete a felhőkről. Érezhetjük a szellőt, a lebegést, láthatjuk a szivárvány minden színét, hallhatunk csengettyűhangot, dobokat, pengetősöket, dalokat – csak meg ne ázzunk a végén, ha a felhők körénk gyűlnek! Az előadás időtartama 25 perc + 25 perc közös játék. 900 Ft, mely a Bábmúzeum megtekintésére is érvényes. Bóbita Bábszínház április 15., 29. 10.00 VÁLÁS ÉS ÚJJÁSZÜLETÉS [Részletek: április 1.]


április 15., 16., 22., 23. 14.30 VARÁZSÓRA – LEGKEDVESEBB KÍSÉRLETEK Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem A 7 éves kortól ajánlott 45 perces, részben interaktív előadás válogatás az eddigi Varázsórák legkedveltebb és leglátványosabb fizikai kísérleteiből, minden alkalommal másmás meglepetés kísérlettel – kicsiknek és nagyoknak egyaránt! 600 Ft ZsÖK NKft. április 15. 16.00 A BŰBÁJOS LAKAT Bábjáték 4–10 éveseknek Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház Élt egyszer egy szegény asszony, akinek a fia olyan okos volt, hogy túljárt még az ördögök eszén is: elcsente legféltettebb kincsüket, a bűbájos lakatot. Jól is ment a sora ezután a legénynek, de mint tudjuk, az ördög sosem alszik! Az előadás időtartama 50 perc. 1000 Ft, mely a Bábmúzeum megtekintésére is érvényes. Bóbita Bábszínház április 15., 30. 17.00 BÁBKÉSZÍTŐ FOGLALKOZÁS [Részletek: április 1.]

április 16., 22., 23. 14.30 VARÁZSÓRA – LEGKEDVESEBB KÍSÉRLETEK [Részletek: április 15.]

27 ––––––


––––––28

április 16–17. ÖRÖKSÉGÜNK A HÚSVÉT Cella Septichora Látogatóközpont április 16. 14.00–18.00 Húsvéti örökségműhelyek Mozaikkészítés, pom-pom nyuszi, húsvéti fakanálbáb, vattabárány készítés, tojásdíszítés dekupázs technikával április 16–17. 10.00–17.30 Húsvéti játékok: tojásvadászat és „lakasd jól a húsvéti nyuszit” Húsvéti örökségműhelyek: 500 Ft Húsvéti játékok: a Látogatóközpontba megváltott belépőjegy érvényes. ZsÖK NKft.


április 17., 18. 14.30 VARÁZSÓRA – MAGAS HANGOK, ALACSONY HŐMÉRSÉKLETEK Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem A 6 éves kortól ajánlott 45 perces, részben interaktív bemutató során az érdeklődők többek között hangokkal és folyékony nitrogénnel zajló kísérletek tanúi lehetnek. 600 Ft ZsÖK NKft. április 18., 25. 9.30 RINGATÓ – VEDD ÖLBE, RINGASD, ÉNEKELJ! [Részletek: április 4.]

április 18. 14.30 VARÁZSÓRA – MAGAS HANGOK, ALACSONY HŐMÉRSÉKLETEK [Részletek: április 17.]

április 18., 25. 17.00 KÉPZŐMŰVÉSZETI SZABADISKOLA [Részletek: április 4.]

április 18., 25. 17.30 ORIENTÁLIS TÁNCMŰHELY [Részletek: április 4.]

április 18–23. OMDK 2017 KIÁLLÍTÁS Zsolnay Negyed – m21 Galéria, Kemence Galéria, Művészeti Kar Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia a felsőoktatásban tanuló diákok számára rendezett legnagyobb tudományos rendezvény. A Művészeti és Művészettudományi Szekció képzőművészeti tagozatai (OMDK) bemutatkozási lehetőséget biztosítanak az ifjú művészeknek, szekciók szerint más-más helyszínen. Festészet, szobrászat: m21 Galéria, tervezőgrafika kizárólag április 19-én: Kemence Galéria, fotográfia: Művészeti Kar (Festészet Tanszék). 500 Ft, d/ny 250 Ft PTE Művészeti Kar

29 ––––––


––––––30

április 19. 16.30 ELŐADÁSOK PÉCS TÖRTÉNETÉBŐL Zsolnay Negyed – Herkules Műhely Vörös István Károly: A pécsi zsidók hazatérése 1945-ben Az Előadások Pécs történetéből című programsorozatban kiváló szakemberek mutatják be a városnak az ókortól napjainkig terjedő történetével kapcsolatos kutatásaik legújabb eredményeit. A részvétel ingyenes! Pécs Története Alapítvány, ZsÖK NKft. április 20. 9.15 DÚDOLDA – ZENE-MŰHELY A LEGKISEBBEKNEK [Részletek: április 6.]

április 20., 27. 10.00 MEGÚJULÁS – KANIZSAI MELINDA MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORTFOGLALKOZÁSA [Részletek: április 6.]

április 20. 15.00, április 22., 25. 15.30 GORDON IDŐGÉPE: A PÉCSI KÖLYÖKSZÍNPAD ELŐADÁSA [Részletek: április 3.]


április 20. 17.00 ALZHEIMER CAFÉ Zsolnay Negyed – Herkules Műhely Dr. Faludi Béla egyetemi adjunktus: Az alvászavarok időskorban és demenciában, az alvási apnoe Az Alzheimer Cafén a demenciával érintett betegek, családtagjaik, gondozóik oszthatják meg tapasztalataikat, illetve kérhetnek tanácsot szakemberektől. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes! ZsÖK NKft. április 20., 27. 19.00 A TANAC NÉPTÁNCEGYÜTTES PRÓBÁJA [Részletek: április 6.]

április 21., 28. 9.30–10.30 MAMINBABA – HORDOZÓS LATIN FITNESS [Részletek: április 7.]

április 22., 27., 28. 9.30 és 10.30 VARÁZSERDŐ: A PÉCSI KÖLYÖKSZÍNPAD ELŐADÁSA [Részletek: április 3.]

április 22., 23. 14.30 VARÁZSÓRA – LEGKEDVESEBB KÍSÉRLETEK [Részletek: április 15.]

április 22. 17.00 GYEREKJÁTSZÓ [Részletek: április 8.]

31 ––––––


––––––32

április 22. 10.00–12.00 EGYÜTT ÉPÍT A CSALÁD Zsolnay Negyed – Herkules Műhely A DUPLO nem csak egy szuper játék, de rengeteg készséget is fejleszt: szem-kéz koordinációs képességet, és a kreatív, problémamegoldó gondolkodást. A foglalkozásokon gyógypedagógus ad ötleteket az együttjátszásra. Ajánlott korosztály: 1,5–6 éves gyerekek és szüleik. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@zsn.hu ZsÖK NKft.


április 22. 15.00–17.00 ÉLMÉNYMŰHELY: BBC MICRO:BIT ROBOTÉPÍTŐ ÉLMÉNYMŰHELY VECSEI ÁKOSSAL Zsolnay Negyed – Herkules Műhely Először Magyarországon: BBC micro:bit Robotépítő ÉlményMűhely Vecsei Ákossal A BBC micro:bit gyerekek számára is egyszerűen programozható, aprócska számítógép. Ha összekötjük a REBOT készlet elemeivel és néhány üres kartondobozzal, máris kész a robot: indulhat a móka! Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@zsn.hu ZsÖK NKft.

33 ––––––


––––––34

április 22. 14.00–18.00 ÁLLATSIMOGATÓ A PÉCS KÖRNYÉKI ÁLLATMENTŐKKEL Zsolnay Negyed – Látogatóközpont előtt A foglalkozáson megismerkedhetünk a Pécs Környéki Állatmentők munkájával, akik örökbe fogadható cicákkal, kutyákkal érkeznek a Negyedbe. A részvétel ingyenes! ZsÖK NKft., Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány április 22., 25. 15.30 GORDON IDŐGÉPE: A PÉCSI KÖLYÖKSZÍNPAD ELŐADÁSA [Részletek: április 3.]

április 22. 17.00 EGYÉNI TANÁCSADÁS SZÜLŐKNEK [Részletek: április 8.]

április 23. 11.00 CSALÁDI NAP A GYUGYI-GYŰJTEMÉNYBEN Zsolnay Negyed – Gyugyi-gyűjtemény Az ingyenes családi program keretében a szülők tárlatvezetésen vehetnek részt, a gyerekek pedig játékos múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerkedhetnek a Zsolnay Negyeddel. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: latogato@zsn.hu ZsÖK NKft. április 23. 14.30 VARÁZSÓRA – LEGKEDVESEBB KÍSÉRLETEK [Részletek: április 15.]


április 24. 10.00–11.30 ÜGYES MAMI Zsolnay Negyed – Herkules Műhely Program anyukáknak, akik kedvet éreznek maguk elkészíteni egy-egy kis ruhadarabot gyermeküknek, és szeretnének megismerkedni a varrás, kötés és horgolás alapjaival. A műhelyt Vata Enikő textiltervező művész vezeti. A program alatt gyermekfelügyeletet biztosítunk. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: vataen@gmail.com ZsÖK NKft. április 24. 14.30 MUNKÁCSY MIHÁLY NYUGDÍJAS SZABADEGYETEM [Részletek: április 10.]

április 25. 9.30 RINGATÓ – VEDD ÖLBE, RINGASD, ÉNEKELJ! [Részletek: április 4.]

április 25. 15.30 GORDON IDŐGÉPE: A PÉCSI KÖLYÖKSZÍNPAD ELŐADÁSA [Részletek: április 3.] április 25. 17.00 TÜKE AKADÉMIA Hely- és várostörténeti előadás-sorozat Művészetek és Irodalom Háza – Breuer Marcell terem Emlékezetes botrányok a reformkorban Thália pécsi színpadain Előadó: Márfi Attila nyugalmazott főlevéltáros, MNL Baranya Megyei Levéltára A részvétel ingyenes! Szép Tiszta Pécsért Alapítvány, ZsÖK NKft.

35 ––––––


––––––36

április 25. 17.00 KÉPZŐMŰVÉSZETI SZABADISKOLA [Részletek: április 4.]

április 25. 17.30 ORIENTÁLIS TÁNCMŰHELY [Részletek: április 4.]

április 25., 26. 19.00 PANNON FILHARMONIKUSOK: BARTÓK-EST Kodály Központ A Bartók-év keretében a zeneszerző két pantomimje a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Balett egyedülálló együttműködésében kerül színre. Bartók Béla: A csodálatos mandarin, A fából faragott királyfi Közreműködnek a Pécsi Balett táncművészei. Rendező és koreográfus: Vincze Balázs. Vezényel: Bogányi Tibor 3000 Ft, 2000 Ft Pannon Filharmonikusok, Pécsi Nemzeti Színház április 26. 19.00 VÖRÖS ELMA DÓRA ZONGORAESTJE Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem D. Scarlatti: A-dúr szonáta K182, Bartók: Szvit Op. 14., S. Rachmaninov: Etude-tableau Op. 39. No. 6., Orbán György: Szonáta fagottra és zongorára, Liszt: h-moll szonáta Közreműködik: Barta Andrea – fagott 500 Ft, d/ny 350 Ft ZsÖK NKft.


április 26. 19.30 PÁRKAPCSOLATI MŰHELY ELŐADÁSSOROZAT Művészetek és Irodalom Háza – Breuer Marcell terem Mi mindenre kell(ene) felkészülni, amikor egy férfi és egy nő azt tervezi, hogy végleg egybeköti az életét? Interaktív előadás-sorozat minden hónap negyedik szerdáján Nagy Péterrel és Judittal 18 év feletti fiataloknak, akik komolyan veszik a házasságra való felkészülést. A részvétel ingyenes! Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúra április 27., 28. 9.30 és 10.30 VARÁZSERDŐ: A PÉCSI KÖLYÖKSZÍNPAD ELŐADÁSA [Részletek: április 3.]

április 27. 10.00 MEGÚJULÁS – KANIZSAI MELINDA MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORTFOGLALKOZÁSA [Részletek: április 6.]

április 27. 19.00 A TANAC NÉPTÁNCEGYÜTTES PRÓBÁJA [Részletek: április 6.] április 27. 20.00 METRONÓM JAZZ KLUB: TÓTH VIKTOR ARURA TRIO Művészetek és Irodalom Háza Az Arura Trio muzsikája egyfajta ön- és közgyógyító zene, mely a lélek regiszterei felé áramlik a jazzen, a népzenén, a kortárs zenén keresztül az improvizáció szárnyán. Tóth Viktor – szaxofon, Lukács Miklós – cimbalom, Orbán György – bőgő Támogatja az NKA. 1500 Ft, d 1100 Ft ZsÖK NKft.

37 ––––––


––––––38

április 28. 9.30–10.30 MAMINBABA – HORDOZÓS LATIN FITNESS [Részletek: április 7.]

április 28. 9.30 és 10.30 VARÁZSERDŐ: A PÉCSI KÖLYÖKSZÍNPAD ELŐADÁSA [Részletek: április 3.]

április 28. – május 28. NAGYBÁNYA ÖRÖK! – KOZMA ISTVÁN NB KIÁLLÍTÁSA Pécsi Galéria Kozma István immár négy évtizede jelen van a hazai-nemzetközi művészeti életben. Munkássága formailag-tartalmilag egyrészt az ún. nagybányai művésztelep jellegzetesen Kárpát-medencei irányzatához, másrészt az erdélyi, közelebbről a máramarosi népművészeti hagyományokhoz köthető. 500 Ft, d/ny 250 Ft ZsÖK NKft. április 28. 19.00 ANGELO RONDELLO ZONGORAMŰVÉSZ HANGVERSENYE Művészetek és Irodalom Háza – Fülep Lajos terem Angelo Rondello zongoraművész és zenetanár, a Seattle Music Exchange Project igazgatója. Karrierje az Egyesült Államokban indult, az utóbbi évtizedben a világ legkülönbözőbb részein adott koncertet. A nagyközönség 2017-ben Seattle norvég, japán, olasz és magyar testvérvárosaiban láthatja. A részvétel ingyenes! Pécs M. J. V. Önkormányzata


április 28. 19.00 THE KING’S SINGERS KONCERT Kodály Központ A The King’s Singers Nagy-Britannia legkelendőbb zenei exporttermékei közé tartozik, munkásságuk egyet jelent a legmagasabb szintű a capella előadásmóddal. Olyan utánozhatatlan hangzáskultúrát képviselnek, amely csak a Bécsi Filharmonikusok vagy a Berlini Filharmonikusok hagyományához mérhető. 6900 Ft, 5900 Ft, 4900 Ft, 3500 Ft ZsÖK NKft.

39 ––––––


––––––40

április 28. 19.00 VIZIN TÁNCHÁZ Zsolnay Negyed – m21 Galéria előtere Nem múlhat el hónap magyarországi horvát kólók és macedón táncok nélkül. Áprilisban is a Vizin Zenekarral mulathat az, aki vérpezsdítő ritmusokra szeretné járni a Pécsett és Baranyában is népszerű és ismert körtáncokat. Játszik a pécsi Vizin Zenekar, táncházvezető Vélin Veszna. Támogatja az NKA. 300 Ft ZsÖK NKft. április 29. 10.00 VÁLÁS ÉS ÚJJÁSZÜLETÉS [Részletek: április 1.] április 29., 30. 10.00–18.00 ELÉG JÓ APA Zsolnay Negyed – Herkules Műhely A kétnapos tudatos jelenlét (mindfulness) tréninget azoknak az apukáknak ajánljuk, akik szeretnék könnyedebben megélni az érzéseiket az új kihívásokkal szemben, és elsajátítanák saját stresszcsökkentési technikájukat. A tréninget vezeti Szalóki Réka és Takács Bálint. Támogatja az Európai Szociális Alap. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: rekaszaloki@gmail.com ZsÖK NKft.


április 29. 15.00 ELEKTRONIKAI BÜTYKÖLDE Zsolnay Negyed – m21 Galéria előtere Akit érdekelnek a mozgó, villogó, kattogó, ki- és bekapcsolható dolgok, ezen a foglalkozáson a helye. A kisiskolásoknak ajánlott foglalkozásokat a PTE MK Elektronikus zenei médiaművészet szak hallgatói és oktatói vezetik. Ezúttal az m21 Galéria aktuális kiállításának műtárgyaira reflektálnak a hallgatók. 250 Ft, kísérőnek ingyenes! ZsÖK NKft. április 29. 15.30 és 17.00 PANNON FILHARMONIKUSOK: CSIGAHÁZ VII. – SZÓLJ, SÍP, SZÓLJ! Kodály Központ Játékos bevezető a komolyzene világába bábokkal, mesével, sok-sok zenével és tánccal, 3-8 éves gyerkőcök számára. Közreműködik: Arnóth Zoltán – klarinét, Aubrecht Dénes – klarinét, Molnár Dániel – klarinét, Török Elek – klarinét, Kiss Szabolcs – Csigabá, Szendrői Zsuzsanna – Csiganyó Támogatja az NKA. Gy 1490 Ft, k 500 Ft Pannon Filharmonikusok

41 ––––––


––––––42

április 29. 16.00 és 19.30 ZSOLNAY SZÍNHÁZ * ORLAI PRODUKCIÓ – DANIEL GLATTAUER: PÁRTERÁPIA Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Kós Lajos terem A Párterápia házaspárjának életéből már rég eltűnt az első évek izgalma, valami végleg elveszett, és mielőtt végleges döntést hozna, egy utolsó kísérletképpen szakemberhez fordulnak. Szereplők: Balla Eszter, Debreczeny Csaba és Mészáros Máté. Rendezte Znamenák István. Az előadás hossza 120 perc egy szünettel. Támogatja az NKA. 3100 Ft, d/ny 2800 Ft ZsÖK NKft.


április 30. 10.00 ELÉG JÓ APA [Részletek: április 29.]

április 30. 10.00 HŐ-HŐ, FELHŐ! [Részletek: április 1.]

április 30. 16.00 HAMUPIPŐ Bábjáték 3 éves kortól Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház Vajon mit érhet a királyi bál után a palotában talált cipellőcske? A királyfinak a beleillő kicsi láb nélkül semmit. A gonosz és irigy testvéreknek fájós nagylábujjakat és bütyköket. A mostohának ráncot a homlokára. A félig árva Hamupipőnek királyi esküvőt… Az előadás időtartama 50 perc. 1000 Ft, mely a Bábmúzeum megtekintésére is érvényes. Bóbita Bábszínház április 30. 17.00 BÁBKÉSZÍTŐ FOGLALKOZÁS [Részletek: április 15.] április 30. – augusztus 26. IRIJÁM ÉS JONIBE Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház Rófusz Kinga illusztrátor kiállítása 400 Ft, családi 4 főtől, csoportos 10 főtől 300 Ft

Bóbita Bábszínház

43 ––––––


Planetárium Digitális kalandozás a Világegyetemben

Jegyárak 1100 Ft Diák, nyugdíjas, pedagógus: 700 Ft Csoportok bejelentkezése: latogato@zsn.hu +36 20 235 4722 További információ: zsolnaynegyed.hu/planetarium

támogasd Gyere a Planetáriumba és ntőket! tme Álla ki a Pécs Környé jegy Áprilisban minden teljes árú tt juto a bajb a t nto fori után 100 állatok mentésére adunk.


Planetáriumi programok április hónapban

A címek után a programok ajánlott korosztályi besorolása és időtartama olvasható. A programok tartalmáról a zsolnaynegyed.hu/planetarium oldalon tájékozódhatnak. április 1., 15., 29. szombat 11.00 Helyünk a világegyetemben 6+, 50 perc 15.00 Utazás a Marsra 12+, 50 perc 16.00 Helyünk a világegyetemben 6+, 50 perc

április 9., 30. vasárnap 11.00 Mesék a csillagokról 5–8, 30 perc 15.00 A magyarok ősi csillagos égboltja 12+, 50 perc 16.00 Kalandozás a csillagos égbolton 6+, 50 perc

április 2., 16., 23. vasárnap 11.00 Mesék a csillagokról 5–8, 30 perc 15.00 Csillagképek, legendák: a téli égbolt 12+, 50 perc 16.00 Kalandozás a csillagos égbolton 6+, 50 perc

április 13., 18. csütörtök 11.00 Űrhajónk a Föld 6–14, 45 perc

április 5., 12., 19., 26. szerda 15.00 Kalandozás a csillagos égbolton 6+, 50 perc április 6., 13., 20., 27. csütörtök | április 18. kedd 16.00 Kalandozás a csillagos égbolton 6+, 50 perc április 7., 14., 21. péntek 16.00 Helyünk a világegyetemben 6+, 50 perc április 8., 22. szombat 11.00 Helyünk a világegyetemben 6+, 50 perc 15.00 Galaxisok birodalma 12+, 50 perc 16.00 A világűr felfedezése 8+, 50 perc

április 14. péntek 11.00 Állatok az égbolton 6+, 45 perc április 15., 16. szombat, vasárnap 12.00 Helyünk a világegyetemben 6+, 50 perc április 17. hétfő 11.00 A világűr felfedezése 8+, 50 perc 16.00 Helyünk a világegyetemben 6+, 50 perc április 28. péntek 15.00 Helyünk a világegyetemben 6+, 50 perc


FEDEZZE FEL PÉCS TÖRTÉNELMI BELVÁROSÁNAK KEDVEZMÉNYES JEGYCSOMAGOK JEGY

LÁTNIVALÓ

TELJES ÁR

KEDVEZMÉNYES *

Székesegyház + Cella Septichora

Cella Septichora Látogatóközpont, Ókeresztény Mauzóleum, Székesegyház

3000 Ft

1400 Ft

1 nap

„Korszakok nagy templomai” jegy

Cella Septichora Látogatóközpont, Ókeresztény Mauzóleum, Székesegyház, Gázi Kászim pasa dzsámija

4200 Ft

2000 Ft

1 nap

L

G R KS

G

WO

¥ E M O NDIAL

¥

VI

IT

IN

R RLD HE AG

Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete

ÉRVÉNYES

E

¥

PATRIM

O

Pécs (Sopianae) A Világörökség listára felvétel éve: 2000

* Diák, nyugdíjas, pedagógus www.vilagoroksegpecs.hu | www.pecsipuspokseg.hu


Programsoroló – 2017. április  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you