Page 1

cmyk stanc


cmyk stanc


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:13 Page 1


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:13 Page 2

KULTÚRA MINDENKINEK

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Pécsett az elmúlt évtizedben minden korábbinál nagyobb mértékű kulturális fejlesztés valósult meg. Ennek eredményeként egy országosan is modellértékű, az egész várost behálózó, önkormányzati tulajdonú intézményrendszer jött létre Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) néven, amely garancia arra, hogy a pécsiek és az ide érkező látogatók biztosan találjanak maguknak élményszámba menő programokat, érdekességeket. A ZSÖK 2011-től kezeli az Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított jelentős kulturális és turisztikai intézményi struktúrát: a Zsolnay Kulturális Negyedet és a Kodály Központot. A szerteágazó tevékenységet jelzi, hogy a ZSÖK kezelésében működnek a pécsi világörökség helyszínei, a Középkori Egyetem, a Pécsi Galéria, az m21 és Művészetek és Irodalom Háza is. A ZSÖK az év szinte minden napján kínál a minőségi kultúra mellett közművelődési, oktatási, tudományos és turisztikai, valamint örökségvédelmi és természetesen szabadidős programokat. Intézményeiben évente 3000 programnak ad helyet, látogatói száma meghaladja a 420 ezret.

2


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:13 Page 3

3


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:13 Page 4

A ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED HELYSZÍNEI

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

A Zsolnay család egykori rezidenciája mint kulturális negyed teljes mértékben megújult. A régi gyárépületeket renoválták, az egykori ipari komplexum új rendeltetést kapott, megtelt kultúrával és élettel. Látogatható a Zsolnay múlt. Amerikából tért haza Gyugyi László gyűjteménye: a közel 600 kerámiatárgyból álló tárlat, „A Zsolnay Aranykora” címmel a Negyed egyik legfőbb művészeti vonzereje. A historizmus, a millennium és a szecesszió korszakának termékei a legméltóbb helyen, az erre a célra átalakított Sikorski-villában találtak otthonra, ahol két emeleten át lehet megcsodálni, mire is voltak képesek a Zsolnay művészei. A Negyedben lelt otthonra a legkorábbi Zsolnay-termékeket felvonultató Rózsaszín Kiállítás, Winkler Barnabás gyűjteménye, amelyhez természetesen kapcsolódik a Család- és Gyártörténeti Kiállítás. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra ma is működik, és egy látványműhely erejéig bárki bepillanthat az itt folyó munkába.

4


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:14 Page 5

5


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:14 Page 6

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

A Zsolnay Kulturális Negyed – bár a hagyományokra alapoz – ízig-vérig mai, modern komplexum. Itt épült fel Pécs legnagyobb kiállítóterme, a Pécsi Galéria – m21, ahol a kortárs képzőművészet legjobbjainak alkotásai várják a közönséget. Az E78 épület önmagában olyan multifunkcionális hely, ahol koncertek, bemutatók, színházi előadások és kisebb, kamara jellegű produkciók is helyet kapnak.

6

Az E78 nem választható el a jellegzetes hangulatú Pirogránit udvartól, ahol tavasztól őszig szabadtéri koncertek, igazi bulik várják a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt. A Zsolnay Kulturális Negyedben talált új otthonra az önállóan működő, immár fél évszázados múltra visszatekintő Bóbita Bábszínház, ahol nemzetközi szinten elismert művészi munka folyik, sok-sok új bemutatóval, „mesés” rendezvényekkel kiegészülve.


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:14 Page 7

7


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:14 Page 8

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Kicsik és nagyok számára egyaránt vonzó a megnyitása óta roppant népszerű Planetárium. Épített égboltján a galaxis számtalan rejtelmével, csodájával ismerkedhetnek meg a modern, Európában egyedülálló Kappa-vetítő segítségével, valamint szakavatott csillagászok magyarázatai által. Mindezeken túl még sok-sok érdekesség vár a gyerekekre a Negyedben: szabadtéri játszóterek, a Labor – Interaktív Varázstér és a fesztiválok gyerekprogramjai. A Negyed területén működik a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Bölcsészettudományi Kar két tanszéke. A nagy múltú pécsi egyetemi színjátszás hagyományait folytató Janus Egyetemi Színház ugyancsak itt kapott új, igazán méltó otthont.

8


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:15 Page 9

9


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:15 Page 10

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

A Negyedhez közeli dombon eredeti pompájában tekinthető meg a Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay család nyughelye, ahol 42 oroszlán őrzi az eozin titkát. A Zsolnay Kulturális Negyed valódi élettér is. A kellemes időtöltést szolgálja a Kézműves boltok utcája, valamint azok a vendéglők, bárok, presszók, amelyek akár épületen belül, akár a szabadban néhány gondtalan óra lehetőségét kínálják. Mindenki megtalálhatja az alkalomhoz, kedvéhez illő helyszínt a Zsolnay Kulturális Negyed vendéglátóhelyei között az öthektáros területen, amelyek mindegyike egyediségével, minőségével tesz hozzá a Zsolnay örökséghez: a Zsolnay Étterem és Kávézó, a RooM Bistro & Club és a Café Griff. Akik itt akarnak megszállni, megtehetik, mivel kényelmes vendéglakások is várják a messziről jötteket. A Negyed vendégházában 13 igényes apartman áll az itt éjszakázó vendégek és művészek rendelkezésére.

10


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:15 Page 11

11


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:15 Page 12

A ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED PROGRAMJAI

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Fesztiválok A Negyed létrejötte új fesztiválokkal gazdagította Pécs kulturális életét. 2014-ben immár harmadik alkalommal rendezte meg a ZSÖK a népszerű Zsolnay Fesztivált, első ízben és sikeresen együttműködve a Pécsi Egyetemi Napok szervezőivel. Csokoládé különlegességek és téli örömök várták a vendégeket a III. Jégvirág Fesztivál és Pécsi Csokoládé Karneválon, látogatószám tekintetében pedig ismét rekordot döntött a III. Szamárfül Családi Fesztivál. E sikerek nyomán 2014 decemberében megkezdi röptét a Hóbagoly Mesefesztivál is: a közönség mesehősökkel, mesekönyvekkel, mesefilmekkel ismerkedhet a kétnapos programsorozaton.

12


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:15 Page 13

13


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:15 Page 14

Komolyzene a Zsolnay Negyedben A Zsolnay Kulturális Negyed különleges helyszíneit, csendesebb sarkait kihasználva rendszeresen szerveznek „Zsolnay Zug kon certeket”, kamarakoncerteket, régizenei- és gitárkoncerteket. Ilyen helyszínek az Apostolos terem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Liszt Ferenc Hangversenyterme, illetve a változatos szabadtéri helyek. Közkedvelt zenés rendezvény évek óta a Nyáresti Térzene sorozat, melynek keretében vasárnap esténként baranyai rézfúvós együttesek zenéje szól a Negyedben.

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Könnyűzene / Jazz / Világzene 2014-ben tizenegy éves a pécsi Metronóm Jazz Klub sorozat, mely az E78 koncerttermében és a Pirogránit udvaron várja a közönséget. A klubban felléptek olyan hírességek, mint a Sárik Péter – Pély Barna duó, a Juhász Márton – Euro-African Playground, a Borbély Műhely, Karosi Júlia, a Tóth Viktor Tercett, a Simple One, a Kozma Orsi Quartet, a Dresch Quartet, a Bin Jip (Harcsa Veronika).

14


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:15 Page 15

15


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:16 Page 16

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Irodalmi és tudományos előadások, beszélgetések, filmvetítések és táncházak A zenés produkciók mellett rendszeresek az irodalmi vagy talk-show jellegű rendezvények, legyenek azok a fesztiválok részei vagy önálló előadások. Közkedvelt sorozat volt 2014-ben a Zsolnay Szalon, melynek háziasszonya Veiszer Alinda újságíró. A Negyedben minden évszakban helye van a táncházaknak, a filmvetítéseknek (fedett helyen és szabadtéren egyaránt) és a közönségtalálkozóknak.

16

Zsolnay Színház A 2014-es év legjelentősebb előadásai: Forte Társulat – Agotha Kristof: A nagy füzet; FÜGE – A dohány utcai seriff; Orlai Produkció – A csemegepultos naplója; Nézőművészeti Kft. – Vakság; Nézőművészeti Kft. – A zsidó.


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:16 Page 17

17


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:16 Page 18

GYEREK- ÉS CSALÁDI PROGRAMOK

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Kicsiknek és nagyoknak szóltak 2014-ben is a Bóbita Bábszínház előadásai, a planetáriumi bemutatók, a Bringafirka foglalkoztató (avagy Guixot Mester katalán művész különleges egyensúlyozó játékai), a Zenés játszótér Dés Andrással és a Videobújócska Szalóki Ágival. A III. Szamárfül Családi Fesztivál előestéjén a Negyedbe látogatott a kedvelt televíziós tehetségkutató műsor, Az ének iskolája szereplőgárdája is. Október elsején nyílt meg a legújabb helyszín, a Herkules Műhely, amely tizenhat különféle foglalkozásnak ad helyet minden héten. Múzeumpedagógiai programjaikat valamennyi általuk működtetett állandó tárlathoz kapcsolódóan kínálják, különböző korcsoportoknak, óvodás kortól a középiskolai szintig. A tananyaghoz is kapcsolódó kreatív foglalkozások egyre kedveltebbek Pécs város és a régió oktatási intézményeiben.

18


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:16 Page 19

19


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:17 Page 20

KODÁLY KONFERENCIA- ÉS KONCERTKÖZPONT

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

„Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit...” − a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov nyilatkozott így a pécsi Kodály Központról 2010 decemberében, az épület első nyilvános hangversenyét követően. Az azóta eltelt négy esztendőben teltházas koncertek, világhírű előadóművészek követték egymást az EKF program részeként épült hangversenyteremben. Az idei évben a Pannon Filharmonikusok, a Kodály Központ rezidens zenekara 42 komolyzenei koncertet adott, a Nemzeti Filharmónia 8 nemzetközi hírű produkciót állított a pécsi koncertközpont színpadára. Az eddig fellépő művészek az elragadtatás hangján nyilatkoztak a koncertteremről: a Kronos Quartet, Pat Metheny, Al di Meola, Andrej Gavrilov, Jan Garbarek, Kocsis Zoltán, Malcolm Bilson, Lajkó Félix, Fazil Say vagy Presser Gábor. A 2010 decemberi nyitás óta több mint 700 rendezvényen közel 350 ezer látogatót fogadott a Ház, amely egyedi építészeti megoldásainak köszönhetően számos magyar és külföldi díjban részesült.

20


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:17 Page 21

21


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:17 Page 22

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

VILÁGÖRÖKSÉG, CELLA SEPTICHORA, KÖZÉPKORI EGYETEM

22

A római kori Sopianae − a mai Pécs − IV. századi ókeresztény temetőjét 2000-ben vették fel az UNESCO világörökségi, kultúrtörténeti kincsek védelmét biztosító listájára. A feltárt építményegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti az északi és nyugati római provinciák korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét. A földalatti sírkamrák és emlékkápolnák a késő római kori Európában élt keresztény közösségek kitartásáról és hitéről tanúskodnak, valamint bemutatják egy máig ható és napjainkig élő kultúra és civilizáció gyökereit. A Dóm tér alatti már ismert és bemutatott ókeresztény emlékeket az újonnan feltártakkal egyetlen komplexummá fogták össze, és körüljárhatóvá tették, ennek eredményeképpen jött

létre 2006-ban a Cella Septichora Látogatóközpont. Változatos alaprajzú sírkamrák, sírépítmények között bolyonghat a látogató, azonban a pécsi sírkamrák nem katakombák, hanem többszintes földalatti folyosórendszer köti össze őket. A látogatóközpont különleges építészeti megoldásaival, izgalmas tereivel, a római kori emlékek tárlatával, időszakos kiállításaival konferenciák, céges fogadások, esküvők kedvelt helyszíne. Ezekhez csatlakozik a Székesegyház mögött található Középkori Egyetem épületegyüttese, amelyben az első, 1367-ben Nagy Lajos király által alapított magyarországi egyetem emlékét megidéző, 2015-ben megnyíló kiállítás bepillantást nyújt Pécs középkori történetébe is.


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:17 Page 23


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:18 Page 24

MŰVÉSZETEK ÉS IRODALOM HÁZA

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Pécs főterén, a Széchenyi téren a ZSÖK fontos intézménye áll. A Városházával szemben található Művészetek és Irodalom Háza 25 éve szolgálja a művészetet és főként a pécsi közönséget. Bensőséges hangulatú termeiben, a Festett Szobákban, valamint a Martyn Ferenc Tetőtéri Galériában az elmúlt negyedszázad alatt a hazai és nemzetközi művészvilág legjobbjai fordultak meg. A ház irodalmi és színházi estek, kamara- és jazzkoncertek, konferenciák, gyerekelőadások, könyvbemutatók, kiállítások színhelye, de itt működik a híres Jelenkor című. folyóirat szerkesztősége is.

24


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:18 Page 25


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:18 Page 26

KÉPZŐMŰVÉSZET

Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Négy fontos kiállítóhely működik a ZSÖK gondozásában: a történelmi belvárosban frekventált helyen lévő Pécsi Galéria, a főtéren található Művészetek és Irodalom Házának termei adnak otthont az alkotóművészeknek, míg a Zsolnay Negyedben az m21 Galéria és a Kemence Galéria mutat be változatos képzőművészeti alkotásokat.

26

A 2014-es kiállításokból: Szirtes János jubileumi retrospektív kiállítása: PRO/CONTRA; Tolvaly Ernő kiállítás; A Roham Irodalmi és Művészeti Magazin kiállítása; Privát Nacionalizmus nemzetközi kortárs kiállítás; Intertwined / Összefonódás; Bencsik István Kossuth-díjas szobrászművész kiállítása; Újrafestett valóság – szájjal és lábbal festők tárlata.


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:18 Page 27

27


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:19 Page 28

BÉRELHETŐ RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK

ZSOLNAY

Apostolos terem

KULTURÁLIS

Terület: 143 m2 Kapacitás, széksoros: 95 fő Kapacitás, kerek: 60 fő

NEGYED

E78 − Koncertterem Terület: 460 m2 Kapacitás, széksoros: 400 fő Kapacitás, színház: 200 fő Kapacitás, kerek: 220 fő Kapacitás, álló: 1000 fő

E78 − Oktatóterem Terület: 73 m2 Kapacitás, színház: 35 fő Kapacitás, U alak: 20 fő

E78 − Panorámaterem Terület: 223 m2 Kapacitás, széksoros: 110 fő Kapacitás, kerek: 90 fő

Júlia terem Terület: 80 m2 Kapacitás, széksoros: 40 fő Kapacitás, kerek: 30 fő

28


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:20 Page 29

m21 Galéria Terület: 1152 m2 Kapacitás, kerek: 400 fő

Pirogránit udvar (külső helyszín) Terület: 1877 m2 Kapacitás, széksoros: 700 fő Kapacitás, álló: 2000 fő

KODÁLY

Hangversenyterem

KÖZPONT

Terület: 1011 m2 Kapacitás, színház: 999 fő Kapacitás, kerek: 200 fő

Első emeleti konferenciaterem Terület: 266 m2 Kapacitás, széksoros: 270 fő Kapacitás, iskola: 100 fő Kapacitás, kerek: 120 fő

111. szekcióterem Terület: 58 m2 Kapacitás, széksoros: 30 fő

116. szekcióterem Terület: 49 m2 Kapacitás, széksoros: 40 fő

29


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:21 Page 30

117. szekcióterem Terület: 47 m2 Kapacitás, széksoros: 40 fő

118. szekcióterem Terület: 58 m2 Kapacitás, széksoros: 50 fő

119. szekcióterem Terület: 94 m2 Kapacitás, széksoros: 60 fő

Földszinti konferenciaterem Terület: 317 m2 Kapacitás, széksoros: 300 fő Kapacitás, iskola: 100 fő Kapacitás, kerek: 120 fő

CELLA SEPTICHORA

30

Hétkaréjos kápolna Terület: 200 m2 Kapacitás, széksoros: 70 fő Kapacitás, kerek: 90 fő Kapacitás, álló: 150 fő

MŰVÉSZETEK ÉS

Breuer Marcell terem

IRODALOM HÁZA

Terület: 95 m2 Kapacitás, széksoros: 60 fő


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:22 Page 31

Eck Imre terem Terület: 50 m2 Kapacitás, széksoros: 35 fő

Fülep Lajos terem Terület: 165 m2 Kapacitás, széksoros: 130 fő

Klubterem Terület: 40 m2 Kapacitás, széksoros: 25 fő

BÓBITA BÁBSZÍNHÁZ

Nagyterem Terület: 228 m2 Kapacitás, színház: 200 fő

Kamaraterem Terület: 66 m2 Kapacitás, széksoros: 50 fő

Információ: ertekesites@zsn.hu

31


ertekesites korrekturazott OK.qxp_Layout 1 10/12/14 16:22 Page 32

Kiadó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37. Felelős kiadó: Márta István ügyvezető igazgató Felelős szerkesztő: Salamon Éva Fotó: Cseri László, Tóth László Grafikai tervezés: Sándor Zsolt

Nyomda: Printing Solutions Bt.


cmyk stanc

áció

Inform Kiadó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37. Felelős kiadó: Márta István ügyvezető igazgató Felelős szerkesztő: Salamon Éva Fotó: Cseri László, Tóth László Grafikai tervezés: Sándor Zsolt Nyomda: SzK Stúdió

n.hu to@zs

latoga

u zskn.h zpont.hu ko kodaly seg.hu ok r o s pec u .h h m p u aleria.h em.hu ig pecs et y g ie r o kozepk


cmyk stanc

A pécsi "kulturális holding"  
A pécsi "kulturális holding"  
Advertisement