Ondernemen in Limburg | Voorjaar 2024

Page 6

ONDERNEMEN in Limburg

AGROWIZARD: slim meten voor kwekers en telers

IMPRESO: joint venture tussen Drukkerij Pietermans en MTB Maastricht viert haar tienjarig bestaan

NOORTJE LEVELS:

“Bij mij gaat alles op karakter. Als je iets wil, dan lukt het!”

Ondernemen in Limburg is het grootste zakenblad voor de Limburgse ondernemer

VOORJAAR 2024

10 OCTOBER 2024

15.30 - 18.30H

UNITEDWOMEN CONFERENCE

LEIDERSCHAP (M/V/X), DIVERSITEIT & INCLUSIE

Verruim je blikveld, leer van onze gastsprekers, ontsluit een nieuw internationaal netwerk en laat je inspireren door onze wereldwijze leerlingen.

ARTWORK BY STUDENT LUISA PEDROSA
MORE INFO & SIGN UP uwcmaastricht. nl/ unitedwomenconference

Leiderschap

Graag stel ik mezelf even voor als nieuwe bladmanager van Ondernemen in Limburg: Ik ben Stèphanie, getrouwd, 38 jaar en woonachtig in het mooie Eijsden. Mama van twee dochters van zes en vier en nog een kleine knul van drie. Ik studeerde eerst grafisch intermediair in Eindhoven en daarna nog commerciële economie aan de heao in Sittard. Op dit moment ben ik veertien jaar actief in de Limburgse media en heb daarin verschillende functies bekleed.

Ik combineer mijn job vier dagen in de week met een druk gezin en huishouden. Hoeveel dagen werk je per week, is een vraag die me vaak wordt gesteld. Mijn antwoord? Vier en mijn man vijf. Vaak zijn ze dan verbaasd. Hoe hou je dan alle ballen in de lucht en hou je nog genoeg tijd over voor een sociaal leven en ‘me time’. Dat laatste is zeker bij de jongere generatie een steeds belangrijkere factor. Die willen niet vastzitten in een vijfdaagse werkweek. Houden liever één dag extra per week over voor hun eigen activiteiten en persoonlijke groei. Flexibiliteit lijkt hierin het toverwoord en werkgevers moeten daarop inspelen. Hoe blijf je een aantrekkelijke werkgever en hou je jong talent binnenboord? Remote werken wordt steeds vaker toegestaan, werknemers die vanaf een tropisch oord gewoon hun werkzaamheden uitvoeren. Workations zijn populairder dan ooit. Interessante ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Daar besteden we dan ook aandacht aan in ons magazine.

Van alle inspirerende ondernemersverhalen krijg ik energie. In een wereld waar verandering de enige constante is, is goed leiderschap de sleutel tot het succes van elke onderneming, groot of klein. Het gaat niet alleen om het nemen van beslissingen: het gaat om inspireren van anderen, het creëren van een visie en het begeleiden van teams naar gezamenlijke doelen. Het is van belang om meer aandacht te besteden aan vrouwelijke ondernemers in Limburg, die een bijzonder verhaal te vertellen hebben. Door hun successen te belichten en obstakels te erkennen, kunnen we een inclusiever en gelijkwaardiger ondernemersklimaat creëren.

Deze editie van Ondernemen in Limburg staat in het teken van het belang van sterk leiderschap. We delen verhalen van ondernemers die met passie en vastberadenheid hun bedrijven leiden, terwijl ze ook een positieve impact hebben op de samenleving. Goed leiderschap in Limburg gaat hand in hand met waarden als integriteit, empathie en veerkracht. Het gaat erom dat we niet alleen streven naar zakelijk succes, maar ook het welzijn van onze medewerkers, klanten en de samenleving als geheel. Het is een balans vinden tussen ambitie en verantwoordelijkheid, tussen groei en duurzaamheid. Net als thuis.

Veel leesplezier!

VOORJAAR 2024 3
voorwoord

helpt

VOORJAAR 2024 4
In deze uitgave
Pagina 59 Stichting Groene Economie Limburg het Limburgse MKB met verduurzaming Pagina 32 Waterschap Limburg Nieuwe dijkgraaf Saskia Borgers Pagina 12 SNS Expertisecentrum deelt en vermenigvuldigt
meer
Pagina 14
Berden wonen, mode &
Food & Fashion in één warenhuis
Arbeidsmarktkatern
Pagina 35
Limburgse toekomst in werk
Vliegen
Pagina 22
Armand
Grenzeloos
netwerken
kun je leren
Pagina 24
Philzuid
Muziek met impact

Land van de makers of land van de diensten?

Het vestigings- en ondernemingsklimaat in Nederland verslechtert. Zowel grote bedrijven als mkb ondernemingen doen hun uiterste best, maar is dat wel genoeg? Welke industrie is hier straks nog?

Het wordt tijd dat we kleur gaan bekennen, oftewel keuzes durven te maken. Zijn we voor óf tegen basisindustrie in Nederland? En is er hier over 10 of 20 jaar nog een chemische fabriek open? Maar het is niet alleen chemie. We maken in Nederland (onderdelen van) auto’s, textiel, schepen, robots en nog veel meer. Dat de Nederlandse maakindustrie een cruciale rol speelt in onze economie roepen we al een tijd. Maar welke rol is dat dan?

Nou die rol is heel duidelijk: in de maakindustrie wordt het geld verdiend waar andere sectoren op kunnen bouwen. Zonder al die maakbedrijven hebben accountants, advocaten, adviseurs etc. straks geen boterham meer te verdienen hier. Bovendien hebben we diezelfde industrie kneiterhard nodig om onze maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Niet alleen de ASML’s, VDL’s en DSM’s van deze wereld, juist ook al die kleinere mkb bedrijven er omheen dragen enorm bij aan onze economie. Al die bedrijven zorgen voor banen, verdienvermogen, sociale cohesie en voor innovatievermogen.

Kijk nou naar de Brightlands Chemelot Campus, de innovatie hotspot in Limburg van chemie en materialen. Die was er nooit gekomen als er niet al sprake was van de nodige infrastructuur en basischemie. Als we niet oppassen gooien we zo meteen het kind met het badwater weg.

We zouden juist moeten kijken hoe we elkaar kunnen versterken, hoe we samen het innovatievermogen kunnen inzetten om de nodige transities te maken. Kijk niet naar het bedrijfsleven als pinautomaat, maar ga en blijf in gesprek om juist meer waarde toe te voegen. Volgens mij moet je ook zo denken, anders blijf je niet overeind. Laten we hier samen de handschoen oppakken, ook vanuit de politiek. Zodat we kijken naar de ‘hoe dan wel’ in plaats van ‘zo niet’. Wellicht verrijst er zo nog een nieuwe innovatieve autofabriek uit de as van wat ooit VDL Nedcar was: een prachtig stukje autohistorie in Limburg.

Voorzitter Limburgse Werkgevers Vereniging Reageren? secretariaat@lwv.nl

VOORJAAR 2024 5
Column

Precisielandbouw is het antwoord op de snel groeiende vraag naar voedsel; zo veel mogelijk oogsten met zo weinig mogelijk middelen, grondstoffen en mensen. Automatisering en robotisering zijn daarom leidend in de agrosector. Nog in de kinderschoenen staat het gebruik van data als basis voor efficiëntere teeltmethodes. Startup AgroWizard, gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo, ontwikkelt meetapps die telers op weg helpen. “Data zijn essentieel voor innovatie.”

TEKSt Jos Cortenraad beeld Raoul Limpens

AgroWizard: slim meten voor kwekers en telers

Een vruchtbare bodem, de exacte hoeveelheid meststoffen, precies voldoende water, schadelijke diertjes op afstand houden, niet te koud of te warm. Topoogst gegarandeerd. Precisielandbouw is toch niet zo moeilijk? Pim Deuling, medeoprichter van AgroWizard, glimlacht. “Ik weet als bedrijfskundige vrijwel niets

van het telen van groenten of fruit”, zegt hij eerlijk. “Dat laat ik aan de telers en kwekers en de wetenschappers over van bijvoorbeeld de universiteiten van Wageningen en Maastricht. Ik weet wel dat je moet meten hoe de grond samengesteld is, hoe het gewas groeit, wat het effect is van meststoffen.

VOORJAAR 2024 6
Pim Deuling

Data verzamelen dus en praktisch toepassen. En dat is precies wat wij met AgroWizard doen: we bouwen meetsystemen en de software om de data te verzamelen én te analyseren.”

10.000 stuks per uur

Een recent filmpje uit de praktijk maakt veel duidelijk. Een kweker van laanbomen rijdt met een kleine trekker door een boomgaard met jonge aanplant. Voorop de trekker zijn meerdere camera’s gemonteerd, verbonden met een computer. “Wij leveren en monteren de hardware. De camera maakt honderd beelden per seconde en legt zo de dikte van elk stammetje vast”, legt Pim Deuling uit. “Tot wel 10.000 stuks per uur. Alle data wordt opgeslagen op onze servers, waarna de software al die beelden verwerkt tot een puntenwolk met verschillende kleuren. Zo kan de teler meteen zien hoe de teelt zich ontwikkelt en wat de verwachte opbrengst is. In de wereld van de bomenkweek is de dikte van de stam vaak bepalend voor de marktprijs.”

Meteen sturen

Het meten van de stamdikte met de hand is ondoenlijk. “Zeker als je weet dat op een hectare al gauw duizenden boompjes staan. Dat zou veel te veel tijd en mankracht kosten. Daarom blijkt later pas hoe een boompje groeit en wat die nu echt opbrengt. Door inzet van onze app heeft de ondernemer cruciale en exacte informatie meteen beschikbaar waarmee hij kan sturen met bijvoorbeeld bemesting.”

AgroWizard werd in 2020 opgericht als startup door techbedrijf Genzai, boomkwekerij Fleuren en Inventurinq, het participatiebedrijf op het gebied van duurzame innovaties van Pim Deuling. “We kwamen elkaar tegen in het Blue Innovation Center in Venlo”, vertelt Pim. “Han Fleuren vroeg zich af of zo’n diktemeter niet te maken zou zijn. We zijn bij elkaar gaan zitten en zijn aan de slag gegaan. Bijna drie jaar hebben we eraan gewerkt. Eenvoudig was het niet. Het grote probleem van een startup is

De Agro en Agri-tech sector is belangrijk voor de Limburgse (en Nederlandse) economie. LIOF ondersteunt innovatieve MKB-bedrijven met een link naar één van de transitiethema’s: Circulariteit, Digitalisering, Energie en Gezondheid. Ook bij hun internationale ambities.

altijd geld. Bewijzen dat een prachtig idee ook in de praktijk werkt is mooi. Maar in die periode heb je nul omzet. Banken en investeerders zijn in veel gevallen huiverig. We hebben met succes een beroep gedaan op een innovatiesubsidie van ontwikkelingsmaatschappij LIOF. Geen enorm bedrag, maar wel belangrijk in onze contacten met andere partijen en voor het vertrouwen van huisbankier Rabo. Dat is toch een belangrijk steuntje in de rug. Nu is de app op de markt en wordt die inmiddels door verschillende kwekers gebruikt, onder andere bij Fleuren.”

zo veel opties, alleen al als je kijkt in een cirkel van pakweg 100 kilometer rond Venlo zien wij diverse hotspots; boomteelt, fruitteelt, carbon farming, opkweek van planten, et cetera. Met steeds meer ondernemers die naar precisielandbouw willen. Daar heb je apps voor nodig die de bodemkwaliteit meten, meststoffen, water, de aanwezigheid van insecten, beginnende plantenziektes, kleuren, enzovoort. Met onze meetapps faciliteren we bedrijven om precisielandbouw in de praktijk te brengen. Uiteraard met behulp van AI.”

Naast het ontwikkelen van nieuwe apps focust AgroWizard op het internationaal vermarkten. De ondersteuning van LIOF is daarbij meer dan welkom. “Zaken doen over de grens betekent werken in een andere zakelijke cultuur en hele andere netwerken. Dankzij de inspanningen van LIOF en ook RVO hebben we flink kunnen zaaien in het buitenland. Er zijn diverse concrete contacten gelegd die zeker resultaten zullen opleveren.”

“Hoog op ons verlanglijstje staat de app die aangeeft hoeveel CO2 een boom opneemt”

Opschaling en doorgroei AgroWizard, inmiddels met tien man werkzaam op de campus en de startupfase ontgroeid, richt nu het vizier op doorgroei en opschaling. “We werken aan verschillende nieuwe apps. Onder andere aan een meetapp voor de hoogte van bomen, in de wereld van bos- en haagplantsoen een factor die de prijs bepaalt. Hoog op ons verlanglijstje staat de app die aangeeft hoeveel CO2 een boom opneemt. Opslag van CO2 in bomen wordt een hot item. De Europese Unie heeft besloten dat er de komende jaren drie miljard bomen geplant worden. Die worden geld waard, alleen al omdat ze CO2 opslaan waarvoor vergoedingen betaald worden. Telers moeten wel kunnen meten hoeveel CO2 welke boom opneemt.”

Complete AppStore

Over vijf jaar wil AgroWizard een complete AppStore zijn voor telers en kwekers. Als markt ziet de startup in eerste instantie West-Europa. “Er zijn nog

Meer informatie?

www.liof.nl

www.agrowizard.com

VOORJAAR 2024 7

Het is zonder twijfel een van de mooiste panden van de Maastrichtse binnenstad: Thiessen Wijnkoopers aan de Grote Gracht. De historische gevels omvatten de oudste wijnhandel van Nederland, met eeuwenoude gewelvenkelders en proeflokalen, maar ook een verrassend veelzijdige evenementenlocatie. De setting was al fantastisch en wordt steeds mooier.

Vergaderen tussen de historische gewelven

VOORJAAR 2024 8
TEKST Redactie Ondernemen in Limburg Beeld Kevin Cordewener

Het was in 1717 dat koopman Guillaume Thyssen zijn wijnhandel begon in dit statige pand hartje Maastricht. De geschiedenis van de wijnhandel – de oudste van het land met twaalfhonderd vierkante meter aan authentieke wijnkelders – is innig verbonden met de stad en een van haar gekoesterde cultuurhistorische schatten. Nu, meer dan driehonderd jaar later, is dit uitgegroeid tot een van de mooiste evenementenlocaties van Limburg. Feesten, recepties, vergaderingen, diners en borrels vinden hier aan de lopende band plaats. Het karakteristieke stadspand, met z’n historische sfeer en grote verscheidenheid aan ruimtes, is een uitgelezen plek voor bijeenkomsten en feestelijkheden. Zeker als je naast moderne faciliteiten sfeer en charme zoekt voor je evenement.

“Genieten doe je samen. Dat is niet voor niets onze pay-off”, aldus Judith Roijen en Gerard Mertz, respectievelijk financieel directeur en operationeel directeur van het bedrijf dat sinds 2003 deel uitmaakt van de Maastrichtse Moraco Groep. “Alles draait hier om hospitality en het in de watten leggen van gasten. We organiseren doorlopend events, zeven dagen per week.”

Moeiteloos combineren

Alle activiteiten hebben een link met wijn, leggen ze uit. “Je vindt bij ons een bekroonde wijnwinkel, wijnbar BAR1717, diverse proefruimtes, een port- en champagnekelder en zelfs een eigen stadswijngaard. Al die binnen- en buitenruimtes versterken elkaar, het zorgt voor synergie: gasten kunnen kwaliteitswijnen uit onze winkel kiezen bij hun evenement, na een vergadering wijnproeven in historische gewelvenkelders of een receptie houden op ons besloten stadsterras. Dat is het mooie: je combineert hier moeiteloos het zakelijke met het informele.”

Emiel Frambach, salesmanager Evenementen, vult aan: “Vrijwel alles is mogelijk. We leveren events op maat, van intieme private diners en proeverijen tot en met huwelijken en bedrijfsfeesten tot wel tweehonderd gasten. Daarnaast is Thiessen ook ‘gewoon’ open voor

Emiel Frambach, Judith Roijen en Gerard Mertz
“Thiessen wordt steeds mooier. We zijn nog lang niet klaar met dit prachtige bedrijf”

het publiek: in BAR1717 kun je van donderdag tot en met zondag heerlijk borrelen en elke vrijdag, zaterdag en zondag vinden er groepsproeverijen en rondleidingen door het pand plaats. Onze wijnwinkel – eerder al eens verkozen tot beste van Nederland – is dagelijks geopend. De bijzondere entourage, het pakket aan mogelijkheden, de warme gastvrijheid… dát maakt ons anders dan anderen”

De wijnwinkel, met naastgelegen wijnbar en online webshop, vormt het kloppend hart van het bedrijf. “Gasten hebben hierdoor een enorme keuzemogelijkheid. Alle wijnen die we verkopen – van een eenvoudig lekkere huiswijn tot de meest exclusieve bordeaux of bourgognes – kunnen worden ingezet bij hun evenement. Daar zijn we uniek in: bij welke evenementenlocatie kun je kiezen uit een aanbod van honderden verschillende wijnen?”

Compleet programma

Thiessen bruist en floreert. En breidt steeds verder uit. Zo werd eind vorig jaar een professionele keuken aangelegd, waar een eigen chefkok in de pannen roert. Judith Roijen: “Een ideale aanvulling voor onze activiteiten, want uiteraard is het culinaire aspect belangrijk bij evenementen. Met een eigen keuken

garanderen we onze gasten topkwaliteit en veelzijdigheid. Overigens op alle prijsniveaus: variërend van een informele barbecue in onze stadstuin tot een luxe zesgangendiner. Vandaag vindt bijvoorbeeld een meerdaagse vergadering plaats van een internationaal gezelschap in onze Orangerie (de met glas overkapte binnenplaats van het pand, red.) die gecombineerd wordt met lunches, diners en een wijnproeverij. Een compleet programma onder één dak.”

Nog elke week spreken ze gasten die overrompeld zijn door het prachtige pand, de entourage en mogelijkheden. “Mensen zijn onder de indruk als ze hier de eerste keer binnenkomen”, aldus Gerard Mertz. “Ze weten niet dat dit achter deze gevels zit. Die historische pracht en charme in het hart van de stad proberen we optimaal te combineren met eigentijdse wensen en culinaire kwaliteit. Dat creëert een set aan mogelijkheden die je maar zelden op andere plekken vindt.”

Preuvenemint

En er ligt nog veel meer in het verschiet, want er wordt voortdurend gekeken naar nieuwe kansen om het gasten naar de zin te maken. Zo staat Thiessen dit jaar, na het succes van vorig jaar, weer met een eigen stand op het Preuvenemint. Het populaire culinaire evenement is een geliefde ontmoetingsplek voor zakelijk Limburg en Thiessen – het eigen pand ligt op een steenworp afstand van het Vrijthof– speelt hier slim op in. “Onze aanwezigheid op het Preuvenemint is goed nieuws voor zakelijke klanten, want de stand kan afgehuurd worden voor besloten bijeenkomsten en borrels. Eventueel gecombineerd met activiteiten bij Thiessen.”

De ambities van het managementteam krijgen binnenkort nóg een nieuwe, zeer concrete vorm, want – scoop alert – Thiessen gaat ook een belendend pand exploiteren. De koop is naar verwachting rond als deze uitgave naar de drukker gaat. “Wat de invulling van het pand wordt, is nog even geheim,” lacht Gerard Mertz. “Dat communiceren we binnenkort. Hou het er maar op dat we nog lang niet klaar zijn met dit prachtige bedrijf.”

VOORJAAR 2024 9

TYPISCH TOPVROUW

“Haal uit jezelf wat erin zit”

Donaties werven zodat jongeren over de hele wereld naar het United World College Maastricht kunnen. Dat doet Sandra van den Tillaard als director of advancement bij deze Maastrichtse school. Op deze manier een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij vindt ze heel belangrijk.

TEKST Judith Houben Beeld Wendy Boon

Rond haar bureau hangen tientallen foto’s van leerlingen van het United World College (UWC) in Maastricht. Ondanks oorlog of armoede in hun thuisland mogen ze hier in Maastricht naar school dankzij studiebeurzen. Director of advancement, Sandra van den Tillaard (55), en haar UWC-team werven hiervoor donaties.

Sandra staat op en pakt de foto van Zaynab (16) uit Libië. “Zaynab wil straks met haar kennis over engineering en computers de situatie in Libië verbeteren. Want door een gebrek aan computers lag het onderwijs daar bijvoorbeeld helemaal stil tijdens corona.”

Dit soort verhalen maken dat Sandra vol overgave zoveel mogelijk sponsoren wil overtuigen. Maar maakt dat haar een topvrouw? “Ik zou zelf zeggen van niet. Ik ben wel ambitieus. Niet zozeer met een bepaalde positie in gedachten. Maar mijn ouders zeiden altijd: ‘Gezonde hersenen heb je wel of niet. Wat je ermee doet, daar gaat het om. Haal uit jezelf wat erin zit.’ Bij het woord topvrouw denk ik altijd aan iemand die in een raad van bestuur zit”, lacht Sandra. Ze vindt dat de UWC-leerlingen misschien wel de echte toppers zijn. “Zij inspireren me. Meiden als Zaynab die een bijdrage willen leveren aan de wereld.”

“Als al die nationaliteiten samen in de klas zitten, dan gebeurt het ...”

Verder is een topvrouw volgens Sandra: eerlijk, transparant en houdt ze het eindresultaat goed voor ogen. Teamgenoot bij het UWC,

Nadine Lemmens, vindt daarom dat Sandra absoluut een topvrouw is. “Als leidinggevende is ze echt geïnteresseerd in wie je bent.” Sandra voegt eraan toe: “Maar je kunt alleen een topvrouw zijn met een topteam en dat heb ik. We staan voor elkaar in, hebben oog voor elkaar, veel respect en daardoor kunnen we meer bereiken dan je zou denken.”

Hierdoor is Sandra nog geen enkele dag met tegenzin gaan werken. “Het is maar goed dat ik hier pas later in mijn carrière terecht ben gekomen. Onze school wil een bijdrage leveren aan vrede en duurzaamheid in de wereld. Dat vind ik zo mooi. Dus als dit mijn eerste baan was geweest, was ik nooit ergens anders gaan werken!”

Met haar man vormt Sandra ook een topteam. "Ik ben thuis niet anders dan op het werk. Mijn werk en privé zijn goed in balans. Niet altijd hoor. Maar meestal wel. Verder zorg ik dat ik fit ben, want je leeft maar één keer.”

Aan haar fotowand hangt ook een bekend gezicht. Tvpresentatrice Floortje Dessing. Ze staat op een paar foto's samen met Sandra en UWC-scholieren. “Dat zit zo. Op reis komt Floortje soms jongeren tegen die zij goed bij ons onderwijs vindt passen. Zoals Nisha uit Nepal. Haar ouders zijn aan kanker overleden. Daarom wil Nisha oncoloog worden.” Bij het UWC zette Nisha de eerste stap hiervoor. “Sindsdien werken we samen met Floortje. Ze meldt zich als ze weer een inspirerende potentiële leerling voor ons ontmoet heeft. Ook komt ze af en toe een gastlezing geven."

Voor zo'n beurs moeten Sandra en haar team elk jaar opnieuw geld binnenhalen. “En best veel. Want een

VOORJAAR 2024 10
RUBRIEK
“De echte toppers zitten hier op school. Onze leerlingen inspireren me enorm”

studiebeurs kost 60.000 euro. Daarvan kan één leerling twee jaar naar onze school.” En meer dan de helft van alle leerlingen heeft een (gedeeltelijke) beurs nodig. Maar Sandra vindt het de moeite waard. Want zodra al die nationaliteiten, culturen met diverse achtergronden bij elkaar in de klas zitten gebeurt het. Stel je voor dat er altijd wel iemand in je klas zit die uit eigen ervaring kan vertellen over een ramp of oorlog. Iemand uit Oekraïne, Palestina, Syrië of India. Dan ga je de wereld met andere ogen bekijken. Met meer begrip voor elkaar. Dat maakt je zo rijk. Mij ook. Ik ben me nu veel

bewuster van mijn privileges. Ik kon studeren en werken. Het UWC maakt me milieubewuster en dankbaar voor mijn kansen.”

Als kind was Sandra al begaan met de toekomst van de planeet en lid van het Wereld Natuur Fonds. Ze had tig stickers van panda’s. “Dus ja, misschien zat het er al vroeg in. Maar ik ben het pas echt gaan doorleven hier bij het UWC.” En zo haalt ze nu uit zichzelf wat er als scholier al in zat.

CV

Naam: Sandra van den Tillaard

Thuis: getrouwd met Bastian Voorpostel

Was: student Nederlands recht en werkte bij Tempo Team, ABN

Amro en Mercuri Urval

Werd: in 2008 directeur van het Wereld Muziek Concours Kerkrade, daarna fondsenwerver bij Universiteit Maastricht

Werkt: sinds 2016 bij het

UWC in Maastricht (ruim 950 leerlingen uit ruim 100 verschillende landen)

Hobby’s: piccolo spelen (met damesband Les Philfolles), wandelen, theaterbezoeken, genieten van het leven

Passie: reizen

Huisdieren: twee katten: Hennes en Mauritz (14). “Broer en zus waren gratis. In de sale!”

VOORJAAR 2024 11
Sandra van den Tillaard

SNS Expertisecentrum deelt en vermenigvuldigt

Dromers, starters en gevestigde namen vinden elkaar in het SNS Expertisecentrum onderin het iconische Eiffelgebouw in Maastricht. Verschillende netwerkverenigingen en ondernemersclubs hebben er hun thuisbasis. Werken van lokale makers hangen aan de muur. Maar ook ‘gewone bankzaken’ worden geregeld in de inspirerende ruimte die er niet uitziet als een bankkantoor. TEKST

VOORJAAR 2024 12
Lieke Rijkx Beeld Moniek Wegdam
Kate Wong, Peter van Neer en Ashley Cruts

Peter van Neer, vestigingsmanager van SNS Bank, wil het SNS Expertisecentrum graag meer bekendheid geven, ‘want het is zonde dat niet iedereen ons weet te vinden’. “Sinds de eerste dag van ons bestaan, bankieren we bij SNS Bank vanuit persoonlijke relaties”, vertelt Van Neer. “Daarom hebben wij nog winkels waar je binnen kunt lopen, met het Expertisecentrum erbij drie winkels in Maastricht, negentien in Limburg. In onze winkels lopen mensen binnen voor de gewone bankzaken zoals het openen van een rekening, vragen over digitaal bankieren, of het inwinnen van hypotheekadvies. In onze Expertisecentra in Maastricht én in Groningen doen we nog heel veel meer. En belangrijk om meteen te noemen: iedereen is welkom, ook wie geen klant is bij SNS.”

Positief verrast

De bemande bar en de comfortabele (werk)hoekjes in een ruimte die zowel industrieel als gezellig is, zorgen ervoor dat mensen die eenmaal binnen zijn nog even blijven hangen, bijvoorbeeld na een activiteit georganiseerd door event creators Kate Wong en Ashley Cruts. “We vinden het belangrijk dat alle activiteiten laagdrempelig en uitnodigend zijn. Lezingen, workshops, netwerkbijeenkomsten, tentoonstellingen; het kan hier allemaal”, vertelt Wong. “En deze plek doet het prima als pop-up store. Ondernemers kunnen hier uitproberen of hun product in de smaak valt. Al drie ondernemingen zijn op die manier gestart en hebben nu elders in de stad een locatie. Veel mensen lopen langs onze voordeur op weg naar de stad en hebben geen idee dat ze hier gewoon binnen kunnen lopen. De mensen die wel binnenlopen zijn de eerste keer altijd positief verrast door de ruimte.”

Betrokken en duurzaam

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is de rode draad door alle activiteiten van SNS. Volgens Van Neer is dat logisch, omdat de Spaarbank waaruit de SNS Bank is ontstaan 170 jaar geleden werd opgericht om armoede te bestrijden. “Het hebben van fysieke winkels is al een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord

ondernemen. Onze winkels hebben we niet voor de winst, maar echt voor de persoonlijke contacten. Bij SNS kun je alleen beleggen in duurzame fondsen. Specifiek in het Expertisecentrum helpen we ondernemers met kennis en met kennissen. We stellen ons netwerk beschikbaar aan iedereen die hier iets wil leren of organiseren. Je huurt hier geen ruimte, je krijgt hier een ruimte omdat we ontmoeting en verbinding belangrijk vinden.”

“We helpen ondernemers met kennis en kennissen”

Mensen verder brengen

De organisaties die het SNS Expertisecentrum als thuisbasis hebben, geven allemaal een eigen invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het Inspiratiehuis helpt startende ondernemers op weg. Het SDG House zet zich in voor de duurzame ontwikkelingsdoelen. De Young Entrepreneur Society verbindt jonge

ondernemers met elkaar. “We krijgen energie van mensen bij elkaar brengen, alleen of samen met onze partners”, zegt Van Neer. “Van mensen verder brengen en positieve impact hebben. Het is onze missie om iedereen die hier binnenloopt te helpen groeien, op wat voor manier dan ook. We faciliteren zaken die anders misschien niet van de grond komen. Een recruiter heeft hier bijvoorbeeld eens een ‘doetest’ opgezet en uitgeprobeerd om het traditionele ‘assessment’ te vervangen. Dat was een succes. De test wordt nu standaard uitgevoerd op een MBO.”

Jongeren

“Jongeren zijn sowieso een belangrijke doelgroep”, vult Wong aan. “We organiseerden pas geleden een evenement met als stelling dat de jeugd van tegenwoordig niet even hard wil werken als de generaties erboven. Een interviewer van BNR leidde het debat. De stelling werd uiteindelijk weerlegd. Als ze op de juiste plek zitten, werken jongeren even hard als de veertigers en vijftigers, maar wel op een andere manier.”

Volgende activiteiten gaan onder andere over het kopen van een eerste huis én hoe je als werkgever met de juiste technologie relevant blijft voor jongeren.

Er is méér mogelijk

Traditioneel heeft de SNS Bank een grote achterban in Maastricht, wat ook de reden was om het Expertisecentrum hier te openen. “Deze locatie hebben we goed gekozen, want mede door de expats en studenten ontstaan hier veel initiatieven”, vertelt Van Neer. “Zaken die hier aanslaan, rollen we uit naar andere winkels. Het Expertisecentrum als vliegwiel dus. Belangrijk in een wereld die blijft veranderen. Wie nu nog niets met duurzaamheid doet, heeft de boot waarschijnlijk al gemist. Maar als je wil ondernemen én positieve invloed wil hebben, is er meer mogelijk dan je denkt.”

VOORJAAR 2024 13

Food & fashion in één warenhuis

Berden wonen, mode & meer, Broekmans Patisserie en supermarkt Jumbo Benders, in combinatie met versmarkt Beej Benders, hebben de handen ineengeslagen. Het resultaat een warenhuis waar food en fashion centraal staan. Paul Berden: “Wij geloven in dit concept, want samen beleef je meer. Zowel als ondernemer, maar ook als consument.”

TEKST Rob Buchholz Beeld Lé Giesen

Er ging een traject van ruim dertig jaar aan vooraf. Een periode van plannen maken, bouwen, vergunningen aanvragen en het vinden van de juiste partners, maar eindelijk ging de droom van de familie Berden afgelopen maand in vervulling. Een gerenoveerd warenhuis waar food en fashion dus gezamenlijk zorgen voor een optimale winkelbeleving. En bij de drie genoemde partijen blijft het niet zo laat Berden weten. Want dit was pas de eerste fase van de renovatie. Volgend voorjaar is de hele metamorfose van de winkel gereed. “Mensen willen winkelen en samen genieten in een goed restaurant omdat ze het leuk vinden. Het is essentieel in het sociale leven. Wij hebben daarin een verbindende factor. Hier kan dat onder één dak. Want binnenkort zullen ook Van Os Tassen & Koffers, Purdey en Omoda Schoenen zich aansluiten. Winkelen, eten, drinken en gezelligheid liggen dicht bij elkaar. Precies zoals we dat al bij onze zaak in Heerlen doen.”

Aantrekkingskracht

Een totaalconcept in een nieuw jasje, zo valt dit hedendaagse warenhuis het beste te omschrijven. Hoe en waarom zijn juist Broekmans Patisserie en Jumbo Benders/Beej Benders bij dit plan betrokken? Bij Geert Broekmans bestond al jaren de wens om naast zijn filialen in Venlo, Venray en Eindhoven ook in Blerick te beginnen. Hij uitte zijn wens bij Jan Berden senior. “Dat is ongeveer zeven jaar geleden”, herinnert Broekmans zich. “Chocolaterie Visser had zich bij Berden in Heerlen gevestigd. Dat triggerde mijn nieuwsgierigheid en ik reed samen met mijn vrouw Lisette naar Heerlen. We waren direct enthousiast.”

Broekmans stuurde een bericht naar Paul Berden en kreeg als antwoord om nog even geduld te hebben. Lange tijd bleef het stil. “Ik dacht: waarom hoor ik niks meer? Is mijn assortiment niet aantrekkelijk genoeg? Uiteindelijk bleek dat ze bezig waren met de vergunningen.” Waarom wil hij graag een plek in het gerenoveerde warenhuis “Berden en wij trekken hetzelfde publiek. Hun zaak heeft een aantrekkingskracht op mensen uit de hele regio. Als het bij hun regent, druppelt het bij ons.”

Eigen ingang

Twee jaar geleden volgde de definitieve beslissing over de samenwerking. Broekmans koos voor het shop-in-shop principe en heeft een plek inclusief eigen ingang. “Op zaterdag openen wij eerder de deur dan de rest van het warenhuis omdat veel klanten die dag tijdig boodschappen voor het weekend doen. Daarnaast plaatsen wij naast de ingang een speciale automaat waar buiten de reguliere openingstijden toch de mogelijkheid bestaat om producten als gebak of worstenbroodjes te kopen. Een oplossing die we al met veel succes toepassen bij ons filiaal in station Eindhoven en Venlo.”

Twee werelden worden één

Ook Geert Benders was al jaren met de voormalige Albert Heijn-franchisenemer en de familie Berden in gesprek over een plek grenzende aan het warenhuis. Tien jaar geleden opende hij een filiaal van Plus supermarkt in de Blerickse wijk Vossener. Later veranderde dit in Jumbo Benders. “Men was bang dat deze zaak nadelige gevolgen zou hebben voor het koopcentrum in Blerick, maar ik vind dat iedere wijk goede voorzieningen verdient, inclusief een supermarkt. Toen ik in Venlo vervolgens de versmarkt Beej Benders opende, werden de gesprekken nog concreter. Hun concept bleek aan te sluiten bij onze plannen. Daarna volgden gesprekken met Frits van Eerd en Ton van Veen van de Jumbo Groep. Het doel was om de supermarktwereld en de versmarkt samen te voegen. In principe paste dat niet binnen de filosofie van Jumbo. Toch stonden van Veen en Van Eerd open om de formule aan onze plannen aan te passen. “Zowel de dagelijkse boodschappen als een deel van het assortiment

“Blerick krijgt weer de allure van vroeger”
VOORJAAR 2024 14

van Beej Benders onder één dak. Het is heel bijzonder en uniek dat Jumbo hier aan meewerkt.”

Verbindende factor

Volgens Paul Berden is een warenhuis met dit specifieke aanbod uniek voor Nederland. “Dit is echt een aanwinst. Niet alleen voor Blerick, maar voor de hele regio. Wij houden ervan om met andere echte traditionele familiebedrijven samen te werken. Dat zijn ondernemers met passie voor hun vak en met liefde voor de consument.” Geert Broekmans knikt bevestigend: “De consument heeft hier iets te kiezen. Een product uit de supermarkt of bij een speciaalzaak. Dit zijn winkels die bij elkaar passen met een assortiment gericht op het midden- en hogere segment. Bovendien kan de klant hier gratis parkeren op een van de 265 parkeerplaatsen.” Berden: “De klantenkring zal komende jaren groeien. Op het Kazerneterrein in Blerick worden duizend nieuwe woningen gebouwd. Die mensen willen ook boodschappen doen en winkelen.”

Geert Benders zegt afsluitend: “Blerick krijgt op deze wijze weer de allure van vroeger. In het centrum komen er nog een aantal speciaalzaken bij. Wij doen graag mee om dat complete aanbod te versterken en de winkelbeleving in dit stadsdeel een boost te geven.”

“Samen beleef je meer”
VOORJAAR 2024 15
V.l.n.r. Paul Berden, Geert en Lisette Broekmans en Geert Benders.

Ga je voor een zesje of een 9+-ervaring?

Als ondernemer wil je dat een klant voor jou kiest en niet voor je concurrent. En dan het liefst omdat je de beste bent in je vak, niet omdat je de goedkoopste bent. Dat gaat niet vanzelf: je moet er wat voor doen. Doen wat je belooft, verwachtingen overtreffen en de allerhoogste kwaliteit bieden. Kortom: een unieke klantbeleving bieden. Maar hoe doe je dat?

Als ondernemer wil je natuurlijk dat iemand zegt: “Die moet je hebben, dat is de allerbeste!” Je levert goede kwaliteit, je klanten waarderen je uitstekende service en de aandacht die je voor ze hebt. In combinatie met jouw ervaring en expertise zorgt dit ervoor dat je klanten terugkomen. De vraag is: hoe vertaal je dit in een unieke, onvergetelijke klantbeleving die écht het verschil maakt?

Als jongste kind in een hospitality-familie kreeg ik gastvrijheid en klantbeleving met de paplepel ingegoten. Het gaat in de hospitality niet zozeer om een goed gerecht, mooi gestylede hotelkamer of gastvrij personeel, het gaat om het totaalplaatje. Je wilt verwachtingen overtreffen, je gast van binnenkomst tot vertrek een onvergetelijke ervaring van uitstekende kwaliteit bieden.

En weet je, dit kan je in iedere branche toepassen. Het gaat erom dat je wéét wat je klant wil of nodig heeft en daar vervolgens op inspeelt. Dat je jouw klant laat merken dat je hem ziet, begrijpt en wilt helpen. Emotie speelt hierin een belangrijke rol. Je wilt iets raken, een gevoel oproepen van herkenning, begrip en waardering. Ga niet voor een zesje, ga voor een 9+ ervaring: uitstekende kwaliteit met altijd ruimte om nóg beter te worden!

Wanneer je klant dat ervaart, verandert hij in een ambassadeur van je merk. We weten allemaal: een goede ambassadeur is goud waard, die vertelt anderen over een positieve ervaring en brengt weer nieuwe klanten bij je. Social media, advertenties en andere promotie zijn sterk en waardevol, maar er gaat uiteindelijk niets boven mondtot-mondreclame.

In een maatschappij die steeds digitaler wordt, is persoonlijk contact en het overtreffen van verwachtingen onmisbaar. Ja, je kunt zeker efficiënter werken met hulpmiddelen als ChatGPT, maar vergeet nooit dat degene die besluit of hij wel of geen klant wordt een mens is. Een mens met emoties, die bepalen of hij ervoor gaat of niet.

Kijk dus eens hoe jij je klant kunt verrassen. Hoe bied je meer dan je belooft? Het zijn vaak de kleine dingen die een groots effect hebben. Even bellen tussendoor, om te vragen hoe de samenwerking of het product bevalt. Waardevolle inzichten, ervaringen en verhalen delen via e-mail, je website en social media, waarmee je de kennis van je klant vergroot. Een extra dienst of product aanbieden, als blijk van waardering. Open en eerlijk communiceren, óók als iets even niet goed gaat of er vertraging is in een levering. Kortom: raak je klant door persoonlijke aandacht, heldere communicatie en altijd een beetje meer dan je belooft, dan ga je vanzelf van een zesje naar een 9+!

Reageren?

mail@the-marketing-factory.nl

Kim Kortenray (34) onderneemt sinds 2013. Ze creëert met haar bedrijf The Marketing Factory unieke en sterke merken voor ondernemers in o.a. hospitality, beauty en lifestyle.

VOORJAAR 2024 16
Column

EP:Tummers: zakelijke markt blijft zich ontwikkelen

EP:Tummers ziet nog steeds een duidelijke groei van de zakelijke markt. Een goede reden om het team verder uit te breiden om een grotere kring van bedrijven en organisaties te voorzien van zowel bruin- en witgoed als multimedia. Eind 2023 begon Sylvester Janssen als accountmanager voor Midden- en Zuid-Limburg.

TEKST Rob Buchholz Beeld Jeroen Kuit

“Sylvester gaat in het zuidelijke deel van onze provincie de zakelijke markt verzorgen. Dus onder de lijn Roermond-Weert. Voor Noord-Limburg en Oost-Brabant hebben we een jaar geleden Wesley Coenen al aangesteld. Ja, ook Brabant. Begin maart is daar in Asten ons negende filiaal geopend. Wij willen op alle fronten groeien en ons blijven ontwikkelen. Qua producten, medewerkers, klanten en filialen. We hebben al ruim 100 jaar een goede naam hoog te houden”, zegt algemeen directeur Chiel van Rijn. “In de winkels is met name het aanbod voor de consument te vinden. Ons assortiment voor de zakelijke markt gaat verder en daarvoor zijn de accountmanagers het aanspreekpunt.”

Wensen van de klant Janssen heeft in zijn carrière veel ervaring opgebouwd binnen de retail. Hoe ziet zijn takenpakket bij EP:Tummers er precies uit? “Ik ben altijd bezig met het leggen van contacten van potentiële nieuwe klanten, maar ook met het bezoeken van bestaande relaties”, aldus de accountmanager. “Dat doe ik op beurzen, netwerkevents en business clubs zoals bij Fortuna Sittard. Voor de zakelijke klant ben ik in feite het eerste aanspreekpunt, maar natuurlijk kan ik niet zonder de installateurs, bezorgers, monteurs en verkopers. Wij doen gezamenlijk alles om de wensen van de klant zo perfect mogelijk uit te voeren.”

Duurzaamheid, gezondheid en veiligheid Veel bedrijven en organisaties willen er zelf niet te veel tijd aan besteden. Een goede relatie met een deskundige partner is belangrijk bij de aankoop van nieuwe, moderne apparatuur. Een betrouwbaar advies bij de aanschaf, een professionele installatie en een optimale nazorg inclusief reparatieservice; dat is essentieel in de zakelijke markt zo weet Van Rijn. “Onze klantenkring is zeer divers: recreatieparken, zorginstellingen, kinderopvang, fabrieken et cetera. Ze kunnen kiezen uit een enorm assortiment van zowel wit- als bruingoed, maar ook multimedia. Denk aan displayschermen, professionele koffiezetapparaten, wasmachines, reguliere koelkasten en speciale uitvoeringen voor medicijnen. Hierbij is duurzaamheid van groot belang. Net zoals gezondheid en veiligheid. Dat zijn de drie peilers die prima weergeven waar het bij EP:Tummers om draait.”

“Iedereen kan een goed product leveren, maar het gaat om het totale pakket van producten, service en professionaliteit”

Sylvester Janssen voegt daar aan toe: “Iedereen kan een goed product leveren, maar het gaat om het totale pakket van producten, service en professionaliteit. Om de service verder te verbeteren breiden we het team van monteurs uit naar acht. Zij zorgen voor zowel het onderhoud, reparatie als het aansluiten van apparatuur. Dit garandeert een langere levensduur en past prima bij het thema duurzaamheid, wat hoog op onze agenda staat.”

Meer informatie?

www.eptummers.nl

VOORJAAR 2024 17
Chiel van Rijn en Sylvester Janssen

OVERWINNEN DOE JE ZO

Noortje Levels: afzien en stug doorgaan

Stilstaan is geen optie bij Noortje Levels (32) uit Weert. Zij is meester in pijn uitschakelen en doorgaan, ook als haar lichaam aangeeft dat het genoeg is geweest. Het vormde haar tot de stevige persoonlijkheid die zij nu is: doelgericht, ondernemend én succesvol wielrenster.

TEKST Francis Bruekers Beeld Wendy Boon

VOORJAAR 2024 18
RUBRIEK

Noortje was 10 jaar oud toen de huisarts de pijn in haar knieën afdeed als groeipijnen. Op haar 15e viel zij van het paard en brak het schaambeen, met kwetsuur aan bekken en heup. De continue pijn zorgde ervoor dat zij haast niet kon lopen. Jarenlange onderzoeken wezen uiteindelijk uit dat zij een vorm van reuma had. De osteopaat bij wie ze in behandeling kwam zette haar lichaam recht, in de overtuiging dat de gewrichten dan rust kregen. Maar het lichaam protesteerde, zo erg dat ze haar passie – het paardrijden – moest opgeven. Zij zou zelfs niet meer kunnen sporten of fietsen. Wandelen, dat zou nog kunnen. “En”, vertelt Noortje, “ik mocht van geluk spreken als ik fulltime zou kunnen werken!” Zij was 27 jaar toen.

“Ik kom uit een ondernemersgezin. Wij stoppen pijn of ongemak weg en gaan door. Ik denk altijd maar: je krijgt in dit leven wat je aankunt. Deal with it! Ik kreeg steeds meer lichamelijke ongemakken en had het gevoel dat ik mezelf aan het vergiftigen was met medicatie. Ik zocht andere oplossingen en ontdekte dat door rood vlees de ontstekingswaardes stijgen. Met gember en groenten dalen die. Vervolgens zocht ik manieren om de gewrichten op hun plaats te houden. Dat vond ik in spierversterkende oefeningen.”

Ondanks de fysieke pijn, zette Noortje door. Ze boekte resultaten, maar ook de personal trainer vermoedde dat hardlopen of fietsen er niet meer in zou zitten. Noortje bewees het tegendeel. Zeven maanden later nam ze deel aan een obstacle run. “Bij mij gaat alles op karakter. Als je iets wil, dan lukt het!”

Enkele maanden later kocht zij een racefiets. Ook nu stelde Noortje zich extreme doelen. Was het om haar lichaam te overwinnen? Of was het bedoeld als overwinning op de artsen? “Ik ga altijd voor maximaal resultaat. Dat geldt voor businessdeals, net zo goed als voor de sport. Ik wil beter, sneller en verder.” Bijna 40 km per uur gemiddeld fietsen, is voor haar geen uitzondering. Ze trapt met gemak 250 km weg. Als enige vrouw traint zij met de mannen mee. Zes dagen in de week zit ze op de fiets. “Het is uitzonderlijk als je bedenkt dat ik alleen nog maar zou kunnen wandelen. Zelfs ík vind dat.”

“Bij mij gaat alles op karakter. Als je iets wil, dan lukt het!”

Noortje staat nooit lang stil bij haar prestaties. Geen tijd om stil te staan. Of is het: geen tijd om te voelen? Het overlijden van neefjes, de uitdaging om met collega’s 33.000 euro op te halen voor het Ronald McDonaldhuis door 500 km te fietsen met 190 km wind op de kop en hongerklop, de lijdensweg van haar broertje nadat hij weer een risicovolle hartoperatie moest ondergaan. “Als ik mentaal echt zo sterk ben, dan moet ik het kunnen!”, dacht ze en dus meldde ze zich voor de special forces training ‘Kamp Ruygh’.

“Het bleek één grote levensles. ‘Het zou pittig worden’, werd gezegd. Halverwege het programma haalde de staf me er even uit. Stoppen zou beter zijn geweest, maar ik wilde bewijzen dat ik het aankon.” De staf sloeg de spijker op de kop: “Ondanks jouw winnersmentaliteit ben jij er het slechtste aan toe. Jij helpt anderen, terwijl jij juist hulp nodig hebt.” Het is Noortje ten voeten uit: nooit hulp vragen, maar het zelf fixen!

“De staf gaf mij de opdracht om hulp te vragen. Dat was moeilijk!” Toen Noortje aan de beurt was om op de brancard te liggen bij de brancardrace, merkte ze dat het team langer doorliep dan voorheen. Die bewustwording raakte haar diep. Strompelend, maar wijzer kwam Noortje terug van het kamp.

Nog geen week later – het was alsof het lot ermee speelde – vloog zij over de kop met de fiets. Een gecompliceerde sleutelbeenbreuk en een daaropvolgende operatie was het gevolg. Noortje zag zich

genoodzaakt hulp te vragen bij de dingen van alledag. Zelfs een boterham smeren was een beproeving. Het volledige herstel duurde een jaar.

Drie weken nadat Noortje weer was begonnen met fietsen, reed zij de Elfstedentocht. Met een verse operatiewond en plaatmateriaal in haar schouder. Was dat verstandig? “Ach”, zegt Noortje, “ik had me voorgenomen te stoppen als het niet meer zou gaan. Vroeger zou ik dat nooit gedaan hebben.” Is Noortje gestopt? Tuurlijk niet, ze reed de 245 km uit en voelde zich energieker dan ooit toen zij finishte.

Het tekent Noortje. “Pijn is voor even, opgeven voor altijd. Het gaat om de manier waarop je met situaties omgaat. Dat bepaalt de last die je dragen kunt.”

Noortje Levels: onoverwinnelijk energiek, positief, altijd met een doel voor ogen.

• Studeerde Commercieel Management

• Ondernemende business developer bij VANDAAG

• Was springamazone, werd wielrenster

• Lijdt aan reuma, verwerpt ‘onmogelijkheden’

• Nauw betrokken bij het Ronald McDonaldhuis

• Leest ‘Elementaire Gewoontes’ en ‘Omringd door idioten’

• Wordt gelukkig van urenlang op de racefiets

• Voorbeeld: “Ik bepaal graag mijn eigen koers. In de wielersport is Lotte Kopecky mijn favoriet. Sterk op de weg en op de piste. Op beide plekken rijd ik zelf ook het liefst.”

VOORJAAR 2024 19
CV

Met een team van ruim 25 specialisten is BeeOne een zelfstandige ICT-dienstverlener in Limburg. Niet de grootste, maar het in Geleen gevestigde bedrijf levert ondernemers wel het complete pakket: hardware met standaard software, netwerken, managed services, cloud diensten, veilige opslag in het eigen datacenter én software op maat.

TEKST Jos Cortenraad

Beeld Johan Latupeirissa

“Eerst de mens, dan de ICT, luidt ons motto”

BeeOne: eigenwijze

ICT-dienstverlener

“Onze visie is om zelfstandig te blijven”, zegt directeur-eigenaar Han Martens beslist. “Ik zie ook de consolidatie in de markt. Veel collega ICT-bedrijven zijn overgenomen door grote partijen. Wij blijven liever een beetje eigenwijs en eigengereid. Dicht op de klant met het hoogste niveau van service. Wij zijn er altijd, dat wordt erg gewaardeerd.”

Dat laatste zuigt Han Martens niet uit zijn duim. Vorig jaar nog werden alle bestaande klanten bevraagd. “We scoorden een negen”, zegt salesmanager Alberto Daniëls trots. “Dat zegt dat we op de goede weg zijn. Er is ook heel weinig verloop. Sterker, de meeste nieuwe klanten melden zich bij ons via mond-tot-mondreclame. Betere PR is er niet.”

Verschil

Wat onderscheidt BeeOne dan van de andere? Er zijn er méér die het volledige

pakket leveren. Han Martens knikt. “Het klinkt misschien cliché, maar onze mensen maken het verschil. Ze zijn allemaal gek van hun vak. En weten dat ze gewaardeerd worden. Eerst de mens, dan de ICT, luidt ons motto. De meesten werken hier al vele jaren. Omdat ze uitgedaagd worden door veel verschillende klanten uit de zorg, industrie, chemie, zakelijke dienstverlening en onderwijs. Elke klant kan rekenen op persoonlijke aandacht en maatwerk.”

BeeManaged

BeeOne werd in 2002 opgericht door Wil Meijers, gekend ondernemer in Geleen en omstreken. Bijna een kwart eeuw verder geldt BeeOne als een moderne ICT-dienstverlener met uitgekiende beheerconcepten (BeeManaged). “We leveren en installeren computers met de gebruikelijke software aan kleine en grote bedrijven en leggen de netwerken aan”, aldus Alberto Daniëls. “Dat is misschien

niet zo bijzonder, wel het feit dat we beschikken over een eigen, goed beveiligd datacenter hier in Geleen dat naadloos geïntegreerd is met de overige diensten. Veiligheid en een vlekkeloos werkend ICT staan op één. En uiteraard service. We zijn 24/7 bereikbaar, mochten er problemen zijn.”

Software op maat

Nog een troef zijn de softwaredevelopers van BeeOne. Han Martens: “Zij ontwerpen softwarepakketten en apps op maat. De sport is om bedrijfsprocessen effectief en efficiënt af te beelden in de maatwerksoftware. Denk hierbij onder andere aan het aanvragen van vergunningen, het stroomlijnen van logistieke processen of het realiseren van complexe rapportages. Deze combinatie met de standaard services maakt ons toch wel bijzonder.”

Meer informatie?

www.beeone.nl

VOORJAAR 2024 20
Alberto Daniëls en Han Martens

Duurzaam ondernemen met OML

Ondernemers staan voor uitdagingen als het gaat om het vinden van geschikte bedrijfskavels. De schaarste aan beschikbare grond maakt dit een hele opgave. Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) staat klaar om ondernemers te ondersteunen bij ‘het juiste bedrijf op de juiste locatie.’

TEKST & Beeld OML

“Wij zijn partner in ondernemen en het realiseren van groeiambities. We bouwen aan een toekomstbestendige economie die zowel de lokale gemeenschap als het milieu ten goede komt”, aldus Hans Coppus, directeur van OML. “We bieden al 25 jaar grond voor duurzame economie.”

Duurzaamheid en MVO

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn essentiële pijlers voor ondernemers. OML biedt concrete ondersteuning om deze waarden in de praktijk te brengen, zowel voor andere bedrijven als binnen hun eigen organisatie. “We zijn gecertificeerd door de MVO-Wijzer. Dat toont aan we dat we ruimschoots voldoen aan de eisen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen”, benadrukt Coppus.

Uitdagingen en veranderingen Verduurzamen vraagt voortdurend aandacht, zowel in OML’s bedrijfsvoering als het ontwikkelen en revitaliseren van bedrijventerreinen. OML houdt rekening met ontwikkelingen zoals energietransitie en klimaatveranderingen en vindt hiervoor creatieve oplossingen. OML streeft bijvoorbeeld naar slimmer gebruik van grondstoffen en materialen en stimuleert daarbij samenwerking tussen bedrijven om van elkaars (rest-)producten gebruik te maken.

Bovendien past OML bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen de BREEAM-NL Gebied standaard toe. Dat is dé meetlat in Nederland voor duurzame gebiedsontwikkeling. Het staat garant voor hoge duurzaamheidsnormen.

Betere toekomst met BREEAM-NL

Een van de meest opvallende projecten waar OML zich met BREEAM-NL Gebied op richt, is het Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen (DMBZ) in de gemeente Leudal. “Duurzaamheid is hier al langer een belangrijk thema. Zo is dit terrein heel bewust natuurinclusief ontwikkeld. In het midden van het terrein bevindt zich een natuurlijke, recreatieve zone met water. Dat gebruiken we als regenwaterbuffer en zijn er groenstructuren aangelegd tussen de bedrijven en langs de wegen. We bereiden dit bedrijvenpark voor om het BREEAMNL Gebied te certificeren.”

Duurzame initiatieven en samenwerkingen

OML is ook actief betrokken bij diverse duurzame initiatieven en samenwerkingsverbanden. Hiertoe behoren onder andere de oprichting van energy hubs op bedrijventerreinen, de duurzame revitalisering van bestaande terreinen en de vergroening van bedrijven.

Toekomst gericht samenwerken met OML

Samen met klanten, partners en andere stakeholders werkt OML aan een toekomstbestendige economie in MiddenLimburg. Door krachten te bundelen, kunnen zij niet alleen bedrijven laten floreren, maar ook bijdragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties. OML biedt al 25 jaar grond voor een duurzame economie.

Voor meer informatie over OML, de Groen Brochure of het procesmodel voor BREEAM-certificaat voor bedrijventerrein, bezoek www.oml.nl.

Hans Coppus (OML) en Han Ribberink (Mazzi) met de MVO-Zelfverklaring van de MVO-wijzer

VOORJAAR 2024 21
long bedrijvenpark Zevenellen
Groene

“Het is cruciaal om te weten wat je wel en vooral ook wat je niet moet doen om de kans op succes te vergroten”

Grenzeloos netwerken kun je leren

België is het beloofde netwerkland, stelt de Maastrichtse bedrijfsadviseur en relatiemarketeer Armand Vliegen in zijn nieuwste boek Grenzeloos netwerken, een wereld van verschil. Geen gekke gedachte als je kijkt naar de persoonlijke ervaringen van de auteur.

TEKST Maarten van Laarhoven Beeld Moniek Wegdam

Als senior consultant op de commerciële afdeling van de grootste krant van Limburg, komt Armand Vliegen zo’n dertig jaar geleden tot het inzicht dat ondernemers aan weerszijden van de grens tussen met name Nederlands-

VOORJAAR 2024 22
Armand Vliegen
Meet & Greet

en Belgisch- Limburg elkaar wel heel erg slecht kennen, ondanks de overeenkomsten op het gebied van bijvoorbeeld taal. ,,Omdat België tot mijn werkgebied behoord, merkte ik elke dag opnieuw dat er gouden kansen bleven liggen”, blikt hij terug.

Met dat laatste gegeven in het achterhoofd zegt Vliegen zijn betaalde baan op en begint voor zichzelf. Om zich in de jaren daarna te ontpoppen als netwerker pur sang.

Hoewel de laatste jaren de schade deels is ingehaald en er minder sprake is van koudwatervrees, hebben ondernemers aan beide kanten van de grens nog altijd moeite om elkaar te vinden, weet hij uit ervaring. ,,Eén Limburg is nog lang geen realiteit, al moet het er naar mijn stellige overtuiging een keer van komen, maar langzaam worden er stappen gezet. In België begrijpen ze veel beter dan in Nederland dat je als ondernemer uit je luie stoel moet komen als je iets wilt bereiken. Belgische ondernemers zoeken elkaar op. Het niveau van netwerken in dat land is heel hoog.”

Belgische entrepreneurs zijn niet alleen geïnteresseerd in zakendoen, maar genieten ook oprecht van het onderlinge samenzijn. ,,Als het even kan, proberen ze elkaar te helpen. In dat opzicht valt er voor Nederlanders nog veel te leren. Als het goed is, geeft mijn nieuwe boek daar een aanzet toe.”

Vliegen is gegrepen door het gedachtegoed van de in Nederland wonende Amerikaan Charles Ruffolo. Die heeft er zijn levenswerk van gemaakt om mensen met gedeelde interesses bij elkaar te brengen. Met groot succes: als ondernemers contacten zoeken in het buitenland, dan zijn een paar telefoontjes vanuit zijn netwerk vaak genoeg om ze op het juiste spoor te zetten.

De reikwijdte van het raamwerk dat Ruffolo in de loop der jaren heeft

gesmeed, is nagenoeg ongekend. Door de ruim 150 spreekbeurten die hij jaarlijks wereldwijd verzorgt, dijt het aantal zakelijke contacten op het hoogste niveau nog steeds uit. De duizenden leden van zijn internationale Network Clubs weten elkaar altijd vrij gemakkelijk te vinden.

Wat de Amerikaanse netwerkgoeroe wereldwijd tot stand brengt, zou op veel kleinere schaal – tussen Belgischen Nederlands-Limburg – toch ook moeten lukken, is de mening die Vliegen dagelijks uitdraagt op de vele plekken waar hij zakelijk actief is. ,,Dat België het beloofde land is om te netwerken, zoals ik uiteenzet in mijn boek, is absoluut niet overdreven. Kijk alleen al naar de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. Die vertegenwoordigt zo’n 18.000 ondernemingen in heel Vlaanderen. Alleen al in Belgisch-Limburg zijn vanuit deze organisatie ruim vijftig deelnetwerken actief. Samen hebben zij meer dan tweeduizend leden.”

Elkaar persoonlijk opzoeken is in deze tijd waarin bijna alles draait om digitalisering een vereiste om elkaar te leren kennen. Maar wie de grens overgaat met de bedoeling snel te scoren en vooral te halen, kan maar beter thuisblijven, aldus Vliegen. ,,Vlamingen zijn veel meer van het geven. Ze zijn echt geïnteresseerd in de persoon achter de ondernemer. Iedereen weet dat Belgen graag uitgebreid lunchen, voordat ze overgaan tot zakendoen. Dat is niet voor niets. Ze tasten af of je intenties oprecht zijn en of ze je kunnen vertrouwen. Is dat het geval dan kan het zomaar zijn dat zo’n eerste kennismaking het begin is van een langdurige zakelijke relatie.”

Dat netwerken weliswaar eenvoudig lijkt, maar het fenomeen gebonden is aan allerlei ongeschreven regels, blijkt wel uit de vele tips die Vliegen in zijn boek geeft. Adviezen die niet alleen zijn ontleend aan de theorie, maar ook aan de langjarige ervaring van de auteur. ,,Netwerken kun je leren door het simpelweg te doen.

Maar omwille van de efficiëntie en effectiviteit is het wel van belang dat je je verdiept in de achtergronden. Met andere woorden: het is cruciaal om te weten wat je wel en vooral ook wat je niet moet doen om de kans op succes te vergroten.”

Helaas leert de ervaring dat netwerken tegenwoordig vaak negatief wordt uitgelegd en het begrip verward wordt met vriendjespolitiek. ,,Eigenlijk is dat gek. Als je iets wilt bereiken, is het belangrijk dat je weet wat je aan elkaar hebt. Dat geldt niet alleen in het zakenleven, maar ook in het openbaar

“In de pers zou veel meer aandacht moeten zijn voor de positieve aspecten van het netwerken”

bestuur. Veel politieke bestuurders worstelen met het gegeven dat ze continu onder een vergrootglas liggen. Ook bestuurders van grote bedrijven en instellingen zijn steeds voorzichter met hun netwerkrelaties. Soms zijn ze zelfs bang om ergens hun gezicht te laten zien. Als je het mij vraagt zou er in de pers veel meer aandacht moeten zijn voor de positieve aspecten van het netwerken. Het leidt tot nieuwe kansen. Zeker in België, het beloofde netwerkland.”

Meer weten over Armand Vliegen en diens aanpak op het gebied van grenzeloos netwerken? Kijk dan op: www.one-two-go.nl

VOORJAAR 2024 23

Muziek met IMPACT

Philzuid heeft niet alleen een nieuw thuis en een nieuwe naam: hét symfonieorkest van het Zuiden profileert zich met tal van nieuwe initiatieven steeds meer als een creatieve onderneming met een grote maatschappelijke impact. Om de kracht van muziek nog meer te laten spreken, zoekt Philzuid graag de samenwerking met bedrijven op.

Naast kantoren en de repetitiezaal in Muziekgebouw Eindhoven heeft Philzuid sinds één jaar ook een thuis in de voormalige Theresiakerk in Maastricht. Opus 9, zoals het gebouw genoemd is, herbergt kantoren en repetitieruimtes voor de medewerkers en het orkest, maar is nadrukkelijk ook een huis voor de buurt. “Deze plek biedt veel kansen”, zegt relatiemanager Maud Douwes. “We organiseren hier nu onze educatieve projecten, maar kunnen ook evenementen aanbieden voor bedrijven.

“Businesspartners laten zien betrokken te zijn bij de maatschappelijke en culturele ontwikkelingen van Maastricht en de regio”
VOORJAAR 2024 24
TEKST Meyke Houben Beeld Moniek Wegdam en Philzuid

Philzuid staat voor betekenisvolle muziekervaringen, in concerten en opera’s, in educatieprogramma’s, in activiteiten die aansluiten op onze maatschappelijke omgeving en thema’s. Wil je ook bijdragen aan een gezondere maatschappij door projecten of activiteiten van Philzuid te ondersteunen? Kijk op philzuid.nl/projecten

Zo’n event is altijd maatwerk. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een concert bijwonen, waarbij we een voorgesprek en catering regelen. Voor dat laatste werken we samen met onze buren, ontmoeten ontwikkelplek Athos. Daarnaast stellen we onze ruimte graag ter beschikking aan andere gezelschappen of amateurverenigingen. Zo maken we van Opus 9 een creatieve maatschappelijke broedplaats, die ook een economische impuls voor Maastricht-West vormt. “Het is heel inspirerend om met allerlei gezelschappen uit Maastricht en omstreken contact te hebben en hen te laten meegenieten van de fantastische faciliteiten hier. Ik zie alleen maar blije gezichten”, aldus Danny Bovens, coördinator en gastvrouw in Opus 9.

Om bedrijven en hun relaties op een bijzondere manier te laten kennismaken

met het orkest, organiseert Philzuid evenementen onder de noemer Philinspired. Maud: “We geven een inkijkje in onze orkestorganisatie, de bedrijfsvoering en de financiering van het bedrijf Philzuid. Het programma bepalen we altijd vanuit het gesprek met het bedrijf. Doel is om te inspireren. Het thema ‘leiderschap’ komt bijvoorbeeld aan bod door de rol van de dirigent centraal te stellen. Als leider van het orkest moet de dirigent de musici in hun waarde laten en ieders kwaliteiten laten spreken. Maar hij/zij moet ook de puntjes op de i zetten en een eigen visie overbrengen. Gasten kunnen dat zelf ervaren door voor even het dirigeerstokje over te nemen en in de huid van de maestro te kruipen. Leerzaam, maar vooral erg leuk en dynamisch.”

Bedrijven die Philzuid willen ondersteunen, kunnen een langdurige

relatie aangaan of zich verbinden aan één project of concert. Daarnaast is er de mogelijkheid om educatie- of servicepartner te worden.

“Businesspartners laten zien betrokken te zijn bij de maatschappelijke en culturele ontwikkelingen van Maastricht en de regio. Daar krijgen ze natuurlijk iets voor terug. In materiële zin, maar ook doordat muziek verrijkt en zorgt voor onverwachte geluksmomenten. We hopen onze banden met bedrijven verder te kunnen versterken. Want zeg nou zelf: waarom zou je als onderneming wel de plaatselijke voetbalclub sponsoren en niet de Champions League van de muziek?”

Richard Pluymakers, Partner E&Y, over de bijeenkomst Philinspired in Opus 9 met Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht: “Deze ervaring gun je iedereen, zowel actieve als passieve muziekliefhebbers. Door de combinatie met leiderschap in het bedrijfsleven, net zoals bij spreekbeurten in de sport, een hele aantrekkelijke sessie voor bedrijven. Het was een hele fijne en prettige bijeenkomst en een zeer bijzondere ervaring om plaats te mogen nemen tussen het orkest. Ben hierdoor zeker geïnspireerd geraakt.”

Voor meer informatie: philzuid.nl/partnerships of neem voor Limburg contact op met Maud Douwes, maud.douwes@philzuid.nl, 06-12401230 en voor Brabant met Annemarie Borm, annemarie.borm@philzuid.nl, 088-1660743. Voor vragen over Opus 9 kun je contact opnemen met Danny Bovens, danny.bovens@philzuid.nl

VOORJAAR 2024 25
Relatiemanagers Maud Douwes en Annemarie Borm en bestuursassistent Danny Bovens

Meet & Greet

Slaapt u ook rechtop overdag, of heeft u grenzeloos ondernomen?

kom naar het seminar op donderdagmiddag 13 juni in het Mecc Maastricht aanvang 13.00 uur, einde 17.00 uur met aansluitend netwerkborrel tot 18.30 uur

Grenzeloos ondernomen, geen doorsnee seminar!

Vier keiharde voordelen t.o.v. doorsnee bijeenkomsten

1 Kosten aantrekkelijk lager dan gemiddeld

2 Binnen ca. een half uur rijden van uw vestigingsplaats

3 Vijf grenzeloze regionale topsprekers met een écht verhaal

4 Toegang tot een grenzeloos netwerk

De sprekers zijn achtereenvolgens: Lieze Geebelen (Proactify), katlijn voordeckers (Opmerkelijk), cédric christiaens (SalesWise), Jimé Hoen (MijnMarketing.com) en last but not least Jan van Setten himself. Meld je aan voor 15 mei en ontvang gratis het boek ‘Grenzeloos netwerken, een wereld van verschil’.

aanmelden via www.one-two-go.nl

Bijdragen aan maatschappelijke, inclusieve, culturele en duurzame doelen én netwerken in een heerlijke sfeer? Bij Businessclub Theater & Zaken van Maaspoort in Venlo kan het.

Jan van Setten iS back in town! Na twee eerdere optredens voor het One Two GO netwerk staat Jan graag opnieuw voor ons op het podium. Komt dat zien, komt dat zien! Lachen, gieren, brullen, maar wel mét een boodschap!

GO ONE•TWO

Al 40 jaar de poort naar succes

Als lid steun je Jeugdfonds ‘Goed voor elkaar’ en geniet je van exclusieve voordelen, zoals vroegtijdige ticketreserveringen, gratis parkeren in de binnenstad en gereserveerde tafels in het restaurant. Zelfs overnachten kan in het 4-sterrenhotel.

Maak echt verbinding en bezorg je relaties een onvergetelijke ervaring. Bas Pubben van Hoeijmakers Financieel Advies: “Bij Maaspoort wordt amusement gecombineerd met het nuttige. De combinatie van de heerlijke sfeer, het lekkere eten en theater maken het aangenaam om mijn netwerk te behouden en uit te breiden.”

Het theater is toonaangevend in duurzaamheid en biedt gratis theatertickets aan voor basisscholen en kinderen tot en met 12 jaar. Grijp de kans om lid te worden voor het jubileumseizoen 2024-2025 en neem vóór 1 mei 2024 contact op met eventmanager Veronique om alle voordelen te bespreken.

Meer informatie?

Veronique Haenen-Schmitz | v.schmitz@maaspoort.nl 077 320 72 20 | M 06 409 693 97 | www.maaspoort.nl

VOORJAAR 2024 26
NETWERK GRENZELOOS LIMBURG

Meet & Greet

Beleven en genieten op acht droomlocaties

Creativiteit, samenwerking en net dat stapje extra zetten, dat is de rode draad bij het organiseren van onvergetelijke zakelijke evenementen op unieke locaties in Limburg. Danny Keppels van Event Management Group (EMG) mag met recht trots zijn op wat hij in 10 jaar tijd heeft neergezet.

”Op unieke locaties samen beleven en genieten, dat blijft de droom van EMG”

Het zijn stuk voor stuk pareltjes: de Schinvelder Hoeve, de Stadbroekermolen Sittard, Kasteelhoeve De Grote Hegge Thorn en net over de grens in Lanaken, Kasteel Pietersheim. In Maastricht zien we de Tapijnkazerne, Rebelle in de voormalige Augustijnenkerk, de Groote Sociëteit op het Vrijthof en nu dus ook Studio Radium in samenwerking met Noël Hermsen en Joyce Boumans als nieuwe loot aan de stam. “De industriële ambiance in het rebelse Sphinxkwartier en de veelzijdigheid van deze locatie met plug & play faciliteiten maakt ons aanbod nog veelzijdiger”, zegt Danny. “Van hybride bijeenkomsten en live presentaties tot zakelijke ontmoetingen, je event wordt op een gedenkwaardige manier tot leven gebracht. Samen dromen, beleven en genieten is niet voor niets ons motto.”

Familiaire sfeer voor zakelijk event

Bij EMG draait alles om de essentie van samenzijn, een blik op hun teamfoto spreekt dan ook boekdelen: een groep jonge en dynamische individuen die elkaar vinden in hun passie voor het creëren van memorabele ervaringen. “Dit familiaire gevoel stroomt door elke ader van EMG, het is onze toewijding aan het overtreffen van verwachtingen wat het verschil maakt”, aldus Danny. “Of het nu gaat om een kleinschalige zakelijke vergadering of een bedrijfsfeest voor 750 mensen, wij zorgen voor dat beetje extra dat een evenement onvergetelijk maakt. En of de keuze nu valt op een kasteel, kerk, kazerne, watermolen, een monumentaal of industrieel pand, het draait allemaal om goed luisteren, meedenken en een op maat gemaakte ervaring bieden die perfect aansluit bij de visie van de opdrachtgever.”

Groei, vernieuwing en toekomstplannen

De recente uitbreiding getuigt van een bedrijf dat vastberaden is om nieuwe horizonten te verkennen. Danny: “Dat is zeker zo, we blijven ons ontwikkelen en groeien. Hierbij zoeken we graag de samenwerking met ondernemende partners, we hebben ons vizier nu ook gericht op nieuwe locaties in Brabant. Zo blijft EMG een drijvende kracht in de evenementenindustrie.” Voor bedrijven die op zoek zijn naar een partner die hun visie tot leven kan brengen en waarbij de ondernemende partijen elkaars sterktes bekrachtigen, biedt EMG de perfecte combinatie van expertise, creativiteit en persoonlijke aandacht.

VOORJAAR 2024 27
TEKSt Petra Lejeune beeld EMG Danny Keppels Het team van Studio Radium
Meer informatie? www.eventmanagementgroup.nl
Het team van Event Management Group

Samen werken aan gezonde toekomst

“MVV Maastricht heeft de laagste inkomsten van alle betaald-voetbalorganisaties in Nederland. Dat moet beter. En gezien onze sterke merknaam, de clubliefde onder onze trouwe supporters en partners en de kansen die de regio biedt, weten we dat het mogelijk is om te groeien en om financieel stabiel te worden.”

In verwijtende sfeer terugkijken op het verleden doet Laura van Leeuwen, sinds de zomer van 2023 algemeen directeur van MVV Maastricht, liever niet. Een stuk interessanter vindt de gedreven bestuurder het om samen met haar negen collega’s die werkzaam zijn op het kantoor van de voetbalclub te kijken naar de toekomst en om samen te werken aan een financieel gezond MVV. Dat er werk aan de winkel is, is duidelijk. “Een analyse leert dat onze uitdaging niet ligt in het omlaag brengen van de kosten – nog meer snijden in de kosten is ook bijna niet meer mogelijk – maar in het verhogen van onze inkomsten. Met minimale middelen wordt hier betaald voetbal bedreven”, aldus Laura.

Financiële groei

“Uit een onderzoek door een extern bureau blijkt dat het gezien de potentie die de stad Maastricht en het ‘achterland’ hebben financieel mogelijk is om een betaald voetbalclub in Maastricht actief te laten zijn. Dat geeft ons vertrouwen om samen te knokken voor de toekomst van deze club. De zo gewenste financiële groei is te behalen op het gebied van horeca, merchandise, ticketverkoop en sponsoring. “Met het aanstellen van Daan Konings, Tijn Gorissen en Mick Beckers beschikken we over drie gedreven en enthousiaste medewerkers, die de commerciële kant voor hun rekening nemen.”

Transparantie

“Naast het kennismaken met onze partners is het voor ons ook belangrijk om de eerder gemaakte afspraken met alle partners in kaart te brengen”, geeft Sales Manager met een focus op New Business Mick Beckers aan. “Deze gesprekken voeren we in alle openheid en eerlijkheid. Zaken die we niet kunnen waarmaken, gaan we niet beloven, maar de zaken die we wél kunnen doen, gaan we heel erg goed doen. Die transparantie wordt, zo merken we, gewaardeerd en het commitment dat de partners met de club hebben, is steeds weer voelbaar.”

Clubliefde

Laura vult aan: “Om te kunnen groeien op commercieel vlak moet de basis – in dit geval de bestaande partners – staan. Die gesprekken zijn nodig en leerzaam en geven ook vertrouwen. Want uit de gesprekken

“Wij willen maatwerk bieden aan onze partners. Door met ze mee te denken willen we een meerwaarde creëren”
VOORJAAR 2024 28

die Daan, Tijn en Mick hebben en als ik zelf kijk naar mijn ervaringen die ik heb opgedaan, blijkt dat de liefde voor MVV in de stad en de regio ontzettend groot is. Zowel ondernemers als supporters voelen een enorme verbondenheid met de club. Ook na 23 jaar voetbal in de Eerste Divisie. Dat de club nog steeds zo leeft, blijkt wel uit het feit dat gemiddeld eens in de twee weken zo’n 4.500 toeschouwers de weg vinden naar stadion De Geusselt. Dat zorgt elke keer weer voor een boost.”

Verzilveren van kansen

Onder die getrouwen bevinden zich ook de partners van de club, die plaatsnemen op de hoofdtribune en voor en na de wedstrijd genieten van een drankje en een hapje in de Business Lounge. En waar de ene ondernemer een bezoek aan MVV aangrijpt om te netwerken, komt de andere voor de ontspanning na een drukke werkweek, waarbij hij garen spint bij de exposure die de reclame-uiting in het stadion hem brengt. Exposure die volgend seizoen toeneemt, omdat vanaf volgend seizoen elke thuiswedstrijd van MVV live te zien is via de betaalzender ESPN. “Als MVV willen wij maatwerk bieden aan onze partners. Door met ze mee te denken en goed te luisteren naar hun wensen en behoeftes, willen we een meerwaarde voor beide partijen

creëren, waarbij we, zoals gezegd, alleen nog dingen beloven die we ook echt waar kunnen maken. Zo kunnen we samen werken aan de toekomst van deze mooie club”, aldus Mick, die nu al merkt dat de persoonlijke aandacht en de nieuwe aanpak van hem en zijn directe collega’s zorgen voor een frisse wind. “Partners merken op dat we zaken veranderen en ook uitvoeren wat we besproken hebben. Dat zorgt er nu al voor dat ze collega-ondernemers bij ons aandragen. In Maastricht en in deze regio liggen nog veel kansen en mogelijkheden. Aan ons de taak om die te verzilveren.”

Wat de toekomst brengt, staat in de sterren geschreven. De ambitie van Laura, Mick en iedereen die keihard werkt aan de toekomst van de club is duidelijk: een financieel stabiel MVV. “Dan kunnen we het de volgende keer dat jij hier aanschuift voor een interview tenminste lekker over voetbal hebben, want dat is waar het bij een betaald voetbalclub vooral over moet gaan. Maar eerst is er volop werk te verrichten.”

VOORJAAR 2024 29
Laura van Leeuwen en Mick Beckers

De Preuvenemint bedrijfsborrel

22-25 augustus

’t Preuvenemint is het grootste en oudste culinaire evenement van Nederland, waar iedereen in een unieke sfeer kan genieten van heerlijke culinaire hoogstandjes in een ontspannen en informele setting.

De PreuveneMeet, dat jaarlijks exclusief op de donderdag gehouden wordt van 15.00 - 18.00 uur, is een uitstekend netwerkmoment om uw bedrijfsborrel te houden. In ongedwongen sfeer lekker netwerken en genieten van smaakvolle gerechten en drankjes. Een ander moment exclusief komen borrelen? Dat kan én zelfs voorafgaand aan de openingstijden, bijvoorbeeld vrijdagmiddag tussen 12.00 – 16.00 uur of zondagochtend tussen 10.00 – 12.00 uur.

Landweer 2a

5411 LV Zeeland (NB)

T 085 20 20 720

Landweer 2a

E info@vantienen.nl

5411 LV Zeeland (NB)

www.vantienen.nl

T 085 20 20 720

E info@vantienen.nl

www.vantienen.nl

Nijverheidsweg 25

6171 AZ Stein

T 046 433 93 83

Nijverheidsweg 25

E info@limcaf.nl

6171 AZ Stein

www.limcaf.nl

T 046 433 93 83

E info@limcaf.nl

www.limcaf.nl

De volledige opbrengst van ’t Preuvenemint gaat ieder jaar naar het goede doel. Door een bedrijfsborrel (of brunch of lunch) te organiseren laat u zien ook betrokken te zijn en steunt u tegelijkertijd de talloze lokale goede doelen. De afgelopen 40 jaar is al ruim 5 miljoen gedoneerd.

Interesse? Stuur vrijblijvend een mail via info@preuvenemint.nl en u wordt gecontacteerd.

dé perfecte gelegenheid!

T(ROUWHEER): ondernemerschap met flair en passie

De Maastrichtse TROUWHEER en ROUWHEER Taco Willems heeft het niet altijd even gemakkelijk gehad in zijn leven. Zijn levenslessen stellen hem als ondernemer in staat er ook te zijn voor anderen. Op fijne, maar ook op moeilijke momenten.

Ik ben in de wieg gelegd om ondernemer te worden. Als ik naar mijn stamboom kijk, gaat het ondernemerschap in mijn familie vele generaties terug. Na mijn studie aan de Hogere Textielschool in Enschede was het vanzelfsprekend dat ik de zaak van mijn moeder zou voortzetten.

Vooral de damesmode zat mij in het bloed. Ik leerde al op jonge leeftijd goede contacten te onderhouden met klanten en opdrachtgevers. Ik wilde hun niet alleen een product verkopen, maar ook kunnen geven wat ik als mens te bieden heb.

Hoezeer ik ook mijn best deed, mijn leven ging niet altijd over rozen. Op 32-jarige leeftijd werd ik weduwnaar, op 36-jarige leeftijd nogmaals. Ondertussen moest er worden doorgewerkt. Als ondernemer heb je nou eenmaal geen tijd om te lang stil te blijven staan bij je verdriet. De trein denderde door. Achteraf bezien maar goed ook: het was voor mij de juiste afleiding en bovendien een kans om niet te verdrinken in verdriet en zelfmedelijden.

In die tijd ontdekte ik dat ceremonies bij een begrafenis vaak immens afstandelijk en algemeen waren. De sprekers kwamen vaak niet verder dan te vertellen hoe goed de overledene was. Soms bleef de toespraak beperkt tot het opzeggen van een gedichtje over de zon en de maan.

Ik lag er lang wakker van. Ik bedacht me dat ik het beter kon, zeker als ik mijn immer oprechte betrokkenheid en warme hart in de strijd zou gooien.

Dus ben ik mij gaan focussen op het spreken bij een afscheid. In mijn rol als ROUWHEER kon ik er als ondernemer zijn voor anderen.

Op 50-jarige leeftijd heb ik de mode vaarwel gezegd en de kans gegrepen om mijn talenten ook in te zetten als TROUWHEER. Dat wil zeggen: luisteren, schrijven en vol empathie de mooiste verhalen ten gehore brengen. Over het bruidspaar, over wie ze zijn en hoe ze in het leven staan. Met een toekomst vol vraagtekens. Maar ook met het rotsvaste vertrouwen er het beste van te maken.

Bij de Kamer van Koophandel sta ik ingeschreven als ‘podiumkunstenaar’. Door mijn aderen stroomt nog altijd het ondernemersbloed, maar de menselijke aspecten verlies ik nooit uit het oog. Voor degenen die mij boeken sta ik altijd klaar. Niet alleen als ondernemer, maar ook als mens.

Na afloop van zo’n ceremonie werd ik aangesproken door een gast. Hij complimenteerde mij met mijn stem en mijn boeiende manier van spreken. Voor mij het startsein om ook mijn stem in de onderneming te betrekken. Een stem die ik mag inzetten bij het inspreken van de meest uiteenlopende filmpjes. Bij bedrijfspresentaties, bij de verkoop van onroerend goed of tijdens een modeshow. Om op die manier als zelfstandig ondernemer in contact te blijven met mijn oude liefde.

Zelfstandig ondernemer zijn vraagt ook veel van het thuisfront. Ik ben inmiddels alweer zo’n twintig jaar gelukkig getrouwd met een andere ondernemer, die me begrijpt. Ik hoop in de tijd die mij nog gegeven is mijn talenten te kunnen blijven inzetten voor anderen. Ondernemerschap met empathie, geduld, flair en passie.

Trouw- en Rouwheer Reageren? trouwheer@gmail.com

VOORJAAR 2024 31
Column
BEELD Ad Utens

Saskia Borgers: Samen leren leven met water

Sinds 21 februari heeft Limburg een nieuwe dijkgraaf. Saskia Borgers, oorspronkelijk afkomstig uit Geleen en getogen boven de grote rivieren, keert terug naar haar Limburgse roots, met een hoop management- en bestuurservaring in haar bagage. ‘Samen leven met water’ is haar adagium.

TEKST Maarten de Kever Beeld Ermindo Armino

,,Nee, geen dijkgravin. Alsjeblief zeg.” Stellig wijst Saskia Borgers de suggestie van de hand om met de vrouwelijke vorm van graaf te worden aangesproken. Waterschappen hebben een dijkgraaf ofals er in het waterschap geen dijken zijn – een watergraaf. Omdat Waterschap Limburg 210 kilometer waterkeringen beheert, mag Borgers (geboren in 1969) zich dijkgraaf noemen en is ze de voorzitter van het Waterschap Limburg. Ze koos onder meer voor Limburg omdat het werkgebied veel facetten kent die elders in het land niet voorkomen: het heuvellandschap bijvoorbeeld met z’n specifieke eigenschappen en de invloed van het buitenland op het watersysteem in de hele provincie.

Waterschap Limburg zorgt voor veilige dijken, droge voeten en voldoende en

VOORJAAR 2024 32

Waterschap LimburgWaterschapsbedrijf Limburg

210

kilometer waterkeringen (dijken etc)

199

coupures (doorgangen in dijken)

3061

kilometer watergangen (beken etc.)

475 regenwaterbuffers

2158 stuwen

17 rioolwaterzuiveringen

150

miljoen kuub gezuiverd water per jaar

688

medewerkers in dienst (1-1-2024)

schoon water. Taken die vanzelfsprekend zijn, maar die steeds nadrukkelijker een plek opeisen in ons dagelijks leven. Immers, overstromingen, langdurige natte periodes en droogte wisselen elkaar af.

“We moeten ons neerleggen bij het gegeven dat er steeds vaker overlast zal zijn en samen zoeken naar slimme oplossingen om te leven mét water.”

Water verbindt. Het is van ons allemaal. Daarom daagt ze ondernemers uit om met ideeën te komen om op een veilige en verantwoorde manier wonen, werken, landbouw en natuurontwikkeling mogelijk te maken. “Waarbij het ene het andere niet uitsluit. Want er is gewoonweg te weinig ruimte in Nederland om dit niet integraal aan te pakken.”

Een andere uitdaging ligt in het hebben en houden van voldoende en schoon water. “Elke keer als in Limburg het toilet wordt gebruikt, moeten wij aan de bak. De rioolwaterzuiveringen van dochterbedrijf WBL (per 1 januari 2025 gaan Waterschap en Waterbedrijf samen) krijgen steeds meer vreemde stoffen en materialen in hun installaties. “Ook hier liggen uitdagingen. Samen moeten we op zoek naar duurzame oplossingen. Vooral door te voorkomen dat troep in het riool of, erger nog, rechtsreeks de beek of de rivier instroomt. Maar ook op andere manieren proberen we het water zo schoon mogelijk te houden. Kijk bijvoorbeeld naar de proeven waarmee we voorkomen dat medicijnresten via urine of ontlasting in het riool, en dus in onze beken terechtkomen”, zegt Saskia Borgers, die het na twee maanden zichtbaar naar haar zin heeft in Limburg. “Weet je wat mij vooral aanspreekt: de ontmoetingen buiten. Daar wordt het werk van Waterschap Limburg zichtbaar en merk je dat we een belangrijke bijdrage leveren aan een leefbaar Limburg. We kunnen het niet iedereen altijd naar de zin maken, maar zoeken naar de meest passende oplossing in samenspraak met de omgeving.”

VOORJAAR 2024 33

Meer slagkracht na samensmelting familiebedrijven

Het samengaan van elektrotechnische installatiebedrijven EPM en Lejeune in Maastricht is een antwoord op uitdagingen in een branche die vraagt om oplossingen bij steeds complexere projecten en klantvragen. “We willen gefaseerd groeien en daarbij vooral nog beter worden. Deze samensmelting is daar een belangrijke stap in.”

Zo steekt directeur-grootaandeelhouder Jurre Stassen van wal. Hij treedt toe tot het management van EPM Groep en is geschoold in strategie en financiën. Voor het pas 31-jarige bestuurslid is EPM een vertrouwde plek. Hij keek in zijn jonge jaren al mee in de keuken van de elektrotechnische installateur waar vader Maurice bedrijfsleider is. Jurre gaat mede de langetermijnvisie vormgeven. In het directieteam wordt hij bijgestaan door Lejeune-directeur Erwin Hermans (49), die zich toelegt op commerciële

uitdagingen. Nestor Wil Paulus (64) –zoon van EPM-oprichter Hub – gaat afbouwen, maar blijft voorlopig met zijn ervaring aan boord. Vorig jaar voegde ook Jeurissen Elektrotechniek uit Landgraaf zich bij de EPM groep.

Familiewaarden

De driekoppige leiding krijgt door de fusie meer slagkracht, in mensen en middelen. “We willen de familiewaarden benadrukken en van daaruit excellent presteren met de focus op de volgende

generatie”, luidt de gezamenlijke missie van de heren. Met zo’n 130 medewerkers na de samenvoeging is het personeelsbeleid een belangrijke pijler. “We willen iedereen betrekken bij onze plannen en volop ruimte blijven bieden voor talentontwikkeling. Recent is ook een HR-specialist aangesteld”, aldus Jurre. Wil: “Doel is dat iedereen met net zoveel plezier en enthousiasme werkt als wij.” Erwin wijst in de bedrijfskantine naar een plaquette waarop de termen ‘eerlijkheid, openheid, vertrouwen en plezier’ staan opgesomd en noemt een voorbeeld van goed werkgeverschap: “Als iemand privé een probleem heeft, staat de deur altijd open en helpen we graag binnen onze mogelijkheden.”

“We willen iedereen hetzelfde enthousiasme en plezier bieden als waar wij mee werken”

Energiemanagement

Alle samenkomende kennis en kunde wordt ingezet om marktleider te blijven als het gaat om installatietechniek E in Limburg en voorop te lopen in duurzame, geavanceerde oplossingen. Belangrijk onderwerp is ook energiemanagement. “Denk aan slimme omgang met uitdagingen op het elektriciteitsnet, zoals netcongestie”, zegt Wil. Erwin vertelt over een project waarbij meer dan 20 schoolgebouwen onder de loep worden genomen. “Dan kijk je onder meer naar verbruik en temperatuur, ook als het pand niet in gebruik is. Met alle data die hieruit voortvloeien, kun je snel veel winst boeken en zijn de kosten voor deze implementatie snel terugverdiend. Ik vermoed dat bij ruim driekwart van de gebouwen veel kan worden verbeterd.”

Meer informatie?

www.epm.nl

www.le-jeune.nl

VOORJAAR 2024 34
Jurre Stassen, Erwin Hermans en Wil Paulus

LIMBURGSE TOEKOMST IN WERK

Met trots presenteren wij het gloednieuwe arbeidsmarktkatern van Ondernemen in Limburg in samenwerking met Limburgvac.

Al een kwart eeuw fungeert Limburgvac als dé verbindende schakel tussen werkgevers en werkzoekenden in onze provincie. Dit speciale katern biedt een inkijk in de dynamiek van de Limburgse arbeidsmarkt, met interessante verhalen, innovatieve ideeën en boeiende interviews.

Laat je inspireren!

PODIUM24: “Virtueel touren voor werk”

WSP PARKSTAD: “Kansen voor jongeren, samen groeien”

ZUYD HOGESCHOOL: Toekomstbestendige professionals dragen bij aan Brede Welvaart

ARBEIDSMARKT

Uw succes is ons succes, al 25 jaar

Het is met veel plezier dat we dit jaar ons 25-jarig jubileum vieren als pionier op het gebied van online recruitment in Limburg. Wat begon als een ambitieus idee is uitgegroeid tot een essentiële schakel tussen werkzoekenden en werkgevers in onze regio. Met trots kijken we terug op onze reis, waarbij we altijd hebben vastgehouden aan onze kernwaarden van persoonlijke service en deskundig advies.

In deze afgelopen kwart eeuw hebben we de arbeidsmarkt zien evolueren, soms geleidelijk en soms met sprongen. De uitdagingen van vandaag zijn anders dan die van gisteren, maar onze toewijding aan het ondersteunen van onze relaties is onveranderd gebleven. We begrijpen dat in een tijd van voortdurende krapte op de arbeidsmarkt, het vinden van het juiste talent een uitdaging kan zijn. Daarom hebben we ons platform aangepast om aan deze veranderende behoeften te voldoen.

Werkgevers zijn niet langer alleen op zoek naar kandidaten met de juiste papieren; ze zijn op zoek naar personen die passen bij hun bedrijfscultuur en die waarde hechten aan aspecten zoals flexibiliteit, inclusie en groeimogelijkheden. Bij Limburgvac.nl hebben we dit begrepen en hebben we onze diensten uitgebreid om tegemoet te komen aan deze verschuivingen in de arbeidsmarkt.

We zijn er trots op dat we niet alleen werkgevers helpen bij het vinden van de juiste kandidaten, maar ook bij het verbreden van hun bereik en het verbeteren van hun employer branding. Onze oplossingen omvatten niet alleen vacatureplaatsingen, maar ook strategieën zoals de ‘Vacature van de Week’ in de ‘Ondernemen in Limburg’-nieuwsbrief en speciale bijlagen, zoals de “Werken in Limburg” in de VIAweekbladen, waarmee we een breed scala aan potentiële kandidaten bereiken, van actief zoekenden tot passieve geïnteresseerden.

Ons team staat klaar om u te ondersteunen bij elke stap van het wervingsproces. Of u nu een grote onderneming bent of een lokale winkelier, wij geloven dat uw succes ons succes is. Daarom blijven we ons inzetten voor het leveren van eerlijk advies en hoogwaardige service, omdat we geloven dat alleen door samen te werken we echte vooruitgang kunnen boeken.

Terwijl we ons 25-jarig jubileum vieren, willen we onze oprechte dank uitspreken aan al onze partners, klanten en medewerkers die hebben bijgedragen aan ons succesverhaal. We kijken ernaar uit om samen met u nog vele jaren aan de toekomst van werk in Limburg te bouwen.

Media-adviseur arbeidsmarktcommunicatie

arbeidsmarkt VOORJAAR 2024 36 ARBEIDSMARKT

Laat jongeren uit het VSO/Pro niet langs de zijlijn staan en zet ze in binnen jouw bedrijf

Kansen voor jongeren, samen groeien

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt lukt het jongeren vaak niet om zelfstandig de weg naar een passende arbeidsplek te vinden. School blijkt regelmatig geen passende plek meer te zijn en doorleren is vaak geen optie. Jongeren willen graag aan de slag op de arbeidsmarkt, maar weten niet hoe. Met de begeleiding van de jongerenjobcoaches van WSP Parkstad gaan deze jongeren op zoek naar een passende baan om hun carrière te starten.

Succesverhalen

Van schoolbank naar arbeidsmarkt

De jongeren die worden begeleid in hun overstap van school naar de arbeidsmarkt zijn: 1) jongeren van het praktijkonderwijs (Pro) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO) tot 23 jaar en 2) jongeren van het vmbo, mbo 1 of mbo 2 zonder startkwalificatie tot 23 jaar. Ook worden jongeren tot 27 jaar die niet naar school gaan, niet werken en geen uitkering krijgen naar werk begeleid.

Voordelen van jongeren in jouw bedrijf

De inzet van jongeren kent vele voordelen. Jongeren zijn gemotiveerd, zitten bomvol potentie en staan ervoor open hun talenten optimaal te benutten. Ze zijn inzetbaar in verschillende sectoren en kunnen vanuit een ondersteunende functie stap voor stap binnen een bedrijf doorgroeien. De samenwerking tussen werkgever, jongerenjobcoach en jongere is essentieel voor de juiste begeleiding op de werkvloer.

Ook zitten er voor werkgevers financiële voordelen aan het in dienst nemen van jongeren zoals loonkostensubsidie, no-risk polis en jobcoaching. Het is alleen belangrijk dat werkgevers zelf ook extra begeleiding kunnen en willen geven aan VSO/Projongeren, dan krijg je er absoluut hardwerkende en betrouwbare krachten voor terug.

Voor Danielle (18), Jeroen (16) en Jerayno (21) bleek niet school, maar werk de meest passende optie. Met de begeleiding van de jongerenjobcoaches hebben zij en vele andere jongeren een fijne werkplek gevonden. Bekijk hier het verhaal van Jerayno.

Korte lijnen en maatwerk

De jongerenjobcoaches van WSP Parkstad begeleiden jongeren bij het vinden van een passende (leer)werkplek en helpen bijvoorbeeld met het maken van een cv en het voorbereiden van (sollicitatie)gesprekken met werkgevers. De jongerenjobcoaches zijn betrokken van A tot Z. Ze begeleiden jongeren niet alleen in hun weg naar werk, maar kijken ook naar de thuissituatie en houden korte lijnen met de ouders. Verder hebben ze contact met school en bieden ze begeleiding aan werkgevers op de werkvloer. Dankzij de persoonlijke aanpak en het maatwerk dat de jongerenjobcoaches bieden worden jongeren én werkgevers optimaal ondersteund.

VOORJAAR 2024 37 ARBEIDSMARKT

arbeidsmarkt

10 jaar

MVO bij Impreso

Impreso, de joint venture tussen Drukkerij Pietermans en MTB Maastricht, viert in juni haar tienjarig bestaan. In 2014 was het de eerste grenzeloze joint venture tussen een Vlaams en een Nederlands bedrijf.

Jack Pietermans, directeur van Drukkerij Pietermans en Marcel Jöris, directeur van MTB Maastricht spreken van ‘een unieke samenwerking met een goede klik’.

TEKST Lieke Rijkx BEELD Moniek Wegdam

Pietermans kwam tijdens de presentatie van wielrenploeg BoelsDolmans in contact met iemand van MTB Maastricht en zo ging het balletje rollen. Tien jaar geleden had Drukkerij Pietermans een hypermodern machinepark waar MTB Maastricht niet tegenop kon. Maar de drukkerij richtte zich nog nauwelijks op digitale opdrachten waar MTB Maastricht juist sterk in was.

Jöris: “Ons machinepark was aan vervanging toe. We vroegen ons af of we moesten investeren in nieuwe machines of een samenwerking moesten aangaan met een partij die die machines al had. We kozen voor samenwerking en specifiek voor Drukkerij Pietermans. We hadden en hebben dezelfde visie op de business en we hadden direct een klik.”

Pietermans: “Door de samenwerking konden we gebruik maken van elkaars klanten en allebei groeien. Zo werd Impreso geboren. Impreso betekent gedrukt of geprint in het Spaans en we vonden het goed klinken.”

Bezorgen en ontzorgen

De grootste verandering in de afgelopen tien jaar was de opkomst van digitale media. Pietermans: “Tien jaar geleden drukten we bijvoorbeeld voor veel bedrijven nog productcatalogussen in grotere oplagen. Nu hebben bedrijven hun catalogussen ook online staan. We sturen tegenwoordig veel meer digitale mailings dan tien jaar geleden.

“Wij leveren minimaal dezelfde kwaliteit als een regulier bedrijf”
VOORJAAR 2024 38 ARBEIDSMARKT

Op die verandering hebben we goed ingespeeld.” Jöris: “Voor het papieren drukwerk zijn we het totaalpakket gaan leveren. We verzorgen niet alleen het printen of drukken, maar ook het vormgeven, inpakken en bezorgen. En als het nodig is, kunnen we hier flink wat drukwerk opslaan, zodat de klant geen kostbare ruimte kwijt is. Voor het bezorgen werken we samen met Business Post (ook een bedrijf onder MTB). Onze klanten hebben dus maar één aanspreekpunt en worden volledig ontzorgd.”

Extra aandacht, zelfde kwaliteit

Alle medewerkers binnen MTB Maastricht hebben wat extra aandacht en ondersteuning nodig. Niet alleen bij Impreso, ook

bij de andere bedrijfstakken zoals distributie, schoonmaak, catering en productie. De gangbare term ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ vindt Jöris niet passend. “Onze mensen werken hard en maken een grote ontwikkeling door. De leerfunctie is bij ons heel belangrijk. Sommige mensen in een leerroute zouden het liefst willen blijven, omdat ze zich thuis voelen, maar dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling. Onze medewerkers krijgen de kennis en motivatie voor een duurzame plaatsing op een volgende plek. Dat wij op deze manier maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor veel klanten ook een reden om voor ons te kiezen. Wij leveren minimaal dezelfde kwaliteit als een regulier bedrijf.”

Persoonlijk contact en maatschappelijke opdracht

“Impreso betekent gedrukt of geprint in het Spaans en we vonden het goed klinken”

“Het onderscheidende van Impreso? Dat is vooral de klantenbinding. Het persoonlijke contact met leveranciers en opdrachtgevers”, vindt Pietermans. “Of het nu B2B of B2C is maakt daarbij niet uit. We onderscheiden ons ook door de technische ondersteuning die we bieden in combinatie met extra service. We denken zo vroeg mogelijk met de klant mee en geven advies. Ook als dat betekent dat de klant niet voor de duurste optie kiest. En ontstaat er een keer een probleem, dan zoeken we samen naar een oplossing. Door onze manier van werken, zijn onze klanten ook onze ambassadeurs.”

Eén van die ambassadeurs is Armand Vliegen, die halverwege het interview ook even aanschuift. De Maastrichtse marketingdeskundige, bedrijfsadviseur en auteur van boeken over grenzeloos ondernemen is een tevreden klant van Impreso. “Voor de medewerkers is nooit iets te veel. Waar anderen een pallet met boeken voor je deur droppen, krijg ik hier altijd hulp om uit te pakken en alles naar binnen te dragen. Bij Impreso werken mensen voor wie niets te veel moeite is.”

Festiviteiten

Vliegen is ook betrokken bij de festiviteiten rondom het tienjarig jubileum. “Op 27 juni organiseren we een evenement voor klanten en relaties. We willen een soort ‘Wie van de drie’-panelgesprekken doen. Dat Marcel, Jack en ik alle drie iets vertellen over wie we zijn en wat we doen en dat het publiek dan moet raden wie de waarheid vertelt.”

Natuurlijk worden de medewerkers van Impreso niet vergeten bij de festiviteiten, maar die plannen zijn nog in de maak. Jöris: “De medewerkers verdienen het om in het zonnetje te worden gezet.”

Klaar voor de toekomst

Voor de toekomst durven de drie mannen niet veel voorspellingen te doen. “We willen blijven groeien, want dat wil je als ondernemer altijd”, zegt Pietermans. “Maar de ontwikkelingen in de grafische sector zijn moeilijk te voorspellen. De markt staat fel onder druk en diverse concurrenten zijn in de tussentijd al dan niet noodgedwongen gestopt. Dat gaat ons niet gebeuren, we zien de toekomst positief tegemoet en plakken er met veel plezier nog tien jaar achteraan.”

Marcel Jöris en Jack Pietermans
VOORJAAR 2024 39 ARBEIDSMARKT
VOORJAAR 2024 40

ProfCore: Outsourcing effectief op krappe arbeidsmarkt

Het uitbesteden van schoonmaak, IT en beveiliging is niets nieuws in de industriële wereld. ProfCore profileert zich als partner bij de volgende stap: het outsourcen van logistiek en product handling. “Wij nemen de volledige organisatie en verantwoordelijkheid over inclusief de personele bezetting”, aldus operationeel directeur Marnix Wijers. “Zo kan de klant zich volledig toeleggen op zijn kernprocessen.”

“Bedrijven kunnen steeds moeilijker medewerkers vinden. Wij hebben de mensen, de kennis en de ervaring om niet alleen te detacheren, maar ook om secundaire processen als logistieke en product handling over te nemen. Onze opdrachtgevers kunnen hierdoor hun eigen mensen weer inzetten in het kernproces.”

Outsourcing is voor ProfCore al een aantal jaar een snel groeiende pijler onder het bedrijf, naast het klassieke detacheren. Outsourcing biedt niet alleen een antwoord op personeelskrapte. “Wat voor een opdrachtgever secundaire processen zijn, is onze corebusiness. De bedrijfsvoering wordt efficiënter en flexibeler, wij ademen mee met het op- en afschalen. Daarmee verschuiven vaste kosten naar variabele kosten. En kunnen ondernemingen zo beter en sneller inspelen op veranderingen.”

Continuïteit

ProfCore kan al bogen op succesverhalen bij een groot aantal bedrijven, waaronder SABIC, Sekisui Alveo, Plalloy, Vynova en mondkapjesfabrikant Sion Biotex. “We voeren de secundaire processen volledig onder eigen regie uit. Als opdrachtgever heb je geen zorgen over de bezetting, continuïteit is gegarandeerd. Wij vangen ook de pieken en dalen op hetgeen kostentechnisch interessant is.”

Maatwerk

Outsourcing is puur maatwerk, zo ervaart ProfCore in de praktijk. “Aan de voorkant denken we mee over de behoeften en ambities van de opdrachtgever en sámen bakenen we de outsourcingsscope af. De gezamenlijke doelen leggen we vast in een meerjarige afspraak met duidelijke kpi’s en evaluatiemomenten. We werken toe naar een langdurige relatie met een aanpak waarin we de waarde en output bij de opdrachtgever verhogen.”

Groeien

Outsourcing maakt steeds meer deel uit van een weloverwogen bedrijfsstrategie. “Door strategisch te outsourcen, kunnen organisaties floreren. Ik verwacht dan ook dat outsourcing de komende jaren sterk zal gaan groeien”, besluit Marnix Wijers.

Focusgroepbijeenkomsten

Weten wat outsourcing precies inhoudt? ProfCore organiseert regelmatig focusgroepbijeenkomsten met een bedrijfsbezoek om de praktijk te ervaren. Ondernemers, managers of andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via profcore@profcore.nl. Bellen kan ook: 088-4787778.

www.profcore.nl/outsourcing

TEKST Jos Cortenraad BEELD ProfCore
VOORJAAR 2024 41 ARBEIDSMARKT arbeidsmarkt

Scholengemeenschap Sophanium in Gulpen werd eind februari uitgeroepen tot de verrassende winnaar van de IMMENS MVO Award. Verrassend, omdat de prijs in de eerdere edities altijd werd opgeëist door een bedrijf dat zich bovengemiddeld inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen met de nadruk op inclusiviteit en goed werkgeverschap. “Sophianum vervult een voorbeeldfunctie.”

Sophianum Gulpen verrassende winnaar IMMENS-trofee

“Als school hebben we een voorbeeldfunctie”

Het is een misverstand dat voor de MVO Award enkel bedrijven in aanmerkingen komen, zegt voorzitter Pascal Starren van IMMENS. “Zowel ondernemingen als andere organisaties kunnen genomineerd worden. Belangrijkste criterium is de aandacht voor werknemers met een zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt. Krijgen zij een kans en hoe worden ze binnen de organisatie opgenomen?

TEKST Jos Cortenraad BEELD Eline Dabekaussen

Sophianum timmert op dat vlak duidelijk aan de weg en dat is niet onopgemerkt gebleven. Wij zijn heel blij met deze winnaar. Juist omdat het een non-profit-instelling is én omdat die buiten Maastricht ligt, want we bestrijken met IMMENS naast Maastricht immers ook het hele Heuvelland’.

IMMENS werd in 2007 opgericht en staat voor een platform met inmiddels ruim honderd bedrijven, overheden en andere organisaties. Doel is het bevorderen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “Daarin onderscheiden we de drie bekende pijlers”, legt Pascal Starren uit, voormalig supermarkteigenaar. “People, Planet en Profit. We richten ons vooral op People, omdat we vinden dat ook mensen die niet zo makkelijk aan werk komen een kans verdienen. Vaak mensen met een lichte beperking die met een beetje begeleiding en geduld uitstekende werknemers kunnen worden. Ik heb er zelf ervaring mee uit de tijd dat ik een supermarkt runde. Juist de werknemers die een kans kregen zijn zó gemotiveerd en loyaal. Zo trots dat ze een baan hebben, deelnemen aan de

maatschappij. Fantastisch ook hoe ze opgenomen werden in de teams. Met IMMENS willen we andere ondernemers overtuigen van deze benadering.”

Verantwoordelijkheid

Sophianum hoefde niet overtuigd te worden, vertelt rector Hans Hupperetz. “Totdat we eind vorig jaar genomineerd werden voor de award kende ik IMMENS nog niet”, zegt hij. “Bij Sophianum is het aannemen van mensen met een begeleidingsbehoefte gebruikelijk, met name in ondersteunende functies zoals conciërges en schoonmakers. Onmisbaar voor een school, maar we zagen toch ook wel dat ze er niet altijd bij hoorden. In het verleden was er bijvoorbeeld een aparte lerarenkamer in school, waar Onderwijs Ondersteunend Personeel niet kwam en leerlingen hadden niet altijd voldoende respect voor hen. Niet oké; als school hebben we de verantwoordelijkheid om leerlingen vertrouwd te maken met inclusiviteit. Wij hebben een voorbeeldfunctie. Iedereen moet kunnen meedoen in de maatschappij.”

arbeidsmarkt
VOORJAAR 2024 42 ARBEIDSMARKT
“Inclusiviteit is een groot goed”
Hans Hupperetz, Sophianum

OOP-team

Besloten werd om al het Onderwijs Ondersteunend Personeel onder te brengen in een OOP-team met een gelijkwaardige positie binnen de school. “Dat betekent dat we reeds jaren geleden bewust hebben gekozen voor één personeelskamer voor iedereen”, zegt John Coenen, coördinator van het team OOP. “Maar het betekent vooral meer aandacht voor de tien werknemers met die zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die om uiteenlopende redenen lang thuis hebben gezeten omdat ze niet zouden ‘passen’ in een baan. Het is mijn taak om hen aan boord te krijgen en binnen boord te houden. Te luisteren en te praten als het even niet zo goed gaat, zorgen voor teambuilding, onderling begrip bevorderen en aanvullende opleiding aanbieden indien nodig. We zijn nu ruim een jaar verder en volgens mij doen we het niet slecht. Ik zie in ieder geval trots en motivatie bij de betreffende medewerkers.”

Verrast

De beloning kwam met de nominatie vorig najaar door Podium24, de organisatie die voor gemeenten werkgevers zoekt die bereid zijn om mensen met een

begeleidingsbehoefte een kans te geven. “We waren aangenaam verrast”, zegt Hans Hupperetz, “toen we benaderd werden door de jury voor een assessment. Vier man zijn anderhalf uur hier geweest om met ons te praten en natuurlijk met John en zijn team. Best een streng proces. Dat we uiteindelijk tot de finale zouden doordringen hadden we helemaal niet verwacht.” Nog mooier werd het die maandagavond 26 februari in Chateau Neercanne (eigenaar de familie Oostwegel is partner van IMMENS) waar de finalisten Sophianum, Praxis Belvedère Maastricht en Thermae 2000 Valkenburg de strijd aangingen voor de eerste plek en de MVO Award 2024. “Het was een closefinish”, kijkt Pascal Starren terug. “De juryrapporten waren voor alle drie lovend. Uiteindelijk heeft het publiek, bijna al onze partners, na de pitches gekozen voor Sophianum.”

150 vlaaien

“Ons doel is verder groeien zodat meer mensen een kans krijgen”
Pascal Starren, IMMENS

Hans Hupperetz was zo overdonderd dat hij ter plekke aan zijn personeel én leerlingen vlaai beloofde. “Konden we dus zo’n 150 vlaaien laten aanrukken”, lacht hij. “Maar we hebben het er graag voor over. Het is leuke publiciteit en een stukje erkenning, vooral voor John Coenen en zijn team. En hiermee stopt het natuurlijk niet. Binnen onze koepelorganisatie LVO gaan andere scholen onze aanpak overnemen, een beetje een olievlekwerking dus. Misschien een klein stapje, maar als onze leerlingen er iets van onthouden ben ik al heel tevreden. Inclusiviteit is een groot goed.”

Investering

Pascal Starren is blij met de winnaars en de andere twee finalisten. “Dat zijn onze nieuwe ambassadeurs. Ons doel is verder groeien zodat meer mensen een kans krijgen. Allereerst fijn voor hen én voor de Limburgse economie. Werkgevers schreeuwen om werknemers.”

Hans Hupperetz en John Coenen
VOORJAAR 2024 43 ARBEIDSMARKT
Pascal Starren

Vitale medewerkers zijn blije medewerkers

Ons werk is een groot onderdeel van ons dagelijks leven. Door op, rond en tijdens het werk voor vitaliteit te zorgen, draagt een werkgever aanzienlijk bij aan een gezonder en energieker leven van de medewerkers. En dat heeft zijn voordelen, want vitalere medewerkers zorgen voor vitalere organisaties.

TEKST & BEELD Thermae 2000

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Stress onder medewerkers is een groeiend probleem dat vaak meer impact heeft dan werkgevers zich realiseren. Het aantal mensen met overspanningsklachten of burn-outs neemt gestaag toe, wat resulteert in hoge kosten voor werkgevers. "Een gezonde geest in een gezond lichaam, oftewel ‘Mens Sana in Corpore Sano’, kan wonderen verrichten voor uw bedrijf", vertelt Jennifer van Wersch, accountmanager bij Thermae 2000. "Gezonde en fitte medewerkers zijn minder vaak ziek, werken beter samen en zijn over het algemeen efficiënter. Bovendien draagt het bij aan een prettige werksfeer."

Wees alert op tekenen van stress

“Het begint met oprechte aandacht”

Als werkgever kunt u een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van dit probleem. Het begint met oprechte aandacht. Vraag uw medewerkers hoe het met ze gaat en wees alert op tekenen van te veel stress. Door tijdig in te grijpen, zoals het aanbieden van een extra vrije dag ('verplicht ontspannen') of het ondersteunen van medewerkers bij het vinden van ontspanning of een gezondere levensstijl, kunt u langdurig uitval voorkomen. Van Wersch: "Bij Thermae 2000 bieden we diverse zakelijke mogelijkheden om werkgevers te helpen bij de vitaliteit van hun medewerkers."

Laat uw medewerkers voordelig ontspannen Investeer vandaag nog in de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers en promoot ontspanning. "Wij kunnen uw medewerkers toegang geven tot een gepersonaliseerde webshop waarbij ze met korting dag- of avondentrees kunnen bestellen. Of bekijk de vitale programma’s waarbij onze fysiotherapeuten begeleiden in het (preventief) fit en vitaal maken en/of behouden van uw medewerker(s)."

Ontspannen bovenop de Cauberg

Met het grootste thermale badenlandschap van Nederland, talloze (panorama)sauna’s, whirlpools, rustruimtes en wellnessbelevingen, biedt Thermae 2000 alles voor een ontspannen dag. Geniet tussendoor van koffie, een diner of uitgebreide borrel in één van de restaurants en kies voor ultieme ontspanning middels een uitgebreide gezichts- of lichaamsbehandeling.

En voor wie nog niet uitgerust is, biedt het aangrenzende viersterren wellnesshotel met 62 kamers de perfecte gelegenheid om meerdere dagen door te brengen bovenop de mooie Cauberg.

Kijk voor meer informatie over een vitale samenwerking met Thermae 2000 op www.thermae.nl/zakelijk.

VOORJAAR 2024 44 ARBEIDSMARKT
arbeidsmarkt

Virtueel touren voor werk

Sociale ontwikkelbedrijven zetten zich in voor iedereen die wil leren of werken. Denk aan uitkeringsgerechtigden, voortijdige schoolverlaters, statushouders en mensen die vallen onder beschut werk. Om de stap naar een nieuwe baan te verlagen zet Podium24 samen met MTB Maastricht, reïntegratiebedrijf Annex en Business Post Zuid-Limburg nu augmented reality in: de deur naar leren en werken staat ook virtueel open.

TEKST Dymphy Swakhoven BEELD Moniek Wegdam

“Een nieuwe tool die ons bereik groter maakt en de drempel verlaagt”, aldus Jenny Dizij van Leeuwen, adviseur Strategie en Innovatie en Ruud Ruijl, communicatieadviseur van Podium24. “We willen onze wereld in ieders huiskamer brengen met een realistische weergave die flexibel en toegankelijk is.”

Augmented reality om potentiële kandidaten en opdrachtgevers een virtueel kijkje in de keuken te geven. Een primeur binnen de sector van sociaal ontwikkelbedrijven en re-integratie. De 360°-tour – een interactieve rondleiding op afstand – geeft een uniek perspectief op de vijftien leerwerklijnen van de MTB Academy.

Laagdrempig binnenkijken

“Naar model van multinationals, die dit middel volop inzetten voor onboarding, passen wij het nu toe voor onbenut arbeidspotentieel. Doel is om ons leerwerkbedrijf virtueel binnen te stappen voor een voorproefje van de werkomgeving. Soms zijn werkzoekenden al een tijdje uit de running en onzeker om die eerste stap naar werk te zetten. Bellen kan spannend zijn, er is vaak drempelvrees. Via de virtuele tour kunnen ze laagdrempelig

leerwerklijnen als logistiek, procestechniek of onze kwekerij ervaren, voordat ze live komen kennismaken.”

De tour laat zien wat allemaal mogelijk is én biedt de mogelijkheid om zich meteen aan te melden. “Een leerwerktraject wordt afgerond met een praktijkverklaring, diploma en in veel gevallen een reguliere baan bij één van onze partners in het bedrijvennetwerk. Hiervoor sluiten we partnerschappen met het lokale bedrijfsleven, zoals als Vita Talalay, Paulissen Bakkerijen, Envida, Blanche Dael en HANOS. We bieden kandidaten ook ondersteuning bij het aanpakken van persoonlijke problemen. Het gaat om menselijk kapitaal en het welzijn van mensen.”

“Parallel heeft dit grote economische waarde. De maatschappelijke besparing als iemand met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk kan, is volgens het ministerie van SZW – in geld uitgedrukt –5.000 euro per jaar. Boven op de directe besparing op bijvoorbeeld een bijstandsuitkering van gemiddeld 15.500 euro, dus minimaal 20.500 euro.” Waarde door werk, maar ook werk van waarde, benadrukken ze. “Menig wielrenner in de Tour de France rijdt op MTB-wielen. En dat doosje met chocolaatjes dat je krijgt in KLM-vliegtuigen? Oók uit Maastricht.”

Zelf even rondkijken? Scan de QR-code!

Jenny Dizij van Leeuwen en Ruud Ruijl
VOORJAAR 2024 45 ARBEIDSMARKT

De netwerkfactor van Baandomein

Het netwerk van Baandomein bestaat dertig jaar én is nog steeds springlevend. De leden hebben diverse achtergronden. Publiek en privaat. Onderwijs en zorg. Commercie en not-for-profit. Groot en klein. Talentontwikkeling is een belangrijk thema. We spraken met Paul Stallenberg en Harry Boesten van respectievelijk Zuyd Hogeschool en Sportlandgoed De Haamen.

Het begint met jou

Paul Stallenberg, directeur HR Zuyd Hogeschool, was vijftien jaar geleden een zij-instromer tijdens de toenmalige post-fusie fase. Momenteel organiseren 2.000 medewerkers in 27 academies onderwijs, onderzoek en praktijk voor 14.000 studenten. Tot de academies behoren onder andere het Conservatorium, de Toneelacademie, de International Business School, de Hotel Management School, Commerciële economie, Verpleegkunde, Mens & Techniek en Engineering. In september start de nieuwe opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence. “We leiden met eigentijds, relevant en studeerbaar onderwijs op voor een veeleisende arbeidsmarkt. Wij willen de talenten, vanaf de start van de opleiding tot ver in de arbeidsmarkt, alle ruimte en kansen geven om als professional bij te dragen aan een economisch krachtige en leefbare regio”, legt Paul uit. “We voelen ons verantwoordelijk voor een duurzame wereld. Voor onszelf, onze studenten en toekomstige generaties. Daarom werken we aan een acceptabele ecologische footprint. En leiden we professionals op met duurzame competenties. Voor de wereld van nu en de toekomst. Daar hoort uiteraard ook een duurzame bedrijfsvoering bij en aandacht voor de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van de medewerkers.” Deze en nog meer beloftes zijn uitgewerkt in de strategie 20242028 die de titel ‘Het begint met jou’ draagt.

Sterk teamwerk

Naast programmering, toetsing, actief leren en een inclusief onderwijsklimaat is volgens Paul, die een master

in Executive Change Management heeft, sterk teamwerk de vijfde sleutel in de strategie executie. “Na de post-fusie fase hebben we de afgelopen jaren achtereenvolgens de HR-positie versterkt en de organisatie doorontwikkeld. Nu werken we hard aan meer wendbaarheid voor een dynamisch-complexe wereld die in toenemende mate onvoorspelbaar is. Sterk teamwerk met zelforganisatie en eigenaarschap is geen keuze, maar noodzaak. Daar investeren we dan ook veel in. En daar boeken we goede resultaten mee.”

Zij-instroom

Ook voor ons is de huidige arbeidsmarkt uitdagend, zegt Paul: “Wij leiden zelf op voor werkgevers op de arbeidsmarkt, maar zijn voor onze eigen instroom van docenten aangewezen op zij-instromers vanuit het bedrijfsleven. We maken onder andere gebruik van de vacatureservice en het netwerk van Baandomein om deze professionals te bereiken. Ze krijgen bij hun introductie een buddy toegewezen en worden extra vrij-geroosterd voor opleiding en training. Ze volgen daarnaast een opleiding van anderhalf jaar voor het verwerven van de didactische vaardigheden. Een toekomstbestendige organisatie begint bij hen.”

Sport beweegt iedereen

Harry Boesten is al 25 jaar actief als mediator, onderhandelaar en organisatieadviseur. “Spanningen in de directiekamer, zakelijke conflicten en pittige onderhandelingen domineren mijn dagelijkse werkzaamheden”, zegt de doorgewinterde ondernemer.

arbeidsmarkt VOORJAAR 2024 46 ARBEIDSMARKT
“Besturen zonder inzicht leidt tot besluiten zonder uitzicht”

“Toen ik door de gemeente Beek werd voorgedragen om toe te treden tot het bestuur van De Haamen lag er een stevig rapport met maar liefst 47 kritische aanbevelingen. Dat was een helder startpunt. Want besturen zonder inzicht leidt tot besluiten zonder uitzicht”, aldus Harry. “Wij hebben als bestuur met steun van de gemeenteraad, het college en de accountmanager alle aanbevelingen doorgevoerd, ook de meest ingewikkelde. En dat heeft onze prestaties aanzienlijk verbeterd. We gaan echter niet tevreden achteroverleunen en blijven in beweging. Ambitie genoeg.”

Complexe bedrijfsvoering

Harry vertelt een bevlogen verhaal over het sportlandgoed. Onze bedrijfsvoering is complex. We moeten een betrouwbare exploitant zijn voor onze opdrachtgever, huurders, strategische partners en bezoekers. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor de beweeg- en sportstimulering in de gemeente Beek. We doen er echt alles aan om de ambitieuze doelen uit de nationale preventieprogramma’s Sportakkoord II en GALA te halen. Wij zijn rolstoeltoegankelijk, onze ruimtes zijn rookvrij

en we hebben een gezonde kantine. Wij ontvangen drie basisscholen voor hun gymlessen. De cliënten van SGL en Daelzicht krijgen bij ons een inclusieve dagbesteding. Kinderen en volwassenen behalen hun zwemdiploma. Studenten van Vista College volgen hier hun leertraject. Veertig binnen- en buitensportverenigingen huren structureel onze faciliteiten zoals het zwembad, de sporthallen en de sportvelden. Ook is ons sportlandgoed een eventlocatie. Die diversiteit aan activiteiten en doelgroepen organiseren en begeleiden is een complexe operatie. Afgelopen jaar hadden we 400.000 bezoekers, exclusief de mensen die niet-georganiseerd gebruik maken van onze buitenruimte.

Trots

De ondernemende bestuurder is trots. “Vanaf 2021 hebben wij, vooral dankzij de ideeën, vakbekwaamheid en bevlogenheid van onze manager en medewerkers, een gezonde bedrijfsvoering. Afgelopen jaar hebben we voor het eerst in ons bestaan een deel van de exploitatiebijdrage van de gemeente terug kunnen storten. Sharon Walraven, paralympisch kampioen in het rolstoeltennis, is twee jaar geleden toegetreden tot ons bestuur. Zij is als geen ander in staat om onze boodschap van inclusiviteit uit te dragen. Wij bieden ook voor mensen met fysieke of mentale beperkingen spelvreugde en teamgeest. Sport beweegt iedereen!”

“We leiden professionals op met duurzame competenties”
Paul Stallenberg
VOORJAAR 2024 47 ARBEIDSMARKT

Toekomstbestendige Professionals:

Bijdragen aan Brede Welvaart

“Werk is meer dan een bron van inkomen; het is een belangrijk onderdeel van je identiteit. Het draagt bij aan zelfontwikkeling, en sociale interactie”

Jol Stoffers

VOORJAAR 2024 48
Drs. Erik Canisius, Prof. Dr. Jol Stoffers en Drs. Omar Habets

Nederland ondergaat ingrijpende economische en maatschappelijke veranderingen. Met een vergrijzende en digitaliserende samenleving, stagnerende economische groei, verschuivende geopolitieke relaties die de internationale handel beïnvloeden, en met groeiende sociale ongelijkheid, zijn de uitdagingen aanzienlijk. Bovendien leggen klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit een zware druk op de leefbaarheid van zowel ons land als de wereld.

Jol Stoffers, Omar Habets en Erik Canisius, allen verbonden aan het Lectoraat Employability van Zuyd Hogeschool, spreken dagelijks over het gedachtegoed van Brede Welvaart met studenten en bedrijven. Een belangrijk onderdeel, respectievelijk uitwerking van de Brede Welvaart-insteek vormt de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze CSRD, aangenomen door de Europese Commissie, legt organisaties de verplichting op om verslag uit te brengen over zowel de milieu- als sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten.

Deze rapportage dient te worden geëvalueerd door accountants, wat inhoudt dat organisaties gedetailleerd moeten uitleggen hoe hun visie en strategieën, zowel het milieu als mensen beïnvloeden, waarbij zowel de korte- als langetermijneffecten in overweging worden genomen.

Environment, Social en Governance vormen de drie belangrijkste criteria voor het meten van duurzaamheid en ethische impact van investeringen in een bedrijf of economische sector.

Ook de inhoud van het werk voor professionals verandert door al deze ontwikkelingen. In diverse sectoren staat niet alleen de kwaliteit van het werk onder druk, maar het zal ook moeilijker zijn om werk te combineren met leren, zorgtaken en maatschappelijke participatie. Jol Stoffers: “Werk is meer dan een bron van inkomen; het is een belangrijk onderdeel van je identiteit. Het draagt bij aan zelfontwikkeling, eigenwaarde en sociale interactie. Met name in Zuid-Limburg is het vinden en behouden van werk geen vanzelfsprekendheid; banen waren

in het verleden niet altijd voorhanden voor iedereen die een bestaan wilde opbouwen. En al helemaal niet op alle niveaus. De regio heeft zichzelf na de mijnsluitingen, maar ook daarna telkens opnieuw moeten uitvinden. Inmiddels geven de Brightlands-campussen die zo zijn ontstaan, nieuw elan en perspectief voor de toekomst. Maar stilstaan is niet aan de orde, ook op dit vlak moeten we in beweging blijven.”

“In de praktijk zien we in de regio in vrijwel alle organisaties de belangrijke thema’s van Brede Welvaart in de schijnwerpers staan”
Erik Canisius

Er zijn maatregelen nodig zoals het bevorderen van de inzet van arbeid in sectoren die het meest bijdragen aan Brede Welvaart, het verhogen van de arbeidsproductiviteit door digitalisering, robotisering, AI en sociale innovaties. Dit laatste omvat de vernieuwing van de arbeidsorganisatie en de maximale benutting van competenties, gericht op verbetering van de bedrijfsprestaties en ontplooiing van talent. Het is belangrijk om iedereen die meer wil werken de kans te geven om mee te doen of meer uren te maken. Dit kan door arbeidsvoorwaarden te verbeteren, zodat meer werk beter loont, en door het stimuleren van veilig

en gezond werken voor duurzame inzetbaarheid. Daarnaast is het inzetten op gerichte, tijdelijke arbeidsmigratie belangrijk voor sectoren die in hoge mate bijdragen aan de Brede Welvaart en waarvan vacatures langdurig niet worden vervuld.

Erik Canisius: “In de praktijk zien we in de regio in vrijwel alle organisaties dat de genoemde belangrijke thema’s van Brede Welvaart in de schijnwerpers staan. Professionals zijn zich ervan bewust dat het complexe uitdagingen en transities betreft. Dit allemaal opgeteld bij de vergrijzing en ontgroening van werkenden, flexibilisering en technologische innovatie van arbeid. Al met al wordt met veel realiteitszin en deskundigheid een vertaalslag van deze thema’s gemaakt in de praktijk.”

Daarbij is de dialoog met studenten rondom Brede Welvaart van groot belang. Omar Habets geeft als voorbeeld: “Studenten maken steeds bewuster een keuze over werk. Wanneer we in de lessen over employability spreken, wordt duidelijk dat studenten hier heel dynamisch naar kijken. Waar het voorheen gebruikelijk was dat je gewoon ging werken, kijken studenten nu ook naar de opties om te doen wat ze echt leuk vinden. Ze kijken bijvoorbeeld actief naar alternatieven voor een traditionele werkweek maar hierbij is er wel vaak het besef om inzetbaar te blijven: life-time employability. Gezien al deze ontwikkelingen geeft dit veel stof om over na te denken wanneer het over vraag en aanbod van arbeid gaat”.

VOORJAAR 2024 49
“Studenten kijken actief naar alternatieven van een traditionele werkweek maar hierbij is er wel vaak het besef om inzetbaar te blijven: life-time employability”

Prof. dr. Jol Stoffers is lector Employability bij Zuyd Hogeschool. Tevens is hij bijzonder hoogleraar Employability aan de Open Universiteit en wetenschappelijk directeur van NEIMED Sociaal Economisch Kenniscentrum.

Drs. Omar Habets is senior docent aan de Zuyd Hogeschool, en promovendus en onderzoeker bij het lectoraat Employability en NEIMED.

Drs. Erik Canisius is senior docent aan de Zuyd Hogeschool, en onderzoeker bij de lectoraten Employability en Professionalisering van het Onderwijs.

Brede Welvaart, wat is dat precies?

Brede Welvaart kan worden omschreven als het welzijn van inwoners in brede zin (vergelijkbaar met de Engelse term ‘well-being’). Het betreft alles wat mensen van waarde vinden. Wat van waarde is, wordt daarbij breed opgevat: het gaat bijvoorbeeld om het kunnen voorzien in het levensonderhoud, gezondheid, veiligheid, persoonlijke ontplooiing en sociale contacten. Het CBS vat het concept samen als “Brede Welvaart betreft de kwaliteit van leven hier en nu, en de mate waarin deze ten koste gaat van de Brede Welvaart van latere generaties of van die van mensen elders in de wereld.” Hierbij delen ze het concept op in acht verschillende thema’s: welzijn, materiële welvaart, gezondheid, arbeid en vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid, en milieu.

Conclusie

De dringende behoefte om bij te dragen aan Brede Welvaart wordt steeds duidelijker te midden van complexe economische en maatschappelijke verschuivingen, zoals vergrijzing, digitalisering en klimaatverandering. Organisaties, zowel groot als klein, worden aangespoord om duurzaamheidspraktijken te omarmen en zo een positieve impact te hebben op milieu en samenleving. Het aanpassen van werkpraktijken en het bevorderen van een gezonde balans tussen werk, leren en maatschappelijke betrokkenheid zijn essentieel voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Innovatieve oplossingen, zoals digitalisering en sociale innovaties, worden ingezet om arbeidsproductiviteit te verhogen en talentontwikkeling te stimuleren. Door actieve betrokkenheid van professionals en studenten kan een constructieve dialoog worden gevoerd om de uitdagingen van Brede Welvaart aan te gaan en te vertalen naar concrete acties voor een duurzame toekomst.

VOORJAAR 2024 50

ProgramKabinet en ondernemers

Belangenbehartiging is de hoofdtaak van MKB-Limburg.

Met ons kleine, maar daadkrachtige team komen we op voor het ondernemerschap. Dit doen we in jouw gemeente, bij de provincie, in Den Haag en in Brussel.

In Den Haag wordt nu gesproken over een programkabinet. Hoewel vele Kamerleden zelf niet precies lijken te weten wat dat eigenlijk is, gaf NSC-voorman Omtzigt in het debat desgevraagd drie kenmerken. De partijleiders van de coalitie blijven allemaal in de Tweede Kamer en worden geen minister; minstens de helft van de kabinetsleden komt niet uit de politiek en er komt een beknopt coalitieakkoord. Bij dat laatste vroeg hij zichzelf openlijk af of dit kans van slagen zou hebben. De helft van de Kamerleden is nieuw en van de andere helft zit een groot deel nog geen vier jaar in de Kamer. Dit maakt dat er nauwelijks sprake is van collectief geheugen noch ervaring. Dit zagen we bij de afgelopen begrotingsbehandeling toen de jonge Kamer met dadendrang zomaar meestemde met voostellen die de expatregeling van tafel veegde of lasten voor ondernemers verhoogde zonder vooraf na te vragen wat dit voor gevolgen voor de ondernemers zou kunnen hebben.

Hoe kunnen we nu belangen van ondernemers behartigen bij een jonge Kamer en een programkabinet? De nieuwe opstelling heeft voor- en nadelen. Het voordeel van het feit dat Kamerleden en ministers nieuw en onervaren zijn, is dat zij ook zoeken naar oplossingen voor de problemen en (nog) geen oplossingsrichtingen hebben. Wij hebben daar bij MKB-Limburg wel al over nagedacht. De noden en vragen van ondernemers zetten we om naar oplossingsrichtingen voor ‘s lands bestuur. Wij geven handvatten en concrete voorstellen aan politici, waarmee zij de handen op elkaar krijgen in de Kamer, op het ministerie en bij de achterban. Met een beknopt coalitieakkoord is er voldoende ruimte voor nieuwe ideeën van buiten. Nieuwe Kamerleden, en nieuwe ministers de niet voortkomen uit een partijtraditie staan open voor goede oplossingen. Immers, zij hebben dringend behoefte aan oplossingen. MKB-Limburg kan die leveren, samen met onze partners en ons hoofdkantoor in Den Haag.

Een nadeel van de jonge Kamer met een Programkabinet is dat het nog onzeker is in hoeverre de overheid een constante factor kan zijn. Met het beknopte akkoord, is er vrij weinig vastgelegd. Het is lastig om ver vooruit te kijken, wanneer de Kamer en een kabinet zo heftig blijven vervellen. Er is in het verleden veel geklaagd over plucheplakkers, politici die te lang blijven zitten. Echter, nu hebben we er daar te weinig van. Politici zien de Kamer of het kabinet als hun nest hoog in de boom. Het is gewoon wachten tot je vleugels genoeg gegroeid zijn en dan kun je de sprong maken. De doorgewinterde bestuurders op wie je lange tijd kunt vertrouwen, missen we wel. Hoeveel we premier Rutte massaal verweten hebben: hij was er wel al die tijd.

Hoe dan ook, voor MKB-Limburg is het de kans om als ‘solution broker’ aan de slag te gaan in Den Haag. Daarom hebben we jouw inbreng nodig op onze netwerk-events. Van deze vragen, klachten en tips maken we conceptoplossingen, die politici mogen gebruiken in het landsbelang. Belangenbehartiging hangt niet af van de juiste telefoonnummers in de contactenlijst (ook ik moet al die nieuwe Kamerleden leren kennen), maar van de juiste oplossingen, op het juiste moment, bij de juiste persoon. Dat gaan wij voor u doen.

Groeten van je voorzitter,

Meer informatie of reageren? voorzitter@mkblimburg.nl

VOORJAAR 2024 51
Column
‘Ga een paar keer op vakantie voordat je verhuist’

7 vragen aan Bianca Storms over remote werken

Op 1 januari 2022 begon Bianca Storms met haar eigen bedrijf. De ondernemer woont en werkt een deel van het jaar voor haar Nederlandse klanten in de Dominicaanse Republiek. Het land waar ze zich vanaf de eerste seconde thuis voelde. Ze is een expert in remote (op afstand) werken en zou het niet meer anders willen. “Ik heb het beste van twee werelden.” Bianca werkt als community manager en online business manager, zo’n 30 tot 50 uur in de week. Ze helpt ondernemers met het opbouwen en onderhouden van een hechte Facebook-community zodat ze er klanten en omzet uithalen.

TEKST Lieke Rijkx BEELD Yrineyda Sánchez
REMOTE WERKEN RUBRIEK VOORJAAR 2024 52

Remote werken, hoe kwam dat op je pad?

In 2020 zou ik drie maanden naar de Dominicaanse Republiek gaan. Covid brak uit en ik kon niet terug. Uiteindelijk bleef ik 11 maanden. In die tijd ontdekte ik dat online werken prima ging en bedrijven leerden dat ze niet iedere werknemer op kantoor hoefden te hebben.

Waarom de Dominicaanse Republiek?

Ik ben heel nuchter en geloof niet in vorige levens en dat soort dingen, maar ik voelde me hier thuis vanaf het moment dat ik eind jaren 90 met een vriendin op vakantie was. Ik kan het niet verklaren, het voelde alsof ik hier eerder was geweest. Ik heb een klik met het land, met de cultuur en met de mensen.

Vertel eens iets over je werkweek

Ik werk voor Nederlandse klanten en houd de Nederlandse tijden aan, ook al is het hier vijf uur vroeger. Ik sta rond vier uur lokale tijd op. De ochtenden zijn hier lekker koel en rustig. Mijn werk bestaat vooral uit het inrichten en onderhouden van Facebook communities. Ik zorg voor de juiste ‘look and feel’, plaats berichten, analyseer de statistieken en reageer op de reacties. Community management is echt mijn ding, omdat ik dan niet hoef te kiezen tussen beeld, tekst, video en organiseren. Ik doe het allemaal! Ik heb negen vaste klanten waar ik echt een klik mee heb.

Ik heb de luxe dat ik ‘nee’ kan zeggen als een opdracht niet bij me past. Ik heb een groot netwerk, dus ik geef ook wel eens een opdracht door. Ik heb veel cursussen gevolgd en weet wel wat van webdesign, maar vind dat niet het allerleukste, dus dat geef ik graag aan een ander. Als ik werk uitbesteed, lopen alle contacten met de klant nog steeds via mij. Ik werk tussen de 30 en 50 uur per week. Mijn werkdag stopt meestal als het in Nederland 18.00 uur en hier pas 13.00 uur.

Wat doe je naast je werk?

Naast mijn werk ben ik vooral bezig met mijn stichting Domino Foundation. School is gratis in de Dominicaanse Republiek, maar het verplichte uniform en de schoolspullen kosten ongeveer 100 euro per kind per jaar. Dat bedrag is hier gemiddeld een half maandsalaris. Daarom zitten veel kinderen alsnog thuis. Inmiddels ondersteun ik 73 kinderen dankzij sponsors in Nederland. Ik neem kinderen mee naar de winkel om het schooluniform te kopen, zodat ik zeker weet dat het geld goed wordt besteed. Ik zou graag meer tijd in de stichting steken, maar dan moet ik me eens wat meer gaan verdiepen in het binnenhalen van passief inkomen. Dat zou wel lekker zijn.

schoenen staan en je niet laten verleiden door zon, zee en feestjes. Als je die discipline hebt, kan ik het alleen maar aanraden. Verdiep je eerst goed in de plek waar je naartoe gaat. Ga er eerst een paar keer op vakantie. Heb je de hele dag stroom? Heb je een snelle internetverbinding? Je kunt wel gaan werken op de wifi van een hotel, maar dan zijn je data niet veilig.

Wat vinden familie en klanten ervan dat je aan de andere kant van de oceaan woont en werkt?

Ik heb geen partner en geen kinderen, dus kan gaan en staan waar ik wil. Mijn familie en vrienden snappen het wel. Nieuwe klanten hebben soms niet in de gaten dat ik vanuit het buitenland werk. Vaste klanten weten het en vinden het prima. Voor werkgevers is het alleen maar handig, zeker in deze tijden van personeelskrapte en stijgende prijzen. Voor iemand die remote werkt hoeven ze geen kantoorplek, telefoon en laptop te regelen. Zelfs geen koffie. Bovendien hoeven ze geen reiskosten te betalen en geen rekening te houden met reistijden.

“Ik heb het beste van twee werelden”

Heb je tips voor mensen die dromen van remote werken?

Discipline, discipline en nog eens discipline. Werken in het buitenland is alsnog werken. Je moet stevig in je

Wat mis je van Nederland als je in de Dominicaanse Republiek bent? Ik ben hartstikke happy in de Dominicaanse Republiek en blij dat ik daar een groot deel van het jaar ben, vooral als het in Nederland winter is. Dan mis ik mijn familie en vrienden, maar videobellen is echt een uitkomst. Verder mis ik de Nederlandse structuur. Dat je de huisarts belt en een afspraak maakt voor een bepaald tijdstip. Hier kun je een hele dag in een wachtkamer zitten zonder te weten wanneer je aan de beurt bent. Boodschappen doen kan gerust een uur duren als de caissière besluit haar complete liefdesleven met een vriendin te delen. Maar zodra ik in Nederland ben, mis ik het buitenleven, het landschap en de vrolijkheid en uitbundigheid van de Dominicanen. Als ik in Nederland vrolijk goedemorgen roep, word ik raar aangekeken. Ik ben eigen baas op de twee beste plekken van de wereld.

VOORJAAR 2024 53

Media Service Group wint prestigieuze Maastricht Award

Van een bescheiden start op een zolderkamer tot

een toonaangevend internationaal bedrijf met meer dan 75 werknemers en vestigingen in Nederland en België, Media Service Maastricht is een waar Limburgs succesverhaal. Dit jaar bekroonde de Maastricht Award hun indrukwekkende groei en innovatieve dienstverlening.

TEKST Lisa Berlang Beeld Aron Nijs

Opgericht in 2002 door Marco Stijnen begon het avontuur met Edison AV, gericht op de verkoop van audio- en videosystemen in de Limburgse horeca. Al snel groeide het bedrijf uit zijn voegen, mede dankzij de samenwerking met Menno Wijckmans, die als stagiair begon en uitgroeide tot een onmisbare compagnon. Hun gezamenlijke inzet en visie brachten het bedrijf succes in diverse Limburgse steden en openden de deuren naar de zakelijke markt. In 2013 bundelden Marco Stijnen en Menno Wijckmans de krachten met Media Service Maastricht. Deze samenwerking betekende een significante groei in personeel, technische kennis en operationele capaciteit.

Een verwoestende brand

De groei zette door, zelfs na een verwoestende brand in 2014, waarbij het volledige hoofdkantoor tot op de grond afbrandde. “Dat was verschrikkelijk”, herinnert algemeen directeur Marco Stijnen zich. “Maar binnen een week waren we vanuit een tijdelijke locatie weer volledig operationeel, gemotiveerder dan ooit om ons bedrijf opnieuw op- en uit te bouwen”, vult technisch directeur Menno Wijckmans aan. Deze gebeurtenis luidde een nieuwe fase in, met een nieuw hoofdkantoor in de Beatrixhaven en

uitbreiding naar België, waar prestigieuze klanten zoals de KU Leuven verwelkomd werden.

Audio, video, verlichting en signing

De lancering van Edison Projectverlichting binnen de Media Service Group vormde een cruciale strategische stap, evenals de overname van het bedrijf De Vries Projektdesign. Deze ontwikkelingen stelden het bedrijf in staat om naast audio, video en AV & IT systeemintegratie ook vernieuwende lichtconcepten aan te bieden en hun aanbod uit te breiden met bewegwijzering, lichtreclame en dynamische wayfinding. Deze innovatieve samenwerking maakt het mogelijk dat zij integraal oplossingen leveren die normaal gesproken door verschillende bedrijven en in verschillende projecten worden aangeboden.

Totaaloplossingen

Marco Stijnen licht toe hoe het bedrijf zich onderscheidt in de markt: “Onze aanpak is uniek, omdat wij zelf een groot deel van de oplossingen ontwerpen, ontwikkelen en produceren. Een sprekend voorbeeld hiervan is onze eigen digitale wayfinding app, die de manier waarop mensen navigeren in complexe gebouwen revolutioneert. Daarnaast is

Media Service Group actief bezig met het ontwikkelen van software die verschillende functionaliteiten integreert, zoals het reguleren van verlichting en verwarming op basis van ruimtereserveringen en kantoorbezetting. Ons uitgangspunt hierbij is altijd dat de techniek een bijdrage moet leveren aan het gemak en de efficiency in professionele omgevingen.”

Kortom, de ware kracht van Media Service Group ligt in het verkopen van totaaloplossingen. Marco Stijnen: “Wij bieden innovatieve oplossingen die samenwerking, communicatie en beleving verbeteren.” Menno Wijckmans: “Of het nu gaat om het faciliteren van efficiënte vergaderingen, het bedenken van een lichtconcept als basis voor het creëren van sfeer, beleving en een juist (werk)klimaat voor gasten, bezoekers en medewerkers, het eenvoudig reserveren van ruimtes, of het efficient en logisch inrichten van bewegwijzering, de focus ligt op het aanbieden van oplossingen afgestemd op de specifieke behoefte van onze klanten.”

VOORJAAR 2024 54

Botanic Sanctuary

Dit klantgericht denken, gecombineerd met het kunnen bieden van totaaloplossingen, heeft geleid tot een breed scala aan projecten. Een schitterend voorbeeld hiervan is het project Botanic Sanctuary, gerealiseerd door de Belgische tak van het bedrijf. Voor dit prestigieuze resort, bestaande uit een hotel, congrescentrum en spa, creëerden zij een geavanceerd audiovisueel systeem dat naadloos integreert in de elegante inrichting, zonder in te boeten aan technologische innovatie. Het doel was om een omgeving te scheppen waarin overal sublieme muziekkwaliteit klinkt en waar vergaderingen met de nieuwste presentatieen communicatietechnologieën ondersteund worden, een must in het tijdperk van hybride meetings.

Maastricht award

Het behalen van de Maastricht Award is voor Media Service Group een erkenning van hun toewijding aan innovatie,

duurzaamheid en het leveren van kwaliteit. De onderscheiding, toegekend door een vakjury van vooraanstaande figuren uit het Limburgse bedrijfsleven, onderstreept de voortrekkersrol die het bedrijf speelt op het gebied van technologische oplossingen. “Deze award is een erkenning voor het harde werk van ons hele team en een stimulans om onze grenzen te blijven verleggen,” aldus Marco Stijnen. Media Service Group onderscheidde zich van de 65 beoordeelde bedrijven door op alle aspecten – van innovatie tot duurzaamheid – hoog te scoren.

Een visitekaartje voor de stad Maastricht

De trots op de Maastrichtse wortels is een essentieel onderdeel van de identiteit van Media Service Group, zoals Marco Stijnen benadrukt: “We zijn van oorsprong een Maastrichts bedrijf, met een sterke band met de stad. We proberen niet onze afkomst te verloochenen, maar juist uit te dragen. Op ons hoofdkantoor is de voertaal

Maastrichts en daar zijn we trots op.” Ook is het traditie om klanten te verrassen met een stuk Limburgse vlaai, een gebaar dat de lokale cultuur en gastvrijheid weerspiegelt. Hun betrokkenheid bij lokale evenementen en de inzet voor de gemeenschap tonen aan dat Media Service Group verder gaat dan alleen zakelijk succes; ze zijn een integraal onderdeel van en een visitekaartje voor Maastricht.

Toekomst

Met het oog op de toekomst blijft Media Service Group ambitieus. De plannen omvatten verdere groei, zowel in Nederland als daarbuiten, met een specifieke focus op innovatie en het verkennen van nieuwe markten. De recente opening van een vestiging in Eindhoven is slechts één stap in hun strategie om hun marktleiderspositie te verstevigen en hun dienstverlening verder uit te breiden.

Meer informatie?

mediaservicemaastricht.nl

VOORJAAR 2024 55
Marco Stijnen en Menno Wijckmans

MADE IN LIMBURG

Je hele bord lekker en verantwoord gevuld

Hoeveel kilometer ligt er op jouw bord?

Sinds begin dit jaar kent deze provincie het Regionaal Voedselsysteem Limburg (RVS-LB), een ketensamenwerkingsverband om duurzaam lokaal eten en drinken te promoten en in de markt te zetten. Goed voor producent en consument en alle schakels daartussen. Met kansen in de landbouw, voor MKB en goed voor het landschap en milieu! Een win-winsituatie dus.

TEKST John Huijs Beeld Rabobank

Vraag: enig idee hoeveel kilometer de afzonderlijke ingrediënten van je gemiddelde avondmaaltijd samen hebben afgelegd om op je bord te belanden?

Schrik niet: 33.000 kilometer! Daar zitten dan ook ingrediënten bij die vaak helemaal van de andere kant van de wereld komen, maar toch. Als je niet uitkijkt laat je zo, mogelijk onbedoeld, elke dag een enorme footprint achter terwijl je van je avondeten geniet. Gelukkig is duurzaamheid het stadium van trend al lang voorbij. Steeds meer consumenten én producenten vinden het niet meer van deze tijd dat ons gedrag gigantische gevolgen voor het milieu heeft.

Tegen die achtergrond gaf Rabobank een paar jaar geleden een voorzet om in deze provincie te komen tot een regionaal ecosysteem van duurzaam lokaal eten en drinken. Andere strategische partners die het initiatief ondersteunen zijn de Provincie Limburg, Visit Zuid-Limburg en de LLTB. Met support van velen zoals het Economische Samenwerking ZuidLimburg, Regio Parkstad en onderwijs.

In het regionaal voedselsysteem koppelen de initiatiefnemers de lokale productie, verwerking, logistiek, marketing en sales aan elkaar.

VOORJAAR 2024 56 BURG
RUBRIEK

Doel is om zo op een duurzame manier lekker te eten en drinken van Limburgse bodem. En bovendien op een manier dat alle schakels in de keten er een faire prijs voor krijgen dan wel betalen, zodat het systeem ook economisch verantwoord is.

Schaalgrootte

Begin 2022 beperkte dit regionaal voedselsysteem zich tot het zuiden van de provincie, als een pilot. “Corona versnelde de trend van dicht bij huis produceren en consumeren, dus dat speelde ons aanvankelijk zeker in de kaart”, zegt Pascal Vandermeulen, als directeur coöperatieve Rabobank onder meer verantwoordelijk voor Banking4Food in Limburg. “Zoals vooraf ingeschat wees de praktijk uit dat de schaalgrootte van Zuid-Limburg te beperkt is voor zo’n samenwerkingsverband. Om die reden zoeken we sinds begin dit jaar uitbreiding naar Midden- en Noord-Limburg. Daarmee krijgen we er nieuwe productgroepen én nieuwe consumenten bij. We komen dan op 1,1 miljoen inwoners, een schaalgrootte waar je meters mee kunt maken.”

Intussen maken ruim 300 deelnemers uit de triple-helix deel uit van het samenwerkingsverband. Samen zetten zij op dit moment 15 producten met het keurmerk RVS-LB in de markt. Het is de bedoeling dat deze aantallen snel gaan stijgen naarmate ook ondernemers uit Midden- en Noord-Limburg aansluiten..

“De ambitie van het RVS-LB is dat over pakweg een jaar of zes een kwart van hetgeen in Limburg wordt geconsumeerd ook lokaal wordt geproduceerd. Een concreet voorbeeld? In Limburg worden per jaar 12,3 miljoen kilo peren geteeld. Samen consumeren de Limburgers per jaar 3,4 miljoen kilo peren. Dat is iets meer dan een kwart van de Limburgse productie, maar van die 3,4 kilo peren komt een aanzienlijk deel uit het buitenland. We streven ernaar dat uiteindelijk 3,1 miljoen kilo van de peren die we in Limburg consumeren ook uit de provincie komt. Dat zou 91 procent zijn van alle peren die we jaarlijks eten en verwerken, een behoorlijke uitdaging.”

Het samenwerkingsverband levert nu nog voornamelijk aan de groothandel en de horeca. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de verantwoorde lekkere Limburgse producten ook bij de boerderijwinkel en retail in het schap komen te liggen. Vandermeulen: “Ook dat wordt makkelijker als we met Middenen Noord-Limburg erbij meer verschillende

productgroepen vertegenwoordigen en daarmee een completer pakket aan eten en drinken van Limburgse bodem kunnen aanbieden. De retail kan die producten dan samen aanbieden, waarmee de zichtbaarheid ook groter wordt.”

Vandermeulen realiseert zich dat het een utopie is dat we op termijn weer net als vroeger ál ons eten lokaal produceren en consumeren. “Natuurlijk kunnen we de kiwi uit Nieuw-Zeeland en de aardbei uit Spanje niet helemaal uitbannen. Dat hoeft ook niet. Het milieu boekt al flinke winst als we ons er vaker van bewust zijn dat het duurzamer is om lokaal te produceren en te consumeren en daar dan ook naar handelen. En vergeet niet dat een belangrijk deel van de milieuwinst bij de tussenliggende schakels ligt. Met alleen een paar dozen duurzaam geproduceerde aardbeien of asperges de hele provincie met een vrachtwagen doorkruisen, is uiteraard niet duurzaam. De deelnemers gaan dan ook zoveel mogelijk producten clusteren en rijden zo gezamenlijk efficiënter.”

UITNODIGING

Volgens voorzitter Etienne Hochs van de Stichting Regionaal Voedselsysteem Limburg zijn ketenregisseurs nu druk aan het werk om het samenwerkingsverband uit te breiden naar Middenen Noord-Limburg. “Zij benaderen producenten en afnemers actief en organiseren dit jaar een aantal informatiebijeenkomsten. Verder zorgen we voor exposure op sociale media om beter zichtbaar te worden. Hoe meer producenten van verschillende productgroepen zich aansluiten, hoe makkelijker het wordt om nieuwe afnemers te vinden. Een aantal afnemers, restaurateurs met name, heeft aangegeven zeker te willen instappen op het moment dat we een completer productaanbod kunnen bieden. Daar kunnen we nu gericht naartoe werken door vraag en aanbod nog beter op elkaar afstemmen. Het bijzondere aan de lokale productie van Limburg is dat we in deze provincie alle producten kunnen leveren om een bord vol verantwoorde ingrediënten en daarmee een complete duurzame lokale maaltijd te bieden, van scharrelvlees, groenten, fruit en zuivel tot en met bier, wijn of sap. Daarom nodig ik niet alleen agrariërs, maar ook bijvoorbeeld cateraars, verwerkers en ondernemers in de logistiek van harte uit om mee te gaan bouwen aan ons regionaal voedselsysteem.”

“Corona versnelde de trend van dicht bij huis produceren en consumeren”

Meer informatie?

www.rvslb.nl

VOORJAAR 2024 57
Pascal Vandermeulen

VAN START TOT SUCCES

Horecaketens vertrouwen op jonge Voerendaler

Mitchell Ariaans (35) uit Voerendaal reist het hele land door om de formule van Internet Hotspot verder uit te rollen. Van hobbyen in de woonkamer tot een regiekamer van waaruit 1.700 klanten worden bediend.

Soms voelt hij zich naar eigen zeggen net een verzekeraar. “Met onze formule voor complete en hoogwaardige netwerkvoorzieningen is het vooral monitoren op afstand en zijn onze afnemers dag en nacht verzekerd van een stabiel netwerk”, vat Mitchell de corebusiness kernachtig samen.

Hotspots in horeca

De kiem voor zijn succes wordt gelegd in zijn late tienerjaren thuis in Voerendaal, waar hij aan de keukentafel websites ontwerpt onder de noemer Webstudio 7. Dat krijgt verder vorm in 2014 met Wi-Fi hotspots in horecagelegenheden.

“We hebben een niche gevonden in deze sector”

“Zo konden uitbaters klantgegevens verzamelen voor marketingdoeleinden, zoals nieuwsmailings of verjaardagalerts.” Door de komst van 4G en later 5G moest Mitchell innoveren. Het aanbieden van wifi aan gasten verdween naar de achtergrond, waardoor hij zich toespitste op 24/7 netwerkbeheer als volwaardig IT-dienstverlener.

Niche in horecasector

Mede dankzij innige contacten met diverse kassaleveranciers legt hij zich toe op het ontwerpen en inrichten van professionele netwerken. “In de horeca lopen vaak allerlei systemen door elkaar. Door hier orde in te scheppen en één betrouwbaar netwerk aan te bieden, hebben we een niche gevonden in deze sector. Wij zijn op locatie de verkeersregelaar van het complete netwerk en ontzorgen daarin.” Met ruim 1.700 afnemers is de hulp van zijn partner Diantha – inmiddels mede-eigenaar – geen overbodige luxe en Mitchell heeft ook al enkele jaren twee vaste krachten in dienst. Samen met zijn ontwerplabel zet hij jaarlijks ruim een miljoen euro om. Afnemers betalen een vast maandtarief.

Grote ketens

Grote ondernemingen als Dadawan, Vapiano, Wagamama, The Game Box, Schunck, GaiaZOO, Black Label Hospitality, Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam en hotelketens als Van der Valk vertrouwen op Internet Hotspot. Wekelijks mag hij vier tot vijf locaties als nieuwe klant begroeten. De installatie wordt gedaan door een selectieve club telecominstallateurs. “We werken met state of the art apparatuur. Juist ook omdat we een grote verantwoordelijkheid voelen voor de online security.”

Geliefde Voerendaal

De werkplek in de woonkamer is inmiddels ingeruild voor een eigen vleugel in een prominent kantoorgebouw. Wat wel hetzelfde is gebleven, is de vestigingsplaats: zijn geliefde Voerendaal. “Het blijft een bijzonder idee dat we van hieruit zoveel bedrijven mogen bedienen”, aldus de kilometervreter vanuit zijn spreekwoordelijke regiekamer.

VOORJAAR 2024 58
TEKST Tim Voncken BEELD Gerlach Delissen
RUBRIEK

Stichting Groene Economie Limburg helpt het Limburgse MKB met verduurzaming

In 2020 werd de onafhankelijke Stichting Groene Economie Limburg opgericht door Michel van Lieshout en Ilmar Woldring. De stichting zet zich in voor het ondersteunen van MKB-bedrijven in Limburg op het gebied van duurzaam ondernemen, met een focus op de energietransitie. Het programma Charter Energietransitie MKB, gestart in juli 2021 met steun van de provincie Limburg en lokale overheden, heeft tot nu toe bijna tweeduizend bedrijven geholpen met informatie, advies en begeleiding.

Een meer recente ontwikkeling binnen Stichting Groene Economie Limburg is de aanpak om bedrijven voor de volle honderd procent te ontzorgen. Informeren, adviseren, begeleiden, installeren én nazorg. Eind 2023 heeft de stichting bij een Europese aanbesteding de concessie gegund gekregen van acht Zuid-Limburgse gemeenten, waaronder Maastricht en Sittard-Geleen. Daaruit is het programma VerduurzaamJeMKB gevloeid dat de stichting, met alliantiepartners Koninklijke Kuijpers, Volta NXT, Roderland en WoonWijzerWinkel Limburg, de komende jaren gaat uitvoeren, samen met de aangesloten energieadviseurs, Rescoop Limburg/energiecoöperaties en financiële partners.

Door bedrijven een totaalpakket aan te bieden in combinatie met een éénloket-functie en procesbewaking wordt de energieopgave laagdrempeliger gemaakt voor bedrijven. En niet alleen de technische aspecten, maar

ook de financiële en de eventuele juridisch-planologische aspecten (bij vergunningverlening) worden daarbij meegenomen. Ondernemers houden zo alle tijd over voor ondernemen, in plaats van te veel tijd te verliezen in het zich verdiepen in subsidies en technische details.

Naast het ontzorgen van individuele bedrijven richt Stichting Groene Economie Limburg zich ook op het verduurzamen van bedrijventerreinen. Samenwerking tussen bedrijven biedt extra kansen om de energieopgave succesvol op te pakken. Door een bedrijventerrein in kaart te brengen, kun je zien welke kansen er zijn voor energiebesparing en voor het (extra) opwekken van duurzame energie.

Op het bedrijventerrein Pannenweg II in Nederweert ontstond zo zelfs een zogenaamde Smart Energy Hub in oprichting waarbij aangesloten bedrijven groene stroom aan elkaar gaan leveren.

Naast de energietransitie moedigt de

stichting bedrijven ook aan om breder na te denken over duurzaam ondernemen, van afvalreductie tot een complete verduurzaming van het businessmodel, om zo de samenleving en klanten tegemoet te komen, maar ook om zich te onderscheiden op de markt en aantrekkelijk te blijven voor toekomstige werknemers.

Verder weet de stichting met hulp van de inzet van duurzame Limburgse ondernemers als ambassadeurs, andere ondernemers te inspireren en enthousiasmeren om zelf ook verder aan de slag te gaan met verduurzaming. Stichting Groene Economie Limburg streeft ernaar nog vele MKB-bedrijven in Limburg te helpen bij het realiseren van hun duurzame zakelijke toekomst.

Meer informatie?

groene-economie.com en verduurzaamjemkb.nl of mail: info@groene-economie.com.

VOORJAAR 2024 59

Van ballonnenclown tot multi-ondernemer

25 jaar Entertrain met IgorStel

Wie in Limburg vertier wenst, komt al snel uit bij

Igor Stel. Van het huren van een springkussen tot een volledig verzorgd evenement in bijvoorbeeld Kasteel Limbricht. Stel exploiteert vijf eigen locaties, maar is ook elders actief. En hij creëert kansen voor talent. Het begon allemaal 25 jaar geleden met Entertrain en het zilveren jubileum vierde de meest markante Limburgse horecaondernemer van 2019 recent op Kasteel Limbricht.

TEKST Bert Salden Beeld Petra Niessen en Rockateer

Igor Stel, uit Holtum, studeerde voor muziektherapeut en beunde als student wat bij tijdens communie- en andere feesten. Hij was ballonnenclown, goochelaar en zanger-pianist, doorgaans in combinatie met elkaar. “Dan huurden de feesters ergens een springkussen en werd ik gevraagd daarin te bemiddelen. Tja, dat verhuren van kussens kon ik ook zelf doen, inclusief heel veel andere entertainmentmaterialen als popcornmachines en draaimolens. Ik huurde een loods, sloeg daar mijn spullen op en noemde mijn bedrijf Entertrain.” Igor groeide uit tot de ‘Boels van de

VOORJAAR 2024 60

entertaingereedschappen’. Maar het was niet genoeg. De verhuurtak is overigens inmiddels vervallen, Entertrain organiseert nu grote evenementen.

De kartbaan van de familie Verstappen in Echt was vervolgens beschikbaar voor overname. Igor maakte het bedrijf veelzijdiger, plaatste er een deel van zijn Entertrain-materialen en doopte het om tot ‘All-in-Echt’. Hij bouwde daarna een grote meer-dan-openluchtspeeltuin in Echt en gaf die de naam ‘Avonturenpark Valdeludo’. “Je kunt er hutten bouwen, kuilen graven en meer in de natuur. Echt ouderwets ravotten. Maar het is inmiddels vooral een evenementenlocatie.”

De niet rendabele exploitatie van Kasteel Limbricht overnemen was de volgende opgave. “Ik moest wel eerst mijn vrouw Ellen overtuigen. Dus stelde ik op een zomeravond een spontane fietstocht voor, leidde die naar Limbricht en we pauzeerden bij het kasteel. Een mooie locatie, vond ook Ellen, maar ze vond de horecabediening tegenvallen. ‘Daar wil ik wat aan doen’, opperde ik.” Met tomeloze energie en continue inspiratie bracht hij het kasteel tot grote bloei, breidde het terrein uit met extra parkeerplaatsen en er tegenover Natuurlandgoed de Lemborgh, tot groot genoegen van de beherende stichting. Hij kreeg na enkele jaren zelfs, naast de immense kasteelhoeve, in 2020 het feitelijke kasteel ter beschikking, voegt binnenkort zeven hotelkamers toe in de belendende voormalige pastorie en plant een nieuw te bouwen conferentiecentrum met flexibele zalen voor 750 gasten. Het kasteel leeft meer dan ooit, met toneel-,

de coronajaren. Hij organiseerde wandelspeurtochten met voldoende afstand tussen de groepen en wandelaars en diverse amuses en gerechten onderweg en foodfestivals met ver verspreide zitplaatsen op het grote binnenplein. Voor de zware werkers in de verpleegzorg stelde hij feestelijke maaltijdpakketten samen, met extraatjes tijdens de feestdagen. “We leverden in zes weken tijd bijvoorbeeld 58.000 maaltijden aan Zuyderland.” Igor maakte naam en er kwamen nieuwe locaties op zijn pad: de Hompesche Molen, eigendom van Natuurmomenten en sinds kort ook Kasteel Montfort, in beheer van een stichting. Wordt vast en zeker vervolgd.

Zakelijk

De ballonnenclown is inmiddels zakenman geworden, met 65 vaste medewerkers en 85 oproepkrachten. “Een feest op één van onze locaties of elders ingehuurd via Entertrain moet verrassen. Elk evenement is maatwerk tot in de kleinste details. We werken met draaiboeken, maar ook met doordachte improvisaties die de opdrachtgever verrassen.” Hij is trots dat een wereldwijd opererend bedrijf als Vecoma Kasteel Limbricht selecteerde voor het 20-jarig bestaansfeest en dat winkelketen Action Entertrain benaderde voor de opening van een groot nieuwe depot in Parijs.

“We werken met draaiboeken, maar ook met doordachte improvisaties die de opdrachtgever verrassen”

muziek-en filmvoorstellingen, maar ook met een museum dat de boeiende historie van het kasteel en de omgeving herbergt. Zijn creativiteit hielp hem door

Voor de horeca betrekt hij zo veel mogelijk ingrediënten uit de regio. Maar hij kan, in een gesprek over een ontvangst, ook snel omschakelen naar een zakelijke visie. Tekenend: hij liet een bureau uitrekenen hoeveel vlaaien hij nodig heeft voor een gezelschap op elk moment van de dag en in combinatie met andere activiteiten. “Het zijn wel echte, ambachtelijke Limburgse vlaaien.”

Igor en Ellen Stel gaven een jubileumfeest en wensten geen cadeaus. De uitnodiging vermeldt: “We hebben ons beveiligingspersoneel opdracht gegeven te fouilleren en te handhaven op ongewenste flessen wijn en bossen bloemen.” En vervolgens was er een meerdaags uitstapje voor de vaste medewerkers.

VOORJAAR 2024 61
Igor Stel

In Heerlen kan het!

De laatste tijd dringt zich een intrigerende vraag op: waarmee verdient Limburg in de toekomst zijn geld? Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen, kunnen we wel proberen de mogelijke toekomstscenario’s te formuleren. Het lastige daarbij is dat de zwakke signalen die daarin richtinggevend zijn, verborgen zijn in een gigantische hoeveelheid ruis.

Achtergrondruis

Toen Arno Penzias en Robert Wilson in 1964 bij Bell Labs aan de slag gingen met een telescoop was er een aanhoudende achtergrondruis aanwezig in hun signaal. Een jaar lang deden de twee astronomen er alles aan om van de ruis af te komen, maar dat lukte niet. De natuurkundige Robert Dicke loste uiteindelijk het raadsel op. De astronomen waren bij toeval gestuit op de bijna 14 miljard jaar oude ruis van het universum. En als je die ruis eruit filtert, wordt het signaal krachtiger.

Vestigingsklimaat

Het bedrijfsleven draagt met de vennootschapsbelasting en dividendbelasting meer dan 50 miljard euro bij aan de inkomstenstroom van het Rijk. Daarnaast zorgt het bedrijfsleven door het scheppen van banen natuurlijk ook voor andere belastinginkomsten zoals de omzetbelasting

en inkomstenbelasting. Het Ministerie van Economischer Zaken en Klimaat heeft een budget van 7,9 miljard euro. Ter vergelijking: aan zorg geeft de overheid 111 miljard euro uit en aan onderwijs 50 miljard euro. Om die uitgaven te dekken, is het dus cruciaal dat Nederland een aantrekkelijk vestigingsklimaat blijft houden. Als je de media volgt, wordt het echter ingewikkeld om optimistisch te blijven. ASML en Boskalis dreigen te vertrekken vanwege het afschaffen van innovatiesubsidies, fiscale voordelen en de toename van wet- en regelgeving. Dit overheidsbeleid verslechtert de internationale concurrentiepositie van deze global players. ASMLtopman Peter Wennink werd recent woest omdat bij de State of Dutch Tech 2024 slechts één politicus aanwezig was. Terwijl zijn slimme machines door diezelfde politici tot strategische sleuteltechnologie werden benoemd.

VOORJAAR 2024 62
Patrick Vroomen en Rob Meesen TEKSt & beeld Rob Meesen

Toekomstige waarde-creatie

Wennink stelt dat Nederland niet weet waar de toekomstige waarde-creatie in de wereld plaatsvindt. Volgens hem gaat dat een hoop geld kosten doordat de productie verdwijnt uit Nederland. Volgens de werkgeversorganisatie VNO/ NCW doen een tiental beursgenoteerde bedrijven onderzoek naar een mogelijk vertrek naar het buitenland. Uit de Nationale Peiling Ondernemingsklimaat 2024 blijkt dat volgens ondernemers het vestigingsklimaat verslechtert. Bijna de helft vindt Nederland geen aantrekkelijk land om in te ondernemen en bijna 20 procent overweegt een vertrek uit ons land. Ook is driekwart van de ondernemers van mening dat het totale ondernemingsklimaat de afgelopen vijf jaar is achteruitgegaan. Het gebrek aan stabiel overheidsbeleid zet een rem op de investeringen. Volgens de FNV moeten we ons echter niet te veel aantrekken van de waarschuwingen van de ondernemers. De vakbond bereidt gewoon een nieuwe looneis-ronde voor in de overtuiging dat bedrijven zoals ASML en Boskalis hun campussen in respectievelijk Eindhoven en Papendrecht niet zo gemakkelijk kunnen verlaten.

Digitale en circulaire economie

Is het geklaag van de ondernemers inderdaad slechts ruis of toch een krachtig signaal? Is de industrie nog relevant in onze toekomstscenario’s? Moeten we met industriebeleid en stevige subsidies investeren in het digitaliseren en vergroenen van de maakindustrie zoals Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en China dat doen. Zonder subsidie ontstaat er geen circulaire economie met groen staal en gerecycled plastic. Dan blijft Nederland hangen in een lineaire sterfhuiseconomie en verliezen we exponentieel snel onze welvaart.

Van hyperlokaal naar hyperverbonden

Think

global, act local

In vroegere tijden was de wereld altijd hyperlokaal. Concurrentie was een zeer plaatselijk verschijnsel. Een gemiddeld bedrijf in een bepaalde plaats was misschien wel de beste en werd ook als de beste behandeld omdat er geen concurrentie was. Dat is in de nieuwe economie totaal anders. In een hyperverbonden wereld concurreren bedrijven steeds meer in een mondiale vijver. Gemiddeld is niet meer goed genoeg. Goed is de vijand van geweldig. De van oudsher belangrijke factoren in het vestigingsklimaat van Nederland waren onder andere een goed opgeleide beroepsopleiding, een uitstekende infrastructuur, goedkoop gas, een stabiel overheidsbeleid en veel fiscale voordelen. Die elementen in het vestigingsklimaat zijn niet meer onderscheidend. Volgens emeritus hoogleraar Luc Soete zal de Limburgse energie-intensieve industrie naar zee verkassen vanwege de goedkope windenergie.

Horizon 2040

Limburgse ondernemers moeten niet wachten op de nationale overheid. Vorig jaar werden we door het Ondernemersfonds Heerlen gevraagd om een gemeenschappelijke economisch visie te ontwikkelen voor Heerlen met het jaar 2040 als horizon. Dat lijkt wellicht nog ver weg, maar bevindt zich in jaren op dezelfde afstand als de introductie van de iPhone in 2007. Hoe dichtbij voelt dat moment? Op basis van het DNA van Heerlen, de wereldwijde megatrends, de elementen van een toekomstbestendige stad en een aantal mogelijke toekomstscenario’s is een voorkeursscenario geselecteerd door de ruis weg te filteren. De signalen zijn helder en de keuzes zijn gemaakt. Inmiddels zijn ondernemerscollectieven in de kernwinkelgebieden en op de bedrijventerreinen al begonnen om de visie in de realiteit te brengen. In Heerlen kan het!

VOORJAAR 2024 63

Van Amerikaanse luchtmachtpiloten tot tomatensorteerders

Vectioneer brengt de wereld digitaal in beweging

Piloten van de Amerikaanse luchtmacht en marine blijven up to date functioneren dankzij een relatief klein bedrijf in Maastricht. Vectioneer, gevestigd in een loods in de Beatrixhaven levert de software voor de vluchtsimulators waarop Amerikaanse legerpiloten trainen. Inmiddels zijn er voor de Amerikanen al vijf simulatoren uitgerust met software uit Maastricht.

Philippe Piatkiewitz is eigenaar van Vectioneer. “Ruim 20 jaar geleden heb ik voor mijn toenmalige werkgever de bouw van deze simulatoren begeleid en de software

geïnstalleerd. Nu refurbish ik die software met mijn eigen bedrijf. Dat gebeurt uiteraard onder strenge geheimhouding en bewaking. Ik ben in de Verenigde Staten

VOORJAAR 2024 64

zelf geweest tijdens de coronarestricties, met speciale toestemming van de Amerikaanse overheid. Ik zat in die tijd vrijwel alleen in het vliegtuig, we waren met vijf mensen in de immense ruimte. Sinds corona doen we zo veel mogelijk op afstand om niet meer zo veel te hoeven reizen. We werken in het buitenland, maar bijvoorbeeld niet meer in Rusland.”

Philippe Piatkiewitz groeide op in Vaals. Hij volgde de TU werktuigbouwkunde in Delft van 1990 tot 1997 (“Zo’n lange periode, dat kon toen nog”) en legde zich, aanvankelijk in loondienst, toe op het ontwerpen van technische hoogstandjes als achtbanen, reuzenraderen en vluchtsimulatoren. Zo had hij een aandeel in The London Eye en de bouw van vliegsimulatoren voor Lufthansa.

“We streven naar een optimale samenwerking tussen mens en machine”

In 2010 stichtte hij zijn eigen bedrijf: Vectioneer, dat inmiddels 10 medewerkers telt. “Vection staat voor het waarnemen van beweging. We zijn systeemingenieurs met een passie voor besturingstechnieken waarin de mens centraal staat. We streven naar een optimale samenwerking tussen mens en machine. We vinden onze inspiratie bij Leonardo da Vinci, die we bewonderen om zijn veelzijdige interesses en vaardigheden. We starten vanuit de mens en zorgen ervoor dat mens en machine vloeiend samenwerken, zodat ze samen hun doelen bereiken. We willen industriële automatisering slimmer maken en efficiënter, terwijl de menselijke operator de controle heeft. Veilig en vloeiende samenwerking staan centraal. We ontwikkelden een cloud gebaseerd platform voor laagdrempelige besturing van complexe systemen. We sturen robots aan, die complexe taken van de mens overnemen. We hebben daarvoor een platform gebouwd, dat we ‘Motorcortex’ hebben genoemd. De motorcortex is het deel van het menselijk brein dat armen, benen en meer aanstuurt. Dat gebeurt bij de mens onbewust. Wij zorgen voor alle beweging via het brein en de machine.” Hij toont een voorbeeld, logt in op een robot in Zuid-Korea, die hij met simpele klikken noodzakelijke bewegingen laat uitvoeren. Maar er is meer. Voor Lufthansa gaf hij updates aan drie simulatoren die naast elkaar staan. “Ze zijn 20 jaar geleden gebouwd en nu door ons aangepast aan de eigentijdse vliegtuigen. Het mooie is dat ze ook op elkaar reageren, ze kunnen dus ook in formatie vliegen.”

Ook in Turkmenistan werkte Vectioneer aan nieuwe simulator. “De fysieke besturing, de computers, de kabels en de leidingwerken werden ter plekke geïnstalleerd door partners van ons, onder onze regie. Wij leverden de software. We werken ook aan robots in Japan. Die worden daar gebouwd, wij bouwen hier de besturing.”

Robots

Philippe ziet veel toekomst in automatisering en robotisering. “Je hebt racesimulatoren. Maar je zou ook simulatoren kunnen bouwen waarin je rijlessen zou kunnen nemen en zelfs een rijexamen zou kunnen afnemen.” In de hal onder zijn kantoren bouwt hij wel robots na, om de resultaten te testen. “We maken robots voor de tuinbouw, bijvoorbeeld om de bladeren van tomatenplanten te snoeien, maar ook om tomaten en andere groenten en fruit te sorteren. We stellen vanuit Maastricht alles op afstand in bedrijf en kunnen overal meekijken. Voor Thomas Regout bouwden we een nieuwe besturing voor een machine en daarmee is de productie met 20% verhoogd.”

En er is meer: “We ontwikkelen software voor chirurgische operatierobots, voor robots die carbonvezels plakken en voor een Amerikaanse klant ontwikkelen we software voor lasrobots die lange pijpen aan elkaar lassen voor pijpleidingen waardoor gas, waterstof en olie moeten stromen. Elk menselijk lasfoutje kost minimaal 5.000 euro om te herstellen.”

Onbekend

Wellicht hebt u nooit van Vectioneer gehoord. “Dat kan, maar in de branche hebben we een goede naam. Partners attenderen op ons, veel relaties komen via via bij ons. We staan ook op gespecialiseerde beurzen.”

Zijn medewerkers kunnen bogen op een hightech opleiding. “Ik ben blij met mijn vestiging in Limburg. Hier is deze kennis beschikbaar, in bijvoorbeeld Eindhoven zou ik erg veel concurrentie hebben qua personeelsaanbod. Daarnaast ligt Maastricht niet ver van diverse internationale luchthavens. Handig omdat we nogal wat internationale zaken doen. En gasten van ons bedrijf verblijven ook erg graag in Maastricht of het heuvelland.”

VOORJAAR 2024 65

colofon TEAM ONDERNEMEN in Limburg

Ondernemen in Limburg verschijnt

twee keer per jaar. Jaargang 4, nummer 8, uitgave 16 april 2024.

Vormgeving

Gitta Orbons

Coverbeeld

Raoul Limpens

Redactie

Lisa Berlang, Francis Bruekers, Rob Buchholz, Jos Cortenraad, Judith Houben, Meyke Houben, John Huijs, Maarten de Kever, Maarten van Laarhoven, Petra Lejeune, Sander Lemmens, Rob Meesen, Rosemarie Neuen, Lieke Rijkx, Bert Salden, Dymphy Swakhoven, Tim Voncken.

Columnisten

Ron Coenen, Martijn van Helvert, Kim Kortenray, Taco Willems.

Fotografie

Ermindo Armino, Wendy Boon, Kevin Cordewener, Eline Dabekaussen, Gerlach Delissen, Jean-Pierre Geusens, Lé Giesen, Jeroen Kuit, Johan Latupeirissa, Raoul Limpens, Petra Niessen, Aron Nijs, Rockateer, Kristel SalemansCorbey, Yrineyda Sánchez, Laurent Stevens, Ad Utens, Moniek Wegdam.

Uitgever

Mediahuis Limburg

Wim Duisenbergplantsoen 1

6221 SE Maastricht

088 - 82 45 180

Dit is een commerciële uitgave van Mediahuis Limburg, uitgever van De Limburger.

Auteursrecht

Op de inhoud van dit magazine rust auteursrecht.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van de uitgever.

Volgende editie

Het volgende nummer verschijnt in november 2024.

Stèphanie van Heuven van Staereling

Bladmanager Ondernemen in Limburg

+31(0)6 57 08 68 64

stephanie.vanheuven@mediahuislimburg.nl

FERRY VAN DEN ELZEN

Media-adviseur & B2B marketeer

+31(0)6 51 84 73 02

ferry.vandenelzen@mediahuislimburg.nl

Robbert Janssen

Salesmanager

+31(0)6 27 59 18 03

robbert.janssen@mediahuislimburg.nl

Roger Prevaes

Media-adviseur arbeidsmarktcommunicatie

+31(0)6 53 40 42 72

roger.prevaes@mediahuislimburg.nl

Guido de Bruijn

Media-adviseur

+31(0)6 51 32 52 09

guido.debruijn@mediahuislimburg.nl

Els Spronk

Bureaucoördinator

+31(0)6 53 42 33 01

els.spronk@mediahuislimburg.nl

VOORJAAR 2024 66

ONDERNEMEN in Limburg

nieuws in cijfers

Ondernemersverhalen, nieuwtjes, en kennis. Iedere week bezorgen we met plezier het laatste nieuws uit zakelijk Limburg in je mailbox én op je LinkedIn tijdlijn. Aan de achterkant houden we de statistieken in de gaten, want we willen graag weten wat je interesseert en beweegt. Ferry van den Elzen, marketeer bij Mediahuis Limburg, neemt je mee in de cijfers en statistieken van het afgelopen jaar.

In 2023 hebben we 51 nieuwsbrieven verstuurd onder gemiddeld 12.313 abonnees. De artikelen in deze nieuwsbrieven hebben de volgende resultaten behaald:

959.704 paginaweergaven

Gem. leesduur per artikel 00:01:50

Gem. aantal weergaven per artikel 2.688

LinkedIn

Op LinkedIn blijven we het grootste zakelijke nieuwsplatform in Limburg en we blijven groeien, want afgelopen maand hebben we 7.000 volgers bereikt! Afgelopen jaar hebben we 239 berichten geplaatst met nieuws­ en kennisartikelen. Dit heeft gezorgd voor:

710.414

426.404

156.587

7.003

1.564

“Welke onderwerpen scoren het beste: faillissementen & horecanieuws!”

Hoe komen we aan bijna een miljoen paginaweergaven voor deze artikelen?

Verspreiding via de Ondernemen in Limburg nieuwsbrief

Vindbaar via Google op Limburger.nl/ondernemen

Gedeeld via LinkedInpagina Ondernemen in Limburg

Gedeeld via andere sociale media pagina’s

Hoe scoren we ten opzichte van landelijke cijfers?

Ondernemen in Limburg

Landelijke Benchmark

Gratis en rechtstreeks in je mailbox: het laatste nieuws uit zakelijk Limburg.

Ontvang je de nieuwsbrief nog niet? Scan de QR­code, meld je gratis aan en de eerstvolgende dinsdag ontvang jij het laatste nieuws uit zakelijk Limburg in je mailbox!

VOORJAAR 2024 67
Impressies
Unieke impressies
Clicks
Volgers
Nieuwe volgers
COR 48,7% | CTO 38% | CTR 18,6%
48,7% 43,9% 38% 15,5% 18,6% 7,4% 29% 22% 60% 100%
FERRY VAN DEN ELZEN

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.