Page 1


Νοέμβριος 2013 Οι λαϊκές ονομασίες του 11ου μήνα του έτους: Σκιγιάτης, Χαμένος, Παχνιστής Δευτέρα

4 11 18 25 ♦

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

Σάββατο

Κυριακή

1 2 3 5 6 7 8 9 10 12 13 14 15 16 17 19 20 21 22 23 24 26 27 28 29 30 Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο χειμώνας! Ημερολόγιο Σχολικής Ζωής για την Προσχολική Εκπαίδευση

07/11/2013 08/11/2013 11/11/2013 12/11/2013 13/11/2013 14/11/2013

15/11/2013 16/11/2013 17/11/2013 18/11/2013 19/11/2013 22/11/2013 25/11/2013 26/11/2013 29/11/2013 30/11/2013

Νηπιαγωγείο Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο ναό του Αγίου Μηνά Προνηπιαγωγείο Κουκλοθεατρική παράσταση «Το έθιμο της Περπερούνας» Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο Εορτασμός Αγίου Μηνά (πολιούχου) ΖιΖάννεια Έναρξη εκπαιδευτικών δράσεων για το κύκλο του νερού Νηπιαγωγείο (φυσικές επιστήμες – πειράματα) Προνηπιαγωγείο «Γνωριμία με τη Συμφωνική Ορχήστρα» ΖιΖάννεια Απογευματινή παρουσίαση Νηπιαγωγείο Παρακολούθηση εορταστικής εκδήλωσης για την επέτειο του Προνηπιαγωγείο Πολυτεχνείου Κουκλοθεατρική παράσταση «Εδώ Τενεκεδούπολη» Νηπιαγωγείο (αφιέρωμα στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου) Προνηπιαγωγείο Family Musicality ΖιΖάννεια Realfamilyfood Επέτειος Πολυτεχνείου Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο Δανεισμός Μουσειοσκευής «Ο κύκλος του ψωμιού» ΖιΖάννεια από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο Εκπαιδευτική δράση για τον κύκλο του ψωμιού «Ζυμώνουμε ψωμάκια» ΖιΖάννεια Εκπαιδευτική δράση για τη σπορά «Θα γίνω γεωργός να σπείρω ένα καρπό»

Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο Κουκλοθεατρική παράσταση «Ο φούρναρης» ΖιΖάννεια Family Musicality Παραμυθοεξερευνήσεις


Νοέμβριος 2013 ♦ Ανακοινώσεις Συνεργασία Σχολείου - Οικογένειας Για την αποτελεσματικότερη συνεργασία σχολείου - οικογένειας και την άμεση επικοινωνία των γονέων με τις νηπιαγωγούς, η εβδομαδιαία ώρα συνεργασίας άλλαξε. Οι νηπιαγωγοί των τμημάτων δέχονται τους γονείς σε προσωπική συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία, τηρώντας το παρακάτω πρόγραμμα: Νηπιαγωγός Μαρία Αρβανίτη Έφη Τσαγκαράκη

Ημέρα Τρίτη Τρίτη

Ώρα 14:30 - 15:00 09:00 - 09:30

Κατά τη διάρκεια της ώρας αυτής μπορείτε να καλείται τηλεφωνικά για να μιλήσετε με τη Νηπιαγωγό του παιδιού σας ή και να πραγματοποιήσετε προσωπικό ραντεβού μαζί της αφού έχει προηγηθεί επικοινωνία με τη Γραμματεία του Σχολείου. Παρακαλείσθε να επικοινωνείτε τη συγκεκριμένη ώρα με τη Νηπιαγωγό του παιδιού σας για την εύρυθμη λειτουργία του Εκπαιδευτηρίου. Για έκτακτη ανάγκη μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία του Εκπαιδευτηρίου η οποία μπορεί να σας εξυπηρετήσει σε ό,τι χρειαστείτε.

Εορτασμός Αγίου Μηνά Στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού του πολιούχου του Ηρακλείου Αγίου Μηνά, το Εκπαιδευτήριό μας θα παραμείνει κλειστό.

Επέτειος Πολυτεχνείου Τα νήπια θα παρακολουθήσουν το εορταστικό πρόγραμμα για την Επέτειο του Πολυτεχνείου που θα παρουσιάσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου αντίστοιχη κουκλοθεατρική παράσταση. Το πρόγραμμα του Εκπαιδευτηρίου θα εκτελεστεί κανονικά την Παρασκευή.

Φαρμακευτική Αγωγή Για την ασφάλεια και προστασία των μικρών μας μαθητών, θεωρούμε υψίστης σημασίας την ενημέρωση της νηπιαγωγού του παιδιού σας σε περίπτωση που η λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Λόγω των κινδύνων που επιφυλάσσονται, όπως μια αλλεργική αντίδραση, πρέπει να είμαστε ενήμεροι και προετοιμασμένοι.

Προσωπική Υγιεινή Επίσης, παρακαλούμε να ελέγχετε κάθε εβδομάδα και να καθαρίζετε, όταν είναι απαραίτητο, τα κεφαλάκια των παιδιών σας, όπως ορίζει ο οδηγός υγιεινής για το σχολείο.

Μεταφορά με σχολικό λεωφορείο Σημειώνουμε τη σπουδαιότητα της συνέπειας στο καθορισμένο δρομολόγιο και ωράριο παραλαβής και επιστροφής του παιδιού σας. Το Εκπαιδευτήριο προσπαθεί ιδιαίτερα και φροντίζει, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν, την απόλυτη λειτουργία βάση προγράμματος των σχολικών λεωφορείων. Υπάρχουν όμως φορές που κάποιο έκτακτο περιστατικό (καινούριο παιδί, κίνηση στους δρόμους, καθυστέρηση παιδιού ή γονέα, έργα στο οδικό δίκτυο κτλ) διαταράσσει την προγραμματισμένη πορεία των δρομολογίων.


Παρακαλούμε θερμά την προσπάθεια από μέρους σας να είστε συνεπείς στις ώρες που έχουν διαμορφωθεί για να την εύρυθμη λειτουργία του Εκπαιδευτηρίου και την καλή συνεργασία μας. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να τηλεφωνείτε την υπεύθυνη λειτουργικών θεμάτων και δρομολογίων, κα Ελβίρα Κριαρά, στο τηλέφωνο 6948286050, 8:00 – 09:30 και 12:00 – 13:00.

Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση Οι μαθητές του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου (Σχολική και Προσχολική Αγωγή ) συμμετείχαν για το σχολικό έτος 2012-2013 στο πρόγραμμα Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση που διαχειρίζεται το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου εκπόνησαν το project: «100 χρόνια από τη γέννηση του Οδ. Ελύτη» και έλαβαν την 296η θέση σε σύνολο 1035 σε πανελλήνιο επίπεδο. Οι μαθητές του Δημοτικού και το τμήμα του Νηπιαγωγείου συμμετείχαν με το πρόγραμμα: «Μ΄ ένα βιβλίο ταξιδεύω – Μ΄ ένα ρόλο σας μαγεύω», που σχεδίασε η Νηπιαγωγός και Προϊσταμένη του Ζαννείου Νηπιαγωγείου, κα Ελένη Λευκαδίτη, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στις Παγκόσμιες Ημέρες Βιβλίου και Θεάτρου. Το έργο αυτό έλαβε την 248η θέση σε σύνολο 1035 σε πανελλήνιο, επίσης επίπεδο. Θερμά Συγχαρητήρια στους μαθητές!!!

♦ Συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό Ομιλία ψυχολόγου Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, ημέρα συνάντησης γονέων – εκπαιδευτικών, η 1η ενημερωτική – συμβουλευτική ομιλία από την ψυχολόγο του Εκπαιδευτηρίου, κα Μαρία Πατεράκη με θέμα «Η Οριοθέτηση ως Μέσο Διαπαιδαγώγησης των Παιδιών». Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την έννοια και την αξία της οριοθέτησης της συμπεριφοράς των παιδιών, να εκφράσουν και να λύσουν απορίες καθώς και να συζητήσουν για τους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμόσουν την οριοθέτηση με στόχο τη διδασκαλία και την ενδυνάμωση της αναδυόμενης προσωπικότητας.

Ομάδες συμβουλευτικής γονέων Σας ενημερώνουμε ότι είναι στις προθέσεις μας να οργανώσουμε ένα σύστημα ομάδων συμβουλευτικής γονέων. Με την καθοδήγηση της επιστημονικής συνεργάτιδας του Σχολείου μας και Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Μαρία Πατεράκη, θα συγκεντρώνονται μια φορά το μήνα οι συμμετέχοντες στην ομάδα για να συζητήσουν, να λύσουν απορίες και να διευκρινίσουν θέματα και ανησυχίες τους σε ένα κλίμα συνεργασίας, σεβασμού και αλληλεγγύης. Η Συμβουλευτική Γονέων έχει ως στόχο την πολύπλευρη ενημέρωση και στήριξη σε θέματα που αφορούν τη συγκρότηση της οικογένειας, τις ευθύνες του γονεϊκού ρόλου, τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών και τις προϋποθέσεις για την ομαλή τους ανάπτυξη. Παράλληλα, στόχος της Συμβουλευτικής Γονέων είναι η προσέγγιση θεμάτων που αφορούν σε αποκλίνουσες ή προβληματικές συμπεριφορές και αντιδράσεις των παιδιών, πραγματικές ή δυνητικές, και η στήριξη της οικογένειας όσον αφορά στην πρόληψη ή την αντιμετώπισή τους. Σε κάθε περίπτωση, η Συμβουλευτική Γονέων αποτελεί μια ομαδική δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμό και αποδοχή μεταξύ των συμμετεχόντων. Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία για περισσότερες διευκρινίσεις.


♦ Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Μηνά, προστάτη και πολιούχου του Ηρακλείου στις 11 Νοεμβρίου, τα νήπια θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά στις 7 Νοεμβρίου. Η επίσκεψη θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εφόσον ο επιβλητικός αυτός ναός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ναούς στη Ελλάδα, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης μας.

♦ Εκπαιδευτικές Δράσεις Ο κύκλος του ψωμιού - Δανεισμός της Μουσειοσκευής από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης Κατά τον μήνα Νοέμβριο τα νήπια θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κύκλο του ψωμιού χρησιμοποιώντας την ανάλογη Μουσειοσκευή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Μέσα από τη χρήση του κατάλληλου αυτού εκπαιδευτικού υλικού στο χώρο του Σχολείου μας, οι μικροί μαθητές θα έρθουν σε επαφή με μαρτυρίες για την κατασκευή του ψωμιού ανά τους αιώνες, με μύθους και παραδόσεις, ενώ ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα θα ζυμώσουν τα δικά τους ψωμάκια. Οι Μουσειοσκευές αποτελούν σημαντικό κομμάτι των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ένα από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά βοηθήματα. Πρόκειται για κατάλληλα διαμορφωμένα ξύλινα βαλιτσάκια που περιέχουν όλα τα υλικά που επιτρέπουν την εξοικείωση του μαθητή με ένα θέμα ή μουσειακό αντικείμενο. Τα υλικά αυτά περιλαμβάνουν αντίγραφα μουσειακών αντικειμένων, εργαλεία, φωτογραφίες, διαφάνειες, έντυπα και κατασκευές.

Θα γίνω γεωργός να σπείρω ένα καρπό! Με αφορμή το θέμα της σποράς που θα υλοποιηθεί κατά το μήνα Νοέμβριο στο Σχολείο μας, τα νήπια θα συμμετέχουν σε ανάλογη εκπαιδευτική δράση. Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου θα φυτέψουν στον κήπο μας λαχανικά, με στόχο την άμεση παρατήρηση της πορείας ανάπτυξης ενός φυτού από τη σπορά έως τη συγκομιδή και κατανάλωση των προϊόντων του.

Γνωριμία με τη Συμφωνική Ορχήστρα «Με μουσικές εξαίσιες και φωνές» η Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων παρουσιάζει τα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας. Τραγούδι: Λίντα Αθανασοπούλου, Διεύθυνση: Νίκος Αντωνακάκης.

Εκπαιδευτικές δράσεις για τον κύκλο του νερού Την εβδομάδα 12 με 15 Νοεμβρίου οι μικροί μαθητές θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από πειράματα, στο πλαίσιο των φυσικών επιστήμων, μαθησιακή περιοχή που κρατά το ενδιαφέρον των νηπίων αμείωτο.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (project) στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης Κατά τη διάρκεια, επίσης, της σχολικής χρονιάς τα νήπια θα ασχοληθούν με το παρακάτω εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης:

Κρήτη: Το νησί μας Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο, ετήσιο πρόγραμμα με πολιτισμικές, περιβαλλοντικές, ιστορικές και πολιτιστικές διαστάσεις.


♦ Προαιρετικές δραστηριότητες Παραμυθοεξερευνήσεις: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για το μήνα Οκτώβριο το πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις». Οι μικροί μαθητές απόλαυσαν τη διήγηση ενός λαϊκού παραμυθιού και ασχολήθηκαν με δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν επιμελώς από την Προϊσταμένη του Ζαννείου Νηπιαγωγείου κα Ελένη Λευκαδίτη, σε συνεργασία με την ομάδα των εκπαιδευτικών των τμημάτων Προσχολικής Αγωγής του Σχολείου μας. Εξυπηρέτησαν στόχους από όλες τις γνωστικές περιοχές του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού και κυρίως χάρισαν στους μικρούς μας μαθητές ένα δημιουργικό και ευχάριστο πρωινό. Αυτό το μήνα το πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013.

RealFamilyFood: Το πρωινό του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του προγράμματος realfamilyfood παρέα με την κα Εύα Στειακάκη και πολλούς μικρούς μάγειρες! Η πρώτη συνταγή που εκτελέσαμε και με πολλή όρεξη δοκιμάσαμε, ήταν ένα θρεπτικό πρωινό με ..λαχανικά! Η επόμενη συνάντησή μας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013. Δηλώστε συμμετοχή σε μια γευστικά δημιουργική εμπειρία.

Εργαστήρι Έκφρασης: Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου Έκφρασης συνεχίζεται με αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών. Οι εικαστικές δημιουργίες καθώς και ο μαγικός κόσμος του θεατρικού παιχνιδιού καλλιεργεί την αισθητική τους και τους προσφέρει δυνατότητες για έκφραση με δημιουργία.

Baby Yoga: Με πολλή διάθεση και παιχνίδι συνεχίζεται η συμμετοχή των μικρών μας μαθητών στη Yoga, καλλιεργώντας σημαντικές δεξιότητες δύναμης, ευλυγισίας και αυτοσυγκέντρωσης μέσα από την αναπαράσταση ζώων με το σώμα τους, τα φανταστικά ταξίδια και τις ιστορίες που συνθέτουν με γνώμονα την κίνηση και την αναπνοή. Τα οφέλη που αποκτούν τα παιδιά που ασχολούνται συστηματικά με την Yoga εκτός από το δυνατό και ευλύγιστο σώμα είναι η βελτίωση της αυτοπεποίθησής τους, η καλλιέργεια της συνεργασίας, ενώ διδάσκονται να χαλαρώνουν και να συγκεντρώνονται.

Family Musicality: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Οκτώβρη και οι δύο συναντήσεις του προγράμματος Family Musicality, ένα καινοτόμο σύστημα μουσικής αλληλεπίδρασης βρεφών και νηπίων, στο οποίο συμμετέχουν και οι σημαντικοί άλλοι, δηλαδή οι γονείς. Με γνώμονα τη μουσική, έλαβαν χώρα παιχνίδια κατά τη διάρκεια των οποίων παιδιά και γονείς μιμήθηκαν, χόρεψαν και πάνω απ’ όλα γέλασαν πολύ! Μια συνάντηση που με απλό και διασκεδαστικό τρόπο έκανε τους γονείς να μεταφερθούν σε παιδική ηλικία, να έρθουν ακόμα πιο κοντά με τους μικρούς μαθητές και όλοι μαζί να μοιραστούν όμορφες στιγμές. Οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 και 29 Νοεμβρίου 2013. Οι ώρες των μαθημάτων είναι για τα ΖιΖάννεια στις 17:30 και για τα νήπια του Προνηπιαγωγείου και του Νηπιαγωγείου στις 18:30.


♦ Θεματολογία Νοεμβρίου Η θεματολογία που αναπτύσσεται στο Προνηπιαγωγείο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς διαμορφώνεται σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών, με τις προτιμήσεις των νηπίων, την επικαιρότητα και τις επιλογές της Νηπιαγωγού που είναι εναρμονισμένες με τις γνώσεις και τις δυνατότητες των παιδιών. Για το μήνα Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί διαθεματική προσέγγιση με τίτλο «Το Φθινόπωρο», η οποία διαιρείται στις παρακάτω υποενότητες με τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς στόχους: Ήρθε το Φθινόπωρο, έπεσαν τα φύλλα – Έπεσαν τα πρωτοβρόχια να και ο κύκλος του νερού – Ο Νοέμβρης φέρνει το κρύο και το Πολυτεχνείο! – Φύτεψα ένα σποράκι κι έγινε μικρό φυτάκι!

Ήρθε το Φθινόπωρο, έπεσαν τα φύλλα … Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη Να αναγνωρίσουν τη σημασία της εναλλαγής των εποχών για τη φύση και τον άνθρωπο. Να κατανοήσουν τη χρησιμότητα κάθε μιας εποχής στη ζωή του ανθρώπου. Να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους και να αναπτύξουν στοιχειώδη επιχειρηματολογία για την αλλαγή της φύσης το Φθινόπωρο. − Να αναπτύξουν το αίσθημα του «ανήκειν» πραγματοποιώντας επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγίου Μηνά, μαθαίνοντας ιστορικές και πολιτιστικές πληροφορίες για τη γιορτή του πολιούχου της πόλης μας.

♦ − − −

♦ Φυσικές Επιστήμες - Να κατανοήσουν ότι κάθε εποχή αποτελείται από τρεις μήνες και ειδικότερα τους μήνες που απαρτίζουν το Φθινόπωρο. - Να γνωρίσουν τα εποχιακά φρούτα του φθινοπώρου και να τα διακρίνουν ανάμεσα σε διάφορα άλλα. - Να διαχωρίσουν τα δέντρα σε φυλλοβόλα και αειθαλή. - Να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με το ταξίδι των αποδημητικών πουλιών, καλωσορίζοντας το σπουργίτι και αποχαιρετώντας το χελιδόνι. ♦ Τεχνολογίες Πληροφοριών & Επικοινωνιών - Να βρουν στο διαδίκτυο εικόνες σχετικές με το Φθινόπωρο. - Να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τον Άγιο Μηνά. ♦ -

Μαθηματικά Να οργανώσουν το μηνιαίο ημερολόγιο του Νοέμβρη. Να ταξινομήσουν φύλλα ανά το χρώμα και το μέγεθός τους. Να εμπεδώσουν την έννοια της αντιστοίχισης.

♦ Γλώσσα - Να γνωρίσουν τα λαϊκά ονόματα του Νοεμβρίου. - Να απομνημονεύσουν τις παροιμίες για το Νοέμβρη και να ερμηνεύσουν το περιεχόμενό τους. - Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους μαθαίνοντας τα ονόματα των τριών μηνών του Φθινοπώρου. - Να γράψουν λέξεις σχετικές με το φθινόπωρο δημιουργώντας «Το αλφαβητάρι του Φθινοπώρου». - Να απολαύσουν φθινοπωρινές ιστορίες. - Να σχολιάσουν τις φωτογραφίες από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγίου Μηνά.


♦ Φυσική Αγωγή - Να εκτελούν τις κινητικές δεξιότητες του βαδίσματος, του τρεξίματος και του άλματος. ♦ Τέχνες - Να χρησιμοποιήσουν τα χρώματα του Φθινοπώρου σε διάφορες εικαστικές δημιουργίες. - Να δημιουργήσουν κολάζ με φθινοπωρινά και βροχερά θέματα. - Να μάθουν να συνεργάζονται μέσα από τη δημιουργία ομαδικών κατασκευών. - Να ζωγραφίσουν τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη στον Ι.Ν του Αγίου Μηνά

Έπεσαν τα πρωτοβρόχια, να κι ο κύκλος του νερού! ♦ Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη - Να αναγνωρίσουν τη σημασία που έχει το νερό για τη φύση και τον άνθρωπο. - Να προβληματιστούν σχετικά με την αναγκαιότητα της εξοικονόμησης νερού και τις επιπτώσεις της στη ζωή του ανθρώπου. ♦ -

Φυσικές Επιστήμες Να γνωρίσουν τον κύκλο του νερού. Να γνωρίσουν τις ιδιότητες του νερού παρατηρώντας αντίστοιχα φυσικά πειράματα. Να πειραματιστούν και να γνωρίσουν τις τρεις φυσικές καταστάσεις του νερού. Να παρατηρήσουν πείραμα για την φυσική εξάτμιση, συμπύκνωση και υγροποίηση, που αναπαριστά τον κύκλο του νερού.

♦ -

Τεχνολογίες Πληροφοριών & Επικοινωνιών Να αναζητήσουν πληροφορίες για τον κύκλο του νερού στο διαδίκτυο. Να εκτυπώσουν εικόνες με τις τρεις φυσικές καταστάσεις του νερού. Να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν βίντεο που αναπαραγάγουν τον κύκλο του νερού.

♦ Περιβάλλον και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη - Να αναγνωρίσουν τις περιπτώσεις άσκοπης χρήσης του νερού. - Να υιοθετήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές που ενισχύουν την εξοικονόμηση του νερού στο σχολείο και το σπίτι. ♦ Μαθηματικά - Να τοποθετήσουν με τη σωστή χρονολογική σειρά τις εικόνες που αναπαριστούν το ταξίδι μιας νεροσταγόνας. - Να γνωρίσουν την έννοια του κύκλου και της κυκλικής διαδικασίας στη φύση. Γλώσσα Να θαυμάσουν και να περιγράψουν έργα τέχνης σχετικά με το νερό σε κάθε μορφή του. Να απολαύσουν τη διήγηση ενός παραμυθιού σχετικά με τον κύκλο του νερού. Να έρθουν σε επαφή με τον έμμετρο λόγο και να μάθουν ποιήματα για τον κύκλο του νερού. - Να γνωρίσουν τους βασικούς κανόνες ανάγνωσης μέσα από το ποίημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Το ποταμάκι». - Να διηγηθούν εμπειρίες τους σχετικά με τα πρωτοβρόχια. - Να βρουν σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη «νερό». ♦ -


♦ Φυσική Αγωγή − Να εκτελούν τις κινητικές δεξιότητες της κάμψης, της έκτασης, της αιώρησης, της ταλάντευσης της ώθησης και της έλξης ♦ Τέχνες - Να ζωγραφίσουν τις εντυπώσεις τους από την αφήγηση παραμυθιού σχετικό με τον κύκλο του νερού. − Να ζωντανέψουν τον κύκλο του νερού μέσα από μια ζωγραφιά, ένα τραγούδι ή μια δραματοποίηση διαλέγοντας ο καθένας τον τρόπο που του αρέσει. - Να μάθουν το ποίημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Το ποταμάκι», να το τραγουδήσουν και να το δραματοποιήσουν. - Να ακούσουν τραγούδια για τον κύκλο του νερού και το νερό.

Νοέμβρης φέρνει το κρύο και το Πολυτεχνείο ♦ Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη - Να κατανοήσουν τη σημασία της κοινής λήψης αποφάσεων με βάση την πλειοψηφία. - Να προβληματιστούν για τα συναισθήματα που γεννιούνται στους ανθρώπους στην περίπτωση που λαμβάνονται κοινές αποφάσεις και στην περίπτωση που κάποιος αποφασίζει και επιβάλλει τη δική του απόφαση. - Να εκφράσουν συναισθήματα και απόψεις σχετικά με τις αξίες, της ελευθερίας και της ειρήνης. - Να αναπτύξουν το αίσθημα του «ανήκειν» μαθαίνοντας για το ιστορικό γεγονός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. - Να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να αναπτύξουν στοιχειώδη επιχειρηματολογία. ♦ Φυσικές Επιστήμες - Να εντοπίσουν στο χάρτη την Αθήνα, όπου συνέβησαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. ♦ Μαθηματικά - Να εντοπίσουν στο ημερολόγιο της τάξης την ημερομηνία της 17ης Νοεμβρίου, και να υπολογίσουν, από οποιαδήποτε ημερομηνία επιλέξουν, τις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την ημερομηνία αυτή. ♦ Γλώσσα - Να μάθουν και να συζητήσουν για τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου. - Να μάθουν τα συνθήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου. ♦ Τεχνολογίες Πληροφοριών & Επικοινωνιών - Να αναζητήσουν πληροφορίες για το Πολυτεχνείο στο διαδίκτυο. ♦ Φυσική Αγωγή - Να ασκηθούν σωματικά ρίχνοντας και να λαμβάνοντας μια μπάλα χωρίς αυτή να αναπηδήσει. ♦ Τέχνες - Να ακούσουν ηχητικά αποσπάσματα από το ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου και να τον αναπαραστήσουν. - Να ακούσουν και να τραγουδήσουν τραγούδια που αποδίδουν το πνεύμα του Πολυτεχνείου.


Φύτεψα ένα σποράκι και έγινε μικρό φυτάκι! ♦ Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη - Να κατανοήσουν τη σημασία της σποράς για τον άνθρωπο και τη ζωή του. - Να ενθαρρύνονται να εκφράζουν τις εμπειρίες τους σχετικά με τη σπορά και το φύτεμα. ♦ -

Φυσικές Επιστήμες Να γνωρίσουν τη διαδικασία της σποράς στα παλιά χρόνια και σήμερα. Να φυτέψουν σπόρους και να παρατηρήσουν την ανάπτυξη τους. Να γνωρίσουν σπόρους διαφορετικών φυτών. Να κατανοήσουν τη σημασία της σποράς για την καλλιέργεια και παραγωγή ενός φυτού. Να αναγνωρίσουν τη σπορά ως το πρώτο στάδιο για την παραγωγή του ψωμιού. Να γνωρίσουν τον κύκλο του ψωμιού μέσα από τη μουσειοσκευή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

♦ Τεχνολογίες Πληροφοριών & Επικοινωνιών - Να αναζητήσουν εικόνες που απεικονίζουν τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού. ♦ Μαθηματικά - Να συγκρίνουν διάφορους σπόρους σε σχέση με το μέγεθος. - Να βάλουν σε χρονολογική σειρά τις φωτογραφίες που δείχνουν την καθημερινή ανάπτυξη των φυτών τους. - Να υπολογίσουν τις ποσότητες των υλικών σε μια μαγειρική συνταγή. ♦ Γλώσσα - Να κατανοήσουν τη διαφορά στη σημασία των λέξεων «σπέρνω» και «φυτεύω». - Να αναδιηγηθούν τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού ξεκινώντας από τη σπορά του σιταριού. - Να διαβάσουν μια συνταγή ψωμιού και να βοηθήσουν στην υλοποίηση της. - Να απολαύσουν τη διήγηση παραμυθιών σχετικά με τη σπορά. ♦ Φυσική Αγωγή - Να μάθουν να εκτελούν λάκτισμα με σταθερή μπάλα. ♦ Τέχνες - Να παρατηρήσουν και να θαυμάσουν έργα τέχνης με θέμα τη σπορά. - Να δραματοποιήσουν την ανάπτυξη ενός σπόρου σε φυτό.

Προτάσεις βιβλίων με θέμα το Φθινόπωρο Ράκης ο σαλιγκαράκης, Μαρία Βελετά- Βασιλειάδου, εκδ. Μίνωας Ο συννεφούλης, Αργυρώ Κοκορέλη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα Δροσοσταλίδα, Αντώνης Δημητρακόπουλος, εκδ. Ίκαρος


♦ Μήνυμα στην οικογένεια Η καλλιέργεια Σημαντικών Δεξιοτήτων μέσα από Σπουδαίες και Καινοτόμες Δραστηριότητες Η προσχολική αποτελεί μια θεμελιώδους σημασίας βαθμίδα της εκπαίδευσης, αφού θέτει τις βάσεις όχι μόνο για τη μαθησιακή προετοιμασία των νηπίων αλλά και για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά καλούνται, με την υποστήριξη του σχολείου και της οικογένειάς τους, να καλλιεργήσουν δεξιότητες χρήσιμες για τη μετέπειτα σχολική και κοινωνική τους ζωή όπως η συγκέντρωση της προσοχής, η ανεξαρτησία, η αυτοπεποίθηση, η διαχείριση συναισθημάτων, η αυτό-έκφραση και η ομαδικότητα. Το Ζάννειο Εκπαιδευτήριο θεωρώντας χρέος του τη συνεισφορά του στη σωστή διαπαιδαγώγηση, εκπαίδευση και καλλιέργεια των μικρών μαθητών του -και με σεβασμό απέναντι στους γονείς που το στηρίζουν και το εμπιστεύονται- εμπλουτίζει το καθημερινό πρόγραμμα της προσχολικής εκπαίδευσης. Έτσι εισάγει δραστηριότητες οι οποίες ως στόχο έχουν την καλλιέργεια χρήσιμων και σημαντικών δεξιοτήτων, όχι μόνο για τη μαθησιακή πρόοδο αλλά και για την κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων του. Συγκεκριμένα, η δημιουργία και έκφραση με ελευθερία και φαντασία είναι το κύριο ζητούμενο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος. Ταυτόχρονα η επαφή με ποικίλα υλικά καθώς επίσης η καλλιτεχνική προσέγγιση μέσα από τεχνικές εικαστικής δημιουργίας, καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη στα νήπια, ενισχύοντας ταυτόχρονα το αυτό-συναίσθημά τους. Την ίδια ώρα μέσα από τη θεατρική έκφραση, τα παιχνίδια ρόλων, την παντομίμα, την κίνηση και το χορό, τα παιδιά αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα, την ικανότητα να αναλαμβάνουν ρόλους και να ανταποκρίνονται σε αυτούς, ενεργοποιούν τη φαντασία και τη θετική τους διάθεση και φτάνουν συχνά στο σημείο της αυτό-έκφρασης. Το Εργαστήρι Έκφρασης, που πραγματοποιείται στο Ζάννειο Εκπαιδευτήριο, έχουν αναλάβει δύο πολύ ικανές και καταρτισμένες στο χώρο τους επαγγελματίες, με ιδιαίτερη αγάπη και πολύχρονη εμπειρία στα παιδιά. Επίσης, σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν την επίδραση της επικοινωνιακής μουσικότητας στην ολόπλευρη ανάπτυξη βρεφών και νηπίων. Το Family Musicality αποτελεί ένα καινοτόμο σύστημα μουσικής αλληλεπίδρασης βρεφών και νηπίων με τους σημαντικούς άλλους και κύριο στόχο του αποτελεί η τόνωση της γνωστικής, αισθησιοκινητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης τους. Ο Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Αντωνακάκης, οργανώνει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα βασισμένο στο παραπάνω σύστημα με όχημα τη μουσική, το λόγο, την κίνηση και πολλές άλλες εκπλήξεις που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μας μαθητές.


Καθοριστικής σημασίας είναι και η επίδραση των παραμυθιών για τα μικρά παιδιά αφού μέσα από αυτά αποκτούν γνώσεις, διαχειρίζονται καταστάσεις και συναισθήματα, έρχονται σε επαφή με το γραπτό λόγο και την ανάγνωση και ψυχαγωγούνται με ιστορίες προσεκτικά επιλεγμένες. Η προσέγγιση των παραμυθιών γίνεται μέσα από δραστηριότητες επιμελώς σχεδιασμένες και οι οποίες ουσιαστικά εξυπηρετούν στόχους από όλες τις γνωστικές περιοχές του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού. Οι Παραμυθοεξερευνήσεις, διαθεματικό και καινοτόμο πρόγραμμα, σχεδιάζεται από την κα Ελένη Λευκαδίτη, Προϊσταμένη του Ζαννείου Νηπιαγωγείου καθώς επίσης και τις εκπαιδευτικούς του. Ακόμη, θέλοντας να εναρμονίσουμε την καλλιέργεια σημαντικών δεξιοτήτων με τη δύναμη και την ευλυγισία σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο, το Ζάννειο Εκπαιδευτήριο παρέχει τη δυνατότητα να έλθουν τα παιδιά σε επαφή με τα οφέλη της BabyYoga και YogaKids. Μέσα από φανταστικά παιχνίδια, ιστορίες με κίνηση, παιχνίδια αναπνοής και δραστηριότητες ζωγραφικής Mandala τα παιδιά γελούν, ψυχαγωγούνται και χαλαρώνουν. Σημαντικό όφελος από τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι η εσωτερική ενδυνάμωση και η συγκέντρωση της προσοχής που κατακτούν τα παιδιά σε ένα γνωστό και ασφαλές περιβάλλον, μέσα από παιγνιώδης δραστηριότητες που στηρίζονται στη φιλοσοφία και τεχνική της Yoga. Τέλος, η καλλιέργεια θετικών διατροφικών συνηθειών και η καλή σχέση με τις αληθινές τροφές είναι συχνά ένα από τα στοιχήματα που βάζουν οι γονείς. Οι μικροί μας μαθητές μέσα από συνταγές και δραστηριότητες μαγειρικής γνωρίζουν καλύτερα τις υγιεινές τροφές, δοκιμάζουν νέες γεύσεις, λειτουργούν συνεργατικά στο πλαίσιο μιας ομάδας και καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητά τους. Η ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία της μαγειρικής θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης σχετικά με τις θρεπτικές τροφές και της ικανότητάς τους να επιλέγουν συνειδητοποιημένα τι είναι υγιεινό να καταναλώσουν. Τα σεμινάρια οργανώνονται και υλοποιούνται από την κα Εύα Στειακάκη (Le Gordon Bleu Master of Artsin Gastronomy) δημιουργό του realfamilyfood. Τα προαιρετικά προγράμματα του Εκπαιδευτηρίου μας έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, ωστόσο εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από τους γονείς, οι οποίοι ζητούν ακόμα ενημέρωση για τις δραστηριότητες με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού συμμετεχόντων στις δράσεις μας. Η Υπεύθυνη της Προσχολικής Αγωγής κα Ελένη Λευκαδίτη και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας κα Κάλλια Τσιχλάκη είναι στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουν σχετικά και να λύσουν οποιαδήποτε απορία σας. Δώστε στα παιδιά σας τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν σημαντικές και απαραίτητες δεξιότητες ζωής μέσα από παιγνιώδεις και καινοτόμες δραστηριότητες, χωρίς άγχος και πίεση αλλά με θετική διάθεση και δημιουργικότητα!

Επικοινωνώ Προνηπιαγωγείο Νοέμβριος 2013  

Επικοινωνώ Προνηπιαγωγείο Νοέμβριος 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you