Page 1


Νοέμβριος 2013 ου

Οι λαϊκές ονομασίες του 11 μήνα του έτους: Βροχάρης ή Ανακατεμένος ή Σποριάς Δευτέρα

4 11 18 25

Τρίτη

5 12 19 26

Τετάρτη

6 13 20 27

Πέμπτη

Παρασκευή

Σάββατο

Κυριακή

7 14 21 28

1 8 15 22 29

2 9 16 23 30

3 10 17 24

11 Νοεμβρίου το Σχολείο θα παραμείνει κλειστό λόγω του εορτασμού του Αγίου Μηνά. 15 Noεμβρίου το Σχολείο θα παραμείνει κλειστό λόγω του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

♦ Ανακοινώσεις η

Την 17 Νοεμβρίου, στο πρωινό ωράριο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την Επέτειο του Πολυτεχνείου, τον Αντιδικτατορικό Αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Επειδή φέτος η 17η Νοεμβρίου είναι Κυριακή οι εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το νόμο, μεταφέρονται στην Παρασκευή. Την ημέρα αυτή δε γίνονται μαθήματα παρά μόνο η καθιερωμένη εορτή. Στο Σχολείο μας για την αποφυγή διατάραξης της ομαλής λειτουργίας των δρομολογίων, η σχετική εορτή θα γίνει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου το σχολείο θα παραμείνει κλειστό.

♦ Σχολική γιορτή για την 17η Νοέμβρη Την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού θα παρουσιάσουν εορταστική εκδήλωση για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

♦ Συγκεντρώσεις γονέων Σύμφωνα, με τον ετήσιο προγραμματισμό που έχει εκπονήσει το Σχολείο μας, η επόμενη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου 2013. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της τακτικής μηνιαίας ενημέρωσης για την πρόοδο και την παιδαγωγική στάση των παιδιών σας. Θα είναι η 2η ατομική ανταλλαγή απόψεων για τη μαθησιακή πορεία των μαθητών. Οι συναντήσεις θα γίνουν όπως συνηθίζεται, στις αντίστοιχες τάξεις διδασκαλίας. Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη με την παράκληση να μη συνοδεύεστε από παιδιά.

♦ Συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό Ομιλία ψυχολόγου Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, ημέρα ατομικής συνάντησης γονέων - εκπαιδευτικών, άνοιξε ο κύκλος των ενημερωτικών ομιλιών από την ψυχολόγο του Εκπαιδευτηρίου, κα Μαρία Πατεράκη. Η ομιλία με θέμα : «Η Οριοθέτηση ως Μέσο Διαπαιδαγώγησης των Παιδιών» πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Εκπαιδευτηρίου μας. Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών συνιστά ένα ουσιώδες στοιχείο στην ανατροφή τους. Αρχικά καθορίζει την ισορροπία της εξουσίας στις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας και της ομάδας γενικότερα. Μακροπρόθεσμα η σταθερή οριοθέτηση μέσα σε μια στοργική σχέση, οδηγεί στην ανατροφή ανεξάρτητων παιδιών με επαρκή αυτοπεποίθηση. Στόχος της οριοθέτησης δεν είναι η τιμωρία και η σκληρή αντιμετώπιση των παιδικών παρορμήσεων, αλλά η διδασκαλία και η ενδυνάμωση της αναδυόμενης προσωπικότητας.


♦ Εκπαιδευτικές επισκέψεις Στις 30 Οκτωβρίου, οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και περιηγήθηκαν στην Παγκρήτια έκθεση ιστορικού υλικού με θέμα «1770-1913: Πορεία προς την Ένωση», στο πλαίσιο του σχεδιασμού της σχολικής μας εφημερίδας. Στις 20 Νοεμβρίου 2013, οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης θα πραγματοποιήσουν διδακτική επίσκεψη στον «Κόσμο των Πειραμάτων» Λασκαρίδης, όπου θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά τον ηλεκτρισμό και τη θερμότητα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Εργαστήρι κα να πειραματιστούν. Στις 28 Νοεμβρίου 2013, οι μαθητές της Α΄, Β΄ και της Γ΄ τάξης θα παρακολουθήσουν στην αίθουσα Θεάτρου του Εκπαιδευτηρίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Λάδι & ελιά στου ζωγράφου τον καμβά» που θα υλοποιηθεί από τη ΜΟΥΣΑ (Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης),για το τρέχον σχολικό έτος.

♦ Σχολική βιβλιοθήκη Ο Νοέμβριος άρχισε και το αναμενόμενο «Ράλι ανάγνωσης» έχει ήδη ξεκινήσει! Οι μαθητές με όχημα το βιβλίο και συνοδηγό την αγάπη τους για ανάγνωση ξεκίνησαν ένα ταξίδι στη γνώση και στη φαντασία. Οι Β΄, Γ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις διαβάζουν επιλεγμένα βιβλία της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας και συμμετέχουν στο διαγωνισμό για το «Ράλι ανάγνωσης», το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων.

♦ Σχολική εφημερίδα Το Εκπαιδευτήριό μας συμμετέχει στον 3ο Διαγωνισμό Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων (2013-2014) για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για τρίτη σχολική χρονιά με πρωτοβουλία του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας «Λευτέρης Δασκαλάκης». Με αυτό το πνεύμα ο παραπάνω Σύλλογος απευθύνεται στους μαθητές δια μέσου των συλλογικών οργάνων , των δασκάλων και των καθηγητών τους, προσπαθώντας να αναβαθμίσει την έκφραση των μαθητικών προβληματισμών και απόψεων ως καθοριστική συνιστώσα αυτού που πολύ σχετικά ονομάζεται ως «κοινή γνώμη». Η δασκάλα της Γ΄ τάξης κ. Ειρήνη Ιατράκη μαζί με 3 μαθητές θα εκπροσωπήσει το Σχολείο στην Ημερίδα με θέμα : «Το Σχολικό Έντυπο στο Νομό Ηρακλείου κατά τη σχολική χρονιά 20122013» στις 9 Νοεμβρίου στην αίθουσα Ανδρόγεω, παρουσιάζοντας τη σχολική εφημερίδα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς καθώς και τα εκδοθέντα έντυπα προηγούμενων ετών του Σχολείου μας.

♦ Κινηματογραφική Λέσχη «Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση» Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου προβλήθηκε η ταινία: «Απαγορευμένη Εκπαίδευση», στην αίθουσα Προβολών και Θεάτρου του Εκπαιδευτηρίου. Η ταινία αυτή προβλήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Ενδοσχολική Επιμόρφωση», που έχει εκπονήσει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου. Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με συντονίστρια τη Σχολική Σύμβουλο της 5ης Περιφέρειας Π.Ε Ηρακλείου κ. Στ.Κουτσουράκη.


♦ Άσκηση σεισμού Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Εκπαιδευτήριό μας, άσκηση προσομοίωσης σεισμού. Στόχος της παραπάνω άσκησης ήταν η ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσω της διαρκούς ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Η σχολική κοινότητα ακολούθησε αυστηρά τις οδηγίες που είχαν δοθεί και η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθούν κι άλλες προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας .

Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση

Οι μαθητές του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου (Σχολική και Προσχολική Αγωγή ) συμμετείχαν για το σχολικό έτος 2012-2013 στο πρόγραμμα Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση που διαχειρίζεται το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου εκπόνησαν το project: « 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδ. Ελύτη » και έλαβαν την 296η θέση σε σύνολο 1035 σε πανελλήνιο επίπεδο. Οι μαθητές του Δημοτικού και το τμήμα του Νηπιαγωγείου συμμετείχαν με το πρόγραμμα: « Μ΄ ένα βιβλίο ταξιδεύω – Μ΄ ένα ρόλο σας μαγεύω», που σχεδίασε η Νηπιαγωγός και Προϊσταμένη του Ζαννείου Νηπιαγωγείου, κα Ελένη Λευκαδίτη, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα αφιερωμένο στις Παγκόσμιες Ημέρες Βιβλίου και Θεάτρου. Το έργο αυτό έλαβε την 248η θέση σε σύνολο 1035 σε πανελλήνιο, επίσης επίπεδο. Θερμά Συγχαρητήρια στους μαθητές!!!

♦ Προπόνηση μαθητών για Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τα Μαθηματικά ως εξωσχολική δραστηριότητα. Η ενασχόληση αυτή τους δίνει την ευκαιρία μελλοντικά να συμμετάσχουν σε διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε: στα τηλέφωνα 2107487840 - 6908212483, στο skype: veleidor και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: slim.kinder.generation@gmail.com

Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Το νέο μου σχολείο λέγεται Γυμνάσιο», που υλοποιεί το ΚΕΣΥΠ Ηρακλείου και σκοπό έχει την ομαλή μετάβαση και ένταξη των μαθητών στο περιβάλλον του νέου σχολείου. Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να νιώσουν ζεστασιά και οικειότητα , να νιώσουν στήριξη και ασφάλεια , να ξεπεράσουν αρνητικά συναισθήματα και προκαταλήψεις για το Γυμνάσιο, μέσα από τη γνώση και την εμπειρία της επίσκεψης.

♦ Απονομή κουμπαράδων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου, επισκέφθηκε το Σχολείο μας ο Διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ηρακλείου, κ. Τζανετόπουλος, ο οποίος συζήτησε με τους μαθητές της Ε' και της Στ' τάξης και τόνισε την αξία της αποταμίευσης. Οι μαθητές συμπλήρωσαν ακόμα κρυπτόλεξα, σταυρόλεξα και γνώρισαν την ιστορία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τέλος ο κ. Τζανετόπουλος μοίρασε στους μαθητές κουμπαράδες.


♦ Προαιρετικές δραστηριότητες Παραμυθοεξερευνήσεις: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για το μήνα Οκτώβριο το πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις». Οι μικροί μαθητές απόλαυσαν τη διήγηση ενός λαϊκού παραμυθιού και ασχολήθηκαν με δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν επιμελώς από την Προϊσταμένη του Ζαννείου Νηπιαγωγείου κα Ελένη Λευκαδίτη, σε συνεργασία με την ομάδα των εκπαιδευτικών, εξυπηρέτησαν στόχους από όλες τις γνωστικές περιοχές του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών και κυρίως χάρισαν στους μικρούς μας μαθητές ένα δημιουργικό και ευχάριστο πρωινό. Αυτό το μήνα το πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013.

RealFamilyFood: Το πρωινό του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του προγράμματος realfamilyfood παρέα με την κα Εύα Στειακάκη και πολλούς μικρούς μάγειρες! Η πρώτη συνταγή που εκτελέσαμε και με πολλή όρεξη δοκιμάσαμε, ήταν ένα θρεπτικό πρωινό με ..λαχανικά! Η επόμενη συνάντησή μας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013. Δηλώστε συμμετοχή σε μια γευστικά δημιουργική εμπειρία.

Εργαστήρι Έκφρασης: Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου Έκφρασης συνεχίζεται με αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών καλλιεργώντας την αισθητική τους και προσφέροντας στους μαθητές δυνατότητες για έκφραση και δημιουργία.

Yoga Kids: Με πολλή διάθεση και παιχνίδι συνεχίζεται η συμμετοχή των μικρών μας μαθητών στη Yoga, καλλιεργώντας σημαντικές δεξιότητες δύναμης, ευλυγισίας και αυτοσυγκέντρωσης μέσα από την αναπαράσταση ζώων με το σώμα τους, τα φανταστικά ταξίδια και τις ιστορίες που συνθέτουν με γνώμονα την κίνηση και την αναπνοή. Τα οφέλη που αποκτούν τα παιδιά που ασχολούνται συστηματικά με την Yoga εκτός από το δυνατό και ευλύγιστο σώμα είναι η βελτίωση της αυτοπεποίθησής τους, η καλλιέργεια της συνεργασίας, ενώ διδάσκονται να χαλαρώνουν και να συγκεντρώνονται.

Family Musicality: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Οκτώβρη και οι δύο συναντήσεις του προγράμματος Family Musicality, ένα καινοτόμο σύστημα μουσικής αλληλεπίδρασης βρεφών και νηπίων, στο οποίο συμμετέχουν και οι σημαντικοί άλλοι, δηλαδή οι γονείς. Με γνώμονα τη μουσική, έλαβαν χώρα παιχνίδια κατά τη διάρκεια των οποίων παιδιά και γονείς μιμήθηκαν, χόρεψαν και πάνω απ’ όλα γέλασαν πολύ! Μια συνάντηση που με απλό και διασκεδαστικό τρόπο έκανε τους γονείς να μεταφερθούν σε παιδική ηλικία, να έρθουν ακόμα πιο κοντά με τους μικρούς μαθητές και όλοι μαζί να μοιραστούν όμορφες στιγμές. Οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 και 29 Νοεμβρίου 2013. Οι ώρες των μαθημάτων για το Δημοτικό είναι στις 18:30.


♦ Ομάδα συμβουλευτικής γονέων Σας ενημερώνουμε ότι είναι στις προθέσεις μας να οργανώσουμε ένα σύστημα ομάδων συμβουλευτικής γονέων. Με την καθοδήγηση της επιστημονικής συνεργάτιδας του Σχολείου μας, Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Μαρίας Πατεράκη, θα συγκεντρώνονται μια φορά το μήνα οι συμμετέχοντες στην ομάδα για να συζητήσουν, να λύσουν απορίες και να διευκρινίσουν θέματα και ανησυχίες τους σε ένα κλίμα συνεργασίας, σεβασμού και αλληλεγγύης. Οι γονείς διαχρονικά αποτελούν τους βασικούς φυσικούς φορείς της αγωγής του παιδιού. Η απόκτηση ενός απογόνου τους κινητοποιεί προς την ανάληψη ευθυνών με στόχο την ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξή του. Η επιρροή που ασκούν οι γονείς στην συγκρότηση της προσωπικότητας του παιδιού τους είναι καθοριστική και συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχή πορεία του. Η Συμβουλευτική Γονέων έχει ως στόχο την πολύπλευρη ενημέρωση και στήριξη σε θέματα που αφορούν τη συγκρότηση της οικογένειας, τις ευθύνες του γονεϊκού ρόλου, τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών και τις προϋποθέσεις για την ομαλή τους ανάπτυξη. Παράλληλα, στόχος της Συμβουλευτικής Γονέων είναι η προσέγγιση θεμάτων που αφορούν σε αποκλίνουσες ή προβληματικές συμπεριφορές και αντιδράσεις των παιδιών, πραγματικές ή δυνητικές, και η στήριξη της οικογένειας όσον αφορά στην πρόληψη ή την αντιμετώπισή τους. Σε κάθε περίπτωση, η Συμβουλευτική Γονέων αποτελεί μια ομαδική δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμό και αποδοχή μεταξύ των συμμετεχόντων.

♦ Επιμορφωτική συνάντηση για τη δασκάλα της Α΄ Δημοτικού Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου η δασκάλα της Α΄ Δημοτικού κ. Ειρήνη Ζησιάδου θα παρακολουθήσει υποχρεωτική επιμορφωτική ημερίδα (αρ. πρωτ. 117/29-10-2013) με θέμα: «Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης» στο πλαίσιο του προγράμματος NATURAL EUROPE: Η Φυσική Ιστορία και η Περιβαλλοντική Πολιτιστική Κληρονομιά σε Ευρωπαϊκές ψηφιακές βιβλιοθήκες για την Εκπαίδευση, με στόχο την αξιοποίηση εναλλακτικών προτάσεων στη διδακτική πράξη.

♦ HALLOWEEN… Ένα έθιμο του Δυτικού κόσμου που οι μαθητές μας το συναντούν στα βιβλία τους. Η λέξη Halloween δηλώνει την παραμονή (Eve) των Αγίων Πάντων (All Hallows Day) και γιορτάζεται την 31 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο του εορτασμού του Halloween, οι μαθητές του Δημοτικού και κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Αγγλικών παρακολούθησαν βίντεο αφιερωμένα στην ημέρα, έπαιξαν παιχνίδια κι έγραψαν διάφορες ιστορίες.


♦ Ώρες Επικοινωνίας Εκπαιδευτικών – Γονέων Οι Εκπαιδευτικοί του Σχολείου δέχονται τους γονείς σε προσωπική συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία, τηρώντας το παρακάτω πρόγραμμα:

Όνομα

Ειδικότητα

Επικοινωνία

Ζησιάδου Ειρήνη

Δασκάλα Α’ τάξης

Τρίτη 12.50-13.30

Κανταρτζόγλου Φώτης

Δάσκαλος Β’ τάξης

Παρασκευή 12.50-13.30

Ιατράκη Ειρήνη

Δασκάλα Γ’ τάξης

Τετάρτη 12.10-12.50

Παπαδογιαννάκη Γεωργία

Δασκάλα Ε’ τάξης

Τρίτη 12.10-12.50

Δημητρακοπούλου Σύλια

Δασκάλα ΣΤ’ τάξης

Πέμπτη 12.50-13.30

Γιανναδάκη Μαρία

Καθηγήτρια Αγγλικών

Πέμπτη 9.15-10.00

Αντωνάκης Γεώργιος

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Τετάρτη 13.45-14.25

Κωνσταντουλάκη Σύλβια

Καθηγήτρια Μουσικής-Θεάτρου

Πέμπτη 12.10-12.50

Μελισσουργάκη Μανταλένα

Καθηγήτρια Εικαστικών

Τετάρτη 10.20-11.05

Γαβριδάκη Σταυρούλα

Καθηγήτρια Γαλλικών Ε΄-ΣΤ’ τάξης

Πέμπτη 12.10-12.50

Μοναχού Ράνια

Καθηγήτρια Γαλλικών Γ’ τάξης

Παρασκευή 12.10-12.50

Χριστοδουλάκη Μαρία

Καθηγήτρια Γερμανικών

Πέμπτη 12.10-12.50

Παπαματθαιάκη Μαρία

Καθηγήτρια Πληροφορικής

Τετάρτη 14.40-15.10

Κατά τη διάρκεια της ώρας αυτής μπορείτε να καλείται τηλεφωνικά για να μιλήσετε με τον εκπαιδευτικό που επιθυμείτε και να πραγματοποιήσετε προσωπικό ραντεβού μαζί του. Παρακαλείσθε να επικοινωνείτε τη συγκεκριμένη ώρα με τον/την εκπαιδευτικό που επιθυμείτε για την εύρυθμη λειτουργία του Εκπαιδευτηρίου.


♦ Μήνυμα στην Οικογένεια ΤΑ ΟΡΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Η οριοθέτηση της παιδικής συμπεριφοράς βοηθά το παιδί να κατανοήσει τους κανόνες και τις προσδοκίες των γονέων του, ενώ ταυτόχρονα καθορίζει την ισορροπία της δύναμης και της εξουσίας στις οικογενειακές σχέσεις. Συνιστά ένα ουσιώδες στοιχείο στην ανατροφή των παιδιών, καθώς αποτελεί διαδικασία αγωγής και καθοδήγησης, που γίνεται για να ενισχυθεί η προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας. Η αυτοπεποίθηση, η κοινωνικοποίηση, η εξωστρέφεια, η δημιουργικότητα και η ανεξαρτητοποίηση των παιδιών είναι αποτέλεσμα λογικού συνδυασμού ανεκτικότητας και θερμής, ενθαρρυντικής στάσης των γονέων. Προσπαθώντας να πετύχουν τους στόχους τους στην ανατροφή των παιδιών, οι γονείς συνήθως ενισχύουν τις συμπεριφορές που θεωρούν σωστές, και επιβάλλουν ποινές ή επιδεικνύουν τις συνέπειες για εκείνες που θεωρούν αρνητικές. Με τη χρήση των ενισχύσεων τα παιδιά βιώνουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον ανατροφής. Μαθαίνουν να επιλέγουν τις συμπεριφορές που αρμόζουν στην εκάστοτε κατάσταση, είναι δραστήρια και έχουν ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες. Έχουν υψηλή αυτοεικόνα, αισιοδοξία και μαθαίνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες. Η σωστή και συστηματική χρήση της ενίσχυσης βοηθά τους γονείς να αποφύγουν την τιμωρία. Οι τιμωρίες εφαρμόζονται όταν όλες οι άλλες λύσεις για την επαναφορά του παιδιού στη σωστή συμπεριφορά έχουν αποτύχει. Οι σωματικές τιμωρίες, η αφαίρεση προνομίων και η τεχνική του διαλείμματος (time out) αποτελούν τις πιο διαδεδομένες μορφές τιμωρίας. Οι πρώτες από αυτές σήμερα έχουν δικαιολογημένα ενοχοποιηθεί για τις καταστροφικές τους συνέπειες στην αναδυόμενη προσωπικότητα του παιδιού, και σε πολλές χώρες έχουν ποινικοποιηθεί. Γενικότερα, η τιμωρία δεν αποτελεί την ιδανική μέθοδο άσκησης πειθαρχίας γιατί δεν διαθέτει διδακτική αξία. Η χρήση της φυσικής ή λογικής συνέπειας των πράξεων αποτελεί μια επιτυχημένη εναλλακτική για την θέσπιση ορίων στην παιδική συμπεριφορά. Οι φυσικές συνέπειες των πράξεων είναι εκείνες που συμβαίνουν χωρίς παρέμβαση (αν δεν διαβάσεις τα μαθήματά σου, θα δυσαρεστηθεί ο δάσκαλός σου). Τις λογικές συνέπειες τις καθορίζουν οι γονείς, αφήνοντας κάποιες φορές το παιδί να συμμετέχει στην απόφαση για να κατανοήσει τη λογική της. Οι λογικές συνέπειες επιτρέπουν στο παιδί να διδαχτεί από την πραγματικότητα του κοινωνικού περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι οι λογικές συνέπειες αναγνωρίζουν αμοιβαία δικαιώματα και αμοιβαίο σεβασμό (αν δεν σέβεσαι τους κανόνες του παιχνιδιού, θα πρέπει να απομακρυνθείς μέχρι να αποφασίσεις ότι θα τους ακολουθήσεις). Η μέθοδος αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τη μέθοδο της τιμωρίας, καθώς καθιστά τα παιδιά υπεύθυνα για τη συμπεριφορά τους. Τους επιτρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την συμπεριφορά που θέλουν να ακολουθήσουν, και να διδαχτούν από τη φυσική ή κοινωνική τάξη των πραγμάτων. Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς απαιτεί το σεβασμό της προσωπικότητας και των συναισθημάτων του παιδιού. Καθώς αναζητάμε μια μέθοδο πειθαρχίας με ευδιάκριτη διδακτική αξία για το παιδί, οφείλουμε πάντα να αιτιολογούμε τις συνέπειες της συμπεριφοράς του, ώστε κι εκείνο να αντιλαμβάνεται και να μαθαίνει άμεσα ποια είναι η λανθασμένη συμπεριφορά και ποια είναι η σωστή. Μαρία Πατεράκη Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Επικοινωνώ Δημοτικό Nοέμβριος 2013  

Επικοινωνώ Δημοτικό Nοέμβριος 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you