Page 1


Δεκέμβριος 2013 Οι λαϊκές ονομασίες του 12ου μήνα του έτους: Χριστουγεννιάτης, Νικολοβάρβαρα Δευτέρα

2 9 16 23 30

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

Σάββατο

Κυριακή

3 4 5 6 7 10 11 12 13 14 17 18 19 20 21 24 25 26 27 28 31 Δεκέμβρης, Χριστού γέννεση και καλός μας χρόνος!

8 15 22 29

♦ Ημερολόγιο Σχολικής Ζωής για την Προσχολική Εκπαίδευση 02/12/2013 Νηπιαγωγείο 03/12/2013 Προνηπιαγωγείο ΖιΖάννεια

Έναρξη υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα Χριστούγεννα Και το Σχολείο μας στολίζεται Χριστουγεννιάτικα!

04/12/2013

Επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών με την Ψυχολόγο του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου

06/12/2013 Νηπιαγωγείο

Κουκλοθεατρική παράσταση: «Οι Καλικάντζαροι» Family Musicality

Προνηπιαγωγείο

07/12/2013 ΖιΖάννεια 09/12/2013

Realfamilyfood

10/12/2013

Θεατρική παράσταση «Το δώρο της Παπλωματούς»

Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο 11/12/2013 ΖιΖάννεια

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού «Κάθε αστέρι και ένα παιδί»

2η συνάντηση ομάδων συμβουλευτικής γονέων

12/12/2013

Δημιουργία έκθεσης «Τα έθιμα των Χριστουγέννων από τα δικά μου μάτια»

13/12/2013

Κουκλοθεατρική παράσταση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: «Τα παιδιά ζητούν Ειρήνη»

Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο 15/12/2013 ΖιΖάννεια

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για την Προσχολική Αγωγή «Ο κόσμος των Χριστουγέννων ζωντανεύει στο Ζάννειο Εκπαιδευτήριο»

16/12/2013

Ολοκλήρωση συλλογής τροφίμων και ρούχων

18/12/2013

2η ατομική συνάντηση γονέων

20/12/2013 Νηπιαγωγείο

Ολοκλήρωση συμμετοχής στην εκστρατεία «Παιχνιδομαζέματα-Δωροσκορπίσματα» Family Musicality

Προνηπιαγωγείο 21/12/2013 ΖιΖάννεια

23/12/2013

Παραμυθοεξερευνήσεις Κουκλοθεατρική παράσταση: «Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο» Το Σχολείο κλείνει για τις Χριστουγεννιάτικες Διακοπές


Δεκέμβριος 2013

♦ Ανακοινώσεις Λειτουργία του Εκπαιδευτηρίου κατά την εορταστική περίοδο Τα τμήματα της Προσχολικής Εκπαίδευσης του Σχολείου μας δεν θα λειτουργήσουν την εξής χρονική περίοδο: Τρίτη 24/12/2013 έως και Τρίτη 07/01/2014 Περιμένουμε ξανά τους μικρούς μας μαθητές την Τετάρτη 08/01/2014

♦ Συγκεντρώσεις γονέων Η Η 2η ατομική συνάντηση με τη Νηπιαγωγό του παιδιού σας με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για την εξέλιξη της μαθησιακής πορείας και της προόδου των νηπίων, για το σχολικό έτος 2013-2014, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013. Η παρουσία σας θεωρείται απαραίτητη με την παράκληση να μη συνοδεύεστε από παιδιά. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν σας εξυπηρετεί η ώρα που έχει οριστεί το 10λεπτο ραντεβού σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τη Γραμματεία έως την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013.

♦ Συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό Ομάδες συμβουλευτικής γονέων Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση της ομάδας συμβουλευτικής γονέων με την καθοδήγηση της επιστημονικής συνεργάτιδας του Σχολείου μας και Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Μαρία Πατεράκη. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 09/12/2013. Σημειώνουμε τη σπουδαιότητα συμμετοχής των γονέων σε τέτοιου είδους δραστηριότητες αφού, διαχρονικά αποτελούν τους βασικούς φυσικούς φορείς της αγωγής του παιδιού. Η επιρροή που ασκούν οι γονείς στην συγκρότηση της προσωπικότητας του παιδιού τους είναι καθοριστική και συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχή πορεία του. Όσοι γονείς δεν παρακολούθησαν την 1η συνάντηση και θα ήθελαν να συμμετέχουν στην ομάδα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για την επόμενη. Τέλος, μετά την πραγματοποίηση της 2ης συνάντησης δεν θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής άλλου γονέα για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.


♦ Εκπαιδευτικές Δράσεις «Ο κόσμος των Χριστουγέννων ζωντανεύει στο Ζάννειο Εκπαιδευτήριο» Μια διαφορετική και πρωτότυπη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Σχολείο μας, με στόχο οι μικροί μας μαθητές να παίξουν, να διασκεδάσουν και να ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων. Οι τάξεις μας θα μεταμορφωθούν σε Εργαστήρια, το καθένα με διαφορετικό θέμα, έτσι ώστε μικροί και μεγάλοι να επιλέξουν τον προορισμό που προτιμούν. Σε αυτά τα Χριστουγεννιάτικα Εργαστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν, να τραγουδήσουν, να μαγειρέψουν, να φτιάξουν παιχνίδια, να απολαύσουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες και όχι μόνο! ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Realfamilyfood Παραμυθοεξερευνήσεις Family Musicality

Δημήτρης Αντωνακάκης

Κουκλοθέατρο

Εύα Τζουλιαδάκη – Δήμητρα Γρίσπου

Ξωτικο-παιχνιδο-μπερδέματα Εργαστήρι Έκφρασης Μουσικοταργουδώ παίζοντας Χριστουγεννιάτικες Αθλοπαιδιές Μάθε κόλπα φοβερά παίζοντας στ’ Αγγλικά

ΥΠΕΥΘΥΝΗ/ΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Εύα Στειακάκη – Μαρίνα Κουτσάκη Αντιόπη Αναγνωστάκη – Εύα Κακλή Μαρία Αρβανίτη – Στέλλα Μουλακάκη

Μανταλένα Μελισσουργάκη (καθηγήτρια Εικαστικών) Μαρία Μπορμπουδάκη Έφη Τσαγκαράκη – Δέσποινα Ζοφοριανάκη Πέτρος Γιακουμάκης (καθηγητής Φυσικής Αγωγής) Μαρία Γιανναδάκη (καθηγήτρια Αγγλικών)

Ταυτόχρονα στο θέατρο του Εκπαιδευτηρίου μας θα πραγματοποιηθεί «Παζάρι Αγάπης» με όμορφες χριστουγεννιάτικες κατασκευές, του οποίου τα χρήματα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς! Παράλληλα με το «Παζάρι Αγάπης» θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια έκθεση με θέμα: «Τα έθιμα των Χριστουγέννων από τα δικά μου μάτια». Φωτογραφικό υλικό, εργασίες και κατασκευές των μικρών μας μαθητών, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν ανά τάξη στο πλαίσιο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα στολίσουν με μοναδικό τρόπο το θέατρο του Εκπαιδευτηρίου και θα «μαρτυρούν» δημιουργικά το γνωστικό και ευχάριστο ταξίδι των παιδιών στα ήθη και έθιμα της πιο αγαπημένης τους γιορτής!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, και ώρα 10:00 - 15:00


Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, 11 Δεκεμβρίου: «Κάθε αστέρι και ένα παιδί» Την Παγκόσμια ημέρα του παιδιού, 11 Δεκεμβρίου, οι μαθητές του Προνηπιαγωγείου παρέα με τα μικρά μας ΖιΖάννεια, θα στολίσουν με Χριστουγεννιάτικα αστέρια ορισμένα δέντρα στο Σχολείο μας, σκορπώντας γιορτινά συναισθήματα, συμβολίζοντας με αυτή την κίνηση ότι κάθε παιδί είναι ένα μικρό «αστέρι» και υπενθυμίζοντας ότι, ένα παραπάνω αυτές τις ημέρες, όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη χαρά και την αγάπη!

Έκδοση Ημερολογίου Η έκδοση ενός θεματικού ημερολογίου για κάθε νέο έτος τείνει να γίνει για το Εκπαιδευτήριό μας έθος. Η επιτυχής έκδοση του φετινού (2013) ημερολογίου με αναφορές στα Αναγνωστικά του περασμένου αιώνα και η αίσθηση που προκάλεσε, λειτούργησε ως ένα επιπλέον κίνητρο για την επιλογή της νέας θεματικής ενότητας. Έτσι για το 2014, τις σελίδες του ημερολογίου θα κοσμούν ποικίλες εικαστικές δημιουργίες των μαθητών. Έργα, ατομικά ή ομαδικά, που απέκτησαν πνοή στο Εικαστικό Εργαστήρι του Σχολείου ως παραπλήρωμα της γενικότερης αισθητικής αγωγής και βραβεύτηκαν, τα περισσότερα από αυτά, σε Διεθνείς ή Πανελλήνιους διαγωνισμούς ζωγραφικής. Η έκδοση αυτή αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον δεδομένου ότι θα απεικονίζει αυθεντικές πρωτότυπες καλλιτεχνικές επινοήσεις των παιδιών.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τους μαθητές Δημοτικού Οι μαθητές των Α’, Β’, και Γ’ τάξεων θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση:

«Ο μαγικός καθρέφτης» Στην παράσταση αυτή θα συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας με προσωπικούς ρόλους για να δώσουν μια διαφορετική εορταστική νότα. Πριν από τη θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί το ημερολόγιο του Σχολείου μας για το 2014. Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013. Στο θέατρο του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου. Ώρα 19:30

Στολισμός της Παιδιατρικής Κλινικής ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η Μαθητές της Ε’ τάξης θα επισκεφθούν την Παιδιατρική Κλινική του ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. για να στολίσουν τους χώρους της με χριστουγεννιάτικες κατασκευές και να μοιράσουν αστέρια στα παιδιά. Όλοι οι μαθητές του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου συμμετείχαν σε αυτή τη γεμάτη αγάπη και συμπόνια για το συνάνθρωπο, δράση δημιουργώντας κατασκευές με σκοπό να προσφέρουν χαρά και ένα τόνο εορταστικό στα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα της UNICEF για την προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού Οι μαθητές του Εκπαιδευτηρίου μας συμμετείχαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος στο κορυφαίο πρόγραμμα της UNICEF που υλοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, 20 Νοεμβρίου, για την προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού: «Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους, το 2013». Η UNICEF Ελλάδος έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες φίλους και συμπολίτες μας να θαυμάσουν το έργο των μαθητών του Σχολείου μας, μαζί με τις ομαδικές εργασίες και άλλων παιδιών και να δουν από κοντά τα μηνύματα που στέλνουν στην ελληνική κοινωνία οι μικροί μας φίλοι στην Αθήνα, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου).


Θεατρική παράσταση στο Ζάννειο Εκπαιδευτήριο Τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής του Εκπαιδευτηρίου θα παρακολουθήσουν την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Θεάτρου και Προβολών του Εκπαιδευτηρίου, κατά τη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, τη θεατρική παράσταση: «Το δώρο της παπλωματούς», ένα υπέροχο σύγχρονο παραμύθι που μιλάει για τη χαρά της προσφοράς, την αξία της γενναιοδωρίας, την τέχνη της ευτυχίας.

♦ Φιλανθρωπικές Δράσεις Χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική: «Make-A-Wish» Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του παιδιού και στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών δράσεων που οργανώνει το Σχολείο μας θα πραγματοποιηθεί η δράση: «Κάνε Μια Ευχή» Το «Make-A-Wish» (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) είναι ένας Φιλανθρωπικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που πραγματοποιεί ευχές παιδιών ηλικίας 3-18 ετών, που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η μυϊκή δυστροφία το AIDS κ.α., ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή με χαρά, δύναμη και ελπίδα. Οι μαθητές του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου έχουν την τιμή να συμμετέχουν στο «Αστέρι της Ευχής», μια από τις φιλανθρωπικές δράσεις του οργανισμού. Οι μικροί μας μαθητές θα προσφέρουν 2€ ο καθένας από τον κουμπαρά της τάξης τους για να υιοθετήσουν την ευχή ενός παιδιού με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ας στηρίξουμε λοιπόν την προσπάθειά τους και ας τους δώσουμε συγχαρητήρια για τη δράση τους!!!

Συγκομιδή τροφίμων και ρούχων Οι Άγιες ημέρες που πλησιάζουν για αρκετούς συνανθρώπους μας δεν θα έχουν το χρώμα της θαλπωρής και της αγάπης λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η κοινωνία. Για το λόγο αυτό ως μια πράξη ελάχιστης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού μπορείτε να στέλνετε στο Σχολείο μας, από σήμερα και έως την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2018, ένα πακέτο τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες, ζάχαρη κ.τ.λ.) καθώς και ρούχα για να διατεθούν στη συνέχεια σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Με τη δράση μας αυτή τα παιδιά βιώνουν το αίσθημα της δοτικότητας και της αγάπης και παράλληλα βοηθούν κάποιους συνανθρώπους μας να χαρούν έστω στο ελάχιστο αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Παιχνιδομαζέματα - Δωροσκορπίσματα Στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών δράσεων για τα Χριστούγεννα, το Εκπαιδευτήριό μας θα λάβει μέρος στην εκστρατεία «Παιχνιδομαζέματα- Δωροσκορπίσματα Νο2», μια εκστρατεία που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου με τη συνεργασία της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη σύμπραξη τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, εθελοντικών ομάδων και τοπικών επιχειρήσεων. Σκοπός της δραστηριότητας είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά των άπορων οικογενειών του Δήμου Ηρακλείου, να παραλάβουν τουλάχιστον ένα δώρο για τις γιορτές και να ζήσουν την μαγεία των Χριστουγέννων. Η συλλογή των παιχνιδιών θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικών σάκων που θα τοποθετηθούν στο Σχολείο μας έως και τις 20 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια η δράση θα κορυφωθεί στις 23 Δεκεμβρίου 2013 σε μία εορταστική εκδήλωση, όπου θα ολοκληρωθεί η συσκευασία των παιχνιδιών, τα οποία θα μπουν όλα σε έναν τεράστιο σάκο που θα στηθεί στην πλατεία Ελευθερίας δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.


♦ Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (project) στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης

«Ένα ιστορικό ταξίδι πολιτισμού στην Κρήτη, το νησί μας…» Κατά το μήνα Δεκέμβριο τα νήπια του Εκπαιδευτηρίου μας, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης θα ασχοληθούν με τη μυθολογία γύρω από την Κρήτη. Θεοί, Τιτάνες και μυθικά πλάσματα θα μας ταξιδέψουν στο μακρινό παρελθόν, τότε που για να δικαιολογηθούν φυσικά φαινόμενα, τον πρώτο λόγο δεν είχε η επιστήμη αλλά η φαντασία και η μυθοπλασία!

Χριστουγεννιάτικα Εκπαιδευτικά προγράμματα Παράλληλα οι μαθητές της Προσχολικής Εκπαίδευσης του Σχολείου μας θα υλοποιήσουν σχέδια εργασίας με τα εξής Χριστουγεννιάτικα θέματα: Νηπιαγωγείο Αρχοντία Νηπιαγωγείο Στέλλα Προνηπιαγωγείο Μαρία Γλύκα και φαγητά Στολισμός - Κάλαντα Στολισμός - Κάλαντα Προνηπιαγωγείο Έφη ΖιΖάννεια Εύα ΖιΖάννεια Δέσποινα Βασιλόπιτα Άγιος Βασίλης Χριστούγεννα ΖιΖάννεια Αντιόπη ΖιΖάννεια junior ΖιΖάννεια junior Πρωτοχρονιά Οι καλικάντζαροι Οι καλικάντζαροι Το εποπτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων καθώς και τα αποτελέσματα αυτών όπως, δημιουργίες των μικρών μαθητών καθώς και φωτογραφικό υλικό με τη διαδικασία υλοποίησης, θα παρουσιαστούν σε μια πρωτότυπη έκθεση με θέμα «Τα έθιμα των Χριστουγέννων από τα δικά μου μάτια», στο θέατρο του Σχολείου μας, όπου και θα πραγματοποιηθεί το φιλανθρωπικό «Παζάρι Αγάπης» την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ημέρα πραγματοποίησης της Χριστουγεννιάτικης εορταστικής εκδήλωσης των τμημάτων Προσχολικής Αγωγής.

♦ Προαιρετικές δραστηριότητες Παραμυθοεξερευνήσεις: Αυτό το μήνα το πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013. RealFamilyFood: Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013. Δηλώστε συμμετοχή σε μια γευστικά δημιουργική εμπειρία. Family Musicality: Οι συναντήσεις για το μήνα Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 και 20 Δεκεμβρίου 2013. Οι ώρες των μαθημάτων είναι για τα ΖιΖάννεια στις 17:30 και για τα νήπια του Προνηπιαγωγείου και του Νηπιαγωγείου στις 18:30.

♦ Θεματολογία Δεκεμβρίου Για το μήνα Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν τα παρακάτω θέματα με τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς στόχους: Του Δεκέμβρη η ημέρα… καλημέρα, καλησπέρα - Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά! Του Δεκέμβρη η ημέρα… καλημέρα, καλησπέρα! ♦ Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη − Να αναγνωρίσουν τη σημασία της εναλλαγής των εποχών για τη φύση και τον άνθρωπο. − Να κατανοήσουν τη χρησιμότητα κάθε μιας εποχής στη ζωή του ανθρώπου.


♦ Φυσικές Επιστήμες − Να διηγηθούν με τη σωστή χρονική σειρά γεγονότα που συνέβησαν στην τάξη από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο. − Να αντιληφθούν ότι ο Δεκέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του Χειμώνα. ♦ Τεχνολογίες Πληροφοριών & Επικοινωνιών − Να παίξουν διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια στον υπολογιστή. ♦ Μαθηματικά − Να οργανώσουν το μηνιαίο ημερολόγιο του Δεκεμβρίου. − Να εντοπίσουν τις σημαντικές ημερομηνίες του μήνα και να υπολογίσουν τις μέρες που μεσολαβούν μέχρι αυτές τις ημερομηνίες. − Να εντοπίσουν τις ημερομηνίες των ονομαστικών εορτών του μήνα. − Να μετρήσουν τους μήνες που πέρασαν από το ξεκίνημα του Νηπιαγωγείου. ♦ Γλώσσα − Να ερμηνεύσουν την παροιμία «Του Δεκέμβρη η ημέρα… καλημέρα, καλησπέρα». − Να αιτιολογήσουν το λαϊκό όνομα «Χριστουγεννιάρης» ή «Χριστουγεννάς». − Να απολαύσουν ιστορίες σχετικές με το Δεκέμβρη. ♦ Φυσική Αγωγή − Να κατανοήσουν τις δυνατότητες των μερών του σώματος, των στοιχείων της κίνησης και των σχέσεων μεταξύ τους. − Να τροποποιήσουν μια δοσμένη κίνηση για να γίνει καταλληλότερη για την εκάστοτε συνθήκη. ♦ Τέχνες − Να πειραματιστούν με διάφορα υλικά και να δραματοποιήσουν παραμύθια. − Να εκφράσουν ζωγραφίζοντας τις εντυπώσεις τους από τη διήγηση παραμυθιών σχετικά με το Δεκέμβρη. Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά! ♦ Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη − Να αναπτύξουν το αίσθημα του «ανήκειν» μαθαίνοντας για τα έθιμα του τόπου και της χώρας μας κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. − Να γνωρίσουν την παράδοση του λαού μας για τους καλικάντζαρους αναπτύσσοντας την κοινωνική τους ταυτότητα. − Να ανταλλάξουν πληροφορίες για τις εμπειρίες που είχαν από προηγούμενα χρόνια την συγκεκριμένη εορταστική περίοδο. − Να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και ηθικές αξίες μετέχοντας σε φιλανθρωπικές δράσεις. − Να μάθουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα συζητώντας και σχολιάζοντας για τα ήθη και τα έθιμα ανά τον κόσμο, την περίοδο των Χριστουγέννων. − Να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες ώστε να αναπτύξουν τις αρχές της συνεργασίας και να θεσπίσουν κανόνες ανά ομάδες. ♦ Φυσικές Επιστήμες − Να αναζητήσουν στο χάρτη τον τόπο γέννησης του Χριστού. − Να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ιστορικά γεγονότα και να γνωρίσουν την ιστορία της γέννησης του Χριστού. ♦ Τεχνολογίες Πληροφοριών & Επικοινωνιών − Να αναζητήσουν πληροφορίες για τον Άγιο Βασίλη και χριστουγεννιάτικες εικόνες.


♦ Μαθηματικά − Να εντοπίσουν στο ημερολόγιο τις εξής ημερομηνίες και να υπολογίζουν τις μέρες που υπολείπονται ως τότε: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, την ημέρα που κλείνει το σχολείο για τα Χριστούγεννα και την ημέρα που επιστρέφουν οι μαθητές στο σχολείο. − Να ταξινομήσουν τα στολίδια της τάξης ανάλογα με το είδος και το χρώμα. ♦ Γλώσσα − Να περιγράψουν ήθη, έθιμα και συνήθειες που έχουν βιώσει τα Χριστούγεννα. − Να περιγράψουν τα συναισθήματα που τους προκαλούν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. − Να απομνημονεύσουν ευχές των ημερών. − Να μάθουν άλλες ονομασίες των καλικαντζάρων: καρκατζέλια, λυκοκάντζαροι, κολοβελόνηδες. − Να αποτυπώσουν σε χαρτί με όποιο τρόπο μπορούν ευχές. − Να γράψουν ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη. − Να απολαύσουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες, καθώς και ιστορίες και παραδόσεις για τους καλικάντζαρους. ♦ Φυσική Αγωγή − Να χρησιμοποιήσουν τα μέρη του σώματός τους και διάφορα αντικείμενα με πολλαπλούς τρόπους. − Να παράγουν μεγάλο αριθμό πρότυπων και ποικίλων κινήσεων, ως απάντηση σε ένα ερέθισμα ή λύση σ’ ένα πρόβλημα. ♦ Τέχνες − Να χρησιμοποιήσουν με φαντασία διαφορετικά υλικά και να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές. − Να διακοσμήσουν την τάξη με διάφορα έργα τέχνης με θέμα «Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ανά τον κόσμο». − Να δραματοποιήσουν εορταστικά έθιμα και να μιμηθούν τις κινήσεις των καλικαντζάρων. − Να ακούσουν κάλαντα άλλων τόπων και να τραγουδήσουν τα κάλαντα της Κρήτης. − Να ακούσουν τραγούδια και ποιήματα σχετικά με τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά, στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες. − Να διασκεδάσουν χορεύοντας σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς.

Προτάσεις παραμυθιών και βιβλίων για τα Χριστούγεννα Μελομακάρονα και κουραμπιέδες εν δράση, Θεοδωράκη, Διάπλαση

Ο δαγκωμένος κουραμπιές, Σερβετάς, Επόμενος Σταθμός

Αστερίωνας, ο αστερισμός των Χριστουγέννων, Κωτσαλιδου, Ελληνοεκδοτική

Τα Χριστούγεννα της Νόνας Χελώνας, Λότη Πέτροβιτς, Πατάκης

Το παιδί και τ’ όνειρο, Ρουγγέρη, Διάπλαση

Ο μολυβένιος στρατιώτης, Άντερσεν, Πατάκης

30 ιστορίες περιμένοντας τα Χριστούγεννα, Μανδηλαράς, Πατάκης

Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει, Κοντολέων, Πατάκης


♦ Μήνυμα στην οικογένεια Οι Γιορτές των Χριστουγέννων Αποτελούν Ευκαιρίες για Αλλαγές Όταν διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά και να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε ευκαιρία μας προσφέρεται για να αλλάξουμε συνήθειες ή τρόπους συμπεριφοράς, συχνά αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι καταλληλότερες συνθήκες για τέτοιου είδους αλλαγές και πως μπορούμε να τις βρούμε ή να τις δημιουργήσουμε. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα μικρά παιδιά, η κουραστική καθημερινότητα δεν προσφέρει τη νηφαλιότητα για σχεδιασμό ουσιαστικών και μεγάλων αλλαγών. Οι περισσότεροι γονείς συμμερίζονται την ανάγκη των παιδιών να απολαύσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων μέσα σε ένα κλίμα αγάπης και γαλήνης, συντροφικότητας και ξεγνοιασιάς. Η περίοδος αυτή προσφέρεται για ζεστές οικογενειακές στιγμές, και δημιουργεί σε όλους την ευχάριστη και αισιόδοξη αίσθηση ότι η νέα χρονιά θα φέρει κάτι καινούργιο. Αυτό το κλίμα της αισιοδοξίας και της προσμονής, αποτελεί ιδανική συνθήκη για κάθε είδους απολογισμούς, επανεκτίμηση καταστάσεων και σχεδιασμό αλλαγών, η επίδραση των οποίων αναμένεται να βελτιώσει την προσωπική και οικογενειακή καθημερινότητα. Για τα μικρότερα παιδιά, ο νέος χρόνος προσφέρεται ως ευκαιρία για αλλαγές όπως η ανεξαρτησία στην τουαλέτα, ο αποχωρισμός της πιπίλας, ένα καινούργιο κρεβάτι στη θέση της κούνιας, ο σχεδιασμός και η οργάνωση μιας πιο ισορροπημένης διατροφής, κ.λπ. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, οι αλλαγές μπορεί να αφορούν τις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους, τον τρόπο μελέτης στο σπίτι, την αλλαγή διαρρύθμισης στο δωμάτιο, που περιλαμβάνει και τον αποχωρισμό αντικειμένων που δεν είναι πια χρήσιμα, τον καθορισμό συγκεκριμένων υποχρεώσεων στο σπίτι, την ανάληψη νέων ευθυνών, κ.λπ. Η αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών, επίσης, μπορεί να ξεκινήσει στο ίδιο πλαίσιο, μέσα από έναν σωστό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει και τη συνειδητοποίηση των αποδεδειγμένα λανθασμένων προσεγγίσεων που έχουν προηγηθεί. Ωστόσο, η περίοδος των αλλαγών δεν επηρεάζει μόνο τα παιδιά, αλλά ουσιαστικά καθορίζεται και σηματοδοτείται από τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη να καλλιεργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για αυτές τις αλλαγές και δεσμεύονται να επιτηρήσουν τη συνέπεια και την τήρηση των νέων κανόνων, αλλά και να συμμεριστούν τις δυσκολίες που θα τους συνοδεύσουν. Καθώς ο ρόλος των γονέων δεν παραμένει σταθερός στην πορεία του χρόνου, αλλά επηρεάζεται από τις μεταβολές που συνοδεύουν τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών, οι ίδιοι οι γονείς οφείλουν με την συμπεριφορά τους να δημιουργούν ένα κλίμα ευνοϊκό προς τις αλλαγές αυτές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επαναπροσδιορίζουν συχνά τον ρόλο τους, να συνειδητοποιούν τα λάθη του παρελθόντος, και να δικαιολογούν επαρκώς τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να αλλάξει μια κατάσταση που δεν είναι πλέον λειτουργική. Μαρία Πατεράκη Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο

Επικοινωνώ Προνηπιαγωγείο Δεκέμβριος 2013  

Επικοινωνώ Προνηπιαγωγείο Δεκέμβριος 2013

Advertisement