__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Η μεγάλη επαναφορά της ζωής

Zώντας με την κατά πλάκα σκλήρυνση

Το δικό σου "μάντρα"

«Τέχνη σε όλες τις αποχρώσεις»

Ώρα για μια καινούρια αρχή!

Στα καφενεία της παράδοσης

Όλα του γάμου δύσκολα

Ταξίδι στη χώρα των τεράτων!

Τα ασκυτάρια του Κάβο Γκρέκο

Tο μαύρο ημερολόγιο

Ας έρθει το

καλοκαίρι! Περάσαμε δύσκολα. Καιρός να περάσουμε καλά. Ας απολαύσουμε τη ζωή μας. Το αξίζουμε!

#9

ISSN 2672-8079

ΙΔΕΕΣ / ΙΣΤΟΡΙΕΣ / ΑΝΘΡΩΠΟΙ / ΑΠΟΨΕΙΣ

ΘΕΜΑΤΑ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

ΣΤΉΛΕΣ


#9 Ιούνιος ΣΤΉΛΕΣ

Η μεγάλη επαναφορά της ζωής

Ένας οδηγός επανεκκίνησης για μία κοινωνία που λανθασμένα σκέφτεται τι είναι σημαντικό στη ζωή.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΡΟΠΌΛΕΩΣ 7, ΠΑΡΑΛΊΜΝΙ, ΑΜΜΌΧΩΣΤΟΣ, ΚΎΠΡΟΣ, 5282 ΤΗΛ: 23 822319 ADMIN@INTELLIGENCEMEDIA.COM

Το δικό σου μάντρα

9

Λένε ότι κάθε γεγονός στη ζωή σου, έχει να σε διδάξει τουλάχιστον ένα πράγμα.

18

Όλα του γάμου δύσκολα

Ώρα για μια καινούρια αρχή!

Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους και όλοι πλέον προσπαθούμε να πιάσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε. Είναι όμως αυτό δυνατόν;

12

Ο Ιούνιος είναι ο έκτος μήνας του έτους κατά τον οποίο έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, που πρακτικά σημαίνει την έναρξη του καλοκαιριού.

16

ΘΕΜΑΤΑ

Zώντας με την κατά πλάκα σκλήρυνση

Η Γεωργία Σκέττου κάτοικος Παραλιμνίου, κλήθηκε πριν από 17 χρόνια να δημιουργήσει μια νέα ζωή. Διαγνώστηκε με κατά πλάκα σκλήρυνση και από τη διάγνωση και μετά αντιμετώπισε μια καινούργια πραγματικότητα. Δεν σταμάτησε όμως στιγμή να έχει το χαμόγελο στα χείλη!

26

«Τέχνη σε όλες τις αποχρώσεις»

ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΖΑΝΈΤΤΟΣ ΛΟΥΚΆ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΟΜΑΛΛΟΥΡΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΤΖΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΗΣ (PHOTO:ΓΡΑΦΕΙΟΝ) ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΡΙΑ ΙΟΑΝΝΟΥ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΚΕΥΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ AZNET PRINTING GROUP ΨΗΦΙΑΚΉ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΙΩΑΝΝΑ JULIU

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ

Η Κυριακή Δράκου με καταγωγή από την Αμμόχωστο έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό που πολλοί θα ζήλευαν. Αγάπησε όλες τις τέχνες μα περισσότερο ασχολήθηκε με τον χορό, την ποίηση και τη ζωγραφική. Κάθε εκδήλωσή της είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, είναι ειρηνήστρια και έχει κάνει αυτοσκοπό την προώθηση της εσωτερικής ειρήνης.

28

Στα καφενεία της παράδοσης

49

Το περιοδικό VOLT έκανε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στα παραδοσιακά καφενεία της επαρχίας Αμμοχώστου και ήπιε μαζί με τους ανθρώπους των καφενείων τον παραδοσιακό καφέ στα χρόνια της πανδημίας.

COPYRIGHTS

30

Ταξίδι στη χώρα των τεράτων!

Ο Αντώνιος Αντωνίου είναι ένας conceptual illustrator, που επικεντρώνεται στην δημιουργία φανταστικών κόσμων, χαρακτήρων και ζώων που βασίζονται στην επιστημονική μελέτη.

Tο μαύρο ημερολόγιο

Ο Παύλος Ιακώβου μας περιγράφει λεπτό προς λεπτό τις δραματικές εξελίξεις του 1974, όταν ο ίδιος υπηρετούσε στην στρατιωτική του θητεία.

32

Το περιοδικό Volt εκδίδεται κάτω από την ιδιοκτησία της Intelligence Media. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση όλου του μέρους του περιοδικού χωρίς την άδεια του εκδότη. Για τα κείμενα και τις φωτογραφίες ο εκδοτικός οίκος παίρνει το δικαίωμα της άνευ όρων εκμετάλλευσής τους, χωρίς την άδεια των αποστολέων. Η άποψη των συντακτών δεν αποτελεί απαραίτητα και άποψη της Διεύθυνσης του περιοδικού.


Επιλογές ποιότητας... στην καρδιά του Πρωταρά

Παραδοσιακές Κυπριακές και Ελληνικές συνταγές από τοπικά αγνά υλικά, δημιουργούν μια ιδιαίτερη πρόταση γεύσεων.

Άρωμα Άπω Ανατολής στον Πρωταρά Αυθεντικές γεύσεις από Κίνα, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη και Βιετνάμ.

Αυθεντικές συνταγές Ιταλίας... μοναδική πίτσα σε παραδοσιακό φούρνο, ζυμαρικά και ριζότο!

Οδός Πρωταρά, 200μ. μετά το Sunrise Beach Hotel

Οδός Πρωταρά, δίπλα από το Sunrise Beach Hotel

Οδός Πρωταρά, δίπλα από το Sunrise Beach Hotel

Κρατήσεις: 99272712

Κρατήσεις: 96227778

Κρατήσεις: 99237232

Steakhouse

Ανοιχτή κουζίνα, μίνιμαλ διακόσμηση, εξαίσια θέα. Γαλλική κουζίνα με αρώματα και γεύσεις Άπω Ανατολης

Homemade Burgers, Black Angus Steaks μοναδικά Sticky BBQ Ribs.

Αυθεντικό Βραζιλιάνικο - all you can eat εστιατόριο με μεγάλη ποικιλία από φρέσκα κρέατα υψηλής ποιότητας στα κάρβουνα.

Δάφνης 20 στο Sunrise Jade Hotel

Δάφνης 20, δίπλα από το Sunrise Jade Hotel

Οδός Πρωταρά, δίπλα από το Sunrise Beach Hotel

Κρατήσεις: 96547000

Κρατήσεις: 96857435

Κρατήσεις: 96227580

Φρέσκα Οστρακοειδή... Μοναδική Αστακομακαρονάδα. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Εντός του ξενοδοχείου Sunrise Pearl Hotel & Spa

Κρατήσεις: 96353346


Editorial

Heavy Metal Του Ζανέττου Λουκά

ceo@intelligencemedia.cy

Η μεγάλη επαναφορά της ζωής

Πώς να προσαρμοστείτε και να ευδοκιμήσετε όταν όλα πάνε κατά διαόλου. Ένας οδηγός επανεκκίνησης για μία κοινωνία η οποία λανθασμένα προσδιορίζει τι είναι σημαντικό στη ζωή.

ο

Ο πλανήτης που κατοικούμε έχει αλλάξει αρκετές φορές μέχρι σήμερα. Η προϊστορία δείχνει ότι ο ίδιος ο πλανήτης πάντοτε βρίσκει τον τρόπο και επαναφέρεται στα αρχικά του στάδια. Αυτή τη στιγμή ο πλανήτης δεν αλλάζει όπως αρκετοί πιστεύουν. Αλλάζουν οι άνθρωποι και το είδος τους, λόγω της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε. Ως είδος περνάμε από μια ιστορική μετάβαση, καθώς όλα όσα γνωρίζαμε για τη ζωή και πως πρέπει να ζούμε είναι πλέον αμφισβητήσιμα. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε τώρα είναι αναμφισβήτητα διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζαμε πριν από την πανδημία. Αρκετοί άνθρωποι επανεξετάζουν το θέμα της ζωής και τι σημαίνει «να ζεις». Το ξέσπασμα της πανδημίας έχει επηρεάσει πολλαπλά κομμάτια της καθημερινής μας ζωής και στέκεται ως κεντρικό σημείο στον ρου της ιστορίας η οποία αλλάζει ριζικά τον τρόπο που ζούμε. Η πανδημία έχει καταστήσει ξεκάθαρα δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι η ζωή είναι σύντομη και το δεύτερο ότι τίποτα δεν είναι εγγυημένο σ ’αυτόν τον κόσμο. Οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή διέρχονται από μια προσωπική κρίση, καθώς υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την καριέρα τους, το μέλλον τους, τον τρόπο ζωής τους, τις σχέσεις και τι σημαίνει να ζουν μια επιτυχημένη ζωή. Μάλιστα για κάποιους τίποτα δεν έχει νόημα πλέον. Η πανδημία διέλυσε τα θεμέλια της αυτοπεποίθησής τους. Πλέον έχουμε όλοι αναγκαστεί να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Ο κόσμος ψάχνει την οικονομική σταθερότητα για να αντέξει τις αβέβαιες συνθήκες του μέλλοντος. Πώς να βεβαιωθούμε ότι επιβιώνουμε και ευδοκιμούμε σωστά.

Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν είναι εκείνοι που δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να εξελιχθούν με τους νέους κανόνες της ζωής. Δυστυχώς. Οι δεξιότητες, οι συμπεριφορές και τα καθήκοντα που κάποτε κέρδιζαν βραβεία μπορεί πλέον να μην ισχύουν στον νέο κόσμο εργασίας. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και να ζήσουμε τη ζωή μας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε δραστικές αλλαγές, να αλλάξουμε δουλειά ή να καταστρέψουμε ριζικά την προηγούμενη ρουτίνα της ζωής μας. Απλά χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του εγκεφάλου μας προς τη νέα τάξη των πραγμάτων. Μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε τον τρόπο σκέψης και αντίληψης μας για το τι σημαίνει να έχουμε μια «σταθερή» ζωή, πώς να ξεκινήσουμε μια νέα καριέρα, τι μας κάνει ευτυχισμένους και τι ο κόσμος ορίζει ως «καλή ζωή». Μια σημαντική ερώτηση που μπορώ να σου κάνω αναφορικά με το μέλλον σου είναι η εξής: Αν εσύ και εγώ συναντηθούμε τρία χρόνια από σήμερα, τι θα ήθελες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο να έχεις πετύχει έτσι ώστε να θεωρούνται αυτά τα χρόνια επιτυχή; Είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση που μπορεί να σε βοηθήσει να σχεδιάσεις το μέλλον σε όλους τους τομείς της ζωής σου σε ένα κρίσιμο στάδιο της ζωής σου. Ποιες είναι οι αλλαγές που θέλεις να συμβούν στη ζωή σου; Προσδιόρισε τα βήματα που πρέπει να κάμεις για να καταφέρεις να δημιουργήσεις όλα αυτά στην πραγματικότητα. Ένας τρόπος για να πετύχεις αυτό που θέλεις είναι να επιταχύνεις την προσωπική εκμάθησή σου, να βελτιώσεις τις δεξιότητες σου ή ακόμη και να μάθεις

νέες δεξιότητες όπου θα σε βοηθήσουν να ενταχθείς στις νέες συνθήκες ζωής. Να θυμάσαι ότι κάθε δεξιότητα που αποκτάς διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας σου! Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η πρακτική των παλιών δεξιοτήτων και η εκ νέου εκμάθηση νέων είναι το κλειδί για μια ζωντανή και ενθουσιώδη ζωή. Η μαθησιακή ευελιξία είναι αυτό που δίνει νέο νόημα στην ζωή σου. Η προσαρμογή στη νέα ζωή μας δίνει τη δυνατότητα να σταθούμε σε νέες συνθήκες και να παρακολουθούμε εκ του ασφαλούς την κατάσταση. Για να πετύχεις στην καινούρια ζωή που ακολουθεί, πρέπει να βρίσκεσαι συνεχώς σε κατάσταση αναπροσαρμογής και συνεχώς να εξελίσσεσαι. Η πραγματική εκπαίδευση ξεκινά μέσα από την καριέρα μας, η οποία απαιτεί να μαθαίνουμε συνεχώς, να βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας και να προσαρμοζόμαστε όταν το απαιτεί η κατάσταση. Ανεξάρτητα από τις περιστάσεις εσύ είσαι ο συγγραφέας των ιστοριών της ζωής σου. Εσύ έχεις τον απόλυτο έλεγχο στους περισσότερους τομείς της ζωής σου. Όταν η ζωή είναι αβέβαιη, θα πρέπει να αναρωτιέσαι: «Τι μπορώ να ελέγξω;». Η καθημερινή μας νοοτροπία, η ασφάλεια και η προστασία μας, οι αντιδράσεις μας σε ό, τι λένε και κάνουν οι υπόλοιποι, ο τρόπος που περνάμε το χρόνο μας, με ποιον αποφασίζουμε να περάσουμε το χρόνο μας, που αναλώνουμε τις ενέργειές μας, για ποια πράγματα που ίσως μας αφορούν αξίζει να ανησυχούμε και ποια όχι. Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσουμε μία νέα αρχή. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ορίσουμε έναν νέο σκοπό στη ζωή μας και να ξεκινήσουμε τις νέες αλλαγές τώρα για να καταφέρουμε να έχουμε το μέλλον που θέλουμε. Αυτό που νομίζαμε ότι ξέραμε για τη ζωή και τη διαβίωσή του έχει αλλάξει. Ξαναγράψτε τους νέους «κανόνες» για να αξιοποιήσετε στο έπακρον τη ζωή σας.

9/Volt


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ VOLT ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ: ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ / ΔΕΡΥΝΕΙΑ / ΣΩΤΗΡΑ / ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ: ΛΙΟΠΕΤΡΙ / ΦΡΕΝΑΡΟΣ / ΑΥΓΟΡΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ & Άλλα σημεία Παραλίμνι: Περ. Τσιακκούρμας / IN N OUT Store / Domino / BREAK 4 U / Περ. Σταυροδρόμι / Περ. Win2 Win / Chriso Bookshop / ΟΠΑΠ Δερύνεια: Περ. ASSIAS / Περ. StopGo / ΟΠΑΠ Σωτήρα: Περίπτερο Αθανασία / Περ. Blue / Περ. Κωστής / ΟΠΑΠ Αγία Νάπα: Βιβλιοπωλείο ΚΑΛΛΙΚΑ / Περ. Napa 1 / ΟΠΑΠ Φρέναρος: ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΛΙΑ / ΟΠΑΠ Λιοπέτρι: Περ. Αγ. Γεώργιος / Vintage Photography Studio /ΟΠΑΠ Αυγόρου: Περ. Άγιος Νικόλαος / ΟΠΑΠ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ / ΜΠΑΡ κ.α.: Παραλίμνι: Senso / Solido / Gonzo / Mooi / Πλατεία / Επωδή / Robustos / Fabricca / Coffee Island / Clock Caffe / Second Cup / Πλεύσης / Mezzo / Mikel / Cosa Nostra / Play4All / Maccadam / ShishaLove / Expresso / Soukris / Μπλε Αβοκάντο / The Loop / Donut Market / Midtown Bistro / Kalifi / Sweet Treats Πρωταράς: Coffee Island / NAVA / Malthouse / Mikel / KOI / ΟΠΑΠ Αγία Νάπα: Liquid / Second Cup / Jello / Cafe Central / Coffee Island / Coffee Mug / Abacus Δερύνεια: Λαογραφικό Μουσείο / Coffee Factory / Καφ. Αμφιθεάτρου / Coffee Bar / Crepetaste Λιοπέτρι: PALETTO Wine Cellar & Coffee Lab / Atlantis Cafe / ΚαφεΛίο / The Volt Σωτήρα: Grosseto Coffee / One Way Coffee Shop / ΣΥ. ΦΙ. ΑΕΚ ΑΜΜ/ΟΥ / Κέντρο Νεότητος / Gabriel`s Snack Bar / Suelto Caffe Φρέναρος: Elatte Coffee Shop Αυγόρου: Bistro ΑΛΛΑ: Νοσοκομείο Αμμ/ου / ΛΗΤΩ / Limni Medical Centre / Ιάσειον / Santa Marina / Styliani Med. Center / Γραφείο Κοιν. Ασφαλίσεων / Γραφείο Πολίτη / Κτηματολόγιο / Ταχυδρομείο / Δήμητρα Σκαπούλλαρου / Κωνσταντίνα Φιλίππου / Κατερίνα Σιάκ. – Κάουρα / Κάκια Μηχαήλ / Be Fit ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ & BARBERS: Παραλίμνι: Pepe Hair Style / Artizan / Raffinato Hair Studio / Kiki & Despo Tzama Hair Studio / Καλλής Γούμενος & Αντώνης Ιωνά / Barberking / Lune / Centro Bellezza / Le Visage Δερύνεια: Eclipse Hair Studio / St. R & M / Skourion / Original Barbershop / Glow By Despw Σωτήρα: Hair by Antonis / Barber for Life / Void / Hairdressers & Nails Salon Αγία Νάπα: Barbershop Savvas Chiridis / Δατική Δίαιτα Φρέναρος: Vintage Cuts / The Barbershop Λιοπέτρι: Hair Art Works / La Suenio Salon Πρωταράς: The Barber`s Den

Προμηθευτείτε ΔΩΡΕΆΝ το δικό σας αντίτυπο! Ηλεκτρονικά μπορείς να διαβάσεις το περιοδικό ανά σελίδα μέσα από την ιστοσελίδα του www.vantagemag.com ή στο πιο κάτω link https://issuu.com/zanettoslouka/docs/volt_issue

10/Volt


...made from the best ingredients Napiana Italian

Fresh Oven Baked Pizza Fresh Homemade Pasta Spaghetti Rigatoni Tagliatelle Ink Lingouini

BEST IN

TOW

N WE DON’T W E C R E AT E YOU DESERVE SERVE FOOD MEMORIES ONE 29, Arch. Makarios C' - Ayia Napa

Τ.: 23 722 242


ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

Ώρα για μια καινούρια αρχή! Χωρίς αμφιβολία η ζωή μετά την πανδημία δεν θα είναι ποτέ η ίδια... Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους και όλοι πλέον προσπαθούμε να πιάσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε. Είναι όμως αυτό δυνατόν;

Και τώρα, που βρισκόμαστε με το ένα πόδι έξω από την πανδημία λαχταράς για ζωή. Η διάθεση για διασκέδαση, βόλτες, ραντεβού σε μπαρ και κλαμπ, η διάθεση για έρωτα, όλα βρίσκονται στο μάξιμουμ!

Της Βέρας Κοσμά ΔΙΕΥΘΎΝΤΡΙΑ ΣΎΝΤΑΞΗΣ

α

Αλήθεια εσύ τι έκανες πριν την πανδημία; Ποια ήταν τα όνειρά σου; Τι σε άγχωνε και τι σε έκανε χαρούμενο; Πέρασε πάνω από ένας χρόνος και μπορεί να είναι δύσκολο πλέον να θυμηθείς. Σίγουρα η ζωή δεν σου τα έφερε όπως τα περίμενες. Πολλά όνειρα αναβλήθηκαν και άλλα τόσα ακυρώθηκαν. Οι αγκαλιές, οι χειραψίες, οι συναντήσεις, οι καφέδες, τα ταξίδια, ακόμη και τα επαγγελματικά ραντεβού έπρεπε να βγουν από τη ζωή σου. Στερήθηκες απλά, καθημερινά πράγματα που παλαιότερα δεν εκτιμούσες. Ο κορωνοϊός σου έδωσε ένα γερό μάθημα και αν κατάλαβες, κατάλαβες. Και άμα δεν είσαι από τα άτομα που αρέσκονται στον καναπέ σίγουρα η πανδημία σου έφερε και καλά. Απορροφημένος στην καθημερινότητα και τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και εργασίας, δεν είχες ποτέ πραγματικά τον χρόνο για ένα διάλειμμα. Δεν είχες τον χρόνο να συνειδητοποιήσεις πόσο γρήγορα έτρεχες. Πως προσπερνούσες τη ζωή σου χωρίς να την απολαμβάνεις όπως θα έπρεπε. Τώρα όμως ηρέμησες, είδες αυτά που σε άγχωναν με άλλο μάτι, επαναπροσδιόρισες τους στόχους σου, μελέτησες περισσότερο, ανακάλυψες νέα ταλέντα, εκτίμησες ανθρώπους, την αξία της υγείας και συνειδητοποίησες πως όλα μπορούν να ανατραπούν σε ένα λεπτό. Και τώρα, που βρισκόμαστε με το ένα πόδι έξω από την πανδημία λαχταράς για ζωή. Η διάθεση για διασκέδαση, βόλτες, ραντεβού σε μπαρ και κλαμπ, η διάθεση για έρωτα, όλα βρίσκονται στο μάξιμουμ! Μια συναυλία, ένα θέατρο, το σινεμά,

Το Newsletter που χρειάζεσαι βρίσκεται εδω! Kάθε εβδομάδα στο email σας τα καλύτερα άρθρα του Vantagemag.com Κάντε εγγραφή από την ιστοσελίδα www.vantagemag.com

12/Volt

η παραλία. Αλήθεια, πόσο σου έχουν λείψει όλα αυτά; Τώρα είναι καιρός να τα απολαύσεις ξανά. Αυτή την φορά όμως τα απολαμβάνεις πραγματικά. Κάθε λεπτό, κάθε στιγμή. Δίνεις σημασία στους ανθρώπους που περνάνε από δίπλα σου, στις μυρωδιές, στη γεύση, στη μουσική, σε όλα… Από την πανδημία βγαίνεις άλλος άνθρωπος. Κι’ αν δεν θυμάσαι τι ήθελες προ πανδημίας, δεν πειράζει. Καλύτερα! Γιατί, για να είμαστε ειλικρινείς: δεν υπάρχει γυρισμός. Δεν μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου όπως την άφησες πριν την πανδημία. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας φαντάστηκες έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που έχεις αφήσει πίσω σου. Και είναι η ευκαιρία σου να παλέψεις για ένα καλύτερο κόσμο. Τον δικό σου καλύτερο κόσμο. Μαζεύεις ό,τι σου έχει απομείνει και ξεκινάς ξανά, για μια νέα αρχή, για νέους στόχους, νέα όνειρα! Μετά από ένα χρόνο αποκομμένος θυμήθηκες ποιος πραγματικά είσαι και τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου και τώρα έχεις την ευκαιρία να το κυνηγήσεις. Όλα όσα θεωρούσες απίθανα, γίνονται πιθανά. Πριν είχες υπερφορτώσει τη ζωή σου σε τέτοιο βαθμό που οι ανάγκες και τα όνειρα σου είχαν θαφτεί για «αργότερα»… Κι αυτό το «αργότερα» δεν ήξερες αν θα έρθει ποτέ. Τώρα είναι η ευκαιρία σου για να ξεκινήσεις μια ζωή γεμάτη νόημα και ευτυχία. Μην επιστρέψεις στα ίδια. Είναι επιτακτική ανάγκη να φτιάξεις τη ζωή που ονειρεύεσαι εσύ και να δημιουργήσεις ένα μέλλον όπου η σωματική και ψυχική σου υγεία θα είναι σε προτεραιότητα. Δώσε στη ζωή σου το νόημα που της αρμόζει, το νόημα που της έλειπε μέχρι τώρα.


Το Θέμα

Εικαστικά Η Γερμανία τιμά τον πιο αμφιλεγόμενο καλλιτέχνη της

4

podcast για τον μήνα

H χρονιά που είναι αφιερωμένη στον Γιόζεφ Μπόις μόλις άρχισε. H πανδημία δεν εμποδίζει τη Γερμανία να διοργανώσει εκθέσεις για να τιμήσει τον πρώτο καλλιτέχνη της, που με τόση επιμονή επιχείρησε να αποσυνδέσει την τέχνη από τα ελίτ χαρακτηριστικά της και να της μεταφέρει την κεντρική ιδέα του για τον κόσμο της τέχνης που υποστηρίζει ότι κάθε άτομο έχει δημιουργικές δυνατότητες που πρέπει να ανακαλυφθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για το κοινό καλό

Ακολουθήστε το podcast Zulucast Talk του Ζανέττου Λουκά στο YouTube.

#39

Βλαδίμηρος Τζιωρτζής Δεν σταματώ να ονειρεύομαι

Η ταινία

«Ο πόλεμος του Πικάσο»: Ένα βιβλίο για την περιπέτεια της «Γκουέρνικα»

The Town

14/Volt

Ο Ράσελ Μάρτιν ξετυλίγει την ιστορία γύρω από «το πιο ρωμαλέο καλλιτεχνικό δημιούργημα του αιώνα», αντλώντας υλικό όχι μόνο από τα χωράφια της τέχνης αλλά και της ιστορίας και της πολιτικής.

Feedback

ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΝΈΤΤΟ ΛΟΥΚΆ

Το The Town που βλέπουμε στο Netflix, βασίζεται στην εξής ιδέα: H γειτονιά του Charlestown στη Βοστόνη έχει βγάλει περισσότερους ληστές τραπεζών και αυτοκινήτων από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας από αυτούς είναι o Doug MacRay που υποδύεται ο Ben Affleck. Αντίθετα με εκείνους ο Doug είχε την ευκαιρία να ξεφύγει από αυτή τη ζωή του πατέρα του, όμως επέλεξε να γίνει ο αρχηγός μίας συμμορίας αδίστακτων ληστών που υπερηφανεύονται για τις επιτυχίες τους.

Η Γκουέρνίκα των 7000 κατοίκων υπήρξε η πρώτη πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς από αεροπορικό βομβαρδισμό – πριν από τη Δρέσδη, πριν από τη Χιροσίμα. Ο αφανισμός της από τα πλέον σύγχρονα πολεμικά μέσα –τη γερμανική λεγεώνα «Κόνδωρ»– στις 26 Απριλίου του 1937, κι ενώ ο εμφύλιος στην Ισπανία μαινόταν, φάνηκε σε απερίγραπτο βαθμό αποτρόπαιος. Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκείνο το ανοιξιάτικο απόγευμα, όταν η κεντρική αγορά της πόλης έσφυζε από ζωή, συγκλόνισαν συθέμελα τον εκπατρισμένο στη Γαλλία Πάμπλο Πικάσο. Ααπό την επόμενη μέρα κιόλας, ήξερε πως θ’ απαθανατίσει την καταστροφή στην τοιχογραφία που είχε ήδη δεσμευτεί να φιλοτεχνήσει για το περίπτερο της δημοκρατικής ισπανικής κυβέρνησης στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού. Την ώρα που ένα εκατομμύριο εργάτες ξεχύνονταν την Πρωτομαγιά στους δρόμους για να καταγγείλουν τη φασιστική αυτή επίθεση εναντίον αμάχων, ο Πικάσο αποσυρόταν στο ατελιέ του στην Αριστερή Όχθη για να σχεδιάσει τις πρώτες σπουδές της «Γκουέρνικα»: σπουδές ενός πεσμένου αλόγου που υπέφερε κι ενός ατρόμητου αλλά για μια στιγμή ανέκφραστου ταύρου. Ο μουσαμάς πάνω στον οποίο δούλευε ήταν τόσο μεγάλος, ώστε είχε αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει σκάλα και πινέλα στερεωμένα πάνω σε ξύλινα κοντάρια. Ίχνος όμως από αεροπλάνα, βόμβες ή κτίρια που κατέρρεαν δεν υπήρχε πάνω του. Ο Πικάσο θα στεκόταν στη μεταφορική σημασία της καταστροφής. Επιστρατεύοντας μια εικαστική γλώσσα ριζωμένη στη βία, στον πόνο και το πάθος της ταυρομαχίας και χρησιμοποιώντας τις αποχρώσεις του άσπρου, του μαύρου και του γκρι, είχε μέσα σε λίγες βδομάδες ολοκληρώσει μια κραυγή αγανάκτησης και φρίκης, γιγαντωμένη από την ιδιοφυΐα του. Με το που παρουσιάστηκε, όμως, η τοιχογραφία στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού, δίχασε σε τέτοιο βαθμό, που οι αρχές των δημοκρατικών δύσκολα έκρυβαν την απογοήτευσή τους. Ο Λουί Αραγκόν τους έψεξε για την συγκεκριμένη τους επιλογή επειδή της έλειπε η προπαγανδιστική αμεσότητα, ενώ ο Λε Κορμπιζιέ εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τον πίνακα «επειδή δεν ήταν ωραίος»…

#40

Πάνος Ραζής Ανακαλύπτοντας το σύμπαν

#41

Απόστολος Παρέλλης Ο γίγαντας με τη χρυσή καρδιά

#42

Λίνος Παπαγιάννης Τρωθείς υπό βελών


Όλα του γάμου δύσκολα

ο

ΜΊΑ ΤΌΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΜΈΡΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΚΑΤΑΦΈΡΑΜΕ ΩΣ ΛΑΌΣ ΝΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΈΨΟΥΜΕ ΣΕ ΜΈΡΑ ΤΡΕΧΆΜΑΤΟΣ, ΑΓΩΝΊΑΣ ΚΑΙ ΕΦΙΆΛΤΗ.

Του Παντελή Θεοδοσίου

16/Volt

Ο Ιούνιος είναι ο έκτος μήνας του έτους κατά τον οποίο έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, που πρακτικά σημαίνει την έναρξη του καλοκαιριού. Έχει πολλές λαϊκές ονομασίες όπως Θεριστής, Αλυθτσατσής, Κερασάρης και Τζιτζικάρης.

Ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από τη σύζυγό του Δία την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν Juno και ήταν η θεά του γάμου. Τον Ιούνιο πάντα αναβίωνε το έθιμο του «Κλήδονα», μια λαϊκή μαντική διαδικασία, σύμφωνα με το οποίο αποκαλυπτόταν στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές, προ πανδημίας, κατά τον μήνα Ιούνιο διεξάγονταν οι περισσότεροι γάμοι. Επίσης, κατά τον ίδιο μήνα εκδίδονται και τα περισσότερα διαζύγια σε Αμερική και Ευρώπη. Διαβολική σύμπτωση ή μήπως υπάρχει στα αλήθεια μία σύνδεση της αρχής με το τέλος; Στα χρόνια της "κορόνας" όλα αλλάζουν. Τα νέα διατάγματα μετέτρεψαν σε εφιάλτη την ομορφότερη μέρα της ζωής ενός ανθρώπου. Πολλά ζευγάρια μετέφεραν από πέρσι τον γάμο τους για φέτος. Έκλεισαν για ασφάλεια δύο και τρεις ημερομηνίες, έκαναν στο μυαλό τους πολλά σενάρια με την ελπίδα να τελέσουν τον γάμο τους, όπως τον ονειρεύονταν. Για τους περισσότερους γονείς, ένας γάμος ισοδυναμεί με πανικό: Οργάνωση, ρούχα, ανακαίνιση σπιτιού και πάνω από όλα καλέσματα! Εκατοντάδες τα προσκλητήρια. Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό κομμάτι. Με τριακόσια άτομα μόνο, ξεκινάει ένας «εμφύλιος» για το ποιος θα μείνει απ' έξω. Και να σου οι λίστες με τα υποψήφια φακελάκια, αχ συγγνώμη, καλεσμένους ήθελα να γράψω. Γράψε, σβήσε, διέγραφε, απέκλειε, επέλεξε, διαχώρισε ή κάνε κλήρωση. Μην σου τύχει αυτή η διαδικασία! Μες τα νεύρα οι συμπέθεροι με τους αριθμούς, δεν μιλιούνται οι συμπεθέρες για τα τραπέζια και το ανδρόγυνο στη μέση να προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες. Το νυφικό στην κρεμάστρα τυλιγμένο με σελοφάν για ένα χρόνο και βάλε. Η μέλλουσα νύφη προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Τσαλακωμένο το πέπλο, κρόσσια τα νεύρα της. Τσαλαπατημένα τα τούλια, κομματάκια τα όνειρά της για την πιο όμορφη μέρα της ζωής της. Μακρινό σενάριο το γαμήλιο ταξίδι στο Μπαλί, μουχλιασμένα τα κουφέτα και οι μπομπονιέρες. Παρακολουθώ με μεγάλη έκπληξη τις τελευταίες εξελίξεις στο κεφάλαιο γάμος. Ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Κύπρο, μετά την τουριστική και την οικοδομική, αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση όλων των εποχών. Χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν λουκέτο. Με την πάροδο σχεδόν ενάμιση χρόνου πανδημίας αναθεωρήσαμε πολλές πτυχές της ζωής μας. Ίσως ήρθε και

η στιγμή να αναθεωρήσουμε το κεφάλαιο «γάμος». Τι είναι τελικά ο γάμος; Πώς βιώνει ο καθένας τελικά εκείνη τη μέρα; Σε τελική ανάλυση, μια μέρα είναι. Όλα έχουν τη σημασία τους. Κανείς δεν είπε το αντίθετο. Νυφικό, στέφανα, μπομπονιέρες, πυροτεχνήματα, λουλούδια και διακόσμηση. Ανθρώπινα και υλικά κατασκευάσματα που αναστατώνουν τον ψυχισμό μας, καθώς αποκαλύπτουν την τρωτότητά μας και ρυμουλκούν στην επιφάνεια την αγωνία της αποτυχίας και τον φόβο να κατακλύζει το μέσα μας. Γάμος ονομάζεται η τελετή με την οποία συνίσταται και αναγνωρίζεται μια νόμιμη γενετήσια ένωση, ένα διαβατήριο τελετουργικό, το οποίο σφραγίζει το πέρασμα του ατόμου από μια κατάσταση σε μια άλλη. Μία συμφωνία μονιμότητας και αλλαγής. Μία τόσο σημαντική μέρα, την οποία καταφέραμε ως λαός να τη μετατρέψουμε σε μέρα τρεχάματος, αγωνίας και εφιάλτη. Η όλη διαδικασία πριν από τον γάμο, ψυχοφθόρα μέχρι εσχάτου βαθμού, κανονικά θα έπρεπε να κυλά μέσα σε μια πιο πραγματική υπόσταση και να χωράει μέσα της ανθρώπους που αγαπάμε και οι οποίοι θα έδιναν ένα διαφορετικό νόημα σε αυτήν την κοινωνική εξέλιξη. Δυστυχώς, πάντα μετά από έναν κυπριακό γάμο ακολουθεί και το αναγκαίο «ξεκαθάρισμα». Ένας απολογισμός που έχει να κάνει συνήθως με τις ανθρώπινες σχέσεις. Συγγενικές, φιλικές, επαγγελματικές κλπ. Η πλευρά της κάθε σχέσης φωτίζεται ανάλογα από το περιεχόμενο του φακέλου. Μερικά περιεχόμενα μας εκπλήσσουν, άλλα μας τρομάζουν και άλλα μας κάνουν περήφανους για τις επιλογές μας…! Έτσι μάθαμε να μετράμε ως κοινωνία τον άνθρωπο. Σε κάτι τέτοιες στιγμές ξεπληρώνονται όλα. Κόντρα σε όλη αυτήν την αντίφαση, το κλειδί της επιτυχίας είναι η αυτογνωσία, ξεκάθαρη λέξη για μερικούς και ασαφής θεωρητική έννοια για άλλους. Ο δρόμος προς την αυτογνωσία προϋποθέτει την ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή μας σε σκέψεις, συναισθήματα κι επιθυμίες, όπως αυτές αναδύονται μέσα από την καθημερινότητά μας. Ο γάμος διαρκεί μόνο μία μέρα! Μια μέρα ξεχωριστή! Φρόντισε να τη ζήσεις. Όπως και να είναι αυτή η μέρα, οφείλεις στον εαυτό σου να είναι συναισθηματικά μοναδική και υπέροχη. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την προσωπική ευτυχία. Όλα τα άλλα περισσεύουν!


Το δικό σου "μάντρα"

τ

Η ΠΡΌΣΦΑΤΗ «ΧΑΣΤΟΥΚΆΡΑ» ΜΟΥ ΔΊΔΑΞΕ ΔΎΟ ΠΡΆΓΜΑΤΑ, ΤΟ ΠΡΏΤΟ ΜΆΘΗΜΑ ΜΕ ΠΌΝΕΣΕ ΕΝΏ ΤΟ ΔΕΎΤΕΡΟ ΜΟΥ ΈΔΩΣΕ ΔΎΝΑΜΗ ΚΑΙ ΘΆΡΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΈΧΕΙΑ.

Της Gina Κωνσταντίνου

18/Volt

Λένε ότι κάθε γεγονός στη ζωή σου, έχει να σε διδάξει τουλάχιστον ένα πράγμα.

Tελικά ο τρόπος με τον οποίον βλέπουμε ή ακόμη και διαχειριζόμαστε μία κατάσταση ίσως είναι και αυτό που θα κάνει τη διαφορά στην επίλυση του προβλήματος. Πως βλέπεις εσύ το ποτήρι; Μισό-άδειο ή μισό-γεμάτο; Κάπως έτσι την είδα και εγώ με το τελευταίο χαστούκι που έφαγα! Μπαμ και κάτω, χαστουκάρα, όχι αστεία. Πόνεσα και θύμωσα με όλους και με όλα και για αρκετές ημέρες το ποτήρι ήταν μόνιμα άδειο. Μαραμένη παπαρούνα σε ανεμοδαρμένο λόφο, βοτσαλάκι σε φουρτουνιασμένη ακρογιαλιά, ζαλισμένο μυρμήγκι ανάμεσα σε παρέλαση ελεφάντων. Κλείστηκα στα σκοτάδια μου και αρνιόμουν να ανοίξω τα φυλλαράκια, έστω κι αν κάποιοι κτυπούσαν την πόρτα μου επίμονα. Ήδη, νοερά, δομούσα θυμωμένα τον σκελετό το επόμενου μου άρθρου. «Γεννιέσαι μόνος και πεθαίνεις μόνος», «Γιατί;» «Φύλλο στον αέρα» «Άστε με ήσυχη». Αλλά κάποιοι επέμεναν, με έψαξαν στους ανεμοδαρμένους λόφους, ξεδιάλεξαν ένα – ένα τα βοτσαλάκια στην ξαφρισμένη ακρογιαλιά, χοροπήδησαν ανάμεσα σε πόδια ελεφάντων μέχρι να με βρουν. Και ύστερα κάποιος άνθρωπος μου απάντησε "Πάντα" όταν ρώτησα αν είναι εδώ, κάποιος μου άγγιξε τον παγωμένο μου ώμο και ας κοκάλωσαν τα ακροδάχτυλα του από την ψυχρή ανταπόκρισή μου, κάποιος μου είπε σε χρειάζομαι, κάποιος μου είπε "Απλά στέλνω το εβδομαδιαίο μήνυμα. Είσαι καλά;" Το πρόβλημα δεν λύθηκε βέβαια, αλλά άλλαξε η οπτική που το έβλεπα. Η κατάσταση ήταν δεδομένη απλά αποφάσισα να αλλάξω την μουσική υπόκρουση. Από το «είμαι μόνη» το έκανα τούμπα στο «έχω ένα σοβαρό θέμα να διαχειριστώ αλλά ευτυχώς έχω βράχους δίπλα μου» Λένε ότι κάθε γεγονός στη ζωή σου, έχει να σε διδάξει

τουλάχιστον ένα πράγμα. Εσύ αγαπημένο μου πλάσμα που με διαβάζεις αυτή τη στιγμή, λαμβάνεις τα μηνύματα και τις διδαχές έκαστης κατάστασης που συμβαίνει στη ζωή σου; Ή μήπως και εσύ σαν και μένα βλέπεις το ποτήρι άδειο. Έχεις και εσύ μόνιμα κρυμμένο στο μανικι σου μία/ένα drama queen/king; Έλα τώρα, παραδέξου το, αφού σε ξέρω! Άκου να δεις τι θα κάνουμε, βγάλε από το άλλο τσεπάκι σου τον Δαλάι Λάμα που είναι εκεί και περιμένει καρτερικά να σε διδάξει μια άλλη οπτική, να σου δείξει πώς να ανακαλύψεις το δικό σου "μάντρα", αν χρειαστείς ρίξε και δυο – τρία οοοοομμμμ. Δες τους ανθρώπους που είναι εκεί για σένα ανεξαρτήτως συνθηκών, χωρίς κρυφές ατζέντες, με κανένα προσωπικό όφελος. Είναι απλά εκεί για να σε οδηγήσουν στα δικά σου "μάντρα". Να σε στηρίξουν στα δύσκολα και να περπατάνε παράλληλα όταν θα διαβαίνεις εκείνους του ανεμοδαρμένους λόφους που λέγαμε πιο πάνω. Η πρόσφατη «χαστουκάρα» μου δίδαξε δύο πράγματα, το πρώτο μάθημα με πόνεσε, ενώ το δεύτερο μου έδωσε δύναμη και θάρρος για την συνέχεια. Επέλεξα να αναλύσω και να αφήσω να με συνεπάρει το δεύτερο μάθημα. Το πρώτο το έμαθα και το τοποθέτησα στην βιβλιοθήκη μου, σαν ένα δύσκολο βιβλίο που κατάφερα να διαβάσω, έχω λάβει την γνώση του, αλλά δεν θα ήθελα να το ξαναδιαβάσω. Επιτέλους, το ποτήρι άρχισε να γεμίζει και πάλι, και είμαι βέβαιη πλέον ότι είναι μισό-γεμάτο και μάλιστα το δικό μου ποτήρι είναι κολονάτο, γεμισμένο με ένα υπέροχο, παγωμένο, λευκό κρασί από σταφύλια ιταλικής ποικιλίας Pinot Grigio με νότες ροδάκινου και μάνγκο. Στην υγεία μας λοιπόν και άλλο κακό να μην μας βρει, ομμμμ.


Αρχαιολογικές περιδιαβάσεις Του Άγγελου Σμάγα ΠΡΟΦΟΡΙΚΈΣ ΠΑΡΑΔΌΣΕΙΣ ΑΝΑΦΈΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗ ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΔΏΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΏΝ ΑΠΌ ΑΝΑΧΩΡΗΤΈΣ ΜΟΝΑΧΟΎΣ , ΤΌΣΟ ΣΤΟ ΊΔΙΟ ΤΟ ΜΟΡΟΒΊΚΛΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΑΝΌ, ΌΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΌΦΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΡΆ, ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΏΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΝΈΡΕΣ

20/Volt

Τα ασκηταριά του Κάβο Γκρέκο Δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι το πολυσύχναστο Κάβο Γκρέκο, με την θορυβώδη Αγία Νάπα και τον κοσμοπολίτικο Πρωταρά, αποτελούσε κάποτε τόπο ησυχασμού ασκητών μοναχών. Κι όμως, περισσότερα από 1000 χρόνια πριν, στα ασβεστολιθικά κοιλώματα του Κάβο Γκρέκο, διαβιούσαν προσευχόμενοι σπηλαιώτες ερημίτες, τα ασκηταριά των οποίων είναι από ελάχιστα έως καθόλου γνωστά.

α

Αναφερόμαστε στην περίοδο των αραβικών επιδρομών, τον 7ο με 10ο αιώνα, όταν η ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου είχε δεχθεί το μένος των αλλοθρήσκων, που, με ανελέητες λεηλασίες και μαζικές σφαγές, εξώθησαν τον τόπο στον οικονομικό και πληθυσμιακό μαρασμό. Παρηκμασμένο και εγκαταλειμμένο λοιπόν το Κάβο Γκρέκο προσέλκυσε στις απόκρημνες πλαγιές και στις απόμερες ακτές του ασκητές, οι οποίοι, μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια της εποχής, αναζήτησαν τη γαλήνη και τη σωτηρία της ψυχής τους στον μοναχισμό. Αυτοί οι ερημίτες, για την κάλυψη των πιο απλών αναγκών διαβίωσης, κατέφυγαν σε διάφορα απομονωμένα σπήλαια, το πιο γνωστό από τα οποία είναι των Αγίων Σαράντα στον κακοτράχαλο Φανό. Το μεγάλο φυσικό σπήλαιο, πριν μετατραπεί σε χώρο λατρείας, αποτελούσε ασκηταριό, στο οποίο ανοικοδομήθηκε τοίχος προστασίας και τρούλος με αγιογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας, υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία του προσευχόμενου σε αυτό αναχωρητή του. Σε μικρή απόσταση προς νότον εντοπίζεται το σπήλαιο στο Μοροβίκλι, ένα άγνωστο προσκύνημα, που οι ντόπιοι βοσκοί συντηρούσαν και σέβονταν ως ερημητήριο μοναχού. Πρόκειται για ένα ευρύχωρο κοίλωμα, που κλείνεται επίσης με τοίχο αργολιθοδομής και του οποίου η ιδιαίτερη θρησκευτική αξία, ως χώρου πνευματικής άθλησης, διαφαίνεται από την ανάρτηση εικονισμάτων αγίων στο εσωτερικό του. Προφορικές παραδόσεις αναφέρονται στην αξιοποίηση και άλλων σπηλαιωδών σχηματισμών από αναχωρητές μοναχούς, τόσο στο ίδιο το Μοροβίκλι και στον Φανό, όσο και στον λόφο του Πρωταρά, στην Μελισσώνα και στις Περνέρες, όπου εντοπίζονται χαράγματα σταυρών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το εντελώς άγνωστο ασκηταριό του Ποξαμά, που αποτελεί από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα τόπων άσκησης στην Κύπρο, εξαιτίας του πλούσιου εγχάρακτου διάκοσμού του με ποικίλους σταυρούς και λόγω της λαξευμένης αψίδας του. Το συγκεκριμένο σπηλαιώδες κοίλωμα καθώς και τα υπόλοιπα βρίσκονταν σε μια περιοχή κατάλληλη για αναχωρητισμό σπηλαιωτών αλλά

και στυλιτών μοναχών, γι’αυτό οι παρακείμενες βραχονησίδες των Νησσιών ονοματίζονταν σε μεσαιωνικούς χάρτες ως Στυλάρια. Οι ίδιες παραδόσεις για διαβίωση ασκητών, καθώς και η παρουσία διάσπαρτων οικοδομικών καταλοίπων σε άμεση γειτνίαση με κοιλώματα, οδήγησαν μάλιστα σε άλλες περιπτώσεις στην ανέγερση εξωκλησιών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της βραχοσκεπής και των ερειπίων στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, στην οποία οι ντόπιοι άναβαν κεριά συσχετίζοντάς τη με αναχωρητή. Ένα επιπλέον παράδειγμα αποτελούν οι σπηλιές στο βραχώδες έξαρμα του ναού του Προφήτη Ηλία, όπου μάλλον ασκήτευσαν μοναχοί, γι’ αυτό και καταγράφεται ως σημαντικό θρησκευτικό σημείο σε μεσαιωνικούς χάρτες και έγγραφα. Αντίστοιχες άλλωστε παραδόσεις αναφέρονται στην παρουσία μοναχών σε σχέση με σπηλαιώδεις χώρους και αρχιτεκτονικά μέλη γύρω από την εκκλησία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Ακόμα μια παράδοση για διαβίωση ασκητών σχετίζεται με το αγίασμα και τα ερείπια παλαιού προσκυνήματος στο παραθαλάσσιο σπήλαιο κάτω από το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Παρεμφερής είναι και η περίπτωση της κατακρημνισμένης βραχοσκεπής στο εξωκλήσι του Αγίου Επιφανίου, όπου σκαπτικές εργασίες επαλήθευσαν αναφορές για ύπαρξη αγιάσματος και ναού βυζαντινής εποχής. Φαίνεται μάλιστα ότι οι προφορικές παραδόσεις για ταύτιση αυτού του χώρου με ερημητήριο του Αγίου Επιφανίου, ακόμα κι αν δεν σχετίζονται με τον συγκεκριμένο άγιο, πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι εξιστορούν την παρουσία κάποιου

άγνωστου ασκητή. Παρόμοιο ρόλο διαδραμάτιζε και το σπήλαιο δίπλα από την εκκλησία του ιδρυτή του μοναχισμού Αγίου Αντωνίου, σε κρύπτη της οποίας βρέθηκαν φυλαγμένα οστά. Αυτά δεν αποκλείεται να ανήκαν στον ερημίτη του παρακείμενου σπηλαίου, όπου μάλιστα διατηρείται τάφος σκαμμένος στο ασβεστολιθικό δάπεδο. Πρέπει να υποθέσουμε ότι ασκηταριό αποτέλεσε κάποτε και η σπηλιά της Αγίας Θέκλας με τον εγχάρακτο σταυρό πάνω από την είσοδό της, δίπλα από την οποία βρίσκονται μοναστικά κατάλοιπα και το σύγχρονο εξωκλήσι. Ακόμα ένα σπήλαιο με ανάγλυφο σταυρό πάνω από την είσοδό του και διάφορα ερείπια θρησκευτικού χαρακτήρα τριγύρω του είχε επισημανθεί στην περιοχή Καταλύματα, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαύρης, το οποίο όμως δυστυχώς καταχώθηκε. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή η σπηλιά, όπως και άλλη μία σε κήπο ξενοδοχείου λίγο δυτικότερα της μονής της Αγίας Νάπας, να αποτελούσαν μέρος ενός συμπλέγματος ασκηταριών, μιας πρόδρομης μοναστικής κοινότητας, στην οποία ανήκε και το σπήλαιο, όπου είχε εντοπιστεί περί τον 10ο αιώνα η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας. Φαίνεται πράγματι ότι στον σπηλαιώδη ναό της μονής της Αγίας Νάπας ασκήτευε την περίοδο των αραβικών επιδρομών άγνωστος μοναχός, που είχε φυλάξει την εικόνα της Παναγίας, η εύρεση της οποίας οδήγησε στην καθιέρωση του συγκεκριμένου χώρου ως ένα από τα πιο αξιοσέβαστα προσκυνήματα των χριστιανών. Τόσο στο σπήλαιο της Αγίας Νάπας όσο και σε όλα τα παραπάνω ασκηταριά, οι μοναχοί κατάφεραν να διατηρήσουν τη σπίθα του χριστιανισμού και απάμβλυναν για τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους τα δεινά που είχαν επισωρεύσει οι Άραβες, μέχρι να απελευθερωθεί από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά όλη η Κύπρος καθώς και το καθαγιασμένο Κάβο Γκρέκο, το ελληνορθόδοξο ακρωτήρι.


Νίλια Φυτιρή

Η Νίλια Φυτιρή φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση της με αυτή.

Η ζωή στην

ΕΠΑΡΧΊΑ που μεγάλωσα

22/Volt


«Μου αρέσει η απλότητα και η οικειότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ο κόσμος εδώ είναι φιλόξενος. Στις χαρές και στις λύπες ο ένας είναι δίπλα στον άλλο».

Τι σου αρέσει περισσότερο στην Επαρχία Αμμοχώστου: Ο συνδυασμός της ζωής σε μια μικρή πόλη με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα ενός τουριστικού θερέτρου. Μου αρέσει η απλότητα και η οικειότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ο κόσμος εδώ είναι φιλόξενος... στις χαρές και στις λύπες ο ένας είναι δίπλα στον άλλο. Τι θα έκανε καλύτερη την Επαρχία Αμμοχώστου αν απουσίαζε; Το συρματόπλεγμα που μας χωρίζει από την αγαπημένη μας πόλη Αμμόχωστο. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν Δήμαρχος για μια μέρα: Είναι πολλά τα θέματα που χρήζουν βελτίωσης, όμως θα έδινα ιδιαίτερη βαρύτητα στην βελτίωση και ανάδειξη της Λίμνης Παραλιμνίου, ένα έργο που θα έδινε διαφορετικό χαρακτήρα όχι μόνο στο Παραλίμνι, αλλά και σε όλη την Επαρχία. Η πρώτη δουλειά που έκανες: Receptionist σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής. Το αγαπημένο σου μέρος: Τι να πρωτοδιαλέξω! Ένα μέρος το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα και έχω όμορφες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία είναι η παραλία του Sunrise. Πού αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Κύπρο: Είμαι τόπακας και λατρεύω την Επαρχία μου. Παρόλο που η Κύπρος είναι ένας πανέμορφος και ευλογημένος τόπος, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να ζήσω κάπου αλλού εκτός από το Παραλίμνι. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να απομονώνεσαι στην Επαρχία μας: Δεν μου αρέσει να απομονώνομαι. Είμαι ο τύπος του ανθρώπου που αγαπά να επικοινωνεί, να ανταλλάζει σκέψεις και συναισθήματα, να συμμετέχει στα κοινά.

Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας: Η διαδρομή από το σπίτι μου στο Παραλίμνι προς την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται εντός της Νεκρής Ζώνης. Η καλύτερη θέα στην Επαρχία μας είναι: Οποιοδήποτε σημείο μπορώ να δω τις δαντελωτές παραλίες και το απέραντο γαλάζιο του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας. Αγαπημένη σου εκδήλωση στην Επαρχία μας: Έχουμε πολλές αξιόλογες εκδηλώσεις και στις πλείστες από αυτές λαμβάνω μέρος. Ξεχωριστή θέση για μένα έχει το MOONWALK στον παραλιακό πεζόδρομο του Πρωταρά, γιατί ήμουν ανάμεσα στους πρωτεργάτες της Νεολαίας Παραλιμνίου, που δημιουργήσαμε την εν λόγω εκδήλωση. Που αλλού έχετε ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο: Έζησα στα φοιτητικά μου χρόνια στην Λάρισα και το μοναδικό πλεονέκτημα που έχει σαν πόλη, είναι οι μεγάλες και όμορφες πλατείες της, που λόγω της διαρρύθμισής τους είναι απαλλαγμένες από την ηχορύπανση του δρόμου, και έτσι ο κόσμος απολαμβάνει ήσυχα την βόλτα του. Πως φαντάζεσαι την επαρχία μας σε 20 χρόνια: Φαντάζομαι την Επαρχία μας να παίρνει μια νέα πνοή, μέσω της υλοποίησης των ιδεών και ονείρων της νέας γενιάς, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού και γεωργικού μας τομέα. Τι σου λείπει από τα παιδικά σας χρόνια: Μου λείπει η ανεμελιά που είχαμε σαν παιδιά, που παίζαμε στις αλάνες και στις γειτονιές χωρίς το αίσθημα του φόβου, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν συναντάμε εύκολα σήμερα. Τι θα πρωτοέδειχνες στην επαρχία μας σε ένα ξένο καλεσμένο: Πρώτα θα τον πήγαινα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου για να δει και να μάθει για την Κατεχόμενη γη μας. Ακολούθως, μια βόλτα στις πανέμορφες παραλίες του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας, σε άλλα φυσικά τοπία, στα αμέτρητα εξωκκλήσια, καθώς και σε διάφορα ιστορικά μνημεία όπως ο Αχυρώνας Λιοπετριού και το Μοναστήρι της Αγίας Νάπας.

23/Volt


Μαγικό ξόρκι

Φωνή που...

περισσεύει Η Μαρία Βαρδάκη είναι μία νέα, πολλά υποσχόμενη φωνή του λαϊκού και παραδοσιακού τραγουδιού, η οποία μαγεύει με τη φωνή της. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλάει για το ξεκίνημα, τη μέχρι τώρα πορεία της αλλά και για τους στόχους της.

μ

Της Βέρας Κοσμά Μαρία, σε τι θα έλεγες «Φτάνει και περισσεύει»; Δύσκολο για τον άνθρωπο που αναζητά, "ψάχνεται" και ψάχνει περισσότερα, να προσδιορίσει τι μπορεί να φτάνει και να περισσεύει. Από την άλλη αν αναλογιστεί κανείς όσα έχει στη ζωή του και είναι ευγνώμων γι’ αυτά τότε «φτάνει και περισσεύει» ό,τι έχουμε αυτή τη στιγμή όπως η υγεία μας, η οικογένειά μας, οι άνθρωποι που μας αγαπούν και αγαπούμε στη ζωή μας. Θα έλεγα πως μόνο αν νιώθει κανείς ευγνώμων για όσα έχει μπορεί να πετύχει ακόμα περισσότερα. Πως πήρες την απόφαση να κάνεις επανεκτέλεση για το πιο πάνω τραγούδι; Ακαριαία θα έλεγα! Είναι ένα υπέροχο τραγούδι σε στίχους Θάνου Παπανικολάου και μουσική Γιώργου Θεοφάνους με πρώτη εκτέλεση από τις αγαπημένες μου Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου. Αυτό το τραγούδι λοιπόν το άκουσα από την πρώτη μέρα που βγήκε στο ραδιόφωνο. Ένα τραγούδι με αρκετά διαφορετικό άκουσμα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βγαίνουν σήμερα. Το λάτρεψα από το πρώτο λεπτό. Αμέσως επικοινώνησα με την Ελένη Μαυρουδή, για να τραγουδήσουμε το ντουέτο, και τον Ευθύβουλο Θεοχάρους που ανέλαβε την παραγωγή της επανεκτέλεσης. Την βιντεογράφηση ανέλαβε ο αγαπημένος Γιώργος Τριανταφυλλίδης και κάπως έτσι δημιουργήσαμε την επανεκτέλεση του τραγουδιού. «Για λίγο ναυαγός»… Πως προέκυψε και ποια μηνύματα θέλεις να περάσεις με αυτό το τραγούδι; Το «Για λίγο ναυαγός» ήταν μια πρωτοβουλία της αγαπημένης Χριστιάνας Διονυσίου Φουλή που έγραψε και τους στίχους. Όταν η Χριστιάνα μου ζήτησε να μελοποιήσω και να ερμηνεύσω τους στίχους της για να το αφιερώσουμε σε όλους τους συνανθρώπους μας που

24/Volt

Ερμηνεύοντας ένα τραγούδι νιώθω όλη αυτή την έκρηξη συναισθημάτων που προκαλείται από το κάθε τραγούδι και έχω την ευκαιρία να επικοινωνώ πιο άμεσα με το κοινό που βρίσκεται μαζί μου. δίνουν μάχη με τον καρκίνο τότε δεν μπορούσα παρά να πω αμέσως «ναι». Θέλαμε αυτό το τραγούδι να αποτελεί μία στήριξη για τον καθένα, μια υπενθύμιση ότι δεν το περνά μόνος. Όταν μίλησα με την Χριστιάνα βρισκόμουν στην Αγγλία για σπουδές. Ήταν περίοδος καραντίνας και είχαμε lockdown, όπως μπορείς να καταλάβεις δεν είχα καμία πρόσβαση σε studio, άλλους μουσικούς, μουσικά όργανα ή άλλο εξοπλισμό. Παρ’ όλα αυτά ήταν τόσο έντονο το αίσθημα της θέλησης έτσι επικοινώνησα με το Πανεπιστήμιο εξήγησα το project και μου έστειλαν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ηχογράφηση στο σπίτι. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε μέσα σε ένα δωμάτιο στο σπίτι μου χωρίς την συνοδεία κάποιου άλλου οργάνου, εκτός από τη φωνή μου. Κυκλοφόρησε στις 4 Φεβρουαρίου παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου με την υποστήριξη του αντικαρκινικού συνδέσμου Κύπρου. Ποιο είναι το ταξίδι σου στη μουσική και το τραγούδι; Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι να παίζω να πειραματίζομαι στο πιάνο με τις αδερφές μου, στη πορεία ξεκίνησα μαθήματα στα 5 μου χρόνια ενώ αργότερα έκανα μαθήματα κιθάρας και φωνητικής. Ήταν μεγάλη μου χαρά στα 17 μου χρόνια που κατάφερα να αποκτήσω το δίπλωμα πιάνου (DipABRSM), κάτι που το ονειρευόμουν από μικρό παιδί που ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα. Είχα υπέροχους δασκάλους στο πλευρό μου, έλαβα μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς, εκδηλώσεις και συναυλίες. Έχω περάσει πάρα πολύ όμορφες στιγμές όπως η συναυλία με το “Music’ s cool” αφιέρωμα στον Γιώργο Θεοφάνους η οποία σίγουρα θα μου μείνει αξέχαστη. Κρατάω λοιπόν όλα τα όμορφα και συνεχίζω στο δρόμο που έχω επιλέξει. Γράφεις τραγουδάς και παίζεις μουσική. Ποια ιδιότητα σε εκφράζει καλύτερα, εκείνη της μουσικού ή της ερμηνεύτριας και γιατί; Θα έλεγα η ερμηνεία. Ερμηνεύοντας ένα τραγούδι νιώθω όλη αυτή την έκρηξη συναισθημάτων που προκαλείται από το κάθε τραγούδι και έχω την ευκαιρία να επικοινωνώ πιο άμεσα με το κοινό που βρίσκεται μαζί μου. Τι αποτελεί τη μεγαλύτερή σου έμπνευση; Τα ίδια μας τα συναισθήματα και οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτά. Αντιμετωπίζεις τη μουσική ως χόμπι ή θεωρείς πως θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή σου, στο μέλλον; Τα τελευταία τρία χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με το τραγούδι παράλληλα με τις σπουδές μου στην Αγγλία. Ποτέ όμως δεν αντιμετώπιζα την ασχολία μου με την μουσική απλά ως ένα χόμπι. Ήξερα πάντα ότι είναι αυτό που θέλω να ακολουθήσω στο μέλλον. Θα μπορούσες να σκεφτείς έναν στίχο ξένο ή ελληνικό που σε αντιπροσωπεύει; Είναι οι στίχοι από ένα αγαπημένο τραγούδι σε μουσική Μάνου Χατζιδάκη και στίχους Γιώργου Ρούσου που κυκλοφόρησε το 1960 και λέει: «Θάλασσα πλατιά, σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις, Θάλασσα βαθιά, μια στιγμή δεν ησυχάζεις..» Αν σου το ζητούσαν θα ερμήνευες το El Diablo; Δεν είναι ένα τραγούδι που με εκφράζει και μου βγάζει συναισθήματα, οπότε το πιθανότερο θα ήταν να μην είναι στις επιλογές μου. Για αρκετούς και διάφορους λόγους, όχι. Τι είδος μουσικής σου αρέσει περισσότερο; Το λαϊκό και το παραδοσιακό τραγούδι. Η ενασχόληση σου με τη μουσική θεωρείς πως σε οδήγησε ποτέ να στερηθείς οτιδήποτε; Φυσικά. Μικρή ασχολούμουν με την πετοσφαίριση, ένα άθλημα το οποίο λάτρευα και να παρακολουθώ αλλά και να παίζω. Φτάνοντας όμως, σε ένα υψηλό επίπεδο στο πιάνο όπου προετοιμαζόμουν για διάφορες εξετάσεις και διαγωνισμούς, και ξέροντας ότι ήθελα να ασχοληθώ μελλοντικά με την μουσική, διέκοψα την ασχολία μου με το άθλημα για αποφυγή τραυματισμών των δαχτύλων. Κάθε φορά που λέμε ΝΑΙ σε κάτι, λέμε ΟΧΙ σε κάτι άλλο. Δεν θα μπορούσε αυτό να αποτελεί εξαίρεση ειδικά αν είχε να κάνει με ένα όραμα ζωής που απαιτεί και χρόνο και αφοσίωση. Αν και είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να μιλάμε για μελλοντικά σχέδια, ήθελα να μου πεις ποιες είναι οι σκέψεις σου για τα επόμενα καλλιτεχνικά σου βήματα; Έχω αρκετά σχέδια και στόχους να εκπληρώσω όμως το κάθε τι παίρνει το χρόνο του. Σίγουρα μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε και άλλα τραγούδια στο κανάλι μου στο Youtube μαζί και με τα υπόλοιπα που προαναφέραμε.


τ

Τα συμπτώματα «Όταν διαγνώσθηκα με Σκλήρυνση κατά πλάκας, ήμουν 40 ετών και δούλευα σε ανθοπωλείο στην Αγία Νάπα για χρόνια. Καθώς δούλευα, ζαλίστηκα και βρέθηκα στο πάτωμα με αίματα στο πρόσωπο. Πριν το συγκεκριμένο επεισόδιο ένιωθα έντονη κούραση και πόνο στο χέρι μου όμως δεν έδινα σημασία. Μου έπεφταν πράγματα και έσπασα αρκετά βάζα αλλά ποτέ δεν υποψιάστηκα ότι είχα κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Θεωρούσα πως ήμουν αδέξια. Από την ημέρα της λιποθυμίας μου όμως και μετά ξεκίνησε ο Γολγοθάς μου. Πήγαινα από τον έναν γιατρό στον άλλο, αναλύσεις πάνω στις αναλύσεις, μια διαδικασία χρονοβόρα και ψυχοφθόρα. Έπρεπε να πάω σε γιατρό που ερχόταν στην Αγία Νάπα από τη Λεμεσό για να γίνει η διάγνωσή μου. Υποψιάστηκε ποιο ήταν το πρόβλημα γι΄αυτό με έστειλε να κάνω συγκεκριμένες αναλύσεις, MRI, παρακέντηση και όταν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα μου το ανακοίνωσε». Η διάγνωση «Όταν μου ανακοίνωσαν πως πάσχω με Σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν είχα ιδέα τι σημαίνει. Όταν όμως, μου εξήγησαν ακριβώς τι είναι ξεκίνησαν τα ερωτηματικά: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Τα παιδιά μου; Πως θα τους το πω; Ήμουν διαζευγμένη, μόνη μου στην περιοχή, μιας και είμαι από την Λευκωσία, με δύο αγόρια και η αγωνία για το αύριο δεν με άφηνε να ησυχάσω. Ωστόσο, μέσα στην ατυχία μου, υπήρξα τυχερή και αυτό γιατί από τον πρώτο καιρό,

είχα σημαντική συναισθηματική στήριξη από τα παιδιά μου και τις φίλες μου. Ο γιος μου σταμάτησε της σπουδές του για να είναι μαζί μου. Δεν ένιωσα στιγμή μόνη μου. Επιπρόσθετα, έκανα και νέους φίλους, που είχαν περάσει την ίδια εμπειρία με μένα, πριν από μένα. Έτσι, μπόρεσα σιγά –σιγά να αποδεχτώ την ασθένειά μου και να προσαρμοστώ στις νέες συνθήκες της ζωής μου». Η κατάσταση χειροτέρευε «Στη αρχή η ζωή μου κυλούσε όπως πριν τη διάγνωση. Δεν μου χορήγησαν καν φαρμακευτική αγωγή. Στην πορεία όμως η κατάστασή μου επιδεινωνόταν. Δεν μπορούσα να δουλεύω αρκετές ώρες, ένιωθα ολοένα και πιο αδύναμη. Τότε ξεκίνησαν οι πειραματισμοί γιατί ούτε οι ίδιοι οι γιατροί δεν ήξεραν τι φάρμακο να μου χορηγήσουν για να σταθεροποιηθώ». Ευλογία μέσα στην ατυχία «Το 2013 σταμάτησα να εργάζομαι. Δεν μπορούσα να περπατήσω καλά, ούτε καν να σταθώ όρθια για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε κάποια φάση είχα διαγνωστεί και με ρευματοειδή αρθρίτιδα και είχα την ευτυχία και την ευλογία να με αναλάβει μια γιατρός ρευματολόγος, η οποία ανακάλυψε μαζί με τη γιατρό μου από το Ινστιτούτο Νευρολογίας ένα φάρμακο που είναι κατάλληλο και για την κατά πλάκα αλλά και για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Με αυτό το φάρμακο λοιπόν σταθεροποιήθηκε η κατάσταση μου». Το αμαξίδιο η καλή φίλη

«Αρκετές ώρες είμαι με ένα αμαξίδιο, που πλέον έγινε φίλη μου καλή. Πλέον, το έχω αποδεχτεί. Μπορώ και κάνω κάποια βήματα μόνη μου, αλλά με το αμαξίδιο νιώθω περισσότερη ασφάλεια. Δύο φορές την εβδομάδα πηγαίνω για φυσιοθεραπεία. Η φυσιοθεραπεία με βοηθά και σωματικά και ψυχολογικά. Τα παιδιά που με έχουν αναλάβει με κάνουν να νιώθω πως κάθε φορά πηγαίνω να συναντήσω την παρέα μου. Επίσης, να σας ενημερώσω πως ποτέ δεν σταμάτησα να προσέχω τον εαυτό μου, το πρόσωπό μου. Με κάνει να νιώθω πιο καλά». Μου λείπει η παλιά μου ζωή «Μου λείπει η ανεξαρτησία μου. Πριν την κατά πλάκα σκλήρυνση ήμουν ένα άτομο που κρατούσα το αυτοκίνητό μου και διεκπεραίωνα τις υποχρεώσεις μου. Εξαρτιόμουν αποκλειστικά από τον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου. Τώρα αναγκαστικά εξαρτώμαι από τους άλλους ακόμη και για να πάω στον γιατρό, να κάνω τα ψώνια μου, να αγοράσω κάποια ρούχα. Όλα αυτά τα μικρά και καθημερινά που για τους άλλους είναι αυτονόητα για εμένα δεν είναι. Δεν παραπονιέμαι όμως. Έχω τις φίλες μου, οι οποίες είναι εξαιρετικές και συναντιέμαι μαζί τους για καφέ, με βοηθάνε, πηγαίνουμε βόλτες αλλά και τους γιους μου που με στηρίζουν από την πρώτη ημέρα». Η αδιακρισία και η άγνοια του κόσμου «Ο κόσμος ακόμη δεν ξέρει τι είναι αυτή η πάθηση. Όταν σε βλέπουν να βγαίνεις από το σπίτι και είτε

δεν μπορείς να περπατήσεις είτε κρατάς το βοήθημά σου κοιτάνε επίμονα. Όλη αυτή η αδιακρισία αλλά και η άγνοια του κόσμου με ενοχλεί». Η Κυβέρνηση είναι απούσα «Η κυβέρνηση δεν μας βοηθάει καθόλου. Για παράδειγμα χρειάζομαι 96 φυσιοθεραπείες τον χρόνο και μας καλύπτουν μόνο 9. Δεν καλύπτει καν την κατ' οίκον φροντίδα για να με βοηθάει κάποια κοπέλα στο σπίτι. Όταν χρειάζομαι ένα βοήθημα από την κυβέρνηση χρειάζεται να συμπληρώνω επιστολές ξανά και ξανά για να το πάρω. Κάθε χρόνο πρέπει να πηγαίνω Λευκωσία για να περνώ από ιατροσυμβούλιο για να με εγκρίνουν. Δεν σκέφτονται καν πως για να πάω στη Λευκωσία πρέπει να υποχρεωθώ σε κάποιον, πως κάποιος πρέπει να λείψει από τη δουλειά του για να με πάρει στη Λευκωσία. Τουλάχιστον, καλύπτεται η φαρμακευτική αγωγή τώρα με το ΓΕ.ΣΥ». Τα όνειρα μου «Τα όνειρα μου έχουν να κάνουν με τα παιδιά μου πλέον, θέλω να είναι ευτυχισμένα. Νιώθω ότι εξαιτίας της ασθένειας μου σταμάτησαν τα δικά τους σχέδια για το μέλλον. Στεναχωριέμαι που τα εγγόνια μου δεν θα κάνουν δραστηριότητες με τη γιαγιά τους, αλλά η ζωή είναι απρόβλεπτη. Τέλος, εύχομαι η κατάστασή μου να είναι σταθερή και να μην υποτροπιάσω άλλο αλλά και αυτή η πάθηση να προσλαμβάνει όσο το δυνατόν μεγάλα σε ηλικία άτομα. Οι νέοι έχουν πολλά να ζήσουν ακόμα».

Zώντας με την κατά πλάκα σκλήρυνση Η ΓΕΩΡΓΊΑ ΣΚΈΤΤΟΥ ΚΆΤΟΙΚΟΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΊΟΥ, ΚΛΗΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΌ 17 ΧΡΌΝΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΕΙ ΜΙΑ ΝΈΑ ΖΩΉ. ΔΙΑΓΝΏΣΤΗΚΕ ΜΕ ΚΑΤΆ ΠΛΆΚΑ ΣΚΛΉΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΆΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΣΤΑΜΆΤΗΣΕ ΌΜΩΣ ΣΤΙΓΜΉ ΝΑ ΈΧΕΙ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΣΤΑ ΧΕΊΛΗ! ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ

26/Volt


«Εργαζόμουν σκληρά για να τους παρέχω ότι μπορούσα. Και δουλειές δικές μας αλλά και ξένων. Δεν σταματούσα να δουλεύω λεπτό. Τώρα που πέρασαν τα χρόνια μπορώ να πω με βεβαιότητα πως δεν ένιωσα ποτέ, ούτε και ένα λεπτό μόνη».

27/Volt


«Τέχνη σε όλες τ

28/Volt


ις αποχρώσεις» Η Κυριακή Δράκου με καταγωγή από την Αμμόχωστο έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό που πολλοί θα ζήλευαν. Αγάπησε όλες τις τέχνες μα περισσότερο ασχολήθηκε με τον χορό, την ποίηση και τη ζωγραφική. Κάθε εκδήλωσή της έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, είναι ειρηνήστρια και έχει κάνει αυτοσκοπό την προώθηση της εσωτερικής ειρήνης αλλά και της ειρήνης στον κόσμο..

και η παραβατικότητα. Τα ποιήματα βραβευμένα σε παγκόσμιους, παγκύπριους και πανελλήνιους διαγωνισμούς. Με την ποιητική συλλογή «Σονάτα καρδιάς» κέρδισε το βραβείο Τερψιχόρη στον 4ο Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης «Κ.Π Καβάφη» 2018 η οποία εκδόθηκε το 2021 στον Εκδοτικό οίκο Κέδρος, Αθήνα. Με την ποιητική συλλογή «Στον Μαραθώνα για την ειρήνη στον κόσμο» κέρδισε το βραβείο Καλλίμαχος στον 5ο Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης «Κ.Π Καβάφη» 2019. Με το ποίημα «Μείνε άνθρωπος» από την Ποιητική συλλογή «Στον Μαραθώνα για την ειρήνη στον κόσμο» πήρε «Το 1ο Τιμητικό Βραβείο Ανθρωπιστικής Ποίησης 2019» στο 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «Κ.Π Καβάφη» 2019. Με το ποίημα «το καράβι της Κερύνειας» και ως αναγνώριση για τη συμβολή της στην προαγωγή των αξιών της Ελληνικής μας Λογοτεχνίας κέρδισε το Α΄ Βραβείο στο 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2019, βραβείο ποίησης- με θέμα «Το καράβι της Κερύνειας» εις μνήμη του Αντρέα Καριόλου. Με το ποίημα «Θα σε ανταμώσω» και ως αναγνώριση για τη συμβολή της στην προαγωγή των αξιών της Ελληνικής μας Λογοτεχνίας κέρδισε το Α΄ Βραβείο στο 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2019, βραβείο ποίησης – Με θέμα «Κύπρος» Εις μνήμη των νεκρών Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων στη Ναυτική Επιχείρηση έξω από την Κερύνεια το 1974. Με την ποιητική συλλογή «Σαν Ερατώ στην Ολυμπία» κέρδισε το Βραβείο Μίμνερμος στον 6ο Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης «Κ.Π. Καβάφης» 2020. Τα βραβεία και οι έπαινοι όμως δεν σταματούν εδώ. Ανάμεσα σε άλλα, τα βιβλία της «Μείνε Άνθρωπος» και τα «Τα κρίνα του γιαλού της καρδιάς μας» βραβεύτηκαν σαν βιβλία της χρονιάς 2020 από την ΕΠΟΚ με το Α΄ βραβείο αντίστοιχα και ως αναγνώριση για την πολύτιμη συμβολή τους στην προαγωγή των αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού. Το έργο της όμως συνεχίζεται. Δημιούργησε μια ομάδα με το όνομα «της ειρήνης το βλέμμα» με σκοπό την προώθηση της εσωτερικής ειρήνης και της ειρήνης στον κόσμο. Στις 9 Νοεμβρίου 2019 οργάνωσε δράση για την ειρήνη με το σύνθημα «ελάτε να ενώσουμε τα χέρια για να ενωθούν οι καρδιές μας για την ειρήνη» στη Δημοτική Πλαζ Πόλεως Χρυσοχούς, σε συνεργασία με τον Δήμο πόλεως Χρυσοχούς τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων. Το όραμά της η εκπαίδευση της εσωτερικής ειρήνης να μπει σαν βιωματικό μάθημα στα σχολεία, με κύριο σκοπό να σταματήσει η παραβατικότητα και να δημιουργήσουμε ελεύθερους πολίτες με ηθικό χαρακτήρα. Ξεσηκώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο για παρόμοιες εκδηλώσεις. Οργάνωσε βιωματικά σεμινάρια για την ειρήνη σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Μιλά για το έργο της και το όραμά της στην τηλεόραση και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τραγούδια της μελοποιήθηκαν από τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Λίνο Κόκοτο και τραγουδήθηκαν και περιμένει με ανυπομονησία να εκδοθούν και οι επόμενες ποιητικές συλλογές.

Το όραμά της η εκπαίδευση της εσωτερικής ειρήνης να μπει σαν βιωματικό μάθημα στα σχολεία, με κύριο σκοπό να σταματήσει η παραβατικότητα και να δημιουργήσουμε ελεύθερους πολίτες με ηθικό χαρακτήρα.

Της Βέρας Κοσμά

η

Η Κυριακή Δράκου από μικρό κοριτσάκι έπλαθε ιστορίες για να τις πει στα αδέλφια και τα γειτονόπουλά της, λάτρευε τη ζωγραφική ενώ η ποίηση και ο χορός έγινε τρόπος και στάση ζωής. Σύμφωνα με όσα μας λέει οι τέχνες την βοήθησαν να δώσει σχήματα και χρώματα στις σκέψεις και τα συναισθήματά της, να ζωγραφίζει τα ποιήματά της και να χορεύει τα συναισθήματά της. Μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Πάφο. Η ίδια σπούδασε Φυσική Αγωγή, με ειδίκευση στον χορό, στη Θεσσαλονίκη. Για χρόνια είχε Σχολή Χορού, την οποία τώρα τη διατηρούν οι γυμναστές χοροδιδάσκαλοι γιοι της. Κάθε εκδήλωση που οργάνωνε είχε πάντα φιλανθρωπικό χαρακτήρα, συλλέγοντας οικονομική βοήθεια για τα ιδρύματα που φροντίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες, για τους εγκλωβισμένους γέροντες και παιδιά, για οικογένειες που χρειάζονταν άμεση βοήθεια. Ως ανήσυχο πνεύμα παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργικές τέχνες και εμψύχωση» του Global Collage, όπου αρίστευσε και πρώτευσε στον κλάδο της. Φυσικά η πρακτική της ήταν η διδασκαλία χορού, με σύζευξη όλων των τεχνών, όπου διακρίθηκε για την πρωτοπορία και τον εμψυχωτικό τρόπο διεξαγωγής της. Σήμερα είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση και εκπαιδεύτρια του προγράμματος «Αρετή», ενός προγράμματος με εκπαιδευτικό, εμψυχωτικό χαρακτήρα, με σκοπό τη βίωση των αξιών μέσω των τεχνών. Το πρόγραμμα στηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Παρατηρητήριο για τα παιδιά. Η Κυριακή Δράκου το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «Αχτίδα άρνησης του μηδέν», μια πλούσια ποιητική συλλογή διαποτισμένη με αξίες, πάθος, έρωτα και ελπίδα. Το 2010 κυκλοφόρησε το ποιητικό μυθιστόρημα «Μια αγάπη μες στη σκιά του πνεύματος σε χρώμα χρυσό», ένα ταξίδι αναζήτησης του νοήματος της ζωής και της αλήθειας, ένας ύμνος στην Αγάπη και την Αρετή. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρετή» κυκλοφόρησε τα «Δώδεκα θεατρικά παραμύθια» που αναφέρονται σε δώδεκα αξίες ζωής (αγάπη, ειρήνη, συνεργασία, σεβασμός, δικαιοσύνη, τόλμη, ελευθερία, πολιτότητα, υπευθυνότητα, απλότητα, ηγεσία, προσφορά). Σε κάθε συγγραφικό της έργο υπάρχουν διάχυτες οι τέχνες και οι αξίες της ζωής, το όραμά της για εσωτερική ειρήνη και αλλαγή του κόσμου μας προς το καλύτερο, ο ανθρωπισμός, η σημασία της πρόληψης για κάθε κακό και η εκπαίδευση των θετικών συναισθημάτων και αξιών ζωής για αλλαγή της συνεχόμενης καταστροφής του χαρακτήρα, του κόσμου και του πλανήτη γενικότερα. Σαν γυμνάστρια και ειρηνήστρια δηλώνει πως μέσα από το Ολυμπιακό Πνεύμα και την εφαρμογή του σε μορφή βιωματικής εκπαίδευσης, μπορεί να αλλάξει η παιδεία και ο χαρακτήρας των νέων μας προς το καλό, για να σταματήσει η βία

29/Volt


ΤΑΞΊΔΙ ΣΤΗ ΧΏΡΑ ΤΩΝ ΤΕΡΆΤΩΝ! Ο ΑΝΤΏΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΊΟΥ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑΣ CONCEPTUAL ILLUSTRATOR, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΏΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΏΝ ΚΌΣΜΩΝ, ΧΑΡΑΚΤΉΡΩΝ ΚΑΙ ΖΏΩΝ ΠΟΥ ΒΑΣΊΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉ ΜΕΛΈΤΗ. ΜΕ ΈΝΑ ΟΛΟΚΑΊΝΟΥΡΙΟ ΒΙΒΛΊΟ ΓΕΜΆΤΟ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΆ ΌΝΤΑ, ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΈΡΕΙ ΣΕ ΜΑΓΙΚΟΎΣ ΚΌΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΊΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΑ ΚΟΣΜΑ Ποιο ήταν το κομβικό σημείο στην απόφαση να γίνεις graphic illustrator; Από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου ζωγράφιζα ασταμάτητα. Ποτέ όμως, δεν θεώρησα πως μπορώ να ασκήσω το ταλέντο μου σαν επάγγελμα. Στο δημοτικό έλαβα μέρος στον πρώτο μου διαγωνισμό τέχνης μα ποτέ δεν είχα σκεφτεί πως υπήρχε η πιθανότητα να κερδίσω. Έτσι, σε ηλικία 11 χρόνων κέρδισα την πρώτη θέση Παγκυπρίως στον διαγωνισμό που διοργάνωνε η CYMEPA, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σχέδια μου διακρίθηκαν σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Από τότε δεν σταμάτησα να πιστεύω στον εαυτό μου… Στα 17 μου έλαβα μέρος σε διαγωνισμό για τη δημιουργία λογοτύπου και το design μου κέρδισε την πρώτη θέση Πανευρωπαϊκώς ενώ έλαβα μέρος στην Κρατική Έκθεση Κύπρου. Τελειώνοντας το Λύκειο ήμουν ανάμεσα σε καριέρα νομικής ή ιατρικής. Ωστόσο, συνειδητοποίησα πως αν ακολουθούσα ένα από τα δυο θα κατέληγα

30/Volt

και πάλι να ζωγραφίζω με τις ώρες. Και έτσι και έγινε. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς σου σχετίζεται με το σχεδιασμό δεινόσαυρων αλλά και άλλων ζώων; Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο θέμα; Ο πατέρας μου μού είχε αγοράσει ένα βιβλίο δεινοσαύρων όταν ήμουνα 5 χρονών και ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Εκείνο το βιβλίο δεν έγινε μόνο η αιτία για να μάθω ανάγνωση, αλλά και η αιτία για να ζωγραφίσω για πρώτη φορά! Από τότε η αγάπη μου για δεινόσαυρους και φανταστικά ζώα δεν έπαψε στιγμή. Πόσο δύσκολο είναι να αποτυπωθεί αυτή η κατηγορία σε χαρτί; Τι ταλέντα και τι γνώσεις χρειάζεται να έχεις; Καταρχάς, για να ζωγραφίσει κάποιος το είδος σχεδίων που δημιουργώ, χρειάζονται ταλέντο και ατελείωτες ώρες δουλειάς, παρατηρητικότητας και εξάσκησης και ατελείωτα αποθέματα φαντασίας. Επιπρόσθετα, για να δημιουργήσει κανείς πιστευτά, φανταστικά όντα και χαρακτήρες, χρειάζονται γνώσεις ανατομίας (π.χ. σκελετού, μυών και οργάνων) και γνώσεις φυσικής και βιολογίας. Πες μας λίγα λόγια για το καινούριο σου βιβλίο; Αυτό το διάστημα ετοιμάζω το δεύτερο μου βιβλίο, το οποίο θα είναι γεμάτο με τα φανταστικά όντα και κόσμους που δημιουργώ εδώ και χρόνια. Το καινούριο βιβλίο θα συστήσει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τον φανταστικό κόσμο ενός πλανήτη που δημιούργησα, ο οποίος βρίσκεται χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη μας. Οι αναγνώστες θα γνωρίσουν τα κύρια ζώα και φυτά που ζουν στον πλανήτη αυτό καθώς και σημαντικές πτυχές από την ιστορία του, το πως και γιατί δημιουργήθηκε και ποια νοήμωντα όντα ευημερούν εκεί. Γενικά το βιβλίο είναι ο συγκερασμός της τέχνης μου με την λογοτεχνία και την μυθοπλασία. Όσοι αγαπούν τους Δράκους, τους μονόκερους, τα Ελφ και την μυθολογία, σίγουρα θα λατρέψουν και το βιβλίο αυτό που πιστεύω θα εκδοθεί μέσα στο φθινόπωρο. Πιστεύεις πως οι διάφορες πτυχές και η προσωπική ιδιοσυγκρασία ή ο χαρακτήρας ενός σχεδιαστήδημιουργού αποτυπώνονται μέσα στις δουλειές του; Σαφώς! Εξάλλου, οι δημιουργίες μας δεν είναι τίποτε άλλο από μια επέκταση του ψυχικού μας κόσμου και του μυαλού, συνειδητού και ασυνείδητου ταυτοχρόνως. Παλαιότερα είχες συνεργαστεί και με την Marvel Comics. Μίλησε μας για την εμπειρία σου αυτή. Το 2011 εκπλήρωσα ένα όνειρο ζωής, μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μου. Κατάφερα να συνεργαστώ με την Marvel Comics, τους δημιουργούς χαρακτήρων όπως οι X-men, spider-man και Avengers! Δεν μπορούσα να το πιστέψω! Μόλις έλαβα την απάντησή τους για συνεργασία όλα έμοιαζαν με ψέμα. Κατέληξα να ζωγραφίσω ένα εξώφυλλο και μια αφίσα για τα τότε κόμικς. Στο παρελθόν οργάνωσες έκθεση με σούπερ ήρωες και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Πιστεύεις θα επανέλθεις ξανά σε αυτό το θέμα; Πιστεύω πως ναι. Ίσως όχι στους σούπερ ήρωες, αλλά σε άλλους φανταστικούς χαρακτήρες που συνάδουν καλύτερα με τους φανταστικούς κόσμους που πλάθω τα τελευταία χρόνια. Έχω ήδη αρχίσει δειλά δειλά να δημιουργώ και πάλι χαρακτήρες και είναι μια ευπρόσδεκτη και διαφορετική πρόκληση. Για να ακολουθήσει κάποιος αυτό τον δρόμο είναι απαραίτητο να κρύβει ένα παιδί μέσα του; Χωρίς καμία αμφιβολία. Τέτοιοι δρόμοι απαιτούν την αστείρευτη και δίχως περιορισμούς φαντασία που όλοι μας φέρουμε εκ φύσεως ως παιδιά. Επιπρόσθετα, η έμφυτη περιέργεια ενός παιδιού για το τι, πώς και πού, είναι απαραίτητα στοιχεία για τέτοιους δρόμους. Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα στη ζωή ενός εικονογράφου; Ίσως η ικανότητά μας να δώσουμε χειροπιαστή εικόνα όχι μόνο στις προσωπικές μας σκέψεις αλλά και στους συλλογισμούς των ανθρώπων γύρω μας που δεν μπορούν εκ φύσεως. Π.χ. Στις ιδέες σκηνοθετών, σεναριογράφων, συγγραφέων και πολλών άλλων. Ποιό θέμα δεν έχεις ζωγραφίσει και σου κεντρίζει το ενδιαφέρον; Η εικονογράφηση τοπίων (landscape illustration). Το να δημιουργείς φανταστικά όντα είναι ένας κόσμος από μόνος του, αλλά το να δημιουργείς και να εικονογραφείς τους κόσμους μέσα στους οποίους ζουν, είναι μια άλλη τεράστια πρόκληση. Που μπορεί να σε βρει κάποιος; Μπορείτε να με βρείτε στο instagram @artofnoxis και στο https://ko-fi.com/artofnoxis


15 Ιουλίου 1974, ημέρα Δευτέρα. Ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Ήμουν αποσπασμένος στο φρουραρχείο και μαζί με δύο άλλους βαθμοφόρους ξεκινήσαμε την πρωινή μας περίπολο με τα πόδια από την πρώτη Ανωτέρα με κατεύθυνση την Λεωφόρο Δημοκρατίας. Όταν φτάσαμε στην γωνία των οδών Ερμού και Δημοκρατίας ακούσαμε ότι στην Λευκωσία εξελίσσεται Πραξικόπημα εις βάρος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Σε χρόνο μηδέν και τροχάδην επιστρέψαμε στην Ανωτέρα. Εκεί ενημερωθήκαμε από τον Διοικητή μας για τα κακά μαντάτα. Μια ανήσυχη κατάσταση επικρατούσε στην Ανωτέρα. Ευτυχώς, χάρη στην καλή διαχείριση από μερικούς ανωτέρους μας και του Διοικητή του Εφεδρικού Σώματος δεν υπήρχαν εχθροπραξίες. Οι άντρες του εφεδρικού και της Αστυνομίας παραδόθηκαν στις στρατιωτικές αρχές, χωρίς να υπάρχουν θύματα. Στους δρόμους της Πόλεως μας επικρατούσε μια χαώδης κατάσταση. Πραξικοματίες οπλισμένοι σε Land Rover κυκλοφορούσαν σε όλη την Πόλη και απειλούσαν οικογένειες που υποστήριζαν την κυβέρνηση Μακαρίου. Τα ραδιόφωνα μετέδιδαν ότι ο Μακάριος ήταν νεκρός. Η Αμμόχωστος βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο κόσμος ανησυχούσε για το αύριο. Τα ξενοδοχεία λόγω και της περιόδου ήταν γεμάτα από τουρίστες, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο και την πόλη μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Το προσωπικό των ξενοδοχείων τους καθησύχαζε να μην ανησυχούν. 20 Ιουλίου 1974, ημέρα Σάββατο. Κανείς δεν πίστευε αυτό που μας περίμενε. Η Τουρκία διεξήγαγε την πρώτη φάση της εισβολής. Η πόλη σε χρόνο ρεκόρ εκκενώθηκε από τους τουρίστες. Οι ξένες πρεσβείες μερίμνησαν για την απομάκρυνσή τους. Τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν γιατί οι άνδρες ιδιοκτήτες κλήθηκαν σε επιστράτευση. Οι μάχες είχαν αρχίσει στην παλιά Αμμόχωστο και στο βάθος του ορίζοντα φαίνονταν καπνοί από τις εκρήξεις. Οι κραδασμοί και ο κρότος των μυδραλιοβόλων ήταν εκκωφαντικοί. Στην Διοίκηση της 1ης Ανωτέρας επικρατούσε ένας πανικός. Όλα ήταν προδομένα. Η 1η Ανωτέρα μόλις 500 μετρά από το Τουρκικό Γυμνάσιο και την Περίκλειστη Πόλη δεχόταν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές.

1974 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ο ΠΑΎΛΟΣ ΙΑΚΏΒΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΆΦΕΙ ΛΕΠΤΌ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΌ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΈΣ ΕΞΕΛΊΞΕΙΣ ΤΟΥ 1974, ΟΤΑΝ Ο ΊΔΙΟΣ ΥΠΗΡΕΤΟΎΣΕ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΉ ΤΟΥ ΘΗΤΕΊΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΑ ΚΟΣΜΑ

32/Volt

21 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή. Τα τούρκικα αεροπλάνα έρχονταν κατά κύματα και έριχναν βόμβες και ρουκέτες. Το παραλιακό ξενοδοχείο «Σαλαμίνια» γκρεμίστηκε σαν να ήταν από χαρτί και έφραξε τον δρόμο. Η Τουρκική αεροπορία στόχευσε το ξενοδοχείο διότι στην ταράτσα υπήρχε παρουσία της Εθνικής Φρουράς που ζητούσε ψηλά σημεία για να κτυπήσει τους Τούρκους στην εντός των τειχών πόλη. Η πρώτη βόμβα έσκασε στην παραλία όπου δημιουργείται μεγάλος κρατήρας. Η δεύτερη βόμβα πλήττει και καταστρέφει το ξενοδοχείο. Νεκρός ένας Κύπριος υπάλληλος του ξενοδοχείου που εργαζόταν στις κουζίνες του ξενοδοχείου που είχε την ατυχία να κοιμηθεί στο ξενοδοχείο μη έχοντας άλλο μέρος για να μείνει. Το πτώμα του άτυχου νέου κρέμεται μέσα από τα συντρίμμια.


Κανείς δεν πίστευε αυτό που μας περίμενε. Η Τουρκία έκανε την πρώτη φάση της εισβολής.

Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και αναζήτησαν ασφαλέστερα καταφύγια μέσα σε σπίτια στα περιβόλια, στα υπόγεια πολυκατοικιών, συνήθως μισοτελειωμένων, και εκεί διανυκτερεύουν.

Ο τότε Διοικητής μου Δ.Λ. μου είπε: «Πάρε το αμάξι μου πήγαινε στο ξενοδοχείο σας και ό,τι τρόφιμα βρεις φόρτωσε το αμάξι γιατί η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και πρέπει να έχουμε φαγητό για τους στρατιώτες. Άλλες βόμβες πέφτουν σε κτίρια και σπίτια στο κέντρο της πόλης. 22 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα. Η επιδρομή των αεροπλάνων γίνεται πιο συχνή. Κτυπήθηκαν και παραδόθηκαν στις φλόγες το Διοικητήριο, τα Δικαστήρια, το Δημαρχείο, κι’ όλα τα κτίρια (γραφεία, αποθήκες, εργοστάσια) που βρίσκονταν σ’ απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον δρόμο του λιμανιού. Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και αναζήτησαν ασφαλέστερα καταφύγια μέσα σε σπίτια στα περιβόλια, στα υπόγεια πολυκατοικιών, συνήθως μισοτελειωμένων, και εκεί διανυκτερεύουν. Και παρόλο τον σφοδρό και αδιάκριτο βομβαρδισμό οι κάτοικοι δεν τρομοκρατήθηκαν και δεν εγκατέλειψαν την πόλη τους. Στις 22 Ιουλίου, ώρα 4μ.μ. αναγγέλθηκε από ραδιοφώνου η ανακωχή, αλλά και τότε ακόμα ένα σμήνος αεροπλάνων ξεφόρτωσε τις τελευταίες του βόμβες. 14 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο. Με την έναρξη του δεύτερου γύρου της εισβολής, οι Τούρκοι χαράματα της 14ης Αυγούστου βομβαρδίζουν ξανά την Αμμόχωστο. Οι κάτοικοί της με τους πρώτους βομβαρδισμούς πήραν τους δρόμους να σωθούν… Το πως αφέθηκε στη συνέχεια η πόλη του Ευαγόρα να καταληφθεί αμαχητί είναι ένα θέμα για το οποίο σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά δεν υπάρχει επαρκής και πειστική εξήγηση. Το βέβαιο είναι ότι οι Τούρκοι δεν είχαν στο αρχικό τους σχέδιο την κατάληψη της πόλης. Όπως και να έχουν τα πράγματα, κάποιοι εθνοφρουροί παρέμειναν αντιστεκόμενοι για ώρες στην πόλη. Χωρίς πυρομαχικά, χωρίς ενίσχυση και χωρίς καθοδήγηση. Ταμπουρωμένοι σε δύο-τρία σημεία (μεταξύ των οποίων και το νοσοκομείο της πόλης) κράτησαν με όσα πυρομαχικά είχαν. Ακολούθως εγκατέλειψαν και αυτοί.

μετά από λίγες μέρες στο ξενοδοχείο Ασπέλια (ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής) κατασκευασμένο από μπετόν αρμέ. (αναγκαστήκαμε να το εγκαταλείψουμε γιατί ήρθαν πληροφορίες ότι θα το κτυπούσαν). Οι κατοχικές δυνάμεις είχαν λανθασμένες πληροφορίες και κτύπησαν το ξενοδοχείο «Σαλαμίνια». Τέλος, μετακινηθήκαμε στο 201 ΤΠ στο δυόμιση μίλι. Εκεί γράφτηκε και ο επίλογος. Στις 14 Αυγούστου όταν φάνηκε η σκόνη των τεθωρακισμένων στην Μεσαορία ο Διοικητής διέταξε ΓΕΝΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ. Ο τότε Διοικητής μου Δ.Λ. μου είπε: «Πάρε το αμάξι μου πήγαινε στο ξενοδοχείο σας και ό,τι τρόφιμα βρεις φόρτωσε το αμάξι γιατί η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και πρέπει να έχουμε φαγητό για τους στρατιώτες μας και θα μας συναντήσεις στο δημοτικό σχολείο του Φρενάρου». Έτσι και έγινε. Ξεκίνησα μονάχος, πήγα στο ξενοδοχείο μας και ότι έβρισκα το φόρτωνα στο αμάξι. Χαλούμια σε τενεκέδες, χαμ, μπισκότα, λουκάνικα, τσιγάρα, και νερά. Τα τούρκικα αεροπλάνα βομβάρδιζαν την Αμμόχωστο. Δεν γνώριζα εάν θα τα κατάφερνα να φτάσω στο Φρέναρος ζωντανός. Μια απόσταση 12 χιλιομέτρων χρειάστηκε 4 ώρες για να τη διανύσω.

Στις 16 Αυγούστου του 1974 ο τουρκικός στρατός βρέθηκε στην πόλη της Αμμοχώστου. Το ΡΙΚ ανακοίνωνε ότι «αι ημέτεραι δυνάμεις, αμυνόμεναι του πατρίου εδάφους, αναδιπλούνται ομαλώς...", ενώ το αγγλικό ΒΒC μετέδιδε ότι «οι Τούρκοι είχαν ήδη φτάσει στην Αμμόχωστο». Το μέγεθος της προδοσίας απερίγραπτο. Η πόλη αφού λεηλατήθηκε αποκλείστηκε από τα τουρκικά στρατεύματα και σε κανέναν δεν επιτρεπόταν η είσοδος. Η Αμμόχωστος σιγά-σιγά μετετράπη σε «πόλη φάντασμα», φράση που χρησιμοποίησε σε τίτλο ρεπορτάζ ένας Σουηδός δημοσιογράφος ο οποίος την επισκέφθηκε το 1977, τρία χρόνια μετά την εισβολή. Βουβή παραμένει μέχρι και σήμερα παρά την θέληση των Αμμοχωστιανών για επιστροφή στην πόλη τους.

Στην 1η Ανωτέρα από την πρώτη εισβολή της 20ης Ιουλίου μέχρι την 14ην Αυγούστου δεν υπήρχε καθόλου οργάνωση και μεγάλη σύγχυση. Η ανωτέρα σε αυτή την περίοδο μετακινήθηκε αρχικά στην Κλινική Κουλία και

33/Volt


34/Volt


ΤΗΕ ΒΟΧ

Η Ντόλτσε Βίτα της Κύπρου Πως μία μικρή παραλία που πήρε το όνομα της από το χώμα που υπάρχει στην περιοχή, κατάφερε να γίνει άθελα της, η Ντόλτσε Βίτα της Κύπρου. Του Ζανέττου Λουκά Στην τελική ο Γιώργος Σεφέρης όπως αποδείχθηκε δεν έγραψε το γνωστό ποίημα – τραγούδι "Άρνηση" για το περιγιάλλι του Κόννου, όμως αν περνούσε λίγες ώρες βλέποντας το θα αφιέρωνε σίγουρα κάποιες αράδες για τις ομορφιές του. Το δικό μας περιγιάλι όμως που μόνο κρυφό δεν είναι στις μέρες μας, προβάλει όλες τις ομορφιές του, συνδυάζοντας το γαλάζιο τιρκουάζ χρώμα των κρυστάλλινων πεντακάθαρων ήρεμων νερών του, με τις αειθαλείς πινελιές των χρωμάτων που βγαίνουν από τις πευκόφυτες πλαγιές που περικυκλώνουν την παραλία. Αρκετοί επισκέπτονται την παραλία του Κόννου τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο που χειμωνιάζει. Άλλοι την προτιμούν «καυτή» και την επισκέπτονται όταν είναι στα ντουζένια της τους καλοκαιρινούς μήνες απ’ όπου κατακλύζεται κυριολεκτικά από τουρίστες και Κύπριους από όλο το νησί. Η 200 μέτρων μήκους παραλία Κόννος, είναι μία από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού ενώ παρέχει όλες τις κατάλληλες εγκαταστάσεις που χρειάζεται μία παραλία όπως καφετέρια, ναυαγοσώστη, κρεβατάκια και ομπρέλες προς ενοικίαση καθώς επίσης και θαλάσσια αθλήματα. Το πιο ωραίο και σημαντικό είναι ότι η περιοχή Κόννος ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 των ευρωπαϊκών προστατευόμενων περιοχών και παρέχει πρόσβαση στο Εθνικό Δασικό Πάρκο προσφέροντας πεζοπορία και καταδύσεις σε όλη την περιοχή. Την καλοκαιρινή περίοδο η θάλασσα του Κόννου κατακλύζεται από σκάφη και γιοτ απ' όλη την Κύπρο δίνοντας μία διαφορετική νότα στην μαγευτική παραλία.

35/Volt


τους γευστικούς θησαυρούς του υδάτινου κόσμου. Ιθύνων νους της επιχείρησης ο Κυριάκος Θωμά, ο οποίος πριν 30 χρόνια αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό, δημιουργώντας την Ψαραγορά με στόχο να προσφέρει φρέσκο ψάρι στον κόσμο της Αμμοχώστου. Περνώντας τα χρόνια τα ηνία ανέλαβαν οι δυο γιοί του, Δημήτρης και Άγγελος. Τα δύο αδέρφια είναι έμπειροι γνώστες θα σας προτείνουν τα καλύτερα της ημέρας και επιπλέον θα σας δώσουν και συμβουλές για το μαγείρεμα ή το ψήσιμο. Προτεραιότητά τους είναι κάθε πελάτης να φεύγει από το κατάστημα ευχαριστημένος και στην πορεία να απολαύσει το προϊόν που αγόρασε σε όλο του το μεγαλείο. Λεωφ. Πρωταρά 233, Παραλίμνι (150 μέτρα μετά την υπεραγορά METRO) Τ: 23 820 828

Από το «αγκίστρι» στο τραπέζι σου Το φρέσκο ψάρι που θα βρεις στην Ψαραγορά Αγκίστρι θα ανεβάσει το επίπεδο της ψαροφαγικής σου απόλαυσης κύματα ψηλότερα.

π

Της Βέρας Κοσμά

Περνώντας από τη Λεωφόρο Πρωταρά στο Παραλίμνι, θα συναντήσεις μια «θάλασσα» γαλήνια και πεντακάθαρη, γεμάτη φρέσκα ψάρια, μυρωδάτα καλαμαράκια, γαρίδες, μύδια, στρείδια και χταπόδια. Πρόκειται για τη ψαραγορά «Αγκίστρι», η οποία έχει ιστορία 30 χρόνων και ξέρει πολύ καλά πως να κολυμπήσει στις καρδιές των ψαροφάγων. Όπως αντιλαμβάνεσαι το ψάρι εδώ είναι ο πρωταγωνιστής και αυτό εξάλλου είναι κάτι το οποίο διαπιστώνεις από την πρώτη «Καλημέρα» που μπορείς να πεις από τις 08:00 το πρωί. Την ώρα εκείνη δηλαδή που καθημερινά φέρνουν τα πιο φρέσκα ψάρια. Εδώ θα βρεις μπαρμπούνια, λαβράκι, μπακαλιάρο, τσιπούρες και πολλά ακόμη φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες τιμές. Πέρα όμως από την ποικιλία σε φρέσκα ψάρια, την ποιότητα και την καθαριότητα που επικρατούν σε μέγιστο βαθμό η Ψαραγορά «Αγκίστρι» είναι ένα μαγαζί που από την πρώτη μέρα λειτουργίας έχει στήσει προσωπικές ανεπιτήδευτες σχέσεις με τους πελάτες της. Απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν «ζήσει» τη θάλασσα και τα ψάρια της και αποτελούν το δικό σου κλειδί για να ανοίξεις, όχι τις πύλες του παραδείσου, αλλά σίγουρα να ξεκλειδώσεις τα μυστικά για

36/Volt


η

"

Σαν πάρεις θέση στον φιλόξενο χώρο του, κάτω από την κλιματαριά που θα σου ξυπνήσει μνήμες από τα παιδικά σου χρόνια θα ζήσεις την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία.

"

38/Volt

Η ιστορία του εστιατορίου «Πινιά» ξεκινά το 1976, όταν ο Σπύρος Φλοκκάς άνοιξε τις πόρτες της ομώνυμης ταβέρνας στις γειτονιές του Παραλιμνίου για όλους τους συγχωριανούς του. Η ιδέα της ταβέρνας γεννήθηκε μέσα από την αγάπη και το μεράκι του ιδιοκτήτη για το παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, φτιαγμένο με τα καλύτερα φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Πολύ σύντομα η φήμη της ταβέρνας εξαπλώθηκε και οδήγησε το 1992 στη δημιουργία του εστιατορίου «Πινιά» που γνωρίζουμε σήμερα. Οι άνθρωποι του εστιατορίου «Πινιά», με εμπειρία πέραν των 40 χρόνων, πιστεύουν στις διαχρονικές αξίες που το καθιέρωσαν ως ένα από τα πιο επιτυχημένα στην επαρχία Αμμοχώστου. Σήμερα λοιπόν, που τη σκυτάλη έχει αναλάβει η νέα γενιά, το εστιατόριο εξακολουθεί να εκπλήσσει τους ουρανίσκους μας, χάρη στις μυστικές συνταγές της γιαγιάς, το καλό κρασί και την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών. Σαν πάρεις θέση στον φιλόξενο χώρο του, κάτω από την κλιματαριά που θα σου ξυπνήσει μνήμες από τα παιδικά σου χρόνια θα ζήσεις την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία. Η μεγάλη ποικιλία στο μενού θα σε ταξιδέψει γαστριμαργικά σε κάθε γωνιά του νησιού αφού στα τραπέζια καταφθάνουν πλούσιοι κρεατομεζέδες, ψαρομεζέδες και άλλα παραδοσιακά κυπριακά σπιτικά φαγητά, πεντανόστιμα και μαγειρεμένα όπως παλιά. Ο μουσακάς, τα μακαρόνια του φούρνου, τα κουπέπια, οι κεφτέδες και φυσικά το ξεχωριστό οφτό κλέφτικο έχουν γίνει ανάρπαστα και μας κάνουν να το επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά.. Στην Πινιά λοιπόν θα έρθεις πεινασμένος και θα εμπιστευτείς την καθοδήγηση των ιδιοκτητών που θα σου φέρουν ό,τι νόστιμο φτιάχνουν στην κουζίνα τους με αγάπη και μεράκι και θα τα απολαύσεις με ένα καλό κρασί ή μια παγωμένη μπίρα. Και σαν χορτάσεις από το κυρίως φαΐ, κράτησε χώρο και για το φρούτο

Pinia Restaurant Παράδοση στην ποιότητα… από γενιά σε γενιά!

ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΟ «ΠΙΝΙΆ» ΈΧΕΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΊΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΆ ΑΠΌ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΈΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΊΟΥ ΤΟ 1976, ΕΞΕΛΊΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΏΝΕΙ ΑΛΛΆ ΚΡΆΤΑ ΣΤΑΘΕΡΉ ΚΑΙ ΑΝΑΛΛΟΊΩΤΗ ΤΗ ΓΕΎΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΉΣ ΚΟΥΖΊΝΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΊΑΣ... ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ και επιδόρπιο που θα κλείσει τη γευστική σου εμπειρία στο μοναδικό αυτό εστιατόριο με τον καλύτερο τρόπο. Στην Πινιά, όχι μόνο θα φας καλά, αλλά θα διασκεδάσεις και με την ψυχή σου αφού κάθε Πέμπτη φιλοξενεί ζωντανή, λαϊκή μουσική και ανεβάζει το κέφι. Όπως μάλλον θα καταλάβατε, η Πινιά έχει ένα χαλαρό χαρακτήρα που σου θυμίζει παλιές καλές εποχές και μαζεύει παρέες που δοκιμάζουν σπιτικά μεζεδάκια και τσουγκρίζουν το κρασί χαρούμενα και ανέμελα. Πινιάς 32, Περνέρα, Παραλίμνι, T: 23 831004


Τα αγαπημένα μας μαγαζιά ανανεώθηκαν και επέστρεψαν για το καλοκαίρι 2021 πιο υποσχόμενα από ποτέ. Εμείς κάναμε το δικό μας check-in σε μερικά και σου μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις… ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ

16 μέρη που θέλω να κάνω κράτηση τώρα!


Μουσείο Café BarResto

Old Simos Tavern

Yo Thai Asian Fusion

Malthouse Beer and Food

Με εξειδίκευση στις μπύρες Αυτό που κάνει το Malthouse Beer and Food να ξεχωρίζει στα 8 χρόνια παρουσίας του είναι η εξειδίκευση του στις μπύρες και το αυθεντικό comfort food του. Κάθε χρόνο στην ήδη τεράστια ποικιλία από μπύρες προστίθενται καινούριες ετικέτες από κυπριακές μικρές ζυθοποιίες αλλά και από τις πιο πρωτοποριακές διεθνούς εμβέλειας εταιρίες παρασκευής. Όσο για το φαγητό; Στο Malthouse όλα τα πιάτα παρασκευάζονται από τους ίδιους, καθημερινά στην κουζίνα τους, με τα πιο φρέσκα ντόπια υλικά. Τα burgers στα οποία οι επισκέπτες δείχνουν την προτίμηση τους ξανά και ξανά αποτελούν μια μοναδική μυστική συνταγή. Εμείς πάντως σας προτείνουμε, αν δεν το έχετε δοκιμάσει ήδη, το «double or nothing» που συστήνεται για δυνατά στομάχια. Λεωφ. Πρωταρά 16, Πρωταράς, T: 23 831054

40/Volt

Για όλες τις ώρες της ημέρας

Εξειδίκευση στην κυπριακή κουζίνα

Εξαιρετικές ασιατικές γεύσεις

Με ένα μενού απολαυστικό το οποίο βασίζεται στις καλές πρώτες ύλες και με μια ατμόσφαιρα υπέροχη, που σε εμπνέει να πας για καφέ, φαγητό, ποτό και ναργιλέ το Μουσείο Café Bar Resto, σε περιμένει κάθε στιγμή της ημέρας! Με την τοποθεσία του να κλέβει την παράσταση, αφού φιλοξενείται στην γραφική αυλή του Υπαίθριου Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στην Δερύνεια, το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του από τις πρώτες πρωινές ώρες προσφέροντας καφέ, πρόγευμα και μεσημεριανό ενώ τα βράδια αποτελεί hotspot για τους ντόπιους και μη κατοίκους, αφού μετατρέπεται σε Lounge Bar.

Το Old Simos Tavern έβαλε τα καλοκαιρινά του και ετοιμάστηκε να μας υποδεχτεί στον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό του χώρο για δροσερά καλοκαίρια με μυρωδιές από την κυπριακή κουζίνα. Διατηρώντας όλα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία η Ταβέρνα του Σίμου και της Άντρης προσφέρει μεζέδες σχάρας καθώς και όλων των ειδών μερακλίδικα μεζεκλίκια, όπως: πούλλες κολοκάσι, κολοκυθοκεφτέδες, μπαστουνάκια κολοκύθι και χαλούμι μπαστουνάκι, σαλάτες, χόρτα εποχής με τα αυγά και τα καλομαγειρεμένα κρέατα της σχάρας που να μην σε αφήνουν να σταματήσεις εύκολα. Όσο για το τέλος, εμείς συμβουλεύουμε να αφήσεις λίγο χώρο για την σπιτική πίττα της σάτζιης. Ένα επιδόρπιο γευστικό και δροσερό, το τέλειο κλείσιμο σ’ ένα υπέροχο γεύμα.

Eίναι νόστιμο και απόλυτα γευστικό. Είναι το εστιατόριο που βρίσκεται στην πιο γνωστή λεωφόρο της Αγίας Νάπας, τη λεωφόρο "Νήσι" και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για να επισκεφτείς. Οι εξαιρετικές ασιάτικες γεύσεις που προσφέρει σε συνδυασμό με την άψογη εξυπηρέτηση και την υπέροχη διακόσμηση μετατρέπουν την έξοδό σας στο Yo Thai Asian Fusion σε μια γαστρονομική εμπειρία που οπωσδήποτε πρέπει να ζήσετε. Στο μενού θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα σούσι και σασίμι, αυθεντικά κινέζικα και Ταϋλανδέζικα πιάτια που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Εσύ απλά κάνε κράτηση και προετοιμάσου να γευτείς και πάλι τα μοναδικά πιάτα του και να τα συνοδεύσεις με μοναδικά κοκτέιλ!

Δημήτρη Λιπέρτη 3, Δερύνεια, Τ: 23 102771

Γρηγόρη Αυξεντίου 4, Σωτήρα, Τ: 23 730189

Λεωφ. Νήσι 37Α, Αγία Νάπα, Τ: 23 725575


eat drink love

TRADITIONAL TAVERN

29, Arch Macariou C’ - AYIA NAPA T. +357 23721993


The Volt Kitchen bar

Da Vinci Napiana

Yiasemi Meze & Grill Restaurant

Farmers Tavern

Ποιότητα και εξυπηρέτηση

Σε εκπλήσσει ευχάριστα

Το εστιατόριο Yiasemi Meze & Grill Restaurant στην Λεωφόρο Πρωταρά σερβίρει εξαιρετική σχάρα και σωστά ψημένα κρέατα, νόστιμο κλέφτικο, απίστευτα μαγειρευτά και θαλασσινά σε έναν χώρο με χαρακτήρα και όμορφη ατμόσφαιρα. Κεφτέδες, μουσακάς, κουπέπια, στιφάδο, σιεφταλιές αλλά και όλα τα πιάτα φτιάχνονται με αγάπη και μεράκι πάντοτε με τα πιο φρέσκα ντόπια υλικά. Εξάλλου, οι υπεύθυνοι στο Yiasemi θέλουν ο κόσμος τους να τρώει καλά και να περνά καλά. Γι’ αυτό πέραν από την ποιότητα του φαγητού που σου προσφέρουν, έχουν το πιο ζεστό χαμόγελο. Κι έτσι έρχεσαι ξανά και ξανά. Φρόντισε λοιπόν, να κάνεις την κράτησή σου τώρα, πριν σε προλάβουν οι υπόλοιποι θαμώνες.

Στο The Volt Kitchen bar στο Λιοπέτρι θα σου ανοίξει η όρεξη για ενδιαφέροντα burgers, ζουμερά σουβλάκια, γευστικές μακαρονάδες, φρέσκες σαλάτες και απολαυστικά κοκτέιλ και θα φτιάξει τη διάθεσή σου με τη ζεστή και οικεία ατμόσφαιρά του. Και εκεί που λες δεν γίνεται καλύτερο το The Volt Kitchen bar θα σε εκπλήξει ευχάριστα αφού θα ξεκινήσει να διοργανώνει events και θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις μεγάλα ονόματα της ελληνικής και κυπριακής μουσικής σκηνής. Το μενού για το φαγητό εντυπωσιάζει, τα signature cocktails ανανεώνονται συνεχώς, αποδεικνύοντας πως οι ιδιοκτήτες δεν επαναπαύονται ποτέ. Για τους καλοκαιρινούς μήνες θα το βρείτε ανοικτό από τις 15:00-01:00.

Λεωφ. Πρωταρά, Πρωταράς, Τ: 99 978181

1ης Απριλίου 15, Λιοπέτρι, Τ: 96 296556

Ιταλικές και μεσογειακές γεύσεις Στο εστιατόριο Da Vinci Napiana μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικές ιταλικές και μεσογειακές γεύσεις και μάλιστα στον κεντρικότερο δρόμο της Αγίας Νάπας. Οι νοστιμότατες, φρέσκες σπιτικές μακαρονάδες του σε εκπλήσσουν ευχάριστα, και οι φρέσκες σπιτικές πίτσες, σε κάνουν να γλύφεις τα δάχτυλα σου, όσο απαιτητικός και αν είσαι… Από το μενού βέβαια δεν μπορούν να λείπουν τα κρεατικά και τα θαλασσινά και το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι και να επιλέξεις, από το πιο απλό μέχρι το πιο ευφάνταστο, θα σε αφήσει ευχαριστημένο. Όλα αυτά, μπορείτε να τα απολαύσετε στη φιλόξενη βεράντα του που θα σας χαρίσει αξέχαστες στιγμές δροσιάς κάτω από το μεγάλο δέντρο που βρίσκεται στο κέντρο του εστιατορίου. Αρχ. Μακαρίου Γ` 29Β, Αγία Νάπα, Τ: 23 722242

Με εμπειρία και μεράκι Εγγυημένα στην ταβέρνα Farmers θα απολαύσεις σπιτικό, κυπριακό φαγητό στην καλύτερή του εκδοχή. Οι λόγοι πολλοί και εμείς κάνουμε αρχή λέγοντας πως μέσα σε αυτή την κουζίνα δουλεύει με αγάπη και μεράκι ένας πραγματικός μάστορας που ετοιμάζει ό,τι καλύτερο προσφέρει η ντόπια αγορά. Το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας του όμως είναι ότι χρησιμοποιεί φρέσκα προϊόντα κατευθείαν από τα χωράφια των ιδιοκτητών, οι οποίοι ασχολούνται για εφτά γενιές με τη γεωργία. Όλα όσα σκέφτεσαι να δοκιμάσεις, από τα άκρως παραδοσιακά πιάτα όπως είναι τα κουπέπια και ο μουσακάς, μέχρι και τις χορταστικές ποικιλίες, είναι ιδανικά, για να σε χορτάσουν στη βραδινή σου εξόρμηση. Από τα αγαπημένα μας είναι το κλέφτικο και ο μεζές του…Απλά απολαυστικά! Αρχ. Μακαρίου Γ` 29, Αγία Νάπα, Τ: 23 721993

43/Volt


Vassos Psarolimano

Marcello’s Italian Restaurant

Lemongrass Pan-Asian Restaurant

Liquid Caffe & Bar

Για όλα τα γούστα Το Liquid Caffe & Bar είναι ένα καφεστιατόριο και bar για όλες τις ώρες της ημέρας, είναι φιλόξενο και μας υποδέχεται στον χώρο του με χαμόγελο και ευγένεια. Το μενού είναι διαμορφωμένο για να καλύψει τις ανάγκες όλων των πελατών, δίνοντας την δυνατότητα να απολαύσουμε ένα νόστιμο brunch, ένα μοναδικό μεσημεριανό γεύμα, έναν απογευματινό καφέ, ένα αξέχαστο δείπνο ή μια βραδινή έξοδο για να χαλαρώσουμε, πίνοντας το αγαπημένο μας ποτό. Όσο για το προσωπικό; Άρτια εκπαιδευμένο, πάντα έτοιμο να μας εξυπηρετήσει και να μας χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία. Σε συνδυασμό με το ζεστό περιβάλλον, την διακόσμηση και το μενού, το Liquid προσφέρει μοναδικές στιγμές. Κρύου Νερού 8, Αγία Νάπα, Τ: 23 819276

Ανώτερης ποιότητας ψαροφαγία

Πανδαισία ασιάτικων γεύσεων

Ιταλική γαστρονομική παράδοση

Στο λιµανάκι της Αγίας Νάπας εδώ και χρόνια βρίσκεται «αγκυροβολημένο» το Vassos Psarolimano, ένα από τα διασημότερα εστιατόρια της Κύπρου το οποίο αποτελεί εγγυημένη επιλογή για ανώτερης ποιότητας ψαροφαγία. Ολόφρεσκα ψάρια και οστρακοειδή, σούσι, αστακομακαρονάδες, γαριδομακαρονάδες, ριζότο και όλων των ειδών τα καλά παρελαύνουν απ' τα τραπέζια λαχταριστά και μυρωδάτα και εσύ πολύ απλά δεν ξέρεις τι να πρωτοεπιλέξεις. Γι΄αυτό και οι ευγενέστατοι ιδιοκτήτες, είναι πάντα πρόθυμοι θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το πιάτο της αρεσκείας σου! Όλα αυτά σε συνδυασµό µε τη ροµαντική θέα και ατµόσφαιρα συνθέτουν µια γευστική εµπειρία, η οποία θα σου µείνει αξέχαστη.

Αν αναζητάς αυθεντικές ασιατικές γεύσεις, τότε το Lemongrass Pan-Asian Restaurant του ξενοδοχείου Sunrise είναι η επιλογή σου. Από το 2014 η ομάδα του ξενοδοχείου στήνει τους καλοκαιρινούς μήνες στην πιο πολυσύχναστη λεωφόρο του Πρωταρά, το ιδανικό σκηνικό και προσφέρει πρωτόγνωρες συνταγές όπως μόνο οι Ασιάτες ξέρουν. Στην ανοιχτή του κουζίνα θα δεις τα πιάτα να ετοιμάζονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σου και να σου ανοίγουν την όρεξη γι' αυτό που θα ακολουθήσει. Τι είναι αυτό; Εξαιρετικές γεύσεις που κρύβουν παραδόσεις τόπων όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ. Επέλεξε λοιπόν, ανάμεσα σε μια πανδαισία από sushi rolls, sashimi, maki αλλά και καλοψημένα κυρίως πιάτα και απόλαυσε μοναδικά γαστρονομικά ταξίδια.

Πολλοί θα σου το συστήσουν ως το μέρος με την καλύτερη πίτσα στον Πρωτάρα και ίσως δεν έχουν άδικο, αφού οι χειροποίητες πίτσες του φτιαγμένες σε ξυλόφουρνο, είναι πραγματικά πολύ καλές. Και τα ζυμαρικά του όμως δεν πάνε πίσω. Φρέσκα και με νόστιμες σάλτσες, τα απολαμβάνεις όπως ακριβώς θα τα απολάμβανες αν βρισκόσουν στην Ιταλία. Οι σαλάτες και τα ορεκτικά καθώς και όλα τα πιάτα στο μενού του Marcello’s Italian Restaurant έχουν κορυφαία υλικά σε ένα μενού που αντλεί υλικό από τη γαστρονομική παράδοση της Ιταλίας, την οποία ο σεφ φιλτράρει μέσα από τη δίκη του ιδιοσυγκρασιακή σήτα. Το ψηφιδωτό του Marcello’s συμπληρώνει η εντυπωσιακή λίστα κρασιών καθώς και τα λαχταριστά γλυκά του.

Αρχ. Μακαρίου Γ` 51, Αγία Νάπα, Τ: 23 721884

Πρωταρά 35, Πρωταράς T: 96227778

44/Volt

Πρωταρά 35, Πρωταράς T: 99237232


Stazione Centrale

Kafeneion

Αιγιαλός

Pinia Restaurant

Ποιότητα και εξυπηρέτηση Η υπόθεση «ψάρι» είναι ένα δύσκολο στοίχημα που, αν το κερδίσεις, γίνεσαι διά παντός γαστρονομικός προορισμός για τους πιο απαιτητικούς. Ο Αιγιαλός κέρδισε όχι μόνο το στοίχημα της γεύσης αλλά και της ατμόσφαιρας, δημιουργώντας ένα όμορφο περιβάλλον με θέα τη θάλασσα. Η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί σε προϊδεάζει για όσα πρόκειται να γευτείς, αφού στο τραπέζι σου θα καταφθάσουν δημιουργικά πιάτα με φρέσκα θαλασσινά, κατευθείαν από τα δίκτυα των ιδιοκτήτων. Πρόταση τους το νέο πιάτο στο μενού, το ριζότο με φρέσκο καλαμάρι. Και αν με το πιάτο σας ανοίξαμε την όρεξη, κάντε την δική σας κράτηση για ένα τραπέζι στον Αιγιαλό όπου θέα και νοστιμιά πάνε μαζί! Επίσης για την ολοήμερη εμπειρία χαλαρώστε στα γκαζιπο πλάι στο κύμα και απολαύστε το δροσιστικό "Αιγιαλός Κοκτέιλ"! Βρυσουδιών 79, Περνέρα – Παραλίμνι, Τ: 99 988600 23 823800

Με αυθεντικό ιταλικό χαρακτήρα

Aυθεντική κυπριακή φιλοξενία

Στέκι για παρεϊστικες καταστάσεις

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεκινάς τη μέρα σου με χαμόγελο και καλή διάθεση… ή μάλλον υπάρχει! Να έχεις και ένα ποτήρι καλό ιταλικό καφέ από το Stazione Centrale! Πρόκειται για ένα πανέμορφο all day στέκι που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στην 1ης Απριλίου και έγινε κατευθείαν το νέο hot spot. Το Stazione Centrale έχει αυθεντικό ιταλικό χαρακτήρα, σερβίρει εξαίρετο ιταλικό καφέ συνοδευμένο από πεντανόστιμα σνακ όπως φρεσκοψημένα κρουσασανάκια, μπουγάτσες δικής τους παραγωγής, κουλούρια από επιλεγμένους συνεργάτες, σάντουιτς κ.α.. Σημαντικό να αναφέρουμε πως το βράδυ ο χώρος μεταμορφώνεται σε ένα γουστόζικο bar για ψαγμένους όπου πίνουν κρασάκι και κοκτέιλ σε συνοδεία νόστιμων platter τυριών και αλλαντικών!

Στην Πινιά θα έρθεις πεινασμένος και θα εμπιστευτείς την καθοδήγηση των ιδιοκτητών που θα σου φέρουν ό,τι νόστιμο φτιάχνουν στην κουζίνα τους. Σαν πάρεις θέση στον φιλόξενο χώρο του, κάτω από την κλιματαριά που θα σου ξυπνήσει μνήμες από τα παιδικά σου χρόνια θα ζήσεις την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία. Η μεγάλη ποικιλία στο μενού θα σε ταξιδέψει γαστριμαργικά σε κάθε γωνιά του νησιού αφού στα τραπέζια καταφθάνουν πλούσιοι κρεατομεζέδες, ψαρομεζέδες και άλλα παραδοσιακά κυπριακά σπιτικά φαγητά, πεντανόστιμα και μαγειρεμένα όπως παλιά. Ο μουσακάς, τα μακαρόνια του φούρνου, τα κουπέπια, οι κεφτέδες και φυσικά το ξεχωριστό οφτό κλέφτικο έχουν γίνει ανάρπαστα και μας κάνουν να το επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά

Το "Kafeneion", που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Cavo Maris αγαπήθηκε από τον κόσμο τόσο για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα όσο και για την εκπληκτική θέα της θάλασσας του Πρωταρά που προσφέρει. Απλό και φιλόξενο, υποδέχεται τους επισκέπτες του με το άρωμα του φρεσκοψημένου κυπριακού καφέ αλλά και των παραδοσιακών γλυκών της Κύπρου. Οι περισσότεροι επιλέγουν να συνοδέψουν τον καφέ τους με το παραδοσιακό κυπριακό επιδόρπιο "Mahalepi" με παγωτό τριαντάφυλλο, ιδανικό για να μας αναζωογονήσει τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα. Σερβίρει μεταξύ άλλων ούζο με μεζέ που συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο τις συζητήσεις μας με την παρέα!

1ης Απριλίου 24, Παραλίμνι, Τ: 23 811199

Πινιάς 32, Περνέρα, Παραλίμνι, T: 23 831004

Βυζακιάς 4, Πρωταράς, Παραλίμνι (Cavo Maris Hotel) T: 23 832043

47/Volt


Τρέχοντας στο πιο απαιτητικό ράλλυ του κόσμου! Το Ράλλυ Ακρόπολις επιστρέφει και ο Λούης Παπαγεωργίου, είναι ανάμεσα στους λίγους και εκλεκτούς που θα λάβουν μέρος. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά ράλλυ. Αποτελεί μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), είναι σκληρό, εξαντλητικό για τους ανθρώπους και επίπονο για τις μηχανές. Έχει ονομαστεί «Το ράλλυ των Θεών» και είναι ένας από τους παλαιότερους αγώνες αυτοκινήτου. Ξεκίνησε να διοργανώνεται από την ΕΛΠΑ το 1951 και χρόνο με το χρόνο, έχτισε το... μύθο του. Ο ιστορικός αγώνας, που από τα πρώτα του χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, κέρδισε δικαιωματικά μία θέση στο διεθνές σκηνικό του μηχανοκίνητου αθλητισμού, έπειτα από μία οκταετία απουσίας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (WRC) επιστρέφει, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει την παρουσία του στο θεσμό για τη διετία 2021-2022. Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις θα γραφτεί στις 9-12 Σεπτεμβρίου 2021 και ο Kύπριος οδηγός Λούης Παπαγεωργίου θα είναι εκεί. Το πάθος του και η αγάπη για το ράλλυ είναι γνωστό αφού πρόκειται για έναν από τους βετεράνους λάτρεις του αθλήματος. Όπως μας είχε αναφέρει από μικρός, πριν καλά καλά κλείσει δεκαοχτώ χρονών έπιανε στα κρυφά το αυτοκίνητο των γονιών του και οδηγούσε. Η ευκαιρία για να ασχοληθεί αγωνιστικά του δόθηκε σε ηλικία 25 χρονών. Από τότε μέχρι σήμερα ασχολείται με το συγκεκριμένο σπορ όχι γιατί τον ενδιαφέρουν οι πρωτιές αλλά για τα συναισθήματα που νιώθει όταν οδηγεί. «Από τη στιγμή που θα μπω μέσα στο αυτοκίνητο για να αγωνιστώ νιώθω άλλος άνθρωπος, ξεχνάω τα πάντα και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην οδήγησή μου». Το ράλλυ Ακρόπολης ήταν για τον ίδιο ένα όνειρο ζωής: «Το να συμμετέχει κάποιος στο

48/Volt

συγκεκριμένο αγώνα είναι όνειρο ζωής των περισσοτέρων και δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέραν από το αυτοκίνητο που πρέπει να τηρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές πρέπει και τα πληρώματα που συμμετέχουν να έχουν γερή κράση. Θα αγωνιστώ με την ομάδα TOPP motorsport στο τιμόνι ενός PEUGEOT rally 4. Στόχος μου είναι να ανέβω την ράμπα του τερματισμού. Θα τρέξω στο όριο των δυνατοτήτων μου με σκοπό τον τερματισμό και την διάκριση στην κατηγορία του αυτοκίνητου μας». Ο Λούης Παπαγεωργίου θα έχει ως συνοδηγό, τον Έλληνα Βασίλη Κούγια. Τον Ιούνιο θα πάει για αναγνώριση των ειδικών διάδρομων ενώ πριν τον αγώνα θα δοκιμάσει και να ρυθμίσει μαζί με την ομάδα μηχανικών του το αυτοκίνητο.


Στα καφενεία της

παράδοσης

Το περιοδικό VOLT έκανε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στα παραδοσιακά καφενεία της επαρχίας Αμμοχώστου και ήπιε μαζί με τους ανθρώπους των καφενείων τον κυπριακό καφέ στα χρόνια της πανδημίας. ΑΠΟ ΤOΝ ΖΑΝΕΤΤΟ ΛΟΥΚΑ


Αριστερά: Αντώνης Κατσαντώνης (Λαϊκός ποιητής), Μάριος Γαβριήλ, Τάκης Μήτσου & Γιώργος Καρμέλλος

Δεξιά πάνω: Ανδρέας Ράπτης & Μιχάλης Ττόφιας

Δεξιά: Ανδρέας Κκολός & Μάρκος Μπότσαρης

Πάνω: Φυλακτής Φυλακτού, Λάμπρος Φυτίρης, Αδάμος Ξιούρος, Κωστάκης Κούτας & Σιαλής Στρατής

Δεξιά: Γεώργιος Σπύρου & Γεώργιος Φάρκωνας

Αριστερά: Γιαννάκης Ποταμός & Νικολής Κρασάς

50/Volt


Αριστερά: Μάριος Γαβριήλ & Τάκης Μήτσου

Αριστερά: Λευτέρης Εγγλέζου & Γιώργος Μαύρου

Δεξιά: Λάμπρος Άσσιας, Δημήτρης Πέτρου Κωμοδρόμου, Πανίκκος Χατζιαδρέου Ισσής & Γιάννος Αβραάμ Δεξιά: Δημήτρης Μαούρης, Μιχάλης Γεωργίου, Νίκος Πλατής, Χριστόδουλος Νικολάου & Γεώργιος Άσπρου Ο καφετζής Παναγιώτης Δημητρίου (Μήτας) Κάτω: Γιαννάκης Γιαννάκη, Γιώργος Σκουρίδης , Γιώργος Σαββίδης, Ανδρέας Μαρίνου, Γεώργιος Φάρκωνας

51/Volt


Αριστερά: Ανδρέας Χάτζιαρος, Νίκος Καζακάς & Σάββας Μαυρουδής Δεξιά πάνω: Λοΐζος Κοσμά Μήτας & Νίκος Ζάρτηλας

Δεξιά: Ανδρέας Κυριαζής & Ανδρέας Μάτσιου

Πάνω: Ιωάννης Χατζηπέτρος, Παντελής Γεωργίου & Φώτος Χαραλάμπους

Ο καφετζής Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Αριστερά: Γιώργος Κάρουλλας & Αντώνης Κουμής

52/Volt


Η τουαλέτα που... βύθισε ένα υποβρύχιο Πως πραγματικά ένας καπετάνιος και το πλήρωμα του κυριολεκτικά… τα σκάτωσαν. Του Ζανέττου Λουκά

τ

Το 1945, μόλις 24 ημέρες πριν από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το γερμανικό υποβρύχιο U-1206 ταξιδεύει στα ανοικτά των ακτών του Aberdeenshire της Σκωτίας, στο πρώτο του ταξίδι. Το U-boat ταξιδεύει σε βάθος 200 ποδιών όταν το πλήρωμα ανακάλυψε ότι οι κινητήρες ντίζελ είχαν σταματήσει να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες. Ενώ το πλήρωμα επιχείρησε να αξιολογήσει το πρόβλημα με τους κινητήρες ντίζελ, σύντομα ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε διαρροή και δηλητηριώδες αέριο και νερό γέμιζαν το υποβρύχιο. Η διαρροή προερχόταν από μια ασυνήθιστη πηγή, την τουαλέτα του υποβρυχίου. Το σύστημα τουαλέτας σε αυτό το συγκεκριμένο U-boat είχε σχεδιαστεί με ένα περίπλοκο σύστημα βαλβίδας υψηλής πίεσης, ώστε το υποβρύχιο να μπορεί να βουτήξει βαθύτερα και δεν θα χρειαστεί να αποβάλει τα απόβλητα πιο κοντά στην επιφάνεια. Αυτό επέτρεψε στο υποβρύχιο να μείνει μακριά από τις επιθέσεις του εχθρού. Ο καπετάνιος, ο 27χρονος Karl-Adolf Schlitt, είχε χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και δυσκολεύτηκε να την ξεπλύνει σωστά. Κάλεσε έναν μηχανικό για βοήθεια, αλλά ο μηχανικός άνοιξε τη λάθος βαλβίδα. Αντί να βγαίνουν τα λύματα στον ωκεανό, το νερό από την τουαλέτα επέστρεψε στο δοχείο. Το εισερχόμενο νερό και τα λύματα πλημμύρισαν τις μπαταρίες του υποβρυχίου, οι οποίες βρίσκονταν κάτω από την τουαλέτα. Αυτό προκάλεσε τις μπαταρίες να απελευθερώσουν θανατηφόρο αέριο χλώριο. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να ανεβάσουν το υποβρύχιο στην επιφάνεια, δέκα μίλια μακριά από τις ακτές της Σκωτίας. Όταν το υποβρύχιο έφτασε στην επιφάνεια, το πλήρωμα άρχισε να φυσά καθαρό αέρα στο σκάφος για να το απαλλάξει από το θανατηφόρο αέριο χλώριο. Αλλά ήταν πολύ αργά.

Ο καπετάνιος, ο 27χρονος Karl-Adolf Schlitt, είχε χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και δυσκολεύτηκε να την ξεπλύνει σωστά. Κάλεσε έναν μηχανικό για βοήθεια, αλλά ο μηχανικός άνοιξε τη λάθος βαλβίδα.

Το U-boat εντοπίστηκε από βρετανική περιπολία και δέχθηκε επίθεση. Ο Schlitt διέταξε το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο, και έκρυψε το υποβρύχιο, στέλνοντάς το στον πυθμένα του ωκεανού. Ένας άνδρας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης και τρεις άνδρες πνίγηκαν μετά την εγκατάλειψη του υποβρυχίου. Τα υπόλοιπα 46 μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν από τους Βρετανούς. Το ναυάγιο εντοπίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όταν ένα πλήρωμα που βάζει έναν υποβρύχιο αγωγό πετρελαίου το ανακάλυψε στον πυθμένα του ωκεανού σε βάθος 230 πόδια.

54/Volt


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Μια χαμένη αγάπη Η ιστορία του Λάζαρου και της Χριστίνας, δύο ανθρώπων που ορκίστηκαν να μείνουν για πάντα μαζί. ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΆΚΗ ΤΣΑΠΠΑΡΊΛΑ

Από τότε ξεθάρρεψαν. Συναντιόνταν μαζί με φίλους τους στο Αλάσια ή στο πάρκο. Φιλήθηκαν στα χείλη για πρώτη φορά την νύκτα πριν αυτός καταταγεί στον στρατό. Στα 2 χρόνια της θητείας του του κρατούσε συντροφιά με τα γράμματα της. Και όταν αυτός έπαιρνε άδεια τη συναντούσε στα κρυφά. Είχαν την κρυψώνα τους. Ανάμεσα στα σπίτια τους, στη πίσω αυλή, υπήρχαν μόνο λίγα δέντρα. Το διπλανό, προς το δικό της σπίτι ανήκε στη θεία του και ήταν ακατοίκητο. Κάθε φορά που ο Λάζαρος ήταν με άδεια, στις 8.30 το βράδυ τη συναντούσε εκεί κάτω από το φως του φεγγαριού. Οι μυστικές τους συναντήσεις διαρκούσαν λίγη ώρα. Πριν γυρίσει στο σπίτι ο πατέρας της. Την κρατούσε στην αγκαλιά του, της χάϊδευε τα πλούσια μαλλιά της. Της ψιθύριζε λόγια αγάπης. Αυτή κουρνιασμένη στην αγκαλιά του άκουγε σιωπηλή. Πριν φύγει τη φίλησε τρυφερά στα χείλη και στα μάτια. Γι΄ αυτούς ήταν οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της αγνής, αθώας αγάπης τους. Μια μέρα, μόλις συναντήθηκαν ο Λάζαρος έβγαλε από τη τσέπη του ένα χαρτί. - Αυτό είναι για σένα, αγάπη μου. Και άρχισε να της διαβάζει: «Σε μια μικρή Αφροδίτη. ( Στη Χριστίνα μου)

π

ΣΤΑ 2 ΧΡΌΝΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΊΑΣ ΤΟΥ ΤΟΎ ΚΡΑΤΟΎΣΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆ ΜΕ ΤΑ ΓΡΆΜΜΑΤΑ ΤΗΣ. ΚΑΙ ΌΤΑΝ ΑΥΤΌΣ ΈΠΑΙΡΝΕ ΆΔΕΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΟΎΣΕ ΣΤΑ ΚΡΥΦΆ.

56/Volt

Παρασκευή 21 του Αυγούστου 2020. Το μεγάλο ρολόι στον τοίχο δείχνει 2 μ.μ. Ο γιατρός Λάζαρος Παρίδης, διευθυντής του χειρουργικού τμήματος στο Νοσοκομείο της πόλης, πηγαίνει βιαστικά στο τμήμα με COVID- 19 για να εξετάσει μια ασθενή, που εγχείρησε πριν μέρες. Μπήκε στον θάλαμο και η υπεύθυνη νοσοκόμα τον συνόδεψε στο κρεβάτι της άρρωστης. Του έδωσε το ιστορικό της. Την εξέτασε. Όση ώρα εξέταζε, ένιωθε πως από το διπλανό κρεβάτι η ασθενής κάτι μουρμούριζε, λες και ήθελε κάτι να πει. Δεν μπορούσε να καταλάβει αν απευθυνόταν σε αυτόν ή στη νοσοκόμα δίπλα του. Όταν τελείωσε και γύρισε να φύγει, του φάνηκε πως η ασθενής προσπάθησε να αγγίξει τη ρόμπα του σαν να ήθελε να τον σταματήσει. Της έριξε μια βιαστική ματιά. Πρόσεξε ένα δάκρυ να κυλάει από τα μάτια της προς το καλυμμένο με μάσκα πρόσωπό της. Αδύνατη, ρυτιδωμένη, χλωμή. Μαλλιά γκριζόασπρα. Της χαμογέλασε. Φεύγοντας γύρισε το βλέμμα του και τη ξανακοίταξε. Κάτι του θύμιζαν εκείνα τα θλιμμένα μάτια. Δεν πρόλαβε να σκεφτεί. Κτύπησε το τηλέφωνο του και βιάστηκε να γυρίσει στο τμήμα του… Φτωχό παιδί, μα άριστος μαθητής ο

Λάζαρος. Του άρεσε πολύ το διάβασμα. Έγραφε ο ίδιος διηγήματα και ποιήματα. Ρομαντικός, ευαίσθητος. Και ερωτευμένος. Εκεί στη μικρή γειτονιά τους έμενε η Χριστίνα. Ήταν ψηλή, με μακριά μεταξένια μαλλιά πανέμορφο πρόσωπο. Σαν χαμογελούσε, φαίνονταν τα ωραία κάτασπρα δόντια της. Όποτε περνούσε έξω από το σπίτι της κοιτούσε μήπως τη δει στη βεράντα ή στην εξώπορτα της. Του άρεσε να την κοιτάζει. Τη χαιρετούσε με ένα «Γεια σου Χριστίνα». Και αυτή εκτός από το πλατύ, γλυκό χαμόγελο της, του χάριζε και ένα «Γεια σου, Λάζαρε». Κάποιο Σάββατο βράδυ συναντήθηκαν στα γενέθλια του ξαδέλφου της. Στεκόταν σε κάποια απόσταση. Κοιτούσαν ο ένας τον άλλο και χαμογελούσαν αμήχανα. Μόλις άρχισε να παίζει το τραγούδι «Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο, εσένα π’αγαπώ τόσο πολύ…» ο Λάζαρος δεν κρατήθηκε. Πήγε προς το μέρος της και τη ζήτησε να χορέψουν. Δέχτηκε. Τη κρατούσε τρυφερά, με λίγο τρεμάμενα χέρια. 18 χρονών και πρώτη του φορά κρατούσε τόσο κοντά του ένα κορίτσι. Αυτή ακουμπισμένη πάνω του ένιωθε μια γλυκιά ανατριχίλα να τη διαπερνά. Της άρεσε πάρα πολύ. Και ένιωθε τόσο ωραία στηn αγκαλιά του. Εκείνο το βράδυ τη φίλησε ελαφρά στο μάγουλο. Τίποτε άλλο. Τη νύκτα δεν μπόρεσαν να κλείσουν μάτι. Σκεφτόταν ο ένας τον άλλον. Κτυπήθηκαν από τα βέλη του μικρού Θεού, του Έρωτα.

Καθισμένος στον βράχο αναζητώ τη μορφή σου μικρή μ’Αφροδίτη μεγάλη μ’αγάπη. Καρτερώ να με πάρεις στα βαθειά σου νερά, στο χρυσό σου παλάτι, στων ψαριών τη φωλιά. Να μου δείξεις τα πλούτη, που για μένα να κρύβεις. Να μου δώσεις αγάπη και μαζί μου να βγεις. Σαν αηδόνια θα ζούμε στη στεριά εδώ πέρα μονοιασμένοι αιώνια στη μικρή μας φωλιά.» Δεν πρόλαβε να το τελειώσει και η Χριστίνα άρχισε να κλαίει. Είδε τα δάκρυα της να κυλάνε πάνω στα μάγουλά της. Τη φίλησε και ένιωσε τη γλυκιά γεύση τους. - Σ’αγαπώ, Λάζαρε! Θα σε αγαπώ για πάντα!…… Σύντομα τελείωσε η θητεία του. Ο Λάζαρος έγινε δεκτός στη Ιατρική Σχολή της Μόσχας με υποτροφία. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Προσωρινά έπρεπε να χωρίσουν. Θα της έγραφε. Θα ερχόταν τα καλοκαίρια. Και μόλις έπαιρνε το δίπλωμα του θα την ζητούσε από τους γονείς της. Ήθελαν γιατρό ή δικηγόρο για την κόρη τους. Γιατρός θα τη ζητούσε! Τη τελευταία μέρα που θα έφευγε τη συνάντησε όπως πάντα στη κρυψώνα τους, στην αυλή της θείας. -Έλα της λέει, σου έχω μια μικρή έκπληξη. Τη πήρε στο μεγάλο δέντρο που υπήρχε στην άκρη της αυλής και της έδειξε χαραγμένα τα αρχικά τους μέσα σε μια καρδιά. Λ- Χ. Από πάνω έγραφε ΑΓΑΠΗ και από κάτω ΠΑΝΤΑ. Η Χριστίνα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της. Τον αγκάλιασε και τον κρατούσε σφικτά για αρκετή ώρα. Έτσι δεν είδε τα δάκρυα στα μάτια του. Μόλις τον άφησε, έβγαλε από την τσέπη του μια μικρή ασπρόμαυρη φωτογραφία του.Στο πίσω μέρος έγραφε: «Χριστίνα μου, θα σ’ αγαπώ για πάντα. Ο Λαζαράκης σου.» Την άλλη μέρα το πρωί ο Λάζαρος πήγε στο


λιμάνι της Αμμοχώστου. Ανέβηκε για πρώτη φορά στη ζωή του σε πλοίο… Ξεκίνησε το ταξίδι της μόρφωσης. Δύσκολη η ζωή στη χιονισμένη Μόσχα. Έγραφε πολύ συχνά στη Χριστίνα. Ποτέ δεν της παραπονέθηκε για να μην τη στενοχωρήσει. Αυτή τον καρτερούσε. Του έδινε δύναμη να συνεχίσει. Το καλοκαίρι ερχόταν ένα μήνα για διακοπές. Έτρεχε αμέσως να τη συναντήσει. Την έβρισκε λίγο αδυνατισμένη. Όταν τη ρωτούσε πως πάει, αυτή του έλεγε : «Καλά. Όλα εντάξει, μην ανησυχείς.» Ποτέ δεν του μίλησε για την αφόρητη πίεση, που δεχόταν από τους γονείς της να παντρευτεί. Πολλοί τη ζητούσαν σε γάμο όμως αυτή αρνιόταν. Τα χρόνια περνούσαν. Ο Λάζαρος σε ένα χρόνο θα έπαιρνε το πτυχίο του. Μετά θα έκανε τη ειδίκευση του και μόλις τελειώσει θα τη ζητούσε σε γάμο! Η Χριστίνα τον περίμενε. Ύστερα ήλθε ο πόλεμος του 1974. Όλοι οι κάτοικοι της Αμμοχώστου έφυγαν. Σκόρπισαν σε όλα τα ελεύθερα μέρη για να σωθούν και να επιβιώσουν. Εκείνη τη χρονιά ο Λάζαρος δεν μπόρεσε να έρθει στη Κύπρο. Δεν υπήρχαν πτήσεις. Μόνο χάος. Αναγκαστικά έμεινε στη Μόσχα. Το 1975 άρχισε τη ειδίκευσή του στο τοπικό Νοσοκομείο. Ζητούσε συνεχώς από τους γονείς, τα αδέλφια και τους φίλους του πληροφορίες για την αγαπημένη του. Κανένας δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει. Κανένας δεν ήξερε τι απέγινε. Το καλοκαίρι 1976 κατάφερε να έλθει στη Κύπρο να δει τους ξεριζωμένους γονείς του, που έμεναν στην Αγία Νάπα. Κάθε μέρα ταξίδευε σε μια πόλη και ρωτούσε όλους τους γνωστούς του. Τελικά έμαθε ότι η οικογένεια της Χριστίνας πήγε σε κάποιο νησί στην Ελλάδα. Όταν γύρισε στη Μόσχα αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην ειδικότητά του. Δούλευε ώρες ολόκληρες στο χειρουργείο. Μετά άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο . Τελικά το 1986 γύρισε στη Κύπρο. Βρήκε αμέσως δουλειά στο Νοσοκομείο. Δούλεψε και εδώ με τον ίδιο ζήλο, ακούραστα. Αφοσιώθηκε στο λειτούργημά του. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Αναζητούσε την αγάπη του. Στην Ελλάδα ρωτούσε όποιο Κύπριο συναντούσε. Η μοναδική του αγάπη ήταν άφαντη. Δεν ήξερε τι να κάνει. Εκείνο βράδυ δεν μπορούσε να ησυχάσει. Δεν μπορούσε να ξεχάσει εκείνο το βλέμμα της άγνωστης γυναίκας… Μήπως είναι αυτή; Μήπως; Μήπως; Τη Δευτέρα το πρωί πήγε απευθείας στο τμήμα COVID-19. Ήθελε πολύ να δει ποιά ήταν η ασθενής. Μόλις μπήκε στον θάλαμο αντίκρισε το κρεβάτι στρωμένο, ελεύθερο. Τότε τον πλησίασε μια νεαρή νοσοκόμα και του έδωσε ένα φάκελο. -Γιατρέ, του λέει. Η Χριστίνα είναι θεία μου. Γύρισε στη Κύπρο από την Ελλάδα πριν λίγους μήνες. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Μας έλεγε πως ήταν «λογιασμένη, λογοδοσμένη». -Προχθές όταν φύγατε μού έδωσε ένα φάκελο, που είχε πάντα μαζί της. Με ικέτευσε, με έβαλε να της ορκιστώ, πως θα σας τον παραδώσω. Χθες το πρωί… έφυγε. Ο γιατρός με τρεμάμενα χέρια άνοιξε το φάκελο και έβγαλε από μέσα μια κόλλα που είχε χαραγμένη μια καρδιά και έγραφε Λ.Χ. ΑΓΑΠΗ - ΠΑΝΤΑ Και τη σχεδόν ξεθωριασμένη φωτογραφία του, που κάποτε της χάρισε. «Χριστινα, θα σ ΄αγαπώ για πάντα!» «Λάζαρε μου, θα σε περιμένω.» Με βουρκωμένα μάτια ο Λάζαρος έτρεξε στο υπόγειο του Νοσοκομείου. Πήγε στο νεκροτομείο. Έκλαψε πάνω στο πτώμα της χαμένης του αγάπης. Ζήτησε να του φέρουν ένα ολόλευκο νυμφικό φόρεμα και να τη ντύσουν με αυτό. Στο κεφάλι της έβαλε ένα στεφάνι από λευκά τριαντάφυλλα. Το απόγευμα την έθαψαν στο κοιμητήριο εκεί κοντά. Την επομένη έδωσε τη παραίτησή του.

57/Volt


Προορισμός: Το Λος Άντζελες στην πολιτεία της Καλιφόρνιας αποτελεί για μένα τον αγαπημένο μου προορισμό κατά την επίσκεψη μου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δικαίως ταυτίζεται με το Αμερικάνικο όνειρο αλλά και τον χώρο της ψυχαγωγίας λόγο του Χόλυγουντ και των πολλών διασημοτήτων που ζουν εκεί. Η πόλη αποτελεί ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη στον κόσμο, καθώς κατοικούν άνθρωποι προερχόμενοι από κάθε γωνιά της γης, οι οποίοι αποκαλούνται Angelenos και καθίσταται ως ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτιστικά, επιστημονικά και ψυχαγωγικά κέντρα του κόσμου.. Πως φτάνεις στον συγκεκριμένο προορισμό; Οι περισσότερες πτήσεις συνήθως έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό το Λονδίνο, διαδρομή την οποία ακολούθησα και εγώ. Είναι ένας μακρινός προορισμός, αλλά η λαχτάρα για τις νέες εμπειρίες κατά την άφιξη και οι τόσες σημαντικές αναμνήσεις κατά την επιστροφή αποτελούν βάλσαμο για την σωματική κόπωση.

58/Volt

Ένα ταξίδι, μία ιστορία Του Παναγιώτη Παντελή Ο ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ, ΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΆΦΕΙ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΊΕΣ ΤΟΥ. Τι διαφορετικό είχε ο συγκεκριμένος προορισμός από τους υπόλοιπους; Λόγω της πολυπολιτισμικότητα του το Λος Αντζελες παρέχει πληθώρα εμπειριών στους επισκέπτες του και συνδυάζει ταυτόχρονα των αέρα και τον τρόπο ζωής μιας μεγαλούπολης γεμάτη ουρανοξύστες αλλά και την παραδεισένια ξεγνοιασιά στην ακτογραμμή της. Περπατώντας σε κάποια σημεία της πόλης αισθάνεσαι ότι είσαι σε ταινία καθώς πολλά σημεία έχουν φιλοξενήσει σκηνές από γνωστές ταινίες. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Λος Άντζελες είναι οι αντιθέσεις

του. Από την μια στιγμή στην άλλη μπορείς να βρεθείς από την πιο πολυτελή συνοικία στην πιο λαϊκή. Αξέχαστη θετική εμπειρία; Η επίσκεψη μου στο μουσείο «The Board» καθώς εκεί είχα την ευκαιρία να θαυμάσω έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του Andy Warhol, Roy Lichtenstein αλλά και του Jeff Koons. Το αποκορύφωμα όμως ήταν το Infinity Mirrored Room της Yayoi Kusama. Ένα δωμάτιο που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε χιλιάδες αστέρια καθώς νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο απέραντο!

Αυτή είναι ίσως μια από τις ξεχωριστές εμπειρίες που έχω ζήσει. Υπήρξε κάποια δυσάρεστη εμπειρία; Δυσάρεστή εμπειρία με την έννοια της λέξης δεν θυμάμαι να είχα ίσως γιατί ειδικότερα στα ταξίδια επιλέγουμε να κρατάμε τα όμορφα στο μυαλό. Βέβαια σε αυτό μου το ταξίδι γκρεμίστηκαν ακόμη μερικοί μύθοι που διατηρούσα στο μυαλό. Για παράδειγμα το γεγονός ότι τα θρυλικά Όσκαρς λαμβάνουν χώρα σε ένα τυπικό εμπορικό κέντρο και η φαντασμαγορική αυτή σκάλα που βλέπουμε στις απονομές δεν είναι παρά μια σκάλα που οδηγεί σε...

διάφορα μαγαζιά. Τι μας προτείνεις να επισκεφθούμε εάν και εφόσον πάμε στο Λος Άντζελες; Εάν είσαι λάτρης του «street food» τότε πρέπει να επισκεφθείς το Grand Central Market, την China Town και το Farmer’s Market. Εάν σου αρέσει η αδρεναλίνη πρέπει να επισκεφθείς τον ουρανοξύστη «Oue» και να κατέβεις από την γυάλινη τσουλήθρα, η οποία αιωρείται στα 1000 πόδια πάνω από τη γη. Φυσικά θα επισκεφθείς το θεματικό πάρκο της Universal Studios. Όσο αφορά τα εικαστικά, τα μουσεία «The Board» και «Los Angeles County Museum» αλλά και το θέατρο της «Walt Disney» είναι από τα βασικότερα που πρέπει κανείς να δει. Τέλος, μια βόλτα στις παραλίες της Santa Monica και της Venice Beach, ενώ δεν θες να χάσεις την περιοχή του Μπέβερλι Χιλς και φυσικά τον περίφημο δρόμο των διασημοτήτων (Walk of Fame) όπου θα εκπληρώσουν το Αμερικάνικο όνειρο σου κάνοντας σε να νιώσεις για λίγο ένας «Angeleno»!


Profile for Intelligence Media

Volt τεύχος #9 Ιούνιος  

Volt τεύχος #9 Ιούνιος  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded