__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ΘΕΜΑΤΑ

Εφόσον υπάρχουν νόμοι υπάρχει και νομοθέτης

Επέλεξα σε αυτή τη ζωή να ζήσω

Έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία και στα παιδιά μας

Η μοναξιά των ηλικιωμενων

Δεν είναι εύκολο πράγμα να είσαι αισιόδοξος άνθρωπος

Πως ο Επίκτητος έλυσε τα προβλήματά μου

Πες μου ένα ψέμα για να αναστηθώ!

Σε ποιους θα εμπιστευτείτε το κατοικίδιο σας;

Τα αρχαία ναυάγια στον Πρωταρά

Έφτασε η ώρα της ανανέωσης! ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021 ISSN 2672-8079

ΙΔΕΕΣ / ΙΣΤΟΡΙΕΣ / ΑΝΘΡΩΠΟΙ / ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΤΉΛΕΣ

Η μοναξιά των

ηλικιωμένων

Πέραν των οικονομικών επιπτώσεων που επήλθαν από το ξέσπασμα του COVID-19 καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα βαθύτερο πρόβλημα: την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά που νιώθει η Τρίτη Ηλικία. #07


Είµαστε µια οµάδα Ανεξάρτητων ατόµων που επιθυµούµε την πραγµατική αλλαγή, την ευηµερία και την πρόοδο του τόπου µας

Μερικές από τις θέσεις µας είναι: Οικονοµία

∆ικαιώµατα ατόµων µε αναπηρίες

Στόχος µας είναι η οικονοµική επιτυχία της Κύπρου να συναρτάται από την ικανότητα των συµπολιτών µας να ζουν µε οικονοµική άνεση και να ευηµερούν (∆ίκαιο σύστηµα φορολογίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Προστασία και αναβάθµιση µικροµεσαίων επιχειρήσεων, Μεταµόρφωση του τραπεζικού συστήµατος).

Έχουµε στόχο την προώθηση, διάδοση και εµπέδωση στην Κυπριακή κοινωνία και Πολιτεία και στους θεσµούς αυτής, ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωµάτων.

∆ικαιοσύνη - Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα Προώθηση Οριζόντιας Ψηφοφορίας και συµπερίληψης Ανεξάρτητων συνδυασµών στην δεύτερη κατανοµή. Τροποποίηση των νοµοθεσιών για παροχή ίσων δικαιωµάτων στην εργασία µέσα σε ένα ασφαλισµένο χώρο για όλους του πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή ατόµων µε ειδικές ικανότητες ή αναπηρίες.

∆ιαφθορά και ∆ιαπλοκή Εισήγηση συγκεκριµένων προτάσεων που αφορούν την σύσταση και τις ευθύνες της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής για την πρόληψη και αντιµετώπιση της διαφθοράς. Θεσµοθέτηση πλαισίου ώστε τα µέλη της Βουλής και οι Υπουργοί να υποχρεούνται σε γνωστοποίηση οποιασδήποτε σύγκρουσης συµφερόντων.

Καταπολέµηση της Βίας Στόχος µας είναι η αποτελεσµατική αντιµετώπιση της οποιασδήποτε µορφής βίας και κοινωνικού ρατσισµού απ’ όπου και αν προέρχεται.

Περιβάλλον Προστασία του περιβάλλοντος µε σωστή νοµοθέτηση αλλά και σωστή φύλαξη. Μείωση των ρύπων και καλλιέργεια µιας πράσινης ανάπτυξης. Προστασία της ρύπανσης της θάλασσας και καταπολέµηση της παράνοµης ή και καταστρεπτικής αλιείας.

Κυνήγι Επαναφορά του Ουλαµού Πάταξης Λαθροθηρίας - Επανασχεδιασµός του Κυνηγετικού συστήµατος για καλύτερη κυνηγετική παιδεία και εµπλοκή των κυνηγών στην προστασία του περιβάλλοντος. Βελτίωση βιοτόπων και διατίµηση της τιµής των θηραµάτων. Εµπλουτισµός του περιβάλλοντος µε γηγενή θηράµατα. Προστασία της νόµιµης κυνηγετικής δραστηριότητας.

Μπορείτε να δείτε όλες µας τις θέσεις στο www.cyprushunters.com.cy


#7 Απρίλιος ΣΤΉΛΕΣ

Εφόσον υπάρχουν νόμοι υπάρχει και νομοθέτης Κοιτώντας ψηλά τον ουρανό αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι είναι.

Δεν είναι εύκολο πράγμα να είσαι αισιόδοξος άνθρωπος

Το να μπορείς να σηκώνεσαι, να επαναπροσδιορίζεις τους στόχους σου και να ελπίζεις σε ένα καλύτερο αύριο είναι δεξιότητα.

7 10

Έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας και στα παιδιά μας

Στην άτυπη πενταμερή, προς στο τέλος του Απρίλη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να πάει ξανά αποφασισμένος να λύσει το Κυπριακό

Πες μου ένα ψέμα για να αναστηθώ!

O Απρίλιος, από το λατινικό Aprillis που σημαίνει ανοικτός, είναι ο μήνας κατά τον οποίο η φύση μεγαλουργεί.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΡΟΠΌΛΕΩΣ 7, ΠΑΡΑΛΊΜΝΙ, ΑΜΜΌΧΩΣΤΟΣ, ΚΎΠΡΟΣ, 5282 ΤΗΛ: 23 822319 ADMIN@INTELLIGENCEMEDIA.COM

12 14

ΘΕΜΑΤΑ

Επέλεξα σε αυτή τη ζωή να ζήσω Ήταν Οκτώβριος του 2020 όταν ο Θανάσης Αθανασίου διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία, ένα πολύ επιθετικό καρκίνο του αίματος. Με μιαν σπάνια εσωτερική δύναμη που πήγαζε από την πίστη του για τον Θεό το αποδέχθηκε εχοντασ μεσα του αστειρευτη αισιοδοξία και απίστευτη υπομονή.

22

ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΖΑΝΈΤΤΟΣ ΛΟΥΚΆ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΟΜΑΛΛΟΥΡΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΤΖΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΗΣ (PHOTO:ΓΡΑΦΕΙΟΝ) ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΡΙΑ ΙΟΑΝΝΟΥ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΚΕΥΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ AZNET PRINTING GROUP ΨΗΦΙΑΚΉ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΙΩΑΝΝΑ JULIU

M

Y

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ

Η μοναξιά των ηλικιωμενων

CY

CMY

K

24

4 κτηνίατροι για να τους εμπιστευτείτε το κατοικίδιο σας;

31

Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε ως υπεύθυνος για το κατοικίδιό σας είναι να επιλέξτε το σωστό κτηνίατρο για το μικρό σας φίλο.

COPYRIGHTS

Έφτασε η ώρα της ανανέωσης!

Είναι λοιπόν πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα να πείσουν τους απογοητευμένους συμπολίτες μας, να συμμετέχουν στη διαδικασία του εκλέγειν στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές 2021.

CM

MY

Πέραν των οικονομικών επιπτώσεων που επήλθαν από το ξέσπασμα του COVID-19 καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα βαθύτερο πρόβλημα: την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά που νιώθει η Τρίτη Ηλικία.

43

C

Πως ο Επίκτητος έλυσε τα προβλήματά μου

58

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για το πρόβλημα σας, τότε δεν υπάρχει κανένα νόημα να ανησυχείτε για αυτό. Οι παρακάτω φωτογραφίες μαρτυρούν τους λόγους.

Το περιοδικό Volt εκδίδεται κάτω από την ιδιοκτησία της Intelligence Media. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση όλου του μέρους του περιοδικού χωρίς την άδεια του εκδότη. Για τα κείμενα και τις φωτογραφίες ο εκδοτικός οίκος παίρνει το δικαίωμα της άνευ όρων εκμετάλλευσής τους, χωρίς την άδεια των αποστολέων. Η άποψη των συντακτών δεν αποτελεί απαραίτητα και άποψη της Διεύθυνσης του περιοδικού.


Editorial

Heavy Metal Του Ζανέττου Λουκά

ceo@intelligencemedia.cy

Εφόσον υπάρχουν νόμοι υπάρχει και νομοθέτης Κοιτώντας ψηλά τον ουρανό αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε. Η τεράστια περιέργεια του ανθρώπου να γνωρίσει τον δημιουργό του αποτελεί πόλο έλξης και συζήτησης από την πρώτη ημέρα που ο άνθρωπος άρχισε να διερωτάται. Υπάρχουν μυστικά στο σύμπαν και φαινόμενα που δεν θα μπορούσαν να συμβούν τυχαία. Όλα αυτά εξηγούν τον τρόπο λειτουργίας του σύμπαντος, αλλά όχι τους λόγους ύπαρξής τους. Οπότε, τι είναι Θεός;

υ

Υπάρχει Θεός; Έχω υποβάλει στον εαυτό μου αυτήν την ερώτηση ξανά και ξανά από τον καιρό που θυμάμαι. Βεβαίως και υπάρχει! Όμως μία καλύτερη ερώτηση θα ήταν αν θεωρούμε ότι υπάρχει Θεός όπως τους κατονομάζει και αναλύει η Χριστιανική Βίβλος, το Iσλαμικό κοράνι και γενικά όπως τα παρουσιάζουν οι Bουδιστές, οι Iνδουιστές, οι Tαοϊστές, οι Eυαγγελιστές, οι Λουθηρανοί και γενικά οι υπόλοιπες χιλιάδες θρησκείες και δόγματα. Για παράδειγμα ο χριστιανισμός αναφέρει ότι ο Θεός που δημιούργησε το σύμπαν μέσα σε λίγες μέρες, έριξε τους πρώτους ανθρώπινους προγόνους μας τον Αδάμ και την Εύα έξω από τον Κήπο της Εδέμ και τους έδωσε πλήρη ελευθερία να ζουν αρμονικά με μοναδικό κανόνα να αρνηθούν να φάνε τoν απαγορευμένο καρπό. Οι άνθρωποι δεν παραβίασαν τον κανόνα που τους υπέδειξε να κάνουν και ο Θεός θύμωσε και αποφάσισε να τους τιμωρήσει, προσφέροντας τους μία ζωή όπου ο πόνος και η δυστυχία θα αποτελούσαν μέρος της ζωής τους. Θα έλεγα, χωρίς αμφιβολία ότι τέτοιος Θεός δεν υπάρχει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε ένας Θεός ο οποίος δηλώνει ότι αγαπά τους μικρούς του ανθρώπους και από την άλλη διαπράττει μαζική γενοκτονία και σκοτώνει όλους, εκτός από λίγους ανθρώπους που τους ψιθύρισε στο αυτί να ανέβουν σε μια βάρκα με δύο από κάθε ζώα, πουλιά και έντομα που ζούσαν στη γη. Δεν μπορώ να πιστέψω σε έναν Θεό που «παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια». (Κατά Ιωάννη 3:16), αλλά επιτρέπει σε μικρά παιδιά να κακοποιηθούν, να βιαστούν, να ζήσουν μέσα στη σκλαβιά και να πεθάνουν από την πείνα και τις χιλιάδες διαφορετικές ασθένειες. Μας παρουσιάζεται δηλαδή ένας Θεός, ο οποίος δικάζει τους ανθρώπους αφού «φύγει» η ψυχή τους από τη Γη και αποφασίζει αν θα περάσουν αριστερά στην κόλαση ή δεξιά στον Παράδεισο. Δεν μπορώ να πιστέψω σε έναν Θεό που είναι παντοκράτορας και παντοδύναμος, αλλά επιτρέπει στην πιο σημαντική ζωντανή δημιουργία του στον πλανήτη γη, τον άνθρωπο, να έχει ελεύθερη βασιλεία καταστρέφοντας τις άλλες δημιουργίες του, και επιτρέποντας στο κακό να ευδοκιμεί και να επηρεάζει τον ισχυρό ανάμεσα στην ανθρωπότητα.

Δεν μπορώ να πιστέψω σε ένα Θεό που περιμένει να προσευχηθούμε και να τον λατρεύουμε και μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι μας απαντά, όταν η τύχη και οι συγκυρίες είναι ο λόγος που μερικοί από εμάς είναι καλύτεροι από άλλους. Δεν μπορώ να πιστέψω σε έναν Θεό που θα έδινε σε λίγους τυχερούς ανθρώπους ανείπωτα πλούτη όταν προσεύχονταν για αυτό, αλλά θα επέτρεπε σε άλλους ανθρώπους να πεθάνουν από τη φτώχεια και την πείνα όταν προσεύχονται στον ίδιο Θεό. Δεν μπορώ να πιστέψω σε έναν τέτοιο Θεό. Δεν προσπαθώ να αποδείξω ότι δεν υπάρχει Θεός. Δεν μπορώ εξίσου να αποδείξω ότι ο Σατανάς είναι μυθοπλασία. Ο Χριστιανικός Θεός μπορεί να υπάρχει το ίδιο φυσικά μπορούν να υπάρχουν και οι θεοί του Ολύμπου, ή της αρχαίας Αιγύπτου, ή της Βαβυλώνας και πάει λέγοντας. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν περίπου 10.000 διαφορετικές θρησκείες παγκοσμίως. Αλλά καμία από αυτές τις θρησκείες δεν είναι πιο σίγουρη από οποιαδήποτε άλλη ότι αυτή είναι η σωστή. Όμως τίποτα δεν λειτουργεί στη τύχη. Θα ήταν ανώριμο ως σκέψη να σκεφτούμε ότι όλα δουλεύουν στην τύχη λες και το σύμπαν λειτουργεί ως καζίνο. «[…] Έχω φτάσει να πιστεύω ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι ένα αίνιγμα, ένα άκακο αίνιγμα που γίνεται τρομερό λόγω της δικής μας μανιώδους προσπάθειας να το ερμηνεύσουμε σαν να είχε δήθεν κάποια βαθύτερη αλήθεια.» —Umberto Eco (Ουμπέρτο Έκο) Το εκκρεμές του Φουκώ, 1988. Οι άνθρωποι καθημερινά ψάχνουν να βρουν μάταια θαύματα της ζωής. Περιμένουν να τους παρουσιαστούν Θεοί και άγγελοι και να τους δείξουν τα θαύματα τους. Υπάρχουν όμως υπέροχα θαύματα που συμβαίνουν συνεχώς καθημερινά σε θαυματουργά μοτίβα που φαίνονται μόνο αν κοιτάξετε προσεκτικά ψηλά στον ουρανό. Προσέξτε την τέλεια λειτουργία του σύμπαντος και πως λειτουργούν όλα κάτω από μία αρμονία. Πώς ήταν όλα στη θέση τους ακριβώς τη σωστή στιγμή που έπρεπε να είναι για να δημιουργηθεί το «Big Bang;». Και πώς κάθε κομμάτι της ύλης εξελίχθηκε σε αυτό που βλέπουμε τώρα, δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα; Πώς έτυχε ο άξονας της γης να έχει την κατάλληλη κλίση (23.5 μοίρες) έτσι ώστε να υπάρχουν οι τέσσερεις εποχές;

Πως έτυχε η γη να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση ανάμεσα στον γαλαξία μας; Πως έτυχε να έχει δικό της δορυφόρο, τη Σελήνη, η οποία με το κατάλληλο της μέγεθος να κρατά σταθερό τον άξονα της και να βοηθάει στην εναλλαγή των τεσσάρων εποχών; Πώς έτυχε ένα αστέρι όπως ο ήλιος, το οποίο βρίσκεται στην τέλεια απόσταση να έχει την απαιτούμενη θερμοκρασία να συντηρεί τον πλανήτη μας; Πώς έτυχε ο πλανήτης μας να περιβάλλεται από δύο τεράστιους πλανήτες όπως ο Κρόνος και ο Δίας, οι οποίοι να λειτουργούν ως αλεξικέραυνα προστατεύοντας την από μετεωρίτες και άλλα ουράνια αντικείμενα; Πως η γη περιέχει την κατάλληλη μάζα ώστε να συγκρατεί την ατμόσφαιρα; Αυτός ο θαυμάσιος αρμονικός κόσμος δεν μπορεί να έγινε στην τύχη, αλλά χρωστά την ύπαρξη του σε κάποιο Ον πανίσχυρο και άπειρο. Όλοι αυτοί οι νόμοι δεν φτιάχτηκαν τυχαία. Και εφόσον υπάρχουν νόμοι που διέπουν το παγκόσμιο στερέωμα, υπάρχει και νομοθέτης. Δεν θα ανακαλύψουμε ποτέ την ύπαρξη του, διότι δεν έχουμε το μυαλό και την αντίληψη για να τον καταλάβουμε. Αυτό όμως δεν αναίρει, την αγάπη, την ευγνωμοσύνη, τον θαυμασμό και το πιο σημαντικό, την πίστη σ' αυτόν! Υπάρχουν τόσες πολλές αναπάντητες ερωτήσεις, όμως δεν είμαστε σε θέση να τις απαντήσουμε όλες. Ακόμη και μετά από εκατοντάδες χρόνια επιστήμης, δεν έχουμε φτάσει κοντά στην κατανόηση της φύσης του σύμπαντος. Το λυπηρό είναι ότι οι άνθρωποι καθημερινά καταστρέφουν το μόνο σπίτι που έχουν και βάζουν σε κίνδυνο την μετέπειτα ύπαρξή τους στο μέλλον. Όλα αυτά τα χρόνια μελέτης θα χαθούν όταν χαθούμε και εμείς την ώρα που το σύμπαν θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Ίσως ένας εξωγήινος πολιτισμός να βρει τα ερείπια μας και να μελετήσει και να διαπιστώσει ότι ήμασταν κοντά στην κατανόηση των πάντων, αλλά η απληστία και η κουτοπόνηρη σκέψη μας προκάλεσαν την κατάρρευση της κοινωνίας μας. Πιστεύω σε κάτι, αλλά δεν είναι ο Θεός όπως τον παρουσιάζουν οι θρησκείες. Καταλαβαίνω τους ανθρώπους για τις πεποιθήσεις τους όπως περιμένω να με κατανοήσουν για τις δικές μου. Επέλεξα να μην πιστέψω σε μυθοπλασίες και παραμύθια. Όμως, δεν μπορώ να αγνοήσω ότι υπάρχει κάποια τεράστια ανεξάντλητη δύναμη στο σύμπαν, που προκαλεί τη δημιουργία, την εξέλιξη ανάμεσα στα αμέτρητα σύμπαντα. Η ερώτηση μου όμως είναι μία. Ποιος έφτιαξε αυτή τη δύναμη;

7/Volt


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ VOLT ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ: ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ / ΔΕΡΥΝΕΙΑ / ΣΩΤΗΡΑ / ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ: ΛΙΟΠΕΤΡΙ / ΦΡΕΝΑΡΟΣ / ΑΥΓΟΡΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ & Άλλα σημεία Παραλίμνι: Περ. Τσιακκούρμας / IN N OUT Store / Domino / BREAK 4 U / Περ. Σταυροδρόμι / Περ. Win2 Win / Chriso Bookshop / ΟΠΑΠ Δερύνεια: Περ. ASSIAS / Περ. StopGo / ΟΠΑΠ Σωτήρα: Περίπτερο Αθανασία / Περ. Blue / Περ. Κωστής / ΟΠΑΠ Αγία Νάπα: Βιβλιοπωλείο ΚΑΛΛΙΚΑ / Περ. Napa 1 / ΟΠΑΠ Φρέναρος: ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΛΙΑ / ΟΠΑΠ Λιοπέτρι: Περ. Αγ. Γεώργιος / Vintage Photography Studio /ΟΠΑΠ Αυγόρου: Περ. Άγιος Νικόλαος / ΟΠΑΠ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ / ΜΠΑΡ κ.α.: Παραλίμνι: Senso / Solido / Gonzo / Mooi / Πλατεία / Επωδή / Robustos / Fabricca / Coffee Island / Clock Caffe / Second Cup / Πλεύσης / Mezzo / Mikel / Cosa Nostra / Play4All / Maccadam / ShishaLove / Expresso / Soukris / Μπλε Αβοκάντο / The Loop / Donut Market / Midtown Bistro / Kalifi Πρωταράς: Coffee Island / NAVA / Malthouse / Mikel / KOI / ΟΠΑΠ Αγία Νάπα: Liquid / Second Cup / Jello / Cafe Central / Coffee Island / Coffee Mug Δερύνεια: Λαογραφικό Μουσείο / Coffee Factory / Καφ. Αμφιθεάτρου / Coffee Bar / Crepetaste Λιοπέτρι: PALETTO Wine Cellar & Coffee Lab / Atlantis Cafe / ΚαφεΛίο / The Volt Σωτήρα: Grosseto Coffee / One Way Coffee Shop / ΣΥ. ΦΙ. ΑΕΚ ΑΜΜ/ΟΥ / Κέντρο Νεότητος / Gabriel`s Snack Bar / Suelto Caffe Φρέναρος: Elatte Coffee Shop Αυγόρου: Bistro ΑΛΛΑ: Νοσοκομείο Αμμ/ου / ΛΗΤΩ / Limni Medical Centre / Ιάσειον / Santa Marina / Styliani Med. Center / Γραφείο Κοιν. Ασφαλίσεων / Γραφείο Πολίτη / Κτηματολόγιο / Ταχυδρομείο / Δήμητρα Σκαπούλλαρου / Κωνσταντίνα Φιλίππου / Κατερίνα Σιάκ. – Κάουρα / Κάκια Μηχαήλ / Be Fit ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ & BARBERS: Παραλίμνι: Pepe Hair Style / Artizan / Raffinato Hair Studio / Kiki & Despo Tzama Hair Studio / Καλλής Γούμενος & Αντώνης Ιωνά / Barberking / Lune / Centro Bellezza / Le Visage Δερύνεια: Eclipse Hair Studio / St. R & M / Skourion / Original Barbershop / Glow By Despw Σωτήρα: Hair by Antonis / Barber for Life / Void / Hairdressers & Nails Salon Αγία Νάπα: Barbershop Savvas Chiridis / Δατική Δίαιτα Φρέναρος: Vintage Cuts / The Barbershop Λιοπέτρι: Hair Art Works / La Suenio Salon Πρωταράς: The Barber`s Den

Προμηθευτείτε ΔΩΡΕΆΝ το δικό σας αντίτυπο! Ηλεκτρονικά μπορείς να διαβάσεις το περιοδικό ανά σελίδα μέσα από την ιστοσελίδα του www.vantagemag.com ή στο πιο κάτω link https://issuu.com/zanettoslouka/docs/volt_issue

8/Volt


ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

Δεν είναι εύκολο πράγμα να είσαι αισιόδοξος άνθρωπος Το να μπορείς να σηκώνεσαι, να επαναπροσδιορίζεις τους στόχους σου και να ελπίζεις σε ένα καλύτερο αύριο είναι δεξιότητα και χρειάζεται εκπαίδευση, θέληση, πείσμα και πολλή αγάπη για να το επιτύχεις. Πόσο θετικό είναι για την ψυχοσωματική μας υγεία να συσσωρεύουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα; Να μην κλαίμε; Να μην εκφραζόμαστε; Και τι σημαίνει να είσαι «θετικός άνθρωπος»; Προφανώς το να είσαι θετικός δεν σημαίνει φοράω ένα χαμόγελο, βγάζω μια σέλφι και την ποστάρω στο ίνσταγκραμ.

Της Βέρας Κοσμά ΔΙΕΥΘΎΝΤΡΙΑ ΣΎΝΤΑΞΗΣ

τ

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο ακούμε για τη θετική σκέψη και τη θετική στάση ζωής. Οι influencers στα social media προσπαθούν να μας δείξουν τον «σωστό» δρόμο, το δρόμο που ακολούθησαν οι ίδιοι και τα «κατάφεραν», οι life coaches - που ολοένα αυξάνονται και πληθύνονται- προσπαθούν να μας διδάξουν να μην τα παρατάμε ό,τι και να συμβαίνει, οι φίλοι μας δεν βαριούνται να μας λένε να μην εγκαταλείπουμε και οι γονείς να λένε πως θα ρθούνε καλύτερες μέρες... Προσπαθούν να μας πείσουν πως πρέπει να χαμογελάμε ό,τι και να συμβαίνει, ακόμα και όταν όλα μέσα μας είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Φθάσαμε σε ένα σημείο που ακούμε τόσους πολλούς «δασκάλους» οι οποίοι μας λένε πώς να φτιάξουμε τη ζωή μας, που νιώθουμε πως κάτι δεν πάει καλά με εμάς, πως κάτι είναι χαλασμένο και πρέπει να «φτιαχτεί».. Είναι όμως αυτή η μόνιμη θετική στάση ζωής μια υγιής κατάσταση; Πόσο θετικό είναι για την ψυχοσωματική μας υγεία να συσσωρεύουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα; Να μην κλαίμε; Να μην εκφραζόμαστε; Και τι σημαίνει να είσαι «θετικός άνθρωπος»; Προφανώς το να είσαι θετικός δεν σημαίνει «φοράω» ένα χαμόγελο, βγάζω μια σέλφι και την ποστάρω στο ίνσταγκραμ. Ούτε σημαίνει πως αγνοώ την πραγματικότητα και ό,τι συμβαίνει γύρω μου, πως αφήνω στην απέξω όλα τα προβλήματα που συμβαίνουν και ζω μέσα μια «ροζ φούσκα». Αυτός είναι δείγμα ενός παλαβού άνθρωπου και πολλές φορές ευχήθηκα να ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως δεν ανήκω. Είμαι άνθρωπος και κάποιες φορές δεν είμαι καλά. Απογοητεύομαι, πληγώνομαι, ζω ήττες, πέφτω και δεν ντρέπομαι ούτε να κλάψω ούτε να δείξω ότι έχασα. Και ποιος δεν το έχει κάνει άλλωστε; Δεν είμαι ρομπότ που κάποιος θα με προγραμματίσει ώστε να μην έχω συναισθήματα. Γι’ αυτό

Τα podcast του Zulucast Talk τον μήνα που μας πέρασε. ΤΟ ZULUCAST TALK ΕΊΝΑΙ ΜΊΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΊΑ PODCAST ΕΚΠΟΜΠΉ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΉ ΤΟΝ ΖΑΝΈΤΤΟ ΛΟΥΚΆ. Η ΕΚΠΟΜΠΉ ΠΡΟΒΆΛΛΕΤΑΙ ΜΈΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑΣ YOUTUBE.

10/Volt

κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ενοχές όταν δεν έχει όρεξη να χαμογελάσει. Είναι εντάξει να μην είσαι δυνατός όλες τις ώρες, είναι εντάξει να σπάσεις, είναι εντάξει να λυγίσεις. Αν και τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να βλέπω τη θετική πλευρά της ζωής, γνωρίζω πως δεν είναι εύκολο πράγμα να είσαι αισιόδοξος άνθρωπος. Ίσως πρόκειται για την πιο δύσκολη δεξιότητα που καλείσαι να μάθεις. Βέβαια, από την άλλη το να «παίζεις» το θύμα είναι το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις και δεν είναι η επιλογή που θα διάλεγα. Όταν περνάς δύσκολες στιγμές, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με καταστροφές, πανδημίες, ατυχίες και δυσκολίες, τι καλό μπορείς να κερδίσεις με το να είσαι αρνητικός και δυστυχισμένος; Δώσε το χρόνο που χρειάζεται το μυαλό και η καρδιά για να συνειδητοποιήσουν την παρούσα κατάσταση, βάλε όμως ένα χρονοδιάγραμμα στον εαυτό σου. Πρέπει να σηκωθείς ξανά και για να γίνει αυτό πρέπει να προσπαθήσεις πολύ. Το να μπορείς να σηκώνεσαι, να επαναπροσδιορίζεις τους στόχους σου και να ελπίζεις σε ένα καλύτερο αύριο είναι δεξιότητα και χρειάζεται εκπαίδευση, θέληση, πείσμα και πολλή αγάπη για να το επιτύχεις. Μην ξεχνάς πως δεν μαθαίνεις μια γλώσσα από την μια ημέρα στην άλλη, δεν μαθαίνεις να κάνεις ποδήλατο ανεβαίνοντας στην σέλα, δεν μαθαίνεις κομπιούτερ πατώντας το κουμπί, δεν μαθαίνεις κολύμπι επειδή μπήκες στη θάλασσα. Χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται θέληση και χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Το να είσαι θετικός δεν θα κάνει τις συνθήκες και την κατάσταση να εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Είναι όμως η αρχή για τη δημιουργία καινούριων βάσεων. Ακόμη και στη μέση του πολέμου οι άνθρωποι μπορούν να σκεφτούν την ειρήνη. Κάποιος μπορεί να μείνει στον φόβο και τις αρνητικές προσδοκίες, αλλά μπορεί επίσης να προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο υπό τις περιστάσεις. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι θέμα επιλογής.

Τον περασμένο μήνα τέσσερα νέα επεισόδια, ένα κάθε εβδομάδα ανέβηκαν στην σελίδα Zulucast Talk στο YouTube. Οι καλεσμένοι του Ζανέττου Λουκά ήταν ο υποναύραρχος εν αποστρατία Κώστας Φυτιρής με τον οποίο συζήτησαν θέματα στρατιγικής ανάπτυξης, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Φίλιππος Αριστοτέλους, απ' όπου ανέπτυξαν το νόημα της ευτυχίας και η ηθοποιός Μαρία Φιακά που συζήτησαν ότι αφορά το θέατρο. Τέλος, καλεσμένος στο επεισόδιο 34 ήταν ο ιολόγος Λεόντιος Κωστρίκης με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα επιστημονικά και κοινωνικά θέματα. Βρείτε το κανάλι ZULUCAST TALK στο YouTube.


Έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας και στα παιδια μας

σ ΧΡΌΝΙΑ ΚΆΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΊΧΑΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΌ ΤΟΥΣ ΑΥΤΉ ΤΗ ΣΚΈΨΗ, ΙΣΧΥΡΊΖΟΝΤΑΝ ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΊΑ ΤΆΧΑ ΔΕ ΘΈΛΕΙ ΔΙΧΟΤΌΜΗΣΗ, ΑΛΛΆ ΛΎΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΈΓΧΕΙ ΌΛΗ ΤΗΝ ΚΎΠΡΟ. ΑΝ ΉΤΑΝ ΌΜΩΣ ΑΥΤΌ ΤΟ ΖΗΤΟΎΜΕΝΟ, ΤΟ ΑΠΛΟΎΣΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΊΑ ΘΑ ΉΤΑΝ ΝΑ ΣΤΕΊΛΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΎΠΡΙΟΥΣ ΠΊΣΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΌ ΤΗΣ ΣΎΝΤΑΓΜΑ.

Του Κωνσταντίνου Οδυσσέως

12/Volt

Στην άτυπη πενταμερή, προς στο τέλος του Απρίλη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να πάει ξανά αποφασισμένος να λύσει το Κυπριακό, κόντρα στην αλαζονεία και τη θρασύτητα της Τουρκίας, που έχει πατήσει πόδι μέσα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου κι επιμένει τα τελευταία χρόνια σε λύση δύο ανεξάρτητων κρατών. Τόσα χρόνια ερμήνευε αυθαίρετα τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, για να δικαιολογεί την κατοχή του 36% του εδάφους της Κύπρου. Με την σημερινή της συμπεριφορά βρίσκεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ερώτημα είναι αν θα εκτεθεί επιμένοντας στις ανεδαφικές της απαιτήσεις και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, στην άτυπη πενταμερή. Εκτιμώ ότι θα δυσκολευτεί να το κάνει, αν δεν της δώσουμε εμείς την ευκαιρία να μας φορτώσει την ευθύνη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε από οτιδήποτε έχουμε συμφωνήσει μέχρι σήμερα με την άλλη πλευρά. Προπαντός δε γίνεται να υπαναχωρήσουμε από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που, που διαλαμβάνεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, εφόσον συμφωνήθηκε σε τρείς διαφορετικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου από τους Μακάριο και Ντενκτάς, το 1977, τους Κυπριανού και Ντενκτάς, το 1979 και τους Παπαδόπουλο και Ταλάτ το 2006. Είναι καταστροφικές και εξυπηρετούν μόνο την Τουρκία οι φωνές που ακούγονται από κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» και του ΕΛΑΜ να εγκαταλείψουμε αυτό το πλαίσιο λύσης. Κόντρα στην παράλογη απαίτηση της Τουρκίας να μοιράσει την Κύπρο σε δύο χώρες, έχουμε την σταθερή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν αποδέχεται αυτή τη λύση, πρώτο επειδή δε θέλει να έχει μια τουρκική χώρα μέσα στους κόλπους της μέσω της οποίας θα μπορεί να παρεμβαίνει η Τουρκία στις αποφάσεις της Ε.Ε. και δεύτερο επειδή δε θα μπορούσε να ενθαρρύνει αποσχιστικές ενέργειες μειονοτήτων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι μια λύση η οποία θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και σήμερα, χωρίς ουσιαστική αλλαγή της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, με ευρεία αυτοδιοίκηση στις δύο πολιτείες και με την ομοσπονδιακή εξουσία να ελέγχει κεντρικά την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια, να εκπροσωπεί δηλαδή το ενιαίο του κράτους, τη μία κυριαρχία, τη μία ιθαγένεια, τη μία διεθνή προσωπικότητα της χώρας. Η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι αδιαπραγμάτευτη, δηλαδή κανένας περιορισμός δεν μπορεί να υφίσταται στα δικαιώματα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας των Κυπρίων και στις δύο κοινότητες. Η αποκατάσταση των περιουσίων αποτελεί ουσιώδες συστατικό της λύσης και πρέπει να ισχύσουν οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα αυτό. Η πολιτική ισότητα, όπως την περιέγραψε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σε έκθεσή του το 1990, είναι σαφέστατο ότι δε σημαίνει αριθμητική ισότητα στα όργανα της ομοσπονδίας. Υπάρχει όμως το στοιχείο

της αποτελεσματικής συμμετοχής και των δύο κοινοτήτων στις ουσιώδεις αποφάσεις της ομοσπονδιακής εξουσίας, κάτι που απαιτούν οι Τουρκοκύπριοι σε βαθμό που ανησυχεί η δική μας πλευρά μήπως έχουμε σε κρίσιμα ζητήματα έμμεσες (μέσω των Τουρκοκυπρίων) παρεμβάσεις της Τουρκίας. Στο ζήτημα αυτό και πάλι έχουμε όπλα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει ούτε άμεσες ούτε έμμεσες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά της πράγματα, μέσω μιας χώρας μέλους της. Έπειτα ούτε και ο Ισραήλ θα ήθελε ένα τέτοιο ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο, όταν σήμερα έχει διασφαλισμένη μια εξαιρετική σχέση μαζί μας. Ούτε όμως και οι ΗΠΑ έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην Τουρκία, ώστε να της επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Αυτές τις «πλάτες» πρέπει να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο, επιμένοντας αποφασιστικά και με ειλικρινή διάθεση συμφωνίας για μια δίκαιη και προπαντός βιώσιμη λύση, πάντοτε στο συμφωνημένο πλαίσιο της ομοσπονδίας και οπωσδήποτε χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα πάνω στο νησί, λες και χρειαζόμαστε κηδεμόνα. Πάντως η διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο ανεξάρτητα κράτη είναι ένας εφιάλτης που δε θέλουμε να δούμε. Κάνουν ολέθριο σφάλμα όσοι Ελληνοκύπριοι τυχόν πιστεύουν ότι ίσως αυτή να είναι τελικά η πιο βολική λύση. Χρόνια κάποιοι που είχαν στο μυαλό τους αυτή τη σκέψη, ισχυρίζονταν πως η Τουρκία τάχα δε θέλει διχοτόμηση, αλλά λύση για να ελέγχει όλη την Κύπρο. Αν ήταν όμως αυτό το ζητούμενο, το απλούστερο για την Τουρκία θα ήταν να στείλει τους Τουρκοκύπριους πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία με το σημερινό της Σύνταγμα. Μια χαρά θα διατηρούσε τα βέτο και τις εγγυήσεις της. Η Τουρκία δρομολογεί τη διχοτόμηση εδώ και δεκαετίες, για να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρου, να την κάνει νησί με τουρκική πλειοψηφία, μετατρέποντας τους Κύπριους σε μειοψηφία. Αν κάτι διέσωσε την κρατική μας οντότητα και την επιβίωσή μας σε τούτο το νησί τόσα χρόνια ήταν η αριθμητική μας υπεροχή, γιατί η διεθνής κοινότητα δε θα μπορούσε να ενθαρρύνει αποσχιστικές πράξεις μειονοτήτων σε καμία χώρα του κόσμου. Αν η Τουρκία καταφέρει το στόχο της, τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια πολύ διαφορετική πατρίδα, που θα πάψει πια να είναι δική τους. Έχουμε εθνικό χρέος απέναντι στην ιστορία μας και ηθικό χρέος απέναντι στα παιδιά μας να επιδιώξουμε λύση στη βάση των όσων έχουμε συμφωνήσει μέχρι σήμερα με την άλλη πλευρά, σε συνέχεια δηλαδή των όσων συμφωνήθηκαν μέχρι το ΚρανΜοντανά τα οποία, ανάμεσα σε άλλα, διασφαλίζουν τη σημερινή δημογραφική ισορροπία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε αναλογία 4 προς 1, ώστε να μην επιτραπεί ποτέ στην Τουρκία να αλλάξει το δημογραφικό χάρτη του νησιού. Εφόσον καταλήξουμε σε λύση, η Τουρκία δε θα έχει κανένα λόγο στην Κύπρο, δε θα έχει κανένα έρεισμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ενός ευρωπαϊκού κράτους, ούτε να προβάλλει εδαφικές ή θαλάσσιες διεκδικήσεις, όπως κάνει σήμερα, εκμεταλλευόμενη την εκκρεμότητα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας, μόνο έτσι θα γίνει ξανά η πατρίδα μας πραγματικά δική μας.


Πες μου ένα ψέμα για να αναστηθώ!

ο

ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΆ ΑΙΣΘΆΝΟΜΑΙ ΤΌΣΟ ΚΕΝΌΣ. ΌΛΑ ΑΛΛΆΖΟΥΝ, ΚΑΜΊΑ ΣΤΑΘΕΡΌΤΗΤΑ. Ό,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΆΨΩ, ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΠΆΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ ΣΤΗΝ ΠΡΈΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΊΑ, ΌΛΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ. ΠΌΣΕΣ ΦΟΡΈΣ ΝΑ ΜΕ ΚΛΕΊΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΑΝΟΊΞΟΥΝ;

Του Παντελή Θεοδοσίου

14/Volt

O Απρίλιος, από το λατινικό Aprillis που σημαίνει ανοικτός, είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός "ανοίγει", η φύση μεγαλουργεί και η άνοιξη βιώνεται πιο έντονα από ποτέ.

Ο Νέρων προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, το 65 μ.Χ. να μετονομάσει τον Απρίλιο σε Νερώνιο σε ανάμνηση της σωτηρίας του μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Στην αρχαία Ρώμη, ο μήνας ήταν αφιερωμένος στους Θεούς Αφροδίτη και Απόλλωνα, στις πρώτες γιορτές κρασιού του έτους και στα ανθεστήρια, προς τιμή της θεάς Φλώρας, θεάς της βλάστησης και της Άνοιξης. Αγαπημένος μήνας ο Απρίλιος. Η ψυχολογική ανάταση που παρείχε το Πάσχα και η Ανάσταση του Θεανθρώπου στην ψυχή μου έπρεπε αναγκαστικά να συνοδευτεί με ένα σύντομο ταξίδι. Αυτά προ κορόνας εποχή, τότε που ήμουν ακόμα ελεύθερο πουλί. Πλέον έμεινα κολλημένος εδώ, εγκλωβισμένος στη βραχονησίδα, στην Κύπρο "της Μπανανίας", όπως πολύ σοφά την χαρακτήρισε ο αείμνηστος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης. Θάλασσα από παντού και οι ελπίδες διαφυγής μηδαμινές, με τα αεροδρόμια να υπολειτουργούν. Σε πολλές χώρες η Πρωταπριλιά, η πρώτη μέρα του μήνα, είναι αφιερωμένη στα μικρά και αθώα ψέματα. Όταν ζούσα στο εξωτερικό και η μέρα ήταν εργάσιμη, πάντα έπεφτα ανυποψίαστο θύμα στα μεγάλα και ευφάνταστα ψέματα εκείνων που έβρισκαν διασκεδαστικό αυτό το έθιμο. Ζώντας μόνιμα πια τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο δεν την πατάω όμως. Συνέδεσα στο μυαλό μου την αργία με τα ψέματα. Αστείος και παράξενος συνδυασμός θα έλεγε κανείς. Όσο δύσκολο και να είναι όμως, μετά από κάποια χρόνια μόνιμης διαμονής στην ιερά νήσο, συνηθίζει κανείς να ζει στο ψέμα. Παρότι με εκνευρίζουν τα ψέματα, αποδεδειγμένα όλοι μας τα λέμε σε καθημερινή βάση. Το πιο κλασικό ψέμα που ξεστομίζεται σχεδόν μηχανικά στις μέρες του κορονοϊού είναι το «τίποτα» ως απάντηση στην ερώτηση «Τι έχεις;» ή «Τι συμβαίνει;» Τίποτα! Μία λέξη που δυστυχώς πλέον αποτελεί το μεγαλύτερο ψέμα όλων των εποχών. Με τη χρήση της λέξης «τίποτα» κρύβεις από τους αδιάκριτους συναισθήματα όπως θυμό, θλίψη, μοναξιά, εγκατάλειψη και τρόμο. Τίποτα! Ένα μικρό λευκό και αθώο ψέμα που δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Εκείνη η μικρή ευχάριστη στιγμή ανειλικρίνειας που αποκλείει πάντα το ενδεχόμενο του να γίνεις αγενής ή να πληγώσεις κάποιον. Απρίλιος και έξω από το παράθυρό μου η φύση οργιάζει. Άνοιξη

και "άνοιξε" ο καιρός. Απρίλιος και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, όπως λένε κι οι επιδημιολόγοι! Νέες συνθήκες, νέα κρούσματα, νέες αλυσίδες, νέα κύματα. Όλα νέα, εκτός από τον εγκέφαλό μου, ο οποίος λίγο πριν τα σαράντα κάηκε και χρειάζεται νέο επεξεργαστή για να μπορέσει να προσαρμοστεί και να χωνέψει όλα τα «νέα» δεδομένα της εποχής μας. Ανοικτός σημαίνει το όνομα του μήνα, αλλά οι αγκαλιές παραμένουν κλειστές εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν. Πεθύμησα να κάνω μία τεράστια αγκαλιά στη μάνα μου, να νιώσω λίγη ασφάλεια, αλλά φοβάμαι. Δεν πρέπει, είναι ευπαθής λένε και οφείλω να την προφυλάξω. Ανοικτός ο Απρίλιος και όμως χαιρετιόμαστε, ακουμπώντας τα κλειστά μας δάκτυλα σε γροθιά. Οι παλάμες ερμητικά κλειστές. Πόσο θα ήθελα να ανοίξω την παλάμη και να την τείνω προς πάσα κατεύθυνση. Σε μερικούς για χειραψία, σε ορισμένους άλλους από μακριά για χαιρετισμό και σε πολλούς τεντωμένη συνοδευόμενη με ένα «Πάρτα, μην στα χρωστάω». Ανοικτός ο μήνας και τα δάκτυλα κλειστά μπροστά στον υπολογιστή να κοιτάω με μάτια πλάνα και αυτιά αεροπλάνα την οθόνη. Πρώτη φορά αισθάνομαι τόσο κενός. Όλα αλλάζουν, καμία σταθερότητα. Ό,τι και να γράψω, μέχρι να πάει το περιοδικό στην πρέσα και να βγει σε κυκλοφορία, όλα μπορεί να είναι διαφορετικά. Πόσες φορές να με κλείσουν και να με ανοίξουν; Πόσες επανεκκινήσεις να κάνω επιτέλους ο άνθρωπος; Κάηκε το μοτέρ μου από τις συνεχόμενες διακοπές. Απρίλιος και προσπαθώ να σταθώ στα πόδια μου. Να πείσω τον εαυτό μου ότι όλα θα πάνε καλά. Ότι θα συνεχίσω να έχω δουλειά, ότι θα μπορέσω να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου και ότι θα συνεχίσω να υπάρχω και θα βγω αλώβητος από όλο αυτό. Απρίλιος και θέλω επιτέλους να σταματήσω να φοβάμαι! Απρίλιος και θα ήθελα να κτυπήσει το τηλέφωνο και να μου πει κάποιος: έφυγε ο ιός, όλα θα γίνουν όπως πριν! Απρίλιος και πείτε μου ότι μπορώ να είμαι ελεύθερος ξανά. Πείτε μου ότι όλο αυτό που ζω εδώ κι ένα χρόνο είναι ένα κακό όνειρο. Πείτε μου ότι η ζωή μου έγινε όπως ήταν παλιά. Απρίλιος και φέτος ζητάω να μου σερβίρετε το πιο όμορφο ψέμα όλων των εποχών! Αυτή την Πρωταπριλιά πείτε μου ότι θα ζήσω το ομορφότερο Πάσχα της ζωής μου και ότι θα με αφήσετε να το ζήσω, όπως θέλω εγώ. Σας εκλιπαρώ, πείτε μου άλλο ένα ψέμα, μπας και αναστηθώ!


Pernera - Protaras Seaside Walkway

23 831 295

Di Capilla seaside stories


Αρχαιολογικές περιδιαβάσεις Του Άγγελου Σμάγα ΌΛΗ Η ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΉ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΊΟΥ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΆΣΠΑΡΤΗ ΜΕ ΑΡΧΑΊΑ ΑΓΓΕΊΑ, ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΕΊΝΑΙ ΕΎΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΆΝΕΙ ΚΑΝΕΊΣ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΡΗΧΆ ΝΕΡΆ, ΧΆΡΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΔΙΑΎΓΕΙΑ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΡΆ.

16/Volt

Τα αρχαία ναυάγια στον Πρωταρά Ήμουν στην πρώιμη εφηβεία όταν είχα καταδυθεί στον Κόννο, μετά από μεγάλη θαλασσοταραχή. Θυμάμαι λοιπόν σαν εχθές που βρέθηκα να κολυμπάω πάνω από δεκάδες αμφορείς, οι οποίοι με την ανάδευση των κυμάτων αποκαλύφθηκαν κατακόκκινοι σαν ολάνθιστα τριαντάφυλλα μέσα στην άμμο. Ήταν τα αγγεία ενός καραβιού που τότε ακόμα δεν γνώριζα πότε θα μπορούσε να είχε βυθιστεί. Πολύ αργότερα έμαθα ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πρωταρά είχε πραγματοποιηθεί μια επική ναυμαχία για τη διεκδίκηση της Κύπρου, ανάμεσα στους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

σ

Σε αυτήν τη συγκλονιστική αντιπαράθεση του 306 π.Χ. ο Δημήτριος Πολιορκητής, ως γιος του Αντίγονου, με 110 καράβια αντιμετώπισε τα 140 πολεμικά και 200 μεταγωγικά πλοία του Πτολεμαίου. Η νίκη του ήταν θριαμβευτική και οφειλόταν σε μια σειρά πολεμικών μηχανών με μεγαλύτερο βεληνεκές εκτόξευσης βλημάτων, γεγονός που του έδωσε συγκριτικό πλεονέκτημα στην καταβύθιση των αντίπαλων σκαφών, παρά τη μικρότερη ναυτική δύναμή του. Σε ανάμνηση μάλιστα του λαμπρού θριάμβου του Δημήτριου Πολιορκητή, λέγεται ότι δημιουργήθηκε ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά της αρχαιότητας, η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης. Η συγκεκριμένη Νίκη ακροπατούσε στην πλώρη ενός καραβιού σαλπίζοντας το άγγελμα της επιτυχίας και είχε αφιερωθεί στο πανελλήνιο ιερό της Σαμοθράκης, ενώ σήμερα εκτίθεται ως εξαίρετο αξιοθέατο στο μουσείο του Λούβρου. Για να ευχαριστήσει τους θεούς για τη μεγαλειώδη νίκη του, ο Δημήτριος είχε επιπρόσθετα αφιερώσει στο τοπικό ιερό του Απόλλωνα κοντά στον χώρο της θαλασσομαχίας, την τριήρη του Αντίγονου με την οποία καταναυμάχησε τα πλοία των στρατηγών του Πτολεμαίου. Δεν είναι λοιπόν παράξενο ότι σε ιερό που ερευνήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πρωταρά έχει βρεθεί μια επιγραφή ελληνιστικών χρόνων, η οποία επικαλούνταν τον Απόλλωνα ζητώντας του να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες πλεύσης για τους ναυτικούς, αλλά και ότι περισυλλέχθηκαν από εκεί αρκετά μέλη κολοσσιαίων αγαλμάτων. Το συγκεκριμένο ιερό σχετιζόταν με το λιμάνι της αρχαίας Λεύκολλας, για το οποίο αναφέρει ο γεωγράφος Στράβωνας ότι βρισκόταν κάπου ανάμεσα στην Αρσινόη (Αμμόχωστο) και στο ακρωτήριο Πηδάλιο (Κάβο Γκρέκο). Το λιμάνι θα μπορούσε να χωροθετηθεί σε οποιουσδήποτε ασφαλείς όρμους διαμορφώνονται κατά μήκος της νότιας ακτής

του κόλπου της Σαλαμίνας, με πιο πιθανή θέση αυτήν στην Ξισταριά ή στον Κόννο. Η προσπάθεια από την άλλη να συσχετισθεί το λιμάνι Λεύκολλα με κάποια παρακείμενη πόλη είναι ίσως μάταιη, τη στιγμή μάλιστα που δεν περιγράφεται κάτι τέτοιο από τον Στράβωνα. Εντούτοις, δεν αποκλείεται μια σειρά εκτεταμένων συνοικισμών που ιδρύθηκαν κατά τα ελληνιστικά χρόνια στο Θερμνιό, στο Μαντάλι, στην Ξισταριά και στο Πυρκί να σχετίζονται με τον ιστορικό λιμένα. Άλλωστε η πληθώρα ταφικών μνημείων που καταγράφονται στον Κάππαρη, στους Έλληνες, στην Πινιά, στο Μαντάλι, στο Σημάδι του Άη Λια, στη Βυζακιά, καθώς κι αυτό που ανασκάφηκε στον Πρωταρά, δείχνουν πως σε όλη την παράλια έκταση του Παραλιμνίου υπήρχαν πυρήνες μιας διεσπαρμένης κατοίκησης και ότι η ανθρώπινη παρουσία δεν επικεντρωνόταν σε ένα μόνο μέρος. Η ίδια διασπορά παρατηρείται και σε σχέση με τους καταποντισμένους αμφορείς οι οποίοι, εκτός από το αρχαίο ναυάγιο στον Κόννο, εντοπίζονται σε μεγάλη πυκνότητα και σε άλλα σημεία, όπως στους Πεζουνόσπηλιους, στα Βρυσούδια, στο Λούμα, στην Περνέρα, στις Χάσιες και στα Νησσιά. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι φυσιολογικό αν αναλογιστεί μόνο κανείς ότι κάθε τριήρης μετέφερε περίπου 200 άνδρες, οι

οποίοι θα χρειάζονταν δοχεία για την αποθήκευση των υγρών και τροφίμων τους. Ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις λοιπόν, στον βυθό των ακτών του Πρωταρά βρίσκονται διασκορπισμένα χιλιάδες αγγεία μαζί με λίθινες άγκυρες και άλλα κατάλοιπα των πλεούμενων που βούλιαξαν. Άλλωστε η ναυμαχία ανάμεσα στον Δημήτριο Πολιορκητή και τον Πτολεμαίο δεν ήταν η μοναδική που έγινε στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι 150 περίπου χρόνια πριν, τον 5ο αιώνα π.Χ., στη νότια ακτογραμμή της Σαλαμίνας είχε πραγματοποιηθεί μια σύγκρουση ανάμεσα στις θαλάσσιες δυνάμεις των Ελλήνων και των Περσών. Σε αυτήν ο Κίμωνας, γιος του Αθηναίου στρατηγού Μιλτιάδη, κατόρθωσε, αποκλειστικά και μόνο με τον φόβο που προκαλούσε το όνομά του, να προσφέρει τη νίκη στους Έλληνες, παρότι ο ίδιος ήταν ήδη νεκρός. Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί η διαχρονική αξία της θαλάσσιας περιοχής του Πρωταρά ως ναυτικού δρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε εποχές που ο τακτικός ανεφοδιασμός με νερό ήταν απαραίτητος για κάθε σκάφος, γίνεται αντιληπτή η πιθανότητα αντίστοιχης αύξησης του αριθμού των ναυαγίων στον βυθό της. Γι’ αυτόν τον λόγο, όλη η ακτογραμμή του Παραλιμνίου είναι κατάσπαρτη με αρχαία αγγεία, τα οποία είτε ολόκληρα, είτε με τη μορφή θραυσμάτων είναι εύκολο να τα επισημάνει κανείς ακόμα και σε ρηχά νερά, χάρη στη μοναδική διαύγεια της θάλασσας του Πρωταρά.


Κώστας Τσιολάκκης

Ο Κώστας Τσολάκκης φιλοξενείται στη στήλη “Η επαρχία μου” και απαντά σε 10 ερωτήσεις για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του με αυτή.

Η ζωή στην

ΕΠΑΡΧΊΑ που μεγάλωσα

18/Volt


«Εδώ και πολλά χρόνια έχω στην κατοχή μου πέραν των 10,000 τόμων βιβλίων και περιμένω μια μέρα να γίνει η Δημοτική βιβλιοθήκη στο Παραλίμνι για να τα χαρίσω. Έχω στείλει επιστολές στον Δήμο τα τελευταία 20 χρόνια, ο ένας δήμαρχος διαδέχεται τον άλλον και ακόμη τίποτα δεν έχει γίνει. Μια καλή τοπική βιβλιοθήκη αξίζει το βάρος της σε χρυσάφι.».

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν υπήρχε; Εδώ και πολλά χρόνια έχω στην κατοχή μου πέραν των 10,000 τόμων βιβλίων και περιμένω μια μέρα να γίνει η Δημοτική βιβλιοθήκη στο Παραλίμνι για να τα χαρίσω. Έχω στείλει επιστολές στον Δήμο τα τελευταία 20 χρόνια, ο ένας δήμαρχος διαδέχεται τον άλλον και ακόμη τίποτα δεν έχει γίνει. Μια καλή τοπική βιβλιοθήκη αξίζει το βάρος της σε χρυσάφι. Θα προσδώσει αρχοντιά στο Παραλίμνι και ο κόσμος θα έχει ένα μέρος από το οποίο μπορεί να δανειστεί εκατοντάδες βιβλία δωρεάν, να τα διαβάσει και να τα ευχαριστηθεί με την καρδιά του. Αν και ήδη έχω χαρίσει 1,200 τόμους στην Ιερά Μητρόπολη Κωνστάντιας - Αμμοχώστου ένα από τα μεγαλύτερά μου όνειρα είναι αυτά τα βιβλία να κοσμήσουν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Παραλιμνίου. Η πρώτη δουλειά που έκανες; Η πρώτη δουλειά που έκανα ήταν μαζί με τον πατέρα μου όπου τον βοηθούσα στις γεωργικές εγκαταστάσεις του. Άλλες εποχές τότε. Το αγαπημένο σου μέρος; Αγαπημένο μου μέρος ήταν και θα παραμείνει το Βαρώσι. Πριν την εισβολή το Βαρώσι ήταν ο οικονομικός πνεύμονας, η ψυχή της Αμμοχώστου, εάν δεν υπήρχε το Βαρώσι, δεν θα μπορούσε να ευημερήσει η Αμμόχωστος. Επιπρόσθετα πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη στην οποία ζήσαμε τα πιο ωραία μας χρόνια. Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Κύπρο; Στην ζωή μου έχω ταξιδέψει αρκετά, έχω ζήσει και στο χωριό της γυναίκας μου για πολύ λίγο, όμως δεν πιστεύω πως θα μπορούσα να ζήσω κάπου άλλου πέραν του Παραλιμνίου. Αγαπώ αυτό το μέρος. Επίσης, να αναφέρω πως το Παραλίμνι είναι η μόνη κοινότητα από τα

Κοκκινοχώρια που έχει κόσμο που μετανάστευσε στο εξωτερικό. Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας; Όταν θέλω να περπατήσω και να αναπνεύσω καθαρό αέρα θα επιλέξω τον παραλιακό πεζόδρομο του Πρωταρά. Είναι ένα σχετικά νέο απόκτημα στην επαρχία μας, μια εξαιρετική ιδέα που προσφέρει την δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν τη βόλτα τους δίπλα στα καταγάλανα νερά της θάλασσας ακούγοντας τους ήχους των κυμάτων. Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας είναι…; Αποδεδειγμένα, η καλύτερη θέα είναι αυτή του Κάβο Γκρέκο. Η περιοχή Κάβο Γκρέκο βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα του νησιού και είναι σε όλους μας γνωστή για τις καταγάλανες του θάλασσες, τα μαγευτικά της βράχια, και την υπέροχη θέα που μπορείς να απολαύσει κανείς από εκεί ολόχρονα! Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας; Οι καλύτερες εκδηλώσεις για το Παραλίμνι είναι η εθνικές μας εορτές. Η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου με τις παρελάσεις είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για εμένα. Μας θυμίζουν ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε και πόσα περάσαμε ως λαός για να φθάσουμε στο σήμερα. Πως φαντάζεσαι την επαρχία μας σε 20 χρόνια; Εγώ πιστεύω πως το Παραλίμνι με την ανάπτυξη που έχει σε 20 χρόνια θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ, θα γίνει μια μεγαλούπολη που δεν θα έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις άλλες επαρχίες. Τι σου λείπει από τα παιδικά σου χρόνια; Μου λείπει η ανεμελιά των παιδικών μου χρόνων αλλά και οι άνθρωποι που γνώρισα, οι παιδικοί μου φίλοι που σήμερα δεν βρίσκονται εν ζωή. Έχω ζήσει τέσσερις γενιές, γνώρισα πολλούς και σπουδαίους ανθρώπους αλλά πλέον απεβίωσαν. Το Παραλίμνι όπως το ήξερα έχει αλλάξει, το νοσταλγώ αλλά παράλληλα μου αρέσει η πρόοδος και η ανάπτυξη. Τι θα πρωτοέδειχνες στην επαρχία μας σε ένα ξένο καλεσμένο; Εμείς οι Παραλιμνίτες είμαστε φιλόξενος λαός. Αν έχω κάποιο ξένο καλεσμένο θα τον υποδεχτώ αρχικά, θα του μιλήσω για το Δήμο μας και ακολούθως θα του δείξω όλες τις εκκλησίες και τα εξωκκλήσια μας για τα οποία όλοι θα πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτά.

19/Volt


Δημήτρης Μούσιης

Παραλίμνι Ετών 58

“Στη ζωή μου έχω κάνει αρκετές δουλειές. Κάποτε η δουλειά δεν ήταν ντροπή. Ξεκίνησα από βοσκός να προσέχω τα πρόβατα του πατέρα μου, δούλεψα ωςυπάλληλος σε εταιρεία με αλουμίνια. Αργότερα πωλούσα τσιγάρα ως πωλητής σε εταιρεία με καπνά. Αφού παντρεύτηκα εργάστηκα σε πρατήριο βενζίνης, στο οποίο βρίσκομαι μέχρι σήμερα. Έτσι μεγάλωσα εμένα και την οικογένεια μου και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Έχω αγωνιστεί ως τερματοφύλακας με τα χρώματα της φανέλας της αγαπημένης μου Ένωσης Νέων Παραλιμνίου και διετέλεσα δημοτικός σύμβουλος υπηρετώντας την πόλη μου". Ο Δημήτρης Μούσιης αντιμετωπίζει τη ζωή με χαμόγελο και πιστεύει ότι η υπομονή είναι αρετή ,αλλά και κανόνας επιβίωσης.

20/Volt


Για όσους αναζητούν ποιότητα και γεύση Κρεοπωλείο Λευτέρης

τ

"

Καθημερινά ολόφρεσκα κρέατα από εγκεκριμένα σφαγεία με διαλεχτά κρέατα τοπικής παραγωγής, καταφθάνουν στο κρεοπωλείο έπειτα από αυστηρό ποιοτικό έλεγχο.

"

Το κρεοπωλείο «Λευτέρης Α. Χρίστου Πέκα» λειτουργεί από το 2009 στο Φρέναρος και εξυπηρετεί καθημερινά τους κατοίκους του χωριού αλλά και της γύρω περιοχής. Πρόκειται για ένα μικρό κρεοπωλείο και συνάμα εργαστήριο αλλαντικών που δημιουργήθηκε από τον Λευτέρη Χρίστου και τη σύζυγό του. Κύρια δραστηριότητα τους η εμπορία φρέσκων κρεάτων αλλά και η παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών αλλαντικων και κρεατοσκευασμάτων. Όπως μας αναφέρει ο ιδιοκτήτης κος Λευτέρης, η απόφαση να ανοίξει το δικό του κρεοπωλείο δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ο ίδιος δούλευε σε κατεψυγμένα από το 2005 μέχρι το 2009 όπου με τον ερχομό της κρίσης αποφάσισε πως έπρεπε να κάνει κάτι δικό του για να ανταπεξέλθει οικονομικά. Ήταν μεγάλο ρίσκο να ανοίξει το δικό του κρεοπωλείο παρόλα αυτά ήταν και αδήριτη ανάγκη. Αγόρασε λοιπόν, το κρεοπωλείο του Ανδρέα Προδρόμου που βρισκόταν στην οδό Φώτη Πίττα 18 στο Φρέναρος και με αίσθημα ευθύνης και άριστη αντίληψη της σύγχρονης πραγματικότητας η επιχείρηση ξεκίνησε. Βασική τους φιλοσοφία: Απόλυτος σεβασμός στον καταναλωτή και υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Επιμένοντας σταθερά σε αυτές τις άξιες, το 2011 μετακόμισαν σε μεγαλύτερο χώρο στην οδό Φώτη Πίττα 18 και το 2016 προχώρησαν στη δημιουργία σύγχρονου εργαστηρίου επεξεργασίας κρέατος, με σκοπό την αρτιότερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή και τα υψηλότερα standards υγιεινής. Στα προϊόντα που δημιουργούν «επιμένουν παραδοσιακά» και μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία από κρεατοσκευάσματα φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά και φυσικά με κρέατα άριστης ποιότητας. Σιεφταλιές, γύρος, κουπέπια, ζαλατίνα, παστά, ρολά, κανελόνια, μπιφτέκια, λουκάνικα, παστουρμάς είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε. Επιπρόσθετα, μπορούμε να βρούμε και επιλογές από νηστίσιμα. Δίχως εφησυχασμό και ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των ατόμων που τους εμπιστεύονται οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν μέχρι σήμερα, 12 χρόνια μετά, να διαθέτουν φρέσκα και αγνά προϊόντα, που ικανοποιούν όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις. Καθημερινά ολόφρεσκα κρέατα από εγκεκριμένα

ΣΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΊΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙ ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΆΤΩΝ «ΛΕΥΤΈΡΗΣ», ΣΤΟ ΦΡΈΝΑΡΟΣ, ΘΑ ΒΡΕΊΤΕ ΈΝΑ ΧΏΡΟ ΜΕ ΠΡΌΤΥΠΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΈΣ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ. ΑΛΛΆ ΠΆΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΘΑ ΒΡΕΊΤΕ ΤΊΜΙΟΥΣ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΈΡΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΛΎ ΓΛΥΚΙΆ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΆΝΤΟΤΕ ΣΕ ΠΟΛΎ ΦΙΛΙΚΈΣ ΤΙΜΈΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ σφαγεία με διαλεχτά κρέατα τοπικής παραγωγής, καταφθάνουν στο κρεοπωλείο έπειτα από αυστηρό ποιοτικό έλεγχο. Την εικόνα της απόλυτης υγιεινής και καθαριότητας συμπληρώνουν τα καλύτερα ψυκτικά συστήματα διατήρησης νωπού κρέατος ενώ η προσωπική επαφή που έχουν με τον πελάτη είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους. Κέρδος τους, η ικανοποίηση του καταναλωτή και μεγαλύτερος τους στόχος να συνεχίσουν να προσφέρουν φρέσκα κρέατα και προϊόντα στο Φρέναρος αλλά και σε όλη την επαρχία της Αμμοχώστου. Μελλοντικός τους στόχος, να προμηθεύουν με τα προϊόντα τους όλη την Κύπρο και γιατί όχι και στο εξωτερικό. Φώτη Πίττα, 18 Φρέναρος, T: 23 822608

21/Volt


ο

Ο Θανάσης είναι ένας νέος 30 χρονών από τη Σωτήρα, γεμάτος όρεξη, κέφι και είναι πάντα με χαμόγελο. Ένα χαμόγελο που δεν σβήνει από το πρόσωπο του, ακόμα και στα πιο δύσκολα. Διαγνώστηκε με λευχαιμία στις 20 Οκτωβρίου του 2020. Όπως μας περιγράφει άρχισε να χάνει ανεξήγητα βάρος, ένιωθε αδυναμία, έντονη κούραση, εμφανίζονταν μελανιές σε διάφορα μέρη του σώματος του, άρχισαν να πέφτουν τα μαλλιά του και ανέπνεε με δυσκολία. Πήγα στο γιατρό, έκανε γενικές εξετάσεις αίματος και οι αναλύσεις δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές. Ο προσωπικός του γιατρός τον παρέπεμψε σε αιματολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου εκεί του ανακοίνωσαν ότι έχει λευχαιμία… Πριν όλα αυτά ξεκινήσουν ο Θανάσης εργαζόταν στο Σύμπλεγμα Περισυλλογής Σκυβάλων Αμμοχώστου ως σκυβαλλοσυλέκτης. Η καθημερινότητα του περιλάμβανε βόλτες με το κορίτσι του, πολλές ώρες στο γήπεδο για την αγαπημένη του ομάδα Ανόρθωση, καφέδες με φίλους και γενικά περνούσε όσο πιο ευχάριστα γίνεται απολαμβάνοντας όλα αυτά που αγαπούσε. Όπως μας αναφέρει όταν

κάποιος ακούει τη λέξη λευχαιμία το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί είναι θάνατος. «Για εμένα ήταν ανακούφιση. Έτρεχα για 2 μήνες στους γιατρούς χωρίς να ξέρω τι έχω, τουλάχιστον όταν έμαθα ήξερα τι θα αντιμετωπίσω και έτσι ξεκίνησαν, οι θεραπείες. Η πίστη που με διακατέχει δεν με άφησε να πέσω ψυχολογικά». Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε είναι ότι θα δώσει με τα άτομα που αγαπά, μια μεγάλη μάχη… «Ήξερα πολύ καλά πως οι δικοί μου άνθρωποι θα ήταν δίπλα μου. Αυτό που δεν περίμενα όμως, ήταν ότι δίπλα μου, ζώντας το ταξίδι της λευχαιμίας δεν ήταν μόνο η οικογένεια και οι φίλοι μου. Ολόκληρη η Κύπρος στάθηκε στο πλευρό μου στέλνοντας μου μηνύματα, στηρίζοντας με ψυχολογικά και οικονομικά. Αυτό είναι πολύ συγκινητικό και αποδεικνύει πως υπάρχει ακόμα ανθρωπιά». Ο Θανάσης αντιμετώπισε τη λευχαιμία σαν μια γρίπη.. «Όταν αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους αρρώστιες πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Να προσπαθείς όσο γίνεται να κάνεις ό,τι έκανες και πριν στην καθημερινότητά σου. Ό,τι δυσκολίες και να έρθουν εγώ πάντα θα χαμογελώ. Το χαμόγελο δεν φεύγει ποτέ από τα χείλη μου. Τραγουδώ, ψέλνω, χορεύω, διαβάζω και κάνω ό,τι μου προκαλεί χαρά και ηρεμία». «Τον θάνατο ποτέ δεν τον

φοβήθηκα. Ήρθαμε σε αυτή την ζωή για να πεθάνουμε. Δεν είμαστε αθάνατοι. Όπως ο Θεός θυσίασε το ίδιο του το παιδί για να μας σώσει από τις αμαρτίες και σε 3 ημέρες αναστήθηκε, έτσι και εμείς. Θα έρθει η μέρα που θα πεθάνουμε και θα αναστηθούμε την ημέρα της κρίσεως. Το μόνο πράγμα που φοβάμαι είναι ο πόνος που θα προκληθεί στα άτομα που αγαπώ με τον θάνατό μου». «Οι γονείς μου αρχικά το πήραν στραβά. Ειδικά η μητέρα μου έκλαιγε συνέχεια. Ο πατέρας μου ήταν πιο ψύχραιμος αλλά ξέρω πως και αυτός πληγώθηκε.. Η κοπέλα μου η Μαρία αρχικά δεν μιλούσε, δεν έτρωγε, δεν έπινε. Επειδή όμως έβλεπαν πως εγώ είμαι δυνατός και θετικός συνειδητοποίησαν και οι ίδιοι ότι πρέπει να είναι δυνατοί για να μπορέσουμε να βγούμε από αλώβητοι αυτό. Σ’ αυτή την ασθένεια δεν χωράνε δάκρυα». «Αντλώ δύναμη από τον Θεό. Κάποτε σε ανθρώπους που έρχονται τέτοιες αρρώστιες αναρωτιόνται γιατί να συμβεί στους ιδίους. Είναι συνέχεια με ένα γιατί. Το γιατί το ξέρει μόνο ο Θεός. Εγώ εκείνο που έλεγα πάντα είναι: Ευχαριστώ». Δίπλα του πάντα είναι ο αδερφός του Χαράλαμπος, ένας πραγματικός σωτήρας όπως μας τον χαρακτηρίζει. «Είναι ο ήρωας μου, δεν έχω λόγια για να περιγράψω τον αδερφό μου.

Από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλάι μου. Εκείνος με έπαιρνε στους γιατρούς και φρόντιζε να έχω ό,τι χρειαζόμουν. Ο αδερφός μου και η αδερφή μου κατευθείαν έδωσαν δείγμα για να δουν αν είναι συμβατοί δότες. Ο αδερφός μου ήταν συμβατός 100% και ήρθε μαζί μου στην Γερμανία όπου και κάναμε τη μεταμόσχευση. Όταν έχεις τέτοιο αδερφό έχεις έναν άγγελο δίπλα σου. Τώρα απλά μετράνε τις μέρες για να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο και την καθημερινότητά τους. Ο Θανάσης μέσα από το προφίλ του στο Facebook περιγράφει όλο το ταξίδι του με τη λευχαιμία. Προσπαθεί να καταγράψει τις εμπειρίες του, να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, κάτι για το οποίο υπάρχει άγνοια. Μόνον όσοι βρίσκονται στον κυκλώνα αυτής της ασθένειας γνωρίζουν πόσο αναγκαία είναι αυτή η προσφορά. Μέσα από τη δική του εμπειρία, μέσα από τη δική του δύναμη για ζωή, μέσα από τον αγώνα του με την αρρώστια μας διδάσκει μαθήματα πίστης και θέλησης. Το μήνυμα που θέλει να στείλει στον κόσμο είναι να μην απελπίζεται, να έχει πίστη στο Θεό και ο Θεός ποτέ δεν εγκαταλείπει το σπλάχνο του.

Επέλεξα σε αυτή τη ζωή να ζήσω ΉΤΑΝ ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 2020 ΌΤΑΝ Ο ΘΑΝΆΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΊΟΥ ΔΙΑΓΝΏΣΤΗΚΕ ΜΕ ΟΞΕΊΑ ΜΥΕΛΟΓΕΝΉ ΛΕΥΧΑΙΜΊΑ, ΈΝΑΝ ΠΟΛΎ ΕΠΙΘΕΤΙΚΌ ΚΑΡΚΊΝΟ ΤΟΥ ΑΊΜΑΤΟΣ. ΜΕ ΜΙΑΝ ΣΠΆΝΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΉ ΔΎΝΑΜΗ ΠΟΥ ΠΉΓΑΖΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΊΣΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΘΕΌ ΤΟ ΑΠΟΔΈΧΘΗΚΕ ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΊΑ ΚΑΙ ΑΠΊΣΤΕΥΤΗ ΥΠΟΜΟΝΉ. ΞΕΚΊΝΗΣΕ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΕΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΊΕΣ ΜΑ ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΆΤΗΣΕ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΌΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ. ΕΊΧΕ ΑΠΟΦΑΣΊΣΕΙ ΝΑ ΠΑΛΈΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΉΣΕΙ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ

22/Volt


«Αντλώ δύναμη από τον Θεό. Κάποτε σε ανθρώπους που έρχονται τέτοιες αρρώστιες αναρωτιόνται γιατί να συμβεί στους ιδίους. Είναι συνέχεια με ένα γιατί. Το γιατί το ξέρει μόνο ο Θεός. Εγώ εκείνο που έλεγα είναι: Ευχαριστώ».

23/Volt


θα έρθουν οι δικοί τους άνθρωποι να τους δουν, να τους μιλήσουν. Την ώρα που οι υπεύθυνοι του κέντρου θα διοργάνωναν εκδηλώσεις ώστε να «σπάσει» η καθημερινότητά τους. Τώρα τίποτα από τα πιο πάνω δεν συμβαίνει. Η μόνη τους επαφή με τους δικούς τους είναι το τηλέφωνο ή αν κάποιος πάει να τους δει από το παράθυρο. Κανένας δεν επιτρέπεται να επισκέπτεται τα κέντρα που διαμένουν οι ηλικιωμένοι, αλλά ούτε και οι ίδιοι μπορούν να βγουν εκτός του κέντρου. Η προσπάθεια που γίνεται για την προστασία των ηλικιωμένων από τον κορονοϊό χωρίς αμφιβολία έχει δημιουργήσει μια άλλη κρίση στον τομέα της υγείας. Ο εγκλεισμός που αποσκοπεί στο να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους απειλεί με τον ίδιο τρόπο τη ζωή τους. Η απομάκρυνση από την οικογένεια τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ο κίνδυνος της μόλυνσης από τον ιό, το ενδεχόμενο απώλειας αγαπημένων προσώπων, ο φόβος μήπως και οι ίδιοι "φύγουν", είναι λίγες από τις σκέψεις που περιτριγυρίζουν το μυαλό των ηλικιωμένων αυτή την περίοδο. Αυτές οι σκέψεις φέρνουν λύπη και περισσότερη μοναξιά. Τα επίπεδα ενέργειάς τους πέφτουν ακόμα περισσότερο και αυτό φαίνεται τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. «Η απομόνωση τους στερεί όσες καλές μέρες έχουν απομείνει και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης», δήλωσε ο Joshua Uy, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας Perelman. Το γεγονός μάλιστα ότι οι ηλικιωμένοι, σε ένα μεγάλο ποσοστό, δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ενισχύει αυτές τις καταστάσεις, αφού αυτό τους αποτρέπει από το να έχουν μια πιο ουσιαστική επαφή με τον εξωτερικό κόσμο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το περιοδικό Volt έκανε το απαραίτητο τεστ κορωνοϊού και επισκέφθηκε τους ηλικιωμένους που διαμένουν στο ΚΕΠΑ και στο HOLISTIC και μίλησε μαζί τους για τα αισθήματά τους και το πώς βιώνουν τις μέρες του κορωνοϊού.

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΟΡΩΝΟΪΌΣ. ΗΛΙΚΙΩΜΈΝΟΙ. ΑΠΟΜΌΝΩΣΗ. ΜΟΝΑΞΙΆ. ΒΙΏΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΣΤΙΓΜΉ ΜΕ ΜΙΑ ΆΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΈΝΟΥ ΠΡΌΚΛΗΣΗ, ΤΗΝ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΊΑ COVID-19. ΠΈΡΑΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΕΠΙΠΤΏΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΉΛΘΑΝ ΑΠΌ ΤΟ ΞΈΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ COVID-19 ΚΑΛΟΎΜΑΣΤΕ ΝΑ ΈΡΘΟΥΜΕ ΑΝΤΙΜΈΤΩΠΟΙ ΜΕ ΈΝΑ ΒΑΘΎΤΕΡΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ: ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΑΠΟΜΌΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΆ ΠΟΥ ΝΙΏΘΕΙ Η ΤΡΊΤΗ ΗΛΙΚΊΑ.

η

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΑ ΚΟΣΜΑ

24/Volt

Η Λουϊζα, η Θεοδούλα, η Χρυστάλλα και όλοι όσοι βρίσκονται στο ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος περίμεναν όλη την εβδομάδα την ώρα που θα βρεθούν ξανά με τα παιδιά τους και τους δικούς τους ανθρώπους, την ώρα που θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους και θα καθίσουν όλοι γύρω από το τραπέζι για να πουν ιστορίες, ιστορίες παλιές αλλά και ιστορίες πιο πρόσφατες. Ο Μιχαήλ, η Στέλλα και η Πολυξένη, οι οποίοι διαμένουν στο Πρότυπο Κέντρο Φροντίδας και Αποκατάστασης HOLISTIC περίμεναν την ώρα που

Λουΐζα Ευαγγέλου 80 χρονών ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος «Ο κορωνοϊός και οι συνέπειές του ανέτρεψαν τη ρουτίνα μας, στερώντας μας απλές καθημερινές συνήθειες, οδηγώντας μας στην απομόνωση και την απέραντη μοναξιά. Οι δικοί μου άνθρωποι τα Σαββατκύριακα και τις γιορτές ερχόντουσαν και με έπαιρναν στον Πρωταρά.. Τώρα έρχονται με μάσκες και με χαιρετούν από το παράθυρο. Τα Χριστούγεννα που πέρασαν ήταν από τα πιο δύσκολα. Έχω κάνει το εμβόλιο και ελπίζω σύντομα να ξανανταμώσω με τους δικούς μου». Θεοδούλα Μηνά 83 χρονών ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος «Ήρθα στο ΚΕΠΑ πριν από έναν χρόνο γιατί ήταν πλέον δύσκολο να με φροντίζει ένα άτομο. Είμαι όμως ικανοποιημένη και δεν έχω παράπονο από τους φροντιστές. Γι’ αυτό και τα συναισθήματά μου για τις ημέρες της πανδημίας είναι ανάμεικτα. Από την μια μέρα χαίρομαι που βρήκα έναν χώρο να περνάω τόσο καλά και από την άλλη στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να δω την οικογένειά μου. Έχω δύο κόρες, δύο εγγόνια και δύο δισέγγονα. Έχει κάνει το εμβόλιο χωρίς να έχω κάποια συμπτώματα». Χρυστάλλα Σοφρωνίου 79 χρονών ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος «Στο ΚΕΠΑ βρίσκομαι εδώ και 19 χρόνια, Αυτό όμως που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία μόνο με «χάλια μαύρα» θα μπορούσα να το περιγράψω. Δεν μπορώ να επικοινωνήσω με την κόρη μου και με τα εγγόνια μου και τους πεθυμώ


Έχω βάλει το εμβόλιο και περιμένω να γίνει η δεύτερη δόση ώστε να μπορέσω να δω ξανά τα δικά μου άτομα. Είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχούμε.

«Βρίσκομαι στο Κέντρο σχεδόν δύο χρόνια και η διαφορά από πέρσι μέχρι φέτος είναι τεράστια. Πέρσι βγαίναμε έξω και μας επισκέπτονταν οι δικοί μας. Φέτος δεν επιτρέπεται.

Λουΐζα Ευαγγέλου

όλους πάρα πολύ. Δεν στεναχωριέμαι γιατί έχω την υγεία μου αλλά δεν μπορώ να πω πως δεν έχω επηρεαστεί. Εγώ δεν έκανα ούτε και θέλω να κάνω το εμβόλιο. Στη στιγμή που λαμβάνονται τόσο αυστηρά μέτρα δεν υπάρχει λόγος να πάρω περαιτέρω προφύλαξη. Επίσης, στην ηλικία που είμαι δεν βλέπω τον λόγο ώστε να βάλω το εμβόλιο».

Θεοδούλα Μηνά

σου κάνει το τηλέφωνο; Έχω ανάγκη να τους δω, να τους αγκαλιάσω, να τους φιλήσω. Πέρασα τις γιορτές των Χριστουγέννων μακριά από τα παιδιά μου. Γι΄αυτό και είμαι υπέρ του εμβολίου, έχω βάλει την πρώτη δόση και είμαι αισιόδοξη, ελπίζω πως όλο αυτό θα περάσει και θα επιστρέψουμε σύντομα στη καθημερινότητά μας όπως ο καθένας τη γνωρίζει».

«Είμαι λυπημένη. Έχω 10 παιδιά και δυστυχώς δεν μπορώ να τους δω. Έρχονται γιορτές, σαββατοκύριακα και εμείς δεν επιτρέπεται να είμαστε με τα δικά μας άτομα.

Μιχαήλ Κίτσιος

Μιχαήλ Κίτσιος 94 χρονών Πρότυπο Κέντρο Φροντίδας και Αποκατάστασης HOLISTIC «Έχω πέντε παιδιά, 12 εγγόνια και 20 δισέγγονα. Αυτή τη χρονιά δεν μου επέτρεψαν να δω κανέναν τους. Επιπρόσθετα στεναχωριέμαι γιατί μέσα στη χρονιά πέθανε η αδερφή μου, αλλά και η εγγονή μου και δεν μπόρεσα να πάω στις κηδείες του. Για να μην στενοχωριέμαι θα έπρεπε είμαι ασυνείδητος. Γι αυτό και θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που στήριξε τα παιδιά της εγγονής μου. Έχω βάλει το εμβόλιο και περιμένω να γίνει η δεύτερη δόση ώστε να μπορέσω να δω ξανά τα δικά μου άτομα. Είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχούμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ανεξαιρέτως ώστε να διώξουμε τον κορονοϊό από τις ζωές μας και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας». Στέλλα Καραγιάννη 90 χρονών Πρότυπο Κέντρο Φροντίδας και Αποκατάστασης HOLISTIC «Βρίσκομαι στο Κέντρο σχεδόν δύο χρόνια και η διαφορά από πέρσι μέχρι φέτος είναι τεράστια. Πέρσι βγαίναμε έξω και μας επισκέπτονταν οι δικοί μας. Φέτος δεν επιτρέπεται. Είμαι ευχαριστημένη εδώ που βρίσκομαι, έχω κάνει τις φιλίες μου και οι υπεύθυνοι μας φροντίζουν πολύ καλά. Επιπρόσθετα, δεν με φοβίζει ο θάνατος, είμαι 90 χρονών πιστεύω πως έχω ζήσει όσα έπρεπε να ζήσω. Έχω όμως 5 παιδιά και αυτούς είναι που σκέφτομαι. Την οικογένεια μου και τους νέους ανθρώπους που δεν έχουν προλάβει να ζήσουν. Έχω βάλει το εμβόλιο και ελπίζω σε καλύτερες μέρες. Για όλους μας». Πολυξένη Πιττάτζιη 88 χρονών Πρότυπο Κέντρο Φροντίδας και Αποκατάστασης HOLISTIC «Είμαι λυπημένη. Έχω 10 παιδιά και δυστυχώς δεν μπορώ να τους δω. Έρχονται γιορτές, σαββατοκύριακα και εμείς δεν επιτρέπεται να είμαστε με τα δικά μας άτομα, να φάμε και να πιούμε όλοι μαζί. Μιλάμε μαζί τους στο τηλέφωνο, αλλά τι να

Χρυστάλλα Σοφρωνίου Στέλλα Καραγιάννη

Πολυξένη Πιττάτζιη

25/Volt


«Πίσω από κάθε πρόβλημα κρύβεται μια ευκαιρία» Η ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ ΠΑΙΔΙΚΏΝ ΒΙΒΛΊΩΝ, ΜΑΡΊΑ ΤΣΙΒΊΚΑ ΜΙΛΆΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΝΎΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΆΣΕΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΉ ΤΗΣ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΟ ΝΌΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΙΆΣ ΤΗΣ ΖΩΉΣ…

η

ΑΠΟ ΤΗΝ BΈΡΑ ΚΟΣΜΑ

Η Μαρία Τσιβίκα είναι από τους λίγους συγγραφείς παιδικών βιβλίων που αγαπιέται τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους. Με το πρώτο της παραμύθι «Ο Βασιλιάς Προβληματάς» κατάφερε να μας συναρπάσει τόσο με την ευρηματικότητά και την περιγραφή της όσο και με τα πολύ δυνατά μηνύματα που προσφέρει. Στην πρώτη εβδομάδα το παραμύθι εξαντλήθηκε και προχώρησε σε δεύτερη έκδοση. Στην συνέχεια μεταγράφτηκε στον κώδικα Braille και πρόκειται πολύ σύντομα να μπει στις βιβλιοθήκες των σχολείων αλλά και να μεταφραστεί στη νοηματική γλώσσα. Αυτό τον μήνα κυκλοφορεί το δεύτερο της παραμύθι το «Δώρο Ζωής, για 1 και 2 και 3 και 1013» και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει την επιτυχία του πρώτου. Όσοι είχαν την ευκαιρία να την γνωρίσουν ξέρουν πολύ καλά πως η Μαρία Τσιβίκα εκπέμπει θετικότητα και αισιοδοξία. Ποτέ δεν τα βάζει κάτω και αν χρειαστεί να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της θα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Η ιδέα συγγραφής ενός παιδικού παραμυθιού γεννήθηκε πριν από 4 χρόνια. «Ήθελα να γράψω ένα παραμύθι για τη θαλασσαιμία, το οποίο να διώχνει όλα τα μαύρα σύννεφα που άδικα επισκιάζουν την πάθηση αυτή και να αναδεικνύει όλες τις ομορφιές που έχουν στις ψυχές τους οι άνθρωποι με θαλασσαιμία». Η Μαρία κάνει ξεκάθαρο πως τα άτομα αυτά είναι ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, προσφέρουν, διαπρέπουν, ξεχωρίζουν και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για όλους εμάς. Η ιδέα όμως αυτή παρέμεινε στο συρτάρι λόγω έλλειψης χρόνου. «Μηδέν κακό, αμιγές καλού» Μια μικρή περιπέτεια υγείας την ανάγκασε να αφήσει για λίγο το επάγγελμά της ως γυμνάστρια και να γίνει θεατής της ζωής της. «Η περιπέτεια που είχα στην υγεία μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω άλλες πτυχές του εαυτού μου, να αλλάξω, να εξελιχθώ, να βελτιωθώ σε όσα υστερούσα. Έχοντας αρκετό ελεύθερο χρόνο, άρχισα να ασχολούμαι και με τα παιδικά βιβλία. Τότε ήταν και η στιγμή που άρχισα να γράφω. Όπως λέει και η γνωστή ρήση «μηδέν κακό, αμιγές καλού». Ότι κι αν συμβαίνει στη ζωή μας, θα πρέπει να το αποδεχόμαστε, να το αγκαλιάζουμε, να το αποκωδικοποιούμε και τότε μόνο θα καταλάβουμε πως πίσω από κάθε πρόβλημα κρύβεται μια ευκαιρία, μια ευλογία. Η ζωή είναι ο σοφότερος δάσκαλος, τα προβλήματα το μέσο διδασκαλίας και εμείς οι μαθητές». Η Μαρία λατρεύει τα παιδιά και τα παραμύθια όσο τίποτα άλλο. Μπορεί να περάσει ώρες ολόκληρες σε ένα βιβλιοπωλείο, χαζεύοντας τίτλους βιβλίων και μετροφυλλώντας τα, παρέα με την κόρη της, η οποία αποτελεί και την έμπνευσή της. Χάρη στη writing coach Μαρία Γούσιου και τα ψηφιακά της σεμινάρια συγγραφής, πήρε την απόφαση να γράψει το πρώτο της παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Ο βασιλιάς Προβληματάς». «Ο Βασιλιάς Προβλήματάς» «Εμπνέομαι από τα παιδιά, από την γλύκα που έχουν οι ψυχούλες τους, τον αυθορμητισμό και την αγνότητα της καρδιάς τους. Ο βασιλιάς Προβληματάς είναι το πρώτο μου μωράκι και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ευγνώμων, τον Δεκέμβριο του 2020. Έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τοποθέτησή του στις σχολικές βιβλιοθήκες και κυκλοφορεί επίσης σε E-book. Στο βιβλίο αυτό, ο μικρός Παναγιώτης καλείται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη μέρα αλλά προς στιγμήν αρνείται, αντιδρά με εγωισμό και θέλει να τρέξει μακριά από όλα όσα του συνέβησαν. Ο βασιλιάς Προβληματάς και ο πιλότος Απογνωσάκιας θα τον οδηγήσουν σε μια αξέχαστη περιπέτεια. Σε αυτό το ταξίδι θα συναντήσει τη γατούλα Αποδοχούλα, τον ελεφαντάκο Αυτοπεποιθησάκια και στο τέλος θα συμπορευτεί με τον πρίγκιπα Προβληματισμό». Τα μηνύματα που προσφέρει «Η περιπέτεια του Παναγιώτη μαθαίνει στα παιδιά να μην δειλιάζουν και να αντιμετωπίζουν με αυτοπεποίθηση τις δυσκολίες, τους φόβους και

26/Volt

τις ανησυχίες της καθημερινότητας. Αυτό συμβαίνει και στον κόσμο των ενηλίκων. Ο περισσότερος κόσμος κοιμάται με προβλήματα και ξυπνάει με προβλήματα. Τα κουβαλάει μέσα του και τα διαιωνίζει. Εγκλωβίζεται σε αυτά, αρνείται να τα αντιμετωπίσει και συχνά οδηγείται σε απόγνωση. Η αποδοχή είναι το παν, το κλειδί για να μεταμορφώσουμε τα όποια προβλήματά μας, όσο μεγάλα και αν φαντάζουν, σε μικρούς και ασήμαντους προβληματισμούς. Αν αλλάξουμε τις λέξεις και τις σκέψεις μας τότε θα αλλάξει και η ζωή μας». Ο κώδικας Braille Η Μαρία θεωρεί πως όλα τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες πρέπει να έχουν ίση δυνατότητα και πρόσβαση σε βιβλία. Γι΄αυτό και όταν μια φίλη την έφερε σε επαφή με την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη να γίνει μεταγραφή του παραμυθιού της σε Braille χωρίς δεύτερη σκέψη. Επιπρόσθετα η μουσική σχολή του Βασίλη Ευσταθείου και της Μαρίας Κωφού θα ντύσει μουσικά το βασιλιά της και θα τον μετατρέψει σε audiobook. Kάτι τέτοιο επίσης εξυπηρετεί τους ανθρώπους αυτούς. Επιπλέον, γίνεται μια προσπάθεια για μετάφραση και στην νοηματική γλώσσα. Η επανέκδοση Την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας εξαντλήθηκε η 1η έκδοση του παραμυθιού. Η Μαρία Τσιβίκα, όπως μας αναφέρει δεν περίμενε ο κόσμος να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει τόσο γρήγορα. «Τα συναισθήματά μου ήταν χαρά, ενθουσιασμός και συγκίνηση. Ήταν μια περίοδος όπου υπήρχε ένα μόνιμο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μου. Έχω λάβει μπόλικη αγάπη και μηνύματα από τους αναγνώστες και τους ευχαριστώ από καρδιάς». Η συγγραφή στη ζωή μου Η συγγραφή για την Μαρία ξεκίνησε αγνά και διακριτικά, χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό. «Με γεμίζει, με ολοκληρώνει, με ταξιδεύει. Μου έχει φανερώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα και έχει προσθέσει τα πιο φωτεινά χρώματα στην παλέτα της ψυχής μου. Σχεδόν καθημερινά αποζητώ τον χρόνο και τον χώρο όπου θα αποτυπώσω τις σκέψεις μου. Εύχομαι η σχέση αυτή να αποδειχθεί διαχρονική». «Δώρο Ζωής» Το νέο παιδικό βιβλίο της Μαρίας είναι το «Δώρο Ζωής, για 1 και 2 και 3 και 1013» και θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, επίσης από τις Εκδόσεις Ευγνώμων. Η ηρωίδα, η μικρή Ελπίδα, μαθαίνει μέσα από την προσφορά των γονιών της για ένα πολύτιμο δώρο που σώζει ζωές, επανειλημμένα και αμέτρητες φορές. Είναι μια ιστορία που περιγράφει με απλά λόγια τη διαδικασία της αιμοδοσίας, έτσι ώστε να γίνει κατανοητή από κάθε μικρό, αλλά και μεγάλο αναγνώστη. Όπως μας λέει η συγγραφέας μέσα από αυτό το βιβλίο εύχεται να «σπείρει σποράκια» ευαισθητοποίησης, εθελοντισμού και ανιδιοτελούς αγάπης. «Καθημερινά οι ανάγκες για αίμα είναι τεράστιες και οι Κύπριοι είναι πάντα εκεί, πέρα από τις προκλήσεις των καιρών, για να προσφέρουν απλόχερα λίγο από το αίμα τους. Ήθελα λοιπόν, να υπάρχει αποτυπωμένο ένα τεράστιο ευχαριστώ προς όλους αυτούς τους Σούπερ Ήρωες, τους είμαι βαθιά ευγνώμων. Το βιβλίο αυτό εκδίδεται με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, υπό την αιγίδα και με τη στήριξη του Κέντρου Αίματος, του Υπουργείου Υγείας Κύπρου. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις ενισχύουν τους σκοπούς και τις δράσεις του συγκεκριμένου Συνδέσμου». Το μέλλον Μελέτη, σεμινάρια και αρκετές δράσεις που σχετίζονται με τα 2 της βιβλία, συνθέτουν το άμεσο μέλλον της Μαρίας. Όπως μας αναφέρει πολύ πιθανόν να ακολουθήσει η μελοποίηση κάποιων στίχων και ένα ακόμη παιδικό βιβλίο και εμείς να της ευχηθούμε καλή επιτυχία.


27/Volt


Η πανδημία έφερε μαζικά λουκέτα Κανείς δεν γνωρίζει πόσα καταστήματα θα αντέξουν μετά την πανδημία. Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους. ΤΟΥ ΖΑΝΕΤΤΟΥ ΛΟΥΚΑ

28/Volt

α

Από τα εμβληματικά πολυκαταστήματα μέχρι τα μικρά καταστήματα ο αγώνας για επιβίωση είναι τεράστιος, αφού η πανδημία φαίνεται ότι δεν ξεχωρίζει από μεγέθη και ονόματα. Η μειωμένη ζήτηση των καταναλωτών, οι μειωμένες δαπάνες ψυχαγωγίας και οι διαδικτυακές και τηλεφωνικές παραγγελίες στο σπίτι υποχρεώνουν αρκετές επιχειρήσεις να τερματίζουν τους κύκλους εργασιών τους. Η βιομηχανία λιανικής που αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας το εμπόδιο της οικονομικής κρίσης τώρα αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγαλύτερο εμπόδιο, αυτό της πανδημίας. Στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην ελεύθερη Επαρχία


Αμμοχώστου βλέπουμε καθημερινά μαγαζιά και επιχειρήσεις να κλείνουν κάνοντας φτωχότερο το λιανικό εμπόριο. Εστιατόρια και κέντρα εστίασης, μπυραρίες και νυχτερινά μαγαζιά, καταστήματα είδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και άλλα διάφορα καταστήματα είναι κλειστά αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα ογκώδη χρέη που μαζεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο. Η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε μέτρα προσφέροντας αρκετά πακέτα στήριξης, τα οποία όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αδυνατούν να καλύψουν την έκταση της ζημιάς. Μοιραία είναι επίσης και η θέση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι

στην εστίαση, που αναγκάζονται να ζουν με ένα πενιχρό επίδομα και ακόμα χειρότερα είναι οι εποχικά εργαζόμενοι που εργάζονταν σε μέρη που αφορούν τον τουριστικό τομέα. Κανείς δεν γνωρίζει πότε και πως θα τελειώσει η πανδημία. Αρκετός κόσμος συμωνεί με τους χειρισμούς αναφορικά με το θέμα της υγείας, όμως δυστυχώς η επιβίωση του ανθρώπου είναι εξίσου σημαντική. Η οικονομική κρίση προηγούμενων ετών αλλά και τα πρόσφατα lockdown «άφησαν πληγές» στα καταστήματα, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά ακόμα και σε περιοχές… πρώτης προβολής και σε γνωστές «εμπορικές πιάτσες».

ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΌΜΕΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΆ LOCKDOWNS ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΏΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΆΤΩΝ, Η ΑΔΎΝΑΜΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΉ ΖΉΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΙΩΜΈΝΟ «ΚΑΛΆΘΙ» ΑΓΟΡΏΝ ΕΊΝΑΙ ΜΕΡΙΚΈΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΙΤΊΕΣ ΠΤΏΣΗΣ ΤΟΥ ΚΎΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΏΝ. Η ΥΙΟΘΈΤΗΣΗ ΔΙΑΦΌΡΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΏΝ ΤΡΌΠΩΝ ΠΡΟΏΘΗΣΗΣ ΠΩΛΉΣΕΩΝ ΠΡΟΦΑΝΏΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΤΈΣΤΗΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΎ ΚΑΤΑΣΤΉΜΑΤΟΣ, ΚΆΛΥΨΕ ΌΜΩΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΌ ΠΟΣΟΣΤΌ ΤΗΣ ΤΆΞΕΩΣ ΤΟΥ 20%-25% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΉΣ ΑΠΏΛΕΙΑΣ ΤΖΊΡΟΥ.

29/Volt


4 κτηνίατροι για να τους εμπιστευτείτε το κατοικίδιο σας; Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε ως υπεύθυνος για το κατοικίδιό σας είναι να επιλέξτε το σωστό κτηνίατρο για το μικρό σας φίλο. Η επιλογή του σωστού κτηνιάτρου είναι προσωπική απόφαση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε έναν επαγγελματία που να προσφέρει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα φροντίδας για το κατοικίδιό σας. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί 4 κτηνιατρικές εκλογές σας δίνουν πολύ καλούς λόγους γιατί να τους επιλέξετε και να εμπιστευτείτε στα χέρια τους τον πιο πιστό σας φίλο. ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ

31/Volt


Νοιάζονται πραγματικά για τα ζώα σας! Ο Τάσος και η Μαρία Κεφάλα είναι δύο κτηνίατροι με μεγάλη εμπειρία και αγάπη για τη δουλειά τους. Στην κτηνιατρική κλινική Tasos Kefalas Veterinary Center αντιμετωπίζουν καθημερινά ζητήματα που αφορούν θέματα υγείας των αγαπημένων μας τετράποδων, ενώ παράλληλα ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες εμπεριστατωμένα για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται και να φροντίζουν τα κατοικίδιά τους. Η κτηνιατρική σας κλινική είναι μια πλήρως εξοπλισμένη κτηνιατρική κλινική που δεν επαναπαύεται ποτέ και ολοένα αναβαθμίζεται … Που οφείλεται αυτό; Η κτηνιατρική είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται πολύ γρήγορα οπότε και εμείς πρέπει να ακολουθούμε. Γενικά όμως, είμαστε άτομα που μας αρέσει να εξελισσόμαστε και να ενημερωνόμαστε για ό,τι καινούριο υπάρχει στον τομέα μας. Θέλουμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν πιο σωστές και σίγουρες λύσεις για τους πελάτες. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που φροντίζουμε το δυναμικό μας να απαρτίζεται και από νέους συναδέλφους, που κουβαλάνε μαζί τους νέες γνώσεις και τεχνικές. Η εμπειρία μετρά αλλά και το νέο αίμα είναι εξίσου σημαντικό. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τις υπηρεσίες σας αλλά και τους κτηνίατρους που το απαρτίζουν…

32/Volt

Στην κτηνιατρική κλινική Tasos Kefalas Veterinary Clinic έχουμε 3 εξεταστήρια στα οποία βλέπουμε τα παθολογικά περιστατικά αλλά και τα επείγοντα. Στους χώρους εξέτασης γίνεται η διάγνωση και ανάλογα με το περιστατικό, τα ζώα παραπέμπονται για περαιτέρω εξέταση σε εξειδικευμένους χώρους όπως είναι ο υπέρηχος ή το νοσηλευτήριο για να ξεκινήσουν την αγωγή τους. Εδώ να τονίσουμε πως παράλληλα διαθέτουμε ένα πολύ καλά εξοπλισμένο εργαστήριο για αιματολογικές εξετάσεις. Τέλος, στην κλινική μας έχουμε ένα μικρό κατάστημα που εξυπηρετεί πρώτες

ανάγκες των ζώων όπως είναι τα τρόφιμα. Όσον αφορά το προσωπικό στο ιατρείο είμαστε 4 κτηνίατροι και 2 νοσηλεύτριες. Σημαντικό επίσης είναι πως συνεργαζόμαστε και με άλλους συναδέλφους που μπορεί να κάνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και χειρουργεία. Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε; Θεωρούμε πως είμαστε αρκετά φιλικοί, ανθρώπινοι και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο οποιαδήποτε ώρα, ακόμη και σε ώρες μη εργάσιμες. Είμαστε αρκετά υπομονετικοί και σε συνδυασμό με τις γνώσεις μας δημιουργείται ένα αποτέλεσμα που αγαπάει ο κόσμος. Τι περιστατικά αντιμετωπίζετε πιο συχνά στο κτηνιατρείο; Στο κτηνιατρείο αναλαμβάνουμε μόνο σκύλους και γάτους. Πέραν από τα καθημερινά περιστατικά, όπως είναι οι εμβολιασμοί και οι στειρώσεις, έχουμε και τα παθολογικά περιστατικά όπως είναι γαστρεντερίτιδες κυρίως των νεαρών ζώων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Επίσης, έχουμε τα τραυματισμένα ζώα που έχουν κτυπηθεί από αυτοκίνητα αλλά και οι δηλητηριάσεις, οι οποίες ευτυχώς έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα πιο παλιά χρόνια. Οι μειωμένες δηλητηριάσεις πιστεύετε είναι συνέπεια της ανόδου της «φιλοζωίας»; Όντως πολύς κόσμος που δεν αγαπούσε τα ζώα έχει αλλάξει στάση αλλά και άλλοι πολλοί που δεν ήταν τόσο σωστοί προς τα ζώα τους έχουν γίνει σωστότεροι. Σίγουρα το να βλέπουμε τον δίπλα μας να προσέχει και να φροντίζει ένα ζώο είναι σημαντικό. Ο κόσμος ό,τι βλέπει το μαθαίνει και το μιμείται. Να αναφέρουμε πως πολύ σημαντικό στο θέμα της φιλοζωίας είναι η αύξηση των οργανωμένων εθελοντικών οργανισμών, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά για την ευημερία των αδέσποτων ζώων, για την αλλαγή της κατάστασης στη χώρα μας και την εύρεση στέγης σε αυτά τα ζώα. Αυτά έχουν αποτέλεσμα της ανόδου της φιλοζωίας. Διανύουμε μια περίεργη περίοδο, λόγω πανδημίας και lockdown. Πιστεύετε ότι αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν σε κάποιους την ανάγκη να έχουν ένα κατοικίδιο στη ζωή τους; Πιστεύετε στην ψυχοθεραπευτική δύναμη των ζώων; Πιστεύουμε πως λόγω lockdown ο κόσμος ηρέμησε και βρήκε τον χρόνο για να βάλει ένα κατοικίδιο στη ζωή του. Ελπίζουμε όμως να παραμείνει και μετά την πανδημία αυτή η ανάγκη του κατοικίδιου. Θα είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε ζώα να εγκαταλείπονται λόγω έλλειψης χρόνου. Τα ζώα βοηθούν στην ψυχολογία των ανθρώπων και αυτό είναι αποδεδειγμένο από πολλές μελέτες. Πως κερδίζετε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους; Η αμεσότητα είναι πολύ σημαντική για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ενός ιδιοκτήτη ζώου. Προσπαθούμε πάντα να εξηγούμε εμπεριστατωμένα το κάθε πρόβλημα δίνοντας πάντοτε επιλογές για το πρόβλημα και τη λύση του. Υπάρχει ενσυναίσθηση, συμπάσχουμε με τον κάθε ιδιοκτήτη ζώου και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για σου εμπιστευθεί ένας ιδιοκτήτης το ζωάκι του. 1ης Απριλίου 133, Παραλίμνι, T: 23 741800


Προσφέρει το καλύτερο στα κατοικίδια σας Ο Αδάμος Ζάρτηλα υπηρετεί την κτηνιατρική με πάθος αλλά και αγάπη για τα ζώα. Στην κλινική Adamos Zartilas Veterinary Clinic αντιμετωπίζει καθημερινά και με επαγγελματισμό από τα πιο απλά περιστατικά μέχρι τα πιο πολύπλοκα. Αδάμο, αν και μικρός σε ηλικία έχεις διανύσει μια αξιοσημείωτη πορεία στην κτηνιατρική. Μπορείς να μας πεις σημαντικούς σταθμούς στην μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω κτηνίατρος. Πάντα είχα μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης με την φύση γενικότερα αλλά και με τα ζώα γι’ αυτό και το 2005 μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας, φοίτησα για ένα χρόνο στο McDaniel College Budapest. Ακολούθως παρακάθισα εισαγωγικές εξετάσεις όπου και έγινα δεκτός στο πρόγραμμα Κτηνιατρικής σχολής του University of Veterinary Medicine of Budapest. Ολοκλήρωσα το 3ο έτος των σπουδών μου με υποτροφία στη Βαρκελώνη της Ισπανίας στο Univiversitat Autόnoma De Barcelona. Το 2012 αποφοίτησα με τον τίτλο του Doctorate Diploma of Veterinary Medicine (Dr.Vet). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου εργάστηκα για 18 μήνες στο Αττικό Νοσοκομείο ζώων στην Αθήνα, στο πλάι του διδάκτορα της Ιατρικής Αθηνών Μιχάλη Κατσιμπούλα, όπου απέκτησα τρομερή εμπειρία στη χειρουργική καθώς και στην διαχείριση πολύπλοκων παθολογικών περιστατικών. Από τον Μάιο του

34/Volt

2014 εργάζομαι στη δική μου κτηνιατρική κλινική ‘Adamos Zartilas Veterinary Clinic’ όπου με την ομάδα μου παρέχω υπηρεσίες υγείας σε ζώα συντροφιάς. Είμαι επίσης εγγεγραμμένος στο μητρώο κατόχων πιστοποιητικων Παθολογίας μικρών ζώων του International School of Veterinary Postgraduate Studies με τον τίτλο GPCert(SAM), 2019. Διετέλεσε μέλος του Κτηνιατρικού Συμβουλίου (Κ.Σ) Κύπρου και από τον Δεκέμβριο του 2020, παρακολουθεί μαθήματα υπερήχου στο International School of Veterinary Postgraduate Studies. Τι υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος στο κτηνιατρείο σου; Στο κτηνιατρείο παρέχουμε όλες τις υπηρεσίες υγείας που μπορεί να παρέχει μια σύγχρονη κλινική. Υπάρχουν όλα τα μέσα για τη σωστή διερεύνηση των

περιστατικών που μας επισκέπτονται καθημερινά όπως ορμονολογικούς, βιοχημικούς και αιματολογικούς αναλυτές αίματος, ακτινολογικό, υπέρηχο κ.α. Έχουμε τις υποδομές για να μπορούμε να νοσηλεύσουμε μέχρι σαράντα ζώα. Και όπως καταλαβαίνεται δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το χειρουργείο μας μέσα στο οποίο περνούμε τις πιο πολλές ώρες της ημέρας. Τι περιστατικά αντιμετωπίζεις πιο συχνά στο Κτηνιατρείο; Αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά περιστατικά, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο πολύπλοκα τόσο σε χειρουργικό όσο και σε παθολογικό επίπεδο. Από ένα εμβόλιο μέχρι χημειοθεραπείες και από μια απλή συρραφή ενός τραύματος σε περικαρδιεκτομές και μεταμοσχεύσεις δέρματος. Πως κερδίζεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους; Η εμπιστοσύνη κερδίζεται πάντα με τη γνώση και την ειλικρίνεια μας. Έχουμε επενδύσει στη νέα τεχνολογία και στους πιο σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης των παθήσεων των μικρών μας φίλων και φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για νέες μεθόδους με σεμινάρια και μεταπτυχιακές εκπαιδεύσεις. Είμαστε πάντα ειλικρινείς με τους ιδιοκτήτες και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κατανοήσουν την κατάσταση του κατοικίδιου τους αφού τις πλείστες φορές η θεραπεία δεν ολοκληρώνεται στην κλινική αλλά συνεχίζεται και στο σπίτι. Oι συνθήκες πανδημίας και lock down δημιούργησαν σε κάποιους την ανάγκη να έχουν ένα κατοικίδιο στη ζωή τους. Πιστεύεις στην ψυχοθεραπευτική δύναμη των ζώων; Σίγουρα ένα κατοικίδιο θα μπορούσε να μας προσφέρει πάρα πολύ αγάπη και τρυφερότητα. Αλλά για να μπορέσει να μας τα προσφέρει αυτά πρέπει και εμείς να είμαστε έτοιμοι να του προσφέρουμε χρόνο και αγάπη. Ποτέ δεν πρέπει να παίρνουμε ένα κατοικίδιο με επιπολαιότητα αλλά με τη σοβαρότητα του θα ήθελα να αποκτήσω ακόμη ένα παιδί! Φυσικά και πιστεύω στην ψυχοθεραπευτική ιδιότητα των ζώων. Αυτή τους η ιδιότητα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη αφού τα ζώα είναι σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι χαμογελούν ή συνεχίζουν να ζουν. Για κάποιους η φιλοζωία φέρει την ταμπέλα της «μόδας» ενώ ακούμε και το «εδώ δεν έχουν να φάνε οι άνθρωποι και εσείς μας λέτε για τα ζώα;». Ποια η άποψή σου και για το κεφάλαιο «φιλοζωία». Η φιλοζωία είναι κάτι που απουσιάζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τη χώρα μας. Μέσω του επαγγέλματός μου, έχω δει πολλά. Ζώα πυροβολημένα, μαχαιρωμένα, σκελετωμένα, άρρωστα λόγω ολιγωρίας ή και αδιαφορίας. Από την άλλη όμως, έχω δει ανθρώπους με κανένα συμφέρον να τα μαζεύουν, να τα περιθάλπουν και στο τέλος να τους βρίσκουν ένα καλό και παντοτινό σπίτι. Το θετικό όμως είναι ότι οι νέοι είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι από τους μεγαλύτερους και πιο υπεύθυνοι. Έχουν τα ζώα τους σαν μέλος της οικογένειάς τους, και τα αγαπούν και τα φροντίζουν όπως τον καλύτερο τους φίλο. Όσον αφορά το μήνυμα «εδώ δεν έχουν να φάνε οι άνθρωποι και εσείς μας λέτε για τα ζώα;» νομίζω δεν ισχύει. Είναι ξεκάθαρα θέμα ευσυνειδησίας και ευαισθησίας. Δεν άκουσα πότε κανένα να λέει σήμερα έσωσα ένα άνθρωπο άρα αφήνω αυτό το ζώο να πεθάνει ή το αντίθετο. Γεώργιου Γρίβα Διγενή, 31, Σωτήρα, T: 23 828882


Με πραγματικό ενδιαφέρον για τα κατοικίδια σας Στην κτηνιατρική κλινική Medvets, εργάζονται με όρεξη, πραγματικό ενδιαφέρον και ανθρωπιά παρέχοντας υψηλής ποιότητας κτηνιατρική φροντίδα για τα ζώα σας. Ο ιδιοκτήτης Αντώνης Αλκιβιάδης, απόλυτα αφοσιωμένος στα ζώα, αναφέρει τους λόγους που οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων επιλέγουν την κλινική του για τη φροντίδα των κατοικίδιων τους. Η κτηνιατρική σας κλινική είναι μια πλήρως εξοπλισμένη κτηνιατρική κλινική που δεν επαναπαύεται ποτέ και ολοένα αναβαθμίζεται… Που οφείλεται αυτό; Οφείλεται στο πάθος μας γι΄ αυτό που κάνουμε και στην αγάπη μας για τα κατοικίδια. Το πάθος μας εξάλλου ήταν που μας οδήγησε για μια ολοκληρωμένη προσφορά στα κατοικίδια δημιουργώντας το 2010 την κτηνιατρική κλινική Medvets. Η κλινική Medvets είναι μία σύγχρονη και άρτια εξοπλισμένη κτηνιατρική κλινική στελεχωμένη με καλά εκπαιδευμένο, φιλικό και ευγενικό προσωπικό, η οποία ανανεώνεται συνεχώς, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ανάγκη. Ανανεώνουμε τα μηχανήματα μας για να συμβαδίζουμε πάντα με τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας και για να μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες για την επίλυση των προβλημάτων

36/Volt

υγείας των ζώων σας. Επιπρόσθετα, υπάρχει συνεχής επιμόρφωση στο προσωπικό για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις τελευταίες τάσεις της κτηνιατρικής. Με εµπειρία σχεδόν 20 χρόνια στη φροντίδα των τετράποδων φίλων μας, η περίθαλψη και η νοσηλεία τους, βρίσκεται στα καλύτερα χέρια γιατί εκτός από εµπεριστατωµένη γνώση, όλα γίνονται µε αγάπη. Λίγα λόγια για τις υπηρεσίες σας αλλά και τους κτηνιάτρους που το απαρτίζουν… Στην Κλινική μας παρέχουμε όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται

για τη σωστή θεραπεία των κατοικίδιων ζώων σας και την πρόληψη των συχνά εμφανιζόμενων ασθενειών. Ως ένα κέντρο διάγνωσης και θεραπείας διαθέτουμε εξεταστήριο, υπέρηχο, X-RAY, οδοντιατρικό εξοπλισμό και πλήρως εξοπλισμένο, με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, χειρουργείο. Παρέχουμε εξειδικευμένες ολοκληρωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες, χάρη στην άρτια επιστημονική κατάρτιση των δύο κτηνιάτρων που εργάζονται εδώ αλλά και των συνεργατών μας, οι οποίοι πέραν των πιο πάνω υπηρεσιών σας, συµβουλεύουν και σας καθοδηγούν για να επιτύχετε τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή των σκύλων και των γάτων σας. Τέλος, φροντίζουμε την ευεξία τους, προσφέροντας στα ζώα σας υπηρεσίες καλλωπισµού. Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε; Η Κλινική μας συνδυάζει το υψηλό επίπεδο επιστημονικών γνώσεων με τον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό με στόχο την ορθή διάγνωση και θεραπεία. Τα πιο πάνω σε συνδυασμό με την αγάπη μας για τα ζώα, την αφοσίωσή μας και την προσωπική επαφή που έχουμε με τους ιδιοκτήτες είναι οι λόγοι που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Τι περιστατικά αντιμετωπίζετε πιο συχνά στο Κτηνιατρείο; Αναλαμβάνουμε από τα πιο απλά περιστατικά όπως είναι οι εμβολιασμοί, στειρώσεις, δερματολογικά και άλλα παθολογικά μέχρι πιο περίπλοκα περιστατικά που αφορούν επεμβάσεις ορθοπεδικές, θέματα καρδίας, εσωτερικών οργάνων και οποιοδήποτε θέμα μπορεί να έχει ένα ζώο. Αν έχουμε περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω εξειδίκευσης έχουμε συνεργάτες με τους οποίους είμαστε σε επικοινωνία ώστε να αντιμετωπίσουμε το κάθε περιστατικό και να προσφέρουμε στο ζώο το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Πως κερδίζετε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους; Πάνω απ΄όλα με την αγάπη μας και το ενδιαφέρον για τα κατοικίδια σε συνδυασμό με τον σωστό έλεγχο, τη σωστή διάγνωση χορηγώντας την κατάλληλη θεραπεία. Πραγματοποιούμε διεξοδικούς ελέγχους για να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο. Επίσης, προσπαθούμε να εξηγούμε στον ιδιοκτήτη το πρόβλημα και γιατί χρησιμοποιούμε την κάθε θεραπεία. Διανύουμε μια περίεργη περίοδο, λόγω πανδημίας και lockdown. Πιστεύετε ότι αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν σε κάποιους την ανάγκη να έχουν ένα κατοικίδιο στη ζωή τους; Πιστεύετε στην ψυχοθεραπευτική δύναμη των ζώων; Σίγουρα ο κόσμος αυτή την περίοδο έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον για να έχει ένα κατοικίδιο και δεν αναφερόμαστε μόνο στα σκυλάκια και τα γατάκια αλλά και για πτηνά, ψάρια και όχι μόνο. Το lockdown εξωτερίκευσε την ανάγκη που είχαμε πάντα για ένα κατοικίδιο και μας έδωσε τον χρόνο ώστε να αφιερωθούμε προς ένα ζωάκι και να του δώσουμε αγάπη. 1ης Απριλίου 202, Παραλίμνι, T: 23 730505


Μια κλινική για τους τριχωτούς μας φίλους Ο Παναγιώτης Τσούκκας, ιδιοκτήτης της ολοκαίνουριας κτηνιατρικής κλινικής FurryFriends κατανοεί, απόλυτα, τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στους πελάτες του και τα ζώα τους, και αντιμετωπίζει το κάθε κατοικίδιο ζώο ως μέρος της κάθε οικογένειας! Παναγιώτη, αρχές του χρόνου άνοιξες τη δική σου κτηνιατρική κλινική. Πες μας λίγα λόγια για την πορεία σου. Καταρχήν σπούδασα στη Βουδαπέστη, στην κτηνιατρική κλινική στο Szent István University και όταν τέλειωσα πήγα για δύο χρόνια στην Αγγλία όπου και εργάστηκα ως κτηνίατρος στην Χειρουργική Κτηνιατρική στο Rutland House Veterinary Hospital. Εκεί είχα την ευκαιρία να εργαστώ με εξαιρετικούς κτηνιάτρους και να ειδικευτώ σε υπερσύγχρονα μηχανήματα, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη έρθει στην Κύπρο. Μετά από την εμπειρία μου στην Αγγλία επέστρεψα Κύπρο όπου και άνοιξα τη δική μου κτηνιατρική κλινική στο Παραλίμνι, η οποία ονομάστηκε FurryFriends. Μεγαλώνοντας, αποφάσισες να σπουδάσεις κτηνίατρος. Πότε πήρες αυτή την απόφαση; Για εμένα η κτηνιατρική είναι πρόκληση… Έβλεπα από αρκετά μικρός πως ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται για τα ζώα και πως η κτηνιατρική εξελίσσεται.

38/Volt

Και δεν έπεσα έξω. Ακολουθώντας το συγκεκριμένο επάγγελμα καθημερινά μαθαίνω καινούρια πράγματα και νιώθω πως η αδρεναλίνη μου είναι μονίμως στα ύψη. Λατρεύω το επάγγελμα μου και αν άρχιζα ξανά δεν θα διάλεγα κάτι διαφορετικό. Τι υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος στο κτηνιατρείο σου; To Furry Friends Veterinary Clinic, έχοντας τον απαραίτητο υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, προσφέρει ακτινολογικούς, οδοντιατρικούς, αιματολογικούς, βιοχημικούς και ορμονικούς ελέγχους, υπέρηχους, χειρουργική μαλακών μορίων και Pet Grooming /

καλλωπισμό. Τι περιστατικά αντιμετωπίζεις πιο συχνά στο Κτηνιατρείο; Αν και λειτουργεί μόνο δύο μήνες η κτηνιατρική κλινική μπορώ να πω με περηφάνια πως έχουμε αντιμετωπίσει σχεδόν τα περισσότερα περιστατικά με απόλυτη επιτυχία. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια μας αλλά και η άμεση ανταπόκριση μας σε θέματα επειγόντων περιστατικών με επαγγελματισμό έκανε ακόμα και τους δύσπιστους να πιστέψουν σε εμάς και να μας εμπιστευτούν πιο εύκολα τα κατοικίδιά τους. Αναλαμβάνουμε κυρίως σκύλους και γάτους αλλά δεν απορρίπτουμε κανένα ζώο. Πως κερδίζεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους; Αρχικά, με την καλή δουλειά παραδίδοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος που επικοινωνούμε με τον πελάτη κάθε πρόβλημα. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που θέλουν να μάθουν για το πρόβλημα του κατοικίδιου τους με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, υπάρχουν όμως και οι πιο ψαγμένοι που θέλουν να ξέρουν τη κάθε λεπτομέρεια με επιστημονικούς όρους. Εμείς προσαρμοζόμαστε ανάλογα ώστε να ενημερώσουμε με τον σωστό τρόπο και να δοθεί η καλύτερη θεραπευτική λύση για το ζώο. Διανύουμε μια περίεργη περίοδο, λόγω πανδημίας και lockdown. Πιστεύεις ότι αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν σε κάποιους την ανάγκη να έχουν ένα κατοικίδιο στη ζωή τους; Πιστεύεις στην ψυχοθεραπευτική δύναμη των ζώων; Ναι, πιστεύω στην ψυχοθεραπευτική ιδιότητα των ζώων και πως ένα κατοικίδιο μπορεί να σου προσφέρει απεριόριστη αγάπη. Όντως το lockdown βοήθησε στην ανάγκη μας να έχουμε ένα κατοικίδιο ελπίζω όμως όταν τελειώσουμε από όλο αυτό να μην παρατηθούν τα ζώα ή να μην μένουν πολλές ώρες μόνα τους. Η απότομη αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει άγχος αποχωρισμού στα ζώα και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Θα ήθελα να μου πεις την άποψή σου και για το κεφάλαιο «φιλοζωία». Πως την αντιλαμβάνεσαι εσύ, μιας και ως όρος έχει πολλές ερμηνείες, για κάποιους μάλιστα φέρει μέχρι και την ταμπέλα της «μόδας» ή άλλων αρνητικών μηνυμάτων του τύπου «εδώ δεν έχουν να φάνε οι άνθρωποι και εσείς μας λέτε για τα ζώα;». Η φιλοζωία δεν είναι μόδα, είναι νοοτροπία. Ο κόσμος πλέον βλέπει στο δρόμο ένα σκυλάκι και θέλει να το βοηθήσει. Βλέπει ένα αδέσποτο και θέλει να το υιοθετήσει. Τα ζώα γίνονται μέλος της οικογένειας μας, ακόμα και μικρά παιδάκια ζητάνε κατοικίδια με αποτέλεσμα πλέον να μην υπάρχουν τόσα αδέσποτα. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον; Άμεσός μας στόχος να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπεύθυνη και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, ώστε να ξαναγίνουν τα ζώα των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται… υγιή και χαρούμενα! Μελλοντικός στόχος η κτηνιατρική κλινική Furry Friends να μεγαλώσει και να φτάσει τα επίπεδα της κλινικής που εργαζόμουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λεωφόρος Πρωταρά, 249, Παραλίμνι, T: 23 744494


Available in pet shops and veterinary clinics across Cyprus


Έφτασε η ώρα της ανανέωσης! Αδιαφάνεια, διαφθορά και αποφάσεις βασισμένες στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τους πολιτικούς σήμερα. Είναι λοιπόν πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα να πείσουν τους απογοητευμένους συμπολίτες μας, να συμμετέχουν στη διαδικασία του εκλέγειν στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές 2021. Με το αφιέρωμα αυτό αποσκοπούμε στην ενημέρωση της επαρχίας Αμμοχώστου για το προφίλ μερικών από των υποψήφιων Βουλευτών της επαρχίας μας που αποφάσισαν να εμπλακούν ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά και ήδη Βουλευτών που παλεύουν με διαφάνεια και θέλουν να συνεχίσουν για ακόμη μια θητεία το έργο τους. Ποιοι είναι; Ποιες οι προτεραιότητές τους σε περίπτωση εκλογής τους; Έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στον κομματισμό; Ποιοι μένουν; Ποιοι φεύγουν; Αυτά και άλλα πολλά στις σελίδες που ακολουθούν… *Οι Βουλευτές παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά… ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ


ΔΗΣΥ Αμμοχώστου.

συγκεντρώσεις και προσωπική επαφή. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αξιοποιούν άλλα εργαλεία επικοινωνίας, είτε μέσω των ΜΜΕ είτε μέσω των εφαρμογών του διαδικτύου. Δηλαδή, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, podcasts, εφαρμογές όπως το whatsapp και το viber, το Facebook Live κτλ. Μέχρι να επιστρέψει η καθημερινότητά μας στους κανονικούς της ρυθμούς, το διαδίκτυο θα κερδίζει συνεχώς έδαφος. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψήφιους σας; Στόχος μου δεν είναι να διαφοροποιηθώ από τους συνυποψηφίους μου, αλλά να πείσω ότι μπορώ να συμβάλω στην κοινή προσπάθεια να δοθούν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση, με τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο και επιχειρήματα, μακριά από λαϊκισμούς και ανέξοδες ρητορείες. Σχεδόν σε κάθε μου παρέμβαση καταθέτω προτάσεις. Διότι δεν είναι αρκετό να περιγράφουμε το πρόβλημα. Πρέπει να προτείνουμε λύσεις. Επιπλέον, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να είμαστε κοντά στους πολίτες και όχι «κλεισμένοι» στα γραφεία μας. Πρέπει να ακούμε προσεκτικά την ώρα που μας μιλούν οι πολίτες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν; Θα ‘λεγα το ήθος, την εντιμότητα, την ειλικρίνεια και τις προτάσεις του κάθε κόμματος και υποψηφίου. Διαχρονικά η Κύπρος, αλλά και η επαρχία μας πάσχει από κομματισμό. Εσείς όντας υποψήφιος κόμματος πως θα λειτουργήσετε, μπορείτε να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό; Πάνω απ’ όλα και όλους πρέπει να μπαίνει το κοινό καλό. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι πολίτες και οι νέοι παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις από απόσταση και με καχυποψία, τα κόμματα και οι πολιτικοί πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά και πρωτοβουλίες για να ανακόψουν αυτή την πορεία της απαξίωσης των πάντων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και οποιεσδήποτε άλλες κομματικές ή προσωπικές στοχεύσεις. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση εκλογής σας; Ο συμβιβασμός με την κατοχή και τα συρματοπλέγματα δεν μπορεί να είναι επιλογή για εμάς. Οι επόμενες γενιές των Κυπρίων αξίζουν κάτι καλύτερο. Εθνικός μας στόχος είναι η απαλλαγή από την κατοχή. Ανήκοντας στη δεύτερη γενιά προσφύγων, θα ήθελα να εργαστώ για να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη και παράλληλα να ενισχυθεί το όραμα για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Απ’ εκεί και πέρα, να συνεισφέρω στην προσπάθεια για ένα πιο σύγχρονο κράτος. Για μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του κράτους, την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά μας. Πολλές φορές οι πολιτικοί καταπιάνονται με τα μεγάλα ζητήματα και ξεχνούν τα απλά και τα καθημερινά που επηρεάζουν τις ζωές μας. Είναι εξίσου σημαντικά. Αναφέρομαι σε θέματα που αφορούν πρόσφυγες και τους αγρότες, τις νέες και τους νέους, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία μας ότι η πολιτική και οι πολιτικοί μπορούν να είναι ωφέλιμοι για τον τόπο.

Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής; Πάντοτε ήμουν της άποψης ότι εάν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα που μας ενοχλούν, οφείλουμε να κατέβουμε στον στίβο και όχι να είμαστε θεατές στις κερκίδες. Να είμαστε συμμέτοχοι και όχι αμέτοχοι, συνδιαμορφωτές και όχι μόνο κριτές. Με ουσιαστικές πρωτοβουλίες, αλλά και ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Πιστεύω ότι διαθέτω τις γνώσεις, τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα να προσφέρω στην κοινή προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία και ένα πιο σύγχρονο κράτος. Για να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή: Για την Αμμόχωστο και την Κύπρο ολόκληρη. Προέρχομαι από οικογένεια Αμμοχωστιανών, πολιτικοποιημένη και πιστή στις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ήταν πάντα απόρροια της αντίληψής μου ότι οι νέοι άνθρωποι, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, οφείλουν να είναι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Στην πρώτη γραμμή, δημιουργοί των εξελίξεων και όχι απλοί παρατηρητές. Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας... Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων; Ασφαλώς. Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι που καθορίζουν τον τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, κόμματα και υποψήφιοι δεν μπορούν να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή

Με λίγα λόγια: Ο Νίκος Γεωργίου είναι 38 ετών. Σπούδασε Νομική στην Ελλάδα και εργάζεται στη δικηγορική εταιρεία ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ.Ε.Π.Ε. Υπηρέτησε ενεργά το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα μέσα από τις παρατάξεις του ΔΗΣΥ, τη ΜΑΚΙ, τη ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και τη ΝΕΔΗΣΥ. Διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και Επαρχιακός Οργανωτικός Γραμματέας ΔΗΣΥ Αμμοχώστου. Το 2011 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2016. Σήμερα είναι Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου, της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ Αμμοχώστου και Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ στη Λάρνακα. Γονείς του είναι ο Γεώργιος Κ. Γεωργίου και η Σωτηρούλλα, το γένος Νίκου Μακρίδη. Είναι νυμφευμένος με την Άντρεα Θεοφάνους και πατέρας δύο παιδιών, του Γιώργου και του Ιωάννη.

Στην πρώτη γραμμή Ο δικηγόρος Νίκος Γεωργίου επειδή θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δημιουργός των εξελίξεων και όχι απλός παρατηρητής θα κατέλθει στον στίβο των Βουλευτικών εκλογών ως Υποψήφιος βουλευτής

44/Volt


«Πάνω από όλα εσείς...» Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου Πόλυς Ευαγγελίδης, του οποίου ο χαρακτήρας δεν συμβαδίζει με την απάθεια και την ανοχή, θα κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής του ΕΛΑΜ Αμμοχώστου. Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος στις βουλευτικές φέτος ; Η απόφαση μου αυτή δεν αποτελεί πράξη φιλοδοξίας αλλά δοκιμασίας. Αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες των εκλογών κατέρχομαι υποψήφιος με το ΕΛΑΜ, γιατί ο χαρακτήρας μου δεν συμβαδίζει με την απάθεια και την ανοχή. Το ΕΛΑΜ στην πρώτη του παρουσία στην βουλή πέτυχε πάρα πολλά. Είναι κόμμα που όχι μόνο δεν συνδέεται με την διαφθορά, αλλά οι σταθερές και ξεκάθαρες θέσεις του δικαιώνονται συνεχώς. Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές το ΕΛΑΜ πρέπει να εξαργυρώσει το πολύ καλό έργο των 2 βουλευτών, με ενίσχυση της παρουσίας του στο κοινοβούλιο και η απόφαση μου να βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ Αμμοχώστου αποσκοπεί στο να συμβάλει στη επίτευξη του στόχου αυτού. Η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του ΕΛΑΜ στη νέα βουλή αποτελεί το μεγαλύτερο κτύπημα και το πιο δυνατό μήνυμα σε αυτούς που κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες εν μέσω πανδημίας... Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων; Κάθε προεκλογική εκστρατεία είναι διαφορετική, η πανδημία προσδίδει μια επιπρόσθετη διαφορετικότητα και τα προβλήματα που έχει επιφέρει στους πολίτες έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση του ενδιαφέροντος. Από αυτή την άποψη υπάρχουν υποψήφιοι που βολεύτηκαν, γιατί η επικαιρότητα ασχολείται με την πανδημία αντί με τα σκάνδαλα,

τις ελλείψεις και τις παραλήψεις τους ενώ κάποια κόμματα εκμεταλλευτήκαν τα προβλήματα αυτά βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους για να ξεχάσουν οι πολίτες την δική τους συμμετοχή στην διαφθορά και στα σκάνδαλα. Για το ΕΛΑΜ οι δυσκολίες της προεκλογικής εκστρατείας δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πανδημία, αλλά με αποκλεισμούς από ΜΜΕ και την άρνηση κάποιων εθνικοφρόνων σωματείων να μας παραχωρούν χώρο για προεκλογικές συναντήσεις. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν; Το κύριο χαρακτηριστικό πέραν από τα αυτονόητα είναι ο βαθμός ταύτισης των θέσεων του υποψήφιου στα πολύ σημαντικά θέματα με τις αρχές, τις θέσεις αλλά και τα πεπραγμένα του κόμματος με το οποίο κατέρχεται. Για παράδειγμα δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει αντιομοσπονδιακός και να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ ή του ΔΗΚΟ. Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και η κατανόηση του ρόλου του βουλευτή, που δεν είναι άλλος από το να εκπροσωπεί τους πολίτες (και όχι τις τράπεζες ή άλλα συμφέροντα) διασφαλίζοντας ότι οι νομοθεσίες είναι ωφέλιμες για τον κόσμο και συνάδουν με την ηθική και τις παραδόσεις του τόπου. Εσείς όντας υποψήφιος κόμματος , μπορείτε να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό; Με δεδομένο ότι όλοι θεωρούν ότι η θέση τους για μια συγκεκριμένη γραμμή είναι για το ευρύτερο καλό είναι δύσκολο να είσαι απόλυτος για την ορθότητα της δικής σου άποψης. Οι αποφάσεις παίρνονται δημοκρατικά και οφείλουμε να σεβόμαστε την πλειοψηφία. Υπάρχουν όμως κάποια θέματα αρχών για τα οποία δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμβιβασμός. Γι’ αυτά τα θέματα δεν είναι θέμα διαφοροποίησης από την γραμμή ενός κόμματος αλλά και θέμα παραμονής στο κόμμα. Δεν θα μπορούσα να ήμουν στέλεχος σε ένα κόμμα με μεγάλη συμμετοχή σε σκάνδαλα και ευθύνες για την διαφθορά, να μην αντιδρούσα καθόλου και ξαφνικά να αυτοπροβάλλομαι σαν το νέο πρόσωπο που θα φέρει την αλλαγή. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση εκλογής σας; Ο μεγαλύτερος στόχος είναι η διατήρηση και ενίσχυση της Ελληνικής μας ταυτότητας καθώς και η επαναφορά των παραδοσιακών μας αξιών. Μόνο μέσα από αυτή την ανατροπή θα έλθουν και οι ριζικές αλλαγές σε όλα τα άλλα. Τα Εθνικά μας θέματα, η οικονομία, το μεταναστευτικό, η παιδεία, η διαφθορά και όλα όσα μας απασχολούν είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και άμεσα συνδεδεμένα με την απαξίωση των ηθικών μας αξιών και την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας. Πρέπει να σταματήσουμε αυτούς που διαμόρφωσαν την σημερινή τραγική πραγματικότητα και όλους όσοι προσπαθούν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια με επιφανειακές λύσεις και υποτιθέμενες αλλαγές. Γι’ αυτό απευθύνομαι σε όλους όσοι συμμερίζεστε αυτό τον στόχο και σας καλώ να ενώσουμε τις φωνές μας και μέσα από πράξεις και δράσεις να αφυπνιστούμε. Όποιος πονάει και ανησυχεί για όλα όσα συμβαίνουν, ας μας ακολουθήσει. Με λίγα λόγια: Ο Πόλυς Ευαγγελίδης είναι δημοτικός σύμβουλος του ΕΛΑΜ στον Δήμο Αμμοχώστου από το 2016. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1964 με καταγωγή από την Περιστερωνοπηγή και την Γαλάτα. Έζησε τα πρώτα χρόνια μετά την Εισβολή στην Λεμεσό ενώ τώρα κατοικεί με την οικογένεια του στο Κίτι. Μετά την στρατιωτική του θητεία φοίτησε στο Philips College και ακολούθως στο University of Strathclyde στην Σκωτία. Είναι κάτοχος πτυχίου στην διοίκηση επιχειρήσεων και μεταπτυχιακού στο Marketing. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε για πέντε χρόνια στο Λονδίνο σε ελεγκτικό γραφείο και σε εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1994 και ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις υπηρεσίες στον τομέα της Πληροφορικής, όπου και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα. Είχε την τιμή να υπηρετήσει την Ανόρθωση ως Πετοσφαιριστής την περίοδο 1981-1986 και ως γνήσιος Ανορθωσιάτης δεν γινόταν να μην επηρεαστεί από το πνεύμα, τις αξίες και τα Ελληνικά ιδεώδη, που πρεσβεύει το σωματείο της Αμμοχώστου. Δηλώνει στρατευμένος στις υπέρτατες ιδέες της Πίστης, της Πατρίδας και του Έθνους.

45/Volt


«Θέλω να συνεχίσω να προσφέρω» Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κάρουλλας θέλει να συνεχίσει να είναι ωφέλιμος για την κοινωνία γι΄αυτό και διεκδικεί για δεύτερη θητεία μια θέση στη Βουλή ως Υποψήφιος του ΔΗ.ΣΥ Αμμοχώστου. Τι κρατάτε από την πρώτη σας θητεία ως μέλος της Βουλής; Έναν μικρό απολογισμό. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια αποτέλεσαν μια μοναδική ευκαιρία στην πορεία μου στα κοινά, για να μετουσιώνω τα λόγια σε πράξεις. Η θέση του Βουλευτή σίγουρα είναι ένα τιμητικό αξίωμα, αν θέλεις όμως να δικαιώσεις αυτούς που σε εμπιστεύθηκαν, θα πρέπει καθημερινά να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή. Πάντα πίστευα ότι αν είναι κάτι που πρέπει να μας διαπνέει είναι η αγωνία για το μέλλον του τόπου μας και όταν λέμε τόπο εννοούμε τους ανθρώπους που δημιουργούν, έτσι ώστε μέσα από την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών, και χωρίς διακρίσεις, να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να δημιουργούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για συνεχή εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση. Ο κάθε Βουλευτής έχει ως όπλο του τη δυνατότητα διαμόρφωσης των νόμων, το οποίο λειτουργεί ως γεννήτρια ιδεών για συνεχή μεταρρύθμιση του κράτους έτσι που να δημιουργούμε καλύτερες μέρες για την κοινωνία μας. Στην αναζήτηση αυτών των πέντε χρονών φάνηκε ξεκάθαρα η ανάγκη ώστε το κράτος μας μέσα από τους νόμους του όχι μόνο να εκσυγχρονίζει και να μεταρρυθμίζει μηχανιστικά αλλά και ανθρωποκεντρικά και στα πλαίσια αυτά να καλύπτει και να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των επαγγελματιών και των πολιτών γενικά. Είτε μιλάμε για εκπαίδευση, οι γνώμες των εκπαιδευτικών και των παιδιών, είτε μιλάμε για την Εθνική Φρουρά, οι απόψεις των στελεχών, είτε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι εμπειρίες των αιρετών και των πολιτών. Όλα αυτά συνθέτουν το πλέγμα των υποχρεώσεων μας. Στην κοινωνία βρίσκουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα για μεταρρύθμιση και οι εκλεγμένοι και οι πολίτες διαμορφώνουν το πλαίσιο του νέου ανθρωποκεντρικού κράτους που υποβάλλει η σύγχρονη εποχή. Με θέληση για συνεργασία και αλληλοκατανόηση, μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον του τόπου μας! Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος λόγω πανδημίας. Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων; Σίγουρα η πανδημία διαφοροποιεί το σκηνικό της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς είναι δύσκολη η προσωπική επαφή. Προσωπικά, όμως, δεν περίμενα αυτή την περίοδο για να βρεθώ δίπλα στους πολίτες. Η δύναμή μου και η πολιτική μου έμπνευση παραμένει η πλατιά μάζα των πολιτών τους οποίους είτε συναντώ είτε επικοινωνώ καθημερινά. Αυτοί καθορίζουν την πολιτική μου στάση και αυτοί αποτελούν τον αυστηρό κριτή της πολιτικής μου πορείας. Τα προεκλογικά μηνύματα είναι γνωστά, οι πολίτες, όμως, ειδικά στην ελεύθερη

46/Volt

Επαρχία Αμμοχώστου, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι χρειάζονται βάσιμη ελπίδα και συνεχή έμπρακτη στήριξη. Το μήνυμα αυτό οφείλουμε να το διαχέουμε αποτελεσματικά. Όταν υπάρχει θέληση και παραγωγική αξιοποίηση της γνώσης και της πρωτογενούς πληροφορίας από τους πολίτες τότε με ειλικρίνεια, ο σκοπός μπορεί να αγιάζει τα μέσα! Αξία δεν έχει ο τρόπος αλλά η ιδέα και η αξιοπιστία μας ως προς τον δείκτη λόγων και της υλοποίησης της όποιας ιδέας. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψήφιους σας; Ο κάθε υποψήφιος είναι ισότιμος συμμέτοχος στην προσπάθεια για την αξιοποίηση της πρόκλησης για προσφορά και εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας. Δεν υπάρχουν δυνατοί και αδύνατοι, αλλά όλοι οφείλουμε να έχουμε ως κοινή αξία τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών για την βελτίωση της κοινωνίας μας. Μπορεί ο ανταγωνισμός να είναι θεμιτός, μέσα από τα δυνατά και τα αδύνατά μας σημεία, το τι διαφοροποιεί όμως τον κάθε υποψήφιο από τον άλλο είναι η οπτική της κρίσης του κάθε πολίτη. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν; Ο πολίτης σήμερα, και κρίση έχει και ενημέρωση χρειάζεται και απαιτεί η δημόσια ζωή να διαχέεται από διαφάνεια, από εντιμότητα και με ειλικρίνεια. Ο κάθε ψηφοφόρος, έχει υποχρέωση να αξιοποιεί το δικαίωμα της ψήφου ως μέλος της κοινωνίας για να είναι αυτόβουλα συμμέτοχος στη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του κράτους μας. Είναι σημαντικό να κρινόμαστε από το συσχετισμό λόγου και πράξεων. Η κοινωνία σήμερα κουράστηκε από υποσχέσεις και συνθήματα. Αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει τον σύγχρονο πολιτικό πρέπει να είναι ο ορθολογισμός, το μέτρο, η λογική και η έμπρακτη αποτελεσματικότητα, χωρίς φλυαρίες και θεωρίες. Ο κόσμος σήμερα χρειάζεται πράξεις, ειδικά σήμερα εν μέσω πανδημίας και αβεβαιότητας στο Κυπριακό, για τον κάθε πρόσφυγα, για τον κάθε πολίτη. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση επανεκλογής σας; Ένα είναι το όραμά μου από τη μέρα που φύγαμε πρόσφυγες από τα σπίτια μας. Η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας! Όταν όλοι συλλογικά, ενωμένοι, πετύχουμε τον στόχο αυτό, τότε ναι, μπορούμε να ελπίζουμε δημιουργικά για το μέλλον των παιδιών μας σε μια επανενωμένη Κύπρο και Επαρχία Αμμοχώστου. Παράλληλα ως Βουλευτής, θέλω να συνεχίσω να είμαι ωφέλιμος για την κοινωνία, την πατρίδα και το κόμμα μου. Με λίγα λόγια: Ο Γιώργος Κάρουλλας εκλέγηκε Βουλευτής Αμμοχώστου τον Μάϊο του 2016. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1972 και κατάγεται από τις κατεχόμενες κοινότητες Στύλλοι και Γαϊδουρά. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Γεωγραφία στην Κύπρο, στην Ελλάδα (διδακτορικές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και δίδασκε Διδακτική της Γεωγραφίας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει εκπονήσει έρευνες και μελέτες και συμμετείχε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Συμμετέχει στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών, Άμυνας και Παιδείας. Συνέβαλε στη θέσπιση σημαντικών εκσυγχρονιστικών και μεταρρυθμιστικών νομοθετημάτων που βελτιώνουν την εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης, της Εθνικής Φρουράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στα πλαίσια της δράσης του συμβάλλει στην ανάδειξη και επιδιόρθωση μνημείων και εκκλησιών στα κατεχόμενα και συμμετέχει ενεργά σε δράσεις γνωριμίας με την κατεχόμενη γη μας και εισηγείται προτάσεις για την ισότιμη κατανομή των βαρών για τους εκτοπισμένους. Σε συνεργασία με Υπουργεία, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς έχει συντονίσει την ετοιμασία κοινού οράματος για χρηματοδότηση έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και διαχειρίζεται τοπικά ζητήματα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και προωθεί επίσης την υλοποίηση στεγαστικών προγραμμάτων για νεαρά ζευγάρια σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου.


«Καθαρή και Αξιόπιστη Εκπροσώπηση» Ο Βουλευτής Αμμοχώστου, Ονούφριος Κουλλά κάνει τον απολογισμό της πρώτης του θητείας και με ξεκάθαρη ατζέντα κατεβαίνει και στις επόμενες εκλογές ως Υποψήφιος Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού. Τι κρατάτε από την πρώτη σας θητεία ως μέλος της Βουλής; Έναν μικρό απολογισμό. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω. Ήταν μια δύσκολη περίοδος αφού το 2016 βγαίναμε από μια κρίση, που είχε αφήσει μεγάλες πληγές, ενώ το 2020 μας προέκυψε άλλη μία κρίση, της πανδημίας. Σε όλη αυτήν την περίοδο ασχολήθηκα συστηματικά κυρίως στις επιτροπές που συμμετέχω. Στην Επιτροπή Οικονομικών για διάφορα μέτρα στήριξης της οικονομίας (π.χ. κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας και μείωση των μεταβιβαστικών τελών, φορολογικά κίνητρα κ.ά.) και τώρα, με την πανδημία, με τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Στην Επιτροπή Γεωργίας για πάρα πολλά θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα (π.χ. τη μεταρρύθμιση και επιτάχυνση των αποζημιώσεων από θεομηνίες) και στην Επιτροπή προσφύγων για πληθώρα θεμάτων που αφορούν τους πρόσφυγες που έχασαν τις περιουσίες τους (π.χ. τη βελτίωση του στεγαστικού σχεδίου και την καλύτερη στήριξη από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών). Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας... Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων; Ναι, σίγουρα. Εντελώς διαφορετικές. Χωρίς αμφιβολία θα είναι πιο δύσκολο το έργο όλων των υποψηφίων, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία επιτρέπει την ανταλλαγή απόψεων και τη γνωριμία εξ αποστάσεως, έστω με τις δυσκολίες

που αυτή έχει. Εννοείται ότι η προσωπική επαφή δεν μπορεί να υποκατασταθεί. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψήφιους σας; Δύσκολο να απαντήσω σε αυτό. Πιστεύω πως όλοι οι υποψήφιοι έχουν να προσφέρουν, ο καθένας με βάση τις δικές του γνώσεις και ενδιαφέροντα. Αν μπορούσα να υποδείξω κάτι είναι τις εμπειρίες μου για 15 χρόνια ως τεχνοκράτης στο Υπουργείο Οικονομικών και τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει ως Βουλευτής τα τελευταία 5 χρόνια. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν; Κατ’ αρχάς πιστεύω πως όλοι οι ψηφοφόροι πρέπει να πηγαίνουν στις κάλπες μελετημένοι. Με βάση τις δικές τους απόψεις και ιδιαίτερες ανησυχίες θα πρέπει να επιλέγουν τους υποψηφίους που εκτιμούν ότι τους εκφράζουν περισσότερο και ότι είναι πιο κοντά στις δικές τους έγνοιες. Και φυσικά ότι θα τους εκπροσωπήσουν επάξια στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Συνεπώς πιστεύω πως πρέπει να βλέπουν το βιογραφικό του κάθε υποψηφίου, την προϊστορία του, την επαγγελματική του πορεία, να κρίνουν τη συνέπειά του και την αξιοπιστία του. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση επανεκλογής σας; Ο μείζον στόχος αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση της οικονομίας μας. Δηλαδή η επιβίωση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του κράτους. Χωρίς αυτό είναι δύσκολο να συζητάμε οτιδήποτε άλλο. Καλές ιδέες πάντοτε υπάρχουν αλλά όταν συνεπάγονται δαπάνες χρειάζεται πρώτα να έχουμε οικονομία. Και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Κυρίως για να αποτρέψουμε τις μαζικές απολύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων και για να επαναφέρουμε την οικονομία ξανά στις ράγες της ανάπτυξης. Ακόμη και να εξαφανιστεί παντελώς η πανδημία θα χρειαστεί δυστυχώς αρκετός χρόνος για να επουλωθούν οι οικονομικές της επιπτώσεις. Σε αυτήν την προσπάθεια πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω αποφασιστικά. Με μεγάλη αγωνία βεβαίως παρακολουθώ και παρεμβαίνω και για το εθνικό μας θέμα. Εύχομαι να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού για να δούμε επιτέλους τον τόπο μας να απαλλάσσεται από τα τουρκικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις, να επανενώνεται και να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές μέλλον. Εκτός από τα μεγάλα θέματα της οικονομία και του κυπριακού με τι άλλο εκτιμάτε ότι θα ασχοληθείτε; Υπάρχουν σαφώς πολλά ζητήματα και προβλήματα στην κοινωνία μας που χρίζουν βελτίωσης και η ιδιοτητα του βουλευτή μας δίνει την ευκαιρία να μπορέσουμε να καταπιαστούμε μαζί τους. Πρώτα και κύρια με τις άλλες επιτροπές που συμμετέχω, δηλαδή, όπως προαναφέρθηκε, στην Επιτροπή Γεωργίας και στην Επιτροπή Προσφύγων. Υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν τόσο για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα όσο και για τη στήριξη των παθόντων από την τουρκική εισβολή. Επίσης, εννοείται, ότι όπως και για τα τελευταία 5 χρόνια, σε περίπτωση επανεκλογής μου, θα συνεχίσω να εργάζομαι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την ανάπτυξη και την επίλυση των προβλημάτων της Επαρχίας μας. Με λίγα λόγια: Ο Ονούφριος Κουλλά γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1974 και κατάγεται από την Αγία Τριάδα Γιαλούσας. Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το London School of Economics. Επίσης, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη χρηματοοικονομική. Από το 2001 έως το 2016 εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συμμετείχε σε αρκετές συνεδρίες και διαβουλεύσεις που διοργάνωνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2015 εκτελούσε τα καθήκοντα του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων της Δημοκρατίας. Ως Βουλευτής Αμμοχώστου, από το 2016 μέχρι σήμερα, συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών, Γεωργίας και Προσφύγων.

47/Volt


Για ένα σύγχρονο κράτος ευκαιριών Ο δικηγόρος Κλεάνθης Κουτσόφτας νιώθει έτοιμος να εκπροσωπήσει τον Κύπριο πολίτη γι΄αυτό και θα κατέλθει στις Βουλευτικές Εκλογές ως Υποψήφιος Βουλευτής του ΔΗΣΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ. Κλεάνθη, πως πήρες την απόφαση να κατέλθεις υποψήφιος στις βουλευτικές φέτος; Mετά από πολλές ώρες σκέψεων και συλλογισμών. Πήρα όμως αυτή την απόφαση με σιγουριά, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το πολιτικό σύστημα όπως το έχουμε γνωρίσει, έχει κλείσει τον κύκλο του. Πρέπει να αλλάξει και να ανανεωθεί. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει, να αναλάβουμε το ιστορικό βάρος της ευθύνης και να μην περιμένουμε από άλλους να το πράξουν για μας. Με όπλο μου μια νέα αντίληψη της πολιτικής φιλοσοφίας και νοοτροπίας, με δυναμισμό και εργατικότητα, μπορώ να ενισχύσω αυτή την προσπάθεια με την είσοδο μου στην Βουλή. Πήρα αυτή την απόφαση γιατί νιώθω έτοιμος να εκπροσωπήσω τον Κύπριο πολίτη του εκσυγχρονισμού και αυτού που αναζητά λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα. Παράλληλα, μπαίνω στον «πολιτικό στίβο» χωρίς να αναζητώ πολιτικό όφελος, αλλά να συνδράμω στην ανάγκη επίλυσης μικρών, ορατών και κραυγαλέων προβλημάτων. Τι είναι αυτό που σε κάνει να διαφοροποιείσαι από τους ανθυποψήφιους σου; Προτιμώ να αφήσω τον κάθε ψηφοφόρο να το απαντήσει. Αυτό που θέλω πραγματικά είναι να συναντήσω όσους πιο πολλούς συμπολίτες μου μπορώ πριν ψηφίσουν, για να τους αποδείξω, ότι είμαι ικανός να τους εκπροσωπήσω και δεν θα αφήσω να πάει χαμένη η ψήφος τους. Από την άλλη, και δυστυχώς λόγω της πανδημίας, η επιθυμία μου να γνωρίσω και να συζητήσω με τους ψηφοφόρους της επαρχίας μας περιορίζεται. Αυτό που θέλω όμως, από όσους δεν καταφέρω να γνωρίσω από κοντά, είναι να με ψάξουν και να δουν ποιος είμαι, πριν αποφασίσουν να ασκήσουν το πολύτιμο εκλογικό τους δικαίωμα. Ποια η γνώμη σου για την αποχή; Ανήκω σε μια γενιά που πληρώνει λάθη για τα οποία δε φέρει ευθύνη, έτσι, αντιλαμβάνομαι πιο εύκολα την δικαιολογημένη πολιτική δυσαρέσκεια, αλλά η αποχή δεν είναι η λύση. Δεν είναι λύση να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Σε αυτό εδώ το σημείο όμως θα ήθελα να τονίσω ότι οι νέοι ενδιαφέρονται, ο μύθος της αποϊδεολογικοποίησης της νέας γενιάς καταρρίπτεται από τους ίδιους τους νέους. Η νεολαία παρεμβαίνει, εκφράζει πολιτική άποψη, δεν μένει στο

48/Volt

περιθώριο των εξελίξεων και διεκδικεί το όνειρο για το μέλλον. Τις πλείστες φορές, ακούγοντας τη λέξη νέος καταργούμε την σχέση του με την πολιτική ή οποιαδήποτε παρέμβαση πολιτικού χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί η αποχή στις τάξεις της Νεολαίας είναι τεράστια. Κάποιος μπορεί να πει δικαιολογημένα λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας γύρω από τη λέξη πολιτική. Δεν είναι έτσι όμως, οι νέοι συμμετέχουν και ζητούν μέσα από τα ψηφοδέλτια των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, την απόρριψη του αφυδατωμένου πολιτικού λόγου. Όσο η πολιτική φιλοσοφία μένει η ίδια, η νέα γένια την απωθεί. Την πλήξη αυτή μπορούν να την φρενάρουν οι ίδιοι οι νέοι μέσω της ενίσχυσης των θεσμών της συμμετοχής και της πολιτικής παρέμβασης αυτών. Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας... Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων; Σίγουρα η προεκλογική εκστρατεία θα κινηθεί σε ρυθμό πρωτοκόλλων και είμαι έτοιμος για μια roller coaster δοκιμασία. Εν μέρη υποκατάστατο της προεκλογικής εκστρατείας θα αποτελέσουν εφαρμογές video-συνάξεων και τα ΜΚΔ. Τα ΜΚΔ είναι μέρος της ζωής μας, με αυτά ξυπνάμε και με αυτά κοιμόμαστε. Είτε μας αρέσει, είτε όχι , είναι μια πραγματικότητα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί παρένθεση στις προεκλογικές εκστρατείες, όμως θα κρατήσουμε αναπόφευκτα στοιχεία της και για το μέλλον. Η εποχή η οποία ζούμε αποτελεί μεταβατική από το παραδοσιακό στο σύγχρονο περιβάλλον. Θεωρώ ότι στο μέλλον το διαδίκτυο και τα ΜΚΔ θα ξεπεράσουν την τηλεόραση και οι τεχνολογικές δυνατότητες θα είναι τρομερά προχωρημένες. Σε μεγάλο βαθμό, η πιο πάνω διαδικασία εφαρμόστηκε στις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει και στην Κύπρο. Όπως έχω προαναφέρει, θα προτιμούσα να συναντήσω όσους πιο πολλούς ψηφοφόρους μπορώ από κοντά. Δυστυχώς η πανδημία περιορίζει αυτή την επιθυμία μου. Όμως, μέσα στο συνεχώς εξελισσόμενο τεχνολογικά περιβάλλον το οποίο ζούμε, μπορούν να βρεθούν λύσεις για να αποκτήσει ο κάθε συμπολίτης μας την καταλληλότερη γνώση και αντίληψη για τον κάθε υποψήφιο. Αυτό θέλω, και το τονίζω ξανά, θέλω να με ψάξετε πριν πάτε στην κάλπη. Ποιο είναι το μήνυμα σου στους ψηφοφόρους σου και


ιδιαίτερα στους νέους, που ταυτίζεσαι μαζί τους λόγω ηλικίας, και οι οποίοι έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο κράτος ευκαιριών; Αυτό οραματίζομαι και εγώ, ένα σύγχρονο κράτος ευκαιριών. Για αυτό τον λόγο, καλώ όλους όσους συμμερίζονται τις ιδέες μου, να συμπορευτούμε μαζί για ένα κοινό όραμα για τη Νέα Γενιά και την Αμμόχωστο. Μαζί να καθορίσουμε το αύριο, μαζί να φέρουμε νέα πολιτική κουλτούρα και νοοτροπία, μαζί να κάνουμε πράξη την ανανέωση. Το νέο για να ευδοκιμήσει θέλει φίλους, χρειάζεται στήριξη και να αντιληφθούμε ότι οι νέοι δεν είναι παθητικοί πολίτες, τουναντίον. Αποφάσισα να διεκδικήσω την είσοδο μου στην Βουλή για να γίνω κομμάτι της φωνής των νέων. Η πολιτική όμως, θέλοντας και μη, είναι τα πάντα εφόσον διέπει κάθε τομέα της ζωής μας. Έτσι και εγώ, θα δημοσιεύσω και θα παραδώσω στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μια δέσμη προτάσεων. Προτάσεις οι οποίες χωρίζονται σε εννιά πυλώνες. Στο κυπριακό, στη νεανική επιχειρηματικότητα, στην οικονομία, στο ψηφιακό μετασχηματισμό, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στο περιβάλλον και στη διαφθορά. Αυτός ο πολιτικός θέλω να γίνω, ο ωφέλιμος, με προτάσεις και θέσεις για μια καλύτερη Κύπρο. Διαχρονικά η Κύπρος, αλλά και η επαρχία μας πάσχει από κομματισμό. Αυτή η νοοτροπία τις περισσότερες φορές λειτούργησε εις βάρος της Κύπρου; Εσύ όντας υποψήφιος κόμματος πως θα λειτουργήσεις, μπορείς να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό; Για να είμαστε ειλικρινείς, η νοοτροπία αυτή επικρατεί διαχρονικά στην Κύπρο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αντίληψη επικρατεί σε όλους. Εγώ τολμώ να πω ότι, παρατηρώ τη Νέα Γενιά να προσπαθεί να αλλάξει αυτή τη φιλοσοφία. Αυτό είναι το οποίο λέω και εγώ από την πρώτη μέρα της εξαγγελίας μου, να αλλάξουμε δηλαδή τη νοοτροπία και να φέρουμε νέα πολιτική κουλτούρα. Εγώ θα αντισταθώ χωρίς περιστροφές σε ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα των συμπολιτών μας και θα υπερασπιστώ με σθένος ότι είναι υπέρ των συμπολιτών μας. Πρώτιστος μου, ειλικρινής στόχος και

μέλημα, είναι ο πολίτης. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου στόχος σε περίπτωση εκλογής σου; Να είμαι η φωνή όσων εκπροσωπώ στο κοινοβούλιο. Να ακούγονται δυνατά όσα δεν μπορούν να πουν οι ίδιοι οι πολίτες. Χωρίς πολλά λόγια. Η δική μου προσωπική προτεραιότητα είναι όμως και να επιστρέψει η νέα γενιά στην πολιτική. Να αλλάξουμε τους όρους, να ανοίξουμε το δρόμο για την επόμενη γενιά. Στόχος μου είναι σε μια πενταετία, από σήμερα, οι νέοι να έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα και περισσότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο στην πολιτική. Με λίγα λόγια: Ο Κλεάνθης Κουτσόφτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στο Παραλίμνι στις 29 Σεπτέμβριου το 1992. Το 2007 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Παιδοβουλής. Ακολούθως το 2009 διετέλεσε πρόεδρος της ΜΑ.ΚΙ Αμμοχώστου (Μαθητική Κίνηση) και ταυτόχρονα μέλος της ΠΣΕΜ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών). Στο λύκειο Παραλιμνίου, πέραν των γνώσεων και της παιδείας που γαλουχήθηκε, απέκτησε πραγματικούς φίλους, με τους οποίους διατηρεί άριστες σχέσεις μέχρι και σήμερα. Διετέλεσε πρόεδρος του Λυκείου το 2009-10. Αποφοιτώντας από το Λύκειο Παραλιμνίου το 2010, υπηρέτησε στις Δυνάμεις Καταδρομών όπου και ολοκλήρωσε επιτυχώς τη θητεία του, το 2012. Αναντίλεκτα, οι περήφανες Δυνάμεις Καταδρομών τον έμαθαν να μην παρατά ποτέ τους στόχους του και να πολεμά μέχρι τέλους γι΄ αυτούς. Ακολούθως, από το 2013 μέχρι και το 2016 σπούδασε νομική στο University of Essex. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων υπήρξε πρόεδρος του Essex Cypriot Society το 2015, αντιπροσωπεύοντας τους Κύπριους φοιτητές και συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην προβολή και ανάδειξη της Κυπριακής παράδοσης. Παράλληλα, είχε τη μέγιστη τιμή το 2014 να διατελέσει πρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορία Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2015 υπηρέτησε από το αξίωμα του προέδρου στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ηνωμένου Βασιλείου (ΕΦΕΚ ΗΒ). Αγωνίστηκε με ζήλο και συλλογικά για το κοινό καλό, με προτάσεις και εισηγήσεις προς όφελος της φοιτητιώσας νεολαίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του το 2016 και με την κάθοδο του στην Κύπρο άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου. Από το 2017 υπηρετεί τη ΝΕΔΗΣΥ από τη θέση του Επαρχιακού στην Αμμόχωστο. Από τη θέση αυτή, γνώρισε ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν στην Επαρχία Αμμοχώστου, αλλά και τους πρόσφυγες μας οι οποίοι ζουν στις υπόλοιπες επαρχίες. Ταυτόχρονα, έχει να επιδείξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Μέσα από το επάγγελμα του, τις σπουδές του και τη συνδικαλιστική του δράση, πιστεύει ότι έφτασε η στιγμή, να οικοδομηθεί μια ανανεωμένη σχέση μεταξύ πολιτικής και νεολαίας, δίνοντας «τόπο στην οργή» και δικαίωμα στο όνειρο.

49/Volt


«Με σεβασμό και αγνές προθέσεις» Η Αννίτα Λίλη αφουγκράζεται τα προβλήματα της περιοχής και διεκδικεί την ψήφο μας ως Υποψήφια Βουλευτής Επαρχίας Αμμοχώστου με την Συμμαχία Πολιτών. Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής; Ως μόνιμη κάτοικος της ακριτικής Δερύνειας ζω εντονότερα τις συνέπειες της μη λύσης του κυπριακού προβλήματος. Νιώθω επίσης βαθιά ενοχλημένη από τις ατασθαλίες της Κυβέρνησης και θεωρώ ηθική υποχρέωση να συμβάλω στη βελτίωση της κατάστασης. Η πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, οι δυσμενείς επιπτώσεις και η οικονομική καταστροφή που επέφερε, κυρίως στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, μου έδωσαν το έναυσμα να υποβάλω την υποψηφιότητά μου. Η επαρχία μας, λόγω και του διαχρονικού προβλήματος της εποχικότητας που αντιμετωπίζει, μετράει σχεδόν ενάμιση χρόνο από τότε που ο τουριστικός τομέας μπήκε στον αναπνευστήρα. Ως αυτοεργοδοτούμενη στον τομέα αυτό και αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των εργαζομένων αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να επιστρέψει στις δουλειές του και όχι να παραμένει στο σπίτι και να περιμένει να ζήσει από τα επιδόματα της Κυβέρνησης. Αν αναλογιστούμε πως πέραν του 85% του πληθυσμού της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου βιοπορίζεται από τον τουρισμό τότε καταλαβαίνουμε πόσες οικογένειες έχουν επηρεαστεί, ενώ σοβαρές συνέπειες αντιμετωπίζουν και οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Πρώτιστο μέλημά μου λοιπόν, ως ντόπια και γνώστης των προβλημάτων της επαρχίας μου, είναι να σταθώ αρωγός στους συντοπίτες μου. Διαφορετική η προεκλογική εκστρατεία φέτος μέσω πανδημίας. Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων; Οι φετινές βουλευτικές εκλογές είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας οι υποψήφιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν να μιλήσουν με τον κόσμο ή να διοργανώσουν προεκλογικές εκδηλώσεις για γνωριμία με τους πολίτες, λόγω της απαγόρευσης συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους. Το γεγονός αυτό σίγουρα καθιστά δυσκολότερο το έργο των υποψηφίων, αλλά είναι κάτι που πρέπει όλοι να σεβαστούν για να προφυλάξουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους συνανθρώπους τους. Από την άλλη, είμαι της άποψης ότι οι επισκέψεις που γίνονταν προηγουμένως από πόρτα σε πόρτα στα σπίτια των πολιτών θα είναι τώρα λόγω και της κατάστασης ακόμη πιο πιεστικές και ίσως δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θεωρώ σημαντικότερη και αναντικατάστατη τη δύναμη της ήδη ανεπτυγμένης προσωπικής επαφής με τους πολίτες του τόπου. Θέλω ο κόσμος που θα στηρίξει την Αννίτα να το κάνει γιατί εκτιμά τον χαρακτήρα της και αναγνωρίζει τη δράση της. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψηφίους σας; Το να ζεις στην Επαρχία Αμμοχώστου και να εμπλέκεσαι ενεργά στα κοινά σου δίνει το πλεονέκτημα να γνωρίζεις καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, τις καθημερινές τους έγνοιες, τις εργασιακές τους ανησυχίες σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιούνται. Ως μέλος του ΣΚΕ πολλές περιπτώσεις έχουν υποπέσει στην αντίληψή

50/Volt

μου που χρειάζονται στήριξη, όπως για παράδειγμα γονέων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών τους. Ως μέλος της σχολικής εφορίας γνωρίζω τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία μας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες της περιοχής, που λόγω της τωρινής κατάστασης με τον κορωνοϊό διογκώθηκαν. Με δυο λέξεις θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου φιλάνθρωπο και απλό, παρόλο που προτιμώ να αφήνω αυτούς που με γνωρίζουν να μιλούν για εμένα. Επισκέπτομαι το νηπιαγωγείο για να συνομιλήσω με τα παιδάκια, αλλά και το Κέντρο Ενηλίκων Δερύνειας για να συζητήσω με τα άτομα τρίτης ηλικίας, που έχουν ανάγκη για λίγη συντροφιά. Προσπαθώ πάντα με κάθε τρόπο να βοηθώ όποιον με χρειάζεται. Εξάλλου ως πρόεδρος της Επιτροπής Πρόνοιας του Δήμου Δερύνειας από το 2011 μέχρι το 2016 κατέχω τα προβλήματα των κατοίκων και αφουγκράζομαι τις ανάγκες της περιοχής. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν; Η πολιτική έχει ανάγκη νέους δυναμικούς ανθρώπους που να μην εξυπηρετούν προσωπικές ατζέντες. Χρειάζονται πολιτικοί με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, που να νοιάζονται για το κοινό καλό και για τον καθένα ξεχωριστά και που θέλουν να προσφέρουν απλόχερα με αγάπη, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος. Καλό θα ήταν ο κόσμος να αποφύγει να επανεκλέξει βουλευτές που λόγω της σιγουριάς της θέσης τους αδρανούν ή αδιαφορούν. Ως απλή πολίτης θεωρώ ότι ο κόσμος πλέον πρέπει να ψηφίζει άτομα και όχι βάσει κομματικού προσανατολισμού, πράγμα το οποίο δεν βολεύει τα μεγάλα κόμματα. Διαχρονικά η Κύπρος αλλά και η επαρχία μας πάσχει από τον κομματισμό. Εσείς ούσα υποψήφια κόμματος πως θα λειτουργήσετε; Μπορείτε να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό; Η Κύπρος πάσχει από κομματοκρατία, τα μεγάλα κόμματα υπερισχύουν και οι ψηφοφόροι πολλές φορές είναι καθοδηγούμένοι από αυτά. Κάποτε ήμουν κι εγώ σε μεγάλο κόμμα, αλλά η ασυμφωνία μου με κάποια πράγματα με οδήγησε στην αποχώρηση. Όταν κατέβηκα το 2011 στις δημοτικές εκλογές ως ανεξάρτητη ο κόσμος με τίμησε με την ψήφο του και τον ευχαριστώ. Εάν εκλεγώ δεν θα λειτουργώ αυστηρά κομματικά και δεν θα διαχωρίζω ανθρώπους με γνώμονα τον κομματικό τους προσανατολισμό. Για μένα την Αννίτα πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος, ιδίως αυτός που βρίσκεται σε αδύναμη θέση και που οφείλουμε να του προσφέρουμε, χωρίς διάκριση τη βοήθειά μας. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση εκλογής σας; Ο άνθρωπος όταν έχει υγεία με κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σωστή παιδεία και επαρκή ασφάλεια τότε ο τόπος προχωρά μπροστά. Πρωταρχικός μου στόχος λοιπόν είναι η δημιουργία αναπτυξιακών έργων στην επαρχία μας τα οποία έχουν μείνει αρκετά πίσω και είναι απαραίτητα για την ευημερία των κατοίκων. Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχει ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης. Τα σχολεία μας χρειάζονται εκπαιδευτικούς που με προγραμματισμό να βγάζουν σωστούς ανθρώπους στην κοινωνία. Οι υπηρεσίες ασφάλειας (στρατός και αστυνομία) χρειάζονται ενίσχυση. Μέσα στις προτεραιότητές μου είναι και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αυτοί που εργάστηκαν, κουράστηκαν, διεκδίκησαν και κέρδισαν αρκετά, οι οποίοι αξίζουν το καλύτερο κι εμείς πρέπει να τους το προσφέρουμε απλόχερα.

Με λίγα λόγια: Η Αννίτα Λίλη κατάγεται από την επαρχία Αμμοχώστου και διαμένει στην Δερύνεια. Είναι παντρεμένη με τον Πανίκκο Μιχαήλ και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Είναι απόφοιτος του Cyprus College με δίπλωμα στο Executive House Keeping. Είναι αυτοεργοδοτούμενη στον τουριστικό τομέα και έχει έντονη δράση με τα κοινά. Έχει να επιδείξει πλούσια και μακρόχρονη κοινωνική δράση, αφού από τα παιδικά της χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διάφορα οργανωμένα σύνολα της Δερύνειας. Από το 2011 είναι Δημοτική Σύμβουλος Δερύνειας και πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου. Είναι μέλος της σχολικής εφορίας, του ΣΚΕ και προϊστάμενη Πολιτικής Άμυνας. Είναι επίσης μέλος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου. Από το 2011 μέχρι το 2016 διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Πρόνοιας, μέσα από την οποία είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας.


«Οι ανατροπές επιτυγχάνονται μέσω της συμμετοχής» Ο λογιστης και διευθύνων συνέταιρος των εταιριών Martis Martis Accountants Ltd και Martis Martis & Co Audit Ltd Μαρτής Μαρτή με έγνοια για το μέλλον του τόπου μας λαμβάνει μέρος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος. Πώς πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές; Στην πολιτική αναμίχθηκα από νεαρή ηλικία και ειδικότερα στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μάλιστα για τέταρτη θητεία υπηρετώ στο Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας. Η έγνοια μου για το μέλλον του τόπου και η προσδοκία μου να συμβάλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, δεν θα μπορούσαν να με αφήσουν αδιάφορο και αποστασιοποιημένο από εξελίξεις που καθορίζουν το μέλλον το δικό μας αλλά προπάντων των παιδιών μας. Ποιο είναι το όραμα σας για την Αμμόχωστο; Καθένας ο οποίος πολιτεύεται στην Αμμόχωστο και όχι μόνο, θεωρώ ότι δεν μπορεί να έχει διαφορετικό όραμα από την απελευθέρωση και την επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη και στα κατεχόμενα χωριά μας. Σε ότι αφορά την ελεύθερη επαρχία είναι η πολυδιάστατη ανάπτυξη οικονομική και πολιτιστική, με σεβασμό στους ανθρώπους της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τις πλούσιες παραδόσεις. Να παύσει να είναι ο φτωχός συγγενής και να αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει ανάλογα και με την προσφορά της στο ΑΕΠ του τόπου. Ονειρεύομαι μια ελεύθερη πόλη όπως ήταν πριν το 1974. Όπως την περιγράφουν οι γονείς μας και οι παλαιότεροι που την έχουν ζήσει. Να γίνει ανοικοδόμηση της πόλης. Να γίνει μια σύγχρονη πόλη ώστε να μπορέσουν να ζήσουν όλοι οι κάτοικοι της ειρηνικά και με ασφάλεια. Μια ελεύθερη Αμμόχωστο που μαζί με την υπόλοιπη επαρχία να γίνει και πάλι το διαμάντι της Μεσογείου. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εκλογής σας; Προτεραιότητα μου θα είναι η προώθηση και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ειδικότερα αυτή τη δύσκολη περίοδο οι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι πρόσφυγες μας και κυρίως οι νέοι μας. Πρέπει να στηρίξουμε όλους αυτούς οι οποίοι υπέστησαν τα κύρια βάρη της κρίσης, να μην κλείσουν δουλειές, να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να μην υπάρξουν απολύσεις. Στόχος μου είναι να εργαστώ και να συμβάλω προς επίλυση

χρόνιων ζητημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, αλλά και των εκτοπισθέντων που διαμένουν στους προσφυγικούς οικισμούς. Η μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία ως λογιστής και η ενεργός εμπλοκή μου στα κοινά μεταξύ των οποίων και η μακρόχρονη θητεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, μου επιτρέπουν να έχω γνώση από πρώτο χέρι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ειδικότερα η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου στην οποία κατοικώ. Ποια μέτρα προτείνετε για την στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας; Τα μέτρα που προτείνω για την στήριξη της οικονομίας είναι τα ακόλουθα: Επιδότηση ενοικίου όλων όσων έχουν επηρεαστεί από τα απαγορευτικά διατάγματα αλλά και επιδότηση των πάγιων λειτουργικών εξόδων, (πέραν του ενοικίου) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, στη βάση των ισολογισμών τους του 2019. Επιπρόσθετα προτείνω επέκταση της αναστολής των δόσεων σε κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη και ειδική διευθέτηση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι το καλοκαίρι αλλά και επιδότηση από το κράτος τριών δόσεων δανείων, για συγκεκριμένους δανειολήπτες, με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, θα πρέπει να γίνει επαναφορά του Νομοσχεδίου των Κρατικών Εγγυήσεων με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες για να μπορούν να δανειστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέκταση των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης των εργαζόμενων μέχρι το τέλος του 2021. Η λειτουργία Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα είναι απαραίτητη όπως επίσης και η αναστολή πληρωμής του ετήσιου τέλους των €350 για όλες τις εταιρείες και μείωση του τέλους σε €100 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ειδικά στην τουριστική βιομηχανία και στα κέντρα αναψυχής τουλάχιστον για το 2021 είναι επίσης μια από τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν αλλά και η επαναφορά του σχεδίου ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Κράτος. Να εφαρμοστεί για όλες τις οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις. Τέλος, απαραίτητα είναι και ο καθορισμός κατώτατου ποσού της θεσμοθετημένης σύνταξης για τον κάθε συνταξιούχο, η αύξηση του επιδόματος τέκνου τουλάχιστον για την περίοδο δύο ετών και η αύξηση της φοιτητικής χορηγίας και του φοιτητικού πακέτου τουλάχιστον για περίοδο δύο ετών. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους της Επαρχίας Αμμοχώστου; Η αποχή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση, δεν αλλάζει τα κακώς κείμενα και ούτε πρέπει να θεωρείται μορφή διαμαρτυρίας. Η ψήφος είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που έχει στα χέρια του ο πολίτης, και θα πρέπει πάντοτε να την χρησιμοποιεί. Οι ανατροπές και οι αλλαγές επιτυγχάνονται μέσω της συμμετοχής. Καλώ λοιπόν όλους και ειδικότερα τους νέους, να μην απεμπολήσουν αυτό το δικαίωμα, που πηγάζει μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Με λίγα λόγια: Ο Μαρτής Μαρτή γεννήθηκε στην Σωτήρα Αμμοχώστου το 1973 και είναι επαγγελματίας λογιστής. Έχει υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στο πεζικό και στα φυλάκια της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Είναι διευθύνων συνέταιρος στις εταιρείες Martis Martis Accountants Ltd και Martis Marti & Co Audit Ltd. Κατέχει πτυχίο λογιστικής και μεταπτυχιακό στην διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Kingston University του Λονδίνου. Επί σειρά ετών έχει εργαστεί στους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους στην Κύπρο πριν δημιουργήσει τις δικές του εταιρείες. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό όσον αφορά το επάγγελμα του. Είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος από πολύ νεαρή ηλικία. Έχει εκλεγεί δύο θητείες σαν κοινοτικός σύμβουλος στο κοινοτικό συμβούλιο Σωτήρας και δύο θητείες στο δήμο Σωτήρας σαν δημοτικός σύμβουλος με τα ψηφοδέλτια του Δημοκρατικού Κόμματος (είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος). Έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση για σχεδόν είκοσι χρόνια με στόχο την προσφορά στα κοινά. Στόχος της εκλογής του σαν βουλευτής Αμμοχώστου, είναι η συνέχιση της προσφοράς στα κοινά και στους πολίτες μέσα από την ιδιότητα του βουλευτή. Είναι νυμφευμένος με την Χριστιάνα Μαρτή και έχει δύο παιδιά τον Ανδρέα και την Λάουρα.

51/Volt


Με ειλικρινή διάθεση για προσφορά Ο Δρ. Ανδρέας Νικολάου, Καθηγητής Φυσιοπαθητικών Επιστημών Υγείας & PhD Φυσιοπαθητικής Ανοσολογίας με ειλικρινή διάθεση για προσφορά στην πατρίδα και τον πολίτη θα κατέλθει ως Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου με το Κίνημα Αλληλεγγύη. Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής; Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική για δύο λόγους. Πρώτον μου αρέσει να είμαι πρωτοπόρος σε οτιδήποτε με συναρπάζει. Όλοι ξέρουμε ότι στις μέρες μας παρατηρείται μια γενική απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Σχεδόν όλοι συζητούν για την πολιτική και λένε ότι όλοι είναι απατεώνες/κλέφτες, παίρνουν μίζες εις βάρος του δημοσίου, κάνουν ρουσφέτια, ξέπλυμά μαύρου χρήματος κλπ. Εγώ λοιπόν θέλω να τους αποδείξω ότι στην πολιτική υπάρχει και ποιότητα και αξιοπρέπεια και άνθρωποι με όραμα και όρεξη για να πράξουν έργο! Δεύτερον, διεκδικώ μια θέση στην Βουλή διότι πιστεύω ότι επίκειται μεγάλη αλλαγή και δεν θέλω να λείψω από αυτή την προσπάθεια. Θέλω να βοηθήσω να μπουν κάποια πράγματα στην θέση τους. Να αρθούν διαχρονικές αδικίες, αδικίες που έχουν να κάνουν με την επιστροφή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αλλά και αδικίες εις βάρος των χιλιάδων πολιτών που στερούνται την δωρεάν πρόσβαση στις φυσικές ιατρικές μεθόδους /εναλλακτικές φυσικές θεραπείες, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές από εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες, ακόμα και στις πιο σοβαρές ασθένειες και που θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές και να αποφευχθούν πολλές από τις παρενέργειες των ιατροφαρμακευτικών θεραπειών. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψήφιους σας; Προσωπικά εμένα δε με ενδιαφέρει η επαγγελματική πολιτική, η οποία δεν έχει ούτε στόχους ούτε οράματα. Μπαίνω στη πολιτική για να δείξω ότι υπάρχουν άνθρωποι στην κοινωνία που μπορούν και έχουν την ειλικρινή διάθεση για προσφορά στην πατρίδα και τον πολίτη. Στην επαγγελματική μου πορεία ως Διδάκτωρ και Θεράπων στη Φυσιοπαθητική ιατρική και κοινωνική μου πορεία έμαθα να μη λέω πολλά λόγια. Έμαθα όμως να κάνω πολλά και μη ξεχνάτε ότι οι πολιτικοί κρίνονται από τα έργα τους και όχι από τα μεγάλα λόγια τους. Ποια είναι η δική σας θέση ως καθηγητής Φυσιοπαθολογίας όσον αφορά την πανδημία. Αυτό πού ζούμε είναι διωγμός κατά της ανθρωπότητας, κατά τής πίστεως από τούς δαιμονοκινήτους Νεοταξίτες άρχοντες της παγκοσμιοποίησης. Οι κυβερνήτες με το πρόσχημα της φιλανθρωπίας και του καλού Σαμαρείτη δήθεν φροντίζοντας για τους κινδυνεύοντάς συνανθρώπους, ευπαθείς ομάδες και τον παππού και την γιαγιά μας κλείνουν φυλακή στα σπίτια μας, κλείνουν τις εκκλησίες, τα σχολεία και τις επιχειρήσεις. Ο κόσμος όμως έχει

52/Volt

αγανακτήσει με τα παράλογα και καταστροφικά μέτρα αβέβαιας εκβάσεως ως προς το υγειονομικό σκέλος και τη βέβαια επικείμενη οικονομική καταστροφή, την κόπωση από τον εγκλεισμό και τα κατοχικά μέτρα περιορισμού της ελευθερίας. Επικρατεί μια γενικότερη απαξίωση στις ημέρες μας από τους πολίτες ως προς την πολιτική. Εσείς με ποιο τρόπο θα καταφέρετε να τους προσελκύσετε και κυρίως την νεολαία; Με τον αλάνθαστο τρόπο: διαφάνεια, αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, αγάπη προς στον συνάνθρωπο και στη πατρίδα και φυσικά θέληση για καλύτερο μέλλον, καλύτερη ποιότητα υγείας και ζωής με όλους τους τρόπους και με οποιοδήποτε κόστος! Μέριμνα για τους πτωχούς και νεόπτωχους, για τους μη προνομιούχους, τους ανυπεράσπιστους και τους εν γενεί αδύνατους. Η κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου παρόλο που δεν κατοικήθηκε από τους Τούρκους παραμένει περιφραγμένη με συρματοπλέγματα και απαγορευτικές πινακίδες σχεδόν μισό αιώνα; Πως δικαιολογείται η υπάρχουσα αυτή κατάσταση των πραγμάτων, Καμιά πολιτική κυβέρνηση ή πολιτικό κόμμα δικαιολογείται με αυτή την υπάρχουσα κατάσταση. Όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο δεν έπραξαν το αυτονόητο για εξυπηρέτηση συμφερόντων και πολιτικών σκοπιμοτήτων ή αποδείχτηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν το θέμα. Σοβαρά τα λάθη των πολιτικών μας κυβερνήσεων. Για σχεδόν 50 χρόνια οι κυβερνήσεις μας κοροϊδεύαν ότι θα πάμε πίσω στην Αμμόχωστο. Η Αμμόχωστος θα έπρεπε να ήταν πρόταξη. Δεν πάμε σε συνομιλίες εάν δεν επιστραφεί Αμμόχωστος. Αυτή θα ήταν η απαρχή της λύσης. Ποιες είναι οι θέσεις σας για την προσφυγική πολιτική; Κάποια πολιτικά κόμματα θεωρούν ότι το περιουσιακό ζήτημα των προσφύγων λύθηκε. Το πρόβλημα δεν λύθηκε, απλά ελήφθησαν πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα από όλα τα κυβερνώντα κόμματα. Μεγαλύτερη κοινωνική αδικία δεν υπήρξε ποτέ στην διαχείριση του περιουσιακού ζητήματος. Τόσο ο σφετερισμός και η εκμετάλλευση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές όσο και οι παροχές του κυπριακού κράτους έγιναν με βάση το πελατειακό σύστημα, χωρίς κανένα ίχνος εξ ορθολογισμού, ή αναλογικά με ότι περιουσίες άφησαν στις κατεχόμενες περιοχές. Εάν εκλεγείτε ποια η προτεραιότητα σας; Πρώτη προτεραιότητα η επίλυση του σοβαρού προβλήματος της Υγείας των πολιτών και δεύτερον η επίλυση του Κυπριακού και επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας. Μια από τις προτεραιότητες μου είναι η αληθινή Υγεία και όχι η τεχνική, με τα χημικά φάρμακα και τις πατερίτσες. Μέσα από την γνώση και τη σωστή ενημέρωση θα επιδιώξω ως καθηγητής φυσιοπαθητικής Ιατρικής, με τιμητικές διακρίσεις από πανεπιστήμια και κυβερνήσεις κρατών, την απελευθέρωση του λαού μας από την πολιτική και οικονομική εξάρτηση που προκύπτει από τα μονοπώλια και πατέντες των φαρμακευτικών βιομηχανιών και των βιομηχανιών τροφών που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αρρώστια και στο θάνατο. Με λίγα λόγια: Γεννήθηκε στο κατεχόμενο χωρίο Βαθύλακας επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά από την συμπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στις Δυνάμεις Καταδρομών διορίστηκε ως υπεύθυνος Τροχονομικής Υπηρεσίας Αμμοχώστου. Το 1975, μετά την Τουρκική εισβολή μετανάστευσε στην Αυστραλία όπου διορίστηκε ως Διοικητικός Λειτουργός αρχικά στο Υπουργείο Τουρισμού και μετέπειτα στο Υπουργείο Εργασίας για μια περίοδο πέντε ετών. Στη συνέχεια σπούδασε Φυσιοπαθητική Ιατρική (Naturopathic Medicine N.D) και Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική στην Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου έζησε 14 χρόνια. Συνέχισε τις σπουδές του για ανώτερα διπλώματα στο College of Νaturopathic Medicine Αγγλίας και University of America California (USA). Είναι κάτοχος Professorial Degree and PhD Naturopathic & Complementary Medicine & PhD στη Φυσιοπαθητική Ανοσολογία. Tου έχουν απονεμηθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ) και την Δημαρχεία Καλιφόρνιας τιμητικές διακρίσεις σε αναγνώριση του ερευνητικού, διδακτικού και θεραπευτικού έργου του στην ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ.


«Με ήθος, τιμιότητα και αξιοπρέπεια» Ο Γενικός Διευθυντής του Αντέννα, Κωνσταντίνος Οδυσσέως ρίχνεται στη μάχη των βουλευτικών εκλογών ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής; Ήταν μια απόφαση που πήρα μετά από πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μου ζήτησε να κατέβω ως αριστίνδην υποψήφιος στην Αμμόχωστο. Ήταν δύσκολη απόφαση, καθώς ζούμε εποχές απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και όχι άδικα, αφού ο οχετός της διαχρονικής, από το 1960, διαφθοράς έχει ξεχειλίσει. Επειδή όμως έμαθα μια ζωή στα δύσκολα, αποφάσισα να μπω στη μάχη και να τα αντιμετωπίσω. Άλλωστε, όπως λέει και το σλόγκαν του ΔΗΣΥ, σ’ αυτές τις εκλογές, «στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις». Η Κύπρος χρειάζεται νέες πολιτικές προσωπικότητες, που να θέλουν και να μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να τα καταφέρει παράγοντας ουσιαστικό έργο για να γίνει η Κύπρος μια καλύτερη πατρίδα για όλους μας και προπαντός για τις γενιές που έρχονται. Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας... Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων; Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ζήσει ξανά προεκλογική εκστρατεία για να συγκρίνω. Όμως είναι πραγματικά δύσκολο να προσεγγίσεις μεγάλες μερίδες ψηφοφόρων, όχι μόνο λόγω των περιορισμών αλλά και λόγω της βεβαρημένης ψυχολογίας του κόσμου από τα διαρκώς παρατεινόμενα μέτρα αλλά και λόγω της περιρέουσας κατάστασης που τείνει σε μια γενική απαξίωση της πολιτικής. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψήφιους σας; Εξ αντικειμένου, το γεγονός ότι κατέρχομαι πρώτη φορά ως υποψήφιος και δεν είχα πριν ενεργό συμμετοχή σε πολιτικές διαδικασίες, με διαφοροποιεί από υποψήφιους που έχουν ξανά υπηρετήσει. Πέρα από αυτό, ο καθένας από τους υποψήφιους έχει ούτως ή άλλως τα δικά του χαρακτηριστικά. Δε θα το θέσω υπό τη μορφή σύγκρισης με άλλους, απαντώ όμως λέγοντας ότι είμαι ενεργός πολίτης εδώ και πολλά χρόνια, αρθρογραφώ στην ιστοσελίδα μου και στα κοινωνικά δίκτυα, διατυπώνοντας πάντοτε με ευθαρσώς και με επιχειρηματολογία τις απόψεις μου, με τρόπο απλό και κατανοητό, τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. Έχοντας πίσω μου μια επαγγελματική καριέρα 33 ετών από τα οποία τα 23 ήταν σε ανώτατη διευθυντική

θέση, μου δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξω ευθυκρισία, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, στοιχεία που έθεσαν τη δική μου σφραγίδα στη διαμόρφωση της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Κύπρο, από την έναρξη της λειτουργίας της, το 1992, μέχρι σήμερα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν; Ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών του υποψηφίου, που τον καθιστούν κατά τη γνώμη μου χρήσιμο στην πολιτεία και στην κοινωνία και όχι μόνο στον εαυτό του. Να είναι τίμιος, με ήθος, να έχει «καθαρό» παρελθόν, να έχει να επιδείξει έργο και επιτεύγματα, είτε μέσα στη βουλή, αν ήταν και πριν βουλευτής, είτε στον εργασιακό του τομέα, αν είναι νέος υποψήφιος και βέβαια να έχει την ικανότητα να διατυπώνει τις απόψεις του με πειστική επιχειρηματολογία και να διαθέτει την ικανότητα να πείθει, κάτι που φανερώνει συγκροτημένο μυαλό και επαγωγική σκέψη. Διαχρονικά η Κύπρος, αλλά και η επαρχία μας πάσχει από κομματισμό. Αυτή η νοοτροπία τις περισσότερες φορές λειτούργησε εις βάρος της Κύπρου; Εσείς όντας υποψήφιος κόμματος πως θα λειτουργήσετε, μπορείτε να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό; Ο «κομματισμός», με την έννοια που τοποθετείτε τον όρο, έχει ζημιώσει αφάνταστα τον τόπο. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γρανάζια του διεφθαρμένου συστήματος νομής της εξουσίας και του δημόσιου χρήματος. Η πελατειακή σχέση των κομμάτων με τους πολίτες, εξαχρειώνει τη δημοκρατία, υπονομεύει θεσμούς και διαδικασίες, εκτροχιάζει το ευνομούμενο κράτος. Όντας υποψήφιος κόμματος θα συμπεριφέρομαι με γνώμονα τις αρχές μου, όπως τις εφάρμοζα στη ζωή μου και στην εργασία μου εδώ και δεκαετίες, παραμένοντας ήσυχος με τη συνείδησή μου ότι πάντοτε έκανα τη δουλειά μου με απτά αποτελέσματα και επιτυχία, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να παραβιάσω αυτές τις αρχές. Με ήθος, τιμιότητα και αξιοπρέπεια θα συνεχίσω και στην πολιτική. Σε ό,τι συμφωνώ με το κόμμα θα είμαι πρώτος στη μάχη για να το κερδίσουμε, προς όφελος του πολίτη και της χώρας γενικότερα. Σε οτιδήποτε θεωρώ ότι παραβιάζονται αρχές, θα είμαι μαχητικά ενάντιος. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση εκλογής σας; Προτεραιότητα έχει η λύση του Κυπριακού. Πρέπει να σώσουμε πρώτα πρώτα το Βαρώσι και να απαιτήσουμε άμεση επιστροφή του στους νόμιμους κατοίκους του, εντός των ορίων της ελληνοκυπριακής ομόσπονδης πολιτείας. Η συνολική λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί είτε ταυτόχρονα με την επιστροφή της Αμμοχώστου είτε αμέσως μετά. Επείγει να σώσουμε τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, από τη διχοτόμηση, που θα μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό νησί και θα μας κάνει μειοψηφία στην ίδια μας την πατρίδα. Αμέσως μετά ή και παράλληλα θα δώσω τη μάχη για κάθαρση από τη διαπλοκή και τη διαφθορά και τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του κράτους ώστε να καταστεί πραγματικά αποτελεσματικό, ουσιωδώς κοινωνικό, απολύτως ευνομούμενο. Με λίγα λόγια: Ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1964. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Europa College (δημοσιογραφία). Αναμείχθηκε έντονα στον μαθητικό και φοιτητικό συνδικαλισμό, καθώς υπήρξε πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του λυκείου, της φοιτητικής κοινότητας της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της συντονιστικής επιτροπής των σπουδαστών των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου. Στην Εθνική Φρουρά υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός τεθωρακισμένων. Από το 1987 κατοικεί στο Παραλίμνι, όπου νυμφεύθηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Εργάστηκε αρχικά ως δάσκαλος για 5 χρόνια στην ελεύθερη περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου, ενώ από το 1992 έγινε ένα από τα πρώτα στελέχη της νεοσύστατης ιδιωτικής τηλεόρασης. Αναλαμβάνοντας πολλαπλά και σημαντικά καθήκοντα, διακρίθηκε και ανελίχθηκε ταχύτατα. Το 1998, ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή του SIGMA, ενώ από το 2006 είναι γενικός διευθυντής του ΑΝΤΕΝΝΑ. Ως σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας έγραψε 8 τηλεοπτικές σειρές και 3 θεατρικά έργα. Έγραψε επίσης αμέτρητα πολιτικά άρθρα στην προσωπική του ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα.

53/Volt


«Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει» Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Λίνος Παπαγιάννης θα κατέλθει για δεύτερη θητεία με το Ε.ΛΑ.Μ και καλεί τους συμπατριώτες μας σε αυτές τις εκλογές να στηρίξουν τον μοναδικό πολιτικό σχηματισμό που παραμένει "καθαρός" και που "ενοχλεί" το υφιστάμενο σάπιο σύστημα. Τι κρατάτε από την πρώτη σας θητεία ως μέλος της Βουλής; Έναν μικρό απολογισμό. Από την θητεία μου, τα τελευταία πέντε χρόνια στη Βουλή, αξίζει να αναφέρω το πολυσχιδές έργο που έχει να παρουσιάσει το Ε.ΛΑ.Μ. μέσω μιας πολύ έντονης κοινοβουλευτικής δράσης. Αν και το κίνημά μας έχει εκπροσωπηθεί με μόνο δύο βουλευτές, καταθέσαμε περισσότερες από 350 προτάσεις νόμου, τροπολογίες, σχέδια απόφασης και ψηφίσματα που αποκλειστικό σκοπό είχαν την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπατριωτών μας, την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα παραγωγής και την θωράκιση των συμφερόντων της πατρίδας μας. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπολοίπων κομμάτων, εμείς σε καμία περίπτωση δεν εκμεταλλευτήκαμε την παρουσία μας στη Βουλή, το γεγονός ότι οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν και είμαι ιδιαίτερα περήφανος. Ένα σημείο το οποίο στο δικό μου μυαλό είναι πλέον βέβαιο είναι ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δρουν και ενεργούν πρώτα για το δικό τους κομματικό και προσωπικό όφελος και μετά για το κοινό καλό. Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας. Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων; Σαν κίνημα έχουμε διαφωνήσει από την αρχή τόσο με τα μέτρα της κυβέρνησης όσο και με την γενικότερη φιλοσοφία για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Είναι γεγονός ότι με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα περιοριστικά μέτρα θα επηρεαστούν και οι υποψήφιοι. Φυσικά, μπροστά στις τραγικές οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες που προκύπτουν από την επιδημία και τις αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις της κυβέρνησης, αυτό είναι ασήμαντο. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψήφιους σας; Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι εμείς εκπροσωπούμε ένα κίνημα αγνό που δεν συμμετείχε σε σκάνδαλα και που δεν έχει βλάψει αυτό τον λαό σε καμία των περιπτώσεων. Κατά δεύτερον,

54/Volt

αντιμετωπίζουμε στην πράξη τους υπόλοιπους υποψηφίους του Ε.ΛΑ.Μ. ως συναγωνιστές και όχι ως ανταγωνιστές. Το τρίτο σημείο είναι ότι η ενασχόλησή μας με την πολιτική γίνεται αποκλειστικά για να προσφέρουμε στην πατρίδα και στον λαό μας όπως άλλωστε θα έπρεπε να ισχύει για όλους. Όπως είπε και ο Πλάτωνας: Ο αληθινός άρχοντας δεν πρέπει να κοιτάζει το δικό του συμφέρον, αλλά των υπηκόων του. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν; Το πρώτο και πιο σημαντικό κατά τη δική μου άποψη είναι το κόμμα ή ο συνδυασμός που κάποιος αντιπροσωπεύει. Είτε το θέλουμε είτε όχι είναι αποδεδειγμένο με μαθηματική ακρίβεια ότι ο κάθε εκλελεγμένος βουλευτής ακολουθεί τη γραμμή που θα αποφασίσει το κόμμα του. Το επιχείρημα που ακούμε ειδικότερα το τελευταίο διάστημα για ανάγκη εκλογής νέων ανθρώπων είναι ένα τέχνασμα των μεγάλων κομμάτων για να κερδίσουν ψήφους, χρησιμοποιώντας μάλιστα περισσότερους νεαρούς υποψήφιους. Το δεύτερο χαρακτηριστικό κατα τη δική μου άποψη πρέπει να είναι η προσφορά και οι γνώσεις κάθε υποψηφίου. Να μπορεί δηλαδή ένας υποψήφιος να ανταπεξέλθει στο κοινοβουλευτικό έργο και να έχει την ικανότητα να διαμορφώνει νομοθεσίες με βάση το δημόσιο συμφέρον. Στα λόγια μπορούν πολλοί να θεωρηθούν ρήτορες. Αυτό που μένει τελικά είναι οι πράξεις και εκεί η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση επανεκλογής σας; Θα έλεγα ότι ο πρωταρχικός μου στόχος είναι η ισότιμη αντιμετώπιση που πρέπει να έχει η επαρχία μας από την πολιτεία, σε σχέση με τις άλλες επαρχίες και η σαφώς μία πιο ενισχυμένη στήριξη που δικαιούται. Η επαρχία μας, εμφανώς η πιο επηρεασμένη από την επιδημία και τους λανθασμένους χειρισμούς, χρειάζεται άμεσα έργα. Όλοι οι βουλευτές Αμμοχώστου οφείλουν να ασκήσουν εντονότερες πιέσεις προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να στηριχθεί η τοπική οικονομία και να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας. Θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας που είναι αδικημένοι και πολλές φορές ξεχασμένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αναφέρομαι στους πρόσφυγες που ζουν σε συνοικισμούς ανά το παγκύπριο. Είτε αυτοί είναι Κερυνειώτες είτε Αμμοχωστιανοί είτε από άλλα μέρη της κατεχόμενης πατρίδας μας, ζουν σε ακατάλληλες κατοικίες, χωρίς να έχουν βασικές ανέσεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας; Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όσους/ες συμπατριώτες/ισσες μας νιώθουν ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και ότι η πατρίδα μας χρειάζεται σημαντική εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και αναθεώρηση του επιπέδου των πολιτικών, είναι να στηρίξει τον μοναδικό πολιτικό σχηματισμό που παραμένει "καθαρός" και που ενοχλεί το υφιστάμενο σάπιο σύστημα. Καλή δύναμη σε όλους/ες και σωστή ψήφο! Με λίγα λόγια: Ο Λίνος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 27 Ιουνίου 1988, με καταγωγή από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και συγκεκριμένα από την Αγία Ζώνη. Είναι παντρεμένος με την Μαρκέλλα Παπέττα. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και λογιστική στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ενώ ομιλεί πέρα από την Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα. Επιπλέον, κατέχει δίπλωμα Accounting & Finance, είναι κάτοχος διπλώματος APNEA Education System International level 1 και κάτοχος διπλώματος Open Water 20 Scuba Diving. Προτού εκλεγεί Βουλευτής Αμμοχώστου με το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος επιχείρησης. Το 2016 εκλέγηκε για πρώτη φορά Βουλευτής της Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου με το ΕΛΑΜ, για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Από την πρώτη μέρα ίδρυσης του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, συμμετέχει ενεργά στις τάξεις της παράταξης του, ενώ από το 2010 είναι Επαρχιακός Γραμματέας του ΕΛΑΜ Αμμοχώστου και από το 2011 μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΕΛΑΜ. Ως άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων, βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των συμπατριωτών μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι λάτρης της θάλασσας και της φύσης. Αγαπά το κυνήγι και το ψάρεμα, αναπτύσσοντας έντονη δράση στο κοινοβούλιο και γι’ αυτούς τους τομείς.


Για ένα καλύτερο αύριο Ο Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος Γιώργος Ποΐζης θα κατέλθει στις επερχόμενες εκλογές ως Υποψήφιος Βουλευτής Επαρχίας Αμμοχώστου με τη Δημοκρατική Παράταξη με μοναδικό στόχο ένα καλύτερο αύριο. Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής; Πήρα την απόφαση να κατέβω στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές ορμωμένος από δύο συνειδησιακά προβλήματα. Το πρώτο είναι οι νέοι μας, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ελπίδα. Οι νέοι σήμερα παρόλο το υψηλό επίπεδο μόρφωσης τους αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Δυστυχώς δεν έχουν τις ευκαιρίες να εφαρμόσουν το τι έχουν μάθει και παράλληλα να προσφέρουν στην κοινωνία. Τους ζητούμε να πετάξουν ενώ τους έχουμε κόψει τα φτερά και ένας τόπος χωρίς νέους δεν έχει καμία ελπίδα για το μέλλον. Έχοντας 3 παιδιά και 3 εγγόνια, αλλά και μέσω της συναναστροφής μου με πολλούς άλλους νέους πήρα την απόφαση να διεκδικήσω μια θέση στη Βουλή και να προσπαθήσω μαζί με άλλους να δώσουμε ελπίδα σε αυτά τα νέα παιδιά. Το δεύτερο συνειδησιακό μου πρόβλημα είναι η κατάφορη αδικία που υφίστανται οι πρόσφυγες. Παρόλο που εγώ ο ίδιος δεν είμαι πρόσφυγας βλέπω αρκετό κόσμο που έχασε τις περιουσίες του και 46 χρονιά μετά την τούρκικη εισβολή να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο να βοηθήσει τα παιδιά του και να έχει μια καλύτερη ζωή. Θα μπορούσαμε με ευκολία να αποδώσουμε τον συντελεστή δόμησης των κατεχομένων στους πρόσφυγες ούτως ώστε ο κάθε άνθρωπος για την απώλεια της χρήσης της περιουσίας του να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτό τον συντελεστή, να τον μεταφέρει στα παιδιά του και τα παιδιά να μπορέσουν να τον πουλήσουν ή να τον χρησιμοποιήσουν σε γη, την οποία έχουν καταφέρει να αγοράσουν στις ελεύθερες περιοχές. Μόνος όρος να μην πωλήσουν οποιαδήποτε περιουσία στα κατεχόμενα μέχρι την τελική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εμένα προσωπικά, το να βλέπω την πατρίδα μας να ξεπουλιέται στους Τούρκους, δεν με αφήνει ήσυχο γι΄αυτό και θέτω την υποψηφιότητά μου. Πως θα προσπαθούμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος όταν δεν θα μείνει γη να διεκδικήσουμε; Όταν δεν έχεις γη δεν έχεις πατρίδα και πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι. Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας... Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων;

Οι σημερινές εκλογές φυσικά και είναι διαφορετικές από άλλες φορές αλλά δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι δημιουργεί προβλήματα. Είναι καιρός να ξεπεράσουμε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τη δημαγωγία. Ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα και έχει κουραστεί από συγκεντρώσεις και λόγια. Λόγω και της πανδημίας πολλοί συνάνθρωποι μας υποφέρουν οικονομικά. Ο κόσμος, θέλει να μας δει, να του μιλήσουμε και να του δώσουμε θάρρος για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Ο κόσμος θέλει πράξεις και στήριξη. Γι΄αυτό και όλα τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για τις εκστρατείες μας πρέπει να είναι με φειδώ, το κόστος να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο και αν έχουμε τη δυνατότητα τα χρήματα αυτά να τα δώσουμε στον κόσμο τον οποίο τα έχει ανάγκη. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψήφιους σας; Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη ξεχωρίζω γιατί θέλω να πιστεύω ότι ο τόπος μας έχει αξιόλογους και έντιμους ανθρώπους. Το θέμα δεν είναι σε τι ξεχωρίζω αλλά σε τι μπορώ να προσφέρω. Έχοντας καθαρά χέρια και χωρίς να έχω οποιαδήποτε υποχρέωση σε κανένα πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στους συνανθρώπους μου, μέσω των νομοθετημάτων στη Βουλή, ούτως ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες χωρίς να χρειάζεται να αποτεινόμαστε στον οποιοδήποτε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν; Για εμένα το πιο σημαντικό είναι η εντιμότητα. Δεν θέλουμε τους πιο έξυπνους. Θέλουμε έντιμους ανθρώπους που να έχουν καθαρά χέρια και να προσπαθούν μαζί όλοι να νομοθετούν προς όφελος των πολιτών. Όπως όλοι γνωρίζουμε η διαφθορά έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, το θράσος δεν έχει όρια με αποτέλεσμα να αποκόπτουμε εντελώς την ελπίδα από τον πολίτη. Διαχρονικά η Κύπρος, αλλά και η επαρχία μας πάσχει από κομματισμό. Εσείς όντας υποψήφιος κόμματος πως θα λειτουργήσετε, μπορείτε να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό; Ασχολούμαι με τα κοινά από νεαρή ηλικία και όλος μου ο πολιτικός βίος αντιστεκόταν στα κατεστημένα. Ποτέ δεν ενέργησα για να αποκτήσω, με οποιοδήποτε αδιαφανή τρόπο, οτιδήποτε προς όφελος δικό μου ή της οικογένειάς μου. Δεν είμαι ενάντια στα κόμματα, είμαι όμως ενάντια στον κομματισμό αλλά και στις ηγεσίες των κομμάτων που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα ενώ είναι εντεταλμένοι να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση εκλογής σας; Αρχικός μου στόχος σε περίπτωση εκλογής μου είναι μέσα από Νομοθετήματα να βοηθήσουμε τους νέους, να τους δώσουμε ελπίδα και να τους φέρουμε πίσω στον τόπο μας παρέχοντας τους εργασία και προοπτικές για να δημιουργήσουν. Μόνο με αυτό τον τρόπο η πατρίδα μας θα έχει μέλλον. Παράλληλα θέλω νομοθετικά να κυνηγήσω την απόδοση του συντελεστή δόμησης των κατεχομένων. Τέλος, κάτι το οποίο δεν ανέχομαι είναι η διαφθορά. Πρέπει να πατάξουμε τη διαφθορά και να στείλουμε στο πυρ το εξώτερο όλους τους διεφθαρμένους.

Με λίγα λόγια: Ο Γιώργος Κυριάκου Ποΐζης, παιδί αγροτικής οικογένειας, μεγάλωσε στο χωριό Αυγόρου βοηθώντας τους γονείς του στις αγροτικές εργασίες μέχρι και το Λύκειο. Είναι πατέρας τριών παιδιών. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην τράπεζα Barclays και παράλληλα σπούδαζε χρηματοοικονομικά τα βράδια. Απόκτησε το πτυχίο BA (Hons) του Staffordshire University στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδικότητα “Accounting and Finance”. Διετέλεσε Διευθυντικό στέλεχος για είκοσι χρόνια σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Από το 2008-2013 ήταν Διευθυντής Δανείων Διεθνών Αγορών. Τώρα εξασκεί το επάγγελμα του Χρηματοοικονομικού συμβούλου. Στόχος του, με ομαδική προσπάθεια και διαφάνεια, η ευημερία των νέων μας και η πρόοδος της Πατρίδας μας.

55/Volt


«Με Όραμα, Γνώση και Εντιμότητα» Ο Οικονομολόγος και Εγκεκριμένος – Ελεγκτής Λευτέρης Τρίαρος βλέποντας ότι σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί σωστά στην πατρίδα μας κατεβαίνει Υποψήφιος Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου. Πως πήρατε την απόφαση να κατεβείτε υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές φέτος; Πήρα την απόφαση να κατέβω στις Βουλευτικές Εκλογές, αποδεχόμενος την Αριστίνδην υποψηφιότητα μου από τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο τον οποίο και ευχαριστώ για την τιμητική αυτή πρόταση, γιατί όπως όλοι βλέπουμε τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί σωστά στην Πατρίδα μας. Αντί αυτού βλέπουμε παντού διαπλοκή, διαφθορά, σήψη και δυσωδία. Τα παιδιά όλων μας δεν μπορούν να έχουν μέλλον σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Συνεπώς και επειδή πιστεύω έχω τις γνώσεις, ικανότητες, εμπειρίες και τιμιότητα αλλά και μεγάλη εμπλοκή στα κοινά, αποφάσισα να ασχοληθώ και με την πολιτική για να αλλάξουμε μαζί με τη βοήθεια του κόσμου πράγματα και καταστάσεις προς το καλύτερο για όλους, για το κοινό καλό. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψηφίους σας; Η εμπλοκή μου στα κοινά για το κοινό καλό και η έντονη κοινωνική δράση και προσφορά διαχρονικά με διαφοροποιεί από τους ανθυποψηφίους μου. Χωρίς να είμαι Βουλευτής… απλά ως ένας ενεργός πολίτης που ενδιαφέρεται για το κοινό καλό, πέτυχα την ολοκλήρωση σε τέσσερα σημαντικά έργα με απτά αποτελέσματα. 1. Για αρχή θα ήθελα να αναφερθώ στην αύξηση των Parking στην 1ης Απριλίου, τον εμπορικότερο δρόμο της Επαρχίας Αμμοχώστου. Με την στήριξη του ΕΒΕΑ και της ΤΕΒΕΑ και αφιερώνοντας στο συγκεκριμένο έργο 6 μήνες από τον προσωπικό μου χρόνο, κατάφερα το 2010 τα 150 parking να γίνουν 950. Αποτέλεσμα αντί να κλείνουν επιχειρήσεις, να ανοίγουν επιχειρήσεις προς όφελος όλης της Επαρχίας Αμμοχώστου. 2. Ακολούθως θα ήθελα να επισημάνω την κατάργηση φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας του 2013. Πρόκειται, για την πιο λανθασμένη φορολογία που έχει ποτέ ψηφιστεί στη χώρα μας με την οποία αρκετός κόσμος θα έχανε τις περιουσίες του και επιχειρήσεις θα έκλειναν. Με την ιδιότητά μου ως Προέδρος του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εγκεκριμένων Λογιστών -Ελεγκτών Κύπρου παρουσιάστηκα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τον Δεκ. 2012 και στην συνεχεία με άρθρα μου στις Εφημερίδες το 2013, ανέπτυξα απλά, όλα τα αρνητικά της εν λόγω Νομοθεσίας. Εν συνεχεία με παραστάσεις, συναντήσεις και υπομνήματα σε Υπουργούς και Πολιτικούς αρχηγούς, πείστηκε η Κυβέρνηση και το 2016 η εν λόγω Νομοθεσία καταργήθηκε. 3. Επιπρόσθετα, θέλω να αναφέρω πως ως Πρόεδρος

56/Volt

του Ομίλου Αντισφαίρισης Παραλιμνίου (ΟΑΠ) ανακαινίσαμε/ ξανακτίσαμε το 2014-15 τα γήπεδα αντισφαίρισης του ΟΑΠ. Έτσι συνεχίζουν να έχουν την ευκαιρία εκατοντάδες παιδιά να συνεχίσουν να ασχολούνται με την αντισφαίριση και τον αθλητισμό γενικότερα. 4. Τέλος, να αναφέρω το έργο μου στον "Φάρο Ζωής", τον Σύνδεσμο για τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες της Επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά από 5-6 χρόνια έντονων προσπαθειών (2013-2019) ως Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ΦΑΡΟΣ ΖΩΗΣ και υπεύθυνος για το project πέτυχα να εξασφαλιστεί για το Σύνδεσμο τεμάχιο κρατικής γης επ’ ονόματι του ‘ΦΑΡΟΥ ΖΩΗΣ’ για δημιουργία ενός μεγάλου Πολυδύναμου /Πολυθεματικού /Ειδικού Σχολείου, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για την στέγαση και φροντίδα 150-200 παιδιών με ειδικές ανάγκες της Επαρχίας Αμμοχώστου. Αυτό είναι ένα project της τάξης μερικών εκατομμυρίων και θα χρειαστεί ακόμη πολλή προσπάθεια για την υλοποίηση του. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Απομένει το δεύτερο. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν; Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέγουν με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια τους Βουλευτές τους. Δηλαδή ποιοι είναι οι πιο ικανοί (μόρφωση, γνώσεις, εμπειρίες) και τίμιοι. Επίσης επιπρόσθετα πρέπει να βλέπουν και ποιοι έχουν την διάθεση να δουλέψουν για το κοινό καλό! Οι Βουλευτές πρέπει να βοηθούν τον κόσμο σε αυτά που είναι δίκαια και σωστά και τα δικαιούνται και κυρίως εκεί που το κράτος ταλαιπωρεί τον κόσμο αδικαιολόγητα κάτι που συμβαίνει συχνά. Αν συνεχίσει όμως ο κόσμος να ψηφίζει αυτόν ή αυτήν που είναι κουμπάρος ή φίλος που θα τους κάνει το ‘ρουσφέτι’ (δηλαδή κάτι που δεν δικαιούνται), τότε τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο. Ποιες είναι οι πολιτικές σας προτεραιότητες ή /και ο μεγαλύτερος στόχος σε περίπτωση εκλογής σας; Οι πολιτικές μου προτεραιότητες σε περίπτωση εκλογής μου είναι: Η θετική μου συμβολή σε ένα καλύτερο Νομοθετικό και Κοινοβουλευτικό έργο, η βελτίωση της οικονομίας της χώρας με πολιτικές παρεμβάσεις και εισηγήσεις, η προώθηση των απαραιτήτων έργων και υποδομών στην παραμελημένη Επαρχία Αμμοχώστου και τέλος η συνεργασία μου με τους φίλους Αμμοχωστιανούς, για να πάρουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις για να σώσουμε την Αμμόχωστο μας και να συμβάλουμε σε μια δίκαιη και ειρηνική λύση του Κυπριακού. Χάναμε την Αμμόχωστο μας και οι Κυβερνώντες ασχολούνταν με τα χρυσά διαβατήρια! Τέλος, ένας προσωπικός στόχος; Έχω θέσει και ένα προσωπικό στόχο που είναι η ολοκλήρωση ενός μεγάλου Πολυδύναμου/ Πολυθεματικού Ειδικού Σχολείου για 150-200 παιδιά με Ειδικές ανάγκες στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, ξεχασμένα από το Κράτος και την Πολιτεία. (Μετά από έντονες προσπάθειες χρόνων αποκτήθηκε η κρατική γη από το ‘ΦΑΡΟ ΖΩΗΣ’ και έγινε προκαταρκτικός σχεδιασμός). Ελπίζω ο κόσμος να με τιμήσει με την ψήφο του για να μπορέσω να ολοκληρώσω και αυτό το Θεάρεστο έργο!

Με λίγα λόγια: Ο Λευτέρης Τρίαρος σπούδασε Οικονομικά (Λογιστική και Διοίκηση Επιχειρήσεων) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (B.Sc.) και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές Σπουδές του (Μ.Sc.) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με Υποτροφία του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών στον Οργανισμό ΕΝΙ στο Μιλάνο. Ο κ. Τρίαρος είναι Διευθύνων Συνέταιρος του Ελεγκτικού Οίκου E TRIAROS & Co. Ασκεί το επάγγελμα του Εγκεκριμένου Λογιστή -Ελεγκτή και Συμβούλου Επιχειρήσεων από το 1990 μέχρι και σήμερα. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εγκεκριμένων Ελεγκτών-Λογιστών Κύπρου, καθώς επίσης και Αντιπρόεδρος Οικονομικών της ΤΕΒΕΑ. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕ Αμμοχώστου και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ. Είναι επίσης Πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Παραλιμνίου και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης Κύπρου (ΟΑΚ) της οποίας διετέλεσε Αντιπρόεδρος στην περίοδο 2017-2020. Έχει έντονη κοινωνική δράση και προσφορά στο συνάνθρωπο ενώ είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου για παιδιά με Ειδικές Ανάγκες «Φάρος Ζωής» της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Είναι νυμφευμένος και έχει 3 παιδιά.


ο

Ο Έλληνας στωικός Επίκτητος έζησε το 50-130 μ.Χ. Είναι ο προπάτορας των βασικών αρχών της ψυχοθεραπείας και "προμηθευτής" ιδεών του μοναστικού χριστιανισμού. Ο Επίκτητος ανέπτυξε ένα φιλοσοφικό σύστημα που θεμελίωνε σε βάσεις από την ηθική του Σενέκα και το οποίο ήταν κυρίως ένα είδος θρησκευτικής διδασκαλίας που έμοιαζε πολύ με τον χριστιανισμό. Επίκεντρο της φιλοσοφίας του Επίκτητου είναι ο άνθρωπος και η εκπαιδευτική αγωγή του με έμφαση στην ηθική. Η εκπαίδευση για τον φιλόσοφο είναι το μέσο με το οποίο μπορεί να κατοχυρώσει ο άνθρωπος την ελευθερία του. Μέσω της άσκησης της φιλοσοφίας ο άνθρωπος μπορεί να διακρίνει τα πράγματα που βρίσκονται υπό την εξουσία του από εκείνα που δεν βρίσκονται υπό την εξουσία του. Κατά τον Επίκτητο, η έννοια της ευδαιμονίας εδράζεται στη γνώση των «εφ' ημίν» (στα οποία υπάγονται οι προσωπικές μας πράξεις, οι σκέψεις κλπ.) και των «ουκ εφ' ημίν» (στα οποία υπάγονται ο πλούτος, η δόξα κλπ.). Ο Επίκτητος θεωρούσε ότι υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες προβλημάτων στον κόσμο. Υπάρχουν τα προβλήματα για τα οποία μπορείτε να κάνετε κάτι και υπάρχουν προβλήματα για τα οποία δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα! Εάν μπορείτε να κάνετε κάτι για το πρόβλημα, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό, αφού απλά γνωρίζετε ότι μπορείτε να ασκήσετε κάποιο βαθμό επιρροής στο αποτέλεσμα του προβλήματος. Αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε μια λίστα με τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να επιτύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε ή τουλάχιστον να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μετακινήσετε τα πράγματα λίγο πιο κοντά στη σωστή κατεύθυνση. Αφού γνωρίζετε πλέον πως να λύσετε το πρόβλημα σας τότε απλά ξεκινάτε να το εκτελείτε. Το «πρόβλημα» δεν είναι καθόλου

Για τον Επίκτητο, πρωταρχικός σκοπός της ίδιας της φιλοσοφίας είναι να μας διδάξει πώς να είμαστε αδιάφοροι σε καταστάσεις που είναι πέρα από τον έλεγχό μας.

58/Volt

Πως ο

Επίκτητος

έλυσε τα προβλήματά μου ΕΆΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΤΊΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΣΑΣ, ΤΌΤΕ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΝΈΝΑ ΝΌΗΜΑ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΊΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΌ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΝΈΤΤΟ ΛΟΥΚΆ


Ο Επίκτητος ρωτούσε πάντοτε «Γιατί παραδίνουμε το μυαλό μας σε κάτι που πραγματικά δεν μπορούμε να ελέγξουμε; Στην τελική ποιος έχει τον έλεγχο της σκέψης μας; Εμείς ή οι περιστάσεις της ζωής; λίστα καταστάσεων με πράγματα που δεν μας αρέσουν για τον κόσμο και τους ανθρώπους. Τσακώθηκαν κάποιά συγγενικά σου άτομα, οι γείτονες μας δεν ανακυκλώνουν τα σκουπίδια, ο Άγγλος πρωθυπουργός είπε μία βλακεία, ένας έκλεψε ένα περίπτερο. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες είναι οι αυτοί που γράφουν «τον ρου της ζωή μας». Ο Επίκτητος μας υπενθυμίζει ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι εξωτερικοί. Είναι όλα έξω από το μυαλό μας. Αυτοί οι ίδιοι δεν μας ενοχλούν είναι ακριβώς εκεί. Μας ενοχλούν μόνο με το πώς τους κρίνουμε. Όταν παραδίνουμε τον έλεγχο του μυαλού μας και το αφήνουμε να χειραγωγηθεί από ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο παραγόντων και μεταβλητών που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τότε αποφασίζουμε την ίδια ώρα να αφήσουμε τις σκέψεις μας να είναι πλέον υπεύθυνες για εμάς. Όταν η συναισθηματική μας ευημερία υπαγορεύεται από την κατάσταση των συνθηκών μας τότε δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από αντιδραστικούς καθρέφτες σε αυτό τον κόσμο. Στην πραγματικότητα απλά παραδώσαμε το μυαλό μας. Οι βασικοί κανόνες του Επίκτητου είναι οι εξής: Εάν μπορείτε να το αλλάξετε, δεν αξίζει να ανησυχείτε. Εάν δεν μπορείτε να το αλλάξετε, δεν αξίζει να ανησυχείτε.

πρόβλημα: είναι απλώς μια διαδικασία που πρέπει να επιλύσετε, να εκτελέσετε και ίσως να επαναλάβετε. Από την άλλη πλευρά εάν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για το πρόβλημα, τότε δεν υπάρχει κανένα νόημα να ανησυχείτε για αυτό. Εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα, τότε πρέπει να αντιληφθείτε ότι το άγχος σας δεν θα έχει εξίσου καμία επίδραση στο αποτέλεσμα. Δεν έχει νόημα να δαπανάται η συναισθηματική ενέργεια σε ένα πρόβλημα για το οποίο η προσπάθεια αυτή είναι εγγυημένη ότι θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα. Λογικά, λοιπόν, δεν προκύπτει ότι είμαστε συχνά αρκετά παράλογοι στο άγχος μας; Όταν είμαστε ανήσυχοι ξοδεύουμε άσκοπα την ενέργεια μας ενώ θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε για την επίλυση του ζητήματος. Ο Επίκτητος ήταν ένας αφοσιωμένος ορθολογιστής που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανησυχία και το άγχος είναι παράλογα. Για τον Επίκτητο, πρωταρχικός σκοπός της ίδιας της φιλοσοφίας είναι να μας διδάξει πώς να είμαστε αδιάφοροι σε καταστάσεις που είναι

πέρα από τον έλεγχό μας. Επισημάνει επίσης ότι όλα όσα βιώνουμε ανήκουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: είτε συμβαίνει στο μυαλό μας (εσωτερικά) είτε συμβαίνει κάπου «εκεί έξω» στον κόσμο (εξωτερικά). Πολλά εξωτερικά είναι πέρα από τον έλεγχό μας, αλλά η εσωτερική κατάσταση στο μυαλό μας είναι δική μας εντολή. Εμείς επιλέγουμε να την κρατάμε στον εγκέφαλο μας. Επομένως, εάν τα γεγονότα, οι άνθρωποι και οι καταστάσεις ή οι περιστάσεις επηρεάζουν τη συναισθηματική ή ψυχολογική μας ευημερία, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή εμείς οι ίδιοι το επιτρέπουμε να γίνει. Δεν υπάρχει λόγος για τίποτα «εκεί έξω» στον κόσμο που να μας κάνει να αναστατωθούμε εκτός εάν εμείς επιλέξουμε να το φέρουμε «εσωτερικά» στον εγκέφαλο μας. Ο Επίκτητος ρωτούσε πάντοτε «Γιατί παραδίνουμε το μυαλό μας σε κάτι που πραγματικά δεν μπορούμε να ελέγξουμε; Στην τελική ποιος έχει τον έλεγχο της σκέψης μας; Εμείς ή οι περιστάσεις της ζωής; Πολλοί από εμάς μεταφέρουμε μια δυσαρεστημένη

Η άσκηση αυτού του σχολαστικού αυτοέλεγχου είναι μια δια βίου εκμάθηση και ένα ατελείωτο ταξίδι. Απαιτεί μια συνήθεια του ανθρώπινου εγκεφάλου όχι μόνο να μελετά τα γεγονότα καθώς συμβαίνουν, αλλά και να απαντά στα ερωτήματα που ίδιος βάζει στο μυαλό του. Θα πρέπει να βάζουμε το μυαλό μας να σκέφτεται συνεχώς. Αξίζει να αγχωθώ γι’ αυτό; Ο Επίκτητος μας ζητά να ξεκινήσουμε ένα αυστηρό πρόγραμμα ψυχικής αυτοπειθαρχίας - μια επιμελή μελέτη του εαυτού μας, ώστε να μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι. Μαθαίνοντας να ελέγχουμε το μυαλό μας, τότε μπορούμε να δεχόμαστε κάθε κατάσταση και περίσταση με πλήρη αυτοέλεγχο και να την διαχωρίζουμε σε εσωτερική ή εξωτερική. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το πώς αντιδρούμε. Αλλά να θυμάστε! Υπάρχουν μόνο δύο είδη προβλημάτων στον κόσμο.

59/Volt


PIAZZA CLUB

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΑ ΚΛΑΜΠ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΚΛΑΜΠ "PIAZZA", ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟ 2005 ΜΈΧΡΙ ΤΟ 2011.

Τα κλάμπ που oλοι αγαπήσαμε "

To Piazza Club στα 6 του χρόνια πρόλαβε και με το παραπάνω να γράψει χρυσές σελίδες εγχώριας διασκέδασης, από αυτές που μας αρέσει να διαβάζουμε ξανά και ξανά.

Τ 60/Volt

"

Τα «ταξίδια» στο παρελθόν είναι δίκοπα μαχαίρια. Τη στιγμή που θυμάσαι κάτι συγκλονιστικό, ένα γεγονός, μια σκηνή που όταν συνέβη αποθηκεύτηκε στον σκληρό δίσκο της μνήμης με τη βαρύτητα του μοναδικού, τα αισθήματα της χαράς και της λύπης κάνουν μάχη μέσα μας για το ποιο θα επικρατήσει… Χαρά που είχαμε την ευκαιρία να τα ζήσουμε και λύπη που αυτές οι μέρες ανήκουν στο παρελθόν και μάλλον έχουν φύγει ανεπιστρεπτί. Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε 15 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο Piazza Club. Για όσους από μας το έζησαν, το Piazza Club ήταν η απόλυτη έννοια του club-


bing. O ναός των party animals, το σπίτι της Αμμοχωστιανής διασκέδασης από το 2005 μέχρι το 2011. Η πορεία του στο χρόνο χαρακτηρίστηκε από απόλυτη επιτυχία, γιατί το Piazza club δεν έκανε εκπτώσεις. Ούτε στον ήχο, ούτε στα φώτα, ούτε στους guest, αλλά ούτε και στους residents σε όλη την πορεία παρουσίας του. Ήταν κάτι καινούριο για την επαρχία μας γι΄αυτό και όταν ξεκίνησε αγκαλιάστηκε και τιμήθηκε με την παρουσία μας από όλους. Στην πιο κεντρική λεωφόρο της Αγίας Νάπας, κάτω από το 4 αστέρων ξενοδοχείο Napa Plaza, στις 16 Δεκεμβρίου του 2005 το Piazza Club ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του για το κοινό. Εκείνη την περίοδο, στην καρδιά του χειμώνα ήταν το μοναδικό κλαμπ στην Αγία Νάπα. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να μαθευτεί από στόμα σε στόμα… Το μαγαζί άνοιγε στις 11 και έκλεινε ξημερώματα. Έξω ο κόσμος περίμενε ουρές και όταν περνούσες από το face control και κατέβαινες τα σκαλιά η διασκέδαση ξεκινούσε ευθύς αμέσως… Τα δυνατά ηχεία βέβαια δεν άφηναν περιθώρια να καθίσεις και τα σκαμπό ήταν λιγοστά, ίσα ίσα για να πάρεις μια ανάσα. Εξάλλου στο Piazza Club πήγαινες για να χορέψεις. Ήταν ένα club φτιαγμένο για να σε παρασύρει σε ένα βράδυ με αρμονικά δεμένους ήχους και εικόνες. Αν πήγαινες για το “φαίνεσθαι” είχες χάσει το νόημα. Το Piazza δονείτο από μουσική, γέμιζε από κόσμο και όλοι εμείς "χτυπούσαμε κάρτα" κάθε Σαββατόβραδο. Επίσης, ήταν το μαγαζί που φροντίζαμε να κάνουμε κράτηση εβδομάδες πριν για να περάσουμε τα Χριστούγεννα μας εκεί, την παραμονή πρωτοχρονιάς και κάθε άλλο special event. Ήταν το μέρος που πήγαινες όταν ήθελες να περάσεις μια βραδιά αξέχαστη. Όσο για τις απόκριες; Εκεί έβλεπες τα πιο προχωρημένα looks. Από τα decks του παρέλασαν κορυφαία ονόματα ελληνικής και κυπριακής μουσικής σκηνής. Όσο για τους τραγουδιστές; Ελένη Φουρέιρα, Κωνσταντίνος Αργυρός, Γιώργος Σαμπάνης, Κώστας Μαρτάκης, Ηλίας Βρεττός, Ελευθερία Ελευθερίου και Σταύρος Κωνταντίνου ήταν μόνο μερικά από τα ονόματα που μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε. Aλλιώς μπαίναμε και αλλιώς βγαίναμε από τον πολύ χορό. Γιατί στο Piazza Club χόρευες. Πολύ όμως! Ίδρωνες από το χορό! Επίσης εκεί φλέρταρες και κοιταζόσουν με το «αίσθημα» στα μάτια, είτε ντροπαλά, είτε με θράσος, γιατί ήθελες να το ζήσεις όλο, μέχρι το τέλος, το πάρτι του Σαββάτου - κάθε Σάββατο. Ώσπου ανέβαινες πάνω, ξαναφόραγες το παλτό σου και έφευγες με ένα χαμόγελο τόσο φωτεινό, το οποίο διαρκούσε μέχρι το επόμενο μεσημέρι που θα κοιτούσες τον εαυτό σου στον καθρέφτη για να του πεις «Ωραία περάσαμε χθες το βράδυ».

61/Volt


Δυτική Ελλάδα, βόρειο Iόνιο, Λευκάδα. Κάπου αναμεσά στη Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Το νησί του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη , του Άγγελου Σικελιανού αλλά και του Αριστοτέλη Ωνάση.. Ένα υπέροχο ταξίδι που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1998 και κράτησε δεκαεννέα ολόκληρα χρονιά! Το ταξίδι ήταν καθαρά επαγγελματικό. Έτσι ξεκινήσαμε από Αθήνα με το αυτοκίνητο και ταξιδεύαμε για τεσσερισήμισι ώρες προς την άγνωστη Λευκάδα. Μακρύς ο δρόμος αλλά, η ομορφιά της διαδρομής σε ανταμείβει, καθώς περνάς την εντυπωσιακή γέφυρα του Ρίο- Αντίρριου, μετά από Αμφιλοχία, Βόνιτσα και υστέρα από αρκετές στροφές αντικρίζεις την Λευκάδα. Το κάστρο της αγίας Μαύρας, την λιμνοθάλασσα, την πλωτή γέφυρα! Έκπληξη αποτελεί η πλωτή γέφυρα που ενώνει το νησί με την Αιτωλοακαρνανια γι’ αυτό και η πρόσβαση στο νησί είναι εύκολη. Δεν πας με καράβι αλλά με αυτοκίνητο! Το ψιλόβροχο που μας υποδέχτηκε δεν προμήνυε τίποτα για τα υπέροχα πράγματα που θα βρίσκαμε εκεί. Η πόλη της Λευκάδας

62/Volt

ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΣ ΚΟΥΖΑΡΙΔΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΝΤΙΝΑ ΚΟΥΖΑΡΙΔΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΞΊΔΕΨΕ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΖΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΆΦΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΊΑ ΤΗΣ. με τα στενά δρομάκια και τα πολλά ξύλινα σπίτια περιτριγυρισμένη από μια υπεροχή φύση. Το πήγαινεέλα μεταξύ θάλασσας και λιμνοθάλασσας μοιάζει με παιχνίδι του μυαλού. Η φύση είναι καταπράσινη από τους ελαιώνες που κατακλύζουν το νησί, αλλά και τα πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Μια θάλασσα απρόβλεπτη αλλά και υπέροχη, με χρώμα τυρκουάζ! Μοναδικές παράλιες που φιγουράρουν σε τουριστικά διαφημιστικά του κόσμου. Παραλίες όπως «Κάθισμα», «Πόρτο Κατσικι», Εγκρεμνοί», «Μύλος». Κάποιες από αυτές λόγω των ευνοϊκών ανέμων φιλοξενούν λάτρεις του surf-

ing και του kite surf, που όταν τους αντικρύσεις σου προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. Ποιο πέρα η ενδοχώρα με τα υπέροχα χωριουδάκια χωσμένα στο πράσινο και στα διάφορα εποχιακά χρώματα. Η Κάρυα, το χωριό που αγάπησα με την όμορφη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια τα μικρά καφενεδάκια, τις ταβερνούλες, όπου το καλοκαίρι πολλά δρώμενα λαμβάνουν χώρα στην πλατεία. Η Εγκλουβή με τις διάσημες φακές της, ο πετρόχτιστος δρυμώνας, και το Αθανί, ένα υπέροχο μπαλκόνι στο Ιόνιο. Κατεβαίνοντας από το

χωριό Πλατύστομα προς το κοσμοπολίτικο Νυδρί η θέα σου κόβει την ανάσα. Η Πολυνησία της Λευκάδας απλώνεται νωχελικά μπροστά σου. Καταπράσινα νησάκια στολίζουν το γαλάζιο της θάλασσας, το Μεγανήσι, η Μαδούρη του Βαλαωρίτη, ο Σκορπιός του Ωνάση, το Σκορπίδι, ο Καστος και ο Κάλαμος κερδίζουν τις εντυπώσεις. Από το Νυδρί μπορείς να πάρεις καραβάκι για βόλτα στα νησιά. Συνεχίζοντας νότια υπάρχουν διάφορες επιλογές όπως είναι τα όμορφα Σύβοτα, ένας μικρός κολπίσκος όπου βρίσκουν καταφύγιο μεγάλα

γιοτ. Πιο κάτω η Βασιλική. Από δω πας με φέρρυ Κεφαλονιά, Ιθάκη και πιο νότια ακόμα το ακρωτήρι Λευκάτας όπου κατά τον μύθο, έπεσε η Σαπφώ. Στη σύγχρονη Μαρίνα φιλοξενούνται πολλά ιστιοπλοϊκά, ενώ στη «Γύρα» ο δρόμος που περνά έξω από το κάστρο προς την παράλια του Αϊ Γιάννη με τους μύλους. Εκεί υπάρχουν γραφικά καφενεδάκια όπου μπορείς να απολαύσεις το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. Θα βρείτε επίσης ταβερνούλες στο κύμα με ολόφρεσκο ψάρι, κρέας και τοπικές νοστιμιές. Οι Λευκαδίτες είναι καλλιτέχνες από τα γεννοφάσκια τους. Με τις μουσικές τους τις χορωδίες, την φιλαρμονική τους ορχήστρα, τα χορευτικά, τους κιθαρίστες και τους κανταδόρους να τραγουδάνε στα στενά. Οι «μέρες λόγου και τέχνης» και το «Διεθνές φεστιβάλ φολκλόρ» κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις καλοκαιρινές βραδιές για τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν το νησί. Η Λευκάδα είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Αξίζει πραγματικά να την επισκεφθείτε!


Profile for Intelligence Media

Volt τεύχος #7 Απρίλιος  

Volt τεύχος #7 Απρίλιος  

Advertisement