__MAIN_TEXT__

Page 1

ΘΕΜΑΤΑ

Γαία πυρί μιχθήτω

Η ζωή στην Επαρχία που μεγάλωσα

Το διαφορετικό πλάσμα, η γυναίκα

Ένας πολύ (χαρισματικός) άνθρωπος

Απορώ αν μπορώ να παραμείνω για πάντα παιδί

Τα κλάμπ που όλοι αγαπήσαμε

Ημερολόγιο Σπιναλόγκας

Το πιο όμορφο χαμόγελο είναι το δικό σου!

Δε θα έχουμε πατρίδα να παραδώσουμε στα παιδιά μας

Τι καλό μας μαγείρεψες Ζανέττο; ΝΟΕMΒΡΙΟΣ 2020 ISSN 2672-8079

ΙΔΕΕΣ / ΙΣΤΟΡΙΕΣ / ΑΝΘΡΩΠΟΙ / ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΤΉΛΕΣ

Iσότητα μεταξύ των δύο

φύλων

Η ισότητα μεταξύ των δυο φύλων υπάρχει. Στην κοινωνία που ζούμε, δεν υπάρχει! #04


#4 Νοέμβριος ΣΤΉΛΕΣ Γαία πυρί μιχθήτω

Αφενός και οι Κύπριοι δεν είναι μονολιθικοί με άποψή «μπετόν αρμέ». Απλά δεν έμαθαν να κριτικάρουν, να αναλύουν (εις βάθος) και να έχουν άποψη που να διαφέρει από του «Πασκαλή που τον καφενέ».

Το διαφορετικό πλάσμα η γυναίκα

Όχι, δεν πρόκειται για ακόμη ένα φεμινιστικό άρθρο. Οι γυναίκες δεν είναι ούτε ανώτερες ούτε κατώτερες από τους άντρες. Οι γυναίκες είναι διαφορετικές.

5 7

Απορώ αν μπορώ να παραμείνω για πάντα παιδί

Ο Νοέμβριος από το λατινικό novem (εννέα) είναι ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου και ο ενδέκατος μήνας του έτους.

Ημερολόγιο Σπιναλόγκας

Λυπάμαι πολύ αλλά δυστυχώς είμαι θετική στον κορωνοιό.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΡΟΠΌΛΕΩΣ 7, ΠΑΡΑΛΊΜΝΙ, ΑΜΜΌΧΩΣΤΟΣ, ΚΎΠΡΟΣ, 5282 ΤΗΛ: 23 822319 ADMIN@INTELLIGENCEMEDIA.COM

10 12

ΘΕΜΑΤΑ

Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα O Γεώργιος Φάρκωνα (Φάρσος) φιλοξενείται στη στήλη "Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα" και απαντά σε 15 ερωτήσεις για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του με αυτή.

14

ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΖΑΝΈΤΤΟΣ ΛΟΥΚΆ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΆ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΒΈΡΑ ΚΟΣΜΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΟΜΑΛΛΟΥΡΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΤΖΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΗΣ (PHOTO:ΓΡΑΦΕΙΟΝ) ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΡΙΑ ΙΟΑΝΝΟΥ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΚΕΥΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ AZNET PRINTING GROUP ΨΗΦΙΑΚΉ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΙΩΑΝΝΑ JULIU

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ

Ένας πολύ (χαρισματικός) άνθρωπος

16

Θεωρείται πολυδιάστατος και πρωτοπόρος. Παθιασμένος με ό,τι καταπιάνεται και χαμηλών τόνων ο Άγγελος Σμάγας είναι ένας άνθρωπος που μιλά σπάνια και μόνο αν χρειαστεί.

Το πιο όμορφο χαμόγελο είναι το δικό σου!

23

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί 8 εξειδικευμένοι ιατροί σας μαθαίνουν τους τρόπους ώστε να αποκτήσετε ένα λαμπερό χαμόγελο.

COPYRIGHTS

48

4 (μυθικά) Brunch για το Σαββατοκύριακό σου!

Το αγαπημένο γεύμα της ημέρας συνδυάζει 2 γεύματα μαζί και τέσσερα μαγαζιά στην επαρχία μας το κάνουν με πολλή αγάπη και μεράκι. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα πάρετε ιδέες για κάθε διάθεση.

Τι καλό μας μαγείρεψες Ζανέττο;

42

Ο Ζανέττος Λουκά μέσα από την εβδομαδιαία εκπομπή «Zulucast Talk» συζητά με άτομα – πρότυπα από διάφορους τομείς και μας παρουσιάζει τις δικές τους ιστορίες εξέλιξης και αυτοπραγμάτωσης…

Το περιοδικό Volt εκδίδεται κάτω από την ιδιοκτησία της Intelligence Media. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση όλου του μέρους του περιοδικού χωρίς την άδεια του εκδότη. Για τα κείμενα και τις φωτογραφίες ο εκδοτικός οίκος παίρνει το δικαίωμα της άνευ όρων εκμετάλλευσής τους, χωρίς την άδεια των αποστολέων. Η άποψη των συντακτών δεν αποτελεί απαραίτητα και άποψη της Διεύθυνσης του περιοδικού.


Editorial

Heavy Metal Του Ζανέττου Λουκά ceo@intelligencemedia.com

Γαία πυρί μιχθήτω Κοινώς πουτάνα όλα! Γαία πυρί μιχθήτω είναι μία έκφραση στα αρχαία Ελληνικά που δηλώνει πλήρη αδιαφορία για τις όποιες εξελίξεις, κυρίως για τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας μιας ενέργειας.

μ

Μικρός, μου άρεσε να παίζω στις αλάνες. Όλη την ώρα έπαιζα. Έπαιζα με τους γείτονες μου και θυμάμαι που ήθελα πριν νυχτώσει να ρουφήξω και την τελευταία σταλιά της ημέρας. Η γειτονιά μου είχε άσφαλτο, αλλά και χωματόδρομους. Είχε πολλά οικόπεδα άχτιστα. Συνεχώς τα πόδια μου ήταν μελανιασμένα και γρατσουνισμένα από τα κτυπήματα και το παιχνίδι. Απ’ όσα έλεγα ότι θα γίνω μικρός, το εκδότης ήταν το τελευταίο. Κι έγινα το τελευταίο. Μου άρεσε πολύ να διαβάζω περιοδικά όλων των ειδών. Αλμανάκ, Λούκι Λουκ, Αστερίξ, Κατερίνα. Τα έπαιρνα από το περίπτερο του «Τσιόλη» το οποίο είχε ο κύριος Ανδρέας, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Η κοινωνία της Κύπρου τότε ήταν συντηρητική́, αποπροσανατολισμένη, και ταυτόχρονα με καμιά διάθεση αυτοκριτικής. Η απουσία της αυτοκριτικής αφαιρούσε την παρουσία λάθους γι’ αυτό και η Κύπρος δεν μπορούσε να προχωρήσει. Υπήρχε μία μεγάλη ευθιξία καλοπέρασης και μεγαλομανίας η οποία δυστυχώς συνεχίζεται. Δεν είναι ότι ως λαός δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε. Το πρόβλημα ήταν ότι εμείς οι ίδιοι δεν θέλαμε να μας ενοχλούν οι

Δείτε εδώ όλα τα επεισόδια Zulucast Talk

τα κακώς κείμενα. Βολευτήκαμε με το πρόβλημα και στο τέλος γίναμε εμείς το πρόβλημα. Αφενός και οι Κύπριοι δεν είναι μονολιθικοί με άποψή «μπετόν αρμέ». Απλά δεν έμαθαν να κριτικάρουν, να αναλύουν (εις βάθος) και να έχουν άποψη που να διαφέρει από του «Πασκαλή που τον καφενέ». Ο λαϊκισμός μας έκατσε σαν λονδρέζικο σαβίλ ρόου κοστούμι συνοδευόμενο με το άππομαν σε στυλ ιταλου Ναπολιτάνου που βγαίνει στο σεργιάνι. Μία φάση "γ*μ και δέρνω". Η μικρή, στερνή Κύπρος μεταμορφώθηκε σε στρίνα που γυρίζει το μάτι της ανάποδα σε κάθε κακοτυχία χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες και τα λάθη. Αποκτήσαμε ύφος χιλίων καρδιναλίων και αυτό ενόχλησε. Πρώτα ενόχλησε τους υπόλοιπους και μετά εμάς. Μια έκφανση της στάσης που αποκτήσαμε μας οδήγησε σε μία ταμπέλα που οι ευρωπαίοι όχι μόνο μας την έδωσαν αλλά μας την σφράγισαν και με βουλοκέρι. Την ταμπέλα του ατίθασου. Του αππωμένου. Του αμπάλατου. Μου φαίνεται εντελώς ψευτοδραματικό αυτό που ζούμε μίστερ. Αν μας ανήκει ή όχι είναι θέμα το οποίο, χρήζει μεγαλύτερης συζήτησης. Όμως δεν κάνουμε και κάτι διαφορετικό να το αλλάξουμε. Θα πρέπει όμως. Είναι θέμα συμπεριφοράς,

στάσης απέναντι στη ζωή. Σε όποια χώρα πηγαίνω, βλέπω τον τρόπο που επιλύουν τα πολύ απλά θέματα και καταλαβαίνω πολλά για τους ανθρώπους της. Για παράδειγμα περπατάς σε μία μεγαλούπολη και βλέπεις πως αντιμετωπίζουν το κυκλοφοριακό και πως περπατάνε οι άνθρωποι σε μία αρμονία απολαμβάνοντας την πόλη τους. Ύστερα επιστρέφω στο μικρό Παραλίμνι και βλέπω τι βάσανο είναι να οδηγήσεις σε μία απόσταση που ενώ θα ήθελες τρία λεπτά θέλεις δεκατρία. Και όλοι κι όλοι δεκατρείς είμαστε. Γελούν και οι πικραμένες. Εδώ καταλαβαίνεις αμέσως ποια είναι η ποιότητα ζωής και πόσο ενδιαφέρονται οι κάτοικοι για τον τόπο τους. Το Παραλίμνι είναι μια πόλη με τρομακτική έλλειψη φινέτσας και φαντασίας. Αυτό έχει να κάνει με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, τα κτίρια, τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει καμιά φροντίδα γι’ αυτά. Ένα στερνοτόπι, το οποίο, αν το αφήσεις ακόμη πέντε χρόνια δεν θα έχει διαφορά από τις Χαμίτ Μάντρες. Να δεις που μία μέρα θα μας ρίχνουν πέτρες από τις μάντρες τα ίδια μας τα παιδιά. Κρύψε να περάσουμε λένε. Όχι δεν κρύφω. Κανεί να κρυβόμαστε μίστερ. Τέρμα!

Το Zulucast Talk είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή «η οποία ανήκει στη σφαίρα των Podcast» με παρουσιαστή τον Ζανέττο Λουκά. Η εκπομπή προβάλλεται μέσω των πλατφορμών YouTube και Spotify. Το Zulucast Talk προσκαλεί διάφορους καλεσμένους και προβάλει θέματα το οποία ασχολούνται με θεματικές όπως η προσωπική εξέλιξη, η διαφορετικότητα στις ζωές των ανθρώπων, το μυαλό, το σώμα, μεγάλα επιτεύγματα ανθρώπων, βίοι και ιστορίες. Σε κάθε επεισόδιο οι καλεσμένοι διάφοροι ομιλητές μιλούν για τις προσωπικές τους ασχολίες, τους προβληματισμούς τους, καθώς επίσης και στοιχεία από τη ζωή τους. Το ενδιαφέρον με αυτό το podcast είναι ότι ο κάθε καλεσμένος προβάλλει τις προσωπικές του εμπειρίες και έπειτα εξηγεί πώς τον σημάδεψαν και τον βοήθησαν να φτάσει στη σημερινή του ζωή.

5/Volt


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Προμηθευτείτε ΔΩΡΕΆΝ το δικό σας αντίτυπο!

Θα το βρείτε σε όλη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου στα ποιο κάτω σημεία: Όλες τις καφετέριες και κέντρα αναψυχής Περίπτερα Πρακτορεία ΟΠΑΠ Νοσοκομεία, ιατρεία και κλινικές Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής Δημαρχεία και κοινοτικά γραφεία Γραφείο του Πολίτη Γραφείο Κοινωνικών ασφαλίσεων Ηλεκτρονικά μπορείς να διαβάσεις το περιοδικό ανά σελίδα μέσα από την ιστοσελίδα του www.vantagemag.com ή στο πιο κάτω link https://issuu.com/zanettoslouka/docs/volt_issue

6/Volt


ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

Το διαφορετικό πλάσμα η γυναίκα Όχι, δεν πρόκειται για ακόμη ένα φεμινιστικό άρθρο. Οι γυναίκες δεν είναι ούτε ανώτερες ούτε κατώτερες από τους άντρες. Οι γυναίκες είναι διαφορετικές.

Ποτέ φίλε μου, μην υποτιμάς τη δύναμη μιας γυναίκας. Ίσως φαίνεται αδύναμη, αλλά δεν είναι. Έχει αντοχές που εντυπωσιάζουν κάθε άντρα. Χαμογελάει όταν θέλει να τσιρίξει και κλαίει όταν είναι ευτυχισμένη. Γελάει όταν φοβάται και τρέμει από ευτυχία.

Της Βέρας Κοσμά ΔΙΕΥΘΎΝΤΡΙΑ ΣΎΝΤΑΞΗΣ

μ

Μια δυναμική γυναίκα δεν είναι αυτό που μας έχει μάθει η κοινωνία μας. Καμία γυναίκα δεν είναι δυναμική επειδή έχει πάρει ένα πτυχίο ούτε επειδή έχει επιτύχει στη δουλειά της. Καμία γυναίκα δεν είναι δυνατή επειδή έχει χρήματα ούτε επειδή σηκώνει πολλά κιλά στο γυμναστήριο. Η γυναίκα δεν είναι δυναμική επειδή κάνει κάτι εξίσου καλά ή και καλύτερα από έναν άντρα. Η αληθινή δύναμη της γυναίκας πηγάζει από τη θηλυκότητά της και τον χαρακτήρα της. Η γυναίκα είναι σύμβολο της ομορφιάς και της θηλυκότητας… Είναι φτιαγμένη για να δίνει ζωή, ενέργεια, αγάπη και φροντίδα όπου και να βρίσκεται. Η δυνατή γυναίκα νοιάζεται, παραμένει βράχος και στα εύκολα και στα δύσκολα, δεν τα παρατάει, εκφράζει τα συναισθήματα της, κλαίει, δίνει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, θέλει το καλύτερο για τους άλλους, εμπνέει και αποδέχεται χωρίς να θέλει να αλλάξει τους γύρω της. Η αγκαλιά μιας γυναίκας μπορεί να θεραπεύσει, χωράει πολλά παιδιά και αγαπάει άνευ όρων. Ποτέ φίλε μου, μην υποτιμάς τη δύναμη μιας γυναίκας. Ίσως φαίνεται αδύναμη, αλλά δεν είναι. Έχει αντοχές που εντυπωσιάζουν κάθε άντρα. Χαμογελάει όταν θέλει να τσιρίξει και κλαίει όταν είναι ευτυχισμένη. Γελάει όταν φοβάται και τρέμει από ευτυχία. Μια δυνατή γυναίκα δίνει καθημερινές μάχες. Παλεύει για τα πιστεύω της και μπορεί να υποδυθεί δεκάδες ρόλους μέσα σε μια ημέρα. Είναι μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, σύζυγος, φίλη, κόρη… Δεν διανοείσαι τι μπορεί να αντέξει και να ανταπεξέλθει. Μπορεί να είναι βαριά άρρωστη και να μην το πει σε κανέναν, μπορεί να είναι εγχειρισμένη και όμως να πρέπει να καθαρίσει, να μαγειρέψει, να σιδερώσει και να πιάσει τα παιδιά από το σχολείο. Η δυνατή γυναίκα μπορεί να πέφτει, ξέρει όμως να μετρά τα λάθη της, να κάνει αυτοκριτική και να μαλώνει τον εαυτό της περισσότερο από τον κάθε ένα. Η γυναίκα περνά επίσης από το μικροσκόπιο τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Τι φοράει και πως το φοράει, αν είναι κοντή ή ψηλή, αν είναι όμορφη και έξυπνη. Η γυναίκα πρέπει να είναι λίγο από όλα. Όμορφη, sexy, να

εκπέμπει σιγουριά και όχι ανασφάλεια, να να είναι έξυπνη και όταν πρέπει να δείχνει λίγο αφελής. Η γυναίκα πρέπει να μπορεί να τα φέρνει όλα στα μέτρα της… Αγαπημένε μου φίλε, έχεις αναρωτηθεί πόσα καταφέρνει μια γυναίκα στην καθημερινότητα της και για πόσα άλλα τρέχει ασταμάτητα. Εσύ που λες πως οι γυναίκες είναι αδύναμες, κλαψιάρες, πως σε έχουν ανάγκη γιατί δεν μπορούν να κουβαλήσουν το νερό, ένα έχω να σου πω. Τόσα ξέρεις τόσα λες. Γιατί η γυναίκα κάνει αυτά που μπορούν να δουν πολλοί αλλά και αυτά που γνωρίζει μόνο η ίδια. Γιατί δεν χρειάζεται το χειροκρότημα ή την επιβράβευση. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του και η γυναίκα εντυπωσιάζεται και νιώθει ικανοποίηση με πράξεις… Αγαπημένε μου φίλε, αν δεν το έχεις κάνει ήδη μια μέρα αυτή την γυναίκα θα την ζηλέψεις.

Το εξώφυλλο μας Μια εντελώς διαφορετική φωτογράφιση από εκείνες που μας έχει συνηθίσει έκανε σε αυτό το τεύχος ο φωτογράφος Κωστάκης Μούσιης. Έχοντας ως μοντέλο την Αθηνά Λιανού, η οποία "ξυρίζει" το πρόσωπο της για τις ανάγκες της φωτογράφισης περνάει σε όλους μας μηνύματα ισότητας. Όλοι μας δίνουμε τις δικές μας μάχες καθημερινά και πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε τους άλλους με βάση τα δικά μας πιστεύω. Μια γυναίκα μπορεί να ξυρίζεται όπως ένας άντρας, να τρώει όπως ένας άντρας, να εργάζεται όπως ένας άντρας και να προσφέρει οικονομικά στο σπίτι όπως ένας άντρας. Άστε τις γυναίκες να γίνουν αυτό που θέλουν να είναι.

7/Volt


Δε θα έχουμε πατρίδα να παραδώσουμε στα παιδιά μας

ε Του Κωνσταντίνου Οδυσσέως

Αν δεν ξυπνήσουμε τώρα, δε θα έχουμε πατρίδα να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

8/Volt

Είναι κανείς που έπεσε από τα σύννεφα, όταν είδε το ρεπορτάζ του Al Jazeera, με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο της Βουλής κι ένα βουλευτή, να συνδιαλέγονται με υποτιθέμενους εκπροσώπους Κινέζου απατεώνα για να τον πολιτογραφήσουν Κύπριο; Είναι κανείς που πιστεύει στ’ αλήθεια ότι άνθρωποι παγιδεύτηκαν, φράσεις απομονώθηκαν, ότι έγινε μοντάζ κι ότι η εικόνα, που παρουσιάζει το ρεπορτάζ, μας αδικεί ως χώρα; Είναι κανείς που αμφιβάλλει ότι ναι, αυτή είναι η Κύπρος του 2020. Η Κύπρος όπως την κατάντησαν εκείνοι που μας κυβερνούν, όχι μόνο την τελευταία επταετία αλλά διαχρονικά, από το 1960 μέχρι σήμερα, πίσω από κάθε κυβέρνηση, σαν βαθύ κράτος: το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, που έστησε ένα διεφθαρμένο μαφιόζικο σύστημα νομής της εξουσίας. Μέσα από σημαντικά πόστα, ενίοτε από το ύπατο αξίωμα μέχρι κάτω και με αυθαίρετες αποφάσεις να διασπαθίζει ή να καταχράται δημόσιο χρήμα, μέσα από διαβλητές διαδικασίες ανάθεσης και επίβλεψης έργων, αγορών, σχεδιασμών κ.ο.κ. Είναι κανείς που αμφιβάλλει ότι η Κύπρος είναι σήμερα μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον πλανήτη; Κάποιοι γράφουν στα κοινωνικά δίκτυα ότι διαφθορά υπάρχει παντού. Ναι, διαφθορά υπάρχει παντού, όπου υπάρχουν άνθρωποι υπάρχει διαφθορά, αλλά με μια τεράστια διαφορά: ότι σε χώρες με πολιτικό πολιτισμό, όπως π.χ. οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, τις οποίες επικαλούμαστε συχνά ως πρότυπα για την οικονομική τους ανάπτυξη και για την πολιτική ορθότητα που γενικά εφαρμόζουν στις διαδικασίες και στον τρόπο σκέψης, μπορεί να υπάρχει κι εκεί διαφθορά, αλλά είναι σε περιορισμένη μορφή. Εδώ, στην Κύπρο, η διαφθορά είναι ΤΟ σύστημα. Εδώ η διαφθορά είναι παντού, σε όλα τα στρώματα της εξουσίας και της κοινωνίας, από πάνω μέχρι κάτω, είναι μέσα στην ίδια τη νοοτροπία μας. Χρόνια τώρα βλέποντας το πρόσωπο του τέρατος της διαφθοράς, το συνηθίσαμε τόσο πολύ, που έγινε το κατοικίδιό μας. Το 2013, η τελευταία δηλαδή μεγάλη κρίση, πιστέψαμε όλοι ήταν οικονομική, ότι ήταν δηλαδή συνέβη διότι έγιναν λάθη και αστοχίες. Μα όχι. Η μεγάλη εκείνη κρίση ήταν πρωτίστως ΗΘΙΚΗ. Τότε είχαν συνεργαστεί

οι δικοί μας απατεώνες λευκού κολλάρου με ξένους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι έκλεψαν λεφτά από τις πατρίδες τους κι ήρθαν εδώ, στο καλό πλυντήριο, να τα ξεπλύνουν, δίνοντας βέβαια το ανάλογο αντάλλαγμα σ’ αυτούς που θα έκαναν εδώ τους μεσάζοντες. Η τεράστια που ξέσπασε το 2013 ήταν μια «συμπαντική», μια νομοτελειακή, αν θέλετε, προειδοποίηση πως κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που λειτουργούμε σε τούτο τον τόπο, πως «ή στραβός είν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε», πως έπρεπε να τα αλλάξουμε όλα, η Κύπρος να αναγεννηθεί, να χτιστεί ξανά από την αρχή, να τερματιστεί αυτή η νοοτροπία του φάε-φάε και του κλέψε-κλέψε. Δυστυχώς όμως αυτό που έπρεπε να γίνει δεν έγινε. Αντίθετα, συνεχίστηκε ακριβώς η ίδια νοοτροπία του «όπου υπάρχει ψαχνό θα το τρώμε». Συνεχίστηκαν οι ίδιες διαβλητές διαδικασίες, οι ίδιες αυθαιρεσίες, οι διασπαθίσεις, οι καταχρήσεις, η συνεργασία με ξένους απατεώνες, μέσω – αυτή τη φορά- των πολιτογραφήσεων. Γι’ αυτό και μοιραία συνεχίσαμε και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ολοένα και νέα σκάνδαλα να βγαίνουν στην επιφάνεια, καθώς το τι έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα έρθουν τα πολύ χειρότερα. Θα ψάχνουμε για την πατρίδα μας και δε θα έχουμε να δώσουμε στα παιδιά μας τίποτα! Έφτασε η ώρα επιτέλους να ξυπνήσουμε! Να δούμε, εμείς, οι πολίτες, τι θα κάνουμε. Διότι δυστυχώς, εκείνοι που βρίσκονται μέσα στο νοσηρό και διεφθαρμένο σύστημα της κυπριακής εκτροφής «κομματοκρατίας», δείχνουν απρόθυμοι ή αδύναμοι να το καταργήσουν και να το χτίσουν ξανά από την αρχή, ως ένα υγείες σύστημα εξουσίας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή οι πολίτες παρά πρώτα να ξυπνήσουμε και να συνέλθουμε και έπειτα να θεραπεύσουμε τον καλπάζοντα καρκίνο της διαφθοράς, που κατατρώει στο σώμα της Κύπρου. Για το γράφω και το τονίζω ξανά: Δε θα έχουμε Κύπρο να παραδώσουμε στα παιδιά μας.


Απορώ αν μπορώ να παραμείνω για πάντα παιδί

σ

Του Παντελή Θεοδοσίου

Ο Σοπενχάουερ έγραψε πως ένας άντρας μεγαλώνει όταν χάσει τον πατέρα του και ωριμάζει όταν φύγει από την ζωή η μητέρα του. Δεν ξέρω αν είμαι έτοιμος να μεγαλώσω και να ωριμάσω. Τρομάζω και μόνο στην ιδέα! Τριάντα εννιά λοιπόν και απορώ αν μπορώ να παραμείνω για πάντα παιδί.

10/Volt

Ο Νοέμβριος από το λατινικό novem (εννέα) είναι ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου και ο ενδέκατος μήνας του έτους. Ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη.

Στην αρχαία Αθήνα ο Νοέμβριος ισοδυναμούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Πυανοψιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Μαιμακτηριώνα. Μήνας αφιερωμένος στον Θεό των καιρικών συνθηκών Δία (Μαιμάκτη) με ικεσίες για έναν ήπιο καιρό μιας και τον Νοέμβριο το κρύο δυνάμωνε. Ένα θεαματικό αστρικό φαινόμενο, η «Βροχή των Λεοντιδών», συμβαίνει στις 17 Νοεμβρίου σηματοδοτώντας κάθε χρόνο την περίοδο έλευσης του κρύου και του Χειμώνα. Ο Νοέμβριος είναι γνωστός ως Μεσοσπορίτης, Βροχάρης, Αρχαγγελίτης και Ανακατωμένος λόγω των ακατάστατων καιρικών συνθηκών. Γεννημένος τον Νοέμβριο, αυτό το τελευταίο προσωνύμιο ταιριάζει γάντι με τον χαρακτήρα μου. Τοξοτάκι λοιπόν! Σε όσους πιστεύουν στα ζώδια ξέρουν ότι ένας τοξότης είναι η προσωποποίηση της αισιοδοξίας, της εκφραστικότητας, της θετικότητας, της προθυμίας, της δοτικότητας και της πρωτοπορίας. Στο πακέτο «τοξότης» περιλαμβάνεται επίσης λίγη υπερβολή, ματαιοδοξία, φλυαρία και ωμότητα. Αυτοί είμαστε και σε όποιον αρέσουμε. Άστρα είναι αυτά και μην τολμήσεις να τα βάλεις μαζί τους! Κάθε Νοέμβριο ζω ένα δράμα. Για πολλούς τα γενέθλια αποτελούν μια γιορτινή μέρα. Για μένα, μέρα απολογισμού για έναν ακόμα κύκλο που έκλεισε στον απόηχο των ατελείωτων τηλεφωνημάτων για ευχές. «Μη μου τους κύκλους τάραττε!» λέω δυνατά στην πεντηκοστή κλήση και απενεργοποιώ τη συσκευή. Τριάντα εννιά χρόνια τώρα δεν πήρα μια απόφαση αν αυτήν την μέρα θέλω να με θυμούνται ή όχι. Κάθε χρόνο μεγαλώνω αδιαμαρτύρητα. Όσο και να με εκνευρίζει η τούρτα με τα αναμμένα κεράκια, τα σβήνω. Φέτος δεν θέλω τούρτα. Άρχισε να γίνεται πολυέλαιος. Φέτος ενίσταμαι κύριε δικαστά. Αυτή η κορονο-χρονιά δεν μπορεί να μου χρεωθεί ολόκληρη. Ούτε την μισή δεν έζησα, οπότε θέλω έκπτωση. Η φετινή τούρτα θα είναι η τελευταία πάνω στην οποία τα κεράκια θα ξεκινάνε με τον αριθμό 3. Έτσι, απαιτώ να είναι διαφορετική. Μεγαλώνω και πλέον δεν σπαταλάω χρόνο σε σκέψεις, υποθέσεις και διλήμματα. Αποφεύγω ανώφελες συζητήσεις και αν χρειαστεί φοράω και φτερά σε όλα τα τετράποδα. Λίγο πριν ξεψυχήσουν τα πρώτα –άντα, αν χρειαστεί θα πετάξει ακόμα και ο ελέφαντας και ας έχει πολύ μικρά φτερά! Τόσο απλά! Μεγαλώνω και με αγχώνουν τα χρόνια που περνάνε. Δεν νιώθω ότι γερνάω, η ηλικία δεν με ενοχλεί, ένας ακόμα αριθμός σαν τόσους άλλους είναι. Μεταξύ μας,

ποτέ δεν μου άρεσαν οι αριθμοί και ειδικά τα μηδενικά που αρχίζουν να παίρνουν αξία μετά την τελεία. Τις λέξεις αντίθετα τις αγαπώ, επειδή είχαν ανέκαθεν την δύναμη να περιγράφουν απόλυτα όσα αισθάνομαι. Μεγαλώνω και μόνο οι λέξεις μπορούν να μετρήσουν τις φορές που με έριξαν κάτω και σηκώθηκα όρθιος για να αρχίσω από την αρχή. Με έριξαν, δεν έπεσα! Δεν μου ταιριάζει η πτώση, άσε που δεν ξέρω ποιος μπορεί να με σηκώσει τόσο που πάχυνα. Μεγαλώνω και πλέον απολαμβάνω τις διαδρομές της ζωής μου φορώντας άνετα αθλητικά παπούτσια. Αποποιήθηκα τα κοστούμια, τις γραβάτες και τα σκαρπίνια. Μεγαλώνω και λίγο πριν τα σαράντα η ζωή μου έμαθε την σημασία μερικών λέξεων. Οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες και γνωστοί. Έμαθα να διαχωρίζω τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες. Αυτοί που ήρθαν στην ζωή μου για πάντα και αυτοί που απλά πέρασαν. Οι πρώτοι είναι ακόμα εδώ. Δεν διστάζουν να μείνουν μαζί μου στο σκοτάδι κρατώντας μου το χέρι στην πορεία για το φως. Οι άλλοι έγιναν δάκρυα στα μάτια, κύλησαν και έπεσαν λυτρωτικά στο πάτωμα. Μεγαλώνω σπάζοντας στερεότυπα, κανόνες, πρέπει και μη. Ζω τα όνειρά μου και συνειδητά επιλέγω το ρίσκο από τον ανούσιο συμβιβασμό. Δημιούργησα το μέλλον μου και κατάφερα επιτέλους να υπογράψω συμφωνία ειρήνης με τον εαυτό μου. Αντιμετώπισα τους φόβους μου. Άναψα ένα βράδυ φωτιά και έκαψα όλα όσα με πόνεσαν. Χόρεψα γύρω από τις φλόγες αποχαιρετώντας όλους τους δαίμονες του παρελθόντος, βάζοντας στην θέση τους τον Θεό. Κράτησα όλες τις όμορφες αναμνήσεις φτιάχνοντας αληθινά παραμύθια με όμορφο τέλος και τα αφηγούμαι στην κόρη μου. Έπειτα, της λέω καληνύχτα, της δίνω ένα φιλί και κοιμάμαι ήσυχος. Δεν χρειάζομαι κανενός τα παραμύθια για να χαρώ, είμαι ευτυχισμένος στα αλήθεια! Μεγαλώνω, μα ο χρόνος συνεχίζει να με τρομάζει. Μεγαλώνω και μαζί μου μεγαλώνουν όλα. Ευθύνες, προβλήματα και υποχρεώσεις. Το κυριότερο, με αγχώνει που μεγαλώνουν και όσοι αγαπώ. Το αναπόφευκτο λογικό «τέλος» πλησιάζει. Και ας λένε μερικοί πως οι άνθρωποι δεν φεύγουν και γίνονται φυλακτά στην ψυχή μας. Εγώ φοβάμαι. Φοβάμαι. Κατ’ ακρίβεια, σιχαίνομαι την απώλεια. Ο Σοπενχάουερ έγραψε πως ένας άντρας μεγαλώνει όταν χάσει τον πατέρα του και ωριμάζει όταν φύγει από την ζωή η μητέρα του. Δεν ξέρω αν είμαι έτοιμος να μεγαλώσω και να ωριμάσω. Τρομάζω και μόνο στην ιδέα! Τριάντα εννιά λοιπόν και απορώ αν μπορώ να παραμείνω για πάντα παιδί.


Ημερολόγιο Σπιναλόγκας Λυπάμαι πολύ αλλά δυστυχώς είμαι θετική στον κορωνοιό.

η

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα Παρασκευή απόγευμα, o καιρός έχει αλλάξει και το δροσερό αεράκι έρχεται να σβήσει την κάψα του καλοκαιριού. Όλη η οικογένεια μαζεμένη στο σπίτι, ό κάθε ένας ασχολείται με τα δικά του, λίγο πιο τεμπέλικα λίγο πιο νωχελικά, είναι Παρασκευή άλλωστε και η μέρα από μόνη της σου δίνει μια νότα εποικοδομητικής αναβλητικότητας. Και ενώ περιφέρομαι άσκοπα στη βεράντα μου θαυμάζοντας την φουντωμένη μέντα που έχω φυτέψει την περίοδο του lock down, ο ήχος του messenger διακόπτει τo «φλερτάρισμα» μου με αυτή, για να μου υπενθυμίσει ότι όλα ανατρέπονται και όλα μπορεί να αλλάξουν σε μία και μόνο στιγμή. «Λυπάμαι πολύ αλλά δυστυχώς είμαι θετική στο κορωνοιό και σας έχω δηλώσει στην ιχνηλάτηση ως στενή επαφή, θα επικοινωνήσουνε από το Υπουργείο μαζί σας» και ξαφνικά ήρθε η βαρυχειμωνιά. Επιβίβαση Οι πρώτες στιγμές παγωμάρας έφυγαν και άφησαν στην θέση τους το φόβο και την αγωνία. Οι πρώτες σκέψεις όλων μας, ήταν με ποιους ήρθαμε σε επαφή. Για εμένα η σκέψη που τρυπούσε το μυαλό μου ήταν «Ευπαθής Ομάδα» «Ευπαθής Ομάδα». Κρυμμένη πλέον πίσω από τη μάσκα και τα γαντάκια μου ενημέρωσα την οικογένεια μου, προσπαθώντας να είμαι ψύχραιμη. Απέτυχα παταγωδώς, απλά ανέμενα πλέον το τηλεφώνημα της ιχνηλάτησης και δυστυχώς με πήρανε. «Πλήρης απομόνωση» μου είπαν, «καμία επαφή με κανέναν στο σπίτι», «έλεγχος για πυρετό κάθε 8 ώρες», «Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε που και πότε θα κάνετε τεστ». Η πόρτα του υπνοδωματίου έκλεισε και εγώ ακούμπησα το κεφάλι μου στην πόρτα, ο γδούπος της συνάντησης του κεφαλιού με την πόρτα, μου φάνηκε εκκωφαντικός. Η επιβίβαση μου με προορισμό την «Σπιναλόγκα» ήταν γεγονός. Όταν το τηλέφωνο κτυπήσει

Της Gina Κωνσταντίνου

12/Volt

«Όταν το τηλέφωνο κτυπήσει» έλεγε το χιλιοειπωμένο

τραγούδι της δεκαετίας του 2000 «κανείς δεν θα σου απαντήσει» αμ, δε που δεν θα το απαντούσα, το ανέμενα καρτερικά εδώ και 24 ώρες άλλωστε, εδώ και 1440 λεπτά. Από κινητό με κάλεσε, η φωνή του ήρεμη, σταθερή και φιλική, φοιτητής σκέφτηκα, από το Υπουργείο μου είπε, με ρώτησε αν είμαι καλά, συγκινήθηκα και η φωνή μου με πρόδωσε, έσπασε, παρόλο που του απάντησα ότι είμαι μια χαρά. Μπορείτε μου λέει να έρθετε σε μισή ώρα στο Γενικό Νοσοκομείο για το Τεστ; Μα και φυσικά μπορούσα, έλα όμως που δεν ήξερα πως να πάω στο Νοσοκομείο; Η υπεροψία μίας πινακίδας Επιστράτευσα σύντροφο μπροστά με το αμάξι του και εγώ πίσω με το δικό μου αμάξι φορώντας μάσκα και γάντια, το λόγο που τα φορούσα δεν τον ξέρω ακόμη, όμως τώρα καταλαβαίνω αυτούς που έβλεπα μέσα στο αυτοκίνητο, μόνους με την ίδια παρανοϊκή αμφίεση, ίσως πήγαιναν για τεστ και αυτοί, ίσως ήταν ήδη θετικοί, ίσως ήταν κι αυτοί κάτοικοι της Σπιναλόγκας. Καθ’όλη την διαδρομή μιλάγαμε από το κινητό, με καθησύχαζε, «όλα θα πάνε καλά» μου έλεγε. «Μην φοβάσαι εγώ είμαι εδώ!». Παράλληλα με την φωνή του, εκατομμύρια άλλες φωνές μέσα στο μυαλό μου, «Ευπαθής ομάδα», «14 ημέρες σε πλήρη απομόνωση», «Γύρε το κεφάλι όσο πίσω μπορείς στην εξέταση ούτως ώστε να μην είναι οδυνηρό» Παρκάρω το αμάξι. Η πινακίδα έξω από τη δειγματοληψία, σχεδόν υπεροπτική, τεράστια, κόκκινη, κραυγαλέα, COVID-19 έγραφε. Έριξα πίσω το κεφάλι μου όσο πιο πολύ μπορούσα, δεν πόνεσα, «θα σας ειδοποιήσουμε» μου είπαν, επιβιβάστηκα στο αυτοκίνητο μου και επέστρεψα στην ασφάλεια της Σπιναλόγκας μου. Μην τολμήσεις να κτυπήσεις Η επόμενη μέρα με βρήκε να εργάζομαι από το κρεβάτι, εκεί κοιμόμουνα, εκεί καθόμουνα, εκεί έπινα και πάει λέγοντας. Το group chat στο messenger πήρε φωτιά. Θετικό άτομο και επαφές δώσαμε ρέστα. Αναλύσαμε κάθε λογής σύμπτωμα που νομίζαμε ότι είχαμε, κάθε επιστημονική έρευνα που μπορεί να έγινε στο πλανήτη, γίναμε ειδήμονες όσον αφορά το καταραμένο Covid-19


και εν τέλει καταλήξαμε ότι: θα σε πάρουν τηλέφωνο εάν το τεστ είναι θετικό ενώ αν είναι αρνητικό ένα μηνυματάκι είναι αρκετό. Ανά μία ώρα έλεγχος για πυρετό, τα νεύρα τσατάλια σε κάθε θερμομέτρηση, οτιδήποτε πάνω από 37,3 δεν είναι καλό, μου είπαν. 35.9, 36, 36.1, ο ανακουφιστικός ήχος του θερμόμετρου ηχούσε πάντοτε πριν να καταρρεύσω από πανικό. 36.8 είναι μέχρι σήμερα το ρεκόρ μου και αυτό όταν φορούσα ζακέτα. Όλα παίζουν σημασία πλέον, λένε ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνετε. Και ξαφνικά το τηλέφωνο μου κτυπάει, άγνωστος αριθμός, από κινητό, αρχίζω να φωνάζω του συντρόφου μου πίσω από κλειστές πόρτες, «Όχι γαμώτο, με παίρνουν τηλέφωνο» τρόμος και ξαφνική αναγούλα. «Παρακαλώ» απαντάω με δύναμη και στόμφο, είμαι εξαιρετική ηθοποιός σκέφτομαι, « Hello madam, did your order delivery pizza”. Όχι ρε αδερφέ γιατί με κοψοχόλιασες μεσημεριάτικα, πως θα φάω την πίτσα μου τώρα; Με το κινητό παραμάσχαλα αναμένω καρτερικά να πάρω μήνυμα και όχι τηλεφώνημα, Μην τολμήσεις να κτυπήσεις του λέω καθώς μασουλώ ένα κομμάτι αχνιστής πίτσας. Η ώρα περνάει και εγώ αρχίζω να έχω συμπτώματα, βασικά αρχίζω να νομίζω ότι έχω συμπτώματα, και εκεί που λέω στο σύντροφο μου ότι σίγουρα έχω κολλήσει, τσα! Να σου και το μήνυμα. ΑΡΝΗΤΙΚΟ, το πιο θετικό αρνητικό που έλαβα στη ζωή μου. «Αν νιώσετε συμπτώματα να επικοινωνήσετε με τον προσωπικό σας γιατρό» μα πια συμπτώματα καλέ, εγώ είμαι μια χαρά! Πόσες τζιαι πόψε; Και τώρα υπομονή, που για κάποιους ολίγους που με γνωρίζουν καλά, είναι ένα προτέρημα που δεν είχα, δεν έχω και δεν πρόκειται να αποκτήσω ποτέ! Αρχίζω να ξεθαρρεύω λίγο, ενημερώνω οικογένεια μέσω βιντεοκλήσεων ότι θα βγω στο μπροστά μπαλκονάκι για αέρα. Κλειδώνονται αυτοί μέσα στα δωμάτια για να βγω εγώ η λεπρή. Σαν αίλουρος με μάσκα και γάντια μεταφέρομαι στο μπαλκόνι, οι περαστικοί από κάτω κάνουν ένα βήμα πιο κει μόλις με αντικρύζουν. Ο φόβος έχει ριζώσει για τα καλά στις ζωές του κόσμου. Δεν με συμπονούν, τουναντίον, με φοβούνται, το βλέπω στα μάτια τους, κι ας είναι ένα χιλιόμετρο μακριά. Γυρνάω και βλέπω την εικόνα μου που φαίνεται πίσω από την κλειστή μπαλκονόπορτα, τρομάζω, γερασμένη κατά δέκα χρόνια, κουρασμένη ψυχικά, τα μαλλιά μου έχουν ασπρίσει κι άλλο, τα μάτια μου γεμίζουν δάκρια και προσπαθώ με βαθιές ανάσες να τα συγκρατήσω, η εικόνα μου χάνεται από τις φιγούρες του συντρόφου και του γιού μου, πάντοτε πίσω από την κλειστή μπαλκονόπορτα, μου σχηματίζουν καρδούλες με τα χέρια τους, τα δάκρυα κυλάνε και ευτυχώς τα μαζεύει η μάσκα που έχει γίνει ένα με το πρόσωπο μου. Τους αγαπώ και μου λείπουνε, μου λείπει η φυσική επαφή, το πρωινό φιλί στο κεφάλι του παιδιού μου, έστω κι αν δεν του αρέσει, η αγκαλιά του ανθρώπου μου, να χωθώ στο λαιμό του και να μην βγω ποτέ από εκεί ξανά. Μόνη μου ουσιαστική συντροφιά το γκρουπ chat με τις άλλες Σπιναλογκίτισσες. Αλληλεγγύη, συμπαράσταση, αγάπη, ενδιαφέρον, συμπόνια και καθόλου φόβος. Είναι πλέον μέρος της καρδιάς μου για πάντα, αυτό που μοιραστήκαμε είναι μοναδικό και κομβικό. Θα ήθελα να τις αγκαλιάσω κι αυτές. Να τους πως ευχαριστώ, αυτές ξέρουν! Σήμερα είναι «τρεις τζιαι πόψε», χωρίς συμπτώματα σωματικά, με αλλεπάλληλα και πολυδιάστατα συμπτώματα όμως ψυχικά. Δεν έχω νοιώσει κουρασμένη, είχα και θα έχω ακόμη πολλές ώρες και λεπτά να σκεφτώ και να αναλύσω. Να μετρήσω ανθρώπους και να τους βάλω στην κατηγορία που ανήκουν. Στα εύκολα, στα γέλια, στα λόγια είναι όλοι εδώ, όμως στα δύσκολα μένουν λίγοι και καλοί. Τελικά ακόμα κι αυτό είναι ένα μάθημα, από αυτά τα μαθήματα που η ζωή κρίνει ότι πρέπει να τα διδαχτείς. Το πήρα το μάθημα μου ζωή, σε ευχαριστώ, έχασα πολλά αλλά έμαθα άλλα τόσα. Φίλοι μου, ο κορωνοιός είναι εκεί έξω, είτε μας αρέσει είτε όχι, κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας λοιπόν, τηρούμε μέτρα υγιεινής και αγαπάμε λιγάκι περισσότερο τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας στα πιο δύσκολα, στα πιο μοναχικά. Αφιερωμένο σε όλους τους Σπιναλογκίτες εκεί έξω μα λίγο περισσότερο στις δικές μου Σπιναλογκίτισσες!


Γεώργιος Φάρκωνα (Φάρσος)

O Γεώργιος Φάρκωνα (Φάρσος) φιλοξενείται στη στήλη "Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα" και απαντά σε 15 ερωτήσεις για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του με αυτή.

Η ζωή στην

ΕΠΑΡΧΊΑ που μεγάλωσα

14/Volt


«Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας είναι η περιοχή των Αγίων Αναργύρων στο Κάβο Γκρέκο αγναντεύοντας το απέραντο πέλαγος και το πράσινο».

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου; Η εργατικότητα, η φιλοξενία και το επιχειρηματικό μυαλό των ανθρώπων της, που διαφέρει από άλλες περιοχές του νησιού. Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε; Η ανορθόδοξη και άναρχη ανάπτυξη με την απουσία πολεοδομικών σχεδίων και η αυστηρή εφαρμογή των νόμων από τις αρμόδιες αρχές. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν Δήμαρχος για μία ημέρα; Αν μπορούσα θα άλλαζα τα πάντα.. Η πρώτη δουλειά που έκανες; Από μικρός βοηθούσα τους γονείς μου στις γεωργικές τους ασχολίες. Ως πρώτο μου επάγγελμα θα ήθελα να θεωρήσω τον διορισμό μου στη Δημόσια Υπηρεσία Το αγαπημένο σου μέρος; Η περιοχή στον Κόννο, να κάθομαι σε ένα παγκάκι και να αγναντεύω τη γαλάζια θάλασσα. Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Κύπρο; Όλα τα χρόνια μου τα έζησα στο Παραλίμνι, το οποίο αγάπησα πάρα πολύ, αλλά θα μπορούσα να ζήσω στις ορεινές περιοχές επειδή είμαι λάτρης του πρασίνου. Ποιο είναι το καλύτερο μέρος να απομονώνεσαι στην επαρχία μας; Η Αγροτική απομόνωση. Την απολαμβάνω στο εξοχικό μου, το οποίο βρίσκεται στη μέση ενός μεγάλου αριθμού καρποφόρων δέντρων. Απολαμβάνω το πράσινο και το κελαΐδισμα των

πουλιών. Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας; Περιήγηση στα μονοπάτια της φύσης, δίπλα από τη θάλασσα και το πράσινο. Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας είναι……; Στην περιοχή Αγίων Αναργύρων στο Κάβο Γκρέκο αγναντεύοντας το απέραντο πέλαγος και το πράσινο. Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας; Με ελκύει το Πάσχα για τον λόγο ότι μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια , με τις φλαούνες στο χέρι, να πηγαίνουμε στον Καλό Λόγο στις 4 το πρωί. Επίσης δεν ξεχνώ τις καλύβες και τη διασκέδαση στην αυλή της εκκλησίας. Που αλλού έχετε ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο; Πουθενά..Γι αυτό δεν μπορώ να συγκρίνω τη σημερινή μου διαμονή με άλλη περιοχή. Αγαπημένη σου στιγμή στην επαρχία μας; Την μέρα που η αγαπημένη μου ομάδα η ΕΝΠ ανέβηκε στην Α’ Κατηγορία, της οποίας ήμουν μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας. Η γνωριμία με τη γυναίκα μου και η γέννηση των παιδιών και εγγόνων μου. Πως φαντάζεσαι την επαρχία μας σε 20 χρόνια; Μια καταπράσινη επαρχία , με σωστή και ορθόδοξη ανάπτυξη, μακριά από αυθαιρεσίες. Τι σου λείπει από τα παιδικά σας χρόνια; Ο σεβασμός, η αληθινή φιλία και η αληθινή αγάπη. Τα αλώνια στις γειτονιές που μετατρέπονταν σε γήπεδα ποδοσφαίρου . Τα παιδικά μου χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα αλλά και τα πιο ωραία. Άλλες εποχές καμία σύγκριση με τη σημερινή . Τι θα πρωτοέδειχνες στην επαρχία μας σε ένα ξένο καλεσμένο; Μουσεία, Αξιοθέατα στην Αγία Νάπα , Ενυδρείο και Αρχαίες Εκκλησίες. Περιήγηση από τις παρυφές της κατεχόμενης Αμμοχώστου , και ενημέρωση για την κατοχή του νησιού μας.

15/Volt


κ

Κύριε Σμάγα, όλα αυτά τα χρόνια φέρατε

στο φως πολλές πληροφορίες που σχετίζονται με τη ζωή στο Παραλίμνι, τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα. Οι κάτοικοι της επαρχίας μας ενδιαφέρονται να μάθουν την ιστορία τους; Η αλήθεια είναι πως στην επαρχία Αμμοχώστου υπάρχει μια ανεπιτήδευτη αγάπη για το παρελθόν, για την κληρονομιά και τον πολιτισμό άλλων εποχών. Έχω βιώσει ποικίλες περιπτώσεις μιας πολύ λεπτής προσέγγισης σε θέματα που άπτονται του παρελθόντος είτε από φορείς είτε από άτομα και αυτό δεν είναι ένα γενικό γνώρισμα που συναντά κανείς σε όλη την Κύπρο. Είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ακριτικής περιοχής Αμμοχώστου, η οποία, λόγω διάφορων δυσκολιών και προβλημάτων, που αντιμετώπισε κατά τις διαδοχικές ιστορικές περιόδους, διάπλασε έναν ανθρωπολογικό τύπο που διακρίνεται για την ευαισθησία του και τον ειλικρινή σεβασμό σε ό,τι προηγήθηκε. Θα ήταν ακόμα καλύτερο βέβαια αν μπορούσαν να ξεδιαλύνουν τις αντιλήψεις τους οι ντόπιοι για το τι είναι πραγματικά το παρελθόν και πώς πρέπει να το διαχειριζόμαστε. Αν γινόταν να ξεκαθαριστεί το ζητημάτων ανθρώπινων καταλοίπων και να αναδειχθεί η χρησιμότητα τους είτε ως παράμετρος της ιστορίας είτε ως μνημεία αυτά καθ’ αυτά, θα ήταν ουσιαστικότερη και πιο καίρια η σχέση της τοπικής κοινωνίας με το παρελθόν. Τι θα θέλατε να δείτε στην επαρχία Αμμοχώστου που δεν υπάρχει σήμερα; Πολλά θα ήθελα να δω να υπάρχουν, όπως περισσότερο πράσινο και χώροι ενδιαφέροντος για τα παιδιά, αλλά επειδή εσείς μάλλον αναφέρεστε στην αρχαιολογική πτυχή, σίγουρα ένα μουσείο θα έκανε τη διαφορά. Να ξέρετε όμως πως ο τρόπος προσέγγισης και έκθεσης του παρελθόντος έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Εγώ θεωρώ ότι το μουσείο πρέπει να είναι η αρχή, η αφορμή για να μπορέσει κανείς να αξιοποιήσει με εναλλακτικούς τρόπους το αρχαιολογικό προϊόν. Μια σειρά από θεματικούς περιπάτους σε σημεία – μνημεία του παρελθόντος

16/Volt

θα ήταν πιο ουσιώδης. Για παράδειγμα υπάρχει ένας αριθμός από καταπληκτικά ασκηταριά βυζαντινής εποχής, μια αλυσίδα από εντυπωσιακά νεκροταφεία ελληνιστικών χρόνων, πάμπολλα εκτεταμένα λατομεία μεσαιωνικής περιόδου, τα οποία έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον αλλά παραμένουν άγνωστα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να απαρτίζουν μέρη θεματικών περιπατητικών διαδρομών, ώστε να δοθεί μια άλλη διάσταση και προοπτική στο τουριστικό πακέτο της περιοχής που νομίζω είναι πιο συμβατή με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Ποια είναι τα συναισθήματα καθώς ψηλαφείτε το παρελθόν και το φέρνετε στο φως; Τα συναισθήματα που με κατακλύζουν είναι ο ενθουσιασμός και η αγωνία ενός μικρού παιδιού που ετοιμάζεται να ανοίξει ένα δώρο, αλλά ταυτόχρονα τα συγκεκριμένα συναισθήματα συνοδεύονται με την ευθύνη και την αντίληψη ενός ώριμου ανθρώπου, ο οποίος συνειδητοποιεί ότι αυτό το άνοιγμα θα είναι το πρώτο και το τελευταίο, επομένως δεν επιτρέπονται λάθη. Ακόμα, η αναψηλάφηση του παρελθόντος συνδέεται και με το χρέος για τον τρόπο διαχείρισης του πολιτιστικού προϊόντος. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν είναι μόνο αυτά που παρατηρούμε επιφανειακά και προσεγγίζουμε επιδερμικά, αλλά συνιστούν βαθύτερη απόρροια περίπλοκων διαδικασιών των ανθρώπινων κοινωνιών. Για παράδειγμα

οι βασιλικοί τάφοι στη Σαλαμίνα δεν είναι σημαντικοί μόνο επειδή εμπεριέχουν ένα πέτρινο κιβώτιο με θησαυρούς. Όλος ο υπόλοιπος τύμβος που καλύπτει αυτό το λίθινο κατασκεύασμα είναι εξίσου σπουδαίος ως το αποτέλεσμα μιας σειράς από μεταθανάτιες τελετές με εκδηλώσεις αγάπης και προσφοράς προς τον τιμώμενο νεκρό. Μέσα στο συσσωρευμένο χώμα βρίσκονται εκατοντάδες υπολείμματα ζώων που σφαγιάστηκαν στη μνήμη του δείχνοντας τη διακεκριμένη θέση του στην κοινωνία, αλλά και την έντονη επιθυμία των ζώντων να καταστήσουν σαφείς τις σχέσεις τους με τον τεθνεώτα μέσω της θυσίας ενός σημαντικού οικονομικού κεφαλαίου. Ποια θεωρείτε την πιο σπουδαία δουλειά που έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Δύο είναι οι πιο σημαντικές δουλειές που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Η μία είναι αυτή από την οποία πληρώνομαι μηνιαίως και η άλλη αυτή στην οποία πληρώνω καθημερινά. Η πρώτη είναι η εργασία του εκπαιδευτικού μέσα από την οποία βιώνω μεγάλες συγκινήσεις όταν τα αδηφάγα μάτια των νέων περιμένουν από εμένα πνευματική τροφή, έστω και τα ψιχία που μπορώ να διαθέσω. Είναι βέβαια τεράστια και συνεχής η ευθύνη των εκπαιδευτικών, γι’ αυτό και δεν αρκεί να προσπαθούμε να ανταποκριθούμε απλώς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, αλλά οφείλουμε να βελτιωνόμαστε αδιάλειπτα δημιουργώντας έτσι και με το παράδειγμά του αξιακού μας συστήματος

πρότυπα στάσεων ζωής. Χάρη στη δροσιά και τα όνειρα των μαθητών, σπάνια σκέφτηκα ότι πάω σχολείο από υποχρέωση, απεναντίας πάντα ένιωθα εξαιρετικά προνομιούχος που αποτελώ μέλος μιας δυναμικής κοινότητας με δημιουργικές ανησυχίες. Η άλλη δουλειά η οποία είναι εξίσου σημαντική είναι αυτή του οικογενειάρχη. Ποτέ δεν ήμουν τόσο ευτυχισμένος και πλήρης όσο υπήρξα ως πολύτεκνος γονέας. Από τους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου και τα μουσεία ποιο σας συγκλόνισε πραγματικά; Ίσως θα περίμενε κανείς να αναφερθώ στην καθηλωτική Αγιά Σοφιά ή στη συναρπαστική Δήλο, όμως εμένα με συγκινούν περισσότερο αρχαιολογικοί χώροι που χαρακτηρίζονται από κάτι το ανεπαίσθητο στη μορφή τους παρά το βάρος της τραγικότητάς τους. Περίπου 25 χρόνια πριν ήμουν μέλος μιας πανεπιστημιακής αποστολής του Α.Π.Θ. που ταξίδεψε στο Τουρκμενιστάν με σκοπό να διενεργήσει ανασκαφή. Περιηγούμασταν λοιπόν σε μια τεράστια έρημο πέρα από την Κασπία Θάλασσα, εκεί όπου βρίσκονται οι εσχατιές της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φτάσαμε σε μια αρχαία πόλη που λεγόταν Νίσα. Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά πως επικρατούσε απόλυτη ησυχία και το μόνο που είχε απομείνει από τα άλλοτε σπουδαία κτήρια και απόρθητα τείχη ήταν άμορφοι αμμόλοφοι κατακρημνισμένων και κονιορτοποιημένων οικοδομικών υλικών, μέσα από τους οποίους όμως ξεπήδησε ξαφνικά ένα σφριγηλό ζαρκάδι


που, αφού με κοίταξε κατάματα, χάθηκε στο πηχτό φως, όπως ακριβώς είχε χαθεί ο παλμός της ζωής από αυτήν την λαμπρή κάποτε πόλη με τα αδιάψευστα σημάδια μιας ελληνιστικής παρουσίας στα βάθη της Ασίας. Πίσω της ορθώνονταν πανύψηλα κακοτράχαλα βουνά, όπου λίγο μετά στο Νοχούρ – το παραφθαρμένο Νεοχώριο; - γεύθηκα, κερασμένο από λυγερόκορμες λυσίκομες κοπέλες, το πιο νόστιμο γλυκό κουταλιού, παρέα με σκληροτράχηλους πολέμαρχους που δήλωναν με περηφάνια ότι είναι απόγονοι της στρατιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο σέβονταν και τιμούσαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γη της Μακεδονίας, από όπου και εμείς, όπως κι αυτοί πριν αιώνες, ξεκινήσαμε την πορεία μας. Γίνεται νομίζω λοιπόν κατανοητό από τα προηγούμενα ότι το αρχαιολογικό μνημείο δεν το βλέπω ποτέ μεμονωμένο, αλλά το αξιολογώ πάντα σε σχέση με το τοπίο και την ένταση των συγκινήσεων που μου προκαλούν ποικίλα ερεθίσματα, ανεξάρτητα αν δεν είναι φημισμένο ή δεν φαντάζει αξιοθαύμαστο εξαρχής. Η εργασία σας και οι δραστηριότητές σας επεκτείνονται και σε άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό. Ως πολυπράγμων, και ως άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού, τι είναι για σας «Πολιτισμός»; Παλαιότερα σκεφτόμουν ποιος μπορεί να είναι ο ορισμός του πολιτισμού και

κατέληξα ότι πολιτισμός είναι ο σεβασμός προς τον πιο αδύναμο. Και όταν λέω πιο αδύναμο εννοώ τον ηλικιωμένο που χρειάζεται βοήθεια, το ανάπηρο παιδί που έχει ανάγκη στήριξης, τον δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας που καλό είναι να τον έχουμε κατά νου. Ο πολιτισμός με αυτή την έννοια ήταν και ελπίζω να είναι συνεχώς ορόσημο στη ζωή μου. Όχι λοιπόν τόσο ως αντικείμενο μελέτης ενός ανθρώπου που ερευνά το αρχαιολογικό παρελθόν. Αυτό αποτελεί ένα επιστημονικό κομμάτι που ακροθιγώς συνδέεται με τη ζωή μου. Το πιο ουσιαστικό είναι το είδος του πολιτισμού που έχει σχέση με τον συνάνθρωπο γενικώς και ιδίως τον συνάνθρωπο που αξιώνει τον σεβασμό και τη βοήθεια μας. Μπορείτε να εντοπίσετε στην επαρχία Αμμοχώστου τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο μας; Ευτυχώς στην επαρχία Αμμοχώστου υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι, εμμένοντας στους πατροπαράδοτους κώδικες ηθικών αξιών, εξακολουθούν να στηρίζουν τους συνανθρώπους τους, τόσο μέσα από ιδρύματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΕΠΑ, όσο και με ατομικές πρωτοβουλίες. Δυστυχώς αυτές οι αξιέπαινες προσπάθειες τον τελευταίο καιρό δεν προβάλλονται τόσο, αφού υπονομεύονται και αποκρύπτονται από άλλες παραμορφωτικές καταστάσεις οι οποίες δυσφημίζουν την επαρχία μας. Ως καθηγητής στα σχολεία πως θα χαρακτηρίζατε τη νέα γενιά;

Ο τρόπος που φέρονται και σκέφτονται τα νέα παιδιά είναι από ενθαρρυντικός έως συγκλονιστικός. Έχουν μια ευγένεια και διακριτικότητα που ενδεχομένως να μην συναντιόταν συχνά σε παλαιότερες εποχές. Υπάρχει ένα μεγάλο μερίδιο νεολαίας που η ευαισθησία της την οδηγεί σε πράξεις αρμονικές με τα οράματα και τους πόθους της ηλικία της, αλλά, όπως και σε κάθε κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών που οδηγούνται σε έκτροπα, κάποιες φορές μεγαλύτερα και άλλες πιο ήπια. Όλα αυτά τα χρόνια στα σχολεία έχω έρθει σε επαφή με χιλιάδες εφήβους και εκείνο που με ενθουσιασμό παρατηρώ είναι ότι κυκλοφορούν ανάμεσά μας παιδιά εξαίρετα, πραγματικά διαμάντια μέσα στα σκοτάδια που μας περιβάλλουν. Εμείς υποχρεούμαστε να διασφαλίσουμε τη διατήρηση της λάμψης τους και οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε να αυξηθούν τα φωτεινά παραδείγματα και αν είναι δυνατόν να εκλείψουν παντελώς οι λανθασμένες ενέργειες. Σκεφτήκατε ποτέ πως θα ήταν η ζωή σας αν παραμένατε Ελλάδα; Ο σκοτεινός Εφέσιος φιλόσοφος Ηράκλειτος έλεγε πως δεν μπορείς να κολυμπήσεις ποτέ δύο φορές στο ίδιο ποτάμι. Δεν γίνεται και δεν θα ήθελα να επαναληφθεί η ζωή μου με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Αυτή

είναι η ζωή που πορεύτηκα με τα δικά μου βήματα σε μια διαδρομή που δεν ήταν προδιαγεγραμμένη αλλά χάραξα το δρόμο μου περπατώντας, όπως σημειώνει και ο Ισπανός ποιητής Αντόνιο Ματσάδο. Άλλωστε είμαι κομμάτι της Κύπρου, είμαι πρόσφυγας από το Πραστειό Αμμοχώστου. Η μοίρα οδήγησε τους γονείς μου στην Ελλάδα μετά το 1974 κι εγώ ο ίδιος επέστρεψα στα μαθητικά μου χρόνια στην Κύπρο, βρισκόμενος έκτοτε σε ένα συνεχές πήγαινε-έλα μεταξύ δυο χωρών που αποτελούν όμως για εμένα ενιαίο και αδιαίρετο χώρο. Ποιο γνωμικό ταιριάζει στη ζωή σας; Θα μπορούσα, λόγω ιδιότητας, να αραδιάσω πολλά αρχαία γνωμικά και ειδικά να παραθέσω διάφορα Δελφικά αποφθέγματα που μου ταιριάζουν. Νομίζω όμως ότι εκείνο που με εκφράζει πραγματικά αυτή τη στιγμή είναι οι στίχοι ενός ποιήματος του Ρίτσου το οποίο, όπως γράφει, αφιέρωσε «στον ήρωα και άγιο Γρηγόρη Αυξεντίου, στους μεγάλους νεκρούς ποιητές και διδασκάλους του έθνους Διονύσιο Σολωμό, Ανδρέα Κάλβο, Κωστή Παλαμά, Άγγελο Σικελιανό και σ’ όλους τους γνωστούς και άγνωστους μάρτυρες των ελληνικών και παγκόσμιων αγώνων». Οι στίχοι αυτοί είναι: «Η αρετή μας είναι η αμοιβαία μας χρησιμότητα», καθώς και «Τ’ αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς».

Ένας (πολύ) χαρισματικός άνθρωπος Θεωρείται πολυδιάστατος και πρωτοπόρος. Πρόκειται για έναν αρχαιολόγο με δεκάδες έρευνες στο ενεργητικό του, αλλά και έναν εκπαιδευτικό πρότυπο. Παθιασμένος με ό,τι καταπιάνεται και χαμηλών τόνων ο Άγγελος Σμάγας είναι ένας άνθρωπος που μιλά σπάνια και μόνο αν χρειαστεί. Της Βέρας Κοσμά

17/Volt


18/Volt


Μαχόμενος πολίτης! Οι αρχές και αξίες με τις οποίες βάδιζε ο Δρ. Τάκης Πελεκάνος ήταν από μια άλλη εποχή. Μια εποχή όπου κυριαρχούσε η αγνότητα, η τιμιότητα και η αγάπη για την πατρίδα. Το βόλεμα, το χρήμα και οι υποχωρήσεις είναι έννοιες άκρως αντίθετες με τα πιστεύω του. Μέσα από την μακρόχρονή πορεία του υπήρξε γιατρός, Υπουργός Υγείας και πρόεδρος της Ανόρθωσης. Πρόκειται για μια ηγετική προσωπικότητα με τεράστια και ανεκτίμητη προσφορά. σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και από εκεί με πλαστά διαβατήρια μπόρεσαν να επιστρέψουν στην Κύπρο χωρίς να τους καταλάβουν». Ο ίδιος ήρθε στην Κύπρο το 1964 με την Ελληνική μεραρχία αφού έκανε εκπαίδευση για 40 ημέρες στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο και τον έστειλαν στον Πενταδάχτυλο όπου εργαζόταν εθελοντικά, γιατί αυτό ένιωθε ότι έπρεπε να κάνει, αυτό ένιωθε ότι ήταν το ελάχιστο χρέος του προς την πατρίδα. «Επειδή όμως παντρεύτηκα και έπρεπε να ζήσω και να θρέψω την οικογένεια μου ζήτησα από τον Μακάριο να είμαι Μόνιμος Στρατιωτικός Ιατρός να πηγαίνω το πρωί στα στρατόπεδα της Αμμοχώστου και κάποιες φορές στο Τρίκωμο, ενώ το απόγευμα θα μπορούσα να διατηρώ το ιατρείο μου στο Βαρώσι». Έτσι και έγινε. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον οδήγησε στην εκλογή του ως Γραμματέας και Γενικός αρχηγός της Ανόρθωσης από το 1964 μέχρι το 1970 και ακολούθως διετέλεσε πρόεδρος της Ανόρθωσης για περισσότερο από 12 χρόνια (1970-1982), προσφέροντας τα μέγιστα, σε μια δύσκολη εποχή. Η Ανόρθωση δεν ήταν απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα. «Η Ανόρθωση είναι ιδέα, είναι ιδανικά, είναι ιστορία», λέει υπερήφανα. Επί προεδρίας του η Ανόρθωση κατέκτησε το τελευταίο τρόπαιο στο ΓΣΕ και το κύπελλο με αντίπαλο την Ομόνοια το 1971. Ιστορικές στιγμές επίσης επί προεδρίας του Δρ. Πελεκάνου, ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο και το νταμπλ στη πετόσφαιρα το 1975. Μόλις κάποιους μήνες μετά τη προσφυγιά. Ο ίδιος αργότερα θα δηλώσει για τους ποδοσφαιριστές και πετοσφαιριστές του Συλλόγου μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974: «Τους κάλεσα όλους και τους είπα ότι η Ανόρθωση δεν έχει λεφτά και ότι όποιος θέλει να πάρει μεταγραφή μπορεί να φύγει».Κι ‘όμως, παρέμειναν όλοι εκεί, στην οικογένεια της Ανόρθωσης. Κανένας δεν λιποτάκτησε. «Ο Σύλλογος μας είχε αθλητές με ήθος, περηφάνια και αξιοπρέπεια. Ήταν όλοι Κύπριοι, Βαρωσιώτες και Ανορθωσιάτες. Και τίμησαν την Ανόρθωση και τους αξίζει δημόσιος έπαινος και κάθε τιμή. Τους ευχαριστώ όλους από τα βάθη της ψυχής μου, γι’ αυτήν τη μεγάλη βοήθεια». Αργότερα, το 1976 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην επαρχία Αμμοχώστου. Υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής υγείας της Βουλής και μέλος των επιτροπών Προσφύγων και Παιδείας. Από το 1982 μέχρι το 1988 διετέλεσε Υπουργός Υγείας, με σημαντικότατη συνεισφορά. Γιατρός, Πρώην Υπουργός Υγείας και Πρόεδρος της Ανόρθωσης… Στην ερώτηση, για το ποιος ήταν ο πιο δύσκολος ρόλος που ανάλαβε ως σήμερα, απαντά: «Ο πιο δύσκολος ρόλος ήταν η προεδρία της Ανόρθωσης κατά την προσφυγιά, μέσα στην ανέχεια και την φτώχια. Έπρεπε να κρατήσουμε την Ανόρθωση. Ήταν το μοναδικό πράγμα που φέραμε μαζί μας από την Αμμόχωστο. Όσο ήμουν Υπουργός επιτελέστηκε επίσης σπουδαίο έργο. Ιδρύθηκαν νοσοκομεία, γιατροί εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία μας». Μπορούσε να παραμείνει στην πολιτική αλλά δεν το ήθελε. Προτιμούσε να φύγει σε περίοδο που ήταν ικανός, παρά να γίνει ακόμα ένας«καρεκλοκένταυρος». Μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες που είχε την τύχη να συναναστραφεί, ήταν αρχικά ο πρόεδρος Μακάριος, ο οποίος τον έπεισε ουσιαστικά να αναμειχθεί με την πολιτική καθώς επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι «Ευέλπιδες» στην Ελλάδα και ο Τάσος Μάρκου, «ένας λεβεντάνθρωπος, ένας πρωτοπόρος και πραγματικός πατριώτης», όπως μας αναφέρει. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, πιστεύει ότι έκανε αυτά που ήθελε, αυτά που του άρεσαν και νιώθει την ικανοποίηση πως προσέφερε αυτά που μπορούσε στον τόπο του, στην κοινωνία, με διάφορους τρόπους, από διάφορα πόστα. Αυτό τον ικανοποιεί.

Ο πιο δύσκολος ρόλος ήταν η προεδρία της Ανόρθωσης κατά την προσφυγιά, μέσα στην ανέχεια και την φτώχια. Έπρεπε να κρατήσουμε την Ανόρθωση. Ήταν το μοναδικό πράγμα που φέραμε μαζί μας από την Αμμόχωστο.

Της Βέρας Κοσμά

κ

Καμία σχέση δεν έχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος με τα κόμματα που μας κυβερνούν σήμερα, τη σύγχρονη μάστιγα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν χρειάζονται ρητορικές υπερβολές για να μιλήσουμε για τον Τάκη Πελεκάνο. Αρκεί να ακολουθήσουμε μαζί τη διαδρομή του. Να μάθουμε για τα έργα και όχι τα λόγια του. Ευθύς αμέσως ξεπροβάλλει η ξεχωριστή προσωπικότητα και η ανεξίτηλη σφραγίδα που αφήνει με ένα πολυσχιδές έργο ξεκινώντας ως φοιτητής κατά την περίοδο του αγώνα τηε ΕΟΚΑ, όταν διετέλεσε γενικός γραμματέας της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων, ακολούθως στη δραστήρια συμβολή του ως παθολόγος- καρδιολόγος, στην ηγετική παρουσία του στα αθλητικά δρώμενα, τη θητεία του στο κοινοβούλιο και τα πολιτικά πράγματα, αλλά και αργότερα ως Υπουργός Υγείας. Είναι ό,τι δύσκολο να συμπυκνώσω σε λίγες γραμμές την ζωή, τα χαρίσματα και τον δραστήριο κοινωνικό βίο ενός ανθρώπου με τόσο ουσιαστική και πολύτροπη συμβολή στα κοινά. Καταγόμενος από το Παραλίμνι πήρε όλα τα εφόδια για τη ζωή μέσα από την αγάπη της οικογένειάς του, που του προσφέρθηκε αφειδώλευτα. Η φοίτηση του στο Ειδικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου συμπλήρωσε την αγωγή του, σμίλεψε την αγάπη του για την πατρίδα και του έδωσε την ώθηση να δράσει και να διακριθεί εντός της μαθητικής κοινότητας. Όπως μας αναφέρει δεν ήταν άριστος αλλά ήταν από τους καλούς μαθητές και πάντα είχε δίπλα του φίλους πολλούς και καλούς. Του άρεσε το ποδόσφαιρό και ήταν ποδοσφαιριστής της Ε.Ν.Π. και του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Μέχρι και σήμερα θυμάται όταν ξεκινούσε καθημερινά με τους φίλους του με τα ποδήλατά τους για να πάνε στο σχολείο στο Βαρώσι. «Ο πηγαιμός μας στο σχολείο μιας και ήταν σε κατήφορο ήταν εύκολος. Στην επιστροφή όμως τα πράγματα ήταν δύσκολα. Γι’ αυτό και εμείς προσπαθούσαμε να βρούμε κάποιο αυτοκίνητο που θα ερχόταν Παραλίμνι ώστε να πιαστούμε πάνω και να μας φέρει». Στο σχολείο, θυμάται χαρακτηριστικά, έναν δάσκαλο που κορόιδευε τους Παραλιμνίτες πως δεν κατάφεραν να έχουν ούτε γιατρό, ούτε δικηγόρο, ούτε δάσκαλο. Έτσι και αυτοί πεισμώσανε, και έγινε αυτός γιατρός, ο φίλος του Μάκης δάσκαλος και ο φίλος του Αντρέας, αστυνόμος. Το πείσμα του και η αγάπη του για εξέλιξη τον οδήγησαν στην Αθήνα όπου σπούδασε ιατρική με ειδίκευση στην Παθολογία και Καρδιολογία. Έντονη ήταν η φοιτητική δράση του και προδιέγραψε τη μετέπειτα πορεία του στα κοινά. Πιο συγκεκριμένα την περίοδο 1955-59 όπου ο αγώνας της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, ο Τάκης Πελεκάνος βρισκόταν στην Αθήνα ως φοιτητής. «Όταν ήταν ο αγώνας ζήτησα να μείνω Κύπρο αλλά με έστειλαν στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η αγάπη του για την πατρίδα, η προσωπική άρνησή του να συμβιβαστεί με την αδικία, την καταπίεση και την παραχάραξη της Ιστορίας, τον οδήγησαν να υπηρετήσει εξ αποστάσεως στους δύσκολους εκείνους χρόνους. Ορκίστηκε στην Ε.Ο.Κ.Α από τον φίλο του Αντώνη Παπαδόπουλο και διετέλεσε γενικός γραμματέας της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.), η οποία κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. επιτέλεσε μέγα εθνικό έργο. Πήρε μέρος σε όλες εκείνες τις αιματηρές διαδηλώσεις που γίνονταν εκείνη την εποχή. Σε μια μάλιστα από αυτές τις διαδηλώσεις τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι όπου χρειάστηκε 15 ράμματα παθαίνοντας και εγκεφαλική διάσειση. «Με είχαν ξεγραμμένο αλλά εγώ τα κατάφερα και επέζησα» λέει χαμογελώντας. Αγωνιστική διάθεση και πατριωτισμός, ήταν τα συναισθήματα που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο. Στην πορεία ο Τάκης Πελεκάνος εκπαιδεύτηκε στον Ανταρτοπόλεμο και βοήθησε στην οργάνωση για την κάθοδο των Κυπρίων Ανθυπολοχαγών και Ευελπίδων. «Απαγάγαμε τους λοχαγούς και ευέλπιδες και με πλαστά διαβατήρια τους στείλαμε

19/Volt


Ελένη Χρυσταλλένου Κοσμά

Σωτήρα Ετών 84

Μάνα, γιαγιά, προγιαγιά, οικοκυρά, περβολάρισσα, εξαιρετική παραδοσιακή μαγείρισσα, δούλεψε για 10 χρόνια και υπάλληλος σε φούρνο. Μεγάλωσε όλα τα παιδιά αλλά και μερικά από τα εγγόνια της δουλεύοντας στα περβόλια δίπλα στον άντρα της. Το μυαλό πάντοτε στραμμένο στην οικογένεια της, τα παιδιά της, τα εγγόνια της και τα δισέγγονα της. Άνθρωπος με αγνή καρδιά που έδινε και συνεχίζει να δίνει αγάπη απλόχερα στην οικογένεια της και όχι μόνο. Συμβουλεύει τους νέους και τις νέες να ζουν απλά, να αγαπάνε, να χαίρονται με την χαρά των αγαπημένων τους και να μην ξεχνούν ποτέ τις ρίζες τους, την ιστορία και την παράδοση τους.

20/Volt


Το πιο όμορφο χαμόγελο είναι το δικό σου! Κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό. Ένα όμορφο χαμόγελο εκπέμπει θετική ενέργεια και είναι συνώνυμο της φιλικότητας, της αυτοπεποίθησης και της επιτυχίας. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί 8 εξειδικευμένοι ιατροί σας μαθαίνουν τους τρόπους ώστε να αποκτήσετε ένα λαμπερό χαμόγελο. Της Βέρας Κοσμά


Απόκτησε το χαμένο σου χαμόγελο Ο Δρ. Μιλτιάδης Λαγούδης μας μιλά για τις εξελίξεις στην σύγχρονη εμφυτευματολογία, τα κριτήρια που πρέπει να καθορίζουν την επιλογή των εμφυτευμάτων, αλλά και όλες τις παραμέτρους που πρέπει να συνυπολογισθούν για την σωστή και ασφαλή τοποθέτησή τους. Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σου; Στο ιατρείο καλύπτουμε όλο το εύρος τη οδοντιατρικής. Αν και εγώ εστιάζομαι στον τομέα των εμφυτευμάτων, την αισθητική και ολική αποκατάσταση του στόματος, είμαστε μια ομάδα από συνεργάτες που μπορούμε να καλύψουμε όλους τους τομείς (εμφράξεις, απονευρώσεις, καθαρισμούς, ορθοδοντική κ.τ.λ). Γιατί επέλεξες την εμφυτευματολογία και εξήγησέ μας με απλά λόγια τι είναι. Είναι η μεγάλη ικανοποίηση όταν βοηθώ τον συνάνθρωπο μου να αποκτήσει το χαμένο του χαμόγελο, την αυτοπεποίθηση και τη λειτουργικότητα του στόματος. Τα εμφυτεύματα είναι στην ουσία μικρές «βίδες» και αντικαθιστούν τις φυσικές ρίζες των δοντιών που λείπουν. Τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου και ενσωματώνονται σταθερά σε αυτό μέσα από μια διαδικασία που λέγεται οστεοενσωμάτωση. Αυτό επιτυγχάνεται αρκετά σύντομα (2-3 μήνες συνήθως), αποτελεσματικά και με ασφάλεια χάρη στο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα.

24/Volt

Η προσθετική αποκατάσταση είναι μία στεφάνη που προσαρμόζεται πάνω στο εμφύτευμα και αναπληρώνει το ορατό μέρος του δοντιού που έχουμε χάσει. Η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος στην φυσική οδοντοστοιχία είναι επίπονη; Πόσο διαρκεί η περίοδος αποθεραπείας; Για κάποιο λόγο ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων αποτελεί μία επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Στην πραγματικότητα είναι μια σχετικά γρήγορη διαδικασία και τις περισσότερες φορές ευκολότερη από ότι μια δύσκολη εξαγωγή δοντιού. Άμα ένα περιστατικό είναι απλό ο ασθενής μπορεί να πάει πίσω στην δουλειά του την επόμενη ημέρα. Πολλοί συνεχίζουν και την ίδια ημέρα. Ένας ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς ασθενείς είναι το κόστος. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια σχετικά με τα κριτήρια επιλογής εμφυτευμάτων και την σχέση τιμής-ποιότητας; Καθημερινά βλέπουμε ασθενείς που έβαλαν εμφυτεύματα σε άλλες χώρες με «καλή τιμή». Παλιά ήταν η Συρία, τώρα η Βουλγαρία, τα κατεχόμενα, ακόμα και η Τουρκία. Δεν λέω ότι αυτές οι επιλογές δεν έχουν καλούς οδοντίατρους, ωστόσο υπάρχει μεγάλος αριθμός οδοντίατρων σε αυτές τις χώρες που δεν έχουν κάνει καμιά σοβαρή σπουδή και εξασκούν τα εμφυτεύματα. Πάρα πολλοί από αυτούς έχουν μολύνσεις στα εμφυτεύματα και πρέπει να αφαιρεθούν, να γίνει ανάπλαση οστού και ξανά από την αρχή. Σε αρκετές περιπτώσεις ίσως και να μην μπορούν να ανατοποθετηθούν. Άρα ο ασθενής στην τελική πλήρωσε πολύ περισσότερα από ότι αν έκανε καλύτερη αρχική επιλογή. Υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος πριν προχωρήσει στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων; Κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι δεν είναι κάθε ασθενής έτοιμος να δεχτεί εμφυτεύματα. Αν ένας έχει περιοδοντίτιδα τότε πρέπει πρώτα να γίνουν θεραπείες και μετά η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, αλλιώς υπάρχει μεγάλο ρίσκο να έχουν πρόβλημα τα εμφυτεύματα στο μέλλον. Υπάρχουν και ιατρικές ασθένειες που πρέπει να τις μελετήσουμε με άλλους ιατρούς, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης πριν μπουν τα εμφυτεύματα. Άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η προσθετική αποκατάσταση. Εάν η προσθετική αποκατάσταση (τα δόντια που θα μπουν πάνω στα εμφυτεύματα) δεν γίνει με τη σωστή τεχνική ώστε ο ασθενής να μπορεί να καθαρίζει με ειδικές τεχνικές που θα του υποδείξουμε, τότε πάλι υπάρχει το ρίσκο να χαθούν εμφυτεύματα. Τέλος, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται κάθε 6 μήνες (μερικές φορές κάθε 3, αν είναι υψηλού κίνδυνου) για να προλάβουμε κάποια επιπλοκή. Σωτήρας 6, Παραλίμνι, Lagoudis Implant Center, Λίμνη Ιατρικό Κέντρο, Τ: 23 821172

Βιογραφικό Ο Δρ. Λαγούδης αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της οδοντιατρικής συνέχισε σε ένα διεθνές πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής, εμφυτευματολογίας και αισθητικής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Κατά τη διάρκεια της τετραετούς φοίτησης, δίδαξε στο NYU ως κλινικός εκπαιδευτής. Ο Δρ. Λαγούδης είναι μέλος της Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης (AO) και διπλωματούχος από τη διεθνή σύνοδο εμφυτευματολόγων (ICOI). Οι παρουσιάσεις που έχει πραγματοποιήσει σε πολυάριθμες επιστημονικές συναντήσεις, έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει δώσει διαλέξεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα σπουδαιότερα πεδία ενδιαφέροντος του Δρ. Λαγούδη είναι η αισθητική, η ψηφιακή οδοντιατρική, η χειρουργική και η αποκαταστατική εμφυτευματολογία.


Μην βάζετε την υγεία σας σε αναμονή, χαμογελάστε σήμερα! Η Δρ. Γεωργία Χατζηκωνσταντή είναι μία αυστηρή επαγγελματίας που προσφέρει στους ασθενείς της το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προέρχεται από μια οικογένεια οδοντιάτρων και η αγάπη της για την οδοντιατρική ήρθε σε πολύ νεαρή ηλικία. Μιλήστε μας λίγο για τον εαυτό σας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την οδοντιατρική; Προέρχομαι από οικογένεια οδοντιάτρων. Συγκεκριμένα έχω μεγαλώσει με πατέρα οδοντίατρο και η τριβή με το συγκεκριμένο επάγγελμα ήρθε σε νεαρή ηλικία. Από παιδί περνούσα ατέλειωτες ώρες στο οδοντιατρείο του πατέρα μου. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα την αξία του επαγγέλματος. Άρχισα να ρωτώ, να ακούω, να μαθαίνω, να ενδιαφέρομαι όλο και περισσότερο για ένα επάγγελμα που δεν είναι ούτε συνηθισμένο ούτε εύκολο. Η οδοντιατρική συνδυάζει την επιστήμη, την επιδεξιότητα, την καλλιτεχνική δημιουργία και είναι ένα σημαντικό λειτούργημα. Όλα αυτά με ώθησαν στο να ακολουθήσω αυτόν τον κλάδο της ιατρικής. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει καθημερινά ένας οδοντίατρος; Το επάγγελμα του οδοντίατρου είναι δύσκολο και απαιτητικό. Συνδυάζει τη λεπτή χειρωνακτική εργασία με την επιστημονική κατάρτιση. Τόσο η ορθοστασία, όσο και η κακή στάση του σώματος εν ώρα εργασίας, το καθιστούν πολύ κουραστικό. Σε πνευματικό επίπεδο, απαιτείται υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, υπομονή, ψυχραιμία και συνέπεια. Ως επαγγελματίας υγείας οφείλω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε επείγοντα περιστατικά οποιαδήποτε ώρα και μέρα. Επίσης, οι οδοντίατροι

26/Volt

ερχόμαστε σε άμεση επαφή με χιλιάδες μικρόβια και η πιθανότητα μετάδοσης διαφόρων ασθενειών είναι μεγάλη. Είναι αναγκαίο να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης όπως μάσκες, γάντια, μέσα απολύμανσης κ.α. Στις αντικειμενικές δυσκολίες του επαγγέλματος μας, έρχονται να προστεθούν ο φόβος και η άγνοια των ασθενών. Επίσης, η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, δυσχεραίνει όλο και περισσότερο τις συνθήκες εργασίας. Ποιες υπηρεσίες μπορεί κανείς να βρει, ερχόμενος στο ιατρείο σας; Ως γενικός οδοντίατρός ασκώ ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Η διάγνωση, τόσο σε κλινικό, όσο και σε ακτινογραφικό επίπεδο είναι η αρχή μιας θεραπείας. Ο καθαρισμός, τα σφραγίσματα, οι ανασυστάσεις, οι απονευρώσεις, οι εξαγωγές, η λεύκανση είναι κάποιες από τις καθημερινές υπηρεσίες που παρέχω. Οι προσθετικές αποκαταστάσεις όπως όψεις, στεφάνες, γέφυρες, εμφυτεύματα και οδοντοστοιχίες αποτελούν πιο συνθέτες άλλα συχνές θεραπείες. Είναι μεγάλη μας χαρά, που με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούμε πλέον να παρέχουμε πιο εξειδικευμένες και άμεσες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, το ιατρείο μας διαθέτει το σύστημα ψηφιακής κάμερας CAD-CAM με το οποίο γίνεται λεπτομερής καταγραφή της στοματικής κοιλότητας. Στην συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, μέσω του CAD-CAM σχεδιάζουμε ψηφιακά την αποκατάσταση του δοντιού και το υλοποιούμε μέσω του ρομποτικού συστήματος CEREC. Και όλα αυτά, μέσα σε μια μέρα. Ποια η σχέση των Κυπρίων με τον οδοντίατρο; Ενδιαφέρονται για την στοματική τους υγιεινή; Η σχέση των Κυπρίων με τον οδοντίατρο είναι καλή, αλλά πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των ασθενών αυξάνονται συνεχώς και αυτό μας δίνει ώθηση να εξελιχθούμε. Παρατηρούμε καθημερινά πως όλο και περισσότεροι ασθενείς μας επισκέπτονται με σκοπό να βελτιώσουν αισθητικά το χαμόγελο τους. Επίσης, όλο και νεαρότερες ηλικίες επισκέπτονται την κλινική μας. Γι αυτό παρέχουμε υπηρεσίες παιδοδοντιατρικής αλλά και ορθοδοντικής, γναθοχειρουργικής και περιοδοντολογίας, σε μια προσπάθεια να φτιάξουμε μια πιο ολοκληρωμένη θεραπεία για τους ασθενείς μας. Πόσο μπορεί να κοστίσει ένα υγιές χαμόγελο; Ένα υγιές χαμόγελο μπορεί να κοστίσει πολύ λίγα, με την πρόληψη και τον σωστό προγραμματισμό. Φαινόμενα όπως η αναβλητικότητα, ο φόβος και η ασυνέπεια επιβαρύνουν την υγεία των δοντιών μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι θεραπείες να είναι χρονοβόρες και δαπανηρές. Γι αυτό ας φροντίσουμε να έχουμε ένα υγιές χαμόγελο, για εμάς, για τους γύρω μας, για την υγεία μας. 1ης Απριλίου 143, Παραλίμνι, Iasion Dental Center, T: 23 821648 Βιογραφικό Η Γεωργία Χαζηκωνσταντή γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παραλίμνι. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστήμιο του Debrecen της Ουγγαρίας, ως Χειρούργος Οδοντίατρος, παίρνοντας τον τίτλο DMD (Doctor of Dental Medicine). Από το 2014 ασκεί το επάγγελμα του Οδοντίατρου στο «IASION», που από το 2012 λειτουργεί σαν οδοντιατρική κλινική στο Παραλίμνι. Με την αποπεράτωση των σπουδών της παρακολούθησε αρκετά σεμινάρια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο. Η αισθητική και ψηφιακή οδοντιατρική είναι δυο από τους τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε, ενσωματώνοντάς τους στην καθημερινή της πράξη. Επίσης, το 2019 ολοκλήρωσε το μονοετές πρόγραμμα Εμφυτευματολογίας στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και της Αθήνας. Απέκτησε πιστοποιητικό εμφυτευματολογίας από το Πανεπιστήμιο Κολωνίας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμφυτευματολογίας BDΙΖ EDI.


Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό; Η ορθοδοντικός Δρ. Σόνια Γκανάιεμ μιλά για τα οφέλη αλλά και για όλα όσα πρέπει κάποιος να γνωρίζει σχετικά με την ορθοδοντική. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την ορθοδοντική; Η επιλογή να ακολουθήσω την οδοντιατρική, ήταν ξεκάθαρη για μένα από πολύ μικρή ηλικία, έχοντας, φυσικά, πάντοτε ως πρότυπο τον πατέρα μου. Είχα περάσει χρόνο στο ιατρείο του και εκεί είδα πως μου άρεσαν πολλές πτυχές του επαγγέλματος αν και το μόνο που έκανα τότε ήταν να καθαρίζω και να απολυμαίνω το ιατρείο. Ακολούθως, και κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών αποφάσισα ότι θέλω να γίνω ορθοδοντικός παρόλο που ήξερα ότι απαιτεί πολλά χρόνια εκπαίδευσης για να τα καταφέρεις. Η Ορθοδοντική είναι ένα φοβερό επάγγελμα. Δεν υπάρχει τίποτα τόσο όμορφο όσο ένα υγιές χαμόγελο, και ο ορθοδοντικός είναι υπεύθυνος για την δημιουργία αυτού. Μετά λοιπόν από επιπλέον 4 χρόνια σπουδών για την απόκτηση της ειδικότητας της ορθοδοντικής κατάφερα να βρίσκομαι σήμερα στη θέση να κάνω αυτό που αγαπώ. Φυσικά για να τα επιτύχω όλα αυτά βασικοί συντελεστές ήταν οι γονείς μου! Χάρη σε αυτούς τα κατάφερα και πραγματικά όσα ευχαριστώ και να τους πω είναι λίγα! Πες μας λίγα λόγια για την ορθοδοντική και που στοχεύει η θεραπεία της. Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται αποκλειστικά με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ανωμαλιών της σύγκλεισης των δοντιών, με στόχο την αποκατάσταση της σωστής σύγκλεισης των δοντιών και της αισθητικής του προσώπου. Η ορθοδοντική θεραπεία έχει προφανή αισθητικά οφέλη, αφού βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση του προσώπου μας και προσφέρει όμορφα χαμόγελα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η θεραπεία αποκαθιστά και τη λειτουργικότητα του στόματος μας, βοηθά στην πρόληψη τερηδόνας και περιοδοντικών προβλημάτων, στην αποφυγή τραυματισμών σε δόντια και ούλα, ενώ κάποιες φορές είναι απαραίτητη πριν τοποθετήσουμε εμφυτεύματα ή γέφυρες. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητας της μάσησης, της σωστής ομιλίας και τις συνθήκες για σωστή στοματική υγιεινή.

Ποια είναι η αιτία των ορθοδοντικών προβλημάτων; Οι παράγοντες δημιουργίας ορθοδοντικών προβλημάτων είναι πολλοί με κυριότερους την κληρονομικότητα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κληρονομική αιτία είναι η ασυμμετρία στο μέγεθος μεταξύ γνάθων και δοντιών με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκαλείται συνωστισμός των δοντιών. Κληρονομικό επίσης, είναι η έλλειψη κάποιων δοντιών ή παρουσία επιπλέον δοντιών. Περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρούνται, ο θηλασμός του δακτύλου, το δάγκωμα των νυχιών ή ξένων αντικειμένων και η στοματική αναπνοή. Αυτά επηρεάζουν αρνητικά τις θέσεις και τις σχέσεις των δοντιών καθώς και την αισθητική του προσώπου. Άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αναγκαιότητα ορθοδοντικής θεραπείας είναι η πρόωρη απώλεια των νεογιλών (παιδικών) δοντιών με αποτέλεσμα την μετακίνηση των παρακείμενων δοντιών προς τον χώρο του πρόωρα απολεσθέντος παιδικού δοντιού. Πότε πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία; H πρώτη ορθοδοντική εξέταση πρέπει να γίνεται όχι αργότερα από την ηλικία των 7. Σε αυτή την ηλικία το παιδί διαθέτει αρκετά μόνιμα δόντια ώστε ο ορθοδοντικός να είναι σε θέση να διαγνώσει προβλήματα της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών. Η ορθοδοντική εξέταση στην ηλικία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική, αφού πολλές φορές η έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση καθιστά την θεραπεία ευκολότερη και για τον ασθενή αλλά και για τον ιατρό. Η πλήρης ορθοδοντική θεραπεία ξεκινά συνήθως σε ηλικίες 10-14 χρονών, μετά την ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυΐας, και μπορεί να αποτελέσει τη δεύτερη φάση θεραπείας, εφόσον έχει προηγηθεί κάποια θεραπεία σε μικρότερη ηλικία, ή και τη μοναδική θεραπεία. Πόσο κοστίζει η ορθοδοντική θεραπεία; Το κόστος μιας Ορθοδοντικής θεραπείας αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, που κάποιος λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό, αφού οι τιμές διαμορφώνονται με βάση την βαρύτητα του περιστατικού, την διάρκεια, την πολυπλοκότητα της θεραπείας καθώς και τη τεχνική που θα επιλεγεί, αφού πρώτα ο ορθοδοντικός ενημερώσει για τις επιλογές που υπάρχουν. Καλό είναι να δίνεται μια εκτίμηση κόστους στον ασθενή αφού μελετηθεί το περιστατικό. 1ης Απριλίου 143, Παραλίμνι, Iasion Dental Center, T: 23 821000 Βιογραφικό Γεννήθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου το 1992 και αποφοίτησε από το Λύκειο Παραλιμνίου ως πρωτεύσασα. Το 2009 εισήχθη στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ιούνιο του 2014 αποφοίτησε ως Χειρουργός Οδοντίατρος. Το 2016 εντάχθηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης στην Ορθοδοντική του Πανεπιστημίου Tel Aviv στo Ισραήλ διάρκειας 3.5 ετών. Το 2019 απέκτησε τον τίτλο του Ειδικού Ορθοδοντικού από το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv. Ταυτόχρονα, μετά από εκπόνηση ερευνητικής εργασίας απέκτησε και τον τίτλο Master in Orthodontics από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 2019 εργάζεται στο Παραλίμνι στην Κύπρο, εξασκώντας αποκλειστικά την ειδικότητα της Ορθοδοντικής. Η Δρ. Σόνια Γκανάιεμ είναι επίσης πιστοποιημένη χρήστης αόρατων ορθοδοντικών τεχνικών όπως Invisalign (διαφανείς νάρθηκες) και Incognito (γλωσσικά σιδεράκια).Είναι μέλος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, του European Orthodontic Society (EOS), του Word Federation of Orthodontists (WFO) και του American Association of Orthodontists (AAO).

27/Volt


Χαμογελάστε άφοβα! Η Δρ. Στάλω Κάτζη με χαμόγελο στα χείλη μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας οδοντίατρος και τις νέες τεχνικές στη δημιουργία ενός ωραίου χαμόγελου. Κυρία Στάλω τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την οδοντιατρική; Από μικρή ήθελα για κάποιο άγνωστο λόγο να γίνω γιατρός. Όταν ήρθε η στιγμή να αποφασίσω τί θα κάνω στη ζωή μου αποφάσισα να γίνω οδοντίατρος επάγγελμα που ανήκει στον ιατρικό κλάδο χωρίς να είναι απαραίτητη η ειδικότητα. Κατά συνέπεια πιο λίγα χρόνια σπουδών. Εκ των υστέρων βέβαια ήθελα να κάνω κάποια ειδικότητα όμως οι συνθήκες εκείνο τον καιρό δεν μου το επέτρεψαν. Στην πραγματικότητα δεν είχα καμιά σχέση με την οδοντιατρική πριν από τις σπουδές μου καθώς δεν είχα και προβλήματα με τα δόντια μου. Στην πορεία μου άρεσε πολύ σαν επάγγελμα και παρ´ όλο που δουλεύω για 28 χρόνια δεν το μετάνιωσα καθόλου. Αφού τελείωσα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης άρχισα να εργάζομαι στη Δερύνεια και πριν από 10 χρόνια άλλαξα χώρο και ήρθα εδώ που βρίσκομαι τώρα και πάλι στη Δερύνεια. Μιλήστε μας για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε μέρα ένας οδοντίατρος.

28/Volt

Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές καθημερινά και ειδικά τώρα με τον Covid-19. Αρχικά είναι ένα επάγγελμα που επιβαρύνει διάφορα μέρη του σώματος όπως τα δάκτυλα των χεριών και γενικά τα χέρια, τους ώμους, την μέση. Απαιτεί λεπτεπίλεπτους χειρισμούς μέσα στο στόμα και χρειάζεται πολλή υπομονή. Πρέπει να χειριστείς τους διάφορους χαρακτήρες των ασθενών σου με κατάλληλο τρόπο ώστε να τους κάνεις να νιώσουν άνετα και να σε εμπιστευτούν. Γιατί όπως ξέρουμε, οι πλείστοι τρέφουν μεγάλο φόβο για τον οδοντίατρο. Τώρα ήρθε και ο κορωνοϊός που μας έφερε κι άλλα πιο σοβαρά προβλήματα με νέα μέτρα προστασίας όπως η πιο σχολαστική απολύμανση των μηχανημάτων, του χώρου, ενισχυμένα μέτρα ατομικής προστασίας κ.ο.κ Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σας; Δουλεύω σαν γενικός οδοντίατρος οπότε ασχολούμαι με διάφορα είδη εργασιών. Σφραγίσματα, καθαρισμούς, εξαγωγές, ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις). Πάντα βέβαια υπάρχουν και οι πολύπλοκες περιπτώσεις που χρειάζονται κάποιον πιο ειδικό στον οποίο τους παραπέμπω αν χρειαστεί. Ασχολούμαι ακόμα με αισθητική οδοντιατρική που μου αρέσει πολύ, με προσθετική και εμφυτεύματα. Για την ορθοδοντική (σιδεράκια) συνεργάζομαι με ειδικό ορθοδοντικό ο οποίος έρχεται στο ιατρείο μου μια φορά τη βδομάδα. Η χειρουργική οδοντιατρική σε ποιες επιθυμίες του ασθενή απαντά; Η χειρουργική οδοντιατρική καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα εργασιών στον κλάδο μας. Καλύπτει από χειρουργική αφαίρεση δοντιών, διάφορες επεμβάσεις στο στόμα όπως αφαίρεση κύστεων κλπ, επεμβάσεις στα ούλα λόγω περιοδοντίτιδας, τοποθέτηση εμφυτευμάτων μέχρι και αισθητικές επεμβάσεις που γίνονται για να βελτιωθεί κυρίως το χαμόγελο του ασθενή. Ποια η σχέση των Κυπρίων με τον οδοντίατρο; Ενδιαφέρονται για τη στοματική τους υγιεινή; Συναντά κάποιος διάφορα είδη Κυπρίων ασθενών. Από τους πολύ σχολαστικούς και επιμελείς μέχρι τους εντελώς αδιάφορους. Ευτυχώς οι δεύτεροι έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Γενικά οι Κύπριοι και ειδικά η νέα γενιά ενημερώνονται και προσπαθούν να βελτιώσουν το χαμόγελο τους με διάφορους τρόπους. Από πιο απλούς όπως η λεύκανση μέχρι πιο σύνθετους όπως όψεις ή στεφάνες με σύγχρονα υλικά που δίνουν πολύ φυσικό αποτέλεσμα. Πόσο μπορεί να κοστίσει ένα υγιές χαμόγελο; Η τιμή για ένα υγιές χαμόγελο κυμαίνεται ανάλογα με πόσο απλό ή σύνθετο είνα το πρόβλημα του ασθενούς. Πολλές φορές εκτός από την απλή οδοντιατρική θεραπεία χρειάζεται και η ορθοδοντική θεραπεία ή στεφάνες ή εμφυτεύματα οπότε ανεβαίνει το κόστος. Προσπαθούμε όμως να βρίσκουμε διάφορες επιλογές για να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο και γενικά ένα υγιές στόμα. Αμμοχώστου 15, Δερύνεια, T: 23 826 400 Βιογραφικό Η Στάλω Κάτζη σπούδασε οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως οδοντίατρος εδώ και 28 χρόνια. Με το πέρασμα των χρόνων παρακολούθησε πολλά σεμινάρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για να μπορεί να συμβαδίζει με τη ραγδαία εξέλιξη της οδοντιατρικής. Πιστεύει στη συνεχής επιμόρφωση και τώρα λόγω της πανδημίας ενημερώνεται για τις εξελίξεις διαδικτυακά.


Ξεπεράστε τον φόβο για τον οδοντίατρο Φοβάστε τον οδοντίατρο; Πλέον δεν υπάρχει λόγος. Η Δρ. Μαίρη Κολοκούδια σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια και άνεση από την πρώτη συνάντηση. Κυρία Κολοκούδια, μιλήστε μου λίγο για τον εαυτό σας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την οδοντιατρική; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική. Το ότι τελικά επέλεξα την Οδοντιατρική οφείλεται στην εξοικείωση που είχα με το επάγγελμα λόγω του πατέρα μου ο οποίος είναι επίσης οδοντίατρος. Σε αντίθεση με τον περισσότερο κόσμο που φοβάται τον οδοντίατρο , εγώ όχι μόνο δεν τον φοβόμουν αλλά ήθελα κιόλας να του μοιάσω. Θυμάμαι όταν είχα ελεύθερο χρόνο πήγαινα μαζί του στο οδοντιατρείο όπου καθόμουν στο

30/Volt

γραφείο του και έδινα οδηγίες ορθής στοματικής υγιεινής στους ασθενείς ή καθόμουν μαζί του τα Σαββατοκύριακα και τον παρακολουθούσα που προετοίμαζε τις διαλέξεις για το πανεπιστήμιο όπου δίδασκε μιας και ήταν Επικουρος Καθηγητής στο τμήμα της Οδοντιατρικής Αθηνών. Νομίζω η οδοντιατρική ήταν μία φυσιολογική εξέλιξη για μένα. Τι δσκολίες αντιμετωπίζει κάθε μέρα ένας οδοντίατρος; Όπως είπα και προηγουμένως, ο περισσότερος κόσμος φοβάται τον οδοντίατρο. Κάποιοι σε βαθμό που μπορεί την προηγούμενη νύχτα να μην κοιμηθούν ή να έχουν τάση λυποθυμίας με το που εισέρχονται στο οδοντιατρείο. Αυτή είναι μία πρόκληση που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα προσπαθώντας να τους πείσουμε για το αντίθετο. Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση απέναντι σε αυτό το συναίσθημα και υπομονή! Μία άλλη δυσκολία είναι η παραπληροφόρηση που υπάρχει κάποτε από το διαδίκτυο. Η οδοντιατρική αντιμετώπιση δεν είναι μονοδιάστατη. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε ασθενής μοναδικός. Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σας; Η χειρουργική οδοντιατρική σε ποιες επιθυμίες του ασθενή απαντά; Εγώ όπως και κάθε οδοντίατρος που επιλέγει να μην ακολουθήσει μία συγκεκριμένη ειδικότητα ή ειδίκευση αποκαλούμαι Χειρουργός Οδοντίατρος. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο οδοντιατρείο μου περιλαμβάνουν θεραπείες των ούλων (οξείες και χρόνιες ουλίτιδες) και των δοντιών(εμφράξειςσφραγίσματα), ενδοδοντικές θεραπείες δοντιών (απονευρώσεις), προσθετικές αποκαταστάσεις, εμφυτευματολογία καθώς και χειρουργικές εξαγωγές έγκλειστων δοντιών. Βέβαια περιστατικά τα οποία χρήζουν εξειδικευμένης θεραπείαςαντιμετώπισης σαφώς παραπέμπονται σε ειδικό. Ποια η σχέση των Κυπρίων με τον οδοντίατρο; Ενδιαφέρονται για τη στοματική τους υγιεινή; Οι σύγχρονες γενιές σίγουρα ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τη στοματική τους υγιεινή. Βέβαια για να μην αδικούμε και τους παλαιότερους, να επισημάνουμε ότι τα παλαιότερα χρόνια όχι μόνο δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση αλλά δεν υπήρχαν ούτε τα μέσα εξασφάλισης καλής στοματικής υγείας(οδοντόβουρτσαοδοντόκρεμα). Επίσης πριν από 50-60 χρόνια οι οδοντίατροι ήταν εφοδιασμένοι με πολύ λιγότερες γνώσεις αλλά και λιγότερα φάρμακα. Η χρήση αναισθητικού εθεωρείτο πολυτέλεια με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα ασθενείς με παλιότερες κακές οδοντιατρικές εμπειρίες οι οποίοι είναι φοβισμένοι και δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τον οδοντίατρο. Οι πιο καταρτισμένοι και ενημερωμένοι πολίτες είναι οι νέοι γονείς, δηλαδή άτομα ηλικίας 25-40 ετών. Δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον να εξασφαλίσουν υγιή δόντια στα παιδιά τους και στην προσπάθειά τους αυτή ενημερώνονται και για τους ίδιους. Συμπερασματικά, η πρόληψη και η εξασφάλιση της στοματικής υγείας έχει γίνει πλέον καθημερινότητα για τους Κύπριους. . Εφέσου 10, Παραλίμνι, T: 23 828899 Βιογραφικό Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά η καταγωγή της είναι από το Παραλίμνι. Είναι κάτοχος του πτυχίου της Οδοντιατρικής του Εθνικού Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2010 καθώς και πτυχιούχος της Νοσηλευτικής του ίδιου πανεπιστημίου. Μετά το πέρας των σπουδών της μετακόμισε μόνιμα στο Παραλίμνι όπου και άνοιξε το οδοντιατρείο της.


Ολοκληρωμένες λύσεις οδοντιατρικής φροντίδας Η Δρ. Λουκία Στυλιανού χρησιμοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην οδοντιατρική προσφέρει στους ασθενείς της όλο το φάσμα της οδοντιατρικής περίθαλψης και πρόληψης. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με το επάγγελμα; Παρόλο που για πολλούς, η ιδέα του οδοντιάτρου τους φοβίζει, εμένα πάντα με ενθουσίαζε, έτσι και εγώ από τα δώδεκα μου αποφάσισα ότι θέλω να γίνω οδοντίατρος. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει κάθε μέρα ένας οδοντίατρος;

32/Volt

Το να είσαι οδοντίατρος δεν είναι κάτι απλό. Χρειάζεσαι καθημερινή προπόνηση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Χρειάζεται να το αγαπάς πραγματικά. Χρειάζεται να αγαπάς την λεπτομέρεια. Η οδοντιατρική είναι όπως και η ζωή, ποτέ δε θα καταφέρεις να μάθεις τα πάντα, συνεχώς προκύπτει και κάτι καινούργιο. Σεμινάρια και μεταπτυχιακά σε κάνουν κάθε μέρα και πιο ολοκληρωμένο γιατρό. Χρειάζεται να αγαπάς την επικοινωνία, να συνδέεσαι με τον ασθενή σου και να γίνεσαι φίλος μαζί του και να μην στέκεσαι στις πελατειακές σχέσεις. Δεν είναι όμως μόνο το στρες που είναι πολύ μεγάλο αλλά και η κούραση. Η οδοντιατρική λοιπόν είναι ένα πολυπαραγοντικό επάγγελμα. Είσαι γιατρός γιατί θεραπεύεις τον πόνο. Είσαι ζωγράφος γιατί παίζεις με τις παλέτες των χρωμάτων και τα σχήματα. Είσαι οικοδόμος γιατί χτίζεις από την αρχή κάτι που έχει γκρεμιστεί! Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σας; Ένας γενικός οδοντίατρος όπως εγώ, μπορεί να προσφέρει όλο το φάσμα της οδοντιατρικής περίθαλψης και πρόληψης. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί συνάδελφοι αποφασίζουν να ασχοληθούν και να εξειδικευτούν πάνω σε ένα τομέα της οδοντιατρικής. Με αυτούς τους συναδέλφους όπως π.χ ορθοδοντικός, ενδοδοντιστής, περιοδοντολόγος έχουμε μια συνεχή συνεργασία έτσι ώστε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία προς τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Βρίσκεσαι σ' ένα σύγχρονα εξοπλισμένο οδοντιατρικό κέντρο. Θεωρείς πως είναι απαραίτητος ο σύγχρονος εξοπλισμός σ' όλα τα Οδοντιατρεία; Καμία οδοντιατρική κλινική δεν είναι πλήρως εξοπλισμένη. Ο τομέας της οδοντιατρικής καθημερινά αλλάζει και εξελίσσεται, έτσι και εμείς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τις τάσεις της σύγχρονης οδοντιατρικής και να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε μαζί της. Ποιες συμβουλές θα έδινες στις μαμάδες για τη στοματική υγιεινή των παιδιών τους; Ίσως το έχουμε ακούσει πολλές φορές όμως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εμείς οι ίδιοι οι γονείς δημιουργούμε συνήθειες στα παιδιά μας μέσο της μίμησης. Το βούρτσισμα είναι μια και από αυτές. Από την στιγμή που υπάρχουν δόντια στο στόμα, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στην ηλικία των δώδεκα μηνών. Γι’αυτό το λόγο η επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 12 μηνών και να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνουμε έγκαιρα την τυχών τερηδόνα στα δόντια και δημιουργούμε μια εξοικείωση του παιδιού με τον οδοντίατρο. Ελευθερίας 82, Διαμέρισμα 105, Δερύνεια, Gnathion Dental Clinic, T: 23822111

Βιογραφικό Η Δρ. Λουκία Στυλιανού αποφοίτησε το 2011, από την Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα με τον τίτλο MD Dr (Medical Doctor of Dentistry). Ερχόμενη πίσω στην Κύπρο δημιούργησε το οδοντιατρικό κέντρο Gnathion. Η συνεχής επιθυμία της Δρ. Στυλιανού για να ενσωματώσει καινούργια πράγματα στην ομάδα της, οδήγησε στη δημιουργία μιας γενικής ιδέας σχεδίου θεραπείας, όπου μία τελειοποιημένη οδοντιατρική φροντίδα παρέχεται από αυτήν και την υπόλοιπη της ομάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει παρακολουθήσει πολλές διαλέξεις και σεμινάρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό τα οποία την έχουν εξελίξει τόσο ως κλινικό όσο και σαν οδοντίατρο.


Ένα πρότυπο οδοντιατρείο! Στο ιατρείο της Δρ. Μαρίας Φλουρή θα βρείτε οδοντιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ότι αφορά την υγεία και την αισθητική της περιοχής του στόματος, των δοντιών και των ούλων.

Κυρία Μαρία, μιλήστε μου λίγο για τον εαυτό σας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την οδοντιατρική; Η σχέση μου με την οδοντιατρική ξεκινάει από τότε που ήμουν περίπου 10 χρονών. Λόγω κακής θέσης των δοντιών μου, κρίθηκε απαραίτητο να βάλω σιδεράκια. Αυτό για πρώτη φορά με έφερε πιο κοντά στον κόσμο της οδοντιατρικής. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τόσο την διαδικασία όσο και το πόσο άλλαξε τα δόντια μου το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας μου. Μεγαλώνοντας, κι έχοντας καταγωγή από Πολωνία, αποφάσισα να φοιτήσω στην οδοντιατρική Σχολή του Λοτζ της Πολωνίας από όπου και αποφοίτησα το 2007. Στη συνέχεια δούλεψα σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας αποκτώντας εμπειρία σε μια ευρεία γκάμα οδοντιατρικών περιστατικών, για να επιστρέψω τελικά στην Κύπρο, όπου από το 2010 διατηρώ ιδιωτικό οδοντιατρείο στο Παραλίμνι. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει κάθε μέρα ένας οδοντίατρος; Σήμερα ο Κύπριος ασθενής είναι συνήθως καλά ενημερωμένος για τα θέματα της

34/Volt

οδοντιατρικής μέσω διαδικτύου και ΜΜΕ. Παρόλα αυτά συχνά καλλιεργούνται στον κόσμο διάφοροι μύθοι σχετικά με θεραπείες των δοντιών τις οποίες εμείς ως οδοντίατροι καλούμαστε να ανατρέψουμε, όπως για παράδειγμα, «Δεν χρειάζεται να πάρω το παιδί μου στον οδοντίατρο μέχρι να αλλάξει τα δόντια του», «είναι αρκετό να πλένω τα δόντια μου μια φορά τη μέρα» ή «επισκέπτομαι τον οδοντίατρό μου μόνο όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα» κλπ. Από την πλευρά μου προσπαθώ να αρπάζω κάθε ευκαιρία ώστε να ενημερώνω τους ασθενείς μου για τις σωστές πρακτικές της υγιεινής των δοντιών και να συμμετέχω σε εκστρατείες ενημέρωσης όπως για παράδειγμα σε σχολεία. Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών μας πρέπει να αποτελεί συνήθεια στη ζωή μας κι αυτό καλλιεργείται από την νηπιακή ηλικία. Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σας; Οι Κύπριοι ασθενείς τα τελευταία μόνο χρόνια άρχισαν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται την ύπαρξη ειδικοτήτων και στην οδοντιατρική. Ενώ στο ιατρικό επάγγελμα αυτό έχει καθιερωθεί προ πολλού, στην οδοντιατρική πρόκειται ακόμη για κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, για παράδειγμα, στο ιατρείο μου συνεργάζομαι με εξαιρετικούς συναδέλφους διαφορετικών οδοντιατρικών ειδικοτήτων παρέχοντας ποικιλία υπηρεσιών προς τους ασθενής με στόχο την σφαιρική αντιμετώπιση των θεμάτων της στοματικής υγιεινής. Πιο συγκεκριμένα, συνεργάζομαι με τον dr Ανδρέα Λεωνίδου – Ειδικός Ορθοδοντικός, τον dr Αντώνη Τσαγκάρη – Στοματικός Χειρούργος και τον dr Θεόδωρο Άδωνη χειρούργο οδοντίατρο. Ποια η σχέση των Κυπρίων με τον οδοντίατρο; Ενδιαφέρονται για τη στοματική τους υγιεινή; Τα τελευταία χρόνια οι Κύπριοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την στοματική τους υγιεινή. Επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναζητούν θεραπεία στις παθολογίες που τυχών έχουν, αλλά και αισθητική βελτίωση της οδοντοστοιχίας τους. Ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο είναι το κίνητρο για τους περισσότερους. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα για τα οποία έρχονται ασθενεις στον χειρουργό οδοντίατρο αφορούν την ανάγκη καθαρισμού (αποτρυγώσεις), λεύκανσης δοντιών, παθολογίες που οδηγούν σε πόνο και ανάγκη για σφράγισμα, απονευρώσεις, αισθητική διόρθωση οδοντοστοιχίας (στεφάνες, όψεις, γέφυρες) κλπ. Είναι ακριβό ένα υγιές χαμόγελο; Ένα υγιές χαμόγελο μπορεί να κοστίσει πολύ λίγα εάν κάποιος από μικρή ηλικία έχει την σωστή στοματική υγιεινή. Επιπλέον, οι ταχτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο με στόχο την πρόληψη και θεραπεία τυχών προβλημάτων κρίνεται απαραίτητη. Τέλος καθαρισμοί, επιδιόρθωση ορθοδοντικών ανωμαλιών αλλά και άμεση αντιμετώπιση παθολογιών οδηγούν στο ζητούμενο υγιές χαμόγελο. Γραβιάς 1, Παραλίμνι, T: 23 811911

Βιογραφικό Η Δρ. Μαρία Φλουρή κατάγεται από την Αμμόχωστο και την Πολωνία. Σπούδασε Οδοντιατρική στο πανεπιστήμιο του Łódź στην Πολωνία και όταν τελείωσε τις σπουδές της εργάστηκε σε ιδιωτικές κλινικές της Πολωνίας. Συνέχισε την κατάρτιση της παρακολουθώντας εξειδικευμένα σεμινάρια στο εξωτερικό. Ένα από τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει είναι το Implant Marathon στη Δομικανική Δημοκρατία.


Με έμφαση στη λεπτομέρεια Ο Δρ. Ανδρέας Radu Λεωνίδου αναλαμβάνει την αισθητική αποκατάσταση του χαμόγελου σας με σεβασμό στον άνθρωπο, κατανόηση στις διαφορετικές ανάγκες του εκάστοτε ασθενή και έμφαση στη λεπτομέρεια και το χρόνο του. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την ορθοδοντική; Όταν σπουδάζεις οδοντιατρική παίρνεις μια γεύση από όλες τις ειδικότητες. Από την πρώτη επαφή μπορείς να καταλάβεις την κλίση σου. Η δικιά μου κλίση θα έλεγα είναι η ορθοδοντική ίσως λόγω του ότι παρατηρώ συνεχώς λεπτομέρειες αλλά ταυτόχρονα με συναρπάζουν οι θετικοί άνθρωποι που χαμογελάνε συνεχώς. Από μικρός θυμάμαι ότι μπορούσα να κάτσω ώρες ατέλειωτες στην προσπάθεια να αλλάξω κάτι που δεν μου άρεσε και να ασχοληθώ με λεπτομέρειες που ο περισσότερος κόσμος απλά θα προσπερνούσε. Τί είναι η ορθοδοντική; Και σε τί στοχεύει η θεραπεία της; Η ορθοδοντική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με την ορθή θέση των δοντιών και των γνάθων. Άλλωστε το λέει και ο τίτλος, Όρθο- Οδοντική). Στόχος της θεραπείας είναι να

μετατοπίσει τα δόντια και τις γνάθους μας και να τα φέρει σε μια πιο ορθή θέση. Φέρνοντας τα δόντια και τις γνάθους σε μια ορθή θέση, πέρα από το αισθητικό κομμάτι που άμεσα αλλάζει το πρόσωπο και το χαμόγελο ενός ανθρώπου, παρέχει πολλαπλά οφέλη στο να προστατευτούν καλύτερα τα δόντια και μπαίνουν οι βάσεις στο να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα δικά μας δόντια υγιές μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αποφεύγοντας έτσι πιθανές πρόωρες απώλειες δοντιών αλλά και πιθανές επιπλοκές, οδοντικές και ουλικές, που μπορούν να προξενήσουν σοβαρές παθήσεις σε βάθος χρόνου. Ποια είναι η αιτία των ορθοδοντικών προβλημάτων; Τα ορθοδοντικά προβλήματα μεταφέρονται γενετικά ή δημιουργούνται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Κατά την δημιουργία του στοματοπροσωπικού συστήματος αλλά και στα πρώιμα χρόνια ανάπτυξης του όταν τα οστά είναι μαλακά, οτιδήποτε προκαλεί πιέσεις στο στόμα, μπορεί να δημιουργήσει ορθοδοντικό πρόβλημα. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι οι μύες του προσώπου λόγω στοματικής αναπνοής, η συστηματική τοποθέτηση κάποιου δάκτυλου στο στόμα, ο λανθασμένος τρόπος κατάποσης ή ακόμα και η πρώιμη απώλεια παιδικών δοντιών. Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σου; Οι υπηρεσίες που μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο μου είναι αρχικά οι προ-ορθοδοντικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να αρχίσουν από την ηλικία των 6 χρόνων, και ακολουθούν οι θεραπείες με μεταλλικά άγκιστρα, οι θεραπείες με διαφανή άγκιστρα και οι θεραπείες με γλωσσικά άγκιστρα (σιδεράκια). Επιπρόσθετα στο ιατρείο εφαρμόζονται θεραπείες με διαφανείς νάρθηκες καθώς και η ορθοδοντική για παιδιά, για έφηβους και για ενήλικες. Επίσης στο ιατρείο εφαρμόζεται ορθοδοντική για αποκοπή κακών συνηθειών (παραλειτουργικών έξεων) και ενδείκνυται σε παιδιά που αρνούνται να σταματήσουν κακές συνήθειες (π.χ. θηλασμό του δακτύλου ή των χειλιών) και τέλος, η ορθοδοντική για ειδικές θεραπείες για πλήρη αποκατάσταση του οδοντικού φραγμού. Πότε πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία; Ο αμερικάνικος σύλλογος ορθοδοντικών συστήνει την πρώτη ορθοδοντική επίσκεψη στα 7. Ο λόγος που γίνεται αυτό βρίσκεται πίσω από το γεγονός ότι ένα ορθοδοντικό σε αυτές της ηλικίες δεν τον ενδιαφέρουν πρωταρχικά τα δόντια του παιδιού αλλά η ανάπτυξη των οστών η καλύτερα η υπανάπτυξη των οστών που θα δημιουργήσουν μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα. Πολλές φορές το να επέμβεις έγκαιρα σε ένα πρόβλημα μπορεί να αποφύγει πολλές μελλοντικές επιπλοκές του προβλήματος. Γραβιάς 1, Παραλίμνι, T: 23 811911 Βιογραφικό Ο Δρ. Λεωνίδου κατάγεται από την Λεμεσό. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο «Carol Davila» στο Βουκουρέστι, όπου πήρε το πτυχίο του Χειρουργού Οδοντίατρου. Αφού τελείωσε τις σπουδές του στην Οδοντιατρική, ξεκίνησε τη μεταπτυχιακή του κατάρτιση στην Ορθοδοντική. Για 3 χρόνια έκανε αποκλειστική εκπαίδευση μόνο σε περιπτώσεις Ορθοδοντικής στην κρατική κλινική Ορθοδοντικής «Carol Davila» στο Βουκουρέστι. Επίσης, άρχισε να εργάζεται στο «American Medical Center» του Βουκουρεστίου ως Ειδικός Ορθοδοντικός. Ο Δρ. Λεωνίδου πήρε την Ορθοδοντική εκπαίδευσή του ένα βήμα παραπέρα με τη μελέτη του πλάι σε μερικά από τα μεγαλύτερα όνομα στην Παγκόσμια Ορθοδοντική. Μιλάει άπταιστα Ελληνικά, Ρουμανικά και Αγγλικά.

35/Volt


Άλλη μία τεράστια επιτυχία για το Xenion Education! Τα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΧΕΝΙΟΝ, το XENION JUNIOR SCHOOL και το XENION HIGH SCHOOL έχουν βραβευτεί στα Education Leaders Awards 2020, στον τομέα "Τεχνολογία στην Εκπαίδευση" για το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών Xenion MIS.

τ

Το μοναδικό και πολυδιάστατο πρόγραμμα Xenion MIS παρέχει στο Xenion Education τη βέλτιστη διαχείριση δεδομένων, με γνώμονα την πεποίθηση ότι η άρτια οργάνωση, η αποτελεσματική ομαδική εργασία, η άμεση επικοινωνία μεταξύ Διεύθυνσης, Καθηγητών, Μαθητών και Γονέων αλλά και η ορθή χρήση της τεχνολογίας, είναι στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχία του ΧΕΝΙΟΝ. Το Xenion Education έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη αυτού μοναδικού λογισμικού για την εφ’ όλης της ύλης διαχείριση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος.

36/Volt

Το Xenion MIS είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Σχολείου (School Management System), μια ισχυρή και ευέλικτη πλατφόρμα που προσφέρει δυνατότητες για αποτελεσματική επικοινωνία, έλεγχο, ανακοινώσεις και ενημέρωση. Μέσω αυτού, επιτυγχάνεται απόλυτα η σύνδεση και επικοινωνία μεταξύ όλων των ακαδημαϊκών και διοικητικών τμημάτων με τους γονείς και τους μαθητές, σε συνάρτηση με τα καθημερινά μαθήματα και τις σχολικές δραστηριότητες, καθιστώντας τη λειτουργία του Φροντιστηρίου και των Ιδιωτικών Σχολείων Xenion απλούστερη, πιο αποδοτική και αποτελεσματική.


Ι

Ισότητα. Υπάρχει άραγε μεταξύ των δυο φύλων; Με τον όρο αυτό εννοούμε την ίση συμμετοχή, αυτονομία, ορατότητα και ευθύνη των δυο φύλων, που αφορά όλους του τομείς, δημοσίου αλλά και ιδιωτικού βίου. Προκαταλήψεις του παρελθόντος «καταδικάζουν» το σήμερα. Στερεότυπα που δημιουργήθηκαν αιώνες πριν, τώρα εμποδίζουν την επίτευξη της πραγματικής ισότητας. Ευκαιρίες ζωής χάνονται, λόγω των διακρίσεων των φύλων. Αρκετά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται όπως: Ποια ήταν και ποια είναι η θέση της γυναίκας σήμερα; Υπάρχει το πρόβλημα της ισότητας στη κοινωνία που ζούμε; Πως μπορεί να υπάρχει πραγματική ισότητα; Η θέση της γυναίκας παλαιότερα ήταν μειονεκτική σε σχέση με τον άνδρα, με αποτέλεσμα να εξαρτάται απ’ αυτόν. Είχε ως μοναδική ασχολία την οικία, αλλά και την οικογένεια της. Οι κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες δεν αφορούσαν το γυναικείο φύλο. Η διδασκαλία του Χριστιανισμού είχε εξυψώσει σε μεγάλο βαθμό τη θέση της, όπου δεν υπήρχε γυναίκα ή άνδρας. Όλοι είναι ίσοι! Όλοι είναι ενώπιον του Θεού. Η σχέση των δυο φύλων είχε αρχίσει να αλλάζει.. Κατά το 1861 στην Αγγλία είχε αρχίσει το Φεμινιστικό Κίνημα, υπέρ του γυναικείου φύλου. Αφορούσε την κοινωνική, οικονομική, αλλά και πολιτική τους κατάσταση. Εστίαζε στην εξάλειψη της ανισότητας που επικρατούσε και παράλληλα συνέβαλε στην προώθηση συμφερόντων και δικαιωμάτων, τα οποία αφορούσαν θέματα της κοινωνίας όσο και της γυναίκας. Η θέση της σήμερα, έχει διαμορφωθεί από τη «μάχη» για την ισότητα, όπου δεν έχει σταματήσει ποτέ. Ποια είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Στις αναπτυσσώμενες χώρες, δυστυχώς μέχρι και σήμερα το γυναικείο φύλο υποτιμάται, προσβάλλεται και συνεπώς παραβιάζονται και τα δικαιώματα τους. Εξευτελισμοί, ταπεινώσεις χωρίς όρια, υποχρεωτική ενδυμασία, τραγικός αριθμός αναλφαβητισμού,

Πως μπορεί να υπάρχει πραγματική ισότητα; Για την απόκτηση της θέσης που δικαιωματικά ανήκει στη γυναίκα, είναι αναγκαίο να επανατοποθετηθούν οι ανθρώπινες σχέσεις και να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις του παρελθόντος.

38/Volt

Iσότητα μεταξύ των δύο

φύλων Της Βέρας Κοσμά

Η ισότητα μεταξύ των δυο φύλων υπάρχει. Στην κοινωνία που ζούμε, δεν υπάρχει! Της Ειρήνης Τσομαλλούρη Φωτογράφιση: Κωστάκης Μούσιης (photo:γραφειον) Make up: Στέλλα Αγγελή Μοντέλο: Αθηνά Λιανού


Στην εποχή αυτή, είναι φορέας αρκετών κοινωνικών ρόλων, είναι σύζυγος, νοικοκυρά, εργαζόμενη και μητέρα. Άραγε υπάρχει το πρόβλημα της ισότητας στη κοινωνία που ζούμε;

υπάρχει. Μορφωμένοι άνθρωποι και μη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το γυναικείο φύλλο αυστηρά σε θέματα συμπεριφοράς και ηθικής. Στη διαφήμιση προβάλλεται κυρίως το γυναικείο φύλο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Χρησιμοποιείται ως μέσο προβολής καταναλωτικών αγαθών, με αποτέλεσμα να εξευτελίζεται και να υποβιβάζεται η προσωπικότητα της γυναίκας..

την «καταδικάζουν» να ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Συνθήκες, που η κοινωνία έχει ορίσει για αυτήν. Σε αντίθεση με τις υπανά χώρες, στις αναπτυγμένες χώρες η θέση της γυναίκας έχει επεκταθεί και εκδηλώνεται έντονα σε όλα τα επίπεδα ζωής. Πλέον, μπορεί να διεκδικεί ευκαιρίες ζωής, όπως και ο άνδρας. Έχει αποκτήσει δικαιώματα μόρφωσης, εργασίας, ψήφου και γενικότερα έχει θέση στην κοινωνία. Στην εποχή αυτή, είναι φορέας αρκετών κοινωνικών ρόλων, είναι σύζυγος, νοικοκυρά, εργαζόμενη και μητέρα. Άραγε υπάρχει το πρόβλημα της ισότητας στη κοινωνία που ζούμε; Αν και η γυναίκα έχει αποκτήσει υψηλή θέση στην κοινωνία, το πρόβλημα της ισότητας εξακολουθεί ακόμη σε μερικά θέματα, όπως τα διαζύγια. Ο νόμος τις περισσότερες φορές είναι υπέρ των γυναικών, η κοινωνία

μας έχει κτίσει το στερεότυπο ότι μια γυναίκα προσφέρει περισσότερη φροντίδα στα παιδιά, από ότι ένας άνδρας. Αρκετοί είναι και οι άνδρες που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η φροντίδα του σπιτιού, της οικογένειας, είναι εξ’ ολοκλήρου υπόθεση της γυναίκας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρκετές να στερούνται το μέλλον τους, καταδικάζοντας τες στο σπίτι. Η δυνατότητα επαγγελματικής καριέρας χάνεται.. Αρκετές φορές, ακόμα και αν οι γυναίκες εργάζονται, υπάρχει εκμετάλλευση στον χώρο εργασίας. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προβεί σε απόλυση λόγω μητρότητας, να υποτιμώνται οι ικανότητες της. Η αντίληψη ότι το γυναικείο φύλο δεν έχει ηγετικές ικανότητες είναι ευρέως διαδομένο, κάτι που τις οδηγεί να αναλαμβάνουν κατώτερα καθήκοντα. Στη πολιτική ο ανδροκρατισμός που υπάρχει στα κόμματα περιθωριοποιεί τα γυναικεία μέλη. Ο κοινωνικός ρατσισμός

Πως μπορεί να υπάρχει πραγματική ισότητα; Για την απόκτηση της θέσης που δικαιωματικά ανήκει στη γυναίκα, είναι αναγκαίο να επανατοποθετηθούν οι ανθρώπινες σχέσεις και να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις του παρελθόντος. Όσο η πολιτεία τόσο και τα δυο φύλα, ευθύνονται για την αλλαγή αυτή. Επιβάλλεται να υπάρχει ίση μεταχείριση των παιδιών και από τους δυο γονείς, χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε διακρίσεις ή αδικίες. Να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες στον επαγγελματικό χώρο από την πολιτεία και κυρίως, να καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας, αλλά και αλληλοκατανόησης, μεταξύ των δυο φύλων. Παρά τους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν για την ατομική ελευθερία των γυναικών, αρκετές είναι αυτές που δεν στηρίζουν η μια την άλλη, αλλά τις υπερισχύει ο ανταγωνισμός. Ρόλος τους, είναι να αφυπνίζονται μεταξύ τους και να μην ξεχνούν να αγωνίζονται για την αέναη μάχη της ισότητας. Επομένως θα συμφωνήσω με τον Αθηναίο φιλόσοφο Σωκράτη, «δεν υπάρχει έργο σχετικά με τη διοίκηση της πολιτείας το οποίο να προσιδιάζει στη γυναίκα ως γυναίκα, ούτε στον άνδρα ως άνδρα, αλλά οι φυσικές ικανότητες είναι κατά τρόπο όμοιο διάσπαρτες και στα δυο φύλα, κι είναι σύμφωνο με τη φύση να συμμετέχει η γυναίκα σε όλα τα έργα, το ίδιο και ο άνδρας...» Η ισότητα μεταξύ των δυο φύλων υπάρχει. Στην κοινωνία που ζούμε, δεν υπάρχει! Αυτό που οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι, τόσο για το μέλλον του άνδρα όσο και της γυναίκας, είναι αναγκαίο να επικρατεί ισότιμος καταμερισμός ευθυνών και άπαυστη συνεργασία. Ένα μέλλον όπου η ελευθέρια, ο σεβασμός, και η ισότητα στον άνθρωπο θα είναι οι κυρίαρχες λέξεις της ανθρωπότητας.

39/Volt


Της Βέρας Κοσμά

Ένας Άγγλος καθαρίζει καθημερινά τις παραλίες μας για 15 χρόνια Αν είχαμε έστω και στο ελάχιστο την οικολογική συνείδηση που έχει ο κύριος Jeff Rowden καμία παραλία δεν θα χρειαζόταν καθάρισμα. Παράδειγμα προς μίμηση είναι ο άνθρωπος που συναντήσαμε τυχαία στη παραλία της Αγίας Τριάδας να μαζεύει σκουπίδια εθελοντικά χωρίς να το διατυμπανίζει από δω κι από κει… Το όνομά του είναι Jeff Rowden, κατάγεται από το Kent του Ηνωμένου Βασιλείου και τα τελευταία 15 χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Ο κύριος Jeff μεταβαίνει καθημερινά στην παραλία της Αγίας Τριάδας και μαζεύει τα σκουπίδια κρατώντας τις παραλίες μας καθαρές αναλαμβάνοντας τον ρόλο αυτό της καθαριότητας, δίνοντας μας το παράδειγμα που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε! Όπως μας αναφέρει ερχόμενος στην Κύπρο το 2006 είχε πραγματικά σοκαριστεί βλέποντας τους περισσότερους να φεύγουν από τις παραλίες αφήνοντας πίσω τα ίχνη τους. «Πλαστικές σακούλες, αποτσίγαρα, συσκευασίες τσιγάρων, χαρτιά, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, κουτιά πίτσας ακόμη και προφυλακτικά. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις. Το τι θα βρεις στην παραλία είναι αηδιαστικό. Αρχικά να αναφέρω πως δεν έχω δει άλλο λαό να καπνίζει τόσο πολύ όσο οι Κύπριοι. Επίσης το γεγονός πως βλέπουν την άμμο ως τασάκι είναι επίσης άξιο απορίας. Για να καταλάβετε αυτό τον Αύγουστο είχα αποφασίσει να μετρήσω τα τσιγάρα που ήταν παρατημένα στην άμμο. Μια μέρα μάζεψα 386 αποτσίγαρα και την επομένη 320». Το πρόβλημα όμως όπως συνεχίζει να μας περιγράφει δεν σταματά στα τσιγάρα. «Το αμέσως επόμενο αηδιαστικό πράγμα που βρίσκω στην παραλία είναι το σελοφάν το οποίο βρίσκεται στα καλαμάκια».

40/Volt

Μια άλλη μέρα όπως μας εξομολογείται βρήκε μπουκάλια μπύρας και κουτιά πίτσας κάτω από δύο κρεβατάκια. «Προσωπικά ντρέπομαι όταν έρχομαι κάθε πρωί και αντικρίζω αυτό το θέαμα. Το πρόβλημα με τα αμέτρητα σκουπίδια σε παραλίες και θάλασσες δεν είναι μόνο θέμα υγείας αλλά και κακής αισθητικής και εικόνας. Τόσο για εμάς όσο και για τον τουρισμό, ο οποίος γνωρίζουμε καλά πόσο ανθεί στην χώρα μας και πόσες οικογένειες ζουν από αυτόν. Και ίσως το χειρότερο από όλα, είναι που θα δούμε τον πατριώτη, τον ντόπιο, τον Κύπριο να το κάνει… όχι τον ξένο, τον τουρίστα που δεν αγαπάει τούτη τη χώρα όσο εμείς»! «Δεν ξέρω για ποιο λόγο το κάνουν αυτό. Αναρωτιέμαι. Όπως επίσης αναρωτιέμαι γιατί βάζουν τις πετσέτες τους πάνω στα κρεβατάκια από το χάραμα χωρίς να βρίσκονται πραγματικά εκεί. Πιστεύω ότι ο Δήμος Παραλιμνίου πρέπει να λάβει μέτρα ακόμη και γι’ αυτό»… Κλείνοντας απευθύνει μια συμβουλή προς όλους μας: «Μην αφήσεις τα σκουπίδια σου στην παραλία. Το να έχεις μαζί σου μια σακούλα (πολλαπλής χρήσεως και όχι πλαστική) όπου μπορείς να τα βάλεις μέσα φεύγοντας και να τα πετάξεις σε έναν κάδο είναι πολύ εύκολο και θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Η παραλία δεν είναι τασάκι ούτε σκουπιδότοπος. Σε κάθε παραλία βρίσκονται κάλαθοι αχρήστων. Η ευθύνη είναι ατομική. Δεν μπορεί να τρέχει από πίσω μας ένας υπάλληλος καθαριότητας και να μαζεύει ό,τι αφήνουμε. Είναι ντροπιαστικό και δεν μας κολακεύει ως λαό. Δεν παίρνει χρόνο ή κόπο ή χρήμα. Επομένως γιατί να μην το κάνουμε;».


Τι στο καλό μας μαγείρεψες Ζανέττο;

Ο Ζανέττος Λουκά μέσα από την εβδομαδιαία εκπομπή «Zulucast Talk» συζητά με άτομα – πρότυπα από διάφορους τομείς και μας παρουσιάζει τις δικές τους ιστορίες εξέλιξης και αυτοπραγμάτωσης… Της Βέρας Κοσμά

42/Volt

τ

Το όνομα του είναι Ζανέττος Λουκά και σκοπός του είναι να κάνει την εμπειρία viral. Ο ίδιος είναι λάτρης των ταξιδιών και της αδρεναλίνης, δεν σταματά να κάνει ταξίδια σε όλες τις γωνιές του κόσμου, να αψηφά τον κίνδυνο, να ανακαλύπτει τον κόσμο και να ξεπερνά τα όρια του. Επίσης, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που συναναστρέφεται με δημιουργικές ψυχές, άτομα που έχουν μόνο θετικά να σου προσφέρουν συζητώντας μαζί τους, ώστε αποφάσισε αυτές τις συζητήσεις να τις μοιράζεται μαζί μας κάθε Πέμπτη μέσα από το δικό του podcast. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ζανέττος Λουκά είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας γνωστός

ως ιδιοκτήτης και διευθυντής της Εταιρείας Intelligence Media και ο ίδιος από μόνος του αποτελεί μια πραγματική έμπνευση για πολλούς. Έχει φοιτήσει στο University of South Alabama και στο NYIT της Νέας Υόρκης στον κλάδο του Visual Communication. Μετά από αρκετά χρόνια σε σπουδές και εργασία στις ΗΠΑ, αλλά και μετά από μία σειρά μεγάλων ταξιδιών σε Ασία, Λατινική Αμερική και Ευρώπη εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Κύπρο. Το 2012 δημιούργησε τη δική του Εταιρεία και έφτιαξε τα περιοδικά Vantage, Volt, την ιστοσελίδα vantagemag.com, τον τουριστικό οδηγό Journey. Διατηρώντας αυτό το ανήσυχο πνεύμα και με την ευρηματικότητα του να αποτελεί μεγάλο προσόν του, δημιούργησε την


Διαρκώς προσπαθεί να είναι ο εαυτός της και να θέτει στον εαυτό της καθημερινές προκλήσεις, στο να δημιουργεί συναισθήματα με αδρανή υλικά. Πειραματίζεται με τα μεγέθη και τις αναλογίες, τα χρώματα και τα διαφορετικά υλικά, τον φωτισμό και τις σκιές, παρατηρώντας και προσπαθώντας να δημιουργήσει νέους κόσμους μικτής πραγματικότητας!

εβδομαδιαία εκπομπή «Zulucast Talk». Το «Zulucast Talk» δίνει πρόσβαση σε άτομα – πρότυπα που θα σε εμπνεύσουν να κάνεις περισσότερα στη ζωή σου, να ζήσεις το σήμερα αλλά και να βάζεις στόχους που θα θέλεις να τους πραγματοποιήσεις. Με το «Zulucast Talk» θα αφήσετε όλες τις αμφιβολίες σας στην άκρη και θα δομήσετε την αυτοπειθαρχία αλλά και την παραγωγικότητά σας, βρίσκοντας το κίνητρο να πετύχετε όλα όσα επιθυμείτε. Ακούστε τις αληθινές ιστορίες αθλητών, επιχειρηματιών, ψυχολόγων, καλλιτεχνών που έχουν επιτύχει εξαιρετικά πράγματα. Κάθε επεισόδιο και μία ιστορία όπου οι καλεσμένοι ξεδιπλώνουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, τον δικό τους δρόμο προς την εξέλιξη και την αυτοπραγμάτωση. Κάθε ιστορία θα σας κάνει να πιστέψετε πως μπορείτε. Με μότο της εκπομπής: «Do something great» έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε και το ταξίδι ανέλιξης του ίδιου του παρουσιαστή. Ο Ζανέττος Λουκά παράλληλα με την επαγγελματική του καριέρα έχει κατά καιρούς ασχοληθεί και με διάφορους άλλους κλάδους και τομείς όπως ραδιοφωνικός παραγωγός, σεμινάρια προσωπικής ανέλιξης, φωτογραφία, συγγραφή κειμένων και βιβλίων, πολεμικές τέχνες, αγώνες φυσικής διάπλασης κ.α. Όπως έχουμε προαναφερθεί μεγάλο του χόμπι είναι τα μακρινά και ριψοκίνδυνα ταξίδια όπως ο Αμαζόνιος και η συγκατοίκηση με διάφορες φυλές, ο μοναχισμός στο Μοναστήρι των Σαολίν και τα 790 χιλιόμετρα με ποδήλατο σε 6 μέρες στο μονοπάτι «Καμίνο Ντε Σαντιάγκο». Το μόνο σίγουρο είναι πως ακούγοντάς τον πολλοί θα σηκωθούν από τον καναπέ τους, θα θελήσουν να βγουν από το «comfort zone» τους και θα αρχίσουν να καταγράφουν μικρούς και μεγάλους στόχους. Η εκπομπή προβάλλεται μέσω της πλατφορμών Youtube και αποτελεί την τέλεια επιλογή για όλους εσάς που χρειάζεστε ένα boost που θα σας πάει παρακάτω.

43/Volt


Συναντήσαμε τον Μιχάλη στο γήπεδο της Ομόνοιας Αραδίππου και μας μίλησε για την ποδοσφαιρική καριέρα του η οποία... δεν ξεκίνησε ποτέ! Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

α

Αρχικά μιλήστε μας για το πως γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθείτε με την σάτιρα; Ποια ήταν τα κίνητρα σας; Με την σάτιρα ασχολούμουν από πριν αρχίσω αυτό το ταξίδι επαγγελματικά. Συχνάζοντας με φίλους, αρκετές φορές σατιρίζαμε, για να γελάμε. Ποια ήταν τα βήματα σας μέχρι να φτάσετε εδώ; Τα πρώτα μου βήματα άρχισαν όταν είχα μαγνητοφωνηθεί και ακολούθως το ανέβασα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πήρα 80.000 προβολές. Ένας φίλος μου, θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου λέει όταν με είχε παρακολουθήσει «αυτή είναι η δουλειά που σου ταιριάζει..» Έτσι λοιπόν, είχε αρχίσει η σάτιρα να γίνεται κομμάτι της ζωής μου. Είχα ξεκινήσει να σατιρίζω αθλητική επικαιρότητα και σπανίως πολιτικά θέματα. Φθάνοντας στο τέλος κάθε επεισοδίου, παρουσίαζα μια βιωματική μου ιστορία, αν και αληθινή υπήρχε και αρκετή σάτιρα! Με το πέρασμα δυο χρόνων, όπου είχα παρουσιάσει όλες μου τις βιωματικές ιστορίες, πρόβαλλα διάφορα ανέκδοτα, δίνοντας τους τις δικές μου πινελιές, τροποποιώντας τα. Αυτό διάρκεσε μόλις έξι χρόνια. Είχα αρχίσει πλέον να εργάζομαι

επαγγελματικά, μέσω μιας εταιρίας. Θα εργαζόσασταν και στην τηλεόραση έχοντας τη δική σας εκπομπή; Στόχος και όνειρο καθενός πιστεύω είναι να εργαστεί στην τηλεόραση έχοντας τη δική του εκπομπή. Αν και η τηλεόραση θεωρώ είναι επικίνδυνο μέσο, αφού μπορεί να επιφέρει την επιτυχία αλλά παράλληλα και την αποτυχία. Πιστεύετε ότι η σάτιρα έχει καλύτερη ανταπόκριση από το κοινό του διαδικτύου, σε αντίθεση με το κοινό της τηλεόρασης;

Είχα εργαστεί και στην τηλεόραση για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Σίγουρα το πιστό κοινό ενός καναλιού θα σε παρακολουθήσει. Παράλληλα το διαδίκτυο έχει μια ξεχωριστή δύναμη. Μέσω του διαδικτύου υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία λόγου σε αντίθεση με την τηλεόραση. Όποιο μέσο και να χρησιμοποιείται, σημαντικό είναι να υπάρχει συνεχώς ποιότητα στο περιεχόμενο. Θεωρείτε ότι η σάτιρα έχει όρια και κανόνες; Φυσικά. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στον χώρο της σάτιρας. Η σάτιρα είναι

καυστική, αλλά αναγκαίο είναι να είσαι προσεκτικός σε ό,τι και να κάνεις και σίγουρα με μέτρο! Μέσα από την σάτιρα αποκαλύπτονται αρκετές αλήθειες και διαδίδονται μηνύματα όπου στην πραγματικότητα δεν μπορεί να τα εκφράσει κανείς, γιατί θα κατηγορηθεί. Θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος για σάτιρα στην Κύπρο; Ναι! Τώρα υπάρχουν αρκετοί που ασχολούνται με την σάτιρα, άλλοι επαγγελματικά και άλλοι όχι. Πιστεύετε ότι λείπουν το χιούμορ και η σάτιρα από τη σύγχρονη ζωή; Σίγουρα! Πλέον η νέα γενιά ασχολείται με την τεχνολογία. Η επικοινωνία έχει χαθεί. Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεστε ώστε να ετοιμάσετε ένα ρόλο; Αρκετές ώρες. Υπήρξαν στιγμές όπου είχα σταματήσει στον δρόμο, ώστε να πάρω σημειώσεις. Αυτοσχεδιάζετε ή ακολουθείτε πιστά ένα πρόγραμμα; Σίγουρα χρειάζεται μελέτη για ένα καλό πλάνο ώστε να μην παρουσιάζεται συχνά όμοιο περιεχόμενο. Όταν καλούμαι να ακολουθώ πιστά ένα πρόγραμμα είναι μειονέκτημα μου, αφού δεν μπορώ. Συνεχώς αυτοσχεδιάζω. Τι είναι αυτό που κάνει μια καλή σάτιρα. Το άτομο ή το χιούμορ του ατόμου; Θεωρώ είναι το ταλέντο που κουβαλά το κάθε άτομο. Ακόμα και εγώ ο ίδιος πιστεύω η αγάπη που παίρνω από το κοινό είναι γιατί δεν προσποιούμαι, αλλά επειδή είμαι ο εαυτός μου. Υπήρχε ποτέ κάποια περίεργη αντίδραση από το κοινό σε κάποιο από τα αστεία σας; Τα πρώτα χρόνια που είχα εργαστεί στον χώρο αυτό, είχα δεχθεί αρκετές καταγγελίες. Με το πέρασμα του χρόνου, ο κόσμος με έχει αναγνωρίσει και αγαπήσει. Πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος στο δρόμο;

Γνωρίζοντας τον Κάκκουφα μέσα από τον Μιχάλη 44/Volt


Υπήρξαν αρκετοί που με κοροϊδεύαν και άλλοι που αδιαφορούσαν. Βλέποντας έπειτα τα επεισόδια μου, αναγνώριζαν ότι με κάποιο τρόπο ο Μιχάλης μπορούσε να επηρεάσει το κοινό του, μεταδίδοντας τους αρκετά μηνύματα. Πλέον με αντιμετωπίζουν αλλιώτικα. Ο κόσμος μου εκφράζει την αγάπη του και κυρίως τον σεβασμό του. Αγαπημένη σας ατάκα και γιατί; Άϊταααα! Την ατάκα αυτή, την είχα δημιουργήσει με ένα φίλο μου. Αρκετός κόσμος την χρησιμοποιεί, αν και πολύ δεν γνωρίζουν την σημασία της. Κύρια χρήση της, είναι να καλωσορίσεις, να αποχαιρετήσεις και να αποφύγεις ένα άτομο. Γενικότερα απαντάει σε όλα. Μελλοντικοί σας στόχοι;

Μέσα από την σάτιρα αποκαλύπτονται αρκετές αλήθειες και διαδίδονται μηνύματα

Να παραμείνω ταπεινός, ώστε να με αγαπάει και να με σέβεται ο κόσμος. Αυτό που προσπαθούσα συνεχώς και προσπαθώ ακόμα είναι όταν θα μεγαλώσουν τα παιδία μου και θα βλέπουν τον Μιχάλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να μην ντρέπονται και να είναι περήφανα. Φθάνοντας στο τέλος της κουβέντας μας, συμπληρώστε μου τις εξής φράσεις, ο Μιχάλης αγαπά… και η σάτιρα απαιτεί….; Ο Μιχάλης αγαπά όλο τον κόσμο, ακόμα και αυτούς που τον στεναχωρούν. Αυτό που χρειάζεται είναι να αγαπάμε αρχικά τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να αγαπήσουμε και τον υπόλοιπο κόσμο. Μεγάλη μου χαρά είναι όταν βλέπω τον κόσμο να γελάει. Το να κάνεις κάποιον να στεναχωρηθεί είναι αρκετά εύκολο, όμως να κάνεις κάποιον να γελάσει είναι πολύ δύσκολο. Η σάτιρα απαιτεί αρκετό διάβασμα ώστε να γνωρίζεις τι λες και να το αγαπάς ώστε να μπορείς παράγεις ένα καλό αποτέλεσμα.

45/Volt


Maestro Music Bar

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΑ ΜΠΑΡ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΠΑΡ "MAESTRO MUSIC BAR", ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 90.

Τα μπαρ που oλοι αγαπήσαμε "

Ένα μαγαζί που χωρούσε 800-1000 άτομα και πάλι όμως συνωστίζονταν σαν σαρδέλες τόσο

στο εσωτερικό όσο και στα πεζοδρόμια. Χωρίς αμφιβολία το MAESTRO MUSIC BAR ήταν ένα χωνευτήρι ανθρώπων κάθε βαλαντίου, κάθε ηλικίας, τουριστών και ξένων. Ποιος δεν έχει περάσει από το Maestro;

Υ 46/Volt

Υπήρξε κάποτε στον Πρωταρά ένα στέκι που όμοιό του δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Μπορούσες να περάσεις χωρίς αμφισβήτηση την μέρα σου εκεί. Μπορούσες να ξεκινήσεις την μέρα σου πίνοντας τον καφέ σου και τρώγοντας πρωινό, ακολούθως μπορούσες να παίξεις μπιλιάρδο ή darts, να παρακολουθήσεις μια ταινία ή τον αγώνα της αγαπημένης σου ομάδας, να κερδίσεις κάποιο διαγωνισμό καραόκε ή να χορεύεις στους ρυθμούς των καλύτερων dj και τραγουδιστών της εποχής. Και ήταν μονίμως γεμάτο.

"


Κοιτάζοντας ξανά και ξανά και πάλι από την αρχή το φωτογραφικό υλικό από τις «ένδοξες μέρες» στο MAESTRO MUSIC BAR, αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση δεν είναι το πόσο καλά δείχνουν να περνάνε όλοι χορεύοντας, αλλά το πόσος κόσμος μπορούσε να χωρέσει σε ένα μαγαζί αρχές της δεκαετίας του 90. Όλοι στριμωγμένοι στο μπαρ, στα τραπέζια, ακόμη και στα πεζοδρόμια. Κανένας όμως δεν δυσανασχετούσε. Αντιθέτως, όλοι έδειχναν ευδιάθετοι. Η αλήθεια είναι πως θέλει κότσια να αναλάβεις ένα μαγαζί, αρχές των 90s στον Πρωταρά σχεδόν χωρίς τίποτα. Μιλάμε για ένα all day μαγαζί την εποχή εκείνη που έμενε ανοιχτό μέχρι το χάραμα. Κι όμως μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, η φήμη του Μαέστρο εξαπλώθηκε σε όλη την Κύπρο και το μαγαζί έγινε τόσο γνωστό που πλέον οι πελάτες δεν χωρούσαν να μπουν μέσα. Ήταν το πρώτο μαγαζί που έβαλε projectors, το πρώτο μαγαζί που έβαλε κομπιούτερς τα οποία λειτουργούσαν με νόμισμα, το πρώτο μαγαζί που έπαιζε ταινίες τα απογεύματα, το πρώτο μαγαζί παγκύπρια που έφερε το καραόκε και το πρώτο μαγαζί που έβαλε Dj box. Πριν από το Μαέστρο ο κόσμος διασκέδαζε καθιστός τις νύχτες. Μετά από αυτό τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Ένα μαγαζί που χωρούσε 800-1000 άτομα και πάλι όμως συνωστίζονταν σαν σαρδέλες τόσο στο εσωτερικό όσο και στα πεζοδρόμια. Χωρίς αμφιβολία το MAESTRO MUSIC BAR ήταν ένα χωνευτήρι ανθρώπων κάθε βαλαντίου, κάθε ηλικίας, τουριστών και ξένων. Ποιος δεν έχει περάσει από το MAESTRO MUSIC BAR; Ποιος δεν έχει δώσει ραντεβού χειμώνα ή καλοκαίρι στο πιο HOT σημείο του Πρωταρά; Το πάντρεμα διαφορετικών μουσικών ειδών και η πρωτοποριακή για την τότε εποχή διακόσμηση του ευνοούσε την ατελείωτη διασκέδαση και φυσικά το ατελείωτο φλερτ. Ο Σάκης Ρουβάς, ο Μιχάλης Ρακιντζής και όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές της συγκεκριμένης δεκαετίας τραγούδησαν στο MAESTRO MUSIC BAR. Ήταν το μοναδικό μαγαζί στο οποίο, γινόταν το αδιαχώρητο στον Πρωταρά, ακόμη και τον χειμώνα. Οι θαμώνες ανέβαιναν στα τραπέζια, στις καρέκλες, στα βαρέλια, έσπαζαν ποτήρια. Το MAESTRO MUSIC BAR σε έκανε να προσμένεις την Παρασκευή όλη την εβδομάδα, να νιώθεις πως το Σάββατο δεν θα τελειώσει ποτέ και όταν ερχόταν η Κυριακή σε βοηθούσε να διώξεις την κυριακάτικη μελαγχολία. Η διασκέδαση αυτά τα χρόνια ήταν διαφορετική και ταυτόχρονα αυθεντική. Τότε διασκέδαζες με ένα ποτό στο χέρι και επικοινωνούσες με τα μάτια. Τότε είχες μια ανεκτίμητη αίσθηση ασφάλειας σε όποιο κατάστημα εστίασης και αναψυχής ήθελες να διασκεδάσεις. Το 2004 το MAESTRO MUSIC BAR μετονομάστηκε σε SFINX, ένα όνομα που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Μέχρι όμως να φτάσει στον σημερινό του χαρακτήρα πέρασε από διάφορες φάσεις, ακολουθώντας πάντα τις τάσεις της κάθε εποχής.

47/Volt


4 (μυθικά) Brunch για το Σαββατοκύριακό σου!

Brunch

Το αγαπημένο γεύμα της ημέρας συνδυάζει 2 γεύματα μαζί και τέσσερα μαγαζιά στην επαρχία μας το κάνουν με πολλή αγάπη και μεράκι. Ο λόγος για το γνωστό σε όλους μας brunch… Pancakes, καπνιστοί σολομοί, αυγά μπενετίκτ, ομελέτες, μπαγκέτες και κρουασάν κατακλύζουν το ίνσταγκραμ κάθε Σαββατοκύριακό. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα πάρετε ιδέες για κάθε διάθεση. Επιμέλεια: Βέρα Κοσμά

Το brunch έτσι όπως το ονειρεύεσαι! Κάθε επαρχία, έχει αυτό το ένα μαγαζί που γίνεται ορόσημο και άξιος εκπρόσωπος της για το τι έχει να προσφέρει. Για την Αμμόχωστο, το μαγαζί αυτό είναι το Liquid Café n’ Bar στην Αγία Νάπα, το οποίο λειτουργεί σχεδόν δύο δεκαετίες. Πρόκειται για ένα μοναδικό χώρο στον οποίο μπορείς να βιώσεις μια all day εμπειρία και να φύγεις με χαμόγελο για την επιλογή σου.. Το Liquid Café n’ Bar φέτος ανανεώνει το μενού του και προσφέρει μια νέα… brunch εμπειρία. Ανακαλύψτε τα καλύτερα πιάτα με brunch που κερδίζουν τις εντυπώσεις όχι μόνο για τη μοναδική γεύση τους αλλά και για την εκπληκτική εμφάνισή τους. Είτε είστε λάτρεις, των αλμυρών είτε των γλυκών εδεσμάτων, το Liquid Café n’ Bar σας υπόσχεται γεύσεις ξεχωριστές και ποιοτικές! Tο Liquid Café n’ Bar ξεχωρίζει και στο κομμάτι του καφέ όπου οι έμπειροι μπαρίστες του φτιάχνουν τον ιδανικό καφέ για κάθε διάθεση. Κρυού Νερού 8, Αγία Νάπα, T: 23 819276


Brunch για να πάει η μέρα σου καλά! Μια περιήγηση στο μενού του «Maccadam All day» θα στείλει τους σιελογόνους αδένες σου σε φρενήρη. Πρόκειται για το μαγαζί που σύστησε στους Αμμοχωστιανούς την έννοια brunch και στο μενού του θα βρούμε μοναδικές προτάσεις όπως το Floral Madame, το Chicken in a Pan και το Smoked bagel, αλλά και γενικότερες εμπνεύσεις με βάση το αυγό, όπως τo Scrabble Trouble. Αν αγαπάτε τις πιο γλυκές γεύσεις, αξίζει να επενδύσετε στα pancakes του όπως το Nutella Monkey, το οποίο, σερβίρεται με μπανάνα, μπισκότο, νουτέλα, bueno και φουντούκι. Αν πάλι είστε της υγιεινής διατροφής το Pure Protein που αποτελείται από πολύσπορο ψωμί, σπανάκι, μανιτάρια, λιαστές ντομάτες και ασπράδια αυγού και είναι χωρίς αμφιβολία η ιδανική επιλογή για τους Fitness lovers. Κλείνοντας, οι υπεύθυνοι του Maccadam που δεν επαναπαύονται ποτέ, μας ενημέρωσαν πως σύντομα θα μας συστήσουν το ανανεωμένο μενού brunch με νέες γεύσεις και εμείς ανυπομονούμε να το δοκιμάσουμε. Εφέσου 9, Παραλίμνι, T: 99 932275

Brunch με θεα τη θάλασσα! Ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για όλες τις ηλικίες, που προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσετε τον καφέ, το ποτό ή το γεύμα σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δίπλα στη θάλασσα είναι το Di Capilla Seaside Stories. Το άψογο σέρβις σε συνδυασμό με το φιλικό περιβάλλον, την μαγευτική θέα και το πεντανόστιμο μενού καθιστούν το Di Capilla Seaside Stories ιδανικό μέρος για να περάσεις όμορφες στιγμές. Φυσικά το brunch στο Di Capilla Seaside Stories είναι ένας ακόμη λόγος να περιμένεις το σαββατοκύριακο! Το Quich laurainne, τα αυγά ποσέ με σάλτσα μπερνέζ και αβοκάντο, το french toast με μέλι και φρούτα, τα αυγά στραπατσάδα με φέτα και το γιαούρτι διαίτης με μέλι, γκρανόλα και καρύδια είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που θα βρεις μόνο στο Di Capilla Seaside Stories και που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις την μέρα σου γεμάτος ενέργεια και δύναμη! Όλα τα πιάτα είναι φτιαγμένα από τον σεφ Λούης Παπαγεωργίου. Παραλιακός Πεζόδρομος, Περνέρα, Πρωταράς, Τ: 23 831295

Γαστρονομικές γεύσεις με φίλους και παρέα! Το γνώρισα ως ένα μαγαζί που σερβίρει λαχταριστά burgers, το λάτρεψα όμως σαν bruncherie. Το Midtown Bistro είναι από αυτές τις περιπτώσεις που όσο ανακαλύπτεις και ξεψαχνίζεις κάτι, τόσο το ερωτεύεσαι περισσότερο. Ο χώρος ζεστός και οικείος με το στοιχείο του ξύλου να παραμένει σταθερά παντού. Όσο για το φαγητό; Καθαρόαιμες αμερικάνικες επιλογές που θα σε χορτάσουν και θα σε ενθουσιάσουν! Όσον αφορά το brunch…δίνει ρέστα. Λαχταριστά pancakes με σοκολάτα, αβγά Μπένεντικτ και φτιαγμένα με διάφορους άλλους τρόπους, ευφάνταστα σάντουιτς, burgers και wraps αλλά και υγιεινές φρέσκες σαλάτες είναι μόνο μερικές από τις γευστικές επιλογές που έχουν κάνει το brunch του Midtown Bistro σημείο αναφοράς. Μια δοκιμή θα σε πείσει… και πριν πας, έλεγξε τις φωτό του Instagram account τους, για να πάρεις την ώθηση που χρειάζεσαι πριν τη δοκιμή. Αντώνη Παπαδοπούλου 9, Παραλίμνι, Τ: 23 730547

49/Volt


Επισκεφθείτε τον εκθεσιακό τους χώρο για μια μεγάλη γκάμα χρωματισμών laminate με καινούριες παραλαβές. Επιπρόσθετα έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε HPL σε διαφορετικούς χρωματισμούς και με 3D επιφάνειες.

Τολμήστε την αλλαγή Αν περιγράφετε το στυλ σας εκλεπτυσμένο και εκλεκτικό τότε δεν έχετε παρά να φτιάξετε το σπίτι σας με προϊόντα από την εταιρεία Nikos Flourkas. Εξυπηρετώντας τις υψηλές απαιτήσεις και ανάγκες του Κύπριου καταναλωτή, η εταιρεία Nikos Flourkas προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών στην οποία συμπεριλαμβάνεται: η εισαγωγή και η τοποθέτηση επαγγελματικών ξύλινων δαπέδων, η τοποθέτηση HPL, η τοποθέτηση συνθετικών γρασιδιών υψηλής ποιότητας με ρεαλιστική υφή, η τοποθέτηση συνθετικών δοκίδων καθώς επίσης και η τοποθέτηση blinds και χερουλιών. Η συνεχής και σταθερή παρουσία της εταιρείας στον χώρο, σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την εμπειρία έχει καταφέρει να σταθεί αντάξια στον μεγάλο ανταγωνισμό. Σήμερα η εταιρεία έχει στο portfolio της συνεργασίες από διαπιστευμένους οίκους του εξωτερικού, παρέχοντας στους πελάτες της προϊόντα υψηλής αξιοπιστίας, απόλυτα εναρμονισμένα με τη σύγχρονη αισθητική, τα οποία προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου καθώς και στις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις του πελάτη.

50/Volt

ΝΙΚΟΣ FLOURKAS

Στον εκθεσιακό τους χώρο θα βρείτε επίσης, διακοσμητικούς συνθετικούς κάθετους κήπους 50x50cm για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους!

Όλοι μας γνωρίζουμε πως ο νέος τρόπος για να μεταμορφώσουμε έναν χώρο με διαρκή και διαχρονική ομορφιά και αντοχή είναι να τον επενδύσουμε με laminate. Είναι ιδανικά όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους με γήινη ατμόσφαιρα που θα αντέξουν στο χρόνο. Έχοντας αυτό υπόψη η εταιρεία Nikos Flourkas πρωτοπορεί στα laminate σε δάπεδα και τοίχους και εξασφαλίζει ολοκληρωμένες λύσεις που ταιριάζουν σε: οικιακό, επαγγελματικό, εσωτερικό και εξωτερικό χώρο διατηρώντας μεγάλη ανθεκτικότητα σε τριβές, χημικές ουσίες και λεκέδες. Επισκεφθείτε τον εκθεσιακό τους χώρο για μια μεγάλη γκάμα χρωματισμών laminate με καινούριες παραλαβές. Επιπρόσθετα έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε HPL σε διαφορετικούς χρωματισμούς και με 3D επιφάνειες. Δώσε το στυλ και το χαρακτήρα που θες στο σπίτι σου επιλέγοντας τα υλικά που θα αναδείξουν τον χώρο σου. Στον εκθεσιακό τους χώρο θα βρείτε επίσης, διακοσμητικούς συνθετικούς κάθετους κήπους 50x50cm για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους! Οι συνθετικοί κήποι είναι εύκολοι στην τοποθέτηση σε όποια επιφάνεια θέλετε, έχουν φυσική υφή και χρώμα, είναι αντιανεμικά, αδιάβροχα, άκαυστα. Στόχος τους είναι η έγκαιρη και η άριστη εξυπηρέτηση των πελατών τους και όλα τα προϊόντα που παρέχουν να είναι πάντοτε εξαιρετικής ποιότητας και εγγυούνται για ένα αποτέλεσμα άριστης αισθητικής με την μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας Nikos Flourkas είναι πάντα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του έργου, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη και συμβουλές συντήρησης των εγκατεστημένων προϊόντων. Με καινοτόμες μοντέρνες αλλά και πιο κλασσικές ιδέες και λύσεις για το κάθε σπίτι μπορούν να αναλάβουν και να εξυπηρετήσουν από την πιο μικρή επιχείρηση μέχρι και το πιο μεγάλο ξενοδοχείο. Η παραγγελία γίνεται μέσω του εκθεσιακού τους χώρου, ενώ η παράδοση γίνεται στο δικό σας χώρο με εφαρμογή όλων των προϊόντων από έμπειρο και αποτελεσματικό συνεργείο. Ο επαγγελματισμός, η εμπειρία και τεχνογνωσία του προσωπικού , εγγυούνται το καλύτερο αποτέλεσμα. Σωτήρας 22, Παραλίμνι, T: 23 822825


θεατρικό εργαστήρι, δεν έχει ως στόχο να κάνει ένα παιδί ηθοποιό, αλλά να χαρίσει με ευχάριστο τρόπο, ένα μικρό λιθαράκι στην εξέλιξή του. Πραγματοποιούνται αρκετά παιχνίδια, ώστε να συμβάλλουν θετικά και παραγωγικά στην επικοινωνία, συνεργασία, αυτοπεποίθηση, ομαδικότητα και συγκέντρωση των παιδιών. Την ενδιαφέρει τόσο τα συναισθήματα, όσο και η κοινωνικότητά τους. Η τεχνική που χρησιμοποιείται για την ολοκλήρωση του εργαστηρίου είναι κυρίως το παραμύθι. Όπως αναφέρει και η ίδια «δεν διαβάζουμε απλά το παραμύθι, παίζουμε μαζί του και αλλάζουμε την ιστορία του. Χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως η άδεια καρέκλα αλλά και ρούχα, μπάλες, εφημερίδες, υφάσματα, μουσικά όργανα. Τα πάντα είναι χρήσιμα στο θεατρικό παιχνίδι!» Η Γεωργία Θεοφάνους πέρα από ψυχολόγος και θεατροπαιδαγωγός, είναι και η συγγραφέας του παραμυθιού «Μαργαρίτα». Κίνητρα της για τη συγγραφή του παραμυθιού, ήταν η αγάπη που εξέφραζε και τα χαμόγελα των παιδιών με ιδιαίτερες, ξεχωριστές ικανότητες. Ψάχνοντας διάφορους τρόπους ώστε να εντοπίσει κάτι που να έχει μακρά διάρκεια, να αφήσει τη σφραγίδα του σε αυτό τον κόσμο και να συμβάλλει στα χαμόγελα των παιδιών. Ένα παραμύθι που αναφέρεται στη διαφορετικότητα και την αξία του να είναι κανείς διαφορετικός, μοναδικός! Πίσω από την «Μαργαρίτα», βρίσκεται μια ιστορία. Μια ιστορία που αφορά άτομα με ειδικές ικανότητες. «Ήθελα πολύ να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτά τα παιδιά, όμως είχα και το μικρόβιο του θεάτρου ταυτόχρονα. Δεν ήξερα τι να κάνω. Αποφάσισα τελικά να γίνω ηθοποιός. Όμως αυτές οι αναμνήσεις με σημάδευαν πάντα. Παντού έλεγα για αυτά τα παιδιά.» Με το πέρασμα του χρόνου, είχε αρχίσει αργά και σταδιακά με τις τεχνικές του θεάτρου που

«Πίσω από την «Μαργαρίτα», βρίσκετι μια ιστορία. Μια ιστορία που αφορά άτομα με ειδικές ικανότητες. «Ήθελα πολύ να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτά τα παιδιά, όμως είχα και το μικρόβιο του θεάτρου ταυτόχρονα. Δεν ήξερα τι να κάνω. Αποφάσισα τελικά να γίνω ηθοποιός. Όμως αυτές οι αναμνήσεις με σημάδευαν πάντα. »

Η ζωή είναι ένα

ένα θέατρο Ό

με τη Γεωργία Θεοφάνους

H Γεωργία Θεοφάνους ήταν ένα ευαίσθητο, κλειστό και πολύ ντροπαλό παιδί. Φθάνοντας στην ηλικία των 18, έφθανε και η στιγμή της επιλογής του επαγγέλματος που θα ακολουθούσε. Αν και όνειρο της ήταν το θέατρο, εισάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο τμήμα Ψυχολογίας. Της Βέρας Κοσμά

52/Volt

Όταν είχε αποφοιτήσει από το τμήμα Ψυχολογίας, είχε αρχίσει να «κυνηγάει» το όνειρο της, το θέατρο. Έτσι λοιπόν, πήγε στην Αθήνα όπου και φοίτησε στη Δραματική Σχολή. Ένα όνειρο, είχε πραγματοποιηθεί. Επιστρέφοντας στη Κύπρο, η Γεωργία ως ψυχολόγος, πραγματοποιούσε μερικά εργαστήρια στον Δήμο Δερύνειας ενώ ως θεατροπαιδαγωγός, έχει το δικό της εργαστήρι στο Xenion High School, στο Παραλίμνι. Μας εξηγεί πως ένα παιδικό

γνώριζε, να συγγράφει ένα αλληγορικό παραμύθι. Διαβάζοντας το κανείς, θα δει με αστείο τρόπο τη διαφορετικότητα που υπάρχει στον κόσμο, πως επηρεάζεται κανείς απ' αυτό και την αξία του να είσαι μοναδικός. Έχει δώσει αγάπη για αυτό το παραμύθι και στόχος της είναι να φτάσει στους μικρούς μας φίλους και να μάθουν απ ' αυτό. Το παραμύθι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Φυλάτος» σε όλα τα βιβλιοπωλεία ή μέσω παραγγελίας. Εάν η ζωή της ήταν βιβλίο, ο τίτλος που θα έβαζε είναι «Η ζωή είναι ένα θέατρο!». Μια ιστορία πιστεύει ότι έχει σκοπό να διδάξει αλλά και να πείσει τη σκέψη του αναγνώστη, του θεατή. Αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει και να εστιάσει στο παιδικό θέατρο είναι τα αθώα άτομα του κόσμου. Παρακολουθώντας τα εργαστήρια, μπορούν να εξελιχθούν ως καλύτεροι άνθρωποι. «Στα μικρά παιδιά μπορείς να δουλέψεις και να επηρεάσεις τον χαρακτήρα τους πολύ πιο εύκολα, από ότι στους ενήλικες.» Τα παιδιά αγαπούν την αλήθεια, τις βόλτες με τους γονείς τους και φυσικά το παιχνίδι. Μέσα από αυτά λαμβάνει, αλλά παράλληλα ανταποδίδει άφθονη αγάπη.


Προορισμός: Μόσχα. Είναι η πόλη που σε σαγηνεύει και σου «κλέβει» τη στιγμή! Ιδιαίτερα εάν είσαι φωτογράφος βρίσκεσαι στην πιο φανταχτερή πόλη που δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ για την τέλεια λήψη. Η κάθε γωνιά είναι μια φωτογραφία, σε κάθε βόλτα ακόμη και προσπαθείς να ζήσεις τη στιγμή απολαμβάνοντας την θέα, σε αναγκάζει να τα βλέπεις όλα μέσα από τον φακό για να πάρεις μαζί σου αυτά τα χρώματα.. να κάνεις δική σου αυτή την αρχιτεκτονική.. να κρατήσεις τις δικές σου εικόνες φεύγοντας! Η Μόσχα είναι πρωτεύουσα της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας του κόσμου, της Ρωσίας. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει περίπου 11.5 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους και αποτελεί την πατρίδα των περισσότερων εκατομμυριούχων του κόσμου. Τι διαφορετικό είχε η Μόσχα από τους υπόλοιπους προορισμούς; Με την πρώτη ματιά

54/Volt

Η ΜΌΣΧΑ Της Κωνσταντίνας Παύλου

Η ΦΩΤΟΓΡΆΦΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΑ ΠΑΎΛΟΥ ΤΑΞΙΔΕΎΕΙ ΣΤΗ ΜΌΣΧΑ ΜΙΑ ΑΝΆΣΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΊΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΆΦΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΏΣΕΙΣ ΤΗΣ. Της Βέρας Κοσμά φτάνοντας στην πόλη νιώθεις έναν αναπάντεχο ενθουσιασμό κοιτάζοντας τα υπέροχα κτήρια, τις όμορφες εκκλησίες, την πολύχρωμη διακόσμηση με φωτάκια που ξεπροβάλλουν σε δρόμους και πλατείες! Είναι σαν να περπατάει κανείς μόνιμα σε ένα Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που απλώνεται σε κάθε γωνιά της πόλης. Η πρώτη ματιά μόλις φτάνεις στην πόλη, είναι ακριβώς λες και σε ρούφηξε μια μηχανή του χρόνου και ξαφνικά πλέον υπάρχεις σε ένα

παραμυθένιο τοπίο μιας άλλης εποχής! Τι σου έκανε περισσότερο εντύπωση επισκεπτόμενη τη Μόσχα: Είχαμε επισκεφθεί την πόλη λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία σε όλο τον κόσμο και κάτι που μας έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι σε κάθε ξενάγηση είχαμε μια πρωτόγνωρη άνεση και οι δρόμοι ήταν ήσυχοι, χωρίς τον συνηθισμένο χαμό που γίνεται σε τόσο διάσημα μνημεία και

αξιοθέατα. Η ξεναγός μας, μας είπε ότι υπό άλλες συνθήκες θα περιμέναμε στις ατελείωτες ουρές τουριστών και κυρίως Κινέζων, μέχρι να έρθει η σειρά μας. Ήτανε τότε που δεν είχαμε καν στο μυαλό μας την υποψία ότι αυτή η πανδημία θα φτάσει μέχρι τα σπίτια μας, και παρά τον ενθουσιασμό μας ότι τα κάναμε όλα άνετα και εύκολα, λίγες μέρες μετά συνειδητοποιοήσαμε τις συνέπειες που προκάλεσε ο ιός στον τουρισμό και πόσο τυχεροί ήμασταν που

ταξιδέψαμε λίγο πριν την καραντίνα και το κλείσιμο των αεροδρομίων. Κάποιοι συγκεκριμένοι χώροι που μας προτείνεις να επισκεφθούμε όταν και εφόσον πάμε στη Μόσχα: Τα αξιοθέατα και τα μνημεία σε αυτή την πόλη είναι αμέτρητα και αξίζει πραγματικά έστω να τα παρατηρήσεις, περπατώντας ή κάνοντας βόλτα με κάποιο από τα πλοιάρια του ποταμού Μόσχοβα από όπου πήρε και το όνομα της η πόλη. Το Κρεμλίνο της Μόσχας, ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, η Κόκκινη Πλατεία, το θέατρο Μπολσόι, το μαυσωλείο του Βλαντιμίρ Λένιν και η γέφυρα Bolshoy Kamenny είναι σίγουρα μερικά από τα σημεία που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος στην Μόσχα. Η Μόσχα, δεν είναι απλά ένας προορισμός, είναι ταξίδι στον χρόνο και την τέχνη, είναι η απόδειξη το πώς μπορεί να γίνει ζεστή και πανέμορφη μια τεράστια πόλη με ψυχρό κλίμα και παγερούς χειμώνες. Σίγουρα αξίζει να την επισκεφτείς!


Η Hyundai τώρα και στο Παραλίµνι µε τεχνική εξυπηρέτηση στη ∆ερύνεια Η συνεχώς αυξανόµενη προτίµηση του αγοραστικού κοινού στα νέα µοντέλα της Hyundai στην Κύπρο, δηµιούργησε την ανάγκη για περισσότερα σηµεία επαφής των πελατών µε τη µάρκα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της ανά το Παγκύπριο,η CTC Automotive έχει ορίσει αντιπρόσωπο της Hyundai στο Παραλίµνι την Amiraz Motors, υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Ρούσου. Ο εκθεσιακός χώρος Amiraz Motors βρίσκεται σε κεντρικό σηµείο, στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου. Επίσης, για καλύτερη τεχνική εξυπηρέτηση Hyundai, στην ελεύθερη επαρχία Αµµοχώστου,η CTC Automotive έχει ορίσει το συνεργείο “Πανίκος Θωµά”, που βρίσκεται στην οδό Αλεξάνδρου Γκράχαµ Μπελ 3, στη Βιοµηχανική Ζώνη ∆ερύνειας.

ΓΚΑΡΑΖ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Π. ΘΩΜΑ & ΥΙΟΙ AUTO SERVICES AUTHORISED SELLER

1ης Απριλίου 174, Παραλίµνι, 5280, Τ 23 823210 - M 99 422268

AUTHORISED GARAGE

Αλεξάνδρου Γκράχαµ Μπελ 3, Βιοµηχανική Ζώνη ∆ερύνειας Τηλ: 23 821 398 - 99 63 77 43 - 99 75 05 82

Profile for Intelligence Media

Volt #4 Νοέμβριος 2020  

Volt #4 Νοέμβριος 2020  

Advertisement