Page 1

september

oktober

november

december

januari

februari

maart

april

mei

juni

30.06 – 13.10.2013

13.10.2013 – 19.01.2014

11.05 – 31.08.2014

Sarah & Charles The Suspension of Disbelief

Toegepast 18

Leon Vranken

Voor de 18e keer op rij organiseren Z33 en Cultuurplatform Design Toegepast: een presentatie van pas afgestudeerd ontwerptalent. Dit jaar krijgen zes jonge ontwerpers de kans om zich te tonen. Verwacht je aan experimentele nieuwigheden op vlak van productdesign, architectuur, beeldhouwkunst en design.

In de zomer van 2014 presenteert Z33 de eerste grote solotentoonstelling van Leon Vranken. De kunstenaar zal oud en nieuw werk combineren in subtiele composities waar vaak beweging in zit. Deze beweging wordt soms gerealiseerd, maar meestal veeleer gesuggereerd. Leon Vranken zoekt steeds het juiste materiaal (vaak hout) en de ideale vorm voor zijn installaties. Perfectie is zijn grote drijfveer.

Het Belgische kunstenaarsduo Sarah & Charles werkt op het snijvlak van beeldende kunst, film en theater. In Z33 tonen ze herkenbare maar tegelijkertijd bevreemdende installaties die schipperen tussen echt en onecht, fictie en realiteit, af en onvoltooid. Niets is wat het op het eerste gezicht lijkt…

18

18

18

18

18

18

k u n st

doorlopend

13.10.2013 – 19.01.2014

01.12.2013 – 30.03.2014

21.06 – 05.10.2014

pit kunst in de open ruimte van Borgloon

The Wilde Things The so contemporary jewellery collection of Mrs. Wilde

Atelier à Habiter

De Unie Hasselt-Genk openingsmoment 21.06.2014

pit brengt kunst in de open ruimte van Borgloon. De kunstwerken in het landschap laten voorbijgangers en bezoekers anders naar de omgeving kijken. Het landschap bevat immers vele verhalen die niet altijd onmiddellijk zichtbaar zijn. Fiets met je leerlingen rond in het mooie Haspengouwse landschap en bezoek de acht kunstwerken van pit!

De intense en intieme relatie tussen sieraad en drager is een uniek gegeven in onze materiële cultuur. In The Wilde Things staat een fictief verhaal centraal. Maak kennis met Mrs. Wilde, haar collectie hedendaagse sieraden en de persoonlijke herinneringen en betekenissen die daaraan verbonden zijn.

Atelier à Habiter is een atelier / experiment waarin kunstenaars, architecten en vormgevers het concept “wonen” herdenken en herdefiniëren. Wereldwijd staan we voor nieuwe demografische, sociale, ecologische en economische uitdagingen en het heruitvinden van systemen. Maakt de modernistische “woonmachine”, opgebouwd uit standaardelementen voor standaardbehoeften, straks plaats voor de “woning als atelier”, waarin verbeelding, experiment en creativiteit van de bewoner voorop staan?

Hasselt en Genk zijn twee kleine centrumsteden vlak bij elkaar. Ze hebben elk een eigen bijzonder karakter en zijn daardoor zeer complementair aan elkaar. Met De Unie Hasselt-Genk bouwt Z33 samen met hedendaagse kunstenaars en lokale cultuurorganisaties een kunstroute die nieuwe verbindingen legt tussen de twee steden. De Unie Hasselt-Genk is het tweede grote project met kunst in de open ruimte van Z33. Het eerste project, pit, is nog tot 2015 te bezoeken in Borgloon.

brochure september 2013

juni 2014


Deze schoolbrochure van Z33 is niet zomaar een boekje - gooi het niet meteen in de prullenmand! Ga er even bij zitten, neem je tijd.

Volg de gids…

Kijk wijs, kijk wijzer, kijk wijst…

Er is meer…

Hoewiewatwaarwanneerhoeveel?

Rondleidingenaanbod

Instrumenten voor een bezoek met de klas

Tijdens, voor of na de school

Praktisch informatie

Z33 – Huis voor actuele kunst

Interactieve rondleidingen

Dat is…

Het verhaal van de tentoonstelling brengen we op maat van de leerlingen. Wat wil de kunstenaar zeggen? Wat vertelt een kunstwerk in het geheel van de tentoonstelling? Tijdens een interactieve rondleiding met een bemiddelaar geven kunstwerken hun geheimen prijs en krijgen de leerlingen de sleutels om ze te begrijpen. En als je een kunstwerk begrijpt, is het mogelijk je er een mening over te vormen, groeit je eigen kijk op kunst en gaan je vingers jeuken om zelf aan de slag te gaan. Interactie zit vervat in élke rondleiding, maar wie een meerwaarde zoekt, kan de tentoonstelling met de klas ook creatief verwerken. Met kleuters werken we speels en creatief rond slechts vier of vijf kunstwerken.

-

een huis (eigenlijk een optelling van huisjes en een groot tentoonstellingsgebouw) in het Hasseltse begijnhof, het kloppende cultuurhart van de stad.

-

een plek om van, naar, over hedendaagse kunst te genieten, te kijken, te leren, te beleven, te spreken, na te denken, te creëren…

-

een must see voor elke juf, meester, leerkracht, docent die zijn of haar leerlingen muzisch wil inspireren en tastbaar met actuele kunst wil laten kennismaken.

Rondleidingen en workshops voor (student-) leerkrachten Wat is hedendaagse kunst? Hoe breng je hedendaagse kunst in de klas? Waarom en hoe bezoek je een tentoonstelling met de klas? Z33 brengt do’s en don’ts, tips en tricks voor de klaspraktijk. Wij ondersteunen schoolteams en studenten aan een lerarenopleiding bij hun tentoonstellingsbezoek of kunstproject en maken een vorming op maat van de school.

Hierin vind je… - wat je kan meemaken in Z33 aan rondlei dingen, tentoonstellingen, activiteiten. - welke instrumenten Z33 aanbiedt aan leer lingen van 5 tot 25 jaar én aan leerkrachten. Zo, en als je hele boekje hebt doorbladerd, dan hang je de kalender even op een zichtbare plaats?

-

wat Z33 het volgende schooljaar programmeert aan tentoonstellingen; hoe je er geraakt, wat het kost, kortom: de praktische informatie.

Met gratis lesmateriaal: lesmap en kinderblik, kijkwijzer of kunstkatern voor de leerlingen

Kinderen van 6 tot 9 jaar gaan met het Kinderblik en gewapend met een blik kleurpotloden, schaar en lijm, op zoek naar een vijftal kunstwerken waarbij ze een creatieve opdracht krijgen.

In de lesmap vind je tips, ideeën en opdrachten voor leerkrachten die je helpen om de tentoonstelling met je leerlingen voor te bereiden of na te verwerken in de klas. Je kan de lesmap bij elke tentoonstelling downloaden op onze website, of ontvang hem gratis op de lerarenrondleiding.

10-14 jarigen gaan wat dieper in op enkele kunstwerken en worden zowel kritisch als creatief aan het denken en doen gezet. Gratis, voor elke leerling.

Kunstkatern

Lerarenrondleiding

Gratis, voor leerkrachten van het kleuter-, lager, secundair en hoger onderwijs

Lesmap voor de leerkracht

Kijkwijzer

x. 20 kleuters Interactieve rondlei ding 1u, 20 euro, max. 20 leerlingen Interactieve rondlei ding met creatieve verw erking 2u, 40 euro, max. 20 leerlingen

Bij de start van elke nieuwe tentoonstelling voorziet Z33 een lerarenrondleiding. Je wordt ondergedompeld in de nieuwe tentoonstelling onder leiding van een gids en je krijgt meer informatie over het educatieve aanbod bij de tentoonstelling. Mét koffie. Een aanrader om te doen alvorens je de tentoonstelling met de klas bezoekt.

Kinderblik

Gratis, voor elke leerling.

Kleuterrondleidin g 45 min., 20 euro, ma

Wat staat er in deze schoolbrochure?

Met een doe-boekje op maat kan je de leerlingen de tentoonstelling zelf laten ontdekken of nadien verwerken in de klas of thuis. Een inspirerend meenemertje na het bezoek aan de tentoonstelling, met beelden, opdrachten, vraagjes…

14+ers kunnen in groepjes aan de slag met deze werkblaadjes waarin het thema van de tentoonstelling verder uitgediept wordt en de kenmerken van hedendaagse kunst worden ontdekt en besproken. Gratis, voor elke leerling.

04

16 09

04 10

Kunst in de klas met Mooi niet Met het boek ‘Mooi niet’ en de uitleenkoffer ‘Mooi niet-box’ haal je een kant-en-klaar uitleenpakket in de klas voor een project rond hedendaagse kunst. Voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. 20 euro/week.

pit – kunst in de open ruimte van Borgloon Voor dit kunstproject in open ruimte van Borgloon ontwikkelde Z33, op maat van de 2e en 3e graad van het lager onderwijs, fiches met informatie en creatieve opdrachten. Trek op tocht doorheen het Haspengouwse landschap en ontdek deze fantastische kunstwerken! Bestel de fiches via onze website. pit loopt nog tot 2015.

De Unie Hasselt-Genk scholenproject In aanloop van de kunstroute die Hasselt en Genk met elkaar verbindt wil Z33 tijdens het tweede trimester van 2014 nieuwe kunstzinnige verbindingen smeden tussen de scholen van Hasselt en Genk. Wil jij met jouw Hasseltse of Genkse school deelnemen aan dit scholenproject? Op woensdag 16 oktober 2013 van 14u tot 16u30 stellen we het scholenproject voor in Z33.

Huis voor ac tue le

Schoolbrochure Z33

n ku

st

Kunstkampen in z33

Vragen over educatie?

Krokus-, paas-, zomer-, herfst- en kerstvakantie: Z33 zit nooit stil. Tijdens de schoolvakanties kunnen jonge creatievelingen zich vier dagen lang uitleven in KNUTS (6-9 jarigen), Kunstenaar voor 1 Dag (10-12 jarigen) en Kunztlab (13-15 jarigen). De tentoonstelling is telkens onze inspiratiebron. Je vindt het programma op onze website.

Contacteer Kaat van Looken, verantwoordelijke publieksbemiddeling en educatie, via

Wil je voor je leerlingen enkele flyers, een kleine affiche of digitale informatie ontvangen over deze kunstkampen? Contacteer ons en wij bezorgen je ze.

T 011 29 59 94 E kaat.vanlooken@z33.be

Rondleidingen, vormingen, ontleningen… reserveer je via het onlineformulier op onze website en bij voorkeur min. 14 dagen vooraf. Bij mooi weer kan je met de klas picknicken in de begijnhoftuin, bij slecht weer kan je hiervoor een lokaal reserveren. Mail ons.

14 12

05

Noteer alvast in je agenda: lerarenrondleiding op woensdag 4 september, 16 oktober, 4 december 2013 en 14 mei 2014.

V.U. Jan Boelen, Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt Vormgeving: Laura Bergans Foto’s: Z33 / Kristof Vrancken

r actuele

is voo Z33 – hu

kunst

arkt 33 Zuivelm lt be Hasse 59 60 T 011 29 .be 3 3 z E info@ .be 3 3 .z w w w

Wil je het educatief aanbod van Z33 volgen? Schrijf je via onze website in op onze educatieve nieuwsbrief (4 à 5 keer per jaar in je mailbox).

Z33 is Cultuurschakel. Met De Lijn kunnen klassen gratis naar Z33 komen. Meer info op www.dynamo3.be. Vanaf het station van Hasselt is Z33 makkelijk te voet te bereiken. Of neem de boulevardpendel van de Lijn, halte Kolonel Dusartplein.

Z33 schoolbrochure 2013-2014  

In deze schoolbrochure vind je de tentoonstellingskalender voor het schooljaar 2013-2014 en informatie over het educatieve aanbod van Z33.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you