{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

01-2020

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

9e JAARGANG • NR. 01

SNEKER DEELNEEMSTER ‘HOLLAND’S NEXT TOP MODEL’

MAHA ELJAK

inspireert Moslimmeisjes in Nederland Verkoop je woning met Makelaardij Hoekstra En ontvang 6x je favoriete woonblad plus 2 kaarten voor de VT Wonen beurs

2x

VT W on beur en s

6x

woon

blad


2

NUMMER 01 • 2020

2020:

75 JAAR BEVRIJDING

DE WITTE LAKENVELDER

IN VOORMALIGE WINKEL LE BON GOÛT Zoals in december in deze krant al beschreven zal in onze gemeente ruime aandacht worden geschonken aan het feit dat we driekwart eeuw geleden bevrijd werden van het nazisme, dat vijf jaar lang dood en verderf zaaide in geheel Europa en ver daarbuiten. Ik hoop dat de organisatie een en ander zo lokaal mogelijk vorm zal geven. Afgelopen zomer was ik op vakantie in het mooie Zeeland en bracht ik met mijn partner een bezoek aan een piepklein maar indrukwekkend museum in Westkapelle, waarin de Slag om de Schelde tot in detail werd getoond in beeld, geluid en geschriften. De strijd was hevig. Honderden doden aan zowel de Geallieerde als de Duitse kant en eveneens honderden onschuldige slachtoffers bij de burgerbevolking. Je voelde het drama van 75 jaar geleden tot in je vezels.

SNEEK - Daar waar nu nog Le Bon Goût Kaas- en Wijnwinkel van Wil de Vries in de Peperstraat is gevestigd, zal binnenkort de Witte Lakenvelder haar intrek nemen. Tjalco de Witte uit Jutrijp heeft het pand gekocht en de bedoeling is dat er in de karakteristieke winkel het assortiment van De Witte Lakenvelder verkocht gaat worden. Naast het room- en kaneelijs van de Witte Lakenvelder, allemaal bereid in de ijsmakerij aan de Riperwei 8a in Jutrijp, zullen ook de hamburgers van de Lakenvelder in de Peperstraat over de toonbank gaan. Wanneer de winkel precies opengaat is nog niet bekend.

Ook in GrootSneek zijn er van die plaatsen. Locaties waar mensen werden gefusilleerd of weggevoerd om vermoord te worden in de vernietigingskampen. En wat te denken van de historische voetbalwedstrijd aan de Leeuwarderweg en alle gevolgen van dien, vorig jaar zo prachtig en uitvoerig beschreven door Peter van der Meeren. Het zijn plaatsen en verhalen die begrijpelijk zijn over te brengen op de jeugd anno 2020 die gelukkig geen oorlog kent, alleen die digitale, via hun iPhone. Het zegt mij in ieder geval veel meer dan de officiële herdenkingen op de Dam waar het militaristische en koninklijke aandeel buitenproportioneel en onwenselijk groot is. Dat is overigens niet alleen de mening van deze simpele regionale columnist maar ook die van eminente onderzoeker David Barnouw, 35 jaar lang als prominent historicus verbonden aan het NIOD. Wat mij betreft vloekt het ook met de belangrijkste boodschap: ‘nooit meer oorlog’. De laatste Canadees was het land nog niet uit, toen grote schepen met jonge jongens voor een onterechte en kansloze strijd naar de jungle van Indonesië werden gestuurd, waar de inheemse bevolking haar rechten opeiste na eeuwenlang te zijn uitgemolken en gekleineerd. Duizenden jongens zijn gesneuveld voor het vaderland, het Koningshuis en niet in de laatste plaats Koninklijke Olie en Unilever. Dat 2020 ook een start moge vormen van een échte zelfreflectie. De films Zwartboek en Riphagen gaven al een mooi en reëler inzicht in ‘goed en fout’ in Nederland. De mythe waarmee mijn generatie is geïndoctrineerd. De documentaire tv-serie ‘Onze Jongens’ toonde aan dat het ook daarvoor de hoogste tijd wordt.

Veel leesplezier!

Gerard van Leeuwen namens de redactie van GrootSneek

TWEEDE GENERATIE IN SNEKER FAMILIEBEDRIJF

SNEEK - Het in 2007, door Gerard Teigeler opgerichte familiebedrijf “Tandtechnisch Laboratorium Teigeler”, gaat vanaf januari 2020 geleidelijk over op dochter Marije Teigeler. De 31-jarige Marije heeft, na haar opleiding tot tandtechnieker, de kneepjes van het vak geleerd in het familiebedrijf aan de Lange Veemarktstraat in Sneek. Teigeler junior zal naar verwachting tegen 2025 het bedrijf geheel in handen hebben. Nieuwe generatie, nieuwe ontwikkelingen. “Marije is de drijvende kracht achter de technologische ontwikkeling van de onderneming. Zo heeft zij de eerste 3D-printer geïntroduceerd.”. De nieuwe generatie Teigelers bezit in ieder geval dezelfde passie voor de patiënten en de patiëntenzorg, als die waarvoor oprichter Gerard Teigeler gekend en geroemd is. “Bovendien”, vervolgt Marije, “blijft mijn vader nog geruime tijd als mijn mentor aan het bedrijf verbonden.”

OPEN PLASTIC MODELB

IN WIJKGEBOUW DE SPIL IN Sneek - Op 1 februari is er weer in De Spil aan de Molenkrite de traditionele Plastic Modelbouw dag, georganiseerd door de Twenot, de IPMS en de Nederlandse Stichting van Modelfiguren. Theo de Haan, enthousiast modelbouwer, is deze dag aanwezig met zijn verzameling tinnen- en plastic figuren. Verder zijn er handelaren in alle soorten bouwdozen, praktisch allemaal van plastic. Er zijn bouwers van marineschepen, sleepboten, militaire- en burgervliegtuigen, militaire voertuigen, vrachtwagens, motoren, etc. Gezinnen of de vaders die alleen met hun kinderen komen hoeven zich om hun kroost niet te bekommeren want ook daar is aan gedacht. Er is een tafel (met begeleiding) waar de kinderen beziggehouden worden met een klein bouwdoosje, dat men gratis kan krijgen. Van 10.00 tot 16.00 uur op zaterdag 1 februari is de zaal open voor het publiek, de toegang is gratis.


sneek

GROOTSNEEK.NL

3

EERSTE 0.0 FEEST ONDERNEMERS: AQUADUCT BIJ BOLSWARD MOET ER KOMEN! MET SUPERGAANDE EN JACK IN BOLWERK SNEEK

SNEEK- Voor alle jongeren onder de 18 uit Sneek en omstreken, heeft Poppodium Bolwerk wat nieuws, namelijk de 0.0. feesten. Een serie feesten, in samenwerking met sociaal collectief en Akte 2, met vette acts, te beginnen met Supergaande en de Rotterdamse rapper Jack!

BOLSWARD- De ondernemers van Súdwest-Fryslân in het algemeen en het bedrijfsleven van Bolsward in het bijzonder dringen aan op de realisatie van het aquaduct in de A7. Op dit moment zorgt de brug over het Kruiswater voor oponthoud, lawaai en overlast. Al enige jaren staat het aquaduct Bolsward op de provinciale en lokale agenda. De brug over het Kruiswater is (naast de 2 bruggen in de Afsluitdijk) de enige brug in de snelweg A7. Op dit moment ligt er een raadsvoorstel om samen met de provincie te investeren in een onderzoek. Dit onderzoek kost ongeveer €200.000,= waarbij de gedachte is dat beide partijen elk de helft financieren.

SPELENDERWIJS LEREN OP SINT BONIFACIUS KINDCENTRUM REAHÛS

Op deze avond geldt geen minimumleeftijd. Meer weten? Check de Insta’s: @supergaande en @trapjack1! Kaarten zijn in de voorverkoop €10, aan de deur €13. Tevens zijn kaarten te verkrijgen bij het jongerenwerk in Sneek, Bolsward en IJsselmeerkust.

EMÉSE VAN DER STEEN WINT DE HKU PRIJS VAN DE GEMEENTE UTRECHT SCHARNEGOUTUM – Emése van der Steen uit Scharnegoutum heeft de HKU Prijs van de Gemeente Utrecht gewonnen. De HKU Prijs is een prijs voor een talentvolle kunstenaar die net is afgestudeerd aan HKU met een project van bijzondere maatschappelijke relevantie.

FILSEN VINTAGE SCHATHUIS EN THEESALON

OPENT BINNENKORT HAAR DEUREN SNEEK - Vanaf 4 februari a. s. opent ‘Filsen vintage schathuis en theesalon’, haar deuren op het Grootzand 27 in Sneek. De winkel en theesalon ‘met verrassende shop-inshops, waarbij een mix van vintage en nieuw voor een bijzondere theebeleving zullen zorgen’, is van Ilse Schuurman. Terwijl er nog druk geklust wordt, is het de opvallende roze kleur die nu al in het oog springt van het pand aan de oude Sneker stadsgracht. (Foto Henk van der Veer)

OUW DAG

SNEEK

Emése, theaterdocente, kreeg een nominatie voor haar afstudeervoorstelling ‘All Rise’, gemaakt met jongeren van Jeugdtheaterschool Zuid-Oost uit Amsterdam. Emése heeft ook haar sporen verdiend en achtergelaten in Sneek bij MUZT, waarna ze richting Utrecht vertrok voor de opleiding tot Docent Theater. Hier studeerde ze af met haar gedegen en bevlogen afstudeeronderzoek “De vloer op of de gang op”, dat dramadocenten handvatten geeft om het ‘moeilijke kind’ niet buiten de theaterles te plaatsen, maar er juist middenin.

BETINKINGSTHEATER MARTINIKERK

“DE NACHT DY NOAIT FOARBIJ GAAT” DE OVERLEVERSSCHULD VAN RASTERHOFF SNEEK - Ter gelegenheid van het 170-jarig bestaan van Teater Snits en de 75 jaar vrijheid van Sneek organiseert de ‘Stichting Sneek 75 jaar vrij’ in de periode april/mei 2020 een theaterproductie die in het teken staat van overleversschuld.

De productie is geschreven door Bouke

Die vakken staan bij IPC niet meer op zichzelf, maar zijn in elkaar verstrengeld. De methodiek wordt ondersteund door de laatste ontwikkelingen op het gebied van hersenonderzoek. Hoe meer verbindingen er worden gemaakt tussen de verschillende leeronderdelen, des beter het bij de kinderen beklijft. Dit keer is in de groepen 3-4-5 gekozen voor het thema: Speelgoed. De komende weken krijgt de klas bezoek van een pake die gaat vertellen over het spelen van vroeger. De kinderen leren van welk materiaal speelgoed is gemaakt, maken een eigen bordspel en bouwen in de klas een tentoonstelling over speelgoed van vroeger tot nu.

“HANDIG ENZO”

RECYCLET PALLETHOUT OPPENHUIZEN - ‘Handig Enzo’ is een nieuw bedrijf(je) aan de P. Walmastrjitte 12 in Oppenhuizen. Gea Oost en Wietse Minks recyclen pallethout om er nieuwe producten van te maken. Oude spullen en materialen krijgen zo weer een nieuw leven. Er zijn met name woondecoraties te vinden voor binnen en buiten. Stoer, robuust, degelijk. Ook leuk om cadeau te geven.

In de nacht van 13 op 14 juli 1944 werden in Sneek vier mannen doodgeschoten tijdens een represaille van de Duitsers, nadat het verzet een NSB-er had ontvoerd en mogelijk omgebracht. Een vijfde man, gemeentesecretaris (en latere burgemeester van Sneek) Ludolf Rasterhoff, werd ook neergeschoten maar overleefde deze executie door zich dood te houden. De impact die deze Sneeker Bloednacht op burgemeester Rasterhoff heeft gehad staat centraal in deze bijzondere productie, maar ook de invloed van vrede op het heden en de toekomst. De voorstelling ‘De Nacht dy noait foarbij gaat’ vindt plaats in de Martinikerk in Sneek op 18, 19, 21, 22, 24, 25, 28 en 29 april 2020. Aanvang 21.00 uur.

ROODHUIS – Op Sint Bonifacius Kindcentrum Reahus werken ze met IPC (International Primary Curriculum). Gedurende een aantal weken wordt er gewerkt aan een bepaald thema (unit) waarin alle zaak- en creatieve vakken aan bod komen.

Oldenhof. In het stuk worden vijf talen gesproken: Sneekers, Fries, Nederlands, Engels en Duits. De regie is in handen van Tineke Broers. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website: www.sneek75jaarvrij.nl/teater.

Om de producten te kunnen maken zijn Gea en Wietse altijd op zoek naar pallethout. Hebt u houten pallets liggen waar u niks mee doet? U kunt de pallets altijd langs brengen in de P. Walmastrjitte of op laten halen. Er wordt weer wat moois van gemaakt voor een betaalbare prijs.


SNEEK MEER SNEEK MEER EVENEMENTEN 2020 EVENEMENTEN 2020

FEBRUARI

APRIL

JUNI

KOOPZONDAG

KOOPZONDAG & MOOI SNEEK VOORJAAR

KOOPZONDAG

2 FEBRUARI

5 APRIL

2 FEBRUARI

MUZIEK BIJ DE BUREN CULINAIRE ELFSTEDENTOCHT

LEKKER SNEEK

26 APRIL

JULI

KONINGSNACHT

8 FEBRUARI

VERS! FESTIVAL

27 APRIL

KONINGSDAG

22 FEBRUARI

CARNAVALSOPTOCHT 23 FEBRUARI

MEI

CARNAVALSVIERING

21 JUNI

15 APRIL T/M 5 MEI

75 JAAR BEVRIJDING IN SNEEK: FESTIVITEITEN

7 FEBRUARI

7 JUNI

4, 11, 18 EN 25 JULI

31 JULI

AUGUSTUS

N8 VAN SNEEK

ELFMEREN FIETSTOCHT

VOORJAARSKERMIS

KLEINE SNEEKWEEK ZEILEN

6 MAART

16 MEI

7 T/M 15 MAART

21 MEI T/M 24 MEI

28 MAART

BINNENSTE BUITEN! START VAN HET TERRASSEIZOEN

22 MEI

JUNI, JULI, AUGUSTUS EN SEPTEMBER DONDERDAGAVOND

VOOR HET ACTUELE

OVERZICHT KIJK JE OP :

7 T/M 9 AUGUSTUS

CULTUREEL SLOTWEEKEND

AVONDVIERDAAGSE

KOOPZONDAG

1 JUNI

FIETS ELFSTEDENTOCHT S A R R E T G IN SW KTSTRAAT 6 JUNI

VOOR HET ACTUELE

SNEEKWEEK

SEPTEMBER

JUNI

MAR

31 JULI T/M 6 AUGUSTUS

KLEINTJE SNEEKWEEK STAPPERSAVOND 25 T/M 28 MEI

CULTUREEL FESTIVAL UT SNEEK

6 SEPTEMBER

12 SEPTEMBER

OPEN MONUMENTENDAG & UIT FESTIVAL SÚDWEST 19 SEPTEMBER

SHANTYFESTIVAL & SPRINGKUSSEN 11STEDENTOCHT

WWW.SNEEK.NL WWW.SNEEK.NL

OVERZICHT KIJK JE OP :

SAMENLOOP VOOR HOOP SNEEK/SWF

OKTOBER KOOPZONDAG & MOOI SNEEK NAJAAR

KOOPZONDAG

1 MAART

25 EN 26 SEPTEMBER

SKÛTSJESILEN

18 T/M 31 JULI

4 MIJL VAN SNEEK/ BEVRIJDINGSLOOP

3 MEI

SEPTEMBER

SNEEKER DWEILDAG

KOOPZONDAG

MAART

RSTE ZO ND AG VAN ZONDAG VA DE MAANDN DE MAAND

ZATERDAGMIDDAG MATINEE MARKTSTRAAT FINALE SKÛTSJESILEN SNEEKERMEER

3 MEI

KKOOOOPP AGG ZELZOOKENNEEDDRS A ELKE EE TE

3 OKTOBER 4 OKTOBER

10 OKTOBER

BUITENSTE BINNEN! EINDE TERRASSEIZOEN

NOVEMBER 1 NOVEMBER

KOOPZONDAG 6 NOVEMBER

N8 VAN SNEEK

14, 21 EN 29 NOVEMBER

SINTERKLAAS IN SNEEK 20 NOVEMBER

CULINAIRE 11STEDENTOCHT

DECEMBER 13 DECEMBER

XMAS SNEEK, LEKKER SNEEK XMAS & KOOPZONDAG Wijzigingen voorbehouden


sneek

GROOTSNEEK.NL

5

SNEKER MAHA INSPIREERT MOSLIMMEISJES IN NEDERLAND

GO CHASE YOUR DREAMS!

Ze deed mee aan het twaalfde seizoen van Hollands Next Top Model, een Reality serie die eind vorig jaar via RTL5 te zien was. Elke aflevering kregen kandidaten een opdracht en was er een fotoshoot in een speciale setting. Na elke aflevering bepaalde de jury wie naar huis ging en wie mocht blijven. Sneker Maha Eljak was één van de modellen en de eerste deelneemster van HNTM, die een hoofddoek draagt. Samen met GrootSneek kijkt ze terug op het begin en het einde van NHTM en blikt ze vooruit. Ze wil - net als haar rolmodel Halima Aden- een bron van inspiratie zijn voor Moslimmeisjes in Nederland.

TEKST RIEMIE VAN DIJK FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

XX


6

NUMMER 01 • 2020

Z

‘HNTM’ DEELNEEMSTER MAHA ELJAK

Ze maakt direct indruk met haar ranke figuurtje, innemende lach en ‘modest fashion’ uiterlijk: een zwartleren broek, een bordeauxrood shirt, bijpassende hoofddoek en gouden oorbellen en ringen. Maar als ik vertel dat ze op de cover van GrootSneek komt te staan, reageert ze: “Ik had niet verwacht dat ik de voorpagina zou halen”. Tijdens het gesprek kiest ze weloverwogen haar woorden.

(N)IETS VOOR MIJ?

“Bij de oproep om mee te doen, dacht ik in eerste instantie “Haha, dit ga ik echt niet doen. Meedoen aan een tv serie is niets voor mij. Ik sprak erover met familie en vrienden en die haalden me over om toch te mailen. Zelfs toen had ik een moment waarop ik dacht: ‘Nee, ik ga het niet doen’. Later dacht ik: ‘Ik ga spijt krijgen als ik het niet doe’. Als ik word afgewezen tijdens de casting, dan weet ik in ieder geval dat ik het geprobeerd heb.” Voor de voorselectie meldde zij zich samen met honderd andere topmodellen in spé in het atrium van EndemolShine Nederland. “Daar werden we individueel opgehaald voor een gesprek. Ik werd geïnterviewd door één van de redacteuren en de hoofdredacteur. Een week later werd ik gebeld dat ik door was naar Aflevering 1. ‘NEE, DIT MEEN JE NIET’, was het eerste wat ik dacht. Aflevering 1 werd gefilmd in Den Bosch, midden in de Ramadan. Zwaar kan je het zeker noemen! Ik voelde mij helemaal niet geïntimideerd door de andere modellen. Waarschijnlijk, omdat er niemand op mij leek. Voor negentig procent wist ik zeker dat ik door zou gaan.” Maar toen volgde het zenuwslopende moment waarin door presentatrice Anna Nooshin de twintig namen bekend werden gemaakt die dóór waren. “Ik dacht: ‘Het is klaar Maha. Dit wordt ‘m niet’.

Toen zei Anna: ‘Het was niet makkelijk voor de jury om de beslissingen te maken, maar over deze kandidaat was vrijwel iedereen het met elkaar eens. Dus ook jij bent door Maha. Vol ongeloof en enthousiasme voegde ik me bij de rest van de kandidaten. IK BEN DOOR!!!! “

BESTE BEENTJE VOOR IN MODELLEN BOOTCAMP In Rotterdam vond de ‘Model Bootcamp’ plaats. “We werden getest op verschillende onderdelen, waaronder je catwalk loopje en je mentale kracht. De catwalk training was verschrikkelijk, want op hakken lopen kan ik niet. Gelukkig kwam het stukje dat ik op hakken liep niet op TV, want dat zag er niet uit! Hierna moesten we sporten. Ik haat het niet, maar het is ook (nog) niet mijn ding. Gelukkig liep het goed af, want de sporttrainer was tevreden. De volgende dag moesten we een videoshoot opnemen voor de nieuwe Herfst/Winter collectie van H&M Studio. Media Framez productions filmde de videoclip. Supertof om met hen samen te werken; ze hebben afgelopen jaar de grootste videoclip producties in Nederland geproduceerd. Na de shoot kwamen we weer bij elkaar op een veldje. Aan een waslijn hingen onze foto’s en bij je naam stond ‘dakterras’ of ‘evenementenhal’ geschreven. Het was heel spannend; wie van de twee groepen gaat naar huis? Sta ik aan de goede kant? Toen hoorde ik Anna zeggen: ‘We hebben nog drie plekken te vergeven en één van die plekken gaat naar jou Maha. TOP 16 BABY!’ Ik heb wel een traantje gelaten toen ik afscheid moest nemen van de mensen die niet door waren.”

BEELD BITCH FIGHT Maha verbleef tweeënhalve week in ‘het modellenhuis’. Contact met de buitenwereld was niet mogelijk. “Gelukkig konden we het goed met elkaar vinden. Dat is anders dan het beeld van ‘bitch fight’ dat veel mensen hebben. Ik had de grootste kamer van het huis met een eigen badkamer. Degene met wie ik aanvankelijk de kamer deelde, werd als eerste geëlimineerd, dus toen had ik de masterbedroom voor mezelf. De deur kon op slot; dat was fijn als ik mijn hoofddoek af wilde doen of wilde bidden. Ik heb superleuke vrienden aan het programma overgehouden. Silke woont vlakbij Heerenveen, we zien elkaar daardoor regelmatig en hebben allemaal leuke concerten op de planning in dit jaar. In het beeld van een superkritische jury herkent Maha zich niet. “De juryleden Nigel Barker, Anna Nooshin en Kim Feenstra gaven leerzame commentaren op de foto’s van de fotoshoots. In het algemeen waren ze positief over mij.” In de tiende aflevering van HNTM viel het doek voor Maha. “Net voor de trip naar Georgië werd ik naar huis gestuurd. Mijn ouders hadden me erg gemist; toen ik thuiskwam, was iedereen blij. Ikzelf was eerst helemaal in shock. Ik was enorm teleurgesteld in mezelf. Maar na twee dagen had ik het geaccepteerd en liet ik mijn ouders weten dat ik blij was thuis te zijn. Ik ben blij dat ik het avontuur ben aangegaan. Ik heb een nieuw netwerk en nieuwe vrienden gemaakt”.

“NIET VERWACHT DAT IK DE VOORPAGINA ZOU HALEN”


sneek

GROOTSNEEK.NL

7

Maha in ‘Holland’s Next Topmodel’ LINKSBOVEN: Met de andere Friese kandidate Silke. RECHTSBOVEN: Maha in de winnende fotoshoot van aflevering 8. LINKSONDER: Maha maakte fotoshoots in allerlei situaties, zoals in drukke tram in hartje Amsterdam. RECHTSONDER: Plezier met de andere kandidaten FOTO’S FACEBOOK.COM/ HOLLANDSNEXTTOPMODEL

“IK BEN BLIJ DAT IK HET AVONTUUR BEN AANGEGAAN. IK HEB EEN NIEUW NETWERK EN NIEUWE VRIENDEN GEMAAKT”

ROLMODEL

Wie is Maha Eljak? Leeftijd: 19 jaar Geboren en getogen: in Sneek Gezin: oudste van drie broers en één zusje, ouders geboren in Sudan. Hobby: fotografie, presenteren Opleiding: laatste jaar ROC Friesland College Event Management. Mogelijke vervolgstudie: Academie voor de popcultuur Werk: ZZP’er; opdrachten voor Explore the north, Welcome to the village, Clash Festival& Grasnapolsky.

Halima Aaden is Maha’s grote voorbeeld. “Ze is een Amerikaans model van Somalische komaf. Als eerste Miss en Moslima droeg ze tijdens een regionale Missverkiezing een hijab (hoofddoek) en een boerkini (lichaam bedekkende badkleding). Ze is het eerste Moslimmodel dat in de High Fashion wereld terecht gekomen is. Ze doet opdrachten voor grote merken zoals Tommy Hilfiger, Max Mara en Alberta Ferretti. Zij is een powerwoman en rolmodel voor veel Moslimmeisjes. Door haar wilde ik model worden. Tijdens de fotoshoot bij het zwembad droeg ik als enige lichaam bedekkende kleding. Daar kreeg ik de nodige reacties op, zoals: wat doet zij op TV? Ze draagt bedekkende kleding, terwijl anderen halfnaakt zijn. Dat is toch oneerlijk? Die reacties van onwetendheid vind ik frustrerend. Waarom mensen vergelijken als er niks valt te vergelijken? Ik vind dat mensen zich meer moeten verdiepen in andermans normen en waarden. Ieder leeft zijn eigen leven en ik ga mijn geloof niet aan de kant zetten voor een tv-show. In het begin van het avontuur verpestten negatieve reacties mijn hele

dag. Maar vervolgens heb ik die negativiteit omgebogen naar positiviteit. Ik ben bij mezelf gebleven: dit is wie ik ben, dit is waar ik voor sta!” “Ik heb zo veel lieve reacties gekregen van moslimmeisjes, iets wat mij zo gelukkig maakt! Ze zijn blij dat ik hen heb gerepresenteerd, door mij gaan ze hun dromen volgen. Eindelijk een hijab op tv. Hoe vaak zie je dat? Het dragen van een hijab is in deze maatschappij een ‘big thing’. Mensen vinden mij ‘een bijzonder geval’ Maar ik ben gewoon Maha, ik draag een hoofddoek want ik geloof in Allah! Wat maakt dat uit! Verder wil ik iedereen aanmoedigen om je dromen te volgen. Niet zitten en wachten, maar gewoon doen. Life is too short man! GO CHASE YOUR DREAMS!” Binnenkort heeft Maha een fotoshoot voor de LINDA. Ze hoopt dat in er 2020 veel klussen volgen. Hoe leuk zou het zijn, als we over x jaar kunnen zeggen: dat beroemde model Maha Eljak? Die heeft nog op de cover van Groot Sneek gestaan!


Service staat bij Bouclé bovenaan!

UW HOOFDZAAK, HOOFDZAAK ONZE KOPZORGEN! UW HOOFDZAAK, ONZE KOPZORGEN!

ZIGGO MEN

SALE!

BIJ ZIGGO MEN

30-50% korting Meet & Treat

Wil je kennis maken met onze producten en behandelingen? Je bent van harte welkom voor een huidanalyse, behandeling en advies over hoe je de conditie van je huid kunt verbeteren! De Meet & Treat schoonheidsbehandeling is een leuke manier om kennis te maken met onze schoonheidsspecialistes! Deze behandeling is incl. epileren, massage gezicht/decolleté en indien gewenst een lichte dagmake-up.

Prijs:€ 49,95

(Nú met gratis luxe masker t.w.v. € 9,95)

OPEN DAG

VRIJDAG 7 FEBRUARI 16.00 T/M 19.00 UUR THEMA: WENKBRAUWEN Nieuw in onze salon!

Perfecte wenkbrauwen door PMU van LINDA SOER. Microblading, Ombre brows,Combo brows. Deze dag geldt bij een nieuwe afspraak € 50 korting! Ook is er WORKSHOP MAKE-UP door Janita onze vissagiste.

op A Fish Named Fred, Lerros, Haze en Finn, Fred Mello en LTB jeans.

HERENJAS van € 199.95

nú voorDE MAAND JANUARI, 139.95 VOOR€EEN DETOX KUUR!

Beperkte plaatsen, meld je snel aan via www.hairaffair.nl

ZIGGO MEN Grootzand 7 | 8601 AR Sneek telefoon: 0515-421896

www.ziggofashion.nl

Volg ons

op Facebook en Instagram!


sneek // onderwijs

GROOTSNEEK.NL

9

TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTO’S KLAVER FJOUWER.

KOERSEN OP BETEKENISVOL ONDERWIJS Sinds dit schooljaar is hij directeur van CBS Klaver Fjouwer in Oudega. Groot Sneek is nieuwsgierig: hoe kan een dorpsschool zoals Klaver Fjouwer zich staande houden in tijden van ontgroening? Welke visie heeft de school op het onderwijs van de toekomst? Hoe is dit uitgewerkt in concrete plannen voor 2020 en de jaren daarna? In gesprek met Sybolt Kuipers van de Stichting Palludara. Sybolt is geboren en getogen in Sneek en woont daar ook met zijn vrouw en dochtertje van anderhalf. “Destijds ging ik zelf naar de Zwetteschool. Dat ik naar het openbaar onderwijs ging, zie ik als meerwaarde. Ik kan beide kanten begrijpen. Na het afronden van de Pabo heb ik 7 ½ jaar als leerkracht op ‘de Vuurvlinder’ in Sneek gewerkt. Een grote school die in 2009 550 leerlingen telde. Daarna verhuisde ik in 2014 naar de kleinste school van de Stichting, de Koningin Wilhelminaschool. Nu ben ik werkzaam op twee dorpsscholen van beide ongeveer 100 leerlingen. Sinds 2018 op It Harspit in Oppenhuizen en sinds augustus 2019 op Klaver Fjouwer in Oudega. ” In 2015 besloot Sybolt de opleiding ‘Schoolleider’ te volgen. “Er ging een wereld voor me open. Sindsdien lees ik het ene na het andere boek. Ik vind het prachtig om mee te helpen aan de ontwikkeling van een school en ook op Stichtingsniveau mee te denken over onderwijsontwikkeling.”

SAMEN ONDERWIJS MAKEN De naam ‘Klaver Fjouwer’ verwijst naar de vier dorpen, waar de kinderen die de school bezoeken vandaan komen: Oudega, Sandfirden,

Gaastmeer en Idzega. “Dat onze dorpsschool zoveel leerlingen telt, heeft te maken met de fusie met de school in Gaastmeer in 2017. Daar is destijds een hoop om te doen geweest. Als een school uit een dorp vertrekt, verdwijnt daarmee een stuk leefbaarheid.“ Samen het onderwijs maken is een logische wens na de fusie, als twee verschillende culturen elkaar willen leren kennen, vindt Sybolt. “We zijn dit schooljaar gestart met thematisch werken. Plan voor 2020 is om daar vakken zoals aardrijkskunde en geschiedenis in te integreren. Achterliggend idee is dat je onderdeel bent van een groter geheel. “Neem het thema ‘jij en jouw omgeving’. De kinderen kijken dan: ‘waar woon ik eigenlijk?’ Door een bezoek aan het kerkje in Sandfirden realiseren ze zich: dit is er allemaal in mijn dorp. Er zijn nog zoveel meer mogelijkheden om onderwijs betekenisvol te maken voor kinderen en om ze een bijdrage te laten leveren aan hun omgeving. Kennis over thematisch werken was er al vanuit de Jenaplanschool uit Gaastmeer. Daarnaast halen we kennis uit het Innovatie Platform Next-Level. Dat is een netwerk waar verschillende scholen uit heel de

vaak de metafoor van een schip. Een schip moet wendbaar zijn, maar wel op koers blijven. Je moet weten wie je bent, wat je wilt en waar je naar toe wilt; anders raak je stuurloos.

Sybolt Kuipers van cbs Klaver Fjouwer

provincie bij zijn aangesloten. Klaver Fjouwer is een drietalige school. We gaan nu een plan maken, hoe we Nederlands, Engels en Fries vorm gaan geven in het lesprogramma. Vroeger was het uitgangspunt een Friestalige en een Engelstalige dag; daar stappen we nu vanaf. Liever gaan we ‘tussen neus en lippen door’ om met de verschillende talen. Op die manier leren kinderen wendbaarheid. Vanwege het belang van de Engelse taal vliegen we een ‘native spea-

ker’ in. Deze spreekt alleen maar Engels met de kinderen en coacht de leerkrachten, die soms schroom hebben om Engels te spreken. Dit liedje kun je zingen voordat de kinderen naar huis gaan. Bij gym kun je tikkertje doen in het Engels. Dankzij de muziekimpuls-gelden komt er een muziekdocent. Dit zorgt voor enthousiasme bij de kinderen en heeft een positief effect op het korps ‘Eendracht maakt macht’. Want wat is dat korps een aanvulling bij evenementen in de dorpen!”

KOERS ZOEKEN IN EEN DYNAMISCHE WERELD “We leven in een dynamische, constant veranderende wereld. Het is onmogelijk om kinderen vaardigheden mee te geven, waarmee ze het tien jaar redden. Anno nu moet je levenslang leren. Dat vraagt van ons als school, dat we voortdurend meebewegen op de ontwikkelingen in de samenleving. Ik gebruik

psychotherapie en psychiatrie relatie- en gezinstherapie psychosociale therapie mental coaching (top)sporters

Wat dan werkt, is je mensen echt kennen; zonder hun professionele kapitaal kun je niet bouwen aan een school. Kennis zit in mensen. Kortgeleden hadden we een bijeenkomst waarin we samen een kwaliteitskaart didactisch handelen hebben gemaakt. Van tevoren wist ik niet wat de uitkomst zou zijn. Wat ik dan doe, is zorgen voor de juiste werkvormen om hun kennis en toekomstbeeld naar boven te halen. Dat is spannend, want je hebt geen controle over de uitkomst. Maar zo’n manier van sturen past in dit tijdsbeeld en dat geeft veel energie. Ook onze missie, visie en kernwaarden (verbinding, talent, vertrouwen en duurzaamheid) zijn zo ontstaan.” Op termijn wil Sybolt het contact met peuterspeelzaal de Joopykjes en kinderopvang Thuis bij Thea, dat stil is komen te liggen met de directiewisseling, opnieuw oppakken. “Samen kijken: wat hebben kinderen nodig? Een doorgaande lijn in thema’s en in preventieve zorg. Een verrijkend naschools aanbod, bijvoorbeeld tennislessen, freerunning, improvisatietheater. Op die manier geef je de leerkrachten ‘lucht’ (je kunt niet overal verstand van hebben) en kun je meehelpen aan de leefbaarheid van het dorp. Samen ben je verantwoordelijk.”

Praktijk Bogaard Van Giffenstraat 6 8601 EX Sneek Tel. 0515 418515

www.praktijkbogaard.nl • www.relatietherapie.frl


10

NUMMER 01 • 2020

ATE DE BOER VAN EFFECTIEF ONDERWIJS

TEKST EN FOTO WIM WALDA

“PASSIE EN LEF ZIJN IN HET BASISONDERWIJS ONDERGESNEEUWD DOOR HET HEILIGE MÓÉTEN” Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel geklaagd over het basisonderwijs. Is het niet door de leraren zelf, over werkdruk en salariëring, dan wel door ouders over het niveau van de school, of door de kinderen dat ze de rekenles niet snappen en de meester maar ‘stom’ vinden, of door de politiek, dat het onderwijs veel te hoge financiële eisen stelt. Feit is dat een paar decennia geleden het Nederlandse onderwijssysteem bijna op gelijke hoogte stond als het Finse systeem, dat als het beste ter wereld wordt beschouwd, maar we steeds verder van het pad af zijn geraakt en in de internationale ranglijst op een hellend vlak zitten. In gesprek met Ate de Boer (43), directeur van Effectief Onderwijs in Sneek, over oorzaken, verbeteringen en trends.

EEN CONCREET VOORBEELD “Een prachtig voorbeeld van een dergelijk project is ‘Greidhoeke goes onderwijs’, waarmee vier samenwerkende basisscholen uit de Greidhoeke de Friese Onderwijsprijs én de Publieksprijs wonnen. Een schoolvoorbeeld van onderwijsvernieuwend werken en daar maak ik een diepe buiging voor. Twee jaar lang zijn de kinderen en leraren fanatiek en enthousiast bezig geweest met hun project over de bedreigde grutto, zonder dat ze eigenlijk in de gaten hadden dat ze onderwijs kregen. In plaats van een boekje lezen of een opstel schrijven over de grutto, stonden ze met rode wangen van opwinding tot hun enkels in de Friese klei met professor Theunis Piersma; maakten ze een excursie naar de vogelkijkhut op het land van ‘grutto-boer’ Murk Nijdam; en maakten ze met Wybe Kaspers een grutto-lied, ‘Nim my mei dy mei’, dat al drie jaar in de Friese Top-100 staat en regelmatig wordt gedraaid op de radio! Zonder dat ze het in de gaten hadden, bereikten ze alle vooraf gedefinieerde leerdoelen uit het curriculum. Met lef, vrijheid en ambitie. Topsport vind ik dat en dat is ‘kicken’. En het woord werkdruk is geen enkele keer gevallen.”

ONDERWIJSTRENDS “Waar ik zelf voor pleit, maar wat moeizaam van de grond komt, is ‘gaming’. Ik ben ervan overtuigd dat leren met behulp van games het onderwijs leuker en effectiever maakt. Effectiever dan lessen van een gemiddelde leerkracht. Neem als voorbeeld geschiedenis en laat de leerlingen kapitein worden op een VOC-schip in een geschiedenisgame, waarin ze van alles meemaken. Dat vinden ze machtig en dat vergeten ze nooit meer. En zo zijn er talloze voorbeelden.”

Ate de Boer deed na de mavo het CIOS en de pabo en werkte kort als leraar in Wommels en aan de Súdwester in Sneek. Raakte in de ban van het speciaal onderwijs, volgde een masteropleiding ‘gespecialiseerde groepsleerkracht’ op Stenden Hogeschool en studeerde Onderwijswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2007 trad hij in dienst bij Effectief Onderwijs in Sneek en werd daar in 2014 directeur.

VERSCHRALING In het basisonderwijs doet zich een apart fenomeen voor. Enerzijds daalt het Nederlandse onderwijs in vergelijking met de ons omringende landen op de kwaliteitsindex, maar aan de andere kant wordt het aantal zwakke scholen kleiner. Blijkbaar dalen we dus met ‘beter onderwijs’ op de internationale ranglijst. Op zijn minst paradoxaal. Met name in het reken- en taalonderwijs vindt er verschraling plaats. Daarnaast klagen leraren over de hoge werkdruk en de salariëring. Dat er dus iets mis is met het primair onderwijs moge duidelijk zijn. Ate de Boer: “Ik denk dat hem dat voor een belangrijk deel zit in de status van het beroep. Zowel de pabo als het beroep leraar zijn afgegleden naar een ‘truttig’ imago. Wat mij betreft heeft de pabo als opleidingsinstituut afgedaan. Het zou een essentiële schakel moeten zijn in het streven naar kwaliteitsverbetering van het onderwijs. In plaats daarvan is het een vastgeroest instituut dat niet met zijn tijd is meegegaan. Ook bij de academische pabo in Groningen – op zich een mooi initiatief - bestaat er een grote kloof tussen de academische en de praktijkwereld. Dat werkt dus ook niet want ze spreken verschillende talen. Er zou in onze optiek een heel ander type lerarenopleiding moeten komen om de status en de kwaliteit van het vak

leraar weer op een hoger plan te brengen. We hebben daar ook wel concrete ideeën over, maar dat gaat in het kader van dit artikel wat te ver.”

KWALITEIT EN WERKDRUK “De kwaliteit van het onderwijs boert achteruit. Hoe dat precies komt, weten we nog niet. De hoge werkdruk begrijp ik nooit zo goed en is volgens mij vooral een kwestie van beleving. Het onderwijs heeft in de loop der jaren een hoog institutionaliseringsgehalte gekregen. Er móét van alles. Als je aan een directeur vraagt waarom hij vergadert, krijg je als antwoord dat dat móét van de inspectie. Waarom toetsen? Móét van de inspectie. Als je een intern begeleider vraagt waarom hij dingen doet, móét dat van de directeur. Als je een leraar vraagt waarom hij dingen doet, móét dat van de IB’er. Waarom maak je groepsplannen? Dat móét. Waarom gebruik je bepaalde methoden? Dat móét. Alles móét, móét, móét! De passie en het lef zijn ondergesneeuwd geraakt. En dat is gek met een uiterst liberaal inspectietoezicht.” Ik weet zeker dat je dat ‘hoge werkdruk gevoel’ gigantisch kunt verlagen en tegelijkertijd een hogere kwaliteit van onderwijs kunt realiseren door onderwijsdoelen naar eigenaarschap toe te schrijven, lef te tonen, leraren autonomie en verantwoordelijkheid

“WAT MIJ BETREFT HEEFT DE PABO ALS OPLEIDINGSINSTITUUT AFGEDAAN.”

te geven. Als je tegen een leraar van groep vier zegt: ‘Hóé je het doet, mag je helemaal zelf weten, maar aan het eind van dit jaar moeten alle leerlingen de sommetjes tot 1000 kunnen dromen’, dan is die uitdaging toch ‘kicken’ voor een leraar. Hij kan met afstanden aan de slag, met gewichten, met geld, wat hij maar wil. En dat op een creatieve manier invullen met real-life situaties en projecten. Daarmee maak je het onderwijs weer leuk. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het niet vrijblijvend is, maar dat er ambitie in de leerdoelen zit. Dat kun je met opdrachten toetsen. Ik vind toetsen en ambitie dan ook absoluut geen vieze woorden.”

Plattelandsschooltjes in krimpregio Friesland zullen op den duur een soort streekschoolachtige structuur krijgen. De school in een centraal gelegen dorp en de kinderen van de omringende dorpen komen daar naartoe. Op die manier kweek je volume, ben je af van de jaarlijkse dreiging van opheffing wegens leerlingentekort en kun je professioneler werken en samen meer mooie dingen doen. Een derde trend is ‘terug naar de basis’, waarbij de basisvaardigheden van lezen, schrijven en rekenen erin geslepen moeten worden. Wat mij betreft graag met lef, autonomie van de leraar en gebruikmaking van gaming. Het is niet een kwestie van óf–óf, maar van én–én. Het beheersen van de basisvaardigheden is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Daardoor hoeft de leerling in hogere jaren geen energie meer te steken in het ontrafelen van woordjes en zinnen, maar kan hij zich focussen op de inhoud. Een hele positieve trend vind ik de veranderende rol van de inspectie. Die is minder gericht op móéten en allerlei formele zaken, waardoor scholen de komst van een inspecteur met angst en beven tegemoetzien, maar veel meer op kwaliteitsverbetering en mogelijkheden. Ze stimuleren autonomie en eigenaarschap van besturen, scholen en leerkrachten. En dat is precies wat nodig is.”


sneek // onderwijs

GROOTSNEEK.NL

11

TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

JULIANASCHOOL 100 JAAR MODERNE SCHOOL IN KARAKTERISTIEK OUD JASJE

Dit jaar viert de Julianaschool in Sneek haar 100-jarig bestaan met een grote reünie op 4 april 2020. Ondertussen is de jubileumcommissie al druk bezig met de voorbereidingen van het feest. GrootSneek ging op bezoek bij oud-directeur Jan Ankersmit en de huidige schooldirecteur Klaas Jan Visser. Leerkracht Sia de Goede schoof aan het einde van het interview ook nog even aan, zij is tenslotte ook nog oudleerling van de school.

Feestprogramma

Julianaschool 100 jaar De jubileumcommissie bestaat uit Klaas Jan Visser, Jan Ankersmit, Sia de Goede, Rianne Kramer en Melly Dijkstra. De huidige directeur van de school, Klaas Jan Visser, vertelt over de grote reünie en de andere activiteiten die er om het eeuwfeest heen plaats zullen vinden.

DE JULIANASCHOOL ADEMT SCHOOL! “Dat ik directeur van deze school mag zijn vind ik geweldig, het gebouw heeft status”, zegt Klaas Jan Visser meteen aan het begin van het gesprek. En hij wil ook wel uitleggen waarom. “Deze school heeft karakter. Toen ik twee jaar geleden van Palludara de gelegenheid kreeg om directeur van een van de andere scholen te worden ben ik onder andere hier geweest om te zien of de Julianaschool iets voor mij zou zijn. Als je binnenkomt en die oude monumentale marmeren trap ziet, dan heb je meteen het gevoel ‘dit is een school’. Het ademt hier school!’ De Julianaschool staat modern in de maatschappij maar het honderdjarige gebouw zorgt voor een historische verbinding. Het is een warme karakteristieke stadsschool.”

JUBILEUMKRANT Jan Ankersmit, die van 2000 tot en met 2017 directeur van de Julianaschool was, voelt zich meteen weer thuis op ‘zijn’ oude school en hij vindt het ook een eer om met anderen een jubileumkrant van 100 jaar Julianaschool te mogen maken. “Ik heb 17 jaar met ontzettend veel plezier op de Julianaschool gewerkt met een prachtig team, dat toen met mijn komst grotendeels ‘nieuw’ was. We hebben met elkaar voor vernieuwing gezorgd en dat nieuwe elan zette zich voort aan het begin van deze 21ste eeuw. Toen kwamen ook de contacten met kinderopvang Kinderwoud, omdat wij de buitenschoolse activiteiten aanboden. Er heerste, en nu nog, een open sfeer waarbij in mijn beleving het contact met de ouders goed was. Was het voorheen nog zo dat de kinderen

Voor de reünie, van zaterdag 4 april, kunnen oud-leerlingen en leerkrachten zich opgeven via de site van de school: www.julianaschool-sneek.nl

Jan Ankersmit, midden leerkracht Sia de Goede en de huidige schooldirecteur Klaas Jan Visser.

letterlijk uit de buurt van de school kwamen, meteen aan het begin van dit millennium kregen wij leerlingen die ook verder weg woonden. Onze schoolbevolking bestond uit Noorderhoekkinderen, de Noordoosthoek, de Hemdijk, het centrum en de Stationsstraat. Een heel gemêleerd gezelschap en je zag echt niet uit welke straat de kinderen kwamen. Dat vond en vind ik ook zo mooi aan onze kinderen, het is een echte eenheid.”

“Kijk, hier is het bewijs”, vertelt Visser. “Daar staat toch echt 7 april 1917 op! We vieren het jubileum eigenlijk drie jaar te laat. Maar goed, het gebouw bestaat wel 100 jaar, dat staat ook prachtig in de marmeren vloer bij de hoofdingang. De start van de Julianaschool was in het latere Boumapand op de hoek Leeuwarderweg-Tweede Oosterkade, dat voor 10.200 gulden werd aangekocht. Er gingen 100 kinderen naar de school.”

EEUWLING??

ROOS MET EEN INKTVLEK

Beide (oud-) directeuren praten enthousiast over ‘hun’ Julianaschool, maar weten zich meteen ook voorbijganger in een lange rij van collega’s en leerlingen. De verhalen zullen tijdens de groots opgezette reünie (zie kader) eindeloos zijn, de ene na de andere mooie anekdote zal de revue passeren. Maar hoe zit het nu exact met de datum heren?

Sia de Goede, kwam als zesjarig meisje als leerling op de Julianaschool en vergeet nooit weer dat ze daar als linkshandige met een inktpot rechts het woordje ROOS moest schrijven. Het gevolg laat zich raden, een dikke vlek over het woordje roos! “Ik durfde niet te zeggen dat ik niet bij de inktpot kon en moest in de pauze nablijven. Dat was geen leuke ervaring. Maar goed, later toen ik als leerkracht terugkeerde vond ik de mooie oude bel nog weer op dezelfde plaats onder bij de statige, marmeren trap!”

“Ehhh…ja”, antwoordt Jan Ankersmit. “Laat Klaas Jan dat dan maar vertellen…” De huidige directeur begint te lachen, staat op van zijn stoel en verdwijnt in een bergruimte om er even later weer uit tevoorschijn te komen met een heus vaandel.

REÜNIE “Op de reünie van 4 april worden alle oud-leerlingen en leerkrachten vanaf 10.00 tot 10.30 uur verwacht in de foyer van Theater Sneek aan de Westersingel. Daar is eerst een gezellige ontmoeting met elkaar, uiteraard met koffie/thee en wat lekkers. Om 10.45 uur gaan we naar de grote Theaterzaal waar een programma over 100 jaar Julianaschool zal plaatsvinden. Het programma verder die dag zal bestaan uit een buffet tussen 12.00-14.00 in de foyer van het Theater Sneek. Daar kunnen de reünisten per toerbeurt gebruik van maken. Vanaf 12.00 uur gaan we ook in groepen naar de Julianaschool voor rondleidingen en om daar herinneringen op te halen. In de foyer van het Theater is ook een expositie van foto’s en films. Ook is er livemuziek aanwezig. Om 16.00 uur is het officiële reünieprogramma afgelopen.”

PROJECTWEKEN “Op maandag 6 april starten we onze projectweken die drie weken zullen duren. Met de thema’s Toen, Nu en Later werken we in de klassen en doen we excursies. Ook ons motto ‘Samen in Beweging’ komt aan bod. We vinden dat iedereen recht op bewegen heeft, ook kinderen met een beperking. We hebben hiervoor een verbinding met het Foppe Fonds gezocht. Foppe de Haan zal de projectweken ook officieel openen. In de drie weken zullen we ons als Talentschool laten zien en we sluiten af met een Julianaschool Festival. Dat is op donderdag 23 april, waarbij met medewerking van Akte2 de kinderen aan de beurt zijn om hun activiteiten te tonen: Talenten voorop! Op 24 april is er dan nog een Oudhollandse spelletjes ochtend.”


sneek // onderwijs

12

#FACETOFACE

LINEKE KLEEFSTRA-JANSEN

fotografie LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL tekst WIM WALDA

Vestigingsdirecteur ROC Friese Poort Lineke Kleefstra-Jansen:

“We willen een wendbare school zijn” “Het woord ‘wendbaarheid’ geeft het beste weer wat centraal staat in onze visie op het onderwijs in het algemeen en op ROC Friese Poort in Sneek in het bijzonder.” Aan het woord Lineke Kleefstra-Jansen uit Boer, samen met Wietse Schuitema de directie van de mbo-instelling aan de Harste in Sneek.

“We weten dat we tot 2030 te maken krijgen met demografische ontwikkelingen, lees veranderingen van de bevolkingssamenstelling, waardoor landelijk het aantal mbo-leerlingen volgens de ramingen van het ministerie terug zal lopen met gemiddeld 15%. Doordat wij in Friesland te maken hebben met een krimpregio, zal dat fenomeen op Friese scholen extra merkbaar zijn, in het ergste geval tot wel 30% minder.”

IS DAT REDEN VOOR PANIEKVOETBAL? “Neen, geenszins. Wat we door deze demografische verschuiving wel zien is dat er tekorten ontstaan op de arbeidsmarkt. Bedrijven in de belangrijkste economische pijlers van Súdwest-Fryslân: landbouw, techniek, horeca, bouw/infra en zorg, zitten nu al te springen om vaklieden en dat probleem zal de komende jaren alleen maar nijpender worden. Wel weten we uit ervaring dat SúdwestFryslân een aanzuigende werking heeft op inwoners uit de Randstad ten aanzien van de aspecten wonen en werken, maar wat we niet weten is wat voor effect dat op het totaal zal hebben. Daarnaast zien we dat het aantal instromers in het volwassenenonderwijs een duidelijk positieve ontwikkeling doormaakt. De tendens ‘Een leven lang ontwikkelen’ zet duidelijk door en wij spelen daaropin met flexibel onderwijs, zoals werken met modules en deelcertificaten en studeren in eigen tempo.”

VAN GROEI NAAR KRIMP “Ik denk dat het verstandig is om niet negatief te focussen op die krimp. Er liggen ook kansen. Want er is weliswaar krapte op de arbeidsmarkt in de eerdergenoemde sectoren, maar aan de andere kant zien we ook dat er nog steeds veel mensen niet actief deelnemen in het

arbeidsproces, denk aan mensen met een bijstandsuitkering en statushouders. Samen met ondernemers en overheid proberen we nieuwe doelgroepen te benaderen voor scholing of omscholing. En die mensen zijn nodig om de bedrijven in die sectoren overeind te houden. Dat vergt dus een naadloze samenwerking met die bedrijven en een heel andere manier van opleiden. De samenwerking met bedrijven is de laatste jaren heel intensief geworden; we kijken samen naar kansen en maken gebruik van hybride docenten. Dat zijn werknemers van een bedrijf die een aantal uren lessen komen geven bij ons. Op die manier krijg je het beste van beide werelden.”

IMAGO MBO NEGATIEF? “Ik denk dat de laatste jaren juist het omgekeerde het geval is. De vraag naar afgestudeerde mbo’ers zit duidelijk in de lift, juist omdat er zo’n enorme behoefte is aan vakmensen en die leiden wij op. Het imago van het mbo is dus momenteel beter dan ooit. Mbo is vakonderwijs, een combinatie van denken en doen en juist door die praktijkgerichte aanpak van mbo’ers zien wij vaak dat sommige bedrijven liever een mbo’er aannemen dan een hbo’er. Mbo’ers worden vanaf het eerste jaar betrokken bij de praktijk en uit onderzoeken van het Ministerie van Onderwijs is gebleken dat veertig procent van de mbo studenten na zijn of haar laatste stage bij hun stagebieder een baan aangeboden krijgt. Wanneer studenten er na het mbo voor kiezen om extra theoretische verdieping op te doen op het hbo, juichen we dat alleen maar toe. We zien dat bijvoorbeeld bij onze economische en administratieve opleidingen; daar kiest circa zeventig procent voor een vervolgopleiding aan het hbo.”

OPLEIDEN VOOR VAKKEN DIE OVER TIEN JAAR NIET MEER BESTAAN? “Dat was misschien een jaar of tien geleden het geval, maar tegenwoordig allang niet meer. Administratieve studenten leerden toen bijvoorbeeld nog hoe ze een kasboek moesten invullen, terwijl er tegenwoordig bijna geen bedrijf meer is dat een kasboek hanteert. Door onze steeds hechtere samenwerking met het bedrijfsleven, meelopen met de ontwikkelingen en ook samenwerken bij innovatieve ontwikkelingen, soms zelfs door als school het initiatief te nemen, hebben wij een enorme slag geslagen. De wendbaarheid is groter geworden door de invoering van keuzedelen. Daar bedoel ik mee dat we door het aanpassen van een keuzedeel van de lesstof in een jaar snel mee kunnen veranderen, wanneer er van het ene op het andere moment een nieuwe techniek in het bedrijfsleven wordt toegepast. Juist door die keuzedelen, die je per jaar kunt vaststellen en eventueel aanpassen, maak je je onderwijs flexibel, wendbaar. Toegegeven, we kunnen niet honderd procent in de pas lopen omdat je als onderwijs niet alleen te maken hebt met het aanpassen van de kennis en competenties in het onderwijsprogramma, maar ook met zaken als de examinering, de toetsing, docenten die de nieuwe stof moeten aanbieden en uiteraard hebben we ook te maken met de inspectie ‘die er wat van vindt’.”

INSPECTIE DENKT MEE “De inspectie was vroeger een instelling die vele schoolbesturen deed beven. De protocollen, regeltjes, resultaten, verzuim, uitvallers. Tot in de kleinste details werden de verrichtingen van de school bekeken en afgevinkt, goed of slecht. Dat is in de loop der tijd wel veranderd. We zien

tegenwoordig een inspectie die veel meer met ons meedenkt. Ze hebben vorig jaar op de Friese Poort geëxperimenteerd met een andere manier van inspecteren, waarbij veel meer wordt gekeken naar de bedoeling van het onderwijs. Hoe pak je zaken als flexibilisering aan, wat is de huidige stand van zaken en hoe kijkt het opleidingsinstituut naar de toekomst. Hoe wordt ingesprongen op sociaalgeografische, demografische en economische veranderingen in de maatschappij en hoe is de verbinding met de regio. Ze willen meer een partner zijn met de onderwijsorganisatie. Vorig jaar hebben we een overall goede beoordeling gekregen en dat gebeurt niet zo vaak. Dat geeft vertrouwen dat je op de goede weg bent.”

MINDER LEERLINGEN MINDER GELD “Dat is wat te ongenuanceerd. Je gaat er daarbij vanuit dat de financiering gelijk blijft en dat er geen alternatieve doelgroepen worden aangeboord die extra financiële armslag opleveren. We zijn op Friese Poort met een aantal teams bezig om voor de zomervakantie een strategische personeelsplanning te maken voor de komende vijf jaar. Dat moet een aantal scenario’s opleveren waardoor je meer proactief kunt inspelen op maatschappelijke veranderingen. Qua huisvesting hebben we een aantal locaties waaronder de Rabobank, die we wanneer nodig af kunnen stoten zodat we op de Harste wat dat betreft de eerste tien jaar geen risico lopen. Daarbij moet ik wel zeggen dat vooruitkijken over een periode van tien jaar vrijwel onmogelijk is in deze dynamische tijd. We moeten gewoon zorgen dat we wendbaar blijven, snel op veranderingen in kunnen spelen, zodat we kunnen blijven focussen op de kwaliteit van het onderwijs en het management geen paniekvoetbal hoeft te spelen.”


NUMMER 01 • 2020

GROOTSNEEK.NL

13


14

NUMMER 01 • 2020

De Uitdaging presenteert...

Theatercollege schr�ver Frank Westerman vr�dagavond 7 februari in Lewinski Sneek

Onlangs zat schrijver en journalist Frank Westerman weer aan tafel bij DeWereldDraaitDoor, de boeren zijn boos dat ze worden gezien als hoofdschuldigen aan de stikstofuitstoot. In zijn al weer ruim 10 jaar oude klassieker De Graanrepubliek beschrijft Frank hoe het boerenerf de afgelopen honderd jaar door de stormen van de geschiedenis is gegeseld. Maar Frank heeft meer schitterende boeken op zijn naam staan, zoals Ararat, De Stikvallei en meer recent De wereld volgens Darp. In 2018 verscheen zijn boek Wij de mens: in dit boek neemt hij zijn lezers mee op een filosofische wereldreis – van de Maasvallei tot op de vulkaanhellingen van Indonesië. Een meeslepende tijdreis naar onze oorsprong: wie zijn wij en waar komen we vandaan? Als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid? Allemaal slaan we verwoed met onze staart op het water, maar anders dan de walvis menen wij mensen dat ons spetteren ertoe doet… Komende vrijdag 7 februari geeft Frank over Wij de mens een theatercollege bij Lewinski in Sneek. Het programma begint om 19.45 uur. Wie helemaal een mooie avond wil hebben, gaat voorafgaand aan de lezing van Frank eerst eten bij Lewinski. Kosten college € 10,-

BRANDED CONTENT

Ook interessant! Ook liefhebber van koken met lokale producten? Exclusieve lezing van chefkok Kees Elfring over zijn ervaringen in de keuken van Chez Panisse. Chez Panisse is het bekende restaurant van Alice Waters in Californië, waar tal van Hollywoodsterren graag komen eten. Alice ontwikkelde een aantal principes die ze al sinds de jaren tachtig met verve uitdraagt: het gebruik van kakelverse, biologische seizoensproducten van topkwaliteit, duurzaam verbouwd door boeren uit de omgeving en in al hun eenvoud en perfectie geserveerd. 3 FEB 2020 | LEWINSKI SNEEK | GRATIS | AANVANG 19.00 UUR

Een culturele zondagmiddag bij één van de mooiste podia van Friesland: Podium Pingjum There is enough for everybody’s need, but not for everybody’s greed (Gandhi) Begin 1900 waren we met 2 miljard mensen op deze wereld. De voorspelling is dat we in 2100 met zo’n 10 miljard zullen zijn. Hoe gaan we dat organiseren? Lezing met Cees Buisman, directeur van Wetsus en auteur van het essay De mens is geen plaag. 8 MAART 2020 | PODIUM PINGJUM | € 7,50 | AANVANG 14.30 UUR

K� k voor meer informatie en tickets: www.deuitdaging.frl BRANDED CONTENT

VOORSTELLINGEN IN TEKEN VAN SPORT EN MUZIEK

LEERLINGEN CVO EN PALLUDARA SAMEN MET SYB VAN DER PLOEG IN THEATER SNEEK Op dinsdag 3 en woensdag 4 maart zijn basisschoolleerlingen van stichting Palludara en leerlingen van csg Bogerman (CVO Zuid-West Fryslân) te bewonderen tijdens bijzondere muziekvoorstellingen in Theater Sneek. Meer dan 300 jongeren in de leeftijd van 9 tot 18 jaar zullen het podium beklimmen om hun talenten met het publiek te delen. Zij worden bijgestaan door speciale gast Syb van der Ploeg. Het thema van de voorstellingen is ‘sport en muziek’. De opbrengst komt ten goede aan Stichting Muziekotheek en Stichting Aangepast Zeilen Sneek (SAZS). SAMENWERKING SCHOLEN LEIDT TOT NIEUWE ONDERWIJSMOGELIJKHEDEN

VOORSTELLINGEN IN TEKEN VAN SPORT EN MUZIEK

Vorig jaar vond het muzikale samenwerkingsproject voor het eerst plaats en dat resulteerde in een prachtige voorstelling in Theater Sneek. Het project is één van de resultaten van de strategische samenwerking tussen CVO en Palludara, waarvoor in het najaar van 2018 getekend werd. De stichtingen voor basis- en voortgezet onderwijs slaan hiermee de handen ineen om hun leerlingen nieuwe onderwijsmogelijkheden te bieden.

Op dinsdagavond 3 maart vindt de eerste voorstelling plaats voor ouders, medewerkers en leerlingen. Deze avond wordt door de leerlingen zelf gepresenteerd. Syb van der Ploeg zal hierbij als gast optreden en samen met de jonge artiesten een nummer ten gehore brengen. Op woensdag 4 maart staat Syb van der Ploeg tijdens de gehele voorstelling centraal als gast. Syb is meer dan de zanger van de Friese band De Kast. Hij speelde in musicals, uiteenlopende theatervoorstellingen en is daarbij op en top sportman (en de man achter de Mar-athon Sneek). Hij heeft een grote liefde voor muziek en sport, de onderwerpen die centraal staan tijdens de voorstellingen.

Dit schooljaar is het project nog verder uitgebreid. In februari worden er vanuit csg Bogerman workshops verzorgd voor bovenbouwleerlingen van scholen van Palludara. Elke school wordt driemaal bezocht en levert 10 tot 15 leerlingen, die zullen deelnemen aan het grote zangkoor dat tijdens de voorstellingen optreedt. Daarvoor komen de koorleden op csg Bogerman om samen te repeteren met de leerlingen uit het voortgezet onderwijs, die muziek maken in de begeleidende Bogerman-orkesten. De muzikale en creatieve leiding is wederom in handen van Anne Oosterhaven en Clara Rulman, ondersteund door muziekdocenten van csg Bogerman Joke Krist en Sjoerd Hiemstra.

De optredens van de leerlingen beloven weer spectaculair te worden. Hun talenten op het gebied van zang, muziek, dans en beweging zullen hierbij centraal staan. Naast optredens van de leerlingen zal Syb geïnterviewd worden. Dit gebeurt door Henk van der Veer, stadsdichter van Sneek, maar óók door leerlingen. Ook zal Syb tijdens een tienminutenlezing vertellen over zijn talentontwikkeling op het gebied van sport en muziek, waarom samenwerken belangrijk is en hoe zijn ervaringen hem

gevormd hebben. Op 4 maart vindt er na de voorstelling een korte afsluitende borrel plaats met speciale genodigden van de scholen.

GOEDE DOELEN IN KADER SPORT EN MUZIEK Palludara en CVO schenken de opbrengst aan twee goede doelen: Stichting Muziekotheek en Stichting Aangepast Zeilen (SAZS). Muziek maken is belangrijk in het leven van veel mensen, maar er kan van alles gebeuren waardoor er aanpassingen nodig zijn om een muziekinstrument te kunnen bespelen. Het doel van de stichting Muziekotheek is het uitlenen van aangepaste muziekinstrumenten, om te kunnen ervaren of deze aanpassingen de speelmogelijkheden vergroten. Ook verleent de Muziekotheek financiële steun bij het individueel aanpassen van muziekinstrumenten. Stichting Aangepast Zeilen Sneek (SAZS) verzorgt het aangepast zeilen in Sneek voor jonge en volwassen zeilers met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Het trainingscentrum ‘Roerkoning’ op het Starteiland Sneekermeer is volledig uitgerust met voorzieningen voor mindervaliden.

KAARTVERKOOP Ouders van de deelnemende scholen worden binnenkort geïnformeerd over de kaartverkoop.


sneek

GROOTSNEEK.NL

15

TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

STELLA VAN GENT NEEMT VOORLOPIG AFSCHEID VAN DE POLITIEK EN GAAT GELOUTERD OP ‘PELGRIMAGE’ IN BRAZILIË BOEM!!! Het is vrijdag 15 november als het nieuws naar buiten sijpelt dat het college van de gemeente Súdwest-Fryslân het vertrouwen in wethouder Stella van Gent (PvdA) heeft opgezegd. Een dag eerder is de bom gebarsten. De socialisten blijven als een blok beton achter hun wethouder staan en stappen uit de coalitie. Nu, twee maanden later en een afscheidsreceptie verder, interviewen we Stella van Gent (48) en kijken we terug en vooruit met de weggestuurde wethouder. We hebben afgesproken in de Stadsherberg van Sneek, waar Jikke Ozinga vanaf het prachtige schilderij van Evert van der Veen over onze schouder meekijkt. “Dat kan toch geen toeval zijn, dat je deze plek voor het interview hebt uitgekozen”, vertelt Van Gent. “Hier vlakbij de Waterpoort is mijn liefde voor Sneek begonnen; we lagen er altijd met de boot tijdens de Sneekweek in de Kolk. Dat was in mijn studententijd, zeker zo’n 25 jaar geleden. Goh, het heeft zo moeten zijn, denk je ook niet?” Niks gebroken vrouw, gekwetste ziel of gefrustreerde bestuurder die terugkijkt op de afgelopen twee maanden. Voor haar moet de insteek van dit voorlopig laatste interview dan ook een positieve grondtoon hebben. ‘Goodfeeling’, daar gaat het om. Niet alleen omdat het wenselijk voor haar ‘verwerking’ is, maar ook omdat ‘ik een positief mens ben’. Van Gent heeft geen behoefte om alle shit van de afgelopen tijd nog weer eens op te rakelen. Ze wil wel terugblikken.

HEILZAME PERIODE “Het is een heilzame periode geweest van momenten die je niet zoveel meemaakt in je leven. Het klinkt raar, maar ik heb er ook van genoten. Ik houd van het onverwachte. Het verliezen van een baan is natuurlijk een heel verdrietig iets en de manier waarop ik deze baan heb verloren is er een die ik niemand gun. Het was een totaal gefixeerde rollercoaster waar ik in vast zat toen de spanningen zo hoog opliepen in het college en het vertrouwen in mij werd opgezegd. Dat moment heb ik afgelopen Kerst pas weer kunnen herbeleven en dat was pijnlijk en verdrietig. Op het moment zelf kon ik het vrij zakelijk beschouwen en waren we al zo vervreemd van elkaar, dat het voor mij duidelijk was dat de breuk onvermijdelijk was. Ik heb er lering uit getrokken en ik vind het spijtig voor mij zelf, voor de PvdA, voor de gemeente Súdwest-Fryslân en alle kiezers waarvoor ik mijn werk deed en doe. Dat gevoel van ‘hè verdo.., dat mij dit nu is overkomen, dat ik dit niet genoeg heb kunnen handelen’. Ik baalde. Maar tegelijkertijd was er meteen een vorm van acceptatie. Je weet als je wethouder wordt dat de kans op een vroegtijdige exit aanwezig is. 2019 is het jaar geweest dat de meeste wethouders zijn gesneuveld. Ik heb meegewerkt aan dit statistische gegeven. Persoonlijk zag ik hem niet helemaal aankomen, wel dat er spanning was binnen het college en dat wij met regelmaat oplopende conflicten hadden, maar dat is inherent aan politieke standpunten. Maar dat ik de aftocht zou moeten blazen, nee…” Stella van Gent vertelt dat ze niet persoonlijk was aangedaan, omdat ze wist dat het een zakelijk conflict was.

ELKAAR NIET LOSLATEN “Ik ben altijd te goeder trouw geweest en heb geen grote fouten gemaakt. Ik heb een ding niet gezien en dat is dat niet iedereen mij het licht gunt. Dat andere mensen zich stoorden aan mij, dat wist ik voor een deel. Dat het zo

erg was, wist ik niet. Ik ben vervolgens naar mijn fractie gegaan en heb hen als eerste geïnformeerd over de impasse. Zij zijn toen direct als een blok achter mij gaan staan. Johan Feenstra heeft een week vrij genomen en is volledig samen met me op gaan werken in deze spannende tijd. We hebben elkaar niet meer losgelaten en konden echt op elkaar vertrouwen. Ik was gedreven, gelaten en verbaasd tegelijk, maar voelde me vooral ook erg gesteund en gesterkt door de fractie en Johan.” Wat volgde was een integriteitsonderzoek op verzoek van Van Gent (!), waarbij onderzoek werd gedaan naar de handelswijze van wethouder Van Gent over haar voorgenomen aankoop van een woning met Empatec-directeur Harry de Wit. Uit het onderzoek bleek dat er geen concrete aanwijzing was dat de persoonlijke belangen van mevrouw Van Gent de belangen van SWF hebben geschaad. Mocht Van Gent iets te verwijten vallen, dan was het hoogstens dat zij de aankoop van de woning eerder aan de burgemeester en de andere collegeleden had kunnen melden. Op vrijdag werd het bod gedaan, maandag lichtte Van Gent de burgemeester in…

Terug naar het interview in De Stadsherberg van Sneek, waar we Stella van Gent vragen naar haar toekomstplannen. Vooraf zegt ze nog - en wil dat expliciet genoemd hebben - dat ‘de affaire’ geen invloed op haar liefde voor Sneek heeft gehad, die blijft, ondanks alle malaise, onvoorwaardelijk groot en sterk.’

TOEKOMST “Toekomstplannen. Ja! De vraag die ik mij zelf gesteld heb of ik in de politiek blijf. Het antwoord is JA! Ik blijf politiek actief en

mij inzetten voor de maatschappij. Het is eigenlijk alleen maar gegroeid. Ik ga nu niet weer in de raad zitten, want dan moet ik er iemand ‘uitkicken’ en zo werkt dat natuurlijk niet. Ik heb wel even een klap voor mijn kop gekregen. In welke hoedanigheid ik in de politiek terugkom, daar ga ik tijdens een pelgrimstocht in Brazilië over nadenken. Ik ben dol op lokale politiek, maar ik heb ook jaren voor de provincie gewerkt en ik ben ook een hele blije Nederlander. Of het een plek in de landelijke, provinciale of de gemeentelijke politiek wordt, ik weet het nu nog niet. Misschien wil ik over tien jaar wel burgemeester worden. Maar schrijf dat nu maar niet op, anders blijft mij dat weer achtervolgen. Hahaha… Volgens mij ambieert mijn voormalige omgeving die positie meer dan ik!” Na ons gesprek lopen we richting Waterpoort om nog enkele foto’s te nemen. Stella wil de ‘pics’ nog wel even zien en spreekt haar voorkeur uit voor een foto waarop haar haardos lekker wild zit. “Dat past wel bij mij!”


sneek

16 BRANDED CONTENT

SKIPSMARITIEM JACHTHAVENS

DE NIEUWE GENERATIE AAN HET ROER SkipsMaritiem. Al tientallen jaren een begrip langs de IJsselmeerkust. Met jachthavens in Hindeloopen, Stavoren, Lemmer en Lelystad. Vijf stuks in totaal. Het begrip ‘jachthaven’ is daarbij eigenlijk veel te beperkt. Het omvat meer. Veel meer. Het biedt alle denkbare faciliteiten op het gebied van ontspanning, recreatie, winterberging, onderhoud en reparatie. Waar dat in de praktijk op neerkomt? Allereerst natuurlijk op jachthavens met ligplaatsen en Yachtservice & Refit-afdelingen, maar daarnaast op hotelvoorzieningen, een camping, een bungalowpark, strandpaviljoen De Potvis, drijvende chalets, restaurants, zwembaden, squashbanen, croissanteries en watersportwinkels. Jos de Vries en zijn vrouw Roelie hebben niet stilgezeten. Vanaf de jaren 80 hebben ze een geweldig bedrijf opgebouwd. Nu is het tijd om op hun lauweren te rusten en het stokje over te dragen aan de nieuwe generatie: Peter, Barber, Marieke, Nico, Gerben en Herman. Ieder neemt een deel van de taken op zijn of haar schouders. Peter in Flevoland, de rest in Friesland. We treffen vier van de zes in thuishaven Hindeloopen. TEKST PIEBE PIEBENGA // BEELD LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

HOE IS HET BEDRIJF BEGONNEN?

horeca, ontspanning, winkels, groenbeheer. Er komt zoveel bij kijken. Kijk alleen al naar terreinonderhoud; we hebben onze eigen rioolpompen, lantaarns en afvalverwerking. Het eerste nieuwbouwproject dat we met de nieuwe generatie op poten hebben gezet, is strandpaviljoen De Potvis in Stavoren. Dat hebben we samen na de brand in een paar weken tijd weer helemaal opgebouwd. Daar zijn we heel trots op.”

Barber: “Onze vader is een Sneker, die kwam hier in de jaren 70 in Hindeloopen werken. Het was de tijd waarin scheepswerven omgebouwd werden voor de pleziervaart. Het werden jachthavens. Met niet alleen ligplaatsen, maar ook allerlei faciliteiten voor de watersporttoerist. In de jaren 80 heeft mijn vader het bedrijf overgenomen. Later zijn daar de binnenen buitenhaven van Stavoren bij gekomen en Lemmer en Lelystad. Die jachthavens van toen zijn uitgegroeid tot heel veelzijdige bedrijven. Ons motto is nu: ‘alles voor het schip en de bemanning onder één dak’. Daar komt naast de nodige kennis van de watersport heel wat extra bij kijken. Hoe run je een hotel? Hoe doe je winkelinkoop van duizenden watersportartikelen? Onze ouders hebben altijd gezegd: ‘Jullie hoeven niet in het bedrijf.’ Sterker, als kind moest je verplicht wég uit Friesland. Ik heb bijvoorbeeld eerst de hotelschool gedaan in Den Haag en heb daarna een tijd in Argentinië gewerkt. De jongens hebben alle vier de IVA gedaan in Driebergen. Net als onze vader.”

KWALITEIT, SERVICE EN VERTROUWDHEID Marieke: “Als je de bezetting van onze havens bekijkt is ongeveer 50% Duits, 49% Nederlands en 1% Belgisch, Zweeds of Engels. De mensen zijn dol op het IJsselmeer. Je hebt er dat gevoel van ruimte, maar tegelijkertijd zijn de vaarafstanden kort. Binnen een paar uur zit je van hier in Enkhuizen. Veel Duitsers komen hier elk weekend naartoe. Voor hen is het twee, drie uur rijden. Wat onze Friese havens echt uniek maakt, is dat naast de veelheid van bedrijfsactiviteiten onder één dak, ze zo dicht bij de oude stadskernen liggen. Je stapt hier zo van je boot en wandelt Hindeloopen binnen. Wat wij onze klanten bieden is kwaliteit en ´ontzorging´. En allereerst natuurlijk vertrouwdheid. Als je een mooie auto

HECHTE CLUB hebt kun je die bij je thuis in de garage parkeren. Met een schip kan dat vaak niet. Daarvoor zoek je dan een bedrijf dat er met passie op past. We proberen continu trendsettend te zijn met onze jachthavens op het gebied van accommodaties. Met een hotel, een zwembad, tennis- en squashbanen, een fitnesscentrum, een croissanterie en een kinderboerderij. De kinderen uit de regio hebben trouwens zwemles in onze overdekte zwembaden.”

130 MENSEN Herman: “Het is een bedrijf met heel wat disciplines. Er werken binnen onze Friese jachthavens rond de honderd mensen. In de zomer komen daar nog ‘ns dertig bij voor de horeca en schoonmaak. We kennen geen winterstop, alleen een wisseling van werkzaamheden. Voor ons is het winterseizoen net zo belangrijk als het zomerseizoen. Het toeristisch hoogseizoen is in de zomer. Het technisch hoogseizoen in de winter. Dan hebben we volop werk in de berging en de werkplaats.” Barber: “Je moet het zo zien, alle zes kinderen hebben hun eigen verantwoordelijkheid. We hebben de taken enigszins verdeeld. De eerste doet de haven in Lelystad; de tweede doet het personeel, de horeca en PR-zaken; de derde de financiën en het personeel; de vierde Stavoren en Lemmer; de vijfde de facilitaire diensten en het groen; de zesde Hindeloopen. Het zijn eigenlijk allemaal verschillende familiebedrijfjes onder één dak. Werkplaatsen,

Marieke: “Onze ouders hebben altijd gewerkt aan een solide personeelsbestand. Veel mensen blijven hier ook heel lang werken. Er zijn er dit jaar vier die hier al veertig jaar werken. En we hebben er vijf waarvan de ouders hier ook al werkten. Ja, het is echt een hechte club. Sommigen werken hier van kinds af aan. Het mooie is, omdat het zo’n veelzijdig bedrijf is, kun je ook alle kanten op. Zo hebben we bijvoorbeeld iemand die ooit als jonge jongen in het zwembad begonnen is en nu werkplaatschef is. De lijnen zijn hier kort.”

RUIMTE OM JE TE ONTWIKKELEN Barber: “We zijn altijd op zoek naar goede mensen. De voordelen om bij ons te werken? We zijn een vlot en dynamisch bedrijf. Met een jong managementteam. Met veel internationale klanten. Als je ambities hebt kun je bij ons alle kanten op.” Herman: “Als diesel- en elektromonteur heb je hier echt een uitdaging. Je werkt hier met de grotere schepen en luxere jachten. Je kunt heel veel leren van de mensen die hier werken. We bieden daarnaast alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. En o ja, Hindeloopen en Stavoren zijn prima per trein te bereiken.” Marieke: “Dus als je bij een mooi bedrijf wilt werken, met alle kansen om je te ontwikkelen, kom dan ‘ns met ons praten. Maar pas op, misschien bevalt het je wel zo goed, dat je hier veertig jaar blijft. Zou zo maar kunnen.”

Vier van de zes De Vries-en: Herman, Barber, Marieke en Nico.


NUMMER 01 • 2020

GROOTSNEEK.NL

17

JE KUNT DIRECT BIJ ONS AAN DE SLAG! 1. YACHTSERVICE & REFIT STAVOREN EN HINDELOOPEN Diesel-/elektromonteur & allround medewerker yachtservice (fte, m/v)

Je hebt kennis van technische installaties. Bent verantwoordelijkheid voor het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden. Hebt een technische opleiding of technische ervaring. Bereid om cursussen te volgen. Altijd meegenomen als je van watersport houdt, maar niet noodzakelijk.

Ervaren werkvoorbereider (fte, m/v)

Je ondersteunt de werkplaatschef. Draagt zorg voor de dagelijkse operationele zaken. Werkzaamheden: Inplannen van monteurs. Inkoop voorbereiden. Calculeren van werkzaamheden aan de schepen. Offreren en factureren. Meer- & minderwerk organiseren. Begeleiden van de uitvoering. MBO + / HBO. Minimaal 2 jaar ervaring in een vergelijkbare functie. Goede kennis van technische installaties aan boord van schepen. Klant- en servicegericht. Flexibele werkinstelling. Communicatieve eigenschappen. Goede kennis van Duitse taal. Kennis van logistieke systemen.

2. JACHTHAVEN HINDELOOPEN Zelfstandig werkend zeilmaker (fte, m/v) Met specialisme in canvaswerk, waaronder sprayhood en bimini.

3. TOERISTISCHE SERVICEFACILITEITEN VOOR HET SEIZOEN 2020, MAART TOT OKTOBER

Gemotiveerde seizoensmedewerkers/ vakantiekrachten

Parttime of voltijd. Beschikbaar gedurende de vakantieperiodes inclusief zon- en feestdagen. Teamplayers. Klant- en servicegericht. Enige werkervaring in de betreffende functie. Kennis van Duitse taal is een pré binnen de horeca- en winkelfuncties. Voor onze watersportwinkels op Jachthaven Hindeloopen en in SkipsWinkel Sneek:

winkelmedewerkers/pompbediendes. Voor onze croissanterie op Jachthaven Hindeloopen:

een croissanterie-medewerker (werktijden 6.15 – 12 uur).

Voor havenrestaurants ‘Sailors Inn’ in Hindeloopen en paviljoen ‘De Potvis’ in Stavoren: medewerkers

bediening, keukenmedewerkers en afwassers. Voor onze schoonmaakafdeling in Stavoren en Hindeloopen: schoonmakers toiletgebouwen (1e shift 7-8 uur, 2e shift 11-15/16 uur). Voor onze facilitaire afdeling: medewerker groenvoorziening (wisselende werkzaamheden t.b.v. onderhoud terreinen verdeeld over onze locaties). Ben je geïnteresseerd in één van deze functies? Mail dan je sollicitatiebrief met c.v. naar: pz@ skipsmaritiem.nl. Eerst meer informatie? Bel 088 – 05 04 126 en vraag naar onze PZ-afdeling of app via nummer 06-1250 4850 (benadering voor acquisitie wordt niet op prijs gesteld).


INLOOPDAG 31 JANUARI

TE KOOP! Voor u geselecteerd uit ons woningaanbod!

Uw makelaars! Manfred de Wolff Makelaar/taxateur Tryntsje Stenekes ARMT

Kom naar onze inloopdag en laat u vrijblijvend adviseren! Vervang uw CV-ketel door een nieuwe of kies voor een hybride oplossing (warmtepomp systeem). Deze dag zijn er verschillende fabrikanten aanwezig die alles kunnen vertellen over de nieuwste ontwikkelingen.

OUDEGA (SWF), SIMMERSNIE13

SNEEK, ZWANENLAAN 15

Klaar voor de toekomst! ENERGIEZUINIG wonen in ruime gezinswoning (2/1kap)! Energiezuinig en onderhoudsarm! Lage energiekosten en woonlasten. Ruime tuingericht woonk., 3 slks., complete badk. en vaste trap naar 2e verd. Diverse optie’s bespreekbaar.

Heerlijk en royaal wonen in groene omgeving! Ruime vrijstaande woning (221 m² woonoppervlak), prachtig gelegen in een rustig deel van de woonwijk Hemdijk. De woning is onder architectuur gebouwd met veel oog voor bouwkundige details, design en materiaalkeus.

OPPENHUIZEN, KAPPENBURCH 22

ARUM, VAN CAMMINGHAWEG 75

Aan de rand van het dorp, vrijstaande woning op 848m2 eigen grond. De ruime woning is uitgebouwd met een stenen garage met kap. Aan de achterzijde kunt u genieten van het vrije uitzicht over het weiland. Fantastische plek met een privacyrijke beleving!

LANDELIJK WONEN! Woonboerderij geheel gerenov. met behoud authentieke details, nabij de A7. Wooncomfort is ingebracht. Mooi daglicht inval én prachtige vergezichten. Op passend perceel met div. terrassen, gazon, borders en fruitbomen. Een bezichtiging geeft de juiste indruk!

Prijs € 245.000,- v.o.n.

Tijd Locatie Telefoon Website

16:00 – 20:00 uur De Werf 1, Heerenveen 0513 – 611 300 cvketelacties.nl

Speciaal voor de inloopdag zijn er volop acties!

Tip! Neem het volgende mee: een foto van uw huidige ketel, van uw huidige thermostaat en van uw rookgasafvoer door dak of gevel.

Vraagprijs € 345.000,- k.k.

Vraagprijs € 550.000,- k.k.

Vraagprijs € 525.000,- k.k.

[ WIJ ZOEKEN! ]

Voor serieuze opdrachtgevers zijn wij op zoek naar woningen met de volgende kenmerken: • • • •

SNEEK: 2-ONDER-1-KAPWONING MET GARAGE TOT € 300.000,SNEEK: APPARTEMENT CENTRUM MET WOONOPPERVLAK VAN 140 M² SNEEK: 2-ONDER-1-KAPWONING ‘BOMENBUURT’ SNEEK: +/- 5KM RONDOM SNEEK, LANDELIJK GELEGEN WONING TOT CA. € 300.000,-

Heeft u verkoopplannen en voldoet uw woning aan één van de bovenstaande zoekcriteria? Neem vrijblijvend contact met ons op. Mogelijk hebben wij de koper voor u.

Het bestaande Funda aanbod is ons bekend • Uw reactie wordt vertrouwelijk behandeld.

VERKOOPPLANNEN? EN … WILT U VOLGENDE MAAND OOK UW WONING OP DEZE PAGINA? BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE WAARDE INDICATIE!

Verkoop - Aankoop - Taxaties - Advies WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK TELEFOON: 0515-412345

Voor ons complete aanbod kijkt u op www.makelaardij-delange.nl WESTERSINGEL 35 • 8601

EN SNEEK

TELEFOON: 0515-412345

Voor ons complete aanbod kijkt u op www.makelaardij-delange.nl

Voor ons complete aanbod kijkt u op:

www.makelaardij-delange.nl


sneek

GROOTSNEEK.NL

19

TEKST EN BEELD HENK VAN DER VEER

DELICATESSENWINKEL LE BON GOÛT

SLUIT NA BIJNA KWARTEEUW DE DEUR Op 13 november 1997 openden Wil en Riek de Vries-Spannenburg in hartje Sneek, de Peperstraat, hun delicatessenwinkel Le Bon Goût. Die Franse naam staat voor ‘de goede smaak’ en kwam uit de koker van Riek. Bijna een kwarteeuw was het een schatkamer gevuld met wijnsoorten, heerlijke kazen, patés, buitenlandse worstspecialiteiten, marmelades, olijven en ga zo maar door. Daar komt nu een einde aan, want de winkel is verkocht en Wil gaat nu net als zijn vrouw Riek (zij stopte zes jaar geleden al met lesgeven aan Praktijkschool De Diken) genieten van een zee aan vrije tijd. VAN JE HOBBY JE VAK MAKEN

“WAT IK JAMMER VIND IS DAT ER STEEDS MINDER SPECIAALZAKEN IN SNEEK ZIJN”

Voordat Wil de Vries (1942) met de delicatessenwinkel begon, was hij al werkzaam geweest in de retail, een eigen elektronicawinkel. “Maar dat liep niet meer. Mijn vrouw zei ‘Je wordt chagrijnig’. En ze had gelijk. In 1995 ben ik daarom gestopt met de elektronica en heb ik een sabbatical genomen. Laten we het zo maar noemen. Ondertussen was ik wel druk bezig met een grote hobby van mij, de vinologie. Om nu een winkel te beginnen met alleen wijnen, dat durfde ik niet aan. Een vriendin van ons kwam met de suggestie om met kaas langs de deuren te gaan. Dat leek mij niks, maar het kwartje viel wel. Ik zag ineens de combinatie van kaas, wijn en delicatessen.” “Toen Riek op een gegeven moment door de Peperstraat liep viel haar oog op ons huidige pand. Het was er nooit druk, zodat ik eens naar binnen ben gestapt om te informeren wie de huurder was. Het bleken Leeuwarders te zijn. Ornamenti, kraaltjes en kettinkjes! Niemand weet dat meer, want ze hebben het maar anderhalf jaar vol gehouden. Zij huurden de winkel van slager Robbie Polder, die naast het pand zat. Ornamenti deed mij het voorstel om de toko meteen maar over te nemen, maar ik was heel duidelijk: Wil begint niet met spiegeltjes en kraaltjes!”

‘KIJKEN NAAR DE KLEUR, RUIKEN NAAR DE GEUR EN PROEVEN NAAR DE SMAAK’ Toch lukt het Wil de Vries om het pand over te nemen, eerst huur en later koop. Na het nodige schilderwerk en een herinrichting met de authentieke sinaasappelkistjes (‘fan Marten Stoofpeer’), die nog altijd in de zaak zitten, wordt de deur van Le Bon Goût in november 1997 geopend. Wil heeft dan al een gedegen opleiding tot vinoloog bij Jan van der Wal in Heerenveen gevolgd.

problemen roet in het eten. Met Tietsje, “Een zeer gewaarde kracht, die een enorm gevoel had voor het adviseren van de klant om dat en dat wijntje bij die kaas te nemen,” stond Wil dus jaren achter de toonbank.

De

“Mensen die hier in de winkel komen, nemen de tijd ‘voor hun smaakpapillen’ en dat staat in schril contrast met de groep die in de supermarkt koopt. Die willen efficiënt boodschappen doen, hebben blijkbaar geen behoefte aan een praatje. Deze klanten willen voor wat lekkers graag iets meer uitgeven, overigens zonder dat dat in de papieren loopt.”

Van links naar rechts Riek, Wil en Tietsje

de “Ik heb op die cursus veel geleerd. Belangrijk was dat je moest ‘kijken naar de kleur, ruiken naar de geur en proeven naar de smaak’. De verhouding prijs-kwaliteit was en is uiteraard ook van belang. Het is maar net wat je ervoor over hebt en voor kaas geldt hetzelfde. Ik had eerst helemaal geen verstand van kaas en delicatessen, dat was mijn vak niet. Delicatessen, dingen die je lekker vindt, dat zit in een potje, truffel,

Al voo

Ga jij voor nieuwbouw in €1.399 * ,Mooi Harinxmaland? Ik help je graag met de financiering! r

Jouw financieel coach Jitske Dijkstra-Yntema Hegedyk 1 06 33 595 459 Maak een gratis afspraak op

finzie.nl​

jam, olie en marmelade om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar kaas? Ik had daar dus geen verstand van. Winkelman was ik wel. Wat voor kaas moet je dan nemen? Ik wilde geen rommel verkopen en ben uiteindelijk bij ‘de Beemster’ terechtgekomen. Er is een smaaktechnisch verschil tussen Beemsterkaas uit de supermarkten en die wij verkopen. Elke dinsdag de bestelling en woensdag in huis! Betalen binnen acht dagen, lekker ouderwets, maar dat geeft mij een goed gevoel. Ik kon trouwens in het begin nog geen stuk kaas inpakken, maar dat leert snel. Deels eigenbelang natuurlijk, maar vooral om het plezier dat ik eraan beleefde. Omgaan met de klanten

In Sneek e.o.

EXCLUSIVITEIT VAN DE KLEINE WINKELS De grootste verandering in de loop van de afgelopen jaren is volgens Riek en Wil de Vries geweest dat de exclusiviteit van de specialiteitenwinkel ook steeds meer naar de supermarken is verschoven.

heb ik altijd het mooiste gevonden. Er is geen dag hetzelfde. De start was vliegend, zo vlak voor de decembermaand. Daarna veel vaste klanten gekregen. En ons seizoen is wanneer de bruggen in Sneek weer opengaan. We hebben altijd veel toeristen in de winkel gehad. Sneek heeft heel veel aan de toeristen te danken. En ‘kwaliteit wint altijd’. Mijn ‘drive’ was - en daar ben ik eerlijk in – dat ik elke dag een zo groot mogelijke omzet wilde hebben.”

“Dat de deur binnenkort voorgoed in het slot gaat, is even wennen. Ik zal vooral het contact met de mensen missen. Wat ik ook jammer vind is dat er steeds minder speciaalzaken in Sneek zijn. Ik koop nooit in op prijs, maar altijd op smaak. Supermarkten nemen het plezier van het winkelen weg. Kijk ook maar eens naar de dinsdag- en zaterdagmarkt in de stad, er is bijna niets meer van over. Ik ben benieuwd hoeveel winkels als die van ons er over pakweg vijf jaar nog zijn?

TIETSJE DIJKSTRA

En wat we nu straks gaan doen, na de sluiting? We hebben beiden een elektrische fiets, we gaan Friesland op een andere manier ontdekken! Maar het moet wel mooi weer zijn!”

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Tietsje Dijkstra de beoogde opvolger van De Vries zou worden, maar helaas gooiden gezondheids-

M e k s y r deF sneek

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS UIT JE REGIO OP:

WWW.GROOTSNEEK.NL

HEEFT U NIEUWS? LAAT HET ONS WETEN! REDACTIE@GROOTSNEEK.NL


Hier begint je watersportseizoen

7 t/m 11 feb 2020 WTC EXPO Leeuwarden www.boot-holland.nl

It Foarunder zoekt jou! Pontschipper Moet in bezit zijn van een groot vaarbewijs

Shiftleader bediening Jouw passie voor horeca gecombineerd met leidinggeven aan een jong team

Chefkok & Souschef

Die creatief is en samen met de eigenaar een gemotiveerd jong keukenteam kan aansturen op een eigentijdse wijze.

Bedieningsmedewerkers Ben jij het zonnestraaltje op ons terras en in de zaak?

Keukenhulp Met je keukenbrigade de heerlijkste gerechten op de tafel zetten!

Afwasmedewerker Ben jij die afwastopper van 2020? Lijkt het je iets om bij ons te komen werken? Mail voor meer info naar info@starteiland.com of kijk op www.starteiland.com


sneek

GROOTSNEEK.NL

21

! s l e b ie r k n a g e v e r e k k e l

GrootSneker koks over een lekker seizoensproduct. Ditmaal....

VEGETARISCH

Rob Hart Restaur ‘t Ponkje in W www.pon

Nu we de feestdagen achter de rug hebben en we midden in ‘dry januari’ zitten, vinden we het wel passend om ook het vlees even te laten liggen. We gaan voor vegetarisch! Vegetarisch koken is superleuk want je hebt eindeloos veel mogelijkheden. Onze tip is dan ook: kijk wat er aan seizoensproducten voorhanden is als je een origineel gerecht wilt serveren. En vervang het vlees niet door vervangers als vega burger, vega gehakt, vega biefstuk etc… maar door de volop in het seizoen aanwezige topinamboer oftewel aardpeer!

Atsje Schilstra en Leo de Ree De Koperen Kees in Sneek www.dekoperenkees.nl

Ons recept!

Superlekker en ook nog eens gezond. Deze vergeten groente poffen we in de oven en we bereiden daarna zowel de schil als het vlees. Serveer erbij Granny Smith appel, gegaard in beurre noisette, crème van oude kaas, geroosterde bundelzwammetjes, mierikswortelmayonaise en gerookte amandelen.

AARDPEER MET AMANDEL, APPEL EN PADDENSTOELEN

Dit gerecht serveren wij bij De Koperen Kees als voorgerecht maar ook als hoofdgerecht zou je hem prima kunnen maken.

WAT HEB JE NODIG VOOR 6 PERSONEN:

AARDPEER

1 kg aardperen

1 Pof de aardperen op grof zeezout in een oven van 160°C gedurende ongeveer 45 minuten. 2 Als ze gaar zijn af laten koelen. 3 Doormidden snijden en het vlees eruit lepelen. 4 Breng het vlees op smaak met limoenrasp, peper, mierikswortel en evt. iets zout. 5 Frituur de schillen tot krokant.

APPELTJES

1 st granny smith - 50 gr beurre noisette 1 Snij de appel in vieren en snij het klokhuis eruit. 2 De beurre noissette samen met de appeltjes vacumeren en gedurende 45 minuten garen op 800C in de roner.

MIERIKSWORTEL CRÈME

45 gr eiwit - 40 gr yoghurt - 10 gr witte aceto - 150 gr zonnebloemolie - 1/2 el mierikswortelpasta 1 Meng alle ingrediënten, behalve de zonnebloemolie, samen met de staafmixer. 2 Voeg druppelsgewijs de olie toe, zodat er een homogene massa ontstaat. 3

Breng de crème op smaak met zout en doe het in een spuitzak. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

PADDENSTOELEN

1/2 pakje shimeji paddenstoelen / 50 gr mini shii take

AARDPEER

MET AMANDEL, APPEL EN PADDENSTOELEN

1 Maak de paddenstoelen schoon en snij ze los van elkaar. 2 Besprenkel ze dan met olie en brand de paddenstoelen af met een gasbrander. 3 Breng op smaak met zout.

KAAS CRÈME

250 gr kaas - 125 gr melk - 125 gr room - 80 gr eidooier 1 Breng de melk en room aan de kook. 2 Giet dit op de kaas en blender dit samen glad. 3 Voeg dan de eidooier toe. 4 Giet de massa nog warm door een zeef.

ONZE suGgestie

Wist u dat?

Broodje geitenkaas met cherrytomatenjam en balsamico

Parelcouscous goed te combineren is met lekkere seizoengroenten, zoals spruitjes, winterpeen en pompoen?

Dit is een vegetarische klassieker van De Walrus! Wij serveren dit het liefst op donker gildebrood, maar hierin staat u natuurlijk vrij. De geitenkaas die wij hierbij serveren is een ambachtelijke product van De Molkerei, waar wij al vanaf de begindagen van De Walrus mee werken. Hierbij komt een heerlijke jam van cherrytomaten en om het af te maken nog een sprenkeling balsamico.

Joost Sijbesma De Walrus Sneek www.dewalrusneek.nl

Recept cherry tomatenjam: 250 gram Cherrytomaat // 130 gram Geleisuiker // 2.6 gram Bladgelatine helder // 1 stuks laurierblad select // 25 gram Balsamico azijn // 0.5 gram Zout // 0.3 gram Peper wit gemalen

ONZE WIJNTIP! Recas Winery Pinot Grigio Land: Roemenië

Rob Hartman Restaurant‘t Ponkje in Woudsend www.ponkje.nl

Deze Pinot Grigio heeft geuren van peer en appel, met op de achtergrond hints van bloemen en citrus. De structuur is droog, fris en toch zacht. Een mooie afdronk en een klein bittertje geeft de wijn net dat beetje extra wat hem uiterst aantrekkelijk maakt.

Sjouke en Maya Restaurant Vis en Meer Woudsend www.restaurantvisenmeer.nl

Smaak: Een lichtgele kleur met aroma’s van appel, peer en citrus. Een droge, frisse wijn met een klein bittertje in de afdronk. Verkrijgbaar bij slijterij Tsjoch in Woudsend


22 LIFESTYLE TRENDS 2020

LIFESTYLE TIPS & TRENDS LIFESTYLE TIPS & TRENDS ZES SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN MODE, INTERIEUR, GEZONDHEID, ETEN, BOEKEN, HAAR EN REIZEN...

GROEN GELUK Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. We zijn weer massaal met goede voornemens begonnen. Meer bewegen, minder snoepen, gezonder eten. In deze column geef ik jullie wat tips om meer groenten te eten. Want ondanks de controverse op het gebied van ‘gezonde’ voeding is iedereen het hierover eens: het consumeren van meer groenten is de manier om gezonder te worden en te blijven. De kans op harten vaatziekten en kanker (doodsoorzaak 1 en 2!) neemt af bij consumptie van meer groente. Groente is de basis voor een gezonde voeding. Groente is rijk aan vitames, mineralen, vezels en bioactieve stoffen. Het voedingscentrum adviseert om dagelijks minstens 250 gram groenten te eten. Vanuit de natuurvoeding is dat minstens 300 gram en bij een actieve leefstijl zelfs 500 gram. Dat red je dus niet met alleen het avondeten. Lunch, tussendoortjes en zelf het ontbijt kunnen (deels) uit groenten bestaan. Door alle kleuren groenten te eten onstaat een grote variatie aan vitamines, mineralen, vezels en bioactieve stoffen. Op deze manier krijg je alle benodigde voedinsstoffen binnen. Kies je voor biologisch dan is dit aandeel nog groter. Dat heeft vooral te maken met de verrijking van de bodem.

ROOS HENDRIKS Royaal Belegd Sneek | www.royaalbelegd.nl

Voor een optimale inname van alle voedingsstoffen is het belangrijk om dagelijks zowel rauwe als bereide groente te eten. De grootste vijand van vitamines en mineralen is koken in water. Veel gaat dan verloren. Qua bereiding heb je het minste verlies bij stomen, vervolgens wokken, stoven en tenslotte koken.

AAN DE SLAG MET JE HUID BEGINT MET REINIGEN! Reinig jij jouw huid dagelijks? De dagelijkse reiniging van de huid is één van de belangrijkste stappen in de huidverzorging. Zonder de huid goed te reinigen kan er geen goede verzorging en geen huidverbetering plaatsvinden. Helaas wordt de reiniging van de huid vaak onderschat. Een schone huid neemt beter de werkstoffen op die in een crème of serum zitten. Deze kunnen helaas niet door het ‘vuile laagje’ tot je huid doordringen. Zonder een goede reiniging is er dan ook geen goede verzorging of huidverbetering mogelijk en krijg je een onzuivere huid met verstoppingen. Belangrijk is het om jouw huid twee keer per dag te reinigen met een reinigingsproduct. Dit kan zijn een reinigingsmilk, reinigingsgel of een foam.

•R  einigingsmilk: is het mildste product om een huid te reinigen. •R  einiginggel: is een gel die je mengt met water en die schuimt op de huid. •F  oam: is een schuim dat we mengen met water zodat het nog meer schuimt. Vaak horen we mensen zeggen dat ze ’s morgens hun huid alleen met water schoonmaken of ’s avonds niet. Fout! Tijdens de nacht scheidt onze huid afvalstoffen en vet uit. Dit laagje zit ’s morgens op je huid en kan er niet met alleen water afgewassen worden. De schoonheidsspecialistes geven u graag een goed advies over de reinigingsproducten die u kunt gebruiken of over het gebruik van een goede dag- en/of nachtcrème. gaat! Dus aan de slag met je huid als het om de reiniging

ASTRID HULZEBOS TEENSMA - Eigenaresse Beauty Centre Hair Affair in Sneek www.hairaffair.nl

Een paar simpele maar doeltreffende tips om aan je groente inname te komen: 1. Zorg voor een voorraadje in huis en leg dit in het zicht. 2. Neem bij iedere maaltijd groente. Rasp wat wortel door je havermout, gebruik kiemen/plakjes komkommer/tomaatsalade bij je broodje kaas en een salade bij de boerenkoolstamppot. 3. 5 x S: soep, salade, spread, smoothie en sap. 4. Onderweg? Neem groente mee. 5. Op je bord minstens de helft groente. 6. Kies als tussendoortje groente. Kies tenslotte in verband met duurzaamheid zoveel mogelijk voor groente van het seizoen. Veel smakelijker en beter voor het milieu.

Enjoy!

OP TIJD NAAR DE KAPPER! Wanneer is het eigenlijk tijd om je haar te knippen? Dit is afhankelijk van het model van je haar, maar ook van de conditie ervan. Het verschilt heel erg per persoon of je snel last hebt van gespleten haarpunten. Hoe sneller je die krijgt, hoe vaker je zou moeten knippen. De reden dat je gespleten punten en breuken eigenlijk altijd moet knippen, is dat je ze niet kunt repareren: je haar is kapot. Hoewel sommige producten je beloven dat ze je haar helemaal kunnen herstellen... het kan gewoon niet. Natuurlijk zijn deze producten verzorgend voor je haar en geven ze jouw droge puntjes een boost, maar het is geen tovermiddel. Als je ze niet afknipt, gaan gespleten haren alleen maar verder splijten en rafelen. Bij gespleten puntjes splijt en rafelt je haar in de lengte in twee of meerdere delen. Hierdoor lijken de haren net op takjes. Er zijn heel veel verschillende vormen mogelijk. Bij haarbreuken hangt het haar slechts aan een paar vezeltjes vast.

Op plekken waar breuken zitten, zie je vaak witte puntjes/bolletjes. Die witte kleur komt doordat de binnenkant van je haar zichtbaar wordt. De witgekleurde puntjes vind je niet alleen op de uiteindes van je haar, maar vaak ook wat hoger in je haar. Je moet ze dus wel afknippen wil je langer en/of gezonder haar. Wanneer je je haar laat groeien, maar vaak last hebt van gespleten punten, kun je ook de Search & Destroy methode doen. Hierbij knip je alleen de gespleten punten en breuken af, maar laat je de gezonde haren met rust. Het is een tijdrovend klusje, maar wel effectief. Wanneer je dit echter vaak doet, zul je merken dat de onderkant zijn vorm wat verliest. Het is dus raadzaam om je haar en kapsel goed in de gaten te houden en op tijd naar het Perron te gaan, anders moet er alleen maar meer lengte af!

FAIDRA TSAGARAKIS - Eigenaresse Kapsalon Perron 28 Sneek | www.perron28.com


GROOTSNEEK.NL

23

AAN DE SLAG ! Opruimen in één dag Met deze zachte temperaturen krijgen we onbewust alweer zin in het voorjaar. En ja, daar horen ook de lentekriebels zoals opruimen/schoonmaken bij. Heerlijk; een opgeruimde kast is een opgeruimd hoofd! Nu de nieuwe voorjaarscollectie langzaam de winkels binnendruppelt is het wel handig om te weten wat we nog hebben hangen van de voorgaande jaren. Dus tijd voor een ‘clean-up’ van je kledingkast.

Hoe te beginnen? Als inspiratie zou je de volgende boeken kunnen lezen:  PGERUIMD! O VAN MARIE CONDO Het grootste inzicht uit haar boek? Houd alleen die items waar je echt blij van wordt.

LIANA MIEDEMA kleurstijliste bij LIANA kleur & stijl | www.lianakleurenstijl.nl

TALKING DRESS VAN MARIEKE EYSKOOT Dit boek gaat over eerlijke kleding en over een groene en bewuste lifestyle. Het geeft je de antwoorden en wijst je de weg naar je eigen ‘fair fashion lifestyle’. Van shoptips tot ‘was-weetjes’, van ruilideeën tot zelfmaaktrucs, van kleding tot accessoires, verzorgingsproducten, eten en zelfs trouwen.

AAN DE SLAG MET JE DOELEN Aan het begin van het jaar zitten we altijd boordevol plannen en goede voornemens voor het jaar dat gaat komen. Maar er daadwerkelijk mee beginnen én het volhouden ervan zijn vaak moeilijker dan verwacht. Of je nu doelen hebt in je werk, gezonder wilt leven, of meer wilt afspreken met vrienden en familie: met deze planners kun je aan de slag! Dromen- en doelenplanner van Judith Noordzij. Dit onwijs handige boek helpt niet alleen om jouw doelen te bepalen, maar ook om ze te bereiken. Wat je doel ook is: de weekplanners en vragenlijsten aan het eind van elke maand helpen je een stapje dichterbij je dromen te komen.

Structuurjunkieplanner Handig als agenda en om kleine taken in op te schrijven, maar ook handig om die grotere doelen in het oog te houden. Plan per week of maand in wat je wilt bereiken, verdeel het in kleinere ‘tussendoelen’ en op die manier gaat het jou écht lukken.

Veel leesplezier en succes! LOTTE TERPSTRA - Boekhandel van der Velde Sneek | www.boekhandelvandervelde.nl

Open je kledingkast en aan de slag! Haal al je kleding uit de kast, je wasmand en de kapstok en sorteer het op je bed in 3 stapels. Zo zie je ook écht hoeveel kleding je hebt. • Stapel  1 zijn je favoriete kledingstukken • Stapel 2 zijn de twijfels • Stapel 3 draag je niet meer, omdat het (inmiddels) de verkeerde maat is, kapot of een miskoop qua kleur of stijl. Je maakt je kast schoon en dan hang je je favoriete kledingstukken (stapel 1) er weer in, maar blijf kritisch. Dus bijvoorbeeld drie zwarte hemdjes in plaats van vijf. Bij stapel 2 stel je jezelf de vraag of je het echt nog gaat dragen en/of het te combineren is met stapel 1. En als je blijft twijfelen, stop het dan in een doos en berg het eerst op. En stapel drie, daar kun je misschien iemand anders blij mee maken of je brengt het naar de kringloop. Kapotte en versleten kleding altijd naar de textielbak brengen, dat kan nog prima gerecycled worden. Als je een nieuw kledingstuk/item toevoegt aan je bestaande collectie, zorg dan dat het minimaal met drie kledingstukken te combineren is. Dan gaat het altijd goed en voorkom je een miskoop. Heerlijk; nu heb je een opgeruimde kledingkast met alleen maar je favoriete kleding. En voor straks: koop bewust en blijf kritisch!

WE LOVE NATURE! NATUURLIJKE MATERIALEN; DE TREND VOOR 2020 Kies ook in 2020 voor de natuurlijke look & feel door te werken met materialen afkomstig uit de natuur, bijvoorbeeld keramiek of vezelachtig jute of hennep. Stoffen die niet synthetisch aandoen en fijn aanvoelen zijn ook tof. Ook natuurlijke kleuren zullen populair blijven. Aardse materialen als marmer, versteend hout, keramiek en gegoten acryl komen samen in de woontrend: Down to Earth. Deze duurzame woonstijl draait om het gebruik van natuurlijke en eerlijke materialen met een unieke uitstraling. Zo geef je je interieur persoonlijkheid en een verantwoorde, eigenzinnige twist. Combineer de natuurlijke, harde elementen met warme texturen als alpacawol en etnische stoffen om het geheel te verzachten en sfeer te creëren in deze woonstijl van 2020. En in dit interieur draait het ook om liefde voor elkaar, multifunctionele meubels mogen niet ontbreken. Een uitschuifbare eettafel omringd door comfortabele eetkamerstoelen en een royale elementenbank vormen het hart van het woonhuis.

Waar ga jij dit jaar mee EVELYNE BOK - Interieurstylist Sneek | www.evelyneontwerp.nl

aan de slag?


sneek

GROOTSNEEK.NL

25

TEKST EN BEELD HENK VAN DER VEER

FOTOTENTOONSTELLING IN FSM OVER SNEKER BEVRIJDING OP 15 APRIL:

EEN VEELBEWOGEN DAG! De bevrijding van Sneek van de Duitse bezetting was op 15 april 1945. Daarom worden in de periode van 15 april tot en met 5 mei 2020 tal van herdenkingsactiviteiten georganiseerd. Een ervan is een fototentoonstelling in het Fries Scheepvaartmuseum, die op 15 april geopend zal worden.

SAMENWERKING TUSSEN SNEEK, SU HET UT WEEST! EN FRIES SCHEEPVAART MUSEUM Meindert Seffinga, directeur van het FSM, historicus Alice Booij en Peter van Egmond van ‘Sneek, Su Het Ut Weest!’ zijn al druk bezig met het organiseren van wat een unieke tentoonstelling moet worden. We hadden een gesprek met Seffinga en Booij over de stand van zaken op dit moment en uiteraard over de zoektocht naar foto’s voor deze expositie Hiervoor wordt overigens elke vrijdag al een oproep gedaan op de site SSHUW, met een nieuwe foto.

EEN VEELBEWOGEN DAG Alice Booij vertelt over het belang van de fototentoonstelling. “Achteraf, toen ik ‘ja’ had gezegd en er mee bezig ging, bleek en blijkt het ook hartstikke leuk te zijn. Er zijn zoveel aspecten aan de bevrijding van Sneek. Je kunt de tentoonstelling van Sneek opdelen in thema’s: Het in brand steken van De Waag, de bevrijding zelf, de komst van de Canadezen. Die indeling in stukjes maakt het juist heel interessant. Ondertussen heb ik ook al nagedacht over wat de titel moet zijn van de openingsspeech van deze fototentoonstelling. Je krijgt de primeur: ‘Een veelbewogen dag!’ Die dag was echt heel veelbewogen. Alles is onzeker op die 15de april 1945; de mensen weten dat de geallieerden er aan komen. De zekerheid dat Sneek bevrijd zal worden is er, maar de hamvraag is ‘wanneer precies?’ Hoe zal dat gaan? De Duitsers zijn op de vlucht, maar jatten nog wel fietsen en steken De Waag en passant ook nog even in brand. Gevolg is verdriet, boosheid, emoties en angst. De telefoon doet het die dag niet. Niemand wist waar hij aan toe was. Om half vier ’s middags wordt De Waag in brand gestoken en om acht ‘s avonds komen de Canadezen. Niet lang erna komen de Binnenlandse Strijdkrachten, die het beheer overnemen. Die zeggen vervolgens dat iedereen in huis moest blijven. Kortom het ging heel snel heen en weer allemaal.” Alice Booij, een eersteklas verteller, verhaalt over haar eigen vader die dan net 16 jaar oud is. “Hij staat te wachten bij de Electrische Brug, nabij het Sperkhem. Als hij tegen halfvier de ontploffingen hoort, weet hij niet wat er aan de hand is. Ik docht ik mut naar hús. Ik draafde naar de Van der Heijbuurt, dêr’t we woanden. Ik draafde as un peard, ik siën nòch myn groate lange witte benen onder myn

kòrte broek wech draven. Naar moeke!” Een mooie anekdote die aangeeft dat de mensen geen benul hadden van wat er gebeurde. Later bleken die knallen te zijn veroorzaakt doordat De Waag in brand stond. Die verhalen komen los bij het zien van de foto van de afgebrande Waag.

HOEVEEL FOTOMATERIAAL IS ER IN HET ARCHIEF VAN HET FRIES SCHEEPVAART MUSEUM? “Er is niet veel, maar als ik van tevoren had bedacht dat hier niks zou zijn, dan waren wij er niet aan begonnen om een fototentoonstelling te maken. Toch hebben wij het wel aangedurfd”, zegt Meindert Seffinga. “Wij hebben dus wel wat foto’s in onze collectie, waarvan sommige minder bekend zijn bij het grote publiek. Onze hoop is dat er thuis bij mensen in oude albums nieuwe foto’s boven tafel komen. Fotomateriaal over de bevrijding en wat erna komt. Van die bewuste Bevrijdingsdag zijn er niet veel foto’s gemaakt. Eerst zien we wat voorzichtige foto’s van de aftocht van de Duitsers en dat valt ook te begrijpen. Want zouden er nog represailles volgen als er foto’s genomen werden? Die foto’s zijn dus wat stiekem gemaakt. Bekende foto’s zijn die vanuit de Kruizebroederstraat, die van bovenaf genomen zijn. Een andere klassieke foto is die van de wegtrekkende Duitsers over de Prins Hendrikkade. Die foto is genomen vanuit de Neltjeshaven. Dat is een foto die letterlijk van een afstandje gemaakt is. Het zijn in die zin indrukwek-

kende foto’s waarop te zien valt hoe moe die mannen zijn. De verslagenheid druipt ervan af, maar misschien ook wel opluchting dat het voorbij is.”

OPROEP VOOR FOTO’S Foto’s van Canadezen, die van april tot november 1945 in Sneek bleven, zijn uiteraard ook van harte welkom bij Alice Booij, Peter van Egmond en Meindert Seffinga. Tot nu toe is de oogst met drie foto’s mager. Vandaar ook de dringende oproep om foto’s aan te leveren, waarvan dan een kopie wordt gemaakt en het origineel meteen weer teruggaat naar de eigenaar. “Maar zit nergens over in, die tentoonstelling komt er. Er zijn ook voorwerpen die aan die Bevrijdingsdag herinneren, zoals koperen granaathulzen die door koperslager Dijkstra bewerkt zijn. Er zijn bevrijdingsrokken, die speciaal voor deze dag gemaakt zijn. Het zijn rokken gemaakt van patchwork, ruitjes van allemaal stofjes. Verder kunnen we tegenwoordig foto’s heel groot ‘opblazen’ en dat gaan we voor deze tentoonstelling ook doen. Dat is best indrukkend, want je staat bijna in het verleden. We gaan de tentoonstelling wel inrichten rond het thema Bevrijding, dus geen expositie over de Sneek tijdens de Tweede Wereldoorlog. We willen niet een tijdelijk Verzetsmuseum in Sneek.” Voor meer informatie over de activiteiten van Sneek 75 jaar bevrijd, check www.sneek75jaarvrij.nl )


26

&FIT

GEZOND

NUMMER 01 • 2020

Voorlichting over valpreventie in Antonius Ziekenhuis Sneek

Afhankelijk Zaterdag 15 februari organiseert de Antonius Zorggroep, in samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân, daarom een gezondheidsmarkt in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Deze gezondheidsmarkt staat volledig in het teken van valpreventie bij ouderen. “Het is belangrijk dat we aandacht besteden aan dit thema”, zegt Sandra Galema. Ze is werkzaam als wijkverpleegkundige bij Thuiszorg Zuidwest Friesland (onderdeel van de Antonius Zorggroep) en betrokken bij de organisatie van de gezondheidsmarkt. “Ouderen lopen een verhoogd risico om te vallen. Daarbij komt dat het aantal valongelukken door de toenemende vergrijzing alsmaar groter wordt. Echter, met een bewuste leefstijl en inzicht in valpreventie kun je valrisico’s vroegtijdig herkennen en daarmee veel narigheid voorkomen.”

Meeste ongelukken gebeuren thuis Als thuiszorgverpleegkundige heeft Sandra regelmatig te maken met valincidenten. “Mijn collega’s en ik besteden dan ook veel aandacht aan valpreventie in de vertrouwde omgeving, want de meeste ongelukken gebeuren ‘gewoon’

Gezondheidsmarkt zaterdag 15 februari Op zaterdag 15 februari laten diverse zorg- en welzijnsorganisaties zien wat zij te bieden hebben op het gebied van valpreventie, gezondheid en beweging voor ouderen. De gezondheidsmarkt vindt plaats in de centrale hal van het Antonius Ziekenhuis in Sneek en is gratis toegankelijk van 10.30 tot 16.00 uur.

FOTO: RIANNA HILARIUS, STUDIO SPONTAAN

In Nederland belandt er elke vijf minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp als gevolg van een val. Niet zelden veroorzaakt zo’n ongeval (ernstig) letsel, waardoor ouderen hun zelfredzaamheid tijdelijk of voorgoed verliezen. De Antonius Zorggroep wil ouderen beschermen door hier voorlichting over te geven. in en om huis. Zo geven we cliënten praktische adviezen om de woonsituatie veiliger te maken en stimuleren we ouderen om alert te zijn op gewoontes. Veel ongelukken komen voort uit onstabiliteit - zoals te snel opstaan uit een stoel - of een onverhoedse beweging. Vallen kan ook lichamelijke oorzaken hebben, zoals bloedarmoede, artrose, zichtproblemen of duizeligheid.”

Vallen voorkomen

Op de foto staan Sandra

Een van Sandra’s Galema, verpleegkundige, en mevrouw Meijer. cliënten is mevrouw Meijer (86). Een jaar geleden werd ze met spoed opgenomen in het ziekenhuis wegens een niervergiftiging. Na een intensief revalidatietraject woont ze - met hulp van de thuiszorg - weer thuis, in een seniorenwoning in Joure. “Sinds mijn thuiskomst, ben ik al een paar keer gevallen”, vertelt mevrouw Meijer. “Gelukkig heb ik er niks aan overgehouden, maar het heeft me wel angstig gemaakt. Ik weet dat het niet goed is om me alleen maar rond te wentelen in bange gedachten, daarom heb ik veel leuke bezigheden. Drie dagen per week ga ik naar de dagbesteding en ik doe aan

fitness. Door te bewegen, blijven mijn spieren soepel en is de valkans minder groot. Daarbij krijg ik ondersteuning van de fysiotherapeut. Van de thuiszorgdames krijg ik praktische tips om vallen te voorkomen en ze ondersteunen me bij het opstaan, wassen en aankleden. Ik gebruik een rollator om te lopen en om mijn pols draag ik een persoonsalarm. Mocht ik tóch vallen, dan is de thuiszorg snel ter plekke. Dat geeft me een veilig gevoel. Ik kan mijn angst nu meer opzijzetten en genieten van leuke dingen.”

Hanna van Wier, fysiotherapeut in het Antonius Ziekenhuis: “Vallen is helaas een veelvoorkomend probleem bij oudere mensen. De één moet na een val worden opgenomen in een zorgcentrum of ziekenhuis, bij de ander ontstaat de angst om opnieuw te vallen, met minder beweging en verlies van mobiliteit tot gevolg. Juist dát moeten we zien te voorkomen. Als je door ziekte of letsel lang op bed ligt - of vanwege valangst veel stilzit - verlies je veel spiermassa, zo’n anderhalve kilo per week. Het is dus erg belangrijk om actief te blijven. Als fysiotherapeut help ik ouderen van verschillende afdelingen om weer vertrouwen te krijgen bij dagelijkse bezigheden, zodat ze na een opname weer veilig naar huis kunnen. In de thuissituatie is het belangrijk om gevarieerd te eten voor een sterk en soepel gestel. Neem de tijd om te bewegen en blijf lekker bezig. Veel fysiotherapiepraktijken in Sneek en omgeving bieden een valpreventietraining aan, die gesubsidieerd wordt vanuit de gemeente. Verder adviseer ik mensen goed passende schoenen te dragen, regelmatig een bezoek aan de opticien te brengen en voor een veilige woonomgeving te zorgen, dat wil zeggen: voldoende licht in huis, anti-slipmatjes, handgrepen in de badkamer, etc. De kans dat je (opnieuw) valt, wordt door deze maatregelen veel kleiner.”

THUISHOTEL ZORGT VOOR GEMAK EN VOORDELEN “Thuishotel biedt allerlei diensten aan huis die mij helpen om zo lang mogelijk thuis te wonen. De vriendelijke medewerkers van Thuishotel regelen dit snel en ik krijg ook nog korting”, vertelt Hans van de Wouw. Hij is abonnee van Thuishotel en ontvangt maaltijden aan huis, personenalarmering en particuliere hulp in de huishouding.

Veilig gevoel Hans (hij wil graag bij zijn voornaam genoemd worden) is Thuishotelabonnee sinds zijn vrouw vanwege gezondheidsproblemen helaas niet meer thuis kan wonen. Het eten van Antonius Maaltijdservice is een uitkomst voor hem. “Wanneer de maaltijd box aan het einde van de ochtend wordt gebracht, kan ik eigenlijk niet wachten om het op te eten”, glimlacht de 86-jarige. Uit gewoonte eet Hans ‘s avonds warm nadat hij naar zijn geliefde, die gelukkig wel vlakbij woont, is geweest. De voormalig gymleraar oogt vrij kwiek, maar heeft uit voorzorg personenalarmering geregeld. “Mocht ik nu vallen en niet meer overeind komen, dan druk ik op de knop en wordt er contact gemaakt met een meldkamer. Zij seinen een medewerker van Thuiszorg Zuidwest Friesland in die mij helpt. Ik hoop niet

dat het ooit nodig is, maar het is wel een veilig idee dat ik altijd met één druk op de knop hulp in kan schakelen.”

Diensten en uitjes Naast het aanbieden van diensten (aan huis), organiseert Thuishotel regelmatig uitstapjes, zoals boottochten en workshops over de smartphone en tablet. “Ik ben erg tevreden over Thuishotel en raad anderen ook aan om te profiteren van het gemak en de voordelen die een abonnement biedt”, besluit Hans.

Wilt u ook Thuishotelabonnee worden? Een abonnement kost € 21 in 2020. Neem contact op met Thuishotel via: Telefoon 0515 - 46 12 34 // Mail info@thuishotel.nl Zie ook www.thuishotel.nl


&FIT

GEZOND

GROOTSNEEK.NL

27

EEN NIEUW THUIS IN

DE WATERMAN

Sinds een half jaar woont de moeder van Anneke Hofstra in De Waterman, een kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie in Sneek. Na een moeilijke start is haar moeder helemaal opgebloeid. “Ze voelt zich thuis in De Waterman en dat is erg fijn.”

RENÉ ENGWERDA, EIGENAAR VAN DE BEACH CLUB IN LEMMER, VINDT WERKGELUK HEEL BELANGRIJK.

ONDERNEMEN VANUIT HET HART ONDERNEMEN VANUIT HET HART

RENÉ ENGWERDA, EIGENAAR VAN DE BEACH CLUB IN LEMMER, VINDT WERKGELUK HEEL BELANGRIJK.

De geur van verse koffie komt je tegemoet. De bar wordt gepoetst. De zon schijnt door de hoge ramen naar binnen. Verschillende medewerkers maken zich op voor een nieuwe werkdag. Je verse voelt je meteen welkom bij de Beach in De geur van koffi e komt je tegemoet. De barClub wordt Lemmer. Deze bij zondere locatie staat op het strand, pal naast het gepoetst. De zon schijnt door de hoge ramen naar binnen. IJ sselmeer. Enmedewerkers trekt dagelijksmaken veel bezoekers uit een alle windstreken. Verschillende zich op voor nieuwe René Engwerda is gastheer en één van de trotse werkdag. Je voelt je meteen welkom bij de Beacheigenaren. Club in Volgens ondernemen méérstaat dan op geld verdienen. Het gaathet Lemmer.hem Dezeisbij zondere locatie het strand, pal naast om werkgeluk! IJsselmeer. En trekt dagelijks veel bezoekers uit alle windstreken. René Engwerda is gastheer en één van de trotse eigenaren. Volgens hem is ondernemen méér dan geld verdienen. Het gaat om werkgeluk! Ondernemend Anneke Hofstra met haar moeder in De Waterman

Zo’n drieënhalf jaar geleden merkte Anneke aan haar moeder dat er iets aan de hand was. Het bleek Alzheimer te zijn. “Met thuiszorg en tafeltje dekje kon mijn moeder nog een tijdje thuis blijven wonen. Wel hadden we haar alvast ingeschreven voor De Waterman. Redelijk snel, en ook wel onverwacht, kregen we bericht dat er een appartement vrijkwam in De Waterman. Mijn moeder wilde niet; ze vond dat ze zichzelf nog prima kon redden. Maar het was niet meer vertrouwd.” Na een rondleiding in De Waterman waren Anneke en haar zussen zó enthousiast (mooi appartement, grote huiskamers) dat ze besloten de verhuizing door te zetten. “In het begin was mijn moeder heel verdrietig en daar voelden wij ons erg rot over. We hebben zelfs nog overwogen om alles terug te draaien. Het is heel moeilijk om je moeder verdrietig te zien en te horen dat ze graag naar huis wil. Gelukkig voelt ze zich hier nu thuis en dat is erg fijn.” Dat haar nieuwe appartement zoveel mogelijk lijkt op thuis hielp zeker ook mee. “Voordat mijn moeder hier kwam wonen was de muur al geschilderd in dezelfde kleur als in haar oude huis. Vervolgens hebben wij haar meubels zoveel mogelijk op dezelfde plek gezet. Ook haar vogeltje mocht mee. Dat vonden we wel belangrijk.” Anneke is vol lof over De Waterman. “Ik vind het een unieke locatie. Doordat het kleinschalig is, is er veel aandacht voor de bewoners. De medewerkers maken altijd even tijd voor een praatje. Ook met de activiteiten wordt er heel erg rekening gehouden met wat iemand kan en leuk vindt. Mijn moeder vindt het bijvoorbeeld leuk om met haar handen bezig te zijn. Vroeger was ze altijd aan het breien, maar

“Soms belde ze me vijf keer per dag. Ze wist dan niet meer dat ze al gebeld had.”

dat lukt niet meer zo goed. Laatst had ze voor ons allemaal een kaart gemaakt. Zo leuk dat ze dit doen. Ook de zorg is top, en dat er vers gekookt wordt, vind ik ook een plus. De bewoners worden zoveel mogelijk geactiveerd om mee te helpen bij het koken. Ik moet zeggen, het ruikt altijd erg lekker in de huiskamer. Maar ook bij de andere huishoudelijke klusjes worden ze betrokken.” De verhuizing van haar moeder naar De Waterman zorgde ook voor rust in het leven van Anneke. “Ik woonde bij mijn moeder in de buurt en ging iedere dag bij haar langs. Daarnaast belde ze me soms wel vijf keer per dag. Ze wist dan niet meer dat ze al gebeld had. Nu ze in De Waterman woont maken wij ons minder zorgen omdat we weten dat ze in goede handen is. We komen regelmatig op bezoek en als we weer weg gaan, dan laten we haar altijd met een gerust hart achter. Mijn zus en ik hebben voor de grap al gezegd: laten wij ons ook alvast inschrijven, haha.”

Het is hard werken in de horeca. Het team van de Beach Club bestaat hoogzomer uit zo’n 75 medewerkers. Eén van hen is Jan. Sinds 2013 is hij hier via Empatec aan het werk als medewerker algemeen onderhoud. Hij is handig en ziet het Ondernemend werk. Zo moeten er regelmatig lampen vervangen worden. De toiletten vergen Het is hard werken in de horeca. Het team van de Beach Club bestaat hoogzomer onderhoud. En ga zo maar door. Naast al het onderhoudswerk houdt Jan ook de uit zo’n 75 medewerkers. Eén van hen is Jan. Sinds 2013 is hij hier via Empatec omgeving schoon en netjes. Want waar veel mensen samen komen, ontstaat nu aan het werk als medewerker algemeen onderhoud. Hij is handig en ziet het eenmaal afval. Jan heeft zijn draai inmiddels helemaal gevonden. Maar dat heeft werk. Zo moeten er regelmatig lampen vervangen worden. De toiletten vergen wel even tijd nodig gehad. onderhoud. En ga zo maar door. Naast al het onderhoudswerk houdt Jan ook de omgeving schoon en netjes. Want waar veel mensen samen komen, ontstaat nu Structuur eenmaal afval. Jan heeft zijn draai inmiddels helemaal gevonden. Maar dat heeft De horeca kan namelijk soms ook lastig zijn. Het kent weinig structuur. Met wel even tijd nodig gehad. drukke pieken, maar ook rustige periodes. Jan is juist heel erg gebaat bij structuur. In het begin was het daarom wel even zoeken. Wat werkt goed voor Structuur iedereen? Eerst was René de enige die Jan aanstuurde. Inmiddels pakt Jan ook De horeca kan namelijk soms ook lastig zijn. Het kent weinig structuur. Met opdrachten op voor andere collega’s. Iedereen weet wat ‘ie aan Jan heeft. En drukke pieken, maar ook rustige periodes. Jan is juist heel erg gebaat bij andersom. In overleg is er veel mogelijk. Juist doordat Jan zo gestructureerd is structuur. In het begin was het daarom wel even zoeken. Wat werkt goed voor ziet hij het werk. En dat is net wat we nodig hebben, geeft René aan. Zijn Empatec iedereen? Eerst was René de enige die Jan aanstuurde. Inmiddels pakt Jan ook jobcoach komt regelmatig op bezoek. En ziet nog steeds ontwikkeling bij Jan. Als opdrachten op voor andere collega’s. Iedereen weet wat ‘ie aan Jan heeft. En er iets is, kan hij altijd bij zijn jobcoach terecht. Maar ook René staat altijd klaar. andersom. In overleg is er veel mogelijk. Juist doordat Jan zo gestructureerd is Jan is méér dan een medewerker. Hij hoort er helemaal bij! ziet hij het werk. En dat is net wat we nodig hebben, geeft René aan. Zijn Empatec jobcoach komt regelmatig op bezoek. En ziet nog steeds ontwikkeling bij Jan. Als Werkgeluk er iets is, kan hij altijd bij zijn jobcoach terecht. Maar ook René staat altijd klaar. Geld verdienen is mooi. Ondernemen is fantastisch. Maar werkgeluk vind ik nog Jan is méér dan een medewerker. Hij hoort er helemaal bij! veel belangrijker, zegt René vol overtuiging. Mensen een fijne plek bieden, dat is zijn drijfveer. Een fijne plek voor gasten, maar ook voor zijn team. Ook is hij Werkgeluk van mening dat elke ondernemer een medewerker in dienst moet nemen zoals Geld verdienen is mooi. Ondernemen is fantastisch. Maar werkgeluk vind ik nog Jan. Een medewerker via een sociale werkvoorziening. Mensen die net even een veel belangrijker, zegt René vol overtuiging. Mensen een fijne plek bieden, dat extra duwtje in de rug kunnen gebruiken. Hiermee help je elkaar. Iemand met is zijn drijfveer. Een fijne plek voor gasten, maar ook voor zijn team. Ook is hij een indicatie kan écht van toegevoegde waarde zijn voor een bedrijf. Ik zou niet van mening dat elke ondernemer een medewerker in dienst moet nemen zoals anders meer willen! Jan. Een medewerker via een sociale werkvoorziening. Mensen die net even een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken. Hiermee help je elkaar. Iemand met een indicatie kan écht van toegevoegde waarde zijn voor een bedrijf. Ik zou niet En dát is waar Empatec het voor doet. Samenwerken met ondernemers anders meer willen! die mensen met een indicatie een warm hart toe dragen. En een prettige werkplek bieden, waar mensen zichzelf kunnen zijn. En dát is waar Empatec het voor doet. Samenwerken met ondernemers die mensen met een indicatie een warm hart toe dragen. En een prettige werkplek bieden, waar mensen zichzelf kunnen zijn.


28

NUMMER 01 • 2020

Wat beweegt jou! Wat beweegt jou! Is een reeks waarin actieve ouderen worden uitgelicht! De gemeente Súdwest-Fryslân zet zich in voor gezond ouder worden. De Buurtsportcoaches ondersteunen en stimuleren deelname aan beweeg activiteiten. Wilt u meer weten over beweegactiviteiten voor ouderen? Of wilt u liever eerst een keer meekijken bij een activiteit? U bent van harte welkom. Ons aanbod staat op www.sudwestfryslan.nl. Heeft u vragen of andere suggesties neem gerust contact op met de Buurtsportcoach via telefoonnummer 140515 of mail naar sport@sudwestfryslan.nl.

De levenslust van Eize de Haan (75) uit Bolsward

YN BEWEGING BLIUWE! Eize de Haan uit Bolsward mag dan 75 jaar oud zijn, hij oogt nog als een jonge kerel. En zo voelt hij zich ook. Samen met z’n vrouw Sijke woont hij vrij en blij aan de Workumer Trekvaart in de ‘Gysbertstad’. Op een wat trieste mistige dag in januari gaan we op bezoek bij het echtpaar met de vraag: “hoe blijf je op oudere leeftijd vitaal”. Voor Eize is dat niet zo moeilijk: Bewegen, bewegen en nog eens bewegen, dat houdt een mens fit. TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

Het huis van Eize en Sijke de Haan, staat naast een loods die veel weg heeft van een gezellige uitdragerij. Het echtpaar kan maar moeilijk spulletjes weggooien en zeker tijdschriften en kranten worden netjes bewaard om er zo nu en dan de schaar in te zetten. Sijke heeft een hele knipselverzameling, een computer is handig, maar knipsels zijn ook een rijke bron om in om te ‘sneupen’. In de loods staat ook een kraan, waar Eize best trots op is, omdat hij de machine zelf helemaal heeft gerestaureerd. Overigens ook niet zo vreemd voor iemand die tijdens z’n arbeidzame leven bij een loonbedrijf heeft gewerkt. In de loods staat ook allemaal materiaal van z’n overburen, de schapenvachtlooierij van Van Buren, aan de andere kant van de trekvaart. “Dy binne oan it ferbouwen, dêrom fungeart de loads no even as opslach”, legt De Haan uit. Naast het sleutelen aan de kraan is De Haan ook gek op buitenboordmotoren. “Om dêr oan te prutsen.”

ELFSTEDENBEDWINGER Als we aan de keukentafel zitten somt Eize de Haan met een ‘big smile’ z’n sportieve prestaties op, die er niet om liegen. “No, dêr gean we. Ferline jier ha ik foar de fyftichste

kear de Fyts Alvestêdetocht riden. Ik ha al de startbewizen bewarre. Ik fyts op in Koga Miyata, dy’t ik mei in sekfol gûnen en ryksdaalders betelle ha. De earste tritich tochten ha’k allinne riden en de lêste tweintich jier mei myn soan André (53). We hawwe noch twa bern, Peter (43) en Jolanda (51). Dat fytsen mei André is gewoan in tradysje wurden. De Kuier Alvestêdetocht ha’k 25 kear rûn en de lêste trije Alvestêdetochten op redens ha’k ek riden. Ik ha dus it Elfstedenbrevet ek krige omdat ik oan alle trije ferskillende tochten meidien ha. Oh ja, ek noch trije kear op skeelers. De swiertste fûn ik trouwens de Alvestêdetocht op ’e step. Dat wie ienkear en net wer.” Tussen neus en lippen vertelt Eize ook nog even dat hij jaren gevoetbald heeft en niet te vergeten was hij ook nog eens 25 jaar scheidrechter. Als de plaatselijke voetbalclubs om een scheidrechter verlegen zitten, is De Haan nog altijd bereid om te fluiten. En om de grensrechtersvlag te hanteren is geen enkel probleem voor de vitale zeventig plusser.

oplepelt en wil wel commentaar geven. “Sa hat er altyd west. Wij binne al 55 jier troud. Ik ha Eize noait oars kennen. Hij hat gjin sit yn ’t gat. Hij kin net thússitte. ’k Bin it wend.” Niet alleen de Friese elf steden zijn door Eize de Haan tientallen keren sportief bedwongen. Ook familiebezoekjes legt hij op z’n ‘Japanse ijzeren ros’ af.

OP DE FIETS NAAR WEESP GJIN SIT YN ’T GAT Sijke de Haan ziet en hoort het met een glimlach aan, als haar man zijn palmares

“Ja, ik gean wol op ’e fyts nei myn broer yn Weesp. Moarns om fiif oere fan hûs en dan ‘een rondje Amsterdam’. At ik dan yn Weesp


sneek // GEZOND&FIT

GROOTSNEEK.NL

29

“F’ral net stil sitten bliuwe, oars falst yn dat gat. Dat moatte je net wolle. Bewege! Der op út.”

bin drink ik dêr in bakje kofje. Dat fyn ik gesellich. Nei oardel oere gean ’k wer nei Amsterdam, dêr ’t ik oer de Tesselschadebrug ryd en sa Noard-Hollân wer yn. Mei elkoar sa’n twa en in heal hûndert kilometer je. Ik doch it elk jier in kear”, zegt De Haan alsof het een peuleschil is. “Syn suster wennet no yn Alkmaar, dêr giet er no ek hinne op ’e fyts”, vult z’n echtgenote aan. En ook Marinestad Den Helder wordt regelmatig bezocht om ‘even te sjen oft der ek noch wat nijs yn ’e haven leit.”

LEVENSSTIJL Het brengt ons bij de vraag of De Haan er ook een gezonde levensstijl op na houdt. Drinkt hij bijvoorbeeld wel eens een biertje of ‘slukje’? “Drinke? Sjoch dêr”, antwoordt de sportieveling en wijst naar de keukenkraan. “Ik drink allinne wetter, oars net.” Als er lange afstanden worden gefietst, neemt De Haan alleen het meest noodzakelijk mee in een klein fietstasje. Geen onnodige ballast mee op reis!

“En smoke? Ja, ik ha wol smookt, mar altyd at de trenings foar it riden begûnen dan smiet ik it pakje shag op it oanrjocht en sei ‘jim meie it wol ha’. Ik smookte dan net mear, ik woe yn goeie kondysje komme foar it riden. Eartiids ha ’k in soad reedriden. Koartebaan. Prachtich fûn ik dat. Jonges as Jetze Pascal koene ôfgryslik hurd. Nee, dy koe ’k net beride. Ik ha de jonges fan Poepjes út Makkum noch wol riden sjoen op houtsjes sûnder skuon. Op sokken. Kinst dy net mear foarstelle no?”

Eize de Haan heeft wel een advies aan mensen die met pensioen gaan: “F’ral net stil sitten bliuwe, oars falst yn dat gat. Dat moatte je net wolle. Bewege! Der op út. Ik kuier elke jûn nei iten Boalsert om, dêr bliuwe je fit bij. Underweis fyn ik soms fan alles. Dan lizze der deade bisten yn ’e ûnderwâl en dy nim ik mei nei hûs. At se de muoite wurdich binne, lit ik se opsette! Lêstendeis ha ’k in moai iisfûgeltsje yn ’e loads fûn, dy hie him deaflein. Ha’k ek opsetten. Moai no?!”


Bij óns staat veiligheid centraal

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud!

Scootmobiel tmobiel € 3.899, rijs

advi e

advies p

• dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang

Stabiel Light

bij onss

€ 3.279,9,-

T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

2 rijs € 79, sp

bij ons

€ 229,-

AFIKIM M Kijk op frieslandvitaal.nl voor meer informatie of bel 06 14 40 60 31 voor persoonlijk advies

kinderwoud.nl

r ee f s Kom ven ! proe

PROEFWERK

OPEN HUIS

1,3,4 & 5 februari 2020

6 februari 2020 16:00 - 20:30

MEER INFO OP CSGBOGERMAN.NL

NEEM ZELF DE REGIE

Jij bent er klaar mee?

WORD BEWUST VITAAL

Wij zijn er klaar voor!

bEWUST 40+ | INFO AVOND 26 FEBRUARI Hormonale veranderingen beginnen vaak al rond je 40ste. Ontdek hoe je energiek en veerkrachtig blijft met voeding en leefstijl ondanks je veranderende hormonen.

aDEM & oNTSPANNING |  VANAF 5 MAART maak snel een afspraak voor een GRATIS FIGUURANALYSE

Kom ervaren en leren wat makkelijk ademen is, hoe je spanning en Figuura Sneek Graaf Adolfstraat 37 (Hotel Amicitia) 0515-740975 figuura.nl smeek@figuura.nl

stress kunt reguleren en meer energie krijgt.

AANMELDEN EN INFORMATIE WWW.SUO-MARTE.NL / 0515 460202


sneek // GEZOND&FIT

GROOTSNEEK.NL

31

TEKST LETTERHUIS

“WIE HIER KOMT WONEN, WIL NIET MEER WEG!” TINGA STATE VIERT 8-JARIG JUBILEUM

Aan de rand van Sneek - midden in de woonwijk Tinga - ligt de karakteristieke boerderij Tinga State, een woonzorglocatie van Meriant voor mensen met geheugenproblemen en dementie. Een van de bewoners is mevrouw Hofman (90). Al bijna zeven jaar biedt Tinga State haar een liefdevol thuis. Tinga State is een van de vier kleinschalige woonzorglocaties van de Friese Staten, die sinds 1 januari onderdeel zijn van ouderzorgorganisatie Meriant. Op 20 januari is het precies acht jaar geleden dat de woonzorgboerderij haar deuren opende. De authentieke buitenkant van de boerderij doet niet vermoeden dat de binnenkant volledig is verbouwd tot een moderne woonzorglocatie, met alle gemakken van een professionele zorginstelling. De boerderij heeft negentien royale woonvertrekken, allemaal zijn ze licht en levensloopbestendig ingericht. “Het is een gemoedelijke plek”, zegt mevrouw Hofman. “Wie hier komt wonen, wil niet meer weg.”

VAN WORKUM NAAR SNEEK Voor veel ouderen is verhuizen naar een woonzorglocatie een grote stap. Mevrouw Hofman ervoer dat anders. “Ik was blij toen ik hier terecht kon. In mijn oude huis voelde ik me niet meer veilig. Ik was vaak vergeetachtig en in de war, en vond het niet prettig om alleen te zijn.” Vóór de verhuizing naar Tinga State hielden Doede, mevrouw Hofmans zoon, en schoondochter Jellie een oogje in het zeil. Doede: “Mijn moeder woonde aanvankelijk in Workum. Omdat haar gezondheid achteruitging, verhuisde ze in 2008 naar een seniorenwoning in Oppenhuizen, dichtbij ons in de buurt. Op die manier konden mijn vrouw en ik ondersteuning bieden. Dat ging een paar jaar goed, totdat de dementie verergerde.”

THUIS IN TINGA STATE “Mijn schoonmoeder vergat steeds vaker alledaagse dingen, zoals wassen, aankleden of eten”, gaat Jellie verder. “Soms was ze zo in de war, dat ze ’s middags om vijf uur al naar bed ging om te slapen. Ondanks de hulp van de thuiszorg, werd de zorg voor mijn schoonmoeder steeds intensiever. We durfden haar niet meer alleen te laten.” Doede zocht samen met zijn broer en zus naar een oplossing. Doede: “In Tinga State was een woonruimte vrij, passend bij de behoeftes van mijn moeder. Bovendien kon ze er snel terecht. De verhuizing ging bijzonder goed. Vanaf dag één voelt mijn moeder zich hier thuis. Het heeft haar meer rust gegeven, en ons ook.”

GEZELLIG “Ik voel me hier heel gelukkig”, springt mevrouw Hofman bij. “En ik word omringd door lieve mensen. De verpleegster schrijft elke dag een briefje voor me. Daarop staat wat we gaan eten en welke activiteiten er zijn. En als er iemand op visite komt, schrijft ze dat ook voor me op. Ik heb drie kinderen, zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Ze mogen hier altijd op bezoek komen,

het maakt niet uit wanneer. Ik geniet van hun aanwezigheid en verhalen, en van de foto’s en filmpjes die ze me laten zien op hun telefoon.” Jellie: “Gezelligheid is belangrijk voor mijn schoonmoeder. Ze gaat dan ook regelmatig naar de huiskamer om een praatje te maken met medebewoners. Aan gezelschap is hier geen gebrek.”

weitjes, zingen liedjes of spelen een spelletje. Maar ik mag ook graag knutselen en breien.” Bewoners die het leuk vinden om te koken, kunnen meehelpen in de keuken. De boerderij beschikt over een ruime tuin met een moestuin en een kas, waarvan de oogst voor eigen gebruik is. In Tinga State staat dagelijks een verse maaltijd op tafel.

ZORG OP MAAT

“Elke middag eten we met elkaar een warme maaltijd in de huiskamer”, zegt mevrouw Hofman zichtbaar enthousiast. “Dat vind ik een gezellig moment van de dag en het eten is heerlijk. Als ik daarna moe ben, zoek ik de rust op en ga ik naar mijn kamer. Ik doe hier gewoon wat ik vroeger thuis ook deed en ik weet heus wel dat de ruimte en vrijheid die ik hier heb niet overal vanzelfsprekend is. Als het aan mij ligt, word ik over de honderd jaar en blijf ik hier wonen.”

De bewoners van Tinga State krijgen 24 uur per dag individuele aandacht, begeleiding en zorg. Altijd vertrekkend vanuit de mogelijkheden van de bewoner en rekening houdend met zijn of haar beperkingen. Alledaagse, huishoudelijke taken zorgen voor ritme, structuur en welbevinden. Tegelijkertijd is er volop ruimte voor zelfinitiatief. Mevrouw Hofman: “Ik schuif graag aan bij de activiteiten in de huiskamer. We doen kleine kar-

“Ik doe hier gewoon wat ik vroeger thuis ook deed” KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR HET ACTUELE AANBOD OCCASIONS!

APK // ONDERHOUD // SCHADEHERSTEL // TANKSTATION Roodhemsterweg 14 - 8651 CV IJlst - Tel. 0515 - 531 436

WWW.GARAGEKROES.NL


w u l a r o o V ls kleding t h a c v e a r n e car bij ons t u t n u k

Is uw fiets aan een beurt toe? Maak nu gebruik van onze speciale Winterbeurt: • De fiets wordt volledig nagekeken/afgesteld/gesmeerd en eventueel doorgemeten • Wielen worden gericht en op spanning gezet • Versnellingen en remmen worden opnieuw afgesteld en gesmeerd • Versleten onderdelen worden waar nodig vervangen • Ketting en schakelsysteem worden gesmeerd • De fiets wordt voorzien van de laatste nieuwe software (indien beschikbaar) • De fiets wordt grondig gereinigd • U kunt er hierna zeker weer een jaar tegen aan

Gewone fiets € 39,Elektrische fiets € 49,Prijzen exclusief eventueel te vervangen onderdelen.

Prins Hendrikkade 58 • 8601 CB Sneek • 0515 - 412163 Lemmerweg 13-15 • 8608 AA Sneek • 0515 - 413096 Merk 2 • 8501 AN Joure • 0513 - 551813

INFO@PROFILERODENBURG.NL

*Winterbeurt van 1 november 2019 - 1 maart 2020

WINTERBEURT

! ! ! F A A L A * Kledingverhuur * Feestartikelen

* Springkussenverhuur

* Vuurwerk

De Toverbal

Nauwe Noorderhorne 1 8601 CW Sneek Tel.: 0515-431094 Maandags gesloten Website: www.toverbal.com

RONDVAARTEN SNEEK Wij brengen structuur in uw infra Van sierbestrating voor Van sierbestrating voor particulieren tot grote particulieren totprojecten grote voor infrastructurele infrastructurele projecten bedrijven en lokale overheden! voor bedrijven en lokale overheden!

Wij feliciteren “De Oeletoeters” met hun 4x11 jarig jubileum!

WBS Infra

Rondvaartbedrijf M. van der werf te Sneek is al sinds 1940 te vinden op alle wateren in en rondom Friesland.

Voor de periode van april t/m oktober 2020 zijn wij op zoek naar:

HORECAMEDEWERKERS (M/V) Inzetbaar als gastheer / gastvrouw, werkzaam in de salon, achter de bar en in de keuken. Gevraagd: gastvrije instelling, horeca ervaring vereist, flexibel inzetbaar, ook in het weekend.

Herken jij jezelf hierin? Dan zijn wij op zoek naar jou!

IJlsterkade 39 • 8606 AB Sneek info@wbs-infra.nl 06 5156 9813 of 0515 43 28 19

Stuur vóór 9 maart 2020 je schriftelijke sollicitatie met CV naar: Rondvaartbedrijf M. van der Werf info@rondvaartvanderwerf.nl

www.wbs-infra.nl

T. 0515 41 53 79


CARNAVAL IN SNEEK sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

33

slân,

Beste inwoners van Súdwest-Fry

Drabbelterp! en 23 februari weer ‘omdopen’ tot De Oeletoeters zullen Sneek op 22 nodigen ns dpri Jeug en s Prin n, e. Onze lede Wij vieren Carnaval op grootse wijz n ons mee te feesten en te geniete jullie dan ook van harte uit om met van en met elkaar!

centrum grote Carnavalsoptocht door het Op 22 februari gaat om 14 uur de iet van de gen en ina voor de exacte route van Sneek van start. Check deze pag geniet van n, nge ossi uitd e uums en kleurrijk feestvierders in uiteenlopende kost it Elluf weer Spu is jk urli Natu . vaan kara e komisch muziekbands en sluit aan bij deze gezellig een er is n sneeuwkanon. Aansluitend van de partij met het alom besproke ek). Sne – 5 Dijk e Convenant – Oud feest in clubgebouw De Hofnar (Het avalsmis Martinuskerk een prachtige Carn Zondagochtend wordt in de Sint en muzikale de Wei ing van pastoor Van der gehouden onder de bezielende leid or en natuurlijk esko dam htig prac rbloazers, een begeleiding door de Blaaskapel Deu ren geopend. Mis dit niet! T-Brass. Vanaf 11.30 uur zijn de deu viteiten van Dit is slechts een greep uit de acti iten op www. vite acti alle ck Che De Oeletoeters. op Facebook! ers oeletoeters.nl en volg de Oeletoet avalsvereniging De Oeletoeters is de grootste Carn op de hulp van van het noorden en kan rekenen n de Gemeente sore een grote groep trouwe spon Ondernemend ng nigi Vere de Súdwest-Fryslân en Sneek. Wij danken hen zeer!

Beste inwoners van Drabbelterp, Als Prins Elroy de Eerste mag ik tijdens het Carnavalsweekend de Stadssleutel van Sneek in ontvangst nemen en is Sneek even Drabbelterp! Net als mijn Opa Prins Peer zal ik dat met veel toewijding doen en ik vraag u allen deze dagen het Carnaval met ons mee te vieren. Jong, oud, dik, dun, arm, rijk, man, vrouw, katholiek, moslim of Christen het maakt niet uit. Met Carnaval zijn we allemaal gelijk en vergeten we onze verschillen. Laten we dat daarbuiten ook zoveel mogelijk doen en zoeken naar wat ons verbindt in plaats van hoe we verschillen. Ieder mens is evenveel waard en dient gerespecteerd te worden, pas dan kan er harmonie ontstaan. Iets waar we allemaal naar verlangen, maar soms lijken te zijn vergeten…. Wij staan voor verbinding en inclusiviteit, wij hopen u ook, want samen is Carnaval nog leuker voor iedereen!

Alaaf!!!

Met carnavaleske groet,

Bestuur CV De Oeletoeters

Prins Elroy de Eerste en Gevolg

Van links naar rechts: Secondant Haye, Prins Elroy de 1e, Secondant Martijn en Hofdame Margriet

ROUTE 44ste Carnavalsoptocht Sneek ZATERDAG 22 FEBRUARI a.s. om 14.oo uur

Van Giffenstraat, Almastraat, Stationsstraat, Martiniplein, Oude Koemarkt, Hoogend, Singel, Kleinzand, Jousterkade, Oosterdijk, Wijde Burgstraat, Nauwe Burgstraat, Schaapmarktplein, Grootzand, Oude Koemarkt, Oud Kerkhof, Marktstraat, Kleine Kerkstraat, Munstraat, Kruizebroederstraat, Wijde Noorderhorne richting Oude Dijk.

Kijk voor het programma op:

www.oeletoeters.nl

EVEN VOORSTELLEN... Mijn naam is Jurre, ik ben 10 jaar, op 10 februari, midden in het carnavalsseizoen, word ik 11 ! Toen mij door de jeugdcommissie werd gevraagd om Jeugdprins te worden, was ik heel erg blij. Dat lijkt mij al jaren leuk om te zijn, maar ik was nog te jong! Maar zie nu: Ik ben Jeugdprins Jurre de 1ste van Drabbelterp….. Op mijn medaille staan een aantal van mijn hobby’s: gamen, voetbal en YouTube kijken, maar ik ga ook graag naar Freerunning en ik speel graag buiten. Thuis mag ik graag spelletjes doen. Ik heb mijn Hofdame Boudina gekozen omdat ze bij mij in de klas zit en we veel optrekken met elkaar. Mijn Secondant Thomas is een vriend van mij.

Ze waren beiden gelijk enthousiast om mijn Gevolg te mogen zijn, daar was ik erg blij mee! Er zijn al een aantal activiteiten geweest, waar ik met veel plezier op terugkijk en er komen nu nog veel leuke dingen aan. Samen met Prins Elroy de 1e en zijn Gevolg, zijn we met elkaar een prachtig mooi Prinsenstel van C.V. de Oeletoeters. Ik ben trots dat ik dit jaar Jeugdprins mag zijn! Wie weet tot ziens bij de vele activiteiten! Alaaf! Prins Jurre de 1ste

Vlnr.: Secondant Thomas, Jeugdprins Jurre 1e en Hofdame Boudina.

CARNAVAL in Sneek

ZATERDAG 15 FEBRUARI 14.00 UUR JEUGDCARNAVAL IN HET CONVENANT ZATERDAG 22 FEBRUARI 14.00 UUR CARNAVALSOPTOCHT CENTRUM SNEEK ZATERDAG 22 FEBRUARI 20.30 UUR PRIJSUITREIKING OPTOCHT EN AANSLUITEND CARNAVALSFEEST IN DE HOFNAR ZONDAG 23 FEBRUARI 12.11 UUR CARNAVALSVIERING SINT MARTINUSKERK

C.V. DE OELETOETERS BEDANKT ALLE SPONSOREN VAN ONZE OPTOCHT!


34

NUMMER 01 • 2020 TEKST HENK VAN DER VEER

WIE WORDT DE NIEUWE PRINS CARNAVAL

VAN IT FYFKESRYK?

In Blauwhuis, een van de ‘Roomse enclaves’ in Friesland, houden ze wel van een feestje. De Blauhúster Merke en het al even ‘wereldberoemde’ Blauhúster Túnfeest, zijn er exponenten van. Eén keer per jaar kan het allemaal nog net even gekker als de carnavalsprins van De Fyfkes het dorp omtovert in Fyfkesryk. Dit jaar alweer voor de 53ste keer. Aan het woord Jelmer Ettema (34), sinds twee jaar voorzitter van cv De Fyfkes, die overigens niet in Blauwhuis woont, maar op de ouderlijke boerderij in Dedgum, onder de rook van Blauwhuis.

‘IK BIN IN BLAUHÚSTER, MAR WENJE NET YN BLAUHÚS’ “Wij fiere sûnt 1968 karnaval yn Blauhús. Ik bin fan húsút Rooms Katolyk en wij gongen yn Blauhús nei skoalle. Dus ik bin in Blauhúster mar ik wenje net yn Blauhús”, aldus de preses van de Blauhúster carnavalsvereniging. Dat Jelmer op en top Blauhúster is, wordt wel duidelijk als hij vertelt over zijn connectie met de plaatselijke carnavalsvereniging. Sinds 2011 is de jonge Blauwhuister betrokken bij de vereniging, eerst als lid van de Raad van Elf en later als bestuurslid van De Fyfkes. Als langstzittende in het bestuur kreeg Jelmer twee jaar geleden de voorzittershamer van de club. “Wat mij besielde om bestjoerslid en no foarsitter fan de karnavalsferiening te wurden”, herhaalt Jelmer enigszins verbaasd de vraag om na drie seconden te reageren met: “Yn 1968 is troch in freoneploech de karnavalsferiening oprjochte. It is foar mij gewoan in ûnderdiel fan myn libben. Dat begûn al op de basisskoale dêr’t we keunstwurkjes foar it karnaval makken. Bij ús thús wie it al net oars, heit en mem gongen en gean ek nei it feest. Myn twa âldere sussen krekt sa. Eins heart dat gewoan bij it libben yn Blauhús. Omdat ik in echte Blauhúster bin, mei ik ek graach feestfiere.”

Het bestuur fan De Fyfkes komt vier keer per jaar bij elkaar, met daarnaast ook nog een viertal ledenvergaderingen, waarvan de belangrijkste die na de elfde van de elfde is. Dat is namelijk de afsluiting van het carnavalsjaar. De zaterdag daarop wordt de nieuwe prins gekozen, maar die keuze blijft geheim tot aan het volgende carnaval.

PRINS KARNAVAL BLIUWT GEHEIM! “At ik al ris Prins Karnaval west ha? Nee! Wij hawwe in list mei nammen dy’t ferkiesber binne om Prins te wurden. Dit jier hiene we in stik as fiif/seis, dy’t yn’e running binne om Prins te wurden. Asto safolle jier bij de klup bist, dan komst op’e list en kist keazen wurde. Neidatst in kear Prins west hast, bist de folgjende kear net ferkiesber. Alle manlju fan’e klup, dus de Rie fan Alve, de Grootforst, de Searemoanjemeesters dy kieze anonym ien fan dy nammen.” “Dat bart yn it djipste geheim en is foar ús it aldermoaiste omdat wij ien fan de weinige klups binne dy’t it stilhâlde oant de freeds fan it karnaval. Dêr binne we wol unyk yn. Op de freedtejûn hawwe altyd in kabaretstik, skreaun en spile troch ús eigen leden. Foardat it kabaret begjint hawwe wij in opkomstwein en dêr sit de prins yn. It is in fjouwerkante bak, dêr’t wat opsetten wurdt dat op de prins slacht. It moaiste is, dat wannear’t de karre binnen riden komt

noch gjinien wit wa’t de Prins is. Nei’t de searemoanymeester sein hat ‘Prins meitsje jo bekend’, earst dan wite de minsken it. De Prins kiest syn eigen namme út en wurdt op de freedtejûn bekend makke. Ik wit no al wa’t de Prins is, krekt as de oare klupleden. Mar we prate der absolút net oer, dat is ek sa aardich en bêst unyk. Der ûntsteane yn Blauhús spekulaazjes en dat is wer prachtich. Yn it programmaboekje dat in pear wike foar it karnavalsfeest út komt, stiet al in foarwurdsje fan de nije Prins, mar syn namme noch net. Dy namme hat faak wat mei de Prins of syn komôf te meitsjen. De Prins moat sels syn page wer freegje.”

‘JA, NEE EN SOE SAMAR KINNE!’ Jelmer Ettema vertelt het verhaal over de geheimhouding van de Prins rustig en ingetogen, zonder een spier te vertrekken. Ook als ik suggereer dat hij dit jaar de nieuwe Prins carnaval van Blauwhuis zou kunnen zijn: “Ja, ik soe de nije prins wêze kinne. Ja!” Ook na doorvragen blijven de antwoorden summier met ‘ja’, ‘miskyn’, ‘soe samar kinne’. De voorzitter vertrekt geen spier en kijkt de vragensteller recht in de ogen.

CARNAVALSFEEST

BLAUWHUIS 21 t/m 23 februari Het carnavalsfeest in Blauwhuis oftewel ‘It Fyfkesryk’ is een feest voor het hele dorp, waar eigenlijk iedereen aan meedoet. Het feest vergt aardig wat voorbereiding en er zijn verschillende commissies mee belast. De start is op vrijdagavond en het feest eindigt op zondagavond. Dit jaar is het carnavalsfeest in Blauwhuis op 21, 22 en 23 februari. Voor het volledige programma verwijzen we naar de prachtige site van de vereniging: www.defyfkes.nl


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

35

TEKST CASPER FERWERDA // FOTO’S KAYAN CALF EN ERIK WEENING

SCHITTEREN OP VERS! SNEKER MUZIEKTALENTEN GENIETEN VAN OPTREDEN

Het jaarlijkse muziekfestival VERS! van Cultuur Kwartier Sneek is een etalage voor swingend Súdwest-Fryslân. De zevende editie op zaterdag 8 februari barst uit z’n voegen. Twee talentvolle meiden uit Sneek kunnen niet wachten om er weer te spelen. Trompettist Britt van der Vliet (16) werd twee keer WMC-kampioen met Advendo in de 1e divisie en maakt deel uit van de Bogerman Bigband. Jeline Weening (20) komt over vanuit Amsterdam, waar ze saxofoon studeert aan het conservatorium. Zij trad onlangs met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest en Ruben Hein op in De Wereld Draait Door.

“Ik heb er superveel zin in om weer voor mijn familie en vrienden te spelen”, zegt Jeline. Ze heeft op bijna alle edities van VERS! gestaan. “Nu ik aan het Conservatorium van Amsterdam studeer, ben ik niet meer zoveel in Sneek. Men verwacht namelijk dat je hard studeert. Ik zit ook bij het Nationaal Jeugd Jazz Orkest en binnenkort beginnen we aan een gave clubtour door Nederland met concerten in onder andere Groningen (Oosterpoort) en Utrecht (TivoliVredenburg). Het is best druk.”

FOTO: ERIK WEENING

BRITT VAN DER VLIET

JELINE WEENING

BOGERMAN BIG BAND FOTO: KAYAN CALF

VERS! FESTIVAL VERS! vindt zaterdag 8 februari plaats bij Kunstencentrum Atrium en Poppodium Bolwerk in Sneek. Met optredens van onder meer Ruben Hein, Broken Brass, de Bogerman Bigband en veel Atrium-bands. Aanvang 19.00 uur. Programma en kaarten: cultuurkwartier.nl/vers.

SOUNDBOXX Ook als ze weer in Sneek is, laat Jeline de saxofoon amper los. Ze gaat dan vaak oefenen met haar band Soundboxx, een band die bij Kunstencentrum Atrium is ontstaan. Het is een hechte club vrienden die al bijna tien jaar bij elkaar is. “We zijn overal in het land gaan studeren, maar repeteren nog regelmatig. Soundboxx staat ook dit jaar op VERS! en we zijn druk bezig met het uitbreiden van ons repertoire. We gaan zeker nieuwe nummers laten horen, waaronder een paar echte meezingers.”

MOGELIJKHEDEN Jeline groeide muzikaal op bij Kunstencentrum Atrium. De voormalige Bogerman-scholiere slaagde er in 2018 voor het D-examen, de hoogste proeve van bekwaamheid in de muziekeducatie. “Het begon allemaal met Algemene Muzikale Vorming (AMV). Toen ik een jaar of tien was deed ik mee aan een doedag bij het kunstencentrum, waar

AMV-leerlingen allerlei instrumenten kunnen uitproberen, en koos ik voor de saxofoon.” Op de middelbare school gaf Jeline zich op voor de Bogerman Bigband. Anne Oosterhaven, de energieke leider van deze kweekvijver, en haar al even enthousiaste Atrium-saxofoondocent Kees Romers stoomden Jeline in de jaren daarna klaar voor het conservatorium. Door veel op te treden werd het podium voor haar een vertrouwde plek. “Het is bijzonder dat in een kleine plaats als Sneek er zoveel gebeurt op muziekgebied. Het kunstencentrum, de Bogerman Bigband, VERS!, At the Watergate; je hebt hier veel mogelijkheden om podiumervaring op te doen.”

GENIETEN Behalve met Soundboxx speelt Jeline - samen met singer-songwriter Ruben Hein - op VERS! weer met de Bogerman Bigband. “Een idee van Anne Oosterhaven. Maar Ruben vroeg het mij. We kennen

elkaar omdat hij de artistiek leider van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest is. Ruben vertelde dat hij tijdens VERS! met de Bogerman Bigband optreedt. Ik zei dat ik ook kom spelen, waarop hij vroeg of ik mee wil doen.” Daar hoefde ze niet lang over na te denken. Erg zenuwachtig voor een dergelijk optreden is Jeline ook al lang niet meer. “Het gaat er uiteindelijk om dat je geniet. Ik vind dat belangrijker dan het spelen van zoveel mogelijk noten in een maat. Zeker bij VERS!, want dat is een feestje.”

WERELDKAMPIOEN Ook voor Britt van der Vliet is VERS! bovenal genieten. “Iedereen heeft er iets met muziek”, zegt de talentvolle trompettiste. De havist gaat net als vorig jaar optreden met de Bogerman Bigband. “Vorig jaar speelde ik voor het eerst op VERS! en dat was erg gezellig. Er zijn meerdere podia; je hoort wat en gaat erop af.” De Bogerman Bigband komt

telkens met een ander programma naar VERS! en dat zal deze keer niet anders zijn, weet Britt. “Bij onze optredens speelt de komende tijd 75 jaar bevrijding een centrale rol en enkele nummers zullen gaan over oorlog en vrijheid”, verklapt ze.

REPETEREN Net als Jeline speelt Britt elke dag op haar instrument. Zo zit ze inmiddels een decennium bij Advendo Sneek. Daar slaagde ze in 2019 voor het D-examen. “Met Jong Advendo heb ik twee keer het Wereld Muziek Concours (WMC) gewonnen. Ik zit nu in mijn eerste jaar bij de senioren, een nieuwe uitdaging; de lat ligt flink hoger. We spelen ook andere stukken. Bij de jeugd was het vooral pop, nu meer rock en brass. Daar voel ik mij meer bij thuis en ik wil dan ook met de senioren opnieuw wereldkampioen worden!” Daarvoor moet er flink gerepeteerd worden, beseft Britt zich. Bij Advendo drie keer per week. “Met de Bogerman Bigband repeteer ik op donderdag. Verder zit ik bij Bigband Friesland waarmee ik ook een keer per week oefen.” Alsof dat nog niet genoeg is heeft Britt met wat vrienden de blazersgroep

“we” opgericht, dat met een swing/ rock-repertoire acte de présence geeft op VERS! Dat zijn nóg eens twee repetities in de week. En dit alles in haar examenjaar. “De trompet neemt best veel tijd in beslag”, zegt ze lachend. “Maar ik krijg er veel voor terug. De optredens geven energie en ik houd gewoon van de trompet. Het is een prachtig instrument waar ik veel gevoel in kan leggen.”

SOLO Dat laatste zal op VERS! gebeuren bij haar solo in ‘Sorry’ van Kyteman. Ze gaat het nummer met de Bogerman Bigband spelen. “Een solo is best wel spannend. Je stelt je kwetsbaar op en bij VERS! komen best veel onbekenden kijken. Maar ik vind het tegelijk erg leuk en het nummer ligt mij goed.” Of Britt straks ook de stap naar het conservatorium gaat maken? Ze denkt van niet. “Trompet spelen is een heel fijne hobby, maar of ik er mijn beroep van wil maken... Ik ben bang dat ik dan het plezier verlies. Ik wil gewoon nog lekker lang muziek maken.”


36

NUMMER 01 • 2020

FROU DE JONG FIERT OK DIT JAAR HUR JAARDECH IN THEATER SNEEK Ut wurdt de negentiende kear dat frou Heabeltsje de Jong fanne Stienklip hur beroemde jaardach sal fiere. De lokasy is ok dit jaar weer de Tüöttenzaal fan Theater Sneek, wêr alle Sneekers welkom binne om hur te filisitearen. De premjère fanne Bonte Sneeker Avend (BSA) is dit jaar op frijdach 31 jannewary.

Al fóór de somer beginne de foorbereidingen foar ut groate feest. Ut hele kreative dink- en skriëfproses wurdt met mekaar deeld en ferfòlgens oukeurd, krek su lang totdat de speulers selluf ut lachen ok niet mear inhouwe kanne. As regisseur Wiesje Jansma hur segen derover geeft, gaan we anne slach. Op soek naar artysten met feul aandacht foar jong talent in ut programma! Ok dit jaar weer goëd ferteugenwoardechd. De jeugd het de toekomst nou.

TÉMA Oppe Stienklip doen we alles met en foar mekaar. Seker nou we wat ouwer wurde is dy gemeenskapszin o sù belangryk. Maar laten we earluk wese, de weareld om oans heen ferandert. Dêr wraksele wy met en ut set fanselfsprekendheden onder druk. Úteraerd bringe al dy feranderingen met sich met dat je anders teugen de dingen ànkyke. Op Sneek befoarbeeld: Wietse Wurtel nimt oans met in syn fisy hoe ut anders kan. Hy het ut roer radikaal omgoaid. Un ferfrissende kijk op hoe ut nou ferder mut. We hewwe dit jaar dêrom un spesjale pommerant útnoadichd dy de kijk op Sneek anders sal inkleure…..Kon-

frontearend maar dat mach nou? Hoe faak krye we de fraach hoe ut liefdesleven fan Molly en Sweer sich ontwikkeld. Dy intimiteit is heilech feselluf, seker by oans! Kenne we dus niet feul over sêgge. Geen dach is utselfde in hun relasy: betyden is ut krek un emosjonale achtbaan. Leeftyd speult hierin

geen rol. Gefoëlens komme en gaan, frou De Jong staat derby en keek ernaar… Heabeltsje de Jong, de jariche Jet, is in top-kondisy. Jou wille niet wete hoe aktyf se noch is en hoe skerp fan geast! Hoe de weareld der over sufeul jaar út sal siën, houdt ok hur mear en mear besech. Sy skuwt

niet om dêrby middels in te setten, dy iederiën sal ferbase. By leven en welsyn fiere we folchend jaar hur 20ste kear jaardach! Geen enkele stad het sù’n groate jaardachsfesite oppe koaningin na dan….Hè der nou al sin in!

DE VOORSTELLINGEN 31 jannewary Première 1 febrewary Tweede foarstelling 2 febrewary Sundachmiddach matinee 4 febrewary Fierde foarstelling 5 febrewary Fijfde foarstelling 7 febrewary Sesde foarstelling 8 febrewary Seuvende foarstelling

Was geketend: Molly fan’e Klip

Aan alle Snekers! Wat is’t wat niet hier met oans Sneek….ik bin blij dat ik niet in dat wespe-nêst hoef te werken dêr oppe Marktstraat! Anne andere kant: se mutte de boël wel goëd aansture dêr bij ut kolleezje, anders wurde ut ongeleide projektielen… en dy kanne gemeen steke! As ik ut beleve mach dan fier ik myn jaardachsfeestje op 31 jan. en 1 + 4 + 5 + 7 + 8 febrewary, avens om 19.50 uur in Oans Gebou anne Westersingel. Sundachmiddach 2 febrewary idder weer matinee om 14.00 uur.

De prys is € 15,00 p.p. inklusyf un bakje koffy met oranjekoek. Jim kanne online kope fia www.theatersneek.nl Of anne kassa oppe Westersingel 28. Mear informaasje kyk op oanse website: www.teatersnits.frl

ne Stienklip.

Groeten fan Heabeltsje de Jong fan


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

37

Deur Peter van Egmond

‘Un Kuierke deur Sneek’

JAN VAN NASSAUSTRAAT Diskear gaan we us even de Jan van Nassaustraat deur, ok in disse straat is feul feranderd de laatste jaren.

De earste bebouwing fan de Jan van Nassaustraat dateart fan de jaren ‘20 en ‘30. Mar al in disse jaren wurdde ok al groan ankocht deur de kerkfoochdij fan de Nederlaans Herfòrmde kerk. Ut duurde nòch tòt midden jaren ‘50 foardat de earste

sichtbere plannen foar de bou fan un nieuwe tweede Herfòrmde kerk in Sneek openbaar maakt wurdde. Ut kerkgebou was in 1961 un feit, en was un ontwerp fan ingenieur J.J.M. Vegter út Liwardden. De kerk wurdde boud deur annimmersbedriëf Friso en kreech de naam ‘’Ichtuskerk’’. Su as ik al noemde binne de earste húzen in de jaren ‘20 en ‘30 boud en kwam na de oarlòch de ferdere ontwikkeling tòt stàan, te noemen o.a. de bou fan de R.K. Ulo skoal ‘’St. Joseph’’ (nr 81). De skoal wurdde op 17 òktober 1950 offisieel in gebrúk nomen. Onder de genoadegden was ok de inspekteur fan onderwiës dhr. R.J. Sipkens dy syn naam we later an de openbare mavo skoal ferbonden siën. In 1975 ferhúsde de R.K. St. Jozef mavo naar de Parallelwech, omdat ut gebou ondertussen te klein wurden was. In 1976 kwam ut earste Kristeleke fòrmingsinstitút fan Frieslaan in ut gebou an de Jan van Nassaustraat en tòt begin jaren ‘90 was ut de openbare mavo R.J. Sipkensskoal. In 1952 wurdde hier ok de earste kleuterskoal fan Sneek boud, úteraard waren der al wel kleuterskoalen in de stad,

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

mar disse hadden noait un eigen gebou had, se waren altyd onderbrocht in al bestaande skoalgebouwen. De kleuterskoal kreech de naam ‘De Rozenknop’ (nr 104) en wurdde foarsiën fan un gedenkstiën dy’t inmetseld wurdde deur Heleentje Rasterhoff, ut dòchterke fan de toenmalege burgemeester. Tòt op de dach fan fandaach fine we ok de speultún in de Jan van Nassaustraat, disse speultún dateart fan 1958 en fierde in 2018 har 60-jarech bestaan. Wie het hier in syn/ har jeugd nou nyt speuld, selfs skoalen út andere wiken kwamen hier wel naar toe foar un somers útsje. Un adres wat jarenlang bij heel feul silers bekend was, was tòch wel Jan van Nassaustraat 20, ut woanadres fan dhr S.J. Oly. Oly was sekretaris fan de N.N.W.B. òftewel de ‘Noord Nederlandse Watersportbond’, en was ok met oprichter fan de bond. Oly bleef sekretaris tòt 1954, ut was moai weest want in òktober dat jaar wurdde hij tachtech. Andere namen fan bewoaners dy’t miskyn bij sommegen nòch bekend binne, binne befoarbeld de klearmakers Bonne Dikland (nr 1) en

Johannes Drost (nr 36), de smid Pier Oly (nr 2), twee plisy’s Hendrik Lok (nr 17) en Gooitsen Andringa (nr 46). Un groat gedeelte fan de oarsprònkeleke bebouwing an de Jan van Nassaustraat het alwear plak maakt foar nieuwbou, onder andere de nummers 1 t/m 11. De eardere Ichtus kerk (nr 49) is in 2013 ferboud naar un woanform foar folwassenen met un ferstandeleke beperking en kreech de naam ’Thomashuis’. Disse ferbouwing was in opdracht fan De Drie Nootenbomen naar un ontwerp fan arzjitekt Pieter Brink fan B+O Architectuur en Interieur B.V. Uteraard hew ik nou nòch mar un klein deel fan de straat behandeld, en is der nòch mear te fertellen, mar dêr sal ik un andere kear op werom komme mutte. Hewwe jum nòch herinnerings an disse straat, of de skoalen en de speultún dan fernim ik graach jum ferhalen.

Wonen Afgelopen zomer publiceerde de provincie Fryslân haar politieke programma. Daar stond in dat als een dorp of plaats in Fryslân concrete aanvragen heeft om er te kunnen wonen, dat de gemeente door de provincie gedwongen zal worden om grond beschikbaar te stellen. De provincie had goed geluisterd naar de dorpen, die allemaal klaagden dat ze geen huizen kregen voor hun eigen jeugd. Die best in zo’n dorp wilde blijven wonen. Allemaal mooi. Eén probleem, de dorpen weten niet dat dit in het politieke provinciale programma staat. En de gemeentebesturen zwijgen erover. Enerzijds omdat daarmee hun plannen in de grote centra wat op losse schroeven komen te staan. Zeker als je een gemeente als Súdwest-Fryslân bent en er 83 dorpen om woningen schreeuwen.

Anderzijds kunnen de gemeenten niet heel direct reageren op het provinciale commando. Nergens staan huizen gepland. En je weet in dit land dat planning alles is. Natuurlijk hadden er vijf, tien jaar geleden procedures moeten worden begonnen om bouwterreinen te formaliseren. Dat is niet gebeurd, want er zou toch niet worden gebouwd. Ook al omdat de woningcorporaties een stapje terug deden. En nu ineens wil de regering dat er zo snel mogelijk zo veel mogelijk huizen worden gebouwd. Ook in de dorpen, want Amsterdam is al lang niet meer te redden. Stikstof en PFAS worden opgeruimd. Of daar worden straks andere criteria voor gebruikt en hup, dan kan er weer volop gebouwd worden. Gemeente, waar kunnen we beginnen? En die weten het niet.

Als je de plannen van de gemeente voor bouwen in Súdwest-Fryslân bekijkt, wijzen ze trots op bijvoorbeeld de Houkepoort. Maar dat is al bijna volgebouwd. In Sneek worden in de nabije toekomst hier en daar nog wat grote appartementencomplexen gebouwd. Verder is het niet zoveel. Bolsward heeft nog een hoekje. Workum ook. Maar dat is een hoekje duurdere huizen. Dan kom je in de sector waar de ondernemers zich in wentelen en dure huizen kopen en verhuren of weer verkopen. Het schijnt dat we wat dat betreft in de gemeente met het hoogste rendement wonen. Echter de bewoners zouden wel graag een woningbeleidsplan zien waar ze zelf of hun kinderen wat aan hebben.


38

NUMMER 01 • 2020

FEBRUARI

programma

TÜÖTTENZAAL

BOLWERKZAAL

Datum

Voorstelling

Datum

Show

31-01 t/m 08-02

Teater Snits De 19e Bonte Sneeker Avond

za. 01-02

0.0 Supergaande & Jack

wo. 12-02

Porgy Franssen & Jacqueline Blom Tonio

za. 08-02

VERS! Festival voor jong talent Met o.a. Ruben Hein en Broken Brass

do. 13-02

Stef Bos Tijd, om te gaan leven

vr. 14-02

Our Oceans

za. 15-02

vr. 14-02

Victoria Koblenko, Anouk Maas & Tanja Jess Mijn man begrijpt me niet

Tim Akkerman & The Ivy League + Sylvie Stone

vr. 21-02

The Crooked EP-release

zo. 16-02

Cor Bakker, Jacques Klöters e.a. De Gouden Jaren II

za. 22-02

The Kik

vr. 28-02

Snelle + Noorderlicht

wo. 19-02 do. 20-02

Fred van Leer Leer van Fred LIVE

Mijn man begrijpt me niet  Doornroosje de Musical Sita Vermeulen, Titus & Fien e.a.

NOORDERKERKZAALvr. 21-02

Tago Korean Drum

za. 22-02

Waylon My Heroes Have Always Been   Cowboys 

wo. 26-02

Rumag De internetsensatieNina June

Datum

Voorstelling

wo. 29-01

Voorspeelavond viool Leerlingen van Barbara Erdner

za. 01-02

Beumer en Drost, met Peter Drost en Paul R. Kooij Reis om de wereld in 80 dagen  VERS! Festival voor jong talent Met o.a. Ruben Hein en Broken Brass

za. 08-02

KUNSTENCENTRUM ATRIUM THEATERSTUDIO

za. 15-02

Tryo Trio cabaretiers try-outen

wo. 12-01

Voorspeelavond trombone Leerlingen van Roelof Bakker

Datum

Voorstelling

za. 08-02

VERS! Festival voor jong talent Met o.a. Ruben Hein en Broken Brass

wo. 19-02

Daan Boom De Eerste

zo. 16-02

Karel Casier & Dieske Krijnders Moes

do. 20-02

Nina June Minimal

vr. 21-02

Debby Petter De liefde voorbij

zo. 23-02

Topzondag met Koffiegeur Duo Scholten & FlachT

PRODUCTIE  Snelle

OCH K R E

U

ITV

Tim Akkerman & Ivy League Meer informatie? Kijk op THEATERSNEEK.NL

HETBOLWERK.NL

Giest mei?


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

39

IN DE SCHIJNWERPERS:

Niels van der Wal Bij Kunstencentrum Atrium halen de docenten het beste in leerlingen en cursisten naar boven. Wie zijn deze door de wol geverfde muzikanten, dansers, toneelspelers en beeldend kunstenaars? In GrootSneek komt elke maand één voorbij. Deze keer dansdocent Niels van der Wal. De altijd goedlachse Sneker geeft les aan alle leeftijden. Op maandag 3 februari begint hij met een nieuwe serie van de cursus ‘dansen met Parkinson.’ Aanmelden hiervoor is nog mogelijk. Toegankelijk en gezellig Kunstencentrum Atrium biedt de lessen sinds 2018 aan. Op maandagochtend wordt door twee groepen een uur gedanst in de Noorderkerkzaal. De lessen zijn zeer toegankelijk. Iedere groep bestaat uit ongeveer tien man, zodat Niels iedereen persoonlijke aandacht kan geven. “Danservaring is niet vereist, iedereen kan meedoen. Sterker nog: de meesten hebben nooit eerder gedanst.” In de les wordt gewerkt aan onder meer de conditie, spierkracht, flexibiliteit, mobiliteit, coördinatie en evenwicht. Maar niet alleen op fysiek vlak brengt het dansen veel, weet Niels. “Het is ook heel gezellig. Tussen de twee lessen door zit een half uur waarin beide groepen koffiedrinken en een praatje maken in het Atrium Café. Dit moment is heel belangrijk. De ziekte van Parkinson kan mensen namelijk het gevoel geven dat ze er niet bij horen, waardoor ze thuis komen te zitten. Met het dansen is de kans op isolement kleiner. Zo vormen mijn lessen naast het medisch domein ook een alternatief ter aanvulling op het sociaal domein.”

Rekening houden met beperkingen

THE KIK

BOLWERK – ZA. 22 FEBRUARI De zelfgekroonde koningen van de Neerlandstalige biet/pop komen naar Het Bolwerk. Na een aantal grote shows in Ahoy in november vindt The Kik het namelijk weer de hoogste tijd voor een clubtour. Daar is ook alle reden toe. Want er komt een nieuw album aan: ‘Jin’. De eerste single van de plaat, ‘Plekken Waar Je Niet Mag Roken’, werd afgelopen december gepresenteerd. Het nummer geeft een goede indruk van de weg die The Kik is ingeslagen. Het kernwoord: synthesizers. De release van Jin is 14 februari, een week voor het optreden in Sneek. De show in Het Bolwerk wordt dus ongetwijfeld een muzikaal feestje met veel verse nummers. Simone Onder leiding van zanger/gitarist Dave von Raven timmert The Kik sinds 2011 aan de weg. De groep kreeg in 2013 landelijke bekendheid als huisband van De Wereld Draait Door. Ook scoorden de heren een flinke hit met ‘Simone’. The Kik maakte tot op heden drie eigen albums (Springlevend, 2, Stad en Land), een album met troubadour Armand, een coveralbum (Hertaalt!) en een live-dubbel-LP (Boudewijn de Groot’s Voor de Overlevenden & Picknick). Daarnaast produceerde de band drie theatervoorstellingen (De Veelste Grote Nederbiet Show, Met de Deur in Huis en Hertaalt!). In 2019 verkocht The Kik onder meer De Nieuwe Luxor, Tivoli Vredenburg, Het Concertgebouw en Ahoy Rotterdam uit met hun uitvoering van Boudewijn de Groot’s Voor de Overlevenden & Picknick. Daarnaast toerde The Kik langs diverse zalen en festivals. Waarbij onder andere Lowlands en Parkpop werden aangedaan. ZATERDAG 22 FEBRUARI // ZAAL OPEN: 21.00 UUR // PRIJS: € 20,- (€ 17,- VVK)

FOTO: WIM LANSER

Niels van der Wal

Zelf danst Niels sinds zijn vijfde. “Een buurjongetje nam mij mee naar jazzballet. Ik was gelijk verkocht. Dansen is zo heerlijk! Je kunt alles er even lekker uitgooien. Het dansen in een groep vind ik extra leuk.” Inmiddels geeft hij ruim tien jaar les bij Kunstencentrum Atrium. Kinderen vanaf 4 jaar leren bij hem de eerste

“In het begin was het natuurlijk even wennen, maar ik vind het superleuk en een mooie uitdaging. Zo moet ik rekening houden met de beperkingen van de groep, creatief zijn en goed kijken naar ieders mogelijkheden. Zo is het draaien vaak best lastig en dat komt nu eenmaal veel voor bij dansen. Ook kunnen de dansers niet een uur alleen maar staan. Om die reden zijn er tussendoor zittende oefeningen en kan er gebruik worden gemaakt van een stoel.” Nieuwe reeks danslessen voor mensen met Parkinson

Wetenschap

pasjes bij Algemene Dansante Vorming. Daarnaast verzorgt hij de lessen jongensdans (vanaf 6 jaar), jazz voor kinderen tot 12 jaar, is hij de dansdocent van het razend populaire KinderMuziekTheater (KMT) en geeft hij les op scholen. Voor het geven van de cursus dansen met Parkinson volgde Niels een speciale training.

Gratis proefles De cursus dansen met Parkinson bestaat uit 17 wekelijkse lessen tot aan de zomervakantie. Er zijn twee groepen op maandagochtend, van 10.30 tot 11.30 uur en van 12.00 tot 13.00 uur. De eerste les is op maandag 3 februari, maar later instappen is mogelijk. De eerste les is altijd een gratis proefles. Aanmelden kan via kunstencentrumatrium.nl.

De lessen van Niels worden wetenschappelijk onderzocht. Uit studies is al gebleken dat mensen met de ziekte van Parkinson langer zelfstandig functioneren als ze meer in beweging zijn en dat dansen een positieve bijdrage levert aan de balans en loopsnelheid van mensen met Parkinson. Ook zijn er aanwijzingen dat het de kans op vallen vermindert. Niels: “In februari komt er een masterstudent bewegingswetenschappen bij ons langs om te observeren. Hier kunnen de dansers vrijwillig aan meedoen.” Niels hoopt in de toekomst meer speciale danslessen te geven. “Met een aantal andere dansdocenten in Friesland onderzoek ik momenteel wat dansen kan betekenen voor mensen met dementie. Sowieso vind ik dat er meer danslessen voor senioren moeten komen. De maatschappij vergrijst en er zijn volgens mij best veel mensen die binnen hun mogelijkheden graag willen bewegen.”

THEATER SCHMINKTEAM BIJ VOORSTELLING MOES Zondag 16 februari is het Theater Schminkteam weer aanwezig voorafgaand aan de familievoorstelling ‘Moes’ voor onze jonge bezoekers. Na deze familievoorstelling kunnen ze zelf spelen in de kleine kunstspeeltuin, gebaseerd op Moes.

TROOSTRIJKE BEWERKING TONIO ‘Tonio’ is de toneelbewerking van de indrukwekkende bestseller van A. F. Th. van der Heijden over het verlies van zijn 21-jarige zoon. Voor Jacqueline Blom en Porgy Franssen gaat deze voorstelling in de eerste plaats over troost. Ze spelen twee ouders die proberen om samen overeind te blijven. In hun worsteling met het grootst denkbare verdriet schuilt de hoop dat het leven uiteindelijk overwint. Drie maanden lang staan Porgy en Jacqueline op het toneel als ouders die hun kind hebben verloren. Porgy: “Natuurlijk is dat een afschuwelijk verhaal. Maar we willen met deze voorstelling iets anders laten zien. Dat Tonio het heel erg is, weten we namelijk al. Daarover gaat het boek en dat is prachtig voelbaar geworden in de verfilming. Wij willen laten zien dat de dood uiteindelijk ook over het leven gaat. Het boek is smaakvol bewerkt door de regisseur, Ignace Cornelissen. Hij heeft ervoor gekozen om in te zoomen op de schoonheid van troost en de kracht van het leven. In al die woorden van onvoorstelbaar verdriet schuilt juist de hoop om weer van het leven te kunnen gaan houden.”

In de voorstelling wordt livemuziek en beweging gebruikt. Jacqueline: ‘We vonden het allebei belangrijk om mee te denken over wat voor soort voorstelling het zou worden. Ik had werk gezien van choreograaf Jason Mabana, die op een mooie manier alledaagse gebaren tot dans maakt. Dat bracht mij op de gedachte dat als je rouwt, je gewone bestaan vol doodnormale handelingen toch doorgaat. Dat idee is uitgegroeid tot een dansende Tonio die zwijgend om ons heen beweegt, gespeeld door Luc de Raad. Tonio zit op een vreemde maar vertrouwde manier nog steeds in het handelingspatroon van zijn ouders.’ Porgy: De muziek van componist en muzikant Wouter Snoei kleurt soms mee en gaat er soms tegenin. Eigenlijk drijven de tekst, de muziek en de beweging allemaal op de enorme kracht om te willen overleven, om de liefde, die ze eerst met z’n drieën voelden, nu met z’n tweeën voort te zetten. Dat geeft energie.’ TONIO // WO. 12 FEBR. 2020 // 20.15 UUR // WWW.THEATERSNEEK.NL FOTO: FOTO PIEK

“Een les van dansen met Parkinson duurt een uur, maar het is fantastisch om te zien wat het met de mensen doet”, vertelt Niels. “Zo kan een mevrouw nu beter uit bed komen dankzij het dansen. Heel bijzonder!” In Nederland hebben circa 55.000 mensen de ziekte en het aantal neemt toe. “Er is weliswaar al veel bekend over Parkinson, maar tegelijkertijd nog erg veel niet”, gaat Niels verder. “Daarom zijn de danslessen mede opgezet met de hulp van artsen en fysiotherapeuten.”

GENOMINEERD VOOR DE PODIUM KIDSPRIJS 2019-2020

DE REIS OM DE WERELD IN 80 DAGEN Met treinen, koetsen, boten, een olifant en een ijszeiler in korte tijd de wereld rond. In 1873 schreef Jules Verne het avonturenverhaal De reis om de wereld in 80 dagen. Een ongelooflijke, en zeker in die tijd, bijna niet te volbrengen reis. Zijn verhaal speelt een belangrijke rol in het leven van de personages in deze splinternieuwe en filmische theatervoorstelling van Beumer & Drost. Op een plek ‘elders’ plamuren en schilderen zij beroepsmatig een oneindige muur. De voortdurend door het boek opgeroepen herinneringen aan hun verleden worden steeds levendiger en de heimwee slaat genadeloos toe. Het lijkt onmogelijk om naar huis terug te keren. Net als in het boek zou dit een ongelooflijke en bijna niet te volbrengen reis voor hen betekenen. Een reis waarop zelfs Jules Verne jaloers zou zijn. REIS OM DE WERELD IN 80 DAGEN // ZA. 1 FEB. // 16.00 UUR // WWW.THEATERSNEEK.NL


agenda vrijdag 31 januari

vrijdag 7 februari

Zondag 9 februari

Zondag 16 februari

SNEEK MUZIEK

SNEEK LEZING

MAKKUM EXCURSIE

TACOZIJL EXCURSIE

ralph de jong

Ralph de Jong is de Nederlandse blues ontdekking van de 21e eeuw. Lewinski. 20.00 uur

vr. 31 jan. t/m Za. 8 feb.

bonte sneeker avond

SNEEK THEATER Heabeltsje de Jong viert haar verjaardag. Een avond vol herkenning, kritiek, taboes doorbreken en lekker hardop lachen. Theater Sneek.

Zaterdag 1 februari

goetfoud

frank westerman Theatercollege met Frank Westerman met een meeslepende tijdrijs naar onze oorsprong. Lewinski. 20.00 uur

pieter jouke

BOLSWARD CABARET In z’n vijfde avondvullende voorstelling Gloeiende Plaat spuiten alle overpeinzingen van Pieter Jouke eruit. Ons Gebouw. 20.30 uur

Zaterdag 8 februari

vers! festival SNEEK MUZIEK

OUDEGA MUZIEK Het Goetfoud feest is terug van weggeweest. MFC It Joo. 21.30 uur

Op zes podia is voor ieder wat wils: van pop en rock tot jazz, funk en reggae. En zijn er workshops van bekende namen. Kunstencentrum Atrium en Het Bolwerk. 19.00 uur

Zondag 2 februari

daniëlle schel

koopZondag

SNEEK WINKELEN Elke eerste zondag van de maand. Centrum. 12.00-17.00 uur

muZiek bij de buren

SNEEK MUZIEK Optredens vinden plaats in 20 huiskamers verspreid door de hele stad. 13.00-17.30 uur

benjamin herman trio BALK MUZIEK

Het Benjamin Herman Trio speelt een gevarieerd en uitgebreid repertoire met een mix van tijdloze jazz, guilty pleasures en virtuoze uitspattingen. Doopsgezinde kerk. 15.30 uur

maandag 3 februari

aan tafel special SNEEK CULINAIR

Deze Aan Tafel Special staat in het teken van duurzaam koken met een interessante lezing van chefkok Kees Elfring. Lewinski. 18.00 uur

LEMMER CABARET

Daniëlle Schel vertelt met haar voorstelling Patroon een herkenbaar verhaal met humor voor alle generaties. De Hege Fonnen. 20.00 uur

volle maan wandeling

Excursie Uitheiingspolder

Maak onder leiding van een gids van It Fryske Gea een wandeling over de Makkumersúdwaard tijdens volle maan. Makkumersúdwaard. 18.30 uur

Ga met IVN gids Jan Tijsma op pad door een beschermd natuurgebied langs oude kleiputten en de IJsselmeerkust. Plattedijk. 10.00 uur

maandag 10 februari

weima & vd werf

aan tafel special

Aan Tafel Special met muzikaal duo Job Pothuma en Hiske Oosterwijk. Lewinski. 18.00 uur

SNEEK MUZIEK Vijf jaar na hun eerste Friestalige cd ‘Yn it Frysk’ komt het duo Weima en vd Werf met de opvolger ‘Yn it Frysk 2’. Lewinski. 16.00 uur

donderdag 13 februari

di. 18 t/m vr. 21 februari

JOURE VARIA Liefdestour van Willow Mae. Een muzikale beleving met liefdesmarkt van lokale ondernemers. Doopsgezinde kerk. 19.00-22.00 uur

FRIESLAND VARIA Circa 40 musea in Friesland openen hun deuren speciaal voor kinderen met overal speciale kinderactiviteiten.

SNEEK CULINAIR / MUZIKAAL

willow mae

de staat van verwarring

BALK CABARET Vrolijk absurde talkshow met gastheren Pieter Jouke en Ronald Snijders. Doopsgezinde kerk. 20.00 uur

amsterdams kleinkunst festival Zaterdag 15 februari MAKKUM CABARET winterwonderland kuier WORKUM EXCURSIE

help pake en beppe de vakantie door

Zaterdag 22 februari

carnavalsoptocht SNEEK OPTOCHT

De carnavalsparade met ludieke wagens van carnavalsvereniging De Oeletoeters trekt door Drabbelterp (Sneek). Centrum. 14.00 uur

Zondag 23 februari

Het Amsterdams Kleinkunst Festival komt naar Makkum met 3 talentvolle cabaretiers die meedoen aan de wedstrijd om de prestigieuze Wim Sonneveld-prijs 2020. Doopsgezinde kerk. 20.00 uur

Bewonder het winterparadijs op de Warkumerwaard en luister onderweg naar de mooie verhalen van de natuurgids. Warkumerwaard. 9.30 uur

Carnavalsviering voor jong en oud. RK Sint Martinuskerk. 12.00 uur

benefiet heechspanning

piepschuim

wandeling rysterbosk

Jaarlijks benefietconcert voor Heechspanning met de band Once. MFC It Heechhûs. 21.00 uur

Piepschuim met hun programma ‘Grote Woorden’. Je kunt dus zeker grote woorden verwachten. Of niet. Zalencentrum de Treemter. 20.30 uur

Natuurwandeling onder leiding van een gids door dit karakteristieke bos op de grens van de winter en het voorjaar. Rysterbosk. 14.00 uur

HEEG MUZIEK

carnavalsviering

BALK CABARET

SNEEK EVENEMENT

RIJS EXCURSIE

Zondag 9 februari

edoZa

SNEEK MUZIEK Jaarlijkse zangdienst door Sneeker mannenkoor Edoza. RK Sint Martinuskerk. 15.30 uur

voorproefje

ONZE COMPLETE AGENDA VIND JE OP: WATERLANDVANFRIESLAND.NL

6 maart 7-15 maart 28 maart 28 maart

N8 van Sneek Voorjaarskermis Sneek Binnenste buiten Sneek De 14 van Terherne


Beleven

FOTO: KUNTZ

BELIBJE

VERS! FESTIVAL

DONDERDAG 13 FEBRUARI

ZONDAG 16 FEBRUARI

VERS! FESTIVAL

WILLOW MAE

EXCURSIE UITHEIINGSPOLDER

Op zaterdag 8 februari ontmoeten aanstormend muziektalent uit heel Friesland en gevestigde namen elkaar op VERS! in Kunstencentrum Atrium en Poppodium Bolwerk in Sneek. Op zes podia laten jonge muzikanten uit Sneek en omstreken zichzelf horen en zien. Al dan niet samen met de grote namen. ’s Middags kan worden meegedaan aan workshops van bekende namen, zoals Broken Brass en Ruben Hein. Deze 7e editie van VERS! staat in het teken van ‘Zelf creëren’.

Zangeres en storyteller Willow Mae komt op 13 februari met haar liefdestour naar de Doopsgezinde kerk in Joure. Tijdens de Liefdestour speelt Willow Mae, samen met haar kwintet, de muziek van haar debuutalbum ‘Song of Songs’. Op ‘Song of Songs’ neemt ze je mee in haar zoektocht en verlangen naar de ultieme liefde. Op de speciale liefdesmarkt bieden lokale ondernemers hun producten en diensten aan die jou en je (liefdes)geluk voorop stellen.

Een wandeling met IVN-gids Jan Tijsma door de Uitheiingspolder, een beschermd natuurgebied langs oude kleiputten en de IJsselmeerkust met basaltdijk. De wandeling gaat over ruw terrein, grotendeels zonder wandelpaden. Op de plasjes en langs de IJsselmeerkust zijn in deze periode de wintergasten zeker aanwezig. Kijk goed om je heen, want wie weet wordt je verrast door bijzondere waarnemingen.

WWW.CULTUURKWARTIER.NL/ VERS

WWW.WILLOWMAEMUSIC.NL

WWW.IVN.NL/AFDELING/SUDWESTHOEKE

wille pleZier

FOTO: PIET DOUMA

ZATERDAG 8 FEBRUARI

WEIMA& VD WERF

ZONDAG 16 FEBRUARI

DI. 18 T/M VR. 21 FEBRUARI

WEIMA & VD WERF

HELP PAKE EN BEPPE DE VAKANTIE DOOR

Vijf jaar nu hun eerste volledig Friestalige cd ‘Yn it Frysk’ verscheen de opvolger ‘Yn it Frysk 2’ van het gitaarduo Weima & vd Werf. In Lewinski in Sneek spelen zij op 16 februari een aantal Friese liedjes van deze nieuwe cd, zoals ‘Jaloersk op myn broers’, ‘Seis wiken’ en ‘De moarn’ maar ook oudere nummers als ‘’t Komt altyd wol goed’ en ‘Do’. Het duo zorgt met een gitaar, bas en twee stemmen die goed bij elkaar passen voor een feelgood sfeertje op niveau. En om er een heerlijke middag uit van te maken, kun je na afloop in hapje mee-eten (vooraf reserveren) in Lewinski. WWW.LEWINSKI.NL

‘Help pake en beppe de vakantie door’ is een echt familie-uitje! In de voorjaarsvakantie openen ongeveer 40 musea in Friesland hun deuren speciaal voor kinderen. Neem je pake, beppe, ouders, oom of tante mee, want ‘op vertoon’ van een volwassene heb je als kind gratis entree! De musea organiseren speciaal voor deze week allerlei leuke kinderactiviteiten. In het Fries Scheepvaartmuseum kun je bijvoorbeeld komen schatzoeken onder water. WWW.MUSEUM.FRL

UNIEKE PLEK GEZIEN? We laten graag alle ‘Instagramwaardige’ plekken van Zuidwest Friesland zien op Instagram (waterland_van_friesland). Gebruik #waterlandvanfriesland voor een repost!


Kijk voor meer woonacties op www.woninginrichting-aanhuis.nl

3 ETAGES VERLICHTING!

SPELEN MET LICHT!

WINTERACTIE!

Deze sfeervolle hanglamp is geheel naar wens samen te stellen.

Woonkamer kwaliteit PVC incl. leggen/egalisatie

€. 39,95 p.m².!

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

OUDE KOEMARKT 38C - 8601 EK SNEEK - 0515 413 775 - INFO@TAPIJTHUISSNEEK.NL

Betrouwbare duurzame CV ketels Storing? Wij Staan 24/7

Roodhemsterweg 20 • IJlst T. 0515 - 415307 • www.gebr-sikma.nl • info@gebr-sikma.nl

aar! l k u r voo

Adv. Sikma CV 260 x 94 mm.indd 1

22-01-18 15:55

Als tijden veranderen, verandert je huizenwens mee. Wij begrijpen dat, al vele jaren. Makelaardij Sneek is een moderne makelaar met een rijke historie. Van chatten tot uitgebreid persoonlijk contact.

1975: bloeiende woningmarkt

1981: 13,4% rente

1990: 1 januari, start Makelaardij Sneek

€ 349.000 k.k

€ 187.500 k.k

€ 229.000 k.k

De Simmerkrite 3 Heeg

Fleardyk 12 Scharnegoutum

Walstro 58 Sneek

2005: Aflossen? Niet nodig

2008: banken crisis

2013: herstel van woningmarkt

Stap gerust eens binnen voor vrijblijvend advies!

2019: historisch lage rente

Waterpoortsgracht 37 Sneek

Flitsstraat 22 Sneek

Actueel:

MINDER LENEN IN 2020

Huishoudens met hetzelfde inkomen zullen dit jaar minder kunnen lenen, zo schrijft het Nibud. Dit geldt met name voor de middeninkomens. De aangescherpte norm moet er voor zorgen dat huishoudens genoeg geld overhouden voor de overige uitgaven. Ondertussen stijgen de prijzen en blijft de rente laag. Is dit hét moment voor kopen of verkopen?

SCHAKEL ONS IEDER MOMENT IN VOOR: verkopen van je woning

aankoopadvies & begeleiding

taxatie

0515-431543 - www.makelaardijsneek.nl


SPORT VAN DE NOTARIS HOE DOE JE DAT?

Stel dat je samen met buurtgenoten geld wilt ophalen voor een (lokaal) goed doel. Dan moet je je gaan organiseren. Maar hoe? Het is belangrijk te weten welke vorm je kiest en op welke bankrekening je het geld laat binnenkomen. Vaak kiest men er in zo’n geval voor om een stichting op te richten met een eigen bankrekening. Zo kan je goede doel ook profiteren van fiscale voordelen.

Het oprichten van een stichting loopt via de notaris. Deze maakt een akte waarin de statuten, de spelregels, van de stichting komen te staan. Deels zijn die statuten wettelijk voorgeschreven en deels geef je zelf invulling aan specifieke zaken voor ‘jouw’ stichting. De stichting moet een naam hebben en ook het doel van de stichting moet worden opgenomen in de statuten. Ook moet je bedenken wie het bestuur gaan vormen van de stichting en hoe dit bestuur besluiten neemt. Daarnaast wordt in de statuten vastgelegd wat er met het resterende geld gebeurt als de stichting wordt opgeheven.

Een ANBI. Fiscaal voordelig voor jullie stichting. Als je kiest voor een stichting, heeft jullie goede doel de kans te worden gezien als een ANBI, een ‘algemeen nut beogende instelling’. Het voordeel van zo’n ANBI is dat deze geen erfbelasting of schenkbelasting voor erfenissen en schenkingen hoeft te betalen. En als de ANBI zelf schenkingen doet aan een ander goed doel met een algemeen belang, hoeft de ontvanger geen schenkbelasting te betalen. Als het de bedoeling is dat de stichting een ANBI-status krijgt, moeten de statuten aan een aantal voorwaarden voldoen. De notaris neemt de algemene punten voor de stichting met jullie door en ook de specifieke ANBI-eisen die in de statuten moeten komen. Daarna maakt de notaris een ontwerp van de statuten. Na het gezamenlijk ‘fijnslijpen’ van de statuten kan de akte worden ondertekend. Na het ondertekenen van de akte is je stichting dan officieel opgericht. De notaris meldt dit bij de Kamer van Koophandel. De bestuurders van de stichting kunnen daarna officieel aan de slag en mogen bijvoorbeeld een bankrekening openen. Alle juridische ingrediënten zijn met het oprichten van de stichting aanwezig om van jullie goede doel een succes te maken! De Wit Dijkstra Netwerk Notarissen adviseert je graag bij het oprichten van je stichting en kan je ook vertellen wanneer het profijtelijk is om door de Belastingdienst als ANBI erkend te worden.

Mr. Gerard Vellinga De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen www.dewit-dijkstra.nl

De Wit Dijkstra Netwerk Notarissen is aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijke organisatie van 150 notariskantoren. De Netwerknotaris adviseert u deskundig, wijst u op de voor u aanwezige risico’s en draagt concrete oplossingen aan. Voor meer informatie zie www.dewit-dijkstra.nl of bel 0515 - 41 78 85.

43

TWEEDELING

EEN GOED DOEL OPRICHTEN,

Het oprichten van een stichting, dat doe je met je notaris.

GROOTSNEEK.NL

GERARD VAN LEEUWEN

De term ‘tweedeling’ roept maar al te vaak negatieve associaties op. Met name in de zorgsector is het een beladen begrip. Het verschil van de ‘haves’ en de ‘have nots’, lees geld of geen geld, betekent in de praktijk dat je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van privéklinieken, waardoor je niet belandt op een of andere wachtlijst. Voor velen een onwenselijke situatie. Ook in economische zin worden identieke discussies gevoerd. Inkomensongelijkheid, kwaliteitsverschillen in het onderwijs, witte en zwarte scholen… , kortom: tweedeling is slecht. In het amateurvoetbal ligt de situatie wat genuanceerder. Ook hier heb je een financiele tweedeling. Daar waar vis aan land komt, de bollen uit de grond schieten en suikerooms de dienst uitmaken door donaties van tienduizenden euro’s, zijn er geen geldzorgen. Bedenkelijker: dubieuze geldstromen doen inmiddels ook hun intrede in de edele voetbalsport. Ondanks onthulde Nieuwsuur dat de voetballerij een geschikt kanaal vormt voor het fenomeen witwassen, waardoor bepaalde bedrijven ‘salonfähig’ worden en ondermijning aan de orde is. Zeer recent nog werd in dit kader een sportpark gesloten door een gemeente. Een andere, zelfgekozen, tweedeling is die van de zaterdag- en zondagcompetitie. In de verzuiling kozen de voetbalclubs op religieuze grondslag voor de zaterdag, de seculiere en Rooms Katholieke clubs voetballen op zondag. Anno 2020 is die achterhaalde situatie nog steeds actueel. In een tijd waarin vrijwel geen actieve voetballer nog een kerkbank bezet, is er, uitgezonderd het bekertoernooi, geen enkele synergie. De grote roerganger van de amateurvoetballers, voorzitter Jan Dirk van der Zee, schrijft columns alsof het zoete broodjes zijn, maar omzeilt steevast deze hete aardappel. Vooral in het noorden en oosten zijn de clubs er in grote meerderheid voor om de competities ineen te laten smelten. Minder reizen, minder kosten, meer derby’s, meer inkomsten. Er zijn alleen maar voordelen.

Alleen nostalgisch ingestelden, die nog steeds de zaterdagmiddag sportshow van Dick Passchier en Barend Barendse missen, denken er anders over, hier en daar aangevuld door een aantal hardvochtige ‘biblebelt’ verenigingen. Voor de KNVB wellicht de reden om geen standpunt in te nemen. Een gemiste kans. De praktijk haalt de theorie in rap tempo in. Niemand in Zeist ligt er wakker van dat Irnsum, Udiros en Bakhuizen van speeldag hebben gewisseld, maar nu zondag grootmachten als Quick’20 uit Oldenzaal en MSC uit Meppel vrijwillig niveauverlies accepteren en vanuit de Hoofdklasse afdalen naar de ‘kelderklassen’ op zaterdag, vallen hen hopelijk toch eens de schellen van de ogen. De kans daarop acht ik overigens zeer gering. Ik vrees dat de hoop van bijvoorbeeld SWZ Boso op daadkracht vanuit de ‘Zeister bossen’ een ijdele is.

Clubbestuurders van zondagclubs zullen dus hun knopen moeten tellen. Als junioren en masse aangeven dat voetbal op zondag niet hun keus is, omdat de zaterdagse stapavond dan gevaar loopt, zal het voetbal in organische zin in een zaterdagsport veranderen. Niets mis mee, maar het is ronduit teleurstellend en beschamend dat een bond daar geen voortrekkersrol in speelt. Dat mogen Jan Dirk en zijn vriendjes zich aantrekken. De politiek wordt veelvuldig gewezen op het feit dat men te ver af staat van de “man en vrouw in de straat”. We mogen constateren dat dit ook geldt voor de KNVB. Misschien maar eens een staking of een ‘sit in’ met als leus ‘Weekendvoetbal nu’?


44

NUMMER 01 • 2020

IJVC-TRAINER JOHAN FABER

“QUA VOET LUDMILA EVMENOVA. BLIJ MET HAAR BAAN ALS CHAUFFEUR BIJ WITTEVEEN MOBILITEITSGROEP

GEVOEL VAN VRIJHEID Een vriendelijke lach. Een warme uitstraling. Je voelt je meteen op je gemak bij deze dame. Ludmila Evmenova. Ze is 49 jaar en komt uit Rusland. Zo’n 19 jaar geleden verruilde ze haar thuisland voor Nederland. Het was politiek erg onrustig in Rusland. Waardoor haar toenmalige man niet langer kon blijven. Hij vluchtte naar Nederland en nam Ludmila en hun 10-jarige zoon mee. Deze verandering had grote impact op het gezin.

Impact

Ludmila was niet voorbereid op deze verandering. En had flink wat tijd nodig om alles op een rij te zetten. Een nieuw land, een nieuwe taal, andere mensen en gewoontes. Ze moest dan ook erg aan alles wennen. Eenmaal in Nederland kreeg ze nog drie kinderen. Met haar toenmalige man heeft ze inmiddels geen contact meer. Het gezin bestaat nu uit drie zoons en een dochter. Met Ludmila als zachtaardige moeder aan het hoofd. Ze doet er alles aan om haar kinderen een fijn thuis te geven.

Ruimte

In Rusland heeft ze diverse banen gehad. Verkoopster, kapster én privéchauffeur. Dit laatste wil ze al van jongs af aan. Autorijden geeft haar een gevoel van vrijheid. Je moet mij niet in een dichte ruimte aan het werk zetten, geeft Ludmila aan. Eenmaal in Nederland moet ze opnieuw de balans opmaken. Hoe kon ze hier haar geld verdienen? Ze heeft een opleiding in de zorg gevolgd voor Helpende. Mooi en dankbaar werk, maar het paste niet bij Ludmila. Als er iets verdrietigs gebeurde op het werk, nam ze dat mee naar huis. Zo nam ze afscheid van de zorg. Tot haar grote verdriet lukte het Ludmila vervolgens niet om betaald werk te vinden. Ze ontving een uitkering. Maar ze wilde zó graag werken. Via de Gemeente werd ze aangemeld bij Pastiel. Samen met haar jobcoach is er gekeken naar haar ervaring. En haar wensen. Haar oude passie kwam weer boven: chauffeur!

Taxipas op zak!

Pastiel heeft goed contact met Witteveen Mobiliteitsgroep. Eén van de grootste mobiliteitsbedrijven van Nederland. Bij deze onderneming werken zo’n 800 chauffeurs. Het bedrijf wil een afspiegeling zijn van de maatschappij. En daar horen ook mensen bij die in traject zitten bij Pastiel. Haar Pastiel-jobcoach heeft Ludmila geholpen met het behalen van een taxipas. En Witteveen gunt haar een plek binnen het bedrijf. Ludmila kan haar geluk niet op. Nu ze een taxipas op zak heeft, vervoert ze dagelijks vijf kinderen van en naar het speciaal onderwijs. Ludmila is dol op ‘haar kinderen’. Ze zijn aan haar gewend. En andersom heeft Ludmila hen de afgelopen maanden goed leren kennen. Ze is ontzettend blij met haar werk. Bij Witteveen zit ze helemaal op haar plek. Ze zou niets anders meer willen! En dát is waar Pastiel het voor doet. Samenwerken met bedrijven met een sociaal hart. Die medewerkers een kans willen geven om hun mogelijkheden te ontplooien.

Het einde van de winterstop is aangebroken. De eerste competitiewedstrijden van 2020 werden afgelopen weekenden alweer gespeeld in het amateurvoetbal. Voor de IJlster Voetbal Club, IJVC, verliep de eerste seizoenshelft zoals verwacht. De tweede seizoenshelft belooft mede daardoor een interessante te worden. Zal het slagen om de nacompetitie te behalen om zodoende een kans te krijgen op promotie? “We zijn begonnen met een paar oefenwedstrijden en daarin zijn we nog steeds ongeslagen. Dat geeft de jongens ongetwijfeld een boost richting de tweede seizoenshelft. In de eerste periode was het even een kwestie van wennen aan elkaar voor beide partijen en heb ik, door middel van een presentatie, aangegeven hoe ik het voetbal zie en wil spelen. De jongens staan hier volledig achter, dat scheelt enorm. Zodoende denk ik dat we ook een positieve ontwikkeling hebben doorgemaakt in de eerste seizoenshelft”, vertelt oefenmeester Johan Faber.

SPEELWIJZE De speelwijze waarop Faber doelt is gericht op het vroeg druk zetten op de tegenstander. “Dat is de bedoeling. Hoog druk zetten op de tegenstander en zodoende zo hoog mogelijk op het veld de bal afpakken. Verder proberen we vanuit achter op te bouwen en verzorgd voetbal te spelen. Het werkt prettig wanneer de hele ploeg daar ook achter staat. We spelen goed voetbal en voor onze klasse zijn wij een van de weinige echt voetballende ploegen. Op basis daarvan staan we in mijn optiek dan ook te laag. Als je kijkt naar de tegendoelpunten geven we ook niet veel doelpunten weg, maar doen we onszelf regelmatig tekort door te weinig doelpunten te maken.”

COUNTER De speelwijze van de Kypmantsjes is dus veranderd. “Doordat we met veel ruimte in de rug spelen kunnen we nog wel eens tegen een counter aanlopen. Ook dat is onderdeel van onze speelwijze. Je kunt nu eenmaal niet én hoog druk geven én zonder ruimte in je rug spelen. Dat we daardoor wel eens ‘in het mes’ zijn gelopen is wel duidelijk. Een ander punt is dat we teveel kansen nodig hebben om te scoren of de wedstrijd in het slot te gooien. Dit werd besproken voor de oefenwedstrijd tegen Steenwijker Boys en prompt wonnen we met 9-0. Hopelijk kunnen we het scorend vermogen verder opvijzelen”, aldus Faber. Hij vervolgt: “We hebben wel wedstrijden gehad dat we meerdere kansen hebben gemist en uiteindelijk verloren. Het scoren zelf is iets ongrijpbaars. We creëren kansen genoeg, maar het gaat uiteindelijk wel om de ballen die in het net verdwijnen. Daarin zullen we in de tweede seizoenshelft zeker nog moeten groeien. Met veel aanvallende intenties en slechts 24 doelpunten voor is de verhouding niet geheel in balans, zeg maar.”

TWEEDE SEIZOENSHELFT Johan Faber, die zijn contract al relatief vroeg verlengde bij de IJlsters, is reuze benieuwd naar de eerste wedstrijden. “We hebben een uitstekende ploeg die nog steeds groeit. Vanuit daar gaan we een interessante periode tegemoet. We komen de top van de ranglijst tegen in het begin van de tweede seizoenshelft. Als we daar goed doorheen komen, dan denk ik dat we ons kunnen kwalificeren voor de nacompetitie. Daar kunnen we nu heel tevreden mee zijn denk ik. Verder hebben we met UDIROS (Nieuwehorne, red.) en Nagele twee kampioenskandidaten. UDIROS heeft vier spelers die het verschil maken, maar Nagele is de beter voetballende ploeg.”

“ALS IK HET MAG VERGELIJKEN MET ANDERE CLUBS WAAR IK EERDER HEB GEWERKT, DAN HEEFT IJVC HET ECHT FANTASTISCH VOOR ELKAAR”


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

45

TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO’S MARTINDEGROOTFOTOGRAFIE.NL

BAL STAAN WE TE LAAG”

KOMEND JAAR “Er is al een jongen die in de voorbereiding zijn debuut heeft gemaakt en die ook de rest van het seizoen eens per week mee gaat trainen en verder lopen er in de jeugd nog meer jongens rond die de aansluiting kunnen gaan vinden bij het eerste. We staan er dus prima op, met een jonge selectie. We gaan de strijd aan en hopen dus zo snel mogelijk omhoog te kunnen kijken. Het zou een bonus zijn als we dit jaar al zouden promoveren. Op de middellange termijn kunnen we verder bouwen en vooruitkijken. De oudste speler is 28 jaar, er is dus een ploeg die de komende jaren nog vooruit kan.”

ENTOURAGE De afgelopen seizoenen werden de wedstrijden van het vlaggenschip van IJVC steeds minder goed bezocht. Fabers aanpak en speelwijze lijken hierin een ommekeer te bewerkstelligen. “Ja, het is duidelijk dat er steeds meer toeschouwers komen kijken. De wisselwerking tussen publiek en spelers, in combinatie met een positieve voetbalopvatting versterken elkaar. De jongens stralen plezier uit, de toeschouwers pikken dat op en zodoende

komt er weer wat meer publiek. Dat is overigens een verdienste van de spelers en voor mij ook een van de redenen om bij te tekenen. Het spelplezier dat de jongens hebben en mijn aanpak die daarbij aansluit, zorgen voor een win-win scenario.”

IJVC “Als ik het mag vergelijken met andere clubs waar ik eerder heb gewerkt, dan heeft IJVC het echt fantastisch voor elkaar. Allereerst doel ik daarbij op de aanwezige faciliteiten maar ook de vereniging zelf is positief. Het ademt hier voetbal. De A- en B-selectie hebben met zijn allen uitjes en ook na de training en wedstrijden zoeken de jongens elkaar op. Donderdags zijn er hapjes die door de jongens zelf worden geregeld. Over mijn staf heb ik ook niets te klagen met een assistent-trainer, leiders en grensrechter. We hebben de randvoorwaarden goed voor elkaar”, vertelt Faber enthousiast.

ZONDAG Afgelopen seizoenen is er een tendens ontstaan dat er steeds meer zondagploegen hun heil zochten op de zaterdag. “Dat is zwaar voor de bestaande vijfdeklassers want deze clubs komen

vaak van een hoger niveau en de spelers hebben dan ook de kwaliteiten om op een hoger niveau te spelen. Voor clubs die dan al in de vijfde klasse spelen is het lastig om promotie af te dwingen. Aan de andere kant: we hebben meermaals geoefend tegen clubs van een hoger niveau en wij kunnen daarin wel meekomen. Met dit spelersmateriaal zou dat haalbaar kunnen zijn binnen nu en een paar seizoenen.”

JARI Faber heeft een selectie van 24 spelers dit seizoen. “Een luxe waarbij iedereen weet hoe de werkwijze is. We oefenen regelmatig in verschillende samenstellingen, waarbij je probeert zoveel mogelijk naar één vast basisteam toe te werken op de zaterdag. Een van de jongens die symbool staat voor dit seizoen is Jari Osinga. Vorig seizoen speelde hij vrijwel niet in het eerste en voor dit seizoen twijfelde hij wat aan zijn kwaliteit en of hij wel in het eerste zou kunnen komen. Inmiddels is hij basisspeler. Nu loopt hij met veel vertrouwen op het veld.”


FOTO:JOLANDA SIEMONSMA FOTOGRAFIE

DE MOOISTE 4 MIJL VAN FRIESLAND!

ZONDAG

3 MEI 2020 BINNENSTAD SNEEK

INDIVIDUEEL: 4 MIJL + RABO KIDSRUN TEAMS: SCHOLENLOOP + VERENIGINGSLOOP + BUSINESS RUN

DOE OOK MEE! schrijf je nu in op de website!

3 MEI 2020

20% KORTING OP 20% KORTING OP VAN MIZUNO* SCHOENEN SCHOENEN VAN MIZUNO*

MARKTSTRAAT • SNEEK 11:45 UUR 12:30 UUR 12:45 UUR 13:00 UUR 13:30 UUR 14:00 UUR 15:00 UUR

Warming up Rabo Kidsrun - bij Veemarkthal START RABO KIDSRUN 5 T/M 7 JAAR START RABO KIDSRUN 8 T/M 10 JAAR START RABO KIDSRUN 11 T/M 12 JAAR PRIJSUITREIKING RABO KIDSRUN START ‘4VRIJHEID VAN SNEEK’ PRIJSUITREIKING ‘4VRIJHEID VAN SNEEK’ * Deze actie is geldig tot en met 10 mei. Met uitzondering van reeds afgeprijde schoenen. * Deze actie is geldig tot en met 10 mei. Met uitzondering van reeds afgeprijde schoenen.

SPORTHUIS A.P. VAN DER FEER SPORTHUIS A.P. VAN DER FEER Dijkstraat 7-11 Bolsward Tel.: 0515 - 57 23 97 Dijkstraat 7-11 Bolsward Tel.: 0515 - 57 23 97

WWW.4MIJLVANSNEEK.NL


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

47

Douwe Jan van der Wal legt uit

TEKST JOERI VAN LEEUWEN

RVA VOETBALKAMP NIEUW IN SNEEK

Eind april begint in het noorden van Nederland de meivakantie. Deze vakantie zal voor de nodige kinderen in het teken staan van ontspanning, maar er is ook een nieuwe, sportieve mogelijkheid, namelijk het deelnemen aan een drie dagen durend voetbalkamp. Deze voetbal driedaagse wordt georganiseerd door de Regionale Voetbal Academie (RVA). Floris van Es en Douwe Jan van der Wal zijn de drijvende krachten achter deze nieuwe formule voor Sneek en omstreken. “Dat vindt plaats onder de vlag van de RVA, die inmiddels in Sneek al de nodige bekendheid heeft gekregen door de trainingen die eerder al werden gegeven. De basis van het voetbalkamp zal bij ONS Sneek zijn en bestaat uit drie dagen, waarbij er naast voetbal ook nog een aanvullend programma wordt aangeboden. Ik geloof in het concept, zeker wanneer je bedenkt dat veel ouders in die periode ook gewoon aan het werk zijn en het dus prettig is wanneer hun kinderen in een vertrouwd, sportief en kwalitatief goed kamp ‘onder de pannen’ zijn” aldus van Es die daarnaast bij voetbalkampen in Amerika, onder de Ajax vlag, werkzaam is geweest.

PLEZIER Het trainingskamp is beslist niet alleen maar voor talenten. “Nee, we hebben de keuze

gemaakt om zoveel mogelijk in te steken op een plezierig kamp, waarin iedereen mee kan komen. Het gaat niet uitsluitend om de prestaties, al zullen de jongens op sommige trainingsonderdelen na afloop best wel vooruitgang laten zien en een beetje competitiedrang hoort erbij. Het gaat ons in eerste instantie om het aanbieden van goede, kwalitatieve trainingen die door ervaren trainers worden gegeven. Het avondprogramma zal buiten het sportcomplex gaan plaatsvinden.”

OVERNACHTEN Waar er bij verschillende eerdere activiteiten alleen overdag werd getraind, kent het voetbalkamp voor de RVA een echt nieuwe opzet. Van Es hierover: “We hebben tenten waarin de deelnemers en begeleiders van het kamp slapen. Dit alles kan perfect bij een voetbalvereniging, waar vaak voldoende ruimte is om tenten neer te zetten. Die uitdaging van het overnachten en de gezelligheid die daarbij komt kijken, is voor de meeste spelertjes, maar ook voor de begeleiders nieuw. Het zal dus een hele leuke en nieuwe ervaring worden voor iedereen.”

LOCATIE

Floris van Es

De RVA heeft gekozen voor het Zuidersportpark als uitvalsbasis. “Dit was voor mij goed te organiseren”, aldus van der Wal. Toch zal het ook deels passen en meten worden voor de dagen waarop het voetbalkamp zal plaatsvinden. “Ja, we hebben ook te maken met reguliere trainingen die dagen. Het voordeel is dat onze trainingen met name overdag zullen plaatsvinden en gedurende de avonduren kunnen de verschillende ONS groepen gewoon hun trainingen afwerken. Wij hebben dan een alternatief programma, denk daarbij bijvoorbeeld aan een bezoek aan de bioscoop.”

SPONSOREN “We hebben meerdere sponsoren gevonden voor het RVA-voetbalkamp, iets waar we heel content mee zijn. We werken al jarenlang samen met Textielstra en ook Ying Media (uitgever van onder andere GrootSneek, red.) is als sponsor van de partij. We hopen in de komende periode ook nog in contact te komen met andere sponsoren die wellicht in natura kunnen sponsoren, voor bijvoorbeeld het natje en het droogje”, vertelt van der Wal die in het dagelijks leven een studie volgt in Groningen.

REGIO “We mikken niet alleen op de regio Sneek voor dit voetbalkamp. Gezien de ervaringen in bijvoorbeeld Assen, waar de RVA onder meer trainingen geeft bij ACV, kunnen ook daar spelers op de hoogte worden gebracht. Het leuke voor de kinderen is dat je ook in contact komt met andere kinderen, die misschien wel tegenstander zijn in de competitie. Hierdoor doe je nieuwe vrienden op”, vertelt van Es, die als trainerscoördinator actief is bij ACV.

DRIEDAAGS “De tijdsspanne is ideaal voor de meeste ouders. Van 29 april tot en met 1 mei, drie dagen met twee overnachtingen, kunnen de kinderen actief zijn met sport. Thuis zijn ze vaak minder in beweging; ouders kunnen in die periode gewoon aan het werk zijn en hoe-

ven hun ‘kids’ alleen te brengen en te halen. De kinderen gaan een fantastische ervaring meemaken, nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken en daarnaast ook nog eens lekker sporten”, aldus van Es.

PRIJZEN De organisatie heeft ruimte voor zestig kinderen, maar kan wanneer de vraag groter is, wellicht opschalen naar tachtig. Daarna is het vol. “Ja, dan moeten we helaas ‘nee’ verkopen. Dat is natuurlijk op dat moment niet leuk, maar voor ons een teken dat er in dat geval voldoende potentieel is om dit initiatief in de toekomst verder uit te rollen. De all-inclusive prijs bedraagt 299 euro. Dat is voor het eten, drinken, een avondprogramma, kwalitatief goede trainingen en daarnaast kledingsets van Textielstra. Via de website: www. regionalevoetbalacademie.nl/voetbalkamp/ kunnen de kinderen worden opgegeven.”


48

NUMMER 01 • 2020 TEKST JOERI VAN LEEUWEN

BESTUUR OTIB ZET IN OP NIEUWE LEDEN

“WE ZETTEN ER MET ZIJN ALL Vrijwel ieder zichzelf respecterend dorp heeft een eigen volleybalvereniging. De één wat groter dan de ander, maar het aantal volleybalclubs blijft redelijk stabiel. Met een team bij de dames, twee teams bij de meiden en een kleine tien CMV leden is er in Nijland bepaald geen luxe situatie qua ledenaantal. Het bestuur hoopt dit om te buigen in een positieve, opgaande ontwikkeling.

V

“Vorig jaar hadden we nog twee damesteams en dit jaar helaas nog maar één. Door het stoppen van vrijwel het hele eerste team is het aantal actieve leden ineens hard teruggelopen. Een verklaring hiervoor is er zeer zeker. Zo hebben een paar dames na jaren in het eerste besloten er een punt achter te zetten. Doordat we niet een echt brede club zijn, komt zoiets behoorlijk aan”, aldus de realistische Grytsje de Jong, een van de bestuursleden. “Voor mij was het ook nog wel even twijfelen”, vult Feikje van der Burg aan. “Vorig seizoen speelde ik in het eerste team en nu spelen we twee klassen lager. Geen probleem overigens, maar wel een verschil in het spelniveau, maar uiteindelijk ben ik blij met de keuze die ik heb gemaakt.”

BESTUUR

Waar een deel van het eerste damesteam vorig seizoen ook nog eens actief was in het bestuur, hebben ook daar de nodige wijzigingen plaats gevonden. Van der Burg en de Jong zijn samen met nog vijf anderen in het bestuur gestapt. “Officieel hebben we natuurlijk allemaal een bepaalde rol, zoals voorzitter en penningmeester. Toch voelt dat niet zo, omdat we eigenlijk alles samendoen en gezamenlijk de schouders eronder zetten. Alleen ten aanzien van de financiën ligt dat wat anders; daar zijn twee mensen verantwoordelijk voor omdat het anders onoverzichtelijk wordt. Wij zijn daarnaast blij dat er ouders zijn van jeugdleden die in het bestuur zitting hebben genomen, dat komt het draagvlak van de vereniging ten goede”, aldus de Jong.

ZWEMBAD I

Wenst u fijne feest en een spetterend

TOEKOMST Het credo ‘de jeugd heeft de toekomst’ is ook bij OTIB (Op ’t Iis Betocht, red.) het geval. Van der Burg en de Jong hierover: “We hebben allemaal te maken met de jeugd. De een doet de coaching, de ander geeft training en onlangs hebben er ook al eens twee meiden meegedaan met ons. Het is belangrijk om de meiden te enthousiasmeren, al hoeft dat vaak niet

eens, ze beleven allemaal zonder uitzondering plezier in de sport. Daarnaast zijn er meerdere talentvolle speelsters, wat voor ons dan ook wel weer leuk zou zijn bij het eerste team in de toekomst. Al is het niet zo dat het gaat om winnen bij ons. Het plezier staat voorop.”

VALENTIJN’S BINGO!

HOOFwww.optisport.n DPRIJS: ELECTRISCHE FIETS !

Burgemee 8605 CR S Burg. De Hooppark 4 T 0515-41 E rak@opt 8605 CR Sneek I www.op

KOM JIJ OOK ZWEMMEN IN www.optisport.nl/rak DE KERSTVAKANTIE? zaterdag 15 februari vanaf 19:30 uur Kaarten in voorverkoop € 20,- 2 pakketten voor € 38,Koop snel je kaarten want vol=vol. Start bingo 20:30 uur.

XM A5 poster v2 Algm.indd 1

T 0515-413218


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

49

EN DE SCHOUDERS ONDER”

“JE MERKT DAT DE MEIDEN HET HEEL LEUK MET ELKAAR HEBBEN. ZE HEBBEN PLEZIER. ALS ZE VERLIEZEN, MAAR WEL LEKKER HEBBEN GESPEELD, DAN ZIJN ZE TOCH POSITIEF GESTEMD” SPONSORING Sinds dit seizoen is er ook een nieuwe sponsor betrokken bij de vereniging. “Aaipop heeft zich via een lid als hoofdsponsor aan OTIB verbonden. We zijn in gesprek geraakt en zodoende hebben we een sponsor kunnen vinden. Indirect kunnen we er ook weer veel voor terugdoen zoals als vrijwilligers actief zijn bij het festival zelf. Het leuke is dat die wisselwerking ook daadwerkelijk zal gaan plaatsvinden en omdat het dan ook nog in eigen dorp is maakt het daarbij een echte win-win situatie. De mensen van Aaipop komen ook wel eens even kijken bij een wedstrijd van ons, machtig mooi toch”, vertelt de in Bolsward woonachtige de Jong.

JEUGD Beide gesprekspartners zijn actief bij de jeugdafdeling van OTIB. “Je merkt dat de meiden het heel leuk met elkaar hebben. Ze hebben plezier en wanneer ze eens verliezen, maar wel lekker hebben gespeeld, dan zijn ze toch positief gestemd. Het mooie daaraan is dat de speelsters elkaar onderling kunnen stimuleren en dat gebeurt. Ze kennen

elkaar al jaren en weten dus heel goed wat ze aan elkaar hebben. In het begin van het seizoen keken ze nog wel eens vragend naar mij – wat wil ze - maar ze nemen nu steeds meer zelf het initiatief ”, aldus de Jong.

CMV “Sinds ons aantreden als bestuur zien we in ieder geval bij de jongste groep een positieve ontwikkeling. Waar we in het begin ongeveer vier of vijf leden hadden, zijn dat er nu bijna tien. Het is van belang dat we daarop in blijven zetten. Het is uiteindelijk de groep die we aan ons willen binden. Een van de dingen die we dit jaar hebben geïntroduceerd is de ‘pupil van de week’ waarbij de pupil mee mag inspelen en wat drinken krijgt. Een leuke herinnering, zo is de bedoeling. Verder proberen we ons in te zetten om de kinderen aan het volleyballen te krijgen. Daarvoor proberen we tijdens gymlessen eens iets te doen en ook bij de Koningsspelen, wanneer dat gaat lukken. Daarmee genereren we in ieder geval een bepaalde uitstraling”, aldus van der Burg, in het dagelijks leven werkzaam bij PostNL.

20% KORTING* OP

Decorette Sneek • Singel 24, 8601AJ Sneek, 0515-412935 Decorette Wolvega • Hoofdstraat Oost 27, 8471JH Wolvega, 0561-612405

DECORETTE VLOEREN EN VLOEREKLEDEN www.decorettesneek.nl • www.decoretteonline.nl VLOEREN | KARPETTEN | GORDIJNEN | BEHANG | BINNEN- & BUITENZONWERING | HORREN | VERF

*Vraag naar de actievoorwaarden. De actie is geldig van t/m 10 februari 2019.

MAART Beide dertigers kijken alvast vooruit naar het komende voorjaar. “Dan zullen we gaan inventariseren welke leden lid zullen blijven, in welke leeftijdscategorieën we actief zullen zijn en daarnaast ook nog eens kijken hoe we er dan voorstaan qua ledenaantal. Het belangrijkste is en blijft dat er voldoende leden zijn om meerdere teams op de been te brengen. Wanneer dit niet lukt wordt het moeilijk om zelfstandig te blijven.”

SAMENWERKING “Samenwerken is overigens voor ons geen vies woord hoor, maar zolang er geen duidelijke noodzaak is, hoef je je er ook niet druk over te maken. Dat scheelt een heleboel regelwerk, met name in het reizen. Dan zou je naar een buurdorp moeten om daar te trainen en de keer daarna kunnen ze dan weer naar Nijland komen. Overigens werkt het bij het voetbal ook, dus het is niet zo dat het absoluut niet kan. Mochten er mensen zijn die een keer mee willen trainen, dan zijn ze van harte welkom om eens te kijken hoe het is bij een dorpsvereniging. Een proeftraining meemaken kan altijd!”


Itens, Singel 5 € 398.500 KK

Makkum, Alde Syl 3 € 289.000 KK

Sneek, Worp Tjaardastraat 63 € 150.000 KK

Raerd, Smitshoeke 8 € 280.000 KK

Sneek, Johan de Wittstraat 30 € 199.500 KK

Sneek, Groenedijk 5 € 349.500 KK

zaterdag 3 oktober open huizen dag

Sneek, Oppenhuizerweg 36 € 285.000 KK

Sneek, Wassenberghstraat 2 € 129.500 KK

Sneek, Thorbeckestraat 15 € 149.500 KK

Scharnegoutum, Legedyk 11 € 195.000 KK

Sneek, Scherhemstraat 23 € 108.000 KK

Sneek, Lytse Dyk 7 € 359.000 KK

U bent welkom bij onderstaande woningen van 11:00 uur tot 15:00 uur

TE TEKOOP KOOP

TE TEKOOP KOOP

Bloemstraat 25, 5, Sneek Paardebloem Sneek €Vraagprijs: 212.5000 k.k€ 229.500 k.k. Reahus, Bongapaed 9-A € 239.000 KK Wjelsryp, Nije Buorren 2 € 299.500 KK

Sneek, Klam 4 € 249.000 KK Easterwierrum, Doarpsstrjitte 20 € 175.000 KK

TEKOOP KOOP TE

Sneek, Koopmansgracht 18 Olde 6 Kreek 4,Sneek Sneek €Ee 195.000 KK €Vraagprijs: 179.500 Sneek, 2e k.k Woudstraat 30 € 267.500 € 118.500 KK

Fiem 12, Sneek Jachthavenstraat 16, Sneek €Vraagprijs: 275.000 k.k€ 469.500 k.k.

k.k.

Sneek, De Schilkampen 33 € 199.500 KK Hidaard, Buorren 8 € 179.500 KK

Sneek, Het Vallaat 17 € 479.000 KK Sneek, Balthuskade 2-A € 195.000 KK

Hommerts, Jeltewei 208 € 212.500 KK Sneek, Gudsekop 61 € 179.500 KK

TEKOOP KOOP TE

Sneek, Van Hessen Kasselstraat 22 Sneek, Zonnedauw 31 Sytsingawiersterleane 27, Sneek Slenk 73, Sneek € 289.500 KK € 203.500 KK €Vraagprijs: 295.000 k.k€ 269.500 Sneek, Molenkrite 141 k.k. Sneek, Oppenhuizerweg 31 € 189.500 KK € 125.000 KK

TE KOOP Marsdiep 65, Sneek Van Hogendorpstraat 1, Sneek € 269.500 k.k€ 215.000 k.k. Vraagprijs: Sneek, Kapelstraat 12 € 199.500 KK Sneek, Meeuwenlaan 74 € 325.000 KK

TE KOOP

Sneek, Parallelweg 39

Sneek, J.W. Frisostraat 58 € 99.500 KK Sneek, Offingawiersterleane 5 € 235.000 KK

Sint Nicolaasga, De Buffer 5

Wassenberghstraat 42, Sneek € 189.500 KK Vuurvlinder € 217.500 KK26, Sneek €Sneek, 169.000 k.k€ 450.000 3e Woudstraat 38 Vraagprijs: k.k. Sneek, Zilverschoon 174 € 79.500 KK

€ 175.000 KK

Sneek, Johan de Wittstraat 30 € 199.500 KK

Sneek, Groenedijk 5 € 349.500 KK

0515 41 82 82 info@struiksmamakelaars.nl struiksmamakelaars.nl Itens, Singel 5 € 398.500 KK

Makkum, Alde Syl 3 € 289.000 KK

Sneek, Worp Tjaardastraat 63 € 150.000 KK

Raerd, Smitshoeke 8 € 280.000 KK

STEL, JE WILT VERHUIZEN EN BENT GEEN SCHILDPAD.

Sneek, Oppenhuizerweg 36 € 285.000 KK

Sneek, Wassenberghstraat 2 € 129.500 KK

Sneek, Thorbeckestraat 15 € 149.500 KK

Scharnegoutum, Legedyk 11 € 195.000 KK

Sneek, Scherhemstraat 23 € 108.000 KK

Sneek, Lytse Dyk 7 € 359.000 KK

Sneek, Klam 4 € 249.000 KK

Reahus, Bongapaed 9-A € 239.000 KK

Sneek, Het Vallaat 17 € 479.000 KK

Hommerts, Jeltewei 208 € 212.500 KK

Sneek, Kapelstraat 12 € 199.500 KK

Sneek, J.W. Frisostraat 58 € 99.500 KK

Sneek, Koopmansgracht 18 € 195.000 KK

Sneek, De Schilkampen 33 € 199.500 KK

Sneek, Van Hessen Kasselstraat 22 € 289.500 KK

Sneek, Zonnedauw 31 € 203.500 KK

Sneek, Parallelweg 39 € 217.500 KK

Sint Nicolaasga, De Buffer 5 € 189.500 KK

Verhuizen zonder zorgen. Hoe? Hoekstra. 0515 41 82 82

info@struiksmamakelaars.nl

Vrijblijvend een inboedelopname of offerte? Neem contact op met struiksmamakelaars.nl Antje of Marieke via verkoop@hoekstrasneek.nl of 0515 - 548 271. Kijk ook op www.hoekstrasneek.nl


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

51

TEKST JOERI VAN LEEUWEN

WOENSDAGAVOND BADMINTON

VASTE PRIK BIJ BCS’76

Een van de sporten die veel mensen wel eens hebben beoefend, maar die weinig in clubverband wordt gespeeld is badminton. Het vooroordeel van campingsport is enigszins terecht, de sport badminton écht beleven is heel anders. Durk Hofman, voorzitter van badmintonvereniging Scharnegoutum, hoopt de komende jaren enkele nieuwe leden te kunnen verwelkomen. “Ja, dat zou wel mooi zijn. Bij de oprichting van de club, in 1976, en de jaren daarna hebben we circa 65 leden gekend. Er werd op dat moment zelfs een jeugdafdeling in het leven geroepen. In die periode hadden we ook een team dat in de competitie actief was. Inmiddels ligt dat al weer jaren achter ons. We hebben nu een ledenaantal wat tussen de twintig en vijfentwintig schommelt. Elk jaar loopt het een heel klein beetje terug. Desondanks hebben we een goede trainer, hij won het NK voor senioren, en hebben we genoeg tijd om lekker te sporten”, aldus Hofman.

WOENSDAGAVOND Voor enkele leden is de woensdagavond dé avond om te gaan badmintonnen. Hofman hierover: “Dat is wel een belangrijk punt. We kunnen op drie velden tegelijkertijd dubbel spelen en dus kunnen er twaalf mensen tegelijkertijd bezig zijn. Niet ieder lid is elke woensdagavond aanwezig en gezien de ruimte is dat niet eens heel vervelend. Natuurlijk kun je even op adem komen op de bank. Persoonlijk vind ik het lekkerder

om de hele tijd door te spelen. De woensdagavond is al jaren vaste prik, van 19.45 uur tot 22.00 uur, voor ons als vereniging.”

AANWAS Waar er een neergaand ledenaantal waar te nemen is hoopt Hofman toch op een kentering van deze trend en jaarlijks weer nieuwe aanwas te krijgen. “Het is niet zo dat we er niets aan doen, we flyeren in Scharnegoutum en een deel van Sneek en doen jaarlijks in Scharnegoutum in het dorp een oproep. Mensen kunnen vrijblijvend eens een keer kijken hoe het is, er zijn materialen om gebruik van te maken en omdat het zo ongedwongen is kan werkelijk iedereen meedoen. Er zijn dus weinig redenen te bedenken, behalve dat je volwassen moet zijn, om eens een kijkje te nemen. We hopen in de komende jaren een klein beetje te groeien in het ledenaantal. Dat zou voor de continuïteit mooi zijn.”

ONDERKOMEN Badminton Club Scharnegoutum (officieel BCS’76, red.) is op de woensdagavond vaste gast in de

plaatselijke sporthal War Dy. “We hebben een goede verstandhouding met de man die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de sporthal en ook met de andere verenigingen. Natuurlijk hebben alle verenigingen wensen waar, indien mogelijk, rekening mee gehouden moet worden. Je bent in een sporthal en iedereen wil maximaal gebruik maken van zijn tijd of net even iets langer doorgaan. In de praktijk is dat onderling altijd bespreekbaar en dan kom je er ook weer goed uit”, vertelt de preses.

VOORZITTER

In 1977 werd de maandagavond in geruild voor de woensdagavond.

“Ik ben ooit lid geworden, ongeveer 25 jaar geleden. De reden daarvoor was dat mijn zoon een sport zocht en uiteindelijk uitkwam bij badminton. Ik ben de vierde van inmiddels vijf generaties boerenfamilie. Ik had het druk genoeg op de boerderij maar toen mijn zoon ging studeren ben ik lid gebleven. Daarna ben ik in het bestuur gekomen, mede vanwege het feit dat ik

ook wat terug wilde doen voor de vereniging. Dat dit uiteindelijk de functie voorzitter werd, was voor mij geen bezwaar. We hebben een prima bestuur waarbij iedereen zijn of haar taak uitvoert. Het enige verschil is dat ik de bestuursvergadering voorzit”, vertelt Hofman.

GEZELLIGHEID “Bij ons is het normaal dat het prestatieve niet direct leidend is”, vertelt de voorzitter van BCS. “We hebben geen team in de competitie buiten de vereniging en ook geen hele competitie door het hele jaar heen. Eigenlijk spelen we gewoon elke woensdagavond gewoon lekker met en tegen elkaar. Dat uit zich ook in een gezellig samenzijn waarbij plezier het belangrijkste is. We organiseren een paar keer per jaar een gezellig toernooi. Onder andere het ‘foptoernooi’ is een interessante avond. De ene keer hangen we iets over het net zodat je niet weet wat de tegenstander gaat doen, de keer erna moet iedereen met zijn

‘niet-speelarm’ spelen. Dit zorgt altijd voor veel hilariteit.”

FEESTCOMMISSIE Waar de contributie met 90 euro op jaarbasis niet hoog is bij BCS, is het wel zo dat er jaarlijks wordt geëindigd met een gezamenlijk uitje. “We zijn al eens naar het Kameleondorp in Terhorne geweest en hebben toen aan boogschieten gedaan. Dat is allemaal goed te organiseren met de leden. Bij de jaarvergadering is er altijd voldoende animo om in de commissie plaats te nemen. We hebben het afgelopen jaar bij ons thuis in de tuin een barbecue gehad. Het is een gezellig clubje mensen. Een deel van het uitje wordt betaald vanuit uit de contributiebijdragen en aangezien deze redelijk laag is, is het budget beperkt, maar dat mag de pret niet drukken. We hebben gewoon een goede en gezonde vereniging.”

STUDENTENKORTING Bij Optisport Health Club Sneek Onbeperkt fitness, groepslessen én zwemmen voor nog geen 33,- per maand? Het kan! Meld je samen aan en profiteer van de korting. • 2 personen = beide 20% korting • 3 personen = alledrie 40% korting

Actie is geldig voor jongeren t/m 24 jaar Vraag naar de voorwaarden

Samen sporten is leuker dan alleen! www.optisporthealthclub.nl/sneek


VAN DER ANNE KNOL LINDEN AUTOMOTIVE

Tijd voor een nieuw interieur?

25

JUBILEUM

Lichtmetalen velgen

Ook is Vakgarage Anne Knol sinds kort een erkent KENTEKENLOKET. Dat betekent dat u bij ons terecht kunt voor een overschrijving of schorsing van een kenteken (motor, boot, auto of brommer).

Kleine Palen 27 | 8601 AB Sneek Tel. (0515) 43 99 24 www.colorsathomesneek.nl

Tot snel,

Klompenmakersstraat 6

Anne, Hennie en Jan Knol Roel, Lieuwe, Jaap, Simon, Harm, Age en Hans

KG

AR

OL

VA

Vakgarage Anne Knol bestaat meer dan Onder het genot van een hapje en een 25 jaar. Daarnaast doen de grondleggers drankje kunt u profiteren van allerlei van dit bedrijf, Anne en Hennie Knol, een jubileum aanbiedingen. Wij hebben stapje terug. Ze dragen Vakgarage Anne verschillende acties, demonstraties en Knol met een gerust hart over aan zoon u kunt mooie prijzen winnen. Wij hopen Jan Knol. Dit alles vinden we een goede u te mogen ontvangen op één van deze reden voor een |feestje. dagen. | ZONWERING | HORREN VLOEREN GORDIJNEN | BEHANG | RAAMDECORATIE

voor alle merken en modellen

KN

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR INTERIEURADVIES E N L A AT J E I N S P I R E R E N !

AGE ANN

E

VEENSTRABANDEN.NL 8601 WR SNEEK

0515 - 41 22 88

VAKGARAGE ANNE KNOL

KNOLTOPPERS VOOR U UITGELICHT! Chevrolet Cruze 1.6 LS Airco | Metalic Lak | Lichtmetalen Velgen | 97977 Km I Bouwjaar 2010

Kia Sportage 2.0 BusinessLine Trekhaak | Clima | Navi | Bluetooth | 1ste eigenaar | 52774 km I Bouwjaar 2014

Chevrolet Aveo 1.2 16V LS B-clever | Airco- Alu velgen-Met.lak | 2010 | 141005 € 4500 Citroën DS3 1.6 e-HDi So Chic | Gekleurd Dak-lichtmetaal Airco | 2011 | 173506 € 5250 € 9750 Fiat 500 L 0.9 TwinAir Easy | Airco | Trekhaak | Bluetooth | 2013 | 91047 € 10950 Fiat 500 L 1.3 M-Jet Easy | Diesel Clima | Navi | Bleutooth | 2013 | 87926 € 8950 Honda Civic 1.4 Comfort | Airco | Lichtmetaal | Cruise etc | 2011 | 92500 Honda Jazz 1.4 Hybrid Elegance | Panodak | Automaat | ECC | PDC | 2012 | 60652 € 12450 Hyundai ix20 1.6i i-Catcher Leer | Navi | Clima | Bleutooth | Trekhaak | Cruise | Camera | 2011 | 85573 € 9450 € 8450 Kia cee’d 1.4 CVVT X-tra | Airco | Trekhaak | 2011 | 76925 € 6950 Kia Picanto 1.2 CVVT Comfort Pack | Airco- Metalic | 2012 | 61686 € 8450 Kia Rio 1.2 CVVT Plus Pack | Airco | Lichtmetaal | Mistlampen | 2012 | 85349 € 4950 Kia Rio 1.4 X-pect | Nette Auto | 2009 | 91205 Mercedes-Benz C-klasse Estate 350 e Lease Edition | Hybride | Vele opties | 2015 | 117741 € 25500 MINI Countryman 1.6 Cooper Chili | Navi | Clima | Bluetooth en Streaming | 2011 | 113769 € 13750 MINI Mini 1.5 Cooper Serious Business | Lederen Sportstoelen, Navi, Pano | 2016 | 52120 € 17950 € 7250 Mitsubishi Space Star 1.0 Bright | Airco | Lichtmetaal | Carkit | 2015 | 93060 Opel Mokka 1.4 T Cosmo | Nav | Climatronic | Cruisecontrole | half leer | 2014 | 97038 € 14950 Renault Grand Modus 1.6-16V Dynamique Auto | Airco | Cruise | Trekhaak | 2010 | 93669 € 7950 Renault Grand Scénic 1.2 TCe Bose 7p. | Navi | Clima | Trekhaak | 2013 | 132221 € 11750

Uitnodiging voor:

Renault Twingo 1.2 16V Dynamique | Climate controle | Cruise Controle | Nav | 2012 | 99615 € 5450 Renault Twingo 1.2-16V Collection | 3drs Airco Radio CD | 2011 | 82441 € 4750 ŠKODA Fabia Combi 1.2 TSI Fresh | Airco-Metalic lak -LM velgen-Trekh. | 2013 | 116931 € 8450 Smart fortwo coupé Electric drive | Geen wegenbelasting Airco | 2015 | 53385 € 9750 Toyota Auris 1.6-16V TERRA | Airco | Trekhaak | 2009 | 92194 € 6950 Toyota Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Dynamic | Trekhaak | Navigatie | Airco etc | 2015 | 127539 € 14750 Toyota Avensis 1.6 VVTi Comfort | Navi | ECC | Camera | lichtmetaal | 2010 | 126275 € 9950 Toyota Verso-S 1.3 VVT-i Aspiration | Airco | Achteruitrijd camera | 2014 | 39440 € 13750 Toyota Yaris 1.0 VVTi + | Centraledeurvergrendeling op afstand | 2008 | 78376 € 4750 Volkswagen Eos 1.6-16V FSI | Cabrio | Airco | Navigatie | 2007 | 173592 € 6950 Volkswagen Golf Sportsvan 1.2 TSI Exec. Highline | Autom | NAV | Alcantara etc... | 2015 | 37357 € 19950 Volkswagen Passat 2.8 V6 syncro Comfortline | Auto 193PK |Clima | Cruise | 1998 | 202902 € 1750 Volkswagen Polo 1.4-16V Optive | Automaat-Airco-Trekhaak | 2006 | € 4750 Volkswagen Tiguan 1.4 TSI Highline Edition Auto | 140PK Leer | NAvi | Pano | etc | 2015 | 47500 € 27950 Volvo V70 2.0 D4 Dynamic Edition | 181PK Leer | Clima | Xenon etc. | 2015 | 77254 € 20750

18 en 19 december 2015 € 6.450,-

€ 20.950,-

MINI Mini Paceman 1.6 Cooper Chili I Navi | Leer | 137085 KM I Bouwjaar 2014

Nissan Juke 1.2 DIG-T S/S Tekna Lederen Sportstoelen 5Drs Leer | Nav | Xenon | 84741 KM I Bouwjaar 2015

€ 14.500,-

€ 13.950,-

Van 10.00 uur tot 18.00 uur Het actuele en complete aanbod: www.vakgarageanneknol.nl

PRIJS= PRIJS!

Wij werken altijd met ‘All-In’ prijzen. Dit is inclusief: Onderhoudsbeurt // 6 maanden Bovag garantie // 1 jaar pechhulp // APK

TREKDIJK 14 SCHARNEGOUTUM | T (0515) 41 22 12 | WWW.VAKGARAGEANNEKNOL.NL

Een goed ontwerp is een verzameling van details U ziet het meteen als een badkamer helemaal klopt. Daarom zijn onze adviseurs ervaren ontwerpers met technische kennis en onze installateurs ervaren bouwers met gevoel voor ontwerp. Zo krijgt u vanaf dag 1 het beste advies en geniet u straks van zelfs het kleinste detail.

Baderie Sikma Edisonstraat 15, 8606 JH Sneek Telefoon: 0515 414 418 www.sikma.nl

Ontdek waar ú gelukkig van wordt. Bestel het badkamerboek op baderie.nl.

Het geluk zit in elk detail


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

53

INSCHRIJVING ‘4 VRIJHEID VAN SNEEK’ LOS! SNEEK - Vanaf vandaag is de inschrijving voor de ‘4 Vrijheid van Sneek’ geopend! Het hardloop evenement vindt op 03 mei 2020 voor de achtste keer plaats.

RUGBYCLUB SNEEK:

HET IS MENENS! SNEEK - De afgelopen weken heeft de rugbyclub Sneek (‘in oprichting’) de eerste trainingen afgewerkt om de animo voor een rugbyclub in Sneek te kunnen aftasten. Waar op minimaal 10 mensen was gehoopt, is dat met ruim 30 senioren en vier jeugdspelers ruim overtroffen!

De recreatieve- en gevorderde lopers kunnen hun hart weer ophalen tijdens het authentieke rondje door hartje Sneek. Ook is het voor verenigingen, scholen en bedrijven weer mogelijk om in teams tegen elkaar te strijden. Voor de kinderen is er een speciale Rabo Kidsrun. Zij mogen gratis deelnemen en krijgen na afloop een leuke herinnering en een gezonde traktatie.

CROSSFIT SNEEK

OPENT HAAR DEUREN

KWS WINTER WEDSTRIJDEN 2020

Offingawier - Dit jaar organiseert de KWS in samenwerking met RTC Noord een aantal Winter Race Zondagen. Het betreft inmiddels nog vijf zondagen met kleine baantjes en veel starts achter elkaar. Data: 2 februari, 9 februari, 16 februari, 1 maart en 8 maart 2020 (per dag afzonderlijk aanmelden) Locatie: Sneekermeer vanaf de Roerkoning Klassen: Optimist, Laser, Splash, RS Feva, 29er, Olympiajol en Solo (Flits of ander klassen*) Kosten: € 5 per dag eenmansboten en € 10 voor tweemansboten. De pont vaart vanaf 9.30 uur – streeftijd eerste start 11.30u (Optimisten 12.00u) – melden in de Roerkoning. Om het makkelijk te maken kunnen boten worden gestald op het Starteiland (kosten 20 euro voor de hele serie), e.e.a. in overleg met de havenmeester. Inschrijving kws-site.e-captain.nl/wedstrijdkalender

FOTO: MARTINE NAUTA

Halverwege januari vond de oprichtingsvergadering plaats, waarbij een groot deel van de tot nu trainende heren aanwezig was, inclusief acht oud-leden van het vroegere RC Sneek. Alle aanwezigen hebben hun inschrijving bevestigd, waarmee er voldoende animo blijkt om de club formeel op te richten! Het ziet er dus naar uit dat Rugbyend Nederland er een club bij heeft! Rugbyclub Sneek doet een oproep om nog meer leden te krijgen: Heb je ook zin om mee te doen en je onsterfelijk te maken op de grasmat? Kom dan mee trainen a.s. woensdag om 20.00 uur op het Zuidersportpark bij ONS Sneek. Mail naar: rugbyclubsneek@gmail.com

de loop veranderd. Houd voor de laatste nieuwtjes en inschrijvingen de site www.4mijlvansneek.nl in de gaten.

Het hardloopevenement, bij velen bekend als de ‘4 Mijl van Sneek’, staat dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid. Met het oog hierop is daarom de naam van

SPORTCENTRUM AKKERMANS WOMMELS KIEST JUDOKA’S VAN HET JAAR 2019 WOMMELS - Sportcentrum Akkermans heeft, net als voorgaande jaren, ook deze keer weer de verkiezing Technische Bureau Sneek judoka van het jaar gekozen. Genomineerden hebben allen één of meerdere van de volgende prestaties geleverd: 1e of 2e op het Fries Kampioenschap, medaille met team op Friese Team Kampioenschappen, prijs op Noordelijk Kampioenschap team of individueel, Prijs op Nederlands kampioenschap Team of individueel, prijs op Europees Kampioenschap Team of individueel.

SNEEK – Op 15 februari opent CrossFit Sneek haar deuren aan de Oude Oppenhuizerweg 17. CrossFit is een sport die je kracht, conditie en lenigheid traint. Het is een combinatie van olympisch gewichtheffen, oefeningen met eigen lichaamsgewicht, gymnastiek/ turnen en atletiek. CrossFit is geschikt voor iedereen: jong of oud, topatleet of beginnende sporter. Het doel van deze sport is namelijk om je zo fit mogelijk te laten zijn, zodat je lekker in je vel zit. Er wordt bij CrossFit Sneek getraind in een groep van maximaal 12 personen, onder deskundige begeleiding van geschoolde CrossFit Level 1 coaches. Centraal in hun werkwijze staat de aandacht voor de individuele deelnemer. “Op zaterdag 15 februari van 11:00-14:00 openen wij onze deuren aan de Oppenhuizerweg 17 in Sneek. Meedoen aan de openings-WOD (Workout of the Day)? Houdt dan al onze social mediakanalen in de gaten om je op te geven en op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.”

De winnaars in de 4 categorieën van 2019 zijn geworden: meiden -12 jaar: Nikki Adema (Workum). Andere genomineerden waren Maaike Hoogeveen (Gorredijk) en Roos Douwes (Itens) meiden 12 jaar en ouder: Demi Adely (Tzum). Andere genomineerden waren Anouk Adema en Ciska Adema uit Workum jongens 12 jaar en ouder: Thijmen Schotanus (Balk). Ander genomineerden waren Syb Hettinga (Bolsward), Jayden Vonk (Sneek) en Tymen Bootsma (Workum). Jongens -12 jaar: Rutger Eijzenga (Tzum). Andere genomineerden waren Auke Alkema (Sexbierum), Emil Ossel (Sneek), Jason Bijlsma (Winsum),Justin Beverlo (Harlingen), Luuk Dijkstra (Baijum), Maarten Koopman (Kubaard), Maurits Krol (Mantgum), Rienk Langhout (Wjelsrijp), Rutger Westra (Harlingen), Tjitse Jellema (Winsum), Tygo Beverlo (Harlingen).

OUD-IJLSTER JOUKE HOOGEVEEN PAKT TITEL OP WEISSENSEE WEISSENSEE - Marathonschaatser Jouke Hoogeveen (41) heeft op de Weissensee het Open Nederlands kampioenschap op natuurijs op zijn naam geschreven. De Oud-IJlster ging er in de slotfase alleen vandoor, regelrecht naar de winst van de wedstrijd over 150 kilometer. Hoogeveen is de oudste Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs ooit. De routinier van Bouwselect was in het verleden al wel een paar keer dicht bij het goud, maar greep er telkens naast.

EEN HUIDVERBETERENDE BEHANDELING! Een revolutionaire behandeling die ervoor zorgt dat fijne lijntjes worden aangepakt, je huid verstrakt en je een frisse en jeugdige uitstraling geeft!

Boek nu een behandeling voor €99,en ontvang een heerlijke hydraterende en voedende body butter van Scrub & Rub cadeau. (t.w.v. €16,50)

ACTIE

MICRONEEDLING

Kom langs voor een vrijblijvend intake gesprek! Telefoonnummer: 0513 - 415 200 Meer informatie op onze website.

7 DAGEN PER WEEK GEOPEND

Zeer geschikt voor:  Fijne lijntjes en rimpels  Acne littekens  Littekens zoals van brandwonden  Pigmentstoornis  Grove poriën  Striemen / striae

€99,-

losse behandeling

OOK ZONDER SAUNABEZOEK

Woudfennen 10, 8503 BA Joure | Telefoon: 0513 - 415 200 | receptie@dewoudfennen.nl | www.dewoudfennen.nl

+ BODY BUTTER

t.w.v. €16,50


54 17

10

22

23

26

18

21

25

20

24

19

7

7

17

14

11

17

6

8

14

8

14

11

10

2

15

18

22

17

24

8

17

15

8

6

22

15

17

11

22

12

15

22

19

6

12

6

14

22

8

17

6

18

14

17 10

10

19

17

10

2

22

22 9

15

6

17

1

14

2

10 17

7

2

14

4

17

14

26

17

18

9

8

7

4 14

20

7

6

10

7

PUZZELPAGINA NR 01

17

5

15

11

14 14

7

5

17 8

17

22

17

15

22 11

W

9

9

15

4 14

8

19

17

H

22

18

18

5

17

6

9

13

8

12

6

7

11

5

D C

16

15

14

4

3

2

1

NUMMER 01 • 2020

17

22

7

6

18 17

Puzzel en win! Ook nu zijn er weer leuke prijsjes te verdienen door uw oplossing via de e-mail of traditionele post op te sturen. U kunt dit sturen naar: info@grootsneek.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 01-2020 tot uiterlijk 20 februari 2020. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

4 14

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers te vinden ord wo rde het gekleu

werelddeel

span

dun papier

winstgevend

titel weerzin

2

lied

onkreukbaar

kindervriend

einde

ontkenning

riv. in Oostenrijk wild zwijn

brilschans

muziekinstrument

hoogste punt

11

worm

9

tegenover

afslagplaats bij golf

tafel

lidwoord

13

heel griezelig

huisdier

leersoort

6

papierstukje

jaartelling

beminde van Zeus lijn

anders gezegd

koffiesoort

keizerstitel

liefkozen

voertuig

10

Amerikaanse goudmunt

Europese hoofdstad

vaardigheid

zweet

pl. in Italië

deel v.e. wet

mannelijk dier

inhoudsmaat

3

zuil tijdperk

heden

eens

hoepelrok

rivaal

5

P N T H C I Z E O T L F

L R E C E S V T T O Z K

U L I L A R N E O O A E

S L E M E I N I M M K E

J A B E I O V H S B E W

E A S S H T P C O S N T

L D T S L E I S F E U S

F N K A B E G E T E H R

D A A P R O O B F I I E

E Z L M D R A J R S U K

G O T I D L A T R A A J

© www.puzzelpro.nl

halsmisdrijf

vuurpijl

N U C H T E R N B A D E

met name bedorven liefdesgod

de oudste bouwstijl

lokspijs mening

kweker

1

broodbeleg snijwerktuig wilde haver

omvang

loopvogel

vlekkenwater

zangstem

rechtsterm

7

torenkraai

naaigerei

deel v.h. oog

kloosteroverste

bergplaats

titel

deel v.d. arm

overeenkomst

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Letters mogen vaker worden gebruikt. Zoek de woorden op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing. ALTVIOOL ATOOM BESCHIETEN BEVREESD BOSGOD DROEF ELFDE

GEBAK GEHEEL IMPASSE JAARTAL KERSTWEEK KOTER MINIEM

vochtig

PUZZEL EN WIN

12

het oosten

1x WAARDEBON t.w.v. € 25,-

8 schoft

edel

inham

4

rust

te besteden bij

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

SHIRT TARRA TOEZICHT UITSPOELEN ZAKEN ZANDAAL

NETBAL NUCHTER PLUSJE PRIMITIEF RECES RUSSIN SAMBAL

7

8

9

10

11

12

13

Winnaars puzzel GrootSneek 12 - 2019

Grootzand 20

0515 41 26 76

8601 AW Sneek

devosneek.nl

TWEE KAARTEN

D.W. de Boer uit Oppenhuizen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij Devo in Sneek. Kees van Os uit Oudega heeft 2 kaarten voor de voorstelling ‘Tonio’ gewonnen. Deze kaarten zijn aangeboden door Theater Sneek

theatersneek.nl theatersneek.nl

HER MAJESTY 29 FEBRUARI 2019

OPLOSSING EDITIE 12: Zweedse puzzel: stomtoevallig - Cijferpuzzel: bewustwording

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 01 VÓÓR 20 februari 2020 PER E-MAIL NAAR: info@grootsneek.nl OF NAAR: GrootSneek krant, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON

UITGEVER

EINDREDACTIE

VORMGEVING

DRUK

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl

Wim Walda E-mail info@grootsneek.nl

Frans van Dam (Quod Media)

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

FOTOGRAFIE

VERSPREIDING FRL Verspreidingen, Leeuwarden

Henk van der Veer, Jan van Loon, Riemie van Dijk, Wim Walda

Laura Keizer Fotografie, Wim Walda, Jelly Mellema en Henk van der Veer.

SPORTREDACTIE

VERKOOP

De GrootSneek krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootSneek krant wordt huis-aan-huis verspreid in Sneek en omliggende dorpen en steden in REDACTIETIPS? een straal van ca. 10 km van Sneek. info@grootsneek.nl

BLADMANAGEMENT Oplage: 28.000 exemplaren.

REDACTIE

Gerard van Leeuwen en Nicky Bosma en Marianne Bouwman Joeri van Leeuwen E-mail info@grootsneek.nl

Ying Mellema, Mieke Alferink en Marianne Bouwman

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


Nieuwe Golf 8 nu bestelbaar Vanaf € 25.995 inclusief 4 jaar garantie of Private Lease vanaf €369 per maand.

Na 35 miljoen verkochte exemplaren en 7 modelgeneraties is de nieuwste versie van het icoon nu bij Van den Brug te bestellen; de Golf 8. Ook de achtste generatie is onmiskenbaar een Golf gebleven. Door de nieuwe indeling van het front, de innovatieve LED-verlichting (standaard) en zijn langgerekte silhouet is hij dynamischer dan zijn voorgangers. Configureer de nieuwe Golf online en kom langs bij Van den Brug in Sneek. Direct profiteren? Kies dan voor de scherpe Private Lease aanbieding en rijdt de nieuwe Golf 1.0 TSI met 66kW/90pk voor €369** per maand.

NATUURLIJK

BIJ:

**De full operational lease wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services en de vanaf-prijs is inclusief BTW o.b.v. 60 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico en regio Friesland. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. Drukfouten voorbehouden. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten.

Van den Brug Sneek Kleermakerstraat 6, 8601 WG Sneek T 0515 - 42 52 52

vandenbrug.nl/volkswagen

Je vindt Van den Brug ook in Heerenveen, Drachten, Buitenpost en Franeker


RESTAURANT ONDER DE LINDEN VOOR... IEDEREEN! KOM JE SNEL ONZE NIEUWE MENUKAART UITPROBEREN?

25 JAAR SERRE SPECIAAL 3 GANGEN "SERRE MENU" VOOR 25 EURO!

PITER WILKENS "DE SJIRURCH" BEERENBURGDINER 21 FEB 18.30 KAARTEN 50 EURO PP INCL 3 GANGENDINER

ONDER DE LINDEN | MARKTSTRAAT 30 | 8601 CV SNEEK | TEL (0515) 41 26 54 | WWW.RESTAURANTONDERDELINDEN.NL

Profile for Ying Media

GrootSneek 1-2020  

GrootSneek 1-2020  

Profile for yingmedia
Advertisement