Page 1

05-2018

heerenveen

FOTO:MUSTAFA GUMMUSSU - FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

3e JAARGANG • NR. 05

groot

EDSEL SAMBO

"Be yourself, don't be a mouse!"

Gratis waardebepaling! Weten wat jouw huis waard is?

www.makelaardijhoekstra.nl/waardebepaling


2

NUMMER 05 • 2018

KOMT EEN MAN BIJ DE ‘OLOOG’ Ik mag graag bij een ‘oloog’ (M/V) over de vloer komen. Een ‘oloog’ is altijd deskundig op zijn of haar gebied, en een gesprek of toevallige ontmoeting met hem of haar levert altijd wel iets op. Al is het maar, dat ik weer iets nieuws leer over de wereld of over mijzelf. De ‘oloog’ zou wat mij betreft meer mogen optreden in deze krant. De psycholoog, de theoloog, de socioloog, de musicoloog, de bioloog, de meteoroloog, ik vind ze allemaal even interessant. Zolang het maar een ‘oloog’ blijft, want als het al te wetenschappelijk wordt, bij een psychiater bijvoorbeeld, kan ik alleen maar luisteren. Bij een ‘oloog’ kun je nog leuk meepraten over het onderwerp, en je eigen ideeën en kennis nog

toevoegen. Iedereen heeft immers wel een mening over godsdienst, de natuur en het weer. We zijn allemaal de beste stuurlui aan de wal.

de zin te maken, volgens haar. Dat heb ik dan weer wel mooi geleerd. Dat ik met een probleem niet bij een psychologe aan hoef te kloppen, bedoel ik.

Persoonlijk vind ik psychologie het leukst in het rijtje ‘ologie’. Tijdens mijn studie kreeg ik psychologie als bijvak, en het eerste wat ik deed, was de grootste fout maken, die iedereen maakt die psychologie studeert: alles wat niet klopt aan menselijk gedrag, op jezelf betrekken. Tsja, niemand is volmaakt, dus er is altijd wel iets in jezelf, waar de psychologie over schrijft.

GROOTHEERENVEEN Krant heeft een gesprek met Miguel Santana, psychiater, en met Hidde Kruizinga, huisarts. Dat gaat iets verder dan ‘oloog’, maar een psychiater en een huisarts blijken ook maar mensen te zijn. Gelukkig. Veel leesplezier gewenst.

Een psychologe heeft me ooit verteld, dat ik in lastige situaties vooral een psycholoog nodig heb en niet een psychologe. Omdat ik de neiging heb het vrouwen naar

opmerkelijk... DRIJVEND TERRAS VOOR CAFÉ DE OASE Vorige week heeft de eerste Heerenveense terrasboot een plekje gekregen bij café De Oase aan het Breedpad in Heerenveen. Kroegbaas Gertjan Mulder heeft bij zijn café geen plek voor een uitgebreid terras. Gertjan bedacht het plan voor een terrasboot voor zijn zaak. Nadat de gemeente goedkeuring gaf is de terrasboot in een drietal weken opgebouwd bij Spruyt Arkenbouw. Dinsdagmiddag werd het gevaarte naar het centrum van Heerenveen gesleept. Dit leverde enkele spannende momenten op bij de bruggen. Gelukkig ging onder toeziend ook van Mulder alles goed en kwam het terras rond drie uur aan de café De Oase. Nadat de terrasboot was aangemeerd konden de eerste gasten vanaf het water genieten van een verkoelend drankje.

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

OOK DIT JAAR WEER PRIKKELARME KERMIS IN HEERENVEEN

SUPPORTERS NIEUW NOORD LOPEN IN CORTEO NAAR ABE LENSTRA Vorig jaar werd voor het eerst in Heerenveen STADION een Prikkelarme kermis gehouden. Vanwege het grote succes van vorig jaar krijgt zal er ook dit jaar weer een aantal uren prikkelarme kermis zijn. Tijdens de prikkelarme kermis op zaterdag 19 mei staat de muziek uit of zacht, de verlichting staat uit waar dit mogelijk is en de snelheid van de attracties zullen minder zijn. Tevens zal deze ochtend een bekende langs komen namelijk Olaf. Er zijn veel mensen die een kermis ontwijken omdat een deze niet tegen de prikkels kunnen van al die harde muziek, lichtflitsen en de attracties die veel te snel gaan. ,,Iedereen moet plezier hebben en kunnen genieten van dit van dit evenement. Deze kermis is bedoeld voor mensen met een beperking van welke vorm dan ook. Maar het kan ook zijn dat men gewoon rustig over de kermis wil lopen, dat kan natuurlijk ook. Ik hoop dat het nog een groter succes gaat worden dan vorig jaar”. Aldus organisator Martin Hoekstra. De Prikkelarme kermis is zaterdag 19 mei van 10:30 tot 13:30. De Pinksterkermis duur van woensdag 16 tot en met maandag 21 mei.

BY DE HÂN SCHEERT SCHAPEN VOOR PUBLIEK Onlangs werd de jaarlijkse schaapscheerdag in Heerenveen gehouden op parkeerplaats P6 van het Abe Lenstra stadion. Een gezellig evenement voor jong en oud waar veel te doen en te zien was. Tijdens de schaapscheerdag werd een deel van de schaapskudde geschoren. De vachten van de Schoonebeeker schapen werden verkocht; ter plekke kon men de vacht uitzoeken en deze werd meteen geschoren. Er werd een aantal keren met de bordercollie honden een demonstratie schapen drijven gegeven. Kinderen konden een rondje mee op de quad, pony rijden en lekker springen op het springkussen. Tussen alle activiteiten door kon het publiek genieten van catering en live muziek. De schaapscheerdag werd ook dit jaar weer georganiseerd door de schaapskudde By de Hân van Martin en Elsa Reitsma. De Schoonebeeker schapen van schaapskudde By de Hân grazen het gehele seizoen op diverse plekken in Heerenveen.

Henk de Vries, @HeerenveenZT

WEGDEK KOMT OMHOOG IN ALDEBOARN Afgelopen week kreeg een echtpaar de schrik van hun leven op de Prikwei te Aldeboarn. Ze botsten met de bumper van hun auto op een betonplaat die 40 cm omhoog gekomen was door de warmte. Gelukkig waren er geen persoonlijke ongelukken. De politie heeft de weg tijdelijk afgesloten. De gemeente Heerenveen heeft inmiddels maatregelen genomen. De weg is weer veilig begaanbaar voor het verkeer.

Zoals gebruikelijk hield supportersvereniging Nieuw Noord vorige week zondag een bierontbijt en Corteo als afsluiting van de competitie. Een bijzondere traditie die al jaren in stand gehouden wordt. Rond kwart over één vertrokken de supporters gewapend met kleurrijke rookpotten café De Skoffel. De stoet trok al zingend via de Van Kleffenslaan en Atalatastraat richting het Abe Lenstra stadion waar sc Heerenveen tegen Feyenoord speelde. De bonte stoet kon ook dit jaar weer rekenen op veel bekijks van omstanders. Incidenten hebben zich niet voorgedaan.

DAMPEN EN STAMPEN OP HEAVEN OPEN AIR Duizenden feestgangers gingen Hemelvaartsdag uit hun dak op de vierde editie van het creatieve festival Heaven Open Air op het P6 terrein in Heerenveen. Bezoekers konden verdeeld over drie areas genieten van nationale topacts. Naast muziek was er ook dit jaar weer veel meer te beleven; foodtrucks, entertainment & aankleding. Heaven Open Air is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in Noord-Nederland. Ieder jaar beleven duizenden feestgangers een onvergetelijke dag in Heerenveen. Naast een hele reeks aan Neerlands beste DJ’s was er nog veel meer te beleven.

JCI DUCKRACE OP ZATERDAG 7 JULI IN HEERENVEEN

DOE JE OOK MEE AAN DE FOTOWEDSTRIJD VAN GROOTHEERENVEEN EN FOTO-GROEP?

JCI Heerenveen organiseert op zaterdag 7 juli a.s. weer de Duckrace 2018. De badeendenrace door de grachten van Heerenveen waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Linda Foundation.

GrootHeerenveen organiseert in samenwerking met Foto-Groep Heerenveen een drietal fotowedstrijden waar iedereen aan kan meedoen. De wedstrijd wordt gehouden in het voorjaar, zomer en najaar en bevat verschillende thema’s.

Meedoen aan deze Duck race kan door het aanschaffen van 1 of meerdere loten van 5 euro per stuk. Hiermee ondersteun je niet alleen het goede doel maar je maakt ook nog kans op mooie prijzen, variërend van € 100,- tot € 350,-! Interesse? Kijk voor meer informatie op www.jciheerenveen.nl

Het thema van de eerste wedstrijd is natuur. Maak je mooiste natuurfoto (in de gemeente Heerenveen) en stuur deze in groot formaat naar redactie@grootheerenveen.nl. Inzenden kan tot 1 juni. Max 1 inzending per persoon!

KIJK VOOR HET ACTUELE NIEUWS IN HEERENVEEN EN OMSTREKEN: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

De winnaar krijgt zijn of haar foto door FotoGroep Heerenveen aangeboden op een groot canvas doek t.w.v. 100 euro! Uiteraard wordt de prijsuitreiking vastgelegd en gepubliceerd op de GrootHeerenveen website. De Jury bestaat uit fotograaf Cor Pot die met een scherpe blik naar fotografie kijkt en GrootHeerenveen redacteur Dennis Stoelwinder. Alle ingezonden foto’s verschijnen na het bekend maken van de winnaar in een groot album op de Facebook pagina van GrootHeerenveen!


heerenveen KORT NIEUWS

GROOTHEERENVEEN.NL

3

MOOI WETTERWILLE IN DE VERKOOP: WONEN MET HET ULTIEME VAKANTIEGEVOEL! In Delfstrahuizen komt een nieuwe, ruime en waterrijke woonwijk: Wetterwille. Op zaterdag 19 mei gaan de eerste tien van de in totaal twintig woningen in de verkoop. Het gaat om half vrijstaande woningen met een robuuste uitstraling van de jaren ’30, gelegen aan de rand van het Tjeukemeer.

PIZZERIA ETNA VOERT AANTAL VERANDERINGEN DOOR Een jaar geleden nam Jos Spadaro pizzeria Etna over van zijn ouders. Na een jaar hard werken wordt er vanaf 1 juni een aantal veranderingen doorgevoerd in het bedrijf aan Heideburen. “We zijn per 1 juni op zowel maandag als dinsdag gesloten. Op deze manier krijg ik een betere balans tussen werk en privé. Ook gaat de keuken een half uurtje eerder dicht. Dit was voorheen om tien uur. De pizzakaart wordt een beetje ingekort. Van 56 pizza’s gaan we naar 42. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer, vandaar deze verandering. Mocht het zo zijn dat uw favoriete pizza van de kaart is verdwenen, trek ons dan gerust aan ons jasje. We zoeken dan naar een passende oplossing” laat Jos weten. Nieuw is de mogelijkheid om een kinderfeestje te organiseren bij Etna. “Samen met kinderen pizza’s maken. Hoe leuk is dat! Mensen die interesse hebben kunnen ons bellen of mailen om naar de mogelijkheden te vragen”, sluit Jos af.

Er kan gekozen worden tussen twee typen woningen met alle gemakken: of met een schilddak en de voordeur aan de voorzijde of met een zadeldak en de voordeur aan de zijkant. De woningen beschikken elk over een voor- en achtertuin en een houten berging. Een garage behoort tot één van de vele uitbreidingsmogelijkheden. De kavels variëren van 273 m2 tot 358 m2 en de koopsom is vanaf € 224.000,- v.o.n.

Delfstrahuizen ligt centraal op een kwartier rijden van Heerenveen, Lemmer en Joure. De start van de verkoop wordt van 10 tot 12 uur op de nieuwbouwlocatie zelf gehouden. Potentiële kopers kunnen de kavels en bouwplannen bekijken en bespreken met de betrokken makelaars. Kijk ook op www.mooiwetterwille.nl en meld u alvast aan!

IDS PIETER WEIDENAAR ‘FRYSKE GRILLMASTER 2018’

Ids Pieter Weidenaar mag zich ‘Fryske Grillmaster 2018’ noemen. Drie finalisten gingen zaterdag de strijd met elkaar aan voor de titel ‘Fryske Grillmaster 2018’ en de daarbij horende prijs: een Kamado Joe ter waarde van €1495,-.

Zaterdagochtend om acht uur startte de wedstrijd met als inzet het eerste Fryske kampioenschap in grillen op een barbecue op het Gemeenteplein in Heerenveen. Rond vier uur in de middag ging de jury aan tafel om de gegrilde gerechten te proeven. Een spannend moment voor deelnemers Huub Hamar de la Brethoniere uit Leeuwarden, Jan de Bruin uit Dokkum en Ids-Pieter Weidenaar, ook uit Dokkum. Alle drie de heren hebben ruime ervaring met het bereiden van vlees en vis op de grill. Elke finalist kreeg hetzelfde stuk vlees en mocht hiermee doen wat hij wilde, zolang ze de jury maar konden overtuigen van de smaak, gaarheid, presentatie, creativiteit en skills. De finalist die de meeste punten van de jury kreeg was Ids Pieter. Grillmaster is een initiatief van Deco Keuken te Heerenveen. Sinds dit jaar is Germ Holtrop, eigenaar van Deco Keuken, dealer geworden van Kamado Joe en wil daar met dit evenement aandacht aan schenken.

KLEINSTE MOBIELE PIZZABAKKERIJ OP HET GEMEENTEPLEIN LAURA VAN DEN AKKER STOPT MET WIJNCOLUMN Laura van den Akker van De Wijnschuur schreef een lange tijd haar wijncolumn in de Lifestylebijlage van de GrootHeerenveen krant. Een pittige opgave voor de altijd drukke Laura. ,,Ik ben nu op een punt gekomen dat ik een aantal dingen moet gaan schrappen. Het schrijven van de column is hier één van. Ik heb het simpelweg te druk om er mee door te gaan. Dit vindt ik jammer, maar misschien komt er straks weer een tijd om het schrijven weer op te pakken” laat Laura weten. Team GrootHeerenveen dankt Laura voor haar positieve bijdrage aan de maandelijks GrootHeerenveen krant!

Tijdens de Fryske Grillmaster wedstrijd op het Gemeenteplein is de kleinste mobiele pizzabakkerij van ons land gepresenteerd. Het betreft een driewielig motorvoertuigje waarop precies een kleine steenoven past. Het karretje met een krappe eenpersoons cabine en een 50 cc motor werd in Italië op de kop getikt door Gerben Vermaning, directeur van de in Oudehaske gevestigde horecagroothandel. Gespoten in de bedrijfskleuren lichtblauw en wit kan hij er goed mee voor de dag komen op foodfestivals of andere evenementen. Als lid van de Lionsclub Heerenveen e.o. kon Vermaning zich zaterdag met behulp van een aantal leden presenteren op het eerste Fryske Grillmaster festijn. Niet alleen de lekkere pizza’s vielen in de smaak, maar ook het mobiele oventje trok veel bewonderende blikken. Mooi was bovenal

dat de opbrengst van de pizzaverkoop is bestemd voor het Jeugdfonds Sport Fryslân. Via dat fonds geselecteerde kinderen worden in de gelegenheid gesteld bij een club naar hun keuze te sporten. Evenals vorig jaar krijgen die kinderen tevens een sportmiddag aangeboden door de Lionsclub Heerenveen e.o. De opbrengst van de pizzaverkoop wordt gevoegd bij die van het te houden Midzomer golfevent dat 22 juni a.s. op de BurgGolfbaan bij St. Nicolaasga plaatsvindt ten bate van bovenvermeld Jeugdfonds.

SNACKBAR HENNIE RIS BLIJFT VERNIEUWEN Vorig jaar namen Wiliam Eringa en Patricia Sijtsma snackbar Hennie Ris aan de Oude Koemarkt over. Sinds die tijd is het ondernemersstel bezig met het doorvoeren van vernieuwingen in en rond de zaak. Snackbar Hennie Ris is een begrip in Heerenveen en opende in 1960 de deuren.

Het was destijds de eerste snackbar in Friesland met een automatiek. De welbekende eigengemaakte bamibal is er nog steeds te krijgen. “We werkten vroeger beiden bij deze snackbar. Vorig jaar kregen we de kans om de zaak over te nemen. Deze kans hebben we met beide handen aangegrepen. Een enorme uitdaging voor ons. Inmiddels hebben we een aantal kleine veranderingen doorgevoerd. Het terras voor de

zaak is vernieuwd en de luchtbehandeling in de zaak is inmiddels energiezuinig. Het assortiment is uitgebreid met schepijs. De komende tijd gaan we nog een aantal zaken vernieuwen. We krijgen een compleet nieuwe bakwand en het pand krijgt een nieuwe frisse look. Ook hebben we inmiddels een app waar je kan bestellen. De bestelling wordt vervolgens bezorgd door een van onze drie bezorgscooters” vertelt Patricia

ACCOLADE LEVERT

ENERGIEZUINIGE WONINGEN AAN DE WEDERIK OP Vorige week overhandigde directeur-bestuurder Jeriça Hartholt de sleutel aan de heer Jilderda. Zijn woning aan de Wederik in Heerenveen werd gesloopt. Er zijn 28 nieuwe huurwoningen voor in de plaats gekomen. “Hier staat een trotse bewoner. Ik had niet gedacht dat ik hier terug zou komen. Maar ik ben superblij met mijn gloednieuwe woning.” Woningcorporatie Accolade sloopte 48 duplexwoningen en er kwamen 28 huurwoningen en 8 koopwoningen voor terug. De verhuur van de woningen verliep soepel. “Er is veel vraag naar betaalbare, energiezuinige woningen voor kleine huishoudens. Er kwamen dan ook veel reacties op de woningen”, vertelt Hartholt. De huurwoningen zijn gebouwd in drie typen. Alle woningen hebben twee slaapkamers. Bouwer Dijkstra Draisma heeft veel aandacht voor duurzaamheid. Zo plaatsten ze balansventilatie en drielaags glas. De woningen hebben vloerverwarming, zonnepanelen en een berging. De huurprijs ligt onder de sociale huurtoeslaggrens. Accolade gaat de groenstroken tussen de woningen samen met de nieuwe bewoners en Gemeente Heerenveen inrichten.


4

heerenveen


GROOTHEERENVEEN.NL

5

‘BE YOURSELF DON’T BE A MOUSE!’ Hardloper Edsel Sambo Ritmisch stampen zijn voeten de ene na de andere meter weg. Schijnbaar zonder moeite. De brede lach op zijn gezicht weerspiegelt het plezier dat hij in het hardlopen heeft. Af en toe maakt hij een ‘gebbetje’ met een van de voorbijgangers die hem vreemd aankijkt. Vrijwel iedereen in Heerenveen heeft hem wel eens ‘gespot’ tijdens zijn dagelijkse training. ‘Ja, die donkere man, een Antilliaan of zo. Hoe hij heet? Geen idee. TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO MUSTAFA GUMMUSSU - FPH.NL

Ook op de redactie wist iedereen om wie het ging, maar daar bleef het dan ook bij, want niemand wist hoe hij heette, of waar hij woonde. Na enig creatief speurwerk kwam de aap uit de mouw: het ging om de 67-jarige letterlijk en figuurlijk kleurrijke Edsel Nicolaas Sambo uit Heerenveen! “Jullie zijn van harte welkom” nodigde hij ons uit, “Ik wil mijn levensverhaal met alle plezier delen. Dan hoeft niemand zich meer af te vragen wie ik ben!”

EEN AVONTUURLIJKE INSLAG “Ik ben een hele gewone man hoor”, begint Edsel zijn levensverhaal. “Ik ben op de Nederlandse Antillen geboren, op Curaçao. Als oudste van een gezin van twaalf kinderen. Een normaal gezin met een Nederlandse vader en een Antilliaanse moeder. Mijn vader was militair en af en toe best wel streng. Zoals je vaak ziet in grote gezinnen hielp het ene kind het andere. Dat werkt gewoon zo.” Edsel bleef tot zijn zeventiende op Curaçao. Toen werd het eiland te klein voor zijn natuurlijke inborst. Hij wilde meer van de wereld zien en meldde zich aan bij de Zeevaartschool. Als matroos voer hij op de mooiste schepen van de Antillen, de Prins Bernhard, de Prinses Margriet en de Koningin Juliana. Vrachtschepen die van alles vervoerden, tot auto’s aan toe. Naar Spanje, Italië en ook Nederland. “Als jonge jongen van een jaar of zeventien vond ik dat prachtig, maar na een aantal jaren had ik het matrozenleven wel gezien. Het was hard werken en je zat dag en nacht aan boord, ‘op de lip’ van de andere bemanningsleden. Toen we op een goede dag in Amsterdam waren, besloot ik om in Nederland te blijven. Ik kon in Den Haag bij vrienden terecht en werkte voor een uitzendbureau. In mijn vrije tijd stond ik in de boksring, waar ik van de C- naar de A-klasse promoveerde. Toen ik op het punt

stond om profbokser te worden, kwam ik Geertje tegen en die vond dat niet zo’n goed idee.”

DER SIT IN NEGER ACHTER JIM COBA OAN! Edsel kwam zijn latere vrouw Geertje tegen in Hotel Kijkduin, waar zij tijdens haar weekendje weg met vriendinnen verbleef. Hij werkte op dat moment in een dancing en hij zag Geertje helemaal zitten. Geertje woonde toen in Haarlem en werkte in een Amsterdams ziekenhuis. Amor sloeg genadeloos toe en Geertje nam haar gekleurde vriend mee naar haar ouders, die op een boerderij in Schingen woonden. Voor de ouders van Geertje geen enkel punt, een getinte vriend voor hun enige dochter. Een dochter, die net als Edsel, ook op zeventienjarige leeftijd het huis had verlaten om haar ‘horizon te verbreden’. Jaren later vertelt Geertje nog vaak mooie anekdotes over de kennismaking van Edsel met haar familie en de dorpsbewoners. We schrijven 1978. “Edsel deed een spelletje ‘Mens erger je niet’ met twee kinderen van vrienden van mijn ouders. Een van de jongetjes strijkt heel voorzichtig over de bruine huid van Edsel en zegt dan tegen z’n moeder. ‘Hij jout net ôf, it is gjin Zwarte Piet leau’k’.” Edsel lacht als zijn vrouw het verhaal vertelt en moedigt Geertje aan om dat andere, dat mooie, verhaal te vertellen. Geertje weet meteen waar het om gaat. “Edsel ging hardlopen maar kende de weg niet. Mijn moeder bood aan om met hem mee te fietsen. Wij woonden tussen Schingen en Slappeterp. Ze waren nog maar amper onderweg of er werd al gebeld. ‘Jim moatte even sjen, want der sit in grutte neger achter Coba oan’.” Opnieuw volgt een schaterlach van Edsel.

‘BE YOURSELF DON’T BE A MOUSE’ ‘Be yourself don’t be a Mouse’, blijf altijd jezelf, zegt Edsel. Opnieuw lacht hij zijn witte tanden bloot, waarvan er een is

versierd met een gouden klavertje. Het paar besluit om met hun dochtertje Caressa naar Friesland te verhuizen, waar Geertje in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen als leidinggevende op de kinderafdeling aan de slag kan. Edsel vindt een baan bij Portena Logistiek in Heerenveen en werkt daar 17 jaar.

HARDLOPEN Naast het boksen, Edsel werd vijfmaal districtskampioen van Zuid-Holland, is er nog een tweede grote passie: Hardlopen. Niet zomaar kleine stukjes, het liefst hele lange afstanden, ultralopen! Hij vertelt: “Ik was altijd al een echte hardloper, daar kon ik mijn teveel aan energie in kwijt. Loopschoenen en trainingspakje aan en wegwezen. Dat doe ik nog steeds. Draven, draven en nog eens draven. Ik zie de mensen denken ‘Hé daar heb je die dravende man al weer’. Heeft hij een vrouw? Heeft hij kinderen? Nou dat weten ze nu. Die ouwe gaat nog steeds door! Ik draaf naar Jubbega, naar Gorredijk of naar Akkrum. Onderweg helpen de mensen mij. Ze geven mij een beetje water en soms test ik ze wel eens. Ik vraag dan of ze een beetje bessenjenever voor mij hebben. Ze kijken mij dan aan en vragen ‘Wil je ook brood mee’. Daar geniet ik van. Op 22 april liep ik de Marathon van Enschede nog.”

PARDON? U LIEP DE MARATHON VAN ENSCHEDE? “Ja, ik zei al dat ik niet voor de kleine stukjes ging. Ik heb de Marathon van Enschede gelopen en twee weken daarvoor de Marathon van Rotterdam. Eigenlijk train ik voor de 100 kilometer, 24 uur achter elkaar lopen. Draven is mijn devies! Ik loop de ultra, geen korte afstanden. De Elfstedentocht in vijf dagen en eerder de 100 km van Winschoten. Dan ben ik in mijn element. Mensen reageren vaak als ik aan het lopen ben; dat ze het geweldig vinden dat ik dit

nog doe. Ook een orthopeed die ik elke zondag tegenkom, en Tjaart Kloosterboer en Henk Gemser zeggen precies hetzelfde. ‘Ga maar door, ga maar door!’ Het horloge is daarbij mijn kameraad. Ik houd mijn hartslag in de gaten en het is net alsof mijn horloge zegt ‘Toe maar, geen probleem Edsel’. Ik denk dat ik die oerkracht van mijn ouders heb, mijn vader was zo’n sterke man, die deed ook van alles, terwijl mijn moeder aan gewichtheffen deed. Toen ik in Rotterdam de Marathon liep, kwamen er mensen naar mij toe, die me knuffelden omdat ik nog steeds mee draaf. En in Enschede sprong er iemand uit het publiek, die mij begon te kussen. ‘Ik heb je in Rotterdam gezien, ik heb je in Rotterdam gezien.’ Be yourself don’t be a Mouse. Still going strong. Ik heb nu zo’n vijftig marathons gedraafd, maar ik heb ze eigenlijk nooit geteld. In juni wil ik de Marathon van Sneek lopen. Ik ken Syb van der Ploeg en ik heb samen met hem gelopen. De hele hè! Ik meld mij nooit ver van te voren aan, als er mensen afvallen om wat voor reden ook, dan neem ik het startbewijs over. Wij noemen dat ‘kaartjes vegen’.

HANGEN IN HET TRAPSGAT “Ik sta bijna iedere dag om vijf uur op en dan ga ik lopen. Als warming-up hang ik even in het trapsgat. Daar merkt mijn vrouw niets van. Als ik weer thuis kom is zij meestal net uit bed. Sporthuis De Leeuw sponsort mij al vanaf het moment dat ik in Heerenveen kwam wonen. Kleren, schoenen, alles. Want mijn hardloopschoenen zijn na twee maanden versleten.’Je loopt teveel’, zeggen ze bij De Leeuw. Vervolgens mag ik weer nieuwe schoenen uitzoeken. Maarten Visser van Craft sponsort mij ook. Een keer per week, op zondag, komt een persoonlijke masseur bij mij thuis om mij te masseren. Hij werkte samen met mij bij Portena. Hij komt uit Polen en sprak bijna geen Nederlands. Hij is nu een kameraad van mij.”


GUN UW SCHOENEN EEN 2E RONDE:

WEGGOOIEN IS ZONDE! U denkt toch ook aan a het milieu? Dracht 130 Heerenveen T (0513) 62 88 09 www.schoenmakerijfeenstra.frl

Bezoek onze streekwinkel in Katlijk! (H)eerlijke streekproducten > o.a. vlees en zuivel Openingstijden WOE DON VRIJ ZAT

12.00 10.00 10.00 10.00

-

18.00 18.00 18.00 18.00

ZATERDAG 9 JUNI Volledige collectie Maui Jim zonnebrillen in huis!

Ook bezorging op zaterdag

WWW.STREEKVLEESKATLIJK.NL W.A. Nijenhuisweg 9 | 8455 JS Katlijk

Lindegracht 1 - Heerenveen - 0513-840723 info@fransvanbockhooven.nl - www.fransvanbockhooven.nl

VOOR DE LEKKERSTE

Pizza’s & Pasta’s

TEL 0513 - 623142

Afhalen& bezorgen!

IJSWINCKEL 53 Ambachtelijk & Vers

De lekkerste ijswinckel met vers italiaans schepijs, heerlijk softijs, diverse milkshakes, razzle, slush puppie

Voor de lekkerste pizza’s en pasta’s kom je naar Etna, maar afhalen of thuisbezorgen is ook mogelijk. U kunt telefonisch of online uw bestelling doorgeven.

Buon appetito!

Heideburen 9 - Heerenveen - 0513 - 623142 www.pizzeriaetna.nl

IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers

Jister 53 - 8446 CG Heerenveen Tel.: 0513-627405 www.ijswinckel53.nl

IJSWINCKEL Ambachtelijk & Vers


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

7

KWF SAMENLOOP VOOR HOOP TEAM ZEBRA ELKE DRUPPEL OP DEZE GLOEIENDE PLAAT HELPT…

Fintsje Brander, Nynke de Valk, Wietse de Vries en Klaas Veenstra; alle vier hebben ze met kanker te maken gehad. De een aan den lijve, de anderen omdat een naast familielid het van deze slopende ziekte heeft verloren, of, en gelukkig horen we dat steeds vaker, gewonnen. Want tot een jaar of twintig geleden was het 1-0 voor de kanker, het woord had een onherroepelijke associatie met de dood. Maar de medische stand heeft de laatste twee decennia reuzenstappen gezet, zodat kanker tegenwoordig in een vroeger stadium kan worden vastgesteld en effectiever bestreden. Het is momenteel gelijkspel. “Maar we gaan voor de winst” vertelt Fintsje “En daar is veel onderzoek en dus geld voor nodig. Vandaar dat we als personeel van Zebra Technologies op 28 en 29 september 2018 met een uitgebreid Team Zebra meelopen aan de KWF Samenloop voor Hoop in Drachten en op dit moment bezig zijn met allerlei acties om in september zoveel mogelijk geld te kunnen doneren. Het is misschien maar een druppel op een gloeiende plaat, maar vergeet niet dat een heleboel druppels een aardige waterplas vormen.”

TEAM ZEBRA, LICHT EENS TOE. “We zijn alle vier werknemer van Zebra Technologies in Heerenveen. Zebra is een Amerikaanse multinational met wereldwijd 80 vestigingen en circa 7000 werknemers en marktleider op het gebied van barcodeprintsystemen, mobiele computers en RFID tracking solutions. Fintsje Brander: “In 2015 hoorde ik van mijn tante voor het eerst over de KWF Samenloop voor Hoop en omdat onze collega Nynke de Valk net de diagnose borstkanker had gekregen, besloten wij als collega’s met een team mee te doen om Nynke een hart onder de riem te steken. We hadden toen maar een hele korte voorbereidingstijd, maar liepen wel met 50 van de 80 werknemers mee en namen 2.100 euro mee voor het Koningin Wilhelmina Fonds voor onderzoek naar en bestrijding van kanker.” De Samenloop 2015 in Drachten bracht ruim 100.000 euro op.

Van links naar rechts: Fintsje, Nynke, Wietse en Klaas

WAT IS JULLIE MOTIVATIE OM MEE TE DOEN? Fintsje Brander: “Zowel mijn opa als mijn oma zijn aan kanker overleden. Maar toen mijn collega Nynke drie jaar geleden zo keihard aan het vechten was tegen borstkanker, was dat voor mij de belangrijkste drijfveer. Als ik met een uurtje wandelen kan helpen, al is het maar een druppel op een gloeiende plaat, dan ben ik tevreden.”

SAMENLOOP 2018 “Toen we dus hoorden dat er in 2018 weer een Samenloop voor Hoop in Drachten zou worden gehouden” vervolgt Nynke de Valk “Hebben we de koppen bij elkaar gestoken en een app-groep gemaakt waarin we mensen hebben gevraagd of ze mee wilden werken aan de editie van 2018. Dat resulteerde er in dat we nu met acht man een aantal activiteiten organiseren om geld bij elkaar te brengen en dat heel veel van de medewerkers van Zebra al hebben aangegeven mee te willen lopen in September. Ik loop er in september in ieder geval met een heel ander gevoel, omdat de behandeling succesvol is geweest en ik ‘schoon’ ben.” Die activiteiten variëren van het verkopen van door het personeel ingebrachte goederen voor rommelmarkten, het organiseren van een dartstoernooi in Wijkcentrum De As, een statiegeld actie, verkoop van zelfgebakken appeltaarten, een pepermunten actie, een fotoshoot actie waarbij het zusje van Nynke, die fotografe is, de helft van de opbrengst van de actie aan Team Zebra doneert. En er worden de komende maanden nog de nodige activiteiten bedacht. Daarnaast is er een speciale Facebookpagina gemaakt om iedereen op de hoogte te houden van de plannen en de voortgang. De onderlinge communicatie verloopt via hele korte lijntjes, de app-groep en iedereen pakt eigenlijk op een organische manier zijn rol op. Fintsje Brander is penningmeester, en houdt een overzicht bij van de inkomsten en uitgaven. “Want drie jaar geleden namen we 2100 euro mee” zegt de ‘ponghâlder’ glimlachend, “Maar we streven dit jaar naar een verdubbeling, we zijn nu ook veel eerder begonnen.”

Nynke de Valk: “Ik heb zelf borstkanker gehad. Gelukkig vroegtijdig ontdekt en nog niet uitgezaaid. Drie jaar terug liep ik ook mee, maar toen in een heel andere situatie. De behandeling is aangeslagen en ik ben ‘schoon’ verklaard. Dus wil ik dit jaar andere kankerpatiënten een steuntje in de rug geven.” Wietse de Vries: “Ik werd drie jaar geleden bij toeval betrokken bij de samenloop. Team Zebra had een partytent en een vloer nodig. Ik zou aanvankelijk de spullen langs brengen en dan weer naar huis, maar toen puntje bij paaltje kwam ben ik de hele nacht blijven zitten en nu ben ik zelf actief bij de organisatie van allerlei activiteiten betrokken. Ik heb onlangs mijn schoonvader aan kanker verloren. Ik vind het belangrijk dat er zo veel mogelijk geld bij elkaar wordt gebracht voor onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte.” Klaas Veenstra: “Ik heb drie jaar geleden ook meegelopen en heb mij meteen aangemeld voor de organisatie. Ik vind kanker zo’n sluipmoordenaar. Wanneer je dan de wandelsport kunt verbinden aan het goede doel, namelijk kankeronderzoek, in een evenement als de Samenloop, dan heb ik het gevoel dat ik daaraan een steentje wil bijdragen.”

KWF SAMENLOOP VOOR HOOP DRACHTEN 2018 De Samenloop voor Hoop is een 24-uurs wandelestafette die op 28 en 29 september plaats gaat vinden op de Skeelerbaan van Sportcomplex Fennepark (Noorderdwarsvaart 217- Drachten) om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Tijdens de wandelestafette vinden er muziekoptredens, veel nevenactiviteiten en verschillende ceremonies plaats, waarbij iedereen welkom is. Elke Samenloop wordt van begin tot eind georganiseerd door vrijwilligers. Altijd komen 3 vaste ceremonies terug: 1. D  E OPENINGSRONDE MET SURVIVORS - Onder warme aanmoediging van familie, vrienden en andere belangstellenden lopen mensen die kanker hebben of hebben gehad de eerste ronde over het parcours. Zo laten ze zien dat er hoop is en dat ze er voor elkaar zijn. 2. DE KAARSENCEREMONIE - ’s Avonds verlichten kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen het parcours. En met een speciale ceremonie worden dierbaren herdacht en gevierd dat mensen kanker hebben overwonnen. 3. DE SLOTCEREMONIE - Na 24 uur wandelen loopt iedereen samen deze feestelijke laatste ronde. Aan het eind wordt de opbrengst bekendgemaakt en de cheque overhandigd aan KWF Kankerbestrijding.


“Ieder mens heeft behoefte aan zowel een innerlijke als uiterlijke schoonheid”

Lekkerzzz is de plek voor een gezellig avondje uit, buiten openingstijden, voor een onvergetelijk besloten feest. Heerlijk eten voor een betaalbare prijs.

DAT ERVAAR JE BIJ ELINA’S SALON, WAAR MOOI NATUURLIJK MOOI IS!

Tevens verzorgen wij ook de catering voor thuis of bedrijf. Van hapjes tot buffetten , bedrijfslunches en maaltijden. Dracht 27 - 8442 BK Heerenveen - 0513 640 078

www.lekkerzzz.nl Bestel nu via onze App of website en bespaar op uw bezorgkosten.

3 ETAGES VERLICHTING!

Nu vanaf €1,50.

STIJLVOLLE BUITENLAMP

Heeft u een iPhone, scan de QR code voor onze web app!

met sensor

SPECIALE INTRODUCTIEPRIJS

Telefonische bestelling? Bel naar 0513 628 348

van € 74,95

nu voor € 59,95

Oude Koemarkt 3 - 8441 EV Heerenveen

www.snackbarhennieris.nl

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

VERREKIJKERSHOW zaterdag 26 mei 11-16 uur (koop)zondag 27 mei 13-17 uur BIJ FOTO-GROEP HEERENVEEN

TRY OUT Er zijn demo modellen aanwezig

zodat u alle kijkers vrijblijvend kunt uitproberen

Bi

j k e r ng i k e j e l k is cleani

5 Grat v €14,9 n w t n e p p ee lens orting ornas k % 0 5 + ll ha Bushne

VERREKIJKER SHOW

Met de merken: Bushnell,

Bynolyt en Meopta

€25

korting*

INRUIL ACTIES

*actie geldig voor Bushnell Legend/Excursion serie

Uw oude werkende kijker is minimaal €50 waard* Foto-Groep Heerenveen Wettertoer 4, Heerenveen tel: 0513 62 88 81 heerenveen@foto-groep.nl

www.foto-groep.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

HET FAMTHILEIEERBEENDVREIJEFN

IN GROO

bben f…’ Hoe vaak he ht familiebedrij ec al n en ee ve n re zij ee e tH ‘W oo redactie van Gr ig idee rd aa n we deze zin als ee om t leek ons daar f niet gehoord? He rnemers uit een familiebedrij de on ijk en el rg de n ee om betrokk nt gi te laten. Hoe be de aan het woord eggers? Kortom dl on gr de n re wa ie W ? f. ijf rij dr be het familiebed mensen achter iper en Dini g laten we Bert Ku In deze afleverin n eigenaar zij ord. Bert en Dini Holtrop aan het wo tweg 88 in rk Ma de st He-as, aan un rk sie m oe Bl n va Heerenveen.

9

BERT KUIPER EN DINI HOLTROP VAN BLOEMSIERKUNST HE-AS

“HEEFT U OOK EEN VERTICUTEERMACHINE?” Moederdag 1968. Elly Algera opent met haar man Henk Kuiper een winkel in bloemsierkunst in Lemmer, en noemt de winkel ‘He-as’. ‘He-as’ staat voor, ja voor wat eigenlijk? “Dat is gemakkelijk”, zegt Bert Kuiper, de zoon van Elly en Henk en de huidige eigenaar van het familiebedrijf. “De H en de E staan voor Henk en Elly, de A voor Algera en de S voor Steenwijk, waar ze toen woonden. Dit jaar, met Moederdag 2018, bestaat He-as vijftig jaar.” TEKST HENK DE VRIES // FOTO'S COR POT

GROENE KUIS Bert Kuiper (51) ontvangt ons in de splinternieuwe winkel aan de Marktweg 88, aan de rand van Heerenveen, daar waar Oudeschoot begint. We zoeken een plek in een zithoek met grote banken, omgeven door grote decoratiestukken en sierplanten. De afmetingen van het winkelcomplex, waar zowel binnen als buiten talloze tuinplanten, bloemstukken en sierpotten zijn opgesteld, doen ons bijna denken aan een middelgroot tuincentrum. We blijken niet de enigen, die dat denken. “We hebben al een keer een klant gehad die vroeg om een verticuteermachine”, lacht Bert. “Maar we zijn geen tuincentrum. Zelf noemen we het een ‘boutique-garden.’ Hier zat vroeger een Groene Kruisgebouw, dus we krijgen ook klanten, die vertellen dat ze hier hun eerste prikje hebben gekregen. We hebben het pand in 2017 gekocht. Ik moest vroeger op mijn veertiende op school in Emmeloord kiezen tussen de bloemen en de bouwsector, want ik vind beide leuk. En daar had ik nu profijt van, want ik heb het hier voor een deel zelf verbouwd. Hiervoor heeft de winkel aan de Burgemeester Falkenaweg gezeten, en woonden we zelf aan de Herenwal. Nu hebben we veel meer ruimte om te laten zien wat we kunnen en we wonen direct naast de winkel.”

STAPPEN IN DELFT Voor de geschiedenis van het familiebedrijf He-as moeten we terug naar 1960, volgens Bert Kuiper. Of eigenlijk nog verder terug in de historie. “Mijn opa was politieman in Friesland, maar er heerste in die tijd veel armoe in de provincie. Opa kon een goede baan krijgen in Delft. Daar werd mijn moeder Elly Algera

geboren. Mijn vader Henk Kuiper is geboren en getogen in Steenwijk. Ergens rond 1960 ging mijn vader ‘stappen’ en kwam uitgerekend in Delft terecht, waar hij mijn moeder tegenkwam. Mijn moeder werkte daar al in een bloemenwinkel. Samen zijn ze in Steenwijk gaan wonen. Mijn moeder wilde ook nu iets met een bloemenwinkel doen, en ze startte op Moederdag 1968 met een eigen winkel in Lemmer, die ze de naam ‘He-as’ gaf.” In Steenwijk, de woonplaats van Elly en Henk, groeit intussen zoon Bert Kuiper op. Bert erft de liefde voor bloemen en bloemsierkunst van zijn moeder. Wanneer hij vijftien jaar is, vinden we hem terug op De Groene Welle, de MBO-groen opleiding in Zwolle, en heeft hij een eigen kwekerijtje in Steenwijk.

STAGIAIRE Bert Kuiper: “Op mijn 19e nam ik de zaak over in Lemmer. Ik heb het verder op- en uitgebouwd. Ik was een jaar of 30, 32, toen er een stagiaire bij ons kwam werken, een meisje van een jaar of twintig. Als we in de pauzes samen op de bank zaten, ontstond er steeds vaker een soort chemische reactie. We schoven steeds iets dichter naar elkaar toe.” Die stagiaire heette Dini Holtrop en ze zou nooit meer bij Bert en zijn He-as weggaan. Dini komt ook nu naast Bert op de bank zitten. “We zijn nu zo’n achttien jaar samen”, zegt ze met een stralende lach, terwijl ze wat dichter naar Bert opschuift. “En we zitten alweer zo’n zestien jaar in Heerenveen met de winkel.” “Lemmer is een mooi dorp, maar het blijft toch een dorp, waar je niet verder komt”, legt Bert uit. “Heerenveen heeft veel meer bedrijven en alleen al daarom hebben we hier een grotere doelgroep.”

In Heerenveen ontpopt Dini Holtrop zich tot een waar talent in de bloemsierkunst. Ze doet mee met nationale en Europese kampioenschappen en wordt twee keer Nederlands Kampioen. “De stagiaire heeft het vak geleerd van de meester, maar overtreft hem inmiddels”, zegt Dini, niet zonder trots. Dini Holtrop: “Ik zocht bevestiging en het winnen van het Nederlands Kampioenschap was die bevestiging. We leveren niet alleen in de regio of in de rest van Nederland, maar we verkopen nu ook steeds meer aan het buitenland. Ik doe ook shows in het buitenland.” Dini is dolgelukkig met de nieuwe locatie aan de Marktweg. “Ik heb hier een eigen kast met spullen direct bij de hand en Bert ook. Als ik wil experimenteren met bloemstukken, kan dat nu gewoon thuis, omdat we direct bij de winkel wonen.”

GEWAAGDE ETALAGE Wat dat experimenteren betreft, durft Dini Holtrop spraakmakend werk te leveren. Dini: “Ik heb een keer, in samenwerking met Uitvaartzorg Van der Zwaag in Heerenveen, een rouwetalage gemaakt, met mooie grafbloemstukken op een kist. Dat was heel confronterend voor mensen, en heel gewaagd. Maar het hoort wel bij het leven en op een dag vinden mensen het heel belangrijk, wanneer er een mooi bloemstuk op de kist staat. Toen we die etalage hadden, kwam een oudere man de winkel in, die net zijn vrouw verloren had. Hij hoefde niet verder te zoeken, in de etalage stond precies wat hij mooi vond en nodig had.” “We zitten nu aan de Marktweg, vlak bij zorgcentrum Anna Schotanus. Laatst hadden we wel zes bewoners in rolstoelen in de winkel, met hun begeleiders. Die vonden het hier prachtig.” “Ja”, besluit Bert, “Dat zijn dan vaak de mensen, die hier nog hun eerste prikje hebben gehad.”


10

NUMMER 05 • 2018

Kleurrijk...

HUISARTS HIDDE KRUIZINGA TEKST EN FOTO WIM WALDA

“IK ZIE IEDERE PATIËNT ALS EEN PUZZELTJE...” Krimpprovincies als Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland hebben regionaal een chronisch tekort aan huisartsen. In Leeuwarden is er op dit moment een keihard tekort aan drie huisartsen. Patiënten kunnen nergens heen, omdat de andere huisartsen een patiëntenstop hebben. De Provincie Fryslân is samen met de zorgverzekeraars en de Friese Huisartsenkring in april een actie gestart om de komende twee jaar minimaal 22 huisartsen naar Friesland te halen. Om huisartsen in opleiding te verleiden naar Friesland te komen zal de focus vooral liggen op de mogelijkheden die hier zijn, zoals arbeidskansen voor partners, verschillende praktijkvormen, advies bij vestiging en hulp bij het leren van de Friese taal. In de tussentijd worden gepensioneerde huisartsen, zoals de 68-jarige Hidde Kruizinga uit Heerenveen, gevraagd, de honneurs waar te nemen door een paar jaar extra te blijven werken.

HUISARTSENTEKORT Bij de beroepsgroep huisartsen is er een ontwikkeling te zien dat er steeds meer vrouwelijke huisartsen komen. Daarnaast gaat een belangrijk deel van de ‘oude garde’, voor 99 procent mannen, de komende jaren met pensioen. Dat betekent dat de verhoudingen nog meer dan nu al het geval is door gaan slaan in de richting van de vrouwelijke huisartsen. De verwachting is dat er over tien jaar twee keer zoveel vrouwelijke als mannelijke huisartsen zijn. Betreffende dames hebben vrijwel zonder uitzondering een partner met minimaal een HBO- of een academische opleiding, waarvoor in Friesland de banen niet direct voor het oprapen liggen. Kruizinga, die in 2012 zijn praktijk verkocht, gaat met plezier nog een paar jaar door en heeft daarvoor Waarneemservice Heerenveen opgericht. Huisartsen die in hun praktijk te kampen hebben met een tijdelijke piek vanwege bijvoorbeeld ziekte, bijscholing en dergelijke kunnen een beroep op hem doen. “Op de keper beschouwd doe ik nu weer het werk waarvoor ik ben opgeleid, mensen helpen en heb ik niet meer te maken met de enorme administratieve last die gepaard gaat met een eigen praktijk.”

HOE HET IS GEKOMEN Hidde Kruizinga werd 68 jaar geleden geboren in Groningen. Zijn vader was daar bezig met zijn specialisatie radiologie. Toen senior zeven jaar later werd aangesteld

als radioloog van het Bonifatiushuis in Leeuwarden, verhuisde de familie naar de Friese hoofdstad. “De familie Kruizinga is genetisch belast met het ‘artsen-virus’, mijn ooms waren arts, mijn vader, mijn opa, dus er werd eigenlijk automatisch van mij verwacht dat ik in hun voetsporen zou treden. Maar ik was gek op het sleutelen aan brommers en auto’s en koos, eigenlijk achteraf tegen beter weten in, voor de TH Twente, waar ik mijn propedeuse haalde. Toen het ‘Numerus Fixus’ fenomeen (beperkte toelating – redactie) in de medicijnenstudie opdook, hield ik mijn twijfel over mijn huidige studie stil, maar heb ik me wel ingeschreven voor de medicijnenstudie.” “Ik had inmiddels twee jaar op het middelbaar onderwijs en twee jaar aan de TH Twente ‘verspild’, dus ik had een ‘gloeiende haast’ toen ik de knoop eenmaal had doorgehakt en toch aan een medicijnenstudie begon.” Glimlachend: “Daar staat dan weer wel tegenover dat ik in Enschede de vrouw ontmoette waarmee ik later zou trouwen.”

gecharmeerd van Heerenveen, zodat ik besloot in Heerenveen met een nieuwe praktijk te beginnen. Dat kreeg de steun van de meerderheid van de daar gevestigde huisartsen. Maar zo’n praktijk moet je opbouwen. In die periode deed ik dan ook van alles naast mijn praktijk, zoals verpleeghuisarts in Blauwhuis, ik heb voor de politie gewerkt, lesgegeven in het ziekenhuis, EHBO lessen gegeven, noem maar op. Intussen groeide de praktijk en na zeven jaar was het een volwaardige praktijk. Aanvankelijk aan de Ereprijs, later aan de Valeriaan. Maar ook daar groeide de praktijk langzaam maar zeker uit zijn voegen, zodat ik toen behoorlijk veel tijd heb geïnvesteerd in een plan voor een gezondheidscentrum op Nijehaske. Ik had alles al voor elkaar; het plan, de architect, medestanders, maar toen bij de financiering bleek dat ik een eigen risico zou lopen van anderhalf miljoen euro, was dat voor mij ‘een brug te ver’ en stond ik eigenlijk op het punt om het bijltje er helemaal bij neer te gooien.”

ALS DE NOOD HET HOOGST IS... HUISARTS IN HEERENVEEN “In 1981 ben ik in Heerenveen begonnen als huisarts. Na het behalen van het basisdiploma medicijnen heb ik eerst gewerkt op Ameland en daar ontzettend veel geleerd. Daarna begon ik met de huisartsenopleiding, waarbij ik in Oosterwolde en Heerenveen heb gewerkt. Zowel mijn vrouw als ik waren behoorlijk

Toen echter de spreekwoordelijke nood het hoogst was, bleek de redding nabij. De apotheek nam contact op met Kruizinga. Huisarts Gol ging met pensioen, waardoor diens apotheekrechten vervielen en de apotheek een vestiging ter plaatse wilde om die lacune op te vangen. De voormalige garage van Ferwerda aan de Burgemeester Falkenaweg werd gekocht en er werden, naast de apotheek,

vier huisartsenpraktijken, een afdeling verloskunde en een afdeling logopedie in het gezondheidscentrum gevestigd.

PUZZELTJE We schrijven 2011. “De verzekeringen kwamen met de mededeling dat het zorgstelsel ingrijpend op de schop zou gaan, ik had net met heel veel ellebogenstoom een nieuwe accreditatie voor vijf jaar gekregen en mijn ‘Hidha’ (huisarts in dienstverband huisarts – redactie) deelde mee dat zij en haar man terug gingen naar Amsterdam, omdat hij klaar was met zijn studie. Ik wilde niet langer de rompslomp en de zware administratieve druk die gepaard gaat met een eigen praktijk, maar het beroep uitoefenen waarvoor ik heb gekozen. Dus heb ik in 2012 mijn praktijk verkocht en ben verder gegaan als Waarneemservice. Ik beschouw iedere patiënt als een puzzeltje. Soms zie je bij de eerste oogopslag wat ze onder de leden hebben, maar andere keren vraag je je af waar je moet beginnen."

"En dat is juist het proces dat mij intrigeert. Daarvoor ben ik medicijnen gaan studeren.”


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

11


BEZOEK ONZE KEUKENSHOWROOM!

ONZE KEUKENS ALTIJD TEGEN DE BESTE PRIJS EN APPARATUUR TEGEN INTERNETPRIJZEN!

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702

PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN!

INFO@KEUKENPAKHUYS.NL

KIJK OOK OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl TICKETVERKOOP GESTART!

kinderwoud.nl

ONLINE TICKETS BESTELLEN Bêste plak E 39,50 1e rang E 34,50 Ring E 29,50

WIJ VIEREN FEEST!

Samen digitaal vaardig met SeniorTab Leer omgaan met een tablet.

Heerenveen-Zuidoost Friesland workshops voor ouderen. In deze workshops leert u de basisbeginselen van de tablet. Ook komt het online bankieren aan bod. Zo kunt ook u straks uw bankzaken regelen met uw smartphone of tablet. Heeft u nog geen ervaring met een tablet maar zou u dat wel graag willen? Geef u dan op!

HE-AS BESTAAT 50 JAAR! actie geldig tot 26 mei 2018 2

Samen met SeniorTab uit Heerenveen organiseert Rabobank

JUBILE JUBILEUM ACTIE! 2E HA HANGPLANT 50% K KORTING!

De cursus bestaat uit drie dagdelen: 23 mei, 6 juni en 13 juni van 9.30 - 11.30 uur in Heerenveen. Locatie is ons kantoor aan het Burg. Kuperusplein 140 te Heerenveen. De kosten voor de cursus zijn € 75,00. Bent u klant van de Rabobank dan ontvangt u een korting van €25,00. Opgeven kan door te bellen met telefoonnummer (0513) 521 500 of door binnen te lopen bij ons kantoor aan het Burg. Kuperusplein 140.

Marktweg 88 - Heerenveen - T 0513 62 621 619 - E sales@he-as.nl

www.he-as.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

Op de koffie bij..

De ondervoorzitters van de Gemeenteraad van Heerenveen GrootHeerenveen gaat elke maand op het gemeentehuis van Heerenveen op de koffie om te praten over de kijk van de lokale politici op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij Roelf van der Woude (GemeenteBelangen 66 jaar) en Sybrig Sytsma (PvdA 57 jaar). Respectievelijk eerste en tweede ondervoorzitter van de gemeenteraad van Heerenveen. TEKST EN FOTOGRAFIE WIM WALDA

DE ONDERVOORZITTERS VAN DE GEMEENTERAAD

Roelf van der Woude (GemeenteBelangen 66 jaar) en Sybrig Sytsma (PvdA 57 jaar) zijn respectievelijk eerste en tweede ondervoorzitter van de gemeenteraad van Heerenveen. Een ondervoorzitter neemt het roer tijdens een gemeenteraadsvergadering over van de voorzitter van de raad, burgemeester Tjeerd van der Zwan, wanneer er een agendapunt uit zijn portefeuille aan de orde komt of wanneer de voorzitter om dringende redenen niet aanwezig kan zijn. Wat is hun achtergrond, waar halen zij hun motivatie vandaan en hoe kijken ze tegen de komende raadsperiode aan. ROELF VAN DER WOUDE

voor het dagelijks bestuur, dus het College van B&W.

Allereerst iets over de achtergronden. Roelf van der Woude, is een sociaaldemocraat van het zuiverste water en komt uit een rood ‘ambtenaren-nest’. Zijn ouders leerden elkaar kennen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op het distributiekantoor in het Drentse Vries en daar groeide ‘iets moois’ uit. Ze kwamen beiden uit Tynaarlo. Roelf werd in Groningen geboren maar groeide op in Eelde, waar zijn vader op het gemeentehuis werkte. Toen Roelf achttien werd kreeg hij de keuze: aan het werk in het bedrijfsleven of ambtenaar worden. Hij begon op het provinciehuis in Groningen. “Nog net niet als krullenjongen, maar het scheelde niet veel. Daar heb ik de vijf jaar net volgemaakt waarna ik zeven jaar heb gewerkt bij wat in 1980 de gemeente Lelystad werd. In 1982 begon hij aan zijn (twintigjarige) dienstverband bij de gemeente Ferwerderadeel. Na twee jaar bedrijfsleven ontdekte hij dat hij blijkbaar te veel vergroeid was met het lokale bestuur om daar optimaal te functioneren. Hij werd parttime griffier bij de gemeente Wymbritseradiel en daarnaast ZZP-er (advieswerk) en later fulltime ambtenaar bij de gemeente Koggenland in Noord-Holland. Hij woonde toen al in Akkrum en was actief in de plaatselijke politiek. Van 2006 tot 2013 was hij raadslid van de PvdA in Boarnsterhim, waarvan de laatste raadsperiode als fractievoorzitter. Ten gevolge van de herindeling werd hij in 2014 raadslid in de gemeente Heerenveen. Wegens diepgaande meningsverschillen met het bestuur van de PvdA afdeling Heerenveen, zegde hij zijn lidmaatschap op, maar behield zijn zetel. “Dat voelde ik niet als zetelroof” vertelt hij “Omdat ik met voorkeursstemmen was gekozen”. Hij sloot zich aan bij GemeenteBelangen en gaat op speciaal verzoek nog een raadsperiode door met zijn rugzak aan ervaring.

SYBRIG SYTSMA Sybrig Sytsma is 57 jaar en debuteert deze raadsperiode voor de PvdA in de gemeenteraad van Heerenveen. Ze is overigens een door de wol geverfde politica, die haar sporen elders ruimschoots heeft verdiend. Sybrig is geboren in Ried (bij Franeker) en komt uit een ‘rood nest’. Haar moeder was onderwijzeres en haar vader werkte bij ‘De

WAT IS NU PRECIES EEN RAADSAKKOORD? Sybrig: “In de dialoog met betrokken partijen haalt de gemeenteraad op wat er over bepaalde onderwerpen leeft en speelt, wat inwoners, ondernemers en organisaties er van vinden en welke rol zij daarin voor zichzelf zien weggelegd. Vervolgens komt er een openbaar raadsdebat waarin meningen en ideeën vanuit de samenleving naar voren komen en rekening wordt gehouden met wat er financieel haalbaar is. Uit dit debat komen kaders voor beleid naar voren. Deze kaders krijgt het college mee en zij neemt de verdere uitwerking ter hand. Deze uitwerking resulteert in een raadsvoorstel waarover een besluit wordt genomen. Een raadsakkoord betekent een omslag in de traditionele rol van gemeenteraadsleden. Het vergt van raadleden dat ze zich meer bezighouden met de hoofdlijnen in plaats van de punten en komma’s in een raadsvoorstel. Bond van Coöperatieve Zuivelfabrieken in Friesland’. “Mijn moeder was lid van de PvdA” vertelt ze, “Maar mijn oma was ‘een echte rooie’. Als we daar logeerden, mochten we op dinsdag zo lang als we wilden naar de radio luisteren en tv-kijken, want dat was de VARA dag. Maar de rest van de week bestonden de radio en de tv niet. Ik was al vroeg in politiek geïnteresseerd, was tijdens mijn studie geschiedenis aan de Rijks Universiteit Groningen vooral geïnteresseerd in internationale politiek , en ben op mijn 27e lid van de PvdA geworden.” “In Leeuwarden werd ik eind jaren negentig raadslid voor de PvdA. Dat heb ik vijf jaar gedaan, voor een deel als fractievoorzitter. Die periode is in het kort te omschrijven als roerig, en dat is een eufemisme. De ene crisis was nog niet voorbij of de volgende stond al weer ‘in de wacht’. (burgemeesterskwestie, trouwambtenaar, OZB crises). Na een periode bij het COA werd ik afdelingshoofd Sociale Zaken van de gemeenten Kollumerland en Achtkarspelen. Dat waren toen afdelingen in opbouw, waardoor mijn raadswerk daar niet meer mee viel te combineren. Het werd dus tijd voor een time-out.” “Toen ik bij de gemeente Weststellingwerf aan de slag ging en de kinderen eenmaal de deur uit waren, begon het toch weer te kriebelen. We hadden een huis gekocht in Heerenveen, dat was drie jaar geleden, toen ik een telefoontje van de PvdA afdeling Heerenveen kreeg, of ik ook…. En na de

verbouwing van ons huis volgde een tweede telefoontje. Ik heb vervolgens meegeschreven aan het verkiezingsprogramma en wilde ook weer actief de politiek in. In maart 2018 stond ik op een verkiesbare plaats op de PvdA kieslijst en dit is dus mijn debuut in Heerenveen. Ik heb er zin in.”

COALITIE OP HOOFDLIJNEN EN RAADSAKKOORD Op 19 april gaf informateur Bert Otten zijn advies over de formatie in Heerenveen om met 3 partijen, de PvdA, het CDA en de VVD een coalitieakkoord op hoofdlijnen te maken en daarnaast met de raad en samenleving aan de slag te gaan met een raadsakkoord. Beide hiervoor genoemde raadsleden kunnen zich daar prima in vinden, maar van der Woude wil daar graag een kanttekening bij plaatsen. Namelijk dat hij van mening is dat de raad daarbij de mogelijkheid moet hebben om aanwijzingen te kunnen geven

Van der Woude: “Wat dan wel prettig zou zijn, met name wanneer er echt principiële keuzes moeten worden gemaakt, is dat er door het College twee of drie alternatieven in hoofdlijnen met de consequenties per optie op twee A-viertjes worden gezet, zodat in de discussie daarover iedereen weet waar we het over hebben. Dan wordt er een keuze gemaakt en gaat het College verder met de uitwerking van het raadsakkoord met het verantwoordelijke achterliggende ambtenarenkorps.” Sybrig vult aan: “ Je kunt met een raadsakkoord als raadslid meer inhoud geven aan je kaderstellende rol, wanneer er vanuit de bevolking en maatschappelijk werkveld een voorstel in samenspraak wordt gemaakt, in vergelijking met de nu meestal gehanteerde top-down benadering. De raad is meer sturend dan in afwachting van….”

Kies bewust voor duurzaam en comfortabel wonen Dit najaar weer informatiebijeenkomsten bij u in de buurt. www.smukheerenveen.nl


3 BRODEN Keuze uit Wit Tarwe Volkoren Wadden brood

JUNI


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

17, 18 EN 19 JULI

SIMMERTIME KOMT TERUG IN HEERENVEEN

We gaan achttien jaar terug in de tijd. Syb van der Ploeg en Piter Wilkens staan samen op het podium in een circustent die voor die gelegenheid is opgetrokken in Heerenveen. Gekleurde spots volgen de artiesten op hun weg. Vlijmscherpe sketches van Rients Gratama leggen zaken op humoristische wijze bloot en worden afgewisseld met liedjes als ‘Eltse grins foarby’, ‘It paad werom’ op muziek van De Kast en ‘Knoopkes’ in duet met Maaike Schuurmans en Piter. TEKST KIRSTEN VAN LOON // FOTO'S SIMMERTIME2018.NL

Het publiek is laaiend enthousiast. De krant ook, waardoor er de volgende dag een 100 meter lange rij voor de kassa verschijnt. “Onvoorstelbaar”, schudt Piter zijn hoofd. Er verschijnt een lach op Syb’s gezicht. Het succes van 2000 doet nog steeds een beroep op het bevattingsvermogen. In totaal woonden 22.000 mensen de concerten in Heerenveen, Franeker en Dokkum bij en werden er 80.000 cd’s verkocht, goed voor de eerste Friese gouden plaat.

MUZIEK VERBINDT Wat is toch die liefde voor Friesland? Die grote aantrekkingskracht van het ‘heitelân’ voor duizenden Friezen om útens? Zo groot dat honderden of zelfs afstanden van duizenden kilometers en complete oceanen geen enkele hinderpaal vormen. Dat gevoel verdiende achttien jaar geleden een reünie voor de emigrant: Simmer 2000. Duizenden Friezen om útens gaven gehoor aan deze oproep tot hereniging. Het waarom liet zich maar

moeilijk omschrijven, want het is nogal een specifiek gevoel wat zich diep in de ziel van de Fries bevindt. Dat raken, dan heb je iets nodig wat in de ziel snijdt: muziek. Dat wist Syb van der Ploeg samen met zijn band De Kast. “We deden ieder jaar iets groots. Het Abe Lenstra Stadion in 1997, het jaar erop de ‘Lemmer arena’ voor 20.000 mensen en in 1999 het Gelredome voor 90.000 mensen. Die reünie, Simmer 2000, daar moesten wij iets mee”, blikt Syb terug. Muziek kon het gevoel wel verwoorden, maar het moest meer zijn: een Frysk Muzykteater. Syb vroeg Rients Gratama, Maaike Schuurmans en Piter Wilkens of zij mee wilden doen. Die hadden daar wel oren naar, alhoewel niemand echt wist wat ze ervan moesten verwachten. “Ik vond het een hele eer dat ze mij al vroegen”, vertelt Piter. “De Kast was dé band van Friesland en Rients, dat was een icoon.” Piter kroop met gemak in de gedeeltelijke theaterrol, een rol die hij tot dan toe nog niet eerder speelde. Het klikte tussen deze groep spraakma-

kende Friezen. Hoe langer ze ermee bezig waren, hoe meer het gevoel opkwam dat het weleens iets heel bijzonders kon worden.

SIMMERTIME 2018 Het jaar van de Culturele Hoofdstad; wat gaan deze Friezen daarmee doen? In december gaven Piter en Syb het antwoord. Opnieuw het Frysk Muzykteater, maar dan nieuwe stijl: Simmertime 2018. De aftrap is wederom in Heerenveen in een circustent bij het Abe Lenstra stadion, daarna volgen Franeker en Dokkum.

Simmertime 2018 is op 17, 18 en 19 juli in Heerenveen! RIENTS ALSNOG AANWEZIG

Wat betreft de nieuwe stijl; in 2015 richtten Piter en Syb samen Stichting JIT op, Jou It Troch. Een stichting met een duurzaam thema. “Wij moeten het zelf doorgeven”, legt Syb uit. “Onze cultuur, de taal, het landschap en het milieu.” Piter: “Iedereen is het ermee eens, maar het is niet echt een thema waar je veel publiek mee trekt.” Een goed programma en dito opzet kunnen daar verandering in brengen. Zo is de stroomvoorziening in de circustent op duurzame wijze geregeld en is de catering op biologische en ecologische basis. “Het is geen duurzaamheidsfestiviteit”, benadrukt Syb. “Het is meer ingebed in de voorstelling. Als je goed naar ons repertoire kijkt, gaat het over behoud, doorgeven, tradities, cultuur en natuur, maar met een dikke knipoog.”

Voor de artiesten is het eveneens een reünie, want ook Maaike Schuurmans komt vanuit haar woonplaats Wenen terug naar Friesland. Een groot verschil met de ‘2000-editie’ is het ontbreken van Rients Gratama. De cabaretier, tekstschrijver en zanger overleed in september vorig jaar. Ze hebben door de jaren heen zoveel van Rients geleerd, dat zijn kennis en kunde doorvlochten is in de voorstelling. Zo is hij alsnog aanwezig. De sketches worden voor deze editie geschreven door Bonne Stienstra, terwijl de acteurs Freark Smink (ooit bekend als Sybe Satellyt) en Adriana von Bannisseht een typetje spelen. “Dat zijn ook twee kanjers, maar het is wel anders”, beaamt Piter. Hubert Heeringa en Johannes Rypma hebben zich ook bij het gezelschap gevoegd.

VOLOP IN DE VOORBEREIDINGEN Er zijn nieuwe nummers geschreven en sketches worden nog bijgeschaafd. “We hebben nu zes uren aan voorstelling, dus we moeten straks selectief zijn”, lacht Syb. “Het is moeilijk om nummers te schrappen”, knikt Piter bedenkelijk. Aan enthousiasme geen gebrek. Iedere locatie krijgt ook zijn eigen op maat gemaakte voorstelling. In Heerenveen worden er ‘Feanster’ kenmerken in betrokken. Bij de voorstelling hoort ook de Fryske Priuwerij. Regionale streekproducten die in een foodtrucksetting worden aangeboden, met als gastheer Reitse Spanninga. En speciaal voor dit evenement is er ook een nieuwe single uitgebracht. ‘Yn de simmertime’ een Friese bewerking van Mungo Jerry’s ‘In the summertime’. “Lachen, plezier en genieten. Simmertime2018 wordt echt een feestje”, beloven Syb en Piter.


Wij werken met jou naar een

OPEN DAG 26 mei 10:00 tot 16:00 uur

mbo1-2 diploma! Erkende MBO1-2 Opleiding of cursus volgen bij It WolwĂŞzen!

Extra begeleiding, prettige leeromgeving, ervaren praktijkopleiders en docenten.

Meld je nu aan!

www.wolwezen.nl wolkom@wolwezen.nl

ItWolwezen


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

KNGF puppypleeggezin Annie en Imke de Jong:

“We staan er mee op en gaan er mee naar bed…” Het is eind december 2017 als bij Annie en Imke de Jong uit Mildam de telefoon gaat. Het is KNGF Geleidehonden met de vraag of ze een labrador pup bij hen kunnen herplaatsen. De volgende dag gaan Annie, GrootHeerenveen redacteur Dennis Stoelwinder en dochter Yvonne op pad naar KNGF in Amstelveen om pup Clifford op te halen. TEKST EN FOTOGRAFIE DENNIS STOELWINDER

Imke en Annie de jong zijn al dertig jaar puppypleeggezin voor KNGF. In die dertig jaar hebben ze maar liefst 36 pups van KNGF in huis gehad. De honden blijven iedere keer ongeveer twaalf maanden bij de familie. In die twaalf maanden is de familie De Jong dagelijks druk met de verzorging en training van de hond. ”We zijn door de jaren heen kind aan huis geworden bij KNGF Geleidehonden. Bij een herplaatsing worden wij vaak gebeld. Ook nu zijn we gevraagd om een pup in huis te nemen die om bepaalde redenen niet op zijn plaats zat bij het vorige gezin” vertelt Annie in de auto onderweg naar Amstelveen.

BIJ KNGF GELEIDEHONDEN Aangekomen in Amstelveen worden we hartelijk ontvangen. Al snel komt één van de trainers binnen met een kleine zwarte labrador pup op de arm. Annie sluit het zwarte pluizige beestje direct in haar armen. “Zo, mooi manneke, jij gaat zo met ons mee naar het mooie Friesland” lacht ze terwijl Clifford nog eens een dikke knuffel van haar krijgt. Nadat de benodigde zaken zijn afgehandeld, vertrekken we weer richting Mildam. Hier wachten herder Gaby en labrador Fiena op hun nieuwe kameraad.

DERTIG JAAR Al dertig jaar brengen Imke en Annie op vrijwillige basis pups groot als pleeggezin. In 1988 namen ze de eerste pup in huis. Na een maandje of twaalf moeten de honden terug naar KNGF Geleidehonden voor het laatste deel van de opleiding. Het werk is geheel vrijwillig. Alleen de hondenbrokken worden vergoed.

Annie: “Ondanks het feit dat we dit al dertig jaar doen is het iedere keer weer tranen met tuiten huilen als we een hond moeten terugbrengen naar Amstelveen. Je raakt in die maanden aan het dier gehecht en je krijgt er een band mee. Het is vaak erg stil in de auto als we een hond hebben weggebracht. Gelukkig duurt dit leed nooit zo lang, want voor je het weet hebben we een nieuwe pup in huis en begint alles weer van voor af aan. Een hondenmand naast bed en in nachtjapon naar buiten om de pup zijn nachtelijke behoeftes te laten doen, het hoort er allemaal bij. Onze drie

kinderen hebben er ook altijd achter gestaan. Vooral dochter Yvonne is erg betrokken. Zij had het vroeger flink moeilijk als we weer een hond moesten terugbrengen.” Annie gaat met regelmaat naar drukke plekken zoals het station in Heerenveen, de supermarkt en zelfs naar muziekevenementen. “De hond moet wennen om op plekken te komen waar veel mensen en geluiden zijn. Dit gaat met Clifford uitstekend. Ik ben met hem naar de Taptoe geweest en de huldiging van de Olympische sporters. Ook ga ik met regelmaat

Over KNGF Geleidehonden De missie van KNGF Geleidehonden is om zoveel mogelijk mensen met een beperking een fijner leven te geven met een speciaal opgeleide hond. Een geleidehond vergroot de bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. KNGF Geleidehonden is een stichting zonder winstoogmerk en daardoor grotendeels afhankelijk van donaties en nalatenschappen. Sinds de oprichting in 1935 zijn er duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Door al deze ervaring heeft KNGF Geleidehonden een schat aan kennis op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis wordt tegenwoordig ook ingezet voor mensen met andere beperkingen: bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, personen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of kinderen met autisme.

naar Albert Heijn in Heerenveen. Hier ben ik welkom om samen met de hond boodschappen te doen. Clifford is herkenbaar en draagt de tekst ‘Geleidehond in opleiding’.” Natuurlijk is de familie niet alleen bezig met het opleiden van de hond. De dieren zijn ook gewoon jong en speels. “We gaan regelmatig naar het bos om daar lekker te ravotten en spelen. We wonen hier ideaal in een prachtige natuurlijke omgeving. De buren vinden het vreemd als ze ons zonder hond zien. Bij Imke en Annie hoort een hond is het beeld in Mildam” lacht Annie.

VAKANTIE Annie en Imke zijn beiden gepensioneerd. Met regelmaat gaan ze naar de camping in Luxemburg. Ook hier staat alles in het teken van de honden. “Yvonne heeft jaren geleden een keer een pup van Nederland naar ons vakantieadres in Luxemburg gebracht. Ook deze hond moest om bepaalde redenen herplaatst worden. We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Het geeft ons enorme voldoening om mensen met een beperking op deze manier te kunnen helpen. Ons leven is er op ingericht. Zolang we dit kunnen doen, blijven we puppypleeggezin. Het zal straks wel moeilijk worden als we te oud worden. Daar kijk ik toch wel tegenop. Gelukkig is het wat mij betreft nog lang niet zover!” sluit Annie af.


18 LIFESTYLE TRENDS

LIFESTYLE TIPS & TRENDS ZEVEN HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE EN WIJN...

VAN DRUIF NAAR WIJN De wijnstok is een klimplant die 5 tot 8 meter per jaar groeit. De Latijnse naam is Vitis Vinifera, of te wel “de wijndragende”. Er zijn ongeveer 1500 verschillende soorten druivenrassen.

Het groei- en oogst-proces op het noordelijk halfrond is precies omgekeerd ten opzichte van het proces op het zuidelijk halfrond. Dit komt uiteraard omdat de seizoenen omgekeerd zijn. Als het hier winter is, is het bijvoorbeeld in Chili zomer. Op het noordelijk halfrond wordt de wijnrank in de periode DECEMBERFEBRUARI gesnoeid. In MAART/APRIL begint hier de lente en komt de sapstroom op gang en krijgen de takken de eerste knoppen. LAURA VAN DEN AKKER - Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur.

Neem de tijd! Het liefst wil je je interieur in één keer helemaal naar je zin hebben. Maar vaak is het juist goed om geen overhaaste beslissingen te nemen. Het is niet erg om eerst alle muren wit te schilderen, om later een kleur te kiezen.Of de oude bank nog even te laten staan, om de juiste bank te kunnen vinden. Een interieur moet groeien. Een interieur is een mix van wat de bewoners mooi vinden, van meubels met een verhaal, kleuren waar je van houdt, spullen met emotionele waarde, gekregen spullen, gekochte spullen. Meubels waar je voor gespaard hebt, of die je in een opwelling hebt gekocht.

Kies in ieder geval nooit voor een complete set uit eenzelfde winkel. Zo’n set waarbij de eettafel, salontafel, dressoir en de servieskast precies bij elkaar matchen.

Soms is een kast niet persé mooi, maar is het verhaal bij de kast de reden dat ie mooi wordt, het gevoel wat je erbij krijgt. Sommige meubels gaan je leven lang mee, andere ben je na een jaar zat. RINSKE LOK-JEPMA - Interieurstylist, eigenaar Rinske Interieurstyling

Maar ga voor iets wat je echt mooi vindt, mix and match. Kies voor iets waar je echt blij van wordt!

In de periode APRIL/MEI komen de eerste scheuten en bladeren, daarna ontstaan kleine trosjes bloemknoppen. De bloei vindt plaats in MEI/JUNI en duurt ongeveer 10 dagen. Na de bloeiperiode ontwikkelt de druivenstok bloemetjes die in JUNI/JULI veranderen in trosjes druiven. In AUGUSTUS ontwikkelt de druif zich verder; suikergehalte neemt toe, en er vindt een kleurverandering van de druif plaats.

In AUGUSTUS/SEPTEMBER rijpt de druif verder. Zodra de druif voldoende suiker bevat en de juiste zuurgraad heeft, kan de pluk beginnen. In SEPTEMBER/OKTOBER worden de druiven geoogst en wordt de oogst geperst en verder verwerkt tot wijn. De duur hangt af van de soort wijn die de wijnmaker wil maken. Sommige wijnen krijgen nog een lagering op eikenhouten vaten om de wijn meer structuur, smaak & body mee te geven. De houtlagering zorgt ook voor een langere houdbaarheid van de wijn.

Met de seizoenen mee Het is alweer mei, om me heen groeit en bloeit de natuur. Een bijzondere tijd, waarin ik graag stil sta bij wat er gebeurt. Zowel in de natuur als bij mezelf kan namelijk niets goed groeien zonder in balans te zijn. Balans betekent voor je huid dat die voldoende vocht bevat en niet teveel, maar ook niet te weinig vet. Ja, en hoe krijg je dat nu voor elkaar? “Door de juiste huidverzorging te gebruiken”, klinkt zo makkelijk. Juist doordat je huid steeds meebeweegt met de seizoenen, is het echter niet simpel. Zo had ik in de winter bescherming nodig tegen gure wind en droge verwarmingslucht, terwijl ik nu juist te maken heb met felle zonnestralen. Mijn winterkleren heb ik inmiddels opgeborgen en mijn zomerkleding hangt in de kast. Zo gaat het ook met wat ik op mijn gezicht en lichaam smeer. Doe eens een huidscan bij een huidspecialist. Die meet welke tekorten je huid heeft en waaraan ze behoefte heeft. Zo goed is het dus om even stil te staan. Bij de natuur en bij je huid. ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.


GROOTHEERENVEEN.NL

19

HARDLOPEN IS GROEIEN Als kind leer je lopen op een eigen wijze: een manier die bij jou past. Het is een natuurlijk groeiproces en verloopt geleidelijk en spelenderwijs: je denkt niet na over techniek of tempo: je gaat gewoon! En het is voor jou goed zoals het gaat. Als je jarenlang niet hardgelopen hebt, ben je dat “natuurlijke” een beetje kwijtgeraakt: het lijkt of moet je het weer opnieuw ontwikkelen.. Je kijkt naar andere hardlopers, je vindt een bepaalde manier van hardlopen juist goed of juist niet. Je wilt van de trainer horen over voetplaatsing, hoofd- en armhouding, ademhaling en tempo. Een goede hardlooptechniek is zeker belangrijk: het voorkomt blessures en is efficiënt. De balans tussen in- en ontspanning van spieren vraagt en geeft energie. De goede ondersteuning van je hart en longen door een optimale ademhaling zorgen voor voldoende zuurstof zodat je conditie groeit en je je tempo kunt opvoeren. Botten en gewrichten worden sterker door oefening en herhaling.

ROOS SIEMONSMA Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

Heb je dat op orde dan ziet dat er gewoon prachtig uit! Dit is bij beginnende hardlopers een groeiproces en het mooist is wanneer je je eigen, natuurlijke loopje weer terug kunt vinden. Dit kost vaak wat tijd, maar na een maand of drie zit het weer in je systeem en kun je weer op een ongedwongen, natuurlijke manier hardlopen. En dat ziet er altijd goed uit!

MARGA WIEGMANRunningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

Road trip door Nova Scotia

Al eens van Nova Scotia gehoord? Letterlijk vertaald Nieuw Schotland. Deze prachtige, kleine, bergachtige provincie is gelegen in Oost Canada aan de Atlantische Oceaan.

De kustlijn kenmerkt zich door vele lieflijke vissersplaatsjes, vuurtorens, ruige kustlijn en uitgestrekte stranden. Voor de kust liggen vele scheepswrakken die ten onder zijn gegaan in oorlogen en tijdens stormen, een unieke omgeving voor duikers. Nova Scotia staat bekend als Seafood Country vanwege de grote verscheidenheid aan visgerechten. De bruisende hoofdstad Halifax ligt aan een van de grootste natuurlijke havens ter wereld. Het moderne centrum en de historische (haven)wijken vormen een bijzonder mix.

Bezoek de Titanic Cemetery of één van de vele jaarlijkse festivals. Voor ongerepte, wilde natuur ben je op Cape Breton aan het juiste adres. Rij de ultieme roadtrip langs de Cabot Trail. Hier zijn spectaculaire hooglanden, rivierdalen, vliegen zeearenden langs de oceaankust, spelen dolfijnen in de zee en grazen elanden langs de weg. Met haar ruim 25 hike routes is dit gebied ook schitterend voor wandelaars. Een top route is de Skyline Trail die leidt tot aan de top van French Mountain. Nog niet genoeg gezien? Ga dan met Zodiac’s walvis spotten en ga zeker ook naar Fundybaai. In deze baai is het verschil tussen eb en vloed het grootst van de wereld, maar liefst 21 meter.

ODETTE HOLKEMA - zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel.

ANDERE KOFFIE... Eikeltjes koffie, een koffie gemaakt van Griekse eikels, Turkse vijgen, cichorei, tarwe en gerst. De eikeltjes worden gepeld, gestampt en licht geroosterd. Hierdoor wordt de smaak zoeter. De cichorei is een beetje bitter, behoort tot de familie van witlof en andijvie, maar heeft een karamelachtige smaak. Eikeltjes-koffie kun je drinken als een latte of een cappuccino. Maar ook in een smoothie en in gebak is het lekker te gebruiken. Deze koffie bevat veel kalium en geen cafeïne.

EEN LEKKER RECEPT VOOR EEN SMOOTHIE - een rijpe banaan - 200 ml koude melk of melkvervanger - 1 el eikeltjeskoffie - Kokosbloesemsuiker of palmsuiker (naar smaak) Snijd de bananen in grote stukken en mix ze met de staafmixer of de blender met de andere ingrediënten tot een egale drank. Lekkerrrrrr!!

SHAMÉ KEESMAN - Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees in Heerenveen.


Heb jij ook moeite met afslanken?

Wij bieden de oplossing. Maak nú een proefafspraak!

LENTE

'Niemand kon mij helpen’

AC T I E

Nadia vertelt haar succesverhaal:

‘In de zomer vroegen mensen aan mij of ik weer zwanger was. Nee dat was ik niet. Ik was blij toen de winterperiode aanbrak, ik kon mij verschuilen onder mijn dikke jas. Na de eerste verjaardag van mijn jongste kind begon de zon weer door te breken en langzamerhand gingen de dikke winterkleren uit. Ik voelde me niet fijn in de niets verhullende kleding en opnieuw kwam de vraag of ik zwanger was. Vreselijk moe werd ik ervan! Soms zei ik gewoon ‘ja’ om van de vragen af te zijn.’ ‘Toen ik merkte dat er bij mijn kinderen op school door de ouders geroddeld werd over de vraag of ik weer zwanger was, was voor mij de maat vol. Ik zat vaak verdrietig op de bank en

voor

na 10 x

Ontspannen & simpel naar je eigen succesverhaal Het apparaat doet het werk voor je. Door middel van ultrasound gaat het vet uit de vetcel. Door middel van elektrostimulatie worden je spieren, nog eens maximaal getraind.

deling Intake & proefbehan voor samen van € 69,- nú

voelde me depressief. Er zat maar een ding op en dat was een afspraak maken bij de huisarts. Kort heb ik getwijfeld of ik misschien wel zwanger was. Dit was niet het geval. De huisarts vertelde mij dat ik zwakke buikspieren heb en dat deze spieren de bolle vorm aan mijn buik geven. Hij verwees mij door naar de plastisch chirurg en die gaf de diagnoses navelbreuk en buikwandbreuk. Enkele dagen daaropvolgend ging ik naar het ziekenhuis voor een scan van mijn hele buik en een plan voor een operatie. Er zou een buikwandcorrectie worden uitgevoerd. Ik was blij, eindelijk werd er iets aan mijn buik gedaan!’ ‘Mijn blijdschap was snel weer weg, want het bleek dat mijn buikspieren te ver uit elkaar staan. De operatie kon toch niet worden uitgevoerd. Ik moest het maar accepteren. Dit wilde ik niet! Er moest toch iets te doen zijn aan mijn buik? Ik besloot om het heft in eigen handen te nemen en op zoek te gaan naar een organisatie die mij wél kon helpen. Ik kwam uit op de website van Easyslim.nu en heb de hele site uitgespit. Dit klinkt toch te mooi om waar te zijn? Mijn man haalde mij over om een proefbehandeling te ondergaan en ik heb een afspraak gemaakt.’ ‘Ik kwam terecht bij Karin (eigenaar Easyslim.nu) en dit voelde erg goed. Tijdens de behandeling voelde ik mijn buikspieren samentrekken. Eindelijk gebeurde er iets! Ik was razend enthousiast. En toen ik hoorde dat ik na de eerste behandeling al een aantal centimeters was kwijtgeraakt kon mijn geluk niet op! Ik besloot een behandeltraject van 10 weken in te gaan.’

slechts € 39,-

ze De

‘In maart 2016 ben ik bevallen van mijn derde kind. De bevalling ging soepel, het verliezen van mijn zwangerschapsbuikje niet. In het begin dacht ik dat dit vanzelf minder zou worden. Het hoorde er toch immers bij? Ik was pas net bevallen.’

ult aat gar ant ie ge eling ldt voor de proefbehand

Met resultaatgarantie: verlies direct tussen 4 en 28 cm* Afslanken was nog nooit zo easy!

act ie i s

gel dig t /m

l– = vo l o v : 31 mei 2018 – Let op

es *R

Wij helpen je aan een slanker én strakker lijf!

Met 46 vestigingen altijd hulp bij jou in de buurt!

‘Door de lieve dames van Easyslim.nu en het verliezen van 18 centimeter buikomtrek werd ik steeds enthousiaster. Kon ik mijn ervaringen delen met anderen? Ik wilde zelf wel aan de slag met een Easyslim.nu-studio. Binnen twee maanden was het geregeld. Inmiddels ben ik al ruim acht maanden bezig in mijn eigen studio. Ik heb veel vrouwen, maar ook mannen, kunnen helpen hun figuur weer terug te krijgen.’ ‘Veel klanten denken dat zij de enige zijn die niet kunnen afvallen. Dit is niet waar! Zelf heb ik er ook last van gehad. Ik deel mijn verhaal graag met mijn klanten. Zo weten zij dat schaamte absoluut niet nodig is. Easyslim.nu is er om jou te helpen!’

Bekend van o.a.

Easyslim.nu Lemmer | Leeuwarden | Heerenveen | Sneek • berber@easyslim.nu Bel 06 - 2096 6723 of boek online via www.easyslim.nu


&FIT

GEZOND

GROOTHEERENVEEN.NL

21

GGZ SANTANA HEERENVEEN TREKT CLIËNTEN UIT HEEL NEDERLAND Psychiater Miguel Santana (60) opende op donderdag 5 april jl. een gespecialiseerde GGZ-instelling in Heerenveen. “Wij zijn deskundig op het gebied van de diagnostiek en behandeling van adolescenten en volwassenen met AD(H)D, Autisme en daarbij voorkomende psychiatrische problemen. Verder behandelen wij concentratieproblemen die voortkomen vanuit een niet aangeboren hersenletsel”, vertelt Santana. In Heerenveen zijn nu elf instellingen en klinieken voor geestelijke gezondheidszorg. Een kennismaking met een bijzondere psychiater. TEKST HENK VAN DER VEER

We zitten amper bij de psychiater in zijn ruime werkkamer of Santana begint enthousiast en passievol te vertellen over de nieuwe GGZ-instelling die hij in Heerenveen heeft opgericht. Toch onderbreken we hem omdat de eerste vraag niet is ‘wat Santana doet’, maar ‘wie hij is’. Een ingehouden maar toch zichtbaar lachje van de psychiater volgt en hij stelt zich in het kort voor. Overigens niet zo vreemd, want het is meestal de psychiater die vragen stelt als ‘wie bent u of wie denkt u wel niet dat u bent’. Vandaag zijn de rollen omgekeerd.

‘IK BEN EEN MANNETJE’ “Ik ben een mannetje dat ervaring heeft in de psychiatrie, maar goed, ik ben samenwonend waarbij wij twee kinderen hebben. Mijn ‘cadeau-kinderen’. In het verleden ben ik getrouwd geweest waarbij ik twee eigen kinderen heb, die nu 23 en 25 jaar oud zijn. Ik woon al twintig jaar met grote tevredenheid in Friesland, nu in Britsum. Ik ben afkomstig uit Amsterdam en geboren op Aruba. Op mijn derde jaar ben ik naar Amsterdam gekomen. Toen ik een jaar of dertig was ben ik in opleiding gegaan tot psychiater en die opleiding heb ik in België gedaan. Teruggekomen in Nederland en daarna in Friesland gevestigd omdat ik van frisse lucht en grote ruimtes houd. Ik vond het ook heel fijn dat mijn kinderen op konden groeien in een omgeving waar ze veilig op straat konden spelen.” In Heerenveen heeft Santana sinds een aantal maanden een eigen GGZ-instelling en dat is iets anders dan een kliniek, zoals het de dag na de opening volgens een citaat van burgemeester Tjeerd van der Zwan werd genoemd in de LC.

CLIËNTEN UIT HET HELE LAND “Eigenlijk zijn wij een polikliniek. Een kliniek is een instelling waar mensen kunnen blijven slapen en dat is bij ons niet het geval. Er wordt hier overdag gewerkt, de mensen komen naar ons toe en dan vindt de behandeling plaats en dat is in die zin dus een polikliniek. Dat we de elfde in Heerenveen zijn, is een feit dat ik direct aanneem. Ik heb geen idee waarom er in Heerenveen zoveel zijn. Elke instelling werkt op zijn eigen manier en heeft ook weer andere doelgroepen. Onze doelgroep, die van AD(H)D en Autisme, vormt een kleine groep binnen de psychiatrie, wij doen iets heel specialistisch en specifieks. Daar zijn er niet zo heel veel van die het behandelen van mensen met

AD(H)D, Autisme en NAH combineren." "Het behandelen van deze doelgroep, die binnen de psychiatrie relatief weinig voorkomt, betekent ook dat je een groot gebied moet hebben waar de mensen vandaan komen. Bij ons komen de mensen die in behandeling gaan voor twee derde uit Friesland en voor de rest uit het hele land, bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam-Zuid. Dat is redelijk uniek voor hoe psychiatrische settingen meestal werken, die werken meestal met de cliënten die door de huisarts 'om de hoek' verwezen zijn. We werken hier in totaal met elf mensen waarvan er acht in feite alleen maar psychiatrisch werken en de rest is administratief/financieel aan het werk.” Santana noemt de keuze van Heerenveen als vestigingsplaats een logische omdat het voor zowel inwoners van Noord-Nederland gemakkelijk te bereiken is, maar ook voor Overijssel en de IJsselmeerpolders een gunstige ligging heeft. Om die reden kun je ook niet stellen dat er in de omgeving van Heerenveen veel mensen met AD(H)D zijn, de cliënten komen immers overal vandaan.

Bekende cijfers zijn dat 3 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking zoiets als AD(H) D heeft en een kwart van alle psychiatrische patiënten. Waar komt Santana's zijn interesse voor deze specialisatie binnen het vakgebied van de psychiatrie vandaan? “Twintig jaar geleden werd ik 'getriggerd' door een lezing van Sandra Kooij. Zij vertelde dat 25% van alle psychiatrische patiënten AD(H)D heeft, dat bleek ook echt uit een aantal Amerikaanse studies. Toen besefte ik dat ik van een kwart van mijn patiënten niets wist. Ik had wel eens gehoord van drukke kinderen, MBD noemden ze dat in die tijd, maar ik wist niet dat er een zo’n groot aantal volwassenen ook AD(H)D had. Aangezien ik er niet zo van hou om iets niet te weten ben ik mij in het onderwerp gaan verdiepen. Ik raakte steeds enthousiaster, ook omdat ik zag dat er zo weinig over bekend was en er weinig mee gedaan werd. Dat is toen voor mij de trigger geweest om me voor dit onderwerp te gaan inzetten en eenmaal aan de slag ontdekte ik dat de manier waarop cliënten behandeld werden veel efficiënter kon. En klantvriendelijker.”

“Het bijzondere is dat AD(H)D en Autisme als zodanig geen psychiatrische ziekten zijn. Het zijn wel kenmerken die je psychiatrisch ziek kunnen maken. De ziekte zit voaaral in het overbelast raken. Mensen met AD(H)D hebben primair een probleem met het focussen van hun aandacht, dat houden ze niet lang vol, ze zijn gauw afgeleid. Hierdoor worden mensen die AD(H)D hebben overbelast, prikkelbaar en snel moe. Als je maar lang genoeg op zo’n manier leeft, dan wordt je depressief of krijg je andere psychiatrische problemen. Mensen komen hier dus niet zo vaak omdat ze AD(H)D hebben, maar doordat ze ten gevolge van AD(H)D problemen hebben gekregen. Wij proberen een diagnose te stellen en passen vervolgens een behandelmethode toe, waardoor men beter gaat functioneren. Voor Autisme geldt in principe hetzelfde.”


22

NUMMER 05 • 2018

Hooikoorts

ZIEKENHUIS TJONGERSCHANS REIKT MEMORY BOX UIT NA VERLIES BABY

De lente is prachtig, maar brengt ook iets anders met zich mee: hooikoorts. Het komt in alle soorten voor, van een beetje een snotneus tot echt ziek in bed liggen. KNOarts Xander de Vries van ziekenhuis Tjongerschans legt uit wat het precies is en geeft tips. WANNEER BEGINT HET SEIZOEN? "Het seizoen is al begonnen voor mensen met een boompollen-allergie, de graspollen komen nu. Als het droger en warmer wordt en de pollen beginnen te bloeien en ze worden door de wind verspreid, dan kun je er flink last van hebben."

Afgelopen jaar overleden voor, tijdens of na de bevalling, gemiddeld meer dan vijf baby’s per dag in Nederland. Phéron helpt om ouders en naasten te steunen en in beweging te brengen bij het verlies én afscheid van een baby. Dit doet zij onder andere door ook in het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen memory boxen aan te reiken.

WAT IS HOOIKOORTS? "Het slijmvlies reageert op heftige prikkels, zoals bijvoorbeeld ammoniak. Bij een allergie reageert het slijmvlies ook heftig op normale prikkels, als overreactie. Het is een soort ontsteking, het slijmvlies gaat zwellen en vocht produceren, de neus gaat dicht zitten en de ogen jeuken en zelfs de longen kunnen dicht gaan zitten. Als alles dicht zit, kun je het flink benauwd krijgen. Dat kost veel energie en daar word je moe van."

De box is een liefdevolle geste. In de box zitten troost- en herinneringsitems om ouders direct te steunen vlak na het overlijden van hun kindje. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een klei set voor handafdrukjes, een bewaardoosje of een gehaakte knuffel. In de korte periode van verlies en afscheid nemen, zijn juist deze hulpmiddelen waardevol. Overigens ook in een later stadium. Phéron is opgericht door Paul Struik en Sharon Gajadin. Na een voorspoedige, voldragen zwangerschap overleed hun kindje Phéron voor de geboorte. Zij ervoeren dat er in een periode van afscheid veel zaken geregeld moeten worden en dat er zoveel onduidelijkheden zijn, dat er onbewust niet genoeg tijd is om de geboorte en herinneringen vast te leggen, terwijl dit juist zo belangrijk is voor het verwerken en dragen van zo’n groot verlies in een later stadium. Mede hierdoor hebben zij besloten om Stichting Phéron op te richten. De Stichting is ANBI gecertificeerd en afhankelijk van donaties en sponsoring. Voor meer info: kijk op www.stichtingpheron.nl

Boven: Petra Kuiper(l), teamleider centrum voor Vrouw, Moeder & Kind, Sharon Gajadin(r), oprichtster Phéron. Onder: Klaske Kuiper (l) en Marjan Hoekstra (r), verpleegkundigen van de afdeling verloskunde.

WAT IS ER AAN TE DOEN? De symptomen van hooikoorts zijn met medicijnen te behandelen. "Zoals een ontstekingsremmende neusspray en antiallergietableten, maar beter is het om van tevoren in overleg met de arts een plan te bedenken om te voorkomen dat de symptomen heftig worden. Op een pollenradar kun je zien wanneer er veel pollen in de lucht zijn. Het is verstandiger om dan niet op het warmste moment van de dag zonder zonnebril naar buiten te gaan. Je kunt ook vaseline in je neus smeren zodat de pollen voorin blijven hangen en minder over het slijmvlies worden verspreid."


heerenveen • GEZOND&FIT

GROOTHEERENVEEN.NL

23

Woensdag 20 juni te zien in het Posthuis Theater

Miranda ‘Mata Hari’ Menger

Een beetje spannend vindt ze het wel. Miranda Menger uit Heerenveen speelt Mata Hari in de voorstelling over het leven van Mata Hari. “Stel je voor dat ik straks in de Lawei sta en ik weet mijn tekst niet meer. Nou dan schaam ik me enorm.” Om dit te voorkomen, weet ze wat ze moet doen. “Elke dag mijn script lezen en oefenen. Bijvoorbeeld elke dag een uur.” Gelukkig krijgt ze hulp van haar begeleidster. En tijdens de repetities zijn er ook stagiaires van de theateropleiding die helpen. TEKST HILDE KOOPMANS // FOTO'S : DE BEY, FRANEKER

Behalve Miranda zijn er nog meer Mata Hari’s. De dames vertolken allemaal een deel uit het leven van Mata Hari. “We dansen ook samen. Alleen na de laatste dans mogen we een buiging doen,” weet Miranda. Daarna gaat iedereen klappen,” zo is de verwachting.

GEDREVEN Een crew van ongeveer veertig buitengewone artiesten oefent iedere maandag voor de voorstelling ‘Mata Hari; oog van de dag’. De meeste artiesten krijgen ondersteuning van zorgorganisatie Talant of Wil. Wat opvalt is de gedrevenheid van de artiesten. Iedereen werkt

keihard en weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Maandag 23 april repeteerden ze voor de eerste keer het hele stuk, zonder pauzes. Regisseur Art-Jan de Vries vond het spannend. “We willen een professionele voorstelling. Dat betekent dat we serieus met elkaar aan het werk zijn.” Soms spreekt de regisseur de artiesten streng toe tijdens de repetities. Ook deze maandag. “We liepen allemaal door elkaar,” vertelt Miranda, “ArtJan was toen even heel streng.” Miranda vindt het niet erg. Ze snapt het wel. “Als we allemaal goed staan, kunnen we direct beginnen met

oefenen.” Inmiddels hebben ze vijf repetities gehad. In totaal repeteren ze twaalf keer.

COMPLIMENTEN Iedere repetitie wordt afgesloten met een kringgesprek. Art-Jan heeft oog en aandacht voor iedereen. “Ongelooflijk wat jullie allemaal doen. En hoe goed jullie je teksten al kennen” complimenteert hij de artiesten. Voor iedereen heeft hij aandacht. Zo roemt hij Ronald -de verteller- omdat hij al zijn tekst al uit zijn hoofd kent. Lisa prijst hij voor haar dans. “Wat waanzinnig Lisa, hoe jij danst!” Ook geeft hij aan dat hij trots is op de club. Hoe ze elkaar helpen en hoe ze zich inzetten. Iedereen straalt.

SAMENWERKEN Lisa en de andere dansers krijgen les van trainster Samira van dansschool SDC uit Drachten. Zij bedenkt de dansen en oefent iedere maandag intensief met de artiesten. Er is veel oog voor de choreografie en de expressie. “Samenwerken met anderen vinden we belangrijk,” vertelt Tine Veldhuizen van Special Arts. “Het is een inclusieve voorstelling met buitengewone artiesten en mensen uit de omgeving.” Behalve Samira werken er bijvoorbeeld ook een dirigent, een kapster, een visagiste en stagiaires van de theateropleiding mee. Sommigen ontmoeten elkaar voor de eerste keer. We hopen dat ze enthousiast zijn en enthousiast blijven. Maar vooral dat er verbindingen en contacten ontstaan die blijven, ook na de voorstelling.” Voor de financiering werd fondsen en sponsoren om

een bijdrage gevraagd. Zonder deze financiële middelen zou de realisatie ondenkbaar zijn. Terwijl het meedoen aan theater juist heel belangrijk is. “Mensen ontdekken hun talent en we zien hun zelfvertrouwen toenemen en hun houding positief veranderen,” geeft Art-Jan aan. Dit valt ook op bij Miranda: de onwennigheid van de eerste repetities is verdwenen. Nu staat er een vrouw die weet wat ze moet doen en dit met veel overtuiging kan brengen.

LEREN “Ik hoop dat het allemaal goed komt,” zegt Miranda. “Ik vind het in ieder geval hartstikke leuk om mee te doen. Zo word ik ook een beetje beroemd.” En dat zou heel goed kunnen. De foto van Miranda wordt in reclame-uitingen voor de voorstelling gebruikt. “Mijn vriend en mijn ouders zijn heel trots en vinden het leuk hoe ik het doe.” Onderling hebben de artiesten het over de spanning voor de voorstelling. “We doen het voor ons plezier. Houd je hoofd koel en zorg voor rust” geven ze elkaar als tip. “Ik leer hier echt heel veel van. Natuurlijk mijn teksten. Maar ook met elkaar praten, goed naar elkaar luisteren en op een ander letten” geeft Miranda aan. De repetities leveren zo veel meer op dan alleen maar een mooie professionele voorstelling.

MATA HARI De voorstelling Mata Hari is een initiatief van Talant in samenwerking met Stichting Artertainment en Special Arts. Het idee ontstond na de succesvolle theatervoorstelling van ‘Sneeuwwitje en de 7’ in 2016, waarvoor deze parijen voor de eerste keer samenwerkten. Mata Hari is een prachtig verhaal vol mysterie en beeldende poëzie dat gaat over schoonheid, liefde en kracht. Maar ook over doorzettingsvermogen, vooroordelen, uitsluiting en onrecht. Dit zijn universele thema’s die herkenbaar zijn voor iedereen, maar voor mensen met een beperking vaak een grotere uitdaging. Meer informatie: www.talant.nl/matahari


24

CULTUUR

NUMMER 05 • 2018

&UITGAAN

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

DE DONKERE POORT – “EENIGE HERINNERINGEN UIT DE DUITSCHE BEZETTINGSTIJD” Op zaterdag 11 mei 1940 trokken de Duitsers Heerenveen binnen. Op 15 mei werd in Leeuwarden het Feldkommando geïnstalleerd en per oktober moesten alle mensen boven de 16 jaar een persoonsbewijs bij zich dragen. In deze periode werden door een noodlottige samenloop op het Tjeukemeer enige officieren gepakt...

Duitse intocht op de Dracht te Heerenveen in 1940, uit "De mei-oorlog" repro D.M. Bunskoeke door Johannes Dijkstra.

Een Engels watervliegtuig zou hen ophalen. Zij behoorden tot de eerste slachtoffers van de Duitsers. De joden hadden het tot nu toe niet aangenaam, maar in 1942 begon de vijand zich met hun te bemoeien. Ze moesten een Jodenster dragen en al spoedig werden ze opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Bontebok stond in die tijd bekend als Klein-Palestina. Voor zover bekend is daar nooit een Jood verraden. Na de bevrijding eindigde voor hen het donkerste tijdvak van hun leven. In 1943 kwam een Generaal een defilé afnemen. De Duitsers moesten vanwege gebrek aan brandstof de auto’s zelf verslepen. Ze werden opgesteld langs de Koningin Julianaweg in Oranjewoud. Militairen verplaatsten zich per fiets. Om brandstof te sparen hadden de Duitsers een “ontdekking” gedaan! Men bond een touw achter een auto waaraan de fietsers zich konden vasthouden. Ongelukken bleven niet uit.

Duitse soldaten voor de Ernst van Harenschool. In de oorlog is de school bezet geweest door Duitse troepen. Deze soldaten, ca. 180 man, zijn omgekomen toen de trein waarin ze in 1944 naar Frankrijk vervoerd werden door de geallieerden werd gebombardeerd, 1944 door Christiaan Weijer.

Met betrekking tot het voetbal schiet ons nog een bijzonderheid binnen. Bij een kampioenswedstrijd van Heerenveen waren de Duitsers van plan met de Landwacht (bewapende N.S.B.-ers) een razzia te houden, om jongens die zich niet gemeld hadden voor de arbeidsdienst en soortgelijke functies op te pakken. Doordat er tussen de middag een Engels vliegtuig was neergestort in de ontginning hadden de heren wel iets anders te doen! In 1945 kwam het einde van de oorlog inzicht. Op 14 april bereikten de eerste Canadezen de hoofdbrug, waarna op 15 april geheel Heerenveen werd bevrijd. De Ortskommandant van Heerenveen, Oberst-leutnant Bock meldde zich als krijgsgevangene op het Gemeentehuis. Hij had voorkomen dat een groep O.T. (Organization Todt) zich wilde ingraven bij Heerenveen door

ze door te sturen naar Assen. De N.S.B.-burgemeester Pater toonde zich minder dapper, hij werd gevonden onder een bed in het Duits lazaret, gevestigd in de oude H.B.S.school. En hier mede waren we door “DE DONKERE POORT” weer in het daglicht gekomen!

Twee NBS-ers op wacht bij Crackstate, 1945

Dit stuk is een samenvatting van het verhaal “De donkere poort” door de Heerenveens historicus A. Taconis gesch reven zo’n 15 jaar na afloop van de tweede wereldoorlog. Hoewel hij zich probeerde te houden aan neutrale geschiedschrijving, proef je iets van de weerzin die veel Nederlanders in die tijd voelden ten opzichte van Duitsers. ‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

Heerenwal met afgeplakte ramen i.v.m. ontploffingen, 05-1945 door S. Steensma

www.heerenveenmuseum.nl

De opgeblazen spoorbrug, 1945

MET DANK AAN:

Poseren op de noodbrug Schans Heerenveen-noord. De oorspronkelijke brug is op 13 april 1945 opgeblazen door de Duitsers. Op achtergrond café Smit, 1945

Poseren op de noodbrug Schans Heerenveen-noord. De oorspronkelijke brug is op 13 april 1945 opgeblazen door de Duitsers. Op achtergrond café Smit, 1945 Soldaten op de Vleesmarkt op 14 april 1945 (bevrijding)

Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl


GROOTHEERENVEEN.NL

25

HOE’T YNWENNERS FAN HOARNSTERSWEACH YN 1945 TWA AMEARIKAANSKE PILOATEN HOLPEN HAWWE Begjin 1945, doe’t de Dútsers harren stadich oan it weromlûken wiene, lannen tusken Bakkefean en Sigerswâld twa Amearikaanske jagers by it Ald Djip. Dy jagers fungearren as eskorte by de swarm bommewerpers dy’t oanfallen diene op Dútske stêden. Troch brânstof tekoart binne de beide ienmotorige Mustangs lannen op 25 febrewaris yn de neimiddei by it Ald Djip. Doe’t se boppe Dútslân wiene ha se noch fia de radio meld oan twadde luitenant Luis Deanda dat de brânstof hast op wie, mar se tochten wol dat se de basis noch helje koene. Dat wie it lêste kontakt.

moarns setten de Dútsers de bosk of en kjimden dy mei speurhûnen út wylst se de diken ek noch ôfsetten. De beide piloaten hiene de nacht yn de bosk trochbrocht. In boskwachter hie harren warskôge; tidens de Dútske speurtocht sieten se boppe yn in sulverspjir yn part fan de bosk dat De Mogel neamd wurdt en dat leit tusken de wite en de swarte singel. Wylst se dêr ferskûle sieten runen de Dútsers ûnder de beam troch.

Ticht by it landingsplak wenne in NSB-boer en dy moat it Dútse kamp yn Trimunt warskôge hawwe.

Doe’t de Dútsers fuort wiene hat de boskwachter de piloaten trochstjoerd nei de ûndergrûnse fan de Himrik. Ien fan harren, Jochem Alberda, hat de beide mannen doe nei Hoarnstersweach brocht, dêr’t se ûnderdak krigen by de famylje Andries Breitsma. Dy wennen tichteby de Tsjonger yn de buert fan de prikkedaam. Foar de Breitsma’s kaam dy besite tige ûnferwachts, se seagen frjemd op doe’t de mannen sa mar ynienen foar de doar stie. Mar se waarden fuort en daliks ynlitten; de doe

Yntusken jûgen oare omwenners de beide piloaten, Charles Oldfield en Mark Wilson, de rie om nei de bosk oan de oare kant fan it Ald Djip in hinnekommen te sykjen. Dy folgen de rie op en waarden wei yn de bosk. Ûnderwyls wiene der al in soad minsken op de beide jagers ta kaam. Salang’t de Dútsers der noch net wiene koene dy harren gong gean. Guod dat se brûke koene, lykas klean en de parasjute, namen se mei. Mar doe’t de Dútsers in skoftsje letter arrivearren wie dat dien. De oare

Het echtpaar Breitsma

Geugje Luik, de winkelier uit Hoornsterzwaag. Hij stond bekend als een zeer betrouwbaar en eerlijk man. Hij bracht de twee Amerikanen van Breitsma naar Minkus.

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

De vinger op de zere plek….

Reageren? Stuur dan een email naar: eelke.lok@ziggo.nl

2

1 Plattegrond van Hoornsterzwaag. Bij nummer 1, waar Andries Breitsma woonde, begint de stippellijn die de weg aangeeft waarlangs Geugje Luik de twee piloten overbracht naar Hendrik Minus (nr 2).

tsienjierrige soan Jouke wist noch te fertellen dat de piloaten suertsjes by har hiene by wize fan oerlibbingskost. Dy hiene se net mear nedich by de goede boerekost fan de Breitsma’s, en Jouke hat se grif ek wol lekker fûn. Omt de Breitsma’s gjin Ingelsk koene, kommunisearren se mei gebaretaal. Al foel dat net ta, dêrom waard de húsdokter fan Jobbegea, dr. Maaren, ynskeakele om as tolk te fungearjen. Twa dagen letter hat Breitsma de beide piloaten, yn it pikketsjuster, dwers troch de lannen nei in oar ûnderdûkadres brocht. Tidens dy tocht wachte Geugje Luik harren by de Skoatterlânske dyk op, dy hat harren doe fierder troch de lannen en fia it Tsjerkepaad nei de njoggende wyk brocht. Se waarden ûnderbrocht yn it ferfeanershûske fan Jan Minkes. Se soene dêr in pear dagen bliuwe mar it waard fjouwer wike. Dr. Maaren fungearre wer as tolk, krektlyk as de famylje Woudstra. De piloaten hiene by Minkes mar in lyts souderkeammerka ta harren foldwaan, dêr holden se deis ta wylst se har jûns wol efkes bûten weagen.

De âldste piloat, Wilson, koe him it beste oan de situaasje oanpasse, mar de jongste, Wilson, dy’t krekt dêrfoar troud wie, hie der in soad muoite mei. Wat de oanlieding krekt wie is net hielendal dúdlik, mar de Dútsers arrestearren in pear Hoarnstersweachsters. De earste dy’t se oppakten wien in de Vries, hy wist fan de piloaten of. Neffens Jouke Breitsma, hie er wapens en ek noch oar guod fan de piloaten. De Vries moat trochslein hawwe want de Dútsers giene fuort en daliks nei it hûs fan Andries Breitsma, mar lokkich wiene de piloaten doe al fuort. Wol waard Andries Breitsma oppakt en nei Crackstate brocht, dêr is er oant de befrijïng ta bleaun. Mar yn tsjinstelling ta in soad oare finzenen is hy nea mishannele. Nei de arrestaasje fan De Vries en Breitsma waard it foar Geugje Luik ek gefaarlik, dy fûn foar fjouwer dagen in skûlplak by Jacob Sikkema oan it Tsjerkepaad. It gefaar waard doe foar de beide piloaten ek te grut en der waars besletten dat se nei in oar adres moasten De beide mannen waarden

ophelle troch burohâlder Kamstra út Hoarnstersweach dy’t harren nei De Himrik brocht. Se krigen dêr ûnderdak by Tsjalling Nijboer oan de Himrikkerfeart, op dat plak binne se oant flak foar de befrijïng bleaun. By Nijboer hiene ek noch fiif KP-ers in ûnderdûkplak fûn. By ûnrie flechten de beide piloaten de bosk yn want as se mei KP-ers oppakt wurde soene hie dat foar harren hiel ferfelende konsekwinsjes. Flak foar de befrijïng de beide mannen noch ferhuze nei ryksfjildwachter Krol dy’t op de Trijehoek by Lippenhuzen wenne. Krol moast de jûns foar de befrijïng, op freed 13 april, mei papieren nei De Sweach. Hy naam de beide piloaten as eskorte mei, ien efter op de motor en ien yn de sydspan. De mannen hiene harren stengun stjitklear. Op de weromreis soene in pear Dútsers harren op de krusing SweachsterweiBûtewei oanhâlde, werop’t de piloaten harren sûnder te twifeljen delskeaten. It wiene twa Dútse jonges fan noch gjin tweintich jier, se binne letter op it tsjerkhôf fan De Gordyk begroeven. Omdat de Dútsers de brêgen springe litten hiene moasten de piloaten yn De Gordyk mei in pream oersetten wurde. Sa binne se op 14 april wer tafûge by de Royal Canadian Dragoons yn Aldeberkeap. Yn 1987 hat redakteur Catrienus Meyer fan de Heerenveense Courant in artikel oer dizze skiednis skreaun. Fierder haw ik noch feiten opdien fan G.v/d Bos, J Cnossen, S. Roelsma, K. Sikkema,en W. v/d Sluis . TROCH JANGERBEN MULDER.

Nai Altijd gedacht dat die zogenaamde handelsreizen naar China waardeloos zijn. Leuke reisjes. Duur. Geen rendement. Bestuurders en ondernemers gaan evenwel steeds vaker. Soms zie je dat het blijkbaar toch wat oplevert, want we geloven echt niet in toeval. Buitenland. Die jongens verdienen veel minder en werken harder dan die luie Hollanders. Alles wat daar vandaan komt smaakt ook nog beter. Zegt de commercie. Trump probeert dat alles nu wat te verschuiven, en juist handelsland Nederland heeft daar geweldig de pest aan. Maar vanuit Heerenveens oogpunt pakt dat niet slecht uit, want er komt weer een Chinees zuivelbedrijf naar Heerenveen. Bam, 100 werknemers. De zoveelste melkplasafwerking.

Daar is Heerenveen terecht blij mee. Inzet was daar steeds werkgelegenheid. Die is er nu. Er komt nog meer. De provincie dacht indertijd dat je hele grote jongens moest hebben, maar toen de gedachten wat Frysker en dus wat kleinschaliger werden is alles goed terecht gekomen. De demonstraties indertijd tegen het IBF waren niet terecht. Daar komen nu Chinezen, die zuivelonderzoek doen. Je denkt dat wij Friezen dat allemaal al lang gedaan hebben, maar Chinezen hebben blijkbaar een ander soort maag en dan moet je goed uitzoeken welke zuivelproducten je daar in stopt. De onderzoekers komen overigens niet uit China, maar uit Almere. Dus die Heerenveense handelsreis hoefde niet naar Peking. Een uurtje naar Almere was genoeg. Maar alla, het is er. Chinezen hebben

door dat je moet zijn waar de melk uit de ligboxstallen stroomt. En waar het volk in de melkfabriek groot werd. Want eertijds was er in bijna elk dorp in Friesland een melkfabriek. Die zijn vrijwel allemaal opgeheven omdat in China de yoghurt goedkoper in de fles werd gedaan. China maakte daar echter wel geld mee en met dat geld komen ze naar de melkplas. Op het moment dat wij bezig zijn weer boeren en koeien weg te sturen. Maar voorlopig is Heerenveen zuivelstad nr 1. Alle nieuwe technieken zijn hier nu gevestigd. Oudere industrieën zoals in Leeuwarden kunnen niet meer inhalen. Het wordt stilaan tijd dat sportstad Heerenveen een nieuw aureool krijgt. Milk City? Nee, we zijn Chinees. Nai Stêd.


26

NUMMER 05 • 2018

9-10-16-17 JUNI / AKKRUM / VRIJ TOEGANKELIJK

MEET ME AT THE FOUNTAIN ’s Werelds grootste warenhuis in Akkrum

Tijdens twee weekenden in juni wordt het straatbeeld van New York in 1896 in het dorpscentrum van Akkrum nagebootst. Frank Cooper opende in dat jaar het grootste warenhuis ter wereld aan Sixth Avenue, een van de belangrijkste winkelstraten in New York. Bij deze opening waren 160.000 mensen aanwezig.

HONDERDEN PERSONAGES Op een groot steigerdoek bij de kerk in Akkrum is het exterieur van het enorme winkelcomplex te zien. Op straat voor het warenhuis zullen in totaal zo'n vijfhonderd mensen actief zijn in hun rol van allerlei personages uit die tijd. Er worden verschillende situaties nagebootst die in die tijd normaal waren. Zo zit de Amerikaanse politie achter een verdachte aan en even later komt er een begrafenisstoet langs. Alles wat toen op straat in New York gebeurde, is hier terug te zien.

‘MEET ME AT THE FOUNTAIN’ Bezoekers die onder de monumentale driedubbele boog het grootste warenhuis

ter wereld binnenkwamen, zagen binnen in het warenhuis een cirkelvormige marmeren omloop waarin een grote fontein stond. In het midden van de daar gevormde ronde waterpartij stond een enorm beeld van wit marmer en brons. De fontein werd een geliefd ontmoetingspunt voor de New Yorkers, bij wie de slogan ‘Meet me at the Fountain’ een bekende uitdrukking was.

MIENSKIPSGEVOEL ‘Meet me at the Fountain’ is een cultureel evenement dat in het kader van LF2018 door Akkrum en Nes is opgezet. Het wordt met elkaar bereikt: voor en door Akkrum en Nes. Het mienskipsgevoel staat centraal en wordt

enorm versterkt door dit project. Het doel is om New York naar Akkrum te halen, maar het is tegelijkertijd een middel om zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken en te binden. ’n Gouden evenement dus, voor zowel de honderden vrijwilligers als de bezoekers van dit prachtige culturele spektakel.

‘MEET ME AT THE FOUNTAIN’ OP EEN SPECIALE MANIER BEZOEKEN? Boek dan ‘De Tocht’: een theatrale busreis door het landschap van het Koningsdiep en Boarn. Naast Akkrum doet de bus ook Jirnsum, Aldeboarn, Nij Beets, Beetsterzwaag en Bakkeveen aan. Net als Akkrum doet elk dorp z’n best om van de stop iets bijzonders van te

maken. De Bakkeveensters bieden bescherming tegen struikrovers en invallende legers; in Beetsterzwaag staat de markante jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt klaar; Nij Beets confronteert de bezoekers op cabareteske wijze met het karige bestaan van de turfstekers; de trotse Aldeboarnsters trakteren op verhalen in een gondel en de Jirnsumer Katten zorgen voor een verrassend tochtje varen op De Boarn. Opstapplaatsten zijn Jirnsum en Bakkeveen (Nieuw Allardsoog). Meer informatie is te vinden op www.ngoudenplak.nl

REGIO-AGENDA CULTURELE HOOFDSTAD 2018 Deze agenda bevat een overzicht van de evenementen in de regio Heerenveen, die dit jaar plaatsvinden in het kader van LF2018.

MEI 27 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART Zondagswandelroute o.l.v. Karst Berkenbosch, langs cultuurhistorische plekken 27 FESTIVAL HUIZE VOORMEER - Stichting Voormeer Klassiek: Conservatorium barokorkest, Huize Voormeer 1-31 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-31 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-31 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-31 TALENTENWERKPLAATS MUSYKFABRYK Muziektalentontwikkeling voor jongeren 12–25 jaar

JUNI 1-10 ORANJEWOUD FESTIVAL – Klassieke muziekfestival, Overtuin Oranjewoud e.o. 2-7 DE KLOK EN HET MEISJE - Ûnder de toer, Thomaskerk Katlijk 9-10 MEET ME AT THE FOUNTAIN - Folkert Kuipers /Frank Cooper, New York in Akkrum, 1900 9-10 DE TOCHT – Een theatrale busreis door het landschap van Koningsdiep en Boarn 10 FESTIVAL HUIZE VOORMEER - Stichting Voormeer Klassiek: Jan Bartlema (gitaar) en Marjolein Wielinga (fagot), open tuindag, open imkerdag, Huize Voormeer v.a. 15 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud 16-17 MEET ME AT THE FOUNTAIN - Folkert Kuipers / Frank Cooper, New York in Akkrum, 1900 16-17 DE TOCHT – Een theatrale busreis door het landschap van Koningsdiep en Boarn 20 MATA HARI – Talant, Posthuis Theater 24 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART – Zondagswandelroute met John Jansen van Galen, langs cultuurhistorische plekken

1-30 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-30 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-30 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-30 TALENTENWERKPLAATS MUSYKFABRYK Muziektalentontwikkeling voor jongeren 12–25 jaar

JULI 29 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART - Zondagswandelroute langs cultuurhistorische plekken 1-31 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-31 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-31 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud 1-31 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-31 TALENTENWERKPLAATS MUSYKFABRYK Muziektalentontwikkeling voor jongeren 12–25 jaar

AUGUSTUS 7 EUROPEAN SPORTS FOR ALL GAMES – Sluitingsceremonie, Sportstad 26 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART - Zondagswandelroute langs cultuurhistorische plekken 1-31 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-31 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-31 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud 1-31 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen

1-31 SUPAPWAY HEERENVEEN - De Turfroute op een Sup Board 1-31 TALENTENWERKPLAATS MUSYKFABRYK Muziektalentontwikkeling voor jongeren 12–25 jaar

SEPTEMBER 1 HEERENGRACHT CONCERT - rond De Kolk, Heerenveen-Centrum 9 FESTIVAL HUIZE VOORMEER - Stichting Voormeer Klassiek: Concertwandeling. Doopsgezinde kerk – Huize Voormeer 15 AKKRUM BOVEN EN ONDER DE WATERLIJN – Meewerken aan Community-kunstwerk mmv kunstenaars Stichting Erfskip, Jachthaven De Drijfveer, Akkrum 19 ECOKATHEDRAAL DENKEN EN WERKEN Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 19-23 DODO FAN HASKA - Ûnder de toer, Kapelle Haskerdijken 30 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART – Zondagswandelroute met Milouska Meulens, langs cultuurhistorische plekken 1-30 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-30 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-30 HELDEN VAN HEERENVEEN - 3D Lichtprojectieshow op Crackstate 1-30 FROULJU FAN FRYSLÂN - Beeldentuin Van Oenemaparkje Heerenveen 1-30 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud 1-30 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-30 SUPAPWAY HEERENVEEN - De Turfroute op een Sup Board 1-30 WALK OF FEAN – 18 3D bankjes met iconen uit de regio Heerenveen 1-30 TALENTENWERKPLAATS MUSYKFABRYK Muziektalentontwikkeling voor jongeren 12–25 jaar

OKTOBER 3 ECOKATHEDRAAL DENKEN EN WERKEN Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 31 TIJD SYMPOSIUM - Stichting Tijd 1-31 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-31 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-31 WALK OF FEAN – 18 3D bankjes met iconen uit de regio Heerenveen 1-31 FROULJU FAN FRYSLÂN - Beeldentuin Van Oenemaparkje Heerenveen

NOVEMBER 7 ECOKATHEDRAAL DENKEN EN WERKEN Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 18 HERKE SUPERHELD - Familievoorstelling in Sportstad 28 ECOKATHEDRAAL DENKEN EN WERKEN Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 1-30 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-30 WALK OF FEAN – 18 3D bankjes met iconen uit de regio Heerenveen

DECEMBER 16 FESTIVAL HUIZE VOORMEER - Stichting Voormeer Klassiek: Kerst in de Middeleeuwen, Huize Voormeer 1-31 WALK OF FEAN – 18 3D bankjes met iconen uit de regio Heerenveen 1-31 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok

Leeuwarden-Fryslân 2018? Dan kom je langs Heerenveen! Kijk voor alle evenementen op www.ngoudenplak.nl!


heerenveen • CULTUUR&UITGAAN

GROOTHEERENVEEN.NL

27

Under de Toer van Katlijk

Ilona Schimmel is

Het Meisje van de Klok ‘De Klok en het Meisje’ is één van de 32 muziektheatervoorstellingen die dit jaar in de reeks ‘Under de Toer’ in de hele provincie Fryslân te zien zijn. De voorstellingen zijn gemaakt in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. ‘De Klok en het Meisje’ wordt gespeeld van 2 tot 7 juni in en rond de klokkenstoel en de Thomaskerk in Katlijk. Ilona Schimmel (13) speelt ‘het Meisje’. TEKST HENK DE VRIES // FOTO INEKE DE VRIES

KWADE GEESTEN

GROTE MENSEN

Het is al jarenlang een traditie in Katlijk om tussen 21 en 31 december de kwade geesten te verjagen door middel van het luiden van de klokken van de klokkenstoel. Dit ‘Sint-Thomasluiden’ inspireerde schrijver Wessel de Vries, componist Stan Verberkt en regisseur Céline Hoex tot het maken van de voorstelling ‘De Klok en het Meisje’, om antwoord te geven op de vraag wie die geesten nu eigenlijk zijn. De voorstelling is een mix van klassieke muziek en theater en wordt geproduceerd door Oranjewoud Festival.

“Op de basisschool kwam Ateliers Majeur langs om dramalessen te geven. Dat was Catrien van der Molen. Van haar heb ik veel geleerd. Je mocht aan toneelstukjes meedoen en toen wist ik al dat ik dat later ook zelf wilde gaan doen. Na de musicallessen van Catrien van der Molen ben ik naar Eijer Producties gegaan, daar krijg ik nu les in musical, toneel en dans.”

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een jong meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het mysterieuze meisje neemt de oudere vrouw mee naar het verleden. Een verleden vol herinneringen, die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert. De titelrol in de voorstelling wordt gespeeld door Ilona Schimmel, een dertienjarige leerlinge van het Bornego College in Heerenveen. We zoeken het gezin Schimmel thuis op, ergens op de grens tussen Jubbega en Gorredijk. Ilona heeft er inmiddels drie repetities op zitten en heeft wel tijd voor een interview tussen de bedrijven door. Aan tafel met Ilona en vader Henk Schimmel. “Ik heb toneel altijd heel leuk gevonden”, begint Ilona, en dat wordt direct bevestigd door vader Henk Schimmel. “Dat klopt, Ilona was zich vroeger altijd aan het verkleden. En ze hield ons toen ook al voor de gek. Toneelspelen kan ze wel.” “Ja”, klinkt een andere stem vanuit de aangrenzende huiskamer: “ze is een echte ‘dramaqueen’.” Dat hebben we natuurlijk niet gehoord en we laten verder Ilona zelf aan het woord.

“Ik zit in de tweede klas van het Bornego College. Daar heb ik in klas één en klas twee meegedaan aan de kerstmusical. Na de kerstmusical van vorig jaar konden leerlingen van het Bornego College auditie doen voor ‘De Klok en het Meisje’. Dat was heel spannend om te doen. En dat ik de titelrol heb gekre-

gen, was wel bijzonder. Er doen maar drie kinderen mee aan de voorstelling en voor de rest alleen maar grote mensen. Wel vijftien tot twintig, denk ik.” “Op het Bornego College speel je met alleen kinderen van dezelfde leeftijd en het publiek bestaat uit de leerlingen van de school en alle ouders. Dit is heel anders dan ik gewend ben. Dit is een openluchtspel. Ik moet nu veel harder praten en ik ben voortdurend in beeld en moet in mijn rol blijven. Ik kan niet even de coulissen in om te wachten tot ik weer op moet.”

ZIELIGE ROLLEN “In de schoolmusicals heb ik altijd zielige rollen gehad, maar ik moet nu een beetje ‘eng’

spelen, Het Meisje weet alles van de oudere vrouw, en die vindt dat natuurlijk eng. Het Meisje heeft geen naam, het is er gewoon. Ik vind het allemaal bijzonder. Ook het spelen zelf. Teksten leren gaat mij gemakkelijk af. Ik oefen de teksten altijd op mijn kamer, in mijn eentje. Als je de tekst uit de voorstelling leest, is het gewoon tekst. Maar als het gespeeld wordt, is het ineens heel anders, dan dat ik dacht.” Ilona wil, als ze zelf later groot is, dit werk ook gaan doen. “Mensen entertainen is heel leuk en ik vind het ook leuk om kinderen door middel van toneelspel te helpen met het opbouwen van zelfvertrouwen. Als je toneel speelt, kun je uit je eigen wereld stappen. Je kunt dan helemaal iemand anders zijn.”

ORANJEWOUD FESTIVAL Oranjewoud Festival brengt ‘De Klok en het Meisje’ uit in samenwerking met Kameroperahuis, Toneelvereniging De Twa Doarpen, het Bornego College Heerenveen, jong Fries muziektalent en studenten van het Prins Claus Conservatorium. In de voorstelling wordt zowel Nederlands als Fries gesproken. Een deel van de voorstellingen is inmiddels uitverkocht en de organisatie overweegt nog het aantal speelbeurten uit te breiden.

De Klok en het Meisje

2 tot 7 juni in en rond de klokkenstoel en de Thomaskerk in Katlijk.


heerenveen • CULTUUR&UITGAAN

28

Agenda regio Heerenveen 16-21

Mildam blijvend op de kaart

27

Lezing: Han Steenbruggen

18

Conservatorium barokorkest

27

CoderDojo

19

Lezing 'Fruit jezelf gezond en slank'

27

Solotentoonstelling Coen Vunderink Melklokaal Heerenveen // Tijdens openingsuren // Expositie

20

mei

Tabletcafé

29

Skoattermerke

21

Concours Hippique

Paardenmarkt

21

Oranjewoud Festival

1-10

De Aftrap

24

Kinderprogramma

1-10

Lezing: Janita Baron

25

De Proeftuin

1-10

Kermis Heerenveen

Centrum H'veen // 14:00-00:00 // O.a. kindermiddag, straatfestival en prikkelarme kermis

mei

Kunstcafé Museum H'veen // 13:00 // Cultuursalon Heerenveen

mei

mei

t/m

Bibliotheek H'veen // 12:00 // CoderDojo

Centrum Oudeschoot // 09:00-16:30 // Braderie met 250 kraampjes

mei

mei

Centrum Oudeschoot // 05:30-12:00 // Grote paardenmarkt

Kunstcafé Museum H'veen // 15:00 // Kennissessie cultuur en ondernemerschap

Kunstcafé Museum H'veen // 13:00 // Cultuursalon Heerenveen: streetart

mei

mei

Parklandschap Oranjewoud // Divers // Klassieke-muziekfestival

Overtuin Oranjewoud // Divers // Cultuureducatie in Proeftuin Oranjewoud Festival

Overtuin Oranjewoud // Tijdens openingsuren // Festivalhart Oranjewoudfestival

Pompeblêdfair

26

Discozwemmen

Talents on the move

26

Het mysterie rond Persephone

Grote boekverkoop

26

Please Like Me!

Bibliotheek H'veen // 10:00-14:00 // Verkoop afgeschreven materialen

BLAZE! Jazz & Blues festival

Centrum H'veen // v.a. 12:00 // Bigband Heerenveen & De Glasblazers

Koopzondag

Heerenveen centrum // 13:00-17:00 // Winkelen

mei

26-27 mei

27 mei

1-3 juni

De Wyngaerden 14 // Hele dag // Grasconcours met springruiters

BoekStartinloopochtend

mei

mei

Bibliotheek H'veen // 18:30-20:00 // Tabletcafé

mei

Centrum H'veen // 12:00-16:30 // Dansoptredens en jonge Heerenveense muzikanten

mei

Balans4U fitness // 14:00-16:00 // Door Julia Kang

Heerenveen/ Oranjewoud // v.a. 11:00 // Thriathlon

mei

mei

Huize Voormeer // 16:00 // Stichting Voormeer Klassiek

Clafis Ingenieus Triathlon Heerenveen 26 Rest. De Koningshof H'veen // 10:00-17:00 // Kleinschalige fair

mei

Mildam // 14:00 // Zondagswandeling o.l.v. Karst Berkenbosh

juni

juni

juni

1

juni

Bibliotheek H'veen // 10:00-11:00 // BoekStartinloopochtend

Sportstad Heerenveen // 19:45-21:00 // Swingen in het zwembad!

2

juni

Posthuis Theater // 20:00 // Voorstelling leerlingen Ateliers Majeur

Posthuis Theater // 21:15 // Voorstelling leerlingen Ateliers Majeur

Survivalrun de Knipe

De Knipe en Oranjewoud // v.a.10:00 // Grootste survivalevenement Nederland

WijnSpijs wandeling

Div. restaurants centrum H'veen // 12:00-17:00 // Proef de lekkerste wijnspijs-combinaties

1

juni

2

juni

2-3 juni

3

juni

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu en in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak!


29

GROOTHEERENVEEN.NL

mei - juni 2018 Theater/muziek

Expositie

Lezing/cursus

Onbeperkt Ensemble

Rabobank Paviljoen // 11:00 // Samenwerking OF, Talant en Ateliers Majeur

Mindert Wijnstra in Seniorcafé

Bibliotheek H'veen // 10:15 // Mindert Wijnstra; verhalenverteller

CoderDojo

Nachtswalkerstocht Fryslân

Start sportcomplex Udiros // v.a. 18:00 // Nachttocht van 15 of 30 km

13

6

CoderDojo

16

8

De Tocht - theatrale busreis

16-17

8

Meet Me At The Fountain

16-17

9

Open Tuinen weekend

16-17

9

DELA Eredivisie Beachvolleybal Tour 23-24

juni

juni t/m

Expositie Verdwenen Gebouwen

Bibliotheek H'veen-HIP // Openingsuren // Expositie verdwenen gebouwen

juni

t/m

Expositie tekeningen Arina Kuijper

Bibliotheek H'veen // Openingsuren // Tekeningen autodidact Arina Kuijper-Timmerman

Nacht van het Park

Overtuin Oranjewoud // 22:15-01:00 // Feëerieke wereld van Oranjewoud Festival

The Voice of Heerenveen Finale

juni

Abe Lenstra Stadion // 20:00 // WK 2019 kwalificatiewedstrijd vrouwenvoetbal

juni

juni

Bibliotheek H'veen // 15:00 // Tomke; poppenkastvoorstelling

juni

Bibliotheek H'veen // 12.00 // CoderDojo

V.a. Jirnsum of Bakkeveen // Div. vertrektijden // Tocht langs het Koningsdiep en de Boarn

Centrum Akkrum // 11:00-17:00 // 's Werelds grootste warenhuis in Akkrum

Twee locaties in Oranjewoud // 10:00-17:00 // Wandeling

juni

juni

Sportstad H'veen en centrum // Hele dag // Beachvolleybalcompetitie

juni

juni

9

Koopzondag

24

9

Tabletcafé

26

juni

juni

De Rinkelbom // 19:00 // 10 finalisten strijden voor titel

Koopzondag

Tomke poppenkast

4

juni

Bibliotheek Heerenveen // 15:00 // CoderDojo

Cultuur beoefening

12

juni

Galerie Mildam // Tijdens openingsuren // Geweven kunstwerken

Evenement

Oranje - Slowakije

3

juni t/m

Expositie Land en Water

Sport

juni

Centrum Heerenveen // 13:00-17:00 // Winkelen

juni

Bibliotheek H'veen // 18:30 // Tabletcafé

De Tocht - theatrale busreis

9-10

Eindpresentatie leerlingen Atelier Majeurs 28 Posthuis Theater // 17:00 en 19:00 // Thema: filmsterren

juni

Meet Me At The Fountain

9-10

Kleintje Koemarkt

29

Straatfestival

30

Open Tuin, theeschenkerij/open imkerdag 10 Huize Voormeer // 10:00-16:00 // Met concert Jan Bartlema en Marjolein Wielinga

juni

Night of the Koemarkt

30

Slootjesdag

10

Streetball Masters

30

Centrum Akkrum // 11:00-17:00 // 's Werelds grootste warenhuis in Akkrum

juni

Krikke&Krikke: schildersfamilie uit H'veen Museum H'veen // Tijdens openingsuren // Schilderijen-expositie

Parkeerplaats Or. Nassaulaan H'veen // 10:00-12:00 // Met IVN langs sloten van museumpark

juni

10

t/m

V.a. Jirnsum of Bakkeveen // Div. vertrektijden // Tocht langs het Koningsdiep en de Boarn

juni

juni

Oude Koemarkt H'veen // v.a. 22:00 // Opwarmer promsconcert met The Originals

Centrum H'veen // v.a. 14:00 // Met dweilorkesten, Ibiza markt, FS Bigband

Oude Koemarkt H'veen // v.a. 20:30 // Promsconcert met o.a. Maan, Tommie Christiaan e.a

Sportstad H'veen // 10:00-18:00 // 9e landelijke voorronde straatbasketball

juni

juni

juni

juni

Zelf een evenement aanmelden? Of benieuwd naar het totale overzicht?

Ga naar www.ngoudenplak.nl

Leeuwarden-Fryslan 2018? Dan kom je langs Heerenveen! Een overzicht van alle evenementen in het kader van LF2018 is apart vermeld in de krant.

Facebook.com/ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl


30

heerenveen • CULTUUR&UITGAAN

TIEN DAGEN ORANJEWOUD FESTIVAL

“KLASSIEKE MUZIEK IS AVONTUURLIJK” Na jarenlange voorbereidingen is het zover: van 1 tot en met 10 juni vindt de langverwachte Culturele Hoofdstad-editie van Oranjewoud Festival plaats in het lommerrijke Parklandschap Oranjewoud. Wereldnamen als Nigel Kennedy, Noa Wildschut en Jean-Guihen Queyras treden er op, maar er is ook ruimte voor kleinschaligheid. Het festival wil graag laten zien dat iedereen van klassieke muziek kan genieten en heeft dat de afgelopen jaren ook aangetoond door een breed en toegankelijk programma te bieden. Maar liefst 15.000 bezoekers wisten Oranjewoud Festival in 2017 te vinden. De komende zevende editie belooft extra veel concerten op bijzondere locaties, zowel van gevestigde namen als jong talent. Inmiddels heeft zelfs de buitenlandse pers lucht gekregen van het avontuurlijke festival. TEKST MARGREET VAN LITSENBURG // FOTO'S MARCO BORGGREVE, LUCAS KEMPER EN HANS JELLEMA

DE PROEFTUIN 2017 FOTO: HANS JELLEMA

Oranjewoud Festival hoort tot het klassieke hoofdprogramma van ‘Leeuwarden-Fryslân, Culturele Hoofdstad van Europa 2018’ en pakt flink uit met honderden kleine en grote optredens. Nieuw dit jaar is het FB Oranjewoud Podium: het drijvende, overdekte hoofdpodium achter Landgoed Oranjewoud, dat plaats biedt aan achthonderd bezoekers. Daar treden de grootste sterren op en vindt ook het openingsconcert plaats. De meeste concerten vinden echter plaats in het Rabobank Paviljoen vlakbij de Overtuin en op kleinere locaties. “De uitdaging is om, ondanks de tijdelijke schaalvergroting, de intimiteit te behouden die zo belangrijk is voor het festival,” aldus artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz. “Doordat de concerten meer verspreid zijn over het parklandschap en over een langere periode worden uitgesmeerd, gaat dat zeker lukken.”

Het festival wist onlangs hoge ogen te gooien door de top-10 te bereiken van de meest opmerkelijke buitenfestivals ter wereld, samengesteld door de toonaangevende website Bachtrack. Redacteuren bezochten festivals van Canada tot Tokyo en concludeerden: “Oranjewoud Festival is one of the most exciting festivals in Holland.”

tijden van Vivaldi, waarbij hij het conservatieve klassieke publiek verraste met zijn punkkapsel en zwartleren jack. Na jarenlange afwezigheid beleeft hij zijn Nederlandse comeback met een exclusief concert in Oranjewoud. Samen met zijn band speelt hij naast Bach ook nummers van zijn nieuwe Gershwin-cd die deze maand verschijnt.

BACH EN NIGEL KENNEDY Ish-Hurwitz koos voor deze editie voor vier inspirerende programmalijnen. Liefhebbers van Bach kunnen zich onderdompelen in de programmalijn BACH Inc., waarin de werken van deze componist op uiteenlopende manieren worden belicht. Op Oranjewoud Festival biedt onder meer Nigel Kennedy een eigen kijk op Bach. De spraakmakende violist werd dertig jaar geleden wereldberoemd met zijn uitvoeringen van de Vier Jaarge-

Ook de innovatieve barokgroep Musica Sequenza laat zien dat Bach op een andere manier uitgevoerd kan worden. Het Duitse ensemble speelt op barokinstrumenten en combineert dat met elektronica. Bij hun concerten staat het meeste publiek, waardoor het optreden meer aan een popconcert doet denken dan een klassieke uitvoering. Bachs solosuites, uitgevoerd door de Franse cellist Jean-Guihen Queyras, zijn weer heel intiem en pianist Francesco Tristano illustreert de beroemde Goldberg Variaties met grote 2D- en 3D-animaties.

NOA WILDSCHUT

FOTO: CARLY HYDE

HOOFDPROGRAMMA CULTURELE HOOFDSTAD

NIGEL KENNEDY

De jonge violiste Noa Wildschut (2001) is al vanaf de allereerste editie betrokken bij Oranjewoud Festival. Zij reist de halve wereld over voor concerten, werkte met internationale coryfeeën als AnneSophie Mutter en Gidon Kremer, en heeft diverse onderscheidingen op haar naam staan. Onlangs ver-

scheen haar debuut-cd bij Warner die zij onder meer met Yoram Ish-Hurwitz opnam. Ook werd in 2017 de documentaire A Family Quartet uitgebracht – die documentaire is ook te zien op Oranjewoud Festival - over Noa Wildschut en haar familie in de aanloop naar haar internationale doorbraak en debuutalbum. Voor deze zevende editie van Oranjewoud Festival kreeg Noa Wildschut ‘carte blanche’ om zelf een programma samen te stellen: ‘Noa’s Choice’. Wildschut is onder meer te horen als solist met het Noord Nederlands Orkest, met muzikale vrienden als celliste Quirine Viersen en pianist Enrico Pace en in een theatrale voorstelling met de veelvuldig bekroonde schrijfster Joke van Leeuwen. Andere grote Nederlandse namen die naar het festival komen, zijn onder andere Hannes Minnaar, Erik Bosgraaf, Calefax, Navarra Quartet


GROOTHEERENVEEN.NL

31

Oranjewoud Festival speelt zich van 1 t/m 10 juni af op binnen- en overdekte buitenlocaties van Parklandschap Oranjewoud. Kaarten voor het festival zijn te koop via oranjewoudfestival.nl. Festivalhart ‘De Proeftuin’, het kinderprogramma, de meeste randprogrammering en het slotconcert zijn vrij toegankelijk.

hoofdprogramma

DE PROEFTUIN 2017

DE PROEFTUIN 2017

FOTO: LUCAS KREMER

FOTO: LUCAS KREMER

en Storioni Trio. Zij zijn met andere Nederlandse en Belgische topmusici samengebracht in de programmalijn ‘Dutch Delight’.

NOA WILDSCHUT

FOTO: MARCO BORGGEVE

ZWEMBADCONCERT Oranjewoud Festival staat bekend om de concerten op bijzondere locaties. “Wij maken klassieke muziek avontuurlijk”, vertelt Ish-Hurwitz. “Zo is er een ‘zwembadconcert’, waar bezoekers met speciale drijfhelmen op dobberen in het zwembad van Tjaarda. Pas met de oren onder water is de muziek hoorbaar van de musici die aan de kant staan te spelen. Ook zijn er ondergrondse concerten in de BB Bunker, waarin licht en geluid de hoofdrol spelen en in de Overtuin staan gigantische plastic bubbels van kunstenaars Marco Canevacci en Yena Young. Daar vindt onder meer de première plaats van ‘PRIKKEL’, een splinternieuwe voorstelling met muziek, dans en theater die daarna doorreist naar Oerol.” Op Oranjewoud Festival draait het om verbinding. Daarom kan iedereen naar het vrij toegankelijke festivalhart ‘De Proeftuin’, het middelpunt van Oranjewoud Festival. Ook mensen die geen concertkaartje hebben gekocht, kunnen hier genieten van muziek.

Yoram Ish-Hurwitz: “We vinden het belangrijk dat iedereen naar het festival kan komen, Oranjewoud Festival is een feest waar iedereen zich thuis voelt, en waar iedereen in een bijzondere omgeving kan genieten van de mooiste muziek. In ‘De Proeftuin’ geven festivalmusici korte, gratis optredens. Voor kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd, onder meer door Ateliers Majeur. Het is hopelijk niet aan de orde, maar ook met slecht weer is rekening gehouden: de meeste terrassen zijn overdekt, evenals de meeste concerten en festivallocaties.” Het festival wordt zoals elk jaar afgesloten met een vrij toegankelijk slotconcert. Om de verbinding tussen Friesland en de rest van Nederland en Europa te vieren, hebben zangeres Nynke Laverman en het ‘rebelse’ ensemble Pynarello de handen ineengeslagen. Daaruit is een toegankelijk programma ontstaan met klassieke stukken die halverwege van stijl veranderen en bekende liedjes zoals Seis oere thús niet zullen ontbreken.


Combineer Meet me at the Fountain met een bezoek aan de regio Heerenveen.

Meet me at the Fountain Tijdens twee weekenden in juni wordt het straatbeeld van New York in 1896 in het dorpscentrum van Akkrum nagebootst. Frank Cooper opende in dat jaar het grootste warenhuis ter wereld aan Sixth Avenue, een van de belangrijkste winkelstraten in New York.

Vrij toegankelijk 11.00-17.00 uur

Theater

Mienskip

Op een groot steigerdoek bij de kerk in Akkrum is het exterieur van het enorme winkelcomplex te zien. Op straat voor het warenhuis zullen in totaal zo’n vijfhonderd mensen actief zijn in hun rol van allerlei personages uit die tijd. Er worden verschillende situaties nagebootst die in die tijd normaal waren.

Meet me at the Fountain is een cultureel evenement dat in het kader van LF2018 is opgezet. Het doel is om New York naar Akkrum te halen, maar tegelijkertijd is het een middel om mensen erbij te betrekken en te binden. Een project dat met elkaar wordt bereikt: voor en door Akkrum en Nes. Het mienskipsgevoel wordt zo enorm versterkt.

Meet me at the Fountain op een speciale manier bezoeken?

Foto’s: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Boek dan “De Tocht”: een theatrale busreis door het landschap van Koningsdiep en Boarn. Naast Akkrum doet de bus ook Jirnsum, Aldeboarn, Nij Beets, Beetsterzwaag en Bakkeveen aan. Net als Akkrum doet ieder dorp z’n uiterste best om van de stop iets bijzonders te maken. Bezoek dit mooie evenement in de prachtige waterrijke omgeving Akkrum-Nes.

Meer informatie over dit evenement en de regio Heerenveen is te vinden op:

ngoudenplak.nl


heerenveen • CULTUUR&UITGAAN

GROOTHEERENVEEN.NL

33

TEKST EN FOTOGRAFIE JANITA BARON

een nieuwe blik op…

CULTUUREDUCATIE BINNEN TALANT Binnen Talant maakt men zich sterk voor een aantal prachtige cultuureducatie projecten voor hun cliënten met een beperking. Mensen die net zo goed onderdeel zijn van onze samenleving en vaardigheden hebben waar je op in kunt spelen en uit kunt breiden. Het doel is om iets te presteren wat zij aankunnen en niet wat de maatschappij nodig heeft. Hoog tijd om twee projecten in Heerenveen nader te leren kennen: dagbesteding voor kunstenaars én het Onbeperkt Ensemble. “Dat groeien en genieten van onze cliënten, daar doen we het voor!” vertellen Feike Bangma (55) en Minke Aardema (60) enthousiast. Met het hart op de juiste plaats maken ze van alles mogelijk voor hun cliënten en de medewerkers die hen begeleiden. Zo konden deze twee cultuureducatie projecten ook ontstaan. “We werken met professionals uit de muziek en een echte kunstenaar. Mensen die niet geïnfecteerd zijn door het begeleidersvirus. Wij zijn zorgmensen, wij willen zorgen voor onze cliënten, vullen dingen voor ze in. Daarom staan wij in stevig partnerschap met Ateliers Majeur, zij stelden ons voor aan: Remi Adriaansz (65), Stephan Mooibroek (53) en Martin de Jong (54). Ze hebben een kunstenaarshart en kijken dus anders naar de ontwikkeling van hun cursisten”.

KUNSTENAARSGROEP Al bijna een jaar is de groep samen aan het werk in het gebouw Heidewoud in Oranjewoud. Een prachtige locatie die op de slooplijst staat en dus mag de groep schilderen op ramen en muren. Patrick (22) liet zich dat geen twee keer vertellen en ging aan de slag met een vrolijk patroon op de ramen. “Ik begon met plakband op het raam te plakken en toen kwam dit eruit. Vanaf buiten ziet het er nog beter uit! Het bevalt mij goed hier, ik kan eindelijk weer tekenen. Vroeger vond ik tekenen al leuk. Vanmiddag ga ik verder met het schilderen van het raam. Het hele raam moet vol!” Ondertussen begint heel toepasselijk de zon te schijnen door het geverfde raam. Een kleurig spel ontstaat op de muren en de vloer van de ruimte. “Mooi hè” zegt Patrick trots. “Patrick heeft een vaste hand en is van de precieze tekeningen” vertelt Martin. “Zo heeft iedereen zijn eigen kwaliteiten die we hier proberen uit te bouwen.”

EXPERIMENT Martin straalt rust uit: “Ik ben dit experiment aangegaan maar wel met een duidelijke voorwaarde. Ik wil geen bezigheidstherapie geven maar dat ontstijgen en deze groep begeleiden naar kunstenaar zijn. Kunst is een passie die je niet kunt negeren. Ik zie ze dan ook elke week groeien en een eigen stijl ont-

Patrick bij zijn raamschildering in Heidewoud

Marja en haar djembé

Geert en zijn rhythm flute

wikkelen. Daarnaast moeten ze ook gewoon bepaalde aspecten van het vak leren: je werk voorbereiden, nieuwe technieken, technisch goed worden maar bijvoorbeeld ook met anderen spreken over je gemaakte werk. Dit is een veilige plek waar je graag naar toe gaat om te doen waar je goed in bent.” “Het is wel essentieel dat iemand met een beeldende achtergrond ziet wat er mogelijk is en daar de ruimte aan geeft. Onze grote vraag is: waar gaat dit naar toe? We gaan het zien de komende jaren” vult Feike aan. Wat het met je doet hier? Martin: “Een mooi voorbeeld is Tinie (60). Ze werkt altijd in zwart/wit en abstract. Ze heeft wel een onderwerp, maar dat zie je nooit terug in het eindresultaat. Het is lastig om met haar te communiceren. Ze heeft nooit de mogelijkheid gehad om

zichzelf op deze manier te uiten. Sinds een paar maanden communiceert ze met mij en begrijp ik haar. Haar beeldtaal is erg bijzonder en er ontstaan dus prachtige dingen. Ik zeg niet wat zij moet doen, dit is een van de dingen die hier gewoon ontstaan.”

ONBEPERKT ENSEMBLE Dingen die gewoon ontstaan, dat klinkt als muziek in de oren van Remi Adriaansz en Stephan Mooibroek. Zij hebben de artistieke leiding over het Onbeperkt Ensemble. De naam zegt het al: een groep musici die onbeperkt zijn in hun muzikale expressie. Al jaren geven de heren les aan diverse groepen en nu hebben ze het roer omgegooid. Een groep cliënten van Talant werkt samen met een zestal professionele musici om op een serieuze manier hun creatieve vermogen en muzikale mogelijkheden naar boven te halen. Op 3 juni mogen ze prime time optreden in het Rabobankpaviljoen van Oranjewoud Festival. Een hele belevenis waar de groep naar uit kijkt. Marja (57): “We hebben vorig jaar daar ook opgetreden, dat was heel leuk!” “Er is een leuke sfeer bij de band” vertelt Geert (47). Op bezoek bij hem en Marja spreken ze honderduit over het muzikant zijn. Marja ziet het als een hobby, voor Geert is het meer werk, hij is al jaren muzikant vertelt hij vol trots. Hij heeft dan ook al diverse instrumenten uitgeprobeerd. En nu spelen ze allebei een speciale fluit (Rhythm flute red.) bij het ensemble. “Van muziek maken word ik blij. En het is een leuke uitdaging!” vertelt Geert. Marja speelt al jaren met veel plezier bij de muzikale expressie groepen in Heerenveen. Zo speelt ze djembé en in de bluesband. Deze laatste groep is nu overgegaan in het Onbeperkt Ensemble.

GROEIEN “We weten nu nog niet wat we gaan spelen, het moet groeien” vertelt Geert. En dat is precies wat muziektherapeuten Remi en Stephan voorstaan. Ze zijn dit project samen gestart met de verwachting dat “de deelnemers in deze opzet hun eigen muzikaliteit gaan ontdekken en uitdragen. De groep kreeg binnen korte tijd plezier in het werken met klanken en het samenspel. De concentratie nam toe en daarmee ook de betrokkenheid om tot een prachtig gezamenlijk resultaat te komen.” “Ons idee, dat iedereen muzikaal is, is bewaarheid geworden” vult Stephan aan. “Ook de beroepsmusici voelen dat zo. Ze vinden het prachtig om met onze deelnemers samen te spelen in een volwaardige muzikale communicatie. Zonder beperking, zonder grenzen.” Stephan: “Wij sluiten aan bij de mogelijkheden en dat leidt tot een oprechte muzikale expressie. Niet gebaseerd op van te voren bepaalde vormen maar door samen te creëren. En die ruimte open laat voor improvisatie!”

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? Kom op zondag 3 juni naar het Rabobankpaviljoen op Oranjewoud Festival. Het concert start om 11.00 uur. De toegang is gratis.


34

SPORT

NUMMER 05 • 2018

JELLE STUURMAN

“IK KAN AAN DE HOUDING ZIEN WELKE DUIF HET IS…” Op twaalfjarige leeftijd kwam Jelle Stuurman uit school. Zijn moeder had een verrassing voor hem. “Kijk maar eens even in het kippenhok.” In het kippenhok zat een duif rustig om zich heen te kijken. Zijn moeder had het deurtje dichtgedaan om haar zoon de duif te laten zien. “Ik vond dat prachtig”, zegt Jelle op het moment dat hij terugdenkt aan de dag waar het voor hem allemaal begon. “Ik zette het deurtje weer open, maar de duif bleef telkens terugkomen. Bij mij op de buurt woonde een man die duiven hield en naar hem ging ik toe om advies. Hij zei me dat het een vrouwtje was en van hem kreeg ik er een mannetje bij”, aldus Jelle. Het onvermijdelijke gebeurde. Twee duiven werden vier duiven en vier duiven werden al snel acht. Een nieuwe ‘duivenmelker’ was geboren. TEKST JAN VAN LOON // FOTO'S DENNIS STOELWINDER

Bij het clubgebouw van de Postduivenvereniging Heerenveen, op een steenworp afstand van Jelle's huis, spreken we hem op een spannende dag. Het is een vrijdag en zoals wel vaker op vrijdag worden de wedstrijdduiven ingekorfd. Dat betekent dat 39 duiven van Jelle en drie van zijn dochters op transport gaan naar Sittard. Daar worden zijn duiven, met vele duizenden andere uit Friesland, de volgende dag losgelaten. De duif die het snelste terug is wint de wedstrijd.

DE SPORT WORDT STEEDS PROFESSIONELER Voor de inmiddels 53-jarige Jelle groeide de duivensport uit tot een grote passie die hij uitoefent naast zijn werk met gehandicapten. Dat doet hij drie dagen in de week. Veel van zijn vrije tijd steekt hij in zijn duiven. De duivenmelker, want zo noem je iemand die aan duivensport doet, heeft de sport de afgelopen veertig jaar ingrijpend zien veranderen. “Toen ik een kleine jongen was, zaten er in elke straat wel duivenmelkers en ook onder de jeugd was het best wel populair. Tegenwoordig is

dat wel een stuk minder geworden en is er van jeugd nauwelijks sprake meer. Kijk maar eens om je heen, het ‘grijze hoofden gehalte’ is hier behoorlijk hoog”, lacht Jelle. Er zijn verschillende redenen waarom de sport in populariteit afneemt. “Ik denk dat de jeugd in algemene zin minder met dieren bezig is en vooral geïnteresseerd is in andere dingen. Daarnaast zie je ook dat de sport professionaliseert en daar ligt onder andere het internet aan ten grondslag. De Chinezen hebben de sport door het internet echt ontdekt en daardoor gaat er veel geld in om. Er wordt op wedstrijden gewed en goede duiven gaan voor enorme bedragen naar een nieuwe eigenaar. Door het geld is de sport professioneler geworden en minder toegankelijk. Wil je een

beetje meedoen dan moet je meer en meer met de duiven trainen en ze de allerbeste voeding geven, anders heb je geen schijn van kans. Niet iedere duivenmelker wil en kan dat.”

TRAININGSSCHEMA’S EN SPORTVOEDING Wat voor sporters geldt, geldt ook voor de duiven. Een goede prestatie vergt veel training en daarbij hoort een goed uitgebalanceerd menu. Daarnaast zit er ook veel verschil tussen duiven legt Jelle uit. “Het is natuurlijk logisch maar net als bij bijvoorbeeld hardlopers is de ene ranker of juist gespierder gebouwd dan de ander. Met atletiek zijn de sprinters volledig anders gebouwd dan de marathonlopers en zo is dat ook met duiven. De ranke duiven kunnen het beste ingezet worden op een langere afstand en de gespierde en sterke vogels zetten we in over de wat kortere wedstrijden.”

Maar hoe train je nu een duif, dat is een gedachte die menigeen zich zal afvragen. Jelle lacht en knikt bevestigend op mijn vraag. “Het is goed om te weten dat duiven en overigens heel veel vogels territoriale dieren zijn. De spreeuw onder je dakpan is zeer waarschijnlijk dezelfde spreeuw die daar vorig jaar ook genesteld heeft. Met andere woorden, mijn duiven vliegen wel uit, maar komen altijd weer thuis. Dat is de natuur. Hoe de duif dat exact doet weten ze volgens mij tot op de dag van vandaag nog steeds niet helemaal zeker, maar het heeft te maken met de zon, aardmagnetisme en de reuk. Als ik de duiven ga trainen zet in eerste instantie in de ochtend gewoon het hok open. De duiven willen graag vliegen, hun vleugels strekken. Als een duif niet gaat vliegen maar ergens gaat zitten hebben ze even een duwtje in de rug nodig en die geef ik ze dan ook. In het uurtje gaan de duiven niet heel ver hoor, ze blijven in hun territorium

dat ze goed in zich opnemen. Als de training voorbij is gaat het hok ook weer dicht. Dat is met name om ervoor te zorgen dat roofdieren als katten, steenmarters en roofvogels er niet bij kunnen, want die zijn gek op de duiven. In de avond gaat het hok nogmaals open voor de tweede training.” Een meer tijdrovende training, buiten de wedstrijden om, is om de duiven in te korven en een eind te rijden om ze vervolgens weer los te laten. De duiven vliegen dan direct weer naar huis. Jelle en andere leden van de vereniging doen dit echter maar zelden, omdat het risico’s met zich meebrengt. “Je moet niet vergeten dat je thuis dan het hok moet openzetten en dat de vogels veel sneller terug zijn dan ik in de auto. In de tussentijd kan een roofdier gemakkelijk het hok inkruipen en behoorlijk wat schade aanrichten. Dat risico is voor velen dan echt te groot.”


GROOTHEERENVEEN.NL

35

Voor het inkorven worden alle duiven geregistreerd. Dat gebeurt door een speciale chip in het ringetje van de duif.

Daarnaast kan een goede duivenmelker ook goede resultaten boeken met de juiste voeding en is er rond wedstrijden vaak een aangepast dieet. “Als de duiven bijvoorbeeld een wedstrijd vliegen over een relatief korte afstand, zoals morgen vanuit Sittard, krijgen ze net wat meer koolhydraten. Duiven vliegen boven de 100 kilometer per uur dus ze zijn in goed twee uurtjes wel thuis. Bij lange wedstrijden hebben ze meer voedingsstoffen nodig en pas ik de voeding aan.”

INKORVEN Jelle is inmiddels aan de beurt om zijn duiven aan te melden voor de wedstrijd. De duivenmelkers nemen de duiven mee in grote bakken waarin de mannetjes apart zitten, maar de vrouwtjes meestal samen. “De mannetjes zijn veel agressiever, dat gaat niet goed als ze allemaal bij elkaar zitten”, legt Jelle uit. Een voor een overhandigt hij de duiven die mee gaan strijden in de wedstrijd. Jelle strijkt telkens de veren plat en netjes en geeft aan of het een mannetje of vrouwtje is. Als het ringetje van de duif langs de chiplezer gaat klinkt er een schel piepje. Bij elke duif kan Jelle op voorhand het nummer opnoemen. “Aan de kop en bouw zie ik al welke duif het is en dus ook of het een mannetje of vrouwtje is. Je werkt zoveel met de dieren, dat gaat vanzelf. Als ze na een training aankomen

vliegen kan ik aan de houding en manoeuvres vaak ook wel zien welke duif het is. Ze hebben allemaal hun unieke eigenschappen en dat maakt het ook weer fantastisch.” Nadat alle leden van de vereniging hun duiven, in totaal ongeveer 500, hebben ingecheckt komt er een grote vrachtwagen voorrijden. Deze vrachtwagen gaat, net als twee andere vrachtwagens van dit formaat, Friesland en een deel van de polder door om alle duiven op te halen en te transporteren naar Sittard. De volgende ochtend worden ze daar weer losgelaten. Tot die tijd kan Jelle niks doen. “Dat is natuurlijk altijd spannend, want bijna alle duiven zijn dan even weg en je weet nooit of ze allemaal weer veilig thuiskomen. Er kan een duif verdwalen of gepakt worden door een roofdier, dat heb je gewoon niet in de hand. In de vorige drie wedstrijden van dit seizoen ging het heel erg goed en sta ik met een duif momenteel derde van Friesland. Wie weet gaat het morgen weer net zo goed en hangen er daarna wat Chinezen aan de telefoon voor mijn duiven.” zegt Jelle lachend. “Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen, ik hoop op een goed resultaat, maar ook dat alle duiven morgenavond weer gewoon veilig thuis zijn.”


wat, waar en wanneer? programma activiteiten LF2018

Súdwest-fryslân

MEI 2018 18 18 19 19 t/m 21 20 24 t/m 26 24 t/m 27 28 29

6 steden SWF Bolsward Bolsward Makkum Bolsward Sânfurd Hindeloopen Witmarsum Bolsward

Openingen Fonteinen Tjsillen in de Sloep: Sloepentocht Ultramarathon Makkum Art Tsjillen in Bolsward Under de Toer: de 7 fan Sânfurd Under de Toer: het Fluitschip Eerste workshop basisscholen over krimp Halbertsma lezing: Geldhandel in het Bolswarder nut

11fountains.nl tsjilleninbolsward.nl sportfryslan.nl 2018.nl tsjilleninbolsward.nl 2018.nl 2018.nl witmarsum2018.frl 2018.nl

JUNI 2018 zie website zie website zie website zie website 1, 2 1,2,3 5 5, 6 14 16 21 21 22 27 t/m 30 29 30 30 30 30 30 en 1 juli

Zoals u vast weet zijn dit jaar alle ogen gericht op Leeuwarden en Friesland als culturele hoofdstad van Europa. Meer dan veertig grote projecten en 800 kleinere projecten vormen de ruggengraat van het programma in Friesland. Op deze pagina tref je een overzicht van alle activiteiten in de gemeente Súdwest-Fryslân!

Witmarsum Tweede workshop basischolen over krimp Witmarsum Cabaretcafé (vanaf juni, paar keer per maand) Witmarsum Opening tentoonstelling Menno Simons Witmarsum Workshop basisscholen ultimate freestyle door Mad. D Workum Under de Toer: een Jammerlijck Klaachlied Hindeloopen Under de Toer: het Fluitschip Nijhuizum Nijhuizum Beleefdorp 2018 Workum At the Watergate (podia in Workum) Stavoren Zout West/Een brug slaan Koudum Zout West/Een brug slaan Woudsend Zout West/Een brug slaan Witmarsum St. Expedysje Wytmarsum Happening Gysbert Japicx Heeg Zout West/Een brug slaan Bolsward Internationaal Dans Festival Oudega/Bl’huis Zout West/Een brug slaan Bolsward Straatfestival BOLStjurrich Gaastmeer Open dag - 200 jaar beurtvaart Makkum Zout West/Een brug slaan Heech Terug naar Heeg Hartwerd Kameleon Familie Weekend

witmarsum2018.frl witmarsum2018.frl witmarsum2018.frl witmarsum2018.frl 2018.nl 2018.nl 2018.nl atthewatergate.com 2018.nl 2018.nl 2018.nl witmarsum2018.frl 2018.nl 2018.nl 2018.nl 2018.nl vanplan.nl 2018.nl 2018.nl stevendejongfilms.nl

Witmarsum Sneek Hartwerd Bolsward Nijhuizum Workum Oppenhuizen Sneek Heeg IJlst Sneek Sneek Sneek Hindeloopen

Kunsttentoonstelling Ger Jan Veenstra en Hobbe Smith Optreden Internationaal Dans Festival Kameleon Familie Weekend Zout West/Een brug slaan Nijhuizum Beleefdorp 2018 Zout West/Een brug slaan Zout West/Een brug slaan Slotmanifestatie Zout West/Een brug slaan Visserslatijn Hout-Vaert 2018, bij molen de Rat Langste dag Festival Vlootschouw in Sneek Hout-Vaert ZA Bach-estafette (concert nr. 07) 7e editie zomerfeest

witmarsum2018.frl 2018.nl stevendejongfilms.nl 2018.nl 2018.nl 2018.nl 2018.nl 2018.nl 2018.nl merkmakers.nl lekkerstappen.nl vlootschouwsneek.nl 2018.nl FB@hielperzomerfeest

Pim Mulier Spelen en popquiz Visserlatijn European Sport for all Games Nijhuizum Beleefdorp 2018 ZH Bach-estafette (concert nr. 14) Zomermarkt en Jazzfestival Zwemelfstedentocht Circus Reve– locatietheater over Gerard Reve in circustent

witmarsum2018.frl 2018.nl esfag.nl 2018.nl 2018.nl koudum.nl 11stedenzwemtocht.nl 2018.nl

JULI 2018 1 t/m 31 1 1 1 5 5 6 7 12, 19, 26 19 t/m 22 21 22 23 28

AUGUSTUS 2018

DOORLOPENDE EVENEMENTEN HET HELE JAAR

MEI T/M DECEMBER

Sneek - Project 11, Galerie Bax Kunst Info: 2018.nl

Workum - Expeditie Oerpolder Info: 2018.nl

MEI T/M JULI

MEI T/M AUGUSTUS Bolsward - Fotoroute door Bolsward Info: mdiessel@hotmail.com

Sibrandabuorren - Project ‘de grond waarop ik woon’ fusie basisscholen Info: seerprypkema@ palludara.nl

MEI T/M SEPTEMBER (ZA-ZO) Indijk (nabij Woudsend) Linen yn Lân (Mondriaan in het gras) Info: 2018.nl

MEI T/M SEPTEMBER

JUNI T/M AUGUSTUS Witmarsum - Lezingen en kookworkshops Mennonite Cooking Info: witmarsum2018.frl

2 JUNI T/M 1 SEPTEMBER Witmarsum - Menno Simmons Groen Info: 2018.nl

Greonterp - Reve yn Fryslân Info: 2018.nl

MEI T/M DECEMBER Workum - Augmented Reality Tour Info: (via tourist info/ workums erfskip) Workum - Efkes Thús (bruikleen-tentoonstelling) Info: 2018.nl

1 t/m 31 2, 9, 16, 23, 30 3 t/m 7 5 13 14 18 tot 20 20 t/m 26

Witmarsum Heeg Diversen Nijhuizum Sneek Koudum Heel friesland Greonterp

SEPTEMBER 2018 Begin sept. 1 t/m 30 5 7 en 8 8 9 15 15 15, 16, 22, 23, 29, 30 26, 27 en 29 20 t/m 23 29 30

Witmarsum Scharnegoutum Nijhuizum Burgwerd Workum Sneek Schettens IJlst Witmarsum

Afsluiting tentoonstelling Menno Simons witmarsum2018.frl Expositie “Meesterlijke Sneekers” door Imke Meester 2018.nl Nijhuizum Beleefdorp 2018 2018.nl Sjen yn it Tsjuster - Tsjêbbe Hettinga 2018.nl Halbertsma Lezing: de Politieke Haan van Westerein 2018.nl Rasterhoff Festival 2018 2018.nl Under de Tour: Skeltemania 2018.nl Reünie i.h.k.v. 750 jaar stadsrechten ijlst750.nl Expositie Ger Jan Veenstra en Hobbe Smith witmarsum2018.frl

Wommels Schettens Koudum Witmarsum

Under de Toer: de Proffylfoto fan Klaas Under de Toer: Skeltemania Jazzy Koudum Reunieconcert Om ‘e Noard

2018.nl 2018.nl 2018.nl witmarsum2018.frl

Nijhuizum Beleefdorp 2018 Expositie Ger Jan Veenstra en Hobbe Smith Under de Toer: Merakels fan Nijlân Under de Toer: de Profylfoto fan Klaas Theater: de Wylde Boerinne

2018.nl witmarsum2018.frl 2018.nl 2018.nl dewyldeboerinne.nl

OKTOBER 2018 5 6, 7 5,6 5,6 10 t/m 14 17 t/m 21 19 t/m 28 26, 27

Nijhuizum Witmarsum Nijland Wommels IJlst

Div. plaatsen De Jonge Lootsman: Tekenbiënnale voor jongeren Sneek Kirana Sneek

2018.nl

NOVEMBER 2018 5 Nijhuizum 1,2, 3, 7, 9, 10 Witmarsum

Linen yn Lân

Nijhuizum Beleefdorp 2018 Theaterproject “Wy jouwe gjin krimp”

2018.nl witmarsum2018.frl

Nijhuizum Beleefdorp 2018

2018.nl

DECEMBER 2018 5

Nijhuizum

Geniet van cultureel Súdwest-Fryslân en al het andere moois dat de gemeente te bieden heeft!


heerenveen • SPORT

Jan

GROOTHEERENVEEN.NL

37

IS OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING! D ertien jaar lang was Jan van Loon marathonschaatser en skeeleraar op het hoogste niveau. Sinds maart vorig jaar is de 32-jarige sporter daarmee gestopt en is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voor GrootHeerenveen sport hij daarom elke maand mee met een sportvereniging in de gemeente. DIT KEER ROLSTOELBASKETBAL DYNA'75 IN HEERENVEEN!

ROLSTOELBASKETBAL DYNA'75

“ Misschien wel de zwaarste uitdaging tot nu toe”

Na de rugbytraining van vorige maand maak ik mij vandaag op voor een hele andere sport. Ik ga basketballen. En niet zomaar basketballen, ik ga meetrainen met de rolstoelbasketballers van Dyna'75. Een bloeiende basketbalvereniging die haar trainingen en wedstrijden afwerkt in Sportstad Heerenveen. Na de intensieve contactsport die rugby is stel ik mij zo voor dat de uitdaging van vandaag heel wat minder intensief en fysiek zal zijn. TEKST JAN VAN LOON // FOTO'S ORANGE PICTURES

In de sporthal spreek ik af met trainer Jan van der Werf. Van der Werf was jarenlang trainer van de Dames 1 van Dyna'75, maar die ploeg stopte en Van der Werf zocht naar een nieuwe uitdaging. “Ze vroegen me toen voor de rolstoelbasketballers. Daar moest ik wel even over nadenken, want zelf had ik daar totaal geen ervaring mee. Ik heb weliswaar jarenlang gebasketbald en heb veel ervaring als trainer, maar basketbal vanuit een rolstoel is toch echt wel wat anders.” Van der Werf besloot toch om het te doen en heeft er, nu hij al bijna een seizoen met de ploeg optrekt, geen moment spijt van. “Het grootste verschil met normaal basketbal? Ja dat is simpel en voor de hand liggend maar daarom niet minder waar. Dat is de rolstoel. Spelenderwijs kom je daar straks wel achter ”, zegt hij lachend.

INVALIDE EN VALIDE Rolstoelbasketbal is in eerste instantie voor invalide basketballers. De mindervalide basketballers missen bijvoorbeeld (een deel van) een been, hebben problemen met de rug of zijn door een andere beperking niet in staat om mee te doen met hun valide collega’s. Toch kent Van der Werf meerdere valide spelers die aan rolstoelbasketbal doen en die spelen ook bij Dyna'75. “Een mooi verhaal is bij een vereniging elders in het land. Drie vrienden, waarvan één invalide, besloten met z’n drieën te

gaan rolstoelbasketballen. De invalide basketbakker is inmiddels gestopt, maar zijn twee vrienden spelen nog steeds. Ze vinden het veel te leuk.” Op de vraag of de valide basketballers niet heel veel voordeel hebben ten opzichte van invalide basketballers zegt de trainer resoluut nee. “Stoelbeheersing is een heel belangrijk onderdeel van de sport en invalide spelers hebben daar in bijna alle gevallen veel meer ‘trainingsuren’ in zitten. Daar kun je als valide speler niet snel tegenop.’ Toch wordt er met rolstelbasketbal met een puntensysteem gewerkt per speler. Een valide speler krijgt 4,5 punten en het minimaal aantal punten dat een speler krijgt is één. Het aantal punten is afhankelijk van de handicap van de speler. Er morgen per wedstrijd, waar maximaal vijf spelers per team opgesteld mogen worden, maximaal twee valide spelers mee doen.

DE TRAINING Al snel bij binnenkomst wordt er een rolstoel voor me klaargezet. Een echte wedstrijdrolstoel en ongemakkelijk ga ik zitten. Met een basketbal op mijn schoot rol ik wat rond in de sporthal. Ik probeer de bal hier en daar wat te stuiteren, maar binnen de kortste keren rolt de bal van mij vandaan omdat hij net tegen het wiel stuitert. Eenmaal een heel klein beetje gewend aan de bal en de rolstoel begeef ik me naar het midden van de zaal waar alle andere

rolstoelbasketballers zich bevinden. Een zeer gevarieerd gezelschap met mannelijke en vrouwelijke basketballers van verschillende leeftijden. Eén ding hebben ze wel gemeen, wat zijn ze handig in de stoel. Ze keren en draaien in rap tempo om me heen en elke keer als ik denk dat een botsing onvermijdelijk is, draaien ze net voor mijn neus de andere kant op. We beginnen de training onder de basket met verschillende schietoefeningen. In twee rijen van spelers vertrekt telkens een speler richting een pylon die een veertigtal meter voor de basket staat. Zo snel mogelijk wordt deze pylon gerond en op de terugweg ontvangt de speler de bal en schiet al rollend op de basket. Ik voeg mij in de rij en als het mijn beurt is ga ik zo snel ik kan richting de pylon. Mijn draaicirkel is veel te kort merk ik al snel en na twee keer steken vervolg ik mijn weg richting de basket. De verzuring in mijn schouders is voelbaar aanwezig en op het mo-

ment dat ik de bal ontvang en kort daarna wil werpen richting de basket zit er totaal geen kracht meer in mijn armen. De bal maakt een laf boogje en komt niet eens in de buurt van de basket. Poeh, dit valt tegen. Gaandeweg de training merk ik hoe moeilijk het is voor een valide speler om de combinatie te maken tussen de inspanning die je moet leveren om de rolstoel te verplaatsen en ook echt te basketballen. Zeker voor een periode van twee uur, want zo lang duurt de training. Na een groot aantal oefeningen, die vooral bestaan uit techniek-, werp en rolstoelvaardigheidsoefeningen is

Trainer Jan van der Werf kijkt nauwlettend toe.

het tijd voor een wedstrijdje. Het gaat er enorm fanatiek maar zeker ook sportief aan toe. Elkaar blokken tijdens het voortbewegen is een belangrijk onderdeel van het spel en regelmatig staat een tegenspeler mij in de weg als ik een mooie actie in gedachten heb. Het lawaai van twee rolstoelen die elkaar flink raken of schampen is dan ook meer regel dan uitzondering. Ik doe fanatiek mee en waag enkele doelpogingen, maar door de vermoeidheid is raakschieten erg lastig. Dat in tegenstelling tot de andere spelers waarbij bijna elke doelpoging garant staat voor een punt. Na dik een uur training vind ik het genoeg geweest. Ik ben gesloopt en de blaren staan op mijn handen. Toch kijk ik met enorm veel plezier terug op mijn uitdaging en heb respect voor de spelers die mij vooral ook heel veel geleerd hebben.


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl

Oproep audities Kerstmusical

SAVE THE DATE

JUNI 2018

EREDIVISIE BEACHVOLLEYBAL SPORTSTAD HEERENVEEN

SPORTSTAD

INLINE-SKATEN Schaatsen op wieltjes! Lekker buiten en toch overdekt. Bij Sportstad kun je gratis inline-skates en bescherming lenen.

vrij inline-skaten inline-skate les

clinics verjaardagsfeestjes groepsuitjes evenementen

SPORTSTAD

BEACHSPORT Daag je vrienden uit, reserveer een beachveld en ga de uitdaging aan!

vrij beachsporten beachvolleybal les clinics verjaardagsfeestjes groepsuitjes evenementen

SPORTSTAD

FIERLJEPPEN Kom voor een echte Friese sportbeleving naar de fierljepschansen! Durf jij de sprong over het water te maken?

clinics verjaardagsfeestjes groepsuitjes evenementen vrijgezellenfeestjes

WWW.SPORTSTAD.NL/BUITENSPORT Abe Lenstra Boulevard 23Q Heerenveen | info@sportstad.nl | 0513 614800

Dé kerstfamiliemusical van 2018!

Kun je acteren, zingen en/of dansen? Meld je dan aan vóór 8 juni 2018 voor de audities op zaterdag 16 juni aanstaande. Een unieke kans om samen met professionele acteurs op het podium van het Posthuis Theater te staan. Vooral talenten die nog niet eerder hebben meegedaan worden met nadruk uitgenodigd zich aan te melden. We zoeken bewust naar nieuw talent tussen 8 en 88 jaar. Wat moet je weten voor je auditie gaat doen? Meedoen aan deze musical is niet vrijblijvend. Vanaf september vinden de repetities plaats doordeweeks en/of in het weekend. Een repetitie mag je alleen in heel bijzondere gevallen missen. In de herfstvakantie worden extra repetities gepland. De voorstellingen vinden plaats vanaf 19 december 2018 (try-outs) tot en met 5 januari 2019.Er staan zo’n tien voorstellingen gepland, waarvan één in theater De Koornbeurs in Franeker. Aanmelden Meld je vóór 8 juni aan via mail: kerstmusical@posthuistheater.nl of schriftelijk naar Posthuis Theater t.a.v. Kerstmusical 2018, Fok 78, 8441 BR Heerenveen. Vermeld in beide gevallen naam, m/v, adres, e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum en vertel iets over jezelf (je ervaring en waarom je mee wilt doen). Iedereen die zich aanmeldt ontvangt een uitnodiging voor de audities. Meer inlichtingen? Aafje Dijkhuizen en Jildou de Vries kerstmusical@posthuistheater.nl facebook.com/posthuistheaterkerstmusical Koning Poppo en de kinderen van Holle is een productie van Cultuur Coöperatie Welbegrepen in opdracht van Posthuis Theater.

F o k 7 8 | 8 4 4 1 B R H e e r e n v e e n | w w w . p o s t h u i s t h e a t e r. n l


heerenveen • SPORT

39

GROOTHEERENVEEN.NL

Mind2Run

BEWEGING INGEZET ALS MEDICIJN Op 8 juni 2018 is het tien jaar geleden dat collega’s, vriendinnen en loopmaatjes Marga Wiegman en Rosemarie Siemonsma begonnen met Mind2Run. Een jubileumjaar dat zeker gevierd gaat worden door de Heerenveensen. In en rond de bossen van Oranjewoud verzorgen ze naast runningtherapie ook startersclinics en begeleiden ze verschillende loopgroepen. “Het is toch geweldig als je van je passie je werk kan maken en elke dag mag doen wat je het liefste doet”, zeg Marga met een lach. TEKST JAN VAN LOON // FOTO'S MIND2RUN

Tien jaar Mind2Run lijkt een betrekkelijk korte periode, maar in die tien jaar is er veel veranderd voor Marga en Rosemarie uit Heerenveen. “We waren denk ik wel voorlopers”, begint Rosemarie, die naast haar werkzaamheden voor Mind2Run als leerkracht in het speciaal onderwijs werkzaam is. “Tien jaar geleden was er nog weinig informatie te vinden over ‘runningtherapie’ en de meeste mensen hadden er nog nooit van gehoord. Wat we deden moesten we soms echt uitleggen aan artsen, verzekeringen en zelfs gezondheidsmensen.” “Dat is nu compleet anders” weet Rosemarie. “Je kunt tegen iemand zeggen: ‘ga bewegen, dan voel je je beter’, maar zo werkt dat vaak niet. Een bewering moet vaak ondersteund zijn door onderzoek; hard bewijs dat beweging goed is voor zowel het lichaam als voor het brein. De laatste tien jaar zijn er tal van onderzoeken geweest die aantonen dat dat zo is en dat heeft gezorgd voor steeds meer erkenning en draagvlak voor wat wij doen. Zo wordt runningtherapie nu door het Nederlands Huisartsen Genootschap genoemd in de richtlijn bij de behandeling van een depressie en wordt bij sommige verzekeringen runningtherapie vergoed. Voor ons zijn deze ontwikkelingen enorm belangrijk geweest.”

efficiënt in het bereiken van je doel. Je hoeft niet uren achter elkaar te sporten, een korte training kan al genoeg zijn om je fitter te voelen. Je wil dat mensen een succeservaring beleven, zelfvertrouwen krijgen door het sporten. Dat is heel belangrijk voor de intrinsieke motivatie om te blijven bewegen en dat bereik je met lopen relatief snel.”

De start

Hoewel de beginperiode best lastig was voor het duo, vooral om draagvlak te creëren bij een grote groep, zijn ze toch op het juiste moment ingestapt. Marga: “Ik denk weleens ‘we hadden eerder moeten beginnen’. Maar ik weet ook dat dat weinig kans van slagen had. De maatschappij was er eerder nog niet aan toe. Aan de andere kant zijn we inmiddels al bijna tien jaar bezig

en die ervaring nemen we elke dag mee in wat we doen.”

Verschillende klachten Marga en Rosemarie krijgen mensen met uiteenlopende klachten onder hun hoede, met wie ze vaak in eerste instantie een individueel traject in gaan van twaalf weken. Marga: “Vroeger begeleiden we vooral mensen met een depressie, maar tegenwoordig zien we steeds meer andere klachten waarbij runningtherapie heel zinvol is. Zo zijn er lopers met MS, overgewicht, blessures en overtraindheid, maar ook mensen die een burn-out hebben.”

SNACK AANBIEDING! 4 Mega Burgers + 4 broodjes en saus naar keuze.

SAMEN VOOR

€ 9,95 Geldig t/m 31 mei 2018

Voor de dames is dagelijks bewegen de normaalste zaak van de wereld, maar dat is voor lang niet iedereen het geval en zeker niet bij mensen die het tweetal onder hun hoede krijgt. Dat is zelfs voor de ervaren looptherapeuten soms best schokkend. “Je hebt mensen die al jaren en jaren en jaren stil zitten. Ze raken dan in paniek als ze gaan sporten en hun hartslag verhoogt, ze een rood hoofd krijgen en beginnen te zweten. Ze staan zo ver van hun lichaam af en hebben een slecht inzicht in hoe hun lichaam functioneert. Ze onderpresteren dan, omdat ze de signalen niet herkennen die horen bij een inspanning, terwijl dat volgens mijn referentiekader de normaalste zaak van de wereld is”, zegt Marga, die naast haar werkzaamheden voor Mind2Run ook nog vitaliteitscoach is bij Mind&Health.

Keurslagerij Zijlstra Pleinweg 14-16 Scharnestraat 6 HEERENVEEN SNEEK 0513-627444 0515-414154

www.keurslagerzijlstra.nl

[

Links Marga, rechts Rosemarie

Het voorgeschreven ‘medicijn’ door artsen en therapeuten is in alle gevallen beweging. Bewegen kun je op veel verschillende manieren doen, toch werkt lopen vaak het beste legt Rosemarie uit. “Dat is met name omdat het heel laagdrempelig is. Je hebt wat sportkleding en een paar hardloopschoenen nodig en je kunt gaan. Daarnaast is lopen ook zeer

E

TEGEN INLEVERING VAN DEZ ADVERTENTIE

]

RTING 20% NIETKOPO FEESTDAGEN

STEAKS V.A. 100 GRAM TOT 1000 GRAM T-BONE 500 GRAM - ONBEPERKT SALADEBUFFET (20 SOORTEN)

GELDIG T/M 16 JUNI 2018 • NIET IN COMBINATIE MET ANDERE KORTINGEN

Door hun ervaring weten beide dames hoe ze mensen kunnen stimuleren om een stapje verder te gaan en in het juiste tempo te bouwen aan de conditie. Er zijn echter ook mensen die moeten worden afgeremd. “Hoe je loopt is vaak een weerspiegeling van hoe iemand functioneert in het dagelijks leven. Iemand met een burn-out kan bijvoorbeeld niet rustig beginnen. Ze gaan gelijk vol uit en komen dan later totaal uitgeput tot stilstand. De juiste begeleiding om weer fit te worden is dan enorm belangrijk. Ze hebben houvast nodig en regelmaat en dat kunnen ze vinden bij Mind2Run”, sluit Rosemarie af.

TP

DE EERSTE EN BESTE STEAK VAN FRIESLAND SINDS 1994!

TORO PINTO ACHTER DE KERK 4 - HEERENVEEN TEL 0513 610519

www.toropinto.nl


40

NUMMER 05 • 2018

FOTO: PETER WOUDA

VOORZITTER HENRICJAN WIND VAN VV HEERENVEEN

“ONZE EERSTE PRIORITEIT IS HET COMPLEX” Bij de senioren van vv Heerenveen mag het dit jaar erg stroef lopen qua sportieve prestaties, maar bij de jeugdelftallen presteert men daarentegen heel goed. Uiteindelijk moet je de prestaties in de jeugd over enkele seizoenen terug zien in de seniorenelftallen. Dat is het idee van voorzitter Henricjan Wind van de bespelers van Sportpark Skoatterwâld. De preses is tevreden met de ontwikkelingen van de afgelopen jaren sinds zijn aantreden en hoopt dit te continueren in de komende periode. TEKST JOERI VAN LEEUWEN

Voetbalvereniging Heerenveen heeft zich de afgelopen jaren met name onderscheiden door bezig te zijn met het gezondheidsaspect. “We zijn de gezondste kantine van Nederland en het sportpark is volledig rookvrij. Dat zijn ontwikkelingen waar we ons sterk voor hebben gemaakt en dat zorgt naar mijn idee voor een positief gevoel bij veel leden. Mensen willen daar graag bij horen en, naar blijkt, ook iets voor de vereniging betekenen. Als we met een project bezig zijn dan maken we als bestuur eerst een profielschets van iemand die we zouden kunnen benaderen om zich daarvoor in te zetten en dan benaderen we diegene op een gerichte wijze. Als dat niet lukt dan gaan we kijken naar een alternatief. Dat is een van de krachten van onze vereniging”, aldus Wind.

SPORTIEF “In het beleidsplan van de vereniging staat dat we een stabiele eersteklasser willen zijn. We spelen nu in de hoofdklasse, maar dat heeft niet betekend dat we iets aan ons beleid zouden willen bijschaven. Een van de kernpunten in ons beleidsplan is dat we spelers niet betalen. Dat is een bewuste keuze en daar staan wij dan ook volledig achter. Dit resulteert ook in doorstroommogelijkheden vanuit de jeugdafdeling. Het eerste is dus een weerspiegeling van de jeugdopleiding en dat is iets waar we ons hard voor maken”, vertelt de voorzitter. “We zijn een zondagvereniging en ook wij zien een tendens dat het zondagvoetbal het lastig heeft in de huidige vorm. Ik denk dat we op

FOTO: JENNY BEENEN

VV HEERENVEEN

lijk de belangrijkste wensen. Die ruimte is er maar dat zal wel consequenties hebben voor bijvoorbeeld de ligging van de velden en de parkeergelegenheid. Daarover ben ik eigenlijk wekelijks in contact met Gerry Hamstra en Luuc Eizinga van SC Heerenveen. Met Gerry hebben we het dan over de veldbezetting en met Luuc meer over de toekomst van het complex. Het is voor het bestuur, maar eigenlijk de gehele voetbalvereniging noodzakelijk dat dit gaat gebeuren. Het is écht onze eerste prioriteit”

SC HEERENVEEN

Henricjan Wind

den duur overgaan naar een model waarin er zowel op vrijdag, zaterdag als zondag kan worden gespeeld, net als de Tweede Divisie op dit moment. Op welke termijn dat is? Ik verwacht dat dit niet lang meer op zich zal laten wachten. Hierdoor is er een mogelijkheid om te kiezen voor het spelen met een regionaal karakter. Voor ons is dat ook veel mooier. Denk aan een wedstrijd tegen tegenstanders uit Friesland; Echte derby’s. Dat is veel leuker dan wedstrijden tegen ploegen die achter Doetinchem vandaan komen.”

als SC Heerenveen en dat is voor veel spelers toch ook een droom. Als je ziet hoeveel jeugd er staat bij een wedstrijd tussen de Jo19 van SC Heerenveen tegen Feijenoord Jo19 dan kun je concluderen dat de jeugd dat graag ook nastreeft. Spelers en trainers kunnen zich goed ontwikkelen bij ons en wanneer ze echt het talent hebben, heeft dat soms als consequentie dat spelers vertrekken naar SC Heerenveen. Daar zijn wij dan trots op. Net als dat dit gebeurt met trainers”, vertelt Wind.

OPLEIDEN

COMPLEX

“In de afgelopen jaren hebben wij als vereniging sportief stappen gezet. In de jeugdopleiding worden we steeds beter. Het mooie is dat er veel aanwas is van nieuwe leden. We hebben een goede naam. Zowel spelers als trainers voelen zich thuis bij onze vereniging en spelen graag in het shirt met de pompeblêden. Daarnaast spelen we natuurlijk op hetzelfde sportcomplex

Skoatterwâld is al jarenlang het onderkomen van zowel de profs als de amateurvereniging van Heerenveen. De wens van beide clubs is om het complex te upgraden. Wind: “We zijn daarover in gesprek. Als vereniging hebben we nu recht op een extra kunstgrasveld naast het veld wat er nu ligt, maar we hebben meer dan dat nodig. Meer velden en kleedkamers zijn eigen-

De samenwerking tussen Sportclub en Voetbalvereniging zijn goed te noemen volgens Wind. “Overdag gebruiken zij het sportcomplex en wij in de avond. Voor onze leden is dat doordeweeks nooit een probleem maar op de zaterdagen is dat wel eens lastig. Dan worden er bij de amateurtak wedstrijden afgelast ten faveure van de betaalde tak. Daar zijn concrete afspraken over gemaakt, maar dat is niet altijd even leuk om te doen. Buiten het facilitaire gedeelte hebben we veel banden met SC. Jeffrey Talan

is hoofd Jeugdopleidingen en zijn zoontje speelt in de Jo15, Gerald Sibon zijn zoon speelt in O17. Het is niet dat we dezelfde speelwijze hebben maar mochten we ergens tegenaanlopen dan kunnen we altijd vragen naar de mening van mensen binnen SC Heerenveen. Dat werkt prettig.”

KIKA SPONSORING “De hoofdsponsor van Heerenveen is GroenLeven. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat wij nieuwe tenues kregen maar hoefden daarvoor niet op het shirt. We hebben toen met een aantal vrijwilligers bedacht dat het goed zou zijn om te spelen met KiKa op het shirt. Daarbij kunnen sponsoren aansluiten door de vereniging te sponsoren. Je komt dan niet op een wedstrijdshirt maar als je ons sponsort dan gaat 30% van de totale sponsoring naar stichting KiKa. Dat is een mooi bedrag en als sponsor ben je dan ook nog eens maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen”, aldus Wind die naast het voorzitterschap ook nog een eigen assurantiekantoor heeft in Heerenveen.


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

41

Knypster Paul Bos

“Ik wilde geen sport meer doen in een hal” Rond zijn achttiende verjaardag maakte de nu 47-jarige Paul Bos voor het eerst kennis met een survivalrun, destijds een kleine sport en veel wedstrijden waren er niet. Karate en waterpolo waren de sporten die Paul lang heeft gedaan. Zoals dat wel vaker gaat slokten zijn gezin, getrouwd en twee zoons van 17 en 20, en zijn loopbaan al zijn tijd op en jarenlang sportte hij niet. “Op een gegeven moment komt dan het besef, en ook de drang, om weer sportief bezig te zijn. Ik wilde niet meer een binnensport doen, want dat had ik altijd al gedaan. Ik wilde naar buiten en woon in De Knipe. Dan is de keus voor survivalrun snel gemaakt.” TEKST JAN VAN LOON

Voor zijn werk maakt Paul lange dagen in de auto. Hij is regiomanager bij LTO Noord en heeft de noordelijke drie provincies onder zijn hoede. “Je bent veel onderweg en in overleg. Het is dan heerlijk om ’s avonds even lekker los te gaan op de survivalbaan bij ons in het dorp. Ik probeer dat twee keer in de week te doen, maar dat lukt niet altijd. Daarnaast geef ik ook nog een keer in de week training aan de jeugd. Dat doe ik al tien jaar en dat is harstikke leuk. Je loopt dan zelf ook wel een beetje mee en bent op die manier toch in beweging.”

SURVIVALRUN Maar wat is survivalrun nou precies en waarin onderscheidt het zich van een obstacle - of een thrill run? Paul leg het haarfijn uit en maakt met zijn handen een denkbeeldige lijn. “Aan deze kant heb je hardlopen op de atletiekbaan en aan de andere kant heb je survivalrun. Daartussenin zitten alle variaties daarop. Hoe verder je opschuift in de lijn hoe minder belangrijk het hardlopen wordt en hoe groter de rol is van de hindernissen onderweg. Survivalrun ligt aan het einde van de lijn.” Het is vooral een grote sport in Nederland met een eigen survivalbond waar ongeveer 10.000 leden bij aangesloten zijn. Survivalrun Vereniging Pauwenburg uit De Knipe, waar Paul ook in het bestuur zit, heeft maar liefst 270 leden. “Dat is voor een klein dorp als De Knipe een enorm aantal en dat laat vooral ook zien hoe groot de sport hier is.

Maar ook landelijk groeit de sport en is er een professionaliseringsslag gaande. Met oud Judoka Mark Huizinga als voorzitter en natuurlijk ook anderen zie je dat er meer wordt gedaan aan structuur en opleiding.” In de rest van de wereld doet men meer aan obstacle run en is survivalrun nauwelijks bekend. “Bij een obstacle run maakt lopen een groter onderdeel uit van de sport dan bij survivalrun. Tijdens de survivalruns is de vaardigheid en techniek waarmee je de hindernissen aflegt weer belangrijker. Het verschil kan soms best lastig te duiden zijn, want ergens komen deze twee disciplines bij elkaar en wordt een obstacle run een survivalrun”, legt Paul uit.

WEDSTRIJDEN INDELEN Dit jaar doet Paul weer mee aan de survivalrun in De Knipe en door het hele jaar heen doet hij gemiddeld nog een tiental andere wedstrijden. Daarmee kun je stellen dat hij behoorlijk ervaren is en dat komt hem in de wedstrijden vaak goed van pas. “Ik ben niet de beste loper, maar kan dat wel enigszins compenseren met mijn ervaring. Daarnaast ben ik redelijk vaardig in het klimwerk, dat gaat me goed af. Met survival is je wedstrijd indelen ook van cruciaal belang, zeker omdat sommige hindernissen veel energie vergen. Je kunt wel vol van start gaan met het lopen, maar als je dan uitgeput bij een hindernis komt en deze niet weet te behalen snijd je je zelf in de vingers. Als je een hin-

dernis helemaal niet weet te halen staat er een jurylid dat je bandje doorknipt en dat is nogal een ding in onze sport, dat wil je niet. Dat neemt niet weg dat het iedereen weleens overkomt hoor, zeker als je net begint met de sport.”

12 KILOMETER Op 31 mei start het vierdaagse survivalrun evenement in De Knipe. Een enorm evenement met 4.000 deelnemers verdeeld over verschillende leeftijden, categorieën en afstanden. Paul staat hier voor de twaalfde of dertiende keer aan de start. “Ik weet het eigenlijk niet helemaal zeker, maar sinds

ik met deze sport bezig ben heb ik elk jaar meegedaan. Het is een fantastisch evenement en het bestuur en parcourscommissie verdienen hiervoor alle lof.” In al zijn deelnames deed Paul veelal mee aan de wedstrijd over zeven kilometer. Dit jaar doet hij echter mee aan de langere wedstrijd over twaalf kilometer. “Dat heb ik een keer eerder gedaan en toen heb ik het niet gehaald. Dit jaar heb ik hard getraind en ga ik er vol voor om het nu wel te volbrengen. Het gaat me dan niet zozeer om de tijd, maar vooral om het volbrengen van de totale afstand en alle hindernissen.”


Kies wijzer tijdens de ABD kies weken

Kies de Nissan Qashqai per maand nu vanaf €267 Direct uit voorraad leverbaar!

ABD KIES WEKEN

NISSAN QASHQAI N-CONNECTA DIG-T 115PK

FULL OPTIONS:

- Glazen dak - Climate controle - Dakrails - Camera’s rondom - Getinte ramen

1

Ik lease privé met ABD

nu P/MND

€480

2 nu

ABD All In P/MND

MEEST GEKOZEN

€267

3 nu

Of koop tijdelijk voor van €32.500 RIJKLAAR

€28.950

Met ABD kiest u wijzer. DE DRIE ZEKERHEDEN VAN ONDERHOUD BIJ ABD NISSAN:

#1

Wij garanderen de laagste kosten per kilometer.

#2

Wij repareren niets zonder uw toestemming.

#3

Gegarandeerd de beste service.

DRACHTEN HEERENVEEN

DE HEMMEN 1

Tel: 0512 - 571 671

SKRYNMAKKER 26

Tel: 0513 - 633 775

1. ikleaseprivebijabd.nl wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden van Friesland Lease. Private Lease bedrag is gebaseerd op: 60 maanden tot 10.000 km p/jr en 8 of meer schadevrije jaren. De genoemde vanafprijs is een consumentenadviesprijs en is inclusief onvermijdbare kosten, nodig voor aflevering van de auto aan de consument. Optionele pakketten en/of uitrusting zijn altijd de keuze van de consument en kunnen desgewenst tegen meerprijs geleverd worden. 2. De gecommuniceerde maandbedragen zijn o.b.v. de consumentenadviesprijs minus voordeel, 25% aanbetaling (evt. uit inruilwaarde), 20% slottermijn en 60 maanden looptijd tegen 1,9% rente. Het aflopend krediet is geldig op nieuwe particuliere Nissan personenauto orders Looptijd 12 tot 60 maanden, geen maximaal te financieren bedrag, slottermijn mogelijk. De maximale slottermijn hangt af van de looptijd van de financiering en berekend o.b.v. waarde van de auto (40% bij 36 maanden, 30% bij 48 mnd en 20% bij 60 mnd financiering). Op de financiering en services zijn algemene voorwaarden van toepassing. 3. De genoemde vanafprijs is een consumentenadviesprijs en is inclusief actievoordeel, onvermijdbare kosten, nodig voor aflevering van de auto aan de consument. De rijklaarprijs is gebaseerd op een basisuitvoering. In advertentie gebruikte foto kan afwijken en leverbaar zijn met meerprijs. Optionele pakketten en/of uitrusting zijn altijd de keuze van de consument en kunnen desgewenst tegen meerprijs geleverd worden. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Rentewijzigingen, type- en drukfouten voorbehouden.


heerenveen • SPORT

43

GROOTHEERENVEEN.NL

MIRANDA WARINGA

“KAATSEN IS VOOR MIJ MISSCHIEN WEL BELANGRIJKER GEWORDEN DAN VOETBAL.” Voetballen en kaatsen zijn de twee grote passies van de twintigjarige Miranda Waringa uit Tjalleberd. Met twee broers en een vader die ook kaatsen kan dat ook bijna niet anders. Voetbal was tot dusver altijd de sport waar Miranda de meeste tijd en energie in stak, maar de laatste maanden trekt kaatsen steeds meer. “Ik ben enorm fanatiek en wil echt beter worden met kaatsen. Ik wil zien wat ik kan bereiken.” TEKST JAN VAN LOON // FOTO'S DENNIS STOELWINDER

middelbare school, zijn voor mij heel spannend. Ik kan daar niet altijd even goed mee omgaan. Voor andere mensen is dat soms moeilijk te begrijpen. Ze vragen waarom ik niet nog een andere opleiding ga doen, maar voor mij is dat een hele grote stap. Ik wil dat wel hoor, maar alleen als ik zeker weet wat ik wil en er zelf 100 procent achter sta.” Sport was voor Miranda vaak een uitlaatklep. De plek waar ze zich

veilig voelde en zich kon laten gaan. Maar op een gegeven moment veranderde dat ook. “Toen moest er wel echt wat gebeuren, want dat was natuurlijk niet goed. Met hulp gaat het nu inmiddels veel beter en ik loop niet meer bij de psycholoog.”

EEN SPORT DIE JE MOET ERVAREN Van jongs af kaatst Miranda. Met een vader die fanatiek is en twee broers die ook spelen bij de ver-

ANGST EN PANIEK Na de middelbare school deed Miranda de sportopleiding Cios in Heerenveen. Een opleiding die perfect past bij hoe ze is: fanatiek en sportief. Daarna volgde een opleiding in de zorg, maar dat viel haar zwaar en ze maakte de opleiding dan ook niet af. Inmiddels werkt ze al weer enkele jaren bij supermarkt Jumbo in het centrum van Heerenveen. Hoewel ze blij is met haar baan, is het niet bepaald het carrièreverloop wat ze voor ogen had een jaar of vijf geleden. Paniek en angst liggen daaraan ten grondslag.

Wat het kaatsen zo’n mooie sport maakt vindt ze moeilijk om uit te leggen. “Ik denk dat het bij uitstek een sport is die je moet ervaren. Je moet de bal voelen als je hem terugkaatst of de euforie beleven na een goede opslag. In het begin dacht ik ook niet meteen, ‘wauw dit is een vette sport’, maar dat kwam wel snel toen ik het ging doen.”

“Ik denk dat ik een jaar of veertien was toen ik paniek- en angstaanvallen kreeg. Dat was een heftige periode en zorgde ervoor dat ik me vaak terugtrok en nauwelijks nog mijn kamer uit wilde. Samen met een psycholoog ben ik daar weer goed uitgekomen en inmiddels heb ik het allemaal redelijk onder controle. Grote veranderingen, zoals van de basisschool naar de

Gezellig Entreekaartje naar voor De Bios? maar € 7,Gebruik deze waardebon!

Geldig t/m 21 juni 2018 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film max. 4 pers/bon - GROOTHEERENVEEN 05-2018

eniging, gaat het thuis vaak over kaatsen. Toch was voetbal lange tijd belangrijker voor Miranda. “Ik wilde beter worden en ging naar de Heerenveense Boys. Ik speelde een tijdje in het eerste, maar kwam weinig aan spelen toe. Inmiddels doe ik dat niet meer en speel ik in het tweede. Voor mijn gevoel voetbal ik al heel lang en dat vind ik ook leuk, maar ik ben wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hoewel kaatsen geen nieuwe sport is, denk ik wel dat ik nog veel beter kan worden en hoeveel beter wil ik graag ontdekken.”

Hoewel kaatsen een echte Friese sport is, is het niet voor iedereen altijd duidelijk hoe het werkt. Dat is ook niet gemakkelijk uit te leggen is te merken als we Miranda ernaar vragen. Voor een exacte spelomschrijving raad Miranda dan ook het internet aan, waar aan de hand van tekeningen duidelijk

staat omschreven wat de spelregels zijn. “Ik vind het hele spelletje leuk, maar van jongs af sla ik al op en vind ik het tussenspel eigenlijk het leukst. Je kunt het soms een beetje vergelijken met tennis. Je slaat op en er kan een rally ontstaan. Daarnaast kunnen de kansen op een overwinning snel heen en weer gaan. Op het ene moment sta je met 3-0 voor maar voor je het weet sta je weer achter. Dat maakt het vaak enorm spannend en leuk om naar te kijken.”

DROMEN VAN DE PC De PC in Franeker is de bekendste kaatswedstrijd van Friesland en dus ook van de wereld. Voor elke jonge kaatser is het een droom om hier ooit te mogen deelnemen, zo ook voor Miranda. De PC in Franeker is echter alleen voor mannen, maar er is ook vrouwelijke PC in Weidum. Voor Miranda zou het een droom zijn om daar ooit te spelen. “Dat is nog wel ver weg hoor”, zegt ze lachend. “Er moet dan nog heel veel gebeuren, maar natuurlijk zou het supertof zijn als ik daar ooit mag staan om zelf mee te doen.”

WRAP DÖNER OF SHOARMA SAUS NAAR KEUZE: KNOFLOOK / RODE SAUS / HONING MOSTERD

DE BIOS HEERENVEEN Burg. Kuperusplein 52 Heerenveen

Reserveren? Bel 0513-654051 of www.bios-heerenveen.com

€ 4,TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE!

MOLENPLEIN 10B HEERENVEEN

0513-841143

ACTIE IS GELDIG T/M 13-6-2018

Vanaf haar zesde voetbalt Miranda al. De geboren en getogen inwoonster van Tjalleberd deed dat eerst in haar woonplaats, maar voetbalt inmiddels bij de Heerenveense Boys. Ook de kaatssport beoefent ze al vanaf haar jeugd. In het begin alleen bij Kaatsvereniging Foarút uit Tjalleberd, maar sinds twee jaar ook bij Kaatsvereniging Us Keatsen uit Akkrum. “Daar zijn meer dames waar ik tegen kan spelen en daardoor wordt mijn eigen spel ook beter.”


Geïsoleerde garagedeur

ZOMEIER ACT

Met aandrijving vanaf

18 ember 20en rd m 15 sept 15 mei t/naar de voorwaa ntie ara

eu

r

1ja0ar

*

*

G

Vraag

op de d

TIP: Vraag naar onze voordelige actiepakketten!

€999,-

NIEUW!

incl. BTW

SPARERIBS AFHALEN

CAFÉ - RESTAURANT

SPOORZICHT SPOORZICHT

Showroom (op afspraak): De Werf 12-1 8401 JE Gorredijk Kantoor: Dille 8 8401 NA Gorredijk 0513 - 43 52 43 06 - 52 59 25 14 www.ellema.nl info@ellema.nl

dik 45 mm erd geïsole

Dé zaak voor iedereen Voor wandelaars, stappers, kroegtijgers, lunchgasten, zakenmensen, bohemiens, bestuurders, netwerkers, niet-werkers, avonturiers, minnaars van de muze, sportlui, vrienden, buren, vrouwen en jongens.

In één dag volledig gemonteerd!

Voor als het snel en goed moet!!

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag v.a. 16.00 uur Woensdag t/m vrijdag v.a. 11.00 uur Zaterdag en zondag v.a. 16.00 uur Maandag - Gesloten

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES

Parallelweg 48 8441 AS, HEERENVEEN T: 0513 – 792 002

Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

www.spoorzichtheerenveen.nl

AAN DE SLAG OPEN OP ZATERDAG VAN

7.00 - 12.30 UUR

MET TUIN EN ERF

Wind BIG bag

ZAND

(1500 kg)

(voor o.a. straatwerk)

Spuitzand

€ 52

€ 42,-

Aanhanger

€ 12,50

Drainagezand

€ 72

€ 62,-

Tandemasser

€ 25,-

Brekerzand

€ 94

€ 84,-

Schelpen

€ 109 € 99,-

MEER DAN 40 SOORTEN (SIER)GRIND maar ook:

• • • •

tuingrond worteldoek (€ 7,- per meter; 520 cm breed ) splitplaten (€ 8,65 per stuk) en meer...

TOT

30% KORTING

Zelf halen of door ons laten bezorgen! BETON OF SPECIE NODIG? Binnen enkele minuten heeft u een kant- en klaar product op de aanhanger. Dit bespaart veel tijd en kosten.

INSPIRATIE NODIG?

Prijzen zijn inclusief btw. en exclusief bezorging.

 0513 - 62 29 02

Kom eens langs op Wetterwille 25!

WWW.JACWIND.NL


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

ALLEEN MAAR LACHENDE GEZICHTEN BIJ G-VOETBALMIDDAG

RONDE VAN ORANJEWOUD

ONDER IDEALE OMSTANDIGHEDEN

Zaterdag 5 mei is onder ideale omstandigheden voor de 24e keer de Ronde van Oranjewoud georganiseerd door AV Heerenveen in samenwerking met Sportstad Heerenveen. Ook dit jaar was de start en finish op de Abe Lenstraboulevard bij Sportstad Heerenveen. De Ronde van Oranjewoud bestaat uit meerdere afstanden over een parcours van verharde wegen door o.a. de prachtige bosrijke Parklandschap van Oranjewoud, Mildam, De Knipe. Er kon door de lopers gekozen worden uit een wedstrijdloop 10 Engelse Mijlen, een recreatieloop 10 Engelse Mijlen, een recreatieloop 10 km en een recreatieloop 5,2 km.

Onlangs genoten bijna dertig deelnemers van de jaarlijkse G-voetbalmiddag van sc Heerenveen en de KNVB. Op Sportpark Skoatterwâld werden er clinics georganiseerd, speciaal voor mensen met een beperking. Na het ontvangst van de deelnemers was het tijd voor de warming-up; onder leiding van Heero werden de spieren opgewarmd. Vervolgens werkten de deelnemers zich in het zweet bij de clinics. Bij clinic Zeneli moest er rondom pionnen gedribbeld worden, bij clinic Schaars stonden er strafschoppen op het programma en bij clinic

Ødegaard was de precisie van de pass heel belangrijk. Tot slot werd er bij clinic Thorsby voetbalcurling gespeeld. Na deze anderhalf uur durende training gingen de spelers naar het Abe Lenstra stadion, waar een stadiontour op het programma stond. Aan het einde van de

middag kregen de deelnemers nog een grote verrassing, want dankzij Groenleven mogen zij een bezoekje brengen aan de wedstrijd sc Heerenveen – Feyenoord op zondag 6 mei! Rond half vijf werd deze zeer geslaagde voetbalmiddag afgesloten.

BEACHVOLLEYBALCLINICS VOOR SCHOLEN OP HET GEMEENTEPLEIN

Op 23 en 24 juni vindt de DELA Eredivisie Beach plaats op het Gemeenteplein in Heerenveen. In aanloop naar dit weekend wordt het ‘centre court’ al vanaf 21 juni ter beschikking gesteld voor breedtesport activiteiten. Speciaal voor scholen biedt men op 21 & 22 juni beachvolleybal clinics aan. Een unieke kans voor scholieren om onderdeel uit te maken van een top beachvolleybal evenement. De scholenclinics worden aangeboden op 21 en 22 juni tussen 8:30 – 16:00. De invulling van het programma kan in overleg met de school worden bepaald. Reserveer snel een datum en tijd want vol=vol!

SC HEERENVEEN VROUWEN START TALENTENTEAMS O14 EN O16 JAAR

De clinics vinden plaats op het officiële ‘centre court’ op het Gemeenteplein waar

op 23 en 24 juni de Eredivisie gespeeld wordt. Wanneer het ‘centre court’ vol is, hebben scholen de mogelijkheid om zich in te schrijven op de side courts. De side courts zijn gelegen op de beach velden van Sportstad Heerenveen. De clinics zijn geheel gratis te boeken! Bij annulering korter dan twee weken van te voren wordt een compensatie van €100,- in rekening gebracht. De organisatie van het evenement is in handen van Sportstad Heerenveen, SportworX en Nevobo.

ENERVEREND DEBUUT AARON SCHAATSSTER ANTOINETTE DE TERPSTRA IN ENGELAND Vorige week is Aaron (10 uit Mildam) teruggekeerd van zijn eerste wedstrijden in zijn Stockcar Micro F2 in Engeland. Een enerverend weekend waarin de jonge Mildammer ook direct indruk wist te maken.

JONG NAAR TEAM LOTTO-JUMBO

sc Heerenveen Vrouwen zal met ingang van seizoen 2018-2019 uitbreiden met een nieuw talententeam voor meiden onder 16 jaar (MO16) en een trainingsgroep voor meiden onder 14 jaar (MO14). Vanaf de start van de Eredivisie Vrouwen is sc Heerenveen vertegenwoordigd. Op dit moment is het eerste elftal nog actief in de kampioenspoule en sneuvelde het vorige week zondag in de laatste seconden tegen Ajax tijdens de halve finale van de bekercompetitie. Het beloftenteam staat op de drempel van het kampioenschap met daarop volgend promotie naar de Topklasse. Voor een goede aansluiting en doorstroming vanuit eigen opleiding richting het beloftenteam en het eerste elftal komen er twee teams bij. Het MO16 team zal in een jongenscompetitie gaan spelen. Deze groep meiden is al geselecteerd. Het MO14 team zal een trainingsgroep worden die op de zondagochtend (eenmaal per twee weken) op de velden van Udiros in Nieuwehorne zal trainen. Hiervoor worden maximaal 20 meiden uit Noord Nederland geselecteerd.

RABOBANK TALENTENDAG Op zondag 3 juni organiseert SC Heerenveen Vrouwen een Rabobank Talentendag voor talentvolle jonge speelsters die geboren zijn in 2004, 2005, 2006 of 2007, ten behoeve van de trainingsgroep MO14. Deelnemers kunnen zich gratis inschrijven via de website: www. vrouwenscheerenveen.nl.

Zaterdag 5 mei was de eerste wedstrijd op Birmingham Wheels Raceway. Het team was ruim van te voren aanwezig om optimaal van de trainingsmogelijkheid gebruik te maken. De racebanen in Engeland zijn beduidend anders dan in Nederland. Hier kwam Aaron snel achter, na een paar ronden was zijn achteras kapot. Met hulp van diverse Engelse teams was de auto net op tijd gereed voor de eerste manche. Dat was aftasten en in middenmoot uitgereden. De tweede manche ging goed met diverse crashes en herstarten . In de finale startte Aaron op de eerste rij van de rooddakkers, een mooie uitgangspositie. De start was matig maar dit werd in de eerste bocht goed hersteld. Vervolgens een grote crash welke Aaron op een haar na wist te ontwijken en over de curves vloog. Vier à vijf auto’s werden afgevoerd en ook Aaron kon naar het middenterrein. Einde finale.

In de nacht is het team doorgereden naar Skegness om zich rond 9.30 uur aan de poorten te melden van Skegness Raceway. In Skegness stonden 36 auto’s aan de start. Aangezien Aaron als rooddakker (hoogste grading) mee achteraan start, een enorme uitdaging om op de voorste posities te eindigen. Op Skegness was trainen niet mogelijk voor Aaron om de baan te leren kennen. Dat moest tijdens de race zelf gebeuren. In de eerste manche was Aaron betrokken in een hevige crash, maar wist hier zonder schade erg knap uit te komen en eindigde als tiende. De tweede manche resulteerde in een keurige zevende plaats. In de finale werd van de 34ste positie gestart. Een indrukwekkende race resulteerde uiteindelijk in een geweldige vijfde plaats. Tijdens de huldiging werd Aaron in het stadion in het zonnetje gezet, vanwege zijn aanwezigheid en prestaties. Een geweldige en enerverende ervaring.

Team Lotto-Jumbo heeft zich versterkt met Antoinette de Jong. De 23-jarige schaatsster tekende maandag een tweejarig contract bij de formatie van Jac Orie. De afgelopen drie jaar reed de allroundster uit Rottum voor Justlease, de ploeg rond Ireen Wüst. Justlease heeft echter aangekondigd te stoppen in de schaatssport. De Jong zal samen met olympisch kampioene Carlijn Achtereekte en juniorenwereldkampioene Joy Beune de vrouwentak vormen. Antoinette de Jong behoort al jaren tot de internationale top in het allround schaatsen en op de lange afstanden. Ze onderscheidde zich met bronzen medailles bij de EK allround (2016, 2017) en WK allround (2016). Bij de Olympische Spelen van Pyeongchang veroverde ze zilver op de ploegachtervolging en brons op de 3.000 meter.


46 2

14

15

D C

26

9

9

H

15

18

22

17

24

17

15

9

22

22

15

14

22

2

6

8

17

17

17

6

18

11

12

15

14

10 10

7

6

18 4

17

22

17

7

6

22

12

10

19

17 8

6

6

17 19

6

15

8

22

22

10

1 10

17

17

7

2

14

4

14

2

4

18

9 17

14

26

PUZZELPAGINA NR 05

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4

2

17

14

11

17

24

25

20

23

17

7

7

11

22

14

14

8

14

11

10

21

8

19

17

9

13

8

12

7

22

18

18

5

19

18

17

16

17

6

6

5

4

3

1

NUMMER 05 • 2018

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 05-2018 – tot uiterlijk 10 juni 2018. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

14 17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

rijschool

afkerig

stuurmanskunst

naam

tot en met

lijdzaam

neiging

universitaire voorzitter

twistpunt

6

opstandig

3

9

S L E D N A H T U O H A

smelting

loflied

uitdrukking

beurtzang voor

weefsel

oude lap

per adres

informatietechnologie

voor

1

grassteppe muziekinstrument

avondkleding lidwoord

11

pl. in Canada

brandstof

heilige Noorman

riv. in Frankrijk Spaans eiland

rotten

5

inheems roofdier

leerling

commando

plant

moorddadig

schildergerei voorloper v.d. euro

plant

gebogen been vaardigheid

13

lid opschudding

zie aldaar

show naamlijst

berekenen

avondmaal

boom

8

dierengeluid pl. in Spanje

2

4

pausennaam piraat

levenloos

volgzaam

trimmen

vochtig

laatste kwartier

regeringsreglement

friszuur

kiekje honkbalterm

invoer

hondenras

7

ruiterlansier

10

3

4

N Y K K A A A A T G A O

E E I D W N L A R E P O

G N I N S E C T T E R L

G G A A M P E T U N I A

O A R E A T E B A F L A

J T Z V O N Z I N N I G

5

6

7

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Letters mogen vaker worden gebruikt. Zoek de woorden op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing. AANWAS ALFABET APRIL BALDADIG ELITE ENKEL HOUTHANDEL INSECT JOGGEN

KROOS LOZING MANIOK NAAIEN NADEEL OESTROGEEN ONTDEKKING ONZINNIG OPERA

OPPAS OPRIT ORAAL PAROOL PETUNIA POLEN SOLDAAT TILBURY ZEMELAAR

12

© www.puzzelpro.nl 2

E G R P K D S I A O P O

omslag

omslagrok

1

L N O U L E L O O R A P

godsdienst

ritmische beweging man van adel

deel v.e. naald

O I O O B E D A I T O P

beroep

in plaats van snavelpuntje mountainbike

botterik

P Z S I K L E T B S A A

© www.puzzelpro.nl

lidwoord pasvorm

oplosmiddel

K O I N A M I R N E H S

8

9

10

11

12

13

Winnaar puzzel Grootheerenveen 04 - 2018 Margriet de Geest-Vennis uit Scherpenzeel heeft de waardebon t.w.v. € 25,00 gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij Hema Heerenveen

PUZZEL

EN WIN

N O B E D R WAA ,00 HEERENVEEN 5 2 € N VA

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 05, VÓÓR 10 juni A.S. PER EMAIL NAAR: info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: GROOTheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

EINDREDACTIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Wim Walda

Henk van der Veer, Martin de Jong en Wim Walda.

REDACTIE

VERKOOP

Henk de Vries, Jan van Loon, Wim Walda, Henk van der Veer, Wendy Noordzij en Dennis Stoelwinder.

Meine de Vlugt, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok, Mieke Alferink

VORMGEVING

DRUK

toestemming van de uitgever. De

Frans van Dam (Quod Media)

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

gegevens in deze krant zijn met zorg

FOTOGRAFIE

VERSPREIDING

juistheid van de inhoud hiervan kan

Mustafa Gumussu FPH, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder,

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

echter geen aansprakelijkheid worden

REDACTIETIPS? redactie@grootheerenveen.nl

gekopieerd zonder voorafgaande

BLADMANAGEMENT Marianne Bouwman (mbouwman@ yingmedia.nl) en Kirsten van Loon (kirsten@yingmedia.nl)

Niets uit deze uitgave mag worden

samengesteld. Ten aanzien van de

aanvaard.


tot € 3.243 voorraadvoordeel bij Van den Brug Heerenveen

Rijklaar al vanaf

of private lease * per maand va.

€26.550 UIT VOORRAAD LEVERBAAR:

€425*

T-Roc 1.0 Style | Benzine | 115pk

o.a. voorzien van: • Airco • Adaptive Cruise Control • Navigatie • Bluetooth • DAB+ radio • Lane Assist • Parkeersensoren • Comfortstoelen • Lichtmetalen velgen

De T-Roc 1.0 Style uit voorraad is er rijklaar vanaf €28.799* of Private Lease vanaf € 475* CO2-emissie Volkswagen T-Roc 118-155 g/km, gemiddeld brandstof-verbruik 5.2 - 6.8 l/ 100 km. *Genoemde vanaf-prijzen zijn altijd inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. ** De full operational lease wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services en de vanaf-prijs is inclusief BTW o.b.v. 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. | Drukfouten voorbehouden. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten. De winactie van de Gazelle fiets en Volkswagen fietsendrager is geldig bij particuliere of klein zakelijke aankoop van een nieuwe T-Roc tot en met 31 mei 2018. Er wordt 1 juni persoonlijk contact opgenomen met de prijswinaar.

Autoland van den Brug Heerenveen Tevens dealer Volkswagen Bedrijfswagens, SEAT, ŠKODA en Audi Service

Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen T 0513 - 63 30 54 vandenbrug.nl/volkswagen

U vindt de overige Volkswagen-vestigingen van Van den Brug in Drachten, Sneek, Franeker en Buitenpost.


FASE 1: 10 halfvrijstaande woningen in jaren '30 stijl in Delfstrahuizen

. n . .o , v / 0

0 0 va 4. 22 € f a n

Sfeervol, ruim, tussen het groen, zo'n beetje aan het water, in een huis met de exclusieve, robuuste uitstraling van de jaren '30 plus de warmte en het comfort van nu. Woningen voor mensen met smaak, die graag genieten van het leven. Het kan in Delfstrahuizen, aan het Tjeukemeer, hartje Friesland. Ver weg van alle drukte en stress, ook nog eens prima bereikbaar, aan de rand van een gezellig oud dorp. • Keuze uit twee type woningen; mogelijk op iedere kavel (uitsluitend kavels 7 t/m 10) • Warme kleuren baksteen uit de Kloosterwaardcollectie: 'ouderwets' mooie bakstenen uit Nederlandse ovens • Stoere en knusse uitstraling, in de kenmerkende sobere en robuuste stijl van toen • Hier en daar speels onderbroken door verspringende bakstenen en bloemkozijnen

• • • • •

Sfeervol dankzij karakteristieke, gedeelde ramen Ruime kavels Standaard met berging, mogelijkheid tot garage Drie slaapkamers, een badkamer en ruime zolder Vele uitbreidingsmogelijkheden zoals een bijkeuken en verlening van de woning • Duurzaam en energiezuinig onder andere dankzij zonnepanelen • Inclusief sanitair en tegelwerk, exclusief keuken

Interesse? Schrijf u snel in op www.mooiwetterwille.nl.

start verkoop

zaterdag 19 mei 10.00 - 12.00 uur Nieuwbouwlocatie - Delfstrahuizen

Makelaardij van Engelenburg T 0514 - 53 46 10 | E info@makelaardijvanengelenburg.nl Makelaardij Hoekstra T 0513 - 62 83 00 | E heerenveen@makelaardijhoekstra.nl

www.mooiwetterwille.nl

Grootheerenveen 5 - 2018  
Grootheerenveen 5 - 2018  
Advertisement