Page 1

04-2018

heerenveen

FOTO:MUSTAFA GUMMUSSU - FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

3e JAARGANG • NR. 04

groot

JURJEN PAL

"Ik ruik nog steeds hun stinkende laarzen..."

Gratis waardebepaling! Weten wat jouw huis waard is?

www.makelaardijhoekstra.nl/waardebepaling


2

NUMMER 04 • 2018

TIJD VOOR EEN PAUZEMOMENTJE Het zijn misschien wel de belangrijkste momenten van de dag: de pauzes. Even afstand nemen van waar je mee bezig bent, zodat je ook kunt nádenken over waar je mee bezig bent. Je kunt jezelf dan de vraag stellen of je het wel goed doet, zoals je het nu doet. Ben ik niet op de verkeerde weg? Is het zinvol wat ik doe, en wíl ik dit, of is de wereld compleet zinloos en ‘rotzooi ik maar een beetje an,’ zoals een bekend kunstenaar ooit zei. Ik mag de dingen graag overdenken, voor ik begin met maar een beetje aan te rotzooien. En dan neem ik tijd voor een pauzemomentje. Ná het werk zoek ik ook altijd zo’n pauzemomentje, voor ik naar huis ga. Dan filosofeer ik graag met een collega, die ook zo’n

pauzemomentje neemt, allerlei zin en onzin bij elkaar, en komen we soms op heel waardevolle en vooral ook leuke ideeën om nog eens uit te voeren. Ik heb een neus voor het vinden van het pauzemomentje. Altijd gehad. Tijdens de jaarlijkse muzikale kroegentocht in het centrum van Heerenveen was het altijd net pauze, overal waar ik binnenkwam. En ik kom bij het Bevrijdingsfestival op 5 mei altijd aan op het moment dat er net een pauze van een uur is op het hoofdpodium. Het dwingt je om er iets mee te doen, met die pauzes. Andere mensen leren kennen, bijvoorbeeld. Gesprekken voeren met goede vrienden. Ik koester de pauzemomentjes en heb er mijn werk

opmerkelijk...

van gemaakt om die voor mezelf en vooral ook voor anderen in te vullen. Ik bied u dan ook graag de nieuwe GROOTHEERENVEEN Krant aan. Door de redactie ingevuld en samengesteld met de leukste verhalen over mensen uit uw directe omgeving. Om lekker in te bladeren tijdens uw eigen pauzemomentjes. Veel leesplezier! Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl Het Korps Nationale Reserve is een belangrijk onderdeel van de Koninklijke Landmacht. Natres militairen vervullen hun militaire functie naast hun baan of studie in de burgermaatschappij. Zij staan dag en nacht klaar om te worden ingezet.

VRIJMARKT EN FEEST OP KONINGSDAG IN HEERENVEEN Het belooft op Koningsdag weer een mooi feest te worden in het centrum van Heerenveen. Naast de jaarlijkse vrijmarkt zal er in de middag en avond weer een groots Koningsdagfeest losbarsten op de Oude Koemarkt en Vleesmarkt. De vrijmarkt in het centrum begint sinds enkele jaren al in de avond van 26 april. Dan hebben de eerste verkopers hun plekje al veilig gesteld. Honderden verkopers proberen op Koningsdag hun waar aan de man te brengen. De markt kan ieder jaar rekenen op duizenden bezoekers. Vanaf 14.00 uur barst het grote Koningsdagfeest los op de Oude Koemarkt en de Vleesmarkt. Feest dj Kevin Terpstra, DJ Lars en Del Cortez zullen vanaf het grote podium op de Overkluizing weer voor een feest zorgen. De horecaondernemers staan klaar met een hapje en uiteraard de nodige (non)alcoholische versnaperingen.

HERSENLETSEL ON TOUR Hersenletsel on Tour, met voormalig weerman, en Niet Aangeboren Hersenletsel getroffene Peter Timofeeff in de gelederen, fietst zes dagen door Drenthe, Friesland en Groningen! Dit doet Hersenletsel on Tour enerzijds om permanent de aandacht te vestigen op alle vormen van NAH en de gevolgen voor getroffenen en hun naasten. Anderzijds omdat in beweging komen en blijven voor mensen met NAH van groot belang is! We gaan met 25 NAH getroffenen door deze mooie provincies fietsen. De tocht begint op 3 mei en eindigt op dinsdag 8 mei, de Europese dag van de Beroerte. Op deze tweede dinsdag van mei wordt extra aandacht gevraagd voor NAH. De etappeplaatsen zijn als volgt: 3 mei Assen- Emmen, 4 mei Emmen- Dwingeloo, 5 mei Dwingeloo- Heerenveen, 6 mei HeerenveenBeetsterzwaag,7 mei Beetsterzwaag- Haren, 8 mei Haren- Assen. Op deze sportieve manier willen ze ook graag sponsorgelden werven voor revalidatie fiets- en loopmiddelen. In beweging komen en blijven is voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel van groot belang! Doneren kan op: IBAN: NL 82 INGB 0006 6523 56 t.n.v. Hersenletsel on Tour. Voor info, volg Facebook of de website www.hersenletselontour.nl.

ZWEEF VAN VEERTIG METER HOOG OP KERMIS HEERENVEEN Nog even en dan barst de grootste kermis van Friesland weer los op het Burgemeester Kuperusplein in het centrum van Heerenveen. Editie 2018 gaat volgens de organisatie zeker die van 2017 overtreffen. Dit keer kun je onder andere 40 meter hoog zwevend de lucht in met de Space Jam. Daarnaast zullen er weer vele spectaculaire attracties aanwezig zijn voor jong en oud!

MILITAIREN KORPS NATIONALE RESERVE BEËDIGD OP GEMEENTEPLEIN

Woensdag 16 mei gaat de kermis om 14:00 uur open. De opening zal gedaan worden bij de Space jam door de Heer Lubach van de bovak. Die dag is ook Mega kindermiddag. Clown Mischa is aanwezig en maakt de mooiste figuren van ballonnen. Daarnaast kunnen de kinderen zich gratis laten schminken, en zijn er twee extra gasten aanwezig zijn namelijk; Mickey en Mini Mouse.

Vorige week beëdigde de Koninklijke Landmacht zo’n 60 militairen van het Korps Nationale Reserve op het Gemeenteplein in het centrum van Heerenveen. De militairen maken deel uit van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Het Fanfare Korps Nationale Reserve speelde militaire muziek tussendoor. Na afloop van de officiële ceremonie sprak ook burgemeester Tjeerd van der Zwan hen kort toe.

LEO BOL 35 JAAR BRANDWEERMAN BIJ KORPS HEERENVEEN Met gillende sirenes kwamen maandagavond twee brandweerwagens de Oostergo in wijk De Akkers ingereden. Van brand was echter geen sprake. Brandweerman Leo Bol werd verrast door zijn collega’s omdat hij 35 jaar bij het korps in Heerenveen zit. “Wat een prachtige verassing. Dit had ik echt niet verwacht” roept Leo terwijl hij een bloemetje en een dinerbon in ontvangst neemt. Zijn vrouw Wiekie zit in het complot. Een ieder wordt binnen uitgenodigd om een hapje en een drankje ‘te doen’. Al snel komen de verhalen van vroeger op tafel. In 35 jaar zijn heel wat branden en ongevallen voorbijgekomen. Ook de brand van de Friese Bandenservice komt ter sprake. Een enorme brand in het centrum van Heerenveen, waar diverse gasflessen ontploften. “Toen ben ik echt bang geweest. Ik dacht zo meteen staat de politie voor de deur met de mededeling dat Leo vermist is” vertelt Wiekie. Leo is nog niet van plan te stoppen bij de brandweer. “Zolang ik door de keuring kom en het werk leuk blijf vinden ga ik door” aldus Leo.

DUURZAME DUIM VOOR (H)EERLIJK HEERENVEEN Vorige week woensdagavond werd de werkgroep (H)eerlijk Heerenveen door wethouder Van der Laan verrast met de Duurzame Duim. Deze trofee is een blijk van waardering aan per-

sonen/organisaties die zich belangeloos inzetten voor een duurzamere samenleving. Namens de werkgroep namen voorzitter Jannie Duitman en secretaris Hanneke Godthelp de prijs in ontvangst van de wethouder Fairtrade. Van der Laan: ”De tomeloze inzet van deze vrijwilligers om de wereld een klein beetje duurzamer te maken waarderen wij enorm. De werkgroep laat zien dat we de wereld samen kunnen veranderen door in te zetten op bewustwording en eerlijke verdeling”. Eerlijke handel; weten dat mensen aan het begin van de keten een eerlijke prijs krijgen voor hun product, zodat ze zelf een toekomst kunnen opbouwen. Maar ook dat het product op een verantwoorde manier is gemaakt. Dat geldt niet alleen voor producten van ver, maar ook voor producten van hier. Heerenveen is sinds 2016 Fairtrade gemeente. Dit betekent dat winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de gemeente samen werken aan eerlijke handel.

STILLE TOCHT EN HERDENKINGSCONCERT OP 4 MEI Collegium Vocale Fryslân verzorgt op 4 mei het herdenkingsconcert in de RK kerk in Heerenveen. Het concert begint om 20.45 uur, na afloop van de jaarlijkse stille tocht van de gemeente Heerenveen. De keuze is gevallen op Eternal light van Howard Goodall. Medewerking verlenen: Ginet Tuinder, sopraan, Albert Jan de Boer, tenor en Mariëtte Hornsveld, piano. Dirigent en artistiek leider is Gerben van der Veen. Eternal Light, een requiem, is geschreven in 2008. Goodall voegde naast de oude Latijnse teksten, die normaliter in een requiem worden gebruikt, Engelstalige gedichten van de laatste 500 jaren toe. Zo combineert de componist het Lacrymosa met Do not stand at my grave and weep en het Dies Irae met In Flanders Fields the poppies blow. De toegang is gratis. Er is een collecte bij de uitgang. De stille tocht van de Gemeente Heerenveen begint om 19.30 uur. Verzamelen bij Crackstate.


heerenveen KORT NIEUWS

GROOTHEERENVEEN.NL

3

AKKRUM OPENT! HET WATERSPORTSEIZOEN OP ZATERDAG 21 APRIL! Daar waar water en land elkaar raken liggen kansen op het gebied van waterrecreatie. Zo ook in Akkrum. Reden te meer voor dit watersportdorp om op zaterdag 21 april het watersportseizoen feestelijk te openen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan geeft hiertoe vanaf het Akkrumer Skûtsje ‘De Swan’ het officiële startsein. Van de vroege middag tot in de late avond vinden er diverse festiviteiten voor jong en oud plaats. De organisatie van Akkrum Opent! is in handen van AWS Eendracht, De Drijfveer & Tusken de Marren en Jachtwerf Oost.

HISTORISCHE GRENSLEEUW NA 55 JAAR TERUG IN HEERENVEEN Na een afwezigheid van bijna 55 jaar krijgt Heerenveen zijn historische grensleeuw terug. Vorige week droeg de werkgroep Oud-Heerenveen een replica van het beeld over aan de gemeente. Burgemeester Tjeerd van der Zwan onthulde donderdagmiddag het beeld bij het Amelius van Oenemapark, tegenover het Posthuistheater. Het terugzetten van de grensleeuw is een initiatief van de werkgroep Oud-Heerenveen en beeldhouwer Rokus Greebe. Burgemeester Tjeerd van der Zwan: “Met het terugplaatsen van de grensleeuw wordt een belangrijk stuk ontstaansgeschiedenis van Heerenveen voor iedereen zichtbaar en toegankelijk. Dat is van grote cultuurhistorische waarde omdat we onze geschiedenis op deze manier levend houden. Dat zorgt voor vitaliteit en aantrekkingskracht. En dat is van belang voor de economie en onze eigen (leef)omgeving.”

KIJK VOOR HET ACTUELE NIEUWS IN HEERENVEEN EN OMSTREKEN: WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

Om 13:00 uur begint Akkrum Opent! met een Havenmarkt op het jachthaventerrein met daar aanwezig veel ondernemers uit Akkrum/Nes en omgeving en live muziek van Sander Metz en Berend Riemersma. Direct na de officiële opening, door burgemeester Tjeerd van der Zwan, start ook het traditionele Klompkesilen met daarna de RC competitie met radiografisch bestuurbare zeilboten.

Het Akkrumer Skûtsje ligt speciaal voor deze dag aan de kade en vormt het decor waarop een modeshow wordt gepresenteerd. Tijdens de Havenmarkt zullen ook diverse proeverijen aanwezig zijn en komen ook de kinderen op en rond het water aan hun trekken.

taurant ‘De Koken’ waar tal van eetkramen aanwezig zijn. Daar wordt het watersportseizoen feestelijk ingeluid met live optredens van de Shabby Cabs, DJ Soolz en als hoofdact de bekende Akkrumer band So What.

Vanaf 17:00 uur verplaatst Akkrum Opent! zich naar het gebied rondom het havenres-

Belangrijke partners bij dit evenement zijn de VOAN en Gemeente Heerenveen.

FEESTELIJKE OPENING SCHOOLPLEIN CBS DE HOEKSTEEN Vorige week was het feest bij CBS De Hoeksteen in Heerenveen want het nieuwe schoolplein werd geopend. Twee vrijwilligers, die een grote bijdrage hebben geleverd aan de realisatie van het schoolplein, hebben het schoolplein officieel geopend. De aanleg van het nieuwe deel van het plein is mede mogelijk gemaakt door Coöperatiefonds Rabobank Heerenveen en Snoek Puur Groen. Afgelopen periode is er hard gewerkt aan de educatietuin en de nieuwe pannaveldjes. De realisatie bleek een mooie samenwerking tussen leerlingen, ouders, grootouders, leerkrachten en bedrijven welke allemaal een bijdrage hebben geleverd. Een jaar geleden zijn alle voorbereidingen gestart. Ideeën voor het schoolplein waren er genoeg. De wens voor natuurlijk spelen, sporten en educatie zijn door Snoek Puur Groen in het ontwerp meegenomen en duidelijk in het eindresultaat terug te zien. Zo is er een educatietuin met buitenlokaal aangelegd, waar kinderen onder andere leren waar eten vandaan komt en hoe het groeit. Daarnaast is er ruimte gecreëerd om te voetballen. In de uitvoering kreeg het hoveniersbedrijf hulp van ouders waardoor de speelruimte zo kort mogelijk buiten gebruik was.

MENNO FEENSTRA WINT ZILVER OP EUROPESE VAKWEDSTRIJD VOOR SCHOENMAKERS

EERSTE WIJNROUTE HEERENVEEN OP DONDERDAG 26 APRIL Op donderdagavond 26 april organiseren De Wijnschuur en ’t Gerecht de eerste Wijnroute door Heerenveen. Je kunt voor € 12,50 zo’n 76 (!) wijnen gaan proeven bij 25 deelnemende winkeliers. De deelnemende winkeliers hebben deze koopavond een speciale aanbieding die je vindt in het programma boekje. Na afloop kun je nog even napraten op het Gemeenteplein, waar muziek is en diverse foodtrucks zullen staan. Uiteraard ontbreekt ook hier de wijn niet. Entree vouchers kun je kopen bij De Wijnschuur Heerenveen, Herenwal 49 en bij ’t Gerecht Boutiquehotel Grandcafé aan het Gemeenteplein.

Menno Feenstra won onlangs zilver bij de Europese Vakwedstrijd voor schoenmakers 2018. Menno mocht de prijs in ontvangst nemen tijdens het schoenmakersdiner op 8 april in Vianen. De concurrentie bestond uit schoenmakers uit Europa en dit keer zelfs uit Amerika. De wedstrijd vestigt de aandacht op de kwaliteit in het vak: van schoenreparaties tot de laatste methodes in de productie van handgemaakte schoenen. Deelnemers tonen hun technische kennis en hun vaardigheden op het gebied van maatwerk en reparatiewerk. Daarnaast wil men graag laten zien wat een schoenmaker tegenwoordig allemaal kan. De schoenmakersherstellersbranche en de Dutch Shoe Academy willen met de wedstrijd het imago, de reputatie en de kwaliteit van het schoenherstellersambacht bevorderen. Menno Feenstra pakte zilver met 184 punten. De ingezonden stukken werden

gejureerd door een vakjury. De inzending werd op 10 verschillende criteria beoordeeld. Voor de jury was dit reden om de inzending van Menno in de categorie Leerlingen 1e jaars te bekronen met zilver. Het verschil met goud was minimaal. ,,Eigenlijk heb ik zilveren schoenen gemaakt met een gouden randje. Volgend jaar ga ik zeker voor goud!” laat een trotse Menno Feenstra weten. Vader Johannes Feenstra is zo trots als een pauw op zijn zoon.

UITBREIDING WINKELPAND

AKKRUM VRAAGT GEZAMENLIJK DRAAGVLAK In het centrum van Akkrum zijn de Poiesz supermarkt, Hubo en bloemist De Vlijtige Lies gevestigd in hetzelfde pand. De wens van de winkels om uit te breiden is er al enige tijd. Deze vraagt om een gezamenlijke overweging met alle betrokkenen, wat reden is voor de gemeente Heerenveen om hiermee aan de slag te gaan. De impact van deze centrumontwikkeling is groot. Om zicht te krijgen op de belangen worden de betrokken ondernemers, collegaondernemers, de omwonenden en Plaatselijk Belang gevraagd gezamenlijk met de gemeente op te trekken in een nog verder uit te werken open aanpak. Dit moet leiden tot de best haalbare en meest gedragen oplossing. Het proces zal in overleg met een procesbegeleider en de betrokken ondernemers de komende periode worden gestart. De supermarkt en doe-het-zelfzaak willen fors uitbreiden, de eerste wil met 750 m2 groeien naar 1.750 m2 grondoppervlak, de tweede met 300 m2 naar 750 m2. De bloemenwinkel krijgt daardoor een oppervlak van 150 m2. De parkeergelegenheid zal moeten worden afgestemd op de winkeluitbreidingen. De opstallen op het terrein zijn eigendom van Poiesz Vastgoed BV en het parkeerterrein deels ook. Het overige deel van de parkeerplaats ligt op gemeentegrond. De ondernemers hebben allemaal de wens om op deze locatie in het dorp te blijven.


4

heerenveen

HET BEWOGEN LEVEN van Jurjen Pal

“Heerenveen 11 mei 1940. Ik was ooggetuige van het eindeloze ‘doortrekken’ van de Duitse cavalerie door Heerenveen. Een intocht die mij visueel tot op de dag van vandaag nog heel helder voor de geest staat. De Duitsers met hun stinkende laarzen en koppelriemen, ingesmeerd met ledervet. Als ik er aan terugdenk, ruik ik het nog steeds. De Duitse bezetting betekende voor ons steeds weer een inbreuk op de gevestigde orde. Het was een periode van angst en verbijstering, het was bijna een illusie om ongeschonden het einde van de oorlog te halen. De tijd van een zorgeloze jeugd is dan ook aan mijn deur voorbij gegaan!” TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S MUSTAFA GUMMUSSU - FPH.NL

Was getekend Jurjen Pal, geboren op 8 december 1926 in Mildam. Verslag van een bijzondere ontmoeting met een vitale 90-plusser, die vorig jaar de Nijmeegse Vierdaagse als oudste deelnemer nog uit liep. Jurjen Pal, ook een van de initiatiefnemers van het Indië monument in Heerenveen. Jurjen Pal, een boeiende verteller met een schat aan informatie over ‘het leven uit de vorige eeuw’. Jurjen Pal, een gewone Fries, maar toch heel bijzonder. “Oh, fine jo dat?”

MILDAM Het gezin waarin Jurjen geboren wordt was er eentje als zo vele in het interbellum, de tijd tussen de beide wereldoorlogen in. “Geen rijkdom, maar mijn zes jaar jongere zus en ik kwamen altijd op de eerste plaats, het was zeker een warm gezin”, vertelt Pal. Vader Pal was bouwvakker, maar niet altijd verzekerd van vast werk. Toch mocht Jurjen na de lagere school naar de Ambachtsschool in Heerenveen. Amper aan het voorgezet onderwijs begonnen breekt de Tweede Wereldoorlog uit, zoals de hoogbejaarde Heerenvener zich nog goed herinneren kan. Als geheugensteun heeft Pal mappen vol met zelf geschreven aantekeningen en krantenknipsels. “Ik zie de Duitsers gezeten op paarden nog binnenkomen over De Fok en de Heerenwal. Hoe is het toch mogelijk dat je zoveel jaar la-

ter die stinkende laarzen nog kun ruiken. Heel apart vind ik dat. De Ambachtsschool waar ik naar toe ging werd bezet door de Duitsers, we kregen een wacht voor de deur. De werkplaatsen mochten we toen nog wel gebruiken. We hadden een leraar, Sieger van der Laan, die als een van de eersten in het verzet ging. Van der Laan wordt op 14 april 1945 bij de Tijnje dodelijk getroffen tijdens een confrontatie met de Duitsers. Hij vertelde ons over 6 juni 1944 dat de landing van de Geallieerden begonnen was in Normandië. ‘Heren we worden verlost van het juk’, zei Van der Laan. Ik hoor het hem nog zeggen.” Voor Jurjen is die bevrijding er dan nog lang niet. Een aantal keren wordt hij opgepakt om dwangarbeid voor de Duitsers te verrichten. Als 15-16 jarige jongen eerst voor een paar dagen, maar in oktober 1944 wordt het menens. Alle mannen tussen de 16 en 60 jaar moeten zich melden als dwangarbeider voor de Duitsers. Duits gezinde buren maken het er voor Jurjen niet gemakkelijker op en er rest hem dan ook niets anders dan zich te melden. “

HAVELTE “Op 9 oktober 1944 ging ik gewapend met schop richting station van Heerenveen, om met vele anderen mannen naar een voor ons onbekende bestemming met de trein af te reizen. In Steenwijk aangekomen werd ons bevolen de trein te verlaten. Na een voettocht van 4 uur kwamen wij ’s avonds om tien uur aan in Havelte. Een hele tippel voor een ongetraind mens. Ter plaatse werd ons een houten barak door de Duitsers aangewezen. Ik zou met tien man een kamer moeten delen, aan slapen werd in eerste instantie niet gedacht, hoewel we erg moe waren…”

Fervent wandelaar Jurjen Pal werd vorig jaar tijdens de Vierdaagse van Nijmegen, gehuldigd als oudste deelnemer.

Daar in Havelte worden de mannen ingezet voor het graven van loopgraven en versterkingen langs de Drentse Hoofdvaart. Zes maanden

zitten Jurjen en andere Heerenveners in Havelte ‘gevangen’. “Wij hebben het mogen overleven, maar vraag niet hoe”, verzucht hij. Omdat de levensomstandigheden verre van ideaal zijn in de stinkende barakken, krijgt Jurjen schurft. Omdat de Duitsers als de dood voor besmettelijke ziekten waren, mocht de jonge dwangarbeider even naar huis om te herstellen. Zodra hij weer genezen is, moet Jurjen zich weer melden. Het duurt tot 24 maart 1945 voor Jurjen voorgoed de barakken van Havelte mag verlaten.

BEVRIJDING “Het is 24 maart 1945 als om 11 uur ’s ochtends vanuit het noordwesten laag vliegend op zo’n 1000 meter hoogte een formatie zware bommenwerpers komt aanvliegen. Onder begeleiding van Pathfinders, die als doel, zo zou spoedig blijken, vliegveld Havelte van de kaart moesten vegen. De afgeworpen rookfakkels markeerden de plaats voor het afwerpen van een regen van bommen, die boven onze hoofden neerdaalde. Verschrikkelijk, met een oorverdovend lawaai en voor ons totaal onverwachts en adembenemend. Alles en iedereen inclusief ‘de moffen’ sloeg op de vlucht. Ook ik heb de benen uit mijn lijf gelopen om aan deze verschrikkingen te ontkomen. In verwarring en radeloosheid draaf je maar een eind weg, niet wetend of het de goede kant wel op is. Na vele omzwervingen ben ik toen veilig thuis gekomen. Op 15 april 1945 maakte ik in mijn woonplaats Heerenveen de bevrijding mee.”

INDIË Na de bevrijding gaat Jurjen Pal als vrijwilliger naar Nederlands Indië. Op 4 oktober 1945 gaat hij in militaire dienst. Hij krijgt zijn opleiding van de Canadezen in Schotland, in Glasgow. Nog altijd koestert hij een diepe bewondering voor de Canadese bevrijders. Het respect voor de Canadezen kwam op 4 september 2004 tot uiting toen Jurjen Pal een van de duizenden wandelaars was die vanuit Oosterbeek van start ging voor de 58ste Airborne Wandeltocht. Een tocht die de deelnemers zou voeren naar de plaatsen waar de bevrijders de strijd moesten aan gaan met de Duitsers. “Op de derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse was ik aanwezig bij de herdenking van de gevallenen in Groesbeek. Ik ben er dan klokslag 12 uur bij. Zij hebben zoveel voor mij, voor ons betekend, dat kun je je niet voorstellen”, vertelt Pal zichtbaar ontroerd.


GROOTHEERENVEEN.NL

5

In oktober 1946 vertrekt hij naar Indië. Het zal tot december 1949 duren, een week voor de kerstdagen, voordat soldaat Pal terugkeert naar Nederland, naar Heerenveen. “Ik ben daar dus drie jaar geweest. In de eerste 14 dagen dat ik daar was, vielen er al twee doden in ons peloton te betreuren..” Er volgt even een stilte. Militair Pal is er onder andere chauffeur, waarvan het laatste halfjaar van zijn verblijf als bestuurder op een Rode Kruis auto. Pal vertelt beetje bij beetje wat hij in Indië heeft meegemaakt, hij laat de aantekeningen zien, die hij toen en na die periode geschreven heeft. De paperassen, de briefjes, de krantenfoto’s. Het is allemaal heel indrukwekkend. Zo nu en dan vallen er stiltes. En dan vertelt geboren Mildammer, maar getogen Heerenvener, over zijn inzet om tot een Indië monument in zijn woonplaats te komen. Of liever hij laat het ons lezen.

EEN ZESDE NAAM “Een gelukkige, met daaraan gekoppeld een gedenkwaardige dag, mochten wij op 15 augustus 2002 in Heerenveen tijdens de onthulling van ons Indië monument mee beleven. Een eervolle opdracht, die wij ons gesteld hadden, ging hiermee voor ons in vervulling. Het symboliseerde onze vasthoudendheid en verbondenheid en honoreerde hiermede het in stand houden van het gedenkteken van onze gevallen vrienden in het verre Indië. Door veel emotie werd ik overmand bij het aanschouwen van de plaquette met de vijf namen van jonge levenslustige sobats, die niet waren teruggekeerd van hun daar opgedragen missie in ons voormalig Nederlands Indië. De toen geslagen wonden waren pijnlijk en ze schrijnen nog steeds na. Dat er geen zesde naam aan het gedenkteken behoefde te worden toegevoegd moet als een heel groot wonder worden beschouwd.” Jurjen Pal, was afgelopen 1 februari 60 jaar getrouwd met Antje Bles uit Langweer. Het echtpaar kreeg geen kinderen. Samen maakten ze vele buitenlandse reizen. In het Rusland ten tijde van het IJzeren Gordijn. In Amerika werd het graf van Kennedy bezocht. Tweemaal gingen Pal en zijn vrouw naar Indonesië. Naar Zuid Afrika. Jurjen Pal werkte als kaasmaker, later werd het Staats Gasbedrijf z’n werkgever, tot het bedrijf over ging in handen van de Gas Unie. Pal was er leidingmonteur. In zijn vrije tijd werd Pal een groot wandelliefhebber, meer dan 30 keer liep hij de Nijmeegse Vierdaagse. Vorig jaar werd Pal zelfs gehuldigd als oudste deelnemer.


“Ieder mens heeft behoefte aan zowel een innerlijke als uiterlijke schoonheid”

DAT ERVAAR JE BIJ ELINA’S SALON, WAAR MOOI NATUURLIJK MOOI IS!

GUN UW SCHOENEN EEN 2E RONDE:

WEGGOOIEN IS ZONDE! U denkt toch ook aan a het milieu? Vanaf nu exclusief bij

Dracht 130 Heerenveen T (0513) 62 88 09 www.schoenmakerijfeenstra.frl

Wat is de Participatieraad Heerenveen De Participatieraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van Burgemeester en wethouders over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) de Participatiewet en de Jeugdwet. De WMO is er op gericht de inwoners van Heerenveen zoveel mogelijk mee te laten doen in de lokale samenleving. De raad doet dit namens de inwoners van de gemeente Heerenveen. We merken dat de Participatieraad serieus wordt genomen door het college, de beleidsambtenaren en de gemeenteraad. Onze adviezen worden door het college vaak overgenomen en wij worden gevraagd mee te denken bij voorgenomen beleid. Ook de gemeenteraad betrekt onze adviezen bij haar besluitvorming. De Participatieraad werkt volkomen onafhankelijk van het gemeentebestuur en haar ambtenaren.

De Participatieraad heeft momenteel drie vacatures daarom zoeken wij:

Enthousiaste nieuwe leden Zoekt u vrijwilligerswerk (met onkostenvergoeding) waarin u uw maatschappelijke betrokkenheid kwijt kunt en waarbij uw talenten en werkervaringen worden ingezet ten behoeve van de inwoners van Heerenveen. We nodigen u dan graag uit voor een gesprek. De sluitingsdatum is 15 mei. Meer informatie over het profiel en de taken van een lid van de Participatieraad vindt u op onze website www.participatieraadheerenveen.nl of door contact op te nemen met de vicevoorzitter mevrouw Renie Plantinga, telefoonnummer 0513- 623 646.

Vinden wij elkaar in deze mooie uitdaging ? Stuur dan een brief met motivatie aan de ambtelijk secretaris, mevrouw I. van Dam, Postbus 15.000, 8440 GA Heerenveen of via de mail participatieraad@heerenveen.nl

Lindegracht 1 - Heerenveen - 0513-840723 info@fransvanbockhooven.nl - www.fransvanbockhooven.nl

IJSWINCKEL 53 Ambachtelijk & Vers

De lekkerste ijswinckel met vers italiaans schepijs, heerlijk softijs, diverse milkshakes, razzle, slush puppie

IJSWINCKEL53 Ambachtelijk & Vers

Jister 53 - 8446 CG Heerenveen Tel.: 0513-627405 www.ijswinckel53.nl

IJSWINCKEL Ambachtelijk & Vers


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

HET FAMTHILEIEERBEENDVREIJEFN

ALBERT WIND EN ROELIE WIND, EIGENAREN VAN ‘WIND, ZAND & GRINT’

“JAPPIE WIND HEEFT EEN EIGEN GESCHIEDENISBOEKJE”

IN GROO

f…’ Hoe ht familiebedrij ‘We zijn een ec ctie van da re s al deze zin t leek vaak hebben we He al niet gehoord? kken GrootHeereveen tro be om n aardig idee n het aa ons daarom ee f rij ed eb ili t een fam bedrijf? ijk ondernemers ui el derg Hoe begint een ensen m de woord te laten. om rt dleggers? Ko on gr de n re wa Wie iliebedrijf. achter het fam in De Wetterwille 25 en we terecht op m ko tie ra nd ne aa m ge e ze De n de derd stellen u voor aa Heerenveen. We rt en zus Roelie. be Al r oe br : WIND zand & grint

In de jaren twintig van de vorige eeuw vervoert Albert Wind, zoon van een rietsnijder, met zijn tjalkje turf en riet door het noorden van het land. Hij heeft een droom: een eigen skûtsje en een eigen handelsonderneming. Negentig jaar later staan kleinzoon Albert en kleindochter Roelie aan het roer van ‘WIND zand & grint’ in Heerenveen.

DE HOOP OP ZEGEN

EEN SCHIPPER ZONDER RIJBEWIJS

“In Heerenveen en wijde omstreken kennen we allemaal ‘Jappie Wind zand & grint.’ Dat is toch al generaties lang een begrip in Heerenveen en wijde omstreken,” beginnen wij. “Vooral dankzij de grote kiepauto’s, die je overal zag rijden.”

In 1926 wordt zoon Jacob geboren, als jongste van zes kinderen. De andere vijf zijn allemaal meisjes, dus Jacob, die door iedereen Jappie wordt genoemd, is de stamhouder. Jappie Wind groeit op als een schipperskind, het schippersleven wordt hem met de paplepel ingegoten. De familie Wind vaart heel NoordNederland door in de economisch zware jaren dertig en ook de oorlogsjaren zijn moeilijk door te komen. Maar na de Tweede Wereldoorlog is er heel veel behoefte aan vooral zand en grint, om cement en beton te kunnen maken voor de wederopbouw van het land.

“Dat klopt” zegt Albert Wind. “Jappie Wind is voor veel oud-Heerenveners een heel bekende naam. Een begrip. Als je zand of grint nodig had, belde je Jappie Wind. Tegenwoordig gaan mensen eerst op Google zoeken, als ze iets willen kopen. Jappie Wind is onze ‘heit’. Maar de geschiedenis van ons familiebedrijf begint al veel eerder.” Roelie Wind: “Onze voorouders komen uit Giethoorn, uit de verveningsgebieden. Daar had je hele families, die leefden van het rietsnijden en het werken in de vervening, zoals de familie Slump, en ook de familie Wind. De familie Wind zat meer in het vervoer.” Roelie: “Onze voorouders waren schippers, die het riet en de turf overal heen vervoerden. Onze opa Albert ging met een skûtsje bij de boeren langs, en vervoerde ook bieten, terpaarde, zand en grint. In 1922 kon hij het skûtsje inruilen voor een tjalkje, ‘De Hoop op Zegen’ en in 1928 kreeg hij een handelsvergunning onder de naam ‘WIND, zand & grint.’ Daarmee was opa Albert zelfstandig ondernemer en dat is het officiële begin van het familiebedrijf.”

7

TEKST HENK DE VRIES // FOTO'S INEKE DE VRIES

Albert Wind: “Pake Albert zag wel in, dat er opslag moest komen, en dat het zand en grint van daaruit ‘útsútele’ moest worden. Dat depot kwam uiteindelijk in Heerenveen, aan de Leeuwarderstraatweg, en van daaruit werden zand en grint per vrachtwagen naar de klanten gebracht. Pake Albert en beppe Geesje gingen aan de wal wonen, in een ark. En heit Jappie Wind werd schipper op ‘De Hoop op Zegen’. Uiteindelijk nam heit het bedrijf over en ging hij met mem Eelkje Slump ook in een ark wonen.” “Schippers hebben geen rijbewijs nodig, dus dat had heit ook niet. Maar er kwam steeds meer werk, en hij moest steeds vaker zelf op de vrachtauto. Later heeft heit zijn rijbewijs wel gehaald, hoor. Hij heeft autorijles gehad van een dominee met een autorijschool,” lacht Albert.

DE DERDE GENERATIE Kleinzoon Albert Wind is zelf inmiddels 57, getrouwd (“met mijn buurmeisje Atsje Postma, die ik al een kus wilde geven toen we nog kinderen van zeven waren,” glundert hij) en heeft een zoon, Denny. Albert is, net als zijn vader Jacob, opgegroeid met zand en grint. Alleen dan niet tussen de schepen, maar tussen de vrachtauto’s. Albert is van kleins af aan bij de grote, karakteristieke bruine vrachtwagens te vinden en rijdt er als jonge jongen, zodra het mag, ook zelf op. “Ik ben dan wel één van de eigenaren van het bedrijf, maar dat is wat ik het liefste doe, zelf op de vrachtwagen rijden,” zegt hij. “Ik werk al vanaf mijn 19e in de zaak, ik heb de baan van mijn leven. Ik ben overal inzetbaar.” Kleindochter Roelie is nu 53 en heeft een relatie met Henk Meijer. “Als jong meisje wilde ik helemaal niet in het familiebedrijf stappen,

we een VOF en sinds 2008 zijn we een BV.” “Heit is zo bekend bij veel mensen, dat we zelfs een geschiedenisboekje aan hem en het familiebedrijf hebben gewijd. Dat hebben we laten maken voor zijn 75e verjaardag, met een tweede herziene druk voor zijn 90e verjaardag.”

ik wilde schoonheidsspecialiste worden. Maar ik voelde me wel mee verantwoordelijk voor het bedrijf en hielp mijn vader regelmatig de boekhouding op de rit te houden.” Uiteindelijk is Roelie toch mede-directielid geworden. “In 1989 werden

Het gaat goed met bedrijf, en Albert en Roelie hebben ‘WIND zand & grint’ verantwoord door de jongste crisis in de bouw kunnen loodsen. En Jappie Wind zelf? “Jappie laat het tegenwoordig aan zijn kinderen over,” zegt Roelie. “Mem Eelkje is in 2013 overleden en heit woont in Lemmer. Lemmer ligt gelukkig wel bij het water. Het IJsselmeer zelfs. Voor een oude schipper aan de wal geen verkeerde plek. "


Bestel nu via onze App of website en bespaar op uw bezorgkosten.

MAKEN WE MAKEN WE NEDERLAND SAMEN NEDERLAND EEN STUKJE MAKEN WE EEN STUKJE NEDERLAND MOOIER! MOOIER! SAMEN SAMEN 25% korting EEN STUKJE MAKEN WEWE MAKEN * op alles van Weleda NEDERLAND NEDERLAND MOOIER!

Nu vanaf €1,50.

Heeft u een iPhone, scan de QR code voor onze web app!

EEN STUKJE EEN STUKJE MOOIER! MOOIER!

Telefonische bestelling?

25% korting 25% korting op alles van Weleda

Bel naar 0513 628 348

Oude Koemarkt 3 - 8441 EV Heerenveen

www.snackbarhennieris.nl

3 ETAGES VERLICHTING!

STIJLVOLLE BUITENLAMP

met sensor

SPECIALE INTRODUCTIEPRIJS

De natuur in Nederland * heeft het moeilijk. Er is * Slechts 15% weinig biodiversiteit over en biodiversiteit over het aantal insecten neemt * Afname aantal daardoor dramatisch af. op alles van Weleda * Weleda op van alles van Weleda* insecten met 75% Door nuop de alles 100% natuurlijke De natuur in Nederland verzorgingsproducten van heeft het moeilijk. Er is Slechts 15% Meer info op De natuur in Nederland weinig biodiversiteit over en Weleda te kopen, zorg jij ervoor biodiversiteit over heeft het moeilijk. Er is het aantal insecten neemt Slechts 15% weleda.nl/samen weinig biodiversiteit overaf. enNederland dat Natuurmonumenten meer DeNederland in daardoor dramatisch Afname aantal over Denatuur natuur in De in natuur Nederland biodiversiteit heeft het moeilijk. Er is het nu aantal insecten neemt heeft het natuurlijke moeilijk. Er is Door de 100% insecten met 75% 15% Slechts 15%Slechts heeft het moeilijk. Er is bloemrijke natuur kan creëren. weinig biodiversiteit over en weinig biodiversiteit over en Slechts 15% over biodiversiteit

op alles van Weleda

25% korting 25% korting 25% korting

daardoor dramatisch af. en neemt Afname biodiversiteit over aantal verzorgingsproducten van het aantal insecten weinig biodiversiteit over het aantal insecten neemt Meer info op biodiversiteit dramatisch af. Afname aantal Door nu de aantal 100% natuurlijke Weleda te het kopen, zorg jijdaardoor ervoor insecten metover 75% daardoor dramatisch af. Afname aantal insecten neemt weleda.nl/samen Door nu de 100% natuurlijke insecten Doordaardoor nu de 100% natuurlijke insecten met 75% met 75% datverzorgingsproducten Natuurmonumenten meer dramatisch af. Afname aantal van verzorgingsproducten van verzorgingsproducten van Meer info info op op Meer info opMeer nu deWeleda 100% natuurlijke te jij kopen, zorg jij ervoor bloemrijke natuur kan creëren. insecten met 75% Weleda teDoor kopen, zorg jij ervoor Weleda te kopen, zorg ervoor weleda.nl/samen weleda.nl/samen dat Natuurmonumenten meer weleda.nl/samen

verzorgingsproducten dat Natuurmonumentenmeer meer van dat Natuurmonumenten bloemrijke natuur kan creëren. bloemrijke natuur zorg kan creëren. Weleda te kopen, jij ervoor bloemrijke natuur kan creëren.

Meer info op weleda.nl/samen

Weleda. Puur natuur, net als jij. dat Natuurmonumenten meer bloemrijke natuur kan creëren.

Weleda. Puur natuur, net als jij. Weleda. Puur natuur, Weleda. Puur natuur, net alsnet jij. als jij.

* Uitsluitend bij deelnemende winkels; zie weleda.nl/samen. * Uitsluitend bij deelnemende winkels; zie weleda.nl/samen. Korting geldt nietzie voor Weleda Geneesmiddelen. * Uitsluitend bij deelnemende winkels; weleda.nl/samen. * Uitsluitend bij deelnemende winkels; zie weleda.nl/samen. Korting geldt niet voor Weleda Geneesmiddelen. geldt niet voor Weleda Geneesmiddelen. Korting geldtKorting niet voor Weleda Geneesmiddelen.

Weleda. Puur natuur, net als jij. KORTING GELDIG T/M 1 MEI 2018 Weleda. Puur natuur, net als jij.

* Uitsluitend bij deelnemende winkels; zie weleda.nl/samen. * Uitsluitend bij deelnemende winkels; zie weleda.nl/samen. Korting geldt niet voor Weleda Geneesmiddelen. Korting geldt niet voor Weleda Geneesmiddelen.

EKOPLAZA HEERENVEEN

van € 74,95

nu voor € 59,95

Molenplein 10 - Heerenveen 0513 651 202 www.ekoplaza.nl/heerenveen

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

VOOR DE LEKKERSTE

Pizza’s & Pasta’s

TEL 0513 - 623142

Afhalen& bezorgen! Heideburen 9 - Heerenveen 0513 - 623142 www.pizzeriaetna.nl

Voor de lekkerste pizza’s en pasta’s kom je naar Etna, maar afhalen of thuisbezorgen is ook mogelijk. U kunt telefonisch of online uw bestelling doorgeven.

Buon appetito!


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

Nynke Obbink en Sjoerdtje Zijlstra

“Je bent blank en kinderen vinden dat eerst eng” Meivakantie 2017, Chikwawa, Malawi, Oost-Afrika. Nynke Obbink, onderwijzeres aan CBS Het Kompas in Heerenveen, staat met haar Afrikaanse collega voor een schoolklas van tachtig leerlingen. Een van de leerlingen gaat kruipend naar haar onderwijzer en vraagt knielend of ze naar de WC mag. Als de onderwijzer een knikje geeft, mag het. Herfstvakantie, Ho, Ghana, West-Afrika, hemelsbreed 4500 kilometer verderop. Kompasonderwijzeres Sjoerdtje Zijlstra staat voor een klas. Eén van de kinderen heeft geen potlood. Het kan niet meedoen met de les. TEKST HENK DE VRIES // FOTO'S DENNIS STOELWINDER, NYNKE OBBINK, SJOERDTJE ZIJLSTRA

SPONSORLOOP EN DRAAIEND RAD

Eerst aten wij dan maar stiekem onze boterham op. Later gingen we ons brood met hen delen.”

Het zijn situaties, die Nynke Obbink en Sjoerdtje Zijlstra op school in Afrika vaker mee gaan maken, en ook ‘onaangekondigd huisbezoek’ laat een diepe indruk op hen achter. Nynke en Sjoerdtje zijn hier twee weken aan het werk uit naam van Edukans, de organisatie die Nederlandse leerkrachten (directeuren, onderwijzers, pabo-studenten) uitzendt om hun ambtsgenoten in Afrika te helpen het onderwijs te verbeteren. Nynke en Sjoerdtje hebben ervoor moeten sparen, want de uitzending kost hun elk tweeduizend euro. Daarbovenop betaalt CBO Meilân, de overkoepelende organisatie boven het Christelijk Basis Onderwijs in de regio Heerenveen, nog eens de drie dagen scholingskosten. Naast de tweeduizend euro moesten beide onderwijzeressen ook nog eens duizend euro sponsorgeld ophalen; hier hebben de kinderen van Het Kompas bij geholpen. Er werd een sponsorloop en een draaiend rad op school georganiseerd. We zijn nu een jaar later; hoe kijken de twee onderwijzeressen uit Heerenveen op hun avontuur terug?

JUSTIN BIEBER EN SINTERKLAAS “Je hoort pas na die drie dagen scholing in Nederland, waar je naar toe moet,” zegt Nynke Obbink. Sjoerdtje Zijlstra vult aan: “Je schrijft je wel in voor een land, maar waar je precies in het land terecht komt, hoor je pas op het allerlaatste moment. En dat zegt ook nog niks, want je weet niet wat je aantreft.” Nynke: “Edukans steunt een uitgekozen school, ze noemen dat een ‘sterschool’, drie achtereenvolgende jaren, dus er is een vervolg als wij

Sjoerdtje: “We gingen ook onaangekondigd op huisbezoek. We troffen een keer een leerlinge alleen thuis aan, de ouders waren er niet. Het was een heel slim meisje, maar ze had een abces in haar nek, en dat werd niet door een arts behandeld. Ze kreeg kruiden van een medicijnman. Dat soort omstandigheden kwam je tegen, terwijl je er was om het onderwijs te helpen verbeteren.” “Het afscheid vond ik erg indrukwekkend, De kinderen zongen allemaal het lied ‘God be with you, till we meet again’ voor ons. Dat ontroerde me zo!” Nynke: “Je bent twee weken zó intensief bezig, en dan besef je: die groep leerlingen zie ik nóóit meer terug. Ik moest daarna heel erg wennen aan de stress hier in Nederland. In Nederland doet iedereen zo boos in het verkeer. Daar niet. In Afrika is er geen tijd voor haast. Een afspraak kan zo maar een uur later worden.”

Nynke (links) en Sjoerdtje: "‘back to basic’ verbindt juist. En de mensen daar zijn zó vriendelijk, hartelijk en blij."

weer weg zijn. De leraren daar hebben veel kennis, en ze staan open voor veranderingen. Ze zijn bereid om te leren. Andersom leren wij ook van hen.” Wat het doel van het project betreft, het overbrengen van kennis, zien de docenten van Het Kompas hun missie als geslaagd. Wat het de twee onderwijzeressen persoonlijk aan ervaringen heeft gebracht, is wellicht minstens zo indrukwekkend.

Nynke Obbink: “Je bent blank, en dat zien ze. De kinderen vinden dat eerst eng. Ze willen je allemaal aanraken en voelen, je wel vijf keer achter elkaar een ‘high five’ geven, en ze beginnen te roepen en te gillen als je je omdraait. Dat geeft een raar soort Justin Bieber-effect. Ik kon daar ook niet alleen of met een vrouwelijke collega over straat of naar de markt. Al die mannen deden me een huwelijksaanzoek.” Sjoerdtje Zijlstra: “Ik voelde dat als een soort Sinterklaas. Al die kleine kinderen kijken naar je en als je te dichtbij komt, kruipen ze onder ‘moeders rokken’. Ik begon de dag met een klapspelletje om elkaar te leren kennen.

In de school hing een geschilderde kaart van Afrika, waar aangegeven stond waar de onderwijzeressen naartoe gingen. De hele school (be)leefde de reis mee.

Nynke: “Malawi is één van de armste landen van de wereld. Ik moest het daar doen zonder telefoon, zonder mobieltje, zonder internet. Maar ‘back to basic’ verbindt juist. En de mensen daar zijn zó vriendelijk, hartelijk en blij. Er is daar zo weinig nodig om

blij te zijn. Ik vond dat zó speciaal. Dan merk je pas goed hoe verwend we hier zijn.”

KRUIDEN VAN DE MEDICIJNMAN

Ons gesprek vindt plaats in CBS Het Kompas. Wanneer we het interview beëindigen, begeleidt Sjoerdtje ons door de kleurrijke gangen, langs lokalen vol moderne leermiddelen, naar buiten en zegt hoofdschuddend: “Moet je kijken, wat een luxe we in Nederland hebben. En dan worden wij hier al chagrijnig als het digibord het niet doet. Het is onvoorstelbaar.”

Nynke: “Wij zagen veel kinderen nooit eten, als wij onze lunchbox met brood pakten. Dan bleek, dat ze al in dagen geen eten hadden gehad als ze bij ons op school kwamen, en onderwijzers soms ook niet, omdat ze al twee maanden hun salaris niet hadden gekregen.

FOTO BOVEN: Nynke tussen de kinderen. FOTO LINKS: Sjoerdtje geeft les begrijpend lezen aan standard 4.


heerenveen

10

Kleurrijk...

ROBERT BERVOETS TEKST HENK DE VRIES // FOTO MUSTAFA GUMMUSSU - FPH.NL

“NOOIT VERDER SPRINGEN DAN JE POLSSTOK LANG IS” Halverwege De Knipe en Langezwaag staat het bijzondere woonhuis van Robert Bervoets. Het gedeelte op de begane grond is gebouwd met hergebruikte steen en ziet eruit als een herbouwde ruïne, of als een gerestaureerd onderste deel van een kasteeltje. Via een stenen trap aan de buitenkant, opgebouwd uit dezelfde oude steen, kom je op een soort terras en bovenverdieping van glas. Robert heeft elke dag zicht op dit bijzondere bouwwerk vanaf zijn werkplek, want zijn kantoor staat twintig meter van zijn huis.

“Het huis is gebouwd door Tjerk de Vries,” zegt Robert Bervoets, als we van een afstand verwonderd naar het huis kijken. “Tjerk heeft de stenen gebruikt van een oude boerderij, die hier vroeger stond en alles ruwweg opgemetseld.”

MILITAIRE OPVOEDING Robert Bervoets: “Ik ben geboren in 1963, in Leeuwarden. Ik heb min of meer een militaire opvoeding gehad. Mijn vader werkte bij de Luchtmacht en mijn moeder bij de Marine, op de administratie. En ik ben ook nog gereformeerd opgevoed. Je kunt gerust stellen dat thuis alle strengheid er wel was. Zelf was ik een jongen die meer van vrijheid hield, dus op mijn zeventiende was ik het huis al uit.” “Ik was geen briljante leerling, maar door mijn opvoeding heb ik toch een soort ‘streberigheid’ mee gekregen. Ik wilde slagen in het leven en in het werk. Toen de rector op de eerste HEAO schooldag zei: ‘75% van jullie HAVO’ers valt af’, wilde ik daar níet bij horen. Ik ben een enorme sportliefhebber, maar daar was in die tijd weinig werk in, dus ik ben na de HAVO de HEAO Commerciële Economie gaan studeren.” Robert Bervoets praat vrijuit over zijn jonge jaren. De ervaringen en levenslessen uit het verleden zijn leerzaam geweest. Doorzettingsvermogen is een goede erfenis. Nu kiest hij bewuster wat bij hem past én hem gelukkig maakt.

“OP ‘E HARSES” IN HET WATER “Ik was als jongen een bleu ventje en durfde weinig,” zegt Robert, maar het verlegen mannetje bleek ook een andere, volhoudende, kant te hebben. “Als we tussen de flats in Leeuwarden gingen voetballen, was ik altijd de keeper. Keepers zijn vaak eenlingen en een beetje gek. Ik zeg

weleens, die hebben ze niet ‘alle 24 in een kratje’. Maar keepers zijn ook ongelofelijk ambitieuze trainingsbeesten.”

maar de postduiven en een fax. Ik maakte tienduizenden kilometers per jaar. Je moest per auto naar al je klanten.”

“Toen we in Stiens gingen wonen, ging ik met de jongens polsstokspringen bij de Wurge, een smal kanaaltje bij het dorp. Ik wist als stadsjongetje helemaal niet wat polsstokspringen was en had van mijn zuur verdiende geld bij Auke Rauwerda een pols gekocht van fl. 12,50. Niet de langste. De jongens zagen wel, dat die pols veel te kort was, maar zeiden niks. Natuurlijk ging ik ‘op ‘e harses’ het water in. Ik ben drijfnat bij een mevrouw achterop de fiets, op de pakjesdrager, thuisgekomen. Maar de volgende dag stond ik er weer. Ik deed alles uit, behalve mijn onderbroek, en sprong achter elkaar door. Ook nat natuurlijk, maar mijn kleren bleven droog. Het dwong bij de jongens toen wel respect af.”

Voordat Robert eigen baas werd, maakte hij naar eigen zeggen “de gekste dingen” mee. “Ik heb na de HEAO bij een bank gewerkt. De auto’s van het personeel stonden allemaal met de neus naar voren gericht, en om vijf voor vijf stond iedereen in de startblokken om weg te sprinten. Ik heb het daar drie maanden vol gehouden. Dat is niet mijn manier van werken. Ik ben gewend om af te maken, waar je mee bezig bent.”

“Ik heb daar wel geleerd om nooit verder te springen dan je polsstok lang is. Daar heb ik nog steeds profijt van. Ik koop niet eerder een computer of een auto, dan dat ik het ook kan betalen. ‘In lyk man is in ryk man.’ Als ik het geld niet heb, koop ik het niet. Ik betaal al mijn leveranciers ook altijd binnen acht dagen.”

POSTDUIVEN Robert Bervoets is eigenaar van Graphic Minds. Hij levert maatwerk op het gebied van drukwerk, creatieve concepten, marketing en communicatiemiddelen. “Kwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid is wat wij borgen” zegt Robert. Hij is vanaf 1989 al ondernemer; toen met een ander bedrijf in dezelfde branche, vanuit zijn toenmalige woning in Terband. Zijn zakenpartner woonde in Dreumel zodat ze beiden besloten vanuit huis te gaan werken. “Ik denk dat wij in die tijd één van de eerste organisaties waren, die vanaf huis werkten. Niet dat ik veel thuis was. E-mail bestond nog niet in 1989, je had alleen

Na het bankavontuur kwam Robert in 1984 bij toeval in het drukkerijwezen terecht, eerst in een klein familiebedrijf met vijftien werknemers in Hasselt, en daarna bij de Handelsdrukkerij van 1874 met 110 werknemers in Leeuwarden. “Ik kwam van een nog bestuurbaar roeibootje, waar nog alle uitdaging in zat, terecht in een onbestuurbare tanker, waar elk jaar al 70% van de opdrachten was vastgelegd. Ik kon daar mijn ei niet kwijt. In 1989 ben ik daarom voor mezelf begonnen. Ik wil plezier hebben in mijn werk en de vrijheid van ondernemen.”

DE BRUG NAAR HET GELUK “Mijn ambities zijn veranderd, nu ik ouder word. Vroeger wilde ik zakelijk succesvol zijn, nu slaat dat om in meer willen betekenen voor je gezin en voor de mensen om je heen. Nu denk ik over iemand: ‘Wat een fijn mens om mee om te gaan. Als ik hulp nodig heb, staat die er ook voor me.’ Je moet met elkaar genieten van het leven.” Dat ‘genieten’ doet Robert ook in de dingen, die hij naast zijn werk doet. Robert is altijd keeper gebleven, tot zijn 53ste. Nu ben ik trainer voor de jonge keepers. Ik wist niet dat ik coachen zó leuk zou vinden. De humor die we in de kleedkamer hebben, soms rollen de tranen over je wangen van

het lachen. Mooier is er niet. En ik ben erelid van de Junior Kamer Sneek, die ik samen met vijf andere mensen heb opgericht. Met je veertigste vlieg je eruit, maar als erelid hoef ik niet weg. Met een ander erelid speel ik nog steeds voor Sinterklaas en Hoofd Piet. We hebben dit jaar voor de twintigste keer een Sinterklaasfeest georganiseerd voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen.” Wat kinderen betreft: Robert heeft zelf inmiddels al volwassen kinderen, uit zijn eerste relatie. ”Ik ben sinds maart opa,” glundert hij. “En Anna voelt zich een beetje oma.” Anna is Anna-Margreet Jongebloed. Robert heeft haar leren kennen in 2010. “Anna is de liefde van mijn leven!” bekent Robert. “Op mijn 50ste verjaardag, op 26 mei 2013, had ik een tuinfeest en een luchtballon gepland, maar het was met 11 OC veel te koud. Toen hebben we mijn verjaardag gevierd bij Perbacco, een restaurant in Heerenveen, bij de brug over de Heresloot. Daar heb ik een speech gehouden voor en over de mensen, die belangrijk zijn in mijn leven. Ik heb over iedereen wat gezegd. En zeker over Anna die een bruggenbouwer is geweest naar mijn gevoel, emotie en vrienden. Aan het eind van de speech ging de brug open en kwam er een spandoek tevoorschijn, met de tekst: ‘Anna, wil je met me trouwen?’ En ja, dat wilde ze!” Het is niet ondenkbaar dat de veranderde ambities van Robert te maken hebben met Anna. Anna werd enkele jaren terug gevaarlijk ziek, maar is gelukkig weer genezen. Robert Bervoets heeft een motto: met het volste vertrouwen kijken naar de toekomst.

“Maar de dingen die je nu kunt doen, moet je niet uitstellen tot morgen,” zegt Robert veelbetekenend.


GROOTHEERENVEEN.NL

11


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

Op de koffie bij..

Tjeerd van der Zwan Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij burgermeester Tjeerd van der Zwan. TEKST WIM WALDA

PLEITBEZORGER VAN EEN ‘OPEN’ COALITIEAKKOORD “Er mag dan sprake zijn van een opkomstpercentage (55%), dat bijna tien procent hoger ligt dan 5 jaar geleden (46%) en dat stemt tot tevredenheid, maar dat is allerminst aanleiding om achterover te leunen. Want het betekent nog steeds dat bijna de helft van de bevolking de mogelijkheid voorbij heeft laten gaan om zijn of haar stem te laten horen. En dat juist bij verkiezingen, waarbij je de van de inwoners van een gemeente de grootste betrokkenheid zou verwachten. En dat betekent dus dat er werk aan de winkel is” zet burgemeester Tjeerd van der Zwan de toon van het gesprek. “De politieke drempel moet lager en daarmee de betrokkenheid van de bevolking hoger.”

CIJFERMATIGE ACHTERGRONDEN: Zetelverdeling (tussen haakjes het aantal zetels in 2014): PvdA 6 zetels (8), VVD 5 zetels (4), CDA 5 zetels (4), FNP 3 zetels (3), GroenLinks 3 zetels (1), GB Heerenveen 3 zetels (3), D66 2 zetels (3), SP 2 zetels (0), ChristenUnie 1 zetel (2),Lijst 9 1 zetel (0). Van de bijna 40.000 kiesgerechtigden die een oproep hebben ontvangen, hebben ruim 22.000 kiezers hun stem uitgebracht. De PvdA heeft een gevoelige nederlaag geleden, maar blijft de grootste partij en als zodanig initiatiefnemer voor de vorming van een nieuwe coalitie. GroenLinks en de nieuwkomer SP waren de grote winnaars van deze verkiezingen met een winst van 2 zetels. De huidige coalitie van PvdA, CDA en VVD houdt na de verkiezingen van 2018 een nipte meerderheid van 16 van de 31 zetels, maar dat is een (te) kleine meerderheid voor een stabiele coalitie. Door de PvdA is Bert Otten aangedragen als informateur bij de collegeonderhandelingen in de gemeente Heerenveen. De opdracht aan de informateur is het onderzoeken van de mogelijkheden van een college met voldoende draagvlak en het in kaart brengen van de visie en mogelijke uitwerking van een raadsprogramma.

OVER DE STREEP TREKKEN Zoals eerder betoogd door Van der Zwan is de kiezer steeds minder betrokken bij de politiek. Dat is niet iets van de laatste paar jaren, maar die trend is al decennialang aan

de gang. Ongetwijfeld speelt daarbij een rol dat een deel van die groep weinig vertrouwen heeft in de politiek in het algemeen en dus niet komt. Pas wanneer het de mensen persoonlijk aangaat komen ze in actie. Die lagere betrokkenheid van de inwoners bij de lokale politiek heeft daarnaast te maken met een gedragsverandering. Vroeger stemden katholieken op de KVP en later CDA, ondernemers op de VVD, arbeiders op de PvdA, maar die verzuiling is verwaterd. Mensen zijn individueler en mondiger geworden, je hoort niet meer automatisch bij ‘een club’ op basis van geloof, werk of inkomen. “We hebben als gemeente erg veel gedaan om met name de groep kiesgerechtigde jongeren - jongeren die voor het eerst mogen stemmen - en de twijfelaars over de streep te trekken” verduidelijk Van der Zwan. “Zo is er een Facebookcampagne gevoerd met vlogs en filmpjes en zijn de jongeren per brief uitgenodigd om te komen stemmen. Ook zijn er groepen scholieren langs geweest op het gemeentehuis om over verkiezingen te praten. Sowieso zijn er voor de inwoners ook verkiezingsdebatten op verschillende centrale plaatsen in de gemeente geweest. Er is een aparte verkiezingenkrant uitgekomen, en we besteedden er ook op Social Media veel aandacht aan. We hebben daarmee wel een bemoedigend resultaat bereikt, maar zoals gezegd is er nog steeds veel werk aan de winkel.”

OPEN COALITIEAKKOORD “Dus moeten we op andere manieren proberen om mensen betrokken te krijgen of te houden. Daarvoor is het belangrijk dat de gemeenteraadsverkiezing van 21 maart geen 'dichtgetimmerd’ coalitieakkoord oplevert. Ik heb een memorandum aan de nieuwe gemeenteraad geschreven waarin ik mij opwerp als pleitbezorger van een zogenaamde ‘open’ coalitieakkoord.” “Op die manier zou je verschillende programma’s samen kunnen stellen. Bijvoorbeeld een aantal thema’s waarover door de collegepartijen wordt beslist, maar daarnaast zou je ook kunnen denken aan onderwerpen, waarover gemeenteraad-breed wordt beslist, of waar de bevolking haar stem over kan laten horen. Een beetje vergelijkbaar met de discussie die in het verleden is gevoerd over de aanleg van zonneparken rond het Klaverblad Heerenveen, en de discussie met de horeca over de leefbaarheid van de binnenstad. Hierbij zijn betrokken partijen actief betroken geweest en dat heeft tot waardevolle besluitvorming geleid.

THEMA'S

Tjeerd van der Zwan spreekt toe bij de jongeren verkiezingen.

“Er is een aantal thema’s dat door de inwoners van de gemeente belangrijk wordt gevonden en dat iedere dag van invloed is op hun welbevinden. Bijvoorbeeld het thema wonen. Dat is een onderwerp waarover overlegd kan worden met woningcorporaties en plaatselijke belangen. Daarbij kun je denken aan sociale woningbouw, kamers voor studenten, huisvesting van arbeidsmigranten, sporters, senioren

enzovoorts. Haal de partijen bij elkaar die daar iets over te zeggen hebben en probeer tot een akkoord op hoofdlijnen te komen.” “Wanneer het over werkgelegenheid gaat kan er met het beroepsonderwijs, ondernemers en ondernemersverenigingen en Caparis worden gesproken. Over gezondheidszorg met het ziekenhuis, huisartsen, thuiszorg, patiëntenverenigingen en plaatselijke belangen. Over onderwijs met schoolbesturen, ouderraden en dorpsbelangen.” “Op die manier probeer je vanuit een maatschappelijke opgave, zonder dat er een blauwdruk is waarin tot op de letter staat omschreven welke ‘weg naar Rome leidt’, de basis te leggen voor een raadsakkoord op hoofdlijnen of zelfs een samenlevingsakkoord." Door veel raadsleden is positief gereageerd op het memorandum van Van der Zwan. Immers ‘De helft stemt niet’ en ‘Betrokkenheid is van groot belang om het vertrouwen in de politiek te herstellen’. “Maar de gemeenteraad hoeft er natuurlijk niets mee te doen” aldus Tjeerd van der Zwan. Tot besluit: “Velen weten dat ik een pleitbezorger ben van de lokale democratie, want volgens mij is dat een effectieve methode om de politiek terug naar de mensen te brengen en daarmee de betrokkenheid te vergroten.”


! t o p s e g u r o Vo DE LEUKSTE MAANDAANBIEDINGEN IN GROOTHEERENVEEN

SNACK AANBIEDING

4 Mega Burgers + 4 broodjes en saus naar keuze.

Gezellig naar De Bios?

Gebruik deze waardebon!

Bioscoopkaartje voor maar

€ 7,-

SAMEN VOOR

€ 9,95

DE BIOS HEERENVEEN Burg. Kuperusplein 52 • Heerenveen

Geldig t/m zaterdag 5 mei a.s.

Keurslagerij Zijlstra Pleinweg 14-16 Scharnestraat 6 SNEEK HEERENVEEN 0515-414154 0513-627444

www.keurslagerzijlstra.nl

Reserveren? Bel 0513-654051 of Reserveren? Bel 0513-654051 of ga naar www.bios-heerenveen.com ga naar www.bios-heerenveen.com Geldig t/m 21 mei 2018 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film | max. 4 pers/bon GROOTHEERENVEEN 04-2018

WIJ BEZORGEN NU OOK! ZONDAG T/M WOENSDAG 16:00 TOT 20:00 UUR DONDERDAG T/M ZATERDAG 16:00 TOT 21:00 UUR

Bestellen?

MOLENPLEIN 10B - HEERENVEEN - 0513-841143

Voor als het snel en goed moet!! Kromme Knilles Hét eet- en drink cafe van Akkrum waar service en gemoedelijkheid hoog in het vaandel staan!

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

0513 841 143

CAFE KROMME KNILLES Heechein 42 8491 EM Akkrum Tel: 0566 - 65 13 81 www.krommeknilles.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

DICK NOTEBOOM

“ONZE NATUURTUIN IS DE SNOEPTROMMEL VOOR DE CHEF-KOK”

Op veertienjarige leeftijd al wist Dick Noteboom dat hij de horeca in wilde. “Ga daar dan eerst maar eens aan het werk” was het nuchtere commentaar van zijn vader Anne Noteboom, die als voormalig bakker op Ameland als geen ander wist hoe slopend onregelmatige werktijden kunnen zijn. Dick liet zich niet uit het veld slaan en werkte vervolgens ruim dertig jaar in de horeca en wijnbranche. Om zes jaar geleden samen met vennoot Willem Teun Tel de Natuurtuin ‘t Hummelhûs in Oudehorne op te zetten. Een portret van een bevlogen, vinoloog, gastronoom, wandelend kookboek en natuurman Dick Noteboom, een Heerenvener in hart en nieren. TEKST EN FOTOGRAFIE WIM WALDA

Dick Noteboom is de eerste in lijn van de twee zonen die Anne Noteboom en Binny Noteboom – van de Boon op de wereld zeten. Anne was bakker op Ameland, maar verhuisde met Binny naar de vaste wal toen er een jonge Noteboom op komst was.

IN DE HORECA Als veertienjarige kwam Dick Noteboom onder de vleugels van de Heer Oosting, eigenaar van hotel Tjaarda, een op en top gastheer, die het klappen van de zweep als geen ander kende en het hotel landelijk op de kaart heeft gezet. Aanvankelijk in de keuken, maar toen hij dat een tijdje had gedaan en aangaf verder op de ladder te willen, bleek er plaats in de bediening. Noteboom ontpopte zich als een gastheer pur sang en bleek een natuurtalent. Het was dan ook een logische keus om de Middelbare Hotelschool (MHS) te gaan doen. Hij bleek daarnaast ook over andere talenten te beschikken, zoals zeer fijngevoelige smaakpapillen en een meer dan gemiddeld ontwikkeld reukvermogen. De opleidingen Vinologie en gastronomie volgden en omdat hij overzicht had en goed kon organiseren, duurde het niet lang of hij had zijn eerste ‘Maître d’Hôtel’ benoeming te pakken. “Dat heb ik gedurende een jaar of twintig bij verschillende gerenommeerde hotels door heel Nederland gedaan, onder andere bij een sterrenzaak. Daarnaast was ik voorzitter van de Société des Maîtres d'Hôtel, de vereniging van leidinggevende professionele gastheren en gastvrouwen en werd ik gevraagd als examinator voor de examens van de MHS. Ik heb aan die periode een tic overgehouden om jonge mensen enthousiast te maken voor de horeca. Leren dat de bediening meer is dan een bord voor de mensen neerzetten, maar gastvrijheid

uitstralen. Door informatie te geven over de gerechten, door er een wijnadvies aan te koppelen, door er te zijn wanneer ze je nodig hebben.”

NAAR FRIESLAND “Toen de Eden Hotel Groep in 2011 samenging met de Hampshire Group, werd ik als assistent directeur gevraagd bij het Oranje Hotel in Leeuwarden. Ik had dezelfde functie bij Hotel de Broeierd in Enschede. Wij wilden wel graag terug naar Friesland dus grepen die kans met beide handen aan. Door de recessie en de onvermijdelijke herstructurering die volgde op het ‘huwelijk’ tussen de Eden en de Hampshire Group, werden er managementlagen uit de organisatie weg gesaneerd, waaronder die van de assistent directeur. Mijn contract werd niet verlengd.”

HOBBY: MOESTUIN “Omdat ik een goed ontwikkeld smaakvermogen had en al heel jong in de gaten had dat de smaak van eigen verbouwde biologisch en onbespoten geteelde producten veel rijker en voller was, heb ik vanaf mijn achttiende jaar in elke plaats waar ik werkte een eigen moestuin gehad. Ik wilde er bovendien graag een boomgaard bij, maar had daar de ruimte niet voor zodat ik met fruitstruiken aan de gang ben gegaan. Vijftien jaar geleden had ik er drie, nu hebben we er in onze natuurtuin ruim 100 staan, die op jaarbasis goed zijn voor gemiddeld zo’n 1500 potten overheerlijke eigen gemaakte jam. De aanleg van zo’n fruittuin was best een investering, dus heb ik dat grotendeels bekostigd door groentepakketten te verkopen.”

“Op die manier kwam ik ook in aanraking met mijn huidige ‘partner in crime’ Willem Teun Tel. Dat was zes jaar geleden. Willem Teun had elf hectare grond en vroeg mij om samen met hem de natuurtuin op poten te willen zetten. In 2012 was de VOF Natuurtuin Hummelhûs een feit en nu verbouwen we op 2,5 hectare 140 soorten onbespoten groente. We voeren niet de naam biologisch omdat we (nog) geen SKAL certificering hebben maar verbouwen alles onbespoten.”

NATUUR SLIM GEBRUIKEN “Hoe we voorkomen dat onze groente aangevreten wordt door insecten. Door slim gebruik te maken van de natuur. Een voorbeeld: In oktober hebben we 2.500 knofloken geplant. Een paar maanden later geurt dat hele perceel naar knoflook. Laat de Wortelvlieg nu een ontzettende hekel aan die geur hebben. Je voelt hem al aankomen, tussen de knofloken hebben we wortelen geplant. Zo zijn we de Wortelvlieg te slim af.” “Om onze koolsoorten te beschermen tegen met name het Koolwitje, die vlinder heet niet voor niets zo, wordt er over het gewas vliesdoek gespannen. Dat laat licht en water door, maar verhindert dat de vlinder eitjes legt op de kool. En wij hebben op die manier geen last van onverzadigbare rupsen op onze planten. En zo zijn er talloze trucjes om slim gebruik te maken van de natuur om op die manier bestrijdingsmiddelen te vermijden. Overigens specialiseren we ons in toenemende

mate in zogenaamde ‘vergeten groentes, in de koolsoorten zijn dat bijvoorbeeld Palmkool en Red Russian.”

WIJ VERBOUWEN MENUKAARTEN “In de titel staat het al genoemd: wij beschouwen onze natuurtuin als de ‘snoeptrommel van de natuur’. Een belangrijk deel van ons werk bestaat uit het geven van voorlichting aan chef-koks. Wij kweken op smaak, dat heeft natuurlijk alles te maken met mijn verleden, en verbouwen veel ‘vergeten groentes’; een paar namen: Eeuwig Moes - koolsoort, Pastinaak – wortelgewas met anijsachtige smaak, Aardpeer – knolgewas en erg leuk om te verbouwen. Bovendien kun je, wanneer je als kok gebruik maakt van seizoengewassen, veel smaakvoller koken. Hier worden dus eigenlijk menukaarten verbouwd.” “De Natuurtuin in Oudehorne is aangesloten bij de keurmerken Fryslân Culinair en Wâldpyk, waar we best wel trots op zijn. We leveren overigens ook groenten- en fruitpakketten aan de overige horeca, maar ook aan particulieren via onze website en zijn vaste toeleverancier van groenten- en fruitpakketten aan de Streekboer vestigingen in Heerenveen, Drachten en Sneek. We werken daarbij samen met Verhage Fruit uit Noordoostpolder en diverse andere leveranciers. Daarnaast staan we met onze producten op de versmarkt in Reduzum, de streekmarkt in Oldeberkoop en Boerenmarkt in Woudsend.” Er is maar één manier om te ontdekken of mijn enthousiaste verhaal niet overdreven is, langskomen op Natuurtuin ’t Hummelhûs in Oudehorne”.


16

NUMMER 04 • 2018

Robert Jonkbloed en Liesbeth Schokker

stampten in twee weken J&S Jeans uit de grond Het liefst horen Robert Jonkbloed (48) en Liesbeth Schokker (44) de naam Lakeside nooit meer. Ruim 6 weken na de onheilstijding, op 21 februari van dit jaar, van het faillissement van Lakeside maken zij in hun nieuwe pand aan de Pleinweg nummer 4 een doorstart met J&S Jeans. Na vier weken van oogkleppen op en blik op oneindig, ellebogenstoom en het gevoel te worden geleefd, kunnen ze nu weer lachen en zien ze de toekomst van J&S Jeans met vertrouwen tegemoet. TEKST EN FOTOGRAFIE WIM WALDA

Robert Jonkbloed is van origine een Hagenees van geboorte. Hij kwam op zijn zeventiende naar Oldeberkoop omdat hij aan een studie aan het CIOS in Heerenveen begon. Daarna werd hij instructeur bij een fitnessbedrijf en stond hij op het punt om het bedrijf over te nemen, toen er van het ene op het andere moment afspraken werden teruggedraaid. “Ik wil er niet meer over praten, maar de manier waarop dat is gelopen won geen schoonheidsprijs. Ik was er klaar mee. Ik solliciteerde naar een baan bij Scapino en heb daar uiteindelijk 15 jaar in verschillende posities gewerkt, tot ik in 2011 samen met Liesbeth eigen baas werd aan de Dracht als franchisenemer van de Lakeside modewinkelketen. Lakeside had, zoals ze zelf verkondigden, ‘Indigoblauw bloed door de aderen stromen’. Daarnaast was ik privé dicht betrokken bij korfbalvereniging Lintjo in Oldeberkoop als coach en scheidsrechter op hoog niveau. Liesbeth Schokker is geboren in Katlijk en komt uit een voetbalfamilie. Haar broers en vader waren en zijn nog steeds betrokken bij onder meer Jubbega, Harkema-Opeinde en Harkemase Boys als speler, trainer en coach. Ze voetbalde zelf ook van jongs af aan. Eerst bij de jongens van Udiros in Nieuwehorne, later bij de meisjes van Read Swart en daarna het dameselftal. Ze werkte na haar middelbare schoolperiode in de detailhandel. Onder meer bij H&M in Leeuwarden en Emmen en 13 jaar bij Scapino in Heerenveen, voordat ze in 2011 samen met Robert begon als franchisenemer bij Lakeside. Sinds 2011 woont het duo, dat niet alleen zakelijk met elkaar in zee is gegaan, samen in Nieuwehorne.

LAKESIDE

Het bleken gouden beloften, waar niet veel van terecht kwam. Nadat een aantal ketens eerder al was ‘omgevallen’ kwam Lakeside via een management buy out in handen van de huidige eigenaren, Hans den Arend en Daniële Horsten. Het winkelbestand was toen al drastisch gedaald, tot 18 eigen winkels en 10 franchisers. De nieuwe eigenaren wilden de winkelketen als franchiseketen weer uitbouwen. Maar ook die ambitie is niet waargemaakt want op 21 februari werd het faillissement van Lakeside uitgesproken.

hoop werd de bodem ingeslagen toen we op internet de aanvraag voor surseance en later het faillissement zagen aangekondigd. Dat gebeurde overigens op een manier waar de honden geen brood van lusten. Op vrijdag bleken ze de aanvraag om surseance te hebben ingediend, op zaterdag werden de franchise-filialen nog snel even vol met ‘handel’ gedouwd en de daaropvolgende dinsdag kregen we op het hoofdkantoor het bericht dat het ‘over en uit’ was. Ons Lakeside avontuur aan de Dracht in Heerenveen was ten einde.”

FAILLISSEMENT LAKESIDE

J&S JEANS

“Als goed renderende Lakeside franchiser had ik korte lijntjes met de directie en inkoop. Al in een redelijk vroeg stadium kreeg ik de eerste signalen dat het niet allemaal meer van een leien dakje ging. En dat bleek te worden bewaarheid in februari van dit jaar. Wij kregen als franchisenemers bericht dat we op 21 februari op het hoofdkantoor werden verwacht” vertelt een strijdlustige Jonkbloed.

Robert: “Voor Liesbeth kwam dat aan als een mokerslag en er zijn toen de nodige traantjes gevloeid. Ik was vooral boos over de manier waarop we waren behandeld. Maar die emoties hebben we weten om te buigen in strijdlust. Want dat we door wilden in de retail stond voor ons beiden als een paal boven water. Het pand Pleinweg 4 kwam in beeld. Twee weken geleden kregen we de sleutel en sinds die dag hebben we 24/7 gewerkt aan het pand, want het was een casco, vier muren en meer niet. Verven, timmeren, vloer aanbrengen, elek-

Lakeside was aanvankelijk onderdeel van de Van Deursen groep van John en Mieke van Deursen. Toen investeerder Bencis in 2011 een meerderheidsbelang in de Van Deursen groep nam, telde Lakeside 70 winkels en Shoeby 200 filialen. De ambities waren groot. Onder de nieuwe eigenaar zouden er 100 nieuwe winkels van Shoeby en Lake Side worden geopend.

“Aanvankelijk hoopten we nog dat er een nieuwe investeerder was gevonden, maar die

trisch aanleggen, paskamers, spiegel, kassa regelen, pinautomaat, kledingrekken en uiteraard contact met de leveranciers en bestellingen plaatsen.” “Hoe we dat allemaal binnen twee weken voor elkaar hebben gekregen weet ik niet meer, want we hadden de oogkleppen op en het verstand op oneindig. De hulp die we van vrienden, familie en zelfs klanten kregen was hartverwarmend. Dat heeft geresulteerd in een mooie toko met goede merken en aansprekende kleding. We gaan er met zijn tweeën tegenaan.” “De belangrijkste merken die we als Lakeside ook al verkochten wilden graag met ons verder, want we hadden een goede naam. Daarnaast hadden we nog een deel van onze inkoop bij Lakeside, die we hebben gehouden, zodat we nu een leuk assortiment hebben voor deze zomer en druk bezig zijn met de inkoop voor het najaar.” “En gezien de vele steunbetuigingen die we op Facebook hebben gekregen heb ik goede hoop dat onze oude klanten ons ook weer weten te vinden. Aan ons zal het niet liggen.”


heerenveen

! ZE Bj a zLA z-blues

GROOTHEERENVEEN.NL

EEN NIEUW FESTIVAL VOL JAZZ & BLUES, SHOP & FOOD

& shop - food

‘BLAZE!’

FESTIVAL

26| 27M EI• 201 8 HE ER EN VEE N 12 :0 0 va na f he t D A G 26 st en in ZA TE R ge op or ke uu r lo en tr um m et lc IE. ke R in w A D E am R B e dp ro gr op ze ll ig r ag av on za te rd om 16 :3 0 uu kt . t ar m a st ar O ud e K oe m A G D po di um 27 K O O PZ O N k e G e gek . ZO N D A eu w t ni ru m op nt ce m et in ke st en lo op or

BIGBAND HEERENVEEN DE GLASBLAZERS CUE & JACK BOTTLENECK BROKEN BRASS ENSEMBLE ND FEDDE SCHURER BIGBA DIXIELAND CRACKERJACKS N BROADWAY REUNIO D BOKITO BRASSBAN KO TRIO AKOUSTI BOOMERANGS

BLAZE!

Wiep.frl

17

in de winkelstraten en op de Oude Koemarkt Er komt een nieuw, groots opgezet, jazz- en bluesfestival naar Heerenveen. Het tweedaags muziekfestival ‘BLAZE!’. Het evenement vindt plaats op en rond de Oude Koemarkt op zaterdag 26 en zondag 27 mei en verbindt cultuur met ondernemers van de Heerenveense Ondernemers Vereniging (H.O.V.) en de horeca in HeerenveenCentrum. De basis van het festival werd in 2016 al gelegd door Jelle Roeper, gangmaker achter de toen samen met Jelle Visser, opgerichte Bigband Heerenveen.

een initiatief van Bigband Heerenveen en De Glasblazers

BIG BAND HEERENVEEN EN DE GLASBLAZERS GrootHeerenveen Krant laat Bigbandleden Cor Honderd en Wiep van der Meulen aan het woord over ‘BLAZE!’ en we spreken het meteen al verkeerd uit. “Bleez?” Wiep van der Meulen, bassist van Bigband Heerenveen: “We wilden voor ons evenement een korte, krachtige naam, die blijft hangen. Dat werd: ‘BLAZE!’. Mensen die het woord zien staan, spreken het in eerste instantie op zijn Engels uit. Het lijkt Engels, maar het is gewoon Fries. Wanneer je vroeger lid was van het muziekkorps, ging je niet naar het korps, maar je ging ‘blazen’. Maar je zou van ‘Met elkaar BLAZE!’ ook kunnen zeggen: meedoen!” “Bigband Heerenveen werkt in dit project artistiek samen met het orkest De Glasblazers. Na de oprichting van onze Bigband en twee optredens in het centrum van Heerenveen in mei 2016 en mei 2017, kwamen we in gesprek met De Glasblazers. Die willen hun imago van dweilorkest wat afzwakken en meer de jazz-, bigband- en ‘easy listening’ kant op. De Glasblazers zijn de afgelopen jaren een grote slag aan het maken om van een dweilorkest een heus swingend jazz-orkest te worden, onder begeleiding van Anne Oosterhaven uit Sneek. Dat is in Fryslân een autoriteit op dit gebied. De Glasblazers zijn al losgekoppeld van de Night of the Koemarkt en hebben al een paar keer in het Posthuis Theater gestaan met heuse Las Vegas-achtige shows. We hebben elkaar gevonden in het project ‘BLAZE!’. Met elkaar ‘blazen’ dus.”

de eerdere Outletmarkt, een initiatief van Lenie Soeten en Esther Rens. Ook zondag 27 mei zijn de winkels dus open en dan trekken er looporkesten vanaf de Koemarkt het hele winkelcentrum door. We hebben de jazz & blues verbonden met ‘shop & food’.”

JONG EN OUD DOEN MEE Het eerste festival was nog bescheiden van opzet, bij het tweede festival deden er al vijf bigbands mee. Nu heeft het festival een eigen naam gekregen en heeft ‘BLAZE!’ maar liefst tien orkesten weten te contracteren en wordt er ook in de winkelstraten muziek gemaakt. Wiep van der Meulen: “Bigband Heerenveen en De Glasblazers vormen de rode draad in de muziek, met elk twee optredens maar ook samen in een slotstuk zoals we dat van De Glasblazers al zijn gewend. Maar in de ‘line

TEKST HENK DE VRIES // FOTO WIEP VAN DER MEULEN

up’ komen we heel verrassende dingen tegen: zaterdag, ’s middags een straatoptreden van het bijzondere Broken Brass Ensemble en ’s avonds op het podium een speciaal reünieconcert van het vroegere Heerenveense swingorkest Broadway. Ook de jonge hippe Bokito Brass Band speelt in de winkelstraten. En we vragen speciale aandacht voor Bigband Cue, met Jack Bottleneck, een Johnny Cash-achtige blueszanger, met Jelle Roeper als percussionist. De rest van de line up bestaat uit optredens in de winkelstraten van het Broken Brass Ensemble, de oude rotten van de Dixieland Crackerjacks, Trio Akoustiko en Boomerangs. En op het podium natuurlijk de altijd jong blijvende Fedde S. Bigband. Echt, jong en oud doen mee.” Cor Honderd: “Het is de bedoeling om onder de naam ‘BLAZE!’ elk jaar dit jazz-blues & shop-food festival te organiseren. Zoals de

Glasblazers ooit de Night Of The Koemarkt hebben geïntroduceerd, zo introduceren we met elkaar nu ‘BLAZE!’. We verwachten zo’n vijfduizend bezoekers, zeker als het mooi weer is. De toegang is vrij, dus we zijn wel afhankelijk van sponsors. Tot nog toe wordt ‘BLAZE!’ financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Heerenveen, de H.O.V., de horeca van de Oude Koemarkt en Achter de Kerk, de Stichting Centrum Promotie en de Friese Jazz Federatie. Maar we zijn er nog niet helemaal, wat sponsors betreft.” “Daarom zoeken we ook de publiciteit, natuurlijk,” zegt Wiep, “want Heerenveen moet dit wel weten.” “Natuurlijk,” zeggen wij, “Blazen doe je met elkaar, dus Groot Heerenveen Krant blaast zijn partijtje mee. Nou ja, op krantmagazinepapier dan.”

BRADERIE EN KOOPZONDAG Cor Honderd, toetsenist van de Bigband: “Die eerste twee optredens van de Bigband Heerenveen zijn destijds verzorgd door Jelle Roeper. Jelle zocht toen al de verbinding met ondernemers en organiseerde met de Bigband de eerste twee bigbandfestivals in samenwerking met de Outletmarkt. En de verbinding is dit jaar uitgebreid. De hele Heerenveense Ondernemers Vereniging doet nu mee, samen met centrummanager Peter de Vries en de horeca van de Oude Koemarkt en Achter de Kerk. En de activiteiten vinden niet alleen op de Oude Koemarkt plaats. Het hele weekend is er Braderie, net als tijdens

De mannen achter ‘BLAZE!’ v.l.n.r: Cor Honderd, Erik de Boer, Roelof van der Glas, Jildert Holtrop, Clemens Onland, Frank Dijkstra en Wiep van der Meulen.


Fryske Folkloaredei en Shantykoren L I R P A 8 2 G A D R E T A Z

Dansgroepen HET GEMEENTEPLEIN

TJONGER SKOTSPLOECH VOLKSTANZ GRUPPE BENTHULLEN UTRECHTS MORRIS TEAM EASTERGOA SKOTSERS BURGUM

Shantykoren 4 VERSCHILLENDE LOCATIES ZEEMANSKOOR ONDER ZEIL SCHAGEN      ODD SWALLOWS 

HEERENVEEN

PREAMSJONGERS

DE KNIJPE   

COMPAGNONSVAARDERS

OOSTERWOLDE        

DE RUNDEZANGERS

EMMERCOMPASCUUM        

DE HELLINGBAZEN

VEENWOUDEN

PYPKESJONGERS

SUWALD

FLORASHANTYS

HEERENVEEN

UR VANAF 13:0 0 U NVEEN E R E E H M U R T CEN

Ringsteken LINDEGRACHT & VAN HARENSPAD

Rond 15.00 uur start het Ringsteken met de ver. Friese Tuigpaard. Zo’n twaalf aanspanningen gaan strijden om de zilveren Johan Willem Friso lepel.


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

FRYSKE FOLKOREDEI

SHANTIES, SKOTSPLOECHEN, PAARDENMEST, ANTIEKE SJEZEN EN ‘ZWARTE PARELS’

Als volleerde ballerina’s dansen ze voor de soms meer dan een eeuw oude authentieke krompanelen sjees. Elegant bewegend met hun hoge knieactie, spectaculair ogend met hun lange manen en vetlok. Het Friese paard wordt niet voor niets vaak de ‘Zwarte parel’ genoemd met zijn compacte bouw en trotse houding. Al in de 13e eeuw was ‘de Fries’ bekend. Ze doen het met name goed op de shownummerrubrieken, waarin ze voor de Friese sjees lopen en gereden worden door boeren en boerinnen in Friese klederdracht. TEKST WIM WALDA // FOTO'S WYTSKE LAROOI

Op 28 april zijn ze te bewonderen tijdens het Ringsteken op de Lindegracht en het Gemeenteplein als onderdeel van de Fryske Folkloredei in Heerenveen. De andere twee onderdelen op deze dag zijn het dansen door ‘skotsploechen’ en de shantykoren.

ORGANISATIE Janny Bijl (46) uit Katlijk is voorzitter van de organisatiecommissie voor de Fryske Folkoredag en geeft de lezers een kijkje achter de schermen. “Voorheen werd de Folkloredei in juli gehouden” legt Janny uit “Maar vanwege een evenwichtige spreiding van de evenementen in Heerenveen is de dag verplaats naar 28 april, de dag na Koningsdag. Een tweede wijziging is dat er dit jaar voor het eerst acht shantykoren in het programma zijn opgenomen, naast de traditionele volksdansen en het ringrijden.”

“Hoe ik in de organisatie van de Folkloredei verzeild ben geraakt? In 2011 werd de dag voor het eerst georganiseerd door Ans Douma en Frans Koning. In de 2012 editie werden wij door Douma uitgenodigd om mee te doen aan het ringsteken. Ik had toen al laten vallen dat ik best wel eens een helpende hand wilde bieden wanneer dat nodig bleek. En dat bleek het geval; ik werd gevraagd om als notulist in het bestuur plaats te nemen en werd vrij vlot daarna voorzitter omdat Ans Bouma een jaartje ouder werd.” De overige leden van de organisatie zijn Sietske Koopmans (penningmeester), Koos de Wilde (onderhoudt de contacten met de gemeente), Petra de Vries (notulist), Wytske Larooij (fotografie), de familie Bakker met hun dochter (meedenkers en sparringpartners) en Jan en Gonny Visser (regelen alles rondom de dansgroepen). Daarnaast is er intensief contact met de gemeente en stadsmanager Peter de Vries. “In het verleden hebben we ook zelf wel eens meegedaan aan het ringsteken en zijn we al eens met een koets en een span Friezen aanwezig geweest. Nu ik in het bestuur zit en mijn vader een jaartje ouder is, hebben we nog maar één Fries over, waar de kinderen de tuigsport mee beoefenen. Ik heb het te druk met de organisatie van de Folkloredei.”

DE KOSTUUMS De ringsteker en menner op de bok van de veelal meer dan een eeuw oude krompanelen sjees dragen een authentiek Fries kostuum in de stijl van rond 1850, waarbij de mannen het veel gemakkelijker hebben dan de vrouwen. Want de dames zijn vaak wel een uurtje of meer bezig met het aantrekken van alle lagen. Het begint bij de vrouwen met een lange onderbroek. Daaroverheen komen drie onderrokken en de crinoline. Authentieke schoenen

PROGRAMMA De Fryske Folkloredei bestaat zoals eerder genoemd uit drie onderdelen: het volksdansen, het ringsteken en de shantykoren.

met gespen er op en de ‘the masterpiece’, het Friese oorijzer. Dat is vooral voor vrouwen met lang haar een crime, want je mag geen haar zien. Dus eerst een witte gebreide ondermuts, daarover een halve zwarte kap en dan de bevestiging van het oorijzer. Daaroverheen komt de floddermuts die wordt vastgezet met speciale mutsspelden, omdat hij tijdens het rijden niet af mag waaien. De boerinnen die getrouwd waren met een rijke herenboer droegen vaak op hun muts gouden sieraden met roosdiamanten. En dat symboliseert een belangrijk aspect van het ringrijden: het gaat in belangrijke mate om de pronk, dat was vroeger al zo en nu nog steeds, want het is onderdeel van de traditie. Bij belangrijke officiële wedstrijden vraagt de jury de dames of ze onder hun rokken mogen kijken. Of ze wel de juiste schoenen met gespen aanhebben, een lange onderbroek, het vereiste aantal onderrokken en niet stiekem een spijkerbroek onder het kostuum aanhebben. Ook de dansers dragen de folkloristische kostuums uit de regio waar ze vandaan komen., terwijl de leden van de shantykoren geen vaste kledingvoorschriften hebben en vaak gebruik maken van boerenkiel of een door hun zelf bedachte creatie. “We hopen op mooi weer” besluit Janny “Zodat we net als tijdens de meeste voorgaande edities weer voor een prachtig spektakel voor het publiek kunnen zorgen.”

• Rond 12 uur worden de dansgroepen ontvangen bij de Lachende Koe. • Zodra het gezelschap compleet is neemt Wethouder Jelle Zoetendal plaats in de sjees en begeven de dansploegen, voorafgegaan door de sjees, zich naar het Gemeenteplein, waar de wethouder de Fryske Folkloredei opent. • De vier dansgroepen (Tjonger Skotsploech, Volkstanz Gruppe Benthullen, Utrechtse Morris Team en de Eastergoa Skotsers) verzorgen optredens tot 15:00 uur. • Vanaf 15:00 uur vindt om de Lindegracht en langs het Gemeenteplein het ringsteken plaats door twaalf aanspanningen, waarna ter plaatse de prijzen worden uitgereikt. Hoofdprijs is de zilveren Johan Willem Friso lepel. Het ringsteken wordt becommentarieerd door Henk Dijkstra met zijn lange zilveren manen. • Na de prijsuitreiking verzorgen de dansgroepen nog een optreden. • De hele middag zijn er verspreid door het centrum optredens van de acht shantykoren.


20 LIFESTYLE TRENDS

Koninklijk wonen LIFESTYLE TIPS & TRENDS ZEVEN HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE EN WIJN...

Zou je ook wel eens willen weten hoe de inrichting van koning Willem Alexander en Koningin Maxima eruit ziet? Het lijkt mij best leuk eens een kijkje te nemen in hun huis. Op wat voor bank zouden ze zitten, welke kleur hebben ze op de muur en zou er bij hen ook iets van ikea in huis staan?

designklassiekers. Kroonluchters, mooie vazen gevuld met bloemen in rood en oranje en prachtige schilderijen in gouden lijsten.

Als ik aan koninklijk denk dan denk ik vooral aan de kleuren (koninklijk) blauw, goud en natuurlijk een vleugje oranje met misschien wat rood, toegevoegd door middel van accessoires.

Een grote plofbank waar het hele gezin heerlijk met z’n allen in kan zitten. En een grote eettafel met fijne kuipstoeltjes om lekker met z’n allen aan te eten en te kletsen.

Een modern landelijke stijl gecombineerd met tijdloze

Om jullie te inspireren heb ik een moodboard gemaakt met als

thema koninklijk wonen. Op het moodboard vind je de volgende plaatjes: Blauw behang via ferm living, houten kroonluchter via kwantum, bloemenbehang via eijfinger, loungebank via design on stock, gouden ananas via pols potten, portret via gouden eeuw portretten, oranje stoel via vitra, sfeerplaatje haard/gouden spiegel via hoog design

RINSKE LOK-JEPMA - Interieurstylist, eigenaar Rinske Interieurstyling

Zonnegoud! Hmmm, het eerste terrasje hebben we al gepakt en we genieten van fietstochtjes. De gouden zon wordt krachtiger en doet ons goed. In ieder geval ons humeur. Toch is het oppassen geblazen. Niet om ons zonnige humeur te verpesten, maar momenteel krijgt 1 op de 5 mensen huidkanker, waaraan voornamelijk de zon schuldig is. Hoewel 90 % hiervan niet uitzaait, wat non-melanoma heet, kan het flinke schade aanrichten. De meeste invloed heeft de zon op mensen met een bleke, langzaam bruinende, snel verbrandende huid, en blond tot rood haar, of donkerblond tot kastanjebruin haar. Die hebben huidtype I of II. Een schoonheidsspecialiste kijkt graag met je mee om jouw huidtype te bepalen. Niet meer in de zon gaan? De schaduw opzoeken, lange kleding en een hoofddeksel zijn echt beter. Ga je bewust wel van de zon genieten, zorg dan voor goede huidbescherming. Dagcrème met een zonnefactor is geen aanrader. Breng liever zonbescherming met minimaal spf 15 aan over je dagverzorging. Heb je nog oude zonnecrème? Let er op, want deze moet binnen een jaar na opening op zijn. Want de beschermingsfactor werkt dan niet meer.

Zo zorg je er zelf en behoudt de zon het gouden randje. ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

Champagne Champagne is de mousserende wijn die uit de gelijknamige streek in Frankrijk komt. De witte variant is het meest populair maar de rose variant is met een opmars bezig. Champagne drinken we in Nederland vaak op verkeerde momenten zoals Oudjaarsavond als we onze smaakpupillen al teveel hebben vermoeid met oliebollen. Tijdens het dopen van schepen wordt ook vaak champagne gebruikt. Persoonlijk ben ik een groot champagne fan en ik drink het dan ook niet tijdens Oud & Nieuw maar liever als aperitief voor een goed diner of gewoon op een zomerse warme avond. Champagne wordt altijd gemaakt van Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier. Een champagne van alleen Chardonnay noemen we een Champagne Blanc de Blancs. Champagne wordt altijd geproduceerd via Methode Traditionelle.

weten te houden. In totaal bezit Champagne Pol Roger 80 hectare Grand Cru wijngaarden die rondom Épernay liggen in Vallée de la Marne. Een belangrijk aspect voor dit wijnhuis zijn de zeven kilometer lange kelders die tot de koudste van de Champagnestreek behoren. Dit zorgt voor een temperatuur van om en nabij de Pol Roger behoort tot de meest prestigieuze 9 graden. Deze kou zorgt voor champagnehuizen in de wereld en verkreeg in een tragere gisting waardoor de 2004 het predicaat ‘hofleverancier’ voor Koningin belletjes in de Champagne fijner Elizabeth II. Sinds de oprichting in worden en het boeket voller is. 1849 heeft het huis zijn familie Geniet er van! karaktereigenschappen intact LAURA VAN DEN AKKER - Vinoloog, eigenaar De Wijnschuur.


GROOTHEERENVEEN.NL

21

ULTIEM GELUK OP

Koh Tao

MAG IK JE EVEN VOORSTELLEN? IN DE ZUIDELIJKE GOLF VAN THAILAND VIND JE ÉÉN VAN DE MEEST RELAXTE EN HIPPE EILANDJES VAN THAILAND. IK HEB HET NATUURLIJK OVER

KOH TAO, HÉT

SNORKEL- EN DUIKEILAND MET HAAR KRISTALHELDERE ZEE!

Direct na de branding spot je hier de mooiste koraalriffen met tropische vissen, haaien en roggen. Overdag volg je hier een duikcurus of maak een snorkeltour rondom het eiland. Persoonlijke tip, ga naar Haad Thien, ook wel Shark Bay genoemd, en ga snorkelen met zwartpunthaaien! Maar ook boven water is Koh Tao machtig mooi met haar afgelegen baaien, groene heuvels en exotische zandstranden. Je vult je dagen met het checken van één van de vele bounty stranden, het drinken van verse fruitsmoothies of ga op een sight seeing-trip op je scootertje.

ODETTE HOLKEMA - zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel.

AVOCADO weetjes…. Weet je dat… De AVOCADO het groene goud wordt genoemd? De avocado zit bomvol mineralen en vitaminen en is rijk aan magnesium, kalium, zink en ijzer en bevat heel veel olie. De AVOCADO overheerlijk is? Dankzij de heerlijke volle en romige smaak kan je hem met alles combineren. Meng hem door je salade of je smoothie, smeer hem als spread op je brood of gebruik hem als saus door je pasta.

De AVOCADO makkelijk te bereiden is? Snij de AVOCADO over de lengte door, rondom de pit. Houd beide helften vast en draai in tegengestelde richting, zodat je makkelijk de pit kunt verwijderen. Als de AVOCADO rijp is, ligt de pit los en kun je hem horen rollen als je de vrucht schudt! Dit een makkelijk receptje is? AVOCADO fijn maken met een staafmixer, wat peper en zout en wat limoensap erdoorheen roeren en smeren maar!!

SHAMÉ KEESMAN - Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees in Heerenveen.

Absolute aanrader is om naar één van de vele viewpoints te gaan. Persoonlijke favoriet is John Suwan viewpoint, via een stijl zandpad te bereiken met als beloning één van de mooiste uitzichten. Vaak liggen ze op privé gebied en moet je een kleine toegangsprijs betalen. Maar geloof mij, het uitzicht maakt je sprakeloos!

‘s Avonds is het heerlijk chillen in je hangmat in Sairee Beach of lekker loungen in een zitkussen op het strand, genieten van een schitterende zonsondergang.

Afhankelijk van je plannen, kun je na Koh Tao afzakken naar het zuidelijker gelegen Koh Phangan. Op naar het Thaise beach avontuur!

Cross ook even naar Freedom Beach, waar je bij enorme rotsen fantastisch kunt zwemmen in de azuurblauwe zee en snorkelen langs het koraalrif. Prachtig mooi is het ook om tijdens zonsondergang te padd leboarden. ‘

KONINGSLOPEN

Vrijdag 28 april is het Koningsdag en in het kader daarvan worden er door het hele land Koningslopen georganiseerd. Koningsdag doet dus hardlopen, maar hoe zit het eigenlijk met de koning zelf, loopt hij nog wel hard nadat hij, sportief als hij is, in 1992 de marathon van New York heeft gelopen? Vorig jaar gaf de koning in een interview met Wilfried de Jong ter ere van zijn 50ste verjaardag toe dat hij eigenlijk te weinig sport. ‘Ik train in de gym, hier in huis, in de kelder. Lopen, een beetje gewichten…’. En op de vraag van de Jong of hij ook wel eens in de buurt ging hardlopen, antwoordde de koning ‘ik probeer zoveel mogelijk mijn knieën te sparen. Die zijn wel goed, maar ik hoop nog enkele decennia mee te gaan en ik wil ze graag sparen’. Lieve koning, kom uit die kelder en ga buiten hardlopen! Niet om een marathon te lopen (niet goed voor de knieën), maar om gewoon rustig en binnen uw belastbaarheid te trainen en te genieten van de natuur om uw huis. U hoeft er het hek niet eens voor uit. En zoekt u na enige tijd toch wat variatie qua omgeving, weet dat er in Friesland prachtige landgoederen en bossen zijn, aangelegd door uw voorouders, genaamd Oranjewoud. Begeleiding is te regelen, rekening houdend met de knieën. En in hardlooptenue verdwijnt status, zijn we allemaal gelijk en noemen we u gewoon Willem, afgesproken? Fijne verjaardag van Mind2Run! MARGA WIEGMAN- Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

ROOS SIEMONSMA - Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run


De krant is gewoon leuker! Uw krantendrukker sinds 1882

ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

Wij werken met jou naar een

OPEN DAG 26 mei 10:00 tot 16:00 uur

mbo1-2 diploma! Erkende MBO1-2 Opleiding of cursus volgen bij It Wolwêzen!

Extra begeleiding, prettige leeromgeving, ervaren praktijkopleiders en docenten.

Meld je nu aan!

www.wolwezen.nl wolkom@wolwezen.nl

ItWolwezen


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

23

Dominee Corry Nicolay

"KLEURRIJK? JA, DAT BEN IK!" “Onderhand voel ik mij een sterke vrouw. Het is een tijdlang minder geweest toen ik zoveel hartklachten had, toen dacht ik 'het leven is mooi geweest, het rondt zich af en ik heb niet zo lang meer'. Toen ontdekte ik dat er een vrouwencardioloog was en die keek anders naar mij dan andere dokters. Zij zei ‘U bent heel ziek, maar ik kan u wel helpen’. En dat heeft ze gedaan, nu bijna 7 jaar geleden, de dag voordat ik 63 jaar werd. Ik heb nu twee verjaardagen achter elkaar, 8 juni is mijn wedergeboorte en op 9 juni vier ik dat ik er weer een nieuw levensjaar bij heb. Het is genieten geblazen!” TEKST EN FOTOGRAFIE HENK VAN DER VEER

Dominee Corry Nicolay wordt dit jaar 70 jaar, in de Bijbel wordt dat de ‘leeftijd der sterken’ genoemd, vandaar onze openingsvraag aan haar. De freelance dominee uit Heerenveen, want dat is ze nu, verkeert in blakende gezondheid en dat was zeven jaar geleden dus wel anders. Wat haar toen is overkomen, heeft haar in die zin ook wel verrijkt, zo vertelt zij. Trouwens, het was niet de eerste keer dat Corry op het randje van leven en dood balanceerde.

AUTO-ONGELUK “Toen ik een week met mijn Bote was getrouwd, ik was toen 23 jaar, kreeg ik een ernstig auto-ongeluk. Ik sjeesde met een gang van 120 km per uur een sloot in; ik haalde in terwijl het wat mistig was en ik zag niet dat er een tegenligger aankwam, omdat die zijn lampen niet aan had. Ik moest uitwijken en het flitste door mij heen ‘het is voorbij’. Het gekke was dat ik niet bang was. Ik heb het overleefd en mijn gezicht is door een hele goede plastisch chirurg gedurende 7 jaar zo in fasen weer in elkaar genaaid, een beetje anders dan voorheen, maar wel heel netjes. Toen ik hartproblemen kreeg, kon ik mij er toch met een zekere rust aan over geven. Ik vind het wel heel mooi dat het toch allemaal ten goede is gekeerd. Bovendien draag ik dit met mij mee als ik met mensen praat die ernstig ziek zijn. Ik weet wat het betekent als

je leven zo op zijn kop staat. Een belangrijke vraag is dan: ‘Wat is er dan nog wel wat glans aan het leven geeft’, ook als iemand weet dat hij of zij niet lang meer te gaan heeft. ‘Wat voor parels zou je nog aan je levensketting willen rijgen, niet alleen voor jou maar ook voor mensen die straks verder gaan zonder jou’. Al besef ik ook dat het allemaal heel heftig en aangrijpend is.”

THEOLOGIE Corry Nicolay werd op 9 juni 1948 geboren in Leeuwarden, waar haar vader notaris was. Ze heeft een zusje met een geestesziekte. Corry mag graag de grenzen opzoeken, is een kind van haar (hippie) tijd. Haar moeder had graag meer willen leren, maar het bleef bij de Huishoudschool, meer zat er in die tijd van toen voor haar als vrouw niet in. Ze werd later wel de eerste vrouwelijke ouderling van Leeuwarden. ( ‘Nu moet ik het wel goed doen, anders krijgen andere vrouwen nooit weer de kans’). Corry wordt onderwijzeres ( ‘dat was mijn droom’) in Groningen, Boarnburgum, Wijk bij Duurstede en Heerenveen. In Heerenveen begint Corry in 1980 met lesgeven aan Turkse en Marokkaanse vrouwen. Er gebeurden toen twee dingen tegelijk. Door de gemeente Heerenveen werd Corry gevraagd beleidsambtenaar voor het minderheden- en vluchtelingenbeleid te worden. Dat werk vervulde ze van 1985-1990. Tegelijkertijd studeerde ze

theologie, met als specialisatie interreligieuze verhoudingen en de plaats van vrouwen in de verschillende geloven. Uiteindelijk wordt Corry oecumenisch opbouwwerker van de Groninger kerken in de binnenstad en doet daar dan al het werk waar een dominee zich ook mee bezig houdt. Alleen was zij het (nog) niet. Na haar doctoraal studie theologie wordt Corry dominee in Arum en Kimswerd en is ze ook voorzitter van de Friese Raad van Kerken. Later wordt Nicolay ook nog dominee in andere plaatsen en komt ze uiteindelijk in Heerenveen terecht. Corry Nicolay is nu al jaren lang betrokken bij een kleurrijke samenleving.

KLEURRIJK Hierover zegt Corry: “Ik ben adviseur van Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen (KVH) en geniet van de prachtige multiculturele Friese vrouwen. We organiseren activiteiten die voor alle vrouwen toegankelijk zijn. Zoals onlangs een Kleurrijk Vrouwenfeest waar ruim 150 vrouwen op af kwamen, afkomstig uit 16 landen. De basishouding naar elkaar is wederzijds respect voor en acceptatie van elkaars religie en levensvisie. We reageren op elkaar vanuit ons hart en niet alleen vanuit religie, kleur of afkomst! Hierdoor geven we elkaar ruggensteun bij het participeren in de kleurrijke Friese samenleving.”

WEBSITE Op haar website www.kleurrijkgeloven.nl geeft de predikante een mooi inkijkje wat haar bezig houdt. Wat is volgens Corry Nicolay ‘kleurrijk geloven?’ “Voor mij is dat wanneer je iets belangrijk in het leven vindt. Voor mij heeft dat ook met God te maken, maar het kan ook met een andere opvatting te maken hebben. Iets wat betekenis geeft aan je leven. Dat je daar houvast en steun aan hebt. Dat kan op een Christelijke manier, de Islamitische, de Joodse, de Humanistische, de Boeddhistische en nog veel meer manieren. Voor mij is dat in waarde gelijk. Ik vind niet dat mijn geloof hoger staat dan een overtuiging van iemand anders. Dat is voor mij heel wezenlijk.” “Ik probeer te begrijpen wat een ander belangrijk vind en merk als ik daarin een begrijpende houding heb de andere niet in de verdediging gaat. Ik noem het vaak de WHW-code: Wat, Hoe en Waarom.” “Dus niet gelijk van ‘moeten die hoofddoekjes en keppeltjes nu zo nodig’. Wel WHWvragen! Wat betekent dat, waarom heb je dat, een ander voelt zich niet in de verdediging gedrukt en gaat vrijuit uitleg geven. Dan hoor je altijd andere verhalen dan je zelf gedacht had.”


24

&FIT

GEZOND

NUMMER 04 • 2018

ZIEKE KNUFFELS GENEZEN IN DE KNUFFELPOLI VAN ZIEKENHUIS TJONGERSCHANS Op woensdag 4 april 2018 vond de Knuffelpoli in ziekenhuis Tjongerschans plaats. Ruim 60 kinderen uit groep 3/4 van vier basisscholen in de buurt konden met hun gewonde of zieke knuffel in het ziekenhuis terecht. Na een eerste diagnose door een ‘huisarts’ kwam het kind met zijn of haar knuffel bij de specialist terecht. Alle knuffels verlieten het ziekenhuis met een diagnose of behandeling en sommige waren zelfs genezen. De kinderen werden nauw bij de behandeling van hun knuffel betrokken en alles werd in overleg met de ‘ouders’ van de knuffel uitgevoerd. Ook stond er op het voorterrein van het ziekenhuis een ambulance waarin de kinderen een kijkje konden nemen. Een knuffelpoli is een mooie manier om kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het ziekenhuis. Ze komen hierdoor in aanraking met onder andere dokters en verschillende apparaten. Dit zorgt ervoor dat een eventueel ziekenhuisbezoek in de toekomst minder spannend voor ze is.

AGENDA ZIEKENHUIS TJONGERSCHANS HEERENVEEN

24 april 2018

Hersenletsel Trefpunt

09.45 – 11.15 uur Abe Lenstrazaal ziekenhuis Tjongerschans // Aanmelden is niet nodig // Toegang is gratis.

MINDER OVERPLAATSINGEN VAN IC-PATIËNTEN DOOR INNOVATIEF CO2-FILTER Tjongerschans gebruikt als eerste ziekenhuis van Nederland de PrismaLung ECCO2R.

De PrismaLung ECCO2R is een speciaal filter dat CO2 (kooldioxide) uitwast uit het bloed. Het is een filter dat toegevoegd kan worden aan het apparaat dat gebruikt wordt om bij het falen van de nieren van de patiënt tijdelijk de nierfunctie over te nemen. Bij patiënten die naast nierfalen ook slecht functionerende longen hebben kan de PrismaLung worden ingezet. Het CO2 dat, net als bij gezonde personen, door deze patiënt wordt aangemaakt, kan door de zieke longen niet meer voldoende uitgeademd worden. De PrismaLung neemt deze functie dan deels over zodat er in het bloed niet teveel CO2 achterblijft. De behandeling met de PrismaLung geeft de longen daardoor de kans om zich te herstellen en deze functie later zelf weer over te nemen. Het uitwassen van CO2 door het bloed te filtreren is op zich niet nieuw, in grote centra zoals academische ziekenhuizen wordt deze behandeling op een andere, meer voor de patiënt belastende manier gedaan. Dankzij het gebruik van de PrismaLung in Tjongerschans kan de CO2-filtering bij de Intensive-carepatiënt eerder worden ingezet omdat er geen overplaatsing naar een academisch ziekenhuis hoeft plaats te vinden. Voor familieleden van de patiënt betekent dit ook dat zij minder ver hoeven te reizen om hun naaste te bezoeken.

14 mei 2018

Voorlichtingsavond bevallen

19.15 - 21.30 uur Abe Lenstrazaal ziekenhuis Tjongerschans // Aanmelden via: www.tjongerschans.nl/voorlichting // Deelname is gratis.

18 juni 2018

Look good, Feel better

Voor mensen met kanker, zowel mannen als vrouwen, tijdens en/of (recent) na hun behandeling. 10.00-12.00 uur Doktorenkamer ziekenhuis Tjongerschans // Aanmelden via (0513) 685 495 of via e-mail oncologie@tjongerschans.nl // Deelname is gratis


GROOTHEERENVEEN.NL

25

Vrijwilliger Bouke Palma en Afke de Jong, begeleider dagbesteding Meriant

"Vrijwilligerswerk: dat doe je voor een ander én een beetje voor jezelf " Bouke Palma (69) zet zich al 28 jaar vrijwillig in voor Meriant. De laatste jaren verzorgt hij het tuinonderhoud bij woonzorgcentrum Herema State. Bouke is niet de enige vrijwilliger; in totaal telt Meriant zo’n zevenhonderd actieve vrijwilligers. Ze veraangenamen het leven van de bewoners. Elke dag opnieuw. TEKST ESTHER VAN OPZEELAND // FOTO'S FOTOBUREAU HOGE NOORDEN.

“Iets doen voor een ander vind ik belangrijker dan aan het werk zijn voor mezelf. De dankbaarheid die ik krijg, voelt goed. De mensen zijn écht blij als de tuin er weer keurig bij ligt. Dan hoor ik ze zeggen: 'Ha, daar is Bouke, alles is weer netjes aan kant'.”

PRAATJE MAKEN Bouke Palma is er duidelijk over: het vrijwilligerswerk ligt hem na aan het hart. Bouke mag dan zelf al 69 jaar zijn, toch is hij nog steeds viermaal per week een dagdeel present op Herema State in Heerenveen. Al jaren verzorgt hij de tuin en houdt hij de tuinbankjes met een lik verf in goede staat. Vaak maakt hij een praatje met de bewoners, daar geniet hij van. “Ouderen hebben alle tijd en begrijpen mij. Ik vind het op mijn beurt leuk om naar hun levensverhaal te luisteren, daar ben ik nieuwsgierig naar. Ze hebben vaak veel meegemaakt.”

ONTSPANNING Bouke begon jaren geleden als vrijwilliger in de bloemenkas van woonzorgcentrum Anna Schotanus. “Ik was door persoonlijke omstandigheden uit het reguliere arbeidsproces geraakt en besloot vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat gaf mij geen zware druk, maar juist rust en ontspanning.” Een paar jaar geleden ‘verhuisde’ Bouke naar locatie Herema State. Ook hier ervaart hij het werk als ontspannend. “Het is heerlijk dat ik in de tuin mag werken. Ik ben niet de jongste meer en heb vaak pijn, maar als ik ‘s morgens naar de tuin fiets, word ik vanzelf blij. Ik hoor de vogels zingen, zie eekhoorntjes spelen; dat maakt me vrolijk. Door het plezier in het tuinwerk kan ik alles even vergeten.”

WELKOM EXTRAATJE Vrijwilligers zijn onmisbaar. Overal in de maatschappij, en zeker in de zorg. “De vaste medewerkers van Meriant zetten zich elke dag volledig in om de bewoners goede zorg te verlenen”, zegt Afke de Jong, begeleider dagbesteding bij Meriant. “Daarnaast kunnen we niet zonder onze vrijwilligers. Zij zijn er voor dat beetje extra: de ‘kers op de taart’. Ze hebben de tijd, het geduld en de rust om onze oudere bewoners activiteiten aan te bieden die het leven plezieriger maken.”

VAN ALLES WAT Die activiteiten kunnen van alles zijn. Afke: “De ene vrijwilliger doet graag een spelletje in groepsverband of drinkt een kop koffie met de bewoners. De ander mag graag samen handwerken, een krant lezen of een fietstochtje maken. Maar er zijn ook vrijwilligers die het leuk vinden om mee te helpen in de keuken of, net als Bouke, tuinwerkzaamheden te verrichten. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet; het is maar net waar je je prettig bij voelt en wat bij je past. Even samen wandelen en genieten van de bloeiende krokussen is soms al genoeg voor een geslaagde middag.” Als vrijwilliger is het niet noodzakelijk om een minimaal aantal uren beschikbaar te zijn. “Nee, dat bepaal je helemaal zelf. Al zou je maar een middag in de maand beschikbaar zijn; dat is al mooi. Wat dat betreft hoeft niemand te wachten tot zijn pensioen om vrijwilliger te worden”, knipoogt Afke.

WAARDERING VAN BEWONERS Een mooi aspect van vrijwilligerswerk is de wisselwerking: je geeft iets aan een ander en krijgt er iets voor terug. Afke: “De bewoners

Afke: ‘Onze vrijwilligers zijn de kers op de taart.’

Bouke Palma met Afke de Jong van Meriant.

waarderen de tijd en aandacht die je investeert. Dat geeft veel voldoening. Het besef dat anderen het fijn vinden dat je er bent, is veel waard. In het geval van Bouke is die wisselwerking heel zichtbaar. Eén van de jongere aanleunbewoners is zelf ook vrijwilliger en maakt soms een mooi fietstochtje met Bouke. Ook gaat Bouke geregeld mee met uitjes, zoals een boottocht of busreis. Als dank voor de hulp en inzet van onze vrijwilligers organiseren we elk jaar een vrijwilligersfeest. Daarnaast krijgt iedereen in december een

kerstpakket. Het is maar een klein gebaar, maar tegelijkertijd een groot dankjewel.”

VRIJWILLIGERSPRIJS Bouke Palma werd onlangs genomineerd voor de ‘Zilveren Duim’, de vrijwilligersprijs van gemeente Heerenveen. Bijzonder, vindt hij bescheiden. “Waarschijnlijk ben ik genomineerd omdat ik het al zoveel jaar doe. Nou ja, die aandacht geeft wel een vreugdevol gevoel. Ik zie het ook als een blijk van waardering.”

Stoppen staat voorlopig niet op Bouke’s agenda. Hij is van plan de dertig jaar vol te maken. Eventueel wel een paar uurtjes minder, als er wat vrijwilligers bijkomen die het leuk vinden om in de tuin te werken. “Misschien wel een paar studenten van een tuinbouwschool, die dit zien als een soort stage? Dat zou mooi zijn!” Meer weten over vrijwilligerswerk bij Meriant? Neem dan contact op met de vrijwilligerscoördinator van Meriant: tel. 06-55521952 of e-mail d.meester@meriant.nl.


26

NUMMER 04 • 2018

CULTUUR

&UITGAAN

HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

HEERENVEENS SPIN- OF WERKHUIS (1795–1830) In 1596 schreef Dirck Volkertszoon Coornhert het werk “Boeventucht” waarin hij pleitte voor lijf- en werkstraffen. Hij dacht dat door orde en regelmaat mensen uit de problemen zouden blijven. Dit gedachtegoed leidde tot de oprichting van rasp- en spinhuizen. Bij de toendertijd heersende adel heerste de angst voor revolutie. Ook zag men een enorm arbeidspotentieel dat veelal niet benut werd.

Kerk gebouwd 1853 afgebroken omstreeks 1990, foto gemaakt in 1905

In de periode 1795 tot en met 1830 stond ook in Heerenveen zo’n spin- of werkhuis. Het spinhuis bood voordelen vond men: “Zij maken van luiaards, lediggangers en bedelaars nuttige leden van de maatschappij”. Het spin- en werkhuis in Heerenveen bood aan armen de mogelijkheid om op vrijwillige basis een kleine vergoeding te verdienen. In 1797 komen we de eerste uitgaven voor het spinnen tegen: de aanschaf van spinmaterialen, betaling van spinloon, betaling van aantal keren geleverd wol en vrachtgeld voor wol. Als eerste spinbaas wordt in 1798 Willem Haak aangesteld. Hij was al spinbaas in Sneek en kennelijk vond men het een goed idee om dit model over te nemen. In 1800 wordt Gosse Sjoukes aangesteld als spinbaas. Vanaf dat moment neemt hij de kinderen van Lijsbeth Provoost, Jan en Lamkje, in huis. Hiervoor ontvangt hij extra brood en extra turfrantsoenen. Met Lamkje heeft Gosse de handen vol gehad, ze liep regelmatig weg. De ene keer is er sprake van een betaling van drie stuivers aan een schipper, de andere keer wordt haar weekgeld met 25 stuivers en een half brood gekort.

al in februari 1803 als leerling naar schoenmaker Aaye Koel. De schoenmaker ontving destijds twee Carolus guldens per week, terwijl Jan zelf twee stuivers mocht ontvangen.

Kerkstraat rond 1900 met handwerklieden en hun gezinnen.

Uiteindelijk wordt Jan als vervanger van Cornelis Hylkes Brouwer opgenomen als marinier in de Franse Keizerlijke Dienst. Hij sluit zijn ogen op 17 Oktober 1813 in het ziekenhuis te Brest. Het spinhuis was gevestigd in de oude kerk aan de Kerkstraat. Rond het spinhuis zijn tot 1821 nog vele activiteiten geweest, daarna worden er geen uitgaven meer genoteerd. Vandaag de dag komen we het gedachtegoed achter werk- en spinhuizen nog steeds tegen in de vorm van bijvoorbeeld sociale werkplaatsen of instellingen waar groepsopvang plaatsvindt. ‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

Na 1 maart 1805 verdwijnt Lamkje voor enkele jaren uit de documenten. Pas in 1817 komt haar naam weer voor, als ze fl. 0,20 ontvangt ten behoeve van het spinhuis. Broer Jan vertrok

Kerkstraat van oost naar west met op de achtergrond de toren van de voormalige Kruiskerk in 1962.

www.heerenveenmuseum.nl

MET DANK AAN:

Interieur Ned. Herv. Kerk in de Kerkstraat.

Zicht op de Kerkstraat met de oude kerk.

Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl


GROOTHEERENVEEN.NL

27

KEKKE WAARD FOAR IN HERT OANSJOEN.

Yn de tiid dat winkellju nochal wat ôfswalkje moasten om in brogge te fertsjinjen, kaam sutelder Roel mei de kroade, fan in ynwenner út de Wyngaarden te witten dat der yn de landerijen in hert omswalke. Dat hearden in groepke wyldjeiers, Jabik, Sibe, Jan, Willem en Bareld en dy besletten doe om in driuwjacht te hâlden. Benammen Willem wie immen dy’t wol wat weagje doarst. Mar eins wie’t in kneukelhouwer, hy kwânsele wat. Fiif gewearen; it moast al raar beteare as dat gjin hert opleverje soe.....It wie sawat om Gordykster hjerstmerke hinne doe’t it wêze soe. Jabik wie njonken komelker ek noch kastlein.Sadwaande wie it herberchje fan Jabik in gaadlik pleisterplak foar de jagers, ek omt hy sels ek fan de party wie. Jabik stie bekend as wat guodlik, der waard wolris in grapke mei him úthelle. Willem sei dat fan de hûndert skoaten dy’t Jabik die, hy 99 kear mis skeat en inkeld in hazze rekke dy’t dea yn it leger lei. Dat wie Jabik ienris oerkaam en it wie ek noch in opstoppe hazze. Dêr fertocht hy Willem fan mar hy hie fansels gjin bewiis. Lykwols, Jabik wie fan de partij. De hiele middei swalken hja alles ôf en it woe net bite. Der wie ôfpraat dat se net op oar wyld sjitte soene, want dat soe it hert ferskrikke en dan soed er faaks ôfsette nei de Sweachster bosken. Willem hie op it lêst skjin syn nocht en doe kaam him ynienen yn ’t sin dat Ale in geit hie dy’t krekt in hert like. Heech op ‘e poaten, deselde kleur en in moai fyn kopke. As hy dy ris oan ’t rinnen krije koe en sa dat Jabik him net te fier fan de loop fan it gewear krige, dan koe de dei noch goed wurde. By Ale wie gjin ien by ’t honk, dat Willem lei de oare maten út wat er fan doel wie, op Jabik nei. Jabik soe miskien wol goed traktearje en dat joech

meinamen om fan de opbringst ris ien kear yn it jier goed Gordykster merk hâlde te kinnen. Dat barde dan yn de Weiten Pyk, it stamkrûgje fan de Kompenijsters. Willem koft in pûrbêste geit en de priis wie der ek neffens. ‘Kin it net foar wat minder,’ sei Jabik. ‘Minder’, sei Willem, ‘minder? Do in oar syn geit deasjitte, dyst sels opfretst, do moast eins twa betelje!’ Willem antwurde: ‘Ik ha it mei muoite mei Ale oerlein, oars hiest al yn Crackstate sitten! Mar dat kin noch wol asto dat leaver wolst.’ Jabik bestoar it hast fan skrik en sei: ’Daliks ôfdwaan Willem en ik betelje en traktearje.’ Weitenpyk

de trochslach.It waard al aardich skimerich en hja soene mar wat fierder útelkoar gean. Sadwaande kaam Willem by kekke sûnder dat Jabik it sjoen hie. Kekke hie it skynber net op Willem stean, want doe’t er ien kear út it halsbân wie, sette er ôf mei de gong fan in hert. Willem soe gjin Willem west ha as er doe gjin twa skoaten yn de loft die. Kekke fleach suver rjocht op Jabik oan. It gie neffens it programma en ja, dêr hiene jo it al, twa skoaten út Jabik syn gewear en kekke ’ hert ‘ hie der west. It jubelliet fan Jabik liet gjin twifel...:‘No kin ik ek ris laitsje hè, ha ha do sjitst it hert mis en my mei in hazzze gauris de gek oanstekke, mar..’ sei Jabik fierder,’ we binne no wer lyk.. en ik traktearje.’ Jabik hong it ‘hert’ yn it tsjuster om de nekke, mar it rinnen mei kekke wie makliker sein as dien. ‘Dit wurdt neat’, sei Jabik, ‘de tonge hinget my al sawat op ’e klompen. Ik gean nei Jan Piterkes, hjir tichteby om in platte kroade.’ No wie Jabik dêr wol wat yn ’e kunde, der waard wol sein dat er tige skoan mei

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

De vinger op de zere plek….

Reageren? Stuur dan een email naar: eelke.lok@ziggo.nl

Marijke, in âld faam dy’t dêr wurke, opsjutte koe en dat noaske Jan Piterkes mar min. Hawar, op it hiem oankaam soarge Marijke foar in kroade; oant safier gie alles nei winsk. Mar dêr krige Jan Piterkes Jabik yn it each mei de platte kroade dêr’t it hert op lei. Jan Piterkes skeat op de kroade ta en beseach fan tichteby wat dêr op lei. En doe mei in pear eagen as fjûr : ‘Wolsto my wiismeitsje dat in hert sokke grutte beltsjes ûnder de hals hat? Ik moat my al raar fersinne as dit Ale syn geit net is ! Dit giet dy mâl ôf, do smoarge smynt.’ Jabik koe fan skrik neat útbringe, it waard tiid dat Willem nei foaren kaam. Hy sei tsjin Jan : ‘In raar fersin, mar ik ha ek sketten, wol fierstente fier ôf, mar ja, as it om in hert giet .., wy moatte begripe kinne dat Jabik de kâns fan syn libben krige. Ik stel foar’, sa gie Willem fierder,’ dat ik it mei Ale oerlis en op de Gordyster merk foar in oare geit soargje sil.’ Jabik giet mei en dy betellet de geit fansels. Jan, do hâldst de bek ticht, Jabik traktearret.’ Jabik en Willem teagen letter nei de Gordykster merk om in oare geit. Dat slagge nochal flot want de Kompenijsters hiene wol geiten en it wie algemien bekend dat se in geitsje

In bargerider soe soargje dat de geit te plak kaam en doe kaam Jabik ek wer wat yn in fleuriger stimming. It gie der wer âlderwetsk oan ta yn de Weiten Pyk. Ymke Modder spile it Kompenijster folksliet op syn âlde lekke harmoanika; dat wie al in keunst op him sels, want troch dy lekkerij hearde it krekt as ien dy’t song en it sykheljen fergeat. De hiele Kompenije gie fan de flier en dat betsjutte dat der ek genôch jonge froulju by wiene. Letter songen hja meielkoar út folle boarst de tekst fan it Kompenijster ‘folksliet’. Wy kompenijsters hâlde hjoed merk op ’t Gordyk. Wy fersûpe ús earmoed yn de Weitene Pyk. De Kompenije sjongt fan hopfaldera. By Ymke syn lekke harmoanika. It beslút wie dat Jabik by it geitsje tusken de sketten op de bargewein kaam, de bargerider soarge der foar dat se beide op it plak kamen dêr’t se wêze moasten. Dit ferhaal komt út de lapekoer fan D v/d Woude en hat yn de Ljouwerterkrante stien en is opnij bewurke. De foto’s fan de Weiten Pyk komme fan Goasse v/d Bos út de Himrik. TROCH JANGERBEN MULDER.

Mooie woorden Politici zijn allemaal hele domme jongens en meisjes. Ze kunnen niet eens een college van burgemeester en wethouders in elkaar prutsen. Dat moeten allerhande gepensioneerde of drukke hotemetoten doen. Joop Atsma, oud-staatssecretaris met Kamerzitvlees, doet Achtkarspelen. Voor gedeputeerde Sander de Rouwe is het blijkbaar een makkie. Hij doet naast Groot Sneek nu ook nog even De Fryske Marren. Arie Aalberts doet Dantumadeel, daar waar hij nota bene burgemeester was. Oud-gedeputeerde Baas is even baas in Drachten. Jelle Zoetendal vroeg Bert Otten. Die had Leeuwarden ook al gedaan. Daar had hij de beste wethouder van Fryslân, Andries Ekhart, weggestuurd. Wij weten eigenlijk niet wat informateurs

doen, maar Zoetendal gelukkig wel: “Verkennende gesprekken met alle partijen; het onderzoeken van de mogelijkheden van een college met voldoende draagvlak; het in kaart brengen van de visie en mogelijke uitwerking van een raadsprogramma”. Nu, dat moet Otten kunnen. Hij is in het dagelijks leven immers adviseur in Amsterdam. Dan kun je in elk geval uren praten zonder wat te zeggen. Zou hij eigenlijk duur zijn? En wat weet hij van Friese wethouders? Nou ja, Brok en Van der Zwan zorgen er voor dat ze vroeger geen appeltjes stalen uit de tuin van de dominee. Otten was trouwens nog maar net benoemd, of Van der Zwan bemoeide zich er al mee. Otten hoefde volgens hem helemaal niets te doen. Want de burgemeester wil geen college wat allemaal al afspraken heeft

gemaakt. Gewoon telkens alles aan de bevolking vragen. Een soort constant referendum dus. Nou, dat hebben we geestelijk al in de prullenbak gestopt. Het is jammer, maar het is allemaal opgeklopte onzin. Ze gebruiken van die mooie woorden: openheid, draagvlak, transparantie, democratische legitimatie, samenwerkingsverbanden. Schitterende dromen. Ik ben echter bang dat de bevolking niet aanschuift. Enkel als het onderwerp hen individueel aangaat. Bovendien weet de bevolking het al lang hoe het komt. PvdA, CDA en VVD gaan gewoon door. Voor het getal moeten ze er nog een partijtje bij hebben. De PvdA wil Groen Links, VVD wil Gemeentebelangen. Het wordt dus de FNP.


28

NUMMER 04 • 2018

9-10-16-17 JUNI / VANAF JIRNSUM EN BAKKEVEEN / VERTREK IN DE OCHTEND

“DE TOCHT”

Een theatrale busreis door het landschap van het Koningsdiep en De Boarn

Op 9, 10, 16 en 17 juni vindt ‘De Tocht’ plaats: een theatrale busreis door het landschap van het Koningsdiep en De Boarn. De Tocht voert dwars door De Friese Wouden, van Bakkeveen tot Jirnsum, waar De Boarn ooit uitmondde in de Middelzee. Bewoners van zes dorpen belichten facetten van hun geschiedenis - op theatrale wijze.

DORPEN MET EEN EIGEN VERHAAL

DE TOCHT … DOOR DE TIJD

De Bakkeveensters bieden hun gasten bescherming tegen struikrovers en invallende legers; in Beetsterzwaag staat de markante jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt klaar; Nij Beets laat op cabareteske wijze het karige bestaan van de turfstekers zien; de trotse Boarnsters trakteren de bezoekers op verhalen in een gondel; Akkrum gaat terug in de tijd en laat een 19e eeuws New York zien, de wereld van oud-inwoner Frank Cooper, en de Jirnsumer Katten zorgen voor een verrassend tochtje varen op De Boarn. Kortom, ’n Gouden route vol met mooie verhalen en bezienswaardigheden.

‘De Tocht’ is een project van de Stichting Beekdallandschap Koningsdiep|de Nije Boarn i.s.m. zes dorpen en vier verhalenvertellers die meereizen met de bus. Per dag vertrekken er vier bussen: twee vanuit Jirnsum en twee vanuit Nieuw Allardsoog bij Bakkeveen. Een ticket is inclusief lunch, drinken en een boekje over de geschiedenis van het landschap van het stroomdal: De Tocht … door de tijd.

VOOR MEER INFO (OVER O.A. TICKETS) KIJK JE OP: WWW.NGOUDENPLAK.NL

REGIO-AGENDA CULTURELE HOOFDSTAD 2018 Deze agenda bevat een overzicht van de evenementen in de regio Heerenveen, die dit jaar plaatsvinden in het kader van LF2018.

APRIL

JUNI

AUGUSTUS

21 AKKRUM BOVEN EN ONDER DE WATERLIJN – Workshop met kunstenaars Stichting Erfskip, Jachthaven De Drijfveer Akkrum 22 FESTIVAL HUIZE VOORMEER - Stichting Voormeer Klassiek: Muziekstel, Huize Voormeer 25 ECOKATHEDRAAL DENKEN EN WERKEN Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 1-30 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-30 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-30 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen

1-10 ORANJEWOUD FESTIVAL – Klassieke muziekfestival, Overtuin Oranjewoud e.o.

7

MEI 5 FESTIVAL HUIZE VOORMEER – Stichting Voormeer Klassiek: Zangdag voor iedereen, Huize Voormeer 6 FESTIVAL HUIZE VOORMEER – Stichting Voormeer Klassiek: Johan Bijhold - piano, Huize Voormeer 11 AKKRUM BOVEN EN ONDER DE WATERLIJN – Workshop met kunstenaars Stichting Erfskip, Jachthaven De Drijfveer Akkrum 16 ECOKATHEDRAAL DENKEN EN WERKEN Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 27 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART - Zondagswandelroute o.l.v. Karst Berkenbosch, langs cultuurhistorische plekken 27 FESTIVAL HUIZE VOORMEER - Stichting Voormeer Klassiek: Conservatorium barokorkest, Huize Voormeer 1-31 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-31 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-31 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-31 TALENTENWERKPLAATS MUSYKFABRYK Muziektalentontwikkeling voor jongeren 12–25 jaar

2-7 DE KLOK EN HET MEISJE - Ûnder de toer, Thomaskerk Katlijk 9-10 MEET ME AT THE FOUNTAIN - Folkert Kuipers /Frank Cooper, New York in Akkrum, 1900 9-10 DE TOCHT – Een theatrale busreis door het landschap van Koningsdiep en Boarn 10 FESTIVAL HUIZE VOORMEER - Stichting Voormeer Klassiek: Jan Bartlema (gitaar) en Marjolein Wielinga (fagot), open tuindag, open imkerdag, Huize Voormeer v.a. 15 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud 16-17 MEET ME AT THE FOUNTAIN - Folkert Kuipers / Frank Cooper, New York in Akkrum, 1900 16-17 DE TOCHT – Een theatrale busreis door het landschap van Koningsdiep en Boarn 20 MATA HARI – Talant, Posthuis Theater 24 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART – Zondagswandelroute met John Jansen van Galen, langs cultuurhistorische plekken 1-30 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-30 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-30 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-30 TALENTENWERKPLAATS MUSYKFABRYK Muziektalentontwikkeling voor jongeren 12–25 jaar

JULI 29 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART - Zondagswandelroute langs cultuurhistorische plekken 1-31 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-31 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-31 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud 1-31 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-31 TALENTENWERKPLAATS MUSYKFABRYK Muziektalentontwikkeling voor jongeren 12–25 jaar

 EUROPEAN SPORTS FOR ALL GAMES – Sluitingsceremonie, Sportstad 26 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART - Zondagswandelroute langs cultuurhistorische plekken 1-31 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-31 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-31 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud 1-31 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen 1-31 SUPAPWAY HEERENVEEN - De Turfroute op een Sup Board 1-31 TALENTENWERKPLAATS MUSYKFABRYK Muziektalentontwikkeling voor jongeren 12–25 jaar

SEPTEMBER 1

 HEERENGRACHT CONCERT - rond De Kolk, Heerenveen-Centrum 9 FESTIVAL HUIZE VOORMEER - Stichting Voormeer Klassiek: Concertwandeling. Doopsgezinde kerk – Huize Voormeer 15 AKKRUM BOVEN EN ONDER DE WATERLIJN – Meewerken aan Community-kunstwerk mmv kunstenaars Stichting Erfskip, Jachthaven De Drijfveer, Akkrum 19 ECOKATHEDRAAL DENKEN EN WERKEN Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 19-23 DODO FAN HASKA - Ûnder de toer, Kapelle Haskerdijken 30 MILDAM, BLIJVEND OP DE KAART – Zondagswandelroute met Milouska Meulens, langs cultuurhistorische plekken 1-30 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-30 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-30 HELDEN VAN HEERENVEEN - 3D Lichtprojectieshow op Crackstate 1-30 FROULJU FAN FRYSLÂN - Beeldentuin Van Oenemaparkje Heerenveen 1-30 OASE ORANJEWOUD - Museum Belvédère, museumpark en landgoed Oranjewoud 1-30 BRUG / BRÊGE - Kunst onder de bruggen

1-30 SUPAPWAY  HEERENVEEN - De Turfroute op een Sup Board 1-30 WALK OF FEAN – 18 3D bankjes met iconen uit de regio Heerenveen 1-30 TALENTENWERKPLAATS MUSYKFABRYK Muziektalentontwikkeling voor jongeren 12–25 jaar

OKTOBER 3

 ECOKATHEDRAAL DENKEN EN WERKEN Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 31 TIJD SYMPOSIUM - Stichting Tijd 1-31 SLACH TROCH AKKRUM – Kunstwandelroute langs panelen met schilderkunst en fotografie van lokale kunstenaars 1-31 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-31 WALK OF FEAN – 18 3D bankjes met iconen uit de regio Heerenveen 1-31 FROULJU FAN FRYSLÂN - Beeldentuin Van Oenemaparkje Heerenveen

NOVEMBER 7 ECOKATHEDRAAL DENKEN EN WERKEN Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 18 HERKE SUPERHELD - Familievoorstelling in Sportstad 28 ECOKATHEDRAAL DENKEN EN WERKEN Workshop Stichting Tijd Heerenveen/Mildam 1-30 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok 1-30 WALK OF FEAN – 18 3D bankjes met iconen uit de regio Heerenveen

DECEMBER 16

 FESTIVAL HUIZE VOORMEER - Stichting Voormeer Klassiek: Kerst in de Middeleeuwen, Huize Voormeer 1-31 WALK OF FEAN – 18 3D bankjes met iconen uit de regio Heerenveen 1-31 PLUSMIENSKIP – Fysieke Plussen markeren ontmoetingsplekken in Mildam, Katlijk, Bontebok

Leeuwarden-Fryslân 2018? Dan kom je langs Heerenveen! Kijk voor alle evenementen op www.ngoudenplak.nl!


heerenveen • CULTUUR&UITGAAN

GROOTHEERENVEEN.NL

29

MARJOLEIN WIELINGA VAN STICHTING VOORMEER KLASSIEK

“IK WIL MENSEN DIE KLASSIEKE MUZIEK MAKEN EEN PODIUM BIEDEN” In het Culturele Hoofdstadjaar gaat er provinciaal veel aandacht naar het Hoofdprogramma, terwijl er vanuit de ‘mienskip’ in de regio óók zoveel mooie initiatieven ontstaan. We komen deze maand terecht bij het kleine, maar uiterst sympathieke ‘Voormeer Klassiek Festival’ in en om Huize Voormeer in Heerenveen. TEKST HENK DE VRIES

// FOTO'S INEKE DE VRIES

KONING WILLEM III Wanneer we bij het eeuwenoude landgoed aan de Heideburen 97 aankomen, zijn we direct al onder de indruk van de entree via de hoge hardstenen trap. Bewoonster Marjolein Wielinga doet open en verwelkomt ons hartelijk en warm. Marjolein Wielinga: “Wil je eerst een rondleiding? Ik woon in een Rijksmonument. Het landgoed is in 1755 gebouwd door vervener Nicolaas van Heloma, en in 1977 volledig gerestaureerd in opdracht van de Van Heloma Stichting. Die restauratie gebeurde onder leiding van een architect, in dienst van Monumentenzorg, Rudolf Wielinga. Dat is mijn vader. Toen de restauratie voltooid was, is hij hier zelf maar komen wonen, zo mooi vond hij het landgoed. Hij heeft ook een boek geschreven over Huize Voormeer, dat is niet meer in de boekwinkel te koop, maar ik verkoop ze zelf nog wel. Mijn vader huurt het landgoed van de Stichting en ik ben inmiddels medehuurder en bewoner. Mijn vader is met pensioen, maar hij restaureert nog steeds, nu als hobby.” Marjolein vertelt met veel liefde in haar zachte stem over de ruimtes die we binnentreden, van de hal tot de voor- en achterkamers op de eerste etage, van het souterrain met de grote keuken tot en met de bedstee in de koude bijkeuken. We volgen haar en ervaren het als een rondleiding door een fantastisch authentiek binnen-museum uit de 18e eeuw, met prachtig behangen kamers en originele plavuizen en zware houten planken op de vloeren. Ze neemt ons mee naar de salon, de grootste kamer in het achterhuis. Marjolein: “Kijk, boven de deur hangt het grote geschilderd portret van Nicolaas van Heloma, tussen de andere familie-schilderijen.” Aan het einde van het rijtje hangt - wat uit de toon springend – een grote portretfoto in een brede goudkleurige lijst, met aan de bovenkant een kroon. “Dat is Koning Willem III uit de 19e eeuw”, legt Marjolein uit. “Wanneer de Koning bij iemand op visite ging, liet hij zo’n groot portret van zichzelf achter. Dit is zijn officieel ‘Carte de Visite’.”

ga, net zoals de mensen dat vroeger deden, letterlijk ‘kamerconcerten’ verzorgen in de salon. Die is er voor gemaakt.” In de salon, met uitzicht op het tuinhuis en het park achter het huis, staan veertig passende stoelen in rijtjes klaar om naar kleine kamermuziekensembles te luisteren. Een sfeervollere ambiance voor klassieke muziek kunnen we ons al niet meer voorstellen. “Ik krijg geen subsidie,” vertelt Marjolein. “De eerste concerten waren de jaarlijkse kerstconcerten. Daar was zoveel belangstelling voor, dat ik samen met José Jonkers ‘Stichting Voormeer Klassiek’ heb opgericht. Toen de gemeente Heerenveen vorig jaar de ‘mienskip’ vroeg om initiatieven voor Culturele Hoofdstad 2018, hebben we het ‘Voormeer Festivalprogramma’ ingeleverd en daarvoor subsidie aangevraagd. En gekregen! We kunnen liefhebbers van kleine klassieke kamerconcerten dit jaar echt een mooi programma bieden in een prachtige omgeving. Het hele concertprogramma is rond, maar we zoeken nog wel een ad hoc koor van 24 zangers en zangeressen. Het koor moet optreden in een concertvoorstelling op 9 september in de Doopsgezinde kerk. Daar voeren we een muzikaal verhaal op over de bevrijding van 24 Hongaarse predikanten, door Michiel de Ruyter.

KAMERCONCERTEN

VALSE KIP IN DE PAN

“Ik woonde zelf eerst in Alkmaar en heb het Conservatorium gedaan. Ik speel fagot. Toen ik van het Conservatorium kwam, wilde ik ook zelf spelen en ik wilde mensen die klassieke muziek maken, een podium bieden. Ik wil kleine, voor iedereen betaalbare concerten organiseren, maar ik heb geen geld om artiesten veel te betalen of kerkjes af te huren. Toen ik hier kwam wonen, dacht ik: maar een zaal heb ik zélf. Ik

Vanuit de salon lopen we door de gang via de trap naar beneden, naar de keuken en bijkeuken en staan dan buiten. We komen in het park van het landgoed terecht. Marjolein neemt ons mee naar het tuinhuis, maar rent eerst een rondje over het pad, en de tientallen grote en bijzondere kippen van allerlei soort, die er vrij rondlopen, weten wat dat betekent. Eten! Ze komen van alle kanten en rennen achter haar aan.

CONCERTSERIE 2018 22 APRIL - 15:30 UUR

Muziekstel (Anne Vos-van Dijk – barokcello, Paul van der Voort – blokfluiten).

5 MEI - 10:00-17:00 UUR

Zangdag voor iedereen.

6 MEI - 15:30 UUR

Johan Bijhold – piano.

27 MEI - 16:00 UUR

Conservatorium Barokorkest o.l.v. Teunis van der Zwart.

10 JUNI - 10:00-16:00 UUR

Open tuindag, open imkerdag. Jan Bartlema (gitaar), Marjolein Wielenga (fagot).

9 SEPTEMBER - 15:00 UUR

Concertwandeling. Edina Csüllög (citer), Peter Wagenaar (orgel), en ad hoc koor o.l.v. José Jonkers, Verteller: Frans Schurer, Doopsgezinde kerk / Peter Wagenaar (klavecimbel) en Marjolein Wielinga (fagot), Huize Voormeer

16 DECEMBER - 15:30 UUR

Kerst in de Middeleeuwen met de Truwanten.

Meer informatie over de concerten: www.voormeerklassiek.nl

“Dit zijn mijn lievelingsdieren,” zegt Marjolein. “Maar laatst zat er plotseling een hele valse kip tussen, die ik niet kende. Sommige mensen gooien gewoon hun kip over de schutting als ze er genoeg van hebben. Die valse heb ik in de pan gegooid.” “Hier bij het tuinhuis vindt het zomerconcert plaats, tijdens een open tuindag en open imkerdag op 10 juni. Dan gaan gitarist Jan Bartlema en ik Jan’s eigen compositie ‘Cantilena’ voor gitaar en fagot spelen. En mocht het slecht weer zijn, gaan we gewoon naar de salon.” Marjolein stelt de ruimte in de salon of in het park zo nu en dan ook ter beschikkingen aan bevriende concertpartijen. “In juni staat de ‘Vereniging van Vrienden van het lied’ hier met een recital.” De gasvrijheid op Huize Voormeer gaat soms tot in keuken. “Wanneer ik met bezoekers nog wat nazit na een zondagmiddagconcert, kan het zomaar gebeuren, dat ik daarna beneden in het souterrain in de keuken wat eten klaarmaak voor hen, Ik moet zelf ook eten, dus dat gaat in één moeite door.” We kijken wat achteloos naar de kippen, als Marjolein zo aan het vertellen is. “O ja,” zegt Marjolein tot slot, voor we de tuin verlaten, terug naar de straat anno 2018, “En je mag wel opschrijven, dat ik ook graag ‘Trouwlocatie’ wil zijn. Huize Voormeer is er binnen en buiten uiterst geschikt voor. Niet voor een feest, dat wil ik niet, maar wel voor de plechtigheid zelf. En heel misschien wil ik in de toekomst ook wel een keer de deur open doen op Monumentendag.”


heerenveen • CULTUUR&UITGAAN

30

Agenda regio Heerenveen Business Voice Heerenveen

19

Einduitvoering Mex

25

Conny Janssen Danst

20

De God van de slachting

26

Lezing: Linda Trip

20

Wijnroute

26

MBA in één dag! Met Ben Tiggelaar

20

Koningsdag 2018

27

Akkrum boven en onder de waterlijn

21

Fryske Folkloaredei & Shantykoren

28

Akkrum opent!

21

Hans & Grietje de Musical

28

CoderDojo

21

Schaapscheerdag & lammetjes aaien

28

ROEM

21

Koopzondag

29

Sterke Froulju - Opstigings

21

The Kingdom of Earth

29

Voorronde Voice of Heerenveen

21

Expositie Marion Hazenberg

Posthuis Theater // 20:15 // Inside Out

Kunstcafé Museum H'veen // 13:00-15:30 // In het kader van Cultuursalon

Thialf Heerenveen // 9:00-18:00 // Zakelijk seminar

Jachthaven De Drijfveer, Akkrum // 13:00-16:00 // Workshop met kunstenaars St. Erfskip

Akkrumer jachthavens // 12:00 // Feestelijke opening watersportseizoen

Bibliotheek H'veen // 12:00-13:30 // O.a. leren programmeren voor kinderen

Posthuis Theater // 20:15 // Victor Reinier en Renée Soutendijk

Nieuwehorne // 20:00-22:00 // Toniel

De Rinkelbom H'veen // 14:00-17:00 // Kom luisteren naar het (jonge) talent!

apr

apr

apr

apr

apr

apr

apr

apr

apr

apr

De Rinkelbom H'veen // 19:00-21:30 // Optredens van: koor, djembé en bands i.s.m. Talant

Posthuis Theater // 20:15 // Toneelgroep Het Volk

Heerenveen centrum // 18:00 // Wijnproefroute langs div. winkeliers

Heerenveen centrum // v.a. 08:00 // O.a. vrijmarkt en live muziek op div. locaties

Heerenveen centrum // 13:00 // Dans, muziek en fryske hynders

Posthuis Theater // 13:30 // Michael van Hoorne, Janouk Kelderman e.a.

Abe Lenstra Stadion // 10:00 // O.a. schapen scheren, lammetjes aaien en markt

Heerenveen centrum // 13:00-17:00 // Winkelen

Posthuis Theater // 15:00 // Akkers & Velden

Bibliotheek H'veen // Tijdens openingsuren // Expositie tekeningen: Marion Hazenberg

Muziekstel (Anne Vos-van Dijk, Paul v/d Voort) 22 Huize Voormeer // 15:30 // Stichting Voormeer Klassiek

apr

Kapla challenge

Mei Grytz & Grize it skip yn

22

Lezing: Compagnonsvaarders en turfgravers

Musical Willy Wonka

22

Tabletcafé

Wianda Keizer/Hans Emmelkamp

22

Inspiratie-ochtend Leesgroepen

Ecokathedraal: Denken & Werken

Le Roy Tuin H'veen // 9:00-16:00 // Workshop in het kader van LF2018

25

apr

Lezing over Fedde Schurer

Internationaal Danstheater

25

Lezing: Verzet in Nederland

De Rinkelbom H'veen // 15:00-17:00 // Optreden musicalleerlingen Ateliers Majeur

Kunstlokaal no 8 // Tijdens openingsuren // Duoexpositie Oprecht en Noodzakelijk

Posthuis Theater // 20:15 // Hopper

apr

apr

apr

t/m

Terbantster Tsjerke // 15:30 // Grytsje Melchers, Douwe van der Werff

apr

Bibliotheek Heerenveen // 15:00-16:30 // Kapla toren bouwen

Bibliotheek H'veen // 20:00-22:00 // Lezing J. Have over cultuurhistorie turfroute

Bibliotheek Heerenveen // 18:30-20:00 // Tabletcafé

Bibliotheek H'veen // 09:00-11.00 // Inspiratie-ochtend Leesgroepen

Trinitas Heerenveen // 14:30 // Door Johanneke Liemburg

Seniorcafé Bibliotheek // 10:15-12:00 // Lezing: H. Stinis i.h.k.v. Herdenkingsdagen

Peutervoorstelling Woesj (3+) Posthuis Theater // 15:00 // Theatergroep 4Hoog

apr

apr

apr

apr

apr

apr

apr

apr

apr

30

t/m

Posthuis Theater // 19:00 // Startende ondernemers

apr

1

mei

1

mei

1

mei

2

mei

2

mei

2

mei

3

mei

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu en in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak!


31

GROOTHEERENVEEN.NL

april - mei 2018 Lezing/cursus

Discozwemmen

Sportstad Heerenveen // 19:45 // Cool: Zwemmen én disco!

Ronde van Oranjewoud

Heerenveen/ Oranjewoud // v.a. 11:00 // Verschillende afstanden

Zangdag voor iedereen

Huize Voormeer // 10:00 - 17:00 // Stichting Voormeer Klassiek

Sc - Heerenveen - Feyenoord

Abe Lenstrastadion Heerenveen // 14:30 // Eredivisie voetbal

Johan Bijhold - piano

Huize Voormeer // 15:30 // Stichting Voormeer Klassiek

Expositie Arina Kuijper

Evenement

Cultuur beoefening

Koopzondag

4

Kermis Heerenveen

5

Lezing: Han Steenbruggen

18

5

CoderDojo

19

6

Solotentoonstelling Coen Vunderink Melklokaal Heerenveen // Tijdens openingsuren // Expositie

mei

6

Skoattermerke met paardenmarkt

21

De Aftrap

24 25

mei

mei

mei

mei

mei

9

16-21 mei

Kunstcafé Museum H'veen // 13:00-15:30 // In het kader van Cultuursalon

mei

mei

Bibliotheek Heerenveen // 12:00-13:30 // CoderDojo

20

mei

Oudeschoot // v.a. 05:30 // Warenmarkt en paardenmarkt

Kunstcafé Museum H'veen // 15:00-18:00 // Kennissessie cultuur en ondernemerschap

mei

Heaven Open Air 2018

10

Lezing: Janita Baron

Oldtimerfestival Hoornsterzwaag

10

BLAZE! Jazz & Blues festival

Ashton Brothers

11

Clafis Ingenieus Triathlon Heerenveen 26 Heerenveen-Oranjewoud // v.a. 11:00 // Thriathlon

mei

Akkrum boven en onder de waterlijn

11

Pompeblêdfair

26

CoderDojo

11

Koopzondag

27

Reuzedei

12

Mildam blijvend op de kaart

27

Uniek rondje Weerribben

12

Conservatorium barokorkest

27

Janneke de Boer en Lise-Marije Meier 13 Terbantster Tsjerke // 15:30 // Fries-Engels singer-songwriter repertoire

mei

Tabletcafé

29

Max Kraanen, Jan Enno de Jong, Marielin Simons

13

Expositie Land en Water

t/m

mei

Centrum H'veen // 14:00-00:00 // O.a. kindermiddag, straatfestival en prikkelarme kermis

4

Tabletcafé Special

15

Expositie Verdwenen Gebouwen

t/m

Bibliotheek H'veen // Tijdens openingsuren // Expositie tekeningen: Arina Kuijper

Sport

t/m

Expositie

t/m

Theater/muziek

9

Ecokathedraal: Denken & Werken

16

Krikke & Krikke: schildersfamilie uit H'veen 10

Posthuis Theater // 20:15 // Ashtonia 2018 (try-out)

Jachthaven De Drijfveer, Akkrum // 13:00-16:00 // Workshop met kunstenaars St. Erfskip

Bibliotheek Heerenveen // 15:00-16:30 // CoderDojo

Akkrum // v.a. 11:00 // Duurzame dag met verschillende activiteiten

Heerenveen e.o. // v.a. 07:30 // Verschillende afstanden

Galerie Loof // Tijdens openingsuren // Expositie

Bibliotheek H'veen // 18:30-20:00 // Presentatie Onmisbare apps

Le Roy Tuin Heerenveen // 09:00-16:00 // Workshop in het kader van LF2018

mei

mei

mei

mei

mei

mei

mei

mei

mei

Kunstcafé Museum H'veen // 13:00-15:30 // In het kader van Cultuursalon: streetart

Centrum H'veen // 12:00 // Bigband H'veen & De Glasblazers

mei

26-27

Restaurant de Koningshof H'veen // 10:00-17:00 // Kleinschalige fair

mei

mei

mei

Heerenveen centrum // 13:00-17:00 // Winkelen

Mildam // 14:00 // Zondagswandeling o.l.v. Karst Berkenbosh

Huize Voormeer // 16:00 // Stichting Voormeer Klassiek

mei

mei

mei

Bibliotheek Heerenveen // 18:30-20:00 // Tabletcafé

Galerie Mildam // Tijdens openingsuren // Geweven kunstwerken

Bibliotheek H'veen // Openingsuren // Tentoonstelling HIP over verdwenen gebouwen

jun

jun

t/m

Hoornsterzwaag // 09:30 // Met o.a. De Gekke Zwarte Race

mei

t/m

P6 Terrein Heerenveen // 14:00-00:00 // Dance festival (18 +)

Museum Heerenveen // Tijdens openingsuren // Schilderijen

jun

Zelf een evenement aanmelden? Of benieuwd naar het totale overzicht?

Ga naar www.ngoudenplak.nl

Leeuwarden-Fryslan 2018? Dan kom je langs Heerenveen! Een overzicht van alle evenementen in het kader van LF2018 is apart vermeld in de krant.

Facebook.com/ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl


32

heerenveen • CULTUUR&UITGAAN

AT THE WATERGATE FESTIVAL

6.000 MUSICI / 1000 CONCERTEN / 30 PODIA 9 - 11 MEI / GRATIS FESTIVAL Van een frêle violiste uit Finland tot stoere Franse dansers: van woensdag 9 tot vrijdag 11 mei treden zo’n 6.000 jongeren uit heel Europa op bij At the Watergate. In slechts drie dagen tijd vinden in Sneek en andere plekken in Sûdwest-Fryslân circa 1.000 uitvoeringen plaats op 30 podia, op en rond het water. Op woensdagavond is er een spectaculair openingsevenement, uiteraard pal voor de Waterpoort in Sneek. Daarna volgen twee dagen vol optredens. Symfonische, kamer- en koormuziek, maar ook jazz, pop en rock; binnen en buiten geprogrammeerd

of gewoon spontaan op straat. Op vrijdagmiddag geven het Noord Nederlands Orkest en Percossa een openluchtconcert op RaboPlaza (Martiniplein), het sfeervolle festivalhart. Dit is ook de plek voor de (besloten) slotceremonie voor de deelnemers, die naadloos overgaat in de swingende vrijdagavond van Kleintje Sneekweek. Alles is gratis toegankelijk! Dus reserveer het Hemelvaartsweekend om je te laten onderdompelen in eigen provincie! Maar wat kun je dan zoal verwachten?

PRE-FESTIVAL OPEN THE GATE

CONGRES MUSIC IN THE ‘MIENSKIP’

OPENINGSCONCERT OP EN BIJ DE KOLK

AT THE WATERGATE

9 mei / 20.30 uur De Kolk, Sneek

10 mei / 11.00 - 22.30 uur 11 mei / 11.00 - 20.00 uur Sneek en omstreken

Voorafgaand aan At the Watergate is er het pre-festival Open the Gate. Speciaal hiervoor komen zo’n 500 jonge Duitse muzikanten al een paar dagen eerder naar Sneek. Zij gaan met leerlingen van Kunstencentrum Atrium een uitgebreid muzikaal programma volgen dat bestaat uit workshops en optredens. Op het RaboPlaza (Martiniplein) en in de Wijde Noorderhorne geeft de groep tussen 16.00 en 21.00 uur een groot optreden. Alle groepsformaten en genres zijn bij Open the Gate vertegenwoordigd, waaronder het Sneker Kamer Orkest, Klarinet XXL, zangkoren, ensembles en veel bandjes.

Tijdens het festival is er in Theater Sneek een tweedaags congres waar Europese thema’s rondom het muziekonderwijs worden besproken. Vanuit de praktijk worden deelnemers meegenomen in de betekenis van muziek in verschillende levensfasen. Het congres moet uitmonden in een manifest.

At the Watergate wordt geopend met een groots concert op en rond het water bij de Waterpoort. Alle deelnemers worden welkom geheten door spreekstalmeester Bart Meijer. Het Noordelijk Orkest Collectief onder leiding van Harmen Cnossen geven een groots concert en ook jong violist Enzo Kok, dj’s, solisten en ‘Parademakers’ treden op. Het is voor publiek mogelijk om de opening langs de kade of op het water vanaf een (kleine) boot bij te wonen*. Wees er tijdig bij in verband met verwachte drukte! Het openingsconcert wordt mede mogelijk gemaakt door Interreg Deutschland-Nederland.

Het festival zelf is een verrassende potpourri van allerlei muzikale stromingen van jong talent uit heel Europa maar ook ons eigen Muzt, Fries Jeugdorkest en Bogerman Bigband treden op. Het Martiniplein in Sneek is de gehele week het RaboPlaza én het hart van At the Watergate met optredens en horeca. De gehele binnenstad fungeert als festivalterrein. In Sneek zijn ongeveer twintig podia gevestigd, op en rond het water, in alle vormen en maten en met een afwisselende programmering. Onder andere het Noord Nederlands Orkest en Percossa geven op RaboPlaza acte de présence.

8 - 9 mei / 17.00 - 21.00 uur RaboPlaza en Wijde Noorderhorne, Sneek

9 mei / 15.00 uur Theater Sneek, Sneek

Opgeven voor het congres, inclusief aansluitend buffet kan via: www.atthewatergate.com/nl/congres.

* De logistiek van het bijwonen van het concert per boot wordt later via de website bekend gemaakt.

WAAROM AT THE WATERGATE? At the Watergate is de dertiende editie van het European Youth Music Festival en onderdeel van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018. Organisator Cultuur Kwartier Sneek wil met het evenement de onderlinge relaties tussen diverse culturele organisaties en het onderwijs versterken. Daarnaast levert At the Watergate een bijdrage aan de regionale economie en versterkt 't het toerisme in Sneek en Sûdwest-Fryslân.

Kijk voor meer informatie op atthewatergate.com en volg alle ontwikkelingen via Facebook (facebook.com/ AtTheWatergate) en Instagram (instagram.com/atthewatergate).


GROOTHEERENVEEN.NL

33

BEELD: GREYD! EN LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

DE ORGANISATIE ACHTER AT THE WATERGATE SATELLIETPODIA

KLEINTJE SNEEKWEEK

10 - 11 mei / 11.00 - 18.30 uur Sûdwest-Fryslân

11 mei / 21.00 uur Binnenstad, Sneek

Ook in omliggende plaatsen vinden optredens plaats. Per dorp of stad zijn er één tot drie satellietpodia. Zo is At the Watergate ook te beleven in IJlst, Sanfirden/Oudega, Workum, Makkum, Bolsward, Heeg, Woudsend, Kornwerderzand en Koudum/ Galamadammen. Naast deelnemers uit Europa wordt het programma aangevuld met programmering door organisaties uit de steden en dorpen zelf. De satellietpodia bouwen er allemaal hun eigen feest omheen met de smaak van At the Watergate.

Na afloop van het festival is er ‘s avonds in de Sneker binnenstad Kleintje Sneekweek, waarbij horecagelegenheden met live-muziek tot in de vroege uurtjes zijn geopend. Dit jaar met een speciale programmering in het kader van At The Watergate. Dit muzikale rondje langs de 14 deelnemende horeca etablissementen met live muziek is snel gemaakt, want ook hier is de entree is gratis!

! e t a g r e t a W e h CYA@ At t ATIS FESTIVAL! GR

De organisatie achter At the Watergate lijkt nog het meest op een militaire operatie. Want hoe fêteer je 6000 jongeren die te gast zijn in een middelgrote stad als Sneek? Op de achtergrond wordt er sinds 2015 keihard gewerkt om dit logistiek en facilitair tot in de puntjes te regelen. Zo worden er straks 3100 bedden gehuurd die een plek krijgen in de Sneker schoolgebouwen RSG Magister Alvinus, RSG Malta, csg Bogerman en De Diken. Er worden voor die gelegenheid 48 extra toiletten en 64 douches bij de schoolgebouwen geplaatst. 40 schoonmakers van een Sneker bedrijf staan straks bijna 24 uur per dag klaar om deze locaties en het festivalterrein schoon te houden. Daarnaast zijn er 22 vakantieparken en groepsaccommodaties gereserveerd van Bakkeveen tot Sint Jacobiparochi. Ook worden er 75 bussen ingezet om de deelnemers te vervoeren, van en naar Schiphol maar ook tussen Sneek en de omliggende steden en dorpen voor een optreden. Maar liefst 750 vrijwilligers, variërend in leeftijd van 13 tot 80 jaar oud leveren een bijdrage in onder andere de op- en afbouw, horeca of als groepsbegeleider. Er is met behulp van 20 leerlingen van het ROC Friese Poort 1750 liter pompoensoep gemaakt. In de keuken worden nu al voorbereidingen getroffen om straks 17.000 keer ontbijt, 17.000 keer lunch en 17.000 keer avondeten te verzorgen.

www.atthewatergate.com facebook.com/atthewatergate instagram.com/atthewatergate


NATUURLIJKE NATUURLIJKE ZONZONBESCHERMING SAMEN BESCHERMING MAG GEZIEN MAKEN WE MAG GEZIEN WORDEN! 100% 100% NEDERLAND WORDEN! NATUURLIJKE NATUURLIJKE

EEN STUKJE ZON25% korting ZONBESCHERMING BESCHERMING MOOIER! op alles van Weleda* MAG GEZIEN MAG GEZIEN WORDEN! WORDEN!

Wie jarig is trakteert…… StinseMaat en Kees Wondergem zijn dit jaar 20 jaar actief als makelaar. Om dit te vieren krijgen de eerste 20 verkoopopdrachten een gratis professionele presentatie van de woning.

De natuur in Nederland heeft het moeilijk. Er is Slechts 15% weinig biodiversiteit over en biodiversiteit over het aantal insecten neemt * op alles van af. Weleda Afname aantal daardoor dramatisch Door nu de 100% natuurlijke insecten met 75% Edelweiss Zonverzorging Met minerale Edelweiss Zonverzorging verzorgingsproducten van Met minerale biedt veilige en natuurlijke biedt veilige en natuurlijke filter zonder filter zonder Meer info op Edelweiss Zonverzorging bescherming tegen de bescherming tegen de jij ervoor nanodeeltjes Met minerale Weleda teschadelijke kopen, zorg invloeden van nanodeeltjes biedt veilige enHetnatuurlijke weleda.nl/samen Optimale schadelijke invloeden de zon. minerale van UVfilter zonder datdeNatuurmonumenten meer bescherming direct filter zonder nanodeeltjes bescherming tegen de natuur in Nederland Optimale Edelweiss Zonverzorging zon.De Het minerale UVnanodeeltjes na aanbrengen Met minerale zorgt direct na het insmeren biedt veilige en natuurlijke invloeden van heeft het moeilijk. is filter voor een wit glanzend bescherming direct bloemrijke natuur kanErcreëren. fischadelijke lter zonder nanodeeltjes Veilig voor zonder mensSlechts 15% bescherming tegen de

25% korting

√ 3600 Tour √ Plattegronden √ Woningvideo √ Woningfoto’s √ Hoogtefoto’s

beschermlaagje op de huid enover en Optimale weinig dedirect zon. Het minerale UVnanodeeltjes en natuur na aanbrengen zorgt nabiodiversiteit het insmeren schadelijke invloeden weerkaatst zo de UV-stralen.van biodiversiteit over bescherming direct hetdeaantal insecten neemt Optimale filter zonder nanodeeltjes Hetglanzend minerale UVvoor eenzon. wit Veilig voor directmens fidaardoor lter zonder nanodeeltjes dramatisch af. bescherming Afname aantal na aanbrengen zorgt direct na het insmeren beschermlaagje op de huid en naen aanbrengen zorgt direct na het insmeren natuur Door nu de 100% natuurlijke insecten met 75% voor een wit glanzend Weleda. Puur natuur, netVeilig als jij. een wit glanzend weerkaatst zo voor de UV-stralen. voor mens Veilig voor mens verzorgingsproducten beschermlaagje de huid beschermlaagje op deophuid enen van en natuurMeer info op en natuur Weleda tede kopen, jij ervoor weerkaatst zo dezorg UV-stralen. weerkaatst zo UV-stralen. weleda.nl/samen

dat Natuurmonumenten meer Weleda. Puur natuur, net als jij. bloemrijke natuur kan creëren. Adv Zonverzorging 230x297.indd 1

08-02-18 12:18

Weleda. Puur natuur, net Weleda. Puur natuur, net alsals jij. jij. * Uitsluitend bij deelnemende winkels; zie weleda.nl/samen. Korting geldt niet voor Weleda Geneesmiddelen. Weleda. Puur natuur, net als jij. KORTING GELDIG T/M 1 MEI 2018

Weleda. Puur natuur, net als jij.

Adv Zonverzorging 230x297.indd 1

08-02-18 12:18

Adv Zonverzorging 230x297.indd 1

* Uitsluitend bij deelnemende winkels; zie weleda.nl/samen. Korting geldt niet voor Weleda Geneesmiddelen.

Adv Zonverzorging 230x297.indd 1

08-02-18 12:18

EKOPLAZA HEERENVEEN

08-02-18 12:18

*Vraag naar de voorwaarden

Molenplein 10 - Heerenveen 0513 651 202 www.ekoplaza.nl/heerenveen

Hertshooi 4, 8445 RW Heerenveen | 0513-651 051 | www.stinsemaat.nl | info@stinsemaat.nl

Vraag naar de voorwaarden

ZONDAG

27 MEI 2018 BINNENSTAD SNEEK

FOTO:JOLANDA SIEMONSMA FOTOGRAFIE

DE MOOISTE 4 MIJL VAN FRIESLAND!

POWERED BY

INDIVIDUEEL: 4 MIJL + RABO KIDSRUN TEAMS: SCHOLENLOOP + VERENIGINGSLOOP + BUSINESS RUN

DOE OOK MEE! schrijf je in op de website!

27 MEI 2018 MARKTSTRAAT • SNEEK 12:45 UUR 13:30 UUR 13:45 UUR 14:00 UUR 14:30 UUR 15:00 UUR 16:00 UUR

20% KORTING OP

KORTING OP VAN MIZUNO* SCHOENEN Warming up Rabo Kidsrun - bij20% Theater Sneek SCHOENEN VAN MIZUNO* Rabo Kidsrun (5 t/m 7 jaar) Rabo Kidsrun (8 t/m 10 jaar) Rabo Kidsrun (11 t/m 12 jaar) Prijsuitreiking Rabo Kidsrun Start 4 Mijl van Sneek Prijsuitreiking 4 Mijl van Sneek * Deze actie is geldig tot en met 10 mei. Met uitzondering van reeds afgeprijde schoenen. * Deze actie is geldig tot en met 10 mei. Met uitzondering van reeds afgeprijde schoenen.

SPORTHUIS A.P. VAN DER FEER SPORTHUIS A.P. VAN DER FEER Dijkstraat 7-11 Bolsward Tel.: 0515 - 57 23 97 Dijkstraat 7-11 Bolsward Tel.: 0515 - 57 23 97

WWW.4MIJLVANSNEEK.NL


heerenveen • CULTUUR&UITGAAN

GROOTHEERENVEEN.NL

35

TEKST EN FOTOGRAFIE JANITA BARON

een nieuwe blik op…

KUNSTZINNIG AKKRUM Zaterdag 30 maart, een gewone dag voor velen, een bijzondere dag voor Akkrum en voor Rein Huitema (69). Negen maanden lang heeft hij naar dit moment toegewerkt, maanden vol regeldingen, fondsen werven en gewoon keihard werken om zijn idee te verwezenlijken: een kunstwandelroute door Akkrum met de medewerking van alleen maar plaatselijke kunstenaars en amateurs. Rein Huitema zit in het bestuur van Plaatselijk Belang Akkrum-Nes en is het brein achter ‘Slach troch Akkrum’. Samen met medebestuurders, jachthaven Drijfveer en vele vrijwilligers heeft hij deze wandeltocht georganiseerd. Tot en met 31 oktober kun je een heerlijke kunstzinnige wandeling van ongeveer vier kilometer dwars door Akkrum maken.

Kees.

Rein Huitema bij het werk IJsvogel van Gerrie Meeter bij Coopersburg.

STATION Direct als ik het station uitloop, is de start van de wandelroute niet te missen, rode voetstappen wijzen mij de weg en een stapel infoboekjes staat klaar om meegenomen te worden. Onderweg naar Café Kromme Knilles zie ik zeer diverse werken hangen met het onmiskenbare logo van culturele hoofdstad. In het café wacht Rein mij op met een warm kopje thee. “Eerst nog wat achtergrond en dan gaan we de wandeling samen maken!”

HANDVAARDIGHEID Rein heeft jarenlang in de omgeving van Enschede gewerkt als docent handvaardigheid en gymnastiek op een basisschool. “Ik droeg naast het maken ook een stukje theorie over aan de kinderen. We spraken onder andere over perspectieven en composities, interes-

Thea.

sant om kinderen hier op te wijzen en ze hier meer over te leren. Deze achtergrond heb ik meegenomen toen ik na mijn pensioen, vier jaar geleden, in Akkrum kwam wonen. Terug naar mijn Friese wortels. Toen ik hoorde over LF2018 wilde ik graag aanhaken en zo is het balletje gaan rollen. Dat is best lastig, want waar begin je? En hoe krijg je het geld bij elkaar? Zo stond ik een pitch te houden bij het Iepen Mienskip Fûns en stond ik op markten en schreef ik diverse plannen. Het was een hele uitdaging, maar ik ben trots dat het gelukt is! Het voelt echt als een kindje dat nu ter wereld is gekomen.”

Sa’t UT wie Ik sjoch strakke linen rinnen Yn in feal berûne loft. Ik sjoch de wolken dy ferwaaie It swurk oars kleurjen docht. Ik sjoch it spul fan linen Boartsjen mei de tiid. It wie mar in spegeling. ‘Ut’ is west, it is no oars. Kees Middendorp

GEMEENSCHAPSZIN Akkrum is een gezellig dorp waar veel te doen is. “Het leuke van korte projecten is dat er veel mensen aan mee willen helpen. Zo

Thea Sjoerdsma kwam vanuit de Randstad in Akkrum wonen. Begin jaren tachtig trouwde ze met Jaep Sjoerdsma (1937-2010). Jaep was op dat moment teken- en handvaardigheidsleraar op OSG Sevenwolden. “Het was nieuw voor mij, iemand die zo kon schilderen. Maar ook heel interessant. Eén van de eerste werken die hij in onze getrouwde periode maakte, was dit Winterlandschap. Het is een landschap dat inmiddels niet meer op deze manier zichtbaar is. Alleen de boerderij herinnert nog aan vroegere tijden. Je ziet de boerderij vanaf Marswier bij Grou” vertelt Thea. “Ik heb dit werk ingestuurd naar de kunstroute omdat ik het een mooie herinnering aan mijn man vind. Hij heeft meer werken gemaakt, op zijn eigen minutieuze wijze geschilderd. Werken waaraan je kunt zien hoe hij zich kon uitdrukken in verf. Dit schilderijtje is in het echt klein, maximaal 30 bij 40 centimeter. Maar het houdt zich goed op dit grote formaat. Ik ben er trots op dat dit werk deel uitmaakt van de kunstroute door Akkrum. Een plek waar ik mij echt thuis ben gaan voelen en waar iedereen geaccepteerd wordt en zijn/haar plek heeft. Ook wij oudjes.”

leerde ik ook weer nieuwe mensen uit het dorp kennen. Samen hebben we niet alleen de frames, doeken, palen en muren geregeld maar ook hebben mensen zich bezig gehouden met het markeren van de route, het ophangen van de werken én zijn er op de app van Akkrum twee buttons toegevoegd, speciaal voor deze wandelroute. Volwassenen lezen daarin de gedichten en verhalen van kunstenaars, kinderen gaan op stap met Pluto. Deze teksten heb ik samen met de kinderen van de DS. Hasperschool, waar ik vrijwilliger ben, gemaakt. Zo hebben wij deze route echt samen met het hele dorp gemaakt!”

Kees Middendorp (61) is een geboren en getogen Akkrumer. “Mijn pake was mijn rolmodel, gezien zijn aard en karakter én zijn liefde voor de natuur en het landschap. Pake en Beppe woonden in een huis met uitzicht op de kerktoren. Toen kon ik nog niet weten dat mijn hele leven zich rondom die toren zou gaan afspelen. Al opgroeiend hebben wij in vele huizen gewoond en vrijwel altijd met uitzicht op deze toren. Vandaar ook mijn werk ‘De hoanne’ in de kunstroute.” Kees is weer thuis op het oude stekje nu zijn moeder in Leppehiem woont. “Mijn werkzame leven heeft zich afgespeeld op de jachthaven. Maar op een gegeven moment ga je je afvragen, ben ik alleen nog maar havenmeester? Ik werd mijn werk. Maar ik kon en wilde, naast hard werken, graag ook andere dingen uit het leven halen. Maar hoe ga je daar dan mee om? Ik besloot om mijn deel van de jachthaven te verkopen en te gaan doen wat ik het liefste doe: schrijven, fotograferen, filosoferen en uitvinden. Daarnaast doe ik zeer diverse dingen voor de gemeenschap. Zo ben ik naast deze kunstroute ook betrokken bij ‘Meet me at the Fountain’. Je leert heel veel mensen kennen die graag laten zien waar ze goed in zijn, waar ze enthousiast van worden. Het is natuurlijk spannend om jezelf bloot te geven. Maar ik vind het leuk om mensen te leren kennen doordat ze op deze manier iets van zichzelf laten zien. We hebben zoveel gaven, manifesteer dat!”

KUNST, KUNST, KUNST Het thema van de wandeltocht is breed opgepakt. Alle kunstenaars uit het dorp werden uitgenodigd om iets te doen met ‘Akkrum en omgeving’. Rein vertelt: “De leden van de selectiecommissie hadden allen een zeer verschillende kijk op kunst, dat maakte de gesprekken binnen de commissie zeer interessant. Een belangrijk selectiecriterium was dat er van alles te zien moest zijn. En dat is gelukt, er zijn zeer abstracte werken tot realistische foto’s bij.” Er zijn 31 kunstwerken te zien van 20 kunstenaars. Eenmaal onderweg kom je overigens nog veel meer ‘extra’ kunst tegen. In het oude VVVkantoor zit Rens Hoekstra regelmatig te werken en bij Hotel Goerres is een expositie van haar hand te zien. Daarnaast zal straks in de zomermaanden het Terptsjerkje open gaan voor een schilderijenexpositie van nog meer plaatselijke kunstenaars!


36

SPORT

NUMMER 04 • 2018

MICHEL MULDER MIKT OP NIEUWE WERELDTITEL

“TEGENSLAGEN?

DAAR DOE IK NIET AAN MEE!” Het leven van een topsporter gaat vaak gepaard met pieken en dalen, ook dat van schaatser Michel Mulder. 2014 was zijn absolute topjaar, waarin hij presteerde wat geen enkele Nederlander ooit vóór hem had gepresteerd. Met een verschil van een honderdste van een seconde werd hij olympisch kampioen op de vijfhonderd meter. Enkele maanden eerder won de in Heerenveen woonachtige schaatser zijn tweede wereldtitel sprint en net na de succesvolle Olympische Spelen werd hij in het Olympisch Stadion van Amsterdam nationaal kampioen sprint. Daarna bleef het echter angstvallig stil qua prestaties rond Mulder en behaalde hij op het ijs geen enkele titel meer sinds zijn succesvolle olympische jaar. Na de Olympische Spelen van 2018, die hij op een haar na miste, spreken we de sportman in Heerde. Op de baan waar hij deze zomer hoopt te schitteren. Over drie maanden vinden hier de wereldkampioenschappen inlineskaten plaats. TEKST JAN VAN LOON // FOTO'S TIMSIMAGING

In de kantine van de skeelerbaan opent Michel zijn tas. “Kijk mijn nieuwe skeelerschoenen, ik heb er nog geen meter op gereden, maar ik ga ze straks even proberen.” Mulder lacht, praat met iedereen en kijkt gemotiveerd uit zijn ogen. In niks lijkt hij op een aangeslagen sportman die ooit olympisch kampioen was op de vijfhonderd meter, maar de afgelopen jaren vooral worstelde met zichzelf. Een gebroken veer, een slechte bocht of het missen van de Olympische Spelen op slechts een tiende lijken hem niet te deren.

De 32-jarige schaatser kijkt de toekomst met veel vertrouwen tegemoet, bij welke ploeg dat is weet hij echter nog niet. “Sinds kort sta ik op straat, zoals bijna alle schaatsers op dit moment. Er zijn maar twee ploegen die doorgaan, de rest van de sponsoren stopt of twijfelt over de toekomst.” Zo is ook de situatie rond de formatie van i-Skate, waar Mulder deel van uit maakt, onzeker. “Het is niet fijn, niet weten waar je aan toe bent. Heel veel invloed heb ik er ook niet op. Ik moet gewoon presteren, dat is wat ik wel in de hand heb.”

“Als je de pieken en dalen van mijn sportloopbaan zelf hebt ondervonden leer je wel om te relativeren. Natuurlijk, ik baal weleens en dat kan ook niet anders als sportman, je wil immers altijd winnen. Van tegenslagen of pech wil en mag ik niet spreken. Natuurlijk, ik heb pech gehad met een veertje, maar ook geluk met een honderdste. Ik beoefen een geweldige sport en mag elke dag doen wat ik graag doe. Dat is toch fantastisch.”

WK INLINE IN EIGEN LAND

STAPJE VOOR STAPJE In 2015 haalde Mulder nog een goed niveau met een als hoogtepunt het zilver tijdens het WK afstanden op de 500 meter. Daarna volgden twee matige jaren waar Mulder zich niet plaatste voor internationale toernooien. Bij de ploeg van Plantina werd Mulder dit seizoen herenigd met zijn tweelingbroer Ronald en trainer Gerard van Velde. Een goede stap die hem meteen al betere prestaties opleverde. “Als ik zie waar ik vandaan kwam en hoe ik dit seizoen reed, is dat een wereld van verschil. Ik reed standaard drie à vier tienden van een seconde harder en merkte dat ik weer competitief was. Hoewel ik mij niet plaatste voor de Olympische Spelen hervond ik wel weer de aansluiting bij de absolute top en daar haal ik veel motivatie uit. Ik weet dat het nog harder kan en als ik die laatste stap deze zomer kan zetten, dan kan ik weer echt meedoen.”

Voor het eerst in de geschiedenis wordt deze zomer het WK Inlineskaten verreden in Nederland. In de eerste week van juli vindt het toernooi plaats in Heerde en Arnhem. Mulder heeft het inlineskaten altijd gecombineerd met het schaatsen en is in beide disciplines wereldkampioen. Met een WK in Nederland wil Mulder dan ook niets liever dan ‘schitteren op de wieltjes’ voor eigen publiek. Net als alle andere Nederlanders zal Mulder zich eerst nog voor dat toernooi moeten plaatsen. Dat kan hij doen tijdens de nationale kampioenschappen die van 10 tot en met 12 mei worden verreden in Heerde. Na een lang en slopend schaatsseizoen betekent dat weinig rust voor de sportman. “Het WK is normaal gesproken in augustus of september, nu is dat al in de eerste week van juli. Dat is aan de ene kant een voordeel, want dat past perfect in de voorbereiding op het schaatsseizoen. Aan de andere kant is de voorbereidingsperiode die we hebben richting het WK na een vol schaatsseizoen heel erg kort. Na het schaatsseizoen ga ik meestal op wintersport, maar dat doe ik nu bewust niet. Ik neem wel even rust hoor, maar na anderhalve week begint de voorbereiding op de skeelers. Ik moet wel, want over minder dan een maand zijn de selectiewedstrijden voor het WK. Daar moet het niveau al enorm hoog zijn, want in Nederland zijn er natuurlijk veel ‘inliners’ die zich willen plaatsen voor het WK.”


GROOTHEERENVEEN.NL

ALLES TE DANKEN AAN INLINE-SKATEN Michel combineert beide disciplines al zijn hele sportcarrière lang. Toch was het op de skeelers dat hij voor het eerst indruk maakte en zich plaatste voor de grote internationale toernooien. “Al van jongs af aan mocht ik meedoen met Europese- en later ook wereldkampioenschappen. Dat was fantastisch. Ik schaatste ook wel, maar haalde daarin niet die prestaties. In de beginjaren als senior reeg Mulder samen met tweelingbroer Ronald de nationale titels aaneen en internationaal werden er ook successen behaald. Successen die ze bij de sportkoepel NOC* NSF een A-status opleverde. Dat houdt in dat ze naast een minimuminkomen verschillende faciliteiten krijgen om je sport te kunnen beoefenen. “Mij gaf dat de mogelijkheid om te leven van mijn sport en prof te kunnen zijn. Ik verdiende een inkomen met inlineskaten. Schaatsen kon ik er daardoor fulltime bij doen.” Tijden veranderen want inmiddels heeft de

inline sport geen status meer en behoort Mulder tot de wereldtop met schaatsen. ”Onder andere door de status die ik had met inlinen heb ik mij zo kunnen ontwikkelen als schaatser. Dat is heel belangrijk geweest voor mijn schaatscarrière. De verhoudingen zijn nu precies andersom, ik verdien mijn inkomen met schaatsen.”

WK IN JULI IN NEDERLAND WORDT FANTASTISCH In 2012 en 2014 werd Michel wereldkampioen inlinen. In 2012 deed hij dat op de vijfhonderd meter. Twee jaar later was het raak in Argentinië op de aflossing. Prestaties die hij dolgraag zou willen evenaren in eigen land, maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. “Inlinen is een enorm professionele sport en het niveau is waanzinnig hoog. Daarbij komt dat ik me eerst nog maar eens moet plaatsen.”

De laatste jaren lijkt Michel, maar ook zijn broer Ronald de aansluiting bij de wereldtop wat verloren te hebben. Ook namen ze vaak geen deel aan wereldkampioenschappen, omdat dat niet paste in de voorbereiding op het schaatsseizoen. Vorig jaar tijdens de World Games werd hij keihard met de neus op de feiten gedrukt. “De aanloopperiode was relatief kort richting het toernooi, maar ik had me zo goed als mogelijk voorbereid. Toch kwam ik echt te kort, ik werd voorbijgereden. De meeste van de inliners wereldwijd schaatsen niet en kunnen 12 maanden per jaar trainen voor die ene sport. Ik kan dat niet en moet altijd keuzes maken. Als je dan, zoals vorig jaar, eigenlijk niet genoeg tijd hebt richting een toernooi ga je keihard af. En dat is misschien maar goed ook. Het zou raar zijn dat je na een korte voorbereidingsperiode zo

37

maar mee kan met de wereldtop. Dat is niet realistisch.” Met dat in gedachten zal de voorbereiding richting eerst het NK en daarna mogelijk het WK totaal anders zijn. “Vorig jaar fietsten we bijvoorbeeld meer in de trainingen in dienst van het schaatsseizoen. Nu zal ik nagenoeg alles op skeelers gaan doen om het juiste gevoel te krijgen. Alles zal in dienst staan van het inlinen tot het WK. Aan het schaatsseizoen denken we wel weer na het WK.”

WK INLINE-SKATEN 01 jul- 08 jul, 2018 Heerde/Arnhem

In Heerde wordt van 1 tot en met 3 juli geracet de skeelerbaan. Het centrum van Arnhem vormt de arena voor de weg- en freestyle onderdelen van 5 tot en met 8 juli. Zie ook www.schaatsen.nl


GOLFSCHOOL HEERENVEEN - heidemeer -

21 APRIL 2018

AKKRUM OPENT VANAF 13:00

21 APRIL 2018

OPEN DAG! DIVERSE CLINICS OM 09.30 EN 13.30 UUR VOOR JONG EN OUD!

DE KOFFIE STAAT KLAAR!

DATA BAANPERMISSIE GROEPEN

WOENSDAGOCHTEND GROEP Tijd: 10.00 - 11.00 uur Data: 9 mei, 16 mei, 23 mei, 30 mei 6 juni en 13 juni van 10.00 - 12.00 uur. DONDERDAGAVOND GROEP Tijd: 19.00 - 20.00 uur Data: 10 mei, 17 mei, 24 mei, 31 mei, 7 juni, 14 juni en 21 juni van 19.00 - 21.00 uur. VRIJDAGOCHTEND GROEP Tijd: 10.00 - 11.00 uur Data: 11 mei, 18 mei, 25 mei, 1 juni, 8 juni, 15 juni en 22 juni van 10.00 - 12.00 uur. ZATERDAGOCHTEND GROEP Tijd: 10.00 - 11.00 uur Data: 12 mei, 19 mei, 26 mei, 2 juni, 16 juni, 23 juni en 30 juni 10.00 - 12.00 uur.

Heidemeer 2, 8445 SB Heerenveen

GOLFSCHOOLHEERENVEEN.NL

SAVE THE DATE

JUNI 2018

EREDIVISIE BEACHVOLLEYBAL SPORTSTAD HEERENVEEN

SPORTSTAD

INLINE-SKATEN Schaatsen op wieltjes! Lekker buiten en toch overdekt. Bij Sportstad kun je gratis inline-skates en bescherming lenen.

vrij inline-skaten

havenmarkt

demonstraties | modeshow palingrokerij | beachvolleybal proeverijen | suppen | kano’s | rc zeilen klompkesilen | jeugdzeilen | waterballen food, drinks and live music

Jachthavens Akkrum

inline-skate les

clinics verjaardagsfeestjes groepsuitjes evenementen

SPORTSTAD

BEACHSPORT Daag je vrienden uit, reserveer een beachveld en ga de uitdaging aan!

vrij beachsporten beachvolleybal les clinics verjaardagsfeestjes groepsuitjes evenementen

SPORTSTAD

FIERLJEPPEN Kom voor een echte Friese sportbeleving naar de fierljepschansen! Durf jij de sprong over het water te maken?

clinics verjaardagsfeestjes groepsuitjes evenementen vrijgezellenfeestjes

WWW.SPORTSTAD.NL/BUITENSPORT Abe Lenstra Boulevard 23Q Heerenveen | info@sportstad.nl | 0513 614800

ORGANISATIE:

AWS EENDRACHT JACHTWERF OOST DRIJFVEER & TUSKEN DE MARREN INFO: AKKRUMOPENT@AWSEENDRACHT.NL


heerenveen • SPORT

Jan

39

GROOTHEERENVEEN.NL

IS OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING! D ertien jaar lang was Jan van Loon marathonschaatser en skeeleraar op het hoogste niveau. Sinds maart vorig jaar is de 32-jarige sporter daarmee gestopt en is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voor GrootHeerenveen sport hij daarom elke maand mee met een sportvereniging in de gemeente. DIT KEER SHORTTRACK VERENIGING HEERENVEEN!

FEANSTER RUGBY CLUB Een sport in opkomst

Met enigszins samengeknepen billen zit ik in de auto richting Heerenveen. Richting de Buitenbaan 7 om precies te zijn, want daar bevindt zich de thuishaven van de Feanster Rugby Club. Ik denk dat ik deze uitdaging tot nu toe de meest spannende vind van alle sporten die ik in deze rubriek heb gedaan. Als ik aan rugby denk, denk ik aan grote sterke mannen die twee keer zo breed zijn als ik, een kop groter en steevast met een bebloed hoofd van het veld stappen. Eenmaal ter plaatse meld ik mij in de kantine bij de bar. Ik word opgevangen door Robert Buitenga. “Je werd al verwacht,” zegt hij met een brede glimlach. “Ik zal je meteen even wegwijs maken hier bij de vereniging. Koffie?” Al iets meer op mijn gemak loop ik met mijn kop koffie in de hand naar buiten. TEKST JAN VAN LOON // FOTO'S ORANGE PICTURES

Op het veld zijn grote groepen jeugdspelers aan het trainen. Wat me meteen opvalt is het grote aantal kinderen van rond de tien jaar en zelfs nog jonger. Twee dames begeleiden de hele meute en instrueren de energieke jongens en meisjes bij de oefeningen. “Prachtig toch”, zegt Robert wederom met een brede glimlach. Hij heeft het duidelijk naar zijn zin in zijn rol en praat me bij over hoe het met de vereniging gaat. “We groeien enorm, vooral bij de jeugd. We hebben inmiddels 130 leden waarvan 70 jeugdleden.” Ondertussen hebben de dames een stootkussen gepakt en de kinderen leren hoe je in komt als je de tegenstander wil tegenhouden. Een voor een lopen de kinderen op het kussen af en proberen de trainsters in onbalans te brengen. Ik vraag me af waarom rugby zo aan populariteit wint en leg de vraag voor aan Robert. “We zijn als vereniging behoorlijk actief in de omgeving om onszelf kenbaar te maken en daar plukken we de vruchten van. Daarnaast is rugby natuurlijk best een stoere teamsport, al is het imago niet altijd in ons voordeel. Het ziet er soms best wel agressief en gevaarlijk uit, maar het tegenovergestelde is waar. Natuurlijk is het wel een contactsport, maar er is enorm veel respect en regels worden gerespecteerd. Spelers kunnen in het veld op elkaar inbeuken, buiten het veld schudt iedereen elkaar de hand. Als je rugby vergelijkt met bijvoorbeeld voetbal is dat een belangrijk verschil. Bij ons zie je nooit spelers zeuren op de scheidrechter, zelfs niet als er een foute beslissing is genomen. De scheidsrechter heeft de leiding en daar heb je als speler en coach naar te luisteren.”

NIET ALLEEN MAAR GROOT EN STERK Inmiddels komen de spelers van het eerste team het veld op lopen. Wat me opvalt is

dat het merendeel van de jongens niet in mijn gedachtenprofiel van de stereotiepe rugbyspeler past. Natuurlijk, er zijn enkele grote sterke mannen bij, maar een deel is rankgebouwd en klein. Robert legt uit: “Op het rugbyveld heb je verschillende posities en vaak zie je dat elke positie een andere fysiek vereist. Sta je in het centrum van het veld als een ‘hooker’ dan ben je vaak groot en sterk en vang je de klappen op. Sta je aan de buitenkant dan komt het vaak aan op hard rennen en punten scoren. Dat zijn toch vaak de rankere jongens.” Het wordt tijd om het veld te betreden en samen met Robert meld ik me bij trainer Jesse Talman.

DE TRAINING De training start met verschillende loop-, gooi- en vangoefeningen. Met rugby mag je niet voorwaarts gooien met de bal en dat komt in elke oefening bijna terug. Ik stel me even voor aan het team en ga mee in de oefeningen. Hoewel ik natuurlijk niet de

kwaliteiten heb van de rest van het team ga ik er eigenlijk vrij eenvoudig in op. Zonder het te vragen nemen verschillende spelers me even kort apart om mij wat uit te leggen. De gedachtegang van de oefeningen, het doel van een loopactie en hoe die toepasbaar zijn in de wedstrijd wordt me snel duidelijk. Na de oefeningen is het tijd om een wedstrijdsituatie na te bootsen. Steeds valt een groep van drie rugbyers aan en zijn er twee spelers met stootkussens die de aanvallende spelers moeten tegenhouden. Deze situatie herhalen we meerdere malen en ik voeg me steeds bij de aanvallende ploeg. De middelste speler krijgt in elke situatie de bal toegeworpen en kan twee keuzes maken. De confrontatie opzoeken met de verdediging of de bal afspelen naar de linker aanvaller. Ik krijg een paar flinke beuken en ga meerdere malen naar de grond. Ik houd me niet in en merk dat het steeds beter gaat.

Trainer Jesse Talman legt uit .

FRC De laatste oefening van de training is een partijvorm waar de snelheid van het spel belangrijk is. Op een klein compact veld moeten er punten gemaakt worden door de andere partij letterlijk voorbij te lopen zonder met twee handen aangetikt te worden. Om het spel dynamisch en snel te houden wordt er niet getackeld. Wederom ga ik helemaal op in het team en voel me al een echte rugbyer. Om me heen wordt er enorm veel met elkaar gecommuniceerd wat een belangrijk onderdeel is van rugby. Door het snelle intensieve spel merk ik dat het zweet van mijn voorhoofd druppelt. Na het laatst gemaakte punt komt de groep bij elkaar. Trainer Jesse spreekt de groep toe en geeft aan mij de eer om de training af te sluiten. We vormen een cirkel en staan schouder aan schouder. Ik roep zo hard ik kan FRC en de rest volgt onmiddellijk mijn voorbeeld. Na de training loop ik moe, maar voldaan het veld af. Waar ik van tevoren had gedacht dat ik blij zou zijn als ik heel en zonder kwetsuur van het veld zou lopen is dat dat niet mijn eerste gedachte. Rugby is een zeer sociale actieve sport waarin je je heerlijk kan uitleven. De groep en ook trainer Jesse is enorm sociaal en bereidwillig om anderen iets te leren. Na een welverdiend biertje in de kantine ga ik huiswaarts. Ik voel de eerste spierpijn al opkomen.


40

NUMMER 04 • 2018

Tafeltennisser Robert Jansen

“Ik wilde nog een keer een wedstrijd spelen met mijn vader” Van zijn elfde tot zijn zeventiende tafeltenniste Robert Jansen uit Heerenveen bij tafeltennisvereniging WTTC in het Groningse Winschoten. Na zijn zeventiende basketbalde de nu 48-jarige inwoner van Heerenveen lange tijd en tafeltennis raakte uit beeld. Twee jaar geleden, 35 jaar na zijn laatste tafeltenniswedstrijd, besloot hij zijn zo geliefde sport weer op te pakken. Waarom? “Mijn vader is nu 71 en tafeltennist. Ik wilde heel graag nog een keer een wedstrijd samen met hem spelen. Dat is inmiddels gelukt. Sterker nog, we wonnen het toernooi tot onze verbazing.” Van doel behaald en stoppen wil de verzekeringsman echter niks weten. “Het is een fantastisch spelletje en mijn ambitie is om volgend jaar weer een niveau hoger te spelen.” TEKST JAN VAN LOON

Robert groeide op in Winschoten waar hij ook naar de middelbare school ging. Na de middelbare school ging hij econometrie studeren in Groningen en leerde hij zijn vrouw kennen. Met zijn vrouw en drie kinderen woont Robert inmiddels al weer geruime tijd in Heerenveen. “Mijn vouw vond werk als fysiotherapeute in Heerenveen en ik werkte in Zwolle. Dat was goed bereikbaar met de trein vanuit Heerenveen. Inmiddels werkt Robert, die zichzelf typeert als een gezelligheidsmens, al weer twaalf jaar in Assen. Vier keer per week maakt hij de reis van ongeveer een uur naar de Drentse hoofdstad. “Ik wilde graag leidinggeven aan een afdeling en dat kon in Assen. Ik ben actuaris en doe dat bij Univé waar ik leiding geef aan tien mensen. We stellen premies vast voor bijvoorbeeld schadeverzekeringen.”

EMOTIES BEHEERSEN Vanaf zijn elfde tot zijn zeventiende tafeltenniste Robert in Winschoten. “Ik zat daarvoor op voetbal, maar daar had ik te weinig talent voor en ook niet genoeg plezier in. Mijn vader tafeltenniste en de stap naar deze sport was snel gemaakt.” Hoewel hij na zijn zevende koos voor basketbal en niet meer lid was van een tafeltennisvereniging bleef de sport in zijn hart. Met veel enthousiasme vertelt hij over zijn passie. “Na 35 jaar pakte ik het tafeltennis

best goed weer op. Mijn opslag, wat mijn sterkste punt is, was meteen weer goed. De slagenwisselingen waren wel wat roestig geworden maar met tafeltennis is het vooral zo dat veel oefenen snel resultaat oplevert. Het is een zeer technisch spelletje, maar het mentale aspect speelt een heel belangrijke rol. Dat is misschien wel 50 procent van het hele spel.” Robert komt met, zoals hij dat noemt, een recent verhaal uit de oude doos. “Ik speelde een competitiewedstrijd tegen een jonge jongen uit Dokkum. Hij toonde weinig respect, maar was technisch veel beter dan ik. Hij was echter gemakkelijk uit zijn concentratie te brengen en na een paar kleine opmerkingen van mijn kant ging hij steeds meer fouten maken. Dan moet je niet denken dat het vervelende opmerkingen zijn hoor, maar wel net genoeg, zodat hij de focus verloor. Ik won de partij terwijl ik puur op tafeltenniskwaliteiten echt te kort schoot. Die focus, die concentratie is met tafeltennis enorm belangrijk. Als je een fout maakt kun je daar niet in blijven hangen, want het volgende punt wordt meteen weer gespeeld. Gaan je emoties met je aan de haal, dan speel je vaak een verloren wedstrijd.”

TEAMSPORT Of het nu op zijn werk is, in zijn sociale leven, of bij de tafeltennisvereniging. Robert houdt van gezelligheid en is graag onder de mensen. Een teamsport past dan ook goed bij hem, al lijkt tafeltennis dat in eerste instantie niet te zijn. “Met tafeltennis speel je wedstrijden in een team dus het is wel degelijk een teamsport. Je levert door een individuele prestatie een bijdrage aan het team.” Toen Robert twee jaar geleden begon, startte hij in een team in de vierde klasse. Inmiddels speelt hij in de tweede klasse en zijn ambitie voor volgend seizoen is om in de

eerste klasse uit te komen. De klasse waar ook zijn 71-jarige vader in speelt. “Tafeltennis kun je op een goed niveau op behoorlijk hoge leeftijd nog doen, al is mijn vader wel echt een uitzondering hoor. Toen ik tafeltennis weer oppakte was hij de hoofdreden om weer te beginnen. Het leek mij fantastisch om een keer samen met hem in een team te spelen voordat hij stopt, of erger nog het fysiek niet meer aankan. Ik moest daarom wel snel beter worden, want mijn vader speelde een stuk hoger.” Ondertussen heeft de Heerenvener dat doel al bewerkstelligd. “We hebben samen een toernooi gespeeld in Oost-Groningen. Je speelt dan op het niveau van de hoogste speler. In dit geval was dat de eerste klasse, want mijn vader speelt daarin. Tot onze verbazing wonnen we. Dat was een heel mooi moment en een voorrecht om met mijn vader te kunnen en mogen doen.”

WE MOETEN GROEIEN Robert speelt tafeltennis bij Delta

Impuls en heeft de mogelijkheid om twee keer per week te trainen in het dorpshuis van Haskerdijken. Hoewel Robert blij is met de locatie in Haskerdijken, zou hij liever zien dat er in Sportstad Heerenveen getafeltennist kon worden. “Dat heeft toch veel meer uitstraling?” Met net iets meer dan vijftig leden zijn de mogelijkheden echter beperkt weet hij. “In verhouding met Haskerdijken is het in Sportstad natuurlijk ontzettend duur om

een ruimte te huren om te kunnen tafeltennissen. Als je klein bent als vereniging qua ledenaantal zijn de mogelijkheden beperkt. We hebben een fantastische vereniging en ik ben zelf altijd ambitieus. Hopelijk kunnen we de komende jaren werken aan meer herkenbaarheid voor de vereniging en een mooie groei bewerkstelligen en wie weet spelen we dan in de toekomst wel in Sportstad. Dat zou toch fantastisch zijn?”


heerenveen • SPORT

41

TEKST EN FOTOGRAFIE: DENNIS STOELWINDER

GROOTHEERENVEEN.NL

VV HEERENVEEN WORDT

ONTWIKKELINGSCLUB VROUWENVOETBAL Het vrouwenvoetbal zit in de lift en dat vraagt om uitbouw binnen verenigingen. VV Heerenveen is door de KNVB geselecteerd als een van de 30 clubs in Nederland voor het ontwikkelingsprogramma van het vrouwenvoetbal.

In het vorige voetbalseizoen nodigde de KNVB clubs uit zich aan te melden voor dit ontwikkelingsprogramma. Hierop volgde een uitgebreide selectieprocedure waarbij de voetbalorganisatie van VV Heerenveen werd doorgelicht. De club heeft volgens de KNVB een goede basis om een bijdrage te leveren aan de versterking van het Nederlandse vrouwenvoetbal. VV Heerenveen heeft inmiddels meisjesteams in alle leeftijdscategorieën. De komende jaren gaat VV Heerenveen aan de slag met deze ontwikkeling waarbij het draait om de positionering en kwaliteit van het vrouwenvoetbal binnen de vereniging en een verenigingsorganisatie die daarop is afgestemd. VV Heerenveen

wordt hierbij ondersteund door procesbegeleiders, KNVB medewerkers voetbalontwikkeling en overige experts. Binnen VV Heerenveen is Irene de Goede aangesteld als programmaleider. Het doel is dat naast een krachtige inbedding van het vrouwenvoetbal binnen de vereniging ook andere clubs worden geïnspireerd door het delen van kennis en inzichten. Dit betekent een volledige ontwikkeling van de breedtesport voor het vrouwenvoetbal zodat talentvolle en recreatieve meisjes en vrouwen zich met plezier kunnen ontwikkelen. Zo wordt het vrouwenvoetbal een volwaardig en gelijkwaardig onderdeel van voetbalverenigingen.

‘ORANJE LEEUWINNEN’

IN ABE LENSTRA STADION TEGEN SLOWAKIJE OP 12 JUNI

SC HEERENVEEN VROUWEN

NAAR KNVB BEKERFINALE De Bekerfinale wordt dit seizoen op zaterdag 2 juni om 19:30 uur gespeeld op Sportpark de Westmaat van vv IJsselmeervogels in Spakenburg. De KNVB heeft deze locatie gekozen op basis van de grote meiden- en vrouwenafdeling van vv IJsselmeervogels, het moderne en goed verzorgde complex en de centrale ligging in het land.

SC HEERENVEEN VROUWEN NAAR HALVE FINALE KNVB BEKER Op vrijdag 13 en zaterdag 14 april zijn de kwartfinales van de KNVB Beker gespeeld. Sc

Heerenveen, Ajax, PSV en CTO Eindhoven zijn door hun winst door naar de halve finales. De loting heeft uitgewezen dat sc Heerenveen en Ajax het in de eerste halve finale tegen elkaar gaan opnemen; de andere halve finale wordt gespeeld tussen PSV en CTO Eindhoven.

KNVB BEKERFINALE: • sc Heerenveen – Ajax • PSV - CTO Eindhoven • Sportpark de Westmaat vv IJsselmeervogels in Spakenburg • Zaterdag 2 juni 2018 •Aftrap 19:30 uur

Voor het eerst in de historie speelt het Nederlands vrouwenelftal een interland in het Abe Lenstra stadion. Op dinsdag 12 juni is Slowakije de tegenstander in Heerenveen. Het Abe Lenstra stadion biedt bij deze wedstrijd plaats aan 24.000 supporters. Het zesde duel in de strijd om kwalificatie voor het WK 2019 in Frankrijk begint om 20.00 uur. WK-kwalificatiecampagne Nederland is voor de kwalificatie voor het WK2019 in Frankrijk ingedeeld in groep 3. Het wereldkampioenschap vindt van 7 juni tot en met 7 juli 2019 plaats. Voor Europa zijn acht WK-tickets beschikbaar. De zeven groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het wereldkampioenschap. De vier beste nummers twee strijden in oktober/november 2018 in een dubbele play off-ronde om het laatste WK-ticket. Het WK

2019 in Frankrijk is de achtste editie van een mondiale eindronde in het vrouwenvoetbal. Aan het toernooi nemen 24 landen deel. Op vrijdag 8 juni hervat Nederland de WK-kwalificatiecampagne met een uitwedstrijd tegen NoordIerland. Vier dagen later staat de thuiswedstrijd tegen Slowakije op het programma. De Oranjevrouwen bewaren goede herinneringen aan de uitwedstrijd tegen de Slowaken.

Op 24 november 2017 wist Nederland in Senec met 0-5 te winnen van Slowakije. De voorverkoop voor de wedstrijd tegen Slowakije start voor Oranje ClubCardhouders op 16 april om 12:00 uur. De reguliere kaartverkoop begint op donderdag 19 april, om 12:00 uur. Steun jij de Oranje Leeuwinnen in het Abe Lenstra stadion? Bestel dan je kaarten vanaf 16 april via https://tickets.knvb.nl/.


AAN DE SLAG! TIJD VOOR EEN NIEUWE CV-KETEL! Kom naar onze inloopdag en ontvang bij aanschaf van een nieuwe cv-ketel* een gratis thermostaat én een onderhoudsabonnement t.w.v. 250 euro! ALL EEN DEZ E DA G!

*vraag naar de voorwaarden

VRIJDAG 20 APRIL Tijd

16.00 tot 20.00 uur

Adres

De Werf 1, Heerenveen

Telefoon

0513 – 611 300

Website

cvketelacties.nl

Klimaatmakers

1 6 LUX E A P PA RT E M E N T E N M E T L I G P L A ATS A A N H E T WAT E R

Schrijf je nu in op www.woneninlangweer.nl WWW . WO N E N I N L A N GW E E R . N L


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

43

HET NIEUWE ELAN VAN VV NIEUWESCHOOT WERPT VRUCHTEN AF

NIEUWE SPONSOR EN SAMENWERKINGSVERBAND MET AZ ALKMAAR Ooit had VV Nieuweschoot meer dan 500 leden. Met 150 leden nu is dat aantal de laatste jaren flink afgenomen. V.v. Nieuweschoot zit in zwaar weer, of beter gezegd zat in zwaar weer. De club ondergaat momenteel een ware metamorfose ingegeven door een jong en fris nieuw bestuur. Met passie, enthousiasme en eerlijkheid krijgt de club een geheel nieuw elan en dat werpt meteen al zijn vruchten af. Met hoveniersbedrijf Tenge is er een nieuwe hoofdsponsor aangetrokken en vandaag tekent v.v. Nieuweschoot een samenwerkingsverband met profclub AZ. TEKST JAN VAN LOON // FOTO'S STEFSPORTFOTOGRAFIE.NL

Sinds september is Marco Idzenga de nieuwe voorzitter van de Heerenveense voetbalclub. De 31-jarige Idzenga kwam in 2016 in het bestuur en schrok van de situatie van de club. “Ik ben daar heel eerlijk in, er was bijna niemand meer. Ja een secretaris maar de andere bestuursfuncties waren niet bekleed.”

FOTO: JAN VAN LOON

Het ging een tijdje minder met de vereniging. Het ledenaantal liep hard terug, mensen waren ontevreden en er was weinig structuur te bekennen. “Je stelt je dan de vraag: Wil ik dat mijn kinderen hier straks gaan voetballen? Mijn antwoord was ‘nee’ en dan kun je twee dingen doen. Je gaat weg, of je zet je schouders eronder. We hebben voor de tweede optie gekozen en met een jonge gemotiveerde groep een nieuw bestuur

gevormd.”

TENGE HOVENIERS Tijdens een receptie in mei 2016 liep Idzenga geheel toevallig Mello Tenge van Tenge Hoveniers tegen het lijf. De mannen kenden elkaar en kwamen aan de praat. “Ik zei een beetje gekscherend tegen Mello dat we nog wel een reclamebord vrij hadden en legde in een notendop de situatie uit bij v.v. Nieuweschoot.” Tenge pakte de handschoen op en besloot op gesprek te gaan bij de voetbalclub. Tenge: “Het was helemaal niet mijn intentie om v.v. Nieuweschoot te gaan sponsoren, maar iets aan het verhaal van Marco sprak me aan. Tijdens het gesprek werd ik gevangen door de spontaniteit van het bestuur, het plan dat ze hadden en hun visie. Ze wilden v.v. Nieuweschoot weer op de kaart zetten, oude tijden laten herleven en daar wil ik graag in participeren. Ooit als kleine jongen van een jaar of zeven voetbalde ik hier, nu keer ik terug als sponsor.” Tenge is sinds de start van het huidige seizoen de hoofdsponsor en tekende een contract voor drie jaar. In ieder geval drie jaar lang ondersteunt hij de vereniging financieel, maar daar blijft het niet bij. “Ik sponsor niet zomaar, ik wil kunnen participeren in het proces van de vereniging. Samen met mijn kameraad Geert Smid wil ik de club helpen te professionaliseren. Niet op het technische vlak hoor, dat laten we aan de vereniging over. Maar wel op bijvoorbeeld het gebied van communicatie en afspraken met andere sponsoren. Met onze kennis kunnen we daarin van meerwaarde zijn voor de club en samen zorgen voor een mooie groei bij de vereniging.”

AZ ALKMAAR v.l.n.r. Jochum Sloothaak, Marco Idzenga en Jenno Kootstra. Onder v.l.n.r. Geert Smid en Mello Tenge.

Aan het einde van het seizoen neemt Jenno Kootstra afscheid als hoofdtrainer van het eerste elftal. Hij gaat

meebrengen. Daar zijn we nog niet klaar voor.”

zich richten op het coördineren van de jeugd. In het verenigingsplan is daar veel aandacht voor en Kootstra gaat dat handen en voeten geven. Het samenwerkingsverband met AZ Alkmaar is daar een belangrijk onderdeel van. Jenno: “We organiseren hier elk jaar een groot internationaal toernooi. De Foresters uit Heiloo doen ook elk jaar mee en hebben alles altijd tot in de puntjes verzorgd. De begeleiding is top, de kinderen zijn enthousiast en ze stralen veel spelplezier uit. We zijn daar naartoe gegaan om te kijken hoe ze dat doen. Ze vertelden dat ze er in 2007 net zo voor stonden als wij nu en bereid waren al hun kennis met ons te delen. Ze gaven ons tevens mee om uit te kijken naar een samenwerkingsverband met een grote club. Logische keus in dat geval voor ons is Heerenveen, maar dat ervaren we als onmogelijk. Die deur zit dicht en als we daar willen aankloppen moeten we echts iets

Al snel werd vanuit Heiloo geopperd om te kijken of AZ Alkmaar een mogelijkheid was. “Ze hebben ons geholpen in de aanpak en binnen de kortste keren zaten we om tafel. De gesprekken waren positief en al snel kwamen we overeen om te gaan samenwerken. Die samenwerking is gebaseerd op het delen van kennis en ervaring én gebruik te maken van elkaars netwerk. Met elke vraag die we hebben kunnen we in Alkmaar terecht en krijgen we antwoord. Voor ons als club in opbouw is dat enorm waardevol.”

JEUGD MOET WEER DOORSTROMEN In het uitgebreide verenigingsplan waar de koers van v.v. Nieuweschoot voor de komende tien jaar staat beschreven staat de jeugd centraal. Jenno: “De jeugd is de basis en van daaruit moeten we weer de groei te pakken krijgen en we zien dat het kan. Zo zijn we in september begonnen met kaboutervoetbal en zonder enige promotie hadden we al snel 24 jongens en meisjes. Nu zijn het er al meer dan vijftig en daarvan gaat er zeker een aantal doorstromen in de vereniging. Het zou mooi zijn als we hier over tien jaar weer zitten en er minimaal drie jeugdspelertjes van nu zijn doorgestroomd naar het eerste elftal.”


BEZOEK ONZE KEUKENSHOWROOM!

ONZE KEUKENS ALTIJD TEGEN DE BESTE PRIJS EN APPARATUUR TEGEN INTERNETPRIJZEN!

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702

PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN!

KIJK OOK OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

INFO@KEUKENPAKHUYS.NL

WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

Voor als het snel en goed moet!!

TE LEN CTIE

Tijd voor een nieuwe Garagedeur! WEGENS SU CCES VERLENGD !

A

018 5 mei 2 n l t/m 1 rwaarde

15 apgrinaar de voo antie ar

eu

r

1ja0ar

*

*

G

Vraa

op de d

€500,-korting

Nu

op het uitgebreide actiepakket:

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES

Showroom (op afspraak): De Werf 12-1 8401 JE Gorredijk Kantoor: Dille 8 8401 NA Gorredijk 0513 - 43 52 43 06 - 52 59 25 14 www.ellema.nl info@ellema.nl

KLEUR+AANDRIJVING

Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

In één dag volledig gemonteerd!

LENTE OPEN VOORDEEL

OP ZATERDAG VAN

7.00 - 12.30 UUR

Wind BIG bag

Wind MINI bag

Spuitzand

€ 52,- € 42,-

Betongrind

€ 45,-

Drainagezand

€ 72,- € 62,-

Schelpen

€ 58,-

Brekerzand

€ 94,- € 84,-

Betongrind

€ 82,- € 72,-

(1500 kg)

MEER DAN 40 SOORTEN (SIER)GRIND maar ook:

• • • •

tuingrond worteldoek (€ 7,- per meter; 520 cm breed ) splitplaten (€ 8,65 per stuk) en meer...

(750 kg)

TOT

30% KORTING

Zelf halen of door ons laten bezorgen! BETON OF SPECIE NODIG? Binnen enkele minuten heeft u een kant- en klaar product op de aanhanger. Dit bespaart veel tijd en kosten.

INSPIRATIE NODIG?

Prijzen zijn inclusief btw. en exclusief bezorging.

 0513 - 62 29 02

Kom eens langs op Wetterwille 25!

WWW.JACWIND.NL


heerenveen • SPORT KORT

GROOTHEERENVEEN.NL

CONTRACT VOOR LAURA STRIK EN ROBBIN HUISMAN

LIONSCLUB HEERENVEEN BIEDT KINDEREN SPORTKANSEN

Na de spannende wedstrijd sc Heerenveen Vrouwen tegen Ajax Vrouwen heeft aanvoerder Laura Strik een vervolgcontract ondertekend. Hiermee is haar contract met een seizoen verlengt. Daarnaast mag ook Robbin Huisman zich voegen bij de eerste selectie SC Heerenveen Vrouwen.

Het vorig jaar voor het eerst door de Lionsclub Heerenveen en omstreken georganiseerde Midzomer golfevent is toen in alle opzichten bijzonder goed uit de verf gekomen. Waarom dan geen herhaling, zo werd binnen de club geredeneerd. Zo gezegd, zo gedaan en daarom wordt op vrijdag 22 juni andermaal een wedstrijd ‘met alles er op en aan’ gehouden op de fraai geoutilleerde baan bij St. Nicolaasga. Inmiddels heeft zich – dit mede op basis van de prettige beleving tijdens de eerste editie – al weer een aantal deelnemende teams gemeld.

De Brabantse Strik begon haar voetbalcarrière op negenjarige leeftijd bij RKSV Margriet in Oss. Hier voetbalde zij bijna 10 jaar waarna ze de overstap maakte naar CTO Eindhoven. Naast voetbal beoefende Strik atletiek op hoog niveau en werd ze zelfs Brabants kampioen op de 1000 meter in 2009. Na een jaar bij CTO Eindhoven begon ze in het seizoen 2014-2015 bij PSV als aanvallende middenvelder. In 2016 maakte zij de stap naar sc Heerenveen waar zij vanaf seizoen 2017-2018 als aanvoerder in de basis staat. Nieuwe aanwinst voor sc Heerenveen Vrouwen is keepster Robbin Huisman. In het verleden speelde zij voor meerdere nationale jeugdelftallen en met het ondertekenen van haar contract bij SC Heerenveen maakt zij een comeback op het hoogste voetbalniveau.

Dat heeft stellig te maken met het goede doel: alle kinderen kunnen laten sporten. Sport helpt namelijk kinderen om zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Daartoe is een samenwerkingsverband aangegaan met het Jeugdfonds Sport Fryslân. Via dat fonds worden kinderen uit gezinnen, die niet draagkrachtig genoeg zijn om de contributie van een club

te betalen, in de gelegenheid gesteld om te sporten. En, in het verlengde daarvan, zich aan te sluiten bij een sportvereniging naar keuze. Hiervoor organiseert de LC Heerenveen e.o. op woensdag 19 september op en rond de banen van Atletiek Vereniging Heerenveen tevens een middag waarop de kinderen actief kennis kunnen maken met een aantal sporten. “Onze ambitie is om zo 100 kinderen aan het sporten te krijgen”, zegt Lionsclub voorzitter Jerry Speel als drijvende kracht achter die activiteit. Indirect draagt de club daarmee bij aan de ontwikkeling én de toekomst van het kind, het gezin en uiteindelijk ook aan ons aller samenleving.

Jerry Speel: “Dat lijkt al goed, maar we zijn nog op zoek naar meer deelname. Ook hier geldt ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’; in dit geval ook bij de kinderen die hiermee indirect voor sportbeleving in aanmerking komen. Om deze opzet meerjarig te kunnen realiseren, is een structurele samenwerking met het Jeugdfonds Sport Fryslân aangegaan.

Op woensdag 11 april vond het sc Heerenveen-schoolvoetbaltoernooi in Heerenveen en Jubbega plaats. Het sc Heerenveen-schoolvoetbaltoernooi is hét voetbaltoernooi in de Gemeente Heerenveen. Bijna iedere school deed mee en de winnaars van de voorrondes kwalificeren zich voor de volgende ronde op jacht naar de landelijke titel. OBS Ekke de Haan kwam in Heerenveen als de grote winnaar uit de bus.

HEATHER BERGSMA NEEMT SCHAATSPAUZE VAN TWEE JAAR

Heather Bergsma-Richardson neemt een pauze van zeker twee jaar van de schaatssport. De 29-jarige Amerikaanse sluit niet uit dat ze nog terugkeert op de ijsbaan, maar wil zich de komende tijd op andere zaken richten. Bergsma, winnares van olympisch brons in Pyeongchang met de Amerikaanse achtervolgingsploeg, zegt een gezin te willen stichten met haar echtgenoot Jorrit Bergsma. "Ook wil ik de Nederlandse taal vloeiend leren spreken, ik wil gaan fietsen en misschien jonge kinderen coachen", zegt Bergsma.

“Het is een lekker begin hier!”, dat zei winnaar Anna van der Breggen na afloop van de tijdrit door Heerenveen, De Knipe en Oranjewoud. Anna van der Breggen heeft de ronde van 8 kilometer in 10.35 minuten afgelegd. Dat is gemiddeld meer dan 45 kilometer per uur!

,,Naast de enorme inzet van de deelnemers, heeft de Healthy Ageing Tour ook veel gevraagd van de ondernemers en inwoners in de directe omgeving. U kon tijdens de Tour niet zomaar gaan en staan waar u wilde, en soms moest u uw planning voor de dag aanpassen. Wij zijn erg blij dat voor uw flexibiliteit tijdens de Tour. Bedankt daarvoor! Wij kijken erg tevreden terug op de komst van dit sportevenement naar ons gemeente. We hopen dat u ook positief terugkijkt op de Healthy Ageing Tour” vult wethouder Hans Broekhuizen aan.

Om een en ander financieel mogelijk te maken organiseerden de Lions in maart al een tennistoernooi voor bedrijventeams. Het vervolg daarop is, zoals hierboven al vermeld, het groots opgezette Midzomer golftoernooi op 22 juni. Het welslagen daarvan staat en valt bijna vanzelfsprekend met de medewerking van het bedrijfsleven, waarvoor in de vorm van sponsoring en/of inschrijving van teams/flights diverse pakketten zijn samengesteld.

OBS EKKE DE HAAN WINNAAR SCHOOLVOETBALTOERNOOI

HEERENVEEN KIJKT MET TEVREDENHEID TERUG OP HEALTHY AGEING TOUR

,,We kijken terug op een prachtig evenement wereldtoppers van formaat. Naast Anna van der Breggen deden bijvoorbeeld ook wereldkampioenen Chantal Blaak en Lisa Brennauer mee. En ook zij hadden minder dan 11 minuten nodig om de ronde af te leggen. Tijden waar wij alleen maar van kunnen dromen!” laat wethouder Jelle Zoetendal weten.

45

SC HEERENVEEN O11 WINT INTERNATIONAAL TOERNOOI IN ITALIË sc Heerenveen O11 verbleef afgelopen week in Olbia (in de Italiaanse regio Sardinië) voor een driedaags internationaal toernooi. Zaterdag wist het team van trainer Jeffrey Mast het toernooi te winnen door een 5-2 overwinning op de leeftijdsgenoten van FC Twente in de finale. Na in totaal acht wedstrijden te hebben gespeeld op vrijdag en zaterdag, was het zondag tijd voor de finale. Die finale werd bereikt nadat sc Heerenveen O11 in de halve finale met 1-0 wist te winnen van AS Roma. De andere halve finale ging tussen Atalanta Bergamo en FC Twente, die de Tukkers uiteindelijk wisten te winnen. Een Nederlandse finale in Italië dus.

UNIS GROUP BLIJFT HOOFDSPONSOR VAN DE FLYERS

UNIS Flyers is trots en verheugd om te melden dat UNIS Group, een bedrijf uit Grou met internationale expertise op het gebied van industriële elektronica, aanblijft als hoofdsponsor en naamgever van de ijshockeyclub. Daarmee wordt de succesvolle samenwerking tussen Flyers en UNIS Group voortgezet. In januari 2013 werd het startschot gegeven voor de samenwerking tussen UNIS Group en de Heerenveen Flyers. UNIS Group heeft sindsdien een belangrijke bijdrage geleverd aan de behaalde sportieve successen en gezorgd voor continuïteit en professionalisering binnen de club. De samenwerking tussen de partijen heeft ervoor gezorgd dat het eerste team zijn status heeft bevestigd als topclub in het Nederlandse ijshockey. De bekerfinale van 2018 was bijvoorbeeld al de vijfde bekerfinale op rij met UNIS Group als hoofdsponsor.


46 2

14

15

D C

26

9

9

H

15

18

22

17

24

17

22

15

9

15

22

14

22

2

6

8

17

17

17

6

18

11

12

15

14

10 10

7

6

18 4

17

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 04-2018 – tot uiterlijk 10 mei 2018. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

14

22

17

7

6

22

12

10

19

17 8

6

6

17 19

6

15

8

22

22

10

1 10

17

17

7

2

14

4

14

2

4

18

9 17

14

26

PUZZELPAGINA NR 04

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4

2

17

14

11

17

24

25

20

23

17

7

7

11

22

14

14

8

14

11

10

21

8

19

17

9

13

8

12

7

22

18

18

5

19

18

17

16

17

6

6

5

4

3

1

NUMMER 04 • 2018

19

17

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

huiduitwas uitstalkast

vogel oogziekte

likdoorn

voorzetsel

4

roest soort

8

Engelse titel Duitse omroep

Rex Imperator Spaanse titel

heidemeertje

dans Ierland

11

iedereen

pl. in Amerika

11

Europeaan

9

wereldreiziger

kunstmest Chinees heerser

sterrenkunde

11

water in Friesland overeenkomstig

soort schaatsen

6

kilobyte (afk.) onderricht

17

riv. in Spanje

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

16

26

24

12

15

26

12

15

12

R

21

24

15

11

24

17

24

20

N

3

O

14

11

14

13

15 11

16

3

26 11

17

11

2

14 10

6

11

15

1 26

3

1

26

12

24 1

19 16

17

5

16 11

11 15

17

2

3

15

1

11 24

26

18

17

12 11

8

11

24

3

25 22

15

15

24

5

16

1

6

6

11

1

5

11

11

11 24

18

11

5

22 11

11

11

17

16 12

26

8

5

17

2

3

1

1 14

8

16 7

16

11

Gelijke cijfers staan voor gelijke letters. Probeer het gekleurde woord te vinden.

Engelse titel

droog

veiling als onder

procesverbaal

flakkerende vlam

gebakje hijstoestel zeezoogdier

dierenverblijf vreemde munt

5

handelend optreden

13

woudrund

bevel

10

12

11

11

oplettend

tochtje

11

12

grote dure auto

grootvader

13

andere vorm

10

4

17 land in Afrika

6

roofdier

9

dier

bijna

soort hond

8

16

A

11

hevig

onevenwichtig hoogste punt niet even

7

15

24

vioolbouwer

tussen (in samenst.)

6

4

11

wild rund

3

15

3

2

groot mens

meetkundig lichaam

14

5

3

3

discipel

zedelijk

2

hoc est

soort hond

edelgas

1

lusthof

koordans Ind. dakbedekking navigatiemiddel

weg

9

agent

lichtzinnigheid

zelfzuchtig mens

onheilsgodin

1

afspraak

7

voile

EN WIN

ON B E D R A WA ,00 HEERENVEEN 5 2 € N VA

plechtgewaad

man van adel

PUZZEL

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Winnaar puzzel Grootheerenveen 03 - 2018 Gerda Steneker uit Haskerdijken heeft de waardebon t.w.v. € 25,00 gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij Hema Heerenveen.

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 04, VÓÓR 10 mei A.S. PER EMAIL NAAR: info@grootheerenveen.nl OF PER POST NAAR: GROOTheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

UITGEVER

EINDREDACTIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Wim Walda

Henk van der Veer, Martin de Jong en Wim Walda.

REDACTIE

VERKOOP

Henk de Vries, Jan van Loon, Wim Walda, Henk van der Veer, Wendy Noordzij en Dennis Stoelwinder.

Meine de Vlugt, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok, Mieke Alferink

VORMGEVING

DRUK

toestemming van de uitgever. De

Frans van Dam (Quod Media)

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

gegevens in deze krant zijn met zorg

FOTOGRAFIE

VERSPREIDING

juistheid van de inhoud hiervan kan

Mustafa Gumussu FPH, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder,

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

echter geen aansprakelijkheid worden

REDACTIETIPS? redactie@grootheerenveen.nl

gekopieerd zonder voorafgaande

BLADMANAGEMENT Marianne Bouwman (mbouwman@ yingmedia.nl) en Kirsten van Loon (kirsten@yingmedia.nl)

Niets uit deze uitgave mag worden

samengesteld. Ten aanzien van de

aanvaard.


tot € 3.243

voorraadvoordeel bij Van den Brug Rijklaar al vanaf

of private lease * per maand va.

€26.550

UIT VOORRAAD LEVERBAAR:

€425*

T-Roc 1.0 Style | Benzine | 115pk

o.a. voorzien van: • Airco • Adaptive Cruise Control • Navigatie • Bluetooth • DAB+ radio • Lane Assist • parkeersensoren • Comfortstoelen • lichtmetalen velgen

De T-Roc 1.0 Style uit voorraad is er rijklaar vanaf €28.799 of Private Lease vanaf € 475 Genoemde particuliere en klein zakelijke vanaf-prijs en voordeel zijn alleen geldig op de genoemde modellen uit actievoorraad, inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. **Getoonde private lease vanafprijzen zijn o.b.v. Full operational lease onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services, inclusief BTW bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico en regio Friesland. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. | Let op! Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten. Drukfouten voorbehouden. Aanbod is geldig zolang de voorraad strekt, doch uiterlijk 30 maart 2018

Of profiteert u liever van de voordelige voorjaarsaanbiedingen in onze werkplaats?

Tijd voor zomerbanden.

Airco onderhoud, inclusief geurbehandeling €109

Band vervangen Wissel complete set zonder opslag Wissel complete set met opslag Wissel 4 losse banden zonder opslag Wissel 4 losse banden met opslag

€ 23 € 39 € 79 € 89 € 129

Autoland van den Brug Heerenveen Tevens dealer Volkswagen Bedrijfswagens, SEAT, ŠKODA en Audi Service

Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen T 0513 - 63 30 54 vandenbrug.nl/volkswagen

U vindt de overige Volkswagen-vestigingen van Van den Brug in Drachten, Sneek, Franeker en Buitenpost.


2 E S A F W U BO 8 1 0 2 i e m t r sta

Wilt u ook wonen in deze parkachtige omgeving, op

www.tellepark.nl

steenworp afstand van het centrum van Heerenveen? In Résidence Tellepark mag u samen met de architect uw eigen plattegrond uitwerken en u door onze styliste laten inspireren wat betreft kleur en inrichting van uw appartement. Een uniek concept op één van de mooiste locaties in Heerenveen!

In het park tussen de Coehoorn van Scheltingaweg en de Europalaan worden in totaal drie woongebouwen gerealiseerd onder de naam Résidence Tellepark. De bouw van

NOG BESCHIKBAAR: 1 PENTHOUSE + 3 MAISONNETTES MAAK SNEL EEN AFSPRAAK!

de eerste twee torens is gestart en worden in de zomer van 2018 opgeleverd. In deze eerste fase zijn er nog twee maisonnettes beschikbaar! De bouw van de Sinnegreide (derde toren) wordt in mei van 2018 opgestart. In deze tweede fase is er nog één maisonnette en het prachtige penthouse beschikbaar. In de sfeervolle en kleinschalig opgezette gebouwen kunt u rekenen op alle gewenste en mogelijke comfort. Fraai vormgegeven, veel raampartijen en buitenruimtes met een gunstige zonligging. Elke woonruimte krijgt een ruime berging en twee overdekte parkeerplaatsen, die met een sedumdak worden geïntegreerd in het glooiende park. De maisonnettes hebben een woonoppervlakte van maar liefst 189 m², verdeeld over twee verdiepingen. Een inpandige lift en een extra ruimte voor het creëren van een werkruimte aan huis zoals een galerie of kantoor maken de maisonnettes zeer uniek!

Verkoopprijs maisonnette € 389.000,- v.o.n. Verkoopprijs penthouse € 649.000,- v.o.n.

Wilt u meer weten over wonen in Résidence Tellepark? Kijk dan op www.tellepark.nl.

Verkoop / informatie

Nieuwstraat 28, Heerenveen T 0513 - 61 03 03 E info@tellepark.nl I www.tellepark.nl

Grootheerenveen 4 - 2018  
Grootheerenveen 4 - 2018  
Advertisement