Page 1

groot

heerenveen

11 -2017 GROOTHEERENVEEN.NL

2e JAARGANG • NR. 11

JE HUIS WORDT PAS JE THUIS ALS JE HET DEELT MET ANDEREN!

UW AANKOOPMAKELAAR MET EEN GEMIDDELD CIJFER VAN 9,2

MET 65 MEDEWERKERS DE GROOTSTE MAKELAAR VAN NOORD NEDERLAND SNELST VERKOPENDE MAKELAAR VAN FRIESLAND KLANTEN GEVEN ONS GEMIDDELD EEN 8,5 DE NIEUWBOUWSPECIALIST VAN FRIESLAND

SCHRIJFSTER LIDA DYKSTRA BESTE VASTGOEDMANAGER

VAN 2015

AL BIJNA 1000 WONINGEN VERKOCHT IN 2016

na 25 jaar nog altijd succesvol WIJ KENNEN UW KOPER

LINE OOK ON TE MAKELAAR DE GROOTS ! VAN FRIESLAND

Nieuwstraat 29, 8441 GC Heerenveen T 0513 628 300 | M heerenveen@makelaardijhoekstra.nl I www.makelaardijhoekstra.nl Westersingel 32 - 8601 EN Sneek T 0515 430 006 E sneek@makelaardijhoekstra.nl - I www.makelaardijhoekstra.nl

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

HOEKSTRA VASTGOEDBEHEER IS UITGEROEPEN TOT BESTE KANTOORBEHEERDER VAN NEDERLAND


2

NUMMER 11 • 2017

EENZAAMVRIENDELIJK Je zou het niet vermoeden als je het nieuws van de dag volgt, maar Nederland wordt steeds vriendelijker. Niet altijd en overal natuurlijk, want we zijn het in de grond van ons hart al eeuwenlang roerend met elkaar oneens en we roeptoeteren onze ongenoegens over de kleinste zaken luidkeels de wereld in, maar toch, we leven in een vriendelijk land. ‘Vriendelijk’ staat bij onze bedrijven, instellingen, verenigingen en stichtingen hoog in het vaandel.

verdenk van een ‘milieuvriendelijke verpakking’etiket. En van het vlees uit diezelfde supermarkt verwacht ik op zijn minst, dat dat vlees, toen het nog aan een levend rund vastzat, ‘diervriendelijk’ is behandeld. ‘Kindvriendelijk’ kwam daarna op, vooral gebruikt bij nieuw te bouwen wijken in de steden en dorpen. ‘Vrouwvriendelijk’ kom ik ook tegen, maar dat is nog wat een eh… grijs gebied. Het woord ‘vrouwonvriendelijk’ komt vaker voor. En ‘manvriendelijk’? Nee, dat wordt hem niet.

‘Milieuvriendelijk’ was één van de eerste vriendelijkheden, die ons land binnen kwam. Daar ben ik inmiddels zo aan gewend, dat ik in de schappen in de supermarkt zelfs plastic nog

Maar alle overige vriendelijkheid is er wel. Bedrijven zijn tegenwoordig ‘dementievriendelijk’ en ik ben zelfs al ‘mantelzorgvriendelijke’ instanties tegengekomen. Ik breek hierbij

opmerkelijk...

een lans voor de ‘eenzaamvriendelijke’ krant GROOTHEERENVEEN. Speciaal in deze donkere dagen op weg naar Kerstmis, waar eenzaamheid in alle hevigheid kan doorslaan, spreek ik de hoop uit dat we dicht bij u staan, met persoonlijke verhalen van mensen uit uw nabije omgeving. Namens de redactie van GROOTHEERENVEEN Krant, Vriendelijke groet!

Henk de Vries, @HeerenveenZT

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootheerenveen.nl

industriële look kunnen de gasten meekijken hoe onze koks de meest verrukkelijke gerechten bereiden op onze Josper Grill. We werken uitsluitend met eerlijke producten en staan dan ook garant voor het beste vlees. Uit eten gaan bij De Buurman is volgens mij dan ook een leuke belevenis” aldus Henk.

WOLTER ZWART BENOEMD TOT LID IN DE ORDE VAN ORANJE-NASSAU Burgemeester Tjeerd van der Zwan reikte vrijdagmiddag in Thialf een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Wolter Zwart uit Heerenveen. De heer Zwart (69 jaar) is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wolter Zwart is 50 jaar actief als bestuurslid en vrijwilliger in de wielersport (wielervereniging Olympia te Heerenveen en KNWU, district Noord). Ook Is hij 50 jaar actief als organisator van de vrijwilligersorganisatie van stewards en parkeerwachters van de Koninklijke IJsvereniging Thialf in Heerenveen. Tot slot is de heer Zwart 20 jaar bestuurslid van de vrijwilligersorganisatie Aktie ’67 van de sc Heerenveen.

Op vrijdagavond 24 november wordt er een feestje gevierd ter ere van het twintigjarig bestaan. Niemand minder dan Hans Dulfer komt op deze avond een optreden geven. “Eenieder is van harte welkom om met ons de afgelopen twintig jaar te vieren, en te proosten op de komende twintig jaar!” sluit Henk af.

BRUGDEK VAN STATIONSBRUG OP TRANSPORT

BRUGGELD AFGESCHAFT IN DE GEMEENTE HEERENVEEN

LEERLINGEN ALBERTINE AGNESSCHOOL ONTWERPEN VERKEERSBORDEN

D66 Heerenveen heeft donderdagavond tijdens de begrotingsvergadering het voorstel gedaan om vanaf 2018 het bruggeld af te schaffen. Dit past volgens D66 namelijk niet bij een gemeente die waterrecreatie belangrijk vindt.

Wethouder Hans Broekhuizen onthulde vorige week samen met de leerlingen van de Albertine Agnesschool een verkeersbord op de kruising Cissy van Marxveldtlaan – Koningin Julianaweg te Oranjewoud.

Tijdens de behandeling van de begroting 2018 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel van D66 om het bruggeld af te schaffen. Ook de partijen FNP en GroenLinks waren enthousiast en dienden het amendement mede in. De andere partijen sloten zich bij de behandeling in de raadsvergadering aan. Het initiatief werd raadsbreed gesteund. Door het bruggeld af te schaffen wil de gemeente de drempel om Heerenveen en Akkrum te bezoeken wegnemen.

Leerlingen van de school hebben enkele borden ontworpen die automobilisten op gevaarlijke situaties moeten wijzen. Na een kort verhaal van wethouder Broekhuizen over verkeersveiligheid was het moment daar om het verkeersbord te onthullen. Gezamenlijk werd een doek verwijderd waarna het bord zichtbaar werd. In Oranjewoud is ook een aantal van de door de kinderen ontworpen verkeersborden geplaatst.

ACTIE “HART VOOR MINIMA HEERENVEEN” VAN STICHTING HOUVAST

INTOCHT SINTERKLAAS OP ZATERDAG 18 NOVEMBER

Met de decemberperiode in zicht en de moeilijke situatie voor mensen die net niet in aanmerking komen voor bijstand of voedselbank en chronisch ziek zijn wil Stichting Houvast een lichtpuntje aanreiken.

Op zaterdag 18 november is het weer zover. Sinterklaas komt met zijn Pieten omstreeks 14:00 aan in Heerenveen.

Het brugdek van de Stationsbrug, de fiets- en voetgangersbrug bij het oude ‘pakhuis’, is vorige week op transport gegaan. De Stationsbrug is toe aan groot onderhoud. Omdat dat in een werkplaats gaat gebeuren is het brugdek maandag op een dieplader gehesen en daarnaartoe gereden. De brug blijft z’n oude vertrouwde uitstraling behouden. Eind november wordt de brug weer teruggeplaatst.

DE BUURMAN VIERT TWINTIG JARIG BESTAAN MET HANS DULFER Het is feest bij De Buurman Bar & Grill in het centrum van Heerenveen. Op vrijdag 24 november is het precies twintig jaar geleden dat Eetcafé De buurman de deuren opende. Door de jaren heen heeft het bedrijf een aantal keren veranderingen doorgevoerd in het concept. “In de eerste vijf jaar waren we een café waar je ook een hapje kon eten. In de jaren daarna veranderde dit naar een restaurant waar je ook een borrel of een heerlijk speciaal biertje kan nuttigen” legt eigenaar Henk Wolthuis uit. Onlangs is het restaurant beneden geheel verbouwd. Momenteel ondergaat de bovenverdieping een grondige verbouwing. Hier wordt een tweede keuken gerealiseerd en ook het zitgedeelte wordt grondig aangepakt. “Hier kunnen onze gasten straks kookworkshops volgen en de ruimte kan afgehuurd worden voor feesten en partijen. Door de open keuken met

LIEDJES ZINGEN VOOR SNOEPJES TIJDENS SINT MAARTEN

Ieder jaar worden hiervoor voedingsmiddelen, sfeerlichtjes en leuke lieve attenties verzameld.

Het was zaterdag weer gezellig in de straten van Heerenveen. Gekleurde lichtjes en tientallen zingende kinderen die langs de deuren gingen tijdens Sint-Maarten. Uiteraard ging het niet alleen maar om het zingen. De opbrengst, die veelal in de vorm van snoepgoed werd opgehaald, blijft natuurlijk het belangrijkst voor de kleine nachtegaaltjes. De kinderen gingen na goed tandenpoetsen dan ook met een goed gevulde buik op bed.

Stichting Houvast verzamelt daarom ook vvvbonnen, kappersbonnen, slagersbonnen etc. Wilt u meehelpen door de cadeaukaart af te staan die de Postcodeloterij heeft toegestuurd, dan kunt u deze sturen naar Steunpunt Minima Stichting Houvast Heerenveen secr. Van Dekemalaan 3 8442BA Heerenveen. Waar zoals ieder jaar vrijwilligers klaarstaan om wat aan giften binnenkomt mooi te verpakken.

Kom jij Sinterklaas welkom heten in het gezellige Heerenveense centrum? Op verschillende plekken zal Sinterklaas langs komen en geeft aan zo veel mogelijk kinderen een handje, en de zwarte pieten natuurlijk een hand vol pepernoten. Jouke de Vries zal om 13:00 starten met gezellige muziek en een kindershow. Sinterklaas en zijn vloot zal via de Hearresleat varen langs de fok en zal aanleggen in de kolk aan het Breedpad, om daarna een wandeltocht te maken door het Heerenveense centrum.


heerenveen KORT NIEUWS

KERST VIER JE SAMEN

Niet iedereen kan Kerst met zijn dierbaren vieren. In de gemeente Heerenveen is een grote groep ouderen, die niet de aandacht krijgt die zij wel verdient. Kerst vieren met dierbaren is voor hen niet vanzelfsprekend. Ook zijn er gezinnen die, vanwege ongelukkige omstandigheden, niet de middelen hebben om te genieten van een kerstdiner. Onder het motto ‘Kerst vier je samen’, wil Lions Heerenveen 2.0, in samenwerking met Tjaarda Oranjewoud en andere lokale serviceclubs, zich inzetten om voor deze mensen een onvergetelijk kerstdiner te verzorgen op 17 december a.s. De serviceclubs zullen die avond een heerlijk kerstdiner bereiden en uitserveren. Voor deze avond staan daarnaast diverse vormen van entertainment op het programma. Samen betekent voor de Lions Heerenveen 2.0 dat je betrokken bent bij de ander. Dat je de ander aandacht geeft. De groep mensen die zij uitnodigt voor Het Kerstdiner wordt daarom gekoppeld aan een ‘buddy’. Een buddy haalt iemand op van huis en neemt diegene mee naar Het Kerstdiner. Aan het einde van de avond brengt de buddy hem of haar ook weer thuis. Daarnaast betaalt de buddy het diner voor beide personen. Wilt u ook buddy worden tijdens Het Kerstdiner, meld u dan nu aan via: www.lionsheerenveen.nl/kerstdiner

GROOTHEERENVEEN.NL

3

PUUR IJS & CHOCOLADE VIERT TIENJARIG BESTAAN In 2007 openden Dennis en Ria Klaster Puur IJs & Chocolade aan de Dracht in het centrum van Heerenveen. De winkel aan de Dracht werd al snel te klein dus werd er in 2008 een tweede filiaal geopend aan de Hoofdbrug. “Ondanks het feit dat we toen midden in de crisis zaten, lukte het ons om een tweede zaak te openen. Dit pakte gelukkig goed uit. We zijn onze klanten dan ook enorm dankbaar voor het in ons gestelde vertrouwen” laat Dennis weten. Het ijs en de chocoladeproducten worden gemaakt in de oude ambachtschool aan de Burgemeester Falkenaweg. Alle producten zijn geheel fairtrade. “Onze ijsmaker en chocolatier Frank Visser is verantwoordelijk voor al het lekkers. In de zomermaanden krijgt hij ondersteuning van een aantal vaste hulpkrachten. Ze moeten tenslotte voor elf winkels de producten leveren. Wij zijn zelf eigenaar van vier winkels. Twee in Heerenveen en twee in Leeuwarden” legt Ria uit. De komende tijd wordt het tienjarig jubileum gevierd met leuke aanbiedingen en ligt er voor iedere klant wat lekkers klaar. “We willen het tienjarig jubileum niet onopgemerkt voorbij laten gaan. We zijn trots op wat we bereikt hebben. Hier heeft ons trouwe personeel uiteraard een groot aandeel in. Zonder goed personeel was dit niet gelukt en daarom is onze dank naar hen erg groot. We kijken nu al weer vooruit naar de volgende tien jaar. We zijn ons aan het heroriënteren en willen gaan restylen. Hou onze winkels dus in de gaten”sluiten Dennis en Ria af.

ROTARY-KUNSTWEEKEND HAALT SCHRIJVER EN WIJNBOER GESTELDE DOEL

JELLE KOOPMANS

12,5 JAAR IN DIENST BIJ SCHOENMAKERIJ FEENSTRA De winkel van Schoenmakerij Feenstra was vorige week feestelijk versierd. Dit uiteraard niet zonder reden. Schoenmaker Jelle Koopmans is 12,5 jaar in dienst bij Johannes Feenstra. “Dit jubileum moeten we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Jelle is een fijne en gedreven kracht binnen ons bedrijf. Ik hoop dat hij zijn 25-jarig jubileum ook bij ons haalt!” aldus Johannes Feenstra. Jelle deed het op zijn jubileumdag wat rustiger aan. Hij ontving veel telefoontjes en mensen die langskwamen om hem te feliciteren. Van Johannes en zijn collega’s ontving hij een aantal mooie cadeaus. “Het is toch mooi dat er wordt stilgestaan bij mijn 12,5 jarig jubileum” laat Jelle weten.

TWEE HEERENVEENSE HORECABEDRIJVEN IN CAFÉ TOP 100

Twee Heerenveense horecabedrijven staan in de Café Top 100 van horecavakblad Misset.

De Buurman eindigde als 27ste. Vorig jaar stond De Buurman op plaats 38. Nieuw in de top 100 is Grandcafé ’t Gerecht op plaats 34. De nummer 1 notering is voor café De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee. De Misset Horeca Café Top 100 is een ranking die jaarlijks middels mystery-visits en een onafhankelijke, deskundige jury tot stand komt.

ILJA GORT BIJ BINNERT OVERDIEP

De kunstveiling en –beurs, die de Rotaryclub Heerenveen onlangs organiseerde in hotel Tjaarda is een groot succes geworden. De beoogde opbrengst voor het goede doel, een ziekenhuisproject in het Kroatische Split, is meer dan gehaald. Gehoopt was op € 10.000, de netto-opbrengst van het weekend bleek uiteindelijk € 13.000. Dat bedrag kwam er door de veiling, de beurs en de entreebedragen die bezoekers betaalden. Sibbe Hoekstra, namens de Rotaryclub Heerenveen coördinator van het kunstweekend, kijkt tevreden terug op het weekend. “Prachtig dat we het gestelde

doel hebben bereikt, daar was het toch om begonnen. Het heeft heel veel tijd en energie van onze club gevraagd om het weekend te organiseren, maar het was de moeite waard. Fantastisch ook de medewerking die we alom hebben gehad, van de gemeente, van ziekenhuis De Tjongerschans, van de Kroatische ambassade, van alle sponsoren.”

DE AFTRAP OP ZOEK NAAR

CREATIEVE RUIMTE ONDERNEMERS Kunstencentrum Ateliers Majeur gaat samen met ondernemers uit de regio Heerenveen op zoek naar de creatieve ruimte in hun organisatie en/of bedrijf. Het is een meerjarig onderzoekstraject waarbij samenwerking, partnerschap en maatschappelijk investeren centraal staan. De aftrap is op donderdagmiddag 23 november aanstaande. Ateliers Majeur is steeds op zoek naar mogelijkheden en manieren om kunst en cultuur in te zetten voor de samenleving. Middels dit onderzoekstraject wordt antwoord

gezocht op de vraag hoe kunst en cultuur kan bijdragen aan de ontwikkeling van personeel in een organisatie en dus aan de ontwikkeling van een organisatie/bedrijf. Centraal staat de vraag: kennen we het creatieve potentieel van ons personeel voldoende? Tijdens De Aftrap op donderdag 23 november is een kennissessie gepland met wetenschapper Rebecca Schaefer en een aantal deelsessies vol inspiratie en beleefmomenten. Een namiddag die de deelnemers anders naar zichzelf, medewerkers en de organisatie laat kijken. Aanmelden is mogelijk tot een maximum van 60 deelnemers. Reserveer een gratis entreeticket via pr@ateliersmajeur.nl. De opbrengst van dit onderzoek wordt voor een deel gebruikt om mensen met een beperking, die wellicht geen werkgever hebben, beter toegang te bieden tot kunst en cultuur. In nauwe samenwerking met onder andere Talant en Lions 2.0, wordt tevens geïnvesteerd in een breder en verdiepend aanbod voor deze doelgroep.

Al enkele jaren proberen de boekverkopers van Binnert Overdiep om schrijver en wijnboer Ilja Gort naar Heerenveen te halen. En nu is het gelukt! Woensdagavond 22 november zal deze markante schrijver, wijnboer en televisiemaker acte de présence geven met een programma dat bestaat uit een mix van vertellen, voorlezen en wijnproeven. Gort heeft inmiddels een hele serie boeken op zijn naam staan waarin wijn en eten altijd een voorname rol spelen: de Slurp-serie, romans, kinderboeken en verschillende boeken over het leven als wijnboer in Frankrijk zoals “Leven als Gort in Frankrijk”. In 1994 kocht Gort het Chateau de la Garde, appellation Bordeaux Superieur dat hij later omdoopte in Chateau la Tulipe de la Garde, inmiddels zo’n 25 hectare groot. Onlangs verscheen “Chateaukoken voor iedereen”, een kook- en genietboek voor iedereen die het echte ‘chateaugevoel’ wil beleven. Foto’s, illustraties en schilderijen zijn van de hand van Caroline d’Hollosy. Toegangskaarten voor deze avond kosten € 10,- per stuk, inclusief wijn en hapje, en zijn verkrijgbaar in de boekhandel.


FOTO'S: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

4 heerenveen


GROOTHEERENVEEN.NL

Schrijfster Lida Dykstra

na 25 jaar nog altijd succesvol “Toen ik met schrijven begon, had ik mij niet kunnen bedenken wat er nu allemaal op de plank staat en de hoeveelheid werk die ik verzet heb. Daar verbaas ik mij zelf ook wel over”, zegt schrijfster Lida Dijkstra, die in het Fries onder de naam ‘Lida Dykstra’ publiceert, uit De Knipe. Dat ‘toen’ is inmiddels 25 jaar geleden, reden genoeg voor GrootHeerenveen om bij de succesvolle schrijfster op bezoek te gaan voor een interview.

“Je heb gelijk als je zegt dat ik dit jaar mijn zilveren jubileum als schrijfster mag vieren. Ik ben in 1992 voorzichtig begonnen met het volgen van Friese cursussen en het schrijven van mijn eerste verhalen. Mijn eerste Friestalige boek is in 1994 verschenen, ‘Sjoerd Stiensma syn reis troch de tiid’. In het begin schreef ik voor de ‘aardichheid’, omdat ik in het Fries wilde schrijven. Ik vond het maar apart dat ik wel in die taal kon praten maar niet schrijven. Ik kwam schrijfster Akky van der Veer tegen, als gastdocent van een schrijfcursus, die werd georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen. Akky zei tegen mij dat ik wel een boek kon schrijven. Ik heb Akky’s raad opgevolgd, zo van ‘als je het niet probeert, weet je ook niet of je het kunt’.” Na de schrijfcursus bij de SLAH volgde Lida in de winter van 1993 nog een cursus Fries schrijven, die ook werd gegeven door Akky van der Veer. Het bleef niet bij die ene cursus Fries, Lida behaalde uiteindelijk ook de Akte Frysk l.o. en er verschijnt elk jaar wel een Friestalig boek van haar hand. “Na mijn debuut met het Sjoerd Stiensma-boek volgt in 1995 ‘De Billebiter’, een jaar later verschijnt ‘De skat fan jonker Jan’, in 1997 ‘Pake past op Dideldeintsje’. Daarna ging de curve omhoog, omdat de Nederlandstalige boeken er ook bij kwamen. Dat kwam doordat de Afûk, waar mijn Friestalige boeken verschenen, een project begon met uitgeverij Maretak uit Kampen. Het werd een serie boeken, die zowel in het Fries als in het Nederlands werd uitgegeven, de Klipperreeks.”

GRIFFELJURY Dat Lida als Friestalig schrijfster van begin af aan succes boekt is duidelijk. Heel bijzonder is het boek ‘Wolken fan wol’, dat in 2001 de ‘Welleprintpriis’ kreeg en ook op de IBBYhonourlijst geplaatst werd. “Louw Dijkstra, toen nog uitgever bij Bornmeer, vond ‘Wolken fan wol’ zo’n goed boek dat hij graag

wilde dat het ook in het Nederlands zou worden uitgegeven. Hij heeft toen contact gezocht met uitgeverij Lemniscaat en daar mocht ik vervolgens op gesprek komen. Ik heb het boek zelf vertaald en onder de titel ‘Wachten op Apollo’ verscheen het bij Lemniscaat. Helemaal prachtig was het dat ‘Wachten op Apollo’ ook nog eens werd bekroond met een ‘Vlag en Wimpel’ door de Griffeljury in 2002.” Als geboren Friezin is Lida tweetalig, maakt het voor haar verschil uit in welke taal ze haar boeken schrijft? “Nee, misschien ging het schrijven in het Nederlands mij in het begin nog wel gemakkelijker af dan in het Fries. Ik vind schrijven in het Fries nog altijd ingewikkeld, als je al die dialectische verschillen naast elkaar zet. Ik overweeg ook altijd de spreektaal aan de ene kant en het standaard Fries aan de andere. Waar sta en wil ik als schrijfster dan zitten met mijn Fries? Voor mij zit er wel een bepaalde filosofie achter of je wel of niet mee moet gaan in de spreektaal van mensen. Ik merk nog heel vaak dat ik leun op het Fries dat mijn vader sprak. Hij werd in 1909 geboren en hij praatte mooi zuiver Fries. Bij hem was een wandelstok in het Fries ‘in gongelstok’. Als hij was natgeregend kwam hij in de kamer en zei ‘ik bin wat beslingere’. Prachtig Fries idioom!” Dat Lida Dykstra meertalig schrijfster is, moge duidelijk zijn en haar boeken zijn ook in verschillende talen vertaald. Om het te illustreren haalt Lida het prentenboek ‘Schattig’ van de plank, het boek dat naast het Nederlands en het Fries ook in het Engels verscheen op de Amerikaanse markt, in het Duits, Frans, Italiaans, Portugees voor Brazilë, Afrikaans en in het Chinees. “Kijk hier is het boek in de Chinese vertaling. Op het kaft staat een reclamestempel met in het Engels ‘The picturebooks from the hometown of Van Gogh’. Ik vind dat grappig, voor de Chinezen is Nederland blijkbaar een grote stad,

"Je moet wel vertrouwen hebben dat ‘het’ komt en tot nu toe is het altijd gelukt" waar Lida Dykstra uit De Knipe en ook Van Gogh wonen.” Dat Lida al lang geen schrijfster meer is die zich hobbymatig met het schrijven van boeken bezighoudt is duidelijk. Ooit studeerde ze in Leiden aan de Reinwardt Academie, H.B.O. voor museummedewerkers. Daarna studeerde ze in dezelfde stad Kunstgeschiedenis en Archeologie. In 1986 keerde ze terug naar Friesland en werd projectmedewerkster bij de Stichting Monument van de Maand om later conservator van Museum Joure te worden.

BEROEP “Je begrijpt wel dat ik nooit een besluit genomen heb in de zin van ‘ik word schrijfster’. Je glijdt er als het ware in. In het begin van mijn carrière als schrijfster dacht ik dat al helemaal niet. ‘Ik heb per ongeluk een boekje geschreven’, meer was het niet. Maar op een gegeven moment zie je je eigen boekenplank groeien, ga je zelf schrijfcursussen geven en kom je op scholen om over je werk te vertellen. Dan is het duidelijk, ‘ik ben schrijver, dat is mijn beroep’. Ik ga ’s morgens om halfnegen achter de computer zitten en blijf daar zitten totdat er iets op papier staat. Ik ben een werker, ik wacht niet op inspiratie, uit onderzoek blijkt ook wel dat inspiratie wordt overschat. Je hebt gewoon dagen dat je vleugels hebt en momenten dat je achteraf denkt dat je beter het

gras had kunnen maaien. Ik werk van maandag tot en met vrijdag en als het zo uitkomt, wanneer ik een opdracht heb aangenomen die ik graag wil doen, ook op zaterdag.” Tussen het schrijven door, verricht Lida ook het nodige denkwerk zegt ze en dan is er ook nog het zoeken naar informatie. “Ik ben een researchschrijfster. Als ik van het Fries Museum de opdracht krijg om een boek over Alma Tadema te schrijven, dan moet ik eerst heel goed weten hoe het met dat onderwerp zit. Ik ga dan na wat ik in mijn eigen boekenkast aan informatie heb over bijvoorbeeld Alma Tadema. En dan vind ik een boek dat ik ooit al eens gekocht had en daar ga ik dan helemaal door heen! Die research is een gigantisch proces, te vergelijken met het studeren voor een tentamen. Dat gaat dagen achtereen door. Op een gegeven moment kom ik in een stadium dat ik nog niet weet hoe ik verder moet, dat is best angstig. Maar gaandeweg zie ik de lijnen, begin ik te ordenen en komt het verhaal op papier. Je moet wel vertrouwen hebben dat ‘het’ komt en tot nu toe is het altijd gelukt. Ik moet wel affiniteit met een onderwerp hebben. Ik ben heel kritisch op mezelf. Alma Tadema zei ooit ‘elk schilderij is een idee wat bedorven is!’ Dat begrijp ik heel goed.” In het werk laat Lida zien dat het vol staat met potloodaantekeningen en opmerkingen. In haar werkkamer staan mappen vol met aantekeningen over verschillende onderwerpen, projecten en dossiers waar de schrijfster over gepubliceerd heeft. Voorlopig is de schrijfster uit De Knipe, die dit jaar nog genomineerd werd voor de prestigieuze Woutertje Pieterse Prijs, nog lang niet klaar met schrijven. We kunnen nog veel moois van haar verwachten!

5


w

3

Heel Fryslân bakt

Meubels op maat!

Pompmakker 5 Heerenveen • Bedrijvenpark Noord • Telefoon : 0513 - 625381

www.wenloads.nl

Kasten, tafels, televisiemeubels, winkelkasten enz. enz. op maat voor u gemaakt! Tevens vindt u bij ons een ruim assortiment aan stoelen en banken! Pompmakker 5 Heerenveen - Telefoon 0513-625381

www.wenloads.nl

En ééntje bakt de lekkerste Winnaar Oranjekoek verkiezing 2017

“Ieder mens heeft behoefte aan zowel een innerlijke als uiterlijke schoonheid”

DAT ERVAAR JE BIJ ELINA’S SALON, WAAR MOOI NATUURLIJK MOOI IS!

Kom proeven bij

Boonstra

Van Kleffenslaan 6 Heerenveen 0513-650 275

Meyerweg 77 De Knipe 0513-688 290

bakkerijboonstra.nl bestellen@bakkerijboonstra.nl

Kwaliteit elke dag opnieuw!

FRIESE DROGE WORST

frieseworst.nl

NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

KLEEF 9, 8491 BX AKKRUM - TEL. 0566 - 651353

www.slagerijspijkerman.nl


heerenveen EEN SERIE: HEERENV ER MET DRUK IN DE WE INGEN SENIORENWON

GROOTHEERENVEEN.NL

7

GrootHeerenveen belicht in de komende edities de nieuwbouw van seniorenwoningen in Heerenveen. Daarin komen Heerenhage, Marijke Hiem en Anna Schotanus aan bod. In het tweede deel een gesprek met manager Eino Bloemhof van Heerenhage en de visie van het wijkplatform omtrent de seniorenflat.

‘LEEFBAARHEID IN EN OM HEERENHAGE NET ALS VOORHEEN OP EERSTE PLAATS’

De betrokkenheid van Bloemhof is meteen te merken bij het begin van het gesprek. Hij was het namelijk, die de bewoners, met wie hij zo’n goede band onderhield, moest vertellen dat hen een verplichte verhuizing wachtte. “Een aantal van de bewoners liep tegen de honderd jaar. Toen zij destijds hier kwamen wonen, gingen ze ervan uit dat dit hun laatste thuis zou worden. Dan ineens moeten ze hun huis uit”, zegt Bloemhof. Dat het hem nog altijd diep raakt, valt aan zijn gezicht af te lezen. Ondertussen wonen er nog vijftien van de oorspronkelijke bewoners. Met hen onderhoudt Bloemhof nog altijd een warm contact. Van die bewoners staan er tien op de nominatie om naar de zusterflat Aldlânstate in Leeuwarden te verhuizen. De andere vijf hebben allen ondertussen elders onderdak gevonden. Het streven is dat iedereen eind december Heerenhage heeft verlaten. Daarnaast worden via verhuurorganisatie Carex ongeveer tachtig appartementen verhuurd. De huurders daarvan moeten uiterlijk in februari 2018 het gebouw aan de Tjotter in Heerenveen hebben verlaten. Bloemhof: “Carex screent de bewoners eerst en plaatst ze indien nodig op een zwarte lijst. De mensen die hier via Carex wonen zijn bijvoorbeeld gezinnen die tussen twee woningen inzitten en mensen die gaan scheiden. Daarnaast wonen hier voetbalsters van SC Heerenveen en hebben hier ijshockeyers van de UNIS Flyers gewoond. Dat gaat allemaal heel goed samen met de senioren die hier wonen. Ik hoor van de ouderen ook reacties als: ‘Het is net of mijn kleinkinderen hier wonen’. Daarnaast worden er boodschappen gedaan voor de senioren en wordt er samen koffiegedronken.” Voordat Carex de appartementen verhuurde, tot een half jaar terug, gebeurde dat via Heerenhage zelf. “Als er wat aan de hand was,

straks als het nieuwe Heerenhage is gebouwd. “Toen ik in 2014 manager werd was het net alsof er een drie meter hoog hek met prikkeldraad om Heerenhage heen stond. Ik heb meteen gezegd dat die gedachte weg moest. Mede daarom heb ik de buurt opgezocht. Ik ben dan ook heel blij dat het terrein van het nieuwe Heerenhage opener wordt en uitnodigt om bijvoorbeeld om de vijver heen te lopen of om op een bankje te gaan zitten.”

LEEGSTAND Ondertussen biedt het nogal imposante Heerenhage vanbinnen een troosteloze aanblik. Hoewel bijvoorbeeld het winkeltje dat eens bij de ingang zat is vervangen door Cre-A-ctief, dat zich onder andere richt op dagbesteding, is het verder een kale bedoeling. Vanwege de leegstand zijn diverse afdelingen ondertussen afgesloten. Zoals de enorme recreatiezaal. Wel mag een aantal bewoners daar nog biljarten en is er eind dit jaar een buurtbijeenkomst. zaten we er bovenop. Dat geldt nu ook voor Carex. Met hen hebben we de afspraak dat als er iets is, zij dezelfde dag nog langskomen. Feit is dat wij huisregels hebben. Daar moet ook voor getekend worden. Tot nu toe hebben we nog niets meegemaakt.”

BUURTBEWONERS OPGEZOCHT Om voor een goede wisselwerking met de buurt te zorgen zocht Bloemhof de bewoners letterlijk op. Dat deed hij door bijeenkomsten in Wijkcentrum De As te bezoeken. “Ondertussen ken ik meerdere mensen uit de buurt. Vanuit de buurt horen we zelden klachten. Eenmaal is bijvoorbeeld op een bijeenkomst door de buurt aangegeven dat het er op een balkon wat luidruchtig aan toeging. Daarnaast is er sociale controle. Dan zeggen ze tegen mij: ‘Heb je dit of dat gezien’. En als bewoners uit de buurt op- of aanmerkingen hebben, dan zijn ze van harte welkom om binnen te lopen. Ik heb een kantoor in Heerenhage. Ook ben ik per e-mail bereikbaar: ebloemhof@ rendantgroep.nl.” Bloemhof zegt ook een goede wisselwerking met de buurt na te willen streven. Niet alleen nu, maar ook

Een wandeling door het gebouw toont verder stille hallen en lege kamers. Een enkel kinderloopfietsje en laarsjes op de hal zijn daarbij een welkome afwisseling in het pand dat hard aan vervanging toe is. Zo lopen dwars door het gebouw verwarmingsbuizen die er overal voor zorgen dat het heet aanvoelt. Dat geldt ook voor de kamers. De centrale verwarming wordt namelijk centraal geregeld. “Of je hier nu in de winter of zomer komt, het is altijd warm. Dat is niet van deze tijd. Daarnaast heeft een aantal kamers nog een bad of hoge instap bij de douche. In de nieuwe opzet is dat allemaal bewonersvriendelijker en zijn opstapjes verleden tijd en kunnen bewoners bijvoorbeeld zelf de temperatuur van de kachel regelen. Voor wat betreft de lege kamers, Carex gaat er daarvan nog een aantal verhuren. Daarmee wordt de leegstand alweer iets minder”, zegt Bloemhof, die net als voorheen nog altijd een oogje in het zeil houdt in Heerenhage. “Als ik er niet ben, doet Ali Sepet dat bijvoorbeeld. Hij mag sinds de brand in zijn kleermakerij gebruik maken van onze wasserettes. Met hem heb ik afgesproken dat hij meteen ook even een rondje door het gebouw loopt als hij hier is. Daarnaast houdt beveiligingsbedrijf G4S een oogje in het zeil.”

WIJKPLATFORM DE GREIDEN TEVREDEN OVER PLANNEN Wijkplatform De Greiden zegt bij monde van voorzitter Joop van Dam tevreden te zijn met de plannen omtrent Heerenhage. “Wij denken dat het wel goed is dat er straks ongeveer honderddertig appartementen komen, in plaats van het huidige aantal van tweehonderddertig. Daarmee kan beter worden ingespeeld op de veranderde wooneisen. Daarnaast wordt het gebouw veel minder massaal. Voor wat betreft de toren van tienhoog hebben ons geen geluiden bereikt als zouden er bezwaren zijn. Natuurlijk heeft het altijd consequenties voor de omgeving. Maar op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken. Doe je dat niet, dan leidt dat tot leegstand. Dat was in Heerenhage aan de orde. Dat kon qua exploitatie niet meer.”

NOODZAKELIJK Dan zegt Bloemhof op een serieuze toon: “Hoewel ik persoonlijk enorm betrokken ben bij senioren, is nieuwbouw noodzakelijk. Niet alleen vanwege de veranderde woonwensen, maar ook vanwege de leegstand. Als we zo door waren gegaan, kon de exploitatie niet meer uit met alle mogelijke gevolgen van dien. Ook voor de buurt heeft het gevolgen. Maar we geven steeds openheid van zaken als we wat weten en betrekken hen bij de bouwtekeningen. Zodra er nieuws is, houden we een bijeenkomst.” Toch beseft de manager dat niet iedereen honderd procent tevreden kan worden gesteld. “Maar de insteek is dat we heel ver meegaan in de wensen van omwonenden.” In deel drie: GrootHeerenveen op bezoek bij Marijke Hiem en Anna Schotanus. Reageren op dit artikel? Stuur dan een e-mail naar redactie@grootheerenveen.nl.


Tarieven Heerenveen KNIPPEN € 13.SCHEREN v.a. € 5.MAANDAGS € 11.Tarieven Sneek KNIPPEN € 12.50 SCHEREN v.a. € 5.-

10X KNIPPEN 11E KEER GRATIS! Dracht 148 8442 BZ HEERENVEEN TEL 0513 654 251

Ze zijn er weer....

Singel 8 Met of 8601 AJ SNEEK zonder TEL 0515 856 759 afspraak!

NIEUWE HARING!!

TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE KNIPPEN €11!

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

Vers gesneden pure ambacht! Heerlijke salades, visschotels, verse vis en visspecialiteiten Onze snijtechniek kreeg voor de feestdagen! een 9,7 en een 10! Vooraf bestellen heeft de voorkeur! Molenplein 12 8442 LM Heerenveen, tel 0513-621754 email: hetneusjevdzalm@outlook.com

www.hetneusjevandezalm.frl

Heerlijk zullen we alles delen!

Lenes

De Echte Bakker Vleesmarkt 1, Tel (0513) 62 29 67, Heerenveen Molenplein 8 ‘t Verse Haagje’, Tel (0513) 62 87 79, Heerenveen www.lenes.nl, lenes@echtebakker.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

9

KEURSLAGERIJ SPIJKERMAN

IS EEN BLOEIEND FAMILIEBEDRIJF! “Mijn vrouw Joke en ik hebben nooit de intentie gehad om een eigen slagerij in Friesland te beginnen. Maar we zitten onderhand wel sinds 1986 met ons familiebedrijf in deze provincie en iedereen kent Slagerij Spijkerman uit Friesland ondertussen”, zegt Henk Spijkerman in de Keurslagerij van zijn zonen Henk en Daan aan de Kleef 9 in het dorpscentrum van Akkrum. Een prachtige winkel met een ambachtelijke uitstraling, niet in de laatste plaats door de grote rauwe hammen die duidelijk zichtbaar voor de ramen van de slagerij hangen. In de winkel zijn vader Henk en zoon Daan aanwezig om met ons te praten over het familiebedrijf. Daan z’n broer, Henk junior, is aanwezig in de worstenmakerij op het industrieterrein van het dorp. De beide broers zijn sinds twee jaar eigenaar van het familiebedrijf. Uiteraard nemen wij ook een kijkje bij dit belangrijke gedeelte van het bedrijf. Eerst terug naar de grondlegger van de Friese slagerij, hoe kwamen Henk en zijn vrouw Joke naar deze provincie? “Voordat we naar Friesland kwamen had ik samen met mijn broer in NoordHolland, in Nibbixwoud, al een eigen bedrijf. Vanwege verschil van inzicht zijn we uit elkaar gegaan en zijn Joke en ik in Damwoude met een slagerij begonnen. De achterliggende gedachte was toen om later naar het winkelcentrum in Damwoude te verkassen en daar groter te beginnen, slagerij en de worstenmakerij bij elkaar. Omdat het mij allemaal te lang duurde ben ik om mij heen gaan kijken, ook in Akkrum. De slagerij stond toen overigens niet te koop, maar

ik heb de eigenaar wel verteld dat ik belangstelling voor zijn zaak had. Het duurde nog even voordat mijn voorganger in Akkrum belde dat hij wel met mij wilde praten over een eventuele overname. Binnen 14 dagen was het rond en in 1994 zijn we hiernaartoe gekomen.”

MOOI VAK! “Toen ik tien jaar geleden voor mijn havo-examen slaagde vroegen ze tijdens de diploma-uitreiking wat ik ging doen”, ziet Daan Spijkerman terug. “Ik word slager! Het werd even helemaal stil in de zaal, want dat verwachtten ze niet van iemand met een havodiploma. Ik was toen 18 jaar. Nu zitten we te springen om vakmensen. Ik draaide vanaf het begin mee in het team, dat naast mijn vader en moeder ook uit mijn oudere broer Henk en m’n zussen bestond. Onze ouders hebben ons de overname van de zaak nooit opgedrongen. Mijn broer Henk sprak al vrij snel uit dat hij de zaak wel wilde overnemen en uiteindelijk speelde ik met dezelfde gedachten. Ik vind het slagersvak gewoon mooi, dat is ook de reden dat je dingen moet doen. Onze ouders hebben altijd de insteek gehad om door te gaan met slagerij, zij hebben nooit gewerkt met de intentie om er bij wijze van spreken op hun

Henk Spijkerman jr (links) en Daan Spijkerman.

zestigste mee te stoppen. Dat was voor mij ook een reden om tien jaar geleden als achttienjarige in de zaak te stappen, waar toen naast onze ouders ook mijn oudste zus Rosan en broer Henk al werkten. Mijn andere zus, Joyce, was hier ook al regelmatig te vinden. Toen ik in de slagerij kwam werken was er in de winkel iemand nodig en dat werd ik dus.” Daan praat passievol over het familiebedrijf en aan alles is te merken dat hij het werk in de slagerij met veel plezier doet. En wat deze slagerij nu zo bijzonder maakt? Over dat antwoord hoeft de jonge keurslager niet lang na te denken.

DERTIG VERSCHILLENDE SOORTEN DROGE WORST! “Als ik de vraag stel waar wij bekend om staan, dan zeggen veel mensen ‘droge worst!’ Niet een soort, maar wel dertig verschillende soorten. Dat zijn wel specialistische producten waarvoor de mensen bij ons in de slagerij komen. We hebben ook jarenlang met wedstrijden meegedaan en diverse prijzen gewonnen met rauwe hammen, gekookte worst, droge worsten. We werden al eens beste jonge en ambachtelijke slager van Nederland. Al die dingen zorgen er wel voor dat mensen hier over de drempel stappen. Heel belangrijk is ook dat je hier prettig wordt geholpen, dat doen we met een heel team. We werken hier met 17 mensen en zijn eigenlijk altijd in het bedrijf te vinden.” In maart 2005 heeft de huidige winkel een grondige renovatie ondergaan. Henk Spijkerman senior had toen Abraham net gezien. Volgens veel mensen deed Spijkerman die verbouwing voor zijn kinderen, met het oog op de toekomst. “Prachtig toch dat mensen altijd voor je

denken”, zegt Spijkerman met een knipoog. De ware reden was toch echt dat de toen vijftigjarige Henk het voor zichzelf deed, uit liefde voor het vak en hij wilde onder geen enkel beding zijn zoon van toen twintig opzadelen met een grote slagerij. “Als je dat doet, dan laat je zo’n jongen boven een ravijn hangen, immers hij zou dan niets anders meer kunnen omdat hij zijn vader had beloofd de zaak over te nemen.” In het kantoortje van de slagerij hangt ingelijst zwart op wit de datum 25 februari 2016 met de mededeling dat Daan en Henk Spijkerman de zaak van hun ouders hebben overgenomen. Maar ook het familieadagium ‘Communicatie is de basis van succes’. Daan geeft een toelichting op die spreuk. “Als je als familie samenwerkt dan moet je zakelijk en privé van elkaar gescheiden houden en als er iets is moet je dat met elkaar bespreken. Ik ben dit jaar getrouwd, maar in 2016 ben ik ook met mijn broer getrouwd!” Even later laat Daan ons de worstenmakerij op het industrieterrein zien. Broer Henk staat al klaar en geeft ons een rondleiding door de verschillende vertrekken, die eindigt in het gezellig ingerichte Proeflokaal Spijkerman. “Mijn moeder en onze zussen geven de rondleidingen en mijn broer verzorgt de demo’s”, vertelt Daan. Inderdaad een echt familiebedrijf!


10

NUMMER 11 • 2017


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

Kleurrijk...

11

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

ANE ROTSMA

DE KNUFFELPORTIER VAN HEERENVEEN Afgekeurd worden voor militaire dienst omdat er geen kleren voor je zijn en je rijbewijs verscheuren, omdat je niet het risico wilt nemen om iemand dood te rijden. Tegen windkracht acht in, de trappers van je fiets kapottrappen. GrootHeerenveen Krant sprak met Ane Rotsma, ‘de knuffelportier.’ OUDE AMBACHTSSCHOOL Ane Rotsma woont in Het Bildt, maar hij werkt al twaalf jaar als avond- en nachtportier bij café ‘De Swetser’ in het uitgaanscentrum van Heerenveen. Ane Rotsma komt op ons af in zijn werkkleding: een zwarte Swetser polo met zwarte pantalon en glimmend gepoetste schoenen. Hij straalt gezag uit en oogt tegelijkertijd als een vriendelijke, goedmoedige lobbes. Maar dan wel breedgeschouderd en met indrukwekkend gespierde armen, waarin je beter niet terecht kunt komen als je geen goede bedoelingen hebt.

BESCHERMER VAN VROUWEN “Ik ben geboren in 1958 in Deinum. Ik ben nooit ziek, ik heb nooit gerookt, altijd getraind en gesport en ik weeg 140 kilo.” “En ik ben heel goedmoedig van aard,” voegt hij er aan toe. “Vandaar die bijnaam ‘knuffelportier van Heerenveen’?” vragen wij. "Die naam heb ik gekregen van de vrouwen die in ons café komen. Vrouwen voelen zich veilig bij ons. Op zaterdag hebben we meer vrouwen dan mannen binnen. Vrijgezelle vrouwen komen soms in groepen naar ons toe, overal vandaan. Ik sta buiten bij de deur en zorg ervoor dat het binnen en buiten veilig blijft. Iemand die al dronken is, komt er bij mij niet in. Ook al vindt de eigenaar van het café dat het wel kan, bij de deur ben ík de baas. Ik zie al van veraf of iemand GHB heeft gehad. Je kunt het zien. Zo iemand zwalkt over straat met hele grote pupillen. Gebruik je drugs, dan kom je hier helemaal nooit binnen. Namen hoef ik niet op papier, ik onthoud de koppen wel.” “Wij werken met een team van portiers en we hebben een prachtige samenwerking met de politie. Ik heb zelfs de privénummers van de wijkagenten. Daarom zijn er binnen eigenlijk maar weinig incidenten. En anders draaf ik de trappen op, neem de dader mee en gooi hem zo naar buiten. Op een keer misdroeg een dronkenman zich. Die heb ik op de bank gezet met de woorden ‘Do sitst hjir en do bliuwst hjir sitten.’ Daarna hoefde de politie hem alleen nog maar mee te nemen. Hij zat keurig te wachten op de bank. Als er trammelant is bij één van de cafés op de Oude Koemarkt, word ik er soms ook bij geroepen. Bij It Houtsje heb ik er al eens drie

uitgegooid. Of de politie vraagt me of ik kan helpen.”

TOPSPORTCENTRUM PAPENDAL Voordat Rotsma bij ‘De Swetser’ in dienst kwam, werkte hij al als beveiliger, samen met Wout Zijlstra. “We kwamen bij alle grote evenementen. Ik heb ze wel tijdens de Sneekweek zo vanaf het starteiland de politieboot opgegooid. Ik heb er de bijnaam ‘De Beer van Fryslân’ aan overgehouden. Luberto Agricola, de eigenaar van ‘De Swetser’, zat in die tijd ook nog in de beveiliging. Toen Luberto ‘De Swetser’ in Heerenveen begon, heb ik een vast contract van 18 uren per week gekregen als portier. ‘Dan weten we zeker dat je blijft en vertrek je ook niet weer’ zei Luberto. Ik heb er een fantastische baas aan en ik heb altijd bijzonder veel plezier in mijn werk.” “Ik heb mijn opleiding instructeur krachtsport, bodybuilding en fitness gedaan op topsporttrainingscentrum Papendal in Arnhem. Daar heb ik met mijn toen 130 kilo ook het diploma Aerobics gehaald, dat vind ik wel grappig. Ik heb daarna veertien jaar lesgegeven op de sportschool.” En dan te bedenken, dat Ane bij de militaire dienstplicht werd afgekeurd. “Dat was een grote teleurstelling. Bij de keuring woog ik 120 kilo, zonder een greintje vet. Maar ik was 1,86 meter en mocht volgens de tabel 86 kilo wegen. Ik was te zwaar. En ik ben heel breed, er waren ook geen kleren voor mij. Ik heb me daarna expres voor beroepsmilitair laten keuren. Ik werd onmiddellijk goedgekeurd. Er moesten toen speciaal kleren voor mij worden gemaakt. Ze wilden me graag hebben, ik kon overal heen. Uiteindelijk ben ik nooit beroepsmilitair geworden. Ik wilde alleen niet afgekeurd worden. Ook toen ik trouwde, moesten alle kleren op maat worden gemaakt. Ik heb shirts met maat 6 x XL.” Om in conditie te blijven, zit Ane veel op de fiets. Maar een gewone fiets houdt de nu 140 kilo zware sportman niet. “Ik fiets tachtig kilometer op een dag, duizenden kilometers per jaar. Op een gewone fiets kan dat niet, die gaat kapot. Er moeten speciale spaken in de wielen en de fiets moet sterkere velgen hebben. Ik heb nu een e-bike, die zijn veel sterker, degelijker. Ook

veel duurder trouwens. Ik fiets er in de eerste trapondersteunings-stand op, anders fiets je zelf niet. Ik heb een keer, tegen windkracht acht in, de trappers kapot gefietst. Beide trappers hingen naar beneden. Ik trap wel door.”

HERSENOPERATIE OP FILM Het gaat nu heel goed met ‘de Beer van Fryslân’, maar Ane heeft ook andere tijden gekend. ‘Ik werkte destijds als zager voor Schilstra in Wieuwerd. We moesten goedkoop spaanplaat zagen, dat met verf en lijm was behandeld. Door het zagen kwam er formaldehydegas vrij. Alle zagers kregen last van black-outs, van epileptische aanvallen, ik ook. Daardoor heb ik een autoongeluk gekregen. Tijdens het rijden kreeg ik een black-out. Ik ben met mijn auto zes keer over de kop geslagen en daarna in de vaart beland. Toeschouwers dachten dat ik dood was, maar alleen mijn borstbeen was ingedeukt. De riem heeft de klap opgevangen. Zonder autogordel was ik dood geweest.” “Ik liep door die epileptische aanvallen de kans iemand dood te rijden, dus ik heb na dat auto-ongeluk direct mijn rijbewijs verscheurd. Ik mocht van mezelf niet meer autorijden.” “Na een onderzoek van twee jaar kon de oorzaak van die epileptische aanvallen operatief worden verwijderd. Er was 99,99% kans van slagen. De hersenoperatie is ook gefilmd, om andere patiënten en medisch specialisten te laten zien dat het niet gevaarlijk was en dat het mogelijk was om van die storing te genezen.” In het ziekenhuis begrijpen ze nu ook waarom Rotsma ‘de Beer van Fryslân’ wordt genoemd. “De narcose was voor tien uren, maar na 7½ uur kwam ik alweer bij. Ik sloeg zo wild om me heen, dat ze mij met man en macht in bedwang moesten houden, en toen is mijn sleutelbeen gebroken. Ik heb ik er niets aan overgehouden, behalve een litteken. En ik moest opnieuw mijn rijbewijs halen.” En daarmee is ook de vraag van bezoekers van ‘De Swetser’ beantwoord, hoe Ane aan dat litteken aan zijn hoofd komt.


PROFITEER VAN ONZE PAKHUYSAANBIEDINGEN! WIJ HETEN U VAN HARTE WELKOM IN ONZE SHOWROOM!

ACTIE! NÚ BIJ ONS! FALCON FORNUIZEN

MEERDERE

HEIDEBUREN 49 8441 GM HEERENVEEN 0513 842 702 INFO@KEUKENPAKHUYS.NL

SHOWROOMMODELLEN TEGEN WEGGEEF PRIJZEN!

OP=OP KIJK OOK OP: WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

WWW.KEUKENPAKHUYS.NL

WEBWINKELPRIJS = WINKELPRIJS, DUS ALTIJD DE BESTE PRIJS !!

Lekkerzzz is de plek voor een gezellig avondje uit, buiten openingstijden, voor een onvergetelijk besloten feest. Heerlijk eten voor een betaalbare prijs. Tevens verzorgen wij ook de catering voor thuis of bedrijf. Van hapjes tot buffetten , bedrijfslunches en maaltijden. Dracht 27 - 8442 BK Heerenveen - 0513 640 078

van bouwplan... info@hommesiebengabouw.nl

www.lekkerzzz.nl

NÚ 25% KORTING

Vloeren - gordijnen - zonwering

- zonwering - zonwering - gordijnen - gordijnen Vloeren Vloeren

OP PVC VLOEREN* *VRAAG NAAR DE ACTIE zonwering -VOORWAARDEN. - zonwering - gordijnen - gordijnen Vloeren Vloeren

Vloeren - gordijnen - zonwering

25% 25% Korting Korting opop * WijPVC leveren onder andere: tapijt -*gordijnen PVC Vloeren Vloeren vitrages - zonwering (binnen en buiten)

25% Korting PVC Vloeren

-marmoleum - laminaat - vinyl

AlP.V.C. vanaf Al vloeren vanaf € 35,00 35,00 per per m² -€ projectstoff eringm² incl.incl. leggen leggen en egaliseren. en egaliseren. *Vraag naar *Vraag de actie naar voorwaarden. de actie voorwaarden.

www.vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl *Vraag naar *Vraag de aktie naar de voorwaarden. aktie voorwaarden. @vandermeer1 @vandermeer1 • Like ons • Like op Facebook ons Facebook @vandermeer1 Like ons opop Facebook! Wij leveren onder Wij leveren andere: onder tapijt -andere: gordijnen tapijt - zonwering - gordijnen(binnen - zonwering en buiten) (binnen - vitrages en buiten) - vitrages marmoleum - laminaat marmoleum - vinyl - laminaat - P.V.C. vloeren - vinyl - -P.V.C. projectstoffering vloeren - projectstoffering

Vloeren - gordijnen - zonwering Dracht 34 - 8442 BR Heerenveen - 0513-625593 info@vandermeerheerenveen.nl www.vandermeerheerenveen.nl

Dennis Jalving zegt:

Al vanaf € 35,00 per incl. leggen en egalise

(DEZE AKTIE LOOPT T/M 26 NOVEMBER 2017)

*Vraag naar de actie voorwaarden.

Het begrip thuis is voor iedereen anders. Maar thuiskomen in een huis dat echt als een thuis voelt, willen we allemaal. De aankleding *Vraag naar de aktie voorwaarden. wat betreft vloerbedekking, gordijnen of andere raambekleding is allesbepalend voor de sfeer in uw huis. Woninginrichter Van der Meer @vandermeer1 • Like ons op Faceboo in Heerenveen is specialist in het aankleden van huizen. Gaat het om een nieuwbouw huis dat van de gang tot en met de zolder gestoffeerd Wij leveren onder andere: tapijt - gordijnen - zonwering (binnen en buiten moet worden of om vervanging van een vloer of gordijnen: bij marmoleum - laminaat - vinyl - P.V.C. vloeren - projectstoffering Van der Meer krijg je advies volgens de laatste trends!”

www.vandermeerheerenve


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

13

Op de koffie bij..

Coby van der Laan Wat houdt onze burgemeester en wethouders bezig? GrootHeerenveen gaat elke maand bij een van hen op de koffie om te praten over hun kijk op wat er speelt in onze lokale samenleving. Ditmaal een kopje koffie bij wethouder Coby van der Laan.

“EEN NIEUWE KANS VOOR MENSEN MET AFSTAND TOT DE ARBEIDSMARKT”

De gemeente Heerenveen werkt met verschillende organisaties, waaronder sc Heerenveen en Staatsbosbeheer, in twee verschillende projecten samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een praktijkgerichte manier een goede kans te bieden op een betaalde baan. Zes weken geleden vond de ondertekening van het samenwerkingsverband tussen de gemeente en sc Heerenveen plaats in het Abe Lenstra stadion. Daarnaast werkt Heerenveen samen met Staatsbosbeheer, het Nordwin College en een aantal aangrenzende gemeenten in een werkleerproject voor werkzoekenden, die willen werken en leren in het groen. De regie over dit project ligt bij Staatsbosbeheer.

samenwerking met een aantal zorginstellingen. Wij bieden een prikkelarme werkomgeving aan met resultaat gebonden werk. Werken in de natuur betekent weinig prikkels. Je doet fysiek werk in een groene, gezonde werkomgeving. De jongens worden kerels! Op een werkdag heb je een slagboom geplaatst, een schaap geschoren, een boom omgehakt en ben je dus resultaatgericht bezig.” “Staatsbosbeheer heeft bovendien in samenwerking met het Nordwin College een praktijkleerplaats opgezet, want de doorstroming tussen het Voortgezet Speciaal Praktijkonderwijs (VSO Pro) naar vervolgopleidingen bleek te wensen over te laten. Er was aan de ene kant vraag naar uitvoerenden voor hovenierswerkzaamheden, maar onvoldoende gekwalificeerde schoolverlaters. Het werkleerproject Jubbega is voor de deelnemers een tussenstap naar een zelfstandige positie op de arbeidsmarkt” aldus Dennis Benedictus.

Wethouder Coby van der Laan werd bijgepraat door de deelnemers van deze projecten. GrootHeerenveen schoof bij het gesprek aan.

SC HEERENVEEN Janine de Poorter is jobcoach/ loopbaanadviseur. Ze heeft 14 jaar gewerkt als senior HR (Human Resource) functionaris bij de Kunstacademie in Arnhem. Zij is de trainer en jobcoach van de groep die ze via sc Heerenveen begeleidt. “Het is mooi om te zien dat de deelnemers, een diverse groep mensen variërend in leeftijd van 26 tot 54 jaar, door zowel individuele als groepsbegeleiding en eco-coaching met sprongen zijn vooruitgaan.” vertelt ze. Uitgangspunt is dat ieder jaar 30 bijstandsgerechtigden via dit arbeidsmarktproject door een jobcoach worden begeleid naar een baan. Na zes weken al zijn zowel de gemeente, de participerende bedrijven/ instellingen als de deelnemers enthousiast over de ontwikkelingen. Het arbeidsmarktproject is in eerste instantie voor een jaar en zal bij succes verlengd worden. “We hebben intakegesprekken gehad met 18 kandidaten, waarvan er in de eerste ronde 12 zijn geselecteerd. We proberen deze mensen via het brede netwerk aan sponsoren te plaatsen op een werkervaringsplek als vrijwilliger, zodat ze kunnen wennen aan het arbeidsproces en ervaring op kunnen doen voor een betaalde baan. Tegelijkertijd zijn we druk in de weer met training in vaardigheden. Het zijn mensen die allemaal in hetzelfde schuitje zitten, waardoor de sfeer binnen de groep erg open is. Ze houden zichzelf, maar ook elkaar, een spiegel voor en ontdekken kwaliteiten bij zichzelf, maar ook verbeterpunten, waarmee ze aan de slag moeten om te kunnen bereiken wat ze aan het begin van het traject als doel hebben gesteld.” “Voor de sport-coaching maken we gebruik van de principes van de uit de sport

Op de groepsfoto van links naar rechts: Marga van der Wier, Sako van der Wal, Janine de Poorter, Petra Slaterus, wethouder Coby van der Laan en Dennis Benedictus.

afkomstige zogenaamde eco-coaching. Ecocoaching is een concept dat gebaseerd is op de principes Vinden-Binden-Scoren. Je leert je eigen talent, kracht en energie te ontdekken (Vinden), we brengen dit samen (Binden) en we zetten verlies om in winst (Scoren). Bij eco-coachen staan de zelf gestelde doelen van de persoon en de groep centraal. Wat kom je doen, wat wil je bereiken, wat zijn je doelen en hoe wil je die gaan bereiken? Belangrijk is daarnaast dat er ook veel plezier wordt gemaakt” volgens Janine de Poorter.

ANDER MENS Marga van der Wier is een van de deelnemers van het arbeidsmarktproject. Ze is 48 jaar en heeft 6 kinderen. Ze heeft jaren bij bakker Van der Brug gewerkt en heeft destijds gekozen voor het fulltime moederschap. Toen de kinderen ouder waren, wilde ze toch graag weer terug naar een betaalde baan. Ze deed al een aantal jaren vrijwilligerswerk bij Verpleeghuis Anna Schotanus, zoals koken en activiteitenbegeleiding, maar wil graag, naar eigen zeggen, ook financieel haar eigen boontjes doppen door middel van een betaalde baan. Ze is nu zes weken aan de slag in de ‘sc Heerenveen groep’ en is dolenthousiast. “Ik heb bij mezelf kwaliteiten en talenten

ontdekt, waarvan ik niet wist dat ik ze had. Met name door het groepsproces. De sfeer is open en de coaches doen prima werk. Dankzij de eco-coaching en trainingen word je gedwongen om over jezelf en je ambities na te denken. Je ontdekt je eigen talenten, maar ook beperkingen. Dingen die je niet durft moet je overwinnen, omdat je grenzen moet verleggen om te bereiken wat je wilt. Ik weet al lang dat ik iets in de zorg wil doen. En als het goed is mag ik binnenkort solliciteren bij de thuiszorg. Ik voel me zonder overdrijven na zes weken al een ander mens.”

STAATSBOSBEHEER Een ander samenwerkingsverband van de gemeente Heerenveen is het werkleerproject Jubbega, een samenwerking met Staatsbosbeheer, het Nordwin College en een aantal andere gemeenten. Dennis Benedictus, geboren Fries, woonachtig in Groningen, is teamleider bij Staatsbosbeheer en beheert met zijn team 8000 hectare natuur in Súdeast-Fryslân. “Staatsbosbeheer heeft al wat langer ‘vaste verkering’ met de gemeente Heerenveen in de samenwerking met het GrienTeam” vertelt Benedictus lachend. “We hebben altijd al veel stagiaires gehad, de laatste tijd veel vanuit het praktijkonderwijs. Daarnaast hebben we een

Sako van der Wal, 17 jaar, is een van de leerlingen van de Staatsbosbeheer opleiding. Hij is dik tevreden over zijn werk in de natuur en voelt zich als een vis in het water. “Ik leer veel. Vanuit de praktijk, door dingen te doen, want dan onthoud ik het. Elke week komt onze leraar van het Nordwin langs. Die vraagt ons dingen, hoe planten heten, wat we hebben gedaan, en waarom we het zo hebben gedaan.”

VERWACHTINGEN Uiteraard was Wethouder Coby van der Laan benieuwd naar de verwachtingen van de deelnemers aan de projecten. “Ik begon er eigenlijk zonder veel verwachtingen aan vertelt Marga. “Maar ik was binnen een week enthousiast, vooral door de interactie binnen de groep en de coaching. Ik kreeg meer vertrouwen in mijn eigen kunnen.” En Sako heeft volgens zijn begeleider ‘gouden handjes’ en een hele goede werkhouding. “Die komt wel op zijn pootjes terecht” vertelt Dennis Benedictus van Staatsbosbeheer. Heerenveen maakt met een aantal betrokken partners dus echt werk van werk.

Wilt u meer weten over een van deze projecten? Neem dan contact op met Petra Slaterus, Regisseur Onderwijs & Arbeidsmarkt bij de gemeente Heerenveen, telefoonnummer 14 0513.


G l a m o u r

nieuwe collectie banken! Burgemeester Falkenaweg 32 – Heerenveen – 0513-624048

www.wenhus.nl

@

m m o o i

Gratis entree Datum: Locatie:

3 ETAGES VERLICHTING!

DE BOER LICHT

Tijd:

13:30 Eerste modeshow

JUBILEUMAANBIEDING

BESTAAT 50 JAAR!

19 november 2017 Burgemeester Falkenaweg 54 (De Technische School) Heerenveen 13:00 - 17:00 15:30 Tweede modeshow

Mooie strakke hanglamp geïnspireerd op Scandinavische design. In 4 trendy kleuren!

1967-2017

NU MET 50% KORTING Van € 129,95 nu voor

Wijn & Wonen DELICATESSEN ~ WOONACCESSOIRES

€ 65,- per stuk Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

t

cer

con

r

a a j 0 m

ileu

Jub

2

n ma uur B e D

r& Ba

ll Gri

ns Ha CEB

A W.F

Fri

WW

r&

lfe Du #inuworganisatie

OO

BAR AN

s

RM

BUU

/DE

OM

K.C

end

© 2017 De Buurman Heerenveen | 2171909 | Design: www.roberto-art.com

Vri

ILL

GR

7 201 0 r e 0 b 22. em nov vang e vrij 4 e g2 Aan Entr jda


heerenveen

De apothekerskast Het, op het oog, gemakkelijkst te begrijpen deel van (soms) ingewikkelde taal in koopaktes: ‘leeg en ontruimd’. Iedereen kan bedenken wat ermee bedoeld wordt. Toch? Een probleem. Of ik even wil bemiddelen. Van wie is de kostbare antieke apothekerskast in de verder lege woning? Achtergrondinformatie: vóór het passeren van een leveringsakte vindt een bezichtiging plaats van het verkochte object. In de leveringsakte is namelijk beschreven dat de woning wordt aanvaard in de staat waarin die zich bij het sluiten van de koopovereenkomst bevindt. Door het tekenen van de leveringsakte gaan beide partijen hiermee akkoord. De verkopers waren echter vergeten aan de makelaar te melden dat de betreffende kast niet meer in de verhuiswagen paste. De kast is direct na de bezichtiging, maar vóór de akteondertekening opgehaald. De nieuwe eigenaren eisten de kast echter op. Hij stond er immers bij de bezichtiging/oplevering? Ze hadden er zelfs een foto van gemaakt. Maar het kan nog erger. Bij een bezichtiging zakte de koper in de bijkeuken door de vloer. Dat kan je niet meer een verborgen gebrek noemen! Een andere verkopende partij nam het beding ‘leeg en ontruimd opleveren van de woning’ té letterlijk. De woning was leeg maar de verkopers hadden de complete inventaris in de voortuin gekieperd. Of de verkoop na een echtscheiding. De partners waren dwars, wilden niets meer voor elkaar doen en ondertekenden de leveringsakte bij volmacht. Bij bezichtiging bleek dat er niets was weggehaald. Zelfs de afwasmachine was nog vol! Het gebeurt wel eens dat de bezichtiging een dag voor het passeren van de leveringsakte plaatsvindt. In dit geval bij een oud fabriekspand. In de nacht tussen bezichtiging en het passeren van de leveringsakte waren echter alle koperen leidingen gestolen. Het complete gebouw stond blank! Allemaal verschillende gebeurtenissen die aantonen dat rond een redelijk simpel begrip gecompliceerde problemen kunnen ontstaan. Ze hebben echter één gemeenschappelijk aspect: alles wordt, linksom of rechtsom, opgelost. Vaak heel simpel maar soms ook op een verrassende wijze. Dat is het leuke van mijn vak. En die apothekerskast? Dat was niet zo ingewikkeld. Je moet namelijk wel afspreken en vastleggen wat er achterblijft in de woning.

Pieter de Boer

Mr. Pieter de Boer Notaris bij Groenewegen advocaten & notarissen Heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15

AARON TERPSTRA

“IK WIL MAX VERSTAPPEN JUNIOR WORDEN” Aaron Terpstra uit Mildam is de kersverse Nederlands kampioen stockcar in de Micro F2 klasse. De negenjarige Aaron deed dat door op het circuit in Lelystad in drie manches tweede te worden. Die drie tweede plaatsen bleken uiteindelijk genoeg voor de eindoverwinning in het klassement van het Open Nederlands kampioenschap. Aaron woont sinds twee jaar in Mildam bij zijn vader en diens vrouw. Daarvoor was hij woonachtig in Roosendaal bij zijn moeder. In Mildam heeft hij het goed naar zijn zin en naast racen doet Aaron ook aan voetbal. Als hij ooit moet kiezen tussen deze twee sporten valt voetbal meteen af. “Ik wil de nieuwe Max Verstappen junior worden.”

WAT IS STOCKCAR? Een Formule 1-stockcar is een eenzitswagen met achterwielaandrijving waarbij de motor voorin is geplaatst. Op een asfalt- of gravelbaan wordt in een wedstrijd een x-aantal ronden gereden. In de Micro F2 klasse waar Aaron in rijdt kunnen de auto’s een snelheid bereiken van maar liefst 80 kilometer per uur. “En dat is helemaal niet eng”, zegt Aaron vol vertrouwen. Vader Arnold knikt instemmend. “Het frame van de stockcar is zo opgebouwd dat het voor de coureurs veilig is. Aaron zelf zit helemaal vastgesjord, heeft een helm op en uiteraard een speciale racekleding. Nee, tijdens een race maak ik me echt geen seconde druk over zijn veiligheid. Aaron is iemand die het overzicht kan bewaren, behalve racerisico’s geen risico’s neemt en goed weet wat hij doet. Natuurlijk, een aanrijding en stevige crash kan altijd, maar Aaron ziet snel en veel en kan hierin zijn keuzes maken. Mijn moeder zegt altijd: Het is een Steenbok, een type dat observeert en de kat uit de boom kijkt. Maar tijdens dat observeren neemt hij alles in zich op en kan daarna vaak de juiste beslissingen nemen.”

COVENTRY In Engeland is Formule 1-stockcar een enorm grote sport en worden er veel wedstrijden georganiseerd. Het is zo groot dat er veel profs rondrijden. In Nederland en zeker in Friesland is de sport ook behoorlijk populair, maar als je er je brood mee wil verdienen dan moet je naar Engeland. Daar was Aaron vorig jaar ook te vinden en nam hij deel aan een wedstrijd met zijn stockcar F3. Aaron zijn tweede auto. In deze klasse maakte Aaron grote indruk. Hij won tweemaal en werd een keer tweede en gaf alle Engelse coureurs het nakijken. “We

hebben ons toen echt verbaast”, zegt vader Arnold vol trots. “Hij heeft in Engeland grote indruk weten te maken. Via de wedstrijd in Coventry werden veel contacten gelegd. Niet alleen met Engelsen, maar ook met Duitsers.” Arnold, een kantoorman met als functie commercieel directeur, leerde de laatste jaren veel bij over de technische kant van de auto’s. Zoveel, dat hij nu zelf auto’s in elkaar zet. “Ik kreeg uit Engeland een aanvraag om een auto te bouwen en zijn vorige auto rijdt nu in Duitsland, harstikke leuk natuurlijk en dat doe ik met heel veel plezier. Lekker aan de auto’s prutsen, soms ook samen met Aaron, dat is eigenlijk het mooiste wat er is.”

NEDERLANDS KAMPIOEN Voor het eerst is de Micro F2 klasse een wedstrijdklasse in Nederland. Dit is een klasse, die is overgekomen uit Engeland men waar alle auto’s gelijk zijn. Het enige wat je mag doen aan de auto is de afstelling, de sporing van de banden en de bandendruk. We besloten om een stockcar aan te schaffen en we gaan dit jaar de wedstrijden af met mijn zoon.” Ongeveer om de vier weken is er een wedstrijd in Lelystad, en soms naar Blauwhuis, Texel en Venray. In Lelystad stond twee weken geleden het nationaal kampioenschap op het programma. De wedstrijd waar Aaron zijn nationale titel behaalde. “Het was niet gemakkelijk om te winnen”, vertelt Aaron. “Ik wilde heel graag een race winnen, maar ik werd alleen maar tweede.” Vader Arnold geeft aan waarom. “Het is een kampioenschap over drie manches, je moet dus in elke manche punten halen, anders ben je bijna kansloos

Aaron Terpstra met de eerste prijs micro F2 stockcars behaald tijdens de Dutch Open op 15 oktober 2017.

voor de overwinning. Als je goed rijdt en je wordt tweede, dan moet je in de volgende manche achteraan starten. Om dan iedereen in te halen en te winnen is niet gemakkelijk. Daarnaast was er ook veel concurrentie. Niet alleen vanuit Nederland, maar er waren ook Engelsen. De Engelsen racen veel meer. Het jongetje uit Engeland dat de eerste manche won reed al zijn 46e race van het jaar. Voor Aaron was het pas zijn vierde wedstrijd in deze auto. Dat zegt ons wel dat hij er veel talent voor heeft.”

TOEKOMST Voor Aaron is het racen in zijn stockcar het mooiste wat er is. Dit seizoen staat alleen nog de finalerace op het programma in Lelystad. De plannen voor de toekomst zijn om veel vaker naar Engeland te gaan. “Zodra de racekalender bekend is in Engeland gaan we dat inplannen en kijken wat mogelijk is. School werkt daar heel goed aan mee. Engeland klinkt ver weg, maar eigenlijk valt dat mee. Op vrijdagavond rijden we naar Hoek van Holland en zetten we de auto op de boot. We slapen aan boord en als we de volgende dag wakker worden, zijn we in Engeland.” Aaron heeft er duidelijk nu al heel veel zin in. “Ik wil gewoon heel veel bekers winnen.” Zijn vader gaat daar in mee, maar houdt een slag om de arm. “Het moet vooral leuk blijven, daar gaat het om. En het moet logistiek en kostentechnisch behapbaar blijven. Zo werden we ook uitgenodigd om eind oktober in Schotland te racen, maar dat is gewoon te ver. Dat doen we niet, want Aaron moet op maandag gewoon weer naar school.”


Voor u gespot!

DE LEUKSTE MAANDAANBIEDINGEN IN GROOTHEERENVEEN

MealDeal!

Gezellig naar De Bios?

WE-VIBE JIVE - €20 KORTING

Meat&Meals, de keuken uit onze slagerij!

Gebruik deze waardebon!

The Tra dit ion al New Zea lan d Pie !

Bioscoopkaartje

Heerlijke “The Traditional New Zealand Pie”

voor maar

3 stuks voor

€ 7,-

€ 10,00

Verschillende soorten Geldig t/m 30 november 2017

DE BIOS HEERENVEEN Burg. Kuperusplein 52 • Heerenveen

Reserveren? Bel 0513-654051 of Reserveren? Bel 0513-654051 of ga naar www.bios-heerenveen.com ga naar www.bios-heerenveen.com

Keurslagerij Zijlstra www.keurslagerzijlstra.nl

KRUIZEBROEDERSTRAAT 37, 8601 CK SNEEK - 0515 460 725

Geldig t/m 10 december 2017 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film | max. 4 pers/bon GROOTHEERENVEEN 11-2017

www.demeetlat1en2.nl

2X

MILKSHAKE KLEIN SMAAK NAAR KEUZE

€ 3,TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE!

ACTIE IS GELDIG T/M 12 DECEMBER 2017

MOLENPLEIN 10B - HEERENVEEN 0513-841143

Marktweg 88 - 8451CG Heerenveen/Oudeschoot

Geldig t/m november 2017

Pleinweg 14-16 Scharnestraat 6 HEERENVEEN SNEEK 0515-414154 0513-627444

WANNEER? In de week van 20 t/m 26 november WAAR? Posthuis Theater Heerenveen KAARTEN? Posthuis Theater aan de kassa of via: posthuistheater.nl

Tel: 0513 621 619

E-mail: sales@he-as.nl

www.he-as.nl

HE-AS

SINDS 31 OKTOBER GEOPEND

HE-AS OPENT OP

AAN DE MARKTWEG

31 OKTOBER

INOP HEERENVEEN DE MARKTWEG r ook?

Jij ko

h zeke mt toc

ZIJN DEUREN IN

NU GEHEEL IN KERSTSFEER KERSTSFEER!


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

DE KOMPENIJE IN JUBBEGA

ROCKT VOOR DE DERDE KEER Voor de derde achtereenvolgende keer staat Jubbega in het teken van ‘Kompenije ROCK’. Op zaterdag 25 november ‘sil it heve’ en als het aan Pieter Hessels uit Hoornsterzwaag ligt, rockt het multifunctioneel gebouw De Kompenije door tot ergens half twee ’s nachts. “Dan is it moai west.” Pieter Hessels (52), in Hoornsterzwaag werkzaam als eigenaar en directeur van het bedrijf HPS Techniek, heeft in zijn vrije tijd alles met muziek (vooral rock) en sport (vooral motorsport) en wil niets liever, dan nieuwe talenten motiveren. Of het nu om sport gaat, of om muziek, Pieter Hessels wil talenten graag helpen een carrière op te bouwen. Wat de sporttalenten betreft, dat hoeft voor Pieter niet in deze editie van de GrootHeerenveen Krant. “Het gaat nú om ‘Kompenije ROCK’.”

DILANA SMITH OP VERJAARDAGSVISITE Pieter Hessels: “Hoe ‘Kompenije ROCK’ is ontstaan, willen jullie weten? Ik ben altijd al muziekliefhebber geweest. Met coverbandjes heb ik niet zoveel, het moeten wel oorspronkelijke artiesten zijn. In 2015 was Dilana aanwezig op mijn 50e verjaardag en gaf ze speciaal voor mij een optreden. Daarna hebben we voor haar een akoestisch optreden op het dorpsfeest geregeld, dat werd een prachtige middag. Dilana is niet alleen een fantastische rockzangeres, maar ook een prachtig mens. Ze is een goede vriendin geworden. Mijn verjaardagsfeestje is eigenlijk de bron van ‘Kompenije ROCK’ geweest.” Dilana Smith komt oorspronkelijk uit ZuidAfrika en treedt veel op in Nederland, maar toert met haar band ook door andere landen van Europa en door Amerika. “Dilana moest later in 2015 met haar band naar Amerika, maar we wilden haar niet zomaar laten gaan,” zegt Pieter Hessels. “We vonden dat ze eerst nog een optreden moest geven in Jubbega. Dus hebben we in november van dat jaar een rockavond georganiseerd in sporthal De Kompenije. Dilana Smith en haar band waren de hoofdact van deze ‘Kompenije ROCK’ avond. Er kwamen 350 mensen op af, een mooi succes. Zo mooi, dat er in 2016 een vervolg kwam, weer met Dilana Smith als hoofdact, nog vijf andere bands en weer met 350 bezoekers.”

SARAH SMITH UIT CANADA “Dilana Smith plaatste enthousiaste berichten over deze tweede avond op Facebook. En die werden gelezen door Sarah Smith, een rockzangeres uit Canada,” zegt Pieter, en

V.l.n.r. Pat Anthony (gitarist van de Sarah Smith band), Pieter Hessels, één van de Bandits, Willemina, Sarah Smith.

als hij een vragende blik in de ogen van uw verslaggever ziet, zegt hij: “Nee, dat is geen familie.” “Sarah Smith reageerde op Dilana haar post, met de woorden “Wow! I wanna play there!” Ze wilde graag in Jubbega optreden na die berichten op Facebook, en dat hebben we voor elkaar gekregen. Dat komt ook omdat Sarah geen arrogante artieste is. Ze is bescheiden en heeft aan haar eigen carrière gewerkt.” En dat is vooral ook, wat Pieter Hessels raakt. Hij noemt haar een ‘independent artist’. Sarah Smith en haar band vormen nu de hoofdact van de editie 2017. Sarah Smith klinkt als ‘Sass Jordan and Sheryl Crow making love on a dirt road!’ volgens de Canadese pers. Haar songs doen verder denken Melissa Etheridge, Alanis Morisette en Beth Hart. Rock of blues met een rauw randje. Sarah Smith schuwt ook een cover van Janis Joplin niet. “Het optreden in Jubbega is de enige grote show van Sarah Smith in Nederland, want het is met de hele band,” laat Pieter weten, “dus dit mag je niet missen.”

AANJAGER

Sarah Smith en band

“Ik ben de aanjager van het festival, en ook de organisator. Eigenlijk doe ik veel dingen zelf. Ik heb zelf ook de flyers en de spandoeken gemaakt.” Hessels heeft voor het

zakelijk deel van dit festival Stichting Big Stone Events opgericht, een stichting om evenementen te organiseren, zoals Kompenije ROCK en in juli een Midzomer Meeting voor motorrijders.

Bon Jovi en Europe. Met hun In strakke leggings en ruige pruiken brengen ze de perfecte rockshow. Voor iedereen die even terug wil gaan naar hun jonge jaren, is dit genieten.”

De rockavond in de Jubbegaster sporthal start om 20:00 uur met een optreden van de lokale band Plankgas. Pieter: “Met frontvrouw Wietske de Boer zijn zij onze plaatselijke helden, en ze hebben de zware taak het festival te openen en het publiek op te warmen!”

Pieter Hessels hoopt dat ‘Kompenije ROCK’ dit jaar in elk geval vijfhonderd bezoekers gaat trekken. “Dan zijn we uitverkocht!”

Willemina and her Bandits

DE VERRRASSING VAN DE AVOND Daarna komen Willemina and her Bandits op het podium. Willemina is volgens Pieter Hessels “een eigenzinnige zangeres uit De Westereen.” Pieter heeft zich opgeworpen als haar coach en inmiddels heeft Willemina een topband om zich heen weten te formeren. Op de setlist staan oude bekende klassiekers van onder anderen Neil Young en Queen, maar ook moderne rocksongs! De rockcovers zullen op een geheel eigen wijze over de voetlichten worden gebracht. “Deze band kan weleens de verrassing van deze avond worden” zegt Pieter overtuigend. “De band Rock the Night wordt onze afsluiter, met hun 90’s hardrock van onder meer

KAARTEN Kaarten zijn in de voorverkoop voor € 15,- te verkrijgen bij MFG De Kompenije en bloemenzaak Kariandra, of online te bestellen, via www.ticketkantoor.nl/shop/KompenijeROCK-17. Aan de kassa op de avond zelf kosten ze € 20,-.


SPORTSTAD

altijd het beste voor jou!

vmbo-groen

www.sportstad.nl

INFOAVOND Di. 28 november 2017 van 19.30 - 21.30 uur

www.nordwincollege.nl Buitenpost Heerenveen Leeuwarden Sneek

*

*

*

Tijd vinden, tijd maken, tijd krijgen.

Nick de Jong Verdediger, UNIS Flyers

kom langs!

Bentaceren betekent dat je zaken goed voor elkaar hebt, dat er grip is binnen je organisatie en dat er tijd gevonden en gemaakt wordt voor andere dingen, zoals ontspanning, plezier en voor dat waar de ondernemer goed in is: ondernemen! Omdat iedere ondernemer uniek is, bieden we dienstverlening op maat en staan we altijd voor je klaar. Dat is Bentacera.

www.bentacera.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

Maak van je huis weer een warm thuis!

19

Woontrends van dit moment! Ben je nieuwsgierig geworden naar de woontrends van dit najaar en 2018?

Graag vertel ik over de laatste veranderingen in je interieur. Want we gaan veel vernieuwing zien als het gaat om kleur en woonstijlen. Ben je een liefhebber van zwart/wit interieurs, dan gaat het roer misschien wel om, want de nieuwste woontrends kun je beschrijven als: warmte, gezelligheid, vintage, relaxing en colorblocking. Samen met KARWEI geef ik de leukste shoptips zodat je huis straks weer helemaal up to date is!

KUSSENS HET NIEUWE WOONSEIZOEN KOMT ERAAN. EEN SEIZOEN VOL MET NIEUWE MATERIALEN, KLEUREN EN ASSORTIMENT. DIT KEER VAST EEN SNEAKPEAK VAN DE NIEUWE NAJAARSCOLLECTIE KUSSENS. EEN COLLECTIE VOL MET WARME TINTEN EN ETNISCHE PRINTJES DIE VANAF NU BIJ DE KARWEI TE KOOP IS!

KLEUREN

HEART WOOD – KLEUR VAN HET JAAR 2018 FLEXA NOEMT HET EEN VOLWASSEN ROZE, MAAR ALS IK HEM ZOU MOGEN OMSCHRIJVEN? EEN LILA ACHTIGE GRIJS/TAUPE. HET IS EEN VEELZIJDIGE KLEUR, DIE ZICH STEEDS ANDERS TOONT WANNEER ER ANDERE KLEUREN NAAST GEBRUIKT WORDEN. ECHT EEN WARME KLEUR DIE GEÏNSPIREERD IS OP DE WARMTE VAN NATUURLIJK HOUT EN DE AAIBAARHEID VAN ZACHT LEER. COMBINEERT GOED MET ZACHTE TINTEN GRIJSROZE, BLAUWEN EN EEN ZACHTE CACAO KLEUR OVERGAAND IN KRACHTIGE TINTEN ZOALS INKTBLAUW EN PAARS.

VERFTIP!

“Het leven gaat steeds sneller; het is hoog tijd om op de ‘pauze-knop’ te drukken”

Roze geeft rust. Met deze kleur op de muren maak je de ruimte zacht en licht en geef je je interieur een moderne en trendy look. Roze werkt goed in combinatie met andere tinten roze. Ton sur ton op de muren dus. De verschillende roze tinten die je goed kunt combineren zijn oud roze, zacht roze, poeder roze, beige en koraal als felle tegenhanger.

STYLE!

BEHANG IS ER OOK DIT SEIZOEN WEER IN ALLERLEI LEUKEN PRINTJES EN MATERIALEN. ER ZIJN VELE TRENDS TE SPOTTEN WAARVAN IK DE DRIE GROOTSTE KORT BESCHRIJF:

f

 EHANG MET NATUURLIJKE B ELEMENTEN: URBAN JUNGLE TREND WAARBIJ WE HET GROEN VAN BUITEN NAAR BINNEN HALEN EN DEZE ELEMENTEN MOGEN NU OOK GEZIEN WORDEN OP JE BEHANG.

2

TEXTIEL BEHANG: DIT GAAT OM EEN TEXTUUR DIE OP HET BEHANG IS GEPRINT OF EEN DIE JE OOK ECHT KUNT VOELEN!

 URK BEHANG: DEZE TREND HOUDT K NOG EVEN STAND, HET IS GEMAKKELIJK TOE TE PASSEN EN PAST PRACHTIG IN HET WARME KLEURPALLET MET ROZE EN AARD-TINTEN.

j

De mooiste materialen om deze kleur mee te combineren zijn beton, hout, linnen, strakke en luchtige meubels, maar ook planten. Roze past sowieso goed in de ‘organische’ trend. Hierin voeren aardetinten de boventoon. Heb jij thuis een urban jungle? Probeer eens een muur roze te schilderen en zie hoe mooi deze twee stijlen met elkaar combineren.

SHOP IN

BEHANG

Ook advies...?!

DE ONDERSTAANDE INTERIEURTOPPERS ZIJN TE KOOP BIJ:

Zou je graag interieuradvies willen in de KARWEI? Vanaf februari 2018 is styliste Evelyne Bok weer aanwezig in de KARWEI van Sneek.

TRENDKLEUR TOPPER 1

TRENDKLEUR TOPPER 2

• • • •

• Kussen Dreamer € 14,95 • Kandelaar Messing € 5,95 • Kruk Inca € 79,00 • Kussen Macrame € 20,95

Woood Otis zwart € 119,00 Vloerkleed Fez € 145,00 Hanglamp Ice € 89,95 Behang Dublin € 16,56


20 LIFESTYLE TIP&TRENDS

LIFESTYLE TIPS & TRENDS ZES HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE EN WIJN...

In de winter ervaren we graag warmte Nu de temperatuur buiten aan het dalen is en het voorzichtig gaat vriezen laten veel mensen de witte- en rosé wijnen voor wat het is en gaan over op de rode wijn. Als de temperatuur in de zomer boven de 25 graden zijn drinken we allemaal rosé en witte wijn. Eigenlijk is dat best wel logisch, want als het warm weer is zoeken we naar frisheid, zuren en fruit. In de winter daarentegen willen we graag warmte ervaren en kiezen we eerder voor een vollere wijn. Ook de gerechten die we eten in de winter zijn heel anders dan in de zomer. Terwijl we in de zomer genieten van een heerlijke frisse salade, eten we in de winter liever stoofpotjes, wild gerechten en natuurlijk de Hollandse stamppotten. Van rode wijnen krijgen we het vaak lekker warm. Dit komt echter niet door de serveertemperatuur van de rode wijn. Een rode wijn serveren we bij voorkeur rond de 17/18 graden. In een eerdere column heb ik uitgelegd dat rode wijn op kamertemperatuur ooit is bedacht in de tijd dat we nog geen centrale verwarming hadden en het in de gemiddelde woonkamer 16/17 graden was in plaats van 20/21 graden zoals tegenwoordig.

RINSKE LOK-JEPMA - Interieurstylist, eigenaar Rinske Interieurstyling

5winterproof tips voor een woonkamer Het is volop herfst. De bomen zijn bijna kaal, het is vroeg donker en de winterjas moet nu wel echt aan. Heerlijk om je huis dan lekker knus en gezellig te maken. Met deze 5 tips heb je jouw woonkamer binnen no time winterproof.

1. SCHAPENVACHTJES

3. VLOERKLEED

Een schapenvacht is, warm, zacht, comfortabel, mooi om te zien en op vele plekken bruikbaar. Op de bank, in een stoel of op de vloer.

Een vloerkleed zorgt niet alleen voor warme voeten, het verbindt ook de meubels in de zithoek. Kies voor een hoogpolig vloerkleed om de warme sfeer nog meer te benadrukken.

2. KAARSEN

4. KUSSENS EN PLAIDS

Zet verschillende kaarsen op een dienblad en je hebt direct een knusse en gezellige sfeer. Ook kandelaren met gekleurde dinerkaarsen doen het altijd goed.

Leg verschillende kussens en een mooi plaid op de bank. Heerlijk om ‘s avonds op de bank te kruipen met een fijne plaid.

RINSKE LOK-JEPMA - Interieurstylist, eigenaar Rinske Interieurstyling

5. VERLICHTING Zorg voor extra sfeerverlichting. Wil je eens wat anders, hang een lichtsnoer of looplamp aan een haakje aan de muur.

Als je toch je rode wijnen in je woonkamer bewaart zet de fles dan echt even een half uurtje in je koelkast. Dit voorkomt dat de wijn te alcoholisch en log wordt. Qua gerechten geniet ik altijd volop van deze tijd van het jaar want zeg nou zelf, wat is het heerlijk om te genieten van een hertenstoofpotje met een heerlijk glas hout gelagerde rode wijn, kaarsjes aan en een knisperend haardvuurtje op de achtergrond!

Proost!

Om te zoenen! Lippen. We glimlachen ermee. Bijten erop, likken erlangs. Ze helpen ons spreken. Ze zijn, na onze ogen, de blikvangers in ons gezicht. Je zou dus verwachten dat we goed voor deze kostbare onderdelen zorgen, maar nee. Vaak beginnen we pas met lippenbalsem smeren, als de onze trekken door droogte. Als er velletjes verschijnen, waarvan we niet af kunnen blijven, wat de schade alleen maar groter maakt. De huid van onze lippen is dun, reden om deze goed te beschermen. En daarvoor is een gezonde lippenbalsem nodig. Op de verpakking lees je niet dat er in veel lippenbalsems minerale oliën (paraffin, liquid paraffin, paraffinum liquidum, witte olie of liquid petroleum) zitten, die schadelijk zijn in je lichaam. Vraag daarom voor aanschaf naar de stoffen die de lippenbalsem bevat. Zoek uit of ze uit plantaardige vetten of oliën bestaan, bijvoorbeeld via een ingrediëntenlijst. En dan? Blijf lekker smeren, vooral nu guur weer en droge verwarmingslucht weer een aanslag doen op onze huid. ELINA ZELDENRUST - Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.


GROOTHEERENVEEN.NL

21

WINTERPROOF HARDLOPEN WINTERPROOF HARDLOPEN: WAT BETEKENT DIT VOOR ALLE MENSEN DIE DE WINTERPERIODE GEWOON DOOR WILLEN GAAN MET HARDLOPEN EN REGEN, WIND, HAGEL EN SNEEUW TROTSEREN OM HUN RONDJES DOOR VELD, BOS EN WOONWIJK TE MAKEN?

MARGA WIEGMAN- Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

Dat het je, al lopende, opvalt dat de autobestuurder je in één keer voorrang geeft bij het oversteken en je meewarig aan kijkt….. Dat je bril beslagen is en je voeten kletsnat door de plassen water (en omdat je niet meer ziet dat je er omheen kunt lopen)….. Dat je handen er bijna afvriezen (“sukkel…handschoenen vergeten”) zodat je na je bosloopje bijna niet meer de autosleutel in het contact van je auto kunt krijgen…. Dat je een echt wel hoge drempel over moet om uit die gezellige, warme kamer de kou buiten in te stappen, terwijl je weet dat het wel tien minuten duurt voordat je weer lekker opgewarmd bent om het programma aan te kunnen….

…….Het is soms echt wel ROOS SIEMONSMA - Runningtherapeut en Looptrainer, Eigenaar bij Mind2Run

afzien als hardloper in de winter!

SUPERFOODS Superfood is een verzamelterm voor een reeks eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, essentiële vetzuren en aminozuren. Een voedingssoort valt onder de categorie superfood wanneer het meer dan twaalf positieve eigenschappen heeft voor je gezondheid. Superfoods hebben dus een positief effect op je gezondheid, maar bevatten vaak ook geneeskrachtige eigenschappen. Zo kan het gebruik van chiazaden vroegtijdige veroudering voorkomen en helpen bijenpollen tegen hooikoorts.

Maar pas wel op….koop een goed merk, liefst biologisch, want anders kunnen er vulstoffen aan toegevoegd zijn, die de kwaliteit van het product naar beneden halen. Tegenwoordig mag het geen superfood meer heten, omdat hierdoor de indruk gewekt wordt dat het eten van deze voedingsmiddelen alleen voldoende zou zijn. Variatie is natuurlijk van essentieel belang Wat dacht je van broccoli en spinazie, dat zijn immers ook superfoods! Lekker door je smoothie of je yoghurt zijn ook gojibessen, hennepzaad, moerbeien of rauwe cacoa! aar!

Smullen m X Kees

SHAMÉ KEESMAN - Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees in Heerenveen.

de zoveelste keer met natte sportkleding vult en maar weer eens een krant verscheurt om in je schoenen te proppen om ze zo sneller droog te krijgen. Hoezo winterproof? Dat je uiteraard een extra laagje kleding aan kunt doen met een winddicht jackje kan iedereen zelf wel bedenken…..of een lichtje om je arm en een reflecterende hoofdband zodat je goed in het donker zichtbaar bent…..is ook niet zo moeilijk.

Maar de beloning is groot: meer weerstand (dus minder verkouden of ziek), een betere doorbloeding (minder snel koude handen en voeten), meer zuurstof door de buitenlucht (dus betere concentratie en lekkerder slapen) en een algeheel fitter gevoel (zowel mentaal als fysiek). En dat maakt veel goed als je je wasmachine voor

En blijf je het uiteindelijk echt te moeilijk vinden om tijdens de winter buiten te blijven hardlopen, dan kun je altijd nog voor de loopband in de sportschool kiezen, maar echt winterproof word je dan niet (als hardloper).

LUIPAARDEN SPOTTEN OP SRI LANKA Een van de beste plekken ter wereld om luipaarden te spotten! Op het paradijselijke Sri Lanka ligt het Yala National Park. Gelegen ten zuidoosten van Colombo, op zo’n 6 uur rijden, ligt dit indrukwekkende stuk natuur. Bosland met open vlaktes, meertjes, moerasgebied, graslandschappen en rode zandwegen, geven je al het ultieme safari gevoel. De bekendste rots van het park is Elephant Rock, die zoals zijn naam al doet vermoeden, lijkt op een enorme olifant. Wat Yala spectaculair maakt, is dat hier de grootste concentratie luipaarden per vierkante kilometer leeft. Nergens ter wereld heb je meer kans om ze te spotten! Tijdens je jeepsafari spot je uiteraard veel meer wilde dieren, zoals bijvoorbeeld krokodillen, varanen, zwijnen, waterbuffels, Ceylon olifanten en talrijke vogels. Yala National Park is een gebied wat fantastisch gecombineerd kan worden met een een (privé) rondreis over het eiland. ODETTE HOLKEMA - zelfstandig reisagent en eigenaar van YourTravel.


HEERENVEEN BESTAAT

10 JAAR!

Dit vieren wij van 15 t/m 18 november met veel chocolade aanbiedingen. Kom naar onze winkel.

Dracht 105 H E E R E N V E E N

PROEFPUUR.NL

uitnodiging

heropening euphoria

Nieuwsgierig? Natuurlijk! Kom ook een kijkje nemen:

donderdag 23 november tussen 19:00 - 22:00u Lindegracht 43, Heerenveen Webshop: www.euphoria.frl


AAN TAFEL! IN GROOTHEERENVEEN

n e k u e k e d in je k ij k n e E van restaurants in GrootHeerenveen

HOTEL TJAARDA ORANJEWOUD- SPOORZICHT HEERENVEEN DE KONINGSHOF HEERENVEEN - PATA NEGRA HEERENVEEN LA FONTAINE HEERENVEEN - HET AMBACHT HEERENVEEN

met tips en trends van Ekoplaza en Bloemsierkunst He-as CULINAIRE BIJLAGE VAN

heerenveen


2 | BIJLAGE GROOTHEERENVEEN

“Hoe meer diversiteit, hoe beter!” Eetcafés, Grand cafés, hippe lunchtenten, brasseries en restaurants. Heerenveen heeft veel te bieden op gebied van culinaire geneugten. De keuze aan eetgelegenheden is legio, maar is het ook divers? “Jazeker, Heerenveen gaat ‘lekker’!”, zegt Sjoerd Bakker, mede-eigenaar van Blue C.

“Mensen houden van diversiteit. Wanneer je vijf jaar lang bij hetzelfde restaurant eet, dan ben je hier op een gegeven moment ‘uitgegeten op die kaart’. Je kijkt om je heen; waar kun je voor de afwisseling nog meer naartoe? Zo kom je ook eens bij de buren te eten. En ben je daar al een aantal keren geweest, dan keer je terug naar het eerste restaurant waar je hebt gegeten.” Volgens Sjoerd hebben de horecaondernemers dit in Heerenveen goed door. Het valt hem op dat de horecazaken steeds meer de nadruk leggen op hun eigen identiteit en daarmee dus ook hun eigen unieke karakter. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de menukaart, maar ook in de inrichting en de service die wordt geboden. Zelf vindt Sjoerd de service een cruciaal punt.

VAN HOOFD NAAR HART Zo’n negen jaar geleden kwam Bakker in Heerenveen terecht. Hij volgde een duale opleiding tot leerkracht basisonderwijs. Dit betekent dat hij als leerkracht voor groep 1 tot en met 4 werkte en tegelijkertijd de PABO volgde. In de ‘vrije uurtjes’ werkte hij daarnaast nog in de horeca. Eerst bij Café Bak, later bij De Bieb - waar nu Gusto zit - en vervolgens bij ’t Gerecht. Omdat dit laatste bedrijf nog nieuw was, vielen er grote stappen te maken op het gebied van organisatie, gastvrijheid, service, bedrijfsvoering en personeelsbeleid. Hierdoor kwam Sjoerd erachter waar zijn hart ligt: juist op het snijvlak van deze twee uit-

eenlopende beroepen. “Enerzijds werken in de horeca, waar ik mijn eigen persoonlijkheid in kwijt kan en daarnaast het werken in en aansturen van een groot team, waar ik mijn didactische en pedagogische achtergrond kan benutten. Voor mij een perfecte combinatie.”

ONDERNEMEND Begonnen als barman en daarna in de bediening. Zijn manier van werken werd gewaardeerd, niet alleen door de eigenaar, maar ook door de collega’s en gasten. Van het een kwam het ander en zo werd zijn verantwoordelijkheid het trainen en begeleiden van het personeel. Sjoerd zette op de werkvloer verschillende methodes in, die hij kent vanuit het onderwijs. Wat zich allemaal ‘achter de schermen’ had afgespeeld werd zichtbaar voor het publiek toen in 2016 is ’t Gerecht werd verkozen tot nummer acht van Nederland in de Misset Terras Top 100. Dan is er nog iets wat Sjoerd altijd al wilde: ondernemer worden. Ondernemend was hij al, maar nu de volgende stap. Samen met zijn compagnon Henrica, toen nog collega, richtte hij in 2016 Blue C op. Sindsdien traint en coacht hij onder deze naam het personeel van andere (horeca)bedrijven.

HEERENVEEN IN BEWEGING Er ontstaat een verschuiving in de horeca. Mensen kunnen tegenwoordig zelf ook steeds meer en steeds beter koken, dus waarom zou je uit eten gaan? Hoe trekt de ondernemer de gasten? Het is van belang dat ondernemers

anders naar hun eigen horecazaak kijken en dit gebeurt. “De horeca toont lef en ontwikkelt nieuwe spannende concepten en geeft de Heerenvener iets wat ze nog niet kennen. Er wordt iets nieuws aangeboden. Ook zaken die al 15 jaar meedraaien doen hieraan mee. Een nieuwe zaak wordt niet als bedreiging gezien, maar juist als versterking van het geheel. De ondernemers maken Heerenveen samen aantrekkelijk. Er is een mooi doel gesteld; wanneer iemand zich afvraagt waar hij heen moet om lekker te eten, dan moet Heerenveen in hun virtuele keuzelijstje komen te staan. ‘Heerenveen, want daar zijn zoveel leuke unieke zaken om uit te kiezen.’” Sjoerd geeft aan dat hij de kracht van samenwerking erg belangrijk vindt. Hoe meer diversiteit er is in het aanbod, hoe beter dit is voor alle ondernemers in Heerenveen. “Om er maar een paar te noemen: de Sultan met mediterrane tapas, By-Kees voor de puur natuur gerechten, Hét Postkantoor met unieke

De horeca van GrootHeerenveen toont lef met nieuwe spannende concepten

kleine gerechtjes, La Fontaine met geheel vernieuwde inrichting en de notering in de Lekker 500 voor het restaurant van Tjaarda.” Met één zaak kun je deze diversiteit niet bieden.


AAN TAFEL! IN GROOTHEERENVEEN

Een kijkje in de keuken van restaurants in GrootHeerenveen

AAN TAFEL! IN GROOTHEERENVEEN | 3

FOTO'S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

WICHER WIND

RESTAURANT HET AMBACHT

Heerlijk eten bij Het Ambacht Nick Twickler (28) is chef-kok bij restaurant Het Ambacht. Hij volgde de opleiding ‘gespecialiseerd kok’, waar koks de fijnste kneepjes van het vak worden bijgebracht. Zijn favoriete keuken is Italiaans en dat zie je terug in zijn werk. Samen met zijn ‘keukenbrigade’ bereidt hij uitzonderlijke gerechten in het bijzondere restaurant.

PASSIE

FAVORIETE GERECHT

“Van kinds af aan wist ik al dat ik kok zou worden. Hoe de interesse is ontstaan weet ik niet precies maar de drang om te koken is er altijd geweest. De fascinatie voor eten werd alleen maar groter tijdens de opleidingen en werkervaring die ik opdeed bij de betere restaurants door het hele land.”

“Tortellini in brodo - “tortellini in bouillon” - kleine gevulde pasta. Momenteel serveer ik de pasta met een vulling van kalf en mortadella met een krachtige bouillon van kip en paddenstoelen. Maar ik varieer met de seizoenen mee zonder de eenvoud en basis van dit gerecht uit het oog te verliezen.”

WERK “Bij Het Ambacht heb ik de vrijheid om creatief te zijn. Vooral nu, omdat we een nieuwe weg inslaan met het restaurant. We zijn volop bezig met het ontwikkelen en testen van de nieuwe gerechten. Ik kan alvast een klein geheim verklappen, het wordt Italiaans. Elke dag verse pasta’s en brood, en de authentieke smaken en

geuren van Italië. Wij hebben er met het hele team enorm veel zin in.”

NIEUW HOOFDSTUK Na alle mooie jaren met Het Ambacht sluiten we dit hoofdstuk af en beginnen we aan een nieuw. Nieuwe plannen en nieuwe ideeën. Komende weken werken wij met het hele team hard om dit te realiseren. Nieuwsgierig geworden? Kom dan de komende weken genieten van de nieuwe gerechten en maak de verbouwing samen met ons mee of blijf ons volgen op Facebook voor de laatste updates.

HET AMBACHT Burg. Falkenaweg 56 -Heerenveen Tel. 0513 232172 www.restaurant-hetambacht.nl

FOTO'S PATA NEGRA

WICHER WIND

PATA NEGRA

Proef Spanje in hartje Heerenveen Ben jij een liefhebber van verse, verantwoorde Spaanse tapas (vlees, vis of vegetarisch)? Houd jij van lekker lang tafelen in een gezellig en ontspannen Spaans sfeertje? Dan zijn wij voor elkaar bestemd. Zorgeloos genieten van een ruim assortiment aan kwaliteitstapas voor een vast bedrag. Kortom, een compleet feest of zoals wij zeggen: es una fiesta!

WARM EN SFEERVOL

TASTE IT, LOVE IT Heerlijk, crostini met vijgen en geitenkaas, patatas bravas met spicy aioli, geitenkaaskroketjes met bosvruchtenjam, mini runderhamburger met gekarameliseerde ui en pimenton aioli, crispy witvis met mildpittige saus of een pita gevuld met pulled pork staan onder andere op onze tapaskaart. Deze tapasgerechtjes zullen je smaakpupillen liefde geven!

MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY DINNER

Vintage, stylish, warm, sfeervol en ruimtelijk. Wat direct opvalt aan ons interieur is dat veel van onze meubels zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Wij hechten veel aandacht aan ons interieur, zodat ons restaurant een gezellige uitstraling heeft. We willen dit op een verantwoorde en duurzame manier doen. Één van de onderscheidende kenmerken van Pata Negra is dat het veel zorg en aandacht heeft voor onze omgeving. Wij ondernemen maatschappelijk verantwoord en daar zijn wij als echt Fries familiebedrijf trots op. Uiteraard zijn wij van de mediterrane touch, maar wel in een modern jasje. Pata Negra is speels, relaxed en biedt ontspanning, ieder moment van jouw avondje uit.

Feestelijke tapas inclusief dessert voor 29,50 p.p. Voor kinderen van 4 t/m 10 jaar rekenen wij tijdens kerst 17,- p.p.

Het liefst willen wij dat jij de hele avond bij ons blijft tafelen, lekker lang. Enjoy the moments!

Reserveer je tafel eenvoudig online via: www.patanegratapas.nl

Zo t/m do onbeperkt tapas voor 18,50 p.p. Vr & za onbeperkt tapas voor 23,50 p.p.

Wat is er nu lekkerder dan tijdens de kerstdagen in de watten te worden gelegd in ons sfeervol tapasrestaurant? Bij deze ben je van harte uitgenodigd om met familie en vrienden te komen dineren tijdens de kerstdagen op maandag 25 of dinsdag 26 december aanstaande vanaf 17:00 uur.

Wij zijn zeven dagen per week geopend vanaf 17:00 uur.

PATA NEGRA HEERENVEEN Achter de Kerk 10, 8441 ET Heerenveen Telefoon: 0513 645 150 www.patanegratapas.nl


4 | BIJLAGE GROOTHEERENVEEN FOTO'S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

WICHER WIND

RESTAURANT DE KONINGSHOF

Vorstelijk dineren in Heerenveen In het restaurant kunt u in een stijlvolle ambiance lekker eten en drinken. Onze keuken zet iedere dag een koningsmaal op tafel. We gaan met de culinaire seizoenen mee en de menukaart wordt regelmatig vernieuwd. Zo wordt uit eten gaan een culinair feest!

De keukenbrigade van Restaurant De Koningshof staat onder leiding van Chef kok Danny de Vries uit Echtenerbrug. De 28- jarige kok werkt al vele jaren in de horeca waarvan 7 jaar met veel plezier bij Restaurant De Koningshof. Sinds anderhalf jaar is hij Chefkok.

UIT EN THUIS Wij als Restaurant De Koningshof bieden de mensen ook thuis een gezellige avond. U bestelt bij ons een buffet en wij zorgen dat het bij u thuis afgeleverd wordt. Dit kan compleet met borden, bestek etc.

zodat u er geen omkijken naar heeft. Uiteraard halen wij alles ook weer op dus ook om de afwas hoeft u niet te denken. Wij maken alles nog zelf en vooral onze huisgemaakte salades vallen zeer in de smaak. Van een vissalade tot een vlees/huzarensalade en vegetarisch tot glutenvrij, alles is bij ons mogelijk!

KERST 2017 Kerst draaien bij Restaurant De Koningshof houdt in dat er vroeg begonnen wordt om alles voor te bereiden voor de hele dag. Van huisgemaakte salades, feestelijk op schalen garneren, tot brunch buffetten, warm en koude buffetten en ‘s avonds het Kerstdiner draaien van een 3 tot 5 gangen Kerstmenu. Uiteraard wordt er dan ook begonnen met de voorbereidingen voor tweede Kerstdag. Al met al een hele drukke maar zeker gezellige dag.

RESTAURANT DE KONINGSHOF Prinsenweg 1, 8443 DN Heerenveen Telefoon: 0513 636 136 www.dekoningshof.nl

LA FONTAINE

WICHER WIND

Brasserie van deze tijd Al 25 jaar lang is La Fontaine een begrip in Heerenveen. Waar het ooit in 1992 begon als croissanterie, is La Fontaine de afgelopen jaren uitgegroeid tot een prachtige Brasserie van deze tijd. Men kan bij ons terecht voor een goede kop koffie, Lunch, borrel of diner met eerlijke producten uit de streek.

Onze keukenbrigade bestaat uit een jong dynamisch team van drie koks, en zes hulpkoks. Zeven dagen per week staan ze voor u klaar om u te laten genieten van een heerlijke lunch of diner. Een van onze koks is Jeroen Posthumus. Jeroen werkt al sinds zijn zeventiende in de keuken en is sinds 15 april van dit jaar werkzaam bij La Fontaine; zijn plezier en humor is voor de andere koks een grote stimulans om elke dag met plezier aan het werk te gaan.

DIVERSITEIT VAN GERECHTEN “De diversiteit van gerechten en gasten maakt het voor mij een feestje om elke dag aan het werk te gaan” zegt Jeroen terwijl hij alweer druk is met het menu voor de kerstdagen. “Onze gerechten worden zoveel mogelijk gemaakt zonder kleur en smaakstoffen. We werken het liefst met producten van de plaatselijke ondernemers. Denk hierbij aan Bakker Lenes bijvoorbeeld, die zes dagen per week ons brood vers afbakt.

VERSE GERECHTEN Op de foto presenteren wij ons Vlees spektakel bestaande uit biefstuk, varkenshaas, pulled pork en scharrelkip. Dit is maar een van de mooie verse gerechten die we serveren op onze mooie dinerkaart.

LA FONTAINE Gemeenteplein 59, 8442 MB Heerenveen Telefoon:0513 683 950 www.lafontaineheerenveen.nl


AAN TAFEL! IN GROOTHEERENVEEN

Een kijkje in de keuken van restaurants in GrootHeerenveen

WICHER WIND

AAN TAFEL! IN GROOTHEERENVEEN | 5

RESTAURANT TJAARDA

Kerst vier je samen bij Tjaarda! Joram van der Staaij (39) is sinds 2011 de chef-kok van De Oranjetuin. Voor de vijfde keer op rij behoort de Oranjetuin tot de 500 beste restaurants van Nederland én is sinds kort ook bekroond met het Waldpyk certificaat. Dit is een keurmerk van de Friese wouden, wat staat voor streekeigen en duurzaam. “Ik zie mijzelf dan ook een beetje als ambassadeur van de Friese producten en lokale leveranciers uit de regio. De lijn in mijn keuken is eerlijk en lokaal. De herkenbaarheid van het product op het bord blijf ik waarderen en ik merk dat ik steeds meer terug ga naar eenvoud zonder tientallen smaken toe te voegen aan een gerecht. Daarbij vind ik frisse tonen in een gerecht erg

belangrijk en het is een uitdaging om altijd de juiste balans tussen zoet, zuur en zout te vinden.”

Fryslân Culinair, een samenwerkingsverband tussen de beste restaurants van Friesland.

RESTAURANT ‘DE ORANJETUIN’

GRAND CAFÉ 1834

In restaurant ‘De Oranjetuin’ proeft u Friesland. Onze gerechten zijn geïnspireerd door de schitterende omgeving en vol passie bereid met verse ingrediënten. We werken zoveel mogelijk met lokale en biologische producten, zo weten we wat we u serveren. We zijn niet voor niks aangesloten bij

Het uitstekende eten, de lekkere koffie en de gastvrije bediening maakt dat het dé ideale plek is om af te spreken met vrienden, zakenrelaties of familie. Dat alles tegen het decor van de statige bossen van Oranjewoud met een enorm terras dat iedere zonnestraal vangt. Kortom, een gastvrije plek waar je graag neerstrijkt.

KERST VIER JE SAMEN BIJ TJAARDA! De kerstdagen worden in Tjaarda feestelijk gevierd. Het hele hotel is omgetoverd in prachtige kerstsferen en onze medewerkers willen u graag een onvergetelijke kerst bezorgen. Kortom , kerst vier je bij Tjaarda!

WICHER WIND

HOTEL TJAARDA Kon. Julianaweg 98 - Oranjewoud Telefoon: 0513 433 533 www.tjaarda.nl

RESTAURANT SPOORZICHT

Voel je thuis bij Restaurant Spoorzicht! Bij Spoorzicht is alles echt heel gewoon. Het is alsof je een huiskamer binnenstapt. Je voelt je direct thuis. Een warme inrichting en een gevarieerde menukaart waar veel smakelijke vlees-, vis- en vegetarische gerechten op staan. Met Anneke, Annick en Peter aan de voorkant worden de gasten met een gastvrije glimlach verwelkomd. Rob en Erik zorgen in de keuken voor verrassende maar ook klassieke gerechten. Daardoor is Spoorzicht voor iedereen toegankelijk.

PROEF HET SEIZOEN!

RESTAURANT SPOORZICHT Parallelweg 48 - HEERENVEEN - T: 0513 – 792 002 www.spoorzichtheerenveen.nl OPENINGSTIJDEN Maandag - Gesloten Dinsdag - 16.00 uur Woensdag - 11.00 uur Donderdag - 11.00 uur

Vrijdag - 11.00 uur Zaterdag - 16.00 uur Zondag - 16.00 uur

Ook buiten de genoemde openingstijden kunt u bij Restaurant Spoorzicht terecht. Vraag naar de mogelijkheden.

Sinds afgelopen november is er een nieuwe menukaart bij Spoorzicht. Bent u op zoek naar winterse smaken en gerechten? Dan bent u bij Spoorzicht aan het juiste adres! Alle ingrediënten voor een winters gerecht zijn aanwezig. Van wild tot gekonfijte eendenbout, het is mogelijk. Daarnaast zijn er ook voldoende opties voor de visliefhebbers en de vegetariërs. Spoorzicht zorgt deze winter ook voor een verrassend, seizoensgebonden wintermenu.

GENIET TIJDENS DE KERST Tijdens de kerstdagen kunt u natuurlijk bij Spoorzicht komen genieten van deze winterse à la carte gerechten maar er is ook een heerlijk 4-gangen kerstmenu samengesteld. Alle informatie hierover vindt u op de website van Restaurant Spoorzicht.


6 | BIJLAGE GROOTHEERENVEEN

BIOLOGISCH DINEREN TIJDENS DE FEESTDAGEN! CULINAIRE TIPS VAN EKOPLAZA HEERENVEEN MET EEN GLANSROL VOOR GROENTEN!

Dat is pas echt genieten!

Bietencarpaccio met peer en noten 4p. Ingrediënten: 500 g rode bietjes, vers of voorgekookt, schoongemaakt 1 eetl kokosbloesemsuiker 2 eetl balsamicoazijn 4 eetl olijfolie zout en versgemalen peper

1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt 1 handpeer beetje citroensap 1 zak veldsla 50 g hazelnoten, grof gehakt en licht geroosterd in een droge koekenpan

Voor de dressing: 4 eetl olijfolie ½ eetl citroensap 1 theel ahornsiroop of rijststroop 2 theel mosterd versgemalen zout en peper

Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Doe de bietjes in een ovenschaal. Roer de kokosbloesemsuiker, balsamico en olijfolie door elkaar en meng door de bietjes. Bestrooi met zout, gemalen peper en rozemarijn. Rooster voorgekookte bietjes 10 minuten, verse ± 40 minuten of tot ze gaar zijn. Laat uitlekken in een zeef en afkoelen. Snijd ze daarna in dunne plakjes en verdeel over 4 borden. 3. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd in dunne partjes en/of stukjes. Besprenkel met citroensap. 4. Schik veldsla en peer op de bietjes. Klop alle dressingingrediënten door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Besprenkel wat dressing over de salade. Maal er eventueel wat extra peper over. Bestrooi met noten.

Bietencarpacci o

Per persoon: Kcal 265 • Vet 19.2 • Waarvan verzadigd 2.1 • Khd 15.9 • Waarvan suikers 14.2 • Vezels 5.7 • Eiwitten 4.1 • Zout: 0.3

Curry met spruitjes, courgette en tofu wokblokjes chili 4p. Ingrediënten: scheut plantaardige olie 1 ui, fijngesneden 1 cm verse gember, geraspt 1 teen knoflook, uitgeperst 1 theel chilipoeder 1 eetl Thaise groene currypasta

500 g courgette, in plakjes 300 g schoongemaakte spruitjes, doormidden gesneden 2 tomaten, in repen 2 theel fenegriekzaad

Optioneel: 200 ml kokosmelk 1 pakje tofu wokblokjes mild chili (ProLaTerre) handje verse koriander, fijngehakt

Bereiding: 1. Verhit de olie in een pan en bak hierin kort de ui met de gember, knoflook, chilipoeder en currypasta. Voeg alle groenten toe en het fenegriekzaad en roerbak op hoog vuur ca. 5-7 minuten. Giet er naar wens de kokosmelk bij. 2. Bak in een andere pan intussen de tofu wokblokjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng ze door de groentecurry. 3. Garneer eventueel met verse koriander en serveer met rijst of quinoa. Per persoon: Kcal 202 • Vet 7.9 • Waarvan verzadigd 1.0 • Khd 16.3 • Waarvan suikers 10.0 • Vezels 7.5 • Eiwitten 12.9 • Zout: mg natrium 0.6

Curr y met groente en tofu

Spruitjessoep

Curry over? Maak er een snelle soep van voor lunch of lichte maaltijd. Verwarm de curry samen met ca. 500 ml groentebouillon. Breng aan de kook, zet het vuur laag en voeg eventueel een klein blikje kokosmelk toe, roer goed door. Zet er dan de staafmixer op of maak er een gladde soep van in de blender. Extra lekker met gebakken wokblokjes en brood. Prima in te vriezen.

Tropische fruitcoupe met raw chocokrullen 4p. Ingrediënten: 1 ananas, geschild, kern verwijderd en in stukken gesneden of mooie vormpjes uitgestoken paar topjes munt, voor garnering

2 bananen, geschild en in stukken of plakken gesneden stukje raw chocolate (Lovechock), in krullen geschaafd

sap en rasp van 1 citroen ca. 100 ml plantaardige room, lobbig geslagen

Bereiding: 1. Meng de stukken ananas en banaan voorzichtig met het citroensap en rasp. Verdeel over 4 mooie coupes. 2. Garneer met chocokrullen en topjes munt. Geef de geslagen room er apart bij. Meteen serveren. Per persoon: Kcal 147 • Vet 3.0 • Waarvan verzadigd 1.4 • Khd 25.7 • waarvan suikers 18.9 • Vezels 2.6 • Eiwitten 2.0 • Zout: 0.01

Tropische fruitcoupe Ekoplaza Heerenveen | Molenplein 10 | 0513 651 202 | ekoplaza.nl

Fijne feestdagen!


AAN TAFEL! IN GROOTHEERENVEEN

Een kijkje in de keuken van restaurants in GrootHeerenveen

AAN TAFEL! IN GROOTHEERENVEEN | 7

Tekst: Ruben Kuiper • Foto’s: Johan Brouwer fotografie

Maak van kerst een beleving die zijn weerga niet kent ALTERNATIEVE KERSTTHEMA’S EN DECORATIE TIPS VAN HE-AS HEERENVEEN Urban jungle Het is eigenlijk gek dat je bij ‘Urban jungle’ niet direct denkt aan kerst. ‘Urban jungle’ draait namelijk om het in huis halen van de natuur, een element dat tijdens kerst deels centraal staat. Combineer de ‘urban jungle’ met boomschors producten, kerstballen of andere kerstmaterialen en creëer zo een natuurlijk chique uitstraling.

Basic chique

TIP: Maak zelf het object uit de 'how to'

onder aan de pagina en je hebt al een mooi begin.

Dit thema met veel goud en brons tinten zorgt voor een gezellige en warme sfeer. Het is daarom niet vreemd dat PTMD deze tinten de hoofdrol heeft laten spelen in hun nieuwe kerstcollectie. Een totale sfeer die in combinatie met een open haard en een ruige lederen bank zorgt voor een fantastisch stoere basic chique uitstraling.

JE EIGEN ‘URBAN JUNGLE’ KERSTDECORATIE (10 MIN)

DOOR DINI HOLTROP

Winter sky

NEDERLANDS KAMPIOEN BLOEMSIERKUNST

Uitgekeken op de groene boom met kleurrijke ballen? Haal dan de winter bij je in huis! Nee niet die vieze Nederlandse winter, maar de ijskoude winter die je alleen kunt ervaren in het hoge noorden. In het ‘winter sky’ thema combineer je namelijk zilver en wit tinten samen met ‘winter frost’ achtige materialen. Van witte sneeuwuilen tot een compleet witte boom, dit maakt deze alternatieve kerstdecoratie compleet. Nog een bijkomend voordeel, je kunt op deze manier van ijskoude winterse sferen genieten zonder in de kou te hoeven zitten.

HOW TO...STAP 1 BENODIGDHEDEN:

- Een Fidrio of ander klein glazen vaasje - Een luchtplantje zoals de Tillandsia - Een paar dennentakjes - Een grote kerstbal - Een paar kleine gewaxte vruchten - Decoratie takjes met glaspareltjes - Visdraad - IJzerdraad

Verbind de steeltjes kleine gewaxte vruchtjes met elkaar met behulp van het visdraad.

STAP 2

Zet de decoratie takjes met glaspareltjes in het Fidrio vaasje.

STAP 3

Zet nu de dennentakjes in het vaasje

STAP 4

Sluit het vaasje af met het luchtplantje. LET OP: er hoeft geen water in het vaasje, het luchtplantje kun je af en toe bevochtigen met een plantenspuit.

STAP 5

Al deze bijzondere decoratie materialen en een groot aantal (ook groene) kunstkerstbomen zijn te verkrijgen bij He-as aan de Marktweg 88 in Heerenveen. Laat je bij He-as verrassen en geniet in het weekend van al het moois onder het genot van een heerlijk bakje koffie en een gebakje.

Haal een stuk ijzerdraad door de het oogje van de kerstbal en zorg dat je er een soort steeltje van maakt. Steek vervolgens dit steeltje van ijzerdraad in het vaasje.

TIP! Om de gehele eettafel te decoreren kun je twee ‘urban jungle’ kerstvaasjes maken en het geheel vervolgens aanvullen met andere kerstdecoraties en kaarsen.


Kom langs voor hout en bouwmate rialen WWW.BOUWCENTERCONCORDIA.NL

Bouwcenter Concordia Heerenveen | Saturnus 3 | 8448 CC Heerenveen | T (0513) 52 13 91


heerenveen • GEZOND&FIT

GROOTHEERENVEEN.NL

31

MARIAN MEIRMANS

Yvon... Bekend van haar onderneming YVON.NL wat staat voor (Yvon)-Mediation-Bewindvoering-Notariaat, maar het liefst zichtbaar als mensenmens met begrip en gevoel voor ieders persoonlijk verhaal.

TJIBBE EN IMRE (DEEL 5) HINDERNISSEN BIJ EEN SCHEIDING: KANSEN EN BEDREIGINGEN... Een besluit nemen om de scheiding te regelen samen met een mediator, is het begin van een kans om samen te overleggen. Niet de familie of vrienden bepalen wat goed voor je is, maar dat doe je samen. Voor Nynke en Jelte een kans om rekening te houden met elkaars emotionele fase en toch stapjes verder te komen. De mediator is neutraal en zal proberen om de oplossingen zoveel mogelijk door de cliënten te laten bedenken. Vanzelfsprekend helpt de mediator daar af en toe aan mee, geeft alternatieven aan en probeert in de gesprekken aandacht te krijgen bij de een als de ander iets naar voren brengt. Zo ook bij Nynke en Jelte. Jelte die verder is in het proces en naar oplossingen wil; Nynke die het gevoel heeft achter de feiten aan te lopen en op “achterstand” te staan. Na het kennismakingsgesprek komen vervolggesprekken waarin emoties, frustraties én praktische oplossingen elkaar opvolgen. Nynke en Jelte worden erg gesteund door het besluit van alle ouders om ze te blijven steunen, ook voor de kleinkinderen. Het resultaat van de besprekingen is dat, in plaats van alles binnen een half jaar te regelen, zij gezamenlijk besluiten de kinderen voorop te plaatsen. Onder gebruikmaking van de belastingmogelijkheden rondom de hypotheekrenteaftrek zal de gezinswoning de komende twee jaren niet verkocht worden. Samen zullen ze zorgen voor de kosten van de woning. De omgang zal plaatsvinden in deze woning; Nynke en Jelte gaan ruilen. Vanwege de jonge leeftijd van de kinderen en op verzoek van Nynke zal de omgang geleidelijk naar 50/50 van de tijd gaan. Jelte kan dan ook op zoek gaan naar een oplossing voor de verzorging van de kinderen in relatie tot zijn baan. De tijdelijke woning van Jelte zal gewijzigd worden in een goedkopere variant, waar ook Nynke in de tijd dat Jelte bij de kinderen is, gaat wonen. Beiden proberen het eerst zonder financiële steun van de ouders. Tijdens de gesprekken is de nieuwe partner van Jelte ook "aanwezig", in ieder geval wordt zij benoemd. Voor Nynke lastig, immers hun kinderen krijgen toch een keer te maken met deze situatie. Blijft lastig, maar zal absoluut aan de orde moeten komen, zodat beiden weten wat ze van elkaar mogen verwachten hierin. In plaats van alles zo gauw mogelijk te regelen hebben ze elkaar de ruimte gegeven. Het is niet ondenkbaar dat Jelte over twee jaar de woning kan overnemen en dat Nynke gaat verhuizen. In zo’n tussenfase van twee jaren kan alles wel geprobeerd worden ook qua omgang met de kinderen. Geen vechtscheiding en constant ruziënde ouders, of kleine kinderen die constant in zo’n spanningsomgeving leven. De afwijzing van de een door de ander als partner heeft plaatsgemaakt voor een positieve rol als ouders over en weer, en vertrouwen in het samen kunnen maken van afspraken. Kortom er is voor beiden een kans voor een toekomst en voor de kinderen rust. Volgende keer: Opeens geconfronteerd worden met zorg en dan?

Vanuit de bijstand naar een luxe Beauty salon Zes jaar geleden vestigde Mooi Beauty & Wellness zich in de oude technische school aan de Burgemeester Falkenaweg. In hetzelfde gebouw als restaurant Het Ambacht. De praktijk van eigenaresse Marian Meirmans uit Heerenveen is sfeervol, met drie behandelkamers waar vrouwen, maar tegenwoordig zeker ook mannen, zich kunnen laten verwennen. Samen met onder andere haar twee dochters is het bedrijf groeiende, niet alleen in het aantal klanten, maar zeker ook qua kennis. Daarbij wordt elk jaar een MMooi evenement georganiseerd. Een evenement waar luxe, glitter en glamour centraal staan en waarbij ondernemers uit Heerenveen kunnen laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Een succesvolle praktijk met een goedlopend evenement, maar de weg ernaar toe was voor de 58-jarige Marian bezaaid met vele hobbels en obstakels. Voor Marian is het vak schoonheidsspecialist haar lust en haar leven. Dat is al zo zolang ze zich kan heugen. “Het is niet zo dat ik als kind altijd bezig was met makeup, maar het had wel mijn aandacht en interesse. Na mijn mavo wilde ik graag de opleiding doen, maar ik kwam uit een gezin van zeven kinderen en een opleiding tot schoonheidsspecialiste kostte in die tijd zeker vijf- à zesduizend gulden. Er was gewoonweg geen geld voor. Ik ging een opleiding doen in de zorg, maar daar was in die tijd weinig werk ik in.” Na wat omzwervingen volgde het moederschap en werden er drie kinderen geboren, twee dochters en een zoon. Toen de jongste twee was, kwam de Heerenveense er alleen voor te staan na een scheiding. Moeilijke tijden braken aan.

KNOKKEN EN JE DROOM NAJAGEN Na de scheiding raakte Marian met haar drie kinderen in de bijstand. Bij de pakken neerzitten deed ze echter nooit en ze besloot haar passie weer op te pakken. Met behulp van de gemeente en enorme steun van haar ouders was ze als alleenstaande moeder in staat om een avondopleiding te volgen tot schoonheidsspecialist. Na twee jaar rondde ze de opleiding af en opende een praktijk aan huis. Met de kinderen thuis bleek dit niet een succesvolle combinatie. Marian liet zich omscholen, wederom met behulp van de gemeente, tot secretarieel medewerker. Ze vond een baan, maar hield de salon aan huis aan. Ze wisselde haar werkzaamheden in de salon af met haar functie bij een zorgbedrijf. “Daar ben ik op een vervelende manier weggegaan, maar dat luidde wel meteen de start in van mijn eigen praktijk, weg van huis en na eerst een locatie bij Balans zitten we nu al zes jaar hier in dit prachtige pand. Ik heb mijn droom nagejaagd en het heeft

even geduurd, maar als ik hier om me heen kijk wordt mijn hart vervuld met trots.”

FAMILIEBEDRIJF “Even wennen was het wel’, geeft Marian meteen toe als ze het heeft over de samenwerking met haar dochters binnen het bedrijf. “Toen we hier zes jaar geleden begonnen waren ze begin 20, net uit de pubertijd en dames met een eigen mening. Hier zijn de rollen anders dan we thuis gewend waren, dat zorgde weleens voor strubbelingen. Irritaties waren er overigens nauwelijks, want we zijn heel erg van dingen meteen uitspreken.” Hoewel de dames in eerste instantie vooral collegiaal met elkaar om wilden gaan, bleek dat in de praktijk soms lastig. “Je bent en blijft moeder en mijn dochters werken hier, sommige dingen kun je dan niet uitschakelen, maar dat is ook niet erg” vindt Marian. “Onze klanten vinden dat geen enkel probleem en waarderen dat juist vaak. Ze voelen zich thuis.”

SPECIALISME De afgelopen zes jaar heeft de beautysalon en de branche niet stilgestaan. Marian, maar ook haar dochters en werknemers hebben elk een specialiteit en binnen dit specialisme proberen ze zich constant te blijven ontwikkelen. Ook de markt beweegt zich, vindt Marian. “Ik ben heel veel bezig met permanente make-up, dat deed ik 25 jaar geleden al. Toen kende bijna niemand dat, nu ben ik er elke dag mee bezig. Daarnaast komen er ook steeds meer mannen de salon binnen lopen en dat is harstikke leuk voor de afwisseling. Ik denk dat ongeveer 20% van onze klanten man is en dat neemt alleen maar toe. Wat mannen dan laten doen? Van alles eigenlijk; wenkbrauwen, huidreiniging, manicurebehandelingen en het harsen van het lichaam.”

GLAMOUR EN MMOOI Op 19 november organiseert Marian voor de zesde keer een beauty event. Het evenement, voorheen ‘De Verwennerij’ zal luxe en glamour uitstralen en verschillende ondernemers uit Heerenveen zijn present. Restaurant het Ambacht zal Italiaanse specialiteiten bereiden, er zijn meerdere modeshows en natuurlijk kunnen de gasten zich laten verwennen en vooral genieten van alle luxe en glamour.


32

NUMMER 11 • 2017

KLACHTEN WIL JE HOREN! TOCH? Klachten zijn een normaal verschijnsel bij elke serviceactiviteit. Grote klachten, kleine klachten, niet tevreden met de geboden service of een ander ongenoegen. Wat gebeurt er eigenlijk met deze uitingen van onvrede van cliënten? Veruit de meeste klachten bereiken een organisatie niet of stranden op verkeerde plaatsen. Zo blijven deze klachten buiten beeld: de zogeheten klachtenijsberg. Daardoor bestaat er binnen organisaties vaak een veel te rooskleurig beeld van klachten. Waar ze wél komen? Op bruiloften en partijen, een klager vertelt zijn klacht minstens aan tien anderen. Met alle negatieve gevolgen voor het imago van dien. Het woord ‘klacht’ roept vaak veel weerstand op.

Niemand vindt het leuk om klachten te ontvangen. Maar het is jammer als de hakken in het zand gaan. Menselijk, maar het helpt niet. Het gevolg is dat klanten hun onvrede niet uiten naar de organisatie. Ze zijn bang voor vijandig tegengedrag, weten niet hoe ze hun klacht kenbaar kunnen maken of verwachten geen aandacht voor hun klacht. En dat is een gemiste kans. Want een klacht is een gratis advies en een teken van betrokkenheid. Een mogelijkheid om de organisatie te verbeteren op punten waar je zelf mogelijk niet aan hebt gedacht. Mijn mening is wel duidelijk denk ik: Jazeker, klachten wil je graag horen! Marga Kuipers, Lid cliëntenraad Tjongerschans

Cliëntenpanel Het cliëntenpanel is onderdeel van de cliëntenraad van ziekenhuis Tjongerschans. Door het cliëntenpanel is het mogelijk om online onderzoek te doen bij patiënten, naasten van patiënten, bezoekers en andere geïnteresseerden. In het cliëntenpanel worden (nieuwe) initiatieven binnen het ziekenhuis getoetst. Met hun deelname helpen de leden van het cliëntenpanel de kwaliteit van de zorg in ziekenhuis Tjongerschans verder verbeteren. Leden van het cliëntenpanel ontvangen enkele keren per jaar een vragenlijst per e-mail.

Wilt u deelnemen? Wij zijn altijd op zoek naar leden voor ons cliëntenpanel. Heeft u interesse? Kijk dan op: www.tjongerschans.nl/clientenraad.

VEILIGER INLOGGEN OP MIJNTJONGERSCHANS Per 1 december met DigiD én sms code MijnTjongerschans is het patiëntenportaal van Tjongerschans. In MijnTjongerschans kunt u digitaal afspraken maken, inzien en wijzigen, vragenlijsten beantwoorden, uw gegevens inzien en wijzigen en folders raadplegen. Met uw DigiD krijgt u toegang tot MijnTjongerschans.

EIGEN REGIE VOOR KINDEREN MET DIABETES Als bij kinderen diabetes wordt geconstateerd, is dat heftig, voor zowel het kind als de ouders. Vanaf nu volgt een leven dat in het teken staat van het toedienen van insuline, op de voeding letten en het beweegpatroon aanpassen. Op de voet gevolgd door vragen als: kan ik nog wel meedoen met mijn vriendjes, mag ik blijven sporten, neem ik de traktatie van een klasgenootje aan? Een kind wil immers rennen, spelen, erbij horen.

uitstapjes wisselen ze ervaringen en tips uit. En voelen ze zich niet vreemd, als ze in een openbare ruimte moeten prikken. Ze zitten in hetzelfde schuitje en dat werkt verbindend. Ook erg leuk om te zien is, dat ze met elkaar afspreken om te gaan spelen of logeren.“

Tjongerschans heeft een oplossing voor dit soort onzekerheden. Regelmatig organiseert Bea Downar, kinderdiabetesconsulente, een uitstapje met deze kinderen. Ze gaan zwemmen, koekjes bakken of voetballen. En, ook altijd gezamenlijk eten. Allemaal dingen die kinderen erg leuk vinden. Maar het hoger liggende doel van deze uitstapjes is educatief. Tjongerschans wil kinderen

Maar ook voor de ouders zijn deze uitstapjes, die overigens gesponsord worden, erg belangrijk. Zij krijgen gelegenheid om met andere ouders ervaringen uit te wisselen. Vanuit Tjongerschans is Bea Downar met een kinderarts en soms met een diëtiste en/of kinderpsychologe aanwezig om de kinderen en hun ouders te begeleiden en vragen te beantwoorden.

begeleiden bij het omgaan met hun diabetes. Omdat de kinderen een aantal uren gaan bewegen, moeten ze vooraf bepalen wat ze gaan eten. Dit betekent koolhydraten tellen, bloedsuiker meten en eventueel de hoeveelheid insuline aanpassen. Bewustwording is dus het credo. Bea Downar: “Het belangrijkste is, dat de kinderen de diabetes bespreekbaar maken. Door deze

Met ingang van 1 december 2017 kunt u alleen nog inloggen met uw DigiD én een sms code. Het uitbreiden van DigiD met extra controle via sms maakt uw DigiD veiliger. De code wordt naar uw telefoon verstuurd. Ook als u geen mobiele telefoon heeft kunt u gebruik maken van de sms-functie. U ontvangt dan een gesproken sms-bericht op uw vaste telefoonnummer. Als uw telefoonnummer niet bekend is bij DigiD, kunt u dat via www.digid.nl doorgeven. Doe dit tijdig, want deze procedure neemt een aantal dagen in beslag.

Agenda HERSENLETSELTREFPUNT

28 november vanaf 9.45 uur in Ziekenhuis Tjongerschans Meer informatie cvaverpleegkundige@tjongerschans.nl

INFORMATIEMIDDAG GLAUCOOM 7 december vanaf 13.00 uur in Ziekenhuis Tjongerschans

Meer informatie en aanmelden: oogheelkunde@tjongerschans.nl


heerenveen • GEZOND&FIT

GROOTHEERENVEEN.NL

33

Meriant helpt bij langer thuis wonen met dementie Dementie heeft een grillig karakter en onvoorspelbaar verloop. Daarom is het werk van Meriants casemanagers dementie Mariecke Mooi en Iety Hullegie zo belangrijk: zij zijn de ‘hulplijn’ die het mogelijk maakt om langer thuis te blijven wonen met dementie. FOTO: FOTOBUREAU HET HOGE NOORDEN

TABOE Dementie is een ziekte die iedereen kan overkomen. Toch rust er volgens Iety Hullegie en Mariecke Mooi nog een taboe op. “Mensen schamen zich en zijn vaak ook bang. Want hoe verder, wanneer je de grip op je leven lijkt te verliezen? Uit angst om niet meer thuis te kunnen wonen, houden mensen regelmatig de schijn op. Terwijl ze juist langer in hun eigen huis kunnen blijven als ze passende ondersteuning en begeleiding krijgen. Meestal is het de omgeving die aan de bel trekt. Vooral partners hebben ons hard nodig om het thuis draaiende te houden.”

MENSEN CENTRAAL Mariecke Mooi en Iety Hullegie zijn gespecialiseerd in geheugenverlies en dementie. Ze helpen bij het vinden van passende zorg en ondersteuning in de verschillende fasen van de ziekte. Vanwege het uiteenlopende karakter van dementie kijken ze altijd naar de persoonlijke context. “Wij stellen de mensen centraal en hebben respect voor hun leefwijze, al zijn we wel doortastend als gedragsveranderingen of de thuissituatie om actie vragen. De nadruk ligt op wat goed gaat en wat in de verschillende ziektefases nodig is om prettig en veilig thuis te blijven wonen. Maar we signaleren ook leed achter de voordeur en staan soms voor dilemma’s. Dan merken we hoe fijn het is om korte lijnen te hebben met collega’s binnen Meriant.”

“Dementie heeft een grillig karakter en onvoorspelbaar verloop” SOORT DIRIGENT “We zijn een soort dirigent die ervoor zorgt dat het hulpverleningsorkest goed speelt”, zo omschrijft Mariecke het casemanagement dementie. Zij doet dat voor Meriant in de regio Heerenveen, Iety in Weststellingwerf. De naam casemanager dementie gaat overigens de komende tijd veranderen naar

Mariecke Mooi (links) en Iety Hullegie helpen mensen met dementie langer thuis te kunnen wonen.

dementieverpleegkundige, een benaming die landelijk steeds frequenter wordt gebruikt.

SNEL SCHAKELEN Mariecke: “Als centrale contactpersoon kunnen we cliënten en hun omgeving goed bijstaan in de ontwikkeling van de ziekte. Wij zijn hun 'eerste hulplijn’ en verbinden indien nodig door naar praktische ondersteuning of specialistische zorg. We werken daarom samen met huisartsen, klinisch geriaters en thuiszorgorganisaties, maar ook met afdelingen als Advies & Behandeling en Psychogeriatrie van Meriant. Alles om snel te kunnen schakelen zodra dat nodig is.”

“We zijn een soort dirigent die ervoor zorgt dat het hulpverleningsorkest goed speelt”

VERTROUWEN

goede basis te leggen. We zijn laagdrempelig en nemen cliënten en hun naasten serieus. We gaan vanuit onze onafhankelijke positie een soort verbond aan, om samen te zorgen dat het thuis goed gaat. Voorlichting is essentieel, maar ook aandacht voor de balans tussen draaglast en draagkracht. Wij zijn er om achteruitgang of andere veranderingen te signaleren en daar passende actie op te ondernemen.”

De casemanagers hebben een rol op enige afstand, maar staan dichtbij wanneer de situatie daar om vraagt. “Dat lukt alleen als mensen ons vertrouwen”, benadrukt Iety. “Daarom is het belangrijk om een

Iety Hullegie en Mariecke Mooi zijn blij dat ze mensen met dementie op deze manier kunnen helpen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te blijven.

Casemanagement dementie van Meriant maakt, samen met Thuiszorg Het Friese Land, Thuiszorg Zuidwest Friesland en Patyna, deel uit van dementienetwerk TinZ.

“Uit angst om niet meer thuis te kunnen wonen, houden mensen regelmatig de schijn op”


k.

34

NUMMER 11 • 2017 HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

DE OUDHEIDKAMER AAN DE FOK De huidige gemeente Heerenveen had ooit drie gemeentehuizen. Het gemeentehuis van de voormalige grietenij Aengwirden werd in 1965 afgebroken. Hiervoor werd het pand gebruikt om de oudheidkamer te huisvesten. We nemen u graag mee terug naar de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Het voormalige gemeentehuis van Aengwirden.

In 1942 kreeg Heerenveen een klein museum, waarin plaatselijke oudheden bewaard werden: de Oudheidkamer. Oprichter en conservator was Leo Leenes. De Oudheidkamer had een onderkomen gevonden in het pand waar de openbare bibliotheek ook haar domicilie had, op de hoek van de Vleesmarkt en Achter de Kerk. In verband met de Tweede Wereldoorlog duurde het nog een aantal jaren voor de Oudheidkamer officieel kon worden geopend. Die officiële opening werd in 1951 worden voltrokken door mr. Eelco van Kleffens, in aanwezigheid van burgemeester Kuperus. Veel particulieren schonken voorwerpen aan de Oudheidkamer. Door het uitblijven van adequate bergen ordeningsruimte liet conservator Douwe Miedema in het jaarverslag 1946 weten, gestopt te zijn met propaganda te maken voor het afstaan van stukken voor de Oudheidkamer. Wel werden er bescheiden exposities gehouden voor het hoekraam van de begane grond van de Openbare

Leeszaal aan de Vleesmarkt. Door de zich steeds uitbreidende collectie was de Oudheidkamer gedwongen naar een groter pand te verhuizen. Aan het laatste deel van de Fok, vlak bij de K.R. Poststraat, stond tot 1965 het - sinds 1934 voormalige gemeentehuis van Aengwirden. In dit al in 1938 bouwvallig genoemde oude gemeentehuis kreeg de Oudheidkamer een plek. Er werden maar liefst drie zalen ingericht. In de hal vond men diverse zuivelwerktuigen uit verschillende tijden. Wegens ruimtegebrek moesten in de gang ook de stenen lijkenkisten uit de Middeleeuwen worden geplaatst. In de zuidelijke voorkamer waren allerlei schilderijen te zien, die betrekking hebben op Heerenveen. In de noordelijke voorkamer viel het oog direct op de prachtige 17e-eeuwse bedstede uit het Oenemahuis. De Opkamer werd geheel in de stijl van de 18e eeuw ingericht met een echt ouderwetse indruk. De begane grond was eigenlijk veel te klein voor de grote hoeveelheid aan objecten en archieven. De wanden waren overvol.

FOTO LINKSBOVEN: De hal in 1951. FOTO LINKSONDER: Zaal 2, De

Heerenveen zaal FOTO RECHTSBOVEN: Zaal 3: De

opkamer FOTO RECHTSONDER: Vervening en

ambachten zaal

In 1966 kreeg de Oudheidkamer Heerenveen ook beschikking over de bovenverdieping. Het bleek echter dat deze etage in zeer slechte staat verkeerde en dat er heel wat moest worden opgeknapt. Er was vanuit de gemeente geen geld tot restauratie. De vertrekken werden geheel met vrijwilligers in toonbare toestand gebracht. Helaas was de vreugde van korte duur, want eind 1965 werd het pand afgebroken ten behoeve van de aanleg van de Trambaan en de bouw van de Trambrug, en moest er (weer) een nieuwe locatie worden gevonden. Het pand aan de Vleesmarkt met de bibliotheek had nog een plek vrij. De Oudheidkamer heeft tot 1982 hier haar onderkomen gehad. In dat jaar

verhuisde de collectie naar een oud herenhuis aan het Van Harenspad op de hoek met de Van Kleffenslaan, dat in eigendom was van de familie Leenes. De erfgenamen van verzamelaar en eigenaar Leo Leenes hebben besloten zijn verzameling in langdurige bruikleen af te staan aan het museum Willem van Haren. Zo bleef de collectie van de Oudheidkamer intact en toegankelijk voor het nageslacht.

‘Het verhaal van Heerenveen” is mogelijk gemaakt door:

www.heerenveenmuseum.nl

FOTO BOVEN: Ansichtkaart van de Fok FOTO RECHTS: Afbraak van het pand

MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

35

KNEPPELFREED

16 novimber is it 66 jier lyn dat Fedde Schurer foar it gerjocht ferskine moast en dat nei ôfrin de plysje mei de wapenstok ynsleach op de minsken op it Saailân . Yn it Wâld wenne eartiids mr. Wolthers, rjochter fan it kantongerjocht fan it Hearrenfean, dy’t geregeldwei Friezen dy’t foar komme moasten denigrearjend behannele as se harren memmetaal prate foar de rjochtbank. Twa molkboeren út Aldeboarn moasten foarkomme om’t se op de bussen dy’t op de brijkarre stiene, molke en sûpe skreaun hiene. In ynspekteur fan de keuringstsjinst wie dêr oer fallen, it hie yn it Nederlânsk moatten neffens artikel 16 fan it Molkebeslút. Dêr makke hy doe ferbaal fan op en sadwaande moasten de molkboeren foar it gerjocht ferskiene. Alhoewol’t de rjochter al tweintich jier yn Fryslân wenne woe er gjin Frysk ferstean. Mar de molkboeren holden de foet stiif en prate Frysk. Wolthers die hiel denigrearjend tsjin harren en boude harren nei. Yn 1951 moast in feedokter, S. F. v/d Burg út de Lemmer foarkomme foar in ferkearsoertrêding. De feedokter prate Frysk. Ynienen waard de sitting skorst om ’t kantonrjochter Wolthers in tolk ha woe. Dy kaam fansels net omdat dy allinne brûkt wurde koe foar in frjemde taal. Mar v/d Burg moast wol oan it ein fan de sitting wachtsje en krige doe te hearren dat der gjin tolk komme soe. It proses krige in foartsetting neidat de rjochter ôfkundige dat hy de heer v/d Burg offisjeel net ferstean koe Fedde Schurer, doedetiids haadredakteur fan de “Heerenveense Koerier”, skreau in ferneatigjind stik oer de heer Wolthers:

"De satisfactie voor deze vertegenwoordiger van de Nederlandse rechtspraak kon dus enkel bestaan dat hij van den Burg “lekker” enkele uren van zijn kostbare tijd ontroofde; de verklaring was immers een slag in de officiële lucht. De beantwoording van de vraag, waarom de heer Wolthers zo mateloos geïrriteerd wordt bij het horen van de taal van het volk, waarover hij zolang recht sprak, ligt meer op des psychiaters weg dan op de onze. Maar het feit, dat hij deze geïrriteerdheid in de openbare uitoefening van zijn functie zo slecht weet te verbergen, is een feit dat ons allen raakt. Morgen kunnen wij ook voor de rechtstoel staan. Dit kinderachtige, beledigende en treiterende optreden tegen een representatieve man als van den Burg is een openlijke provocatie voor het Friese volk in het algemeen en voor zijn georganiseerde studerende jeugd in het bijzonder. De heer Wolthers die officieel geen kind meer is, moet zich deze dingen wel bewust zijn. In de middeleeuwen is Friesland geplaagd door een Saksische bende, die de Zwarte hoop werd genoemd. Mr. Wolthers schijnt het erop gezet te hebben, deze naam voor zich en zijn gelijkgezinde collega´s te reserveren. Laat hij dan besef en, dat hij een nabloeiertje is; bij de grote meerderheid van de rechtelijke macht is reeds een moderner besef doorgedrongen en dingen als zich nu bij herhaling in Heerenveen voordoen komen in Leeuwarden eenvoudig niet voor. Mr. Wolthers provoceert niet alleen het Friese volk en de Friese studenten, hij compromitteert tevens zijn collega’s. Wij vragen ons af, of het de bedoeling van de minister van justitie is, dat het kantongerecht door een rechter wordt gebruikt om herhaaldelijk zijn persoonlijke minderwaardigheidsgevoelens uit te vieren tegen vrije Nederlandse burgers, die staan op hun eeuwenoude volksrechten. Het zou zeker niet overbodig zijn, wanneer in de volksvertegenwoordiging rechtstreeks naar de mening van de minister in dezen werd geïnformeerd. Een duidelijke verklaring zou ons volk enige waarborg geven tegen onverhoedse grofheden, en de rechtelijke macht in Friesland zuiveren van de blaam, die door dergelijke vertegenwoordigers op haar wordt geworpen. "

Fedde Schurer

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten.

De vinger op de zere plek….

Kneppelfreed 16 november 1951 in Ljouwert

19 oktober 1951. In pear wike letter skreau de kollemnist Tsjebbe de Jong yn it Boaltserter nijsbled: Dit is wol in tryst stikje treiterij. Wat yn’e goedichheid kin san man bewege om sa dom, sa provesearjend en sa manikaal op te treden. Kin soks noch ûnder normale situaasjes rekkene wurde as is it wurd oan de psychater. As men soks meimakket moatte jo jo behearskje om sa’n man net mei in kneppel op syn baitsje te jaan.

“Underwilens wie op it Saailân, foar it gerjochtsgebou, in grutte kliber folk gearkommen. Yn’t earstoan hiene der allinne mar guon Fryske skriuwers west en wat oanhingers fan de Fryske beweging dy’t harren solidariteit mei Fedde Schurer útdrukke woene. Fierder noch in tal studinten en sjoernalisten fan de Frysktalige parse, Foar it iepenbier Minestearje wiene dy krante- dy’t net nei binnen mocht omdat der te min artikels reden om sawol Schurer as de Jong romte wie. De saak waard nammentlik holden oan te kleien foar kwealaster. Hja moasten yn in lytse seal, dêr’t amper romte wie foar op freed 16 novimber foarkomme. De ofsier tweintich taskôgers.De ferklearring wie dat fan justysje achte it mei sin misledigjen fan it ferwaarmjen fan de grutte seal te djûr wie. Wolthers troch Fedde Schurer bewiisd. Mr. It wie dy selde dei feemerk en al gau woeks it Okma, de ferdigener, wie fan betinken, dat it lytse groepke lju oan ta in grutte mannichte. net de bedoeling west hie Wolthers persoanlik Om healwei fiven kaam lykwols de skriuwer te misledigjen,mar dat it artikel sjoen wurde Folkertsma nei bûten ta om de wachtsjenden moast as in ynmoedige ferdigening fan it te fertellen hoe’t de rjochtsaak ôfrûn wie. Frysk. Fedde Schurer sei yn syn lêste wurd, Om Folkertsma hinne ûntstie doe oprin, dat hy syn plicht dien hie foar God en syn wat troch de plysje ynterpretearre waard as lân troch op te kommen tsjin it geweld dat reboelje. Der waarden helptroepen oproppen. Fryslân oandien waard. De lju op it Saailân fielden har bedriege en begûnen de plysje mei fruit te bekûgeljen. De “Ik moat it rjocht hawwe, no en yn’e takomst, plysje reagearre hjir op en begûn wyld mei de om as myn folk yn syn eare en syn bestean wapenstok op de minsken yn te slaan. Sa is taast wurdt, fûl fan my ôf te slaan mei it kneppelfreed ûntstien, betocht troch Schurer wapen my net om’e nocht ta betrouwd is: it sels. Dit foarfal hat wol ien fan de wichtichste wurd. Moat ik dêr foar straft wurde neffens west dat yn 1956 it Frysk de offisjele status in noarm, dy’t net myn folk, mar wol syn krigen hat as twadde rykstaal. En ek yn oanranners beskermet, dan sil it dragen fan rjochtsaken mocht elsenien har memmetaal dy straf my greater eare wêze as hokker priis. brûke. Fedde Schurer waard feroardield ta 150 Dan bin ik solidêr mei myn meifertochte gûne boete. Tsjebbe de Jong en mei alle striders foar Fryslân fan earder en lettere tiid. Sa wier helpe JANGERBEN MULDER. my God almachtich. "

Grenzen... De plaats Heerenveen telt momenteel zo’n 30.000 inwoners. Dan kun je blij vaststellen dat die niet allemaal meer een plaats in het Abe Lenstrastadion kunnen krijgen, dus aantekenen dat je gegroeid bent. Maar de andere kant van de medaille is inktzwart. Heerenveen zal nooit meer dan die 30.000 inwoners krijgen. En dat in de jaren dat het platteland de krimpvlag hijst en naar de “grote stad” gaat. In Fryslân naar de vier grotere plaatsen. Leeuwarden heeft al platteland gekregen en dat wordt nog meer als straks op 1 januari Leeuwarderadeel en een deel van Littenseradiel aanschuiven. Drachten heeft alle ruimte om rondom dorpen op te slokken. Sneek, dat ook al meer dorpen krijgt, zat eerst ook krap, maar wijst met een nieuw industrieterrein richting Folsgare welke kant het nu kan uitdenken.

Heerenveen heeft echter geen enkele mogelijkheid meer. Aan de westkant ligt Fryske Marren. Dat schuift geen meter op. Oostelijk is er richting De Knipe nog wel wat mogelijk, maar ook niet veel. Zuidelijk liggen de heilige bossen van Oranjewoud. En Weststellingwerf, maar dat schuift ook niet. Verder zit Heerenveen ingeklemd tussen zijn eigen bedrijventerreinen. Maar we hebben het over wonen. Je kunt wel zeuren dat Heerenveen door geen initiatief te nemen in de periode dat in Fryslân de gemeenten bij elkaar in bed sprongen om tot fusie te komen, maar dan praat je over bestuurders die er nu niet meer zijn. Kijk dus maar vooruit. En even verder dan de vier jaar die politici leven. Het zou goed zijn dat het gemeentebestuur nu snel een toekomstvisie voor

twintig jaar vaststelt. En dan daar tijdens de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen lekker over bekvechten. Over welke kant je op gaat. Toch proberen Opsterland en Weststellingwerf te “krijgen”? Samen met Drachten wat doen? Of de zijtak Jubbega afstaan aan anderen en dan maar hoofdstad worden van de Fryske Marren? Of gewoon Heerenveen blijven met de grenzen die je nu hebt. Dan heb je geen woningmogelijkheden meer. Wil je groter worden: flats bouwen. Vier mogelijkheden. Vertel je burgers in welke richting je denkt. Dan gaan die verkiezingen tenminste ergens over.


36

NUMMER 11 • 2017

"Afûk verbreden met behoud van kwaliteit"

Afûk-directeur Koen Eekma, woonachtig in Heerenveen, voelt zich als een vis in het water wanneer hij kan organiseren, nieuwe activiteiten op het gebied van het Frysk kan ontwikkelen en deze kan inbedden in het dagelijkse Friese leven, zodat ze daar een integraal onderdeel van uit gaan maken. Dat heeft hij zevenentwintig jaar gedaan. Volgend jaar april neemt hij met een tevreden gevoel afscheid van de Algemiene Fryske Underrjocht Kommisje (Afûk). Een portret van deze bevlogen ambassadeur voor de Fryske taal en cultuur. Op een idyllisch plekje in Friesland, het terras van Paviljoen Badmeester Keimpe in Balk, uitkijkend over het Slotermeer, met een uitbundig schijnend najaarszonnetje, duiken we in de jeugd, de opleiding en de maatschappelijke carrière van deze in Sneek geboren, in Heerenveen woonachtige en in Leeuwarden werkzame voorvechter van het Fries. Koen Eekma kwam ter wereld in een klein huisje halverwege de Westersingel in Sneek als derde van de drie kinderen Eekma. Het huis was toen in de letterlijke zin van het woord te klein, zodat de familie verhuisde naar de nieuwbouwbuurt in Sneek. Dat was een kinderrijke buurt, zodat hij nooit te klagen had over speelkameraden. Voetballen op het grasveld, met de pols het land in en ’s winters schaatsen op de Woudvaart, kortom een gelukkige jeugd gehad. Koen zat op de Sperkhemschool en leerde makkelijk, zodat hij in het laatste jaar naar de Gysbert Japicxschool mocht, waar hij onder leiding van ‘master’ Keulen werd klaargestoomd voor de HBS.

ALLES KON IN DIE PERIODE De middelbare schoolperiode onder de bezielende, maar strenge leiding van Hotze de Boer, was er een waar hij met tevredenheid op terugkijkt. “It wie de tiid fan de opkomst fan de popmuzykkultuer, de komst fan de kofjebar (De Witte Kat en Rinke), jongereinsintrum De Meerpaal en Ons Gebouw”, vertelt hij. “It oanbod fan kultuer rjochte op jongerein wie doedestiids ‘booming’ en at der wat net wie, dan waard it troch de jongerein sels wol organisearre.”

LÂN FAN TAAL

“It evenemint Stuntje 67 stiet my noch helder foar de geast. Ik hie as taak om de Fryske popgroepen te boeken. Dêrneist makken we in Snitser ferzje fan de film Bonnie and Clyde, mei as titel Baukje en Claes, dêr’t pleatslike freonen fan de HBS en De Witte Kat foar optromme waarden. Boargemaster Rasterhoff joech persoanlik syn tastimming foar it ôfsluten fan ûnder oare de Leeuwenburg yn Snits en de oprit fan Epemastate yn Ysbrechtum foar de opnamen fan de film. Alles koe yn dy tiid en ik tink dat doe myn passy foar it organisearjen ûntstien is.”

ONDERWIJS Na een korte verkenning van de faculteit wis- en natuurkunde in Groningen wist Eekma dat hij niet in de wieg was gelegd voor natuurkundige en ging hij naar de Sneker Pedagogische Academie. “Dat wie om’t ik eins net goed wist wat ik woe. Ik fûn de oplieding ferrassend nijsgjirrich troch al dy nije fakken as psychology, sosjology, didaktyk en maatskippijlear.” Bovendien schoot Amor met scherp in die periode en ontmoette hij Ity, met wie hij onlangs zijn 45-jarig huwelijksfeest vierde. Master Koen bleef zeven jaar in het onderwijs, studeerde daarnaast onderwijskunde in Groningen en maakte vervolgens de switch naar de onderwijsbegeleidingsdienst. “Dat fûn ik prachtich wurk. Ik krige mei de organisatoaryske kant fan it ûnderwiis te meitsjen en boude yn de tsien jier by de skoalbegeliedingstsjinst in behoarlik grut netwurk op, sawol yn it ûnderwiis as by de Fryske gemeenten.”

DIRECTEUR AFÛK Op zijn 39e werd hij directeur van de Afûk. Zijn organisatorische en ondernemende hart ging open. Begonnen met acht medewerkers en een begroting van omgerekend drieënhalve ton, groeide de Afûk in de 27 jaar

dat hij aan het roer stond naar 31 mensen en een omzet van drieënhalf miljoen euro voor 2018, waarvan een aanzienlijk deel eigen inkomsten. “De Afûk wie doedestiids in organisaasje”, fertelt Eekma, “dy’t benammen rjochte wie op kursussen Frysk en de ûntwikkeling en it útjaan fan Frysk lesmateriaal. Fan de provinsje kaam it fersyk om mear aktiviteiten te organisearjen om de Fryske taal te promoaten by oerheden, yn de soarch en de detailhannel; in stik ferbreding fan it wurkterrein dus.” In de loop der jaren heeft dat geleid tot een veelheid aan cursussen, een mooie uitgeverij en boekwinkel, het project Tomke, dat al meer dan twintig jaar loopt en een naamsbekendheid heeft van 98% en het project ‘Praat mar Frysk’ waarmee het Fries sexyer moest worden voor de jeugd door de inzet van onder meer Doutzen Kroes en Epke Zonderland. “Ik beskôgje de Afûk as in soarte fan Unilever, dy’t as holding in oantal merken eksploitearret, lykas Calvé en Omo. De nammebekendheid is minder wichtich, salang’t de minsken de produkten mar kenne.”

De kers op de taart wordt in 2018 - het jaar waarin Koen Eekma het stokje overdraagt aan zijn opvolger - Lân fan Taal, waarin de Friese cultuur zichtbaar en beleefbaar wordt gemaakt voor de LF2018-gasten. Het idee daarvoor is ontwikkeld samen met Bert Looper, directeur van Tresoar. Het is door hen beiden en vele projectmedewerkers, in samenwerking met diverse externe partijen, uitgebouwd tot een concept waarin de kleine talen centraal staan. Epicentrum van Lân fan Taal wordt het taalpaviljoen OBE op het Oldehoofsterkerkhof. Het wordt niet alleen een informatiepunt, maar ook tribune, terras en expositieruimte. De opleverdatum ligt in november van dit jaar. OBE moet fungeren als een katalysator voor talloze taal- en cultuurgeoriënteerde activiteiten. Naast dit gezamenlijke initiatief heeft de Afûk ook een aantal andere ijzers in het vuur zoals de Taletún voor de kinderen en de Taalkaravaan, die in 2018 langs een aantal grote evenementen rijdt, waaronder Sail in Harlingen, Oerol op Terschelling, de Admiraliteitsdagen in Dokkum, Simmerdeis in Drachten en het Oranjewoud Festival in Heerenveen. Kinderen krijgen met een in opdracht van de Afûk ontwikkelde game de mogelijkheid om via een interactieve speurtocht de historie van Friesland te ontdekken.

AFSCHEID Op 25 april 2018 bestaat de Afûk 90 jaar. Ter ere daarvan vindt er in De Harmonie in Leeuwarden een jubileumsymposium plaats. De aangewezen plaats en tijd voor directeur Koen Eekma om afscheid te nemen van een Afûk-era van 27 jaar en zich onder te dompelen in de LF2018-festiviteiten. “No tsjoch”, besluit Eekma het ‘petear’.


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

37

KINDEREN MOGEN OP

VISITE BIJ SINT NICOLAAS IN HET SINTERKLAAS HOTEL IN HEERENVEEN Sint-Nicolaas komt zaterdag 18 november via Dokkum Nederland binnen, en dat is niet zover van Heerenveen, dus diezelfde middag legt zijn boot ook nog aan bij het Breedpad. De week daarop is de Goedheiligman elke dag de speciale gast tijdens het jaarlijkse Sint-Nicolaas Sprookje in het Posthuis Theater, en wat is dan handiger om er dan ook maar te blijven logeren. Het Posthuis wordt die week dan ook omgedoopt in ‘SINTERKLAAS HOTEL’.

Het Posthuis is niet het eerste logement waar Sint-Nicolaas logeert tijdens zijn verblijf in Heerenveen. Een eeuw geleden (de Sint gaat al heel wat jaren mee) had hij nog logies en ontbijt in Hotel Groen aan de Dracht, waar nu het pand de Hoofdbrug staat. De toen net opgerichte ‘Heerenveensche Winkeliers Vereeniging’ liet Sint-Nicolaas tot en met 5 december ‘Iederen dag afrijden (uitgezonderd Zondag) middags 3 uur vanaf zijn Hotel.’ Hotel Groen heeft meer dan een halve eeuw dienst gedaan als Sinterklaas Hotel. Maar Hotel Groen moest wijken voor nieuwbouw, dus de Sint moest op zoek naar wat anders.

DE ZILVEREN ROOS “Ik weet nog, dat Sinterklaas logeerde in de winkel van De Zilveren Roos, de vroegere bloemenwinkel op De Dracht”, zegt Hendrika Mulder, tegenwoordig zelf lid van de commissie die vanuit de Heerenveense Ondernemers Vereniging (H.O.V.) verantwoordelijk is voor het tijdelijk onderdak van de Sint en zijn gevolg. Het was de tijd dat de bakkerijen in Heerenveen tegen elkaar opboden, wie de mooiste lekkernijen van marsepein in de etalage had liggen. “Er stond een groot bed in de etalage van De Zilveren Roos, met allemaal bloemen en ook pakken stro,” herinnert Hendrika Mulder zich.

Op een gegeven moment kwam het Posthuis bij de H.O.V. in beeld. Het Sint-Nicolaas Sprookje draaide daar alweer enkele jaren, nadat de oude Schouwburg Bioscoop was verdwenen, en Hendrika nam contact op met het theater. Het bleek maar een kleine stap om ook het Sinterklaas Hotel in het Posthuis te huisvesten.

IDEALE LOCATIE Hendrika Mulder: “Het Posthuis is als pand een ideale locatie. Binnen is er veel rood, dat past goed bij het kinderfeest. Kleine kinderen komen hier soms huilend binnen, omdat ze bang zijn voor Sinterklaas, maar ze gaan er altijd lachend weer uit. Ze krijgen hier alle aandacht van Sinterklaas en van de Pieten. Ze mogen hier kleurplaten kleuren en we hebben een kinderdisco met Disco-Piet.” Tjalling de Vries, huismeester van het Posthuis Theater en daarmee ook van het Sinterklaas Hotel, herkent dat wel. “Sommige kinderen kijken eerst wat benauwd, maar dat is gauw over,” zegt hij. “In de twee weken, voordat de kinderen bij Sinterklaas in het Hotel op visite mogen komen, krijg ik hier al veel tekeningen, kleurplaten en verlanglijstjes door de brievenbus. Ik pas er goed op, en bewaar ze, totdat ik ze aan Sinterklaas kan overhandigen.”

Is Tjalling eigenlijk de ‘Hotel-Piet’? “Nee hoor,” zegt Tjalling de Vries, “Ik ben gewoon Tjalling. En ik zorg ervoor dat alles goed verloopt en dat iedereen blij en tevreden is.” Sommige jonge ouders komen door het Sinterklaas Hotel voor het eerst in het theater. “We krijgen hier kinderen binnen van anderhalf jaar tot twaalf jaar oud,“ zegt De Vries. “In het Hotel-weekend hebben we zomaar 150 kinderen per dag op bezoek, het gaat de hele zaterdagmiddag en zondagmiddag door. Ik begeleid Sint en Piet, draai de bardienst voor wie ranja of koffie wil. In de begintijd van het Hotel hadden we nog geen cd’s met Sinterklaasliedjes. Toen heb ik een Piet naar de winkel gestuurd om er eentje te kopen. Zegt ie: ‘ik heb geen geld bij me’. Ik zeg: ‘vraag dat maar aan je baas, die heeft vast geld genoeg’.”

‘HEA’ Dat het Sinterklaas Hotel in Heerenveen populair is, werd enkele jaren geleden wel duidelijk, toen het programma ‘Hea’ van Omrop Fryslân televisie zelfs langskwam. “Het is ook superleuk om te doen,” vindt Hendrika Mulder. “Al verandert het allemaal wel, met de komst van de centrummanager in Heerenveen. Vroeger kon ik alle bonnetjes gewoon bij Nico Zeldenthuis van de gemeente inleveren en het werd wel betaald. Nu er een centrummanager is, is dat wat ingewikkelder. Maar ik doe het gelukkig niet alleen. We doen het met elkaar.” En dan noemt ze nadrukkelijk de namen van haar mede-commissieleden: Dennis Jalving, Jelle Wagenaar, Vincent van Egmond en Douwe Jan Lenes. Net als de intocht en het Sprookje, is ook het Hotel een zaak waar de Heerenveense ondernemers borg voor staan.

SINTERKLAAS HOTEL Het Sinterklaas Hotel in Heerenveen is geopend op zaterdagmiddag 25 november en zondagmiddag 26 november, tot 17:00 uur. En is uiteraard gratis toegankelijk. Kleurplaten, tekeningen of verlanglijstjes kunnen hoogstpersoonlijk aan de goede Sint of beste Piet overhandigd worden.


Word jij onze nieuwe collega?

Kort & krachtig dans | muziek | theater | beeldend

Wie in Oude-en Nieuwehorne en omstreken ‘Installatie’ zegt, zegt “Kuperus” En dat is logisch gezien het zeer uitgebreide palet aan producten en diensten dat wij aanbieden op het gebied van installatietechniek. Niet alleen is Kuperus Oudehorne gespecialiseerd in cv-installaties, warmte-pompen en systemen voor zonne-energie, klanten kunnen bij ons ook terecht voor de levering en installatie van sanitair, zinkwerk, en dakbedekking. In verband met structurele toename van de vraag naar onze diensten zijn wij op zoek naar uitbreiding van ons installatieteam met de volgende vacatures:

All-round Installatiemonteur en Onderhoudsmonteur cv-installaties Epaper:(www.kuperus.org)

Geïnteresseerd?

Hé kunstenaar/muzikant, Jij hebt zojuist een kunstatelier gevolgd. We hopen dat je het leuk vond? Wist je dat er elk schooljaar 68 kunstateliers zijn vol creativiteit en muzikaliteit? Nieuw dit jaar is een vervolgcursus: Kort & Krachtig. Je hoeft niet persé eerst een kunstatelier te doen om deel te nemen aan de Kort & Krachtig cursus bij jou in de buurt. Op dinsdag 21 november starten 3 cursussen: • Muziek: o.l.v. Hendrik de Boer op de Ekke de Haan (De Greiden) van 14.30-15.30 uur • Beeldend: o.l.v. Martin de Jong op OBS Het Slingertouw (Skoatterwald) van 15.00-16.00 uur • Theater: o.l.v. Merel Meun op De Hoeksteen (Heerenveen Noord) van 14.30-15.30 uur

Stuur je motivatie en curriculum vitae naar: installatie@kuperus.frl Voor meer informatie over deze vactures kun je contact opnemen met IJntze Kuperus (tel. 0513-541214).

Op donderdag 23 november start: • Theater: o.l.v. Catrien van der Molen op St. Jozefschool (Heerenveen Centrum) van 14.30-15.30 uur Kort & Krachtig bestaat uit 8 lessen. De kosten van deze cursussen bedragen: 53,Wist je dat het Jeugdcultuurfonds en/of stichting Leergeld je kunnen helpen bij het betalen van culturele lessen? Kijk eens op hun website en schakel hen in.

Aanmelden kan via onze website: www.ateliersmajeur.nl

Lid van:

Kuperus Oudehorne BV - Schoterlandseweg 40 - 8413 NB Oudehorne info@kuperus.frl | www.kuperus.frl

De krant is gewoon leuker! Uw krantendrukker sinds 1882

ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl


heerenveen • CULTUUR

GROOTHEERENVEEN.NL

39

FOTO'S JANITA BARON

een nieuwe blik op…

HMC EN PRO REGE Twee muziekverenigingen van Heerenveen, samen aan de Binnenweg 3C onder één dak sinds 2013, maar toch gescheiden werelden. We spreken met Ilse Schreur van harmonieorkest Heerenveens Muziek Corps en Klaas van der Glas van Christelijke Brassband Pro Rege. Twee verenigingen die misschien meer gemeen hebben dan ze denken wanneer we ze spreken over musiceren, jeugd en korpsen. Ilse Schreur (30 jaar, opgegroeid in De Knipe): “Op mijn zevende ben ik begonnen met AMV-les. Mijn ouders vonden dat belangrijk. Vervolgens ben ik klarinet gaan spelen en gelijk bij HMC terecht gekomen omdat je op de muziekschool het hafabra (harmonie, fanfare en brassband, red.) pakket kon kiezen, dan was muziekles goedkoper. Samen muziek maken vind ik het allerleukste. Dat geef ik graag mee aan iedereen. Ik ben opgeleid in biotechnologie maar werk inmiddels in muzikale projecten bij Keunstwurk. Daarom ben ik verhuisd naar Leeuwarden, maar ik kom elke maandagavond terug naar Heerenveen om te spelen met HMC. HMC heeft voor iedereen plaats en elke keer halen we het uiterste uit onszelf.” Klaas van der Glas (54, geboren in Heerenveen): “Via mijn vader kwam ik als acht- negenjarig jongetje in het B-orkest op de bekkens terecht. Vreselijk zenuwachtig natuurlijk omdat ik direct meedeed aan een groot optreden. Daarna heb ik verschillende instrumenten bespeeld, maar nu speel ik al een tijdlang bes-bas (grootste tuba, red.). Muziek werd ons thuis met de paplepel ingegoten. Nu nog speel ik met mijn broer in het A-orkest. Pro Rege heeft ook een Ben een C-orkest en daarnaast speel ik mee met de Glasblazers. We zijn een serieuze club met superfanatieke repetities maar na afloop is er ook meer dan genoeg ruimte voor gezelligheid!”

DE VERSCHILLEN HMC bestaat sinds 1905 en Pro Rege startte een kleine twintig jaar later, namelijk in 1924. Klaas: “Er zijn sinds de oprichting waarschijnlijk al ‘Van der Glassers’ bij. Mijn opa Klaas is ook ooit lid en dirigent geweest bij Pro Rege. Het zou zelfs kunnen dat hij ooit bij HMC begonnen is.” Ilse: “Een harmonieorkest heeft een combinatie van houten en koperen instrumenten. Bij Pro Rege hebben ze juist een vaste samenstelling van alleen koperen instrumenten.” Klaas: “Een ander verschil met een harmonieorkest is dat een brassband een verplichte minimale standaardbezetting heeft. Op dit

Ilse op klarinet en Klaas op bes-bas, spelen voor het eerst samen. moment zijn wij met zo’n 33 leden voltallig.” Ilse: “De klankkleur van HMC is hierdoor wezenlijk anders dan die van Pro Rege. Overigens hoeven de beide korpsen niet persé een ander repertoire te hebben. Maar onze uitvoering is dus wel degelijk anders.” Klaas: “Wij gaan regelmatig naar concoursen, als het kan elk jaar. De meeste leden vinden dat geweldig om te doen. Afgelopen jaar zijn we naar het Wereld Muziek Concours in Kerkrade geweest, volgend jaar gaan we naar het Vlaams Open in België, beide in de eerste divisie.” Ilse: “Het leeft minder onder harmonieorkesten om mee te doen aan concoursen. Op 26 november gaan wij met het orkest naar een festival. Dit draait weliswaar ook om punten, maar we hoeven niet persé in een ranking systeem mee te doen. Het gaat ons om het plezier. Wij beleefden

trouwens ook erg veel plezier aan het concert in samenwerking met turners afgelopen jaar, een interessante nieuwe combinatie.” Klaas: “Naast concoursen spelen we ook tijdens kerkdiensten. Daarnaast hebben wij het geluk om elk jaar op het podium te staan bij de Night of the Koemarkt en niet te vergeten natuurlijk de kerstnachtdienst in Sportstad.”

DE OVEREENKOMSTEN Klaas: “Bij Pro Rege zie je dat hele generaties verbonden zijn aan de vereniging. Van een aantal families zijn ouders en kinderen lid en dat is erg leuk om te zien. Ik ben de oudste van het A-orkest en de jongste is 17 jaar.” Ilse: “Muziek is heel verbindend. Sommige mensen zou ik in het dagelijkse leven niet tegenkomen of gesproken hebben. Maar nu zit je daar in het orkest met een gezamenlijke klik. Dat vind ik erg leuk. Wij hebben momenteel maar één orkest en daarin is de jongste 18 en de oudste boven de 80 jaar. Ik zie deze avonden echt als ontspanning.” Klaas vult aan: “Ik heb die dinsdagavond gewoon nodig!”

Beide korpsen merken wel dat ze actief moeten blijven om de orkesten goed gevuld te houden. Met name onder jongeren is het helaas niet meer zo gewoon om je aan te sluiten bij een muziekvereniging. Ilse: “Wij leren de kinderen het plezier in muziek maken door bij ze op school langs te gaan of door middel van onze Disneyconcerten voor alle groepen drie en vier van de basisscholen in de gemeente Heerenveen.” Klaas: “Begin november starten ook wij weer ons scholenproject. Met een groepje muzikanten geven we een workshop en proberen we de kinderen enthousiast te maken voor de muziek. Muziek is erg goed voor de ontwikkeling van de kinderen.”

DROMEN Ilse: “Ik zou nog heel lang plezier willen beleven aan muziek maken. Bij HMC is een aantal leden rond de 80 jaar, maar ze spelen nog steeds elke maandag. Dan denk ik:

Wow, ik hoop dat ik dat mee mag maken, dat ik dat fysiek nog kan. Ik heb zoveel plezier in muziek maken dat ik dat wil blijven doen. Voor HMC hoop ik dat wij door blijven gaan op de ingeslagen, vernieuwende weg.” Klaas: “Ik ben beroeps. Niet als muzikant, maar wel in het muziek vak. Het is altijd een droom geweest om iets met muziek te gaan doen. Je groeit op in een gezin waar de muziekhandel van de familie centraal staat. Uiteindelijk kom je dan in de muziek terecht. Ik hoop dat ik nog zo lang mogelijk kan doorspelen. Daarnaast droom ik ervan om ooit nog eens in het Concertgebouw in Amsterdam een optreden te geven. Dat lijkt mij echt heel gaaf. Er zijn maar weinig brassbands die dat kunnen zeggen. Het is een van de mooiste muziektempels van de wereld!”


heerenveen • CULTUUR

40

Lucanna Bosma

t/m

Paul Dijkstra

t/m

Agenda regio Heerenveen Heerenveen Museum // Tijdens openingsuren // De Pronkkeamer

30

nov

2

dec

SYLVER

t/m

Franke de Jong

t/m

Bibliotheek Heerenveen // Tijdens openingsuren // Schilderijen

Galerie It AldeTsjerkje Mildam // 14-17 u // vrijdag t/m zondag

17

dec

6

Klein Duimpje & de Huilende Reus

23

Wintermarkt Mildam

25

Syb van der Ploeg

25

Kompenije Rock

25 25

Posthuis Theater // 19:00 // Sint Nicolaassprookje Heerenveen

Mildam // 10:00-17:00 // Gezellige wintermarkt

Posthuis Theater // 20:15 // SportSounds

nov

nov

nov

jan

Heerenveense Beurtschippers en Boderijders Bibliotheek Heerenveen // Tijdens openingsuren // Historisch info punt (HIP)

28

feb

sc Heerenveen - PEC Zwolle

Start 3-delige cursus verhalen schrijven

15

Gezinsbeurs Dragen, Spelen en Meer! 25

t/m

Bibliotheek Heerenveen // Tijdens openingsuren // Foto's

Abe Lenstra stadion Heerenveen // 20:45 // Eredivisie voetbal

nov

nov

Ateliers Majeur // 10-16 // o.a. houten speelgoed, kleding & workshops

nov

Byzantijns Mannenkoor Friesland

26

16

Koopzondag

26

SamenspelWeek

17

Yvonne Kroonenberg

27

Inkipinki

17

Tabletcafé

28

Intocht Sinterklaas

18

Rundfunk

29

Unis Flyers vs Bulldogs Liege

18

Liesbeth, heb het leven lief!

30

Klein Duimpje & de Huilende Reus

20

BoekStart-inloopchtend

20

Vier maten glimlach Meezingconcert

Melle: visionair schilder

21

Bokwert Kulturele Hoofdplaats 2018

Klein Duimpje & de Huilende Reus

21

Unis Flyers vs Chiefs Leuven

De Aftrap

23

Koopzondag

Bibliotheek Heerenveen // 19.00 -21.30 // door Samantha Haitsma

15+16

Mooi om te zien! (deel 3)

Museum Heerenveen // 10.00 - 12.00 // Lezing Gabriel Vriens

Ateliers Majeur // Tijdens openingsuren // Kinderen 'culturen!'

Bibliotheek Heerenveen // 15.00 // Poppenkastvoorstelling

Heerenveen-centrum // 14:00 // Aankomst Sinterklaas in Heerenveen

Thialf Heerenveen // 20:00 // IJshockey BeNe Liga

Posthuis Theater // 19:00 // Sint Nicolaassprookje Heerenveen

Fryske Literêre Jûn

Bibliotheek Heerenveen // 19.30-21.30 // Van Zandbergen, Werf en Louwes

Heerenveen Museum // tekeningen, grafiek, aquarellen, schilderijen

Posthuis Theater // 19:00 // Sint Nicolaassprookje Heerenveen

Kunstcafé Museum H'veen // 15.00-18.00 // Kennissessie cult en ondernemerschap

nov

t/m

Kunstcafé Museum H'veen //19:00-21:00 //Theaterleerlingen improviseren met professionals

nov

nov

nov

nov

nov

nov

v.a.

De vloer op!

nov

Jubbega // vanaf 15:30 // Rock Festival - Hoofdact Dilana Smith

nov

nov

nov

nov

Terbantster Tsjerke // 15:30 // A capella koor

Heerenveen - centrum // 13-17 // winkelen

Bibliotheek Heerenveen // 19.30 - 21.30 // Campagne Nederland Leest

Bibliotheek Heerenveen // 18.30 - 20.00 // voor senioren

Posthuis Theater // 20:15 // Wachtstumsschmerzen

Posthuis Theater // 20:15 // Renée van Wegberg e.a.

Bibliotheek Heerenveen // 10.00-11.00 // voorlezen door (groot)ouders

Posthuis Theater // 20:15 // Martin Brand en Henk Doest

Posthuis Theater // 20:15 // Jan Arendz, Marijke Geertsma

Thialf // 20:00 // IJshockey BeNe Liga

Heerenveen - centrum // 13-17 // winkelen

nov

nov

nov

nov

nov

nov

1

dec

1

dec

2

dec

2

dec

3

dec

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu en in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak!


heerenveen • CULTUUR

41

GROOTHEERENVEEN.NL

november - december 2017 Theater/muziek

Expositie

Lezing/cursus

Pogingen iets van het leven te maken (try-out) Posthuis Theater // 20:15 // Hendrik Groen

Omgaan met Alzheimer

Bibliotheek Heerenveen (Seniorcafé) // 10.15-12.00 // Door Martina Adema

As the World Tsjechov Marc de Hond

sc Heerenveen - VVV venlo

Koopzondag

sc Heerenveen - NAC Breda

16

6

Koopzondag

17

7

De Magiër van Mildam (Kerstmusical)

22

8

De Magiër van Mildam (Kerstmusical)

23

9

Unis Flyers vs Antwerp Phantoms

23

dec

dec

Posthuis Theater // 20:15 // Wie bang is, krijgt ook klappen

Evenement

6

dec

dec

Posthuis Theater // 20:15 // Alink & Plukaard

Sport

Abe Lenstra stadion Heerenveen // 18:30 // Eredivisie voetbal

dec

dec

Heerenveen - centrum // 13-17 // winkelen

Posthuis Theater // 19:30 // Kerst-familiemusical

Posthuis Theater // 19:30 // Kerst-familiemusical

dec

dec

Abe Lenstra stadion Heerenveen // 18:30 // Eredivisie voetbal

dec

Vuurtoren wacht (4+)

10

De Magiër van Mildam (Kerstmusical)

24

Koopzondag

10

Koopzondag

24

A Celtic Christmas

10

Kerstnacht Heerenveen

24

Unis Flyers vs AHOUD Devils Nijmegen

10

De Magiër van Mildam (Kerstmusical)

26

Tabletcafé

12

Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) 26-30

My bloody family (Oresteia) (12+)

12

De Magiër van Mildam (Kerstmusical)

27

Kinder Fakkel- en Lichtjestocht

14

De Magiër van Mildam (Kerstmusical)

28

14-17

De Magiër van Mildam (Kerstmusical)

29

De Magiër van Mildam (Kerstmusical)

30

dec

Posthuis Theater // 14:00 // Het Houten Huis

dec

Heerenveen - centrum // 13-17 // winkelen

dec

Terbantster Tsjerke // 15:30 // Merain Trio UITVERKOCHT

Thialf // 17:00 // IJshockey Beker

dec

Bibliotheek Heerenveen // 18.30 - 20.00 // voor senioren

dec

Posthuis Theater // 19:30 // Meeuw Jonge Theatermakers

centrum Heerenveen // 18:00 // Kinderwandeltocht in kerstsfeer

Kerstmarkt Heerenveen

Heerenveen // za 10-17u / zo 13-17u // Kerstmarkt 2017

dec

dec

OKH bijeenkomst: BBBB kick off Party Thialf Heerenveen // 19:00 // netwerken én top ijshockey

dec

15 dec

Thialf // 20:00 // Ijshockey BeNe Liga

Posthuis Theater // 15:00 // Kerst-familiemusical

dec

dec

dec

Heerenveen - centrum // 13-17 // winkelen

dec

Sportstad Heerenveen // 20:00 // kerstviering

Posthuis Theater // 15:00 // Kerst-familiemusical

dec

dec

Thialf // Laatste kans voor plaatsing Olymp. Spelen

Posthuis Theater // 19:30 // Kerst-familiemusical

Posthuis Theater // 19:30 // Kerst-familiemusical

Posthuis Theater // 19:30 // Kerst-familiemusical

Posthuis Theater // 15:00 // Kerst-familiemusical

dec

dec

dec

dec

Unis Flyers vs Red Eagles 's Hertogenbosch 15

Carbidschieten, kidsclinic en vuurwerkshow 31 Akkrum // 10-18u // Polsleatwei 12a

dec

KPN NK Junioren

15-17

Koopzondag

31

Soul & Food Festival wintereditie

15-17

Voor het totale overzicht kijk je op: www.ngoudenplak.nl

Thialf Heerenveen // 20:00 // IJshockey BeNe Liga

Thialf Heerenveen // Jun. B/A Sprint, lange afstanden en teamsprint

Gemeenteplein Heerenveen // Foodtrucks

dec

dec

dec

dec

Heerenveen - centrum // 13-17 // winkelen

(ook voor aanmelden evenementen/activiteiten)

Facebook.com/ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl


De Magiër van Mildam Dé kerstfamiliemusical van 2017!

De kerstfamiliemusical, een eigen productie van het Posthuis Theater, wordt dit jaar voor de achtste keer geproduceerd. De regie van deze productie ligt in handen van Jelmar Hoekstra en zal worden gespeeld door amateurs samen met professionals. Het is Kerstavond in Mildam. En net als de voorgaande jaren heeft de ‘Magiër van Mildam’ al zijn vrienden en familie uitgenodigd voor een ware kerstvertelling. Dit jaar, zo heeft hij beloofd, zal hij het geheim onthullen van ‘de ontdekking van Fryslân’. Maar of dat ook gaat gebeuren? Mevrouw Marga Treintas (met een korte ij) en Griet Maanstra (met drie a’s en i e) die als voorbeeldige mantelzorgers de oude Magiër bijstaan, zijn ongerust. Het gaat namelijk niet goed met de Magiër. Zijn goochelkunst is al jaren een zorg, maar nu gaat het spreken ook niet echt goed meer. Voor de zekerheid hebben de mantelzorgers dan ook de beroemde verhalenverteller Rat Nagimestra ingehuurd. Maar de verhalenverteller is nog niet gearriveerd wanneer de Mildammers zich verwachtingsvol melden. Men rekent er echt op dat het lang en goed bewaarde geheim van ‘de ontdekking van Fryslân’ nu gedeeld wordt. De gepensioneerde inspecteur Teis Graantram (met e i) brengt uitkomst. Hij heeft zo veel meegemaakt. “Daar kan ik wel een boek over schrijven”, zegt hij en hij is ook van plan dat te gaan doen. Van geheimen weet hij, als oud politieman, alles en ‘het geheim van Fryslân’ zal dan ook niet moeilijk te ontrafelen zijn. Gelukkig komt de beroemde verteller Nagimestra nog op tijd om de inspecteur terzijde te staan. Samen kunnen zij die klus wel klaren en krijgen de inwoners van Mildam als eerste in Friesland te horen hoe dat nu precies is gegaan met die ontdekking van Fryslân. Eind goed, al goed, roepen de Mildammers, terwijl de sneeuw traag de kale akkers wit kleurt.

Speellijst Posthuis Theater, Heerenveen vrijdag 22 december zaterdag 23 december zondag 24 december dinsdag 26 december woensdag 27 december donderdag 28 december vrijdag 29 december zaterdag 30 december

19:30 19:30 15:00 15:00 19:30 19:30 19:30 15:00

De Koornbeurs, Franeker vrijdag 5 januari 2018 zaterdag 6 januari 2018

19:30 19:30

www.posthuistheater.nl

Aart Staartjes Joop Wittermans Lysbeth Welling

openingstijden kassa: di t/m vr 14:00 - 18:00

0513 - 61 94 94


heerenveen • SPORT

43

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

GROOTHEERENVEEN.NL

JURGEN STREPPEL THUIS IN HEERENVEEN Nog voordat het gesprek met Jurgen Streppel begint, toont de trainer van sc Heerenveen aan een mensenmens te zijn. In een gemoedelijk gesprek regelt hij samen met een collega van het Friese Haagje dat er een onderhoudsklusje aan zijn woning wordt gedaan.

“In een dergelijke gemoedelijke sfeer voel ik mij thuis”, zegt de 48-jarige Streppel, sinds maart 2016 trainer van sc Heerenveen. “De mensen zijn hier zo behulpzaam. In het Brabantse, waar ik ook een huis heb en met mijn vrouw en kinderen woon, is het allemaal wat vrijer. Dat is een hele andere sfeer. Hoe het er hier aan toe gaat, past bij mij. Ik voel mij hier op mijn gemak en heb het enorm naar mijn zin in Heerenveen. Ik ben er dan ook enorm trots op dat ik hier mag werken.” De in Twello geboren Streppel begon zelf op 7-jarige leeftijd met voetbal. Dat was toen hij in Ugchelen woonde, waar hij een jaar na zijn geboorte met zijn ouders naartoe was verhuisd. “Wij woonden twintig meter van de voetbalclub VV Albatross vandaan. Ik mocht daar geen lid worden, omdat ik zes jaar was. Je moest om lid te worden zeven jaar zijn. Uiteindelijk ben ik bij Columbia in Apeldoorn begonnen. Ik ben begonnen als spits. Later in de eredivisie werd ik centrale verdediger.”

MOOIE TIJD Terugdenkend aan zijn jeugd beginnen zijn ogen te stralen, terwijl hij inmiddels comfortabel op de praatstoel zit. “Wij speelden in die tijd altijd op straat. Het was school, voetbal, eten, slapen. We deden ook wel aan bijvoorbeeld rolschaatsen en knikkeren. Maar dat waren fases, want het voetbal was een constante factor. Ik mocht als 10-jarige ook altijd meedoen met de kinderen van 15 jaar. Dat was wat voor zo’n jong jochie. Vergeten ben ik het nooit. Ik heb namelijk echt een hele mooie jeugd gehad.” Dat Streppel talent had, viel al snel op bij een hele rits aan voetbalclubs uit het oosten van het land. “Toen ik 12, 13 jaar oud was kon ik al naar alle voetbalclubs in de buurt. Zoals naar: Go Ahead Eagles, De Graafschap, FC Twente, NEC en Vitesse. Ik mocht echter niet van mijn ouders. Ik moest eerst mijn school afmaken.” Dat laatste deed hij. Na de mavo en de havo,

volgde de meao. “Ik heb de meao gedaan, omdat ik echt niet wist wat ik wilde worden. Voetballen was namelijk mijn lust en mijn leven. Daarnaast, als ik ergens aan begin heb ik te veel eergevoel en karakter om er mee te stoppen.” Op zijn achttiende kwam de jongensdroom alsnog uit, toen Roda JC zich meldde in huize Streppel. In zijn eerste seizoen speelde hij meteen Europees voetbal onder trainer Jan Reker. In de kwartfinale viel dat jaar voor de Limburgers na strafschoppen het doek tegen CFKA Sredets Sofia. “Als jongen die heel beschermd was opgevoed woonde ik op mijzelf aan de andere kant van het land. Dat was wel lastig. Als inwoner van Apeldoorn kwam ik niet veel buiten de grenzen van het dorp. Nu woonde ik ineens in Kerkrade. Dat was wel even wennen.”

JEUGDTRAINER Na een jaar Roda JC zouden twee jaar volgen bij Helmond Sport, om vervolgens voor vijf seizoen neer te strijken bij RKC Waalwijk. Dat was geweldig. In 1991 werden we zelfs zevende. “Na RKC ben ik nog een half seizoen verhuurd aan Telstar. Dat was een iets mindere periode.” In de periode dat Streppel bij RKC voetbalde, begon voor hem ook zijn trainersloopbaan, als trainer van de C1 van Helmond sport, waar hij later ook de B1 en A1 zou trainen. “Ik wist niet of het trainerschap wat voor mij zou zijn, maar ik wilde iets voor na het voetbal hebben. Het beviel goed. Vervolgens heb ik alle benodigde diploma’s gehaald.” Met het diploma op zak werd hij in 2007 assistent onder Jan Poortvliet bij Helmond Sport, Nadat die aan het einde van het sei-

zoen vertrok naar Southampton, wilden de spelers dat Streppel de nieuwe hoofdcoach werd. Het trainersbestaan werd daarmee een feit. Via Helmond Sport (2008-2011) en Willem II (2011-2016) volgde sc Heerenveen. Daar werd hij in maart 2016 aangesteld als trainer.

VISIE De visie die Streppel voorstaat is die van een zelfregulerend team. “Als speler heb ik dat als heel prettig ervaren. Als iets jouw plan wordt, sta je er als voetballer zelf ook achter. Daar is wel een veilige omgeving voor nodig, zodat spelers zich kwetsbaar durven op te stellen. Een dergelijke visie zet je op papier en verbeter je elke dag weer. Zelf kijk ik om die reden dagelijks in de spiegel.” Dat het de laatste tijd qua resultaten iets minder gaat, steekt Streppel. Afbreuk doen aan zijn aanvallende manier van voetballen, is hem echter een brug te ver. “Voetbal is namelijk gemaakt voor het publiek. Als speler moet je dan ook telkens het uiterste van jezelf vergen en het maximale uit een wedstrijd zien te halen. En natuurlijk, we hebben de afgelopen wedstrijden niet tegen de minste tegenstanders gespeeld. Daarin moet je niet naïef zijn. Je moet jezelf qua visie echter ook niet verloochenen. Tot aan de winterstop willen we dan ook met dezelfde energie en hetzelfde enthousiasme voetballen, als we altijd doen.”

‘DUIZEND UUR’ Dat de liefhebber nooit uit Streppel zal verdwijnen, blijkt aan het einde van het gesprek als het onderwerp nog even op het voetballen van vroeger in zijn jeugd komt. “Jij en ik voetbalden op straat. Dat haalt de jeugd van nu nooit meer in. Ga maar na, zeven dagen per week keer drie uur per dag, keer tweeënvijftig weken. Dan kom je aan dik duizend uur voetbal per jaar. Dat was echt een mooie tijd. Dit gesprek was ook leuk. Weer eens wat anders dan de geijkte verhalen.”


Voor als het snel en goed moet!!

DE JONG & HOGETERP MEDIAEXPRES Email: koeriersbedrijfdejonghogeterp@hotmail.com

#Speciale aanbieding KIJK SNEL OP DE WEBSITE!

#01 23e JAARGANG 2017-2018 PRIJS: € 5,95 HET SCHAATSMAGAZINE VOOR ÉN

DOOR ECHTE SCHAATSLIEFHEBBERS!

DS PRESENTATIEGI 2017-2018

MARATHON LANGEBAAN SHORTTRACK

zich voor PyeongChang? // Verbij // Hoe plaatsen de shorttrackers Alle ogen op sprintkanon Kai Bart Hoorwerf // Proskating Ankeveen met Bert Verduin en Op de streep van heden en verleden: helmentest… en nog veel meer!

www.proskating.nl

JAARABONNEMENT SCHAATSMAGAZINE PROSKATING

+

SCHAATSHOEZEN MET JOUW EIGEN NAAM!

Nu samen voor slechts € 29,95! Normaal € 43,90 (jaarabonnement € 23,95 en schaatshoezen € 19,95)

Ontvang als abonnee van het enige schaatsmagazine van Nederland elke wintermaand de échte verhalen uit het hart van de schaatssport.

Onmisbaar voor elke schaatsliefhebber!

HET SCHAATSMAGAZINE VOOR ÉN DOOR ECHTE SCHAATSLIEFHEBBERS!

www.proskating.nl proskating_adv_A5_schaatshoes.indd 1

07-11-17 09:07

VRIESIA NODIGT U UIT VOOR

DE GLASKUNST 10-DAAGSE

17 TOT EN MET 27 NOVEMBER 2017 ELKE DAG DIVERSE WORKSHOPS & DEMONSTRATIES VAN 10.00 TOT 15.00 UUR

WORKSHOPS / KUNSTENAARS

HANNEKE PEREBOOM / WIM SCHINGENGA ROB MIGCHELBRINK / MARIEKE REINSMA WILLEM NOYONS /VINCENT VAN LEEUWEN EN GEMMA MAAS / JOHAN DE VRIES / DAVID BALIEN Tingietersstraat 20 | 8601 WJ Sneek | T 088 - 111 25 11 | E workshop@vriesiaglas.nl


heerenveen • SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

“IEDEREEN KAN LEREN SKIËN” EVERT PAUL VAN DIJK VAN SKISCHOOL SWING

De wintertijd is ingegaan, de temperaturen zakken ’s nachts soms al verraderlijk richting het vriespunt en het eerste vlokje sneeuw zal vast niet meer lang op zich laten wachten. Voor Evert Paul van Dijk klinkt dat als muziek in zijn oren, want voor zijn skischool in Heerenveen betekent dat dat er een drukke periode in aantocht is. “Ja, dat klopt. Naast de reguliere klanten, die eigenlijk het gehele jaar bij ons skiën, bestaat een groot deel van onze klandizie uit skiërs die zich voorbereiden op de wintersport.” Als 16-jarige kwam Evert Paul van Dijk voor het eerst in aanraking met skiën. Met een stel vrienden ging hij op wintersport. De CIOSstudent merkte al snel dat hij er gevoel voor had. Nog geen twee jaar later volgde hij in Oostenrijk de opleiding tot skileraar. Twee jaar duurde de opleiding die hij succesvol afrondde. Met zijn Oostenrijkse papieren gaf Van Dijk les in Oostenrijk, maar lang deed hij dat niet. “De Oostenrijkers zijn niet altijd even gemakkelijk en het is moeilijk om ertussen te komen. Je bent en blijft een buitenlander.” De afstandelijke houding van de Oostenrijkers was voor Dijkstra reden om geen les meer te geven. In Nederland werd hij trainer in tennis en volleybal.

Daarnaast vindt Van Dijk ook dat veel skiërs onvoorbereid op wintersport gaan. “Ze geven hun auto wel een beurt maar vergeten zichzelf. Skiën komt eropaan en vergt het nodige aan conditie. Als je niet fit bent heb je na de eerste dag geheid spierpijn en wordt het lastig om optimaal te genieten tijdens de rest van je vakantie. Het skiën wordt er niet gemakkelijker op, je valt vaker en hebt een grotere kans op een blessure. Je moet dus niet alleen goed materiaal hebben, want dat is ook zeer belangrijk, maar je moet ook fit op vakantie gaan. Dat voorkomt ongelukken.”

GLIJDEN IS GEMAKKELIJKER DAN LOPEN Voor sommigen is de skischool echt de laatste redding. Mensen durven niet te skiën of hebben een traumatische ervaring gehad op skivakantie. “We zien dat hier regelmatig.

PIONIEREN IN HET NOORDEN Eind jaren tachtig kwam Van Dijk in aanraking met indoorskibanen. “Ik las erover in een magazine en ben toen eens gaan kijken in Dronten. Daar stond zo’n baan en ik ben daar gaan trainen. Ik snapte er niks van, maar ik vond het leuk. Ik was sneeuw gewend en deze matten waren heel anders. Tegenwoordig hebben we overigens andere matten die veel beter skiën, maar dat terzijde. Ik raakte zo enthousiast dat ik besloot dit zelf te gaan doen in het noorden.” In 1990 was het zover, Van Dijk opende de deuren van zijn skischool. “Ja dat was pionieren en dat

liep storm man. Het was harstikke druk en we kregen aandacht van alle kanten. We begonnen met één baantje, maar al vrij snel bleek dat het beter was om uit te breiden. Nu, 27 jaar later, hebben we drie banen en een complete winkel. De banen zijn breder, langer en beter van kwaliteit dan ooit tevoren.” Terwijl Van Dijk in 1990 nog de enige baan in het noorden had, is dat vandaag de dag wel anders. “We hebben er

nu wel vijf hier in de regio. Veel te veel als je het mij vraagt, maar goed, daar doe je niks aan. We kijken ook niet zozeer naar de andere banen. Wij hebben gediplomeerde trainers die garant staan voor een hoge kwaliteit en daarin kunnen we ons onderscheiden. Daarnaast geven we zelf trainingen en leiden we leraren op.”

PERFECTE TECHNIEK AANLEREN De skischool in Heereveen telt drie banen. Elke baan kan versteld worden in hoogte en bestuurd worden

in snelheid. Juist in deze periode en de maanden die volgen neemt het aantal skiërs in de skischool flink toe. “Voor de mensen vertrekken naar hun skivakantie nemen ze nog snel een paar lesjes. Heel verstandig natuurlijk”, zegt Van Dijk lachend. “Hier op de baan kun je heel goed aan je techniek werken. Een trainer kan namelijk vanuit elke hoek zien hoe je skiet en aanwijzingen geven. Je kunt heel stereotiep trainen en bepaalde bewegingen veel oefenen. Een verkeerde houding, een fout in je techniek. Het is veel gemakkelijker te constateren dan in de sneeuw en daardoor kun je veel sneller de juiste techniek aanleren.”

Maar iedereen kan skiën en de skischool kan hier vaak uitkomst in bieden. Op de indoorskibaan kunnen we de snelheid aanpassen en stapsgewijs de techniek verbeteren. Langzamerhand krijgen mensen dan (weer) meer vertrouwen en verbetert de techniek zienderogen. De techniek moet het houvast worden voor de mensen. Ik vergelijk het weleens met iemand die met een auto bovenaan een helling staat zonder rem of stuur. Dat doe je niet. Maar waarom op ski’s dan wel? Je hoort vaak het fabeltje dat skiën gemakkelijk is, of mensen zeggen ‘we nemen je wel even mee.’ Maar dat gaat niet altijd even gemakkelijk en soms zorgt dat voor traumatische ervaringen en dat is zonde, want skiën is een geweldige sport.”


46

NUMMER 11 • 2017

MOUNTAINBIKESTER ANNE TAUBER

“DE ZESDE PLAATS OP HET WK WAS EEN GROTE TELEURSTELLING” De 22-jarige Anne Tauber uit Oranjewoud startte als een van de favorieten, maar een val en materiaalpech wierpen haar tijdens de wedstrijd ver terug, zodat ze uiteindelijk tijdens het WK mountainbiken in het Australische Cairns zesde werd in de categorie onder 23 jaar. Zesde van de wereld, het lijkt een wereldprestatie, maar voor Anne Tauber was het resultaat enorm teleurstellend.


heerenveen • SPORT

Anne Tauber is een veelzijdige sportvrouw. Dat blijkt alleen al uit het aantal sporten dat ze in haar nog maar korte leven succesvol heeft beoefend. Als zevenjarig meisje werd ze Nederlands slalomkampioene op de ski’s en op de dagen dat ze niet in Oostenrijk was om te skiën maakte ze de Nederlandse kartbanen onveilig op de pocketbikes. Tussendoor trad ze op in het jeugdcircus in Assen en deed ze acrobatische acts als koorddansen en eenwielfietsen. Als schaatstalent kwam Tauber uit voor het Friese schaatsgewest, en voor het vierde jaar nu rijdt ze landelijke schaatsmarathons. “Ik denk dat ik enorm veel aanleg heb voor bewegen en coördinatie. Als ik iemand iets zie doen dan kopieer ik dat en dan kan ik het ook. Zo gaat dat met schaatsen, maar ook met mountainbiken, want dat is een enorm technische sport. Het is niet alleen maar hard trappen. Of ik alles kan? Nee, dat niet, want met een bal kan ik echt helemaal niks.”

ALLES TE DANKEN AAN MIJN OUDERS Tauber woonde tot haar achtste in Haarlem alvorens ze met haar ouders verhuisde naar Ruinen. Anne is enig kind en op school ging het in haar jongere jaren niet altijd goed. “Ik had gewoon enorm veel energie en kon dat niet goed kwijt. Dat resulteerde in slechte cijfers.” Via de basisschool in Ruinen ging Anne schoolschaatsen in Assen. Ze had talent, zo bleek. “Mijn docent op de basisschool moedigde me toen aan om les te nemen en dat bleek een goede keus. Ik werd lid van ‘de IJshazen’ en eindelijk had ik het gevoel dat ik mijn energie kwijt kon. Ik vond het enorm leuk, werd uitgedaagd en daardoor ging het ook veel beter op school.” Het talent voor het schaatsen werd al snel duidelijk en ze werd uitgenodigd voor het Friese schaatsgewest. Het gezin besloot te verhuizen naar Oranjewoud zodat Anne niet elke dag op en neer hoefde naar Drenthe. “Ja dat is niet normaal, dat weet ik ook wel”, zegt Anne vol trots over haar ouders. “Ik was 14 en dat was te jong om op mezelf te gaan wonen. Mijn ouders wisten ook dat het tijdelijk was en hielden het huis in Ruinen aan en inmiddels wonen ze daar weer en ben ik hier blijven hangen. Ik denk dat mijn ouders vooral zagen hoe goed het sporten mij deed. Hoe lekker ik in mijn vel zat en ook dat school samen met het sporten veel beter ging.”

AAN DE KORTE KANT In het Schaatsgewest Friesland had de jonge Tauber het enorm naar haar zin. De begeleiding was professioneel en als schaatsster

47

maakte ze stappen. Toch wist ze wel dat ze niet het schaatstalent had van sommige van haar teamgenoten. “Ik deed leuk mee, dat echt wel, maar niet veel meer dan dat. Naarmate ik ouder werd kwam ik erachter dat de lange afstanden mij veel beter lagen. Ik was gewoon totaal geen sprinter en eigenlijk is de vijf kilometer voor mij nog aan de korte kant.” Op haar 17e werd bij Anne de ziekte van Pfeiffer geconstateerd en dat luidde het einde in van haar langebaanloopbaan. “Ik wist dat de afstanden bij het langebaanschaatsen voor mij eigenlijk te kort waren en dus leek het mij een logische stap om te gaan marathonschaatsen. Dat ben ik, toen ik weer mocht sporten, gaan doen en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen moment spijt van gehad. Het is een fantastisch spelletje.”

DE ONTDEKKING Als schaatsster trainde Anne veel op de fiets. Het gebeurde dan ook regelmatig dat er tijdens trainingskampen in het buitenland ‘een colletje’ genomen moest worden. Voor Anne was fietsen thuis in Oranjewoud totaal anders dan fietsen heuvelop. “In Nederland was ik echt iemand die zich moest verschuilen achter een brede rug. Ik was met mijn vijftig kilo niet zo sterk als sommige andere dames. Maar in de bergen was dat anders en kon ik als meisje mee met de jongens. Ik zag wel dat de andere meiden dat niet konden." De schaatsster begon mountainbikewedstrijden in Nederland te rijden, maar met in haar achterhoofd haar klimcapaciteiten besloot ze zich in te schrijven voor een wedstrijd in Duitsland. Een wedstrijd waar veel geklommen moest worden. “Dat ging eigenlijk meteen enorm goed en ik besloot om het vaker te doen. De wedstrijden, vaak over ongeveer anderhalf uur, waarin heel veel geklommen en gedaald moest worden, lagen me enorm goed. Toen ik het jaar daarna werd

FOTO: JOHAN BROUWER FOTOGRAFIE

Toch wil ze er niet te lang stil bij staan. “Er zijn zoveel leuke dingen, zoveel mooie doelen in het verschiet.” Over doelen gesproken. “Ik wil naar de Olympische Spelen in Tokyo in 2020, en dan niet alleen maar om mee te doen.”

GROOTHEERENVEEN.NL

“Ik ga deze winter weer gewoon lekker schaatsen, gewoon omdat ik het leuk vind" uitgenodigd om het EK en WK mountainbiken te rijden besloot ik definitief de switch te maken van het marathonschaatsen naar mountainbiken. Dat was in 2014. ”

GROOT TALENT Als mountainbikester ontwikkelde Anne zich vliegensvlug en al snel draaide ze mee in het wereldbekercircuit en maakte ze deel uit van een professioneel team. Ze leeft als prof en in de zomermaanden is ze nauwelijks thuis te vinden. “Mountainbiken is eigenlijk een best onbekende sport in Nederland”, zegt Anne. “En dat is gek, want mountainbiken is olympisch en internationaal vele malen groter en bekender dan het schaatsen. In Nederland is het soms echter lastig, omdat je hier weinig parcoursen hebt waar echt geklommen kan worden. Hier denken mensen weleens dat het een soort veldrijden is, maar dat is echt niet te vergelijken. Mountainbiken is technischer en er moet veel meer geklommen worden en dus ook gedaald. De wedstrijden zijn wat langer dan bij het veldrijden en door het geaccidenteerde parcours is het meer een intervalsport. In de klim geef je alles en in de afdaling speelt de techniek een belangrijke rol en kun je enigszins herstellen. Het is een uitputtingsslag en dat ligt mij.” Anne rijdt met haar 22 jaar tot dit jaar nog in de categorie onder 23 jaar, maar tijdens de World Cup-wedstrijden reed ze al mee met de elite dames en dat is niet zonder reden legt Anne uit.

“Vorig jaar reed ik tijdens elke World Cup eigenlijk wel op het podium in de jongerencategorie en toen hebben we besloten om dispensatie aan te vragen. Bij de elite dames is het niveau hoger, zit het veel dichter op elkaar en kan ik mij sneller ontwikkelen. Daar word ik echt beter van en dat gaat eigenlijk heel erg goed. Ik wilde dit seizoen vooral gebruiken om ervaring op te doen en te racen tegen de top van de wereld, maar dat ging al snel meer dan goed. Ik reed al meerdere top tien plaatsen en werd al eens zesde.”

OLYMPISCHE DROOM Met regelmatig uitslagen in de top tien van de wereld steekt Anne haar ambities niet onder stoelen of banken. Ze wil zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo en gezien de resultaten van dit seizoen lijkt dat een realistisch doel. Sterker nog, op basis van dit seizoen zou ze zich hebben geplaatst. De Olympische Zomerspelen zijn echter nog erg ver weg en Anne wil zich er ook niet blind op staren. “Ik ga deze winter weer gewoon lekker schaatsen, gewoon omdat ik het leuk vind, maar alles draait wel om het mountainbiken. Ik zal niet elke marathon rijden, maar pik mijn wedstrijden er zorgvuldig uit. Volgend jaar staan er gewoon weer Europese – en wereldkampioenschappen op het programma in het mountainbiken en dat zijn mooie tussendoelen richting de Olympische Spelen, dus daar focus ik mij eerst op.”


Omdat geen mens gelijk is, verzekeren wij op maat

Breedpad 21

T (0513) 61 44 44

8442 AA Heerenveen

F (0513) 62 37 42

Postbus 116

E info@kuiperverzekeringen.nl

8440 AC Heerenveen

I www.kuiperverzekeringen.nl


heerenveen • SPORT

49

GROOTHEERENVEEN.NL

GYM EN LIVEMUZIEK

ONTMOETEN ELKAAR IN NIEUWE SHOW Heerenveen is een nieuwe show rijker. Die vindt onder de noemer ‘It’s a kind of Christmas’ voor het eerst plaats op vrijdag 22 december. In Sportstad gaan turnen en livemuziek dan vanaf 19.30 uur hand in hand.

JENNIFER KOUWENHOVEN

CÉLINE VAN GERNER CINDY OUDSHOORN

Grote namen uit de turnsport zoals Céline van Gerner, Michel Bletterman en Carlijn Blekkink verlenen hun medewerking aan de nieuwe show voor het hele gezin. Ook wordt samengewerkt met: de Trampolineschool Heerenveen, Adonis Drachten, De Acro Academy Noord-Nederland, Topsport Noord, RG Center Eleganza Utrecht en Wik-FTC . Daarnaast worden optredens van talenten uit diverse disciplines van de turnsport en de muziekwereld gecombineerd met livemuziek. Daarbij is voor de gelegenheid een orkest en combo samengesteld onder leiding van dirigent en componist Hendrik de Boer en drummer Thomas Schiphof. Zij verzorgen de muziek samen met onder andere zangeres Cindy Oudshoorn. Dat alles vindt plaats rondom het thema Kerst.

zegt De Boer. Samen met de turntrainers José van der Veen, Kirsten Kappetein (trampolinespringen) en Brigitte van den Bergh vormt hij het bestuur van de stichting Gymusic, die de show organiseert.

gekomen. Samen met Hendrik de Boer hebben we vervolgens de stichting Gymusic Productions opgericht. De ambitie is om de show jaarlijks te houden. Daarbij werken wij samen met Topsport Noord.”

CREATIEF PROCES

Ook Kappetein en Van den Bergh zeggen meteen te zijn geraakt door de combinatie van livemuziek en turnen. “Je hebt al shows met turnen op muziek. Het verschil met onze show is dat het op livemuziek gebeurt. Ik vind dat een krachtiger en persoonlijker uitstraling hebben”, zegt Kappetein.

Van der Veen: “Wij dachten meteen met zijn allen: ‘Dit is leuk, dit moeten we herhalen’. Het is een creatief proces, waarbij je een heel mooi resultaat krijgt. Vorig jaar hebben we elkaar op een gegeven moment ook in de ogen gekeken en gezegd: ‘Wat krijg je hier een energie van’. Zoiets moois wil je ook aan anderen laten zien. We zijn vervolgens in januari bij elkaar

Van den Bergh beaamt de woorden van Kappetein. “Dit is een super-

THOMAS SCHIPHOF

gave combinatie. Het biedt een hele andere beleving, dan wanneer je losse turnoptredens ziet.”

SIDE-EVENTS VERSTERKEN De Boer zegt dat vanuit de muziekwereld eveneens positief is gereageerd op de opzet van de show. “Je ziet ook dat sport en muziek elkaar versterken. Zo zagen de muzikanten vorig jaar hoe professioneel de turners zich voorbereiden op hun optreden. De muzikanten liftten daar op mee.” Voordat het showgedeelte ’s avonds losbarst, is er ’s middags een tryout. “De intentie is om daar een goed doel aan te koppelen. Gedacht

Voorafgaand aan het evenement zijn er side-events. Daarin kunnen kinderen van 16.00 tot 18.00 uur op actieve en laagdrempelige wijze kennismaken met turnen en muziek. Ook volwassenen zijn welkom. Net als de show, staan ook de side-events volledig in het teken van het thema Kerst. De Boer: “Bij de side-events gaat het erom dat kinderen actief in contact komen met: turnen, acrogym, trampolinespringen, ritmische gymnastiek en muziek. Dat gebeurt aan de hand van workshops. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf de aanwezige instrumenten bespelen.”

KERSTBORREL EN DINER Ook is er een mogelijkheid tot een kerstborrel en/of een diner. Daarvoor wordt samengewerkt met Beijk Catering. De kerstborrel en het diner staan open voor iedereen en worden gehouden in het Sportstad Café. Aansluitend kan de show worden bekeken.

De show haakt in op de viering van het 111-jarig bestaan van het Heerenveens Muziekcorps (HMC) in 2016 met als titel It’s a kind of magic. Vanuit het HMC is toen Topsport Noord benaderd met de vraag of zij een bijdrage konden leveren. Vanwege de fijne samenwerking is vervolgens GyMusic Productions opgericht. “Het publiek bij concerten wil meer dan alleen luisteren. Ze willen geëntertaind worden. Dat gebeurt al veel met filmbeelden en in combinatie met dans. Wij wilden iets anders. Als je aan Heerenveen denkt, denk je in eerste instantie aan sport. Wat dan bij muziek in buurt komt, is turnen. Zo is bij ons het idee ontstaan om met turners te werken. Met turnen dames, turnen heren, trampolinespringen, ritmische gymnastiek en acrogym creëer je een nieuwe dimensie”,

kan worden aan personen die het niet zo breed hebben.”

TOEGANGSKAARTEN Kaarten voor de show zijn te koop via webshop.sportstad.nl en bij de receptie in Sportstad H eerenveen. De toegang tot de side-events is gratis in combinatie met een toegangskaart.

Stichting GyMusic met van links naar rechts: Kirsten Kappetein, José van der Veen, Hendrik de Boer en Brigitte van den Bergh ( Foto Gymusic).


VOORRAADVOORDEEL

Tot

Tot

€2.300 voordeel

Volkswagen Take up! 1.0 | Benzine | 60pk

€3.000

Rijklaar & uit voorraad va.

€10.780* OP=OP!

voordeel

Volkswagen Tiguan

Rijklaar & uit voorraad va.

€31.500*

1.4 TSI Comfortline Business | Benzine | 125pk

5-DEURS

o.a. voorzien van: • Airconditioning • Radio/CD-speler • LED-dagrijverlichting • Centrale deurvergrendeling • Elektrische ramen • Reservewiel Rijklaar va. Move up! 1.0 Executive Ook op * voorraad o.a. airco, DAB+, bluetooth €11.880

o.a. voorzien van: • Climatronic Airco • Navigatie • Adaptive Cruise control • Parkeersensoren voor en achter • Lane Assist • Bluetooth • Reservewiel

Tiguan Highline DSG Ook op voorraad 1.4 TSI (150pk), automaat

Rijklaar va.

€40.165*

> Ook in onze showroom te vinden: De nieuwe

Polo Private Lease va

€285* Rijklaar va €15.550*

Ready to

T-Roc

Nu in onze showroom

Rijklaar va

€25.995*

Genoemde particuliere en klein zakelijke vanaf-prijzen en voordelen zijn alleen geldig op de genoemde modellen uit actievoorraad, inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. *Volkswagen Abonnement wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services. Getoonde vanafprijzen zijn actieprijzen o.b.v. Private Lease inclusief BTW bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico en regio Friesland. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. Drukfouten voorbehouden. Aanbod is geldig zolang de voorraad strekt, doch uiterlijk 30 november 2017. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten.

Autoland van den Brug Heerenveen Tevens dealer Volkswagen Bedrijfswagens, SEAT, ŠKODA en Audi Service

Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen T 0513 - 63 30 54 vandenbrug.nl/volkswagen

U vindt de overige Volkswagen-vestigingen van Van den Brug in Drachten, Sneek, Franeker en Buitenpost.


heerenveen • SPORT

n a J

GROOTHEERENVEEN.NL

51

IS OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE UITDAGING! D ertien jaar lang was Jan van Loon marathonschaatser en skeeleraar op het hoogste niveau. Sinds maart is de 31-jarige sporter daarmee gestopt en sindsdien is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voor Grootheerenveen sport hij daarom elke maand mee met een sportvereniging in de gemeente. DIT KEER VOOR HET EERST OP IJSHOCKEY SCHAATSEN MET DE FRISIAN FLASHGUNS

FRISIAN FLASHGUNS “Plezier is minstens net zo belangrijk als winnen” Maandagavond op weg naar Thialf. Dit voelt vertrouwd. In mijn periode als marathonschaatser was dit een vaste trainingsavond. Het enige vertrouwde aan de activiteit vanavond is echter de rit naar de ijsbaan en de locatie. Ik bind namelijk niet mijn vertrouwde klapschaatsen onder, maar een stel ijshockeyschaatsen. Naarmate ik dichter bij de ijsbaan kom raak ik toch een klein beetje nerveus. Nog nooit in mijn leven heb ik op ijshockeyschaatsen geschaatst en nu ga ik een training meemaken met de Frisian Flashguns. Een ijshockeyteam dat bestaat uit louter goede spelers, ex-internationals, dat actief is in de landelijke Eerste Divisie. Ik begin mij op de parkeerplaats af te vragen of dit wel een goed idee is...

DE TRAINING Bij de ingang van de ijshockeyers aan de zijkant van Thialf word ik ontvangen door Inne Yntema. De forward van de Frisian Flashguns. De 54-jarige Inne neemt mij meteen mee naar zijn auto. Een grote tas met ijshockeyuitrusting komt tevoorschijn. “Hier zit alles wel zo’n beetje in. De mannen hebben schaatsen en beschermende kleding voor je meegenomen.” Inne hockeyt sinds zijn 19e in team- en competitieverband. “Daarvoor hockeyde ik ook veel, in de winter als er natuurijs lag. Dan maakten we van takken hockeysticks. We keken gewoon naar de bomen welke takken geschikt waren en die zaagden we uit. Schaatsen deden we op noren of houtjes. Dat was natuurlijk niet handig, want één keer de puck er tegenaan en de schaatsen konden bij het oud ijzer.”

Inne Yntema

FRISIAN FLASGUNS Al 35 jaar beleeft Inne enorm veel plezier aan het ijshockey. In zijn eerste zeven jaar speelde hij bij Trias in Leeuwarden. Vanaf 1989 werd de vereniging in Heerenveen opgericht en ontstond het team van de Frisian Flashguns. Samen met Henk van der Meulen en Jos Polman is hij er vanaf het eerste moment bij betrokken geweest. “We spelen landelijk in de Eerste Divisie en zijn erg fanatiek. We willen elke wedstrijd winnen, maar plezier speelt

ook een enorm belangrijke rol. De ploeg is goed uitgebalanceerd met wat jongere spelers en enkele zeer ervaren routiniers, die op het hoogste niveau hebben gespeeld.” De Frisian Flasguns is een aparte vereniging binnen het ijshockey in Heerenveen en bestaat uit ongeveer 20 ijshockeyers.

AANKLEEDRITUEEL Eenmaal in de kleedkamer word ik hartelijk ontvangen door het hele team. Hard lachend en enthousiast grappen makend worden mij verschillende attributen aangereikt die nodig zijn bij het ijshockey. Het aantrekken van het tenue met alle bijbehorende beschermingsattributen lijkt bijna op een soort ritueel voor de mannen. Ze nemen er alle tijd voor en druk pratend maken de gewone kleren plaats voor een stevig en groot ijshockeytenue. Inne helpt mij enigszins om de juiste bescherming op de juiste plekken te bevestigen. Na 20 minuten ben ik klaar om het ijs op te gaan. De wandeling naar het ijs op de ijshockeyschaatsen komt mij goed uit, want op deze manier kan ik een beetje aan de schaatsen en vooral de balans wennen. Inne geeft me nog een paar tips mee. Het is vooral zaak om eerst rustig proberen te schaatsen, want de ijshockeyschaatsen zijn veel korter dan klapschaatsen en het gevaar bestaat om voor- of achterover te vallen. Ik twijfel niet en stap vol goede moed het ijs op. Ik heb eigenlijk meteen de slag te pakken en voel me redelijk stabiel. De pucks vliegen mij inmiddels om de oren en ik besluit het voorbeeld van ‘mijn teamgenoten voor even’ te volgen. Ik pak een puck, ga wat van links naar rechts en met een bekeken schot schiet ik de puck in het doel. Ik voel me voor heel even echt een speler van het team. Het fluitje van trainer Jacco Borger gaat en ik meld me vol goede moed bij de rest van het team.

MET BEIDE BEENTJES TERUG OP HET IJS Jacco legt aan de hand van een tekenbord de eerste oefening uit. Het is ingewikkeld maar door het team wordt de oefening snel begrepen. Links en rechts van mij schieten

de mannen weg. Na enkele passes wordt er geschoten op doel. De keepers gooien zich zo goed en zo kwaad als ze kunnen voor het doel en weten de meeste pucks uit het net te houden. Ik besluit om het vanaf de kant te aanschouwen. Na nog een oefening volgt er een penalty shootout. De groep wordt opgedeeld in tweeën en elk team krijgt tien pucks. Steeds wordt er een een-op-een duel uitgevochten met de keeper. Ik start voor mijn team. Hoewel het schaatsen mij behoorlijk goed af gaat - al zeg ik het zelf - is de combinatie van schaatsen, de stick vasthouden, de puck meenemen, kijken waar het doel is en ook nog schieten een hele opgave. Mijn schot is zonder kracht en een eenvoudige prooi voor de keeper. Ik neem de afgeketste puck mee terug en de volgende van mijn team gaat. Het lijkt zo gemakkelijk, vanaf de zijlijn, het ‘even doen’ is een tweede. Na de penalty’s volgt een partijtje van ongeveer 15 minuten. Bijna elke minuut wordt er door gewisseld, want ijshockey is enorm intensief. Met tussenpozen los ik een team-

genoot af en doe mijn best om enigszins van nut te zijn. Af en toe wordt de puck mij toegespeeld, maar veel tijd om te controleren, te kijken en daarna door te passen is er niet. IJshockey is niet voor niets de snelste teamsport ter wereld. Met nog een minuut op de klok wordt er luid geroepen dat het winnende doelpunt gemaakt kan worden. Mijn team knokt voor wat het waard is, maar helaas verliezen we. Moegestreden verlaten we het ijs en begeven ons naar de kleedkamer. In de kleedkamer aangekomen beginnen meteen de sterke verhalen en niet veel later volgt het bier. Het is enorm gezellig. Ik ben erg onder de indruk van de spelers, wat een snelheid en wat een acties. Tegelijkertijd ben ik ook opgelucht, ik heb het gedaan, ben er zonder kleerscheuren vanaf gekomen en het is enorm leuk om te doen. Tegelijkertijd realiseer ik me wel dat dit geen instapteam is, het niveau is enorm hoog. Mijn eerste ervaring met ijshockey is echter zeer positief en ik sluit niet uit dat ik mezelf ooit nog eens in het ijshockeytenue zal hijsen.


kom naar de

WANNEER?

HOE WERKT HET?

WAT HEB JE NODIG?

MEEDOEN?

Elke zondagochtend vanaf 10 uur in de ijshockeyhal bij Thialf.

Ervaren ijshockey trainers leren je de basis van het schaatsen. Je kunt al vanaf 4 jaar meedoen aan onze speciale ijshockey jeugdlessen. Als je 6 jaar of ouder bent en je hebt je schaatsdiploma behaald, mag je doorstromen naar een team!

• • • •

Stuur een mail naar: meedoen@ijshockeyscool.nl

Gratis

De eerste 3 lessen zijn gratis! Vind je het daarna nog steeds leuk dan zijn de kosten het eerste jaar slechts 70 euro voor het hele seizoen.

Voor meer informatie:

WWW.UNISFLYERS.NL/JEUGD VOLG ONS:

IJshockey schaatsen Winterhandschoenen Helm (fiets) Eventueel stick, knie en elleboog beschermers (er zijn een aantal bij de ijschockeyscool beschikbaar)

Mochten je ouders/ verzorgers vragen hebben dan kunnen ze contact opnemen via de mail: info@ijshockeyscool.nl


heerenveen • SPORT KORT

GROOTHEERENVEEN.NL

53

WIK-FTC HEERENVEEN PLAATST

ZICH VOOR NK TURNEN In het weekend van 4 en 5 november vond in Hoofddorp de kwalificatie plaats voor de Nederlandse kampioenschappen turnen in een team plaats.

300 LEERLINGEN DOEN MEE AAN DYNA ’75 SCHOLEN BASKETBALTOERNOOI Vorige week woensdag organiseerde Scoren voor Gezondheid Heerenveen, onderdeel van Sportstad Heerenveen, in samenwerking met basketbalvereniging Dyna ’75 het Scholen Basketbaltoernooi.

Normaal gesproken is turnen een individuele sport maar één keer per jaar organiseert de turnbond ook teamwedstrijden. Een team bestaat uit maximaal zes personen, waarvan vier een oefening turnen en de drie hoogste scores tellen voor het eindresultaat.

ALLEEN MAAR WINNAARS BIJ SPECIAL OLYMPICS VELDVOETBAL EN ZWEMMEN

Ongeveer 300 basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 namen deel aan dit toernooi. Na een warming up gingen de kinderen de strijd met elkaar aan in de sporthal van Sportstad. Er werden partijtjes gespeeld van drie tegen drie in de categorie jongens en meiden. Publiek kon vanaf de tribune genieten van het sportieve spektakel.

JOUKE DE VRIES 30 JAAR STADIONSPEAKER BIJ SC HEERENVEEN

Namens WIK-FTC Heerenveen turnden zaterdag de jongere jongens hun wedstrijd. In niveau 14 turnden Borg Kuindersma, Alex Ravens, Aaron Boers en Jesse ten Hoor een prima wedstrijd, zij werden vijfde en hiermee plaatsten zij zich voor de finale van 19 november in Amsterdam. Ook het andere team van WIK-FTC, met Bink Kapma, Thijs Otten en Justin van Aalsum, werd knap vijfde. Ook dit team mag op 19 november hun finale turnen in Amsterdam.

Vorige week zaterdag organiseerde Sport Fryslân samen met de commissies Special Olympics Veldvoetbal- en Zwem Evenement, dé jaarlijkse zwemwedstrijden en, met dit jaar voor de tweede keer, het veldvoetbalevenement. Deze editie deden maar liefst 120 zwemmers met een verstandelijke handicap mee en 8 provinciale- en regionale voetbalteams. De beide evenementen gingen gezamenlijk van start in het zwembad van Sportstad Heerenveen met het uitspreken van de eed: “Ik ga

voor de overwinning. Maar door mijn inzet ben ik al winnaar!”. Tegelijkertijd kwam een groep politie en brandweermensen de Special Olympics vlam brengen bij het zwembad. Nadat de vlam was overgedragen konden de sporters aan de slag.

THIALF OOK DE KOMENDE VIJF JAAR DE TOPSPORTLOCATIE VOOR HET SCHAATSEN

De KNSB en Thialf hebben hiertoe het bestaande samenwerkingscontract verlengd tot 2022. De schaatsbond en het ijsstadion willen ook de komende jaren samen optrekken om de dominante positie van Nederland als schaatsland te waarborgen.

Voorafgaand aan de wedstrijd sc Heerenveen – AZ werd stadionspeaker Jouke De Vries in het zonnetje gezet door Luuc Eisenga. Jouke is inmiddels dertig jaar speaker in het Abe Lenstra stadion. Namens de club kreeg hij een shirt met zijn eigen naam aangeboden. Jouke de Vries is nog lang niet van plan om te stoppen. Ook de komende jaren blijft hij actief als stadionspeaker bij sc Heerenveen.

In het vernieuwde Thialf zijn alle faciliteiten voor schaatswedstrijden, -trainingen en hospitality sterk verbeterd. Met dit

state-of-the-art stadion is een internationale standaard gezet, waarmee Nederland als schaatsland weer jaren vooruit kan. De KNSB erkent Heerenveen dan ook graag als dé schaatstopsportlocatie van Nederland. Dit betekent onder meer dat de schaatstop in Thialf traint en dat de grote nationale en internationale wedstrijden in Heerenveen worden verreden. De afspraken tussen de schaatsbond en Thialf zijn vastgelegd in een nieuw contract, dat loopt tot juni 2022.

GOUD VOOR ANTOINETTE DE JONG OP DE 3000 METER

Foto’s: AWFoto.nl

HEERENVEEN – Antoinette de Jong heeft op de 3.000 meter bij de wereldbeker in Heerenveen zichzelf verrast met de gouden medaille. De Jong is dit seizoen de eerste Nederlandse gouden medaillewinnaar op het wereldbekertoernooi. De 22-jarige schaatssteruit Rottum won zondag in Thialf de 3000 meter in 4.03.53. De Russische Natalia Voronina werd tweede met 4.04.00. Ivanie Blondin uit Canada werd derde met 4.04.16. Irene Schouten werd vijfde en Ireen Wûst met 4.05.54 zesde. Carien Kleibeuker eindigde als twaalfde met 4.09.54 als eindtijd. Sven Kramer heeft zondag in Thialf aangetoond dat hij ook na een lichte griep kan uitblinken op de 5.000 meter. Hij zette alle concurrenten te kijk met een overtuigende tijd van 6.12,88. Kramer kwam in de laatste rit in actie tegen Ted-Jan Bloemen. Sverre Lunde Pedersen was op dat moment de snelste met 6.15,81. Al snel werd duidelijk dat de tijd van de Noor niet genoeg zou zijn voor goud. Kramer en Bloemen maakten er een gevecht van op hoog niveau. Kramer, die vrijdag en zaterdag niet in actie kwam wegens een lichte griep, had zich helemaal opgeladen voor deze afstand. Hij kwam ruim voor Bloemen over de eindstreep. Bloemen noteerde wel de tweede tijd: 6.14,95.De Noor Sverre Linde Pedersen werd derde met 6.15.81. Jan Blokhuijsen werd vierde, Erik Jan Kooiman vijfde. Voor Jorrit Bergsma was het geen geslaagd weekend. Bergsma werd slechts zevende met 6.18.56.

ZWEMMEN VOOR STICHTING SEMMY Kom op zaterdag 6 januari zwemmen bij Sportstad om geld in te zamelen voor kinderen met hersenstamkanker. Sportstad Heerenveen organiseert samen met het Friesland College (CIOS HeerenveenLeeuwarden) een inzamelingsactie speciaal voor Stichting Semmy. Stichting Semmy heeft als doel het verlengen van de levensverwachting en uiteindelijk het vergroten van de overlevingskansen van kinderen die getroffen zijn door hersenstamkanker (DIPG). Een verschrikkelijke ziekte, waar een kind geen kans krijgt. Per jaar krijgen 16 tot 18 kinderen de diagnose. Na diagnose is de levensverwachting nog maar vijf maanden. Veel en goed onderzoek is de enige manier om dit probleem te veranderen. Wilt u zich inzetten voor Stichting Semmy? Dat kan! Kom op 6 januari 40 minuten zwemmen en zoek hiervoor sponsors die uw sportprestatie steunen. Aanmelden kan via de website van Sportstad Heerenveen.


54 2

14

15

D C

7

7

17

14

11

17

11

23

24

25

26

20

22

9

9

H

11

17 2

15

24

17

22

22 15

9

22

6

15

8

22

12

14

10 17

7

6

17

14

22

2

6

8

17

17

17

6

18

11

15

14

10 10

6

7

18 17

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 11-2017 – tot uiterlijk 2 december 2017. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

4 14

17

22

17

7

6

22

19

12

10

19

17

20

17

6

15

8

17

4

1 10

17

5

2

14

4

14

2

14 14

18

17

14

26

18

22

7

15

11

9

PUZZELPAGINA NR 11

22

17

7

5

17 8

10

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

14

8

14

11

10

21

8

19

17

9

13

8

12

7

22

18

18

5

19

18

17

16

17

6

5

4

3

1

6

NUMMER 11 • 2017

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

rijschool

11

advies neerslag

muziekinstrument

ter plaatse

Chinees gerecht

3

planeet

waterbekken

familielid

klaar

1

trap

navigatiemiddel

onbep. vnw.

14

8

motorschip speelgoed slaapplaats

24 28

34

6

op grote afstand

huidblaasje

tipsy

projectieplaatje jaargetijde

houten hamer watering

wal

noteren

11

18 22 26

30

36

27 31

42 47 52

37

38

43

44

48

49

53

54

57

39 45

50

55

56

58

59

myth. figuur grond met ijzer

10

33

41

51

9

21

29

46 4

8

17

25

35

40 koosnaam

vaardig

7 13

20

zangnoot

Ierland

laatste wil

6

32

dierenverblijf marktplein

ambtshalve

5

16

23

Japanse gordel

sip

dondergod

4

19

beramen

leseenheid

3

15

pl. in Libanon riv. in België

naklank

wapenrusting

2 12

onbeschoft doelpunt

1

kledingstuk

60

© www.puzzelpro.nl

10

katoenen stof

afgesloten stand

2

37

2

59

17

49

14

39

8

60

gewicht voorschrift

tegen

assistenteconoom beroep

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

telwoord

Duitse omroep

dichterbij

7

plotseling Spaanse uitroep gebrande suiker

ambtsgewaad Franse schilder

groef

zenuwtrek verveeld

12

Mijne Heren lof bewijzen

decibel erkentelijkheid

hoofdstad van Peru maangodin

man van adel

onheilsgodin

ik

5

berg in Azië

vogel

pl. in Frankrijk

telwoord

9

Horizontaal: 1 duo 6 parttime 12 onder meer 13 drek 14 drukte 17 riv. in Israël 19 plant met kluit 20 managementfunctie (afk.) 22 tongstreling 23 daarbinnen 25 tokkelinstrument 27 vorstentitel 28 Europees volk 30 grote uil 32 vooruit! 33 zeehond 35 landhuis 37 zijn haar verliezen 40 tijding 42 zoete vrucht 44 bevlieging 46 glorie 48 hertje 50 trekgat 51 onderdanigheid 54 vrijkoopsom 57 dapperheid 58 ontwerp 59 dichterbij komen 60 Friese sport. Verticaal: 1 succesnummer 2 vrouwelijk dier 3 godin v.d. dageraad 4 kegelvormig 5 op de wijze van 7 ik 8 Ierland 9 energiezuinige verlichting 10 spijl 11 duister 15 handvat 16 medische foto 17 klimtolletje 18 hooghartige houding 21 plus 24 besef 25 kunstuiting 26 Russisch gebergte 27 karig 29 cilinder 31 zonder inhoud 34 metaalbewerking 35 raar 36 inborst 37 deel v.d. hals 38 uit naam van 39 pl. in Zuid-Holland 41 100 vierkante meter 43 lidwoord 45 goedgeefs 47 vrouwtjeskonijn 49 riv. in Spanje 52 afgemat 53 pl. in Gelderland 55 grootvader 56 opening.

bingo spelen

© www.puzzelpro.nl 1

PUZZEL EN WIN 2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Winnaar PUZZEL GrootHeerenveen 10 - 2017

WAARDEBON VAN € 25,00 HEERENVEEN

Marianne Lageveen- de Haan uit Heerenveen heeft de waardebon t.w.v. € 25,00 aangeboden en te besteden bij de Hema te Heerenveen, gewonnen.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 10, VÓÓR 5 november A.S. PER EMAIL NAAR : info@grootheerenveen.nl OF NAAR: Grootheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

Oplage: 28.000 exemplaren.

UITGEVER

EINDREDACTIE

VERKOOP

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Wim Walda

Meine de Vlugt, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok, Mieke Alferink

REDACTIE Henk de Vries, Jan van Loon, Wim Walda, Henk van der Veer, Dennis Stoelwinder.

DRUK

VORMGEVING

VERSPREIDING

toestemming van de uitgever. De

Frans van Dam (Quod Media)

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

gegevens in deze krant zijn met zorg

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

REDACTIETIPS? redactie@grootheerenveen.nl

gekopieerd zonder voorafgaande

BLADMANAGEMENT Marianne Bouwman (mbouwman@ yingmedia.nl) en Kirsten van Loon (kirsten@yingmedia.nl)

Niets uit deze uitgave mag worden

samengesteld. Ten aanzien van de

FOTOGRAFIE

juistheid van de inhoud hiervan kan

Mustafa Gumussu FPH, Koos Lanting, Dennis Stoelwinder, Henk van der Veer

echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


ONTWERP NU

JE EIGEN WONING TUSSEN WATER EN GROEN VANAF

€ 249.500 V.O.N

Vrij wonen midden in Skoatterwâld • 26 unieke woningen • Ligging aan het water of aan het veld • Tuin of vlonder op het zuiden • Realiseer jouw woonwensen Er zijn nog woningen beschikbaar. Wees er dus snel bij!

Voorbeelden van woonwensopties: uitbreiding VANAF € 13.490* woonkamer uitbreiding VANAF € 9.990* eetkeuken * De prijs kan per woningtype verschillen. Vraag nu de complete optielijst op via Makelaardij Hoekstra.

Rizoem • Architect • Koper • Energetisch Adviseur • Aannemer JOUW INBRENG

Architect • Rizoem

Dit is jouw perfecte plek!

Dit is de PERFECT PLEK!

Schets ontwerp

Voorlopig ontwerp

START

Definitief ontwerp

Het ontwerpproces bestaat uit 3 fases.

Omgevingsvergunning

Start bouwen

Een huis op maat, helemaal gevormd naar eigen wens.

Bouwvergunning is binnen, laten we gaan bouwen.

Jouw inbreng start bij fase 2.

Meer informatie vind je ook op

Je ontwerpt je eigen woning samen met de architect en de ontwikkelaar van Rizoem. Heb je inspiratie nodig? Wil je weten hoe het zit met de kosten of heb je andere vragen?

www.decreek.nl.

Stap dan op donderdag 26 oktober tussen 16.00 en 17.30 uur binnen bij Makelaardij Hoekstra, Nieuwstraat 29 in Heerenveen.

Contactpersoon: Ilse Wedda 0513 - 62 83 00 heerenveen@makelaardijhoekstra.nl

DE CREEK w w w . d e c r e e k . n l

Of vraag telefonisch de brochure aan bij Makelaardij Hoekstra.

Het ontwerpproces is gestart, fase 2 is begonnen. Dit is hét moment om jouw woonwensen in te brengen!


De nieuwe SEAT Arona. Vanaf 9 november in de showroom!

De nieuwe Do your thing. SEAT Arona

Laat iedereen maar roepen. Jij weet wat je wilt. En dat zelfvertrouwen staat je goed. Daarom rijd je ook liever in de nieuwe SEAT Arona. Deze urban crossover is totaal niet bescheiden. Met o.a. Blind spot detection, 8 inch touchén Park assist. onzescreen showroom.

Nu in Vanaf €22.290.*

De SEAT Arona Launch Edition, vanaf € 22.290. Stap in.

#DOYOURTHING

Reserveer meteen je proefrit via vandenbrug.arona-launch.seatpreview.nl

Gemiddeld brandstofverbruik SEAT Arona: 4,9 - 5,1 l/100km (1:19,6 - 1:20,4 ). Gemiddelde CO2-emissie: 111 - 115 g/km. De vermelde consumentenadviesprijs geldt brandstofverbruik Arona: 4,9 - 5,0 l/100km (1:20 - 1:20,4). Gemiddelde CO2-emissie: 111 - 113 g/km. Er is al een SEAT Arona vanaf € 22.290. De vermelde consumentenadviesprijs is incl. btw, bpm, rijklaarmaakkosten, recyclingbijdrage en leges. Genoemde voorGemiddeld de SEAT Arona 1.0 TSI StyleSEAT Launch Edition en is incl. BTW, BPM, rijklaarmaakkosten, prijs is een vrijblijvende ‘af importeur’ en zolang de voorraad strekt. SEAT-importeur Pon’s Automobielhandel B.V., Leusden. Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid. Vraag naar meer informatie in onze showroom. recyclingbijdrage en leges.consumentenadviesprijs Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid.

De nieuwe SEAT Arona. Vanaf 9 november in de showroom

SEAT Van den Brug • Zilverweg 3 Heerenveen(-Zuid) • 0513 - 63 30 54 vandenbrug.nl/seat

Do your thing.

Voor onderhoud en reparatie van uw auto kunt u ook terecht bij onze SEAT Service-vestigingen in Drachten en Sneek Laat iedereen maar roepen. Jij weet wat je wilt. En dat zelfvertrouwen staat je goed. Daarom rijd je ook liever in de nieuwe SEAT Arona. Deze urban crossover is totaal niet bescheiden. Met o.a. Blind spot detection, 8 inch touchscreen én Park assist. De SEAT Arona Launch Edition, vanaf € 22.290. Stap in.

Reserveer meteen je proefrit via vandenbrug.arona-launch.seatpreview.nl

De nieuwe T-Roc. Nu in onze showroom.

Gemiddeld brandstofverbruik SEAT Arona: 4,9 - 5,0 l/100km (1:20 - 1:20,4). Gemiddelde CO2-emissie: 111 - 113 g/km. Er is al een SEAT Arona vanaf € 22.290. De vermelde consumentenadviesprijs is incl. btw, bpm, rijklaarmaakkosten, recyclingbijdrage prijs is een vrijblijvende consumentenadviesprijs ‘af importeur’ en zolang de voorraad strekt. SEAT-importeur Pon’s Automobielhandel B.V., Leusden. Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid. Vraag naar meer informatie in onze showroo

SEAT Van den Brug • Zilverweg 3 Heerenveen(-Zuid) • 0513 - 63 30 54 vandenbrug.nl/seat Voor onderhoud en reparatie van uw auto kunt u ook terecht bij onze SEAT Service-vestigingen in Drachten en Sneek

Vanaf €25.995* De vermelde consumentenadviesprijs geldt voor de Volkswagen T-Roc 1.0 TSI 85kW/115 pk en is incl. BTW, BPM, rijklaarmaakkosten, recyclingbijdrage en leges. Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid.

Autoland van den Brug Heerenveen Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen T 0513 - 63 30 54 vandenbrug.nl/volkswagen

Grootheerenveen 11 - 2017  
Grootheerenveen 11 - 2017  
Advertisement