Page 1

05-2020

heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

5e JAARGANG • NR. 05

groot

IN DEZE UITGAVE

Actueel in Heerenveen

OLYMPISCH SCHAATSSTER

ANICE DAS

“IK VOLG MIJN GEVOEL”

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU • FPH.NL

INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN

50% VOORDEURJAARSACTIE korting

! t n e m u s n o c e d r o o v t n De produce

Kunststof Kozijnen Fabriek Heerenveen, meer dan alleen kozijnen ... Kunststof Kozijnen Fabriek Heerenveen ...

Het adre kunststo s voor uw deuren, f kozijnen, geve Bij aanschaf van een voordeur in de actieperiode t/m 20 juli 2020 ontvangt u maar liefst enopdavkokoarldbeekleding 50% korting op ons voordeurgarnituur. Kom langs in onze showroom aan de Jousterweg 22 garnitpueulleunr-.

www.kk r fh.nl Jousterweg 22,22, 8447 RHRH Heerenveen www.kkfh.nl Jousterweg 8447 Heerenveen Heeren nveen

in Heerenveen en ontdek de mogelijkheden. Wij geven u graag persoonlijk advies.

0513 76 76 90 90 51 51 0513

info@kkfh.nl info@kkfh.nl


2

NUMMER 05 • 2020

MANNEN OP DE MAAN Ik heb twee hobby’s waarin ik me graag mag verliezen. De eerste betreft stripverhalen. Dankzij strips heb ik de verhalen rond Troje en de Griekse held Odysseus ontdekt. Mijn tweede hobby is van daaruit ontstaan: ik wil alles lezen van de Griekse Mythen. Dat was ook mijn eerste confrontatie met het fenomeen ‘complot’. Wat de Goden al niet verzonnen om de mythische strijd tussen Grieken en Trojanen te bespelen. Complotten en nepnieuws hebben het lot van Troje bezegeld; niets menselijks was de Goden vreemd.

DRAAIORGEL ‘GROTE DORUS’ ZORGT VOOR GEZELLIGHEID HEERENVEEN - De regels rondom het coronavirus mogen dan iets versoepelen, toch hebben heel veel mensen het nog erg moeilijk. Wijkbelang ‘Heerenveen-midden’ en buurtvereniging ‘Saskia’ hadden daarom de handen ineengeslagen en haalden afgelopen zaterdagmorgen draaiorgel ‘Grote Dorus’ uit Wolvega naar de wijk. Het draaiorgel maakte een ronde door Heerenveen-midden en stopte onder andere bij woonvorm Tellepark. Hier genoten de bewoners van de vrolijke meezingers die uit het draaiorgel kwamen. Het geheel werd begeleid door vrijwilligers van wijkbelang en de buurtvereniging. Zij kijken terug op een zeer geslaagde morgen met veel blije gezichten.

Complotten en nepnieuws gedijen vandaag de dag nog steeds. Een beetje kritische beschouwing op links wordt op rechts algauw afgedaan als nepnieuws. Neem nu ‘klimaatverandering’. Die bestaat helemaal niet. Een complot! Complotten, of beter gezegd complottheorieën, gevoed door nepnieuws, zijn vooral populair in tijden van nood, wanneer mensen antwoorden zoeken om ongrijpbare bedreigingen te kunnen weerstaan. Complottheorieën en nepnieuws kunnen dan zelfs gevaarlijke vormen aannemen. Toegegeven, het is lastig om in onzekere tijden echt van nep te onderscheiden. Het probleem daarbij is, dat wij als samenleving behoorlijk verdeeld zijn over wat goed en fout voor ons is. Het is een tweedeling tussen zeg maar ‘voor ons eigen’ en ‘met elkaar’. Wat werkelijk goed is voor de mensheid en voor een betere wereld ligt wellicht buiten de traditionele politiek en is misschien van een andere, meer humanistische orde. ‘Nep’ heeft een ander belang dan ‘echt’. ‘Nep’ wil iets van je. ‘Nep’ wil je mening over iets beïnvloeden. Voor wie denkt dat dat nepnieuws iets nieuws is, kan ik vertellen dat nepnieuws er altijd al geweest is. Alleen noemden we dat vroeger anders. ‘Propaganda’ bijvoorbeeld, omdat machthebbers graag hun eigen waarheid aan het volk willen opdringen. Het leukste nepnieuws komt trouwens vaak uit onverwachte hoek. Zo is er een snel groeiend aantal mensen dat zeker weet dat de aarde plat is. ‘De aarde rond? Nepnieuws!’ En dat zeker weet dat de maanlandingen nooit hebben plaatsgevonden. ‘Mannen op de maan?’ “Ho, wacht even,” roep ik dan, “dat is Kuifje! Ik heb er thuis een stripalbum van, dus dát is écht!” Er is maar één remedie tegen nepnieuws: eerst zélf nadenken en onderzoeken en niet alles kritiekloos voor waar aannemen. Ook niet wat kranten schrijven. Behalve wat GrootHeerenveen schrijft. Wij schrijven ‘méér dan nieuws’. Wij schrijven de échte verhalen achter mensen op. Want mensen zélf zijn niet nep, ze zijn écht! Zonder te oordelen portretteren we iedereen zoals die is. Veel leesplezier!

Henk de Vries @HeerenveenZT

1100 ZONNEPANELEN OP RIOOLWATERZUIVERING AKKRUM AKKRUM - Wetterskip Fryslân gaat rond oktober 1100 zonnepanelen plaatsen op de rioolwaterzuivering van Akkrum. Het plaatsen van de zonnepanelen valt binnen het project Zon op rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s). In totaal plaatst het Wetterskip ongeveer 35.000 zonnepanelen op dertien van haar zevenentwintig rwzi’s. Voor de rwzi in Heerenveen zijn nog geen plannen voor zonnepanelen, omdat daar een renovatie op stapel staat.

van het Wetterskip Fryslân. In 2020 wil het Wetterskip 40% van haar totale energiebehoefte duurzaam opwekken. De plaatsing van de zonnepanelen op de dertien zuiveringen vermindert de CO2-uitstoot met 13%. De op te wekken zonne-energie op de rwzi’s is bijna 9.000.000 kWh/jaar. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van drieduizend huishoudens. In totaal investeert het Wetterskip ruim veertien miljoen euro in het project Zon op rwzi’s. De zonnepanelen worden geplaatst door GroenLeven.

Het plaatsen van zonnepanelen draagt voor 17% bij aan de klimaatdoelstelling

‘NIEUWE BLIK OP KUNST’

ORGANISEERT EERSTE ONLINE KUNSTQUIZ HEERENVEEN – Kunsthistorica Janita Baron van ‘Nieuwe blik op kunst’ organiseert zaterdagavond 23 mei haar eerste online kunstquiz. Iedereen die interesse in kunst heeft is van harte welkom om mee te doen vanaf de bank of de keukentafel in je eigen huis. ‘Nieuwe blik op kunst’ organiseert regelmatig lezingen en cursussen over kunst. Ook kun je video’s bestellen om meer over kunst te leren, waar en wanneer jij dat wilt. “Kunst is niet hoogdravend of moeilijk,” zegt Janita Baron, “en zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Ik hou van verhalen vertellen omdat kunst je een nieuwe blik op de wereld om je heen geeft.” Omdat het geven van lezingen en cursussen voor een live publiek in coronatijd niet mogelijk is, bedacht Janita een online kunstquiz. Hoe het werkt lees je op de website www.nieuweblikopkunst.nl. De quiz start 23 mei om 19:30 uur. Er zijn zes ronden van elk tien vragen. De kunstvragen zijn bewust laagdrempelig om op een leuke manier kennis te maken met zeer diverse kunstvormen uit vele eeuwen.

Meedoen is op basis van een vrijwillige bijdrage”, zegt Janita. Deelnemers moeten zich opgeven via de website van Janita. Alle deelnemers krijgen sowieso een gratis kunstvideo naar eigen keuze én de winnaar wint het bordspel Art Collector.


heerenveen

STOEIENDE PAARDEN

IN DE MIST AAN HET MEER

GROOTHEERENVEEN.NL

3

NIEUWE DUURZAME APPARTEMENTEN AAN DE THORBECKESTRAAT HEERENVEEN - Aan de Thorbeckestraat in Heerenveen, op loopafstand van het centrum, is een nieuw appartementengebouw met allure gebouwd. Het complex heeft de naam ‘Thorbecke State’ gekregen en bestaat uit 28 huurappartementen. Alle appartementen zijn voorzien van duurzame materialen en worden volledig gasloos opgeleverd. Kwaliteit en comfort staan daarbij voorop. Daarnaast heeft elk appartement een berging op de begane grond en een eigen parkeerplek. Ook zijn er laadpalen voor elektrische auto’s aanwezig. Het complex is voorzien van een lift, dus prima toegankelijk voor ouderen. De appartementen op de begane grond hebben een tuintje. De appartementen worden verhuurd door Hoekstra Makelaardij.

HEERENVEEN - Stoeiende paarden in de mist zorgden afgelopen vrijdagochtend voor een prachtig plaatje aan Het Meer in Heerenveen. Albert Thibaudier wist het tafereel vast te leggen op de gevoelige plaat en stuurde onze redactie enkele schitterende foto’s toe. Eentje daarvan delen we hier met onze lezers.

heerenveen

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS UIT JE REGIO OP: STICHTING HEERENVEENS ZAALVOETBAL

OVERHANDIGT ROYALE CHEQUE AAN VOEDSELBANK HEERENVEEN

FRIES KAMPIOENSCHAP

PALINGROKEN NAAR 2021

TJALLEBERD - Het bestuur van het Fries Kampioenschap Palingroken ziet zich genoodzaakt de 27ste editie van het Kampioenschap, gepland op 22 augustus, te verplaatsen naar 2021, naar 28 augustus. Redenen hiervoor zijn de onduidelijkheden en onzekerheden, die het coronavirus en de maatregelen daartegen met zich meebrengen. Aangezien de organisatie momenteel niet kan overzien wat er voor en na 1 september 2020 allemaal mogelijk en vooral niet mogelijk is, hebben zij met pijn in het hart deze moeilijke beslissing moeten nemen. Via de Facebookpagina van het Fries Kampioenschap Palingroken blijf je op de hoogte van het laatste nieuws!

HEERENVEEN - Afgelopen vrijdag overhandigde het voltallig bestuur van Stichting Heerenveens Zaalvoetbal een cheque van maar liefst € 3.200 aan Herman Spruijt, bestuurslid Voedselbank Heerenveen. Door het deels stilvallen van het seizoen en een reserve in kas besloten de teams dit geld te doneren aan een goed doel. “Deze donatie kunnen wij goed gebruiken”, aldus Herman Spruijt. Stichting HZVC, de zaalvoetbalcompetitie voor bedrijventeams en vriendenteams uit regio Heerenveen, voetbalt met 32 teams al jaren met veel plezier in Sportstad Heerenveen. Wegens de coronamaatregelen ligt dit sinds maart stil. Sportstad Heerenveen toont zich coulant naar bestaande gebruikers van de sportfaciliteiten en schrapt tot nader order de huur. “Wij hebben nu een mooi bedrag aan overgebleven lidmaatschap in kas”, legt Harold Brouwer van HZVC uit. “Als bestuur besloten wij dat onze leden dit bedrag konden overmaken naar een goed doel. Óf terug konden krijgen. Ook onze leden zijn getroffen door de co-

De Voedselbank kampt momenteel met een grote uitdaging. Er komt minder voedsel binnen om te verdelen. Maar het aantal aanmeldingen sinds de coronacrisis loopt snel op. De Voedselbank voorkomt verspilling van goed voedsel en helpt mensen die in armoede leven. De cheque is dan ook meer dan welkom! Op de foto v.l.n.r.: Harold Brouwer, Joon van de Wal, Mangal Haringsma, Jan Ype Holtrop, Herman Spruijt (foto: Hart voor Heerenveen)

BIJ TRINITAS EEN GROOT SUCCES

HEERENVEEN – Bij het winkelcentrum aan het Molenplein in Heerenveen waren medewerkers van Wijkbeheer afgelopen week druk met de aanleg van een plantsoen. Daarnaast zijn er aan beide kanten van dit plantsoen bankjes geplaats. Er zijn veel positieve reacties op het plaatsen van de bankjes en de aanleg van het groen middenin het plein voor supermarkt Jumbo.

HEEFT U OOK NIEUWS TE MELDEN? REDACTIE@GROOTHEERENVEEN.NL

ronacrisis en een aantal kleine (horeca) bedrijven kan dit geld goed gebruiken.” De meeste teams konden het geld doneren. HZVC heeft, na het overgebleven contributiegeld, zelf het bedrag aangevuld. De inleg van de stichting is € 1.200 en zo overhandigde zij afgelopen vrijdag via Hart voor Heerenveen een cheque met een prachtig bedrag van maar liefst € 3.200 aan de Voedselbank. “Ik ben blij dat het geld op een zinvolle plaats is gekomen,” zegt Harold. Herman Spruijt nam de cheque dankbaar in ontvangst en gaf de bestuursleden en Renske Osenga van Hart voor Heerenveen een interessante rondleiding door de Voedselbank.

DRIVE IN CLUBAVOND PLANTSOEN EN BANKJES BIJ MOLENPLEIN

WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

HEERENVEEN – Samenkomsten zitten er vanwege de geldende coronamaatregelen momenteel niet in. Dit geldt ook voor de kinderclub van Trinitas. Toch wisten ze bij Trinitas binnen de regels iets leuks te organiseren. Afgelopen vrijdagavond werd er een ‘drive in clubavond’ gehouden. Ruim vijftig kinderen kwamen met papa of mamma in een (versierde) auto langs bij Trinitas. Hier kregen zij in een heuse drive In op veilige wijze een tas aangeboden met daarin een knutselwerkje, een fotokaart en een quiz die gespeeld kan worden via You Tube. Daarnaast zat er uiteraard iets lekkers en wat te drinken in de tas. Dominee Anne-Meta Kobes deelde samen met een aantal vrijwilligers de tassen uit. Trinitas is blij om in deze moeilijke tijd toch iets leuks te kunnen doen voor de kinderen.

EERSTE FUNDERINGEN NIEUW HEERENHAGE LIGGEN OP HUN PLEK HEERENVEEN – De nieuwbouw van Heerenhage in Heerenveen is eerder dit jaar van start gegaan. Inmiddels liggen de eerste funderingen op hun plek. Stichting Rendant laat door Jorritsma bouw 126 appartementen bouwen op het terrein van de voormalige serviceflat, die 230 appartementen had. Het nieuwe complex wordt dus een stuk kleinschaliger. Nieuw Heerenhage wordt een woonvorm voor zelfstandig wonende senioren. Het nieuwe gebouw komt op een fraaie locatie aan een waterkruispunt. Bij dit binnenstedelijke bouwproject heeft de bouwer veel oog voor de omgeving. Jorritsma Bouw werkt tijdens dit project samen met een aantal bouwpartners aan een gebouw waar het goed en betaalbaar wonen is voor iedereen.

d


Nieuwe collectie

In store now! laat je inspirerene door onz e uitgebreiide collect

Maak je outfit af met de Sneakers en instappers uit de nieuwe collectie! Dit voorjaar verkrijgbaar in diverse kleuren en prints

Wolvega

Hoofdstraat Oost 41 | 0561 – 61 47 00

Heerenveen

Lindegracht 9 | 0513 – 61 00 61 www.kamsmaschoenen.nl


heerenveen

OLYMPISCH SCHAATSSTER ANICE DAS

GROOTHEERENVEEN.NL

“IK VOLG MIJN GEVOEL” Na een schaatscarrière van vijftien jaar hing olympisch schaatsster Anice Das afgelopen maart haar schaatsen aan de wilgen. GrootHeerenveen blikt met de sprintster terug op hoogte- en dieptepunten. En kijkt met haar vooruit. Wordt het een baan in de pedagogiek? Gaat ze bij de recherche? Of toch presenteren op de radio?

>> TEKST RENSKE OSENGA // FOTO’S MUSTAFA GUMUSSU (FPH.NL)

5


heerenveen

6

ANICE DAS “NA MIJN LAATSTE WEDSTRIJD OP 11 MAART, TIJDENS DE ZILVEREN BAL, VOELDE IK: HET IS WEL GOED ZO.”

A

Al skeelerend, vanaf haar appartement in de Lenna-flat in Wolvega, langs de Tjonger, richting Noordwolde, beantwoordt een vrolijke Anice Das alle vragen die ik haar namens GrootHeerenveen stel. Nadat ze in maart is gestopt met schaatsen is ze nu bewust aan het aftrainen.

GEEN STOPPLANNEN

“Was je van plan om dit jaar te stoppen?”, is mijn eerste vraag aan Anice. “Helemaal niet!” luidt het antwoord. “Maar ik wist eigenlijk wel dat dit zomaar eens het laatste jaar zou kunnen zijn. Ik kon niet meer aan de bak bij een grote ploeg. Ik had geen team en dus ook geen hulp van een coach. Het is moeilijk om het alleen te doen. Zo red je het niet om aan de internationale top mee te doen.”

Vlak daarna kreeg Anice een mooie kans om met het sprintteam van Noorwegen te schaatsen onder leiding van trainer Jeremy Wotherspoon. “Maar eigenlijk was dat jaar teleurstellend”, blikt ze terug. “Het trainingsschema werkte ook niet echt bij mij en mijn relatie verliep moeizaam. Ik plaatse mij in november 2018 niet voor de eerste World Cups van dat seizoen. Dat was een teleurstelling. Ik wilde mijn schaatscarrière op een mooie manier afsluiten, niet zo!”

VOLLEDIGE AANDACHT OP HET SCHAATSEN

Als schaatsster bij Team Afterpay plaatste Anice Das zich in 2018 voor deelname aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. “Dat was heel gaaf!” Maar na de Spelen hield Team Afterpay op te bestaan en het was nog onbekend waar Das zou gaan schaatsen.

In het afgelopen schaatsseizoen zette Anice met haar doorzettingsvermogen en positiviteit nog eenmaal alles op alles en deed dat op haar eigen manier. “Al jaren had ik ideeën over hoe ik mijn trainigsschema kon aanpassen om mijn prestaties te verbeteren.”

“Na de Olympische Spelen besloot ik met mijn tweelingzus, na jaren plannen maken, dan eindelijk naar India te gaan, ons geboorteland.” Anice en haar zus Savida zijn geboren in de Indiase miljoenenstad Bombay en werden al jong geadopteerd door haar Nederlandse ouders. “Wij hebben helaas geen gegevens van onze biologische ouders, dus we wisten al dat we ze niet zouden ontmoeten. Het was onze eer-

Tijdens het NK Sprint in januari 2020 schaatste ze maar liefst tweemaal een Thialf-PR op de 1.000 meter. “Ik wilde heel graag in de 1,15 rijden en dat is gelukt. Ik heb mijzelf verbeterd, meer kan ik niet doen”, zegt Anice trots. “De rest van het seizoen was mijn volledige aandacht gericht op het schaatsen, niet op stoppen. Maar na mijn laatste wedstrijd op 11 maart, tijdens De Zilveren Bal, voelde ik: het is wel goed zo.”

SCHAATSCARRIÈRE IN VOGELVLUCHT

FOTO: ORANGE PICTURES

Anice Das tijdens het NK Sprint, in januari 2020 op Thialf.

ste keer terug in India, na onze adoptie. Het was een mooie reis, maar ook emotioneel. Ik moest echt bijkomen van ons bezoek aan India en van de ervaring van de Olympische Spelen.”

Anice groeide met haar ouders en tweelingzus Savida gelukkig op in Amersfoort en in Assen. Hier genoot ze samen met Savida van lange schaatstochten op natuurijs, over bevroren kanalen richting Smilde en Oranje. “We waren dik aangekleed en schaatsten wel zestig kilometer. Dat was heel gaaf.” Op schaatsclub Assen en tijdens het schoolschaatsen beleefde ze voornamelijk veel plezier. Pas later kwam het talent voor schaatsen bij Anice bovendrijven. Anice won clubwedstrijden en kwam in de Drentse selectie.

Toen het gezin Das op haar 18e naar Heerenveen verhuisde, schaatste Anice verder bij Gewest Fryslân. Ze beleefde haar doorbraak op het NK Sprint in 2009 waar zij zesde werd. In 2011 schaatste Anice voor Team Liga. Daarna trainde ze een jaar bij Team Anker. In 2013 werd ze bijgestaan door de Australische coach Desly Hill. Tussen 2014 en 2018 schaatste ze voor Team Afterpay waar ze de beste resultaten uit haar carrière tot dan toe behaalde. Anice Das won een bronzen medaille bij de Nederlandse afstandskampioen-

schappen op de 500 meter en zilver bij het Nederlands kampioenschap sprint. Ze schaatste wereldbekerwedstrijden, wereldkampioenschap afstanden, wereldkampioenschap sprint en als hoogtepunt de Olympische Spelen in Pyeongchang in 2018. “Aan mijn trainer Dennis van der Gun en mijn teamgenoten bij Team Afterpay heb ik veel gehad. Met hen deel je lief en leed. De band die je opbouwt is heel speciaal. Met de meiden ben ik nog steeds erg goed bevriend. Daarnaast kon ik met mijn sportpsycholoog alles bespreken.”


NUMMER 05 • 2020

GROOTHEERENVEEN.NL

7

In Assen beleeft de jonge Anice al veel plezier aan het schaatsen en zit ze op de schaatsclub. (FOTO’S UIT EIGEN ARCHIEF)

Wat is de wijste les die Dennis van der Gun jou heeft geleerd?, wil ik weten. “Naar mijn gevoel luisteren”, is het antwoord van Anice.

HOOGTE- EN DIEPTEPUNTEN Terugblikkend is het winnen van de 500 meter tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in december 2017 met stip haar hoogtepunt. “Hierdoor plaatste ik me voor Olympische Spelen. Die blijdschap was nog groter dan het rijden bij de Olympische Spelen zelf.” Ook denkt ze aan de eerste keer dat ze zich plaatste voor de World Cups vanuit Gewest Fryslân. Of aan het rijden van een persoonlijk record op de 1000 meter in januari 2016, na bijna twee jaar gezondheidsproblemen met haar schildklier en een zware knieblessure. “Eigenlijk was de eerste keer dat ik in de top vijf reed ook heel mooi. Dan kom je steeds dichterbij de top. En het schaatsen zelf; het beheersen van de techniek en voelen dat je hierdoor snelheid ontwikkelt. Als je dan een bocht houdt en heel hard het rechte eind op komt, is dat heel gaaf.”

“MET VRIENDINNEN AFSPREKEN OP EEN TERRAS IS NÚ MIJN DROOM! EEN NORMAAL LEVEN EIGENLIJK.”

Anice Das beleefde ook moeilijke momenten. In 2014 kreeg ze problemen met haar schildklier en gelijk daarna een zware knieblessure. “Het was niet duidelijk of ik kon herstellen van de knieblessure. In totaal heeft het bijna twee jaar geduurd voor ik dit te boven was.” In februari 2017 bij het WK Sprint in Calgary werd ze ziek. Hierdoor viel een goede prestatie in het water. “Op één van de mooiste toernooien op een hele snelle ijsbaan. Dat vond ik heel, heel erg jammer. En afgelopen seizoen wist ik mij niet te plaatsen voor het WK Sprint in Hamar. Daar had ik het allerliefst gestaan. Hamar heeft een speciaal plekje in mijn hart, omdat ik daar als kind vaak geweest ben tijdens onze zomervakanties in Noorwegen. Daarnaast vind ik het rijden van een sprinttoernooi het mooiste wat er is.”

“IK WIL WETEN HOE ZE IS, HOE ZE LACHT, HOE ZE PRAAT” De band met haar tweelingzus Savida is kostbaar. “Dat wij ooit samen zijn weggehaald bij onze biologische moeder is toch een soort trauma. Mijn zus en ik zullen er altijd zijn voor de mensen die wij liefhebben en misschien gaan we daar wel verder in dan normaal is. En wij zijn er altijd voor elkaar. Zo was ik bijvoorbeeld anderhalve dag voor het NK Afstanden bij de geboorte van haar tweede kindje. Sommigen vonden dit niet verstandig, maar ik heb er meer last van als ik daar niet ben.” Ik vraag Anice hoe ze over haar biologische moeder in India denkt... “Ik mis haar en wil weten hoe ze is, hoe ze eruit ziet, hoe ze lacht, hoe ze ruikt, hoe ze beweegt, hoe ze praat”, zegt ze. “Als we haar nooit vinden of als ze al overleden blijkt te zijn als we wel aanknopingspunten hebben, hoop ik dat er een foto is zodat ik in ieder geval weet hoe ze eruit ziet.”

AFSPREKEN OP EEN TERRAS Ideeën voor de toekomst heeft Anice zeker. “Met vriendinnen afspreken op een terras is nú mijn droom!”, roept ze direct uit. “Een normaal leven eigenlijk. Het is gek, maar je perspectief verandert in coronatijd. Verder ben ik mij aan het oriënteren. Ik kan aan slag als pedagoog. De politieacademie lijkt me ook heel mooi, recherche of politiekundige. Hier komt veel pedagogiek bij kijken; je wordt gevormd door wat je hebt meegemaakt. Maar het kan van alles zijn want ik vind veel dingen leuk. Het lijkt me ontzettend leuk om op de radio te presenteren. Verder zou ik het mooi vinden om iets in het schaatsen te gaan doen. De toekomst zal uitwijzen wat voor carrière ik tegemoet ga, maar ik ben ervan overtuigd dat er iets moois op mijn pad komt. Ik volg mijn gevoel.”


HOUD JE HOOFD KOEL DEZE ZOMER. KOOP OF HUUR NU EEN AIRCO BIJ ENERGIE SERVICE FRIESLAND! AIRCO VOORDEELWEKEN

Geniet nog deze zomer van een heerlijk koel huis!

bij Energie Service Friesland van 6 mei t/m 30 juni 2020

Weet je nog, die zomer van vorig jaar? Met temperaturen van ver boven de 300C was het maar lastig om het hoofd koel te houden. Een airco van Energie Service Friesland biedt dan een perfecte oplossing, je kunt bij ons zowel een airco huren als kopen. Je koopt al een Fujitsu airco vanaf e 1715,-*. Huren kan al vanaf e 31.30 per maand*. Alléén tijdens de Airco Voordeelweken bij Energie Service Friesland, dus profiteer nu!

KOOP LOKAAL IN HEERENVEEN

DE WINKELS EN HORECA IN HEERENVEEN

STAAN OOK NÚ VOOR JE KLAAR!

We houden ons aan de RIVM richtlijnen!

Kijk snel op energieservice.nl voor meer informatie, of bel 0513 611300 voor het maken van een afspraak. *Vraag naar de voorwaarden

Fujitsu ASYG KMCC inverter R32

De beste prijs prestatie verhouding Energiezuinig, stil en duurzaam 5 jaar garantie op de onderdelen

Kuiper Verzekeringen. Voelt als familie.

kuiperverzekeringen.nl

ngoudenplak.nl


Actueel

in Heerenveen INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN

|

MEI 2020

Met hart en ziel... werken aan een groene toekomst

“Onze leefomgeving kan niet meer zonder groen”

Ik wandel regelmatig met mijn hond. Dan loop ik vanuit mijn huis in Skoatterwâld richting museum Belvedère of het bos van Oranjewoud. Het is fijn om de natuur in te kunnen gaan. Ook wanneer ik met mijn racefiets eropuit ga, probeer ik zoveel mogelijk de natuur op te zoeken. En ik ben daar zelden alleen, want veel mensen doen hetzelfde. We worden er blij van, de natuur ontspant en geeft ons nieuwe energie. Ik zie dat de natuur en onze leefomgeving aan het veranderen is. De eikenprocessierups is hier een goed voorbeeld van. Een aantal jaren terug hadden we nog amper van deze irritante rups gehoord! En nu kunnen we niet meer om dit beestje heen. Ook zie ik dat we steeds meer te maken krijgen met planten die hier eigenlijk niet thuishoren.

FOTO: ANNEMOON VAN HEMEL

Fotoserie

Denk aan de Japanse duizendknoop en de berenklauw. Planten die voor overlast zorgen voor mens, dier én de omgeving. Het overwoekert de natuur en geeft andere planten geen kans op overleving. Wanneer we onze natuur aantrekkelijk willen houden, dan moeten we er wat aan gaan doen. We proberen bijvoorbeeld de eikenprocessierups te bestrijden door meer koolmezen te lokken. Ook proberen we van de planten af te komen die hier eigenlijk niet horen. Allemaal om zo onze natuur in stand te houden en overlast te beperken. We kunnen ons vast allemaal nog de hete zomers herinneren die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt. En de hevige regenbuien waardoor straten en tunnels blank kwamen te staan. Ook daarom

gaan we aan de slag met de natuur en onze leefomgeving. Want wanneer we onze straten en pleinen anders inrichten, dan hebben we minder last van hevige regenval. En wanneer we meer bomen en groen in onze wijken en dorpen hebben, dan kunnen we de hitte ook beter aan. De komende periode gaan we aan de slag met projecten die goed zijn voor onze leefomgeving en de natuur. Dit doen we graag met jou. Denk aan het mogelijk maken van geveltuintjes, of het weghalen van tegels in de tuin zodat regenwater makkelijker weg kan lopen. We willen graag samen met iedereen aan de slag voor de wereld om ons heen. Hans Broekhuizen, Wethouder klimaatadaptatie en biodiversiteit

‘Met hart en ziel’ Fotograaf Annemoon van Hemel heeft de politieke ambities en persoonlijke betrokkenheid van de bestuurder samengebracht in een fotoserie ‘Met hart en ziel’. De serie bestaat uit twaalf foto’s waar bestuurders op eigen wijze laten zien welke onderwerpen hen aan het hart gaan. Deze onderwerpen maken deel uit van hun portefeuilles.


INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN | MEI 2020

Maaien of zaaien?

Hoe een groene aanpak bijdraagt aan

De Heide met biodiverse berm

Onlangs presenteerde de gemeente plannen om samen met inwoners, bedrijven en organisaties aan de slag te gaan met het vergroenen van de gemeente om bij te dragen aan biodiversiteit en klimaat. Wat is dat nu eigenlijk, biodiversiteit en klimaatadaptatie? Waarom is dit zo belangrijk? En hoe kunnen we hier samen aan werken? Hoe groen is onze gemeente eigenlijk al? Wijkbeheer en team groen werken samen aan deze groene plannen en vertellen hierover. Biodiversiteit en klimaat raakt iedereen. Biodiversiteit is het aantal soorten planten en dieren in een bepaald gebied. Variatie daarin is van belang voor het evenwicht in de natuur. Biodiversiteit is belangrijker dan je misschien zou denken. Door biodiversiteit hebben we landbouw, om maar eens wat te noemen. Wist je dat meer dan veertig procent van de medicijnen tegen kanker voortkomt uit de natuur? Het klimaat verandert en dat vraagt om aanpassingen van ons en onze omgeving. Om bijvoorbeeld om te kunnen gaan met heftige regenbuien of juist extreme droogte en warmte. De gemeente heeft klimaatadaptatie en biodiversiteit opgenomen in het duurzaamheidsprogramma. In tien projecten gaan we met vergroening aan de slag. In onze openbare ruimte en in samenwerking met inwoners, bedrijven en organisaties.

Hoe groen is onze gemeente? Het landschap in Heerenveen is heel gevarieerd. Aan de zuidkant bevindt zich bosachtig gebied op zandgronden. Denk aan het bos van Oranjewoud, It Ketliker Skar en de Kiekenberg, maar

ook het open beekdal van de Tjonger. Naar het noorden toe zijn er nattere veengebieden, met natuurgebieden als de Deelen, de Aengwirden en de waterwegen rondom Akkrum en Aldeboarn. Inzaaiproject en geboortebos Mildam

Ook in de dorpen is veel groen te vinden, niet alleen in de straten maar ook in de vorm van grote groenstroken, speelplekken en recreatiegebieden, water en bossen. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van dit openbaar groen.

Wat doen we hiermee in ons beheer? Al ruim 25 jaar beheren we veel openbaar groen op een natuurlijke manier om meer biodiversiteit te ontwikkelen. Zo gebruiken we geen chemische bestrijding meer in openbare ruimtes. In plaats daarvan gebruiken we methodes als borstelen, branden, heet water of schoffelen. De bermen die door ons landschap lopen worden maximaal twee keer per jaar gemaaid. Hierdoor krijgen planten die van nature in de berm thuishoren een kans.

Kijk voor al het gemeentenieuws op: www.heerenveen.nl

In bosgebieden laten we dode bomen staan en laten we snoeihout liggen.Ook water en oevers worden zo beheerd dat deze een plek voor natuur bieden.

Bermen zijn dus van grote betekenis voor biodiversiteit, wat gebeurt daarmee? Bloeiende bermen trekken veel insecten. Deze zorgen voor bestuiving, helpen plagen te voorkomen en dienen ook weer als voedsel voor vogels. Dit voorziet in natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Door het maaibeheer en afvoeren van maaisel proberen we deze bermen in stand te houden en te verbeteren. Bij bermen die nog niet zoveel natuurwaarden hebben proberen we grassen en plantensoorten die daar thuis horen terug te krijgen en daarmee ook de insecten en andere diersoorten die daarop af komen.

De bermen worden dus minder gemaaid en staan meer in bloei, is iedereen daar blij mee? Door de toenemende aandacht voor biodiversiteit krijgen we steeds vaker vragen of er ingezaaid of minder gemaaid kan worden. Bij de vraag om inzaaien houden we rekening met wat er van nature al staat in de bermen. Vaak is anders maaien voldoende om te zorgen voor meer variatie. Soorten die van nature voorkomen in bermen hebben een veel hogere waarde voor bijvoorbeeld insecten en bijen. Op plekken waar die natuurlijke waarde minder is of waar we meer kleur willen kan het wel een grote meerwaarde hebben om in te zaaien. Het is dan van belang om soorten in te zaaien die bij de bodem passen en niet na een jaar weer verdwenen zijn waardoor insecten geen voedsel meer hebben.


een duurzame gemeente

Bij het Kattebos is gebruik gemaakt van een speciaal bijenmengsel

Natuurlijk beheerde berm

“Soms is een berm met wat minder uitbundig kleurende bloemen van veel grotere waarde voor insecten dan bermen vol klaprozen, korenbloemen en margrieten.” Minder maaien kan niet overal. Mooi bloeiend fluitenkruid dat overhangt over een smal fietspad kan problemen opleveren voor veiligheid. Daar houden we rekening mee, door bijvoorbeeld de eerste strook wel vaker te maaien. Soms maaien mensen zelf de berm. Voor het belang van de biodiversiteit hebben we dit liever niet.

Waarom nu dit plan? En wat gaan we daarvan zien? We maken ons zorgen over de achteruitgang van de biodiversiteit en denken dat we hier nog meer in kunnen doen. We hebben meer aandacht voor

biodiversiteit en klimaat bij beheer, renovatie en herinrichting van de openbare ruimte. Er zijn al een aantal wijken die ‘groen’ zijn opgezet, denk aan Skoatterwâld, Woongebied de Heide en Nijehaske. In andere wijken proberen we groenstroken anders in te richten zodat er meer verscheidenheid komt. Het aanbrengen van vaste planten in plantsoenen is een leuke manier om meer diversiteit en kleur te krijgen. Ook planten we bollen aan voor bijen en vlinders. Speelplaats Oudeschoot is heringericht met meer ruimte voor struiken en kruidenstroken

Samen met de vogelwachten hebben we nestkastjes opgehangen om de eikenprocessierups te bestrijden. We werken aan de vergroening van het centrum van Nestkastje schoolplein Heerenveen. Mildam

Ik wil graag zelf aan de slag, wat kan ik het beste doen? In principe kan iedereen een bijdrage leveren aan meer biodiversiteit. Dit kan door een gezamenlijk project in je buurt of wijk, maar ook in eigen tuin! Hoe groot de tuin is maakt niet uit, hoeveel stenen erin liggen wel. Kleine aanpassingen door tegels te verruilen voor groen, bijenvriendelijke bloemen en planten te kiezen en nest- of schuilgelegenheid te bieden, maken al een groot verschil. We willen inwoners graag informeren en helpen om hun eigen tuin en omgeving aan te passen. De gemeente is lid van de Stichting Steenbreek en kan met voorlichting en acties ondersteunen.

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente www.heerenveen.nl/duurzaam

Verduurzaming Heerenveen De gemeenteraad van Heerenveen heeft aan het begin van de raadsperiode een aantal afspraken met elkaar en de samenleving gemaakt over welke thema’s belangrijk zijn. Een daarvan is verduurzaming van Heerenveen. De raad heeft dit in 2019 bekrachtigd in een kort maar krachtig verwoorde ambitie: Heerenveen klimaatneutraal in 2050. Dat doen we samen, sociaal en sportief met voldoende speelruimte, iedereen kan meedoen! Ingezet wordt op de thema’s Energietransitie, Circulaire economie, Biodiversiteit en Klimaatadaptatie.


ws Kort

nieu

INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN | MEI 2020

De Eikenprocessierups De eikenprocessierupsen zijn in april uit hun eitjes gekropen en al gesignaleerd in onze gemeente. In dit stadium zijn ze nog vrij onschuldig, maar de brandhaarden die de rups in de zomermaanden ontwikkelt, kunnen ongemak veroorzaken zoals jeukende huiduitslag, pijnlijke ogen en irritatie van de luchtwegen. Om overlast van de eikenprocessierups te verkleinen is de gemeente gestart met de biologische bestrijding van de jonge rupsen met nematoden/aaltjes. Wil je meer weten over hoe je een nest herkent, de inzet van natuurlijke vijanden, tips over wat je zelf kunt doen in je tuin, kijk dan op onze website www.heerenveen.nl/ eikenprocessierups

De gemeenteraad

Vermoedt u dat u de rups heeft gezien bij gemeentelijke eikenbomen? Neem dan contact op met de gemeente op telefoonnummer 140513.

Hoe maak je van je tuin een echt bijenparadijs? Bijen hebben het steeds moeilijker in ons land. En wij hebben ze hard nodig voor de bestuiving van ons fruit, en vele andere planten. De massale bijensterfte komt steeds vaker in het nieuws. Grote boosdoener is gebrek aan voedsel voor bijen. Veel mensen leggen strakke, ‘onderhoudsarme’ tuinen aan. Bloeiende planten zien we steeds minder. Bijvriendelijk tuinieren, hoe doe je dat? Als je bijvriendelijk wilt tuinieren zal je met een aantal dingen rekening moeten houden. Bijen hebben namelijk twee dingen nodig om te overleven; voeding en een nestgelegenheid. Niet alle bijen wonen in een bijenkorf. Er zijn veel solitair levende bijen die een beschutte plek nodig hebben om te nestelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om meer bijen in jouw tuin te krijgen: voor verschillende bloemen in je tuin of op je balkon. Hier komen honingbijen en wilde bijen op af. Kies voor bloemen die in verschillende maanden bloeien: Bijen hebben van het voorjaar tot aan de herfst bloeiende planten nodig. Bijen zijn actief van april tot en met november. Daarna zijn de bijen in winterslaap. Op websites van vlinderstichting of bijenverenigingen is veel informatie te vinden over goede bloemen voor insecten. • Zorg daarnaast voor voldoende nestelmogelijkheden voor bijen. Plaats bijvoorbeeld een insectenhotel of zorg voor verschillende schuilplekjes. • E  n, misschien overbodig om te zeggen, gebruik geen bestrijdingsmiddelen in je tuin! Giftige stoffen zitten bijvoorbeeld ook in spuitbussen, korrels, lokdozen, houtverf en vliegenvangers. Check het etiket en wees je er van bewust dat (bloem)zaden vaak met giftige stoffen worden behandeld. Koop daarom biologische bloemzaden of bloembollen. Dan komen er veel meer bijen in jouw tuin. • Z  org

AGENDA

Een belangrijke taak van de gemeenteraad is het nemen van besluiten namens de inwoners van Heerenveen. Raadsleden bepalen de hoofdlijnen van het beleid van de gemeente. Vaak gaat het over onderwerpen die veel inwoners aangaan zoals wonen en werken, fietspaden en wegen en sociale zaken. De gemeenteraad besluit hoeveel geld waaraan wordt besteed en neemt besluiten over gemeentelijke wetten.

Komende maand in de raad

Agenda bekijken

Op 25 mei neemt de raad besluiten in een digitale vergadering. Op de agenda staan:

Alle stukken die de raad gebruikt in de vergadering zijn, net als de vergadering zelf, openbaar. De stukken staan op de website: www.heerenveen.nl/ raadsvergadering-25mei2020

• B  estemmingsplan Oudeschoot - Wolvegasterweg, locatie Brandenburg • Gladheidsbestrijding 2020 - 2025 • Visie op huisvesting gemeentelijke organisatie • Fusie primair openbaar onderwijs De Basis, Primus en Ambion in Ambion • Lidmaatschap FUMO bij de Werkgeversvereniging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties • Financiële stukken van de gemeenschappelijke regelingen: Sociale werkvoorziening Fryslân, Veiligheidsregio Fryslân, Recreatieschap Marrekrite en Hûs en Hiem.

Vergaderingen meekijken De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar en zolang de landelijke coronamaatregelen nog gelden, digitaal. Vergaderingen zijn altijd te bekijken op de website: www.heerenveen.nl/ vergadering-kijken.

Vertel jouw mening aan de raadsleden Vertel je mening over de onderwerpen die jij belangrijk vindt. Dat kan op de volgende manieren:

De volgende vergadering van de gemeenteraad is de commissievergadering op 11 juni. Daarin bespreken de commissieleden de onderwerpen waarover in de raadsvergadering op 22 juni een besluit wordt genomen.

-N  eem contact op met de raadsleden (kijk voor gegevens op de website www.heerenveen.nl/ gemeenteraad) - Vertel jouw mening over een onderwerp op de agenda van de commissievergadering in een video, mail, brief of op andere manier (max vijf minuten).

In de commissievergadering van 18 juni spreekt de raad over de financiën van de gemeente: de Jaarstukken 2019, de Perspectiefnota voor de begroting van 2021 en de Investeringsagenda. Hierover neemt de raad op 2 juli besluiten.

De griffie werkt voor de gemeenteraad en helpt je graag. Neem daarvoor contact op met de griffie van de gemeenteraad, griffie@heerenveen.nl of (0513) 617 700.

Het gemeentehuis is gesloten op:

Raadsvergadering

Donderdag 21 mei 2020 Vrijdag 22 mei 2020 Maandag 1 juni 2020

Maandag 25 mei 2020, 20.00 uur De raadsvergadering is live te volgen via www.heerenveen.nl/vergadering-kijken

Actueel in Heerenveen | informatiebijlage van gemeente Heerenveen | mei 2020 verschijnt huis-aan-huis als bijlage van GrootHeerenveen. Redactie: communicatie gemeente Heerenveen, Postbus 15000, 8440 GA Heerenveen, telefoon 14 0513 E-mail: gemeente@heerenveen.nl | Tekst: gemeente Heerenveen


JAN VAN DER HEYDENWEG 12 - OUDESCHOOT

HOOFDWEG 34 - NIJELAMER

STRUIKHEIDE 17 - HEERENVEEN

VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD

VRAAGPRIJS: € 465.000 K.K.

VRAAGPRIJS: € 439.500 K.K.

HUIS

VERKOPEN? BEPAALT WAT JE BETAALT

Bij Makelaardij Friesland heb je een hoop te kiezen. We hanteren namelijk verschillende beloningsvormen. Naar welke gaat jouw voorkeur uit? Misschien heb je voorkeur voor bijvoorbeeld de ‘reguliere’ courtage, waarbij je ons een bepaald percentage van de koopprijs betaalt. Wil je liever van tevoren weten wat de kosten zijn? Kies dan voor een vast tarief.

BLAUWGRAS 47 - HEERENVEEN

DE WETTERKAMP 12 - JOURE

VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD VRAAGPRIJS: € 175.000 K.K.

VRAAGPRIJS: € 255.000 K.K.

Kantoor Leeuwarden:

Kantoor Drachten:

058 244 91 00

0512 36 80 36

Kantoor Heerenveen:

Kantoor Sneek:

0513 23 21 80

0515 76 80 08

Vrijblijvend een inboedelopname of offerte? Contact ons via verkoop@hoekstrasneek.nl of 0515 - 41 21 10. Kijk ook op hoekstrasneek.nl

Of kies voor een resultaatafhankelijke courtage. Verkopen wij jouw huis boven de vraagprijs? Dan betaal je ons een percentage over het verschil tussen vraagprijs en uiteindelijke koopsom. Welke vorm van beloning je ook kiest, onze tarieven zijn altijd op basis van ‘geen verkoop, geen kosten’. Geen resultaat betekent dus geen kosten voor jou,100% no cure, no pay!

JIJ.FRL


14

heerenveen

#FACETOFACE DAVID ROELE fotografie MUSTAFA GUMUSSU - FPH.NL

“Niet weten wanneer je naar huis kunt, dat is zo irritant” In januari vertrok zeeman David Roele van huis. Normaal gesproken zou hij na acht weken weer thuis zijn, maar de uitbraak van het coronavirus gooide roet in het eten. Wekenlang verkeerde de bemanning van het schip in onzekerheid. Ze konden niet naar hun vaderland terugkeren. “Niet weten wanneer je naar huis kunt, dat is zo irritant”, zegt Roele. “Dat je niet weet waar je aan toe bent! Twee weken geleden mocht ik naar huis. En hier trof ik een totaal andere wereld aan.” David Roele is werkzaam als eerste machinist op een schip dat vaart tussen Engeland en Ierland. Vanaf zijn negentiende jaar is hij al op zee. Vaak was hij lange tijd van huis en voer hij over de hele wereld. Inmiddels heeft hij Abraham gezien en werkt hij voor zijn huidige opdrachtgever perioden van acht weken. Na acht weken varen is hij acht weken thuis.

Onze koffer moest achterin. Zo ging ik van Liverpool naar Londen Heathrow en van daaruit verder naar Nederland. Om in Engeland te komen ging mijn Poolse collega zelfs met een taxi naar Berlijn, vloog naar Heathrow en ging vanaf daar helemaal met een taxi naar Liverpool. En je kunt niet in een hotel verblijven. Reizen in deze tijd is moeilijk.”

“JE KUNT NIETS DOEN”

NOODGEDWONGEN “De scheepvaart heeft meer last van deze crisis dan menigeen in de gaten heeft”, begint David Roele zijn verhaal. “Hoe mensen persoonlijk worden getroffen, hangt samen met het land van herkomst. Mijn buitenlandse collega’s uit Rusland en de Filipijnen bijvoorbeeld kunnen helemaal niet naar huis omdat de grenzen van hun vaderland gesloten zijn. Zij moeten wel doorwerken. Mensen die eind februari of begin maart naar huis zouden gaan, hadden de grootste pech. Ach, langer op het schip blijven is goed te doen. Maar als je niet weet voor hoe lang, is dat echt niet leuk. Die onzekerheid wordt zelfs irritant op een bepaald moment, want je kunt niet naar een datum toeleven. Daar staat tegenover dat andere collega’s juist niet naar het schip kunnen komen om te werken omdat ze noodgedwongen in hun land moeten blijven. Deze jongens hebben helemaal geen inkomen op dit moment omdat de contracten die zij aangaan per reis worden afgesloten. Ook zij bevinden zich in een hele vervelende situatie.”

CORONATAXI “Wij werken gelukkig onder Nederlandse voorwaarden. En wij hebben een goede baas, die het toestond dat wij afgelost konden worden. Want dat is in deze tijd lastig en kostbaar. Ik werd opgehaald door een ‘coronataxi’. Het was een busje waarin we twee meter afstand moesten houden van de chauffeur.

Met de huidige communicatiemiddelen zijn de zeelieden aan boord wel goed op de hoogte van het laatste nieuws in hun thuisland. “Dat klopt”, beaamt Roele. “Dat is tegenwoordig totaal anders dan in mijn beginperiode op zee. In de tijd voor de mobiele telefoon had ik weinig contact met thuis. Dat ging vaak via de post en één keer in de week belde ik om te horen wat er in de week daarvoor allemaal was gebeurd. Nu ben ik meteen van de thuissituatie op de hoogte. Dat is niet altijd fijn, vooral als er zaken spelen, waarbij er iets aan de hand is en je graag wilt helpen. Als je op zee bent, kun je niets. Ook de afgelopen tijd waren we goed op de hoogte van de laatste berichten. Je ziet steeds meer landen op slot gaan, maar je kunt niets doen. Als je veel op zee bent, leer je vertrouwen te hebben. Vertrouwen in het materiaal, het schip en de machines. Stormen leer je letterlijk doorstaan. Natuurlijk met respect voor het water, want dat kan alles vernietigen. Deze crisistijd is toch anders. Dat onzekere aspect, niet weten hoe lang het gaat duren en niet weten wat de effecten zijn op de samenleving, dat is het grote verschil.”

VRIJWILLIGE BRANDWEER Inmiddels is David Roele weer in Heerenveen bij zijn gezin. Tijdens de weken aan de vaste wal zit hij niet stil. Behulpzaam, eigengereid en altijd in de weer. Met deze drie steekwoorden typeert de zeeman zichzelf. Hij is getrouwd en vader van een zoon en een dochter. Naast de taken die het gezin met zich meebrengt, maakt hij in de weken dat hij niet vaart deel uit van de vrijwillige brandweer. “Als ik thuiskom gaat de pieper aan. Ook hier werken we met andere regels. De bevelvoerder en de chauffeur zitten voorin en er mogen maximaal vier brandweerlieden met hen mee. We leven in een tijd met een grote onzekere factor, waarin je moet blijven kijken naar wat er mogelijk is, in het vertrouwen dat ook deze storm voorbij gaat.”

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JOHAN BROUWER

tekst GEA DE JONG-OUD


TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JOHAN BROUWER

NUMMER 05 • 2020 GROOTHEERENVEEN.NL

15


16

NUMMER 05 • 2020


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

TEKST PIEBE PIEBENGA // BEELD JELLY MELLEMA FOTOGRAFIE

ZUSTER FOKELIEN REITSMA VAN THUISZORG ZUID-WEST FRIESLAND

EEN BLIJ GEZICHT IN DEZE BANGE DAGEN In deze weken kijken we ook óver de grens van de regio Heerenveen om te zien hoe elders wordt omgegaan met de coronacrisis. Alleen sámen kunnen we het virus immers indammen. We hebben een ontmoeting met Fokelien Reitsma. Wie kent nog dat liedje van vroeger: ‘Breng ‘ns een zonnetje onder de mensen, een blij gezicht te zien, doet je zo goed’? Nou, dat is precies wat Fokelien Reitsma, voor velen zuster Fokelien, in huis brengt: een zonnetje. Fokelien Reitsma (54) werkt bij Thuiszorg Zuidwest Friesland. ’s Avonds stapt ze in haar auto en maakt ze haar ronde langs haar hulpbehoevende cliënten. Soms echtparen, vaker alleenstaanden. Soms van middelbare leeftijd, vaker 75+. Een kwetsbare groep in coronatijd. Wat merkt Fokelien ervan? Een gesprek aan een lange keukentafel waarbij de interviewer en de geïnterviewde dik drie meter uit elkaar zitten.

F

Fokelien Reitsma is een bekend gezicht in de regio ZuidwestFriesland. In de loop der jaren is ze er al bij honderden cliënten over de vloer geweest. Op een normale avond tussen half zes en half elf bezoekt ze vijftien adressen. Bij de een geeft ze oogdruppels, bij de ander moet ze insuline spuiten of elastische steunkousen uittrekken. Ze legt verbanden om, verzorgt wonden, kijkt of licht dementerende patiënten hun medicijnen wel ingenomen hebben en helpt mensen op bed. Ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Sommigen hebben tijdelijke hulp nodig, bijvoorbeeld als ze hun heup gebroken hebben; bij anderen komt ze al jaren. Af en toe verzorgt ze hen tot ze komen te overlijden.

“LATEN WE ZO POSITIEF MOGELIJK BLIJVEN EN ELKAAR DOOR DIK EN DUN STEUNEN.”

MENSEN WORDEN EENZAAM “Of het anders is nu met die corona? Ja zeker, de mensen zijn angstig. Het is het gesprek van de dag. Iedereen heeft het erover. Niet zo gek natuurlijk, het is de hele avond op TV. Je merkt het, de mensen worden eenzaam. Ze durven niet meer naar buiten te gaan en ook geen familie meer binnen te laten. Soms zijn de mensen in de war, zenuwachtig, heel gespannen. Ze weten niet goed wat ze moeten, waar ze aan toe zijn. Echt, het gaat je aan het hart, heel zielig. Ik probeer dan voor wat afleiding te zorgen met een leuk verhaal of ik laat wat foto’s zien op mijn telefoon. Het kantoor van Thuiszorg Zuidwest Friesland in Bolsward is nu gesloten. Alles gaat via de telefoon

en de mail. Met onze werkroosters wordt er alles aan gedaan om zoveel mogelijk voor continuïteit te zorgen, dus dat de cliënten als het even kan steeds dezelfde mensen over de vloer krijgen. Sommige cliënten hebben afgezegd om de kans zo klein mogelijk te maken dat ze met het virus in aanraking komen. Ze willen zo min mogelijk mensen binnen laten. Hun

EÉN BROK POSITIVITEIT Wie Fokelien ziet en spreekt, snapt dat er één brok positiviteit over de drempel stapt als zij ergens binnenkomt. “Ach weet je, ik probeer altijd enthousiast en vrolijk te zijn. Dat is allemaal niet zo moeilijk, dat zit in kleine dingen. Laatst met Valentijnsdag zag ik bij de supermarkt een hele grote doos met chocolade roomsoesjes staan met rode hartjes erop. Op die doos stond ‘Liefdeszoenen’. Nou ja, dan koop ik twee van die dozen en overal waar ik dan binnenkom zeg ik: ‘Vanavond trakteer ik op liefdeszoenen.’ Dat vinden de mensen prachtig. Gewoon gezellig, even de dagelijkse sleur doorbreken. Als ik in de stad ben, kom ik wel ‘ns langs een groepje oude mannen, die daar staan te praten. Dan is het: ‘Hé zuster, als er wat aan de hand is dan bellen we, dan kom je toch wel weer, hè?’”

gezondheid is zo kwetsbaar dat ze alleen nog maar een mantelzorger over de vloer willen hebben. Begrijpelijk.”

BLIJ ALS JE KOMT “Natuurlijk moeten we ook heel veel handenwassen. Bij binnenkomst en als we weer weggaan. Ik heb ook een grote fles desinfecteringsgel in mijn tas. Iedereen houdt er rekening mee. Gisteravond bij het oogdruppelen zei een cliënt: ‘Ik houd met mijn vingers mijn oog wel open, als jij dan de druppels erin laat vallen. Ik ga nu ook even niet praten, want we zijn nu zo dicht bij elkaar.’ Dat soort dingen. Onze werkzaamheden zijn natuurlijk niet anders nu, maar je bent wel veel alerter. Als het kan, hou ik afstand, maar ja, soms kan het gewoon niet anders. Als ik mensen op bed moet leggen, moet ik ze wel aanraken. Het is super dankbaar werk, de mensen zijn altijd heel blij als je komt. Nu helemaal, nu ze steeds minder mensen binnen willen laten. Gelukkig kunnen wij de tijd nemen om een praatje te maken en hen een beetje gerust te stellen.”

GOED VOORBEREID

“Elke avond is voor mij een feestje, waarvan ik met een heel voldaan gevoel thuiskom. Zelfs nu nog.”

“Als organisatie proberen we zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Leerlingen en stagiaires MBO- en HBO-Verpleegkunde hebben we

gevraagd om stand-by te zijn, net als mensen die de afgelopen tijd met pensioen zijn gegaan. Voor het geval dat. Nu gaat het goed, maar je weet niet welke kant het op gaat. Of ik nog tips heb? Je hoort en leest natuurlijk van alles. De deskundigen uit China zeggen dat je veel melk moet drinken. Dat zuivel sowieso bijdraagt aan de versterking van het immuunsysteem. Ik ben met een boer getrouwd, dus die tip geef ik graag door. Steunen we de boeren ook nog een beetje.”

VOLDAAN GEVOEL “Hoe de toekomst er uit ziet, dat weten we niet, maar laten we zo positief mogelijk blijven en elkaar door dik en dun steunen. We hebben trouwens ook een ontzettend hecht team. We zijn er eigenlijk altijd voor elkaar. Ik vind het mooi en dankbaar werk. Ik doe het met heel veel plezier. Zou het voor geen goud willen missen. Elke avond is voor mij een feestje, waarvan ik met een heel voldaan gevoel thuiskom. Zelfs nu nog. Laatst, die avond toen iedereen ging klappen voor de zorg, dat was echt niet nodig hoor, voelde ik me wel een beetje vereerd. Helemaal toen iedereen riep: ‘Fokelien, dat doen we voor jou!’”


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

19

TEKST PIEBE PIEBENGA // FOTO'S KKFH

(BRANDED CONTENT)

LOLKE SCHAPER UIT TJALLEBERD

“ONS DROOMHUIS

MET KUNSTSTOF KOZIJNEN”

Ongetwijfeld hebt u er wel ‘ns van gehoord: de Kunststof Kozijnen Fabriek Heerenveen (KKFH). Eén van die bedrijven die de laatste jaren hard aan de weg timmert in Heerenveen. In de fabriek worden allang niet meer alleen kozijnen van kunststof gemaakt, maar ook gevelbekleding, dakkapellen en deuren. Steeds meer consumenten ontdekken de voordelen van kunststof: weinig onderhoud, nooit meer schuren, nooit meer verven, nooit meer lakken. Dat scheelt niet alleen veel tijd, maar ook veel geld. Daarbij heeft kunststof een hoge isolatiewaarde en is het huidige kunststof nauwelijks van hout te onderscheiden.

Allemaal goed en wel en aardig, maar wat betekent dat in de praktijk? We gaan langs bij Lolke Schaper uit Tjalleberd, de man wiens huis de afgelopen maand door de vakmensen van KKFH onder handen is genomen. Lolke is operatieassistent in het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en omschrijft zichzelf als een enorme pietje-precies.

NIETS MEER AAN DOEN “Afgelopen november hebben we dit huis hier in Tjalleberd gekocht. Voor ons een droomhuis. Mijn vrouw Chantal houdt van paarden en ik houd van ruimte om me heen. We hebben hier 2800 vierkante meter. Het huis is een bungalow uit 1972. Hiervoor woonden we in Heerenveen. Daar zijn we in contact gekomen met KKFH. We hebben daar door hen kunststof kozijnen

“De kozijnen en boeidelen zijn van glad kunststof. Dat is snel schoon. Even de hogedrukspuit erop en klaar.”

laten plaatsen, een dakkapel en een schuifpui. Dat is ons zo goed bevallen. Iedereen is komen kijken. Naaste buren, overburen, achterburen. Iedereen even enthousiast. In november hebben we ons huis verkocht. De koper zei: ‘Dit huis is helemaal af. Hoeven we niets meer aan te doen.’ Zo was het ook.”

“WE WAREN METEEN VERKOCHT. HET GEEFT EEN CHIQUE AANKLEDING AAN ZO’N MODERNE WONING.”

IN ÉÉN KEER GOED

Lolke en Chantal Schaper: “KKFH heeft ons huis omgetoverd in een droomhuis”

“Toen we dit huis gekocht hadden heb ik de mannen van KKFH weer gebeld. We wilden het in één keer goed hebben. Met elkaar zijn we om het huis gelopen. Ik heb verteld wat ons budget was. We hebben bekeken wat we daarvoor het beste konden laten doen. Ze geven dan echt nuttig advies, zo van ‘Ik zou dit doen en ik zou dat laten, want dat is niet echt nodig, heeft minder te lijden onder het weer’.

mooier. Zo’n nerf trekt natuurlijk wel eerder vuil aan, dus moet je iets vaker schoonmaken. Dat hebben we ervoor over.”

We hebben twaalf raamkozijnen laten vervangen en de dakkapel compleet nieuw opgebouwd. En nieuwe boeidelen om de hele woning; dat zijn zeg maar die afdekkingen aan de zijkant van het dak. Die boeidelen zijn van glad kunststof. Dat is snel schoon. Even de hogedrukspuit erop en klaar. De kozijnen zijn van de binnenkant glad en van de buitenkant met een houtnerf. Vinden wij

De kozijnen zijn van buiten nu antracietgrijs; ral-kleur 7016 om precies te zijn. Dat geeft het huis een stoer robuuste uitstraling. Over die kleur hebben we behoorlijk zitten dubben. Eerst wilden we monumentengroen. Hadden we ook al afgesproken, maar toen sloeg de twijfel toe. Hebben ze ons een antracietkleurig kozijn meegegeven en gezegd: ‘Hou het maar bij de gevel en de voeg van het huis, dan kun je het het beste beoordelen.’

HELE STRAAT ENTHOUSIAST “Ze werken heel precies. Ze komen eerst alles inmeten en later alles netjes plaatsen. Ze pakken het ook strategisch aan. Werken van boven naar beneden. Alles in overleg met ons, met hoe wij het wilden. En alles netjes afgedekt terwijl ze werken. Dus geen rotzooi overal.

We waren meteen verkocht. Het geeft een chique aankleding aan zo’n moderne woning. Dat idee kwam van hen. Ik moet zeggen: dat hebben ze goed gezien. We maken nu weer hetzelfde mee als in Heerenveen; de hele straat is enthousiast. iedereen vindt het prachtig.”

PRIMA PRIJSKWALITEITVERHOUDING “Wij zijn dik tevreden. Ze maken een goede offerte, komen hun afspraken na en het belangrijkste; ze leveren gewoon goed werk. Als een pietje-precies als ik dat zegt, wil dat echt wat zeggen. De prijs-kwaliteitverhouding is ook prima. Nee, wij zijn superblij. Het is prachtig geworden. Het huis is af, mijn vrouw heeft een paard, mijn motor staat in de schuur en onze zonen scheuren op de zitmaaier door de tuin. Wat wil je nog meer?” Meer informatie lees je op: www.kkfh.nl


DE KNIPE

Feedback? Mail ons: ORANJEWOUD info@ngoudenplak.nl

NES

HASKERDIJKEN

TERBAND

LUINJEBERD

13

10

Sportstad Heerenveen

Molen Welgelegen

Abe Lenstra Stadion

GERSLOOT

16

De Heide

17

14

11

08

05

TE TE TURFROUTE

JUBBEGA

Walk of Fean

Ecokathedraal Mildam

Uitkijktoren Ketliker Skar

Parkgebied Oranjewoud (de Overtuin)

Museum Belvedère

informatiepunt Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen

IJsstadion Thialf

GERSLOOTPOLDER

TJALLEBERD ngoudenplak.nl

cod e s ca n d e QnRa a r: of ga

TURFROUTE

04KAT T

M

GO

01

BONTEB

MILDAM

Goud voor onze prestaties in de sport. Sport zet onze regio wereldwijd op de kaart. Goud als symbool voor onze prachtige omgeving om te wonen en recreëren. ALDEBOARN Heerlijk ontspannen. Goud voor onze ondernemers AKKRUM en werknemers die dagelijks presteren. We zijn de TURFROUTE banenmotor van de provincie.

waar we trots op zijn!

07

02

OUDEHORNE

NIEUWEHORNE

Heerenveense school / Museum

04 KATLIJK Terbantster Tsjerke

JABIKSPAAD

ngoudenplak.nl

Regio Heerenveen ’n gouden plak

GERSLOOTPOLDER

GERSLOOT

NL

07

JABIKSPAAD

JABIKSPAAD

NIEUWESCHOOT

OUDESCHOOT

01

BONTEBOK

MILDAM

ALDEBOARN

TERBAND

HASKERDIJKEN

TJALLEBERD

LUINJEBERD

ontdek de GOUDEN PLEKKEN & GOUDEN GEBIEDEN van onze regio

DE KNIPE

Dez e k a a rt i s bi n n e n k o rt i j ve rk ri jg ba a r b o. a . d e V V V

HEERENVEEN

Feedback? Mail ons: ORANJEWOUD info@ngoudenplak.nl

LUINJEBERD

HEERENVEEN

OUDESCHOOT

HASKERDIJKEN

Dez e k a a rt i s bi n n e n k o rt ve rk ri jg ba a r bi j o. a . d e V V V

ontdek de GOUDEN PLEKKEN & GOUDEN GEBIEDEN van onze regio

TJALLEBERD

GOUDEN PLEKKEN

foto: FIXUM

NL

JABIKSPAAD

NIEUWESCHOOT

ngoudenplak.nl

TERBAND

NES

AKKRUM

GERSLOOT

15

12

09

06

03

Haven/ watersport Akkrum

Oudehorne (met kabouterpad)

Openluchtzwembad Jubbega

Tripgemaal

Posthuis Theater

JUBBEGA

Golfbaan Heerenveen

een selectie van locaties in de Regio Heerenveen

18

bedrijven

5.000

21 dorpen

105

ngoudenplak.nl

sportverenigingen

inwoners

50.000

www.ngoudenplak.n l/agenda

s ca n d e Q R cod e o f g a n a a r:

ki j k v e ve n e moo r d e op o n z e e nt e n we b s it e!

In de regio Heerenveen is ontzettend veel te beleven. Van evenementen van wereldformaat tot lokale evenementen. Tijdens een schaatswedstrijd in Thialf zie je de wereldtop over het ijs vliegen. Maar ook het moderne Oranjewoudfestival en historische Flaeijelfeest zijn typerend voor onze regio. We kunnen hier niet álle evenementen opnoemen, ZWEMBAD JUBBEGA dus bekijk in onze agenda wat er allemaal te doen is.

GOUDEN EVENEMENTEN

e e r i nf o m n e n e s s a d re z e we b s it e op on

1551

Ontstaan

Dankzij Thialf en het Abe Lenstra Stadion staat de regio Heerenveen internationaal op de kaart als Sportstad. En daar zijn we trots op. Maar onze regio heeft nog zoveel meer te bieden. Denk aan prachtige natuurgebieden met bossen en water, bruisende centra en karakteristieke dorpen.

WELKOM IN ONZE REGIO

HOORNSTERZWAAG

HOORNSTERZWAAG foto: Guido Weijers foto: Plaatselijk Belang Oude- & Nieuwehorne

Foto: Golfclub Heidemeer

foto: Jan Kelderfoto: Peter Wouda

foto: Fotografie Suus

TREINSPOOR

AENGWIRDEN

TREINSPOOR


W

W

NIEUWESCHOOT

Na het winkelen even bijkomen of tussendoor even pauzeren? Dat kan in ĂŠĂŠn van de vele horecagelegenheden in Heerenveen. Met meerdere terrassen in de landelijke terras top 100, waaronder de nummer 1 van 2018, komt dit zeker goed!

Je vindt een uitgebreid en divers aanbod van winkels in Heerenveen. Naast de grote namen en leuke (woon)winkels van lokale ondernemers, vind je er ook veel kledingwinkels.

Gezellig centrum Heerenveen

C

AKKRUM

o :C to Fo

HASKERDIJKEN

Sport maakt de regio Heerenveen wereldwijd bekend. Het maakt Heerenveen een stad. Beleef het als publiek tijdens ĂŠĂŠn van de vele (internationale) sportwedstrijden in Thialf of het Abe Lenstra Stadion. Maar zelf actief bezig zijn kan natuurlijk ook. Bind de schaatsen of skeelers onder, of spring eens op de klimwand.

S

02

03

S

05

16

W W

Waterrijk

Even uitblazen? Een overzicht van rustpunten vind je op www.rustpunt.nu.

TE TE TURFROUTE

Wandel & fietsknooppuntennetwerk In de regio Heerenveen is een volledig fiets- en wandelroutenetwerk. Plan je eigen fiets- of wandelroute op www.route.nl en klik op ‘routeplanner’. Maak daarbij de keuze uit fietsen of wandelen (met een fiets of wandelaar links van de kaart).

08

KATLIJK

12

Oranjewoud dankt zijn naam aan de aanwezigheid van de Oranjes. In 1676 kocht prinses van Oranje Albertine Agnes van Nassau er een landgoed en gaf het de naam Oranjewoud. De lange lanen, parken, het koninklijke bos en de landgoederen bieden nog steeds een prachtig, statig landschap waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden.

V

11

NIEUWEHORNE

OUDEHORNE

De Deelen Een mozaĂŻek van water, riet, moerasbosjes en graslanden in het afgegraven veen. Dat is De Deelen, in het hart van Friesland.

Vorstelijk Oranjewoud

JABIKSPAAD

MILDAM

14

BONTEBOK

:B to Fo

B

Het noorden van onze regio is dĂŠ uitvalsbasis voor activiteiten op het water. Akkrum, Nes en Aldeboarn zijn echte watersportdorpen, maar ook prachtig te voet of vanaf de fiets. Na afloop even slenteren langs de winkels, de kunstroute lopen of ontspannen bij de horeca.

OUDESCHOOT

V

ORANJEWOUD

13 10

DE KNIPE

GERSLOOT

06

GERSLOOTPOLDER

NIEUWESCHOOT

18

C

17

TJALLEBERD

B

TURFROUTE

LUINJEBERD

07

OUDEHORNE

NIEUWEHORNE

HEERENVEEN 01

TERBAND

04

KATLIJK

ALDEBOARN

JABIKSPAAD

MILDAM

W

BONTEBOK

Sportstad Heerenveen

OUDESCHOOT

15

NES

JABIKSPAAD

DE KNIPE

ORANJEWOUD

Akkrum Akkrum is een prachtig, karakteristiek dorp. Het heeft een treinstation, ligt aan de autoweg A32 ĂŠn is een knooppunt in de watersport.

de provincie. Informatie over vaarroutes en ligplaatsen vind je op www.marrekrite.frl.

gehele regio heen. Onze regio is ook een goede uitvalsbasis naar de friese meren in de rest van

Marrekrite De regio Heerenveen is rijk aan water. De historische Turfroute loopt dwars door de

Waterrijk Akkrum / Nes / Aldeboarn TREINSPOOR B Bruine goud HEERENVEEN AENGWIRDEN V Vorstelijk Oranjewoud C Centrum Heerenveen S Heerenveen Sportstad

met ieder z’n eigen verhaal om te ontdekken

GOUDEN GEBIEDEN

rP ot

đ&#x;š˛

er co Ho egen

B

09

B

haven

bibliotheek

(oude) molen

moskee

kerk

theater

ijsbaan (overdekt)

ecokathedraal

monument

musea

toren/uitzicht

bebossing

gouden plek

gebied

ziekenhuis

hotel

00

A

LEGENDA

zwembad/meer (buiten)

In het zuidoosten van Friesland is in de zestiende eeuw begonnen de aanleg van vaarwegen waarover turfschippers hun vracht naar het westen van het land konden vervoeren. Vanuit Akkrum loopt de route helemaal door tot Drenthe en Overijssel. Onderweg kom je verhalen tegen over heren van stand, veenbazen en arme

B

HOORNSTERZWAAG

Bruine goud

Turfroute. Maar geniet vooral ook van de kleinschalige voorzieningen en natuur in dit gebied.

Geniet van de Deelen, vind de enige baggelmachine van Nederland, wandel of fiets langs de Wijken of vaar over de

Turfroute

TE TE TURFROUTE

JUBBEGA

ngoudenplak.nl

Het gebied ten oosten van Heerenveen kent een rijke geschiedenis. Dit is het gebied waar het bruine goud, oftewel turf, gewonnen werd door ‘het volk zonder uren’ waar Domela Nieuwenhuis voor opkwam. De kenmerken van de turfwinning zijn nu nog goed zichtbaar in het landschap.

m e e r i nfbo s it e o p o n z e we

ZWEMBA JUBBEGA


Golfen is natuurlijk

een sport die nu bij uitstek perfect is, in de natuur, op afstand van elkaar.

28

huurappartementen in het centrum van Heerenveen

w

Dinsdag groep Data: 2, 9, 16, en 23 juni Tijd: 10.00-11.40 uur

Vrijdag groep Data: 5, 12, 19, 26 juni Tijd: 19.00-20.40 uur

Woensdag groep Data: 3, 10, 17, 24 juni Tijd: 19.00-20.40 uur

Zaterdag groep Data: 6, 13, 20, 27 juni Tijd: van 10.00 - 11.40 uur

Binnenkort te huur!

‘N Gouden Plak in Thorbecke Plak!

Dichtbij het centrum Eigen parkeerplek en berging

Aan de Thorbeckestraat, op loopafstand van de historische en gezellige binnenstad van Heerenveen,

2 en 3 kamerappartementen

verrijst een nieuw appartementengebouw met allure:

Huurprijs vanaf €715,- excl. servicekosten

Thorbecke Plak!

Donderdag groep Data: 4, 11, 18, 25 juni Tijd: 19.00-20.40 uur

Leer je in de maand juni golfen, dan kun je daarna 3 maanden gebruik maken van de baan!

Gasloos / all electric

Thorbecke Plak bestaat uit 28 huurappartementen. En vanaf het eerste moment dat u binnenkomt, voelt u zich hier thuis. Dit unieke gebouw is sfeervol en met aandacht ontworpen. U kunt kiezen uit een tweekamerappartement of een driekamerappartement. Wat voorop staat is dat alle appartementen voorzien zijn van duurzame materialen en dat ze volledig gasloos worden opgeleverd. Met andere woorden, klaar voor de toekomst! Ook zijn de appartementen voorzien van een volledig ingerichte keuken, badkamer en toilet, waarbij kwaliteit en comfort voorop staat. Daarnaast heeft elk appartement een eigen parkeerplek en berging op de begane grond. Ook zijn er laadpalen voor uw elektrische auto aanwezig. Met het centrum van Heerenveen op loopafstand woont u hier met alle voorzieningen binnen handbereik. Wilt u wonen op een toplocatie in een prachtig licht appartement? Binnenkort starten we met de verhuur. Houd de website www.makelaardijhoekstra.nl in de gaten en schrijf u hier in voor de nieuwsbrief.

THORBECKE PLAK

VERKOOP + INFO:

TE HUUR HEERENVEEN

Bedrijfsunit / box / opslag / stalling

WIJ ZIJN PER 1 JUNI WEER OPEN!

Bestemming: Opslag / Loods - Diverse afmetingen • Vanaf € 180,00 p.mnd excl BTW en servicekosten. • Afslag 26a via A7 Neptunes IBF Bedrijventerrein • H 4.4m. Elec overheaddeur h=3.35m • Electra 16A en verlichting. Centraal sanitair en water. • Geschikt voor aanhangwagen, caravan en camper-stalling. • Garage en opslagruimte. Bedrijfsruimte. Klussen.

Afmetingen

7,5 x 3 = 22,5 m2 - 9 x 4,8 = 43,2 m2* 10 x 4,8 = 48 m2* - 10,5 x 6 = 63 m2* * aparte loopdeur naast overheaddeur. De conditie is nieuw, vanaf mei 2020 beschikbaar.

Dan zijn we weer volledig geopend als lunchroom.

Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond kunt u zelfs bij ons heerlijk DINEREN Momenteel zijn we geopend voor take away en catering.

www.lekkerzzz.nl

Gerard Seijsener

06-5382 7505 - gseijsener@gmail.com

U bent van harte welkom!

Na 19.00 uur:

06-25192977 - roelseijsener@gmail.com

www.lekkerzzz.nl

Voor meer informatie kijk ook onze website:

Unit Rent Heerenveen

Roel Seijsener

Dracht 27 - 8442 BK Heerenveen - 0513 640 078

Ons restaurant is

CORONAPROOF conform RIVM!

Dracht 27 - 8442 BK Heerenveen - 0513 640 078

www.unit-rent-heerenveen.nl

www.lekkerzzz.nl


heerenveen

“ALS HET NODIG IS, SPREKEN WE AF OP ZATERDAG”

23

TEKST PIEBE PIEBENGA // FOTO’S BLIIID FOTOGRAFIE

(BRANDED CONTENT)

GROOTHEERENVEEN.NL

FOPPIE VAN TERWISGA, ’T HASKER ASSURANTIEKANTOOR ’t Hasker Assurantiekantoor is een begrip in Oudehaske en omgeving. Het kantoor wordt al 33 jaar gerund door Foppie van Terwisga. Samen met haar team, dat meestal uit vrouwen bestaat. We gaan langs in Oudehaske om te ontdekken hoe het komt dat het kantoor al jarenlang moeiteloos concurreert met alle grote banken. De koffie staat al op ons te wachten. Dat geheim kunnen we eigenlijk wel meteen verklappen: persoonlijke aandacht, interesse in wat er bij de klant leeft. Een goed en gedegen advies en meedenken. Dat is waar het kantoor voor staat. “33 jaar geleden nam ik het filiaal van de NMS-bank (Nederlandsche Middenstands Spaarbank – red.) in Oudehaske over”, begint Foppie. “Daarvoor werkte ik bij de ING. Inmiddels zijn we zelfstandig adviseur van de Regiobank. We kunnen dus alle denkbare bankproducten leveren, zodat wij onze klant helemaal kunnen bijstaan. ‘Sparen, Betalen, Hyptheken’. Waarom ik RegioBank op de gevel heb staan? Het is een bank bij onze klanten in de buurt. Een bank zonder poespas en met vertrouwde gezichten.” RegioBank vormt samen met SNS, ASN-bank en BLG-Wonen de Volksbank. RegioBank staat erom bekend regionaal te opereren en is laagdrempelig. “We willen dicht bij onze klanten staan. Ze de service bieden waar ze werkelijk wat aan hebben”, aldus Foppie.

AUTHENTIEK EN NIEUWERWETS “Soms vragen mensen wel ‘ns: ‘Is een regionale bank wel van deze tijd, met alle mogelijkheden via internet en zo? Overal zie je dat lokale bankfilialen gesloten worden.’ Dat is juist het verschil met RegioBank. We leveren alle producten die andere banken ook kunnen leveren en tegelijkertijd bieden we persoonlijke service. We zijn ouderwets en nieuwerwets tegelijkertijd. Wil je internetbankieren? Prima. Wil je het niet? Ook prima. Wil je het wel, maar heb je er moeite mee? Kom dan gewoon bij ons langs, dan leren we het je. Stap voor stap nemen we je er mee doorheen. Betaalrekeningen, spaarrekeningen, zakelijke rekeningen, hypo-

theken, verzekeringen, noem maar op, we hebben alles onder één dak. Maar we hebben bijvoorbeeld ook nog de bekende Zilvervloot rekening die een premie geeft tot wel 10% en de JongWijs-rekening waarbij kinderen spelenderwijs leren omgaan met geld. Met onze zakelijke rekeningen en financieringsmogelijkheden bedienen we ook de zakelijke klant: ZZP-ers en het Midden- en Kleinbedrijf.”

PERSOONLIJK CONTACT “Ons team bestaat voor een groot deel uit vrouwen”, zegt Foppie. Naast Foppie van Terwisga zelf zijn dat Wia Hoks-de Vries, Sonja Bron-Coppen en dochter Nienke Veenstra. “Stuk voor stuk komen ze van oorsprong hier uit de buurt en allemaal hebben ze jarenlange ervaring. De één is gespecialiseerd in bankzaken, de ander juist in verzekeringen. We hebben hier één man werken. Op donderdagavond. Dat is onze zoon Jappie Veenstra, die boswachter is bij Staatsbosbeheer.”

Foppie van Terwisga (rechtsachter) en haar team staan voor u klaar!

Het grote verschil is het persoonlijk contact, volgens Foppie. “We staan naast onze klanten. Denken echt met ze mee. Geven ook ongevraagd advies. Van ‘denk hierom’, ‘denk daarom’. Soms verwijzen we door naar de specialisten. Bijvoorbeeld als wij denken dat het verstandig is om een levenstestament op te stellen, verwijzen wij ze door naar een notaris. We zorgen ervoor dat financiële zaken zo goed mogelijk geregeld worden. Dat samen met onze klanten optrekken wordt als heel positief ervaren. Bij NPS-scores, dat is zeg maar een onafhankelijk klanttevredenheidsonderzoek,

scoren we elk jaar weer heel hoog. Mensen waarderen het enorm. Dat merken we ook vaak aan klanten die naar ons overstappen. Die zijn dat helemaal niet gewend.”

“WIJ REGELEN OVERSTAP” “We merken dat mensen die erover denken om klant bij ons te worden, nog het meeste tegen dat overstappen aanhikken. Dat houdt hen in eerste instantie soms tegen. Maar dat overstappen hoeft totaal geen drempel te zijn. Dat regelen wij allemaal. Abonnementen, automatische overschrijvingen, noem maar op, je hebt er geen omkijken naar. We stellen samen een datum vast en vanaf die dag loopt alles via ons. Hoef je zelf niets voor te doen. 24 jaar geleden hebben we het pand laten bouwen waar we nu inzitten. Met een dak waarop sedum groeit. Puur natuur, maar ook een verwijzing van architect Eugène Wijffels naar het feit dat vroeger de mensen hun geld onder de grond bewaarden.”

Boeren, burgers en buitenlui, daarbij voelen wij ons als een vis in het water. Het is leuk en goed om op die manier contact te onderhouden met je klanten. We moeten afwachten waar deze tijd naar toe gaat, maar wij staan op kantoor altijd met een bakje koffie voor de klant klaar. We kennen heel veel mensen uit de regio. Geen wonder, we hebben een paar duizend klanten. De meesten wonen in een straal van twintig, dertig kilometer van ons kantoor. Dus letterlijk ‘een bank bij u in de buurt’.” ’t Hasker Assurantiekantoor is maandag, woensdag en vrijdag geopend van 9.00 tot 16.00 uur en op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Verder alle dagen op afspraak. Foppie: “Wanneer het de klant het beste uitkomt. Als het nodig is, spreken we zelfs op zaterdag af. Tja, zo werkt dat natuurlijk als je persoonlijke service hoog in je vaandel hebt staan.”

DE KOFFIE STAAT KLAAR

Het opvallende pand van ‘t Hasker Assurantiekantoor (met sedumdak), aan het begin van Oudehaske.

“Als er wat in de buurt georganiseerd wordt, zijn wij vaak van de partij. Zo staan we ook elk jaar op de Agrarische Schouw in Joure.

Zie ook op www.foppie.nl


24

heerenveen TEKST GEA DE JONG-OUD // FOTOGRAFIE JOHAN BROUWER FOTOGRAFIE

WERELDBURGER EN STUDENT KEVIN QUALM

“JE WEET NOOIT WAT ER MORGEN GEBEURT” Hij omschrijft zichzelf als een hardwerkende, introverte boekenlezer, die af en toe extreem extravert kan zijn. Wereldburger en student Kevin Qualm uit Sint Nicolaasga heeft een enorme drive om een positieve impact op de wereld te hebben. Hij maakte reizen naar verre landen, houdt zich bezig met allerlei projecten en haalt in deze coronacrisistijd het nieuws doordat hij mondkapjes importeert uit China. Kevin Qualm wil alles uit zijn leven halen.

D Kevin Qualm wil met BikeToGo fietsen volledig recyclebaar maken.

De non-fictie boeken die Kevin leest gaan voornamelijk over psychologie en filosofie. “Ik ben heel geïnteresseerd in wat mensen denken en waar dat vandaan komt”, verklaart hij. Naast zijn studie Communication & Multimedia Design (CMD) aan de NHL Stenden is Kevin Qualm een veelzijdig ondernemer met de nadruk op duurzaamheid. “Mijn studie geeft veel vrijheid om eigen skills te ontwikkelen. Maatschappelijke problemen en dingen die mijzelf aan het hart gaan inspireren mij. Zo komen de ideeën voor de projecten tot stand.”

ERVARINGEN IN VERRE LANDEN Kevin Qualm studeerde in Zuid-Korea. “Ik wilde een verandering in mijn leven en wilde niet binnen Europa blijven. In Korea heb ik de kans gegrepen mijzelf compleet opnieuw neer te zetten.” Andere trips naar verre oorden brachten hem bijkomende inzichten. Kevin: “Op een studietrip naar India klapte mijn rechterarm dubbel. Het was zo ernstig dat er een hersteloperatie nodig was. Misschien zou ik mijn arm nooit meer goed kunnen gebruiken. Toen kwam het besef: doe vandaag wat je graag wilt doen, je weet nooit wat er morgen gebeurt. Ik ben in Heerenveen geopereerd en ik kan gelukkig weer alles met mijn arm. De aflopen jaren was ik niet zoveel in Sint Nicolaasga, ik was veel buiten Europa voor mijn studie en stage. In Jakarta werd ik geconfronteerd met de grote vervuiling. De rook die boven deze stad hing, trok gewoon nooit meer op. Ook in Vietnam is de vervuiling schrijnend. Iedereen rijdt daar maar rond op brommertjes. De dampen blijven hangen tussen de gebouwen. Dat draagt zeker bij aan mijn drive tot duurzaam ondernemen.”

DUURZAAM ONDERNEMEN Nog een voorbeeld van zijn brede interesse en open kijk op de wereld is het platform ‘BikeToGo’ waaraan hij werkt met Erwin Kenter. “Door de coronacrisis heeft dit enigszins vertraging opgelopen. We doen er alles aan om zo snel mogelijk alsnog de eerste pilot te lanceren”, vertelt Kevin. “Het doel van dit project

is fietsen nog duurzamer te maken. Dat wil zeggen: fietsen efficiënt gebruiken en volledig recyclebaar maken. De fiets gaat op slot en is altijd vindbaar via GPS. Een fiets ergens dumpen of stelen is niet meer mogelijk. Particulieren of bedrijven die geïnteresseerd zijn in een slimme fiets kunnen op de hoogte blijven via de biketogo.app.”

MONDKAPJES IMPORTEREN Op dit moment steekt Kevin Qualm zijn meeste tijd en energie in het importeren van mondkapjes, de beschermingsmiddelen die dagelijks in het nieuws zijn. Hij is mede-eigenaar van

het import- en exportbedrijf Chiwen. De andere eigenaar is Astone Shi, afkomstig uit het noorden van China. “Tijdens een conferentie in Groningen stelde Astone een vraag. Daarna raakten we aan de praat en hebben we contact gehouden.” Toen de coronacrisis uitbrak was Astone Shi al eigenaar van het bedrijf Chiwen. Kevin hielp hem aan materialen voor de zorg. Nu is de situatie omgekeerd en kan Nederland de hulp uit China goed gebruiken. “Inmiddels hebben we al honderdduizenden mondkapjes en andere beschermingsmiddelen geïmporteerd.”


NUMMER 05 • 2020

GROOTHEERENVEEN.NL

25

Kevin Qualm: “Inmiddels hebben we al honderdduizenden mondkapjes en andere beschermingsmiddelen geïmporteerd.”

“EEN VAN ONZE PLANNEN IS OM EEN MACHINE DIE MONDKAPJES MAAKT TE IMPORTEREN. DAN KUNNEN WE ZELF PRODUCEREN.”

SLAPELOZE NACHTEN Het importeren van beschermingsmiddelen lijkt in deze tijd een lucratieve business. Maar de werkelijkheid kan anders zijn. “De marges die wij aanhouden zijn krap”, zegt Kevin. “Het transport is in deze tijd drie tot vier keer zo duur en terwijl de tijdsdruk ongekend hoog is, gaan er dingen mis, waardoor er vertraging optreedt. China wil eerst het geld hebben; hier willen de afnemers niet alles voorfinancieren, dat zorgt soms voor cashflow-issues en slapeloze nachten. We hebben nu een manier gevonden om te betalen via ‘crypto currencies’. Het is ingewikkeld om dat voor elkaar te krijgen maar het geld is na een half uur al in China. Dat is dagen sneller dan het betalingsverkeer via de banken. En dat is op dit moment heel belangrijk. Het

neemt veel tijd om al deze zaken goed te managen. Gelukkig spreekt Astone Engels en Chinees, dat helpt ons enorm.”

NIETS LATEN LIGGEN Zelfs in deze roerige tijd slaagt Kevin Qualm erin vooruit te kijken: “De kosten zijn zó hoog en alles kost zóveel tijd. Een van onze plannen is daarom om een machine die mondkapjes maakt te importeren. Dan kunnen we zelf produceren. We moeten hier nog wel een plek voor vinden en goed personeel, maar dit kan een interessante optie zijn. Ik wil altijd naar mogelijkheden kijken. Als ik oud mag worden en terug kan kijken op mijn leven, wil ik niets hebben laten liggen.”


26 LIFESTYLE TRENDS 2020

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

ZES HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, INTERIEUR, REIZEN, KOFFIE, FOOD EN BOEKEN...

SHAMÉ KEESMAN Koffiegek, barista By-Kees - www.by-kees.nl

ELINA ZELDENRUST Medisch schoonheidsspecialist Elina’s salon - www.elinassalon.nl

THUISGEVOEL

HET LEVEN IS EEN FEESTJE

Je ergens thuis voelen, je op je gemak voelen en veiligheid ervaren, een plek waar je jezelf kunt zijn. Dat is ons thuisgevoel.

NYNKE DE VRIES Boekenliefhebber pur sang Boekhandel Binnert Overdiep - www.binnertoverdiep.nl

OP REIS MET BOEKEN

In deze tijd zijn we allemaal heel veel thuis. Weliswaar geen vrije keuze, maar het brengt ons ook iets. Veel mensen komen even los van het hectische leven. Even in de rust, even alles op een rijtje zetten. Waar zijn we mee bezig? Waarom hollen we onszelf voorbij? Wat is nu eigenlijk echt belangrijk? Maar ons oude leventje gaf ook veel gezelligheid en daardoor ook vervulling. We missen het allemaal! Het wandelen door de straten, winkels bekijken, onze vrienden ontmoeten, een drankje drinken …. We verlangen er ook weer naar. Waar het om gaat is dat we met elkaar een vorm vinden waarin we ons weer vrij voelen om te doen wat we willen, waar we ons fijn bij voelen. Waarin we iets kunnen betekenen voor elkaar, maar waarin we ook het evenwicht weer terugvinden tussen uit en thuis.

S

XXX KEE

Omdat we de afgelopen maanden niet konden reizen en ook nog niet echt plannen hebben kunnen maken om binnenkort naar het buitenland te gaan, vind ik het erg fijn om toch zo nu en dan te kunnen ‘ontsnappen’ naar een ander land met een boek. Bijvoorbeeld naar SintPetersburg, in Rusland. Met ‘De stad van de Tsaar’ van Martine Sahler krijg je een inkijk in de geschiedenis van Rusland rond 1700. De opkomst van Tsaar Peter Aleksejevitsj met zijn Westerse ideeën en de bouw van Sint-Petersburg, van moerasgebied naar mooiste, meest ontwikkelde en moderne stad van het tsarenrijk. En alle inwoners die meewerkten aan dit hoogtepunt van cultuur en beschaving, poort naar het westen. Of naar India met ‘Het verre Veld’ van Madhuri Vijay. Hierin gaat Shalina, een welgestelde, bevoorrechte, jonge Indische vrouw uit Bangalore, na haar moeders dood naar Kasjmir, op zoek naar zichzelf, naar volwassenheid en naar vriendschap, tegen de achtergrond van een land met grote klassenverschillen.

PETRA DE JONG Interieurstylist Interno Styling - www.internostyling.nl

SAMEN THUIS

Deze corona lockdown vraagt om een intelligente en creatieve aanpak in huis, opruimen, weggooien, schoonmaken en schuiven met meubels. Je kijkt nu heel anders naar de inrichting van je huis. Het is belangrijk om een vrije zone in te richten, waar weer ruimte is om te ontspannen, te kletsen en samen te eten. Behoefte aan balans? Kijk de kunst af van de Japanse cultuur en creëer een serene sfeer die rust geeft in je huis en in je hoofd, voel je Zen in je eigen woonruimte. Een rustig kleurpalet, in natureltinten met terra en donkergrijs, zorgt voor een aardse balans, terwijl handwerk en verschillende materialen en texturen er toch een zekere spanning in brengen. Bij een Zen interieur willen we veel ruimte creëren; door weinig meubels en accessoires in een ruimte te plaatsen

proberen we éénvoud te behouden. Kies dan niet voor te drukke meubels, maar ga voor éénvoudige meubels met een duidelijke lijn. Probeer ook eens een ronde eetkamertafel met fraaie eetkamerstoeltjes. Wanneer je kasten in je kamer hebt staan, zorg er dan voor dat de kleuren hiervan overeenkomen met de rest van de kamer. Probeer te zorgen voor zoveel mogelijk daglicht in je huis en ga felle lampen vermijden; zorg dat de lampen een warm en zacht licht geven.

Ja, dat durf ik best hardop te zeggen. Ondanks alles wat er de afgelopen maanden met ons gebeurt en niets meer is zoals het was. Ondanks dat we soms mensen verliezen aan de corona-strijd en extra aandacht voor het welzijn van anderen en onszelf broodnodig is. En ook ondanks dat alle grote en kleine festivals, concerten en buitenuitjes allemaal niet door kunnen gaan, blijf ik het leven wel vieren, hoor. Met eigen kleine feestjes bijvoorbeeld. Ons eerste gezins-bbq-pretfestijn hebben we inmiddels al achter de rug, wat hebben we genoten. Vriendschappelijk klaverjassen kan ook heel goed digitaal aan de tuintafel. Bekijk de dichtbije wereld eens met hernieuwde blik en vier het mooie dat je ervaart. Maar houd ze ook feestelijk, die minifestivals. Zorg voor je gezondheid en vooral ook voor je huid. De voorjaarszon is extra fel doordat de luchten wereldwijd steeds meer quarantaineschoon worden. Goede zonbescherming met een hoge beschermingsfactor en zonder minerale oliën en parfum smeren is daarom mijn grootste devies op dit moment. En vitamine D slikken ook. Want voldoende vitamine D haal je alleen op als je elke dag minimaal twintig minuten naakt in de zon ligt. En ik vermoed dat dit niet massaal gebeurt. Denk alleen al aan het effect op je buren. Of op je puberkinderen die er niet op zitten te wachten om naakte ouders te zien als ze opkijken van hun thuisschool geploeter. En bovendien is al dat zonnen helemaal niet goed voor je kostbare huid. Huidbeschadigingen loop je in de zon makkelijker op, dus koester jezelf door er niet teveel in te zijn en je goed te beschermen. Maak er ook een feestje van, voor zover dat kan. Leve het buitenleven.

GROEPSDYNAMIEK En toen zaten we vanaf 15 maart ineens thuis. Zonder de dynamiek van de loopgroep, de vele verhalen, het met elkaar plezier hebben, het directe contact. Huiswerkopdrachten werden natuurlijk wekelijks gemaild, maar toch. Het wezenlijke van groepstrainingen is de fysieke aanwezigheid… dachten wij. We hadden het mis. Gedurende de lockdown werd al het wel (en soms een beetje wee) van de trainingen met ons gedeeld. Dit prikkelde ons tot creatieve acties. Naast het huiswerk werden parcoursen uitgezet, individueel binnen een afgesproken tijdslot te lopen. En we spraken audiotour-intervaltrainingen in, dwars door onbekend terrein. Gedoemd om te verdwalen, wat dan ook vaak genoeg gebeurde. Een reden temeer om dat dan weer te melden. Prachtig, hoe alle berichten vooral plezier en ontspanning uitstraalden, de pijlers van onze trainingen. Waar we bang voor waren, gebeurde niet. Integendeel zelfs. We zijn met elkaar in contact gebleven en nu we weer voorzichtig met de trainingen zijn begonnen bruist de groepsdynamiek als nooit tevoren!

ROOS SIEMONSMA Runningtherapeut en looptrainer. Mind2Run - mind2run.nl

MARGA WIEGMAN Runningtherapeut en looptrainer. Mind2Run - mind2run.nl


GROOTHEERENVEEN.NL

27

Voel je thuis

IN DEZE PAREL VAN EUROPA We moeten blijven dromen over mooie reizen, zolang het reizen zelf niet kan. Als we straks weer kunnen reizen, ligt de wereld aan je voeten. Je wilt weer andere culturen beleven, andere gerechten eten, inspirerende natuur doorkruisen en relaxen bij een prachtig meer of bij de zee. Allemaal dromen… Je welkom en thuis voelen op een reisbestemming is heel fijn; dat is als een warm bad én dat is genieten!

ODETTE HOLKEMA Zelfstandig Reisagent Your Travel - www.yourtravel.nl/odetteholkema

Het onbekende Slovenë staat momenteel op de ‘hotlist’ van National Geographic. Het best bewaarde geheim van Europa! Slovenië is een divers land met bergen, smaragdgroene rivieren, watervallen, witte én rode wijngebieden,

kilometerslange grotten, mediterrane kust en landschappen die op Toscane lijken. Het wordt vaak ‘Europa in het klein’ genoemd. Het is onmogelijk om slechts één hoogtepunt op te noemen.

Wanneer ga jij dit fantastische land ontdekken?


Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang

Tijd voor een nieuwe garagedeur!

T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

LENTEAANBIEDING Nu GRATIS montage 21 maart t/m 20 juni 2020 Vraag naar de voorwaarden

Showroom (op afspraak): De Werf 12-1 8401 JE Gorredijk Kantoor: Dille 8 8401 NA Gorredijk 0513 - 43 52 43 06 - 52 59 25 14 www.ellema.nl info@ellema.nl

Sinds 1955

kinderwoud.nl

Als Novoferm dealer beschikken we over vakkennis en bieden we eersteklas service.

Loopt je hoofd over? Komt er geen einde aan de drukte? Overzie je het soms niet meer? Als het je te veel wordt thuis of op het werk, trek op tijd aan de bel. Geef het aan op je werk en aan je omgeving. Vraag hulp. Denk aan coaching, waarin je leert omgaan met stress. Je krijgt weer energie, grip en kunt weer genieten. En je voorkomt erger, zoals een burn-out.

LAAT OP TIJD

LOS!

VERMINDER STRESS EN VOORKOM EEN BURN-OUT.

Doe de persoonlijke stressherstel test op

www.burogrootswerk.nl

Of neem contact op met Audrey van der Galiën 06-222 88 792 | info@burogrootswerk.nl

PRACHTIGE TUINPLANTEN! Ons groencentrum staat vol met prachtige planten voor tuin en terras . We nodigen u van harte uit voor een bezoek en laat u verrassen! In verband met het corona virus voldoen wij aan alle voorschriften van het RIVM Op ons 40.000 m2 groot terrein is er voldoende ruimte om afstand te houden .

Alex Lubbers STEKPERKGOED ALLE SOORTEN IN 13 CM. POT

5 stuks € 5,-

LAVENDEL

IN GROTE 19 CM. POT

Per stuk € 4,95

Nu 4 voor €10,-

Geniet van heerlijke vers gekookte maaltijden, persoonlijk bij u thuisbezorgd. Probeer nu 3 gerechten naar keuze voor maar € 15,-. Heeft u een dieet? Ook dan kunt u gewoon bij ons bestellen!

Proeven? 3 maaltijden

€15,-

Enkele voorbeelden uit ons ruime assortiment:

Op dit moment enorm aanbod! Fruitbomen, ook oude bomen, perkgoed, vaste planten, heesters, Japanse esdoorn, haagplanten. Kortom teveel om op te noemen , een ritje naar greensales balk is zeker de moeite waard.

TIP! Laat u tuinplanten optimaal presteren, geef ze voeding! het is nu de juiste tijd om

Runderlapje

Kipsaté

Pastaschotel

Babi ketjap

Rode groentecurry Spaghetti

Victoriabaars

Rundersaucijsje

Tongschar-zalm

Gehaktbal

Varkenshaasoester

uw tuin te gaan bemesten, vergeet ook niet de haag mest te geven. Wij raden u aan om met een organische meststof te strooien, deze werkt langer en is goed voor het bodemleven.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 07.00 tot 17.30 uur - Zaterdag van 08:30 tot 16.00 uur

HEMELVAARTSDAG GEOPEND VAN 09.00 TOT 16.00 UUR

Kip pilav

Bestellen? Bel Alex Lubbers: 0513-201 008 of via etenmetgemak.nl


&FIT

GEZOND

GROOTHEERENVEEN.NL

29

REGULIERE ZORG EN CORONAZORG VEILIG NAAST ELKAAR

NAAR ZIEKENHUIS TJONGERSCHANS IN TIJDEN VAN CORONA De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor de inrichting en uitvoering van zorg in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. De genomen maatregelen zorgen ervoor dat reguliere zorg en coronazorg veilig naast elkaar kunnen worden ingezet. “We zullen de puzzel van hoeveel mensen we dagelijks kunnen ontvangen steeds opnieuw bekijken”, zegt bestuursvoorzitter Jan Martin Wijnsma. In de eerste periode van de corona-uitbraak is veel reguliere zorg uitgesteld om capaciteit vrij te maken voor de opvang van coronapatiënten. Inmiddels wordt de reguliere zorg stapsgewijs weer opgestart. Jan Martin Wijnsma: “De noodzakelijke maatregelen voor patiënten, bezoekers en medewerkers zorgen ervoor dat we minder mensen tegelijk kunnen ontvangen. Het is belangrijk dat we voorkomen dat het te druk wordt in Tjongerschans.”

NIEUWE SITUATIE Het bieden van zorg in de anderhalvemetersamenleving heeft gevolgen voor de inrichting en uitvoering van de zorg. “We doen er alles aan om onze patiënten zo snel mogelijk te helpen”, aldus Wijnsma. “Daarbij hebben we te maken met een andere situatie dan voorheen. Het is vanwege de anderhalvemetersamenleving niet mogelijk om net zoveel patiënten te zien als dat we voor de uitbraak van corona gewend waren. We zullen de puzzel van hoeveel mensen we dagelijks kunnen ontvangen steeds opnieuw bekijken. We snappen dat we daarmee veel geduld en aanpassingsvermogen vragen van onze patiënten en bezoekers. Ons uitgangspunt daarbij is dat Tjongerschans veilig moet zijn voor iedereen, zodat we verantwoord zorg kunnen bieden.”

UW AFSPRAAK IN HET ZIEKENHUIS Bij het inplannen van de reguliere zorg bekijken de medisch specialisten van Tjongerschans zorgvuldig welke patiënten gezien en geholpen moeten worden. Voor patiënten die op de wachtlijst staan, geldt dat Tjongerschans contact met hen opneemt. Zij hoeven dus niet zelf te bellen. Spoedzorg, oncologische behandelingen, verloskundige zorg en noodzakelijke zorg die niet kan wachten blijft altijd beschikbaar. Poliklinische afspraken vinden waar mogelijk telefonisch plaats of via een videoconsult. Wordt u uitgenodigd om naar het ziekenhuis te komen, dan is het belangrijk voor uw gezondheid dat u komt. Heeft u zelf verkoudheidsklachten, luchtwegklachten, koorts of een koortsig gevoel? Dan belt u met het telefoonnummer dat op uw afsprakenbrief staat om te overleggen.

BUITENLOCATIES TJONGERSCHANS Ook voor de buitenlocaties van Tjongerschans is het nodige veranderd. Wordt u gevraagd om naar één van onze buitenlocaties te komen? Dan informeren wij u hierover. Op onze website vindt u de actuele situatie over onze buitenlocaties. Kijk voor u het ziekenhuis bezoekt op www.tjongerschans.nl/naarhetziekenhuis voor een goede voorbereiding en een veilig bezoek.

Naar het ziekenhuis Om veilige zorg te garanderen neemt Tjongerschans alle benodigde voorzorgs- en hygiënemaatregelen om het risico op verspreiding van het coronavirus te beperken. Verdachte en besmette coronapatiënten worden strikt gescheiden van patiënten die geen corona hebben. Hieronder leest u de belangrijkste maatregelen in het ziekenhuis. • H  eeft u een afspraak? Dan wordt u 24 tot 48 uur voorafgaand aan uw afspraak gebeld met de vraag of u coronaklachten heeft. • Bij aankomst screenen we iedereen die het ziekenhuis binnengaat. • Kom zoveel mogelijk alleen naar een afspraak in het ziekenhuis. Eventueel kan begeleiding wachten in de auto op het parkeerterrein. • Bezoek voor opgenomen patiënten kan alleen in de avonduren (18.30-20.30 uur). Eén bezoeker per patiënt per dag. • Houd minimale afstand van 1,5 meter tot anderen. • Volg de aangepaste looproutes. • Heb extra aandacht voor hygiëne. • Gebruik van beschermende middelen door medewerkers en patiënt waar dit nodig is. Op onze website houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Tjongerschans en uw bezoek aan ons ziekenhuis in tijden van corona. Log in op Mijntjongerschans.nl om uw afspraak te bekijken.


30

NUMMER 05 • 2020 TEKST EN BEELD SJOUKJE WERKMAN

BERT UNEKEN OVER MFG DE KOMPENIJE, JUBBEGA

“DANKZIJ MIJN VRIJWILLIGERSWERK DOE IK WEER MEE. IK BÉN IEMAND” Het is stil in het anders zo bruisende middelpunt van Jubbega. MFG De Kompenije is tot nader order gesloten, vanwege de welbekende coronamaatregelen. Geen zacht geritsel in de bibliotheek, geen fanatieke sporters in de zaal en zelfs in de gangen van de basisschool klinkt geen aanstekelijke schaterlach. Het lijkt alsof de tijd even stil staat en het gebouw verlaten is. Hoewel, naast beheerder Anneke is ook vrijwilliger Bert Uneken gewoon nog aan het werk. Op gepaste afstand van elkaar natuurlijk. “Er is hier altijd wat te doen.”

Twee middagen in de week is Bert Uneken actief als vrijwilliger in De Kompenije. Hij is de technische man in het pand; allerlei hand- en spandiensten komen op zijn pad. “Als we gewoon geopend zijn, ligt er een schriftje op mijn bureau waarin de collega’s klusjes verzamelen en noteren; daar ben ik zo een halve middag mee bezig.”

STRUCTUUR Denk daarbij aan het vervangen van lampen, de internetverbinding herstellen en versterken, maar ook het instellen van het ventilatie- en verwarmingssysteem. Bert Uneken: “In deze tijd zijn er minder ad hoc dingen en heb ik ruimte voor grote klussen die normaal gesproken blijven liggen of echt veel tijd vragen. Denk aan schilderwerk, kozijnen afbreken en vernieuwen, maar ook het opruimen van oud materiaal, flink schoonmaken en spullen naar een logische plek verplaatsen.” Bert bewaart het overzicht, coördineert de grootse opruiming en steekt zelf ook graag de handen uit de mouwen. “Alles wat ik tegenkom, pak ik op.” Sinds een paar jaar is Bert betrokken bij De Kompenije. “Tsja, van het één kwam het

ander eigenlijk. Het valt mooi samen zo.” Eigenlijk is het toevallig dat hij hier is. “Ik woonde al in Jubbega, maar kende niet veel mensen.” Bert verloor zijn baan en werd afgekeurd. “Toen ik thuis kwam te zitten, kon ik wel wat hulp gebruiken in de huishouding. Ik miste de structuur en een systeem om dit voldoende bij te houden. Wanneer ik iets doe wat ik leuk vind, kan ik me daar volledig op concentreren. Bij iets wat me eigenlijk niet interesseert, verlies ik de focus en word ik constant afgeleid door andere dingen.”

VRIJWILLIGERS SERVICEPUNT Bert zocht contact met de VSP’er in de wijk, een medewerker van het Vrijwilligers Servicepunt van Caleidoscoop. “Ik kwam in contact met Anja en vroeg haar of er iets mogelijk was met een maatje of iets van een wederdienst. Bijvoorbeeld iemand die mij ging helpen in de huishouding en waarbij ik dan bijvoorbeeld ging behangen, om zo toch iets terug te doen.” Dat lukte niet. Anja vroeg door en al snel bleek Bert - met zijn technische achtergrond - erg handig te zijn.

“Zij had contact met Anneke, de beheerder van MFC De Kompenije, en wist dat ze nog een technische man zochten. Al snel ging de bal rollen en kon ik daar aan de slag.” Via de ‘meitinker’ werd er daarnaast hulp in de huishouding geregeld. Deze hulpvraag bleek niet het belangrijkste waar Bert naar op zoek was. “Ik heb meer structuur nu. En bovendien voel ik me weer nuttig in deze maatschappij. ‘Gewoon’ werken, dat zit er niet meer in. Op deze manier lever ik toch mijn bijdrage. Mooi opgelost zo.” Zijn netwerk groeit snel. Hij leert steeds meer mensen kennen, via zijn vrijwilligerswerk. “Je wordt een vertrouwd gezicht in het pand, mensen weten je makkelijk te vinden. Ik heb in mijn eerste jaar als vrijwilliger meer mensen leren kennen dan in de vier jaren daarvoor!”

“IK HEB IN MIJN EERSTE JAAR ALS VRIJWILLIGER MEER MENSEN LEREN KENNEN DAN IN DE VIER JAREN DAARVOOR!”

REPAIR CAFÉ In De Kompenije zijn ook regelmatig leuke dingen te doen. Van voorstellingen tot presentaties, af en toe wipt Bert even langs. Hij woont tenslotte aan de overkant van het pand. “We hebben een prima geluidsinstallatie en mooi beeld; we hebben mooie live registraties van concerten gezien.” Iedere eerste vrijdag van de maand is hij betrokken bij het Repair Café, ook in MFC De Kompenije. “Er waren wel ideeën om dit aan te bieden in het dorp, maar de mankracht en technische kennis ontbrak. Toch was er wel behoefte aan. Niet iedereen kan meteen een nieuwe stofzuiger kopen als ‘ie stuk gaat. Dus help ik een handje mee. Ik probeer de betrokken vrijwilligers op gang te helpen en repareer zelf soms ook nog wat, als het de anderen qua techniek boven de pet gaat.” Het werk wat Bert doet is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. “Er horen bepaalde verantwoordelijkheden bij en dat vind ik belangrijk. Wanneer ik een keer niet kan, dan haal ik het op een ander moment weer in.” Bert neemt zijn werk serieus en is blij met deze kans. “Dankzij mijn vrijwilligerswerk doe ik weer mee. Ik bén weer iemand.”


heerenveen // GEZOND&FIT

KIES VOOR

geluk!

GROOTHEERENVEEN.NL

31

REGELMATIG SCHRIJFT ANNEMEIJS SCHUURMAN UIT SNEEK EEN COLUMN MET ‘GELUK’ ALS INSPIRATIEBRON. ANNEMEIJS BEGELEIDT MENSEN OM GEWENSTE VERANDERINGEN TE MAKEN IN HUN LEVEN. DIT DOET ZE VANUIT HAAR PRAKTIJK VOOR HYPNOSE & VERANDERKRACHT.

‘Shake it off’ Afgelopen zondag viel mijn zoontje keihard tegen de punt van een natuurstenen vensterbank. Hij had een flinke snee in zijn achterhoofd, dus we gingen direct naar de huisartsenpost. Ik was zo geschrokken van dit hele gebeuren, dat ik lange tijd stond te trillen op mijn benen.

Natuurlijke reactie

Ik realiseerde mij dat dit een hele gezonde reactie was om het voorval te verwerken. Ik liet het trillen er dus zijn, zonder het tegen te werken of op te willen lossen. Denk maar aan het dierenrijk. Zodra een dier, na een aanval van acute stress, weer in veiligheid is, schudt het de spanning van zich af. Mensen hebben deze primaire impuls van nature ook. Bij vervelende en/of gevaarlijke gebeurtenissen worden de psoas spieren (die de rug met het bekken en de benen verbinden) samengetrokken, zodat het meest kwetsbare gedeelte van het lichaam, de onderbuik, wordt beschermd. Wanneer het gevaar verdwenen is, wil het lichaam als herstel gaan trillen en schudden om los te kunnen komen van de beschermende spierspanning.

Ontladen

Veelal onderdrukken we dit mechanisme, of hebben we het onszelf onbewust afgeleerd, met alle gevolgen van dien. Want wanneer het lichaam tijdens of na een stressmoment onvoldoende kan ontladen, zet ons brein deze lading om in hevige emoties, zoals schaamte of boosheid. Of in gedachten, zoals wraak, wantrouwen, veroordelen en negatieve (geloofs)overtuigingen. Laatst las ik in een wetenschappelijk magazine dat het zelfs tot chronische stress of PTSS kan leiden.

Afschudden

Iets letterlijk van je afschudden is dus een geweldige oplossing om opgebouwde spanning te lozen als er iets naars is gebeurd en weer ontspannen in je vel te zitten. Zo kun je je lichaam vooroverbuigen en je armen losschudden, al staand je hele lichaam losschudden of liggend je benen losschudden. Je kunt ook een muziekje opzetten en lekker gaan dansen, huppelen of springen. Allemaal heel effectief en simpel om te doen.

En ook niet geheel onbelangrijk… dit effectieve anti-stress middel gaat je zeker geen eigen risico kosten.

Een gezamenlijke vijand Frans en Amber hebben net een tweeling gekregen. Ze hadden al een dochter van drie. Als Frans weer aan het werk is gegaan staat Amber er thuis alleen voor. Ze wil graag dat Frans haar helpt door wat met hun oudste dochter te gaan doen. En met de tweeling zou hij het meer zo moeten doen zoals zij, want zij weet inmiddels hoe de dagen met de tweeling het beste lopen. Frans denkt: “Ik kan het niet goed doen”, hij hoort haar vraag om hulp als kritiek, voelt haar afkeuring en trekt zich gekwetst terug.

zetten kan van alles zijn. Bij beide partners zit er achter het getoonde gedrag een heel verhaal, dat voortkomt uit eerdere ervaringen, diverse emoties en eigen angsten en behoeften. Tijdens de therapie zal ik eerst met beide partners op zoek gaan naar het verhelderen van de negatieve interactiecirkel waarin ze terecht zijn gekomen. Vervolgens wordt gewerkt aan het begrijpen, erkennen en accepteren van zowel je eigen emoties en behoeften als die van je partner. In de praktijk zal dit invloed hebben op de interactie tussen beiden. Natuurlijk zal het nog wel eens mis gaan, maar steeds vaker zal er een nieuw positiever patroon ontstaan.

Dat het contact met Frans niet tot stand komt maakt Amber wanhopig, waardoor zij hem meer verwijten gaat maken. Frans heeft het gevoel te falen en stort zich op zijn werk. Hij probeert zich thuis onzichtbaar te maken om zo het conflict te vermijden. Hij is bang dat conflicten leiden tot een relatiebreuk. Amber probeert de afstand tussen hen juist te overbruggen door aan te dringen op contact. Bovenstaande is een veel voorkomend patroon tussen partners. Naarmate de één meer ‘aanvalt’ reageert de ander met nog meer ‘terugtrekken’. De ‘trigger’ om dit patroon in gang te

Als je de negatieve interactiecirkel van Frans en Amber nader bekijkt, zie je dat beiden stappen zetten die de cirkel ongewild in stand houdt. Zij wil contact en hij wil geen conflict. Op deze manier krijgen ze beiden niet wat ze willen. Dit patroon is hun gezamenlijke vijand geworden. Tijdens de therapie gaan we proberen deze vijand onschadelijk te maken.

4 PERSONEN

OF 4 KROKETTEN MOLENPLEIN 10B - HEERENVEEN

GEZINSZAK PATAT +

4 PERSONEN

+

OF 4 KROKETTEN

4 FRIKANDELLEN

GROTE BEKER MAYO

ACTIE GELDIG TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE EN ALLEEN BIJ TELEFONISCHE BESTELLING.

GROTE BEKER MAYO

www.praktijkbogaard.nl www.relatietherapie.frl

ACTIE GELDIG T/M 17 JUNI 2020.

€ 8,-

AANBIEDING!

Praktijk Bogaard in Sneek is een kleinschalige praktijk voor individuele psychotherapie, psychiatrie en relatie- en gezinstherapie. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het behandelen van jeugdigen en hun ouders. De praktijk wordt enthousiast gerund door Esther en Pieter-Jan Bogaard. Wij bieden een breed aanbod aan therapieën en stemmen de behandeling zorgvuldig op uw wensen af.

WIJ BEZORGEN NÚ!

ZONDAG T/M WOENSDAG

11:30 - 21:00 UUR

DONDERDAG T/M ZATERDAG

11:30 - 22:00 UUR

Bestellen? 0513 841 143


32

NUMMER 05 • 2020 TEKST: HENK VAN DER VEER // BEELD: HUYS TER SWAACH

(BRANDED CONTENT)

HUYS TER SWAACH ONTVANGT BEZOEKERS IN

‘DE SMÛKE HOEKE’

In verzorgingshuis Huys ter Swaach in Beetsterzwaag waren ze er rap bij om familie van bewoners op bezoek te laten komen. Uiteraard niet in grote groepen tegelijkertijd, maar op afspraak in de speciaal daarvoor ingerichte gezellige hoek. We bellen met Marissa van der Walle, die sinds november vorig jaar de taak van service- en welzijnscoördinator binnen Huys ter Swaach vervult, om te vragen hoe ‘de Smûke Hoeke’ bevalt. Marissa van der Walle: “Toen het coronavirus in Nederland de kop op stak, hebben wij hier in Beetsterzwaag er met z’n allen kalm en positief op geanticipeerd. Er is een hoop veranderd toen de regel kwam dat de ouderen geen bezoek meer mochten ontvangen. Dat had en heeft veel impact op de bewoners. Je probeert er het beste met elkaar van te maken, maar familie is onvervangbaar. Vanaf het begin zijn wij gewoon met de bewoners blijven wandelen, en de haren in de krul doen, want de kapper kon ook niet komen. En de nageltjes werden door ons mooi gelakt, om eens wat kleins, maar oh zo belangrijks te noemen.”

CORONAPROOF SCHERM Voor Marissa van der Walle en alle anderen die in Huys ter Swaach werken was al snel duidelijk dat er iets geregeld moest worden om de bewoners toch familiebezoek te laten krijgen. Een speciale route, via de achterdeur in het voormalige zusterhuis van Lyndenstein, leidt de bezoekers naar de zogenaamde ‘Smûke Hoeke’, een gezellig ingerichte plek in de in tweeën gedeelde recreatieruimte. Er is een groot doorzichtig scherm opgehangen, dat helemaal coronaproof is. Dus goed schoongemaakt kan worden. De GGD heeft er haar goedkeuring aan gegeven. “Wij faciliteren zodanig dat onze bewoners op een prettige en plezierige manier drie kwartier bezoek kunnen ontvangen”, zegt Marissa. “Dat is natuurlijk prachtig om zo in beslotenheid met je naasten te kunnen praten en oogcontact te hebben. Bezoekers moeten zich eerst inschrijven en krijgen dan een programma. Op één dag organiseren we vier tot vijf bezoekmomenten voor verschillende bewoners. Er zit tussen de bezoeken steeds een kwartier speling, waarin we de ruimte helemaal schoon maken. In de Smûke Hoeke staan bloemen, soms staat er een gezellig muziekje aan. Het bezoek wordt echt een uitje”, weet Marissa.

“JE KUNT WÉL NAAR MENSEN LUISTEREN”

De Smûke Hoeke brengt gezelligheid bij bezoekers en bewoners

mogelijk. Alleen mensen die echt hulp nodig hebben, die eten met elkaar samen. Voor de rest leven de bewoners in hun eigen appartement. Het leven is heel anders. Activiteiten worden individueel aangeboden en we proberen er met elkaar toch iets van te maken. We hebben de hele maand april muziek gehad. Gitaristen kwamen langs, een draaiorgel speelde fleurige muziek en noem maar op. Ramen en deuren van de appartementen open zodat iedereen wel kon genieten.”

We willen weten wat al die speciale coronamaatregelen die voor de zorg gelden met Marissa en haar collega’s gedaan hebben. Te beginnen met Marissa zelf.

Hoe gaan jullie als collega’s onderling met de coronamaatregelen om? “Het is heel erg belangrijk om te weten dat we het met elkaar doen en er voor elkaar te zijn. Natuurlijk houden we de afstand van anderhalve meter en nemen de hygiënemaatregelen serieus. Het belangrijkste is dat we er samen doorkomen en we helpen elkaar. Heel veel taken lopen nu in elkaar over. Mijn activiteiten staan even stil, maar dan help ik andere collega’s met het bezorgen van de maaltijden, want die hebben er een extra taak bij gekregen.”

Waren jullie op zo’n crisis voorbereid, lag er een draaiboek klaar?

familielid is, of dat je nog even naar buiten kunt gaan voor een wandeling.”

KRULLERS ZETTEN “Dat wij één van de eersten waren die een eigen ‘Smûke Hoeke’ voor onze bewoners en bezoekers hadden is alleszeggend voor Huys ter Swaach. Het bood en biedt bewoners perspectief, een enorme boost en het geeft het leven ook in deze rotperiode weer zin. Bewoners hebben weer iets om naar uit te kijken. Dat we om het huis nog een ommetje kunnen en mogen maken is ook zo’n groot voordeel van een kleinschalige organisatie als die van Huys ter Swaach. Je wilt trouwens niet weten hoeveel krullers ik in de afgelopen weken heb gezet, onze bewoners lopen er nog keurig bij.”

Marissa: “Persoonlijk vond en vind ik het wel heel lastig, want ik ben van ‘het welzijn’ en ik wil gewoon dat mensen gelukkig zijn. Bij gelukkig zijn hoort natuurlijk ook dat je jouw naasten om je heen hebt. Dan ga je naar huis en je hebt er alles aan gedaan wat kon, maar dát stukje kun je dan niet wegnemen. Je kunt wél naar mensen luisteren, een hand beetpakken en even een knuffel geven, en dat is wat ik dan ook gedaan heb. Maar je bent niet altijd tevreden het is gewoon niet zoals je het wilt.”

“Nee, totaal niet. Bij geen enkele instelling, denk ik. Toen de eerste berichten uit China kwamen hadden we het er wel eens met elkaar over, zo van ‘stel je voor dat het hier komt’. We schoven het op de lange baan. Omdat we een kleine organisatie zijn hebben we wel direct alle maatregelen kunnen nemen en beleid kunnen maken. Wat ik - en ik denk ook voor mijn collega’s te spreken - wél geleerd heb is dat geluk in de kleine dingen zit. Vaak willen we het allemaal heel groot, maar het zit toch echt in de kleine dingen, dat je oog voor elkaar hebt. Nu blijkt wel hoe belangrijk een bezoekje van een

Sinds 20 maart ging ook Huys ter Swaach helemaal op slot en mocht er niemand meer naar binnen, geen bezoek, geen kapper, geen pedicure en noem allemaal maar op. “Sinds die tijd zijn er geen groepsactiviteiten meer en gezamenlijk eten is ook zo beperkt

“HET BELANGRIJKSTE IS DAT WE ER SAMEN DOORKOMEN.”

Marissa van der Walle

Wat is voor jou het grootste verschil in manier van werken voor en na de coronacrisis? “Wat ik ervan geleerd heb is dat er nu heel veel individuele vragen en behoeften van bewoners zijn. Voorheen deden we veel dingen in groepjes, maar in de toekomst zullen we ons nog meer gaan richten op het individuele welzijn van de bewoners.” Zie ook: www.huysterswaach.nl


heerenveen // GEZOND&FIT

GROOTHEERENVEEN.NL

33

TEKST ANNIEK VAN DER BIJL // FOTO’S BURO GROOTSWERK

(BRANDED CONTENT)

“HOE LAAD JIJ JEZELF OP IN DE CORONACRISIS?” IN GESPREK MET STRESSCOACH AUDREY VAN DER GALIËN VAN BURO GROOTSWERK

“Hoe zit het met mijn baan?” “Kan ik straks nog wel financieel rondkomen?” “Wat, als ik zelf corona krijg?” De wereld is 180 graden gedraaid sinds corona de kop opstak. Met name de onzekerheid over hoe lang de situatie rondom het virus nog duurt en de angst voor de ziekte of economisch verlies, geeft stress. “Deze situatie is voor iedereen uniek en brengt voor ieder mens, jong of oud, uitdagingen met zich mee. Zowel thuis als op het werk”, vertelt stresscoach Audrey van der Galiën van Buro GrootsWerk uit IJlst. IN DE STARTBLOKKEN Audrey van der Galiën begeleidt mensen daarbij, zowel face to face als op afstand met e-coaching. Van klachten tot oplossingen en preventie tot re-integratie. “Als coach geef ik handvaten, oefeningen, informatie en tips. Je kunt meer dan je denkt, is mijn motto. Soms heb je daar alleen iemand bij nodig om daarachter te komen. Ik ben van origine een zwemster: resultaatgericht. Kort waar het kan, diep waar het moet. In de startblokken bekijken we op eenieders tempo wat het doel is en welke route er nodig is om het weer te laten stromen.”

Zes tips van Audrey om op te laden in coronatijd

STRESS THUIS

“De beste vorm van opladen en herstellen is slaap! Kijk of je een uurtje extra kan slapen door eerder naar bed te gaan, later op te staan, of powernap in de middag.”

Hoe ga je het beste om met spanning en stress in deze bizarre tijd? “Besteed aandacht aan je herstel. Hoe beter je herstelt, hoe langer je het volhoudt en hoe gezonder je blijft.”

1. Slaap voldoende

Bijna de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich sinds de uitbraak zorgen, ervaart stress, heeft een korter lontje, voelt zich somberder en is minder vrolijk. “Vooral bij gezinnen kunnen de uitdagingen groot zijn. Het feit dat je continu op elkaars lip zit, je eigen activiteiten buitenshuis mist, je extra taken naast je werk hebt, maakt dat de natuurlijke balans en dynamiek in het gezin verstoord raakt.”

2. Adempauze “Met behulp van een simpele ademhalingsoefening kom je tot rust: probeer eens drie seconden inademen door je neus, vijf seconden uitademen door je mond, twee seconden pauze. Herhaal dit en ontspan je lichaam.”

3. Samen sterk

LEVENSSTIJL Uit een peiling onder duizend Nederlanders door marktonderzoeksbureau Ipsos blijkt dat de coronacrisis de leefstijl van de meeste Nederlanders negatief beïnvloedt. Ruim 35% beweegt minder en ervaart meer stress. “Stress en even wat extra stress kan een mens aan. Stress levert adrenaline en deze houdt ons scherp en maakt dat we net dat stukje extra kunnen presteren. Als we niet, of te kort kunnen herstellen van stress kunnen klachten ontstaan. Langdurige en ernstige stress leidt ertoe dat je steeds minder doet en steeds minder actief bent. Dat is niet goed voor de fysieke gezondheid, maar maakt ook somber en dat men zich sociaal meer terugtrekt.”

STRESS IN DE STOERE SECTOR Buro GrootsWerk heeft veel ervaring in de ‘stoere’ sectoren zoals de bouw en is een officiële partner voor de regio Friesland van

het CSR centrum, dat is gespecialiseerd in stress-herstel en burn-out preventie. In de CAO Bouw & Infra is steeds meer aandacht voor stresspreventie en wordt de CSRMethode met coaching gratis aangeboden aan UTA personeel in de Bouw en Infra. Audrey van der Galiën: “Ik pak het nuchter, praktisch en doelgericht aan. Geen zweverig gedoe of vage taal. De coaching kan ook in het Frysk. Over jezelf of je zorgen praat je toch makkelijker in je eigen ‘memmetaal’. En je merkt dat mensen het prettig vinden dat ze anoniem terecht kunnen.”

HOE LAAD JIJ JEZELF OP? “Hoe laad jij jezelf op in de coronacrisis? Voor de één gaat het werk ‘gewoon’ door zonder rustmoment en voor de ander ligt of lag het weken onheilspellend stil. Veel mensen zijn onzeker en maken zich

meer zorgen over de toekomst. Hoe moet dat straks, als we weer doorstarten, wat wordt het ‘nieuwe normaal? Straks, als de werkdruk toeneemt, je ‘to do’-lijst groeit, opdrachten aantrekken en het tempo wordt opgevoerd, dan wil je geen valse start maken. Hoe kom je in je hoofd en lijf weer fit aan de start?” Het zijn vragen die Audrey stelt en ze heeft als stresscoach ook de begeleidende methodes om je hiermee te kunnen helpen. Audrey ontwikkelde een digitale stresshersteltest om te testen hoe goed jij je kunt opladen en of je voldoende stressbestendig bent. Op de website van Buro GrootsWerk www.burogrootswerk.nl kun je een digitale stresshersteltest doen op basis van de erkende CSR®-Methode. Ook kun je hulp vragen in de begeleiding van stressherstel en preventie van een burn-out.

“In deze tijd zijn er genoeg mensen die je willen en kunnen helpen. Vraag om hulp, maak duidelijk wat je nodig hebt, een luisterend oor of uurtje oppas.”

4. Zet je brein ‘uit’ Schakel na het werk bewust af. Richt je aandacht op andere dingen, zoek afleiding. Doe iets waar je rustig van wordt, bijvoorbeeld muziek luisteren of ga naar buiten.

5. Beweeg “Sport wel, maar niet intensief, want dan zet je je stresssysteem wéér op de maximale stand. Beweeg op een rustiger tempo. Zo komt je lijf tot rust én slaap je beter.”

6. Geen alcohol “Drink geen alcohol voordat je naar bed gaat, dat voorkomt dat je optimaal herstelt tijdens je slaap.”


34

CULTUUR

NUMMER 05 • 2020

“HET IS ZÓ STIL IN MEI”

&UITGAAN

PAUZE IN HET THEATER “Het is zo stil in mij”, neuriede ik een jaar geleden op pagina twee in deze krant. “En in juni en in juli”, liet een goede vriend van mij, die nogal ad rem uit de hoek kan komen, zich direct ontvallen. Dat stukje van toen kreeg daarom de titel ‘Het is zo stil in mei’. Wist ik veel, dat het een jaar later inderdaad zó stil zou zijn in mei, en ook in juni en in juli. Het is stíl, al sinds 12 maart, toen Nederland ‘intelligent’ op slot ging. Podiumkunst in tijden van het coronavirus speelt zich even níét af in de traditionele concerten theaterzalen. De schouwburgen zijn gesloten en staan leeg. Artiesten staan eventueel op het podium voor een lege zaal en brengen vandaar online hun acts bij het publiek thuis. Het is zó stil in mei, ook in het Posthuis Theater. Van de meer dan 120 voorstellingen die het Heerenveense theater in dit zo hals over kop afgebroken seizoen had geprogrammeerd, zijn er zo’n veertig niet te zien geweest. Uitgesteld naar volgend seizoen, soms zelfs naar het seizoen dáárna. Of uiteindelijk, in sommige gevallen, afgelast. Geannuleerd. Omdat acteurs komend seizoen weer voor een ander, nieuw, toneelstuk zijn gecontracteerd, bijvoorbeeld.

Normaal gesproken krijgen theaterliefhebbers in de maand mei de seizoengids van het Posthuis Theater thuisgestuurd en is die gids af te halen bij culturele centra in de regio. Tegelijkertijd wordt het nieuwe seizoenprogramma gepresenteerd op de website. Dat kan nu niet. Omdat allerlei voorstellingen uit dit afgebroken seizoen nog een plaats moeten krijgen in dat nieuwe seizoen kan de gids nog niet naar de drukker. Bovendien weet niemand op dit moment nog hoe het stoelenplan – het Posthuis Theater heeft 380 beschikbare stoelen – er per 1 september uit mag zien. Blijft de 1,5 meter ook ná 1 september van kracht in de theaters, of wordt alles weer normaal? Pas wanneer daar meer duidelijkheid over is, kan het nieuwe theaterseizoen starten, en daarmee de voorverkoop. Tot die tijd is het ‘pauze’ in het theater.

Wat het theater intussen in die ‘pauze’ wél doet is via de eigen website en social mediakanalen registraties laten zien van voorstellingen van de afgelopen seizoenen. Een aantal daarvan is gemaakt door het eigen Posthuis Theater TV YouTube kanaal. Zoals de kerstmusicals met Rients Gratama bijvoorbeeld. Op het facebook en de website van het Posthuis Theater is dit ‘Posthuis Online Podium’ te volgen.

FLOS POL EN HEIN VAN DELFT IN KUNSTLOKAAL №8 JUBBEGA

JUBBEGA - Na een rustige tijd, de galerie lag nagenoeg stil en er kon geen normaal les gegeven worden in het onderwijs, beginnen kunstenaars Marcel Prins en Birgit Speulman langzaamaan hun draai weer te vinden. Marcel heeft goede inspiratie, maakt veel kunstwerken, en verkoopt deze met een ‘coronabonus’, zoals hij zelf zegt. “Ik ga geen uitverkoop houden. Dat heb ik nooit gedaan en zal ik dus ook niet in deze moeilijke tijd doen. Daarom kwam ik met de coronabonus. Mijn werken zijn nu iets duurder dan voor de coronacrisis. Je steunt ons daarmee in deze tijden.” Birgit mist de sociale contacten en kan niet wachten om de galerie weer voor publiek te openen. Vanaf 1 juni kan dit weer! Kunstlokaal №8 zal openen met de duotentoonstelling Flos Pol en Hein van Delft, te zien van 6 tot 28 juni. “We zien om ons heen hoe het landschap verandert onder druk van onze manier van leven; we zien in onze tuin hoe flora en fauna reageren op het klimaat”, aldus het duo. Flos Pol en Hein van Delft observeren en onderzoeken ieder op hun eigen bescheiden wijze één van de grote kwesties van onze tijd: klimaatverandering. Flos Pol richt zich daarbij op groeistructuren. Hein van Delft op de aarde. Deze tentoonstelling zal vijf dagen in de week te bezoeken zal zijn, van woensdag tot en met zondag. Je kunt (binnenkort) op de website van Kunstlokaal №8 intekenen voor een specifiek tijdstip zodat je de ruimte hebt bij je bezoek aan deze fijne galerie!

Het theater gebruikt deze ‘pauze’ ook om een nieuwe Heerenveense familiemusical voor te bereiden. Samen met de andere culturele instellingen in Heerenveen (Ateliers Majeur, het Heerenveen Museum en de Bibliotheek) en VV Heerenveen wordt er een voetbalmusical voor de hele familie gemaakt. Met professionele acteurs/zangers uit Friesland en met amateurs, jeugd, jongeren en volwassen, uit de regio. Het wordt een familievoorstelling over honderd jaar

voetbal in Heerenveen. Want net zoals we live cultuur in het Posthuis Theater nu missen, missen we ook het live voetbal van VV en SC Heerenveen. Er is komend seizoen véél gemis in te halen… Voor nu: vermijd drukte, houd afstand en vooral, blijf gezond.” Henk de Vries

MUSEUM BELVÉDÈRE ORANJEWOUD ORANJEWOUD - De beeldende kunstsector heeft niet stilgezeten in deze coronatijden. Op 1 juni mag Museum Belvédère in Oranjewoud weer open gaan voor het publiek en heeft wegens de coronacrisis een aantal tentoonstellingen verlengd. Voor wie liever nog niet het museum zelf binnen stapt, heeft Museum Belvédère een heuse VR-tour gelanceerd. VR-tour

Er is een gefilmde registratie van de expositie ‘Relaties & Contrasten’ gemaakt in de vorm van een interactieve virtual reality tour. Deze tour bestaat uit drie delen die te vinden zijn op de website én socials van het museum. Elk deel duurt ongeveer tien minuten en bevat een gesproken toelichting door directeur-conservator Han Steenbruggen. Uiteraard kunnen bezoekers langer dan tien minuten virtueel in het museum blijven en – dankzij de 360 graden opnamen – zelf door de zalen dwalen of inzoomen op bepaalde werken.

Jan Mankes

In dit herdenkingsjaar van Jan Mankes het is in 2020 honderd jaar geleden dat de kunstschilder op 23 april 1920 op dertigjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van tuberculose - kan Museum Belvédère vier werken van de kunstenaar aan de collectie toevoegen. Het betreft een schenking van de verzamelaar Cees Röling. Twee ervan, ‘Puttertjes in avondschemering’ uit 1913 en ‘Vrouw in interieur’ uit 1913, had het museum al enige tijd in bruikleen. De andere

werken die Röling schonk, zijn de twee ongedateerde schilderijen ‘Stilleven met boek en fles’ en ‘Pruimenboompje in bloei’. Het laatste is een tot nog toe onbekend gebleven vroeg schilderijtje, afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar. De expositie die het museum over Jan Mankes in voorbereiding had, is vanwege de coronacrisis uitgesteld naar de zomer van 2021.


GROOTHEERENVEEN.NL

35

TEKST JANITA BARON // FOTO’S: LEONTIEN VAN NESSELROOIJ /CURSISTEN

een nieuwe blik op…

DE OPTIMISTISCHE LEONTIEN VAN NESSELROOIJ

“JE MOET JE VRIJ KUNNEN VOELEN IN DE MUZIEK” Toen minister-president Mark Rutte op 13 maart de maatregelen tegen het coronavirus aankondigde besloot fluitiste Leontien van Nesselrooij uit Heerenveen al snel dat ze online les wilde gaan geven. Dat heeft nog beter uitgepakt dan verwacht: “Het auditieve van de lessen blijft gewoon prima overeind”, zegt Leontien. “Én ik krijg een bijzonder inkijkje in het leven van mijn leerlingen”, voegt ze er aan toe.

Fryska Fluit Leontien van Nesselrooy is geen soliste. Ze vindt het fijn om een rol in een groep te hebben. Daarom begon ze alweer jaren geleden met een ensemble van fluitistes, eerst onder de naam Four Flutes, later Fryska Fluit geheten. Sinds 2017 is het ensemble een kwintet, bestaande uit vijf dames uit Noord-Nederland: Naast Leontien van Nesselrooij zijn dat Simone Kampherbeek, Janine Siebesma, Marlies de Jager en Sonja de Haan. Ze bespelen verschillende dwarsfluiten, van piccolo tot basfluit, waarmee ze een veelzijdig repertoire kunnen brengen. Een optreden van Fryska Fluit staat garant voor een bijzonder concert met een veelzijdig repertoire. Het ensemble speelt muziek uit verschillende stijlperiodes, bewerkingen van bekende film- en jazzthema’s en klassieke componisten.

NIEUWE BEELDENDE CURSUSSEN

Gelukkig was Leontien van Nesselrooy al bekend met het maken van online studiemateriaal, en dus was de overstap naar online lesgeven niet heel groot. Ze is optimistisch en maakt het beste van deze situatie. “Maar het valt niet mee voor de cultuursector op dit moment… Ook voor mij zijn alle opdrachten in het onderwijs en de kinderopvang weggevallen en de optredens van het Fryska Fluit ensemble gaan niet door.”

Wie is Leontien van Nesselrooy? Over die vraag moet ze zelf ook even nadenken. Met haar zestig lentes jong heeft ze al een hele reis gemaakt. Letterlijk en figuurlijk. Zo werd ze geboren in Utrecht, haalde haar HBO-diploma muziektherapie in Nijmegen, woonde een aantal jaren in Zambia, studeerde vervolgens aan het conservatorium in Groningen en woont alweer jaren in Heerenveen. Naast lesgeven in haar eigen praktijkruimte aan huis werkt ze voornamelijk voor het Cultuurbedrijf Noordoostpolder in Emmeloord. Leontien: “Nederland is maar een klein landje, wij konden overal gaan wonen met ons gezin. Mijn man is huisarts en in Friesland kwamen ze huisartsen tekort. Daarnaast vinden wij deze provincie aantrekkelijk vanwege de rust en de natuur, dus kwamen we hiernaartoe.” Leontien vertelt openhartig over haar terugkomst naar Nederland. Dat het wel een beetje gek is na een aantal jaren omdat de mensen hier niet stil staan in de tijd dat je weg bent. “We gingen met zijn tweeën naar Zambia en kwamen met zijn vieren terug. Het blijkt makkelijker om weg te gaan dan om terug te komen. Ik vond dat wel moeilijk… Ik begreep eerst ook niet dat iedereen het zo druk had en een agenda moest trekken om een afspraak te maken. Maar, nu doe ik er zelf net zo hard aan mee…”

Leontien: “In april 2016 wonnen wij de eerste prijs op het Benelux Fluitconcours voor Ensembles. Dit was een bekroning op ons samenspel en werkt door als een muzikale stimulans!”

Als een vis in het water Leontien houdt van lesgeven. Ze voelt zich als een vis in het water. Met veel plezier heeft ze Fluitschool Leontien sinds 1995. “Als muziek je passie is, is het fijn om anderen te kunnen enthousiasmeren voor de dwarsfluit! Ik vind expressie belangrijk. Daarom kijk ik ook naar het proces van de leerling en het plezier dat hij/zij ervaart. Je moet je vrij kunnen voelen in de muziek.” Maar, er is altijd een andere kant bij Leontien, ze vindt de technische vaardigheid ook belangrijk. Dat heb je nodig om je écht vrij te voelen, volgens haar.

Wat betekent corona voor Leontien? Leontien heeft ondertussen geleerd - ze is al zó lang zelfstandig ondernemer - dat ze alleen aanneemt wat ze aankan. Ze zegt vaak ja, maar er zijn natuurlijk ook grenzen en die geeft ze ook gewoon aan. “Ik leef met de dag. Ik leef met wat er mogelijk is.”

Zich zorgen maken over dat het straks heel druk gaat worden, omdat al die opdrachten onder schooltijd ingehaald moeten worden, doet ze dan ook niet. En fulltime werken hoeft ze ook niet meer, dus ze doseert de klussen zoals het haar uitkomt. “Ik zie wel dat het een ongelofelijke rotziekte kan zijn, hoe wisselend het uitpakt. Maar ik ben niet bang.” En eigenlijk geniet de optimistische Leontien ook van de andere kant van dit alles. Het allerleukste van de online lessen vindt ze het inkijkje in het leven van cursisten. “Je ziet posters, medailles en broertjes of zusjes. Het lesgeven krijgt een andere dimensie omdat ouders veel meer betrokken zijn, meekijken en het huiswerk opschrijven. Ook zie ik broertjes en zusjes die meedoen of gewoon meedansen. Dat is echt hartverwarmend!” Leontien eindigt dan ook met de woorden: “Ik ben benieuwd hoe het verder gaat!”


Voorjaarsactie: Nu het eerste vervangfilter gratis

WWW.BIG-GREEN.NL Ervaringen:

Prijs inclusief installatie € 998,20

Jaap Jurjen en Froukje Veenstra

Wij zijn nu vier weken in het bezit van de BigGreen. Wij zijn super tevreden. Alles is schoner (koffiezetapparaat, was-en afwasmachine, douchecabine etc.) en zachter. En het water smaakt inderdaad lekkerder. Inmiddels onze lieve buren ook hiervan in kennis gesteld, en ook zij zijn nu beziiers geworden van de BigGreen. Zegt het voort, zegt het voort. Sumar, 26 januari 2020

Anja Monshouwer

Binnen een dag na aanvraag was de Big Green al geïnstalleerd. Hij hangt nu een aantal weken en ik ben er erg tevreden over. Ik hoef vrijwel nooit meer condiioner te gebruiken na het haar wassen en heb geen last meer van kalk. Prima investering! Gorinchem, 13 november 2019

Emiel van Disseldorp Vanmorgen is het product geïnstalleerd. Gelijk zachter en helderder water. Geen aanslag meer dus niet meer poetsen van kranen etc. Maakt de leidingen ook nog schoon dus als er al wat kalk nog aanwezig was, is dat binnenkort helemaal verdwenen. Ik raad het iedereen aan. Rijkevoort, 6 november 2019

Theo en Beey Hospes Heel blij met de Big Green. Na drie weken al duidelijk verschil! Veel helderder water en geen aanslag meer op o.a. Glazen, kranen en de badkamer. Ook goed voor de huid, lang zo droog niet meer. De was is ook merkbaar zachter. Zelfs de kaaen drinken binnnen water ipv regenwater. Kortom zeer tevreden, een echte aanrader! Oudemirdum, 14 november 2019

Heechsân Sinds begin december in het bezit van de BigGreen, veel minder last van kalkaanslag in douche en keuken. Ook na het douchen een zachtere huid. Een echte aanrader!! Eastermar, 6 februari 2020

Bauke en Sjanie van der Meer

J. Posthumus

Sinds eind 2019 is de Big Green bij ons geplaatst. Wij zijn er erg tevreden over. De voordelen hierbij op een rij: – geen kalkaanslag meer op en rond kranen – overig sanitair makkelijk schoon te maken en heee meer glans / gladder oppervlak – heter water uit de combi ketel – strijken is veel makkelijker door gladder wasgoed – geen bruin water meer uit het stoomstrijkijzer – zachtere handen / geen kloven meer

Shirley en Tom

Franeker, 6 maart 2020

Wij gebruiken de Big-green inmiddels een paar maanden en we zijn erg tevreden. Geen kalkaanslag meer en super helder water. De kranen glimmen weer als nieuw en geen waas meer op de glazen douche deur. We hebben nu geen agressieve reinigingsmiddelen meer nodig bij het schoonmaken van de badkamer. een eenvoudig sopje en alles blijkt weer als nieuw. En de service is perfect! Ureterp, 2 november 2019 Precies 1 week verder. Water nu al helderder en zachter. Kranen, douchekoppen en uitloop volautomaasche koffie machine prachhge stralen. Geen gespeeer meer. Aanslag stukken minder en alles straalt bijna al als nieuw. Echt geweldig. Montage professioneel en met aandacht uitgevoerd. Echt een aanrader. Amsterdam, 26 november 2019

Alfred Plannnga We hebben hem vrijdag besteld en hij is gelijk geplaatst, het verschil is nu al merkbaar. Het water is zachter, de koffie smaakt beter. Heerenveen, 22 december 2019


heerenveen // CULTUUR&UITGAAN Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als

journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele nononsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten...

De vinger op de zere plek!

Reageren? Stuur dan een email naar: eelke.lok@ziggo.nl

Koel Het eeuwige dilemma van een gemeentebestuur: iemand wil die boom daar en daar weg hebben (‘De vogels schijten mijn auto onder’, en ‘Ik heb geen zon in m’n tuin’). Of gemeenten krijgen ineens een krachtdadig eigen snoei- en kapbeleid. Er zijn ook mensen die een boom mooi vinden. Die worden kwaad van snoeien. Je doet het nooit goed als gemeente. Merkwaardig was dat er ook een discussie kwam tussen het Wetterskip Fryslân en de gemeente Heerenveen over het kappen van bomen in het centrum. Het waterschap moest de kaden verbeteren en verhogen. Boomwortels zijn dan een hindernis. Maken het ook duurder. Het waterschap loopt al acht miljoen achter. De gemeente noemde het waterschapsplan kaalslag en gaf 50.000 euro om het ergste te voorkomen. Lief gemeentebestuur. Het heeft nu 50.000 minder beschikbaar voor het herstel van het Posthuis. Tijden veranderen. In Fryslân zijn te weinig bomen. Bomen eten onze CO2-uitstoot op. Ze maken de lucht frisser. Elke boom die momenteel in Brazilië wordt omgehakt is de klimaatcritici een steek in het hart. Langzaam krijgen we dat besef hier ook. Dan is er een mevrouw die een ingezonden stuk schreef in de Leeuwarder Courant naar aanleiding van het Heerenveense waterschaps-kaalslag verhaal. Ze attendeerde op de andere kant van de boom. Die ons koelte aanbiedt als de zon meedogenloos op de steden brandt. Watie de laatste jaren nogal vaak doet. En dan moet je, zei die mevrouw, eigenlijk onder zo’n grote boom zitten. Lekker koel. Het waterschap zei dat ze in het verleden onvoldoende hebben gecommuniceerd over de bomen en wallen. Vandaar het misverstand. In die communicatie is straks ook het verhaal van die mevrouw relevant. In Heerenveen zijn immers veel te weinig bomen, die zachtkens in de wind koel wuivend boven de Feanetiaanse vaarten hangen. Luzette Kroon, de nieuwe dijkgraaf van het waterschap, zegt: “Wij moeten dringender adviseren in wat wijs is.” Oftewel: die gemeenten moeten doen wat wij zeggen. Dan kan de gemeente nog wel een keer 50.000 euro schenken, de technocraten banen hun weg. En langs die weg staan geen bomen. Da’s niet cool.

GROOTHEERENVEEN.NL

NUVERAARDIGE FERHALEN ÚT DE GEMEENTE HEARRENFEAN

37

(TROCH JANGERBEN MULDER)

IT TURFHOK Oant yn de sechstiger jierren fan de foarige iuw stie yn elts skoallelokaal in grutte swarte kachel. Dy kachels waarden stookt mei turf en cokes. De jonges fan de hegere klassen hiene by toerbeurt korvee om de turfbak en de koalekit te foljen. De skoalle hie dêr in turfhok foar yn gebrûk. Yn dy jierren hiene de masters trije manieren om balstjurrige learlingen, meast jonges, te straffen. In lichte straf wie yn de hoeke stean, wat swierder op de gong stean en hiene je it te bont makke dan moasten je yn it turfhok. Hjoed de dei binne de turfhokken histoarysk en sa kinne je it folgjende ferhaal ek neame.

Arjen hat syn som ôf en sjocht om him hinne. Hy ferfeelt him, de measte bern hawwe it noch drok en master hat syn oandacht by de lytsen. Wat moat men sokke tiden. It is ek lang net yn oarder dat je mar sitten bliuwe moatte as men jins wurk ôf hat. Arjen sjocht ris om him hinne en dêr sjocht er Manus op ’e kast, in deadskop. As ik no ris... tinkt er en dêr is it plan. Hy freget master oft er efkes in boadskipke dwaan mei en wêrom skoot er by de kast lâns, stekt syn hân út en nimt Manus mei. Sa, dat is klear en nimmen hat it sjoen. No efkes prakkesearje, Manus op de skoat. Hy hellet syn reade bûsdoek út de bûse en wynt dy Manus om de plasse, dan triuwt er in finger tusken de kaken en flústert nei Maaike dy’t foar him sit, en ien dy’t poer is op filmstjerren: Maaike, Maaike, moast ris sjen, hasto dizze al? Maaike draait har om en begjint dan wol sa oatmoedich te razen dat alle bern rize as ien man omheech. Grutte oene, slist Arjen, mar it is al te let, dat hy wachtet it drama mar moedich ôf. Manus mei de reade bûsdoek om syn biennige kop set er foar him op ’e bank. En dêr is master, in liuw gelyk! Hy skuort Arjen út de bank en jout him dan sa’n triuw, dat hy draait mei effekt nei de doar. Dêr kriget er noch ien fan hupfallera, en glydsket sa troch de iepene doar wol tsien meter de gong yn. Turfhok oprêde, is it lêste kommando. En dêr begjint Arjen dan mar mei. Stinnend steapelt er âlde skriften opelkoar, skopt de oare rommel wat op in bult en lit him dan mei de rêch tsjin de muorre oanfalle. Dy Maaike mei har nije filmstjer Manus! Stom dat dy fammen sa gau fan it hynder binne. Dan sjocht er ynienen de ljedder nei de souder. Hea ja, efkes buorkje op de souder, dat moat wêze. It is no frij kertier, kin hy moai op it plein del sjen. Hy klimt by de swypkjende ljedder op en op de souder siket er it dakfinster, mar midden op

De grutte swarte kachel en de skoalle-souder.

Master en learling op skoalle, mei de kaart fan Europa en de oanwiis-stok.

’e souder en krekt boppe harren lokaal bliuwt er stean. Moat hjir earne net in lûk west ha? Jawis dat is ommers sa, it gat is no betimmere mei tripleks. Arjen siket op de heal tsjustere souder en betinkt in moai plan. Hy kin aanst moai hearre wat se yn it lokaal dogge! En it slagget! De bern komme de klasse wer yn. Arjen kin oan it lûd hearre wa as it binne. Dêr is Maaike ek, dy hat it noch oer Manus en Arjen ferknûkelet him fan wille. O, dêr is master. Stilte! seit er en Arjan flústert: Ja master. Master: “Kaart van Europa, repetitie over de hoofdsteden fan Europa en beurt voor beurt. Jan, wat is de hoofdstad van Engeland? Keimpe, de hoofdstad van Noorwegen? Nu verder met de andere werelddelen, seit master. Dêr moat mear oer neitocht wurde troch guon. Sa as bygelyks Marten... En hea, dêr is’t al sa. Zo, Marten vertel jij eens wat de hoofdstad van Egypte is. Stilte, want Marten wit it net, hy wit it noait. Arjen wit krekt hoe’t er no sjocht, holle omheech en de eagen heal ticht: Jerusalem, master! De hiele klasse davert, mar master hâldt oan: Beter nadenken, Marten! Arjen leit op ‘e knibbels op it tripleks, wer dy spanning, wat soe der no útkomme ? En ynienen kin hy him net mear ynhâlde! Mei de mûle foar de naden raast er: Heerenveen, Marten!” O, hearken, hearken, dêr brekt it los! De bern raze en tiere, se hawwe it fuort troch. Arjen sil der útnaaie, mar hy wâdet mei de fuotten troch it tripleks hinne en dêr hinget er mei de fuotten nei ûnderen en de earms oer de balken. De bern binne al hiel oerémis, guon laitsje, guon raze en klimme boppe op de banken. Master sjocht nei boppe, hy wurdt poer. Hy raamt de doar fan it lokaal iepen en stoarmet de gong yn. Fuort, Arjen, fuort! roppe de jonges. Mar Arjen kin net fuortkomme, hy slacht mei de skonken hin en wer as wie er oant fytsen. As in razende stoot master nei boppe, no sil er him reitsje! Krekt as Arjen him oerein wrot hat, is master der ek. Hjir do, stean bliuwe!, raast er. Ja, wol ’k wol leauwe, tinkt Arjen en sjut mei in kûgelsfeart op it dakfinster ôf. Hy stjit it iepen en moardet him troch de nauwe iepening hinne en leit op de dakpannen. Sa lit er him yn de goate sakje, mar hy sjocht noch krekt op ‘e tiid dat der wetter yn de

goate stiet. Sokken út, tinkt er, oars wankt der thús ek noch wat. Master giet nei ûnderen, hy kin de bern net allinne litte, hja binne no yn steat en brekke de boel ôf. Allemaal recht zitten en de armen over elkaar en luisteren, en op dat selde stuit glydt Arjen mei de sokken yn de mûle by de reinwetterspipe del op ’e grûn. Dan rint er deun by de muorre del nei de boskjes en wachtet dêr oant de skoalle út komt. As Keimpe no straks myn klompen mar meinimt, oars is ‘t noch mis fansels. Hoe is ’t mooglik dat sa’n deadskop safolle rebûlje bringe kin, tinkt er gnyskjend. De skoalle komt út en dêr sjocht er Keimpe al. Hy fluitet efkes en dêr komt Keimpe al mei de klompen oansetten. It waarglês stiet net bêst by de opper, tink? Ik ha master noch nea sa lulk sjoen, seit Keimpe, mar do silst fannemiddei dochs wol nei him ta moatte. En sa giet Arjen middeis nei skoalle mei it gefoel as moast er foar de beul ferskine. De doar stiet wagewiid iepen as wol er sizze: kom mar, leave jonge. Hy lûkt de klompen út en rint nei it kantoarke en kloppet op de doar. Ja, ropt master en Arjen triuwt de doar iepen en sjocht master sitten efter syn buro. Tjonge noch ta, seit master, kom, dat stiet master oan. No mynhear, kom mar wat tichteby soe ‘k sizze. Hiel hoeden rint Arjen nei master ta en sjocht him oan. Master, ik woe sizze dat it my ôfgryslik muoit en dat ik it nea wer dwaan sil. O wat is er leaf, seit master, mar Arjan fielt syn lilkens. En dan is it ynienen tonger en ûnwaar by master; hy slacht mei de fûst op ’e tafel en dan stiet er flak foar Arjen en skoddet him hin en wer as in fersûpte kat. Dan is de tongerbui oer en seit er: draai dy om, mei it antlit nei de doar. Arjen docht it en spant de broek. Fjouwer stappen nei foaren, seit master en docht de doar iepen. Dan rint er Arjen wer foarby en nimt ek noch in oanrin en jout him sa’n traap ûnder de kont, dat dy fljocht troch de doar, knoffelet yn de gong en dan, boem!, sa tsjin in doar op mei it opskrift ‘Jongens’. Master stiet efkes te sjen en as er sjocht wêr’t Arjen tsjin oan knalt en it opskrift lêst, seit er: Jonges, se helje je it bloed ûnder de neilen wei, en dan docht er de doar ticht. Neiferteld troch Jangerben Mulder.

Boarne: Frysk en Frij


38 2

14

15

D C

7

7 17

17

14

11

11

23

24

25

26

20

22

9

9

H

17 2

15

22 2 24

17

17

8

22

22 15

9

22

6

15

8

22

6

17 19

22

6

12 14

22

2

6

8

17

17

17

10

11

12

15

14

10

17

7

6

7

6

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 05-2020 – tot uiterlijk 10 juni 2020. Wij wensen u weer veel puzzelplezier!

18 17

4 14

18

6

10

10

19

17

17

7

1 15

17 10

2

14

4

14

4

18

9 17

14

26

18

PUZZELPAGINA NR 05

17

14

20

7

15

11

14 14

5

8

10

22

17

7

5

17

11

W

15

22

6

8

8

7

15

4 14

14

8

14

11

10

21

8

19

17

9

13

8

12

7

22

18

18

5

19

18

17

16

17

6

5

4

3

1

6

NUMMER 05 • 2020

17

22

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers den woord te vin het gekleurde

psychisch letsel wielerwedstrijd

deel v.e. trap

brede sjaal

voorzetsel

narede

zwijgplicht

4

halfaap

dwaling

via

inkeping deel v.e. wet United Nations

kroon schrijfgerei

12

keer

10

bloem soort appel

kookgerei keukenkruid Oostzeehaven

riv. in Spanje

kleur ontwerp

Griekse dans

sprookjesfiguur

vrijuit

pers. vnw.

1

bovenzintuiglijk

gebruikelijk

muze v.h. minnedicht

3

steensoort

loodrecht

leerling

6

koordans

pl. in Frankrijk

wereldreiziger

schildergerei

wier

boogbal

bedankt echtgenoot ieder

motorraces

mankement herfstbloem

onvoorzien

sportman

op elkaar

7

8

T G E O R K T H C A N N

N A Z O M E R H I T T E

I E A Z I B I O Z R V D

E G L D W L M O O E O O

T I U L I E H F P N O G

J R E D E L S D A A R B

E A I R D W A G S Z L R

S K T A E D K R K I I I

M U M I N I M O L P E N

G H D E I G R E A P F N

E E G E M S E T A I D I

C A P I T O O L R L E G

© www.puzzelpro.nl

riv. in Rusland grote bijl

kier

in opdracht gasmengsel

kledingstuk versterker

sportartikel

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Letters mogen vaker worden gebruikt. Zoek de woorden op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing.

opplakbriefje verlaagde toon eiland in de Caribische Zee

ongebleekt riv. in Frankrijk

zandheuvel

5

AEGIR AGENDA BRAADSLEDE CAPITOOL CHILI ERUDIET GODEN

adviesorgaan troep

11

notabene

numero

draskolk

advies

wapen

deel v.d. arm

9

2 BIOSCOOPKAARTJES!

godin v.d. vrede

afspraak

2

Burgemeester Kuperusplein 52 Heerenveen • T 0513-654051

13

mispunt

Kijk voor het actuele filmaanbod op: www.bios-heerenveen.com

© www.puzzelpro.nl 1

TREEM TRIANGEL VOORLIEFDE WEIDE WIEDEN ZOMERHITTE

PUZZEL EN WIN

plechtgewaad wilde woudezel

LIPPIZANER MINIMUM NACHTKROEG NIETJES PASKLAAR TAPIR TEINT

onheilsgodin

Europeaan

dal

HOOFDGROET IBIZA KARIG KASHMIR KORST KROON KWELLEN

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Winnaar puzzel Grootheerenveen 04 - 2020 Sybolt Wesselius uit Akkrum heeft de waardebon t.w.v. € 25,00 gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij Hema Heerenveen. Bouwe van Linde uit Jubbega heeft 2 bioscoopkaartjes gewonnen. Deze worden aangeboden en zijn te besteden bij de Bios Heerenveen.

PUZZEL

DE BIOS HEERENVEEN

EN WIN

ON B E D R A WA 5,00 2 € N A V

OPLOSSING EDITIE 04: Zweedse puzzel: Toneelmeester // Kruiswoordpuzzel: Persbureau

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 05, VÓÓR 10 juni 2020 PER EMAIL NAAR: info@grootheerenveen.nl OF NAAR: GROOTheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON GrootHeerenveen is een maandelijkse uitgave van Ying Media en wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

UITGEVER

EINDREDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Henk de Vries

Mustafa Gumussu FPH, Dennis Stoelwinder, Hielke Weening, Cor Pot en Wim Walda.

REDACTIETIPS?

REDACTIE Henk de Vries, Marije Nutma, Renske Osenga, Eelke Lok, Wim Walda, Hielke Weening en Dennis Stoelwinder.

redactie@grootheerenveen.nl

VERKOOP Mieke Alferink, Meine de Vlugt, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok.

VORMGEVING BLADMANAGEMENT Oplage: 28.000 exemplaren.

Nicky Bosma (nicky@yingmedia.nl)

Frans van Dam (Quod media)

DRUK Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

VERSPREIDING FRL Verspreidingen, Leeuwarden Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


LAAT JE VORSTELIJK VERWENNEN

Bij ons mogen gasten zich een avond lang Koning en Koningin voelen. Of een saaie dinsdag opfleuren met een verrukkelijke lunch. Ja, we zijn een tikkeltje voornaam en Bourgondisch - je gaat niet elke dag samen uit eten! - maar toch vooral vriendelijk gastvrij. Een warm thuis, voor wie iets wil vieren met vorstelijke verwennerij. Was er in elke stad maar één zo’n fijn restaurant. Heerenveen heeft het.

Prinsenweg 1, Heerenveen

T 0513 - 636 136

WWW.HOFVANDEKONING.FRL

Profile for Ying Media

GrootHeerenveen 5-2020  

GrootHeerenveen 5-2020  

Profile for yingmedia
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded