GrootHeerenveen 1- 2020

Page 1

01-2020

heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

5e JAARGANG • NR. 01

groot

IN DEZE UITGAVE

Actueel in Heerenveen

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU - FPH.NL

INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN

JACCO KUIPER

GOUDEN PLAK WINNAAR 2020 “DE KETEN MOET KLOPPEN”

! t n e 2 m u s n x o c e d r o o v t n De produce Kunststof Kozijnen Fabriek Heerenveen ...

Verkoop je woning met Makelaardij Hoekstra En ontvang 6x je favoriete woonblad plus 2 kaarten voor de VT Wonen beurs 0513 76 90 51

info@kkfh.nl

VT W on beur en s

Het adre kunststo s voor uw deuren, f kozijnen, geve en dakka lbekleding pellen. woo

6 www.kk x

Jousterweg 22, 8447 RH Heerenveen Heeren nveen

fh.nnbllad


2

NUMMER 01 • 2020

WELKOM IN DE JAREN TWINTIG Wie het over ‘de jaren twintig’ heeft, bedoelt tot nog toe ‘de roerige jaren twintig’ van de twintigste eeuw, internationaal bekend als ‘the roaring twenties,’ met gangsters in Chicago en swingende jazz uit New Orleans. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan is het ‘t decennium van Al Capone en Louis Armstrong en aan onze kant een in ‘de Groote Oorlog’ kapotgeschoten Europa, dat zich probeert te herstellen. Het zijn met recht ‘roerige jaren’ te noemen, die jaren twintig van de vorige eeuw. Als ik door de digitale edities van het Nieuwsblad van Friesland (Hepkema’s Courant uit Heerenveen) uit 1920 blader, probeert de pas opgerichte Volkerenbond tegen beter weten in een broze vrede in dat verscheurde Europa te bewerkstelligen en het neutraal gebleven Nederland bouwt aan een welvaartsstaat voor haar zeven miljoen inwoners. De steden in de Randstad worden uitgebreid met tuindorpen en voor de werkelozen in het Noorden wordt de werkverschaffing op de Drentse hei bedacht. Het verschil tussen rijk en arm wordt in die jaren al groter en groter, want het kapitaal vermeerdert zichzelf zonder gêne en de lonen van de arbeiders blijven laag. Had ik in die tijd geleefd, was ik wellicht redacteur bij ‘de Hepkema’ geweest; had ik ‘tooneeluitvoeringen’ in het Posthuis bezocht en ‘filmvertooningen’ in De Witte Bioscoop; en mijn boeken ook toen al gekocht bij A. Binnert Overdiep. Het leven was niet eens zoveel anders geweest. Met dit verschil dat, als je in het café aan de ene kant van de Oude Koemarkt in het centrum van Heerenveen iets uithaalde, de veldwachter je in het café aan de overkant niets kon maken, want de ene kant hoorde bij de gemeente Aengwirden en de andere kant bij de gemeente Schoterland. En een derde deel, met de Heresloot als grens, bij de gemeente Haskerland. Roerige jaren waren het op die manier ook in Heerenveen. Heerenveen is in 1934 één geworden. Europa is ook één geworden, al willen sommige mensen alweer een Exit. De Volkerenbond is inmiddels opgegaan in de Verenigde Naties. Hepkema’s Courant is verdwenen; GrootHeerenveen Krant is gekomen! Hartelijk welkom in de Nieuwe Jaren Twintig.

Namens de redactie, veel leesplezier! Henk de Vries @HeerenveenZT

TONY O’SHEA EN DARRYL FITTON GEVEN CLINIC IN CAFÉ DE SKOFFEL HEERENVEEN – Topdarters Tony O’Shea en Darryl Fitton komen woensdag 29 januari om 20:00 uur een dartclinic geven in café De Skoffel in Heerenveen. De toegang is gratis. Wie zich opgeeft via de Facebookpagina van De Skoffel maakt kans om tegen één de topdarters te mogen spelen. Daarnaast kan er een ticket gewonnen worden via het zogenaamde moneydarts op donderdag 23 januari. Er worden dan vier tickets verdeeld. Die gaan naar de nummers één van de winnaars- en verliezersronde. Ook de hoogste wordt beloond met een speelticket. Het laatste ticket wordt verloot onder alle deelnemers.

MUZIEKSPEKTAKEL VOOR EN DOOR ZEVEN DORPEN IN KERK OUDEHORNE OUDEHORNE – Op 20, 21 en 22 maart wordt viermaal de megaproductie ‘Vrolijke Frans – de musical’ opgevoerd. Gemeenteleden van de zeven dorpen Katlijk, Mildam, Oude- en Nieuwehorne en Jubbega, Schurega en Hoornsterzwaag hebben de stemmen verenigd en brengen toneelspel, hedendaagse muziek en een herkenbare boodschap. Wat is in het leven nu echt en wat is nep? Kunst en kitsch? Glamour en armoede? Een schitterende buitenkant (huis, gezin, carrière) blijkt soms schone schijn. De musical ‘Vrolijke Frans’ speelt voor het grootste gedeelte in onze tijd. Het gezin Bernard is pas verhuisd naar een prachtige woning waar zes eeuwen geleden een klooster van minderbroeders (de Franciscaanse orde) heeft gestaan. Bij de verbouwing vond de familie een icoon met daarop de Heilige Franciscus van Assisi. Het prul moet in de container, maar dochter Clara ziet de waarde ervan in en bewaart hem op haar kamer. Clara voelt zich betrokken bij mensen die leven in armoede. Haar familie gaat echter voor rijkdom en status en heeft niets met

de liefdadigheidsdaden van hun dochter en zus. De dagen erna komt Franciscus bij de verschillende familieleden in hun dromen ‘op bezoek’. Clara wordt aangemoedigd om haar danstalent te benutten. Moeder en vader Bernard krijgen inzicht in de kleine geluksmomenten in het leven. Wanneer blijkt dat de icoon in het programma ‘Tussen Kitsch en Kunst’ enkele tonnen kan opleveren, staat de familie voor een dilemma. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door een groot koor en een complete band.

DANSGROEPEN OBS EKKE IN DE PRIJZEN HEERENVEEN – Twee talentendansgroepen van Basisschool Ekke de Haan uit Heerenveen namen, onder leiding van Nellie Hoekstra, afgelopen zaterdag deel aan de eerste voorronde van de Noord-Nederlands Kampioenschappen Streetdance, Showdance en Modern in Drachten. De Ekke de Haanschool was de enige basisschool tussen de dansscholen van Noord Nederland. Op het hoogste podium, begeleid door licht en muziek en beoordeeld door een deskundige jury vertoonden de danseressen hun danskunsten. In de categorie showdance t/m 8 jaar beginners vermaakten de pinguïns, genaamd BCD Be’Cool, het publiek met hun grappige dans. Spartelend in badjes en waggelend over de dansvloer, voerden zij de dans goed uit en veroverden de 4e prijs. Dansteam BCD BeN’ice’ danste als een groep ijsvogels in prachtige blauwe glitterpakken, in de categorie showdance 9 t/m 12 jaar beginners naar een 4e plek.


heerenveen

de STERKE FOTO’S DOOR CURSUS FRB FOTOGRAFIE

GROOTHEERENVEEN.NL

GOUDEN HARP VOOR VRIJWILLIGERS DOARPSKEAMER AKKRUM AKKRUM – Twee vrijwilligers van Doarpskeamer ED in Akkrum zijn beloond met de Gouden Harp van ED, een gelegenheidsonderscheiding voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt tijdens de inrichting van het nieuwe onderkomen in Akkrum. Aize Wijnstra (op de foto) en Anneke Travaille kregen de onderscheiding uit handen van voorzitter Eelco Sixma. Stichting Doarpskeamer ED onderzoekt de mogelijkheid om het pas betrokken pand aan de Lange Miente 5 te kopen. Daartoe is overleg met de gemeente Heerenveen, die de huur voor het eerste jaar voor haar reke-

ning neemt. Ook wordt onderzocht of subsidies van verschillende fondsen kunnen worden verkregen. (Foto: Persbureau Noordoost/ Alex J. de Haan)

LENTECONCERT

JUBBEGA - Velen fotograferen met hun camera op de automaat. Maar handmatige instellingen leiden tot fraaiere en krachtiger foto’s. Daarvoor moet je je toestel beheersen en dat gaat veel verder dan te weten waar de knopjes zitten. Zoiets leer je natuurlijk niet binnen een dag. De gedegen basiscursus instelbare camera van FRB fotografie telt daarom zeven lessen van elk drie uren, die eenmaal in de twee weken op avond worden gegeven.

De docenten Roland Bouma en Greetje Keuning van FRB Fotografie geven al ruim vijftien jaar cursussen in onder andere Heerenveen, Jubbega en Joure. De eerste les wordt gegeven op een doordeweekse avond tussen 24 februari en 7 maart. Voor meer informatie: tel. (0516) 461 938 of via www.FRBfotografie.nl.

RABOBANK EN MUSEUM BELVÉDÈRE SLUITEN OVEREENKOMST ORANJEWOUD – Museum Belvédère uit Oranjewoud en Rabobank Heerenveen gaan een verbintenis aan voor drie jaar. De bank treedt gedurende deze periode op als hoofdsponsor van twee grote tentoonstellingen en wordt ook betrokken bij andere projecten.

speciale acties ontwikkelen voor relaties en klanten van de Rabobank. Dankzij het partnerschap kan het museum ook het gewenste randprogramma bij de tentoonstelling ‘Contre l’Oubli’ realiseren. Zo wordt op vrijdagavond 15 mei ‘De dochter van Meijer’ in het museum opgevoerd door Pauline Broekema en The Amsterdam Consort, een voorstelling met muziek naar het succesvolle boek ‘Het uiterste der zee’ van Pauline Broekema.

WWW.GROOTHEERENVEEN.NL HEEFT U OOK NIEUWS TE MELDEN? REDACTIE@GROOTHEERENVEEN.NL

DE HAAN

De twee bijzondere projecten waaraan de Rabobank zich verbindt zijn ‘Contre l’Oubli – tegen het vergeten in’ (in het voorjaar van 2020) en ‘Arranged Reality – art from a virtual era’ (najaar 2021). ‘Contre l’Oubli’ wordt georganiseerd in het kader van ‘75 jaar vrijheid’ en omvat werk van de Joodse kunstenares Edith Auerbach (1899-1994) en een groot familieportret dat kunstenaar Frank Lisser (1958) opdroeg aan zijn moeder en haar Joodse ouders, ooms en tantes. De tentoonstelling ‘Arranged Reality’ wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met Indietopia en speelt in op de nieuwste ontwikkelingen binnen de game-industry.

Rob Lijzenga, directeur ‘bedrijven’ bij Rabobank Heerenveen, verheugt zich op een vruchtbare samenwerking: “Museum Belvédère is een prachtig museum waar bezoekers heel laagdrempelig door de wisselende exposities uitgedaagd worden anders naar de wereld te kijken, daarom verbinden wij ons van harte aan dit museum.” Han Steenbruggen, directeur conservator van het museum, noemt de nieuwe sponsorovereenkomst “Een geweldige opsteker. Het stelt ons in staat twee belangrijke projecten optimaal vorm te geven en de betekenis ervan in gezamenlijkheid uit te dragen.”

Bij dit lenteconcert kan het publiek een vijfkoppige band verwachten in een zoektocht naar goede muziek, geïnspireerd door hun grote inspiratiebron The Beatles. Daarbij komen meerdere geluiden voorbij, zoals van Eric Clapton, Tears For Fears, Crowded House, The Hollies, James Taylor, Lenny Kravitz, Ten CC, Joe Cocker en anderen. De band vertelt in dit theatrale programma over de achtergronden van de nummers die gespeeld worden en waar vergelijkingen worden getrokken met de meesters.

e r r a M e sk

y r F e d Museum Belvédère zal in de sponsorperiode bij de genoemde projecten

HEERENVEEN - In samenwerking met Fletcher Hotel Heidehof organiseert het Reünieconcert Heerenveen op vrijdag 20 maart het eerste `Lenteconcert`, met een optreden van The LSB Experience. The LSB Experience vertolkte op het laatste Rëunieconcert werk van Crosby, Stills, Nash & Young. The LSB Experience is een graag geziene gast op het grootste Beatles-festival van de VS en trad al verschillende keren op in The Cavern Club, waar het allemaal begon voor de Fab Four.

e r r a M ske

y r F e d

heerenveen KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS UIT JE REGIO OP:

IN FLETCHER HOTEL HEIDEHOF

LSB EXPERIENCE

Tijdens elke les wordt theorie behandeld die thuis weer nagelezen kan worden in het cursusboek. Maar uiteindelijk gaat het om de praktijk, vandaar de vele oefeningen tijdens de lessen. Het huiswerk bestaat uit te maken foto’s waarop je persoonlijk opbouwende reacties krijgt van de docent. Na de basiscursus is specialisatie mogelijk in richtingen als Landschap & Natuur, Portret & Model, Macro, et cetera.

3

Er wordt door Fletcher een speciaal arrangement samengesteld waarbij een ticket met diner en een compleet arrangement met diner en hotelovernachting wordt aangeboden. Kaarten zijn vanaf 24 januari te koop. Meer informatie is te vinden op de website www.lente-concert.nl.

GRUPPO DI BRASSO GAAT VOL GAS DOOR! AKKRUM – Vorig jaar in april is Gruppo di Brasso als projectband gestart. Als afsluiting van dit project heeft de band een concert gegeven op het Theaterfestival in Akkrum. Na dit festival is besloten om vol gas door te gaan. Er zijn vier voorrondes voor streetdance in dit kampioenschap. Tijdens de voorrondes kunnen teams punten behalen welke bij voldoende punten toegang geven tot de finale. De volgende wedstrijd waaraan deze twee teams meedoen, is zaterdag 4 april in Sportstad Heerenveen.

De band is een uitbreiding van Muziekvereniging Harmonie uit Akkrum en is een plek waar muzikanten ook in een andere bezetting dan de traditionele fanfarebezetting hun hobby kunnen uitvoeren. Ondertussen zijn de repetities alweer gestart, nu onder leiding van Ido Cuperus.

Hij zal de band begeleiden op weg naar Goede Vrijdag, waar Gruppo di Brasso de muzikale omlijsting zal verzorgen van de Passion in Akkrum. Later in het jaar zal Gruppo di Brasso ook optreden bij het Watermuziekspektakel.

Ben je geïnteresseerd in het spelen in deze veelzijdige bigband? De trombonesectie en de zang zijn nog opzoek naar versterking. Natuurlijk is ieder ander instrument ook welkom!

Neem contact op via e-mail gruppodibrasso@outlook.com of Facebook www.facebook.com/Gruppo. di.Brasso


Nieuwe Golf 8 nu bestelbaar Vanaf € 25.995 inclusief 4 jaar garantie of Private Lease vanaf €369 per maand.

Na 35 miljoen verkochte exemplaren en 7 modelgeneraties is de nieuwste versie van het icoon nu bij Van den Brug te bestellen; de Golf 8. Ook de achtste generatie is onmiskenbaar een Golf gebleven. Door de nieuwe indeling van het front, de innovatieve LED-verlichting (standaard) en zijn langgerekte silhouet is hij dynamischer dan zijn voorgangers. Configureer de nieuwe Golf online en kom langs bij Van den Brug in Heerenveen of Sneek. Direct profiteren? Kies dan voor de scherpe Private Lease aanbieding en rijdt de nieuwe Golf 1.0 TSI met 66kW/90pk voor €369** per maand.

NATUURLIJK

BIJ:

vandenbrug.nl/volkswagen

**De full operational lease wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services en de vanaf-prijs is inclusief BTW o.b.v. 60 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico en regio Friesland. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. Drukfouten voorbehouden. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten.

Van den Brug Heerenveen

Van den Brug Sneek

Zilverweg 5, 8445 PE Heerenveen

Kleermakerstraat 6, 8601 WG Sneek

T 0513 - 63 30 54

T 0515 - 42 52 52

Je vindt Van den Brug ook in Drachten, Buitenpost en Franeker


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

5

JACCO KUIPER, WINNAAR GOUDEN SPELD 2020

“DE KETEN MOET KLOPPEN!”

De Heerenveense ondernemer Jacco Kuiper is de winnaar geworden van de ‘Gouden Speld 2020’, de jaarlijkse prijs van Vereniging Regio Heerenveen ’n Gouden Plak. De prijs, in het leven geroepen als blijk van waardering voor een persoon of organisatie die het afgelopen jaar op bijzonder positieve wijze een bijdrage heeft geleverd aan de doorontwikkeling, het positieve imago en de promotie van de regio Heerenveen, werd in het Posthuis Theater voor de vijfde achtereenvolgende maal uitgereikt door burgemeester Tjeerd van der Zwan, in het bijzijn van zo’n 150 belangstellenden uit de wereld van maatschappelijk betrokken ondernemers en andere organisaties. GrootHeerenveen was uiteraard bij de prijsuitreiking en ontmoette nog tijdens deze feestelijke gebeurtenis een blij verraste Jacco Kuiper.

TEKST HENK DE VRIES

XX


heerenveen

6

JACCO KUIPER EN ’N GOUDEN PLAK

W We zijn in het Posthuis Theater, in afwachting van de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Tjeerd van der Zwan. Terwijl Gouden Plak-voorzitter Frank van Hout zijn openingsspeech op het podium houdt, doet Van der Zwan aan de zijkant van het podium, uit het zicht van het publiek, zijn glimmend gepoetste burgemeestersketting alvast om.

DE GOUDEN SPELD

De burgemeester bekijkt aandachtig de sluiting van de Gouden Speld, het sieraad, dat hij straks bij iemand op moet spelden. Die speld is net als zijn burgemeestersketting, vervaardigd door Atelier De Bron uit Oranjewoud, laat hij even later het publiek weten. Tussen dat publiek – aan een statafel midden in de zaal – staat Hanneke Kuiper zo gewoon mogelijk naast haar man Jacco. Ze wist dat deze avond zou komen en ze had de opdracht gekregen om Jacco zo gewoon mogelijk naar de nieuwjaarsreceptie te laten komen. Jacco was vast wat licht verwonderd geweest, toen Hanneke had voorgesteld naar de nieuwjaarsreceptie te gaan, want de jaren daarvoor gebeurde het ook wel, dat ze gewoon thuis bleef. Als Hanneke ook nog eens de ouders van Jacco tussen de belangstellenden ontwaart, wordt het spannend. Maar Jacco vermoedt niets. Dan gaat het snel. De burgemeester heeft het ineens over het skûtsje Gerben van Manen, over de animator achter feesten als Night Of The Koemarkt en de Butterfly Beach Party. “Dames en heren, de winnaar is Jacco Kuiper!” Volkomen onvoorbereid moet Jacco het podium op. Hij krijgt de Gouden Speld met wat moeite persoonlijk opgespeld door Tjeerd van der Zwan. Dan applaus, fotografen, speech, felicitaties, WhatsApp berichtjes, feest! En een klein uur later zit ik samen met Jacco in de foyer van het theater. “Wie is Jacco Kuiper?”, vraag ik maar direct op de man af.

MET Z’N ALLEN Zijn naam is natuurlijk overbekend in Heerenveen. Niet alleen van feesten als de Night Of The Koemarkt of de Butterfly Beach Party, maar ook als hoofdsponsor van het Meet & Match evenement van Hart voor Heerenveen. Jacco Kuiper is een rasechte Heerenvener die trots is op Heerenveen en op zijn familiebedrijf Kuiper Verzekeringen. “Ik ben blij verrast!”, zijn de eerste woorden die ik uit zijn mond opteken. Hij had er totaal geen rekening mee gehouden. “Blij verrast, maar ik snap de gedachtegang wél.” Jacco Kuiper zit wat dat betreft natuurlijk dicht bij het vuur. “Ik kom zelf uit de OKH, de Ondernemers Kring Heerenveen. De OKH had al enkele jaren een eigen nieuwjaarsreceptie, en met de komst van marketingvereniging ’n Gouden Plak, waarin ook de sport en de horeca zijn vertegenwoordigd, hebben we toen vanuit de OKH gezegd: ‘Als we dat nou eens met z’n allen doen’. We moeten zorgen dat we gezamenlijk optreden. Ik ben toen lid geworden van de Gideonsbende, de denktank van ’n Gouden Plak. We moeten met z’n allen Heerenveen tot een succes maken.”

Dat hij na het opheffen van de Gideonsbende en na wat bestuurswisselingen en opvolging in de personele bezetting binnen de marketingvereniging nu zelf als kandidaat voor de Gouden Speld naar voren is gekomen, begrijpt hij daarom wel. “Maar je doet niet iets om er zelf beter van te voren, je doet het om van de regio Heerenveen een succes te maken”, benadrukt hij nog maar eens. “Bovendien hebben wij destijds aangegeven, dat ook ondernemers uit de regio, dus buiten de plaats Heerenveen, kandidaat voor de Gouden Speld moeten kunnen zijn.” Wat dat laatste beleidsidee betreft, hoeft Kuiper niet ongerust te zijn. Immers, in 2018 is de Gouden Speld gewonnen door het Flaeijelfeest Nieuwehorne, in de persoon van Harry

“JE MOET EEN ONDERSCHEIDEND VERMOGEN HEBBEN. DAT IS MOEILIJK, MAAR WEL HAALBAAR.”


NUMMER 01 • 2020

GROOTHEERENVEEN.NL

7

FOTO’S COR POT

De Vereniging Regio Heerenveen ‘n Gouden Plak heeft als doel er samen voor te zorgen dat de hele regio Heerenveen ’n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu, én in de toekomst. De activiteiten van ’n Gouden Plak zijn aan de ene kant gericht op het samen versterken van ‘het product’ Heerenveen en aan de andere kant op het samen sterker promoten en op de kaart zetten van de ‘regio Heerenveen’. Sinds 2016 reikt ’n Gouden Plak een prijs (de ‘Gouden Speld’) uit aan een persoon of organisatie die hier het afgelopen jaar op een bijzonder positieve manier een bijdrage aan heeft geleverd. De eerste vier Gouden Spelden werden door de burgemeester uitgereikt aan Bert Jonker (2016), Udo de Goede (2017), het Flaeijelfeest Nieuwehorne / Harry Sikkema (2018) en aan Froukje Hofma (2019). En nu in 2020 dus aan Jacco Kuiper.

”JE MOET HET MET ZIJN ALLEN DOEN EN VOOR ELKAAR, DÁT HOUDT LEEFBAARHEID IN HEERENVEEN IN!” altijd afvragen: ‘Wat is het succes van het bedrijf? Hoe komt dat? In die context moet je verder.” Jaap Kuiper zal het bedrijf leiden tot 2014, waarna Jacco het overneemt. Je kunt dus met recht spreken van een familiebedrijf. Jacco en Hanneke gaan zelf aan de Van Maasdijkstraat wonen, net als pake en beppe destijds.

“NIET VOOR MEZELF”

Sikkema, die de prijs namens 450 vrijwilligers in ontvangst mocht nemen. En sinds 2019 heet de Vereniging ‘Regio Heerenveen ’n Gouden Plak’.

MAAR WÍÉ IS NOU JACCO KUIPER? Jacco Kuiper denkt even na. “Ik ben een jongen, die het zonde zou vinden als ons familiebedrijf geen opvolger zou hebben”, zegt hij dan. “Je moet je als opvolger altijd afvragen: ‘Wíl ik het?’ ‘Kán ik het?’ En je moet niet zelf het wiel weer willen uitvinden. Ons familiebedrijf Kuiper Verzekeringen is in 1946 met mijn pake Adam Kuiper begonnen, die had een accountantskantoor in Luinjeberd, met verzekeringen erbij. In de avonduren gaf hij middenstandscursussen. Heel wat oudere winkeliers in Heeren-

veen hebben nog bij hem die cursus gehad.” In 1949 komt het kantoor in Heerenveen terecht, aan het Breedpad. “Eerst op Breedpad 19”, vertelt Jacco. “Mijn pake en beppe gingen zelf ook in Heerenveen wonen, in wat nu het laatste huis aan de Van Maasdijkstraat is en toen nog Julianalaan heette.” In 1966 brandde het pand aan het Breedpad nagenoeg helemaal uit en het bedrijf vond een nieuw onderkomen in het pand ernaast, Breedpad 17. “Daar ben ik geboren, in 1971”, mijmert Jacco. “Mijn slaapkamertje is er nog steeds.” Jaap Kuiper, de vader van Jacco, zal Kuiper Verzekeringen vanuit dit pand groot maken. “Mijn vader heeft alles twee keer gedaan,” zegt Jacco, er op doelende dat succes niet van vanzelf komt. “Je moet je

In Heerenveen wordt Jacco Kuiper niet alleen bekend als nieuwe directeur van Kuiper Verzekeringen; hij raakt ook zichtbaar in tal van sociale en maatschappelijke organisaties. “Ik kan niet stilzitten, ik moet iets te doen hebben, bezig zijn. En als ik niks doe, komt er ook niks. Als ik mensen wil ontmoeten, zal ik ze zelf moeten opzoeken. Ik ben er de man niet naar om tussen acht en vijf keiharde business uit te voeren. Ik doe ook niet alles voor mezelf. Je moet het met zijn allen doen en voor elkaar, dát houdt leefbaarheid in Heerenveen in! Als ik me er mee bemoei, kom ik wel ergens terecht. Ik organiseer het en de mensen komen wel!” Jacco komt op dreef en ik krijg aan het einde van deze feestelijke bijeenkomst daarmee het antwoord op mijn vraag wie Jacco Kuiper is. “Die leefbaarheid houdt ook in dat als ik als Heerenveense onderneming iets wil

verkopen, ik zelf ook bij Heerenveense winkeliers iets koop en niet via internet. Ik koop alleen bij Heerenveense leveranciers, dat heet gunning, dan betaal ik maar een beetje meer. Als een winkelier zegt, dat hij alles verkoopt in Heerenveen, maar zelf koopt hij op internet, dan kom je er niet, dan is de keten niet compleet. De keten moet kloppen! Ik hoef niet iedereen als klant, maar klanten zijn een soort familie. We zijn met elkaar de Heerenveense familie.” Jacco vindt wel dat je als hedendaags winkelier een meerwaarde moet creëren. “Je moet een onderscheidend vermogen hebben. Dat is moeilijk, maar wel haalbaar.” Met die denk- en handelswijze toont Jacco Kuiper zich een ware ondernemer, die ook op maatschappelijk gebied bij Heerenveen betrokken is. “En op sociaal gebied is er hier ook heel veel te doen. Als de Voedselbank een aanvraag doet, of Hart voor Heerenveen, dan hoort dat er gewoon bij. Maar daarmee hoef ik niet in de krant, het gaat niet om mij.” Tsja, Jacco, je komt er nu wel mee in de krant. Net als dat je om wie je bent nu de Gouden Speld 2020 krijgt. Als blijk van waardering.


Open Dag vrij 24 jan

www.rocfriesepoort.nl/opendag

Leeuwarden

Dokkum

Drachten

Sneek

Emmeloord


Actueel

in Heerenveen INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN

|

JANUARI 2020

Met hart en ziel

“Ik zet mij met hart en ziel in voor welzijn en welvaart van onze inwoners”

Onze economie, het ondernemerschap en de arbeidsmarkt veranderen. Het gaat niet meer alleen om groeien en meer winst maken. Het gaat steeds meer om duurzaamheid, onze leefomgeving mooi houden en zorgvuldig omgaan met de ruimte die er nog is. Als wethouder zet ik mij in om het welzijn van onze inwoners en de welvaart in onze regio te vergroten. Mijn werk draait om mensen, bij alles wat ik doe stel ik de vraag: is dit goed voor onze ondernemers en onze inwoners? Ook de ontwikkeling van de economie moet bijdragen aan onze samenleving. Het gaat niet meer alleen om de verkoop van grond en het verdienen daaraan. We willen gaan voor kwaliteit.

FOTO: ANNEMOON VAN HEMEL

Fotoserie

Bedrijven die wat toevoegen aan Heerenveen, die passen bij Heerenveen en waar onze inwoners aan het werk kunnen. Als wethouder economische zaken pak ik graag de handschoen op om dit mogelijk te maken. Ik ben trots op de vele mooie bedrijven die wij in onze gemeente hebben. We trekken als gemeente graag met deze bedrijven op. Bijvoorbeeld omdat we gezamenlijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk willen helpen. Of omdat we samen aan de slag willen gaan met het verduurzamen van onze leefomgeving. Dit zijn bedrijven die onze gemeente tot een gouden plek maken om te wonen, recreëren en te ondernemen.

Regelmatig bezoek ik één van deze gouden bedrijven in de gemeente en dat blijf ik de komende periode ook graag doen. Heeft u een prachtig bedrijf waar u trots op bent en wilt u dit trotse gevoel met ons delen? Nodig mij dan eens uit voor een bezoek. Ik ga graag met u in gesprek over uw bedrijf en uw toekomstplannen. In deze speciale uitgave vertellen wij u graag op welke manier de gemeente de komende jaren samen met ondernemers de economie in Heerenveen wil versterken.” Hans Broekhuizen, wethouder economie en werk

‘Met hart en ziel’ Fotograaf Annemoon van Hemel heeft de politieke ambities en persoonlijke betrokkenheid van de bestuurder samengebracht in een fotoserie ‘Met hart en ziel’. De serie bestaat uit twaalf foto’s waar bestuurders op eigen wijze laten zien welke onderwerpen hen aan het hart gaan. Deze onderwerpen maken deel uit van hun portefeuilles.


INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN | JANUARI 2020

In Heerenveen draait de economie niet meer alleen om het maken van winsten en het verkopen van grond. Dat schrijft de gemeente in haar economisch beleid 2020-2030. Een gesprek met enkele medewerkers van de gemeente over economie en werk.

Samen aan de slag voor het vergroten van welzijn en welvaart van onze inwoners Elsemarie Oosterveen, accountmanager ondernemers en acquisitie begint: “We zien de wereld om ons heen veranderen. We krijgen steeds meer oog voor het klimaat, de vergrijzing neemt toe en de kloof tussen onderwijs en werk is er nog steeds. Met ons nieuw economisch beleid willen we economische ontwikkeling inzetten op deze thema’s, om zo welzijn en welvaart van onze inwoners structureel te vergroten”. Als banenmotor van Fryslân is de gemeente Heerenveen een belangrijke speler op economisch gebied. Sipko van Til, jobhunter, vult aan: “Maar ondanks dat er in onze gemeente veel werk is, staan er nog steeds te veel mensen aan de zijlijn. We willen dat iedereen mee kan doen en profiteert van de economische groei”. “We hebben in Heerenveen goud in handen met onze bedrijven en daar zijn we erg trots op”, vertelt Elsemarie. “Bedrijven moeten de ruimte krijgen om te innoveren en te ‘vergroenen’. Wij ondersteunen hen daar actief bij”. Vlnr. Sipko, Elsemarie, Anja en Wouter

Heerenveen heeft goud in handen “Heerenveen is onderscheidend in belangrijke sectoren”, zo geeft Wouter de Groot aan. Wouter is accountmanager ondernemers en relatiebeheer en heeft veel contacten met de bedrijven in de gemeente. “Zo hebben we een sterke logistieke sector. Maar deze sector staat de

HEERENVEEN OVER 10 JAAR

•I n 2030 leven we in een economie die duurzaam en vitaal is. • Ondernemers zijn in staat zich aan te passen aan de eisen van de tijd en in te spelen op kansen die zich voordoen. • Onderwijs, ondernemers en overheden werken samen aan maatschappelijke opgaven en voegen waarde toe aan de samenleving. • De werkgelegenheid sluit aan bij onze kracht en de behoefte van de samenleving. • De Heerenveense economie is klaar voor de toekomst.

komende jaren ook voor belangrijke opgaven”. Zo zal de sector de komende jaren moeten innoveren op het gebied van duurzaamheid. Ook is er een kloof tussen opleiding en werk. Wouter: “We willen graag met onze logistieke bedrijven aan de slag, maar we zien ook een mooie ontwikkeling op het gebied van circulaire economie ontstaan”. Met het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics en bedrijven als Omrin en Morssinkhof ontstaat er een mooie samenwerking rondom het hergebruik van plastic. “We weten dat andere bedrijven in Heerenveen ook graag mee willen in deze ontwikkeling en als gemeente ondersteunen we dit natuurlijk van harte”. Tot slot is de sector rondom sport, vitaliteit en voeding goud waard. In deze sector liggen nog kansen waar we de komende jaren verder mee aan de slag willen. Trots op ons mkb “Ons midden- en kleinbedrijf (mkb) is een belangrijke werkgever voor veel inwoners”, zo vertelt Anja Miedema. Anja werkt als junior accountmanager veel met het mkb samen. “We willen daarom dat het goed gaat met ons mkb”. De gemeente wil de bedrijven

Kijk voor al het gemeentenieuws op: www.heerenveen.nl

“Heerenveen is een gouden plek, om te werken, te wonen, te ondernemen en te recreëren. En dat willen we graag zo houden.” goed ondersteunen bij vragen over innovatie en duurzaamheid. “En we hopen dat de bedrijven elkaar onderling beter gaan vinden, zodat ze kennis kunnen uitwisselen en meer kunnen gaan samenwerken”. Anja: “Daarom willen we de komende tijd investeren in onze dienstverlening aan ondernemers. Als wij beter weten wat ondernemers nodig hebben, kunnen wij hen daar beter bij ondersteunen”. Hierbij zoekt de gemeente ook steeds meer de samenwerking op met anderen. “Denk aan andere gemeenten of de provincie, maar ook aan het onderwijs en natuurlijk de ondernemers zelf”. Heerenveen is een gouden plek Heerenveen is een uitstekende locatie voor bedrijven om zich te vestigen. “Om dat te behouden willen we blijven investeren in goede werklocaties,

bruisende kernen en toeristisch recreatieve voorzieningen”, geeft Anja aan. “We willen daarnaast dat onze gemeente ook aantrekkelijk blijft om te wonen, te werken en te recreëren. Zo kunnen we werknemers behouden in onze regio, en dat is weer positief voor onze economie”.

Meedenken of meedoen? Neem contact op met één van onze accountmanagers. Elsemarie, Sipko, Wouter en Anja komen graag bij u langs. Bel of mail ons. Of kijk op onze LinkedIn pagina! 14 0513 bedrijven@heerenveen.nl @ondernemend Heerenveen


Handige info! LinkedIn pagina van ondernemend Heerenveen Op de LinkedIn pagina van ondernemend Heerenveen brengen we u regelmatig op de hoogte van het laatste nieuws en wetenswaardigheden rondom ondernemen in Heerenveen. Denk aan informatie over bijeenkomsten, nieuwe bedrijven in de regio, regelingen en subsidies en nieuws vanuit de gemeente. De LinkedIn pagina is een goede plek om elkaar te ontmoeten en ‘mee te praten’ over ondernemen in Heerenveen. www.linkedin.com/showcase/ ondernemendheerenveen

Heerenveen

een gouden plek om te ondernemen

Ondernemersplein Op het online ondernemersplein krijgt u informatie en advies van de overheid over ondernemen. Hier vindt u ook een overzicht van alle subsidies en regelingen van het Rijk, de EU en de provincie. Een handige filter helpt u te zoeken naar de juiste regeling voor uw bedrijf. ondernemersplein.kvk.nl

Ynbusiness Ynbusiness is hét startpunt voor Friese ondernemers. Op deze website kunnen ondernemers terecht met vragen over innovatie, groei, internationalisering, bedrijfsvoering en financiering. Naast de website kunnen ondernemers ook gemakkelijk in gesprek gaan over hun bedrijf met één van de specialisten. www.ynbusiness.nl

Circulair Friesland De Vereniging Circulair Friesland is een samenwerkingsverband tussen bedrijven, gemeenten, de provincie, kennisinstellingen, maatschappelijke instellingen en andere organisaties die zich actief willen inzetten om een circulaire economie te realiseren. Circulair Friesland is een actieve en enthousiaste club waarbij nieuwe leden altijd welkom zijn. Iedereen die bereid is mee te doen en tijd te investeren, mag profiteren van het uitgebreide netwerk. www.circulairfriesland.frl

SNN SNN is een samenwerkingsverband van de drie noordelijke provincies en de gemeenten Groningen, Leeuwarden, Assen en Emmen. SNN verstrekt subsidies, faciliteert de noordelijke samenwerking en behartigt de belangen in Den Haag en Brussel. www.snn.nl

‘n Gouden Plak Heerenveen ’n Gouden Plak heeft als doel er samen voor te zorgen dat de hele regio Heerenveen ’n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu én in de toekomst. Dit doet ‘n Gouden Plak door samen te werken aan een nóg sterkere promotie van de regio Heerenveen en er zo ‘n gouden woon-, werk-, ondernemers- en bezoekersklimaat van te maken, dat elkaar steeds weer versterkt. www.ngoudenplak.nl

Samenwerken met ondernemers

Ontmoetingscentrum het Knooppunt

Voor ondernemers zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar. Maar het is soms lastig een goed overzicht te krijgen welke van toepassing zijn op de ondernemer. Een ondernemer kan daarom altijd met de gemeente Heerenveen contact opnemen zodat medewerkers mee kunnen denken.

Op dit moment sluiten opleiding en beschikbaar werk niet altijd op elkaar aan. Hierdoor komen jongeren met een mooie opleiding niet aan het werk. En hebben werkgevers steeds vaker moeite voldoende personeel te vinden. Daarom hebben de Ondernemerskring Heerenveen en het onderwijs het initiatief genomen een nieuw ontmoetingscentrum te openen: het Knooppunt. Hier komen ondernemers en het onderwijs samen om zo jongeren, docenten en ondernemers met elkaar in contact te brengen. Dit met als doel het onderwijs en de arbeidsmarkt dichter bij elkaar te brengen en zo meer mensen aan het werk te krijgen.

De gemeente Heerenveen vindt een goede dienstverlening naar haar ondernemers belangrijk. Wanneer een ondernemer een vraag heeft, dan willen de medewerkers van de gemeente het startpunt zijn waar een ondernemer altijd terecht kan. En kan het antwoord niet meteen gegeven worden, dan worden ondernemers geholpen de juiste informatie wel te krijgen. De komende periode gaat de gemeente actief aan de slag met het verder professionaliseren van haar dienstverlening. De behoefte van de ondernemers wordt hierbij leidend en de gemeente gaat ondernemers actief opzoeken om hier verder over te spreken. Daarom organiseert de gemeente de komende tijd themabijeenkomsten, ontbijtsessies en bedrijfsbezoeken. Om zo kennis te maken met nog meer ondernemers.

Er is ruimte voor ontmoetingen en loopbaanoriëntatie, het is een vindplaats voor stage, opleiding en werk en er kunnen gastcolleges worden georganiseerd. Het moet een broedplaats worden voor het vinden van oplossingen rondom werkgelegenheid. De gemeente werkt mee aan dit mooie project. In de toekomst kan het Knooppunt ook een plek zijn voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, door begeleiding te bieden naar werk of een opleiding. Ondernemers, studenten, inwoners en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2020 terecht in het Knooppunt aan het Burgemeester Kuperusplein.


Kort

nieu

ws

INFORMATIEBIJLAGE VAN GEMEENTE HEERENVEEN | JANUARI 2020

Gladheidsbestrijding in de gemeente Heerenveen Is het glad op straat? Of wordt er gladheid voorspeld? Dan strooit de gemeente de belangrijkste wegen, fiets- en voetpaden. We vragen u om de stoep bij uw huis te vegen en te strooien. Zo zorgen we met elkaar voor veilige straten. Waar strooit de gemeente? We kunnen niet op alle wegen strooien. Daarvoor hebben we niet voldoende mensen, materieel en geld. Standaard strooien we op de volgende wegen en straten: • hoofdwegen • straten van hoofdwegen naar scholen en zorginstellingen • doorgaande fietspaden

principe worden voetpaden niet gestrooid. Alleen bij sneeuwval en ijzel strooien we op de belangrijkste voetpaden in de wijk, bijvoorbeeld rondom winkelcentra, zorgcentra en scholen. Dit doen we alleen op werkdagen. Wilt u meer weten over onze strooiroutes? Bekijk dan het overzicht op www.heerenveen.nl/strooien

In alle overige woonstraten strooien we niet standaard. In

Nieuwjaarstoespraak 2020 Wat viel op in 2019 en welke onderwerpen gaan spelen in 2020? Burgemeester Tjeerd van der Zwan haalde in zijn nieuwjaarstoespraak verschillende punten aan. De toespraak vindt u op www.heerenveen.nl/toespraak

De Werkparade Op 1 april 2020 organiseert het Werkbedrijf Fryslân Werkt de WerkParade in het WTC EXPO te Leeuwarden. Het Werkbedrijf Fryslân Werkt is een samenwerkingsverband tussen alle Friese Gemeenten, UWV Werkbedrijf en alle SW bedrijven.

Duurzaam wonen in Heerenveen

Tijdens de WerkParade maken 5000 werkzoekenden, die nu een uitkering ontvangen, kennis met 250 werkgevers. De WerkParade wordt geen standaard banenbeurs maar een fantastische dag vol met live muziek, foodtrucks, workshops, activiteiten, trainingen en veel entertainment. Een feestje dus! De WerkParade is het banenevenement van Friesland in 2020. Om voldoende werkgevers aan te trekken hebben wij ook uw hulp nodig! Zoekt u personeel? Kom dan naar de WerkParade en presenteer uw bedrijf aan de aanwezigen die op zoek zijn naar werk.

AGENDA

Kijk voor meer informatie of het aanmelden (bij voorkeur voor 1 februari) van uw bedrijf op www.werkparade.nl.

Maandag 27 januari 2020

Raadsvergadering Gemeentehuis Heerenveen Aanvang 20.00 uur De raadsvergadering is live te volgen via www.heerenveen.nl/kijklive

De workshops Verduurzamen Eigen Woning die de gemeente Heerenveen eind vorig jaar organiseerde zijn positief ontvangen. Uit een evaluatie blijkt dat 82% van de geënqueteerden aan de slag gaat met de informatie en tips over isoleren, wooncomfort, energieopwekking en duurzaam verwarmen. Wilt u als particulier huiseigenaar ook energiebesparende maatregelen nemen? Kijk voor ideeën en subsidiemogelijkheden eens op: www.heerenveen.nl/duurzaam

Actueel in Heerenveen | informatiebijlage van gemeente Heerenveen | januari 2020 verschijnt huis-aan-huis als bijlage van GrootHeerenveen. Redactie: communicatie gemeente Heerenveen, Postbus 15000, 8440 GA Heerenveen, telefoon 14 0513 E-mail: gemeente@heerenveen.nl | Tekst: gemeente Heerenveen


KOOPZONDAG HEERENVEEN

Zaterdag 1 februari

Tjongervallei, Katlijk

ZONDAG 26 JANUARI 2020 13:00 t/m 17:00 // GRATIS PARKEREN!

Kaartverkoop via website en Facebook!

Kom winkelen in het gezellige centrum van Heerenveen!

€ 15,- incl. servicekosten

t ees ntfân! e t ste ysl Earfan Fr

Tent open: 21.00 uur • 16+ • roken niet toegestaan

Elke laatste zondag van de maand! Alleen niet in mei!

!

Feest DJ Feiko

@barketlik winter_wonder_feest

winterwonderfeest

Hoofdsponsor:

ngoudenplak.nl

winterwonder feest.com

HEERENVEEN VIERT

VALENTIJN! ZATERDAG 8 FEBRUARI 2020 vanaf 10:00 uur // GRATIS deelname!

De geheime Valentijnsroute! Kom op zaterdag 8 februari naar het centrum en meld je vanaf 10 uur bij vanNienke sieraden op de hoek Vleesmarkt / Lindegracht voor de start van jouw Geheime Valentijnsroute. Je ontvangt een speciale VALENTIJNSTAS met daarin de eerste aanwijzing van de route. Bij iedere winkelier in de route krijg je een gratis Valentijns-cadeautje én het adres van de volgende winkel waar je je mag gaan melden. Er doet weer een groot aantal winkeliers mee aan dit event en iedere winkelier verrast je op ludieke wijze met een presentje. GRATIS DEELNAME

AANMELDEN

Deelname aan de geheime valentijnsroute is gratis, maar beperkt zicht tot het aantal beschikbare tasjes. Er zijn slechts 50 Valentijnstasjes beschikbaar. Per deelnemer 1 tas en op is op. Dus meld je snel aan!

Aanmelden kan vanaf nu. Registratie met naam en mailadres gaat in volgorde van binnenkomst. Je kunt je aanmelden via info@vannienke.nl

MELD JE SNEL AAN!

OP=OP!

ngoudenplak.nl

Zoekt U ? Een nieuwe keuken of keukenrenovatie? Een mooie ruime showroom met veel keukenopstellingen? Geen bla bla, maar gewoon een heldere en transparante offerte? Ruim ervaring voor goed advies? Vlotte levertijden en een correcte levering?

Kom dan naar:

Bisschoplaan 16, Katlijk tel. 0513 541741 Kijk ook op:

haanstrakeukensfriesland.nl


14

NUMMER 01 • 2020

#FACETOFACE MIRJAN VAN DER MEER fotografie MIRJANROOZE tekst HENK DE VRIES

Een Fries elfje slaat haar vleugels uit… Ik waan me absoluut niet in de jaren twintig van de 21e eeuw, wanneer ik een bezoek breng aan Mirjan van der Meer, alias MirjanRooze, uit Akkrum. En dat komt niet alleen omdat we afgesproken hebben in haar ouderlijk huis, een bijna anderhalve eeuw oud pand, waar de historie in het hele huis voelbaar is. Dat komt ook door Mirjan zelf. Met haar ranke, kleine gestalte en een gezicht waarin haar ogen voor zichzelf spreken, ziet ze eruit als een sterke en tegelijkertijd kwetsbare elf uit een ander universum. Komt het door haar serene zelfportretfoto’s of door onze gespreksonderwerpen, waardoor ik het gevoel heb even in een sprookje te zitten? Of beter, in een ‘fantasy’ wereld van Tolkien? Mirjan zou zo het Friese zusje kunnen zijn van Arwen, de wonderschone halfelf uit ‘Lord of the rings’.

Met haar bijna geruisloze voetstappen leidt ze me langs grote en sfeervolle kamers van het oude huis de trap op, de gang door, naar het vertrek waar we dit interview hebben. Aan een lange houten tafel praat ze met een zachte en tegelijk heldere stem over wat haar bezighoudt. Fries is de voertaal tijdens dit interview, maar omdat niet al onze lezers die taal machtig zijn, besluit ik het gesprokene maar zoveel mogelijk in het Nederlands te noteren.

‘HET MEISJE IN DE MIST’ Mirjan van der Meer maakt onder de naam MirjanRooze de mooiste zelfportretfoto’s. Een aantal foto’s van haar zijn wereldberoemd geworden. Mirjan praat, bescheiden en verlegen als ze is, daar zelden over, en geeft bijna nooit interviews. Vandaag wel. Ik mag haar voor GrootHeerenveen interviewen, omdat ze in 2020 met haar creativiteit “meer naar buiten wil komen”, zoals ze het zelf zegt. Mirjan van der Meer is een meisje van 32 lentes jong en woont bijna haar hele leven al in Akkrum. “Je vindt nu misschien dít het mooiste huis van Akkrum,” zegt ze, “maar over twee weken krijg ik de sleutels van mijn eigen huis, en dan is dát het mooiste huis van Akkrum. Ik ben hier in Akkrum opgegroeid, op de boerderij van mijn ouders. Die boerderij is nu van mijn oudste broer en mijn ouders hebben dít huis gekocht… Rients Gratama hat hjir wenne… Ik heb hiervoor ook nog twee jaar in Heerenveen gewoond.” Met name de Hepkema’s bosjes, Oranjewoud en de omgeving van het Nannewiid zijn in die paar jaar haar favoriete plekken, maar Heerenveen voelt niet als ‘thuis’, dus ze keert terug naar Akkrum. Vrijwel al haar foto’s zijn ook daar in de omgeving gemaakt. Foto’s van de natuur, maar vaker – mystieke – zelfportretten. Op de foto’s draagt ze speciaal voor de foto zorgvuldig uitgekozen kleding. “Ik ben vaak buiten, vooral ’s ochtends vroeg … Leafst om seis oere ’s moarns. Ast dan sjochst hoe de sinne omheech komt … dan zijn de kleuren prachtig, of er hangt zo’n mysterieuze ochtendmist over het land, met name in september.” ‘Het meisje in de mist’, zo noemde journalist Asing Walthaus haar in 2013, in één van de schaarse interviews die ze geeft.

“FOTOGRAFIE IS MIJN VRIJHEID” Haar zelfportretten gaan inmiddels al twaalf jaar de hele wereld over, soms als coverfoto’s van boeken. Daar kwam Mirjan in 2008 bij toeval achter toen ze door een Nederlandse uitgeverij werd gebeld met de vraag ‘of ze díé foto ook wel als boekomslag mochten gebruiken’. Mirjan was stomverbaasd geweest. Wélke foto? Wélk boek? We gaan terug naar hoe het allemaal begon. “Ik kocht mijn eerste wegwerpcamera’s van mijn zakgeld, toen ik zeventien was. Daar maakte ik foto’s mee die ik in mijn agenda plakte. Op mijn achttiende verjaardag kreeg ik van mijn ouders mijn eerste compact camera. Daarmee ben ik foto’s van mezelf gaan maken, liefst buiten, vlak bij de boerderij van mijn ouders. Met die camera was dat hollen, want ik had maar tien seconden om voor de camera te komen. Een jaar later kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera.” Mirjan kan al haar creativiteit kwijt in de fotografie. “Ik zoek graag de eenzaamheid op, en leg dat in beelden van mezelf vast, in hoe ik qua persoon de dingen zie. In die eenzaamheid heb ik mijn fotografie ontwikkeld. Fotografie is een deel van mijn leven, het is mijn vrijheid”, legt ze uit. “Bij het fotograferen gaat het mij om het proces, dat vind ik leuker dan het eindresultaat. Ik doe alles op intuïtie, zonder een plan te hebben. Gaandeweg het proces ontstaat er wel wat; mijn creativiteit zit in het rust creëren in eigen beelden, een eigen wereld als tegenhanger van de chaos. Daarbij hou ik van de romantiek van vroeger, en word ik in die nostalgie geïnspireerd door bijvoorbeeld Engelse kostuumdrama’s van de BBC en de verhalen rond Koning Arthur, of door ‘In de ban van de ring’ van Tolkien en de gedichten van John Keats.” Ook muziek is een grote inspiratiebron voor Mirjan. “Vooral muziek van de IJslandse band Sigur Rós. Die muziek ken ik al sinds mijn 15e.”

DE NOORDELIJKE LANDEN Dat is allemaal muziek, literatuur, geschiedenis, mystiek en mythologie, afkomstig uit de Noordelijke landen, constateer ik. “Ja”, zegt Mirjan, “Ik heb ook de tentoonstelling over de

Vikingen in Leeuwarden bezocht en een reis gemaakt naar IJsland om de eenzaamheid van de natuur en de vrijheid als mens daarin te ervaren.” Ze herkent Friesland en de Friezen in de Noordse mythologie. “Eigenlijk zijn wij Friezen een heel mysterieus volk”, vindt ze. “Je komt Friezen overal tegen. Wij Friezen voelen een connectie met de Noordelijke landen als het gaat om taal, cultuur en het ‘oer’gevoel.” Het liefste verblijft Mirjan van der Meer dan ook in haar eigen mystieke Friesland, met Akkrum als centrum van haar universum. “Ik mag graag in de geschiedenis duiken. Door mijn voorliefde voor de taal en de geschiedenis van vooral Groot-Brittannië ben ik docent Engels geworden.” Het is een opmerkelijke combinatie, geeft ze toe: docent voor de klas en tegelijkertijd de rust en stilte zoekend in de fotografie. “Ik wil niet echt opvallen. Coaching en begeleiding, één op één, dat vind ik het leukste van mijn vak. Maar door dat docentschap ben ik wel wat ‘socialer’ geworden, al wilde ik nooit opvallen.”

DE EENZAAMHEID VAN DE PRIEMGETALLEN Haar liefde voor eenzaamheid legt Mirjan sinds haar achttiende vast in een grote serie bijzondere zelfportretten. Omdat ze haar foto’s toch graag wil delen met de wereld, publiceert ze haar portretten op de website DeviantART.com, een internationaal internetplatform, waar gebruikers van over de hele wereld zelfgemaakte kunstwerken tentoonstellen. Ze kiest als profielnaam MirjanRooze, want ze is te verlegen of te bescheiden om met haar echte naam Mirjan van der Meer te publiceren. Algauw valt haar talent op, al beseft Mirjan met haar dan 21 jaar dat zelf nog niet. We schrijven 2008 en in Italië heeft de jonge schrijver Paolo Giordano, slechts vijf jaar ouder dan Mirjan, net zijn eerste roman gepubliceerd, die onmiddellijk in alle talen wordt vertaald, ook in het Nederlands: ‘De eenzaamheid van de priemgetallen.’ De Nederlandse uitgever neemt contact op met MirjanRooze om te vragen of haar fotoportret óók als boekomslag op de Nederlandse uitgave mag, net zoals op de originele Italiaanse versie. “Ik wist wel dat ik creatief was,” zegt Mirjan, “maar dit had ik totaal niet verwacht!” De Italiaanse uitgever had,

zonder Mirjan in te lichten, haar portret van DeviantART gehaald om als cover voor het boek te dienen. Gelukkig voor Mirjan was de Nederlandse uitgever wél zuiver. Het portret van MirjanRooze wordt dankzij het boek wereldwijd verspreid en ook in de jaren daarna verschijnen talloze andere portretten van haar op boekcovers. Mirjan is dol op lezen en komt ontzettend graag in boekwinkels, maar ze weet niet goed hoe ze hier mee om moet gaan. Het toch al kwetsbare meisje Mirjan van der Meer wordt er door in verlegenheid gebracht. Ze is dolblij met haar vrije onopvallende leventje in Akkrum, terwijl intussen de naam en het werk van MirjanRooze steeds bekender wordt. Ze geeft noodgedwongen hier en daar interviews, maar zo weinig mogelijk. Tijdens een bijeenkomst ontmoet ze ook schrijver Paolo Giordano, die eigenlijk net als Mirjan erg verbaasd is over zijn plotselinge succes.

EXPOSITIES En er komen tentoonstellingen. “In 2016 en 2018 heb ik twee prachtige exposities gehad in België. In 2016 ‘In love with beauty’, daar was ik ook het gezicht van. Dankzij Klaus Verscheure, een Belgische kunstenaar, heb ik leren inzien, dat het werk wat ik maak, gedeeld mag worden. Hij heeft wat dat betreft mijn ogen weer geopend. Ik heb veel van hem mogen leren. Door deze expositie heb ik mogen ervaren wat fotografie met anderen kan doen. België is naast het boek van Paolo voor mij een bijzondere reis geweest.”

“ER ONTSTAAT WEL WAT” Twaalf jaar na ‘De eenzaamheid van de priemgetallen’, mag haar eigen naam Mirjan van der Meer dan ook boven dit artikel. Het wordt namelijk tijd voor een nieuwe stap, laat ze weten. “Ik wil in Akkrum een kledingwinkel beginnen, met een eigen, landelijke sfeer en uitstraling. Een kleine, onafhankelijke winkel, en niet behorend bij een van de grote ketens. En ook daarin begin ik intuïtief, zonder vooropgezet plan, net als bij mijn foto’s. 2020 wordt het jaar waarin ik daar creatief mee naar buiten wil komen, al blijft de fotografie wel mijn basis.” Het Friese elfje slaat haar vleugels uit… “Er ontstaat wel wat!”


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

15


De krant is gewoon leuker! Uw krantendrukker sinds 1882

ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

17

TEKST RENSKE OSENGA // FOTO'S MUSTAFA GUMUSSU/FPH EN RENSKE OSENGA

“HET GAAT NIET OVER HOMO ZIJN, HET GAAT OVER MENSEN” STICHTING REGENBOOGBELANG HEERENVEEN

De vrijheid om te zijn wie je bent. De vrijheid om te kiezen van wie je houdt. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Ook niet anno 2020 in de gemeente Heerenveen. Daarom startte een groep betrokken inwoners vorig jaar de Stichting Regenboogbelang Heerenveen (RBH). De stichting richt zich op thema’s die betrekking hebben op LHBTI+ (lesbisch, homo, biseksueel, transgender, interseksueel en een ieder die zich aangesproken voelt). Zij wil algemene acceptatie stimuleren, de gemeente adviseren, meer zichtbaarheid creëren voor de doelgroep en organiseert diverse activiteiten. Begin januari ontmoet Groot Heerenveen de enthousiaste initiatiefnemers Wim Swart, Evert Haagsma en Jouke Breitsma van Stichting Regenboogbelang Heerenveen. “Wij zijn er trots op dat in 2019 maar liefst veertig verschillende instanties in de gemeente de Heerenveense ‘Regenboog’ intentieovereenkomst in het Abe Lenstra Stadion hebben omarmd en ondertekend”, zegt Evert Haagsma. “Dit jaar gaan we hier verder invulling aan geven. Op scholen, in verzorgingstehuizen en we zijn bijvoorbeeld al in gesprek met sc Heerenveen.”

“VERTEL JE VERHAAL” Wim Swart: “Ik vind het zo belangrijk om te zeggen: ‘Breng je verhaal naar buiten’. Als je een geheim namelijk binnen houdt, welk geheim dan ook, dan reageert je lichaam hierop. Ik ben zelf veel te lang doorgegaan. Tot 2012, ik was toen 71 jaar. Ik ontkende voor mijzelf dat ik op mannen viel. Ik wilde mijn vrouw en kinderen niet kwetsen en ik dacht, ik neem mijn geheim wel

Voor jongeren organiseerde RBH al een aantal laagdrempelige MIXitUP ontmoetingsavonden in jongerencentrum Casa. “Momenteel zijn wij in gesprek met COC Leeuwarden en jongerenwerkers van Caleidoscoop Welzijn over ‘Jong & Out’. Over hoe wij jongeren nog beter kunnen bereiken. Bijvoorbeeld door voorlichting op scholen en wellicht een andere ontmoetingsplek. Op de eerste woensdag van de maand zijn er Rainbow Specials in De Bios Heerenveen. RBH selecteert voor deze avonden LHBTI+films, inclusief koffie en thee en een gezellige nazit.”

HOKJESDENKEN “Het gaat niet over homo zijn, het gaat over mensen”, legt Evert uit. “Om het hokjesdenken te laten verdwijnen is er aandacht nodig voor diversiteit en tolerantie. Wij zijn inwoners van Heerenveen. Wij willen hier gewoon kunnen leven en werken zonder problemen te ervaren om wie wij zijn”.

Vlnr.: Wim, Cor, Willem, Yvonne, Johanna, Evert en Jouke

mee het graf in. Maar ik had al jaren een hoge bloeddruk, hartklachten en voelde mij niet goed. Toen ik weer eens voor een ingreep in het ziekenhuis lag, kwam mijn dochter met het boek ‘De zin van ziek zijn’. Dat heeft mijn ogen geopend. Door een deel van mijzelf te ontkennen, heb ik mijzelf ziek gemaakt. Ik heb nu helaas chronisch hartfalen. Maar voor andere mensen is het misschien nog niet zo ver. Er is nooit het goede moment om iets spannends te vertellen. Wacht dus niet op het beste moment, vertel je verhaal”.

“WE MOETEN WAT DOEN” Eind 2018 nodigde de gemeente Heerenveen haar bewoners uit voor een bijeenkomst om mee te denken over hoe zij zich als Regenboog-gemeente het beste kan inzetten voor de LHBTI+ gemeenschap. Evert, Wim en Jouke, die elkaar op dat moment nog niet

FOTO: MUSTAFA GUMUSSU / FPH.NL

Persmoment van het ondertekenen van de Heerenveense Regenboog intentieovereenkomst in 2019.

De ondertekening bij notaris Pieter de Boer. RECHTSBOVEN: RBH met stand op Multicultimarkt. RECHTSONDER: RBH maakt regenboogzebra

kenden, besloten om te gaan. “We kwamen al snel tot de conclusie dat er op dit gebied echt helemaal niets gebeurt. Er zijn géén activiteiten en de LHBTI+ gemeenschap is nergens zichtbaar.” Hierna volgden nog vele bijeenkomsten. “Maar wij dachten: je kunt wel heel veel praten; we moeten wat gaan doen.” Notaris Pieter de Boer van

Groenewegen Advocaten & Notarissen hielp hen in 2019 bij het oprichting van een officiële stichting, de Stichting Regenboogbelang Heerenveen (RBH).

GEZELLIGE AVOND RBH organiseert iedere tweede vrijdagavond van de maand ‘OUT.frl’, een gezellige avond in Lekkerzzz eten & drinken in Heerenveen met (live) muziek, een hapje en drankje en wisselende activiteiten voor iedereen die wil komen. “Begon de eerste ontmoetingsavond met twintig bezoekers, nu komen er wel vijftig mensen en met kerst zat het gewoon vol. Het is heel gezellig, de sfeer is gemoedelijk. Er zijn bijvoorbeeld twee vijftienjarigen die daar een date hebben, mensen van tachtig en mannen die zich parttime als vrouw kleden. Mensen zijn zo blij dat er nu eindelijk iets is.”

Gebeurt dat dan nog steeds? “Helaas wel”, zegt Jouke. “Als het ter sprake komt vertel ik gewoon dat ik op mannen val. Ik ben er open over. Erover beginnen doe ik niet. Ik werkte ergens in Heerenveen. Dat ging prima en ik had veel leuke collega’s. Onderling maakten we wel grappen over homo-zijn. Dat moet kunnen. Maar sommige collega’s gingen over een grens, de ene grap is de andere niet. Mijn leidinggevende schreeuwde bijvoorbeeld door de hal: ‘Hé, homo!’ Wat echt impact heeft gemaakt was dat er tijdens het werk een chauffeur binnenkwam die niet wist dat ik homo was. De rest wel. Hij zei: ‘Weet je wat ze met die homo’s moeten doen? Een gat graven en…’ De rest kun je wel invullen. Mijn collega’s keken mij wel ongemakkelijk aan, maar niemand zei wat. Dat deed pijn. Dan voel je je alleen.” “Een moeder nam contact met ons op of ze mocht langskomen met haar minderjarige zoon”, vertelt Evert. “Hij was uit de kast gekomen en zijn vader reageerde allesbehalve positief. Ik vond het mooi dat die moeder voor haar kind een plek zocht voor zijn vragen en ook voor die van haar. Ik heb ze wat verteld, ze hebben kunnen kijken wie er bij ons komen en ik heb vooral gezegd: ‘Ga maar ontdekken wie je bent, je komt er vanzelf wel achter’.”


heerenveen

18

TEKST MARIJE NUTMA // FOTO'S DENNIS STOELWINDER

INEKE DE VRIES VAN MINI THEATER FRIESLAND

“DIT VERHAAL VERDIENT HET OM VERTELD TE WORDEN” Theatermaakster Ineke de Vries schreef het toneelstuk ‘Toffe Jongens!’ over een Joodse familie in Heerenveen tijdens WOII. Het is het verhaal van de familie Tof, maar ook het verhaal van het Heerenveense verzet. Mini Theater Friesland speelt het stuk op 4 mei in het Posthuis Theater, onder regie van Ineke zelf. Ze vindt dat Heerenveners trots mogen zijn op hun verleden: “Het waren echte helden en heldinnen.”

I

Ineke de Vries (1963) las jaren geleden een artikel in de krant over Joodse onderduikers in Friesland en over de familie Tof uit Heerenveen. Ze dacht: “Dáár wil ik iets mee”, en bewaarde het artikel in een map. In de jaren die volgden, werd de map steeds voller.

75 JAAR VRIJHEID Het is 4 mei 2019, en Ineke staat op de planken van het Posthuis Theater. Het Mini Theater Friesland treedt op met het toneelstuk ‘Een verre pijn’, over kinderen van NSB-ouders. Ineke speelt mee. Ze heeft inmiddels al verscheidene theaterstukken geregisseerd en zelf ook een paar korte stukken geschreven. “Misschien is het nu tijd, dat ik

Initiatiefneemster Ineke de Vries met het artikel

iets ga doen met alle artikelen die ik bewaard heb”, overweegt ze. “In 2020 is het immers 75 jaar geleden dat de oorlog voorbij is en in Heerenveen ligt een stuk geschiedenis, waarvan ik vind dat mensen het zouden moeten weten.”

TOFFE JONGENS! Het is januari 2020. Ineke is in het diepe gesprongen en heeft de daad bij het woord gevoegd. ‘Toffe Jongens!’ ligt klaar, een toneelstuk van haar hand over het verzet in Heerenveen tijdens WOII. Het Mini Theater is, onder regie van Ineke, druk bezig met de repetities. Ze gaan het spelen op 4 mei in het Posthuis Theater, een uur na de Dodenherdenking. Ineke heeft contact met de nazaten van de verzetshelden en de onderduikers. Ze krijgt enthousiaste reacties, ook van nazaten die in andere delen van de wereld wonen. Voor Groot Heerenveen is het de hoogste tijd om Ineke eens te vragen waar ‘Toffe Jongens!’ over gaat.

BRAM EN JOHANNA TOF “Het begint met Bram en Johanna Tof”, vertelt Ineke. “Bram is 35 jaar als de oorlog in Nederland uitbreekt en zijn vrouw Johanna 29 jaar. Ze hebben een eigen textielzaak aan de Lindegracht en wonen boven hun winkel, op de plek waar nu Schuurman Schoenen zit. Twee dagen voor de oorlog zijn ze getrouwd, en in 1941 wordt hun zoon Moritz geboren.” Met het begin van de oorlog breekt er voor de

familie Tof een moeilijke en gevaarlijke tijd aan. “Als Bram zich in 1942 moet melden bij de SD, de SicherheitsDienst in Crackstate, die hem naar Westerbork wil sturen, komt hij winkelier Jan de Jong tegen. Jan de Jong is smid en heeft een zaak op de Dracht. Hij is ondernemer, maar ook een belangrijk man in het verzet.”

ONDERDUIKEN IN ‘DE MAEIBOSK’ Ineke vertelt verder: “Jan de Jong spreekt Bram aan en zegt hem, dat hij die avond naar de Kruiskerk moet komen. Diezelfde dag nog brengt hij Bram naar een onderduikadres in ‘de Maeibosk’ bij Katlijk.” Ineke heeft zich ondergedompeld in de geschiedenis. “Ik ben alle plekken afgegaan die ik te-

genkwam op mijn zoektocht naar het verhaal van de familie Tof; ik moest het zien en voelen. Het Meibos of de Maeibosk, dat was lastig te vinden, want het is geen officiële naam. Ik wist dat het ergens bij Katlijk moest zijn.” Uiteindelijk kwam ze op het juiste spoor. Bij de Maeibosk stond het huis van Sietske van der Spoel. Zij is in 1942 een weduwe van 63 jaar, een echte ‘moeke’, en zij biedt een onderduikadres voor Bram Tof.”

HELDEN EN HELDINNEN VAN HEERENVEEN “Als Johanna Tof de sleutel van hun winkel en woning in moet leveren bij de Duitsers, brengt het echtpaar Teun en Joop Overdiep – Overdiep heeft een drukkerij in het centrum - Johanna ook


NUMMER 01 • 2020

GROOTHEERENVEEN.NL

19

VOORSTELLING

‘Toffe Jongens!’ ‘Toffe Jongens!’ wordt door het Mini Theater Friesland opgevoerd op maandag 4 mei om 21:00 uur in het Posthuis Theater. Wie het wil zien, kan kaarten bestellen via de website www.posthuistheater.nl.

naar Sietske van der Spoel. Hun zoontje Moritz komt bij een gezin in Bergum terecht, want een huilende baby levert teveel gevaar op voor ontdekking.” Ineke krijgt er koude rillingen van. “Je realiseert je, hoe erg dat is geweest. Je moet je kind afgeven en maar hopen dat je het weer terug ziet.” Als het gezin Tof na afloop van de oorlog herenigd wordt, hebben ze al hun eigen spullen nog. “Jaap Borger, één van de ondernemers die het echtpaar Tof hielp, had op klaarlichte dag alle meubels uit het huis gehaald. Hoe mooi is dat! Hoeveel mensen zijn er wel niet na de oorlog teruggekomen om te ontdekken dat alles weg was. Iedereen in Heerenveen heeft op deze familie gepast. De mensen van het verzet staken hun nek uit voor anderen. Het waren echte helden en heldinnen! Joop en Teun Overdiep zorgden voor het plaatsen van de onderduikers. Bertus Koopman, de koster van de Gereformeerde Kerk, verborg Joodse mensen en geallieerde piloten onder de preekstoel. Bijeenkomsten van de groep waren bij Hendrick Steenwijk, boven zijn schoenenzaak, of op de plek waar nu ‘Het Hof van de Koning’ gevestigd is.”

WANDEL- EN FIETSTOCHT Omdat het stuk gebaseerd is op waargebeurde verhalen, wilde Ineke toestemming hebben van de familie van de betreffende hoofdpersonen. “Op mijn mails kreeg ik razendsnel enthousiaste reacties. Binnen vijf minuten ging de telefoon en had ik Sara Kirby-Nieweg uit Engeland aan de lijn en direct daarna Samuel Tof uit Australië. Later nog Israël, daar wonen ook nazeten van één van de personen in het stuk. Op 4 mei zitten er mensen uit Engeland en Israël in de zaal!”

Ineke de Vries met een deel van de spelers van ‘Toffe Jongens!’ tegenover de Lindegracht nr. 13, het vroegere pand van de familie Tof. V.l.n.r. Jan Wijtsma, Albertina van der Wal, Lysbeth Benedictus, Ineke de Vries, Johanna van der Tuin, Sjoerd Bakker, Vera Lettinga.

Tijdens het schrijven kreeg Ineke hulp van de Stichting Werkgroep Oud Heerenveen. Ook mocht ze in de Museumbibliotheek rondsnuffelen. Het bleek een vruchtbare samenwerking. “Met het Heerenveen Museum, de Werkgroep Oud Heerenveen en het Posthuis Theater organiseren we een mini-expositie. En er komt er een wandel- en fietstocht langs alle plekken die in het toneelstuk voorkomen.” Als het aan Ineke de Vries ligt, wordt haar toneelstuk nog veel vaker opgevoerd. Het liefste zou ze willen, dat iedereen in de regio Heerenveen het kan zien. “Dit verhaal verdient het om verteld te worden.”

“IK BEN ALLE PLEKKEN AFGEGAAN DIE IK TEGENKWAM OP MIJN ZOEKTOCHT NAAR HET VERHAAL. IK MOEST HET ZIEN EN VOELEN.”


ABONNEER JE NU!

BELEEF 4x TERSCHELLING VOOR MAAR € 22,50 PER JAAR

Ook leuk om als cadeau te geven!

Ja!

IK NEEM EEN ABONNEMENT OP TERSCHELLING MAGAZINE! 

Naam ............................................................................................................................................................................................................................................................................ Adres

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Postcode

......................................................................................................................................................................................................................................................

Woonplaats Telefoon E-mail

............................................................................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................................................................................

Ik geef het jaarabonnement cadeau en stopt automatisch. Het abonnement is bestemd voor:

Naam

.................................................................................................................................................................................................................

Adres

.................................................................................................................................................................................................................

Postcode Woonplaats

.............................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Voor een jaarabonnement van 4 nummers betaal ik € 22,50. Ik machtig Terschelling Magazine het abonnementsgeld automatisch van mijn rekening af te schrijven. Bankrekeningnummer: Handtekening:

.....................................................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................................................................................

Het abonnement loopt tot wederopzegging, tenzij wij zes weken voor afloop van de abonnementsperiode een schriftelijke opzegging hebben ontvangen. Cadeau-abonnementen stoppen automatisch na 1 jaar. Stuur of email deze bon naar: Ying Media BV t.a.v. Terschelling Magazine, Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek | info@yingmedia.nl

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met: Ying Media BV: info@yingmedia.nl of bel 0515-745005

TM-abonnement_adv_TM_2-1.indd 1

17-04-19 07:43

Alles voor je kampeervakantie! 60E EDITIE CARAVANA SFEERVOL EN VEELZIJDIG Wie snel in vakantiestemming wil komen moet zeker een bezoek brengen aan Caravana 2020. Hier begint de voorpret en vind je alles wat je nodig hebt om van je kampeervakantie een

60

e editie

23 - 28 jan 2020 10:00-17:00 uur

WTC EXPO Leeuwarden

topvakantie te maken. Tijdens een gezellig dagje uit in het WTC Expo doe je een heleboel inspiratie op. Caravana pakt uit met caravanen camperprimeurs, vouwwagens, (voor)tenten, kampeeraccessoires, ruim 200 campings uit heel Europa en de nieuwste technieken en

Koop online je tickets met korting via www.caravana.eu

trends op kampeergebied.

facebook.com/caravanabeurs instagram.com/caravana_beurs

CAMPING


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

21

TEKST EN BEELD MARIJE NUTMA

VINOLOGE EN LEVENSGENIETER LAURA VAN DEN AKKER

“HET LEVEN IS TE KORT OM SLECHTE WIJN TE DRINKEN” Het zal wel spanning zijn, dacht ik. Maar ook mijn ogen waren zo droog, de contactlenzen bleven eruit vallen. Bovendien was ik heel erg moe.” Mensen om haar heen dachten dat ze niet lekker in haar vel zat. “Maar dat was het niet, want ik voelde me gelukkig. Doordat ik de klachten niet kon plaatsen, ging ik aan mijzelf twijfelen.” Toen een speekselklier ontstoken raakte, kwam ze via haar huisarts bij de kaakchirurg van Tjongerschans terecht. En die bleek, toevallig, afgestudeerd te zijn op het Syndroom van Sjörgen, een chronische reumatische auto-immuun ziekte. De diagnose was snel gesteld.

Laura van den Akker, vinologe en eigenaresse van ‘De Wijnschuur’ aan de Herenwal 49 in Heerenveen, heeft de afgelopen jaren een paar pittige uitdagingen op haar pad gekregen. Ze bleek een zeldzame vorm van reuma te hebben, en door een brand raakten Laura en haar vriend Izaak hun huis kwijt. Desondanks blijft ze positief. “Ik kijk altijd naar wat ik wél heb. Ik ben een heel gelukkig mens.”

“HET IS TOCH PRACHTIG DAT IK HET ZO GOED HEB, DAT IK IETS VOOR ANDEREN KAN BETEKENEN?”

“Mijn lijf doet het niet, ik leef echt als een bejaarde. Zo rust ik in de middagen en ga ik ’s avonds vroeg naar bed. Ochtends sta ik op met stramme gewrichten en loop ik eerst een stuk om ‘warm te draaien’.” Aan het woord is Laura van den Akker, vinologe en eigenaresse van ‘de Wijnschuur’ in Heerenveen. We ontmoeten Laura in haar wijnwinkel aan de Herenwal, waar ze vertelt over haar passie voor wijn en hoe ze met de uitdagingen in haar leven omgaat. Laura haar veerkracht is bewonderenswaardig. “Ik ben gelukkig positief ingesteld. Ik had altijd heel veel energie en was een echte kroegtijger. Meestal was ik degene die, bij wijze van spreken, het licht uitdeed bij sluitingstijd. Dat is nu anders, maar ik kan nog werken en ik doe werk waar ik blij van word.”

“Door deze ziekte drogen de slijmvliezen in mijn lichaam uit en heb ik reumatische klachten. Je ziet niets aan me, maar de ziekte heeft veel impact op mijn leven.” Om met deze klachten haar bedrijf te kunnen blijven runnen, heeft Laura meer personeel aangenomen. Ook neemt ze veel tijd voor rust en ontspanning. “En mijn vriend, die 66 jaar is, gaat bijna met pensioen. Hij weet het nog niet, maar dan gaat hij mij helpen,” lacht ze. Maar dan, op serieuze toon: “Als hij er niet zou zijn, had ik al moeten stoppen met ‘De Wijnschuur’. Het lukt mij niet meer om pallets wijn te stapelen.”

PASSIE VOOR WIJN In haar prachtige winkel staan heel veel verschillende soorten wijnflessen. “Ik vind wijn erg lekker, en het is fascinerend hoeveel verschillende soorten wijn er gemaakt worden en hoe verschillend ze smaken. Ik geniet er heel erg van. In mijn winkel heb ik wijn van 5 tot 99,95 euro staan, voor ieder budget is er een lekkere wijn te vinden.” Naast de verkoop geeft Laura ook wijnproeverijen. En elke laatste zaterdag van de maand is de winkel bovendien een uur langer, tot 18.00 uur, open. “We trekken dan tien tot vijftien wijnen open die gratis geproefd kunnen worden, met bijpassende hapjes. Die wijnen zijn op dat moment tegen speciale actieprijzen te koop.” Helaas kan ze zelf, door haar ziekte, de wijn minder goed proeven en kan ze maar beperkt wijn drinken. Toch geniet ze er nog volop van. “Elk weekend, iedere zaterdag, loop ik door de winkel en kies ik de lekkerste wijn uit om te drinken. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken.”

LIONS 2.0

In De Wijnschuur is er voor ieder budget een lekkere wijn te vinden.

Wijn is een levenslange passie van Laura. Ze deed de Hotelschool, werkte veel in de horeca en volgde een opleiding tot vinoloog. Vanuit de schuur naast hun huis aan de Stationsstraat startte ze met het verkopen van wijn. En in 2015 opende ze haar eigen winkel ‘de Wijnschuur’ aan de Herenwal.

BRAND Vlak voor de opening van ‘De Wijnschuur’ verwoestte een uitslaande brand het huis van Laura en haar vriend. Wonder boven wonder bleef de schuur aan huis, waar al

haar wijn stond, onbeschadigd. Laura verhuisde de wijn naar het nieuwe pand, maar alle andere bezittingen was ze kwijt. “We kwamen terug van een vakantie op Kreta, en alles was weg. Het enige dat we hadden, was een koffer met zomerkleren. Het was heel naar, en je kunt erin blijven zwelgen, maar wie wordt daar beter van? En uiteindelijk zijn de meeste spullen vervangbaar.” Laura en haar vriend woonden tijdelijk in een ander huis, terwijl hun huis aan de Stationsstraat werd opgebouwd. “Ik keek er zo naar uit om weer in

ons eigen huis te wonen. Toen het eindelijk zover was, voelde het toch niet goed. Het was alsof de ziel uit het huis was, ook al zag het er prachtig uit.” Het paar hakte de knoop door en verhuisde in 2019 naar de wijk Skoatterwâld. “Het is daar zo stil, zalig! We wonen er heerlijk en hoeven niet meer terug.”

SYNDROOM VAN SJÖRGEN Laura had al langer klachten, die ze niet goed kon plaatsen. “Ik had al een tijdje last van een droge mond.

Naast haar eigen onderneming is Laura van den Akker ook maatschappelijk betrokken. Ze maakt deel uit van de serviceclub Lions Heerenveen2.0. “De Lions Heerenveen 2.0 is een fijne groep mensen. Ik voel me geaccepteerd en hoef me tegenover hen niet te verantwoorden als het even niet gaat. Wij zetten ons in voor lokale goede doelen, zoals het organiseren van een kerstdiner voor ouderen, elk jaar bij hotel Tjaarda. Ook hebben we twee jaar geleden een uitje naar het Kameleondorp van Terherne georganiseerd voor kinderen van wie de ouders minder draagkrachtig zijn. Hier word ik heel erg blij van. Het is toch prachtig dat ik het zo goed heb, dat ik iets voor anderen kan betekenen? Ik kijk altijd naar wat ik nog wél heb. Ik ben een heel gelukkig mens.”


heerenveen

22 BRANDED CONTENT

SKIPSMARITIEM JACHTHAVENS

DE NIEUWE GENERATIE AAN HET ROER SkipsMaritiem. Al tientallen jaren een begrip langs de IJsselmeerkust. Met jachthavens in Hindeloopen, Stavoren, Lemmer en Lelystad. Vijf stuks in totaal. Het begrip ‘jachthaven’ is daarbij eigenlijk veel te beperkt. Het omvat meer. Veel meer. Het biedt alle denkbare faciliteiten op het gebied van ontspanning, recreatie, winterberging, onderhoud en reparatie. Waar dat in de praktijk op neerkomt? Allereerst natuurlijk op jachthavens met ligplaatsen en Yachtservice & Refit-afdelingen, maar daarnaast op hotelvoorzieningen, een camping, een bungalowpark, strandpaviljoen De Potvis, drijvende chalets, restaurants, zwembaden, squashbanen, croissanteries en watersportwinkels. Jos de Vries en zijn vrouw Roelie hebben niet stil gezeten. Vanaf de jaren 80 hebben ze een geweldig bedrijf opgebouwd. Nu is het tijd om op hun lauweren te rusten en het stokje over te dragen aan de nieuwe generatie: Peter, Barber, Marieke, Nico, Gerben en Herman. Ieder neemt een deel van de taken op zijn of haar schouders. Peter in Flevoland, de rest in Friesland. We treffen vier van de zes in thuishaven Hindeloopen. TEKST PIEBE PIEBENGA // BEELD LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

HOE IS HET BEDRIJF BEGONNEN?

horeca, ontspanning, winkels, groenbeheer. Er komt zoveel bij kijken. Kijk alleen al naar terreinonderhoud; we hebben onze eigen rioolpompen, lantaarns en afvalverwerking. Het eerste nieuwbouwproject dat we met de nieuwe generatie op poten hebben gezet, is strandpaviljoen De Potvis in Stavoren. Dat hebben we samen na de brand in een paar weken tijd weer helemaal opgebouwd. Daar zijn we heel trots op.”

Barber: “Onze vader is een Sneker, die kwam hier in de jaren 70 in Hindeloopen werken. Het was de tijd waarin scheepswerven omgebouwd werden voor de pleziervaart. Het werden jachthavens. Met niet alleen ligplaatsen, maar ook allerlei faciliteiten voor de watersporttoerist. In de jaren 80 heeft mijn vader het bedrijf overgenomen. Later zijn daar de binnenen buitenhaven van Stavoren bij gekomen en Lemmer en Lelystad. Die jachthavens van toen zijn uitgegroeid tot heel veelzijdige bedrijven. Ons motto is nu: ‘alles voor het schip en de bemanning onder één dak’. Daar komt naast de nodige kennis van de watersport heel wat extra bij kijken. Hoe run je een hotel? Hoe doe je winkelinkoop van duizenden watersportartikelen? Onze ouders hebben altijd gezegd: ‘Jullie hoeven niet in het bedrijf.’ Sterker, als kind moest je verplicht wég uit Friesland. Ik heb bijvoorbeeld eerst de hotelschool gedaan in Den Haag en heb daarna een tijd in Argentinië gewerkt. De jongens hebben alle vier de IVA gedaan in Driebergen. Net als onze vader.”

KWALITEIT, SERVICE EN VERTROUWDHEID Marieke: “Als je de bezetting van onze havens bekijkt is ongeveer 50% Duits, 49% Nederlands en 1% Belgisch, Zweeds of Engels. De mensen zijn dol op het IJsselmeer. Je hebt er dat gevoel van ruimte, maar tegelijkertijd zijn de vaarafstanden kort. Binnen een paar uur zit je van hier in Enkhuizen. Veel Duitsers komen hier elk weekend naartoe. Voor hen is het twee, drie uur rijden. Wat onze Friese havens echt uniek maakt, is dat naast de veelheid van bedrijfsactiviteiten onder één dak, ze zo dicht bij de oude stadskernen liggen. Je stapt hier zo van je boot en wandelt Hindeloopen binnen. Wat wij onze klanten bieden is kwaliteit en ´ontzorging´. En allereerst natuurlijk vertrouwdheid. Als je een mooie auto

HECHTE CLUB hebt kun je die bij je thuis in de garage parkeren. Met een schip kan dat vaak niet. Daarvoor zoek je dan een bedrijf dat er met passie op past. We proberen continu trendsettend te zijn met onze jachthavens op het gebied van accommodaties. Met een hotel, een zwembad, tennis- en squashbanen, een fitnesscentrum, een croissanterie en een kinderboerderij. De kinderen uit de regio hebben trouwens zwemles in onze overdekte zwembaden.”

130 MENSEN Herman: “Het is een bedrijf met heel wat disciplines. Er werken binnen onze Friese jachthavens rond de honderd mensen. In de zomer komen daar nog ‘ns dertig bij voor de horeca en schoonmaak. We kennen geen winterstop, alleen een wisseling van werkzaamheden. Voor ons is het winterseizoen net zo belangrijk als het zomerseizoen. Het toeristisch hoogseizoen is in de zomer. Het technisch hoogseizoen in de winter. Dan hebben we volop werk in de berging en de werkplaats.” Barber: “Je moet het zo zien, alle zes kinderen hebben hun eigen verantwoordelijkheid. We hebben de taken enigszins verdeeld. De eerste doet de haven in Lelystad; de tweede doet het personeel, de horeca en PR-zaken; de derde de financiën en het personeel; de vierde Stavoren en Lemmer; de vijfde de facilitaire diensten en het groen; de zesde Hindeloopen. Het zijn eigenlijk allemaal verschillende familiebedrijfjes onder één dak. Werkplaatsen,

Marieke: “Onze ouders hebben altijd gewerkt aan een solide personeelsbestand. Veel mensen blijven hier ook heel lang werken. Er zijn er dit jaar vier die hier al veertig jaar werken. En we hebben er vijf waarvan de ouders hier ook al werkten. Ja, het is echt een hechte club. Sommigen werken hier van kinds af aan. Het mooie is, omdat het zo’n veelzijdig bedrijf is, kun je ook alle kanten op. Zo hebben we bijvoorbeeld iemand die ooit als jonge jongen in het zwembad begonnen is en nu werkplaatschef is. De lijnen zijn hier kort.”

RUIMTE OM JE TE ONTWIKKELEN Barber: “We zijn altijd op zoek naar goede mensen. De voordelen om bij ons te werken? We zijn een vlot en dynamisch bedrijf. Met een jong managementteam. Met veel internationale klanten. Als je ambities hebt kun je bij ons alle kanten op.” Herman: “Als diesel- en elektromonteur heb je hier echt een uitdaging. Je werkt hier met de grotere schepen en luxere jachten. Je kunt heel veel leren van de mensen die hier werken. We bieden daarnaast alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. En o ja, Hindeloopen en Stavoren zijn prima per trein te bereiken.” Marieke: “Dus als je bij een mooi bedrijf wilt werken, met alle kansen om je te ontwikkelen, kom dan ‘ns met ons praten. Maar pas op, misschien bevalt het je wel zo goed, dat je hier veertig jaar blijft. Zou zo maar kunnen.”

Vier van de zes De Vries-en: Herman, Barber, Marieke en Nico.


NUMMER 01 • 2020

GROOTHEERENVEEN.NL

23

JE KUNT DIRECT BIJ ONS AAN DE SLAG! 1. YACHTSERVICE & REFIT STAVOREN EN HINDELOOPEN Diesel-/elektromonteur & allround medewerker yachtservice (fte, m/v)

Je hebt kennis van technische installaties. Bent verantwoordelijkheid voor het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden. Hebt een technische opleiding of technische ervaring. Bereid om cursussen te volgen. Altijd meegenomen als je van watersport houdt, maar niet noodzakelijk.

Ervaren werkvoorbereider (fte, m/v)

Je ondersteunt de werkplaatschef. Draagt zorg voor de dagelijkse operationele zaken. Werkzaamheden: Inplannen van monteurs. Inkoop voorbereiden. Calculeren van werkzaamheden aan de schepen. Offreren en factureren. Meer- & minderwerk organiseren. Begeleiden van de uitvoering. MBO + / HBO. Minimaal 2 jaar ervaring in een vergelijkbare functie. Goede kennis van technische installaties aan boord van schepen. Klant- en servicegericht. Flexibele werkinstelling. Communicatieve eigenschappen. Goede kennis van Duitse taal. Kennis van logistieke systemen.

2. JACHTHAVEN HINDELOOPEN Zelfstandig werkend zeilmaker (fte, m/v) Met specialisme in canvaswerk, waaronder sprayhood en bimini.

3. TOERISTISCHE SERVICEFACILITEITEN VOOR HET SEIZOEN 2020, MAART TOT OKTOBER

Gemotiveerde seizoensmedewerkers/ vakantiekrachten

Parttime of voltijd. Beschikbaar gedurende de vakantieperiodes inclusief zon- en feestdagen. Teamplayers. Klant- en servicegericht. Enige werkervaring in de betreffende functie. Kennis van Duitse taal is een pré binnen de horeca- en winkelfuncties. Voor onze watersportwinkels op Jachthaven Hindeloopen en in SkipsWinkel Sneek:

winkelmedewerkers/pompbediendes. Voor onze croissanterie op Jachthaven Hindeloopen:

een croissanterie-medewerker (werktijden 6.15 – 12 uur).

Voor havenrestaurants ‘Sailors Inn’ in Hindeloopen en paviljoen ‘De Potvis’ in Stavoren: medewerkers

bediening, keukenmedewerkers en afwassers. Voor onze schoonmaakafdeling in Stavoren en Hindeloopen: schoonmakers toiletgebouwen (1e shift 7-8 uur, 2e shift 11-15/16 uur). Voor onze facilitaire afdeling: medewerker groenvoorziening (wisselende werkzaamheden t.b.v. onderhoud terreinen verdeeld over onze locaties). Ben je geïnteresseerd in één van deze functies? Mail dan je sollicitatiebrief met c.v. naar: pz@ skipsmaritiem.nl. Eerst meer informatie? Bel 088 – 05 04 126 en vraag naar onze PZ-afdeling of app via nummer 06-1250 4850 (benadering voor acquisitie wordt niet op prijs gesteld).


24 LIFESTYLE TRENDS 2020

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

ZES HEERENVEENSE SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN BEAUTY, SPORT, REIZEN, KOFFIE, FOOD EN BOEKEN...

ODETTE HOLKEMA Zelfstandig Reisagent Your Travel

MISSCHIEN WEL HET MOOISTE EILAND VAN DE CARAÏBEN: MARTINIQUE Ongerepte natuur, beschermde natuurgebieden, adembenemende landschappen, turkooisblauwe zee, gastvrije bevolking, eeuwenoude tradities én een rijk historisch cultureel erfgoed, dat is Martinique. Het eiland maakt deel uit van de Kleine Antillen, de vulkanische keten die de grens trekt tussen de Caraïbische Zee en de Atlantische Oceaan.

PETRA DE JONG Interieurstylist en eigenaar van Interno Styling kleur- en interieuradvies

TRENDS 2020 Heb jij ook zoveel zin om je huis in te richten volgens de laatste trends? Voor 2020 zijn de kernwoorden; duurzaamheid, romantisch wonen en vooral veel kleur. De urban jungle trend zal ook voor dit jaar de boventoon voeren. Je met liefde verzamelde plantjes hoeven dus echt niet de deur uit, want ook dit jaar is groen het middelpunt van je huis. Als je liever geen echt groen in huis wilt, kun je ook gaan voor een bloemenbehang of botanische kleuren op je muur. Duurzaamheid is ook een echte trend op interieurgebied. Je kunt aan de slag om alle verlichting te voorzien van LED-lampen. Je kunt ook op zoek gaan naar toffe tweedehands meubels en deze gaan opknappen of voorzien van een fraaie kleur. Je scoort zo unieke stukken die je interieur karakter geven, en je doet zo niet mee aan de massaproductie van spullen. Wanneer je dit ‘nieuwe meubel’ dan combineert met een rond bloemenbehang en een poef van fluweel dan heb je een woontrend van 2020.

www.internostyling.nl

ELINA ZELDENRUST Schoonheidsspecialist, eigenaar van Elina’s salon.

STRALEN DOOR AANPAKKEN

Dit eiland is één van de 35 hotspots van wereldwijde biodiversiteit en biedt een grote verscheidenheid aan uitzonderlijke landschappen. Met meer dan 250 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden die stranden, regenwoud en bergen verbinden, kun je alle facetten van het eiland ontdekken.

En dan is er het besef: het nieuwe jaar is een paar weken oud. Toch ben je nog niet gestart met je voornemen om liever te zijn voor je vale decemberhuid. Aan de slag dus. Want als er iets is dat je direct beter doet voelen, is het een stralend gezicht.

In het bijzondere reliëf van Noord Martinique kun je canyoning en abseilen in het hart van het regenwoud. Het is sowieso een paradijs voor sporters, want ook als je bijvoorbeeld wilt mountainbiken, hiken en kajakken kun je hier alle kanten op. Relaxen kun je heerlijk op één van de paradijselijke stranden. Het eiland heeft een ruim 400 kilometer lange kustlijn met grillige baaitjes, zwarte vulkaanstrandjes en parelwitte stranden in het zuiden.

Daarvoor is reinigen de absolute basis. Zodra je uit bed springt en voor je er weer in duikt, pak je dat zorgvuldige schoonmaakmoment. “Pppffff!”, denk je vast: “Al die potjes met verschillende middelen. Moet dat nou?”

www.yourtravel.nl

NYNKE DE VRIES Boekhandel Binnert Overdiep.

AAN DE SLAG? BOEKEN KUNNEN HELPEN! Met de feestdagen weer achter de rug maken we de balans op en starten we met goede voornemens. Gelukkig zijn er boeken die ons daarbij kunnen helpen. Kelly Weekers is een voormalig Miss Nederland en studeerde af in klinische- en gezondheidspsychologie aan de universiteit van Utrecht en is werkzaam als life & business coach. Ze heeft inmiddels twee boeken geschreven: ‘Happy life 365, de no-nonsense denkwijze voor een leuker leven’ en het vervolg, “Happy lifehacks 365’. In beide boeken leert ze de lezer, aan de hand van thema’s als zelfvertrouwen, gezondheid, vriendschap, werk, social media en relaties, op een simpele en effectieve manier anders om te gaan met negativiteit, stress en piekeren. De boeken staan boordevol praktische opdrachten, voorbeelden, stappenplannen, tips, tricks en quotes. In januari zijn veel mensen (tijdelijk) gestopt met alcohol drinken. ‘Ontwijnen’ van detox coach Jacqueline van Lieshout kan hierbij helpen. Zij besloot in de zomer van 2016 radicaal met alcohol te stoppen en merkte dat dit door haar omgeving niet erg werd aangemoedigd. In ‘Ontwijnen’ beschrijft ze haar eigen ervaringen, de obstakels, de uitdagingen, maar vooral ook de voordelen van alcoholvrij leven.

www.binnertoverdiep.nl

Ja! Echt! Je bent prima op weg met jouw reinigingsmilk, -olie, of –schuim. Maar een compliment krijg je pas als er een lotion op volgt. Reiniging zorgt namelijk voor het veranderen van de pH-waarde van jouw huid. Impact van vrije radicalen is het gevolg, een aanslag van jewelste. Gebruik je een lotion, dan creëer je weer evenwicht. Ook wordt de verzorging beter opgenomen, die je daarna aanbrengt. Denk je in plaats van lotion goed af te zijn met de aanschaf van een tonic? Niet doen. Het alcoholgehalte daarin heeft een onmiddellijk uitdrogend effect. Zonde dus van je velletje en van jouw zorgvuldige verzorgingsaanpak.

www.elinassalon.nl

KOOLHYDRAATARM ETEN Er zijn steeds meer mensen die minder koolhydraten willen eten, maar hoe maak je iets dat ook nog lekker smaakt? Voor de hartige trek is dat niet zo moeilijk, maar we willen ook wel iets lekkers bij de koffie. En dat is meestal zoet. Er zijn natuurlijk vele chemische zoetstoffen op de markt, maar die wil je liever vermijden. Stevia is een natuurlijke zoetstof, maar heeft een sterke bijsmaak. De zoetstof Erythirol is ook een 100% natuurlijke zoetstof die net als gewone suiker een korrelige structuur heeft. Deze stof komt in nature voor in peren en meloen en zelfs in champignons…

Het bevat geen calorieën en is zeer tandvriendelijk. Het product remt juist de groei van bacteriën af die tandcariës veroorzaken. Erythirol wordt in het lichaam niet omgezet in energie, maar ongebruikt uitgescheiden via de urine. Er is een product op de markt, te verkrijgen bij de drogisten, waarbij Stevia en Erythirol gecombineerd zijn en wat een heel fijn product is om mee te bakken. Dus aan de slag, zou ik zeggen!

www.by-kees.nl

SHAMÉ KEESMAN Koffiegek, barista en eigenaar van By-Kees

XXX KEES


GROOTHEERENVEEN.NL GROOTHEERENVEEN.NL

25

AAN DE SLAG! en niet alleen in januari... “Vanaf 1 januari ga ik meer sporten, stop ik met roken, ga ik minder alcohol drinken, wil ik afvallen, ga ik….” Maar wacht eens even, zijn dat niet dezelfde goede voornemens als vorig jaar? En wellicht ook van de jaren daarvoor? Blijkbaar gaat er iets mis onderweg, vaak zelfs al na een maand, waardoor je elk jaar in januari weer opnieuw begint met dezelfde goede voornemens. Dat schiet niet op. HERKEN JE DIT? Een jaar zit vol met dagen die gevierd moeten worden, waardoor je de start van een gezonde leefstijl blijft uitstellen. Ná de vakantie, ná dat verjaardagsfeestje… En zo begin je uiteindelijk, na die uitbundige en verleidelijke decembermaand,

in januari, de maand waarin het allemaal moet gebeuren. Je gaat niet matigen met eten, nee, je gaat op rantsoen. Je begint niet rustig met een paar keer per week sporten, maar gaat gelijk vijf keer per week, plankgas. Je valt van het ene uiterste in het andere uiterste. Dat is natuurlijk niet vol te houden en na een maand val je dan ook weer terug in je oude gewoontes met als bonus dat je je ook nog een slappeling voelt. HOE DAN WEL? De motivatie om te stoppen met oude gewoontes en te beginnen met een gezonde leefstijl moet 100% uit jezelf komen. Wordt het gekoppeld aan externe factoren (1 januari) en is het alleen gericht op (snel) resultaat (crashdiëten, maaltijdshakes), dan is de weg naar een gezondere leefstijl gedoemd om te mislukken en val je snel weer terug in je oude patroon. Wat er langzaam is ingeslopen, krijg je er ook langzaam uit en kost dus tijd. Verandering is dan ook geen quick fix of een trucje, maar een langdurige investering in jezelf. 100 DAGEN Een gezonde leefstijl begint nú, gaat altijd door en kent geen vakantiestop. Dat klink erger dan het is, alleen kost het tijd om gewoontes en gedrag te veranderen. Trek er maar rustig honderd dagen voor uit, want zolang heeft je brein nodig om van ‘denken’ via ‘doen’ naar ‘zijn’ te komen. En dan nóg zul je af en toe een terugval hebben, want gewoontes zijn hardnekkig, hoor. Voel jezelf dan niet schuldig, je bent per slot van rekening ook

ROOS SIEMONSMA Runningtherapeut en looptrainer. Eigenaar van Mind2Run

MARGA WIEGMAN Runningtherapeut en looptrainer. Eigenaar van Mind2Run

maar een mens en niets is saaier dan routine. De volgende dag pak je de draad gewoon weer op. Aan de slag dus. Met kleine, langzame stapjes naar een duurzaam resultaat.

Succes, je kan het! www.mind2run.nl


26

&FIT

GEZOND

NUMMER 01 • 2020

Samen beslissen

‘Samen beslissen’ betekent dat u samen met uw arts beslist over welke zorg het beste bij u past. Uw arts geeft u informatie over de mogelijkheden. En wat de medische voor- en nadelen hiervan zijn. U bespreekt samen wat dit betekent voor uw eigen situatie en wat uw persoonlijke voorkeur is. Uiteindelijk beslist u samen wat het beste bij u past. Uw wensen en situatie zijn dus bepalend voor de uiteindelijke beslissing. Tjongerschans vindt het belangrijk om samen met patiënten te beslissen over de verschillende opties die mogelijk zijn bij een behandeling of operatie. Daarvoor heeft het ziekenhuis verschillende hulpmiddelen. Zowel voor de patiënt als zorgverlener. Een van deze hulpmiddelen is de keuzehulp PATIENT+ voor patiënten met een liesbreuk of galsteenlijden. Inmiddels zijn er ruim 500 patiënten die gebruik hebben gemaakt van de keuzehulp. Deze keuzehulpen geven meer inzicht in de situatie van de patiënt, is de ervaring van chirurg Pieter Lubbert. “Dat maakt samen beslissen vanzelfsprekender.” “We zijn in juni 2019 met deze nieuwe keuzehulpen voor patiënten met liesbreuk- en galsteenlijden gestart”, vertelt Lubbert. “Daarin krijgen patiënten niet alleen informatie over de verschillende behandelmethoden en de resultaten daarvan. Ze geven ook aan hoe ze klachten ervaren in hun dagelijks leven en wat dat voor hen betekent.”

hun aandoening ervaren. De vragen over liesbreuk- en galsteenlijden gaan bijvoorbeeld over hoe vaak de patiënt pijn heeft en waarin hem dat belemmert. “We benutten de vragenlijsten voor het gesprek in de spreekkamer en de patiënt plukt hier zelf de vruchten van”, aldus Lubbert.

ONDERSTEUNING VOOR ARTS EN PATIËNT Lubbert ervaart de keuzehulp als ondersteuning om samen te beslissen, voor hemzelf en de patiënt. Een operatie is voor hem en zijn collega’s zeker niet meer de enige optie. “Deze keuzehulp maakt het gemakkelijker om samen te beslissen. Het hangt niet meer alleen van mij als arts af. De patiënt weet zo meer van de behandeling en wij weten beter hoe de patiënt erin staat. Bijvoorbeeld hoe hij of zij zijn klachten ervaart, en over zijn houding en gevoel bij een behandeling. Daarop kunnen we in het gesprek voortborduren.” Ook patiënten zijn positief, zo blijkt uit een eerste analyse. Ruim 75% beveelt het gebruik van de keuzehulp aan.

PATIENT+

Chirurg Pieter Lubbert

De verrijkte keuzehulpen zijn ontwikkeld door PATIENT+ (ontwikkelaar van keuzehulpen) in samenwerking met 13 ziekenhuizen en Patiëntenfederatie Nederland, met subsidie van Zorginstituut Nederland. Daarbij werd dankbaar gebruikgemaakt van de verplichte, gevalideerde vragenlijsten die in kaart brengen hoe patiënten

Wat kunt u zelf doen voor een goed gesprek in de spreekkamer? Soms is het duidelijk dat een bepaalde beslissing het beste voor u is. Maar vaak zijn er meer oplossingen mogelijk. Het is belangrijk dat u samen met uw arts bespreekt wat u mag verwachten van uw keus. Wat de voor- en nadelen zijn en wat er belangrijk is in uw situatie.

NEEM DE TIJD Het is goed om daarna tijd te nemen. Wij doen ons best om u goede informatie mee te geven. Dan kunt u dat thuis met uw partner of kind opnieuw bekijken. Zet uw vragen op een rij. Dan kunt u samen met uw arts tot een beslissing komen die bij u of uw kind past.

NIET ZELF BESLISSEN? Als u liever niet zelf beslist, dan geeft de arts u een advies. Maar ook dan wil de arts wat meer van u weten om een advies te kunnen geven dat zo goed mogelijk past bij uw persoonlijke situatie.

3 GOEDE VRAGEN Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen, van uw leefstijl en omstandigheden, van uw beroep en uw wensen. Stel drie goede vragen aan uw dokter en beslis samen: • Wat zijn mijn mogelijkheden? • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden? • Wat betekent dat in mijn situatie?

In de praktijk lijkt samen beslissen in Heerenveen te leiden tot andere keuzes. Lubbert: “We plannen in ieder geval niet meer direct na het eerste consult de afspraak over de operatie en de narcose, omdat een groeiend aantal patiënten wil afwachten.”


GROOTHEERENVEEN.NL

27

“MOOI ALS IK DAT GROTE VRAAGTEKEN WEG KAN HALEN” DE DRIJFVEER VAN WOONLEEFASSISTENT GELBRICH TERPSTRA Gelbrich Terpstra (46) zit sinds een paar maanden op de twee huiskamers van WenWearde in Jubbega als verbindende factor tussen de bewoners en de zorgverlening. Ze zorgt er niet alleen voor dat er koffie en thee klaar staat en de ruimte gezellig is, maar is ook alert op de stemmingen van de bewoners: zo’n twintig psychogeriatrische bewoners, hoofdzakelijk dementerende ouderen. TEKST ROGIER VERHAGEN // FOTO ELMER SPAARGAREN

“Mijn collega’s en ook de bewoners hier horen me vaak zingend aankomen door de gang! Jaren heb ik in kwekerijen gewerkt; later in de thuiszorg en de laatste jaren in het facilitair onderhoud bij Talant. Ik heb een hart voor kinderen, tieners en jongeren, maar ik werk nu met ouderen. Mensen in verschillende fasen van hun leven, maar eigenlijk allemaal op hun eigen manier net zo kwetsbaar. Toen ik hier als woonleefassistent kwam, ben ik gewoon ingestroomd. Ik heb er geen cursus voor gevolgd. Het betekende dat ik vanaf dag één veel indrukken opdeed en veel leerde. Mijn rol in de huiskamer, de rol van motivator, past me. Deze mensen verliezen veel dingen. Dat gaat langzaam het hoofd uit. Dat kan heel deprimerend zijn voor ze. Maar als je weet in te spelen op iets uit hun verleden, dat je ze kunt ‘triggeren’, dan haken ze daar ook direct op in. En mensen op hun gemak stellen is vaak heel simpel. Dan pak ik bijvoorbeeld van

een mevrouw haar handen beet en vraag ik: ‘Zal ik uw nagels even lakken?’ Dan is de reactie: ‘Oh ja, vroeger deed ik dat ook…’ en dan zie je de ogen opengaan. Dat is toch het mooist! Helaas lukt dat niet altijd. Sommige mensen zijn moeilijk uit hun onzekerheid en machteloosheid te halen. Dan is het belangrijk om zelf rustig te blijven en hen toch stabiliteit en afleiding te geven. Zo kan de focus van hun ‘probleem’ verlegd worden.”

ogen. Weten ze niet waar ze zijn, of waarom ze hier zijn. Alles wat ze doen of wat er gebeurt, is voor hen één groot vraagteken. Belangrijk is dat ze dan de rust vinden. Daarover overleg ik veel met de zorgmedewerkers: hoe pak ik dit aan, hoe benader ik die bewoner het best, of hoe kan ik dat het best oplossen? Ik zie mezelf als aanvulling op de zorg, als een verlengstuk. Het mooiste is als ik dat grote vraagteken weg kan halen en ze wat rust kan bieden.

RUST BIEDEN

LIEFDEVOLLE AANDACHT GEVEN

“Ik wil de bewoners het gevoel geven dat ik naast ze sta. Ik merk het direct als iemand niet lekker in zijn vel zit en probeer dan wat meer aandacht voor die persoon te hebben. Het is belangrijk dat iedereen zich goed op zijn gemak voelt, want dat merk je direct in de sfeer op de afdeling. Men kan elkaar hier best wat aansteken qua humeur. Dementerende ouderen vormen een heel kwetsbare groep mensen. Soms zijn bewoners verward en soms zie je dan de wanhoop in hun

“Ik geef de bewoners veel liefdevolle aandacht en complimenten. Complimenten geven doen mensen in het algemeen te

weinig, terwijl iedereen dat leuk vindt. Elk mens benader ik anders, want niemand is gelijk. Het uitgangspunt is, vind ik, dat je elk mens moet ‘zien’ en moet erkennen in wat ze voelen en wie ze zijn. Deze mensen zijn heel waardevol. En mooi! Zeker ook op deze leeftijd. Ze zijn belangrijk en verdienen de beste zorg en aandacht. Het mooiste is dat ze zelf gaan beseffen, ook al is het voor even, dat ze er mogen zijn!”

“Ik wil de bewoners het gevoel geven dat ik naast ze sta.”


STEL, JE WILT VERHUIZEN EN BENT GEEN SCHILDPAD.

Verhuizen zonder zorgen. Hoe? Hoekstra. Vrijblijvend een inboedelopname of offerte? Neem contact op met Antje of Marieke via verkoop@hoekstrasneek.nl of 0515 - 548 271. Kijk ook op www.hoekstrasneek.nl


heerenveen

GROOTHEERENVEEN.NL

29

TEKST HENK DE VRIES // FOTO'S DENNIS STOELWINDER

HARRY DE VRIES EN JEROEN VAN BOCKHOOVEN OVER RETAIL ANNO 2020

“GO BIG, GO NICHE OR GO HOME!” Al meer dan veertig jaar bestiert Harry de Vries muziekhandel De Snaar in Heerenveen. Harry heeft zijn eigen winkelinventaris zien veranderen de afgelopen jaren – orgels, piano’s en keyboards maakten plaats voor gitaren. Tweede man in het bedrijf is Jeroen van Bockhooven, alweer meer dan tien jaar specialist in de snaarinstrumententechniek. GrootHeerenveen sprak met Harry en Jeroen, niet zozeer over Fender- en Gibson-gitaren, maar vooral ook over veranderend consumentengedrag. Want weliswaar is De Snaar nog springlevend, veel andere winkeliers hebben de pijp inmiddels aan Maarten gegeven. “In 1978 ben ik met De Snaar begonnen, aan Het Meer”, zegt de nu 63-jarige Harry de Vries. “Vijf jaar later kwamen we op de Heideburen 11 terecht. We verkochten in die tijd veel piano’s en orgels, en later kwam de vraag naar keyboards, maar tegenwoordig verkopen we geen toetsinstrumenten meer, alleen nog gitaren.” Dat er geen vraag meer is naar elektronische orgels, maar wel naar goede gitaren is niet meer dan een logisch gevolg van de ontwikkeling binnen de muziekindustrie. Niets om je zorgen over te maken.

VERANDEREND KOOPGEDRAG Wat De Vries echter wél zorgen baart, is de veranderende houding van klanten en het veranderende koopgedrag. Hij benadrukt nog even dat zijn verhaal opgaat voor de hele retail, niet alleen voor zijn eigen winkel. Steeds vaker sluiten winkels de deuren en lege winkels bevorderen de sfeer in een winkelcentrum niet. “Klanten stappen om meerdere redenen over naar internetwinkels”, volgens De Vries. “Deels uit gemakzucht - je hoeft de deur niet meer uit met slecht weer - en deels omdat producten goedkoper worden aangeboden in webshops. Of er komt een klant in een echte winkel om een product te bekijken, en die koopt dat product dan in een goedkope webshop. Hoe ga je hiermee om als winkelier?” Harry de Vries

vindt dat “wel eens zuur”, zegt hij. “Er bestaat geen ‘winkeltrouw’ meer. Die houding veroorzaakt leegstand in het winkelcentrum. Veel winkels vallen om. Of men heeft er geen zin meer in, of eventuele opvolgers hebben er geen trek in.”

”HÍÉR IN DE ECHTE WINKEL KUNNEN WE PERSOONLIJKE SERVICE EN ADVIES GEVEN, DAT DOET EEN WEBSHOP NIET.”

Jeroen van Bockhooven, met zijn 31 jaar vertegenwoordiger van de jongere generatie winkeliers, nuanceert Harry de Vries enigszins: “In de beginperiode van het internet hadden ook wij er een internetwinkel bij, drie zelfs, om de klanten tegemoet te komen. Dat liep heel goed, en we konden hierdoor ook de echte winkel openhouden, voor persoonlijk advies en service. Maar Google heeft zijn zoekbeleid in 2013 veranderd. Waren het voor die tijd vooral de zoekwoorden die klanten bij onze winkel terecht lieten komen, tegenwoordig betalen grote retailers om beter gevonden te worden. Daar kun je als ‘eenmanszaak’ nooit tegenop. We hebben nu nog één internetwinkel over.”

verkoop van gitaren, de branche waar Harry en Jeroen in zitten. Jeroen: “Gitaren worden bij webshops in dozen rechtstreeks uit de fabriek in stellingen gezet en die dozen worden één op één bij de klant afgeleverd. Gitaren die online worden gekocht, hebben állemaal een mankement. Dan komt iemand bij ons en zegt: ‘Ik heb een gitaar gekocht, maar die doet niet wat ik wil!’ Dan stellen wij de gitaar hier precies voor hem af en laten het instrument klinken zoals de klant het wil. Híér in de echte winkel kunnen we persoonlijke service en advies geven, dat doet een webshop niet. Een webshop heeft geen affiniteit met het product dat wordt verkocht.”

INTERNET EN DE WAARHEID “Het koopgedag van consumenten verandert sowieso”, volgens Jeroen. “Het grootste probleem van internet is meer dat mensen ‘de waarheid’ denken te vinden bij dat internet. Dan zeggen ze: ‘Ik kijk op internet wel even hoe die gitaar bevalt’. Wat op internet staat, wordt geloofd.” Toch ziet hij wel kansen voor de echte winkel, juist naast zo’n webshop met goedkope aanbiedingen. “Mensen worden nog wel eens teleurgesteld door zo’n goedkope webshop”, zegt Jeroen. Neem nu de

GITAREN VOL SPAGHETTI Harry de Vries: “De hele middenstand wordt gepasseerd, wanneer een product rechtstreeks uit de fabriek via een webshop bij de klant terecht komt.” We blijven even bij de gitaren, als voorbeeld. Iedereen kent wel de beroemde Fender en Gibson. “Dat waren vroeger kwaliteitsgitaren,”, zegt Harry, “maar die duurdere merken zijn kapot gemaakt door internet.” Jeroen: “De instrumenten zijn zo goedkoop mogelijk in elkaar gezet.

Als ik als elektrotechnicus nú zo’n elektrische gitaar openmaak, is het van binnen net spaghetti. Maar juist dát kunnen we hier in de echte winkel herstellen. We laten hier de gitaren weer klinken, zoals het bedoeld is.”

KOOPKRACHT Om niet nog meer winkels om te laten vallen, moet er wat gebeuren, maar wat? Een andere regering helpt niet, volgens Harry de Vries. Belastingmaatregelen wijzigen wel. Kleinere middenstanders moeten nu flink veel betalen voor de breedte van de winkelgevel. En door minder belasting verhoog je ook de koopkracht van mensen, waardoor ze in staat zijn hun producten bij de echte winkels te kopen. Jeroen heeft ook een oplossing. “Winkels moeten zich specialiseren, of groot worden. Het motto is: ‘Go big, go niche or go home’.” En de toekomst van muziekhandel De Snaar, hoe ziet De Vries dat? “As jo 63 binne, ha jo de measte bôle iten”, lacht Jeroen van Bockhooven Harry de Vries toe. Als Harry de Vries met pensioen gaat, mag Jeroen het overnemen, wat De Vries betreft. “Ik mei troch gean”, zegt Jeroen. “En ik moat tajaan, dit is wol in hiel moai fak!”


30

CULTUUR

NUMMER 01 • 2020

ONDERTUSSEN IN…

&UITGAAN

KUNSTLOKAAL NO8 JUBBEGA – Op 1 februari om 15.00 uur opent de duo-tentoonstelling van Carrie Meijer en Ies Schute in Kunstlokaal no8 in Jubbega. De tentoonstelling van deze twee meester-illuminatoren is te zien t/m 9 februari; op zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur, op andere dagen na afspraak.

Carrie Meijer tekent met rotringpen. Toegewijd als een monnik volgt ze minutieus het lijnenspel, dat is ontstaan door eerdere handtekeningen met behulp van de computer te transformeren. Het zwart van de inkt en het witte papier verbinden zich tot geometrische structuren in ritmische variatie. Door die afwisseling in de compositie, het handschrift en de textuur van het papier toont het werk zich levendig en geraffineerd, met een verrassende diepte.

SAXOFOONKWARTET SAKS TERBAND - Op zondag 2 februari speelt het Saxofoonkwartet SAKS in de Terbantster Tsjerke. Tijdens een tournee in 2009 van het Frysk Fanfare Orkest besloten vier saxofonisten dat ze meer wilden dan alleen spelen in een orkest en vormden toen dit kwartet wat ze toepasselijk ‘SAKS’ hebben genoemd. ‘SAKS’ is kort maar krachtig en een verwijzing naar de Friese achtergrond van de musici. In de loop der jaren zijn er een aantal wisselingen geweest in de bezetting en sinds 2015 timmert SAKS in de huidige samenstelling aan de weg. Het is uitgegroeid tot een zeer professioneel, kleurrijk en veelzijdig kwartet.

Ies Schute onderzoekt en vertolkt het bestaan. Ze brengt voorwerpen, teksten en foto’s die ze tegenkomt samen. Gaandeweg worden verbanden voelbaar in kleur, vorm en tijd. Als in een dagboek noteert ze de motieven die op deze manier betekenis krijgen. Het werk ontstaat door te doen. Een stroom van geschilderde beeldfragmenten op papier, als filmstills in de tijd, met een lading die de energie van het moment weerspiegelt.

Eind 2018 heeft SAKS zich aangesloten bij stichting Noorderwind Muziekproducties. Deze stichting bestaat uit verschillende

ensembles en musici uit Noord-Nederland die in diverse samenstellingen bijzondere muziekprojecten en –producties ontwikkelen en uitvoeren. Noorderwind Muziekproducties kenmerkt zich door het spelen van klassieke muziek in bijzondere bezettingen met crossovers tussen andere muziekstromen en kunstdisciplines. Ze streeft ernaar de muziekproducties voor een breed publiek in de regio zichtbaar te maken. SAKS bestaat uit vier professionele musici: Miriam Stoffelsma (sopraansaxofoon), Jildou Renema (altsaxofoon), Sietske Trinks (tenorsaxofoon) en Marrich Noordmans (baritonsaxofoon). Zondag 2 februari 2020 – 15:30 uur Terbantster Tsjerke (vvk via www.posthuistheater.nl)

OPEN OCHTEND

‘ZINGEN VOOR JE LEVEN’ HEERENVEEN – Op vrijdag 14 februari houdt het Zingen voor je leven-koor een open ochtend in Muziekcentrum De Rinkelbom in de wijk De Greiden in Heerenveen.

HEERENVEEN - Op zaterdag 8 en zondag 9 februari is het Cultuurklank Festival te bezoeken in De Rinkelbom in Heerenveen. Het Cultuurklank Festival is een gratis toegankelijk festival voor iedereen van 0 tot 101 jaar oud. Tijdens het festival zijn er heel veel gratis workshops, diverse optredens, karaoke en een muzieklokaal vol instrumenten om uit te proberen. En er is een ‘foodplaza’ in het hart van het gebouw. Een weekend vol muziek, dans, kunst en lekker eten. Tijdens het Cultuurklank Festival wordt iedereen uitgenodigd én uitgedaagd om een portret te schilderen. Dit mag een zelfportret zijn, een portret van je familie of vrienden. Of je laat

je fantasie de vrije loop gaan. Iedereen van 0-101 mag gratis meedoen! Ateliers Majeur stelt het materiaal beschikbaar. Als het portret af is, wordt jouw kunstwerk tentoongesteld in De Rinkelbom. Iedereen kan de portretten t/m donderdag 20 februari komen bewonderen én er via Facebook op stemmen. Er is een publieks- én een juryprijs voor het beste of mooiste portret.

ING! AANBIED Wegens succes verlengd!

GEZINSZAK PATAT

€ 8,TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE!

+

4 PERSONEN

+

OF 4 KROKETTEN

4 FRIKANDELLEN

GROTE BEKER MAYO

MOLENPLEIN 10B HEERENVEEN

0513-841143

Elke tweede en vierde vrijdagochtend van de maand) wordt er gezongen onder leiding van Grytsje en Saskia. Gewoonlijk met alleen gitaarbegeleiding, maar op deze open ochtend is er een pianist aanwezig. Noten kunnen lezen is niet nodig, en ook als je nog nooit gezongen hebt ben je welkom en kun je prima meedoen. De overtuiging is dat iedereen kan zingen. Bladmuziek is voor de belangstellenden aanwezig. Saskia, Grytsje en ook de koorleden zelf beantwoorden in de pauze graag alle vragen. Van tevoren aanmelden wordt op prijs gesteld, opdat de organisatie weet op hoeveel deelnemers men ongeveer kan rekenen. Dit mag via: saskiabeijderwellen@gmail.com of grytsje.kingma@solcon.nl.

ACTIE IS GELDIG T/M 15-02-2020

CULTUURKLANK FESTIVAL

Het Zingen voor je leven-koor is een koor dat bedoeld is voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker, bij henzelf of in hun naaste omgeving. Om mensen de gelegenheid te geven om gratis en geheel vrijblijvend kennis te maken met dit koor, met stemexpressie en zingen, wordt deze open ochtend georganiseerd, van 9.45 tot 12 uur. In het eerste uur is er stemexpressie met Saskia Beijderwellen. Na de pauze zingen met Grytsje Kingma.

FOTOGRAFIE

OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN

O.a. in: Heerenveen / Jubbega / Joure / Akkrum Start cursussen tussen 24 februari en 7 maart 2020

Tel. 0516-461 938

www.FRBfotografie.nl


GROOTHEERENVEEN.NL

31

TEKST EN FOTOGRAFIE: JANITA BARON

een nieuwe blik op…

“RESTAURATIE IS EEN INTERPRETATIE VAN DE WAARHEID” RANDOLPH ALGERA, RESTAURATOR

“Het is een waanzinnig restauratieproject, eigenlijk zou ik er nationale megabekendheid mee moeten hebben. Maar het is een kerk en die staat op Ameland. Dat zijn twee minpuntjes. Je zit in Friesland: jammer! Je zit op Ameland: nog meer jammer. En het is een kerk…” Zo begint een ochtend, waarbij de verhalen door galerie Autrevue van Randolph Algera en zijn geliefde Gabriëlle Westra vliegen. Beiden zijn kunstenaar en daarnaast heeft Randolph nog Art-decor, een bedrijf met de unieke combinatie van het vak van ‘restaurator’ en het vak ‘kunstschilder’. 21e eeuwse perfectie

Galerie Autrevue aan de Woudsterweg bevindt zich aan de rand van Heerenveen, tegen De Knipe aan én aan de weg naar Museum Belvédère. In de galerie wordt regelmatig geëxposeerd. Momenteel - tot maart 2020 - is er de tentoonstelling ‘Warme winter’ te zien, over het veranderende klimaat. Maar ik ben vandaag bij Randolph Algera vanwege diens vak als ‘restaurator’.

Het pijnlijke gevolg is dat men de ambachtelijke technieken en de praktijkkennis vergeet, volgens Randolph Algera, en helemaal opnieuw begint met wetenschappelijke kennis die later aangevuld moet worden met de praktijk. Dit zou volgens hem meer samen moeten gaan. “Bij reconstructies komt veel interpretatie van de restaurator te kijken. Neem bijvoorbeeld een plafond met een herhaald patroon. Dat werd vroeger getamponneerd. Maar op een gegeven moment is het sjabloontje af en wordt er een nieuwe gemaakt. Daardoor krijg je altijd lichte verschillen. Als we dat sjabloontje nu machinaal laten maken, heb je geen verschillen meer. Dan heb je 21e eeuwse perfectie en die is er nooit geweest. Bovendien, als je niet het gehele plafond ontdoet van zijn verflagen om te kijken hoe het oorspronkelijke eruit zag, weet je nooit zeker of het wel precies zo is als oorspronkelijk bedoeld. Daarin zit de moeilijkheid bij reconstructie-restauraties.”

Restauratie en reconstructie Grote projecten zijn ‘het dingetje’ van Randolph Algera, zegt hij, en die doet hij het liefst met hulp van Gabriëlle. “Ze is gewoon een goede schilder.”

NIEUWE BEELDENDE CURSUSSEN

Randolph doet regelmatig restauratieprojecten. “Vandaag de dag is dit hoofdzakelijk conservatie; het behouden van wat er is. Een andere stap is retouchering waarbij je herstelt wat er ooit zat, maar nu niet meer aanwezig is. Denk hierbij aan een stuk verf die om één of andere reden verdwenen is. De laatste stap is reconstructie. Dit doe je pas als er verder geen mogelijkheden tot herstel meer zijn én het belang van de historie groot is. Er zit veel risico in dit werk omdat je gaat doen wat een ander gedaan heeft, maar dan met verf uit deze eeuw.”

Zonde Gabriëlle Westra schildert regelmatig mee aan de grote projecten van Randolph. Zij vindt het juist fantastisch om in oude gebouwen op zoek te gaan naar de overgangen tussen verschillende sjablonen en de kleine afwijkingen en/of toevoegingen die een schilder aanbrengt. “Als het allemaal perfect is dan vind ik dat zonde”, zegt ze.

Hoe gaat dit alles in zijn werk? “Vroeger was je restaurator als je een opleiding had gevolgd waarbij het vooral draaide om pigment- en materiaalkennis en alle ondergronden met hun problemen en oplossingen. Dan had je alle kennis en had je een meester diploma. Chemie kwam pas veel later in beeld en dat betekende dat ik terug naar school moest en studies aan de UvA volgde. Tegenwoordig bestaat het vak van restaurator voor 2/3 uit onderzoek en maar 1/3 meer uit ‘werken’. Onderzoek is het allerbelangrijkste. Maar je moet jezelf de vraag stellen of het behoud van een monument met alleen onderzoek geholpen is.” Het moet wat Randolph betreft gaan om een gezonde mix van beide disciplines. Bij gebouwen, en daarvan heeft Randolph al honderden op zijn cv staan, doe je naast kleuronderzoek en laboratoriumonderzoek ook bouwkundig- en archiefonderzoek. Volgens Randolph slaan we wel wat door in wetenschappelijk onderzoek. “Je kunt nog zoveel onderzoeken om een kleur precies te identificeren en dan na te maken, maar de pigmenten zijn niet dezelfde als 600 jaar geleden. Het milieu is anders,

Randolph: “Het is maar net welke restaurator je treft; natuurlijk is onderzoek de basis, maar dan moet je verder. Daarom werken wij in historische binnenruimtes veelal in teams waarin we moeten overleggen, discussiëren en keuzes maken. Het blijven menselijke keuzes waar niet iedereen het mee eens hoeft te zijn. De uitdaging is wel: als je het eenmaal gemaakt hebt, zien bezoekers dit als de waarheid. Maar het is niet altijd de waarheid. Het is een interpretatie van de waarheid.”

kleuren veranderen én pigmenten worden op een andere diepte gedolven. Je krijgt dus hoe dan ook kleurverschil op de langere termijn. Dat hele minuscule kijken wat we momenteel doen, slaat wat door. Het gaat zoals het altijd gaat in het leven, we gaan nu helemaal tot het uiterste en dan komen we ergens in het midden uit.”

CultuurF[e]an Meer lezen over Randolph Algera en Gabriëlle Westra? Binnenkort verschijnt een artikel over hen en hun Galerie Autrevue in het gratis huis-aan-huis bezorgde blad CultuurF[e]an. In dit blad, uitgegeven door Cultuurplein Heerenveen, staan ook verhalen van andere cultuuraanbieders in de gemeente Heerenveen.


Sushi grill aziatisch all you can eat afhalen

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang

www.restaurantkokyo.nl

T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

Prieuwke

proeverij menu

Menu

10 gerechtjes

à € 42,50 p.p.

0513 - 43 35 33

info@tjaarda.nl

Heeft u een Tjaarda Card? Dan trakteren wij op een gratis welkomstaperitief

www.tjaarda.nl

Geldig van donderdag 2 januari tot en met dinsdag 31 maart

Restaurant De Oranjetuin


heerenveen // CULTUUR&UITGAAN

33

GROOTHEERENVEEN.NL TEKST EN BEELD DENNIS STOELWINDER

SKÛTSJESCHIPPERS SYTZE EN HARMEN BROUWER ORGANISEREN BENEFIETMIDDAG

‘FRYSLÂN4AUSTRALIA’

Zaterdag 25 januari staat de Oude Koemarkt in het centrum van Heerenveen in het teken van een benefietmiddag voor het door hevige bosbranden getroffen Australië. De benefietmiddag is een initiatief van skûtsjeschippers Sytze en Harmen Brouwer. Er wordt aan meegewerkt door bands en artiesten als Vangrail, Alice Springs, Murk en Arnold Postma.

VANGRAIL

De beelden staan bij velen op het netvlies getekend. Verbrande koala’s en kangoeroe’s die alles doen voor een beetje water. Brandweerlieden die vechten tegen enorme inferno’s in de staten New South Wales, Victoria, South Australia, Queensland, Western Australia en Tasmanië. Het officiële dodental staat inmiddels op 28. Ruim duizend huizen zijn verband en alleen al in de staat New South Wales is een gebied ter grootte van België in vlammen opgegaan. Ecologen van de Universiteit van Sydney schatten dat door de branden, sinds september, bijna 500 miljoen zoogdieren, vogels en reptielen zijn verbrand.

“WE HADDEN BEIDEN HET GEVOEL DAT WE IETS MOETEN DOEN” De bosbranden in Australië grijpen skûtsjeschippers Harmen Brouwer en Sytze Brouwer erg aan. Harmen en Sytze zijn in het verleden beiden op reis geweest door Australië. Sytze was er in 2006-2007 een jaar lang en Harmen was er een kortere periode. Wij spraken met Sytze over dit komende benefietconcert. Broer Harmen is het water op. Sytze Brouwer: “We zaten toen in het gebied wat nú het hardste getroffen is. Toen waren er ook wel bosbrandjes, maar die stelden, vergeleken met wat er nu speelt, helemaal niets voor. We spraken anderhalve week geleden over de telefoon. Beiden keken we op dat moment naar het nieuws over de branden in Australië op tv. We hadden toen beiden het gevoel dat we iets moeten doen om te helpen. Een half uur later belde Harmen mij terug. Hij had contact gezocht met wat mensen en kwam met het idee om een benefietmiddag te organiseren.” Terwijl Sytze ons te woord staat, krijgt hij een onafgebroken lading berichten binnen op zijn telefoon. Het zijn allemaal berichten van mensen die op welke manier dan ook hun steentje willen bijdragen aan de actie ‘Fryslân 4 Australia’. Sytze praat intussen rustig verder. “Een telefoontje naar kroegbaas Tom Mulder van It Houtsje zorgde ervoor dat de horeca op de Oude Koemarkt in Heerenveen werd gemobiliseerd.”

MURK

ALICE SPRINGS

“DANK AAN DE GEMEENTE HEERENVEEN”

VEILING FACSIMILE SCHETSBOEKEN VINCENT VAN GOGH

Er werd door de beide schippers contact gelegd met een aantal artiesten. Binnen afzienbare tijd lieten Vangrail, Alice Springs, Murk en Arnold Postma weten hun medewerking te verlenen. “Tsja, dan wordt het wel even serieus natuurlijk”, vertelt Sytze Brouwer. “Onze goede vriend Ronald de Jong werd ingeschakeld om te kijken hoe wij dit evenement goed kunnen neerzetten. Hij heeft daar goede kijk op. Al snel waren de vergunningen rond. Hiervoor grote dank aan de gemeente Heerenveen en overige overheidsorganisaties. Schelte Meinsma werd gevraagd voor het marketing gedeelte. Hij kan snel schakelen en ook hem hadden we hard nodig. Gezamenlijk zijn we tot een prachtig drieënhalf uur durend evenement gekomen op 25 januari.”

Voor de veiling komen artikelen onder de hamer van bekende sporters als turner Epke Zonderland, schaatsers Sven Kramer en Jutta Leerdam en shorttracker Sjinkie Knegt. Het meest bijzondere veilingstuk komt van boekhandel Binnert Overdiep. De boekhandel stelt hiervoor een schitterend meubelstuk ter beschikking met daarin een facsimile van de vier enige overgebleven schetsboeken van Vincent van Gogh. Deze bijzondere facsimile-uitgave is verschenen in een gelimiteerde oplage van 1000 genummerde exemplaren en kent een waarde van € 5.950,-. En natuurlijk mag een skûtsjearrangement ook niet ontbreken!

Naast de optredens van de artiesten zal er ook een veiling, een draaiend rad en een verloting zijn, waarbij ‘leuke prijzen’ zijn te winnen, volgens Brouwer. “De prijzen zijn allemaal beschikbaar gesteld door bedrijven uit Heerenveen en omgeving. Er zitten een paar zeer bijzondere tussen. Wat dacht je van een wintersport, fietsen, dinerbonnen of een minuut gratis winkelen?”

Sytze Brouwer: “Ik weet uit ervaring dat Friezen en Australiërs nogal op elkaar lijken.”

De veiling voor ‘Fryslân 4 Australia’ gaat woensdag 22 januari al online. Op de website www.fryslan4australia.nl kan er al geboden worden op de aangeboden artikelen.

“NIET LULLEN, MAAR POETSEN!” “Het opgehaalde geld willen we aan lokale projecten doneren”, vertelt Sytze Brouwer. “We hebben met regelmaat contact met Douwe Pen. Douwe is geboren in Delfstrahuizen en woont dicht bij de getroffen gebieden in Australië.

BENEFIETMIDDAG

ZATERDAG 25 JANUARI V.A. 14:30 UUR OUDE KOEMARKT HEERENVEEN Hij houdt ons op de hoogte van de actuele situatie en peilt voor ons waar wij het beste ons geld kunnen doneren. We willen dat dit goed terecht komt. Het zou mooi zijn als we een beetje kunnen volgen wat er met ons ingezamelde geld gebeurt. Ik denk dat dit wel goedkomt. Ik weet uit ervaring dat Friezen en Australiërs nogal op elkaar lijken. ‘Niet lullen, maar poetsen’ is daar het motto. Dit hebben wij Friezen natuurlijk ook!” En er moet nog veel ‘gepoetst’ worden voor de actiemiddag, want alles moet gladjes verlopen. Speciaal voor dit evenement worden de gebroeders Brouwer daarom passend in de kleren gestoken door De Heeren van Rinsma uit Gorredijk, want de actiemiddag is provinciaal bedoeld en niet alleen een Heerenveense aangelegenheid. Daarom gaat er ook een mooi bedrag van dit bedrijf naar Australië, laat Sytze Brouwer weten.

Het evenement ‘Fryslân 4 Australia’ op de Oude Koemarkt start zaterdag 25 januari om 14:30 uur. Voor de kinderen zal er een VR Experience zijn in het parkje Achter de kerk, tegenover het Posthuis Theater.


34

NUMMER 01 • 2020 HET VERHAAL VAN HEERENVEEN

DE SCHOUWBURG EN DE BLAUWE ZAAL In 1934 werd aan de Crackstraat in Heerenveen de Schouwburg, tevens filmzaal, geopend door de eerste burgemeester van Heerenveen, de heer J.J.G.S. Falkena. In 1935 werd er een danszaal bijgebouwd, de Blauwe Zaal. Op 23 november 1991 sloot de Schouwburg-Bioscoop haar deuren. Het markante gebouw werd in 1992, inclusief de inmiddels beroemde Blauwe Zaal, gesloopt, om plaats te maken voor een nieuw te bouwen deel van het gemeentehuis.

Filmbeelden uit 1910 in de Blauwe Zaal, van het vliegtuig van Clement van Maasdijk op de Thialfbaan in Heerenveen.

De Schouwburg-Bioscoop werd in 1934 gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij Tot Exploitatie van het Schouwburggebouw. Architect was ingenieur C.J. Wierda uit Heerenveen, die zich voor zijn ontwerpen vaak liet inspireren door de baksteenarchitectuur van Berlage. Ook de Schouwburg-Bioscoop in Heerenveen kreeg zo’n imposant Wierda-uiterlijk. De schouwburg- en filmzaal, met balkon en orkestbak, had maar liefst 775 stoelen. De opening van het lijsttoneel was negen meter breed. Het toneel zelf was twaalf meter breed, zes meter diep en vijftien meter hoog. Zelfs in Leeuwarden moesten ze jaloers zijn geweest, volgens de journalist van Hepkema’s Courant. Die stelde dat zelfs díé stad niet kan bogen op “een zoo prachtvol gebouw.” Het interieur had veel hout in mahoniekleur. De plafonds waren behangen met stemmige stof en de wanden waren met een warme kleur overtrokken. De Schouwburg had een typische Amsterdamse School-stijl met een zeer opvallende, monumentale entree.

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog hadden al veel grote artiesten, veelal toneelspelers, op het podium van de Schouwburg gestaan en vele films waren er al op het witte doek vertoond. Natuurlijk kon men in Heerenveen voor voorstellingen ook terecht in het naburige Posthuis, maar in die zaal pasten lang geen 775 mensen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden de Duitsers hier hun ‘Heimatabend’. Toen op het einde van de oorlog de Canadezen kwamen, konden zij in het Schouwburggebouw terecht voor vertier en vermaak. Was dat vertier niet in de Schouwburgzaal, dan was dat wel in de aangrenzende balzaal, de Blauwe Zaal, die aan de buitenkant ook nog een eigen ingang had. Halverwege de jaren vijftig van de 20e eeuw had de Blauwe Zaal al een grote reputatie opgebouwd als dansgelegenheid en feestzaal voor verenigingen. De Schouwburg en de Blauwe Zaal werden gelegenheden waar Heerenveners graag kwamen om zich te vermaken. Er traden artiesten op als Mary Dresselhuis en Ko

Schouwburg omstreeks 1988 met prominente hoofdingang.

‘Het verhaal vanHeerenveen” is mogelijk gemaakt door:

FOTO BOVEN: Leden van het Irish Regiment of Canada bij de Schouwburg in 1945 FOTO RECHTS: De schouwburg vanaf de Crackstraat in 1958

van Dijk, en men kon kennis maken met de films van Audrey Hepburn en Marylin Monroe. En natuurlijk was er het jaarlijkse Sint-Nicolaassprookje voor alle kinderen van de basisscholen. In de pauzes verscheen Sint Nicolaas zelf op het podium – in het geel in plaats van in het rood - en zijn Zwarte Pieten haalden de kinderen die bij de Sint moesten komen persoonlijk van het balkon. In de Blauwe Zaal kwamen sinds de jaren 60 regelmatig ‘beatgroepen’ optreden en ook schoolfeesten vonden hun weg naar de Blauwe Zaal, waarbij de schoolbands zich ongetwijfeld in het zweet werkten. Menigeen zal hier zijn of haar eerste liefde hebben ontdekt. In latere jaren gaven bands als Gruppo Sportivo en Herman Brood and his Wild Romance hier legendarische optredens. Zelfs acteur Rutger Hauer, die in Friesland woonde, heeft in de Blauwe Zaal als zanger op het podium gestaan.

Grote zaal in Schouwburg Heerenveen in 1979

MUSEUM HEERENVEEN Minckelersstraat 11 8442 CE Heerenveen www.heerenveenmuseum.nl

De Blauwe Zaal werd in de jaren tachtig ook de tweede filmzaal van de Schouwburg-Bioscoop. Omdat beneden geen vaste bioscoopstoelen waren, zat het publiek soms gewoon op stoelen aan tafeltjes (met kleedjes!) naar de film te kijken, zeker op de bovenverdieping. Ondanks al dit fraais moest de Schouwburg-Bioscoop dicht. De gemeenteraad van Heerenveen had – met één stem meerderheid – er voor gekozen om het Posthuis te verbouwen tot het Heerenveense theater, ten koste van de Schouwburg. Die zou worden afgebroken om plaats te kunnen maken voor nieuwbouw van het gemeentehuis. Vlak voor de sloop droeg historicus Jan de Jong de Schouwburg-Bioscoop en daarmee ook de Blauwe Zaal, ten grave met de woorden “Van Schouwburg naar Rouwburg.”

Afbraak Schouwburg in 1992

MET DANK AAN: Werkgroep Oud Heerenveen www.werkgroepoudheerenveen.nl


heerenveen // CULTUUR&UITGAAN

NUVERAARDIGE FERHALEN

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als

De vinger op de zere plek!

Reageren? Stuur dan een email naar: eelke.lok@ziggo.nl

Nieuws De grote vraag voor elke journalist is: wat is nieuws? Indertijd was het antwoord dat al datgene, wat de wereld nog niet wist, nieuws was. Dat is intussen veranderd. Nieuws is nu wat journalisten denken dat de meerderheid van de bevolking graag wil horen of lezen. Dat zou nog een redelijk criterium zijn, maar niet als blijkt dat die journalisten dat absoluut niet weten. Zo wordt elk woord wat één of andere Engelsman of Europeaan zegt over Brexit in de Nederlandse pers belangrijker gemaakt dan de jeugdzorg in Nederland. Terwijl die failliet is. De in Thailand gestrafte Johan van Laarhoven komt naar Nederland terug, moet daar nog meer straf uitzitten, maar wordt binnengehaald door de media als een held. Terwijl hij toch drugsbaas en witwasser was en misschien nog wel is. Zo kunnen we doorgaan. Elke dag zijn er dit soort voorbeelden. Echt nieuws was dat Australië zucht onder zeer zware bosbranden. Die duren al weken. Er zijn intussen 28 doden gevallen. Miljarden dieren zijn verbrand. Het klimaat zal zijn werk hebben gedaan, maar ook blijkt 80 % van die branden te zijn aangestoken. Het nieuws meldde voldoende in eerste instantie, maar uiteindelijk bleef het beeld steeds hetzelfde: het ging niet uit. Dus het verdween uit het nieuws. Maar gelukkig was er een tennisdame, die kuchelde bij haar kwalificatiepartij voor de Australian Open. Sterker: ze kon haar partij niet eens afmaken. Dat was voor de Nederlandse nieuwsmedia voldoende om, nog intenser dan eerst, volledig uit te pakken. De hele dag werd er over doorgezeurd: hoe erg het was dat een tennismiljonaire kuchelde. Sytze Brouwer was een jaar in Australië. Heeft daar vrienden. Net als tweelingbroer Harmen. De beide skûtsjeschippers kennen dus het echte verhaal. Zij gaan komende zaterdag een inzamelactie houden op de Oude Koemarkt van Heerenveen. Veel muziek, veel bekende gasten, en hopelijk veel geld. Dat moet dan van de bezoekers komen. U dus. Het gaat niet verloren, want de Brouwers weten de projecten in Australië rechtstreeks te helpen via hun vrienden. Want kijk, als die ‘kucheltennisdame’ zulk prangend nieuws was, dan kon dit ook wel even.

35

(TROCH JANGERBEN MULDER)

ÚT DE GEMEENTE HEARRENFEAN

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

journalist van Omrop Fryslân draait hij al bijna veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele nononsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten...

GROOTHEERENVEEN.NL

IN SNOADE FANGST Yn de jierren tweintich fan de foarige iuw, doe’t der noch gjin wapenwet wie, hiene ferskeidene arbeiders en oare lytse lju yn dizze omkriten in gewear. Guon makken doe fan it streupen suver in fak. Hja streupten oerdei, mar ek wol by nacht. By tsjustere moanne en wat rûzich waar giene se mei in ljochtbak it fjild yn, efter de hazzen en kninen oan. By ljochtmoanne skeaten se fasanten sa út de beammen. Net alle streupers wiene like warber; guon hiene in túntsje dêr’t winterdeis boerekoal yn stie en as dat dan ûnder de snie bedobbe wie kamen dêr somtiden kninen of hazzen op ôf. Dêr waard dan wolris ien fan sketten. Dat wie by de wet ferbean, mar it folk seach dêr gjin misdied yn. Se seagen by in betûfte, dryste streuper op en by jûnpraterijen fertelden se sterke ferhalen oer sa’nien. Mar neidat de wapenwet ynfierd wie, wie it dreech om oan in wapen te kommen. Piter, dy’t arbeider wie by in boer efter de Skoatterlânske feart, mocht wol graach it fjild yn gean. Op in moaie winterjûn mei ljochtmoannewaar rûn er nei syn maat Jan, dy’t op de grins tusken it sân en it feangebiet wenne. Dêr oankaam sei er tsjin him: “We moasten mar in eintsje rinne en sjen oft der hjir as dêr noch in hazze sit.” “Ik wit net,” sei Jan, “ik bin bang dat der dizze hjerst net folle oerbleaun binne. Mar wy kinne wol efkes in eintsje omrinne, it is moai waar. Oerdei sit men ek al it measte thús yn de winter. Wy moatte earst noch mar efkes prate en wachtsje oant de measte lju oan de kant binne.” Nei in skoftsje krige Jan syn gewear fan de balke, stiek in pear patroanen yn ‘e bûse en de beide mannen setten ôf. It like derop dat Jan gelyk krige want se krigen neat foar de loop. Frijwat wurch giene se op ’t lêst mar wer op hûs oan. De moanne sakke al moai nei de kimen en it waard al wat skimerich oer it fjild. Doe’t se by in âld trekgat lâns kamen, seagen se in fûke stean. “Sille wy ris sjen oft wy him lichte kinne?”, frege Jan. “Der sit miskien noch wol in soadsje iel yn en dan komme wy net mei lege hannen thús.” Se fûnen in ein peal en dêrmei rêden se it op om in gat yn it iis te krijen. De moanne wie yntusken ûndergien, dat it wie aardich tsjuster woarn. De mannen hellen in fûke omheech, dy woech swier. “Der sit wol wat yn”, sei Jan. “Hâld do de sek ris op.” Dat barde en Jan skodde de fûke leech. “Ik wit net wat der út de sek rûgelt,

mar dat is gjin iel”, sei er. Jan taaste ris yn de sek. “Ik fiel dingen mei grauwe koppen,” sei er, “wat kin it dan wêze?” “Sil ik dy ris wat sizze,” sei Jan, “dit is ielkwab man, klearebare ielkwab!” “No, dat is ek goed spul”, wie Piter fan betinken. Se pakten de boel op en dêr sjokselen se hinne, tige bliid mei harren bút. Doe’t se by it hûs fan Jan kamen skynde der al ljocht troch de gerdinen. De frou wie der al ôf. Se giene der yn en Piter sette de sek mei ielkwab op ‘e flier. “Krij mar gau in grutte panne”, sei Jan tsjin syn wiif. “Wy ha in moai soad ielkwab fongen.” It minske gie der út en kaam mei in grutte skaal werom. Piter krige de sek en hold him boppe de panne. Jan en syn wiif stiene der mei spanning nei te sjen, mar o hea, wat glied dêr út de sek yn de skaal? In hiele protte grauwe griene froasken, noch slûch fan de wintersliep dy’t de mannen fersteurd hiene. In stikmennich rûgelen by de skaal del oer de flier. Jan en Piter stiene der ûnnoazel nei te sjen, mar it wiif joech in lûde gjalp en sprong boppe op in stoel. Dêr stie se mei de hannen foar de holle. Doe’t de kikkerts yn beweging kamen en begûnen te hippen, moast Piter ôfgryslik laitsje, it wie ek gjin gesicht. Jan stie der ferstive by en it wiif joech de iene gjalp nei de oare. Piter draaide him gau om en skêt slop fan it laitsjen de doar út nei hûs. Nei iterstiid kaam Piter wer op ‘e proppen, Jan syn wiif wie allinne yn ’e hûs. “Hoe is it mei de ielkwab, ha jimme der lekker fan iten?” “Och, hâld dy stil mei dyn gekoanstekken,” sei it wiif, “ik bin der noch ûngedien fan. We ha se der ta it sydfinster útsmiten, Jan mei de hannen en ik mei de tange; doe’t ik de flier oanfage siet der noch ien ûnder de kast.” Piter moast al wer laitsje.

“Do bist in moaienien, do lietst Jan en my mei de brot sitte”, sei it wiif brimstich. “Mar wêr is Jan no?”, frege Piter. “Jan is it fjild wer yn, hy hat guozzen roppen heard”, andere it wiif. “Dan gean ik him efternei”, sei Piter. Hy hie wol troch wêr’t er him fine koe. Der stie wat lân ûnder wetter dat no beferzen wie, dêr soe er wol wêze, tocht er. En ja hear, Jan krûpte it iis fan de langsleat del. In eintsje fierderop wie in grut wetterplak en dêr sieten in stik of wat guozzen yn in wekke byelkoar. Piter seach Jan stadich nei it wek takrûpen. Hy kaam wat omheech, it gewear kaam tsjin it skouder en efkes letter skeat er. Jan sprong oerein en de guozzen fleagen mei in protte kabaal omheech. Alline ien bleau efter en sloech mei de wjukken, hy koe de skonken net goed ûnder it gat krije om him ôf te setten op it glêde iis. Jan stode sa hurd as er koe op de goes ta. Mar troch it fûle rinnen krige Jan troch dat er him net mear hâlde koe, doe’t er oan de wekke ta wie. Op it momint dat Jan de wekke yn glied krige de goes de skonken ûnder it gat en fleach fuort. ‘Gak, gak’, rôp de goes noch ûnder it fuortfleanen, krekt as stiek er Jan de gek oan. Der stie net folle wetter, dat Jan koe net fersûpe, mar hy kaam der wol dweiltrochwiet wer út waadzjen. Piter koe fansels it gnizen net litte en Jan flokte it út. Earst fannacht dy rottige froasken, no stronttrochwiet troch dy smoarge goes.

OPNIJ NEIFERTELD TROCH JANGERBEN MULDER. Dit ferhaal komt út it eardere moanneblêd It Heitelân.


Agenda

// 22 jan. t/m 22 feb.

Theater/muziek

Overig/divers

Sport/sportief

Expositie/tentoonstelling lezing/cursus

Koopzondag

Lezing schaatsen en schaatsenmakers

22

Lezing Watersnoodramp

! Bibliotheek Heerenveen Seniorcafé // 10:15 - 12:00 // Lezing J. Leenhouts

05

Lezing Dr. Ben van Cranenburgh

22

Doemiddag 3D printer

05

Javier Guzman

23

The Tape Face Show

Reis om de wereld in 80 dagen (8+)

24

BoekStart-inloopochtend

07

Workshop Kunstbende

25

Micha Wertheim

07

sc Heerenveen - AZ

25

sc Heerenveen - VVV Venlo

08

JEANS

25

FLJIMSK

08

KPN NK Allround & Sprint

25-26

Cultuurklank Festival

09-10

Koopzondag

26

Workshop Bullet Journaling

10

26

Mulder & Sons

13

Walk&Talk

28

Expositie stefanie Nauta

13

De Cloud

28

Unis Flyers - Era Renomar HYS Herentals

15

Een nacht niet slapen (14+)

28

Eet je bord leeg (4+)

16

Scapino Ballet Rotterdam

30

Brouwer’s Akkordeon Orkest

16

Unis Flyers - Antwerp Flyers

01

Pepijn Gunneweg

20

So long, Cohen

01

Buurman en Buurman (3+)

22

Saxofoonkwartet Sax

02

Unis Flyers - Cairox Hijs Hokij

22

jan

Posthuis Theater // 20:15 // Guzmán

Posthuis Theater // 19:15 // Toneelschap Beumer & Drost

!

Ateliers Majeur/De Rinkelbom // 10:00 - 12:30 // Workshop ‘Hoe moet ik beginnen?’ voor 13-18 jarigen

Abe Lenstra Stadion // 18:30 // Eredivisie voetbal

Posthuis Theater // 20:15 // Editie 29: Heartbeat

Thialf Heerenveen // Diverse aanvangsttijden // Nederlands Kampioenschap schaatsen

Centrum Heerenveen // 13:00 - 17:00 // Winkelen

Kay & Sieta

jan

!

Terbantster Tsjerke // 15:30 // Friese liedjes met Argentijnse tango

Bibliotheek Heerenveen // 10:00 - 12:00 // Greetje Slimbach geeft advies bij solliciteren

Bibliotheek Heerenveen Digitaal Café // 18:30 - 20:00 // Presentatie Bouwe Koopal

Posthuis Theater // 20:15 // Meeuw Jonge Theatermakers

Posthuis Theater // 20:15 // PEARL (met inleiding vooraf om 19:15 uur)

Thialf Heerenveen // 20:00 // BeNe-league

Posthuis Theater // 20:15 // Ernest Beuving, Marlies Claasen e.a.

Terbantster Tsjerke // 15:30 // Vier professionele, vrouwelijke musici met een Friese achtergrond

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

jan

feb

feb

feb

Bibliotheek Heerenveen Fablab // 15:00 - 17:00 // 3D printer Fablab

feb

Bibliotheek Heerenveen // 10:00 - 11:00 // Lezen met je baby/dreumes

!

Posthuis Theater // 20:15 // Micha Wertheim voor alle duidelijkheid

Abe Lenstra Stadion // 19:45 // Eredivisie voetbal

feb

feb

feb

feb

Posthuis Theater // 20:15 // Wer sil dat hinne

Ateliers Majeur/De Rinkelbom // 14:00 - 18:00 // Gratis toegang! Diverse workshops, optredens en kraampjes.

Bibliotheek Heerenveen // 19:30 - 21:30 // Workshop Hannah Zandbergen

feb

feb

feb

Posthuis Theater // 20:15 // Vader en Zonen

Bibliotheek heerenveen // Tijdens openingsuren // Expositie schilderijen

Thialf Heerenveen // 20:00 // BeNe-league

feb

feb

feb

Posthuis Theater // 15:00 // De Toneelmakerij

De Kiekenhof, Nieuwehorne // 15:00 // Bestaande composities, eigen werk en volksmuziek

feb

feb

Posthuis Theater // 20:15 // The Great Wonder

Posthuis Theater // 14:00 en 16:00 // Buurman en Buurman gaan kamperen

feb

feb

Thialf Heerenveen // 20:00 // BeNe-league

!

Bibliotheek Heerenveen (HIP) // Tijdens openingsuren // Schaatsfabrieken en schaatsenmakers

!

feb

06

!

Posthuis Theater // 20:15 // Brand. New. Show.

Expositie Schaatsenmakers

feb

t/m

Ateliers Majeur/De Rinkelbom // 19:00 - 21:30 // Twee lezingen over muziek, brein en effectief studeren

jan

Zie ook bij uitgelicht hiernaast voor meer informatie.

29

t/m

Bibliotheek Heerenveen // 19:30 - 21:30 // Lezing Kleis Oenema

feb


Uitgelicht

Kunstbende workshop

In de regio Heerenveen zijn het hele jaar door afwisselende evenementen voor jong en oud! Hieronder zijn enkele evenementen uitgelicht. Regio Heerenveen, ‘n gouden plak!

heerenveen

25 jan

Ben je op zoek naar inspiratie of een goed idee? Of heb je het al helemaal voor elkaar, maar ontmoet je graag de andere deelnemers? Kom dan naar de workshop van Kunstbende Friesland! Op zaterdag 25 januari is iedereen tussen de 13 en 18 jaar oud van harte welkom bij de workshop ‘Hoe begin ik?’ Aansluitend aan de workshops is er de mogelijkheid om verder te werken aan je act/ werk. Blijf dus gezellig nog even hangen en ga aan de slag.

feb

jan

Friese liedjes met Argentijnse Tango Het concert ‘Spiegelingen’ brengt een ode aan het wad en verhaalt over verlangen, een horizon afspeuren, over plezier hebben en herinneringen ophalen. Achteraf kijken we met heel andere ogen naar waar we vandaan komen. Friesland en Argentinië, een onverwachte combinatie die zich verrassend goed laat mengen, net als de zang en het spel van zangeres Sieta Keizer en gitarist Kay Sleking. Luister bijvoorbeeld naar het romantische ‘Leafste’, of het uptempo ‘Tunker’. Of naar ‘Poema Valseado’, oorspronkelijk een compositie van Piazzola, nu uitgevoerd in een arrangement van Sleking, op een tekst van Keizer.

05

26

Kay & Sieta

‘Hoe moet ik beginnen?’

Lezing Watersnoodramp

groot

is mediapartner van ‘n Gouden Plak

Kay Sleking is hoofdvakdocent aan de vakgroep Argentijnse Tango van het Rotterdams Conservatorium. Hij speelt gitaar, contrabas en bandoneon, als solist, begeleider, in een ensemble of in een orquésta típica. Sinds begin jaren negentig treedt hij op in concertzalen in binnen- en buitenland.

Opgroeien in Friesland betekende voor Sieta Keizer veel mijmeren. Dromen. Ze vindt een koffer illegale cassettebandjes van één van de reizen van haar vader kapitein Keizer. Eén daarvan vindt ze wel heel bijzonder: een vrouwenstem, prachtige liedjes; theatraal en lyrisch. En zo begint ze met het ontwikkelen van haar stem. Letterlijk en figuurlijk.

Door J. Leenhouts Woensdag 5 februari vertelt de heer J. Leenhouts over de Watersnoodramp van 1953. Als 16-jarige jongen heeft Leenhouts de ramp meegemaakt, hoewel het gezin er niet rechtstreeks door is getroffen. Zijn vader was destijds verantwoordelijk voor de elektriciteitsvoorziening op de eilanden Tholen en St. Philipsland en heeft hem vanaf het eerste uur in de rampnacht steeds betrokken bij zijn acties en belevenissen.

06 feb

Een echte familieshow

Micha Wertheim

07 feb

Voor Alle Duidelijkheid Na het experimentele tweeluik ‘Ergens anders’ en ‘Iemand anders’ is Micha Wertheim terug in de theaters met de cabaretvoorstelling ‘Micha Wertheim Voor Alle Duidelijkheid’, over het verlangen naar de toestand vóór alle duidelijkheid. In zijn zevende voorstelling keert Micha Wertheim terug naar de vorm waarmee hij begon: stand-up. Persoonlijk, grappig en zonder opsmuk. Zoals altijd is hij scherp, soms ongemakkelijk, maar vooral laat hij zien dat goede grappen nog steeds van levensbelang zijn. ‘Micha Wertheim Voor Alle Duidelijkheid’ gaat over de behoefte onbevangen in het leven te staan. Kennis kan een muur worden, die alle schoonheid aan het zicht onttrekt. Nu alles altijd en overal duidelijk is, wordt verdwalen steeds lastiger.

Expositie Schaatsenmakers

The Tape Face Show uit Nieuw-Zeeland is een bijzonder komische show vol sublieme waanzin voor jong en oud. Met zijn wat verwilderde, ontheemde blik, zijn kapsel dat ontploft lijkt en met een stuk zwarte ducttape over zijn mond knutselt Tape Face een voorstelling in elkaar, waarin de meest onverwachte zaken gebeuren. Zijn ‘Brand. New. Show.’ zit vól geluidseffecten, maffe en knappe taferelen, waarin verder geen woord wordt gesproken. Zoals Tape Face zelf zegt: “Verwacht niets, geniet ervan.” Een echte familieshow.

29

t/m

The Tape Face Show

feb

Geschiedenis van het maken van schaatsen Nog tot en met zaterdag 29 februari staat de geschiedenis van schaatsfabrieken en schaatsenmakers in de gemeente Heerenveen centraal in het Historisch Informatiepunt (HIP) te Heerenveen. Met voorwerpen, veel foto’s en film schetst deze expositie een goed beeld van het maken van schaatsen in vroeger tijden. Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De toegang is gratis.

Zet alvast in je agenda! 7 maart 7+8 maart

Samen zorgen dat de hele regio Heerenveen ‘n Gouden Plak is om te wonen, werken, ondernemen en bezoeken. Nu en in de toekomst. Dat is het doel van ‘n Gouden Plak!

sc Heerenveen - Ajax, Abe Lenstra stadion ISU World Cup Finale, Thialf Heerenveen

ngoudenplak

@ngoudenplak

ngoudenplak.nl

@ngoudenplak


Kuiper Verzekeringen. Voelt als familie.

kuiperverzekeringen.nl


SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

39

“IK MOAT MYN EIGEN RACE RIDE” JORRIT BERGSMA, KONING VAN DE TIEN KILOMETER SCHAATSEN Maandags na de EK Afstanden in Heerenveen. Bakje koffie. Hij is nog wat stijf in zijn rug, want hij viel gisteren in de slotronden van de Mass Start. Morgen gaat hij naar Tenerife; zijn ploeg wordt daar van nieuwe energie voorzien. Hij kijkt met één oog naar zoontje Brent, die, onder toezicht van mem Heather Richardson, de bezoeker enigszins argwanend bekijkt. “Dat fyn ik it iennichste wat swier is, dat ik ‘s winters sa faak sa lang fuortbin by frou en bern.” TEKST EELKE LOK // FOTO'S ORANGE PICTURES

Het kenmerkt het karakter van schaatser Jorrit Bergsma (34) uit Aldeboarn. Als het even kan trekt hij zich daar terug in zijn eigen wereld. Niet dat hij de schaatswereld schuwt. De steun van het Thialf publiek is heel prettig. Een aparte dimensie voor de schaatsers, die soms in de uithoeken van de wereld voor weinig mensen hun prestaties moeten leveren.

TITELS Dik tien jaar al zit Jorrit Bergsma in die schaatswereld. Hij kwam als marathonschaatser in de ploeg van trainer Jillert Anema. Die man bracht Jorrit Bergsma naar de langebaan. De tien kilometers waren het doel, de vijf kilomer zit in het bijprogramma. In die tien jaar heeft Bergsma alle beschikbare titels intussen wel gehaald. Olympisch-, Wereld- en Nationaal kampioen op ‘zijn’ tien kilometer. Hij liet de marathon niet varen. NK marathon natuur- en kunstijs. En won op de Weissensee het NK 100 kilometer en de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer. Hij kijkt even omhoog. Zegt dan: “ik moat earlik sizze dat riden yn kjeld, snie en hurde wyn op natoeriis it allermoaiste is.” Alternatief?. Haalt de schouders op: “Dat is net oars.” Er komt een scheef lachje. Immers: een echte Elfstedentocht is zijn uiteindelijke doel.

BEULSWERK Hopelijk komt die op tijd voor de man die jaren aaneen eigenlijk de grote favoriet was en misschien nog is om Henk Angenent op te volgen. Bergsma heeft echter zo langzamerhand intussen een onnoemelijke zooi beulswerk op het ijs gekwakt. Indachtig de ineenstorting van Falko Zandstra na de tien kilometer in 1993, indachtig ook de rugproblemen van Sven Kramer, kun je je best afvragen hoe lang het lichaam van Bergsma nog voldoende energie kan leveren. Hij haalt zijn schouders op.

TECHNIEK Jorrit heeft overigens twee voordelen. Ten eerste techniek. Hij valt meteen op in eenmarathonpeloton; hij ‘zit’ lager dan al die mannen, ook die van de langebaan. Een uitstekende techniek, die hij ook nog kan aanpassen op onhandig natuurijs. “Neat oanleard, it hat altyd sa west. It is gewoan myn bou.” Ultiem bij luchtweerstand. Het tweede voordeel loopt op twee benen en heet Jillert Anema, uit Bontebok. “Tech-

nyk hie’k al, Jillert hat soarge foar it fysieke ferhaal.” Samen met Bob de Vries en Arjan Stroetinga heeft Bergsma het hele traject Anema doorlopen. De beide anderen hebben ook nog geen fysieke klachten, ondanks dat er al die jaren keihard getraind is. Jorrit Bergsma doet het nog steeds met liefde. Ziet ook de resultaten. Dit seizoen al twee marathonoverwinningen, winst in de Mass Start. En Nationaal Kampioen tien kilometer, Roest werd naar huis gereden. Ach, het loopt niet altijd goed, op de vijf kilometer moet Bergsma Roest en Kramer nog steeds laten gaan.

MARGES Jorrit legt uit: de marges, die worden steeds kleiner. Hij weet nog dat Canadees Ted Jan Bloemen een wereldrecord reed op de tien kilometer. Jorrit startte daarna, schaatste in het begin sneller dan Bloemen, maar eiste teveel van zijn lichaam. Dan komt je er niet. “Ik moat myn eigen race ride.” Je afsluiten voor alles. Alleen denken aan je techniek. En de speaker niet horen. “At ik dy hear, riid ik min.” En rekenen. En het lichaam niet forceren. “Sju, je witte elke kear at je oan

“IK GEAN NOCH WOL EFKES TROCH.”

de tsien kilometer begjinne, dat je kapot gean sille. Elke kear wer stikken. En dan besykje 25 rûntsjes 30,5. De holle moat hielendal leech wêze.” Hoor je dan alleen Jillert Anema? “Nee. Jillert ropt by my net sa folle, we witte it wol.” Zijn parool en dat van zijn trainer is altijd winnen. “En dan nim je wolris krekt tefolle risiko. Dat moat derút.”

WK AFSTANDEN Want Jorrit Bergsma wil helemaal klaar zijn voor de WK Afstanden. Drie keer won hij daar de tien kilometer. Straks in Salt Lake City wil hij weer volop branden. Dat is op hoogte en maakt het schaatsen toch weer anders. Hij bereidt zich er goed op voor. Heeft de marathonploeg twee maanden in de steek gelaten. Hij vindt het niks, maar moet. Op zoek naar de juiste arbeid-rust verhouding. Energie sparen. Daarom gaan de mannen ook naar Tenerife. Al is juist reizen ook weer slopend voor je krachten. Net als het eeuwige kwalificeren in Nederland. “Swiere wedstriden altyd, dat fret enerzjy!” Jorrit Bergsma heeft intussen vrouw en kind dag gezwaaid. Hoe lang doet hij dat nog? Hij haalt zijn schouders op. Hij kent zijn leeftijd, maar ook zijn kracht, energie en liefde voor het schaatsen. “Ik gean noch wol efkes troch.” Nog even wachten op Wiebe Wielings, “at it trochgiet.”


INLOOPDAG 31 JANUARI Tijd voor een nieuwe garagedeur!

WINTERAANBIEDING 25% isolatiekorting bij aanschaf van een geïsoleerde garagedeur 1 januari t/m 20 maart 2020 Vraag naar de voorwaarden

Showroom (op afspraak): De Werf 12-1 8401 JE Gorredijk Kantoor: Dille 8 8401 NA Gorredijk 0513 - 43 52 43 06 - 52 59 25 14 www.ellema.nl info@ellema.nl

Sinds 1955

Als Novoferm dealer beschikken we over vakkennis en bieden we eersteklas service.

Kom naar onze inloopdag en laat u vrijblijvend adviseren! Vervang uw CV-ketel door een nieuwe of kies voor een hybride oplossing (warmtepomp systeem). Deze dag zijn er verschillende fabrikanten aanwezig die alles kunnen vertellen over de nieuwste ontwikkelingen.

Tijd Locatie Telefoon Website

16:00 – 20:00 uur De Werf 1, Heerenveen 0513 – 611 300 cvketelacties.nl

Speciaal voor de inloopdag zijn er volop acties!

Tip! Neem het volgende mee: een foto van uw huidige ketel, van uw huidige thermostaat en van uw rookgasafvoer door dak of gevel.

HOEKSEIZE 8 - 8711 HR WORKUM MOBIEL 06 - 22 85 44 13

VOOR ONDERNEMERS DIE ERUIT HALEN WAT ERIN ZIT. RONALD JANSMA, JANSMA JACHT BV SNEEK

WIJ STAAN GARANT VOOR: 4 Vlotte aanpak 4 Kwaliteits-schilderwerk 4 Heldere afspraken 4 Nette oplevering Uw ambities voor de volle 100% waarmaken. Door 24/7 met u mee te denken op het gebied van accountancy en fiscaal advies. Meer dan 100 betrokken topprofessionals die nooit concessies zullen doen aan uw doelen en uw plannen om ze te bereiken. In voor- en tegenspoed. Uw zaken raken ons immers net zo goed.

www.kromhout.com


heerenveen // SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

41

TEKST EELKE LOK // FOTO'S DENNIS STOELWINDER

BAANCOMMISSIE ZOEKT MEER JEUGDSCHAATSERS

Onzichtbare schaatswerkers op spandoek Al vrij snel na de opening van de toen nog niet overdekte kunstijsbaan Thialf in Heerenveen gingen de mannen van Thialf en die van de schaatstrainingsclubs met elkaar om de tafel zitten. Ze waren er vrij snel uit. Toen ze weer buiten kwamen was de ‘Baancommissie Thialf’ opgericht. Die Baancommissie Thialf bestaat nog altijd. Froukje Zonderland uit Dijken en Johannes Zijlstra uit Heerenveen maken beiden deel uit van die baancommissie en we spraken even met hen. Aangeboden door Stichting Vriendenkring Thialf www.vriendenkringthialf.nl

Zonderland en Zijlstra maken beiden zelfs al eeuwen deel uit van de baancommissie. Dat komt omdat het veel moeite kost om vaste bestuursleden te krijgen. Zo nu en dan willen mensen graag wat doen; niet constant. En vanzelfsprekend is er in de loop der jaren wel het één en ander veranderd.

Vriendenkring Thialf Al in 1967 werd de Stichting Vriendenkring Thialf opgericht, Een van de eerste bestuursleden was oud-Elfstedenwinnaar Jeen van den Berg. Dus kent de Vriendenkring een lange traditie in het mogelijk maken van initiatieven, die voor de organisatoren eerst onmogelijk leken vanwege gebrek aan voldoende financiële middelen.

SCHEMA’S De ‘Baancommissie Thialf’ huurt namens het Gewest Fryslân en de clubs de trainingsuren in. Een ingewikkelde materie, want er zijn veel groepen die Thialf willen gebruiken. Die club heeft zoveel leden, die zoveel. Allemaal in verschillende categorieën. Je kunt niet het ene trainingsuur 300 man hebben en het volgende 30.

De Vriendenkring hoopt voor het voortzetten van die traditie jaarlijks meer donateurs en vrienden aan zich te binden. Dat is enerzijds handig, want je betaalt minder toegangsgeld, maar het toont ook de betrokkenheid.

De baancommissie was er altijd al voor het in elkaar lijmen van de trainingsschema’s. De baancommissie werd in feite ook secretaris/ penningmeester van de trainingsclubs. Al die verschillende papieren per individu die nodig waren om de schaatsers te laten trainen en wel of geen wedstrijden te laten rijden. En wedstrijden in alle gedaanten te organiseren, van kortebaan tot marathon. Verder bemoeit die baancommissie zich sinds 1967 met de opleiding van juryleden.

INGEWIKKELD De Baancommissie Thialf doet nog altijd zijn uiterste best om het voor de rijders en Thialf allemaal zo goed mogelijk te organiseren. Anderszins verandert ook het schaatsen. Het is maar goed dat baancommissieleden die ingewikkelde materie verzorgen. “Al wurdt it miskien wol wat minder yngewikkeld”, zegt Froukje Zonderland. Immers de Elfstedenhal in Leeuwarden heeft gezorgd dat een aantal verenigingen daar hun

Nee, er is niet altijd genoeg ruimte voorde jeugd, de topsport heeft het voor het zeggen op de Thialfbaan. Gelukkig kan er veel op de 333 meter binnenbaan. Daar kunnen straks de instroomuren voor de jeugdigen worden gehouden. Daar zullen de verenigingen straks wel voor zorgen. ”Al soenen se har yn eigen regio wol wat mear manifesteare kinne”, vindt Zijlstra.

Froukje Zonderland en Johannes Zijlstra zijn blij met het promotie-spandoek

‘home’ konden vinden. Thialf heeft nu nog tien clubs over. Die waren opgedeeld in groepen, die ook weer eigen wedstrijden hadden, maar dat gaat langzaam verdwijnen. Het beeld van de ‘klanten’ van Thialf verandert. Seniorwedstrijden worden amper meer uitgeschreven, al is er wel veel regiomarathonwerk. Ook het jurywerk wordt minder ingewikkeld. “Wy komme no aanst mei ien wedstriidjury, net mer mei fjouwer.”

STRUCTUUR

De aanwas van de jeugd is de voornaamste reden voor de baancommissie om zichzelf, en daarmee de trainingsclubs herkenbaar te maken. Herkenbaarheid was overigens nooit een item voor de altijd wat in het verborgene werkende baancommissie. Maar de jeugd moet ‘gepakt’ worden, weer opgroeien in de Friese volkssport.

SPANDOEK

Jeugdschaatsen in Thialf (foto:facebook HCH Heerenveen)

Het laat onverlet dat Zonderland en Zijlstra, beiden immers ook afkomstig van de trainingsclubs, blij zijn dat de Vriendenkring het spandoek ophing.

Het komt allemaal ook door de structuur van de schaatssport. Als je de top jong niet haalt, kom je er niet meer. De pupillen, dat gaat nog redelijk, maar ook bij de junioren is al wat minder belangstelling. Maar de verhuur van uren gaat wel door, schaatsers trainen graag op de recreatie-uren. Voor als die lange tocht ooit eens zal komen… Voor het overige zijn er nu flex-abonnementen, iedereen kan kiezen wanneer hij of zij wil schaatsen.

Daarom hangt er nu een zes meter lang dundoek in de Thialfhal, waar de tien verenigingen zich op manifesteren: ‘Kom er bij, kom bij ons.’ Niet concurrerend, ieder heeft zijn immers zijn eigen gebied. Froukje:

SCHENKING VRIENDENKRING

Pauline Hazelhoff-Luinstra, voorzitter Vriendenkring Thialf

“Mar de clubs sizze no: ‘Jim kin simmers by ús ek in soad dwaan’. En se ha allegear goeie trainers.” Natuurlijk is er al veel jeugdschaatsen op Thialf. De shorttrack begint wat meer te trekken. Het ijshockey ook. De ijsclubs die hun natuurijsbaan de laatste jaren alleen als water kunnen zien, komen met de jeugdigen kwartetschaatsen. De schoolschaatsers zijn actief. Maar dan? Vier keer schaatsen en dan is het voorbij. En nu kunnen ze rijdend het spandoek zien. “Heit, ik wol by de klub.”

Het spandoek is een schenking van de Stichting Vriendenkring Thialf aan de baancommissie. Op het spandoek manifesteren de schaatsclubs zich. Tegelijk is het ook een uiting van die Vriendenkring. Voorzitter Pauline Hazelhoff-Luinstra van de stichting: “De ruim 400 donateurs en vrienden van de Vriendenkring zorgen ervoor dat het bestuur van de Vriendenkring Thialf de vele kleine en grote initiatieven voor recreatiesporters, in het bijzonder de jeugd, kan blijven ondersteunen. We refereren daarbij aan wat we doen bij het schoolschaatsen, jeugdijshockey, kunstrijden, schoonrijden, shorttrack en curling. Dat wordt allemaal financieel ondersteund.”


42

NUMMER 01 • 2020 TEKST JOERI VAN LEEUWEN

WILLEM SCHOKKER, HOOFDTRAINER VAN UDIROS NIEUWEHORNE

“HET KAMPIOENSCHAP IS NU HET DOEL”

De KNVB zag vorig seizoen meerdere voetbalverenigingen de overstap maken van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Een tendens die overigens al enkele seizoenen geleden is ingezet. Het nadeel voor deze verenigingen is dat zij verplicht op het laagste niveau in de vijfde klasse moeten starten. helemaal onderaan de ladder. Voor UDIROS uit Nieuwehorne is dit niet anders. Afgelopen zomer kwamen maar liefst acht nieuwe spelers de bestaande selectie versterken en kwam er eveneens een nieuwe hoofdtrainer aan het roer in de persoon van Willem Schokker. “We hebben sinds augustus al behoorlijke stappen gemaakt als team”, zegt Schokker, die onlangs zijn eigen schildersbedrijf startte. “Ondanks dat we van de zondag naar de zaterdag zijn gegaan is het er daardoor niet specifiek makkelijker van geworden. Ik denk dat de vierde klasse zaterdag ongeveer gelijk staat aan de derde klasse zondag qua niveau. Het is wel een prachtig gegeven dat we nu bovenaan staan met dertig punten. Geen van deze punten is gestolen en de enige verliespartij die we hebben geleden was tegen Nagele, de nummer twee. Die wedstrijd speelden we op zich prima, maar uiteindelijk bleek Nagele wel sterker.”

De

BREDE SELECTIE Waar de meeste vijfdeklassers te maken hebben met krappe selecties is dat in Nieuwehorne niet aan de orde. Schokker hierover: “Als we met de hele groep trainen, dan zijn we er toch met een man of 23. Dat is voor mij uitstekend werken en voor de meeste spelers een stimulans om daadwerkelijk te trainen. De afgelopen seizoenen is het plezier er wat uitgeraakt door magere resultaten en het aantal beschikbare spelers. Nu is het andersom en zie je weer vriendschappen ontstaan. Door deze breedte van de selectie kunnen we één en ander opvangen. In onze klasse zie je nog wel eens een deel van een elftal op wintersport gaan of spelers die tussentijds weg gaan voor studie of werk en een vereniging die het dan niet kan opvangen. Bij ons is dat wel het geval.”

TYPE TRAINER “Ik weet niet of het zo is dat ik typisch een trainer ben die in een bepaald hokje te duwen is. Ik ben een trainer die informatie over een tegenstander heeft, en daar mee bezig is. Die jongens daarin meeneemt. Eerder een teambouwer”,

aldus Schokker. “Ik ben wél van de duidelijkheid. Wanneer iemand een vraag heeft voor mij, dan kunnen ze altijd aankloppen en zal ik mijn spelers ook antwoord geven. Dit gebeurt over een heel seizoen misschien twee of drie keer. De meeste spelers zijn redelijk bewust van hetgeen ik beoog, hoe het loopt en waarom ik bepaalde keuzes maak.”

KAMPIOENSCHAP Het doel voor Schokker en zijn manschappen is helder. “We willen kampioen worden. Ik denk dat we daarin een goede kans maken. Een groot voordeel is dat wij enkele voorhoedespelers hebben die makkelijk scoren. Er zijn al drie spelers die in de dubbele cijfers zitten. Hierdoor kunnen wij vrij makkelijk de punten bijeen spelen. Toch is het écht niet zo dat we wel ‘even’ kampioen gaan worden. Van

Gezellig Entreekaartje naar voor De Bios? maar € 7,Gebruik deze waardebon!

Geldig t/m 16 februari 2020 | niet i.c.m. andere acties € 2,00 toeslag bij 3D en kindercombi | € 1,50 toeslag bij lange film max. 4 pers/bon - GROOTHEERENVEEN 01-2020

ploegen als IJVC (IJlst - red.), Irnsum en vv Heerenveen win je niet zomaar, terwijl Nagele slechts op één punt staat. Een voordeel hiervan is dat Nagele het voetballen zelf iets minder makkelijk beheerst en dit in de competitie wel eens van doorslaggevend succes zou kunnen zijn.”

SC HEERENVEEN VROUWEN “Het is soms even een beetje passen en meten, maar we hebben een uitstekende samenwerking met de dames van sc Heerenveen die ons complex als uitvalsbasis hebben. Soms is het even net iets later trainen zodat zij kunnen oefenen, of dat zij even rekening met ons moeten houden. Dat is een gegeven waar we beiden mee moeten dealen. Gezien de communicatie tussen beide partijen is het geen probleem om ons flexibel op te stellen naar elkaar”, aldus de oefenmeester.

KUNSTGRAS

de

“Ik denk dat wij wel bij het kunstgras zijn gebaat. De meeste tegenstanders spelen tegen ons toch op een andere ondergrond. Ze moeten dus even wennen om op kunstgras te spelen en dat is zeker wel in ons voordeel. Ik zeg dan ook altijd dat we het eerste kwartier volle bak druk geven. Hierdoor zijn de voetbalhandelingen vaak wat minder makkelijk te doen en zodoende worden er fouten gemaakt. Overigens trainen wij in de week naar een uitwedstrijd op gras, zodat wij ook goed voor zijn bereid”, vertelt Schokker. “Ik probeer altijd de kwaliteiten van de tegenstander te benoemen en ook waar onze kansen liggen. Bij ons thuis op het kunstgras is het dan ook weer anders. Ons voordeel is dat we twee verschillende systemen kunnen spelen en dat is voor de meeste ploegen dan ook weer lastig te bespelen.”

TOEKOMST “UDIROS moet zeker minimaal een stabiele vierde klasser worden in het zaterdagvoetbal. De afgelopen periode hebben we meermaals gespeeld tegen clubs uit deze klassen en dan kunnen we goed meekomen. Dit jaar hadden we misschien wel beter in die klasse kunnen spelen. Overigens is het wel zo dat de stap naar de zaterdag een goede is geweest. Op het dieptepunt kwamen er slechts vier mensen naar een uitwedstrijd. Nu is het weer drukker langs de zijlijn. Zelf ben ik nu aan mijn derde periode bij UDIROS bezig en ik verwacht dat ik nog wel twee seizoenen aanwezig zal zijn. Ik teken altijd voor één jaar bij, dus het kan ook langer of korter zijn”, besluit Schokker.

M e k s y r deF heerenveen

DE BIOS HEERENVEEN

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS UIT JE REGIO OP:

Burg. Kuperusplein 52 Heerenveen

WWW.GROOTHEERENVEEN.NL

Reserveren? Bel 0513-654051 of www.bios-heerenveen.com

HEEFT U NIEUWS? LAAT HET ONS WETEN! REDACTIE@GROOTHEERENVEEN.NL


heerenveen // SPORT

GROOTHEERENVEEN.NL

43

ACROGYM TRAINSTER LAURA OOSTERLOO UIT TJALLEBERD

“DE ACTRICE-OPLEIDING GEBRUIK IK IN MIJN ACROGYM TRAININGEN” Een doener noemt ze zichzelf, Laura Oosterloo, 22 jaar oud, in de bloei van haar leven. Ze is niet in de wieg gelegd voor het theoretisch onderwijs en deed na twee jaar havo/vwo een stapje terug. Bracht in het kader van een uitwisselingsprogramma een jaar door in Amerika en is nu eerstejaars student Leisure en Eventmanagement bij NHL/Stenden in Leeuwarden. Daarnaast is ze druk als trainster voor een groep van dertig kinderen die Acrogym beoefenen bij SV Hercules in Tjalleberd, onder de rook van Heerenveen. TEKST EN BEELD WIM WALDA

“Mijn vader zat zo ver ik mij kan heugen altijd al in talloze besturen en commissies van sportverenigingen en mijn moeder heeft een bedrijf aan huis, dus het was altijd druk, druk, druk bij ons in huis. Mijn zeven jaar oudere zus Sylvia, die inmiddels in september mijn eerste ‘tantezeggertje’ op de wereld heeft gezet, was voor mij een soort tweede moeder.”

TWEEDE CHANTAL JANZEN Op de basisschool al ontpopte ze zich tot organisator en droomde ze er tijdens de traditionele musical in groep acht van om een tweede Chantal Janzen te worden. Die droom is inmiddels wat afgezwakt tot reëlere proporties, het liefst achter de schermen, maar dat theater een belangrijke rol in haar leven zal blijven spelen staat voor haar als een paal boven water. De ondernemende jongedame was op haar zestiende klaar met haar middelbare school en schreef zich, omdat ze wel wat van de wereld wilde zien, in voor een studentenuitwisselingsprogramma in de Verenigde Staten. Laura: “Daar kwam ik terecht in een gezin van een moeder en een geadopteerde dochter, die een paar jaar ouder was dan ik. In North Carolina, aan de voet van de Smokey Mountains, uitgestrekt bergachtig landelijk gebied, zodat je voor al je activiteiten aangewezen was op de auto als vervoermiddel. In verband met mijn leeftijd kwam ik in de een na hoogste klas van de high school, maar ik mocht wel aanwezig zijn bij de diploma-uitreiking en de ‘homecoming party’. Het is met afstand een heel andere cultuur dan het veel informelere studentenleven in Nederland, maar ik heb er een leuke en leerzame tijd gehad.”

ACHTER DE SCHERMEN Terug in Nederland schreef ze zich in voor de mbo-opleiding ‘Actrice’ in Groningen. “Dat is vergelijkbaar met de opleiding D’Drive in Leeuwarden, maar sprak me meer aan doordat theorie en praktijk opgehangen worden aan een centrale productie, waarin alle studierichtingen (audiovisueel, regie, kunst, techniek et cetera) samenwerken. Je leert dus vanaf het eerste moment dat er in een productie erg veel mensen een rol vervullen, zowel op het podium als er achter en in de marketing en organisatie. En dat elke rol even belangrijk is voor het slagen van een project. Zeg maar de ketting die zo sterk is als de zwakste schakel. Dat sprak mij aan en hierdoor maakte de wens om voor het voetlicht te treden plaats voor een rol in de productie, de regie. De stages waarin ik daadwerkelijk verantwoordelijk werd voor een productie vond ik dan ook de leukste en meest leerzame.

VERDIEPING EN VERBREDING Ik had toen al in mijn kop dat de opleiding Leisure- en Eventmanagement aan NHL/Stenden in Leeuwarden een prachtige verdieping, maar ook verbreding op hbo-niveau van mijn eerdere opleiding zou zijn en ben sinds september 2019 eerstejaars student aan Leisure en Eventmanagement.” Daarnaast ben je Acrogym trainer bij SV Hercules in Tjalleberd. Leg eens in ‘Jip en Janneketaal’ uit wat acrogym is en welke rol jij in dat geheel speelt. Ze veert op en haar ogen beginnen te glanzen wanneer ze ‘losgaat’ over haar sport. “Ik zeg altijd: ‘Acrogym is een combinatie van turnen en het circus’. En welk kind

droomt er nu niet van het circus? In teams van twee of maximaal drie personen wordt er op muziek een gymnastische oefening uitgevoerd. Dus naast de turn- of acrobatische elementen spelen dans, élégance en presentatie een hele belangrijke rol in de oefening. Toen ik vier was ging ik op gymnastiek bij Hercules in Tjalleberd, waar mijn vader voorzitter van was. De trainster gaf naast turnen ook acrogym en moedigde mij aan om ook op acrogym te gaan, omdat ik er naar haar zeggen wel ‘gevoel voor had’. Mijn zus zat er ook al op, dus ze hoefde niet al te veel overredingskracht te gebruiken. Dat heb ik gedaan tot mijn zestiende, tot dat ik een jaar naar Amerika ging.”

VERHAAL VERTELLEN “Circa twee jaar na mijn terugkeer uit de VS ging de trainster bij Hercules het avontuur tegemoet. Ze wilde een wereldreis maken, dus moest er een nieuwe trainster komen. Ik had nog geen ervaring in lesgeven en ook de benodigde papieren niet, maar het bestuur had blijkbaar voldoende vertrouwen in mij, want ik werd de nieuwe trainster acrogym bij Hercules. Best wel spannend. Gelukkig begon ik met een kleine groep van elf leerlingen, zodat ik ervaring op kon doen en tegelijkertijd mijn papieren kon halen bij de gymnastiekbond KNGU. De teller staat nu op dertig enthousiaste acrogymmers, waarvan de oudste is achttien jaar en de jongste zes.

In mijn lessen maak ik dankbaar gebruik van mijn opleiding tot actrice, omdat een belangrijk aspect bij acrogym de presentatie is. De leerlingen moeten van mij zelf een verhaal verzinnen bij hun oefening. En dat was best wel wennen voor de ‘kids’. Je moet tijdens een oefening vloeiende overgangen laten zien van elegantie naar acrobatische poses en dat gaat gemakkelijker en overtuigender wanneer je dat op je zelfverzonnen verhaal doet.”

ONDERPARTNER IS HET TURNTOESTEL “Een acroteam bestaat uit één of twee onderpartners en een bovenpartner. Hierbij voert de bovenpartner elementen uit en doet de onderpartner als het ware het ‘turntoestel’ na. Soms tilt of gooit de onderpartner de bovenpartner in een houding waar niet alleen kracht, maar bijvoorbeeld ook lenigheid voor nodig is. De timing is vooral bij tempo-onderdelen van groot belang, zodat de bovenpartner en de onderpartner goed op elkaar ingespeeld moeten zijn.” Ze kan nog wel uren doorgaan over haar sport. Over de samenstelling van de teams, over haar trainersopleiding, over plezier in de sport, over wedstrijden en niveaus, over de nieuwe vloer waarvoor ze nu bij Hercules aan het sparen zijn. Over de vele acties die worden georganiseerd in Tjalleberd om het geld daarvoor op het kleed te krijgen. Maar ondanks het feit dat het papier gewillig is, is de ruimte beperkt. Deze enthousiaste ‘acro-adept’ is voor SV Hercules uit Tjalleberd een schot in de roos, daar twijfelen we na dit gesprek geen seconde meer aan.


BENIEUWD WAT MORGEN BRENGT? De invloed van kunstmatige intelligentie, robotisering en big data in de toekomst is onvoorspelbaar. Daarom is een goed beeld van jouw ondernemersperspectief goud waard. Wij maken tijd en bieden inzicht. Want met een heldere kijk op morgen lacht de toekomst je toe.

NIEUWJAARSACTIE Ineke Postma DGA Inuz Attitude for Women

3 MAANDEN ONBEPERKT

SPORTEN in ons centrum voor slechts

119,95

Actie geldig tot 31 januari 2020

Schrijf je met z’n tweeën in, dan ontvangt de

2e persoon

50% KORTING op deze prijs

BENTACERA.NL Bentacera adv 129,5x190mm.indd 1

Onder de deelnemers van deze actie verloten wij 4 ½ seizoenkaarten voor sc Heerenveen.

Actie is geldig vanaf 21 jaar.

21-03-19 10:51

Hier begint je watersportseizoen

7 t/m 11 feb 2020 WTC EXPO Leeuwarden www.boot-holland.nl


heerenveen // SPORT KORT

GROOTHEERENVEEN.NL

45

UNIS FLYERS PAKT DE BEKER

NA WINST OP AHOUD DEVILS NIJMEGEN

VAN VELZEN EN SCHELLENS

NAAR NK INDOOR TOUWTREKKEN

HEERENVEEN / WOLVEGA – Op 1 februari vindt het Nederlands Kampioenschap Indoor Touwtrekken plaats in Wolvega. Jiska Schellens en Janna van Velzen, uit respectievelijk Heerenveen en Gorredijk, maken deel uit van het damesteam uit het noorden van Nederland dat voor de landstitel Indoor Touwtreken gaat strijden. Beiden zijn veearts in Friesland en gaan al voor de derde keer naar het NK touwtrekken. Het damesteam van Touwtrekvereniging De Watermannen bestaat uit zes vrouwen: naast Jiska en Janna zijn dat Sandra van der Heide en Melanie van der Heide uit Marknesse, Alies van der Weide uit Dedemsvaart en Grietje Stoker uit Wirdum. In wisselende samenstellingen is dit team ook uitgekomen in 2017 (Nederlands kampioen) en 2018 (2e plaats) op het NK. Deze maanden trainen de dames drie keer in de week, om op het NK een goed resultaat neer te kunnen zetten. Een deel van hen is bovendien geselecteerd voor het Nederlands vrouwenteam dat eind februari in Ierland deelneemt aan het Wereld Kampioenschap Touwtrekken.

HET BIJZONDERE ZAALVOETBALTOERNOOI HEERENVEEN - Op zaterdag 8 februari zullen verschillende Bijzondere Voetbalteams de strijd tegen elkaar aangaan in Sportstad Heerenveen.

Voorheen stond dit toernooi bekend als het GZaalvoetbaltoernooi, maar is omgedoopt naar Het Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi (geïnspireerd op de Bijzondere Eredivisie). Wie zal dit jaar het winnende team worden?! Supporters zijn van harte welkom om de teams aan te moedigen.

HEERENVEEN / EINDHOVEN – De UNIS Flyers hebben vorige week woensdag de bekerfinale tegen de Ahoud Devils Nijmegen gewonnen met 5-2. De wedstrijd werd gespeeld in Eindhoven. Al vanaf het begin bepaalden de Flyers de wedstrijd. Later kwam Nijmegen wel terug, maar in de laatste minuten bleek Unis Flyers niet meer te verslaan. Pim van der Meulen van de Flyers kon al snel de eerste goal maken. De aanval was in gang gezet door Mark Hoekstra. Samen konden ze UNIS Flyers op 1-0 voorsprong brengen. Toch maakte Nijmegen-speler Ritchie van Hulten tien minuten later de tegengoal. UNIS Flyers kwamen na de eerste periode goed terug uit de kleedkamers. Meteen op de powerplay schoot Lars den Edel de 2-1 binnen; Trevor Petersen maakte een goede pass, kreeg de puck terug en schoot hoog de 3-1. Petersen speelde niet veel later Juha Kiilholma vrij, die daarna voor de beslissende 4-1 kon zorgen.

Melissant kon nog voor de 4-2 zorgen; van de boarding speelde hij zichzelf vrij en kon de powerplaygoal maken. In de laatste minuten kreeg de ijshockeyploeg uit Heerenveen diverse keren straf. Net voor het einde van de wedstrijd dacht Nijmegen opnieuw een goal gemaakt te heb-

WADRO

T/M SPELEN HOOFDSPONSOR RTC NOORD SHORTTRACK

TWEEDE YMKJE BROERSMA SCHOOLWATERPOLOTOERNOOI HEERENVEEN – Na het succes van vorig jaar werd begin januari – de laatste zondag van de kerstvakantie – voor de tweede maal het Ymkje Broersma schoolwaterpolotoernooi voor de basisscholen (groepen 5 t/m 8) in de gemeente Heerenveen gehouden. Het toernooi werd georganiseerd door waterpolovereniging SGHA en Scoren voor Gezondheid en financieel ondersteund door gemeente Heerenveen, Stichting Heerenveen Vitaal en de KNZB-regio Noord. Hierdoor konden de kinderen kosteloos deelnemen. Maar liefst tien teams, ruim zeventig kinderen, maakten er een spannend waterpolofeest van. Na de poulewedstrijden werd er hard gestreden in de finales. Bij groep 5/6 werd het team van CBS De Trieme uit Sint Johannesga de winnaar, gevolgd door

Combiteam Simone, met leerlingen uit Akkrum, Heerenveen en Aldeboarn. De derde prijs was voor het sterk spelende team van OBS De Boarne uit Aldeboarn. Ook de leerlingen uit groep 7/8 trakteerden het publiek op mooi en vooral spannend waterpolo. Na een zinderende finale mocht het team van CBS De Burcht uit Heerenveen de beker voor de eerste prijs in ontvangst nemen. OBS Van Maasdijkschool uit Heerenveen ontving de tweede prijs en SWS De Nijewier uit Tjalleberd werd derde.

SC HEERENVEEN SUP CLINICS

ben, maar na overleg van de referees werd besloten dat de ploeg een penaltyshot kreeg. Jeffrey Melissant mocht de penalty nemen, maar het schot kon gekeerd worden door Martijn Oosterwijk. Heel snel daarna bracht Kiilholma de eindstand op 5-2. De Flyers wonnen daarmee niet enkel de wedstrijd, maar ook de beker.

SLUIT SPONSOROVEREENKOMST MET TREVI BIKE UIT VIETNAM

IN ZWEMBAD VAN SPORTSTAD

HEERENVEEN - SUPpen tijdens de winterperiode in heerlijke temperaturen en lekker warm water, dat kan in het zwembad van Sportstad Heerenveen.

HEERENVEEN – Sc Heerenveen heeft een sponsorovereenkomst gesloten met Trevi Bike uit Vietnam. De fietsfabrikant tekent een contract tot medio 2021 en zal de selectie onder andere voorzien van tweewielers waarop ze naar het trainingscomplex kunnen fietsen.

Deze winterperiode worden er SUP clinics aangeboden voor zowel beginners als ervaren suppers. Je traint je peddeltechniek, houding en balans. Je leert ook pilates oefeningen doen waarbij kracht en core centraal staan. Dit alles uiteraard met een hoge SUP FUN Factor. Opgeven kan via info@ supawayheerenveen.nl.

De fietsen van Trevi Bike zijn gemaakt van bamboe. De materialen zijn behandeld met moderne technologie waardoor ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Trevi betekent Tre Viet, refererend aan Vietnam en het unieke, milieuvriendelijke product.

Sc Heerenveen is blij met de komst van Trevi Bike. De fietsen zullen bij de start van volgend seizoen in gebruik worden genomen. Mobiliteitspartner Friesland lease onderzoekt of Bamboe Bikes in het aanbod leasefiets opgenomen gaat worden.

HEERENVEEN – De shorttrackers van RTC Noord kunnen ook de komende jaren blijven rekenen op de steun van hoofdsponsor Wadro. Het Prefab wapeningsbedrijf uit Drachten ging eerder een contract van drie jaar aan en verlengt dat nu tot en met de Olympische Spelen van 2022. “We zijn erg trots op de prestaties van de afgelopen jaren en in het bijzonder van vorig weekend, toen Sven Roes Nederlands Kampioen werd”, luidt de motivatie. “We zijn verheugd dat we ook de komende jaren een bijdrage mogen leveren om deze fantastische sport te promoten.” In de afgelopen drie sponsorjaren is er veel gebeurd voor de talentvolle trainingsgroep. Er is hard gewerkt aan een optimale trainingsomgeving en naast de sport specifieke trainingen is er ook flink geïnvesteerd op andere gebieden zoals voeding, testen/meten, innovatie en (para)medisch. “We zien dat met onze directe financiële ondersteuning en de professionele aanpak van coach Dave Versteeg ieder talent in de groep zich optimaal weet te ontwikkelen. Dit heeft zowel ons als bedrijf, maar zeker ook het team geen windeieren gelegd.” Ook de leiding van Topsport Noord is verguld met de verlenging van het sponsorcontract. “Het betaalbaar houden van talentprogramma’s, zodat iedere jonge sporter de kans krijgt om te kunnen excelleren, is een enorme uitdaging.”


46 3

2

1

22

26

17

21

25

20

24

19

23

18

14

11

6

8

8

14

7

17

10

14

2

15

7 11

17

17

24

9

2

22

22 15

8

22

6

15

22

17

11

12

15

6

17 22

19

6

12

6

14

22

8

17

14

17

7

6

10

7

6

17

22

Puzzel en win! In iedere editie van GrootHeerenveen staat een puzzel waarmee u leuke prijsjes kunt winnen. Stuur uw oplossing via de email of met traditionele post. U kunt dit sturen naar: info@grootheerenveen.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 01-2020 – tot uiterlijk 10 februari 2020. Wij wensen u weer veel puzzelplezier!

18 17

4 14

18

6

10

10

19

17

10

15

8

17

10 17

7

2

1

14

17

18 14

4

17

14

26

18

22 2

4 14

20

7

15

PUZZELPAGINA NR 01

17

5

8 11

14 14

7

5

17

9

8

7

17

11

22

17

15

22

14

W

9

9

15

4

8

19

17

H

22

18

18

5

17

6

10

13

8

12

6

7

11

5

9

4

D C

16

15

14

NUMMER 01 • 2020

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers ord te vinden wo rde leu het gek

werelddeel

span

dun papier

winstgevend

titel weerzin

2

lied

onkreukbaar

kindervriend

einde

ontkenning

riv. in Oostenrijk wild zwijn

brilschans

muziekinstrument

hoogste punt

11

worm

9

tegenover

afslagplaats bij golf

tafel

lidwoord

13

heel griezelig

huisdier

leersoort

6

papierstukje

jaartelling

beminde van Zeus lijn

anders gezegd

koffiesoort

keizerstitel

liefkozen

voertuig

10

Amerikaanse goudmunt

Europese hoofdstad

vaardigheid

zweet

pl. in Italië

deel v.e. wet

mannelijk dier

inhoudsmaat

3

zuil tijdperk

heden

eens

hoepelrok

rivaal

5

bouwstijl

lokspijs

kweker

1

broodbeleg snijwerktuig wilde haver

omvang

loopvogel

vlekkenwater

zangstem

rechtsterm

7

torenkraai

naaigerei

deel v.h. oog

kloosteroverste

bergplaats

titel

deel v.d. arm

overeenkomst

inham

© www.puzzelpro.nl 4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Winnaar puzzel Grootheerenveen 12 - 2019 Riet Pander - Arends uit Oudehorne heeft 2 bioscoopkaartjes gewonnen. Deze zijn aangeboden door en zijn te besteden bij de Bios Heerenveen. Immie Visser-Smink uit Rottum heeft de waardebon t.w.v. € 25,00 gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij Hema Heerenveen. OPLOSSING EDITIE 12: Zweedse puzzel: stomtoevallig - Cijferpuzzel: bewustwording

COLOFON De GrootHeerenveen krant is een maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootHeerenveen krant wordt huis-aan-huis verspreid in Heerenveen en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Heerenveen.

GEBAK GEHEEL IMPASSE JAARTAL KERSTWEEK KOTER MINIEM

L D T S L E I S F E U S

F N K A B E G E T E H R

D A A P R O O B F I I E

E Z L M D R A J R S U K

G O T I D L A T R A A J

NETBAL NUCHTER PLUSJE PRIMITIEF RECES RUSSIN SAMBAL

SHIRT TARRA TOEZICHT UITSPOELEN ZAKEN ZANDAAL

2 BIOSCOOPKAARTJES!

PUZZEL

EBON D R A A W 5,00 VAN € 2

HEERENVEEN

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 01, VÓÓR 10 februari 2020 PER EMAIL NAAR: info@grootheerenveen.nl OF NAAR: GROOTheerenveen, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

EINDREDACTIE

FOTOGRAFIE

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl Internet www.grootheerenveen.nl

Henk de Vries

Mustafa Gumussu FPH, Dennis Stoelwinder, Hielke Weening, Cor Pot en Wim Walda.

REDACTIETIPS?

REDACTIE Henk de Vries, Marije Nutma, Renske Osenga, Wim Walda, Hielke Weening en Dennis Stoelwinder.

redactie@grootheerenveen.nl Frans van Dam (Quod media)

VERSPREIDING FRL Verspreidingen, Leeuwarden

VERKOOP Meine de Vlugt, Ying Mellema, Marianne Bouwman, Henjo van der Klok, Mieke Alferink

VORMGEVING Nicky Bosma (nicky@yingmedia.nl)

DE BIOS HEERENVEEN

EN WIN

UITGEVER

BLADMANAGEMENT Oplage: 28.000 exemplaren.

E A S S H T P C O S N T

Kijk voor het actuele filmaanbod op: www.bios-heerenveen.com

4

rust

3

J A B E I O V H S B E W

Burgemeester Kuperusplein 52 Heerenveen • T 0513-654051

edel

2

S L E M E I N I M M K E

PUZZEL EN WIN

12

8

1

ALTVIOOL ATOOM BESCHIETEN BEVREESD BOSGOD DROEF ELFDE

vochtig

het oosten

schoft

U L I L A R N E O O A E

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Letters mogen vaker worden gebruikt. Zoek de woorden op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing.

liefdesgod

mening

L R E C E S V T T O Z K

met name bedorven

de oudste

P N T H C I Z E O T L F

© www.puzzelpro.nl

halsmisdrijf

vuurpijl

N U C H T E R N B A D E

DRUK Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


WTC EXPO EXPO WTC

LEEUWARDEN LEEUWARDEN

24//25MRT 25MRT 24

BCDN.NL BCDN.NL REGISTREERJE JENU! NU! REGISTREER


n! e e v n e r l Hee e e r u t l cu t e m g n aki n. e m t s e i n k j n i l eer n ke h e n s é n e t s d un t k ptre , o s , n s het har o.a.: a p n i d o a , z h k a l t s zie ork Foodp t festival me u w m s i p t o l a r G Vo van he un - Turks idos Ols inos Un Lat • Afiyet wteam o h S g in • Sticht h is nesisch Carib c ie - Indo m m ja ie • Mamm

i r a u r b e 8 f 0 uur 8.0

i r a u r b 9 fe ur

14.00-1

l nveen.n e r e e H rplein r NL • Cultuu • Dance Cente ch ele Bos e G e D • ek ndrieho e r u le K • De eation r c Y O J n • e rt • Erya-a t d Orkes g u e J k • Frys • HDV Music ae e Andre n k e n n e e • H da-Hütt k r e e B id • Ingr Visser Muzie • Jelle nds Cultuur fo • Jeugd • Karaoke n Krijthe e t s ir K • bende • Kunst Yoga pirit • Little S ockband • Mex-R eldoos De Spe nipe m u r t n e c k eK • Muzie g Crescendo D Kunst in p kverenig • Nieuwe blik o lokaal • Muzie menten kaal u r t s n I • Open pen Schilderlo n • O erenvee e H V O C mkoor Odd Swallows iu r o t a r • O koor fde • Shanty hting Oude Lie e nig • Stic • Verzin ice Nair-Pr • Victoriaor je leven vo • Zingen

j i j a g t Wa n e r u t l cu

Locatie: De Rinkelbom in Heerenveen

0u

8.0 14.00-1 • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

toneel AllStars n der Boom nveen Arjan va Heerenveen Pro Rege Heere Bigbandjke Brassband n.nl Christeli leinHeerenvee Cultuurpenter NL Dance C Bosch De Geeleeation enJOYcre Andreae Hennekeerda-Hütten Ingrid B ser Muziek Jelle Vis nds Cultuur Jeugdfo Karaokende eldoos Kunstbeentrum De Spe onie Akkrum Muziekcereniging Harm Muziekvblik op Kunst al Nieuwe strumentenloka Open In hilderlokaal Open Scde Wende Praktijk g Oude Liefde Stichtin l Vocals The Loca e Verzinnigz Vocalliez

@CultuurklankFestival


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.