Page 1

NEXT_ feszt 2017_ januรกr 11_27


abszurd agyhullámok akció állandóság anya apa átváltozás báb Barbados beragadások between Beyoncé bolyongás Budapest buli diszkófíling drukker egy hónap együtt ékszerek elmélázások escapism extázispop fények foci folyamatos változás gyerekek halogatás illúzió indulat jövőből a múltba kérdőjel klisék koncert madarak mozdulatok múltból a jövőbe múltfeldolgozás nagykorúság otthon önreflexió ősunderground pályakezdők politika popkultúra popsztárok revüszínpad rezonanciák rítus sci-fi stratégia szegénység szemlélődés szinkronicitás Színművészeti szülők táncon túl technofília történelem történik túszdráma utópia (utó)rezgések vakfolt videójáték youtube


NEXT_feszt 2017_ január_ 11_27. Párhuzamos valóságokban kezdtünk élni. Egymás mellett mehettünk az utcán úgy, hogy valójában nem ugyanabban a városban éltünk. Azt tudtuk a világról, amit elénk tettek. Látszólag mi választottunk, de csak látványos és sérülékeny buborékok nőttek körénk. Az egész gyorsan és fokozatosan történt. Megszoktuk. Lassan kezdjük érteni. Adatokból gyúrt történetek versenyeznek egymással a figyelmünkért. Az igazság elvesztette erejét. Mihez kezdjünk ezzel a 2016-ra elénk szeletelt tudással? A második NEXT fesztivál fókusza az alkotó és a néző viszonya a saját közösségéhez. A cél: bekapcsolni, összekapcsolni titeket, minket és őket. Nem a távolból, hanem itt, a valóságban. Y generációs művészek friss és szeretni való előadásait hozzuk azoknak, akik ma akarják látni a jövőt. Rengeteg program a nagyteremben, a kistermekben és útközben; csoportos kiállítás, irodalmi viták, vizsgafilmek, beszélgetések és koncertek három hétbe sűrítve. Új arcokat mutatunk: még nem biztos, hogy ismered őket, pedig érdemesek rá. Izgalmasak, közvetlenek, őszinték. Mi a közös bennük? Ahogyan kapcsolódnak: a közegükhöz, közösségükhöz, a világhoz, az emberekhez, hozzád.


január 11. szerda 19.00 vass imre: játék a peremvidéken idegenvezetés / a ház zugaiban / 500 Ft

Mit tudhatunk meg önmagunkról, belső drámáinkról a Trafó folyosóin barangolva? Szürke falak, tűzjelzők, lépcsők, korlátok, wc-k, mind rejtett történetekre néző ablakok. A színház nem sajátíthatja ki az önreflexió terét.

20.00 bodylotion co-dance: L é p é s I d ő tánc / nagyterem / 1500 Ft

Hogyan érzékeljük a változást egy folyamatban? Van-e a változásnak megragadható pillanata? Vagy csak az eredményt vesszük észre, hogy már más lett? Mi segít észrevenni? Jelen lehet lenni a változásban?

21.00 Molnár Csaba és Márcio Canabarro:

Winterreise performansz-előadás / klub / 1500 Ft Már rég nem CSAK tánc az, amit művelnek, hanem happening (?), performansz (?), lecture-performance (?) – lehet, hogy nem is kell meghatározni. Érdekes, új, felfedeznivaló világ, amely a táncon túllépve a nézőkkel is kísérletezik. Nem fog fájni. Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Szentesi Csaba Trafó Galéria / ingyenes kiállítás A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál napijegy: 2600 Ft


Fotรณ: Luka Trajkoviฤ‡


január 12. csütörtök 20.00 Molnár Csaba és Márcio Canabarro: Winterreise performansz-előadás / klub / 1500 Ft

Már rég nem CSAK tánc az, amit művelnek, hanem happening (?), performansz (?), lecture-performance (?) – lehet, hogy nem is kell meghatározni. Érdekes, új, felfedeznivaló világ, amely a táncon túllépve a nézőkkel is kísérletezik. Nem fog fájni. Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Szentesi Csaba Trafó Galéria / ingyenes kiállítás A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál


Fotรณ: Juhรกsz Andrรกs


január 13. péntek 18.00 Serafin Alvarez (SP), Karin Ferrari (AT),

Szimán György performansz-előadás / klub / ingyenes Három performansz-előadás, három fiatal képzőművésztől, akik sci-fi filmek útvesztőin keresztül, videojátékok virtuális terein át egészen a YouTube legmélyebb bugyraiig kalauzolják a nézőket.

20.00 GroundFloor Group (RO): Parental Ctrl színház / nagyterem / 1500 Ft


Fotó: Váczi Roland

Koncert-előadás az Y generációról és szüleikről, a virtuálfüggőségről és valóságból való menekülésről, a generációk közti kötődések és szakadások elkerülhetetlenségéről. Identitás, queer világ, menni, vagy maradni? Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, KútvölgyiSzabó Áron, Szentesi Csaba / Trafó Galéria / ingyenes kiállítás A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál


január 14. szombat 18.30 Minek a múlt? – történelem és írás irodalmi beszélgetés / kávézó / ingyenes

Az utóbbi évek egyik legfontosabb témájává vált a történelem újraírhatóságának kérdése. Kell-e újraírni, lehet-e? Vagy egyébként is mindig azt csináljuk, amikor újratárgyaljuk a múlt bizonyos eseményeit?

19.00 vass imre: játék a peremvidéken idegenvezetés / a ház zugaiban / 500 Ft

Trafó ≠ nagyszínpad. A “szervek nélküli test” és a “központmentes struktúra” koncepciók mentén boncolgatjuk a Trafó testét, a centralizált és hierarchikus rendszerek kutatásában.

20.00 Ricsárdgír, Gustave Tiger, Újzenekar zene / nagyterem / 1500 Ft

Elmélyülő időutazás és zsigeri-velőtrázó önmagunkból kifordulás: mintha a ’80-as évek süvöltő szelei söpörnének végig újra a fagyos budapesti utcákon. Mi változott harminc év alatt? A mondanivaló? A körülmények? A generáció? Változott egyáltalán bármi? Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Szentesi Csaba Trafó Galéria / ingyenes kiállítás A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál napijegy: 1600 Ft


január 15. vasárnap 14.00 vass imre: játék a peremvidéken idegenvezetés / a ház zugaiban / 500 Ft

Az idegenvezetés során az egész épületet bejárva, a jelentőséggel bíró középpontoktól haladunk a perifériák felé, a jelentéktelennek gondolt területek irányába.

18.00 Vadas Zsófia Tamara – Gryllus Ábris: Krund Ni Ovel tánc / stúdió / 1500 Ft

Milyen metamorfózison képes keresztülmenni Beyoncé Drunk in Love című száma egy analitikus, ízekre bontó dialógus során…? A rituális performansz és fiktív szertartás kiindulópontja a példaképek, a klisék és előítéletek értelmezése.

20.00 MOME Digital Craft Lab – Fazekas Veronika: Medial Jewelry performansz / kávéző / ingyenes

Hogyan tud érvényesülni a fény ékszerek kontextusában? Különleges tulajdonságai milyen élményekkel gazdagíthatják az emberi testet és a testen viselt tárgyakat? Hogyan válhat egy mozdulat kiegészítőjeként a fizikai tér részévé?

20.30 Vadas Zsófia Tamara – Gryllus Ábris: Krund Ni Ovel tánc / stúdió / 1500 Ft

Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Szentesi Csaba Trafó Galéria / ingyenes kiállítás A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál napijegy: 2600 Ft (csak az egyik studiós előadás választható vele)


január 16. hétfő 18.00 vass imre: játék a peremvidéken idegenvezetés / a ház zugaiban / 500 Ft

Mit tudhatunk meg önmagunkról, belső drámáinkról a Trafó folyosóin barangolva? Szürke falak, tűzjelzők, lépcsők, korlátok, wc-k, mind rejtett történetekre néző ablakok. A színház nem sajátíthatja ki az önreflexió terét.

19.00 smART! XTRA // Frekvenciák interaktív prezentáció / klub / 500 Ft

smART! XTRA – 1 este 3 munkabemutató a rezonanciák, agyhullámok és (utó)rezgések jegyében. Gryllus Ábris: POST_ audiovizuális installáció // Somló Dávid: KÖZÖTT kollektív mozgás- és hangkoreográfia // Connected Bodies: Connected Feelings biofeedback performansz


január 17. kedd 18.00 K2 / Kárpáti-Fábián-Benkó: Dongó színház / klub / 1500 Ft

„Jézusom, veletek kéne kiállni? Gondolkozzatok már el! Ez egy közösség? Egy csapat, de komolyan?”

20.00 Cserepes Gyula: Selfy tánc / nagyterem / 1500 Ft Előadó és néző egymáshoz nagyon közel, egyazon színpadon osztoznak, az élmény győz a narráció felett. Cserepes Gyula a transz és reprezentáció közötti vékony határmezsgyén táncol.


Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Szentesi Csaba Trafó Galéria / ingyenes kiállítás A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál

Fotó: Tuza Tamás

napijegy: 2200 Ft


Fotรณ: Vermes Kata


január 18. szerda 16.00 vass imre: játék a peremvidéken idegenvezetés / a ház zugaiban / 500 Ft

Trafó ≠ nagyszínpad. A “szervek nélküli test” és a “központmentes struktúra” koncepciók mentén boncolgatjuk a Trafó testét, a centralizált és hierarchikus rendszerek kutatásában.

18.00 Mozgóképes egyetemi szakok vizsgafilmjei – 1. önreflexió / személyes múlt / klub / ingyenes 

Négy budapesti egyetem: az ELTE, a Metropolitan, a MOME, és az SZFE mozgóképes képzésein tanuló vagy végzett diákok animációs-, dokumentum- és rövidfilmjeiből válogattunk.

20.00 Kálmán Eszter: A tó színház / nagyterem / 1500 Ft A hattyúk tava mesei motívumait is felhasználó előadás a báb, a tánc, a test, a tárgy, a változás és átváltozás színpadi lehetőségeivel játszva, egy asszociatív képeskönyv lapozgatására invitál. Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Szentesi Csaba Trafó Galéria / ingyenes kiállítás A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál napijegy: 1600 Ft


január 19. csütörtök 18.30 Hattyú és görény? – irodalom és politika irodalmi beszélgetés / kávézó / ingyenes

Irodalmi élet és politika egymásra hatása a legfiatalabb szerzőgeneráció szemével.

19.30 Mentőcsónak – „GYERE”: Szociopoly színházi társasjáték / nagyterem / 1500 Ft

Egy falu lakói – akiket a nézők személyesítenek meg – döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért?


Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Szentesi Csaba Trafó Galéria / ingyenes kiállítás

Fotó: Dömölky Dániel

A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál


január 20. péntek 19.00 Antré (N)extra / Valencia James: Between the World and Me tánc / stúdió / 500 Ft

Milyen egy fehér közép-európai társadalomban afro-karibi származású nőként élni?

19.30 vass imre: játék a peremvidéken idegenvezetés angol nyelven / a ház zugaiban / 500 Ft

Mit tudhatunk meg önmagunkról, belső drámáinkról a Trafó folyosóin barangolva? Szürke falak, tűzjelzők, lépcsők, korlátok, wc-k, mind rejtett történetekre néző ablakok. A színház nem sajátíthatja ki az önreflexió terét.

20.00 Molnár Csaba: Eclipse tánc / nagyterem / 1500 Ft

Fotó: Szigetváry Zsolt

A bulizás egyszerre rítus és önkifejezés, érzelmeinket iskolázó közösségi élmény. Négy világot járt profi és tizenhárom frissen végzett, vagy még tanuló táncos vezeti be a közönséget egy képregényszerű világba, amely kísértetiesen hasonlít a budapesti éjszakára.


Fotó: Szabó Roland

21.00 DJ VV afterparti Az Eclipse zeneszerzője ezúttal egy DJ-set erejéig, kimaradt részeken és a próbafolyamatot inspiráló lemezeken keresztül foglalja össze az előadás zenei hátterét. Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, KútvölgyiSzabó Áron, Szentesi Csaba / Trafó Galéria / ingyenes kiállítás A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál napijegy: 2000 Ft


január 21. szombat 19.00 Kelemen Kristóf: Miközben ezt a címet olvassák,

mi magukról beszélünk dokumentumszínház / klub / 1500 Ft Öt fiatal színész vallomása a színműről, pályakezdésről, önmaguk menedzseléséről, a konfrontálódás lehetőségeiről – megnevezve ismert tanárokat, igazgatókat és rendezőket.

21.00 Beszélgetés az utánpótlás-nevelés fontosságáról / klub / ingyenes

A színész-rendező képzésről beszélget Horváth Csaba, Kárpáti Péter és Zsótér Sándor. Mennyire adható át egy sajátos alkotói nyelv? Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Szentesi Csaba Trafó Galéria / ingyenes kiállítás

Fotó: Drucker Dávid

A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál


január 22. vasárnap 14.00 vass imre: játék a peremvidéken idegenvezetés / a ház zugaiban / 500 Ft

Az idegenvezetés során az egész épületet bejárva, a jelentőséggel bíró középpontoktól haladunk a perifériák felé, a jelentéktelennek gondolt területek irányába.

18.00 Mozgóképes egyetemi szakok vizsgafilmjei – 2. otthon / haza / táj / klub / ingyenes

Négy budapesti egyetem: az ELTE, a Metropolitan, a MOME, és az SZFE mozgóképes képzésein tanuló vagy végzett diákok animációs-, dokumentum- és rövidfilmjeiből válogattunk.

20.00 Timothy and the Things: Schrödingerre várva tánc / nagyterem / 1500 Ft


Fotó: Hevér Zsófia

„Ami engem elkezdett foglalkoztatni és izgatni, az a várakozás és a késleltetés, vagy épp az elodázás problematikája, és az ekörül működő intenzív érzelmi állapotok.” (Fülöp László)

20.00 vass imre: játék a peremvidéken idegenvezetés / a ház zugaiban / 500 Ft

Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, KútvölgyiSzabó Áron, Szentesi Csaba / Trafó Galéria / ingyenes kiállítás A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál napijegy: 1600 Ft (csak az egyik idegenvezetés választható vele)


január 23. hétfő 19.00 Dollár Papa Gyermekei: Gyermek színház / stúdió / 1500 Ft

„A gyermekeknek egészséges felnevelkedésükhöz gondtalan gyermekkorra van szükségük. A világ szép. Nappal a nap süt, éjjel a csillagok ragyognak. A mezőn nyílnak a virágok és a bokrok között madár csicsereg. A felnőttek istenek; az apa felséges alak, aki mindent tud, és akit csak tisztelni lehet, az anya tündér.” (Ibsen: Nóra)


20.00 Győri Vaskakas Bábszínház – ESZME:

Az időnk rövid története bábszínház / klub / 1500 Ft Négy fiatal színész, négy aggastyánkorú báb, egy kutya, egy halott, egy küldetés. Egy hosszú út Budapesttől Velencéig, a jövőtől a múltig, a múlttól a jövőig.

Fotó: Mónus Márton

napijegy: 2600 Ft


Kútvölgyi-Szabó Áron


január 26. csütörtök 19.00 Neked magas? – pop és kultúra irodalmi beszélgetés / kávézó / ingyenes

A zsánerirodalom felemelkedése, az elitizmus bukása, a kultúra demokratizálódása, vagy az infantilis kultúrafogyasztás kora jött el? Fiatal írókat kérdezünk, hogy melyiknek örülnek, melyiktől félnek inkább?

20.00 Mozgóképes egyetemi szakok vizsgafilmjei – 3. coming of age / klub / ingyenes

Négy budapesti egyetem: az ELTE, a Metropolitan, a MOME, és az SZFE mozgóképes képzésein tanuló vagy végzett diákok animációs-, dokumentum- és rövidfilmjeiből válogattunk. Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Szentesi Csaba Trafó Galéria / ingyenes kiállítás A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál


január 27. péntek 20.00 STEREO Akt/Boross Martin-Thury Gábor:

Emlékek klinikája színház – PREMIER / nagyterem / 1500 Ft Utópia-rémmese a modernkori agymosásról. Hogyan jut el a média és a politika azokhoz a „gyenge pontjainkhoz”, amin keresztül megvásárolhatóvá válunk? Hogyan működik a szándékos izoláció? Miért zárjuk el magunkat tényektől, információtól, más kultúráktól, és ami a legfontosabb: egymástól?

20.00 vass imre: játék a peremvidéken idegenvezetés / a ház zugaiban / 500 Ft

Mit tudhatunk meg önmagunkról, belső drámáinkról a Trafó folyosóin barangolva? Szürke falak, tűzjelzők, lépcsők, korlátok, wc-k, mind rejtett történetekre néző ablakok. A színház nem sajátíthatja ki az önreflexió terét.

22.30 DART feat INFINIT.: Dopamine záróbuli / klub / ingyenes

Jelenleg egyikünk lakása sem alkalmas egy kiadós házibulira, ezért elkértük a Trafó kulcsát! ;) Új formátum az INFINIT.-tel, a budapesti, underground partyjaiból ismert zenei platformmal. Az előadás után buli hajnalig: dj-k, bár, zene és sok-sok szuper ember! Interferencia / Fridvalszki Márk, Kristóf Gábor, KútvölgyiSzabó Áron, Szentesi Csaba / Trafó Galéria / ingyenes kiállítás A NEXT csoportos kiállításának látogatói betekintést nyerhetnek az új magyar absztrakt képzőművészeti tendenciákba a legfiatalabb művészgeneráció művein keresztül. #glitch #gesztus #indusztriál napijegy: 1600 Ft


Fotรณ: Nagy Gergล‘


Szentesi Csaba


abszurd agyhullámok akció állandóság anya apa átváltozás báb Barbados beragadások between Beyoncé bolyongás Budapest buli diszkófíling drukker egy hónap együtt ékszerek elmélázások escapism extázispop fények foci folyamatos változás gyerekek halogatás illúzió indulat jövőből a múltba kérdőjel klisék koncert madarak mozdulatok múltból a jövőbe múltfeldolgozás nagykorúság otthon önreflexió ősunderground pályakezdők politika popkultúra popsztárok revüszínpad rezonanciák rítus sci-fi stratégia szegénység szemlélődés szinkronicitás Színművészeti szülők táncon túl technofília történelem történik túszdráma utópia (utó)rezgések vakfolt videójáték youtube


Trafó Kortárs Művészetek Háza I Trafó House of Contemporary Arts I 1094 Budapest, Liliom u. 41. Iwww.trafo.hu I facebook, tumblr, instagram, youtube, twitter: @trafohouse

NEXTFESZT 2017  
NEXTFESZT 2017  
Advertisement