Page 1


01. One belt one path Urban Quarry Ecological Park Design

Location Guangzhou, China Type Academic/ Team work Duration Mar. 2017-May 2017 Senior 4 Team Members Shuman Chen Jiayu Luo Role in team field investigation concept design solo design of museum graphic drawing Instructor Yicheng Weng wengyicheng@scut.edu.cn

The site is located at the birthplace of the ancient Chinese Silk Road, Guangzhou, Nansha. There are two remaining quarries at the site, with a high elevation difference. As a product of the urban industrial development, the quarry pit is a threat to the environment nowadays. Residents used to live near the quarry harmoniously, relying on mining for a living, but with the changing times, the decline of industry led to mine pits being abandoned, with the quarry pits becoming a waste landfill site.

In this project, I try to repair the mine pits and restore the natural ecology. In the design process, I reduce the destruction of the original terrain as much as possible, and in the original terrain, I adopt some minor adjustments are adopted at the site, using ecological restoration strategies and methods, such as slope stablization and soil improvement.

Considering the fact that there are other quarry pits around, I try to use a series of streamlines to connect several quarry areas, so that the whole area can become a whole, and lead to the comprehensive development of the quarry.

All drawings are personal work.


02. Skywall Landscape Deisgn of Nanjing City Wall

Location Nanjing, China Type Acadenmic/ Individual work Duration May. 2017-Aug. 2017 Senior 4 Instructor Xueshi Wang xueshiwang@canopyu. com

City walls were used as a defense facilities in the history, and they are more a part of the city landscape in the modern life. After years of historical changes, the existing city walls of Nanjing are not continuousand and have become into parts.

My design philosophy is to preserve the shape and continuity of the wall, with the design being a part of the wall. In the existing wall ruins, creating a public path in a series leading from the whole system can arouse the activites that take place around the wall, and can reshape a path of dialogue with history. Both the path and city wall will become part of the "community", in a light, transparent way compared to previous massive wall, which can increase the city's interface diversity.

This public path is not only a path of connection with history, but also a combination of the rich landscape resources in the surrounding environment and the facilities, which have different functions. This path will not only meet the needs of modern people for recreation, but will also ensure the modern cultural value of the city wall.

Design and All drawings are personal work.


03. Between Gardens Entrance Plaza of Qinghui Garden Design

Location Shunde, China Type Academic/ Individual work Duration Sept. 2016-Nov. 2016 Senior 4 Instructor Juanyu Wu wujuanyu@scut.edu.cn

Qinghui Garden is one of the four most famous Chinese Garden in South China, located in Shunde, Guangdong. There is a busy commercial street, a hill and a traditional village near the garden. And the site is considered as an entrance of Qinghui garden. In the original entrance plaza, there is an octagonal pool and also many of historic old trees, which I will preserve in my design.

In this project, I want to show the spirit of the Lingnan garden——shallow the space before people enter the actual garden and create gardens in the sequence of entering. I start with the characteristic Lingnan Garden and create a streamlined series of gardens, thereby producing the a particular atmosphere at the entrance to the Qinghui Garden. When rambling in this space, visitors will have a feeling of the features of Lingnan Garden.

Qinghui garden uses stones and pedestal to decorate the patio and enhance the sight of landscape content. In my entrance plaza dsign, these elements are used in different gardens to be compared to those in Qinghui garden.

Design and All drawings are personal work.


04. Super ordinary Social Research in Urban Village & Exhibition Location Guangzhou, China Type Research/ Team work Duration Feb. 2014 Sophomore Team Members Xiaoyu Wang, Nengmin Luo XInyu Chen Role in team field investigation photos and interview graphic drawing exhibition arrangement Instructor Jason Ho Jason.ho@urbaninformalitylab.org

Sunshine, that the indispensable resource of human life, is scarce in the urban village, with high density buildings, leaving only the light from the top of the alley. In this workshop, we try to understand the urban village using a "bootom-up" strategy to learn from the villagers and their wisdom, and to discover the stories behind the ordinary life.

The method of drying clothes was quite special in Longdong urban village. In the streets, the self-built drying rods were everywhere, and some of the residents even dried their clothes on the wires, which was mainly caused by the inevitable spatial contradiction between immigrants(tenants) and landlords(villagers). To fight for more sunshine to dry their clothes, they developed their own wisdom and strategies in their daily lives.

When we go through the streets and alleys of the urban village, we seem to be experiencing the rotation of two worlds of light and darkness. However, no matter how much life there is, their desire for sunshine remains strong. Through the regular patterns and logic of this "chaos" and "informality," we can creat strategies for today's cities or provide a complementary way of conducting government.

All drawings are personal work.


05. Decoding the Role of TV Mapping Research in Nantou Old Town Urban Village Location Shenzhen, China Type Workshop/ Team work Duration Aug. 2017-Dec. 2017 Senior 5 Team Members Caterina Scarpino, Dario Zimmitti, Su Fang, Zifan Zhang, He Su, Haifang Cao Role in team field investigation framework graphic drawing Instructor Jason Ho Jason.ho@urbaninformalitylab.org

In today's society, the source of information is abundant, while television is no longer the only source of information in people's lives. To a certain extent, television is widely affecting people's emotions, behavior and communication patterns, and has become an integral aspect part of people's daily lives. TV itself has become a mirror, reflecting the people's lives.

On the scale of the city, T V networks and interpersonal networks in the village in the urban villages have an isomorphic relation. Old television’s analog signal network and linear network signal are interweave here, and the ends of these cables have become a stronghold of the village neighborhood. People carry out various active or passive communicative activities around the T V. Television also reveals many interesting interplays between other objects in people's rooms. In different communication activities, television occupies different ways of spaces, and plays different roles in the corresponding scene of life.

In this mapping research, we hope to use television as a mirror to examine the real lives of the people in the village, and to explain the complex relationships in the living settlement of Nantou Old Town urban village.

All drawings except specific indications are personal work.


He Su


Haifang Cao


Construction work 1 Wooden Sketch

Location Guangzhou, China Type Design & Construction Team work Duration Oct. 2016-Dec. 2016 Junior 3 Team Members Jianqi Li, Yixuan Fan Shen Chen, Weikai Jiang Yuqing He

This competition is titled " Modular Wooden Sketch Cluster Design for Exhibition", and our project emphasizes the space experience and the formation of exhibition inside and outside the sketch. Therefore, we create a changeable active atmosphere for the exhibition. When people view exhibitions inside, they themselves become exhibits from the outside. The appearance seems to be normal, while the inner atmosphere is flowing. The streamline seems like an invisible wave, guiding people to go forward.

The whole process of construction is experienced in different stages that cover the following activities, design-deepenpurchase material-process-assemble-build. By constructing the modular production and final superposition, the whole work is finished. In fact, the construction experiment is similar to the actual architecture production process. It involves discussing the structure, structural logic, and experiencing the manual operation, machine production and fabrication process.


Construction work 2 Rural Pavilion

Location Conghua, China Type Design & Construction Team work Time Aug. 2016 (7 days) Sophomore Summer Team Members Yanqi Qiu, Yuanyuan Li Yuqiao Li, Lijie Zhao Lincheng Jiang, Dantong Chen,Zien Chen, Pu Luan, Jianxu Li Heyan Xu, Shihua Chen Jingyu Zhang, Lei Ye, Peijun Lu

This is a construction project in a village named Xiangnianxi in Conghua. In response to the needs of local farmers, we were asked to build a small pavilion near the farmland that could provide a shelter for farmers in the rainy season . This village is known to be a place of beautiful scenery and green bamboo, surrounded by terraced farmland. According to the local traditions, we used bamboo as a raw material and used conventional crafts taught by local craftsmen to process the bamboo. The skill of processing the bamboo, such as manufacturing of bamboo tiles, and nails, has been passed down from generation to generation.

Throughout the whole process of construction, we communicated with the local villagers for many times and designed with their actual needs in mind. At the same time, we also realized the possibility of bamboo as an actual building material and carried out continuous experiments and practices to guarantee the safety of the construction.


xinyan landscape architecture portfolio  

2013-2017 MLA selected works admitted to TUD UCL NUS HKU CUHK Edin Shef

xinyan landscape architecture portfolio  

2013-2017 MLA selected works admitted to TUD UCL NUS HKU CUHK Edin Shef

Advertisement