Dossier Xics de Granollers 2017 (neerlandes)

Page 1

ÂŤCastellsÂť: Erfdeel van de mensheid met meer dan 200 jaar geschiedenis


De «mensen piramides» of castellers zijn één van de meest zinnebeeldige uiting van de volks en traditioneels Catalaanse cultuur. Ze zijn een echt nationaal symbool in Catalonië geworden. Hoewel ze een geschiedenis van 200 jaar lang hebben, blijven ze een grote levenskracht hebben en we kunnen zeggen dat het verschijnsel van de castellers nu aan het uitbreiden is. In 2010 werden de «castellers» aan het Immaterieel Erfgoed van de Mensheid door de UNESCO toegevoegd, wat van hen de grootste ambassadeurs van de Catalaanse landen maakte. De toeschouwers zijn bewonderend van die kastelen die door de belangrijkste internationale netwerken als één van de meest spectaculaire culturele uitingen ter wereld erkend worden. Bovendien vragen de «castells» waarden zoals kracht, moed en gezond verstand. Ze ontstaan van de aarde, groeien tot de hemel en voeden zichzelf van de kracht van de mensen. De casteliers groepen zijn meer dan alleen bewaarders van de «mensen piramides», ze zijn tevens een model van samenwerking, aandeel van iedereen en integratie. Daarvoor zijn ze steeds meer gevraagd om deze waarden door te geven. De «castells» ontstonden in een zeer precieze regio van Catalonië: in Alt Camp en Penedès (tussen Barcelona en Tarragona). Ze breidden zich gedurende de 50 laatste jaren in het binnenen buitenland uit en in de jaren 80 zijn ze bij Granollers terechtgekomen.

Els castells Het erfdeel van de mensheid kracht, evenwicht, moed en gezond verstand


Granollers Economische, culturele en sportieve hoofdstad Granollers is op de hoogvlakte Vallès gelegen in de voorkust Catalaanse depressie. Die is 148 meters hoog. Zijn voordelige ligging zal van Granollers de oosterse hoofdstad van Vallès maken. Dankzij de meerdere verkeerswegen onderscheidt die zich door zijn economische potentieel. Met ongeveer 60.000 inwoners werd Granollers altijd in het daglicht gesteld voor zijn groot commerciële activiteit. Zijn markt werd al in het jaar 1040 vermeld. De levenskracht van de stad weerspiegelt zich enerzijds in de talrijke initiatieven, ë ni o anderzijds in de culturele l Granollers ta a en sportieve verenigingen, C waaronder de casteliers Barcelona groep van Xics te Granollers.


Xics van Granollers

ingeworteld en tot de hele wereld open De Xics van Granollers ontstonden in 1991 en werden vanaf het begin een groep («colla») open aan de hele gemeenschap. Onder de honderden casteliers die deel uitmaken van de Xics familie, zijn er mensen van verschillende afkomst, leeftijd en sociale condities. In 2016 hebben we onze 25ste verjaardag gevierd. We zijn een «colla» van 8 verdiepingen die zich in het gamma van 8 en een half wil vestigen en die ook echt naar piramides van 9 verdiepingen verlangt. Zoals de hele casteliers wereld leven we tegenwoordig een gouden eeuw en deze laatste jaren waren de beste ooit van onze geschiedenis, zowel op technisch als op sociaal vlak! In de loop van deze laatste drie jaren werd de «colla» uitgenodigd om aan verschillende gebeurtenissen deel te nemen waaronder de «Karneval der Kulturen» in Berlijn, de actie « Human Towers for Democracy », de internationale vergadering van Turijn en de feesten van Markina en Amorebieta (Baskenland).


De beste implicatie van Xics te Granollers bevindt zich in de mensen die erin staan. Dankzij de «castells» kunnen we belangrijke aspecten bijwerken zoals de ontwikkeling van persoonlijke en collectieve waarden als bijvoorbeeld: de inspanning, de opoffering voor het gemeenschappelijke belang, de solidariteit, de verdraagzaamheid en de integratie. De activiteiten in ons collectief zijn zeer gevarieerd: wedlopen, uitstapjes, wielrennen, voetbal, muziek, gastronomie, ludieke activiteiten, zomerkampen, solidaire acties… En vooral, op de voorgrond, de «castellera» activiteit ! Met bijna 30 prestaties per jaar en 3 training per week kunnen we onze castelliers uitdagingen bereiken. De kleuters «canalla» met andere woorden de jongste maar ook belangrijkste leden van de groep hebben ook hun specifieke training. Alles is geregeld vanaf ons casteller centrum: La Troca.

Het belang dat we aan de hechten

waarden


De Troca Het Centrum van Volks en Traditionele Cultuur De Xics van Granollers beschikken over een lokaal in La Troca, samen met een tiental andere verenigingen van Granollers. De Aplegador, ons training lokaal, werd gesticht en getekend met ogen op de behoeften van de beoefening van «castellera». La Troca maakt deel uit van de Roca Umbert Fabrique de les Arts, een project dat door het gemeentehuis werd opgesteld en dat de ruimte Fabrique Roca Umbert, een plaats van 20.000 vierkante meters in het centrum van de stad, tot een groot cultureel centrum heeft omgeschakeld, bestemd aan de productie, de opleiding en de uitzending van de artistieke creatie. Tegenwoordig bestaat het centrum uit 10 afdelingen: de bibliotheek, het culturele en universitaire centrum, de «Bucs» (studio’s) voor de muzikale repetities, de cafetaria, de kunstruimte, de productie werkplaatsen, het audiovisuele centrum, de veelzijdige ruimte van het gebouw «Dents de scies» genoemd, de concertzaal en La Troca.


2d7

Pd5

4d8

3d8

De «castelleres» prestaties

De Xics van Granollers bouwen graag «castells» en werken op technisch en sociaal vlak om elk jaar beter te worden en hun beste «castells» bebouwing bij publieke demonstraties te bieden.

Van populaire traditie tot universele voorstelling

7d8

id5d8

2d8f


En conveni

Sala l’Aplegador, LA TROCA Enric Prat de la Riba, 77 / 08401 Granollers Tel. 690 058 096 / colla@xics.org www.xics.cat

SOM PATRIMONI DE LA HUMANITAT