Carnaval 2023-2024

Page 1

2023 2024

CARNAVAL

CV DE WURMENSOPPERS


WELKOOP ELST WELKOOP ELST

Het Het adres adres voor voor tuin tuin en en dier dier

LAST VAN POLONAISE VOETEN? Specialist in voet-, rug-, heup-, en knieklachten Gezondheidscentrum Bergharen • Dorpsstraat 37B • 0487 74 53 88 www.podotherapie-avante.nl

Bij Welkoop hebben we verstand van tuin & dier. Dat merk je meteen als je een Bij verstand van tuin & dier.alles Dat in merk meteen als je een vanWelkoop onze 150hebben winkelswe binnen loopt. We hebben huisjewat je nodig hebt van onze 150 winkels binnen WeDenk hebben alles in huisaan watplanten je nodig voor de verzorging van je tuinloopt. en dier. onder andere enhebt zavoor tuingereedschap, de verzorging vanrecreatieje tuin enen dier. Denk onder aan planten en zaden, werkkleding enandere -schoenen, dierenvoeding den, tuingereedschap, recreatie- en werkkleding en -schoenen, dierenvoeding en -verzorging. en -verzorging. Een breed assortiment, eerlijke prijs, deskundig advies en service die nét een Een breed assortiment, eerlijke prijs, deskundig advies en service die nét een stapje verder gaat. Al onze medewerkers hebben hart voor wat ze doen. En dat stapje verder gaat. Al onze medewerkers hebben hart voor wat ze doen. En dat zie je. Ontdek ons alvast op welkoop.nl zie je. Ontdek ons alvast op welkoop.nl Tot snel in onze winkel! Tot snel in onze winkel!

WELKOOP ELST Einsteinweg 10 6662PW 0481-351544 WELKOOP ELST Einsteinweg 10 6662PW 0481-351544


VOORWOORD

Carnavalsvereniging ‘De Wurmensoppers’ Bergharen, Hernen en Leur Opgericht: 11 januari 1973

Beste Soppers en Sopperinnen,

Redactie Babs Basten, Pierre Basten, Loes Jansen - van den Heuvel, Marleen Reijnen - van Vilsteren en Bram Stevens. advertenties: Ilse Gosselink, André Krutwagen en Bram Stevens. vormgeving: Jeroen Huting

Wat een mooi moment! Daar stond hij dan, Prins Wim d’n Twidde. Het riep me herinneringen op aan het Koningslied uit 2013: “En daar is ‘t dan. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?” Geen twijfel, Prins Wim is er zeker klaar voor. Al jaren wist hij dat die dag een keer zou komen. Samen met de rest van het prinsenteam hebben ze al heel wat mooie dagen mogen beleven. Verderop in dit boekje is nog veel meer te lezen over de teamleden.

Fotografie (m.u.v. aangeleverd materiaal) Rob Jansen en Ingrid Rankenberg.

Het verheugt me te kunnen melden dat er een uitbater voor De Toekomst is gevonden. Na een uitstapje bij De Mijlpaal, keert de carnavalszaterdag terug naar het café in Hernen. Dank aan De Mijlpaal voor de flexibiliteit, hun bereidheid tot meedenken en gastvrijheid tijdens de vorige carnavalseditie. Ook de afsluitende dinsdag met het verzuipen van de Wurm zal plaatsvinden in De Toekomst. Alle evenementen die CV De Wurmensoppers tijdens carnaval organiseert zijn zonder entreegelden te bezoeken en zichtbaar op de banners in de dorpen, social media en natuurlijk in dit boekje. Bij dezen bent u van harte uitgenodigd.

Secretariaat Het Hoge Rot 11 6616 DA Hernen IBAN: NL47RABO0121502767

www.wurmensoppers.nl @wurmensoppers

(Waarom) lid worden van CV de Wurmensoppers? Kijk op: wurmensoppers.nl/lid-worden

E-mailadressen info@wurmensoppers.nl (algemeen) advertenties@wurmensoppers.nl (adverteren boekje) optocht@wurmensoppers.nl (aanmelden optocht) Bestuur Pierre Basten (voorzitter), Maarten Buijs, Michel de Groot, Robbert Reijnen (penningmeester), Milou Sas, Jan-Willem van Schadewijk (secretaris), Bram Stevens en Ilse van de Vondervoort. Ereleden/ erevoorzitter Sjaak Arntz (erevoorzitter), Rien Buijs (erelid) †, Herman Hendriks (erelid), Rene van Summeren (erelid), Jan de Vaal (erelid) † en Ben van Zuijlen (erelid).

Beste lezer,

We bezoeken tal van carnavalsverenigingen in de buurt. En elke vereniging heeft zijn eigen tradities, gewoonten en ideeën om van carnaval een geweldig feest te maken inclusief de aanloop ernaartoe. Niets mis mee, maar beste lezer, we mogen in Bergharen, Hernen en Leur echt trots zijn op onze eigen Wurmensoppers; Een altijd uitverkochte pronkzitting, onthullingen van hoog niveau, één van de allermooiste prinsenwagens, drie dansgroepen inclusief trainers en begeleiding, volle kroegen, zeer betrokken Raad van Elf in nieuwe kledij, oudijzerdagen, kwalitatief mooie optocht maar ook een plezierige kerkdienst, voltallig en gevarieerd bestuur, bijna 1000 Facebook likes, schitterend carnavalsboekje, 438 leden en bijna 100 donateurs. Bovendien is de vereniging financieel gezond en zetten we ons in voor zowel junioren als senioren door leuke activiteiten (mee) te organiseren. Neem bijvoorbeeld de pronkzittingcommissieleden die niet alleen de jeugd vragen om een leuk stukje op te voeren, maar ook daadwerkelijk helpen. Dat is uniek in onze omgeving. En dit alles wordt mogelijk gemaakt door de tomeloze inzet van vele enthousiaste vrijwilligers! Opnieuw hartelijk dank voor wat jullie betekenen voor de vereniging. We streven altijd naar een maximale sfeer en beleving en daarin mogen we De Mijlpaal en De Zandloper niet vergeten. Zij denken altijd mee en staan open voor onze ideeën. Natuurlijk deel ik deze opsomming niet zomaar. Acht jaar lang mocht ik voorzitter zijn van deze prachtige vereniging. Na dit carnavalsjaar draag ik met een gerust en trots hart de voorzittershamer over aan mijn opvolger, Paul Hijmans. Ik wens Paul enorm veel succes en hoop vele trotse Wurmensoppers te ontmoeten tijdens de evenementen. Dank voor alle mooie jaren. Ik heb gezien dat carnaval een feest is dat verbindt, inspireert en ons allen verenigt in vreugde. Amen. Met carnavaleske groet,

Bestuur carnavalsvereniging ‘De Wurmensoppers’ dankt alle adverteerders. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/ of openbaar gemaakt door middel van druk, fotografie of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming.

Pierre Basten

Voorzitter CV de Wurmensoppers

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

3


BOUWBEDRIJF

DE JONG

www.apbouw.nl

nieuwbouw verbouw renovatie onderhoud T 0487 - 531311 V E R H U U R V A N S T R E T C H T E N T E N E N M E E R !

100 jaar ervaring in staalverwerking

Moors Constructie en Machinebouw Bergharen BV. is een meer dan 100 jaar jong familiebedrijf met een enorm actieve vierde generatie Moors aan het roer. MCB is een dynamische, innovatieve en vooral toonaangevende factor in de staalverwerkingsbranche.

Staal- en constructiebouw Schoorstenen en drogerijwagens Machinebouw Constructies voor bruggen, wegen, waterbouw, silo’s en bedrijfshallen.

Zeer specifieke oplossingen voor de keramische industrie.

Specials zoals transportbanden en stuwen en kleppen voor waterschappen.

Breekwagen 6, 6617 KC Bergharen • Tel 0487 53 14 87 Fax 0487 53 20 31 • E-mail info@moors.nl • www.moors.nl

www.tentjevoordesfeer.nl HERNEN

06-12963820 / 06-22332542 /TENTJEVOORDESFEER INFO@TENTJEVOORDESFEER.NL


VOORWOORD

WOORDJE

van de burgemeester

van de Prins

Allereerst wil ik jullie hartelijk feliciteren met jullie ‘Gouden Prinsenteam!’

Beste Soppers en Sopperinnen,

Carnaval 2024 staat weer voor de deur. Tijdens de pronkzitting, de prinsenreceptie en het dansmatinee zijn jullie als Wurmensoppers al een beetje ‘warmgedraaid’. Maar het échte feest is natuurlijk in februari. Dan gaan jullie weer een mooi feestje bouwen in Bergharen, Hernen en Leur! Vorig jaar heb ik als nieuwe burgemeester kennisgemaakt met carnaval in Soppersland. Ik mocht zelfs op de nek door de zaal! Ik hoop dat ik jullie dit jaar weer even kleurrijk verkleed en enthousiast door de straten en zalen zie gaan.

Omdat mijn vrouw wel eens oppast op de hond van Michel en Willemien, belde Michel op een avond of hij de sleutel kon komen brengen. Met daarop het verzoek om onze poort achter open te maken, omdat Willemien achterom zou komen. En wie stonden daar? De rest van de Geheime Raad, Jan-Willem en Marleen! Toen was het duidelijk wat ze kwamen doen. Ik moest er wel een nachtje over slapen. Maar de volgende dag was het duidelijk. Ik werd de nieuwe Prins van het Wurmensoppersrijk!

Een bijzonder carnavalsjaar is het ook, met het 50e prinsenteam! Ontzettend mooi om als vereniging zoveel jaar terug te kunnen kijken op mooie feestjes, vele ontmoetingen en gezellig samenzijn. Ik feliciteer regelmatig bruidsparen die 50 jaar zijn getrouwd, de gouden bruidsparen. Wat mij betreft noemen we jullie prinsenteam dit jaar dan ook het Gouden Team! Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal, Wurmensoppers!

Na het vragen van mijn Adjudant Barry (m’n zwager), die ook al snel enthousiast was, zijn de Jeugdprins Eef van Summeren en zijn Adjudanten Sander Buijs en Bryan Moors gevraagd. Ook zij waren, naar horen zeggen, meteen enthousiast. Daarna was de beurt aan de Pages Jill Coppes en Emma van Doornik. Zij moesten er even over nadenken, maar blij om te horen dat ook zij ja zeiden. Met dit superteam onder leiding van onze Verenigingsadjudant Arnold gaan we er een toptijd van maken.

Vorig jaar heb ik tijdens carnaval een grote tour gemaakt langs verschillende carnavals­ verenigingen, en diverse dorpen en wijken van onze mooie gemeente. Binnenkort is het weer zover. Dan draag ik in volle vertrouwen de sleutel weer over. En ik kijk ernaar uit! Zodat ik samen met de rest van het college op nog meer plekken en tijdens weer wat andere activiteiten met jullie carnaval kan vieren. Als jullie hier nog tips voor hebben, dan hoor ik ze graag!

Ik ben opgegroeid in Afferden aan de Klapstraat met mijn ouders Hendrik en Ria en mijn broer Johan. In mijn jongere jaren ben ik Jeugdprins geweest bij de Roakelijzers in Afferden. Dus niet geheel onbekend met het carnavalsleven. In 2001 leerde ik Sabine kennen en zijn we gaan samenwonen op (toentertijd) het nieuwbouwplan Het Hoge Rot. Daar wonen we sinds 2007 en inmiddels 2 kinderen rijker, Jamie en Milou. Doordat Jamie ging voetballen bij UHC, kwam ik daar steeds meer als vrijwilliger achter de bar terecht. Dat doe ik nog steeds met veel liefde, plezier en vooral gezelligheid.

Ik wens alle Wurmensoppers een fantastische tijd toe. En in het bijzonder natuurlijk het ‘Gouden Team’, bestaande uit Prins Wim d’n Twidde, Adjudant Barry, Jeugdprins Eef d’n Urste, Jeugdadjudanten Sander en Bryan, Pages Emma en Jill en Verenigingsadjudant Arnold! Heel veel plezier met elkaar, en ik zie jullie graag bij de sleuteloverdracht!

Burgemeester

foto: Henk Hulshof

Renske Helmer-Englebert

Het Prinsenteam 2023-2024 is bekend en helemaal klaar voor een fantastisch geweldige carnaval! Ik hoop met jullie (jong en oud) vele mooie avonden en feestjes mee te mogen maken en natuurlijk een prachtige optocht! Alaaf, alaaf, alaaf!

Prins Wim d’n Twidde CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

5


Met een glaasje teveel op ben je nog niet steekeblind. Kom langs en kijk je ogen uit in het Pakhuis. Ervaar de gezelligheid van de drie winkels onder één dak. We zien je graag!

MGR. ZWIJSENSTRAAT 3B - 5371BS RAVENSTEIN - 0638996478


Volg het prinsenteam ook via social media!

PRINSENTEAM 2023 - 2024

RAAD VAN ELF

Wim Gubbels (Prins), Barry Toonen Dekkers (Adjudant), Eef van Summeren (Jeugdprins), Sander Buijs (Jeugdadjudant), Bryan Moors (Jeugdadjudant), Jill Coppes (Page), Emma van Doornik (Page) en Arnold van den Akker (Verenigingsadjudant).

Robbie Sas, Cass van Doornik, Erik Vink, Gijs de Groot, Richard Cobussen, Sjoerd van Horssen, Jesper Buijs, Danny van de Aa, Jasper van Horssen, Bart de Groot, Chris Moors, André Krutwagen en Arno Vermeulen.

/PRINSENTEAMWURMENSOPPERS @PRINSENTEAM_2024 @PRINSENTEAM.WURME

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

7


info@doornikpartyservice.nl

Hogeveld 5a, 6617 KP Bergharen

• Magneetveld / infrarood behandeling • (Sport) massage • Manuele Lymfedrainage • Bandageren • Tapen • Acute & preventieve (blessure) behandeling • Stoelmassage • Hapto-relaxatie massage Bezoekadres: Dassenloop 9, 6616 AK Hernen Bel voor een afspraak: 06 15 24 37 27 Of na 18:00 uur: 0487 53 21 10 www.massagepraktijkhoeks.nl

Karen en Marlene Gloudemans Dassenloop 9 6616 AK Hernen

Bij Zus & Zus beleeft u vast en zeker een ontspannen vakantie! www.minicampingzusenzus.nl


PROCLAMATIE

Prins Wim d’n Twidde

Ik, Prins Wim d’n Twidde, 42 jaar oud, zoon van Hendrik & Ria Gubbels uit Afferden (GLD), wonend met mijn vrouw Sabine en kinderen Jamie en Milou op het Hoge Rot in Hernen. Ik ben de 50e prins van de Wurmensoppers en samen met mijn prinsenteam en uiteraard alle inwoners van Bergharen, Hernen en Leur gaan we er een spetterend carnavalsjaar van maken! 1. Een afspraak maken om een sleutel te krijgen, en dan staat de Geheime Raad aan de deur te hijgen. 2. Met m’n zwager Barry (alias Bartje) als Adjudant, gaan we met z’n allen door, hand in hand. 3. Jeugdprins Eef en Adjudanten Sander & Bryan, een gezellig stel, met deze drie voetballers komen we er wel. 4. Pages Jill en Emma aan onze zijde, even korfbal zonder hen beide. 5. En dan onze Verenigingsadjudant “Nul”, zonder hem, geen gelul. 6. Onze Wurmendancers, groot en klein, die maken ons carnavalsfeest helemaal fijn. 7. Zijn er mensen, jong of oud, die niet op ons feest kunnen komen, dan worden deze zeker in onze bezoeken meegenomen. 8. Onze Raad van Elf en het bestuur zijn er klaar voor, ook zij gaan weer spetterend aan onze zijde door. 9. Van Hernen naar Bergharen in een lang lint, lopend door weer en wind. 10. Niet te vergeten, onze jeugd, zij doen ons met carnaval heel veel deugd.

LIJFSPREUK

Hernen, Bergharen of Leur, tis mij om ’t even, zolang ik maar met jullie carnaval mag beleven!

11. Mensen, geniet van deze dagen met volle teugen, dan zal iedereen zich deze carnaval nog lang heugen! CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

9


? R E D U O H C S E AIS N O L O P N E E N LAST VA OEL JE JE AL SNEL WEER BIJ ONS V

R E P SU ! N A M ERAPIE H T O I S FY ERGOTHERAPIE

Het Hoge Rot 10

|

6616 DB

Hernen

|

06 12 55 51 10

|

micheldegrootschilderwerken.nl

Grotestraat 11 Gezondheidscentrum Bergharen Dorpstraat 37 A 6617 AB Bergharen 0487 - 72 59 95 bergharen@defysioo.nl

defysioo.nl

6617 AH Bergharen 0487 53 1669 www.lewiszongtransport.nl


Je werk en hobby combineren met carnaval vieren? Dat gaat mij goed af! Na een uitstapje naar Horssen woon ik sinds 3,5 jaar in Bergharen met mijn vrouw Laura. Samen hebben we 3 kinderen: Amber, Nina en Robin en een berg dieren (o.a. honden, katten, cavia’s en een paard). Thuis vervelen? Dat is er in huize Toonen Dekkers niet bij! Hier is altijd wel iets te beleven! Doordeweeks ben ik te vinden bij Vergeest Metaaltechniek in Wijchen, waar ik al jaren met veel plezier werkzaam ben als constructiebankwerker. Deze baan vind ik zo leuk dat ik zelfs in het weekend in mijn werkkleding door het Soppersrijk wandel! Wanneer ik ergens tijd over heb, ben ik bij ons pap in de schuur in Bergharen. Hier sleutel ik graag aan tractoren. Gevolgd door een goed gesprek en een biertje in de kantine.

MEER OVER

Adjudant Barry Naam: Leeftijd: Woonplaats: Ouders: Partner: Kinderen: Werk:

Barry Toonen Dekkers 38 jaar Bergharen Gerrie en Thea Toonen Dekkers Laura Sepers Amber, Nina en Robin Constructiebankwerker bij Vergeest Metaaltechniek Hobby’s / interesses: Tractoren, metaal en carnaval. Carnavalsgroep: Trefpunters

Werk en hobby gaan prima samen met carnaval. Als lid van De Trefpunters knutsel ik ieder jaar een ijzeren constructie in elkaar, die ervoor zorgt dat we mee kunnen lopen in de optochten. Om het af te maken maak ik dit jaar Maas en Waal onveilig met het rondrijden van ons prinsenteam. Hup op de tractor, huifkar erachter en gas op de lolly! Op naar het volgende feestje!

PRINSENLIED 2023 - 2024

Melodie: Marco Schuitmaker - Zomernacht in Griekenland

Na na na na na na na na na na na na na carnaval in Soppersland (x3) We dansen heel de avond nog 1 keer met z’n allen, Carnaval in Soppersland. Ik denk nog vaak aan die mooie tijd, Die wij hebben beleefd in het mooie Soppersland. Duizend biertjes en witte wijn, Jij zei: “Kom dans met mij de Sirtaki de hele nacht.“ Polonaise lopen...... Na na na na na na na na na na na na na carnaval in Soppersland (x3) We dansen heel de avond nog 1 keer met z’n allen, Carnaval in Soppersland. Op die avond wist ik het weer, Het prinsenteam kent deze tekst heel erg goed. Dans met mij nog een laatste keer, Als ik jou bij je schouders pak voel ik mij toch zo goed. De polonaise lopen...... Na na na na na na na na na na na na na carnaval in Soppersland (x3) We dansen heel de avond nog 1 keer met z’n allen, Carnaval in Soppersland. Na na na na na na na na na na na na na carnaval in Soppersland (x3) We dansen heel de avond nog 1 keer met z’n allen, Carnaval in Soppersland. We dansen heel de avond nog 1 keer met z’n allen, Carnaval in Soppersland.

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

11


Inzicht in uw elektriciteitsverbruik

Onafhankelijk advies

Energiebesparende oplossingen

Bestaande gebouwen

Molenweg 35

Complete accommodatie

Huur een E-chopper OF E-FATBIKE

6617 BC Bergharen

06 54 98 53 72

 info@buijselektra.nl 

safaritenten los te boeken!

www.buijselektra.nl

Stompendijk 9, 6617KH Bergharen 0487-507283 info@groepsuitjebergharen.nl Wijksestraat 29 6617 BX Bergharen 0487 - 53 29 06 info@bouwbedrijfvanheumen.nl

Wijksestraat 29

www.bouwbedrijfvanheumen.nl

6617 BX Bergharen

www.groepsuitjebergharen.nl

0487 - 53 29 06 info@bouwbedrijfvanheumen.nl www.bouwbedrijfvanheumen.nl

Wijksestraat 29 6617 BX Bergharen

info@bouwbedrijfvanheumen.nl

0487 - 53 29 06

www.bouwbedrijfvanheumen.nl


PROCLAMATIE

Jeugdprins Eef d’n Urste

1.

Bergharen-Leur-Hernen, alle mensen zijn welkom hier, samen met de Wurmensoppers maken we veel plezier!

2. Nadat mijn vriend Dries een jaar Jeugdprins is geweest, neem ik zijn taak over voor een geweldig carnavalsfeest! 3. School staat in de carnavalsperiode even op nummer 2, maar hopelijk neem ik dit schooljaar wel mijn diploma mee! 4. Bryan en Sander staan mij als Adjudanten bij, op elk feest zijn we van de partij! 5. Even zul je ons team JO19-1 niet zien spelen, toch gaan we ons deze carnaval niet vervelen! 6. Met het prinsenteam maken we een dolle boel, een onvergetelijke tijd is ons doel! 7. Kinderen, zieken en bejaarden zullen we zeker niet vergeten, dat kan het prinsenteam laten weten! 8. Werk samen aan de wagens en groepen … allemaal, dan krijgen we 11 februari de mooiste optocht van Maas en Waal! 9. Vier carnaval! Al ben je kiep of end, het is nóg leuker als jij erbij geweest bent! 10. Maak dit carnavalsjaar mooie herinneringen voor later, al heb je de dag erna mogelijk wel een kater! 11. Het wordt een carnaval met veel lol en gein, laat de biertjes smaken en geniet van de wijn!

LIJFSPREUK

Deze carnaval zakken we lekker door, daar heb ik wel een neusje voor.

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

13


Voor al uw bouw-en verbouwplannen! www.bouwbureauvanrossum.nl - info@bouwbureauvanrossum.nl 06-11381737 – Den Elt 6 – 6644EB - Ewijk

Remmits en RE-Infra wensen u een fijne

www.remmitsgww.nl

www.re-infra.nl


MEER OVER

MEER OVER

Bryan

Sander

Naam: Bryan Moors Leeftijd: 17 jaar Woonplaats: Bergharen Ouders: Jessica en Emiel Moors Broer(s) / zus(sen): Sayenna, Alysha en Dylan Partner: Opleiding / werk: Meat and Ribs Hobby’s / interesses: Ik vind het erg leuk om te voetballen met ons voetbalteam (JO19-1 UHC). Ook vind ik het leuk om me bezig te houden met muziek. En een lekker drankje te doen met mijn vrienden. Carnavalsgroep: -

Naam: Leeftijd: Woonplaats: Ouders:

Ik ben Bryan Moors. Ik voetbal bij UHC en werk bij Meat en Ribs. In het weekend ben ik zeker niet vies van een feestje, ik vind het dan ook superleuk dat ik dit jaar samen met mijn twee goeie vrienden in het prinsenteam zit! Ik kijk uit naar de carnaval en hoop op een hele leuke week!

Sander Buijs 17 jaar Bergharen Marcel Buijs en Marjon Buijs-Jansen Broer(s) / zus(sen): Roel en mijn tweelingbroer Niels die er in herinnering altijd bij is. Partner: Kijk wel uit. Opleiding / werk: Allround vakkracht en onderhoud Buitenhuis Hobby’s / interesses: Voetballen bij UHC JO19 en gezellig een paar drankjes drinken met mijn vrienden. Carnavalsgroep: Groep is gestopt na corona.

MEER OVER

de Jeugdadjudanten

Ik ben zelf een echte carnavals­ liefhebber en heb dan ook al menig optocht meegelopen en aan verschillende karren meegebouwd. Ik ben normaal veel bij UHC te vinden en anders ben ik aan het klussen bij het Buitenhuis. Ik vind het extra mooi dat wij het dit jaar mogen overnemen van onze goede vrienden Tijn en Dries en ik hoop er dan ook met z’n allen een hele mooie carnaval van te gaan maken en met veel gezelligheid.

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

15


Wenst u een geweldig Carnaval toe

Het is ‘Net-Werk’ Dorpsstraat 37 6617 AB Bergharen 0487-712411 www.tele-job.nl


MEER OVER

Page Jill Naam: Jill Coppes Leeftijd: 21 jaar Woonplaats: Winssen/Druten Ouders: Max Coppes en Mascha Joosten Broer(s) / zus(sen): Fay Partner: Bart de Groot Opleiding / werk: Pabo Deeltijd en Pedagogisch medewerker Hobby’s / interesses: Korfbal, shoppen en met vriendinnen drankjes doen! Carnavalsgroep: -

Als Page ben je een belangrijk deel van het feest. Wat vind je het leukste aspect van jouw rol tijdens de carnavalsfestiviteiten? Dat ik Emma het meeste in de gaten moet houden, dat ze niks meeneemt. Als je een carnavalslied zou schrijven dat jouw ervaring als Page samenvat, wat zou de titel zijn en waar zou het over gaan? Veel glazen droge witte wijn en de gezelligheid met het team! Carnaval brengt vaak gemeenschappen samen. Hoe draag jij bij aan de saamhorigheid tijdens de vieringen? Door een rookpauze in te lassen als dat nodig is! Wat is het meest inspirerende dat je hebt geleerd van andere Pages of carnavalsfiguren? De glitterbroek van Chris en Hanna.

Welke speciale vaardigheden of talenten heb jij om het feestje gaande te houden? Zingen en dansen en veel wijn drinken! Als je een dag zou mogen ruilen met een Page in een ander(e) dorp/stad, welke stad of dorp zou je kiezen en waarom? Ik wil niet ruilen, nergens is het zo leuk als hier.

Emma Jill

Als je een carnavalsmedaille zou ontwerpen die jouw persoonlijkheid weerspiegelt, hoe zou het eruit zien en welk symbool zou het bevatten? Een groot glas met witte wijn. Hoe bereid je je voor op de lange dagen van carnavalsvieringen en optredens als Page? Goed uitgerust voor en na het carnaval. Wat betekent carnaval voor jou op een persoonlijk niveau, en hoe hoop je dat jouw rol als Page anderen beïnvloedt? Carnaval betekent voor mij veel gezelligheid en wijn! Als je een carnavalsmotto zou mogen kiezen voor de Pages, wat zou het zijn en waarom? Genoeg blijven drinken!! Wat is het coolste accessoire dat je aan je pagekostuum zou toevoegen om het uniek te maken? Een teske. Welke carnavalsactiviteit vind je het meest uitdagend, en hoe ga je daarmee om? Om op de Wurm te klimmen en niet te vallen. Noem een verrassend weetje/feitje over jezelf. Ik ben op 11-11 geboren. Wat moet het Soppersrijk nog meer van jou weten? Samen met Emma en de rest van het prinsenteam gaan we er een leuk, gezellig carnaval van maken. En een week vol plezier en veel bier!

MEER OVER

de Pages CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

17


CARPROF JOHN GREUP CARPROF JOHN GREUP GARAGE VOOR ALLE MERKEN GARAGE VOOR ALLE MERKEN

Specialist in KIA Specialist in KIA

Benzine - Diesel - LPG per dag Benzine24 uur - Diesel - LPG 24 uur per dag

‘t Hufke 1 - 6617 KL Bergharen - T 0487-531711 - info@johngreup.nl - www.johngreup.nl

‘t Hufke 1 - 6617 KL Bergharen - T 0487-531711 - info@johngreup.nl - www.johngreup.nl


MEER OVER

Page Emma Naam: Leeftijd: Woonplaats: Ouders:

Emma van Doornik 26 jaar Hernen Antoon van Doornik en Alda van der Zwaluw Broer(s) / zus(sen): Marieke en Sara Partner: Dennis Nusselder Opleiding / werk: Sales medewerker Hobby’s / interesses: Korfbal, wandelen en koken. Carnavalsgroep: CV Dan Witte Da

Welke speciale vaardigheden of talenten heb jij om het feestje gaande te houden? Gezelligheid en dansen met een barkruk op m’n hoofd. Als je een dag zou mogen ruilen met een Page in een ander(e) dorp/stad, welke stad of dorp zou je kiezen en waarom? Ik zou nooit willen ruilen. Als je een carnavalsmedaille zou ontwerpen die jouw persoonlijkheid weerspiegelt, hoe zou het eruit zien en welk symbool zou het bevatten? Een glitterende megafoon. Hoe bereid je je voor op de lange dagen van carnavalsvieringen en optredens als Page? Genoeg Redbull in huis hebben. Wat betekent carnaval voor jou op een persoonlijk niveau, en hoe hoop je dat jouw rol als Page anderen beïnvloedt? Carnaval betekent voor mij een week voor gezelligheid en leuke mensen waarmee we samen een feestje gaan bouwen.

Als Page ben je een belangrijk deel van het feest. Wat vind je het leukste aspect van jouw rol tijdens de carnavalsfestiviteiten? Sfeer en geluid veroorzaken en soms souvenirs bij andere verenigingen verzamelen. Als je een carnavalslied zou schrijven dat jouw ervaring als Page samenvat, wat zou de titel zijn en waar zou het over gaan? Teske. Dan zou het er over gaan wat ik allemaal kan mee nemen in dat teske. Carnaval brengt vaak gemeenschappen samen. Hoe draag jij bij aan de saamhorigheid tijdens de vieringen? Met mijn stemgeluid. Wat is het meest inspirerende dat je hebt geleerd van andere Pages of carnavalsfiguren? De glitterbroek van Chris en Hanna.

Als je een carnavalsmotto zou mogen kiezen voor de Pages, wat zou het zijn en waarom? Genoeg blijven drinken, op een been kan je niet staan. Wat is het coolste accessoire dat je aan je pagekostuum zou toevoegen om het uniek te maken? ‘n Teske. Welke carnavalsactiviteit vind je het meest uitdagend, en hoe ga je daarmee om? Om niet altijd achteraf mee te gaan bakken ergens, genoeg is genoeg. Noem een verrassend weetje/feitje over jezelf. Ik kan erg hard en veel praten. Wat moet het Soppersrijk nog meer van jou weten? Dat ik er samen met Jill en ons gezellige prinsenteam er een fantastische carnaval van ga maken! Proost!

MEER OVER

de Pages CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

19


GRAFISCH ONTWERP VAN JOUW LOGO HUISSTIJL SCHOUTEN CONSULTANCY B.V. Grotestraat 1 6617AH Bergharen

Het is groen............ en wij verzorgen het

Mobiel: 06 - 53 15 60 84 Email: hschouten@ schouten-consultancy.nl

ADVERTENTIE FLYER ANSICHTKAART FOLDER BROCHURE POSTER MAGAZINE NIEUWSBRIEF

ontwerp, aanleg en onderhoud Hoveniersbedrijf

De Dreef 1 | 6616 AX Hernen T (0487) 53 19 23 | M 06 51 51 46 64 hoveniersbedrijf@demeulenhof.nl www.demeulenhof.nl

studiohuut.nl


ZIEKENBEZOEK

BIJ WIE MAG PRINS WIM OP ZIEKENBEZOEK KOMEN? LAAT HET ONS WETEN!

Prins Wim d´n Twidde en zijn team willen dolgraag een bezoekje brengen aan mensen die niet in staat zijn om naar een carnavalsevenement te gaan. Wij doen ons uiterste best om te inventariseren wie deze mensen zijn maar vinden het vervelend als er iemand wordt vergeten. Dat kan in het Soppersrijk zijn maar er wonen ook ex-Soppers en ex-Sopperinnen in verpleeghuizen. Bent of kent u iemand die een bezoek van Prins Wim en zijn team kan gebruiken? Meld dit dan via info@wurmensoppers.nl of bij iemand van het bestuur. Hartelijk dank!

Bestuur CV de Wurmensoppers

BESTUUR Michel de Groot, Bram Stevens, Milou Sas, Jan-Willem van Schadewijk (secretaris), Ilse van de Vondervoort, Pierre Basten (voorzitter), Maarten Buijs & Robbert Reijnen (penningmeester) foto-inzet.

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

21DE WURMENDANCERS - MINI’S

Boven v.l.n.r: Elise Verheijen, Nina Toonen Dekkers, Emmé van Kesteren, Puck van Voorthuizen en Vive de Vaan. Onder v.l.n.r: Roos van den Boogaart, Nine Bolk, Roos Coppens, Mette van Duifhuizen, Emma Hijmans en Evi Jansen.

DE WURMENDANCERS - JUNIOREN

Boven v.l.n.r: Yvon Coppens, Milou Gubbels en Britt Dekker. Onder v.l.n.r: Tess Moors, Harley Dikkerboom, Anke Coppens en Sayenna Moors.

DE WURMENDANCERS - MAXI’S

Boven v.l.n.r: Nora Stevens, Tess Jansen, Milou Arts, Fiene van den Boogaart, Lize de Vaan, Amber Toonen Dekkers en Pien Fleuren. Onder v.l.n.r: Anna Verploegen, Sjors Schraven, Lize Dekker, Merel Fleuren, Maud Denecke en Lynn Krutwagen.

DE WURMENDANCERS - LEIDSTERS

Boven v.l.n.r: Nikkie Rikken, Merel Cobussen, Iris Hendriks en Sabine Coppens. Onder v.l.n.r: Kim Verploegen, Lenny van Horssen en Kristin van Voorthuizen.

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

23


AGENDA 2024

MET DJ SVEN

3

FEBRUARI

B4CARNAVAL De Zandloper, Bergharen 20.00 - 01.00 uur

4

FEBRUARI

‘T VEURPRUUFKE De Zandloper, Bergharen 14.00 - 17.00 uur

9

FEBRUARI

WURMING-UP Café ‘t Trefpunt, Bergharen 21.00 - 02.00 uur

OUDERS MET KINDEREN T/M GROEP 3 ZIJN WELKOM IN DE ZAAL

11

FEBRUARI 24

PRIJSUITREIKING CARNAVALSOPTOCHT De Zandloper, Bergharen 17.00 - 21.00 uur CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

12

FEBRUARI

NEUT NA DE REUT Café ‘t Trefpunt, Bergharen 19.30 - 01.00 uur

13

FEBRUARI

KINDERMIDDAG ‘CRAZY BATTLE SHOW’ De Zandloper, Bergharen 14.30 - 16.30 uur


M.M.V. ZANGKOOR & MUZANNA

10

FEBRUARI

13

FEBRUARI

CARNAVALSMIS Sint Judocuskerk, Hernen 19.00 - 20.00 uur

SLOTBAL ‘DE WURM GIT ERAON’ Caféesterij de Toekomst, Hernen 20.30 - 24.00 uur

MET DJ GIJS

10

FEESTAVOND ‘DE WURM GIT LOS’

14

ASWOENSDAG KERKDIENST

FEBRUARI

FEBRUARI

Caféesterij de Toekomst, Hernen 20.30 - 01.00 uur

Sint Judocuskerk, Hernen 19.00 - 19.45 uur

11

FEBRUARI

14

FEBRUARI

CARNAVALSOPTOCHT Hernen > Bergharen 14.00 - 17.00 uur

HARINGHAPPEN Café ‘t Trefpunt, Bergharen 20.00 - 01.00 uur

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

25


Dé ideale Bouwpartner Dé ideale Bouwpartner

WE ZIJN UW PARTNER BIJ 2D EN 3D SHEET METAL SOLUTIONS. Bikkeldam 20 Bikkeldam 20

6631 BL Horssen 6631 BL Horssen

06 - 16615422 06 - 16615422

info@bas-basten.nl info@bas-basten.nl

bas-basten.nl bas-basten.nl

Complex vraagstuk over staal, plaatwerk, aluminium of RVS? Kom maar op. Onze ervaren specialisten denken graag met u mee. Klantspecifieke oplossingen. Daar zijn we sterk in.

ONZE EXPERTISES ONTWERP → LASERSNIJDEN PLASMASNIJDEN Grondverzet | Kipper - Transport |

Grondverzet | Kipper - Transport |

Zand- en Grindhandel | Steenhandel |

Zand- en Grindhandel | Steenhandel |

Siergrind en Splitten | Bestratingsmaterialen

Siergrind en Splitten | Bestratingsmaterialen

KANTEN LASSEN

Haarscherp. Razendsnel. Met uiterste precisie. Dat is hoe we willen lasersnijden. Onze ultramoderne krachtpatser, de Eagle Inspire 15KW Fiberlaser, doet het allemaal.

NABEWERKING EN TRANSPORT Zesweg 142 6604 BP Wijchen

Zesweg 142 6604 BP Wijchen

Tel: Web: E-mail:

Tel: Web: E-mail:

024 - 641 23 65 www.vandenbroekwijchen.nl info@vandenbroekwijchen.nl

024 - 641 23 65 www.vandenbroekwijchen.nl info@vandenbroekwijchen.nl

BIJSTERHUIZEN 24-24, WIJCHEN (024) 348 38 65 VERGEESTMETAALTECHNIEK.NL


MEER OVER

Prins Wim d’n Twidde en Jeugdprins Eef d’n Urste Dit jaar zwaaien Prins Wim d’n Twidde en Jeugdprins Eef d’n Urste hun scepters over het Soppersland. Tijd om nader kennis te maken!

Het is een koude januari-avond. De gure wind waait door het Hoge Rot in Hernen. Gelukkig is het bij Prins Wim behaaglijk warm binnen. Hij ontvangt ons in het kroonjuweel van het huis: zijn prachtige zelfgebouwde kroeg. “De grote afbeelding voorop de bar is een foto van het Hernens Ven. De lampen heb ik zelf met de buurman gemaakt. En deze grote houten tafel is gemaakt van de balken van de overkapping die hier eerst zat”, glundert hij trots. We nemen plaats aan de tafel terwijl Wim nog wat houtblokken in de kachel gooit. Hij laat zijn gasten immers niet in de kou zitten. Het vuurtje knispert en al snel komen de oliebollen op tafel en wordt er voor koffie gezorgd. Dit is heel typerend voor Wim en zijn vrouw Sabine, want er zijn weinig mensen zo gastvrij als zij. Prins meets Jeugdprins Vanuit de glazen schuifpui zien we de tuinpoort opengaan. Daar komt Jeugdprins Eef aan. Bij binnenkomst lijkt het alsof hij en Wim elkaar al jaren kennen, maar niets is minder waar. Pas in juni kwam Wim erachter wie Eef was. Hij wist natuurlijk al dat Eef de Jeugdprins zou worden, maar andersom niet. Tijdens het Hernenfest kon Wim zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en vroeg iemand om Eef aan te wijzen. Toen hij Eef iets later nietsvermoedend op de wc tegenkwam, riep hij enthousiast: “Ha Eef!, die op zijn beurt geen idee had waar

Wim hem van kende. Gelukkig wekte dit niet genoeg argwaan om het geheim te verklappen. Geheim Een Prins hangt zijn grote geheim niet aan de grote klok tot aan het moment van de onthulling. Dat kan soms best een uitdaging zijn, zo ondervond Wim ook. In het dagelijks leven werd hij namelijk dikwijls ondervraagd, vooral door zijn Page Jill, die hij goed kent. “Die vermoedde dat ik het zou worden. Ze heeft het me heel vaak gevraagd en erg zitten vissen. Dat viel af en toe niet mee. Gelukkig konden we haar uiteindelijk op een dwaalspoor brengen.” Voor Eef was het minder lastig om zijn geheim voor zich te houden: “Veel vrienden van mij waren al ver voor het carnavalsseizoen begon benieuwd wie er dit jaar Jeugdprins zou worden. Ik heb altijd gezegd dat ik daar te oud voor zou zijn en dat het vast iemand anders zou worden, terwijl ik stiekem al wist dat ik tevoorschijn mocht komen tijdens de pronkzitting.” Pronkzitting Als we het woord ‘pronkzitting’ laten vallen, glunderen beide heren van oor tot oor. Ze hebben intens genoten van hun onthullingen en de reacties daarop. Dat blijkt ook wel uit beelden van die avond die ze trots laten zien. Filmpjes en (analoge) fotoboeken worden tevoorschijn gehaald en de twee herbe-

leven iedere seconde. Wim: “Voor mij was het allermooiste en meest onvergetelijke moment dat Jeugdprins Eef, Jeugdadjudanten Sander & Bryan en Pages Emma & Jill de kleedkamer in kwamen net voordat ik onthuld werd. Toen kwamen zij erachter dat ik de Prins zou worden. Geweldig.” Ook hun onthullingen zullen ze nooit meer vergeten. En of ze zenuwachtig waren? “Ja, echt wel”, zegt Eef. “Ik verstijfde de minuten ervoor helemaal, ik moest klappen maar zelfs die simpele handeling kon ik even niet meer zelf bedenken. Toen heb ik maar bij een ander afgekeken.” En Wim? Die voelde naar eigen zeggen ‘3 kuub zenuwen 500 kilo adrenaline’ door zijn lijf gaan, en zijn handen trilden. “Maar wel een heel mooi gevoel om mee te mogen maken.” Klaar voor februari Wim en Eef zijn helemaal klaar voor februari. Ze hebben hun Adjudanten gevraagd, alle kleding is geregeld, de onderscheidingen zijn uitgedeeld en het carnavalsvirus begint al in hun bloed te borrelen. Samen dromen ze nog wel van 1 ding: een eigen prinsenteamdrankje. “Dat zou een leuke nieuwe traditie zijn, als het prinsenteam een eigen drankje krijgt.” Welk drankje zij dan kiezen? “Ginger bitch shotjes”, zegt Wim resoluut. Eef knikt. “Proeven?” Zo’n primeur slaan we natuurlijk niet af. Het werd nog een gezellige, goedverzorgde avond. Dat belooft veel goeds voor carnaval!

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

27


D Derksen Meubeldesign

Complete interieurbouw of een enkele kast/stalen deur op maat? Bespreek bij ons de mogelijkheden! Neem contact met ons op; 0487- 725909 info@derksenmeubeldesign.nl www.derksenmeubeldesign.nl


Elf knotsgekke vragen 1. Wilde je altijd al Prins worden? Je stond al meerdere jaren op de lijst van de prinsentoto. Ik heb er wel vaak over nagedacht, maar ik heb er nooit echt bij stil gestaan dat ik het ook echt zou worden. Grappig is dat ik na afgelopen carnaval dacht: ‘het is toch wel druk om Prins te zijn denk ik. Ik heb het nu al zo druk met de Raad van Elf, werkroosters maken en van alles opbouwen en afbreken.’ Toen ik werd gevraagd schrok ik dan ook goed. Ik heb er een dag over nagedacht en kon toen natuurlijk niet anders dan JA zeggen. 2. Wat doe je voor de kost? Ik werk bij Kevin Fransen in Horssen als vrachtwagenchauffeur/monteur/machinist/grondwerker enz. enz. enz. Eigenlijk een manusje-van-alles dus. 3. Hoe bereid je je voor op een lange dag van carnavalsfestiviteiten, optochten en ontmoetingen met mensen? Niet. Ik zou niet weten hoe ik me daar op moet voorbereiden. Ik doe wat ik anders ook doe: gewoon gaan. ’t Git zoals ’t git. 4. Welke nieuwe elementen zou je toevoegen aan de carnavalsoptocht om het nog spectaculairder te maken? Persoonlijk zou ik een verlichte optocht in de avond wel leuk vinden. 5. Als je terug in de tijd zou kunnen, naar welk carnavalsjaar zou jij dan teruggaan en waarom? Naar het jaar van prinses Marleen, omdat onze dochter toen bij de dansmariekes zat en ik iedere dag voor Marleen een lekker ontbijtje heb gemaakt, terwijl ze bij mijn vrouw op de kappersstoel zat.

aan Prins Wim

6. Welk advies zou je geven aan iemand die ervan droomt om Prins te worden? Als je gevraagd word: DOEN! En verschrikkelijk ervan genieten en zoveel mogelijk evenementen afgaan. 7. Carnaval staat bekend om kleurrijke kostuums. Als je een nieuwe traditie zou kunnen starten voor carnavalskleding, wat zou dat dan zijn? Maak het vooral niet te moeilijk, maar ik mis wel wat kleding uit het verleden. Zoals een boerenkiel met rode zakdoek. Maar het voornaamste is vooral dat het lekker zit. 8. Als je de kans had om een carnavalsoptocht te organiseren met een thema naar keuze, wat zou dat thema zijn en waarom? Dat zou waarschijnlijk dan het thema de 90’s worden. Omdat het dan veel herinneringen uit m’n jeugd naar boven brengt. 9. Als je carnaval zou vieren met beroemdheden, welke drie personen zou je uitnodigen en waarom? Mark Knopfler, Bruce Springsteen & Johnny Cash. Omdat deze 3 artiesten verschrikkelijk goed muziek kunnen maken (heeft alleen weinig tot niets met carnaval te maken). 10. Welke reacties heb je gehad toen bekend was dat jij de nieuwe Prins bent? Alle reacties waren in ieder geval positief. De ene zei ‘’ik ha nie verwacht da gij ut zou worre.” Dan zei ik op mijn beurt ‘’nou ikke anders wel!’’ Maar de meeste zeiden: “ik ha wel verwacht dagge t zou worre nou dagge al vur d’n derde keer op de lijst stond.” 11. Wat moet het Soppersrijk nog meer van jou weten? Ik zou het zo niet weten, maar als er mensen zijn die iets willen weten van mij, ik zou zeggen: kom naar me toe en vraag het me.

MEER OVER

Prins Wim Naam: Leeftijd: Woonplaats: Ouders: Partner: Kinderen: Werk:

Wim Gubbels 42 jaar Hernen Hendrik en Ria Gubbels Sabine Gubbels (Toonen Dekkers) Jamie (14) en Milou (12) Fransen V.O.F. Grondwerk & Aanleg, Horssen Hobby’s / interesses: Borrelen met de buurt.

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

29


De juiste De juiste balans!De juiste balans!

balans!

Mr. Peter van Oorsouw RB Michel Eelants RB Michel van Haaren AA Roel de Bruijn AA Robbert Reijnen AA

! l a v a n r a c Een fijne Bergharen

Mr. Peter van Oorsouw RB 024 - 645 50 05 Eelants -advies.nl RB www.obc -advies.nl Michelwww.obc Michel van Haaren AA Roel de Bruijn AA Robbert Reijnen AA

024 - 645 50 05

Tevens zijn we op zoek naar: Service manager / Chef werkplaats Magazijnmedewerker Bedrijfswagenmonteurs Trailer monteurs Autolaadkraan / hydrauliek nieuwbouw monteur Personenauto / lichte bedrijfswagen monteur

Mr. Peter van Oorsouw RB Michel Eelants RB Michel van Haaren AA Roel de Bruijn AA Robbert Reijnen AA

Project- / interim manager met denk- en doekracht.

VOLGEND JAAR 024OOK - 645 50 05 ADVERTEREN?

www.obc -advies.nl

Oss

Machine operators Productiemedewerker Logistiek Medewerker Medewerker Technische Dienst

Spreekt een van deze functies je aan, laat het ons weten.

0487-539195 (Bergharen) info@truckservicebergharen.nl

0412-671790 (Oss) info@fleurenpresspack.nl

06 10 94 40 27 marleen@vanvilsterenaddsvalue.nl vanvilsterenaddsvalue.nl

LAAT HET ONS WETEN! ADVERTENTIES@ WURMENSOPPERS.NL


Elf knotsgekke vragen 1. Als je een superkracht zou kunnen hebben om carnaval nog leuker te maken, welke zou dat dan zijn? Dan zou ik graag willen vliegen, dan kan ik sneller van de dansvloer naar de bar en weer terug. 2. Welke gekke accessoires of attributen zou je toevoegen aan het standaard jeugdprinskostuum om het nog leuker en unieker te maken? Ik denk dat een mooie feestneus het standaard jeugdprinskostuum een stuk leuker zal maken, al zal dat voor mij wel een grote feestneus moeten zijn. 3. Als Jeugdprins ben je een symbool van feestvreugde. Als je een feest zou organiseren met artiesten van over de hele wereld, wie zouden de headliners zijn en waarom? Om te beginnen Marco Schuitmaker, dan kan mijn Adjudant Bryan samen met hem ‘Engelbewaarder’ zingen. Daarnaast Jannes, daar is mijn andere Adjudant Sander fan van. Tot slot Revolt, een band uit Afferden die wel een feestje kan maken. 4. Als je een magische feestlocatie zou kunnen kiezen voor een jeugdcarnavalsspektakel, waar zou dat dan zijn en hoe zou het eruit zien? Zolang het een magische feestlocatie is in het Soppersland is het natuurlijk al een groot feest. Het organiseren van dit feest kun je dan overlaten aan de Raad van Elf, dan weet je zeker dat het een carnavalsspektakel wordt! 5. Je bent een inspiratie voor andere jongeren en kinderen. Welk advies zou je geven aan kinderen die ervan dromen om Jeugdprins te worden? Veel en vaak naar de feestjes en activiteiten in onze dorpjes komen. Dan is het verder alleen nog maar hopen dat je iemand van de Geheime Raad tegen het lijf loopt die je vraagt om Jeugdprins te worden.

aan Jeugdprins Eef

6. Wilde je altijd al Jeugdprins worden? Zeker, dat leek me altijd al erg leuk! Toen ik gevraagd werd hoefde ik dan ook geen seconde na te denken en heb ik meteen ja gezegd. Leuk detail: ik heb een keer grappend tegen Michel (van de Geheime Raad) gezegd: “Als je nog iemand zoekt voor februari…” maar nooit gedacht dat ik het ook echt zou worden.

11. Wat moet het Soppersrijk nog meer van jou weten? Ik hou wel van een feestje en ben niet zo goed in naar huis gaan, op ieder feestje blijf ik zo lang mogelijk en het liefst ga ik daarna nog even afteren. Laat dus vooral weten waar we eieren kunnen bakken!

7. Is carnaval vieren jou met de paplepel ingegoten? Ja, toen mijn broer en zussen nog klein waren liepen wij mee met de Dorpshuisboys, de carnavalsgroep van mijn ouders. Daar heb ik leren carnavallen! 8. Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt tijdens je carnaval? Het leukste moment vind ik tot nu toe de onthulling tijdens de pronkzitting, daar heb ik heel lang naar uit gekeken en heel erg van genoten. Al zullen er vast nog veel meer leuke momenten komen tijdens de carnavalsweek. 9. Carnaval brengt vaak families samen. Wat is jouw favoriete carnavalsmoment met je familie? Toen ik de dag voor de pronkzitting mijn broer, zussen en oma mocht vertellen dat ik dit jaar Jeugdprins ging worden. Na het maanden geheim te hebben gehouden waren zij de eerste tegen wie ik het mocht vertellen, dat luchtte enorm op en zorgde voor enthousiaste reacties. 10. Wat is jouw wens voor carnaval 2024? Mijn wens is dat het een gezellige week wordt met een mooie optocht door de dorpen en onvergetelijke feestavonden in ’t Trefpunt en de Toekomst. Hopelijk kom ik veel Soppers en Sopperinnen tegen!

MEER OVER

Jeugdprins Eef Naam: Eef van Summeren Leeftijd: 18 jaar Woonplaats: Hernen Ouders: Pieter van Summeren en Maike van Heumen Broer(s) / zus(sen): Sjuul, Renée en Anne Partner: Opleiding / werk: Havo Maaswaal College / DHL en Buitenhuis Hobby’s / interesses: Voetballen, skiën en biertjes drinken met vrienden.

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

31


Broekstraat 5 6616 AB Hernen 06 51 79 27 16 vandenbergtegelzettersbedrijf@gmail.com


CARNAVALSGROEP UITGELICHT

All in the Family

Herinnert u zich de drag queens van afgelopen jaar nog, met hun grote spectaculaire jurken en glitters in hun baard? Met het thema ‘iedereen is anders, Carnaval vieren we hetzelfde’ reden ze op een wagen voorbij met dansbare muziek waar het publiek veel plezier aan beleefde. In dit stuk laten we je beter kennismaken met deze gezellige carnavalsgroep.

Al 20 jaar komt All in the Family vanuit Horssen naar de Wurmenreut op zondag. Altijd kleurrijk, met een act erbij waarmee ze inspelen op het publiek. Met Frank van Haaren, Rick en Joyce Kocken zitten we aan de keukentafel om toch eens even te horen hoe ze als groep bij elkaar zijn gekomen. En natuurlijk of ze dit jaar groter dan groots gaan bouwen met een echte Prins Carnaval in hun midden, Prins Harrie d’n Urste (Harrie Sas, wordt zeer gemakkelijk verwart met zijn tweelingbroer Herman Sas). Van Joekels naar familie All in te Family is eigenlijk voort gekomen uit de jeugdgroep de Joekels, vertelt Frank. Die stopte op een bepaald moment en is na een aantal jaren doorgestart met een aantal jongens onder de naam ‘de vrienden van Harrie Sas’. Toen waren de dames nog niet van de partij en later, vanaf 2004, is All in the Family ontstaan, bestaande uit 9 stellen en toen nog veel jonge kinderen. Als loopgroep zijn ze begonnen en in die tijd werd het wagentje al lopend van Horssen naar Hernen gebracht voor de optocht. Lekker met de muziek aan, op tijd vertrekken met vooral veel bekijks onderweg, weet Rick zich te herinneren. Jaarlijkse voorbereiding De vriendengroep begint elk jaar rond december uit te denken welk thema het moet worden. Ze komen elke vrijdagavond

bij elkaar bij de familie Hermanussen, tevens een geweldige bouwlocatie. Over het idee wordt gestemd en dan gaan ze ervoor. De laatste jaren maakt de groep vooral wagens. Met hun eerste wagen hebben ze zoveel plezier beleefd, dat het tot nu toe zo is gebleven. Rick legt uit dat de vrijdagavonden echt het allerleukste zijn: “ouderwets ouwehoeren en een lekker pilsje pakken met je vrienden.” Frank voegt daaraan toe: “ik mag niet alleen terug naar Bergharen (..) en Rick is altijd als laatste, dus dat ben ik dan ook”. Joyce moet hier smakelijk om lachen. “Ja, ze kunnen er allemaal wel wat van”. Bouwen Tot aan COVID werden de wagens en kleding aangekocht, vermaakt en aangepast en later ook weer doorverkocht. Uit België zijn een aantal keren wagens opgehaald, meestal werd er een heel uitje van gemaakt. Ze keken hun ogen uit, hoe er gebouwd wordt, hoeveel details er in de kleding verwerkt worden en alle tijd en energie die de zuiderburen aan carnaval besteden. Het zoeken naar wagens om over te nemen is inmiddels gestaakt, het aanbod is matig. Ze zijn daarom zelf gaan bouwen. De groep loopt niet over van de handige Harries, maar iedereen draagt op eigen manier bij. Iedereen laat elkaar in zijn waarde en mag doen waar hij goed in is. Iedereen heeft een eigen taak binnen de groep, van inkoper tot verkoper, tekenaar, schilder, er is voor elk wat wils.

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

33


UW PARTNER

VOOR 3D-PROFIEL EN PLAATLASERSNIJDEN!

Waalkade 32 5347 KS, Oss T : +31 (0) 41 2 64 00 86 info@vankerkhof-oss.nl www.vankerkhof-oss.nl

R. van Duifhuizen ELEKTRO

Electrische installaties t.b.v: max.

Ø355mm

max.

300x200mm 280x280mm

max.

300x150mm 200x200mm

* Agrarische sector * Industrie * Machine besturing

max.

* Woningbouw * Utiliteit

max.

Elzendweg 12 - 6617 AW Bergharen T: 0487-532169 - M:0650664027 - E: r.vanduifhuizen@hetnet.nl max.

UNP300mm

max.

140x100mm

max.

HEA-B260 IPE300

max.

DÉ VERTROUWDE SPECIALIST IN COSMETISCHE EN MEDISCHE HUIDZORG IN NIJMEGEN, BEUNINGEN EN BERGHAREN

max. lengte profielen in: 12,5m, uit: 12,5m max. plaatafmetingen 4000x2000

NIE

UW! Eag le iN mog Met on spire 3 0k ge el dun ijkhede kende W n in als mat dik pla zowel eria atal 024 36 0 66 0 9 H U IDPROFS . N L

H U IDTH ERA PIE OE DE EMTH ERA PIE LA S E RTH ERA PIE


VERVOLG: CARNAVALSGROEP UITGELICHT

2024: groter dan groots Dit jaar zijn ze meteen na de onthulling op de 11e van de 11e van hun Prins Harrie d’n Urste uit het Streupersrijk, om tafel gegaan. Carnaval valt vroeg, dus als je groots wilt uitpakken dan moet je het snel samen eens worden, vertelt Frank. Groter dan groots gaat het worden. Voor het bouwen van de wagen is zelfs de grootste woonkamer onder de vrienden uitgeruimd om alle delen van de tekening goed op het hout te kunnen uitwerken. Harrie mag meebouwen aan de wagen, alleen krijgt hij niet alles te horen of te zien. De vrijdagavonden zijn belangrijker dan Harrie uit te sluiten omdat hij niets mag zien van wat de groep bouwt. “Iedereen laat elkaar in zijn waarde en het samenkomen wil niemand missen. Prachtig principe, het moet voor iedereen leuk zijn”, vult Rick nog eens aan. In de optocht gaan ze Harrie wel missen, hij is altijd een extra stel ogen om Cor Jansen, die de wagen voor hen rijdt, door de optocht te loodsen. Aan de andere kant verheugen ze zich nu extra op de carnaval en de activiteiten voorafgaand met een Prins in hun midden, iedereen zet zijn beste beentje voor.

Kleine kindjes worden groot, maar ze blijven betrokken In de topjaren was de groep al snel met 40 personen, inclusief kinderen. Drie dagen achter elkaar staat de schminkgroep klaar om de hele groep gereed te maken. Er is een strakke planning om op tijd van start te kunnen gaan. De optochten van Horssen, de Wurmenreut en al jaren lopen ze de Maas en Waalse reut ook mee. 2019 was een topjaar waarin de Maas en Waalse reut werd gewonnen. In de top 5 eindigen ze vaak wel ergens. Ze zoeken tegenwoordig echt interactie met het publiek, de reacties die ze krijgen maakt het optocht lopen het leukste van de carnaval. Niet iedereen in de groep houdt van een dansje doen. Op zaterdag gaat het hakkelend, op zondag wordt het al beter en op maandag gaat het als een tierelier, zegt Frank. Carnaval zonder optocht lopen is geen carnaval volgens alle drie, samen met je vrienden op pad, dan heb je altijd meteen schik. Die gezelligheid ontstaat bij ons juist doordat we elke vrijdagavond samen komen.

Ook het opruimen is een feestje De eerste zaterdag na de carnaval is het gebruikelijk dat er opgeruimd wordt bij de familie Hermanussen, daar zijn weer alle kinderen van de partij. Buiten wordt er fikkie gestookt om alles aan kant te krijgen en iedereen helpt mee. Het hele huis wemelt van mensen, samen sluiten ze carnaval af met een hapje en een drankje. Wie weet komt er nog eens een reünie waarbij alle kinderen weer meegaan in de optocht en ze weer als een grote familie samen gaan carnavallen. Kortom, de naam All the Family wordt op allerlei manieren eer aan gedaan, zeker het feit dat de kinderen elkaar opzoeken om samen te blijven carnavallen.

Tradities zijn spontaan ontstaan, bijvoorbeeld als de Prins op vrijdagavond de wagen komt bezoeken, dan maken ze er echt een feestavond van en deze is inmiddels legendarisch te noemen. Zelfs de volwassen kinderen komen dan allemaal, die willen dit niet missen. De kinderen hebben een leeftijd dat ze hun eigen weg gaan met de carnaval. Joyce vertelt: “Echter hebben zij een aparte appgroep die richting de carnaval steeds actiever gebruikt wordt. Zo regelen ze spontaan dat iedereen bij de prinsenreceptie van Harrie aanwezig is.”

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

35


VRIJWILLIGERS UITGELICHT

De gezichten achter het carnavalsboekje Een gezellig feestje bouwen in Soppersland, dat doen we met z’n allen. Maar om alles te organiseren en soepel te laten verlopen zijn er achter de schermen vele vrijwilligers maandenlang druk bezig. Ditmaal geven we je een kijkje in de keuken van de redactie van het carnavalsboekje.

REDACTIELEDEN

Babs Basten

Pierre Basten 36

Leeftijd: Woonplaats: Beroep: Partner: Hobby’s: Taken: Actieve jaren:

25 jaar Bergharen Tenderspecialist Raad van 11-lid Gijs de Groot Voetballen, netflixen en schrijven. Een freestyle bijdrage. Dit jaar voor het eerst een bijdrage geleverd.

Leeftijd: 58 jaar Woonplaats: Bergharen Beroep: Shift Area Supervisor Partner / gezin: Getrouwd met Frency, kinderen Stijn, Janneke en Babs. Hobby’s: Figuurfietsen en klussen (meestal voor een ander). Taken: Voorwoordje en zoveel mogelijk niets vergeten. Actieve jaren: 8

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

Ilse Gosselink

Jeroen Huting

Leeftijd: 34 jaar Woonplaats: Bergharen Beroep: Trainer weerbaarheid Partner / gezin: 2 kinderen; Zef en Fije samen met Tijs Janssen. Hobby’s: Korfballen, bootcampen, leuke dingen doen met vrienden en natuurlijk carnavallen! Taken: Advertenties regelen. Actieve jaren: 2

Leeftijd: 43 jaar Woonplaats: Wijchen Beroep: Grafisch vormgever / eigenaar studio HUUT Partner / gezin: Marieke Kersten en kinderen Maik (12) en Anoek (8). Hobby’s: Tekenen & schilderen, wandelen/hiken en het bezoeken van concerten en festivals. Taken: Ontwerp, opmaak en meedenken over de inhoud. Actieve jaren: 15


Het nieuwe jaar is een aantal weken op weg. Je bent inmiddels bijgekomen van de feestdagen en de tijd kruipt alweer mooi richting carnaval. En dan… PLOF! Opeens ligt ‘ie er, op je deurmat: het carnavalsboekje. Ieder jaar opnieuw. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar wist je dat hier ook nog heel wat aan voorafgaat? Maanden van tevoren wordt er al begonnen. Eerst vergaderen: wat gaan we allemaal vermelden? Welke personen of groepen willen we uitlichten? Zijn er nog bijzonderheden, zoals Soppers of Sopperinnen die ons ontvallen zijn? Of misschien is er wel een jubileum? Na het vaststellen worden de taken verdeeld en gaat iedereen aan de slag. De een schuift bijvoorbeeld bij een carnavalsgroep aan voor een interview, de ander verzamelt voorwoordjes, proclamaties, foto’s en meer. Alles wordt uitgeschreven en op een

Loes Jansenvan den Heuvel

André Krutwagen

gedeelde online schijf geplaatst. Zo wordt de kopij verzameld. Ondertussen wordt de grove opzet van de opmaak al klaargezet. Is alles binnen? Dan zijn we er nog niet, want er moet nog eindredactie gevoerd worden. Alle extra puntjes, overbodige spaties, spelling en meer worden onder de loep genomen. We worden er soms duizelig van, zo diep duiken we in de teksten. De opmaak en uitstraling van het boekje maakt het echt een bewaarexemplaar. Er zitten dan ook heel wat uren werk in. Na de volledige opmaak komt er nog een controleronde en dan kan de drukker aan de slag. Advertenties Een taak die ook bij de productie van het boekje hoort is acquisitie plegen. Ieder jaar worden lokale bedrijven benaderd om een advertentie in ons boekje te plaatsen. Want het maken

Leeftijd: 37 jaar Woonplaats: Hernen Beroep: Communicatieadviseur Partner / gezin: Ronald Jansen en dochters Tess (8) en Evi (5) (allebei Wurmendancers) Hobby’s: Fotografie, schrijven en carnavallen. Taken: Redactie (schrijven, inhoud bedenken, interviews) en eindredactie. Actieve jaren: 11, Alaaf!

Leeftijd: 40 jaar Woonplaats: Bergharen Beroep: Bedrijfsleider Partner / gezin: Ingrid en dochter Lynn (Wurmendancer) Hobby’s: Voetbal en carnaval. Taken: Advertenties regelen. Actieve jaren: 4

en verspreiden mag dan door vrijwilligers gedaan worden, het drukken van 1500 stuks op luxe papier kost een aardige duit. Wij willen alle adverterende ondernemers dan ook hartelijk danken voor hun bijdrage, want zonder advertenties kan het boekje niet op deze manier bestaan.

Vacature Vind jij het leuk om een bijdrage te leveren aan het boekje? Kom ons gezellige team versterken! Heb je interesse, mail dan naar info@wurmensoppers.nl.

Marleen Reijnenvan Vilsteren

Leeftijd: 39 jaar Woonplaats: Bergharen Beroep: Eigenaar Van Vilsteren adds Value, Supply Chain Consultancy en Interim management Partner / gezin: Getrouwd met Robbert (de penningmeester), kinderen Iris (3) en Tim (1). Hobby’s: Organiseren van feesten, bij mooi weer wielrennen en hardlopen. Taken: Carnavalsgroepen of oud-Prinsen interviewen. Actieve jaren: 3

Bram Stevens

Leeftijd: 43 jaar Woonplaats: Hernen Beroep: Lead software engineer bij Actemium in Veghel Partner / gezin: Samenwonend met Leonie, 1 dochter Nora (9) (Wurmendancer). Hobby’s: Mountainbiken, hardlopen, gamen en klussen. Taken: Advertenties regelen voor het boekje, inhoud van het boekje een beetje bepalen en regelneef. Actieve jaren: 5

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

37


Carnaval in Cafeesterij De Toekomst

Op zaterdag en dinsdag heerlijke plaatjes met onze eigen DJ Gijs! zaterdag 10 februari aanvang 20.30 uur

dinsdag 13 februari aanvang 20.00 uur

De wurm git los

de wurm git eraon

Grootst carnavalsfeest met de wurm veurop in de polonaise!

Groots carnavalsfeest met de wurm langzaamaan achteraan oan ‘t verzuipen.

Ook op Carnavalszondag 11 februari zijn wij geopend voor een drankje tijdens de optocht! Je eigen feest vieren bij Caféesterij de Toekomst? Van babyshower tot 1e verjaardag en van een leuk 21-feestje tot 50-jarige trouwfeesten.

We zien je graag! Dorpsstraat 20

• 6616 AH Hernen • T 06 30 01 22 91 • W www.cafeesterijdetoekomst.nl • E info@gommershoreca.nl


NIEUW LEVEN IN CAFÉESTERIJ DE TOEKOMST

Weer hossen in Herre!

UITSLAG

PRINSENTOTO 1e PRIJS

Afgelopen jaar zagen we in de herfstmaanden de

MAKITA GEREEDSCHAPS- EN ACCESSOIRESET 118-DELIG T.W.V. €100,-

lampen van Caféesterij de Toekomst ineens weer wat vaker branden… en waar de lichten branden,

Geschonken door Machinehandel van Nuland, Bergharen Gewonnen door D. van der Aa

daar moet iets te doen zijn! Dus zijn we op onderzoek uitgegaan.

2e PRIJS

FIEZIE WAARDEBON T.W.V. €39,Geschonken door Pakhuis Optiek, Ravenstein Gewonnen door Pierre Gradussen Even voorstellen… “Ik ben Jop Gommers, samenwonend met mijn vriendin Anouk en hond Chef in het altijd mooie Wijchen. Ik heb gestudeerd aan de Hotelschool in Arnhem en ben daarna Hotel Management aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden gaan volgen. Beide opleidingen hebben mij op mooie plekken gebracht zowel binnen, als buiten Wijchen. Ik werk al vanaf jongs af aan in de horeca en heb van restaurant- tot hotel- tot evenement meegemaakt en georganiseerd. Op dit moment ben ik overdag Sales Manager voor een softwarebedrijf, maar het horecabloed kruipt toch waar het niet gaan kan, dus dat ben ik in de weekenduren altijd blijven doen. Nu deed zich een nieuwe kans voor en die moest ik met beide handen aangrijpen.” Die nieuwe kans heeft alles te maken met de lampen die weer aan zijn in Caféesterij de Toekomst, of niet? “Ja, dat klopt inderdaad! Zoals ik al aangaf werk ik al 15 jaar in de horeca (bijna de helft van mijn leven) en ben ik in de weekenden nooit gestopt met feesten- en partijen organiseren. Afgelopen jaar kwam ik via Bram van Bronkhorst met Twan en Anita in gesprek, twee oude bekenden van vroeger en tijdens een van deze gesprekken kwam het café ter sprake. Twan en Anita zien graag dat er zowel in het café als voor het dorp

weer leven in de brouwerij komt in de Toekomst. Van borrelen op vrijdagavond, tot fietsers en wandelaars die aanschuiven voor een kop koffie en lunch of feestjes voor als je wat leuks te vieren hebt. Met de vraag of ik eens wilde nadenken of ik er wat in zag om daar iets mee te doen. En dat liet mijn horecahart zich geen twéé keer zeggen…” Klinkt goed, weer leven in de brouwerij! Dus we gaan het café weer vaker open zien? “Haha, zo ongeveer. We beginnen rustig aan om vanuit alle partijen te bekijken hoe we de samenwerking het beste kunnen vormgeven. Op dit moment ben ik een uitbater in het café voor feesten- en partijen. Die kunnen sinds vorig jaar oktober weer gegeven worden. Heb je wat te vieren? Dan kun je in Caféesterij de Toekomst mooie arrangementen krijgen. Vanaf het voorjaar/ de zomer van 2024 gaan we kijken of we één dag of één avond open gaan en zo breiden we dat langzaamaan uit.” En niet te vergeten de carnaval van 2024. “Klopt, absoluut! Ook met de carnaval zijn we op zaterdagavond, zondagmiddag en dinsdagavond geopend. Dus trek je mooiste, gekste pak aan en we zien je heel graag dan!”

3e PRIJS

CORYAN BLOEMENBON T.W.V. €25,Geschonken door Bloemenhuis Coryan, Winssen Gewonnen door Arjan Hendriks

DIGITAAL ARCHIEF

Wil je het carnavalsboek van voorgaande jaren nog eens teruglezen? Dat kan, online via de website:

ISSUU.COM/WURMENSOPPERS

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

39


Mulders Lasbedrijf Bergharen

Hogeveld 13, 6617 KP Bergharen Tel:0487-532238

Voor al uw las- en constructiewerk op maat: Zie ook onze site www.mulders-lasbedrijf.nl * Constructiewerk * Laswerk op locatie * Exclusieve- en bedrijfshekwerken * Loop- en wandelbruggen * Raam- en inbraakbeveiliging * Latei- en balkenservice voor de bouw * Elektrische poortbedieningen incl. onderhoud * Onderhoud hekwerken * Verzinken en poedercoaten


CARNAVALIST UITGELICHT

Terug in de tijd met oud-prins Herman d’n Urste 1993 Duk d’r Nève, Meat Loaff, de buut van Theo en Sjaak, Barend en Van Dorp en de acrobatische toer van de Oeters, het kwam allemaal voorbij tijdens de Pronkzitting van 1993. Prins Herman d’n Urste herinnert het zich nog goed. Hij nam ons mee terug in de tijd met zijn bijna 40 jaar ervaring bij de carnavalsvereniging.

Herman Hendriks van de Wijnakker is geboren en getogen in Hernen. Hij is akkerbouwer in hart en nieren, maar vooral een gemeenschapsman. Ruim 30 jaar had Herman zich inmiddels vrijwillig ingezet voor de carnavalsvereniging toen hij in 2016 -in het 44e jubileumjaar- terugtrad uit het bestuur. Een heugelijk moment waar hij verrast werd met een Koninklijke Onderscheiding en werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, voor al het jarenlange vrijwilligerswerk dat hij voor verschillende verenigingen heeft verricht. Met deze oud-Prins gaan we terug naar 1993 waarin hij de scepter mocht zwaaien over het Soppersrijk als 21e prins.

waarvoor Sjaak kwam. Omdat Herman bestuurslid was, zocht Nelly er niets achter. Herman was niet thuis, dus Sjaak moest op een later moment DE vraag komen stellen. Herman stemde in, net voor de kerstdagen in 1992, om Prins Carnaval te worden.

Al vanaf 1985 is hij betrokken bij de Wurmensoppers, als Raad van Elf-‘invalkracht’. Dat betekende als er bij officiële gelegenheden tijdens de carnaval iemand uit de Raad verhinderd was, Herman gevraagd kon worden om in te vallen, zodat het gevolg wel compleet voor de dag kwam. Zo is het allemaal begonnen voor Herman, bijna 40 jaar geleden.

Pronkzitting In de aanloop naar de pronkzitting verdacht niemand Herman per se, de welbekende kandidatenlijst zoals die er nu is bestond toen nog niet. Nelly vertelt dat je soms wel eens aan de vrouw van de Prins kon zien aan de kleding dat haar man Prins zou worden, dus benadrukt ze dat ze maar geen nieuwe outfit heeft aangedaan voor de pronkzitting, om zich niet verdacht voor te doen. Wat Herman nog wel bijstaat is dat aftredend Prins Ben d’n Urste hem nog even de scepter liet vasthouden, met de woorden, ‘hier Herman, kun je alvast even oefenen, als de nieuwe Prins’.

De voorbereiding In die jaren ging de voorzitter, Sjaak Arntz, langs om de Prins te vragen. Zo ook op een maandagavond in december. Sjaak stond bij Hermans vrouw Nelly in de keuken, die er geen erg in had

Alvorens de onthulling ging hij naar Van Altena in Druten in een geblindeerde auto, want niemand mocht natuurlijk zien dat hij portretfoto’s ging maken. Het kostuum, steek en scepter hangen voor hem klaar, en nietsvermoedend werden de foto’s gemaakt. Later, bij het zien van de foto, komt hij tot de ontdekking dat de steek achterstevoren op het hoofd is gezet.

Tijdens de onthulling, na een cijferslotcombinatie kwam vanuit een soort kluis, Herman Hendriks van de Wijnakker tevoorschijn. Als zijn lijfspreuk koos hij voor: “Met carnaval voor elk wat wils, ik houd het echter bij een kleintje pils.” In zijn proclamatie deed Prins Herman d’n Urste een belangrijke oproep, om vooral carnaval bij de Wurmensoppers te vieren, maar dan wel als lid van de vereniging. Daarmee benadrukte hij in het bijzonder het belang van een lidmaatschap als steun aan de vereniging, in plaats van het te beschouwen als een kortingskaart op de belangrijkste activiteiten. Herman geeft aan dat het van alle tijden blijft om het verenigingsleven te blijven ondersteunen met een lidmaatschap, want dan behoud je een bloeiende vereniging. Na de onthulling en felicitaties vanuit de zaal is het gebruikelijk dat de vereniging, de buurt en familie meegaan naar de Prins thuis. Daar had Herman iets anders op bedacht. Een aantal weken voor de carnaval had hij een feest georganiseerd bij ’t Kuyperke in Batenburg voor de vereniging, Blaaskapel De Zandhazen, de buurt, familie en vrienden. Eigenlijk de voorloper van de voor ons bekende prinsenreceptie.

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

41


Vergelijk kosteloos uw verzekeringen

Karin van Schadewijk Batavierenweg 5 6616 AR Hernen 06 51 76 55 59

Sterk in persoonlijk bloemwerk Bruidsbloemwerk

info@karin-floralevormgeving.nl www.karin-floralevormgeving.nl

• Workshops • Rouwbloemwerk • Florale arrangementen voor zowel privé als bedrijfsdoeleinden

Dé innovatieve partner in industriële automatisering en machineveiligheid

Kijk op onze vernieuwde website!

Hogeveld 3

info@intech-installatieburo.nl

6617 KP Bergharen

www.intech-installatieburo.nl

0487-531463

www.veiligheidshekwerken.nl

U kunt zich tegen veel risico’s verzekeren, maar welke verzekeringen heeft u echt nodig? Welke verzekeringen passen het beste bij uw persoonlijke situatie en betaalt u niet te veel?

Poos Assurantiën B.V.

POOS ASSURANTIËN B.V. Woeziksestraat 692 6604 CH Wijchen 024-6454623 info@poosassurantien.nl www.poosassurantien.nl


VERVOLG: CARNAVALIST UITGELICHT

Oog voor iedereen Met een eigen onderscheiding onder de arm ging Herman bij alle ouderen en zieken op bezoek, hierbij hoorden toen ook nog bejaardenhuizen en Boldershof. Er werden veel meer bezoeken dan tegenwoordig afgelegd, doordat er nog verschillende bejaardentehuizen bestonden en alle ouderen een bezoekje kregen. Herman kijkt hierop terug als een zeer dankbare tijd: “ik kende de mensen”. “Als mensen er slecht aan toe waren, werden ze bij het bezoek van de prins toch opeens helder, zeker als ze begrepen van wie je er een was”, vertelt Herman. De opkomst van de Adjudant Het prinsenteam bestond uit de Prins, de Verenigingsadjudant en de Raad van Elf. Een Adjudant die je zelf uitkoos was er toen niet. Herman had een goede connectie met Rob Theunissen, die als een soort van persoonlijke Adjudant optrad. Rob zei, ‘ik zorg dat jij overal komt’, en zo geschiedde. Rob bracht Herman overal naar toe in zijn Renault Espace.

Op de maandag stond er een groots onthaal voor de Prins op het programma, waarbij de kinderen alles zelf versierd en geschilderd hadden. In dit jaar wonnen de Dorpshuisboys de eerste prijs in de Maas en Waalse Reut, wat bij terugkomst in Bergharen betekende dat er in de tent flink feest gevierd werd tot in de kleine uurtjes. Tijdens de pronkzitting voor ouderen op dinsdag heeft prins Herman een duet gezongen samen met Renée Arntz, met Frans van Nuland op de accordeon. Renée stelde voor om samen op te treden en de Zuiderzeeballade ten gehore te brengen. Herman zingt dan al jaren in het kerkkoor en dit idee was op zijn lijf geschreven. Ook om niet de hele middag op het podium te zitten, maar juist een steentje bij te dragen aan het programma.

hij doen. Herman maakt wel eens een uitzondering en dan wordt de Wurm door Wim Gubbels gereden in de Maas en Waalse Reut. Toch moet hij dit jaar weer zelf acte de présence geven, want Wim fluisterde Herman al tijdig in dat hij dit jaar verhinderd is. Herman had al snel in de gaten wat er speelde en vindt het prachtig dat Prins Wim d’n Twidde dit jaar zelf hoog op de Wurm staat met het prinsenteam en het hele gevolg. Hij en Nelly wensen hen veel plezier en tot slot geeft Herman het advies om er volop van te genieten, “want Prins of Prinses word je tenslotte maar een keer!”

Wat Herman verder nog bijstaat van de carnaval is dat bij de afsluiting met de vereniging iedereen slecht bij stem was, moe en voldaan. Verder heeft hij er nog steeds een heel goed gevoel over zijn tijd als Prins Carnaval. Je moet wel gedragen worden als Prins en tussen de mensen staan, mensen moeten wel een goed gevoel bij je krijgen. Dat was in die tijd wel belangrijk, weet hij nog. Herman voegt daar aan toe dat dit nog steeds geldt.

Carnaval 1993 In dat jaar werd de carnaval niet in de schuur van de Oude Stal gevierd, maar in een tent. In augustus 1992 brandde de schuur achter de Oude Stal af. Herman vertelt dat er letterlijk getennist werd in de tent omdat deze zo groot was. Daar hebben ze heel wat lol aan beleefd.

Bestuur Nadat Herman afgetreden is neemt hij weer plaats in het bestuur, startend in 1994, het 22-jarig bestaan van de vereniging. Juist in het jubileum jaar was versterking zeer welkom. In 2003 wordt Herman door Ben van Zuijlen en François Kremers nog eens gevraagd in het bestuur plaats te nemen, als penningmeester. Herman vertelt: “Als mensen ideeën hadden om iets te organiseren werd ik vaak eerst benaderd of het mogelijk was om hier in te investeren.” “Toch legde ik dan uit, dat dit altijd in het bestuur besloten wordt en niet door mij alleen.” Herman heeft jarenlang de balans opgemaakt voor de vereniging en zwaaide af in het 44e jaar.

Tijdens de optocht zorgde de buurt ervoor dat ook Nelly in een prinses veranderde, voorop op een van de appelwagentjes van de familie Berben, ging ze mee in de optocht. Nelly vertelde dat het superkoud was die dag, maar ze wel genoot. Nelly is namelijk zelf jarenlang actief geweest als jurylid tijdens de optocht voor de Wurmensoppers.

“Prachtig” Herman blijft betrokken bij de Wurmensoppers. Daarover zegt hij zelf, “zolang ik leef blijft de Wurm op de Wijnakker gestald staan.” “Wie heeft er anders nog plek voor een wagen van 4.5 meter hoog en 12 meter lang?” Ook het rijden van de Wurm met zijn John Deere ervoor in de Wurmenreut op zondag blijft

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

43


C. Jansen Grond-, Sloopwerken

WIJCHEN TOUWSLAGERSBAAN 32

DAAR WORDEN

WIJCHEN@EXPERT.NL

WIJZER VAN

024 6453080

URNERIJKERS

+31 6 81 02 02 46

& Recycling B.V.

www.cjansengrondverzet.nl

Grondwerken Sloopwerken Recycling Containerverhuur Machineverhuur

Bouw- & grondstoffen Grondsanering Asbestsanering Gladheidsbestrijding

Buys Ballotstraat 10 (024-6751303)

Expeditieweg 6 (0487-592238)

Wijchen

Boven-Leeuwen


De dorpen verenigen zich op deze prachtige dag, De heeft zich opgetut, glitterschubben en een stralende lach, Hij maakt zijn entree met een skydive als legendarische stunt Boven het feestelijke publiek van het overvolle Trefpunt.

OUDIJZERDAG

Zaterdagochtend de ensoppers zijn bij elkaar gekomen, Om midden in het feestgedruis van bezinning te dromen, De avond valt, Café de Toekomst opent haar deuren, ‘De git Los’ in alle kleuren.

CV de Wurmensoppers organiseert op zaterdag 30 maart de Soppers oud­ijzerdag. Locatie: parkeerplaats bij Hill's Food & Fun. Je kunt van 8.00 tot 12.00 uur je oude metalen en accu's afgeven.

Zondag, de knotsgekke optocht, ensoppers zijn in alle staten, De paradeert trots, in een mega replica, door de straten, Luid gejuich vult de straten, eenieder neemt de tijd, Een vrolijke chaos wordt als confetti verspreid.

Wij verzoeken je om geen milieubelastende goederen aan te bieden zoals koelkasten, diepvriezers, tv’s en autobanden. Deze zullen we niet accepteren! Mocht je zelf niet in de gelegenheid zijn om je oud ijzer te brengen, dan komen wij het bij je thuis ophalen. Neem contact op met Michel de Groot, 06 12 55 51 10.

Maandag brengt de ensoppers naar de Reut, Die wordt afgesloten met een grote neut, In de Crazy Battle Show, dinsdags dolle strijd, Omringd door kleine pjes, een feest van gezelligheid.

CARNAVALSFOTO'S Foto's terugkijken van de feestjes en activiteiten kan via onze website: wurmensoppers.nl/fotos

of scan de QR-code

CARNAVAL GEDICHT

Het ensoppersrijk ontwaakt op deze mooie carnavalsvrijdag, De en springen uit bed/grond voor een week waarin alles mag, De één naar werk, de ander naar school of al vrij genomen, De ing Up staat te trappelen om vreugde te stomen.

Onder de sterrenhemel staat daar de badkuip vol met pracht, ensoppers omringen als eenheid in de nacht, Met de zijn laatste koude duik naar realiteit en later, Spiegelen dansend de herinneringen in het water. Woensdag heeft de verzopen al snel beet, Vangt de haring en het feestmaal is gereed, In de kerk wordt het askruisje op ons voorhoofd gezet, Een smakelijk einde van de carnavalspret. In ‘t feestgedruis waar de zijn kronkelende sporen trekt, Diepgaand is zijn kennis, ondergronds verwekt, Feestvreugde is zijn ding, eenheid is zijn doel, Dans met de en voel.

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

= Wurm

45


ONTWERP HUISSTIJLEN ADVERTENTIES DRUKKEN PRINTEN FOLDERS/FLYERS BROCHURES/MAGAZINES KRANTEN SPANDOEKEN TEXTIELDRUK BELETTERING RELATIEGESCHENKEN BINNEN- EN BUITENRECLAME MAILINGEN EN NOG VEEL MEER...

tomhormescatering.nl KATTENBURG 60 • 6651 AR DRUTEN 0487 52 90 90 • INFO@NEZZO.NL • WWW.NEZZO.NL

VOLG ONS OP


MEEDOEN?!

ROUTE CARNAVALSOPTOCHT

ZONDAG 11 FEBRUARI

Inschrijven voor de optocht is mogelijk via het aanmeldformulier op onze website wurmensoppers.nl of rechtstreeks via e-mail:

HERNEN

optocht@wurmensoppers.nl

STEM OP DE

PUBLIEKSPRIJS

Je kunt door middel van een sms jouw stem uitbrengen op de wagen, individu of loopgroep met het startnummer van jouw keuze. Degene met de meeste sms’jes/ stemmen zal op zondagavond tijdens de prijsuitreiking de publieksprijs in ontvangst mogen nemen!

BERGHAREN

KOM KIJKEN NAAR DE PRACHTIGE OPTOCHT!

START VAN DE OPTOCHT

EINDE VAN DE OPTOCHT

Om 14.00 uur start de optocht vanuit Hernen naar Bergharen. De prijsuitreiking is vanaf 17.00 uur in De Zandloper te Bergharen. Na de prijsuitreiking kan er nog even gefeest worden in de zaal.

Zondag 11 februari om 14.00 uur. Graag deze dag geen auto’s langs de route parkeren a.u.b!

De Zandloper te Bergharen met aansluitend de prijsuitreiking en muziek van DJ Sven!

Je kunt jouw stem* vanaf de start (14.00 uur) tot 17.30 uur sturen naar telefoonnummer:

06 12 55 51 10 * Maximaal 1 stem per telefoonn­ummer. Het door jou laatst ge­stuurde sms’je met jouw stem telt.

CV de Wurmensoppers carnaval 2023 / 2024

47


HOUTEN VERANDA’S EN TERRASOVERKAPPINGEN IN

IE

E VO

RING LEV

ER

SUPERVERANDA.NL

IT

VRAAG EENVOUDIG EEN PRIJSINDICATIE AAN VIA ONZE WEBSITE OF BEL 06 10 55 03 43

U

A BA

R

GEWENST E

VOLLED

RE

IG

DE

M

R TWE K AA

HOLLAND HOUTBOUW PRODUCEERT EN PLAATST OERDEGELIJKE DOUGLAS, EIKEN EN WIT AFGEWERKTE HOUTEN MAATWERK VERANDA’S EN TERRASOVERKAPPINGEN. WIJ PRODUCEREN MAATWERK IN IEDERE GEWENSTE UITVOERING. OF HET NU GAAT OM EEN OVERKAPPING MET ZIJWANDEN, LICHTSTRATEN OF VLONDERVLOER, HET IS ALLEMAAL MOGELIJK.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.