Women in Business Magazine nr 1 2021

Page 1

WOMEN IN BUSINESS

JANUARI 2021

SÅ BLEV KARIN KONSULT I EGET FÖRETAG

Karin Svensson

5 TIPS FÖR ATT HÅLLA ETT LYSANDE TAL

Carina Ridenius

SÅ HITTAR DU DE DOLDA JOBBEN

Gerd Wallin

WOMENINBUSINESS.SE


n Women i Business e Magazin

WOMENINBUSINESS.SE

1


INNEHÅLL Välkommen 04 Time to Tell - den perfekta presenten 06 Digital Styling är vår passion 08 World Trade Center Göteborg 11 Att hjälpa andra till sysselsättning är det jag brinner för 12 Vi söker en underleverantör i Göteborg 14 Smycken By Silverglöd 15 Så blev Karin konsult i eget företag 16 5 viktiga punkter för dig som funderar på att starta eget 18 Få budskapet att fästa 20 5 tips för att hålla ett lysande tal 21 Gerd fick en kickstart av att coacha online 22 Så hittar du de dolda jobben 24 Skuggbarnet 26 Tre reflektioner från 2020 28 BathTube Gotland - en viral succé 30 Nästa nummer kommer ut i mars 31

WOMENINBUSINESS.SE

2


Välkommen till Women in Business Magazine Kära läsare, Det är med stor glädje som jag nu äntligen får presentera denna första utgåva av inspirations- och affärstidningen Women in Business Magazine. En tidning som jag själv saknat på marknaden och som jag drömt om att få göra sedan lång tid tillbaka. Women in Business är ett spännande koncept skapat för dig som vill inspireras i ämnen som ledarskap, personlig utveckling, entreprenörskap, jobb & karriär, träning, kost och hälsa med mera. I detta nummer får du möta entreprenörer som berättar om sitt företagande och generöst delar med sig av tips och råd. Du får även en del boktips och fina erbjudanden om digital utbildning, jobbsökarkurs och dessutom ett uppdrag - kanske du är rätt person för det? Ja, bredden är stor, och det är min ambition.

WOMENINBUSINESS.SE

De som känner mig vet att jag gillar uttrycket "Business & pleasure" - så om du vill dra på smilbanden ska du inte missa där vi grattar den virala succén BathTube Gotland. I alla fall är det ett hett tips för dig som gillar kallbad. .. Jag önskar dig god läsning och vill du tipsa om kvinnor som jag kan intervjua och lyfta fram i Women in Business så får du gärna höra av dig. Varje nummer blir unikt och beror på vilka härliga människor jag möter längs vägen. Jag lovar Er, det finns hur mycket som helst att skriva om. Nu kör vi!

Siv Thuresdotter Redaktör och ansvarig utgivare Women in Business Magazine siv@qbnetwork.se Eller kontakta mig gärna på Linkedin

3


. e n a l t s a f e h t t u o b a t e g t s “For u j , y l f o t t n a w y l l a e If you r r u o y o t r e w o p r u o y s s e harn y e r f n i W h a r p O ” . n o i s s a p

WOMENINBUSINESS.SE

4


Som vi vet av historien så är nöden uppfinningarnas moder. Någon nöd gick det inte på Ulrika när fröet föddes till hennes senaste innovation, men med en viss frustration kunde hon konstatera att det inte fanns något verktyg på marknaden som kunde hjälpa henne att skapa den perfekta presenten till sin pappas födelsedag. Och det räckte för att hon skulle ta på sig uppfinnarhatten igen. Två år senare kan hon nu titulera sig grundare av appen Time to tell.

Time to Tell - den perfekta presenten till den som redan har allt EN

NYDANANDE

PERSONLIGA

TEXT:

SIV

APP

OCH

PLATTFORM

FÖR

LJUDALBUM

THURESDOTTER,

FOTO:

CECILIA

HEDSTRÖM

Ulrika Nordenstam, entreprenör och uppfinnare har en bakgrund med innovationer inom häst- och friluftsområdet under varumärket och företaget Northern Well. I dagarna firar hon att hennes senaste uppfinning appen Time to Tell precis lanserats på marknaden. Time to Tell är en app där dina ljudspår och bilder tillsammans bildar personliga ljudalbum – som fotoalbum med röster som berättar. Ljudalbumen sparas online och kan delas med dem man önskar ska lyssna.

5


Det hela började när Ulrikas pappa skulle fylla 80 år. Att hitta en passande gåva var inte lätt, han som många andra äldre, hade ju redan allt han behövde och önskade sig ingenting särskilt. Då fick Ulrika idén att samla in ljudhälsningar från släkt och vänner, från norr till söder och även långt utanför Sveriges gränser. Att samla ihop berättelser och hyllningar i skrift eller via video var för omständligt och omfattande. Ulrika började samla in och spara alla historier och hälsningar till sin pappa, men upptäckte längs vägen att det tog mycket mer tid än hon kunnat ana. Det fanns inget enhetligt system. Ulrika fick instruera, hjälpa till hemma hos vännerna, låta läsa in texter och intervjua. Alltihop blev ganska svårt och energikrävande. Men det var trots allt värt all möda. - När ljudfilen var klar så var det med spänning och förväntan som jag överlämnade den på pappas födelsedag. Att lyssna på den tillsammans blev en fantastisk, gemensam upplevelse där många minnen återuppväcktes och med kära hyllningar som berörde på djupet och gjorde oss tårögda, berättar Ulrika. Ulrika tänkte att det här borde fler få möjlighet att göra, men att det måste finnas ett enklare sätt att få berätta sin historia eller fira någon. Så föddes idén till Time to Tell - en app för inspelning, redigering och delning av personliga ljudalbum. Du kan spela in lite i taget och bygga på ditt ljudalbum bit för bit. Det går att koppla en bild till varje ljudspår och på så sätt skapas ett digitalt fotoalbum med röster och berättelser till. Sedan går det att sprida albumet på ett enkelt sätt genom att dela en länk. Som komplement till appen finns en medlemsklubb med möjlighet till stöttning i till exempel berättande, intervju och teknik. Klubben erbjuder också communities skapade utifrån olika intresseområden. Engagemanget är redan stort hos till exempel släktforskare och ortshistoriker som vill samla röster från en familj, en tid eller ett samhälle och dela med sig till andra. Men det är inte bara gamla tider som ska avhandlas. - Man kan hylla brudpar eller vänner som fyller jämnt oavsett ålder. Vissa vill löpande intervjua sina barn eller berätta sin egen historia även om de inte är till åren komna. Det är ju nu som vi skapar framtidens historia, för våra barn att ta del av, avslutar Ulrika.

Teamet bakom Time to Tell: Ann Ljungberg, storycoach, Ulrika Nordenstam, grundare, Helene Skoog, marknad & kommunikation

Kontakt: Ulrika Nordenstam, ulrika@timetotell.se www.timetotell.se, Time to tell-appen finns i App Store och Google Play

6


Text: Siv Thuresdotter/Linda Eriksson Foto: Lovisa Alfredsson

Digital Styling är vår passion! Möt systrarna Karin Alfredsson och Linda Eriksson, uppväxta i en kreativ entreprenörsfamilj i modebranschen, och som själva alltid har något nytt projekt på gång. Systrarnas mamma, Ingrid Pettersson, gjorde succé med sitt företag GareDeRobe tidigt 2000-tal, med klassiska kavajer. De såldes bland annat i Karins egen modebutik i Göteborg. Kavajerna tillverkas ännu idag och säljs via webbshop och showroom i Askim.

Karin och Linda blev tidigt engagerade i mamma Ingrids företag där de lärde sig service och kundvård, försäljning och marknadsföring, vilket gett värdefulla kunskaper och insikter om för- och nackdelar med entreprenörskapet. De bär med sig minnen från mamma och mormor som flitigt använde uttrycket ”Som du blir klädd blir du hädd”. Och man kan säga att har danat väg för den sysselsättning de ägnar sig åt idag. Att vara rätt klädd vid rätt tidpunkt gör att du blir bättre mottagen, lyssnad på och får bättre service. Detta gäller även åt andra hållet, om du som exempelvis är säljare har rätt uttryck i din klädsel så får kunden högre förtroende för dig, säger Linda. Intresset för mode och stil har gått i arv, men främst är ändå intresset för att hjälpa andra att nå ut och bygga sina varumärken genom det egna konceptet Digital Styling. Även om de båda har varit anställda på ett internationellt företag de senaste åren, Karin med försäljning och Linda med webb och sociala medier, så vill de nu satsa på sitt eget igen.

Ingrid Pettersson, grundare av GareDeRobe

Vår mamma gör fantastiska kavajer under varumärket GareDeRobe. Kavajer som har klätt tusentals kvinnor genom åren. Tidlösa plagg som passar både ett viktigt möte på jobbet, föreläsningar eller fest. “GareDeRobe’s kavajer är Powerkläder”, utbrast en överförtjust kund. Det visar hur viktigt det är att ha rätt ”rustning” i rätt sammanhang, berättar systrarna Karin och Linda.

7


Det bästa vi vet är när vi får dela med oss i egenskap av “Karin & Linda - Digitala stylister”. Vi hjälper småföretagare att upptäcka sitt personliga varumärke och lär dem se sig själva utifrån hur deras kunder och fans ser dem. Det handlar om att förstå hur den media vi syns i fungerar och därigenom kunna matcha det egna varumärket både offline och online, berättar Karin. Även i den digitala världen spelar det roll hur du presenterar dig, säger de unisont. Det har blivit än mer tydligt nu, när fler och fler möten sker digitalt, att presentationsteknik via skärm är viktigt. Du behöver kunna förmedla ditt budskap, titta in i kameran och vara medveten om din publik. Och åhöraren blir distraherad av röriga bakgrunder, eller när det är dåligt ljud och ljus. Det kan även krävas lite mer make-up för att synas tydligt i rutan. Men det absolut viktigaste med digital styling är att ha samma uttryck online och offline, så att din kund känner igen dig, säger Karin.

Hur har pandemin påverkat er och ert arbete? Världen har ju förändrats enormt under denna tid och så även våra arbetssätt. För mig har Corona inneburit att hela familjen arbetar hemifrån, så det har naturligtvis varit en stor omställning. I stället för att ta på sig byxor och kavaj och gå hemifrån är det kavaj och mysbyxor som gäller i vårt hemmakontor. Så tror jag många haft det, säger Linda. De tycker båda att det varit lättare att få till möten med människor när alla tvingats att arbeta hemma. Att snabbt kunna koppla upp sig via datorn, istället för att behöva resa iväg, har gett mer tid och mindre stress. Karin berättar att hon engagerar sig som fritidspolitiker och har i stort sett haft alla möten digitalt med de nämnder hon sitter i. Och nu senast möttes hela kommunfullmäktige upp i ett digitalt möte, vilket fungerade alldeles utmärkt. I framtiden, när vi är tillbaka i något nytt normaltillstånd, så tror jag på en ännu bättre balans mellan det digitala och det verkliga mötet. Det är också något som vi förutsett sedan lång tid tillbaka när vi utvecklat vår tjänst digital styling, säger hon.

Vi brinner för att få hjälpa småföretagare att upptäcka sitt personliga varumärke!

Digital styling à la Karin & Linda - Vi fokuserar på helheten, dvs alltifrån personligt varumärke och personlig stil till social interaktion och hur detta presenteras både online och offline, förklarar Linda. Digital Styling handlar om att vara medveten om sitt personliga varumärke, att vara tydlig så att kunden känner tilltro och delaktighet med dig. När kunden känner närhet till dig skapas en långsiktig relation som varar. - Med digital styling så går vi till kärnan med vad som driver dig. Om du nyttjar dina personliga drivkrafter blir styrkan i ditt företagande självgående och ditt varför blir också något du kan dela med din kund. Vi arbetar med ett verktyg där vi hjälper vår kund att ställa rätt frågor för att bli tydlig inför sig själv och andra. I skolan får du din tekniska kompetens som visar vad du kan och du lär dig hur viktigt det är med din socialkompetens för att kunna ge service och föra dig. Mycket av detta förmedlar du även med din estetiska kompetens. Estetisk kompetens handlar främst om att passa in men också om att sticka ut. Det är här styling kommer in i Digital styling, poängterar Karin. Och vad händer härnäst? Vi lanserar vår första digitala utbildning där du lär dig grunderna med digital styling. Vi kommer även att erbjuda fler digitala föreläsningar. Det ser vi fram emot, avslutar Karin och Linda.

ERBJUDANDE 20% rabatt på Karin & Lindas kurs i DIGITAL STYLING I denna kurs får du tillgång till grunderna i Digital Styling. Du får lära känna Karin & Linda. Vi hjälper dig i hur ska du tänka för att skapa din plattform för ditt personliga samt företagsvarumärke. Rabattkod:wib . Läs mer/boka - klicka här!

8


Zoomsnygg

i GareDeRobes kavajer

GareDeRobe har klätt tusentals kvinnor genom åren inför viktigt möte på jobbet, föreläsningar eller fest och nu även onlinemöten. Du hittar våra kavajer på www.garederobe.se Unika i begränsat antal men vi syr upp efter din storlek. Besök vår webb för våra modeller eller boka en tid i vårt showroom.

"Powerkläder som stärker dig!"

www.garederobe.se Showroom & Atelje i Göteborg Besök efter bokning: Bergtallsvägen 3 Boka via: info@garederobe.se eller 0705-284944

9


Välkommen till kontorshotellet

World Trade Center Göteborg Vi har kontorslösningen som passar dig

I hjärtat av Göteborg hittar du våra två kontorshotell. Med över 200 sköna företag som hyr kontor eller coworking hos oss är vi en härlig mötesplats för företag inom en rad olika branscher. På Mässans gata 10 ligger vår Masteranläggning med överraskningar i varje vrå. Här bokar du dina möten i våra lekfullt designade mötesrum eller nätverkar på något av våra härliga events. På Teatergatan 19 ligger vår pärla som en privat oas mitt i stan. Extra lyxig är anläggningen under sommarhalvåret då du njuter av solen på någon av våra underbara terrasser. Vi har kontorslösningen som passar dig. Spana ut över Lisebergshjulet eller ta med hunden till kontoret när du hyr kontor i vår hundkorridor! Är du ofta i Stockholm? Vilken tur! Även i Stockholm erbjuder vi kontorslösningar på guldläge. Precis vid Stockholm Centralstation hittar du vårt kontorshotell City Office. Slå receptionen en signal på 08-506 362 00 så berättar vi mer! Nyfiken? Kika på vår hemsida www.wtcgoteborg.se eller kontakta Försäljningschef Pia Eklund på 031 - 83 69 00.

Boka dina möten i våra lekfullt designade mötesrum

Vi har kontor för både tassar och klackar!

Nätverka på våra härliga events och nätverksträffar

10 Vår Masteranläggning på Mässans gata 10


Att hjälpa andra till sysselsättning är det jag brinner för! Angelica Söderman

Text: Siv Thuresdotter Foto: Fotograf Marianne

Angelica Söderman driver PersonalPartner Sverige AB, som ägare och VD, sedan 5 år tillbaka. Hon är en dedikerad karriärcoach som med varm hand leder verksamheten där kärnvärden som bemötande, engagemang och kvalitet står i fokus. Och med siktet inställt på resultat. Verksamhetens grunduppdrag är en coachingtjänst till arbetsförmedlingen där man stöttar individer till självförsörjning, arbete eller studier. Det här är en tjänst där man gör en individuell planering med mål att möta individen där han/hon står. Man ska kunna se, vecka för vecka, att den här personen rör på sig . Arbetsförmedlingen köper ett resultat. Vilket är bra, för det ställer krav både på oss som leverantör, såväl som den arbetssökande, berättar Angelica. Under pandemin har man fått ställa om och erbjudit de flesta av sina tjänster online, stora som små träffar, gruppträffar och seminarier. Den digitala närvaron har även utvecklat samverkan underleverantörer emellan. Angelica vet av egen erfarenhet hur det känns att vara arbetssökande och hur det kan påverka ens mående. För en del kan det till och med innebära att man tappar sin identitet och hamnar i en livskris. Därför lägger vi både tid och engagemang på att stärka individen i sin självkänsla för att bli rustad på bästa möjliga sätt, säger Angelica.

Vi gör en inventering och skapar en profil för att se vilka företag som kan ha behov av denna person som medarbetare. Sedan tar vi de kontakterna. Det är extremt få som får jobb via annonser, ungefär 90% av jobben tillsätts via kontakter. Tidigare brukade man säga 85%. men det har faktiskt minskat . Här kan vi hjälpa till att hitta de så kallade dolda jobben. Att ha nätverk är viktigt och har man inget så får man börja gräva där man står. PersonalPartner har funnits på marknaden i snart 25 år så vi har ett stabilt fundament av kontakter som vi byggt upp genom åren. Det är en styrka för oss, både när det gäller att hjälpa den som söker arbete såväl som företagaren som vill rekrytera. Angelica berättar att det var när hon själv skulle ut och söka jobb efter en längre tid som sjukskriven som hon fick uppleva vilken betydelse rätt bemötande kan ha. Hon hade varit med om en bilolycka och fått en nackskada som påverkade hennes möjligheter att arbeta. Prognosen var inte god. Det blev utredningar och arbetsförmågebedömningar och aktiviteter som skulle genomföras. Tyvärr var fokuset på aktiviteter och inte resultat. Men allt detta vände när hon fick kontakt med PersonalPartner i Skellefteå .

11


Här var inte fokuset på min skada eller att jag skulle acceptera mina begränsningar. Nu fick jag istället ta fasta på vad jag ville och vad jag kunde. Dessutom stod det klart för mig att det var på PersonalPartner som mitt drömjobb fanns, berättar Angelica lyriskt. Angelica kom ut i arbetslivet men vägen till hennes drömarbetsplats var inte spikrak. Hon började därför att göra täta besök på PersonalPartner, om än så bara för att ta en fika.

Min man gräver grus - jag gräver fram jobb.

Jag fikade och fikade, jag som inte ens dricker kaffe. Till slut så sa dåvarande ägaren Lars att jag lika väl kunde börja jobba hos dem eftersom jag var där hela tiden. Med ett villkor dock, att de kunde få anlita mig som konsult. Att starta eget var absolut inget jag ville. Men så fick det bli. Min man har egen firma som grävmaskinist och jag föreslog att han kunde ta in mig i sitt företag. Han bara skakade på huvudet. Det ingick inte direkt i företagets områdesbeskrivning. Men jag såg bara möjligheter och tyckte kopplingen var uppenbar. Han gräver grus och jag gräver fram jobb, skrattar Angelica. Sagt och gjort, Angelica började som coach och blev med sitt driv en tillgång i mycket större utsträckning än så. Hennes tjänst utvecklades snabbt till en mer övergripande roll där hon fick samordna verksamheten, utveckla arbetsmetoden, utbilda och implementera ett nytt dokumentationssystem och rutiner. Ett och ett halvt år senare, skulle bolaget plötsligt säljas. Då blev det skarpt läge igen. Att jobba som konsult var en sak, att äga ett bolag något helt annat. Men, Angelica såg det som en möjlighet att få sätta sin prägel fullt ut på verksamheten. I januari 2015 tog hon över PersonalPartner Sverige AB och en ny era började. Har man väl hittat sin plats här på jorden, så som jag har gjort, så är det bara att bita i det sura äpplet och ta det onda med det goda. Nu kan jag fortsätta att hjälpa andra på samma sätt som jag själv blev hjälpt en gång i tiden. Att bli sedd och mötas med omtanke och engagemang. Och kunna förvänta sig ett resultat, inte enbart förvaring, avslutar Angelica.

PersonalPartner Sverige AB grundades 1998 och har sin bas i Skellefteå med underleverantörer och samarbetspartners i Sundsvall och Göteborg. Tjänster som erbjuds är stöd och matchning, karriärväxling och rekrytering. Foto: Amanda Moritz

PersonalPartner Sverige AB

12


PERSONALPARTNER - MED HELHETEN I FOKUS

Vi söker en underleverantör i Göteborg! PersonalPartner är nu inne i en expansiv fas och söker en underleverantör till tjänsten Stöd och matchning i Göteborg. Vi söker RÄTT person med eget företag som vill bli vår nästa kugge i hjulet. Som underleverantör/handledare kommer du att vägleda våra deltagare i deras arbetssökande. Målet är att deltagarna ska komma ut i arbete eller studier vilket ställer stora krav på dig som leverantör/handledare att jobba aktivt med företagskontakter och nätverk.

Tjänsten ställer krav på att du har minst ett års heltidsstudier på eftergymnasial nivå med minst godkänt resultat. Du har minst två års arbetslivs-erfarenhet motsvarande heltid som du erhållit de senaste fem åren. Arbetslivserfarenheten ska vara i följande yrke eller arbetsuppgifter: Omställningsarbete för arbetssökande Studie- och yrkesvägledning Arbete med arbetslivs- och arbetsmarknadsfrågor Karriärvägledning Coachande samtal

För mer information/intresse kontakta gärna Angelica Söderman på angelica.soderman@ppab.eu PersonalPartner Sverige AB

13


Unika och handgjorda silversmycken

BY SILVERGLÖD Karina Norrby Silverglöd har tillverkat kollektionen Adelina i många år. Adelinasmyckena är gjorda som en kromosom och 10 % av intäkterna från kollektionen går till Hjärtebarnsfonden. Välkommen till Silverglöd.se

14


SÅ BLEV KARIN KONSULT I EGET FÖRETAG Text: Siv Thuresdotter, Foto: My Olausson

Karin Svensson har arbetat över 35 år med B2B tjänsteförsäljning och marknadsföring i en rad olika branscher. Bland annat var hon delaktig i att starta upp TV3 på den skandinaviska marknaden 1987, genom att bygga upp en egen avdelning med försäljning av produktlicenser. Sedan 2007 driver Karin det egna bolaget House of Sales Sweden AB med fokus på strategisk rådgivning och utbildning till mindre konsultföretag. Hennes huvudsakliga sysselsättning idag är som affärsrådgivare åt blivande företagare genom bland annat Trygghetsstiftelsen och Trygghetsrådet.

Hej Karin, du startade eget företag mitt i livet. Varför valde du att bli konsult i eget företag istället för att ta en anställning? Ja, det stämmer, jag var 52 år när jag kastade loss och blev egenföretagare. Jag var därtill ensamstående med mina elvaåriga tvillingpojkar. Jag hade blivit uppsagd och stod i ett vägskäl om jag skulle söka jobb eller starta eget. Drömjobben växte inte direkt på träd så jag blev mer och mer taggad att starta eget. Jag tänkte att om jobben inte kom till mig så skulle jag istället komma till jobben, berättar Karin. Så när jag blev erbjuden en tjänst på ett it-bolag och vi skulle diskutera lönen så frågade jag om de kunde tänka sig att anlita mig som konsult istället. It-företaget nappade direkt och de blev min första kund och på vis rullade företaget igång.

Hur hittade du din nisch? När jag skulle söka jobb och tog en titt på mitt CV med ett utifrånperspektiv så stod det klart för mig att den röda tråden var sälj. Det var sälj som jag hade jobbat med i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv, dock under olika titlar som inte direkt signalerade sälj. Min inriktning växte fram när jag jobbade på min affärsplan. Jag skulle bli säljkonsult och hjälpa andra företag att sälja genom kortare säljuppdrag eller rådgivning.

15


Hur trivs du att vara egenföretagare, gjorde du rätt val den där gången? Att starta eget är bland det bästa jag gjort. Jag har växt som människa och det har varit fantastiskt att få vara del i andras utveckling och framgång. Jag är dessutom väldigt stolt över att jag vid 62 års ålder gav ut min första faktabok. Att jag hade en skrivarådra inom mig visste jag inte. Jag minns när jag lyssnade på en föreläsning av skrivarcoachen Ann Ljungberg, på en entreprenörskonferens i Kroatien. När föreläsningen var slut så ställde jag mig upp och lovade alla i publiken att nästa år så har jag med mig min första bok. Och så blev det, berättar Karin. Där och då föddes idéen till boken Hjälp! Sälj är inte min grej. Min andra bok gav jag ut ett år senare, Så blir du konsult i eget företag, även den med fokus på sälj. Den tredje boken, Så sätter du högre pris som konsult, kom ut våren 2020. Förutom att dela med mig av viktig kunskap hur sälja, paketera och sätta pris m m så ville jag lyfta frågor och svar på det som jag själv saknade när jag skulle starta eget .

Hur har du utvecklat din affärsverksamhet genom åren? Mina böcker har gjort att jag har nått ut till fler och det har i sin tur lett till ännu fler förfrågningar om föreläsningar och utbildningar. Jag har bland annat turnerat från norr till söder under flera säsonger med Eget Företag-mässan och fått många nya kontakter. I samband med att jag gav ut mina tre böcker så investerade jag även i mitt varumärke genom att se över min grafiska profil. Det är något som jag vill rekommendera alla att göra. Det visuella varumärket ska gå hand i hand med ditt budskap och innehåll och där är jag supernöjd med den professionella hjälp jag tagit in av My Olausson. Så henne rekommenderar jag alla dagar i veckan. Och hur ser du på framtiden? Jag älskar fortfarande att jobba, även om jag valt att jobba lite mindre än tidigare. Jag tycker det är bra med fritid också, skrattar Karin. Jag kommer att fortsätta driva mitt bolag så länge jag känner för det. Och i synnerhet som man över 66 års ålder har en lägre arbetsgivaravgift och då är det verkligen värt att fortsätta jobba lite till.

ERBJUDANDE: Du får 50 kr rabatt/bok genom att ange Women in Business i meddelanderutan på beställningsformuläret. Läs mer om böckerna/beställ: Houseofsales.se

16


Karin Svensson, säljmentor på House of Sales, listar 5 viktiga punkter för dig som funderar på att starta eget: Vad är din USP - uniqe selling point? Vad skiljer dig från konkurrenterna? Analysera ditt CV noggrant och leta fram det som är unikt för just dig. Din baskompetens tillsammans med en specifik arbetslivserfarenhet och vilka positiva resultat du åstadkommit är viktiga konkurrensfördelar. Formulera din framtidsvision och ditt varför Vill du bli miljonär eller räcker det med mat på bordet? Vad är ditt varför? Det är viktigt att även blicka framåt i tiden. Var ser du dig själv om fem år? En väl grundad vision ger drivkraft och tar dig framåt både i med- och motgång. Nätverk Vilka känner du? Gå igenom dina personliga kontakter och se hur många av dem som kan vara potentiella kunder eller vägen till dem. Sök dig till relevanta affärsnätverk och branschorganisationer och lägg upp en plan för ditt nätverkande. Ett professionellt nätverkande är en av dina bästa vägar till nya kunduppdrag för att nå framgång som konsult. Ekonomi Hur rustad är du inför att hantera den osäkerhet det kan innebära att inte veta vilka intäkter du kommer att ha i företaget? Se över din ekonomi, bygg upp en buffert så du känner dig trygg under tiden som du bygger upp din verksamhet. Sälj Hur ställer jag mig till att sälja mig själv/mina tjänster. Som konsult är det nödvändigt att jobba med försäljning utan att för den skull behöva bli en säljare. Var dig själv och utgå mer ifrån kundens perspektiv än ditt eget. Lägg därtill en gnutta extra servicetänkande så kommer du långt inom försäljning.

När du väl bestämt dig så kommer det att finnas många fler frågor att ta ställning till. Ex. din prispolicy och hur kan du paketera och produktifiera dina tjänster. Mer om detta kan du läsa i boken “Så blir du konsult i eget företag - för dig som funderar men inte vet om du vågar” skriven av Karin Svensson, säljmentor och affärsrådgivare på House of Sales.

17


“Do what you love and success will follow. Passion is the fuel behind a successful career.” ―Meg Whitman

18


P R0E3S| EPNRT EA ST E INOTNASTTI O EK NN S ITKE/KKNOI K M/MKU ON MI M K AUTNI IOKNA T I O N

Få budskapet att fästa 71 tips för din pitch, presentation och tal Text: Carina Ridenius Foto: Patricia Mellin

Hur ska jag få till en träffande pitch, vara fokuserad och informativ i min presentation och vara slagfärdig och humoristisk i mitt tal? Och vad gör jag när jag presenterar och tekniken inte beter sig så som jag vill?

I den här boken får du 71 handfasta tips och råd i hur du kan pitcha rätt och slätt, presentera med finess och hålla alldeles lysande tal. Carina Ridenius, PIK Presentationsteknik

Här få du en del av svaret. Det här är boken för dig som vill öka din kommunikationsförmåga, gå igenom bruset och få ditt budskap att fästa hos din motpart. Det handlar både om att presentera sig själv, presentera på bästa sätt inför arbets- och ledningsgrupp eller i ett större sammanhang.

Läs mer/beställ boken - klicka här!

Att arbeta med sin pitch, presentation och tal handlar om hur du kan skaffa dig både nya och fler kunder, få investerare till ditt projekt eller din produkt och tjänst samtidigt som du ska vara avslappnad och njuta i stunden.

19


PRESENTATIONSTEKNIK

5 tips för att hålla ett lysande tal

Ska du hålla tal? Ibland kan det vara svårt att komma igång och veta vad du ska tänka på. Här får du 5 tips för att kunna hålla ett alldeles lysande tal. Ett tal behöver inte vara långt. Hellre kort och kärnfullt. De viktigaste delarna är din start och ditt avslut. Genom dessa delar knyter du ihop ditt tal. Du kan börja och avsluta med samma text. Bestäm dig för vad du vill tala om. Allt kan däremot inte vara med. Välj ett tema eller utgå ifrån en story, och ha det som en röd tråd i ditt tal. Öva ditt tal framför en spegel. Då ser du hur du använder dina kroppsrörelser och mimik tillsammans med din röst. Variera ditt tonläge när du talar och betona de ord du tycker är viktiga. Detta för att framhäva och förstärka det du talar om. Sist, men inte minst, när det är dags för ditt tal, le mot din publik. Låt leendet träffa ögonen. Ett leende hjälper dig att utstråla lugn och trygghet. Du får förtroende som talare.

5 tips ifrån boken Få budskapet att fästa - 71 tips för din pitch, presentation och tal av Carina Ridenius, PIK Presentationsteknik AB

21


GERD FICK EN KICKSTART AV ATT COACHA ONLINE Text: Siv Thuresdotter Foto: Viktoria Davidsson

Gerd Wallin, Rönninge, coachar personer till arbete sedan många år tillbaka, via personliga möten och sitt eget koncept “jobbsökarcafé” i Stockholm och Södertälje. Hon engagerar sig även i olika nätverk och har sedan 2014 varit koordinator för affärsnätverket QBNetworks träffar i Södertälje. Efter en påfrestande sommar med pandemin, både privat och jobbmässigt, så var Gerd inställd på att ta det lugnt och varva ner. Men så kom förfrågan. genom en kontakt på Linkedin, om att leda digitala jobbsökarkurser. En jobbsökarkurs innebär att du deltar i en grupp tillsammans med andra i samma situation. Syftet är att du ska bli bättre rustad i ditt jobbsökande och få verktyg som du kan använda för att nå snabbare resultat, berättar Gerd. Eftersom Gerd redan hade börjat hålla digitala möten via nätverket QBNetwork, när pandemin lamslog hela Sverige i april 2020, så tänkte hon att det kanske vore en idé prova på att coacha grupper även online. Föga anade hon då att intresset skulle bli så stort. Nu blickar hon tillbaka och konstaterar att hon hållit närmare 100 digitala möten de senaste månaderna. Utöver jobbsökarkurser så utbildar hon även i Linkedin och hur man använder den digitala mötesportalen Zoom.

- Det absolut bästa med en jobbsökargrupp är att du får en gemenskap och ett sammanhang där man stöttar varandra. Jag får gåshud bara jag tänker på det, säger Gerd, och inflikar att hennes business fått en “kick start” av att hålla så många livesända online-utbildningar under hösten.

21


Som grädde på moset så tackade Gerd ja till att delta som utställare på sitt livs första digitala jobbmässa i början av december. - Det var så häftigt att kunna ställa ut i en visuell monter. Jag ställde ut i en egen monter, nästan som om det vore In Real Life, och kunde kommunicera med hundratals besökare via en chatt. Jag fick massor av nya leads som jag nu kan jobba vidare med. Vinsten att vara med var helt otrolig, berättar Gerd.

Bild från den digitala jobbbmässan Bazaren

Detta var dock inte första gången Gerd deltog på jobbsökarmässan Bazaren, som vanligtvis brukar hållas på Stockholm Waterfront Kongress. Hon har själv sökt jobb på Bazaren, för många år sedan, och tog då till ett lite annorlunda knep. Och så här i efterhand kan vi konstatera att det var där och då som hennes affärsidé utkristalliserade sig. - Jag hade tryckt upp en t-shirt med en text på ryggen med mina kontaktuppgifter och att jag sökte jobb. En journalist fick syn på mig och undrade om han fick ta ett foto. Det slutade med en stor artikel i tidningen Metro, som gav grym exponering för mig och mitt sätt att skapa kontakter. Svårare än så behöver det inte vara, skrattar Gerd. Efter den mässan insåg Gerd att hon skulle kunna hjälpa andra att söka jobb. Så snart hon avslutat sin coachutbildning så startade hon eget som konsult för att hjälpa andra till jobb och uppdrag. Det visade sig vara helt rätt vägval för sedan dess har hon coachat närmare 900 personer till arbete.

Gerd berättar att hon var näst yngst i en syskonskara på fem och som barn både framåt och kavat. Och intresset för att sälja visade sig i tidig ålder. - Jag var bara 10 år när jag gick runt och knackade dörr i Rönninge för att sälja kvicklotter. Det är härliga minnen att se tillbaka på. Sent 80-tal startade så Gerd sitt första egna företag, en skrivbyrå, som hon drev under åren när barnen var små. Dessutom lärde hon sig att bokföra och tog uppdrag både i sin man Bengts företag och externt. Därefter blev det ett inhopp på tyska bolaget Berners, och hennes sälj gick så bra att hon blev kvar i 12 år. Och i den mansdominerade byggbranschen kom Gerds käcka approach och humor väl till pass. - Jag visste inget om verktyg och byggen när jag började på Berners, men jag visste hur man skapar goda relationer. När jag blev varm i kläderna och vann en tävling som bästa säljare så slutade vissa av gubbarna att hälsa på mig. Men jag bara skrattade åt dem. Med tiden insåg de att min säljstrategi gick hem lika bra som deras, och till och med bättre. Det gäller att ha tajming och modet att gå utanför sin komfortzon, säger Gerd. Jag kallar det att våga “kliva över tröskeln”. Det gäller även när man ska söka jobb eller uppdrag. Man måste ha tillit och våga. Lyft blicken och se dig omkring, avslutar Gerd.

För mer information om Gerd Wallins jobbsökargrupper som startar inom kort se kontaktuppgifter nedan.

Gerd Wallin, Coaching och Konsult www.coachingochkonsult.se

22


KARRIÄR

Gerd Wallin tipsar

SÅ HITTAR DU DE DOLDA JOBBEN Omvärldsbevakning, vilka företag skrivs det om just nu, kan de komma att behöva anställa? Spontanansök via telefon eller mail. Besök bransch- och fackmässor och aktivera dig i olika bransch-förbund och föreningar Interagera på sociala medier (ex Linkedin) och positionera dig och ditt personliga varumärke Använd dig av storyselling - mejsla fram din egen unika story som visar på hur du gör skillnad Gå med/besök professionella affärsnätverk Kom ihåg att ta hjälp av ditt eget personliga nätverk (vänner, fd kollegor mm) Var tydlig med att du söker jobb och vilket arbete du helst vill ha. Med nyfikenhet och socialt engagemang så sätter du bollen i rullning hos både dina varma och kalla kontakter Ta action - så snart du är utanför din egen tröskel öppnar sig nya mötesplatser med nya människor och nya möjligheter

Enligt en undersökning av Arbetsförmedlingen för några år sedan så är det ungefär 20% av alla lediga jobb som utannonseras via AF, resterande 80% tillsätts via kontakter och spontanansökningar. Dessa jobb är inte synliga och kallas för “dolda jobb”. WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

23


Södra Vägen Göteborg Januari 2021 Foto: Siv Thuresdotter


HELÉN VARENIUS

SKUGGBARNET EN SJÄLVBIOGRAFISK ROMAN I TVÅ DELAR

"Som #metoo visar krävs det ofta att en modig människa höjer rösten för att fler skall våga följa efter."

25


Helén Varenius har skrivit en självbiografi om två böcker som handlar om hennes egna upplevelser av övergreppen hennes äldre syster har utsatt henne för. Detta är en enastående berättelse om ett barns och tonårings utsatthet och om hur det är att bli myndig i skuggan av ett trauma och hur det sedan är att leva med efterverkningarna av syskonmisshandeln som vuxen. Helén vill med sina böcker synliggöra den idag nästan helt undanskymda frågan om syskonmisshandel i samhället, samtidigt som den också ska kunna fungera som tröst, kunskapskälla och motivation för andra utsatta att ta sig ur sin egen situation. Beställ signerade böcker direkt från Helén Varenius för endast 225 kr/st (frakt tillkommer), eller via Bokus (289 kr/st). Läs mer -klicka här!

SKUGGBARNET 26


Kerstin Nyström är samtalsterapeut, coach, mindfulnessinstruktör och utbildare. Denna artikel är ett utdrag från Kerstins blogg som du finner på www.balsamkonsult.se

Tre reflektioner från 2020 SKRIVET

AV

KERSTIN

NYSTRÖM

DEN

30

DECEMBER

2020

Jag sitter och funderar på hur jag kan sammanfatta året som har gått. Inte för att ett årsskifte automatiskt medför förändringar i vår personliga utveckling. Men ett nyår är ändå ett naturligt tillfälle att sammanfatta, reflektera och välja vad vi vill släppa och vad vi vill ta med oss. Vad vi väljer att lära oss av de erfarenheter vi gjort under året. I mitt arbete som samtalsterapeut har jag speciellt lagt märke till några nya mönster som framträtt under detta märkliga coronaår.

27


Livet har blivit tydligare Det har sällan varit tydligare att vi lever i ett spänningsfält mellan allt som varit, allt som är och allt som kommer. När detta har känts smärtsamt och ångestfyllt har vi inte kunnat ta till våra gamla invanda strategier för att fly från våra liv. Vi har varken kunnat resa, festa eller shoppa. Vi har varken kunnat prestera eller koppla av på de sätt vi är vana vid. Vi har inte kunnat döva vår ångest, eller framkalla lite mer lycka genom att göra tidigare självklara aktiviteter. Livet har blivit mer begränsat, mer avskalat och samtidigt tydligare. Vi har blivit hänvisade till att stanna upp och umgås med oss själva. Och tvingats möta det som vi tidigare undvikit hos oss själva. Våra relationer med andra har också blivit tydligare. Kanske har du kunnat iaktta att dina nära och starka relationer har blivit ännu djupare och mer kärleksfulla. Medan de relationer som redan tidigare var dåliga under detta år utvecklats till att bli ännu mer dysfunktionella. Det som är viktigt på riktigt I denna avskalade tillvaro, oftast i ett stillsammare tempo, har det också blivit tydligare vad som är viktigt på riktigt. Vi kan från hjärtat uppskatta och känna tacksamhet över sådant som vi tidigare tog för givet.

Vi har lärt oss att glädja oss åt det lilla i tillvaron. Våra värderingar har förändrats. Själva livet har blivit viktigare, hur vi använder vår tid, vad vi prioriterar. Att inte skjuta upp, att inte välja att sätta ditt liv på vänt. Att lyssna inåt, att ta dig själv på allvar och välja medvetet. Att stå upp för dig själv och dina värderingar. Att din tid i detta liv är ändlig och att du kan välja hur du förhåller dig till att det är så. Att se att du är värdefull, att det du bidrar med är värdefullt och påverkar både dig själv och andra.

Allt hänger ihop Det har blivit ännu tydligare att allt hänger ihop. Vår utveckling på individnivå hänger ihop med utvecklingen i samhället och globalt. Vad vi gör, eller inte gör, påverkar vår omgivning. I familjen, på jobbet, i alla grupper vi ingår. Det har blivit ännu tydligare att vi är beroende av varandra, att vi inte klarar oss ensamma. Och att det inte är meningen att vi ska klara oss ensamma utan att det ligger i vår människonatur att vi är beroende av vår flock för att överleva. Och för att flocken ska överleva, så att var och en av oss kan överleva, så behöver vi ta hand om varandra och våra gemensamma livsförutsättningar. Inte genom att offra någon annan, eller oss själva. Utan genom att ta vårt personliga ansvar. För det har också blivit alltmer tydligt att ansvar och makt hänger ihop, på alla nivåer.

Genom att ta ansvar för dig själv och för din egen utveckling, genom att stå upp för dig själv så kan du medvetet välja hur du vill använda dig själv i ditt liv. Jag har hört många säga att coronapandemien är en väckarklocka för mänskligheten. Och det är nu du kan välja om du vill snooza och somna om. Eller om vi vill välja att vara vaken och stå upp för hur du vill leva ditt liv. Jag önskar oss alla ett Gott Nytt År 2021. Kerstin Nyström, Balsam Konsult

28


Carolina Bosdotri och Lise Andersson badar året om. Dessutom gör de filmer under namnet ”Bathtubers”.

Snacka om viral succé

Stort grattis! NU MED ÖVER 2, 7 MILJONER VISNINGAR I SOCIALA MEDIER!

Klicka på bilden och se videon

Många undrar vad vi gotlänningar egentligen gör på vintern när turisterna åkt hem. Här har ni svaret. Gotland off season. Youtube Facebook

En sida full med humor och kallbad 29


1 2 0 2 s r a m : nästa utgåva

för

l e k i t r a / g n i annonser

r e t t o d s e r u h t v i s a t k a kont

Du når mig på e-mail: siv@qbnetwork.se eller tel. 076 1670972 30


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.