Women in Business nr 2 2021

Page 1

KRISTINA LINDHE

Amsök och vinn stipendium!

INSTIFTAR MENTORSKAP

FÖRÄNDRA VÄRLDEN

Cath Blomkvist

MED TYDLIGHET

TA PLATS I

Mia Liljeberg

DIGITALA MÖTEN

Ateljé Eliza Design med känsla för både flärdfullhet och jordnära touch VÅREN ÄR HÄR!

En spirande mötesplats för entreprenörskvinnor! Marketplace STHLM

#2 2021 INSPIRATION - MOTIVATION - DRIVKRAFT


Välkommen till Women in Business Magazine Women in Business är ett spännande koncept skapat för dig som vill inspireras i ämnen som ledarskap, personlig utveckling, entreprenörskap, jobb & karriär, träning, kost och hälsa med mera.

Kära läsare, Så var det dags för ännu ett nummer av inspirationsoch affärstidningen Women in Business Magazine. En tidning som jag själv saknat på marknaden och som jag drömt om att få göra sedan lång tid tillbaka. Jag brinner för att lyfta kvinnors företagande och visa på förebilder, både i smått och stort. Det är väl den röda tråden i mitt liv. De senaste 10 åren har jag ägnat åt att bygga ett internationellt affärsnätverk för entreprenörskvinnor med fokus på unika möten, gemenskap och kompetensutveckling. I detta nummer kan du se bilder från vår årliga Framgångskonferens i Kroatien - som alltid kröns av en modevisning där deltagarna får gå på catwalken och stråla i vackra kreationer. Med pandemin så fick mycket ställas in förra året, och jag fick tid över att landsätta denna digitala tidning - ännu en röd tråd som hör till mitt intresse av att få se fler kvinnor förverkliga sina drömmar. Denna gång har vi nog lyckats täcka det mesta, alltifrån hur du får ordning på din kalender och en lugnare vardag till hur den mänskliga hjärnan "dopar" sig i ett gränslöst överflöd av information. Och som grädde på moset får du även ett fint erbjudande om en livsviktig utbildning (obs. digital kurs) i Första hjälpen.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Women in Business är ett magasin med avsikt att sticka ut genom att lyfta fram både nystartade småföretagarkvinnor såväl som välkända, framgångsrika och globala aktörer inom affärslivet. Så in och läs - och möt livskloka, godhjärtade och hårt arbetande entreprenörer som vill förändra världen. Och som gör det! Nyhet: Missa inte att läsa om Kristina Lindhe som gått den långa vägen och idag driver det globala bolaget Lexington - och som nu vill ge tillbaka till samhället genom att stötta kvinnliga entreprenörer med ett eget stipendium. Grym wow-faktor på det. Vad väntar du på? Ansök snarast! Nu kör vi! Ps. Du får gärna dela länken till tidningen som ligger öppen att läsa för hela världen - på ISSUU.com. Sharing is caring som det heter. Med värme, Siv ________________________________________________ Siv Thuresdotter Redaktör och ansvarig utgivare siv@qbnetwork.se eller kontakta mig gärna på Linkedin

www.womeninbusiness.se | 02


n Women i Business e Magazin


n Women i Business e Magazin


Innehåll Välkommen 02 En imponerande entreprenörsresa - Kristina Lindhe, Lexington 06 Co-working som boostar kvinnligt entreprenörskap - Marketplace STHLM 08 Det bästa är att ännu inte fått det du vill ha Anna Tibelius Bodin 12 Så får du en hållbar kalender och en enklare vardag - Brita Hahne 15 Nowhere/Oddbird nominerade till Best Experience - Moa Gürbüzer 18 Ta plats i digitala möten - Mia Liljeberg 20 Alla kan rädda liv - Lullan Backman 22 Jag vill förändra världen med tydlighet Cath Blomkvist 26 Hur är din mentala kondition? Britt-Marie Syrén 28 Mitas Mat inspirerar till smoothies - Mita Magnusson 30 Luxurious down-to-earth fashion that stays with u forever - Design Elisabeth Amnäs 35 WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 05


Att bli entreprenör var inte något Kristina planerade för. Hon utbildade sig till lärare, men under sin mammaledighet från lärarjobbet så provade hon på att driva två sommaröppna inredningsbutiker och där väcktes tanken att det faktiskt skulle kunna gå att försörja sig på det stora intresset för design, färg och form. Dessutom hade hon en känsla för både trender och tajming. Under en tid prövade hon även på att exportera ullfilltar från Norrland. Det här gav både insikter och erfarenheter såväl som värdefulla kontakter ute i Europa, vilket senare visade sig vara till stor nytta. När Kristina bestämde sig för att satsa på Lexington så var det “all in” direkt från start och alla andra projekt lades ner. Lexington skulle bli ett internationellt varumärke att räkna med. Den första kollektionen bestod av plädar och lakan som levererades av en fabrik i Portugal. De första investeringarna, förutom produktion av varor, var att säkra upp varumärket Lexington och skaffa ett litet kontor i Stockholm. Våren 1997 var allt klart för lansering och Kristina skötte företagets alla sysslor på egen hand. Ett år senare började hon anställa säljare och kontakta lämpliga distributörer. Sedan dess är framgångssagan ett faktum. Kristinas man Tommy gick in i bolaget på heltid och avlastade Kristina från uppgifter som sälj och export så att hon kunde inrikta sig på design och produktion. Bolaget börsnoterades 2015, som en viktig del i att fortsatt kunna satsa på det långsiktiga arbetet att skapa och utveckla idéer.

Text: Siv Thuresdotter, foto: Lexington Prisade entreprenören Kristina Lindhe, grundare och kreativ chef på Lexington Company, har gjort en imponerande resa med livsstils-varumärket Lexington sedan starten för drygt 20 år sedan. Den då populära New England-stilen var stor på klädsidan men inte inom inredning. Kristina upptäckte en lucka och satsade fullt ut för att skapa ett internationellt varumärke. Idag finns Lexington representerat med produkter inom kategorierna Home och Fashion i över 20 länder och efterfrågas världen över.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Kristina Lindhes entreprenörsresa har uppmärksammats med en mängd olika priser och utmärkelser och hon är en flitigt anlitad föreläsare och inspiratör i näringslivet. Med ett starkt engagemang för jämställdhet inom affärsvärlden instiftar hon nu ett stipendium tillsammans med Lexington. Syftet är att stötta kvinnligt entreprenörskap, där stipendiaten får Kristina Lindhe som mentor under ett års tid samt även ett ekonomiskt tillskott. Livsstilsvarumärket Lexington® finns representerat med produkter inom kategorierna Home och Fashion i över 20 länder. Främst i Europa, men även i Asien, USA och Australien. The Lexington Company AB driver 25 egna Lexington Concept Stores i Skandinavien. Lexingtons egen Online Store levererar produkter till 18 marknader och varumärket finns också representerat hos många ledande E-tailers runt om i Europa. Huvudkontoret finns i Stockholm där all design, produktutveckling, marknadsföring och koncept utvecklas. Lexington har dotterbolag i sex länder.

www.womeninbusiness.se | 06


Kristina Lindhe instiftar ett mentorskap Kristina Lindhe, grundare och kreativ chef på Lexington Company, instiftar ett mentorskap för att gynna och stötta kvinnligt entreprenörskap - Kristina Lindhe Mentorship. Vinnaren får ta del av Kristina Lindhes erfarenheter i form av ett mentorskap som fortlöper under ett år samt ett utvecklingsstipendium för eget företagande. Med en lång och gedigen erfarenhet som entreprenör och med sitt starka engagemang kring både unga kvinnor och jämställdhet inom affärsvärlden önskar Kristina Lindhe med sitt stipendium främja unga kvinnliga entreprenörer. Vinnaren tilldelas ett mentorskap där Kristina Lindhe finns tillgänglig för att bolla idéer, se över affärsplan samt vara behjälplig gällande presentationer och offerter. Ytterligare får stipendiaten lära sig om internationellt företagsklimat samt idéer kring uppstart av företag och nätverkande.

Kristina Lindhe Mentorship jury Stipendiaten utses av Kristina Lindhe tillsammans med en jury bestående av Ashkan Pouya, företagsledare och medgrundare Serendipity Ixora AB, Stina Bergfors, entreprenör och medgrundare United Screens samt Sofia Kacim, medgrundare HER Online Network.

Mentorskapet fortlöper under ett år och stipendiaten erhåller även ett utvecklingsstipendium för eget företagande om 75.000 SEK. För att ansöka om Kristina Lindhe Mentorship ska du ha startat och driva ett företag med sunda finanser, oberoende av branschtillhörighet som är registrerat på bolagsverket i Sverige, vara ostraffad samt identifiera dig som kvinna. - Det har alltid funnits drivna kvinnor med affärsidéer därute, nu kanske mer än någonsin, och därför är det så viktigt att inspirera och uppmana kvinnor att tänka större, ta för sig och våga satsa. Jag tar tillfället i akt att stödja några av dessa kvinnor genom ett mentorskap, något jag själv hade önskat när jag startade. Att tro på sig själv och sin idé kan ibland vara en riktig utmaning och då kan tips och råd från en person med liknande erfarenhet vara guld värda, säger Kristina Lindhe, grundare, vd och kreativ chef, Lexington Company.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Ansökningsperioden pågår mellan 8 mars och 30 april. Stipendiet delas ut vid en digital ceremoni den 8 juni. Klicka här för att ansöka till Kristina Lindhe Mentorship. För att läsa mer besök Lexington Companys hemsida här.

www.womeninbusiness.se | 07


Personer i bild fr. vänster: Johanna Nordberg, Sandra Osawaru, Emma Andersson, Lilla Nemeth, Maureen Sami, Johanna Alazar, Gbemmy Oyekan Fasasi och Sam Selwan

Co-working som boostar kvinnligt entreprenörskap Marketplace STHLM är en spirande entreprenörshub och marknadsplats som öppnade upp sina dörrar i Högdalens centrum, söder om Stockholm, hösten 2020. Konceptet riktar sig till unga och utrikesfödda kvinnor med idéer och ambitioner att starta och driva eget. Här erbjuds ett unikt helhetskoncept med kontorshotell, butikslokal och löpande utbildning inom entreprenörskap. Lilla Nemeth, en av eldsjälarna som jobbar på Marketplace STHLM, berättar entusiastiskt om glädjen att få vara del av ett sammanhang som gör skillnad för både individen och samhället. Efter att hon precis avslutat sina studier i marknadsföring och kommunikation på Stockholms Universitet, kom hon i kontakt med Bashar Yousif, vd och grundare av Marketplace STHLM, som är en social entreprenör och filantrop. - När jag fick höra om planerna för Marketplace STHLM så kände jag att det var en “perfect match” för mig. Jag har alltid haft ett stort engagemang inom frågor som entreprenörskap och integration, berättar Lilla. Min roll är marknadsansvarig projektledare och jag jobbar nära våra medlemmar och samarbetspartners för att säkerställa att vi möter de behov som finns och uppnår förväntningarna. Jag ansvarar även för vår digitala marknadsföring, design och kommunikationsutveckling.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 00


En stor utmaning som många nystartade entreprenörer möter är att finna en lokal för kontor eller butik. Höga hyror, långa avtal och överlåtelseavgifter är ett vanligt hinder under den första perioden. För nyanlända entreprenörer är detta en ännu större utmaning, då de ofta även saknar nätverk, referenser, ekonomi samt nödvändiga språkkunskaper. För nyanlända kvinnor är dessa barriärer ofta ännu större. Marketplace STHLM vill vara en del av lösningen på dessa utmaningar och har skräddarsytt verksamheten som består av ett fast team om 3 personer där alla brinner för att utveckla och göra skillnad. För att projektet ska lyckas så krävs medarbetare med driv och entusiasm, och det har vi verkligen, säger Lilla. Här stöttas hubbens medlemmar via utbildningar inom ämnen som ekonomi, marknadsföring och sälj. Man har även knutit till sig externa samarbetspartners som erbjuder mentorskap och rådgivning inom juridik, finansiell coachning och redovisning. Utöver utbildnings-tillfällen så arrangeras även öppna nätverksträffar och event, både digitala och på plats i lokalerna. - Det är en spännande resa att få vara med från starten på ett sådant här viktigt projekt. Vår devis är att alla kan starta eget, oavsett ursprung och kön. Många kvinnor hör av sig och vill vara med på våra digitala träffar och utbildningar och det är ett gott tecken på att det vi gör ligger rätt i tiden, säger Lilla. Vi vill hjälpa fler unga kvinnor att bli entreprenörer, och starta och driva eget. Och planen är att vi ska expandera och starta upp konceptet på fler ställen i Stockholm såväl som ute i landet. För den som vill bli medlem coworking-konceptet Marketplace STHLM och få tillgång till hela utbudet, dvs få stöttning att utvecklas genom utbildningar och tillgång till kontorsplats och säljyta kan ansöka och få prova på under en period om tre månader. Därefter görs en utvärdering och målsättningen är att alla som vill ta del av konceptet ska kunna göra det. - Vi vet att det kan vara krävande på många olika sätt att starta och driva eget, och ännu mer för unga utlandsfödda kvinnor, så här vill vi vara en hjälpande hand på vägen. Förutom all coaching som ingår i paketet så är vår coworking en spirande plats för att växa in i rollen som företagare. Det är en fantastiskt att se entusiasmen bland våra medlemmar när de samlas kring olika frågor och jobbar tillsammans. Till syvende och sist handlar det om individens vilja och engagemang. Och när det finns så är dörren öppen för den som vill joina oss som medlem, avslutar Lilla.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Teamet bakom initiativet Marketplace STHLM, fr. vänster: Maureen Sami, Lilla Nemeth, Bashar Yousif, Frida Hedström, Karl Fredrik Atterhög foto: Bodil Bergman Hughes

Showroom med butiksyta och kontorslokal. foto: Sofie Selling

Medlemmar på Marketplace: Sofie Selling, Johanna Alazar, Sumeya Ata. foto: Sofie Selling

www.womeninbusiness.se | 09


Johanna Alazar Jag är medgrundare och VD för Finjal Coffee. Finjal är ett familjekooperativ som specialiserar sig på hållbart fusionskaffe. Vi blandar traditionell rostningsteknik från Afrikas horn med den senaste teknologin inom den skandinaviska kaffevärlden. Med Finjal har jag byggt ett utrymme för att bönderna ska vara centrum för företaget och samarbetar med olika företag som stödjer den visionen. Mitt mål med Finjal är att återinvestera i Östafrika för att utveckla nya tekniker inom hållbar jordbruk. Vi säljer online och även genom Marketplace STHLM i Högdalen C där jag har fått en chans att servera kaffe till Högdalsbor och deras respons har varit fantastiskt. Jag rekommenderar verkligen Marketplace till alla som har en tanke om att bli entreprenör. Namn: Johanna Alazar, Finjal Coffee Hemsida: www.finjal.se

Sofie Selling Jag är en 22 årig småbarnsmamma, fotograf och entreprenör. Uppvuxen och bosatt i Stockholm tillsammans med min man och familj. Jag driver två startups hos Marketplace STHLM, Fotograf Sofie Selling och Style by Fati, ett familjeföretag med Afrikanska kläder från Guinea Bissau. Med coronapandemin och mammaledigheten fick jag tid att "stanna hemma" och utveckla mina företag. Det har varit en riktig kickstart och ger mig så mycket inspiration att umgås med likasinnade kvinnor som också är aktiva med projekt för att uppnå sina karriärdrömmar. Det känns extra värdefullt att vara omsluten av medlemmar som vet om de globala målen och jobbar med hållbarhet inom sitt företagande. Namn: Sofie Selling, Fotograf Sofie Selling, Style by Fati Hemsida: https://sofieselling.se , www.instagram.com/stylebyfatiofficial

Gbemmy Oyekan Fasasi Jag är grundaren av Prime Nuggets som är en personlig varumärkesapp som ger korta men premium, dagliga mentorvideor till prenumeranter från toppmentorer runt om i världen. Prime Nuggets hjälper till att tjäna pengar på mentorers expertis genom att förändra deras abonnenters / adepters liv i form av dagligt mentorskap. Jag är en mamma med tre barn, en kvinnlig, migrerande, teknisk entreprenör som tror starkt på kraften i mentorskap och vägledning. Min vision genom Prime Nuggets är att hjälpa ansluta mentorer till adepter var som helst de befinner sig i världen för att få mentorskap och vägledning för att uppfylla sina mål i livet. Prime Nuggets och jag har fått ett stort lyft och stöd främst genom vägledning från Marketplace STHLM och dess grundare Bashar Yousif. Namn: Gbemmy Oyekan Fasasi, Prime Nuggets Hemsida: https://linktr.ee/PrimeLinks Foto: Sofie Selling

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 10


EN INKUBATOR, FÖRETAGSCENTER OCH MARKNADSPLATS FÖR KVINNLIGA FÖRETAGARE

Bli medlem/Läs mer - klicka här!


Det bästa är att ännu inte fått det du vill ha Anna Tebelius Bodin

Foto: Peter Hedström

Känner du dig sugen på något sött, medan du scrollar planlöst i dina sociala-medier-flöden och saknar snabb respons från dina kontakter, samtidigt som du spelar YouTube-klipp och har en podd på i bakgrunden? Du är inte ensam. Du upplever bara konsekvenserna av att ha en 40 000-årig hjärna i 2020-talets överflöd av socker, information och kontakter. Vår hjärna är formad för brist och gjorde våra förfäder till jägare och samlare i en strävan att överleva. Idag kan vi ha konstant tillgång på allt som hjärnan är programmerad att jaga. Då uteblir jakten. Är vi ständigt tillfredsställda då? De flesta skulle inte hävda det. Hade vi fått belönande utsöndringar i hjärnan av att faktiskt få det vi ville ha, så hade vi levt i Utopia idag. Anledningen till att vi inte upplever den euforin är för att vi inte får den största tillfredsställelsen av att få det som vi vill ha, utan genom att tro att vi kommer att få det som vi vill ha. Alltså genom själva jakten. Den som inte längre behövs.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Det är förväntan som ger den största tillfredsställelsen för hjärnan. Det sker i form av en utsöndring av dopamin, som ger en behaglig känsla i hjärnans belöningssystem. Det är stunden strax innan du tar en tugga av den väldoftande kanelbullen. Det är vid själva köpet av biljetterna till den där konserten, föreställningen eller resan. Det är momentet när du öppnar telefonen för att se om du fått någon ny respons, kontakt eller ”like” på ditt inlägg. Sedan avtar snabbt effekten av det sköna dopaminet. Hur lång tid tar det efter att du fått en ”like” innan du börjar vänta på att det ska bli fler? Tillfredsställelsen är kort och skapar samtidigt ett sug efter mer. Då blir den sköna känslan beroende av om det väntas mer eller om du redan nått klimax.

www.womeninbusiness.se | 12


Dopamin kan lätt betraktas som en må-bra-substans, men i själva verket är det en vill-ha-mer-substans. Vi upplever en skön känsla så länge det kopplas till förväntan om att känslan ska kunna toppas. Vi är programmerade att få mest tillfredsställelse av jakten och inte av själva ”bytet”. Vi uppskattar bytet, men för att våra förfäder skulle göra ansträngningen att jaga behövde de känna tillfredsställelsen av att bedriva den förväntansfulla jakten. Annars hade de kanske riskerat att ha blivit så tillfredsställda med sin fångst att de inte var motiverade till fortsatt jakt.

Mycket av det vi gör idag för snabb tillfredsställelse gör vi bara för att vi kan. Vi tar upp telefonen hundratals gånger om dagen. Vi kollar mailen så snart vi når datorn. Vi äter socker och energirik mat för att det finns i närheten. Det går snabbt, känns tillfredsställande i stunden och skapar därför ett beroende. Det är enkelt, tillgängligt och ger en snabb topp av dopamin.

Med långsamt stigande dopamin slipper du de efterföljande ”baksmällorna” från varje kortsiktig toppnivå. Mänskliga hjärnan är optimerad för att hantera brist. I en gränslös tillvaro av överflöd måste vi hitta strategier för att ta tillbaka kontrollen över hur vi lever. Gör vad du mår bra av att tänka tillbaka på att du gjorde. Är du fortfarande sugen på något sött? Hur dopaminet verkar i oss är bara en del av hur vår hjärna påverkas av vårt arv i relation till den moderna tillvaron. För mig som folkbildare handlar det om att sprida kunskap till människor för att göra deras liv bättre. I 17 år har jag föreläst och skrivit böcker om den mänskliga hjärnan och dess betydelsen för våra liv. 2020 kom min bok Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron och under 2021 kommer ett antal föreläsningar att släppas online, som komplement till live-föreläsningarna som jag ger digitalt på arbetsplatser runt om i Sverige under Coronarestriktionerna. För alla som kämpar med kraven och motivationen kan det förändra tillvaron att få bättre förståelse för hjärnan.

Vill vi uppnå en skön känsla i kroppen så fungerar det kortsiktigt, men efteråt kommer dopaminnivån och motivationen att vara ännu lägre än strax före toppen. Då tappar vi i lust att ta tag i saker som kräver lite mer ansträngning och det blir motigt att göra saker som i jämförelse med att surfa på mobilen känns otillfredsställande. Vill du ge dig själv mer långsiktigt stigande dopamin som ger motivation att göra det du önskar att du gjorde? Acceptera att tillfredsställelsen får ta lite tid. Kom ihåg att vi är programmerade att få ihållande tillfredsställelse av förväntan – känslan av att vara på väg mot något vi vill ha. Den känslan kan vi uppnå genom att läsa, lära, skapa, utveckla, umgås, producera, träna, fokusera och samtidigt pausa från att konsumera media då och då.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Anna Tebelius Bodin Folkbildare, författare och Harvard Graduate ’04 www.annatebeliusbodin.se

www.womeninbusiness.se | 13


Everyone has the same 24 hours. Make them count.


Så får du en hållbar kalender och en enklare vardag Tackar du oftare ja än nej och kommer på först i efterhand att du egentligen inte hinner? Då är det dags att rensa i kalendern och byta vana, så att du får mer tid över, blir effektivare och får ett mer hållbart liv i längden. Här kommer mina 5 bästa tips för att få en hållbar kalender och en enklare vardag : Ägna dig till fritidsaktiviteter som du blir glad och mår bra av. Rensa bort de som inte fyller dig med energi. Tacka ja till möten där du har en tydlig roll, vet vad du ska bidra med och som helst av allt hjälper dig komma framåt i ditt arbete. Om du är osäker, fråga om syfte och mål med mötet och vad som förväntas av dig. Planera in max 3 möten eller totalt 3 timmars mötestid per arbetsdag och max 3 fritidsaktiviteter per vecka (gäller även familjeaktiviteter). Planera in 20 minuter innan och efter varje möte. Innan mötet förbereder du dig genom att läsa igenom tidigare protokoll, agenda och resultat av dina att-göra-uppgifter. Glöm inte att fylla på kaffe- eller tekoppen innan mötet börjar! Efter mötet summerar och planerar du in det du ska göra till nästa möte. Hinner du göra uppgifterna direkt efter mötet är det toppen! Boka in/blocka en arbetsdag i veckan som du bara ägnar åt dig själv, att-göra-uppgifter och planering.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Börja inte med allt på en gång utan ta en punkt i taget och gå vidare till nästa när du känner dig redo, det ökar dina chanser att lyckas! BONUSTIPS Gå utanför boxen, ställ dig följande frågor: Behöver mötet vara en timme? Kan det vara 20, 30, eller 45 minuter istället? Behöver vi träffas eller kan vi ta det på telefon eller video/Skype? Kan beslutet tas utan ett möte, tex. via e-post istället? Brita Hahne Organisatör och senior arbetsmiljöspecialist Smpl – Organiserad enkelhet www.smpl.nu

www.womeninbusiness.se | 15


HOME OFFICE Tips

ifrån. bbar hem jo u d m offan o tåborden Upp ur s . Vi har s e r tt ä b n er ygge digt. Väg ta Då mår r s h c o t p, smar rken i i wellpap r inga mä a n m eras lä h kan plac n noll. Oc a ll y H . möbler befintliga er. olika höjd 4 lt ta to på

Laptopstativ Home Office Wellpapp


I augusti 2020 öppnade det alkoholfria vinhuset Oddbird en liten restaurang på en stor yta i samarbete med kockarna från Garba. Unikt designade småbord placeras avskilt från varandra mitt ute i skogen, vid fälten och vattnet i ett naturreservat. För utformningen av Nowhere stod inredningsduon The Norrmans.

Foto: Johanna Nyholm


MOA GÜRBÜZER www.oddbird.com

– Vi var helt oförberedda på det internationella intresset kring Nowhere där personer på andra sidan jorden var beredda att ta sig hit för att få uppleva restaurangen. Det bekräftar att viljan att komma närmare naturen är ett globalt fenomen. Moa Gürbüzer, grundare av Oddbird

OddbirdOddbird grundades 2013 av Moa Gürbüzer, efter att hon arbetat i 20 år som socionom och familjeterapeut med fokus på alkoholrelaterade problem. Hennes vision var att förändra samhällets alkoholnormer och att frågan ’Vill du ha vinet med eller utan alkohol?” skulle bli lika vanlig som ”Vill du ha kaffet med eller utan mjölk?” Idag har Oddbird vuxit till Sveriges största producent av alkoholbefriade kvalitetsviner från de främsta vingårdarna i Frankrike och Italien. Vinerna är lagrade traditionsenligt i upp till 12 månader och sedan varsamt befriade från alkohol med en patenterad metod som bevarar vinets ursprungliga karaktär. Oddbird international och Nowhere är nominerade till priset för "Best Experience" av Eventex! Rösta gärna - klicka här!

Nowhere, en pop-up restaurang mitt i skogen, och Oddbird är nominerade till priset Best Experience av Eventex som sedan 2009 delar ut pris till de allra, allra bästa. Grattis till nomineringen Moa Gürbüzer, hur känns det? - Jag blir stolt och rörd! Men att starta och driva ett bolag byggt på passion gör man knappast för att få priser och hyllningar. För mig handlar det om att förändra en skadlig alkoholkultur med hjälp av fantastiskt goda produkter och inte minst med kunskap. Det är kanske därför jag blir så rörd av nomineringen för just bästa upplevelse: det är precis det jag vill att Oddbird ska bidra till. En upplevelse som gör det självklart och lätt att kunna välja dryck med eller utan alkohol. Det känns faktiskt helt fantastiskt.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Under två dagar i slutet av augusti 2020 skapade Oddbird en tillfällig restaurang i naturreservatet Häringe-Hammersta söder om Stockholm där kockarna Linn Söderström och Marion Ringborg från Garba stod för menyn. Nowhere bestod av sex bord, utspridda på särskilt vackra lägen, utan kontakt med andra gäster. Bokningen öppnade den 22 juni och inom ett par minuter var det fullbokat. Att skapa varumärkesupplevelser är viktigare än någonsin och här har Moa Gürbüzer och teamet på Oddbird International lyckats oerhört bra. De är nu nominerade i Eventex för sitt möte med sina ambassadörer.

www.womeninbusiness.se | 18


– Vi har med tiden blivit experter på att fly, både mentalt och fysiskt, men i år har vi plötsligt tvingats att stanna upp. Istället för utlandsresan trevar vi oss ut i naturen och upptäcker magiska ställen mitt framför näsan. Från en hörna på bakgården till gömda ställen i skogen som vi tidigare inte uppfattat som en destination. Det är inte platsen i sig vi vill nå med restaurangen utan snarare en sinnesstämning. Mehmet Gürbüzer på Oddbird Foto: Johanna Nyholm


Mia Liljeberg, föreläsare, utbildare och rådgivare inom digitalt ledarskap och arbetssätt. Hjälper team och företag att få bättre samarbete och ökad effektivitet genom att uppgradera på jobbet.

Text: Mia Liljeberg Foto:Tommy Jansson Corona-pandemin har skyndat på utvecklingen. Många har varit tvungna att arbeta hemifrån på gott och ont. Alla har inte haft bra förutsättningar utan kanske haft både husdjur och barn som pockat på uppmärksamhet. En del har känt av att det har blivit fler möten, för att även de sociala korridors-snacket uteblir och behöver bokas in. Och många har insett att de möten som man hade fysiskt, blev riktigt dåliga i det digitala rummet. Vi har kommit undan med slarviga möten när de var fysiska eftersom vi ändå hade det sociala pratat och nu som digitala så får vi inte ens ett trevligt kaffeautomatsprat.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Men har det kommit ut något positivt av detta? Helt plötsligt så har möten blivit mer jämställda. Alla har ju lika stora rutor i Zoom eller Teams som är de vanligaste mötesapparna. Dvs även den spädaste kvinna har lika mycket bildyta som en man med kraftig benstomme. Alla har fått samma yta tilldelad och här har vi kvinnor kunnat utnyttja det bättre. Vi är vana att sminka oss, vilket fler män har börjat göra inför föreläsningar online när de i närbild sett hur man ser ut med dagens 4k-kameror. Att hålla koll på hållningen är något vi varit medvetna om innan och det blir viktigare när vi sitter i videomöten och påverkar intrycket stort.

www.womeninbusiness.se | 20


5 TIPS FÖR EFFEKTIVA DIGITALA MÖTEN Uppgradera din bild Se till att du täcker 25% av rutan och att dina ögon är 1/3 från överkanten för att ge ett bra intryck. Markera ögonbrynen då vi uttrycker mycket av våra känslor genom de och det lyser igenom i videon. Rösten När vi inte kan förlita oss på att alla ser kroppsspråket blir det allt viktigare att kontrollera sin röst, så du kan öka sannolikheten att ditt budskap landar rätt. Arbeta med pauser, tonreglering, volym etc. Storytelling Genom storytelling och metaforer så kan deltagarna måla upp interna bilder som de tar med sig efter mötet. Berättelser gör att vi lyssnar. Visualisera Våra hjärnor är gjorda för att ta in stora mängder visuella intryck dagligen. Text är tungt att ta till sig. Vill du att ditt budskap ska nå längre, använd bilder i form av enkla modeller som beskriver ditt budskap så minns deltagarna det längre. Interaktion Vi är trötta på envägskommunikation, vi får tillräckligt av det på internet och i övriga kanaler idag. Arbeta för att dina möten har hög energi, är effektiva och skapar den kultur ni vill ha. Möten är fantastiska kulturbärare och kan verkligen få skjuts på de nya beteenden vi behöver för framtiden i form av innovation, ansvarstagande, delaktighet, transparens etc. För egenföretagare så är kulturen lika viktig då det är personliga mötet som bär varumärket.

Mia Liljeberg är medförfattare till boken 12 talares tankar om möten.

Berättelser gör att vi lyssnar. Bilder får oss att minnas. Mia Liljeberg Rådgivare, utbildare och facilitator i digitala arbetssätt. Arbetar med chefer som vill förbättra sina arbetssätt i teamen för att öka samarbete och produktivitet.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 21


Lullan Backman, Heartex Första hjälpen AB Kvalitetssäkrade utbildningar under ledning av intensivvårdssjuksköterska

Kunskap i första hjälpen behövs alltid. Inte minst i dessa tider är det viktigt. Jag vill sprida kunskap om första hjälpen. Det du gör de första 5 minuterna vid ett livshotande tillstånd kan vara avgörande för om livet kan räddas eller inte. Du är den viktigaste länken i kedjan. Din kunskap kan rädda liv. Sedan slutet av 1900-talet har jag utbildat i första hjälpen och hjärtlungräddning. Jag startade Heartex 2003 och som intensivvårdssjuksköterska har jag mycket erfarenhet och kunskap i bagaget, vilket varit en bra grund att stå på. Jag har också arbetat för svenska HLR-rådet. Vad är det för skillnad på första hjälpen och hjärtlungräddning? Man kan säga att första hjälpen gör du för att förhindra att skadan blir värre eller att hjärtat stannar, hjärtstopp. Det kan ex. vara att förhindra kvävning, att känna igen tecken på stroke, lågt blodsocker eller att kunna stoppa en livshotande blödning. Hjärtlungräddning , HLR gör du om hjärtat har stannat för att hjälpen kom för sent eller att skadan var för allvarlig. Det viktiga är att man försöker att hjälpa till.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Över 8000 kursdeltagare som fått mod och kunskap att våga ingripa Jag utbildar på ett coachande sätt så att man med kunskapen och känslan man fått på kursen, vågar göra något. Mina kursdeltagare får mod att våga ingripa både vid olycka och hjärtstopp, de kan också använda en hjärtstartare. De är många nu som kan göra skillnad i hemmet, ute på gatan eller på jobbet. Carina, Emelie, Richard, Diana, Anneli, är några av mina över 8000 kursdeltagare som har räddat liv. Sannolikheten att du kommer att ingripa är mycket större om du har kunskap även i hjärt-lungräddning. Att du vet vad du ska göra också om hjärtat stannar ökar sannolikheten att du ingriper även vid olycka eller allvarlig sjukdom. I kursen i hjärt-lungräddning ingår också hur man hjälper både barn och vuxna som har satt i halsen och hur man använder en hjärtstartare.

www.womeninbusiness.se | 22


Hjärtinfarkt är ingen manlig sjukdom I en första hjälpen kurs får du kunskap om hur du ger första hjälpen vid akuta sjukdomar som hjärtinfarkt. I vissa fall har kvinnor något annorlunda symtom. Ungefär 10 000 personer drabbas varje år av hjärtinfarkt. Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste orsaken till död för både män och kvinnor. Det är därför särskilt viktigt att du larmar 112 så fort du misstänker hjärtinfarkt, det kan rädda dig från att drabbas av hjärtstopp. Behandling vid hjärtinfarkt startas av ambulanspersonalen så fort de har ett EKG. Tar det lång tid innan hjälpen kommer fram så kommer du att känna dig säker och trygg med rätt kunskap i första hjälpen vid hjärtinfarkt och själv kunna starta behandling. Vid misstänkt infarkt! Om du ens tänker tanken att det är en infarkt ring 112 direkt! Låt personen sitta upp! Hjärtat behöver plats i bröstet och det är bra om blodet rinner ner i benen och inte upp i överkroppen. Fråga personen: Har du haft detta förut? Har du hjärtproblem? Har du akutmedicin? Ge medicin! Om personen har nitroglycerin med sig, i tablettform eller spray - ge det. Ge en halv tablett med acetylsalicyrsyra, t.ex. Treo, Bamyl, Aspirin, Trombyl eller Albyl minor. Vänta in ambulans och meddela dem att du gett personen den halva tabletten.

Föreläsning om kvinnor och hjärtinfarkt Den 13 april föreläser jag via Zoom om första hjälpen vid hjärtinfarkt och om hur kvinnor kan lära sig att känna igen vilka symptom som är vanligt förekommande och vilka som inte är så specifika. Jag har även med en kvinnlig gäst som vid 44 års ålder drabbades av hjärtinfarkt. Här finns även tillfälle att ställa frågor till oss båda. Kontakta mig gärna för en inbjudan.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 23


tat r ä j h på n e d n kan a H p a k s kun - med a skillnad. du gör

Boka redan nu en digital utbildning i Första hjälpen! Med den teoretiska kunskapen som grund kan du göra stor skillnad. När du har licensen kan du göra kursen i din takt under ett 365 dagar! Just nu kan du gå kursen för endast 490 kr inkl. moms (ord. pris 950 kr). Gör intresseanmälan på www.heartex.se. Beräknad tid är 1,5–2 timmar. Du får se en händelse, kunskap om symtom och vad dina första hjälpen åtgärder består i. Du får svara på frågor och avslutningsvis erhåller du ett kursintyg. Företag kontakta för offert. För gratis demokurs - klicka här! När restriktionerna gällande Covid-19 minskar kommer vi gärna ut till dig/ditt företag och utbildar i HLR och de praktiska delarna i första hjälpen. Kursen följer riktlinjer i Första hjälpen från www.erc.edu. Kursen är utarbetat av Johan Skogmalm och Lullan Backman i samarbete med www.saveheart.se

Första hjälpen ger kunskaper som t.ex att vid misstanke om hjärtinfarkt förhindra att hjärtat stannar vid stroke öka möjligheten att personen blir helt återställd vid blödning förhindrar att personen förblöder vid brännskada minska skadeutveckling vid diabetes minska risken att personen få hjärnskador av det låga blodsockret att vid kramper och medvetslöshet minska risk att personen kan kvävas av maginnehåll eller slem. Arbetsmiljölagen och AFS 1999:7 anger att tillräckligt många på företaget ska ha kunskap i första hjälpen och HLR. När du har gått utbildningen får därför du ett kursintyg och företaget ett arbetsplatsintyg som bevis på genomförd kurs.

Lullan Backman, Heartex Första hjälpen AB, Intensivvårdssjuksköterska Våra kompetenser: Första hjälpen, Vuxen-HLR, Barn-HLR, S-HLR, D-HLR Mobil: 0736–630860 lullan@heartex.se, www.heartex.se


“It’s not about perfect. It’s about effort. And when you bring that effort every single day, that’s where transformation happens. That’s how change occurs.” — Jillian Michaels


Jag vill förändra världen med tydlighet Cath Blomkvist

Text: Johanna Järvstråt Foto: Kent Olson

Cath Blomkvist är den innovativa kommunikatören bakom företaget Comcath, vars passion är tydliga budskap. Med sitt egna koncept, Mangometoden, vill hon förenkla förändringar, förbättra kommunikationen och skapa bättre relationer mellan ledning och medarbetare. Fascinationen för kommunikation började redan som liten, berättar Cath inledningsvis. Hon har alltid mått dåligt när något varit otydligt och har tidigt – på grund av en mamma som inte mått så bra – försökt förstå andra och på så sätt kunna förutspå beteendemönster. - Det blev ett sätt att undvika konflikt och ligga steget före hela tiden. Idag är jag tacksam för mina erfarenheter, de har gjort mig till den jag är idag – men då var det tufft, berättar Cath.

Kanske är det också därför som Cath aldrig varit rädd för att förändras. Med över 40 adresser i bagaget och flera olika spännande uppdrag, däribland som förändringskommunikatör på Ericsson dit hon blev headhuntad, kan man lugnt säga att Cath är en expert på förändring.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Vad har varit den tuffaste förändringen du behövt gå igenom? - Det var när jag gick in i väggen och förlorade förmågan att läsa och skriva. Det var oerhört traumatiskt, för mig är ju kommunikation inte bara ett arbete utan också min identitet. Jag var en kommunikatör utan förmågan att kommunicera – jag förlorade allt som var viktigt. I början berättar Cath att hon skämdes väldigt mycket när hon inte längre kunde prestera på samma sätt som tidigare, men tack vare sin sambo kunde hon efter tre år av nyutbildning, mental träning, vila och ren viljekraft återigen komma tillbaka till arbete. - Jag fick ingen hjälp till att lära om, bara till att hantera traumat. Jag hoppas att det är annorlunda idag, för det är en väldigt tuff grej att göra – att börja om på nytt, berättar hon. Numer är Cath bättre på att balansera arbete och vila genom att dra tydliga gränser, men också för att hon blivit en hejare på att effektivisera sitt arbete.

www.womeninbusiness.se | 26


Varför är tydlighet så viktigt i en förändring? Därför att utan tydlighet blir det ingen förändring, eftersom att de som ska förändras inte vet hur de ska bära sig åt. Det är här jag märker att det kan uppstå problem, när ledningen glömmer bort att förändringar inom verksamheten också kräver att medarbetarna förändras. Det som förändringsledarna anser vara tydligt kan ibland uppfattas som otydligt för medarbetarna och då är det viktigt att kunna möta medarbetarna utifrån var de befinner sig, så att de förstår vad som förväntas, förklarar Cath. Cath använder sig av den egenkonstruerade Mangometoden, en metod för att lära andra tackla förändring. - Mangometoden bygger på Cullbergs kriskurva och är egentligen rätt enkel i teorin; när något förändras eller händer så reagerar man. Genom att förutsäga dessa beteenden så kan man med kommunikativa verktyg också förenkla förändringen – det är det som kan vara lite klurigt, så här skräddarsys metoden alltid utefter kundens förändringsbehov. Avslutningsvis, vad är det roligaste med förändringskommunikation? - Att se förändringen och möjligheten till att förbättra världen – hur klyschigt det än låter. Tydlighet förbättrar alla relationer, man förstår varandra bättre, man blir gladare och man bidrar till en bättre värld. Det blir en kedjereaktion och när man vet att man startat en sådan effekt – ja, det är bara så häftigt. För kontakt: Cath Blomkvist Comcath.se

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 27


Föreläsningar, självhjälpsböcker och positivt tänkande är bra, men för att få till en hållbar och långsiktig utveckling är den mentala träningen outstanding. Britt-Marie Syrén

Text: Britt-Marie Syrén, Mental Tränare och coach på ECC by Syrén, Excellence Coaching & Consulting Hög mental kondition ökar både prestation, välmående och motivation. En riktig win-win som man brukar säga. När jag frågar mina klienter om deras mentala kondition brukar svaren ofta bli ”Va, går det att träna mentalt?” eller ”Jag trodde mental träning bara var för elitidrottare.” Nu är det dags att avliva den myten. Mental träning är till för alla och det är en riktigt god investering att börja träna mentalt. I en tid där allt och alla skriker efter uppmärksamhet har vi tappat förmågan till att lyssna på oss själva och bestämma oss för hur vi faktiskt vill må och fungera. Frågar vi en väninna eller kollega idag om hur de mår blir svaren ofta: ”Tack bra, lite trött bara”. Har det gått så långt att vi har normaliserat att vara lite trötta? NEJ, det får inte vara så. Många nöjer sig idag med att vara friska, men vilken elitidrottare skulle nöja sig med att vara skadefri?

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Mitt namn är Britt-Marie Syrén och jag är grundaren till företaget ECC by Syrén; Excellence Coaching & Consulting. Namnet växte fram under tiden som jag utbildade mig på Skandinaviska Ledarhögskolan med tränaren och välrenommerade coachen Lars-Eric Uneståhl, grundaren av mental träning. Excellence står för spetskompetens och den har jag fått genom utbildning och över 30 års erfarenhet av att arbeta med unga och vuxna från olika slags bakgrund som politiker, näringslivstoppar, föräldrar, sjuksköterskor och studenter.

www.womeninbusiness.se | 28


Mental träning är ett kraftfullt verktyg i många olika sammanhang: Man kan förbättra sin självkänsla och intuition. Med hjälp av mental träning kan man lära sig att påverka yttre och inre stress. Man kan påverka sina prestationer och det går att påverka hälsan med tankens kraft. Man kan öka sin koncentration och förbättra minnet. Man kan ta tillvara och utveckla sina förmågor och talanger. Flera forskningsrapporter visar idag vikten av att sätta upp mål som är meningsfulla för en själv. Det kan vara allt från personliga livsmål till hur du mentalt kan förbereda dig inför din arbetsdag eller dina studier. Visualisera En del i träningen är att visualisera, dvs man ser sig själv i olika situationer. På detta sätt lagras minnen i hjärnan av framtiden. Kropp och sinne ställer in sig på att uppfylla det man föreställer sig. Nervsystemet har nämligen svårt att ECC på by en Syrén, Excellence Coaching & skilja verklig situation och en situation man bara Consulting.sig. Företaget från föreställer Då är detsom ju såutgår mycket bättre att visualisera ”Måman bra vill – Prestera bättre” det uppnå istället för tvärtom. Prova att byt ut ” Det kommer aldrig att gå” eller ” Tänk om jag misslyckas” till visualiseringsbilder som exempelvis “Allt är möjligt”, “Vad gör det om 100 år” eller “Lugn, säkerhet och trygghet”. Det kommer att ge dig massor av positiv energi. Dags att ta nästa kliv – höja ribban och kunna få må och prestera precis så bra som man önskar. Vi är alla värda att ha energi både på jobbet och fritiden. Att få vara den bästa kollegan, mamman, chefen, väninnan. Att starta med sig själv, lite som med syrgasmasken på flygplanet, för när vi har både ork och energi så kan vi dela med oss till andra. Tänk vilken värld vi då kan skapa! Blir du nyfiken på vad mental träning kan ge dig eller ditt företag? Kika in på ECC:s hemsida: www.eccbysyren.se Britt-Marie Syrén ECC BY SYRÉN, EXCELLENCE COACHING & CONSULTING

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 29


Vi har bara ett liv och en kropp så var rädd om den och lär dig hur just din kropp fungerar.

Mitas Mat Mita Magnsson Hälsoinspiratör på Mitasmat Mita Magnusson brinner för att alla ska lära sig att äta bra och ge sin kropp rätt bränsle. Hennes ledord är eat clean, från jord till bord och medveten kosthållning. Mita öppnade GI Boden 2003 i Stockholm och hon var den första att servera GI balanserade måltider. 2005 startade Mita även Food For Life, en produktionsanläggning med lunchservering. Där producerades all mat till kunder som dagligvaruhandeln, GI Boden, företagsevent, privata fester och sist men inte minst artister som ville ha bra energifylld mat för att orka med. Idag föreläser Mita och inspirerar om mat för att stilla sin iver att göra medmänniskor medvetna om vikten av rätt kost. Mitas Mat har funnits som idé i hennes inre i över ett decennium. Idag har hon lyckats med ett enormt driv ta idén från skissbordet till verklighet där konsumenten på egen hand ska kunna komponera sin egen måltid.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 30


Jag började min hälso- och kostresa 2002 och har i hela mitt liv varit en jojo-bantare vilket har förstört min ämnesomsättning helt i onödan. Jag vet att det är många med mig som gjort samma resa så vad jag framför allt vill förmedla till alla är ÄT MAT. Vår fina maskin (kroppen) behöver rätt och bra bränsle. Mat är kroppens elixir (undermedicin) därför är det så viktigt att du lär dig vad just du behöver. Vi har bara en kropp och den ska vi vara rädd om, den är dagsfärsk och inte långsint så det är aldrig försent att börja leva medvetet och sunt. Man blir och mår det man äter. Alla har ju hört att man ska äta nyttigt och röra på sig ändå ökar försäljning av färdigmat med energilösa kolhydrater och fel fett, godis och läsk med konstiga ämnen som inte hör hemma i en kropp. Det ger en enorm stress för insidan, det finns inget naturligt organ som ska hand om det. Var snäll mot Dig själv och ge din kroppen så rena och bra produkter det bara går. Det finns många olika teorier om hur man ska äta så hitta det bästa för just Dig. Jag rekommenderar 3 mål men är du aktiv så måste du se till att få i dig något mellanmål och för dom flesta så kan det bli många timmar mellan lunch och middag, då kan det vara bra och se till att få i sig något. Ät dom stärkelserika energigivande kolhydrater som gröt och bröd, musli, till frukost, potatis, ris, pasta och då självklart så bra grovt och fiber rikt som möjligt till lunch sen till middag tar du mer av grönsaker och rotfrukter för nu ska kroppen in i sovmood, man behöver ju inte energi när man ska sova. Men vissa berörs inte så hitta det som passar dig. Ät medvetet så blir det bra. Nu till det viktigaste, det är att lära sig att hitta dom 4 byggstenarna. Det är proteiner, kolhydrater, fett och vitaminer. Det gäller att veta när, var och hur man ska äta för att må bäst. Eftersom kolhydrater som sagt är enerGI så är det viktigt att äta dom på rätt sida på dygnet och dom som inte sätter sig på höften utan ger långsam bra energi.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Vissa kan äta alla kolhydrater hur och när som helst medans andra inte kan det. Jag själv behöver bara tänka på en kanelbulle :) så vips sitter det på höften :).Jag har förstört min metabolism (ämnesomsättning) med alla olika dieter och kurer med svält, så var snäll mot dig själv och ät regelbundet. Många som äter oregelbundet eller för sällan, och med dålig balans mellan byggstenarna får ofta problem med uppblåst, förstoppad och gasig mage, kort stubin, känner sig nedstämd och ledsen, dålig kvalité på hud hår och naglar m m . Vet du med dig att du inte äter av allt eller känner på dig att du behöver ta ett tillskott, ta ett blodprov kolla alla värden. Glöm inte att när vi blir äldre så gäller det även insidan så var bussig och ge den lite extra tillskott så att allt fungerar. Jag rekommenderar alla omega3 och D3 för vi bor i ett väldigt solfattigt land. Själv äter jag även zink, magnesium och c-vitamin. Glöm inte att boosta både din kropp och knopp! Mita Magnusson www.mitasmat.se

www.womeninbusiness.se | 31Happy tasty smoothie time

Mitas favorit 2 selleristjälkar, delad 1 citron, pressad 1 näve spenat 1 bit ingefära, riven Gurkmeja Svartpeppar 1 avokado 1 näve fryst mango Greenstart 2 dl sockerfri äppeljuice ½ dl avokado, fryst 2 blekselleristänger, (skalad och delad) 1 näve grönkål 1 banan The green one 1 dl äppeljuice socker fri 1 morot skalad och delad 1 bit ingefära 1 citron, pressad 1 broccoli (skaftet med fördel) 1 stor näve spenat ½ dl fryst avokado

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 33


ATELJÉ ELIZA DESIGN

LUXURIOUS DOWN-TO-EARTH FASHION THAT STAYS WITH U FOREVER ateljeeliza.com


Designer Elisabeth Amnäs skapar vackra, unika och personliga plagg i underbart mjuk mocka som passar både till vardag och fest. Mocka, nappa, fårskinn, tibetlamm, garn och stickat är Elisabeths passion.

esign D a z li E é lj te A

Att bära min design är att "Dra blickarna till sig", säger Elisabeth. Hon håller även kurser och stickcafé i sin ateljé i Åsa, utanför Kungsbacka och på gång just nu är webbkurser i skinnsömnad. Alla skinn är köpta och behandlade inom EU, de har lång hållbarhet och är därför en långsiktig investering för din garderob. Elisabeth ställer ut på mässor som Formex och arrangerar modevisningar både i och utanför Sverige. Artister och tvpersonligheter som ex. Malou von Sivers, Lulu Carter och Alcazar är kunder hos Ateljé Eliza Design.

Ateljé Eli za Desig n

Bilderna i detta reportage är från den årliga Framgångsresan i Kroatien, en entreprenörskonferens där Elisabeth deltagit varje höst sedan starten 2013 och arrangerat en fantastiskt omtyckt modevisning för de deltagande entreprenörskvinnorna som även får prova på att gå modell på catwalken. När man väl fått bära något av mina plagg så är man fast, skrattar Elisabeth. Besök hemsidan: www.ateljeeliza.com Fotograf: Milan Lakic.

Modevisning i Kroatien


n g i s e D liza E é j l e t A


ngiseD azilE éjletA

ngiseD azilE éjletA


A T E L J É

E L I Z A

D E S I G N

w w w . a t e l j e e l i z a . c o m


1 2 0 2 j a m : a nästa utgåv l e k i t r a r e l l e g n i r e s n För anno

r e t t o d s e r u h t v i s a t k a kont

Du når mig på e-mail: siv@qbnetwork.se eller tel. 076 1670972


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.