Women in Business nr 3 2021

Page 1

GUNILLA VON PLATEN Affärsängel med hjärtat på rätta stället MONICA POSHMAN Från bokidé till utgivning i eget förlag SUSANN SWAHN Om ledarskap och den känslomässiga revolutionen KRISTINA JENTZEN Så får du en bättre arbetsmiljö på din hemarbetsplats CHARLOTTE AHLBERG Vill du ha M E R klirr i kassan? Inredningsentreprenören Frida Ramstedt tilldelas Kristina Lindhe Mentorship

LISELOTTE ISACSSON Marknadsstrategi - nyckeln till framgångSiv Thuresdotter Redaktör och ansvarig utgivare Women in Business Magazine siv@womeninbusiness.se womeninbusiness.se Women in Business är platsen för dig som vill inspireras i ämnen som ledarskap, personlig utveckling, entreprenörskap, jobb & karriär, träning, kost och hälsa med mera.

Välkommen till Women in Business Magazine Kära läsare, Sommaren är här. Och så även detta nummer av Women in Business Magazine. Denna gång bjuder jag på en mängd olika artiklar, bok- , podd - och video-tips med mycket inspiration för dig kvinna inom karriär eller entreprenörskap. Läs och inspireras av starka förebilder som förverkligat sina drömmar trots mycket motstånd längs vägen. Och möt kvinnor som har hittat sitt kall i livet och där pusselbitarna fallit på plats. Skratta och dansa med kvinnor som inte bangar för att göra sin egen grej. Jag är gärna aktiv på sociala medier, och har byggt ett stort och givande nätverk med hjälp av Facebook och Linkedin. Dock är jag inget "Instaproffs", men surfar gärna (oftast sent om kvällen) för att då och då ramla över en del otroligt roliga konton. Carin da Silva (känd från Let's Dance) får mig att skratta så att tårarna trillar. Jag bara älskar hennes underbara humor. Har du någon favorit på Insta? Tipsa mig gärna.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Min intention är att genom detta magasin kunna dela med mig av mina egna och andras tips inom karriär och företagande samt sprida glädje och inspiration. Du som läser har säkert många fina tips på kvinnor som gör skillnad därute och som skulle passa att lyfta fram i WiB Magazine - maila mig gärna. På så vis blir varje nummer unikt och beroende på vilka härliga människor vi ( jag och du) möter längs vägen så kan vi sprida kunskap, glädje och inspiration till ännu fler. Önskar dig god läsning och en riktigt skön sommar!

Goa hälsningar, Siv

www.womeninbusiness.se | 03


Att hjälpa andra till sysselsättning är det jag brinner för! Angelica Söderman PersonalPartner Sverige AB


Innehåll Women in Business Magazine juni 2021 03

Välkommen till Women in Business hälsar Siv Thuresdotter

06

Gunilla von Platen - Affärsängel med hjärtat på rätta stället

08

Allt är en formsak för Ida Broström – så blev hobbyn ett yrke

10

Bli Företagarinna - ny podd av Sandra Kastås och Ivana von Proschwitz

11

MWH of Sweden och MQ Marqet lanserar framtidens businesskläder

12

Inredningsentreprenören Frida Ramstedt tilldelas Kristina Lindhe Mentorship

14

Om ledarskap och den känslomässiga revolutionen av Susann Swahn

16

Jobb & Karriär - video och poddtips

17

Open to work - vi söker jobb via Linkedin

19

Boktips - Planka CV av Monica Renstig

20

Så får du en bättre arbetsmiljö på din hemarbetsplats av Kristina Jentzen

24

Vill du ha M E R klirr i kassan? av Charlotte Ahlberg

26

Från bokidé till utgivning i eget förlag av Monica Poshman

30

Marknadsstrategi - nyckeln till framgång av Liselotte Isacsson

32

Women in Business Insta-tips

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 05


INSPIRATION

GUNILLA VON PLATEN Affärsängel med hjärtat på rätta stället

Gunilla von Platen är entreprenören, filantropen och företagsledaren med världen som arbetsfält, men som aldrig glömmer sin bakgrund.

Text: Siv Thuresdotter Foto: Åsa Tällgård

Gunilla von Platen är en av Sveriges mest hyllade entreprenörer och filantroper. Hon är grundare till kundservice-bolaget Xzakt Kundrelation som hon sålde till Altor 2017 och är idag partner hos Transcom Worldwide AB där Xzakt ingår, med 29 000 anställda i 20 länder. Hon åker på statsbesök med kungafamiljen, driver välgörenhetsprojekt och är ordförande för Pratham, samt ambassadör för Mentor och även ordförande för Little Angel och Stiftelsen 100%. Våren 2020 gav Gunilla von Platen ut memoarboken Draken i rummet, skriven tillsammans med journalisten och författaren Malin Roos, där hon berättar om sitt händelserika liv och om vägen till toppen i svenskt näringsliv. När hon sommaren 2020 tar oss med på sin livsresa genom sitt uppmärksammade sommarprat i P1 är intet öga torrt. Där får vi lära känna hennes historia och hur den präglat henne genom livet samt höra om de två starka kvinnorna och förebilderna i hennes liv; farmodern som överlevde ett folkmord och mamman som drömde om frihet och överlevde ett mordförsök. Det vill säga: kvinnor som på olika sätt satte sig upp mot den hederskultur som präglade hennes familj och hennes uppväxt.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

GUNILLA VON PLATEN FÖDD: augusti 1972 Zaz i Turkiet BOR: Stockholm FAMILJ: Maken Alfred von Platen och fyra barn 6-12 år. CV: Säljchef på Skandia 1992– 2000, försäljningschef Kalix Tele 24 1996. Startade kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation oktober 2000. Grundade fastighetsbolaget GSS Fastigheter med sin syster Silvia. Är i dag delägare i Xzakt Kundrelation och systerföretaget Transcom Worldwide. MEDIA: Har varit Sommarpratare i P1 (2007 och 2020) och var affärsängel i ”Draknästet” på SVT. UTMÄRKELSER: Entrepreneur of the year i Norrland, Årets stjärnskott (2006), utsedd av Ernst & Young i Sverige, Kungliga Patriotiska sällskapet näringslivsmedalj (2015), utsedd till Årets affärskvinna vid Nation global woman award (2019).

www.womeninbusiness.se | 06


Från flyktingbarn till superentreprenör Knappt fyra år gammal, flydde Gunilla tillsammans med sin mamma, pappa och åtta syskon, från den lilla bergsbyn Zaz i Turkiet till Sverige. Det var en dramatisk flykt via Österrike och Tyskland, som tog sin början när mamma Maria blev skjuten, men mirakulöst överlevde, under ett försök att skydda Gunillas 14åriga kusin från att kidnappas. Väl i Sverige kom familjen att bosätta sig i ett miljonprogram i Västra Frölunda, Göteborg, en plats Gunilla älskade från första dagen, och där hon fick vänner. Men när hon kom upp i tonåren så började det skava. Det förväntades av mig som kvinna att jag skulle vara på ett visst sätt. Och det krockade oerhört mycket med den svenska kulturen, berättar Gunilla, som hade en stark vilja att integrera sig i samhället. Dessutom visade hon tidigt att hon hade ett oerhört driv och var begåvad med en entreprenörsådra. Det var dock inget som hennes föräldrar och släkt ansåg vara passande för en flicka. Men Gunilla var även utrustad med en vilja av stål, vilket innebar konflikter och bråk med familjen. Hon bestämde sig för att inget skulle få stoppa henne och valde därför att lämna familjen för att leva sin dröm. Idag har Gunilla försonats med sin mamma och har en fin relation med hela sin familj. Gunilla von Platen har alltid vurmat för unga, barn, och kvinnor som hon menar oftast är de mest utsatta i samhället. Hon driver ett eget välgörenhetsprojekt tillsammans med sin syster Silvia Samuelsson Waak, där de bygger ett barnhem, Little Angel, utanför Damaskus i Syrien. Hit kommer barn från Syrien och Irak som har förlorat sina familjer och får boende, mat och skolgång. Olika välgörenhetsevent har samlat in över åtta miljoner kronor för att kunna ge 130 barn plats på barnhemmet. Som ambassadör för Prins Daniels Fellowship inspirerar och stöttar hon unga till entreprenörskap. Tillsammans med Steve Angello och Christina Stenbeck startade hon välgörenhetsprojektet För vårt Sverige, som syftar till att hjälpa ensamstående mammor, utsatta ungdomar och att stödja kampen mot diabetes. För mig är det självklart att ge tillbaka till samhället, eftersom jag upplever att jag fått en andra chans i livet. Sedan 20 år har jag engagerat mig inom filantropi parallellt med mitt entreprenörskap, berättar Gunilla.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

När Gunilla von Platen startade sitt företag i Skellefteå för över 20 år sedan, var det inte många som trodde hon skulle bli långvarig i branschen. Men ack så fel de hade. Bolaget omsätter idag närmare 6 miljarder och är en del av Transcom koncernen. På eventet Ring the Bell for Gender Equality 2021 den 8:e mars berättar Gunilla hur hon hon fått möta många fördomar och föråldrade maktstrukturer i sitt entreprenörsliv. - Min erfarenhet är att kvinnor många gånger behöver jobba dubbelt så hårt som män för att lyckas i affärsvärlden. Ett sätt för kvinnor att komma framåt är att hjälpa och stötta varandra mer, menar Gunilla. Hennes tips till alla kvinnor är att vi ska våga ta för oss mer; Tänk annorlunda och våga tänka större - allt sitter i huvudet. Var inte rädd för att misslyckas - det är bara att göra om och göra rätt. Vi kan lära av hur männen gör och bli lagspelare, avrundar Gunilla von Platen sitt slagkraftiga och inspirerande tal på den internationella kvinnodagen 2021.

www.womeninbusiness.se | 07


drömjobbet

Foto: Patrick Degerman

Allt är en formsak för Ida – så blev hobbyn ett yrke Ida Broström har byggt en hel karriär som frisör på sin fingertoppskänsla. Men det fanns mer skapande i hennes händer som ville ut. I dag driver hon Idas Keramik och plötsligt har hobbyn blivit ett deltidsarbete. Suterrängvillan på Rosgatan 37 på Morön är som gjord för Ida. Med egen ingång på nedersta våningen ligger verkstaden, och ugnen har sin perfekta plats i garageutrymmet bredvid. – Vi flyttade hit i juli förra sommaren och det har verkligen blivit en fullträff. Det blev lite för slafsigt att sitta i hallen och dreja i vårt förra radhus, säger Ida och skrattar till minnet.

Finns det beröringspunkter mellan de båda yrkena? – Det tycker jag absolut. Det är ett kreativt skapande med händerna – med hår är det först att klippa, skapa en frisyr, torka och finjustera lite. Med lera drejar man först ett alster, låter den torka läderhård, sedan beskickas alstret, som att svarva till den, därefter bränns alstret innan det glaseras, säger Ida. Hur är känslan när det är klart? – Det är alltid så spännande att öppna glasyrugnen. Att glasera är ofta det som keramiker tycker är tråkigast, det är kletigt och lite pyssel, men då är man samtidigt nära belöningen. Jag gillar hela processen men att få känna på ett färdigt alster är något speciellt.

Men det var så det började. Det var efter en drejningskurs hos Linda Lindberg i Innervik med väninnorna som tankarna på att dreja började snurra som en okontrollerbar drejskiva. – Samma kväll satte jag mig och började jaga en drejskiva på Blocket, jag skulle bara ha en och ringde runt till keramiker för att höra om de kunde sälja någon begagnad, berättar Ida.

Den här urgamla processen att forma med sina händer blev snabbt en hobby för Ida, timmar lades på timmar vid drejskivan – och Ipaden. – Jag är i princip helt upplärd via Youtube, jag hittade en amerikansk kille som var lärare och är superduktig. Centreringen är jättesvår och han lärde ut det i sju steg, så det gick hyfsat bra vilket drev mig framåt – jag övade varje dag, säger hon.

Hos välkände keramikern Björn Larsson i Bjuröklubb fick hon napp, lera köptes in och så började skivan snurra. Nu fylldes dagarna av hårklippning och kvällarna med lera.

Från att hon köpte drejskivan i januari 2019 gick det bara ett år tills hon skapade Idas Keramik och sedan januari 2021 jobbar hon två dagar i veckan med det egna företaget.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 08


drömjobbet Det hände så mycket när jag skapade mitt Instagramkonto. Jag tänkte att det kunde vara ett sätt för de som är keramikintresserade att följa mig, så jag började lägga ut bilder och det ledde till att folk hörde av sig och ville köpa. Jag brände alla alster jag hade och sålde slut, då kände jag att jag behövde starta ett företag, berättar hon. En annan anledning var att Ida blev upptagen i Arctic Design of Sweden – en plattform som stöttar kreativa människor att nå ut internationellt. Det var också en anledning till att starta upp bolaget. Vi skulle åka till Oslo för en utställning men så kom pandemin. Det var synd! De gör jättebra saker och vi fortsätter att hålla kontakt om framtiden, säger Ida. Allting låter så himla enkelt för dig, är det verkligen det eller är du en talang? Jag har nog lite i händerna eftersom jag är frisör, jag gillar inredning, färg och form och har lite därifrån också. Men det är timmarna på drejskivan som gör att man blir bra. Jag har fokuserat på att bli en sjukt bra keramiker, nästa steg är att blanda egna glasyrer, men det är mycket kemi och testa sig fram så det tar ett tag att bli bra, säger Ida. Vad är det som gör att du vågar ta steget och låta idéerna ta plats? Jag tycker att det är så oerhört kul, jag var bara tvungen att testa. Jag har aldrig varit rädd för att prova något nytt, säger hon. Nu väntar lanseringen av en webbshop som hennes dotter satt upp. Instagram betyder jättemycket för mig och många keramiker har webbshopar knutna till Instagram så det kommer att bli jättebra. För mig har Instagram betytt att folk upptäcker mina alster och jag är jättetacksam för alla som handlar av mig. Om jag inte kan sälja så är det svårt att leva ut min dröm på det är sättet, säger Ida. FAKTA/Det här är Ida Ida Broström, 49, bor på Morön, Skellefteå. Familj: Sambo Jonas, barn Lydia, Asta, Charlie. Bonusbarn Olle, Kalle. Favoritmat: En grillad god köttbit med grönsaker. Sommarplaner: Sätta upp ett växthus, sola och bada.

Foto: Patrick Degerman.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Instagram, Ida Broström, Making ceramics by hand in Skellefteå, Sweden. Loves shapes and colors

www.womeninbusiness.se | 09


En ny och spännande podd för dig som är företagare eller funderar på att starta eget har nyligen lanserats som en förlängning av boken med samma namn - Bli Företagarinna. Det är entreprenörerna Sandra Kastås (författare till boken) och Ivana von Proschwitz som intervjuar experter inom olika delar av företagande, samt olika företagarinnor om deras personliga entreprenörsresa, deras tankar och bästa tips kring företagande. Syftet är att lyfta förebilder, dela med sig av kunskap kring företagande samt inspirera fler kvinnor till att starta och driva företag. Nytt avsnitt kommer varje onsdag. Det här fina initiativet vill självklart Women in Business lyfta. Och vill du tipsa om kvinnor som Sandra och Ivana kan intervjua (eller om du själv vill medverka i podden) så får du gärna maila till foretagarinna@gmail.com. Podden Bli Företagarinna finns på Soundcloud och Spotify

Boken Bli Företagarinna Känner du dig som en osynlig kugge i ett stort maskineri? Är du trött på din chef eller arbetsplats? Vill du skörda frukten av din egen talang och få mer frihet i arbetslivet? Bra! Då kanske du är en av många som funderar på att starta eget företag. I Bli företagarinna presenterar författaren Sandra Kastås de tio vanligaste hjärnspökena som kan hindra dig från att starta eget företag tillsammans med konkreta råd och tips på hur du övervinner dem. Peppande ord och övningar möter inspirerande intervjuer med företagarinnor som bjuder in läsaren att ta del av erfarenheter från en mängd olika branscher. Ta klivet och bli företagarinna du med! Läs mer/beställ - klicka här!

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 10


Maria Seraki, grundare till MWH of Sweden

MWH of Sweden och MQ Marqet lanserar framtidens businesskläder I augusti 2021 lanseras framtidens businesskläder för dam exklusivt i utvalda MQ Marqet-butiker. Bakom satsningen ligger samarbetet mellan MQ Marqet och MWH of Sweden; en start-up från Norrköping som designar high tech-kläder för arbetslivet som är lika sköna som träningskläder. Idén till MWH of Sweden, som står för Move & Work in Harmony, föddes efter flera stressiga morgnar när grundaren Maria Seraki skulle få ihop morgonlogistiken. Hon hade precis separerat, börjat nytt jobb och i samma veva började hennes son i förskoleklass. ”Det var en tuff period där jag försökte hitta sätt att locka med mig min son till skolan. Det enda som till slut funkade var att spela basket hela vägen dit, vilket är svårt att göra i kostym”, säger hon. En dag fick Maria nog av sina obekväma kostymer så hon gick till jobbet i sina träningskläder. Som gammal basketspelare har hon alltid trivts bättre i sköna träningskläder än i kostymer, så varför inte göra en kostym lika bekväm? Samma dag började hon klippa och sy i sina träningskläder för att visualisera idén. Därefter kontaktade hon Ylva Morud, design- och inköpsansvarig på MQ Marqet.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Ylva berättar: ”Redan vid första mötet med Maria var det tydligt att MWH har en tydlig vision, vilken varit roligt och spännande att få se realiseras. Nu ser vi fram emot att kunna erbjuda våra kunder genomtänkta, funktionella plagg att känna sig både välklädd och bekväm i, helt i linje med vårt erbjudande av mode för dagens mer flytande och rörliga arbetsliv.” En annan basketspelare som Maria kontaktade i ett tidigt skede var media- och hälsoprofilen Jessica Almenäs. Hon såg potentialen i Marias start-up och tillsammans kunde de identifiera en gemensam vision: att öka den aktiva livsstilen och därmed öka den hållbara hälsan i Sverige. I april 2021 anslöt Almenäs som delägare i bolaget. Maria Seraki är övertygad om att samarbetet med MQ Marqet är startskottet till något större. ”Jag hoppas att det kan inspirera andra stora aktörer att ta rygg och göra som MQ Marqet – satsa på unga, kvinnliga, innovativa start-ups ute i landet.” Läs mer/följ MWH of Sweden: Hemsida, Instagram, Linkedin, Facebook

www.womeninbusiness.se | 11


Foto: Lexington Company/Karin Törnblom Sofia Kacim, Kristina Lindhe, Frida Ramstedt, Stina Bergfors och Ashkan Pouya.

Stipendiat Frida Ramstedt driver en av nordens största inredningsbloggar Trendsenser.

Inredningsentreprenören Frida Ramstedt tilldelas Kristina Lindhe Mentorship För första gången någonsin tilldelas idag Kristina Lindhe Mentorship, ett mentorskap skapat i syfte att gynna och stötta kvinnligt entreprenörskap. 2021 års stipendiat är inredningsentreprenören Frida Ramstedt som genom på ett nytt och samtida sätt vill sprida kunskap och ge konsumenten värdefulla insikter om konsten att inreda. Frida erhålls ett års mentorskap av Lexington Companys grundare, vd och kreativ chef Kristina Lindhe. På internationella kvinnodagen den 8 mars, instiftades Kristina Lindhe Mentorship. Nu tre månader senare, den 8 juni, har Kristina Lindhe tillsammans med en jury bestående av Ashkan Pouya, företagsledare och medgrundare Serendipity Ixora AB, Stina Bergfors, entreprenör och medgrundare United Screens samt Sofia Kacim, medgrundare HER Online Network utsett inredningsentreprenören Frida Ramstedt till 2021 års stipendiat. Den här utmärkelsen betyder mycket för mig, på flera olika sätt. Dels är det fantastiskt fint erkännande att Kristina Lindhe och juryn tror på mig och de idéer jag jobbar med just nu. Stipendiet blir en grundplåt som jag kommer investera oavkortat i en prototyp. Mentorskapet ger också mig som person en möjlighet att växa och utvecklas i mitt entreprenörskap.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Jag tror att alla som driver företag kan känna igen sig i behovet av ett bollplank. Att få vara Kristinas adept under ett helt år, med de erfarenheter och framgångar hon nått med Lexington både nationellt och internationellt, är helt ovärderligt för mig, säger stipendiaten och vinnare av Kristina Lindhe Mentorship, Frida Ramstedt. Kristina Lindhes gedigna erfarenhet som entreprenör och hennes starka engagemang för att skapa bättre förutsättningar för kvinnor och jämställdhet inom näringslivet har tagit sig uttryck i ett mentorsprogram med fokus på att stötta och gynna kvinnliga entreprenörer. Att via Kristina Lindhe Mentorship få vara med och inspirera och uppmana andra kvinnor att tänka större, ta för sig och framför allt våga tro på sig själva och sin idé känns både viktigt och ärofyllt. Jag har själv aldrig haft en mentor, utan har inspirerats av flera personer. Nu ser jag min möjlighet att bidra och hjälpa andra. Det känns fantastiskt att under ett års tid få följa och vägleda vår allra första stipendiat, Frida Ramstedt, som är en person jag själv inspireras av och beundras över, säger Lexington Companys grundare, vd och kreativ chef Kristina Lindhe.

www.womeninbusiness.se | 12


Om Kristina Lindhe Mentorship Kristina Lindhe Mentorship syftar att främja kvinnligt entreprenörskap. Vinnaren erhåller ett mentorskap där Lexingtons vd och grundare Kristina Lindhe finns tillgänglig för att bolla idéer, se över affärsplan för företaget samt vara behjälplig gällande presentationer och offerter. Ytterligare får stipendiaten lära sig om internationellt företagsklimat samt idéer kring uppstart av företag och nätverkande. Mentorskapet fortlöper under ett år och stipendiaten erhåller även ett utvecklings-stipendium för eget företagande om 75.000 SEK. Bild till höger från prisceremonin: Kristina Lindhe, Frida Ramstedt och Titti Schultz. Foto: Lexington Company/Karin Törnblom

Video från livesändningen den 8/6 2021

Mentorceremonin ägde rum vid ett digitalt event som sändes via LinkedIn från Volvo Studios i Stockholm under ledning av programledaren och radioprofilen Titti Schultz. Klicka här för att se eventet.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 13


my story 18

Om ledarskap och den känslomässiga revolutionen

Susann Swahn När jag tittar tillbaka på mitt liv så inser jag att jag är precis där jag vill vara. Jag har hittat min pusselbit i livet. En annan intressant sak som slår mig är att jag från att träna på att dölja och stänga av mina känslor, nu använder mig av och bejakar dem på ett helt annat sätt. Sedan drygt tio år tillbaka så driver jag mitt egna bolag, Ledarskapsbolaget, där mina uppdrag består av handledning för chefer, ledarprogram och konflikthantering samt UGL (utveckling av grupp och ledarskap och UL (utvecklande ledarskap) som är Försvarshögskolans koncept. Min grund har jag fått i den Skånska myllan. Uppväxt på landet och fostrad först i fotbollens värld och sedan i det militära har präglat mig och mitt ledarskap. Etik - Ansvar - Föredöme = Ledarskap Ledarskap var inte ett begrepp som jag funderade så mycket på i unga år. Det var på Officershögskolan 1988-1990 som jag började förstå vad ledarskap var, och på vilket kraftfullt sätt det hänger ihop med etik. Med andra ord hur man använder sin makt (påverkan). WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Under min praktik på Karlskrona kustartilleriregemente (KA 2) började jag lägga märke till skillnaden mellan män och kvinnor, vilket jag tidigare inte reflekterat så mycket över. Jag märkte att jag var mer känslostyrd än mina manliga kollegor och att jag reagerade på, och även uppmärksammade, andra saker. Jag har alltid haft ett starkt rättspatos och en känsla för att se människor och vad som kan ligga bakom deras beteenden. Och är det något jag lärt mig om etik och ledarskap så är det att tiger man så samtycker man. Det minsta man kan göra är att säga ifrån! Efter några år på Officershögskolan fick jag möjlighet att delta i KREOL, ett projekt med syfte att öka antalet kvinnor i Försvarsmakten. Det blev en av mina största ögonöppnare kring manligt/kvinnligt och även ledarskap. Jag hade tvivlat en del innan kring att jag inte passade som ledare/chef men nu fick jag en helt annan förståelse och blev stärkt i mitt ledarskap som kvinna. Jag läste massor av böcker och vi reste runt Sverige och föreläste både inom och utom försvaret. www.womeninbusiness.se | 14


Efter min kaptensexamen var jag åter på mitt älskade regemente, nu som plutonchef där jag för första gången var chef över kollegor. Dessa år lärde mig mycket kring att ta ansvar för sina beslut och hur viktigt det är att vara föredöme. Du kan inte leda människor som inte har förtroende för dig. Jag minns att jag klättrade upp i en hög mast på segelfartyget Gladan, fastän jag var knäskadad och höjdrädd. Jag kan ju inte kräva saker av andra som jag inte själv är beredd att göra! Starten på min konsultkarriär 1999 blev jag gravid med mitt andra barn, samma dag som vår dotter föddes fick vi beskedet att KA 2 skulle läggas ned. Det var verkligen sorg och glädje samma dag. Ett ”galet” försvarsbeslut tog bort ett av de finaste och mest effektiva regementet i Sverige. Vad skulle jag göra nu? Efter 12 år i mitt yrke som jag älskade fick jag tänka om. Jag valde att ta en magisterexamen i psykologi och under tiden som student värvades jag av ett lokalt konsultföretag som behövde en kvinnlig UGL-handledare. Jag fördjupade och specialiserade mig i konfliktvägledning och kommunikation och när jag började ta emot chefer i samtal så blev jag mer och mer varse hur deras vardag och dilemman kunde se ut. Vanliga svårigheter kunde vara hur prioritera och använda sin tid, hantera konflikter och svåra personalärenden samt att sätta gränser för ett hållbart ledarskap. Här kom för första gången begreppet självledarskap, förmågan att hantera sig själv, in i mitt medvetande. Det blev oerhört tydligt för mig hur mycket känslorna spelar in i ledarskapet. Både de egna känslorna och hur man får sina medarbetare att känna sig. Det blev många härliga och framgångsrika år med konsultfirman. Men 2009 blev vi tyvärr tvungna att lägga ner vår verksamhet. Ett tufft men nödvändigt beslut. Vi fick inte längre lönsamhet. Att behöva säga upp personal och avveckla var något av det tyngsta jag varit med om. Vi klarade oss från konkurs tack och lov.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Jag hade haft en dröm om att bli min egen, men inte förrän efter 50 års ålder. Jag var alldeles för ung och oerfaren som konsult, tyckte jag. Men till slut så bestämde jag mig för att starta eget, det fick bära eller brista. Jag startade Ledarskapsbolaget 2011 och fick ta med mig alla kundkontakter och loggan från vårt förra företag. Jag gjorde om hemsidan och började marknadsföra mina tjänster. Och nu 12 år senare stortrivs jag fortfarande med att vara min egen. Emotionell Intelligens - den viktigaste pusselbiten är nu på plats Under pandemiåret har jag certifierat mig i Genos verktyg EI (Emotionell Intelligens). Det blev en fullträff för mig då det kopplar ihop mycket av det jag upplevt under mina yrkesår. Dvs att känslor och vår förmåga att hantera dem är bland det viktigaste i både ledarskap och medarbetarskap. Denna nya och viktiga kunskap som Emotionell Intelligens innebär kommer att göra avsevärd skillnad för människor och organisationer. Och jag är så tacksam över att kunna få erbjuda chefer, både i grupp och enskilt, handledning med fokus på hjälp till självhjälp - och där känslor får ha en nyckelroll. Susann Swahn Ledarskapsbolaget i Blekinge AB ledarskapsbolagetiblekinge.se

www.womeninbusiness.se | 15


Svårt att hitta drömjobbet? Kanske använder du fel metod. I Chefs serie CV-TV tipsar karriärrådgivaren Monica Renstig om de tre bästa sätten att söka jobb. Se videon - klicka här!

Marknadsför dig själv Personlig marknadsföring handlar om att visa arbetsgivaren ditt professionella jag. Att visa vem du är som medarbetare och vad du kan bidra med på en arbetsplats. Genom att du lär dig hur du lyfter fram dina egenskaper på ett tydligt sätt kommer du att ligga steget före många andra som söker jobb. I det här avsnittet får du enkla tips på hur du kommer igång med din personliga marknadsföring! Gäst: Ellinor Wassberg Programledare: Charlotte Lindman Lyssna på poddavsnittet - klicka här!

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 16


Open to

WORK

Vi är lediga för nya uppdrag/anställning

Anna-Maria Lundgren Under hela min karriär har jag haft stort fokus på kommunikation i någon form och har alltid levererat kvalificerat stöd till ledning och verksamhet. Jag är extremt serviceinriktad, strukturerad och kommunikativ. Hittar och skapar rutiner för effektivisering och tydlighet. Jag älskar att nätverka och bygga relationer. Söker nu en roll i södra Skåne där jag får använda mina skills och vara en avgörande ambassadör för varumärket jag jobbar med. Med mig i teamet händer det grejor! Kontakt: linkedin.com/in/annamarialundgren

Jessica Bohlin Som kontorets koordinator vill jag underlätta din, företagets och kundernas vardag. Vara den förenande länken mellan den interna och externa organisationen. Skapa goda relationer och överträffa kundernas förväntan. Vara ett fantastiskt språkrör och bygga företagets varumärke genom kommunikation och nätverkande. Jag ser till att vi har ett fint samarbete på arbetsplatsen och bidrar till en bra stämning genom mitt goda humör. Kontakt: linkedin.com/in/jessica-bohlin/

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Malin Wingårdh Jag är en pedagogisk kommunikatör som är vass på sociala medier och arbetar gärna med fotografering och rörligt material. Jag ser det inspirerande att finna nya metoder att marknadsföra en idé, en tjänst eller en produkt. Just nu söker jag efter en arbetsgivare där jag kan bidra med mina kunskaper för att utveckla ert företag. Malin Wingårdh heter jag och söker arbete i Nordvästra Skåne. Kontakt: linkedin.com/in/malin-wingårdh

Ingela Pihlström Jag är en social systemvetare med inriktning mot informationssäkerhet och test och älskar kombinationen av människor och teknik. Jag siktar nu på att få verka mellan olika delar i en organisation som kravhanterare, koordinator eller delprojektledare. Jag är analytisk och gillar att lösa problem. Är också pedagogisk och älskar att hjälpa andra, även att hålla i utbildningar. Mitt säkerhetsintresse gör att jag gärna vill arbeta inom bank eller Life science, där kraven är särskilt höga. Kontakt: linkedin.com/in/ingelapihlström

www.womeninbusiness.se | 17


Finding gratitude and appreciation is key to resilience. People who take the time to list things they are grateful for are happier and healthier. Sheryl Sandberg


PLANKA CV innehåller ett flertal verkliga cv:n och personliga brev från olika yrken som lett till intervju. Den hjälper dig som vill byta jobb, byta karriär eller är helt ny på arbetsmarknaden att formulera dig så att du kommer till intervju. Planka CV hjälper dig att lägga upp ett säljande cv med rätt text på Linkedin - men även att

Monica Renstig är civilekonom, journalist och författare. Under 20 års tid har hon hjälpt flera tusen personer med att inventera sina styrkor och skrivit om deras cv på ett säljande sätt. I boken Planka cv publiceras ett anonymiserat urval av de bästa som lett till intervju och jobb. Låt dig inspireras av goda formuleringar.

inventera dina styrkor och hitta jobben som ej annonseras ut och företagen som anställer. Cv:na bygger på författarens 20-åriga verksamhet som karriärrådgivare och cv-formulerare. Få svenskar kan skriva cv. Och de flesta använder helt fel metod när de ska byta jobb. Istället för att ta saken i egna händer och själv kontakta utvalda arbetsgivare väntar de snällt på att en arbetsgivare ska utlysa en ledig tjänst. Då är chansen bara 8 procent, att arbetsgivaren hittar just dig! Ansökan är dessutom ofta inte tillräckligt säljande, alldeles för lång och matchar för dåligt. De flesta känner inte till att 70 procent av alla jobb tillhör den dolda arbetsmarknaden – och aldrig någonsin annonseras ut. De flesta vet inte heller att arbetsmarknaden rör sig konstant och att hela 1,7 miljoner svenskar fick ett nytt jobb i fjol. De flesta vet inte att chansen att få ett jobb är 80 procent om du direktkontaktar på rätt sätt och uppåt 90 procent om du lär dig framhäva dina kunskaper och din personlighet i ett cv på rätt sätt. WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Boken PLANKA CV visar hur du • Lär av de bästa och kommer till intervju. I boken finns 18 olika cv:n från olika yrken. • Hittar dina styrkor. Du får hjälp att inventera dig själv. • Finner ut vad du passar som. Du får hjälp hitta namnet på yrket som passar dig. • Byter yrke, byter bransch och hittar nya yrken där din kompetens kan passa.• Hittar jobben som ej annonseras ut. I boken hittar du listor över företagen som anställer.• Lägger upp bästa cv:et på Linkedin PLANKA CV vänder på invanda föreställningar och ingjuter nytt hopp till alla som för första gången söker nytt jobb – eller som tröttnat på sitt nuvarande och vill byta jobb eller växla om karriär. De publicerade cv:na bygger på verkliga personers cv:n, men är helt avidentifierade och anonymiserade där olika personers meriter även delvis bytt plats med varandra för att omöjliggöra igenkänning. Boken PLANKA CV finns på bl.a. Adlibris och Bokus.

www.womeninbusiness.se | 19


Kristina Jentzen är inredningsarkitekt och driver Jentzen Arkitektkontor. Hon hjälper företag att få funktionella och fina lokaler som stärker deras verksamhet och varumärke, samtidigt som det ger nöjdare medarbetare och kunder. Kristina tar hand om de anställdas arbetsmiljö och skapar bättre ergonomi och akustik samtidigt som hon fokuserar på att utveckla ett effektivare sätt att arbeta och att skapa härliga miljöer som människor trivs att vara i.

Kristina Jentzen Arkitekt SIR/MSA Jentzen Arkitektkontor www.jentzenark.se

SÅ FÅR DU EN BÄTTRE ARBETSMILJÖ PÅ DIN HEMARBETSPLATS WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 20


EN ERGONOMISK MILJÖ FÖR DITT VÄLMÅENDE I dessa tider är vi många som jobbar hemifrån och de flesta har där inget eget kontor. För att du ska bli produktiv och må bra är det viktigt att ordna en fungerande arbetsplats och därmed god ergonomi. Inom ergonomin finns det två linjer - den ”traditionella” och den ”moderna”. Den traditionella fokuserar på att förbättra arbetsställningar, produkter och hjälpmedel medan den moderna fokuserar på att variera arbetsställningar och få in motion i vardagen. Det absolut bästa är förstås när man kan kombinera dessa två. Baserade på de två inriktningarna kommer här tips på hur du med små medel kan göra det mer ergonomiskt hemma. Ljus Sitt nära ett fönster för att hålla dig piggare. En solig dag är det dock bra att inte vända datorn med skärmen mot fönstret. Det blir jobbigt för ögonen med kontrasten. Om du istället har fönstret bakom dig finns det risk för reflexer i skärmen från solen. Att ha fönstret på sidan om sig är ofta ett bättre alternativ. Sittställningar Många sitter vid soffbordet och skriver på datorn. Det är inte optimalt då kroppen får en ihopsjunken ställning. Inre organ trycks ihop och ryggen belastas. Armarna får heller inget stöd. Allt detta kan ge olika arbetsskador i längden. Ett alternativ är att lägga en kudde i knät att sätta datorn på. Då kommer den upp i en mer ergonomisk höjd. Inte perfekt men det kan vara ett alternativ under en kortare stund. Har du inget skrivbord är det bästa att sitta vid ett matbord. Välj en stol med lagom höjd vilket är när du kan ha en skön och rak sittställning med avslappnade axlar samtidigt som armarna får bra stöd av bordet. När fötterna kan vila på golvet ges ett bra stöd för både fötter och lår.

W . OMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 21


EN ERGONOMISK MILJÖ FÖR DITT VÄLMÅENDE

Variation För en bättre ergonomi rekommenderas variation. Har du ett skåp som är ca 100-115 cm högt kan du ställa datorn på det som ett ståbord. Det är viktigt med rejält stöd för armarna. Bäst är om skåpet är 50 cm djupt eller mer. Är det endast 40 cm kan du dra ut skåpet 10-15 cm och låta datorn stå alldeles på kanten av skåpet in mot väggen.

Har du inget skåp kan du prova att använda strykbrädan eller ställa en lägre pall på matbordet för att kunna stå och arbeta vid datorn. Det ger inget stöd för armarna men det kan vara ett bra alternativ till sittandet en stund. För variation kan du t.ex. sitta i soffan med anteckningsboken och en kaffe och planera dagen direkt på morgonen. Sen kan du gå till skåpet med datorn och stå där en stund. Senare kan du sätta dig vid matbordet med datorn och arbeta. Ringer det kan du ta samtalet i soffan. Gå till köket och ta en kopp te eller ett glas vatten emellanåt osv. Mått Är höjden mellan stol och bord för hög är risken att du spänner axlarna. Har du ingen annan stol kan du prova med en tunn kudde på sitsen för att komma högre upp. Om höjden mellan stol och bord istället är för låg kan du lägga något litet, som du har minst fyra av, under vardera bordsben, för att det ska bli lite högre. Hjälpmedel Om du vill ha stöd i ryggen kan du använda en kudde både när du sitter i soffan eller på en stol. Det allra bästa är att ordna en separat skärm, mus och tangentbord. Även en av dessa kan göra stor skillnad.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Skärmen bör placeras på ca en armslängds avstånd med den övre kanten i höjd med ögonen. Om skärmens överkant är högre upp är risken att du böjer nacken på ett belastande sätt när du tittar upp på skärmens övre del. Förutom detta finns det även olika laptop-ställ och stöd att köpa som kan vara till hjälp. Vill du investera i ett skrivbord och en höj- och sänkbar stol är det självklart att föredra. Det blir framför allt mer ergonomiskt men också snyggare. Rörelse Att promenera någon gång under dagen ger många fördelar. Kroppen och hjärnan mår bättre vilket gör det lättare att fokusera och tänka. Promenaden kan tas direkt på morgonen, under lunchen eller varför inte ta en walk-and-talk med en kollega IRL eller i mobilen? Förhoppningsvis har du fått lite inspiration till att göra din arbetsmiljö ännu bättre och mer ergonomisk med hjälp av några av de här tipsen. Prova dig fram vad som känns bäst för dig. Ta hand om dig och de dina!

Kristina Jentzen, Arkitekt SIR/MSA, . Jentzen Arkitektkontor, www.jentzenark.se

www.womeninbusiness.se | 22


Every woman's success should be an inspiration to another. We're strongest when we cheer each other on. - Serena Williams


Charlotte Ahlberg Business Coach, Styrelseproffs, Rådgivare på Ekonomisk Coaching

Vill du ha M E R klirr i kassan? Nästan alla jag ställer den frågan till svarar: ”Så klart jag vill!”. På följdfrågan: ”Är du intresserad av att veta mer om hur du själv skapar M E R klirr i kassan?” är svaret långt i från lika rappt. Vad är din spontana tanke? Om du känner att du drog lite på svaret så är du inte ensam. Många kommer till insikt och studsar till på det lilla ordet ”själv”, det är ”jag själv” som skapat M E R klirr i kassan”. Det kan till och med kännas provocerande att bli medveten om att detta är något som jag själv styr över. Få områden är så laddade att prata om som pengar och ekonomi. För att förstå varför behöver vi gå tillbaka i historien, till tiden med byteshandel. På den tiden lämnade vi något vi värdesatte, t ex en ko, i utbyte mot något annat som vi värderade var av likvärdigt värde för vår överlevnad, t ex 4 grisar. Vår hjärna är alltså sedan urminnes tider automatiskt programmerad för att få oss att överleva och ge oss det som är värdefullt för oss. Så M E R klirr i kassan handlar alltså inte bara om pengar, utan om känslor och berör våra grundläggande värderingar.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Just detta gör att det är väldigt svårt för oss att prata om pengar och när vi ska prata ekonomi och pengar blir vi lätt frustrerade! För hur svårt kan det vara att prata om siffror? Det som gör det så svårt att prata om ekonomi är att det handlar om vad vi vill och tycker är viktigt i livet! Det är långt ifrån alltid som vi är medvetna om vad vi vill och varför vi gör som vi gör. Du kanske redan har noterat att jag skriver M E R med stora bokstäver och med mellanrum mellan bokstäverna? Det är helt enkelt för att jag ser M E R som en förkortning. M = Monetärt E = Engagerande R = Resultat.

Alltså något som du i ditt hjärta känner är lönt, värt besväret, att tjäna ihop pengar till!

www.womeninbusiness.se | 24


Min mission är att skapa M E R klirr i kassan till dig och ditt företag och jag ser fram emot att dela med mig av tankeväckare och praktiska tips i Women in Business Magazine. Charlotte Ahlberg

Låt mig ge ett exempel. Du drömmer om att köpa en egen bostad, dvs det resultat du vill nå är en egen bostad. Du engagerar dig genom att du tar extra jobb, studera eller byter jobb för att öka din lön. Du kanske också avstår från inköp, allt för att skapa Monetära medel (pengar) som ger dig ett sparande och en grund för ett låneutrymme. Ju tydligare och konkretare din bild är för hur du ska använda pengarna, desto större är sannolikheten att du når det. Det är därför det är svårare för de flesta att engagera sig i framtida pensionssparande än att spara ihop till nästa semesterresa. För dig som driver och leder företag är det särskilt intressant att ha i åtanke att det är resultatet, dvs målbilden som styr det känslomässiga engagemanget och därmed ökar ditt företags lönsamhet.

Nyfiken på att skapa M E R klirr i kassan? Här är tre konkreta tips tills vi ses i nästa nummer: 1.Reflektera över dina känslor kring pengar. Skriv gärna ner på ett papper. Medvetenheten om dina känslor kring pengar ökar din förmåga att skapa M E R klirr i kassan. Positiv känsla hjälper dig, negativ känsla hindra dig att nå dina ekonomiska drömmar.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

2.Var modig! Ställ frågor om ekonomi, googla om ekonomi, allt för att öka på din kunskap. Det gör dig tryggare att fortsätta utforska området pengar, ekonomi och lönsamhet. 3. Fråga dig varför vill du ha M E R klirr i kassan. Ditt svar på frågan varför är helt enkelt drivkraften, tändgnistan, till dina handlingar. Grundkärnan till att få saker att hända. Kom ihåg att ekonomiska drömmar kommer från ditt hjärta och därför är ekonomiska drömmar alltid individuella! Charlotte Ahlberg Ekonomiskcoaching.se

www.womeninbusiness.se | 25


Foto: Ben Nilsson

Monica Poshman - Från bokidé till utgivning i eget förlag Sitter du med en dröm om att få ge ut din alldeles egna bok? Ligger det kanske ett halvt manus i din byrålåda som bara väntar på att få dammas av och slutföras? Känner du att det inte är lönt då du tror att inget förlag kommer vilja ge ut just din bok? Här berättar Monica Poshman, ledare och personlig utvecklare, om hur hon skrev och gav ut en bok på tre månader. Jag har alltid haft lätt för att skriva och har många gånger under de senaste 20 åren funderat på att ge ut en bok. Idéerna har svärmat men jag har inte riktigt landat i vad eller haft tiden att fokusera på den där boken. Men en augustidag förra året så fastnade en bokidé och jag hade utrymme för att ta mig an projektet. Att skriva boken var ju ett projekt i sig.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Det blev ingen lång roman utan en bok som jag tyckte saknades, boken Sagomeditationer. Den skrevs med lätthet så för mig var det inte skrivandet som var utmaningen utan hur den skulle ges ut? Vem skulle jag vända mig till? Hur har andra gjort? Frågorna stod som spön i backen och jag började googla, söka efter inlägg och artiklar och köpte en bok om frågan.

www.womeninbusiness.se | 26


Monica Poshman - Från bokidé till utgivning i eget förlag

Det första beslutet jag stod inför var om jag skulle få ett förlag att ge ut den eller ge ut den själv, så kallad Egenutgivning. Då jag ville ha ut boken till julhandeln och mitt googlande sa att förlag tar minst 6 månader på sig att återkomma med ett beslut, så jag bestämde mig för egenutgivning.

Det jag behövde nu var någon som kunde sätta ihop boken, göra en så kallad inlaga. Skulle jag köpa ett program och göra det själv eller beställa hjälpen? I min familj fanns tidigare ett tryckeri så jag kontaktade min bror och han kände en duktig formgivare och jag förhandlade mig till ett bra pris.

Nu öppnade sig en oas av alternativ. Det finns sedan ett antal år många företag som hjälper till med egenutgivning. De säljer tjänster som redaktör, korrektur, layout, tryck och så vidare. Det första jag gjorde var att skanna mitt minne, kände jag inte någon som hade givit ut en bok själv? Jo, det gjorde jag och jag ringde upp honom. Han hade inte tryckt sin bok utan givit ut den i PDF format, vilket är ett alternativ, men jag ville ha min tryckt. Han tipsade mig dock om en kompis till honom som givit ut flera böcker själv som jag genast tog kontakt med.

Sen var det ju där med tryck, skulle jag välja offsettryck eller digitalt tryck? Jag hittade ett tryckeri i närheten där jag bor och åkte dit. Jag diskuterade med tryckaren fram och tillbaka men kom inte fram till något som jag kunde basera mitt beslut på. Jag trodde offset var det man skulle ha, men det var dyrare. Fick till slut information om att digitaltryck var minst lika bra för mitt ändamål. Min bok innehåller många bilder som jag ville skulle bli bra i tryck. Jag hittade till slut ett tryckeri via Google som verkade pålitligt, med fina recensioner och till ett bra pris.

Hans kompis gav mig många tips samt erbjöd sig att korrekturläsa samt några ordprogram jag kunde använda för mina texter. Han berättade om den fantastiska Facebookgruppen ”Författare på Facebook” som jag genast gick med i och började söka i frågor som ställts tidigare och som jag också hade. Samtidigt kontaktade jag ett antal egenutgivarföretag men landade hela tiden i att kostnaden blev för hög. Det skavde och jag ville ju komma undan så billigt som möjligt. Då jag hade eget företag sedan många år så beslöt jag mig för att utöka verksamhetsbeskrivningen och lägga även till bokförlag. Så då var den saken kirrad.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Hur många böcker skulle jag då trycka? Nästa beslut, jag tog i lite. Min bok blir aldrig utdaterad så säljer jag inte allt på en gång så kan jag sälja den många år framöver. Efter lite korrektur hos tryckeriet så landade, i mitten av november samma år, ett antal kartonger av enligt mig, den finaste boken som någonsin givits ut. Att öppna den där lådan med mina böcker med glansigt omslag firades såklart med champagne den kvällen. Monica Poshman Ledare | Personlig utvecklare | Författare Unfolded Mind, www.unfoldedmind.se

www.womeninbusiness.se | 27


Sagomeditationer av Monica Poshman Vet du hur det känns att flyta på ett moln och att sväva i rymden? Eller att sitta på en hästrygg och flyga ut över en dal? Har du pratat med ett stort troll i skogen eller haft en ängel vid din säng som värmt dig? Du får prova att åka upp i rymden och sätta fart till en annan planet. Du kan hjälpa en nyckelpiga, åka genom kroppen på en flygande matta eller känna hur det doftar hav och kanelbullar med saft. Tänk om vi redan som barn lär oss att lyssna på oss själva? Att få chansen att hitta storheten i oss och att följa vårt hjärta utan att åka med i andras önskningar och krav? Boken tar med barn och likasinnade vuxna på meditationer som är som sagor som ger fina budskap och samtidigt stärker barnet till ett högre självvärde.

Här kan du beställa boken: Bokus, Unfoldedmind.se

själv för mig r n e k o ra r läst b t funge Jag ha och de per n n e o x ti u a edit m som v n e t Borg a. Läs ! Linda g jättebr in n v Bra ö kväll.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

h der oc kra bil c a v a d r me kte tt refle lig bok oligt a En här R . såväl r r e a n tio Pass t. å r medita e . eft mans m barn tillsam xna so u aria v M a n t. nyfik varm s a r e mend Rekom

Boken har bli vit en fa nattnin vorit h gen oc os min h de fr Väldig a bar å gar ak t fina te tivt efte n vid xter oc hjälper r den. h menta barnen la bilde att släp ro och r som pa tan sömn karna för natt och hit en. Ha och utv ta rmonis ilade b k nattn arn - k in rekom a g n verklig mende en ra den . Sara

www.womeninbusiness.se | 28


Monica Poshman - Från bokidé till utgivning i eget förlag

MONICAS SAMLADE TIPS TILL DIG SOM VILL GE UT DIN EGEN BOK! Skriv klart din bok som ligger där som idé eller halvfärdig i byrålådan, kolla in metoder och program du kan använda för struktur och för att få den färdig Besluta dig för om du kan och vill ge ut din bok själv eller skicka ditt manus till ett förlag. Det är svårt att få böcker utgivna så vill du verkligen få den utgiven så gör det själv Bestäm dig för om du ska använda hybridförlag för att hjälpa dig eller göra allt själv, är du villig att starta företag som förlag om du inte har ett? Som egenutgivare, gör en budget för vad det får kosta och hur många böcker du vill ge ut. Räkna kostnad per bok och totalt. Tänk att kostnaden även kan ses som marknadsföring och varumärkesstärkande Använd ditt nätverk, ställ frågor i sociala medier på hur man gör, gå med i Facebookgruppen ”Författare på Facebook”.

STORT LYCKA TILL! WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 29


LISELOTTE ISACSSON, MARKNADSSTRATEG

Våga välj väg Första tipset kan te sig väldigt lätt och enkelt. Att välja väg kan väl inte vara så svårt. Det viktiga är att identifiera vilken strategi ni ska följa. Ofta vill man alltför mycket, kanske av rädsla att missa en möjlighet, och här kommer det gamla ordspråket mycket väl till pass: den som gapar över mycket tappar ofta hela stycket. Alltså, identifiera strategin och VÅGA hålla er till den. Enligt marknadshjulet börjar vi med strategi, och följer alla stegen – planering, genomförande, uppföljning, revidering, styrning, strategi. Om det visar sig att vald strategi inte fungerar, då är det dags att tänka om och välja en annan väg. Men först när man har testat. Ta inte alla vägar samtidigt.

Förankra den gemensamma bilden av nuläge och målbild Det jag ser och tänker behöver inte nödvändigtvis vara på samma sätt som någon annan ser och tänker. När ni som företag ska bestämma vilken marknadsstrategi ni ska föra, behöver ni först titta på hur ert nuläge ser ut. På vilken marknad verkar ni idag? Vilka kunder vänder ni er till? Vilka är era huvudsakliga budskap? Hur ser er USP ut – er unicitet, det som särskiljer era produkter och tjänster som hjälper kunden att välja er? Vilka finansiella styrkor finns? Hur ser era resurser ut? Den här listan kan göras mycket lång, men det jag menar med gemensam bild av nuläge är att alla berörda har samma gemensamma bild. Till exempel, er produkt passar bäst för småbarnsföräldrar tycker några, medan andra tycker att produkten faktiskt passar bättre för vuxna utan barn. Det här var ett riktigt extremt exempel, men gjort för att tydliggöra att det är viktigt att man ser på sitt företag med relativt likvärdiga ögon. Och det händer ofta att man inte har samma syn, tro mig!

Vi tar en annan parallell tanke: det finns många vägar från A till B, men det är absolut helt omöjligt att välja mer än en väg åt gången. Så ock i marknadskommunikation. Tänk också på att den valda vägen kan, och borde, innehålla många olika komponenter.

Om ni inte har en gemensam syn på nuläget så kan det bli ännu svårare att uppnå en gemensam syn på målbilden. Öppenhet, tydlighet, ödmjukhet och ärlighet är bra ledord när ni diskuterar er fram till den gemensamma bilden.

Framgångstips som skapar förändring När jag arbetar med marknadsstrategiuppdrag hos mina kunder är de här 6 tipsen ledande för framgång. Framgång för företaget, och framgång för mig själv som konsult. Nedan berättar jag mer ingående om vad som är bra att tänka på för att lyckas i de sex stegen.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 30


Satsa på en seriös marknadsstrategi Med seriös avser jag först och främst att man måste investera tid, resurser och budget för att det ska generera det resultat man uppsatt som målbild. Inventera! Hur många och vilka personer skulle kunna avsätta tid, och hur mycket budget finns? Det är bland de viktigaste parametrarna när vi sen går vidare till nästa steg där vi tar fram planen. Om inte dessa grundstenar finns, bör man tänka om. Justera sin målbild, justera sin strategi. Tänk och agera seröst! Ta fram en realistisk och genomförbar plan Detta fjärde tips är helt avhängigt av hur ni bestämt att er marknadsstrategi ska ut! Dessutom är ofta viljan större än förmågan. Det är lätt att det blir urvattnat, att man vill för mycket och resultatet blir lågt. Visst ska vi ha drömmar och visioner! Absolut. Men vi bör också väga drömmarna mot vad som är realistiskt. Ni har x antal mål, ni har x resurser till förfogande med x timmar och ni har x budget – hur långt räcker det? Börja där. Gör en detaljerad plan för alla aktiviteter ni vill satsa på, tidplan, resurser, målsättning och lämna utrymme där resultaten ska föras in kontinuerligt. Det är denna taktiska plan ni ska arbeta efter, säkerställa att ni genomför aktiviteter enligt planen och enligt tidplanen och använd planen för uppföljning och utvärdering. Tänk också på att koppla planen till säljinsatserna. Ni vill se hur marknadsinvesteringar stöttar era säljmål och ni vill se hur sälj och marknad samarbetar mot samma mål. Den taktiska planen kan innehålla enormt många olika delar, och det utelämnar jag här för det är eget och långt kapitel. Marknadshjulet I den allra enklaste formen så tänker man sig att alla aktiviteter, oavsett vilken typ av aktivitet det handlar om, ska genomföras som ett hjul. Samt, att det utgår alltid ifrån den strategi man valt. Därefter planerar man hela aktiviteten. Vad ska ske före genomförandet/implementationen, vad sker under, och vad ska ske efteråt. Om man inte har planerat, givetvis utifrån de mål man satt upp och tillgänglig budget, har man inte så mycket styrning över resultatet. ”Det blir som det blir”.

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

När planen är klar sätter man igång projektet. Det kan röra sig om att först tillsätta en arbetsgrupp, upphandla leverantörer eller göra en marknadsundersökning. I exekveringsfasen håller man ständig blick tillbaka på planeringsresultatet. It ain’t over ’til it’s over… Det är inte över bara för att exekveringsfasen är klar. En viktig del för framgång är uppföljning och utvärdering. Följa upp! Sammanställa resultat. Och sen utvärdera. Nådde vi uppsatta mål? Här kan man även ha mål på lång sikt som man inte omedelbart vet om man nått upp till eller ej. Men glöm inte bort att utvärdera även det som kommer att ske i framtiden; något som fick effekt av en aktivitet som genomfördes tidigare. Hur gör vi nästa gång? Styrning, justering, in i strategifasen igen. Behöver vi justera något i vår marknadsstrategi? I den allra enklaste form. Min starka rekommendation är att alltid jobba med sina marknadsaktiviteter med marknadshjulet i åtanke. Ge inte upp, ha tålamod och framför allt - ha kul på vägen!

Liselotte Isacsson Marknadsstrateg INSPIRATIONAL.SE

Jag jobbar som marknadsstrateg, och jag hävdar att en inspirerande marknadsstrategi är nyckeln till framgång. Med lång erfarenhet från event marketing har många av mina uppdrag de senaste åren fokuserat på, förutom marknadsstrategiska insatser, att arrangera större konferenser. Det senaste året har jag helt och hållet verkat inom den digitala världen och med direktsända event från studios runt om i Stockholm.

www.womeninbusiness.se | 31


ess n i s u B in Women s

ip t a t s in

Carin da Silva Mamma, Bloggare, podden ”Våra Sanningar med Vivi & Carin ”, programledare, hundägare, fru, glad göteborgare och numera Brysselbo. That's me!!

g videos - ja a n l a g t r a "Underb t!" så jag grä skrattade

WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

Margareta Lunde Martinson Företagare & Sjuksköterska Ger personer med en intellektuell funktionsvariation en bättre vardag via föreläsningar till all personal inom LSS. Inspiration, glädje & mode!

"Härliga dansvide os och my inspiratio cket n - styla t & mysco olt!" www.womeninbusiness.se | 32


t g i t k i r n ha e ! r a m m o s skön För annonsering/artiklar kontakta Siv Thuresdotter: siv@womeninbusiness.se WOMEN IN BUSINESS MAGAZINE

www.womeninbusiness.se | 34