Page 1

Hallo Wereld 22 brieven aan de wereld, geschreven en ge誰llustreerd door Groningse schoolkinderen www.dewebschrijvers.nl


Inhoud Voorwoord De Kinderjury Hannah en Mirthe de Swoaistee Alec en Florianne de Swoaistee Eveline Johannes Calvijnschool Marit Johannes Calvijnschool Noa De Heerdstee Dylano De Heerdstee Meike De Heerdstee Lysanne De Heerdstee Nina De Heerdstee Ties Nassauschool Anisa de Swoaistee Michelle Tamariks Tara Tamariks Mindra Nassauschool Elian Nassauschool Hanne Nassauschool Julia Nassauschool Inke De Heerdstee Noor Nassauschool Sanne Johannes Calvijnschool Maaike Nassauschool Roan Johannes Calvijnschool

2

4 6 9 10 10 11 11 12 15 16 19 20 23 24 26 29 30 33 34 37 38 41 42


Voorwoord Hallo Wereld, Brieven schrijven aan de Wereld! Het thema van de Kinderboekenweek 2012 was de inspiratiebron voor dit schrijfproject. Dat hebben we geweten, want wat een mooie brievenbundel is er uit voortgekomen! Een bundel vol met gedachtes en gevoelens die kinderen aan de wereld kwijt willen in tekst en beeld. Ontroerend, grappig en verrassend. Deze brievenbundel is gemaakt door kinderen op basisscholen van Groningen. Kinderen schreven brieven aan de wereld, elke klas koos de drie beste brieven uit en stuurde die op naar dewebschrijvers.nl Een kinderjury koos uit alle ingestuurde brieven weer de beste 22 uit en deze staan nu in dit elektronische brievenboek. Maar niet alleen dat. Dertien geselecteerde brieven stuurden we door naar de Kinderwerkplaats BK050, waar kinderen prachtige illustraties maakten. Illustraties, die de brieven nog interessanter maken. Wij, de medewerkers van Cultuur Educatie Stad, BK050 en dewebschrijvers.nl zijn trots op dit mooie schrijf- en illustratie project en hopen dat veel mensen van deze bijzondere e- Bundel zullen genieten. 

Dominic van Vree projectleider dewebschrijvers.nl 3


4


De kinderjury van Hallo Wereld. Vera Gr채per, Emma Postmes en Mara Wolthuis

5


Hallo Wereld, Wij zijn Hannah en Mirte. Wij leven in een wereld, die niemand anders zo beleefd als wij. Wij vinden dat Nederlanders te verwend zijn, wij Nederlanders moeten zuiniger leven, zodat het over de wereld eerlijker verdeeld is. Soms denken wij: “Wij leven in een droom, maar dan wel een hele mooie droom”. Soms denken wij: “Was de wereld maar eerlijk, was iedereen maar gelukkig”. Soms denken wij: “Was de wereld maar zoals wij wilden”. Je moet niet alleen aan de stomme dingen denken, maar ook aan de leuke dingen van de wereld. Iedereen heeft recht om te zijn wie hij of zij wil zijn. Niemand mag gediscrimineerd worden. Als iedereen gelukkig is, is de wereld veel beter en leuker.

 

6

Hannah en Mirte, de Swoaistee


Hoi Wereld Ik zou willen dat in de lente de planten van snoep zouden zijn. En dat je in de zomer een rietje zou kunnen pakken en in een boom zou kunnen steken, en je er uit kon drinken. En als het herfst is zijn de spinnenwebben van suikerspin En de dode bladeren van marsepein. In de winter zijn de boompjes van ijs.  Ik vind dat iedereen goed eten hoort te krijgen. Ik wens dat Griekenland minder geld verspilt en dat Afrika een democratie wordt, Zodat iedereen daar goed behandeld wordt. Dus dat iedereen een school heeft, dus iets kan bereiken. en dat elk ander land ook zo is zodat de wereld in vrede kan leven en iedereen blij is.

 

Alec & Florianne, de Swoaistee

9


Beste Wereld,

Hello World,

Ik kan niet zonder u leven. Want we kunnen leuke boeken lezen. Dat vindt iedereen leuk. We hebben huizen van baksteen. We hebben ook drinken van u gekregen. En we hebben een mooie blauwe lucht. Ik word er blij van.

Ik heet Marit. Ik kom uit Groningen. Dat ligt in Nederland. Ik ben 12 jaar. Ik doe ook aan sport. Ik zit op turnen en paardrijden. Ik heb 1 broer ,1 zus en 1 zusje. Thuis hebben we 3 kippen en 1 konijn. En een trampoline. Wat ik leuk aan de wereld vind ? Ik vind het leuk dat iedereen een andere cultuur heeft en dat veel mensen een andere taal spreken. Dat de een bruin is en de ander een licht kleurtje heeft, maar dat het helemaal niks uitmaakt. Ik kan zelf nog geen Engels, want ik zit in groep 8 dus ik kan niet met mensen uit een ander land praten, die Engels spreken.

 

Vriendelijke groeten van Eveline Johannes Calvijnschool

Waar ik boos van word? Dat mensen elkaar dood maken of dat rijken armen niks geven aan geld of onderdak of eten. Dit was mijn brief aan de wereld

Marit Johannes Calvijnschool

10


Hallo Wereld,

Hallo Wereld,

Hoe gaat het met u? Als je weer eens met de sterretjes gaat spelen, mag ik dan mee doen?Of gaat u misschien liever een potje voetballen met andere planeten? Is er lekker eten in de ruimte? Eet u wel eens pizza of kent u dat niet? Nou, ik zeg u, het is super lekker! Ik zou heel graag een keer bij u op bezoek komen in de ruimte. Maar dat kan niet, daar ben ik nog te jong voor want ik ben nog maar 8 jaar. Ik droom vaak over u, bijvoorbeeld dat ik boven op u sta. Doet het trouwens pijn als ik op u sta? Als dat wel zo was, zou ik dat nooit meer doen!

Hoe gaat het met de dieren op de wereld, zijn ze gezond? Hoeveel vrienden heb jij eigenlijk? Ik heb heel veel vrienden.xxx Noa BroekmanDe Heerdstee

Weet je dat ik eigenlijk nooit een aardbeving heb gevoeld? Raar hè, want ik wil dat wel meemaken. Wanneer krijgen we weer een zonsverduistering? Ik hou heel veel van jou en daarom heb ik deze brief voor jou gemaakt. Ik vind dat jij mijn beste vriend kunt zijn, maar ik heb een probleempje, wil je me daarmee helpen? Ik wil graag dat er geen mensen meer fikkie stoken. Hoe voelt het om de wereld te zijn? Als ik jou was, was ik heel trots. Maar als de dieren jouw haar opeten, vind jij dat dan wel leuk? En waar zit je mond eigenlijk? Waar zijn je handen? Zo kun je toch niet overgooien met de sterren. Ik vind het heel leuk met jou en ik hoop je snel weer aan de lijn te hebben. Doei, ik ga je missen.

 Dylano Souabny Heerdstee 11


Tot 10 tellen Hallo Wereld, Je bent heel lang geleden geboren, niemand weet hoe oud je bent, alleen jijzelf. Waarom vertel je dat niet? Dan kunnen we misschien je verjaardag vieren. Je bent ontstaan als iets heel moois, als een wonder. Maar de mensen kwamen op je wonen. De mensen bedachten steeds meer en vervuilden de lucht om je heen. Ook allemaal mensen gingen op je lopen met kriebelende voeten. De mensen houden wel van je, alleen ik snap niet waarom ze je vervuilen. Gelukkig heb je wel meer vrienden, zoals de zon, tenminste dat denk ik, want je blijft altijd om haar heen draaien. De mensen vinden je mooi, maar niet mooi genoeg denk ik, want ze bouwen steeds meer. Je wordt soms boos en als je heel boos wordt, veroorzaak je aardbevingen of vulkaanuitbarstingen. Misschien moet je voortaan eerst tot 10 tellen, voor je dat doet, want je maakt er heel veel onschuldige mensen verdrietig mee.

12

Mensen maken ruzie om jou voor de meeste macht. Maar eigenlijk ben jij de baas over jezelf. Ik vind het best goed dat je je nog wel een beetje kan inhouden als je boos wordt. Je hebt heel veel vrienden, eigenlijk alle mensen op de wereld. Je bent heel mooi, je hebt zeeën, oceanen, bergen, ravijnen, bloemen, koude gebieden, warme gebieden, je hebt bijna alles. Het lijkt me best vermoeiend om de wereld te zijn, want als wij rustig zijn, zijn ze in Australië weer aan het kriebelen met hun voeten. Je bent heel sterk, want je kan alles dragen.

Meike, De Heerdstee  


Ik laat hem je met de wind meewaaien Hallo Wereld, Ik zie je elke dag, maar toch schrijf ik je deze brief. De ene keer zie ik je bloemen, en de andere keer je zee. Waar ik ook naar toe ga, jij gaat altijd met me mee. Ik zie altijd wat je stemming is. Ben je blij, dan laat je de zon schijnen. Maar ook als je boos bent, zie ik het meteen. Donkere wolken en wilde golven op zee. Je hebt vast veel vrienden, met al die planeten om je heen. Is de zon misschien vaak boos en is ie daarom zo heet? Hebben de sterren misschien een schoonheidswedstrijd gewonnen en zijn ze daarom zo mooi?

Komt dat misschien door alle oorlog? Misschien kun je er een kleine aardbeving laten komen. Dat helpt. Misschien is het een van je hobby’s, net als rondjes draaien! Ik hou zelf meer van lezen…………Mijn brief is klaar, maar waar moet hij heen? Zal ik hem op de grond leggen, of moet ik hem begraven? Weet je wat? Ik laat hem je met de wind mee waaien…..

Lysanne, De Heerdstee

Zeg Wereld, weet je dat je eigenlijk op een mens lijkt? Je vulkanen zijn net jeugdpuistjes. En de bergen,is dat misschien je haar? En zo’n wolkenkrabber, dat is vast je neus. En de dalen,dat is vast je mond. En de zee, dat zijn toch geen tranen?

15


Ik Stel veel vragen Hallo Wereld, Als je letters wilt lezen, heb je ogen nodig. Waar zitten jou ogen? Of heb jij geen ogen nodig om deze brief te kunnen ontcijferen? En word je niet duizelig van al dat gedraai om de zon? Maar ja‌ Als je geen ogen hebt, kun je dan wel duizelig worden? Waar woon je eigenlijk, wereld? In het heelal? Zou het heelal een groot huis zijn? Een groot huis met sterretjesbehangpapier? En wie wonen er dan bij jou, in dat enorme huis? De andere planeten? Zijn de andere planeten je familie, of je vrienden, of ken je ze helemaal niet? Of zijn ze dood? Want kunnen zij wel ademen? Zij hebben geen dampkring om zich heen zoals jij. En als wij, mensen, buiten de dampkring komen, zonder zuurstofhelm, dan stikken we. De andere planeten dan niet? Zijn er in het heelal geen winkels, waar je een dampkring kunt kopen? Voor jullie is een dampkring vast een soort zuurstofhelm. Kun jij eigenlijk wel eens dood gaan? En hoe oud ben je eigenlijk, wereld? En kan je eigenlijk problemen oplossen? Zoals het gat in de ozonlaag? Kun je dat niet repareren? Ja, ik weet het, ik stel veel vragen.

16

Maar ik kan het niet laten er nog een paar te stellen. Bereid je er op voor, want hier komen ze: Wat gebeurt er met mensen en dieren als ze dood gaan? Kun jij ze dan zien? Komen ze dan in een andere wereld? Leven ze daar dan verder? Ik vraag dit, omdat mijn poes Mickey bijna twee jaar geleden is overleden. Ik mis hem heel erg, en ik wil graag weten waar hij nu is.

 

Groeten van Nina, De Heerdstee


Hallo Wereld, Wij staan allemaal op jou, doet dat niet pijn? En moet je weleens naar de dokter? Heb je wel eigenlijk gevoel, anders kan jij mij de antwoorden niet geven waar ik naar op zoek ben, ik ben zo benieuwd. Want wij hebben allemaal gevoelens, dan heb jij toch ook gevoelens! Ik ben bijvoorbeeld wel eens verdrietig of boos.

Als iemand bij mij op bezoek komt, dan drinken wij vaak thee of limonade. Weet jij misschien wat wij kunnen doen tegen het broeikaseffect, want daar hebben wij veel problemen mee en jij bent degene waar ik het aan kan vragen. Weet jij eigenlijk wel wat het broeikaseffect is? Voor de zekerheid vertel ik het je even, je kan het op een lange en een korte manier vertellen, ik doe het maar op de korte versie:

Heb jij ook buren? Volgens mij wel maar ik wist het niet zeker, dus ik vraag het even. Ik had voordat ik je schreef al even op internet gekeken daar zag ik een kaart van het heelal en ik zag dat je wel wat buren had, maar zoals ik al zei, ik wist het niet zeker.

De zonnestralen komen naar binnen maar komen er niet meer uit daardoor wordt het steeds warmer op de aarde. En daardoor smelt veel ijs op de Noordpool en de Zuidpool en hebben ijsberen en pinguïns geen leefgebied meer, zielig hè

De hele dag schijnt de zon op jou. Is dat niet heet, want er is geen schaduw voor jou, of toch wel? Want er zijn planeten aan 2 kanten van jou, dus het kan ook dat je schaduw krijgt van een van die planeten.

Sport je eigenlijk wel? Ik ben net van judo af gegaan en ik ben net gaan zwemmen bij Trivia ,dat is een zwem vereniging in Groningen, de plaats waar ik woon. Ik maak ook muziek, ik drum bij meester Elmer op de muziekschool daar doe ik ook samenspel samen met Thijs, Giel & Frederick, met die kinderen heb ik ook een clubje: De 3ds Club. We hebben allemaal een 3ds, vandaag ga ik samen met Thijs en Giel bij Frederick spelen en daar gaan wij ook eten, waarschijnlijk gaan wij pannenkoeken eten.

Hoe ben jij eigenlijk ontstaan? Bij ons twijfelen ze tussen twee manieren: de oerknal en dat God jou heeft gemaakt. Want dan is die discussie af gelopen. Trouwens heb jij God al wel eens ontmoet? Als dat wel zo is, wil je dan hem wat vragen: Hoe genees je mensen? Want dan kunnen wij die manier ook gebruiken om mensen die in het ziekenhuis liggen te genezen. En als hij dan bij je is, heb jij dan ook wat te drinken voor hem?

Ik hoop dat je mijn vragen beantwoord veel plezier nog vandaag. Groetjes Ties, Nassauschool 19


Hallo Wereld, Vind je het niet erg dat er mensen op jou wonen, en vind je het niet erg als we graven door je heen graven? Ik heb veel vragen aan jou, wereld, maar antwoord je ook terug? En als je boos bent, laat je dan een vulkaan uitbarsten? Of maak je een aardbeving? Zijn wij zwaar, of juist heel licht? Want in de ruimte zijn wij licht. En slaap jij ook? Of ben je altijd wakker? En als een raket door je heen gaat, voelt dat niet gek? En als je huilt, komt er dan regen? En ben jij hard, of juist gevoelig? Als iemand ruzie maakt, vind je dat erg? Als iemand een boom omhakt, krijg je dan bloed? En heb je weleens ruzie met Mars of Neptunus? Voel je het ook als ik hard op de grond stamp? Doe jij dit allemaal of wij? Doei wereld, 

Anisa, de Swoaistee

P.S. Kun je mijn konijn Kiko laten leven, of mijn oma uit Marokko? Met vriendelijke groet, Anisa.

20


Hallo wereld, De wereld is mooi! Maar het kan ook stom zijn! Er is veel oorlog en kinderen worden ziek. Er zijn genoeg artsen. Maar de artsen kunnen niet altijd helpen. Als ik in het ziekenhuis ben En kinderen zie die ziek zijn Dan wil ik die kinderen helpen Maar dat kan ik niet Mijn oma was ook ziek Ze had borstkanker en botkanker Toen mijn moeder zwanger was Vond m’n oma dat niet leuk Maar toen m’n broer geboren werd Vond m’n oma het echt geweldig En toen ik geboren werd Vond ze dat ook

De volgende dag hoorde ik Dat mijn oma overleden was Voor ons was het zo erg Dat m’n broer in therapie moest Ik mis m’n oma nog heel erg Maar m’n oma heeft nu haar rust gevonden Ze is een engel Die elke dag op mijn schouder zit Ik steun de strijd tegen borstkanker Want ik draag vaak Een armband van Pink Ribbon Doei lieve wereld Maak mensen beter. Michelle, Tamariks

Maar nu kan dat niet meer Mijn oma is vier jaar geleden overleden Op mijn verjaardag Ik weet het nog heel goed Mijn moeder ging naar het ziekenhuis

23


Hallo wereld, De wereld…dat ben jij. Je bestaat al lang. Er was oorlog, was je toen ook bang? Ooit was er een mens die zei: “One Big World”. Wereld, ben je nu blij? Ik heb een vraag voor jou, en antwoord jij? Er wonen superveel mensen op jou, is dat niet zwaar? Vaak is er oorlog, hier en daar. De Tsunami: wereldnieuws. Deed jij dat? Ik ben die rampen zat. De Wereld, dat ben jij… Een hij of een zij? Vind je het wel fijn Om de wereld te zijn? De mensen die gebouwen bouwen, Heb je daarin veel vertrouwen? Nog een vraag: Sommige mensen leven altijd in de kou Wordt dat geregeld door jou? Of wilden ze dat zelf graag?

De wereld dat ben jij Dat zeggen we in Nederland, en in België zeggen ze “gij” De wereld: soms slecht en soms goed Wij, de mensen, vragen zich af wat jij vandaag weer doet Is het moeilijk om zoveel te dragen? Of zijn dat rare vragen? Wereld, ooit zal er een moeilijke tijd zijn, En dat is geen gein! Wil je iedereen helpen? En mee zoeken naar geluksschelpen? Weet je dat een invalide de hele tijd zit te hopen Om weer normaal te kunnen lopen? Jij bent haar enige hulp als je belooft dat er geen ramp meer gebeurt. Ik hoop dat je deze zin goedkeurt. Als je goed zorgt voor ons en hun, Is er voor iedereen weer fun! Ik zit nu op dit blad te lezen Hoe jij over 20 jaar zal wezen Als jij iedereen plezier wilt geven Is het een superleven! Wanneer jij je best doet, Vindt iedereen je goed! Volgens de zon ben jij onze bron,

24


Ik wou dat jij alle mensen helpen kon! Ik zit hier nu fanatiek te denken Over welke zin ik dit verhaal over jou zal schenken Mensen hier, mensen daar Is dat geen vreemd gebaar? De maan…. Die z’n hele leven om jou zal blijven gaan. De wereld, dat ben jij Ik vraag me af….zegt hij

Zeg wereld, word je ’t niet zat? Dat je alles moet dragen, zelfs dat grote gat? Ik rond het af… Want ik ben van het schrijven bekaf!

Tara, Tamariks

De één is arm, de ander rijk Was het zwaar met die zware dijk? Er zijn mensen die niet meer leven, zit je daarom zo te beven? Alweer een ramp, Weet je wereld, als jij er niet was had ik geen leuk kamp! Je zweeft en je leeft Weet je wel dat er iemand om je geeft? De kinderpostzegelactie is weer begonnen, voor kids met een veilig thuis Eigenlijk ben jij ook een huis De één zegt dat, de één zegt dit De één slapjes, de ander met pit

25


Hallo Wereld, Ik vond een opblaaswereldbol en ik dacht meteen aan jou. Ik dacht in mijn hoofd, leeft de wereld? Heeft de wereld broertjes? Dacht Ik, ja de wereld leeft en ja de wereld heeft broertjes en ook zusjes. Ik ging naar de maan. Ik ging er op zitten en zag jou van veraf. Wat ben je groot, dacht ik. Wat heb je veel water! Toen ik weer op jou stond, dacht ik, doet de oorlog niet pijn? Kan je iedereen wel houden? Ik dacht vast wel. Volgens mij ben je wel miljoen keer sterker dan de sterkste man van de wereld. Zijn de planeten je broers en zusjes? Of vrienden? En ik ging weer naar de maan, ik hing in een hangmat aan de maan, ik zag je weer draaien. Ik dacht, dat ik uit de hangmat zou vallen. Ik dacht, nee, dat kan toch niet! En ik viel in slaap. En ik droomde over jou. Ik vroeg in mijn slaap ‘Wat zijn je lievelingsliedjes? Als ik tegen je praat, krijg ik dan antwoord?

26

En in mijn slaap viel ik uit de hangmat op een trampoline, ik werd niet wakker. Totdat iemand een bak water over mijn hoofd gooide. Ik schrok heel erg. En het was allemaal een droom Hopelijk tot snel, Mindra Nassauschool


Hallo Wereld Toen ik op de maan zat, keek ik met mijn verrekijker naar jou en ik zag jouw mooie kleuren, jammer dat er veel oorlog is, misschien kan je alle slechte mensen wegtoveren en ze in de gevangenis zetten,want dan zou iedereen heel erg gelukkig zijn en hoe oud ben je eigenlijk, maar wel de oudste van iedereen en ik wou dat ik een keertje met je kon spelen dat zou vast leuk zijn en dan mag jij weten wat we gaan eten trouwens, want dan kunnen we ook elkaars droom vertellen en die van mij is dat ik later naar de universiteit wil en je hebt ook vast hele lieve zussen en broers en heel veel lieve huisdieren die allemaal heel erg veel van je houden, maar behalve de oorlog, die maakt alles kapot en dat is heel erg zonde want je bent echt heel erg lief en heel erg mooi en als ik net zo groot als jou was zou ik jou een hele grote knuffel geven. Doei wereld en hebt nog een fijne tijd met je zussen en vrienden en natuurlijk niet vergeten de dieren die heel erg van je houden. Doei wereld,

 

veel liefs van Elian Nassauschool

29


Hallo Wereld! Jij bent al miljoenen jaren oud. Er is soms een aardbeving, dat geeft niet hoor, dan dans je alleen maar. Dat doe ik ook wel eens. Je kleuren zijn zo mooi groen en blauw. Je broer Pluto is ook heel mooi, maar jij bent wel de allermooiste. Er is wel eens oorlog, maar daar kan jij niks aan doen. Je vrienden de sterren zijn wel heel behulpzaam voor de mens, maar ook voor jou? Heb je het niet heel warm vlakbij de zon? En doet het niet pijn als iemand een stuk van het zand weghaalt? En heb je wel genoeg te drinken? Want je moet nog miljoenen jaren mee. Ben je niet bang in het donker? En is het niet koud in de schaduw? Want mijn broer zegt dat het in de zon heel warm is en in de schaduw heel koud, dat je het allebei niet kunt overleven. Hoe kan jij dat dan overleven? Het lijkt me heel zwaar als ik de wereld zou zijn. Ik kan nog niet eens mijn vader optillen. En jij kan duizenden mensen optillen die net zo zwaar zijn als mijn pappa. Dat vind ik heel erg knap.

30

Doet het niet pijn al ik op je stamp, of dans. Ik weet niet hoe andere mensen erover denken, maar ik vind je lief.

 Liefs Hanne Koster Nassauschool


Hallo wereld, Jij met je mooie blauwe oceaan. Daar waar ik het liefste heen zou gaan. Ik hou van de zee, lucht en strand. Ja, wij hebben best een goeie band. Ik woon op jou en daar ben ik blij mee. In de winter glij ik van jou af, op een slee. Ben je een man of vrouw. Voor mij ben je zo mooi als een pauw. Wij eten groenten, vlees en fruit. Wat eet jij of maakt het jou niks uit. Wat doe jij het liefste. Ik hockey vaak. Droom jij wel eens en zo ja wat dan wel. Vind je het eng trek dan maar aan de bel.

 Julia Broens, Nassauschool.

33


Ik Hoop Niet Dat Je Weggaat Hallo wereld! Ik heb een vraag: waar moet ik deze brief heen sturen? Moet ik hem in de wind gooien, of moet ik hem aan een vlieger vastmaken en hem aan de wolken laten lezen? Ik heb nog een vraag: ga je nooit dood? Mijn broer zegt dat je over een paar duizend jaar wordt opgeslokt door de zon. Ik hoop niet dat je weg gaat. Dan gaan alle dieren dood en ik vind alle dieren heel lief, dus dat wil ik niet. Ben je nooit moe van al dat draaien, aarde? Moet je nooit even pauzeren? Houdt de zon je lekker warm? Wereld, kan je niets aan de smeltende Noordpool doen? De ijsberen missen hun huis! Kan je geen oorlogen stoppen? OkĂŠ, ik heb teveel gevraagd. Nu iets over mij: ik heet Inke Braakhuis, ik ben niet bijzonder mooi of lelijk en ik hou van dieren. Ik heb op school extra werk. Mijn beste vriendin heet Nina. We zijn beste vriendinnen vanaf groep 1. Ze is jarig op 4 oktober, dierendag!

34

Wereld, wie heeft jou eigenlijk gemaakt? God of de oerknal, of iets anders? En wat vind je van de maan? Vind je hem niet irritant, omdat hij de hele tijd om je heen draait? Ik wil nog even zeggen: Ik hou van de wereld!

 

Groetjes, Inke Braakhuis De Heerdstee


35


36


Duizend dingen Hallo Wereld, Duizend vragen heb ik aan jou Duizend dingen wil ik weten Duizend dingen snap ik niet Duizend dingen zonder antwoord Duizend dingen die niemand weet Duizend is heel veel Maar voor jou is dat heel weinig Miljarden mensen op de wereld Hoe heb jij die gemaakt? Biljoenen liters water Waar komen die vandaan? Triljarden zandkorreltjes Hoe kom jij daar toch aan? En ontelbaar veel dieren wat steeds minder worden Panda’s Apen Tijgers Allemaal beginnen ze uit te sterven Duizendmiljoen planten Waar maar honderdmiljoen van over blijft Oerwouden Regenwouden En bamboebossen

Alles word gekapt Alles op de wereld word minder Behalve de mensen Alles op de wereld word moderner Maar steeds minder natuur Lieve wereld, Duizend rampen op de wereld Duizend dingen waar ik me zorgen over maak

 Noor van der Wal Nassauschool

37


De wereld en ik Hallo wereld! Ik ben Sanne, 10 jaar oud. Ik zit in groep 8 op de Johannes Calvijn school, de leukste school van de wereld! En ik woon in Groningen, de leukste stad van de wereld! Mijn hobby’s zijn lezen en met nagellak tekenen. Ik heb een broertje van 8 en geen huisdieren. Dat ben ik. De wereld is mooi. Maar niet altijd. Ik kan boos worden over natuurrampen. als dat op TV is, denk ik ` WAAROM NOU!´ Ik kan boos worden over arme mensen en arme landen. Dan denk ik `Alles is niet eerlijk verdeeld over de wereld! Helemaal niet eerlijk!´ Ik kan boos worden over alle stomme dingen. Soms vind ik de wereld gewoon stom! Waarom verdelen ze alles niet eerlijk? Waarom stoppen ze niet met oorlog? Maar ook ik ben niet goed. Kon ik de wereld maar verbeteren! Toch is de wereld mooi en fijn om er te leven! Doei Wereld en Zijn Bewoners! Sanne Johannes Calvijnschool 38


HALLO WERELD!!! Mag ik jou wat vragen? Zitten de andere planeten jou ook te plagen? Of heb jij misschien een oogje op Saturnus? Jaaa? Vandaar dat jij zo warm bent van binnen. HA HA Nu moet ik toch echt stoppen hoor, want anders ga ik veel te lang door. Ik hoop maar dat je snel antwoord stuurt en niet allen maar naar Saturnus gluurt

 Maaike Brevoord Nassauschool

41


Beste Wereld, Zonder u zweefden wij en hadden wij geen grond en dingen om van te leven zoals zuurstof. U bent goed. Wereld zonder u leven wij niet. U draait om ons land zodat het dag en nacht wordt

 

42

Vriendelijke groeten van Roan Johannes Calvijnschool


De illustraties in deze bundel zijn gemaakt door Liselot, Leyla, Femke, Myrthe, Geertje, Edith, Dagmar, Maxime, Selma, Oskar, Noud, Jasmine en Astrid.

De webschrijvers - "Hallo Wereld"  

Hallo Wereld, Brieven schrijven aan de Wereld!Het thema van de Kinderboekenweek 2012 was de inspiratiebron voor dit schrijfproject. Dat hebb...

De webschrijvers - "Hallo Wereld"  

Hallo Wereld, Brieven schrijven aan de Wereld!Het thema van de Kinderboekenweek 2012 was de inspiratiebron voor dit schrijfproject. Dat hebb...

Advertisement