Page 1

Ervaar de wonderen van fascinerende voorstellingen en magische musea met de Kunstpracht 9 leerlijn voor

Kunstp e r

cht 9

2018 2019

ra

Brochu

receptieve cultuureducatie


Voor Kunstpracht 9 kun je je aanmelden tot de meivakantie

2


Voorwoord Beste leerkrachten, icc’ers en directeuren van de Westlandse basisscholen, De kop is eraf. En wat voor kop! In het schooljaar 2017-2018 hebben maar liefst 5500 Westlandse kinderen een magische voorstelling gezien, een prachtig concert op school ervaren of één van de vele adembenemende musea in Den Haag bezocht. Kunstpracht 9 was een grote uitdaging in het eerste jaar, maar absoluut een denderend succes. In de evaluaties lezen we keer op keer terug hoe prachtig jullie het vinden dat jullie leerlingen nu daadwerkelijk het theater hebben mogen betreden. Hun eerste dansvoorstelling hebben mogen zien. Nieuwe musea en fantastische collecties hebben mogen ontdekken. We zijn heel trots, maar vooral ook dankbaar dat wij dit mooie programma mogen uitvoeren. Voor 2018-2019 hebben we weer uitvoerig ons best gedaan om een mooie invulling te geven aan Kunstpracht 9. Gelukkig hebben we dit niet alleen hoeven doen. Massaal hebben jullie met ons meegedacht, input gegeven via evaluaties en tips ten gehore gebracht. Na het scouten van tientallen voorstellingen en musea weten we zeker dat dit programma het mooiste is wat we jullie volgend jaar kunnen bieden. We hopen dat jullie net zo enthousiast zijn over de inhoud als wij. Komend schooljaar komt Kunstpracht 9 met alle negen keuzeopties die we kunnen bieden in dit programma tot volle bloei. Voor elke bouw hebben we drie keuzeopties geselecteerd, in drie verschillende disciplines. Voor de onderbouw bijvoorbeeld kun je de keuze maken uit een muziekvoorstelling, een podiumkunst-voorstelling met dans, theater én muziek of een bezoek aan een museum. In de middenbouw kun je naar een dansvoorstelling, een bijzonder pareltje, en wederom is er een museum beschikbaar. En in de bovenbouw kun je kiezen uit theater, media en een museum. Voor ieder wat wils dus! Net zoals vorig jaar gaat Kunstpracht 9 in eerste instantie over een receptieve kunstbeleving: het ervaren van de wonderen van professionele kunst door voorstellingen en musea te bezoeken. Maar goede kunsteducatie betekent dat we altijd zoeken naar een verbinding met actieve cultuureducatie. Daarom zorgen we voor lesbrieven bij de voorstellingen, zodat je voor- en/of achteraf zelf in de klas aan de slag kunt. En zo af en toe koppelen we een actieve workshop aan het bezoek, waarin de receptieve beleving ondersteund wordt door zelf aan de slag te gaan. Voor Kunstpracht 9 kun je je aanmelden tot en met donderdag 26 april 2018, de dag voor de mei­ vakantie. Voor de zomervakantie hoor je nog bij welke voorstellingen je bent ingedeeld en wanneer je dus op cultureel avontuur gaat met je leerlingen. Aanmelden kan via onze website, onder Onderwijs > Cultuurweb aanbod. Voor nu rest ons alleen je veel kijk- en ontdekplezier te wensen. En mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, kun je altijd bij ons terecht. Jeroen Kunstman, Ilona Rozenboom & Iris Scheffers

3


4


5


Ond

erb

6

ouw


Onderbouw optie 1

Waar de wind woont muziekvoorstelling door Wie Walvis

Een poëtische familievoorstelling over de kracht van de verbeelding en de zoektocht naar geborgenheid. Met muziek geïnspireerd op flamenco en fado.

WestlandTheater De Naald

180

leerlingen per voorstelling

Impresariaat Buro Bannink

Trailer Er is nog geen trailer beschikbaar. Bekijk een andere trailer van Wie Walvis

3+

14 januari 2019 om 11:00 en 13:00 15 januari 2019 om 10:30 en 13:30

50

minuten (wordt wellicht nog iets ingekort)

jaar

4

voorstellingen

Bij de voorstelling Waar de Wind Woont wordt een lesbrief aangeboden. In deze les gaan de leerlingen klanken ontdekken. Kun je met je lichaam geluid van regen en wind nabootsen? De leerlingen gaan met elkaar een hoorspel maken dat boordevol klanken zit. Ook gaan de leerlingen dieper in op het thema ‘alleen zijn’ en ‘troosten’. Meer informatie

‘Hoor het barsten van de muren, Hoor de wind langs daken schuren, Hoe lang kan de storm nog duren? Kijk naar mij, Ik waai voorbij.’ Een jongen is helemaal alleen. Alles en iedereen is weg en het enige dat klinkt is de wind. De jongen wil helemaal niets met de wind te maken hebben. De wind heeft immers alles kapot gemaakt. Hij besluit de wind te gaan vangen en op te sluiten maar dat is helemaal niet gemakkelijk! Hoe vang je wind? En hoe laat je wind ophouden met lawaai maken? Langzaam leert de jongen meer en meer over de wind en ziet dat de wind ook heel handig en zelfs grappig is. Hij zal de wind moeten gaan gebruiken om op een betere plek te kunnen komen. Maar om zich te laten meewaaien door de wind moet hij alles loslaten, en of hij dat durft…

7


Onderbouw optie 2

De vervelende bus podiumkunsten door Schippers & Van Gucht

De Vervelende Bus is een muzikaal en filmisch zoekboek voor iedereen van 4+

De bus komt naar school. Wellicht bezoek je de bus bij een school dicht in de buurt.

30

leerlingen per voorstelling

Impresariaat Stip theaterproducties

17 t/m 21 juni 2019 om 9:30, 10:30, 11:30, 13:00 en 13:50

40

minuten

5

Groep

1 3 t/m

 agen met vier à d vijf voorstellingen

Bij de voorstelling is een lesbrief met spelsuggesties voor na het bezoek aan de voorstelling beschikbaar. Je gaat hierin aan de slag met de begrippen ‘tijd’ en ‘verveling’.

Trailer

Meer informatie

Ga mee met de Vervelende Bus, een filmisch en muzikaal spektakel waarin fantasie en tijd de hoofdrol spelen. Waarom duurt de ene minuut langer dan de andere? Wat zou jij doen als je de tijd even kon rekken? Staat de tijd dan stil? Of net niet… De Vervelende Bus is een ware belevenis voor de toeschouwer. Niet in de laatste plaats omdat de fantasierijke voorstelling zich letterlijk in een bus afspeelt! Een visueel zoekboek waarin alles draait om tijd, maar net zo goed vergeten kan worden. Want vervelen is helemaal niet saai. Er ontstaat juist ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten, die veel creatiever en frisser blijken te zijn dan je ooit had durven dromen! Laat je verrassen door deze locatievoorstelling met animatie, theater, film en beweegbare elementen. Maar pas op: De Vervelende Bus is niet geschikt voor opgewonden standjes zonder geduld!

8


Onderbouw optie 3

Nieuw vriendje in de klas museum Boijmans van Beuningen Help Bennie de leeuw terug naar het museum! We proberen de bezoeken in te plannen voor eind oktober en de eerste helft van november 2018 op dinsdagen, woensdagen, donderdagen en vrijdagen. Specifieke data zijn nog niet bekend. Tijden van het museumbezoek zijn 10:00, 11:00 en 13:30.

Boijmans van Beuningen, Rotterdam

15

leerlingen per groep (max 3 groepen tegelijk)

Groep

1

1 2 en

7

uur

Bij de museumles hoort een speciaal lespakket met voorbereidend lesmateriaal voor in de klas. Dit pakket bestaat uit een lesbrief, liedjes en een leenhandpop van Bennie de Leeuw. Het museum stuurt dit een week van tevoren op.

 agen, drie d rondes per dag

Meer informatie

Bennie de leeuw is per ongeluk per post in de klas terechtgekomen. Wanneer de kinderen hem terugbrengen naar het museum ontmoeten ze zijn vader of moeder, maar ook al zijn vriendjes. De kinderen zien, horen en ontdekken van alles over de vriendschap van dit bonte gezelschap dat te zien is op verschillende schilderijen. Je geeft zelf de voorbereidende les op school, aan de hand van uitgebreid lesmateriaal vol muziek en verhalen. In het museum ontvangt een museumdocent als papa- of mamaleeuw de klas. De rondleiding is zeer actief ingericht, met korte opdrachtjes voor de leerlingen, muziek en een speurtochtje.

9


EXPLOSIE V DANSVOO E R MET LIVE STELLING MUZIEK EEN ODE A BUITENBE AN DE E VOOR IED NTJES E VANAF 6 J REEN AAR

Mid

den

10 & twerp > Es beeld / on

] r de Boer Zn [Esthe

bou

w


Middenbouw optie 1

Roest

dansvoorstelling door Plan d- & De Dansers XE

EVEISOLP D VSNA O O R S T E L GNIL EMode aan eigenaardigheid TEen L I V E M U KEIZ O NEE ED NAA ED ETIUB8 oktober 2018 om 13:00 WestlandTheater N De NaaldSEJTNEEB 9 oktober 2018 om 10:00 en 13:00 V O O R I E D NEERE NAV RAAJ 6 FA

250

1

leerlingen per voorstelling

Impresariaat Frontaal

uur

3

6-12 jaar

voorstellingen

Bij de voorstelling Roest hoort een lesbrief met diverse opdrachten ter voorbereiding en verwerking, zoals een associatief gesprek en een nagesprek voeren, een teken- en schrijfopdracht en natuurlijk lekker zelf dansen!

Trailer

Meer informatie

Gelukkig is niet iedereen normaal. Gelukkig zijn er mensen raar, eigenaardig. Gelukkig kan er soms iets totaal onverwachts gebeuren. Een meisje valt uit een stortkoker, midden in een eigenaardige wereld. Hier komen spullen terecht die normale mensen niet meer nodig hebben. Oud plastic, afgedankte meubels, roestige apparaten. En ook een paar onaangepaste mensen. Duik mee in hun surrealistische wereld, vol grappige ochtendrituelen, onmogelijke dansduetten, walsende vuilniszakken en melancholische liedjes. ROEST is een voorstelling over de schoonheid van het abnormale. De Dansers en plan d- slaan de handen ineen, de artistiek leiders staan met z’n drieÍn op de vloer. Ze zijn dansers, zangers, acrobaten en uitvinders. Een voorstelling om je te verwonderen, je te laten lachen en je te inspireren om eens lekker niet normaal te zijn.

11

]reoB ed rehtsE[ n Z & sE

> prewtn o / dleeb


Middenbouw optie 2

De Snakkar pareltje door Pieter Tiddens De Snakkar komt naar je toe De snakkar komt naar het schoolplein. Wellicht bezoek je de voorstelling bij een school dicht in de buurt. Je plaatst zelf bankjes voor de leerlingen op het schoolplein.

60

30

leerlingen per voorstelling

Impresariaat Buro Bannink

13, 14, 15, 20 en 21 mei 2019 om 11:30, 12:30 en 13:30

minuten

5

Groep

3 8 t/m

 agen met twee Ă d drie voorstellingen

Bij de voorstelling Snakkar wordt een lesbrief aangeboden. In deze les gaan leerling het gesprek aan over het onderwerp complexen. Omdat iedereen anders is hoeft niemand hetzelfde te zijn.

Trailer Trailer nog niet beschikbaar. Bekijk een andere trailer van Pieter Tiddens. Meer informatie

Peer en Marie hebben een zoon, Kobus, van 40, die nog altijd thuis is. Ze proberen hem met zachte hand te bewegen eens op zichzelf te gaan wonen. Maar hij heeft het naar zijn zin en vindt bovendien dat zijn ouders hem nog nodig hebben. Peer en Marie denken dat Kobus complexen heeft en willen die bespreekbaar maken. Ze vragen het publiek zich te uiten over hun complexen. En geven zelf het goede voorbeeld door te over hun eigen complexen te praten en te zingen. Van de conclusie die ze trekken in leuke spreekwoorden maken ze gelukskoekjes. En iedereen krijgt er een. De voorstelling wordt gespeeld in het popup familietheater op het schoolplein.

12


Middenbouw optie 3

Ticket to de Toekomst museum Villa Zebra

Welkom in een wereld waarin alles mogelijk is: de toekomst! Februari 2019, op dinsdagen, woensdagen, donderdagen en vrijdagen om 10:00-11:30 en 13:00-14:30. Op woensdagen gaat er alleen ’s ochtends een groep. Data: 1, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15, 19, 20, 21 en 22 februari.

Villa Zebra, Rotterdam

35

leerlingen per groep maximaal

7-12

1,5

jaar

13

Bij dit aanbod is geen lesbrief beschikbaar. Je hoeft het bezoek niet voor te bereiden in de klas. uur

 agen, twee d rondes per dag

Meer informatie

Villa Zebra komt met een nieuwe tentoonstelling voor kinderen van 7 t/m 12 jaar: Ticket to de Toekomst. Loop de trap op en kom terecht in een heel nieuwe wereld. Het is er dromerig, licht... Dit zou zomaar de toekomst kunnen zijn! Het kan volgende week zijn, het jaar 8888, of als je een opa of oma bent. Hoe gedragen we ons in de toekomst? Wat voor kleding dragen we, hoe reizen we van de ene naar de andere plek en gebruiken we nog wel computers? Een plattegrond leidt je langs kunstwerken en installaties in de tentoonstelling. Je onderzoekt zo een mogelijke toekomst en verbeeldt deze op de plattegrond. In Ticket to de Toekomst kun je zelfs op bezoek bij kunstenaars die Ă­n de tentoonstelling aan het werk zijn. Bezoek de werkplek van Hillegon Brunt, Chantal van Heeswijk, Menno Hiele, kunstenaarscollectief Kamp Horst en ontdek samen met kunstenaars hoe wij ons zouden kunnen gedragen in de toekomst. De leerlingen volgen na de tentoonstelling de workshop Fastfood Future in het museum. Ver in de toekomst bekijken de leerlingen het broodje van de toekomst. En dat smaakt natuurlijk naar meer! In de workshop werken de leerlingen aan hun eigen versie van toekomst-fastfood.

13


Bov enb

ouw

14


Bovenbouw optie 1

De koning van Katoren theater door Nachtdieren

Een muzikaal sprookje van belang voor de hele familie, naar het boek van Jan Terlouw.

WestlandTheater De Naald

250

leerlingen per voorstelling

Trailer nog niet beschikbaar.

8 april 2019 10:00, 12:30 of 14:00, eventueel ook op 9 april 2019

6+ jaar

3

50

voorstellingen

minuten

Impresariaat Buro Bannink

Bij de voorstelling wordt een lesbrief met video gemaakt ter verwerking. Stach schotelt de leerlingen enkele problemen voor, door samen te werken zoeken ze de beste oplossing voor het probleem. De les gaat over democratie en monarchie. Kan iemand in zijn eentje ons land leiden? Of kan een groep mensen beter de baas zijn dan één persoon?

Meer informatie

Zeventien jaar geleden overleed de koning van Katoren. Sindsdien heerst er een minister die zich alleen bezighoudt met nutteloze zaken, terwijl de problemen van de bevolking zich opstapelen. De jonge Stach wil hier iets aan doen en besluit dat hij koning wil worden. De minister geeft Stach zeven onmogelijke opdrachten die hij moet volbrengen voor hij tot koning kan worden gekroond. Tijdens zijn avonturen helpt hij niet alleen de bevolking van Katoren, maar leert hij ook wat het inhoudt om een goede koning te zijn. Muziektheater dat je doet swingen in de wereld van Terlouw. Een vernieuwde hedendaagse versie met een knipoog. Gespeeld door drie jonge acteurs onder de regie van Roderick Bredenoord. In een wereld waarin het vertrouwen in de politiek afneemt, het volk wordt opgezadeld met problemen in plaats van oplossingen en men opgroeit in angst, strijdt Stach voor de toekomst van onze kinderen en laat zien hoe het óók kan.

15


Bovenbouw optie 2

Internationaal Film Festival Rotterdam Een selectie korte films in allerlei genres: animatie, documentaire en fictie.

Oude Luxortheater & Schouwburg, Rotterdam

1,75

 ur filmfestiu val en 1,5 uur voorbereidende workshop

Voorbereidende workshop op 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 23 en 24 januari 2019 om 9:00, 10:30 en 12:45 Festivalbezoek op 31 januari 2019 om 10:00 en 13:30.

Groep

6 8 t/m

25

 orkshops en w twee voorstellingen

Er komt een lesbrief ter voorbereiding en ter verwerking, met een voor- en nagesprek en verwerkingsopdrachten.

Workshop: ÊÊn klas per workshop Voorstelling: maximaal 500 leerlingen per voorstelling, eventueel in combinatie met scholen uit andere regio’s

Trailer Trailer niet beschikbaar voor 2019. Bekijk hier de trailer van 2018.

Meer informatie

Het bezoeken van het Internationaal Film Festival Rotterdam is een waar spektakel. De leerlingen maken kennis met diverse korte films in allerlei genres: van animatie tot documentaire en fictie. Een presentator leidt de leerlingen door het programma heen en gaat met hen in gesprek. Bij de meeste films is de filmmaker aanwezig voor een Q&A met de leerlingen. In voorbereiding op het bezoek aan het festival krijg je zelf lesmateriaal. Bovendien komt er een docent van het IFFR langs in de klas voor een voorbereidende workshop. In de workshop wordt ingegaan op kennis over films, maar gaan de leerlingen zelf ook analoog aan de slag met film maken.

16


Bovenbouw optie 3

Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years museum Kunsthal Rotterdam Mode als draagbare kunst: Viktor&Rolf 1,5 uur: drie kwartier tentoonstelling, drie kwartier workshop 13, 14, 18, 20 en 21 september 2018 om 10:00, 11:45 en 13:30

Kunsthal, Rotterdam

30 Groep

6 8 t/m

leerlingen per groep

5

Er komt een lesbrief met informatie en filmpjes voor de leerkracht ter voorbereiding.

 agen met d vier à zes bezoeken

Meer informatie

Met Viktor&Rolf organiseert de Kunsthal in samenwerking met de ontwerpers en de Canadese curator Thierry-Maxime Loriot een grote overzichtstentoonstelling. De tentoonstelling ‘Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years’ onderzoekt de elementen die de ontwerpers uniek maken in de hedendaagse modewereld en toont hun radicale opvatting van ‘wearable art’. “Met magnifiek vakmanschap en dromerige silhouetten, soms gemaakt van rinkelende belletjes of rood tapijt, heeft het Nederlandse modekunstenaarsduo Viktor&Rolf gedurende de afgelopen twintig jaar draagbare kunst gemaakt in een unieke, eigenzinnige stijl”, aldus Thierry-Maxime Loriot, curator van de tentoonstelling. Het onderwijsprogramma voor Kunstpracht 9 ontwikkelen we de komende maanden samen met de Kunsthal. Het zal bestaan uit een museumbezoek van anderhalf uur. Je vertrekt met twee groepen tegelijk naar de Kunsthal. De ene groep start met het bezoeken van de tentoonstelling, de andere groep start met de workshop in het lab. Na drie kwartier wisselen de groepen. Je bezoekt de tentoonstelling zelfstandig met je leerlingen. De lesbrief bevat alle informatie om dit zelfstandige bezoek vorm te geven.

17


Praktische informatie Hoe meld ik me aan? Heb je een keuze kunnen maken? Fantastisch! Aanmelden voor Kunstpracht 9 kan tot en met donderdag 26 april, wanneer de meivakantie start. Voor de zomervakantie hoor je in welke voorstellingen en/ of musea je definitief bent geplaatst. We kunnen je eerste voorkeur namelijk niet garanderen. Uiteraard doen we alles wat we kunnen om je wel in je voorkeurskeuze te plaatsen. Het aanmeldformulier vind je op onze website onder Onderwijs > Kunstpracht 9. Op welke data worden we ingeroosterd? Bij alle voorstellingen in deze brochure hebben we mogelijke data vermeld. We verzoeken je graag om al deze data vrij te houden. Indien er data tussen zitten waarvan je al weet dat deelname onmogelijk is, kun je dat in het aanmeldformulier aangeven. Je hoort voor de zomer op welke data de voorstellingen en museabezoeken plaatsvinden. Wat kost deelname aan Kunstpracht 9? Deelname aan Kunstpracht 9 kost €5,50 per leerling exclusief busvervoer. Je kunt per gekozen voorstelling/museum kiezen of je hierbij ook gebruik wilt maken van busvervoer. Indien je daarvoor kiest, betaal je €1 per leerling extra. Wordt Kunstpracht 9 elk jaar aangeboden? Kunstpracht 9 wordt in ieder geval t/m schooljaar 2020-2021 aangeboden. In de komende jaren zullen we het programma verder uitbouwen om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeftes van de Westlandse scholen. Kan ik ook met één groep meedoen? Nee, je neemt altijd met de hele school deel aan Kunstpracht 9. Het is dus niet mogelijk om één of enkele klassen of bouwen in te schrijven. Wat zijn de voorwaarden voor Kunstpracht 9? Die vind je op onze website, onder Onderwijs > Kunstpracht 9. Aanmelden betekent dat je akkoord gaat met deze voorwaarden.

Voor Kunstpracht 9 kun je je aanmelden tot de meivakantie

18


Ik ben leerkracht in het SO of SBO, en ik denk dat de voorstelling te moeilijk is voor mijn leerlingen. Kan ik voor een lagere bouw kiezen? In overleg is dat zeker mogelijk. Bij het aanmeldformulier kun je de voorstellingen kiezen die je het meest passend lijken voor je leerlingen. Indien je alleen gebruik wilt maken van aanbod uit de onder- en middenbouw, geef je in het aanmeldformulier meer groepen op bij het aanbod voor deze bouwen. Wij zullen dan contact met je opnemen om samen te bekijken of dit inderdaad het meest passend is. Let op: je kunt niet meer dan één optie per bouw kiezen. Inschrijven voor lagere bouwen is alleen mogelijk voor scholen in het SO of SBO. Ik heb een combinatiegroep 5-6. Waar moet ik de groep indelen? In de regel kun je beter ‘te laag’ dan ‘te hoog’ kiezen. We raden aan om een voorstelling of museum uit de middenbouw te kiezen voor deze groep. Bij elke voorstelling staat vermeld voor welke doelgroep het in principe is. Valt groep 5 daar ook onder? Dan is het geen probleem om voor het bovenbouwaanbod te kiezen. Hoeveel begeleiders kunnen er mee? Per acht leerlingen vragen we je één begeleider mee te nemen. Op het overzicht dat je voor de zomervakantie van ons ontvangt, staat vermeld met hoeveel begeleiders wij rekening houden. Voor het SO en SBO houden we rekening met één begeleider per zes leerlingen. En wat als ik een andere vraag heb? Dan neem je gewoon contact met ons op! Je kunt ons bereiken via info@westlandcultuurweb.nl.

19


Colofon Dit is een uitgave van Westland Cultuurweb. In deze brochure vind je informatie over alle voorstellingen en musea die in het schooljaar 2018-2019 in het programma Kunstpracht 9 zijn opgenomen. Redactie:

Ilona Rozenboom

Inge Huijding

Jeroen Kunstman

Iris Scheffers

Vormgeving: Mangoa ontwerp Drukwerk:

Reclameland

De teksten en afbeeldingen die bij de voorstellingen en musea zijn geplaatst, zijn volledig eigendom van de aanbieders zoals vermeld in deze brochure. Met dank aan: Boijmans van Beuningen | Buro Bannink | De Dansers & Plan d- | Frontaal | Internationaal Film Festival Rotterdam | Kunsthal Rotterdam | Nachtdieren | Pieter Tiddens | Schippers & Van Gucht | Stip theaterproducties | Villa Zebra | Wie Walvis info@westlandcultuurweb.nl

Profile for Westland Cultuurweb

Brochure Kunstpracht 9 2018-2019  

Brochure met alle voorstellingen en musea van Kunstpracht 9 in schooljaar 2018-2019 voor Westlandse basisscholen.

Brochure Kunstpracht 9 2018-2019  

Brochure met alle voorstellingen en musea van Kunstpracht 9 in schooljaar 2018-2019 voor Westlandse basisscholen.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded