Fair: Magazine Oxfam-Wereldwinkels n°21 - april 2017

Page 1

FAIR HET MAGAZINE VOOR EERLIJKE HANDEL

WORLD FAIR TRADE D AY

FIETSERS VERKLEINEN DE AFSTAND TUSSEN NOORD EN ZUID

BIOMA AND ACTIE GRATIS DRAAGTAS

ZEG NIET ZOMAAR REEPJE TEGEN ONZE

PRALINÉREEP!

APRIL 2017 | #21

p3 WELKOM

‘DE PLA ATS WAAR MIJN HUIS STOND, IS IN EEN ZEE VERANDERD’ Partnerfonds steunt koffieboeren in Peru


RUBRIEK P 08 PRODUCT MAG HET IETS MEER ZIJN?

P 06 AANDACHT VOOR DUURZAAMHEID PAARSE RIJST WORDT BIO

P 18 JUNI BIOMAAND BIJ OXFAM GRATIS TOTEBAG

P 23 Lederen tas

issuu.com/wereldwinkels

PRODUCT

VISIE

WERELD

06 AANDACHT VOOR DUURZAAMHEID PAARSE RIJST WORDT BIO

07 VOEDSEL ANDERS TRANSITIE NAAR AGRO-ECOLOGIE

03 PERU MODDERSTROMEN VERWOESTEN KOFFIE-OOGST

08 MAG HET IETS MEER ZIJN? OF HOE OXFAM ALTIJD EEN STAP VERDER ZET

28 WORLD FAIR TRADE DAY FIETSEN TEGEN ONEERLIJKE HANDELSREGELS

26 OXFAM & PARTNERS WIE ZIJN OXFAMS PARTNERS?

Act GRA ie! toteb TIS ag p.18

EN OOK...

06 DIT WAS PRIKKEL 11 RECEPT Klassieke chocomousse

2

FAIR

16

Jongeren op logement

LENTE! Keramiek uit Vietnam

33

ZOMER! Eerlijk festivallen


P 28 13 MEI 2017 WORLD FAIR TRADE DAY

WELKOM

P 25 HANDEL NU! EERLIJKE SCHOLENACTIES

“De modder veegt alles weg” Sinds begin dit jaar teisteren hevige regens Noord-Peru. Modderstromen en overstromingen zorgen voor een ongeziene vernieling van landbouwgronden en infrastructuur. Net voor het oogsten van de koffiebessen is dit een ramp voor de lokale boeren en hun coöperaties. Een van onze partners en haar leden is ongemeen hard geraakt: Norandino.

P 19 Snijplank

De oogst dreigt verloren te gaan omdat de boeren hun velden niet of nauwelijks kunnen bereiken. De grond van sommige koffievelden is weggespoeld en door de hoge vochtigheid in combinatie met de warmte ontwikkelen koffieziektes zich aan een razendsnel tempo.

OP DE KOFFIE JONGEREN 12 OP BEZOEK OUDENAARDE BEZOEKT CHILI

25 HANDEL NU! EERLIJKE SCHOLENACTIES

30 LA RIOJANA STORM IN EEN GLAS WIJN

33 FUTURE PROOF JONGEREN OP VAKANTIE NAAR UTOPIA

De oogst voor 2017 wordt momenteel 70% lager geschat dan voorbije jaren. Huizen, wegen en materiaal zijn verloren gegaan in het water. Families verloren het dak boven hun hoofd en bezittingen zijn letterlijk weggespoeld. STEUN DE GETROFFEN BOEREN Help ons om de getroffen boeren te steunen. Dat kan door een bijdrage te storten aan het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels op rekeningnummer BE27 7805 9212 3173 (BIC: GKCCBEBB) met vermelding ‘Solidariteitsactie Peru’. Je kan ook het Partnerfonds steunen voor andere projecten door te storten met vermelding ‘Gift’. Wist je trouwens dat een gift vanaf € 40 fiscaal aftrekbaar is? Bedankt voor

VIND DE WERELDWINKEL IN JOUW BUURT OP OXFAMWERELDWINKELS.BE/WINKELS

je steun!


4

FAIR


FOTOblog

Duurzame koffie in je kop Stralend blauwe hemel aan de voet van de Andes. Hier wordt onze Peruviaanse koffie geteeld. De hoogte is verantwoordelijk voor een schitterende koffie met een zachte body. De streek is bekend voor de teelt van biologische koffie en onze producenten telen vaak nog op een traditionele, duurzame manier. Peru is dan ook de grootste uitvoerder van biologische ĂŠn fairtradekoffie. Sinds begin dit jaar echter wordt Peru geteisterd door aanhoudende regens en modderstromen. Nefast voor de koffieboeren en hun velden. Niet alleen wordt de oogst voor een groot deel verwoest, door de modderstromen worden onder andere wegen onberijdbaar en kan de geoogste koffie niet vervoerd worden. (zie ook de oproep voor steun aan het Partnerfonds op pagina 3)

250 g â‚Ź4,10

Foto: Maarten Siebe De Ruyck

FAIR

5


ETALAGE PRODUCT

PA ARSE RIJST WORDT BIO! Onze rijstproducenten uit Laos kunnen eindelijk de meerwaarde van hun duurzame productiemethodes verzilveren. Vanaf juni is de paarse rijst mét BIO-label verkrijgbaar. De producenten ontvangen nu niet alleen een fairtradepremie, maar ook een biopremie voor hun rijst. In tegenstelling tot de grote rijstplantages in de buurlanden, komt het gros van de Laotiaanse rijstproductie nog duurzaam tot stand. De rijke diversiteit van rijstsoorten in Laos is het resultaat van eeuwenlange selectie en zaaduitwisseling tussen boeren van verschillende etnische groepen. Boeren planten traditioneel drie tot vier verschillende variëteiten om zeker te zijn van een continue voedselvoorziening. Elke variëteit heeft immers een verschillende weerstand tegen extreme weersomstandigheden en ziektes, en heeft bovendien een verschillend oogstmoment. Om deze rijkdom aan rijstsoorten en het belang van kleinschalige duurzame landbouw te ondersteunen is er een grote taak weggelegd voor de Laotiaanse overheid. Zij kan haar boeren, die nog aan landbouw doen op een manier die wél houdbaar is voor de planeet, wapenen en zelfs afschermen voor de lokroep van de grote monoculturen. www.oxfamwereldwinkels.be/LFP

ACTIE

JONG GEWELD GESPOT IN GENT De kantoren van Oxfam-Wereldwinkels werden in het weekend van 17 februari achtergelaten in de handen van 40 jongeren. Zij deden mee aan Prikkel, georganiseerd door Oxfam en Broederlijk Delen. Een heel weekend lang dacht de jonge bende na, debatteerden ze en kwamen ze meer te weten over de nuances van de globale economie. Op zondag namen ze al deze kennis mee op de Global Market met twintig standjes waar de deelnemers extra ideeën konden shoppen. De balans van Prikkel 2017? 16 workshops, 15 vrijwilligers, 1 feestje, en 40 gelukkige jongelingen. Generatie Y laat van zich horen!

6

VOEDSEL ANDERS Naast het herschrijven van de handelsregels zodat iedereen kan profiteren van de ontwikkeling die handel kan brengen, legt Oxfam-Wereldwinkels ook de nadruk op de nood aan een economisch aantrekkelijk landbouwmodel dat rekening houdt met de toekomst van de planeet. Een landbouwmodel met een productiesysteem dat zich baseert op natuurlijke cycli en ecosysteemfuncties, eerder dan op inbreng van kunstmeststoffen en pesticides. Een handelskader dat een dergelijk model bevordert, kan een nieuw evenwicht brengen dat vertrekt vanuit die agroecologische landbouwprocessen en de ontwikkeling die daaruit voortvloeit. Oxfam-Wereldwinkels gelooft erin dat een goede toepassing van de meest geavanceerde agro-ecologische principes toegang zal bieden tot verdere ontwikkeling, voornamelijk daar waar de bevolking niet over voldoende vruchtbare landbouwgrond beschikt. Door de combinatie van verschillende gewassen, zowel voor de lokale als de internationale markt, kan de economische productiviteit van een landbouwareaal de hoogte in gaan. Agro-ecologie kan dus bijdragen tot een hoger gezinsinkomen, een interessanter inzetten van arbeid en ultiem tot een betere levenssituatie voor de boeren. Het bevoordelen van dit soort landbouwpraktijken via handelsregels is voor Oxfam-Wereldwinkels dan ook de logica zelve.

Ook zin gekregen om kennis te maken met deze geëngageerde jongeren? Eerstvolgende afspraak op Future Proof (zie pagina 32).

Oxfam-Wereldwinkels sluit zich, met haar specifieke invalshoek en expertise, graag aan bij de campagne rond agro-ecologie in Vlaanderen. Het is een groeiende beweging van 15 organisaties in Vlaanderen die pleit voor een transitie naar agro-ecologie. Agro-ecologie combineert een ecologische productie met een correcte vergoeding, respect voor de kennis en de ervaring van de boer, eerlijke handelsrelaties en een rechtvaardige toegang tot grond.

www.oxfamwereldwinkels.be/Prikkel

www.voedselanders.be

FAIR


KONING klant

“Als mama wil je het beste voor je eigen kinderen, maar ook voor ouders die hetzelfde wensen voor hun kinderen, maar daar onze steun voor nodig hebben.” Vandaag kocht ik wijn voor mijn schoonvader. Omdat hij bij ons het gras komt afrijden. Maar daarnaast ook chocolade en sesamrepen. Die repen kan ik niet laten liggen, ze zijn een echte verslaving geworden en dus met stip mijn favoriete wereldwinkelproduct. Ik werk in het buitengewoon onderwijs, bij jongeren met autisme. Velen van hen konden al kennismaken met vrijwilligerswerk in het magazijn van de winkel en daarom is mijn bezoek aan de wereldwinkel ook een beetje een wederdienst, voor de kansen die Oxfam aan mijn studenten gaf. Ik kies voor eerlijke handel, omdat ik denk dat dit de economische ontwikkeling in arme landen ten goede komt. Ik denk dat kinderen en kansarme gezinnen door fair trade hun leven kunnen bouwen of heropbouwen. Als mama wil je het beste voor je eigen kinderen, maar ook voor ouders die hetzelfde wensen voor hun kinderen, maar daar onze steun voor nodig hebben.

LIES VAN DAELE Klant Oxfam-Wereldwinkel Gent-Centrum

HA AL DE STOKKEN UIT HUN WIELEN Op 13 mei vieren we de Internationale Dag van de Fair Trade. Samen met talloze vrijwilligers en sympathisanten kruipen we op ons stalen ros en trappen we de kilometers weg. Op weg naar het Zuiden. Want door te fietsen willen we aantonen dat er teveel afstand is tussen de producenten in het Zuiden en onze heren en dames politici in het Noorden. Als we al onze kilometers optellen moet het duidelijk zijn dat we met veel, heel veel mensen zijn, die eerlijke handelsregels eisen, voor iedereen! Iedereen is voor ontwikkeling. Uiteraard. Maar, als het erop aankomt, steken de beleidsmakers stokken in de wielen van die landen, regio’s en producenten die willen ontwikkelen door handel te drijven. Bijvoorbeeld door steeds hogere invoerbelastingen te heffen op producten die in het Zuiden verwerkt worden. Het is op deze manier goedkoper om ongebrande koffiebonen te importeren, dan in het Zuiden gebrande koffie. Je betaalt minder invoerbelasting op thee in bulk dan in theebuiltjes, gevuld in het land van herkomst. Zo blijven producenten in het Zuiden niets meer dan aanvoerders van ruwe grondstoffen en krijgen ze geen kansen om zich verder te ontwikkelen. Zoek een actie in jouw buurt: www.oxfamwereldwinkels.be/fairtradeday

FAIR

7


PRODUCT

MAG HET IETS MEER ZIJN?

8

FAIR

Al meer dan veertig jaar trekt OxfamWereldwinkels aan de kar om van eerlijke handel de normaalste zaak van de wereld te maken. We analyseren grondstoffenketens en zoeken uit waar het allemaal misloopt en welke oneerlijke of absurde regels ervoor zorgen dat producenten in het Zuiden niet hun volledige potentieel kunnen benutten om tot ontwikkeling te komen. We ondersteunen boeren in het Zuiden met vormingen ĂŠn met markttoegang. Met als resultaat, meer dan 200 producten, afkomstig uit eerlijke handelsrelaties, in onze wereldwinkels.


NIET SNEL TEVREDEN Voor die producten in de wereldwinkels gaan we niet over één nacht ijs. Soms lijkt het evident, maar makkelijk is het nooit. Zo kopen we al onze koffie rechtstreeks van coöperaties in het Zuiden die we goed kennen, vaak bezoeken en waar we de ontwikkelingen op de voet volgen. CHOCOLADE MET EEN SMAAKJE Naast deze enkelvoudige producten vind je ook tal van samengestelde producten in de wereldwinkelrekken. Samengesteld, dat wil zeggen grondstoffen uit het Zuiden die hier in het Noorden verwerkt worden tot een eindproduct, gemengd of aangevuld met grondstoffen uit het Noorden. Denk maar aan ons breed assortiment chocolade. De cacao en suiker komen uiteraard uit het Zuiden, maar de cacaobonen worden hier verwerkt tot de nodige halffabricaten om chocolade te maken. Bovendien voegen we bij een aantal chocolades smaakjes toe, onder de vorm van noten, karamel of zeezout. Zo een productieketen kan heel ingewikkeld zijn. Oxfam gaat hier een stapje verder dan een doorsnee gelabeld merk. We hebben oog voor elk individueel ingrediënt in de keten, ook waar het minder evident is. Neem nu een reepje pralinéchocolade. Naast de noodzakelijke ingrediënten om chocolade te maken, voegen we hier een extra smaak toe, praliné, die op zich ook uit verschillende ingrediënten bestaat. Ook van die ingrediënten willen we alles weten:

waar komen ze vandaan, door wie wordt de praliné gemaakt, hoe duurzaam is het productieproces? Kunnen we voor elk ingrediënt een fair trade gelabeld of eerlijk alternatief naar voor schuiven? We kiezen ervoor om niet langer de praliné van Barry Callebaut te kopen. We kwamen niet duidelijk te weten waar de origine van de verschillende ingrediënten lag. En dat kon niet voor ons. Nu sourcen we zelf de verschillende ingrediënten van de pralinévulling en laten deze speciaal voor onze chocoladetoepassingen maken en aan onze chocoladeverwerker bezorgen. Door deze extra inspanning kunnen we garanderen dat al de ingrediënten in onze pralinéchocolades volledig traceerbaar zijn tot bij de coöperatie waarmee we een eerlijke handelsrelatie hebben. Dit is geen evidentie, omdat het bij fairtradecacao en -suiker toegelaten is dat ingrediënten van eerlijke handel en conventionele handel gemengd worden, waardoor grondstoffen van conventionele handel in een chocoladereep van eerlijke handel terecht kunnen komen. Dit systeem van mass balance werd uitgedokterd om het de grote industriële verwerkers in de aanvoerketen makkelijker te maken. Opnieuw een mooi voorbeeld hoe de grote spelers hun machtspositie in de schaal werpen, zelfs als het om fair trade gaat. Waarom is traceerbaarheid belangrijk voor kleinschalige producenten? Op het moment van de oogst, wanneer hun cacao beschikbaar is, moet er bij hen gekocht worden. Weten dat je je grondstof kwijt kan, maakt dat je ook kan plannen en investeren in de opbouw van de coöperatie.

FAIR

9


PRODUCT

48 g reepje pralinéchocolade bestaat uit 76,2% chocolade en 23,8 % praliné

23,8% Pralinévulling

76,2% chocolade

Praliné Oxfam laat de praliné speciaal voor haar chocoladetoepassingen maken. • Fairtradecacaopoeder van Ecookim uit Ivoorkust. Volledig traceerbaar.

CHOCOL ADE

• Fairtraderietsuiker van Coopecanera uit Costa Rica. Volledig traceerbaar.

• Fairtradecacao van Ecookim uit Ivoorkust (cacaoboter en cacaomassa).

• IMO Fair for Life-gecertificeerde palmolie uit Ghana. Volledig traceerbaar.

Volledig traceerbaar. Ten minste 23% cacaobestanddelen.

Naast het gekende Fairtrade-certificaat van FLO, aanvaardt Oxfam-Wereldwinkels ook deze certificeerder.

• Fairtradesuiker uit Mauritius. Deze rietsuiker wordt aangekocht door de verwerker van verschillende

• Hazelnoten uit Italië. We kiezen bewust voor

fairtradecoöperaties in Mauritius, geen

hazelnoten uit Europa, namelijk uit Italië,

mass balance. Hier wil Oxfam graag

omdat de arbeidsnormen in de Europese

verder op inzetten om ook de suiker te

Unie het risico op kinderarbeid afdekken. Er

kunnen gebruiken van de coöperaties

zijn immers geen fairtradestandaarden voor

waar ze een directie relatie mee heeft

hazelnoten, wat ons een extra uitdaging geeft

en die ze ondersteunt. Momenteel is dit

in onze zoektocht naar duurzame alternatieven.

niet mogelijk door efficiëntiewensen

De hazelnoten worden aangekocht door de

van de verwerker in de keten.

verwerker. • Melkpoeder wordt toegevoegd door de • Vollemelkpoeder wordt toegevoegd door de

verwerker.

verwerker. • Sojalecitine wordt toegevoegd door de • Voedingsvezel (oligofructose, inuline) wordt toegevoegd door de verwerker. • Sojalecitine wordt toegevoegd door de verwerker.

10

FAIR

verwerker.


RECEPT

CHOCOLADEMOUSSE 30 MIN

6 PERS.

Ingrediënten 150 g fondantchocolade * 3 eieren 30 g BIO Mascobadorietsuiker* 10 g boter *Verkrijgbaar in je Oxfam-Wereldwinkel Bereiding Smelt de chocolade met de boter (au bain-marie of in de microgolfoven). Voeg de suiker toe. Meng één voor één de eierdooiers er onder. Klop het eiwit tot een luchtig schuim en meng het met de chocolade. Verdeel in schaaltjes. Recept van Marleen Hemelaer, Oxfam-Wereldwinkel Temse

FOCUS OP IVOORKUST Ivoorkust is het belangrijkste cacaoproducerend land ter wereld en is goed voor zo’n 35% van de wereldwijde productie. Buurland Ghana volgt op de tweede plaats en de hele West-Afrikaanse regio is goed voor ongeveer 70% van alle geleverde cacaobonen ter wereld. Is er een probleem in deze regio, dan heeft meteen ook de hele sector een probleem. Om de uitdagingen goed te begrijpen en te spreken met kennis van zaken, kiest OxfamWereldwinkels er bewust voor om aanwezig te zijn in Ivoorkust.

FAIR

11


DOEN vrijwilliger

“We konden met eigen ogen zien welke meerwaarde fair trade betekent voor de wijnboeren in Chili.”

“Oxfam-Wereldwinkel Oudenaarde

Finland, Oostenrijk, Engeland en de

mensen tot bedreven sprekers voor

bestaat twintig jaar, net als de coö-

Dominicaanse Republiek vierden mee.

het internationaal gezelschap. We

peratie Vinos Lautaro in Chili. Sinds

We werden flink in de watten gelegd

konden met eigen ogen zien welke

jaren is er een partnerband tussen

met uitgebreide maaltijden, uitstap-

meerwaarde fair trade voor hen be-

ons. Deze verjaardag konden we dus

pen, een drink en veel knuffels. En dat

tekent. We merken de problemen en

niet laten voorbijgaan. We trokken

allemaal ondanks de branden die er

uitdagingen waar de coöperatie nu

naar Chili!

in Chili woedden, ook in de omgeving

(nog) voor staat, de klimaatverande-

van Curicó.

ring bijvoorbeeld, de veroudering of de mechanisatie.”

De verjaardag werd een week lang

12

gevierd, in een internationaal fair-

We konden luisteren naar het verhaal

tradegezelschap: uiteraard Chilenen,

van de wijnboeren: hoe ze in twin-

Marc, Erwin, Trudy en Martine

maar ook delegaties uit Zweden,

tig jaar evolueerden van bedeesde

Oxfam-Wereldwinkel Oudenaarde

FAIR


FAIR producten

vers van de pers!

aperitief onder de zon

keramiek uit Vietnam

recept noedeltaart

juni biomaand bij Oxfam

cactuskaarsen uit IndonesiĂŤ en Thailand


PRODUCT

Lekkere nootjes om te kraken

BIO Amazonenoten 120 g, €3,75

BIO Pindanoten 150 g, €2,25

Chips uit Costa Rica

BIO Fruit & notenmix

Amandelnoten natuur

BIO Cashewnoten curry

BIO Cashewnoten zout

100 g, €4,75

50g €1,10 150g €2,90

Yucachips paprika 50g €1,10 150g €2,90

Nieuw!

100g, €3,75

Yucachips zout

BIO Cashewnootjes Chili 120 g, €3,95 Een nieuwe variant van onze cashewnootjes. Voor de durvers: heel pikant!

BIO Cashewnoten natuur 120 g, €3,75

120 g, €3,95

120 g, €3,95

Yucachips taco 50g €1,10

Banaanchips zout 85g €1,50

Vers van de pers! Sinaasappelsap smaakt nog zo lekker als je het vers hebt geperst. Of heb je snel wat citroen- of limoensap nodig voor een cocktail of een frisse dressing? Geen probleem met deze citruspers uit keramiek in een trendy kleurtje. Stukjes vers fruit kan je mooi presenteren in het bijhorende vergiet. Uit Thailand. Citruspers ‘Pila’ in lichtgroen Ø 11 cm €21,00 (401043)

Fruitvergiet ‘Pila’ in lichtgroen Ø 15 x 7,5 cm €23,00 (401058)

14

FAIR


Aperitief onder de eerste zon De eerste zonnestralen die zich voorzichtig laten voelen, brengen onmiskenbaar lente- en dus aperitiefkriebels met zich mee. In je Oxfam-Wereldwinkel vind je alles wat je nodig hebt om te klinken op de ontluikende lente: een fris wijntje, exotisch fruitsap en lekkere hapjes. Guavashake 1 l, €2,25

Sauvignon blanc

BIO Rosé Malbec

Een goede mondvullende, fruitige wijn. Ideaal bij rijstgerechten en zachte curries, maar kan ook als aperitief gedronken worden.

Deze wijn geeft fris rood fruit in de neus. De smaak is vol, sappig en rond, met een fijne fraîcheur in de finale. Lekker als aperitief, bij een lichte maaltijd en barbecue.

75 cl, Chili, €4,65

Zet de bloemetjes binnen

Haal de lente in huis met deze fleurige doosjes en bloempotjes uit India.

75 cl, Argentinië €6,95

Een exotische mix van guave en ananas! Één guave bevat maar liefst 6 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Een glaasje Guavashake is dus niet alleen fair, maar ook een vitamineboost. En bovendien geef je er de Braziliaanse boeren van Coagrosol een duwtje mee in de rug bij de uitbouw van hun eigen verwerkingslijn voor mango- en guavepuree.

Ronde bewaardoos Ø 8 x 11 cm €10,00 (401281) Rechthoekige bewaardoos 24 x 12 x 8 cm €17,50 (401284) Vierkante bloempot Ø 13 x 13 cm €11,50 (401282) Set van 3 bloempotjes met schaal Ø 10 x 10 cm €18,50 (401283)


PRODUCT

Maar eerst… koffie! ‘Single origin’, wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer een koffie ‘single origin’ is, betekent dat dat de bonen uit eenzelfde regio of van één boerderij afkomstig zijn. Dit in tegenstelling tot een ‘blend’ waarin bonen van verschillende streken of landen vermengd worden. Het voordeel van ‘single origin’ is de traceerbaarheid: je kan makkelijker achterhalen waar je koffie vandaan komt en een hoge kwaliteit garanderen. Ook kan je in je koffie de karakteristieke smaken van de regio terugvinden.

pië

Ethio

Peru

Congo

BIO Goldkoffie

BIO Aymarakoffie

BIO Lake Kivukoffie

Deze wereldbefaamde originekoffie, een Ethiopische yirgacheffe, is uitzonderlijk door zijn pittige, kruidige smaak en zijn aangename body. De yirgacheffe geldt wereldwijd als één van de beste koffiesoorten.

De Aymarakoffie combineert een zachte, intense smaak met een romige body.

Topkoffie van het hoogland rond het Kivumeer. Een aromatische koffie met een aangename body en een fijne aciditeit.

250g, gemalen of in boontjes, €4,85

250g, €4,10

250g, €4,10

Traditioneel keramiek uit Vietnam Het keramiek van Bat Trang, geproduceerd in de buitenwijken van Hanoi (Vietnam), stond in de 16de en 17de eeuw bekend als het beste ter wereld. Ook nu nog kent het land echte vakmensen, maar vaak kunnen zij niet profiteren van de economische opleving van Vietnam. Craft Link werkt met ambachtslui die deel uitmaken van etnische minderheden, in afgelegen gebieden wonen of lijden aan een lichamelijke handicap. De organisatie wil een markt vinden voor de producten van deze vakmensen om hun levensstandaard te verbeteren en tegelijk traditionele ambachten van Vietnam bevorderen. Craft Link ondersteunt de ambachtslieden met trainingen over bijvoorbeeld de prijszetting van producten, de ontwikkeling van nieuwe ontwerpen en de fairtradeprincipes. Dit modieuze servies in fruitkleuren is mat gelakt, wat de kopjes en theepotten een unieke uitstraling geeft.

16

FAIR

Kom met bordje en lepel uit keramiek kiwi (401170) / watermeloen (401169) / perzik (401171) Ø 11 x 10 €16,90 Kopjes

kiwi (401145) / watermeloen (401146) / perzik (401147) Ø 10 x 6,5 cm hoog €7,90 / stuk

Tea-for-one uit keramiek Ø 10 x 15 cm €19,50 (401160)

Vierkante theepot uit bamboe en keramiek Ø 13 x 9 cm €35,00 (401172)


Wereldkeuken Fijne noedels van witte rijst of noedels boordevol vezels? Beiden lekker snel klaar! Breng het lekkerste in je keuken naar boven. Met deze sausjes geef je een smaakvolle en exotische toets aan elk gerecht.

NIEUW!

BIO Sojasaus 200 ml Thailand €2,55

Noedels van witte rijst 225g Thailand €2,20

200 ml Thailand €1,80

225g Thailand €2,20

200 ml Thailand €1,80

4 PERS.

200 ml Thailand €1,80

Noedels van zilvervliesrijst

Woksaus zoetzuur

15 MIN

Woksaus Woksaus Teriyaki Soja-Gember

Sweet Chilisaus

250 ml Thailand €1,80

Sambal Oelek 110 g Thailand €1,55

NOEDELTA ART MET ZOETZURE WOKGROENTEN Ingrediënten 2 eieren / zout* / 1 tl lookpasta* / 2 el olijfolie* / 1 pak noedels* / 3-4 tl sambal oelek* / 1/2 flesje woksaus zoetzuur* / 2 zakken wokgroenten (800g samen) / eventueel 200 g hespblokjes * Verkrijgbaar in je Oxfam-Wereldwinkel Bereiding 1. Bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en spoel af met koud water. 2. Klop in een kom de eieren los met sambal en zout naar smaak. Voeg de lookpasta toe. Meng de noedels door het eiermengsel. 3. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Voeg de noedels toe en bak ze enkele minuten op een laag vuur. Leg een bord op de pan, keer de pan om en laat de noedeltaart weer in de pan glijden. Bak nu ook de andere kant enkele minuten. 4. Verhit de overige olie in een wok en roerbak de wokgroenten in 4 minuten gaar. Voeg de hamblokjes en de woksaus toe en wok kort mee. 5. Serveer de noedeltaart op een schaal met bovenop de gewokte groenten. Recept ontwikkeld door Fair Trade Original ism Gees van Asperen FAIR

17


PRODUCT

ACTIE

JUNI BIOMA AND BIJ OXFAM

ACTIE: Koop voor 30 euro producten in je OxfamWereldwinkel en je krijgt een gratis katoenen draagtas. Helemaal biologisch en fair trade, uiteraard! Bij aankoop van €30 krijg je draagtas uit biokatoen (met een winkelwaarde van €4,50). Één tas per klant per aankoop, niet cumuleerbaar met andere kortingen. Actie geldig in alle Vlaamse Wereldwinkels van 01/06/2017 t.e.m. 30/06/2017, tot zolang de voorraad strekt.

BIO Cacaobeertjes ontbijtgranen

180 g €3,25

Opgestaan met reuzehonger? Dan eet je toch gewoon een beer als ontbijt? Gepofte rijst met chocoladepoeder om je dag met een knal te starten. Met cacao, suiker en rijst van eerlijke handel. Goedgekeurd door kindjes! Bevat veel minder suiker dan vergelijkbare producten.

€1,20 33g

Geniet van een biologisch tussendoortje BIO Mango-kokosreep BIO Choco-crispyreep BIO Amandel lemon bar 18

FAIR

Paarse rijst wordt BIO 500 g, Laos €3,55

De kleinschalige producenten in Laos telen hun rijst al eeuwen op een duurzame manier. Vanaf nu kunnen ze ook uitpakken met het biolabel. De paarse rijst is een mix van drie soorten rijst: witte kleefrijst, jasmijnrijst en zwarte rijst. Een uitgesproken parfum en een prachtige, paarse kleur maken deze rijstmengeling uniek. De Laotianen gebruiken deze kleefrijst vooral bij feesten.


PRODUCT

Biokatoen: beter voor het milieu en voor je huid!

De industriële productie van katoen vraagt veel van het milieu: er is niet alleen heel veel water voor nodig, de planten worden ook met vervuilende pesticiden bespoten. Dat is slecht voor de natuur én voor de boeren die aan deze toxische stoffen worden blootgesteld. Biokatoen is afkomstig van plantages die werken volgens de principes van de biologische landbouw, zonder chemicaliën of genetisch gemodificeerde planten. Biokatoenboeren zorgen ervoor dat de bodem waarop ze werken veel water kan opslaan. Bovendien gebruiken ze enkel organische meststoffen en bestrijden ze insectenplagen op een natuurlijke manier. En ook jij hebt minder kans op irritatie van de huid of allergieën als je biokatoen draagt!

Biowijn

in de kijker Die uitgebreide, smaakvolle wijnbeschrijvingen? Die krijgen we onder andere van André Van der Elst en Nico Van Rysselberge, sommeliers die studenten van Syntra laten kennismaken met de wondere wereld van wijn. Zij proefden voor ons twee Argentijnse biowijnen van onze partner La Riojana. BIO La Posada Torrontes €7,60

Deze blend van torrontes en sauvignon blanc levert ons een licht gele fonkelende wijn met uitnodigende aroma’s van rijp wit steenfruit en toetsen van witte bloesems. In de mond start de wijn met een volle aanzet van rijpe banaan, ondersteund door een lichte kruidigheid en fijne zuurtjes. Dit fruit wordt op het einde mooi afgerond door een elegant bittertje. Een sappige wijn die zich goed voelt bij een lekker stukje kipfilet, vol-au-vent of kalkoen.

Biokatoen voor in de keuken met bloemenmotief uit India Ovenwant 22 x 29 cm €9,00 (401120)

Set van pannenlappen 22 x 25 cm €8,50 (401121)

Schort

85 x 70 cm €17,90 (401124)

Bij een lekker wijntje hoort een smakelijk

kaasplankje uit india

marmer en hout Kaasplank 30 x 20 x 0,5 cm €23,50 (401299)

Snijplank 21 x 13 x 0,5 cm €13,50 (401300)

BIO La Posada Malbec €7,60

De Malbec - het vlaggenschip van de Argentijnse druiven - biedt ons een wijn met een schitterende intense rode kleur. In de neus worden we begroet door gestoofde rijpe kersen en pruimen, ondersteund door witte tabak. In de mond geeft de wijn dan weer een volle aanzet van rijpe aardbeien en viooltjes, onmiddellijk gevolgd door noties van sous-bois met een elegante kruidigheid. Een subtiele aciditeit en sappige tannine maken dat deze wijn zich thuis voelt bij een stoofpotje van wild of een lekker stukje konijn. *Lees ook het interview met La Riojana, de producent van deze wijnen op pagina 30

Kaasplank 'Gruyère' uit rubberhout 24 x 26 x 2,5 cm Thailand €29,90 (401375)

FAIR

19


PRODUCT

Klassieke chocolade repen van 50g €0,85 met cacao uit Ivoorkust

• • • • •

Melkchocolade BIO Witte chocolade Notenchocolade Fondantchocolade Pralinéchocolade

*Lees alles over de verschillende ingrediënten in ons pralinéreepje op pagina 8

Handig in de keuken of voor grote snoepers!

BIO Zandkoekjes citroen BIO Zandkoekje kokos 125g, €2,40

€2,50

Chocolade 200g met cacao uit Ivoorkust

20

FAIR

GRA BLI TIS KJE

Take a Fair

BON

BON

Melkchocolade Fondantchocolade

Break!

Ga voor een eerlijke pauze: haal met deze bon een gratis blikje frisdrank in je Oxfam-Wereldwinkel! Geldig van 13 mei tot 30 juni 2017 in alle Vlaamse Oxfam-Wereldwinkels. Keuze uit BIO Limonade, BIO Icetea, BIO Cola. 1 bon per klant, enkel originele bonnen, niet cumuleerbaar met andere kortingen, niet inwisselbaar tegen geld. Zolang de voorraad strekt. Naam: ........................................................................... e-mailadres:............................................................................


CactuS

blauwgroen kaarsje ‘cactus’ (S) 7,5 cm hoog Indonesië €8,50

donkergroene kaars ‘cactus’ (L)

uit Indonesië en Thailand

15 cm hoog Indonesië €9,50

(401039)

(401041)

€9,50 €9,50

€8,50

groen kaarsje ‘Cactus Spike’

4 x 6 x 7,5 cm 7,5 cm hoog, Thailand €3,50 / stuk (401018)

groen kaarsje ‘Cactus Punky’

lichtgroene kaars ‘cactus’ (M)

(401017) / 4 x 6 x 7,5 cm hoog

10 cm hoog Indonesië €9,50

Thailand €3,50 / stuk

(401040)

Sleutelhangers 'Plant Friends': assortiment van 4 3 x 4 x 7 cm Thailand €5,50 / stuk (401016)

Beeldjes in zandsteen uit Vietnam hart ‘Lief’

3 x 8,5 x 8 cm / €10,50 (401056)

olifant 'Welkom' 3 x 12 x 8 cm / €11,50 (401054) huis 'Home sweet home' 7 x 7 x 8,5 cm / €15,50 (401055)

FAIR

21


PRODUCT

Schone za(a)kjes uit Vietnam

Make-upzakje 'Little Paradise' met rits, in blauw en ecru 22 x 11 x 9 cm €17,00 (400916)

Zakje 'Little Paradise' met rits, in blauw en ecru 17 x 12 cm €13,50 (400920)

Zakje met spiegel 'Little Paradise' voor juwelen en makeup, in blauw en ecru 18 x 11 x 5,5 cm €17,00 (400919)

Tasje 'Little Paradise' met metaal, in blauw en ecru 12 x 10 x 7 cm €15,00 (400925)

Slingbag 'Little Paradise' in blauw en ecru, omkeerbaar

binnenkant lichtblauw 45 x 35 cm €35,00 (400923) binnenkant donkerblauw 45 x 35 cm €35,00 (400924)

Zilveren juwelen uit Mexico

Juwelen uit Kenia Oorhangers met lichtgroene parels 5 cm lang, €7,00 (401369)

Ketting met lichtgroene parels en metaal 47 cm omtrek €12,50 (401368)

Ring in zilver

draad vierkant €22,00 (401420)

Ring in zilver

breed en mat in het midden €27,00 (401413)

Vierkante oorhangers

glanzend en mat in zilver €18,50 (401416)

Oorhanger in zilver

druppel in druppel €18,00 (401419)

22

FAIR


PRODUCT

Gestrikt en gepakt, klaar voor de lente Leder uit India Tas in donkeroranje leder met rits 30 x 28 cm €89,90 (401207)

Portefeuille in leder met flap

donkeroranje (401235) / watergroen (401236) 13,5 x 11 cm, €32,00

Vierkante portemonnee in leder donkeroranje (401230) / watergroen (401231) 7 x 7 cm, €7,50

Rugzak in watergroen leder met rits aan de zijkant 45 x 36 cm €95,00 (401211)

Sjaals uit India en Vietnam

(1)

(2)

(3)

(4)

(6)

(8)

(7)

(5)

(9)

Sjaal uit katoen met witte strepen (1) blauw en groen (401322) (2) beige en grijs (401320) (3) roze en beige (401321) / 180 x 50 cm, India €13,00 Sjaal uit katoen met donkerblauw motief (4) roest (401204) (5) turkoois (401203) 200 x 70 cm, India €26,00 Sjaal in grof katoen (6) roze (401184) en (7) turkoois (401182) 180 x 60 cm, Vietnam €12,50 Sjaal met zwarte lijnen uit zijde en linnen (8) baksteenrood (401185) (9) watergroen (401187) 180 x 60 cm, Vietnam €14,50 FAIR

23


KAARTENSET

JOUW WENSEN

voor verjaardag, geboorte of zomaar

VROLIJKE KINDEREN

SET

€10

2×3

180 × 120 MM

NIEUW

SET

KAARTENSET

PROFICIAT

€ 10

3×2

180 × 120

KAARTENSET

FANTASIE

MM

SET

€ 10

VERJAARDAGSKALENDER Met foto’s van internationale en Belgische topfotografen o.a. Tim Dirven (De Morgen) en Lieve Blancquaert.

€ 14

1 2

A4 FORMAAT

Maart

China. Giechelende meisjes van het Miao-volk.© Bruno Morandi

____________________________

9

____________________________

17 ____________________________

25 ____________________________

____________________________

10 ____________________________

18 ____________________________

26 ____________________________

3

____________________________

11 ____________________________

19 ____________________________

27 ____________________________

4

____________________________

12 ____________________________

20 ____________________________

28 ____________________________

5

____________________________

6

____________________________

14 ____________________________

22 ____________________________

30 ____________________________

____________________________

15 ____________________________

23 ____________________________

31 ____________________________

____________________________

16 ____________________________

24 ____________________________

7 8

13 ____________________________

21 ____________________________

29 ____________________________

Bestel via 11.BE/WINKEL of kijk eens rond in je Wereldwinkel

2×3

180 × 120 MM


JONGEREN

Een Laotiaanse rijstboer kan vandaag zijn rijst exporteren naar Europa zonder dat hij invoerheffingen moet betalen. Die gunst krijgt hij omdat Laos tot de MOL- of minst ontwikkelde landen behoort. Maar bij een duidelijke opleving van de economie, kan een land uit de MOL-lijst geschrapt worden en verliest de rijstboer zijn recht op het nultarief. En, omdat de Laotianen voornamelijk witte rijst exporteren (rijst die al verwerkt is), gaan ze bij een verdere ontwikkeling wĂŠl het gelag betalen. In de vorm van tariefescalatie: hoe meer een product verwerkt is, hoe hoger de invoerheffingen. Oxfam-Wereldwinkels roept op zaterdag 13 mei Europese politici op om de stokken uit de wielen van de Laotiaanse rijstboer te halen! Burgers, klanten en vrijwilligers verzamelen kilometers die de stem van de zuiderse producenten tot bij onze politici brengen. Ook scholieren worden via de scholenactie Handel nu! opgeroepen om kilometers te verzamelen, of een andere actie te ondernemen.

Doen jullie mee? Hoe deelnemen en misschien een prijs in de wacht slepen? www.fairtradeday.be/scholen 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Roep een groep gemotiveerde leerlingen en leerkrachten bij elkaar. Welke actie spreekt jullie aan? Laat je zeker inspireren door onze actietips! Registreer je actie en het voorziene aantal bereikte leerlingen op de website, ten laatste op vrijdag 12 mei 2017 om 8 uur. Bestel indien gewenst producten, armbandjes en flyers in de lokale Oxfam-Wereldwinkel. Neem de inhoud van de campagne op in de lessen. Haal de mosterd bij onze lespakketten. Schreeuw de actie van de daken, voer uit en trap lol! Indien je koos voor het verzamelen van kilometers geef dan het aantal kilometers door voor zaterdag 13 mei, 8u. Post de leukste foto’s en filmpjes, en eventueel het aantal verzamelde kilometers met een kleine toelichting op de website, ten laatste op vrijdag 19 mei 2017 om 8u. FAIR

25


WERELDfocus HONDURAS Coarene (koffie) Comsa (koffie)

DE BLIK NA AR HET ZUIDEN

NICARAGUA Cecocafen (koffie) Prodecoop (koffie) Del Campo (sesamzaad)

COSTA RICA Coopeagri (koffie)

PERU Norandino (koffie) Sol y Café (koffie) Apropal (palmharten) Cecovasa (koffie)

Handel is een motor voor ontwikkeling, weet OxfamWereldwinkels uit ervaring. Maar dan moeten de zuiderse producenten wel een eerlijke kans krijgen op de internationale markt. Daarom sensibiliseren we de consumenten en lobbyen we bij politici in het Noorden. Én we werken dag in dag uit samen met kleinschalige landbouwproducenten in het Zuiden. Maar wie zijn die partners?

Oxfam-Wereldwinkels biedt deze partners vooral een structurele en jarenlange samenwerking, gekoppeld aan een individueel contact en begeleiding door onze aankoopmedewerkers van Oxfam Fair Trade. We garanderen onze handelspartners een extra afzetmarkt en kopen bij hen aan volgens de regels van de eerlijke handel. We betalen hen een prijs die zicht geeft op ontwikkeling én een bijkomende fairtradepremie. Die wordt door de leden van de coöperatie gezamenlijk geïnvesteerd in de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap. Bijkomend FAIR

BRAZILIË Coopealnor (sinaasappelsap en passievruchtenconcentraat) Coagrosol (sinaasconcentraat) BOLIVIË Alto sajama (koffie)

CHILI Capel (wijn) Consorcio Vinicola (wijn) Lipimavida (minipapaja) Vitivinicola de Cauquenes (wijn) Los Perales (wijn) Red del Vino (wijn) Sagrada Familia (wijn) Cooperativa de Trabajo Punta Chilèn (lookpasta)

HANDELSPARTNERS Oxfam-Wereldwinkels werkt rechtstreeks samen met een veertigtal handelspartners, die verenigd zijn in coöperaties. We geloven in de kracht van coöperaties: door zich te organiseren, delen boeren risico’s, verbeteren ze hun onderhandelingspositie en wegen ze sterker op het internationale handelsbeleid.

26

IVOORK Coopasa Ecookim (

PARAGUAY Manduvira (suiker en sesam) Montillo (suiker)

ARGENTINIË La Riojana (wijn)

geven we onze handelspartners in vele gevallen ook een voorfinanciering, zodat de coöperaties de grondstoffen bij hun individuele leden onmiddellijk kunnen betalen. ONTWIKKELINGSPARTNERS Maar, Oxfam-Wereldwinkels doet meer en dat maakt ons ook uniek: enkele van onze (toekomstige) handelspartners bieden we extra ondersteuning. Verschillende partners van OxfamWereldwinkels slagen er vandaag (nog) niet in om aan de hoge eisen van de internationale markt te voldoen. Daarom proberen we, samen met onze Zuidmedewerkers, deze zwakste producentengroepen te versterken door hen extra te ondersteunen als ontwikkelingspartner. We werken aan het wegwerken van handelsbarrières en kapitaalsbeperkingen, maar ook en voornamelijk aan de zelfredzaamheid van de producenten. Langs vier kanalen dragen we bij aan een verbeterd perspectief voor onze ontwikkelingspartners:


WERELDfocus PALESTINA Parc (olijfolie en couscous) MYANMAR Prospectie voor een nieuwe peulvruchtenpartner

ETHIOPIË Oromia (koffie)

KUST (cacao) (cacao)

OEGANDA Ankole (koffie) Gumutindo (koffie) BURUNDI Cococa (koffie) TANZANIA KCU (koffie)

CONGO Muungano (koffie) Raek (koffie) Sopacdi (koffie)

SRI LANKA Biofoods (zwarte thee, witte en zwarte peper, en kokos voor de bereiding van koekjes)

LAOS Sanghtong rijst producenten Paksong thee producenten Laos Farmer Products

BEN JE FAN VAN ONZE PARTNERWERKING? ZUID-AFRIKA Groot Eiland Farm (wijn) Koopmanskloof (wijn)

Stand van zaken in 2016 HANDELSPARTNER

Aarzel dan niet om ons daarin te versterken! Dat kan uiteraard door naar onze wereldwinkel te komen. Je kan ook het Partnerfonds financieel steunen door een gift op BE27 7805 9212 3173. Het Partnerfonds speelt in op ernstige en onverwachte situaties en helpt duurzame oplossingen te vinden voor structurele problemen bij de meest kwetsbare partners van OxfamWereldwinkels. Als je in een kalenderjaar 40 euro of meer geeft, krijg je automatisch een fiscaal attest toegestuurd.

ONTWIKKELINGSPARTNER ÉN HANDELSPARTNER ONTWIKKELINGSPARTNER

1 We maken organisaties weerbaarder door kennis te delen over ketens, kwaliteit, certificering en internationale prijsbepaling. Zo investeren we in pilootvelden rond agroecologie en bereiden we onze partners voor op de auditing voor de certificering. 2 We sturen aan op diversificatie, zowel in teelten als in bronnen van inkomen. Zo worden de producenten minder afhankelijk van één grondstof en kunnen ze maximaal de vruchten plukken van de internationale handel.

www.oxfamwereldwinkels.be/partnerfonds

3 We zetten in op vormingen om de interne capaciteit van de coöperatie te versterken. Zo komt er een grotere kennis over het belang en de baten van het delen van middelen en risico’s. 4

We dragen bij tot, en stimuleren zelfs, de belangenbehartiging van en door kleinschalige landbouwproducenten, zowel lokaal als (inter)nationaal. Naast onze rechtstreekse partners, werken we ook via ander fairtradeorganisaties samen met partners in het Zuiden. Leer al onze rechtstreekse partners kennen op www.oxfamwereldwinkels.be/partners FAIR

27


VISIE

28

FAIR


Op 13 mei, World Fair Trade Day, brengen we onze producenten uit het Zuiden dichter bij de beleidsmakers in Brussel. Overal in Vlaanderen springen vrijwilligers, klanten en sympathisanten op de fiets en worden kilometers verzameld om de afstand tussen cacao-, koffie-, thee-, suiker- en rijstboeren uit Ivoorkust, Congo, Laos en Paraguay en de politici hier te verkleinen. Want het wordt hoog tijd dat de dames en heren beleidsmakers rekening houden met boeren in het Zuiden en stoppen met hen stokken in de wielen te steken.

Overal in Vlaanderen springen vrijwilligers, klanten en sympathisanten op de fiets en worden kilometers verzameld om de afstand tussen boeren uit het zuiden en politici te verkleinen. Want hoe moeten we het anders interpreteren? Het lijkt wel alsof het beleid met de ene hand fietsen aan het ontwikkelende Zuiden geeft, onder de vorm van ontwikkelingssamenwerking, om langs de andere kant stokken in hun wielen te steken door regels op te stellen die hen alle mogelijkheden op ontwikkeling ontnemen. OPLOPENDE TARIEVEN Groene, ongebrande koffiebonen. Ongepelde rijst. Thee in bulk. Ongeraffineerde rietsuiker. Allemaal gegeerde grondstoffen in het Noorden, die afkomstig zijn uit het Zuiden. Eens aangekomen in Europa, gaan de verwerkers ermee aan de slag om blinkende pakjes

koffie, hagelwitte rijst, theezakjes met een smaakje en talloze producten met geraffineerde suiker in de winkelrekken te krijgen. De verwerkers hebben er dus alle baat bij dat ze deze grondstoffen goedkoop kunnen invoeren. En zo is het ook geregeld. Onverwerkte grondstoffen kunnen bijna altijd rekenen op onbestaande of zeer lage invoertarieven. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille: om de verwerkers in het Noorden te beschermen, wordt het invoeren van afgewerkte producten uit het Zuiden afgeremd door het heffen van hoge tarieven. En worden producenten uit het Zuiden dus bij voorbaat gestraft als ze de stap willen wagen van pure grondstoffenleveranciers naar verwerkers. Bovendien lijkt het opstarten van een verwerkende industrie in het Zuiden amper rendabel. De hoge kost van de tarieven op verwerkte producten zorgt ervoor dat de kosten-bate analyse van de producenten een rekensom wordt die nooit kan kloppen. Het is te vaak niet interessant voor boerenorganisaties om te investeren in de verwerking omdat geen enkele invoerder bereid is de kunstmatig hoge prijs te betalen voor hun verwerkte producten. En zonder markt voor hun product is het zo goed als onmogelijk om het nodige kapitaal los te krijgen van financiÍle instellingen. Maak als lokale koffiebrander maar eens je case interessant voor nationale kredietinstellingen, als deze bij voorbaat al benadeeld is ten opzichte van mogelijke concurrenten in het Noorden. De financiÍle markten nemen geen risico’s en de noodzakelijke investeringen blijven uit. Dames en heren politici, stop met tariefescalatie en geef boeren in het Zuiden op zijn minst de mogelijkheid om een verwerkende industrie uit te bouwen!

FIETS

mee VOOR EERLIJKE

HANDEL

Meer dan 100 wereldwinkels organiseren in de aanloop naar en op 13 mei een activiteit. Ze gaan fietsen, wandelen en picknicken om aandacht te vragen voor de producenten in het Zuiden en de oneerlijke internationale handelsregels die hun ontwikkeling fnuiken. Doe mee! Zoek een activiteit in je buurt op www. fairtradeday.be of informeer je in je plaatselijke wereldwinkel oxfamwereldwinkels.be/winkels.

Geef mee het

startschot in Brussel

Op 13 mei geven we het startschot van de fietstochten in Brussel, voor het Europees Parlement. We delen met de dames en heren politici onze verontwaardiging over de impact van de internationale handelsregels op kleinschalige producenten in het Zuiden. Zij moeten stoppen met stokken in de wielen van de ontwikkelende boeren in het Zuiden te steken. Wil je er bij zijn in Brussel? Kom dan met de fiets naar het Europarlementarium. Je wordt verwacht om 10u en krijgt van ons een goodiebag en toegang tot het Europarlementarium. Bevestig je deelname op herteken@oww.be

FAIR

29


OP DE KOFFIE

STORM IN HET GLAS WIJN VAN LA RIOJANA Een tijdje geleden hadden we Nick Day op de koffie, Sales Director bij La Riojana. Met die coöperatie van wijnproducenten uit het noordwesten van Argentinië werkt Oxfam al 20 jaar samen. Nick kwam de toekomstplannen van La Riojana bespreken en vertelde ons ondertussen hoe het de coöperatie vergaat.

30

FAIR

Van links naar rechts: Walter Carol, Head of Sales Roberto Mantovani, general manager La Riojana Nick Day, Sales Director Europe


OP DE KOFFIE

Voor de coöperatie was de oogst van 2016 de moeilijkste in jaren. Oorzaak daarvan ligt bij ‘El Niño’, een natuurfenomeen waarbij koel zeewater sterk opwarmt en zo het weer in grote delen van de wereld verstoort. In Zuid-Amerika leidde El Niño tot veel neerslag en vrieskou, één maand voor de oogst, waardoor een groot deel van de wijnstokken vernietigd werd. Vooral de witte wijndruiven leden eronder: bijna alle chardonnaydruiven gingen verloren. Sommige boeren van de coöperatie raakten alles kwijt. Gelukkig kan de coöperatie tussenkomen met financiële steun op korte termijn. Ook de schade bij andere wijnboeren in Argentinië was amper te overzien met een totaal verlies van 700 miljoen kilo druiven! Nick: “In 2016 hebben we dus die slechte oogst gehad, maar we zorgden er toch voor dat onze belangrijkste klanten, zoals Oxfam, hun wijn kregen. Wat ons ook pijn doet, zijn de slechte wisselkoersen op dit moment. Als de koers zwak is, dan verliest de wijnmakerij veel geld, want al onze prijzen zijn in dollar. Maar wij proberen een prijsbeleid op lange termijn te voeren en loyaal te zijn naar onze klanten toe. Als we een goede oogst hebben in 2017 en de wisselkoers is gunstig, kunnen we erbovenop geraken.”

“2016 was onze slechtste oogst in jaren. Maar met een goede oogst in 2017 kunnen we erbovenop geraken.” Maar er is ook goed nieuws. La Riojana start in 2017 met de export van hun bio- en fairtradewijn naar Japan, Korea en Thailand. Bio en fair trade zijn voorlopig vooral geconcentreerd in de Europese markt, en recent ook in Canada en de VS. In Latijns-Amerika koopt men conventionele wijn. Nick: “De consumenten zijn zich veel minder bewust van de problemen waarmee producenten geconfronteerd worden en van wat een eerlijke prijs is.” De druiven van La Riojana zijn 100% fair trade en 25 % biologisch. Nick: “Onze doelstelling voor de komende 10 jaar is om te evolueren naar 100% biologische teelt. We willen in sommige dorpen kleine coöperaties oprichten met één groot terrein voor bioteelt, waarvan elke producent een deel krijgt.” Voor La Riojana waren de prioriteiten altijd duidelijk: investeren in basisvoorzieningen. Nick: “Ons grootste project is de agro-technische beroepsschool in Tilimuqui. We

begonnen met 33 studenten. Toen die afstudeerden, werd dat gevierd met een enorm feest met hun families, dat zelfs op de lokale televisie werd uitgezonden. Dit schooljaar zitten we aan 405 studenten en ondertussen worden er nog 12 klassen bijgebouwd.”

“Onze prioriteiten waren van in het begin duidelijk: investeren in basisvoorzieningen.” Op dit ogenblik zijn de bewoners nog aangewezen op een rondreizende dokter die één keer per week langskomt. Daarom wil de coöperatie een gezondheidscentrum oprichten met dokters, psychologen, oogartsen en verloskundigen. Ook is er geld besteed aan een cultureel centrum voor de werknemers. Al deze ideeën voor projecten zijn afkomstig van de producenten zelf. Ze bespreken de voorstellen tijdens de Algemene Vergadering en stemmen erover.

FAIR

31


DOENkort

Iedereen mee aan tafel! Een Parade in de regen en eentje in de zon. Twee jaar op rij kwamen er meer dan 20.000 mensen op straat voor een andere samenleving. Tijd voor de derde editie! Omdat het nog altijd meer dan nodig is, want we zijn er nog lang niet. Wie het nieuws volgt, stelt vast dat er heel wat scheefgroeit. De roofbouw op mens en natuur loopt uit de hand. Het beleid wuift de problemen van mensen weg en blokt inspraak af. Het is hoog tijd voor een beleid dat investeert in een solidaire, duurzame samenleving. Hoog tijd om samen, letterlijk, op tafel te kloppen. Op 7 mei bouwt Hart boven Hard, in het hartje van Brussel, een tafel waar plaats is voor iedereen. Want er zijn wél alternatieven! www.hartbovenhard.be

S A V E T H E D AT E

HbH_Parade2017_Flyer_B_001b.pdf 1 06/03/2017 20:14:06

Fair Forum zaterdag 9 september 10u-18u Lamotgebouw, Mechelen

!

?! ?! C

M

Y

CM

MY

Een niet te missen feest van eerlijke handel met: inspiratie - workshops - marktplaats - animatie proeverijen

CY

CMY

K

E EN LMMEET E R E IEDN TAFE AA

E T O R DE RGADE PA 14U 201O7ORD I E M N 7 SEL B RU S

Noteer de datum alvast in je agenda en hou onze website in de gaten voor meer info.

Koffieplantjes, vormingen, onderzoek en bosbranden Het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels speelt in op ernstige en onverwachte situaties en helpt duurzame oplossingen te vinden voor structurele problemen bij onze meest kwetsbare producenten. Zo werden er al koffieplantjes voorzien voor koffieproducenten in Oeganda, leerden boeren in Tanzania energie-efficiënte kookstoofjes maken en deden we onderzoek naar 32

FAIR

de globale koffietendensen in de Kivu. En toen in januari bosbranden woedden in Chili, werd een solidariteitsactie opgezet om te helpen met de wederopbouw van de getroffen wijngaarden van de boeren in de Cauqennesregio. Zij verloren een jaar oogst en om niet nog een jaar te verliezen, moest er snel werk gemaakt worden van het opnieuw aanplanten en afboorden van de wijngaarden. Ook voor deze onverwachte tegenslagen

van onze producenten is het Partnerfonds opgericht. Ook steunen? Dat is kinderspel: stort je bijdrage met vermelding van ‘Steun Partnerfonds’ op het rekeningnummer BE27 7805 9212 3173 (BIC: GKCCBEBB). Als je in een kalenderjaar 40 euro of meer geeft, krijg je automatisch een fiscaal attest toegestuurd. oxfamwereldwinkels.be/ partnerfonds


Eerlijk festivallen deze zomer? Het kan! We hopen alvast op een warme, muzikale een eerlijke zomer. En daar horen wijntjes, sapjes, cocktails en een lekker kopje koffie bij. Meer en meer muziekfestivals kiezen resoluut voor duurzaamheid. En daarbij kijken ze naar Oxfam Fair Trade voor een eerlijke catering. Sinds een paar jaar heeft Oxfam een goede samenwerking met het festival van Dranouter. Naast het serveren van eerlijke wijn en cocktails is sinds vorig jaar ook alle koffie Oxfam Fair Tradekoffie. Dit jaar voegen we Sfinks toe aan ons lijstje van favoriete duurzame festivals. Wie er deze zomer een mojito bestelt, zal kunnen genieten van de eerlijke biologische rum van onze partner Montillo uit Paraguay. Daarnaast zijn er nog tal van festivals die met Oxfam-producten werken. Je vindt een lijst op oxfamwereldwinkels.be/ duurzaam-festivallen Meer info: www.sfinks.be - Gratis festival van 27 tot en met 30 juli www.festivaldranouter.be - 4, 5 en 6 augustus

Future Proof: bouw mee aan een nieuw Utopia

The village

5-7 juli

Future Proof (5-9 juli) is de eerste editie van een jaarlijks terugkerend event voor en door jongeren. Dit jaar staat het thema ‘Meet us in Utopia’ centraal.

8-9 juli

leuven

sint-genesiusRode

Festival

F T E U U R

Future Proof loopt tegen de grenzen van de planeet aan. Hard en met de kop vooruit! Vind jij ook dat onze wereld er anders en beter uit kan en moet zien? Rep je dan naar Future Proof en trap mee de verandering in gang. Meet us in Utopia! Inspire, create, sustain. We hoeven deze wereld niet te ondergaan, we kunnen hem bouwen naar onze idealen. Daarvoor gaan we te rade bij frisse, al dan niet welriekende, maar vooral jonge en inspirerende changemakers die in hun dagelijks leven hun eigen Utopia fabriceren. Geen naïeve dromerijen, maar doordacht engagement en positieve alternatieven! We werken rond vier domeinen: • Money Proof: What do we want? Een duurzaam economisch systeem! When do we want it? Now! • Planet Proof: Het klimaat en hoe het te redden voor het te laat is? • Society Proof: Samenleven in een complexe maatschappij, ça marche? • Power Proof: Wie beheerst de macht in een/de democratie? De burger of de overheid? Volledig programma en alle info: www.future-proof.be Zin om mee te werken? We zoeken nog vrijwilligers. Mail naar info@future-proof.be

meet us in utopia aN inspirational week organised by

Wereldwinkels

future-proof.be

O_17_FutureProof_A2_01.indd 1

23/02/2017 14:11

FAIR

33


COLOFON

Vrijwilliger worden?

Elke zaterdag, een paar keer per jaar of alleen tijdens de eindejaarsperiode. Cadeautjes inpakken, producten verkopen, etalages versieren, de boekhouding doen of magazines bussen. Je kan het zo gek niet bedenken wat er bij Oxfam-Wereldwinkels allemaal door vrijwilligers gedaan wordt. www.oxfamwereldwinkels.be/vrijwilliger

RADITIONS T W E N F O L A V I T S FE

GREGORY PORTER R BAZART / DOE MAA DANIEL NORGREN L HET ZESDE METAA WARHAUS LEYLA MCCALLA DAAU MANDOLINMAN / L ACDA BRIHANG / CHANTA LLY A CC SMUGGLERS / W FOO MIL J. BERNARDT / KOM N LES POULES À COLI & P.O.P. RE / LUCA BASSANESE FEDERSPIEL / TRIO DHOO ON PS COOPE, BOYES & SIM LENNY & DE WESPEN / L / OMIRI ETHNO / DAOIRI FARREL S TIC BUKAHARA / FLANDER MA RIO VA / VP BARTÀS / GF BEARS OF LEGEND / DU

& M AN Y M OR E!

#D RA NO UT ER FE ST 17

W W W. F E S T I V A L D

RANOUTER.BE

Post

Oxfam-Wereldwinkels Ververijstraat 17 9000 Gent

Telefoon 09/218 88 99

Mail

redactie@oww.be

Web

www.oxfamwereldwinkels.be

Winkels

www.oxfamwereldwinkels.be/winkels

Facebook

www.facebook.com/oxfamwereldwinkels

Nieuwsbrief

www.oxfamwereldwinkels.be/digizine In dit magazine stellen we een keur van producten van eerlijke handel aan je voor. Niet alle wereldwinkels hebben alle producten in voorraad.

Colofon

Vierde jaargang - nummer 21 (03-2017) - (074) Verschijnt in januari, april, augustus & oktober Redactieadres: Ververijstraat 17, 9000 Gent - redactie@oww.be Redactie: Marijke Moyson en Nele De Cocker Medewerkers: Bo Zenner, Jenneke Van Cromphout, Ilse Mallems, Magalie Schotte, Hielke Van Doorslaer, Nele De Cocker, Jen Willems, Marieke Poppe, Elisabeth Adriaens, Nancy De Wispelaere Fotografie: Tom Verbruggen Vormgeving: Efraïm Sebrechts Concept: Stapel Drukker: Roto Smeets Coverfoto: Tom Verbruggen

Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier.

EERSTE NAMEN! De prijzen in dit magazine zijn ten minste geldig tot en met 1 september 2017. De prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen en correcties en zijn niet cumuleerbaar met eventuele andere acties of promoties.

34

FAIR


The

8-9 juli

village

5-7 juli

leuven

sint-genesiusRode

Festival

F T E U U R meet us in utopia aN inspirational week organised by

Wereldwinkels

future-proof.be


OXFAM-WERELDWINKELS OXFAM FAIR TRADE VERANTW. UITGEVER: Tom Wouters VERVERIJSTRAAT 15/17 - 9000 GENT 23e JAARGANG NR 96 - oplage: 113.865 DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT APRIL-MEI-JUNI 2017 ERKENNINGSNUMMER: P206781

04071

zie voorwaarden op p18

Koop voor 30 euro producten in je Oxfam-Wereldwinkel en je krijgt een gratis katoenen draagtas. Helemaal biologisch en fair trade, uiteraard!

N BO

OR VO

JE IK BL 0 IS .2 AT ie p GR z

D IS FR

NK RA

ACTIE JUNI BIOMAAND


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.