Page 1

FAIR HET MAGAZINE VOOR EERLIJKE HANDEL

p30 OP DE KOFFIE

“VRIJWILLIGERS DELEN EEN ZORG VOOR DE SAMENLEVING EN ZE WILLEN VERANDERING.”

JANUARI 2017 | #20

DUURZAME SUIKER GRONDSTOFFEN UIT HET ZUIDEN, MEERWA ARDE IN HET NOORDEN

H - #S OUTOU

E-

O TF

ORFAIRTRAD

RFAIRTRA

E

TF

D

WEEK VAN DE VRIJWILLIGER: OVERAL VRIJWILLIGERS!

REEP 2DE HALVE A AN RIJS Dubbel P zov plezi eel er!

CHOCOLADE ACTIE p.6

#SHOUTO

U


RUBRIEK P 08 SUIKER KAN DE WERELD REDDEN!

P 28 CHOCOLADE GROEIT NIET AAN DE BOMEN

P 24 #SHOUTOUTFORFAIRTRADE 5 DAGEN, 5 STEDEN...

P 15 Pillendoosje

issuu.com/wereldwinkels

PRODUCT

VISIE

WERELD

06 ZWARTE THEE UIT LAOS ZO GENIET JE ER HET BEST VAN

26 TARIEFESCALATIE GRONDSTOFFEN UIT HET ZUIDEN, MEERWAARDE IN HET NOORDEN

06 LAOS NA DE STUDIE, DE PRESENTATIE

08 DUURZAME SUIKER MAAK EERLIJK OOK DUURZAAM

32 WEEK VAN DE VRIJWILLIGER VRIJWILLIGERS VIND JE OVERAL

28 DOMINICAANSE REPUBLIEK BIOCHOCOLADE GROEIT NIET AAN DE BOMEN

Dubb zovee el plezi l er! p.6

EN OOK...

06 GOEDE VOORNEMENS 11 RECEPT Groggy Rooibos met rum en kaneel

2

FAIR

25

Op een fair 2017

KABAAL Blijf op de hoogte van alle jongerennieuws

36

WIJN PROEVEN Voor jou geproefd


WELKOM P 13 FAIR BIJLAGE BOORDEVOL PRODUCTEN

P 30 VRIJWILLIGERSWERK IS EEN AANKLACHT

“Misschien lijkt een eerlijke wereld een droom voor de verre toekomst, maar door niets te doen wordt het alleen maar slechter.” Ik ben coördinator in de wereldwinkel, en vooral actief in het promoten en de scholenwerking van onze eigen winkel. In onze regio vind je me terug in de stuurgroep en de regionale actiewerkgroep en op nationaal vlak ben ik afgevaardigde voor de Algemene Vergadering en lid van de partnercommissie en bewegingscommissie. Een hele volle vrijwilligersagenda! Ik vind het belangrijk om een doel voor ogen te hebben. Om voor mezelf te weten hoe onze maatschappij eruit zou moeten zien. En dan zie ik een maatschappij waarin iedereen op aarde een goed, gezond en eerlijk leven kan leiden. Een van de manieren om dit te bereiken zit in de missie van Oxfam-Wereldwinkels. Door in elk

P 14 Groene thee

dorp aanwezig te zijn, maken wij mensen bewust dat eerlijke handel en ontwikkeling in het Zuiden niet evident zijn. We maken hen duidelijk dat elke aankoop in een wereldwinkel een politiek

OP DE KOFFIE JONGEREN 17 EERLIJK ONTBIJT KOFFIE MET PIT

24 SHOUT OUT FOR FAIR TRADE SCHREEUWEN VOOR EERLIJKE HANDEL

30 WEEK VAN DE VRIJWILLIGER VRIJWILLIGERSWERK IK EEN AANKLACHT

25 JONGERENWEEKEND WIE LAAT ZICH BINNENKORT PRIKKELEN?

actiemiddel is waardoor je zegt: “ Wij aanvaarden niet dat mensen nog in armoede moeten leven”. En misschien lijkt een eerlijke wereld een droom voor de verre toekomst, maar door niets te doen wordt het alleen maar slechter. Vrijwilligerswerk is je afzetten tegen een maatschappij waar alles draait om geld, meer winst en meer willen krijgen. Het is een bijdrage tot een meer menselijke samenleving. En bovendien krijg je er ook een goed gevoel bij.

Patrick Vermeulen, 54 jaar Oxfam-Wereldwinkel Vosselaar Vrijwilliger sinds 1993

VIND DE WERELDWINKEL IN JOUW BUURT OP OXFAMWERELDWINKELS.BE/WINKELS


4

FAIR


FOTOblog

QUE?! Afvoeren dié handel! De tweede editie van onze scholenactie ‘QUE?! Afvoeren dié handel!’ is achter de rug. Van Oostende tot Bree en van Avelgem tot Turnhout maakten scholen kabaal voor een eerlijke wereldhandel. Meer dan 28.000 kinderen en jongeren deelden op die manier de urgente boodschap dat de wereldhandelsregels anders moeten. We danken alle deelnemende scholen, leerkrachten en leerlingen voor zoveel enthousiasme. Tijd om nog meer kabaal te maken met een daverend applaus! oxfamwereldwinkels.be/ scholen

FAIR

5


ETALAGE PRODUCT

ACTIE

Dubb zovee el plezi l er!

THEE VOOR TWEE? Kleinschalige theeproducenten in het Zuiden zijn de meest benadeelde schakel in de theeketen. Nochtans zijn zij de leveranciers van theeblaadjes voor de thee die in het Noorden gretig afname kent. Handel met het rijke Noorden zou een hefboom voor ontwikkeling moeten zijn voor de theeboeren in Afrika en Azië. Maar dat is het niet. Ontdek het verhaal van thee en hoe oneerlijke handelsregels onder andere onze theeboeren in Laos tegenhouden in hun ontwikkeling.

Groene thee, rode thee, witte thee, zwarte thee … Allemaal verschillende bewerkingen van dezelfde blaadjes van dezelfde struik. En elke kleur verdient zijn eigen behandeling.

BIO zwarte thee uit Laos 100 g €5,75

6

FAIR

Omdat twee stukken chocolade lekkerder zijn dan één stuk koop je in februari en maart een tweede reep biochocolade aan halve prijs. Combineer fondant en caramel-zeezout of melk en kokos. Eerlijke chocolade mét biolabel, gemaakt van cacaobonen uit Peru en de Dominicaanse Republiek. 100 g €2,10 *Actie geldig in alle Vlaamse Oxfam-Wereldwinkels van 1/02/2017 tot en met 31/03/2017. Vrije keuze tussen de 7 soorten Oxfam Fair Trade-biochocolade 100g. Deze actie is niet cumuleerbaar met andere kortingen.

www.oxfamwereldwinkels.be/theeketen

ZWARTE THEE UIT LAOS

DUBBEL ZOVEEL CHOCOLADEPLEZIER

5,75

EIGENSCHAPPEN • • • •

Full leaf niet gebroken Leunt aan bij de chinese thee’s Volle smaak, karamel, romig Ontbijtthee

THEE ZETTEN • Neem ongeveer 2 gram thee per grote kop • Laat je water koken tot 100 graden en dan afkoelen tot 90 graden • Laat de thee lang genoeg trekken zodat de blaadjes tijd genoeg krijgen om al hun smaak vrij te geven • Geniet!


ETALAGE

EERLIJKE VOORNEMENS

WIJN PROEVEN MET DE PROFESSIONALS Elk jaar onderwerpen we de wijnen die we in de wereldwinkels aanbieden aan het strenge, maar rechtvaardige oordeel van een wijnkennerspanel. Deze gespecialiseerde journalisten en sommeliers proefden ook in 2016 24 Oxfam Fair Trade-wijnen.

Mogen wij een paar voorstellen doen? We lanceren in januari elke vrijdag een nieuwe uitdaging zodat je snel je eerlijke voornemens kan afvinken.

EEN PAAR VAN HUN FAVORIETEN: Sensus rosé schuimwijn uit Argentinië

“Heldere schuimwijn met een mooie pareling en schitterende zalmroze kleur. In de neus lichte kersenaroma’s en zoete snoepjes. In de mond echter mooi droog, met vooral het lichtrode fruit. Ideaal als aperitief, met een prima prijskwaliteitverhouding.”

Het begin van het jaar is het ideale moment om je voornemens voor het komende jaar onder de loep te nemen. Wat ga je anders, beter, meer doen?

75 cl €9,50

Vicky Corbeels, Wine Lady of the Year 2015

Bekijk de uitdagingen op www.facebook.com/ oxfamwereldwinkels www.instagram.com/oxfam. wereldwinkels Of schrijf je in voor ons digizine www.oxfamwereldwinkels.be/digizine

Campesino carmenère

“Robijnrood met medium concentratie. Zwart fruit, zoals cassis en pruimen, zeer geparfumeerd, met eucalyptus, zoethout, kruidnagel, drop, laurier en violetjes. Sappig en elegant, mooi in balans en goed doordrinkbaar. Krachtige wijn met lengte en gloed.” Simonne Wellekens, De Standaard

75 cl €6,95

NA DE STUDIE, NAAR HET VELD Na het analyseren van de handelsbelemmeringen in de rijstketen, was het op 14 december tijd om onze bevindingen te delen met onze rijstpartners in Laos. We presenteerden er de politieke en economische belemmeringen die kleinschalige Laotiaanse rijstproducenten ondervinden in de handel in rijst. Naast de aandacht voor een aantal handelsbarrières in de internationale rijsthandel ging de focus vooral naar de obstakels in het interne handelsbeleid van Laos en naar de uitdagingen binnen de regionale Zuidoost-Aziatische vrijhandelszone die dit jaar voor Laos een realiteit werd. Op de conferentie waren een dertigtal vertegenwoordigers van de overheid, universiteit, ngo’s en rijstproducenten aanwezig. We bespraken met hen onze bevindingen en zochten samen naar concrete acties. De algemene conclusie was dat de Laotiaanse overheid meer moet investeren in en inzetten op het behoud en de promotie van traditionele rijstvariëteiten en op hun biologisch en agroecologisch landbouwmodel. Niet alleen om te kunnen concurreren met buurlanden die de markt in niet-duurzaam geteelde rijstsoorten domineren, maar ook, en vooral, om bij te dragen aan een mondiaal duurzaam economische ontwikkelingsmodel. Dit landbouwmodel is voor kleinschalige rijstproducenten immers het enige antwoord op de nefaste gevolgen van de huidige klimaatsveranderingen. Daarnaast zou een soepeler intern handelsbeleid en een controle op het omzeilen van de vrije handelsprincipes, de rijsthandel in Laos moeten bevorderen.

rijsst

chat

Lees meer op www.oxfamwereldwinkels.be/rijstketen.

FAIR

7


PRODUCT

SUIKER KAN DE PLANEET REDDEN! Wat schrijven we nu? Suiker, waar we allemaal wel wat minder van willen consumeren, gaat de planeet redden? Toch als de internationale handelsregels eerlijk geschreven worden mĂŠt oog voor de milieukosten die de landbouwproductie met zich meebrengt. Maar laat nu net daar het schoentje wringen. 8

FAIR


SUIKER UIT NOORD EN ZUID Suiker is de tweede meest geteelde grondstof ter wereld, dus het loont de moeite om de keten in detail te bekijken. Wanneer we dat doen, zien we dat de handelsregels geschreven zijn op maat van de grootschalige, industriële monocultuur en dat kleinschalige boeren geen kansen krijgen. Kleinschalig en onder de juiste omstandigheden suiker telen is milieuvriendelijk. Suiker uit monoculturen van bij ons is met andere woorden niet noodzakelijk milieuvriendelijker dan duurzaam geteelde rietsuiker uit het Zuiden, zelfs als je de milieukosten van het transport in rekening brengt. Toch kunnen kleinschalige suikerrietboeren uit bijvoorbeeld Paraguay, die met respect voor het milieu telen, dit voordeel vandaag niet uitspelen op de internationale markt.

chete. Erg arbeidsintensief, maar energiezuinig! Er komen geen machines aan te pas. Ook de verwerking van stengel tot suiker is relatief eenvoudig. Het gekapte suikerriet wordt naar verwerkingsfabrieken vervoerd waar de stengels geplet worden, zodat het suikerrietsap vrijkomt. Door het sap te laten kristalliseren, krijg je suiker.

We zien dat de handelsregels geschreven zijn op maat van de grootschalige, industriële monocultuur en dat kleinschalige boeren geen kansen krijgen.

VAN STENGEL TOT SUIKER Oxfam-Wereldwinkels koopt haar rietsuiker in Paraguay. Suikerriet wordt daar hoofdzakelijk geteeld door een groot aantal kleinschalige boeren. Ze bewerken hun lapje grond het hele jaar door en kunnen één keer per jaar oogsten. Dat gebeurt manueel, met een ma-

74%

…suiker wordt toegevoegd aan 74% (!) van alle producten in de supermarkt? Het zit ook in producten waarvan je het niet zou verwachten, zoals pasta en brood.

FAIR

9


PRODUCT De meeste kleinschalige rietproducenten verkopen de stengels aan een klein aantal suikerfabrieken in hun omgeving. Deze fabrieken hebben ook hun eigen rietvelden, waardoor er maar een beperkte vraag is voor riet van andere boeren. Voor de coöperaties is het daardoor elk jaar opnieuw een grote strijd om te onderhandelen over prijs en volume. Enkel de best georganiseerde coöperaties slagen er in om zelf hun suikerriet te verwerken in hun eigen fabriek. Boeren die zich organiseren in coöperaties doen dat onder andere als antwoord op het gebrek aan onderhandelingsmacht dat ze hebben als ze alleen staan. Samenwerking biedt meer mogelijkheden om toegang tot de markt te krijgen, te onderhandelen en om materiaal en kapitaal te delen.

10

FAIR

95 gram

…een Belg gemiddeld 95 gram suiker eet per dag? Dat zijn 27 klontjes!

VOORRANG VOOR DUURZAAM! Momenteel zorgen allerhande protectionistische maatregelen in de EU er ook nog eens voor dat de oorsprong, en niet de manier van telen, bepaalt welke suiker een kans maakt op de markt. En zo zijn onze kleinschalige suikerrietboeren uit Paraguay dubbel ‘gesjareld’. Omdat ze niet kun-

Onze kleinschalige suikerrietboeren uit Paraguay zijn dubbel ‘gesjareld’, ze kunnen niet opboksen tegen de agro-industriële monocultuur én ze komen uit Paraguay.


RECEPT nen opboksen tegen de agro-industriële monocultuur én omdat ze uit Paraguay komen. Als we de planeet willen redden, is het van het grootste belang dat we voorrang geven aan een duurzaam landbouwmodel. En dat we het momenteel dominante landbouwmodel, de grootschalige industriële monocultuurteelt, die wereldwijd belangrijke schade berokkent aan het milieu en het klimaat, afstraffen voor die schade. Bovendien, door een duurzame teelt een kans te geven, geef je kansen aan boeren in het Zuiden om zich te ontwikkelen. Dan kunnen duurzame suikerrietboeren in Paraguay eindelijk de vruchten plukken van hun arbeid en handel gebruiken als hefboom voor ontwikkeling. Duurzaam geteelde rietsuiker uit het Zuiden zou op die manier een rechtvaardige kans krijgen op een plekje in de winkelrekken, naast duurzaam geteelde bietsuiker uit het Noorden.

GROGGY ROOIBOS MET RUM EN KANEEL 15 MINUTEN - 1 PERSOON Ingrediënten 1 theelepel honing * ½ appelsien 2 shots BIO rum * Rooibosthee * kaneel * *Verkrijgbaar in je Oxfam-Wereldwinkel Bestrijk de binnenkant van het glas met een theelepel honing. Knijp een halve appelsien uit in het glas. Voeg 2 shots rum toe. Vul de rest van het glas met hete rooibosthee. Werk af met een snufje kaneel.

suikerklontjes

…we suikerklontjes te danken hebben aan de Tsjechische Juliana Rad, die zich in de vinger sneed? Tot het midden van de 19de eeuw kwam suiker in grote hompen. Toen Juliana haar visite suiker wilde serveren bij de thee, sneed ze zich per ongeluk in de vinger. De hele homp suiker kleurde bloedrood en moest weggegooid worden. Zonde, want suiker was destijds een duur luxeproduct. Daarop stelde ze haar man Jakub Krystof Rad, directeur van een suikerfabriek, voor om suiker in kleinere porties te produceren. En het suikerklontje was geboren.

FAIR

11


DOEN vrijwilliger

“Ik vind het in deze tijden ontzettend belangrijk om je belangeloos in te zetten. Weg van het principe ‘voor wat hoort wat”

I 12

k werd eigenlijk een beetje per toeval

om je belangeloos in te zetten. Weg van het

vrijwilliger. De wereldwinkel in Evergem

principe ‘voor wat hoort wat’. Het fijne is ook

is in 1999 opgestart als integratieproject

dat je als vrijwilliger bij mensen terecht komt

Nathalie

van Den Dries vzw (voorziening voor perso-

die allemaal voor hetzelfde doel gaan. En dat

nen met een verstandelijke beperking). Door

doel is heel duidelijk bij Oxfam. We leren de

mijn studies als opvoedster ben ik zo ook

mensen bewust te zijn van de achtergrond

NAAM: Nathalie De Vos

terecht gekomen in Wereldwinkel Evergem.

van de producten die ze consumeren en geven

LEEFTIJD: 37 jaar

Waarbij direct twee passies één werden. Ik

producenten in het Zuiden een kans om zich

vind het in deze tijden ontzettend belangrijk

te ontwikkelen.

FAIR

VRIJWILLIGER BIJ: OxfamWereldwinkel Evergem VRIJWILLIGER SINDS: 2001


FAIR

producten

GEZELLIG TAFELEN ZILVER UIT MEXICO

VALENTIJN TOON JE LIEFDE MET CHOCOLADE WIJN EN RIJST IN DE PRIJZEN

De prijzen in dit magazine zijn ten minste geldig tot en met 28 februari 2017. Wijzigingen vanaf 1 maart 2017, staan vanaf 1 maart 2017 op onze website. De prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen en correcties en zijn niet cumuleerbaar met eventuele andere acties of promoties.


PRODUCT

Into the wild Zin in een tussendoortje? Dadels, rijstwafels, quinoakoekjes of onze fruit- en notenrepen zijn de ideale hongerstillers: exotisch, lekker én gezond. Ga verder de tropische tour op in je keuken met quinoa en kokosnootolie. In een handomdraai bezorgen ze je gerechten net dat tikkeltje meer. Inspiratie nodig? Je vindt makkelijke receptjes op de site van Oxfam-Wereldwinkels.

!

Nieuw

Rozijnen

BIO Dadels

200 g €2,10

BIO reep Mango-Amazonenoten 40 g €1,00

250 g €2,95

BIO reep Dadel-Walnoten 40 g €1,00

Kokosnootolie

250 ml €7,80 Kokosnootolie kan je gebruiken zoals olijfolie of boter. De zoete, nootachtige kokossmaak geeft je gerechten een heerlijke tropische touch.

BIO Quinoabiscuits

250 g €2,90 Krokant koekje met quinoa uit Bolivia, rijst uit Thailand, cacao uit de Dominicaanse Republiek, honing uit Mexico/Argentinië en rietsuiker uit Paraguay.

BIO Rijstwafels zeezout 95 g €1,35

BIO Quinoa

500 g €5,65 Quinoa is een traditioneel en zeer voedzaam gewas uit de Andes. Glutenvrij, licht verteerbaar en een goede bron van eiwitten. Biologisch verbouwd.

All about tea Niets zo heerlijk in de winter als met een dampende tas thee de zetel in te duiken. Thee is de ideale compagnon bij je favoriete boek of je lievelingsfilm. Laat je verwarmen door de heerlijke aroma’s uit Sri Lanka, met een toets van frisse citroen of verkwikkende munt. BIO Groene thee 1,8 g x 20

€2,20

€1,75 €1,95

14

FAIR


Windgong uit bamboe uit de Filippijnen €14,50 20,5 x 46 cm (400661)

Versier je met Vietnam

Ketting ‘tube’ van groen en bruin katoen (401193) of van beige en bruin hout (401197) 45 cm €18,00 Oorbellen ‘tube’ van groen en bruin katoen (401194) 3,5 cm of van beige en bruin hout (401198) 7 cm €8,00

Originele cadeautjes Je wil je familielid, geliefde of vriend eens verrassen met iets anders dan wijn of chocolade? Met een origineel cadeau als een windgong uit de Filippijnen, hippe opbergdoosjes, juweeltjes van katoen of notitieboekjes met papier van olifantenpoep scoor je gegarandeerd.

Olifantenpoeppapier uit Sri Lanka Notitieboekje met olifant en kalfje (401065), olifant in profiel (401066) of wandelende olifant (401067) 15 x 20 x 15 cm €15,00

Opbergdoosjes uit India

Doos luipaardmotief (401367) of tropisch blad (401338) 20,5 x 46 cm €17,90 Pillendoosje luipaardmotief (401365) of tropisch blad (401366) Ø 4,5 cm €4,50 Spiegeltje luipaardmotief (401355) of tropisch blad (401356) Ø 8,2 cm €6,50


PRODUCT

Gezellig tafelen Hoe lekker het eten op je bord ook mag zijn, een sfeervolle inkleding maakt een dinertje helemaal af. Een kaars brengt een vleugje romantiek aan tafel, een kleurrijk ontbijtkommetje zorgt voor een aangename start van je dag. Of wat dacht je van een originele onderzetter uit India gemaakt van een fietsketting? Kaarsenset ‘African Sunset’

uit Zuid-Afrika drijfkaars - €2,50 (401084) Ø 5 cm / 20 cm hoog, kleine kaars - €5,00 (401085) Ø 4,5 cm / 7 cm hoog grote kaars - €11,50 (401086) Ø 6 cm / 10 cm hoog

Keramiekset ‘Township’ Muesli

375 g €3,95 Lekker met melk, yoghurt of honing.

uit Zuid-Afrika Vierkant kommetje - €19,50 p.st. (401088) Ø 13 cm / 6 cm hoog beker - €17,00 p.st. (401087) Ø 8 cm / 7,5 cm hoog

Onderzetter

uit India ster fietsketting (401273) €11,00 Ø 15,5 cm

Heerlijk sap! appel of sinaasappel 1 l €1,95

16

FAIR


De vlam in de koffie Je huiskamer vullen met de heerlijke geur van een versgezet kopje koffie? Ons uitgebreide koffie-assortiment biedt voor elk wat wils, van fruitig of robuust tot decafé. De beste bonen uit Afrika en Latijns-Amerika blenden samen in een kopje zwart goud. Te laat op de avond om nog aan de cafeïne te zitten? Dan laat je toch gewoon een kaarsje branden om de koffiearoma’s op te snuiven…

Kaars in een koffiekopje

uit Indonesië donkerbruin (401089) en lichtbruin (401090) €5,50 5,5 x 8,5 x 6,5 cm

Kaars in glas ‘Koffieboontjes’ uit Indonesië (401091) €6,00 7 x 7 x 8,5 cm

It’s coffee o’clock! Een stevig shot cafeïne in de ochtend of liever een tas zoete dessertkoffie na de lunch? OxfamWereldwinkels heeft koffie voor elk moment van de dag! • • • •

Zoet smeermiddel voor de boterham

400 g chocopasta fondant - €2,85 hazelnotenpasta - €2,95

African Blend - een stevige body met een zachte, fruitige nasmaak - €3,50 BIO Highland - een evenwichtige balans tussen fruitigheid en een vleugje aciditeit - €3,35 BIO Decaf - een fruitige body en een fijn aroma, zonder cafeïne, 100% arabica - €3,50 Dessert - een fruitige en levendige koffie met een zachte body - €2,95

FAIR

17


PRODUCT RAZA MALBEC RESERVA: VAKMANSCHAP BEKROOND

Aperitieven of degusteren op z’n Zuid-Amerikaans!

Campesino Carmenère

75cl €6,95 Een expressieve neus van warm rijp fruit (kers, braambes, cassis), met eucalyptus en paprika, bouquet garni en lichte houttoetsen. Uitstekend bij de fijnere keuken met rijke sauzen, ook niet te versmaden bij de BBQ en gegrild vlees.

Prólogo Moscato Late Harvest

37,5 cl €6,20 Deze zoete wijn oogt intens goudgeel, draagt muskaataroma’s van rozen, nectar en honing. Hij geeft een verfijnde harmonie tussen moelleux en aciditeit met een zwoele afdronk. Lekker als apertief of dessert.

TERUG VAN WEGGEWEEST

Raza Torrontès Reserva

75 cl € 8,20 Aromatisch, vol, rond en zeer sappig, met een smaak van de muskaatdruif, rijpe ananas en perzik. Lekker bij exotische gerechten met kip, vis en kruiden als kurkuma, koriander of curry.

Raza Malbec Reserva 75 cl €8,70

Onze Raza Malbec Reserva wijn kaapte een zilveren medaille weg op de prestigieuze International Wine Challenge. Deze competitie is al 34 jaar lang één van de referenties als het aankomt op onafhankelijke wijnbeoordeling. Deze prijs is een erkenning voor het vakmanschap van La Riojana, een Argentijnse coöperatie waarmee Oxfam al jaren een hechte band heeft. In de mond is deze rode wijn intens smaakvol, met een zacht sappige, fruitige afdronk. Krachtige wijn door rust op eiken vaten. Lekker bij hartige vleesgerechten, stoofpotten, lichte wildschotels en volle Italiaanse gerechten. Ook heerlijk bij kaas, of om zo te drinken.

Kommen uit acaciahout

uit de Filippijnen rond naturel (400971) €4,50, rood (400972) €5,50 of mosgroen (400973) €5,50 Ø 10 cm / 3,8 cm hoog

Sensus Brut Rosé

75 cl €9,50 Deze frisse schuimwijn met elegante paarsroze kleur heeft een zuivere neus van rood fruit met florale, zelfs minerale toetsen. Licht mollig in de mond met veel fruit en een harmonieuze afdronk. Lekker als aperitief.

18

FAIR

BIO Amazonenoten

120 g €3,75


PRODUCT

Nothing says ‘I love you’ like chocolate…

BIO Pralines

100 g €6,65 Deze pralinebox bevat 16 artisanale pralines. Een selectie van 4 overheerlijke smaken: Caramel Brésilienne, Brut de noir, Mokka en Melk pistache. Het ideale geschenk voor iedereen die van chocolade houdt.

Zeevruchten

250 g €4,75 Fijne Belgische chocolade in de vorm van zeevruchten, gevuld met hazelnootpasta. Met cacao van Ecookim uit Ivoorkust.

BIO Truffels

100 g €3,85 Truffels met een smeuïge hazelnootvulling. Met cacao uit Peru & de Dominicaanse Republiek, rietsuiker uit India en vanille uit Madagaskar.

Chocoladehart 1 stuk €2,40 Een hart in pure fondantchocolade.

Bord in hartvorm

uit de Filippijnen acaciahout (400970) €9,00 20 x 20 x 2,5 cm

Zeep in een zakje

uit Thailand ‘love’ jasmijn (401063) of ‘luck’ appel/kaneel (401064) €4,50 5,5 x 8,5 x 6,5 cm

Oorhanger

uit Mexico zilver kornalijn (401100) of zilver aventurijn (401101) €16,50 3 cm lang

FAIR

19


PRODUCT

Picknicktijd! Ruik je het al? De lente is bijna in aantocht. Tijd om te dromen van een lekkere picknick in een zalig lentezonnetje. Vul deze Indische picknickdoos met lekkers, giet je beker vol, stop alles samen in een draagtas en je bent helemaal klaar om erop uit te trekken voor een ontbijt of lunch in de frisse buitenlucht!

Picknickset in blauwmetaal

Kruidige curry pompoentaart

uit India Picknickdoos (2 delen) (400620) 10 x 10,5 cm €19,50 Beker (401285) 8 x 12 cm €6,50

Nieuw!

BIO Vloeibare Honing

BIO Sesampasta 350 g €4,25

250 g €3,65

Biologische sesampasta, ook wel tahin genoemd. Te gebruiken als broodbeleg of in warme bereidingen.

Vloeibare biologische honing met kruidige accenten uit Mexico.

Bereidingstijd 50 minuten

Aantal personen 4

Ingrediënten rol bladerdeeg 2 preien 1 flespompoen (ca. 750 g) 1 EL olijfolie* 4 eieren

kant en klare salade 1 pakje gele currypasta* 1/2 blik kokosmelk* zeezout chili-peper*

* Verkrijgbaar in je Oxfam-Wereldwinkel

Draagtas uit India

'Henna' rood zwart (400260) of ‘Nkonsonkonson’ geel zwart (400261) €9,00 35,5 x 35 cm

Bereiding Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de prei in ringen, maak de pompoen schoon en snijd deze in stukjes. Verhit olie in een braadpan en fruit de stukjes pompoen en de prei. Voeg de curry kruidenpasta en de kokosmelk toe. Bedek een springvorm van 22-24 cm doorsnede met het bladerdeeg en zorg voor een flinke opstaande rand. Breek 4 eieren en klop ze los in een kom. Voeg de groenten bij het eimengsel en meng goed door elkaar. Breng dit op smaak met het zeezout. Schep alles in de springvorm en plaats de pompoentaart in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de taart in circa 35-40 minuten goudbruin en gaar. Serveer de taart in punten en eet met een kanten-klaar salade. Recept ontwikkeld door Fair Trade Original ism Gees van Asperen

20

FAIR


BIO Volle Rijst 1 kg €4,45

BIO Witte Rijst 1 kg €4,95

Paarse Rijst

500 g €3,20 Deze paarse rijst is een mix van drie soorten rijst: witte kleefrijst, jasmijnrijst en zwarte rijst. Vanaf april in bio te verkrijgen!

EEN PRIJS VOOR ONZE RIJST De Hom Mali Rice uit Thailand werd door koks en experten uitgeroepen tot ‘World’s Best Rice’ in een wereldwijde wedstrijd. Oxfam Fair Trade koopt de rijst aan bij Green Net, die de ontwikkeling van biologische landbouw in Thailand ondersteunt en promoot. De organisatie werkt in deze regio samen met ongeveer 530 kleine rijstproducenten. De meerderheid van de telers wonen in de meest gekende rijststreek Yasothorn. De ‘Hom Mali’ rijst staat in Thailand aangeschreven als kwalitatief hoogstaand. Het is een traditionele, sterk geurende rijstsoort. De korrel is stevig. Hij heeft een fijne smaak en een natuurlijk jasmijnparfum. Lookpasta

120 g €3,55 Een kleine lepel lookpasta is lekker in soep, een warm gerecht of saus. Ook lekker bij hartig broodbeleg.

BIO Vièrge Olijfolie uit Palestina 50 cl €10,25

BIO Kokosmelk

400 ml €2,55 Smeuïge kokosmelk van geperst vruchtvlees van kokosnoten. Bruikbaar in de keuken in zowel hartige als zoete gerechten.

Biologische olijfolie uit de Westelijke Jordaanoever. Landbouw is voor de Palestijnen de belangrijkste bron van inkomsten. Dankzij de eerlijke handel vinden de Palestijnse boeren toch enige afzetmarkt en kunnen ze investeren in de uitbouw van hun organisatie. Met de verkoop van deze olijfolie steunt Oxfam Fair Trade het recht van het Palestijnse volk op een leefbare staat.

Gele curry kruidenpasta

70 g €1,55 Thaise kruidige maar milde curry.

FAIR

21


PRODUCT

Mooi getooid met katoenpapier uit India Juwelen van papier? Het kan. Katoenpapier uit India is steviger dan je zou denken. Het wordt gemaakt van resten biokatoen uit de textielindustrie. De katoenvezels kunnen best wel tegen een stootje. De oorbellen komen bovendien in de meest originele kleuren en vormen!

Oorbellen

‘staafje’ oranje (401076) 6 cm lang €13,00 ‘kersen’ turkoois (401072) of groen (401074) 4,5 cm lang €13,00 ‘dubbele schijf’ turkoois (401078) of oranje (401079) 2 cm lang €13,00 ‘bol’ groen (401083) 2,5 cm lang €13,00

Sjaals van linnen en zijde uit Vietnam

blauwe bolletjes (400505) / paarse bolletjes (400506) / groene bolletjes (400507) 60 x 160 cm € 15,00

22

FAIR

Koperen juwelen uit Chili vierkant email blauw koper (401301) €14,50 vierkant goudkleur koper (401307) €14,50 2,5 x 2,5 cm


PRODUCT

Wat ’n juweeltje! Zilver uit mexico

Ring curves (401099) € 35,00

Hanger vierkantje op bewerkte ruit (401098) € 20,00

Ring chrysant (401102) € 31,00

Oorsteker horizontaal bewerkt (401095) € 18,50

Oorsteker verticaal bewerkt (401096) € 18,50

Oorsteker bewerkte vierkantjes (401097) € 18,50

Oorsteker open ellips (401093) € 18,50

Hanger open acht (401092) € 20,00

Oorsteker open acht (401094) € 18,50

Oorsteker ruit (401105) € 13,50

Oorsteker vierkant (401103) € 13,50

Oorsteker rond (401104) € 13,50

FAIR

23


JONGEREN

A SHOUT-OUT FOR FAIR TRADE!

Me viswijavl.e..n en GENT 17>19/02 2017

PRIKKEL KOMT ER AAN! Hoor je ’t geroezemoes? Het geschreeuw? Prijzen die de lucht in vliegen? Prikkel, het jaarlijkse jongerenweekend van Oxfam-Wereldwinkels, nu in samenwerking met Broederlijk Delen, komt eraan. We organiseren een Global Market van 17 tot 19 februari, in Gent. Ben je tussen 16 en 26? Reserveer dan alvast je kraampje op de gezelligste markt van de wereld. www.oxfamwereldwinkels.be/prikkel

AGENDA

15 MAART 2017 In verschillende studentensteden vindt de Big Brain Battle plaats. Wordt jouw stad de slimste stad van het land?

5 dagen, 5 steden, meer dan 400 schreeuwende mensen. Met de campagne ‘A shout-out for fair trade’ (van 12 tot 16 december 2016) wilde Oxfam-Wereldwinkels fair trade hoorbaar maken in heel Vlaanderen. En dat is meer dan gelukt! In 5 stations over heel Vlaanderen daagden onze vrijwilligers voorbijgangers uit om hun verontwaardiging over oneerlijke handelsregels uit te schreeuwen in onze fotocabine. Produceerden ze 100 decibel aan verbale verontwaardiging, dan activeerden ze de camera en werd hun schreeuw vastgelegd op de gevoelige plaat. Resultaat: een mooie reeks zwart-witportretten van meer dan 400 mensen (jong en oud, man en vrouw, blank en gekleurd) die hun keel open zetten voor eerlijke handel, een duidelijke boodschap waarvoor politici en beleidsmakers niet doof kunnen blijven. SCHREEUWEN VOOR FAIR TRADE? Waarom schreeuwen we tegen oneerlijke handel en vóór fair trade? In het zuiden verbouwen heel wat boeren cacao, koffie, rijst, katoen, thee en suiker. Producten waar wij in het Noorden verzot op zijn. Toch verdienen de boeren er amper iets aan. Kleine producenten in ontwikkelende regio’s worden benadeeld in het internationale handelsspel. Grote bedrijven hebben onevenredig veel macht en bepalen wie wint en wie verliest. Bovendien zorgen allerlei regels ervoor dat producten uit het Zuiden moeilijk hun weg vinden naar onze markt. Niet eerlijk! Door hun verontwaardiging uit te schreeuwen, tonen pendelaars en passanten dat ze de oneerlijke regels niet langer pikken. De regels moeten anders. Zij willen handel! Maar dan eerlijk. Op www.oxfamwereldwinkels.be/shoutout kan je alle portretten bekijken.

24

FAIR


10 JAAR SCHOLENACTIES VAN OXFAM-WERELDWINKELS Met ‘QUE?! Afvoeren dié handel’ was Oxfam-Wereldwinkels in oktober vorig jaar aan de tiende editie van haar scholenactie in de Week van de Fair Trade toe. Vanaf mei 2011 kunnen scholen ook deelnemen aan Handel nu!, een extra soortgelijke scholenactie, rond World Fair Trade Day. ’T IS ONEERLIJK! Deze laagdrempelige acties gaan uit van verontwaardiging en beweging. Verontwaardiging over de huidige wereldhandelsregels die het honderden miljoenen boeren erg moeilijk maken om zich te ontwikkelen. Beweging, omdat jongeren beseffen dat ook zij, samen en heel luid, het verschil kunnen maken door hun stem te verheffen over zoveel geïnstitutionaliseerd onrecht. Elk jaar bereiken scholieren uit het lager, secundair en hoger onderwijs zo tienduizenden leeftijdsgenoten met deze boodschap. Ook in oktober was het weer flink prijs. Meer dan 28.000 kinderen en jongeren in meer dan 50 Vlaamse scholen kwamen in aanraking met de mistoestanden in de suiker- en cacaoketen. Dit door middel van eerlijke ontbijten, bezoeken aan de lokale Oxfam-Wereldwinkels, kookactiviteiten

fietstochten, verkoopstandjes, zelfgeschreven liedjes met zang, rap en dans, stop-motion-filmpjes, photoboothshoots, petities, reclame-affiches, nieuwe fairtradelogo’s, een ruiltocht, een debat, film en wijnproeverijen, een chocoladefondue, via lessen, quizzen, opdrachtenbundels, opzoektaken, rondleidingen, brainstorm, digitale leeromgeving, cryptische boodschappen, verkleedpartijtjes, een oneerlijkmuntenspel …. Vaak gebeurde dit in samenwerking met externen, zoals gemeentebesturen of gemeentelijke raden van Ontwikkelingssamenwerking, Fairtradegemeente trekkersgroepen, ouders, grootouders, burgers. Dit waren de laureaten van QUE?! Afvoeren dié handel! 2016:

• Brugge Sint-Leo Hemelsdaele Brugge • Technisch Berkenboom-Instituut Sint-Niklaas Het gemeentebestuur / GOSC van Alken, die alle 6 basisscholen van Alken bereid vond om een bezoek te brengen aan de lokale Oxfam-Wereldwinkel, krijgt een speciale vermelding. Uiteraard blijven we niet stil, integendeel. Op vrijdag 12 mei 2017 roepen we alle Vlaamse scholen op om allemaal samen kabaal te maken voor een wereldhandel die de boer goesting geeft om te boeren. Bekijk de scholenacties van OxfamWereldwinkels op oxfamwereldwinkels.be/ scholenacties.

• Universiteit Hasselt • GO Atheneum Avelgem • Sint-Bavohumaniora Gent FAIR

25


VISIE

Stel, je hebt plannen om koffie te branden in het Zuiden. Lijkt logisch, want daar groeien de koffiebessen in overvloed. Om te weten of je zaak toekomst heeft, ga je op zoek naar klanten. Omdat je de eerste bent die lokaal koffie wil branden, is er nog geen markt voor je product. Je zal dus moeten investeren in promotie en communicatie. Als je naar het Noorden kijkt, staat er daar ook niemand te wachten op jouw gebrande koffie. Het kost immers veel meer om gebrande koffie in te voeren dan om ongebrande koffie in te voeren. Weinig kans dat investeerders een goede zaak zien in jouw plannen. En zonder kapitaal begin je er beter niet aan.

Weinig hoopgevend voor die ondernemer in het Zuiden, toch? Producten afwerken in het Zuiden wordt door de regelgeving in het Noorden afgeremd. Op deze manier blijven koffieboeren, cacaoboeren, theeplukkers en rijstproducenten niets meer dan aanvoerders van ruwe grondstoffen en verdwijnt alle meerwaarde op een verwerkt product in de zakken van verwerkers in het Noorden. ESCALERENDE TARIEVEN Dit systeem van stijgende importtarieven naarmate een product verder verwerkt wordt, noemen we tariefescalatie. Het is ĂŠĂŠn van de vele regels in het internationale handelen FAIR 26 26 FAIR

E D OM EFI R TA EN R U M OP N A V OPEN L E T

die ervoor zorgen dat producenten in het Zuiden handel niet kunnen aanwenden om zich te ontwikkelen. Door middel van tariefescalatie schermt de Europese Unie haar markt af voor afgewerkte producten en krijgen verwerkers in de Unie alle kansen om zelf met de meerwaarde van een afgewerkt product te gaan lopen. Bovendien blijkt het opstarten van een verwerkende industrie in het Zuiden helaas amper rendabel. Immers, om een winstgevende zaak op te starten, moet je uitrekenen of je de kosten die je maakt, kunt terugwinnen. De hoge kost van de tarieven zorgt er voor dat de rekensom nooit kan kloppen: het is te vaak niet interessant voor boerenorganisaties om


VISIE

RIJST, GEPELD OF ONGEPELD

THEE IN BULK JA, THEEBUILTJES NEE

Ondanks de associatie van rijst met Azië, wordt ook in Europa rijst geteeld. De Europese Unie is echter een kleine rijstproducent (0.4% van de globale productie). Rijst wordt dan ook grotendeels ingevoerd. Maar de graad van verwerking heeft een grote invloed op het soort rijst dat wordt geïmporteerd. Bruine rijst staat, met een aandeel van meer dan 60%, garant voor het grootste aandeel van de Europese rijstinvoer terwijl de import van witte rijst ongeveer 20% bedraagt. Van waar het grote verschil? Op volledig verwerkte witte rijst wordt een tarief gehanteerd dat ongeveer drie keer zo hoog is als voor bruine rijst. Alweer een verwerkende stap die meer waarde creëert en die de boeren in het Zuiden niet gegund wordt.

Niet alle markten zijn even toegankelijk voor de theeproducenten. Verschillende landen hanteren verschillende tarieven om thee te importeren. Producerende markten heffen vaak tarieven om hun eigen markt te beschermen. Om de Europese Unie binnen te komen zijn de tarieven laag, omdat Europa zelf geen theeproducent is, maar thee in Europa wel een gegeerd product is. Exporteren naar Europa zou dus kansen moeten bieden voor de producenten in het Zuiden. Maar om toch munt te slaan uit de theeketen maakt de Europese invoerwetgeving een onderscheid tussen thee verpakt in kleine of grote verpakkingen. Thee in bulk, grote verpakkingen, komt zonder invoertarief de EU binnen, terwijl op verpakkingen van minder dan drie kilo wel een tarief geheven wordt. Dit remt theeproducenten in het Zuiden af om te investeren in verpakkingsmachines en dwingt hen om voornamelijk in bulk te exporteren. Ook missen ze hier kansen om lokaal werkgelegenheid te creëren.

oxfamwereldwinkels.be/rijstketen

oxfamwereldwinkels.be/theeketen

te investeren in de verwerking. Op die manier worden de aspiraties van boerengroepen in het Zuiden die willen investeren, op voorhand platgeslagen door regels van het internationale handelen, die zijn opgesteld op maat van de sterkste en luidste stem. ARME LANDEN MOGEN WEL Voor de Minst Ontwikkelde Landen zijn er uitzonderingen. Zij vallen niet onder het systeem van tariefescalatie. Goed nieuws? Nee, helemaal niet. Deze uitzonderingen zijn een cynische illustratie van de hypocrisie van het Europees beleid. Deze landen zijn structureel niet in staat

om te investeren in een verwerkende industrie (denk aan oorlogsdreiging, amper infrastructuur, geen deftig onderwijs of gezondheidszorg) en vormen dus geen bedreiging voor de Europese verwerkers. Kortom, tariefescalatie beschermt de grote verwerkers in het Noorden en stelt hen in staat hun macht te vergroten en uit te breiden. Macht die hen toelaat om eventuele veranderingen in de handelsregels te verhinderen of naar hun hand te zetten. Producenten in het Zuiden krijgen geen kansen om meerwaarde te creëren met hun producten en worden gedegradeerd tot enkel aanvoerders van een ruwe grondstof. oxfamwereldwinkels.be/analyse FAIR

27


WERELDfocus

CHOCOLADE GROEIT NIET AAN DE BOMEN Cacao daarentegen wel. En in de Dominicaanse Republiek tiert de cacaoboom welig. Midden in het CaraĂŻbisch gebied, is het een ideale locatie voor het verbouwen van cacao. De cacaobomen groeien er in de schaduw van citrus-, avocado- en bananenbomen. Een tropisch paradijs.

28

FAIR


De drie grootste exportproducten van de Dominicaanse Republiek zijn suikerriet, koffie en cacao. Bovendien is het land één van de leiders in het exporteren van biologisch gecertificeerde tropische producten. De Dominicaanse biologische cacao kan je proeven in het gamma biochocolade in de wereldwinkel.

Conacado kon bewijzen dat het juist fermenteren van de bonen, cacao van hogere kwaliteit opleverde, en de boeren een beter inkomen kon bezorgen. De cacaosector in de Dominicaanse Republiek wordt sinds mensenheugenis gedomineerd door enkele grote exportbedrijven. De rol van kleinschalige boeren gaat niet verder dan het telen, oogsten en verkopen van hun bonen aan tussenhandelaars. ONDERZOEK VOOR BETERE KWALITEIT Het is daar dat Conacado, onze cacaopartner, op de proppen komt. In 1985 startte zij met een onderzoeksproject om uit te zoeken hoe fermentatietechnieken de kwaliteit van de cacao konden verbeteren. Het fermenteren van de bonen is een verwerkingsstap die bij de boeren zelf gebeurt. Dit is een essentiële stap om de smaak van de cacao te ontwikkelen. Maar het is ook een eerste kritiek moment waarop het mis kan gaan, wanneer er te kort of te lang gefermenteerd wordt.

Bij Conacado ontwikkelden ze een heus fermentatieproces voor optimale fermentatie. Tijdens dit proces ontwikkelt de cacao zijn fijne aroma’, smaak en kleur. Bij Conacado worden de bonen in houten kisten in drie lagen gestapeld. Gedurende de zes dagen van de fermentatie doorlopen de bonen de drie lagen in de bakken. Het resultaat is perfect gefermenteerde ‘Hispaniola’ cacao die geschikt is voor fijne chocolade.

worden geïnvesteerd in verwerkingsinstallaties en technieken om de kwaliteit van de cacao steeds beter te krijgen. Dertig consultants zijn in de weer in het veld om training te geven aan de boeren om hun oogst te verbeteren, over te schakelen naar biologische productie of het opnieuw aanplanten van cacaobomen.

Voor het midden van de jaren ’80 waren de cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek eerder van lage kwaliteit. Conacado kon bewijzen dat het juist fermenteren van de bonen, cacao van hogere kwaliteit opleverde, en de boeren een beter inkomen kon bezorgen. Naast onderzoek gingen zij nu ook boeren opleiden en vormingen geven over de juiste fermentatietechnieken. De volgende stap was het commercialiseren van hun kwaliteitsvolle cacao en het zoeken naar de juiste markten voor hun unieke product.

Wanneer je zoveel inspanningen doet om cacao van hoogwaardige kwaliteit te produceren, zou het spijtig zijn om anderen met de meerwaarde van de verwerking aan de haal te laten gaan. Daarom kocht Conacado in 2008 een eigen verwerkingsfabriek om cacaopoeder, -massa en -boter te produceren. In plaats van het conventionele systeem, waarbij kleinschalige boeren hun cacaobonen verkopen aan tussenhandelaars en een paar grote bedrijven de macht hebben over de verwerking van de cacao tot chocolade, neemt Conacado een volgende stap in het productieproces in eigen handen. Dit is vrij uniek in de cacaosector. Conacado heeft in deze echt een pioniersrol op zich genomen.

Die nichemarkt vonden ze onder andere in de fairtrademarkt. Ongeveer de helft van de totale productie

VERWERKING IN EIGEN HANDEN

Conacado neemt een volgende stap in het productieproces in eigen handen. Dit is vrij uniek in de cacaosector. van de boeren, aangesloten bij Conacado, wordt verkocht als fairtradecacao. Het extra inkomen en de fairtradepremie

FAIR

29


OP DE KOFFIE

VRIJWILLIGERSWERK IS EEN AANKLACHT

Begin maart vieren we de Week van de Vrijwilliger. Overal te lande staan politici klaar om tienduizenden vrijwilligers te feliciteren met hun engagement en hen te bedanken voor hun bijdrage aan de warme samenleving die Vlaanderen vandaag is. Dat is prima. Bedanken mag uiteraard altijd. Maar het zou meer dan triest zijn als het daarbij blijft. 30

FAIR


OP DE KOFFIE Want vele vrijwilligers hebben met hun inzet ook een andere boodschap aan die politici: onze samenleving is helemaal niet zo warm en menslievend. Als we daar echt iets aan willen doen, moet dat structureel.

“Dicht het lek! Ik zal intussen wel hozen.” Dat is de boodschap van heel wat vrijwilligers. Tienduizenden vrijwilligers zetten zich vandaag in voor andere mensen. Soms heel rechtstreeks. Voor mensen vlakbij. Soms indirect, voor mensen uit een ander deel van de wereld. Vrijwilligers willen iets betekenen voor de rechtstreeks betrokkenen. Of dat nu de eenzame bejaarde om de hoek is of de arme boer in het Zuiden. Maar ze zijn niet zo naïef te denken dat daarmee de problemen opgelost zijn. Met hun inzet vragen zij ook een structurele aanpak. Hun vrijwilligerswerk is ook – en vaak vooral – een aanklacht tegen een bepaalde gang van zaken. Onze mechanismen die voor solidariteit en eerlijke kansen moeten zorgen, vertonen ernstige mankementen. “Dicht het lek! Ik zal intussen wel hozen.” Dat is hun boodschap. Vrijwilliger zijn vertrekt heel vaak vanuit verontwaardiging. Geconfronteerd met een wantoestand of met de

slachtoffers van wat misgaat in de maatschappij, kiezen vrijwilligers ervoor om verontwaardiging om te zetten in engagement. Waar anderen klagen van aan de zijlijn, gaan vrijwilligers op zoek naar mogelijkheden om iets te dóen. Vrijwilligers zoeken een plek waar ze hun verontwaardiging kunnen omzetten in daden. Het liefst van al een plek waar ze ook rechtstreeks resultaat zien. Pijnlijk genoeg werkt al deze vrijwillige inzet soms als een slaapmiddel in op de samenleving: “Kijk eens hoe geduldig die vrijwilligers de eenzame bejaarden bezoeken, hoe georganiseerd ze soep uitdelen aan daklozen, hoe sympathiek ze geld inzamelen voor armen in het Zuiden. Wat een warme samenleving zijn wij toch.” Hallo?! Veel van deze vrijwilligers halen pas echt voldoening uit hun inzet als het probleem waaraan ze werken ook ten gronde aangepakt wordt. Onze mechanismen die voor solidariteit en eerlijke kansen moeten zorgen, vertonen ernstige mankementen. Vrijwilligerswerk is een permanente aanklacht hiertegen. “Die mensen doen dat toch alleen als hobby, om iets te doen te

“Vrijwilligerswerk is een permanente aanklacht tegen de mankementen in onze mechanismen die voor solidariteit moeten zorgen.”

hebben, om onder de mensen te komen,” meesmuilt de scepticus. Absoluut fout. Studies over vrijwilligerswerk tonen keer op keer aan dat vrijwilligers vooral een missie delen, met elkaar en hun organisatie. Ze delen een zorg voor de samenleving en ze willen verandering. In afwachting van die structurele verandering blijven ze niet bij de pakken zitten. En intussen is het mooi meegenomen om een fijne hobby te hebben. Vrijwilligers verdienen elk bloemetje waarin ze tijdens de Week van de Vrijwilliger gezet worden. Meer dan ooit. Maar het risico dreigt dat in de bos bloemen hun aanklacht aan het beleid verloren gaat. Dus, in de Week van de vrijwilliger vragen we aan de heren en dames politici, om vrijwilligers echt serieus te nemen. Vraag hen alstublieft eens naar hun motivatie. Welke verontwaardiging bracht hen ertoe dit vrijwilligerswerk op te nemen? Neem hun noodkreet ernstig. Dicht het lek. Voor ze het hozen beu worden. www.oxfamwereldwinkels.be/ vrijwilligers

FAIR

31


DOENkort

VRIJWILLIGERS OVERAL! Tijdens de eerste week van maart vieren we de Week van de Vrijwilliger. Oxfam-Wereldwinkels zou niets zijn zonder haar 10.000 vrijwilligers die dag in dag uit tijd geven aan eerlijke handel. Je vindt vrijwilligers in de wereldwinkel, in scholen, op straat, achter de kassa ‌ Maar onze vrijwilligers doen nog zo veel meer! Bussen m et man en macht Elk jaar l o p e n de vrijwillig ers kilom eters om dit FA IR-maga zine in zoveel mogelijk brievenb ussen te deponere n. Af en t oe schakele n ze ook h u l p in van vrijw illigers u i t h et dierenrij k.

Theeproeverijen in de Bioplanet Niet alleen in hun eigen winkels, laten vrijwilligers met plezier onze producten van eerlijke handel proeven. Je vindt ze af en toe ook in de supermarkt. Zo kon je eind oktober in verschillende afdelingen van Bioplanet Oxfamvrijwilligers tegenkomen. Ze vertelden je alles over onze thee uit Laos en de problemen in de internationale theehandel. Uiteraard lieten ze je ook proeven!

32

FAIR


Met het Zuiden op café Debateren, beluisteren, bijleren … Het kan allemaal in het Zuidcafé. Vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkel Antwerpen organiseren samen met de 11-11-11 vrijwilligers en Vorming Plus, vier keer per jaar een interessante avond in de Roma in Borgerhout. De moeite waard! Het volgende Zuidcafé vindt plaats op 14 maart. Vanaf 20u30 ben je welkom in de Roma om meer te weten te komen over het conflict tussen Israël en Palestina. Het eerste Zuidcafé van 2017 zoemt in op Israël en Palestina. Het conflict duurt al meer dan 60 jaar en schippert al decennia lang tussen vredesonderhandelingen, -akkoorden en nieuwe invallen. Israël bezet illegaal Palestijns grondgebied en het internationaal humanitair recht wordt voortdurend geschonden. Het Zuidcafé bekijkt de verdeeldheid van hieruit gezien. Welke paradigma’s bestaan er in deze kwestie? Hoe houdbaar zijn deze denkbeelden? En wat is hun invloed op ons niet optreden tegen deze mensenrechtenschendingen? www.deroma.be/Kalender/Zuidcafe

Vrijwilligers bij politici Onze vrijwilligers blijven niet in hun winkel zitten. Ze komen in scholen, spreken voor verenigingen of trekken de straat op om actie te voeren. Maar, soms vind je ze ook oog in oog met parlementsleden. Om een actie toe te lichten of samen te ontbijten naar aanleiding van de Week van de Fair Trade. Hét ideale moment om politici het vuur aan de schenen te leggen en hen duidelijk te maken dat zij een rol kunnen spelen in het reguleren van de internationale handel.

En, heb je genoten van deze FAIR? Laat iemand anders ook genieten van verhalen over eerlijke handel, exotische producten en de impact van Oxfam in het Zuiden. Geef deze FAIR door! Je kreeg deze FAIR cadeau van ………………………………………..........................…......................

Veel plezier ermee!

FAIR

33


COLOFON

Over

Oxfam-Wereldwinkels | Fair Trade

Oxfam-Wereldwinkels behoort tot de internationale confederatie

Vrijwilliger worden?

Elke zaterdag, een paar keer per jaar of alleen tijdens de eindejaarsperiode. Cadeautjes inpakken, producten verkopen, etalages versieren, de boekhouding doen of magazines bussen. Je kan het zo gek niet bedenken wat er bij Oxfam-Wereldwinkels allemaal door vrijwilligers gedaan wordt. www.oxfamwereldwinkels.be/vrijwilliger

Oxfam

, een wereldwijde ontwikkelingsorganisatie die de kracht van mensen bundelt tegen armoede.

Post

Oxfam-Wereldwinkels Ververijstraat 17 9000 Gent Oxfam-Wereldwinkels wil

rechtvaardige regels

voor de internationale handel. Want eerlijke handel geeft producenten in het Zuiden sterke eigen benen en draagt op die manier bij tot duurzame ontwikkeling.

Telefoon 09/218 88 99

Mail

redactie@oww.be

Web

www.oxfamwereldwinkels.be

bewust

We maken mensen van het onrecht in de wereldhandel via publiekscampagnes, acties met jongeren en scholen, en door te gaan praten met politici en bedrijven.

Winkels

www.oxfamwereldwinkels.be/winkels

Facebook

www.facebook.com/oxfamwereldwinkels

Nieuwsbrief

www.oxfamwereldwinkels.be/digizine

235

En natuurlijk door onze Oxfam-Wereldwinkels, speciaalzaken voor eerlijke handel. Met het brede assortiment kwaliteitsproducten van ons huismerk Oxfam Fair Trade tonen we hoe het anders kan.

8000

vrijwilligers verspreiden ons verhaal. Ze bemannen de Oxfam-Wereldwinkels, smeden banden met andere organisaties en laten je ontdekken wat eerlijke handel betekent.

Blijf op de hoogte via Facebook en www.oxfamwereldwinkels.be/digizine.

www.oxfamwereldwinkels.be
 34

FAIR

In dit magazine stellen we een keur van producten van eerlijke handel aan je voor. Niet alle wereldwinkels hebben alle producten in voorraad.

Colofon

Vierde jaargang - nummer 20 (12-2016) - (339) Verschijnt in januari, april, augustus & oktober Redactieadres: Ververijstraat 17, 9000 Gent - redactie@oww.be Redactie: Marijke Moyson en Nele De Cocker Medewerkers: Griet Rebry, Helga Duhou, Floor Michielsens, Elisabeth Adriaens, Jen Willems, Hans Canters, Evert Nicolai, Tom Wouters. Fotografie: Tom Verbruggen - Eric de Mildt - Maarten Siebe De Ruyck Illustraties: Marijn Dyonis Vormgeving: EfraĂŻm Sebrechts Concept: Stapel Drukker: Roto Smeets Coverfoto: Yel

Dit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier. De prijzen in dit magazine zijn ten minste geldig tot en met 28 februari 2017. Wijzigingen vanaf 1 maart 2017, staan vanaf 1 maart 2017 op onze website. De prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen en correcties en zijn niet cumuleerbaar met eventuele andere acties of promoties.


VOOR JOU GEPROEFD Vraag je je soms af hoe we aan de uitgebreide, heerlijk klinkende wijnbeschrijvingen komen? Daarvoor zorgen onder andere André Van der Elst en Nico Van Rysselberge, sommeliers die studenten van Syntra laten kennismaken met de wondere wereld van wijn. Elke Fair kunnen we genieten van hun smaakvolle stukjes tekst.

Lautaro Sauvignon blanc 2016 Chili (12% alc.) Deze heldere, witgele wijn heeft een typisch Sauvignon blanc-aroma met vegetale toetsen en tropische accenten van rijp wit fruit en lychee. In de mond een mooie frisheid en een bevestiging van de fruitaroma’s met in de finale wat vers gemaaid gras. Zeker aan te raden als aperitief of terraswijntje of schenk hem bij frisse slaatjes of gegrilde vis. Mooie prijs-kwaliteitsverhouding.

Beide wijnen vertonen een duidelijke typiciteit. www.oxfamwereldwinkels.be/wijn

Campesino Carmenère 2015 Chili (14% alc.) Intens robijnrode wijn met aroma’s van rijp rood en zwart fruit, een duidelijke kruidigheid – vooral eucalyptus – en een peperige ondertoon. Ronde en volle aanzet. De kruidigheid zet zich door in de mond en wordt ondersteund door vrij stevige, maar goed verweven tannines. Deze krachtige wijn past uitstekend bij BBQ of bij een gegrild stukje rood vlees met pepersaus.

SOMMELIERS CONSEIL

FAIR

35


FEBRUARI: BIOCHOCOLADE ACTIE

2 reep aan halve prijs de

Dubb zovee el plezi l er!

Actie geldig in alle Vlaamse Oxfam-Wereldwinkels van 1/2/2017 t.e.m. 31/3/2017. Vrije keuze tussen de 7 soorten Oxfam Fair Trade-biochocolade 100 g. Deze actie is niet cumuleerbaar met andere kortingen.

OXFAM-WERELDWINKELS OXFAM FAIR TRADE VERANTW. UITGEVER: Tom Wouters VERVERIJSTRAAT 15/17 - 9000 GENT 23e JAARGANG NR 95 - oplage: 104.700 DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT JANUARI - FEBRUARI - MAART 2017 ERKENNINGSNUMMER: P206841

04071

Fair: Magazine Oxfam-Wereldwinkels n°20 - januari 2017  

Het GRATIS magazine van Oxfam-Wereldwinkels.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you