Page 1

Hallo ik ben Renata Meijer

Mijn ideeĂŤn staan in dit blad Ik Ik hou hou van van lezen, puzzelen en mijn kat Misty nr. 4 - Oktober 2012


Hallo Dit ben ik Mijn grote hobby: 3D-kaarten maken. Ik knip de figuren met een klein schaartje. Deze poezenkaart vind ik het allermooist.

Hallo, ik ben Renata Meijer. Ik ben 32 jaar en samen met mijn poes Misty

Op mijn balkon staan veel planten. Ze groeien en bloeien goed. Omdat ik ze zo liefdevol verzorg!

woon ik in Amsterdam. Ik ben slechthorend. Maar ik kan goed liplezen en gebarentaal. In dit blad lees je van alles over mij. Veel plezier!

2 Hallo

Dit is een fijn hulpmiddel: een beeldtelefoon. Zo kan ik praten met gebaren. Zoals met Lieske, ĂŠĂŠn van mijn begeleiders.

Ik spaar beeldjes. Van katten en dolfijnen. Want dat zijn mijn lievelingsdieren. Ik heb een hele kast vol.


Inhoud Ik hoor slecht. Daarom heb ik een speciale deurbel. Die flitst als er iemand aanbelt. Handig!

4 7 8 10 14 16

Dit is mijn dag

36

Bijbelverhaal

Lekker, lezen! Harry Potter vind ik heel spannend.

Renata Meijer is slechthorend. Ze heeft haar eigen appartement en werkt op een boerderij

Dit eet ik graag

In het weekend vindt Renata het leuk om te koken. Ze laat graag zien hoe je lasagne moet maken

Dit is mijn familie

Voor Renata is familie heel belangrijk. Als iedereen er is, is het een gezellige boel

Dit is mijn uitstapje

Het is leuk om uitstapjes te maken. Bijvoorbeeld naar de markt, de dierentuin of een weekje op vakantie

Dit maak ik

Dini ter Keurs tovert bloempotten om tot beeldjes van koeien. Dat ziet er grappig uit!

Hallo allemaal

16 In Memoriam Cees Hovenkamp 17 Kort nieuws & Agenda 20 Met een auditieve beperking staande blijven in een horende maatschappij 24 De ouders van Renata Meijer en regiodirecteur Rob van de Beek gaan met elkaar in gesprek 25 Column van Greet Prins 26 Dichter bij elkaar met de beeldtelefoon 29 Zorgvisie Ervaringen en visies delen 30 Phocus op Jan, Francis en Pieter 32 Werken voor geld, in drie stappen naar een baan 34 Stichting Vrienden van Philadelphia financierde een muurschildering in Eetlokaal LT in Amsterdam om bestellingen in gebarentaal te kunnen doen

Aagje Verwoerd uit Woerden leest graag het verhaal van Jezus als de Goede Herder Wij maken Hallo. Hallo is een uitgave van de Stichting Philadelphia Zorg die vijf keer per jaar verschijnt. Hallo is bedoeld voor cliënten, hun ouders/belangenbehartigers, medewerkers, vrijwilligers, donateurs Stichting Vrienden en externe relaties Concept en Realisatie: Hemels Customer Media, onderdeel van Sanoma Redactie: Eline Broekhuizen, Xander Cladder, Sicko van Dijk, Christel Donatz, Renata Meijer, Bea Nijhof, Annemarie Veen Vormgeving: Aleida Boonstra, Evelien Dijksman, Doriene Koot, Terri Schwartz Traffic en productie: Saskia van den Akker Medewerkers: Frank van Geffen, Mariël Kolmschot, Monique de Ligny, Marijke van der Linde, NFP Photography, Photography & Images, Marieke Priem, Iris Stam, Mirjam Verheem Advertenties: Hemels Customer Media, Kim Rikken, (035) 689 99 00. Contact: hallo@philadelphia.nl

© 2012 Sanoma Media Netherlands B.V. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.


Hallo Dit is mijn dag Theedrinken met collega Jan. En met Saskia van Philadelphia en tolk Nashwa. Zij komen vandaag op bezoek.

Hallo, ik ben Renata. Ik woon in een mooie flat. In Amsterdam. Ik werk op een zorgboerderij. Want ik ben dol op dieren. Dit doe ik er allemaal. Kijk je mee?

"Ik rijd overal naartoe op mijn scooter" 4 Hallo

Samen met mijn collega Anja geef ik de pony’s wortels. Die vinden ze heerlijk!


Konijnen knuffelen, dat doe ik graag. Want ze zijn zo lekker zacht. Ik heb Mini vast en Anja Mimi.

Weer thuis. Even afwassen. Ik houd van netjes. Op de kleine foto zie je mijn scooter. En mijn vriend Ben.

Oefenen met Nederlandse Gebarentaal. Met begeleider Lieske. Ik ken duizenden woorden. Hallo


Hallo Dit is mijn dag

OVER PHILADELPHIA

Ik maak mijn eigen 3D-kaarten. Ook puzzelen is een hobby. Woordzoekers vind ik het leukst.

"Renata is verbaal erg sterk" Saskia Cornel: “De Wigbolt Ripperdastraat is een bijzondere locatie. Alle cliënten zijn doof of slechthorend. Ik werk hier nu vijf jaar met veel plezier. Sinds twee jaar ben ik de coördinerend begeleider van Renata. Ik heb haar in die tijd goed leren kennen. Renata is verbaal erg sterk; ze spreekt Nederlandse Gebarentaal én ze kan liplezen. Ze snapt veel. Maar zich helemaal in haar eentje redden, dat lukt haar nog niet. Renata heeft wat sturing nodig. Zodat ze zich aan afspraken houdt. Gemotiveerd blijft. En zich niet terugtrekt. Een tijd terug zagen we Renata niet zo vaak. Ze bleef het liefst in haar appartement. Beetje bij beetje is het gelukt haar vertrouwen te winnen. En haar er meer bij te betrekken. Ze eet nu vier keer per week gezellig mee met de groep en ze doet ook enthousiast mee aan de lessen Nederlandse Gebarentaal van mijn collega Lieske. En ze zit sinds kort in de raad van auditief beperkte cliënten in Amsterdam en regio West. Als Renata goed in haar vel zit, is ze een opgewekte en leergierige meid. Zo zien we haar graag!”

6 Hallo

Gezellig kletsen met mijn broer. Via de computer. Om de beurt schrijven we wat. Dat heet msn'en.


Ik kook ieder weekend. Lasagne vind ik erg lekker. Ik maak het samen met mijn zus Marjolein.

Lasagne met gehakt Stap 1 Was de champignons en snijd ze klein. Doe ze in een vergiet. Laat ze uitlekken. Was de paprika en snijd hem door. Verwijder de witte randen met de zaadjes en de steel. Snijd de paprika klein. Pel de ui en snijd hem fijn. Pel de knoflooktenen. Stap 2 Doe het gehakt in de koekenpan, zonder olie. Zet het vuur aan en bak het gehakt. Blijf roeren met de houten lepel. Is het gehakt mooi bruin, pers dan de knoflooktenen uit boven het gehakt. Roer gehakt en knoflook door elkaar. Bak nu de uien mee. Bak daarna de champignons en de paprika mee.

Stap 3 Maak de blikken open. Laat worteltjes, doperwtjes en maïs uitlekken in het vergiet. Maak de binnenkant van de ovenschaal vet met de olie. Stap 4 Verwarm de melk in een pan. Als de melk kookt, voeg dan een halve liter water toe. Doe daarna de lasagnepoeder erbij. Roer de poeder er goed doorheen. Als het weer kookt, doe dan de wortels, doperwtjes en

Hallo Dit eet ik graag

Dit heb je nodig (voor 4 personen) uit de keuken snijplank scherp me sje koekenpan houten lep el ovenschaal knoflookpers vergiet maatbeker pan voor de saus garde blikopener uit de winkel 1 pakje lasagnebladen 1 pakje lasagnesaus (poeder) 1 ui 250 gram champignons 150 gram geraspte kaas ½ liter melk olie 5 tenen knoflook 1 blik worteltjes met doperwtjes (1 liter) 1 blikje maïs (150 gram) 1 rode paprika 500 gram gehakt half-om-half

maïs erbij. Doe hierna alles uit de koekenpan voorzichtig in de pan met de saus. Stap 5 Verwarm de oven voor op 200 °C. Bedek de bodem van de ovenschaal met saus. Leg er nu een laag lasagnebladen op. Daarna weer een laag saus. Dan weer lasagnebladen. Eindig met de saus. Strooi de geraspte kaas er overheen. Zet de schaal in de oven. Haal hem er na een halfuur weer uit. Eet smakelijk! Hallo 7


Hallo Dit is mijn familie

Ik ben Guido, de jongere broer van Renata. Wij msn’en heel vaak met elkaar. Eigenlijk bijna elke dag.

Jeroen heet ik. Ik ben de vriend van Marjolein. Seborah, Sharina en Jacintha zijn onze dochters. Renata en ik kunnen lekker dollen met elkaar.

Ik ben Marjolein, de oudere zus van Renata. Wij houden van shoppen. Dan gaan we ook ergens iets drinken en eten.

Allemaal lieverds "Hallo, ik heet Renata Meijer en ik ben 32 jaar. Ik sta hier tussen allemaal lieverds. We knuffelen nogal graag."

8 Hallo

Ik heet Jacintha en ik ben zes jaar. Tante Renata heeft een kat en die heet Misty. Die houdt ook van knuffelen.


Ik ben Dirk, Renata’s vader. Renata en ik vinden het leuk om kerken en kastelen te bezoeken. Dat doen we graag als we op vakantie zijn. Ik heet Seborah. Af en toe logeer ik bij Renata. Dan komt ze me ophalen op haar scooter.

Ik ben Tiny, de moeder van Renata. Elke week ga ik bij haar op bezoek in Amsterdam. We zijn heel graag bij elkaar. Tante Renata is heel lief. Ik hou net zo veel van knuffelen als zij. Oh ja, ik heet Sharina.

MOEDER TINY OVER RENATA

"Wij hebben een sterke band met elkaar" Renata is een echt familiemens. Moeder Tiny: “Dat was al jong zo bij Renata. En dat is altijd zo gebleven. Renata en ik hebben een sterke band met elkaar. Ze geeft heel veel liefde, heel veel steun. Ze is ook erg gevoelig. Als ik een beetje stil ben, heeft ze dat meteen door. Dan vraagt ze wat er aan de hand is. We kunnen goed praten samen. Als baby was Renata al heel lief, al was ze soms wel ondeugend. Zo zat ze een keer met haar been vast achter de verwarming. Toen moest ik Dirk bellen op zijn werk om te helpen haar los te krijgen. Toen Renata anderhalf jaar oud was, ontdekten we dat ze doof was. Ze hoorde je bijvoorbeeld niet aankomen. Aan gehoorapparaten had ze een hekel, die trok ze uit haar oren. Renata heeft leren liplezen door iedereen steeds aan te kijken. Daardoor kunnen we heel goed met haar praten. Door alle hulp en begeleiding die Renata heeft gekregen, is ze heel zelfstandig. Ze woont in Amsterdam in haar eigen appartement aan de Wigbolt Ripperdastraat. Daar wonen mensen die doof of slechthorend zijn. Ze eten gezamenlijk en hebben het ook gezellig. Ik ga iedere week bij haar op bezoek en vind het leuk om ook de andere bewoners te ontmoeten. Renata heeft het goed naar haar zin in Amsterdam. Als ze ergens mee zit, kan ze altijd terecht bij Saskia, haar begeleidster. Het gaat prima met Renata.” Hallo 9


Hallo Dit is mijn uitstapje

Leuke plaatsen om naartoe te gaan Houd jij er ook zo van om leuke uitstapjes te maken? Renata gaat graag naar de markt. Job is naar de dierentuin geweest. En Cees en Bea gingen in Lunteren op vakantie.

10 Hallo


Gezellig naar de markt

Renata Meijer (32 jaar) Renata: “Als het mooi weer is, ga ik elke week naar de markt. Op dinsdag of donderdag. Dat zijn de dagen waarop ik vrij ben van mijn werk. De markt is lekker goedkoop. Ik koop er groente, fruit, kleren en spullen voor mijn grote hobby: 3Dkaarten maken. Ook haal ik er kattenvoer voor Misty. En af en toe een speeltje. Want zo’n lief huisdier mag je best verwennen! Meestal ga ik alleen naar de markt. Soms met mijn moeder. Ook mijn vriend Ben neem ik wel eens mee. Dan maken we er een écht uitstapje van. Eerst doen we inkopen. Daarna zoeken we een terrasje op. En daar drinken we dan wat. Soms bestellen we ook een gebakje. Gezellig!”

Hallo 11


Hallo Dit is mijn uitstapje

Bea Peters (63 jaar) en Cees de Ruiter (51 jaar) Bea: “Wij wonen in de Berkenhof in Rijswijk. In juli waren we een week met vakantie. In Lunteren, op de Veluwe. In hotel De Werelt. We hadden een prachtige kamer. Met een eigen badkamer. Vorig jaar waren we ook in Lunteren. We vonden het zo leuk, dat we dit jaar weer wilden. We hebben veel plezier gehad, met de andere mensen die mee waren. Cees en ik hebben ook veel samen gedaan. Lekker fietsen. In de gezonde buitenlucht. Cees trapte, ik zat voorop. Het was soms wel slecht weer. Dan was er binnen van alles te doen. Zoals knutselen. Cees en ik hebben samen een fotolijstje beplakt. Met hartjes. Want we wonen al tien jaar samen. En we zijn nog steeds verliefd!�

Lekker op stap op de Veluwe

12 Hallo


Een superdag in de dierentuin

Job van der Grient (14 jaar) Job: “Dieren, daar ben ik gek op. Ik woon in De Korte Rille in Kampen. Mijn ouders hebben een hond. Hij heet Max. Ik speel en wandel graag met hem. Met mijn begeleider Janneke ga ik ook wel eens naar de kinderboerderij. Maar weet je wat het állermooiste uitje is? Naar de dierentuin! Laatst had Janneke een verrassing. We reden naar Burgers Zoo. Bij de ingang kreeg ik een boekje. Daarin stonden alle dieren. Ik wilde ze allemaal zien. De apen, de leeuwen, de hertjes… En de olifanten. Van de dierenverzorger mocht ik de slurf van de olifanten aaien. En een appel geven. Heel spannend! Zelf kreeg ik van Janneke ook lekkers: patat en een ijsje. Wat een feest. Het was een superdag!”

Hallo 13


Hallo Dit maak ik

Dini ter Keurs is 66 jaar en werkt in Rijssen bij de Mensingboerderij. Van bloempotten en andere materialen maakt Dini de leukste koeien. “Ik ben hier in 2008 gekomen en werk vier dagen in de week. Op woensdag ben ik vrij. Wat ik erg leuk vind, is het maken van een koe. Die maak ik van bloempotten. Ik ga eerst verschillende bloempotten verzamelen. Van groot tot klein. Daarna verf ik de potten. Zwart met wit. Als de verf droog is, zet ik de koe in elkaar. En plak ik de oogjes erop. Als de koe klaar is, doen we er lak over. Dan glanst de koe mooi. Het is best veel werk. Het duurt twee weken voordat de koe helemaal klaar is. Je kunt ze bij ons kopen en ook bestellen. We hebben er al best veel verkocht. Dat vind ik wel heel erg leuk!�

14 Hallo

Hallo, ik ben Dini en ik maak van bloempotten een koe


Een duurloop met zorg gelopen Decennialang de keuze van Stichting Philadelphia Zorg  Efficiënt. Snelle en perfecte hygiënische reiniging  Kwaliteit. Minder slijtage van was-en serviesgoed  Service. Snelle en perfecte servicedienst  Lage Total Cost of Ownership (TCO). Lage onderhoudskosten. Laag water- energie en zeepverbruik

Miele Professional. Een zorg minder.

Voor meer informatie: www.miele-professional.nl Telefoon: (0347) 37 88 84


Hallo In Memoriam

Hovenkamp (rechts) in gesprek met Henk de Wit.

In Memoriam Cees Hovenkamp

Afscheid van een bevlogen leider Op 15 juli jongstleden is ouddirecteur en -bestuursvoorzitter Cees Hovenkamp op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was 34 jaar in dienst (1965-1999) en heeft Philadelphia groot gemaakt. Met visie, creativiteit en ongelooflijk veel energie heeft hij kleinschaligheid op de kaart gezet. Cliënten en hun ouders waren zijn inspiratiebron: “Gehandicapten kunnen heel veel” en “Ouders willen hun kind ‘om de hoek’”, waren bekende uitdrukkingen van hem. Hij inspireerde medewerkers om zich te ontwikkelen en concrete oplossingen te bedenken. In 1992 werd hij voor zijn trendsettende rol in de gehandicaptenzorg benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Bij de rouwdienst in de Grote Kerk van Apeldoorn waren velen uit zijn

16 Hallo

uitgebreide netwerk aanwezig om hem de laatste eer te bewijzen. Cees was een leider van statuur. Een unieke vent. Zijn bevlogenheid blijft voor ons een bron van inspiratie. Voor een uitgebreid portret, kijk op www.philadelphia.nl.

Herinneringen van

Herinneringen van

medewerkers

“Cees Hovenkamp bracht mij de liefde voor het vak bij.” “Hij vergde altijd het uiterste van zijn naaste medewerkers.” “Zijn visie is tot in de genen van Philadelphia doorgedrongen.” “Hij was de échte cultuurdrager van Philadelphia!”

cliënten

“Cees reed altijd hard, joh! Als hij over het spoor reed, zat ik met mijn hoofd tegen het dak. Levensgevaarlijk!” “Cees was de grote baas. Een hele belangrijke man, die vergaderingen deed.” “Hovenkamp was streng, hoor. Je moest altijd goed je best doen, anders kreeg je op de kop.” “Ik vond meneer Hovenkamp een vrolijke man. Soms mocht ik met hem en Ad Struik uit eten of een stukje met de auto rijden. Soms vergat hij het. Ik vind het erg jammer dat hij er niet meer is.” “Cees kwam speciaal naar mij kijken op de atletiekbaan in 1974, toen ik trainde voor de 800 meter hardlopen.”

Herinneringen van

ouders

“Hij wilde alles doen voor de bewoners.” “In zijn enthousiasme vond hij dat iedereen gewoon in de wijk moest wonen; het dorp moest zich maar aanpassen.” “Hij liet zich er niet op voorstaan dat hij directeur van Philadelphia was.” “Hij ondernam altijd direct actie naar ouders toe.”


Hallo Allemaal!

Fotografie: Weevers Grafimedia

Wie maakt de mooiste kerstkaart? Cliënten kunnen weer meedoen aan de landelijke Philadelphiawedstrijd voor de mooiste kerstkaart. De afgelopen jaren zijn er prachtige ontwerpen ingeleverd. De winnende kaart komt in de Hallo. De ontwerpen van de 14 regionale winnaars worden tentoongesteld in het hoofdkantoor, waarna de winnaars hun ingelijste werk mee naar huis krijgen.

Goud en brons voor Bas

Kaarten kunnen tot 15 oktober naar: Hoofdkantoor

Bas Siebelink heeft het 'zwem-gen' van

Philadelphia, t.a.v. Communicatie, antwoord-

zijn opa Geurtzen geërfd. Die hielp – als

nummer 527, 8070 VB Nunspeet. Formaat:

verwoed zwemmer – met inzamelacties het

maximaal A4. Knipkaarten (3D) en geprikte

zwembad in Hengelo (Gld.) te realiseren.

kaarten zijn helaas moeilijk te verwerken.

Kleinzoon Bas van de Hummeloseweg heeft nu bij de Special Olympics, afgelopen juni in Den Bosch, maar liefst drie medailles gehaald. Goud met 25 meter schoolslag

Van der Staaij op bezoek in Ben Thuis Cliënten van locatie Ben Thuis in Benthuizen

en twee keer brons met 25 meter rugslag en 25 meter borstcrawl. Gefeliciteerd! Met dank aan de vrijwilligers van SPINDO in Doetinchem met wie Bas getraind heeft.

hadden vragen over de verkiezingen. Daarom nodigden hun begeleiders de heer Kees van der Staaij, SGP-fractieleider in de Tweede Kamer, uit om op bezoek te komen.

Cursus Wmo in de herfst

Zaterdag 8 september was het zover. De

Na de succesvolle Wmo Summer

Ben Thuis is tot stand gekomen door een

Course vond op 3 en 4 oktober

samenwerkingsproject tussen Philadelphia

het vervolg plaats: de Autumn

en Vereniging Op weg met de ander, een

Course. Voor locatie- en account-

hervormde vereniging op gereformeerde

managers die Philadelphia

grondslag van en voor mensen met een

(gaan) vertegenwoordigen bij ge-

beperking.

cliënten ontvingen hem met zelfgebakken cake en hij beantwoordde al hun vragen.

meenten over de uitvoering van de Wmo. Ze worden voor deze

€ 5.350

In 24 uur fietsen van de Champs

nieuwe taken toegerust met het

Elysées naar Voorthuizen! Dat

zichtbaar maken van de meer-

deden Veluwerenners voor de locatie

waarde van Philadelphia, kennis

Nieuwe Brink. Met de opbrengst

over wet- en regelgeving en

worden twee nieuwe steunpunten

netwerken met andere (zorg) organisaties.

Parijs – Voorthuizen =

Een vragenvuur van cliënten voor SGP'er Kees van der Staaij (rechts).

aangekleed.

Hallo 17


Hallo Allemaal!

AGENDA

Oktober 6 oktober Gezamenlijke dag regionale cliëntenraad en participatieraad Zuidwest Opening locatie Blauwe Lis, Sliedrecht Cliëntendag medezeggenschap, regio West 9 oktober Professionaliseringsdag voor praktijkopleiders Congres Vrijheid en vrijheidsbeperking, regio Gelderland-Noord 12 oktober Heropening locatie De Witte Olifant, Almere 23 oktober Cursus ziekteverzuim, Zeeland

Een heerlijk comfortabel vakantiehuis, midden in Maastricht.

Lekker weg in Bourgondisch Nederland Philadelphia heeft twee prachtige

samen met professionele

vakantiehuizen in Zuid-Limburg.

medewerkers. Het vakantiehuis

De Merici is een volledig aan-

Mechelen ligt in het zuidelijkste

gepast en rolstoelvriendelijk

puntje van Limburg, in het

vakantiehuis voor maximaal

dorpje Mechelen. Het huis

dertien personen, in het centrum

biedt plaats aan acht gasten,

van Maastricht. Het vakantiehuis

is drempelvrij en heeft comfor-

is geschakeld aan het monumen-

tabele vloer verwarming. De

tale voormalig Ursulinenklooster,

begane grond heeft gedeeltelijk

vlakbij het Vrijthof. Het huis wordt

een plafondtilliftsysteem.

gerund door medewerkers met

Meer info: bel (024) 34 37 000

een verstandelijke beperking,

of zie www.de-merici.nl.

November 1 november Professionaliseringsdag P&O- functionarissen 8 november Medewerkers hoofdkantoor bezoeken locaties in het land 13, 14 november Themadagen Vitaliteit, regio Randmeren

Masterclass locatiemanagers In samenwerking met Nyenrode Business Universiteit organiseert Philadelphia dit najaar een Masterclass Ondernemen en managen in de zorg. Voor locatiemanagers. Zij staan immers voor de nodige uitdagingen. Zoals de veranderende geldstromen van

29 november Landelijke dag voor locatiemanagers

AWBZ naar Wmo, waardoor financieringen veranderen. En de marktwerking in de zorg, waardoor je ook ondernemer moet zijn. En je moet kunnen netwerken en ‘ketendenken’ om samen te werken met anderen. De masterclasses worden per cluster (Ambulant, Zorgwonen en Intensief) op maat gegeven.

18 Hallo

In het volgende nummer In het speciale decemberkerstnummer maken we kennis met Jan Veneklaas. Jan (45) woont in locatie Veeneslagen in Rijssen. Hij is een positieve man met het Syndroom van Down die actief deelneemt aan het sociale en kerkelijke leven.


Even voorstellen‌ Quality Office is een landelijk werkende kantoorinrichter en al jaren de vaste leverancier van kantoormeubilair voor Philadelphia. We leveren op locaties door het hele land, van woonhuizen tot regiokantoren. We vinden het belangrijk dat iedereen goed en snel aan het werk kan en daarom leveren wij binnen 10 werkdagen en zorgen we ervoor dat het meubilair gemonteerd wordt en netjes op de plek wordt gezet. Naast een complete werkplekinrichting levert Quality Office ook brandwerende archiefkasten voor het opbergen van belangrijke documenten. Om continuïteit, kwaliteit en service te waarborgen hebben Philadelphia en Quality Office een raamovereenkomst op het gebied van kantoormeubilair. Quality Office is gespecialiseerd in ergonomische bureaustoelen en zitoplossingen. De expertise van Quality Office op het gebied van zitten, is ondergebracht onder de naam De Zitspecialist. De Zitspecialist helpt werknemers bewust te worden van hun zit- en werkhouding en draagt zorg voor verbetering daarvan met als doel het verminderen van ziekteverzuim. Meer informatie over Quality Office kunt u vinden op www.qualityoffice.nl of neem direct contact op via 0318-484840. Wilt u het meubilair met eigen ogen zien, kom dan langs in Lunteren waar de duurzame kantoorinrichters

showroom van Quality Office elke werkdag geopend is.


Hallo Allemaal!

Ondersteuning op maat voor auditief beperkte cliënten

Communiceren gaat Ruim honderd cliënten van Philadelphia hebben een auditieve en verstandelijke beperking. Met het project Een groot gebaar professionaliseert Philadelphia haar medewerkers en de ondersteuning en diensten.

Janny Voorhout is hoofd Zorg & Ondersteuning in regio West. In het verleden was zij locatiemanager van een woonlocatie voor auditief beperkte cliënten en daar leerde ze gebarentaal voor beginners. “Ik ondervond toen aan den lijve hoeveel moeite deze mensen moeten doen om echt ‘verstaan’ te worden. En in de maatschappij is het nog lastiger. Mensen zijn in eerste instantie wel nieuwsgierig naar de werking van gebarentaal, maar ze haken meestal snel af omdat communiceren met dove mensen te moeilijk en te intensief blijkt. Mensen met een auditieve beperking lopen een groot risico om buitengesloten te raken en te vereenzamen. Omdat ze letterlijk en figuurlijk niet gehoord worden, missen ze veel.”

Daarnaast hebben deze cliënten een verstandelijke beperking. Dit vraagt extra tijd en aandacht. Om hen goed te ondersteunen in hun ontwikkeling, is specialistische communicatie op maat noodzakelijk. Janny vervolgt: “Gebarentaal is uiteraard een eerste vereiste voor onze medewerkers. Maar wil je de kwaliteit van leven bij deze cliënten verder ontwikkelen, dan zul je ook andere communicatievormen en -middelen moeten inzetten. Wij willen dat cliënten zich echt begrepen en herkend voelen. Dan zie je vaak hele mooie dingen gebeuren. Ze bloeien op, op alle fronten. Cliënten zelf geven aan dat het een verademing is om ‘thuis’ te komen waar mensen dezelfde taal gebruiken als zij.”

Meerwaarde van methodes

Links: Teleurgesteld is geen prettig gevoel. Rechts: Trots is een prettig gevoel.

20 Hallo

Met collega-aanbieders Koninklijke Kentalis, Gelderhorst en GGMD heeft Philadelphia goed contact over deze specialistische ondersteuning. Zo wordt gewerkt aan een compleet passende ondersteuning die aansluit bij de communicatie en zorgbehoefte van mensen met een auditieve beperking. In dit zorgprogramma zijn kennis en knowhow gebundeld en hulpvragen en ondersteuningsmiddelen in kaart gebracht. De visie Het beste uit jezelf halen van Philadelphia en de visie Totale Communicatie sluiten hierbij prima aan: het belang van zo goed mogelijk contact met elkaar staat voorop en de directe omgeving past zich aan het communicatieniveau van de cliënt aan. De methodiek Sociaal Competentie Model versterkt de vaardigheden van de cliënt. Saskia Nijman, gedragsdeskundige bij Philadelphia, legt uit wat de meerwaarde


verder dan gebarentaal de cliënt en passen bij zijn/haar voorkeur. Via gebarentaal, maar ook via andere commu­ nicatie­middelen zoals foto’s, pictogrammen en teksttelefoon. Maar ook via gedrag of invulling van de ruimte.

Haalbare stappen

Janny Voorhout: “Dove mensen lopen het risico om buiten­ gesloten te raken” voor cliënten is van zowel Totale Commu­ nicatie als Sociaal Competentie Model. “We willen allemaal – ouders, begeleiders, andere betrokkenen – dat ook mensen met deze beperking zich zo prettig en gelukkig mogelijk voelen. En hoe beter ze bepaalde wensen of gevoelens kunnen aangeven, hoe meer dit bijdraagt aan hun gevoel van zelf­ standigheid en welbevinden. In onze woon­ locaties en bij de ambulante dienstverlening vormen Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met Gebaren (NmG) de basis. Maar dit is maar een klein deel van het pakket dat wij aanbieden. Totale Communicatie is een basishouding waarbij je uitgaat van elkaar zo goed mogelijk begrijpen. Daarbij past de omgeving zich aan aan de manier van com­ municeren van de cliënt en aan wat hij of zij begrijpt; ook wel het communicatieniveau genoemd. Er wordt bewust tegelijkertijd en op maat gebruik gemaakt van alle mogelijke communicatievormen, die geschikt zijn voor

Het Sociaal Competentie Model is een me­ thode om vaardigheden aan te leren, te ver­ sterken of te onderhouden. Dat gebeurt op verschillende gebieden, bijvoorbeeld omgaan met anderen, ochtend­, middag­ en avond­ routine, vrije tijd, seksualiteit, zelfverzorging en werk of dagbesteding. Kortom: domeinen waar een cliënt dagelijks mee te maken heeft. Heel systematisch wordt samen in kaart ge­

bracht waar de sterke punten van de cliënt liggen en waar hij nog wil en kan leren. Via bijvoorbeeld interviews en observaties worden per domein de sterke of leerpunten benoemd en uitgewerkt. Saskia: “Neem zelfverzorging. Iemand kan bijvoorbeeld zelf zijn bed uitko­ men en zich aankleden. Dat is een sterk punt. Hij wil nog leren dat ontbijten een goede start van de dag is. De begeleider oefent dit leer­ punt met de cliënt door verschillende tech­ nieken. Rekening houdend met iemands communicatieniveau maakt de begeleider gebruik van gebarentaal en alle andere mogelijke visuele hulpmiddelen. Zo worden in kleine, haalbare stappen nieuwe vaardig­ heden aangeleerd.”

Links: Moe is als je graag wilt uitrusten of slapen. Rechts: Blij is je prettig voelen.

Hallo 21


Hallo Allemaal!

Professioneel Totale Communicatie en Sociaal Competentie Model zijn hulpmiddelen. Het helpt als alle medewerkers van de woonlocaties (Lienhorst, Hagehorst, Hofje van Castellum en Wigbolt Ripperdastraat) hierin zijn getraind, evenals de ambulante dienstverleners. “Onze cliënten ervaren de specialistische ondersteuning van Philadelphia echt als meerwaarde”, zegt Saskia trots. “Fantastisch dat we ons kunnen blijven specialiseren.” Janny voegt toe: “Overigens zijn Totale Communicatie en Sociaal Competentie Model breder inzetbaar binnen Philadelphia. Neem het communicatieboekje Gevoel (zie kadertekst), waarin met behulp van pictogrammen gevoelens helder worden gemaakt. Oorspronkelijk

Saskia Nijman “We willen allemaal dat deze dove mensen zich prettig en gelukkig voelen”

is dit boekje ontwikkeld voor de auditief beperkte doelgroep, maar het is ook een groot succes bij onze horende cliënten.” Rekening houdend met de wensen, mogelijkheden en het communicatieniveau van cliënten, zoekt Philadelphia altijd naar verdere professionalisering. “Onder andere door goede contacten te onderhouden met collega-zorgverleners. Samen staan we sterker, om zo goed mogelijke woonvoorzieningen, dagbestedingsplekken en kennis te kunnen bieden. Alleen zó neemt de kans op volwaardig burgerschap toe.” Totale Communicatie en Sociaal Competentie Model zijn bekende methodieken in de zorg. Er wordt gesproken met de Universiteit van Amsterdam (UvA) om ook bij onze cliënten uit deze doelgroep het effect te volgen.

"Iets tastbaars om gevoelens te herkennen"

22 Hallo

Het idee voor een communicatieboekje

dus voor hen is het erg belangrijk dat

ontstond in 2011, na de training

zij ondersteuning op maat krijgen. Zo

Leerbaar & Weerbaar. In deze training

ontstond het idee om iets tastbaars

leren cliënten om beter grenzen aan te

te maken. Voor cliënten zodat ze beter

geven, voor zichzelf en anderen.

kunnen aangeven hoe ze zich voelen en

Allroundtrainer Leerbaar & Weerbaar

voor begeleiders als handvat om een

Geraline Groenewegen: “Auditief be-

gesprek te beginnen.” Met collega’s

perkte cliënten misten concreet en

Madelijn Schmalen en Christien van

ondersteunend materiaal om het ge-

Andel werkte ze dit idee verder uit.

leerde toe te passen in de praktijk.

Het communicatieboekje Gevoel

heel erg boos. “En, heel belangrijk:

Deze groep mensen is extra kwetsbaar,

bestaat uit pictogrammen over de vijf

cliënten kunnen aanwijzen of ze erover

basisgevoelens en een laagdrempelige

willen praten of niet. In de communi-

toelichting. Poppetjes laten in hun hou-

catieboekjes wordt gebruik gemaakt

ding, gebaren en mimiek zien of ze blij,

van gebaren. Er is ook een versie voor

boos, bang, verdrietig of moe zijn. Van

horende cliënten, zonder gebaren. Want

sommige gevoelens zijn afgeleide ge-

het boekje blijkt ook bij hen een door-

voelens uitgebeeld. Bijvoorbeeld bij

slaand succes.” De komende tijd traint

boos: jaloers en teleurgesteld. Ook

Philadelphia medewerkers om met

gradaties in gevoel zijn getekend: de

cliënten in gesprek te gaan met behulp

gevoelsmeter. Beetje boos, boos of

van deze boekjes.

Geraline Groenewegen, Allroundtrainer Leerbaar & Weerbaar


Nét even meer aandacht. Als zorgverlener werkt u dagelijks met medische en sanitaire hulpmiddelen die uw werk zouden moeten verlichten. Maar doen ze dat ook? Wij van Lopital stellen uw belang en dat van de patiënt altijd voorop. Om uw werk prettiger en gezonder te maken, maken wij moderne, degelijke en bovenal ergonomisch verantwoorde producten. Gebruiksvriendelijkheid staat hierbij centraal. Daarom bieden wij ook gebruikscursussen om u te leren hoe u onze producten optimaal kunt gebruiken. Bent u op zoek naar hulpmiddelen die uw werk echt lichter, gezonder en prettiger maken? Kies dan voor Lopital!

Lopital Nederland B.V. Laarakkerweg 9, 5061 JR Oisterwijk, Postbus 56, 5060 AB Oisterwijk Tel 013 5239300, Fax 013 5239301, E-mail info@lopital.nl, www.lopital.nl Lopital België Bvba, Antwerpsesteenweg 124, 2630 Aartselaar Tel (0032) 03/870.51.60, Fax (0032) 03/877.79.44, E-mail info@lopital.be, www.lopital.be


Hallo Allemaal!

“Zorg is méér dan verzorgen” Communiceren, ‘gehoord’ worden. Dat is wat Renata Meijer wil. En met haar vele andere cliënten met een auditieve en verstandelijke beperking. In hun woonplaats IJmuiden praten ouders Dirk en Tiny Meijer met regiodirecteur Amsterdam e.o., Rob van de Beek, over de zorg voor deze bijzondere mensen.

Renata Meijer is 32 jaar. Een volwassen vrouw die haar eigen appartement heeft in een locatie van Philadelphia in Amsterdam. Wat lijkt het nog maar kort geleden dat ze een klein meisje was. Bepaalde momenten zullen Dirk en Tiny Meijer nooit vergeten. De keren dat ze in de wandelwagen zat bijvoorbeeld. En er een vliegtuig overvloog. Dirk: “Zij zág dat vliegtuig eerder dan dat wij hem hoorden.” Tiny: “Van jongs af aan was Renata heel opmerkzaam. Ze voelde dingen ook scherp aan. We konden rustig een stuk speelgoed achter haar zetten. Daar struikelde ze niet over.” Rob van de Beek: “Hoe communiceerde u met haar?” Tiny: “Met gebaren, zoals alle ouders van baby’s dat doen. We wisten die eerste tijd nog niet dat ze doof was.” Dirk: “Ze reageerde als we haar naam riepen. Of als we in onze handen klapten. Toch had ik vaak het idee: volgens mij verstaat ze ons niet.”

Duidelijk zijn Renata was anderhalf toen haar gehoor uitgebreid getest werd. Dirk: “Door de experts van het

24 Hallo

PAI, een audiologisch centrum in Amsterdam. Daar werd ons vermoeden bevestigd: onze dochter is zo goed als doof. Dat was confronterend. Maar het was ook een opluchting. Want eindelijk leerden we hoe we met de handicap van Renata om konden gaan.” Tiny: “En met de reacties van de buitenwereld. Renata was een vrolijk kind. Op straat of in de winkel wilden mensen vaak een praatje met haar maken. Ze vonden het vreemd als ze niets terug zei. Op het PAI leerde ik: maak meteen duidelijk dat Renata doof is. Zo wen je er zelf ook aan. Het was wel moeilijk. Mensen schrokken als ik zei ‘Ze is doof.’ Meestal draaiden ze meteen hun hoofd om. Ik vond dat zo zielig voor Renata. Ik heb voor haar gevochten. Ervoor gezorgd dat ze niet genegeerd werd.” Rob: “Uw dochter heeft er zelf veel aan gedaan om ‘gehoord’ te worden, hè?” Tiny: “Dat kun je wel zeggen! Ze heeft zó’n wilskracht. Ik wíl communiceren en ze zúllen naar me luisteren. Ze stapt overal op af.” Dirk: “Renata heeft op een basisschool voor slechthorenden gezeten. Daar

leerde ze liplezen. Op het PAI kreeg ze gebarentaal. Op haar dertiende verhuisde ze naar een internaat voor doven, in Eindhoven. Daar werd Renata nog beter in liplezen én gebarentaal. Ze is dus tweetalig. De begeleiding was fantastisch. Heel

Dirk Meijer “We zien dat het opleidingsniveau bij Philadelphia de afgelopen tijd omhoog is gegaan” professioneel. We hebben warme herinneringen aan die tijd.”

Meer kennis Rob: “Renata woont nu weer bij u in de buurt, bij Philadelphia. Hoe ervaart u onze zorg?” Dirk: “In het begin was het wennen. In Eindhoven was er zo ontzettend veel kennis. We waren verwend. Bij Philadelphia moesten we zeven jaar geleden wat stappen terugdoen. De begeleiders waren erg betrokken, maar zorg bete-

kent méér dan alleen verzorgen. De afgelopen tijd is het opleidingsniveau omhoog gegaan.” Rob: “Philadelphia heeft daar veel in geïnvesteerd. In de regio Amsterdam en de regio West wonen zo’n honderd slechthorende en dove cliënten met een verstandelijke beperking. Een specifieke doelgroep, die we – net als andere cliënten – optimale zorg willen bieden. Daarvoor is meer kennis nodig, inzicht. Met het project Een Groot


De column van Greet Prins

Aan tafel Tegenover je kromt iemand de wijsvingers en draait ze langs elkaar. Een schilbeweging. Daarna maakt hij een stampgebaar. In één seconde vingerballet komt het gebaar voor aardappelpuree voorbij. Wanneer je als horende bij mensen met een auditieve beperking aan tafel zit, valt je op dat iedereen met handen praat en met ogen luistert. En je ziet dat iedereen het gezellig heeft met elkaar. Een paar jaar geleden was Renata in haar appartement heel zelfstandig, maar ook een beetje eenzaam. Saskia besprak met haar de voordelen van samen eten. Het is praktisch, omdat je alles samen doet. Het is voordeliger. En het is gezelliger.

Regiodirecteur Rob van de Beek praat met familie Meijer over de zorg voor mensen met een auditieve en verstandelijke beperking.

Gebaar zijn we dat aan het bewerkstelligen. Sámen met de medewerkers, managers en met externe partijen als Kentalis – met daarin onder andere het bekende Effatha – gaan we komend jaar een krachtige visie ontwikkelen. Wat heeft de cliënt nodig? Wat hebben wij nodig? Van welke technieken gaan we gebruikmaken? Het is bouwen. Elke keer een stapje verder en vastklikken. Ik zie dat onze medewerkers hierbij steeds beter coachen.

Dat ze niet alleen kijken naar wat cliënten niet kunnen, maar vooral naar wat ze wél kunnen. Professioneel én betrokken, daar sturen we op aan. Ik denk zeker dat jullie daar volgend jaar iets van terugzien.” Dirk: “We merken het nu al. De locatiemanager Saffier Bakker is gedreven en doet wat ze belooft. Heel deskundig.” Tiny: “Alsof we weer een stukje Eindhoven terughebben.” Rob: “Dat is een mooi compliment!”

Renata eet nu vier keer per week met de groep. En schuift regelmatig aan voor de koffie. Het is goed wanneer je een plek aan tafel hebt, meepraat. Dat heeft Renata ontdekt. Omdat Saskia de tijd nam om Renata te laten merken hoe zelfstandig ze is. Zo hielp ze Renata om zelf te besluiten dat het best leuk kan zijn. Aan tafel.

Greet Prins voorzitter Raad van Bestuur

Hallo 25


Hallo Allemaal!

Dichter bij elkaar met Digicontact Philadelphia denkt altijd na hoe ze cliënten beter en flexibeler van dienst kan zijn. Ook op digitaal gebied. Momenteel loopt er een pilot met de beeldtelefoon. Een cliënt bepaalt zelf wanneer hij digitaal contact opneemt met een begeleider. Bas Bodzinga, hoofd Marketing bij Philadelphia, vertelt over het hoe en waarom van Digicontact.

Bas Bodzinga, hoofd Marketing bij Philadelphia.

26 Hallo

Wat is Digicontact? “Digicontact is een project waarbij cliënten direct contact kunnen opnemen met een begeleider. Met een beeldtelefoon. Dat is een speciale telefoon met een scherm waarop je de persoon met wie je belt kunt zien. Zo hebben cliënten meer regie over hun eigen ondersteuning. Dit betekent minder onrust bij spannende momenten.” Waarom is Philadelphia aan de slag met Digicontact? “Om te onderzoeken of en hoe wij cliënten beter kunnen helpen. Veel cliënten zijn al gewend aan de computer: ze skypen of msn'en. Met Digicontact spelen we daarop in. Beeldbellen is een eigentijdse manier voor cliënten om zelfstandig te leven, leren en wonen. Ook dit is: ‘Het beste uit jezelf halen’! Daarnaast is Digicontact ontwikkeld omdat gemeenten bij de decentralisatie van zorg van AWBZ naar Wmo fors moeten bezuinigen. Met consequenties voor het aantal uren begeleiding van onze ambulante cliënten. Met Digicontact blijven wij in staat om in combinatie met persoonlijk contact toch een lijntje naar onze cliënten te behouden. Tevens kan deze verbeterde dienstverlening helpen om gemeenten te overtuigen dat Philadelphia de juiste organisatie is om onze ambulante cliënten te (blijven) ondersteunen. Immers, wij laten hiermee zien dat wij op maat en eigentijds ondersteunen. Kwaliteit leveren. Zo hopen wij concurrerend te zijn en te blijven.”

Hoe onderzoekt Philadelphia wat cliënten en medewerkers ervan vinden? “We hebben in enkele regio’s – zoals in West, Gelderland-Noord en Amsterdam – cliënten en medewerkers geleerd om via een beeldtelefoon contact met elkaar te hebben. Ambulante cliënten en cliënten met een auditieve beperking hebben er aan meegedaan.

“Cliënten kunnen zelf direct contact opnemen met hun begeleider. Dat geeft rust” Ook Renata die in deze Hallo centraal staat en haar vriend Ben. Bij hen kan Digicontact ook helpen in contacten met anderen dan de begeleider, omdat men hun gebaren kan zien.” Wat zijn de belangrijkste resultaten? “Cliënten vinden het prettig dat ze vaker contact hebben met hun begeleider. Sommige cliënten vinden dit rustiger dan dat de begeleider bij hen over de vloer komt. Omdat cliënten zelf direct contact kunnen opnemen, hoeven ze hun emoties niet ‘op te schorten’. Daardoor voelen ze zich rustiger en functioneren ze beter. Op het werk of thuis. Uiteraard blijven onze medewerkers de cliënt wel degelijk bezoeken. Maar sommige zaken kunnen goed en direct per beeldbellen opgelost worden. Medewerkers vinden het beeldbellen trouwens net zo spannend als cliënten!”


Gideon vindt beeldbellen fijn: “Dan kan ik direct mijn verhaal kwijt als ik me ergens druk om maak.”

Is Digicontact een vorm van bezuinigen? “Ja, we bezuinigen zeker. Vooral op uren waar niemand iets aan heeft: reisuren. Zo kunnen we onze medewerkers beter inzetten. Ze zijn meer beschikbaar voor de cliënt, ook ’s avonds. Met meer en sneller maatwerk. We gaan per cliënt bekijken welke meerwaarde beeldbellen voor hem of haar heeft en wanneer je bezoek aan huis deels kunt vervangen door beeldbellen. Bijvoorbeeld omdat die cliënt door beeldbellen alleen al rustiger en minder gestresst wordt en minder bezoek aan huis nodig heeft.” Wat zijn de vervolgplannen? “We gaan nu bekijken hoe we het aantal begeleidingsuren per cliënt het beste kunnen invullen. En we gaan de pilot naar regio Noord uitbreiden. De techniek gaan we meer toespitsen op elke cliënt om iedereen op maat en goed te bedienen. Ook in de toekomst – denk aan social media. Cliënten willen graag ook met familie beeldbellen. Ook die vraag nemen we mee. En de samenwerking tussen begeleiders ‘achter de telefoon’ is van belang. Immers, als je ook ’s avonds bereikbaarheid wilt realiseren, kan niet steeds dezelfde begeleider achter de beeldtelefoon zitten. Kortom, het vraagt van iedereen een andere, flexibele manier van werken. Maar als een cliënt zegt dat hij dankzij de beeldtelefoon ‘minder vaak ontploft’ dan is dat voor Philadelphia reden om door te gaan!”

De ervaring van Gideon Gideon krijgt per week ongeveer 4,5 uur

of als hij iets niet begrijpt. Gideon:

begeleiding, meestal van Tienet. Gideon

“Ik kan dan mijn verhaal vertellen.

was een van de eersten bij Philadelphia

Dat helpt mij om rustig te worden.”

die met beeldbellen aan de slag ging.

Gideon hoeft zijn gevoelens niet meer

Hij heeft een autismespectrumstoornis

‘op te sparen’. Dus: minder stress en

en voelt zich soms onbegrepen en een­

minder driftbuien. Maar alleen beeld­

zaam. Nu, met beeldbellen, kan hij altijd

bellen vindt Gideon onvoldoende. Voor

bellen. En Tienet ziet direct wanneer

sommige dingen is het nodig dat de

Gideon gestresst raakt. Hij begint

begeleiding echt langskomt. Bijvoorbeeld

dan te wiegen met zijn bovenlichaam.

om de post door te nemen. Al met al is

Bijvoorbeeld als hij ruzie heeft gehad

Gideon blij met beeldbellen.

Hallo 27


Oprechte interesse in uw situatie! Harting-Bank,

dĂŠ

specialist

op

het

gebied

van

zorghulpmiddelen, werkt samen met Stichting Philadelphia Zorg om de kwaliteit en veiligheid van zorghulpmiddelen te waarborgen. U vindt bij ons een totaalpakket van innovatieve zorgdiensten en zorgproducten. Van projectinrichting tot het onderhoud en beheer van zorghulpmiddelen zoals bedden, tilliften en sanitaire hulpmiddelen. De wens van u staat in onze dienstverlening centraal. Wilt u meer weten? Bel voor vragen of vrijblijvende informatie: 0900 - 112 114 4 Harting-Bank Budget & Onderhoud, Kwartsweg 44, 2665 NN Bleiswijk philadelphia@harting-bank.nl I www.harting-bank.nl

Harting-Bank is onderdeel van Medux. Medux is sociaal betrokken en biedt per jaar in het totaal 365 dagen hulp aan sociaalmaatschappelijke organisaties en projecten die de hulp goed kunnen gebruiken. Met onze steun willen wij projecten haalbaar maken die een sociale functie hebben. Heeft u ook een idee waarbij wij u kunnen helpen? Meld het project dan aan via www.365dagenzorg.nl


Hallo Allemaal!

Ervaringen uitwisselen om te komen tot een nieuwe zorgvisie.

Aandacht voor aandacht Hoe zorgen we er met elkaar voor dat onze cliënten het beste uit zichzelf kunnen halen? Welke koers willen we varen om dat te bereiken? Op de Philadelphia Zorgvisiedag wisselden ouders, locatiemanagers, Raad van Bestuur en deskundigen hierover van gedachten.

Regionale Participatieraad Randmeren: “Hele goede verhalen. Met echte aandacht haal je veel meer uit iemands vermogen. Hiermee vaart Philadelphia een goede koers. Ze is innovatief, staat open voor nieuwe dingen. Daar ben ik blij mee.”

Tango 14 september, 17.00 uur: een zee van uitsluitend groene – positieve – briefjes wordt omhooggestoken als aan de zaal wordt gevraagd hoe de Zorgvisiedag is ervaren. “Een fantastische dag”, beaamt Ineke Bolt van de Landelijke Participatieraad. “Philadelphia is bezig met een prachtige zorgvisie, waar aandacht voorop staat. Een visie die ik als ouder omarm.” Op deze dag wisselden ouders, locatiemanagers, Raad van Bestuur en deskundigen van gedachten over een vernieuwde zorgvisie. In juni vond een soortgelijke dag plaats voor vooral gedragsdeskundigen van Philadelphia. “We willen dat onze cliënten een zo gelukkig mogelijk leven leiden”, zegt bestuursvoorzitter Greet Prins in haar welkomstwoord. “Onze vier kernwaarden – verantwoordelijkheid, passie, professionaliteit en aandacht – geven ons daarbij richting. Eén daarvan willen we in onze

zorgvisie extra gaan benadrukken: aandacht. Want aandacht is de sleutel om het beste uit jezelf te halen.”

Goede zorg “Iemand liefdevol laten schitteren als uniek mens”, zo betoogt vervolgens prof. dr. Frits de Lange, ‘is de kern van goede zorgverlening. Vakbekwaamheid en een goedlopende organisatie zijn daarnaast ook belangrijk. Maar liefde – caritas – is essentieel.” Prof. dr. Hans Reinders haakt hierop in. “Verantwoorde zorg is gebaseerd op cijfers, procedures en regels. Zie het als een hek dat om de 'zorgtuin' staat”, zegt hij. “Maar bij goede zorg staan aandacht, een goed leven, verbinding en een onderzoekende geest van begeleiders centraal. Zie deze zorg als een weg, waarop je samen ontdekt hoe je iemands ervaringswereld kunt vergroten.” De zaal geeft luid applaus. Peter van Ark, van de

’s Middags gaat prof. dr. Anne Goossensen nader in op het begrip aandacht. “De juiste aandacht is als een tango tussen cliënt en begeleider, maar ook tussen begeleider, ouder en organisatie. Openstaan voor de ander, meebewegen, aanpassen en van perspectief kunnen wisselen.” Na een inspirerend creatief intermezzo volgt de afsluiting van de Zorgvisiedag. Sprekers, Raad van Bestuur en Landelijke Participatieraad beantwoorden vragen uit het publiek en schetsen de vervolgstappen. Aandacht voor cliënten én medewerkers is de sleutel. In de komende maanden gaat Philadelphia deze visie nader uitwerken in de Zorgvisie voor de verschillende doelgroepen en verwerken in opleidingen. Ook de ondersteuningsplannen zullen worden aangepast aan de vernieuwde zorgvisie. Ineke Bolt, als besluit: “Als Philadelphia hier concrete stappen in kan zetten, schrijft ze geschiedenis in de zorg.”

Hallo 29


Hallo Allemaal!

Phocus:

op weg met Jan, Francis en Pieter

NOORDWEST

ALKMAAR

Philadelphia werkt gestaag door aan Phocus; de voorbereiding van een nieuwe organisatiestructuur om zorg en ondersteuning beter af te stemmen op de individuele cliënt. En om beter om te gaan met de bezuinigingen vanuit Den Haag. Philadelphia gaat werken in drie clusters: Werk & Begeleiding, Zorg & Wonen en Intensieve zorg.

AMSTERDAM

AMSTERDAM E.O.

MIDDEN

NIEUWEGEIN

SCHIEDAM

Hoe organiseren we dit? De plannen hebben niet of nauwelijks directe gevolgen voor individuele cliënten. Alle ontwikkelingen zijn gericht op verbetering van zorg op langere termijn. Waar wel gevolgen ontstaan, wordt dit nauw afgestemd met alle betrokkenen. De clusters Werk & Begeleiding en Intensieve Zorg worden landelijk aangestuurd door respectievelijk Corrie van Randwijk en Geert Bos. Vanuit het hoofdkantoor dat in Amersfoort wordt gevestigd. Deze clusters hebben geen onderverdeling in regio’s. Het cluster Zorg & Wonen blijft uit regio’s bestaan. Door het loskoppelen van Werk & Begeleiding en Intensieve Zorg blijken niet veertien maar acht regio’s voldoende om de locaties aan te sturen. Daarbij is gekeken naar een werkbaar aantal medewerkers en managers, werkgebieden van de belangrijkste zorgverzekeraars, reistijden en zo min mogelijk nieuwe kantoorgebouwen. De organisatie houdt drie managementlagen: locatiemanager, regio- of clusterdirecteur en Raad van Bestuur. Deze periode vindt intensief overleg plaats met de medezeggenschapsorganen. Onder voorbehoud van hun adviezen in het najaar, start de nieuwe indeling begin 2013.

30 Hallo

WEST

Jan staat symbool voor de cliënten uit het cluster Werk & Begeleiding (voorheen Ambulant & Leren en Werken).

Zelfstandig wonen en leven Het cluster Werk & Begeleiding ondersteunt cliënten die zelfstandig wonen en leven. Met een steuntje in de rug. Ook jonge cliënten maken deel uit van dit cluster. Philadelphia zet zich meer in op ontwikkeling van deze cliënten, zowel bij wonen als werk. In nauw contact met gemeenten en waar nodig andere partners. Hoe gaat Philadelphia dit doen? • Bij begeleiding: door steunpunten waar cliënten elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld door Digicontact. (zie pagina 26) • Bij werk: inzetten op ‘leren werken’,

arbeidsmatige dagbesteding en zoveel mogelijk een eigen baan (waar nodig met ondersteuning) • Met de huidige leer & werktrajecten, (gezins)begeleiding, logeren en dagbestedingsactiviteiten. (Belevingsgerichte) dagbesteding voor ouderen en die voor ernstig meervoudig beperkte (EMB) cliënten en sterk gedragsgestoord, licht of ernstig verstandelijk gehandicapte (SGLVG/EVG) cliënten, vallen in het cluster Intensief. • Door meer ontwikkelingsgerichte kinderopvang.


Francis staat symbool voor de cliënten uit het cluster Zorg & Wonen (voorheen Zorgwonen).

Zorg en ondersteuning in locaties

NOORD

ZWOLLE

GROOT VELUWE VIERHOUTEN

Het cluster Zorg & Wonen biedt cliënten zorg en ondersteuning in locaties. Diverse locaties zijn wat verouderd. De cliënten willen en kunnen graag nieuwe dingen leren. Wat wil Philadelphia verbeteren? • Meer aandacht met plezier (meer hierover in de volgende Hallo) • Een Leerhuis voor cliënten

• Meer aandacht voor zaken als voeding en beweging • Eigentijdse huisvesting met ieder een eigen appartement en een gastvrije woonkamer • Kijken of we met minder regels en administratie toekunnen zodat medewerkers hun aandacht (nog) meer kunnen richten op clienten.

OOST

VELP AMERSFOORT

ZUID

NIJMEGEN

Pieter staat symbool voor de cliënten uit het cluster Intensieve Zorg.

Regio’s Zorg & Wonen met directeuren en hoofden Zorg & Ondersteuning (HZO) REGIO NOORD

REGIO AMSTERDAM E.O.

REGIODIRECTEUR: AUKINA DE BRUIN

REGIODIRECTEUR: ROB VAN DE BEEK

HZO: MARIAN LOMMERS, GERT-JAN LOGTENBERG 1

HZO: LINDA LOLKES DE BEER

REGIO GROOT VELUWE

REGIO NOORDWEST

REGIODIRECTEUR: ERIC PETERS

REGIODIRECTEUR: MARGREET ROUKEMA

HZO: VACATURE

HZO: AMAR VOOGT

REGIO OOST REGIODIRECTEUR: ALEID CALLENBACH

1

MARIAN LOMMERS EN GERT-JAN

HZO: ROEL BOSCH 2

LOGTENBERG GAAN OOK

REGIO ZUID

WERKEN BIJ AFDELING ZORG

REGIODIRECTEUR: HISKE BOUWHUIS

IN HET HOOFDKANTOOR.

HZO: RUDOLF VAN TILBORG

2

ROEL BOSCH ONDERSTEUNT

REGIO WEST

OOK GERRIT LEENE BIJ HET

REGIODIRECTEUR: PETER KEMP

PROJECT REGELARME ZORG.

HZO: JANNY VOORHOUT REGIO MIDDEN REGIODIRECTEUR: AFIEN SPREEN

Wonen in een beschermde omgeving

Zorg, een nieuwe afdeling

Cliënten uit dit cluster hebben een ernstig meervoudige beperking of moeilijk verstaanbaar gedrag. Zij hebben baat bij een overzichtelijke en beschermde omgeving die naadloos past bij hun beperking. Wat wil Philadelphia verbeteren? • Nieuwe ervaringen aanbieden door een verbeterd aanbod aan dagbesteding en vrije tijd • Aantal cliënten per locatie berekenen, om betere zorg te verlenen binnen de gegeven financiële kaders • Professioneel en emotioneel dichtbij cliënten met ouderdomsproblematiek blijven • Medewerkers verder professionaliseren met voor de doelgroep relevante methodieken • Minder vermenging van cliënten met verschillende zorgvragen (SGLVG, EMB) voor meer zorg op maat

Deze afdeling wil ervoor

Een vernieuwde afdeling Zorg ondersteunt de clusters. zorgen dat medewerkers in hun (professionele) kracht komen, zodat we de cliënt meer kwaliteit van zorg bieden. Wat zijn de plannen? • Aanwezige kennis beter coördineren en verspreiden • Nieuwe kennis ontwikkelen • Een consultatiedienst om beter te reageren op crisissituaties • Verbeteren van processen, bijvoorbeeld rondom het zorgloket en doorverwijzingen

HZO: RINK KAASHOEK

Hallo 31


Hallo allemaal!

In drie stappen naar een Heb je ambitie? Wil je graag je eigen geld verdienen? Zoek je een fijne werkplek? Philadelphia en UWV helpen je om betaald werk te vinden. Werk dat je leuk vindt en waar je goed in bent. 1..2..3... je bent drie stappen verwijderd van een echte baan! Haal het beste uit jezelf met een baan die bij je past. Werken geeft plezier en zelfvertrouwen. Je verdient je eigen geld, je krijgt verantwoordelijkheden en leert samenwerken met collega’s. Dat maakt je zelfstandiger en zorgt ervoor dat je steviger in je schoenen staat. Allemaal redenen waarom werken een goed idee is! Daarom hebben Philadelphia en UWV afgesproken om zoveel mogelijk cliënten met een Wajong-uitkering te helpen met het vinden van een echte baan. Philadelphia brengt je in contact met een jobcoach, UWV betaalt de begeleiding. Als je parttime werkt of niet genoeg verdient, vult je Wajonguitkering je salaris aan.

UWV helpt UWV regelt de uitkeringen voor mensen die (tijdelijk) niet kunnen werken. Ook helpen ze mensen met het vinden van werk. Els Rodi-Planting is arbeidsdeskundige bij UWV, regio Rijnmond. “We zijn blij met het idee van Philadelphia om betaald werk te vinden voor Wajongers. Daarom betalen we het traject. Werken is goed voor je zelfvertrouwen. Soms ontdek je talenten, waarvan je niet wist dat je ze had. Ik kijk of cliënten die Philadelphia selecteert inderdaad geschikt zijn voor betaald werk. Na ongeveer zes maanden moet een cliënt zich voldoende als werknemer ontwikkeld hebben.” Projectleider Klaas Pieter Derks regelt arbeidsdeskundigen door heel Nederland. Zo kunnen cliënten uit alle plaatsen in aanmerking komen voor het traject.

32 Hallo

1

staP 1 Wie zoeken we? Je hebt een Wajong-uitkering, een indicatie voor dagbesteding (van het CIZ = Centrum Indicatiestelling Zorg) en géén indicatie voor de WSW (werken in een sociale werkplaats). Je hebt meer in je mars dan dagbesteding en begeleid werken. Je wilt graag je eigen geld verdienen. Meer leren. Je vindt het leuk om samen te werken met collega’s. En het lijkt

je wel wat: werken in een kledingwinkel, een brasserie, in de zorg of zelfs als kok in de keuken van een restaurant. Misschien heb je al een baan op het oog die heel goed bij je past. Of heb je nog geen idee waar je wilt werken, maar weet je wel dat je graag aan de slag wilt. Kun je wel wat hulp gebruiken? Dan zijn we op zoek naar jou!


echte baan

2

stap 2 We helpen je

Je krijgt een speciale Philadelphia jobcoach. Samen kijken jullie naar wat je allemaal al kunt. Waar ben je nu al goed in? Welke ervaring met zelfstandig werken heb je? Wat voor werk vind je leuk? Wat wil je het liefste? Wil je fulltime werken (vijf dagen per week) of parttime (een paar dagen per week)? De jobcoach brengt je in contact met werkgevers. Samen oefenen jullie het sollicitatiegesprek en bouwen jullie aan jouw eigen E-portfolio. Dat is een soort boek op de computer waarin staat welke ervaring en certificaten je hebt en wat je weet over solliciteren. In dit E-portfolio kan je toekomstige werkgever zien wat je allemaal kunt en of hij werk voor je heeft dat bij je past. Aan de slag Soms kun je meteen (deels) betaald aan de slag. Soms is het goed om eerst te wennen aan het

werkritme bij een dagbesteding of ervaring op te doen bij een leerbedrijf. Dat hangt af van je wensen, ervaring en leervermogen. De bedoeling is dat je na een aantal maanden een betaalde baan en een (tijdelijk) arbeidscontract hebt. In zo’n contract staan afspraken tussen jou en de werkgever. In deze periode leer je bij de dagbesteding en op proef bij een werkgever taken goed uit te voeren, zoals belangrijke papieren sorteren of oudere mensen helpen met het huishouden. Maar ook hoe je kunt samenwerken met collega’s. Dat het belangrijk is om je aan afspraken te houden. En hoe je voor jezelf kunt opkomen. De jobcoach luistert naar je en geeft tips. Ook als je eenmaal een arbeidscontract hebt, is hij er voor je. Je kunt hem altijd bellen. Hij helpt je om plezier te houden in je werk en om je baan te behouden.

3

stap 3 stuur een mail

Word je enthousiast van dit verhaal? Je bent nu nog maar één stap verwijderd van een echte baan! Stuur een mail naar werk@philadelphia.nl. Zet hier je naam en je adres in en vertel in het kort wie je bent, wat je werkervaring is en wat je ambities zijn. Heb je al een cv of sollicitatie-

brieven? Voeg die ook toe! Een jobcoach van Philadelphia neemt binnen twee weken contact met je op. Kijk voor meer informatie op www.philadelphiawerk.nl of bel (078) 711 0726.

Als betaald werk te zwaar is, kun je als vrijwilliger begeleid werken. Vraag je Philadelphia-werkbegeleider!

Hallo 33


Hallo Stichting Vrienden

"Het tafeltje naast het alfabet is de meest geliefde plek" In maart opende Eetlokaal LT in Amsterdam de deuren. Hier ervaren dove cliënten hoe het is om in de horende horecawereld te werken. Een gebaren-alfabet op de muur, mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van Philadelphia, vergemakkelijkt de communicatie tussen leerlingen en gasten. Surinaamse restaurantjes, Turkse bakkers, Marokkaanse groentewinkels. Exotische producten die in andere talen worden aangeprezen. En dan, bijna aan het einde van de kleurrijke Amsterdamse Javastraat, een kleine horecagelegenheid naast de protestantse Elthetokerk. Op het raam prijken de letters ‘LT’. Daarachter, op de muur, een schildering die tot de verbeelding spreekt. De voorbijganger ziet 26 handen in allerlei standen. En daaronder de letters van het alfabet. “Bewust hebben we het gebarenalfabet op deze plek laten aanbrengen”, vertelt beheerder Zoë Homburg. “Zodat het de aandacht trekt. En dat werkt. Veel mensen die hier langslopen, komen een kijkje nemen. In de hal worden ze vervolgens begroet door nóg een schildering: die van het gebaar voor ‘Welkom’. Eenmaal binnen merken de nieuwsgierige bezoekers dat ze in een eetlokaal terecht zijn gekomen waar het allemaal net even anders gaat. De gerechten worden bereid en opgediend door jongeren met een auditieve beperking. En de voertaal is gebarentaal.”

Een veilige omgeving Eetlokaal LT is een initiatief van de Elthetokerk en Stichting Philadelphia. Zoë Homburg: “Koken, serveren, schoonmaken… In een twee jaar durend traject leren de cliënten

34 Hallo

– allemaal dove mensen met bijkomende problematiek – hoe het is om in de horende horecawereld te werken. We bieden een gestructureerde werkomgeving en coachen volgens het principe: ‘Begeleiden met de handen op de rug’. Fouten maken is niet erg, stuntelen is prima. Bij ons draait het om het tonen van respect en het waarderen van inzet. Dat geeft vertrouwen. Al snel voelen cliënten zich hier helemaal thuis.” Eén van hen is Raymill (20). Vanaf het begin doet hij mee aan het traject bij LT. En hij vindt het geweldig. “Voor ik hier kwam, had ik niet veel te doen. Een beetje sporten, dat was Beheerder Zoë Homburg:

"We begeleiden met de handen op de rug; fouten maken is niet erg" alles. Ik vind het gezellig hier. Perfect om met andere doven te werken. Te kunnen communiceren en oefenen in een veilige omgeving. Met de ervaring die ik opdoe, kan ik in de toekomst hopelijk een betaalde baan vinden.” Zoë: “Ons streven is om onze medewerkers, met behulp van een jobcoach, te begeleiden naar regulier horecawerk. Bij een collega van

Dankzij de wandschildering gaan gasten meteen oefenen met vingerspellen.


Raymill (staand) helpt bezoekers graag met het leren van gebarentaal.

Raymill begint dat al aardig te lukken: hij is drie dagen in de week bij ons. En één dag heeft hij een betaalde baan in een restaurant van dierentuin Artis.” Raymill gaat naar een ander tafeltje. Daar praat hij in vloeiende gebarentaal met mensen van zijn leeftijd. Zoë: “Een van de meisjes is zich aan het oriënteren. Ze gaat misschien Vaste klant Frits Kessing:

"Vaak ben ik zo geboeid aan het kijken, dat ik mijn eten vergeet" Het menu staat op een placemat.

meedoen aan het traject, maar kijkt nu nog even de kat uit de boom. Veel cliënten hebben koudwatervrees. Ze vragen zich af: kan ik dat wel, communiceren met de horende bezoekers van LT? Ze zijn opgelucht als ze zien dat er voldoende hulpmiddelen aanwezig zijn. Het menu staat op een placemat. Gasten kunnen het gerecht van hun keuze aanwijzen. Ook staan er afbeeldingen van gebaren op, bijvoorbeeld ‘broodje’, ‘pasta’, ‘vlees’ en ‘taart’. Daarnaast ligt op iedere tafel een kaart met het alfabet in gebarentaal. Daarmee kunnen bezoekers ieder woord met hun vingers spellen. Ook met het prachtige alfabet op de muur kan dat.”

Boeiend tafereel Zoë Homburg zet zich in om cliënten naar betaald werk te begeleiden.

De wandschilderingen in de hal en in het restaurant werden gemaakt door twee studenten van het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Saffier Bakker, voormalig locatiemanager en projectleider van LT, diende de aanvraag in bij

Stichting Vrienden van Philadelphia. Zoë: “Ontzettend leuk dat Stichting Vrienden heeft bijgedragen. Het tafeltje naast het alfabet is de meest geliefde plek in het restaurant. Gasten gaan meteen met het vingerspellen aan de slag. Sommigen doen dat verlegen, anderen juist heel uitbundig.” Vaste klant Frits Kessing, zelf slechthorend, vindt het enorm leuk, om mensen zo hun best te zien doen. Lachend: “Vaak ben ik zo geboeid aan het kijken, dat ik mijn eten vergeet. Het is al een paar keer koud geworden.” Raymill helpt de bezoekers graag met het leren van de gebarentaal. “Ik vind het mooi dat ze zich hiervoor interesseren.” Zoë: “Er is een-op-een-contact tussen cliënt en gast. Buiten LT bestaat er een grote afstand tussen mensen die wél kunnen horen en mensen die dat niet of slecht kunnen. Hier komen beide werelden samen. Een enorme verrijking.”

Doe mee! Stichting Vrienden van Philadelphia ondersteunt cliënten van Philadelphia. De Vrienden zorgen voor leuke dingen wanneer er binnen de normale financiering geen ruimte is. Dat kan alleen als er voldoende mensen zijn die willen helpen en met voldoende geld. Wilt u donateur worden? Meldt u zich dan als Vriend. Dan maakt u meer mogelijk voor de cliënten. Meer informatie via: www.philadelphia.nl/vrienden, stichtingvrienden@philadelphia.nl of (0341) 27 85 00.

Hallo 35


Hallo Bijbelverhaal

Hallo, ik ben . d Aagje Verwoer et Ik woon aan h in Valeriaanveld Woerden. Ik ben heel blij dat Jezus de Goede Herder is en dat ik bij zijn kudde mag horen. Het verhaal staat verschillende keren in de Bijbel. In Matte眉s 18, Lucas 15 en Johannes 10.

Een goede herder kent al zijn schapen en zij kennen hem. Als hij de schaapskooi binnenkomt, herkennen ze zijn stem. De schapen volgen de herder omdat ze hem vertrouwen.

Soms komt er een dief naar de schaapskooi. Hij sluipt naar binnen en wil de schapen meenemen. Maar de schapen kennen hem niet en luisteren niet. Ze lopen bij hem weg.

Jezus is de Goede Herder. Soms komt er een wolf, die de schapen wil opeten. Maar de Goede Herder jaagt de wolf weg. Hij wil zelfs zijn leven geven voor zijn schapen.

Als een schaap verdwaald is, zoekt hij het op. Hij tilt het op zijn schouders en brengt het bij de kudde. Hij zegt: "Ik ben z贸 blij dat ik dit verloren schaap weer heb gevonden."

Aagje: "Jezus vertelt dat Hij de Goede Herder is. Hij is altijd bij mij. Soms heb ik verdriet. Ik mis mijn overleden ouders. Jezus troost mij door de mooie verhalen die in de Bijbel staan."

36 Hallo

Hallo - oktober 2012  

Magazine Stichting Philadelphia Zorg

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you