__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

vind de schatten

in hindeloopen

P. 35

dwars door het nationaal landschap

WANDEL-, FIETS- EN VAARROUTES P. 5

laat het maar waaien

WIND- EN WATERSPORTEN P. 26

opladen door ontladen VERHALENROUTE MET FRIESE GEDICHTEN P. 53

inspiratiemagazine WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

NR. 03 EN VERDER /// TIPS VOOR KIDS /// FRIESE LES /// BIJZONDER OVERNACHTEN EN GRATIS INSPIRATIEKAART van Zuidwest Friesland


wolkom

GAASTMEER

welkom In dit magazine lees je de beste tips, routes en activiteiten in de regio Zuidwest Friesland: Waterland van Friesland. Hier bieden water en land unieke mogelijkheden om te fietsen, varen of wandelen. Ervaar de regio met zeven van de Elfsteden, de Friese meren, de IJsselmeerkust, de bossen van Gaasterland, een Nationaal Landschap en meer. Wil je weten wat Waterland van Friesland écht kenmerkt? Maak dan een reis langs onze waterwerken en -wegen door de Verhalenroute te volgen. Je start op pagina 13 van dit magazine. Of begin je vakantie, weekendje of dagje weg in één van onze VVV locaties (pagina 98) waar een ‘local’ je met plezier te woord staat. Waar wacht je nog op?

webshop

boek je overnachting

Handige (water)kaarten, plattegronden en souvenirs zijn verkrijgbaar in onze VVV winkels. Of bestel het online in onze webshop.

Aan één dag in Waterland van Friesland heb je soms gewoon niet genoeg. Boek een kamer in één van onze hotels of bed & breakfasts. Of zie jij jezelf al zitten in een vakantiehuisje aan het water? Veilig en vertrouwd via VVV Waterland van Friesland WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/OVERNACHTEN

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/WEBSHOP

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

2


5

ynhâld inhoud

INSPIRATIEMAGAZINE NR. 03

25

29

Inspiratie 11

Bijzonder overnachten

20 Gaasterland 25 Fonteinen 29

Strand van Waterland

42 Greidhoek 45 Evenementenkalender 49 Inspiratiekaart 60

Tips voor kids

66

Wonderlijke weetjes

71 Puzzel 72

Tips van locals

Verhalenroutes

42

13

Reis langs waterwerken en -wegen

35

7 stadjes, 7 schatjes

53

Opladen door ontladen

Cultuur 31

Jopie Huisman in Workum

40

Musea en bezoekerscentra

59

Friese les

65

Kanongebulder in Sloten

Natuur 05

Dwars door het Nationaal Landschap

19

Flora en fauna

Actief

53

06

Wandel-, fiets- en vaarroutes

26

Wind- en watersporten

Adressen 77 Overnachten 83

Eten en drinken

86

Water en Sport

90

Actief en Verhuur

93

Kunst, cultuur en musea

94 Shoppen

3

97

Zakelijk en praktisch

98

VVV locaties

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


Ontdek Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân Uniek veelzijdig

Start je ontdekkingsreis bij bezoekerscentrum Mar en Klif Interessant voor alle leeftijden!

De Brink 4 Oudemirdum

WWW.MARENKLIF.NL


DWARS DOOR HET

NATIONAAL LANDSCHAP

OP DE BRUG TUSSEN MAKKUM EN EXMORRA

We zijn er grutsk op, oftewel trots op, dat vrijwel geheel Waterland van Friesland onderdeel is van een Nationaal Landschap: één van de twintig Nationale Landschappen die ons land kent. In 2006 is het gebied door het Rijk aangewezen als Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Waarom? Juist hier vind je een unieke combinatie van natuurlijke elementen en landschapskenmerken vanuit de cultuurhistorie. Er ontstaat hierdoor een eindeloos palet aan mogelijkheden: wandelen door de natuurgebieden van de IJsselmeerkust, fietsen over natuurlijke glooiingen, (kano)varen op de poelen rondom Heeg, genieten van weidse uitzichten, watersport op de Friese meren en toeren langs Elfstedensteden. Het kan hier allemaal. Op de volgende pagina’s lees je tien routetips om het Nationaal Landschap te ontdekken.

Doorkruis vier landschappen

Ontdekken door te zwerven

In het Nationaal Landschap kun je op een dag vier totaal verschillende landschappen doorkruisen: het kleigebied, het veenen merengebied, Gaasterland én de IJsselmeerkust. Allemaal uniek en met een eigen verhaal. Soms is de historie heel makkelijk te herkennen; aan de IJsselmeerkust vind je bijvoorbeeld nog zoutwaterschelpjes die herinneren aan de vroegere Zuiderzee. Maar meestal vertelt het landschap heel subtiel haar verhaal. Als je erop gaat letten, ontdek je steeds meer.

Een echte aanrader is om het Nationaal Landschap per boot te verkennen en zo vanaf de meren, vaarten en plassen de natuur te beleven. Water en wind voegen extra dimensies toe aan jouw belevenis. Een fiets mee aan boord en je eigen benenwagen geven je de mogelijkheid om het landschap in te trekken. Onderweg zijn de fiets- en wandelknooppunten van de Marrekrite heel behulpzaam. Zo kun je overal naartoe zwerven en verdwaal je nooit.

5

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


DWARS DOOR HET

NATIONAAL LANDSCHAP

2/

P OELENROUTE

OUDEGA

Varen/suppen/kanoën // Variërend aantal km Het Poelengebied tussen de watersportdorpen Heeg, Gaastmeer en Oudega (SWF) is een uniek stukje ongerepte natuur in het veengebied van het Nationaal Landschap. Je vaart door een aaneenschakeling van kleine meertjes, smalle slootjes en kreekjes. Om je heen zie je dichte rietvelden en zogenaamd ‘bûtlân’, wat Fries is voor boezemland waarin het water zijn natuurlijke vrije loop krijgt. Een vogelreservaat voor grutto’s en vergezichten met kerktorens en boerderijen geven dit gebied een echt Fries karakter. Dit waardevolle natuurgebied is prachtig om rustig door te (elektrisch) sloepvaren of te peddelen met een kano of SUP.

1/

RONDJE

Haal een kaartje bij de VVV of kijk op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/POELENROUTE

GAASTERLAND

Fietsen // 55 km Deze route ga je vast en zeker in de kuiten voelen, want door de streek Gaasterland fietsen betekent dat je door een licht glooiend landschap trapt. Soms zie je dat heel goed, maar meestal heb je te maken met zogenaamd ‘vals plat’. Je start bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Landschap: Mar en Klif in Oudemirdum. Vanuit de bossen ga je naar de IJsselmeerkust en weer terug. Onderweg passeer je onder andere boterdorp Balk, natuurgebied de Wyldemerk en het pittoreske Molkwerum. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ RONDJEGAASTERLAND

3/

bezoekers

P ONTJESROUTE

DE OERSETTERS

Fietsen // 51 km

centrum

Fietsen over water en land, met deze pontjesfietstocht ga je door twee verschillende landschappen in Zuidwest Friesland. Het ene moment fiets je door het waterrijke veengebied van het Nationaal Landschap. Het andere moment ga je door het kleigebied tussen Workum en Makkum, waar je weilanden ziet zover het zicht reikt. De naam ‘oersetters’ verwijst naar de twee voet- en fietsveren die je onderweg tegenkomt. Deze route is gemaakt door ‘Vrienden van de Voetveren’ in samenwerking met de ANWB en is in 2014 uitgeroepen tot de mooiste pontjestocht van Nederland.

Mar en Klif in Oudemirdum is hét startpunt voor een bezoek aan het Nationaal Landschap. Benieuwd naar het ontstaan van de glooiingen in Gaasterland? Welke planten en dieren er in het Nationaal Landschap leven? Of restanten van verdronken dorpen bekijken? Bezoek dan het bezoekerscentrum van het Nationaal Landschap Mar en Klif in Oudemirdum. Leuk voor jong en oud!

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/OERSETTERS WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

6


ROUTE 66 4/

Doe een fietsroute op een e-chopper door het Nationaal Landschap en waan je op de Route 66. Deze stoere elektrische choppers lijken een beetje op een Harley Davidson, maar dan superstil en zonder uitlaatgassen. Kijk waar je een e-chopper kunt huren op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ECHOPPERST. ODULPHUSPAD

Wandelen // Trajecten van ca. 20 km Stilstaan bij wat écht belangrijk is in het leven? Daarvoor hoef je niet te voet naar Santiago de Compostella. Doe eens de pelgrimsroute Sint Odulphus. Deze is 260 kilometer lang en leidt je door het wonder van de natuur van het Nationaal Landschap in Waterland van Friesland. Ook prima te wandelen in delen van ongeveer 20 kilometer. Elk traject heeft een eigen thema. Neem bijvoorbeeld traject 2 genaamd ‘Lux Aeterna’, Latijn voor ‘Eeuwig Licht’. Een eervolle naam vanwege de prachtige lichtval over het water van de Aldegeaster Brekken bij Oudega (SWF). Haal een routeboekje bij de VVV of kijk op WWW.ODULPHUSPAD.NL

6/

RONDJE

SÚDWEST

Varen // 40 km

5/

Deze vaarroute is een ‘staande mast route’ die gaat over de Friese meren en over kleine vaarten zoals De Wimerts. Maar de route is ook heel geschikt voor een sloep of zelfs een kano. Onderweg passeer je IJlst, Workum en gezellige dorpen. Brugwachters heten je onderweg van harte welkom. Stap van boord in het stadje IJlst om op bezoek te gaan bij molenaar Simon Jellema in Houtzaagmolen De Rat. IJlst wordt ook wel houtstad genoemd. Je weet waarom na een bezoek aan museum Houtstad IJlst, waar je alles ziet over de beroemde voormalige Nooitgedagt fabriek.VISSERSROUTE

Fietsen // 39 km Langs de voormalige Zuiderzee liggen prachtige haventjes en vissersplaatsjes. Maak onderweg een stop in Laaksum, het kleinste vissershaventje van Europa. Bij de stop aan het Oudemirdumerklif wandel je over het Minne Minnespaad. Dit pad is vernoemd naar de laatste ‘fiskerman’, oftewel visser, van Oudemirdum. Elke dag liep Minne vanuit zijn huisje aan het begin van dit pad, met de netten over zijn schouders, naar zijn boot. In de Zuiderzee had Minne zijn eigen schermhaventje. Tot 1939, toen stopte hij omdat er bijna geen paling meer was.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ RONDJESUDWEST

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/VISSERSROUTE

7

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


8/

MAKKUMER

SÚDWAARD

Wandelen // 3 km

7/

Langs de IJsselmeerkust liggen prachtige buitendijkse natuurgebieden zoals de Makkumersúdwaard bij Makkum. Hier zie je ontelbare vogels en geniet je van het uitzicht over het zacht golvende water van het IJsselmeer. Door de Makkumersúdwaard loopt een wandelpad, dat in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli is afgesloten. Maar voor en na dit broedseizoen is het erg de moeite waard om dit gebied te verkennen. Spot het baardmannetje, te herkennen aan de karakteristieke ‘bakkebaarden’. Of kom in oktober wanneer aan de IJsselmeerkust soms meer dan 2.000 kleine zwanen worden geteld.

WATERWERKEN

EN -WEGEN

Autorijden // 181 km Met deze tweedaagse autoroute die hoort bij de ‘Verhalenroute Stromen’ rijd je langs dé boegbeelden van Waterland van Friesland. Inspirerende tips tijdens de route verleiden je tot uitstappen, het maken van een wandeling of het doen van een bezoek. Ook in de herfst of winter. Maak kennis met twee UNESCO Werelderfgoederen, een terpdorp, natuurgebieden, de enige kliffen van Nederland, de Afsluitdijk, maak een oversteek met een autopont en geniet vooral onderweg van de uitgestrekte landschappen van het Nationaal Landschap. Lees de verhalen en ontdek hoe water hier vriend en vijand is van de mensen.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/SUDWAARD

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/WATERWERKEN

9/

SCHATJES

VAN STAVOREN

Wandelen // 4 km

friese

Deze wandelroute brengt je langs de 7 schatten van Stavoren. Deze voormalige Zuiderzeestad en Hanzestad kende naast hele goede ook bitter slechte tijden. Toch wisten de bewoners er altijd het beste van te maken en de schoonheid van de oudste havenstad van Friesland te bewaren. Wist je dat Stavoren zelfs een eigen munt heeft gehad? Vanuit de haven van Stavoren werd namelijk handel gedreven met vele landen. Neem met deze route een kijkje in deze gezellige havenstad aan het IJsselmeer waar historische zeilschepen een thuishaven hebben gevonden.

gedichten De Makkumersúdwaard en Vogelkijkhut Skrins zijn ook onderdeel van de Verhalenroute ‘Opladen door ontladen’ van VVV Waterland van Friesland. Lees op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ RUIMTE Friese gedichten hierover.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ SCHATJESVANSTAVOREN WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

8


vier

LANDSCHAPPEN De IJsselmeerkust De IJsselmeerkust is grotendeels de oude kust van de Zuiderzee. Na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 veranderde de zoute zee in een groot zoetwatermeer.

Het kleigebied Je vindt hier nog terpen opgeworpen door de bewoners in een tijd dat het zoute zeewater regelmatig het land overspoelde.

Het veen- en merengebied

10 /

Het veengebied is een laaggelegen, open en weids gebied, waarin een groot aantal meren ligt. Ook kenmerkend zijn de langgerekte sloten en smalle percelen.

KIJK EENS MET

ANDERE OGEN

De stuwwallen van Gaasterland

Fietsen // 40 km

Wat Gaasterland zo charmant maakt is de afwisseling met hoog- en laaggelegen stukken grond, met bos, weide en water.

Maak met deze route een uitstap naar een aangrenzend gebied van het Nationaal Landschap: de Greidhoek. Deze route daagt je uit om dit uitgestrekte landschap te bekijken vanuit een heel ander perspectief. Onze blik op het landschap wordt bepaald door wat we zien en door wat we weten. Maar vanuit het perspectief van de zee, het Engelse raaigras of de grutto kom je tot hele nieuwe inzichten. Neem in vogelkijkhut Skrins de tijd om een bijzonder boek dat daar ligt te bekijken en kijk om je heen met een vernieuwde blik. Deze route is een project van de Friese Milieu Federatie.

fietsen op

sterrenniveau Het landelijk Fietsplatform heeft Friesland uitgeroepen tot 5-sterren fietsprovincie. Criteria zijn onder andere de drukte op de fietspaden, het beheer, onderhoud en promotie. Naast Friesland scoort alleen ook Zeeland 5 sterren.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ ROUTEGREIDHOEK

Fiets- en

wandelkaarten

DWARS DOOR HET

NATIONAAL LANDSCHAP

De routes kun je makkelijk doen met behulp van een fiets- of wandelknooppuntkaart en de borden onderweg van de Marrekrite. Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij onze VVV winkels én online te bestellen. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/WEBSHOP

9

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


in Gaasterland Zwembad Eetcafé

Speeltuin Terras

Ruime kampeerplaatsen en uitstekende voorzieningen

Bij Camping ´t Hop vindt u het allemaal! www.campingthop.nl - tel. 0514 602436 - Meerenstein 1 Wijckel

www.recreatieparkdebosrand.frl tel: 0514-57 13 19

KAMPEERBOERDERIJ

YKEMA

CAMPING DE FINNE A. en T. Engelsma Sanleansterdyk 6 8736 JB Reahûs (Roodhuis) T 0515-331219 M 06 - 10954997 (Anne) M 06 - 51783045 (Triensje) E info@campingdefinne.nl

camping, groepsaccommodatie en bootverhuur Nummer 11 - 8613 JH Sandfirden T +31 (0) 515 469 444 E: campingykema@hetnet.nl

www.campingykema.nl

www.campingdefinne.nl

campingdefinne_adv_VVV2018_1-8.indd 1

WWW.BEARSHOEKE.NL 4-PERSOONS TREKKERSHUT VOOR € 47,- PER ETMAAL PER HUT!

25-02-18 09:4


1

2 3

5

4

6

koese ‘Koese’, dat is heerlijk slapen op z’n Fries. En dat kan op vele manieren. In een tent in het bos waar je wordt gewekt door tjilpende vogeltjes. Of op een luxe boot waar het water je zacht in slaap kabbelt. Of je nu kiest voor het water, het bos of de weilanden: overal vind je unieke adressen om heerlijk te overnachten.

1 / AAN HET WATER

2 / TUSSEN DE WEILANDEN

3 / IN EEN ELFSTEDENSTAD

Slapen aan een vaart, poel of één van de Friese meren betekent dat je elk moment een plons kan nemen of kunt gaan varen. Veel accommodaties aan het water verhuren ook boten, kano’s of SUP-boards. Ben je niet zo actief? Geniet dan van het uitzicht en de zon die schittert in het water.

Grassprietjes tot zover je blik reikt en in de verte een kerktoren, koeien en vogels in de lucht. Tussen de weilanden op een (boeren) camping verblijven betekent genieten van de eindeloze weidsheid. Bij de boer raap je ‘s morgens verse eitjes voor het ontbijt. Wie weet mogen de kinderen helpen bij het melken van de koeien!

Slaap in één van de Elfstedensteden in Waterland van Friesland en stap na het ontwaken de deur uit in een openluchtmuseum. Duik met de verhalen van de schatten in het verleden en beland op een terrasje in het heden.

4 / IN HET BOS

5 / OP HET WATER

6 / IN DE HAVEN

In de Gaasterlandse bossen zijn tal van campings en vakantiehuisjes te vinden. De beslotenheid van de bomen geeft een knus gevoel. Je bent dicht bij de natuur en kunt alle kanten op om een Elfstedenstad of gezellig dorp te bezoeken. Het IJsselmeer is altijd dichtbij voor een dagje strand.

Uniek in Friesland zijn de aanlegplaatsen van Recreatieschap Marrekrite. Hier mag je maximaal drie dagen gratis verblijven en soms zelfs een tent opslaan. Bijzonder zijn de geel-blauwe boeien die midden in het water liggen. Leg aan bij een zogenaamde MarBoei en deze plek is even helemaal voor jou alleen.

Overnachten in een haven op je eigen of gehuurde boot brengt een bijzondere sfeer met zich mee. De mensen op de andere boten ken je niet, maar toch voel je je verbonden met elkaar. Er is gezelligheid, je maakt makkelijk contact en er is altijd wel wat te zien of te beleven.

Zoek en boek jouw overnachting op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/OVERNACHTEN

11

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


stromen

reis langs waterwerken en -wegen

Waar een wil is, is een waterweg. Of een waterwerk. Want terwijl water altijd de makkelijkste weg zoekt en vindt, neemt de ‘Waterland mens’ - afhankelijk van wat hij wil – desnoods de moeilijkste weg. Door de ene keer samen te werken met het water en de andere keer de strijd ermee aan te gaan. Deze interactie met het water heeft zowel de mens als het landschap getekend. Ga mee op reis langs deze verhalenroute van waterwerken en -wegen en ontdek schilderachtige plekjes en kleurrijke mensen. Stroom je mee in een reis langs de boegbeelden van Waterland van Friesland?

13

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


pingjumer

gulden halsband

1

bolsward

terpdorp

allingawier

de afsluitdijk

sneek

jaagpad

tjerkwerd

skûtsjesilen

ijlst

snitser mar

houtZaagmolen

de rat

workum

joure

aquaduct

verdronken land

hindeloopen

woudsend

elahuiZen

bocht van

palingvissen

molkwar

Sleattemer Mar sloten

stavoren

friese meren

tsjûkemar lemmer

kliffen van

gaasterland

unesco werelderfgoed

woudagemaal

1 / 

3/

De aderen van Waterland zijn gevuld met water. In de strijd tegen een te hoog of te laag waterpeil vormt het Ir. D.F. Woudagemaal uit 1920 nog steeds een kloppend hart. Het Woudagemaal is in 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst en is ’s werelds grootste nog functionerende stoomgemaal. De vier machtige stoommachines in de enorme machinehal zijn zó krachtig dat ze in twee dagen tijd het hele Snitser Mar leeg zouden kunnen pompen. Samen met de naastgelegen Teroelster Kolk houden ze de waterstand in Waterland in balans. Het Woudagemaal heeft een speciaal bezoekerscentrum waar jong en oud alles kunnen leren over waterbeheer met als doel het waterbewustzijn te vergroten. Het Woudagemaal is meerdere malen genomineerd voor leukste uitje van Friesland.

‘Go with the flow’ en volg de paling in Waterland van Friesland. Door duurzaam aalbeheer in Friesland keren rijke tijden langzaam terug. De paling kent namelijk een rijke historie in Waterland van Friesland. Ooit, in de gouden tijden van de palingvisserij, voeren zes keer per jaar zo’n zestien Friese schepen naar Londen om daar levende paling aan de man te brengen. In 2009 is deze traditie deels hersteld met het herbouwen van de palingaak Korneliske Ykes II. Je kunt meevaren als je wilt. Of ga mee op de fluistersloep van Freerk Visserman, één van de laatste Friese beroepsvissers. Freerk levert rechtstreeks aan restaurants in Heeg en omstreken. Volgens kenners komt namelijk de lekkerste paling uit de Friese wateren. Proef en oordeel zelf…

UNESCO WERELDERFGOED HET WOUDAGEMAAL

2/

FRIESE MEREN TSJÛKEMAR

De Friese meren waar nu iedereen van geniet, die zijn er niet altijd geweest. Over het ontstaan ervan gaan verschillende verhalen. Is het mensenwerk? Hielp de natuur een handje? Ook zijn er spannende sagen en legenden, zoals die van de zusjes Tsjûke en Marchje: de vermoedelijke naamgevers van het Tsjûkemar, het grootste meer van Friesland. Hoor jij aan de oevers ervan de dames nog naar elkaar roepen? WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

4/

PALINGVISSEN SLEATTEMER MAR

AQUADUCT WOUDSEND

Rond 1400 over het land van A naar B gaan? Onmogelijk! Het water was toen de snelweg. Waterland was toen veel te ‘zompig’ om je over land te verplaatsen. Dit gegeven zorgde voor een uitgekiend netwerk van waterwegen, waar nu iedereen op z’n eigen manier van kan genieten. Maar je kunt er ook in de auto onderdoor duiken. In de afgelopen twintig jaar zijn er vijf prachtige aquaducten gebouwd. Zo zitten auto’s en boten niet in elkaars

14

vaarwater en kan elk soort verkeer ongehinderd stromen. Het geeft een prachtig, typerend beeld: bootjes en zeiltjes die over het land voorbij lijken te glijden. De mooiste is wellicht het Ie-Akwadukt bij Woudsend die het riviertje de Ie doorkruist.

5/

SKÛTSJESILEN SNITSER MAR

In juli en augustus vindt traditioneel het ‘skûtsjesilen’ op de Friese meren plaats. De iconische zeilwedstrijden van Friesland. Niet alleen de strijd tussen deze traditionele vrachtschepen is een beleving, vaak is het hele dorp of de hele stad waar de wedstrijd plaatsvindt al dagenlang in feeststemming. Stroom mee in deze ervaring van een sportieve strijd waarbij elk team de beste samenwerking zoekt met water en wind.

6/

H OUTZAAGMOLEN DE RAT

Zoals water stroomt van hoog naar laag, zo stroomt lucht van hoge naar lage luchtdruk. De energie van luchtstroming wordt gevangen in de wieken van houtzaagmolen De Rat in IJlst. Hier wordt van dik hout planken gezaagd. Al zo’n 300 jaar lang wordt in De Rat het UNESCO ambacht van molenaar uitgevoerd. Een bezoek aan deze houtzaagmolen doet de historie herleven. Ruik de geur van vers gezaagd hout en hoor het gestamp van de zaagramen en het gezoef van de wieken. Een pure beleving van windenergie.

5


2

3

4

6

Meer weten? Stroom naar WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/STROMEN

15

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


8 FOTO: © NATUURMONUMENTEN - ROELOF BOS

7

10 9

11 12

13

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

16


7/

VERDRONKEN LAND VAN ELAHUIZEN

In 1680 stuwde de wind het water zo hoog op dat een heel dorp erdoor verdronk. Vaar naar de zwart-gele kardinale boei in het Friese meer De Fluezen om te zien waar vroeger de kerk van Elahuizen stond. Kom niet te dichtbij, het is hier erg ondiep! En luister… hoor jij de kerkklok nog luiden?

8/

KLIFFEN VAN GAASTERLAND

Aan de IJsselmeerkust in Gaasterland vind je de enige drie kliffen die Nederland rijk is: Oudemirdum, Mirns en het Rode Klif bij Warns. Ze zijn ontstaan in de ijstijd toen de grond in Gaasterland door gletsjers tot soms wel 13 meter hoog werd opgestuwd. Toegegeven, de Gaasterlander kliffen halen het niet bij de ‘Cliffs of Moher’ in Ierland, maar het zijn toch echte kliffen. Bovendien: hier kun je rustig een selfie aan de rand van de klif maken zonder bang te zijn voor een tragische afloop. Maar waarom ga je niet zelf even kijken? En laat vanaf het klif je blik stromen over het IJsselmeer tot de verre, verre horizon.

9/

druk hebben met vogels spotten. Zie je die bruine kiekendief die sierlijk over de rietvelden zweeft op zoek naar een hapje dat even niet oplet? Of spot de wintertaling, brilduiker, het baardmannetje en de grote mantelmeeuw vanuit deze hut die uitkijkt over het IJsselmeer.

10 /

Voor de tijd van de zeedijken was het kustgebied van Friesland en Groningen moeilijk bereikbaar, begaanbaar en zelfs gevaarlijk. Want het overstroomde dagelijks. Toch had het een grote aantrekkingskracht op mensen. Misschien omdat er voedsel in overvloed was. De ‘Waterlanders’ creëerden hier veiligheid door terpen op te werpen. Het kleine terpdorp Allingawier is hier een prachtig voorbeeld van. Het stokoude dorp is al in de Vroege Middeleeuwen ontstaan. Wie het leven van ooit wil beleven, is nergens beter af dan in Allingawier en het daar te vinden Aldfaers Erf. Dit museum ademt de rust en sfeer van weleer. Ooit werd Allingawier één van de tien mooiste plaatsen van Nederland genoemd.

11 /

 OCHT VAN B MOLKWAR

Meander langs de IJsselmeerkust via de ‘Noorderdijk’, tussen Hindeloopen en Stavoren en sta even stil bij de ‘Bocht fan Molkwar’. Een natuurgebied van it Fryske Gea bij het dorp Molkwerum en een waar paradijs voor vogels en vogelaars. In dit natuurlijke stilleven zorgen wind en vogels voor beweging. Verwen je oren met natuurgeluiden. Want raar maar waar - het gekwetter en gekwaak heeft een rustgevend en kalmerend effect. Al kun je het ook

TERPDORP ALLINGAWIER

JAAGPAD TJERKWERD

Ken je ze? Die mooie smalle paadjes naast de waterwegen? Het zijn onze jaagpaden, ook wel een trekweg of trekpad genoemd. Hier konden schepen vooruit getrokken worden en dit noemde je ‘jagen’. Dit gebeurde met paard en begeleider (het jagertje), maar ook wel met mensen. De meeste jaagpaden zijn bewaard gebleven en vrij toegankelijk. Soms zijn ze verhard tot fiets- of wandelpad. Maar gejaagd zijn is nooit nodig. Integendeel: ze nodigen uit tot

onthaasten en genieten van het buitenleven. Een prachtig jaagpad om te fietsen of wandelen is die bij Tjerkwerd langs de Warkumer Trekfeart.

12 /

PINGJUMER GULDEN HALSBAND

Slinger mee over deze duizend jaar oude zeedijk. Een ‘gulden’ plek om te fietsen, wandelen of paardrijden. Met z’n rust, ruimte en rijke cultuurhistorie is er in dit noordwestelijke deel van de Waddenkust genoeg te beleven. Wist je bijvoorbeeld dat hier de bakermat van de Doopsgezinde kerk ligt? En dat Pier Gerlofs Donia, beter bekend als ‘Grutte Pier’ in deze streek geboren is? Stap in zijn voetsporen en ga mee op ontdekkingsreis.

13 / 

DE AFSLUITDIJK

Is de iconische Afsluitdijk het begin of einde van je reis langs waterwerken en -wegen? Feit is dat je er niet omheen kunt. Want de Afsluitdijk moet je gezien hebben, al is het maar eens in je leven. Deze 32 kilometer lange dijk heeft de zilte Zuiderzee getemd tot het zoete IJsselmeer. De aanleg ervan was een huzarenstukje van noeste strijders tegen het water. In de Tweede Wereldoorlog was de Afsluitdijk één van de weinige plekken waar stand werd gehouden tijdens de Duitse invasie. Nu strijden we tegen de zeespiegelstijging en wordt de dijk versterkt en vernieuwd. Kortom: de Afsluitdijk is een 32 kilometer lange belevenis. Meer weten? Stroom voor de Verhalenroute naar WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ STROMEN

stromen 17

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


COR ONA C O -PR C CC R O OOO N R R R OOF A O O O C C CC N N N O OOR ORR P A A A R R OANPP OON ONA O NA O R R R AP F OO O --P -P O O O P P F F RRR OF OOO OR OF OF FOF

2020 AGENDA 2020 AGENDA 2020 AGENDA 2020AGENDA AGENDA 2020 AGENDA 2020AGENDA 2020AGENDA 2021

Museum Hindeloopen is dé plek om uw bezoek aan Hindeloopen te beginnen. Hier ontdekt u de unieke geschiedenis van onze handelsstad. Reis mee met een Hindelooper schip naar Sint-Petersburg, bewonder onze bonte klederdracht van dichtbij en stap in een Hindelooper huis met kleurig beschilderde meubels.

C CO

GAASTMEER

OR Open: april - oktober ROONNA Museum Hindeloopen A--PPR ma t/m za 11 - 17 u en ROOOOF Dijkweg 1, 8713 KD Hindeloopen zon- en feestdagen 13.30 - 17 u F MEER! vakantie & vergaderenVEILIGHEID Yntemapolder 2 0515 – 469359 INSPIRATIE KIDSVERTIER GEZELLIGHEID EN HEERLIJK BUITEN Telefoon: 0514 52 1420 Museum Hindeloopen ligt achter de dijk, www.attema-sate.nl 8611JS Gaastmeer, NLEN MEER! info@attema-sate.nl INSPIRATIE KIDSVERTIER VEILIGHEID GEZELLIGHEID HEERLIJK BUITEN INSPIRATIE INSPIRATIE INSPIRATIE KIDSVERTIER KIDSVERTIER KIDSVERTIER VEILIGHEID VEILIGHEID VEILIGHEID GEZELLIGHEID GEZELLIGHEID GEZELLIGHEID EN EN EN MEER! MEER! MEER! HEERLIJK HEERLIJK HEERLIJK BUITEN BUITEN BUITEN www.museumhindeloopen.nl naast de kerk, en is goed bereikbaar per auto. INSPIRATIE INSPIRATIE INSPIRATIE INSPIRATIE

KIDSVERTIER KIDSVERTIER KIDSVERTIER KIDSVERTIER

HEERLIJK BUITEN HEERLIJK HEERLIJK HEERLIJK BUITEN BUITEN BUITEN

VEILIGHEID VEILIGHEID VEILIGHEID VEILIGHEID

GEZELLIGHEID GEZELLIGHEID GEZELLIGHEID GEZELLIGHEID

EN MEER! EN EN EN MEER! MEER! MEER!

Zussen Claartje en Rixt hebben deze shop met veel aandacht en Zussen Claartje en Rixt hebben Zussen Zussen Zussen Claartje Claartje Claartje en en en Rixt Rixt Rixt hebben hebben hebben COR liefde deze shop met veel aandacht en opgezet. Je vindt er unieke Zussen Claartje en Rixt hebben Zussen Zussen Zussen Claartje Claartje Claartje en en en Rixt Rixt Rixt hebben hebben hebben deze deze deze shop shop shop met met met veel veel veel aandacht aandacht aandacht en en en ONAvintage-spullen en prachtige liefde opgezet. Je vindt er unieke deze shop met veel aandacht deze deze deze shop shop shop met met met veel veel veel aandacht aandacht aandacht en en en en PROO liefde liefde liefde opgezet. opgezet. opgezet. Je Je Je vindt vindt vindt er erer unieke unieke unieke www.itflinkeboskje.nl retro-meubels. Voor jou gesevintage-spullen en prachtige liefde opgezet. Je vindt er unieke liefde liefde liefde opgezet. opgezet. opgezet. Je Je Je vindt vindt vindt er erer unieke unieke unieke F vintage-spullen vintage-spullen vintage-spullen en en en prachtige prachtige prachtige lecteerd met aandacht en oog retro-meubels. Voor jou gesevintage-spullen en prachtige vintage-spullen vintage-spullen vintage-spullen en en en prachtige prachtige prachtige retro-meubels. retro-meubels. retro-meubels. Voor Voor Voor jou jou jou gesegesegesevoor detail en aandacht. lecteerd met aandacht en oog INSPIRATIE KIDSVERTIER VEILIGHEID GEZELLIGHEID EN HEERLIJK BUITEN retro-meubels. Voor jou geseretro-meubels. retro-meubels. retro-meubels. Voor Voor Voor jou jou jou gesegesegeseINSPIRATIE KIDSVERTIER VEILIGHEID GEZELLIGHEID ENMEER! MEER! HEERLIJK BUITEN lecteerd lecteerd lecteerd met met met aandacht aandacht aandacht en en en oog oog oog voor detail en aandacht. lecteerd met aandacht en oog lecteerd lecteerd lecteerd met met met aandacht aandacht aandacht en en en oog oog oog voor voor voor detail detail detail en en en aandacht. aandacht. aandacht. voor detail en aandacht. voor voor voor detail detail detail en en en aandacht. aandacht. aandacht. @sipenclara @itflinkeboskje_flinkefarm Zussen Rixt hebben @sipenclara ZussenClaartje Claartjeen en Rixt hebben @itfl inkeboskje_fl inkefarm @sipenclara @sipenclara @sipenclara @itfl @itfl @itfl inkeboskje_fl inkeboskje_fl inkeboskje_fl inkefarm inkefarm inkefarm deze en dezeshop shopmet metveel veelaandacht aandacht en @sipenclara @sipenclara @sipenclara @sipenclara @itfl inkeboskje_fl inkefarm @itfl @itfl @itfl inkeboskje_fl inkeboskje_fl inkeboskje_fl inkefarm inkefarm inkefarm liefde liefdeopgezet. opgezet.Je Jevindt vindter erunieke unieke vintage-spullen en prachtige flinkefarm.it.flinkeboskje vintage-spullen en prachtige retro-meubels. jou flinkefarm.it.fl retro-meubels.Voor Voor jougesegese- inkeboskje flflinkefarm.it.fl fl inkefarm.it.fl inkefarm.it.fl inkeboskje inkeboskje inkeboskje lecteerd met aandacht en oog INSPIRATIE KIDSVERTIER VEILIGHEID GEZELLIGHEID EN MEER! HEERLIJK BUITEN lecteerd met aandacht oog inkeboskje FLINKE STREEKMARKT FLINKE FLEA MARKET voor SIP&CLARA POP-UP STORE VOLG ONS flen inkefarm.it.fl inkeboskje flflinkefarm.it.fl fl inkefarm.it.fl inkefarm.it.fl inkeboskje inkeboskje detail en voordé detail enaandacht. aandacht. elke 1e zondag van de maand op veel zondagen dit jaar! interieur-liefhebbers-winkel op social media FLINKE STREEKMARKT FLINKE FLEA MARKET SIP&CLARA POP-UP STORE VOLG ONS FLINKE FLINKE FLINKE STREEKMARKT STREEKMARKT STREEKMARKT FLINKE FLINKE FLINKE FLEA FLEA FLEA MARKET MARKET MARKET SIP&CLARA SIP&CLARA SIP&CLARA POP-UP POP-UP POP-UP STORE STORE STORE VOLG VOLG VOLG ONS ONS ONS elke 1e zondag van de maand op veel zondagen ditMARKET jaar! dé interieur-liefhebbers-winkel op social media FLINKE STREEKMARKT FLINKE FLEA MARKET SIP&CLARA SIP&CLARA POP-UP STORE VOLG ONS FLINKE FLINKE FLINKE STREEKMARKT STREEKMARKT STREEKMARKT FLINKE FLINKE FLINKE FLEA FLEA FLEA MARKET MARKET SIP&CLARA SIP&CLARA POP-UP POP-UP POP-UP STORE STORE STORE VOLG VOLG VOLG ONS ONS ONS elke elke elke 1e 1e1e zondag zondag zondag van van van de de de maand maand maand op op op veel veel veel zondagen zondagen zondagen dit dit dit jaar! jaar! jaar! dé dé dé interieur-liefhebbers-winkel interieur-liefhebbers-winkel interieur-liefhebbers-winkel op op op social social social media media media FRIESE STREEKPRODUCTEN, KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE VINTAGE ITEMS OP ONZE SITE elke 1e zondag van de maand op veel zondagen dit jaar! dé interieur-liefhebbers-winkel op social media Zussen Claartje Claartje en en Rixt hebben hebbenop elke elke elke 1e 1e1e zondag zondag zondag van van van de de de maand maand maand op op op veel veel veel zondagen zondagen zondagen dit dit dit jaar! jaar! jaar! dé dé dé interieur-liefhebbers-winkel interieur-liefhebbers-winkel interieur-liefhebbers-winkel op op social social social media media media Zussen Rixt @sipenclara @itfl inkefarm AMBACHTEN & FOODTRUCKS OPGEVEN? PRACHTIGE HEBBEN WE VOOR JESITE VERZAMELD itfl inkeboskje.nl FRIESE STREEKPRODUCTEN, KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT VINTAGE ITEMS OP ONZE @sipenclara @itflinkeboskje_fl inkeboskje_fl inkefarm deze shop met veel aandacht en dezeVINTAGE shop met ITEMS veel aandacht enOP FRIESE FRIESE STREEKPRODUCTEN, STREEKPRODUCTEN, KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE PRACHTIGE VINTAGE VINTAGE ITEMS ITEMS OP OP ONZE ONZE ONZE SITE SITE SITE FRIESE STREEKPRODUCTEN, KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE mail info@itflHEBBEN inkeboskje.nl KOM JE KIJKEN? MEER INFO AMBACHTEN & FOODTRUCKS OPGEVEN? WEVINTAGE VOOR JE ITEMS VERZAMELD itfl inkeboskje.nl liefde opgezet. Je vindt er FRIESE STREEKPRODUCTEN, KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE VINTAGE ITEMS OP ONZE SITE @sipenclara FRIESE FRIESE STREEKPRODUCTEN, STREEKPRODUCTEN, KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE PRACHTIGE VINTAGE VINTAGE ITEMS ITEMS OP OP OP ONZE ONZE ONZE SITE SITE SITE FRIESE STREEKPRODUCTEN, KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE liefde opgezet. Je vindt er unieke unieke AMBACHTEN AMBACHTEN & && FOODTRUCKS FOODTRUCKS OPGEVEN? OPGEVEN? HEBBEN HEBBEN WE WE VOOR VOOR JE JE VERZAMELD VERZAMELD itfl itfl itfl inkeboskje.nl inkeboskje.nl inkeboskje.nl HEBBEN WE VOOR JE VERZAMELD AMBACHTEN FOODTRUCKS OPGEVEN? CHECK AGENDA VOOR DATA van 10.00 totmail 17.00 uur info@itfl inkeboskje.nl KOM JE KIJKEN? MEER INFO vintage-spullen en prachtige AMBACHTEN & FOODTRUCKS OPGEVEN? HEBBEN WE VOOR JE itfl inkeboskje.nl AMBACHTEN AMBACHTEN &&& FOODTRUCKS FOODTRUCKS OPGEVEN? OPGEVEN? HEBBEN HEBBEN WE WE VOOR VOOR JE JE VERZAMELD VERZAMELD itfl itfl inkeboskje.nl inkeboskje.nl inkeboskje.nl AMBACHTEN FOODTRUCKS OPGEVEN? HEBBEN WE VOOR JE VERZAMELD vintage-spullen enVERZAMELD prachtige itfl mail mail info@itfl info@itfl inkeboskje.nl inkeboskje.nl KOM KOM JE JE KIJKEN? KIJKEN? MEER MEER MEER INFO INFO INFO mail info@itfl inkeboskje.nl KOM JE KIJKEN? Flinkefarm - Flinkeboskje entree2€– 2,-Hemelum van 10.00 tot 16.00 uurretro-meubels. open tijdens vraag naar van 10.00 tot 17.00 uur Voor jou gese- evenementen mail info@itfl inkeboskje.nl KOM JE KIJKEN? Voor MEER INFO mail mail info@itfl info@itfl inkeboskje.nl inkeboskje.nl KOM KOM JE JE KIJKEN? KIJKEN? MEER MEER MEER INFO INFO INFO mail info@itfl inkeboskje.nl KOM JE KIJKEN? retro-meubels. jou gesevan van 10.00 10.00 tot tot 17.00 17.00 uur uur van 10.00 tot 17.00 uur flflinkefarm.it.fl inkeboskje inkefarm.it.fl inkeboskje tot 12 jaar gratis entree € 2,/ deelname € 10,en op afspraak onze events en www.itfl inkeboskje.nl – 06-23351180 entree € 2,van 10.00 tot 16.00 uur open tijdens evenementen vraag naar lecteerd met aandacht aandacht en en oog oog vraag van 10.00 tot 17.00 uur van van 10.00 10.00 tot tot 17.00 17.00 uur uur van 10.00 tot 17.00 uur lecteerd met entree entree €€€ 2,2,van van 10.00 10.00 tot tot 16.00 16.00 uur uur open open tijdens tijdens evenementen evenementen vraag vraag naar naar naar entree 2,van 10.00 tot 16.00 uur open tijdens evenementen tot 12 jaar gratis pin aanwezigonzevraag mogelijkheden tot 12 jaar gratis entree € 2,/tot deelname €uur 10,en opopen afspraak events en voor detail en aandacht. aandacht. entree €gratis 2,van 10.00 tot 16.00 tijdens evenementen naar entree entree €€ 2,van van 10.00 10.00 tot 16.00 uur uur open open tijdens tijdens evenementen evenementen vraag vraag vraag naar naar naar entree €2,2,van 10.00 tot 16.00 uur open tijdens evenementen voor detail en tot tot 12 12 jaar jaar gratis gratis entree entree €€€ 2,2,//deelname /16.00 deelname €€€ 10,10,en en op op afspraak afspraak onze onze onze events events events en en en tot 12 jaar entree 2,deelname 10,en op afspraak tot 12 jaar gratis pin aanwezig mogelijkheden FLINKE MARKET STORE VOLG FLINKESTREEKMARKT STREEKMARKT FLINKE FLEA MARKET SIP&CLARAPOP-UP POP-UP STORE VOLGONS ONS tot 12 jaar gratis FLINKE entree € 2,/ deelname € 10,- FLEA en op afspraak SIP&CLARA onze events tot tot 12 12 jaar jaar gratis gratis entree entree €€ 2,€2,2,//gratis deelname /deelname deelname €€10,€10,10,en en op op afspraak afspraak onze onze onze events events events en en en en tot 12 jaar gratis entree en op afspraak tot tot 12 12 jaar jaar gratis pin pin aanwezig aanwezig mogelijkheden mogelijkheden mogelijkheden tot 12 jaar gratis pin aanwezig elke de maand dit jaar! dé elke1e 1ezondag zondagvan van de maand opveel veelzondagen zondagenpin dit jaar! déinterieur-liefhebbers-winkel interieur-liefhebbers-winkel opsocial socialmedia media tot 12 jaar gratis op pin aanwezig mogelijkheden op tot tot 12 12 jaar jaar gratis gratis pin pin aanwezig aanwezig mogelijkheden mogelijkheden mogelijkheden tot 12 jaar gratis aanwezig

Check de agenda online!

Woudsend Woudsend FRIESE FRIESESTREEKPRODUCTEN, STREEKPRODUCTEN, AMBACHTEN AMBACHTEN&&FOODTRUCKS FOODTRUCKS van van10.00 10.00tot tot17.00 17.00uur uur entree entree€€2,2,tot tot12 12jaar jaargratis gratis

FLINKE STREEKMARKT elke elke 1e 1e zondag zondag van van de de maand maand

FRIESE FRIESE STREEKPRODUCTEN, STREEKPRODUCTEN, AMBACHTEN AMBACHTEN & & FOODTRUCKS FOODTRUCKS van van 10.00 10.00 tot tot 17.00 17.00 uur uur entree entree € € 2,2,tot 12 jaar gratis tot 12 jaar gratis

96x140

plaatsing in VVV Magazine

@sipenclara @itfl inkefarm @sipenclara PRACHTIGE VINTAGE ITEMS @itflinkeboskje_fl inkeboskje_fl inkefarm KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT OP KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE VINTAGE ITEMS OPONZE ONZESITE SITE OPGEVEN? HEBBEN OPGEVEN? HEBBENWE WEVOOR VOORJE JEVERZAMELD VERZAMELD itfl itflinkeboskje.nl inkeboskje.nl mail KOM MEER mailinfo@itfl info@itflinkeboskje.nl inkeboskje.nl KOMJE JEKIJKEN? KIJKEN? MEERINFO INFO

fl inkeboskje flinkefarm.it.fl inkefarm.it.fl inkeboskje van open vraag van10.00 10.00tot tot16.00 16.00uur uur opentijdens tijdensevenementen evenementen vraagnaar naar entree en onze entree€€2,2,-//deelname deelname€€10,10,enop opafspraak afspraak onzeevents eventsen en FLINKE FLEA MARKET SIP&CLARA POP-UP STORE VOLG ONS tot 12 jaar gratis pin aanwezig mogelijkheden tot 12 jaar gratis pin aanwezig mogelijkheden op dé op op veel veel zondagen zondagen dit dit jaar! jaar! dé interieur-liefhebbers-winkel interieur-liefhebbers-winkel op social social media media

Watersportdorp

KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT OPGEVEN? OPGEVEN? mail mail info@itfl info@itflinkeboskje.nl inkeboskje.nl

PRACHTIGE PRACHTIGE VINTAGE VINTAGE ITEMS ITEMS HEBBEN HEBBEN WE WE VOOR VOOR JE JE VERZAMELD VERZAMELD KOM KOM JE JE KIJKEN? KIJKEN?

OP OP ONZE ONZE SITE SITE itfl itflinkeboskje.nl inkeboskje.nl MEER MEER INFO INFO

van van 10.00 10.00 tot tot 16.00 16.00 uur uur entree entree € € 2,2,- // deelname deelname € € 10,10,tot 12 jaar gratis tot 12 jaar gratis

open open tijdens tijdens evenementen evenementen en en op op afspraak afspraak pin aanwezig pin aanwezig

vraag vraag naar naar onze onze events events en en mogelijkheden mogelijkheden

Historisch centrum met molens, kerken, winkeltjes, galeries, unieke steegjes en straatjes Camping en havens - Eten, drinken en slapen

Beleef 2000 jaar Friese landbouwgeschiedenis in een prachtige modern ingerichte Rijksmonumentale boerderij. Inspirerend voor jong en oud.

11 Stegentocht: dorpswandeling van ca. 2,5 km Passantenhaven: overdag gratis aanleggen van 8.00 - 22.00 uur Boerenmarkt elke donderdag tijdens de zomervakantie Open Monumentendag op zaterdag 11 september 2021

www.welkominwoudsend.nl

Felling 6 - 8912 CG Leeuwarden - 0511-539420 www.frieslandbouwmuseum.nl


19

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


smout

gaasterland gaasterland

Waan je in de streek Gaasterland in een totaal ander Waterland van Friesland. Vanaf een klif aan het IJsselmeer zie je prachtige vergezichten tot zover de horizon reikt. En door de eeuwenoude bossen is het er lekker ‘smout’, oftewel beschut. Door de heuvelachtige omgeving vergeet je bijna dat je in Friesland bent. De kliffen van Gaasterland Tot 1932 verdween telkens een stukje kust van Gaasterland in de golven van de Zuiderzee, waardoor er drie kliffen ontstonden. Na de aanleg van de Afsluitdijk stopte dit en kreeg de natuur de kans om zich verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het zes meter hoge Oudemirdumerklif waar je meer dan 200 plantensoorten kunt vinden.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

20


gaasterland is een ‘land’ waar glooiende landschappen en groene uitzichten je nooit vervelen

op pad met

een gids

In het Rijsterbos en in het libellenreservaat van de Wyldemerk worden regelmatig wandelingen met een gids georganiseerd. Op onze website vind je de complete agenda.

dassen spotten

Je vindt hier dassenburchten, maar een echte das laat zich niet makkelijk zien. Hiervoor moet je sporen zoeken en dan in de zomer voor zonsondergang op een rustige plek gaan zitten wachten. Met het boekje ‘Dassenpad’, verkrijgbaar bij Mar en Klif in Oudemirdum, kunnen kinderen een avonturenwandeling doen in het spoor van de das.

glooiend

landschap

Landijs vormde in de voorlaatste ijstijd deze heuvelachtige streek. Deze lage heuvels worden ‘gaasten’ genoemd, waar de naam Gaasterland aan is ontleend.

Sommige plantjes houden ook van zout water door de voormalige Zuiderzee. Of misschien spot je wel een das, die in een burcht in de klifwand woont. Kijk naar boven en wie weet zie je een ‘vliegende deur’. Zo wordt de zeearend door haar vleugelspanwijdte van soms wel 2,5 meter ook wel genoemd.

Dwalen door het Rijsterbos Het Rijsterbos is één van de bekendste bossen in Friesland. Je kan hier in dit grootse bos in het glooiende Gaasterland heel goed kuieren. Het bos werd in 1676 aangelegd door de Amsterdamse regent Hiob de Wildt. Hier wandelden vroeger de dames in ruisende rokken langs stervormige boslanen, nu is het een

echt familiebos. Wandelen in het ‘Rysterbosk’ kun je doen door de rode of blauwe paaltjes te volgen. Maar nog leuker is om gewoon wat rond te dwalen over oude paden en plotseling te worden verrast door het uitzicht op het IJsselmeer vanaf het Mirnserklif.

meer lezen over het rijsterbos? Scan de QR-code:

21

Reservaat voor libellen In heel Europa is maar één reservaat speciaal voor libellen te vinden en dat is de Wyldemerk in Gaasterland. De helft van alle Nederlandse libellensoorten is vanaf het voorjaar te vinden met het hoogtepunt in de (na)zomer. Op een mooie dag is de Wyldemerk ook een magische omgeving om te zwemmen, varen, fietsen en wandelen. Maak een vaartocht naar de Wyldemerk via de rivier de Luts en ontdek hoe mooi de natuur kan zijn. Met een fluisterboot of een kano ga je dwars door de bossen. Wie weet spot je onderweg een ijsvogeltje, oeverzwaluw of ree!

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


De Bekedamster

Groepsaccommodatie en Vakantiewoningen Hoitebuorren 12, 8566 JE Nijemirdum tel. 0514571597

WWW.BEKEDAMSTER.NL familie

30 pers.

SkipsHotel

Genieten aan het IJsselmeer...

Ontdek onze bijzondere plekjes in nautisch Hindeloopen en Stavoren

SLEEP - EAT - DRINK - ENJOY !

Overnachten: www.skipshotel.nl

Eten & Drinken: www.de-potvis.nl / www.sailors-inn.nl RESTAURANT - HINDELOOPEN

wellness


Heerlijk wegdromen op het Friese water...

Dat is gewoon te huur! Informeer naar het huren van een sloep.

Langweerder Sloep is een onderdeel van Twirre

Pontdyk 8F • 8525 GG Langweer T 0513 499 010 • E info@twirre.nl

ww

w.

g l an

we

er

de

o r sl

LAAT JE VERRASSEN DOOR EEN MOOIE VOORSTELLING OF SHOW!

ADV 97 x 140mm.indd 1

ep

. nl

03-12-18 12:12

Foto: Paul de Bruin

Foto: Ronald Mors

theatersneek.nl

Foto: Simon Bleeker

hetbolwerk.nl


MARINA RESORT

MINI CAMPING

DE LANGESLOOT

Margo en Martien Op de Hoek

Een mooi gelegen kleine Boeren mini Camping in de Brekkenpolder nabij lemmer, waar u kunt genieten van rust, ruimte, het water de Langesloot en het leven Buiskappen op de boerderij met de koeien. Boottenten

Pasveer 6 8531 DL LEMMER T: 0514-56 50 99 M: 06-27 18 11 39 E: contact@destelpboerderij.nl

Afdekkleden Reparaties Diverse hoezen En meer. . .

Kooiweg 1a • 8531 PV • Lemmer 0514-564608It Bûtlân 11b ● 8621 DV ● Heeg ●

0515-442717 ● 060223454

www.destelpboerderij.nl

VAN SNEEK NAAR MEER! Huur bij ons een motorboot voor 2 tot 12 pers. voor een onvergetelijke vaarvakantie in Friesland. Vaarbewijs niet nodig. Yachtcharter Wetterwille Tel. 0031-566-688812 info@wetterwille.nl | www.yachtcharterwetterwille.nl

• Gezellige camping aan het water • Stoere safaritenten • Kleurrijke trekkershutten • Verharde camperplaatsen • Verhuur van elektrische sloepen

• Aan de rand van de stad Sneek • Open vaarroute naar Sneekermeer • Kleine jachthaven met trailerhelling • Apart veld voor groepsactiviteiten • Verhuur kano’s en SUP planken

HARTVANFRIESLAND.NL watersportcentrum

Hart van Friesland

Eastwei 8 8624 TG Uitwellingerga +31 (0)515 559444

Prachtige ligplaatsen en www.campingpasveer.nl (0515)Sneek 41 39 77 appartementenofnabij Pasfeardyk 6 • 8631 SK Sneek • info@campingpasveer.nl

MARINA RESORT Bouwer en verhuurder van sloepen en zeilboten sinds 1978

Uw adres voor onbezorgd varen in een:  Hoora-valk  Elektrovalk  Motion 670  Pura Vida e-sloep  Enduro e-sloep

HARTVANFRIESLAND.NL watersportcentrum

Hart van Friesland

Eastwei 8 8624 TG Uitwellingerga +31 (0)515 559444

Prachtige ligplaatsen en appartementen nabij Sneek


Brûzje DE FONTEIN VAN FORTUNA - SNEEK

Elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. 11fountains is een internationaal kunstproject dat vele cultuurliefhebbers naar Friesland doet reizen. Elke fontein verwijst naar de historie en het karakter van deze stad. Maar liefst zeven van deze ‘bruisende’ fonteinen zijn in Waterland van Friesland te vinden.

DE VIS VOOR STAVOREN - STAVOREN

DE VLEERMUIS - BOLSWARD

ONSTERFELIJKE BLOEMEN - RIKKA - IJLST

DE WOESTE LEEUWEN VAN WORKUM - WORKUM

FLORA EN FAUNA - HINDELOOPEN

KIEVIT - SLOTEN

Lees de verhalen van deze fonteinen op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/11FOUNTAINS

25

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


LIT MAR WAAIE Laat de wind hier maar waaien

KITE- EN WINDSURFEN BIJ HET MIRNSERKLIF

kitesurfen

Powerkiten

Voor wie wil leren kitesurfen is Waterland van Friesland de perfecte regio. Het water is hier op veel plekken aan de IJsselmeerkust niet heel diep. En er zijn maar liefst zeven kitesurf hotspots te vinden: Lemmer, Mirns, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Kornwerderzand en Makkum. Hier geldt ‘lit mar waaie’, oftewel laat maar waaien, want hier staat vaak betere wind dan in de rest van Nederland. Niet zo’n hoogvlieger? Al die gekleurde kites bekijken vanaf het strand is een fantastisch schouwspel.

Voor de mensen die liever niet het water in gaan is vliegeren met een grote kite op het strand een spectaculair alternatief. Vooral als het lekker hard waait. Of gebruik het als de perfecte basis voor het kitesurfen. Want wanneer je begint met kiten, ga je bij de introductiecursus eerst aan de wal oefenen met een enorme vlieger. Pas als je die onder controle hebt, kun je doorgaan met een waterstart.

Zweven boven het water

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

Droge voeten houden

26


WINDSTIL Ook wanneer het niet waait, kun je lekker actief het water op. Om te wakeboarden of waterskiën achter een speedboot kun je terecht in één van de snelvaargebieden. Op de meren De Fluezen, Sleattemer Mar, Tsjûkemar en op het Snitser Mar zijn ze gemarkeerd met gele boeien. Of laat je ‘skills’ zien bij de waterskibaan vlakbij Sneek met een kabel van 770 meter. Je spieren flink aan het werk zetten doe je op een SUP-board, die je overal in de regio kunt huren.

LES NEMEN In Waterland van Friesland kun je les nemen bij de beste surfscholen. Kijk achterin dit magazine voor alle adressen of op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ WATERSPORT

Windsurfen

Windfoilen

Oldschool windsurfen is terug van weggeweest! Deze sport kun je langs de IJsselmeerkust, maar ook bijna op alle Friese meren goed beoefenen. Als je een beginner bent, is het handig om te kiezen voor wat rustiger water zoals bij Kornwerderzand. Hier is het water vrij vlak en niet diep. Neem windsurfles en verbaas je erover wat je na een uur al kunt. Na een paar lessen en veel oefenen, kun je al manoeuvreren of misschien zelfs met een trapeze surfen.

Maak kennis met de nieuwste vorm van windsurfen: windfoilen. Hierbij zweeft de windsurfplank ongeveer 50 centimeter boven het water. Dit doet de plank door een vleugelconstructie, de windfoil genaamd. Een groot voordeel is dat je deze sport al kunt beoefenen met windkracht drie, omdat er weinig weerstand van het water is. Op de Friese meren zie je steeds meer windfoilers verschijnen.

Gewichtloos over het water glijden

Zweven met weinig wind

27

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


ZEILEND BEURTVEER HEEG-BALK

DéDé plek voor ontspanning, originelekado’s kado’s meer! plek voor ontspanning, originele kado’s enen meer! Dé plek voor ontspanning, originele en meer!

• met skûtsje ‘Aleida Hendrika’ • 2,5 uur zeilen Skûtsjeverhuur • fietsroute 28 km Onbekommerd een “Haghe” • eigen fiets gratis mee • reserveren 0515-442875 huren www.beurtveer.com motorjacht voor een

onvergetelijke vakantie in

Onbekommerd een motorjacht huren het mooiste vaargebied voor een onvergetelijke vakantie in urtveer_adv_93x66_VVV2017.indd 1 Nederland het mooistevan vaargebied van Nederland!

• Terras op de stoep, bij het water en in de tuin! • Leer- en werkplaats i.s.m. EspecialCare • Verkooppunt Fair Trade producten en originele kadootjes • VVV agentschap • Verhuur 3 recreatieappartementen Speciale website-aanbieding: 7=6 nachten betalen

INFOen enRESERVEREN: RESERVEREN: INFO

www.buterhus.nl //info@buterhus.nl www.buterhus.nl info@buterhus.nl

Van Swinderenstraat Balk www.buterhus.nl 06-12865018 Engelien Bouma INFO enSwinderenstraat RESERVEREN: 88 Balk / info@buterhus.nl Van 06-12865018 Engelien Bouma Van Swinderenstraat 8 Balk 06-12865018 Engelien Bouma 13-01-17 05:50 buterhus_adv_VVV2018_1-8.indd 1 buterhus_adv_VVV2018_1-8.indd 1

24-02-18 11:36 24-02-18 11:36

buterhus_adv_VVV2018_1-8.indd 1 Dé plek voor

ontspanning, originele kado’s en meer!24-02-18

1

* Terras op de stoep, bij de Luts en in de tuin! * Verkooppunt Fair Trade producten en originele kadootjes * VVV agentschap (openingstijden op website) * Verhuur drie recreatieappartementen * Leer- en werkplaats van EspecialCare

STOETEN STOETENMOTORJACHTEN MOTORJACHTEN

INFO@STOETEN.COM • WWW.STOETEN.COM WWW.STOETEN.COM UITHEIJING 7 NL 8531 XJ LEMMER INFO@STOETEN.COM tel. +31(0)514 561493 fax +31(0)514 561454

INFO en RESERVEREN: www.buterhus.nl / info@buterhus.nl Van Swinderenstraat 8 Balk 06-12865018 Engelien Bouma

UITHEIJING 7 NL 8531 XJ LEMMER tel. +31(0)514 561493 fax +31(0)514 561454

BOOTTOCHTEN

buterhus_adv_VVV2018_1-8.indd 1

.

Unbekümmert eine Yacht mieten für einen unvergesslichen Urlaub im schönsten Fahrgebiet der Niederlande

SNEEK & LEMMER

VAART U MET ONS MEE? Ervaar de Friese meren vanaf het water aan boord van de Toerist VI. Met mooie dag- en middagtochten vanuit Sneek en Lemmer. Kijk voor het actuele vaarprogramma op: www.rondvaartsneek.nl of scan de onderstaande QR-code

STOETEN MOTORJACHTEN WWW.BOOTMIETENHOLLAND.DE INFO@STOETEN.COM UITHEIJING 7 NL 8531 XJ LEMMER tel. +31(0)514 561493 fax +31(0)514 561454

WDW W. D E B I R D . N L E BURD 19, 8621JX HEEG TEL: 0515-44 2 - 8 4 4 - in f o @d e b ir d . n l

Informatie 0515 - 415 379 Rondvaartsneek.nl - info@rondvaartvanderwerf.nl

24-02-18 11:3


Strand in waterland DE HEGE GERZEN BIJ OUDEMIRDUM

Een dagje naar het strand in Waterland is genieten van de gemoedelijkheid, gezelligheid en ruimte. Naast deze fijne zwemstranden aan de IJsselmeerkust vind je nog meer stranden aan de Friese meren.

3/

makkum workum hindeloopen molkwerum stavoren

oudemirdum mirns

lemmer

1/

DE HOLLE POARTE BIJ MAKKUM Een populair dag- en familiestrand. Er zijn speeltoestellen, er hangt een volleybalnet en het water is lekker ondiep. De kleinsten kunnen hierdoor onbekommerd in het water spelen. Na een middagje strand ga je flaneren langs de winkeltjes op de boulevard, pal achter het strand. De Holle Poarte 10, Makkum

2/

IT SOAL BIJ WORKUM Het 800 meter lange strand is ideaal voor (kite)surfers omdat ook hier het water niet diep is. Ook voor kinderen is dat natuurlijk ideaal. Of blijf je liever op het strand om een zandkasteel te bouwen? Vanaf het terras van Havenrestaurant It Soal zie je de zon in het water zakken. Suderséleane 29, Workum

BADPAVILJOEN IJSSELMEER BIJ HINDELOOPEN Het Badpaviljoen ligt aan de Zeedijk bij Hindeloopen en heeft een lengte van 750 meter. Een fijn zwemstrand met wit zand en een ligweide van gras. Reserveer bij Visrestaurant Sudersee voor de lekkerste gerechten en smeuïge verhalen. Westerdijk 2, Hindeloopen

4/

‘ T SÉLEANTSJE BIJ MOLKWERUM Een klein en gezellig strandje aan de IJsselmeerkust. Combineer een bezoek aan het strand met een wandeltocht naar Stavoren over de voormalige zeedijk langs natuurgebied De Bocht fan Molkwar, een waar paradijs voor vogels. ‘t Séleantsje 2, Molkwerum

5/

IT SUDERSTRAND BIJ STAVOREN Het heldere zwemwater nodigt hier uit voor een lekkere duik en is door de aflopende bodem ook veilig voor de kleinsten onder ons. Het strand ligt op loopafstand van de gezellige binnenstad van Stavoren. Na afloop kun je nog wat drinken of eten bij Paviljoen De Potvis aan het strand. Súderstrand 32, Stavoren

6/

IT MIRNSERKLIF BIJ MIRNS Ga naar het strand bij één van de drie kliffen die Nederland rijk is: het Mirnserklif. Geniet van het liggen in het gras en ga zeker ook een hapje eten bij Paviljoen ‘t Mar met uitzicht over het IJsselmeer. Murnserdyk 46A, Mirns

7/

 E HEGE GERZEN D BIJ OUDEMIRDUM Tegen een kleine entreeprijs kun je je een dag vermaken op deze unieke locatie aan het IJsselmeer. Je kunt hier zwemmen en er zijn kleedruimten en toiletten aanwezig. Ook zijn er speeltoestellen, een voetbal- en volleybalveld, een peuterbad en een midgetgolfbaan. Liemerige Wei 4, Oudemirdum

8/

HET LEMSTERSTRAND BIJ LEMMER Maak voorafgaand aan een middagje strand een historische wandeling met een gids door Lemmer om meer over deze ‘vlecke’ te weten te komen, te boeken bij de VVV. Bij Beachclub Lemmer kun je met uitzicht over het strand lekker nagenieten en de dag tevreden afsluiten. Industrieweg 2, Lemmer

Bekijk alle stranden op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/STRANDEN

29

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


Achter de Kerk 18- 8441 ET Heerenveen Tel.: 0513 654 535 www.debuurman.com

Onbeperkt tapas eten voor € 24,90! Vleesmarkt 9 • Heerenveen • T 0513 844 870

www.gustoheerenveen.nl

Langweerder Molen De enige Polder- en Roggemolen in Nederland. Te huur voor 8 personen. Ontdek de meest bijzondere overnachtingen. Zowel ‘s zomers en ‘s winters een bijzondere ervaring! Informatie: info@langweerdermolen.nl of bel 06 29 55 11 05 naar Mevr. C. de Vries

Al meer dan 30 jaar uw thuishaven in hartje Sneek

Bungalows Villa’s Glamping Kamperen Bothniakade 26 - 8601 BM Sneek - T 0515 416 741 - westersnautic@home.nl

RCN Vakantiepark de Potten Offingawier (nabij Sneek) Voor de meest uiteenlopende toepassingen in de watersport leveren wij het grootste assortiment PVC stootranden en profielen. PVC heeft een lange levensduur, is weerbestendig en geeft niet af.

Stootranden.nl: Ruim assortiment Uit voorraad leverbaar Montage advies en -benodigdheden Ook in teak look: niet van echt te onderscheiden Samples van onze producten zijn aan te vragen via info@stootranden.nl

WATERSPORTPARADIJS AAN HET SNEEKERMEER Verhuur van diverse watersporten Verhuur van E-Chopperz Brasserie met terras aan het water Passantenhaven met speeltuin Zeilschool Kijk op rcn.nl/depotten


jopie huisman

suikervlootje Een botervlootje met suiker. Schilder Jopie Huisman trof het zo aan in een stal. Het had er al een paar jaar gestaan en was nat geworden. Rood emaille, schitterend van kleur. Toen Jopie het deksel optilde, zag hij geklonterde suiker. De eigenaar had er een suikervlootje van gemaakt. Natuurlijk, je kunt alles in zo’n botervlootje doen. Maar voor Jopie stond het voor veel meer: je niets van de wereld aantrekken, wars van regeltjes, vrijgevochten. Exact dit botervlootje stond model voor Jopie in 1981. Hij zette het op een stukje triplex en heeft het zo geschilderd. Het schilderij ‘botervlootje met suiker’ is dagelijks te bekijken in het Jopie Huisman Museum in Workum.

Het museum

Tickets

Ontdek in het Jopie Huisman Museum het werk en het leven van deze Friese autodidactische meesterschilder. De menselijke maat vormt de rode draad in zijn oeuvre. Je ziet zijn liefde voor de natuur, zijn mededogen en ook zijn vermogen om het kleine, bescheidene en afgedankte waarde te geven.

Ruim 20 musea zijn in Waterland van Friesland te bezoeken. Al deze musea staan overzichtelijk bij elkaar op de website van de VVV. Een toegangsticket boek je makkelijk en snel online. Koop tickets in een VVV winkel of via: WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ TICKETS

31

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


VV-gids.indd 1

FLYBOARD CLINIC.NL

Locatie: Camping de Kuilart in Koudum

Bezoek onze wijngaard

Kom wijn en kaas proeven, geniet van ons ruime terras en neem een kijkje in onze winkel waar u wijn en kaas kunt kopen. Ma - za geopend. Bel voor openingstijden 06-300 65107 Rondleiding met proeverij vanaf 6 personen op afspraak.

U kunt ook overnachten in onze prachtige B&B

www.deheidepleats.nl

Kijk op

Heide 13, St. Nicolaasga

voor onze agenda en online reserveren

18/03/2021 13:22

IN JOURE VOEL JE JE THUIS, OOK AL KOM JE ER VOOR HET EERST.

Joure is veelbezocht. Niet om wat je er kunt doen of zien, al is dat meer dan je zou denken. Denk maar eens aan de gezellige Midstraat, ons zwemparadijs Swimfun of de prachtig gelegen passantenhaven. Joure is echter vooral de moeite waard door wat Joure met je doet. Dat komt voort uit onze historie. Niet voor niets is Joure de bakermat van Douwe Egberts: Joure ligt op een knooppunt van waterwegen en gewone wegen waar handelaren uit alle windstreken elkaar troffen om hun waren te verhandelen. Dat maakt Joure tot de dag van vandaag gastvrij, ontspannen en gemoedelijk. In Joure voel je je thuis, ook al kom je er voor het eerst.


WELKOM @ THE BEACH

BBQ HIGH-TEA LUNCH DINER BORRELEN GENIETEN

25

Industrieweg 2 • Lemmer • 0514-593590 Kijk voor de actuele openingstijden op:

BEACHCLUBLEMMER.NL

Oppenhuizerweg 1 8606 AP Sneek 06 - 23 92 94 28 www.hengelsport-friesland.nl Oppenhuizerweg 1, 8606 AP Sneek Telefoon: 06 - 23 92 94 28

www.hengelsport-friesland.nl

Randmeer

SNEL & SPECTACULAIR

SPORTIEF & MODERN DESIGN

PUUR ZEILEN & SCHOONHEID

COMFORTABEL & ELEGANT

DESIGN & HOGE KWALITEIT ZEILBOTEN Jachtwerf Heeg | It Bûtlân 14 | 8621 DV Heeg NL | +31 (0) 515 442237 | jachtwerf-heeg.nl


gewoon bijzonder!

Beleef onze wereld

SHOWROOM 2500 m2 !!

De KuubsKist is één van de grootste, leukste en meest spraakmakende kringloopbelevenissen van Friesland. Op meer dan 4000 m2 vindt je, naast tweedehands meubelen, een bonte verzameling van brocante, curiosa, antiek, retro, boeken, platen, kleding en nog véél meer. Dit alles over-

gewoon bijzonder!

zichtelijk en bijzonder smaakvol gepresenteerd in diverse loodsen.

gewoon De KuubsKist is één vanbijzonder! de grootste gewoon bijzonder!

Kom gezellig langs en laat je verrassen door het enorme

Al sinds 1938 is Sytsma antiek een begrip in Sneek.

spraakmakende kringloopbelevenis

aanbod. De koffie staat klaar in ons gezellige café. De KuubsKist is één van de grootste, leukste en meest Parkeren is natuurlijk gratis! spraakmakende van Friesland. De KuubsKist iskringloopbelevenissen één van de grootste, leukste en meest Op meer dan 4000 m2 vindt je, naast tweedehands meubelen, spraakmakende kringloopbelevenissen van Friesland.

De KuubsKist is één van de grootste, en 4000 meest m2 Opleukste meer dan Sytsma Antiek & Woonaccessoires

vindt je, naast

een bonte verzameling van je, brocante, curiosa, antiek, retro, Op meer dan 4000 m2 vindt naast tweedehands meubelen, Zeilmakerstraat 33. 8601 WT Sneek spraakmakende kringloopbelevenissen van Friesland. 0515-532338 of 06-18914260 • www.sytsma.nl boeken, platen, kledingvan en brocante, nog véél meer. Dit alles overeen bonte verzameling curiosa, antiek, retro,

een bonte verzameling van brocante

zichtelijk en bijzonder smaakvol gepresenteerd in overdiverse boeken, platen, kleding en nog véél meer. Dit alles loodsen. zichtelijk en bijzonder smaakvol gepresenteerd in diverse

Op meer dan 4000 m2 vindt je, naastboeken, tweedehands meubelen, platen, kleding en nog véél loodsen. een bonte verzameling van brocante, curiosa, antiek, retro, Kom gezellig langs en laat je verrassen door het enorme

zichtelijk en bijzonder smaakvol ge

aanbod. De koffie klaar in ons gezellige café. Kom gezellig langsstaat en laat je verrassen door het enorme ParkerenDeiskoffie natuurlijk gratis! aanbod. staat klaar in ons gezellige café.

boeken, platen, kleding en nog véél meer. Dit alles overer bijgekregen dat §

het zeker de moeite

od in lo las s ie y/g fan nadv l • Tif • Woo aiorge e s e t Dra can ssoir erij cce • Log ding • • Bro eslag f s ona Wo D ver bestrij axatie eubelb T M PTM tworm slag • ken • n Hou edelop aaspla o Inb m2 • K 0 250

loodsen.

Lemsterpad 22, 8531 AA Lemmer, 0514-534112, www.kringlooplemmer.nl

Parkeren is natuurlijk gratis! waard is om langs zichtelijk en bijzonder smaakvol gepresenteerd in diverse te komen.

Graag de bovenste gebruiken voor het bord!

loodsen.

Graag de bovenste gebruiken voor het bord!

Kom gezellig langs en laat je verras

aanbod. De koffie staat klaar in ons

Kom gezellig langs en laat je verrassen door het enorme

Parkeren is natuurlijk gratis!

aanbod. De koffie staat klaar in ons gezellige café. Lemsterpad 22, 8531 AA Lemmer, 0514-534112, www.kringlooplemmer.nl

Graag de bovenste gebruiken voor het bord!

Parkeren is natuurlijk gratis!

sytsma antiek_adv_sneekismeer2018_1-4.indd 1

22-03-18 15:36

Lemsterpad 22, 8531 AA Lemmer, 0514-534112, www.kringlooplemmer.nl

Lemsterpad 22, 8531 AA Lemmer, 0514-534 Lemsterpad 22, 8531 AA Lemmer, 0514-534112, www.kringlooplemmer.nl


stedentrip

7 stadjes,

7 schatjes Kom, ga mee op stedentrip in Waterland van Friesland. Er wachten zeven ‘schatjes van stadjes’. Met elkaar verbonden door water. Alle zeven zijn het heuse Elfstedensteden. Kom hun schatten ontdekken. Ze gaan over heldendom en tragiek. Over historie en toekomst. Over verre handelsreizen en eigen cultuur… Combineer twee of drie steden in een weekendje weg en geniet volop. Maak met deze Verhalenroute een tijdreis naar het verleden en land weer op een terrasje in het heden. Maar wat je ook doet, je voelt dat je leeft in Waterland van Friesland.

35

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


HISTORISCHE HAVEN

1

Bij deze stedentrip ga je niet met de metro, maar met de trein of bus van Arriva die je onderweg laat genieten van het landschap. Je reist in nog geen 10 minuten van Stavoren naar Hindeloopen. De fiets meenemen in de trein? Goed idee! Pak vervolgens in elke stad de ‘7 schatten van Waterland van Friesland’ erbij en wandel zo van het ene verhaal in het andere. Natuurlijk kun je elk stadje ook zien en beleven via het water. Je kunt dit met een eigen of gehuurde boot doen, of met een georganiseerde rondvaart. Maar genieten doe je zeker.  STAVOREN ‘Eb en overvloed?’ Voormalige Zuiderzeestad en Hanzestad Stavoren kende naast hele goede ook bitter slechte tijden. Toch wisten de bewoners er altijd het beste van te maken en de schoonheid van de oudste Friese havenstad te bewaren. Neem een kijkje in deze gezellige havenstad aan het IJsselmeer waar historische zeilschepen een thuishaven hebben gevonden.

2/

 HINDELOOPEN Elfstedenstad Hindeloopen was ooit een gesloten gemeenschap. Echter door de handelsvaart was er wel een sterke binding met Amsterdam. Eén en ander leidde tot een eigen taal, klederdracht en Hindelooper schilderkunst. Wie nu door Hindeloopen wandelt, waant zich in een openluchtmuseum. Er zijn zoveel schatten te zien dat Lonely Planet Hindeloopen een ‘top experience’ noemt. Wat vind jij?

3/

 WORKUM Meesterschilder Jopie Huisman vond Workum het paradijs op aarde. Want, zo zei hij: ‘Voorbij de horizon van Workum houdt de aarde op. De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit.’ Kijk ook eens omhoog en bekijk de vele verschillende gevels. Het gevelbeeld van de stad is betiteld als beschermd stadsgezicht.

4/

 BOLSWARD Niet de grootste Elfstedenstad, maar wel een pareltje. Want voormalig Hanzestad Bolsward heeft z’n historische rijkdom en schatten goed bewaard. Bekijk de Broerekerk en je begrijpt meteen waarom de binnenstad beschermd stadsgezicht is.

5/

 IJLST Velen hebben herinneringen aan IJlst door de houten schaatsen, het gereedschap en speelgoed van Nooitgedagt. De stad heeft een beschermd stadsgezicht, mede door de unieke en beeldbepalende overtuinen. IJlst, vermaard vanwege zijn

scheepsbouw en handelspositie, telt tientallen rijksmonumenten én heeft de meest kleurrijke fontein van de 11fountains.

6/

 SNEEK Grootste Elfstedenstad én de hoofdstad van Waterland van Friesland. Sneek, ook wel waterstad genoemd is vooral bekend van de Sneekweek en de Waterpoort. Maar Sneek heeft veel meer schatten om te ontdekken. En het is vooral ook een plaats van gemoedelijke gezelligheid.

7/

 SLOTEN Welkom in het kleinste Elfstedenstadje, écht een schatje. Vroeger van serieus strategisch belang vanwege haar ligging aan de waterweg richting de voormalige Zuiderzee en de Hanzesteden aan de IJssel. Mede hierdoor ontwikkelde de stad zich in de 17e eeuw als vestingstad. En dit is nog steeds heel goed te zien én te horen tijdens het kanonschieten.

Elke stad heeft 7 schatten die je kunt ontdekken. Lees ze op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/STEDENTRIP WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

36

5

OVERTUINEN

1/


REDDINGBOOTHUISJE KNRM

2

4

BROEREKERK

3

FRIES SCHEEPVAART MUSEUM

JOPIE HUISMAN MUSEUM

6

KANONGEBULDER

7

Op de volgende pagina’s lees je alle schatten van Hindeloopen.

37

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


3 1 2

schat zoeken

4

5

Lees hier de 7 schatjes van Hindeloopen. Alle schatjes per stad ontdekken? Ga dan naar: WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/STEDENTRIP

6 7

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

38


7 schatjes

van hindeloopen Hindeloopen heeft zich door de jaren heen geëvolueerd van belangrijke handels- en vissersplaats aan de Zuiderzee tot toeristische trekpleister. Maar haar eigenzinnigheid heeft de stad altijd behouden. Ervaar het zelf met de 7 schatten van Hindeloopen.

1/

MUSEUM HINDELOOPEN Begin je ontdekkingsreis bij dit museum. Ontdek de unieke beschilderde interieurs met zwierige patronen van bloemen, bladeren en vogels. Wist je dat het Koningshuis van Nederland groot fan is? Alle drie prinsesjes hebben in een ‘Hindelooper’ tafelstoel gezeten. Bekijk waar de prachtig gedecoreerde katoenen stoffen met combinaties van bloemen en ruiten vandaan komen. Na het bezoeken van het museum kun je schilders aan het werk zien in ateliers in de stad. Traditioneel én met innovatieve toepassingen. Tevens zijn de kleurrijke stoffen te koop bij winkeltjes in Hindeloopen.

2/

GROTE KERK De ‘skyline’ van Hindeloopen wordt al van kilometers afstand bepaald door de Grote Kerk. Dit Rijksmonument werd in 1590 herbouwd, nadat de oude kerk in de Tachtigjarige Oorlog werd verwoest. Na verschillende uitbreidingen en een vervanging, werd in 1724 als bekroning van de toren, de huidige achtkantige spits geplaatst. Hierop zie je een koepeltje en een prachtige windvaan in de vorm van een zeilschip.

3/

FONTEIN FLORA & FAUNA Deze fontein van de Chinese kunstenares Shen Yuan is gemaakt voor het kunstproject 11fountains. Ze liet zich inspireren door het stadswapen van Hindeloopen waarin een levensboom omringd wordt door een hert en een hinde. In de visie van Shen symboliseert de boom levensenergie én wijsheid. Wie op de grote houten geweien gaat zitten, die de fontein omringen, ziet water spuwende exotische vogels met elkaar praten. Over wie zouden ze het hebben?

4/

I T KWEADE WIIF FAN HYLPEN Een herinnering aan dit volksverhaal is te vinden op de gevelsteen van het huis aan de Buren 44 in Hindeloopen. Deze gevelsteen laat een hond zien met daarboven een engeltje, dat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.

5/

REDDINGBOOTHUISJE KNRM Een bijzonder fotogeniek gebouw op een al evenzo mooie locatie vormt het azuurblauwe reddingboothuisje KNRM op de dijk. Het huisje is een rijksmonument uit 1911. In de tijd van de Zuiderzee voer de KNRM in Hindeloopen uit om zeelieden van de verdrinkingsdood te redden, maar tegenwoordig houdt men een oogje in het zeil voor watersporters en toeristen.

6/

SLUIS EN HET SYLHÚS Hindeloopen is rijk aan rijksmonumenten, zoals de sluis en het bijbehorende Sylhús. De sluis was er al in de 17e eeuw en vormt de verbinding voor de pleziervaart tussen het centrum, de haven en het IJsselmeer. Kijk hoe de sluisgang telkens weer vermakelijke taferelen oplevert in het hoogseizoen. Of neem plaats op de leugenbank onder de overkapping van het Sylhús en hoor de meest fantastische verhalen van de ‘locals’ aan.

7/

 SCHAATSMUSEUM In het eerste Friese Schaatsmuseum is de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld te zien. Je vindt hier de complete geschiedenis van de heroïsche Elfstedentocht. Met bijzonderheden over winnaars van de Elfstedentocht. En rariteiten, zoals een afgevroren teen. Of wat dacht je van de enige echte schaatsen waarop destijds kroonprins Willem Alexander onder de schuilnaam W.A. van Buren de Elfstedentocht in 1986 reed?

39

IT KWEADE

WIIF FAN

HYLPEN

Lang geleden woonde er een kapitein met z’n vrouw in Hindeloopen. De kapiteinsvrouw had thuis de broek aan en behoorlijk last van smetvrees. Dus als de kapitein van een reis terugkwam - en hij was vuil of nat - dan kon hij buiten eerst z’n boeltje uittrekken. Op een dag kwam de kapitein thuis na zes weken varen. Hij had een grote zwarte hond bij zich, die hij van schipbreuk had gered. De dankbare hond week niet meer van zijn zijde. Het regende pijpenstelen, maar de vrouw was onverbiddelijk. Ze wilde geen natte hond in huis. De kapitein zei dat hij dan nooit meer een voet over de drempel wilde zetten! Daarop sloeg de kapiteinsvrouw de deur dicht. De kapitein ging terug naar het schip en bleef jaren weg. Samen met zijn hond zeilde hij heel Europa rond. De vrouw werd ouder, kreeg spijt en werd met de jaren milder… Een donkere herfstnacht brak aan met harde wind, regen en hagel. Plotseling werd er op de deur geklopt. De vrouw deed open, en daar stond haar man: kletsnat en de kleren in flarden om het lijf. Naast hem stond trouw de grote, zwarte hond. Al even nat en smerig dan zijn baasje. Maar de vrouw vond het allemaal prima. Ze vloog haar man in de armen en ook de hond kroop ze even aan. De kapitein vertelde dat deze keer de hond hem gered had tijdens een schipbreuk. De vrouw zweerde, dat de hond in het vervolg de allerbeste plaats in huis zou krijgen. En zo gebeurde het. De kapitein is nooit weer uitgevaren en hij en zijn vrouw woonden tot het einde van hun leven vredig samen. Ter ere aan zijn trouwe redder liet hij een gevelsteen in de muur van het huis plaatsen. INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


DIT IS EEN ADVERTORIAL VAN ONDERSTAANDE DRIE MUSEA

nijsgjirrich Ga op onderzoek uit, wees nieuwsgierig en prikkel je zintuigen in Waterland van Friesland. Deze musea en bezoekerscentra zijn (bijna) het gehele jaar geopend en bieden een schat aan cultuur, historie en belevenissen.

1

2

3 4 1. B  eleef het Woudagemaal in 360 graden. 2. Zelf theezakjes boekenleggers maken bij Museum Joure. 3. F  ries Scheepvaart Museum in Sneek. 4. U  NESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. 5. B  ootje bouwen bij Fries Scheepvaart Museum. 6. R  ondsneupen in het winkeltje De Witte Os bij Museum Joure.

5

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

6

40


ir. d.f. woudagemaal

UNESCO Werelderfgoed in Friesland Ontdek het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld!

museum joure Daar maak je het!

Museum Joure is een binnen- én buitenmuseum. In totaal bestaat het museum uit 10 monumentale gebouwen, mooie kades en een grote tuin. Dit gebied was het oudste industrieterrein van Joure. Hier was altijd veel reuring en bedrijvigheid, en dat is er nog steeds. In Museum Joure beleef je de passie voor het maken en kun je natuurlijk ook zelf aan de slag!

Van koffie tot klokken Beroemd middelpunt van het museum is de eerste fabriek van Douwe Egberts, waar je het verhaal achter dit wereldberoemde merk beleeft. Natuurlijk kun je hier genieten van een (gratis) kopje koffie of thee. Ook zeker de moeite waard zijn de fotogenieke Metaalfabriek van Keverling, waar vroeger koper gegoten werd, en de authentieke Drukkerij. Een deur verder vind je een Friese Klokkenmakerij én de grootste collectie Friese klokken ter wereld. Alles gezien? Vergeet tenslotte niet om even te sneupen in De Witte Os, het winkeltje waar Douwe Egberts ooit begon. Ideaal voor families Ben je met kinderen op pad? Museum Joure is ideaal voor gezinnen! Er staat altijd een ontdekroute door het museum voor je klaar, met de leukste doe-dingen. En iedere schoolvakantie is er een speciaal programma voor kinderen. Museum Joure is het hele jaar van dinsdag t/m zondag geopend en van mei t/m oktober ook op maandagmiddag. Geelgietersstraat 1, 8501 CA Joure WWW.MUSEUMJOURE.NL

Beleef de kracht van stoom Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau, dit geldt ook voor de provincie Friesland. In de negentiende en begin twintigste eeuw stonden ‘s winters grote delen onder water. Het stoomgemaal moest daar een einde aan maken. Het Woudagemaal, dat eigendom is van Wetterskip Fryslân, heeft nog steeds een taak in het waterbeheer. Bij extreem hoge waterstanden wordt het ingeschakeld om het peil te verlagen. Als het gemaal wordt aangezet pompt het als het moet 4 miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem het IJsselmeer in. Leuk en leerzaam voor jong en oud Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum. De interactieve expositie

vertelt

jong en oud het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering. Ontdek bij de puzzeltafel welke duurzame en klimaatbestendige keuzes je zelf kunt maken. En beleef met de VR-bril het Woudagemaal van binnenuit! De koffieen theeschenkerij in de Panoramazaal biedt een spectaculair uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer. Vanuit het bezoekerscentrum verzorgt een gids rondleidingen door het gemaal met zijn majestueuze machinehal en aangrenzende ketelhuis. Een bezoek aan het Woudagemaal is genieten van bijzondere architectuur, techniek en een waterrijke omgeving. Check de website voor de meest actuele openingstijden en entreeprijzen! Gemaalweg 1, 8531 PS Lemmer WWW.WOUDAGEMAAL.NL

fries SCheepvaart Museum

Ontdek de geschiedenis van de Friese scheepvaart en de verhalen van Sneek Sneek ligt in het hart van het Friese merengebied. Logisch dat het museum van de stad Sneek gaat over de geschiedenis van de Friese scheepvaart. In gevarieerde presentaties worden de verhalen verteld van de binnenvaart met skûtsjes en tjalken en over de Friese zeevaart. Ook de zeilsport komt ruimschoots aan bod. Sneek is per slot van rekening bekend vanwege de Sneekweek. ‘s Winters bevroren de waterwegen en werd er in Friesland volop geschaatst. Schaatsen, sleden en de prijzen van de Elfstedentocht zijn opgesteld in de ijszaal.

Leuk voor gezinnen Gezinnen met kinderen kunnen bij het Fries

41

Scheepvaart Museum hun hart ophalen. De grootste zaal van het museum is namelijk speciaal gereserveerd voor kinderen. In dit interactieve kindermuseum kun je spelen in een zeilschouw, een vlot leren bouwen, de werking van katrollen ontdekken en proberen of je een skûtsje kunt trekken. Wil je het museum optimaal leren kennen? Boek dan de speciale gezinsrondleiding. Een museumgids neemt jullie mee op sleeptouw en laat je verschillende aspecten van de Friese scheepvaart zien. Onderweg zijn er leuke doe-opdrachten voor jong en oud. Het museum is dagelijks geopend maar de gezinsrondleiding moet je wel vijf dagen van tevoren reserveren. Kleinzand 16, 8601 BH Sneek WWW.FRIESSCHEEPVAARTMUSEUM.NL INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


greide

Soms moeten we het pad delen met de koeien die nieuwsgierig poolshoogte komen nemen Leo Oele van Wandelmagazine

greidhoek

greidhoek

De naam ‘Greidhoek’ komt van het woord ‘greide’, dat is Fries voor grasland op klei. Het is het overblijfsel van een oude zee die hier vroeger stroomde. Maar de mensen in de Greidhoek waren vindingrijk en bouwden terpen, dijken en bewerkten het vruchtbare land. Het resultaat: eindeloze weilanden. Bodem van een oude zee Ooit stroomden er met de Marne en de Middelzee twee (binnen)zeeën tot diep in Friesland. Het gebied tot Sneek en Bolsward werd dagelijks beïnvloed door eb en vloed. Er werden terpen opgeworpen en dijken gemaakt. Na 1500 verdween het grootste deel van de zee door inpoldering. Daarna bleef het landschap grotendeels hetzelfde. Er stroomt nog water in de vele (kronkelende) vaarten en sloten

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

42


OP PAD

Met de belevingsroute van MeAR Fryslân speel je bij tien belevingspunten video’s en geluidsfragmenten af van (historische) hoofdrolspelers. De koster van de Martinikerk heet je in Easterein welkom en bij het Skrok leer je over verschillende vogels. Download de MeAr Fryslân app in de Apple of Google Play store.

MUMMIE mysteries

Ontrafel het geheim van de eeuwenoude mummies in de grafkelder van Wiuwert. Het is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen hoe het kan dat deze lichamen al vanaf 1609 zó goed bewaard blijven.

VERREKIJKER

mee

Het leukste is om de Greidhoek in te trekken met het gevoel helemaal niks te hoeven. De uitgestrektheid van het landschap werkt rustgevend. Neem wel een verrekijker mee zodat je vanuit de vogelkijkhutten bij Skrok of Skrins rustig vogels kunt ‘bespieden’.

tussen de dorpen. Vroeger veelal gebruikt voor het vervoer van melk, nu is het vooral genieten geblazen. Trek er met een motorbootje of sloep op uit, picknickmand mee en geniet van het Friese platteland.

moest ploegen en op zondag voor de koets gespannen werd als de familie naar de kerk ging. Benieuwd naar het hele verhaal van het ‘Frysk hynder’ én de Friese landbouwgeschiedenis? Bezoek dan het Fries Landbouwmuseum in een monumentale boerderij vlakbij Leeuwarden. Hier ervaar je de impact van landbouw op onder andere voedsel, de omgeving en cultuur.

Land van melk en boter Het land in de Greidhoek was uitstekend geschikt voor het houden van melkvee, waardoor hier de Friese zuivelindustrie ontstond. Nog steeds is de kennis en kunde binnen de Friese zuivelindustrie een toonbeeld voor de hele wereld. In Wommels ontdek je in museum ‘it Tsiispakhûs’ het verhaal. Het museum is te vinden in een monumentaal kaaspakhuis uit 1905. De opkomst van de vele melkfabrieken en de geschiedenis van de boter- en kaasbereiding in Friesland worden er getoond.

Weidevogel resorts Deze oude zeebedding in de Greidhoek vormt de ideale voedingsbodem voor natuurgebieden als Skrok, Skrins en Lionserpolder. Deze gebieden zijn door Natuurmonumenten aangewezen als vogelreservaten. In het voorjaar zijn de bloemrijke en kruidige graslanden een perfecte broedplaats voor weidevogels. En dat is hard nodig. Want met de weidevogels en in het bijzonder de grutto, gaat het steeds slechter. Hier werken boeren, vrijwilligers en natuurorganisaties samen om deze weidevogel te redden. We noemen deze grutto daarom in Friesland niet voor niets ‘Kening fan de Greide’, oftewel de Koning van het grasland.

Friese paarden In de Greidhoek valt op dat bij veel boerderijen Friese paarden in de wei staan. Dit sierlijke paard en enige inlandse Nederlandse paardenras is een echt Fries icoon. ‘De Fries’ werd oorspronkelijk gefokt als werkpaard dat doordeweeks gewoon

43

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


GALERIE

NUWELAND Galerie Art & Design Oosterzee - Buren Buren 31

woe t/m zat 10.00 - 17.00 uur afspraak en op afsp NUWELAND.NL

Atlas IV - Sanell Aggenbach, oil on canvas, 180 x 132 cm, 2020. Photo credits: Sophie Kugel

MUSEUM SLOTEN & Je ideale startpunt voor de ideale stad

HISTORIE EN TOVERLANTAARNS GEZELLIG ZOMERARRANGEMENT LEUKE WINKEL WWW.MUSEUMSLOTEN.NL Heerenwal 48 8556 XW Sloten | +31 (0)514-531541 open april-oktober di-vr 11-17u za-zo 13-17u feestdagen gesloten

EXPO ‘TWEE ZIELEN,ÉÉN NATUUR’ LINO’S VAN LIENKE BOOT BIJ GEDICHTEN VAN EPPIE DAM


ferdivedaasje De allerleukste tips voor evenementen én dagjes uit? Die vind je in Zuidwest Friesland! In het Fries noemen we dit ook wel ‘ferdivedaasje’, oftewel ‘vermaak’. De goedgevulde kalender op onze website staat er bol van. Van de leukste festivals, gezelligste markten, langs de mooiste tentoonstellingen tot de leukste uitstapjes voor kinderen; er valt genoeg te doen. Je agenda zal nooit meer hetzelfde zijn! Kijk voor alle evenementen op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/EVENEMENTENKALENDER

45

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


Da’s culinair genieten! Voor openingstijden en het reserveren van een tafel ga je naar de websites van onderstaande bedrijven! Voor alle activiteiten in Woudsend ga je naar www.woudsendonline.nl

Fermaningsteech 1 8551 SP Woudsend T: 0514 – 59 12 50 www.ponkje.nl

De Dyk 6 8551 PM Woudsend T. 0514-591748 www.restaurantvisenmeer.nl

Iewal 44 8551 PT Woudsend T: 0514-855026 www.omkejan.nl

Weachswal 2 8551 NL Woudsend T:0514-591604 www.eetcafedepleats.nl

Tot ziens in Woudsend!


Het geluk van lekker eten!

BORRELEN, LUNCHEN OF DINEREN AAN DE GEZELLIGSTE GRACHT VAN SNEEK!

volg je ons al?

WWW.RESTAURANTAANDEGRACHT.NL

MAAK KENNIS MET WKNDS!

Nieuwe naam, nieuw concept, nieuwe inrichting, nieuwe keuken en nieuwe specials. Maak kennis met WKNDS, gevestigd in het Amicitia Hotel in Sneek.

KOM OOK GENIETEN!

Ve rn

ho

ek

U bent van harte welkom voor een goede kop koffie met verse lunch. ‘S avonds geniet u van onze uitgebreide à la carte menukaart. Zelf je gerechten koken? Ga zelf aan de slag met familie en vrienden met onze gloednieuwe WKNDS tafelgrill!

d ie u w d e kin

er

Je bent van harte welkom!

Bij WKNDS geniet van je de lekkerste vis, vega of vleesgerechten bereid op de gloednieuwe lavagrill, bij ons in het restaurant of gewoon bij u thuis. We willen dat iedereen zich welkom voelt bij WKNDS, dus daarom staat kwaliteit en service bij ons hoog in het vaandel.

Graaf Adolfstraat 37 • 8606 BT Sneek • T 0515 436 800 • T info@amicitiahotel.nl

www.amicitiahotel.nl


B&B / Pension Luxe bungalows Bootverhuur Waterarrangementen

NIEUW! • Logies Houtdijk! • Wellness: sauna/jacuzzi/ • Heerlijke luxe (3x 2-pers.) kamers! kruidenbad/buitendouche! • Goede bedden! • Afwisselend ontbijt met • Fijne wandeltuin met vijver! streekproducten op de • Vrijheid, gezelligheid, rust, kamer/terras/of in de tuin! ruimte, schoon & netjes!

Harm & Martine | Houtdijk 1 | 8571 RP Harich info@houtdijk.nl | 06 53 74 97 11 | www.houtdijk.nl

Gouden Boaijum 4 8621 CV Heeg 0515-442703 info@aanhetwater.nl

Een gouden plek in het centrum van het Friese merengebied. www.aanhetwater.nl

DE WATERSPORT Hotel - Keuken - Bar

Beleef het in Heeg

RECREATIEPARK DE JERDEN is een prachtige combinatie van camping, horeca en sloepverhuur. De Jerden beschikt over een prachtige aanlegkade waar u kunt aanmeren om in de Bistro even te lunchen of een borrel te halen. Ook kunt u aan deze kade heerlijk rustig overnachten. Voor kampeerders zijn er ruime plekken met alle benodigde faciliteiten op het terrein. Voor camperaars zijn er ook verharde plekken met een prachtig uitzicht op het pittoreske Sloten. Dus twijfel niet, bij De Jerden is het buitengewoon genieten, tot ziens!

Lytse Jerden 1, 8556 XC Sloten (Frl.) • 0514-531389 • www.recreatieparkdejerden.nl

Catering Borrel, ook op locatie Private Dining Lunch en Diner Vergadering of presentatie Workshop of training Comfortabel overnachten Bedrijfs- of familiefeesten De Skatting 44 - 8621 BW Heeg - 0515-442229

www.dewatersportheeg.nl

Lytse Jerden 1 8556 XC Sloten (Frl.) www.recreatieparkdejerden.nl 0514-531389 camping, camperplaatsen, aanlegkade, bistro

Luxe watervilla’s aan het Tjeukemeer Friese Meren villa’s, een prachtige uitvalsbasis voor een actieve of ontspannen vakantie op en rond het water aan het Tjeukemeer.

Luxusvillen am Tjeukemeer

Ideaal gelegen aan de rand van het pittoreske dorp Delfstrahuizen met een waanzinnig uitzicht over het Tjeukemeer, met nabij restaurants, terrassen en winkeltjes.

Friese Meren Villa’s befinden sind direkt am Tjeukemeer, mitten im schönsten Wassergebiet der Niederlande. Auch andere Wassergebiete sind von hieraus gut zu erreichen.

Onze watervilla’s zijn stijlvol ingericht en beschikken over uitgebreide en luxe voorzieningen en diverse wellness faciliteiten. Uitermate geschikt zijn voor gezinnen en families van 2 tot 12 personen.

Ein Ferienhaus von Friese Meren villa’s ist nicht einfach irgendein Ferienhaus. Alle Unterkünfte haben eine fantastische Lage direkt am Wasser.

+31 (0)514 - 745 074 | info@friesemerenvillas.nl | www.friesemerenvillas.nl


inspiratiekaart Op de volgende pagina’s brengen we de mooiste inspiraties en belevenissen van Waterland van Friesland letterlijk in kaart.

cultureel en musea

steden en dorpen

Er is zoveel te ontdekken en te leren in Waterland van Friesland. Op de inspiratiekaart staat nog maar een klein deel van wat Zuidwest Friesland te bieden heeft op het gebied van kunst, cultuur en kennis. Want ook het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand, Museum ‘t Ponthús in Stavoren en Museum Sloten zijn het bezoeken meer dan waard. Een overzicht van musea en bezoekerscentra vind je op onze website en achterin dit magazine.

Waterland van Friesland telt zeven steden en maar liefst 133 dorpen. Dat zijn er te veel om allemaal op te noemen. Elke stad en dorp heeft weer zijn eigen charme en historie. Neem bijvoorbeeld het boterdorp Balk. Met alle gezellige terrasjes, winkeltjes en passerende bootjes is Balk een levendige watersportplek. Of Makkum, een historisch vissersdorp met een prachtig strand. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ STEDENDORPEN

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ CULTUUR

molens in waterland

water en land in verbinding

Met meer dan 30 molens is Waterland van Friesland een molenparadijs te noemen. Er zijn volop mogelijkheden om een fietsroute te maken langs poldermolens, grondzeilers, zaagmolens en zelfs korenmolens. Of neem een kijkje in een molen. We noemen alleen al koren- en pelmolen ‘de Onderneming’ in Witmarsum, Penninga’s Molen in Joure en korenmolen ‘t Lam in Woudsend.

Het unieke van Waterland van Friesland is dat de meren en waterwegen vrijwel allemaal met elkaar in verbinding zijn. Zoals je op de kaart ziet kan je bijna overal komen met een (zeil)boot. Heb je geen boot? Op veel plekken kun je eentje huren. Of kijk op onze website waar en wanneer er rondvaarten worden georganiseerd.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ MOLENS

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ WATERSPORT

shoppen

vvv locaties

Ontdek unieke adressen om te shoppen in Waterland van Friesland. Wordt hebberig in de vele lifestyle winkels, verlekker je aan plaatselijke lekkernijen of struin over de vele (boeren)markten hier.

Bij de VVV locaties word je altijd te woord gestaan door een ‘local’. Vraag ze dus het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Alle adressen van de VVV’s en informatiepunten vind je op pagina 98 van dit magazine en op de website.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ SHOPPEN

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ VVV

Je route uitstippelen? Koop bij onze VVV winkels of in onze webshop een gedetailleerde overzichtskaart van heel Waterland van Friesland met alle fietsknooppunten én 7 stadsplattegronden. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ WEBSHOP

49

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


leeuwa

rden >

harlingen

2

5

kimswerd

waddenZee

wommels

greidhoek

pingjumer gouden witmarsum halsband

4

wiuwert

7

bolsward

3

1

6

sneek

makkum wolsum

allingawier

de afsluitdijk

tjerkwerd

ijlst

9 11 10

oudega

12 heeg

workum

gaastmeer

woudsend hegemer mar

14

hindeloopen

elahuizen de fluezen

ijsselmeer

sleattemer mar balk

koudum bocht van molkwar

18

stavoren

de luts gaasterland bakhuiZen

rijs wyldemerk

mirns oudemirdum

24 23 veerdienst enkhuiZen - stavoren

sloten 19


legenda

grou

terherne

snitser mar

8

joure

13

oudehaske langweer

heerenveen

16 sint nicolaasga

nannewiid

15

17

rohel easterskar

tsjûkemar echtenerbrugdelfstrahuiZen oosterzee

lemmer

21

20 bantega

22

25

1

Afsluitdijk Wadden Center

2

Grutte Pier

3

Cultuur Historisch Centrum De Tiid

4

Museum it Tsiispakhûs

5

Mummiekelder Wiuwert

6

Waterpoort Sneek

7

Fries Scheepvaart Museum

8

Kameleondorp Terherne

9

Terpdorp Allingawier

10

Jopie Huisman Museum

11

Houtzaagmolen De Rat IJlst

12

Palingaak Heeg

13

Subtropisch Zwembad Swimfun

14

Museum Hindeloopen

15

Kabouterpad Sint Nicolaasga

16

Museum Joure

17

Zwerfkei Rottum

18

Het Vrouwtje van Stavoren

19

Kanon Sloten

20

Tsjûke en Marchje

21

Melkroute Tsjûkemar

22

Klokkenstoel Bantega

23

Bezoekerscentrum Mar en Klif

24

Sybrandy’s Speel- en Natuurpark

25

UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal

Fontein 11fountains (Kite)surflocatie Zwemwaterlocatie met strand Molen Terp

ynspiraasje

VVV locatie Informatiepunt Bosgebied Kliffen


LIGPLAATSEN TE KOOP In de meest moderne jachthaven aan het Sneekermeer!

Van groot (15 meter) tot klein (6 meter) Vanaf € 13.475,-

Interesse? Neem dan contact met ons op via 06 15 23 84 17 of mail ons op ligplaatsen@sneekermeer.nl. Of kijk op:

aansneekermeer.nl


ruimte WESTHIM Sjoch hjir in skilderij sûnder keunstner. In troch wetter en wyn ferroerd stillibben mei in tsjerkje as troch in pinsiel boud. Mar it is in muontsewurk fan kleasterstiennen. De Sylroede dy akwarellearret troch de greiden. Flústerjend folget in boatsje de lutsen streek. De list is fan wiuwende reidkragen yn de wyn. Dit skilderij sûnder keunstner. Ik hingje it op yn myn ûnthâld. Sa nim ik it mei nei hûs.

53 01’03.8’’n 5 33’00.8”e 0

0

WESTHEM Zie hier een schilderij zonder kunstenaar. Een door water en wind bewogen stilleven. Met een kerkje als door een penseel gebouwd. Maar het is een monnikenwerk van kloosterstenen. De Sylroede die aquarelleert door de weide. Fluisterend volgt een bootje de getrokken streep. De lijst is van wuivende rietkragen in de wind. Dit schilderij zonder kunstenaar. Ik hang het op in mijn herinneringen. Zo neem ik het mee naar huis.

53

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


skrins

53°06'58.9"n 5°38'29.7"e

lytsewierrum

53°05'23.9"n 5°39'49.0"e

makkumersúdwaard 53°02'31.8"n 5°23'23.3"e

westhem

53°01'03.8"n 5°33'00.8"e

snitser mar

53°01'36.4"n 5°46'31.8"e

sandfirden

joure

52°59'16.1"n 5°31'20.0"e

52°58'13.5"n 5°47'17.0"e

marboei

nannewiid

52°57'45.9"n 5°36'56.4"e

52°57'01.7"n 5°51'43.2"e

wyldemerk

52°52'04.5"n 5°31'19.2"e

laaksum

52°51'05.6"n 5°24'41.1"e

oudemirdum

52°50'11.9"n 5°31'59.1"e

kom, ga je mee naar buiten? even je hoofd leegmaken, tot rust komen en genieten van het uitzicht. voel je al de wind door je haren strijken en de ...

NANNEWIID Yn de romte fan de lêste sinne en de nacht, ûntsteane wêr’t de himel en de ierde elkoar reitsje, skakearringen fan goud yn al har pracht. Yn de romte fan it lêste ljocht en it tsjuster, stimt de natuer ôf op de frekwinsje fan de stilte wêryn’t dei- en nachtbisten wikselje fan wacht. Yn de romten tusken myn gedachten yn wurde de romten fan stilte hieltiden grutter. Ik stim ôf op de natuer fan it Nannewiid. En ik nim myn romte.

52 57’01.7”n 5 51’43.2”e 0

0

NANNEWIID In de ruimte van de laatste zon en de nacht, ontstaan waar de hemel en de aarde elkaar raken, schakeringen van goud in al haar pracht. In de ruimte van het laatste licht en het donker, stemt de natuur af op de frequentie van de stilte, waarin dag- en nachtdieren wisselen van wacht. In de ruimte tussen mijn gedachten in, worden de ruimtes van de stilte steeds groter. Ik stem af op de natuur van het Nannewiid. En ik neem mijn ruimte. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

54


skrins

53 06’58.9”n 5 38’29.7”e 0

0

... warme zon op je huid gloeien? ga met deze verhalenroute naar gps-coördinaten die je brengen naar zeeën van ruimte in waterland van friesland ...

marboei

52 57’45.9”n 5 36’56.4”e 0

0

Lees meer over deze Verhalenroute met van elk ruimtepunt een gedicht: WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/RUIMTE

55

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


joure

52 58’13.5”n 5 47’17.0”e 0

0

... de reis gaat over het water, het land of zelfs door de lucht. opladen door ontladen noemen we dat.

laaksum

52 51’05.6”n 5 24’41.1”e 0

0

Lees meer over deze Verhalenroute met van elk ruimtepunt een gedicht: WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/RUIMTE WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

56


ruimte ruimte

deel jouw gedicht deel jouw gedicht deel jouw gedicht opballonreis een ballonreis maakmaak kanskans op een maak kans op een ballonreis

Geef jouw creativiteit de ruimte door bij één van deze unieke plekken jouw Geef jouw creativiteit ruimte door één van deze unieke plekken jouw eigen gedicht te schrijven. Of misschien kom je unieke een andere plekjouw tegen, Geef jouw creativiteit dede ruimte door bijbij één van deze plekken eigen gedicht eigen gedicht te in schrijven. Of misschien kom je een andere plek tegen,weten die je diep je hart raakt. Laat ons je gedicht, wens of gedachte te schrijven. Of misschien kom je een andere plek tegen, die je diep in je hart raakt. die je diep in je hart raakt. Laat ons je gedicht, wens of gedachte weten via uniek@waterlandvanfriesland.nl. De 12 mooiste inzendingen maken Laat ons je gedicht, wens of gedachte weten via uniek@waterlandvanfriesland.nl. via uniek@waterlandvanfriesland.nl. De 12 mooiste inzendingen maken kans op een ballonvaart boven Waterland van Friesland. Dekans 10 mooiste makenWaterland kans op een op een inzendingen ballonvaart boven vanballonvaart Friesland. boven Waterland van Friesland. Meedoen kan t/m 30 november 2020. Door mee te doen ga je akkoord met onze actievoorwaarden die na te lezen zijn op ga die Door mee tekan doen ga30 je november akkoord met onze actievoorwaarden te lezen zijn op Meedoen t/m 2020. Door mee te doen je akkoord www.waterlandvanfriesland.nl/gedichtenwedstrijd met onze actievoorwaarden die na te lezen zijn op Meedoen kan t/m augustus 2021 www.waterlandvanfriesland.nl/gedichtenwedstrijd. www.waterlandvanfriesland.nl/gedichtenwedstrijd

57

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


Camping Het Klokhuis

Boerencamping - Chalet

Camping Heeres Hieslum, is een sfeervolle camping voor jong en oud gezelligheid, natuur en rust. Camping Heeres is dé ideale uitvalsbasis voor al uw ontdekkingen en sportieve activiteiten zoals wandelen of fietsen in het Friese landschap.

• Prachtige trekkershuisjes • Zeil- en toerbootverhuur • Boerderijcamping aan de Idzegaasterpoel • Natuurwandelpad • Visgelegenheid

BOERDERIJCAMPING HEERES Idserdaweg 4 • 8762 PM Hieslum Telefoon: 06 53643571 • Email: info@campingheeres.nl

www.campingheeres.nl

www.campinghetklokhuis.nl

0515-469858

Boerencamping - Chalet

eres_adv_VVV2018_1-8.indd 1

26-02-18 06:37

• Jachthaven op 50 meter • Dorp Terherne op 200 meter TERHERNSTERDYK 1 • TERHERNE TEL. 0566 68 9218 • 06 - 538 63 721 TERHERNSTERDYK 1 • -TERHERNE WWW.DE-KOAIPLEATS.NL • INFO@DE-KOAIPLEATS.NL TELEFOON 06 - 538 63 721 www.de-koaipleats.nl

Recreatiewoningen aan de Friese Meren, Sloepen en Zeilboten Tel:06-52024235 www.deoudeherbergh.nl

d’Oude Herbergh, Terherne

van harte welkom in

Woudsend Een ruime keus in watersportartikelen van beslag tot een compleet zeilpak. TERHERNSTERDYK 1 • TERHERNE

ese meren Fri721 de63 sen TEL. 0566 - 68tru 9218 • 06 - 538 m tus rtcen spo water

WWW.DE-KOAIPLEATS.NL • INFO@DE-KOAIPLEATS.NL

www.derakken.nl

FREE

0514-591525

De Rakken Aquacamping en Jachthaven Lynbaen 10, 8551 NW, Woudsend

www.dejongwatersport.nl Harixmastrjitte 49 ● 8621BK Heeg t. 0515-442535 ● e. info@dejongwatersport.nl


frysk In Fryslân wordt de tweede officiële taal van Nederland gebruikt: het Fries. Ongeveer een half miljoen mensen spreken deze taal. Wist je dat het Friese alfabet maar 24 letters heeft? De Q en de X worden niet gebruikt. Lees hier handige woorden en zinnen en verrijk je woordenschat in het Fries!

handich

ÚTSPRAKEN

handig

uitspraken

ik kan je wel zoenen - ik kin dy wol tútsje wat zijn we mooi op stap - wat binne wy moai fuort het is helemaal niet koud - it is net in sprút kâld wonderbaarlijk! - bjusterbaarlik! niemand is perfect - in bytsje bryk is in minske lyk het kan niet - it kin net voor de koffie niet zeuren - foar de kofje net eamelje daar ben ik geboren en getogen - dêr bin ik hikke en tein ik vind het geweldig! - ik bin út ‘e skroeven! het gaat door - it giet oan

hallo, dag, tot ziens - goeie, hoi tot morgen - oant moarn proost - tsjoch eet smakelijk - lekker ite welterusten - lekker koese alsjeblieft - asjebleaft dankjewel - tankewol graag gedaan - graach dien leuk weekend gehad? - goed wykein hân? waar kom je vandaan? - wêr komsto wei?

FRYSK PASPOART Dit paspoort verleent je toegang tot Fryslân. En het is tegelijk een ‘waarm wolkom’, oftewel warm welkom, in de provincie. Hierin zie en lees je waarom Fryslân zo’n bijzondere provincie is. Zo maak je kennis met het Friese gebak ‘oranjekoeke’, de Friese sporten en andere bezienswaardigheden. Bestel nu je paspoort via WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ WEBSHOP

GYSBERT JAPICX Fries is zelfs officieel erkend als de tweede taal in Fryslân. Het was er wellicht nooit van gekomen zonder Gysbert Japicx (1603-1666). Deze schoolmeester en voorzanger uit Bolsward was een beroemd dichter en taalkundige in het Fries. In Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward zie je het levensverhaal van deze markante man. Het Friese liefdesgedicht ‘Wobbelke’ in het handschrift van Gysbert Japicx

cijfers ien

twa seis

dagen trije njoggen

fjouwer sân

fiif acht tsien

maandag moandei - dinsdag tiisdei woensdag woansdei - donderdag tongersdei vrijdag freed - zaterdag sneon - zondag snein

59

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


boartsje Voor kinderen valt er genoeg te ‘boartsjen’, het Friese woord voor ‘spelen’, in Waterland van Friesland. Bouw buiten een stoere hut of speel uren met een schepje en emmertje bij het water. Maar nog leuker is om op pad te gaan met deze toffe tips voor kids! doolhof. Sybrandy’s Speel- en Natuurpark is leuk, overzichtelijk en richt zich op kinderen van 3 t /m 13 jaar. Ook voor de allerkleinsten is er meer dan genoeg te doen. Sybrandy’s is te vinden bij de Hege Gerzen bij Oudemirdum.

Musea en bezoekerscentra In Museum Joure steek je de handen uit de mouwen! In dit verrassende maakmuseum over Douwe Egberts én oude ambachten ga je bezig in de verschillende werkplaatsen. Gek op puzzels en raadsels? Dan word je dolenthousiast in het Puzzelmuseum in Joure, dat garant staat voor uren puzzelplezier. Helemaal op stoom kom je bij UNESCO Werelderfgoed het Woudagemaal door hoofdmachinist Jelle Terpstra te helpen. Voor avontuur doe je in het Fries Scheepvaart Museum de uitdagende Vikingroute. Overzichtelijk speelpark Op je kop in de Luna Loop, in een karretje op de Wave Rider over een rivier worden geslingerd of griezelen in het WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

Leven als een boer In een roeibootje door de slootjes varen, steltlopen, oude ambachten ontdekken, zwieren aan de kabelbaan en kijken hoe de boeren in Friesland vroeger leefden? Doe het allemaal bij Aldfaers Erf in terpdorp Allingawier. Interessant voor ‘oud’ en er is genoeg te beleven voor ‘jong’. De Kameleon Beleef de wereld van Hielke en Sietse in het Kameleondorp

60

in Terherne. Natuurlijk helemaal geïnspireerd op de populaire Nederlandse boekenserie getiteld De Kameleon. In het nagebouwde dorp Lenten zie je hoe het Kameleonleven écht kan zijn.

Overdekt vertier Regent het? Denk dan eens aan een escaperoom, bijvoorbeeld in Sneek of bij Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen. Of je neemt de kinderen mee naar subtropisch zwembad Swimfun in Joure. Maak een klein uitstapje buiten Waterland van Friesland naar de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest: een dierentuin met tropische kas voor jong en oud. En check ook eens de agenda van Theater Sneek, wie weet zit er een te gekke voorstelling tussen!

Kijk voor adressen achterin dit magazine of op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ TIPSVOORKIDS


kabouters

Paard rijden

zoeken Kabouters, heksen en paddenstoelen hebben zich overal in onze bossen verstopt. De kabouters in bos Elfbergen in Gaasterland vragen je om te tellen, zingen, meten en springen. Vraag bij Mar en Klif in Oudemirdum naar het boekje inclusief rode kaboutermuts. Aan het kabouterpad bij de vijver in Wilhelminaoard en de Vegelinbossen in Sint Nicolaasga vind je hele bijzondere figuren. Van vergane bomen maakte kettingzaagkunstenaar Banzai-John onder andere een harp, schildpadvriendjes, kabouters, een aap en een paddenstoelhuisje. Ieder jaar komt er een nieuw kunstwerk bij.

Echte Pennymeisjes of -jongens kunnen in Waterland van Friesland op stap met een pony of paard. Ga bijvoorbeeld naar Stal de Heamar in Koudum om een buitenrit te maken op een sulky (tweewielige kar) met de lieve Shetlanders Pluk en Binky. Daarna mag je knuffelen met de pony’s en ze poetsen. Of ga zelf op een pony of paard op pad door de bossen van Gaasterland, te huur bij één van de maneges.

Wie

durft? Bij het Snitser Mar is voor durfallen Waterskibaan Sneek te vinden. Kinderen vanaf 9 jaar en volwassenen kunnen hier terecht om te waterskiën of wakeboarden. Je moet alleen wel zwemdiploma B hebben. Er is altijd begeleiding aanwezig om je op weg te helpen.

zeilen als een baas Verschillende zeilscholen bieden cursussen aan voor kinderen of voor het hele gezin. Vanaf 5 jaar mag je al op zeilles. Oudere kinderen kunnen ook op zeilkamp. Je blijft dan meerdere dagen. Overdag zeil je en ‘s avonds zijn er leuke activiteiten en themaavonden. Zo leer je snel zeilen en je maakt vrienden voor het leven.

61

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


HUISELIJK • PERSOONLIJK • KWALITEIT

FIESTA de

NIEUW • NIEUW • NIEUW • NIEUW • NIEUW • NIEUW • NIEUW • NIEUW

BED & BREAKFAST IN CENTRUM SNEEK

“Van weldadige nachtrust tot smulweekendje weg”

Kleinschalig, gezellig en gastvrij! B&B LEKKER WEG BIJ LEEUWEN

Hotel-Restaurant Wymerts Noard 37 | 8711 AB Workum | t. (0515)540004 | info@hotelwymerts.nl

HOTELWYMERTS.NL

Email: info@lekkerwegbijleeuwen.nl Tel: 0031-614890193 @lekkerwegbijleeuwen @lekkerwegbijleeuwen www.lekkerwegbijleeuwen.nl

Eetboutique | Sneek

all day breakfast | lunch | bites | drinks

Op het mooiste plekje van Sneek naast de Waterpoort met all day breakfast, goede koffie, huisgemaakte taartjes, uitgebreide lunch gerechten en bites en borrels. Met een kleurrijk interieur en een zonnig terras een het water.

Informatie www.simmermoarn.nl Reserveringen info@simmermoarn.nl of bel schipper Wiepke +316 42 90 11 30

ROYAAL BELEGD Rienck Bockemakade 2 Sneek T. 0515-750503 I. royaalbelegd.nl

KOM NAAR

SYBRANDY’S SPEELPARK OF STRANDPAVILJOEN EN RECREATIETERREIN DE HEGE GERZEN!

Rondvaartbedrijf P. Brouwer Geheel verzorgd genieten van Frieslands natuurschoon op het comfortabele passagiersschip Simmerwille. Dag-, middag- of avondtochten met uw vereniging, bejaardensociëteit of familiedagen.

LIEMERIGE WEI 4, OUDEMIRDUM www.hegegerzen.nl // www.sybrandys.nl

Inlichting: ( T ) 0513 - 41 33 72 ( M ) 06 - 531 543 08

www.rondvaartbedrijfbrouwer.nl


EET- & BIERCAFÉ

LOGEMENT & KADOSHOP

• BOURGONDISCH GENIETEN • UITGEBREIDEN MENUKAART • THE PLACE TO BEER!

Bekijk beschikbaarheid:

www.logement3b.nl

• HISTORISCH HIST STADSHOTEL • IN CENTRUM VAN SNEEK • LIFT AANWEZIG

BELEVING PROEF JE!

GASTVRIJHEID DEEL JE!

0515 418 707 • INFO@BIERCAFE3B.NL • WWW.BIERCAFE3B.NL

0515 418 707 • INFO@LOGEMENT3B.NL • WWW.LOGEMENT3B.NL

Kamperen en afmeren in Sneek • • • •

Ideale ligging > ruim 600 vaste ligplaatsen Kampeerplaatsen en sanitaire voorzieningen Vlakbij het centrum van Sneek Verhuur van boxen van 6 tot 20 meter

Jachthaven de Domp 4 • T 0515-755640 • E camping@dedomp.nl

www.dedomp.nl


4eid ijs Maar liefsts 2 ber

> 50 sMaken kes Milksha

sMaken ver

4eid ijs Maar liefst 2 ber

Milksha

www.margje24.nl

sMaken vers

IJssalon Margje24 IJsboerderij Margje 24 Galigastraat 21 Trekwei 13 8601 CP Sneek 8711 GS Workum IJssalon Margje24

Harlingersingel 5 | Leeuwarden www.margje24.nl

(Tussen de Vrouwenpoortsbrug en Ús Mem.)

Uniek gelegen aan de poelen en grenst aan het natuurgebied “De Pinepolder”.

www.margje24.nl

> 50 sMakenkes

CAMPING POELZICHT

IJssalon Margje24 Met zwemplaats met zwemsteiger en Harlingersingel 5 | Leeuwarden er zijn volop vissersplaatsjes! (Tussen de Vrouwenpoortsbrug en Ús Mem.)

Lytshuzen 6- 8621 XG Heeg T: 0515 442685 www.campingpoelzicht.nl

Landgoed Kippenburg Landgoed Kippenburg is een NSW (natuurschoonwet)landgoed. Rustig gelegen aan bosrand en water in het groene hart van Gaasterland, nabij Balk.

Landhuis Kippenburg

Wilt u van de historische sfeer van Kippenburg genieten? U kunt het gehele landhuis per (mid)week/weekend huren. Ideaal voor groepen (max. 18 pers.), zoals fiets-, wandelgroepen, bedrijfsuitjes en families.

Kippenburg 5 - Oudemirdum T 0598-422279/06-40404053 amj.van.panhuys@gmail.com

Het huis is zeer geschikt voor huur in coronatijd: Er is veel ruimte voor afstand en verblijf op verschillende verdiepingen, ook zijn er twee keukens.

www.kippenburg.nl

poelzicht_adv_VVV2018_1-8.indd 1

25-02-18 20:10

8,4 Zoover

Hét adres voor al uw vakanties in hartje Friesland In de kerk te Wiuwert bevindt zich een grafkelder met mummies en een tentoonstelling over de Labadisten, Jean de Labadie, Anna Maria van Schurman, Maria Sibylla Merian en Hendrik van Deventer. Monumentale kerk met bijzonder origineel 18e eeuws interieur. Openingstijden April en Oktober: 13.00 uur t/m 16.30 uur Mei t/m September: 10.30 uur t/m 16.30 uur

Optimaal 
 recreatiegenot

www.tuskendemarren.nl |

Bijna allemaal aan 
 het vaarwater

Luxe ingerichte vakantiewoningen

Ljouwerterdyk 63
 8491 ML Akkrum

Entree volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en ouder € 4,00 p.p. Entree kinderen: Tot 5 jaar gratis en van 6 tot 12 jaar € 3,00 p.p. Groepen op afspraak, entree € 3,00 p.p. Adres: Terp 1, 8637 VH Wiuwert

|

T: 085-888 05 20

www.mummiekelder.nl •

mummiekelder


tsjoch Proef de strijdkracht van de Stadsschutterij Sloten met dit ‘slokje’. Elke vrijdagavond in de zomer worden de mannen door de stadsomroeper bijeengeroepen.

Ter ere van deze traditie is door VVV Waterland van Friesland ‘n slokje Sloten’ uitgebracht. Het ‘slokje’, een kruidenbitter, is verkrijgbaar bij de VVV in Sloten en in onze webshop. Ook van andere dorpen en steden zijn ‘slokjes’ verkrijgbaar.

Het kanongebulder kan beginnen. Geheel in klederdracht wordt het eeuwenoude kanon op het molenerf van Korenmolen de Kaai in werking gebracht. Verhalen van vroeger komen tot leven. Elk schot wordt, geheel volgens traditie, beloond door een ‘slokje’ van de marketentster. Gelukkig worden er ‘maar’ drie kanonschoten per schutter afgevuurd. Dat scheelt een slok op een borrel!

Koop jouw ‘slokje’ bij een VVV inspiratiewinkel of online WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/WEBSHOP

65

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


Ferwûnderje Laat je ‘ferwûnderje’, oftewel verwonderen, door deze nog veelal onbekende feiten en weetjes van Waterland van Friesland.

1 / OP DE KOP Op de Lieuwe Klazes Leane tussen Workum en Hindeloopen staat de wereld op z’n kop. De bewoners van een boerderij wilden graag uit het raam over de zeedijk kunnen kijken, maar dat is lastig wanneer je in een boerderij woont. Dus waarom de boerderij niet omdraaien?

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

66


2 / kei-leuk

12 / LONDEN PALING

De grootste zwerfkei van Nederland vind je niet tussen de hunebedden in Drenthe, maar bij het Friese dorpje Rottum. Kei-leuk om te weten is dat de steen maar liefst 4,70 meter lang en 2 meter hoog is en 44 ton weegt.

Van 1600 tot 1900 zorgden de zeevaarders uit Heeg altijd voor verse paling in de Engelse hoofdstad Londen. Op de herbouwde Palingaak in Heeg kun je een (avond)vaart maken. Bij de VVV in Heeg vind je meer informatie, ook over de geschiedenis ervan.

7 / BIM BAM Een klokkenstoel is een typisch Fries bouwwerk en gebouwd wanneer er geen geld was voor een kerktoren met luidklok. Een hele mooie klokkenstoel met een klok met een diameter van maar liefst 78 centimeter staat in Bantega.

3 / FRIESE PIRAMIDES

8 / KONINKLIJK VAREN

Hier in het landschap zie je overal ‘slapende’ dijken die ooit bescherming gaven tegen het water. Deze dijken hebben een hoge cultuurhistorische waarde. Er wordt zelfs gezegd dat ze evenveel aandacht zouden moeten krijgen als de Egyptische piramides!

Zie je een schip met zeilnummer VA18? Dat is de Lemsteraak ‘De Groene Draeck’ van de Nederlandse koninklijke familie. Een Lemsteraak is typisch Fries en het ontwerp komt uit Lemmer. Vanuit deze plaats kun je rondvaarten maken met een Lemsteraak.

4 / GAT IN DE DIJK

9 / VLIEGENDE DEUR

Dankzij de vismigratierivier bij de Afsluitdijk kunnen vissen straks weer heen en weer zwemmen tussen het zoete water in het IJsselmeer en het zoute water in de Waddenzee. Uniek in de wereld en van grote betekenis voor de visstand in Waterland van Friesland.

Stap aan boord van praam ‘it Preamke’ in Makkum. De schipper laat je prachtige verborgen plekjes zien rondom Makkum. Onderweg zie je vast kwetterende eenden of een fuut met jongen op haar rug. Soms vliegt er zelfs een ‘vliegende deur’, oftewel zeearend, over!

5 / UITKIJKKERK

10 / BOVEN WATER

Voor steeds meer kerken worden nieuwe bestemmingen gezocht, zoals kunstexposities, overnachtingsplekken en zelfs uitzichtpunt. In de oude kerk van Dedgum beklim je een trap voor een uitzicht op zo’n 20 meter hoogte.

Iedereen kent de watersnoodramp van 1953 in Zeeland, maar weinigen kennen de Friese watersnoodramp uit 1825. De boerderij ‘Wolvetinte’ in It Heidenskip werd hierbij ook verzwolgen. Hier zie je nu een Fries uilenbord als monument boven het water uit steken.

6 / LIEFDESMUUR

11 / KOffiekunst

Doe de Elfstegentocht in Woudsend en lees in de steeg Kollegat de namen op de ‘liefdesmuur’. Hier hebben de afgelopen tientallen jaren verliefde en verloofde stelletjes hun relatie toevertrouwd aan de eeuwigheid. De muur is nog steeds populair bij jongeren.

Bekijk in het park bij Museum Joure een 6 meter hoog kunstwerk. Kaskade van Klaas Gubbels is een verbeelding van koffie- en theepotten van rood cortenstaal. Het kunstwerk is door middel van crowdfunding naar Joure gehaald, de bakermat van Douwe Egberts.

67

13 / FLAMINGO’S Elk jaar zijn aan de IJsselmeerkust – bij bijvoorbeeld natuurgebied de Steile Bank – in de nazomer flamingo’s te zien. Soms een paar, maar ook wel eens tientallen. Spot de Chileense, de Europese en zo af en toe een Caribische flamingo.

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


waterland weetjes

Twaalf wetenswaardigheden van Waterland van Friesland, die je wellicht nog niet wist!

Geniet hier van de ruimte in meer dan De totale oppervlakte is

water

land

Fietsen doe je over

841 km

steden

die soms op dorpen lijken en

1.468 km2

36% 64%

7 133 Er zijn

45 natuurgebieden En natuurlijk in één

Nationaal Landschap Met

1.035 km

fietsknoop- wandelknooppuntpaden puntpaden ben je voorlopig nog niet uitgewandeld

dorpen

die soms op steden lijken

177 kerken

Dat zijn er meer dan alle dorpen en steden bij elkaar Gratis aanlegplaatsen voor circa

1.300

schepen

van 5 sterren kwaliteit

25 stranden altijd één dichtbij

DE toren van Spannenburg is met haar 118 meter het

hoogste gebouw van Friesland 69

7 kitesurf hotspots

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


Alti jd land 2 cent elijk o e ad nder d e vies prij s

Het adres voor goedkoop tanken aan het water!

Wij verhuren meer dan 40 open motorboten en luxe kajuitmotorjachten tot 15 m voor 2 tot 12 personen.

Waarom wij? Euro 95 (E5) en Diesel (B7) op voorraad Altijd verse brandstof (dezelfde tank als wegstation) Zondags geopend tussen 1 april en 1 september, daarna op afspraak

Vletverhuur v.a. € 65,– (dagdeel, incl. diesel)

Sloepverhuur v.a. € 80,–

Garage B. Pietersma

(dagdeel, incl. diesel)

Vosseleane 73 8551 ML Woudsend 0514 59 12 36

©F d riesl and Hollan

Turfkade 15 • NL-8539 SV Echtenerbrug Tel. +31(0)514 - 541467 info@turfskip.com • www.turfskip.com

Altijd goedkoop tanken

Turfskip: van vlet tot royal class motorjacht

www.garagepietersma.com

Lekker stil... elektrisch (schoon) varen...

Schön Leise Fahren mit Elektromotor

RONDVAARTEN BINNENWATEREN / BINNENGEWÄSSER MAKKUM

Route 1: 13:30 - 14:45 uur Route 2: 15:00 - 16:15 uur Route 3: 16:30 - 17:45 uur

opstapplaats Turfmarkt

Taxicentrale v/d Bles -

RESERVERINGEN +31(0)6-55784959

Elke dinsdag & donderdag

opstapplaats Camping Holle Poarte

opstap Turfmarkt 33 Makkum Prijzen : Volwassenen: €10,- p.p. Kinderen: €8,- p.p. (t/m 3 jaar gratis) Honden mogen gratis mee

Bij minder dan 10 personen wordt de route aangepast!

Boek voor privé groepen / groepsarrangementen Buchungen für Privatgruppen / Gruppenarrangements

online reserveren:

WWW.PREAMKE.NL


letterfretter

woordZoeker

F B M F R W O F S L Ú T D Y K

De Friese woorden staan in alle richtingen. Sommige letters worden vaker gebruikt. Na oplossing vormen de overgebleven letters een zin. blidens boartsje bosk brêge brûzje dei farre frijheid fytse

ielaak kampearje ko kuierje kultuer mar mûne nocht noflik

ofslútdyk reid sile sinne skat skiep skipper skûtsje slokje

stêd strân sûkerbôle swimme tegearre tinte tjerketoer útsjoch wetter

Kijk voor vertalingen op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/FRIES

71

A O A B D E B H S T R Â N L T

F A R R E T J E R K E T O E R

B R S Û R T B R Ê G E P G S A

L T I Z E E I F Y T S E S K N

I S N J I R I N O D A Û K I O

D J N E D R N J T R K U K E C

E E E I Ú S N I R E I S A P H

N S K U L T U E R E E K M N T

S W I M M E S B R T L Û P O K

S L O K J E Ô J S K A T E F B

K J E E E L E R O S A S A L O

 M Û N E D E G T C K J R I S

S K I P P E R Ê E E H E J K K

N S I L E I D F R I J H E I D

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


TIPS VAN

ONZE LOCALS Niemand kent een regio beter dan een ‘local’. Daarom geven deze Waterlanders van de VVV jou de leukste tips.

tip 1/

tip 2/

“Voor mijn tip stap je op de fiets en volg je de route ‘Tussen Tsjonger en Tsjûkemar’, die start bij het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. Dit grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld, is de trots van Lemmer en het bezoeken meer dan waard. Daarna duik je een onontdekt Friesland in. Je fietst langs meren en kanalen, door vervening ontstaan polderlandschap en langs rivier de Tsjonger en het Tsjûkemar. Kenmerkend zijn de rietlanden, boomwallen en streekdorpjes. Onderweg zie je geulen, vaartjes en kleine plassen water waar veel vogels op afkomen. In dit deel van Friesland geniet je echt van de rust en ruimte. De route is te vinden op de website van VVV Waterland van Friesland, je kunt meteen een GPX-bestand downloaden!”

“Langweer is de ideale uitvalbasis voor prachtige zeiltochten. Het dorp ligt heel centraal in het Friese merengebied. In de gezellige ‘Buorren’ zie je waarom Langweer een beschermd dorpsgezicht heeft. Overal om je heen zie je prachtige oude gebouwen met verschillende bouwstijlen en verwijzingen naar de Friese adel terug. Let vooral op de kerk uit 1777. Kijk omhoog en dan zie je hét symbool van Langweer. Op de windwijzer staat namelijk geen haan, maar een sierlijke zwaan. Wandel onder de oude lindebomen door en sta even stil bij het voormalig gemeentehuis van Doniawerstal. Al in 1600 werd elke donderdag in dit gebouw rechtspraak gehouden. Breng ook zeker een bezoek aan onze VVV en vergeet niet om echte Fryske Dúmkes of oranjekoek bij Bakkerij Langweer te halen.”

Jacob - VVV Lemmer

Geertje - VVV Langweer

tip 3/

tip 4/

“Sneek noemen ze ook wel de hoofdstad van Waterland van Friesland. Het is ‘mijn stad’. Ik ben er enorm trots op dat ik als vrijwilliger bij VVV Waterland van Friesland onze gasten tips mag geven. Je kunt ons vinden in het Fries Scheepvaart Museum, een mooi startpunt om de stad Sneek te verkennen. Haal bij ons een stadswandeling op met leuke weetjes en ga zelf op pad. Maar je kunt bij de VVV ook een rondvaart door de grachten of een wandeling met een gids boeken.”

“Bijna alles in Joure draait om koffie. En dat is niet alleen omdat het de geboortegrond is van wereldmerk Douwe Egberts. Een echte Jouster houdt ook ontzettend van gezelligheid en daar hoort een kopje koffiedrinken uiteraard bij. Een middagje winkelen in de Midstraat met lekker lunchen of koffiedrinken is daardoor een echte aanrader. Er is volop aanbod en verscheidenheid, maar het ademt de knusheid uit van een Fries dorp waar iedereen elkaar kent. Wanneer je in Joure bent mag een bezoek aan Museum Joure, de bijbehorende Museumwinkel en VVV Waterland van Friesland natuurlijk niet ontbreken.”

Tussen Tsjonger en Tsjûkemar

Zwaan op de kerk

Rondvaart door de grachten

Shoppen in joure

Dymphna - VVV Sneek

Marjan - VVV Joure

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

72


WATERPOORT IN SNEEK

BUORREN IN LANGWEER

73

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


sneek

deFryskeMarren

Dé maandbladen

met verhalen uit jouw regio op de bank en... online!

Een goed geoutilleerde haven Ruime ligplaatsen Vorstvrije winterberging eigen portaalkraan tot 30 ton Schilderwerkzaamheden Vosselaan 67 • 8551 ML Woudsend Technisch onderhoud T +31 514 592018 • reekers@woudsendsail.nl

www.reekerswatersport.nl

ekers_adv_VVV2018_1-8.indd 1

neman_sneek=meer2016_adv1-8.indd 1

25-02-18 11:26

HET LAATSTE (SPORT)NIEUWS LEES JE OP: WWW.GROOTSNEEK.NL WWW.GROOTDEFRYSKEMARREN.NL WWW.GROOTDEFRYSKEMARREN

19-03-16 07:27


de totaalbeleving van

ideetje wonen

Op ruim 1300 m2, op 3 etages, urenlang struinen. Bij ons vindt u de leukste woonaccessoires en grote ideeën voor een complete make-over voor uw woning, boot en/of vakantiehuis.

Banken in alle maten

Als hoekbank, met lounger of als trapeze bank, vrijwel niets is onmogelijk en in een grote variatie aan stoffen of leer leverbaar!net even die grappige twist geeft.

allahlaw

ruup ,kSfeervol jilednal nav eiw r Ideetje .tduoh nenow Wonen lovljits ne kjilruutan

Grote tafels, kleine tafels, bijzettafels

Het walhalla voor wie van landelijk, puur natuurlijk en stijlvol wonen houdt.

Ideetje wonen

grootzand 35 sneek (0515) 431 485

www.ideetjewonen.nl info@ideetjewonen.nl


alles kin en Alles mei want hjoed binne we

frij

alles kan en alles mag, want vandaag zijn we

vrij

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

Anything goes because today is

a day off 76

Alles ist möglich und alles ist erlaubt, denn heute ist unser

freier Tag


adressen

overnachten hotels en pensions Herberg de Gekroonde Leeuw

Sytzamaweg 15

8822 VB

Arum

0031(0)6-44476866 www.degekroondeleeuw.nl

HCR Teernstra

Van Swinderenstraat 69

8561 AS

Balk

0031(0)514-601013

Hotel de Groene Weide

Snekerstraat 2

8701 XD

Bolsward

0031(0)515-5722874 www.hoteldegroeneweide.nl

www.hotelteernstra.nl

Hotel Rest. Grandcafé 't Voorhuys

De Deel 20

8302 EK

Emmeloord

0031(0)527-612870

www.voorhuys.nl

Aan het Water - Bed - Boot - Bungalow

Gouden Boaijum 4

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442703

www.aanhetwater.nl

Hylper Huis

Tuinen 5-7

8713 KK

Hindeloopen

0031(0)88-0504158

www.hylperhuis.nl

Hotel de Stadsboerderij

Nieuwe Weide 9

8713 JD

Hindeloopen

0031(0)514-521278

www.destadsboerderij.nl

Skipshotel Hindeloopen

Oosterstrand 3

8713 JS

Hindeloopen

0031(0)88-0504158

www.skipshotel.nl

Stadsherberg 'Het Wapen van IJlst'

Galamagracht 2

8651 EB

IJlst

0031(0)515-531315

www.wapenvanijlst.nl

Hajé Hotel Joure

Klokmakkerij 1

8501 ZS

Joure

0031(0)513-413555

www.haje.nu

Hotel Country Rose

Woudfennen 10

8503 BA

Joure

0031(0)513-415200

www.dewoudfennen.nl

Hotel Anne-Klare

Zijl 1

8501 AZ

Joure

0031(0)513-410030

www.hotelanneklare.nl

Hotel-Restaurant Greate Pier

Greate Pierwei 9

8821 LV

Kimswerd

0031(0)517-853086

www.hotelgreatepier.nl www.landhoteldeijsvogel.nl

Landhotel de Ijsvogel

Legemeersterweg 1A

8527 DS

Legemeer

0031(0)513-432999

Beach Suites Lemmer

Vuurtorenweg 1A

8531 HJ

Lemmer

0031(0)6-10064606 www.beachsuite.nl

Hotel Lemmer

Polderdijk 1

8531 EW

Lemmer

0031(0)514-563376

www.hotellemmer.nl

Sporthotel Iselmar

Plattedijk 16

8531 PC

Lemmer

0031(0)514-569096

www.iselmar.nl

Hotel 't Doktershûs

Nieuwburen 30

8531 EH

Lemmer

0031(0)514-850161

www.tdoktershus.nl

Pension 't Lytse Knipke

Ooievaarsnest 29

8531 JL

Lemmer

0031(0)6-11023255

www.lytseknipke.nl

Pension de Stjelp Pleats

Pasveer 6

8531 DL

Lemmer

0031(0)514-565099 0031(0)6-27181139

www.destelpboerderij.nl

Hotel en Pannenkoekenhuis de Waag

Markt 13

8754 CM

Makkum

0031(0)515-231447

www.hoteldewaagmakkum.nl

Strandhotel Vigilante

Holle Poarte 10

8754 HC

Makkum

0031(0)515-238222

www.strandhotelvigilante.nl

Hotel Gaasterland

Marderleane 21

8572 WG

Rijs

0031(0)514-581741

www.hotel-gaasterland.nl

Hotel Restaurant Jans

Mientwei 1

8572 WB

Rijs

0031(0)514-581250

www.hoteljans.nl

Villapark Mooi Gaasterland

Marderleane 1

8572 WG

Rijs

0031(0)6-13204741

facebook.com/marderleanerijs

Amicitia Hotel

Graaf Adolfstraat 37

8606 BT

Sneek

0031(0)515-436800

www.amicitiahotel.nl

Van der Valk Hotel Sneek

Burg. Rasterhofflaan 1

8606 KZ

Sneek

0031(0)515-481818

www.hotelsneek.nl

Logement 3B

Wijde Noorderhorne 2

8601 EB

Sneek

0031(0)515-433081

www.logement3b.nl

Stadsherberg Sneek

Lemmerweg 8

8607 BZ

Sneek

0031(0)515-855844

www.stadsherbergsneek.nl

Hotel de Oorsprong

Huisterheide 7

8521 NC

St. Nicolaasga

0031(0)513-432662

www.hoteldeoorsprong.nl

Hotel Restaurant 't Schippershuis

Buorren 69

8493 LD

Terherne

0031(0)566-745010

www.tschippershuis.nl

Hotel & Restaurant WeidumerHout

Dekemawei 9

9024 BE

Weidum

0031(0)58-2519888

www.weidumerhout.nl

Hotel 'Gast Inn'

Sylspaed 75

8711 EC

Workum

0031(0)515-543250

www.hotelgastinn.nl

Hotel-Restaurant Wymerts

Noard 37

8711 AB

Workum

0031(0)515-540004

www.hotelwymerts.nl

bed & breakfast B&B Lyklamastate

B&B Pension Perruque

Stadslogement By Peek

Lyklamawei 4, 8566 JL Nijemirdum 0031(0)514-571796 www.lyklamastate.nl

Ds L. Tinholtstraat 2,8723 CX Koudum 0031(0)514-523337 / 0031(0)6-42861953 www.perruque.nl

Singel 35,8601 AG Sneek 0031(0)6-46267890 www.bypeek.nl

Landgoed Allingastate

Meerweg 3

8758 LC

Allingawier

0031(0)6-22543204

www.allingastate.nl

Vakantiewoning It Annahús

Meerweg 10

8758 LC

Allingawier

0031(0)6-20491228 0031(0)6-30098767

www.boerjanenpauline.nl

It Bûterhûs

Van Swinderenstraat 8

8561 AP

Balk

0031(0)6-12865018

www.buterhus.nl

Rufus aan het Water

Bloksleat 8

8512 AA

Broek

0031(0)513-412594

www.rufus.nl

B&B Dearsum

Nr. 18

8644 VR

Dearsum

0031(0)515-521785

bedenbrochje.nl/lijst/bb-dearsum

B&B De Oude Dame

Van Eysingaleane 11

8734 GC

Easterein

0031(0)6-29377717

www.oudedame.nl

B&B Elfstedenstate

Van Eysingaleane 7

8734 GC

Easterein

0031(0)6-41004149

www.elfstedenstate.nl

B&B Lokaal 1

Tsjerkebuorren 29

8734 GX

Easterein

0031(0)6-82019651

www.lokaal1.nl

Watersportcentrum de Fluessen

Mardyk 13

8581 KG

Elahuizen

0031(0)514-602525 www.fluessen.nl 0031(0)6-646963434

Landgoed Koepeltjesplaats

Boerestreek 12

8757 JS

Gaast

0031(0)6-28719200

www.koepeltjesplaats.nl

Aldwar Pleats

Munkedyk 1

8611 JP

Gaastmeer

0031(0)515-469568 0031(0)6-57605749

www.aldwar.nl

B&B Boerderij de Tempel

De Ryp 9

8658 LL

Greonterp

0031(0)515-579751 0031(0)6-30199326

www.boerderijdetempel.nl

Aan het Water - Bed - Boot - Bungalow

Gouden Boaijum 4

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442703

www.aanhetwater.nl

77

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


adressen Atelier B&B 'Sinnestriel'

Kleine Weide 5

8713 KZ

Hindeloopen

0031(0)6-17729425

B&B Zathe De Spieker

Aenkommewei 4

8735 HH

Itens

0031(0)515-333820 www.despieker.eu 0031(0)6-43950569

www.marijtebrandsma.nl

B&B Cecilia Catharina

Meenscharweg 5

8501 ZG

Joure

0031(0)513-412230 0031(0)6-30153863

www.cecilia-catharina.nl

Bed & Bio Breakfast Frije Fûgels

Reling 42

8502 BN

Joure

0031(0)513-418515

www.frijefugels.nl

Bed & Breakfast Klaar

t Zand 2

8501 BB

Joure

0031(0)513-850126

www.klaar-joure.nl

B&B Safier

U. Boonstralaan 69

8501 EA

Joure

0031(0)6-36263829

www.safierjoure.nl

B&B Logies De Houtdijk

Houtdijk 1

8571 RP

Harich

0031(0)6-53749711

www.houtdijk.nl

B&B Joarum

Joarumerleane 21

8732 EC

Kubaard

0031(0)6-23818638

www.joarum.nl

Logies aan het Meer

Boarnsweachsterdyk 3

8525 EA

Langweer

0031(0)513-499247 0031(0)6-23454923

www.logiesaanhetmeer.nl

't Doktershûs

Nieuwburen 30

8531 EH

Lemmer

0031(0)514-850161

www.tdoktershus.nl

B&B Easy to Sleep

Langestreek 1a

8531 HV

Lemmer

0031(0)514-851701 0031(0)6-22879299

www.easytosleep.info

Pension de Stjelp Pleats

Pasveer 6

8531 DL

Lemmer

0031(0)514-565099 0031(0)6-27181139

www.destelpboerderij.nl

Pension 't Lytse Knipke

Ooievaarsnest 29

8531 JL

Lemmer

0031(0)6-11023255

www.lytseknipke.nl

Vereniging Bed & Brochje

Schoterlandseweg 56

8454 KG

Mildam

0031(0)513-841130

www.bedenbrochje.nl

Bed & Breakfast Rijsterbosch

Marderleane 2

8572 WG

Rijs

0031(0)514-855100 0031(0)6-37194106

www.rijsterbosch.nl

Op 't Skik

Ivige Leane 9

8629 WB

Scharnegoutum

0031(0)6-53107408

hinke_punter@yahoo.com

B&B de Scharren

Scharren 27a

8715 HM

Scharsterbrug

0031(0)6-52586202

www.descharren.nl

Lekkerwegbijleeuwen

Looxmastraat 31

8603 XR

Sneek

0031(0)6-14890193

www.lekkerwegbijleeuwen.nl

Stadslogement Kingsize

Prins Hendrikkade 20

8601 CB

Sneek

0031(0)515-487605

www.stadslogementkingsize.nl

B&B Basalt aan See

Voorstraat 13

8715 HW

Stavoren

0031(0)514-681978 0031(0)6-23214060

www.benbbasaltaansee.nl

B&B Hotelschip “Zeven Wouden"

Achter station Stavoren

Stavoren

0031(0)6-51256861

www.zeven-wouden.de/nl

Wijn- en kaasboerderij De Heidepleats

Heide 13

8521 DE

St. Nicolaasga

0031(0)513-434620 0031(0)6-30065107

www.deheidepleats.nl

Villa Envie, luxe B&B aan het water

Harspit 23

8493 KB

Terherne

0031(0)6-45744866

www.villaenvie.nl

B&B de Hofstee

t Noard 26

8721 GC

Warns

0031(0)514-593751 0031(0)6-13759707

www.bnbdehofstee.nl

B&B de Pastory

Mennistepaed 1

8721 GB

Warns

0031(0)6-52322562

www.bnbpastory.nl

B&B Ûnderdak

Het Sou 26

8721 GZ

Warns

0031(0)514-594936

hbreimer@cs.com

B&B de Garaazje

Doltewal 14

8711 AX

Workum

0031(0)6-25410253

www.bbdegaraazje.nl

Camping en B&B Welgelegen

Lange Leane 11

8711 HK

Workum

0031(0)6-12153202

www.welgelegen-workum.nl

B&B bij Osinga`s Thùs

Koetshuislaan 7

8551 PV

Woudsend

0031(0)514-591703

Osing63@hetnet.nl

B&B MID83

Midstrjitte 83

8551 PK

Woudsend

0031(0)6-24374184

www.mid83.nl

Bed & Breakfast Volonté

Schoonoord 2

8633 KB

Ysbrechtum

0031(0)6-14226021

www.bedandbreakfastvolonte.nl

bungalows en vakantiewoningen Landgoed Koepeltjesplaats

Sinnehúskes

boek via de vvv

Boerestreek 12, 8757 JS Gaast 0031(0)6-28719200 www.koepeltjesplaats.nl

Sneekerpad 4, 8651 NE IJlst 0031(0)6-13344313 www.werfijlst.nl

Zoek en boek je vakantiewoning via WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ OVERNACHTEN

Vakantiewoning Cnossen

Rige 1

8617 LA

Abbega

0031(0)515-569683 0031(0)6-41505348

www.appartementverhuurcnossen.nl

Recreatiepark Tusken de Marren

Ljouwerterdyk 63

8491 ML

Akkrum

0031(0)85-8880520 www.tuskendemarren.nl

Vakantiewoning It Annahús

Meerweg 10

8758 LC

Allingawier

0031(0)6-20491228 0031(0)6-30098767

www.boerjanenpauline.nl

Lutz Jachthaven en Watervilla's

Sleatemar 1a

8561 BJ

Balk

0031(0)514-603434

www.lutz.frl

Vakantiepark Eigen Wijze

Schoterpad 1

8314 RA

Bant

0031(0)527-261899

www.vakantieparkeigenwijze.nl

8526 GA

Boornzwaag

0031(0)513-499119 0031(0)6-29551105

www.langweerdermolen.nl

St. Sweachmermole-Langweerder Molen Boarnsweachsterdyk 3 Vakantiewoning fam. v/d Burg

Scharsterlaan 9

8526 GD

Boornzwaag

0031(0)226-313384

janvandenburg2010@live.nl

Vakantiewoning 'Hûs Bommelstein'

Wielenlaan 85

8526 GK

Boornzwaag

0031(0)6-21893182

www.bommelstein.info

Villa 10

Scharsterlaan 10

8526 GD

Boornzwaag

0031(0)6-52314256

pvkeimpema@kpnmail.nl

Friese Meren Villa's

Pier Christiaanswei 15

8508 SB

Delfstrahuizen

0031(0)514-745074

www.friesemerenvillas.nl

De Hoek Watersport

Nummer 1

8528 DT

Dijken/Langweer 0031(0)513-499116

www.dehoekwatersport.nl

Vakantiewoning Schepers

Hoofdweg 31

8537 SC

Echten

0031(0)514-542132

www.meertjeukemeer.nl

Aldwar Pleats

Munkedyk 1

8611 JP

Gaastmeer

0031(0)515-469568 0031(0)6-57605749

www.aldwar.nl

Recreatiepark Gaastmeer

Munkedyk 2

8611 JM

Gaastmeer

0031(0)515-469566

www.waterrecreatiesyperda.nl

Beheersvereniging 't Piel

Pieldyk

8611 JV

Gaastmeer

0031(0)23-5293313

www.vakantiehuisgaastmeer.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

78


adressen Vakantiehuis de Pondok

J.J. Hofstrjitte 6a

8611 JT

Gaastmeer

0031(0)6-51188953

www.pondokgaastmeer.nl

Werf IJlst 'Sinnehúskes'

Sneekerpad 4

8651 NE

IJlst

0031(0)6-13344313

www.werfijlst.nl

Aan het Water - Bed - Boot - Bungalow

Gouden Boaijum 4

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442703

www.aanhetwater.nl

Vakantiepark De Pharshoeke

Pharshoeke 61

8621 CW

Heeg

0031(0)515-442314

www.pharshoeke.nl

VVV Waterland van Friesland afdeling vakantiewoningen

Harinxmastjitte 36

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442500

www.waterlandvanfriesland.nl/ overnachten

Vakantiehuis "Noppes Klinte"

Klinten 1

8713 KW

Hindeloopen

0031(0)6-55140037

www.noppesklinte.nl

Vakantiewoning Uus Klinte

Oosterstrand 16

8713 JS

Hindeloopen

0031(0)6-46441326

s.glashouwer@kpnplanet.nl

Recreatiepark Idskenhuizen

Mastersein 12

8523 NK

Idskenhuizen

0031(0)513-431846

www.rp-idskenhuizen.nl

Villapark Langweer

Pontdijk 8F

8525 GG

Langweer

0031(0)513-499758

www.villaparklangweer.nl

Aqua-State vakantiewoningen

Brekkenweg 10

8531 PM

Lemmer

0031(0)6-28470224

www.aqua-state.nl

Sporthotel Iselmar

Plattedijk 16

8531 PC

Lemmer

0031(0)514-569096

www.iselmar.nl

Vakantiewoning Braun

Koevordermeerstraat 26

8531 RP

Lemmer

0049(0)162-7777713

www.ferienhaus-in-lemmer-mieten.de

Beach Resort Makkum

Langezand 2

8754 HR

Makkum

0031(0)515-232285

www.makkumbeach.nl

RCN de Potten

De Potten 2

8626 GG

Offingawier

0031(0)515-415205

www.rcn.nl

Vakantiewoning Fam. Plet

Sluisweg 8

8515 CR

Oldeouwer

0031(0)6-53215247 0031(0)513-551890

www.oldeouwer.info

Liefs uit Friesland

Sminkewei 1

8567 JB

Oudemirdum

0031(0)6-24595120

www.liefsuitfriesland.frl

Vakantiehuisje Gaasterland

Huningpaed 9

8567 LL

Oudemirdum

0031(0)6-15601665 0031(0)517-571790

www.vakantiehuisje-gaasterland.nl

Vakantiewoning Pake's Huus

Beukenlaan

Oudemirdum

0031(0)6-46313798

www.lief-huisje.nl

Vakantiewoning "De Reiger"

Fonteinwei 12/34

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)58-2562112 0031(0)6-21912597

www.de-reiger.com

Vakantiewoning Leeuwerik

Fonteinbos

Oudemirdum

0031(0)58-2551247

www.luxehuis.nl

Vakantiewoning "Het Roodborstje"

Fonteinwei 12-52

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)6-53283265 0031(0)20-3541409

www.hetroodborstje.nl

Vakantiewoning Sijsje

Fonteinwei 12-35

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)10-2123622

www.huureenhuisje.nl

Vakantiewoning De Vlaamse Gaai

Fonteinwei 12/32

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)58-2152760

www.hetfonteinbos.nl janelliedouma@gmail.com

Vakantiewoning Yn 'e Lijte

Hoitebuorren 3

8567 JZ

Oudemirdum

0031(0)514-571337

Vakantiehuisjes Marsherne

Marsherne 8

9013 CG

Poppenwier

0031(0)566-602445 www.marsherne.nl

Vakantie bij het Rijsterbos

Leise Leane 1

8572 WH

Rijs

0031(0)514-571442 0031(0)6-82070180

www.vakantiehuis-rijsterbos-friesland.nl

Vakantiewoning Bosk en Wetter

Lutswal 14

8564 HA

Ruigahuizen

0031(0)6-33029730

www.boskenwetter.nl

Vakantiewoning Us Datsja

Rûchhústerwei 18

8564 HE

Ruigahuizen

0031(0)514-604863 0031(0)6-54694755

www.hetslauerhoff.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Vakantiewoning Deboershoeve

Hollandiastraat 60

8517 HH

Scharsterbrug

0049-5671507400

www.deboershoeve.nl

Woning aan open vaarwater

Trijegea 15

8517 HZ

Scharsterbrug

0031(0)6-53645783

www.woningscharsterbrug.nl

Sneek Vakantiehuis

Korte Vreugde 17

8602 TR

Sneek

0031(0)6-15060394

pharland345@gmail.com

Luxe vakantie Friesland

Leeuwarderweg 10

8505 AA

Snikzwaag

0031(0)513-412864 0031(0)6-40814883

www.luxevakantiefriesland.nl

Bungalowpark Sondel

Beuckenswijkstraat 26

8565 GN

Sondel

0031(0)514-602300

www.bungalowparksondel.nl

Vakantiewoning Brouwershûs

Dwinger 22

8715 HV

Stavoren

0031(0)6-22693530

www.brouwershus.nl

Friesland Villas

Middelweg 87

Bungalowpark Langdgoed Eysinga State Langwarderdyk 4

8715 EV

Stavoren

0031(0)6-41273724

www.frieslandvillas.com

8521 NE

St. Nicolaasga

0031(0)513-431361

www.eysingastate.nl

Vakantiewoning Kuiper

Heide 19

8521 DE

St. Nicolaasga

0031(0)55-3664358 sykuiper@versatel.nl

d'Oude Herbergh

Ûtbuorren 15

8493 MA

Terherne

0031(0)6-52024235

Landal Waterpark Sneekermeer

Jongebuorren 5

8493 LX

Terherne

0031(0)566-689351

www.landal.nl/parken/waterpark-sneekermeer

Terherne Haven

Kupersleantsje 5

8493 LR

Terherne

0031(0)566-652707

www.terhernehaven.nl

www.deoudeherbergh.nl

Recreatiebedrijf Heerenzijl

Hearresyl 1

8542 AV

Terkaple

0031(0)566-689741

www.heerenzijl.nl

Vakantiewoning De Coehoorn

Menno van Coehoornweg 12

8563 AD

Wijckel

0031(0)514-604998 0031(0)6-44282023

www.vakantiewoningdecoehoorn.nl

Aquacamping de Rakken

Lynbaen 10

8551 NW

Woudsend

0031(0)514-591525

www.derakken.nl

appartementen Appartementen Lyklamastate

Vakantieboerderij Sneek

Lyklamawei 4, 8566 JL Nijemirdum 0031(0)514-571796 www.lyklamastate.nl

It Ges 10, 8606 JK Sneek 0031(0)515-755751 www.vakantieboerderijsneek.nl

It Bûterhûs

Van Swinderenstraat 8

8561 AP

Balk

0031(0)6-12865018

www.buterhus.nl

Landgoed Koepeltjesplaats

Boerestreek 12

8757 JS

Gaast

0031(0)6-28719200

www.koepeltjesplaats.nl

Attema Sate

Yntemapolder 2

8611 JS

Gaastmeer

0031(0)515-469359

www.attema-sate.nl

Jachtwerf De Poel

Langstrjitte 8

8611 JM

Gaastmeer

0031(0)515-469732

jachtwerfdepoel@outlook.com

79

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


adressen De Groene Parel Gaasterland

Westerein 21

8571 GB

Harich

0031(0)6-34912748 0031(0)514-603774

www.groeneparelgaasterland.nl

Four Seasons Friesland

Atseburenweg 8

8762 PJ

Hieslum

0031(0)6-50860405 www.fourseasons.frl

Loft in Koudum

Verlengde Hoofdstraat 1

8723 AS

Koudum

0031(0)6-48707305

www.loftinkoudum.nl

B&B Pension Perruque

Ds L. Tinholtstraat 2

8723 CX

Koudum

0031(0)514-523337 0031(0)6-42861953

www.perruque.nl/home

Slapen in it Heidenskip

Ursuladijk 12

8724 HR

It Heidenskip

0031(0)515-543064 0031(0)6-10504141

www.slapeninitheidenskip.nl

Appartement Vissersburen

Vissersburen 9

8531 EB

Lemmer

0031(0)6-15223446

emgortdoedel@gmail.com

Appartementen 't Doktershûs

Nieuwburen 30

8531 EH

Lemmer

0031(0)514-850161

www.tdoktershus.nl

'Overnachten bij de Hofleverancier'

Kerkstraat 25

8754 CR

Makkum

0031(0)515-231651

www.overnachtenbijdehofleverancier.nl

B&B Lyts Kanaän

Seerp van Galemawei 17

9022 AC

Mantgum

0031(0)58-7110321

www.lytskanaan.nl

Noflik appartement

Hege Bouwen 31

8566 JB

Nijemirdum

0031(0)6-27510257

www.noflikappartement.nl

Boerderij Appartementen Ûnder de Wol

De Band 12a

8614 JE

Oudega (SWF)

0031(0)515-820900

www.underdewol.nl

Elisabeth Hoeve Boerderijlodges

Ruchhusterwei 2

8564 HD

Ruigahuizen

0031(0)6-41480711

www.appartementen-elisabethhoeve.nl

Stadslogement By Peek

Singel 35

8601 AG

Sneek

0031(0)6-46267890

www.bypeek.nl

Stadslogement Valentijn

Gedempte Pol 30

8601 BZ

Sneek

0031(0)6-20135756

www.valentijnsneek.nl

Swettestate

G.Borgesiuslaan 4

8603 BJ

Sneek

0031(0)515-715489 0031(0)6-49002126

www.swettestate.nl

Het Hanzehuis

Noord 2

8715 HR

Stavoren

0031(0)514-681453

www.hanzehuis.nl

Recreatiebedrijf De Koevoet

Troelstraweg 17

8524 DK

Teroele

0031(0)513-431685

www.dekoevoet.nl www.hartvanfriesland.nl

Hart van Friesland

Eastwei 8

8624 TG

Uitwellingerga

0031(0)515-559444

Aldehoeve-logies

Aldewei 26

8711 BT

Workum

0031(0)6-20608555 www.aldehoeve-logies.nl

bijzondere overnachtingen Het Kleine Paradijs

Meilahuzen 9

8734 GA

Easterein

0031(0)6-45455544 www.hetkleineparadijs.nl

VaarHuis Cruises & Vakanties

Appelwijk 11

8501 BM

Joure

0031(0)85-4832140

www.vaarhuis.nl

Rent to Enjoy

Ds L. Tinholtstraat 2

8723 CX

Koudum

0031(0)514-523337 0031(0)6-42861953

www.renttoenjoy.nl

Tiny Roof

Dammenseweg 51

8723 CM

Koudum

0031(0)514-521354

www.tinyroof.nl

groepsaccommodaties De Stipe Groepsaccommodaties

Meerweg 23

8561 AV

Balk

0031(0)514-602406

www.destipebalk.nl

De Ulepanne

Tsjamkedykje 1

8561 HA

Balk

0031(0)514-602982

www.ulepanne.nl

Gerbrandy State

Yndyk 2

8635 VD

Boazum

www.gerbrandy-state.nl 0031(0)515-521110 0031(0)6-29092346

Friesian State

Boarnsweachsterdyk 15

8526 GA

Boornzwaag

0031(0)513-201035 0031(0)651092597

www.friesianstate.nl

Het Kleine Paradijs

Meilahuzen 9

8734 GA

Easterein

0031(0)6-45455544 www.hetkleineparadijs.nl

Watersportcentrum 't Garijp

It String 7

8511 AB

Goingarijp

0031(0)566-689396 www.garijp.nl

Ottenhome Heeg

De Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Aan het Water - Bed - Boot - Bungalow

Gouden Boaijum 4

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442703

www.aanhetwater.nl

Heeg

Zeilschool de Bird

De Burd 19

8621 JX

0031(0)515-442844

www.debird.nl

It Flinkeboskje

Flinkeboskje 2

8584 WV Hemelum

0031(0)6-23351180 0031(0)6-23465587

www.itflinkeboskje.nl

Groepsaccommodatie De Morra

Buorren 31

8584 VC

0031(0)514-581666 0031(0)6-15053859

www.groepsaccommodatiedemorra.nl

Hemelum

Zeil- en surfschool Neptunus

Bramerstraat 66/68

8523 NJ

Idskenhuizen

0031(0)513-431603

www.zeilschoolneptunus.nl

De Takomst

Uilenburg 27

8651 EK

IJlst

0031(0)6-13344313

www.detakomstijlst.nl

Pension de Stjelp Pleats

Pasveer 6

8531 DL

Lemmer

0031(0)514-565099 0031(0)6-27181139

www.destelpboerderij.nl

Bekedamster

Hoitebuorren 12

8566 JE

Nijemirdum

0031(0)514-571597

www.bekedamster.nl

Fries en Fruitig Nijhuizum

Nummer 9

8775 XD

Nijhuizum

0031(0)6-40776464

www.friesenfruitig.com

Us Hiem

Tsjerkewei 2

8614 JD

Oudega (SWF)

0031(0)515-745023

www.ushiem.frl

Recreatie De Kievit/Het Kievitsnest

Jousterweg 82

8465 PL

Oudehaske

0031(0)513-677658 0031(0)6-53643673

www.dekievit.com

Landhuis Kippenburg

Kippenburg 5

8567 ha

Oudemirdum

0031(0)598-422279 www.kippenburg.nl 0031(0)6-40404053

De Witakker

Marderleane 3

8572 WG

Rijs

0031(0)6-53555549

www.dewitakker.nl

Kampeerboerderij Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Het Toppunt

Top 3

8606 JT

Sneek

0031(0)515-443867

www.hettoppunt.nl

Kampeerboerderij Hettinga

Utbuorren 48

8493 MA

Terherne

0031(0)566-689239 0031(0)6-57847937

www.kampeerboerderijhettinga.nl

Hart van Friesland

Eastwei 8

8624 TG

Uitwellingerga

0031(0)515-559444

www.hartvanfriesland.nl

De Weyde Blick

t Sou 29

8721 GX

Warns

0031(0)514-681428

www.deweydeblick.nl

Pollepleats

De Kat 20

8616 LB

Westhem

0031(0)515-579342

www.pollepleats.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

80


adressen campings Camping Sudersé Slinkewei 8, 8711 HC Workum 0031(0)515-541924 / 0031(0)6-51989889 www.suderse.nl Recreatiepark De Wite Burch

Wite Burch 7

8574 VC

Bakhuizen

0031(0)514-581382

www.witeburch.nl

Boerencamping Half-Hichtum

Hichtumerweg 14

8701 PG

Bolsward

0031(0)515-572683

www.half-hichtum.nl

Camping Sotterum

Sotterumerdijk 11

8753 JA

Cornwerd

0031(0)6-20747747

www.sotterum.nl

Boerderijrecreatie

Marwei 124B

8508 RH

Delfstrahuizen

0031(0)514-541267 0031(0)6-10018683

www.boerderijrecreatie.nl

Camping It Krúswetter

Skrinserdyk 10

8835 XE

Easterlittens

0031(0)517-341040

www.it-kruswetter.nl

Camping Boerenbed Hoeve Waterschap

Krompad 11

8539 RN

Echtenerbrug

0031(0)514-541400 0031(0)6-23454757

www.boerenbed.nl/locatie/ hoeve-waterschap

Camping Turfland

Turfkade 18

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

camping-turfland.business.site

Camping De Verborgen Hoek

Bokkeleane 3

8571 RN

Harich

0031(0)514-602065 0031(0)6-53399517

www.deverborgenhoek.nl

Boerderijcamping Zwinzicht

Trophornsterweg 2

8571 MX

Harich

0031(0)6-12145209 0031(0)6-19990510

www.zwinzicht.nl

Camping Oan’e Poel

Weisleatstrjitte 7

8621 BA

Heeg

0031(0)515-338801 0031(0)6-29592429

www.campingoanepoel.nl

Boerencamping Fûgelfrij

Schwartzenbergweg 2

8743 KZ

Hichtum

0031(0)515-575226

www.fugelfrij.com

Camping Heeres

Idserdaweg 4

8762 PM

Hieslum

0031(0)6-53643571

www.campingheeres.nl

Camping Hindeloopen

Westerdijk 9

8713 JA

Hindeloopen

0031(0)514-521452

www.campinghindeloopen.nl

Vakantiepark De Kuilart

De Kuilart 1

8723 CG

Koudum

0031(0)514-522221

www.kuilart.nl

Gemeentecamping Lemmer

Plattedijk 13

8531 PB

Lemmer

0031(0)514-561330

www.campinginlemmer.nl

Camping 't Lemsterhop

Frieseweg 2

8531 XB

Lemmer

0031(0)514-561992

www.camping-lemsterhop.nl

Stadsboerderij De Sibbe

Ivige Leane 24

8631 WB

Loënga

0031(0)6-83603656 www.stadsboerderijdesibbe.nl

Recreatiecentrum de Holle Poarte

De Holle Poarte 2

8754 HC

Makkum

0031(0)515-231344

www.hollepoarte.nl

Camping 't Seleantsje

t Seleantsje 2

8722 HE

Molkwerum

0031(0)514-681945

www.camping-seleantsje.nl

Camping Tjeukemeer

Meerweg 34

8515 CB

Oldeouwer

0031(0)513-551341

facebook.com/campingtjeukemeer

Camping De Bearshoeke

Tsjerkewei 2a

8614 JD

Oudega (SWF)

0031(0)515-469805

www.bearshoeke.nl

Recreatiecentrum 'Nannewiid'

Badweg 32

8465 NN

Oudehaske

0031(0)513-677226

www.nannewiid.nl

Camping De Waps

Fonteinwei 14

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)514-571437

www.dewaps.nl

Camping De Wigwam

Sminkewei 7

8567 HB

Oudemirdum

0031(0)514-571223

www.dewigwam.nl

Recreatiepark De Bosrand

Oude Balksterweg 2

8567 HJ

Oudemirdum

0031(0)514-571319

www.campingdebosrand.com

Camping De Zonneheuvel

Oude Balksterweg 4

8567 HJ

Oudemirdum

0031(0)514-571233

www.campingzonneheuvel.nl

Camping Elfbergen

Beukenlaan 5

8567 HD

Oudemirdum

0031(0)6-43213099 0031(0)514-571235

www.campingelfbergen.nl

Camping de Finne

Sanleansterdyk 6

8736 JB

Roodhuis

0031(0)515-331219 0031(0)6-51783045

www.campingdefinne.nl

Camping Rijsterbos

Marderleane 4

8572 WG

Rijs

0031(0)514-581211

www.rijsterbos.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Recreatiepark de Jerden

Lytse Jerden 1

8556 XC

Sloten

0031(0)514-531389

www.recreatieparkdejerden.nl

Jachthaven en Camping de Domp

Jachthaven de Domp 4

8605 CP

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Camping Pasveer

Pasveerdijk 6

8631 SK

Sneek

0031(0)515-413977

www.campingpasveer.nl

Camping Súdermeer

Middelweg 15

8715 ET

Stavoren

0031(0)88-0504110

www.marinastavoren.nl

Camping Blaauw

Langwarderdyk 4

8521 NE

St. Nicolaasga

0031(0)513-431361

www.campingblaauw.nl

Camping de Koaipleats

Terhernsterdyk 1

8493 LP

Terherne

0031(0)566-689218 0031(0)6-53863721

www.de-koaipleats.nl

Camping Ús Wetterpleats

Utbuorren 46

8493 MA

Terherne

0031(0)6-21958430

www.uswetterpleats.nl

Camping Leenstra

Troelstraweg 27

8524 DK

Teroele

0031(0)513-431501

www.campingleenstra.nl

Thaborhoeve

Thaborwek 10

8632 WG Tirns

0031(0)6-12810805

www.thaborhoeve.nl

Camping 't Hop

Meerenstein 1

8563 AV

0031(0)514-602436

www.campingthop.nl

Wijckel

Camping Mounewetter

Mouneplein 1

8748 DT

Witmarsum

0031(0)517-531967

www.mounewetter.nl

Camping It Soal

Suderseleane 29

8711 GX

Workum

0031(0)515-541443

www.itsoal.nl

0031(0)514-591525

Aquacamping de Rakken

Lynbaen 10

8551 NW

Woudsend

Camping Wetterspetter

Nummer 1

8553 MP

Woudsend/Indijk 0031(0)6-23796120

www.derakken.nl www.wetterspetter.nl

glamping Kampari

Trekkersweg 4

8508 RN

Delfstrahuizen

0031(0)6-51195858

www.kampari.nl

Trending Tent

Jan Schotanuswei 106a

8567 HH

Oudemirdum

0031(0)6-24528257

www.trendingtent.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Camping Pasveer

Pasveerdijk 6

8631 SK

Sneek

0031(0)515-413977

www.campingpasveer.nl

Camping Mounewetter

Mouneplein 1

8748 DT

Witmarsum

0031(0)517-531967

www.mounewetter.nl

81

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


adressen minicamping / kamperen bij de boer Minicamping De Frije Fries Schoterweg 2, 8462 TD Rotstergaast 0031(0)6-12698880 www.defrijefries.nl Boerencamping Half-Hichtum

Hichtumerweg 14

8701 PG

Bolsward

0031(0)515-572683

www.half-hichtum.nl

Nij Wybranda

Singel 3

8635 MK

Bozum

0031(0)515-521344

www.nijwybranda.nl

Minicamping de Greidhoeke

Jeth 9

8636 VX

Britswert

0031(0)58-2501827 0031(0)6-10023260

www.minicampingdegreidhoeke.nl

Minicamping De Wynmole

Harstawei 8

8644 VV

Dearsum

0031(0)515-521922 0031(0)6-41556875

www.hierishetmooi.nl www.dedille.nl

Theetuin en Minicamping de Dille

De Dille 3

9021 BH

Easterwierrum

0031(0)6-30057451

Minicamping Pressefinne

Lange Hoek 6

8581 KH

Elahuizen

0031(0)514-602259 www.pressefinne.nl 0031(0)6-55563000

Jachthaven en camping De Lytse Brekken De Lytse Brekken 1

8535 XA

Follega

0031(0)6-18908359

www.delytsebrekken.nl

Camping Gouden Plakje

Keapwei 2

8611 JL

Gaastmeer

0031(0)6-31780849

www.goudenplakje.nl

Jachtwerf De Poel

Langstrjitte 8

8611 JM

Gaastmeer

0031(0)515-469732

jachtwerfdepoel@outlook.com

Minicamping De Groene Parel Gaasterland

Westerein 21

8571 GB

Harich

0031(0)6-34912748 0031(0)514-603774

www.groeneparelgaasterland.nl

Camping Poelzicht

Lytshûzen 6

8621 XG

Heeg

0031(0)515-442685

www.campingpoelzicht.nl

Boerencamping Fûgelfrij

Schwartzenbergweg 2

8743 KZ

Hichtum

0031(0)515-575226

www.fugelfrij.com

Camping het Klokhuis

Klokhuisdijk 7

8612 JJ

Idzega

0031(0)515-469858

www.campinghetklokhuis.nl

Minicamping Friesland

Hendrik Dijkstralaan 26

8525 GM

Langweer

0031(0)513-499149

www.minicamping-friesland.nl

Minicamping de Langesloot

Kooiweg 1a

8531 PV

Lemmer

0031(0)06-40853158 www.delangesloot.nl

Recreatieboerderij Slachtehiem

Bayumerleane 5

8823 SH

Lollum

0031(0)517-469108 0031(0)6-51836895

www.slachtehiem.nl

Boerderijcamping "De Braamberg"

Murnserdyk 48

8573 WP

Mirns

0031(0)6-19495931

www.debraamberg.nl

Minicamping De Klompen

Nummer 19

8775 XD

Nijhuizum

0031(0)515-541597

www.minicampingdeklompen.nl

Minicamping De Groninger

Heaburgen 42

8566 HJ

Nijemirdum

0031(0)514-571459

www.campingdegroninger.nl

Camping Oer de Haske

Siebe de Ruiterweg 5

8465 SE

Oudehaske

0031(0)6-22226831

www.slapeninoudehaske.nl

Minicamping De Boegen

Boegen 3

8567 JC

Oudemirdum

0031(0)514-571918

www.campingdeboegen.nl

Minicamping de Jantina Hoeve

Jetze Veldstraweg 89

8514 CN

Ouwster Nijega

0031(0)513-551122

www.jantinahoeve.nl

Minicamping en túnkafee de Nije Trije

Nesserlaan 4a

8749 TC

Pingjum

0031(0)6-51779551

www.denijetrije.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Camping Synneveer

Lemmerweg 86

8607 JK

Sneek

0031(0)515-422984 0031(06)-23701249

www.campingsynneveer.nl

Boerderijcamping "De Zwagemer"

Leeuwarderweg 19

8505 AA

Snikzwaag

0031(0)513-416729 0031(0)6-20333330

www.zwagemer.nl

Kampeerboerderij Hettinga

Utbuorren 48

8493 MA

Terherne

0031(0)566-689239 0031(0)6-57847937

www.kampeerboerderijhettinga.nl

Recreatiebedrijf Heerenzijl

Hearresyl 1

8542 AV

Terkaple

0031(0)566-689741

www.heerenzijl.nl

Camping Lyts mar Smûk

Ontginning 1

8467 SH

Vegelinsoord

0031(0)6-42003521

www.campinglytsmarsmuk.jouwweb.nl

Boerderijcamping De Tjasker

Iwert 17

8563 AM

Wijckel

0031(0)514-605869 0031(0)6-31269635

www.campingdetjasker.nl

Wjelsryp

Camping de Slypstien

Westerein 31

8842 LA

Camping Thaborhoeve

Thaborwei 10

8633 WG Tirns

0031(0)517-392654

www.campingdeslypstien.frl

0031(0)6-12810805

www.thaborhoeve.nl

camperplaatsen Camping Sudersé Slinkewei 8, 8711 HC Workum 0031(0)515-541924 / 0031(0)6-51989889 www.suderse.nl Watersportbedrijf Turfskip

Turfkade 15

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

www.sloepverhuur.info

Boerderijcamping Zwinzicht

Trophornsterweg 2

8571 MX

Harich

0031(0)6-12145209 0031(0)6-19990510

www.zwinzicht.nl

Camping Oan’e Poel

Weisleatstrjitte 7

8621 BA

Heeg

0031(0)515-338801 0031(0)6-29592429

www.campingoanepoel.nl

Passantenhaven Heegerwâl

Pharshoeke 99

8621 CW

Heeg

0031(0)515-443753

www.heegerwal.nl

Ottenhome Heeg

De Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Camping Hindeloopen

Westerdijk 9

8713 JA

Hindeloopen

0031(0)514-521452

www.campinghindeloopen.nl

Minicamping De Frije Fries

Schoterweg 2

8462 TD

Rotstergaast

0031(0)6-12698880

www.defrijefries.nl

Jachthaven en Camping de Domp

Jachthaven de Domp 4

8605 CP

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Camping Pasveer

Pasveerdijk 6

8631 SK

Sneek

0031(0)515-413977

www.campingpasveer.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

82


adressen Camping Mounewetter

Mouneplein 1

8748 DT

Witmarsum

0031(0)517-531967

www.mounewetter.nl

Camping de Slypstien

Westerein 31

8842 LA

Wjelsryp

0031(0)517-392654

www.campingdeslypstien.frl

Aquacamping de Rakken

Lynbaen 10

8551 NW

Woudsend

0031(0)514-591525

www.derakken.nl

stacaravan en chalets Kinderdomein

Wite Burch 7

8574 VC

Bakhuizen

0031(0)6-42979263

www.kinderdomein.com

Recreatiepark De Wite Burch

Wite Burch 7

8574 VC

Bakhuizen

0031(0)514-581382

www.witeburch.nl

Watersportbedrijf Turfskip

Turfkade 15

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

www.sloepverhuur.info

Camping Oan’e Poel

Weisleatstrjitte 7

8621 BA

Heeg

0031(0)515-338801 0031(0)6-29592429

www.campingoanepoel.nl

Recreatie De Kievit/Het Kievitsnest

Jousterweg 82

8465 PL

Oudehaske

0031(0)513-677658 0031(0)6-53643673

www.dekievit.com

Recreatiepark De Bosrand

Oude Balksterweg 2

8567 HJ

Oudemirdum

0031(0)514-571319

www.campingdebosrand.com

Camping Rijsterbos

Marderleane 4

8572 WG

Rijs

0031(0)514-581211

www.rijsterbos.nl

Chalet & Caravanpark De Vossenhoek

Marderleane 9a

8572 WG

Rijs

0031(0)514-581563 0031(0)6-51553502

www.campingdevossenhoek.nl

Camping Mounewetter

Mouneplein 1

8748 DT

Witmarsum

0031(0)517-531967

www.mounewetter.nl

Camping de Slypstien

Westerein 31

8842 LA

Wjelsryp

0031(0)517-392654

www.campingdeslypstien.frl

trekkershutten Hoora Watersport

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442715

www.hoora.nl

Jachthaven en Camping de Domp

Jachthaven de Domp 4

8605 CP

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Camping Pasveer

Pasveerdijk 6

8631 SK

Sneek

0031(0)515-413977

www.campingpasveer.nl

Camping Mounewetter

Mouneplein 1

8748 DT

Witmarsum

0031(0)517-531967

www.mounewetter.nl

Aquacamping de Rakken

Lynbaen 10

8551 NW

Woudsend

0031(0)514-591525

www.derakken.nl

vakantie met zorg Toegankelijk Varen

p/a Dokter Westrastr. 4

8561 GK

Balk

0031(0)514-605654

www.toegankelijkvaren.nl

It Sailhûs (Sailwise)

Mardyk 11

8581 KG

Elahuizen

0031(0)228-350756

www.sailwise.nl

B&B Pension Perruque

Ds L. Tinholtstraat 2

8723 CX

Koudum

0031(0)514-523337 0031(0)6-42861953

www.perruque.nl

Het Edwinhuis - Aangepast vakantiehuis Oasingaleane 28

8525 EN

Langweer

0031(0)6-29551105

www.edwinstichting.nl

Zorgvakantie Bos en Meerzicht

8567 HH

Oudemirdum

0031(0)514-572040

bosenmeerzicht.frl

Jan Schotanusweg 102

eten en drinken restaurants Paviljoen restaurant Badmeester Keimpe Tsjamkedykje 10

8561 HA

Balk

0031(0)514-601418

www.badmeesterkeimpe.nl

Restaurant Bij de Luts

8561 AT

Balk

0031(0)514-601334 0031(0)6-12879451

www.bijdeluts.nl

Meerweg 3

Stadscafé Het Veerhuys

Marktplein 6

8701 KG

Bolsward

0031(0)515-859511

www.hetveerhuysbolsward.nl

Restaurant Partycentrum Bergsma

Sibadawei 2

8734 HE

Easterein

0031(0)515-331290

www.bergsmaeasterein.nl www.hetwapenvanfriesland.nl

Herbergh Het Wapen van Friesland

It Plein 2

8835 XB

Easterlittens

0031(0)517-342996

Poort van Franeker

Stationsweg 1

8801 JL

Franeker

www.poortvanfraneker.nl 0031(0)517-392124 0031(06)-33690450

Restaurant d`Ald Herberch

Munkedyk 46

8611 JR

Gaastmeer

0031(0)515-469656

www.aldherberch.nl

Rest./Brasserie Jonas in den Walvis

De Syl 12

8621 BS

Heeg

0031(0)515 443010

www.restaurantjonas.nl

Restaurant d' Aldwal

Harinxmastrjitte 58

8621 BM

Heeg

0031(0)515 443730

www.aldwal.nl

Eetcafé de Boeier

Harinxmastrjitte 73

8621 BK

Heeg

0031(0)515-443461

www.deboeierheeg.nl

De Oude Vishal

Helling 44

8621 CP

Heeg

0031(0)515-442456

www.deoudevishal.nl

H.C.R. de Watersport

De Skatting 44

8621 BW

Heeg

0031(0)515-442229

www.dewatersportheeg.nl

Weduwe Harinxma

Harinxmastrjitte 40

8621 BM

Heeg

0031(0)515 443442

www.weduweharinxma.nl

De Buurman Bar & Grill

Achter de Kerk 18-20

8441 ET

Heerenveen

0031(0)513-654535

www.debuurman.com

Gusto Y mucho Mas Tapas-Lounge

Vleesmarkt 9

8441 EW

Heerenveen

0031(0)513-844870

www.gustoheerenveen.nl

Haiven 54

Buren 54

8713 KC

Hindeloopen

0031(0)514-850822

www.haiven54.nl

Restaurant Ame Gijs

t Oost 8

www.amegijs.nl

8713 JP

Hindeloopen

0031(0)514-523510

Pannenkoek Restaurant De Friese Doorloper Kleine Weide 1-3

8713 KZ

Hindeloopen

0031(0)514-521683

schaatsmuseum.nl/restaurant

Restaurant-Logement De Hinde

8713 JP

Hindeloopen

0031(0)514-523868

www.dehinde.nl

t Oost 4

Pizzeria Oost Achterom

Kalverstraat 13

8713 KV

Hindeloopen

0031(0)514-522053

www.oosterachterom.nl

Vissers Vis

Havenkade

8713 JR

Hindeloopen

0031(0)514-523623

facebook.com/pages /Vissers-Vishandel/877540705709391

83

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


adressen Restaurant en likeur brouwerij Sudersee

Buren 1

8713 KA

Hindeloopen

0031(0)6-46178995

www.sudersee.com

Eetcafé de Utherne

Dassenboarch 25

8651 CB

IJlst

0031(0)515-489808

www.utherne.nl

Stadsherberg 'Het Wapen van IJlst'

Galamagracht 2

8651 EB

IJlst

0031(0)515-531315

www.wapenvanijlst.nl

Grand Café Het Tolhuis

Appelwijk 11

8501 BM

Joure

0031(0)513-856426

www.tolhuisjoure.nl

De Jongens van Joure

De Merk 13

8501 AN

Joure

0031(0)513-410014

www.dejongensvanjoure.nl

Brasserie Restaurant De Jouster Toer

Midstraat 54

8501 AR

Joure

0031(0)513-418216

www.dejoustertoer.nl

Chinees Indisch Restaurant Wok Ming

Midstraat 173

8501 AL

Joure

0031(0)513-413727

www.wokming.nl

Grand Café-Restaurant de Oranjerie

Grienedyk 6

8501 AX

Joure

0031(0)513-413890

www.oranjeriejoure.nl

McDonald's Joure

Sewei 4

8501 SP

Joure

0031(0)513-416895

www.mcdonaldsjoure.nl

Zuiver-Joure By Marten & Nely

Douwe Egbertsplein 1a

8501 AB

Joure

0031(0)513-417070

www.zuiver-joure.nl

Brasserie AnderS

Buorren 20

8525 EC

Langweer

0031(0)513-852950

www.brasserieanders.nl

Beachclub Lemmer

Industrieweg 2

8531 PA

Lemmer

0031(0)514-593590

www.beachclublemmer.nl

Bistro Âld Lemmer

Oude Sluis 7-9

8531 HS

Lemmer

0031(0)514-562977 0031(0)6-18564593

www.bistroaldlemmer.nl

McDonald's Lemmer

Transveer 1

8531 DM

Lemmer

0031(0)514-534494

www.mcdonaldslemmer.nl

Memmies (Afhaalrestaurant)

Schans 12

8531 DW

Lemmer

0031(0)6-52094179

www.memmies.nl

Pizzeria Ristorante La Gondola

Langestreek 11/12

8531 HV

Lemmer

0031(0)514-564747

www.pizzerialagondola.nl

Restaurant Centrum

Burg. Krijgerplein 12

8531 EA

Lemmer

0031(0)514-561360

www.centrumlemmer.nl

Restaurant de Wildeman

Schulpen 6

8531 HR

Lemmer

0031(0)514-700207

www.wildemanlemmer.nl

Strandhuys Makkum

Holle Poarte 10

8754 HC

Makkum

0031(0)515-238222

www.strandhuysmakkum.nl

Partycentrum en Restaurant Piacco

’t Séleantsje 2

8722 HE

Molkwerum

0031(0)514-681945

www.piacco.nl

it Foarunder Café Restaurant

Kolmarslân 1

8626 GH

Offingawier

0031(0)515-416712

www.starteiland.com

Pizzeria Tre Paesi

Hagenadyk 4

8614 AB

Oudega (SWF)

0031(0)515 469600 0031(0)6-41418170

www.trepaesi.nl

Lust eten en drinken

De Brink 3

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-571270

www.hotelboschlust.nl

Restaurant Brasserie de Brink

De Brink 8

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-571890

www.brasseriedebrink.nl

Rijsterbosch Pannenkoekenrestaurant

Marderleane 2

8572 WG

Rijs

0031(0)514-855100 0031(0)6-37194106

www.rijsterbosch.nl

Recreatiepark de Jerden

Lytse Jerden 1

8556 XC

Sloten

0031(0)514-531389

www.recreatieparkdejerden.nl

Restaurant De Zeven Wouden

Voorstreek 120

8556 XV

Sloten

0031(0)514-531270

www.dezevenwouden.com

De Mallemok

Baanweg 96

8556 XN

Sloten

0031(0)514-531300

www.mallemok.nl

Eet- en Biercafé 3B

Wijde Noorderhorne 2

8601 EB

Sneek

0031(0)515-418707

www.biercafe3b.nl

Buur

1e Oosterkade 24

8605 AA

Sneek

0031(0)6-27262675

www.buursneek.nl

Restaurant Aan de Gracht

Grootzand 4

8601 AW

Sneek

0031(0)515-531200

www.restaurantaandegracht.nl

De Kajuit Café Restaurant

Jachthaven De Domp 1

8603 EG

Sneek

0031(0)515-432503

www.dekajuit.com

Brasserie de Koperen Kees

Parkstraat 1

8601 GS

Sneek

0031(0)515-422300

www.dekoperenkees.nl www.dewalrus.nl

De Walrus

Leeuwenburg 11

8601 CG

Sneek

0031(0)515-438100

Lokaal 55 - Restaurant Houke

Oude Oppenhuizerweg 55 8606 JB

Sneek

0031(0)515-460321

www.lokaal55.nl

Martk23

Marktstraat 23

Sneek

0031(0)515-202030

www.markt23.nl

8601 CS

Onder de Linden Serre Restaurant

Marktstraat 30

8601 CV

Sneek

0031(0)515-412654

www.restaurantonderdelinden.nl

Proeflokaal 'Het gerechtshof'

Marktstraat 27

8601 CS

Sneek

0031(0)515-700294

www.proeflokaalsneek.nl

Royaal Belegd

Lemmerweg 4

8607 BZ

Sneek

0031(0)515-750503

www.royaalbelegd.nl

Sing King Ling Chi.Ind.Spec.Rest.

Leeuwenburg 17

8601CG

Sneek

0031(0)515-413657

www.singkingling.nl

Eetcafé en Pizzeria It Alde Hearehûs

Hellingspad 2

0031(0)6-30600467 www.italdehearehus.nl

8715 HT

Stavoren

Schots Restaurant en Whiskybar De Koebrug Schans 31

8715 JR

Stavoren

0031(0)514-681875

www.whiskybar.nl

Strandpaviljoen De Potvis

8715 HP

Stavoren

0031(0)514-682297

www.de-potvis.nl

Suderstrand 32

Hart van Friesland

Eastwei 8

8624 TG

Uitwellingerga

0031(0)515-559444

www.hartvanfriesland.nl

Hotel & Restaurant WeidumerHout

Dekemawei 9

9024 BE

Weidum

0031(0)58-2519888

www.weidumerhout.nl

Restaurant Sluiszicht

Sud 119

8711 CT

Workum

0031(0)515-541736

www.sluiszicht.com

Omke Jan

Iewal 44

8551 PT

Woudsend

0031(0)514-855026

www.omkejan.nl

Eetcafé De Pleats

Weachswal 2

8551 PE

Woudsend

0031(0)514-591604 0031(0)6-53217471

www.eetcafedepleats.nl

`t Ponkje

Fermaningsteech

8551 SP

Woudsend

0031(0)514-591250

www.ponkje.nl

Restaurant Vis en Meer

De Dijk 6

8551 PM

Woudsend

0031(0)514-591748

www.restaurantvisenmeer.nl

(eet)cafés Café Baard

Dekemawei 9

8834 XA

Baard

0031(0)517-234692

www.cafebaard.nl

Grand Café De Freonskip

Vitusdyk 15

8615 LL

Blauwhuis

0031(0)515-579370

www.freonskip.nl

Eetcafé de Fluessen

Mardyk 13

8581 KG

Elahuizen

0031(0)514-602525 www.eetcafedefluessen.nl 0031(0)6-646963434

Restaurant d' Aldwal

Harinxmastrjitte 58

8621 BM

Heeg

0031(0)515 443730

www.aldwal.nl

Eetcafé de Boeier

Harinxmastrjitte 73

8621 BK

Heeg

0031(0)515-443461

www.deboeierheeg.nl

Eterij "de Notaris"

Harinxmastrjitte 57

8621 BK

Heeg

0031(0)6-15192123

www.eterijdenotarisheeg.nl

Eetcafe Tante Sjuul

It Eilan 68

8621 CT

Heeg

0031(0)6-21210586

eetcafetantesjuul@gmail.com

De Buurman Bar & Grill

Achter de Kerk 18-20

8441 ET

Heerenveen

0031(0)513-654535

www.debuurman.com

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

84


adressen Zeil- en surfschool Neptunus

Bramerstraat 66/68

8523 NJ

Idskenhuizen

0031(0)513-431603

www.zeilschoolneptunus.nl

Stadsherberg 'Het Wapen van IJlst'

Galamagracht 2

8651 EB

IJlst

0031(0)515-531315

www.wapenvanijlst.nl

The British Pub

Oude Sluis7-9

8531 HS

Lemmer

0031(0)514-561856 0031(0)6-18564593

www.britishpublemmer.nl

Grand Café De Nostalgie

De Brink 6

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-850466

www.grandcafedenostalgie.nl

Eet- en Biercafé 3B

Wijde Noorderhorne 2

8601 EB

Sneek

0031(0)515-418707

www.biercafe3b.nl

Lokaal JP

Leeuwarderg 2C

8605 AH

Sneek

0031(0)6-22630546

www.lokaaljp.nl

Irish Pub - De Poort van Cleef

Marktstraat 25

8601 CS

Sneek

0031(0)6-51363890

www.irishpubsneek.nl

Café 't Ouwe Vat

Leeuwarderweg 2

8605 AH

Sneek

0031(0)515-417111

www.ouwevat.nl

Eetcafé de Visserman

Noord 14

8715 HR

Stavoren

0031(0)514-681903

www.de-visserman.nl

Mirns

paviljoens Paviljoen 't Mar

Murnserdyk 46a

8573 WP

Dagrecreatie De Hege Gerzen

Liemerige Wei 4

8567 HM Oudemirdum

0031(0)6-12554436

www.paviljoentmar.nl

0031(0)6-53797476

www.hegegerzen.nl

www.heegerhoek.nl

cafetaria’s De Heegerhoek

Harinxmastrjitte 20

8621 BL

Heeg

0031(0)515 444777

Grab'N'Joy

Havenkade 1

8713 JR

Hindeloopen

0031(0)6-50989365 j.smid72@gmail.com

Cafetaria IJssalon 't Hoekje

Buorren 21

8525 EC

Langweer

0031(0)513-499699

Snackresto bij de Toer

Kortestreek 10

8531 JE

Lemmer

0031(0)514-561640

www.snackresto.nl

Smulwereld Peter

Gedempte Gracht 5

8531 EK

Lemmer

0031(0)514-561255

www.smulwereldpeter-lemmer.nl

Staverse Vishandel

Stationsweg 9

8715 ES

Stavoren

0031(0)514-681872

www.staversevishandel.nl

facebook.com/cafetaria.ijssalon.t.hoekje

espressobar Doppio Espresso Joure

Midstraat 7

8501 AC

Joure

0031(0)513-789425

www.doppio-espresso.nl

Doppio Espresso Sneek

Kleinzand 1

8601 BE

Sneek

0031(0)515-335008

www.doppio-espresso.nl

ijssalons/ijsboerderij Chocolaterie Koldewijn

Nieuwstad 21

8713 JL

Hindeloopen

0031(0)6-10749725

www.chocolateriekoldewijn.nl

IJsboerderij De Bûterkamp

De Bûterkamp 1

8567 LM

Oudemirdum

0031(0)514-571798

www.ijsboerderijdebuterkamp.nl

Rijsterbosch B&B en Pannenkoekenrestaurant

Marderleane 2

8572 WG

Rijs

0031(0)514-855100 0031(0)6-37194106

www.rijsterbosch.nl www.margje24.nl

IJssalon Margje 24

Galigastraat 21

8601 CP

Sneek

0031(0)6-33954136

IJsboerderij Margje 24

Trekwei 13

8711 GS

Workum

0031(0)6-43468220 www.margje24.nl

Nieuwstad 21

theeschenkerij Chocolaterie Koldewijn

8713 JL

Hindeloopen

0031(0)6-10749725

www.chocolateriekoldewijn.nl

Trekkershutten Nijhuizum /Nijhuizumer Theetuin Nummer 14

8775 XD

Nijhuizum

0031(0)6-10813808

www.trekkershutten-nijhuizum.nl

Camping de Finne

8736 JB

Roodhuis

0031(0)515-331219 0031(0)6-51783045

www.campingdefinne.nl

Sanleansterdyk 6

Minicamping en túnkafee de Nije Trije

Nesserlaan 4a

8749 TC

Pingjum

0031(0)6-51779551

www.denijetrije.nl

Fietspont en theeschenkerij Nyeskou

Vegelinsweg 33

8467 SN

Vegelinsoord

0031(0)566-651533 0031(0)6-57430693

www.nyeskou.nl

Theetuin en B&B "Under de Toer"                 Menno van Coehoornweg 1

8563 AD

Wijckel

0031(0)514-851158 0031(0)6-29249520

jitskevanluit@gmail.com

catering Cateringbedrijf Waal Friesland

Buorren 1

8525 EB

Langweer

0031(0)513-499594 0031(0)6-53383916

www.waalfrieslandcatering.nl

De Dorpswinkel

Lieuwe Klazes Leane 3

8711 HL

Workum

0031(0)6-22959335

www.ruthtervoort.nl/de-dorpswinkel

party- en zalencentrum it Heechhûs

It Eilân 67

8621 CT

Heeg

0031(0)515 442593

www.itheechhus.nl

Party en zalencentrum 't Haske

Vegelinsweg 20

8501 BA

Joure

0031(0)513-415281

www.haske-joure.nl

Buorren 46

8493 LG

Terherne

0031(0)566-700214

www.tsjerke.nl

trouwlocaties Tsjerke

85

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


adressen uitgaan Dancing d' Aldwal

Harinxmastrjitte 58

8621 BM

Heeg

0031(0)515 442344

www.aldwal.nl

De Buurman Bar & Grill

Achter de Kerk 18-20

8441 ET

Heerenveen

0031(0)513-654535

www.debuurman.com

Café 't Ouwe Vat

Leeuwarderweg 2

8605 AH

Sneek

0031(0)515-417111

www.ouwevat.nl

theater & toneel Podium Gorter

Raadhuisstraat 47

8561 BH

Balk

www.podiumgorter.nl

Cultureel Podium Makkum

Schoolbuurt 14a

8754 CV

Makkum

www.cultureelpodiummakkum.nl

Theater Sneek

Westersingel 28

8601 GR

Sneek

0031(0)515-431400

www.theatersneek.nl

muziek Poppodium Bolwerk

Kerkgracht 8

8601 EC

Sneek

0031(0)515-431400

www.hetbolwerk.nl

Lewinski

Waterhoenstraat 2-3

8601 XT

Sneek

0031(0)6-12045271

www.lewinski.nl

water en sport kano- en kajak verhuur De Ulepanne

Tsjamkedykje 1

Recreatiebedrijf/botenverhuur Heerenzijl Hearresyl 1 Theetuin/Theeschenkerij Kootje bij de Brug

Wolsumerketting 5

8561 HA

Balk

0031(0)514-602982

www.ulepanne.nl

8542 AV

Terkaple

0031(0)566-689741

www.heerenzijl.nl

8774 PK

Wolsum

0031(0)515-569908 0031(0)622273586

www.kootjebijdebrug.nl

8621 XG

Heeg

0031(0)515-442685

www.campingpoelzicht.nl

console, vis-, roei- en rubberboot verhuur Camping Poelzicht

Lytshûzen 6

sloepen verhuur Lutz Jachthaven en Watervilla's

Sleatemar 1a

8561 BJ

Balk

0031(0)514-603434

www.lutz.frl

SloepNed Watersport Balk

Meerweg 14

8561 AV

Balk

0031(0)514-745008

www.sloepnedwatersport.nl

Sloepverhuur Bolsward

Werkmansbloei 16

8701 HA

Bolsward

0031(0)6-48429810

www.sloepverhuurbolsward.nl

Watersportbedrijf "De Broek"

Plusterdyk 5

8512 AH

Broek

0031(0)513-412851

www.debroek.nl

De Hoek Watersport

Nummer 1

8528 DT

Dijken/Langweer 0031(0)513-499116

www.dehoekwatersport.nl

Camping Boerenbed Hoeve Waterschap

Krompad 11

8539 RN

Echtenerbrug

0031(0)514-541400 0031(0)6-23454757

www.boerenbed.nl/locatie/ hoeve-waterschap www.sloepverhuur.info

Watersportbedrijf/Yachtcharter Turfskip

Turfkade 15

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

Watersportcentrum 't Garijp

It String 7

8511 AB

Goingarijp

0031(0)566-689396 www.garijp.nl

Camping Oan’e Poel

Weisleatstrjitte 7

8621 BA

Heeg

0031(0)515-338801 0031(0)6-29592429

www.campingoanepoel.nl

Hoora Watersport

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442715

www.hoora.nl

Ottenhome Heeg

De Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Sloep huren Heeg

It Eilan 4

8621 CR

Heeg

0031(0)6-52447005

facebook.com/SloepentochtHeeg

Recreatiepark Idskenhuizen

Mastersein 12

8523 NK

Idskenhuizen

0031(0)513-431846

www.rp-idskenhuizen.nl

Zeil- en surfschool Neptunus

Bramerstraat 66/68

8523 NJ

Idskenhuizen

0031(0)513-431603

www.zeilschoolneptunus.nl

Sloepverhuur Friesland

Kolkstraat 2a

8501 BT

Joure

0031(0)513-241110

www.sloepverhuurjoure.nl

Sloep2GO

Symkewâl 21

8723 AZ

Koudum

0031(0)514-745075

www.sloep2go.net

Sloepenverhuur Gaasterland, Hotel Galamadammen

Galamadammen 1

8723 CE

Koudum

0031(0)6-17450645

www.sloepverhuurhotelgalamadammen.nl

Langweerder Sloep

Pontdyk 8F

8525 GG

Langweer

0031(0)513-499010

www.langweerdersloep.nl

Sporthotel Iselmar

Plattedijk 16

8531 PC

Lemmer

0031(0)514-569096

www.iselmar.nl

Pension 't Lytse Knipke

Ooievaarsnest 29

8531 JL

Lemmer

0031(0)6-11023255

www.lytseknipke.nl

Zuidwaard Watersport Makkum

De Munniksplaat 17

8745 HG

Makkum

0031(0)515-232187

www.zuidwaard.nl

Watersportbedrijf De Werff (Electrisch)

Hoytemadyk 2

8614 AR

Oudega (SWF)

0031(0)515-469960 0031(0)6-50433832

www.watersportbedrijfdewerff.nl www.campingykema.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

Friesland Sloepvaren

Jan Kuipersweg 10

8606 KD

Sneek

0031(0)6-34088548 www.frieslandsloepvaren.nl

Camping Pasveer

Pasveerdijk 6

8631 SK

Sneek

0031(0)515-413977

www.campingpasveer.nl

Recreatiecentrum Sneek

Hendrik Bulthuisweg 30

8606 KB

Sneek

0031(0)6-30987789

www.recreatiecentrumsneek.nl

Vakantieboerderij Sneek

It Ges 10

8606 JK

Sneek

0031(0)515-755751

www.vakantieboerderijsneek.nl

IJsvogel Watersport

Syl 14

8493 LL

Terherne

0031(0)6-81256039

www.ijsvogelwatersport.nl

Waterpark Terherne

Kupersleantsje 34

8493 LR

Terherne

0031(0)566-608008 www.waterparkterherne.nl 0031(0)6-38486469

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

86


adressen Recreatiebedrijf/botenverhuur Heerenzijl Hearresyl 1

8542 AV

Terkaple

0031(0)566-689741

www.heerenzijl.nl

Sloep1920

8563 AL

Wijckel

0031(0)6-12989879

www.sloep1920.nl

Heerenhoogweg 54

Aquacamping en jachthaven de Rakken

Lynbaen 10

8551 NW

Woudsend

0031(0)514-591525

www.derakken.nl

Wellekom Watersport

De Zwaan 8

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-592800 0031(0)6-31595283

www.wellekom-watersport.nl

Camping Wetterspetter

Nummer 1

8553 MP

Woudsend/Indijk 0031(0)6-23796120

www.wetterspetter.nl

motorjacht verhuur Sanzi Yacht Charter Zwolsmanweg 10, 8606 KC Sneek 0031(0)515-421687 www.sanziyachtcharter.nl De Hoek Watersport

Nummer 1

8528 DT

Dijken/Langweer 0031(0)513-499116

www.dehoekwatersport.nl

Yachtcharter De Drait

Biskopswei 27

9213 VM

De Wilgen (Drachten)

0031(0)512-513276

www.dedrait.com www.turfskip.com

Watersportbedrijf/Yachtcharter Turfskip

Turfkade 15

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

Watermerk Yachtcharter

Wetterwille 35

8447 GB

Heerenveen

0031(0)6-47084666 www.watermerk.nl

Ottenhome Heeg

De Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Le Boat

De Tolve 6

8713 LK

Hindeloopen

0031(0)514-591251

www.leboat.com

Friesland Boating Yachtcharter

Tille 5

8723 ER

Koudum

0031(0)514-522607

www.friesland-boating.nl

Stoeten Motorjachten

Uitheijing 7

8531 XJ

Lemmer

0031(0)514-561493

www.stoeten.com

Holiday Boatin - Doerak Sneek

Eeltjebaasweg 3

8606 KA

Sneek

0031(0)515-413781

www.holidayboatin.nl

Bootverhuur Hospes

Burg. de Hooppark 3

8605 CR

Sneek

0031(0)515-412594 0031(0)6-12196291

www.bootverhuurhospes.nl

Nautica Yacht Charter

Hendrik Bulthuisweg 10

8606 KB

Sneek

0031(0)515-559316 0031(0)6-51233866

www.nauticayachtcharter.nl

0031(0)515-413672

Veldman YachtCharter

Zwolsmanweg 18

8606 KC

Sneek

Watersport Boulevard 't Ges

Jan Kuipersweg

8606 KD

Sneek

www.vyc.nl www.ges.nl

De Schiffart Yachtcharter

Koailân 6

8493 LA

Terherne

0031(0)566-651920

www.schiffart-yachtcharter.com

Yachtcharter Wetterwille

Jelle-paad 8

8493 RG

Terherne

0031(0)566-688812

www.yachtcharterwetterwille.nl

Hart van Friesland

Eastwei 8

8624 TG

Uitwellingerga

0031(0)515-559444

www.hartvanfriesland.nl

Jachtcharter Klompmaker

De Zwaan 20

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-564447

www.klompmaker.nl

Yachtcharter Molenaar

De Zwaan 26

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-592479

www.molenaarjachtwerfdehemmes.nl

open zeilboot verhuur Zeil- en surfschool Neptunus Bramerstraat 66/68, 8523 NJ Idskenhuizen 0031(0)513-431603 www.zeilschoolneptunus.nl De Ulepanne

Tsjamkedykje 1

8561 HA

Balk

0031(0)514-602982

www.ulepanne.nl

Watersportbedrijf "De Broek"

Plusterdyk 5

8512 AH

Broek

0031(0)513-412851

www.debroek.nl www.pieterbouwe.nl

Jachthaven Pieter Bouwe

Wieldijk 30

8611 JK

Gaastmeer

0031(0)515-469696

Watersportcentrum 't Garijp

It String 7

8511 AB

Goingarijp

0031(0)566-689396 www.garijp.nl

Stichting Friese Tjottervloot

Pharshoeke 101

8621 CW

Heeg

0031(0)6-51270118

www.friesetjottervloot.nl

Camping Lân en Mar

De Burd 14

8621 JX

Heeg

0031(0)515-442423

www.campingheeg.nl

Hoora Watersport

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442715

www.hoora.nl

Ottenhome Heeg

De Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Zeilschool de Bird

De Burd 19

8621 JX

Heeg

0031(0)515-442844

www.debird.nl

Watersportbedrijf De Werff

Hoytemadyk 2

8614 AR

Oudega (SWF)

0031(0)515-469960 0031(0)6-50433832

www.watersportbedrijfdewerff.nl

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

Sail-A-Way Sneekermeer

Paviljoenwei 4

8626 GD

Offingawier (Sneek) 0031(0)515-559540

Waterpark Terherne

Kupersleantsje 34

8493 LR

Terherne

www.sail-a-way.nl

0031(0)566-608008 www.waterparkterherne.nl 0031(0)6-38486469

Botenverhuur Heerenzijl

Hearresyl 1

8542 AV

Terkaple

0031(0)566-689741

www.heerenzijl.nl

Wellekom Watersport

De Zwaan 8

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-592800 0031(0)6-31595283

www.wellekom-watersport.nl

Camping Wetterspetter

Nummer 1

8553 MP

Woudsend/Indijk 0031(0)6-23796120

87

www.wetterspetter.nl

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


adressen kajuitzeiljacht verhuur Hoora Watersport

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442715

www.hoora.nl

Ottenhome Heeg

De Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Sailingcenter Langweer

Pontdijk 8C

8525 GG

Langweer

0031(0)513-412052

www.sailingcenter.nl

Watersportbedrijf De Werff

Hoytemadyk 2

8614 AR

Oudega (SWF)

0031(0)515-469960 0031(0)6-50433832

www.watersportbedrijfdewerff.nl www.polboten.nl

Botenverhuur van der Pol

Hendrik Bulthuisweg 19

8606 KB

Sneek

0031(0)515-411771

FrieslandZeilen

Jan Kuipersweg 10

8606 KD

Sneek

0031(0)6-34088548 www.frieslandzeilen.nl

Bootverhuur Hospes

Burg. de Hooppark 3

8605 CR

Sneek

0031(0)515-412594 0031(0)6-12196291

www.bootverhuurhospes.nl

Maran Yachtcharter

Skûtmakkerspôle 12

8542 AJ

Terkaple

0031(0)566-689305 www.maran.nl

Wellekom Watersport

De Zwaan 8

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-592800 0031(0)6-31595283

www.wellekom-watersport.nl

rondvaarten, veerdiensten, zeiltochten en beurtveren Ypma’s maritieme dienstverlening

rondvaart

Lytshuzen 29, 8621 XE Heeg 0031(0)6-55860314 www.ypmasmaritiemedienstverlening.nl

Zoek en boek een rondvaart op www.waterlandvanfriesland.nl/ rondvaart

Jachthaven Pieter Bouwe

Wieldijk 30

8611 JK

Gaastmeer

0031(0)515-469696

www.pieterbouwe.nl

De Klassieke Rederij Met schipper

Munkedyk 11

8611 JM

Gaastmeer

0031(0)515 469111

www.deklassiekerederij.nl

Beurtveer en Skûtsjeverhuur Haghe Balk-Heeg v.v.

It Fabryk 17

8621 JD

Heeg (postadres)

0031(0)515-442875

www.skutsjeverhuurhaghe.nl

8621 CT

Rondvaarten Heeg

It Eilân 69

Heeg

0031(0)6 53267344

www.rondvaartenheeg.nl

Skûtsje Avontuur

Via VVV Heeg

Heeg

0031(0)515 442464

www.skutsje -avontuur.nl

Varen met de Palingaak

Via VVV Heeg

Heeg

0031(0)515-442464

www.palingaak.nl

Nije Sylpream Romsicht

Lytse Morra 1

Hemelum

0031(0)6-25000200 www.praamzeilen.frl

8723 HG

Rondvaarten IJlst (boekingen via VVV)

Geeuwkade 4

8651 AB

IJlst

0031(0)515-531818

www.beleefijlst.nl

Stichting Johanna Jacoba

Stadslaan 75

8651 AC

IJlst

0031(0)6-0540330

www.johannajacoba.nl

Varen met de Houten Bok

Geeuwkade 4

8651 AB

IJlst

0031(0)515-531818

www.beleefijlst.nl

Amsterdam Lake District tours

D.E. Plein 6

8501 AB

Joure

0031(0)513-856212

www.aldtours.nl

Rondvaartbedrijf Brouwer

Aukebaes 8

8501 RR

Joure

0031(0)513-413372

www.rondvaartbedrijfbrouwer.nl

Langweer

0031(0)6-26760662

www.skutsjelangweer.nl

St. Skûtsjes Doniawerstal p.a. De 'Willemke fan Theunis' skûtsjezeiltochten Polderdijk 1

8531 EW

Lemmer

0031(0)514-563376

www.hotellemmer.nl

Rondvaart met de LE 50

Nieuwburen 1

8531 EE

Lemmer

0031(0)514-534550

www.waterlandvanfriesland.nl

Rondvaarten stichting It Preamke

Turfmarkt 33

8754 CH

Makkum

0031(0)515-232222 0031(0)6-55784959

www.preamke.nl

Nieuwe Liefde Passagiersvaart

Breksdyk 49

8614 AX

Oudega (SWF)

0031(0)515-469636

www.rondvaartnieuweliefde.nl

Camping Ykema - Praamzeilen

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Sneek

0031(0)515-750678

www.grachtenrondvaart.nl

Allure rondvaartbedrijf

1e Oosterkade 4

8605 AA

Sneek

0031(0)6-47337485

www.rondvaart-allure.nl

Rondvaartbedrijf De Oorden De Klifrak/ Ligplaats Galamadammen

Korte Spruit 5

8608 ZK

Sneek (postadres)

0031(0)6-55112184

info@deoorden.nl

Grachtenrondvaart Ald Fryslân

Rondvaartbedrijf M. van der Werf

1e Oosterkade 3

8605 AA

Sneek

0031(0)515-415379

www.rondvaartsneek.nl

Rederij V&O

Stationsweg 7

8715 ES

Stavoren

0031(0)228-326667

www.veerboot.info

Singelier Skûtsjedagtochten

Breefenne 15

8715 KA

Stavoren

0031(0)6-51116464

www.skutsjeverhuur-singelier.nl

Simmermoarn rondvaarten

Breefenne 35

8715 KA

Stavoren

0031(0)6-42901130

www.simmermoarn.nl

Vaarevents.nl

Komelkerstrjitte 7

8493 MD

Terherne

0031(0)566-688557 0031(0)6-53893882

www.vaarevents.nl

Varend Friesland

Kupersleantsje 9

8493 LR

Terherne

0031(0)566-652372

www.varendfriesland.nl

Sail Events Friesland

Vosseleane 15

8551 PX

Woudsend

0031(0)6-23284719

www.saileventsfriesland.nl

traditionele zeilschepen Sylnocht

It Noard 43

8512 AC

Broek

0031(0)513-414387

www.sylnocht.nl

Varskip platbodemverhuur

De Draei 35

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442755

www.varskip.com

Frisian Sailing Company

Emmakade 8

8531 DT

Lemmer

0031(0)514-566000

www.frisian-sailing.com

Bootverhuur de Vries

Selfhelpweg 63

8607 AC

Sneek

0031(0)6-42969553

www.bootverhuurdevries.nl

FrieseVloot

Stationsweg 5

8715 ES

Stavoren

0031(0)514-681161

www.friesevloot.nl

Wellekom Watersport

De Zwaan 8

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-592800 0031(0)6-31595283

www.wellekom-watersport.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

88


adressen zeil-/surfscholen Zeil- en surfschool Neptunus Bramerstraat 66/68 , 8523 NJ Idskenhuizen 0031(0)513-431603 www.zeilschoolneptunus.nl Zeilschool De Ulepanne

Tsjamkedykje 1

8561 HA

Balk

0031(0)514-602982

Watersportcentrum 't Garijp

It String 7

8511 AB

Goingarijp

0031(0)566-689396 www.garijp.nl

www.ulepanne.nl

Zeilschool de Bird

De Burd 19

8621 JX

Heeg

0031(0)515-442844

www.debird.nl

Zeilschool op de Helling

Gouden Boaijum 2

8621 CV

Heeg

0031(0)515-712466

www.helling.nl

Zeilschool De Morra

Buorren 31

8584 VC

Hemelum

0031(0)514-581666 0031(0)6-15053859

www.zeilschooldemorra.nl

(kite)surfen/suppen Kitesurfschool Antix sports

Kitesurflocaties in Mirns en Workum

0031(0)6-57333735

www.antixsports.com

Aan het Water - Bed - Boot - Bungalow

Gouden Boaijum 4

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442703

www.aanhetwater.nl

Camping Oan’e Poel

Weisleatstrjitte 7

8621 BA

Heeg

0031(0)515-338801 0031(0)6-29592429

www.campingoanepoel.nl

OK Surf- en Kiteschool

Westerdijk 9

8713 JA

Hindeloopen

0031(0)514-521825

www.oksurf.de

Zeil- en surfschool Neptunus

Bramerstraat 66/68

8523 NJ

Idskenhuizen

0031(0)513-431603

www.zeilschoolneptunus.nl

Surf N Sail Makkum

De Holle Poarte 2

8754 HC

Makkum

0031(0)6-47326481

www.surf-makkum.com

Windsurfschool Skills

Tsjerkewei 2a

8614 JD

Oudega (SWF)

0031(0)6-81210128

www.windsurfschoolskills.nl

Recreatiebedrijf/botenverhuur Heerenzijl Hearresyl 1

8542 AV

Terkaple

0031(0)566-689741

www.heerenzijl.nl

Kitesurfschool KiteMobile

Suderséleane 29

8711 GX

Workum

0031(0)6-51214918

www.kitemobile.nl

Paviljoenwei 1D

8626 GD

Sneek

0031(0)6-41518093

www.waterskibaan-sneek.nl

waterskiën Waterskibaan Sneek

jachtwerven Jachtwerf De Poel

Langstrjitte 8

8611 JM

Gaastmeer

0031(0)515-469732

jachtwerfdepoel@outlook.com

Jachtwerf Heeg

It Bûtlân 14

8621 DV

Heeg

0031(0)515-442237

www.jachtwerf-heeg.nl

Scheepsmotoren Heech

De Opper 6

8621 DZ

Heeg

0031(0)515-443489

www.scheepsmotorenheech.nl

Varskip

De Draei 35

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442755

www.varskip.com

Jachtwerf de Jong b.v.

Slachtedijk 7B

8501 ZA

Joure

0031(0)513-412664

www.jachtwerfdejong.nl

VOF Booi Brothers

Doumastate 10

8525 HA

Langweer

0031(0)513-498115

www.booibrothers.nl

Watersportbedrijf De Werff

Hoytemadyk 2

8614 AR

Oudega (SWF)

0031(0)515-469960 0031(0)6-50433832

www.watersportbedrijfdewerff.nl

Theo's Yachtservice / Jachthaven de Dolfijn Jachthaven 6

8556 AM

Sloten

0031(0)514-603551

www.jachthavendedolfijn.nl

Aira Boats

8601 HG

Sneek

0031(0)515-218400

www.airaboats.nl

Zuidwesthoekweg 13

Yachtservice & Refit

Middelweg 15

8715 ET

Stavoren

0031(0)88-0504114

www.yachtservicerefit.nl

Technisch bedrijf Bakker

Zevenpelsen 25

8651 BT

IJlst

0031(0)515-531253

www.bakker-ijlst.nl

passantenhavens Watersportbedrijf Turfskip

Turfkade 15

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

www.sloepverhuur.info

Lutz Jachthaven en Watervilla's

Sleatemar 1a

8561 BJ

Balk

0031(0)514-603434

www.lutz.frl

Passantenhaven Heegerwâl

Pharshoeke 99

8621 CW

Heeg

0031(0)515-443753

www.heegerwal.nl

Passantenhaven IJlst

Sudergowei/Tsjerkesleat

IJlst

0031(0)6-12414091

Passantenhaven Joure

Grienedyk 6a

8501 AX

Joure

0031(0)6-22052512

www.passantenhaven-joure.nl

Jachthaven en Camping de Domp

Jachthaven de Domp 4

8605 CP

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Jachthaven de Rakken

Lynbaen 10

8551 NW

Woudsend

0031(0)514-591525

www.derakken.nl

8561 BJ

Balk

0031(0)514-603434

www.lutz.frl

jachthavens Ypma’s maritieme dienstverlening Lytshuzen 29, 8621 XE Heeg 0031(0)6-55860314 www.ypmasmaritiemedienstverlening.nl Lutz Jachthaven en Watervilla's

Sleatemar 1a

89

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


adressen Jachthaven Langweerderwielen

Wielenlaan 19

8526 GE

Boornzwaag

0031(0)513-499998

www.jachthavenlangweerderwielen.nl

Jachthaven Pieter Bouwe

Wieldyk 30

8611 JK

Gaastmeer

0031(0)515-469696

www.pieterbouwe.nl

Jachthaven de Terp

Wieldyk 28

8611 JK

Gaastmeer

0031(0)515-469568 0031(0)6-25244443

www.jachthavendeterp.nl

Jachthaven Gouden Bodem

Gouden Boaijum 13

8621 CV

Heeg

0031(0)515-443330

www.goudenbodem.nl

Ottenhome Heeg

De Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Prins van Oranje

It Bûtlân 13

8621 DV

Heeg

0031(0)515-444550

www.prinsvanoranje.nl

Scheepsmotoren Heech

De Opper 6

8621 DZ

Heeg

0031(0)515-443489

www.scheepsmotorenheech.nl

Jachthaven 't Var

De Draei 35

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442755

www.varskip.com

Wajer Yachts B.V.

It Bûtlân 16

8621 DV

Heeg

0031(0)515-442131

www.wajer.com

Jachthaven Hindeloopen

Oosterstrand 3

8713 JS

Hindeloopen

0031(0)88-0504160

www.jachthavenhindeloopen.nl

Recreatiepark Idskenhuizen

Mastersein 12

8523 NK

Idskenhuizen

0031(0)513-431846

www.rp-idskenhuizen.nl

KWV Langweer

Pontdijk 8

8525 GG

Langweer

0031(0)513-499298

www.kwvlangweer.nl

Jachthaven Friese Hoek

Vuurtorenweg 19

8531 HJ

Lemmer

0031(0)88-0504130

www.friesehoek.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Aquanaut Yachting Holland

Selfhelpweg 9

8607 AB

Sneek

0031(0)515-412253

www.aquanaut.nl

Jachthaven en Camping de Domp

Jachthaven de Domp 4

8605 CP

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Jachthaven en Camping de Domp

Groendijksterzijl 2

8604 EV

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Vakantieboerderij Sneek

It Ges 10

8606 JK

Sneek

0031(0)515-755751

www.vakantieboerderijsneek.nl

Marina Stavoren

Middelweg 15

8715 ET

Stavoren

0031(0)88-0504110

www.marinastavoren.nl

Watersportvereniging "St. Nicolaasga"

Westend 23

8521 NP

St. Nicolaasga

0031(0)513-431706

www.wsv-stnic.nl

Jachthaven Oksewiel

Terhernsterdyk 6

8493 LP

Terherne

0031(0)566-689277 0031(0)6-16802644

www.oksewiel.nl

Hart van Friesland

Eastwei 8

8624 TG

Uitwellingerga

0031(0)515-559444

www.hartvanfriesland.nl

Jachthaven Bouma

buorren 1

8624 TL

Uitwellingerga

0031(0)6-13878327

www.jachthavenbouma.nl

Watersportbedrijf de Welle

Vosselaan 47

8551 ML

Woudsend

0031(0)514-591303

www.watersportbedrijfdewelle.nl

Watersportbedrijf Reekers

Vosselaan 67

8551 ML

Woudsend

0031(0)514-592018

www.reekerswatersportbedrijf.nl

hengelsport/vissen Baitshop

Eigen Haard 12a

8561 EX

Balk

0031(0)514-603034

www.baitshop.nl

Dierenwinkel Balk

Meerweg 14

8561 AV

Balk

0031(0)514-604666

www.dierenwinkelbalk.nl

Visvergunningen

Harinxsmastrjitte 36

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442464

www.waterlandvanfriesland.nl

Visvergunningen

Buorren 26

8525 EC

Langweer

0031(0)513-499100

www.waterlandvanfriesland.nl

Camping de Finne

Sanleansterdyk 6

8736 JB

Roodhuis

0031(0)515-331219 0031(0)6-51783045

www.campingdefinne.nl

Hengelsport Friesland

Oppenhuizerweg 1

8621 CP

Sneek

0031(0)6-23929428

www.hengelsport-friesland.nl

Predator-Fishing-Holland

Koopmansgracht 6

8606 AA

Sneek

0031(0)515-336300 0031(0)6-83328181

www.predator-fishing-holland.com

Forelvisvijver de Hooidammen

Westend 15a

8521 NP

St. Nicolaasga

0031(0)6-22115982

www.hooidammen.nl

watersportwinkel De Jong Watersport

Harinxmastrjitte 49

8621 BK

Heeg

0031(0)515-442535

www.dejongwatersport.nl

Scheepsmotoren Heech

De Opper 6

8621 DZ

Heeg

0031(0)515-443489

www.scheepsmotorenheech.nl

Brattinga Watersport

Midstraat 23

8501 AC

Joure

0031(0)513-412554

www.brattinga.nl

Skipperland Lemmer

Kortestreek 8

8531 JE

Lemmer

0031(0)514-726011

www.skipperland.nl

Westers Nauticshop

Bothniakade 26-27

8601 BM

Sneek

0031(0)515-416741

www.westersnautic.nl

M. de Groot Jacht- en Scheepstuigerij

Kooijweg 30

8715 EP

Stavoren

0031(0)514-681210

www.jachttuigerij.nl

Jachttechniek van der Pol BV

Schans 49-50

8715 JS

Stavoren

0031(0)514-682350

www.poltechniek.nl

actief en verhuur fietsverhuur Mous Tweewielers

Van Swinderenstraat 45

8561 AR

Balk

0031(0)514-602284

www.moustweewielers.nl

Kooistra & Kuiper

Harinxmastrjitte 6

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442462

www.kooistrakuiper.nl

2Wielercentrum Joure

Tolhuswei 5

8501 ZP

Joure

0031(0)513-412143

www.2wielercentrumjoure.nl

Profile Rodenburg

De Merk 2

8501 AN

Joure

0031(0)513-551813

www.profilerodenburg.nl

Bike Totaal Bas2wielers

Sluisweg 2

8531 DJ

Lemmer

0031(0)514-569068

www.fietsverhuurlemmer.nl

Pension 't Lytse Knipke

Ooievaarsnest 29

8531 JL

Lemmer

0031(0)6-11023255

www.lytseknipke.nl

Lopifit Gaasterland

Nij Amerika 18

8566 HL

Nijemirdum

0031(0)6-29053523

www.lopifitgaasterland.nl

Smederij Hoekstra vof

Joodyk 1

8614 JK

Oudega (SWF)

0031(0)515-469456

www.smederijhoekstra.nl

De Biedermeier

Herenweg 34

8536 TN

Oosterzee

0031(0)514-541433 0031(0)6-57729404

www.fietsverhuurfriesemeren.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

90


adressen Rijwielbedrijf 't Fietshoekje

Fonteinwei 1

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)514-571243

www.fietshoek.nl

Camping Rijsterbos

Marderleane 4

8572 WG

Rijs

0031(0)514-581211

www.rijsterbos.nl

Looper Fietsen

Prins Hendrikkade 19

8601 CB

Sneek

0031(0)515-412329

www.looperfietsen.nl

Profile Rodenburg

Lemmerweg 13-15

8608 AA

Sneek

0031(0)515-413096

www.profilerodenburg.nl

Profile Rodenburg

Prins Hendrikkade 58

8601 CB

Sneek

0031(0)515-412163

www.profilerodenburg.nl

Rijwielbedrijf Twa Tsjillen

Wijde Noorderhorne 8

8601 EB

Sneek

0031(0)515-413878

www.twatsjillen.nl

Fietsverhuur Stavoren

Hellingspad 2

8715 HT

Stavoren

0031(0)6-2309694

www.fietsverhuur-stavoren.nl

Tweewielers de Jong

De Iisbaan 2a

8731 DW

Wommels

0031(0)515-332565

www.tweewielersdejong.nl

Fonteinwei 1

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)514-571243

www.fietshoek.nl

moutainbikes Rijwielbedrijf 't Fietshoekje

e-bikes Mous Tweewielers

Van Swinderenstraat 45

8561 AR

Balk

0031(0)514-602284

www.moustweewielers.nl

Kooistra & Kuiper

Harinxmastrjitte 6

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442462

www.kooistrakuiper.nl

Rijwielbedrijf 't Fietshoekje

Fonteinwei 1

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)514-571243

www.fietshoek.nl

Tweewielers de Jong

De Iisbaan 2a

8731 DW

Wommels

0031(0)515-332565

www.tweewielersdejong.nl

Keamerlanswei 3

8571 MZ

Harich

0031(0)6-53272138

www.solexverhuurfriesland.nl

Solexverhuur Sloten - Solex- en E-Chopper Jachtlustweg 45

8563 AC

Wijckel

0031(0)6-22183596

www.solexsloten.nl

8501 EZ

Joure

0031(0)513-856628

www.retroscooterverhuur.nl

8572 WB

Rijs

0031(0)6-40413830 0031(0)514-581753

www.oppaed.nl

e-chopper verhuur Solexverhuur Friesland

gemotoriseerd/autoverhuur AZ autoverhuur Wolkammerstraat 14-B, 8601 VB Sneek 0031(0)515-820004 www.azautoverhuur.nl Retroscooterverhuur

Lyts Luchtenveld 37

Op Paed verhuur en arrangementen, solex, Mientwei 4b (snor-)scooter en 2CV (‘eend’-)verhuur Solexverhuur Sloten - Solex- en E-Chopper Jachtlustweg 45

8563 AC

Wijckel

0031(0)6-22183596

www.solexsloten.nl

E-Rent Friesland

Spoardyk 24

8711 CJ

Workum

0031(0)515-335770

jan@freesunsolar.nl

Leise Leane 12

8572 WH

Rijs

0031(0)6-45305630 www.taxibosman.nl

Postbus 626

8440 AP

Heerenveen

taxi Taxi Bosman

vervoer Arriva Nederland

www.arriva.nl/contact

autobedrijf/garage Garagebedrijf Kooistra & Kuiper

Harinxmastrjitte 6

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442462

www.kooistrakuiper.nl

Auto Schaap

Riensingel 9

8531 GH

Lemmer

0031(0)514-561459

www.autoschaap.nl

Autobedrijf op de Hoek

Melkweg 1

8531 NH

Lemmer

0031(0)514-561616

www.opdehoek.nl

Betten Garage

Frittemaleane 2

8605 CH

Sneek

0031(0)515-413807 0031(0)515-413123

www.bettensneek.nl

Bosch Car Service Garage B. Pietersma

Vosseleane 73

8551 ML

Woudsend

0031(0)514-591236

www.garagepietersma.com

paardrijden Manege Gaasterland (Facilitair centrum) Wyldemerkwei 1

8571 GC

Harich

0031(0)514-572092

www.manegegaasterland.nl

Stal "de Heamar"

Haanmeer 2

8723 EK

Koudum

0031(0)6-27194904

www.staldeheamar.nl

Smidstraat 6

8601 WB

Sneek

0031(0)515-424044

www.destolpsneek.nl

bowlen Sport-Restaurant De Stolp

91

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


adressen amusementscentra Flash Casino

Midstraat 165

8501 AL

Joure

0031(0)513-416692

www.flashcasinos.nl

golfen (boeren, greide, voetbal, midget, pitch & putt) Pitch&Putt Golf Koudum

Nieuweweg 42

8723 EB

Koudum

0031(0)514-522246

www.pitch-putt.nl/koudum

BurgGolf Golfclub Sint Nyk

Legemeersterweg 16-18

8527 DS

Legemeer

0031(0)513-498032

www.burggolf.nl

Golfclub Gaasterland

Sminkewei 10

8567 HB

Oudemirdum

0031(0)514-604236

www.golfclubgaasterland.nl

Boerderijrecreatie

Marwei 124B

8508 RH

Delfstrahuizen

0031(0)514-541267 0031(0)6-10018683

www.boerderijrecreatie.nl

Escaperoom Sneek

Smidstraat 5a

8601 WB

Sneek

0031(0)6-33601631

www.escaperoomssneek.nl

Zuiderveldstraat 2B

8501 KC

Joure

0031(0)513-418800

www.gymnasion.nl

Hollandiastraat 65

8517 HD

Scharsterbrug

0031(0)513-416718

www.ballonvarenfriesland.nl

indoor activiteiten

sportschool Gymnasion Joure

ballonvaren Ballonvaren Friesland

attracties Sybrandy's Speelpark

Liemerige wei 4

8567 HM

Oudemirdum

0031(0)6-53797476

www.sybrandys.nl

Kameleondorp

Koailân 2

8493 LA

Terherne

0031(0)566-689910

www.kameleonterherne.nl

speeltuin overdekt De Avonturij Indoor speelpaviljoen

Wite Burch 7

8574 VC

Bakhuizen

0031(0)514-581382

www.avonturij.nl

Speelbos Joure

Marconiweg 20b

8501 XM

Joure

0031(0)513-419505

www.speelbosjoure.nl

Boerderijrecreatie

Marwei 124B

8508 RH

Delfstrahuizen

0031(0)514-541267 0031(0)6-10018683

www.boerderijrecreatie.nl

Boerderij Kleurrijk, theetuin, speeltuin voor mensen mét en zonder beperking

Boegen 2

8567 JC

Oudemirdum

0031(0)514-572550

www.jpvandenbent.nl/locaties/ kleurrijk

activiteitenboerderij

zwembad Subtropisch zwembad Swimfun

Sewei 3

8501 SP

Joure

0031(0)513-417648

www.swimfun.nl

Buitenbad Zwembad De Klomp

Walperterwei 27A

8731 CD

Wommels

0031(0)515-331225 0031(0)6-31764726

www.zwembaddeklomp.nl

beauty & wellness Wellness & Beauty de Woudfennen

Woudfennen 10

8503 BA

Joure

0031(0)513-415200

www.dewoudfennen.nl

De Mindfulgids

Breezand 1

8531 PN

Lemmer

0031(0)6-55706571

www.demindfulgids.nl

groepsarrangementen Watersportcentrum 't Garijp

It String 7

8511 AB

Goingarijp

0031(0)566-689396 www.garijp.nl

H2O Events bv

It Eilân 65

8621 CT

Heeg

0031(0)06-51001191

www.h2oevents.nl

Hoora Watersport

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442715

www.hoora.nl

Zeil- en surfschool Neptunus

Bramerstraat 66/68

8523 NJ

Idskenhuizen

0031(0)513-431603

www.zeilschoolneptunus.nl

Friesland op Maat/Frisian Guide Agency

Zoutepoel 2B

8604 CD

Sneek

0031(0)6-11200217

www.frisianguide.nl

Miriam van Dun Fotografie & Excursies

Kolmeer 8

8604 ES

Sneek

0031(0)6-23398637

www.dun.nl

Boerderijrecreatie

Marwei 124B

8508 RH

Delfstrahuizen

0031(0)514-541267 0031(0)6-10018683

www.boerderijrecreatie.nl

Het Kompas van Makkum

Workumerdijk 27

8745 EX

Makkum

0031(0)6-46422235

www.hetkompasvanmakkum.nl

outdoor activiteiten

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

92


adressen

cultuur, kunst en musea bezoekerscentra en musea Distilleerderij “De Stiekeme Stoker”

Museum Joure

Unesco Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal

Bolwerkplein 8, 8701 XE Bolsward 0031(0)6-25580969 www.destiekemestoker.nl

Museumstraat 2, 8501 XD Joure 0031(0)513-412283 www.museumjoure.nl

Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer 0031(0)514-561814 www.woudagemaal.nl

Bezoekersentrum Mar en Klif

Fries Scheepvaart Museum

Museum It Tsiispakhûs

De Brink 4, 8567 JD Oudemirdum 0031(0)514-571777 www.marenklif.nl

Kleinzand 16, 8601 BH Sneek 0031(0)515-414057 www.friesscheepvaartmuseum.nl

Ald Hiem 2, 8731 BR Wommels 0031(0)515-331408 www.tsiispakhus.nl

Aldfaers Erf

Meerweg 4

8758 LC

Nut Gaasterlân-Sleat

Allingawier

0031(0)6-51512181

Balk

www.aldfaerserf.nl www.nutgaasterlan-sleat.nl

Sonnema

Stoombootkade 12

8701 KA

Bolsward

0031(0)515-572949

www.sonnema.nl

Eerste Friese Schaatsmuseum

Kleine Weide 1-3

8713 KZ

Hindeloopen

0031(0)514-521683

www.schaatsmuseum.nl

Museum Hindeloopen

Dijkweg 1

8713 KD

Hindeloopen

0031(0)514-521420

www.museumhindeloopen.nl

Museum en Werkplaats Houtstad-IJlst

Sneekerpad 14

8651 NE

IJlst

0031(0)515-532167

www.houtstad-ijlst.nl

Puzzelmuseum Joure

De Brekken 6-13

8502 TN

Joure

0031(0)513-416417 0031(0)6-48631184

www.puzzelmuseum.nl

Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk

Afsluitdijk 1c

8752 TP

Kornwerderzand 0031(0)517-723026

www.afsluitdijkwaddencenter.nl

Kazemattenmuseum

Afsluitdijk 5

8752 TP

Kornwerderzand 0031(0)517-579453

www.kazemattenmuseum.nl

Fries Landbouwmuseum

Felling 6

8912 CG

Leeuwarden

0031(0)511-539420

landbouwmuseumfriesland.nl/

Museum It Bakkerswinkeltsje

Hellingstrjitte 3

8722 HH

Molkwerum

0031(0)514-681972

www.hetbakkerswinkeltje.nl

Museum Sloten

Heerenwal 48

8556 XW

Sloten

0031(0)514-531541

www.museumsloten.nl

Nationaal Modelspoor Museum

Dr. Boumaweg 17/b

8601 GM

Sneek

0031(0)515-430021

www.modelspoormuseum.nl

Weduwe Joustra

Kleinzand 32

8601 BH

Sneek

0031(0)515-412912

www.weduwejoustra.nl

Museum It Ponthús

Hellingspad 10/12

8715 HT

Stavoren

0031(0)514-681863

www.museumponthus.nl

Mummie Kelder

De Terp 1

8637 VH

Wieuwerd

0031(0)6-23541465

www.mummiekelder.nl

Jopie Huisman museum

Noard 6

8711 AH

Workum

0031(0)515-543131

www.jopiehuismanmuseum.nl

Museum Warkums Erfskip

Merk 4

8711 CL

Workum

0031(0)514-541231

www.warkumserfskip.nl

Ateliers en Galeries en Ambacht Banzai-John

Eigen Haard 23a

8561 EX

Balk

0031(0)6-44650302 www.banzai-john.nl 0031(0)6-30060799

Oan 'e Luts Art & Brocante

Raadhuisstraat 47

8561 BH

Balk

0031(0)514-850785 0031(0)6-18453097

facebook.com/oaneluts.brocante.5

Schapenvachtlooierij Van Buren

Workumertrekweg 5

8701 WB

Bolsward

0031(0)515-572461

www.vanburenbolsward.nl

Krista's leren tassen galerie

Horsewei 2

8526 DS

Boornzwaag

0031(0)6-14301344

www.kristas.nl

Visserijbedrijf F. Visserman

Weisleatstrjitte 5

8621 BA

Heeg

0031(0)6-53493909

fryskefisker.nl/portfolio-item/ visserijbedrijf-f-visserman

Atelier Johan Mulder

Buren 44

8713 KC

Hindeloopen

0031(0)514-522945 0031(0)6-21864133

www.atelierjohanmulder.nl

Hindelooper Schilderkunst

Kleine Weide 1-3

8713 KZ

Hindeloopen

0031(0)514-521683

schaatsmuseum.nl/ hindelooper-schilderkunst/

Roosje Oud Hindelooper Kunst anno 1894 Nieuwstad 44

8713 JM

Hindeloopen

0031(0)514-521251

www.roosjehindeloopen.com

Restaurant en likeur brouwerij Sudersee

8713 KA

Hindeloopen

0031(0)6-46178995

www.sudersee.com

Buren 1

Galerie & Atelier Theo Schouten

Achtvoet 22

8713 JM

Hindeloopen

0031(0)6-54964995 www.theoschouten.com

Houtzaagmolen De Rat

Sneekerpad 16

8651 NE

IJlst

0031(0)515-532619

Atelier Mieke Minnema Iconen en heiligenbeelden

Marconiweg 5

8501 XM

Joure

0031(0)513-417847

Galerie Fransje Versloot

Slachtedyk 24a

www.houtzaagmolenderat.nl

8501 ZA

Joure

0031(0)6-10323891

Galerie Skarsterlân/ Skarsterlân Art Gallery Krim 6 / HoekTorenstraat

8501 BL

Joure

0031(0)6-51681636

www.fransjeversloot.nl www.galerieskarsterlan.com

De Jouster Klokkenmakerij

Douwe Egbertsplein 8

8501 AB

Joure

0031(0)513-414104

www.jousterklokkenmakerij.nl

Galerie Splinter & de Vosch

Bredyk 1

8525 EP

Langweer

0031(0)513-851732 0031(0)6-22014338

www.splinter.nl

Marco Käller Gallery & Art Studio

Súderseewei 6b

8754 GK

Makkum

0031(0)6-21851634

www.kaller.nl

Nuweland

Buren 31

8536 TH

Oosterzee

0031(0)514-856923

www.nuweland.nl

Tegendraadsbreimode

Jan Schotanuswei 26

8576 LA

Oudemirdum

0031(0)514-571694

mku26@kpnmail.nl

Brocante en Antiek Sloten

Koestraat 44

8556 AB

Sloten

0031(0)514-602909

j.a.maaskant@ziggo.nl

Galerie Peter Bax

Singel 82

8601 AM

Sneek

0031(0)515-422772

www.baxkunst.nl

H20 Gallery

Mennistepaed 1

8721 GB

Warns

0031(0)6-52322562

www.h2ogallery.nl

93

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


adressen Stichting Keunstrûte Littenseradiel

Sint Japiksdyk 13

8831 ZN

Winsum

0031(0)6-15411571

www.friesekunstroute.nl

Galerie Irisanders Mooi

Iewal 26

8551 PT

Woudsend

0031(0)683171522

www.irisandersmooi.nl

Galerie LYTS

Midstrjitte 63

8551 PJ

Woudsend

0031(0)6-54617875

www.galerielyts.nl

www.boereiis.nl

Bezoekboerderij/Bedrijfsbezoek IJsboerderij Boereiis

Jinshuzen 2

8491 MR

Akkrum

0031(0)566-652215

Tsjerkebier

Doarpsstrjitte 2

9021 CL

Easterwierum

0031(0)6-39498645 www.tsjerkebier.frl

Krûdetún ‘De Reidikker’

Murnserdyk 34

8573 WP

Mirns

0031(0)6-57621330

www.de-reidikker.nl

De Hollandse Kus

Grote Buren 1

8749 GC

Pingjum

0031(0)517-579660

www.dehollandsekus.nl

Wijn- en kaasboerderij De Heidepleats

Heide 13

8521 DE

St. Nicolaasga

0031(0)513-434620 0031(0)6-30065107

www.deheidepleats.nl

Biologische kaasmakerij de Nylander

Lange Leane 10

8711 HK

Workum

0031(0)515-542456

www.nylander.nl

Alpaca World Friesland

Slinkewei 7

8711 HC

Workum

0031(0)6-81895454

facebook.com/alpacaworldfriesland

molens Houtzaagmolen De Rat

Sneekerpad 16

8651 NE

IJlst

0031(0)515-532619

www.houtzaagmolenderat.nl

Korenmolen De Kaai

Bolwek Zuidzijde 81

8556 XS

Sloten

0031(0)6-33623823

www.molendekaai.nl

Molenwinkel / Korenmolen Het Lam

Molestrjitte 4

8551 NZ

Woudsend

0031(0)514-591659

www.molenhetlam.nl

Natuurmonumenten

Skrok 11

8734 HG

Easterein

0031(0)6-25580513

www.natuurmonumenten.nl/friesland

Heempark Heeg

De Simmerkrite 15

8621 DM

Heeg

0031(0)515-442651

www.heemparkheeg.nl

8651 AB

IJlst

0031(0)515-531818

www.beleefijlst.nl

Lemmer

0031(0)514-571777

www.marenklif.nl

Luttelgeest

0031(0)527-202875

www.orchideeenhoeve.nl

natuur en tuinen Beleef IJlst

Geeuwkade 4

Vlindertuin Lemmer

Flevostraat

De Orchideeën Hoeve

Oosterringweg 34

8315 PV

Krûdetún ‘De Reidikker’

Murnserdyk 34

8573 WP

Mirns

0031(0)6-57621330

www.de-reidikker.nl

Heemtuin Mar en Klif

De Brink 4

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-571777

www.marenklif.nl

Vakantiewoning Us Datsja op natuurterrein het Slauerhoff

Rûchhústerwei 18

8564 HE

Ruigahuizen

0031(0)514-604863 0031(0)6-54694755

www.hetslauerhoff.nl

Natuureiland de Gouden Boaiem

Nummer 3

8552 MN

Smallebrugge

0031(0)6-23054928 0031(0)514-593446

www.goudenboaiem.nl

Park Vijversburg

Swarteweisein 2

9255 JB

Tytsjerk

0031(0)511-432427

www.vijversburg.nl

educatie Evenwijs

Dubbelstraat 4

8561 BC

Balk

0031(0)6-21637488

www.evenwijs.nl

Kunstencentrum Atrium

Oud Kerkhof 11

8601 EE

Sneek

0031(0)515-431400

www.kunstencentrumatrium.nl

shoppen Supermarkten / Levensmiddelen Spar Flapper

Sint Odulphusstraat 18

8574 SV

Bakhuizen

0031(0)514-581202

facebook.com/sparbakhuizen

Dagwinkel Gaastmeer

Munkedyk 13

8611 JP

Gaastmeer

0031(0)515-469653

gaastmeer.lekkermakkelijk.nl

Coop Gerritsma

Koaldyk 11

8621 CN

Heeg

0031(0)515-442209

www.coopgerritsma.nl

Biologische streekwinkel Op de Him

De Him 4

9023 BC

Jorwerd

0031(0)58-2501327

www.opdehim.nl

Albert Heijn - Hoogeveen

Midstraat 28/30

8501 AR

Joure

0031(0)513-417300

www.ah.nl

Jumbo supermarkt

Stationsweg 4

8531 HH

Lemmer

0031(0)514-568360

www.jumbosupermarkten.nl

Dorpswinkel Oudega

Breksdyk 44

8614 AX

Oudega (SWF)

0031(0)515-755834

www.doarpswinkel.nl

Troefmarkt Hamstra

Jan Schotanuswei 23

8567 LA

Oudemirdum

0031(0)514-571314

www.lekkermakkelijkhamstra.nl

Jumbo Jan Altenburg

Molewei 1

8521 KD

St. Nicolaasga

0031(0)513-431498

www.jumbo.com

Coop Stavoren

De Bleeck 1

8715 EJ

Stavoren

0031(0)514-681180

www.coop.nl

bakker Bakkerij Meinsma

Van Swinderenstraat 4

8561 AP

Balk

0031(0)514-604045

www.bakkerijmeinsma.nl

Ypma's bakkerij

De Skatting 49

8621 BV

Heeg

0031(0)515-442277

www.ypmasbakkerij.nl

Bakkerij de Boer

Geeuwkade 1

8651 AA

IJlst

0031(0)515-531557

www.bakkerdeboer.nl

Breimer's Bakkerij

Midstraat 80

8501 AS

Joure

0031(0)513-412359

facebook.com/BakkerijBreimer

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

94


adressen Bakkerij Hallema

Midstraat 19

8501 AC

Joure

0031(0)513-412498

www.bakkerijhallema.nl

Lekker Bros Chocolade & Banket

Zuiderveldstraat 33

8501 KA

Joure

0031(0)6-83517432

www.lekkerbros.nl

Bakkerij U. de Vries

Hoofdstraat 5

8723 BE

Koudum

0031(0)514-521279

ubdevries@hetnet.nl

Bakkerij Langweer

Buorren 27

8525 EC

Langweer

0031(0)513-499363

www.bakkerijlangweer.nl

Breimer's Bakkerij

Vissersburen 76-78

8531 ED

Lemmer

0031(0)514-561702

www.bakkerijbreimer.nl

Twijnstra, de Echte Bakker

De Brink 16

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-571212

www.twijnstra.echtebakker.nl www.korenbloemschaafsma.nl

Banketbakkerij de Korenbloem

Galigastraat 16

8601 CP

Sneek

0031(0)515-412875

Mevrouw de Molenaar

Mouneplein

8748 DT

Witmarsum

0031(0)6-36200093 www.mevrouwdemolenaar.nl

Bakkerij Visser

Op e Romte 20

8551 NX

Woudsend

0031(0)514-591293

facebook.com/ambachtsbakker.visser

slager Keurslager Van Dijk

Van Swinderenstraat 26

8561 AR

Balk

0031(0)514-602178

dijkbalk.keurslager.nl

Slagerij Wierda

Harinxmastrjitte 61

8621 BK

Heeg

0031(0)515 442282

www.slagerijwierdaheeg.nl

Slagerij Dol

Buorren 42

8525 ED

Langweer

0031(0)513-499802

www.slagerijdol.nl

Slagerij de Vries

Fonteinwei 3

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)514-571335

www.slagerijdevriesoudemirdum.nl

Slagerij Schram

Voorstraat 31

8715 HW

Stavoren

0031(0)514-681221

schram.uw-slager.nl

Thijs van der Meer Keurslager

Begine 52

8711 BK

Workum

0031(0)515-541534

www.thijsvandermeer.keurslager.nl

delicatesse Lekker 1890 Achter de Smeden 2, 8701 KE Bolsward 0031(0)6-15283954 www.lekker1890.nl Lekker Bros Chocolade & Banket

Zuiderveldstraat 33

8501 KA

Joure

0031(0)6-83517432

www.lekkerbros.nl

Wijnkoperij Joure - wijn en whisk(e)y

Midstraat 142

8501 AW

Joure

0031(0)513-412022

www.wijnkoperij-joure.nl

Wijn en Whisky schuur

Blankedalwei 4

8629 EH

Scharnegoutum

0031(0)515-520706

www.wijnwhiskyschuur.nl

Streek/biologische producten Natuurvol, duurzame lifestyle Merk 25, 8711 CM Workum 0031(0)6-18486143 www.natuurvol.nl/wonen/webshop Farmily

Harichsterdyk 54

8571 KW

Harich

0031(0)6-51257202

www.farmily.nl

Restaurant en likeur brouwerij Sudersee

Buren 1

8713 KA

Hindeloopen

0031(0)6-46178995

www.sudersee.com

Biologische streekwinkel Op de Him

De Him 4

www.opdehim.nl

9023 BC

Jorwerd

0031(0)58-2501327

Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar Ige Galamawei 23

8582 KR

Oudega (dfm)

0031(0)514-605356

www.tuskenboskenmar.nl

De Fryske kaas

Star Numanwei 3

8567 JX

Oudemirdum

0031(0)6-22824504

www.defryske.frl

De Hollandse Kus, Proeflokaal van Distilleerderij Trappenburg

Grote Buren 1

8749 GC

Pingjum

0031(0)517-579660

www.dehollandsekus.nl

huis en tuin Bouwbedrijf Leenstra

Kaepwei 11

8611 JL

Gaastmeer

0031(0)515-469891

www.bouwbedrijfleenstra.nl

Veenstra Schilders

De Draei 22/28

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-449497

www.vsheeg.nl

De Haas Bloemen

Stadslaan 53

8651 AC

IJlst

0031(0)515-531205

www.dehaasbloemen.nl

Schildersbedrijf Folkert de Vries

Rogmolewei 4

8551 EP

IJlst

0031(0)515-532453

www.schildersbedrijffolkertdevries.nl

Brattinga ijzerwaren

Midstraat 23

8501 AC

Joure

0031(0)513-412554

www.brattinga.nl

't Stokertje Kachelhûs Fryslân

Slachtedyk 1

8501 ZA

Joure

0031(0)513-414574

www.stokertje.nl

Feenstra Schildersbedrijf

Bredyk 11

8525 EP

Langweer

0031(0)513-499593

gfeenstra@home.nl

Installatiebedrijf Potijk

Doumastate 14

8525 HA

Langweer

0031(0)513-499344

www.hanspotijk.nl

IJzerhandel Gort

Vissersburen 30

8531 EC

Lemmer

0031(0)514-562349

www.ijzerhandelgort.nl

Technisch Bedrijf Bokma

De Brink 5

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-571395

www.bokma-oudemirdum.nl

Tuincentrum Gernell

Gemaalweg 21

8313 PR

Rutten/Lemmer 0031(0)514-563851

www.gernell.nl

Bloem en Styling Valentijn

Gedempte Pol 30

8601 BZ

Sneek

0031(0)6-20135756

www.valentijnsneek.nl

Bosma Groene Vakzaak - Hobby, tuin, bloemen, dier

Gaastweg 62

8521 JE

St. Nicolaasga

0031(0)513-431810

www.bosmamelktechniek.nl

95

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


adressen lifestyle t Anker Wonen Mode en Kado

Oudesluis 4-6

8531 HT

Lemmer

0031(0)514-533648

Zevende Hemel Lifestyle

Plein 4

8754 ER

Makkum

0031(0)6-11015132

www.ankerlemmer.nl facebook.com/zevendehemelmakkum

Pakhuis 1862

Hofkamp 12

8731 BV

Wommels

0031(0)6-23730272

www.pakhuis1862,.nl

geschenkartikelen Chocolaterie Koldewijn

Nieuwstad 21

8713 JL

Hindeloopen

0031(0)6-10749725

www.chocolateriekoldewijn.nl

Iekoon store

buren 19

8713 KB

Hindeloopen

0031(0)514-522080

facebook.com/iekoonstore

Beleef IJlst

Geeuwkade 4

8651 AB

IJlst

0031(0)515-531818

www.beleefijlst.nl

De Biedermeier

Herenweg 34

8536 TN

Oosterzee

0031(0)514-541433 0031(0)6-57729404

www.debiedermeier.nl www.trouwringensneek.nl

Luehof Juwelier

Oosterdijk 26

8601 BT

Sneek

0031(0)515-415612

Botenstation Terherne

Kooilân 2

8493 LA

Terherne

0031(0)566-689288 www.waterlandvanfriesland.nl

De Smaak van Water

Waechswal 5

8551 PE

Woudsend

0031(0)6-55121455

www.desmaakvanwater.nl

uiterlijke verzorging/mode Sake Store Balk

F.D. Hoekstraplein 2

8561 EP

Balk

0031(0)514-603716

www.sakestore.nl/balk

't 3xl Winkeltje

Raadhuissstraat 38

8561 BH

Balk

0031(0)514-605120

www.xxxl-winkeltje.nl

Sporthuis A.P. van der Feer

Dijkstraat 7-11

8701 KB

Bolsward

0031(0)515-572397

www.apvdfeer.nl

Kapsalon Paula

Harinxmastraat 38

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442307

facebook.com/kapsalonpaulaheeg

Alkema en de Haan tandartsen

Overspitting 43

8501 PG

Joure

0031(0)513-416858

Sake Store Joure

Midstraat 92

8501 AT

Joure

0031(0)513-760255

www.sakestore.nl/joure

SARI Fair Fashion

Douwe Egbertsplein 2A

8501 AB

Joure

0031(0)513-413390

www.sari-fairfashion.nl

Terra Mannenmode

Midstraat 91-93

8501 AH

Joure

0031(0)513-412436

www.terra-mannenmode.nl

Titia Kapsalon

Torenstraat 6

8501 BW

Joure

0031(0)513-416040

kapsalontitia@hotmail.com

8531 EE

www.dijkstraschoenen.nl

Dijkstra schoenen

Nieuwburen 6/8

Lemmer

0031(0)514-561518

Drogisterij Hak

Vissersburen 60/Tramweg 14 8530 AA

Lemmer

0031(0)514-561303

www.drogisterijhak.nl/

Service Apotheek De Waag

Nieuwburen 24

Lemmer

0031(0)514-563888

www.serviceapotheek.nl/dewaag

8531 EH

Schulpen 1

Schulpen 1

8531 HR

Lemmer

0031(0)514-561214

facebook.com/Schulpen1/

Remón Optiek

Kortestreek 17

8531 JG

Lemmer

0031(0)514-564040

www.remonoptiek.nl

Sake Store Lemmer

Schulpen 10

8531 HR

Lemmer

0031(0)514-533135

www.sakestore.nl

VanNuyen Hoeden / Hoeksema Kapper

Kerkstraat 25

8754 CR

Makkum

0031(0515)231651

www.vannuyenmakkum.nl

Drogisterij Kramer

Jan Schotanuswei 34

8567 LA

Oudemirdum

0031(0)514-571327

meta@drog-kramer.nl

Himalaya Kleding & Kadoshop

Noord 1

8715 HR

Stavoren

0031(0)514-593295

www.himalaya-shop.nl

Kapsalon Klazien

Voorstraat 6-8

www.kapsalonklazie.nl

8715 JA

Stavoren

0031(0)514-682118

Max de Boer Watersport & Vrijetijdskleding Voorstraat 14

8715 JA

Stavoren

0031(0)514-682227

www.maxdeboer.nl

D.IO Drogisterij De Magneet

8521 JA

St. Nicolaasga

0031(0)513-431676

www.demagneet.diodrogist.nl

Gaastweg 1a

hobby en vrije tijd Kwekerij de Bascule

Jeltewei t.o. nr. 114

8622 XS

Hommerts

0031(0)6-19552123

www.kwekerijdebascule.nl

Top 1 Toys

Midstraat 123

8501 AK

Joure

0031(0)513-412580

www.top1toys.nl

DEVO

Grootzand 20

8601 AW

Sneek

0031(0)515-412676

www.devosneek.nl

Zandstra Sport

Schaapmarktplein 2

8601 CE

Sneek

0031(0)515-413560

www.zandstrasportsneek.nl

Kloeke Klodders Schilderatelier

Buorren 29a

8493 LC

Terherne

0031(0)6-51153027

www.kloeke-klodders.nl

Het Boekhuis

Noard 17

8711 AA

Workum

0031(0)515-541314

www.hetboekhuis.nl

huishoudelijke artikelen Fa .Piso en zn.

Harinxmastrjitte 24

8621 BL

Heeg

0031(0)515 442202

www.pisoinstallatie.nl

Hema Joure

Midstraat 94/96

8501 AT

Joure

0031(0)513-412584

www.hema.nl

Expert Lemmer

Schulpen 9

8531 HR

Lemmer

0031(0)514-561296

www.expert.nl/lemmer

Allicht Verlichting

Oud Kerkhof 6

8601 EE

Sneek

0031(0)515-413372

www.allichtverlichting.nl www.expert.nl/sneek

Expert Silvius

Grootzand 34

8601 AX

Sneek

0031(0)515-423405

Reekers Installatiebedrijf

Vosseleane 16

8551 RA

Woudsend

0031(0)0514-591333 www.reekers.nl

wonen Holtrop Slaapcomfort

Midstraat 34

8501 AR

Joure

0031(0)513-415673

www.holtropslaapcomfort.nl

Woninginrichting De Langestreek

Langestreek 15

8531 HV

Lemmer

0031(0)514-564980

www.delangestreek.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

96


adressen Sytsma Antiek & Woonaccessoires

Zeilmakersstraat 33

8601 WT

Sneek

0031(0)515-532338 0031(0)6-18914260

www.sytsma.nl

Jaring de Wolff Woninginrichting

Industrieweg 7a

8521 MB

St. Nicolaasga

0031(0)513-431789

www.jaring.nl

overig Primera Bolsward

Nieuwmarkt 13

8701 KK

Bolsward

0031(0)515-577878

www.primerabolsward.nl

Chocolaterie Koldewijn

Nieuwstad 21

8713 JL

Hindeloopen

0031(0)6-10749725

www.chocolateriekoldewijn.nl

Primera Joure

De Merk 3

8501 AN

Joure

0031(0)513-413501

www.primera.nl

Boekhandel Muizelaar

Hoofdstraat 10

8723 BH

Koudum

0031(0)514-521294

www.hoofdstraat10.nl www.kringlooplemmer.nl

Ecologisch Kringloopcentrum De Kuubskist Lemsterpad 22

8531 AA

Lemmer

0031(0)514-534112

Beca Service B.V.

8600 GA

Sneek

0031(0)6-50960967 www.becaservice.nl

0031(0)514-603360

Marsdiep 91

zakelijk en praktisch zakelijke dienstverlening Geertsma assurantien bv

Eigen Haard 33

8561 EX

Balk

Vereniging Ondernemend Bolsward

Postbus 201

8700 AE

Bolsward

www.geertsma.frl www.ondernemendbolsward.nl

Loonbedrijf Attema

De Draei 70

8621 CX

Heeg

0031(0)515-443443

www.attemaheeg.nl

Nordmann Outdoor

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)6-10095333

www.nordmann-outdoor.nl

OVH2000 - Ondernemersvereniging Heeg It Gerslân 2

8621 DW

Heeg

Martin de Groot fotografie

8651 AA

IJlst

Geeuwkade 4

www.ovh2000.nl 0031(0)515-533033 0031(0)6-27203222

www.martindegrootfotografie.nl

A7 Makelaars

Midstraat 105

8501 AJ

Joure

0031(0)513-414055

www.a7.nl

Alderse Baas Advocaten

Nipkowweg 17

8501 XH

Joure

0031(0)513-415655

www.aldersebaas.nl

DMT Environmental Technology

Yndustrywei 3

www.dmt-et.com

8501 SN

Joure

0031(0)513-636789

GPNO Grafische productie en ondersteuning De Brekken 6-3

8502 TN

Joure

0031(0)6-52320082

www.werkenenkoken.nl

Harmsma Notarissen

8501 XM

Joure

0031(0)513-413685

www.notarisjoure.nl

Marconiweg 8

Kuindersma Verzekeringen B.V.

Douwe Egbertsplein 1

8501 AB

Joure

0031(0)513-417755

www.kuindersma.nl

Administratie Kantoor Brinksma

Bredyk 9

8525 EP

Langweer

0031(0)513-499300

www.brinksma.org

8525 GD

Langweer

0031(0)6-22709562

www.pabrinksma.nl

8531 JG

Lemmer

0031(0)514-563637

www.kingmawalinga.nl

Timmer- & klusbedrijf / Houthandel Brinksma Lyts Dykje 50 Vereniging Promotie Langweer

www.visitlangweer.nl

Kingma & Walinga Makelaars & Taxateurs Kortestreek 21 De Stille Boot

Koperslagersstraat 15

8601 WL

Sneek

0031(0)515-444428

www.destilleboot.nl

Finx accountants

Oosterom 5

8602 DE

Sneek

0031(0)515-422825

www.finxaccountants.nl

Rabobank Sneek ZW Friesland

Martiniplein 1

8601 EG

Sneek

0031(0)515-437000

www.rabobank.nl/lokale-bank/ sneek-zuidwestfriesland

Sikma Installatie BV

Edisonstraat 15

8606 JH

Sneek

0031(0)515-414418

www.sikma.nl

Struiksma Makelaardij BV

Leeuwarderweg 16

8605 AH

Sneek

0031(0)515-418282

www.struiksmamakelaars.nl

ThomasVaer Fotografie

It Bûtlân 18

8604 VH

Sneek

0031(0515)-559819 0031(0)6-28478335

www.thomasvaerfotografie.nl

Vereniging Ges Promotion

Jan Kuipersweg 15

8606 KD

Sneek

0031(0)6-23731138

www.ges.nl

Ying Media

Zwarteweg 4

8603 AA

Sneek

0031(0)515-745005

www.yingmedia.nl

Gemeente Súdwest Fryslân

Postbus 10.000

8600 AH

Sneek

0031 140515

www.gemeentesudwestfryslan.nl

Aannemersbedrijf Nagelhout Woudsend

Vosselaan 39

8551 PZ

Woudsend

0031(0)514-591255

www.nagelhoutwoudsend-bv.nl

industrie Zeilmakerij Mare

It Bûtlân 11B

8621 DV

Heeg

0031(0)515-442717

www.zeilmakerijmare.nl

Huisman Installatietechniek

Produksjewei 1

8501 XD

Joure

0031(0)513-412572

www.huismaninstallatietechniek.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL 97

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


makkum

Bij onze VVV locaties word je altijd persoonlijk te woord gestaan door een ‘local’. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland.

workum

Kijk voor openingstijden op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL Vragen? Mail naar INFO@WATERLANDVANFRIESLAND.NL

hindeloopen

vvv inspiratiewinkels Gaasterland De Brink 4 Oudemirdum bij Mar en Klif +31 (0)514 - 57 17 77

koudum

Langweer Buorren 26 +31 (0)513 - 49 91 00

Heeg Harinxmastrjitte 36 +31 (0)515 - 44 24 64

Lemmer Nieuwburen 1 bij Museum Lemmer +31 (0)514 - 53 45 50

Joure Midstraat 99 bij Museum Joure +31 (0)513 - 41 60 30

Stavoren Stationsweg 7 bij de veerboot +31 (0)514 - 68 24 24

stavoren

vvv locaties Balk Van Swinderenstraat 8 bij It Bûterhûs +31 (0)6 - 12 86 50 18

Koudum Hoofdstraat 10 bij Boekhandel Muizelaar +31 (0)514 - 52 12 94

Terherne Koailân 2 bij het Kameleon Botenstation +31 (0)566 - 68 99 10

Bolsward Jongemastraat 2 bij Cultuur Historisch Centrum De Tiid Open najaar 2021

Makkum Suderseewei 11 bij Taxicentrale van der Bles +31 (0)6 - 55 78 49 59

Workum Noard 17 bij Het Boekhuis +31 (0)515 - 54 13 14

Hindeloopen Dijkweg 1 bij Museum Hindeloopen +31 (0)514 - 52 14 20 IJlst Geeuwkade 4 bij Martin de Groot Fotografie +31 (0)515 - 53 18 18 WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

Sloten Heerenwal 48 bij Museum Sloten +31 (0)514 - 53 15 41 Sneek Kleinzand 16 bij het Fries Scheepvaart Museum +31 (0)515 - 75 06 78

98


colofon bolsward sneek ijlst

terherne heeg

joure langweer

balk sloten

Dit inspiratiemagazine is een uitgave van VVV Waterland van Friesland i.s.m. Ying Media Sneek /// Nummer 3 /// versie: Nederlands /// oplage: 20.000 /// advertenties: Ying Media info@yingmedia.nl of 0515 745005 /// ontwerp: Maaike de Vreeze /// opmaak: Frans van Dam (bliidd.nl) /// redactie: Grietje Hoekstra /// vertaling: PassWord /// eindredactie: Grietje Hoekstra en Maaike de Vreeze /// illustraties: Berber van den Brink en Maaike de Vreeze /// fotografie: 11fountains, Arjanne Gols, Erik Hesmerg, Fokke Baarssen, Froukje Hobma, Hans Koppen, Jan Tijsma, Jelte van der Meer - Skydrone Sloten, Jitske van der Gaast, Jopie Huisman Museum, Jurjen Backer Dirks, Lydia Annema, Maaike de Vreeze, Marcel van Kammen, Museum Joure, Natuurmonumenten Roelof Bos, Piebe van den Berg, Remco de Vries, Ronnie Jilderda, Simon Pier Smit, Tea Leffertstra, Theo de Witte, Thuismuseum.nl, Tom Coehoorn, Tom Goossens, Wiljan van der Meulen, Pixabay, Shutterstock, Unsplash e.a. /// coverfoto: Tom Goossens Niets in deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in dit inspiratiemagazine zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid

lemmer

gaasterland

van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard. De uitgevers achten zich slechts gehouden tot verbetering in de eerstvolgende editie.

informatiepunten Gaastmeer Munkedijk 46 bij Restaurant d’Ald Herberch +31 (0)515 - 46 96 56

Langweer Pontdyk 8F bij De Twirre Watersport +31 (0)513 - 499010

Sneek Kolmarslân 1 Offingawier bij Restaurant It Foarûnder – Starteiland +31 (0)515 - 41 67 12

Heeg Pharshoeke 61 bij Vakantiepark De Pharshoeke +31 (0)515 - 44 23 14

Lemmer Gemaalweg 1a bij Ir. D.F. Woudagemaal +31 (0)514 - 56 18 14

Wieuwerd De Terp 1 bij de Mummiekelder

Woudsend Waechswâl 5 bij De Smaak van Water +31 (0)6 - 55 12 14 55

Hindeloopen Kleine Weide 1-3 bij het Schaatsmuseum +31 (0)514 – 52 16 83

Oudega (Súdwest-Fryslân) Tsjerkewei 2a bij Camping De Bearshoeke +31 (0)515 - 46 98 05

Wolsum Wolsumerketting 5 bij Kootje bij de brug +31 (0)515 - 56 99 08

Woudsend Lynbaen 10 bij De Rakken +31 (0)514 - 59 15 25

Koudum De Kuilart 1 bij Vakantiepark De Kuilart +31 (0)514 - 52 22 21

Sint Nicolaasga Molewei 1 bij Jumbo +31 (0)513 - 43 14 98

Wommels Ald Hiem 2 bij Museum It Tsiispakhús +31(0)515 - 33 14 08

99

Workum Suderséleane 29 bij AquaResort it Soal +31 (0)515 - 54 14 43

INSPIRATIEMAGAZINE NR.03


samen genieten.

samen op pad en samen beleven In gemeente De Fryske Marren raak je nooit uitgekeken. Het afwisselende landschap met weidse vergezichten, grote meren en bosrijke gebieden biedt volop recreatiemogelijkheden. De talrijke historische dorpjes en de elfstedenstad Sloten zijn een lust voor het oog en nodigen uit tot een bezoek. Bovendien kent de gemeente een groot aantal verrassende evenementen, zoals het Skûtsjesilen en de Friese Ballonfeesten. Maak ook kennis met onze prachtige plattelandsgemeente! Meer weten?

www.defryskemarren.nl

Profile for vvvwaterlandvanfriesland

Waterland van Friesland Inspiratiemagazine 2021  

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded