Waterland Van Friesland inspiratiemagazine 2022

Page 1

elfstedenstadjes

EN HUN SCHATJES

P. 5

reis langs waterwerken

STROMEN IN WATERLAND P. 13

natuur in zuidwest friesland SPOT ZE ALLEMAAL P. 22

fiets-, vaar- en wandelroutes

DWARS DOOR HET NATIONAAL LANDSCHAP P. 55

inspiratiemagazine WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

NR. 04 EN VERDER /// GAASTERLAND /// STRANDEN /// 11FOUNTAINS /// ELF DORPEN /// TIPS VOOR KIDS EN HANDIGE ADRESSEN in Zuidwest Friesland


wolkom

GAASTMEER

welkom In dit magazine lees je de beste tips, routes en activiteiten in de regio Zuidwest Friesland: Waterland van Friesland. Hier bieden water en land unieke mogelijkheden om te fietsen, varen of wandelen. Ervaar de regio met zeven van de Elfsteden, de Friese meren, de IJsselmeerkust, de bossen van Gaasterland, een Nationaal Landschap en meer. Wil je weten wat Waterland van Friesland écht kenmerkt? Maak dan een reis langs onze waterwerken en -wegen door de Verhalenroute te volgen. Je start op pagina 13 van dit magazine. Of begin je vakantie, weekendje of dagje weg in één van onze VVV locaties (pagina 96) waar een ‘local’ je met plezier te woord staat. Waar wacht je nog op?

webshop

boek je overnachting

Handige (water)kaarten, plattegronden en souvenirs zijn verkrijgbaar in onze VVV winkels. Of bestel het online in onze webshop.

Aan één dag in Waterland van Friesland heb je soms gewoon niet genoeg. Boek een kamer in één van onze hotels of bed & breakfasts. Of zie jij jezelf al zitten in een vakantiehuisje aan het water? Veilig en vertrouwd via VVV Waterland van Friesland WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/OVERNACHTEN

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/WEBSHOP

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

2


5

ynhâld inhoud

INSPIRATIEMAGAZINE NR. 04

13

26

Inspiratie 8

Schatzoeken in Bolsward

11

Bijzonder overnachten

20

Gaasterland

25

Fonteinen

29

Strand van Waterland

42

Greidhoek

45

Uitagenda

46

Elf dorpen

48

Tips voor kids

50

Inspiratiekaart

60

Ontdek Makkum

70

Wonderlijke weetjes

Verhalenroutes

45

5

7 stadjes, 7 schatjes

13

Reis langs waterwerken en -wegen

33

Opladen door ontladen

Cultuur 31

Basaltblok Afsluitdijk

38

Musea en bezoekerscentra

65

Friese les

67

Vrouwtje van Stavoren

Natuur 22

Flora en fauna

55

Dwars door het Nationaal Landschap

Actief

58

26

Wind- en watersporten

56

Wandel-, fiets- en vaarroutes

Adressen

3

75

Overnachten

81

Eten en drinken

84

Water en sport

88

Actief en verhuur

91

Kunst, cultuur en musea

92

Shoppen

95

Zakelijk en praktisch

96

VVV locaties

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


Cultuur Historisch Centrum

de tiid Huis van verhalen

Bolsward, hart van de Friese Elfsteden, is een prachtig duurzaam en multifunctioneel gebouw rijker. Dankzij de restauratie, verbouwing en herbestemming van het monumentale stadhuiscomplex, in combinatie met de achtergelegen nieuwbouw, ontstond Cultuur Historisch Centrum De Tiid. In De Tiid ervaart de bezoeker de kracht van diverse samenwerkende partners: het gemeenteloket en -archief, de bibliotheek, de VVV, Museum De Tiid met museumwinkel, auditorium, trouwzaal en horeca onder één dak. Zij vormen samen de nieuwe culturele huiskamer van Súdwest-Fryslân. Een huiskamer waar iedereen welkom is. In De Tiid kun je inpluggen op de geschiedenis van Zuidwest-Friesland, er onderdeel van worden en zelf geschiedenis maken, kortom: dit is een plek voor echte verhalen. MUSEUM Huis van verhalen, Museum De Tiid vertelt over de bijzondere geschiedenis en identiteit van deze oeroude regio. In de zalen van het monumentale stadhuiscomplex komt het verleden tot leven in bijzondere collectiepresentaties en opmerkelijke sleutelfiguren zoals Titus Brandsma, Gysbert Japicx en Trijntje Hilarides.

DILEMMA’S In de nieuwe vaste presentatie krijg je als bezoeker dilemma’s voorgelegd in verband met die gemeenschappelijke geschiedenis. Hoe kijken hedendaagse Zuidfriezen naar hun historie? Was Grutte Pier nu een redder of een rover? Ben je meer activistisch of pacifistisch zoals Titus Brandsma? Naast de vaste presentatie is er een interessant aanbod aan tijdelijke tentoonstellingen en collectiepresentaties. Verder kom je van alles te weten over een van de mooiste stadhuizen van Nederland en is je bezoek niet compleet zonder bezichtiging van het historische stadhuis. TITUS BRANDSMA Sinds 10 sep 2021 wordt het gedachtegoed van Titus getoond in de vaste presentatie van Museum De Tiid, Vanaf 26 juli 2022 zal Museum De Tiid in samenwerking met verschillende partners een grote overzichtstentoonstelling organiseren over het wereldse leven van Titus Brandsma en zullen er in Bolsward en omgeving verschillende bijzondere activiteiten worden georganiseerd.

VOOR MEER INFORMATIE KIJK OP: WWW.DETIID.NL VOOR ACTUELE OPENINGSTIJDEN KIJK OP: WWW.DETIID.NL/BEZOEK-DE-TIJD ADRES: JONGEMASTRAAT 2 8701 JD BOLSWARD EMAIL: INFO@DETIID.NL TEL: 0515-534333 WWW.DETIJD.NL

PARKEERGELEGENHEID BOLSWARD: PLEIN 1455, 8701 XG BOLSWARD: ZWEMBAD VITALOO, BADENWEG 5, 8701 XG BEREIKBAARHEID OV VANAF TREINSTATION SNEEK RIJDT ARRIVA-BUS 98 IN 20 MINUTEN NAAR HALTE BUSSTATION BOLSWARD


stedentrip

7 stadjes,

7 schatjes Ga je mee op stedentrip in Waterland van Friesland? Er wachten zeven ‘schatjes van stadjes’. Met elkaar verbonden door water. Alle zeven zijn het heuse Elfstedensteden. Kom hun schatten ontdekken. Ze gaan over heldendom en tragiek. Over historie en toekomst. Over verre handelsreizen en eigen cultuur… Combineer twee of drie steden in een weekendje weg en geniet volop. Koop de regiokaart met de 7 stadsplattegronden en hun schatten bij de VVV en ga schatzoeken. Maak met de verhalen een tijdreis door het verleden en land weer op een terrasje in het heden.

5

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


HISTORISCHE HAVEN

1

Bij deze stedentrip ga je niet met de metro, maar met de trein of bus van Arriva waarin je onderweg kunt genieten van het landschap. Je reist in nog geen 10 minuten van Stavoren naar Hindeloopen. De fiets meenemen in de trein? Goed idee! Pak vervolgens in elke stad de stadsplattegrond met de ‘7 schatten van Waterland van Friesland’ erbij en de verhalen op de website. Zo wandel je van het ene verhaal in het andere. Natuurlijk kun je elk stadje ook zien en beleven via het water: met een gehuurde boot, je eigen boot of georganiseerde rondvaart. Genieten doe je in elk geval. STAVOREN ‘Eb en overvloed?’ Voormalige Zuiderzeestad en Hanzestad Stavoren kende naast heel goede, ook bar slechte tijden. Toch wisten de bewoners er altijd het beste van te maken en de schoonheid van de oudste Friese havenstad te bewaren. Neem een kijkje in deze gezellige havenstad aan het IJsselmeer waar historische zeilschepen een thuishaven hebben gevonden.

2/

HINDELOOPEN Elfstedenstad Hindeloopen was ooit een gesloten gemeenschap. Echter door de handelsvaart was er wel een sterke binding met Amsterdam. Eén en ander leidde tot een eigen taal, klederdracht en Hindelooper schilderkunst. Wie nu door Hindeloopen wandelt, waant zich in een openluchtmuseum. Er zijn zoveel schatten te zien dat Lonely Planet Hindeloopen een ‘top experience’ noemt. Wat vind jij?

3/

WORKUM Meesterschilder Jopie Huisman vond Workum het paradijs op aarde. Want, zo zei hij: ‘Voorbij de horizon van Workum houdt de aarde op. De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit.’ Kijk ook eens omhoog en bekijk de vele verschillende gevels. Het gevelbeeld van de stad is betiteld als beschermd stadsgezicht.

4/

BOLSWARD Niet de grootste Elfstedenstad, maar wel een pareltje. Want voormalig zuivelstad Bolsward heeft z’n historische rijkdom en schatten goed bewaard. Bekijk de Broerekerk en je begrijpt meteen waarom de binnenstad beschermd stadsgezicht is.

5/

IJLST Velen hebben herinneringen aan IJlst door de houten schaatsen, het gereedschap en speelgoed van Nooitgedagt. De stad heeft een beschermd stadsgezicht, mede door de unieke en beeldbepalende overtuinen. IJlst, ooit vermaard vanwege zijn

scheepsbouw en handelspositie, telt tientallen rijksmonumenten én heeft de meest kleurrijke fontein van de 11fountains.

6/

SNEEK Grootste Elfstedenstad én de hoofdstad van Waterland van Friesland. Sneek, ook wel waterstad genoemd is vooral bekend van de Sneekweek en de Waterpoort. Maar Sneek heeft veel meer schatten om te ontdekken. En het is vooral ook een plaats van gemoedelijke gezelligheid.

7/

SLOTEN Welkom in het kleinste Elfstedenstadje, écht een schatje. Vroeger van serieus strategisch belang vanwege haar ligging aan de waterweg richting de voormalige Zuiderzee en de Hanzesteden aan de IJssel. Mede hierdoor ontwikkelde de stad zich in de 17e eeuw als vestingstad. En dit is nog steeds heel goed te zien én te horen tijdens het kanonschieten.

Elke stad heeft 7 schatten om te ontdekken. Lees ze op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/SCHATZOEKEN WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

6

5

OVERTUINEN

1/


Sla om voor de schatten van Bolsward.

KANONGEBULDER

FRIES SCHEEPVAART MUSEUM

JOPIE HUISMAN MUSEUM

BROEREKERK

REDDINGBOOTHUISJE KNRM

2

4

3

6

7

7

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


3 1 2

schat zoeken

5 4

Haal een stadswandeling van Bolsward bij de VVV met alle verhalen en een routekaart. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ WEBSHOP

7

6

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

8


7 schatjes

Oalje

Bolsward dankt zijn welvaart aan de ligging aan het water. Eerst door de verbinding met de Marnezee als handelsstad, later door de boter- en zuivelhandel. Deze rijke geschiedenis is terug te zien in de vele (historische) schatten van Bolsward.

In Bolsward wilde men graag van de koorbanken in de nieuwe Martinikerk iets bijzonders maken en gaven een kunstenaar opdracht voor houtsnijwerken in deze banken. Hij ging enthousiast aan de slag, maar de inspiratie voor een ontwerp ontbrak. Nachtenlang lag hij wakker.

van bolsward 1/

CULTUURHISTORISCH CENTRUM DE TIID Het stadhuis van Bolsward uit 1615 is het pronkstuk van de stad en werd gebouwd tussen 16141617 als uitdrukking van welvaart en beschaving. In dit voormalige stadhuis vind je tegenwoordig Cultuurhistorisch Centrum ‘De Tiid’: een huis vol verhalen. Ontdek de geschiedenis van Bolsward, levensverhalen van sleutelfiguren Titus Brandsma en Gysbert Japicx én meer over de cultuur van Zuidwest Friesland.

2/

STADSGRACHTEN De welvaart van de zuivelhandel in de 17e eeuw zie je goed terug in de huizen rond de stadsgrachten uit die tijd. Voorname grachtenpanden met gevels in barok, rococo en neoclassicistische stijlen vind je aan de Appelmarkt en de Marktstraat. Aan de langste gracht met de naam De Dijl zie je prachtige lijstgevels en fraai versierde trapgevels. Maak in de zomer eens een rondvaart door de historische grachten.

3/

BROEREKERK Gebouwd in de 13e eeuw als kloosterkerk van de Minderbroeders. In 1980 brandde de kerk af. De ruïne werd in 2006 door een geniaal ontwerp van architect Jelle de Jong nieuw leven in geblazen. Hij ontwierp een glazen overkapping, waarmee dit oudste monument van Bolsward z’n maatschappelijke functie terug kreeg én een ‘goddelijke’ lichtinval. Vergeet dus niet om foto’s te maken.

4/

FONTEIN DE VLEERMUIS Geïnspireerd door de waterspuwers die kathedralen sieren - en deze symbolisch tegen boze krachten beschermen - ontwierp Johan

Creten de vleermuisfontein voor Bolsward. Deze fontein behoort tot het kunstproject 11fountains. Het trappetje nodigt je uit om de vleermuis te beklimmen en zo je angst ervoor te overwinnen, en jezelf te overstijgen.

5/

BOLWERK In de 16e eeuw was Bolsward voorzien van verdedigingswerken met grachten en wallen. Maar omdat vanuit de regering stedelijke verdedigingswerken werden afgeschaft, werden de wallen afgegraven. Gelukkig had een raadsmeerderheid in Bolsward genoeg historisch besef om het Hoog Bolwerk te behouden. Nu geniet je van dit rijksmonument door een wandeling te maken over het schelpenpad langs het water en af te dwalen naar vroegere tijden.

6/

MARTINIKERK Deze grote kerk (1446) is maar liefst 68 meter lang. Bekijk binnen de vrij goed bewaarde gewelfschilderingen en de koorbanken, ze behoren tot de belangrijkste overblijfselen van de middeleeuwse beeldhouwkunst. Zeer bijzonder is het Hinsz-orgel uit 1781. In de Martinikerk worden nog regelmatig goedbezochte orgelconcerten georganiseerd.

7/

DE FIETSELFSTEDENTOCHT

Al meer dan 100 jaar fietsen op Pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. In het stadscentrum bevindt zich het kantoor waar het bestuur van de Fietselfstedentocht bijeenkomt om deze tocht te organiseren. Ook zie je regelmatig mooie fietselementen op de bogen over de grachten in de stad.

9

Koeken

Tijdens zo’n slapeloze nacht werd er op de deur geklopt. De kunstenaar deed open en kreeg van een vreemdeling een ontwerp overhandigd, maar niet zonder voorwaarden: “U mag deze ontwerpen gebruiken, maar ik wil er wel wat voor terug. Uw vrouw is zwanger en u moet mij uw kind toezeggen in ruil hiervoor.” Totaal verrukt met de ontwerpen deed de kunstenaar de belofte. Het ontwerp bleek perfect en de prachtige banken werden geplaatst in het koor van de Martinikerk. Veel later klopte de vreemdeling weer op de deur: “Ik herinner u graag aan de belofte die u heeft gedaan om uw kind aan mij af te staan in ruil voor de ontwerpen. Ik kom bij deze uw kind ophalen.” De schrik sloeg de kunstenaar om het hart. Hij was de belofte vergeten en had er zelfs niet met zijn vrouw over gesproken. Snel overlegde hij met haar. Gelukkig was zijn vrouw niet uit het veld geslagen en stelde voor om de vreemdeling uit te nodigen om binnen wat te eten. Ze was ‘oaljekoeken’, oftewel oliebollen, aan het bakken. De vreemdeling nam de uitnodiging aan en nam plaats aan de keukentafel. Ondertussen bakte de vrouw wel heel speciale ‘oaljekoeken’ met teer, zwavel en spijkers als ingrediënten. Ze serveerde deze aan de vreemdeling, die eigenlijk de duivel was. Deze nam gretig een hap en kreeg het vreselijk benauwd en rende de deur uit. Niemand heeft hem ooit nog gezien. Tot op heden worden Bolswarders ‘oaljekoeken’ genoemd. Ook is op een koorbank in de Martinikerk voor de oplettende kijker een ‘oaljekoek’ te zien. INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


Uniek gelegen aan de poelen en grenst aan het natuurgebied “De Pinepolder”. Met zwemplaats met zwemsteiger en er zijn volop vissersplaatsjes!

CAMPING POELZICHT

Lytshuzen 6- 8621 XG Heeg T: 0515 442685 www.campingpoelzicht.nl

RECREATIEPARK DE JERDEN is een prachtige combinatie van camping, horeca en sloepverhuur. De Jerden beschikt over een prachtige aanlegkade waar u kunt aanmeren om in de Bistro even te lunchen of een borrel te halen. Ook kunt u aan deze kade heerlijk rustig overnachten. Voor kampeerders zijn er ruime plekken met alle benodigde faciliteiten op het terrein. Voor camperaars zijn er ook verharde plekken met een prachtig uitzicht op het pittoreske Sloten. Dus twijfel niet, bij De Jerden is het buitengewoon genieten, tot ziens!

Lytse Jerden 1, 8556 XC Sloten (Frl.) • 0514-531389 • www.recreatieparkdejerden.nl

elzicht_adv_VVV2018_1-8.indd 1

25-02-18 20:10

KAMPEERBOERDERIJ

YKEMA

camping, groepsaccommodatie en bootverhuur

Lytse Jerden 1 8556 XC Sloten (Frl.) www.recreatieparkdejerden.nl 0514-531389 Margo en Martien Op de Hoek camping, camperplaatsen, aanlegkade, bistro Pasveer 6 8531 DL LEMMER T: 0514-56 50 99 M: 06-27 18 11 39 E: contact@destelpboerderij.nl

Nummer 11 - 8613 JH Sandfirden T +31 (0) 515 469 444 E: info@campingykema.nl

www.campingykema.nl

www.destelpboerderij.nl

KOM NAAR SYBRANDY’S SPEELPARK BLOTENVOETENPAD GAASTERLAND DE HEGE GERZEN

LIEMERIGE WEI 4, OUDEMIRDUM www.hegegerzen.nl // www.sybrandys.nl


1

2 3

5

4

6

koese ‘Koese’, dat is heerlijk slapen op z’n Fries. En dat kan op vele manieren. In een tent in het bos waar je wordt gewekt door tjilpende vogeltjes. Of op een luxe boot waar het water je zacht in slaap kabbelt. Of je nu kiest voor het water, het bos of de weilanden: overal vind je unieke adressen om heerlijk te overnachten.

1 / AAN HET WATER

2 / TUSSEN DE WEILANDEN

3 / IN EEN ELFSTEDENSTAD

Slapen aan een vaart, poel of één van de Friese meren betekent dat je elk moment een plons kan nemen of kunt gaan varen. Veel accommodaties aan het water verhuren ook boten, kano’s of SUP-boards. Ben je niet zo actief? Geniet dan van het uitzicht en de zon die schittert in het water.

Grassprietjes tot zover je blik reikt en in de verte een kerktoren, koeien en vogels in de lucht. Tussen de weilanden op een (boeren) camping verblijven betekent genieten van de eindeloze weidsheid. Bij de boer raap je ‘s morgens verse eitjes voor het ontbijt. Wie weet mogen de kinderen helpen bij het melken van de koeien!

Slaap in één van de Elfstedensteden in Waterland van Friesland en stap na het ontwaken de deur uit in een openluchtmuseum. Duik met de verhalen van de schatten in het verleden en beland op een terrasje in het heden.

4 / IN HET BOS

5 / OP HET WATER

6 / IN DE HAVEN

In de Gaasterlandse bossen zijn tal van campings en vakantiehuisjes te vinden. De beslotenheid van de bomen geeft een knus gevoel. Je bent dicht bij de natuur en kunt alle kanten op om een Elfstedenstad of gezellig dorp te bezoeken. Het IJsselmeer is altijd dichtbij voor een dagje strand.

Uniek in Friesland zijn de aanlegplaatsen van Recreatieschap Marrekrite. Hier mag je maximaal drie dagen gratis verblijven en soms zelfs een tent opzetten. Bijzonder zijn de geel-blauwe boeien die midden in het water liggen. Leg aan bij een zogenaamde MarBoei en deze plek is even helemaal voor jou alleen.

Overnachten in een haven op je eigen of gehuurde boot brengt een bijzondere sfeer met zich mee. De mensen op de andere boten ken je niet, maar toch voel je je verbonden met elkaar. Er is gezelligheid, je maakt makkelijk contact en er is altijd wel wat te zien of te beleven.

Zoek en boek jouw overnachting op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/OVERNACHTEN

11

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


BOOTTOCHTEN SNEEK & LEMMER Rondvaarten

RONDVAARTEN DAGTOCHTEN SKÛTSJESILEN

2022 AGENDA 2022 AGENDA 2022 AGENDA 2022AGENDA AGENDA 2022 AGENDA 2022 AGENDA 2022 AGENDA

Wilt u kennismaken met de Friese meren? Stap aan boord van de Toerist VI voor een kennismaking met Friesland vanaf het water.

Informatie & Reserveren 0515 - 415 379 rondvaartsneek.nl INSPIRATIE info@rondvaartvanderwerf.nl INSPIRATIE KIDSVERTIER

INSPIRATIE INSPIRATIE INSPIRATIE INSPIRATIE INSPIRATIE INSPIRATIE INSPIRATIE

KIDSVERTIER KIDSVERTIER KIDSVERTIER KIDSVERTIER KIDSVERTIER KIDSVERTIER KIDSVERTIER

KIDSVERTIER HEERLIJK BUITEN HEERLIJK HEERLIJK HEERLIJK BUITEN BUITEN BUITEN HEERLIJK BUITEN HEERLIJK HEERLIJK HEERLIJK BUITEN BUITEN BUITEN

Achter de Kerk 18- 8441 ET Heerenveen Tel.: 0513 654 535 MARKTEN GEZELLIGHEID HEERLIJK BUITEN MARKTEN GEZELLIGHEID EN MEER! www.debuurman.com MARKTEN MARKTEN MARKTEN GEZELLIGHEID GEZELLIGHEID GEZELLIGHEID EN EN EN MEER! MEER! MEER! MARKTEN MARKTEN MARKTEN MARKTEN

GEZELLIGHEID GEZELLIGHEID GEZELLIGHEID GEZELLIGHEID

EN MEER!

EN MEER! EN EN EN MEER! MEER! MEER!

Zussen Claartje en Rixt hebben deze shop met veel aandacht en Zussen Claartje en Rixt hebben Zussen Zussen Zussen Claartje Claartje Claartje en en en Rixt Rixt Rixt hebben hebben hebben liefde deze shop met veel aandacht en opgezet. Je vindt er unieke Zussen Claartje en Rixt hebben Zussen Zussen Zussen Claartje Claartje Claartje en en en Rixt Rixt Rixt hebben hebben hebben deze deze deze shop shop shop met met met veel veel veel aandacht aandacht aandacht en en en vintage-spullen en prachtige liefde opgezet. Je vindt er unieke deze shop met veel aandacht deze deze deze shop shop shop met met met veel veel veel aandacht aandacht aandacht en en en en liefde liefde liefde opgezet. opgezet. opgezet. Je Je Je vindt vindt vindt er erer unieke unieke unieke www.itflinkeboskje.nl retro-meubels. Voor jou gesevintage-spullen en prachtige liefde opgezet. Je vindt er unieke liefde liefde liefde opgezet. opgezet. opgezet. Je Je Je vindt vindt vindt er er er unieke unieke unieke vintage-spullen vintage-spullen vintage-spullen en en en prachtige prachtige prachtige lecteerd met aandacht en oog retro-meubels. Voor jouprachtige gesevintage-spullen en vintage-spullen vintage-spullen vintage-spullen en en en prachtige prachtige prachtige retro-meubels. retro-meubels. retro-meubels. Voor Voor Voor jou jou jou gesegesegesevoor detail en aandacht. lecteerd met aandacht en oog INSPIRATIE KIDSVERTIER MARKTEN GEZELLIGHEID EN HEERLIJK BUITEN retro-meubels. Voor jou geseretro-meubels. retro-meubels. retro-meubels. Voor Voor Voor jou jou jou gesegesegeseINSPIRATIE KIDSVERTIER MARKTEN GEZELLIGHEID ENMEER! MEER! HEERLIJK BUITEN lecteerd lecteerd lecteerd met met met aandacht aandacht aandacht en en en oog oog oog voor detail en aandacht. lecteerd met aandacht en oog lecteerd lecteerd lecteerd met met met aandacht aandacht aandacht en en en oog oog oog voor voor voor detail detail detail en en en aandacht. aandacht. aandacht. voor detail en aandacht. voor voor voor detail detail detail en en en aandacht. aandacht. aandacht. @sipenclara @itflinkeboskje_flinkefarm Zussen Rixt hebben @sipenclara ZussenClaartje Claartjeen en Rixt hebben @itfl inkeboskje_fl inkefarm @sipenclara @sipenclara @sipenclara @itfl @itfl @itfl inkeboskje_fl inkeboskje_fl inkeboskje_fl inkefarm inkefarm inkefarm deze shop met veel aandacht en deze shop met veel aandacht en @sipenclara @sipenclara @sipenclara @sipenclara @itfl inkeboskje_fl inkefarm @itfl @itfl @itfl inkeboskje_fl inkeboskje_fl inkeboskje_fl inkefarm inkefarm inkefarm liefde liefdeopgezet. opgezet.Je Jevindt vindter erunieke unieke vintage-spullen flinkefarm.it.flinkeboskje vintage-spullenen enprachtige prachtige retro-meubels. jou flinkefarm.it.fl retro-meubels.Voor Voor jougesegese- inkeboskje fl fl inkefarm.it.fl fl inkefarm.it.fl inkefarm.it.fl inkeboskje inkeboskje inkeboskje lecteerd met en oog INSPIRATIE KIDSVERTIER MARKTEN GEZELLIGHEID EN MEER! BUITEN lecteerd metaandacht aandacht oog inkeboskje FLINKE STREEKMARKT HEERLIJK FLINKE FLEA MARKET SIP&CLARA POP-UP STORE VOLG ONS flen inkefarm.it.fl inkeboskje flflinkefarm.it.fl fl inkefarm.it.fl inkefarm.it.fl inkeboskje inkeboskje voor detail en voordé detail enaandacht. aandacht. 8 mei / 5 juniFLINKE / 3 juli / 7 aug / 4 sepMARKET op veel zondagen dit jaar! interieur-liefhebbers-winkel op social media FLINKE STREEKMARKT FLEA SIP&CLARA POP-UP STORE VOLG ONS FLINKE FLINKE FLINKE STREEKMARKT STREEKMARKT STREEKMARKT FLINKE FLINKE FLINKE FLEA FLEA FLEA MARKET MARKET MARKET SIP&CLARA SIP&CLARA SIP&CLARA POP-UP POP-UP POP-UP STORE STORE STORE VOLG VOLG VOLG ONS ONS ONS 8FLINKE mei / 5 juni /STREEKMARKT 3 juli / 7 aug / 4 sep op veel zondagen ditMARKET jaar! dé interieur-liefhebbers-winkel op social media FLINKE STREEKMARKT FLINKE FLEA MARKET SIP&CLARA SIP&CLARA POP-UP STORE VOLG ONS FLINKE FLINKE STREEKMARKT STREEKMARKT FLINKE FLINKE FLINKE FLEA FLEA FLEA MARKET MARKET SIP&CLARA SIP&CLARA POP-UP POP-UP POP-UP STORE STORE STORE VOLG VOLG VOLG ONS ONS ONS 888 mei mei mei //5/5juni 5juni juni //3/3juli 3juli juli //7/7aug 7aug aug //4/4sep 4sep sep op op op veel veel veel zondagen zondagen zondagen dit dit dit jaar! jaar! jaar! dé dé dé interieur-liefhebbers-winkel interieur-liefhebbers-winkel interieur-liefhebbers-winkel op op op social social social media media media STREEKPRODUCTEN, KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE VINTAGE ITEMS OP ONZE SITE 8/mei /juni 5 /juni /juli 3//juli /aug 7FRIESE /sep 4 sep op veel zondagen dit jaar! dé interieur-liefhebbers-winkel op social media Zussen Claartje Claartje en en Rixt hebben hebbenop 88mei 8mei mei /5/5juni 5juni /3/3juli 3juli 7/7aug 7aug /aug /4/4sep 4sep op op op veel veel veel zondagen zondagen zondagen dit dit dit jaar! jaar! jaar! dé dé dé interieur-liefhebbers-winkel interieur-liefhebbers-winkel interieur-liefhebbers-winkel op op social social social media media media Zussen Rixt @sipenclara @itfl inkefarm AMBACHTEN & FOODTRUCKS OPGEVEN? PRACHTIGE HEBBEN WE VOOR JE VERZAMELD itfl inkeboskje.nl FRIESE STREEKPRODUCTEN, KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT VINTAGE ITEMS OP ONZE SITE @sipenclara @itflinkeboskje_fl inkeboskje_fl inkefarm deze shop met veel aandacht FRIESE STREEKPRODUCTEN, FRIESE FRIESE STREEKPRODUCTEN, STREEKPRODUCTEN, dezeVINTAGE shop met ITEMS veel aandacht en enOP KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE PRACHTIGE VINTAGE VINTAGE ITEMS ITEMS OP OP ONZE ONZE ONZE SITE SITE SITE KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE mail info@itflHEBBEN inkeboskje.nl KOM JEunieke KIJKEN? MEER INFO AMBACHTEN & FOODTRUCKS OPGEVEN? WEVINTAGE VOOR JE ITEMS VERZAMELD itfl inkeboskje.nl liefde opgezet. Je vindt er FRIESE STREEKPRODUCTEN, KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE VINTAGE ITEMS OP ONZE SITE @sipenclara FRIESE STREEKPRODUCTEN, FRIESE FRIESE STREEKPRODUCTEN, STREEKPRODUCTEN, KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE PRACHTIGE VINTAGE VINTAGE ITEMS ITEMS OP OP OP ONZE ONZE ONZE SITE SITE SITE AMBACHTEN FOODTRUCKS AMBACHTEN AMBACHTEN & && FOODTRUCKS FOODTRUCKS liefde opgezet. Je vindt er unieke OPGEVEN? OPGEVEN? HEBBEN HEBBEN WE WE VOOR VOOR JE JE VERZAMELD VERZAMELD itfl itfl itfl inkeboskje.nl inkeboskje.nl inkeboskje.nl HEBBEN WE VOOR JE VERZAMELD OPGEVEN? CHECK AGENDA VOOR DATA van 10.00 totmail 17.00 uur info@itfl inkeboskje.nl KOM JE KIJKEN? MEER INFO vintage-spullen en prachtige AMBACHTEN & FOODTRUCKS OPGEVEN? HEBBEN WE VOOR JE itfl inkeboskje.nl AMBACHTEN FOODTRUCKS AMBACHTEN AMBACHTEN &&& FOODTRUCKS FOODTRUCKS OPGEVEN? HEBBEN WE VOOR JE VERZAMELD OPGEVEN? OPGEVEN? HEBBEN HEBBEN WE WE VOOR VOOR JE JE VERZAMELD VERZAMELD itfl itfl inkeboskje.nl inkeboskje.nl inkeboskje.nl vintage-spullen enVERZAMELD prachtige itfl KOM JE KIJKEN? mail mail info@itfl info@itfl inkeboskje.nl inkeboskje.nl KOM KOM JE JE KIJKEN? KIJKEN? MEER MEER MEER INFO INFO INFO mail info@itfl inkeboskje.nl Flinkefarm - Flinkeboskje entree2€– 2,-Hemelum van 10.00 tot 16.00 uurretro-meubels. open tijdens evenementen vraag naar van 10.00 tot 17.00 uur mail info@itfl inkeboskje.nl KOM JE KIJKEN? Voor MEER INFO mail info@itfl inkeboskje.nl KOM JE KIJKEN? mail mail info@itfl info@itfl inkeboskje.nl inkeboskje.nl KOM KOM JE JE KIJKEN? KIJKEN? MEER MEER INFO INFO INFO van 10.00 tot 17.00 uur van van 10.00 10.00 tot tot 17.00 17.00 uur uur retro-meubels. Voor jou jou gesegese- MEER flflinkefarm.it.fl inkeboskje inkefarm.it.fl inkeboskje tot 12 jaar gratis entree € 2,/ deelname € 10,en op afspraak onze events en entree € 2,www.itfl inkeboskje.nl – 06-23351180 van 10.00 tot 16.00 uur open tijdens evenementen vraag naar lecteerd met van 10.00 tot 17.00 uur van 10.00 tot 17.00 uur van van 10.00 10.00 tot tot 17.00 17.00 uur uur entree 2,entree entree €€€ 2,2,lecteerd met aandacht aandacht en en oog oog vraag open tijdens evenementen van van 10.00 10.00 tot tot 16.00 16.00 uur uur open open tijdens tijdens evenementen evenementen vraag vraag naar naar naar van 10.00 tot 16.00 uur tot 12 jaar gratis pin aanwezigonzevraag mogelijkheden tot 12 jaar gratis entree € 2,/ deelname € 10,en op afspraak events en voor detail en aandacht. entree € 2,van 10.00 tot 16.00 uur open tijdens evenementen naar entree € 2,entree entree € € 2,2,van 10.00 tot 16.00 uur open tijdens evenementen van van 10.00 10.00 tot 16.00 uur uur open open tijdens tijdens evenementen evenementen vraag vraag vraag naar naar naar tot 12 jaar gratis tot tot 12 12 jaar jaar gratis gratis voor detail en aandacht. en op afspraak entree entree €€€ 2,2,/tot /16.00 deelname €€€ 10,10,en en op op afspraak afspraak onze onze onze events events events en en en entree 2,/deelname deelname 10,tot 12 jaar gratis pin aanwezig mogelijkheden FLINKE MARKET STORE VOLG FLINKESTREEKMARKT STREEKMARKT FLINKE FLEA MARKET SIP&CLARAPOP-UP POP-UP STORE VOLGONS ONS tot 12 jaar gratis FLINKE entree € 2,/ deelname € 10,- FLEA en op afspraak SIP&CLARA onze events tot 12 jaar gratis tot tot 12 12 jaar jaar gratis gratis entree en op afspraak entree entree €€ 2,€2,2,//gratis deelname /deelname deelname €€10,€10,10,en en op op afspraak afspraak onze onze onze events events events en en en en pin aanwezig tot tot 12 12 jaar jaar gratis pin pin aanwezig aanwezig mogelijkheden mogelijkheden mogelijkheden tot 12 jaar gratis 88mei /12 7tot aug 44gratis sep dit jaar! dé mei//55juni juni//33juli juli /12 712 aug /gratis sep opveel veelzondagen zondagenpin dit jaar! déinterieur-liefhebbers-winkel interieur-liefhebbers-winkel opsocial socialmedia media 12 /jaar gratis op pin aanwezig mogelijkheden op tot jaar aanwezig tot tot jaar jaar gratis pin pin aanwezig aanwezig mogelijkheden mogelijkheden mogelijkheden

Check de agenda online!

FRIESE FRIESESTREEKPRODUCTEN, STREEKPRODUCTEN, AMBACHTEN AMBACHTEN&&FOODTRUCKS FOODTRUCKS van van10.00 10.00tot tot17.00 17.00uur uur entree entree€€2,2,tot tot12 12jaar jaargratis gratis

FLINKE STREEKMARKT 8 8 mei mei // 5 5 juni juni // 3 3 juli juli // 7 7 aug aug // 4 4 sep sep FRIESE FRIESE STREEKPRODUCTEN, STREEKPRODUCTEN, AMBACHTEN AMBACHTEN & & FOODTRUCKS FOODTRUCKS van van 10.00 10.00 tot tot 17.00 17.00 uur uur entree entree € € 2,2,tot tot 12 12 jaar jaar gratis gratis

@sipenclara @itfl inkefarm @sipenclara PRACHTIGE VINTAGE ITEMS @itflinkeboskje_fl inkeboskje_fl inkefarm KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT OP KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT PRACHTIGE VINTAGE ITEMS OPONZE ONZESITE SITERON OPGEVEN? HEBBEN itfl OPGEVEN? HEBBENWE WEVOOR VOORJE JEVERZAMELD VERZAMELD itflinkeboskje.nl inkeboskje.nl RON RON RON RON mail info@itfl inkeboskje.nl KOM JE KIJKEN? MEER INFO mail info@itflinkeboskje.nl KOM JE KIJKEN? MEER INFO

RON RON RON RON

fl inkeboskje flinkefarm.it.fl inkefarm.it.fl inkeboskje van open vraag van10.00 10.00tot tot16.00 16.00uur uur opentijdens tijdensevenementen evenementen vraagnaar naar entree en onze entree€€2,2,-//deelname deelname€€10,10,enop opafspraak afspraak onzeevents eventsen en FLINKE FLEA MARKET SIP&CLARA POP-UP STORE VOLG ONS tot pin mogelijkheden tot12 12jaar jaargratis gratis pinaanwezig aanwezig mogelijkheden op veel zondagen dit jaar! dé interieur-liefhebbers-winkel op social media op veel zondagen dit jaar! dé interieur-liefhebbers-winkel op social media

KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT KOFFERBAK-ROMMEL-MARKT OPGEVEN? OPGEVEN? mail mail info@itfl info@itflinkeboskje.nl inkeboskje.nl

PRACHTIGE PRACHTIGE VINTAGE VINTAGE ITEMS ITEMS HEBBEN HEBBEN WE WE VOOR VOOR JE JE VERZAMELD VERZAMELD KOM KOM JE JE KIJKEN? KIJKEN?

OP OP ONZE ONZE SITE SITE itfl itflinkeboskje.nl inkeboskje.nl MEER MEER INFO INFO

van van 10.00 10.00 tot tot 16.00 16.00 uur uur entree entree € € 2,2,- // deelname deelname € € 10,10,tot tot 12 12 jaar jaar gratis gratis

open open tijdens tijdens evenementen evenementen en en op op afspraak afspraak pin pin aanwezig aanwezig

vraag vraag naar naar onze onze events events en en mogelijkheden mogelijkheden

RON RON

CULTUUR BELEVEN IN DE HELE GEMEENTE! RON

1/8

CULTUURKWARTIER [GEEN TRELLOCARD]

THEATERSNEEK.NL

HETBOLWERK.NL


stromen

reis langs waterwerken en -wegen

Waar een wil is, is een waterweg. Of een waterwerk. Want terwijl water altijd de makkelijkste weg zoekt en vindt, neemt de ‘Waterland mens’ - afhankelijk van wat hij wil – desnoods de moeilijkste weg. Door de ene keer samen te werken met het water en de andere keer de strijd ermee aan te gaan. Deze interactie met het water heeft zowel de mens als het landschap getekend. Ga mee op reis langs deze verhalenroute van waterwerken en -wegen en ontdek schilderachtige plekjes en kleurrijke mensen. Stroom je mee in een reis langs de boegbeelden van Waterland van Friesland?

13

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


pingjumer

1

gulden halsband bolsward

terpdorp

allingawier

de afsluitdijk

sneek

jaagpad

tjerkwerd

skûtsjesilen

ijlst

snitser mar

houtZaagmolen

de rat

workum

joure hindeloopen

aquaduct

verdronken land

woudsend

elahuiZen

bocht van

palingvissen

molkwar

Sleattemer Mar sloten

stavoren

friese meren

tsjûkemar lemmer

unesco werelderfgoed

kliffen van

woudagemaal

gaasterland

1 /

3/

De aderen van Waterland zijn gevuld met water. In de strijd tegen een te hoog of te laag waterpeil vormt het Ir. D.F. Woudagemaal uit 1920 nog steeds een kloppend hart. Het Woudagemaal is in 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst en is ’s werelds grootste nog functionerende stoomgemaal. De vier machtige stoommachines in de enorme machinehal zijn zó krachtig dat ze in twee dagen tijd de hele Snitser Mar leeg zouden kunnen pompen. Samen met de naastgelegen Teroelster Kolk houden ze de waterstand in Waterland in balans. Het Woudagemaal heeft een speciaal bezoekerscentrum waar jong en oud alles kunnen leren over waterbeheer met als doel het waterbewustzijn te vergroten. Het Woudagemaal is meerdere malen genomineerd voor leukste uitje van Friesland.

‘Go with the flow’ en volg de paling in Waterland van Friesland. Door duurzaam aalbeheer in Friesland keren rijke tijden langzaam terug. De paling kent namelijk een rijke historie in Waterland van Friesland. Ooit, in de gouden tijden van de palingvisserij, voeren zes keer per jaar zo’n zestien Friese schepen naar Londen om daar levende paling aan de man te brengen. In 2009 is deze traditie deels hersteld met het herbouwen van de palingaak Korneliske Ykes II. Je kunt meevaren als je wilt. Of ga mee in de fluistersloep van Freerk Visserman, één van de laatste Friese beroepsvissers. Freerk levert rechtstreeks aan restaurants in Heeg en omstreken. Volgens kenners komt namelijk de lekkerste paling uit de Friese wateren. Proef en oordeel zelf…

UNESCO WERELDERFGOED HET WOUDAGEMAAL

2/

FRIESE MEREN TSJÛKEMAR

De Friese meren waar nu iedereen van geniet, die zijn er niet altijd geweest. Over het ontstaan ervan gaan verschillende verhalen. Is het mensenwerk? Hielp de natuur een handje? Ook zijn er spannende sagen en legenden, zoals van de zusjes Tsjûke en Marchje: de vermoedelijke naamgevers van het Tsjûkemar, het grootste meer van Friesland. Hoor jij aan de oevers ervan de dames nog naar elkaar roepen? WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

4/

PALINGVISSEN SLEATTEMER MAR

AQUADUCT WOUDSEND

Rond 1400 over het land van A naar B gaan? Onmogelijk! Het water was toen de snelweg. Waterland was toen veel te ‘zompig’ om je over land te verplaatsen. Dit gegeven zorgde voor een uitgekiend netwerk van waterwegen, waar nu iedereen op z’n eigen manier van kan genieten. Maar je kunt er ook in de auto onderdoor duiken. In de afgelopen twintig jaar zijn er vijf prachtige aquaducten gebouwd. Zo zitten auto’s en boten niet in elkaars

14

vaarwater en kan elk soort verkeer ongehinderd stromen. Het geeft een prachtig, typerend beeld: boten en zeilen die over het land voorbij lijken te glijden. Het mooiste is wellicht het Ie-Akwadukt bij Woudsend dat het riviertje de Ie doorkruist.

5/

SKÛTSJESILEN SNITSER MAR

In juli en augustus vindt traditioneel het ‘skûtsjesilen’ op de Friese meren plaats: de iconische zeilwedstrijden van Friesland. Niet alleen de strijd tussen deze traditionele vrachtschepen is een beleving, vaak is het hele dorp of de hele stad waar de wedstrijd plaatsvindt al dagenlang in feeststemming. Stroom mee in deze ervaring van een sportieve strijd waarbij elk team de beste samenwerking zoekt met water en wind.

6/

H OUTZAAGMOLEN DE RAT

Zoals water stroomt van hoog naar laag, zo stroomt lucht van hoge naar lage luchtdruk. De energie van luchtstroming wordt gevangen in de wieken van houtzaagmolen De Rat in IJlst. Hier worden van dik hout planken gezaagd. Al zo’n 300 jaar lang wordt in De Rat het UNESCO ambacht van molenaar uitgevoerd. Een bezoek aan deze houtzaagmolen doet de historie herleven. Ruik de geur van vers gezaagd hout en hoor het gestamp van de zaagramen en het gezoef van de wieken. Een pure beleving van windenergie.

5


2

3

4

6

Meer weten? Stroom naar WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/STROMEN

15

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


8 FOTO: © NATUURMONUMENTEN - ROELOF BOS

7

10 9

11 12

13

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

16


7/

VERDRONKEN LAND VAN ELAHUIZEN

In 1680 stuwde de wind het water zo hoog op dat een heel dorp erdoor verdronk. Vaar naar de zwart-gele kardinale boei in het Friese meer De Fluezen om te zien waar vroeger de kerk van Elahuizen stond. Kom niet te dichtbij, het is hier erg ondiep! En luister… hoor jij de kerkklok nog luiden?

8/

KLIFFEN VAN GAASTERLAND

Aan de IJsselmeerkust in Gaasterland vind je de enige drie kliffen die Nederland rijk is: Oudemirdum, Mirns en het Rode Klif bij Warns. Ze zijn ontstaan in de ijstijd toen de grond in Gaasterland door gletsjers tot soms wel 13 meter hoog werd opgestuwd. Toegegeven, de Gaasterlander kliffen halen het niet bij de ‘Cliffs of Moher’ in Ierland, maar het zijn toch echte kliffen. Bovendien: hier kun je rustig een selfie aan de rand van de klif maken zonder bang te zijn voor een tragische afloop. Maar waarom ga je niet zelf even kijken? En laat vanaf het klif je blik stromen over het IJsselmeer tot de verre, verre horizon.

9/

Zie je die bruine kiekendief die sierlijk over de rietvelden zweeft op zoek naar een hapje dat even niet oplet? Of spot de wintertaling, brilduiker, het baardmannetje en de grote mantelmeeuw vanuit deze vogelkijkhut die uitkijkt over het IJsselmeer.

10 /

Voor de tijd van de zeedijken was het kustgebied van Friesland en Groningen moeilijk bereikbaar, begaanbaar en zelfs gevaarlijk. Want het overstroomde dagelijks. Toch had het een grote aantrekkingskracht op mensen. Misschien omdat er voedsel in overvloed was. De ‘Waterlanders’ creëerden hier veiligheid door terpen op te werpen. Het kleine terpdorp Allingawier is hier een prachtig voorbeeld van. Het stokoude dorp is al in de Vroege Middeleeuwen ontstaan. Wie het leven van ooit wil beleven, is nergens beter af dan in Allingawier en het daar te vinden Aldfaers Erf. Dit museum ademt de rust en sfeer van weleer. Ooit werd Allingawier één van de tien mooiste plaatsen van Nederland genoemd.

11 /

OCHT VAN B MOLKWAR

Meander langs de IJsselmeerkust via de ‘Noorderdijk’, tussen Hindeloopen en Stavoren en sta even stil bij de ‘Bocht fan Molkwar’. Een natuurgebied van It Fryske Gea bij het dorp Molkwerum en een waar paradijs voor vogels en vogelaars. In dit natuurlijke stilleven zorgen wind en vogels voor beweging. Verwen je oren met natuurgeluiden. Want raar maar waar - het gekwetter en gekwaak heeft een rustgevend en kalmerend effect. Al kun je het ook druk hebben met vogels spotten.

TERPDORP ALLINGAWIER

JAAGPAD TJERKWERD

Ken je ze? Die mooie smalle paadjes naast de waterwegen? Het zijn onze jaagpaden, ook wel een trekweg of trekpad genoemd. Hier konden schepen vooruit getrokken worden en dit noemde je ‘jagen’. Dit gebeurde met paard en begeleider (het jagertje), maar ook wel met mensen. De meeste jaagpaden zijn bewaard gebleven en vrij toegankelijk. Soms zijn ze verhard tot fiets- of wandelpad. Maar gejaagd zijn is nooit nodig. Integendeel: ze nodigen uit tot onthaasten en genieten van

het buitenleven. Een prachtig jaagpad om te fietsen of wandelen is het pad bij bij Tjerkwerd langs de Warkumer Trekfeart.

12 /

PINGJUMER GULDEN HALSBAND

Slinger mee over deze duizend jaar oude zeedijk. Een ‘gulden’ plek om te fietsen, wandelen of paardrijden. Met z’n rust, ruimte en rijke cultuurhistorie is er in dit noordwestelijke deel van de Waddenkust genoeg te beleven. Wist je bijvoorbeeld dat hier de bakermat van de Doopsgezinde kerk ligt? En dat Pier Gerlofs Donia, beter bekend als ‘Grutte Pier’ in deze streek geboren is? Stap in zijn voetsporen en ga mee op ontdekkingsreis.

13 /

DE AFSLUITDIJK

Is de iconische Afsluitdijk het begin of einde van je reis langs waterwerken en -wegen? Feit is dat je er niet omheen kunt. Want de Afsluitdijk moet je gezien hebben, al is het maar eens in je leven. Deze 32 kilometer lange dijk heeft de zilte Zuiderzee getemd tot het zoete IJsselmeer. De aanleg ervan was een huzarenstukje van noeste strijders tegen het water. In de Tweede Wereldoorlog was de Afsluitdijk één van de weinige plekken waar stand werd gehouden tijdens de Duitse invasie. Nu strijden we tegen de zeespiegelstijging en wordt de dijk versterkt en vernieuwd. Kortom: de Afsluitdijk is een 32 kilometer lange belevenis. Meer weten? Stroom voor de Verhalenroute naar WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ STROMEN

stromen 17

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


DAG VAN HET WAD 25 JUNI

JARIGE WADDENZEE AL 13 JAAR WERELDERFGOED Tijdens de Dag van het Wad op 25 juni vieren we de verjaardag van de bijzondere UNESCO Werelderfgoed status. We staan dan stil bij de unieke waardes van het gebied en zijn ons nog meer bewust van haar kwetsbaarheid. Ga op ontdekking, leer meer over de natuur en haar bewoners en help ons om het gebied schoon te houden. Vier jij met ons mee?

visitwadden.nlsmout

gaasterland gaasterland

Waan je in de streek Gaasterland in een totaal ander Waterland van Friesland. Vanaf een klif aan het IJsselmeer zie je prachtige vergezichten tot zover de horizon reikt. En door de eeuwenoude bossen is het er lekker ‘smout’, oftewel beschut. Door het heuvelachtige landschap vergeet je bijna dat je in Friesland bent. De kliffen van Gaasterland Tot 1932 verdween telkens een stukje kust van Gaasterland in de golven van de Zuiderzee, waardoor er drie kliffen ontstonden. Na de aanleg van de Afsluitdijk stopte dit en kreeg de natuur de kans om zich verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het zes meter hoge Oudemirdumerklif waar je meer dan 200 plantensoorten kunt vinden.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

20


gaasterland is een ‘land’ waar glooiende landschappen en groene uitzichten je nooit vervelen

op pad met

een gids

In het Rijsterbos en in het libellenreservaat van de Wyldemerk worden regelmatig wandelingen met een gids georganiseerd. Op onze website vind je de complete agenda.

dassen spotten

Je vindt hier dassenburchten, maar een echte das laat zich niet makkelijk zien. Hiervoor moet je sporen zoeken en dan in de zomer voor zonsondergang op een rustige plek gaan zitten wachten. Met het boekje ‘Dassenpad’, verkrijgbaar bij Mar en Klif in Oudemirdum, kunnen kinderen een avonturenwandeling doen in het spoor van de das.

glooiend

landschap

Landijs vormde in de voorlaatste ijstijd deze heuvelachtige streek. Deze lage heuvels worden ‘gaasten’ genoemd, waar de naam Gaasterland aan is ontleend.

Sommige plantjes houden ook van zout water door de voormalige Zuiderzee. Of misschien spot je wel een das, die in een burcht in de klifwand woont. Kijk naar boven en wie weet zie je een ‘vliegende deur’. Zo wordt de zeearend door haar vleugelspanwijdte van soms wel 2,5 meter ook wel genoemd.

Dwalen door het Rijsterbos Het Rijsterbos is één van de bekendste bossen in Friesland. Je kan hier in dit grootse bos in het glooiende Gaasterland heel goed wandelen. Het bos werd in 1676 aangelegd door de Amsterdamse regent Hiob de Wildt. Hier wandelden vroeger de dames in ruisende rokken langs stervormige boslanen, nu is het

een echt familiebos. Wandelen in het ‘Rysterbosk’ kun je doen door de rode of blauwe paaltjes te volgen. Maar nog leuker is om gewoon wat rond te dwalen over oude paden en plotseling te worden verrast door het uitzicht op het IJsselmeer vanaf het Mirnserklif.

Reservaat voor libellen In heel Europa is maar één reservaat speciaal voor libellen te vinden en dat is de Wyldemerk in Gaasterland. De helft van alle Nederlandse libellensoorten is hier vanaf het voorjaar te vinden met het hoogtepunt in de (na)zomer. Op een mooie dag is de Wyldemerk ook een magische omgeving om te zwemmen, varen,

21

fietsen en wandelen. Maak een vaartocht naar de Wyldemerk via de rivier de Luts en ontdek hoe mooi de natuur kan zijn. Met een fluisterboot of een kano ga je dwars door de bossen. Wie weet spot je onderweg een ijsvogeltje, oeverzwaluw of ree!

Ontdek meer op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ GAASTERLAND

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


natuerlik Waar heeft de natuur nog de ruimte om zich in al z’n variëteiten aan jou te tonen? In Waterland van Friesland ‘natuerlik’.

fries paard Met z’n sierlijke uiterlijk, geweldige karakter en bijzondere uitstraling verovert het Friese paard de wereld. Je ziet ze steeds vaker optreden in Hollywoodfilms en -series. Gelukkig zijn ze ook nog steeds in de Friese wei te zien. Handtekeningen geven ze niet, maar ze willen wel graag op de foto.

laaxumer bot De bot zwemt zowel in de Noordzee als in het IJsselmeer. Alleen de Laaxumer Bot is erkend als streekproduct. Hij leeft voor de Gaasterlandse kust en wordt spaarzaam gevangen door vissers uit de kleinste vissershaven van Europa: Laaxum. Visliefhebbers vinden de Laaxumer Bot graag op hun bord. Rondom gebakken in ‘boerenboter’.

snoek knotwilg Met z’n kruin wuivend in de wind is de knotwilg de palmboom van onze lage landen. Je vindt ze nog steeds aan weg- en slootkanten. Vroeger werd hij als natuurlijke erfafscheiding gebruikt. Voor het hout dat vrijkwam bij het knotten waren tal van toepassingen. Van manden tot klompen en van korven tot beschoeiingen. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

22

Er is geen regio met meer viswater dan Waterland van Friesland. Verwacht hier niet alleen veel vissen, maar ook grote vissen! De zogenaamde ‘metersnoek’ is hier heel gangbaar. Wanneer je vanuit een bootje gaat snoeken geniet je onderweg ook nog eens van het Friese landschap.


grutto De grutto komt helemaal uit Afrika om hier te broeden. Zijn naam is een klanknabootsing van z’n roep. Het Friese ‘skries’ verwijst naar schreeuwen. En dat kan deze weidevogel als geen ander als het nest bedreigd wordt. Omdat de grutto toch in aantal afneemt, krijgt hij nu bescherming van natuurorganisaties.

atalanta Niet meteen schrikken als je een rups ziet kruipen. Misschien wordt het wel zo’n prachtige Atalanta. Een trekvlinder die vanuit Zuid-Europa is komen aanvliegen. En ze doen meer dan vrolijk fladderen. Ze bestuiven namelijk ook bloemen, planten en gewassen. Nuttig werk dat tevens een prachtig schouwspel is.

kievit Is het eerste ‘ljipaai’, oftewel kievitsei, gevonden? Dan komt de lente eraan! De eieren worden niet meer meegenomen, maar gemeld en er wordt nazorg gepleegd. Zo helpen deze vrijwilligers samen met boeren en vogelwacht om de weidevogels in Friesland te beschermen en te behouden.

friese koe Boter- en kaasverkoop zorgden ooit voor een vette boterham. Er werd zoveel winst gemaakt dat Friese boerinnen zich gouden oorijzers konden veroorloven. De Friese koe gaf veel goede melk door het voedzame gras op de vette zeeklei. De koeien die we nu zien grazen, zijn van het Holstein-Friesian ras. Niet puur Fries, maar wel 100% zwart-wit.

viervlek libelle Met hun zoemende vleugels helikopteren libelles van mei tot en met oktober over het water van de Wyldemerk. In dit eerste officiële libellenreservaat van Europa vind je wel 34 soorten, zo ook de viervlek libelle. Wist je dat de libelle meer dan de helft van haar leven onder water doorbrengt?

pompeblêd Pompeblêd is de Friese naam voor het hartvormige blad van een waterlelie. In de Friese vlag zie je het blad in het rood, maar in natuurlijk groen in waterplas of sloot. Dan vergezeld van gele of witte bloemen die van bijna bovennatuurlijke schoonheid zijn. Zie ik daar elfjes dansen, of zijn het toch waterjuffers?

fluitenkruid Om biodiversiteit te bevorderen worden bermen minder gemaaid. Steeds vaker staan bermen vol met koolzaad én fluitenkruid. Deze laatste plant heet zo, omdat je van de stengel een fluitje kunt maken. Hommels en wilde bijen boeit dat niet. Die nemen hun eigen muziek mee. Als je stil bent, hoor je het.

23

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


Camping Het Klokhuis

• Prachtige trekkershuisjes • Zeil- en toerbootverhuur • Boerderijcamping aan de Idzegaasterpoel • Natuurwandelpad • Visgelegenheid

www.campinghetklokhuis.nl

0515-469858

Greide IIs: Het lekkerste ijs van Gaasterland!

Ook voor excursies en klompengolf!


Brûzje

ONSTERFELIJKE BLOEMEN - RIKKA - IJLST

Elf fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. 11fountains is een internationaal kunstproject dat vele cultuurliefhebbers naar Friesland doet reizen. Elke fontein verwijst naar de historie en het karakter van deze stad. Maar liefst zeven van deze ‘bruisende’ fonteinen zijn in Waterland van Friesland te vinden.

DE VIS VOOR STAVOREN - STAVOREN

DE VLEERMUIS - BOLSWARD

DE FONTEIN VAN FORTUNA - SNEEK

DE WOESTE LEEUWEN VAN WORKUM - WORKUM

FLORA EN FAUNA - HINDELOOPEN

KIEVIT - SLOTEN

Lees de verhalen van deze fonteinen op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/11FOUNTAINS

25

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


LIT MAR WAAIE Laat de wind hier maar waaien

KITE- EN WINDSURFEN BIJ HET MIRNSERKLIF

kitesurfen

Powerkiten

Voor wie wil leren kitesurfen is Waterland van Friesland de perfecte regio. Het water is hier op veel plekken aan de IJsselmeerkust niet heel diep. En er zijn maar liefst zeven kitesurf hotspots te vinden: Lemmer, Mirns, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Kornwerderzand en Makkum. Hier geldt ‘lit mar waaie’, oftewel laat maar waaien, want hier staat vaak betere wind dan in de rest van Nederland. Niet zo’n hoogvlieger? Al die gekleurde kites bekijken vanaf het strand is een fantastisch schouwspel.

Voor de mensen die liever niet het water in gaan is vliegeren met een grote kite op het strand een spectaculair alternatief. Vooral als het lekker hard waait. Of gebruik het als de perfecte basis voor het kitesurfen. Want wanneer je begint met kiten, ga je bij de introductiecursus eerst aan de wal oefenen met een enorme vlieger. Pas als je die onder controle hebt, kun je doorgaan met een waterstart.

Zweven boven het water

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

Droge voeten houden

26


wINDSTIL Ook wanneer het niet waait, kun je lekker actief het water op. Om te wakeboarden of waterskiën achter een speedboot kun je terecht in één van de snelvaargebieden. Op de meren De Fluezen, Sleattemer Mar, Tsjûkemar en op het Snitser Mar zijn ze gemarkeerd met gele boeien. Of laat je ‘skills’ zien bij de waterskibaan vlakbij Sneek met een kabel van 770 meter. Je spieren flink aan het werk zetten doe je op een SUP-board, die je overal in de regio kunt huren.

LES NEMEN In Waterland van Friesland kun je les nemen bij de beste surfscholen. Kijk achterin dit magazine voor alle adressen of op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ WATERSPORT

Windsurfen

foilen

Oldschool windsurfen is terug van weggeweest! Deze sport kun je langs de IJsselmeerkust, maar ook bijna op alle Friese meren goed beoefenen. Als je een beginner bent, is het handig om te kiezen voor wat rustiger water zoals bij Kornwerderzand. Hier is het water vrij vlak en niet diep. Neem windsurfles en verbaas je erover wat je na een uur al kunt. Na een paar lessen en veel oefenen, kun je al manoeuvreren of misschien zelfs met een trapeze surfen.

Maak kennis met de nieuwste vorm van windsurfen: foilen. Hierbij zweeft de windsurfplank ongeveer 50 centimeter boven het water. Dit doet de plank door een vleugelconstructie, de foil genaamd. Een groot voordeel is dat je deze sport al kunt beoefenen met windkracht drie, omdat er weinig weerstand van het water is. Op de Friese meren zie je steeds meer foilers verschijnen.

Gewichtloos over het water glijden

Zweven met weinig wind

27

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


of bel schipper Wiepke +316 42 90 11 30

(HET GAAT UITSTEKEND)

Reserveringen info@simmermoarn.nl

IT GIET POERBÊST

Informatie www.simmermoarn.nl

HOORA

BOEK NU OP WWW.HOORA.NL

Een ruime keus in watersport en kampeerartikelen van tentharing tot een compleet zeilpak.

Een ruime keus in watersport en kampeerartikelen van tentharing tot een compleet zeilpak.

Een ruime keus in watersport en kampeerarti Een ruime keus kelen in van tentharing tot een compleet zeilpak.

watersport en kampeerartikelen van tentharing tot een compleet zeilpak.

Een Een ruime ruime keus keus in in watersport watersport enen kampeerartikelen kampeerartikelen vanvan tentharing tentharing tottot een een compleet compleet zeilpak. zeilpak.

www.dejongwatersport.nl

www.dejongwatersport.nl

www.dejongwatersport.nl www.dejongwatersport.nl

Harinxmastrjitte 49 ● 8621 BK Heeg

T. 0515-442535 ● E. info@dejongwatersport.nl www.dejongwatersport.nl

Harinxmastrjitte Harinxmastrjitte 49 ● 498621 ● 8621 BK BK Heeg Heeg T. 0515-442535 T. 0515-442535 ● E.●info@dejongwatersport.nl E. info@dejongwatersport.nl

Harinxmastrjitte 49 ● 8621 BK Heeg Harinxmastrjitte 49 ● 8621 BK Heeg T. 0515-442535 ●info@dejongwatersport.nl E. info@dejongwatersport.nl T. 0515-442535 ● E.

BOOTVERHUUR OVERNACHTEN ACTIVITEITEN ARRANGEMENTEN

CONTACT: GOUDEN BOAIJUM 10 8621 CV HEEG T. 0515-442715 E. RECREATIE@HOORA.NL

WINTERBERGING

www.dejongwatersport.nl Harinxmastrjitte 49 ● 8621 BK Heeg T. 0515-442535 ● E. info@dejongwatersport.nl

Luxe watervilla’s aan het Tjeukemeer Friese Meren villa’s, een prachtige uitvalsbasis voor een actieve of ontspannen vakantie op en rond het water aan het Tjeukemeer.

Luxusvillen am Tjeukemeer

Ideaal gelegen aan de rand van het pittoreske dorp Delfstrahuizen met een waanzinnig uitzicht over het Tjeukemeer, met nabij restaurants, terrassen en winkeltjes.

Friese Meren Villa’s befinden sind direkt am Tjeukemeer, mitten im schönsten Wassergebiet der Niederlande. Auch andere Wassergebiete sind von hieraus gut zu erreichen.

Onze watervilla’s zijn stijlvol ingericht en beschikken over uitgebreide en luxe voorzieningen en diverse wellness faciliteiten. Uitermate geschikt zijn voor gezinnen en families van 2 tot 12 personen.

Ein Ferienhaus von Friese Meren villa’s ist nicht einfach irgendein Ferienhaus. Alle Unterkünfte haben eine fantastische Lage direkt am Wasser.

+31 (0)514 - 745 074 | info@friesemerenvillas.nl | www.friesemerenvillas.nl


Strand in waterland IT SUDERSTRAND BIJ STAVOREN

Een dagje naar het strand in Waterland is genieten van de gemoedelijkheid, gezelligheid en ruimte. Je vindt meer dan 25 stranden aan het IJsselmeer en de Friese meren.

makkum

sneek workum heeg molkwerum

stavoren

oudemirdum mirns

lemmer

1/

DE HOLLE POARTE BIJ MAKKUM Een populair dag- en familiestrand. Er zijn speeltoestellen, er hangt een volleybalnet en het water is lekker ondiep. De kleinsten kunnen hierdoor onbekommerd in het water spelen. Na een middagje strand ga je flaneren langs de winkeltjes op de boulevard, pal achter het strand. De Holle Poarte 10, Makkum

2/

IT SOAL BIJ WORKUM Het 800 meter lange strand is ideaal voor (kite)surfers omdat ook hier het water niet diep is. Ook voor kinderen is dat natuurlijk ideaal. Of blijf je liever op het strand om een zandkasteel te bouwen? Vanaf het terras van Havenrestaurant It Soal zie je de zon in het water zakken. Suderséleane 29, Workum

3/

PHARSHOEKE BIJ HEEG Aan de Hegemer Mar vind je een gezellig strandje met een speeltuin én een grote glijbaan genaamd de Waverider. Deze knalblauwe familieglijbaan is ongeveer 12 meter lang en 5 meter hoog. De glijbaan is gratis toegankelijk. Pharshoeke 101, Heeg

4/

DE POTTEN BIJ SNEEK Dit strand bij de Snitser Mar is hét strand van Sneek. Maar gek genoeg valt het strand officieel onder het plaatsje Offingawier. Maar vanuit Sneek fiets je er zo naartoe om te zonnen, spelen of zwemmen. Paviljoenwei 3, Offingawier

5/

IT SUDERSTRAND BIJ STAVOREN Het heldere zwemwater nodigt hier uit voor een lekkere duik en is door de aflopende bodem ook veilig voor de kleinsten onder ons. Het strand ligt op loopafstand van de gezellige binnenstad van Stavoren. Na afloop kun je nog wat drinken of eten bij Paviljoen De Potvis aan het strand. Súderstrand 32, Stavoren

6/

IT MIRNSERKLIF BIJ MIRNS Ga naar het strand bij één van de drie kliffen die Nederland rijk is: het Mirnserklif. Geniet van het liggen in het gras en ga zeker ook een hapje eten bij Paviljoen ‘t Mar met uitzicht over het IJsselmeer. Murnserdyk 46A, Mirns

7/

E HEGE GERZEN D BIJ OUDEMIRDUM Tegen een kleine entreeprijs kun je je een dag vermaken op deze unieke locatie aan het IJsselmeer. Je kunt hier zwemmen en er zijn kleedruimten en toiletten aanwezig. Ook zijn er speeltoestellen, een voetbal- en volleybalveld, een peuterbad en een midgetgolfbaan. Liemerige Wei 4, Oudemirdum

8/

HET LEMSTERSTRAND BIJ LEMMER Maak voorafgaand aan een middagje strand een historische wandeling met een gids door Lemmer om meer over deze ‘vlecke’ te weten te komen, te boeken bij de VVV. Bij Beachclub Lemmer kun je met uitzicht over het strand lekker nagenieten en de dag tevreden afsluiten. Industrieweg 2, Lemmer

Bekijk alle stranden op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/STRANDEN

29

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


Het geluk van lekker eten!

Heerlijk lunchen, dineren of borrelen met uitzicht op de Waterpoort!

LE M M E RWE G 8 • S N E E K

Maak uw bezoek aan Friesland compleet en bezoek galerie Nuweland. Buiten de stad en buiten de gebaande paden, is Nuweland thuis. Een internationale galerie voor hedendaagse kunst en design. Bekijk onze huidige expositie en programmering online. Nu ook met een heerlijk zonnig terras! Kom langs en laat u verrassen.

BUREN 31 8536 TH OOSTERZEE-BUREN

NUWELAND.NL 0 5 1 4 - 8 5 6 9 2 3 W O E - Z AT 1 1 . 0 0 - 1 7 . 0 0 U U R


trochjaan

Basaltblokken Bij de aanleg van de Afsluitdijk, tussen 1927 en 1933, waren basaltblokken belangrijke bouwstenen. De afsluitbouwers gingen de basaltblokken met de hand aan elkaar ‘trochjaan’, oftewel doorgeven. Dat was niet makkelijk, want ze wogen zo’n 20 kilo per stuk! Probeer er zelf maar eens eentje op te tillen in het Afsluitdijk Wadden Center. Dan weet je precies hoe dit voelt. Met een knipoog wordt gezegd, dat Friezen hardere werkers waren dan ‘de Hollanders’. Het Friese deel van de Afsluitdijk is namelijk langer. Stiekem zijn de Friezen hier best trots op. Maar het waren de Hollanders die het eerst de dijk overstaken.

het bezoekerscentrum

museumTickets

Ontdek bij Kornwerderzand een interactieve beleefexpositie met de verhalen over onder andere: Dutch Delta Design, Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer.

Ruim 20 musea zijn in Waterland van Friesland te bezoeken. Al deze musea staan overzichtelijk bij elkaar op de website van de VVV. Een toegangsticket boek je eenvoudig en snel online.

Koop tickets in een VVV winkel of via: WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/TICKETS

31

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


in Gaasterland

CAMPING DE FINNE A. en T. Engelsma Sanleansterdyk 6 8736 JB Reahûs (Roodhuis) T 0515-331219 M 06 - 10954997 (Anne) M 06 - 51783045 (Triensje) E info@campingdefinne.nl

www.recreatieparkdebosrand.frl tel: 0514-57 13 19

www.campingdefinne.nl

mpingdefinne_adv_VVV2018_1-8.indd 1

25-02-18 09:44

Recreatiewoningen aan de Friese Meren, Sloepen en Zeilboten Tel:06-52024235 www.deoudeherbergh.nl

d’Oude Herbergh, Terherne

DéDé plek voor ontspanning, originelekado’s kado’s meer! plek voor ontspanning, originele kado’s enen meer! Dé plek voor ontspanning, originele en meer! • Terras op de stoep, bij het water en in de tuin! • Leer- en werkplaats i.s.m. EspecialCare • Verkooppunt Fair Trade producten en originele kadootjes • VVV agentschap • Verhuur 3 recreatieappartementen Speciale website-aanbieding: 7=6 nachten betalen

INFOen enRESERVEREN: RESERVEREN: INFO

www.buterhus.nl //info@buterhus.nl www.buterhus.nl info@buterhus.nl

Van Swinderenstraat Balk www.buterhus.nl 06-12865018 Engelien Bouma INFO enSwinderenstraat RESERVEREN: 88 Balk / info@buterhus.nl Van 06-12865018 Engelien Bouma Van Swinderenstraat 8 Balk 06-12865018 Engelien Bouma

buterhus_adv_VVV2018_1-8.indd 1 uterhus_adv_VVV2018_1-8.indd 1

us_adv_VVV2018_1-8.indd 1 Dé plek voor

24-02-18 11:36 24-02-18 11:36

ontspanning, originele kado’s en meer!24-02-18

* Terras op de stoep, bij de Luts en in de tuin! * Verkooppunt Fair Trade producten en originele kadootjes * VVV agentschap (openingstijden op website) * Verhuur drie recreatieappartementen * Leer- en werkplaats van EspecialCare

INFO en RESERVEREN: www.buterhus.nl / info@buterhus.nl Van Swinderenstraat 8 Balk 06-12865018 Engelien Bouma

11:36

WDW W. D E B I R D . N L E BURD 19, 8621JX HEEG TEL: 0515-442-844 - info@debird.nl


ruimte

snitser mar Wite seilen oan de hoarizon binne as ûnbeskreaune blêden fan in ûnbekende takomst.

Snitser mar Witte zeilen aan de horizon zijn als onbeschreven bladen van een onbekende toekomst.

Myn winsken en ferlangens projektearje ik op de trijehoekige doeken. De winskboaten nimme it mei en ik lit it los.

Mijn wensen en verlangens projecteer ik op de driehoekige doeken.

53 01’36.4’’N 5 46’31.8’’e

De wensboten nemen het mee en ik laat het los.

0

0

33

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


snitser mar 53 01’36.4’’N 5 46’31.8’’e 0

06:06 WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

0

10:37 34

12:40


“Ik jou mysels de tiid en “Myn tinzen lit myn tinzen fûgelfrij” “Ik geef mezelf de tijd en binne fûgelfrij” laat mijn gedachten vogelvrij” 12:53

15:02 35

15:24 INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


snitser mar 53 01’36.4’’N 5 46’31.8’’e 0

17:56 WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

0

19:13 36

20:31


skrins

53°06'58.9"n 5°38'29.7"e

lytsewierrum

53°05'23.9"n 5°39'49.0"e

makkumersúdwaard 53°02'31.8"n 5°23'23.3"e

westhem

53°01'03.8"n 5°33'00.8"e

snitser mar

53°01'36.4"n 5°46'31.8"e

sandfirden

joure

52°59'16.1"n 5°31'20.0"e

52°58'13.5"n 5°47'17.0"e

marboei

nannewiid

52°57'45.9"n 5°36'56.4"e

52°57'01.7"n 5°51'43.2"e

wyldemerk

52°52'04.5"n 5°31'19.2"e

laaksum

52°51'05.6"n 5°24'41.1"e

oudemirdum

52°50'11.9"n 5°31'59.1"e

Kom, ga je mee naar buiten? Even je hoofd leegmaken, tot rust komen en genieten van het uitzicht. Voel je al de wind door je haren strijken en de warme zon op je huid gloeien? Ga met de Verhalenroute Ruimte naar gps-coördinaten die je brengen naar zeeën van ruimte in Waterland van Friesland. De reis gaat over water, het land of zelfs door de lucht. Opladen door ontladen noemen we dat. Bij elk ruimtepunt lees je een (Fries) gedicht en in Lytsewierrum luister je naar een podcast op onze website.

1 /

5 /

10 /

Lees bij dit meer tijdens de zonsondergang het Friese gedicht dat past bij deze ruimtelijke plek.

Ontdek het nachtelijke geheim van de Wyldemerk.

Wees welkom in de wondere wereld op de bodem van een oude zee.

2/

Vind aangespoeld geluk in het kleinste vissershaventje van Europa.

NANNEWIID

WYLDEMERK

6 /

LAAKSUM

JOURE

Wie wordt er niet vrolijk van een ballonvaart? Lees het bijbehorende Friese gedicht en boek een ballonvaart vanuit Joure.

3 /

7 /

SANDFIRDEN

Neem op de steiger bij het meertje De Hop plaats ussen het vloeibare en onverzettelijke.

MARBOEI

11 /

LYTSEWIERRUM

Maak een retour naar dit historisch mooie dorpje waar maar één weg naar leidt en beluister daar de podcast van VVV Waterland van Friesland.

12 /

SNITSER MAR

8/

Door deze poëtische ankerplaatsen op het Friese water zijn vele dichters geïnspireerd.

21:10

SKRINS

WESTHEM

Hang dit schilderij van de natuur op in je gedachten en neem het mee naar huis.

4 /

OUDEMIRDUM

Maak een reis rondom de Snitser Mar en laat je gedachten los. Neem de tijd en ervaar hoe het meer elk moment en elk seizoen weer anders is.

9 /

MAKKUMERSÚDWAARD

Dwaal terug naar de tijd van de bruisende Zuiderzee.

Bewonder het openluchtspel van vogeltjes in dit decor van rietpluimen.

Lees de gedichten en beluister de podcast op: WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/RUIMTE

37

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


DIT IS EEN ADVERTORIAL VAN ONDERSTAANDE DRIE MUSEA

nijsgjirrich Ga op onderzoek uit, wees nieuwsgierig en prikkel je zintuigen in Waterland van Friesland. Deze musea en bezoekerscentra zijn (bijna) het gehele jaar geopend en bieden een schat aan cultuur, historie en belevenissen.

1

2

3 4 1. B eleef het Woudagemaal in 360 graden. 2. Zelf theezakjes boekenleggers maken bij Museum Joure. 3. F ries Scheepvaart Museum in Sneek. 4. U NESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. 5. B ootje bouwen bij Fries Scheepvaart Museum. 6. R ondsneupen in het winkeltje De Witte Os bij Museum Joure.

5

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

6

38


ir. d.f. woudagemaal

UNESCO Werelderfgoed in Friesland Ontdek het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld!

museum joure Daar maak je het!

Museum Joure is een binnen- én buitenmuseum. In totaal bestaat het museum uit 10 monumentale gebouwen, mooie kades en een grote tuin. Dit gebied was het oudste industrieterrein van Joure. Hier was altijd veel reuring en bedrijvigheid, en dat is er nog steeds. In Museum Joure beleef je de passie voor het maken en kun je natuurlijk ook zelf aan de slag!

Van koffie tot klokken Beroemd middelpunt van het museum is de eerste fabriek van Douwe Egberts, waar je het verhaal achter dit wereldberoemde merk beleeft. Natuurlijk kun je hier genieten van een (gratis) kopje koffie of thee. Ook zeker de moeite waard zijn de fotogenieke Metaalfabriek van Keverling, waar vroeger koper gegoten werd, en de authentieke Drukkerij. Een deur verder vind je een Friese Klokkenmakerij én de grootste collectie Friese klokken ter wereld. Alles gezien? Vergeet tenslotte niet om even te sneupen in De Witte Os, het winkeltje waar Douwe Egberts ooit begon. Ideaal voor families Ben je met kinderen op pad? Museum Joure is ideaal voor gezinnen! Er staat altijd een ontdekroute door het museum voor je klaar, met de leukste doe-dingen. En iedere schoolvakantie is er een speciaal programma voor kinderen. Museum Joure is het hele jaar van dinsdag t/m zondag geopend en van mei t/m oktober ook op maandagmiddag. Museumstraat 2, 8501 CD Joure WWW.MUSEUMJOURE.NL

Beleef de kracht van stoom Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau, dit geldt ook voor de provincie Friesland. In de negentiende en begin twintigste eeuw stonden ‘s winters grote delen onder water. Het stoomgemaal moest daar een einde aan maken. Het Woudagemaal, dat eigendom is van Wetterskip Fryslân, heeft nog steeds een taak in het waterbeheer. Bij extreem hoge waterstanden wordt het ingeschakeld om het peil te verlagen. Als het gemaal wordt aangezet pompt het als het moet 4 miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem het IJsselmeer in. Leuk en leerzaam voor jong en oud Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum. De interactieve

expositie vertelt jong en oud het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering. Ontdek bij de puzzeltafel welke duurzame en klimaatbestendige keuzes je zelf kunt maken. En beleef met de VR-bril het Woudagemaal van binnenuit! De koffie- en theeschenkerij in de Panoramazaal biedt een spectaculair uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer. Vanuit het bezoekerscentrum verzorgt een gids rondleidingen door het gemaal met zijn majestueuze machinehal en aangrenzende ketelhuis. Een bezoek aan het Woudagemaal is genieten van bijzondere architectuur, techniek en een waterrijke omgeving. Check de website voor de meest actuele openingstijden en entreeprijzen! Gemaalweg 1, 8531 PS Lemmer WWW.WOUDAGEMAAL.NL

fries SCheepvaart Museum

Ontdek de geschiedenis van de Friese scheepvaart en de verhalen van Sneek Sneek ligt in het hart van het Friese merengebied. Logisch dat het museum van de stad Sneek gaat over de geschiedenis van de Friese scheepvaart. In gevarieerde presentaties worden de verhalen verteld van de binnenvaart met skûtsjes en tjalken en over de Friese zeevaart. Ook de zeilsport komt ruimschoots aan bod. Sneek is per slot van rekening bekend vanwege de Sneekweek. ‘s Winters bevroren de waterwegen en werd er in Friesland volop geschaatst. Schaatsen, sleden en de prijzen van de Elfstedentocht zijn opgesteld in de ijszaal.

Leuk voor gezinnen Gezinnen met kinderen kunnen bij het Fries

39

Scheepvaart Museum hun hart ophalen. De grootste zaal van het museum is namelijk speciaal gereserveerd voor kinderen. In dit interactieve kindermuseum kun je spelen in een zeilschouw, een vlot leren bouwen, de werking van katrollen ontdekken en proberen of je een skûtsje kunt trekken. Wil je het museum optimaal leren kennen? Boek dan de speciale gezinsrondleiding. Een museumgids neemt jullie mee op sleeptouw en laat je verschillende aspecten van de Friese scheepvaart zien. Onderweg zijn er leuke doe-opdrachten voor jong en oud. Het museum is dagelijks geopend maar de gezinsrondleiding moet je wel vijf dagen van tevoren reserveren. Kleinzand 16, 8601 BH Sneek WWW.FRIESSCHEEPVAARTMUSEUM.NL INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


4,4/5,0 Google GAASTMEER

vakantie & vergaderen www.attema-sate.nl

Yntemapolder 2 8611JS Gaastmeer, NL

0515 – 469359 info@attema-sate.nl

Hét adres voor al uw vakanties in hartje Friesland

Optimaal Luxe ingerichte Bijna allemaal aan recreatiegenot vakantiewoningen het vaarwater

www.tuskendemarren.nl |

Ljouwerterdyk 63 | 8491 ML Akkrum

T: 085 888 05 20

reineman_sneek=meer2016_adv1-8.indd 1

Kamperen en afmeren in Sneek • • • •

Ideale ligging > ruim 600 vaste ligplaatsen Kampeerplaatsen en sanitaire voorzieningen Vlakbij het centrum van Sneek Verhuur van boxen van 6 tot 20 meter

Jachthaven de Domp 4 • T 0515-755640 • E camping@dedomp.nl

www.dedomp.nl

19-03-16 07:27


DIT IS EEN ADVERTORIAL VAN ONDERSTAANDE DRIE MUSEA

Fries landbouw

Museum

Kathedraal van het landschap

Museum

Hindeloopen Ontdek de geschiedenis van de handelsstad

Museum Hindeloopen is dé plek om uw ontdekkingsreis door Hindeloopen te beginnen. Het museum ligt achter de dijk, naast de kerk, en is goed bereikbaar per auto.Het museum laat de unieke geschiedenis van deze handelsstad zien: de eigen taal, de klederdracht en de beschilderde interieurs. Voor onze jongste bezoekers is bovendien een spannende speurtocht beschikbaar. Zang- en dansgroep Aald Hielpen Dit seizoen schenken wij veel aandacht aan de zang- en dansgroep Aald Hielpen door middel van de tentoonstelling: ‘Aald Hielpen 110 jaar ambassadeurs van het Hindelooper Erfgoed!’ Historie Hindeloopen De tentoonstelling is een onderdeel van de festiviteiten die groots in Hindeloopen worden gevierd. De tentoonstelling over 110 jaar Aald Hielpen loopt van 9 april tot 1 september 2022.

Dijkweg 1, 8713 KD Hindeloopen WWW.MUSEUMHINDELOOPEN.NL

In het Fries Landbouwmuseum ervaar je hoe cultuur en geschiedenis verweven zijn met het boerenleven. Het museum is gevestigd in een monumentale boerderij uit 1909 die opvalt door de decoratieve elementen die architect W.C. de Groot heeft toegepast. Hij ontwikkelde zijn eigen stijl met elementen uit verschillende stijlen zoals de Art Noveau. Agrarische geschiedenis In de museumboerderij maak je kennis met tweeduizend jaar agrarische geschiedenis van akkerbouw, veeteelt, zuivelindustrie, landbouwmechanisatie en de boerderij als kathedraal van het landschap. Daarmee is het museum uniek in Nederland en aantrekkelijk voor jong en oud.De bijzondere en uitgebreide collectie landbouwgereedschappen, gebruiksvoorwerpen, foto’s en schilderijen worden in een frisse vormgeving tentoongesteld. Het voorhuis van de boerderij is buitengewoon decoratief aangepakt. Us Mem De collecties van het Nationaal Veeteeltmuseum (NVM) en het voormalige Fries Rundvee Stamboek zijn onderdeel van het Fries Landbouwmuseum. Twee grote iconen maken nu deel uit van de collectie, te weten het koperen standbeeld van Us Mem en de kop van de beroemde stier Sunny Boy.

Tsiis Pakhûs

Daar ruik je het nog! Het dorp Wommels ligt midden in de weidestreek van Friesland, de Greidhoek. Hier wil alleen maar gras groeien, daarom loopt hier de zwartbonte melkkoe die ‘het witte goud’ produceert. Vroeger maakte de boerin van die melk boter en kaas, geen lekkernijen zoals vla, chocomelk en yoghurt. Boter en kaas at de boer zelf niet maar verkocht hij aan handelaren. De kaashandelaar bewaarde kaas tot deze rijp was in zijn kaaspakhuis. In het enige kaaspakhuis dat nog te bezoeken is leert u hoe boter en kaas wordt gemaakt, bewaard en verhandeld. Zet de modelboterfabriek aan, voel wat de koe voelt bij het melken en beluister de audiotour. Van gras tot glas Op de benedenverdieping in de tentoonstelling ’Loei-goed’ ziet u wat de koe eet, want ze kan gras en afval eten waar de mens niets mee kan. Waarom heeft ze vier magen, wat gebeurt daarin en hoe maakt ze uit voor ons onbruikbare plantaardige voedermiddelen zulke hoogwaardige producten als melk en vlees? En komt Griekse yoghurt uit Griekenland? Goudse kaas uit Gouda? Wie komt weet meer!

In 2022 zijn er twee tijdelijke exposities: ‘100% Wol’ en ‘‘Gelok! Geschiedenis van veehandel en veemarkten in Fryslân’.

Vanaf 28 april 2022 is een nieuwe tentoonstelling in museum it Tsiispakhûs in Wommels te bezichtigen, getiteld: “Loei-goed! Over koeien, wat zij eten, hun melk en... onze melk”.

Felling 6, 8912 CG Leeuwarden WWW.LANDBOUWMUSEUMFRIESLAND.NL

Ald Hiem 2, 8731 BR Wommels WWW.TSIISPAKHUS.NL

41

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


greide

Soms moeten we het pad delen met de koeien die nieuwsgierig poolshoogte komen nemen Leo Oele van Wandelmagazine

greidhoek

greidhoek

De naam ‘Greidhoek’ komt van het woord ‘greide’, dat is Fries voor grasland op klei. Het is het overblijfsel van een oude zee die hier vroeger stroomde. Maar de mensen in de Greidhoek waren vindingrijk en bouwden terpen, dijken en bewerkten het vruchtbare land. Het resultaat: eindeloze weilanden.

Bodem van een oude zee Ooit stroomden er met de Marne en de Middelzee twee (binnen)zeeën tot diep in Friesland. Het gebied tot Sneek en Bolsward werd dagelijks beïnvloed door eb en vloed. Er werden terpen opgeworpen en dijken gemaakt. Na 1500 verdween het grootste deel van de zee door inpoldering. Daarna bleef het landschap grotendeels hetzelfde. Er stroomt nog water in de vele (kronkelende) vaarten en sloten tussen de dorpen. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

42


OP PAD

Met de belevingsroute van MeAR Fryslân speel je bij tien belevingspunten video’s en geluidsfragmenten af van (historische) hoofdrolspelers. De koster van de Martinikerk heet je in Easterein welkom en bij het Skrok leer je over verschillende vogels. Download de MeAr Fryslân app in de Apple of Google Play store.

MUMMIE mysteries

Ontrafel het geheim van de eeuwenoude mummies in de grafkelder van Wiuwert. Het is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen hoe het kan dat deze lichamen al vanaf 1609 zó goed bewaard blijven.

VERREKIJKER

mee

Het leukste is om de Greidhoek in te trekken met het gevoel helemaal niks te hoeven. De uitgestrektheid van het landschap werkt rustgevend. Neem wel een verrekijker mee zodat je vanuit de vogelkijkhutten bij Skrok of Skrins rustig vogels kunt ‘bespieden’.

Vroeger veelal gebruikt voor het vervoer van melk, nu is het vooral genieten geblazen. Trek er met een motorbootje of sloep op uit, picknickmand mee en geniet van het Friese platteland.

Land van melk en boter Het land in de Greidhoek was uitstekend geschikt voor het houden van melkvee, waardoor hier de Friese zuivelindustrie ontstond. Nog steeds is de kennis en kunde binnen de Friese zuivelindustrie een toonbeeld voor de hele wereld. In Wommels ontdek je in museum ‘it Tsiispakhûs’ het verhaal. Het museum is te vinden in een monumentaal kaaspakhuis uit 1905. De opkomst van de vele melkfabrieken en de geschiedenis van de boter- en kaasbereiding in Friesland worden er getoond.

Friese paarden In de Greidhoek valt op dat bij veel boerderijen Friese paarden in de wei staan. Dit sierlijke paard en enige inlandse Nederlandse paardenras is een echt Fries icoon. ‘De Fries’ werd oorspronkelijk gefokt als werkpaard dat doordeweeks gewoon moest ploegen en op zondag voor de koets gespannen werd als de familie naar de kerk ging. Ontdek het hele verhaal van het ‘Frysk hynder’ en de impact van Friese landbouw op voedsel, de omgeving en cultuur bij het Fries Landbouwmuseum in een monumentale boerderij vlakbij Leeuwarden.

als Skrok, Skrins en Lionserpolder. Deze gebieden zijn door Natuurmonumenten aangewezen als vogelreservaten. In het voorjaar zijn de bloemrijke en kruidige graslanden een perfecte broedplaats voor weidevogels. En dat is hard nodig, want vooral met de grutto gaat het niet zo goed. Hier werken boeren, vrijwilligers en natuurorganisaties samen om deze weidevogel te redden. We noemen deze grutto daarom in Friesland niet voor niets ‘Kening fan de Greide’, oftewel de Koning van het grasland. Ontdek meer op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ GREIDHOEK

Weidevogel resorts De oude zeebedding vormt een ideale voedingsbodem voor natuurgebieden

43

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


De Bekedamster

IT SWEE 2 8621 EB HEEG (0515) 781 787 WWW.EASYSUP.NL INFO@EASYSUP.NL

VERKOOP DISTRIBUTIE

VERHUUR

Groepsaccommodatie en Vakantiewoningen Hoitebuorren 12, 8566 JE Nijemirdum tel. 0514571597

WWW.BEKEDAMSTER.NL familie

30 pers.

wellness

WELKOM @ THE BEACH

Woudsend Watersportdorp

BBQ HIGH-TEA LUNCH DINER BORRELEN GENIETEN

www.welkominwoudsend.nl Historisch centrum met molens, kerken, winkeltjes, galeries, unieke steegjes en straatjes Camping en havens - Eten, drinken en slapen Elfstegentocht: dorpswandeling van ca. 2½ km Rondvaart Woudsend: vaartochtje van ca. 1½ uur Passantenhaven: overdag gratis aanleggen Boerenmarkt elke donderdag tijdens de zomervakantie

Industrieweg 2 • Lemmer • 0514-593590 Kijk voor de actuele openingstijden op:

Meer activiteiten in dorp+regio op www.welkominwoudsend.nl

BEACHCLUBLEMMER.NL

Volg Welkom in Woudsend


uit agenda

moai fuort De allerleukste tips voor evenementen én dagjes uit? Die vind je in de uitagenda van VVV Waterland van Friesland! In het Fries noemen we dit ook wel tips voor een dagje ‘moai fuort’, oftewel gezellig samen eropuit. De uitagenda op onze website staat er vol mee. Van de leukste festivals tot aan gezellige boerenmarkten. En van tentoonstellingen bij musea tot uitstapjes voor kinderen. Je agenda zal nooit meer hetzelfde zijn!

Bekijk de uitagenda op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/UITAGENDA

45

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


elf… dorpen

balk

Heeg

Zeg je Balk, dan zeg je de Luts. Over dit riviertje werd ooit een balk gelegd, waarna het dorp ontstond. En in de 18e eeuw liet de Luts Balk floreren in de boterhandel. Vandaag ken je de Luts als veelbesproken deel van de Elfstedentocht – het ijs groeit er langzaam – maar vooral als karakteristiek middelpunt van boterdorp Balk. Met gezellige terrasjes, leuke winkeltjes en passerende bootjes is Balk een levendig dorp. Kom genieten, aan of op het water.

Omringd door Friese meren is Heeg een eldorado voor watersportliefhebbers. Maar Heeg is meer dan gezelligheid en waterplezier. Zo toont het dorp fraaie sporen van de florerende (paling)visserij, scheepvaart en handel. Aan de Harinxmastrjitte bijvoorbeeld, waar je voorname huizen vindt uit die tijd. In Heeg worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals Heechspanning op Hemelvaartsdag en het Heechsimmerfestival.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ BALK

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/

Joure

Koudum

Langweer

Joure is een vlecke: een dorp met een stedelijk karakter. De gezellige Midstraat, Park Heremastate, de Jouster Toer, jachthaven, musea, een wellness en subtropisch zwembad; alles is aanwezig voor een dag ontspanning. Dat terwijl Joure geroemd wordt om haar bedrijvigheid. Als trotse bakermat van Douwe Egberts, Pickwick en Friese klokken is hier altijd wat te doen – en te proeven! Zomers zijn de Friese ballonfeesten een ‘must see’.

Dat je in en rond Koudum campings, pensions, recreatiewoningen en een jachthaven vindt, is niet toevallig. Het ‘warme hart’ van Friesland is in trek, mede door zijn fraaie ligging tussen de Friese meren en het IJsselmeer. Naast waterpret zijn er volop mogelijkheden om te wandelen, fietsen en zelfs ponyrijden – leuk voor kinderen. Neem in de zomer sperzieboontjes mee uit Koudum; een echte specialiteit én erkend streekproduct.

De sierlijke zwaan onder de Friese dorpen. Lopend over de gezellige Buorren snap je waarom het dier uit het dorpswapen zo treffend is voor Langweer. Het buurtje heeft prachtige oude panden en is beschermd dorpsgezicht. Maak vanuit Langweer een mooie zeiltocht, je hebt de meren voor het uitkiezen. Of stap op de fiets en geniet van het groen en vele water. Terug in de pittoreske dorpskern is het tijd voor ‘n Slokje Langweer, ’tsjoch’!

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ JOURE

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ KOUDUM

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ LANGWEER

Zuidwest Friesland telt maar liefst 133 dorpen. Allemaal even ‘smûk’ (gezellig), karakteristiek en van verre herkenbaar aan hun kerktoren. Sommige dorpen zijn piepklein, andere zouden zo voor Elfstedenstad door kunnen. Neem Joure, de bakermat van Douwe Egberts en Pickwick. Of Terherne, waar je je op een eiland waant.

HEEG

We lichten ze uit, samen met negen andere dorpen. Klaar voor jouw elfdorpentocht?

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

46


Lemmer

Makkum

Oudega (SWF)

Het strand, de geschiedenis en de gezellige terrasjes van Lemmer zijn de ideale ingrediënten voor een dagje relaxen. Een ‘niks-moet-alles-mag-dag’ met één must: Het Woudagemaal. Dit grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld is UNESCO Werelderfgoed! Meer over Lemmer hoor je tijdens een wandeling met een VVVgids. Of maak zelf een ‘slag om het Dok’; de straten rondom het water in het oude centrum. Spot jij een Lemsteraak?

Zoek je een uitgestrekt strand, gezellige boulevard en levendig historisch dorpscentrum? Bezoek dan Makkum. Het water van het IJsselmeer biedt ruimte aan zwemmers en allerlei andere watersporters. Vooral steeds meer (kite)surfers vinden hun weg naar Makkum. Tel daar de vele campings en vakantiehuisjes bij op en je vakantie is compleet. Natuurliefhebber? Dan zijn de Makkumerwaarden een aanrader.

Vanuit Oudega loopt het Brekkenpaad; dit pad langs de Aldegeaster Brekken wordt een van de mooiste paden van Friesland genoemd. In het omliggende poelengebied is het prachtig varen, kanoën en suppen. Wandelaars doen graag een traject van het St. Odulphuspad of gaan naar de Pinepolder, in dit weidevogelgebied kun je in het voorjaar de ‘small three’ spotten: de grutto, kievit en tureluur. Op een terrasje in de historische dorpskern is het fijn napraten.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ LEMMER

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ MAKKUM

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ OUDEGA

Oudemirdum

Terherne

Woudsend

Het gezellige groene hart van Gaasterland. En met Bezoekerscentrum Mar & Klif hét startpunt voor je ontdekkingsreis door het Nationaal Landschap. Eenmaal buiten kun je het landschap ‘lezen’ – wat je fietstocht of wandeling nóg leuker maakt. Na koffie met gebak op de Brink zet je koers richting de kliffen van het IJsselmeer, een van de bossen in de buurt of een ander ‘daalders plakje’ (prachtig plekje) in het Nationaal Landschap.

Terherne is de thuishaven van ‘de schippers van de Kameleon’. Slimme zet van Hielke en Sietse, want het dorp is omringd door water. Het doet aan als een eiland. Aan de ene kant het Sneekermeer en aan de andere kant de Terhernster Puollen. Vooral zomers bruist Terherne van de activiteiten. Waai lekker uit op het water, wandel langs de karakteristieke huisjes in de haven of verkies een terrasje boven het actieve.

Liggend aan de Elfstedenroute is Woudsend een gewilde plek voor elfstedenrijders en -vaarders. Kom op adem met koek en zopie, of een koud drankje met bitterballen op het terras. Geef ondertussen je ogen de kost aan de vele gerestaureerde panden, smalle steegjes (Tip: Elfstegentocht) en verrassende doorkijkjes. Ook de kerken, galeries en molens in dit charmante dorp zijn het bezoeken waard.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ OUDEMIRDUM

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ TERHERNE

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ WOUDSEND

47

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


boartsje Voor kinderen valt er genoeg te ‘boartsjen’, het Friese woord voor ‘spelen’, in Waterland van Friesland. Bouw buiten een stoere hut of speel uren met een schepje en emmertje bij het water. Maar nog leuker is om op pad te gaan met deze toffe tips voor kids! doolhof. Sybrandy’s Speel- en Natuurpark is leuk, overzichtelijk en richt zich op kinderen van 3 t /m 13 jaar. Ook voor de allerkleinsten is er meer dan genoeg te doen. Sybrandy’s is te vinden bij de Hege Gerzen bij Oudemirdum.

Musea en bezoekerscentra In Museum Joure steek je de handen uit de mouwen! In dit verrassende maakmuseum over Douwe Egberts én oude ambachten ga je bezig in de verschillende werkplaatsen. Gek op puzzels en raadsels? Dan word je dolenthousiast in het Puzzelmuseum in Joure, dat garant staat voor uren puzzelplezier. Helemaal op stoom kom je bij UNESCO Werelderfgoed het Woudagemaal door hoofdmachinist Jelle Terpstra te helpen. Voor avontuur doe je in het Fries Scheepvaart Museum de uitdagende Vikingroute. Overzichtelijk speelpark Op je kop in de Luna Loop, in een karretje op de Wave Rider over een rivier worden geslingerd of griezelen in het WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

Leven als een boer In een roeibootje door de slootjes varen, steltlopen, oude ambachten ontdekken, zwieren aan de kabelbaan en kijken hoe de boeren in Friesland vroeger leefden? Doe het allemaal bij Aldfaers Erf in terpdorp Allingawier. Interessant voor ‘oud’ en er is genoeg te beleven voor ‘jong’. De Kameleon Beleef de wereld van Hielke en Sietse in het Kameleondorp

48

in Terherne. Natuurlijk helemaal geïnspireerd op de populaire Nederlandse boekenserie getiteld De Kameleon. In het nagebouwde dorp Lenten zie je hoe het Kameleonleven écht kan zijn.

Overdekt vertier Regent het? Denk dan eens aan een escaperoom, bijvoorbeeld in Sneek of bij Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen. Of je neemt de kinderen mee naar subtropisch zwembad Swimfun in Joure. Maak een klein uitstapje buiten Waterland van Friesland naar de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest: een dierentuin met tropische kas voor jong en oud. En check ook eens de agenda van Theater Sneek, wie weet zit er een te gekke voorstelling tussen! Kijk voor adressen achterin dit magazine of op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ TIPSVOORKIDS


kabouters

Paard rijden

zoeken Kabouters, heksen en paddenstoelen hebben zich overal in onze bossen verstopt. De kabouters in bos Elfbergen in Gaasterland vragen je om te tellen, zingen, meten en springen. Vraag bij Mar en Klif in Oudemirdum naar het boekje inclusief rode kaboutermuts. Aan het kabouterpad bij de vijver in Wilhelminaoard en de Vegelinbossen in Sint Nicolaasga vind je hele bijzondere figuren. Van vergane bomen maakte kettingzaagkunstenaar Banzai-John onder andere een harp, schildpadvriendjes, kabouters, een aap en een paddenstoelhuisje. Ieder jaar komt er een nieuw kunstwerk bij.

Echte Pennymeisjes of -jongens kunnen in Waterland van Friesland op stap met een pony of paard. Ga bijvoorbeeld naar Stal de Heamar in Koudum om een buitenrit te maken op een sulky (tweewielige kar) met de lieve Shetlanders Pluk en Binky. Daarna mag je knuffelen met de pony’s en ze poetsen. Of ga zelf op een pony of paard op pad door de bossen van Gaasterland, te huur bij één van de maneges.

Wie

durft? Bij het Snitser Mar is voor durfallen Waterskibaan Sneek te vinden. Kinderen vanaf 9 jaar en volwassenen kunnen hier terecht om te waterskiën of wakeboarden. Je moet alleen wel zwemdiploma B hebben. Er is altijd begeleiding aanwezig om je op weg te helpen.

zeilen als een baas Verschillende zeilscholen bieden cursussen aan voor kinderen of voor het hele gezin. Vanaf 5 jaar mag je al op zeilles. Oudere kinderen kunnen ook op zeilkamp. Je blijft dan meerdere dagen. Overdag zeil je en ‘s avonds zijn er leuke activiteiten en themaavonden. Zo leer je snel zeilen en je maakt vrienden voor het leven.

49

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


leeuwa

rden >

harlingen

3

6

kimswerd

waddenZee

wommels

greidhoek

pingjumer gouden witmarsum halsband

wiuwert

8

bolsward

1

5

4 7

sneek

makkum wolsum

allingawier

de afsluitdijk

tjerkwerd

2

ijlst

10 12 11

oudega

13 heeg

workum

la

gaastmeer woudsend hegemer mar

16

hindeloopen

22

elahuizen

ijsselmeer

de fluezen

17

koudum

sleattemer mar balk

bocht van molkwar

21

de luts gaasterland

stavoren bakhuiZen

rijs wyldemerk

mirns

ro

de

f serkli mirn

klif

veerdienst enkhuiZen - stavoren

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

50

oudemirdum

26 25

f oudemirdu mer k li

sloten

id


leeuwa

rden >

legenda legenda

grou

grou

terherneterherne

snitser snitser mar mar

9

9

joure joure oudehaske oudehaske

14 angweer langweer

1415

heerenveen heerenveen

15 19

sint nicolaasga sint nicolaasga

18

18

19

nannewiid nannewiid

20

20

rohel rohel

dskenhuiZen idskenhuiZen

easterskar easterskar

tsjûkemar tsjûkemar echtenerbrugechtenerbrugdelfstrahuiZen delfstrahuiZen oosterzee oosterzee

lemmerlemmer23

24

24

23 bantegabantega 28

27

28

27

1

Afsluitdijk Afsluitdijk Wadden Wadden CenterCenter 1

2

Kazematten Kazematten museum museum 2

3

Grutte Grutte Pier Pier 3

4

Cultuurhistorisch Cultuurhistorisch Centrum Centrum De TiidDe Tiid 4

5

Museum Museum it Tsiispakhûs it Tsiispakhûs 5

6

Mummiekelder Mummiekelder Wiuwert Wiuwert 6

7

Waterpoort Waterpoort Sneek Sneek 7

8

Fries Fries Scheepvaart Museum Museum 8 Scheepvaart

9

Kameleondorp Kameleondorp Terherne Terherne 9

10

Terpdorp Allingawier Allingawier 10 Terpdorp

11

Jopie Jopie Huisman Museum Museum 11 Huisman

12

Houtzaagmolen De RatDe IJlst Rat IJlst 12 Houtzaagmolen

13

13 Palingaak Palingaak Heeg Heeg

14

14 Zwaan Zwaan Langweer Langweer

15

15 Subtropisch Subtropisch Zwembad Zwembad Swimfun Swimfun

16

16 Museum Museum Hindeloopen Hindeloopen

17

17 verdronken Het Het verdronken land van land Elahuizen van Elahuizen

18

18 Kabouterpad Kabouterpad Sint Nicolaasga Sint Nicolaasga

19

19 Museum Museum Joure Joure

20

Zwerfkei RottumRottum 20 Zwerfkei

21

Het Het vrouwtje van Stavoren van Stavoren 21 vrouwtje

22

Kanon Sloten Sloten 22 Kanon

23

Tsjûke en Marchje en Marchje 23 Tsjûke

24

Melkroute Tsjûkemar Tsjûkemar 24 Melkroute

25

Bezoekerscentrum Mar & Klif Mar & Klif 25 Bezoekerscentrum

26

Sybrandy’s Speel- Speelen Natuurpark en Natuurpark 26 Sybrandy’s

27

27 UNESCO UNESCO Werelderfgoed Werelderfgoed Woudagemaal Woudagemaal

28

28 Klokkenstoel Klokkenstoel Bantega Bantega

FonteinFontein 11fountains 11fountains (Kite)surflocatie (Kite)surflocatie

ynspiraasje ynspiraasje

Zwemwaterlocatie Zwemwaterlocatie met strand met strand VVV locatie VVV locatie en/of Informatiepunt en/of Informatiepunt Pontje Pontje Koop tickets Koop tickets in een VVV in een winkel VVV winkel of via of via WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/TICKETS WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/TICKETS

51

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


Langweerder Molen De enige Polder- en Roggemolen in Nederland. Te huur voor 8 personen. Ontdek de meest bijzondere overnachtingen. Zowel ‘s zomers en ‘s winters een bijzondere ervaring! Informatie: info@langweerdermolen.nl of bel 06 29 55 11 05 naar Mevr. C. de Vries

Fryslân op syn bêst! Lynbaen 10, 8551 NW, Woudsend

0514-591525 - info@derakken.nl - www.derakken.nl

IN JOURE VOEL JE JE THUIS, OOK AL KOM JE ER VOOR HET EERST.

Joure is veelbezocht. Niet om wat je er kunt doen of zien, al is dat meer dan je zou denken. Denk maar eens aan de gezellige Midstraat, ons zwemparadijs Swimfun of de prachtig gelegen passantenhaven. Joure is echter vooral de moeite waard door wat Joure met je doet. Dat komt voort uit onze historie. Niet voor niets is Joure de bakermat van Douwe Egberts: Joure ligt op een knooppunt van waterwegen en gewone wegen waar handelaren uit alle windstreken elkaar troffen om hun waren te verhandelen. Dat maakt Joure tot de dag van vandaag gastvrij, ontspannen en gemoedelijk. In Joure voel je je thuis, ook al kom je er voor het eerst.

Scan de QR code!


Ook de vakantieboodschappen doe je gewoon bij PLUS.

Graag de bovenste gebruiken voor het bord!

Graag de bovenste gebruiken voor het bord!

Graag de bovenste gebruiken voor het bord!

Uniek dineren of borrelen in een oude Doopsgezinde kerk!

Gerritsma

Koaldyk 17 // Heeg // T: 0515 442209

Fermaningsteech 1 - 8551 SP Woudsend - T 0514 - 59 12 50

SkipsHotel

Genieten aan het IJsselmeer...

Ontdek onze bijzondere plekjes in nautisch Hindeloopen en Stavoren

SLEEP - EAT - DRINK - ENJOY !

Overnachten: www.skipshotel.nl

Eten & Drinken: www.de-potvis.nl / www.sailors-inn.nl RESTAURANT - HINDELOOPEN


Ontdek Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân Uniek veelzijdig

Start je ontdekkingsreis bij bezoekerscentrum Mar en Klif Interessant voor alle leeftijden!

De Brink 4 Oudemirdum

WWW.NATIONAALLANDSCHAP.FRL


DWARS DOOR HET

NATIONAAL LANDSCHAP

OP DE BRUG TUSSEN MAKKUM EN EXMORRA

We zijn er grutsk op, oftewel trots op, dat vrijwel geheel Waterland van Friesland onderdeel is van een Nationaal Landschap: één van de twintig Nationale Landschappen die ons land kent. In 2006 is het gebied door het Rijk aangewezen als Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Waarom? Juist hier vind je een unieke combinatie van natuurlijke elementen en landschapskenmerken vanuit de cultuurhistorie. Er ontstaat hierdoor een eindeloos palet aan mogelijkheden: wandelen door de natuurgebieden van de IJsselmeerkust, fietsen over natuurlijke glooiingen, (kano)varen op de poelen rondom Heeg, genieten van weidse uitzichten, watersport op de Friese meren en toeren langs Elfstedensteden. Het kan hier allemaal. Op de volgende pagina’s lees je tien routetips om het Nationaal Landschap te ontdekken.

Doorkruis vier landschappen

Ontdekken door te zwerven

In het Nationaal Landschap kun je op een dag vier totaal verschillende landschappen doorkruisen: het kleigebied, het veenen merengebied, Gaasterland én de IJsselmeerkust. Allemaal uniek en met een eigen verhaal. Soms is de historie heel makkelijk te herkennen; aan de IJsselmeerkust vind je bijvoorbeeld nog zoutwaterschelpjes die herinneren aan de vroegere Zuiderzee. Maar meestal vertelt het landschap heel subtiel haar verhaal. Als je erop gaat letten, ontdek je steeds meer.

Een echte aanrader is om het Nationaal Landschap per boot te verkennen en zo vanaf de meren, vaarten en plassen de natuur te beleven. Water en wind voegen extra dimensies toe aan jouw belevenis. Een fiets mee aan boord en je eigen benenwagen geven je de mogelijkheid om het landschap in te trekken. Onderweg zijn de fiets- en wandelknooppunten van de Marrekrite heel behulpzaam. Zo kun je overal naartoe zwerven en verdwaal je nooit.

55

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


DWARS DOOR HET

NATIONAAL LANDSCHAP

2/

P OELENROUTE

OUDEGA

Varen/suppen/kanoën // Variërend aantal km Het Poelengebied tussen de watersportdorpen Heeg, Gaastmeer en Oudega (SWF) is een uniek stukje ongerepte natuur in het veengebied van het Nationaal Landschap. Je vaart door een aaneenschakeling van kleine meertjes, smalle slootjes en kreekjes. Om je heen zie je dichte rietvelden en zogenaamd ‘bûtlân’, wat Fries is voor boezemland waarin het water zijn natuurlijke vrije loop krijgt. Een vogelreservaat voor grutto’s en vergezichten met kerktorens en boerderijen geven dit gebied een echt Fries karakter. Dit waardevolle natuurgebied is prachtig om rustig door te (elektrisch) sloepvaren of te peddelen met een kano of SUP.

1/

RONDJE

Haal een kaartje bij de VVV of kijk op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/POELENROUTE

GAASTERLAND

Fietsen // 55 km Deze route ga je vast en zeker in de kuiten voelen, want door de streek Gaasterland fietsen betekent dat je door een licht glooiend landschap trapt. Soms zie je dat heel goed, maar meestal heb je te maken met zogenaamd ‘vals plat’. Je start bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Landschap: Mar en Klif in Oudemirdum. Vanuit de bossen ga je naar de IJsselmeerkust en weer terug. Onderweg passeer je onder andere boterdorp Balk, natuurgebied de Wyldemerk en het pittoreske Molkwerum. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ RONDJEGAASTERLAND

3/

bezoekers

DE OERSETTERS

Fietsen // 51 km

centrum

Fietsen over water en land, met deze pontjesfietstocht ga je door twee verschillende landschappen in Zuidwest Friesland. Het ene moment fiets je door het waterrijke veengebied van het Nationaal Landschap. Het andere moment ga je door het kleigebied tussen Workum en Makkum, waar je weilanden ziet zover het zicht reikt. De naam ‘oersetters’ verwijst naar de twee voet- en fietsveren die je onderweg tegenkomt. Deze route is gemaakt door ‘Vrienden van de Voetveren’ in samenwerking met de ANWB en is in 2014 uitgeroepen tot de mooiste pontjestocht van Nederland.

Mar en Klif in Oudemirdum is hét startpunt voor een bezoek aan het Nationaal Landschap. Benieuwd naar het ontstaan van de glooiingen in Gaasterland? Welke planten en dieren er in het Nationaal Landschap leven? Of restanten van verdronken dorpen bekijken? Bezoek dan het bezoekerscentrum van het Nationaal Landschap Mar en Klif in Oudemirdum. Leuk voor jong en oud!

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

P ONTJESROUTE

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/OERSETTERS

56


marboei 4/

Midden in de Friese wateren van het Nationaal Landschap liggen tientallen geel-blauwe MarBoeien van Recreatieschap Marrekrite. Geniet al dobberend van de weidsheid, rust en ruimte om je heen op deze wel heel bijzondere aanlegplaatsen.

ST. ODULPHUSPAD

Wandelen // Trajecten van ca. 20 km Stilstaan bij wat écht belangrijk is in het leven? Daarvoor hoef je niet te voet naar Santiago de Compostella. Doe eens de pelgrimsroute Sint Odulphus. Deze is 260 kilometer lang en leidt je door het wonder van de natuur van het Nationaal Landschap in Waterland van Friesland. Ook prima te wandelen in delen van ongeveer 20 kilometer. Elk traject heeft een eigen thema. Neem bijvoorbeeld traject 2 genaamd ‘Lux Aeterna’, Latijn voor ‘Eeuwig Licht’. Een eervolle naam vanwege de prachtige lichtval over het water van de Aldegeaster Brekken bij Oudega (SWF).

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/MARBOEI

Haal een routeboekje bij de VVV of kijk op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ ODULPHUSPAD

6/

RONDJE

SÚDWEST

Varen // 40 km

5/

Deze vaarroute is een ‘staande mast route’ die gaat over de Friese meren en over kleine vaarten zoals De Wimerts. Maar de route is ook heel geschikt voor een sloep of zelfs een kano. Onderweg passeer je IJlst, Workum en gezellige dorpen. Brugwachters heten je onderweg van harte welkom. Stap van boord in het stadje IJlst om op bezoek te gaan bij molenaar Simon Jellema in Houtzaagmolen De Rat. IJlst wordt ook wel houtstad genoemd. Je weet waarom na een bezoek aan museum Houtstad IJlst, waar je alles ziet over de beroemde voormalige Nooitgedagt fabriek.

VISSERSROUTE

Fietsen // 39 km Langs de voormalige Zuiderzee liggen prachtige haventjes en vissersplaatsjes. Maak onderweg een stop in Laaksum, het kleinste vissershaventje van Europa. Bij de stop aan het Oudemirdumerklif wandel je over het Minne Minnespaad. Dit pad is vernoemd naar de laatste ‘fiskerman’, oftewel visser, van Oudemirdum. Elke dag liep Minne vanuit zijn huisje aan het begin van dit pad, met de netten over zijn schouders, naar zijn boot. In de Zuiderzee had Minne zijn eigen schermhaventje. Tot 1939, toen stopte hij omdat er bijna geen paling meer was.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ RONDJESUDWEST

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/VISSERSROUTE

57

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


8/

MAKKUMER

SÚDWAARD

Wandelen // 3 km

7/

Langs de IJsselmeerkust liggen prachtige buitendijkse natuurgebieden zoals de Makkumersúdwaard bij Makkum. Hier zie je ontelbare vogels en geniet je van het uitzicht over het zacht golvende water van het IJsselmeer. Door de Makkumersúdwaard loopt een wandelpad, dat in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli is afgesloten. Maar voor en na dit broedseizoen is het erg de moeite waard om dit gebied te verkennen. Spot het baardmannetje, te herkennen aan de karakteristieke ‘bakkebaarden’. Of kom in oktober wanneer aan de IJsselmeerkust soms meer dan 2.000 kleine zwanen worden geteld.

WATERWERKEN

EN -WEGEN

Autorijden // 181 km Met deze tweedaagse autoroute die hoort bij de ‘Verhalenroute Stromen’ rijd je langs dé boegbeelden van Waterland van Friesland. Inspirerende tips tijdens de route verleiden je tot uitstappen, het maken van een wandeling of het doen van een bezoek. Ook in de herfst of winter. Maak kennis met twee UNESCO Werelderfgoederen, een terpdorp, natuurgebieden, de enige kliffen van Nederland, de Afsluitdijk, maak een oversteek met een autopont en geniet vooral onderweg van de uitgestrekte landschappen van het Nationaal Landschap. Lees de verhalen en ontdek hoe water hier vriend en vijand is van de mensen.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/SUDWAARD

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/WATERWERKEN

9/

VAN STAVOREN

Wandelen // 4 km

friese

Deze wandelroute brengt je langs de 7 schatten van Stavoren. Deze voormalige Zuiderzeestad en Hanzestad kende naast hele goede ook bitter slechte tijden. Toch wisten de bewoners er altijd het beste van te maken en de schoonheid van de oudste havenstad van Friesland te bewaren. Vanuit deze haven werd handel gedreven met vele landen. Bekijk deze wandelroute online of koop een uitgebreide versie met verhalen en weetjes in een VVV winkel of de webshop.

gedichten De Makkumersúdwaard en Vogelkijkhut Skrins zijn ook onderdeel van de Verhalenroute ‘Opladen door ontladen’ van VVV Waterland van Friesland. Lees op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ RUIMTE Friese gedichten hierover.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

SCHATJES

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ SCHATJESVANSTAVOREN

58


vier

LANDSCHAPPEN De IJsselmeerkust De IJsselmeerkust is grotendeels de oude kust van de Zuiderzee. Na de de opening van de Afsluitdijk van de fsluitdijk in 1932 veranderde de zoute zee in een groot zoetwatermeer.

Het kleigebied Je vindt hier nog terpen opgeworpen door de bewoners in een tijd dat het zoute zeewater regelmatig het land overspoelde.

Het veen- en merengebied

10 /

Het veengebied is een laaggelegen, open en weids gebied, waarin een groot aantal meren ligt. Ook kenmerkend zijn de langgerekte sloten en smalle percelen.

KIJK EENS MET

ANDERE OGEN

Fietsen // 40 km

De stuwwallen van Gaasterland

Maak met deze route een uitstap naar een aangrenzend gebied van het Nationaal Landschap: de Greidhoek. Deze route daagt je uit om dit uitgestrekte landschap te bekijken vanuit een heel ander perspectief. Onze blik op het landschap wordt bepaald door wat we zien en door wat we weten. Maar vanuit het perspectief van de zee, het Engelse raaigras of de grutto kom je tot heel nieuwe inzichten. Neem in vogelkijkhut Skrins de tijd om een bijzonder boek dat daar ligt te bekijken en kijk om je heen met een vernieuwde blik. Deze route is een project van de Friese Milieu Federatie.

Wat Gaasterland zo charmant maakt is de afwisseling met hoog- en laaggelegen stukken grond, met bos, weide en water.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ ROUTEGREIDHOEK

Het landelijk Fietsplatform heeft Friesland uitgeroepen tot 5-sterren fietsprovincie. Criteria zijn onder andere de drukte op de fietspaden, het beheer, onderhoud en promotie. Naast Friesland scoort alleen ook Zeeland 5 sterren.

fietsen op

sterrenniveau

Fiets- en

DWARS DOOR HET

wandelkaarten

NATIONAAL LANDSCHAP

De routes kun je makkelijk doen met behulp van een fiets- of wandelknooppuntkaart en de borden onderweg van de Marrekrite. Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij onze VVV winkels én online te bestellen. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/WEBSHOP

59

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


ONTDEK MAKKUM

2

Makkum is vooral bekend van het prachtige strand, maar deze voormalige industrie- en handelsplaats heeft meer te bieden. Ontdek het historische centrum met een (papieren) gids, de gezelligheid én de prachtige natuur nabij het dorp. Overnachten doe je in de haven, in één van de vele hotels, recreatiewoningen of op een kampeerplaats.

1 3

makkum

Dorpswandeling met gids Er zijn vele verhalen te vertellen over Makkum. Ontdek ze door zelf op pad te gaan met een ‘papieren wandelgids’, verkrijgbaar bij de VVV. Of ga ‘op ‘e strún’ met een echte Makkumer gids. Ga langs de rijkversierde gevels van koopmanshuizen de Waag, de eeuwenoude leugenbank en wandel naar de voormalige dorpskern van Makkum. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

Tegenwoordig loop je dan over een dijk tussen de schapen! Uiteraard ontbreekt een bezoek aan Hofleverancier VanNuyen met Skearwinkel en hoedenatelier niet.

Shoppen en terrassen in Makkum Na een dorpswandeling ga je heerlijk winkelen. Even sneupen in lifestyle winkel de Zevende Hemel of modeen cadeauboutique Het Pareltje. Een stoer fleecevest kopen bij Silerswaar of oud aardewerk op de kop tikken bij de antiekwinkel in de Waagsteeg. Kom daarna bij op het Plein: het bruisende hart van Makkum. Hier is meer dan genoeg keus aan terrassen. In het zonnetje is het goed toeven met een hapje en een drankje. Wandel op vrijdag of donderdagmiddag nog even langs de kade en bekijk de schepen van de bruine vloot en de vissers die bezig zijn met hun netten en kratten na een week op zee.

60

Sluis amusement Makkum ligt aan het IJsselmeer en is verbonden met het merengebied. Ga daarom zwerven over het water in Waterland van Friesland in je zeil- of motorboot en leg aan in Makkum voor een verkenning. In de middeleeuwen had Makkum zelfs de bijnaam ‘Poort naar de Zuiderzee’! Het is niet verwonderlijk dat het bij de sluis altijd een drukte van belang is. Neem een kijkje bij en geniet van de bootjes die komen en gaan: echt ‘sluis amusement’! Het water op Maak een fluisterstille rondvaart met nostalgische praam ’t Preamke en vaar door de prachtige binnenwateren en natuurgebieden van Makkum. Opstappen doe je na reservering aan de kade bij de oude panden van aardewerkfabriek de Koninklijke Tichelaar. ’s Avonds is de praam sfeervol verlicht. Liever zelf aan het roer? Ga dan met een sloep een relaxed stukje varen tussen de lelies


DIT IS EEN ADVERTORIAL VAN MAKKUM PROMOTIE ‘IT READE HERT’

4

info

5

1. Rondvaart met ‘t Preamke 2. Surfspot 3. Nautische verhalenroute 4. Vogels spotten Makkumerwaard 5. Sportief op het strand

over de vaart de ‘Lytse Sylroede’, het Van Panhuyskanaal en dan weer terug naar het historisch dorp over de ‘Grutte Sylroede’. Of maak een sportief rondje: peddel in een kano of op een sup en neem onderweg een duik in natuurfris zwemwater. Uniek is dat je vanuit Makkum het Wad op kunt om zeehonden te spotten. Met het klassieke motorschip De Seestern vaar je door de sluis van Kornwerderzand naar de zandbanken op het Wad waar de zeehonden luieren bij eb.

Wandelen over de Waard Ontdek de natuurgebieden bij Makkum: de Makkumerwaarden. Dit zijn unieke natuurgebieden op begroeide zandplaten aan het IJsselmeer. De Makkumer Noardwaard is alleen toegankelijk met een gids, maar in de Makkumer Súdwaard kun je buiten het broedseizoen prachtig wandelen. Ga er vogels spotten, bekijk het rietland en geniet van het uitzicht over het IJsselmeer.

Toeren in de omgeving Via knooppunten of langs uitgestippelde routes rijd je door groene weiden en authentieke dorpen zoals Allingawier, Exmorra, Witmarsum en Kimswerd. Pak hiervoor je eigen fiets of huur eens een e-bike of nog leuker: een e-chopper. Je toert dan als een soort motorrijder op een fluisterstille chopper. Nautische verhalenroute Kunstenaar Marco Käller creëerde een nautische verhalenroute tussen het dorp en recreatiegebied de Holle Poarte bij het strand. Wandel langs stalen verrekijkers en lees de verhalen onderweg, bijvoorbeeld over de naam de Holle Poarte wat gaat over een diepe kolk: een donker gat gevuld met water bewoont door het Wite Wiif. Volgens de inwoners van Makkum was dit de poort naar de hel: De Holle Poarte. Onderweg langs de verhalenroute is de galerie van Marco Käller vrij toegankelijk. Hij exposeert er zijn nautische schilderijen

61

• Papieren wandelgids VVV aan de Súderseewei 11 www.vaterlandvanfriesland.nl • Dorpswandeling met gids www.vannuyenmakkum.nl • Rondvaart met ’t Preamke www.preamke.nl • Sloepverhuur www.zuidwaard.nl • Verhuur kano en SUP www.hetkompasvanmakkum.nl • Verhuur E-bike www.riniafietsen.nl • Verhuur E-chopper www.echoppertrip.nl • Gids voor de Makkumer Noardwaard www.fryskegea.nl • Verhuur surfboards en SUP www.surf-makkum.com www.funsportmakkum.nl • Zeehondentochten www.rondvaartmakkum.nl

en beelden van staal. Je kunt er ongestoord rondkijken, net als in een museum. Vang een glimp op van de kunstenaar aan het werk in zijn atelier.

Sportief of relaxed op het strand Door het ondiepe water van het IJsselmeer is het strand van Makkum kindvriendelijk en geliefd door windsurfers en catamaranzeilers. In de zomer een perfecte plek waar je sportief bezig kunt zijn of juist tot rust kan komen in de zon. De boulevard geeft een echt vakantiegevoel! Bezoek leuke modewinkels, eet een visje en ga lekker relaxen op de terrassen van strandbar Thuishaven of Beachhotel de Vigilante. Kijk voor meer informatie over Makkum op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ MAKKUM

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


.

Lekker stil... elektrisch (schoon) varen...

Schön Leise Fahren mit Elektromotor

RONDVAARTEN BINNENWATEREN / BINNENGEWÄSSER MAKKUM

Route 1: 13:30 - 14:45 uur Route 2: 15:00 - 16:15 uur Route 3: 16:30 - 17:45 uur

opstapplaats Turfmarkt

Taxicentrale v/d Bles -

RESERVERINGEN +31(0)6-55784959

Elke dinsdag & donderdag

opstapplaats Camping Holle Poarte

opstap Turfmarkt 33 Makkum Prijzen : Volwassenen: €10,- p.p. Kinderen: €8,- p.p. (t/m 3 jaar gratis) Honden mogen gratis mee

Bij minder dan 10 personen wordt de route aangepast!

Boek voor privé groepen / groepsarrangementen Buchungen für Privatgruppen / Gruppenarrangements

online reserveren:

WWW.PREAMKE.NL


Kerkstraat 25, Makkum

Kerkstraat 25, Makkum

Welkom!

HÉT WATERSPORT CENTRUM VAN MAKKUM E.O.

Welkom! 0515 - 231651 hoeksemakapper.nl

info@vannuyenmak overnachtenbijdehoflevera

info@vannuyenmakkum.nl info@vannuyenmakkum.nl overnachtenbijdehofleverancier.nl vannuyenmakkum.nl

Welkom!

Kerkstraat 25, Makkum

Kerkstraat 25, Makkum

info@vannuyenmakkum.nl overnachtenbijdehofleverancier.nl

DAGELIJKS GEOPEND VOOR VERHUUR EN LES:

WINDSURFEN • KITESURFEN • CATAMARAN • SUP DIRECT AAN HET STRAND | DE HOLLE POARTE 8 | MAKKUM

WWW.SURF-MAKKUM.COM

MAKKUM ART 2022 Kunst op locaties die meestal verscholen blijven. makkumart.nl

audiotour

10 verhalen over stelling kornwerderzand

ONVERWOESTBARE VERHALEN KAZEMATTENMUSEUM

KAZEMATTENMUSEUM.NL

overn


Laat je verrassen in onze mooie en uitgebreide showroom! SHOWROOM 2500 m2 !! SHOWROOM 2500 m2 !!

In de kerk te Wiuwert bevindt zich een grafkelder met mummies en een tentoonstelling over de Labadisten, Jean de Labadie, Anna Maria van Schurman, Maria Sibylla Merian en Hendrik van Deventer. Monumentale kerk met bijzonder origineel 18e eeuws interieur.

Al sinds 1938 is Sytsma een begrip in Sneek. Sytsma Mooi in Wonen

Zeilmakerstraat 33. 8601 WT Sneek 0515-532338 of 06-18914260

www.sytsma.nl

§

Entree volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en ouder € 4,00 p.p. Entree kinderen: Tot 5 jaar gratis en van 6 tot 12 jaar € 3,00 p.p. Groepen op afspraak, entree € 3,00 p.p. Adres: Terp 1, 8637 VH Wiuwert

www.mummiekelder.nl •

EET& BIERCAFÉ er bijgekregen dat het zeker de moeite waard is om langs te komen.

Openingstijden April en Oktober: 11.00 uur t/m 15.00 uur Mei t/m September: 10.30 uur t/m 16.30 uur

lood s in / gla vies d any Tiff Woona iorgel • s e • a te Dra can ssoir erij cce • Log ding • • Bro eslag f s ona Wo D ver bestrij axatie eubelb T M PTM tworm slag • ken • n Hou edelop aaspla o Inb m2 • K 0 250

mummiekelder

LOGEMENT & KADOSHOP

WIST JE DAT...? WIS sytsma antiek_adv_sneekismeer2018_1-4.indd 1

22-03-18 15:36

> 3B het grootste speciaalbiercafé van Noord Nederland is! > Hier ook heerlijk kunt eten! > Dé locatie is voor gezellig loungen! > Hier ook kunt overnachten!

Bekijk beschikbaarheid:

www.logement3b.nl

WIJDE NOORDERHORNE 2 • 8601 EB SNEEK 0515 418 707 • WWW.BIERCAFE3B.NL

• HISTORISCH HIST STADSHOTEL • IN CENTRUM VAN SNEEK • LIFT AANWEZIG

GASTVRIJHEID DEEL JE! 0515 418 707 • INFO@LOGEMENT3B.NL • WWW.LOGEMENT3B.NL


frysk In Fryslân wordt de tweede officiële taal van Nederland gebruikt: het Fries. Ongeveer een half miljoen mensen spreken deze taal. Wist je dat het Friese alfabet maar 24 letters heeft? De Q en de X worden niet gebruikt. Lees hier handige woorden en zinnen en verrijk je woordenschat in het Fries!

handich

ÚTSPRAKEN

handig

hallo, dag, tot ziens tot morgen proost eet smakelijk welterusten alsjeblieft dankjewel graag gedaan leuk weekend gehad? waar kom je vandaan?

-

uitspraken

goeie, hoi oant moarn tsjoch lekker ite lekker koese asjebleaft tankewol graach dien goed wykein hân? wêr komsto wei?

ik kan je wel zoenen wat zijn we mooi op stap het is helemaal niet koud wonderbaarlijk! niemand is perfect het kan niet voor de koffie niet zeuren daar ben ik geboren en getogen ik vind het geweldig! het gaat door

-

ik kin dy wol tútsje wat binne wy moai fuort it is net in sprút kâld bjusterbaarlik! in bytsje bryk is in minske lyk it kin net foar de kofje net eamelje dêr bin ik hikke en tein ik bin út ‘e skroeven! it giet oan

FRYSK PASPOART Dit paspoort verleent je toegang tot Fryslân. En het is tegelijk een ‘waarm wolkom’, oftewel warm welkom, in de provincie. Hierin zie en lees je waarom Fryslân zo’n bijzondere provincie is. Zo maak je kennis met het Friese gebak ‘oranjekoeke’, de Friese sporten en andere bezienswaardigheden. Bestel nu je paspoort via WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ WEBSHOP

GYSBERT JAPICX Fries is officieel erkend als de tweede taal in Fryslân. Het was er wellicht nooit van gekomen zonder Gysbert Japicx (1603-1666). Deze schoolmeester en voorzanger uit Bolsward was een beroemd dichter en taalkundige in het Fries. In Cultuurhistorisch Centrum ‘De Tiid’ in Bolsward zie je het levensverhaal van deze markante man. Het Friese liefdesgedicht ‘Wobbelke’ in het handschrift van Gysbert Japicx

cijfers ien

twa seis

dagen trije njoggen

fjouwer sân

fiif acht tsien

maandag moandei - dinsdag tiisdei woensdag woansdei - donderdag tongersdei vrijdag freed - zaterdag sneon - zondag snein

65

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


ZEILEND BEURTVEER HEEG-BALK Onbeperkt tapas eten voor € 24,90! Vleesmarkt 9 • Heerenveen • T 0513 844 870

www.gustoheerenveen.nl

• met skûtsje ‘Aleida Hendrika’ • 2,5 uur zeilen • fietsroute 28 km • eigen fiets gratis mee • reserveren 0515-442875

Skûtsjeverhuur “Haghe” www.beurtveer.com

beurtveer_adv_93x66_VVV2017.indd 1

13-01-17 05:50

Een goed geoutilleerde haven Ruime ligplaatsen Vorstvrije winterberging eigen portaalkraan tot 30 ton Schilderwerkzaamheden Vosselaan 67 • 8551 ML Woudsend Technisch onderhoud T +31 514 592018 • reekers@woudsendsail.nl

www.reekerswatersport.nl

gewoon bijzonder! reekers_adv_VVV2018_1-8.indd 1

De KuubsKist is één van de grootste, leukste en meest

AUTO N O D IG ?

Peugeot 108 / Citroen C1

25-02-18 11:26

spraakmakende kringloopbelevenissen van Friesland. Op meer dan 4000 m2 vindt je, naast tweedehands meubelen, een bonte verzameling van brocante, curiosa, antiek, retro,

gewoon bijzonder!

boeken, platen, kleding en nog véél meer. Dit alles overzichtelijk en bijzonder smaakvol gepresenteerd in diverse

De KuubsKist is één gewoon van bijzonder! de grootste

loodsen.

VANAF

gewoon bijzonder! spraakmakende kringloopbelevenis

De gezellig KuubsKist is één van de grootste, leukste meest Kom langs en laat je verrassen door heten enorme

aanbod. De koffie kringloopbelevenissen staat klaar in ons gezellige café. spraakmakende van Friesland. Parkeren is natuurlijk gratis! meer danis 4000 je, naast tweedehands DeOp KuubsKist één m2 vanvindt de grootste, leukste en meest

De KuubsKist is één en 4000 meest m2 vindt je, naast meer dan € 3 9van ,0 de 0 grootste,Opleukste spraakmakende Friesland. meubelen, eenkringloopbelevenissen bonte verzameling vanvan brocante, P ER D A G spraakmakende kringloopbelevenissen van Friesland. Op meer dan 4000 m2 vindt je, naast tweedehands meubelen, een bonte verzameling van brocante 10 0 k m vr ij per dag

curiosa, antiek, retro, boeken, platen, kleding en

bonte verzameling van brocante, curiosa, antiek, retro, nog véél meer. Dit alles overzichtelijk en bijzonder Op meer dan 4000 m2 vindt je, naasteen tweedehands meubelen, boeken, platen, kleding en nog véél meer. Dit alles overboeken, platen, kleding en nog véél smaakvol en gepresenteerd in diverse loodsen. in diverse zichtelijk bijzonder smaakvol gepresenteerd een bonte verzameling van brocante, curiosa, antiek, retro, loodsen.

zichtelijk en bijzonder smaakvol ge

Kom gezellig Dit langs en laat je verrassen door het enorme boeken, platen, kleding en nog véél meer. alles overKom gezellig langs en laat je verrassen door het enorme

loodsen. aanbod. De koffie staat klaar in ons gezellige café.

aanbod. De koffie staat klaar in ons gezellige café. Lemsterpad 22, 8531 AA Lemmer, 0514-534112, www.kringlooplemmer.nl zichtelijk en bijzonder smaakvol gepresenteerd in diverse Parkeren natuurlijk gratis! Parkeren isis natuurlijk gratis!

loodsen.

Lemsterpad 22, 8531 AA Lemmer Kom gezellig langs en laat je verras 0514-534112, www.kringlooplemmer.nl

aanbod. De koffie staat klaar in ons

Kom gezellig langs en laat je verrassen door het enorme

Parkeren is natuurlijk gratis!

aanbod. De koffie staat klaar in ons gezellige café.

0515 - 82 00 04 Sneek 0527 - 50 24 00 Emmeloord

vind de beste auto die bij u past www.azautoverhuur.nl

Parkeren is natuurlijk gratis!

Lemsterpad 22, 8531 AA Lemmer, 0514-534112, www.kringlooplemmer.nl


FOTO: NATALIA PAKLINA

tsjoch Proef het verlangen van het Vrouwtje met dit ‘slokje’ Stavoren. Elke dag staat ze in de haven op de uitkijk naar schepen met waardevolle spullen. Een verhaal over hoogmoed om bij stil te staan. Tsjoch, oftewel proost! Het Vrouwtje was een rijke koopmansweduwe, maar niet tevreden. Ze vroeg een schipper om het kostbaarste bezit in de wereld te vinden. Hij bracht kostbaar graan mee en de Vrouwe werd woedend. Was dat het meest kostbare? Ze liet tegen het advies van een voorbijganger in, die voorspelde dat ze hierdoor in armoede zou vervallen, al het graan in de zee gooien. Haar gouden ring gooide ze ook in zee en zei: ‘Zoals ik deze ring nooit meer zal terugvinden, zal ik ook nooit in armoede vervallen’. Wat onmogelijk leek, gebeurde toch. Eén van haar dienaren vond haar gouden ring terug in de maag van een vis. Vanaf dat moment keerde haar lot en eindigde ze in grote armoede.

Ter ere van het Vrouwtje van Stavoren is door VVV Waterland van Friesland dit slokje van Stavoren uitgebracht. Deze kruidenbitter is verkrijgbaar bij de VVV in Stavoren en in de webshop. Ook van andere steden en dorpen zijn slokjes verkrijgbaar.

Koop jouw ‘slokje’ bij een VVV inspiratiewinkel of online WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/WEBSHOP

67

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


Direct boeken

0 6 53 2 9

49 3 6

Startpunt Uitwellingerga, een pittoresk dorpje nabij Sneek, met een open verbinding - zonder bruggen en sluizen - met de Friese wateren. Ruime parkeer gelegenheid en persoonlijke instructie.

Wij verhuren meer dan 40 open motorboten en luxe kajuitmotorjachten tot 15 m voor 2 tot 12 personen.

Vletverhuur v.a. € 65,– (dagdeel, incl. diesel)

Optimale vakantiebeleving Sloepverhuur v.a. € 80,–

DE VLOOT

PRIJS

2x Valkkruiser 12.60, 4-6 personen

€ 1050 - € 1500 per week

(dagdeel, incl. diesel)

met boeg- en hekschroef

ONDERDEEL VAN HART VAN FRIESLAND Eastwei 8, 8624 TG Uitwellingerga, +31 (0)515-559444 info@hartvanfriesland.nl, www.hartvanfriesland.nl

Alti jd land 2 cent elijk o e ad nder d e vies prij s

Het adres voor goedkoop tanken aan het water! Waarom wij?

Euro 95 (E5) en Diesel (B7) op voorraad Altijd verse brandstof (dezelfde tank als wegstation) Zondags geopend tussen 1 april en 1 september, daarna op afspraak

Garage B. Pietersma Vosseleane 73 8551 ML Woudsend 0514 59 12 36

Altijd goedkoop tanken www.garagepietersma.com

©F d riesl and Hollan

Turfkade 15 • NL-8539 SV Echtenerbrug Tel. +31(0)514 - 541467 info@turfskip.com • www.turfskip.com

Turfskip: van vlet tot royal class motorjacht


motorjacht huren voor een onvergetelijke vakantie in Onbekommerd een motorjacht huren het mooiste vaargebied voor een onvergetelijke vakantie in Nederland het mooistevan vaargebied van Nederland! Huur bij ons een motorboot voor 2 tot 12 pers. voor een onvergetelijke vaarvakantie in Friesland. Vaarbewijs niet nodig.

STOETEN STOETENMOTORJACHTEN MOTORJACHTEN

INFO@STOETEN.COM • WWW.STOETEN.COM WWW.STOETEN.COM UITHEIJING 7 NL 8531 XJ LEMMER INFO@STOETEN.COM tel. +31(0)514 561493 fax +31(0)514 561454

Yachtcharter Wetterwille Tel. 0031-566-688812 info@wetterwille.nl | www.yachtcharterwetterwille.nl

UITHEIJING 7 NL 8531 XJ LEMMER tel. +31(0)514 561493 fax +31(0)514 561454

.

Rust, Ruimte, Water en Natuur

Unbekümmert eine Yacht mieten für einen unvergesslichen Urlaub im Buiskappen schönsten Fahrgebiet der Boottenten Afdekkleden Reparaties Niederlande Diverse hoezen En meer. . .

Groepsaccommodatie Appartementen Elektrosloepen

It Bûtlân 11b ● 8621 DV ● Heeg ● 0515-442717 ● 060223454

GOUDEN PLAKJE

gaastmeer www.goudenplakje.nl

FLYBOARD CLINIC.NL STOETEN MOTORJACHTEN WWW.BOOTMIETENHOLLAND.DE INFO@STOETEN.COM UITHEIJING 7 NL 8531 XJ LEMMER tel. +31(0)514 561493 fax +31(0)514 561454

Locatie: Camping de Kuilart in Koudum

BOEK NU UW BOOT VIA DE QR CODE! Of via www.waterparkterherne.nl of bel 0566-608008 Alle boten zijn vaarbewijs vrij! Sloepen, motorbootjes en zeilboten, kom je ook snel langs? Te huur per dag of voor meerdere dagen.

Kijk op Kupersleantsje 34, 8493 LR Terherne, 0566-608008

www.waterparkterherne.nl

voor onze agenda en online reserveren


Ferwûnderje Laat je ‘ferwûnderje’, oftewel verwonderen, door deze nog veelal onbekende feiten en weetjes van Waterland van Friesland.

1 / OP DE KOP Op de Lieuwe Klazes Leane tussen Workum en Hindeloopen staat de wereld op z’n kop. De bewoners van een boerderij wilden graag uit het raam over de zeedijk kunnen kijken, maar dat is lastig wanneer je in een boerderij woont. Dus waarom de boerderij niet omdraaien?

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

70


2 / kei-leuk

12 / LONDEN PALING

De grootste zwerfkei van Nederland vind je niet tussen de hunebedden in Drenthe, maar bij het Friese dorpje Rottum. Kei-leuk om te weten is dat de steen maar liefst 4,70 meter lang en 2 meter hoog is en 44 ton weegt.

Van 1600 tot 1900 zorgden de zeevaarders uit Heeg altijd voor verse paling in de Engelse hoofdstad Londen. Op de herbouwde Palingaak in Heeg kun je een (avond)vaart maken. Bij de VVV in Heeg vind je meer informatie, ook over de geschiedenis ervan.

7 / BIM BAM Een klokkenstoel is een typisch Fries bouwwerk dat werd gebouwd wanneer er geen geld was voor een kerktoren met luidklok. Een heel mooie klokkenstoel met een klok met een diameter van maar liefst 78 centimeter staat in Bantega.

3 / FRIESE PIRAMIDES

8 / KONINKLIJK VAREN

Hier in het landschap zie je overal ‘slapende’ dijken die ooit bescherming gaven tegen het water. Deze dijken hebben een hoge cultuurhistorische waarde. Er wordt zelfs gezegd dat ze evenveel aandacht zouden moeten krijgen als de Egyptische piramides!

Zie je een schip met zeilnummer VA18? Dat is de Lemsteraak ‘De Groene Draeck’ van de Nederlandse koninklijke familie. Een Lemsteraak is typisch Fries en het ontwerp komt uit Lemmer. Vanuit deze plaats kun je rondvaarten maken met een Lemsteraak.

4 / GAT IN DE DIJK

9 / VLIEGENDE DEUR

Dankzij de vismigratierivier bij de Afsluitdijk kunnen vissen straks weer heen en weer zwemmen tussen het zoete water in het IJsselmeer en het zoute water in de Waddenzee. Uniek in de wereld en van grote betekenis voor de visstand in Waterland van Friesland.

Stap aan boord van praam ‘it Preamke’ in Makkum. De schipper laat je prachtige verborgen plekjes zien rondom Makkum. Onderweg zie je vast kwetterende eenden of een fuut met jongen op haar rug. Soms vliegt er zelfs een ‘vliegende deur’, oftewel zeearend, over!

5 / BAKERMAT

10 / BOVEN WATER

Wat veel mensen niet weten, is dat in het dorp Witmarsum de bakermat ligt van de Doopsgezinde kerk. Menno Simons, de grondlegger van deze stroming die wereldwijd 1,3 miljoen volgers kent, werd hier in 1496 geboren.

Iedereen kent de watersnoodramp van 1953 in Zeeland, maar weinigen kennen de Friese watersnoodramp uit 1825. De boerderij ‘Wolvetinte’ in It Heidenskip werd hierbij ook verzwolgen. Hier zie je nu een Fries uilenbord als monument boven het water uit steken.

6 / LIEFDESMUUR

11 / KOffiekunst

Doe de Elfstegentocht in Woudsend en lees in de steeg Kollegat de namen op de ‘liefdesmuur’. Hier hebben de afgelopen tientallen jaren verliefde en verloofde stelletjes hun relatie toevertrouwd aan de eeuwigheid. De muur is nog steeds populair bij jongeren.

Bekijk in het parkje bij Museum Joure een 5 meter hoog kunstwerk. Kaskade van Klaas Gubbels is een verbeelding van koffie- en theepotten van rood cortenstaal. Het kunstwerk is door middel van crowdfunding naar Joure gehaald, de bakermat van Douwe Egberts.

71

13 / FLAMINGO’S Elk jaar zijn aan de IJsselmeerkust – bij bijvoorbeeld natuurgebied de Steile Bank – in de nazomer flamingo’s te zien. Soms een paar, maar ook wel eens tientallen. Spot de Chileense, de Europese en zo af en toe een Caribische flamingo.

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


Lunchen, borrelen of dineren aan de gezelligste gracht van Sneek!

Grootzand 4 · 8601 AW Sneek T 0515 531 200 · E info@restaurantaandegracht.nl

restaurantaandegracht.nl

MUSEUM SLOTEN & Je ideale startpunt voor de ideale stad

HISTORIE EN TOVERLANTAARNS GEZELLIG ZOMERARRANGEMENT LEUKE WINKEL WWW.MUSEUMSLOTEN.NL Heerenwal 48 8556 XW Sloten | +31 (0)514-531541 open april-oktober di-vr 11-17u za-zo 13-17u feestdagen gesloten

EXPO ‘TWEE ZIELEN,ÉÉN NATUUR’ LINO’S VAN LIENKE BOOT BIJ GEDICHTEN VAN EPPIE DAM


waterland weetjes

Twaalf wetenswaardigheden van Waterland van Friesland, die je wellicht nog niet wist!

Geniet hier van de ruimte in meer dan De totale oppervlakte is

water

land

Fietsen doe je over

841 km

steden

die soms op dorpen lijken en

1.468 km2

36% 64%

7 133 Er zijn

45 natuurgebieden En natuurlijk in één

Nationaal Landschap Met

1.035 km

fietsknoop- wandelknooppuntpaden puntpaden ben je voorlopig nog niet uitgewandeld

dorpen

die soms op steden lijken

177 kerken

Dat zijn er meer dan alle dorpen en steden bij elkaar Gratis aanlegplaatsen voor circa

1.300

schepen

van 5 sterren kwaliteit

25 stranden altijd één dichtbij

DE toren van Spannenburg is met haar 118 meter het

hoogste gebouw van Friesland 73

7 kitesurf hotspots

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


!

W U E I N

ESCAPE ROOM ARRANGEMENT! Boek een Escape avontuur bij Escape Rooms Sneek en sluit af bij Beachclub Sneek!

af

van

ESCAPEN & ETEN

-

€45, p.p.

Bij Escape Rooms Sneek vind je 5 uitdagende Escape Rooms onder één dak. Grote groepen tot 100 personen kunnen bij ons terecht. Wil je daarna gezellig eten? Dan is Beachclub Sneek een unieke en uitstekende locatie! Met een combideal vanaf €45,- p.p. heb je gegarandeerd een origineel én verrassend uitje waar iedereen nog lang over napraat! Reserveer via www.escaperoomssneek of bel: 0633601631.

Escape Rooms Sneek Smidsstraat 5, 8601 WB, Sneek www.escaperoomssneek.nl | 0633601631|info@escaperoomssneek.nl

Beachclub Sneek Paviljoenwei 6, 8626 GD, Sneek www.beachclubsneek.nl | 0618197052 | info@beachclubsneek.nl


adressen overnachten hotels en pensions Stadsherberg ‘Het wapen van IJlst’ Galamagracht 2, 8651 EB IJlst 0031(0)515-531315 www.wapenvanijlst.nl Hotel de Groene Weide

Snekerstraat 2

8701 XD

Bolsward

0031(0)515-572284

www.hoteldegroeneweide.nl

Hotel de Wijnberg

Marktplein 5

8701 KG

Bolsward

0031(0)515-572220

www.wijnbergbolsward.nl

Snoozz Hotels

Appelmarkt 10a

8701 KH

Bolsward

0031(0)85-0787770

www.snoozzhotels.com

Aan het Water - Bed - Boot - Bungalow

Gouden Boaijum 4

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442703

www.aanhetwater.nl

Hotel - Grand Café de Watersport

De Skatting 44

8621 BW

Heeg

0031(0)515-442229

www.dewatersportheeg.nl

Waterherberg It Beaken

It Eilân 65

8621 CT

Heeg

0031(0)515-745049

www.waterherbergitbeaken.nl

Hotel de Stadsboerderij

Nieuwe Weide 9

8713 JD

Hindeloopen

0031(0)514-521278

www.destadsboerderij.nl

Skipshotel Hindeloopen

Oosterstrand 3

8713 JS

Hindeloopen

0031(0)88-0504158

www.skipshotel.nl

Hajé Hotel Joure

Klokmakkerij 1

8501 ZS

Joure

0031(0)513-413555

www.haje.nu

Hotel Country Rose

Woudfennen 10

8503 BA

Joure

0031(0)513-415200

www.dewoudfennen.nl

Hotel Anne-Klare

Zijl 1

8501 AZ

Joure

0031(0)513-410030

www.hotelanneklare.nl

Hotel-Restaurant Greate Pier

Greate Pierwei 9

8821 LV

Kimswerd

0031(0)517-853086

www.hotelgreatepier.nl

Hotel Lemmer

Polderdijk 1

8531 EW

Lemmer

0031(0)514-563376

www.hotellemmer.nl

Sporthotel Iselmar

Plattedijk 16

8531 PC

Lemmer

0031(0)514-569096

www.iselmar.nl

Hotel 't Doktershûs

Nieuwburen 30

8531 EH

Lemmer

0031(0)514-850161

www.tdoktershus.nl

Pension 't Lytse Knipke

Ooievaarsnest 29

8531 JL

Lemmer

0031(0)6-11023255

www.lytseknipke.nl

Pension de Stjelp Pleats

Pasveer 6

8531 DL

Lemmer

0031(0)6-27181139

www.destelpboerderij.nl

Hotel en Pannenkoekenhuis de Waag

Markt 13

8754 CM

Makkum

0031(0)515-231447

www.hoteldewaagmakkum.nl

Strandhotel Vigilante

Holle Poarte 10

8754 HC

Makkum

0031(0)515-238222

www.strandhotelvigilante.nl

Villa Mar

Ds. L. Touwenlaan 5

8754 BP

Makkum

0031(0)515-232468

www.villa-mar.com

Hotel Gaasterland

Marderleane 21

8572 WG

Rijs

0031(0)514-581741

www.hotel-gaasterland.nl

Hotel Restaurant Jans

Mientwei 1

8572 WB

Rijs

0031(0)514-581250

www.hoteljans.nl

Amicitia Hotel

Graaf Adolfstraat 37

8606 BT

Sneek

0031(0)515-436800

www.amicitiahotel.nl

Van der Valk Hotel Sneek

Burg. Rasterhofflaan 1

8606 KZ

Sneek

0031(0)515-481818

www.hotelsneek.nl

Logement 3B

Wijde Noorderhorne 2

8601 EB

Sneek

0031(0)515-433081

www.logement3b.nl

Stadsherberg Sneek

Lemmerweg 8

8607 BZ

Sneek

0031(0)515-855844

www.stadsherbergsneek.nl

Hotel Restaurant 't Schippershuis

Buorren 69

8493 LD

Terherne

0031(0)566-745010

www.tschippershuis.nl

Hotel Restaurant WeidumerHout

Dekemawei 9

9024 BE

Weidum

0031(0)58-2519888

www.weidumerhout.nl

Hotel 'Gast Inn'

Sylspaed 75

8711 EC

Workum

0031(0)515-543250

www.hotelgastinn.nl

bed & breakfast B&B Pension Perruque

B&B Lyklamastate

Stadslogement By Peek

Ds L. Tinholtstraat 2,8723 CX Koudum 0031(0)514-523337 www.perruque.nl

Lyklamawei 4, 8566 JL Nijemirdum 0031(0)514-571796 www.lyklamastate.nl

Singel 35,8601 AG Sneek 0031(0)6-46267890 www.bypeek.nl

B&B de Theetuin Menno van Coehoornweg 1, 8563 AD Wijckel 0031(0)6-29249520 www.detheetuinwijckel.com Herberg de Gekroonde Leeuw

Sytzamaweg 15

8822 VB

Arum

0031(0)6-44476866 www.degekroondeleeuw.nl

Landgoed Allingastate

Meerweg 3

8758 LC

Allingawier

0031(0)6-22543204

www.allingastate.nl

Vakantiewoning It Annahús

Meerweg 10

8758 LC

Allingawier

0031(0)6-20491228

www.boerjanenpauline.nl www.buterhus.nl

It Bûterhûs

Van Swinderenstraat 8

8561 AP

Balk

0031(0)6-12865018

Lekker koese by ús

Bandsloot 26

8538 RG

Bantega

0031(0)6-49809030 www.lekkerkoese.nl

Rufus aan het Water

Bloksleat 8

8512 AA

Broek

0031(0)513-412594

www.rufus.nl

B&B Dearsum

Nr. 18

8644 VR

Dearsum

0031(0)515-521785

www.bedenbrochje.nl/lijst/bb-dearsum

75

ADRESSEN


B&B De Oude Dame

Van Eysingaleane 11

8734 GC

Easterein

0031(0)6-29377717

www.oudedame.nl

Landgoed Koepeltjesplaats

Boerestreek 12

8757 JS

Gaast

0031(0)6-28719200

www.koepeltjesplaats.nl

Aldwar Pleats

Munkedyk 1

8611 JP

Gaastmeer

0031(0)515-469568

www.aldwar.nl

B&B Boerderij de Tempel

De Ryp 9

8658 LL

Greonterp

0031(0)515-579751

www.boerderijdetempel.nl

B&B Logies De Houtdijk

Houtdijk 1

8571 RP

Harich

0031(0)6-53749711

www.houtdijk.nl

Aan het Water - Bed - Boot - Bungalow

Gouden Boaijum 4

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442703

www.aanhetwater.nl

Atelier B&B 'Sinnestriel'

Kleine Weide 5

8713 KZ

Hindeloopen

0031(0)6-17729425

www.marijtebrandsma.nl

B&B Nooit Gedagt

Eegracht 8A

8651 EG

IJlst

0031(0)6-40262332

www.nooit-gedagt.nl dewolvetinte@hotmail.com

B&B de Wolvetinte

Skar 4

8724 LE

It Heidenskip

0031(0)6-36277397

B&B Zathe De Spieker

Aenkommewei 4

8735 HH

Itens

0031(0)6-43950569 www.despieker.eu

B&B Cecilia Catharina

Meenscharweg 5

8501 ZG

Joure

0031(0)513-412230

www.cecilia-catharina.nl

Bed & Breakfast Klaar

t Zand 2

8501 BB

Joure

0031(0)513-850126

www.klaar-joure.nl

Bed & Brochje Safier

Uilke Boonstralaan 69

8501 EA

Joure

0031(0)6-36263829

www.safierjoure.nl

B&B Joarum

Joarumerleane 21

8732 EC

Kubaard

0031(0)6-23818638

www.joarum.nl

Logies aan het Meer

Boarnsweachsterdyk 3

8525 EA

Langweer

0031(0)513-499247

www.logiesaanhetmeer.nl

t Doktershûs

Nieuwburen 30

8531 EH

Lemmer

0031(0)514-850161

www.tdoktershus.nl

Beach Suites

Vuurtorenweg 1A

8531 HJ

Lemmer

0031(0)6-10064606 www.beachsuite.nl

B&B Easy to Sleep

Langestreek 1a

8531 HV

Lemmer

0031(0)6-11451616

www.easytosleep.info

B&B Margriet

Blazer 29

8531 CE

Lemmer

0031(0)6-49401706

www.huuronschalet.nl

B&B de Stjelp Pleats

Pasveer 6

8531 DL

Lemmer

0031(0)6-27181139

www.destelpboerderij.nl

Pension 't Lytse Knipke

Ooievaarsnest 29

8531 JL

Lemmer

0031(0)6-11023255

www.lytseknipke.nl

Vereniging Bed & Brochje

Schoterlandseweg 56

8454 KG

Mildam

0031(0)513-841130

www.bedenbrochje.nl

Bed & Breakfast Rijsterbosch

Marderleane 2

8572 WG

Rijs

0031(0)514-855100

www.rijsterbosch.nl

B&B Oan 'e feart

Zuiderlaan 8

8746 NE

Schraard

0031(0)6-40130560

dutsyreitsma7@hotmail.com

Op 't Skik

Ivige Leane 9

8629 WB

Scharnegoutum

0031(0)6-53107408

hinke_punter@yahoo.com

B&B de Scharren

Scharren 27a

8715 HM

Scharsterbrug

0031(0)6-52586202

www.descharren.nl

Lekkerwegbijleeuwen

Looxmastraat 31

8603 XR

Sneek

0031(0)6-14890193

www.lekkerwegbijleeuwen.nl

Stadslogement Kingsize

Prins Hendrikkade 20

8601 CB

Sneek

0031(0)515-487605

www.stadslogementkingsize.nl

B&B Basalt aan See

Voorstraat 13

8715 HW

Stavoren

0031(0)514-681978

www.benbbasaltaansee.nl

B&B Hotelschip “Zeven Wouden"

Achter station Stavoren

Stavoren

0031(0)6-51256861

www.zeven-wouden.de/nl

Wijndomein de Heidepleats

Heide 13

8521 DE

St. Nicolaasga

0031(0)6-30065107

www.deheidepleats.nl

Villa Envie, luxe B&B aan het water

Harspit 23

8493 KB

Terherne

0031(0)6-45744866

www.villaenvie.nl

B&B de Hofstee

t Noard 26

8721 GC

Warns

0031(0)514-593751

www.bnbdehofstee.nl

B&B de Pastory

Mennistepaed 1

8721 GB

Warns

0031(0)6-52322562

www.bnbpastory.nl

B&B Ûnderdak

Het Sou 26

8721 GZ

Warns

0031(0)514-594936

hbreimer@cs.com

Herberg Boswijck

Jachtlustweg 16

8563 AA

Wijckel

0031(0)514-854613

www.herbergboswijck.nl

B&B de Garaazje

Doltewal 14

8711 AX

Workum

0031(0)6-25410253

www.bbdegaraazje.nl

B&B bij Osinga`s Thùs

Koetshuislaan 7

8551 PV

Woudsend

0031(0)514-591703

Osing63@hetnet.nl

B&B MID83

Midstrjitte 83

8551 PK

Woudsend

0031(0)6-24374184

www.mid83.nl

Bed & Breakfast Volonté

Schoonoord 2

8633 KB

Ysbrechtum

0031(0)6-14226021

www.bedandbreakfastvolonte.nl

Vakantiewoningen Landgoed Koepeltjesplaats

Luxe vakantie Friesland

Villa Waterliefde

Boerestreek 12, 8757 JS Gaast 0031(0)6-28719200 www.koepeltjesplaats.nl

Leeuwarderweg 10, 8505 AA Snikzwaag 0031(0)513-412864 www.luxevakantiefriesland.nl

De Traankokerij 32, 8715 EH Stavoren 0031(0)6-10378319 www.villawaterliefde.nl

Vakantiewoning Cnossen

Rige 1

8617 LA

Abbega

0031(0)515-569683

www.appartementverhuurcnossen.nl

Vakantiewoning It Annahús

Meerweg 10

8758 LC

Allingawier

0031(0)6-20491228

www.boerjanenpauline.nl

Lutz Jachthaven en Watervilla's

Sleatemar 1a

8561 BJ

Balk

0031(0)514-603434

www.watervillahuren.nl

De Stipe

Meerweg 23

8561 AV

Balk

0031(0)514-602406

www.destipebalk.nl

St. Sweachmermole - Langweerder Molen Boarnsweachsterdyk 3

8526 GA

Boornzwaag

0031(0)513-499119

www.langweerdermolen.nl

Vakantiewoning 'Hûs Bommelstein'

8526 GK

Boornzwaag

0031(0)6-21893182

www.bommelstein.info

Wielenlaan 85

De Hoek Watersport

Nummer 1

8528 DT

Dijken/Langweer 0031(0)513-499116

www.dehoekwatersport.nl

Vakantiewoning Schepers

Hoofdweg 31

8537 SC

Echten

www.meertjeukemeer.nl

0031(0)514-542132

Waterhuis Boppe

Mardyk 3

8581 KG

Elahuizen

0031(0)6-53180354

www.waterhuisboppe.nl

Aldwar Pleats

Munkedyk 1

8611 JP

Gaastmeer

0031(0)515-469568

www.aldwar.nl

Recreatiepark Gaastmeer

Munkedyk 2

8611 JM

Gaastmeer

0031(0)515-469566

www.waterrecreatiesyperda.nl

Beheervereniging Het Piel

Pieldyk

8611 JV

Gaastmeer

0031(0)6-11061762

www.vakantiehuisgaastmeer.nl

Vakantiehuis de Pondok

J.J. Hofstrjitte 6a

8611 JT

Gaastmeer

0031(0)6-51188953

www.pondokgaastmeer.nl

Aan het Water - Bed - Boot - Bungalow

Gouden Boaijum 4

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442703

www.aanhetwater.nl

Bella Vista

It Eilân 56-61

8621 CS

Heeg

0031(0)515-442500

zoekenboek.waterlandvanfriesland.nl

Boot&Huis

Gouden Boaijum 14 F

8621 CV

Heeg

0031(0)6-45932547

zoekenboek.waterlandvanfriesland.nl

Vakantievilla Friesland

Gouden Boaijum 14 G

8621 CW

Heeg

0031(0)6-21961508

www.vakantievillafriesland.com

Vakantievilla Waterworld

Gouden Boaijum 14L

8621 CV

Heeg

0031(0)621595070

www.goudenboaijum.nl

Vakantiewoning Heeg - Gouden Boaijum Gouden Boaijum 14 K

8621 CV

Heeg

0031(0)6-10234390

www.vakantiewoningheeg.com

Vakantiewoning Meerzicht

8621 CS

Heeg

0031(0)515-442500

zoekenboek.waterlandvanfriesland.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

It Eilan 55

76


VVV Waterland van Friesland - vakantiewoningen

Harinxmastjitte 36

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442500

zoekenboek.waterlandvanfriesland.nl

Waterherberg It Beaken

It Eilân 65

8621 CT

Heeg

0031(0)515-745049

www.waterherbergitbeaken.nl

Vakantiehuis "Noppes Klinte"

Klinten 1

8713 KW

Hindeloopen

0031(0)6-55140037

www.noppesklinte.nl

Vakantiewoning Uus Klinte

Oosterstrand 16

8713 JS

Hindeloopen

0031(0)6-46441326

info@waterlandvanfriesland.nl

Recreatiepark Idskenhuizen

Mastersein 12

8523 NK

Idskenhuizen

0031(0)513-431846

www.rp-idskenhuizen.nl

Werf IJlst 'Sinnehúskes'

Sneekerpad 4

8651 NE

IJlst

0031(0)6-13344313

www.werfijlst.nl

Vakantiewoning de Greiden (Villapark Waterwende)

De Greiden 10

8553 MC

Indyk (Woudsend)

0031(0)515-442500

zoekenboek.waterlandvanfriesland.nl

Vakantiehuis Aquaholic

De Stringen 15

8723 DA

Koudum

0031(0)6-53266477

www.vakantiehuisfriesemeren.nl

Aqua-State vakantiewoningen

Brekkenweg 10

8531 PM

Lemmer

0031(0)6-28470224

www.aqua-state.nl

Huur ons Chalet

Plattedijk 25-41

8531 PB

Lemmer

0031(0)6-49401706

www.huuronschalet.nl

Recreatiecentrum Iselmar

Plattedijk 16

8531 PC

Lemmer

0031(0)514-569096

www.iselmar.nl

Vakantie Appartement Costa De Lemmer Kortestreek 9

8531 JE

Lemmer

0031(0)6-10905605

facebook.com/costadelemmer

Vakantiewoningen De Bekedamster

8566 JE

Nijemirdum

0031(0)514-571597

www.bekedamster.nl

Hoitebuorren 12

Vakantiewoning Fam. Plet

Sluisweg 8

8515 CR

Oldeouwer

0031(0)6-5321524

www.oldeouwer.info

Vakantiehuis "De Brekken"

De Tsjerne 11

8614 AS

Oudega

0031(0)6-47131733

www.vakantiehuisdebrekken.com

Liefs uit Friesland

Sminkewei 1

8567 JB

Oudemirdum

0031(0)6-24595120

www.liefsuitfriesland.frl

Vakantiehuisje Gaasterland

Huningspaed 9

8567 LL

Oudemirdum

0031(0)6-15601665

www.vakantiehuisje-gaasterland.nl

Vakantiewoning Pake's Huus

Beukenlaan

Oudemirdum

0031(0)6-46313798

www.lief-huisje.nl

Vakantiewoning Leeuwerik

Fonteinbos

Oudemirdum

0031(0)58-2551247

www.luxehuis.nl www.de-reiger.com

Vakantiewoning "De Reiger"

Fonteinwei 12/34

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)58-2562112

Vakantiewoning "Het Roodborstje"

Fonteinwei 12-52

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)6-23445063 www.hetroodborstje.nl

Vakantiewoning Sijsje

Fonteinwei 12-35

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)10-2123622

sdebosch-bot@hetnet.nl

Vakantiewoning De Vlaamse Gaai

Fonteinwei 12/32

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)58-2152760

www.hetfonteinbos.nl janelliedouma@gmail.com

Vakantiewoning Yn 'e Lijte

Hoitebuorren 3

8567 JZ

Oudemirdum

0031(0)514-571337

Vakantiehuisjes Marsherne

Marsherne 8

9013 CG

Poppenwier

0031(0)566-602445 www.marsherne.nl

Bosvilla Rijs

Marderleane 1

8572 WG

Rijs

0031(0)6-83220887

Vakantie bij het Rijsterbos

Leise Leane 1

8572 WH

Rijs

0031(0)514-571442

www.bosvillarijs.nl www.vakantiehuis-rijsterbos-friesland.nl

Villa Scorpio

Marderleane 1-3

8572 WG

Rijs

0031(0)6-13204741

www.villascorpio.nl

Vakantiewoning Bosk en Wetter

Lutswal 14

8564 HA

Ruigahuizen

0031(0)6-33029730

www.boskenwetter.nl

Vakantiewoning Us Datsja

Rûchhústerwei 18

8564 HE

Ruigahuizen

0031(0)6-54694755

www.hetslauerhoff.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

It Âld Hússtee

Nummer 9A

8613 JH

Sandfirden

0031(0)6-19360727

www.italdhusstee.nl

8517 HZ

www.woningscharsterbrug.nl

Woning aan open vaarwater

Trijegea 15

Scharsterbrug

0031(0)6-53645783

Vakantiewoning Âlde Bakhûs

Jacobus Boomsmastraat 5 8565 GE

Sondel

0031(0)6-53136639

zoekenboek.waterlandvanfriesland.nl

Vakantiewoning Brouwershûs

Dwinger 22

Stavoren

0031(0)6-22693530

www.brouwershus.nl www.frieslandvillas.com

8715 HV

Friesland Villas

Middelweg 87

8715 EV

Stavoren

0031(0)6-41273724

Vakantiewoning Kuiper

Heide 19

8521 DE

St. Nicolaasga

0031(0)55-3664358 sykuiper@versatel.nl

d' Oude Herbergh

Ûtbuorren 15

8493 MA

Terherne

0031(0)6-52024235

www.deoudeherbergh.nl

Terherne Haven

Kupersleantsje 5

8493 LR

Terherne

0031(0)566-652707

www.terhernehaven.nl

Vakantiewoning De Coehoorn

Menno van Coehoornweg 12 8563 AD

Wijckel

0031(0)6-44282023

www.vakantiewoningdecoehoorn.nl

Aquacamping de Rakken

Lynbaen 10

Woudsend

0031(0)514-591525

www.derakken.nl

8551 NW

appartementen Appartementen Lyklamastate

Vakantieboerderij Sneek

Lyklamawei 4, 8566 JL Nijemirdum 0031(0)514-571796 www.lyklamastate.nl

It Ges 10, 8606 JK Sneek 0031(0)515-755751 www.vakantieboerderijsneek.nl

Vakantiewoning It Annahús

Meerweg 10

8758 LC

Allingawier

0031(0)6-20491228

www.boerjanenpauline.nl

It Bûterhûs

Van Swinderenstraat 8

8561 AP

Balk

0031(0)6-12865018

www.buterhus.nl

Landgoed Koepeltjesplaats

Boerestreek 12

8757 JS

Gaast

0031(0)6-28719200

www.koepeltjesplaats.nl

Attema Sate

Yntemapolder 2

8611 JS

Gaastmeer

0031(0)515-469359

www.attema-sate.nl

Jachtwerf De Poel

Munkedyk 24

8611 JM

Gaastmeer

0031(0)515-469732

jachtwerfdepoel@outlook.com

De Groene Parel Gaasterland

Westerein 21

8571 GB

Harich

0031(0)6-34912748

www.groeneparelgaasterland.nl

VVV Waterland van Friesland - afdeling vakantiewoningen

Harinxmastjitte 36

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442500

zoekenboek.waterlandvanfriesland.nl

Four Seasons Friesland

Atseburenweg 8

8762 PJ

Hieslum

0031(0)6-50860405 www.fourseasons.frl

Loft in Koudum

Verlengde Hoofdstraat 1

8723 AS

Koudum

0031(0)6-48707305

www.loftinkoudum.nl

B&B Pension Perruque

Ds L. Tinholtstraat 2

8723 CX

Koudum

0031(0)514-523337

www.perruque.nl

Slapen in it Heidenskip

Ursuladijk 12

8724 HR

It Heidenskip

0031(0)515-543064

www.slapeninitheidenskip.nl

Het Schiphuys

Pontdyk 4A 004

8525 GG

Langweer

0031(0)6-53478779

www.hetschiphuys.com

Appartement Vissersburen

Vissersburen 9

8531 EB

Lemmer

0031(0)6-15223446

emgortdoedel@gmail.com

Appartementen 't Doktershûs

Nieuwburen 30

8531 EH

Lemmer

0031(0)514-850161

www.tdoktershus.nl

Overnachten bij de Hofleverancier

Kerkstraat 25

8754 CR

Makkum

0031(0)515-231651

www.overnachtenbijdehofleverancier.nl

B&B Lyts Kanaän

Seerp van Galemawei 17

9022 AC

Mantgum

0031(0)58-7110321

www.lytskanaan.nl

Noflik appartement

Hege Bouwen 31

8566 JB

Nijemirdum

0031(0)6-27510257

www.noflikappartement.nl

77

ADRESSEN


Boerderij Appartementen Ûnder de Wol

De Band 12a

8614 JE

Oudega (SWF)

0031(0)515-820900

Elisabeth Hoeve Boerderijlodges

Ruchhusterwei 2

8564 HD

Ruigahuizen

0031(0)6-41480711

www.underdewol.nl www.appartementen-elisabethhoeve.nl

Stadslogement By Peek

Singel 35

8601 AG

Sneek

0031(0)6-46267890

www.bypeek.nl

Stadslogement Valentijn

Gedempte Pol 30

8601 BZ

Sneek

0031(0)6-20135756

www.valentijnlogement.nl

Swettestate

G.Borgesiuslaan 4

8603 BJ

Sneek

0031(0)515-715489

www.swettestate.nl

Het Hanzehuis

Noord 2

8715 HR

Stavoren

0031(0)514-681453

www.hanzehuis.nl

Recreatiebedrijf De Koevoet

Troelstraweg 17

8524 DK

Teroele

0031(0)513-431685

www.dekoevoet.nl www.hartvanfriesland.nl

Hart van Friesland

Eastwei 8

8624 TG

Uitwellingerga

0031(0)515-559444

Aldehoeve-logies

Aldewei 26

8711 BT

Workum

0031(0)6-20608555 www.aldehoeve-logies.nl

Vakantieparken Recreatiepark Tusken de Marren

Ljouwerterdyk 63

8491 ML

Akkrum

0031(0)85-8880520 www.tuskendemarren.nl

Lutz Jachthaven en Watervilla's

Sleatemar 1a

8561 BJ

Balk

0031(0)514-603434

www.watervillahuren.nl

Vakantiepark Eigen Wijze

Schoterpad 1

8314 RA

Bant

0031(0)527-261899

www.vakantieparkeigenwijze.nl

Friese Meren Villa's

Hoofdweg 104

8539 ST

Echtenerbrug

0031(0)514-745074

www.friesemerenvillas.nl

Vakantiepark De Pharshoeke

Pharshoeke 61

8621 CW

Heeg

0031(0)515-442314

www.pharshoeke.nl

VVV Waterland van Friesland - afdeling vakantiewoningen

Harinxmastjitte 36

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442500

zoekenboek.waterlandvanfriesland.nl

Recreatiepark Idskenhuizen

Mastersein 12

8523 NK

Idskenhuizen

0031(0)513-431846

www.rp-idskenhuizen.nl

Villapark Langweer

Pontdijk 8F

8525 GG

Langweer

0031(0)513-499758

www.villaparklangweer.nl

Recreatiecentrum Iselmar

Plattedijk 16

8531 PC

Lemmer

0031(0)514-569096

www.iselmar.nl

Beach Resort Makkum

Langezand 2

8754 HR

Makkum

0031(0)515-232285

www.makkumbeach.nl

RCN de Potten

De Potten 2

8626 GG

Offingawier

0031(0)515-415205

www.rcn.nl

Bungalowpark Sondel

Beuckenswijkstraat 26

8565 GN

Sondel

0031(0)514-602300

www.bungalowparksondel.nl

Landal Waterpark Sneekermeer

Jongebuorren 5

8493 LX

Terherne

0031(0)566-689351

www.landal.nl/parken/ waterpark-sneekermeer

Recreatiepark Landal Elfstedenhart

De Terp 1

8748 EH

Witmarsum

0031(0)517-700555

www.landal.nl/parken/ elfstedenhart

0031(0)6-51076609

www.dedzjum.nl/ de-huiskamer-van-dedzjum

bijzondere overnachtingen Het Kleine Paradijs

Holiday Boatin - Doerak Sneek

Meilahuzen 9, 8734 GA Easterein 0031(0)6-45455544 www.hetkleineparadijs.nl

Eeltjebaasweg 3, 8606 KA Sneek 0031(0)515-413781 www.holidayboatin.nl

Huiskamer van Dedgum

Buren 16

8764 PR

Dedgum

Hylperhuis

Tuinen 5-7

8713 KK

Hindeloopen

0031(0)88-0504158

www.hylperhuis.nl

VaarHuis Vakanties

Tolhûswei 9

8501 ZP

Joure

0031(0)85-4832140

www.vaarhuis.nl

Rent to Enjoy

Ds L. Tinholtstraat 2

8723 CX

Koudum

0031(0)514-523337

www.renttoenjoy.nl

De Genieterij' - Tiny houses

Dammenseweg 51

8723 CM

Koudum

0031(0)514-521354

www.degenieterij.com

Lake House Sneekermeer

Paviljoenwei 12-21

8626 GD

Offingawier

0031(0)6-24990232

www.lakehousesneekermeer.nl

Trending Tent

Jan Schotanuswei 106a

8567 HH

Oudemirdum

0031(0)6-24528257

www.trendingtent.nl

Logement 3B

Wijde Noorderhorne 2

8601 EB

www.logement3b.nl

Boei en Boot Museum Woudsend

Bewaarskoallesteech 1

8551 SC

Sneek

0031(0)515-433081

Stavoren

0031(0)6-24528257

Woudsend

0031(0)514-591250

www.museumwoudsend.nl

groepsaccommodaties Groepsaccommodatie-Friesland Leeuwarderweg 10, 8505 AA Snikzwaag 0031(0)513-412864 www.groepsaccommodatie-friesland.nl De Stipe Groepsaccommodaties

Meerweg 23

8561 AV

Balk

0031(0)514-602406

www.destipebalk.nl

De Ulepanne

Tsjamkedykje 1

8561 HA

Balk

0031(0)514-602982

www.ulepanne.nl

Het Vijfde Seizoen

Middenweg 108

8538 RA

Bantega

0031(0)6-20622565

www.hetvijfdeseizoen.com

Gerbrandy State

Yndyk 2

8635 VD

Boazum

0031(0)515-521110

www.gerbrandy-state.nl

Het Kleine Paradijs

Meilahuzen 9

8734 GA

Easterein

0031(0)6-45455544 www.hetkleineparadijs.nl

Aan het Water - Bed - Boot - Bungalow

Gouden Boaijum 4

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442703

www.aanhetwater.nl

Ottenhome Heeg

Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Waterherberg It Beaken

It Eilân 65

8621 CT

Heeg

0031(0)515-745049

www.waterherbergitbeaken.nl

Zeilinstituut de Bird

De Burd 19

8621 JX

Heeg

0031(0)515-442844

www.debird.nl www.itflinkeboskje.nl

It Flikeboskje

Flinkeboskje 2

8584 WV Hemelum

0031(0)6-23351180

Frisian Sailing Company

Emmakade 8

8531 DT

Lemmer

0031(0)514-566000

www.frisian-sailing.com

Groepsaccommodatie De Bekedamster

Hoitebuorren 12

8566 JE

Nijemirdum

0031(0)514-571597

www.bekedamster.nl

Fries en Fruitig Nijhuizum

Nummer 9

8775 XD

Nijhuizum

0031(0)6-40776464

www.friesenfruitig.com

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

78


Us Hiem

Tsjerkewei 2

8614 JD

Oudega (SWF)

0031(0)515-745023

www.ushiem.frl

Recreatie De Kievit/Het Kievitsnest

Jousterweg 82

8465 PL

Oudehaske

0031(0)513-677658

www.dekievit.com

Landhuis Kippenburg

Kippenburg 5

8567 ha

Oudemirdum

0031(0)598-422279

www.kippenburg.nl

Nynke's Pleats

Buren 25

8756 JP

Piaam

0031(0)6-55398700

www.nynkespleats.nl

De Witakker

Marderleane 3

8572 WG

Rijs

0031(0)6-53555549

www.dewitakker.nl

Kampeerboerderij Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

JFT Watersport & het Toppunt

Top 3

8606 JT

Sneek

0031(0)515-443867

www.jft-watersport.nl

Kampeerboerderij Hettinga

Utbuorren 48

8493 MA

Terherne

0031(0)566-689239

www.kampeerboerderijhettinga.nl

Hart van Friesland

Eastwei 8

8624 TG

Uitwellingerga

0031(0)515-559444

www.hartvanfriesland.nl

De Weyde Blick

t Sou 29

8721 GX

Warns

0031(0)514-681428

www.deweydeblick.nl

Pollepleats

De Kat 20

8616 LB

Westhem

0031(0)515-579342

www.pollepleats.nl

campings Boerencamping Half-Hichtum

Camping Hindeloopen

Hichtumerweg 14, 8701 PG Bolsward 0031(0)515-572683 www.half-hichtum.nl

Westerdijk 9, 8713 JA Hindeloopen 0031(0)514-521452 www.campinghindeloopen.nl

Recreatiepark De Wite Burch

Wite Burch 7

8574 VC

Bakhuizen

0031(0)514-581382

www.witeburch.nl

Minicamping Het Zwerversnest

Bandsloot 37

8538 RJ

Bantega

0031(0)6-23824709

www.hetzwerversnest.nl

Stadscamping Bolsward

Badweg 5

8701 XG

Bolsward

0031(0)515-573573

www.sudwestfryslan.nl/onderwerp/ zwembad-vitaloo

Camping Sotterum

Sotterumerdijk 11

8753 JA

Cornwerd

0031(0)6-20747747

www.sotterum.nl

Camping It Krúswetter

Skrinserdyk 10

8835 XE

Easterlittens

0031(0)517-341040

www.it-kruswetter.nl

Camping Flapper

J.J. Hofstrjitte 31

8611 JT

Gaastmeer

0031(0)6-57100528

www.campingflapper.nl

Camping De Verborgen Hoek

Bokkeleane 3

8571 RN

Harich

0031(0)514-602065

www.deverborgenhoek.nl

Boerderijcamping Zwinzicht

Trophornsterweg 2

8571 MX

Harich

0031(0)6-12145209

www.zwinzicht.nl

Camping Oan é Poel

Weisleatstrjitte 7

8621 BA

Heeg

0031(0)515-338801

www.campingoanepoel.nl

Boerencamping Fûgelfrij

Schwartzenbergweg 2

8743 KZ

Hichtum

0031(0)515-575226

www.fugelfrij.com

Camping Heeres

Idserdaweg 4

8762 PM

Hieslum

0031(0)6-53643571

www.campingheeres.nl

Vakantiepark De Kuilart

De Kuilart 1

8723 CG

Koudum

0031(0)514-522221

www.kuilart.nl

Camping 't Lemsterhop

Frieseweg 2

8531 XB

Lemmer

0031(0)514-561992

www.camping-lemsterhop.nl

Camping de Holle Poarte

De Holle Poarte 2

8754 HC

Makkum

0031(0)515-231344

www.hollepoarte.nl

Camping 't Seleantsje

t Seleantsje 2

8722 HE

Molkwerum

0031(0)514-681945

www.camping-seleantsje.nl

Camping Tjeukemeer

Meerweg 34

8515 CB

Oldeouwer

0031(0)513-551341

facebook.com/campingtjeukemeer

Camping De Bearshoeke

Tsjerkewei 2a

8614 JD

Oudega (SWF)

0031(0)515-469805

www.bearshoeke.nl

Recreatiecentrum 'Nannewiid'

Badweg 32

8465 NN

Oudehaske

0031(0)513-677226

www.nannewiid.nl

Camping De Waps

Fonteinwei 14

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)514-571437

www.campingdewaps.nl

Camping De Wigwam

Sminkewei 7

8567 HB

Oudemirdum

0031(0)514-571223

www.dewigwam.nl

Recreatiepark De Bosrand

Oude Balksterweg 2

8567 HJ

Oudemirdum

0031(0)514-571319

www.recreatieparkdebosrand.frl

Camping De Zonneheuvel

Oude Balksterweg 4

8567 HJ

Oudemirdum

0031(0)514-571233

www.campingzonneheuvel.nl

Camping Elfbergen

Beukenlaan 5

8567 HD

Oudemirdum

0031(0)514-571235

www.campingelfbergen.nl

0031(0)6-51779551

www.denijetrije.nl

Minicamping en túnkafee de Nije Trije

Nesserlaan 4a

8749 TC

Pingjum

Camping de Finne

Sanleansterdyk 6

8736 JB

Reahûs (Roodhuis) 0031(0)515-331219

www.campingdefinne.nl

Camping Rijsterbos

Marderleane 4

8572 WG

Rijs

www.rijsterbos.nl

0031(0)514-581211

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Recreatiepark de Jerden

Lytse Jerden 1

8556 XC

Sloten

0031(0)514-531389

www.recreatieparkdejerden.nl

Jachthaven en Camping de Domp

Jachthaven de Domp 4

8605 CP

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Camping Pasveer

Pasveerdijk 6

8631 SK

Sneek

0031(0)515-413977

www.campingpasveer.nl

Camping Súdermeer

Middelweg 15

8715 ET

Stavoren

0031(0)88-0504110

www.marinastavoren.nl

Langdgoed Eysinga State

Langwarderdyk 4

8521 NE

St. Nicolaasga

0031(0)513-431361

www.eysingastate.nl

Camping de Koaipleats

Terhernsterdyk 1

8493 LP

Terherne

0031(0)6-53863721

www.de-koaipleats.nl

Camping Ús Wetterpleats

Utbuorren 46

8493 MA

Terherne

0031(0)6-21958430

www.uswetterpleats.nl

Recreatiebedrijf De Koevoet

Troelstraweg 17

8524 DK

Teroele

0031(0)513-431685

www.dekoevoet.nl

Camping Leenstra

Troelstraweg 27

8524 DK

Teroele

0031(0)513-431501

www.campingleenstra.nl

Camping Thaborhoeve

Thaborwei 10

8632 WG Tirns

0031(0)6-12810805

www.thaborhoeve.nl

Camping 't Hop

Meerenstein 1

8563 AV

0031(0)514-602436

www.campingthop.nl

Wijckel

Camping Mounewetter

Mouneplein 1

8748 DT

Witmarsum

0031(0)517-531967

www.mounewetter.nl

Camping en B&B Welgelegen

Lange Leane 11

8711 HK

Workum

0031(0)6-12153202

www.welgelegen-workum.nl

Camping It Soal

Suderseleane 29

8711 GX

Workum

0031(0)515-541443

www.itsoal.nl

Camping Sudersé

Slinkewei 8

8711 HC

Workum

0031(0)515-541924

www.suderse.nl

0031(0)514-591525

Aquacamping de Rakken

Lynbaen 10

8551 NW

Woudsend

Camping Wetterspetter

Nummer 1

8553 MP

Woudsend/Indijk 0031(0)6-23796120

79

www.derakken.nl www.wetterspetter.nl

ADRESSEN


glamping Smûkrecreatie

Camping De Bearshoeke

Krompad 11, 8539 RN Echtenerbrug 0031(0)6-23454757 www.smukrecreatie.nl

Tsjerkewei 2a, 8614 JD Oudega (SWF) 0031(0)515-469805 www.bearshoeke.nl

Kampari

Trekkersweg 4

8508 RN

Delfstrahuizen

0031(0)6-51195858

www.kampari.nl

Waterherberg It Beaken

It Eilân 65

8621 CT

Heeg

0031(0)515-745049

www.waterherbergitbeaken.nl

Camping Rijsterbos

Marderleane 4

8572 WG

Rijs

0031(0)514-581211

www.rijsterbos.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Camping Pasveer

Pasveerdijk 6

8631 SK

Sneek

0031(0)515-413977

www.campingpasveer.nl

Camping Mounewetter

Mouneplein 1

8748 DT

Witmarsum

0031(0)517-531967

www.mounewetter.nl

minicamping / kamperen bij de boer Stadsboerderij De Sibbe

Minicamping De Frije Fries

Ivige Leane 24, 8631 WB Loënga 0031(0)6-83603656 www.stadsboerderijdesibbe.nl

Schoterweg 2, 8462 TD Rotstergaast 0031(0)6-12698880 www.defrijefries.nl

Boerencamping Half-Hichtum

Hichtumerweg 14

8701 PG

Bolsward

0031(0)515-572683

www.half-hichtum.nl

Vakantiepark De Tijnjehoeve

Horsewei 10

8526 DS

Boornzwaag (bij Sneek)

0031(0)515-559814

www.detijnjehoeve.nl

Nij Wybranda

Singel 3

8635 MK

Bozum

0031(0)515-521344

www.nijwybranda.nl

Minicamping De Wynmole

Harstawei 8

8644 VV

Dearsum

0031(0)515-521922

www.hierishetmooi.nl www.dedille.nl

Theetuin en Minicamping de Dille

De Dille 3

9021 BH

Easterwierrum

0031(0)6-30057451

Camping Turfland

Turfkade 18

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

www.camping-turfland.business.site

Minicamping Pressefinne

Lange Hoek 6

8581 KH

Elahuizen

0031(0)514-602259

www.pressefinne.nl

Jachthaven en camping De Lytse Brekken De Lytse Brekken 1

8535 XA

Follega

0031(0)6-18908359

www.delytsebrekken.nl

Camping Gouden Plakje

Keapwei 2

8611 JL

Gaastmeer

0031(0)6-31780849

www.goudenplakje.nl

Jachtwerf De Poel

Munkedyk 24

jachtwerfdepoel@outlook.com

8611 JM

Gaastmeer

0031(0)515-469732

Minicamping De Groene Parel Gaasterland Westerein 21

8571 GB

Harich

0031(0)6-34912748

www.groeneparelgaasterland.nl

Camping Poelzicht

8621 XG

Heeg

0031(0)515-442685

www.campingpoelzicht.nl

Lytshûzen 6

Boerencamping Fûgelfrij

Schwartzenbergweg 2

8743 KZ

Hichtum

0031(0)515-575226

www.fugelfrij.com

Camping het Klokhuis

Klokhuisdijk 7

8612 JJ

Idzega

0031(0)515-469858

www.campinghetklokhuis.nl www.minicamping-friesland.nl

Minicamping Friesland

Hendrik Dijkstralaan 26

8525 GM

Langweer

0031(0)513-499149

Minicamping de Langesloot

Kooiweg 1a

8531 PV

Lemmer

0031(0)06-40853158 www.delangesloot.nl

Recreatieboerderij Slachtehiem

Bayumerleane 5

8823 SH

Lollum

0031(0)517-469108

www.slachtehiem.nl

Boerderijcamping "De Braamberg"

Murnserdyk 48

8573 WP

Mirns

0031(0)6-19495931

www.debraamberg.nl

Minicamping "De Klompen"

Nummer 19

8775 XD

Nijhuizum

0031(0)515-541597

www.minicampingdeklompen.nl

Minicamping De Groninger

Heaburgen 42

8566 HJ

Nijemirdum

0031(0)514-571459

www.campingdegroninger.nl

Camping Oer de Haske

Siebe de Ruiterweg 5

8465 SE

Oudehaske

0031(0)6-22226831

www.slapeninoudehaske.nl

Minicamping De Boegen

Boegen 3

8567 JC

Oudemirdum

0031(0)514-571918

www.campingdeboegen.nl

Minicamping de Jantina Hoeve

Jetze Veldstraweg 89

8514 CN

Ouwster Nijega

0031(0)513-551122

www.jantinahoeve.nl

Minicamping en túnkafee de Nije Trije

Nesserlaan 4a

8749 TC

Pingjum

0031(0)6-51779551

www.denijetrije.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Camping Synneveer

Lemmerweg 86

8607 JK

Sneek

0031(0)515-422984

www.campingsynneveer.nl

Boerderijcamping "De Zwagemer"

Leeuwarderweg 19

8505 AA

Snikzwaag

0031(0)6-21565091

www.zwagemer.nl

Kampeerboerderij Hettinga

Utbuorren 48

8493 MA

Terherne

0031(0)566-689239

www.kampeerboerderijhettinga.nl

Recreatiebedrijf Heerenzijl

Hearresyl 1

8542 AV

Terkaple

0031(0)566-689741

www.heerenzijl.nl

Camping Lyts mar Smûk

Ontginning 1

8467 SH

Vegelinsoord

0031(0)6-42003521

www.overnachtenfriesland.nl

Boerderijcamping De Tjasker

Iwert 17

8563 AM

Wijckel

0031(0)514-605869

www.campingdetjasker.nl

Camping de Slypstien

Westerein 31

8842 LA

Wjelsryp

0031(0)517-392654

www.campingdeslypstien.frl

www.camperkrompad.nl

camperplaatsen Camperkrompad

Krompad 3

8539 RN

Echtenerbrug

0031(0)6-22371981

Camping Turfland

Turfkade 18

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

www.camping-turfland.business.site

Boerderijcamping Zwinzicht

Trophornsterweg 2

8571 MX

Harich

0031(0)6-12145209

www.zwinzicht.nl

Camping Oan é Poel

Weisleatstrjitte 7

8621 BA

Heeg

0031(0)515-338801

www.campingoanepoel.nl

Passantenhaven Heegerwâl

Pharshoeke 99

8621 CW

Heeg

0031(0)515-443753

www.heegerwal.nl

Ottenhome Heeg

Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Camping Hindeloopen

Westerdijk 9

8713 JA

Hindeloopen

0031(0)514-521452

www.campinghindeloopen.nl

Minicamping De Frije Fries

Schoterweg 2

8462 TD

Rotstergaast

0031(0)6-12698880

www.defrijefries.nl

Jachthaven en Camping de Domp

Jachthaven de Domp 4

8605 CP

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Camping Pasveer

Pasveerdijk 6

8631 SK

Sneek

0031(0)515-413977

www.campingpasveer.nl

Holiday Boatin - Doerak Sneek

Eeltjebaasweg 3

8606 KA

Sneek

0031(0)515-413781

www.holidayboatin.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

80


Boeren Camperplaats Waterloo

Nummer 19

8554 RD

Ypecolsga

0031(0)6-12563828

www.camperplaatswaterloo.nl

Hotel Restaurant WeidumerHout

Dekemawei 9

9024 BE

Weidum

0031(0)58-2519888

www.weidumerhout.nl

Camping Mounewetter

Mouneplein 1

8748 DT

Witmarsum

0031(0)517-531967

www.mounewetter.nl

Camping de Slypstien

Westerein 31

8842 LA

Wjelsryp

0031(0)517-392654

www.campingdeslypstien.frl

Aquacamping en Jachthaven de Rakken

Lynbaen 10

8551 NW

Woudsend

0031(0)514-591525

www.derakken.nl

stacaravan en chalets Recreatiepark De Wite Burch Wite Burch 7, 8574 VC Bakhuizen 0031(0)514-581382 www.witeburch.nl Kinderdomein

Wite Burch 7

8574 VC

Bakhuizen

0031(0)6-42979263

www.kinderdomein.com

Camping Turfland

Turfkade 18

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

www.camping-turfland.business.site

Camping Oan é Poel

Weisleatstrjitte 7

8621 BA

Heeg

0031(0)515-338801

www.campingoanepoel.nl

Friesland-Chalet

De Kuilart 1

8723 CG

Koudum

0049(0)441-9603247 www.friesland-chalet.com

Recreatie De Kievit/Het Kievitsnest

Jousterweg 82

8465 PL

Oudehaske

0031(0)513-677658

www.dekievit.com

Recreatiepark De Bosrand

Oude Balksterweg 2

8567 HJ

Oudemirdum

0031(0)514-571319

www.recreatieparkdebosrand.frl

Chalet & Caravanpark De Vossenhoek

Marderleane 9a

8572 WG

Rijs

0031(0)514-581563

www.campingdevossenhoek.nl

Camping Mounewetter

Mouneplein 1

8748 DT

Witmarsum

0031(0)517-531967

www.mounewetter.nl

trekkershutten Trekkershutten & Theetuin Nijhuizum

Nummer 14

8775 XD

Nijhuizum

0031(0)6-10813808

www.trekkershutten-nijhuizum.nl

Camping De Bearshoeke

Tsjerkewei 2a

8614 JD

Oudega (SWF)

0031(0)515-469805

www.bearshoeke.nl

Jachthaven en Camping de Domp

Jachthaven de Domp 4

8605 CP

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Camping Pasveer

Pasveerdijk 6

8631 SK

Sneek

0031(0)515-413977

www.campingpasveer.nl

Camping Mounewetter

Mouneplein 1

8748 DT

Witmarsum

0031(0)517-531967

www.mounewetter.nl

Aquacamping de Rakken

Lynbaen 10

8551 NW

Woudsend

0031(0)514-591525

www.derakken.nl

Vakantie op het water Holiday Boatin - Doerak Sneek Eeltjebaasweg 3, 8606 KA Sneek 0031(0)515-413781 www.holidayboatin.nl Watersportbedrijf/Yachtcharter Turfskip

Turfkade 15

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

www.turfskip.com

Hoora Watersport

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442715

www.hoora.nl

Le Boat

De Tolve 6

8713 LK

Hindeloopen

0031(0)514-591251

www.leboat.nl

Yachtcenter Langweer

Pontdyk 8c

8525 GG

Langweer

0031(0)513-417251

www.yachtcenterlangweer.nl

Yachtcharter Wetterwille

Jelle-paad 8

8493 RG

Terherne

0031(0)566-688812

www.yachtcharterwetterwille.nl

vakantie met zorg Toegankelijk Varen

p/a Dokter Westrastr. 4

8561 GK

Balk

0031(0)514-605654

www.toegankelijkvaren.nl

It Sailhûs (Sailwise)

Mardyk 11

8581 KG

Elahuizen

0031(0)228-350756

www.sailwise.nl

B&B Pension Perruque

Ds L. Tinholtstraat 2

8723 CX

Koudum

0031(0)514-523337

www.perruque.nl

Het Edwinhuis - Aangepast vakantiehuis Oasingaleane 28

8525 EN

Langweer

0031(0)6-29551105

www.edwinstichting.nl

Zorgvakantie Bos en Meerzicht

8567 HH

Oudemirdum

0031(0)514-572040

www.bosenmeerzicht.frl

Jan Schotanusweg 102

eten en drinken restaurants HCR Teernstra

Van Swinderenstraat 69

Paviljoen restaurant Badmeester Keimpe Tsjamkedykje 10

8561 AS

Balk

0031(0)514-601013

www.hotelteernstra.nl

8561 HA

Balk

0031(0)514-601418

www.badmeesterkeimpe.nl

Restaurant Bij de Luts

Meerweg 3

8561 AT

Balk

0031(0)514-601334

www.bijdeluts.nl

Stadscafé Het Veerhuys

Marktplein 6

8701 KG

Bolsward

0031(0)515-859511

www.hetveerhuysbolsward.nl

Helder | puur genieten

Wielenlaan 19

8526 GE

Boornzwaag

0031(0)513-334282

www.helderpuurgenieten.nl

Restaurant Partycentrum Bergsma

Sibadawei 2

8734 HE

Easterein

0031(0)515-331290

www.bergsmaeasterein.nl

Kookstudio luciaz' eeterij

Middenvaart 3

8537 SK

Echten

0031(0)6-13718341

www.luciaz.nl

Restaurant de Fûke

Hoofdweg 24

8537 SE

Echten

0031(0)514-854570

www.restaurantdefuke.nl

Poort van Franeker

Stationsweg 1

8801 JL

Franeker

0031(0)517-392124

www.poortvanfraneker.nl

Restaurant d`Ald Herberch

Munkedyk 46

8611 JR

Gaastmeer

0031(0)515-469656

www.aldherberch.nl

Rest./Brasserie Jonas in den Walvis

De Syl 12

8621 BS

Heeg

0031(0)515-443010

www.restaurantjonas.nl

81

ADRESSEN


Restaurant d' Aldwal

Harinxmastrjitte 58

8621 BM

Heeg

0031(0)515-443730

www.aldwal.nl

Eetcafé de Boeier

Harinxmastrjitte 73

8621 BK

Heeg

0031(0)515-443461

www.deboeierheeg.nl

De Oude Vishal

Helling 44

8621 CP

Heeg

0031(0)515-442456

www.deoudevishal.nl

Hotel - Grand Café de Watersport

De Skatting 44

8621 BW

Heeg

0031(0)515-442229

www.dewatersportheeg.nl

Weduwe Harinxma

Harinxmastrjitte 40

8621 BM

Heeg

0031(0)515 443442

www.weduweharinxma.nl

De Buurman Bar & Grill

Achter de Kerk 18-20

8441 ET

Heerenveen

0031(0)513-654535

www.debuurman.com

Gusto Y mucho Mas Tapas-Lounge

Vleesmarkt 9

8441 EW

Heerenveen

0031(0)513-844870

www.gustoheerenveen.nl

Haiven 54

Buren 54

8713 KC

Hindeloopen

0031(0)514-850822

www.haiven54.nl

Pannenkoek Restaurant De Friese Doorloper Kleine Weide 1-3

8713 KZ

Hindeloopen

0031(0)514-521683

www.schaatsmuseum.nl/restaurant

Restaurant de 3 Harinkjes

8713 KC

Hindeloopen

0031(0)514-522222

www.de3harinkjes.nl

Buren 39

Restaurant-Logement De Hinde

t Oost 4

8713 JP

Hindeloopen

0031(0)514-523868

www.dehinde.nl

Pizzeria Oost Achterom

Kalverstraat 13

8713 KV

Hindeloopen

0031(0)514-522053

www.oostachterom.nl

Vissers Vis

Havenkade

8713 JR

Hindeloopen

0031(0)6-13963200

facebook.com/ Vissers-Vis-1192719490775512

Restaurant en likeur brouwerij Sudersee

Buren 1

8713 KA

Hindeloopen

0031(0)6-46178995

www.sudersee.com

Eetcafé de Utherne

Dassenboarch 25

8651 CB

IJlst

0031(0)515-489808

www.utherne.nl

Stadsherberg 'Het Wapen van IJlst'

Galamagracht 2

8651 EB

IJlst

0031(0)515-531315

www.wapenvanijlst.nl

Grand Café Het Tolhuis

Appelwijk 11

8501 BM

Joure

0031(0)513-856426

www.tolhuisjoure.nl

De Jongens van Joure

De Merk 13

8501 AN

Joure

0031(0)513-410014

www.dejongensvanjoure.nl

Brasserie Restaurant De Jouster Toer

Midstraat 54

8501 AR

Joure

0031(0)513-418216

www.dejoustertoer.nl

Chinees Indisch Restaurant Wok Ming

Midstraat 173

8501 AL

Joure

0031(0)513-413727

www.wokming.nl

Grand Café-Restaurant de Oranjerie

Grienedyk 6

8501 AX

Joure

0031(0)513-413890

www.oranjeriejoure.nl

McDonald's Joure

Sewei 4

8501 SP

Joure

0031(0)513-416895

www.mcdonaldsjoure.nl

Zuiver-Joure By Marten & Nely

Douwe Egbertsplein 1a

8501 AB

Joure

0031(0)513-417070

www.zuiver-joure.nl

Eetcafé Spoorzicht

Hoofdstraat 69

8723 BG

Koudum

0031(0)6-51934051

www.eetcafespoorzicht.nl

Brasserie AnderS

Buorren 20

8525 EC

Langweer

0031(0)513-852950

www.brasserieanders.nl

Beachclub Lemmer

Industrieweg 2

8531 PA

Lemmer

0031(0)514-593590

www.beachclublemmer.nl

Bistro Âld Lemmer

Oude Sluis 7-9

8531 HS

Lemmer

0031(0)514-562977

www.bistroaldlemmer.nl

Brasserie No. 14

Kortestreek 14

8531 JG

Lemmer

0031(0)514-850388

www.brasserie-no14.nl

McDonald's Lemmer

Transveer 1

8531 DM

Lemmer

0031(0)514-534494

www.mcdonaldslemmer.nl

Pizzeria Ristorante La Gondola

Langestreek 11/12

8531 HV

Lemmer

0031(0)514-564747

www.pizzerialagondola.nl

Restaurant Centrum

Markt 12

8531 EA

Lemmer

0031(0)514-561360

www.centrumlemmer.nl

Restaurant de Wildeman

Schulpen 6

8531 HR

Lemmer

0031(0)514-700207

www.wildemanlemmer.nl

Pand 1738

Plein 2

8754 ER

Makkum

0031(0)515-745633

www.pand1738.nl

Restaurant It Posthûs

Plein 15

8754 ER

Makkum

0031(0)515-231153

www.itposthus.nl

Strandhuys Makkum

Holle Poarte 10

8754 HC

Makkum

0031(0)515-238222

www.strandhuysmakkum.nl

Café Restaurant de Zwaan

Plein 1

8754 ER

Makkum

0031(0)515-232471

www.dezwaan-makkum.nl

Partycentrum en Restaurant Piaccoo

t Séleantsje 2

8722 HE

Molkwerum

0031(0)514-681945

www.piacco.nl

t Foarunder Café Restaurant

Kolmarslân 1

8626 GH

Offingawier

0031(0)515-416712

www.starteiland.com

Beachclub Sneek

Paviljoenwei 6

8626 GD

Offingawier

0031(0)6-18197052

www.beachclubsneek.nl

Pizzeria Tre Paesi

Hagenadyk 4

8614 AB

Oudega (SWF)

0031(0)515 469600

www.trepaesi.nl

Lust eten en drinken

De Brink 3

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-571270

www.hotelboschlust.nl

Restaurant Brasserie de Brink

De Brink 8

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-571890

www.brasseriedebrink.nl

Rijsterbosch Pannenkoekenrestaurant

Marderleane 2

8572 WG

Rijs

0031(0)514-855100

www.rijsterbosch.nl

Recreatiepark de Jerden

Lytse Jerden 1

8556 XC

Sloten

0031(0)514-531389

www.recreatieparkdejerden.nl

Restaurant De Zeven Wouden

Voorstreek 120

8556 XV

Sloten

0031(0)514-531270

www.dezevenwouden.com

De Mallemok

Baanweg 96

8556 XN

Sloten

0031(0)514-531300

www.mallemok.nl

Eet- en Biercafé 3B

Wijde Noorderhorne 2

8601 EB

Sneek

0031(0)515-418707

www.biercafe3b.nl

Bistro Jikke

Lemmerweg 8

8607 BZ

Sneek

0031(0)515-856085

www.bistrojikke.nl

Buur

1e Oosterkade 24

8605 AA

Sneek

0031(0)6-27262675

www.buursneek.nl

Restaurant Aan de Gracht

Grootzand 4

8601 AW

Sneek

0031(0)515-531200

www.restaurantaandegracht.nl

De Kajuit Café Restaurant

Jachthaven De Domp 1

8603 EG

Sneek

0031(0)515-432503

www.dekajuit.com

Brasserie de Koperen Kees

Parkstraat 1

8601 GS

Sneek

0031(0)515-422300

www.dekoperenkees.nl

De Walrus

Leeuwenburg 11

8601 CG

Sneek

0031(0)515-438100

www.dewalrus.nl

Martk23

Marktstraat 23

8601 CS

Sneek

0031(0)515-202030

www.markt23.nl

Onder de Linden Serre Restaurant

Marktstraat 30

8601 CV

Sneek

0031(0)515-412654

www.restaurantonderdelinden.nl

Proeflokaal 'Het gerechtshof'

Marktstraat 27

8601 CS

Sneek

0031(0)515-700294

www.proeflokaalsneek.nl

Royaal Belegd

Rienck Bockemakade 2

8601 AC

Sneek

0031(0)515-750503

www.royaalbelegd.nl www.singkingling.nl

Sing King Ling Chi.Ind.Spec.Rest.

Leeuwenburg 17

8601CG

Sneek

0031(0)515-413657

Eetcafé en Pizzeria It Alde Hearehûs

Hellingspad 2

8715 HT

Stavoren

0031(0)6-30600467 www.italdehearehus.nl

Schots Restaurant & Whiskybar Stadsboerderij de Koebrug

Schans 31

8715 JR

Stavoren

0031(0)514-681875

www.dekoebrug.nl

Paviljoen Salt

Utbuorren 50

8493 MA

Terherne

0031(0)566-689280 www.paviljoensalt.nl

Hart van Friesland

Eastwei 8

8624 TG

Uitwellingerga

0031(0)515-559444

www.hartvanfriesland.nl

Omke Jan

Iewal 44

8551 PT

Woudsend

0031(0)514-855026

www.omkejan.nl

Eetcafé De Pleats

Weachswal 2

8551 PE

Woudsend

0031(0)514-591604

www.eetcafedepleats.nl

`t Ponkje

Fermaningsteech

8551 SP

Woudsend

0031(0)514-591250

www.ponkje.nl

Restaurant Vis en Meer

De Dijk 6

8551 PM

Woudsend

0031(0)514-591748

www.restaurantvisenmeer.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

82


(eet)cafés Grand Café De Freonskip

Vitusdyk 15

8615 LL

Blauwhuis

0031(0)515-579370

www.freonskip.nl

Eetcafé de Fluessen

Mardyk 13

8581 KG

Elahuizen

0031(0)514-602525

www.eetcafedefluessen.nl www.aldwal.nl

Restaurant d' Aldwal

Harinxmastrjitte 58

8621 BM

Heeg

0031(0)515-443730

Eetcafé de Boeier

Harinxmastrjitte 73

8621 BK

Heeg

0031(0)515-443461

www.deboeierheeg.nl

Eterij "de Notaris"

Harinxmastrjitte 57

8621 BK

Heeg

0031(0)6-15192123

www.eterijdenotarisheeg.nl

Eetcafe Tante Sjuul

It Eilan 68

8621 CT

Heeg

0031(0)6-21210586

eetcafetantesjuul@gmail.com

De Buurman Bar & Grill

Achter de Kerk 18-20

8441 ET

Heerenveen

0031(0)513-654535

www.debuurman.com

Stadsherberg 'Het Wapen van IJlst'

Galamagracht 2

8651 EB

IJlst

0031(0)515-531315

www.wapenvanijlst.nl

The British Pub

Oude Sluis 7-9

8531 HS

Lemmer

0031(0)514-562977

www.britishpublemmer.nl

Café Romano

Markt 11

8754 CM

Makkum

0031(0)515-231351

www.caferomano.nl

Pand 1738

Plein 2

8754 ER

Makkum

0031(0)515-745633

www.pand1738.nl

Grand Café De Nostalgie

De Brink 6

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-850466

www.grandcafedenostalgie.nl

Eet- en Biercafé 3B

Wijde Noorderhorne 2

8601 EB

Sneek

0031(0)515-418707

www.biercafe3b.nl

Irish Pub - De Poort van Cleef

Marktstraat 25

8601 CS

Sneek

0031(0)6-51363890

www.irishpubsneek.nl

Café 't Ouwe Vat

Leeuwarderweg 2

8605 AH

Sneek

0031(0)515-417111

www.ouwevat.nl

Eetcafé de Visserman

Noord 14

8715 HR

Stavoren

0031(0)514-681903

www.de-visserman.nl

Lunchrooms Lunchwinkel By Pimpé

Jongemastraat 31

8701 JB

Bolsward

0031(0)515-573212

www.bypimpe.nl

Lokaal JP

Leeuwarderweg 2C

8605 AH

Sneek

0031(0)6-22630546

www.lokaaljp.nl

Strandpaviljoens Strandbar Thuishaven

De Skilbank 5

8754 HP

Makkum

0031(0)515-233454

www.strandbar-thuishaven.nl

Paviljoen 't Mar

Murnserdyk 46a

8573 WP

Mirns

0031(0)514-256375

www.paviljoentmar.nl

Dagrecreatie De Hege Gerzen

Liemerige Wei 4

8567 HM

Oudemirdum

0031(0)6-53797476

www.hegegerzen.nl

Strandpaviljoen De Potvis

Suderstrand 32

8715 HP

Stavoren

0031(0)514-682297

www.de-potvis.nl

www.heegerhoek.nl

Cafetaria / Snackbar De Heegerhoek

Harinxmastrjitte 20

8621 BL

Heeg

0031(0)515 444777

Grab'N'Joy

Havenkade 1

8713 JR

Hindeloopen

0031(0)6-50989365 www.facebook.com/GrabNJoy-1689297018003614/

Cafetaria IJssalon 't Hoekje

Buorren 21

8525 EC

Langweer

0031(0)513-499699

www.cafetaria-langweer.nl

Snackresto bij de Toer

Kortestreek 10

8531 JE

Lemmer

0031(0)514-561640

www.facebook.com/Snackresto

Smulwereld Peter

Gedempte Gracht 5

8531 EK

Lemmer

0031(0)514-561255

www.smulwereldpeter-lemmer.nl

Staverse Vishandel

Stationsweg 9

8715 ES

Stavoren

0031(0)514-681872

www.staversevishandel.nl

Koffiebar Doppio Espresso Joure

Midstraat 7

8501 AC

Joure

0031(0)513-789425

www.doppio-espresso.nl

Doppio Espresso Sneek

Kleinzand 1

8601 BE

Sneek

0031(0)515-335008

www.doppio-espresso.nl

ijssalons/ijsboerderij IJsboerderij Boereiis

Jinshuzen 2

8491 MR

Akkrum

0031(0)6-23001727

www.boereiis.nl

Chocolaterie Koldewijn

Nieuwstad 21

8713 JL

Hindeloopen

0031(0)6-10749725

www.chocolateriekoldewijn.nl www.noccio.nl

Noccio IJs en Koffie

Galamagracht 5

8651 EB

IJlst

0031(0)6-16402732

Stadsboerderij De Sibbe

Ivige Leane 24

8631 WB

Loënga

0031(0)6-83603656 www.stadsboerderijdesibbe.nl

IJsboerderij De Bûterkamp

De Bûterkamp 1

8567 LM

Oudemirdum

0031(0)514-571798

Rijsterbosch B&B en Pannenkoekenrestaurant Marderleane 2

8572 WG

Rijs

0031(0)514-855100

www.ijsboerderijdebuterkamp.nl www.rijsterbosch.nl

IJssalon Margje 24

Galigastraat 21

8601 CP

Sneek

0031(0)6-33954136

www.margje24.nl

IJsboerderij Margje 24

Trekwei 13

8711 GS

Workum

0031(0)6-43468220 www.margje24.nl

Theetuinen/Theeschenkerij Stadsboerderij De Sibbe Ivige Leane 24, 8631 WB Loënga 0031(0)6-83603656 www.stadsboerderijdesibbe.nl Farsk

Kleasterdyk 2

8636 VC

Britswert

0031(0)6-23730272

www.farskbritswert.nl

Chocolaterie Koldewijn

Nieuwstad 21

8713 JL

Hindeloopen

0031(0)6-10749725

www.chocolateriekoldewijn.nl

Camping de Finne

Sanleansterdyk 6

8736 JB

Reahûs (Roodhuis) 0031(0)515-331219

www.campingdefinne.nl

Minicamping en túnkafee de Nije Trije

Nesserlaan 4a

8749 TC

Pingjum

0031(0)6-51779551

www.denijetrije.nl

Fietspont en theeschenkerij Nyeskou

Vegelinsweg 33

8467 SN

Vegelinsoord

0031(0)6-57430693

www.nyeskou.nl

Theetuin Wijckel

Menno van Coehoornweg 1 8563 AD

Wijckel

0031(0)6-29249520

www.detheetuinwijckel.com

83

ADRESSEN


catering Cateringbedrijf Waal Friesland

Buorren 1

8525 EB

Langweer

0031(0)513-499594

www.waalfrieslandcatering.nl

Pand 1738

Plein 2

8754 ER

Makkum

0031(0)515-745633

www.pand1738.nl

party- en zalencentrum it Heechhûs

It Eilân 67

8621 CT

Heeg

0031(0)515-442593

www.itheechhus.nl

Party en zalencentrum 't Haske

Vegelinsweg 20

8501 BA

Joure

0031(0)513-415281

www.haske-joure.nl

trouwlocaties Lokaal 55

Oude Oppenhuizerweg 55 8606 JB

Sneek

0031(0)515-460321

www.lokaal55.nl

Tsjerke

Buorren 46

Terherne

0031(0)566-700214

www.tsjerke.nl

8493 LG

uitgaan Dancing d' Aldwal

Harinxmastrjitte 58

8621 BM

Heeg

0031(0)515-442344

www.aldwal.nl

De Buurman Bar & Grill

Achter de Kerk 18-20

8441 ET

Heerenveen

0031(0)513-654535

www.debuurman.com

Café 't Ouwe Vat

Leeuwarderweg 2

8605 AH

Sneek

0031(0)515-417111

www.ouwevat.nl

Rondvaartbedrijf M. van der Werf

1e Oosterkade 3

8605 AA

Sneek

0031(0)515-415379

www.rondvaartsneek.nl

Raadhuisstraat 47

8561 BH

theater & toneel Podium Gorter Musical de Tocht

Balk

www.podiumgorter.nl

Leeuwarden

www.musicaldetocht.frl

Cultureel Podium Makkum

Schoolbuurt 14a

8754 CV

Makkum

Theater Sneek

Westersingel 28

8601 GR

Sneek

www.cultureelpodiummakkum.nl 0031(0)515-431400

www.theatersneek.nl

muziek Poppodium Bolwerk

Kerkgracht 8

8601 EC

Sneek

0031(0)515-431400

www.hetbolwerk.nl

Lewinski

Waterhoenstraat 2-3

8602 AC

Sneek

0031(0)6-12045271

www.lewinski.nl

water en sport kano- en kajak verhuur De Stipe Bootverhuur

Meerweg 23

8561 AV

Balk

0031(0)514-602406

www.destipebalk.nl

De Ulepanne

Tsjamkedykje 1

8561 HA

Balk

0031(0)514-602982

www.ulepanne.nl

Recreatiebedrijf/botenverhuur Heerenzijl Hearresyl 1

8542 AV

Terkaple

0031(0)566-689741

www.heerenzijl.nl

Theetuin/Theeschenkerij Kootje bij de Brug Wolsumerketting 5

8774 PK

Wolsum

0031(0)6-22273586

www.kootjebijdebrug.nl

Kleine motorbootjes verhuur Watersportbedrijf/Yachtcharter Turfskip

Turfkade 15

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

www.sloepverhuur.info

Camping Poelzicht

Lytshûzen 6

8621 XG

Heeg

0031(0)515-442685

www.campingpoelzicht.nl

Camping de Finne

Sanleansterdyk 6

8736 JB

Reahûs (Roodhuis) 0031(0)515-331219

www.campingdefinne.nl

JFT Watersport & het Toppunt

Top 3

8606 JT

Sneek

www.jft-watersport.nl

0031(0)515-443867

sloepen verhuur watersportbedrijf/ Yachtcharter Turfskip

Boot huren in Sneek

Turfkade 15, 8539 SV Echtenerbrug 0031(0)514-541467 | www.sloepverhuur.info

Oude Oppenhuizerweg 79A, 8606 JC Sneek 0031(0)6-54782809 www.boothureninsneek.nl

Lutz Jachthaven en Watervilla's

Sleatemar 1a

8561 BJ

Balk

0031(0)514-603434

www.watervillahuren.nl

Sloepverhuur Bolsward

Werkmansbloei 16

8701 HA

Bolsward

0031(0)6-48429810

www.sloepverhuurbolsward.nl

0031(0)513-412851

Watersportbedrijf "De Broek"

Plusterdyk 5

8512 AH

Broek

De Hoek Watersport

Nummer 1

8528 DT

Dijken/Langweer 0031(0)513-499116

www.debroek.nl www.dehoekwatersport.nl

Greenjoy Easterlittens (Elektrische)

Skrinserdyk 10

8835 XE

Easterlittens

0031(0)58-5853707

www.greenjoy.nl

Smûkrecreatie

Krompad 11

8539 RN

Echtenerbrug

0031(0)6-23454757

www.smukrecreatie.nl

Watersportcentrum de Fluessen

Mardyk 13

8581 KG

Elahuizen

0031(0)514-602525

www.fluessen.nl

Camping Oan é Poel

Weisleatstrjitte 7

8621 BA

Heeg

0031(0)515-338801

www.campingoanepoel.nl

Genieten op het water

Gouden Boaijum 9b

8621 CV

Heeg

0031(0)6-13363376

www.genietenophetwater.nl

Hoora Watersport

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442715

www.hoora.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

84


Ottenhome Heeg

Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Sloep huren Heeg

It Eilan 4

8621 CR

Heeg

0031(0)6-52447005

facebook.com/SloepentochtHeeg

Zeilinstituut de Bird

De Burd 19

8621 JX

Heeg

0031(0)515-442844

www.debird.nl

Recreatiepark Idskenhuizen

Mastersein 12

8523 NK

Idskenhuizen

0031(0)513-431846

www.rp-idskenhuizen.nl

Sloepverhuur Friesland

Kolkstraat 2a

8501 BT

Joure

0031(0)513-241110

www.sloepverhuurfriesland.nl

Sloep2GO

Symkewâl 21

8723 AZ

Koudum

0031(0)514-745075

www.sloep2go.net www.sloep-rent.nl

Sloep@Rent Koudum & Stavoren

Galamadammen 1

8723 CE

Koudum

0031(0)6-17450645

De Jong Sloepverhuur

Pontdyk 4b

8525 GG

Langweer

0031(0)6-46545944 www.dejongsloepverhuur.nl

Langweerder Sloep

Pontdyk 8F

8525 GG

Langweer

0031(0)513-499010

www.langweerdersloep.nl

Recreatiecentrum Iselmar

Plattedijk 16

8531 PC

Lemmer

0031(0)514-569096

www.iselmar.nl

Greenjoy Sneek (Elektrische)

Pasfeardyk 6

8361 SK

Loënga

0031(0)58-5853707

www.greenjoy.nl

Zuidwaard Watersport Makkum

De Munniksplaat 17

8745 HG

Makkum

0031(0)515-232187

www.zuidwaard.nl

Watersportbedrijf De Werff (Electrisch)

Hoytemadyk 2

8614 AR

Oudega (SWF)

0031(0)515-469960

www.watersportbedrijfdewerff.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Friesland Sloepvaren

Jan Kuipersweg 10

8606 KD

Sneek

0031(0)6-34088548 www.frieslandsloepvaren.nl

Camping Pasveer

Pasveerdijk 6

8631 SK

Sneek

0031(0)515-413977

www.campingpasveer.nl

JFT Watersport & het Toppunt

Top 3

8606 JT

Sneek

0031(0)515-443867

www.jft-watersport.nl

Recreatiecentrum Sneek

Hendrik Bulthuisweg 30

8606 KB

Sneek

0031(0)6-30987789

www.recreatiecentrumsneek.nl

Sail-A-Way Sneekermeer

Paviljoenwei 4

8626 GD

Sneek

0031(0)515-559540

www.sail-a-way.nl

Vakantieboerderij Sneek

It Ges 10

8606 JK

Sneek

0031(0)515-755751

www.vakantieboerderijsneek.nl

IJsvogel Watersport

Syl 14

8493 LL

Terherne

0031(0)6-81256039

www.ijsvogelwatersport.nl

Waterpark Terherne

Kupersleantsje 34

8493 LR

Terherne

0031(0)566-608008 www.waterparkterherne.nl

Recreatiebedrijf/botenverhuur Heerenzijl Hearresyl 1

8542 AV

Terkaple

0031(0)566-689741

www.heerenzijl.nl

Sloep1920

8563 AL

Wijckel

0031(0)6-12989879

www.sloep1920.nl

Heerenhoogweg 54

Aquacamping en Jachthaven de Rakken

Lynbaen 10

8551 NW

Woudsend

0031(0)514-591525

www.derakken.nl

Wellekom Watersport

De Zwaan 8

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-592800

www.wellekom-watersport.nl

Camping Wetterspetter

Nummer 1

8553 MP

Woudsend/Indijk 0031(0)6-23796120

www.wetterspetter.nl

motorjacht verhuur watersportbedrijf/ Yachtcharter Turfskip

Sanzi Yacht Charter

Turfkade 15, 8539 SV Echtenerbrug 0031(0)514-541467 | www.sloepverhuur.info

Zwolsmanweg 10, 8606 KC Sneek 0031(0)515-421687 www.sanziyachtcharter.nl

De Hoek Watersport

Nummer 1

8528 DT

Dijken/Langweer 0031(0)513-499116

www.dehoekwatersport.nl

Yachtcharter De Drait

Biskopswei 27

9213 VM

De Wilgen (Drachten) 0031(0)512-513276

www.dedrait.com

Watermerk Yachtcharter

Wetterwille 35

8447 GB

Heerenveen

0031(0)6-47084666 www.watermerk.nl

Boatsjewille

Gouden Boaijum 13

8621 CV

Heeg

0031(0)6-53388627

www.boatsjewille.nl

Natural Yachts

De Opper 6A

8621 DZ

Heeg

0031(0515)-227017

www.naturalyachts.com

Ottenhome Heeg

Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Friesland Boating Yachtcharter

Tille 5

8723 ER

Koudum

0031(0)514-522607

www.friesland-boating.nl

De Fluistervloot

Lemsterpad 54 A-1

8531 AA

Lemmer

0031(0)85-4011165

www.defluistervloot.nl

Stoeten Motorjachten

Uitheijing 7

8531 XJ

Lemmer

0031(0)514-561493

www.stoeten.com

Holiday Boatin - Doerak Sneek

Eeltjebaasweg 3

8606 KA

Sneek

0031(0)515-413781

www.holidayboatin.nl

Bootverhuur Hospes

Burg. de Hooppark 3

8605 CR

Sneek

0031(0)515-412594

www.bootverhuurhospes.nl

Nautica Yacht Charter

Hendrik Bulthuisweg 10

8606 KB

Sneek

0031(0)515-559316

www.nauticayachtcharter.nl

Yachtcharter Sneek

Jan Kuipersweg 5

8606 KD

Sneek

0031(0)515-438383

www.yachtchartersneek.com

0031(0)515-413672

Veldman YachtCharter

Zwolsmanweg 18

8606 KC

Sneek

Watersport Boulevard 't Ges

Jan Kuipersweg

8606 KD

Sneek

www.vyc.nl www.ges.nl

De Schiffart Yachtcharter

Koailân 6

8493 LA

Terherne

0031(0)566-651920

www.schiffart-yachtcharter.com

Yachtcharter Wetterwille

Jelle-paad 8

8493 RG

Terherne

0031(0)566-688812

www.yachtcharterwetterwille.nl

Hart van Friesland

Eastwei 8

8624 TG

Uitwellingerga

0031(0)515-559444

www.hartvanfriesland.nl

Yachtcharter De Drait

De Zwaan 20

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-564447

www.dedrait.com

Yachtcharter Molenaar

De Zwaan 26

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-592479

www.molenaarjachtwerfdehemmes.nl

open zeilboot verhuur De Stipe Bootverhuur

Jachthaven Pieter Bouwe

Meerweg 23, 8561 AV Balk 0031(0)514-602406 www.destipebalk.nl

Wieldijk 30, 8611 JK Gaastmeer 0031(0)515-469696 www.pieterbouwe.nl

De Ulepanne

Tsjamkedykje 1

8561 HA

Balk

De Hoek Watersport

Nummer 1

8528 DT

Dijken/Langweer 0031(0)513-499116

0031(0)514-602982

www.ulepanne.nl www.dehoekwatersport.nl

Camping Lân en Mar

De Burd 14

8621 JX

Heeg

0031(0)515-442423

www.campingheeg.nl

Hoora Watersport

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442715

www.hoora.nl

85

ADRESSEN


Jachtwerf Heeg

It Bûtlân 14

8621 DV

Heeg

0031(0)515-442237

www.jachtwerf-heeg.nl

Ottenhome Heeg

Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Zeilinstituut de Bird

De Burd 19

8621 JX

Heeg

0031(0)515-442844

www.debird.nl

Zeilschool De Morra

Buorren 31

8584 VC

Hemelum

0031(0)514-581666

www.zeilschooldemorra.nl

Camping Ykema

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

JFT Watersport & het Toppunt

Top 3

8606 JT

Sneek

0031(0)515-443867

www.jft-watersport.nl www.sail-a-way.nl

Sail-A-Way Sneekermeer

Paviljoenwei 4

8626 GD

Sneek

0031(0)515-559540

Waterpark Terherne

Kupersleantsje 34

8493 LR

Terherne

0031(0)566-608008 www.waterparkterherne.nl

Botenverhuur Heerenzijl

Hearresyl 1

8542 AV

Terkaple

0031(0)566-689741

www.heerenzijl.nl

Wellekom Watersport

De Zwaan 8

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-592800

www.wellekom-watersport.nl

Camping Wetterspetter

Nummer 1

8553 MP

Woudsend/Indijk 0031(0)6-23796120

www.wetterspetter.nl

kajuitzeiljacht verhuur Hoora Watersport

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442715

www.hoora.nl

Ottenhome Heeg

Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Sailingcenter Langweer

Pontdijk 8C

8525 GG

Langweer

0031(0)513-412052

www.sailingcenter.nl

Bootverhuur Hospes

Burg. de Hooppark 3

8605 CR

Sneek

0031(0)515-412594

www.bootverhuurhospes.nl www.polboten.nl

Botenverhuur van der Pol

Hendrik Bulthuisweg 19

8606 KB

Sneek

0031(0)515-411771

FrieslandZeilen

Jan Kuipersweg 10

8606 KD

Sneek

0031(0)6-34088548 www.frieslandzeilen.nl

JFT Watersport & het Toppunt

Top 3

8606 JT

Sneek

0031(0)515-443867

Maran Yachtcharter

Skûtmakkerspôle 12

8542 AJ

Terkaple

0031(0)566-689305 www.maran.nl

www.jft-watersport.nl

Wellekom Watersport

De Zwaan 8

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-592800

www.wellekom-watersport.nl

Rondvaarten, Zeiltochten, Beurtveren en Veerdiensten Ypma’s maritieme dienstverlening

Klassiek Varen Hindeloopen

Lytshuzen 29, 8621 XE Heeg 0031(0)6-55860314 www.ypmasmaritiemedienstverlening.nl

Galgepôlle 6 , 8713 LB Hindeloopen 0031(0)6-36296833 www.klassiekvarenhindeloopen.nl

De Klassieke Rederij Met schipper

Munkedyk 11

8611 JM

Gaastmeer

0031(0)515-469696

www.deklassiekerederij.nl

Rondvaartbedrijf Neptunus

Zuiderhaven 42

8861 XV

Harlingen

0031(0)517-416856

www.partyvaart-harlingen.nl

Beurtveer en Skûtsjeverhuur Haghe Balk-Heeg v.v.

It Fabryk 17

8621 JD

Heeg (postadres) 0031(0)515-442875

www.skutsjeverhuurhaghe.nl www.rondvaartenheeg.nl

Rondvaarten Heeg

It Eilân 69

8621 CT

Heeg

0031(0)6-53267344

Sloepen Cruises

Koaldyk 14

8621 CN

Heeg

0031(0)6-20362640 www.sloepencruises.nl

Varen met de Palingaak

Via VVV Heeg

Heeg

0031(0)515-442464

www.palingaak.nl

Rondvaarten IJlst (boekingen via VVV)

Geeuwkade 4

8651 AB

IJlst

0031(0)515-531818

www.beleefijlst.nl

Stichting Johanna Jacoba

Stadslaan 75

8651 AC

IJlst

0031(0)6-0540330

www.johannajacoba.nl

Amsterdam Lake District tours

D.E. Plein 6

8501 AB

Joure

0031(0)513-856212

www.aldtours.nl www.rondvaartbedrijfbrouwer.nl

Rondvaartbedrijf Brouwer

Aukebaes 8

8501 RR

Joure

0031(0)513-413372

Romsicht, praamvaren met een verhaal

Lytse Morra 1

8723 HG

Koudum

0031(0)6-25000200 www.praamzeilen.frl

De Sylpream

De Kuilart 1

8723 CG

Koudum

0031(0)6-23253774

Langweer

0031(0)6-53383916

www.skutsjelangweer.nl

Lemmer

0031(0)514-534550

www.waterlandvanfriesland.nl

St. Skûtsjes Doniawerstal p.a. Rondvaart met de LE 50

Nieuwburen 1

8531 EE

www.sylpream.nl

Blazer TX33

Steiger t.o. Workumerdijk 1

8754 EP

Makkum

0031(0)6-20968381

www.tx33.nl

Rondvaarten stichting It Preamke

Turfmarkt 33

8754 CH

Makkum

0031(0)6-55784959

www.preamke.nl

Camping Ykema - Praamzeilen

Nummer 11

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

www.campingykema.nl

Boot huren in Sneek

Oude Oppenhuizerweg 79A 8606 JC

Sneek

0031(0)6-54782809

www.boothureninsneek.nl

Sneek

0031(0)515-750678

www.grachtenrondvaart.nl

0031(0)6-47337485

www.rondvaart-allure.nl

Grachtenrondvaart Ald Fryslân Allure rondvaartbedrijf

1e Oosterkade 4

8605 AA

Sneek

Rondvaartbedrijf De Oorden De Klifrak/ Ligplaats Galamadammen

Korte Spruit 5

8608 ZK

Sneek (postadres) 0031(0)6-55112184

www.deoorden.nl

Rondvaartbedrijf M. van der Werf

1e Oosterkade 3

8605 AA

Sneek

0031(0)515-415379

www.rondvaartsneek.nl

Rederij V&O

Stationsweg 7

8715 ES

Stavoren

0031(0)228-326667

www.veerboot.info www.simmermoarn.nl

Simmermoarn rondvaarten

Breefenne 35

8715 KA

Stavoren

0031(0)6-42901130

Vaarevents.nl

Komelkerstrjitte 7

8493 MD

Terherne

0031(0)566-688557 www.vaarevents.nl

Varend Friesland

Kupersleantsje 9

8493 LR

Terherne

0031(0)566-652372

www.varendfriesland.nl

Sail Events Friesland

Vosseleane 15

8551 PX

Woudsend

0031(0)6-23284719

www.saileventsfriesland.nl

traditionele zeilschepen Sylnocht

It Noard 43

8512 AC

Broek

0031(0)513-414387

www.sylnocht.nl

Stichting Friese Tjottervloot

Pharshoeke 101

8621 CW

Heeg

0031(0)6-37336299

www.friesetjottervloot.nl

Varskip platbodemverhuur

De Draei 35

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442755

www.varskip.com

Frisian Sailing Company

Emmakade 8

8531 DT

Lemmer

0031(0)514-566000

www.frisian-sailing.com

Varen met de LE 50

Binnenhaven 1

8531 DS

Lemmer

0031(0)6-53864400 www.le50.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

86


Bootverhuur de Vries

Selfhelpweg 63

8607 AC

Sneek

0031(0)6-42969553

www.bootverhuurdevries.nl

FrieseVloot

Stationsweg 5

8715 ES

Stavoren

0031(0)514-681161

www.friesevloot.nl

Wellekom Watersport

De Zwaan 8

8551 RK

Woudsend

0031(0)514-592800

www.wellekom-watersport.nl

zeil-/surfscholen Zeilschool de Stipe

Meerweg 23

8561 AV

Balk

0031(0)514-602406

www.destipebalk.nl

Zeilschool De Ulepanne

Tsjamkedykje 1

8561 HA

Balk

0031(0)514-602982

www.ulepanne.nl

Watersportcentrum 't Garijp

It String 7

8511 AB

Goingarijp

0031(0)566-689396 www.garijp.nl

Zeilinstituut de Bird

De Burd 19

8621 JX

Heeg

0031(0)515-442844

www.debird.nl

Zeilschool It Beaken

It Butlan 7c

8621 DV

Heeg

0031(0)515-442898

www.it-beaken.nl/

Zeilschool op de Helling

Gouden Boaijum 2

8621 CV

Heeg

0031(0)515-712466

www.helling.nl

Zeilschool De Morra

Buorren 31

8584 VC

Hemelum

0031(0)514-581666

www.zeilschooldemorra.nl

Zeil- en surfschool Neptunus

Bramerstraat 66/68

8523 NJ

Idskenhuizen

0031(0)513-431603

www.zeilschoolneptunus.nl

(Kite)surfen/E-foilen Flying Fish Heeg

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)6-82886291

www.flyingfishfoils.nl

OK Surf- en Kiteschool

Westerdijk 9

8713 JA

Hindeloopen

0031(0)514-521825

www.oksurf.de

Surf N Sail Makkum

De Holle Poarte 2

8754 HC

Makkum

Kitesurfschool Antix sports

Kitesurflocaties in Mirns en Workum

0031(0)6-47326481

www.surf-makkum.com

0031(0)6-57333735

www.antixsports.com

Windsurfschool Skills

Tsjerkewei 2a

8614 JD

Oudega (SWF)

0031(0)6-81210128

www.windsurfschoolskills.nl

Kitesurfschool KiteMobile

Suderséleane 29

8711 GX

Workum

0031(0)6-51214918

www.kitemobile.nl

Suppen Aan het Water - Bed - Boot - Bungalow

Gouden Boaijum 4

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442703

www.aanhetwater.nl

Easysup Supstore

It Swee 2

8621 EB

Heeg

0031(0)515-781787

www.easysup.nl

Camping Oan é Poel

Weisleatstrjitte 7

8621 BA

Heeg

0031(0)515-338801

www.campingoanepoel.nl

Skjin mei Skries

Dubbele Regel 52

8441 AP

Heerenveen

0031(0)6-48458401

www.skjinmeiskries.nl

Watersportbedrijf De Werff

Hoytemadyk 2

8614 AR

Oudega (SWF)

0031(0)515-469960

www.watersportbedrijfdewerff.nl

JFT Watersport & het Toppunt

Top 3

8606 JT

Sneek

0031(0)515-443867

www.jft-watersport.nl

Sail-A-Way Sneekermeer

Paviljoenwei 4

Recreatiebedrijf/botenverhuur Heerenzijl Hearresyl 1

8626 GD

Sneek

0031(0)515-559540

www.sail-a-way.nl

8542 AV

Terkaple

0031(0)566-689741

www.heerenzijl.nl

waterskiën Waterskibaan Sneek

Paviljoenwei 1D

8626 GD

Sneek

0031(0)6-41518093

www.waterskibaan-sneek.nl

Watergekte

Suderstrand 2

8715 HP

Stavoren

0031(0)6-13745732

www.watergekte.nl

jachtwerven Jachthaven Pieter Bouwe

Wieldijk 30

8611 JK

Gaastmeer

0031(0)515-469696

www.pieterbouwe.nl

De Kapiteinssloep

It Swee 2

8621 EB

Heeg

0031(0)515-781787

www.dekapiteinssloep.nl

Scheepsmotoren Heech

De Opper 6

8621 DZ

Heeg

0031(0)515-443489

www.scheepsmotorenheech.nl

Varskip

De Draei 35

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442755

www.varskip.com

Jachtwerf de Jong b.v.

Slachtedijk 7B

8501 ZA

Joure

0031(0)513-412664

www.jachtwerfdejong.nl

Twirre Watersport

pontdyk 8F

8525 GG

Langweer

0031(0)513-499010

www.twirre.nl

VOF Booi Brothers

Doumastate 10

8525 HA

Langweer

0031(0)513-498115

www.booibrothers.nl

Jachtwerf Maronier

Vuurtorenweg 16

8531 HJ

Lemmer

0031(0)514-563300

www.maronier.nl

Aira Boats

Zuidwesthoekweg 13

8601 HG

Sneek

0031(0)515-218400

www.airaboats.nl

Yachtservice & Refit

Middelweg 15

8715 ET

Stavoren

0031(0)88-0504114

www.yachtservicerefit.nl

Technisch bedrijf Bakker

Zevenpelsen 25

8651 BT

IJlst

0031(0)515-531253

www.bakker-ijlst.nl

passantenhavens Watersportbedrijf Turfskip

Turfkade 15

8539 SV

Echtenerbrug

0031(0)514-541467

www.turfskip.nl

Passantenhaven Heegerwâl

Pharshoeke 99

8621 CW

Heeg

0031(0)515-443753

www.heegerwal.nl

Passantenhaven IJlst

Sudergowei/Tsjerkesleat

IJlst

0031(0)6-12414091

www.beleefijlst.nl

Passantenhaven Joure

Grienedyk 6a

8501 AX

Joure

0031(0)6-22052512

www.passantenhaven-joure.nl

Jachthaven en Camping de Domp

Jachthaven de Domp 4

8605 CP

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Jachthaven de Rakken

Lynbaen 10

8551 NW

Woudsend

0031(0)514-591525

www.derakken.nl

87

ADRESSEN


jachthavens Ypma’s maritieme dienstverlening Lytshuzen 29, 8621 XE Heeg 0031(0)6-55860314 www.ypmasmaritiemedienstverlening.nl Lutz Jachthaven en Watervilla's

Sleatemar 1a

8561 BJ

Balk

0031(0)514-603434

Jachthaven Langweerderwielen

Wielenlaan 19

8526 GE

Boornzwaag

0031(0)513-499998

www.watervillahuren.nl www.jachthavenlangweerderwielen.nl

Jachthaven Pieter Bouwe

Wieldyk 30

8611 JK

Gaastmeer

0031(0)515-469696

www.pieterbouwe.nl

Jachthaven de Terp

Wieldyk 28

8611 JK

Gaastmeer

0031(0)515-469568

www.jachthavendeterp.nl

Jachtwerf De Poel

Munkedyk 24

8611 JM

Gaastmeer

0031(0)515-469732

jachtwerfdepoel@outlook.com

Jachthaven Gouden Bodem

Gouden Boaijum 13

8621 CV

Heeg

0031(0)515-443330

www.goudenbodem.nl

Ottenhome Heeg

Draei 3

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442898

www.ottenhomeheeg.nl

Prins van Oranje

It Bûtlân 13

8621 DV

Heeg

0031(0)515-444550

www.prinsvanoranje.nl

Scheepsmotoren Heech

De Opper 6

8621 DZ

Heeg

0031(0)515-443489

www.scheepsmotorenheech.nl

Jachthaven 't Var

De Draei 35

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-442755

www.varskip.com

Wajer Yachts B.V.

It Bûtlân 16

8621 DV

Heeg

0031(0)515-442131

www.wajer.com

Jachthaven Hindeloopen

Oosterstrand 3

8713 JS

Hindeloopen

0031(0)88-0504160

www.jachthavenhindeloopen.nl

Recreatiepark Idskenhuizen

Mastersein 12

8523 NK

Idskenhuizen

0031(0)513-431846

www.rp-idskenhuizen.nl

RFU Jachtspecialist

It String 9

9011 TA

Jirnsum

0031(0)566-601881

www.rfu-jachtspecialist.nl

Vereningshaven KWV Langweer (KWVL)

Pontdijk 8

8525 GG

Langweer

0031(0)513-499298

www.kwvlangweer.nl

Jachthaven Friese Hoek

Vuurtorenweg 19

8531 HJ

Lemmer

0031(0)88-0504130

www.friesehoek.nl

Jachthaven Lemmer-Binnen

Plattedijk 10

8531 PB

Lemmer

0031(0)514-561979

www.lemmerbinnen.nl

Camping Ykema

Nummer 11

www.campingykema.nl

8613 JH

Sandfirden

0031(0)515-469444

Jachthaven de Dolfijn/Theo's Yachtservice Jachthaven 6

8556 AM

Sloten

0031(0)514-603551

www.jachthavendedolfijn.nl

Aquanaut Dutch Craftsmanship

8607 AB

Sneek

0031(0)515-411793

www.aquanaut.nl

Selfhelpweg 17

Jachthaven en Camping de Domp

Jachthaven de Domp 4

8605 CP

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Jachthaven en Camping de Domp

Groendijksterzijl 2

8604 EV

Sneek

0031(0)515-755640

www.dedomp.nl

Vakantieboerderij Sneek

It Ges 10

8606 JK

Sneek

0031(0)515-755751

www.vakantieboerderijsneek.nl

Marina Stavoren

Middelweg 15

8715 ET

Stavoren

0031(0)88-0504110

www.marinastavoren.nl

Watersportvereniging "St. Nicolaasga"

Westend 23

8521 NP

St. Nicolaasga

0031(0)513-431706

www.wsv-stnic.nl

Jachthaven Oksewiel

Terhernsterdyk 6

8493 LP

Terherne

0031(0)6-16802644

www.oksewiel.nl

Hart van Friesland

Eastwei 8

8624 TG

Uitwellingerga

0031(0)515-559444

www.hartvanfriesland.nl

Jachthaven Bouma

Buorren 1

8624 TL

Uitwellingerga

0031(0)6-13878327

www.jachthavenbouma.nl

Jachthaven Bouwsma

Algeraburren 31

8711 BR

Workum

0031(0)515-542004

www.jachthavenbouwsma.nl

Workumer Jachthaven

Parallelwei 7

8711 CH

Workum

0031(0)515-745566

www.workumerjachthaven.nl

Watersportbedrijf de Welle

Vosselaan 47

8551 ML

Woudsend

0031(0)514-591303

www.watersportbedrijfdewelle.nl

Watersportbedrijf Reekers

Vosselaan 67

8551 ML

Woudsend

0031(0)514-592018

www.reekerswatersportbedrijf.nl

hengelsport/vissen Baitshop

Eigen Haard 12a

8561 EX

Balk

0031(0)514-604183

www.baitshop.nl

Visvergunningen

Harinxsmastrjitte 36

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442464

www.waterlandvanfriesland.nl

0031(0)513-499100

www.waterlandvanfriesland.nl

Visvergunningen

Buorren 26

8525 EC

Langweer

Camping de Finne

Sanleansterdyk 6

8736 JB

Reahûs (Roodhuis) 0031(0)515-331219

www.campingdefinne.nl

Hengelsport Friesland

Oppenhuizerweg 1

8621 CP

Sneek

www.hengelsport-friesland.nl

0031(0)6-23929428

watersportwinkel De Jong Watersport

Harinxmastrjitte 49

8621 BK

Heeg

0031(0)515-442535

www.dejongwatersport.nl

Scheepsmotoren Heech

De Opper 6

8621 DZ

Heeg

0031(0)515-443489

www.scheepsmotorenheech.nl

Brattinga Watersport

Midstraat 23

8501 AC

Joure

0031(0)513-412554

www.brattinga.nl

Skipperland Lemmer

Kortestreek 8

8531 JE

Lemmer

0031(0)514-726011

www.skipperland.nl

Westers Nauticshop

Bothniakade 26-27

8601 BM

Sneek

0031(0)515-416741

www.westersnautic.nl

M. de Groot Jacht- en Scheepstuigerij

Kooijweg 30

8715 EP

Stavoren

0031(0)514-681210

www.jachttuigerij.nl

Watersportwinkel De Liefde

Molenburren 11

8711 JA

Workum

0031(0)515-542004

www.watersportwinkeldeliefde.nl

De Smaak van Water

Molestrjitte 4

8551 NZ

Woudsend

0031(0)6-55121455

www.desmaakvanwater.nl

actief en verhuur fietsverhuur Mous Tweewielers

Van Swinderenstraat 45

8561 AR

Balk

0031(0)514-602284

www.moustweewielers.nl

Rijwielhandel de Kroon

Dijkstraat 8

8701 KB

Bolsward

0031(0)515-572404

www.rijwielhandeldekroon.nl

Kooistra & Kuiper

Harinxmastrjitte 6

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442462

www.kooistrakuiper.nl

2Wielercentrum Joure

Tolhuswei 5

8501 ZP

Joure

0031(0)513-412143

www.2wielercentrumjoure.nl

Profile Rodenburg

De Merk 2

8501 AN

Joure

0031(0)513-551813

www.profilerodenburg.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

88


Bike Totaal Bas2wielers

Sluisweg 2

8531 DJ

Lemmer

0031(0)514-569068

www.fietsverhuurlemmer.nl

Lopifit Gaasterland

Nij Amerika 18

8566 HL

Nijemirdum

0031(0)6-29053523

www.lopifitgaasterland.nl

Smederij Hoekstra vof

Joodyk 1

8614 JK

Oudega (SWF)

0031(0)515-469456

www.smederijhoekstra.nl

De Biedermeier

Herenweg 34

8536 TN

Oosterzee

0031(0)514-541433

www.fietsverhuurfriesemeren.nl

Rijwielbedrijf 't Fietshoekje

Fonteinwei 1

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)514-571243

www.fietshoek.nl

Camping Rijsterbos

Marderleane 4

8572 WG

Rijs

0031(0)514-581211

www.rijsterbos.nl

Looper Fietsen

Prins Hendrikkade 19

8601 CB

Sneek

0031(0)515-412329

www.looperfietsen.nl

Profile Rodenburg

Lemmerweg 13-15

8608 AA

Sneek

0031(0)515-413096

www.profilerodenburg.nl

Profile Rodenburg

Prins Hendrikkade 58

8601 CB

Sneek

0031(0)515-412163

www.profilerodenburg.nl

Rijwielbedrijf Twa Tsjillen

Wijde Noorderhorne 8

8601 EB

Sneek

0031(0)515-413878

www.twatsjillen.nl

Fietsverhuur Stavoren

Hellingspad 2

8715 HT

Stavoren

0031(0)6-2309694

www.fietsverhuur-stavoren.nl

Tweewielers de Jong

De Iisbaan 2a

8731 DW

Wommels

0031(0)515-332565

www.tweewielersdejong.nl

Fytsmakkerij Scheltema

Súd 74

8711 CW

Workum

0031(0)515-541678

www.fytsmakkerij.nl

Fonteinwei 1

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)514-571243

www.fietshoek.nl

moutainbikes Rijwielbedrijf 't Fietshoekje

e-bikes Mous Tweewielers

Van Swinderenstraat 45

8561 AR

Balk

0031(0)514-602284

www.moustweewielers.nl

Kooistra & Kuiper

Harinxmastrjitte 6

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442462

www.kooistrakuiper.nl

Rinia Fietsen

Kerkstraat 4

8754 CS

Makkum

0031(0)515-232111

www.riniafietsen.nl

Rijwielbedrijf 't Fietshoekje

Fonteinwei 1

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)514-571243

www.fietshoek.nl

e-chopper verhuur Solexverhuur Sloten - Solex- en E-Chopper Verhuur Jachtlustweg 45, 8563 AC Wijckel 0031(0)6-22183596 | www.solexsloten.nl Solexverhuur Friesland

Keamerlanswei 3

8571 MZ

Harich

0031(0)6-53272138

www.solexverhuurfriesland.nl

FrieWheelers Friesland

Suderseewei 2

8713 LL

Hindeloopen

0031(0)514-522103

www.friewheelers-hindeloopen.nl

Spyder Wheels Friesland

Suderseewei 11

8754 GK

Makkum

0031(0)6-50265766

www.echoppertrip.nl

8501 EZ

Joure

0031(0)513-856628

www.retroscooterverhuur.nl

8572 WB

Rijs

0031(0)514-581753

www.oppaed.nl

gemotoriseerd/autoverhuur AZ autoverhuur Wolkammerstraat 14-B, 8601 VB Sneek 0031(0)515-820004 www.azautoverhuur.nl Retro Scooterverhuur

Lyts Luchtenveld 37

Op Paed verhuur en arrangementen, solex, Mientwei 4b (snor-)scooter en 2CV (‘eend’-)verhuur Solexverhuur Sloten - Solex- en E-Chopper Jachtlustweg 45

8563 AC

Wijckel

0031(0)6-22183596

www.solexsloten.nl

E-Rent Friesland

Spoardyk 24

8711 CJ

Workum

0031(0)515-335770

jan@freesunsolar.nl

Leise Leane 12

8572 WH

Rijs

0031(0)6-45305630 www.taxibosman.nl

Arriva Nederland

Postbus 626

8440 AP

Heerenveen

PayByPhone

Diverse locaties Friesland

taxi Taxi Bosman

vervoer www.arriva.nl/contact www.paybyphone.com

autobedrijf/garage Garagebedrijf Kooistra & Kuiper

Harinxmastrjitte 6

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442462

www.kooistrakuiper.nl

Auto Schaap

Riensingel 9

8531 GH

Lemmer

0031(0)514-561459

www.autoschaap.nl

Autobedrijf op de Hoek

Melkweg 1

8531 NH

Lemmer

0031(0)514-561616

www.opdehoek.nl

Betten Garage

Frittemaleane 2

8605 CH

Sneek

0031(0)515-413807

www.bettensneek.nl

Bosch Car Service Garage B. Pietersma

Vosseleane 73

8551 ML

Woudsend

0031(0)514-591236

www.garagepietersma.com

paardrijden Manege Gaasterland (Facilitair centrum) Wyldemerkwei 1

8571 GC

Harich

0031(0)514-572092

www.manegegaasterland.nl

Stal "de Heamar"

8723 EK

Koudum

0031(0)6-27194904

www.staldeheamar.nl

Haanmeer 2

89

ADRESSEN


Rondleidingen/Excursies Natuureiland de Gouden Boaiem Nummer 3, 8552 MN Smallebrugge 0031(0)6-23054928 www.goudenboaiem.nl Elfstedentrips

Van Eysingaleane 7

8734 GC

Easterein

0031(0)6-41004149

www.elfstedentrips.com

Krûdetún en Teepriuwerij ‘De Reidikker’

Murnserdyk 34

8573 WP

Mirns

0031(0)6-57621330

www.de-reidikker.frl

Museum Sloten

Heerenwal 48

8556 XW

Sloten

0031(0)514-531541

www.museumsloten.nl

Wijndomein de Heidepleats

Heide 13

8521 DE

St. Nicolaasga

0031(0)6-30065107

www.deheidepleats.nl

Smidstraat 6

8601 WB

Sneek

0031(0)515-424044

www.destolpsneek.nl

Midstraat 165

8501 AL

Joure

0031(0)513-416692

www.flashcasinos.nl

bowlen Sport-Restaurant De Stolp

amusementscentra Flash Casino

Golfen (Boeren, greide, voetbal, midget, pitch & putt) Pitch&Putt Golf Koudum

Nieuweweg 42

8723 EB

Koudum

0031(0)514-522246

www.pitch-putt.nl/koudum

BurgGolf Golfclub Sint Nyk

Legemeersterweg 16-18

8527 DS

Legemeer

0031(0)513-498032

www.burggolf.nl

Golfclub Gaasterland

Sminkewei 10

8567 HB

Oudemirdum

0031(0)514-604236

www.golfclubgaasterland.nl

www.boerderijrecreatie.nl

indoor activiteiten Boerderijrecreatie

Marwei 124B

8508 RH

Delfstrahuizen

0031(0)514-541267

Escape Makkum

Holle Poarte 2c

8754 HC

Makkum

0031(0)6-20400784 www.escapemakkum.nl

Escaperoom Sneek

Smidstraat 5a

8601 WB

Sneek

0031(0)6-33601631

www.escaperoomssneek.nl

Rondvaartbedrijf M. van der Werf

1e Oosterkade 3

8605 AA

Sneek

0031(0)515-415379

www.rondvaartsneek.nl

Zuiderveldstraat 2B

8501 KC

Joure

0031(0)513-418800

www.gymnasion.nl

Hollandiastraat 65

8517 HD

Scharsterbrug

0031(0)513-416718

www.ballonvarenfriesland.nl

sportschool Gymnasion Joure

ballonvaren Ballonvaren Friesland

attracties Sybrandy's Speelpark

Liemerige wei 4

8567 HM

Oudemirdum

0031(0)6-53797476

www.sybrandys.nl

Kameleondorp

Koailân 2

8493 LA

Terherne

0031(0)566-689910

www.kameleonterherne.nl

speeltuin overdekt De Avonturij Indoor speelpaviljoen

Wite Burch 7

8574 VC

Bakhuizen

0031(0)514-581382

www.avonturij.nl

Speelbos Joure

Marconiweg 20b

8501 XM

Joure

0031(0)513-419505

www.speelbosjoure.nl

Boegen 2

8567 JC

Oudemirdum

0031(0)514-572550

www.www.jpvandenbent.nl/locaties/ kleurrijk/

Badweg 5

8701 XG

Bolsward

0031(0)515-573573

www.sudwestfryslan.nl/onderwerp/ zwembad-vitaloo

activiteitenboerderij Boerderijrecreatie Marwei 124B, 8508 RH Delfstrahuizen 0031(0)514-541267 www.boerderijrecreatie.nl Boerderij Kleurrijk, theetuin, speeltuin voor mensen mét en zonder beperking

zwembad Zwembad Vitaloo Subtropisch zwembad Swimfun

Sewei 3

8501 SP

Joure

0031(0)513-417648

www.swimfun.nl

Zwembad Ny Sudersé

Industrieweg 2A

8531 PA

Lemmer

0031(0)514-762727

www.zwembadlemmer.nl

Zwembad de Baron

Meerenstein 1

8563 AV

Wijckel

0031(0)514-602436

www.campingthop.nl

Buitenbad Zwembad De Klomp

Walperterwei 27A

8731 CD

Wommels

0031(0)515-331225

www.zwembaddeklomp.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

90


beauty & wellness Wellness & Beauty de Woudfennen

Woudfennen 10

8503 BA

Joure

0031(0)513-415200

www.dewoudfennen.nl

De Mindfulgids

Breezand 1

8531 PN

Lemmer

0031(0)6-55706571

www.demindfulgids.nl

groepsarrangementen H2O Events bv

It Eilân 65

8621 CT

Heeg

0031(0)06-51001191

www.h2oevents.nl

Hoora Watersport

Gouden Boaijum 10

8621 CV

Heeg

0031(0)515-442715

www.hoora.nl www.waterherbergitbeaken.nl

Waterherberg It Beaken

It Eilân 65

8621 CT

Heeg

0031(0)515-745049

Varen met de LE 50

Binnenhaven 1

8531 DS

Lemmer

0031(0)6-53864400 www.le50.nl

Friesland op Maat/Frisian Guide Agency

Zoutepoel 2B

8604 CD

Sneek

0031(0)6-11200217

www.frieslandopmaat.nl

Miriam van Dun Fotografie & Excursies

Kolmeer 8

8604 ES

Sneek

0031(0)6-23398637

www.dun.nl

0031(0)6-10095333

outdoor activiteiten Nordmann Outdoor

Hellingpaed 23

8611 JR

Gaastmeer

Sylhûs Watersport

Pharshoeke 101

8621 CW

Heeg

www.nordmann-outdoor.nl www.sylhus.nl

Fierljepvereniging IJlst

Sudergowei 1c

8651 NE

Ijlst

www.fierljeppenijlst.nl

Fierljepvereniging It Heidenskip

Brânburren 26

8724 LH

It Heidenskop

www.fierljeppe.nl

Escapeloop.nl

De Tille 6

8723 ER

Koudum

0031(0)6-49657640

www.escapeloop.nl

Het Kompas van Makkum

Workumerdijk 27

8745 EX

Makkum

0031(0)6-46422235

www.hetkompasvanmakkum.nl

Waterfiets Friesland

Hearewei 40

8711 GD

Workum

0031(0)6-19704084

www.waterfietsfriesland.nl

cultuur, kunst en musea bezoekerscentra en musea Museum Sloten

Museum Joure

Heerenwal 48, 8556 XW Sloten 0031(0)514-531541 www.museumsloten.nl

Museumstraat 2, 8501 XD Joure 0031(0)513-412283 www.museumjoure.nl

Bezoekersentrum Mar en Klif

Fries Scheepvaart Museum

De Brink 4, 8567 JD Oudemirdum 0031(0)514-571777 www.marenklif.nl

Kleinzand 16, 8601 BH Sneek 0031(0)515-414057 www.friesscheepvaartmuseum.nl

Het Friese Museumdorp

Meerweg 4

8758 LC

Nut Gaasterlân-Sleat

Allingawier

Unesco werelderfgoed Ir. D.F. woudagemaal

Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer 0031(0)514-561814 | www.woudagemaal.nl

0031(0)6-51512181

Balk

www.hetfriesemuseumdorp.nl www.nutgaasterlan-sleat.nl

Cultuur Historisch Centrum De Tiid

Jongemastraat 2

8701 JD

Bolsward

0031(0)515-429999

www.detiid.nl

Sonnema

Stoombootkade 12

8701 KA

Bolsward

0031(0)515-572949

www.sonnema.nl

Eerste Friese Schaatsmuseum

Kleine Weide 1-3

8713 KZ

Hindeloopen

0031(0)514-521683

www.schaatsmuseum.nl

Museum Hindeloopen

Dijkweg 1

8713 KD

Hindeloopen

0031(0)514-521420

www.museumhindeloopen.nl

Museum en Werkplaats Houtstad-IJlst

Sneekerpad 14

8651 NE

IJlst

0031(0)515-532167

www.www.houtstad-ijlst.nl

Puzzelmuseum Joure

De Brekken 6-13

8502 TN

Joure

0031(0)6-48631184

www.puzzelmuseum.nl

Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk

Afsluitdijk 1c

8752 TP

Kornwerderzand 0031(0)517-723026

www.afsluitdijkwaddencenter.nl

Kazemattenmuseum

Afsluitdijk 5

8752 TP

Kornwerderzand 0031(0)517-579453

www.kazemattenmuseum.nl

Fries Landbouwmuseum

Felling 6

8912 CG

Leeuwarden

0031(0)511-539420

www.landbouwmuseumfriesland.nl

Museum It Bakkerswinkeltsje

Hellingstrjitte 3

8722 HH

Molkwerum

0031(0)514-681972

www.hetbakkerswinkeltje.nl

Nationaal Modelspoor Museum

Dr. Boumaweg 17/b

8601 GM

Sneek

0031(0)515-430021

www.modelspoormuseum.nl

Weduwe Joustra

Kleinzand 32

8601 BH

Sneek

0031(0)515-412912

www.weduwejoustra.nl

Gaasterlands Streek Museum Eppinga Sate

Jacobus Boomsmatraat 52 8565 GJ

Sondel

0031(0)-514-602332 www.riedo.nl/ streekmuseum-eppinga-sate/

Museum It Ponthús

Hellingspad 10/12

8715 HT

Stavoren

0031(0)514-681863

www.museumponthus.nl

Mummie Kelder

De Terp 1

8637 VH

Wieuwerd

0031(0)6-57762946

www.mummiekelder.nl

Museum It Tsiispakhûs

Ald Hiem 2

8731 BR

Wommels

0031(0)515-331408

www.tsiispakhus.nl

Jopie Huisman museum

Noard 6

8711 AH

Workum

0031(0)515-543131

www.jopiehuismanmuseum.nl

Museum Warkums Erfskip

Merk 4

8711 CL

Workum

0031(0)514-541231

www.warkumserfskip.nl

Educatie Evenwijs

Dubbelstraat 4

8561 BC

Balk

0031(0)6-21637488

www.evenwijs.nl

Kunstencentrum Atrium

Oud Kerkhof 11

8601 EE

Sneek

0031(0)515-431400

www.kunstencentrumatrium.nl

91

ADRESSEN


Ateliers en Galeries Oan 'e Luts Art & Brocante

Raadhuisstraat 47

8561 BH

Balk

0031(0)6-18453097

facebook.com/oaneluts.brocante.5

Atelier Johan Mulder

Buren 44

8713 KC

Hindeloopen

0031(0)514-522945

www.atelierjohanmulder.nl

Hindelooper Schilderkunst

Kleine Weide 1-3

8713 KZ

Hindeloopen

0031(0)514-521683

www.schaatsmuseum.nl/hindelooper-schilderkunst www.roosjehindeloopen.com

Roosje Oud Hindelooper Kunst anno 1894 Nieuwstad 44

8713 JM

Hindeloopen

0031(0)514-521251

Galerie - Atelier Theo Schouten

8713 JM

Hindeloopen

0031(0)6-54964995 www.theoschouten.com

Achtvoet 22

Atelier Mieke Minnema Iconen en heiligenbeelden Marconiweg 5

8501 XM

Joure

0031(0)513-417847

m-minnema@kpnmail.nl

De Jouster Klokkenmakerij

Douwe Egbertsplein 8

8501 AB

Joure

0031(0)513-414104

www.jousterklokkenmakerij.nl

Fransje Versloot

Slachtedyk 24a

www.fransjeversloot.nl

8501 ZA

Joure

0031(0)6-10323891

Galerie Skarsterlân/ Skarsterlân Art Gallery Krim 6 / HoekTorenstraat

8501 BL

Joure

0031(0)6-51681636

www.galerieskarsterlan.com

Galerie Splinter & de Vosch

8525 EP

Langweer

0031(0)513-851732

www.splinter.nl

Bredyk 1

Marco Käller Gallery & Art Studio

Súderseewei 6b

8754 GK

Makkum

0031(0)6-21851634

www.kaller.nl

Nuweland

Buren 31

8536 TH

Oosterzee

0031(0)514-856923

www.nuweland.nl

Galerie Offingawier

Fiifgeawei 25

8626 GB

Offingawier

0031(0)6-39860172

www.galerie-offingawier.nl

Tegendraadsbreimode

Jan Schotanuswei 26

8576 LA

Oudemirdum

0031(0)514-571694

mku26@kpnmail.nl

Brocante en Antiek Sloten

Koestraat 44

j.a.maaskant@ziggo.nl

8556 AB

Sloten

0031(0)514-602909

Bax Kunst - Galerie, Lijstenmakerij & Kunstuitleen Singel 82

8601 AM

Sneek

0031(0)515-422772

www.baxkunst.nl

Galerie Het Fotolokaal

8765 LK

Tjerkwerd

0031(0)6-42138125

www.hetfotolokaal.nl

Kerkstraat 19

H20 Gallery

Mennistepaed 1

8721 GB

Warns

0031(0)6-52322562

www.h2ogallery.nl

Galerie LYTS

Midstrjitte 63

8551 PJ

Woudsend

0031(0)6-54617875

www.galerielyts.nl

Ambachten Banzai-John

Eigen Haard 23a

8561 EX

Balk

0031(0)6-44650302 www.banzai-john.nl

Schapenvachtlooierij Van Buren

Workumertrekweg 5

8701 WB

Bolsward

0031(0)515-572461

www.vanburenbolsward.nl

Krista's leren tassen galerie

Horsewei 2

8526 DS

Boornzwaag

0031(0)6-14301344

www.kristas.nl

Visserijbedrijf Andries van Netten

Jan Jelles Hofstrjitte 4

8611 JT

Gaastmeer

0031(0)515-469934

tineke-andries@zonnet.nl

Visserijbedrijf F. Visserman

Weisleatstrjitte 5

8621 BA

Heeg

0031(0)6-53493909

fryskefisker.nl/portfolio-item/ visserijbedrijf-f-visserman

Visserijbedrijf Pascal Sannes

Vierhuisterweg 30

8507 CG

Rohel

0031(0)6-41109381

www.realeel.nl

Bezoekboerderij/Bedrijfsbezoek Tsjerkebier

Doarpsstrjitte 2

9021 CL

Easterwierum

0031(0)6-39498645 www.tsjerkebier.frl

Wijndomein de Heidepleats

Heide 13

8521 DE

St. Nicolaasga

0031(0)6-30065107

www.deheidepleats.nl

Biologische kaasmakerij de Nylander

Lange Leane 10

8711 HK

Workum

0031(0)515-542456

www.nylander.nl

Alpaca World Friesland

Slinkewei 7

8711 HC

Workum

0031(0)6-19321068

www.alpacaworldfriesland.nl

molens Houtzaagmolen De Rat

Sneekerpad 16

8651 NE

IJlst

0031(0)515-532619

www.houtzaagmolenderat.nl

Molenwinkel / Korenmolen Het Lam

Molestrjitte 4

8551 NZ

Woudsend

0031(0)514-591659

www.molenhetlam.nl

Natuurmonumenten

Skrok 11

8734 HG

Easterein

0031(0)6-25580513

www.natuurmonumenten.nl/friesland

Heempark Heeg

De Simmerkrite 15

8621 DM

Heeg

0031(0)515-442651

www.heemparkheeg.nl

natuur en tuinen Kwekerij de Bascule

Jeltewei t.o. nr. 114

8622 XS

Hommerts

0031(0)6-19552123

www.kwekerijdebascule.nl

Beleef IJlst

Geeuwkade 4

8651 AB

IJlst

0031(0)515-531818

www.beleefijlst.nl

Lemmer

0031(0)514-571777

www.marenklif.nl

8315 PV

Luttelgeest

0031(0)527-202875

www.orchideeenhoeve.nl

Vlindertuin Lemmer

Flevostraat

De Orchideeën Hoeve

Oosterringweg 34

Krûdetún en Teepriuwerij ‘De Reidikker’

Murnserdyk 34

8573 WP

Mirns

0031(0)6-57621330

www.de-reidikker.frl

Heemtuin Mar en Klif

De Brink 4

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-571777

www.marenklif.nl

Park Vijversburg

Swarteweisein 2

9255 JB

Tytsjerk

0031(0)511-432427

www.vijversburg.nl

shoppen Supermarkten / Levensmiddelen Spar Flapper

Sint Odulphusstraat 18

8574 SV

Bakhuizen

0031(0)514-581202

facebook.com/sparbakhuizen/

Jumbo Kooistra

Snekerstraat 14

8701 XD

Bolsward

0031(0)515-574448

www.jumbokooistra.nl

Dagwinkel Gaastmeer

Munkedyk 13

8611 JP

Gaastmeer

0031(0)515-469653

www.gaastmeer.lekkermakkelijk.nl

Plus Gerritsma

Koaldyk 17

8621 CN

Heeg

0031(0)515-442209

www.plus.nl

Albert Heijn - Hoogeveen

Midstraat 28/30

8501 AR

Joure

0031(0)513-417300

www.ah.nl

Jumbo supermarkt

Stationsweg 4

8531 HH

Lemmer

0031(0)514-568360

www.jumbosupermarkten.nl

Jumbo Kooistra

Liewkemastraat 9

8754 BL

Makkum

0031(0)515-232400

www.jumbokooistra.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

92


Dorpswinkel Oudega

Breksdyk 44

8614 AX

Oudega (SWF)

0031(0)515-755834

www.doarpswinkel.nl

Troefmarkt Hamstra

Jan Schotanuswei 23

8567 LA

Oudemirdum

0031(0)514-571314

www.lekkermakkelijkhamstra.nl

Jumbo Kooistra - Normandiaplein

Normandiaplein 4

8603 CS

Sneek

0031(0)515-578160

www.jumbokooistra.nl

Jumbo Kooistra - Tinga

Molenkrite 171

8608 WD Sneek

0031(0)515-445130

www.jumbokooistra.nl

Jumbo Jan Altenburg

Molewei 1

8521 KD

St. Nicolaasga

0031(0)513-431498

www.jumbo.com

Coop Stavoren

De Bleeck 1

8715 EJ

Stavoren

0031(0)514-681180

www.coop.nl

Jumbo Kooistra

De Terp 11

8731 AX

Wommels

0031(0)515-332326

www.jumbokooistra.nl

bakker Bakkerij Meinsma

Van Swinderenstraat 4

8561 AP

Balk

0031(0)514-604045

www.bakkerijmeinsma.nl

Bakkerij van der Werf

Marktstraat 4

8701 JT

Bolsward

0031(0)515-572698

www.bakkerijvanderwerf.nl

Puur Posthuma Bolsward

Appelmarkt 2

8701 KH

Bolsward

0031(0)515-576882

www.puurposthuma.nl

Ypma's Bakkerij

De Skatting 49

8621 BV

Heeg

0031(0)515-442277

www.ypmasbakkerij.nl

Bakkerij de Boer

Geeuwkade 1

8651 AA

IJlst

0031(0)515-531557

www.bakkerdeboer.nl

Breimer's Bakkerij

Midstraat 80

8501 AS

Joure

0031(0)513-412359

www.breimersbakkerij.nl

Bakkerij Hallema

Midstraat 19

8501 AC

Joure

0031(0)513-412498

www.bakkerijhallema.nl

Lekker Bros Chocolade & Banket

Zuiderveldstraat 33

8501 KA

Joure

0031(0)6-83517432

www.lekkerbros.nl

Bakkerij U. de Vries

Hoofdstraat 5

8723 BE

Koudum

0031(0)514-521279

ubdevries@hetnet.nl

Bakkerij Langweer

Buorren 27

8525 EC

Langweer

0031(0)513-499363

www.bakkerijlangweer.nl

Breimer's Bakkerij

Vissersburen 76-78

8531 ED

Lemmer

0031(0)514-561702

www.breimersbakkerij.nl

Twijnstra, de Echte Bakker

De Brink 16

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-571212

webshop.twijnstra.echtebakker.nl

Breimer's Bakkerij

Leeuwarderweg 1

8603 CL

Sneek

0031(0)515-745539

www.breimersbakkerij.nl

Banketbakkerij de Korenbloem

Galigastraat 16

8601 CP

Sneek

0031(0)515-412875

www.korenbloemschaafsma.nl

Puur Posthuma Sneek

St. Antoniusplein 37

8601 HK

Sneek

0031(0)515-416444

www.puurposthuma.nl

Bakker Puur Posthuma

Keatsebaen 2

8731 BN

Wommels

0031(0)515-331406

www.puurposthuma.nl

Bakkerij van der Werf

Begine 52

8711 BK

Workum

0031(0)515-542207

www.bakkerijvanderwerf.nl

Bakkerij van der Werf

Dwarsnoard 21

8711 AP

Workum

0031(0)515-541517

www.bakkerijvanderwerf.nl

Bakkerij Visser

Op e Romte 20

8551 NX

Woudsend

0031(0)514-591293

facebook.com/ambachtsbakker.visser

slager Keurslager Van Dijk

Van Swinderenstraat 26

8561 AR

Balk

0031(0)514-602178

www.dijkbalk.keurslager.nl

Slagerij Wierda

Harinxmastrjitte 61

8621 BK

Heeg

0031(0)515 442282

www.slagerijwierdaheeg.nl

Slagerij Dol

Buorren 42

8525 ED

Langweer

0031(0)513-499802

www.slagerijdol.nl

Slagerij de Vries

Fonteinwei 3

8567 JT

Oudemirdum

0031(0)514-571335

www.slagerijdevriesoudemirdum.nl

Slagerij Schram

Voorstraat 31

8715 HW

Stavoren

0031(0)514-681221

www.schram.uw-slager.nl

Thijs van der Meer Keurslager

Begine 52

8711 BK

Workum

0031(0)515-541534

www.thijsvandermeer.keurslager.nl

delicatesse Lekker 1890 Achter de Smeden 2, 8701 KE Bolsward 0031(0)6-15283954 www.lekker1890.nl Wijnkoperij Joure - wijn en whisk(e)y

Midstraat 142

8501 AW

Joure

0031(0)513-412022

www.wijnkoperij-joure.nl

Wijn en Whisky schuur

Blankedalwei 4

8629 EH

Scharnegoutum

0031(0)515-520706

www.wijnwhiskyschuur.nl

Tasty

Kruizebroederstraat 45

8601 CK

Sneek

0031(0)515-755446

www.tasty-sneek.nl

www.farmily.nl

Streek/biologische producten FARMily Markttuin

Harichsterdyk 54

8571 RM

Harich

0031(0)6-51257202

Hâld Moed Cidery

Mientwei 6

8584 WX

Hemelum

0031(0)6-48090250 www.cider.frl

Biologische streekwinkel Op de Him

De Him 4

9023 BC

Jorwerd

0031(0)58-2501327

Stadsboerderij De Sibbe

Ivige Leane 24

8631 WB

Loënga

0031(0)6-83603656 www.stadsboerderijdesibbe.nl

www.opdehim.nl

Schapenkaasboerderij Tusken Bosk en Mar Ige Galamawei 23

8582 KR

Oudega (dfm)

0031(0)514-605356

www.tuskenboskenmar.nl

De Fryske kaas

8567 JX

Oudemirdum

0031(0)6-22824504

www.defryske.frl

Star Numanwei 3

Natuureiland de Gouden Boaiem

Nummer 3

8552 MN

Smallebrugge

0031(0)6-23054928

www.goudenboaiem.nl

Wijndomein de Heidepleats

Heide 13

8521 DE

St. Nicolaasga

0031(0)6-30065107

www.deheidepleats.nl

Mevrouw de Molenaar

Mouneplein

8748 DT

Witmarsum

0031(0)6-36200093 www.mevrouwdemolenaar.nl

huis en tuin Meis - Groen en Wonen

Jongemastraat 13

8701 JA

Bolsward

0031(0)515-756462

www.meis.frl

Bouwbedrijf Leenstra

Kaepwei 11

8611 JL

Gaastmeer

0031(0)515-469891

www.bouwbedrijfleenstra.nl

Veenstra Schilders

De Draei 22/28

8621 CZ

Heeg

0031(0)515-449497

www.vsheeg.nl

De Hylper Huismus

Nieuwstad 40

8713 JM

Hindeloopen

0031(0)6-10690168

www.huismushindeloopen.nl

93

ADRESSEN


De Haas Bloemen

Stadslaan 53

8651 AC

IJlst

0031(0)515-531205

www.dehaasbloemen.nl

Schildersbedrijf Folkert de Vries

Rogmolewei 4

8551 EP

IJlst

0031(0)515-532453

www.schildersbedrijffolkertdevries.nl

Brattinga ijzerwaren

Midstraat 23

8501 AC

Joure

0031(0)513-412554

www.brattinga.nl

't Stokertje Kachelhûs Fryslân

Slachtedyk 1

8501 ZA

Joure

0031(0)513-414574

www.stokertje.nl

Feenstra Schildersbedrijf

Bredyk 11

8525 EP

Langweer

0031(0)513-499593

gfeenstra@home.nl

Installatiebedrijf Hans Potijk

Doumastate 14

8525 HA

Langweer

0031(0)513-499344

www.hanspotijk.nl

IJzerhandel Gort

Vissersburen 30

8531 EC

Lemmer

0031(0)514-562349

www.ijzerhandelgort.nl

Technisch Bedrijf Bokma

De Brink 5

8567 JD

Oudemirdum

0031(0)514-571395

www.bokma-oudemirdum.nl

Tuincentrum Gernell

Gemaalweg 21

8313 PR

Rutten/Lemmer 0031(0)514-563851

Bosma Groene Vakzaak - Hobby, tuin, bloemen, dier Gaastweg 62

8521 JE

St. Nicolaasga

0031(0)513-431810

www.bosmamelktechniek.nl

Groencentrum Witmarsum

8748 EA

Witmarsum

0031(0)517-531375

www.groencentrumwitmarsum.nl

It Fliet 3

www.gernell.nl

lifestyle t Anker Wonen Mode en Kado

Oudesluis 4-6

8531 HT

Lemmer

0031(0)514-533648

www.ankerlemmer.nl

Zevende Hemel Lifestyle

Plein 4

8754 ER

Makkum

0031(0)6-11015132

facebook.com/zevendehemelmakkum

geschenkartikelen Chocolaterie Koldewijn

Nieuwstad 21

8713 JL

Hindeloopen

0031(0)6-10749725

www.chocolateriekoldewijn.nl

Iekoon store

Buren 19

8713 KB

Hindeloopen

0031(0)514-522080

facebook.com/iekoonstore www.beleefijlst.nl

Beleef IJlst

Geeuwkade 4

8651 AB

IJlst

0031(0)515-531818

Botenstation Terherne

Kooilân 2

8493 LA

Terherne

0031(0)566-689288 www.waterlandvanfriesland.nl

Natuurvol, duurzame lifestyle

Merk 25

8711 CM

Workum

0031(0)6-18486143

www.natuurvol.nl/wonen

Mode en Beauty Sake Store Balk

F.D. Hoekstraplein 2

8561 EP

Balk

0031(0)514-603716

www.sakestore.nl/balk

't 3xl Winkeltje

Raadhuissstraat 38

8561 BH

Balk

0031(0)514-605120

www.xxxl-winkeltje.nl

Sporthuis A.P. van der Feer

Dijkstraat 7-11

8701 KB

Bolsward

0031(0)515-572397

www.apvdfeer.nl

Style Iekoon

Buren 46

8713 KC

Hindeloopen

0031(0)514-522080

facebook.com/styleiekoon facebook.com/kapsalonpaulaheeg

Kapsalon Paula

Harinxmastraat 38

8621 BL

Heeg

0031(0)515-442307

Alkema en de Haan tandartsen

Overspitting 43

8501 PG

Joure

0031(0)513-416858

Sake Store Joure

Midstraat 92

8501 AT

Joure

0031(0)513-760255

www.sakestore.nl/joure

SARI Fair Fashion

Douwe Egbertsplein 2A

8501 AB

Joure

0031(0)513-413390

www.sari-fairfashion.nl

Terra Mannenmode

Midstraat 91-93

8501 AH

Joure

0031(0)513-412436

www.terra-mannenmode.nl

Titia Kapsalon

Torenstraat 6

8501 BW

Joure

0031(0)513-416040

kapsalontitia@hotmail.com

Dijkstra schoenen

Nieuwburen 6-8

8531 EE

Lemmer

0031(0)514-561518

www.dijkstraschoenen.nl

Drogisterij Hak

Vissersburen 60

8531 ED

Lemmer

0031(0)85-1306712

www.drogisterijhak.nl

Service Apotheek De Waag

Nieuwburen 24

8531 EH

Lemmer

0031(0)514-563888

www.serviceapotheek.nl/dewaag

Schulpen 1

Schulpen 1

8531 HR

Lemmer

0031(0)514-561214

facebook.com/Schulpen1

Oogwereld Remon

Kortestreek 17

8531 JG

Lemmer

0031(0)514-564040

www.remonoptiek.nl

Sake Store Lemmer

Schulpen 10

8531 HR

Lemmer

0031(0)514-533135

www.sakestore.nl

VanNuyen Hoeden / Hoeksema Kapper

Kerkstraat 25

8754 CR

Makkum

0031(0515)-231651

www.vannuyenmakkum.nl

Drogisterij Kramer

Jan Schotanuswei 34

8567 LA

Oudemirdum

0031(0)514-571327

meta@drog-kramer.nl

Himalaya Kleding & Kadoshop

Noord 1

8715 HR

Stavoren

0031(0)514-593295

www.himalaya-shop.nl

Kapsalon Klazien

Voorstraat 6-8

8715 JA

Stavoren

0031(0)514-682118

www.kapsalonklazie.nl

Max de Boer Watersport & Vrijetijdskleding Voorstraat 14

8715 JA

Stavoren

0031(0)514-682227

www.maxdeboer.nl

D.IO Drogisterij De Magneet

8521 JA

St. Nicolaasga

0031(0)513-431676

www.demagneet.diodrogist.nl

Gaastweg 1a

hobby en vrije tijd Top 1 Toys

Midstraat 123

8501 AK

Joure

0031(0)513-412580

www.top1toys.nl

DEVO

Grootzand 20

8601 AW

Sneek

0031(0)515-412676

www.devosneek.nl

Zandstra Sport

Schaapmarktplein 2

8601 CE

Sneek

0031(0)515-413560

www.zandstrasportsneek.nl

Kloeke Klodders Schilderatelier

Buorren 29a

8493 LC

Terherne

0031(0)6-51153027

www.kloeke-klodders.nl

Het Boekhuis

Noard 17

8711 AA

Workum

0031(0)515-541314

www.hetboekhuis.nl

huishoudelijke artikelen Fa .Piso en zn.

Harinxmastrjitte 24

8621 BL

Heeg

0031(0)515 442202

www.pisoinstallatie.nl

Hema Joure

Midstraat 94/96

8501 AT

Joure

0031(0)513-412584

www.hema.nl

Expert Lemmer

Schulpen 9

8531 HR

Lemmer

0031(0)514-561296

www.expert.nl/lemmer

Expert Silvius

Grootzand 34

8601 AX

Sneek

0031(0)515-423405

www.expert.nl/sneek

Reekers Installatiebedrijf

Vosseleane 16

8551 RA

Woudsend

0031(0)0514-591333 www.reekers.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

94


wonen Holtrop Slaapcomfort

Midstraat 34

8501 AR

Joure

0031(0)513-415673

www.holtropslaapcomfort.nl

Woninginrichting De Langestreek

Langestreek 15

8531 HV

Lemmer

0031(0)514-564980

www.delangestreek.nl

Sytsma Antiek & Woonaccessoires

Zeilmakersstraat 33

8601 WT

Sneek

0031(0)515-532338

www.sytsma.nl

Jaring de Wolff Woninginrichting

Industrieweg 7a

8521 MB

St. Nicolaasga

0031(0)513-431789

www.jaring.nl

overig Primera Bolsward

Nieuwmarkt 13

8701 KK

Bolsward

0031(0)515-577878

www.primerabolsward.nl

Chocolaterie Koldewijn

Nieuwstad 21

8713 JL

Hindeloopen

0031(0)6-10749725

www.chocolateriekoldewijn.nl

Primera Joure

De Merk 3

8501 AN

Joure

0031(0)513-413501

www.primera.nl

Boekhandel Muizelaar

Hoofdstraat 10

8723 BH

Koudum

0031(0)514-521294

www.hoofdstraat10.nl www.kringlooplemmer.nl

Ecologisch Kringloopcentrum De Kuubskist Lemsterpad 22

8531 AA

Lemmer

0031(0)514-534112

Beca Service B.V.

8600 GA

Sneek

0031(0)6-50960967 www.becaservice.nl

Marsdiep 91

zakelijk en praktisch Fotografie Martin de Groot Fotografie

Geeuwkade 4

IJlst

0031(0)515-533033

Marco Keyzer Fotografie

Lange Veemarktstraat 2A 8601 ET

8651 AA

Sneek

0031(0)6-53863645 www.marcokeyzer.nl

ThomasVaer Fotografie

It Bûtlân 18

Sneek

0031(0)6-28478335

0031(0)514-603360

8604 VH

www.martindegrootfotografie.nl www.thomasvaerfotografie.nl

zakelijke dienstverlening MeAR Media Voorstreek 15, 8911 JH Leeuwarden 0031(0)6-27410968 www.mearmedia.nl Geertsma assurantien bv

Eigen Haard 33

8561 EX

Balk

Vereniging Ondernemend Bolsward

Postbus 201

8700 AE

Bolsward

www.geertsma.frl www.ondernemendbolsward.nl

Stichting Kulturele Rûte Tsjûkemar

Hellingspad 7

8539 SW

Echtenerbrug

0031(0)6-51984343

www.detsjukemar.nl

De Stille Boot

It Butlan 9

8621 DV

Heeg

0031(0)515-444428

www.destilleboot.nl

OVH2000 - Ondernemersvereniging Heeg It Gerslân 2

8621 DW

Heeg

Martin de Groot fotografie

8651 AA

IJlst

Geeuwkade 4

www.ovh2000.nl /0031(0)6-27203222 www.martindegrootfotografie.nl

A7 Makelaars

Midstraat 105

8501 AJ

Joure

0031(0)513-414055

www.A7.nl

Alderse Baas Advocaten

Nipkowweg 17

8501 XH

Joure

0031(0)513-415655

www.aldersebaas.nl

Harmsma Notarissen

Marconiweg 8

www.notarisjoure.nl

8501 XM

Joure

0031(0)513-413685

Kuindersma Verzekeringen en Hypotheken Douwe Egbertsplein 1

8501 AB

Joure

0031(0)513-417755

www.kuindersma.nl

Administratie Kantoor Brinksma

Bredyk 9

8525 EP

Langweer

0031(0)513-499300

www.brinksma.org

Houthandel Brinksma

Lyts Dykje 50

8525 GD

Langweer

0031(0)6-22709562

Vereninging Promotie Langweer

www.houthandelbrinksma.n www.visitlangweer.nl

Kingma & Walinga Makelaars & Taxateurs Kortestreek 21

8531 JG

Lemmer

0031(0)514-563637

www.kingmawalinga.nl

Finx accountants

8602 DE

Sneek

0031(0)515-422825

www.finxaccountants.nl

Oosterom 5

Sikma Installatie BV

Edisonstraat 15

8606 JH

Sneek

0031(0)515-414418

www.sikma.nl

Struiksma Makelaardij BV

Leeuwarderweg 16

8605 AH

Sneek

0031(0)515-418282

www.struiksmamakelaars.nl

0031(0)6-23731138

Vereniging Ges Promotion

Jan Kuipersweg 15

8606 KD

Sneek

Vereniging Ondernemend Sneek

Postbus 464

8600 AL

Sneek

Ying Media

Zwarteweg 4

8603 AA

Sneek

0031(0)515-745005

www.yingmedia.nl

8551 PZ

Woudsend

0031(0)514-591255

www.nagelhoutwoudsend-bv.nl

Aannemersbedrijf Nagelhout Woudsend B.V. Vosselaan 39

www.ges.nl www.ondernemendsneek.nl

Industrie Zeilmakerij Mare

It Bûtlân 11B

8621 DV

Heeg

0031(0)515-442717

www.zeilmakerijmare.nl

Huisman Installatietechniek

Produksjewei 1

8501 XD

Joure

0031(0)513-412572

www.huismaninstallatietechniek.nl

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

95

ADRESSEN


bolsward sneek

makkum ijlst workum

terherne heeg

hindeloopen koudum

joure langweer

balk sloten

stavoren gaasterland

lemmer

vvv inspiratiewinkels

vvv locaties

Gaasterland De Brink 4 Oudemirdum bij Mar en Klif +31 (0)514 - 57 17 77

Lemmer Nieuwburen 1 bij Museum Lemmer +31 (0)514 - 53 45 50

Balk Van Swinderenstraat 8 bij It Bûterhûs +31 (0)6 - 12 86 50 18

Koudum Hoofdstraat 10 bij Boekhandel Muizelaar +31 (0)514 - 52 12 94

Heeg Harinxmastrjitte 36 +31 (0)515 - 44 24 64

Stavoren Stationsweg 7 bij de veerboot +31 (0)514 - 68 24 24

Bolsward Jongemastraat 2 bij Cultuurhistorisch Centrum ‘De Tiid’

Makkum Suderseewei 11 bij Taxicentrale van der Bles +31 (0)6 - 55 78 49 59

Hindeloopen Dijkweg 1 bij Museum Hindeloopen +31 (0)514 - 52 14 20

Sloten Heerenwal 48 bij Museum Sloten +31 (0)514 - 53 15 41

IJlst Geeuwkade 4 bij Martin de Groot Fotografie +31 (0)515 - 53 18 18

Sneek Kleinzand 16 bij het Fries Scheepvaart Museum +31 (0)515 - 75 06 78

Joure Midstraat 99 bij Museum Joure +31 (0)513 - 41 60 30 Langweer Buorren 26 +31 (0)513 - 49 91 00

Meer dan tien ondernemers en musea hebben zich beschikbaar gesteld als informatiepunt. Hier kun je ook terecht voor toeristische informatie. Kijk voor een overzicht op WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/VVV WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

96


Handig Terherne Koailân 2 bij het Kameleon Botenstation +31 (0)566 - 68 99 10 Workum Noard 17 bij Het Boekhuis +31 (0)515 - 54 13 14 Woudsend Molestrjitte 4 bij Molen het Lam +31 (0)6 - 55 12 14 55

OPENINGSTIJDEN

WEBSHOP

Kijk voor het overzicht van alle VVV locaties en informatiepunten met openingstijden op onzwe website. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ VVV

Bekijk het ruime aanbod aan routekaarten en Friese souvenirs in een VVV locatie of bestel direct online. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ WEBSHOP

ACTIVITEITEN TICKETS

OVERNACHTEN

Bekijk het aanbod aan musea, wandelingen met een gids en een rondvaartkalender per dag. Boek je ticket direct online bij de VVV. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ TICKETS

Kies uit een ruim aanbod aan accommodaties en boek je overnachting bij de VVV. WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ OVERNACHTEN

97

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


24

Milksha

4eid ijs Maar liefst 2 ber

1

10-03-2022

www.margje24.nl

Milksha

www.margje24.nl

> 50 sMakenkes

sMaken vers

IJssalon Margje24 IJsboerderij Margje 24 Galigastraat 21 Trekwei 13 Esapeloop-nl_adv_wvf2022_1-8.pdf 8601 CP Sneek 8711 GS Workum IJssalon Margje24

MARINA RESORT

> 50 sMaken kes

Maar liefsts bereid ijs sMaken ver

17:00

Harlingersingel 5 | Leeuwarden www.margje24.nl

(Tussen de Vrouwenpoortsbrug en Ús Mem.)

IJssalon Margje24 Harlingersingel 5 | Leeuwarden

(Tussen de Vrouwenpoortsbrug en Ús Mem.)

HARTVANFRIESLAND.NL

25

watersportcentrum

Hart van Friesland

Eastwei 8 8624 TG Uitwellingerga +31 (0)515 559444

Prachtige ligplaatsen en appartementen nabij Sneek

hartvanfrl_adv_2020.indd 1

31-01-2020 14:3

Randmeer

FAST & SPECTACULAR

SPORTY & MODERN

SPEED & BEAUTY

COMFORTABLE & ELEGANT

HIGH QUALITY SAILING BOATS Jachtwerf Heeg | It Bûtlân 14 | 8621 DV Heeg NL | +31 (0) 515 442237 | jachtwerfheeg.nl


ik wol graach trije kear yn ‘t jier fjouwer moanne

fakânsje

Ik wil graag drie keer per jaar vier maanden

vakantie

I’d like a four-month break, three times

a year

Am liebsten hätte ich vier Monate Urlaub auf einmal, dreimal

im Jahr

colofon Dit inspiratiemagazine is een uitgave van VVV Waterland van Friesland i.s.m. Ying Media Sneek /// Nummer 4 /// versie: Nederlands /// oplage 20.000 /// advertenties: info@yingmedia.nl of 0515 745005 /// ontwerp: Maaike de Vreeze /// opmaak: Frans van Dam (bliidd.nl) /// redactie: Grietje Hoekstra, Eric van Lunzen en Eelco Kersloot /// eindredactie: Team VVV Waterland van Friesland /// illustraties: Berber van den Brink en Maaike de Vreeze /// gedicht: Grietje Hoekstra /// fotografie: 11fountains, Arjanne Gols, Erik Hesmerg, Fokke Baarssen, Hans Koppen, Jan Tijsma, Jelte van der Meer (Skydrone Sloten), Jopie Huisman Museum, Jurjen Backer Dirks, Lydia Annema, Maaike de Vreeze, Marcel van Kammen, Museum Joure, Natuurmonumenten Roelof Bos, Ronnie Jilderda, Simon Pier Smit, Tea Leffertstra, Theo de Witte, Tim Ricketts, Tom Coehoorn, Tom Goossens, Wiljan van der Meulen, Pixabay, Shutterstock, Shutterstock / Natalia Paklina, Shutterstock / Tasfoto NL, Unsplash e.a. /// coverfoto: Lydia Annema Niets in deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in dit inspiratiemagazine zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard. De uitgevers achten zich slechts gehouden tot verbetering in de eerstvolgende editie.

99

INSPIRATIEMAGAZINE NR.04


samen genieten.

samen op pad en samen beleven In gemeente De Fryske Marren raak je nooit uitgekeken. Het afwisselende landschap met weidse vergezichten, grote meren en bosrijke gebieden biedt volop recreatiemogelijkheden. De talrijke historische dorpjes en de elfstedenstad Sloten zijn een lust voor het oog en nodigen uit tot een bezoek. Bovendien kent de gemeente een groot aantal verrassende evenementen, zoals het Skûtsjesilen en de Friese Ballonfeesten. Maak ook kennis met onze prachtige plattelandsgemeente! Meer weten?

www.defryskemarren.nl