Vuosaari-lehti 28/2016

Page 5

5

Vuosaari

ASUNTO RAHAKSI!

PÄIVÄKOTI PIKKU ENKELI Päiväkoti Pikku Enkelissä vapautuu uusia hoitopaikkoja syksyllä 2016. Pikku Enkeli sijaitsee Meri-Rastilassa osoitteessa Harustie 2, 00980 Helsinki. Päiväkodissa on 12 hoitopaikkaa 3–6-vuotiaille lapsille, nuoremmista voidaan neuvotella. Opetus perustuu kristilliselle arvopohjalle. Opetussuunnitelmassa painotamme myös Idelia-päiväkotien laadukasta ja monipuolista toimintaa. Vuosaaressa myös suomalais-venäläinen PÄIVÄKOTI OGONJOK, Mustankivenkatu 2. Puh. 044 777 0291, 09 730 762. idelia@kolumbus.fi, www.idelia.fi

Tarjoa meille. Vapautumisella ei kiirettä. Soita 045-11 11 201 (myös iltaisin).

HUONEISTOCENTER OY

Lue lehti netissä: www.vuosaarilehti.fi

Eteläinen Hesperiankatu 10 A2, 00100 Helsinki myynti@huoneistocenter.net

Kosmopoliitin kirjailijan uutuusdekkari vie Vuosaareen Vapaa toimittaja ja kirjailija Markus Ahonen, 44, on ehtinyt työskennellä elämänsä aikana monenlaisten projektien parissa: hän on nykyisten ammattiensa lisäksi ollut metrovartija, lukuisten paikallislehtien päätoimittaja, kirjoittanut stand up -esityksiä sekä television viihdeohjelmien käsikirjoituksia ja toiminut lentävänä kirjeenvaihtajana kymmenissä maissa. Irlannissa 15-vuotiaan poikansa kanssa asuva Ahonen kävi loppukesästä Vuosaari-lehden toimituksessa kertomassa, miksi maailmaa nähneen miehen uusimman rikosromaanin, Sydämenmurskajaiset, päätapahtumapaikkana on Vuosaari. Ahonen on kulkenut pitkän tien WSOY:n kirjailijaksi siitä hetkestä, kun hän tajusi haluavansa kirjoittaa kirjoja. – Olin 14,5-vuotias, kun bussimatkalla Martinlaaksosta Helsinkiin. Olin hiljattain lukenut Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja kiusantekijät -kirjan. Tajusin, että laitoin pääni sisällä syntyvässä tekstissä kanssamatkustajat liikkumaan Joensuun kuvailemalla tavalla. Silloin syntyi vahva kipinä kirjailijanurasta, Ahonen muistelee.

Työmatkoilta aiheita kirjoihin

Dublinin pohjoispuolella sijaitsevassa Malahiden pikkukaupungissa asuva Ahonen matkustaa yhä kirjeenvaihtajan roolissa, tosin huippuvuosien tahti on tasaantunut. – Aikoinaan saatoin nähdä töissä kymmenessä päivässä jopa viisi maata. Olen noista reissuista ammentanut kirjoihini kaikenlaisia tapahtumia, esimerkiksi uusimpaan kirjaani muun muassa Syyrian sodan alkuvaiheiden kokemuksia. Rankkojakin ihmiskohtaloita lähietäisyydeltä todistanut Ahonen ei tyydy dekkareissaan vain kuvailemaan väkivallantekoja räiskeellä ja suolenpätkillä. Hänen kirjansa eivät ole välttämättä puhdasta rikoskirjallisuutta, vaan niissä yritetään selventää taustoja ihmisluonnon takana. – Yritän myös selittää, miksi kirjojeni ihmiset toimivat niin kuin toimivat. Haluan auttaa lukijan hahmojen pään sisälle esimerkiksi sisäisten monologien avulla. Hyvä dekkaristi käyttää mielestäni sopivassa suhteessa totta, mielikuvitusta ja yllätyksiä, Ahonen miettii.

Kirjoittaminen helpointa junassa Ahonen päätyi opiskelemaan Turkuun viestintää ja kotimaista kirjallisuutta. Runsaankirjavat opiskelu- ja työtehtävät tekivät kirjoittajan mielikuvituksesta yhä monipuolisemman. Ensimmäinen rikosromaani Meduusa julkaistiin Book Karilta kuitenkin vasta vuonna 2006. Ennen Sydämenmurskajaisten julkaisua pikkukustantamoilta ja e-kirjoina on tullut kuusi kirjaa, joista kaksi on lastenkirjoja, yksi novellikokoelma ja kolme rikosromaaneja. WSOY julkaisi alkukesästä koko dekkarisarjan uudestaan. Dekkareissa seikkailee Helsingin poliisilaitoksen väkivaltaosaston rikosylikonstaapeli Markku Isaksson. Aiheet kirjoihin tulevat jokapäiväisestä elämästä. Ahonen suosii Irlannin kotiaan, kirjastoja ja kahviloita kirjoituspaikkoinaan. – Yksi suosikkipaikoistani kirjoitustyölle on pitkänmatkanjuna. Se on näppärä paikka päästä irti muusta ja suoraan itse kirjoittamiseen.

Koti Irlannissa

Kuntoilusta, jalkapallosta, elokuvista ja musiikista vapaa-ajallaan nauttiva Ahonen muutti kymmenisen vuotta sitten Irlantiin poikansa ja silloisen vaimonsa kanssa. Uudessa maassa hänet on otettu vastaan erinomaisesti, siellä hän tuntee sielujen sympatiaa ja olevansa kotonaan. Ahonen kehuu varauksetta irlantilaisten yhteisöllisyyttä, ystävällisyyttä ja sitä, kuinka maassa osataan yhdistää työ ja muu elämä. – Suomalaisena joutuu totuttelemaan tietynlaiseen järjestelemättömyyteen. Junat ja bussit eivät usein tule ajallaan, ja Irlannissa vallitsee vähän Etelä-Euroopasta tuttu mañana-meininki. Toisaalta elämä ei ole mielestäni niin vakavaa, että näistä asioista kannattaisi välttämättä stressata yhtään irlantilaisia enempää, naurahtaa Ahonen, joka pitää suosikkikansoinaan irlantilaisten lisäksi portugalilaisia, romanialaisia ja libanonilaisia. – Noissa maissa olen kokenut ääretöntä ystävällisyyttä, vaikka ympäröivät olosuhteet ovat voineet olla aika lohduttomia, Ahonen kertoo.

Iloinen uudelleentapaaminen Kirjeenvaihtomatkoilta, joita Ahonen on tehnyt 40 maahan, tarinapussiin on tarttunut tuhansia keskusteluja ja kokemuksia. Hänellä on pöytälaatikossaan aina muutama kirja-aihio tulevaisuuden varalle. Sellaisena voisi käyttää vaikkapa vastikään tapahtunutta iloista jälleennäkemistä. – Näin 4,5 vuoden tauon jälkeen Syyrian sodan aikaisen kirjeenvaihtoavustajani Porvoossa. Syyrian Homsista kotoisin oleva, Sydämenmurskajaisissakin konsultoinut avustaja, muutti keväällä sinne äitinsä ja kissojensa kanssa, Ahonen sanoo.

Tuttu Vuosaari Markus Ahonen on toiminut muun muassa toimittajana, kirjeenvaihtajana, TV-ohjelmien käsikirjoittajana ja kirjailijana. Kuva: AH

Kuinka sitten Irlannissa asuvalla ja ulkomailla alvariinsa työtehtävissä reissanneella kirjailijalla tuli mieleen sijoittaa uutuuskirjansa tapahtumia Helsingin Vuosaareen? Vantaan Martinlaaksossa lapsuutensa viettänyt ja eri puo-

Kirjailija Markus Ahonen. lilla Suomea asunut Ahonen on vieraillut Vuosaaressa tasaisin väliajoin 1990-luvun alusta asti, sillä hänen siskonsa perheineen on asunut täällä eri pätkissä – nytkin jo yli 15 vuotta. Ahonen yöpyy lähes aina siskollaan Vuosaaressa, kun on Suomessa käymässä. – Olen nähnyt esimerkiksi Meri-Rastilan syntymisen. Tälläkin Suomen visiitilläni olen bongannut lenkkeillessä ja pitkillä kävelyretkillä lukuisia mahdollisia kirjojen tapahtumapaikkoja, silmäni ovat aina auki, Ahonen tuumaa. Syyskuussa julkaistavassa, WSOY:n kustantamassa Sydämenmurskajaisissa liikutaan vuosissa 1987 ja 2015. Tapahtumien keskiössä on eri aikoina tapahtuneet henkirikokset, jotka molemmat linkittyvät toisiinsa, mereen ja Vuosaareen. Itse asiassa Sydämenmurskajaiset ei ole ensimmäinen Ahosen dekkari, jossa kuljetaan Vuosaaren maisemissa. Myös edellisessä Jäljet-kirjassa nähtiin vuosaarelaisille tuttuja paikkoja. – Vuosaarihan on nykyään kuin kaupunki, jossa on erilaisia kaupunginosia, urbaaneja rakennuksia ja luontoa. Vuosaaren paikkoja, taloja ja katuja on luonteva käyttää romaaneissa, Ahonen selittää.

Tekstiä tukevasti tulevaankin Ahosen Isaksson-saagan jatko on jo tekeillä, mutta kirjailijalla on monenlaisia suunnitelmia tulevan varalle. – Minulla on jatkokuvioita, sivujuonia ja kirjakaupalla käyttämätöntä materiaalia. Seuraavan kirjan sivussa voi tulla muutakin kuin tätä sarjaa, ja olenhan edelleen myös toimittaja, tuumaa muun muassa Irlannin The Irish

Kuva: Veikko Somerpuro Times -sanomalehteen artikkeleita toimittanut Ahonen. Haastattelu: Antti Honkanen

Markus Ahosen dekkareita on julkaistu WSOY:n pokkareina.