Vuokatti - Loma alkaa täältä

Page 1

Vuokatti Loma alkaa täältä.


Tervetuloa Vuokattiin!

VUOKATTI

Kylä Sotkamossa, KAINUUSSA Lomailun helppous alkaa meillä jo saapumisesta. Matkan mahtaviin vaaramaisemiin taitat mukavasti omalla autolla tai junalla. Ja kun saavut perille, sinua odottavat Vuokatin monipuoliset aktiviteetit ja runsaat palvelut. Kaikki mitä lomallasi tarvitset, on aina lähellä. Sama pätee Vuokattia jokaisesta ilmansuunnasta ympäröivään luontoon – usein poluille, laduille ja vaaroille pääsee suoraan majapaikasta. Luonnossa liikkumiseen löytyy niin koskematonta korpea kuin huippuunsa viritettyjä puitteita. Kun kaikkeen tähän yhdistetään vielä kainuulainen, konstailematon vieraanvaraisuus, on helpon loman resepti valmis.

Viihdyt meillä varmasti!

VUOKATTI.FI 2

Etäisyys HELSINGISTÄ 6 h 30 min

Alueen maisemaa hallitsee 13 VAARAN JONO

Täynnä tekemistä YMPÄRI VUODEN

Olemme osa vastuullisen matkailun SUSTAINABLE TRAVEL FINLAND (STF) -OHJELMAA.


S. 4-5

TALVI

seikkailut S. 6-7

KEVÄT

hyvä olo

S. 10-11

SYKSY

luonto S. 8-9

KESÄ

fiilis

12

Rakkaudesta lajiin kuin lajiin

14

Vau, mitkä maisemat!

16

Nuku hyvin huikeissa puitteissa

17

Lomalla on lupa herkutella

18

Kuule Kainuun kutsu

19

Meille on helppo tulla

3


TALVI

seikkailut

Talven seikkailuista voi jokainen nauttia omalla tyylillään. Laitatko lumen pöllyämään vai heittäydytkö astetta rennompiin elämyksiin? Olipa valintasi mikä tahansa, vapauden tunne on vastustamaton.

4


ANNA SUKSEN LUISTAA

TASSUNJÄLJISSÄ SEIKKAILUUN

Vuokatin 150 kilometrin latuverkosto tarjoaa huippuluokan olosuhteet hiihtoon. Vuokatti Sportin huoltamat ladut tarjoavat sykkeen nostatusta ja fiilistelyä aina aloittelijoista olympiavoittajiin.

Pörröisten husky-koirien vetämässä reessä tutustut Vuokatin lumisiin maisemiin taianomaisella tavalla. Tarjolla on eripituisia safareita, joiden jälkeen koiriin voi tutustua rapsutteluetäisyydeltä.

OK AT VU

IN TAL VI

LASKE ILO IRTI Palkituilla Vuokatinrinteillä laskemisen hurmaa kokevat niin vauhtia rakastavat konkarit kuin perheen pienimmätkin. Vuokatissa on 13 rinnettä ja 9 hissiä. Monipuolisesta rinnetarjonnasta löytyy varmasti jokaiselle oma suosikki. Pikkuväki viihtyy erityisesti Maxin Lumimaailman rinteissä Hupikukkulalla ja Tenavarinteissä. Snowpark tarjoaa puolestaan sopivaa laskettavaa ja temppupaikkoja kaiken tasoisille laskijoille. Rinteet uusiutuvat jatkuvasti, ja siksi moni palaa Vuokattiin aina uudelleen.

5


KYLPYLÄN KUOHUIHIN RENTOUTUMAAN Holiday Club Katinkullan Saunamaailman lempeät löylyt rentouttavat aktiivisen päivän jälkeen. Raikkaaseen kylpytynnyriin voit pulahtaa suoraan savusaunan lämmöstä. Vesipedot viihtyvät erityisesti allasosastolla, jossa on aina trooppinen tunnelma. Harmony Spa tarjoaa ihania hemmotteluhetkiä.

OK AT VU

Vuokatin vaellusreitit ja kaikille sopivat polut kutsuvat patikoimaan lähiluontoon. Vuokatinvaaralla kulkee Eino Leinon reitin (7 km) lisäksi Sapporo-reitti (10 km). Molemmat ovat tasoltaan vaativia, mutta ne palkitsevat upeilla maisemilla. Myös maastopyöräilijöille on merkittyjä polkuja. Esimerkiksi 18 kilometrin Ohravaaran reitti haastaa polkijaa nousuillaan, mutta korkeimmalta kohdalta avautuvat hienot näkymät Sotkamon ja vesistöjen suuntaan.

I N K EV ÄT

LÖYDÄ OMA POLKUSI

KAIKKEA MUUTA PAITSI TYLSÄÄ Lapsille loma Vuokatissa on unohtumaton elämys. Monet hauskat tekemiset sopivat koko perheelle. Miltä kuulostaisi esimerkiksi jännittävä kiipeilyhetki puiden latvoissa tai leikkimielinen kisa keilaradalla?

6


KEVÄT

hyvä olo

Keväällä lumen sulaessa aloitetaan retki hyvään oloon. Ota hetki omaa aikaa, nauti kylpylän kuohuista tai suuntaa liikkumaan talviunilta heräilevään luontoon. Täältä saat uutta energiaa arkeen!

7


KESÄ

fiilis

Vuokatin kesäfiilis on tehty monipuolisista aktiviteeteista, uintiretkistä ja ansaituista loikoiluhetkistä. Suvikuukaudet tarjoavat kokonaan omanlaistaan tunnelmaa ja kokeilemisen arvoista tekemistä. Tästä et halua jäädä paitsi.

8


RANTALOMA ON LÄHELLÄ

MESIKÄMMENEN JÄLJISSÄ ERÄMAIDEN KAINUUSEEN

Järvimaisemien Vuokatista löytyy useita rantoja, mutta kaikkein tunnetuin lähialueen rannoista on Hiukan hiekkaranta Sotkamossa. Kainuun Rivieranakin tunnettu ranta aukeaa Sapsojärvelle, ja se tarjoaa kilometreittäin auringonpalvojan unelmaa.

Karhut viihtyvät Kainuun koskemattomassa erämaassa. Vuokatista on noin tunnin ajomatka Kuhmoon ja Suomussalmelle, missä järjestetään villieläinten valokuvaamiseen tarkoitettuja retkiä.

TIN KES OK A Ä VU

KUULE VIHERIÖIDEN KUTSU Katinkulta Golf tarjoaa sopivasti haasteita sekä väylien konkareille että aloittelijoille. Esimerkiksi Nuas Championship Course on 18-reikäinen klassikko, jota kehystävät upeat vaaramaisemat.

9


SADONKORJUUN JUHLAA

KIPPIS KAINUULAISELLE OLUELLE

OK ATIN SYKS Y VU

Vain kivenheiton päässä Vuokatin keskustasta sijaitsevan Haapala BnB:n pienpanimo on ainoa laatuaan Kainuun alueella. Jokaisella Haapalan oluella on oma tarinansa, ja niiden valmistuksessa on käytetty myös lähiraaka-aineita, kuten kuusenkerkkää tilan omista metsistä.

KOE KOLME KANSALLISPUISTOA Kun haluat kokea kainuulaisen luonnon aidoimmillaan, ota Vuokatti tukikohdaksesi. Lähimaastojen lisäksi täältä pääsee helposti kolmeen kansallispuistoon: Hiidenporttiin, Tiilikkajärvelle ja Hossaan.

10

Pidot ovat syksyllä parhaimmillaan, kun pöytään on katettu paikallisia herkkuja, marjoja, riistaa ja juureksia. Vuokatin makuja löydät esimerkiksi tunnelmallisen hämyisästä kainuuravintola Kiposta.


SYKSY

luonto

Ruskan värittämä maisema kutsuu lähtemään pitkospuita pitkin luontoon. Hengitä metsän hiljaisuutta esimerkiksi presidentin mukaan nimetyllä UKK-vaellusreitillä.

11


Rakkaudesta lajiin kuin lajiin Vuodenajat vaihtuvat, mutta Vuokatissa aktiviteettien kirjo on aina yhtä runsas. Meillä voit lomailla lempilajisi parissa tai kokeilla jotain ihan uutta. Mitä saisi olla?

12


VALLOITA VAARAT LUMIKENGILLÄ

Lumesta voi nauttia ilman suksiakin. Lumikenkien vuokraaminen onnistuu paikan päällä.

HYPPÄÄ SATULAAN

Ratsastustunteja on tarjolla aloittelijoista tosiharrastajiin.

RADALLE KAVEREIDEN KANSSA

Täyskaatoihin otollisia keilaratoja löydät täältä useampiakin. Parasta hauskanpitoa porukalla!

Ensilumenladulle aina 10.10. Vuokatin ensilumenladulle pääset hiihtämään joka vuosi 10.10. kello 10 alkaen. Varastolumesta tehdyn ladun ylläpidosta vastaa Vuokatti Sport.

KUNTO NOUSUUN TENNISKENTILLÄ Tennistähteydestä haaveileville on Vuokatissa kenttä poikineen, niin ulkona kuin sisälläkin.

ALOITA HIIHTOKAUSI JO KESÄLLÄ Vuokatti Sportin 1,2 km hiihtotunnelissa treenaat mukavassa -5 asteen lämpötilassa ympäri vuoden.

TALVIMAISEMIIN RETKILUISTIMILLA Jäätiönlahden Iceway-luistelureitillä vietät liikunnallisen talvipäivän. Reitti kulkee välillä Katinkulta–Vuokatinmaa.

SUPPAILLEN JÄRVELLE

SUP-lautailu on hauska tapa tutustua järvimaisemiin. Jos laji ei ole sinulle ennestään tuttu, tarjolla on erilaisia kursseja.

Joko nappaa? Kalaonnea emme voi luvata, mutta hienoja vesimaisemia varmasti! Lähde järjestetyille retkille tai kalasta omatoimisesti.

VILLIMPÄÄ MENOA VESILLÄ

Vuokatissa on mahdollista kokeilla myös astetta vauhdikkaampia vesilajeja, kuten wakeboardingia.

UNOHTUMATTOMIA KELKKASAFAREITA

Kelkan selästä voit hyvällä tuurilla bongata vaikka taivaalla loimuavat revontulet. Valitse itsellesi sopiva retki ja nauti vauhdin huumasta!

Paikallistunnelmaa pesismatsista Sotkamon Jymyn pesäpallo-ottelu Huikassa on täynnä tunnelmaa. Ottelukalenteriin voi tutustua netissä.

13


Vau, mitkä maisemat! Vaaramaisemissa on syntynyt kansallisia mestariteoksia ja sydäntä läikähdyttäviä runoja. Lähde seikkailuun uteliain mielin tai tee retki komeiden kansallispuistojen luo. Katso ympärillesi, pysähdy, nappaa kenties kuva. Keskity tykkäysten sijasta tunnelmaan ja huokaa Eino Leinon sanoin: ”Oi kaunis Kainuunmaa”.

14


VILLINÄ VIRTAAVAT VESIPUTOUKSET Vuokatista on helppo lähteä ihastelemaan Suomen upeimpia vesiputouksia. Reilun tunnin matkan päässä sijaitsee ainutlaatuinen kaksihaarainen vesiputous Komulanköngäs, ja samana päivänä ehtii myös tutustua Puolangan Hepokönkääseen. Se on Suomen suurin vesiputous ja ansaitusti yksi Kainuun suosituimmista luontonähtävyyksistä.

Hannu Hollström, IG @hhollstrom

15


Nuku hyvin huikeissa puitteissa

Vuokatin majoituskohteissa on mistä valita! Meiltä löydät etsimäsi, olipa se sitten kotoisa mökki, tasokas hotelli tai viihtyisä huoneisto. Joskus yöpyminen voi olla myös unohtumaton elämys. Miltä kuulostaisi esimerkiksi yö lasi-iglussa revontulien loimussa?

Kun haluat asua mukavasti keskellä kaikkea, suuntaa Break Sokos Hotel Vuokattiin. Suositusta hotellista on helppo sukkuloida koko perheen voimin Vuokatin lomamenoihin. Jos taas mielessäsi on rentouttava kylpylä- tai golfloma, Holiday Club Katinkulta on valintasi. Aktiivinen lomailijan viihtyy IIDA Vuokatin lomahuoneistoissa, jotka sijaitsevat keskellä Vuokatin liikuntapaikkoja. Myös Vuokatti Sport Resortin majoitustarjonta on suunniteltu liikunnalliseen lomailuun, sillä hiihtotunneli ja ensilumenlatu ovat vain parin suksen mitan päässä. Keskelle kainuulaista maalaismiljöötä pääset majoittumalla Haapala BnB:n historiallisessa päärakennuksessa tai moderneissa aittamökeissä. Premium-tason puitteita kaipaavalle oikea osoite on Hotel Aateli. Aitoa mökkitunnelmaa kaipaavalle Vuokatti on oikea runsauden sarvi, sillä tarjontaa riittää aina Kolazkon hulppeasta Timantti-huvilasta kotoisiin kelomökkeihin.

16


Lomalla on lupa herkutella

Ravintolamme tarjoavat joka makuun ja fiilikseen sopivia annoksia, vuokattilaisia perinteitä unohtamatta.

Break Sokos Hotel Vuokatin yhteydessä toimivassa Amarillossa voit nauttia tuoreita makuja ja parhaita suosikkeja, kun taas Kiposta löydät kainuulaisen savupirtin hämyistä tunnelmaa.

pettymystä, kun himoitset rapeaa pizzaa runsailla täytteillä. Sporttibaari O’Learys hurmaa hampurilaisillaan ja bostonilaisilla erikoisuuksillaan.

Holiday Club Katinkullassa lomailijoita hemmotellaan kolmessa eri ravintolassa. Suuntaa Easy Kitcheniin, jos etsit herkullisia klassikoita. Katinkullan Classic Pizza ei puolestaan tuota

Hotel Aatelin á la carte -ravintola Ainoa tarjoaa niin uusia tuttavuuksia kuin päivitettyjä klassikoitakin – makuja, jotka muistat.

Valitsitpa minkä ravintolan tahansa, yksi asia on Vuokatissa aina varmaa. Hyvän ruoan seurana saat kokea roppakaupalla aitoa, kainuulaista vieraanvaraisuutta: ”Van käy pöytään!”

17


Kuule Kainuun kutsu

Vuokatti on portti koko Kainuun elämyksiin, ja lomaan on helppo yhdistää erilaisia päiväreissuja lähelle tai vähän kauemmaskin. Esimerkiksi Kainuun pääkaupunki Kajaani sijaitsee vain 40 kilometrin päässä Vuokatista. Myös alueen kiinnostava kulttuuritarjonta ja kolme kansallispuistoa ovat ulottuvillasi.

HISTORIAN HAVINAA RAUNIOLINNASSA Kajaanin komeasta linnasta on jäljellä enää rauniot. Kivilinna rakennettiin 1600-luvun alussa, ja se tuhoutui suuren Pohjan sodan aikana 1716. Kaupungin keskustassa sijaitsevaan rauniolinnaan voit tutustua itsenäisesti ja sinne on vapaa pääsy.

Copyright Kuhmon Kamarimusiikki/Juuso Westerlund

SEURAA SÄVELIÄ KUHMOON Kuhmon Kamarimusiikki -festivaali kerää musiikin ystävät yhteen aina heinäkuun puolivälissä. Silloin koko Kuhmo sykkii musiikkia. Kulissina toimivat miltei konserttitalojen seinää hipova Lammasjärvi ja pohjoisen uskomaton, kuulas valo.

18

TARINOITA TUHANSIEN VUOSIEN TAKAA Hossan kansallispuistoon on alle kolmen tunnin matka Vuokatista. Sen mystiset kalliomaalaukset kertovat tarinoita tuhansien vuosien takaa, silloisesta metsästyskulttuurista ja elämänmenosta. Salaperäiset Värikallion maalaukset sijaitsevat jo muinoin käytetyn vesireitin varrella.


Meille on helppo tulla

Vuokatti on yllättävän lähellä ja mahtaviin vaaramaisemiin pääset helposti autolla tai Kajaanin kautta junalla.

Etäisyydet Vuokattiin Helsingistä 6 h 30 min Tampereelta 6 h Jyväskylästä 4 h Oulusta 2 h 20 min

Junalla Vuokattiin Lähin rautatieasema sijaitsee 40 kilometrin päässä Kajaanissa. Helsingistä Kajaaniin kulkee muutamia päivittäisiä junavuoroja, ja matka-aika on noin 6 tuntia (yhteys Lahden, Kouvolan, Mikkelin ja Kuopion kautta). Myös Oulusta pääsee junalla Kajaaniin, jolloin matka-aika on noin 2 tuntia. Kajaanista matka jatkuu paikallisbussilla Vuokattiin.

19


Lähde lomalle: VUOKATTI.FI