Page 1

Kaikki Saarenmaasta!

Perhe opas Saarenmaalla


Mielenkiintoista tietoa Saarenmaasta

• Virossa aurinko paistaa eniten Saarenmaalla (yli 2000 tuntia vuodessa) • Saarenmaan rantaviivan kokonaispituus on 1414 km • Saarenmaalla on 8 kylpylähotellia • Saarenmaan kylpylöissä on yhteensä 55 erilaista saunaa ja uima-allasta • Kuressaaressa on 9 leikkikenttää • Kuressaare on mukana UNICEFin lapsi- ja nuorisoystävälliset kaupungit -toimintamallissa

SAAREMAA


Lapset eivät tarvitse paljon ollakseen onnellisia. Heille tärkeintä on vanhempien huomio. Jos huomiota osoitetaan kivalla saarella seikkaillen, pienet perheenpäät ovat erityisen onnellisia. Saarenmaalla riittää tekemistä suurille sekä pienille. Merivedessä uiminen, luonnossa käveleminen ja historian tutkiminen ovat vain pieni osa niistä mahdollisuuksista, jotka odottavat teitä saarella.


Uita varpaita vedessä

Lapsia on lähes mahdotonta pitää erossa lämpimästä merivedestä. Oikeastaan veden ei edes tarvitse olla kovin lämmintä. Lapsia se houkuttelee taianomaisesti. Viron suurimmalla saarella on vettä ja rantoja riittävästi. Saarenmaan rannat ovat enimmäkseen matalia ja sopivat hyvin juuri polven korkeudessa pulikointiin. Jos haluaa uida kunnolla, täytyy mennä sata metriä kauemmas syvempään veteen. Saarella on kaikenlaisia rantoja - kilometrien pituisia hiekkarantoja, joita lomailijat käyttävät aktiivisesti, kaislojen takana piilossa olevia pieniä hiekkapätkiä, jossa voi uida omassa rauhassa sekä kivisiä rantoja, joissa on hyvä heittää leipiä.


Paljon hauskuutta

Uinnin lisäksi vesi tarjoaa mahdollisuuksia myös hauskoihin aktiviteetteihin. Veden päällä liikkumiseen voi valita eri kulkuvälineiden väliltä, kuten soutuvene, kanootti tai kajakki. Niille, joiden seikkailunhalu on suurempi, sopii hyvin leijasurffaus tai purjelautailu. Tyynellä ilmalla voi testata tasapainoaan SUP-laudalla. Tai miksi ei tutustuisi vedenalaiseen maailmaan sukellusvarusteiden avulla? Jos adrenaliini ja nopeus kiehtovat Sinua, voit kiinnittää itsesi veneen perään vesisuksilla tai -tuubilla.


Olipa kerran…

Nykyajan älyaikakaudella ei tee pahaa, jos lapset viedään välillä ajassa taaksepäin. Museot sopivat tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Nykylapsi ei välttämättä tiedä, minkälaisia työvälineitä hänen esivanhempansa käyttivät maanviljelyssä, miltä näyttää oikea hirvi tai mikä on dolomiitti? Linnoituksen raunioissa kiipeillessä jokainen pieni mies tuntee itsensä urheaksi sotilaaksi. Linnan portaita ylös kiivetessä jokainen pieni tyttö ajattelee prinsessoja. Myös vanhemmat saavat historiallisista paikoista miellyttävän annoksen nostalgiaa ja katsauksen menneeseen.


Itse tehdyt jutut ovat kivoja!

Perheen pienimmät tykkäävät luoda jotain omilla käsillään ja se ei ole vanhemmillekaan vastenmielistä. Tuntuu siltä, että itse tehty saippua vaahtoaa paremmin kuin kaupasta ostettu. Itse värjätty silkkihuivi tekee asukokonaisuudesta erittäin kauniin. Itse tehdystä savimukista myös koiruohotee maistuu hyvältä. Itse taottu onnennaula luo varman tunteen tulevaisuuden suhteen.


Mene metsään!

Saarenmaan luonnolla on perheille merenrantojen lisäksi muutakin tarjottavaa. Historiallinen Kaalin kraatteri ja Pangan rantatörmä kiinnostavat myös perheen pienimpiä. Lapset rakastavat reikäisten onnenkivien etsimistä Saarenmaan rannoilta. Täysin toisenlaisen elämyksen tarjoaa puolestaan Koigin suo, jossa voi kertomuksen mukaan hiljaa ollessa kuulla Koigin suojärveen piilotettua kultaa vahtivien henkien ääniä. Kultakengän etsiminen metsiköstä tai kotilon etsiminen lehtien seasta viehättää kaikenikäisiä. Aina ei tarvitse edes etsiä itse, sillä Saarenmaalla on paljon metsiä ja ei ole ollenkaan harvinaista, että maantietä ylittävälle villisialle poikasineen tulee antaa tietä.


Liikuta itseäsi!

Lapset rakastavat kuluttaa pulppuavaa energiaansa liikkumiseen. Siihen saarella riittää tilaa. Kuressaaren ympärillä on lähes 20 kilometriä tasaisia kevyen liikenteen väyliä, jotka sopivat erinomaisesti pyöräilyyn sekä rullaluisteluun. Pieniä urheilijoita odottavat tennis-, pallo- ja golfkentät, niiden joukossa myös Viron ensimmäinen footgolfkenttä. Jos et pelkää korkeita paikkoja, suuntaa askeleesi seikkailupuistoon, jossa odottavat niin helpommat radat pienille seikkailijoille kuin myös haastavammat koetukset suuremmille.


Hyvää ruokahalua ja hyvää yötä

On selvää, että seikkaillessa tulee nälkä. Mukavia ruokapaikkoja, joissa on ajateltu myös pieniä vieraita, löytyy saarelta riittävästi. Nykyisin itsestäänselvien syöttötuolien ja leikkinurkkausten lisäksi vaivaa on nähty myös hauskan lasten ruokalistan kanssa. Seikkailuntäyteisen päivän ja vatsantäytteen jälkeen myös aktiivisimman lapsen voimat raukeavat. Virkistävä uni auttaa keräämään voimia seuraavia koitoksia varten. Jos hotellisänky pehmeine lakanoineen on liian yksinkertainen ratkaisu, lapselle saattaa tarjota paljon suuremman elämyksen maatila, jonka pihalla määkii lammas, leirintäalue, jossa meren kohina tuudittaa uneen, tuulimylly, jossa uni on erityisen makea tai saari, jossa kukaan ei häiritse unta.


Tärkeitä sanontoja Tere! Aitäh! Head aega! Mulle meeldib siin! Isa, anna raha! Emme, tahan jäätist! Lähme ujuma! Mul on nii lõbus! Tahan Saaremaale tagasi!

Hei! Kiitos! Näkemiin! Täällä on mukavaa! Isä, anna rahaa! Äiti, haluan jäätelöä! Mennään uimaan! Minulla on niin hauskaa! Haluan takaisin Saarenmaalle!


Kuressaaren matkailuneuvonta MTĂœ Visit Saaremaa Tallinna 2 Kuressaare Viro +372 45 33 120 www.visitsaaremaa.ee info@visitsaaremaa.ee

European Union European Regional Development Fund

Investing in your future

Regional Initiatives Promoting Employment and Enterpreneurship Activities Supported by European Regional Development Fund (ERDF)

Saaremaa local governments

Perhe opas Saarenmaalla  

Saarenmaalla riittää tekemistä suurille sekä pienille. Merivedessä uiminen, luonnossa käveleminen ja historian tutkiminen ovat vain pieni os...

Perhe opas Saarenmaalla  

Saarenmaalla riittää tekemistä suurille sekä pienille. Merivedessä uiminen, luonnossa käveleminen ja historian tutkiminen ovat vain pieni os...

Advertisement