Top 10 Óbuda kiadvány

Page 1


1 ÓBUDA SZÍVE Macskakövek és műemlék épületek: az óbudai Fő tér ma is hamisítatlan békebeli hangulatot áraszt. A Városháza impozáns épületével szemben, a tér közepén ékeskedik az ipari műemlékből átalakított Gázlámpa Kioszk, Budapest legkisebb kávézója. Minden évszakban pezsgő kulturális élet tölti meg a teret. Többek közt itt rendezik meg Óbuda Napját, a Kézműves Sörök Fesztiválját, az Óbudai Nyár eseménysorozatot koncertekkel, valamint az Óbudai Bornapokat és az Advent Óbudán barátságos fényárba öltözött karácsonyi vásárát. A tér sarkán állnak a helyiek emblematikus találkozóhelyének számító „esernyős lányok”: Varga Imre Várakozók című szoborcsoportja 1986 óta ikonikus jelképe a III. kerületnek. Szomszédságukban az Esernyős közösségi tér várja vendégeit turisztikai információs ponttal, kulturális programokkal, kortárs kiállításokkal és világos pörkölésű, finom kávéival.

1033 Budapest, Fő tér


A FŐ TÉRI PAVILON GÁZNYOMÁSSZABÁLYOZÓ HÁZ VOLT EREDETILEG, A TETŐN ELHELYEZKEDŐ NÉGY LÁMPA MA IS GÁZZAL ÜZEMEL.


A 13. SZÁZAD ÓTA HAZÁNK EGYIK MEGHATÁROZÓ NEMESI FAMÍLIÁJÁNAK SZÁMÍTÓ ZICHY CSALÁDBAN A KÖZÉLETI TEVÉKENYSÉG MELLETT A MŰVÉSZETPÁRTOLÁS HAGYOMÁNYA IS VÉGIGVONUL.


FŐÚRI EMLÉK A KULTÚRA SZOLGÁLATÁBAN

2

A Fő térről nyílik a 18. században épült barokk Zichy-kastély, amely több gyűjteménynek ad otthont. A Vasarely Múzeum és a Hello Wood műhelyei mellett itt található az Óbudai Múzeum, melynek „időalagútja” visszarepít a történelem letűnt évszázadaiba. Az egykor önálló település története és értékei mellett különleges játékkiállítással várja a nosztalgiázókat.

1033 Budapest, Szentlélek tér

A főépületben működő Kassák Múzeum a magyar avantgárd sokoldalú és kiemelkedő alakjának, Kassák Lajosnak (1887 – 1967) tárgyi és szellemi hagyatékát őrzi. A Zichy-kastély udvarán működik a népszerű szabadtéri szórakozóhely, a Kobuci kert. A világzenei esték, a Kárpát-medence népzenéje vagy a patinás underground és a ritkán hallható blues dallamai a lampionok derengő fénye alatt egyedi kikapcsolódást nyújtanak az idelátogatók számára.


3

ÓKORI EMLÉKEK AQUINCUMBAN

Az Aquincumi Múzeumban hazánk egyik legnagyobb római régészeti parkját találjuk. Az itt feltárt polgárváros – ahol egykor 10-12 ezer ember élt – Pompeiitől északra az egyetlen, amely ilyen nagy területen, összefüggően fennmaradt. A közelben fekszenek a két óbudai amfiteátrum egyikének, valamint a római vízvezetéknek a maradványai. A Romkertben ma a polgárváros negyede látható a városközpont jellemző középületeivel és magánházakkal a Kr. u. 2-3. századból. A Festőház korhű bútorokkal berendezve idézi fel egy római polgár lakóházát, a helyreállított Mithras szentély a vallási élet titokzatos kultuszát mutatja be. A múzeumépületben a restaurált mozaikok, falfestmények és szobrok mellett látható a világon egyedülálló aquincumi víziorgona, a Hydra is.

1031 Budapest, Szentendrei út 135.


KÖZEL KÉTEZER ÉVE, KRISZTUS UTÁN 106-BAN JÖTT LÉTRE ALSÓ-PANNONIA PROVINCIA, AMELYNEK FŐVÁROSA, AQUINCUM A MAI ÓBUDA TERÜLETÉN FEKÜDT.


VASARELY A MOZGÁST ÚGY JELLEMZI, MINT „AZT AZ ERŐSZAKOT, AMELLYEL A SZERKEZETEK SZEMÜNK RECEHÁRTYÁJÁN KÖZVETLEN INGERT OKOZNAK”.


OP-ART VÍZIÓK

4

A Zichy-kastély épületében 1987-ben nyitotta meg kapuit a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma a művész által adományozott gyűjteményből. A nonfiguratív, optikai képzőművészeti irányzat kiemelkedő képviselője Pécsett látta meg a napvilágot Vásárhelyi Győző néven, de a későbbiekben Victor Vasarelyként vált világhírű festőművésszé.

© Szépművészeti Múzeum 2018

1033 Budapest, Szentlélek tér 6.

A Guggenheim, valamint a Sao Pauló-i Biennálé fődíjával büszkélkedő festő több mint 400 alkotást ajándékozott Magyarországnak. Az egyedi és sokszorosított alkotásokat tartalmazó kollekció teljes áttekintést nyújt az életműről a korai, még Magyarországon készült akadémikus rajzoktól és reklámgrafikáktól kezdve a hatvanas-hetvenes évekből származó, összetéveszthetetlenül karakteres op-art művekig és plasztikai munkákig.


5

KORTÁRS MŰVÉSZET AZ EGYKORI KEGYHELYEN

Pár percre fekszik a város zajától a Kiscelli Múzeumot övező parkerdő vadregényes világa, ahol 1738 és 1758 között a Zichy család építtetett barokk kolostort a trinitárius szerzetesek számára. A szerzetesrendet II. József 1783-ban feloszlatta, az épület a kincstár tulajdonába került. 1910-ben vásárolta meg Schmidt Miksa bécsi bútorgyáros, aki itt rendezte be bemutatótermeit, magánmúzeumát, melyet később a fővárosra hagyott. A mai Kiscelli Múzeum Közép-Európa egyik legizgalmasabb városának, Budapestnek, valamint a várost alakító lakosoknak 18-21. századi történetét mutatja be. A kiállítások bepillantást nyújtanak a főváros folyamatos változásába, valamint megtekinthető a Fővárosi Képtár, Budapest egyik legrégebbi képzőművészeti gyűjteménye is.

1037 Budapest, Kiscelli u. 108.


ZICHY PÉTER 1723-BAN EMELTETETT KÁPOLNÁT ÉS HELYEZTE EL A CSODATEVŐ MARIAZELLI KEGYSZOBOR MÁSÁT: INNEN ERED A ZARÁNDOKHELLYÉ VÁLT KLEIN MARIAZELL, AZAZ „KISCELL” ELNEVEZÉS.


A KÉKFESTÉS INDIÁBÓL SZÁRMAZÓ TEXTILNYOMÁSI TECHNOLÓGIA, MELYNEK SORÁN A MINTA JELLEGZETES KÉK ALAPON FEHÉR SZÍNBEN JELENIK MEG.


VARÁZSLATOS KÉKFESTÉS

6

Goldberger Ferenc 1784-ben a mai Lajos utcában alapította kékfestő üzemét, amely a következő generációk kitartó munkájának és a gazdasági helyzetnek köszönhetően az 1800-as években folyamatosan fejlődött. A gyár termelésének csúcsát a negyedik generációs Goldberger Leó (1878-1945) vezetése alatt érte el. Az egykori gyár falai között napjainkban a Goldberger Textilipari Gyűjtemény működik, bemutatva azt a folyamatot, ahogy a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhely – a család egymást követő generációinak modernizálása következtében – világhírű vállalattá fejlődött. Ezzel nemcsak Óbuda életére volt nagy hatással, hanem meghatározó szereplőjévé vált a korabeli magyar gazdaságnak is. 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.

A gyűjtemény 2014-ben az Év Múzeuma címet is elnyerte.


7

KRÚDY ÓBUDÁJA

Az Árpád híd tövében letűnt korok hangulatát idézi a Korona tér, Kiskorona utca és Mókus utca által határolt környék, melyből kimagasodik a Szent Péter és Pál plébániatemplom tornya. Ma az Óbudai Társaskör programjai teremtenek alkalmat itt a társas összejövetelre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum múltidéző kiállításokat, a Kéhli Vendéglő klasszikus magyar fogásokat kínál. Egykor mind kiemelt szerepet játszottak Krúdy Gyula életében, aki sajátos hangulatú novelláiban örökítette meg a hajdani Óbuda zegzugos utcáit, derűs polgári világát. Az író utolsó otthona a ma Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumként működő lakóházban volt, kedvenc törzshelyei közé a Kéhli Vendéglő és az Óbudai Társaskör épületében valaha működő Korona Kávéház tartoztak.

1036 Budapest, Kiskorona utca Mókus utca - Korona tér


KRÚDY NEMESI CSALÁDBÓL SZÁRMAZOTT, REMEKMŰVEKET ÍRT, ÉLETE VÉGÉT MÉGIS NÉLKÜLÖZÉSBEN ÉLTE LE ÓBUDÁN, AMELY BEFOGADTA ÉS AZÓTA IS ÁPOLJA AZ EMLÉKÉT.


MÁIG A LEGISMERTEBB MAGYAR A VILÁGBAN AZ ARANYCSAPAT PUSKÁS ÖCSIJE, A REAL MADRID PANCHÓJA, VAGYIS A SZÁGULDÓ ŐRNAGY.


SÉTA A PROMENÁDON

8

A II. és a III. kerület határán, a Kolosy tértől indul az Óbudai Promenád. A hangulatos sétálóutcán nemcsak éttermek, kávézók és szórakozóhelyek sorakoznak, hanem itt található a világhírű balösszekötő, Puskás Ferenc szobra is, amint gyerekeket tanít dekázni. Érdemes felfedezni a Csodák Palotáját: az ország egyik legnagyobb szórakoztatótudományos központjában fizikai kísérletek és programok teszik kézzelfoghatóvá a különböző tudományágakat. A sétány északi végén fekvő római katonai amfiteátrum romos állapotában is impozáns. Különlegességét az adja, hogy küzdőterének átmérője még a római Colosseuménál is nagyobb. 1037 Budapest, Kolosy tér - Bokor utca


9

DUNA-PART

Ha kikapcsolódásról van szó, a fővárosiak kedvelt úti célja a Római-part. Az ártér természetes fövenye, a folyó közelsége vonzza a természetkedvelők, kutyabarátok, sportolni vágyók vagy családi kirándulásra indulók seregét. A főváros vízisport-paradicsomává a 19. században vált, az egykor több tucat csónakház közül néhány – például a Bíbic vagy a Hattyú – ma is várja az evezni vágyókat. Szintén kedvelt terep a bringások körében, egyes szakaszokon méterekre lehet tekerni a vízparttól, és erre halad a Dunamenti EuroVelo 6 kerékpáros útvonal is. Változatos gasztronómiai és szórakoztató kínálat és programok is várják a látogatókat tavasztól őszig: minden korosztály megtalálja itt az ideális enni- és tennivalót.

1031 Budapest, Római-part


1842-BEN A RÓMAIN RENDEZTÉK HAZÁNK ELSŐ EVEZŐS VERSENYÉT SZÉCHENYI ÉS WESSELÉNYI SZERVEZÉSÉBEN, MELYEN ÁLLÍTÓLAG CLARK ÁDÁM, A LÁNCHÍD TERVEZŐJE GYŐZEDELMESKEDETT.


ELSŐKÉNT A VILÁGON ITT EMELTEK SZOBROT STEVE JOBS, AZ APPLE ALAPÍTÓJÁNAK ÉS A SZÁMÍTÁSTECHNIKA ÚTTÖRŐJÉNEK TISZTELETÉRE.


INNOVÁCIÓ ÉS HAGYOMÁNY

10

Óbudán legalább olyan fontos szerep jut a technikai fejlődésnek, mint a történelmi és kulturális értékek megőrzésének. Ezt az innovációt képviselte már a múlt század első felében az Óbudai Gázgyár, amelynek varázslatos tornyai ma is meghatározó látképét adják a III. kerületnek. A Gázgyárhoz tartozó hangulatos lakónegyed máig bepillantást enged egy letűnt ipari világba.

1031 Budapest, Záhony utca-Gázgyár utca

A fejlődés azonban nem állt meg, modern példája a fővárosban is egyedülálló Graphisoft Park. Ma az egykori Gázgyár területének egy részén a „magyar Szilíciumvölgy” egy darabkáját találjuk. A világsikert aratott 3D-s építészeti szoftver fejlesztői 21. századi ipari parkot álmodtak, ahol több start-up lelt otthonra, valamint két egyetem és több mint 60 biotechnológiai és informatikai fejlesztőcég működik.


+1

EGY SZIGET, AMI TÖBB MINT A SZIGET

Az Óbudai- vagy Hajógyári-sziget kitűnő hely a kikapcsolódásra. A fiatalok számára elsősorban a nemzetközi hírű Sziget Fesztivál helyszíne, ahol egy hétig több százezer zenerajongó ünnepel. A Gyerek Sziget idején a kicsik vehetik birtokba a hatalmas fákkal övezett tágas réteket és az óriáscsúszdás domboldalt. A szigetnek már a római korban is jelentős szerepe volt, itt állt az egykori helytartó, későbbi császár, Hadrianus palotája, melynek maradványai ma is a föld alatt pihennek. Kívülről ma is megcsodálhatóak a reformkorban alapított Hajógyár épületei, de találunk itt golfpályát, evezős klubot és vendéglátóhelyeket is. Északi csúcsánál kerülhetünk igazán közel a Dunához, nemcsak a hajóforgalmat, de vonulási időszakban a vízi madarakat is órákig elnézegethetjük innen.

1033 Budapest, Óbudai Hajógyári-sziget


A SZIGET SZABADIDŐS, FESZTIVÁLNAK IS HELYET ADÓ RÉSZÉT 1972-BEN, BUDAPEST EGYESÍTÉSÉNEK 100. ÉVFORDULÓJÁN PARKOSÍTOTTÁK, ADDIG RÉPA- ÉS KUKORICAFÖLDEK BORÍTOTTÁK.


www.visitobuda.hu

Felelős kiadó: Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Nonprofit Kft., Petrovits Ákos ügyvezető Szerkesztette: Polgár Judit, Deme László Fotók: Sánta Balázs, Pogonyi Dávid, Ungi Dániel, Lukácsházi Gergely Grafikai tervezés és nyomdai munkálatok: www.gallaidesign.hu


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.