Page 1


1 ÓBUDA SZÍVE Macskakövek és műemlék épületek: az óbudai Fő tér ma is hamisítatlan békebeli hangulatot áraszt. A Városháza impozáns épületével szemben, a tér közepén ékeskedik az ipari műemlékből átalakított Gázlámpa Kioszk, Budapest legkisebb kávézója. Minden évszakban pezsgő kulturális élet tölti meg a teret. Többek közt itt rendezik meg Óbuda Napját, a Kézműves Sörök Fesztiválját, az Óbudai Nyár eseménysorozatot koncertekkel, valamint az Óbudai Bornapokat és az Advent Óbudán barátságos fényárba öltözött karácsonyi vásárát. A tér sarkán állnak a helyiek emblematikus találkozóhelyének számító „esernyős lányok”: Varga Imre Várakozók című szoborcsoportja 1986 óta ikonikus jelképe a III. kerületnek. Szomszédságukban az Esernyős közösségi tér várja vendégeit turisztikai információs ponttal, kulturális programokkal, kortárs kiállításokkal és világos pörkölésű, finom kávéival.

1033 Budapest, Fő tér


A FŐ TÉRI PAVILON GÁZNYOMÁSSZABÁLYOZÓ HÁZ VOLT EREDETILEG, A TETŐN ELHELYEZKEDŐ NÉGY LÁMPA MA IS GÁZZAL ÜZEMEL.


A 13. SZÁZAD ÓTA HAZÁNK EGYIK MEGHATÁROZÓ NEMESI FAMÍLIÁJÁNAK SZÁMÍTÓ ZICHY CSALÁDBAN A KÖZÉLETI TEVÉKENYSÉG MELLETT A MŰVÉSZETPÁRTOLÁS HAGYOMÁNYA IS VÉGIGVONUL.


FŐÚRI EMLÉK A KULTÚRA SZOLGÁLATÁBAN

2

A Fő térről nyílik a 18. században épült barokk Zichy-kastély, amely több gyűjteménynek ad otthont. A Vasarely Múzeum és a Hello Wood műhelyei mellett itt található az Óbudai Múzeum, melynek „időalagútja” visszarepít a történelem letűnt évszázadaiba. Az egykor önálló település története és értékei mellett különleges játékkiállítással várja a nosztalgiázókat.

1033 Budapest, Szentlélek tér

A főépületben működő Kassák Múzeum a magyar avantgárd sokoldalú és kiemelkedő alakjának, Kassák Lajosnak (1887 – 1967) tárgyi és szellemi hagyatékát őrzi. A Zichy-kastély udvarán működik a népszerű szabadtéri szórakozóhely, a Kobuci kert. A világzenei esték, a Kárpát-medence népzenéje vagy a patinás underground és a ritkán hallható blues dallamai a lampionok derengő fénye alatt egyedi kikapcsolódást nyújtanak az idelátogatók számára.


3

ÓKORI EMLÉKEK AQUINCUMBAN

Az Aquincumi Múzeumban hazánk egyik legnagyobb római régészeti parkját találjuk. Az itt feltárt polgárváros – ahol egykor 10-12 ezer ember élt – Pompeiitől északra az egyetlen, amely ilyen nagy területen, összefüggően fennmaradt. A közelben fekszenek a két óbudai amfiteátrum egyikének, valamint a római vízvezetéknek a maradványai. A Romkertben ma a polgárváros negyede látható a városközpont jellemző középületeivel és magánházakkal a Kr. u. 2-3. századból. A Festőház korhű bútorokkal berendezve idézi fel egy római polgár lakóházát, a helyreállított Mithras szentély a vallási élet titokzatos kultuszát mutatja be. A múzeumépületben a restaurált mozaikok, falfestmények és szobrok mellett látható a világon egyedülálló aquincumi víziorgona, a Hydra is.

1031 Budapest, Szentendrei út 135.


KÖZEL KÉTEZER ÉVE, KRISZTUS UTÁN 106-BAN JÖTT LÉTRE ALSÓ-PANNONIA PROVINCIA, AMELYNEK FŐVÁROSA, AQUINCUM A MAI ÓBUDA TERÜLETÉN FEKÜDT.


VASARELY A MOZGÁST ÚGY JELLEMZI, MINT „AZT AZ ERŐSZAKOT, AMELLYEL A SZERKEZETEK SZEMÜNK RECEHÁRTYÁJÁN KÖZVETLEN INGERT OKOZNAK”.


OP-ART VÍZIÓK

4

A Zichy-kastély épületében 1987-ben nyitotta meg kapuit a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma a művész által adományozott gyűjteményből. A nonfiguratív, optikai képzőművészeti irányzat kiemelkedő képviselője Pécsett látta meg a napvilágot Vásárhelyi Győző néven, de a későbbiekben Victor Vasarelyként vált világhírű festőművésszé.

© Szépművészeti Múzeum 2018

1033 Budapest, Szentlélek tér 6.

A Guggenheim, valamint a Sao Pauló-i Biennálé fődíjával büszkélkedő festő több mint 400 alkotást ajándékozott Magyarországnak. Az egyedi és sokszorosított alkotásokat tartalmazó kollekció teljes áttekintést nyújt az életműről a korai, még Magyarországon készült akadémikus rajzoktól és reklámgrafikáktól kezdve a hatvanas-hetvenes évekből származó, összetéveszthetetlenül karakteres op-art művekig és plasztikai munkákig.


5

KORTÁRS MŰVÉSZET AZ EGYKORI KEGYHELYEN

Pár percre fekszik a város zajától a Kiscelli Múzeumot övező parkerdő vadregényes világa, ahol 1738 és 1758 között a Zichy család építtetett barokk kolostort a trinitárius szerzetesek számára. A szerzetesrendet II. József 1783-ban feloszlatta, az épület a kincstár tulajdonába került. 1910-ben vásárolta meg Schmidt Miksa bécsi bútorgyáros, aki itt rendezte be bemutatótermeit, magánmúzeumát, melyet később a fővárosra hagyott. A mai Kiscelli Múzeum Közép-Európa egyik legizgalmasabb városának, Budapestnek, valamint a várost alakító lakosoknak 18-21. századi történetét mutatja be. A kiállítások bepillantást nyújtanak a főváros folyamatos változásába, valamint megtekinthető a Fővárosi Képtár, Budapest egyik legrégebbi képzőművészeti gyűjteménye is.

1037 Budapest, Kiscelli u. 108.


ZICHY PÉTER 1723-BAN EMELTETETT KÁPOLNÁT ÉS HELYEZTE EL A CSODATEVŐ MARIAZELLI KEGYSZOBOR MÁSÁT: INNEN ERED A ZARÁNDOKHELLYÉ VÁLT KLEIN MARIAZELL, AZAZ „KISCELL” ELNEVEZÉS.


A KÉKFESTÉS INDIÁBÓL SZÁRMAZÓ TEXTILNYOMÁSI TECHNOLÓGIA, MELYNEK SORÁN A MINTA JELLEGZETES KÉK ALAPON FEHÉR SZÍNBEN JELENIK MEG.


VARÁZSLATOS KÉKFESTÉS

6

Goldberger Ferenc 1784-ben a mai Lajos utcában alapította kékfestő üzemét, amely a következő generációk kitartó munkájának és a gazdasági helyzetnek köszönhetően az 1800-as években folyamatosan fejlődött. A gyár termelésének csúcsát a negyedik generációs Goldberger Leó (1878-1945) vezetése alatt érte el. Az egykori gyár falai között napjainkban a Goldberger Textilipari Gyűjtemény működik, bemutatva azt a folyamatot, ahogy a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhely – a család egymást követő generációinak modernizálása következtében – világhírű vállalattá fejlődött. Ezzel nemcsak Óbuda életére volt nagy hatással, hanem meghatározó szereplőjévé vált a korabeli magyar gazdaságnak is. 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.

A gyűjtemény 2014-ben az Év Múzeuma címet is elnyerte.


7

KRÚDY ÓBUDÁJA

Az Árpád híd tövében letűnt korok hangulatát idézi a Korona tér, Kiskorona utca és Mókus utca által határolt környék, melyből kimagasodik a Szent Péter és Pál plébániatemplom tornya. Ma az Óbudai Társaskör programjai teremtenek alkalmat itt a társas összejövetelre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum múltidéző kiállításokat, a Kéhli Vendéglő klasszikus magyar fogásokat kínál. Egykor mind kiemelt szerepet játszottak Krúdy Gyula életében, aki sajátos hangulatú novelláiban örökítette meg a hajdani Óbuda zegzugos utcáit, derűs polgári világát. Az író utolsó otthona a ma Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumként működő lakóházban volt, kedvenc törzshelyei közé a Kéhli Vendéglő és az Óbudai Társaskör épületében valaha működő Korona Kávéház tartoztak.

1036 Budapest, Kiskorona utca Mókus utca - Korona tér


KRÚDY NEMESI CSALÁDBÓL SZÁRMAZOTT, REMEKMŰVEKET ÍRT, ÉLETE VÉGÉT MÉGIS NÉLKÜLÖZÉSBEN ÉLTE LE ÓBUDÁN, AMELY BEFOGADTA ÉS AZÓTA IS ÁPOLJA AZ EMLÉKÉT.


MÁIG A LEGISMERTEBB MAGYAR A VILÁGBAN AZ ARANYCSAPAT PUSKÁS ÖCSIJE, A REAL MADRID PANCHÓJA, VAGYIS A SZÁGULDÓ ŐRNAGY.


SÉTA A PROMENÁDON

8

A II. és a III. kerület határán, a Kolosy tértől indul az Óbudai Promenád. A hangulatos sétálóutcán nemcsak éttermek, kávézók és szórakozóhelyek sorakoznak, hanem itt található a világhírű balösszekötő, Puskás Ferenc szobra is, amint gyerekeket tanít dekázni. Érdemes felfedezni a Csodák Palotáját: az ország egyik legnagyobb szórakoztatótudományos központjában fizikai kísérletek és programok teszik kézzelfoghatóvá a különböző tudományágakat. A sétány északi végén fekvő római katonai amfiteátrum romos állapotában is impozáns. Különlegességét az adja, hogy küzdőterének átmérője még a római Colosseuménál is nagyobb. 1037 Budapest, Kolosy tér - Bokor utca


9

DUNA-PART

Ha kikapcsolódásról van szó, a fővárosiak kedvelt úti célja a Római-part. Az ártér természetes fövenye, a folyó közelsége vonzza a természetkedvelők, kutyabarátok, sportolni vágyók vagy családi kirándulásra indulók seregét. A főváros vízisport-paradicsomává a 19. században vált, az egykor több tucat csónakház közül néhány – például a Bíbic vagy a Hattyú – ma is várja az evezni vágyókat. Szintén kedvelt terep a bringások körében, egyes szakaszokon méterekre lehet tekerni a vízparttól, és erre halad a Dunamenti EuroVelo 6 kerékpáros útvonal is. Változatos gasztronómiai és szórakoztató kínálat és programok is várják a látogatókat tavasztól őszig: minden korosztály megtalálja itt az ideális enni- és tennivalót.

1031 Budapest, Római-part


1842-BEN A RÓMAIN RENDEZTÉK HAZÁNK ELSŐ EVEZŐS VERSENYÉT SZÉCHENYI ÉS WESSELÉNYI SZERVEZÉSÉBEN, MELYEN ÁLLÍTÓLAG CLARK ÁDÁM, A LÁNCHÍD TERVEZŐJE GYŐZEDELMESKEDETT.


ELSŐKÉNT A VILÁGON ITT EMELTEK SZOBROT STEVE JOBS, AZ APPLE ALAPÍTÓJÁNAK ÉS A SZÁMÍTÁSTECHNIKA ÚTTÖRŐJÉNEK TISZTELETÉRE.


INNOVÁCIÓ ÉS HAGYOMÁNY

10

Óbudán legalább olyan fontos szerep jut a technikai fejlődésnek, mint a történelmi és kulturális értékek megőrzésének. Ezt az innovációt képviselte már a múlt század első felében az Óbudai Gázgyár, amelynek varázslatos tornyai ma is meghatározó látképét adják a III. kerületnek. A Gázgyárhoz tartozó hangulatos lakónegyed máig bepillantást enged egy letűnt ipari világba.

1031 Budapest, Záhony utca-Gázgyár utca

A fejlődés azonban nem állt meg, modern példája a fővárosban is egyedülálló Graphisoft Park. Ma az egykori Gázgyár területének egy részén a „magyar Szilíciumvölgy” egy darabkáját találjuk. A világsikert aratott 3D-s építészeti szoftver fejlesztői 21. századi ipari parkot álmodtak, ahol több start-up lelt otthonra, valamint két egyetem és több mint 60 biotechnológiai és informatikai fejlesztőcég működik.


+1

EGY SZIGET, AMI TÖBB MINT A SZIGET

Az Óbudai- vagy Hajógyári-sziget kitűnő hely a kikapcsolódásra. A fiatalok számára elsősorban a nemzetközi hírű Sziget Fesztivál helyszíne, ahol egy hétig több százezer zenerajongó ünnepel. A Gyerek Sziget idején a kicsik vehetik birtokba a hatalmas fákkal övezett tágas réteket és az óriáscsúszdás domboldalt. A szigetnek már a római korban is jelentős szerepe volt, itt állt az egykori helytartó, későbbi császár, Hadrianus palotája, melynek maradványai ma is a föld alatt pihennek. Kívülről ma is megcsodálhatóak a reformkorban alapított Hajógyár épületei, de találunk itt golfpályát, evezős klubot és vendéglátóhelyeket is. Északi csúcsánál kerülhetünk igazán közel a Dunához, nemcsak a hajóforgalmat, de vonulási időszakban a vízi madarakat is órákig elnézegethetjük innen.

1033 Budapest, Óbudai Hajógyári-sziget


A SZIGET SZABADIDŐS, FESZTIVÁLNAK IS HELYET ADÓ RÉSZÉT 1972-BEN, BUDAPEST EGYESÍTÉSÉNEK 100. ÉVFORDULÓJÁN PARKOSÍTOTTÁK, ADDIG RÉPA- ÉS KUKORICAFÖLDEK BORÍTOTTÁK.


www.visitobuda.hu

Felelős kiadó: Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Nonprofit Kft., Petrovits Ákos ügyvezető Szerkesztette: Polgár Judit, Deme László Fotók: Sánta Balázs, Pogonyi Dávid, Ungi Dániel, Lukácsházi Gergely Grafikai tervezés és nyomdai munkálatok: www.gallaidesign.hu

Profile for visitobuda

Top 10 Óbuda kiadvány  

Top 10 Óbuda kiadvány  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded