Page 1

vwEEKEND ILLA&

VI NTE R N 2010 P R I S SEK 49,50

inspirerande inredning och underbara helgupplevelser

lyxig storstadsweekend The Ritz, London, The Plaza, New York, Plaza Athénée, Paris gert wingårdhs

välgörande mästerverk klassiska smakupplevelser på

Slott och Herrgårdar

Vintermys! belysning

|

kakelugnar

|

wellbeing

vinn exklusiv eldstad från iittala


Svenskt Tenn Svenskt Tenn Strandv채gen 5 Svenskt Strandv채gen 5 Stockholm Tenn

Strandv채gen 5 Stockholm Stockholm www.svenskttenn.se www.svenskttenn.se


NU KAN DU BESTÄLLA TRIVSELHUS NYA DESIgNMAgASIN HOUSES. NÄRMARE 300 SIDOR PRESENTERAR MÄNgDER AV NYA HUS MED KVALITET OCH KREATIV ARKITEKTUR. BLI INSPIRERAD AV VÅRA OLIKA STILgRUPPER – COUNTRY HOMES, NEW ENgLAND, SCANDINAVIAN BLONDE OCH SWEDISH MODERN. INREDNINgSIDÉER VARVAS MED TRÄDgÅRDSTIPS, HEMMA HOSREPORTAgE OCH KRÖNIKOR. TILLSAMMANS MED VÅRA HUSDESIgNERS KAN DU SKAPA ETT UNIKT HEM – UTFORMAT EFTER DINA ÖNSKEMÅL OCH DIN TOMT. BESTÄLL PÅ WWW.TRIVSELHUS.SE


VALDE TRIVSELHUS FÖLj PROgRAMMET UNDER HÖSTEN!

trivselhus ab | 570 10 korsberga | tel 0383-208 00 | www.trivselhus.se | en del i


www.3DLED-TV.se/9-serien

EN UPPSEENDEVÄCKANDE TV SAMSUNG 9-SERIE 3D LED-TV Fulländad upplevelse, fulländad skönhet


www.lidhults.se


senovember

Gjort för att användas. Så enkelt är det.


Live beautifully

Specialerbjudande på inredningsprojekt.

600m2 designmöbler och inredning! Besök vår exklusiva butik i Stockholm på Artillerigatan 59. Vi gör även privata och offentliga inredningar nu även med badrum och kök. Öppet: vard 10 –18, lör 11–16, sön 12–16. Tel. 08-545 864 50 • www.ligne-roset.se


BBDO

TOGO seating furniture. Design: Michel Ducaroy. Catalog: www.ligne-roset.com


innehåll 18

lys upp vintermörkret

57

”När nu dagarna är så korta och kvällarna svarta och långa behövs lite ljusglimtar i tillvaron, och varför inte placera dem i trädgården så att de kan hjälpa till att sprida lite glädje även vintertid.”

26

värmande skönhet

”Under den väl formgivna ytan finns den klassiska femkanaliga kakelugnstekniken som sprider den karakteristiska behagliga värmen upp till ett dygn efter det att eldningen avslutats.”

34

klassisk paketresa

”Dags för julshopping? Varför inte passa på att kombinera nytta med nöje under en storstadsweekend. Låt oss få fresta med ett alternativ: en riktig hotellklassiker i någon av världsmetropolerna New York, London eller Paris.”

46

hitta balansen i tillvaron

”Vår träningsfilosofi utgår från dina mål och speciella förutsättningar. Du får hjälp av en personlig tränare att lägga upp en individuell träningsplan som hjälper dig att nå dina mål på kortast möjliga tid.”

50

låt kylan komma!

”Jag tycker att vår designer redan från dag ett hittade en alldeles egen stil där vi använder oss av mustiga färger och mönster. Rustikt, manligt och uttrycksfullt är ord som väl sammanfattar Canada Goose Home kollektionerna.”

21

12

fashionabelt familjeföretag

”Genom att engagera nytänkande designers inom arkitektur, mode och design som ett komplement till sitt eget designteam håller sig Ligne Roset ständigt i framkant vad gäller formgivning och möbelinnovationer.”

66

det svarta guldet

”Min passion och min respekt för tryffeln har aldrig sinat, tvärtom har den vuxit med tiden. Jag har sett den glädje som tryffeln har kunnat skänka människor, nästan fått dem att lyfta från marken.”

73

huskur

”Att just dröja sig kvar gör man väldigt gärna i spa-anläggningen. Här finns sex spännande pooler, en pool har en temperatur på 42 grader, en annan endast tio grader och två av poolerna skiljs åt av en eld.”

78

oupptäckt skidparadis

”Moln bildas nattetid av den varmluft som sveper in över Pyrenéerna och ger ett ymnigt snöfall. På morgonen lyser solen igen på nypistade nerfarter och vid sidan av lockar offpiståkning av högsta kvalitet.”

87

smakfull weekend-upplevelse

”På våren används nässelbladen från de första späda nässlorna till soppa. Sommartid finns nyfångad torsk och piggvar från Nogesund på menyn och på hösten kan man njuta av mycket vilt och traktens bästa svamp.” 35

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


Lasting design against throwawayism.

Jul tillsammans. Välkommen till Iittalabyn.

Iittala är en by i Finland där hantverkare och designers arbetar tillsammans och vars kunskap om material och olika tekniker resulterar i innovativa, funktionella och tidlösa föremål. Genomtänkt design som skapar glädje i vardagens stunder lever vidare från generation till generation. En gåva från Iittala är en gåva som varar. www.iittala.com


Sonia Rykiel eyewear. Now in Sweden.

Oxxo Eyewear +46 11 26 60 03 info@oxxo.se www.oxxo.se


U T VA LT

Två gåvor i en Med detta smycke får den glada klappmottagaren inte bara ett fantastiskt vackert halsband att glädja sig åt, utan bidrar även med 500 kronor till Röda Korsets viktiga och för många livsavgörande arbetsinsatser. Efva Attling har under flera år samarbetat med Röda Korset och designat ett flertal smycken för att hjälpa organisationen att få in pengar. Inför denna jul har Efva tagit fram det vackra silverhalssmycket Angels som dekorerats med två änglavingar. Smycket, som finns att köpa på www.redcross.se/butiken, kostar 890 kronor varav 500 kronor går direkt till Röda Korsets verksamhet.

Logga in Från Röshults kommer den här nätta och mjukt rundade konstruktion av lackerat järn, finns i färgerna antracit och vit, som skarpt kontrasteras av den råhet och naturlighet som tillförs när korgen fylls upp med torr ved. Formgivaren Thomas Bernstrand är mannen bakom Log Woodbasket och tanken är att den ska vara lätt att bära, lätt att städa under och ha ett säreget formspråk. Något som han lyckats med synnerligen väl, i alla fall enligt oss. Pris 1 495 kronor.

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

15


genberg.se

Glasmosaik, snäckskal

BLADSKIFFER I VINTAGE INDUSTRIDESIGN I FÄRGAD KALKPUTS I SKIFFER I HANDSLAGET TEGEL & KAKEL KALKSTEN I GLAS MOSAIK I TADELAKT EFFEKT I FÄRGADE CEMENTGOLV I KALKFÄRG I FRANSKA CEMENTGOLV

Franskt cementgolv

seville

ST I LTJ E Ö STE R L E N ST I LTJ E STO C K H O L M STI LTJ E BÅSTAD

073-76 0 6 6 8 6 070-818 8 6 4 6, 070-4 93 0 95 9 0733-6 0 51 81

F L E R ÅTE R FÖ R SÄL JAR E S E  WWW.STI LTJ E .S E

Kalksten, grå tumlad kalksten


U T VA LT

Barr-ista Om du känner någon som dyrkar kaffe men inte riktigt har kunskapen som krävs för att få till den perfekta koppen så kan Siemens nya espressomaskin EQ.7 vara den perfekta julklappen. Tillverkad med tysk precision och med full fokus på att få fram den optimala kaffesmaken är detta märkets mest högteknologiska espressomaskin hittills. Den sägs göra ett smakrikt och fylligt kaffe med oöverträffat mjölkskum. Pris cirka 14 000 kronor.

Grann furugran En modern julgran tillverkad av oljad furu, där armarna är olika långa och kan vridas separat åt olika håll. De 26 ljusen placeras i de stabila hållarna av metall. Snyggt designad av Sandra Lindner är den ett utmärkt alternativ för de som tröttnat på att ha barr överallt men som inte är så förtjusta i plastgranar. X-mas tree, som skapelsen heter, finns att köpa på slowfashionhouse.com och kostar 1 900 kronor.

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

17


VILLA

Lys upp vintermörkret När nu dagarna är så korta och kvällarna svarta och långa behövs lite ljusglimtar i tillvaron, och varför inte placera dem i trädgården så att de kan hjälpa till att sprida lite glädje även vintertid. Här är några ljuspunkter som kan försköna tillvaron under de ­kommande dunkla vintermånaderna, alternativt ge lite inspiration inför nästkommande utesäsong och samtidigt påminna om ­att efter vintern kommer det alltid en ny värmande vår.

18

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


VILLA

Vintermys

Med sin rena och avskalade design förmedlar Lund 290 från Norlys en modern känsla. Vägglampan är gjord i galvaniserat eller pulverlackerat stål och går att få i färgerna galv, svart eller vit och hörnfäste finns som tillval. Det klara glaset i polykarbonat, finns som opalvitt eller frostat. Lampan sprider ett varmt och behagligt sken som gör att terrassen känns lockande nog för att ta med den tjocka värmande pläden, trotsa kylan och gå ut och njuta av den höga välgörande luften och den stjärnklara vinterhimlen.

foto : c Õ te ou e st / j ean - marc pali ss e

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

19


VILLA

Alternativ ljuskälla

Ibland kan det räcka med en rofylld och nedtonad väggbelysning för att låta husfasaden sjuda av liv även efter mörkrets inbrott. Vägglampan Mani från Konstsmide är med sin tidlösa utformning lika användbar inomhus som utomhus. Självklart gjord för att klara av det tuffa utelivet, men ändå så nätt att den passar som innelampa. Skärmen och väggfästet är av gjutet aluminium som pulverlackerats i antingen matt svart eller grå polyester, invändigt är skärmen vit för att ge ett nedtonat men ändå tillräckligt kraftigt ljus för att lysa upp i vinternatten.

Elegant Entré

Chelsea 958 Koppar från Norlys är en lampa i klassisk stil som ger grindstolparna ett sobert och herrgårdsliknande utseende. Den handgjorda armaturen består av klart glas i polykarbonat och ett lykthus i polerad koppar som med tiden blir allt mer mörkoxiderad, vilket gör att lyktan bara blir vackrare ju äldre den blir. Tänk på att ett gott första intryck är viktigt, och med en sådan här pjäs vid infarten är det redan avklarat när gästerna parkerat bilen.

20

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


VILLA

Skenet bedrar

Med golvlampan Köpenhamn från Markslöjd känns plötsligt uteplatsen som om den vore belagd inomhus. Men låt inte formen och designen lura dig, den här lampan är lämpad för utomhusbruk då den är IP44-klassad och gjord av vitlackad aluminium. Lampan ger ett skönt och behagligt ljus, kanske framför allt för ljumma sommarkvällar men kan även förgylla ett uterum när vintervinden biter i och verandan har gått i sitt vinteride.

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

21


VILLA

Klimatneutral

Eftersöks en ståndsmässig upplysning av trädgården kan Pallas 3-arm stolplykta vara ett lysande alternativ. En klassiskt trearmad armatur från Konstsmide som är byggd för att klara av extrema väderförhållanden, vilket kan vara passande med vårt bistra vinterklimat. Lampan är gjord

22

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

av lackerat aluminium i färgen matt svart och glasen finns antingen som opalvitt eller rökfärgat. Det finns ett flertal olika stolpalternativ att tillgå och lampans höjd kan självfallet regleras efter kundens önskemål.


VILLA

Lounge-längtan

Serien Fårö från Markslöjd består av en golvlampa, en bordslampa och två taklampor som tillsammans tillfört en helt ny och unik stil för utebelysning. Nu kan även uteplatsen inredas i skön lounge-stil tack vare dessa lampor tillverkade av vädertålig ek och med slitstarka skärmar i

silverfärg. Plötsligt känns vintern ännu längre och längtan efter att åter få njuta av den stämningsfulla och välkomnande uteplatsen är starkare än någonsin. Till dess får man istället njuta av de vackra lamporna i det vinterbonade uterummet, vilket inte är så illa det heller. 

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

23


Vakna människor sover gott Sömnen avgör hur du mår på dagen. Därför tillverkar vi sängar med en sömnupplevelse som inte liknar någon annan, där hela kroppen avlastas så att du vaknar utvilad. Med en säng från oss är det din goda sömn du kan skryta med. Finn din närmaste återförsäljare på tempur.se


SMITH SMITH


VILLA

Värmande skönhet Kakelugnen upplever nu en välförtjänt renässans och blir ett allt vanligare inslag i såväl små som stora hem. Den är ståtlig och praktfull, ett utmärkt sätt att smycka hemmet samtidigt som den höga verkningsgraden gör den till ett ekonomiskt och energisnålt alternativ för att hålla värmen under vinterns allra kyligaste dagar och nätter.

26

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


VILLA

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

27


VILLA

G

abriel Keramik är ett familjeföretag som nu drivs i tredje generationen av Lars Burmeister. Grundare, och tillika Lars farfar, var Gabriel Burmeister som 1925 förvärvade en fajansbutik i det lilla samhället Timmernabben invid Kalmar Sund med målsättningen att tillverka kakelugnar som skulle skapa värme, glädje och trivsel i generationer framöver. En målsättning som är lika självklar för företaget i dag som den var då. Den femkanaliga kakelugnen uppfanns redan under 1760-talet, då för att lösa den energikris som uppstått på grund av att de svenska järnbruken förbrukade större delen av den ved som fanns att tillgå. Gabriel keramik har förvaltat och vidareutvecklat denna svenska innovation på bästa sätt, och deras kakelugnar är i dag inte bara ansedda som de vackraste och bästa i Sverige, de har även den högsta verkningsgraden enligt ett test gjort av SP Sveriges Tekniska Forsknings Institut.

En klassiskt formgiven kakelugn är med sin skönhet det vackraste men kan tillföra ett rum. Eftersom Gabriel Keramik tillverkar alla sina kakelugnar i fabriken i Timmernabben kan de ta hänsyn till alla kunders specifika önskemål. Höjden, storleken och utseendet kan anpassas efter rummets förutsättningar och kakelugnarna går att både få i klassisk och modern stil. Just orden ”kakelugn” och ”modern” kan för många kännas som om de inte hör hemma i en och samma mening, men i och med lanseringen av Studio-serien är Gabriel Keramik de enda på marknaden som tillverkar en kakelugn av ett modernare snitt. Studio-serien är framtagen för att harmonisera med modern arkitektur och de nya inredningstrenderna. Med en lite elegantare design där blanka och sidenmatta glasyrer finns i en rad speciellt utvalda färgsättningar har den blivit ett populärt alternativ till braskaminen i nyare villor. Under den väl formgivna ytan finns den klassiska femkanaliga kakelugns­ tekniken som sprider den karakteristiska behagliga värmen i rummet upp till ett dygn efter det att eldningen avslutats. 

28

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


VILLA

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

29


VILLA

Tillhör man istället dem som tycker att en klassisk kakelugn med sin tidlösa skönhet är det vackraste man kan tillföra ett rum finns ett flertal modeller att tillgå, såväl runda som rektangulära. Oavsett smak och tycke finns här något för alla, och skulle någon mot förmodan inte hitta det som eftersöks skräddarsys en kakelugn efter den kundens specifika önskemål.  Av Karin Thomasson

Studio-serien är framtagen för att harmonisera med modern arkitektur och de nya inredningstrenderna.

30

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


Miljövänligt för köket

Enamello Kitchen Front

Dags att renovera köket? Skapa ett snyggt och funktionellt kök med Enamello, det nya alternativet till kakel och glas. Enamello är magnetbärande, går att skriva på och skräddarsys i unika storlekar upp till 1200 x 5000 mm utan skarv. Dessutom är det miljövänligt. I samband med Stockholm Furniture Fair den 13 februari har vi specialöppet i vårt nya showroom på Hantverkargatan 22 i Stockholm. Kom mellan kl.13-18, vi bjuder på kaffe och hembakta bullar. Varmt välkomna!

Återförsäljare Stockholm

Göteborg

Sundsvall

Söderhamn

Apparat - Åsögatan 176 Tibrokök Alvik - Gustavslundsvägen 171 HTH Köksforum - Odengatan 56 multiform STHLM - Erik Dahlbergsgatan 37 Nordebergs Snickeri & Bygg - Gräsåkersvägen 23 A Vabene - Månskärsvägen 10 B Åkersberga Bygg - Norrövägen 1 UNO Form - Erik Dahlbergsgatan 41-43 Tibrokök Livsrum - Sturegatan 31 Triokök - Rödabergsgatan 8 HTH Köksforum Länna - Truckvägen 9 Kvik Värmdö Marknad - Gustavsbergsvägen 24 Väsby Mattaffär - Truckvägen 16 Kungsäter Kök - Rådmansgatan 35 Electrolux Home Stinsen - Glimmervägen 10 Ballingslöv Bromma - Ulvsundavägen 134 KP Köksinredning - Lignell väg 3 Electrolux Home Barkaby - Enköpingsvägen 33A DN Bygg & Inredning - St. Eriksgatan 19 Bygg-Ole - Skavltansvägen 15 Nolte Kutchen - Regeringsgatan 109

HTH Köksforum Sisjön - Jolengatan 21 A Kök och Bad i Askim - Hantverksvägen 12 Rebol Köksdesign - Ågatan 32 Kök & Interiör - Victor Hasselbladsgatan 11 Rum & Snickeri Uddevalla - Bräckevägen 6

Beijer Byggmaterial - Norra Kajen 1 Kvänum Kök - Gistavägen 4 HTH Sundsvall - Viktoriaesplanaden 1 FRESKS XL BYGG - Murarvägen 8

Wernerson Interiör - Norrmyravägen 2

Uppsala

HTH Köksforum Umeå - Formvägen 8F Hermansons Kök - Björnvägen 5-7

Electrolux Home - Vaksalagatan 19-21 Salléns Elektriska - Fyrisborgsgatan 2 Vabene Uppsala - Fyrislundsgatan 68

Umeå Östersund

Karlstad

Beijer Byggmaterial - Hagavägen 35 Kök 1 - Ställverksvägen 1

Beijer Byggmaterial - Husbyggaregatan 2 Richardson´s AB - Ramgatan 5

Falun

Skövde HTH - Södra Metallvägen 2, Stallsiken

Gävle Kakeldesign - Södra Kungsgatan 59 Kök & Bad - Växelgatan 1

Jönköping Kök & Tvättexperten - Sjöhultsvägen 9

Växjö Fellessons Bygghandel - Smedjegatan 9

Malmö UNO Form - Östergatan 21

Ängelholm Crown Kitchen - Transportgatan 7

Electrolux Home Falun - Åsgatan 8

Piteå Ballingslöv Piteå - Ångsågen, Batterigatan 1 C

Sälen Ingmar Eriksson Rör - Vörderås 4

Huvudkontor & showroom

Hantverkargatan 22, 112 21 Stockholm 08 - 551 11 625, kontakt@enamello.se

www.enamello.se


Foto: Margaret de Lande

Studio Slettvoll Stockholm: Regeringsgatan 65, telefon 08- 21 41 70 ร–ppettider: 10.30-18.30, lรถr 11-16, sรถn 12-16 www.slettvoll.se


WEEKEND

klassisk paketresa

Dags för julshopping? Varför inte passa på att kombinera nytta med nöje och göra en storstadsweekend av det med en lyxig hotellvistelse. Låt oss få fresta med ett alternativ: en riktig hotellklassiker i någon av världsmetropolerna New York, London eller Paris.

Dags för julshopping? Varför inte passa på att kombinera nytta med nöje och göra en storstadsweekend av det med en lyxig hotellvistelse. Låt oss få fresta med ett alternativ: en riktig hotellklassiker i någon av världsmetropolerna New York, London eller Paris.

34

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


WEEKEND

London calling The Ritz i London är av många ansett som världens förnämsta lyxhotell alla kategorier. Och inte har det blivit sämre av att ha fått en ansiktslyftning som tagit det anrika hotellet in i det tjugonde århundradet. Snarare tvärtom.

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

35


WEEKEND

A

lltsedan Ceasar Ritz invigde sin skapelse 1906 har hotellet varit det självklara förstavalet för kungligheter och celebriteter som besökt de brittiska öarnas huvudstad. Denna glamourens högborg, på Londons bästa adress alldeles invid den vackra Green Park, har genom årens lopp frekventerats av historiens mest kända och framstående personer. Här har den ryska prima ballerinan Anna Pavlova dansat. Det var på The Ritz som den amerikanska superstjärnan Tallulah Bankhead på 50-talet höll sin berömda presskonferens där hon sippade champagne från sin sko och det var här som Noel Coward odödliggjorde The Ritz musikaliskt. Men som det anstår ett hotell av denna dignitet så är diskretion en hederssak och namnen på hotellets gäster lämnas numer aldrig ut. Enda plumpen i det protokollet skedde när Charlie Chaplins namn utav misstag kom ut till allmänheten. När den populäre komikern anlände till hotellet möttes han av hängivna fans och det krävdes inte mindre än 40 polismän för att få honom helskinnad in i hotellets lobby. Sedan dess är diskretionen total. Hotellets viktigaste bidrag till historien är utan tvekan när The Marie Antoinette Suite, ett litet privat middagsrum (hotellets mest kända) användes för återkommande

36

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

möten mellan Churchill, De Gaulle och Eisenhower där krigets senaste skeenden avhandlades och planer smiddes för hur nästa slag skulle vinnas. En hundraåring behöver dock sin omvårdnad och under 90-talet påbörjades en omfattande renovering av hotellet. Detta skedde i samband med ett ägarbyte och hotellets nya herrar, Sir David Barcley och Sir Frederick Barcley, lade ner närmare 40 miljoner pund för att det anrika hotellet skulle återfå sin rättmätiga glans. Allt som gick att restaurera och reparera av originalinredning åtgärdades, allt annat ersattes av identiska kopior. Den klassiska interiören i de 95 rummen och 38 sviterna som går i rokoko-stil har tagits väl tillvara och den franska ”château-känslan” genomsyrar hela hotellet precis som den gjort sedan invigningen för över 100 år sedan. The Marie Antoinette Suite är lika bedårande i dag som den var när Churchill höll till där för 65 år sedan och om Ceasar Ritz själv skulle intaga afternoon-tea i det mäktiga Palm Court skulle han tro att han just klippt av de röda banden på invigningsdagen. Varför inte bege dig dit själv och upplev klassisk hotell-lyx. Glöm dock inte att jeans ej är tillåtet i lobbyn, spelar ingen roll om det är designerjeans för tiotusentals kronor …  Av Patrik Mofors


WEEKEND

Alltid på modet V

Mitt i modets epicentrum i Paris ligger det sagolika Plaza Athénée och förför med sin chica elegans.

arje fashionista med självaktning är förstås medveten om att Paris mest prestigefulla shopping hittar man inte, som många tror, på rue du Faubourg Saint Honoré, utan naturligtvis på Avenue Montaigne. Här ligger märkesbutikerna tätt,… Chanel, Dior, Valentino och även ­LVHM-gruppens Paris-kontor. Och så då förstås Hotel Plaza Athénée som tronar majestätisk lite längre ner på gatan. Josephine Baker, Rudolph Valentino, Grace Kelly och Jackie Kennedy är några av alla de kända gäster som bott på Plaza Athénée sedan hotellet öppnade 1911. De avslutande avsnitten i mega TV-succén Sex and the City, utspelades på Plaza Athénée och bekräftade än en gång dess prestigefyllda position. 

38

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


WEEKEND

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

39


WEEKEND

FOTO: THOMAS DHELLEMMES

Här möts klassisk lyx med modern känsla och design i närmare 200 rum och sviter. 520 anställda hälsar gäster välkomna till palatset. Guide Michelin har sedan år 2000 gett världens bäste kock Alain Ducasse tre välförtjänta stjärnor för Restaurang Alain Ducasse. Att dinera här är sagolikt, med bland annat 10 000 kristallbitar som hänger ned från taket. Ducasse övervakar också hotellets bakficka le Relais Plaza, betydligt mer modest, men den eleganta stampubliken

Hotellet som annars präglas av den röda kulör som går under epitetet ”Plaza-rött” har fått ett omtalat nytillskott, Dior Institut, ett himmelrike av lyx och elegans.

bidrar till dess epitet ”bistro chic”. I den omåttligt populära, modernt inredda (av Starck-lärjungen Patrick Jouin) Le bar du Plaza Athénée rastar de chica damerna sina Manolo Blahnik. Det här är ett av Paris hetaste vattenhål, alla kategorier. Vill man samtala över en kopp te eller ett glas vin gör man det lämpligen i Les Galleries des Gobelns. Hotellet som annars präglas av den röda kulör som går under epitetet ”Plaza-rött” har fått ett omtalat nytillskott, Dior Institut, ett himmelrike av lyx och elegans, där Diors klassiska gråvita färgskala återfinns i behandlingsrum och reception. På hotellet kan man dessutom få en Beauty Shoe Makeover. För 45 euro tar prestigefyllda skodesignhuset Berluti hand om dina skor så att de skiner mer än trestjärnigt. För här på Plaza A kan du vara säker på att den klassiska reklamsloganen stämmer, andra tittar på dina skor. Om man känner sig ensam i den sköna sängen beställer man via 24 timmars room service en tröstande nallebjörn och doftljus, givetvis i klassiskt Plaza Athénée-rött.  Av: Ingemar Åkesson och Sten Axdorph

40

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


WEEKEND

new york new york New Yorks mest kända och klassiska hotell är en pigg 103-åring som ständigt omges av celebriteter.

The Plaza Hotel höll stängt mellan 2005 och 2008 för en renovering som gick på över tre miljarder kronor.

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

41


WEEKEND

V

arför ett hotell blir legendariskt beror självklart till stor del på en historik kantad av famösa personer som gjort famösa bravader inom hotellets väggar. Som den ryska prinsessan Vilma Lwoff-Parlaghy som 1908, ett år efter hotellets öppnande, flyttar in i en svit för att senare skaffa sig en lite ovanlig sambo, en livs levande lejonunge. 1920 börjar det nygifta paret F. Scott och Zelda Fitzgerald besöka hotellets restauranger. De tar en mycket uppmärksammad simtur i hotellets fontän. Senare publiceras The Great Gatsby som bland annat utspelar sig på hotellet. 1958 uppträder de inte helt okända musikanterna Miles Davis, Duke Ellington och sångekvilibristen Billie Holiday i Persian Room. En skiva från tillfället släpps. 1956 skapar Marilyn Monroe stor uppståndelse när ett av hennes axelband går sönder under en presskonferens i Terrace Room.

The Plaza Hotel är det enda hotellet i världen som erbjuder guldpläterade handfat i alla sina rum (282 varav 102 sviter).

42

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

1964 håller Beatles en uppmärksammad presskonferens i samband med att bandet bor sex nätter på hotellet. And so the story goes on and on… The Plaza har även varit ett ställe som digniteter genom åren valt för att viga sig på. Här har bland andra Donald Trump, Eddie Murphy, Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones stadgat sig. Mister Trump kan även titulera sig som tidigare ägare av panget och han figurerar faktiskt i en scen i filmen Ensam Hemma 2 vars handling ju till stora delar är förlagd till hotellet. The Plaza innehåller sedan nyöppnandet förra våren en galleria med 40 varumärkesbutiker, The Plaza Grand Concourse. Och så icke att förglömma de nya lyxlägenheterna som raskt inhandlades av några av världens mest kända personer. Så legenden lär fortsätta i säkert över hundra år till.  Av Tomas Sävö


WEEKEND

The Plaza har ett förträffligt läge där det residerar i hörnet av Femte Avenyn och Central Park. På behagligt promenadavstånd ligger status-shoppingen, Broadways teatrar, Metropolitan ­Museum of Art och inte minst, tvärs över gatan, FAO Schwartz, världens största leksaksaffär.

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

43


Nytt hus. Bo billigar e än i lägenhet

a l å n s i g r e n e Våra ! n a t r o j k s e t n i r a t s o hus k Att bo bra är en viktig del i livet. Men långt ifrån allt. Vi vill skapa ett boende som ger utrymme att växa i på alla sätt. Där du kan göra mer plats när familjen blir större och där du fortfarande har råd med resor, hobby och allt annat som sätter guldkant på just din tillvaro.

www.smalandsvillan.se


Vad säger din mage? I över 80 år har vi sålt hem och hemlängtan. På den tiden har vi lärt oss en del. Bland annat om magen. När du ska bygga ditt framtida hem är den med och bestämmer. Eller åtminstone med och har en åsikt. Vårt trygghetspaket garanterar att vi levererar kvalitet till dig, att du vet vad alltihop kostar och hjälper dig om något oförutsett skulle hända – med andra ord ett paket som lugnar magen och låter dig glädjas åt ditt drömhus.

www.myresjöhus.se


HÄLSA

Hitta BALANSEN i tillvaron Ett gym som lovordas för att ha förenklat en punkt på nyårslöfteslistan är omtalade Balance. Här investerar kloka själar i sitt välbefinnande.

P

å sina två träningsanläggningar i Stockholm har man satsat mycket på att förmedla en känsla av just välbefinnande och vardagslyx för sina medlemmar. Detta märks tydligt över hela linjen, exempel på detta är de läckra lokalerna som mer känns som ett lyxigt spa

46

VILLA & WEEKEND

än ett gym, den behagliga stämningen mellan medlemmarna, kombination med flera gym under ett och samma tak gör att köer vid maskinerna och trängsel i omklädningsrummet är ett okänt begrepp här. Dessutom erbjuder Balance både kläder, handduk och ett skåp, vilket

VINTERN 2010

gör den tunga träningsväskan till ett minne blott. Självklart finns det både schampo, balsam, duschtvål och stylingprodukter att använda fritt efter varje träningspass. ”Vår träningsfilosofi utgår från dina mål och speciella förutsättningar. Du får hjälp av en personlig tränare att


HÄLSA

lägga upp en individuell träningsplan som hjälper dig att nå dina mål på kortast möjliga tid,” berättar Magnus Brändström på Balance. Medlemmen Anders Timell: ”På Balance blir jag påmind om att det faktiskt i dessa stressade tidevarv finns utrymme för mig som medlem att känna mig lite speciell i en avspänd miljö. För mig är service viktig, och det är något jag verkligen upplever på Balance. Balance är något så mycket mer än en ”träningsanläggning”, det är en upplevelse. Som balsam för själen!” ”Nu har vi också infört träning utan bindningstid, som medlem behåller du dessutom ditt pris på träning livet ut! Vi vill ha ”livstidsmedlemmar”, avslutar Magnus Brändström. Att bli livstidsmedlem här kan faktiskt vara ett av ditt livs allra bästa beslut. 

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

47


nordiska mästare

VILLA

livssti ls b uti ke n Nordiska Hem Life­style vid Mörby Centrum i Danderyd kunde i dagarna räkna till hela 21 ljus på födelsedagstårtan. Under åren har butiken blivit legendarisk för sitt unika, handplockade utbud som folk åker långväga för att få uppleva. Och för den fantastiskt kunniga och trevliga personalen. ”Vi som arbetar här älskar vårt jobb och våra kunder, och det hoppas jag märks,” säger ägarinnan Katarina Stier Lönnroth. Hos oss kan man hitta ”allt”, möbler, textilier, tapeter, presentartiklar, kläder för henne och honom...

Katarina & Co ägnar sig förutom butiken åt många olika inredningsprojekt, man är mycket efterfrågade och är just nu sysselsatta med uppdrag såväl i Sverige som utomlands, exempelvis i Schweiz och Monaco. Vilka är storsäljarna just nu i julklappstider? ”Alllt i pälsväg, UGG, dunjackor, fina doftljus och allt som gör hemmet mysigt.” 

48

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


Crosstrainer

Bränn fett

& träna hela kroppen!

Crosstrainer Kettler Satura E Pris Hyra

12.500:649:-/mån

Tyska Kettler är nya på den svenska marknaden. Kettler är Europas största leverantör av redskap för hemträning. Design och kvalité, made in Germany.

CONCEPT TRÄNINGSREDSKAP AB JÖNKÖPING Tel 036-39 57 57 STOCKHOLM Tel 08-511 721 94 GÖTEBORG Tel 031-709 85 85 SKELLEFTEÅ Tel 0910-77 88 70 www.concept.se info@concept.se


VILLA

50

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


VILLA

låt kylan komma! D Sedan tidigare har Canada Goose rustat oss för varga­vintrar med sina värmande och sköna dunjackor. Med Home-kollektionen har de nu även tagit klivet in i sängkammaren och inte ens under den värsta av köldknäppar behöver någon längre vara orolig för att inte få sin skönehetssömn.

et har nu gått över 50 år sedan Canada Goose levererade de första exemplaren av sina berömda dunjackor från sin fabrik i Toronto, Kanada. Genom åren har de bevisat sin duglighet i de mest extrema klimat och använts av såväl den kanadensiska polisen som forskarteam under deras expeditioner till sydpolen. Jackorna introducerades på den skandinaviska marknaden 1993 och framgången lät inte vänta på sig. Här fanns inget liknande plagg vid den tidpunkten och försäljningen av de dunfyllda parkasjackorna sköt snabbt i höjden. Mellan 1993 och 2004 dubblades eller tredubblades försäljningen för varje år och i dag säljs runt 25 000 jackor och västar årligen, en siffra som kunde ha varit högre men i dagsläget är det maximalt vad som är möjligt att producera. Förra året lanserades den första kollektionen av Canada Goose Home som omfattar täcken, kuddar, sängkläder, filtar och plädar. För att få veta mer om tankarna bakom denna vidareutveckling av varumärket och hur framtiden ser ut har vi kontaktat Anna-

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

51


VILLA

Carin Stackelberg på Tennesee Style som handhar den svenska agenturen för Canada Goose Home. Hur kom det sig att ni valde att satsa just på kuddar, täcken och säng­ kläder? ”Egentligen var det en ganska naturlig övergång från jackor till duntäcken. Canada Goose har arbetat med dun sedan dag ett i sina kläder och har därför en stor kunskap och erfarenhet inom just det området. Steget från att tillverka dunjackor till att göra duntäcken och dunkuddar var inte särskilt långt, och det är något som vi vet med oss att vi verkligen är bra på. Grunden i vårt Canada Goose Home sortiment är täcken och kuddar av mycket hög bärighet, som är lika omsorgsfullt konstruerade som ytterplaggen och fyllda av samma slags högklassiga dun. Dunet köps

52

VILLA & WEEKEND

från Hutteriterna som är en kanadensisk religiös grupp och samarbetet med dem har pågått under en lång tid. Deras gäss föds upp frigående på den kanadensiska prärien och är i första hand till för att bli mat och dunet tas tillvara som en biprodukt. Uppfödningen följer strikta etiska regler och självfallet är inget dun plockat från levande djur.” Kan du beskriva vad som får era sängkläder att särskilja sig från andra tillverkare? ”Jag tycker att vår designer redan från dag ett hittade en alldeles egen stil där vi använder oss av mustiga färger och mönster. Man skulle kunna beskriva den som lite maskulin, och det är faktiskt många män som uppskattar utseendet på våra produkter. Rustikt, manligt och uttrycksfullt är ord som väl sammanfattar Canada

VINTERN 2010

Goose Home kollektionerna. Alla våra mönster ska även gå att kombinera, ett örngott från en kollektion ska matcha påslakanen från en annan. Det ger ytterligare en dimension för våra kunder att själva prova olika konstellationer för att hitta just den sammansättning som de gillar bäst. Sedan är materialet valt med stor omsorg eftersom det som man har närmast huden bör vara så naturligt som bara är möjligt. För våra sängkläder använder vi ekologiska bomullstyger och våra plädar är vävda av den finaste ull eller ull blandat med ännu mjukare kashmir. Våra filtar och plädar är ett viktigt komplement till kollektionen, och är lika användbara i pulkabacken som framför den öppna spisen nu när vinterkylan äntligen börjat infinna sig.”  Av Sanna Andersson


TÄV L I N G

Delad glädje är

Dubbel glädje!

i samar b ete m e d canada goos e hom e lottar vi ut ett fantastiskt dubbeltäcke som garanterat håller dig och din käresta varma under kalla och bistra vinternätter. För att vara med i utlottningen av det exklusiva duntäcket All Season Duvet Cover från Canada Goose Home, värde cirka 6 000 kronor, mejlar du in ditt namn och din adress till tavling@villaweekend.se. Märk mejlet ”Canada Goose” och vi vill ha det senast den 22:a december. Lycka till!

täcket all s eason d uvet cove r är 220 gånger 220 centimeter stort och fyllt med kanadensiskt vitt gås- och anddun från Hutteriterna. Ytterhöljet består av en Ökotex-certifierad tätvävd bomullssatäng med randstruktur, 330 trådare per kvadrattum, och runt hela täcket löper ett vävt band med Canada Goose logo-text.

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

53


&

Inredning

Tre våningar

Textil

Till hela hemmet

Vardagar 10-18 Lördagar 10-15 Aratorpsvägen 14 FRITSLA Tel: 0320-72341 WWW.FRITSLATYGLAGER.SE


VILLA

Fashionabelt familjeföretag Vad ger man till någon som redan har allt? En fråga som ständigt dyker den här tiden på året. Då kan vi varmt rekommendera en tur till Ligne Rosets butik på Artillerigatan 59 på Östermalm i Stockholm, här finns garanterat något för även den mest kräsna av möbelfanatiker.

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

57


VILLA

A

lltsedan det första hantverket lämnade Ligne Rosets fabrik, belägen i idylliska omgivningar i Rhônes-Alpes, för 140 år sedan har kvalitet och innovationsanda präglat deras produkter. Grunden till dagens Ligne Roset skapades av Antoine Roset redan 1860, då som en liten handverksateljé med tillverkning av promenadkäppar, paraplyhandtag och stolsramar. Men företagets hantverkskunskaper visade sig passa utmärkt för möbeltillverkning och ateljén utvecklades till en fullt utrustad möbelfabrik där de första stoppmöblerna tillverkades 1936. Sedan 1946 har all fokus lagts på att tillverka moderna möbler av högsta kvalitet. Dagens varumärke, av många ansett som världsledande inom sitt gebit, bildades 1973 och företagets möbler säljs nu i fler än 1 000 butiker runt om i hela världen. Ligne Roset är än i dag ett familjeägt företag och leds nu av den fjärde generationen i rakt nedstigande led från grundaren Antoine. Ligne Roset står för kvalitet, design och funktion, tre ledord som genomsyrar alla de möbler som lämnar någon av företagets sex möbelfabriker. Genom att engagera nytänkande designers inom arkitektur, mode och design som ett komplement till sitt eget ytterst kompetenta designteam håller sig Ligne Roset ständigt i framkant vad gäller ny design och möbelinnovationer. Kvaliteten säkras genom att de har full kontroll hela vägen från idé till dess att möbeln levereras till återförsäljaren. Hela kedjan ryms inom företagets ramar då de själva är tillverkare, kreatörer och distributörer. Vill man låta sig förföras och trollbindas av Ligne Rosets väldesignade möbler förordas att besöka butiken på Artillerigatan 59 i Stockholm, där Petter och Anette Andreasson visar upp ett urval av företagets skapelser. I ett 600 kvadratmeter stort showroom

58

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


VILLA

ges Ligne Rosets fantastiska möbler gott om utrymme att synas i en väl ljussatt och smakfullt designad miljö. Vill man ha hjälp med att formge och designa sitt eget hem erbjuds här även homestyling och inredningsråd. Ytterligare information om Ligne Roset och Trend Designs tjänster går att finna på www. trenddesign.se.  Av Karin Thomasson

Ligne Roset står för kvalitet, design och funktion, tre ledord som genomsyrar alla de möbler som lämnar någon av företagets sex möbel­ fabriker.

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

59


HÄLSA

Träningsformen passar såväl elit­ idrottare som motionärer och är väldigt skonsam mot kroppen.

60

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


HÄLSA

God

FYSIK Tack vare fysikens lagar går det nu att komma i form genom att bara träna 15 minuter tre gånger i veckan. Grundidén till Power Plates träningskoncept med vibrerande tränings­redskap bygger nämligen på Isaac Newtons berömda e­ kvation för att beskriva rörelselagen: F = m x a.

e n ke lt uttryckt bygger ekvationen på att ett föremåls kraft är lika med produkten av dess massa och acceleration vilket i träningssammanhang oftast innebär att man tillför massa i form av vikter eller motstånd. Power Plate använder sig i stället av den andra sidan av ekvationen genom att kroppen tillförs acceleration av den vibrerande plattan. Detta har lett till kortare träningspass där kroppen belastas på effektivast möjliga sätt, utan att behöva utsättas för onödiga stötar och höga belastningar. Power Plates träningssystem bygger på 15-minuters pass av accelererad träning där kroppens muskelsammandragningar på grund av den avancerade vibrationsplattan ökar till mellan 25 och 50 stycken per sekund. Träningsformen passar såväl elitidrottare

som motionärer och är väldigt skonsam mot kroppen. Genom att träna tre gånger i veckan i bara 15 minuter uppnås resultat som förbättrar dels den allmänna prestationsförmågan och dels förutsättningarna för att det ständigt återkommande nyårslöftet om att börja träna och gå ner i vikt verkligen ska kunna hållas. Power Plate utvecklar ständigt sin produkt och den senaste modellen heter pro6. Den inriktar sig speciellt på träning för överkroppen och är utrustad med kablar som kan sträckas till men än två meter samtidigt som de överför plattans vibrationer till den muskelgrupp som bearbetas. Pro6 kan användas till mer än 200 övningar vilket gör att samtliga muskelgrupper, inklusive de på överkroppen, kan tränas på ett seriöst och optimalt sätt. 

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

61


OPERAJULSHOW TROLLFLÖJTEN PREMIÄR 25/11 PREMIÄR 6 W.A. MOZART

JANUARI ONS-LÖR T.O.M 18/12 "Live opera and dinner in beautiful harmony.” Best of Stockholm entertainment National Geographic

“..man, skrattar, äter, njuter och trivs.” Svd

3-rätters Teatermeny ingår i priset Lyxmeny mot tillägg.

Drottningg. 71 A - Stockholm spaghettioperan.se el ticnet.se 08- 411 63 20 ticnet.se el 077-170 70 70 sj.se/upplevelser el 0771-75 75 75

“..en oslagbar kombination av god mat och utsökt sång.” K V


VILLA

Klarar skivan!

Tiden är knapp, men vill man fräscha upp i köket inför annalkande julbak och plockmatlagning finns fortfarande möjligheten. Enamello Kitchen Front förser köket med en ny kostym i ett huj.

på kaklet men inte riktigt orkar med allt det jobb som krävs för att ta ner det gamla och sätta upp det nya finns ett nytt intressant alternativ att tillgå. Enamello Kitchen Front specialtillverkas efter kökets mått och levereras som en färdig byggsats som kan monteras direkt mot väggen eller det gamla kaklet. Maxstorleken för skivorna är 1,2 gånger 5 meter vilket gör att tråkiga fogar kan undvikas och istället får man ett stilrent stänkskydd helt utan skarvar.

när man tröttnat

Enamellos produkt har ett flertal fördelar gentemot gammalt hederligt kakel och de moderna glasskivorna. Bland annat går de att använda som kom-ihåg-tavla eftersom de går att skriva på med whiteboardpennor, den porfria ytan gör skivan bakterieresistent och materialet med sin yta av emaljerat stål är återvinningsbart till 99 procent vilket gör den väldigt miljövänlig. Om du tror att detta är något för just ditt kök finns mer information att hitta på www.enamello.com. 

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

63


HÄLSA

Hälsosam julhälsning Ge bort en heldag på Studio Paus i julklapp till någon du bryr dig lite extra mycket om. Att få bli omhändertagen här är mumma för en vintertrött kropp och själ.

och rogivande miljö mitt på Östermalm i Stockholm har Studio Paus på kort tid blivit mäkta populärt för sitt avkopplande dag-spa. Salongen som ligger på Grevgatan 47 erbjuder ett digert utbud av spa-behandlingar utförda av erfarna och diplomerade terapeuter. Sätt

s itu e rat i e n om bonad

ihop ett eget paket av behandlingar som du tror passar den lyckligt utvalda som ska få njuta av denna speciella julklapp. En gåva vars välbefinnande lever kvar långt efter det att spa-dagen är tillända. Här är ett litet axplock av alla de behandlingar som går att avnjuta.

Din underbara dag (för henne): Klassisk ansiktsbehandling, Klassisk helkroppsmassage, Fot-spa, Spa-manikyr, Gåvo-kit. Bastubad i vår mysiga bastu, tillgång till exklusiva produkter från Matis, Fruktfat och dryck.

Männens No.1 Ansiktsbehandling för män, Klassisk helkroppsmassage, Fot-spa, Handvård för män, Gåvo-kit, Bastubad i vår härliga bastu, tillgång till exklusiva produkter från Matis, Fruktfat och dryck.

Klassisk ansiktsbehandling En underbar behandling som ger ansiktet nytt liv. Rengöring, peeling, portömning, brynplock, ansiktsmassage, mask, handmassage och dagcreme, I.D Bare Minerals makeup (valfritt).

Gentlemen´s Kur En avslappnande behandling som omsluter kroppen med lindrande värme. Välkomst­ massage följt av en peeling, dusch och massage. Självvärmande inlindad mask för avslappning och inpackning med en lättare ansiktsbehandling. Dusch och en mjukgörande kräm.

64

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


Snickarlaget är en av landets ledande tillverkare av trappor för alla typer av miljöer. Vårt breda sortiment ger möjligheter att skapa en trappa som passar alla. Har du planer att bygga nytt eller byta befintliga trappa så finner du din trappa hos oss. Kom gärna med dina idéer och funderingar. Vår ambition är att förse dig med en helhetslösning, från förslag till montage av trappa. Vi ser till att du får den hjälp du behöver.

Tel: 0382-13310 • E-post: info@snickarlaget.se www.snickarlaget.se


Det svarta ...

KRÖNIKA

J

ag minns fortfarande mitt första möte med den svarta knölen. Det var på 60-talet, i början av min långa matlagningsresa, och jag blev fullständigt förförd. Mina läromästare gav mig kunskap och lärde mig att handskas med den. Jag har förvaltat arvet och fört det vidare. Min passion och min respekt för tryffeln har aldrig sinat, tvärtom har den vuxit med tiden. Jag har sett den glädje som tryffeln har kunnat skänka människor, nästan fått dem att lyfta från marken. Med mina tryffelmenyer på Strandvägen har jag kunnat frälsa människor i över ett kvarts sekel. Det är fantastiskt och jag hoppas att även du blir frälst. Om du inte blir det vid ert första möte – ge den en chans till, det var kanske inte tryffelns fel! Tryffeln är mycket känslig för värme, men med rätt hantering är den källan till en fantastisk smaksensation. Mina recept utgår från att tryffeln inte utsätts för högre temperatur än 70 grader. Knepet är att tillsätta tryffeln i slutet av matlagningen. Genom att sedan låta rätten mogna tillsammans med tryffeln når man den absolut bästa smakupplevelsen. Det bästa av allt är att man inte behöver åka så långt för att hitta tryffel. Testa tryffelsafari på Gotland; det är en fantastisk upplevelse att hitta sin egen tryffel.

foto: Erika Lindén

av norbert lang

66

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


...guldet

edalj och miska Akademins guldm har tryffel & Norbert, som gärna

tryffelvinägrette Ger nya dimensioner åt sallad och ostron

1 1/2 dl rapsolja 1/2 dl olivolja 1/2 dl nötolja 1 dl vit balsamvinäger 80 g finhackad schalottenlök 4–6 msk honung 2–4 msk svensk senap Salt Malen vitpeppar från kvarn Färskpressad vitlök efter smak Färsk, mogen, riven Bourgognetryffel efter smak och plånbok (tryffelolja kan användas som komplement) 1. Rör ihop senap, honung, lök och vinäger till en smet och rör långsamt ner oljan droppvis. 2. Smaka av med salt, vitlök, malen vitpeppar. 3. Tillsätt tryffeln som kronan på verket. Denna dressing kan med fördel droppas över ostron eller blandas med en riktigt fräsch sallad. Välkommen till tryffelns värld och lycka till med recepten!

foto: Erika Lidén

svarta ktorsavhandling om den vid Upp­ om forskare och lärare

svin mat för gudar, gutar &

recept: Norbert Lang

tryffel­ h svin finns allt för den lar tryf­ sa till hur man utveck hanterar m hur man väljer och en från d, feln kom till Gotlan ept med till inspirerande festrec ns lov m en bordsbön till tryffel

Tryƒel

Christina Wedén

r tryf­ blicken när man nämne och myter, passionerade kockar gne­ både vild och odlad bourgo med den er än väl kan mäta sig ger bord till kort väg från jord

Christina Wedén

Tryƒel

omelett ismoset att bli lyx, en laden en smekning.”

Boken ”Tryffel – Mat för gutar, gudar och svin” är den perfekta julklappen till den som har en fäbless för denna underbart goda och dyrbara matsvamp. Författarinnan bakom verket är Christina Wedén, Sveriges enda tryffeldoktor, och för recepten står stjärnkocken Norbert Lang. Förordet av en viss Carl-Jan Granquist adderar till läsupplevelsen. Här bjuder vi på ett av bokens alla fantastiska recept. Bon appétit!

lidéns vackra fotografier.

infobooks

recept: Norbert Lang foto: Erika Lidén infobooks

Recept Norbert Lang från boken ”Tryffel, mat för ­gudar, gutar & svin” Utgiven av bokförlaget Infobook

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

67


KARTELL OFFECCT FOSCARINI RÖSHULTS PORADA HAY ROSENDAHL LUCEPLAN M FL…..

FYNDA! FYNDA!

Nu lanserar vi en ny designshop med skarpa former! De första 50 kunderna som handlar för över 2000:får 20% extra rabatt oavsett tidigare pris.

www.adevo.nu


TÄV L I N G

Vinn Quooker – den kokande vattenkranen!

Quookers internationella framgångar kan jämföras med diskmaskinens revolutionerande succé i köket. Att ständigt ha tillgång till kokande vatten direkt ur kranen är praktiskt, bekvämt och gör matlagningen både snabbare och mycket säkrare.

Var med och tävla om en Quooker, som ger dig kokande vatten direkt ur kranen, snabbt, säkert och miljövänligt. Genom att svara på nedanstående fråga har du chansen att vinna en exklusiv kran till ett värde av 11 290 kronor. Vad är kostnaden per dygn för att ha en Quooker inkopplad, och därmed ha tillgång till kokande vatten dygnet runt, året om?

Mejla in ditt svar tillsammans med ditt namn och din adress till tavling@villaweekend.se. Märk mejlet ”Quooker” och vi behöver ha ditt svar senast den 3:e januari 2011.

1. 30 öre/dygn 2. 1 krona/dygn 3. 5 kronor/dygn

Lycka till!

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

69


Howard 2-sits soffa 5.595:- Granada soffbord 4.495:- Howard fåtölj 3.695:- Silk Shaggy mattta 1.295:-

God design till bra pris och snabb leverans Aosta 3-sits soffa (vändbar divan) 9.995:- Madrid soffbord 3.295:- Prydnadskuddar 249:-/st Silk Shaggy mattta 1.295:-


Newport vintage fåtölj 9.995:-

Chesterfield vintage fåtölj 10.995:-

Bristol vintage fotpall 3.995:-

Square matgrupp 7.995:-

Catania hörnsoffa med vändbar divan 10.995:-

ullmatta Fantasy från 1.895:-

Bari soffgrupp 3-sits soffa 5.995:- 2-sits soffa 4.995:- fotpall 1.795:-

ullmatta Green flower från 1.895:-

ullmatta Wiggle från 1.895:-

Gå in på www.thehome.se och hitta dina nya möbler. På vår hemsida hittar du allt du behöver för att skapa ditt drömhem. Modernt eller klassiskt – det är din smak som avgör. Vi levererar designmöbler av hög kvalitet till oslagbara priser över hela Sverige!

affordable good design at www.thehome.se


C556

”Känslan av öppen eld är ständigt närvarande”

När barnfamiljen byggde nytt inredde de modernt men diskret. Med sin nya braskamin lyckades de binda ihop vardagsrummet med matrummet. De njuter av elden som ger ett efterlängtat lugn. Och värme förstås. Skönt att slappna av till efter skolan och jobbet. Välkommen hem till värmen.

www.contura.se


WEEKEND

Vad får man om man tar ett befintligt hotell och sätter upp Sveriges mest prisbelönte arkitekt på lönelistan med briefen att skapa Sveriges modernaste spa? Svar: Vann

huskur

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

73


WEEKEND

V

ann är beläget en timmes bilresa norrut från Göteborg. Hotellet som tidigare hette Lingatan Hotel & Conference har sedan november för två år sedan genomgått en mäktig metamorfos och bytt namn till Vann, vilket är hur vatten uttalas på bohuslänska. Hotellet ligger mitt i ett naturskyddsområde och Gullmarn, Sveriges första marina skyddsområde, är närmsta granne. Gert Wingårdh, Sveriges ende ”starchitect”, har hållit i taktpinnen när det gäller omgörningen av själva hotellet och producerandet av det helt nya 1 000 kvadratmeter stora spaet som öppnade våren 2009, några veckor efter nyinvigningen av hotellet. ”Vi har velat bygga ett sensuellt, hemligt och syndigt spa som ger möjlighet till avkoppling. Det ska också avvika från traditionella anläggningar och bli en plats där man vill vara länge” säger Gert Wingårdh. Enligt vårt förmenande behöver herr Wingårdh ej riskera kvarsittning.

Vi har velat bygga ett sensuellt, hemligt och syndigt spa som ger möjlighet till avkoppling. Att just dröja sig kvar gör man väldigt gärna i spa-anläggningen. Här finns sex spännande pooler, en pool har en temperatur på 42 grader, en annan endast tio grader, två av poolerna skiljs åt av en eld. I Skogspoolen blickar man upp i en ljusprojektion av trädkronor till ljudet av skogens sus. I Blompoolen omfamnas man av blomdoft och blomblad. Medan många andra spa-anläggningar i dag verkar satsa på forsande och sprutande vatten och väsnande jacuzzis så präglas 

74

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


WEEKEND

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

75


WEEKEND

Vann av ett ytterst behagligt lugn. Man har valt att använda stilla vatten i sina pooler och vatten som porlar, inte

sprutar. Detta för att man ska känna närheten till naturen. Det ska kännas som att sitta vid en bäck i skogen.

Gästerna förskansar sig gärna efter bastu- och välgörande behandlingar i relax-avdelningens liggfåtöljer med utsikt över fjorden. Ekologi och hållbart tankesätt har genomsyrat uppbyggnaden av detta imponerande hotell. Vann är miljöcertifierat och Svanenmärkt. Kärnfuru och bohuslänsk granit är frekvent använda material och personalen bär till exempel ekologiska kläder tillverkade av Corozo-nöt och bambu. Hotell-delen erbjuder 156 hotellrum, de flesta med havsutsikt, konferensanläggning med state-of-the art-teknik och en krav-märkt gourmet-restaurang som koncentrerar sig på att skapa kulinariska mästerverk baserat på lokalproducerade råvaror. Spa-anläggningen är ett måste att besöka för dig som vill njuta av ett veritabelt reningsbad, och uppleva framtidens spa-anläggning redan i dag. Men snälla, kom ihåg att vilfåtöljen längst till vänster med vidunderlig vy mot Gullmarn-fjorden är bokad för lång tid framöver.  Av R M Johansson

76

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


Bastu

f ö r va r m g e m e n s k a p ! Att bygga bastu är ett inspirerande familjeprojekt. Välj mellan lättmonterade basturum eller våra kompletta lösvirkespaket med bastupanel av asp, al och gran. I vår utställning kan vi ge dig både goda råd och förslag hur du bäst ska utforma din bastu. upptäck mer på www.bastuspecialisten.se Välkommen!

Basturum Space Vision erbjuder både ljus och rymd med generösa glasytor. Bastupanel och inredning av hög kvalitet i smakfull kombination av olika träslag.

nYHET! Ett komplett hemma-spa på en minimal yta

Tylös nya bastuserie Impression finns i utrymmessnåla mått som passar bra även i det lilla badrummet. Stora glasytor skapar rymd och den höga kvaliteten i materialet förstärker känslan av vardagslyx. Välkommen på visning i vår butik.

Tylö Impression Tylö bastu ix210s kan utrustas med ett combiaggregat i bastun för att få maximalt antal badupplevelser: traditionell bastu, ångbastu, ångbad och dusch. Ytterbeklädnaden går att få i vit eller svart högblank board samt wenge, som är ett slitstarkt mörkt träfanér.

I Vedums badrum går funktion och kvalitet hand i hand med färg och form. Stora valmöjligheter gör det lätt för dig att hitta exakt den lösning som passar dig.

SE ALLA AKTuELLA KAMpAnjEr på www.bastuspecialisten.se Alla våra spisar och bastur kan köpas med installation, klara för bad och brasa.

Våra färdiga bastulavar, ryggstöd och dekorraster finns i standardmått men kan även måttbeställas. Vi har många alternativ i vår utställning.

Tylö bastudörrar står för högsta kvalitet och säkerhet. Välj mellan hela glasdörrar och trädörrar med stora glasytor. Alla med kraftiga gångjärn och magnetlås.

Tylö Combi heter vårt populäraste bastuaggregat. Med Combi kan du välja mellan torr, våt, ång eller örtbastu.

Betala bekvämt på 24 månader utan ränta. Endast aviavgift 30 kr/mån och uppläggningsavgift 495 kr tillkommer.

Se alla våra kampanjer på www.bastuspecialisten.se Karlsbodavägen 19A, Box 11104, 168 11 Bromma. Tel: 08-445 14 10. E-post: info@bastuspecialisten.se Öppettider: måndag 10-19, tisdag-fredag 9-18, lördagar 10-15.


WEEKEND

Oupptäckt skidparadis

Gråväder, långa liftköer, korta backar och en känsla av att man borde få ut mer av en skidvecka i fjällen. Det kostar ju en hel del och… Nja, det blir nog faktiskt inte roligare. För alla er som någon gång tänkt tanken: Bryt mönstret, gör slag i saken, boka in en alpin upplevelse som får fjällbjörkarna att sloka! Boka in Andorra!

78

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


WEEKEND

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

79


WEEKEND

et låter kanske avlägset, otillgängligt och dyrt. Andorra... Visst ringer det en klocka? Ett alpint skideldorado uppe i Pyrenéerna. ”Men är det verkligen något för oss, en hel familj att frakta ner till gränsen mellan Frankrike och Spanien för att åka lite skidor? Visserligen har även barnen börjat tjata om större utmaningar. Finns det charter?” Fram till för ett par år sedan fick man bli sin egen researrangör. Men i och med att man byggde samman ett stort antal små liftsystem till två stora, Grandvalira och Vallnord, skapades förutsättningar att starta upp charterresor till Andorra. Först på plats från Sverige var Quality Travel, idag marknadsledande i Norden och fortfarande ensam aktör på den svenska marknaden. Företaget drivs av Ulf Östmark som grundade legendariska White Resor på åttiotalet: ”Flertalet av våra resenärer är 40 år och uppåt som har varit runt i Norden, Alperna, kanske också USA och Kanada. Rutinerade skidåkare som är ute efter något nytt och har upptäckt att skidåkningen i Andorra är helt fantastisk. Men Andorra är också mycket

passande för familjer som tröttnat på svenska och norska fjällen. Speciellt Pal och Arinsal i skidområdet Vallnord där det finns skidåkning i alla svårhetsgrader, är ypperliga resmål för familjen som vill uppleva något nytt och spännande.” Förmånlig prisbild Andorra låter tufft för plånboken, men så är det faktiskt inte. Speciellt inte för barnfamiljer som kan utnyttja förmånliga barnrabatter och gratis liftkort för barn till och med 11 år. Lägg där till att kostnadsläget är synnerligen gynnsamt. Andorra är ett tax-free område med shoppingmöjligheter långt utöver det som erbjuds på flygplatser världen över. På det hela taget hålls resebudgeten nere på en förvånansvärd låg nivå. Och så är det bekvämt. Kliv på planet på Arlanda eller Kastrup och landa i Barcelona. Tre timmars transfer och äventyret kan börja. Gynnsamma förutsättningar Men vad är det då som väntar? Jo, för det första, klimatet är alldeles förträffligt för skidåkning. Andorra har hela 300 soldagar om året och gott om snö

hela chartersäsongen som sträcker sig från sista helgen i november till sista helgen i april. Varm luft från Medelhavet driver in över Pyrenéerna under kvällen och natten. Molnen som bildas pressas uppåt och släpper ifrån sig nederbörd i form av snö. På morgonen lyser solen igen på nypistade nerfarter och vid sidan av lockar offpiståkning av högsta kvalitet. ”Offpistmöjligheterna är fantastiska i Andorra på grund av att en stor del av besökarna är spanjorer, portugiser, en del fransmän och engelsmän. Det är en kategori åkare som helst håller sig i pisten och låter snön vid sidan av vara orörd till glädje för oss skandinaver”, berättar Ulf Östmark.

80

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


WEEKEND

Ett alpint skideldorado uppe i Pyrenéerna.

Mervärden Den shoppingglade kan göra oförskämt bra affärer i Andorra. I huvudstaden Andorra la Vella finns det största utbudet i allt från små märkesbutiker till stora shoppinggallerior. I dom två största, Pyrénées och Escaldes finns allt man kan tänkas önska sig till minst sagt rimliga priser. I huvudstaden finns också en attraktion som är väl värd ett besök: Europas största termalbad, Caldea. Ett upplevelsebad och spa med inomhus- och utomhuspooler, bubbelbad, vattenfall och romerska bad. Dessutom har flera av hotellen egna termalanläggningar. Maten i Andorra är alldeles förträfflig. Förutsättningarna är dom bästa: en

mix av det spanska och franska köket, spetsat med inslag av genuina bergsrätter. Välj Grandvalira Grandvalira är sammanbyggt av sex liftsystem och har hela 200 km pist, 67 moderna liftar, 110 nedfarter med varierande svårighetsgrad och längd. I backarna finns ett fyrtiotal restauranger. Liftkortet gäller för hela skidområdet som har en högsta åkhöjd på 2 640 meter över havet. Det går buss mellan områdena, men det är inga problem att ta sig igenom hela systemet med skidor. Ni kan välja mellan två resmål/byar: Soldeu eller Pas de la Casa. Soldeu ligger mitt i Grandvalira. Oavsett på

vilket hotell ni bor är det promenadavstånd till kabinliften som tar er upp i skidsystemet. Soldeu är en genuin och mycket trevlig liten by med härlig stämning. Det finns flera restauranger och barer. Pas de la Casa är den högst belägna staden i Andorra. Ni bor lättillgängligt mitt i backarna. Från centrum går det bussar till andra byar, annars är det bara att skida runt från liftsystem till liftsystem. Det finns stora möjligheter till shopping i Pas de la Casa och priserna är om möjligt ändå lägre än i huvudstaden. För er som vill ha lite mera drag är det Pas de la Casa som gäller med många diskotek och barer att välja mellan. 

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

81


WEEKEND

…eller Vallnord Vallnord består av tre liftsystem: Arcalís, Arinsal och Pal. I Arinsal och Pal, som är sammankopplade med en kabinbana, finns gott om snälla backar för barnfamiljer och nybörjare. Arinsal har dessutom ett flertal svarta pister och är lite mer utmanande till sin karaktär. Arcalís är ett paradis för alla som trivs bättre utanför pisten. Offpist på 2 600 meters höjd – man tackar. Quality Travel har ett resmål i Vallnord och det är Arinsal, en typisk

82

VILLA & WEEKEND

andorransk by med en huvudgata som slingrar sig fram mellan vackra stenhus. Här finns ett stort antal mycket trevliga restauranger, barer och pubar. För den som inte fått nog av fysisk aktivitet i backen är välkommen att skaka loss på något av diskoteken. Något för alla Det finns ett flertal hotell i olika prisklasser att välja mellan på de olika resmålen, oftast med halvpension. Standarden är generellt sett högre än den

VINTERN 2010

som erbjuds till motsvarande kostnad i Alperna. För den som vill krydda traditionell skidåkning med andra aktiviteter finns free-ride- och free-styleområden, snowparks och bordercrossbanor, paraskiing, helikopterskidåkning och mycket annat. Självfallet finns också skidskolor för barn, nybörjare och dom som känner att det finns lite att slipa på för att åken ska sitta perfekt. Kort sagt finns allt man förväntar sig i Andorra. Och mycket mer.  AV: Markel Borg


Snösäker semester i Andorra

U T VA LT

› › › ›

Logi i dubbelrum på fyrstjärniga hotell Piolets Park intill kabinbanan (sön–sön) Frukost Middag Flyg t/r från Stockholm eller Köpenhamn

Pris: 6 995 kr/person

(priset gäller bokningar gjorda före 1 januari 2011)

Nu kan du som läser Villa & Weekend boka årets skidresa till specialpris. Du får dessutom marknadens bästa barnrabatt; 3 000 kr/barn under 12 år och utöver det bjuder vi alla barn på ett sexdagars liftkort! Det lilla skidparadiset Andorra har 300 soldagar per år och snösäkra pister från 2000 meter. Du bor på trevliga skidhotellet Piolets Park & Spa som ligger intill kabinbanan. Men Andorra attraherar inte bara den skidsugne. Landet har mycket att erbjuda; kulturen är en skön blandning av franskt och spanskt. Även maten är inspirerad av grannländerna och här äter du och dricker gott till bra priser. Landet är en skattefri zon vilket garanterar bra och billig shopping.

Erbjudandet gäller bokningar gjorda före 1 januari 2011 Uppge bokningskod: Villa & Weekend Boka direkt hos: Quality Travel of Scandinavia AB Telefon: 0470-349710 Email: info@qtravel.se För mer information se www.qtravel.se

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

83


WEEKEND

Örtens goda sidor ” fär s ka örtkryd dor fi n n s numera att köpa i de flesta matbutiker. Att laga mat utan dem vore otänkbart”, säger stjärnkocken Roland Persson. I Rolands kök doftar det alltid av färska örter och i hans nya bok Aromatiska Blad delar han med sig av sina bästa recept på väldoftande grytor, smakrika sallader, kryddstarka röror, oväntade desserter, marinader och mycket mer. Per-Ove Kårfors är odlaren som förser butiker och restaurangkök med de aromatiska, gröna bladen. Boken är ett samarbete mellan odlaren och kocken där recepten varvas med tips och kunskap om de vanligaste örterna. Boken ges ut av bokförlaget Infobooks, och finns att köpa i bokhandeln från och med fredagen den 12:e december. 

84

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


Den första tvättmaskinen som rekommenderas av Astma & Allergiförbundet Cylinda tvättmaskin FT 776 är den första tvättmaskinen som rekommenderas av Astma & Allergiförbundet. Effektiva tvättoch sköljprogram samt ett unikt program för rengöring av trumman hjälper personer med kontaktallergi eller känslig hud. Dessutom är den miljömärkt med Svanen och har hela fem års garanti. Läs mer på www.cylinda.se


Se Möbelmässani i Se oss oss på på Möbelmässan

Älvsjö den den 8-12 8–12 fberuari februari 2011 Älvsjö 2011

VOLA ab I Tel: 0046 26 140 230 I sales@vola.se I www.vola.se


WEEKEND

weekend-upplevelse En weekend på någon av våra svenska herrgårdar eller gästgiverier kan ge dig precis den vitamininjektion som behövs för att klara dig igenom vinterns mörka och kalla månader. Låt oss rekommendera tre kulinariska höjdpunkter som på bästa sätt tar tillvara på vårt fantastiska svenska matarv.


WEEKEND

O

m du vill uppleva en weekend i genuint skånsk anda och vill få en känsla för det bästa Skåne har att erbjuda på bara ett par dagar har du flera goda skäl att styra färden mot Åhus Gästgivaregård, strax öster om Kristianstad. Här har man bevarat alla nödvändiga attribut i den gamla skånska gästgivartraditionen. Just här, mitt i Åhus medeltida stadskärna, har resenärer fått mat och husrum sedan 1737. Åhus gamla stadskärna har för övrigt anor från 1100-talet, här gör sig medeltiden påmind på många sätt. Den allra mest centrala byggstenen i gästgiveriernas långa tradition är utan tvekan det gedigna matarvet. Skåne har sedan urminnes tider varit känt som ett landskap med riklig tillgång på högklassiga råvaror och köket på Åhus Gästgivaregård har flera gånger rankats som ett av Skånes bästa. Vad kan då passa bättre i vintermörkret än en överdådig skånsk gästgivarweekend då ni beger er ut på kulinariska

88

VILLA & WEEKEND

upptäcktsfärder genom den skånska mathistorien? I gästis traditionella gästgivarhelg ingår en klassisk gästgivarmiddag, som inleds med rätter som rökt gåsbröst och åltartar. Huvudrätten består vanligtvis av något vilt från trakten och middagen avslutas med en äppeldessert, företrädesvis gjord på skånska äpplen. En stadig middag med några av det skånska skafferiets främsta guldkorn! Delikatesser från det skånska matriket På Åhus Gästgivaregård är menyn i allra högsta grad säsongsstyrd. Köksmästaren tillvaratar det bästa de skånska bönderna kan erbjuda för tillfället. På våren används nässelbladen från de första späda nässlorna till soppa. Då kan man också njuta av vårkyckling från Bjärehalvön och dilamm från Önnestad. Sommartid finns nyfångad torsk och piggvar från Nogesund på menyn och på hösten kan man njuta av mycket vilt och traktens bästa svamp.

VINTERN 2010

Maten är enkel, okomplicerad och bygger på mycket bra råvaror. Skånsk husmanskost när den visar sig från sin allra bästa sida med andra ord. En promenad genom Åhus, mest känt för ålfiske och Absolut Vodka, på byns slingrande medeltida gatunät är en rogivande upplevelse, inte minst i den gemytliga småbåtshamnen i anslutning till gästis. Om ni vill passa på att upptäcka Österlen är Åhus en perfekt utgångspunkt. Här väntar hela Österlens samlade utbud av mat, natur, konst och kultur på att utforskas. Om ni hellre provar lyckan på golfbanan ligger Kristianstads GK bara fem minuter från gästis. Här finns två utmanande 18-hålsbanor varav en, Åhus Östra, rankas som en av landets mest spelvärda banor. Klubbens andra bana, västra, är försedd med stora greener och breda fairways. Båda banorna erbjuder en bedårande utsikt över det skånska landskapet och ett naturligt sandunderlag med inslag av tallskog. 


WEEKEND

På Åhus Gästgivaregård har man bevarat alla nödvändiga attribut i den gamla skånska gästgivartraditionen. VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

89


WEEKEND

Traditionell dalaromantik på Kors­ täppans herrgård Mitt i Sveriges kanske mest traditionsfyllda och romantiserade landskap, Dalarna, ligger Korstäppans Herrgård, beläget i Leksand vid Siljans strand. Här känns det som att tiden har stått

90

VILLA & WEEKEND

still, på ett positivt sätt. Stress, trängsel och prestationskrav känns genast som bortblåsta när man tar steget in i den gulfärgade herrgårdsbyggnaden. Sekelskiftesstämningen har bevarats med romantisk inredning och en stor portion snickarglädje.

VINTERN 2010

Korstäppans läge vid Siljans strand inbjuder till friluftsliv. Runt sjön finns flera motionsslingor att välja mellan. Vintertid finns all anledning att ta med sig längdskidorna för att kunna njuta av en uppfriskande tur i vacker dalanatur.


WEEKEND

För visst är det något speciellt med Dalarnas natur, även på vintern. Den som vill öka pulsen ytterligare kan spela curling eller åka slalom i herrgårdens härliga omgivningar. Om ni vill ta en paus från herrgårdslivet och upptäcka omgivningarna kan ett

besök på Dalhalla, Himlaspelet, Axel Munthes Hildasholm eller Leksands konstmuseum fylla på de kulturella energidepåerna med nya intryck. Restaurangen på Korstäppan har satsat på närodlad och ekologisk mat, från den dalablå matsalen har ni utsikt

över trädgården och naturen som tar vid direkt vid knuten. Korstäppan ligger på promenadavstånd från centrala Leksand, vilket gör det till en tänkbar weekenddestination även för den som saknar bil. 

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010

91


WEEKEND

En pärla i de värmländska skogarna Tänk dig en storslagen herrgårdsbyggnad med all den lyx du kan önska dig för att en lantlig weekend ska bli så lyckad som den förtjänar att bli, en plats där drömmen om en exklusiv herrgårdsweekend kan uppfyllas. Just en sådan idyll ligger inbäddad i de djupa värmländska granskogarna i närheten av Filipstad. På Hennickehammars

92

VILLA & WEEKEND

herrgård kliver man rakt in i en miljö som hämtad ur Selma Lagerlöfs sagor. Här behärskar man verkligen konsten att till fullo njuta av livets goda. Hennickehammars herrgård speglar sig i sjön Hemtjärns trolska vatten. Vintertid kan den som vågar ta sig ett snabbt vinterdopp i sjön, för att därefter sjunka ner i ett vedeldat kar, som värmer en frusen kropp.

VINTERN 2010

Om du vill skämma bort dig själv ytterligare kan du bege dig till herrgårdens relaxavdelning, som erbjuder en behandlingsmeny med bland annat massage, ansiktsbehandlingar och aromainpackningar. Värmlands bästa kök Köket på Hennickehammar har kallats för ”Värmlands bästa kök”. Herr-


WEEKEND

gården fick i år ett högt betyg i den väl ansedda White Restaurangguide. Det är en av tre värmländska restauranger som finns med i årets guide, vilket definitivt får räknas som ett mycket gott betyg. Här kan man njuta av allehanda godsaker från det värmländska skafferiet, allt ifrån vilt till fisk och färska bär, allt efter säsong. Här satsar man på rena, naturliga smaker och köket

kompromissar aldrig med råvarornas kvalitet. Många av råvarorna är lokala och säsongsstyrda, köket på Hennickehammar kan verkligen konsten att skapa okomplicerade och tidlösa rätter utifrån det bästa årstiden har att erbjuda. Om ni vill skräddarsy en egen kulinarisk weekendresa kan ett besök i närbelägna Grythyttan vare en riktig

höjdare. Promenera runt i denna bedårande vackra by och njut av god lunch. Därefter kan ni göra en intressant kulinarisk resa genom den svenska måltidshistorien på Måltidens hus, den svenska paviljongen som en gång användes vid världsutställningen i Sevilla och numera fungerar som ett museum för svensk måltidshistoria. 

VILLA & WEEKEND

Av Annika Wihlborg

VINTERN 2010

93


www.skandiamaklarna.se


vILLA& wEEKEND

VAD GÖR ETT GOLV SJÄLFULLT? 300 MM BRED Ek nATUROLJAD

Omslagsbild: Norlys, vägglampa Stockholm 286.

Chefredaktör/Ansvarig utgivare Christian Bohman christian@villaweekend.se Medarbetare i detta nummer: Annika Wihlborg, Norbert Lang, Karin Thomasson, Tomas Sävö, Markel Borg och Susanna Andersson Formgivning/Art Director Robert Ringström robert@villaweekend.se Annonsförsäljning Christine Deckert christine@villaweekend.se Redaktion Frejgatan 10, Stockholm red@villaweekend.se Telefon 08-410 200 13 Postadress Villa & Weekend/Westside Publishing AB Furuvägen 9 269 40 Båstad www.rappgo.se

I mer än 40 år har vi levererat själfulla och noggrant utvalda flerskiktsgolv världen över. Varje tilja som skapas i vårt småländska familjeföretag i Mörkaskog har en egen personlighet. Varje tilja berättar sin egen historia som vi för vidare till dig. Vill du veta mer? Ta kontakt med oss så skickar vi en broschyr! Rappgo AB, 360 42 Braås. Telefon 0474-553 00. Telefax 0474-553 10. info@rappgo.se

Villa & Weekend är ett gratisdistribuerat magasin, exklusivt för alla villahushåll i Danderyd, Djursholm, Saltsjöbaden och Lidingö. Magasinet delas ut som oadresserad direktreklam och når samtliga villaägare i ovanstående områden som inte har avsagt sig reklam. Villa & Weekend ges ut av Westside Publishing AB. ISSN 2000-5970

Finns även i 300 mm bred ask och furu


Härligt värmande - tidlöst vacker • Vaksala Fridhem 40 Uppsala •

Tel: 018-495 04 00

• Kanalvägen 67 Sollentuna •

Tel: 08-623 12 33

Öppettider: Måndag - Fredag 10 -18 Lördag 10 -15

www.mariebergs.com

Se alla värmeeffektiva kakelugnar samt din närmaste återförsäljare på

www.gabrielkakelugnar.se

TIMMERNABBEN 1859


TÄV L I N G

Vinn heta eldstaden Fireplace från Iittala! Fireplace, formgiven av Ilkka Suppanen, har välförtjänt blivit hyllad för för sitt moderna uttryck och suveräna funktionalitet som verkligen skänker värme till vardagsrummet. Suppanen har kombinerat värmebeständigt glas med metall för att skapa sin moderna uppfattning av den öppna elden. Designen återspeglar tydligt Suppanens arkitektoniska tendenser. Ilkka Suppanen tycker själv att Fireplace är: ”Neutral tills man tänder flamman. Det är först då den blir levande, finner sin plats i rummet och fångar människors uppmärksamhet.” Fireplace är som många av Iittalas produkter; stilren och tidlös. Nu har du chansen att vinna en Fireplace, värde cirka 9 995 kronor. För att delta i utlottningen, skicka in namn, adress samt telefonnummer senast den 22/12 till: tavling@villaweekend.se den

vackra

e ld stad e n

Lycka till!

98

VILLA & WEEKEND

VINTERN 2010


Skräddarsy förvaringsmöbeln Roma, helt efter egna behov. Möbler i massiva material med naturlig ytbehandling. Ny G.A.D katalog! Hämta den hos någon av våra återförsäljare.

www.gad.se GAD Hästgatan 10, 621 56 Visby Tel 0498-24 82 30 FAx 0498-29 06 45 info@gad.se Alingsås: Kök & Rum 0322-634468 Bredaryd: AB Bredaryds Möbler 0370-80810 Emmaboda: Emmaboda Möbelaffär 0471-13640 Falun: Inredningsbutiken no:1 023-790300 Floda: Floda Möbler 0302-36060 Gävle: Soffta Design & Inredning 026-661330 Göteborg: Meijer Möbler 031-272710, Skagerak Göteborg 031-7115550 Hammenhög: Jeppssons Möbler 0414-440033 Halmstad: Beta Miljö 035-133913 Helsingborg: Emilia Textil & Inredning 042-244846 Hunnebostrand: Lantz Möbler 0523-50078 Jönköping: Ire Living Art 036-34 34 00 Karlskrona: liro hemdesign 0455-172 60 Kungsbacka: Blombergs Möbler 0300-541107 Lammhult: Nilssons Möbler i Lammhult 0472-260041 Lidköping: Fridas Hem & Inredning 0510-294 78 Linköping: Lindholms 013-252270 Luleå: TATI 0920-221945 Lund: Tornbo Möbler 046-184488 Motala: Ideal Möbler Interiör 0141-215050 Norrtälje: Akeba 0176-19069 Nyköping: Possings möbler 0155-210785 Stockholm: VIDE form Stockolm 08-54548008 Trollbäckens Färg & Design 08-7127610, Ekerö möbler 08-560340 40, Länna möbler 08-7711400 Torg 1 i waxholm 08-54132642 Stenungsund: Presenthörnan 0303-80357 Strömstad: Werners Möbler 0526-10021 Uppsala: Vålamagasinet 018-650370 Varberg: More Furniture 0340-19550 Visby: G.A.D 0498-248230 Västerås: Atelje Fåtöljen 021-418553 Växjö: Ire Living Art 0470-36360 Åre: Executive Home 0647-32210 Ängelholm: Hanssons Möbler 0431-12080 Örebro: Inda Interiör 019-123025 Östersund: Mio 063-778093.


HITTA NÄRMSTA ÅTERFÖRSÄLJARE PÅ WWW.NYXBEDS.COM

01 01

01 02 03 NEW. YOU. XCELLENT.

Inspirationen kommer från naturen. Namnet från nattens gudinna. Komforten från Carpe Diem Beds. I NYX har vi tagit steget fullt ut i vår strävan att förena komfort och design. Sängen är den viktigaste möbeln i vårt hem - här vilar vi ut och samlar kraft inför morgondagen. Att få göra detta i en så inspirerande och rogivande miljö som NYX sängar har att erbjuda adderar värden som är svåra att ta på. De måste upplevas. NYX är sängdesign och komfort i en helt ny dimension. NYX har en vågad design med raka linjer och spännande materialmöten. Vår kollektion innehåller en basmodell - NYX 01, med strama linjer. En kontinentalsäng - NYX 02, med viktlös sovkomfort och en stilren ställbar säng - NYX 03 där valet av sovställning är ditt eget. Tre modeller, en medveten stilren design och med en komfort som låter dig sova tryggt och ostört i många år framöver.

BY

Villa & Weekend Vinter 2010  

Inspirerande inredning och underbara helgupplevelser.