__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Radosti bivanja

UVODNIK:

Kaj torej oproščamo Slovenci?

Nasveti arhitekta Referenčni objekti Za projektante

Dizajnerski izdelki

Projekti članov skupine Vila Bravum

Sveže ideje za opremljanje doma Podjetja skupine Vila Bravum predstavljajo

Jagodni izbor najboljših izdelkov

Varovanje doma Skupina Vila Bravum doma in po svetu Novosti in zanimivosti


Radosti bivanja

Vaše zagotovilo kakovosti na področju bivanjske kulture Skupino Vila Bravum sestavljamo ugledni in zanesljivi slovenski ponudniki, ki na področju urejanja doma sodimo med vodilne na svojem področju. Drug za drugega jamčimo s svojim ugledom in vam zagotavljamo: če zaupate enemu, lahko zaupate vsem.

Člani skupine Vila Bravum

Če zaupate enemu, lahko zaupate vsem 2


uvodnik Uvodnik

Vsebina 3

Uvodnik

3

Rok Bajec: Kaj torej oproščamo Slovenci?

4

Na pragu sanjskega domovanja

4

Dobrodošli doma!

5

Vhodi Pirnar: Nagrajeni vhod za največje

6

Vhodi Pirnar: Čudovito. Drzno. Brezkompromisno.

8

Lesena okna Lesko: Zanesljiva v vseh oblikah

10

Alpod: Sodobne talne obloge

12

Maremico: Naj se dan konča z zdravim in udobnim spanjem

14

Kamini Kočevar: Ogenj – moč narave

15

Protivlomna vrata VAL: Vas skrbi vlom? Moti hrup s hodnika?

16

Steklar Omahen: Elegantna kombinacija stekla in tkanine

18

Vrata Kampo: Varnost, lepota in ugodje

20

Nasveti arhitekta

20

Kuhinje Erjavec: Kako zasnovati sodobno kuhinjo?

22

Za telo in duha

22

Sonce, voda, zrak …

23

Remax: Wellness nepravilnih oblik

24

Zimski vrtovi ZoomRoom: Ko se združita bivanje in narava

26

Design

26

Kamini Kočevar: Rešitve za vaš topel in prijazen dom

27

ES Ljubljana: Estetika svetlobe v sodobni enodružinski hiši

28

Oblazinjeno pohištvo Novak: Izbrani za Pohištvo leta 2016

30

Pohištvo Bolčič: Zaupanje v dediščino, ki prehaja iz generacije v generacijo

32

Stopnice Jezeršek: Še hitreje, še natančneje in še bolj domiselno

34

Novosti in zanimivosti

36

Člani Skupine Vila Bravum doma in po svetu

42

Za projektante

42

ekey: Brezskrbno življenje brez ključev

4 4

Mobicom: Vedno bodite korak pred vlomilci

46

Za projektante

47

ES svetila: Prej in potem – prenova trgovine

48

Lesko: Okna starinskega videza, izdelana po sodobnih standardih

49

Kamini Kočevar: Kamini in sodobna gradnja

50

Raba obnovljivih virov energije

50

Zakaj izbrati lesena okna? Naravno in trajno

51

Povabila v salone

Kaj torej oproščamo Slovenci? Morda bi bilo za začetek najbolje, da si izposodim izjavo Iva Boscarola, izbrano za Bob leta 2015:

»Slovenci lažje oproščamo lopovščino kot pa uspeh, morda tudi zaradi tega, ker imamo nekaj tihotapskega v genih - od Martina Krpana naprej. Dejstvo pa je, da Slovenci oprostijo vse, le uspeha ne!« Prav tako kot ni običajno, da bi Slovenci oproščali uspeh, tudi ni običajno, da bi znali iskreno sodelovati in si medsebojno pomagati. Tudi zato je Skupina Vila Bravum resnično nekaj posebnega in neobičajnega na slovenskem trgu. Namen Skupine Vila Bravum je, da vam na področju urejanja vašega doma olajša izbiro izvajalcev posameznih del in ponudi ekipo, ki je uigrana in ima za seboj dolgoletno zgodovino in reference. Kaj pravzaprav danes ločuje podjetja na tržišču? Je to velikost, hitrost, katalog, internetna stran ...? V bistvu nič od tega. Dobra podjetja od slabih ločijo zadovoljne stranke, priporočila, ki jih posredujejo svojim znancem, in dolgoročno sodelovanje med izvajalcem in uporabnikom. K temu težijo vsi člani Skupine Vila Bravum in to jih uspešno povezuje že osmo leto. Gradnja doma je poseben živ­ ljenjski projekt, ki se ga velika večina ljudi loti samo enkrat. Takrat so pred velikim izzivom in marsikatero težko preizkušnjo, največkrat pa se jim poraja vprašanje katerega izvajalca izbrati? Komu lahko zaupam izvedbo del? So zanesljivi, odgovorni, pošteni, vredni mojega zaupanja? Se bodo držali rokov, bodo dela izvedena strokovno. V Skupini Vila Bravum lahko najdete podjetja, ki so pionirji na svojih področjih in se z dejavnostjo ukvarjajo več kot 20 let. Kriteriji za vstop v skupino so resnost, kakovost in večletna prisotnost na tržišču. Medsebojno sodelujemo pri številnih projektih, naše ekipe so skladne in izgovarjanj na izvajalce pred nami tu ne boste slišali. Vsak, ki je kdaj sodeloval s katerim izmed članov in v njem prepoznal zaupanja vrednega partnerja, lahko podobno storitev pričakuje tudi od vseh drugih. Člani Skupine Vila Bravum smo ponosni, da postavljamo na laž predsodek, da Slovenci ne znamo sodelovati, pa tudi uspehov drug drugega se veselimo. Najbrž naše stranke začutijo tudi to. Pred vami je nova izdaja revije Radost bivanja, v kateri se predstavljajo člani skupine Vila Bravum, njihovi dosežki, izdelki in storitve. Želim vam veliko užitkov in novih idej ob njenem prebiranju. Rok Bajec, predsednik Skupine Vila Bravum za leto 2016 Radosti bivanja številka 4, letnik 5, revija za radosti bivanja, februar 2016 Izdaja Skupina Vila Bravum, www.vilabravum.si Urejanje: Kolibri, poslovne komunikacije, Tanja Bricelj, s. p. www.poslovnekomunikacije.si Oblikovanje: Metka Vehovar Piano, Fit media d. o. o. Fotografije: arhivi podjetij Tisk: Tiskarna Littera picta, Ljubljana Naslov uredništva: Skupina Vila Bravum, Ljubljanska cesta 12 B, 1236 Trzin, www.vilabravum.si

3


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Dobrodošli doma! Dom in bivanje v njem je nekaj, kar pogosto jemljemo kot samoumevno. Po začetnem valu navdušenja, ki traja še nekaj mesecev po vselitvi, se občutki umirijo in ob odklepanju vrat ni več tistega sladkega vznemirjenja, tako značilnega za čas, ko načrtujemo, opremljamo, izračunavamo stroške … Kako hitro se oddaljimo od zavedanja, da je dom prostor, kjer zraste vse, kar nam je zares pomembno! Dobro počutje, druženje s tistimi, ki jih imamo radi, notranji mir … Ste opazili, da najpomembnejše stvari v našem življenju sploh niso stvari, vendar pa veliko bolje uspevajo, če so obkrožene z lepimi, kakovostnimi in trajnimi izdelki. Izbirajmo take, ki nam bodo še dolgo po vselitvi vzbujali prijetne občutke, občutke zadovoljstva, užitka ob lepem in ki bodo upravičili tudi ekonomsko plat nakupa.

4


na pragu sanjskega domovanja

Alu vhod Pirnar Grande – velike dimenzije za velike ljudi.

Nagrajeni vhod za največje So vhodi, ob katerih se arhitektom orosi oko, lastnikom pa oba. Eden takih biserov slovenskega oblikovanja in inovativne tehnologije je vhod Pirnar Grande. Gre za vhod izjemnih dimenzij, ki je na največjem slovenskem pohištvenem sejmu Ambient prejel nagrado z najdaljšo tradicijo: Zlato plaketo revije Naš dom.

Pirnar Grande je vhod veličastne višine, namenjen največjim prostorom in ljudem. To je hkrati prvi serijski aluminijasti vhod na svetu, ki ga je bilo moč izdelati v višini rekordnih 300 centimetrov in širini 130 centimetrov. Poprej se proizvajalci niso lotevali tako tveganih dimenzij, saj je bilo pri taki višini skoraj nemogoče zagotavljati trdnost in tesnjenje pri velikih temperaturnih razlikah. Ker pri Pirnarju ne vedo, da je kaj »nemogoče«, so problem rešili s posebno konstrukcijo iz ogljikovih vlaken.

Nastal je visok vhod neprekosljive elegance, ki ponuja arhitektom doslej nesluteno svobodo. Hkrati je to tudi najbolj trden, najbolj termično stabilen in najbolje toplotno izoliran serijski ALU vhod na svetu. V drobovju tega visokotehnološkega izdelka se skriva bogata LED osvetlitev detajlov, popolnoma skrit čitalnik prstnih odtisov in kopica konstrukcijskih inovacij. »Za tretje tisočletje,« so ga ocenili v žiriji Zlate plakete. In vsak, ki ga je videl v živo, jim lahko pritrdi.

5


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Vhodi Pirnar

Čudovito. Drzno. Brezkompromisno.

Zametki podjetja segajo v leto 1968, ko je nastala družinska rokodelska delavnica. Danes je PIRNAR vodilni evropski inovator na področju ALU vhodov. Je hitro rastoče družinsko podjetje z več kot 100 zaposlenimi in razvito prodajno mrežo po vsej Evropi. Vhodi PIRNAR so eni najbolj občudovanih in brezkompromisno izdelanih vhodov na trgu. Kar podjetje PIRNAR loči od podobnih, je edinstven način razmišljanja in dela. Nič ni nemogoče. Vse je pomembno. Končni cilj je občudovanje, zato je vsak vhod izpiljen v elegantno mojstrovino. Njihove izdelke prepoznamo po mojstrski natančnosti in ročno dodelanih detajlih, ki jih ni mogoče izdelati strojno. V preteklih letih jim je uspelo narediti najbolje izolirana aluminijasta vrata na svetu in v serijski proizvodnji uresničiti množico tehničnih in oblikovnih inovacij, za katere redno prejemajo nagrade: 3D vratno krilo, nove načine lastne osvetlitve vhoda, skriti čitalnik prstnega odtisa, utopne ročaje z odpiralnim mehanizmom, popolnoma raven vhod in nove, posebne obdelave površine. Za edinstveno oblikovanje so med drugimi prejeli tudi prestižno priznanje nemškega Sveta za oblikovanje German Design Award, Special Mention 2015. PIRNAR so vhodi, ki vzbujajo občudovanje. Njihovi kupci so ljudje, ki uživajo v lepem, kupci njihove prestižne linije Ultimum pa drzni in odločni perfekcionisti z okusom.

6


na pragu sanjskega domovanja

Veliki prostori z visokimi stropi, veličastne vile in dragulji sodobne arhitekture ne morejo imeti običajnih vrat. Zato so pri podjetju Pirnar konstrukcijo ojačali s posebnimi profili iz ogljikovih vlaken. Tako so povečali največjo dovoljeno višino ALU vrat iz 240 cm na 300 centimetrov, širino pa na 130 centimetrov. S temi dimenzijami dobimo veličasten in še elegantnejši vhod za velike prostore in velike ljudi. Grande.

7


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

LESKO Žiri

Lesena okna Lesko: zanesljiva v vseh oblikah

8


na pragu sanjskega domovanja Podjetje Lesko iz Žirov uspešno deluje že več kot 25 let in čeprav njihovo ime na slovenskem trgu proizvajalcev oken ni posebej znano, bi se začudili, kje vse lahko vidite njihove izdelke. Njihova okna odpira Maria Sharapova, slavna tenisačica, Leskova okna so del veličastne podobe Konstantinovega dvorca v Sankt Peterburgu, enega najbolj prestižnih ruskih protokolarnih objektov, pa tudi v Sloveniji lahko njihova okna v živo občudujemo v številnih zasebnih modernih in starih prenovljenih hišah, med drugim tudi na Urbančevi hiši na Prešernovem trgu v Ljubljani (nekdanji Centromerkur, v katerem je danes trgovina Emporium). V Lesku se zavedajo svojih temeljev, zato ko razmišljajo o prihodnosti, nikoli ne pozabljajo na tradicijo. Specializirani so za izdelavo lesenih oken posebnih, zaobljenih oblik, za izdelavo škatlastih oken v starinskem videzu (za objekte pod spomeniškim varstvom) in za izdelavo modernih oken. Pri njih naročajo lesena okna najpogosteje tisti naročniki, ki imajo posebne zahteve in ki želijo brezkompromisno narejen izdelek, zato ne preseneča, da njihova okna nudijo udobje strankam tudi v Rusiji, Franciji, Italiji, Avstriji, Švici, na Hrvaškem in tudi čez lužo, v ZDA. Visoko kakovost in inovativnost svojih izdelkov v Lesku zagotavljajo s tradicionalnimi mizarskimi znanji obdelave najzahtevnejših oblik, ki jih združujejo z najsodobnejšo strojno in programsko opremo, podprto s specialističnim računalniškim znanjem. Okna LESKO so kombinacija sodobne tehnologije in najboljšega lesa, kar kupcu zagotavlja varnost in mu omogoča, da uživa v naravnem ambientu. Bogate izkušnje in znanja so si Leskovi strokovnjaki pridobili z več kot 20-letnim izdelovanjem stavbnega pohištva. Da bi zadovoljili najvišje potrebe svoje kupcev, so uvedli nove proizvodne tehnologije in posodobili programsko opremo ter tako izpolnili zahteve sodobnega trga.

Zdrav, varen in varčen dom za več generacij Njihovi proizvodni procesi potekajo v skladu s strogimi ekološkimi standardi. Z izbiro oken LESKO se kupci odločijo za zdrav, varen in varčen dom za več generacij. Dom, ki ne ponuja samo polnosti življenja z družino danes, temveč zagotavlja naravno, človeku prijazno okolje tudi za prihodne rodove. Zahvaljujoč številnim oblikovnim zahtevam gradnje in zasteklitve,

sodobna izdelava lesenega stavbnega pohištva zagotavlja odlične rezultate, pri čemer z upoštevanjem smernic energetsko varčne gradnje dosega minimalne toplotne izgube. Za energetsko učinkovito gradnjo moramo izpolnjevati vrsto strogih standardov o toplotni izolaciji. Z energetsko neučinkovitimi okni lahko izgubimo kar 35 % toplote. Najpomembnejši dejavnik, ki določa energetsko učinkovitost, je toplotna prevodnost (koeficient Uw). V ponudbi podjetja Lesko najdete okna z debelino okvirja 78 mm in 68 mm, izdelujejo pa tudi okna z aluminijasto oblogo, s stekleno oblogo in škatlasta okna. Debelejši okvir omogoča uporabo energetsko učinkovite troslojne zasteklitve, ki močno izboljša toplotne lastnosti okna. Prostor med stekli je polnjen z ustreznimi plini (argon ali kripton), distančni profili med stekli so iz visoko-izolativnih umetnih mas, vgrajena so stekla z nizko-emisivnim nanosom, zaradi česar se poviša temperatura notranjega stekla, to pa pomeni, da preprečimo kondenziranje vlage na steklih in da bivalni prostori ohranjajo toploto tudi ob nizkih zunanjih temperaturah.

Zaščita pred hrupom Sodobna mesta trpijo, ne le zaradi povečanega onesnaževanja zraka in vode, ampak tudi zaradi naraščajočega hrupa. Ljudje smo pogosto izpostavljeni hrupu, ki ga ustvarjajo promet, tovarne in gradbišča. Nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da kar 90 % zunanjega hrupa prodre skozi neustrezna okna in vrata. Dobra zvočno izolirana okna znatno povečajo udobje in kakovost bivanja in nam omogočajo življenje v sproščenem vzdušju lastnega stanovanja. Splošno znano je, da miren spanec igra pomembno vlogo pri regeneraciji telesa in ohranjanju dobrega zdravja, dolgotrajno pomanjkanje spanja pa je lahko vzrok številnih zdravstvenih težav, poveča se tudi raven stresa. Čeprav morda niste pomislili na to – kakovostna okna so tudi naložba v vaše zdravje.

9


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Sodobne talne obloge Dom je prostor, ki mu moramo dati osebni pečat in je odraz našega značaja. Vsaka malenkost, ki jo vnesemo vanj, odraža našo osebnost, naše želje in potrebe. V kolikšni meri talne obloge vplivajo na ustvarjanje značaja prostora? Odgovor je nedvomno jasen – v veliki! Kako izbrati, katere kriterije upoštevati pri izbiri, kje na lastne oči preveriti različne možnosti in dobiti kar največ izbire – na vsa ta vprašanja imajo odgovor v podjetju Alpod, največjemu distributerju lesenih talnih oblog v jugovzhodni Evropi.

10

Life Style Navade, vrednote, način življenja in pogled na svet – vse to skupaj vpliva na življenjski slog (life style) vsakega od nas. Ta ima izjemen vpliv tudi na oblikovanje našega življenjskega prostora. Nekateri želijo moderno, drugi urbano, spet tretji klasično ali naravno. Eni svetlo, drugi temno, tretji rustikalno ali elegantno. Kolikor ljudi, toliko želja. Alpodovi strokovnjaki za talne obloge (Floor Expert) so prepričani, da tla predstavljajo osnovni in za večino glavni sestavni element vsakega bivanjskega prostora, zato so zrcalo našega življenjskega sloga. Prav tako menijo, da se prvotni izbiri tal po pravilu prilagajajo vsi ostali elementi, potrebni za oblikovanje prostora. Prav s tem namenom v Alpodovem salonu Floor Expert s svojo izjemno izbiro talnih oblog omogočajo, da vsakdo najde tla, ki so in bodo izraz njegovega življenjskega sloga. Kolekcija laminatnih podov Life Style predstavlja eno od izjemno privlačnih, funkcionalnih in modnih možnosti izbire talnih oblog, s pomočjo katere bo vsakdo lahko izrazil svoj življenjski stil. Praktično edina omejitev je vaša domišljija.


na pragu sanjskega domovanja Atelier

Winflex®

Pravilno izbrana lesena naravna talna obloga obogati vsak prostor in pozitivno vpliva na bivanje v njem. Les je oblikovala narava v času in prostoru, zato je vsak košček lesene talne obloge drugačen, kar zagotavlja unikatnost in neponovljivost. Lesena tla imajo svoj karakter, zato pritegnejo pogled, hkrati pa so topla in trdna. Kolekcija ATELIER je sestavljena iz klasičnih 3-lamelnih DESIGN in elegantnih 1-lamelnih ELEGANT parketnih desk, ki so v celoti izdelane iz naravnega lesa.

Vinilna talna obloga združuje dve najbolj zaželeni lastnosti talnih oblog, tj. lepoto in trajnost. Daje vam pod, ki je neverjetno obstojen ter hkrati atraktiven po obliki, videzu in teksturi. Posebej skrbno izbrani lesni dekorji, ki zaživijo v številnih modelih, dosegajo visoko stopnjo realistke s pomočjo združevanja najnovejših dosežkov na področju tehnologije, posnemanja videza in teksture lesa ter površinske zaščite. Z roko v roki združeni lepota in trajnost izdelka ter enostavnost vgradnje.

Parket je že izgotovljen, lakiran ali oljen. Njegova trislojna sestava mu zagotavlja izjemno dimenzijsko stabilnost, patentiran klik sistem spajanja pa omogoča hitro suhomontažno vgradnjo parketa ter hkrati preprečuje napake pri vgradnji. Po želji se parket lahko tudi lepi na tla. Zaradi možnosti plavajoče montaže ali lepljenja na tla je primeren tako za novogradnje kot za hitro obnovo stanovanj. Parket je ekološko neoporečen in zdravju prijazen. Izbrani parketi v kolekciji ATELIER bodo navdušili predvsem tiste, ki želijo naravno in toplo talno oblogo.

Pluta in »print pluta« Wicanders je blagovna znamka talnih oblog, narejenih iz plute. Proizvajalec Amorim Revestimentost, ki pripada skupini Amorim Group, je v svetovnem merilu številka ena na področju plute. Poleg plute Corkcomfort v različnih barvnih odtenkih, je na voljo tudi različica talne obloge, ki ima vse lastnosti plute, le po videzu je podobna leseni ali keramični talni oblogi in nosi ime Artcomfort. To pluto poznamo tudi pod izrazom »print pluta«. Z uporabo sodobne tehnologije RST (realistic surface tecnology) lahko združimo v eni talni oblogi vse prednosti plute, hkrati pa dodamo zelo avtentičen videz lesene ali keramične talne obloge.

www.Floor-Experts.si Vredni zaupanja

11


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Si predstavljate spanje na ležišču, ki je ukrojeno po vašem telesu? Na ležišču, ki se vam popolnoma prilagodi, vas sprosti ter poskrbi za regeneracijo vašega telesa? V preteklosti je bila to želja mnogih, a le redki so jo izkusili. Danes se lahko ta želja izpolni vsakomur.

Naj se dan konča z zdravim in udobnim spanjem Poslanstvo Spalnega centra Maremico že 22 let ostaja enako: približati zdravo spanje vsakomur, ne glede na posameznikove telesne lastnosti, potrebe in želje. Za izkušnje in znanje, ki smo jih pridobili v tem času, s zahvaljujemo predvsem našim kupcem vodnih postelj Lectus ter modularnih ležišč Leticia, ki s svojo zvestobo in priporočili širijo našo zgodbo kot »Ambasadorji zdravega spanja«.

12

Zdravo spanje v slovenskih rokah V Spalnem centru Maremico se trudimo osveščati javnost o zdravem spanju, ki pomembno vpliva na naše psihofizično počutje. Z znanjem, izkušnjami, energijo in ljubeznijo do našega dela, smo uspeli razviti najbolj personalizirana ležišča na svetu: modularna ležišča Leticia ter vodne postelje Lectus.

Modularna ležišča Leticia Modularno ležišče Leticia je unikatno – edinstveno kot vi. S pomočjo merilnega obrazca in pogovora izdelamo ležišče, ki je po sestavi in materialih prilagojeno vašim telesnim značilnostim, spalnim potrebam, željam in morebitnim zdravstvenim težavam. Z ležiščem Leticia enostavno ne morete zgrešiti, saj je prilagojeno izključno vam. Za piko na i, pa ga lahko po nakupu preprosto preoblikujete, če se bodo vaše zahteve z leti spremenile.

Vodne postelje Lectus Vodna postelja Lectus, kraljica med ležišči, je še vedno naš paradni konj. Lahko se pohvalimo, da smo jo, kot prvi na svetu, nadgradili v vodno vzmetnico. Gre za klasično vodno posteljo z integriranim toperjem, ki poveča občutek kompaktnosti, izboljša kakovost zračenja,

Moderen dizajn s pridihom Skandinavije Ko enkrat izkusiš lepoto zdravega in kakovostnega spanja, se ji nikoli več ne odrečeš. Enostavno ti spremeni življenje. Sploh, če jo doživiš s posteljo BoxSpring, ki slovi po svoji unikatnosti, barvitosti in nadstandardni višini. podaljšuje življenjsko dobo ležišča, ter kljub temu ohranja vse prednosti, ki jih nudi vodna postelja. Ker nas je skandinavski dizajn prevzel s svojo preprostostjo ter barvitostjo, smo se odločili slediti najnovejšemu trendu. Lastna proizvodnja nam omogoča svobodo pri izdelavi ležišč in posteljnih ogrodij, krajše dobavne roke ter možnost, da kupcem ponudimo bogato paleto barvnih odtenkov za prijetno in edinstveno spanje. Postelja BoxSpring z ležiščem Leticia ali z vodno posteljo Lectus? Odločitev je vaša. Spanje bo v vsakem primeru kakovostno, sproščeno in dobesedno na višjem nivoju.


na pragu sanjskega domovanja

V Spalnem centru Maremico vas zapeljemo s popolno barvno harmonijo. Postelje BoxSpring se lahko pohvalijo s celo paleto barvnih odtenkov. S svojim barvitim pridihom lahko osvežijo in popestrijo prav vsako spalnico. Prepustite se domišljiji ter izberite barvo, ki vam bo lepšala noči in jutra. Izbrana barva bo krasila posteljni okvir, vzglavno stranico ter samo ležišče.

13


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

35 let podjetja Kamini Kočevar

Ogenj – moč narave »Pri Kaminih Kočevar nas od nekdaj fascinira moč narave,« pravi Jože Kočevar, ki je podjetje postavil na noge pred 35 leti. »S posebno ljubeznijo generacije Kočevarjevih sprejemamo kraje, od koder prihajamo, kraje, ki so nam v srce vtisnili poseben pečat. Slovenija je tretja najbolj gozdnata država v Evropi, saj skoraj 60 odstotkov vsega ozemlja pokriva gozd. Zato ni nenavadno, da tudi Kočevarjevi ljubimo les v vseh njegovih oblikah. Savinjsko dolino in 'naš' Šempeter nosimo v srcu, kamorkoli gremo. Verjamemo, da narava bogato poplača tistim, ki se do nje vedejo spoštljivo in prijazno, zato pri svojem delu uporabljamo okolju prijazne materiale in sisteme.« 14

Pravijo, da v senci velikega hrasta nič ne raste. V družini Kočevar imajo to srečo, da njihovi 'hrasti' ne mečejo sence, ampak nudijo zavetje za samostojno in neodvisno rast tudi mladim rodovom. Dajejo podobno zavetje, kot ga nudi toplina kamina, ob katerem se zbere družina. Prav zato, ker sami cenijo trenutke ob prižganem ognju, jih vsa ta leta znajo ustvarjati tudi za svoje kupce. Kamini Kočevar so podjetje, ki ga danes vodi mlada generacija drznih in inovativnih ljudi. Cenijo kreativnost in smelost,

vendar tudi najbolj sodobne ideje gradijo na zanesljivih temeljih tradicije. Kamini in peči Kočevar podirajo ukalupljene načine in kupcem prinašajo svežino v oblikah in funkcionalnosti. Ogenj Kaminov Kočevar lahko tudi vam prinese toplino in domačnost, varnost in zanesljivost, igrivost in lepoto, moč in nežnost… Vse to je skrito v tej božanski sili, ki jo človek že od nekdaj občuduje. Vse odkar jo je Prometej ukradel bogovom, ji prostor v svojih domovih lahko damo tudi mi.


na pragu sanjskega domovanja Protivlomna vrata VAL

Vas skrbi vlom? Moti hrup s hodnika? Ali vas ob odhodu zdoma večkrat prešinejo neprijetne misli o tem, kako malo varnosti in miru vam in vašim bližnjim zagotavljajo stara lesena vrata? Redki med nami se še spomnijo tistega prijetnega občutka varnosti, miru in sproščenosti, ki smo ga imeli kot otroci. V vsakdanji naglici in nemirnem zunanjem svetu ga nismo deležni, zato si ga zaslužimo vsaj v svojem domu. Privoščimo si košček svobode, popolne sproščenosti in tople intime, v kateri se lahko spočijemo in odložimo vsa bremena vsakdanjika. Preprosta rešitev so nova protivlomna vrata VAL. Ko jih zaklenemo, vemo, da bo čez nekaj ur, dni ali tednov, ko se vrnemo z opravkov, izleta ali dopusta, z našim domom vse v najlepšem redu. Prevzel nas bo poseben občutek miru in varnosti, kot ga prej nismo poznali. Moteči hrup s hodnika bo preteklost, stroški za ogrevanje pa nižji. Kakšna so običajna stara lesena vrata in koliko varnosti v resnici ponujajo? Verjetno ste se že kdaj zalotili, ko ste, ob pogledu na svoja stara uboga lesena vrata, zmajevali z glavo. V večini primerov moramo lastniki stanovanjskih vrat svojo varnost žal zaupati le leseni plošči, ki je največkrat votla, polnjena le s kartonastim satovjem. Če tudi vaša vrata zvenijo votlo, ko potrkate po njih, spadajo v statistiko tistih vrat, ki jih imajo vlomilci najraje. Brez velikega truda in skorajda neslišno jih lahko odprejo v nekaj sekundah … Tudi nova ključavnica skoraj nič ne zaleže.

tivlomnih vrat VAL. Naložba v varen in prijeten dom je že mnogim pomenila eno pomembnejših odločitev v življenju.

Kako enostavno in hitro do novih vrat in mirnega doma?

Digitalno kukalo - oglejte si obiskovalce na velikem, svetlem zaslonu

Zagotovite si varnost in mir v svojem domu in o ponudbi protivlomnih vrat VAL povprašajte prijazne strokovne svetovalke na brezplačni številki 080 12 12 ali pa obiščite spletno stran www.VrataVAL.si. Pri njih lahko naročite tudi katalog ali se dogovorite za brezplačno, neobvezujoče svetovanje na vašem domu.

Že 35.000 varnih in mirnih domov Protivlomnim vratom VAL iz leta v leto zaupa več družin. V družinskem podjetju s 40 letno tradicijo, ki je večji specializirani ponudnik takšnih vrat v Sloveniji, 30 zaposlenih skrbi, da je varnost slovenskih domov na ravni razvitih evropskih držav.

Protivlomna vrata VAL so popolna dolgoročna rešitev za vaše stanovanje. Notranjost protivlomnih vrat VAL sestavlja trdna jeklena zgradba. Sodobni 13 točkovni sistem zaklepanja, patentirani cilindrični vložek in varnostni ščit z deli iz trdnega manganovega jekla zagotavljajo, da boste lahko popolnoma brez skrbi pred vlomilci. Najsodobnejši modeli vrat VAL vsebujejo 4 slojno zvočno izolacijo, v katero je vključen specialni izolacijski material TOPSILENT, ki odlično zaduši moteče zvoke s hodnika. Vrata VAL navzven izgledajo kot lepa lesena vrata, izbrano okovje in oprema vrat pa pričara prefinjeno eleganco. Izbirate lahko med različnimi vrstami lesa in barv. Vsako stran vrat posebej lahko prilagodite po želji.

Kaj lahko sami storite za varnost doma in družine ter za mir in zasebnost? Naj vas že na pragu očarata prijeten občutek in toplina vašega doma. Večina izmed 35.000 lastnikov protivlomnih vrat VAL zagotavlja, da je bila to zanje neprecenljiva dolgoročna naložba, katere prave vrednosti so se zavedeli šele po zamenjavi starih vrat. Pozitivne izkušnje številnih, ki z izbiro vrat VAL niso dobili le dobre protivlomne zaščite, ampak opisujejo tudi občutke posebne sproščenosti in miru, prav tako govorijo v prid odločitve za zamenjavo starih vrat. Zavedanje, da smo doma varni, da sta varna tudi premoženje in intimnost doma, ko nas ni doma, ter poseben občutek miru, kot da živimo v bloku sami, so največje prednosti pro-

15


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Steklar Omahen

Elegantna kombinacija stekla in tkanine Steklo je hvaležen material, ki nam v domu omogoča kreativne in estetsko zelo zanimive rešitve, kakršnih drugi materiali ne morejo ponuditi. Zadnji trend v oblikovanju stekla je kombinacija stekla in tkanine, ki je videti, kot da bi nežno kopreno nevestinega pajčolana vlili v prosojni led.

Zasteklitev v masažnem salonu s souporabo zlate tkanine za občutek intimnosti in zračnosti.

S takim steklom dosegamo učinek prostornosti in čistosti, ki sta največji odliki stekla v prostoru, obenem pa diskretno, a ne preveč, zastiramo pogled opazovalca in steklu dajemo poseben pečat. To je odgovor na vse tiste dileme, ki menijo, da prozorno steklo ne nudi diskretnosti, matirano ali ornamentno steklo pa včasih preveč zastira pogled in zapira prostor. Steklo s tkanino je optimalna rešitev, ki po novem zapolnjuje to vrzel. Uporabnikom je na voljo več vrst tkanin različnih struktur, vzorcev in barv. Bolj goste preje so primernejše za intenzivnejše zakrivanje ozadja stekla in so bolj vidne, redkejše preje pa predvsem razbijajo monotonost prozornega stekla.

Steklena stenska obloga z zlato tkanino. Hrbet stekla je barvan v želeni barvi ter tako povsem neprosojen.

16

Foto: Iztok Medja


na pragu sanjskega domovanja Možna je izbira tkanin v zlati, srebrni, bronasti, beli in črni barvi, torej v nevtralnih barvah, ki jih je najlažje umestiti v vse prostore, tako zasebne kot poslovne.

Kako nastane »tkano steklo« Izbrana tkanina se aplicira med dve stekli in dve plasti folije, vse plasti pa se združijo v celoto s pomočjo tehnologije lepljenja oziroma laminiranja v peči. Tako tkanino z vsake strani objema steklo, kar omogoča preprosto čiščenje, vmesna folija pa ob morebitnem razbitju stekla poskrbi, da steklo ne razpade in ostane v enem kosu, kar zagotavlja še izredno pomemben varnostni vidik. Glede na namembnost zasteklitve se lahko tudi pri steklu s tkanino uporablja kaljena stekla. Za kar najboljši vizualni efekt tkanine v podjetju Steklar Omahen priporočajo uporabo prozornih stekel, klasičnega float stekla, ki je rahlo zelenkastega odtenka ali ekstra čistega stekla (optiwhite, clearvision) ter prozorne folije. Stekla s tkanino so vse bolj priljubljena kot polnilo v vratnih okvirjih in s tem ustvarjajo povsem

Steklena tuš stena s črno tkanino se čudovito sklada s pretežno črno kopalnico.

Zasteklitev pisarniške omare z zlato tkanino popestri delovni prostor.

nove dizajne v oblikovanju vrat, izjemno zanimive podobe pa nastajajo s »tkanim steklom« pri samostojnih zasteklitvah, kot so steklene ograje, predelne stene, nihajna in drsna vrata, tuš stene in kabine, nadstreški in celo stenske obloge. Omejitev pravzaprav ni oziroma, kot pravi znani rek, meja je le naša domišljija.

vašemu ambientu, lahko povprašate za nasvet strokovnjake v podjetju Steklar Omahen na Koprski ulici 102 v Ljubljani, lahko pa jih tudi pokličete na 051 300 454 ali pišete na info@steklar-omahen.si. Pred kratkim so prenovili tudi spletno stran, ki jo najdete na naslovu www. steklar-omahen.si.

Steklo in tkanina tvorita svojevrstno elegantno kombinacijo, ki popestri in zaznamuje vsak bivalni prostor. Nudita hkratni občutek prostornosti in intime ter prostoru dodata kanček unikatnosti. Za rešitve, ki bi najbolje pristajale

Z uporabo srebrne tkanine redke preje lahko ustvarimo učinek razbitega kaljenega stekla.

Stekleni ograjni paneli pod kotom Za terase v višjih nadstropjih, gostinske lokale ali ambiente, kjer si želimo lepega razgleda, lahkotnosti in obenem tudi varnosti, je po novem na voljo odlična rešitev. Omogoča namestitev steklenih ograjnih panelov pod kotom in brez dodatnih ojačitev, ki so včasih lahko estetsko moteče. Stekleni ograjni paneli lahko dosegajo naklon do 12 stopinj, izvedba z inovativnimi montažnimi profili pa omogoča tudi vizualno zelo všečno led osvetlitev. Čudovita rešitev za terase, ki zažarijo v večernem mraku, nudijo varnost in lep ambient. Tovrstno montažo steklenih ograjnih panelov omogočajo v podjetju Steklarstvo Omahen. V sodelovanju z italijanskim izdelovalcem okovja Metalglas, avtorjev inovativnih rešitev Jolly Pack, omogočajo nastavljivi kot montaže steklenih panelov. Okovje Jolly se poleg estetskih prednosti ponaša tudi z izjemnimi mehanskimi lastnostmi, izreden oprijem in fiksacijo stekel. Omogoča naklone od 2 do 12 stopinj v obe smeri, in sicer brez uporabe dodatnih ojači-

tev. Profili se lahko namestijo na tla, v stranico oziroma parapet ali se izvedejo z vgraditvijo v podlago. Pri montaži se lahko v profil namesti tudi led osvetlitev, s katero v mraku ustvarimo posebne vizualne učinke. Z nagibom stekla poskrbimo tudi za zmanjševanje izpostavljenosti vremenskim vplivom in s tem za manjšo potrebo čiščenja samo na izpostavljeni strani. Za več informacij o steklenih panelih z nagibom lahko povprašate v podjetju Steklar Omahen.

17


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Prehod med prostoroma, integriran v omari v stilni meščanski vili

Vrata Kampo

Varnost, lepota in ugodje Notranja vrata Kampo zagotavljajo intimnost, varnost in ugodje v vsakem prostoru. Vrata razmejujejo prostore med seboj, vendar ko to želimo, vrata povezujejo sicer ločene ambiente in tako omogočajo komunikacijo. Zaradi različnih zahtev so v podjetju Kampo razvili več vrst vrat za posebne namene in načine vgradnje. Atestirana ognjeodporna vrata KAMPO EI 30 omogočajo varno ločitev požarnih sektorjev. Ognjeodporna vrata so nadgradili z atestom za dimotesnost in atestom za zvočno izolativnost v različnih akustičnih nivojih. Vsi ti modeli so lahko tudi zastekljeni in imajo videz običajnih notranjih vrat. S svojim designom ter obdelavo ne poudarjajo tehnoloških lastnosti, ki jim ustrezajo.

18

Stilna vrata v tradicionalnih detajlih z zvočno izolacijo


na pragu sanjskega domovanja

Lesena obloga stropa v grajski dvorani »palacij« na Ljubljanskem gradu

Večnamenska dvorana – akustične obloge

Omenjeni tipi vrat so namenjeni predvsem hotelom višjih kategorij in poslovnim prostorom, vendar pa se v zadnjem času tudi vedno več individualnih naročnikov odloča za visokokakovostna notranja vrata s posebnimi lastnostmi. Ognjevarna vrata tudi v stanovanjskih prostorih niso neobičajna. Vsa navedena vrata s posebnimi lastnostmi lahko v Kampu izdelajo v različnih obdelavah, designu in z različnimi detajli. Vrata so lahko vpeta v lesen podboj, kovinski podboj ali so na nevidnem podboju, ki je integriran v zidu. Vrta so lahko vpeta na klasičnih tečajih ali na skritih tečajih in se zapirajo z magnetno ključavnico. Prilagodijo se vsem zahtevam naročnika, mu prisluhnemo in izdelamo vrata, ki si jih je zamislil, nekje videl ali si jih samo želi, pa ne ve, kje bi jih dobil. V Kampu se lotevajo tudi razvoja novih vrat, ki bodo ustrezala določenim tehnološkim ali oblikovnim zahtevam. Izdelujejo tudi vrata, ki ustrezajo zahtevam spomeniškega varstva in kljub kriterijem požarne odpornosti in zvočne izolativnosti zagotavljajo oblike, kakršne zahteva tradicija in kulturna dediščine. Številni naročniki tako v Sloveniji, kot po svetu, so dokaz, da v podjetju Kampo znajo prisluhniti njihovim pričakovanjem. Med drugim lahko Kampova vrata najdete tudi v hotelu v Wembleyju ali v vili v Moskvi. V podjetju Kampo poleg notranjih vrat, ki so njihov paradni konj, izdelujejo tudi številne druge mizarske izdelke. Med drugim so specialisti tudi za notranje lesene stenske obloge, ki imajo zgolj estetsko vlogo ali pa zagotavljajo potrebno akustiko prostora, pri čemer zagotavljajo tudi estetiko prostora.

Dobro je vedeti Ponavadi smo prepričani, da notranja vrata s posebnimi zahtevami pomenijo tudi element, ki ga je zaradi tehnoloških lastnosti težko ali celo nemogoče oblikovno vključiti v celostno podobo. Pri ognjeodpornih vratih KAMPO EI 30 je drugače. Ognjeodporna vrata lahko glede videza popolnoma prilagodimo vašim željam. Oblika nima omejitev in se navzven prav nič ne ločijo od navadnih sobnih vrat. Lahko so del modernega interierja ali pa so izdelana v slogu klasičnih, spomeniško zaščitenih oblik in se vključujejo v zaščiteno arhitekturno dediščino seveda s svojo, povsem sodobno nalogo. Vsa ognjeodporna vrata so opremljena s samozapiralom, ki omogoča čvrsto in mehko zapiranje vrat. Samozapiralo je lahko integrirano v krilo in je neopazno, pri čemer zagotavlja enako kakovostno zapiranje kot navadno zunanje samozapiralo, vendar ne moti izgleda. V podjetju Kampo poskrbijo, da funkcionalnost vrat na račun videza ni v ničemer okrnjena.

19


Radosti bivanja

nasveti arhitekta

Kuhinje Erjavec

Kako zasnovati sodobno kuhinjo?

Sodobna kuhinja izstopa po vlogi, ki jo ima. Če je sredi 60ih let prejšnjega stoletja veljala kot nujno ločen prostor, kjer se pripravlja hrana, danes kuhinja spet predstavlja »domače ognjišče«, kamor se vsi radi vračamo. Trend, ki spet postavlja kuhinjo kot središče družine, je sprožilo zlasti zavedanje, kako pomembna je zdrava in kakovostna prehrana in vse več ljudi si hrano pripravlja doma.

Julija Marolt, arhitektka

Sodobno zasnovana kuhinja mora ponujati dovolj prostora za delo in pripravo hrane za vso družino. S tem povezano mora imeti dovolj prostora za shranjevanje vseh pripomočkov in servirnih delov, kot tudi dovolj delovnih površin. Običajno se po sodobni kuhinji vrtijo vsi družinski člani in zato je še toliko bolj pomembno, da se v kuhinji delovne površine pojavljajo na več mestih.

Kako so se zasnove kuhinj spremenile? V nasprotju s kuhinjo sredi prejšnjega stoletja, ko je bil to prostor zase, zaprt in ločen od drugih in kamor je »smela« le mama oziroma gospodinja, je današnja kuhinja odprta, dostopna za vse, tudi za obiskovalce. Nekoč je bila priprava hrane nujen »serijski« opravek, danes pa predstavlja družabni dogodek in zato vonj po hrani ni več nezaželena sestavina doma.

20

Materiali za izdelavo ličnic Zaradi »odprtosti« sodobne kuhinje in ker v njej sodelujejo vsi družinski člani, eni bolj in drugi manj usposobljeni, je še toliko bolj pomembno, da so materiali kuhinjske opreme vzdržljivi, primerni za učinkovito in enostavno čiščenje. Vse pogosteje se v kuhinjah uporabljajo najrazličnejši lesni dekorji kot imitacija lesnih vrst ali v drugih barvnih odtenkih. Lesni dekor je oplaščena iverna plošča z laminatom, le ta nudi primerno odpornost in vzdržljivost, zato se take površine uporabljajo tudi za izdelavo ličnic. Furnirji in lakirane površine so sicer elegantnega videza, vsekakor pa manj primerne za kuhinjsko opremo. Vzdrževanje kuhinj iz prej omenjenih materialov zahteva več pozornosti pri čiščenju in uporabi, sicer

lahko hitro izgubi svoj prvotni videz, za razliko od opreme, ki je oplaščena z laminatnimi ploščami. Ko se odločamo za kombiniranje materialov v kuhinji, je pomembno, da so materiali skladni in da se vizualno lepo dopolnjujejo. Včasih arhitekti dobimo vprašanje, katere kombinacije so prave? Pravi odgovor na to vprašanje ne obstaja. Kadar pri Pohištvu Erjavec načrtujemo in izdelujemo kuhinje po meri, se po naših izkušnjah pojavljajo kombinacije vseh vrst; na primer lesni dekor v kombinaciji akrilnega visokega sijaja, furnirane ploskve v kombinaciji lakiranih ličnic s 30-odstotnim sijajem… Glede kombinacij torej ni strogih pravil, saj se prilagajamo okusu naročnika.


nasveti arhitekta Kaj pa kuhinjski pult? Pult je osnovni del kuhinjske opreme, zato mu je treba nameniti posebno pozornost. Najprej preverimo obliko kuhinje in kadar je ta v obliki L ali U, je dobro, da uporabimo material, ki ga je možno izdelati v enem kosu, brez vidnih stikov, npr. Kerrock. Tak pult je tudi antibakterijski, vzdrževanje je hitro in enostavno, manj pa je odporen na raze in praske. Po drugi strani ima to pozitivno lastnost, da ga je moč obnavljati in lahko kadarkoli dobi nov videz. Zelo uporaben material za pulte je tudi kamen. V naravi najdemo razne granitne opcije, v zadnjem času pa so v trendu tudi umetni kamni. Možno je izbirati različne barvne odtenke, omejitev pa predstavlja dejstvo, da so kamnite plošče na voljo v omejenih dimenzijah in se kaj hitro pojavi dilema, kje naj se pojavijo stiki. Stiki ob koritih niso priporočljivi, prav tako ne sredi delovne površine.

Stenske obloge nad delovnim pultom Keramične ploščice nad delovnim pultom v zadnjem času vztrajno izpodriva kaljeno steklo. To ponuja neskončno možnosti: lahko je le obarvano, lahko pa se na stekleni stenski oblogi pojavijo najrazličnejši motivi. S potiskom na fototapeto, ki je v ozadju stekla, se lahko uporabijo celo taki motivi, ki jih naročnik ustvari sam. Poleg stekla se kot stenska obloga vedno pogosteje uporablja tudi material, iz katerega je pult, ali pa se obloga izdela v kombinaciji lesnih dekorjev, kakršni se pojavljajo na pohištvu. Prednost take stene je tudi, da jo izdela mizar in se zato ni treba predhodno usklajevati s keramičarji glede polaganja ploščic. Zagotovo je tako bolj enostavno in posledično lepše.

Katere barve in barvne kombinacije? Vse več je toplejših odtenkov, zemeljskih barv, barve čokolade, bele kave in barve peska, medtem ko se močne barve se pojavijo bolj izjemoma. Veliko lažje je barvne poudarke dodajati v obliki dodatkov kot so prti, kuhinjske posode ali krpe, kajti če je barva zajeta že v pohištvu, mora biti to odločitev naročnika, ki bo uporabljal kuhinjo. Ta naj bo premišljena in naj upošteva, da gre za barvo, ki nas bo spremljala dolgo časa, zagotovo nekaj let, in da nam mora biti tudi po daljšem času še vedno všeč. Poleg tega je treba upoštevati tudi to, da močne barve psihološko vplivajo na ljudi.

Masivni les za kuhinjo? Masivnega lesa je v kuhinjah malo, razlog za to pa je predvsem zahtevno vzdrževanje in

(ne)higieničnost. Masiven les omogoča, da se v notranjosti razvijajo mikroorganizmi, kar nekatere gospodinje moti, saj želijo v kuhinji, kjer pripravljajo hrano, imeti neoporečno čistočo. Masivno pohištvo se še vedno pogosto pojavlja v jedilnicah in dnevnih sobah. Masivno pohištvo v oljenih izvedbah v prostor prinese tudi poseben vonj lesa, kar nekaterim ustreza, spet drugim manj.

korji so neobčutljivi na vse vplive, ki se pojavijo v kuhinji, in zato priljubljeni pri kupcih. Tudi kadar se kje zasušijo kakšni ostanki, ni težav z naknadnim čiščenjem, kar pa pri furnirju in lakiranih površinah ne drži. Te je treba v primeru vlage ali umazanije čim prej obrisati z nežno krpo. Zasušena in zastarana umazanija na lakiranih in furniranih površinah pušča sledi, zato ti materiali za naše kupce niso prva izbira.

Kakšno kuhinjo si želijo slovenski kupci? Slovenski kupci prisegajo na materiale, ki ne potrebujejo zahtevnega vzdrževanja, ampak so preprosti za čiščenje, saj naši kupci ne želijo biti sužnji čiščenja v lastnem domu. Pri tem že majhne spremembe pomenijo veliko razliko, saj se denimo bel pult obnaša precej drugače kot pult z rahlim vzorčkom. Laminatni lesni de-

Kuhinje Erjavec 21


Radosti bivanja

za telo in duha

Sonce, voda, zrak, … Kdaj ste nazadnje široko razširili roke in z vsako poro svojega telesa vdihnili tople sončne žarke, morda svež jutranji zrak ali pa vonj morja …? Včasih pozabimo, da je narava naš najboljši zdravnik in da so nam zdravila na voljo brezplačno, vsak trenutek dneva, vse dni v letu. Sončna svetloba dokazano preganja depresivna razpoloženja, svež zrak polni

telo s kisikom, voda deluje kot življenjski eliksir. Zakaj torej tako radi pozabimo na vse, kar nam ponuja narava? Morda zato, ker ni vsem dano, da bi živeli blizu gozda, reke ali morja. Pa vendar si vsakdo lahko zagotovi svojo dnevno porcijo narave tako, da si naravne elemente približa s pomočjo bazena, wellnessa, fontane ali zimskega vrta. Foto: arhiv Remax

22


za telo in duha no obdelane trepetlike. Letvice v žarkih segajo iz centra na vse smeri. Izjemna natančnost je bila potrebna, da se vsaka izmed letvic na sedalu ujema z letvico na steni. Poleg savn so v wellnessu uredili še dva bazenčka za knajpanje, ki sta opremljena s sistemom upravljanja na daljavo. Ta lastniku omogoča, da prek spletne aplikacije vklopi polnjenje bazena, preveri temperaturo vode in nadzira stanje vode, ne glede na to, kje v svetu se nahaja. Podobno funkcionalnost si je investitor želel tudi za savne, vendar gre za aplikacijo, ki je pri vodilnih razvijalcih tovrstne programske opreme šele v nastajanju in je tako zahtevna, da je verjetno ne bo na trgu prej kot v nekaj letih.

Lastne inovacije Tudi kombinirana zeliščno-finska savna je inovacija podjetja Remax, saj omogoča dva savnarska režima v eni savni: za finsko savnanje 90 – 100 st. Celzija toplote in zgolj 5 – 15 % relativne zračne vlage; medtem ko je za zeliščno savnanje potrebna nižja temperatura (60 – 65 st. Celzija) in večja zračna vlaga (60 – 70 %). Pri tem je bilo treba namestiti dodaten generator pare, za katerega so mesto vpihovanja našli kar pod stropom. Pod vpihovalec, ki sega skoraj do peči, so namestili dekorativni in hkrati funkcionalni savnarski lonec, ki služi tudi kot lovilec kondenzirane vode, v katerega lahko obiskovalci savne položijo sveža zelišča in s tem okrepijo učinke savnanja. Tako je iz nečesa, kar je bilo v začetku videti kot problem, nastala inovacija in odlična rešitev, ki zdaj predstavlja osrednjo estetsko točko savne.

Wellness nepravilnih oblik Nepravilne oblike, polkrogi, zaobljene stene, vijuge, valovi … to so glavni poudarki wellnessa v zasebni hiši na obrobju Ljubljane. Njegov lastnik, svetovljan, je na svojih poteh po svetu reden obiskovalec wellness centrov, zato je želel v svojem domu ustvariti wellnes, ki bo nekaj posebnega. Za dobavitelje in monterje wellness opreme, podjetje Remax, je bila izdelava takega sprostitvenega centra največji izziv v njihovi 25-letni zgodovini.

»Zasnova wellnessa je sledila polkrožni obliki prostora, ki je zaradi svojih nepravilnih oblik zahteval kar nekaj prilagodljivosti. Značilnost tlorisa so vijuge, tudi dostopi so nepravilnih oblik, enako tudi vse tri savne: kombinirana zeliščno-finska, turška in infra-rdeča,« pove projektant Mitja Gaser iz podjetja Gaser arhitekti. Strop so znižali zaradi lažjega ogrevanja, kot protiutež pa dodali vertikalne obloge, ki prostor naredijo bolj lahkoten. Za vsako izmed sten so morali izdelati od 6 do 7 šablon iz kartona in jih toliko časa preizkušati, dokler niso dosegli popolnega ujemanja. Nato so izdelali trde modele iz OSB plošč, šele nato pa so ustvarili skelet in podkonstrukcijo savn tako, da se prilegajo stenam. Naslednji izziv pri gradnji in montaži polkrožnih savn je bil način pritrjevanja v steno, saj iskali fleksibilne materiale, ki bodo odporni na temperaturna nihanja in vlago. Pri tem so v Remaxu razvili inovativno rešitev in jo več mesecev testirali v lastni savni. V izdelavo je bilo vključenih več strokovnjakov in veliko raziskav in razvoja v laboratorijskih pogojih.

Izjemna natančnost Notranjost savn si je naročnik zamislil v videzu starane smreke, z vidnimi grčami. Gre za furnir, ki je zelo tanek in njegova trdota ni običajna. Čez panele furnirja so namestili letvice termič-

23


Radosti bivanja

za telo in duha

Odprt ali zaprt bazen? Sistem zložljivih zimskih vrtov ZOOMROOM omogoča oboje.

Zimski vrtovi ZOOMROOM

Ko se združita bivanje in narava

Podnebne spremembe prinašajo vedno bolj muhasto in nepredvidljivo vreme. Vse pogosteje nas z naših priljubljenih teras in bazenov preženejo nevihte, veter in nizke temperature. Zato smo pogosto v dilemi – imeti odprto teraso, odprt bazen ali klasičen zimski vrt? Koncept ZOOMROOM omogoča oboje hkrati – ob lepem vremenu odprto teraso ali odprt bazen, v slabem vremenu pa prostor hipoma spremenimo v zaprt zimski vrt. ZOOMROOM je prava rešitev za številne objekte in namene uporabe: bazeni, stanovanjske hiše, gostinske terase, smučarski objekti, hoteli, terme …

Dobro je vedeti Prednosti zložljivih zimskih vrtov ZOOMROOM • inovativna tehnologija teleskopskega odpiranja strehe in sten • kreiranje odprtega/zaprtega prostora po lastnih željah • širok izbor oblik, materialov in barv • alu profili, izolacijsko steklo • brez talnih vodil

24

Bazeni, wellness, terme

Stanovanjske hiše

Zakaj bi se morali odločati med odprtim ali zaprtim bazenom? ZOOMROOM vam omogoča oboje hkrati. Konec poletja ne pomeni nujno tudi konca kopalne sezone. Skozi stekla sončni žarki prav prijetno grejejo in plavalna sezona se zlahka podaljša. Za razliko od polikarbonatnih bazenskih streh vam ZOOMROOM z izolacijskimi stekli in masivno alu konstrukcijo omogoča uporabo bazena skozi vse leto, tudi pozimi. Odpiranje in zapiranje je hitro in enostavno, sistem pa je prijazen do kopalcev, saj niso potrebna talna vodila, ki kazijo zunanjost bazena in predstavljajo potencialno nevarnost za poškodbe.

Marsikdo si ne želi trajno zapreti terase ali svojega najljubšega kotička pred hišo. S pomočjo ZOOMROOM-a lahko ohranite čar zunanjega prostora, hkrati pa si podaljšate sezono v letnih časih, ko vreme ni več tako prijazno. Odprta terasa se v hipu spremeni v zastekljen prostor, ki vas ščiti pred vetrom, dežjem in snegom. Izolacijska stekla omogočajo uporabo tudi v zimskem času. ZOOMROOM je sistem teleskopsko zložljivih zimskih vrtov, pri katerem lahko segmente sten in strehe poljubno odpirate in zapirate glede na vremenske razmere in glede na namen uporabe.


za telo in duha

Ob lepem vremenu segmente zimskega vrta ZOOMROOM odpremo.

Za lastnike lokalov

ZoomRoom za gostinske terase

Se jezite nad slabim vremenom, ko vam dež prežene goste s polno zasedene gostinske terase? Ste naveličani nenehnega pospravljanja, čiščenja in ponovnega pripravljanja miz in pogrinjkov ob vsakokratnem dežju, vetru, nevihti? Ste kdaj izračunali, ob koliko prometa ste lahko zaradi muhastega vremena? Ste v dilemi ali obdržati odprto teraso ali nanjo postaviti klasičen zimski vrt in se odreči čudovitemu odprtemu prostoru, ki privablja toliko gostov v prelepih poletnih dneh? ZOOMROOM vam omogoča neodvisno poslovanje ne glede na vremenske razmere. Odprt

Naj vam slabo vreme ne prežene gostov: ZOOMROOM enostavno zaprete in ustvarite klasičen zimski vrt.

zimski vrt omogoča uživanje na soncu in čistem zraku brez stekla nad glavo – odprta terasa. Ob slabem vremenu ga v nekaj sekundah zaprete in obdržite zadovoljne goste. Popolna transformacija prostora: poleti oziroma ob lepem vremenu odprta terasa, v slabem vremenu in v hladnih letnih časih pa zaprt zimski vrt. Tako preprosto je to.

Sončna gostinska terasa – segmenti zimskega vrta zloženi na stran.

25


Radosti bivanja

design

Rešitve za vaš topel in prijazen dom Družinsko podjetje Kamini Kočevar je ob svoji 35-letnici v Šempetru v Savinjski dolini odprlo popolnoma prenovljen razstavno-prodajni salon. Na več kot 300 kvadratnih metrih si je mogoče ogledati aktualno ponudbo podjetja in izdelke vodilnih evropskih proizvajalcev Ruegg, Piazzetta in MCZ. V sodelovanju s tujimi poslovnimi partnerji je na voljo širok proizvodni program, ki zadovolji tudi najzahtevnejše kupce. Pri Kaminih Kočevar si želijo združiti funkcionalnost in lepoto za čim večje udobje in zadovoljstvo uporabnika. V prenovljenih prostorih so poseben del namenili tudi Ruegg Studiu, kjer je kupcem na ogled najnovejša ponudba kaminov, kaminskih vložkov in kaminske tehnike tega priznanega švicarskega proizvajalca. Kupci imajo možnost preizkusiti in občutiti različne tehnike ogrevanja sodobnih kaminov, saj

je večina izdelkov delujočih. Izbirate lahko med modernimi, tradicionalnimi, minimalističnimi ali rustikalnimi kamini, ki se harmonično vključujejo v prostor ali izstopajo kot velik kontrast. Vabljeni v prenovljen razstavno-prodajni salon podjetja Kamini Kočevar, Juhartova ulica 19, 3111 Šempeter, kjer so vam na voljo vse moRüegg Corporate Identity žnosti: velik izbor najrazličnejših oblik, velikosti, funkcij in tehnik vas bo na koncu pripeljal do vašega, povsem individualno oblikovanega kamina, s katerim boste dali piko na i vašemu domu.

CMYK

rot / rouge

C=0, M=100, Y=100, K=0

PANTONE

rot / rouge

Pantone Red 032

CMYK

schwarz / noir C=0, M=0, Y=0, K=100

CMYK RÜEGG: STUDIO:

schwarz / noir C=0, M=0, Y=0, K=100 grau / gris C=0, M=0, Y=0, K=30

CMYK RÜEGG:

rot / rouge

C=0, M=100, Y=100, K=0

STUDIO:

grau / gris

C=0, M=0, Y=0, K=35

PANTONE RÜEGG: STUDIO:

rot / rouge grau / gris

Pantone Red 032 U 35% von schwarz 35% de noir

26 CMYK Hintergrund: rot C=10, M=100, Y=100, K=0 Arrière plan: rouge C=10, M=100, Y=100, K=0 RÜEGG: weiss / blanc C=0, M=0, Y=0, K=0


design

Estetika svetlobe v sodobni enodružinski hiši

Osvetlitev vašega novega doma naj ne bo prepuščena naključju. Svetloba namreč pomembno vpliva na naše počutje in le kdo se ne bi doma rad počutil kar najbolje? Na obrobju ljubljanske kotline si je mlada družina izbrala idilično lokacijo na kateri so postavili montažno hišo. Njihova želja je bila, da bi bila svetila v hiši postavljena nekoliko drugače od običajnega. Hiša je montažna, zato so seveda izkoristili možnost vgradnih svetilk. Investitorja sta se že v fazi načrtovanja in gradnje oglasila v salonu ES svetila, Estetika svetlobe. Na prvem sestanku sta prinesla s seboj načrte in strokovnjakom iz podjetja ES zaupala osnutek notranje opreme. Na podlagi njunih želja, tehničnih omejitev in pro-

računa, namenjenega osvetlitvi, so pripravili predlog osvetlitve. Predlog so jima predstavili v njihovem salonu, kjer sta večino svetil lahko videla tudi v živo in si tako počasi začela ustvarjati sliko, kako bo osvetljen njun dom. Običajno v tem koraku sledi uskladitev izbora svetil, ki ga svetovalci ES prilagodijo in uskladijo z naročnikom, ta korak pa po potrebi ponovijo, dokler naročnik ni zadovoljen. Oprema v hiši je sodobna, čistih linij, zato so temu podredili tudi izbor svetil, vendar so se odločili za okrogla svetila, kar je tudi trenuten trend, in tako zmehčali vtis hladnih linij. Vsa vgradna svetila so brez vidnih robov, energijsko učinkovita in v bivalnih prostorih tudi z možnostjo regulacije svetilnosti. Popoln kontrast pa sta svetilki nad jedilno mizo – prosojna konstrukcija iz rjaste kovine ne obteži pogleda na pokrajino. Poudarek sta investitorja dala tudi prostoru za sproščanje – savni. Zato so ES-ovi strokovnjaki

za svetlobo tam z optičnimi vlakni ustvarili skoraj čisto pravo zvezdno nebo. Rezultat je sodobno osvetljena hiša, s svetili, prijaznimi za vzdrževanje, in svetlobo, ki pričara vzdušje.

Estetika Svetlobe 27


Radosti bivanja

design

Nagrajena sedežna garnitura Lucas

Oblazinjeno pohištvo Novak

Izbrani za Pohištvo leta 2016 V podjetju Novak, oblazinjeno pohištvo, imajo dolgoletne izkušnje pri izdelavi oblazinjenega pohištva. Svojo veliko priljubljenost na trgu dosegajo predvsem zato, ker znajo prisluhniti željam kupcev, pa tudi zato, ker pozorno spremljajo spremembe v življenjskem slogu in potrebah modernega človeka in temu prilagajajo svoje inovativne izdelke. Redno se odličnim ocenam kupcev pridružujejo še laskave ocene strokovne javnosti, ki izdelke Oblazinjenega pohištva Novak nagrajuje z nagradami kot so Top Ten ali Red dot nagrada za dizajn, pred kratkim pa tudi z nazivom »Pohištvo leta«. Hrbtna stran sedežne garniture Lucas

28

Nagrado »Pohištvo leta 2016« je Društvo oblikovalcev Slovenije podelilo sedežni garnituri

»Kompozicijo odlikujejo prefinjena eleganca, izčiščene oblike, natančna izdelava in odlični materiali, detajl kovinskih vgradnih polic, predvsem pa možnost usmerjenega a kreativnega samooblikovanja naročnika. Prav kombinacija dobrega oblikovanja, ki je ključ do dodane vrednosti izdelka, in tržnega uspeha je prepričala žirijo, da podeli nagrado sedežni garnituri Lucas.« so zapisali v Društvu oblikovalcev Slovenije. Lucas in s tem dalo priznanje oblikovalskemu dosežku bratov Novak, ki vodita družinsko podjetje z več kot 35-letno tradicijo. Gre torej za nagrado slovenskemu znanju, saj je sedežna garnitura Lucas v celoti zasnovana in izdelana na domačih tleh. Njena posebnost je, da ima v hrbtišču naslonov za roke ali za hrbet vgrajene police za odlaganje knjig ali drugih predmetov, ki so nepogrešljivi v dnevni sobi. Lucas ni brez razloga najbolje prodajana sedežna garnitura podjetja Novak, oblazinjeno pohištvo. Oblikovana je tako, da jo sestavlja več med seboj kompatibilnih elementov, ki jih lahko uporabnik poljubno kombinira in s tem ustvari svoj izdelek »po meri«.


design

Razkošje dimenzij sedežne garniture Marcus

Zaobljene linije sedežne garniture Ruben

Lahkotnost ni ravno lastnost, ki bi jo povezovali s sedežno garnituro, saj ta v naših mislih običajno zavzema mesto nečesa velikega in nepremakljivega. Garnitura Rui razbija stereotipe in dokazuje, da je sedežna garnitura lahko tudi lahkotna in elegantna. Vitko podnožje ustvarja vtis, kot da sedežna garnitura lebdi v zraku, a kljub temu nudi vso potrebno stabilnost. Edinstvena oblika in enotno sedišče brez vmesnih delitev odlikujeta sedežno garnituro Ruben. Sestavljena je iz troseda in tabureja. Enostavne zaobljene linije oblazinjenih elementov se ponovijo na stranskih kovinskih nogah. Ruben je primerna izbira pri opremljanju tako malih urbanih stanovanj kot tudi velikih hotelskih lobijev. Sedežna garnitura Lana - za barvite ambiente

Sedežne garniture modernih, vendar večnih oblik V Oblazinjenem pohištvu Novak se zavedajo, da je sedežna garnitura kos pohištva, ki v dom pride za dolgo, zato mora biti oblikovana tako, da nam je všeč še po desetih letih. In ne le to – nuditi nam mora tudi vse udobje, ki si ga v svojem bivališču želimo in zaslužimo. Za ljudi, ki se radi sproščeno »zleknejo« so oblikovali sedežno garnituro Marcus. Marcus ne

Počivalnik Leo - kraljevsko udobje

varčuje z dimenzijami, ampak omogoča popolno razkošje. Do izraza pride še zlasti v večjih ambientih in v zelo zračnih in odprtih dnevnih sobah, kjer se Marcus postavlja v središče dogajanja. Lana je sedežna garnitura po meri barvitih in razigranih ambientov. Kombiniranje več barv v eni sedežni garnituri je novejši trend v oblikovanju oblazinjenega pohištva, kar so s pridom uporabili tudi v Oblazinjenem pohištvu Novak. Lana je všeč vsem, ki prisegajo na živahne barve.

Seveda boste v Oblazinjenem pohištvu Novak lahko dobili tudi oblazinjena ležišča, počivalnike, barske stolčke in tudi njihovega priljubljenega Googyja, s katerim so osvojili prestižno nagrado za dizajn Red Dot. Med počivalniki pa naj posebej izpostavimo tudi kraljevski sedež Leo, ki z dominantnimi zaobljenimi oblikami pritegne pozornost, z udobjem pa navduši vsakogar, ki sede nanj. Vse izdelke lahko preizkusite v salonu oblazinjenega pohištva Novak v Ljubljani, na naslovu V Toplice 7 – Slape pri Ljubljani ali si jih ogledate na spletni strani www.pohistvo-novak.si.

Značilnost garniture Rui je vitko podnožje

29


Radosti bivanja

design

Zaupanje v dediščino, ki prehaja iz generacije v generacijo Komoda Kalota, oblikovanje Redesign

V Pohištvu Bolčič gojijo močan čut za trajnost v lesnoobdelovalni obrti, ki prehaja že skozi tri generacije družine Bolčič. Čeprav spoštujejo tradicionalno strokovno znanje, so inovativno podjetje, usmerjeno v sodobnost. »Vsaka odločitev, ki jo sprejmemo, je prežeta z zdravo logiko in upošteva občutljivost materialov, zahteve obrtnikov, vizije oblikovalcev, funkcionalnost izdelkov in varovanje narave. Pohištvo ustvarjamo trdno prepričani, da je kakovost življenja odvisna tudi od narave predmetov, ki nas obdajajo,« poudarja Loredana Bolčič, direktorica. Medtem ko svet vse bolj tvorijo digitalne oblike, si ljudje prizadevajo za več fizičnih izkušenj in resničnih doživetij v čim bolj naravnem okolju. Tudi v Mizarstvu Bolčič to pozdravljajo, saj negujejo slovensko identiteto, ki je neločljivo povezana z naravo.

Klop in miza Nika, oblikovanje Luka Bassanese

Iz preteklosti za sedanjost

Poezija v lesu

Korenine Mizarstva Bolčič segajo v leto 1934, ko se je vse začelo kot družinsko mizarstvo in vse odtlej so si pridobili bogate izkušnje pri izdelavi zahtevnega lesenega pohištva. Ta dediščina je vir nove kolekcije Mitja (www.mitja. eu). S skupino vrhunskih oblikovalcev Bolčičeve tradicionalne metodologije preoblikujejo v različne kolekcije izbranih izdelkov. Novi izdelki iz linije Mitja s sodobnim izražanjem nadaljujejo mojstrstvo, dostojanstvo in trajnost – sinonime za pohištvo Bolčič.

Kolekcija Mitja je preplet odličnega dizajna in sposobnosti obrti, ki se združujeta v kolekciji dovršenih in inovativnih izdelkov iz masivnega lesa. Delo z lesom je kot delo z naravo. Nenehno nas opominja, naj se ozremo nazaj na njegovo prvobitno obliko in lepoto, ter nas spodbuja, da čas posvetimo prav vsaki podrobnosti. Občutljivost za detajle nas nazadnje pripelje do oblikovanja nečesa, kar je v svoji biti lepo ter odraža ravnovesje materialov, oblike in funkcionalnosti. Poleg tega prepoznaven Bolčičev oblikovalski jezik v uporabniku izdelka sproža čustven odziv prek oblik, ki pozivajo k raziskovanju z otipom.

Naravni materiali

Posoda Hegne, oblikovanje Kristine Bjaadal

30

Z izdelki iz nove linije v Pohištvu Bolčič izkoriščajo naravno lepoto organskih in priznanih materialov, s katerimi krepijo trajnost in funkcionalnost izdelka. Preudarno uporabljajo lesne vire iz gozdov, s katerimi se trajnostno


design

Mizice Baobab, oblikovanje Redesign

Miza in stol Coco, oblikovanje designschneider

Miza in stol Tangenta, oblikovanje Redesign

gospodari. Pri oblikovanju les kombinirajo z drugimi naravnimi in ekspresivnimi materiali kot so usnje, marmor, volna in baker. Tako ustvarjajo značilno estetiko izdelkov, v katerih se spajajo skulpturna oblika in ročno obdelani materiali, ki se dostojanstveno starajo.

Strokovno znanje Pohištvo Bolčič pooseblja obrt, ki presega zgolj površinsko obdelavo, saj izraža široko paleto znanja, pridobljenega v več kot 80 letih stalne in predane obdelave lesa. Poleg sušenja, razvrščanja lesa, izbire glede na vrsto in strukturo ter obdelave lesa se obrtniki podjetja, ki so predani raziskavam, posvečajo izjemno natančnim podrobnostim pri ročni izdelavi pohištva. Naklonjeni so tudi uporabi napredne CNC-strojne obdelave, ki velja za posebno vrsto sodobne obrti.

Funkcionalnost, združena z obliko Če je le mogoče, si v Pohištvu Bolčič prizadevajo nadgraditi koncept vsakdanjega pohištva »sestavi si sam« v bolj dovršen koncept, ki je primeren za pohištvo višjega cenovnega razreda. Oblikovalci na podlagi Bolčičevega znanja o tradicionalnem mizarstvu ustvarjajo nekatere dele pohištva za samomontažo, katerih oblika ostane nedotaknjena celo po izdelavi. Tako je naše obrtno mojstrstvo povsem pri roki tako rekoč vsakomur.

Poličnik Kalota, oblikovanje Redesign

Rešitve po meri Čeprav bi lahko razširili svojo proizvodnjo, v Pohištvu Bolčič še vedno zastopajo koncept pohištva po meri. Zavedajo se, da je vsak izdelek zgodba zase, saj se lahko le tako najbolje ujema z notranjostjo vašega prostora. Skrbijo, da izdelek ohrani svojo celovitost, obenem pa razvijajo dragocene rešitve, ki izpolnjujejo vaše osebne potrebe.

31


Radosti bivanja

design

Stopnice Jezeršek

Še hitreje, še natančneje in še bolj domiselno Šest metrov dolžine, 160 centimetrov širine in 120 centimetrov višine – to so dimenzije, ki jih lahko po novem obdelujejo v Mizarstvu Jezeršek z novim, petosnim numerično krmiljenim obdelovalnim strojem. Preprosteje povedano: novi CNC stroj jim omogoča bistveno večjo hitrost izdelave zlasti večjih, skulpturalnih lesenih stopnic. S tem dosegajo še večjo natančnost pri izdelavi in s tem svoje izdelke znova postavljajo v kategorijo vrhunskih, butično izdelanih lesenih stopnic.

32

Dobra strojna opremljenost z najnovejšimi računalniško krmiljenimi stroji za Mizarstvo Jezeršek pomeni predvsem izjemno natančnost izdelave, saj je marsikatero opravilo, ki ga je bilo v preteklosti potrebno opraviti ročno, zdaj prevzel obdelovalni stroj, ki ima kar 32 orodij in s tem tudi neštete možnosti obdelave. To v praksi pomeni, da na trgu z lahkoto prevzamejo tudi naročila za najbolj zahtevne naročnike, kot je na primer izdelava stopnic ogromnih dimenzij za londonsko stanovanje enega najbolj znanih avstrijskih osebnosti, nepremičninskega mogotca. Preden so stopnice odpotovale v zasebne prostore njegovega stanovanja v Londonu, so jih postavili v proizvodni dvorani Mizarstva Jezeršek v Poljanski dolini. Stopnice so jim zaradi velikih dimenzij predstavljale izziv v izvedbenem smislu, zaradi vpetosti v samo dveh točkah pa so skupaj z oblikovalci stopnic pri Jezerškovih reševali tudi problem statike. Celo mednarodno uveljavljeni avtorji dizajna teh stopnic so strokovnjakom Mizarstva Jezeršek izrekli po-

sebno priznanje glede inovativnega razmišljanja in domiselne končne rešitve.

»Čeprav je res, da je moderen CNC stroj pomembno izboljšal našo ponudbo, je glavna konkurenčna prednost Mizarstva Jezeršek še vedno bogato znanje, ki smo si ga nabrali v dolgih letih obstoja našega podjetja,« je povedal Nejc Jezeršek, ki vodi družinsko podjetje kot prvi med enakimi in z ramo ob rami še z dvema bratoma, Janezom in Boštjanom. Pa vendar v Mizarstvu Jezeršek ne delajo samo zahtevnih projektov, ampak so dostopni in cenovno konkurenčni tudi pri povsem vsakdanjih naročilih. Prav zaradi njihove preprostosti in posluha za potrebe kogarkoli, ki jih obišče, jih tako pogosto srečamo v mnogih, čisto običajnih slovenskih domovih.


design

Polkrožno zavite stopnice z mogočnim osrednjim monolitnim stebrom lebdijo v zraku in so vpete v podlago in v strop le v dveh točkah. Ograja ob stopnicah je ukrivljena in iz polnega lesa. Monumentalna stvaritev je zahtevala predano delo najboljših Jezerškovih mizarskih mojstrov. Foto: Studio Demšar Design

Skulpturalne stopnice v Londonu Stopnice, ki so jih dizajnirali avstrijski arhitekti, so izdelane iz oljenega hrasta s podkonstrukcijo iz bukovine. Ob tem Jezeršek ponosno poudari, da so pri izdelavi uporabili 12 kubičnih metrov bukovine iz gozdov Poljanske doline.

»V Mizarstvu Jezeršek skrbimo za to, da v največji možni meri uporabljamo domače surovine, torej les iz slovenskih gozdov.«

Povprašajte jih za 3D skener prostora Pri montaži lesenih stopnic so si pri Mizarstvu Jezeršek v skoraj 40 letih delovanja nabrali neverjetno zakladnico izkušenj, kar jih je vodilo k uporabi enega izmed prvih 3D skenerjev prostora v tem delu Evrope. Še preden je bil skener Leica 3D Disto v prodaji, so prototip zanj prvi uporabljali pri Mizarstvu Jezeršek v Sloveniji. Gre za napravo, ki »prebere« vse ploskve v prostoru in s tem natančno opredeli okolje, v katerem bodo postavljene lesene stopnice. Naprava izdelovalcem stopnic posreduje vse podatke za natančno izdelavo in preprosto montažo stopnic, tako da te v celoti ustrezajo specifikam določenega prostora. 3D skener hkrati lastnikom objektov zelo natančno razkrije morebitne napake, neravnine, nedoslednosti ali druge pomanjkljivosti v gradnji, kar je še posebej pomembno pri zaobljenih površinah, elipsah ali ploskovno ukrivljenih stenah.

33


Radosti bivanja

novice & zanimivosti

Skandinavski stil ležišč v Spalnem centru Maremico Estetska obogatitev vsakdana, preproste oblike, minimalizem in dostopnost so glavna načela skandinavskega oblikovanja, ki smo jih v Spalnem centru Maremico združili z barvitostjo ter funkcionalnostjo. Z željo po uporabnosti in odličnem spanju, smo v Spalnem centru Maremico razvili dodaten sloj udobja: Skandinavski toper. Pritrjen 6 cm visok nadvložek, izdelan posebej za postelje BoxSpring, zagotavlja enostavno postiljanje in miren spanec vse do jutra. Preizkusite Skandinavski toper v Spalnem centru Maremico na Šlandrovi 4 v Ljubljani.

Triatlonski trening kar doma? Zakaj pa ne! Plavalni bazen Endlesspools je idealna rešitev za ljudi, ki želijo aktivno plavati, a na voljo nimajo veliko prostora. Za bazen z vodnim tokom, v katerem kondicijo nabirajo tudi triatlonci, je potrebnih samo dobrih osem kvadratnih metrov! Odlikujejo jih preprosta sestava, ekonomičnost in enostavno vzdrževanje, zaradi manjše površine pa porabijo manj energije kot tradicionalni bazeni. Gre za popoln sistem s filtrirnim sistemom, ki se nahaja na sprednji strani bazena, vključuje pa tudi električni grelec in plavalno napravo. Poleg standardne oblike je opaž in stene mogoče naročiti po vaših željah! V kombinaciji s plavalnim tokom Fastlane je bazen idealen tudi za krepitev mišic in sklepov.

Plavalni bazeni Endlesspools

o nov

Alarmni sistemi serije Power NEO V letu 2015 je podjetje Mobicom slovenskemu trgu prvič predstavilo popolnoma novo serijo alarmnih sistemov- serijo Power Neo. Nova serija varnostnih sistemov proizvajalca DSC je sedaj dobavljiva tudi v Sloveniji. Kombinacija modularne fleksibilnosti žičnega sistema in široka paleta brezžičnih elementov na novo definira varnostne sisteme. Rezultat je najbolj celovit hibridni sistem, ki je trenutno na voljo. To popolnoma novo in izjemno prilagodljivo platformo dopolnjuje vrhunska zmogljivost PowerG – vodilne brezžične tehnologije v varnostnih sistemih. Za več informacij obiščite podjetje Mobicom v Trzinu ali jim pošljite vaše povpraševanje na elektronski naslov info@mobicom.si. Nova serija alarmnih sistemov proizvajalca DSC: Power Neo

34


novice & zanimivosti

Najboljše za vaše telo! Podjetje Remax d. o. o. skupaj s podjetjem Physiotherm skrbi, da vaše telo dobi najboljše, kar si zasluži. Physiotherm namreč uporablja inovativne pristope k infrardeči tehnologiji. Najpomembnejša sestavna dela nizkotemperaturne IR kabine sta keramični grelec napolnjen z lavinim peskom in nizkotemperaturna infrardeča tehnologija. Infrardeče kabine delujejo v termonevtralni coni (27-37 °C), sicer pa se lahko višina temperature prilagodi glede na želje in potrebe. Petina energije infrardečih žarkov, ki jih oddajajo infrardeči grelci v savni, se porabi za gretje zraka, preostalo pa se pretvori v energijo, ki prodre v naše telo. Izločanje strupov v infrardeči savni je glede na čas, ki ga preživimo v kabini, večje kot v klasičnih savnah.

Pirnar ima po 48 letih nov dom Na Bravničarjevi 20 v Ljubljani je zrasla nova poslovna stavba, ki vzbuja pozornost mimoidočih. Elegantna bela stavba z močno poudarjeno horizontalno linijo je novi dom podjetja Pirnar. Njihovi vhodi, ki se izjemno uspešno prodajajo po vsem svetu, so v tej stavbi razstavljeni v velikem pritličnem salonu, ki je pravo malo mesto. Na njegovih ulicah je ves čas na ogled jagodni izbor 50 do 60 najlepših in najbolj prodajanih modelov. Paša za oči, ki je ne sme spregledati nihče, ki gradi ali lepša dom. Kljub množici modelov, ki po lepoti prekašajo en drugega, izbor pravega vhoda ni stresna izkušnja. Zato skrbi ekipa usposobljenih svetovalcev, ki vam bodo že z nekaj vprašanji znali najti idealen vhod za vaš dom. Oglasite se na Bravničarjevi 20 v Ljubljani, na dobri kavi, kjer boste lahko v živo otipali najnovejše lepotce med Pirnarjevimi vhodi.

V novi poslovni stavbi podjetja Pirnar na Bravničarjevi 20 si lahko ogledate več kot 50 modelov Pirnarjevih najbolje prodajanih vhodov.

Novi modeli protivlomnih vrat VAL za varen in miren dom Razvojni inženirji so zasnovali novo serijo protivlomnih vrat za stanovanja, ki jih odlikuje visoka stopnja varnosti, vrhunska štiri-slojna zvočna izolacija, eleganten videz in najsodobnejša celovita oprema (kakovostno okovje, varnostna ključavnica s 5 ključi, digitalno kukalo, antibakterijska kljuka, …). V vrata so vstavljeni najsodobnejši izolacijski materiali in tesnila, ki zagotavljajo odlično zvočno in toplotno izolacijo ter boljšo požarno odpornost. Novi modeli vrat zagotavljajo še več miru pred motečimi zvoki s hodnika in več občutka zasebnosti in varnosti v lastnem stanovanju. V promocijskem obdobju so vrata VAL na voljo ugodneje, o akcijskih ugodnostih se lahko pozanimate na spletni strani www.VrataVAL.si.

35


Radosti bivanja

vila bravum doma in po svetu

Kje vse lahko srečate člane skupine Vila Bravum Pri Jezeršku izdelali odmeven projekt Nike Zupanc Uveljavljena industrijska oblikovalka Nika Zupanc je bila ena izmed 17 umetnic, ki jih je priznana kozmetična hiša povabila k sodelovanju pri promociji njihove nove dišave. Navdahnjena z esejem Virginie Woolf Lastna soba, je Zupančeva oblikovala skulpturalno »sobo«, kamor lahko pobegne mlada ženska in kjer si lahko vzame čas za pogled vase. Sredi sobe dominira luč Lolita, po kateri je oblikovalka postala svetovno prepoznavna. Posebej za ta namen je Nika Zupanc oblikovala tudi stol z rožnato pentljo, ki ponazarja lahkotnost in hkrati težnjo k popolnosti. Soba, ki jo na sprednji strani zastirajo bledo rožnate zavese, stoji na elegantnih tankih nogah, zaradi česar se zdi, kot da lebdi v zraku. Stene sobe so prosojne, ustvarjene iz znamenitega vzorca omenjene blagovne znamke, le da je ta tokrat izdelana iz lesa. Konstrukcijsko in obrtniško izjemno zahteven izdelek, ki vključuje veliko okroglin, obenem pa omogoča razstavljivost in ponovno sestavljivost, je terjal zanesljivega izvajalca, ki bo sposoben zelo zanimivo idejo prenesti v resničnost. Nika Zupanc je kompetentnega sogovornika za to nalogo našla v strokovnjakih podjetja Mizarstvo Jezeršek.

»Opravka smo imeli z velikim merilom, tako rekoč z arhitekturo, ki je poleg vsebinske ideje in estetskega učinka morala delovati tudi povsem funkcionalno in inovativno v smislu modularne in varne konstrukcije, ki zagotavlja večkratno montažo in čim bolj preprost prenos celotne inštalacije. V podjetju Jezeršek sem kot nosilka projekta našla zanesljivost, zaupanje, doslednost in inovativnost, ki so spremljali izdelavo tega izvedbeno izjemno zahtevnega projekta. Po mojih izkušnjah sodeč Jezerškov tim sestavljajo predani, profesionalni strokovnjaki, ki so jim izvedbeni problemi v izziv in veselje in ki se ne bojijo še tako zahtevnih projektov,« je povedala Nika Zupanc. Njena inštalacija je skupaj s celotno razstavo še vedno na turneji po svetu. Nazadnje je bila predstavljena na Kitajskem.

Foto: Saša Hess

36


vila bravum doma in po svetu Stopnice Jezeršek po svetu Unikatne izdelke Mizarstva Jezeršek najdete po vsej Evropi, od skrajnega jugozahoda do eksotičnega ruskega vzhoda. Med najbolj nenavadne naročnike lesenih stopnic štejejo ruskega patriarha, za katerega so izdelali stopnice, ki krasijo njegovo letno rezidenco ali dačo na ruskem podeželju v bližini Moskve. Tudi srbski patriarh se na Dedinju v svoji rezidenci iz nadstropja v nadstropje sprehaja po stopnicah, izdelanih v Poljanski dolini. Pri Mizarstvu Jezeršek imajo znanje za izdelavo tako tradicionalnih oblik, kot jih denimo najdemo v sakralnih objektih, pa do najmodernejših dizajnov, kakršne si želijo stanovalci najprestižnejših stanovanj kot je na primer stanovanje v Tour Odeon v Monacu, ki velja za najdražje stanovanje na svetu. Tudi tam so mojstri Mizarstva Jezeršek s svojimi lesenimi stopnicami pustili velik pečat. Vir: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2729501/ Inside-worlds-expensive-apartment-Penthouse-Monacosnew-Odeon-Tower-complete-water-slide-privatechauffeur-caterer-set-potential-owner-240MILLION.html

Carska palača Konstantinovski, Sankt Peterburg, Rusija Protokolarni objekt ruskega predsednika ima zanimivo zgodovino. Zgrajen je bil v času vladavine Petra Velikega v začetku 18. stoletja, v obdobju Sovjetske zveze pa je bil skoraj povsem uničen. Palača Konstantinovski, ki jo je sam Peter Veliki imenoval »prvi ruski Versaille«, je bila doslej kar nekajkrat zapuščena in pozabljena. Potem ko so jo po smrti njenega ustanovitelja leta 1725 izpraznili, je ponovno vzcvetela v 19. stoletju kot rezidenca sina Nikolaja I. Konstantina, po katerem se tudi imenuje. V njej so bivali sorodniki ruskih princev vse do oktobrske revolucije leta 1917. Nato je sledilo obdobje zmede, v katerem so dvorec uporabljali v različne namene. Med drugim je bil dom za zapuščene otroke in vojaška šola. Med drugo svetovno vojno je bil požgan in bombardiran, po vojni so ga obnovili ter v njem namestili šolo, ki je delovala vse do razpada nekdanje SZ, leta 1991, ko je dvorec zopet utonil v pozabo. Ob 300-letnici Sankt Peterburga so ga znova obnovili in v njem uredili center za mednarodne konference, paviljon za ugledne goste, heliodrom ter predsedniške apartmaje. V času prenove bi med več kot 4.000 delavci, ki so več kot eno leto v treh izmenah prenavljali dvorec, lahko srečali tudi mojstre podjetja Lesko iz Žirov. Danes pa tam lahko občudujete le še njihova okna vrhunske kakovosti. Če je dobro za Putina, …

Vprašajte strokovnjaka Skupina Vila Bravum združuje podjetja, ki so vodilna na svojem področju. Naši strokovnjaki so vam na voljo za najrazličnejša vprašanja.

Skupina Vila Bravum, Ljubljanska cesta 12 B, 1236 Trzin, info@vilabravum.si, www.vilabravum.si

37


Radosti bivanja

vila bravum doma in po svetu Vila Rastorguyjevo, Moskva Nedaleč od Moskve si je ruski par s šolarko in odraslim sinom želel urediti družinsko domovanje, ki bi omogočalo stik z naravo, hkrati pa bi bilo še vedno blizu središča ruske prestolnice. Na veliki ravninski parceli, porasli z borovci in brezami, so si zamislili enonadstropno stanovanjsko hišo iz treh kubusov, od katerih sta dva bivalna, eden pa je namenjen garaži. Posebna zahteva naročnikov je bila, da na parceli ohranijo vsa drevesa nedotaknjena. V sodelovanju z arhitekturnim birojem Gikalo Kuptsov so v podjetju Lesko s svojimi okni v alu-les izvedbi povsem sledili visoko postavljenemu cilju naročnika: bivanju v sožitju z naravo. Hiša je izjemno svetla, saj se okna različnih dimenzij smiselno vključujejo v prostore, navzven pa hiši dajejo razgibanost in skladnost. Za Vilo Rastorguyjevo so značilna velika panoramska okna nadstandardnih dimenzij. Tako denimo celotno steno spalnice staršev v prvem nadstropju nadomešča steklena stena, ki omogoča pogled naravnost med drevesne krošnje. Tudi v pritličju velike steklene površine ustvarjajo vtis, kot da se dnevno bivanje odvija zunaj, saj je z velikimi panoramskimi stenami zabrisan prehod med dnevnim prostorom in veliko zunanjo teraso, ki ima urejeno odprtino, da iz nje raste drevo. Foto: Ilya Ivanov, Gikalo Kuptsov Architects

Za vstop v hotelsko sobo zadostuje že poteg s prstom Po zadnjih podatkih se je turistični obisk v Sloveniji v letu 2015 povečal za 11 odstotkov, kar pomeni za ponudnike turističnih storitev lepo priložnost, hkrati pa tudi vedno novo dokazovanje in rivalstvo med tekmeci. Tudi za hotelirje velja, da se sprašujejo, kako se ločiti od drugih in kaj je tisto »nekaj več«, kar še lahko ponudijo svojim gostom. Že kar nekaj slovenskih mestnih hotelov je odgovore med drugim poiskalo pri biometriji in vrata hotelskih sob opremilo s čitalniki prstnih odtisov. Zadnji tak je hotel v Slovenj Gradcu. Biometrične čitalnike prstnih odtisov so pri ekeyju povezali z rezervacijskim sistemom in s tem gostom omogočili, da ob ponovnem obisku ne potrebujejo asistence hotelskih uslužbencev. Kako deluje sistem? Ob prvem obisku gost prejme RFID obesek, na katerem so shranjeni njegovi osebni podatki. Receptor gostu v času bivanja omogoči vstop v sobo, pri čemer se vrata sobe odprejo tako, da se gost najprej identificira z RFID obeskom in nato svojo istovetnost potrdi še s prstnim odtisom. Rezervacijski sistem shrani imena gostov, gost pa ob naslednjem obisku samodejno odpre vrata z obeskom in prstnim odtisom ter pri tem ne potrebuje več asistence hotelskega osebja. To pomeni, da lahko gost svoje bivanje v hotelu rezervira in plača preko spleta, hkrati z rezervacijo pa mu rezervacijski sistem dodeli tudi »njegovo« sobo in njegov »ključ«. Seveda gre za prst, torej ključ, ki ga gost vedno nosi s seboj.

»Resnično sem presenečen in navdušen nad sistemom, ki sem ga srečal tu. Ponuja mi več zasebnosti in udobja, pa tudi boljši občutek, da je moja prtljaga v sobi veliko bolj varna, kot če bi bila zaklenjena le s ključem,« je povedal Thomas Buchholz iz Avstrije.

Za sodelovanje s podjetjem ekey so se lastniki odločili zato, ker so želeli doseči čim višjo stopnjo varovanja premoženja, gostom pa omogočiti čim višjo stopnjo zasebnosti. Pravijo, da so njihovi gostje naravnost navdušeni nad odpiranjem sob s prstnim odtisom, saj jim je všeč, da jim težki hotelski ključi ne delajo preglavic, hkrati pa imajo občutek večje varnosti.

38

»Občutek, ko namesto na recepcijo kar takoj odideš v svojo sobo, je res nekaj posebnega. Kot bi prišel na svoj vikend,« je udobje uporabe biometričnega odpiranja hotelske sobe opisal eden izmed gostov.


vila bravum doma in po svetu

Steklena skulptura Ugrabljena Evropa, Ljubljana Motiv o Evropi izvira iz antične Grčije. Vrhovni bog Zevs se je zaljubil v lepo Evropo, hči feničanskega kralja. V svoj objem jo je zvabil tako, da se je spremenil v bika z zlatimi rogovi, dekle pa je skočilo nanj in izginila sta v morskih valovih. V spomin na Evropo, ki je prišla iz daljne Fenicije in odšla v neznani svet, so po njej poimenovali enega od štirih delov antičnega sveta. V Ljubljani lahko skulpturo s tem motivom občudujete na dveh mestih; pred palačo Univerze in pred Kristalno palačo v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Avtor skulpture, akademski kipar Mik Simčič, se ni želel ukvarjati z izvedbo in morebitnimi tehničnimi zapleti, zato je za izvedbenega partnerja izbral podjetje Steklar Omahen.

»Pokazali so veliko pripravljenost za iskanje izvirnih tehničnih rešitev pri izvedbi, zahtevne montaže so se lotili z izjemno natančnostjo, se usklajevali z drugimi in pokazali veliko pripravljenosti za sodelovanje,« je povedal Simčič. Rüegg Corporate Identity

Skulpturo sestavlja deset steklenih lamel, na katerih stoji težak bronast kip bika in deklice. Lamele, od katerih vsaka tehta okoli 250 kilogramov, segajo 460 centimetrov v višino, sestavljene pa so iz trojnega kaljenega float stekla. Stekleni del ponazarja valove, v katerih je izginila Evropa, in s svojo krhkostjo predstavlja kontrast robustnemu kamnitemu podstavku in mogočnemu bronastemu kipu.

RUEGG STUDIO tudi v Sloveniji Podjetje Kamini Kočevar odpira prvo franšizo švicarskega podjetja RUEGG v Sloveniji in se s tem pridružuje družini več kot stotih ekskluzivnih Ruegg studijev po Evropi. Glavni razlog pri odločitvi za franšizni sistem je razvoj trga v zadnjih nekaj letih. Ta ponuja vedno večje število različnih kaminov na tržišču, vendar jih je žal veliko tudi slabe kakovosti. Dobre ideje se napačno kopirajo in se ponujajo na trgu po cenah, ki ustrezajo njihovi slabi kakovosti. Podjetje Ruegg, ki je prvo izdelalo kurišče z steklenimi vratci, pa je od nekdaj sinonim za kreativnost, strast in spoštovanje. To se odraža v visoko kakovostnih kuriščih, ki jih kot vodilni na svojem področju ne želijo prodajati s samo-

voljno distribucijo po trgu, ampak želijo izdelke predstaviti kupcem s strokovnim in osebnim pristopom, ki upošteva njihove želje ter išče ustrezne individualne možnosti pri vgradnji kamina. V podjetju Ruegg so se zavestno odločili in se osredotočili na oseben odnos pri predstavitvi njihovih izdelkov. Ta vrednota je že od nekdaj blizu tudi podjetju Kamini Kočevar, ki so njihov dolgoletni partner. Ruegg Studio lahko obiščete v okviru salona Kamini Kočevar, največjega salona kaminov in kaminske tehnike, v Šempetru v Savinjski dolini, Juhartova ulica 19.

CMYK

rot / rouge

C=0, M=100, Y=100, K=0

PANTONE

rot / rouge

Pantone Red 032

CMYK

schwarz / noir C=0, M=0, Y=0, K=100

CMYK RÜEGG: STUDIO:

schwarz / noir C=0, M=0, Y=0, K=100 grau / gris C=0, M=0, Y=0, K=30

CMYK RÜEGG:

rot / rouge

C=0, M=100, Y=100, K=0

STUDIO:

grau / gris

C=0, M=0, Y=0, K=35

PANTONE RÜEGG: STUDIO:

rot / rouge grau / gris

Pantone Red 032 U 35% von schwarz 35% de noir

CMYK Hintergrund: rot C=10, M=100, Y=100, K=0 Arrière plan: rouge C=10, M=100, Y=100, K=0 RÜEGG: weiss / blanc C=0, M=0, Y=0, K=0 STUDIO: grau / gris C=0, M=0, Y=0, K=35

Farbe Pylon / rote Wand Studio Enseigne totem rouge / mur rouge Studio

RAL 3013 Tomatenrot RAL 3013 rouge tomate

Schrift / Typographie TradeGothic LT Bold / TradeGothic LT Light

CMYK schwarz / noir

C=0, M=0, Y=0, K=100

Obiščite njihovo prenovljeno spletno stran www.kamini.si ali jih poiščite na FB Kamini Kočevar.

Personalizirana ležišča Leticia in Lectus osvajajo tuje trge Podjetje Maremico predstavlja v svetu enega vodilnih proizvajalcev ležišč. Zadnja leta so s svojo predstavitvijo na sejmih v Kölnu in Bruslju poželi veliko zanimanja, predvsem na račun personaliziranega načina izdelave ležišč. To vsekakor predstavlja nov mejnik v spalni industriji. Trenutno osvajajo ljubitelje zdravega spanja tudi na Nizozemskem, v Belgiji in Nemčiji.

39


Radosti bivanja

vila bravum doma in po svetu

ekey v prvem pasivnem večstanovanjskem objektu v Sloveniji

Nedaleč od središča slovenske prestolnice je zrasla Eko Srebrna hiša, prvi pasivni večstanovanjski objekt, ki za svoje delovanje porablja minimalno količino energije. Spada v energijski razred A, izkorišča lastne obnovljive vire energije in s tem, ko porablja le tretjino toliko energije kot primerljivi objekti, postavlja nove standarde za večstanovanjske zgradbe. Standardov pa ne postavlja le na področju energijske učinkovitosti, pač pa tudi na področju kakovosti bivanja, saj v vseh svojih 128 nadstandardnih stanovanjih uporablja sodobne tehnologije in poenostavlja upravljanje posamezne bivalne enote. Biometrično odpiranje vrat s čitalnikom za prepoznavanje prstnih odtisov je pomemben element za udobje bivanja v enem najsodobnejših večstanovanjskih objektov pri nas. Poleg življenja brez ključev bodo stanovalci svoje domovanje prezračevali z rekuperacijo in ga dodatno dohlajevali, vsako stanovanje ima avtonomen sistem avtomatiziranega krmiljenja oziroma pametne inštalacije, delovanje naprav pa lahko stanovalci spremljajo (in spreminjajo) na daljavo oziroma preko mobilnih telefonov. Kakovost bivanja dopolnjuje še odlična lega z odličnim dostopom do centra mesta in do obvoznice, pa tudi prelep razgled na Ljubljanski grad, Kamniško-savinjske Alpe, Julijce in Škofjeloško hribovje.

Red dot design Museum, Essen, Nemčija Muzej dizajna Red dot v Essnu je bržkone eden največjih, pa tudi najbolj neobičajnih muzejev sodobnega oblikovanja. Na več kot 4.000 kvadratnih metrih se nahaja razstava okoli 2.000 izdelkov z vsega sveta. Lahko bi rekli, da gre za živo prestavitev »kdo je kdo« v sodobnem industrijskem oblikovanju. Vsi razstavljeni izdelki so dobitniki »rdeče pike«, nagrade, ki je v svetu oblikovanja primerljiva z oskarji iz filmskega sveta. Med razstavljenimi izdelki lahko v muzeju v Essnu vidite tudi Googyja, oblazinjenega gugalnega konjička, ki ga izdelujejo v Oblazinjenem pohištvu Novak. Googyja je dizajnirala oblikovalka Nina Mihovec-Wilsonic design.

Fontana ​Nova Gorica, Slovenija ​Pred časom so se v Novi Gorici posvetili ureditvi osrednjega Bevkovega trga, da bi svojim prebivalcem ponudili lepši in prijaznejši prostor za druženje, igro otrok, dogodke ipd. Tako so želeli prebivalcem ​in obiskovalcem Nove Gorice omogočiti kakovostnejše in lepše preživljanje prostega časa. Na Bevkovem trgu je tako med drugim zrastla tudi fontana, ki jo je izvedlo podjetje Remax d. o. o.. Fontana na trg prinaša pomirjujoč zvok vode in navdušuje otroke na sosednjem novem otroškem igrišču. Takšna kombinacija pri nas ni ravno pogosta, kljub temu pa so jo otroci lepo sprejeli in v sicer redkih vročih poletnih dneh izkoristili fontano za osvežitev. Če vas pot pelje skozi Novo Gorico ali če iščete ideje za naslednji izlet, se ustavite na Bevkovem trgu v Novi Gorici in si privoščite kavico ob Remax-ovi fontani.

40


vila bravum doma in po svetu

Wellness hotela Golte, Slovenija V Wellnessu hotela Golte vas čaka svet nežnih vodnih kapljic, aromatičnih vonjev narave in razvajanj za telo in dušo. Privoščite si popolno sprostitev, združite lepoto in zdravje ter poživite svojo življenjsko energijo v wellnesu, ki so ga opremili v podjetju Remax. Izberite svoj kotiček sprostitve: vročo finsko, parno turško, prijetno infrardečo ali aromatično zeliščno savno, pogreznite se v bazen za knajpanje s toplo in hladno vodo, se podajte v zunanji ali notranji masažni bazen ali pa se predajte tušem doživetij, ki pričarajo različne naravne pojave in vključujejo tudi aromaterpijo. (www.golte.si)

Flachau, Avstrija Avstrijski Flachau že vrsto let gosti tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju. V soju žarometov je bilo tokratno tekmo prvič mogoče spremljati iz zimskega vrta ZOOMROOM, ki stoji v izteku te znamenite proge. Kar 450 kvadratnih metrov steklenih površin ponuja prelep pogled na zasneženo progo iz vsakega kotička. Lastnik restavracije »Zum Zottl«, Reinhard Hofmann, je z investicijo v fleksibilni zimski vrt ZOOMROOM več kot zadovoljen, saj jim omogoča podvojitev prometa na obstoječi površini. Pred tem so lahko postregli goste na zunanji terasi le ob lepem vremenu. Ker se terasi, ki je nadvse privlačna ob sončnem vremenu, niso hoteli odreči, so se odločili za ZOOMROOM. Tako lahko gostje še vedno uživajo na svežem zraku in lovijo sončne žarke, ob slabem vremenu pa sistem zaprejo in obiskovalcem ponudijo zastekljen ambient.

»Poleg tega smo lahko razširili ponudbo še na après-ski,« dodaja Hofmann. »Pa še spremljanje tekem za svetovni pokal je dobilo nove dimenzije – dnevne tekme spremljamo pri odprtem ZOOMROOM-u na terasi, nočni slalom pa v prijetno toplem zimskem vrtu.«

Pogled na znamenito progo.

41


Radosti bivanja

za projektante

Brezskrbno življenje brez ključev Se še spomnite, ko ste nosili ključ domačega stanovanja privezan na vrvici in obešen okoli vratu? Tega je res že zelo dolgo. Že trinajsto leto velja: »Vaš prst, vaš ključ«. Ker smo nekateri nagnjeni k pozabljanju ali pa preprosto posvečamo več pozornosti prijetnejšim mislim in opravilom, je prav, da nepotrebna opravila opustimo. Brezskrbnost in življenje brez ključa v Sloveniji uživa že več kot 97.400 zadovoljnih uporabnikov ekey biometričnih sistemov, ki poleg branja prstnih odtisov združujejo še vrsto drugih funkcij. Vse imajo isti imenovalec: omogočajo življenje brez ključa! V podjetje ekey biometrični sistemi je biometrija leta 2003 prišla skozi »stranska vrata«. Soprogi lastnika podjetja je začela presedati misel na to, da bosta njuna šoloobvezna otroka pozabljala odklenjena vhodna vrata ali izgubljala ključe. Zato je svojemu soprogu dala »domačo nalogo«, naj poišče ustrezno rešitev. Naključje je hotelo, da se je ravno v tem času na trgu pojavilo podjetje ekey iz avstrijskega Linza. Odločil se je, da preizkusi njihovo rešitev. Zaradi izjemno zanesljivega delovanja je v izdelku

42

prepoznal poslovno priložnost in začel s trženjem na slovenskem in nekdanjih jugoslovanskih trgih. Danes, trinajst let kasneje, je ekey eden izmed vodilnih ponudnikov biometričnih rešitev na omenjenih trgih. Čeprav smo slovenski uporabniki do novosti dokaj nezaupljivi in jih sprejemamo šele po tehtnem premisleku in preverjanjih, pa so se biometrični izdelki uveljavili relativno hitro. Slovenija je med evropskimi državami na zavidljivem drugem mestu po prodaji biometričnih

izdelkov na prebivalca. Slovence prekašajo le še Švicarji. Veliko so k temu uspehu pripomogli tudi slovenski proizvajalci vrat, med katerimi skorajda ni pomembnejšega ponudnika, ki v vrata ne bi že serijsko vgrajeval ključavnic, ki jih odklepamo s prstnim odtisom.

Razvoj Sprva so bili čitalniki prstnih odtisov predvsem naprave, ki so nadomeščale ključ pri odklepanju vrat. Oblika je bila podrejena osnovni funkciji. Uporabniki so postajali zahtevnejši, proizvajalci vrat so potrebovali naprave, ki bi bile čim manj vpadljive in čimbolj oblikovno skladne z njihovimi izdelki. Npr. z vrati, domofoni in podobno. Nastali so čitalniki Integra 1.0, ki jim je sledila še druga generacija 2.0. Te čitalnike uporabljajo praktično vsi evropski proizvajalci vrat. Z bliskovito širitvijo novih informacijskih tehnologij in aplikacij za pametne telefone in dlančnike, je bilo samoumevno pričakovati, da bomo tudi upravljanje s čitalniki prstnih odtisov prenesli s krmilnika na pametne naprave.


za projektante pri adaptacijah in prenovah vgradnja ne predstavlja večjega stroška ali posega, saj jo izkušeni monterji izvedejo v dobri uri. Čitalniki se oblikovno izvrstno vključujejo v okolje in so za nepoučenega opazovalca skorajda neopazni. LED diodi, ki sicer označuje delujoč čitalnik prstnih odtisov, lahko svetilnost zmanjšamo za polovico ali pa jo celo ugasnemo. Nekateri uporabniki namreč želijo videti kje je čitalnik, drugi pa ne želijo, da bi karkoli opozarjalo nanj. Slika starega čitalnika TOCAhome

Napredna programska oprema Inteligentna programska oprema spremlja spremembe prstnih odtisov, ki so posledica rasti otroka, celjenja poškodb na prstih in specifičnih navad pri uporabi čitalnika. Upravljanje z domačim sistemom je otročje lahko, po drugi strani pa zaradi vgrajene zaščite tudi izjemno varno.

Zanesljivost Čitalniki ekey so izjemno zanesljivi. Ne le, da je možnost, da bi nepovabljen gost preko čitalnika prišel tja, kamor ne sme, praktično enaka ničli. Tudi sam proizvajalec je tako prepričan v dolgoročno zanesljivost delovanja, da na svoje izdelke daje kar 5-letno garancijo.

Poslovni uporabniki Slika starega čitalnika Integra

Enako pomembni so sistemi za poslovne uporabnike, ki poleg udobja potrebujejo tudi visok varnostni standard. Na zunaj se naprave sko-

rajda ne razlikujejo od osebnih sistemov, omogočajo pa prilagajanje različnim situacijam, povezovanje v mrežo, upravljanje na daljavo, sporočanje dogodkov, časovne omejitve in podobno. V Sloveniji in na Hrvaškem so že od leta 2005 v uporabi mrežni sistemi z nekaj deset čitalniki, ki varujejo večja stanovanjska naselja, stanovanjske zgradbe, hotele, igralnice, podjetja in proizvodne obrate. Čitalniki prstnih odtisov krmilijo elektromotorne ključavnice, spletne kamere, alarmne sisteme, omogočajo dostope v jedrske reaktorje in števnice denarja. Z njimi spremljajo proizvodne procese, izvajanje delovnih nalogov, porabljen čas za posamezne projekte in evidentirajo prisotnost.

Tehnologija in varnost ekey stavi predvsem na najnaprednejšo biometrično tehnologijo, varovanje osebnih podatkov, zanesljivost delovanja čitalnikov v vseh vremenskih pogojih in podnebnih razmerah. ekey je kot proizvajalec posebno ponosen na to, da ima kot edini proizvajalec čitalnikov prstnih odtisov tudi certificate za vgradnjo v vrata. Zaradi neprestanih mehaničnih obremenitev, ki so posledica gibanja in loputanja vrat, je to še posebej pomembno. Pomembna podrobnost je tipalo, ki združuje najnovejše dosežke na področju te tehnologije.

Tržišču je bil predstavljen čitalnik Integra BT(Bluetooth). V sebi združuje čitalnik prstnih odtisov in številčnico. Za upravljanje z njim lahko uporabimo pametni telefon ali tablični računalnik, ki lahko nadomestita tipkovnico. Aplikacija ponuja številne možnosti, ki jih do sedaj nismo poznali: • v spisek uporabnikov lahko vnašamo njihova imena, slike … • dostop lahko uporabniku tudi začasno ukinemo in mu ga, brez njegove prisotnosti, spet omogočimo. • preko brezžične BT komunikacije lahko na daljavo odklepamo ena ali več vrat, • na daljavo lahko tudi izklapljamo alarm, prižigamo luči itd.

APP Quadrat

Aplikacija je izjemno enostavna in povsem intuitivna in seveda brezplačna. S spleta jo snamemo z operacijskima sistemoma Android in iOS. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo predstavljen čitalnik, ki bo imel vse v enem: čitalnik prstnih odtisov, številčnico in čitalnik brezstičnih (RFID) medijev. To rešitev smo predstavili v zadnjem četrtletju leta 2015. S čitalnikom, ki združuje vse naštete tehnologije, tako izpolnjujemo želje vseh uporabnikov: tako tistih tehnološko najbolj naprednih, kot tudi onih, ki so bolj konzervativni. Nič ne de, če so ti in oni v isti družini in v isti hiši.

Zasebna uporaba Zasebni uporabniki so med najštevilčnejšimi uporabniki čitalnikov prstnih odtisov ekey. Zanje se odločajo lastniki novogradenj, ker jih lahko dobijo že vgrajene v vhodna vrata. Tudi

RFID KARTE

43


Radosti bivanja

za projektante

Mobicom – tehnično varovanje

Vedno bodite korak pred vlomilci Statistika kaže, da število vlomov, tatvin ter drugih kaznivih dejanj narašča. Vlomilci so vse bolj predrzni in vlomi v stanovanjske hiše ponoči, ko stanovalci spijo, niso nič presenetljivega. Podjetje Mobicom na slovenskem tržišču deluje že 23 let in je s svojimi izkušnjami in znanjem vedno v koraku z najnovejšimi trendi s področja sistemov tehničnega varovanja. Kot generalni zastopnik vrhunske znamke alarmnih sistemov DSC za Slovenijo in zastopnik ADS video-nadzornih sistemov želi svojim uporabnikom prihraniti neprijetne izkušnje, ki smo jih omenili v začetku. Pri Mobicomu so za vas izbrali izdelke, ki jim lahko zaupate. Bodite korak pred vlomilci in se čimprej zaščitite!

44

Zakaj sistem tehničnega varovanja? Tehnično varovanje zajema raznovrstno paleto produktov in rešitev, ki zagotavljajo učinkovito zaščito vas, vaših najbližjih in vašega premoženja. Produkti in rešitve so namenjeni fizičnim osebam, večjim ali manjšim podjetjem, korporacijam, poslovnim ali zasebnim uporabnikom. Pri izbiri tehnične opreme cena ni prvi faktor, potrebna je komunikacija z izvajalcem, saj je vsak objekt unikaten. Pri Mobicomu sledijo temu, da je celoten proces izbire sistema tehničnega varovanja strokoven. Njihovi strokovnjaki z naročniki sodelujejo od izbire ustrezne opreme (prilagojene posameznikovim potrebam in željam), vse do montaže, tehnične pomoči in servisa. Izbira tehničnega varovanja zahteva strokovno znanje. Potrebno je biti pozoren na to,


za projektante ali ima podjetje licenco za tehnično varovanje ter certificirano opremo. Strokovnost, izkušnje, kakovostne storitve, vrhunski izdelki in pomoč strankam so tisto, kar Mobicom odlikuje in razlikuje od konkurenčnih podjetij.

Idejna zasnova sistema tehničnega varovanja Vsak objekt, ki ga želimo tehnično varovati, je unikaten. Splošnega pravila za število senzorjev in način varovanja ni. V veliki meri je stopnja zaščite odvisna od stopnje ogroženosti, investitorja in arhitekture objekta. Zato je treba pred vsakim načrtovanjem objekta dobro poznati namembnost objekta in želje uporabnika, ki bo sistem vsakodnevno uporabljal. Treba je poznati funkcionalnost posameznih prostorov in način uporabe. Že v prvi fazi lahko definiramo, ali bo sistem zaznal vlomilca pred vstopom v objekt ali ob vstopu, kar precej spremeni zasnovo. Vsekakor je treba razmisliti tudi o delnem vklopu sistema, tako imenovanem nočnem režimu varovanja, ki pomeni zaščito tudi ponoči. Ponavadi ni potrebno varovanje vsakega prostora, zaščita prehodov med njimi pa je nujna. Kako učinkovit bo vaš sistem varovanja, je odvisno od vas in od strokovnjaka, ki vam bo sistem zasnoval. Izkušnje in dobro poznavanje raznolikosti sistemov in tehnologij so bistvenega pomena. Za idejno zasnovo sistema tehničnega varovanja obiščite kakovostnega ponudnika, kot je podjetje Mobicom, kjer vam bodo pripravili idejno zasnovo in informativno ponudbo. Bodite zahtevni, zahtevajte predstavitev opreme in izrazite vse svoje želje, na osnovi katerih bo zaščita vašega domovanja popolna.

Alarmni sistem Ali ste vedeli, da vsak poizkus vloma povzroči več stroškov kot vgradnja alarmnega sistema? Odločanje o tem, kakšno rešitev izbrati, bo lažje ob podpori strokovnjakov podjetja Mobicom, kjer vam z vrhunsko opremo DSC, OPTEX in ATSUMI ponujajo zaščito vaših prostorov in strokovne rešitve tako za stanovanja in stanovanjske hiše, kot tudi za večje poslovne objekte. Velikokrat prevladuje mnenje, da je čas, ko

se začne razmišljati o protivlomnem sistemu takrat, ko je objekt končan in so vsi izvajalci z deli že zaključili. To je velika napaka in povzroča ogromno nepotrebnih stroškov. Željo, da bi imeli protivlomni sistem, obvezno povejte že arhitektu, ki bo pripravil projekt arhitekture objekta. Ta bo prilagodil in uskladil pozicije posameznih elementov sistema in v sodelovanju s projektantom poskrbel, da bodo vsi elementi alarmnega sistema ustrezno vrisani tudi v projektu elektro instalacij. To vam omogoča pripravo celotnega ožičenja že v fazi izdelave elektro instalacij objekta, kar je za vas stroškovno najceneje in najbolj primerno. Vgradnja stometrske cevi je malenkost v primerjavi z naknadnim vrtanjem, preboji in kasnejšo pripravo inštalacij za alarmni sistem. Srce alarmnega sistema je alarmna centrala in vse povezave med elementi so pripeljane do nje. DSC ponuja široko paleto elementov alarmnega sistema, od klasičnega senzorja premika, magnetnega kontakta, požarnega senzorja, senzorja loma stekla, senzorja razlitja tekočine do senzorja ogljikovega monoksida. Poskrbljeno je torej za celovito zaznavo neželenega obiskovalca ali druge kritične situacije. Če inštalacije za alarmni sistem nimate pripravljene, se lahko odločite tudi za brezžični alarmni sistem Alexor, katerega priljubljenost v zadnjem času narašča. Brezžični sistem ima vse funkcije, ki so potrebne za zaščito stanovanjske hiše ali poslovnega objekta. Vsi elementi sistema so brezžični, tako da je vgradnja preprosta, brez vrtanja in vleke kablov. Vključuje vse funkcije, ki se danes zahtevajo od naprednega, učinkovitega in zanesljivega alarmnega sistema.

Upravljanje alarmnega sistema preko pametnega telefona Želite imeti popolni nadzor nad vašim alarmnim sistemom preko pametnega telefona? Kar se je nedolgo nazaj zdelo nemogoče, je sedaj realnost: modul Envisa Link je zmogljiv TCP-IP vmesnik za žične DSC alarmne centrale, ki omogoča pregled stanja in kontrolo alarmne centrale kar preko standardnega web vmesnika ali pametnega telefona.

S tem, da želite alarmni sistem, obvezno seznanite že arhitekta, da bo v projekt arhitekture objekta vključil vse potrebno za pripravo.

Imejte popolni nadzor nad vašim alarmnim sistemom preko pametnega telefona.

Video nadzorni sistem Nadgradnja sistema tehničnega varovanja, ki temelji na protivlomnem sistemu, je smiselna z video nadzornim sistemom, saj poleg informacije o neželenem dogodku pridobimo tudi sliko in lahko dogodek rekonstruiramo. Želja po nadzoru in spremljanju dogajanja ni nekaj novega, saj živimo v času, ko se je enostavno potrebno sprijazniti z dejstvom, da nas kamere spremljajo na vsakem koraku in predstavljajo ogromno pridobitev pri preprečevanju in rekonstrukciji kriminalnih dejanj. Videonadzor je v zadnjih letih bliskovito napredoval in praktično vse kamere se ponašajo z IR LED diodami, ki omogočajo snemanje tudi ponoči. Sliko je možno gledati z oddaljene lokacije preko računalnika ali pametnega telefona, pogoj je le internet na objektu. Tako ste lahko vedno na tekočem kaj se v vašem objektu dogaja, tudi ko vas ni doma. Videonadzor je področje, ki je v zadnjih letih najbolj napredovalo in trendom sledijo tudi v Mobicomu, kjer z blagovno znamko ADS obsegajo tako analogno, IP kot tudi HD CVI tehnologijo. Stopnja vlomov v Sloveniji v zadnjih letih bliskovito narašča. Ne postanite žrtev in se čimprej zaščitite s sistemom tehničnega varovanja. Bodite brez skrbi! Za več informacij obiščite spletno stran podjetja Mobicom d.o.o. www.mobicom. si, pošljite povpraševanje na info@mobicom. si ali jih obiščite na sedežu njihovega podjetja v Trzinu, kjer vam bodo z veseljem svetovali.

Sistem tehničnega varovanja, ki temelji na protivlomnem sistemu, je smiselno nadgraditi z video nadzornim sistemom.

45


Radosti bivanja

za projektante Teleskopsko zložljivi vrtovi ZoomRoom – edinstvena tehnološka rešitev

Transformacija prostora Je mogoče združiti nekaj, kar je bilo doslej nezdružljivo: zaprt zimski vrt in odprto teraso v enem? Seveda; spoznajte ZoomRoom, izdelek slovenskih strokovnjakov za zimske vrtove. Zagotavlja vam popolno transformacijo prostora in vam omogoča, da poleti uživate pod milim nebom, pozimi pa v prijetnem zavetju zimskega vrta.

Odprta terasa,ki se transformira v pokrit zimski vrt.

Toplina kamina s pritiskom na gumb Plinski kamin je sinonim za enostavno uporabo in udobje. Uživanje ob pogledu na edinstveni ogenj, ki zagori zgolj s pritiskom na gumb, je ob redkih prostih trenutkih danes res neprecenljiv. Pri plinskem kaminu je poudarek na varnosti in oblikovanju. Varnost je integralno zagotovljena v razvojnem procesu, ki je privedel do različnih patentov. Oblikovno pa so na voljo kamini vseh oblik in velikosti. Tako lahko izbirate med kamini z ravno čelno zasteklitvijo, vse do panoramskih izvedb, ki omogočajo pogled na ogenj z vseh strani prostora, v katerega je vgrajen. Plamen in učinek gorenja je dovršen in v popolnosti podoben gorenju lesenih polen, lahko pa se namesto klasičnega videza ognja odločite za ples plamenov na podlagi iz belih kamenčkov ali steklenega posipa. Premišljen dimniški sistem hkrati dovaja kisik potreben za gorenje in odvaja dimne pline. Delovanje je tako izredno čisto in okolju prijazno. Kamini so neodvisni od zraka v prostoru in jih je tako mogoče vgraditi v vse vrste sodobnih objektov, tudi pasivne hiše. Plinski kamini tako ponujajo udobje klasičnega kamina na drva z izjemno lahkotnostjo uporabe, uporabnik pa nadzira ogenj zgolj z daljinskim upravljalnikom.

46

ZoomRoom je zasnovan na principu teleskopskega zlaganja segmentov, ki omogoča popolno odpiranje strehe in sten zimskega vrta celo do 90 odstotkov uporabne površine. Večja kot je površina, večji je učinek odprtosti, zato je ZoomRoom še posebej priljubljen pri komercialnih, turističnih in gostinskih objektih, pa tudi pri stanovanjskih hišah in bazenih. Konstrukcija je iz elegantnih alu profilov, zasteklitev pa izvedena bodisi z izolacijskimi stekli ali za manj zahtevne namene tudi z enojnim steklom ali polikarbonatom. Talna vodila niso potrebna, saj se ZoomRoom vpne na steno objekta s stenskimi vodili, to pa pomeni, da pri prehajanju iz enega prostora v drugega ni neprijetnega spotikanja. Sistem zapiranja in odpiranja je hiter in enostaven, za večje objekte je na voljo tudi motorni pogon. Poseben sistem dvojnega tesnjenja pa zagotavlja vodotesnost v vseh razmerah. Popolno za vse, ki ljubijo prilagodljivost in stik z naravo, kjerkoli je to mogoče. Več informacij o teleskopsko zložljivih zimskih vrtovih najdete na www.zoomroom.si, za svetovanje in izvedbo pa se lahko obrnete na strokovnjake Zoomroom-a, Gregorčičeva 19, Maribor, tel. (02) 234-1800 ali jim pišete na info@zoomroom.si.


za projektante

Prej in potem – očitna razlika.

ES Svetila

Prej in potem – prenova trgovine V strogem mestnem jedru prestolnice se nahaja trgovinica IKA s slovenskimi izdelki. Osvetljena je bila s potratnimi metalhalogenimi reflektorji, ki ne samo, da so potrošili ogromno energije, ampak poleg tega tudi niso primerno osvetlili razstavnih eksponatov. V podjetju ES svetila so jim izdelali idejni projekt osvetlitve in izračun svetilnosti, potem pa pričeli s prenovo razsvetljave. Namestili so sodobne tokovne tračnice, na katerih so nameščeni LED reflektorji vodilnega proizvajalca na področju arhitekturne razsvetljave, ERCO, ki s samo 14W porabe in ustreznimi lečami poudarijo razstavne eksponate. Poleg manjšega računa za elektriko, manjšega gretja prostora in daljše življenjske dobe reflektorjev, so v trgovinici zabeležili še eno veliko spremembo: povečala se jim je tudi prodaja. PREJ

POTEM

47


Radosti bivanja

za projektante

Okna starinskega videza, izdelana po sodobnih standardih Dom je bržkone najpomembnejša družinska investicija, ne le za eno, ampak pogosto za več generacij. Koliko zgodb bi lahko povedala okna v sto in več let starih hišah, ki se jih njihovi lastniki lotijo obnoviti s posebno predanostjo.

Pogosto je odločitev za prenovo oken povezana s povsem racionalnimi razlogi, a pri prenovi starih hiš in meščanskih vil se ne moremo izogniti kančku nostalgije. Kako torej ohraniti dušo stare hiše nedotaknjeno, hkrati pa jo opremiti tako, da bo v njej z vsem dandanašnjim udobjem bivala sodobna družina? Pri Lesku se pogosto srečujejo s takimi zahtevami. Mnenje stroke in številne reference dokazujejo, da so pri svojem delu zelo uspešni.

Mnenje stroke »Rekonstrukcija prvotnih lesenih oken bistveno vpliva na vizualno celovitost objekta kulturne dediščine. Upoštevanje historičnih izhodišč izdelave oken tako pri ohranjanju proporcev, oblike in okrasja oken, kot tudi profilacije, je pri novih oknih ključnega pomena, saj se z uporabo sodobnih oziroma poenostavljenih oblik oken, ki ne ustrezajo prvotni podobi, vrednost kulturne dediščine lahko bistveno zmanjša. V podjetju Lesko Žiri izdelujejo lesena okna, ki v vseh omenjenih značilnostih ustrezajo rekonstrukciji starih oken ter hkrati upoštevajo sodobne standarde zasteklitve in vgradnje. Mizarski mojstri podjetja Lesko razvijajo svojo dejavnost na visokem strokovnem nivoju in z izjemno natančnostjo in preciznostjo poustvarjajo vrhunsko stavbno pohištvo iz preteklosti na najpomembnejših kulturnih spomenikih, kot je med drugimi npr. secesijska palača Urbanc v Ljubljani.« ■ Tatjana Adamič, konservatorska svetovalka, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

48


za projektante Kamini Kočevar

Kamini in sodobna gradnja Kamin je naložba v kakovostno bivanje, toploto in udobje. Energetsko vse bolj učinkovita gradnja, visoka izoliranost objektov, zrakotesnost in sodobne ogrevalne naprave zahtevajo od nas temeljit premislek in natančno načrtovanje, saj je samo tako rezultat na koncu takšen, kot smo si ga zamislili. Pravočasno in strokovno načrtovanje kamina je izjemnega pomena, prav tako kot ustrezna predpriprava potrebnih instalacij in pravilna izbira tipa kamina glede na način ogrevanja. Pri Kaminih Kočevar vam pri tem pomagajo tako, da bo kamin v sodobno energetsko urejeni hiši deloval smotrno in učinkovito.

V fazi gradnje hiše je potrebno predvideti ustrezen dimnik; premer je odvisen od modela kaminskega vložka in se običajno giblje med premerom 18 in 25 cm; dovod svežega zraka; sodobni kamini za gorenje porabljajo izključno dovod zunanjega zraka, s premerom med 12,5 in 15,0 cm; ustrezen tlak na mestu, kjer stoji kamin: biti mora okrepljen in izveden na način, da pod kaminom ni vgrajenega sistema talnega gretja in drugih instalacij.

Koraki pri načrtovanju Na izbor kamina poglavitno vpliva tip gradnje objekta, saj je zlasti v primeru pasivne ali nizkoenergijske gradnje s kontroliranim prezračevanjem nujno potreben izbor ustreznega kaminskega vložka. Ta naj bo opremljen z neposrednim dovodom zunanjega zraka v kurišče. Če se v objektu izvaja test zrakotesnosti, mora biti zrakotesen tudi kaminski vložek. Kamin s takšnim vložkom deluje nemoteno, tudi če je v hiši pod- ali nad-tlak in ne predstavlja elementa, ki bi povzročal izgube. V kaminih Kočevar vam pomagajo pri izbiri zrakotesnih kurišč in kaminskih peči v okviru programa proizvajalca RUEGG, katerega izdelki nosijo certifikat zrakotesnosti. Poleg ustreznega kurišča je pomembna tudi pravilna izbira kaminskega vložka glede na način ogrevanja in izvedba kaminske obloge, saj je pri sodobni gradnji zaradi minimalnih potreb po energiji treba poskrbeti, da se energija, ki jo proizvaja kamin, porabi optimalno in učinkovito, da ne prihaja do presežkov toplote. Pri tem ločimo med toploto, oddano preko sevanja, konvekcijsko toploto in toploto, ki je oddana na vodo. Konvekcijska toplota se hitro in v najvišji moči prenaša v prostor. Prekomerno proizvedena toplota kamina tako pogosto povzroča pregrevanje prostora, kjer stoji kamin, in s tem neustrezne bivanjske pogoje. Nujna je porazdelitev

prekomerno oddane toplote v več prostorov v hiši. To dosežemo z vgradnjo ventilatorskega sistema Multifuoco ,ki omogoča skupno 16 metrov razvodov zraka v druge prostore in izpihuje topel zrak na višini tal, s tem pa zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote po celem prostoru. Tudi pri sevalni toploti je zaradi prekomerne količine proizvedene toplote nujno potrebna izdelava kaminske obloge z ustrezno akumulacijsko sposobnostjo. Ta lahko v minimalnih prostorskih okoliščinah veže maksimalno toploto in jo nato oddaja postopoma. Tako omogočimo večurno blago in zdravo oddajanje toplote, s tem pa preprečimo pregrevanje prostora, kjer stoji kamin. Kot tretjo izmed možnosti, s katero rešimo problem prekomernega pregrevanja prostora, naj omenimo kamine z vgrajenim izmenjevalcem za ogrevanje vode sistema centralnega ogrevanja. V sodobnih hišah je vgradnja toplovodnega kaminskega vložka z ustrezno porazdelitvijo oddane toplote na vodni in toplozračni del skoraj nujna. Pri Kaminih Kočevar vam bodo predstavili kamine, ki omogočajo porazdelitev tudi do 80 odstotkov oddane toplote na vodni del. Tako lahko toploto shranjujete v zalogovniku in jo naknadno učinkovito porabljate za ogrevanje centralnega ogrevalnega sistema, zgolj 20 odstotkov neposredno oddane toplote v prostor pa omogoča prijetno klimo v bivalnem prostoru s kaminom. Preden se odločite za kateri koli kamin, vam pri Kaminih Kočevar svetujejo in načrtujejo vsako podrobnost vašega kamina skupaj z vami. Njihovi svetovalci vam bodo v okviru individualnih danosti, vaših arhitektonskih zahtev in tehnične uresničljivosti pomagali izbrati najustreznejšo izvedbo vašega novega kamina.

49


Radosti bivanja

raba obnovljivih virov energije

Zakaj izbrati lesena okna?

Naravno in trajno Že od pradavnine ljudje uporabljamo les kot material, ki nas spremlja na vsakem koraku. Z nami je dobesedno od zibelke do groba in čeprav se zdi nekako samoumeven, je njegova vrednost neprecenljiva. Vključen je v vse največje dogodke v človeških življenjih: družina se običajno zbere pri obedu za leseno mizo, nova življenja največkrat nastajajo v lesenih posteljah, v omarah iz lesa ljudje shranjujemo svoje dragocenosti, pogled v svet pa že stoletja usmerjamo skozi lesena okna. Zakaj torej pri izbiri stavbnega pohištva dati prednost lesenim oknom?

1. Les nam je blizu

3. Les zagotavlja učinkovitost

Les je v Sloveniji eden izmed najbolj priljubljenih in tudi cenovno dostopih gradbenih materialov že stoletja. Slovenci cenimo svoje gozdno in lesno bogastvo in ni naključje, da si gremo pogosto nabrat novih moči s sprehodom v gozd. Les ustvarja prijetno počutje z regulacijo mikroklime in svojo sposobnostjo, da iz okolice absorbira vlago, kadar je je preveč, in jo vanjo oddaja, kadar je je premalo.

Najnovejše rešitve na področju konstrukcije in zasteklitve omogočajo odlično funkcionalnost lesenih oken. Z izredno nizkimi faktorji toplotne prevodnosti Leskova okna ustrezajo tudi vgradnji za energijsko učinkovite pasivne hiše. Obenem lesena okna zagotavljajo tudi odlične faktorje zvočne prevodnosti.

2. Les je lep Les je poseben material; izjemno prijeten na dotik nas navdušuje tudi s svojo estetsko vrednostjo, saj lesena okna povečujejo estetiko celotne stavbe. Noben drug umetni material ne more tako zvesto posnemati lepoto lesa, njegovo strukturo, edinstvene barvne odtenke, neponovljive vzorce letnic …

50

4. Les zagotavlja večjo prilagodljivost Neobičajne oblike oken je skorajda nemogoče izdelati iz drugega materiala, kot iz lesa. Izjemna prilagodljivost, ki jo ponuja tako univerzalen material, kot je les, lahko za naročnika pomeni, da si lahko zamisli okna v skorajda vsakršni obliki, dimenziji …

5. Les je obnovljiv Lesena okna so trajna in obnovljiva, skozi desetletja njihove uporabe jih vzdržujemo pre-

prosto in le z občasnim barvanjem. Z barvo jih ne le zaščitimo, ampak tudi obnovimo, s spremembo barve pa lahko damo povsem nov poudarek hiši ali se prilagodimo novi barvi fasade. Lesena okna se ob morebitnih poškodbah, praskah ali odrgninah preprosto popravijo le na mestu poškodbe, medtem ko PVC okvir ostane poškodovan, vse dokler ga ne zamenjamo v celoti.

6. Les je varen Lesena okna so v primerih požara veliko bolj varna, saj se ob gorenju v primerjavi s plastičnimi okni sproščajo manj toksične snovi. Poleg tega se po zaslugi impregnacije lesena okna v požaru bolje obnesejo, saj vzdržijo večje obremenitve, vse dokler okvir ne razpade, medtem ko je PVC okvir v ognju podvržen taljenju.

7. Les je naravi prijazen Les lahko recikliramo skoraj v celoti, lahko ga uporabimo za ogrevanje ali za iverne plošče … Celo če ga ne predelamo se naravno razgradi in oplemeniti zemljo, za razliko od PVC, ki v trenutku, ko nastane, za sto in več let obremeni naš planet.


povabila v salone

ime

naslov

telefon

email

splet

Alpod d.o.o. Salon Alpod Cerknica

Podskrajnik 112 1380 Cerknica

01 707 14 00, 01 707 14 07

info@alpod.si, maloprodaja@alpod.si

www.Floor-Experts.si pon–pet: 8 – 18h sob: 8 – 12h

Salon Alpod Ljubljana

Ukmarjeva ulica 2, 1108 Ljubljana – Rudnik

01 600 34 60

info@alpod.si

ekey biometric systems, d.o.o.

Vodovodna cesta 99, 1000 Ljubljana

01 5309 495

info@ekey.si

www.ekey.si

pon – pet: 8 – 16h

ES Svetila d.o.o.

Ob Zeleni jami 9, 1000 Ljubljana

01 540 16 50

prodaja@es-svetila.com

www.es-svetila.com

pon – pet: 8 – 17h sob: 9 – 13h

Kamini Kočevar d.o.o.

Rimska cesta 88, 3311 Šempeter Juhartova 19, Šempeter

03 700 17 96

info@kamini.si

www.kamini.si

pon, čet: 8 – 19h tor, sre, pet: 8 – 15h

Kampo d.o.o.

Tacenska cesta 27, 1210 Ljubljana

01 5132 130

info@kampo.si

www.kampo.si

pon – pet: 7 – 15h po dogovoru tudi popoldan

Lesko, Žiri, d.o.o. lesena okna - vrata

Pot v Skale 10 4226 Žiri

04 510 50 50

info@lesko.si

www.lesko.si

pon – pet: 6 – 14h po dogovoru tudi popoldan (pon – čet)

Maremico d.o.o. Spalni center Maremico (Lectus, Leticia)

Šlandrova 4, 1231 Ljubljana

01 561 09 00, 051 621 429

prodaja@maremico.si

www.lectus.si, www.leticia.si

pon – pet: 8 – 19h sob: 9 – 13h

Mizarstvo Jezeršek, d.o.o. Hotavlje 7b 4224 Gorenja vas

04 518 15 48, 041 697 179

info@stopnicejezersek.si

www.stopnicejezersek.si

pon – pet: 6 – 14h popoldne in sobota po dogovoru

Mobicom d.o.o.

Borovec 23 1236 Trzin

01 561 01 50

info@mobicom.si

www.mobicom.si

pon – pet: 8 – 16h

Oblazinjeno pohištvo Novak

V Toplice 7, Slape 1260 Ljubljana – Polje

01 528 38 57 041 758 211

novak@pohistvonovak.si

www.pohistvonovak.si www.googy.eu

pon – pet: 7 – 15h tor, čet: 7 – 19h ali po dogovoru

Pirnar d.o.o.

Bravničarjeva ulica 20 SI-1000 Ljubljana

01 777 39 00

info@pirnar.si

www.pirnar.si

pon, tor, čet: 7 – 15.30h sre: 7 – 17.30h pet: 7 – 14h

Pohištvo Bolčič

Klanec pri Kozini 5, 6240 Kozina

05 680 01 20

info@bolcic.com

www.bolcic.com www.mitja.eu

pon – pet: 8 – 19h sob: 8 – 12h ali po dogovoru

Pohištvo Erjavec, d.o.o.

Koreninova 13, 1000 Ljubljana

01 256 67 26, 01 256 04 26

info@kuhinje-erjavec.si

www.kuhinjeerjavec.si

pon – pet: 11 – 17.30h ali po dogovoru

Remax d.o.o.

Tržaška 23, 2000 Maribor

02 300 00 70

info@remax.si

www.remax.si

pon – pet: 8 – 16h sob (maj – sept): 9 – 12h

Steklar Omahen d. o. o.

Koprska ulica 102 1000 Ljubljana

01 24 170 50

info@steklar-omahen.si

www.steklaromahen.si

pon, sre: 7 – 15h tor, čet: 7 – 16h pet: 7 – 13h

VAL marketing d.o.o. Protivlomna vrata VAL

Langusova 13, 1000 Ljubljana

080 12 12, 01 241 98 00

info@vrataVAL.si

www.vrataVAL.si

pon – pet: 7 – 15.30h

Zoom zimski vrtovi d.o.o.

Gregorčičeva 19, 2000 Maribor

02 234 18 00

info@zoomroom.si

www.zoomroom.si

pon – pet: 8 – 16h ali po dogovoru

Skupina Vila Bravum

Ljubljanska cesta 12 B, 1236 Trzin

031 517 737

info@vilabravum.si

www.vilabravum.si

Salon

odpiralni čas

pon – pet: 8 – 20h sob: 9 – 13h

51


www.bolcic.com, www.mitja.eu.

www.ekey.si

www.kuhinje-erjavec.si

www.lectus.si, www.leticia.si

www.vrataVAL.si

www.pohistvo-novak.si www.googy.eu

www.pirnar.si

Če zaupate enemu, lahko zaupate vsem

www.alpod.si

www.remax.si

Estetika Svetlobe www.es-svetila.com

www.steklar-omahen.si

www.zoomroom.si

www.kamini.si

www.stopnice-jezersek.si

www.mobicom.si

www.vilabravum.si www.kampo.si

Člani skupine Vila Bravum

www.lesko.si

Profile for Vila Bravum

VilaBravum - Radosti bivanja 4  

Revija skupine VilaBravum - sveže ideje za opremljanje doma.

VilaBravum - Radosti bivanja 4  

Revija skupine VilaBravum - sveže ideje za opremljanje doma.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded