__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Radosti bivanja

SveĹže ideje za dom Podjetja skupine Vila Bravum predstavljajo

Jagodni izbor

UVODNIK:

na pragu sanjskega domovanja mojstri interierjev

Strokovnjak svetuje

Kjer smo doma ... Sonce, voda, zrak ... Za lokale, hotele, pisarne Novice in zanimivosti


Vaše zagotovilo kakovosti na področju bivanjske kulture

Če zaupate enemu, lahko zaupate vsem

www.vilabravum.si


Uvodnik

Vsebina

Kjer smo doma …

1 3

Dom. Vsak med nami ima svojo predstavo o tem, kakšen naj bi bil njegov sanjski dom. Za mnoge idealno domovanje združuje estetiko, funkcionalnost, varnost in ekonomičnost. Za druge je popoln dom tam, kjer preživljajo čas z bližnjimi. Nekaj pa imamo ob misli na pravi dom vsi skupnega: povezujemo ga s prijetnim počutjem.

4 6 8 9 10 12 14 15 16 18 19 20 22 24 26 28 30 31 32 34 34 34 35 35 35 36 36 37 37 37 38 38 39 39 40 41 41 42 43 44 45 46 48 48 49

Kjer smo doma … Vredni vašega zaupanja – že več kot deset let na pragu sanjskega domovanja Tako preprosto, da bolj ne more biti Čudovito. Drzno. Brezkompromisno. Okna po sodobnih standardih Theatrica: prihod domov kot v filmu Lesena okna Lesko: zanesljiva v vseh oblikah Prepustite se čustvom in izberite z okusom mojstri interierjev Ogenj, moč narave Kamini na bioetanol Udobje, ki ga ne boste hoteli zapustiti Popolna eleganca spanja Spanec po vaši meri Lepo, domiselno, inovativno ... Neštetokrat pobožano pohištvo Estetsko in svetlobno domišljeno strokovnjak svetuje Vinilne talne obloge – kaj sploh so in kako jih izbrati? Kako zasnovati vašo novo kuhinjo? Kamini in sodobna gradnja Kako izbrati prestižna vhodna vrata? Vedno bodite korak pred vlomilci novice in zanimivosti German Design Award Winner v Sloveniji PIRNAR se širi globalno PIRNAR se pripravlja na novo rast Zakaj je spanje temelj zdravja? »Spanje je zame enako pomembno kot dober trening!« Spalnica v objemu elegance Carska palača Konstantinovski, Sankt Peterburg, Rusija Stopnice Jezeršek po svetu Lesena obloga ob kaminu? Zakaj pa ne! Steklena skulptura Ugrabljena Evropa, Ljubljana Red dot design Museum, Essen, Nemčija Kamin v nagrajeni hiši na Golem Kurimo pametno in okolju prijazno Prelep pogled na zasnežene proge Transformacija prostora sonce, voda, zrak ... Voda – najboljši recept za srečnejši vsakdan Center dobrega počutja Murgle Nadzor kakovosti bazenske vode ICO Ko se združita bivanje in narava za lokale, hotele, pisarne ZoomRoom za gostinske terase Elegantna kombinacija stekla in tkanine Stekleni ograjni paneli pod kotom Hotelska oprema, ki pusti pečat Izračun svetilnosti za poslovne prostore Boljše počutje, večja produktivnost povabila v salone

Prijetno počutje v domu nikoli ne nastane zgolj po naključju. Je rezultat premišljenih izbir, pa tudi znanja in dobrih odločitev. Toda kako se odločati med toliko možnostmi, ki smo jim dandanes izpostavljeni? Na vsakem koraku barviti oglasi, akcije, znižanja, kupi reklamnih katalogov, ki jih dobivamo v nabiralnike …. Kaj izbrati, da čez čas svoje odločitve ne bomo obžalovali? Bivanjska kultura v Sloveniji se je v zadnjem obdobju pomembno izboljšala. Razlogov za to je več. Boljši standard je spodbudil investicije v razvoj izdelkov za kakovostno bivanje. Pomemben prispevek pri tem imajo tudi odlični slovenski arhitekti, ki so se s svojo ponudbo približali širšemu krogu naročnikov. Nič nenavadnega ni, da lastniki domov najamejo tudi notranje oblikovalce. Hkrati se slovenski izdelovalci pohištva, stavbnega pohištva in druge opreme za dom uvrščajo med najbolj priznane v evropskem in širšem merilu. Obenem se energijsko učinkovitost vse bolj združuje in nadgrajuje tudi s trajnostno gradnjo. Zavedanje o trajnostnem delovanju se začne že pri gradnji in opremljanju našega doma. To pomeni tudi izbirati opremo, ki ni nastala pod rokami cenene delovne sile nekje na drugem koncu sveta. Podpirati odlična domača podjetja in v njih prepoznavati najvišjo kakovost – tudi to je trajnost. In nenazadnje je trajnost tudi v konsistentnem delovanju in povezovanju, kakršnega zastopamo v Skupini Vila Bravum, združenju podjetij za opremljanje doma. Skupina deluje že več kot desetletje in je z manjšimi spremembami ohranila jedro članstva v skoraj nespremenjeni sestavi. Trajnost je tudi zaupanje, ki ga člani skupine gradimo med seboj in z vami, našimi kupci in naročniki. Zavedamo se odgovornosti, ki jo imamo, ko vam pomagamo opremljati vašo hišo ali stanovanje. Prepričan sem, da boste mnogo idej za prijetno počutje v vašem domu našli tudi v tokratni reviji Radosti bivanja. Želim vam dobro izbiro in trajno zadovoljstvo ob pravih odločitvah. Drago Pahor, predsednik Skupine Vila Bravum za leto 2019

Radosti bivanja Izdaja Urejanje: Oblikovanje: Fotografije: Tisk: Naklada: Naslov uredništva: Fotografija na naslovnici:

številka 5, letnik 8, revija za radosti bivanja, februar 2019 Skupina Vila Bravum, www.vilabravum.si Kolibri, poslovne komunikacije, Tanja Bricelj, s. p. www.poslovnekomunikacije.si Metka Vehovar Piano in Maja Kresnik, Fit media d. o. o. arhivi podjetij Nonparel d. o. o., Škofja Loka 3.200 izvodov Skupina Vila Bravum, Ljubljanska cesta 12 B, 1236 Trzin, www.vilabravum.si vhod Theatrica, arhiv podjetja Pirnar

1


Radosti bivanja

vila bravum

Kaj je Vila Bravum? Vila Bravum je skupina podjetij, ki zagotavljajo najvišje standarde pri opremljanju doma. Njihov ugled, tradicija in prepoznavno ime so jamstvo, da boste pri članih skupine Vila Bravum dobili vrhunske izdelke in storitve.

Arhitekta: Tomaž Ebenšpanger, Meta Kutin, foto: Janez Marolt

2


Skupina Vila Bravum

Vredni vašega zaupanja – že več kot deset let Pri gradnji ali opremljanju doma se pred vas postavljajo številna vprašanja: Kakšen izdelek je najboljši zame? Katero blagovno znamko izbrati? Kako izbrati izvajalce, ki jim bom lahko brez skrbi odprl vrata svojega doma? Za kupce, ki ste že kdaj sodelovali s katerimkoli podjetjem iz Skupine Vila Bravum in v njem prepoznali zaupanja vrednega partnerja, je odločitev lažja. Lahko ste prepričani, da boste podobno kakovost izdelkov in storitev prejeli tudi od drugih članov skupine. Kadar ste v dvomih, za nasvet vprašate tiste, ki jim zaupate, kajne? Pri gradnji hiše ali prenovi stanovanja to še posebej velja. Zdaj lahko vašim sorodnikom, prijateljem in znancem dodate še strokovnjake iz skupine Vila Bravum. Lahko nas vprašate za nasvet in dali vam bomo priporočila za podjetja, za katerimi stojimo. Skupina Vila Bravum je na slovenskem trgu nekaj posebnega in neobičajnega, saj na laž postavlja stereotip, da Slovenci ne znamo sodelovati. Člani skupine Vila Bravum že več kot deset let dokazujemo nasprotno in v skupnih projektih dopolnjujemo visoko kakovost izdelkov in storitev drug drugega. Podjetja iz skupine smo se povezala z namenom, da vam, svojim strankam in vašim prijateljem olajšamo izbiro pri izdelovalcih opreme za dom in izvajalcih storitev. Priporočamo vam podjetja, ki imajo za seboj dolgoletno uspešno delovanje in bogate reference. V skupini delujejo podjetja, katerim laskave nagrade in priznanja podeljujejo tudi branžna združenja. In zato vedno znova ponavljamo: Če zaupate le enemu izmed nas, lahko zaupate vsem.

Kaj je Vila Bravum? Vila Bravum je skupina podjetij, ki zagotavljajo najvišje standarde pri opremljanju doma. Njihov ugled, tradicija in prepoznavno ime so jamstvo, da boste pri članih skupine Vila Bravum dobili vrhunske izdelke in storitve.

Kako je skupina nastala? Skupina je nastala kot posledica znanstev in prijateljstev med lastniki podjetij, člani skupine. Pogosto so se srečevali na objektih, redno sodelovali in čez čas zgradili medsebojno zaupanje. Prav zato lahko člani skupine drug drugega priporočajo tudi svojim kupcem.

Kdo so člani skupine? To so podjetja, ki so si ustvarila ugled in močno, prepoznavno ime med ponudniki izdelkov in storitev za opremljanje doma. Vsi člani skupine so vodilni ali eni izmed vodilnih na svojem področju in nekateri se z izbrano dejavnostjo ukvarjajo več kot 20, 30 ali celo več kot 40 let. Njihova tradicija in številni kupci so zagotovilo za to, da jim lahko zaupate.

Kriteriji za vstop Kriteriji za vstop v skupino so kakovost, zanesljivost in večletna prisotnost na tržišču. Novo podjetje se lahko skupini pridruži le na priporočilo katerega od obstoječih članov. Podjetje mora imeti uveljavljeno ime in biti prepoznavno kot eno najboljših na svojem področju. Član, ki botruje sprejemu novega člana, za novinca jamči s svojim dobrim imenom. Le na tak način lahko skupina ohranja visok standard storitev in kakovost članstva.

3


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Tako preprosto, da bolj ne more biti Ste se že kdaj zaklenili ven? Kar naprej iščete ključe svojega stanovanja in dolge minute stojite na pragu, brskajoč po torbici? Odslej je s tem konec. ekey, vodilni evropski izdelovalec biometričnih čitalnikov, je zasnoval čitalnik, primeren za kateri koli običajni vhod oziroma vrata s cilindrično ključavnico. Na fasado ga lahko namestimo brez večjih gradbenih posegov, na notranjo stran vrat pa celo samo z lepljenjem, saj za delovanje uporablja lastno napajanje in zato ne potrebuje ožičenja. Predstavljamo vam ekey UNO. Čitalnik ekey UNO je resnično unikaten, saj gre za brezžično akumulatorsko napravo, ki za delovanje ne potrebuje električne napeljave, zato

4

tudi agresivni gradbeni posegi v zunanjost va šega doma niso potrebni. S tem ekey odpravlja glavno pomanjkljivost dosedanjih biometrič-


na pragu sanjskega domovanja Pogon za odklepanje vrat eqiva namestimo na notranjo stran vrat brez vrtanja in ožičenja, saj za delovanje potrebuje le baterije.

Čitalnk ekey UNO brez večjih gradbenih posegov namestimo na fasado ob vhodnih vratih, saj ga poganja lasten akumulator.

ekey UNO

ekey UNO prepozna vaš prst in pošlje šifriran signal pogonu za odklepanje vrat eqiva, ki obrne ključ v ključavnici in odklene ali zaklene vhodna vrata.

zasnovan za vsa obstoječa vhodna vrata z mehansko dvojno cilindrično ključavnico

preprosta montaža, lahko brez brez vrtanja in potrebnega ožičenja

namenjen za zunanjo uporabo

Aplikacija ekey UNO vas pri prvem zagonu po korakih vodi skozi celotno namestitev.

nih rešitev, ki so običajno zahtevale predpripravljeno napeljavo in na obstoječih objektih pogosto povzročale dodatne stroške.

Ne potrebuje žic Čitalnik ekey UNO je primeren za vsa običajna, že obstoječa vhodna vrata in omogoča povsem preprost pristop zgolj s polaganjem prsta. Zasnovan je za delovanje na prostem, deluje s pomočjo radijskega signala, upravlja pa se ga lahko tudi preko pametnega telefona. Montaža čitalnika ekey UNO je tako preprosta, da bi jo zlahka opravila tudi vaša stara mama. Hitro in preprosto se ga montira na kakršno koli steno ali fasado ob vhodna vrata, medtem ko se neposredno na cilindrični vložek na notranji strani vrat (brez vrtanja in ožičenja) namesti naprava eqiva, naprava za elektromotorno zaklepanje in odklepanje vrat. Obe komponenti se napajata s pomočjo lastnega napajanja, za medsebojno komunikacijo pa uporabljata

radijski signal. Na čitalniku prstnih odtisov je nameščen kompakten akumulator, ki ga je potrebno polniti približno dvakrat letno, medtem ko naprava eqiva deluje na baterije. Gre za patentirano tehnologijo in s tem za največjo možno varnost, ki jo zagotavlja podjetje ekey, največji evropski proizvajalec biometričnih rešitev pristopa.

Še več udobja ekey UNO omogoča zajem do 200 različnih prstnih odtisov, z aplikacijo, ki si jo namestite na vaš pametni telefon, pa lahko nadzorujete posamezne dostope. Določite lahko časovna okna, znotraj katerih lahko v objekt dostopajo izbrani posamezniki (npr. osebje za čiščenje, varuška, inštruktor). Vse te funkcionalnosti vam zagotavljajo izjemno udobje, predvsem pa vam ekey UNO prinaša več svobode. Po njegovi zaslugi boste brez skrbi glede ključev. Nikoli več vam ne bo

treba misliti na nanje, ne bo vas strah, da bi vaš otrok moral čakati pred vrati, na mrazu, ker je izgubil ali pozabil ključe stanovanja. Ne boste se spraševali, kam vtakniti šop ključev, ko se odpravite na tek, saj je večina športnih brezšivnih oblačil narejenih tako, da nimajo žepov. Konec je brezglavega iskanja ključev, za katere nikoli ne veste čisto natančno, kam ste jih odložili in kje naj jih iščete … Prst imate vedno s seboj.

Biometrija, naša spremljevalka Biometrija nas spremlja že na vsakem koraku. Navadili smo se, da za odklepanje pametnih telefonov in prenosnikov zadošča zgolj naš prst, na vhodih naših domovanj pa so čitalniki prstnih odtisov pogosti predvsem pri novogradnjah. Tudi če imate starejši objekt ali je vaš projektant pozabil vnaprej predvideti instalacijo za namestitev biometričnih čitalnikov, je z izdelkom ekey UNO presežena tudi ta ovira. Preverite na www. ekey-uno.net in si zagotovite svoj ekey UNO.

5


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Vhodi Pirnar

Čudovito. Drzno. Brezkompromisno. To je filozofija vodilnega evropskega inovatorja na področju hišnih vhodov. Podjetja, kjer ne verjamejo v nemogoče. Kjer redno presenečajo s svetovnimi inovacijami, prejemajo mednarodne oblikovalske nagrade in razvijajo ter patentirajo lastne tehnologije.

6

To je podjetje s polstoletno tradicijo iskanja popolnosti – slovensko podjetje PIRNAR.

vhodi PIRNAR so eni najbolj občudovanih in brezkompromisno izdelanih vhodov na trgu.

Zametki segajo v leto 1968, ko je nastala družinska rokodelska delavnica. Danes je PIRNAR hitro rastoče družinsko podjetje z več kot 200 zaposlenimi, razvito prodajno mrežo po vsej Evropi in strankami po vsem svetu. Prestižni

Kar podjetje PIRNAR loči od podobnih, je edinstven način razmišljanja in dela. Razvoj novih hišnih lepotcev vodi le eno – želja po doseganju popolnosti. Končni cilj je občudovanje. Zato je vsak vhod, oblikovno in tehnično, izpi-


na pragu sanjskega domovanja

ljen v mojstrovino. Njihove izdelke prepoznamo po mojstrski natančnosti in ročno dodelanih detajlih, ki jih ni mogoče izdelati strojno. Med svetovnimi inovacijami najbolj izstopajo prva samodejna vhodna stena na svetu Theatrica, prvo samodejno utopno potezalo One Touch, prvo večnivojsko 3D vratno krilo, novi načini ambientalne osvetlitve vhoda, skriti čitalnik prstnega odtisa in popolnoma raven vhod.

Patentirali so tudi posebno tehnologijo svetlobne gravure, ki na kolekciji vratnih potezal Magmalux daje vtis žareče kovine in deluje kot nedoumljiva čarovnija. Za vrhunec prestižnega vtisa pa je tu Crystalux, kolekcija potezal iz žarečega kristalnega stekla. PIRNAR so vhodi, ki vzbujajo občudovanje. Njihovi kupci so ljudje z okusom, ki se želijo dotakniti popolnosti – vsak dan in večkrat na dan.

Futuristični salon Čudovit in najsodobnejši slovenski salon vhodnih vrat PIRNAR se nahaja na Bravničarjevi 20 v Ljubljani. Futuristični salon je oblikovan kot pravo malo mesto. Na njegovih ulicah in trgih je ves čas na ogled jagodni izbor 50 do 60 najlepših, najbolj prestižnih in najbolj prodajanih modelov. Obisk ni le paša za oči, ampak nujna izkušnja, brez katere si ne moremo predstavljati vtisa vhoda na hiši. Izkušeni Pirnarjevi svetovalci obljubljajo dobro kavo in sproščujočo izkušnjo, za individualno srečanje pa se lahko prijavite na brezplačni številki 080 74 47.

7


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Okna po sodobnih standardih Dom je bržkone najpomembnejša družinska investicija, ne le za eno, ampak pogosto za več generacij. Koliko zgodb bi lahko povedala okna v sto in več let starih hišah, ki se jih njihovi lastniki lotijo obnoviti s posebno predanostjo. Pogosto je odločitev za prenovo oken povezana s povsem racionalnimi razlogi, a pri prenovi starih hiš in meščanskih vil se ne moremo izogniti kančku nostalgije. Kako torej ohraniti dušo stare hiše nedotaknjeno, hkrati pa jo opremiti tako, da bo v njej z vsem dandanašnjim udobjem bivala sodobna družina? Pri Lesku se pogosto srečujejo s takimi zahtevami. Mnenje stroke in številne reference dokazujejo, da so pri svojem delu zelo uspešni.

Mnenje stroke »Rekonstrukcija prvotnih lesenih oken bistveno vpliva na vizualno celovitost objekta kulturne dediščine. Upoštevanje historičnih izhodišč izdelave oken tako pri ohranjanju proporcev, oblike in okrasja oken, kot tudi profilacije, je pri novih oknih ključnega pomena, saj se z uporabo sodobnih oziroma poenostavljenih oblik oken, ki ne ustrezajo prvotni podobi, vrednost kulturne dediščine lahko bistveno zmanjša. V podjetju Lesko Žiri izdelujejo lesena okna, ki v vseh omenjenih značilnostih ustrezajo rekonstrukciji starih oken ter hkrati upoštevajo sodobne standarde zasteklitve in vgradnje. Mizarski mojstri podjetja Lesko razvijajo svojo dejavnost na visokem strokovnem nivoju in z izjemno natančnostjo in preciznostjo poustvarjajo vrhunsko stavbno pohištvo iz preteklosti na najpomembnejših kulturnih spomenikih, kot je med drugimi npr. secesijska palača Urbanc v Ljubljani.« Tatjana Adamič, konservatorska svetovalka, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

8


na pragu sanjskega domovanja

Vhod Theatrica - slika na naslovnici

Theatrica: prihod domov kot v filmu Prihod domov je prelomni trenutek dneva. Navda nas z občutkom miru in olajšanja. Zdaj so končno tu vrata, ki vstop spremenijo v čudovito in občudovanja vredno predstavo. PIRNAR, vodilni evropski inovator na področju hišnih vrat, spet preseneča. Masivna vhodna stena Theatrica je patentirana svetovna novost. To so prva brezdotična in popolnoma samodejna hišna vhodna vrata na trgu, primerna za pasivne hiše.

Lahko je izjemnih dimenzij. Je les, kamen, steklo, aluminij ali vse, kar ste vedno želeli videti na hiši. Brez kljuke ali potezala, ker ju ne potrebuje. Čudovita paleta barv in sijajev. Izgine lahko v zid ali stekleno steno. Je prvi in glavni element presenečenja na najbolj čudovitih hišah.

Theatrica je vhodna stena, ki se čarobno odklene in odpre samo lastniku. Samodejno. Brez dotika. Theatrica vas vidi in odprete jo samo s pogledom. Ni potrebe, da bi storili kar koli ali se česar koli dotikali. Theatrica se odpre, ko vas prepozna, in za vami nežno zapre.

Lepa in pametna Theatrica pleni pozornost tudi nagradnim žirijam. Med mnogimi nagradami najbolj odmevata prestižni mednarodni nagradi German Design Award Winner 2019 in nominacija za German Innovation Award 2019.

Če želite prekiniti njeno zapiranje, je dovolj že nežna roka - v hipu se bo ustavila. Zapomni si vsakogar, ki želi vstopiti in vam o tem poroča.

THEATRICA je prva pametna vhodna stena na svetu. Čudovita. Edinstvena. Nagrajena. Pametna. Osupljiva. Prav taka kot vi.

Nikoli doslej še niste hrepeneli, da bi dolge minute stali pred vhodom in gledali, kako se venomer znova odpira, zapira, odpira, zapira … Zdaj si boste tega želeli.

9


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Lesena okna Lesko: zanesljiva v vseh oblikah Leskova okna so del veličastne podobe Konstantinovega dvorca v Sankt Peterburgu, enega najprestižnejših ruskih protokolarnih objektov, njihova okna pa odpira tudi Maria Sharapova, slavna tenisačica.

10


na pragu sanjskega domovanja

V Sloveniji lahko njihova okna občudujemo v številnih zasebnih modernih in starih prenovljenih hišah, med drugim tudi na Urbančevi hiši na Prešernovem trgu v Ljubljani (nekdanji Centromerkur, v katerem je danes trgovina Emporium).

Specializirani za izdelavo zahtevnejših okenskih oblik V Lesku se zavedajo svojih temeljev, zato ko razmišljajo o prihodnosti, nikoli ne pozabljajo na tradicijo. Specializirani so za izdelavo lesenih oken posebnih, zaobljenih oblik, za izdelavo škatlastih oken v starinskem videzu (za objekte pod spomeniškim varstvom) in za izdelavo modernih oken. Pri njih naročajo lesena okna najpogosteje tisti naročniki, ki imajo posebne zahteve in ki želijo brezkompromisno narejen izdelek, zato ne preseneča, da njihova okna nudijo udobje strankam tudi v Rusiji, Franciji, Italiji, Avstriji, Švici, na Hrvaškem in tudi čez lužo, v ZDA. Visoko kakovost in inovativnost svojih izdelkov v Lesku zagotavljajo s tradicionalnimi mizarskimi znanji obdelave najzahtevnejših oblik, ki jih združujejo z najso-

dobnejšo strojno in programsko opremo, podprto s specialističnim računalniškim znanjem. Okna LESKO so kombinacija sodobne tehnologije in najboljšega lesa, kar kupcu zagotavlja varnost in mu omogoča, da uživa v naravnem ambientu. Bogate izkušnje in znanja so si Leskovi strokovnjaki pridobili z več kot 20-letnim izdelovanjem stavbnega pohištva. Da bi zadovoljili najvišje potrebe svoje kupcev, so uvedli nove proizvodne tehnologije in posodobili programsko opremo ter tako izpolnili zahteve sodobnega trga.

Zdrav, varen in varčen dom za več generacij Njihovi proizvodni procesi potekajo v skladu s strogimi ekološkimi standardi. Z izbiro oken LESKO se kupci odločijo za zdrav, varen in varčen dom za več generacij. Dom, ki ne ponuja samo polnosti življenja z družino danes, temveč zagotavlja naravno, človeku prijazno okolje tudi za prihodne rodove. Zahvaljujoč  številnim oblikovnim zahtevam gradnje in zasteklitve, sodobna izdelava lesenega stavbnega pohištva zagotavlja odlične

rezultate, pri čemer z upoštevanjem smernic energetsko varčne gradnje dosega minimalne toplotne izgube. Za energetsko učinkovito gradnjo moramo izpolnjevati vrsto strogih standardov o toplotni izolaciji. Z energetsko neučinkovitimi okni lahko izgubimo kar 35 % toplote. Najpomembnejši dejavnik, ki določa energetsko učinkovitost, je toplotna prevodnost (koeficient Uw). V ponudbi podjetja Lesko najdete okna z debelino okvirja od 42 do 110 mm, izdelujejo pa tudi okna z aluminijasto oblogo, s stekleno oblogo in škatlasta okna. Debelejši okvir omogoča uporabo energetsko učinkovite troslojne zasteklitve, ki močno izboljša toplotne lastnosti okna. Prostor med stekli je polnjen z ustreznimi plini (argon ali kripton), distančni profili med stekli so iz visoko-izolativnih umetnih mas, vgrajena so stekla z nizko-emisivnim nanosom, zaradi česar se poviša temperatura notranjega stekla, to pa pomeni, da preprečimo kondenziranje vlage na steklih in da bivalni prostori ohranjajo toploto tudi ob nizkih zunanjih temperaturah.

Zaščita pred hrupom Sodobna mesta trpijo, ne le zaradi povečanega onesnaževanja zraka in vode, ampak tudi zaradi naraščajočega hrupa. Ljudje smo pogosto izpostavljeni hrupu, ki ga ustvarjajo promet, tovarne in gradbišča. Nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da kar 90 % zunanjega hrupa prodre skozi neustrezna okna in vrata. Dobra zvočno izolirana okna znatno povečajo udobje in kakovost bivanja in nam omogočajo življenje v sproščenem vzdušju lastnega stanovanja. Splošno znano je, da miren spanec igra pomembno vlogo pri regeneraciji telesa in ohranjanju dobrega zdravja, dolgotrajno pomanjkanje spanja pa je lahko vzrok številnih zdravstvenih težav, poveča se tudi raven stresa. Čeprav morda niste pomislili na to – kakovostna okna so tudi naložba v vaše zdravje.

11


Radosti bivanja

na pragu sanjskega domovanja

Prepustite se čustvom in izberite z okusom Bržkone je vsak kos pohištva v našem domu odraz naše osebnosti. Tudi s tlemi ni nič drugače in izbira talne obloge lahko ključno vpliva na kakovost bivalnih in poslovnih prostorov. V podjetju Alpod vam prisluhnejo, svetujejo in pomagajo izbrati pravi izdelek v njihovi pestri paleti talnih oblog, med katerimi lahko izbirate glede na svoj značaj in trenutne potrebe. Na voljo so vam podi, ki delujejo hladno in umirjeno, ali pa taki, ki vnašajo v vaš dom toplino in igrivost, veselje in razposajenost. Najdete lahko tudi izdelke, ki bodo v prostoru delovali divje in pogumno, pa tudi povsem moderno ali, ravno nasprotno, tradicionalno. Z izbiro

12

ustrezne talne obloge lahko celoten prostor dobi pridih rustikalnega in starinskega, ali pa se igrate s podobo kmečkega ali meščanskega. Prepustite se čustvom in izberite z okusom, izberite tako, da bo v vaši izbiri zlahka prepoznati vas same.


na pragu sanjskega domovanja

Kolekcija Heritage Dream obsega parkete iz kar 28 različnih vrst hrasta.

Lepota lesa Dom je prostor, ki mu vsakdo želi dati osebni pečat. Vsaka malenkost, ki jo vnesemo vanj, odraža našo osebnost, naše želje in potrebe. V kolikšni meri talne obloge vplivajo na ustvarjanje značaja prostora? Odgovor je nedvoumno jasen – v veliki! Kolekcija Heritage Dream je našla navdih v naravnih lepotah 28 otokov širom sveta, zato kolekcijo sestavlja 28 različnih vrst hrastovega parketa. Rdeča nit kolekcije Heritage Dream je velikost desk in posebna površinska obdelava lesa. Deske so večjih dimenzij (190 x 1900 mm), saj se želi kolekcija s tem približati podobi parketov, ki so jih nekoč vgrajevali v slovenske kmečke

hiše, predvsem v osrednji prostor, t. i. »hišo«, kakor tudi v kamro ali izbo.

Največji izbor talnih oblog na www.Floor-Experts.si

Tudi zaradi obdelave površine desk videz spominja na stare kmečke deske. Včasih so kmečki pod čistili z vodo in grobo krtačo in s tem lesu odstranili mehkejše dele (rani les), medtem ko je trši del (kasni les) ostal. Površina tako postane bolj groba, pa tudi odpornejša na udarce. Deske v kolekciji Heritage Dream so velikokrat predhodno krtačene, s tem pa se približajo deskam iz naše preteklosti. V želji, da bi bile čim bolj podobne nekdanjim, jih večinoma obdelamo z naravnimi olji. Z oljenjem damo deskam mehkejši in bolj naraven otip, možno pa je tudi kasnejše obnavljanje in osveževanje površine.

Vredni zaupanja

13


Radosti bivanja

mojstri interierjev

Ogenj, moč narave »Pri Kaminih Kočevar nas od nekdaj fascinira moč narave,« pravi Jože Kočevar, ki je podjetje postavil na noge pred 35 leti. »S posebno ljubeznijo generacije Kočevarjevih sprejemamo kraje, od koder prihajamo, kraje, ki so nam v srce vtisnili poseben pečat. Slovenija je tretja najbolj gozdnata država v Evropi, saj skoraj 60 odstotkov vsega ozemlja pokriva gozd. Zato ni nenavadno, da tudi Kočevarjevi ljubimo les v vseh njegovih oblikah. Savinjsko dolino in 'naš' Šempeter nosimo v srcu, kamorkoli gremo. Verjamemo, da narava bogato poplača tistim, ki se do nje vedejo spoštljivo in prijazno, zato pri svojem delu uporabljamo okolju prijazne materiale in sisteme.« 14

Pravijo, da v senci velikega hrasta nič ne raste. V družini Kočevar imajo to srečo, da njihovi 'hrasti' ne mečejo sence, ampak nudijo zavetje za samostojno in neodvisno rast tudi mladim rodovom. Dajejo podobno zavetje, kot ga nudi toplina kamina, ob katerem se zbere družina. Prav zato, ker sami cenijo trenutke ob prižganem ognju, jih vsa ta leta znajo ustvarjati tudi za svoje kupce. Kamini Kočevar so podjetje, ki ga danes vodi mlada generacija drznih in

inovativnih ljudi. Cenijo kreativnost in smelost, vendar tudi najbolj sodobne ideje gradijo na zanesljivih temeljih tradicije. Kamini in peči Kočevar podirajo ukalupljene načine in kupcem prinašajo svežino v oblikah in funkcionalnosti. Ogenj Kaminov Kočevar lahko tudi vam prinese toplino in domačnost, varnost in zanesljivost, igrivost in lepoto, moč in nežnost … Obiščite jih v salonih v Šempetru v Savinjski dolini, Ljubljani in Kopru ali na www.kamini.si.


mojstri interierjev

Trend

Kamini na bioetanol Kamini na bioetanol so v zadnjem času postali pravi hit. Vgrajujejo jih v luksuzne apartmaje v najbolj prestižnih hotelih od Dubaja do Hong Konga, so prava uspešnica v številnih modernih ambientih in skoraj že stalnica v sodobnih nadstandardnih stanovanjih. Če povemo, da za kamin na bioetanol ne potrebujete dimnika, da ga odlikujeta prefinjena estetika in visoka varnost ter da je to povrhu še kamin, ki je naravi izjemno prijazen, potem zlahka razumemo, zakaj so kamini na bioetanol vse bolj popularni.

Vsestranski dizajni Kamini na bioetanol zaradi svoje posebne funkcionalnosti ponujajo toliko različnih oblik, da jih lahko umestimo v najrazličnejše ambiente. Vgradimo jih lahko kjerkoli v stanovanju, prostostoječe modele pa lahko celo premikamo iz sobe v sobo. Pogosto imamo ljudje čisto posebne želje in za najbolj nestandardne zahteve so tu strokovnjaki iz podjetja Kamini Kočevar, kjer nudijo napredne bio kaminske vložke po meri, prilagojene prav vašim potrebam. V njihovi ponudbi najdete izdelke, primerne za ambiente, ki jim je blizu minimalizem, ali za prostore, kjer želimo prefinjeno estetiko nadgraditi z elementom ognja.

Ni dimnika, ni dima Kamini na bioetanol omogočajo preprosto namestitev v katerikoli ambient predvsem zato, ker ne potrebujejo dimnika in jih je preprosto vzdrževati. Med procesom izgorevanja ni dima, pepela, saj ali vonja. Med gorenjem bioetanola nastajajo zgolj toplota, para in ogljikov dioksid v minimalni koncentraciji, ki je primerljiv s količino CO2 v izdihanem zraku. Dodaten vir prezračevanja ni potreben, saj je gorivo sestavljeno izključno iz bioloških snovi, zaradi česar ima nevtralen učinek na naravno okolje. Bio kamini ne potrebujejo letnih pregledov ali vzdrževanja s strani tretjih oseb, kar pomeni, da lahko samo sedite, se sprostite in uživate v pravem ognju!

Varnost Samo napredni avtomatski kamini na bioetanol lahko zagotovijo resnično varnost! Takšni so kamini na bioetanol PLANIKA, pri katerih uporabljena tehnologija skrbi za popolno av-

tomatizacijo delovanja. Napredni mikroprocesor nadzoruje gorenje in zagotavlja pravilno in varno delovanje naprave. Za zagotavljanje najvišje ravni varnosti in udobja je kamin opremljen z več varnostnimi senzorji, ki pomagajo učinkovito zaznati morebitne nepravilnosti pri delovanju naprave. V primeru kakršnih koli napak, senzorji varno zaustavijo proces gorenja. Oskrba z gorivom je preprosta po zaslugi sistema za samodejno polnjenje, zato »človeške napake« niso možne. Posebna črpalka komunicira z napravo in tako ves čas zagotavlja potrebno količino bioetanola, s tem pa odpravlja dosedanjo pomanjkljivost, ki se je pojavljala zaradi prenapolnjenega rezervoarja in posledičnega razlitja goriva. Vrhunska tehnologija kaminov PLANIKA vam zagotavlja popolnoma nadzorovan, varen, čist in lep ogenj, ki lahko predstavlja srce vašega doma tudi v prostorih, kjer ni možnosti za vgradnjo klasičnega kamina.

Bioetanol – naravi prijazno gorivo Bioetanol je etanol ali etilni alkohol, pridobljen iz obnovljivih virov, predvsem iz biomase. Najpogosteje se bioetanol pridobiva s fermentacijo sladkorja iz celuloznih ostankov poljščin ali namensko gojenih hitrorastočih trav. Bioetanolu napovedujejo vedno večjo vlogo tudi v avtomobilizmu, saj naj bi v prihodnje delno nadomeščal bencin.

15


Radosti bivanja

mojstri interierjev

Udobje, ki ga ne boste hoteli zapustiti V podjetju Novak, oblazinjeno pohištvo, imajo dolgoletne izkušnje pri izdelavi oblazinjenega pohištva. Svojo veliko priljubljenost na trgu dosegajo predvsem zato, ker znajo prisluhniti željam kupcev, pa tudi zato, ker pozorno spremljajo spremembe v življenjskem slogu in potrebah modernega človeka in temu prilagajajo svoje inovativne izdelke. Eden izmed takih izdelkov je tudi sedežna garnitura Lucas. Njena posebnost je, da ima v hrbtišču naslonov za roke ali za hrbet vgrajene police za odlaganje knjig ali drugih predmetov, ki so nepogrešljivi v dnevni sobi.

detajl kovinskih vgradnih polic, predvsem pa možnost usmerjenega a kreativnega samooblikovanja naročnika,« in dodali, da je ključ do dodane vrednosti izdelka kombinacija dobrega oblikovanja in tržnega uspeha.

Lucas ni brez razloga najbolje prodajana sedežna garnitura podjetja Novak, oblazinjeno pohištvo. Oblikovana je tako, da jo sestavlja več med seboj kompatibilnih elementov, ki jih lahko uporabnik poljubno kombinira in s tem ustvari svoj izdelek »po meri«.

Sedežne garniture modernih, vendar večnih oblik

Garnitura Lucas, ki sta jo zasnovala brata Novak, je navdušila tudi člane Društva oblikovalcev Slovenije, kjer so zapisali: »Kompozicijo Lucas odlikuje prefinjena eleganca, izčiščene oblike, natančna izdelava in odlični materiali,

16

V Oblazinjenem pohištvu Novak se zavedajo, da je sedežna garnitura kos pohištva, ki v dom pride za dolgo, zato mora biti oblikovana tako, da nam je všeč še po desetih letih. In ne le to – nuditi nam mora tudi vse udobje, ki si ga v svojem bivališču želimo in zaslužimo. Za ljudi, ki se radi sproščeno »zleknejo« in ki jim niso po volji pokrčene noge, so oblikovali sede-


mojstri interierjev

žno garnituro Marcus. Marcus ne varčuje z dimenzijami, ampak omogoča popolno razkošje. Do izraza pride še zlasti v večjih ambientih in v zelo zračnih in odprtih dnevnih sobah, kjer se Marcus postavlja v središče dogajanja. Lana je sedežna garnitura po meri barvitih in razigranih ambientov. Kombiniranje več barv v eni sedežni garnituri je novejši trend v oblikovanju oblazinjenega pohištva, kar so s pridom uporabili tudi v Oblazinjenem pohištvu Novak. Lana je všeč vsem, ki prisegajo na živahne barve in ki jih pri oblikovanju svojega doma ni strah uporabiti nenavadnih kombinacij. Lahkotnost ni ravno lastnost, ki bi jo povezovali s sedežno garnituro, saj ta v naših mislih običajno zavzema mesto nečesa velikega in nepremakljivega. Garnitura Rui razbija stereotipe in dokazuje, da je sedežna garnitura lahko tudi lahkotna in elegantna. Vitko podnožje ustvarja vtis, kot da sedežna garnitura lebdi v zraku, a kljub temu nudi vso potrebno stabilnost.

Edinstvena oblika in enotno sedišče brez vmesnih delitev odlikujeta sedežno garnituro Ruben. Sestavljena je iz troseda in tabureja. Enostavne zaobljene linije oblazinjenih elementov se ponovijo na stranskih kovinskih nogah. Ruben je primerna izbira pri opremljanju tako malih urbanih stanovanj kot tudi velikih hotelskih lobijev. Seveda boste v Oblazinjenem pohištvu Novak lahko dobili tudi oblazinjena ležišča, počivalnike, barske stolčke in tudi njihovega priljubljenega Googyja, s katerim so osvojili prestižno nagrado za dizajn Red Dot. Med počivalniki pa naj posebej izpostavimo tudi kraljevski sedež Leo, ki z dominantnimi zaobljenimi oblikami pritegne pozornost, z udobjem pa navduši vsakogar, ki sede nanj. Vse izdelke lahko preizkusite v salonu oblazinjenega pohištva Novak v Ljubljani, na naslovu V toplice 7 – Slape pri Ljubljani ali si jih ogledate na spletni strani www.pohistvo-novak.si.

17


Radosti bivanja

mojstri interierjev

Popolna eleganca spanja

Podjetje Maremico posluje že od leta 1994, v tem času pa so najprej zgradili in nato še utrdili kulturo spanja tako na slovenskem kot tudi na trgih izven naših meja. Njihov pečat je danes jasno viden – od napredne zasnove vodnih postelj Lectus, ki so trenutno edine vodne postelje slovenske proizvodnje, do najbolj osebnih ležišč Leticia, o katerih slišimo in beremo dobre ocene tudi od najbolj zahtevnih uporabnikov. Neposnemljivo oblikovanje in osebno udobje ohranjata vse veje Maremica edinstvene: vodne postelje Lectus, osebna ležišča Leticia in postelje BoxSpring. Vodne postelje Lectus nosijo pečat udobja in visoke kakovosti. V udobje Leticie se najraje zavijejo tisti, ki želijo noč izkoristiti za naspana nepremagljiva jutra, postelje BoxSpring pa vrhunskim lastnostim Leticie in Lectusa dodajajo dovršen in moderen značaj. Kot ključni element regeneracije jih uporabljata tudi vrhunski biatlonec Jakov Fak in zvezda Modrijanov, Blaž Švab. Končni cilj Maremicovih izdelkov je vrhunski spanec na ležišču, ki se prilagaja vam in ne vi njemu. In to je prednost, ki žene Spalni center Maremico naprej ter hkrati spreminja pravila igre za vse druge igralce na trgu.

18


mojstri interierjev

Spanec po vaši meri

Ko stopite skozi vrata Spalnega centra Maremico, vas bodo najprej vprašali: »Česa si vi želite, kaj vi potrebujete?«. Kajti ključ do uspeha je skrit v popolnem prilagajanju vašim potrebam in željam. Veličastne dimenzije v širokem spektru barv in modelov gradijo sanjsko posteljo, prilagojeno vsaki želji. Vaša edina naloga je, da se odločite: spati na bolj tradicionalnem, vendar tehnološko dovršenem ležišču Leticia ali izbrati drzno in se odločiti za udobje vodne postelje Lectus? Izbira je prepuščena vam. Najbolje, da popolno udobje spalnih rešitev preizkusite kar na svoji koži. »Vstopite v kraljestvo spanja,« vabi Spalni center Maremico. Obljuba, ki ne ostane neizpolnjena. Ne sklepajte kompromisov in zase izberite najboljše – ležišče zgrajeno na podlagi dolgoletne tradicije in nenehnega razvoja za udobje sodobnega človeka.

19


Radosti bivanja

mojstri interierjev

Stopnice Jezeršek

Lepo, domiselno, inovativno ... Šest metrov dolžine, 160 centimetrov širine in 120 centimetrov višine – to so dimenzije, ki jih lahko po novem obdelujejo v Mizarstvu Jezeršek z novim, petosnim numerično krmiljenim obdelovalnim strojem. Preprosteje povedano: novi CNC stroj jim omogoča bistveno večjo hitrost izdelave zlasti večjih, skulpturalnih lesenih stopnic. S tem dosegajo še večjo natančnost pri izdelavi in s tem svoje izdelke znova postavljajo v kategorijo vrhunskih, butično izdelanih lesenih stopnic. Dobra strojna opremljenost z najnovejšimi računalniško krmiljenimi stroji za Mizarstvo Jezeršek pomeni predvsem izjemno natančnost izdelave, saj je marsikatero opravilo, ki ga je bilo v preteklosti potrebno opraviti ročno, zdaj

20

prevzel obdelovalni stroj, ki ima kar 32 orodij in s tem tudi neštete možnosti obdelave. To v praksi pomeni, da na trgu z lahkoto prevzamejo tudi naročila za najbolj zahtevne naročnike, kot je na primer izdelava stopnic ogromnih dimenzij za londonsko stanovanje enega najbolj znanih avstrijskih osebnosti, nepremičninskega mogotca. Preden so stopnice odpotovale v zasebne prostore njegovega stanovanja v Londonu, so jih postavili v proizvodni dvorani Mizarstva Jezeršek v Poljanski dolini. Stopnice so jim zaradi velikih dimenzij predstavljale izziv v izvedbenem smislu, zaradi vpetosti v samo dveh točkah pa so skupaj z oblikovalci stopnic pri Jezerškovih reševali tudi problem statike. Celo mednarodno uveljavljeni avtorji dizajna teh stopnic so strokovnjakom Mizarstva Jezeršek izrekli posebno priznanje glede inovativnega razmišljanja in domiselne končne rešitve.

Pa vendar v Mizarstvu Jezeršek ne delajo samo zahtevnih projektov, ampak so dostopni in cenovno konkurenčni tudi pri povsem vsakdanjih naročilih. Prav zaradi njihove preprostosti in posluha za potrebe kogarkoli, ki jih obišče, jih tako pogosto srečamo v mnogih, čisto običajnih slovenskih domovih.

Skulpturalne stopnice v Londonu Stopnice, ki so jih dizajnirali avstrijski arhitekti, so izdelane iz oljenega hrasta s podkonstrukcijo iz bukovine. Ob tem Jezeršek ponosno poudari, da so pri izdelavi uporabili 12 kubičnih metrov bukovine iz gozdov Poljanske doline.

»V Mizarstvu Jezeršek skrbimo za to, da v največji možni meri uporabljamo domače surovine, torej les iz slovenskih gozdov.«


mojstri interierjev Polkrožno zavite stopnice z mogočnim osrednjim monolitnim stebrom lebdijo v zraku in so vpete v podlago in v strop le v dveh točkah. Ograja ob stopnicah je ukrivljena in iz polnega lesa. Monumentalna stvaritev je zahtevala predano delo najboljših Jezerškovih mizarskih mojstrov. Foto: Studio Demšar Design

Stopnice z integrirano osvetlitvijo ...

»Čeprav je res, da je moderen CNC stroj pomembno izboljšal našo ponudbo, je glavna konkurenčna prednost Mizarstva Jezeršek še vedno bogato znanje, ki smo si ga nabrali v dolgih letih obstoja našega podjetja,« je povedal Nejc Jezeršek, ki vodi družinsko podjetje kot prvi med enakimi in z ramo ob rami še z dvema bratoma, Janezom in Boštjanom.

Povprašajte jih za 3D skener prostora Pri montaži lesenih stopnic so si pri Mizarstvu Jezeršek v skoraj 40 letih delovanja nabrali neverjetno zakladnico izkušenj, kar jih je vodilo k uporabi enega izmed prvih 3D skenerjev prostora v tem delu Evrope. Še preden je bil skener Leica 3D Disto v prodaji, so prototip zanj prvi uporabljali pri Mizarstvu Jezeršek v Sloveniji. Gre za napravo, ki »prebere« vse ploskve v prostoru in s tem natančno opredeli okolje, v katerem bodo postavljene lesene stopnice. Naprava izdelovalcem stopnic posreduje vse podatke za natančno izdelavo in preprosto montažo stopnic, tako da te v celoti ustrezajo specifikam določenega prostora. 3D skener hkrati lastnikom objektov zelo natančno razkrije morebitne napake, neravnine, nedoslednosti ali druge pomanjkljivosti v gradnji, kar je še posebej pomembno pri zaobljenih površinah, elipsah ali ploskovno ukrivljenih stenah.

Stopnice v kombinaciji les-les, les-kovina ali les-steklo; pri Jezeršku so vsake unikat, ki popestri prostor.

21


Radosti bivanja

mojstri interierjev

Na obisku v proizvodnji

Neštetokrat pobožano pohištvo

Fotografije, od leve proti desni: Pri Bolčiču izkoriščajo naravno lepoto lesa, organskega materiala, s katerim krepijo trajnost in funkcionalnost pohištva. | Pri razrezu elementov se vsak kos lesa večkrat prime v roke. | Bolčičev stol s Klanca, oblikovanje Tea in Edo Vidovič. | Bolčičeva prepoznavna spirala, oblikovanje Mitja Bolčič. | Vsak izdelek se večkrat ročno brusi, saj stroji brez človeške roke ne naredijo ničesar. | Za masivno pohištvo uporabljajo lesne vire iz gozdov, s katerimi se trajnostno gospodari.

Foto: Dragan Arrigler, arhiv Mizarstvo Bolčič

22

Fotografije proizvodnje: Matej Čebulec


mojstri interierjev

Pohištvo iz masivnega lesa ima v naših domovih posebno mesto. Če samo pomislimo, da je že življenje enega drevesa cela zgodba zase, kaj šele bi lahko povedali masivni stoli, miza ali garderobna omara ... Bolčičevi bi vam zagotovo pripovedovali o tem, kako so jih roke pridnih primorskih mizarjev s Klanca pri Kozini tisočkrat pobožali, preden so se v vsej svoji klasično sodobni lepoti razkrili vam, ki cenite pohištvo z dušo – masivno pohištvo. Mizarstvo Bolčič se ponaša s 85-letno tradicijo. Lesnoobdelovalno obrt goji že četrta generacija, ki se znova vrača nazaj h koreninam: k izdelavi vrhunsko dizajniranega sodobnega pohištva iz masivnega lesa. V družinskem podjetju uporabljajo tradicionalne metode kot so upogibanje, struženje in mizarske tehnike, v kombinaciji z napredno CNC strojno obdelavo, a tisto, kar njihovo pohištvo dela prav posebno, so še vedno rokodelske veščine lesarskih mojstrov. Ročno brušenje in posvečanje detajlom – to odseva vsak kos masivnega pohištva Bolčič.

lesa in izbiranje glede na vrsto in strukturo. Nobena podrobnost ne uide pozornim očem tukajšnjih mizarjev.

Celotna izdelava vsakega kosa pohištva Bolčič poteka v obratu v Klancu pri Kozini. To pomeni, da Bolčičevi mojstri najprej izberejo najbolj primeren les. Marsikateri kos primejo v roke, ga pregledajo in šele nato odločijo, ali bo primeren. Potem poskrbijo za sušenje, ki običajno traja več mesecev. Tudi tu gre skozi njihove roke vsaka posamezna deska. Sledi razvrščanje

Roke Bolčičevih mizarjev brusijo, gladijo in oljijo masivno pohištvo s spoštljivostjo do individualnih potreb svojih naročnikov, saj jim je še vedno najbolj blizu izdelava pohištva po meri. Tudi zato se po »izletu« v tuje dizajnerske vode po nekaj letih znova vračajo nazaj k tistemu, na kar so najbolj ponosni: k najbolj značilnim kosom masivnega pohištva, ki nosijo ime Bolčič.

Moderni lesarji, ki jih danes zaposlujejo v Mizarstvu Bolčič, res odlično obvladujejo računalniške programe in so predani raziskavam ter razvoju novih izdelkov po vseh najsodobnejših usmeritvah, a nekaj se v vseh 85 letih ni spremenilo: radi imajo les, radi se ga dotaknejo, ga pobožajo in naredijo tako, da vsako posebnost v lesu izpostavijo in iz nje naredijo zgodbo.

Pet korakov proizvodnje masivnega pohištva 1. korak: Glavni material, les, prispe v proizvodnjo. Izmeri se vlažnost lesa. Če je previsoka, gre les na sušenje v sušilnico. 2. korak: Ko je les primerno suh, gre v delavnico do štiristranskega skobelnega stroja, kjer se poskobla z vseh štirih strani, da dobi osnovno obliko in osnovne dimenzije za nadaljnjo obdelavo. 3. korak: Odvisno od tega, kateri izdelek bo nastal iz posameznega kosa, se nato material obdela na različnih lesnoobdelovalnih strojih: lepljenje lesa v ploščo, razrez, brušenje, rezkanje, profiliranje, formatiranje, vrtanje, CNC obdelava, lepljenje, ročno brušenje, sestava, montaža. 4. korak: Vsi izdelki končajo v montaži, kjer jih sestavijo pridne roke mizarskih mojstrov. Bolčičevi mojstri vsak izdelek pregledajo in morebitne napake odpravijo z brušenjem ali popravilom. 5. korak: Sledi površinska obdelava: nanos olja, ponovno brušenje in ponoven nanos olja. Površinsko obdelan kos se nato sestavi v končni izdelek in zapakira.

23


Radosti bivanja

mojstri interierjev

Kambra, zavetje na Krasu

Estetsko in svetlobno domišljeno Kambra je prijetna hišica z vrtom in paviljonom v vasi Pliskovica na slovenskem Krasu. To zgradbo, ki je bila še do nedavna spremljevalni objekt stare kraške domačije, sta mati in hči obnovili in ustvarili prostor zavetja in oddiha za vse tiste, ki si želijo pobega iz norega vsakdana. Prenove sta se lotili z veliko ljubezni, prefinjenim smislom za estetiko in izostrenim občutkom za stavbno dediščino.

Arhitektura: Lucija Penko in Med prostor d. o. o. Foto: Janez Marolt

24


mojstri interierjev

Kambra je zrasla iz žive skale okoli leta 1600 in še pred nekaj leti jo je stara kraška domačija uporabljala kot hlev. Leži nedaleč od morja, obdaja jo za marsikoga neznana gričevnata pokrajina, posejana z vinogradi in majhnimi vasicami, ki ponujajo pestra gastronomska doživetja in nekatera izjemna, svetovno znana vina. Pri obnovi hiše sta lastnici z veliko skrbjo ohranjali izvirne in tradicionalne elemente kraške gradnje – kamen (okenski okvirji, temelji, kamnita stena), les (staro hrastovo ostrešje) in kovino kot povezovalni element – ter tako ustvarili simbiozo starega hlevskega poslopja in sodobnega doma. Staro in novo, notranjost in zunanjost povezuje vrt z avtohtonimi kraškimi in medite-

ranskimi vrstami rastlinja, ki mehča kamnite površine in jih hladi v vročih poletnih mesecih. Arome in barve dopolnjujejo prostor in se menjavajo z letnimi časi. Lastnici sta pri izbiri opreme kar nekaj pozornosti namenili tudi razsvetljavi, kar je eden izmed glavnih razlogov, da se v hiši Kambra počutimo tako prijetno. Osvetlitev podpira arhitekturo, svetilke ne izstopajo, temveč se povezujejo z opremo in ustvarjajo prijetno vzdušje. Vsa svetila so v črni barvi, saj se s tem usklajeno stapljajo s pohištvom in podkrepijo arhitekturne elemente. Nekaj svetil nosi podpise priznanih proizvajalcev kot so FLOS, VIBIA in Serien Raumleuchten. Gre za sodobno domovanje, zato so vsa svetila v varčni LED tehnologiji, ki jo odlikuje majhna poraba in dolga življenjska doba.

25


Radosti bivanja

strokovnjak svetuje

WINFLEX

Vinilne talne obloge – kaj sploh so in kako jih izbrati? V zadnjih nekaj letih opažamo, da se je povpraševanje po vinilnih talnih oblogah močno povečalo. Nove generacije vinilnih talnih oblog ponujajo nove, bolj realistične dekorje, ki sledijo svetovnim trendom v notranjem oblikovanju. Začetne poporodne težave so vinilne talne obloge uspešno prebrodile in to je tudi razlog za njihovo čedalje večjo priljubljenost. Veljajo za pravi prodajni hit in so med najbolje prodajanimi talnimi oblogami v zadnjem času. Pa vendar – kaj sploh so vinilne talne obloge in kaj je treba upoštevati pri izbiri?

26

Osnovna sestavina vinilnih talnih oblog je PVC. V grobem delimo PVC talne obloge na heterogene in homogene. Heterogene so sestavljene iz več slojev, homogene pa so po celotnem prerezu iz ene strukture. Praviloma se heterogene PVC talne obloge dobavljajo v ploščah, heterogene pa v rolah in ploščah. Heterogene se pogosteje uporabljajo za javne prostore, kot so npr. bolnišnice, šole, … Na tržišču so heterogene PVC talne obloge poznane tudi kot LVT (Luxury Vinyl Tiles) in se dobavljajo v ploščah z debelino od 2 do 5 mm, širino od 10 do 20 cm in dolžino od 90 do 150 cm. V zadnjem času proizvajalci težijo k večjim dimenzijam plošč, dolžin do 2 m in širin preko 20 cm.

Niti parket, niti laminat Sam bi vinilne talne obloge uvrstil v posebno kategorijo med parkete in laminatne pode. V primerjavi s parketi so cenovno bolj ugodne, v primerjavi z laminati pa so bolj mehke, prijazne in bolj prijetne na otip. Ob temu v primerjavi z laminati ponujajo enake stopnje odpornosti na obrabo. Med večje slabosti lahko štejemo termično stabilnost plošč, oziroma raztezanje plošč zaradi vpliva temperature. Predvsem se ta vpliv pokaže na temnih podih, kadar so močno obsijani s soncem, vendar to pomanjkljivost uspešno rešujemo s senčenjem in ustreznimi

dilatacijami. Dodatno rešitev prinaša najnovejši izdelek iz skupine vinilnih talnih oblog, vinilna talna obloga SPC (Stone Plastic Composite), ki ima skoraj 4-krat boljšo dimenzijsko stabilnost. Za razliko od navadnih PVC oblog ima drugačno, trdnejšo strukturo.

Prednosti in slabosti Življenjska doba vinilnih talnih oblog je odvisna od mesta vgradnje, stopnje obrabe in načina vzdrževanja, ali, povedano drugače, če boste na svoj vinilni pod lepo pazili in ga redno vzdrževali, bo vaš dom krasil zelo dolgo, saj so vinilne talne obloge skorajda večne. Stopnja obrabe, ki se meri v razredih (npr. W31, W32, W33), je enaka kot pri laminatnih podih in določena po istih standardih. Poleg tega so vinilne talne obloge za razliko od parketa in laminata tudi vodoodporne. Upoštevati pa moramo, da so občutljive na pretirano osončenost in da morajo imeti prostor za termično raztezanje. To pomeni, da ni dobro, če so na primer z vseh štirih strani obložene s težkimi omarami. Na vinilnih talnih oblogah se poznajo tudi sledovi pnevmatik, zato niso primerne za garaže ali avto salone. Glede stopnje obremenjenosti lahko zatrdim, da lahko PVC in SPC vinilne talne obloge uporabljamo povsod po stanovanju. Edini morebi-


strokovnjak svetuje

ten problem je lahko voda v kopalnici, vendar ne zaradi same vode, saj so vinilne talne obloge vodoodporne in jih voda ne poškoduje. Težava lahko nastane v primeru izliva vode, kadar voda zateka pod talno oblogo. Vinilna talna obloga v kopalnici torej je možna, vendar jo je potrebno lepiti in poskrbeti, da na tleh ni velikih količin vode.

Odlične za talno gretje Vinilne talne obloge so zelo primerne za talno gretje, saj so tanke (od 2 do 6 mm) in imajo visoko gostoto. Obe lastnosti povečujeta toplotno prehodnost, ki je pri talnem gretju najbolj zaželena lastnost talnih oblog. Tudi pri vinilnih talnih oblogah je za talno gretje treba upoštevati enaka pravila kot veljajo za parkete ali laminatne pode. Polaganje vinilnih talnih oblog je zelo preprosto in je enako montaži laminatnih podov ali parketov s klik peresom. Natančna navodila za vgradnjo so priložena v vsakem paketu, vendar svetujem, da pokličete mojstra, ki vam bo vinilno oblogo strokovno namestil in svetoval tudi glede obstoječe podlage. Dodatno vzdrževanje vinilnih talnih oblog pri običajni uporabi ni potrebno, pri bolj obremenjenih površinah lahko uporabimo dodatne premaze. Za čiščenje površin priporočamo PU Cleaner, za vzdrževanje pa z izdelkom PU Protect nanesemo dodatni sloj, ki osveži površino in jo dodatno zaščiti. Oba izdelka sta na voljo v trgovinah Alpod v Ljubljani, Cerknici in Murski Soboti.

Varno in neoporečno Pri PVC oblogah se pogosto pojavi tudi vprašanje ekologije in morebitnih škodljivih vplivov PVC materialov na zdravje. Med najbolj škodljivimi snovmi so ftalati, snovi, ki se pri proizvodnji PVC-ja uporabljajo kot mehčalci. Ta problem je prišel do izraza zlasti pri proizvodnji otroških igrač, predvsem zaradi velike verjetnosti, da bo otrok igračo nesel v usta. Zaradi tega so v preteklosti močno zaostrili evropsko zakonodajo in standarde, tako da je danes dovoljena le uporaba neškodljivih ftalatov, pa še teh samo v dovoljenih količinah. Poleg tega se PVC obloge testirajo: preverja se vsebnost hlapnih snovi (VOC). Na podlagi testov se izdelke klasificira v razrede od A do C glede na količino emisij. Alpodovi izdelki se uvrščajo v najvišji, najbolj kakovosten razred A+. PVC talna obloga res ni naraven material, zato pa mora ustrezati strogim normativom (Evropska zakonodaja o gradbenih materialih). Vsak izdelek, ki pride na tržišče, je ustrezno pregledan in neoporečen, zato je strah, da bi bila PVC talna obloga škodljiva, popolnoma odveč. Matjaž Žnidaršič, univ. dipl. ing. les., produktni vodja, Alpod d. o. o.

27


Radosti bivanja

strokovnjak svetuje

Kuhinje Erjavec

Kako zasnovati vašo novo kuhinjo? Kuhinja je srce doma, zato si v kuhinji omogočimo dovolj prostora za delo in pripravo hrane za vso družino. Običajno se po kuhinji vrtijo vsi družinski člani, kar moramo upoštevati pri njenem načrtovanju. Prav tako mora kuhinja imeti dovolj prostora za shranjevanje vseh pripomočkov in hrane. Pri tem vam lahko v celotnem procesu načrtovanja in izvedbe kuhinje pomagajo pri Kuhinjah Erjavec. Pomembno je, da že v tlorisni razporeditvi nove hiše ali pri adaptaciji stanovanja kuhinjo zasnujemo čim bolj odprto. Včasih so bile kuhinje zaprte, namenjene le gospodinjam, danes pa je to prostor, kjer skupaj kuha več družinskih članov, kjer skupaj ustvarjamo in se družimo tako z družino in z gosti. Veliko ljudi ima pomisleke zaradi vonja, saj ne želijo, da bi se neprijetne vonjave širile v dnevne in ostale prostore, zato želijo kuhinjo vendarle nekoliko pregraditi. Veliko novogradenj ima zasnovan prezračevalni sistem, ki skrbi za zračenje in tako ohranja zrak svež. Napa je običajno filterska, njen namen pa je predvsem vsrkavati maščobe. V objektih, kjer ni prezrače-

28

valnih sistemov, se lahko brez oklevanja zanesemo na sodobne nape, saj so slednje danes tako zmogljive, da zrak z lahkoto prečistijo. Lahko so stropne, lahko pa so podpultne, z odvodno cevjo, speljano v estrihu. Pomembno je le, da so cevi in zunanja odprtina dovolj veliki, da omogočajo velik pretok zraka, posledično pa je napa tudi tišja.

Materiali za ličnice … Zelo pomembni so materiali ličnic. Ker se večina kupcev odloča za brezročajno kuhinjo, pri Kuhinjah Erjavec poskrbijo, da je vzdrževanje take kuhinje čim lažje. Živimo namreč v času, ko je tempo življenja vse hitrejši in bi prosti čas z družino radi preživeli kakovostno, v naravi, ne pa ob čiščenju.


strokovnjak svetuje Zato vam pri Erjavcu svetujejo materiale, na katerih se prstni odtisi najmanj poznajo. Prvi je laminat Fenix, ki ga nano obdelajo že med proizvodnjo. Takšna obdelava materialu omogoča popolno gladkost, umazanija se ne nabira v porah materiala, odtisi se na taki površini praviloma ne poznajo, neka redkih sledov pa preprosto odstranimo z razmaščevalcem. Nasledni priljubljen material, ki ga v Kuhinjah Erjavec uporabljajo že nekaj let, vendar je na trgu še vedno manj znan, je steklo. Steklo, vstavljeno v prašno barvane aluminjaste okvirčke, naredi fronto lažjo. Ne gre za klasično steklo, ampak za kaljeno »no scratch« steklo, ki je odporno na praske in lom. Steklo je na hrbtni strani barvano s katerokoli barvo po želji naročnika, zaradi matiranega videza pa se ne blešči, niti se na fronti ne pozna umazanija. Čiščenje steklenih front je zelo preprosto, saj zadošča le nekaj potegov s krpo in čistilom za steklo.

ni vsak prostor primeren za kuhinjo na otoku. Prav tako je pri otočni kuhinji velikost otoka omejena dolžinsko na tri metre, saj so materiali za kuhinjske pulte z izjemo Kerrocka izdelani le do te dolžine, spojem pa se želimo na kuhinjskih otokih izogniti. Ključno pri odločitvi za postavitev kuhinje je torej posvetovanje s strokovnjaki. Sami lahko namreč naletite na nepričakovane ovire, saj je težko biti pozoren na vse detajle, ko pa kuhinjo kupujemo le enkrat na 10, 20 ali 30 let. V Kuhinjah Erjavec pa so ljudje, ki se z načrtovanjem in izdelavo kuhinj ukvarjajo vsakodnevno , zato svoje naročnike opozorijo na podrobnosti in poudarijo različne detajle, ki kuhinji nazadnje dajo tisto piko na i, zaradi katere lahko ob prvem vstopu vanjo samo glasno zavzdihnete in rečete: »Uau!«

… in za delovne površine Zelo pomembna pri kuhinji je delovna površina. V zadnjih nekaj letih je najbolj uporabljan material za pult umetni kamen. Gre za izjemno odporen material, ki ne vpija tekočin, nekateri materiali, npr. Dekton in Neolith, pa so odporni celo na temperaturo do 800 stopinj in na praske, zato lahko na njih tudi režemo hrano. Še vedno zelo iskan material je Kerrock, ki je nekoliko mehkejši od kamna, ponaša pa se z drugimi prednostmi: nima na primer vidnih spojev v kotnih kuhinjah in z brušenjem ga lahko obnavljamo. Zelo pomembno pri teh dveh materialih je, da pod njima namestimo primerno podlogo za pult, saj lahko ta omogoča menjavo pulta in servisiranje omaric pod delovno površino. Če je pult pritrjen na omarice brez podlage, to namreč ni mogoče.

Barvni odtenki Veliko ljudi si v začetku zamisli belo kuhinjo, ko pa vstopijo v salon Kuhinj Erjavec, marsikdo spremeni svoje mnenje. Odtenki, ki so v trendu že nekaj let, so črna in siva, lahko z dodatki hrasta ali oreha. To so med slovenskimi kupci najpogostejše kuhinje. Seveda se še vedno mnogi odločajo tudi za belo, saj je bela kuhinja večna, z njo je najlažje kombinirati barve sten, pohištva, posod … Ni pa več v trendu izrazito črnobela kombinacija, ampak so ti kontrasti bolj blagi. Zadnji trendi gredo v čokoladne odtenke, dopolnjene s toplimi toni kave, oreha.

Nasvet vsem, ki se odločate za novo kuhinjo Prvi korak je postavitev inštalacij. Že pri tem vam lahko pomagajo v Kuhinjah Erjavec. Enoten odgovor za vse ne obstaja, saj se kuhinja od kuhinje razlikuje glede na specifiko prostora. Priključek za vodo in za kuhališče med seboj zahtevata določeno razdaljo, ki pa jo določa konkretno vaš prostor. Enako velja za postavitev kuhinje, ki naj bo odvisna od vašega načina življenja, od oseb, ki kuhinjo uporabljajo. Res je, da so v trendu otočne kuhinje, vendar

29


Radosti bivanja

strokovnjak svetuje

Kamini in sodobna gradnja Kamin je naložba v kakovostno bivanje, toploto in udobje. Energetsko vse bolj učinkovita gradnja, visoka izoliranost objektov, zrakotesnost in sodobne ogrevalne naprave zahtevajo od nas temeljit premislek in natančno načrtovanje, saj je samo tako rezultat na koncu takšen, kot smo si ga zamislili.

Pravočasno in strokovno načrtovanje kamina je izjemnega pomena, prav tako kot ustrezna predpriprava potrebnih instalacij in pravilna izbira tipa kamina glede na način ogrevanja. Pri Kaminih Kočevar vam pri tem pomagajo tako, da bo kamin v sodobno energetsko urejeni hiši deloval smotrno in učinkovito. V fazi gradnje hiše je potrebno predvideti ustrezen dimnik; premer je odvisen od modela kaminskega vložka in se običajno giblje med premerom 18 in 25 cm; dovod svežega zraka; sodobni kamini za gorenje porabljajo izključno dovod zunanjega zraka, s premerom med 12,5 in 15,0 cm; ustrezen tlak na mestu, kjer stoji kamin: biti mora okrepljen in izveden na način, da pod kaminom ni vgrajenega sistema talnega gretja in drugih instalacij.

Koraki pri načrtovanju Na izbor kamina poglavitno vpliva tip gradnje objekta, saj je zlasti v primeru pasivne ali nizkoenergijske gradnje s kontroliranim prezračevanjem nujno potreben izbor ustreznega kaminskega vložka. Ta naj bo opremljen z neposrednim dovodom zunanjega zraka v kurišče. Če se v objektu izvaja test zrakotesnosti, mora biti zrakotesen tudi kaminski vložek. Kamin s takšnim vložkom deluje nemoteno, tudi če je v hiši pod- ali nad-tlak in ne predstavlja elementa, ki bi povzročal izgube. V kaminih Kočevar vam pomagajo pri izbiri zrakotesnih kurišč in kaminskih peči v okviru programa proizvajalca RUEGG, katerega izdelki nosijo certifikat zrakotesnosti. Poleg ustreznega kurišča je pomembna tudi pravilna izbira kaminskega vložka glede na način ogrevanja in izvedba kaminske obloge, saj je pri sodobni gradnji zaradi minimalnih potreb po energiji treba poskrbeti, da se energija, ki jo proizvaja kamin, porabi optimalno in učinkovito, da ne prihaja do presežkov toplote. Pri tem ločimo med toploto, oddano preko sevanja, konvekcijsko toploto in toploto, ki je oddana na vodo.

30

Konvekcijska toplota se hitro in v najvišji moči prenaša v prostor. Prekomerno proizvedena toplota kamina tako pogosto povzroča pregrevanje prostora, kjer stoji kamin, in s tem neustrezne bivanjske pogoje. Nujna je porazdelitev prekomerno oddane toplote v več prostorov v hiši. To dosežemo z vgradnjo ventilatorskega sistema Multifuoco, ki omogoča skupno 16 metrov razvodov zraka v druge prostore in izpihuje topel zrak na višini tal, s tem pa zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote po celem prostoru. Tudi pri sevalni toploti je zaradi prekomerne količine proizvedene toplote nujno potrebna izdelava kaminske obloge z ustrezno akumulacijsko sposobnostjo. Ta lahko v minimalnih prostorskih okoliščinah veže maksimalno toploto in jo nato oddaja postopoma. Tako omogočimo večurno blago in zdravo oddajanje toplote, s tem pa preprečimo pregrevanje prostora, kjer stoji kamin. Kot tretjo izmed možnosti, s katero rešimo problem prekomernega pregrevanja prostora, naj omenimo kamine z vgrajenim izmenjevalcem za ogrevanje vode sistema centralnega ogrevanja. V sodobnih hišah je vgradnja toplovodnega kaminskega vložka z ustrezno porazdelitvijo oddane toplote na vodni in toplozračni del skoraj nujna. Pri Kaminih Kočevar vam bodo predstavili kamine, ki omogočajo porazdelitev tudi do 80 odstotkov oddane toplote na vodni del. Tako lahko toploto shranjujete v zalogovniku in jo naknadno učinkovito porabljate za ogrevanje centralnega ogrevalnega sistema, zgolj 20 odstotkov neposredno oddane toplote v prostor pa omogoča prijetno klimo v bivalnem prostoru s kaminom. Preden se odločite za kateri koli kamin, vam pri Kaminih Kočevar svetujejo in načrtujejo vsako podrobnost vašega kamina skupaj z vami. Njihovi svetovalci vam bodo v okviru individualnih danosti, vaših arhitektonskih zahtev in tehnične uresničljivosti pomagali izbrati najustreznejšo izvedbo vašega novega kamina.


strokovnjak svetuje

Kako izbrati prestižna vhodna vrata? Vhodna vrata najvišjega razreda izbiramo precej drugače kot klasična. Zaradi vrhunske tehnologije ni treba toliko razmišljati o tehniki, zato se lahko bolje posvetimo sebi – in temu, kakšen vtis želimo doseči. Vhodna vrata so osebni del hiše. So zgodba o nas samih. Obiskovalec bo vedno presojal nas in našo hišo na podlagi vhodnih vrat. Zato za začetek pomislimo nase. Kakšen prvi vtis želimo ustvariti? Tudi če je za koga to eno najtežjih vprašanj, je vsekakor prvo in najpomembnejše.

Sodobni ali tradicionalni slog? Ta odločitev je bolj odvisna od videza hiše. Tradicionalna klasična vrata z ornamentalnim okvirjem bodo bolje poudarila starejšo hišo s kamnitimi detajli kot pa sodobno. Če se ne moremo odločiti, kateri slog bi najbolje poudaril lepoto naše hiše, fotografirajmo celotno hišo z vhodne strani in sliko prinesimo v prodajni salon.

Želimo izstopati ali biti diskretni? Dobro je vedeti, ali želimo obiskovalca navdušiti s svojo edinstvenostjo, ali pa mu pustiti, da si občudovanje zgradi počasi. Če želimo zasijati, poiščimo vrata, ki plenijo pozornost – atraktivne oblike, prestižni materiali, drzne tehnične inovacije. Če smo ponosni lastnik stare tradicionalne hiše, izberimo vrata, ki se oblikovno naslanjajo na pretekle čase, na dostojanstven način. Če pa si želimo subtilne diskretnosti, izberimo vrata umirjenih oblik brez veliko poudarkov, ki bodo zaradi brezčasnega oblikovanja večno lepa.

vrati in sama vrata sta lahko čarobno osvetljena z vgrajeno osvetlitvijo. Tako ne ustvarimo le vtisa večjega in še bolj prepričljivega vhoda, ampak ponoči tudi veliko bolj udobno in varno vstopamo v svoj dom.

Vrata z obsvetlobami ali brez? Tu so mnenja deljena. Nekateri obožujejo obsvetlobe, saj ne razsvetlijo le preddverja z dnevno svetlobo, so tudi čudovit in dragocen okras prestižnih vhodnih vrat. Drugi pa imajo raje občutek trdnosti in varnosti, ki ga dajejo vrata brez obsvetlob. Izbira je seveda naša.

Ne glejmo slik. Otipajmo prava vrata. Ko smo razmislili o teh vprašanjih, prenehajmo z ogledovanjem slik in sanjarjenjem. Vhodna vrata so zelo veliki hišni elementi, ki so v

živo videti zelo drugače kot na slikah. Zato je nujno, da si vhode ogledamo v živo, v salonu. Šele tu si bomo zares predstavljali, kako bi bila določena vrata videti pri nas doma.

Izberimo pravi prestižni vhod Slovenski proizvajalec vhodov PIRNAR velja za vodilnega evropskega inovatorja vhodov. Kupci po vsem svetu so mnenja, da so to ena najlepših in najbolj mojstrsko natančno izdelanih vrat na trgu. Mešanica ročne dodelave starih mojstrov in najnovejših patentiranih tehnologij ustvarja neulovljivo razliko do drugih znamk, kar z mnogimi nagradami priznavajo prestižne mednarodne organizacije. Vhodi PIRNAR vzbujajo občudovanje – in dvigajo vrednost celotne hiše.

Kako udobna in varna naj bodo vrata? Najbolj prestižna vrata lahko z nadgradnjami spremenimo v sanjsko udobne in varne samodejne naprave. Sistemi daljinskega odklepanja, skupaj z domofoni in čitalniki prstnih odtisov, omogočajo motorizirano odklepanje brez ključa, samodejno mehansko zaklepanje, poljubno nastavljanje, največjo varnost ob odprtem zaklepu in daljšo življenjsko dobo vrat.

Naj imajo vrata lastno osvetlitev? Učinek lastne ambientalne osvetlitve je nekaj, kar je treba videti v živo. Prostor pred zunanjimi

31


Radosti bivanja

strokovnjak svetuje

Vedno bodite korak pred vlomilci Statistika kaže, da število vlomov, tatvin ter drugih kaznivih dejanj narašča. Vlomilci so vse bolj predrzni in vlomi v stanovanjske hiše ponoči, ko stanovalci spijo, niso nič presenetljivega. Podjetje Mobicom na slovenskem tržišču deluje že 23 let in je s svojimi izkušnjami in znanjem vedno v koraku z najnovejšimi trendi s področja sistemov tehničnega varovanja. Kot generalni zastopnik vrhunske znamke alarmnih sistemov DSC za Slovenijo in zastopnik ADS video-nadzornih sistemov želi svojim uporabnikom prihraniti neprijetne izkušnje, ki smo jih omenili v začetku. Pri Mobicomu so za vas izbrali izdelke, ki jim lahko zaupate. Bodite korak pred vlomilci in se čimprej zaščitite! Zakaj sistem tehničnega varovanja? Tehnično varovanje zajema raznovrstno paleto produktov in rešitev, ki zagotavljajo učinkovito zaščito vas, vaših najbližjih in vašega premoženja. Produkti in rešitve so namenjeni fizičnim osebam, večjim ali manjšim podjetjem, korporacijam, poslovnim ali zasebnim uporabnikom. Pri izbiri tehnične opreme cena ni prvi faktor, potrebna je komunikacija z izvajalcem, saj je vsak

32

objekt unikaten. Pri Mobicomu sledijo temu, da je celoten proces izbire sistema tehničnega varovanja strokoven. Njihovi strokovnjaki z naročniki sodelujejo od izbire ustrezne opreme (prilagojene posameznikovim potrebam in željam), vse do montaže, tehnične pomoči in servisa. Izbira tehničnega varovanja zahteva strokovno znanje. Potrebno je biti pozoren na to, ali ima podjetje licenco za tehnično varovanje ter certificirano opremo. Strokovnost, izkušnje,


strokovnjak svetuje

kakovostne storitve, vrhunski izdelki in pomoč strankam so tisto, kar Mobicom odlikuje in razlikuje od konkurenčnih podjetij.

Idejna zasnova sistema tehničnega varovanja Vsak objekt, ki ga želimo tehnično varovati, je unikaten. Splošnega pravila za število senzorjev in način varovanja ni. V veliki meri je stopnja zaščite odvisna od stopnje ogroženosti, investitorja in arhitekture objekta. Zato je treba pred vsakim načrtovanjem objekta dobro poznati namembnost objekta in želje uporabnika, ki bo sistem vsakodnevno uporabljal. Treba je poznati funkcionalnost posameznih prostorov in način uporabe. Že v prvi fazi lahko definiramo, ali bo sistem zaznal vlomilca pred vstopom v objekt ali ob vstopu, kar precej spremeni zasnovo. Vsekakor je treba razmisliti tudi o delnem vklopu sistema, tako imenovanem nočnem režimu varovanja, ki pomeni zaščito tudi ponoči. Ponavadi ni potrebno varovanje vsakega prostora, zaščita prehodov med njimi pa je nujna. Kako učinkovit bo vaš sistem varovanja, je odvisno od vas in od strokovnjaka, ki vam bo sistem zasnoval. Izkušnje in dobro poznavanje raznolikosti sistemov in tehnologij so bistvenega pomena. Za idejno zasnovo sistema tehničnega varovanja obiščite kakovostnega ponudnika, kot je podjetje Mobicom, kjer vam bodo pripravili idejno zasnovo in informativno ponudbo. Bodite zahtevni, zahtevajte predstavitev opreme in izrazite vse svoje želje, na osnovi katerih bo zaščita vašega domovanja popolna.

Alarmni sistem Ali ste vedeli, da vsak poizkus vloma povzroči več stroškov kot vgradnja alarmnega sistema? Odločanje o tem, kakšno rešitev izbrati, bo lažje ob podpori strokovnjakov podjetja Mobicom, kjer vam z vrhunsko opremo DSC, OPTEX in ATSUMI ponujajo zaščito vaših prostorov in strokovne rešitve tako za stanovanja in stanovanjske hiše, kot tudi za večje poslovne objekte. Velikokrat prevladuje mnenje, da je čas, ko se začne razmišljati o protivlomnem sistemu takrat, ko je objekt končan in so vsi izvajalci z deli že zaključili. To je velika napaka in povzroča ogromno nepotrebnih stroškov. Željo, da bi imeli protivlomni sistem, obvezno povejte že arhitektu, ki bo pripravil projekt arhitekture objekta. Ta bo prilagodil in uskladil pozicije posameznih elementov sistema in v sodelovanju s projektantom poskrbel, da bodo vsi elementi alarmnega sistema ustrezno vrisani tudi v projektu elektro instalacij. To vam omogoča pripravo celotnega ožičenja že v fazi izdelave elektro instalacij objekta, kar je za vas stroškovno najceneje in najbolj primerno. Vgradnja stometrske cevi je malenkost v primerjavi z naknadnim vrtanjem, preboji in kasnejšo pripravo inštalacij za alarmni sistem. Srce alarmnega

sistema je alarmna centrala in vse povezave med elementi so pripeljane do nje. DSC ponuja široko paleto elementov alarmnega sistema, od klasičnega senzorja premika, magnetnega kontakta, požarnega senzorja, senzorja loma stekla, senzorja razlitja tekočine do senzorja ogljikovega monoksida. Poskrbljeno je torej za celovito zaznavo neželenega obiskovalca ali druge kritične situacije. Če inštalacije za alarmni sistem nimate pripravljene, se lahko odločite tudi za brezžični alarmni sistem Alexor, katerega priljubljenost v zadnjem času narašča. Brezžični sistem ima vse funkcije, ki so potrebne za zaščito stanovanjske hiše ali poslovnega objekta. Vsi elementi sistema so brezžični, tako da je vgradnja preprosta, brez vrtanja in vleke kablov. Vključuje vse funkcije, ki se danes zahtevajo od naprednega, učinkovitega in zanesljivega alarmnega sistema.

Upravljanje alarmnega sistema preko pametnega telefona Želite imeti popolni nadzor nad vašim alarmnim sistemom preko pametnega telefona? Kar se je nedolgo nazaj zdelo nemogoče, je sedaj realnost: modul Envisa Link je zmogljiv TCP-IP vmesnik za žične DSC alarmne centrale, ki omogoča pregled stanja in kontrolo alarmne centrale kar preko standardnega web vmesnika ali pametnega telefona.

Video nadzorni sistem Nadgradnja sistema tehničnega varovanja, ki temelji na protivlomnem sistemu, je smiselna z video nadzornim sistemom, saj poleg informacije o neželenem dogodku pridobimo tudi sliko in lahko dogodek rekonstruiramo. Želja po nadzoru in spremljanju dogajanja ni nekaj novega, saj živimo v času, ko se je enostavno potrebno sprijazniti z dejstvom, da nas kamere spremljajo na vsakem koraku in predstavljajo ogromno pridobitev pri preprečevanju in rekonstrukciji kriminalnih dejanj. Videonadzor je v zadnjih letih bliskovito napredoval in praktično vse kamere se ponašajo z IR LED diodami, ki omogočajo snemanje tudi ponoči. Sliko je možno gledati z oddaljene lokacije preko računalnika ali pametnega telefona, pogoj je le internet na objektu. Tako ste lahko vedno na tekočem kaj se v vašem objektu dogaja, tudi ko vas ni doma. Videonadzor je področje, ki je v zadnjih letih najbolj napredovalo in trendom sledijo tudi v Mobicomu, kjer z blagovno znamko ADS obsegajo tako analogno, IP kot tudi HD CVI tehnologijo. Stopnja vlomov v Sloveniji v zadnjih letih bliskovito narašča. Ne postanite žrtev in se čimprej zaščitite s sistemom tehničnega varovanja. Bodite brez skrbi! Za več informacij obiščite spletno stran podjetja Mobicom d.o.o. www.mobicom. si, pošljite povpraševanje na info@mobicom. si ali jih obiščite na sedežu njihovega podjetja v Trzinu, kjer vam bodo z veseljem svetovali.

S tem, da želite alarmni sistem, obvezno seznanite že arhitekta, da bo v projekt arhitekture objekta vključil vse potrebno za pripravo.

33


Radosti bivanja

novice & zanimivosti

German Design Award Winner v Sloveniji German Design Award je ena najbolj prestižnih oblikovalskih nagrad. Prejmejo jo le izjemni in pionirski dosežki na področju oblikovanja z vsega sveta. Zanjo se ne more potegovati vsak, ampak le tisti, ki jih sama nominira mednarodna žirija. Nagrado podeljuje German Design Council, že 60 let eden vodilnih strokovnih centrov za oblikovanje na svetu. V letu 2019 so prestižni vhodi podjetja Pirnar prejeli že šesto priznanje German Design Award, kar je izjemen dosežek za slovensko podjetje. Temu so istega leta dodali še nominacijo za German Innovation Award. Ta se podeljuje za inovacije, ki edinstveno oblikujejo prihodnost in izboljšujejo življenje. Med najnovejšimi nagrajenci je Theatrica, prva pametna vhodna stena na svetu, za katero je žirija zapisala, da gre za »edinstveno zasnovo vrat, ki sodobno tehnologijo preobraža v čisto obliko estetike«. Druga nagrajenca sta dve tehnologiji; Magmalux in Crystalux. Magmalux je patentirana Pirnarjeva tehnologija svetlobne gravure, ki na vratnih potezalih daje vtis žareče kovine in deluje kot nedoumljiva čarovnija. Pirnar Crystalux, kolekcija potezal iz žarečega kristalnega stekla, pa s čudovitim svetlobnim učinkom tako podnevi kot ponoči pomeni vrhunec prestižnega vtisa na vratnih potezalih.

PIRNAR se širi globalno Podjetje PIRNAR je v Evropi poznano kot vodilni inovator na področju hišnih vhodnih vrat. Mešanica edinstvenih tehničnih rešitev, elegantnih oblik in mojstrske izdelave pa že dolgo pleni pozornost tudi izven Evrope. Za te trge PIRNAR odpira nova franšizna podjetja in prodajne salone po svetu. Po dveh franšiznih trgovinah na zahodnem delu ZDA se pripravljajo na odprtje še dveh na vzhodnem delu. Odprli so franšizo tudi v Dubaju, kjer je Pirnar poznan že dlje časa z nekaj najbolj prestižnimi izdelki osupljivih dimenzij. Prve pošiljke so novemu partnerju poslali tudi na Kitajsko. S franšizami se širijo tudi v Sloveniji. Njihov mariborski salon je uspešno začel svojo pot in zastavo znamke PIRNAR prinesel v prestolnico Štajerske.

PIRNAR se pripravlja na novo rast Po letih vlaganja v širitev prodajnega programa in nove tehnične inovacije so se pri vodilnem evropskem inovatorju hišnih vrat odločili za povečanje proizvodnih zmogljivosti. Štirikrat večji proizvodnji prostori omogočajo podvojitev proizvodnih zmogljivosti in zaposlenih. »Na 22.000 m2 novih prostorov bo lahko delalo 100 sodelavcev. Širitev je bila nujna, da smo lahko zadovoljili povpraševanje in pospešili dobavo,« pojasnjuje direktor Roman Pirnar. »Proizvodnja je ključna. Vse komponente izdelamo sami ali s hišnimi podizvajalci, samo tako lahko stojimo za kakovostjo. Zdaj smo pripravljeni na nadaljnjo rast,« še dodaja sogovornik. Podjetje ima trenutno več kot 200 zaposlenih.

34


novice & zanimivosti

Zakaj je spanje temelj zdravja? Na dogodku TEDx Ljubljana 2018, ki se je odvil pod geslom Razsvetlimo (ne)znano, je pred razprodano Gallusovo dvorano Cankarjevega doma nastopil tudi Emil Marinšek, strokovnjak za spanje in ustanovitelj podjetja Maremico d.o.o. Predstavil je zanimiv koncept o štirih stebrih zdravja: hrana, gibanje, upravljanje s stresom in spanje. Razkril pa nam je skrivnost - spanje ni le eden izmed stebrov, ampak kar temelj zdravja! Zato spanja nikar ne zanemarjajte. »Če ne spim dovolj, mi tudi prebava ne deluje dobro. Če ne spim dovolj, se telo ne regenerira dobro in če premalo spim, sem seveda tečen in razdražljiv in ne bom upravljal s svojim stresom.« Govor si lahko ogledate na www.emilmarinsek.si.

»Spanje je zame enako pomembno kot dober trening!« Kako spi olimpijec Jakov Fak, ki je Sloveniji priboril srebrno olimpijsko medaljo v letu 2018? Fak je v intervjuju zaupal, da mu dobro regeneracijo po treningih zagotavlja osebno ležišče Leticia. Med dobrim spanjem in dobrim treningom je spletena močna vez, saj ga le dobra nočna regeneracija povrne k močem, da lahko naslednje jutro ponovno sledi svojim sanjam. In zakaj je Jakov izbral prav ležišče Leticia? »V nakup ležišča me je prepričala predvsem modularnost – z ženo sva izbrala vsak svoj del postelje in trdoto na določenih predelih,« je dodal.

Spalnica v objemu elegance Trendovske smernice se pomikajo v smeri trajnostnega in minimalističnega udobja. Bivalni prostori niso več sami po sebi namen, temveč postajajo cone udobja in večne funkcionalnosti. V ospredje se pomikajo minimalistični slogi, čistih linij in s preprostim dizajnom, ki dovršijo videz večne elegance. V spalne prostore ponovno vstopajo oblazinjene postelje, ki dodajajo prefinjeno piko na i udobnemu spancu. V samem vrhu še vedno ostajajo postelje BoxSpring. Moderen dizajn nadgrajujejo s popolnim udobjem vrhunskih ležišč slovenske proizvodnje. BoxSpring postelje niso le blagodejne za oči. Njihova skrivna sestavina je celovito prileganje potrebam uporabnika. Izberete lahko udobje vodne postelje Lectus ali pa popolno prileganje modularnega ležišča Leticia. V letu 2018 so v podjetju Maremico spalno izkušnjo dopolnili z inovacijo Boxspring Air Hibrid, ki združuje udobje Leticie in Lectusa v enem. Postelja ni več zgolj modni dodatek v spalnici, ampak funkcionalna enota, ki izpolnjuje vsako vašo željo.

35


Radosti bivanja

novice & zanimivosti

Stopnice Jezeršek po svetu Unikatne izdelke Mizarstva Jezeršek najdete po vsej Evropi, od skrajnega jugozahoda do eksotičnega ruskega vzhoda. Med najbolj nenavadne naročnike lesenih stopnic štejejo ruskega patriarha, za katerega so izdelali stopnice, ki krasijo njegovo letno rezidenco ali dačo na ruskem podeželju v bližini Moskve. Tudi srbski patriarh se na Dedinju v svoji rezidenci iz nadstropja v nadstropje sprehaja po stopnicah, izdelanih v Poljanski dolini. Pri Mizarstvu Jezeršek imajo znanje za izdelavo tako tradicionalnih oblik, kot jih denimo najdemo v sakralnih objektih, pa do najmodernejših dizajnov, kakršne si želijo stanovalci najprestižnejših stanovanj kot je na primer stanovanje v Tour Odeon v Monacu, ki velja za najdražje stanovanje na svetu. Tudi tam so mojstri Mizarstva Jezeršek s svojimi lesenimi stopnicami pustili velik pečat. Vir: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2729501/Inside-worlds-expensiveapartment-Penthouse-Monacos-new-Odeon-Tower-complete-water-slideprivate-chauffeur-caterer-set-potential-owner-240MILLION.html

Carska palača Konstantinovski, Sankt Peterburg, Rusija Protokolarni objekt ruskega predsednika ima zanimivo zgodovino. Zgrajen je bil v času vladavine Petra Velikega v začetku 18. stoletja, v obdobju Sovjetske zveze pa je bil skoraj povsem uničen. Palača Konstantinovski, ki jo je sam Peter Veliki imenoval »prvi ruski Versaille«, je bila doslej kar nekajkrat zapuščena in pozabljena. Potem ko so jo po smrti njenega ustanovitelja leta 1725 izpraznili, je ponovno vzcvetela v 19. stoletju kot rezidenca sina Nikolaja I. Konstantina, po katerem se tudi imenuje. V njej so bivali sorodniki ruskih princev vse do oktobrske revolucije leta 1917. Nato je sledilo obdobje zmede, v katerem so dvorec uporabljali v različne namene. Med drugim je bil dom za zapuščene otroke in vojaška šola. Med drugo svetovno vojno je bil požgan in bombardiran, po vojni so ga obnovili ter v njem namestili šolo, ki je delovala vse do razpada nekdanje SZ, leta 1991, ko je dvorec zopet utonil v pozabo. Ob 300-letnici Sankt Peterburga so ga znova obnovili in v njem uredili center za mednarodne konference, paviljon za ugledne goste, heliodrom ter predsedniške apartmaje. V času prenove bi med več kot 4.000 delavci, ki so več kot eno leto v treh izmenah prenavljali dvorec, lahko srečali tudi mojstre podjetja Lesko iz Žirov. Danes pa tam lahko občudujete le še njihova okna vrhunske kakovosti. Če je dobro za Putina, …

36


novice & zanimivosti

Lesena obloga ob kaminu? Zakaj pa ne! Ste v dvomih? Menite, da ob kaminu ni varno namestiti obloge iz gorljivih materialov? Ne skrbite! S pravilno zasnovanimi konstrukcijskimi detajli kamina in kaminske obloge, uporabo ustreznih izolacijskih materialov in strokovno vgradnjo izkušenih mojstrov si lahko dovolite tudi tako drzne oblikovalske rešitve, kot jih vidite na fotografijah. Ekipa strokovnjakov pri Kaminih Kočevar vam bo svetovala in pripravila rešitev v skladu z vašimi željami. Arhitektura: Detajl in celota, foto: Blaž Zupančič

Steklena skulptura Ugrabljena Evropa, Ljubljana Motiv o Evropi izvira iz antične Grčije. Vrhovni bog Zevs se je zaljubil v lepo Evropo, hči feničanskega kralja. V svoj objem jo je zvabil tako, da se je spremenil v bika z zlatimi rogovi, dekle pa je skočilo nanj in izginila sta v morskih valovih. V spomin na Evropo, ki je prišla iz daljne Fenicije in odšla v neznani svet, so po njej poimenovali enega od štirih delov antičnega sveta. V Ljubljani lahko skulpturo s tem motivom občudujete na dveh mestih; pred palačo Univerze in pred Kristalno palačo v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Avtor skulpture, akademski kipar Mik Simčič, se ni želel ukvarjati z izvedbo in morebitnimi tehničnimi zapleti, zato je za izvedbenega partnerja izbral podjetje Steklar Omahen.

»Pokazali so veliko pripravljenost za iskanje izvirnih tehničnih rešitev pri izvedbi, zahtevne montaže so se lotili z izjemno natančnostjo, se usklajevali z drugimi in pokazali veliko pripravljenosti za sodelovanje,« je povedal Simčič. Skulpturo sestavlja deset steklenih lamel, na katerih stoji težak bronast kip bika in deklice. Lamele, od katerih vsaka tehta okoli 250 kilogramov, segajo 460 centimetrov v višino, sestavljene pa so iz trojnega kaljenega float stekla. Stekleni del ponazarja valove, v katerih je izginila Evropa, in s svojo krhkostjo predstavlja kontrast robustnemu kamnitemu podstavku in mogočnemu bronastemu kipu.

Red dot design Museum, Essen, Nemčija Muzej dizajna Red dot v Essnu je bržkone eden največjih, pa tudi najbolj neobičajnih muzejev sodobnega oblikovanja. Na več kot 4.000 kvadratnih metrih se nahaja razstava okoli 2.000 izdelkov z vsega sveta. Lahko bi rekli, da gre za živo prestavitev »kdo je kdo« v sodobnem industrijskem oblikovanju. Vsi razstavljeni izdelki so dobitniki »rdeče pike«, nagrade, ki je v svetu oblikovanja primerljiva z oskarji iz filmskega sveta. Med razstavljenimi izdelki lahko v muzeju v Essnu vidite tudi Googyja, oblazinjenega gugalnega konjička, ki ga izdelujejo v Oblazinjenem pohištvu Novak. Googyja je dizajnirala oblikovalka Nina Mihovec-Wilsonic design.

37


Radosti bivanja

novice & zanimivosti

Kurimo pametno in okolju prijazno Sodobne kaminske naprave so izjemno čiste, izpusti prašnih delcev pa zanemarljivi, vendar je pri tem nujno upoštevati nekaj pravil. Če želimo biti okolju prijazni, za kurivo uporabljajmo le kakovostna, čista in pravilno posušen drva ali druge oblike pravilno pripravljene lesne mase. »Primerna so drva, ki se na zraku sušijo dve do tri leta in vsebujejo do največ 15 odstotkov vlage,« poudarja Damjan Kočevar iz Kaminov Kočevar. Noben, še tako napreden kamin ne more preprečiti škodljivih emisij, kadar se za kurivo uporabljajo vlažna drva, odpadni, lakiran ali barvan les, plastika, tekstil ali razne smeti. Vse našteto pri gorenju sprošča strupene pline in druge snovi, ki izhajajo skozi dimnik, vdihavamo pa jih nazadnje spet mi sami. Pri vgradnji sodobnih kaminov je odveč bojazen, da bi jih čez čas zaradi spremenjenih ekoloških normativov prepovedali, saj v Sloveniji veljajo strogi evropski in domači standardi. Poleg tega Kamini Kočevar sodelujejo zgolj z najbolj priznanimi izdelovalci kaminskih vložkov, ki prihajajo tudi iz naravovarstveno najbolj strogih evropskih držav (npr. Ruegg iz Švice). Od leta 2018 so kamini opremljeni z energijsko nalepko podobno kot pri gospodinjskih aparatih (oznake A, A+ …) To je eden od pokazateljev kakovosti kamina, še pomembnejši pa so podatki testiranj v certificiranih laboratorijih, ki jih pri vsaki napravi navede proizvajalec in jih mora kupcu predstaviti prodajalec. Po vgradnji kamin pregleda še dimnikar in ga, če ustreza normativom, vpiše v register kurilnih naprav. Toda pozor: če kamin ni pravilno vgrajen ali če v njem kurimo vlažen in onesnažen les, nam ne pomagata niti certifikat niti najboljša oznaka. Za nizke emisije lahko največ storimo sami, s tem, da uporabimo primerno kurjavo in izberemo sodoben kamin in zanesljivega izvajalca.

Hiša, nagrajena z arhitekturno nagrado Zlati svinčnik

Kamin v nagrajeni hiši na Golem Družinska hiša na Golem, delo arhitekturnega biroja Krušec, je bila zasnovana kot odgovor na specifičen način življenja lastnika. Njen videz je v veliki meri narekovala lokacija, v katero je hiša umeščena. Posebnost hiše je betonska fasada, ulita po korakih iz kamnine, ki so jo odkrili med izkopom gradbene jame. Notranjost je opremljena minimalistično, vgrajen je tudi kamin na drva s kuriščem Ruegg, ki ga je izvedlo podjetje Kamini Kočevar. Bivalni prostori so razporejeni zelo premišljeno, tako, da se zaradi večnivojske postavitve skoznje čez cel dan preliva svetloba. Notranjost objekta je iz vidnega betona in lesenega, hrastovega pohištva. Dnevna soba, študijska soba in jedilnica tvorijo enoten prostor. Dnevni prostor in študijsko sobo povezuje kamin na drva Ruegg 720, ki z veliko čelno in bočno zasteklitvijo omogoča pogled na ogenj z vseh strani. Obzidava v kombinaciji betona in kovine daje kaminu še poseben pečat.

Vgradnja kamina je bila zahtevna zaradi velikosti kaminskega vložka in njegove umestitve v že izvedene betonske stene oz. elemente na hiši. Po zaslugi znanja in dolgoletnih izkušenj so pri Kaminih Kočevar poskrbeli tudi za brezšivne stike na kovinskih elementih, ki so sestavni del kaminske obloge. (Arhitektura: ARK arhitektura Krušec, foto: Miran Kambič)

38


novice & zanimivosti

Teleskopsko zložljivi vrtovi ZoomRoom – edinstvena tehnološka rešitev

Transformacija prostora Je mogoče združiti nekaj, kar je bilo doslej nezdružljivo: zaprt zimski vrt in odprto teraso v enem? Seveda; spoznajte ZoomRoom, izdelek slovenskih strokovnjakov za zimske vrtove. Zagotavlja vam popolno transformacijo prostora in vam omogoča, da poleti uživate pod milim nebom, pozimi pa v prijetnem zavetju zimskega vrta.

Odprta terasa, ki se transformira v pokrit zimski vrt.

ZoomRoom je zasnovan na principu teleskopskega zlaganja segmentov, ki omogoča popolno odpiranje strehe in sten zimskega vrta celo do 90 odstotkov uporabne površine. Večja kot je površina, večji je učinek odprtosti, zato je ZoomRoom še posebej priljubljen pri komercialnih, turističnih in gostinskih objektih, pa tudi pri stanovanjskih hišah in bazenih. Konstrukcija je iz elegantnih alu profilov, zasteklitev pa izvedena bodisi z izolacijskimi stekli ali za manj zahtevne namene tudi z enojnim steklom ali polikarbonatom. Talna vodila niso potrebna, saj se ZoomRoom vpne na steno objekta s stenskimi vodili, to pa pomeni, da pri prehajanju iz enega prostora v drugega ni neprijetnega spotikanja. Sistem zapiranja in odpiranja je hiter in enostaven, za večje objekte je na voljo tudi motorni pogon. Poseben sistem dvojnega tesnjenja pa zagotavlja vodotesnost v vseh razmerah. Popolno za vse, ki ljubijo prilagodljivost in stik z naravo, kjerkoli je to mogoče. Več informacij o teleskopsko zložljivih zimskih vrtovih najdete na www.zoomroom.si, za svetovanje in izvedbo pa se lahko obrnete na strokovnjake Zoomroom-a, Gregorčičeva 19, Maribor, tel. (02) 234-1800 ali jim pišete na info@zoomroom.si.

Prelep pogled na zasnežene proge Avstrijski Flachau že vrsto let sodi med popularnejše avstrijske počitniške destinacije. Tik pod smučarskimi progami, kjer se odvijajo tudi tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju, stoji najnovejši ZOOMROOM. Kar 350 m² steklenih površin pokriva wellness kompleks hotela Lacknerhof ter ponuja prelep pogled na zasnežene proge iz vsakega kotička. Lastnik hotela Lacknerhof, g. Georg Lackner, je z investicijo v teleskopsko zložljiv zimski vrt ZOOMROOM več kot zadovoljen, saj lahko odslej svojim gostom zagotavlja dodatno ponudbo tudi v zimskem času. Pred tem so lahko gostje bazenski del uporabljali samo v poletnih mesecih. Prostorske omejitve jim namreč niso dopuščale izgradnje dveh bazenov (notranjega in zunanjega), zato so se odločili za uporabo sistema ZOOMROOM. Z njim lahko gostje v toplejših mesecih še vedno uživajo v odprtem bazenu in lovijo sončne žarke, ob slabem vremenu pa sistem zaprejo in obiskovalcem ponudijo toplino zastekljenega ambienta.

»Zaradi pozitivne izkušnje pri pokritju bazenskega kompleksa s cabrio strehami ZOOMROOM, smo se odločili še za nadgradnjo restavracije na terasi pred hotelom. Zložljiv zimski vrt nam sedaj omogoča strežbo na terasi tudi v zimskem času, ne da bi se nam bilo treba odreči prelepemu odprtemu ambientu poleti. Število gostov restavracije se je skoraj podvojilo, prav tako pa tudi promet,« zadovoljno dodaja g. Lackner. (Slika pokrite in odprte gostinske terase Hotela Lacknerhof na strani 43 spodaj.) Teleskopsko zložljiv zimski vrt ZOOMROOM v bazenskem kompleksu hotela Lacknerhof v avstrijskem Flachau-u.

39


Radosti bivanja

sonce, voda, zrak ...

Voda – najboljši recept za srečnejši vsakdan Poleg sonca in svežega zraka je voda nepogrešljiv element prijetnega počutja za večino med nami. Vpliva na vitalnost, zdravje in lepoto, saj nas redno kopanje, plavanje in telovadba v vodi sproščajo, obenem pa tudi ustvarjajo optimistično razpoloženje in združujejo družine, ki so sicer odtujene in obremenjene z današnjim hitrim življenjskim slogom. Če to še zaokrožimo s sproščujočimi učinki savn, smo dobili izvrsten recept za bolj zdrav, sproščen in srečnejši vsakdan. Družinsko podjetje Remax deluje že vse od leta 1984 in se tako lahko pohvali z že 35-letno tradicijo. Vse od začetka so glavna dejavnost podjetja bazeni. Kasneje so svoj program dopolnili še z masažnimi bazeni, savnami in fontanami. Tako svojim strankam nudijo možnost, da v svojem domu ustvarijo popolno oazo miru in sprostitve ter da v zaščitenem okolju vode razgibajo svoje telo. Zasnova bazena, savne ali masažnega bazena potrebuje čas, razmislek in izkušnje, da bo končen izdelek izpolnil želje in pričakovanja uporabnikov. Zaradi tega sta izčrpen pogovor in usklajevanje želja s stranko osnova vsakega projekta. Skozi čas se je klasični montažni »Remax« bazen, s katerimi so v podjetju začeli, prelevil v vgradni, ogrevan bazen z avtomatskim vzdrževanjem vode, povezan s pametno hišo, ki omogoča uporabnikom kar največ prostega časa za uživanje v vodi s svojo družino in prijatelji. Tudi domač wellness v slovenskih domovih ni več nič nenavadnega. Nekateri se odločijo samo za masažni bazen, drugi za infrardečo savno, spet tretji za finsko, nekateri pa kar za celotno wellness področje. Več kot 35 let izkušenj, nenehna šolanja in obiski sejmov so strokovnjakom podjetja Remax omogočili, da se lahko soočijo s vsakim izzivom in ga uspešno premagajo. Posluh za stranko pa pomeni, da bo ta izziv usmerjen v čim boljšo uresničitev njenih želja.

40


sonce, voda, zrak ...

Center dobrega počutja Murgle V Ljubljani je v okviru oskrbovanih stanovanj Murgle nastal Center dobrega počutja Murgle, ki tako športnikom kot ljubiteljem sproščanja omogoča, da najdejo nekaj zase. Plavalni bazen je eden redkih, ki omogoča konstantno profesionalno merjenje časa, savne in kopeli pa po treningu omogočajo optimalno sprostitev. V podjetju Remax so zagotovili, da so uporabnikom CDP Murgle omogočili edinstveno izkušnjo z ekskluzivnim oblikovanjem in vrhunsko tehnologijo.

Nadzor kakovosti bazenske vode ICO Pametna naprava ICO omogoča nadzor kakovosti vode tudi brez sistema za vzdrževanje vode. Naprava ICO plava v bazenu in konstantno meri kakovost vode. Svoje meritve beleži in nam jih posreduje na naprave za upravljanje. Tako lahko ob dostopu preko pametnega telefona, tablice ali računalnika vedno preverimo kakovost vode in izberemo primerne ukrepe. Naprava ICO namreč na podlagi izmerjenih vrednosti poda predloge dejanj, s katerimi vzpostavimo pravo ravnovesje v bazenski vodi. ICO lahko uporabljamo v svojem domačem bazenu ali na oddaljeni lokaciji, na primer v bazenu ob počitniški hišici, in tako vedno ohranimo pregled nad kakovostjo vode.

41


Radosti bivanja

sonce, voda, zrak ...

Zimski vrtovi ZOOMROOM

Ko se združita bivanje in narava

Podnebne spremembe prinašajo vedno bolj muhasto in nepredvidljivo vreme. Vse pogosteje nas z naših priljubljenih teras in bazenov preženejo nevihte, veter in nizke temperature. Zato smo pogosto v dilemi – imeti odprto teraso, odprt bazen ali klasičen zimski vrt? Koncept ZOOMROOM omogoča oboje hkrati – ob lepem vremenu odprto teraso ali odprt bazen, v slabem vremenu pa prostor hipoma spremenimo v zaprt zimski vrt. ZOOMROOM je prava rešitev za številne objekte in namene uporabe: bazeni, stanovanjske hiše, gostinske terase, smučarski objekti, hoteli, terme …

Dobro je vedeti Prednosti zložljivih zimskih vrtov ZOOMROOM • inovativna tehnologija teleskopskega odpiranja strehe in sten • kreiranje odprtega/zaprtega prostora po lastnih željah • širok izbor oblik, materialov in barv • alu profili, izolacijsko steklo • brez talnih vodil

42

Bazeni, wellness, terme

Stanovanjske hiše

Zakaj bi se morali odločati med odprtim ali zaprtim bazenom? ZOOMROOM vam omogoča oboje hkrati. Konec poletja ne pomeni nujno tudi konca kopalne sezone. Skozi stekla sončni žarki prav prijetno grejejo in plavalna sezona se zlahka podaljša. Za razliko od polikarbonatnih bazenskih streh vam ZOOMROOM z izolacijskimi stekli in masivno alu konstrukcijo omogoča uporabo bazena skozi vse leto, tudi pozimi. Odpiranje in zapiranje je hitro in enostavno, sistem pa je prijazen do kopalcev, saj niso potrebna talna vodila, ki kazijo zunanjost bazena in predstavljajo potencialno nevarnost za poškodbe.

Marsikdo si ne želi trajno zapreti terase ali svojega najljubšega kotička pred hišo. S pomočjo ZOOMROOM-a lahko ohranite čar zunanjega prostora, hkrati pa si podaljšate sezono v letnih časih, ko vreme ni več tako prijazno. Odprta terasa se v hipu spremeni v zastekljen prostor, ki vas ščiti pred vetrom, dežjem in snegom. Izolacijska stekla omogočajo uporabo tudi v zimskem času. ZOOMROOM je sistem teleskopsko zložljivih zimskih vrtov, pri katerem lahko segmente sten in strehe poljubno odpirate in zapirate glede na vremenske razmere in glede na namen uporabe.


za lokale, hotele, pisarne

Za lastnike lokalov

ZoomRoom za gostinske terase

Se jezite nad slabim vremenom, ko vam dež prežene goste s polno zasedene gostinske terase? Ste naveličani nenehnega pospravljanja, čiščenja in ponovnega pripravljanja miz in pogrinjkov ob vsakokratnem dežju, vetru, nevihti? Ste kdaj izračunali, ob koliko prometa ste lahko zaradi muhastega vremena? Ste v dilemi ali obdržati odprto teraso ali nanjo postaviti klasičen

Naj vam slabo vreme ne prežene gostov: ZOOMROOM enostavno zaprete in ustvarite klasičen zimski vrt.

zimski vrt in se odreči čudovitemu odprtemu prostoru, ki privablja toliko gostov v prelepih poletnih dneh? ZOOMROOM vam omogoča neodvisno poslovanje ne glede na vremenske razmere. Odprt zimski vrt omogoča uživanje na soncu in čistem zraku brez stekla nad glavo – odprta terasa. Ob slabem vremenu ga v nekaj sekundah zaprete in obdržite zadovoljne goste. Popolna transformacija prostora: poleti oziroma ob lepem vremenu odprta terasa, v slabem vremenu in v hladnih letnih časih pa zaprt zimski vrt. Tako preprosto je to.

Sončna gostinska terasa – segmenti zimskega vrta zloženi na stran.

43


Radosti bivanja

za lokale, hotele, pisarne

Elegantna kombinacija stekla in tkanine Steklo je hvaležen material, ki nam v domu omogoča kreativne in estetsko zelo zanimive rešitve, kakršnih drugi materiali ne morejo ponuditi. Zadnji trend v oblikovanju stekla je kombinacija stekla in tkanine, ki je videti, kot da bi nežno kopreno nevestinega pajčolana vlili v prosojni led. S takim steklom dosegamo učinek prostornosti in čistosti, ki sta največji odliki stekla v prostoru, obenem pa diskretno, a ne preveč, zastiramo pogled opazovalca in steklu dajemo poseben pečat. To je odgovor na vse tiste dileme, ki menijo, da prozorno steklo ne nudi diskretnosti, matirano ali ornamentno steklo pa včasih preveč zastira pogled in zapira prostor. Steklo s tkanino je optimalna rešitev, ki po novem zapolnjuje to vrzel.

Zasteklitev v masažnem salonu s souporabo zlate tkanine za občutek intimnosti in zračnosti.

Uporabnikom je na voljo več vrst tkanin različnih struktur, vzorcev in barv. Bolj goste preje so primernejše za intenzivnejše zakrivanje ozadja stekla in so bolj vidne, redkejše preje pa predvsem razbijajo monotonost prozornega stekla. Možna je izbira tkanin v zlati, srebrni, bronasti, beli in črni barvi, torej v nevtralnih barvah, ki jih je najlažje umestiti v vse prostore, tako zasebne kot poslovne.

Kako nastane »tkano steklo« Izbrana tkanina se aplicira med dve stekli in dve plasti folije, vse plasti pa se združijo v celoto s pomočjo tehnologije lepljenja oziroma laminiranja v peči. Tako tkanino z vsake strani

44

Steklena stenska obloga z zlato tkanino. Hrbet stekla je barvan v želeni barvi ter tako povsem neprosojen.

Foto: Iztok Medja


za lokale, hotele, pisarne objema steklo, kar omogoča preprosto čiščenje, vmesna folija pa ob morebitnem razbitju stekla poskrbi, da steklo ne razpade in ostane v enem kosu, kar zagotavlja še izredno pomemben varnostni vidik. Glede na namembnost zasteklitve se lahko tudi pri steklu s tkanino uporablja kaljena stekla. Za kar najboljši vizualni efekt tkanine v podjetju Steklar Omahen priporočajo uporabo prozornih stekel, klasičnega float stekla, ki je rahlo zelenkastega odtenka ali ekstra čistega stekla (optiwhite, clearvision) ter prozorne folije. Stekla s tkanino so vse bolj priljubljena kot polnilo v vratnih okvirjih in s tem ustvarjajo povsem nove dizajne v oblikovanju vrat, izjemno zanimive podobe pa nastajajo s »tkanim steklom« pri samostojnih zasteklitvah, kot so steklene ograje, predelne stene, nihajna in drsna vrata, tuš stene in kabine, nadstreški in celo stenske obloge. Omejitev pravzaprav ni oziroma, kot pravi znani rek, meja je le naša domišljija. Steklo in tkanina tvorita svojevrstno elegantno kombinacijo, ki popestri in zaznamuje vsak bivalni prostor. Nudita hkratni občutek prostornosti in intime ter prostoru dodata kanček unikatnosti. Za rešitve, ki bi najbolje pristajale vašemu ambientu, lahko povprašate za nasvet strokovnjake v podjetju Steklar Omahen na Koprski ulici 102 v Ljubljani, lahko pa jih tudi pokličete na 051 300 454 ali pišete na info@ steklar-omahen.si. Pred kratkim so prenovili tudi spletno stran, ki jo najdete na naslovu www.steklar-omahen.si.

Zasteklitev pisarniške omare z zlato tkanino popestri delovni prostor.

Z uporabo srebrne tkanine redke preje lahko ustvarimo učinek razbitega kaljenega stekla.

Steklena tuš stena s črno tkanino se čudovito sklada s pretežno črno kopalnico.

Stekleni ograjni paneli pod kotom Za terase v višjih nadstropjih, gostinske lokale ali ambiente, kjer si želimo lepega razgleda, lahkotnosti in obenem tudi varnosti, je po novem na voljo odlična rešitev. Omogoča namestitev steklenih ograjnih panelov pod kotom in brez dodatnih ojačitev, ki so včasih lahko estetsko moteče. Stekleni ograjni paneli lahko dosegajo naklon do 12 stopinj, izvedba z inovativnimi montažnimi profili pa omogoča tudi vizualno zelo všečno led osvetlitev. Čudovita rešitev za terase, ki zažarijo v večernem mraku, nudijo varnost in lep ambient. Tovrstno montažo steklenih ograjnih panelov omogočajo v podjetju Steklarstvo Omahen. V sodelovanju z italijanskim izdelovalcem okovja Metalglas, avtorjev inovativnih rešitev Jolly Pack, omogočajo nastavljivi kot montaže steklenih panelov. Okovje Jolly se poleg estetskih prednosti ponaša tudi z izjemnimi mehanskimi lastnostmi, izreden oprijem in fiksacijo stekel. Omogoča naklone od 2 do 12 stopinj v obe smeri, in sicer brez uporabe dodatnih ojačitev. Profili se

lahko namestijo na tla, v stranico oziroma parapet ali se izvedejo z vgraditvijo v podlago. Pri montaži se lahko v profil namesti tudi led osvetlitev, s katero v mraku ustvarimo posebne vizualne učinke. Z nagibom stekla poskrbimo tudi za zmanjševanje izpostavljenosti vremenskim vplivom in s tem za manjšo potrebo čiščenja samo na izpostavljeni strani. Za več informacij o steklenih panelih z nagibom lahko povprašate v podjetju Steklar Omahen.

45


Radosti bivanja

za lokale, hotele, pisarne

Hotelska oprema, ki pusti pečat Bralci revije Radosti bivanja jih poznate predvsem po klasičnih notranjih vratih KAMPO in notranjih vratih za posebne namene in načine vgradnje KAMPO EI30, v podjetju KAMPO pa izdelujejo tudi pohištveno opremo. Njihovi mizarski mojstri izvedejo tako rekoč vsa mizarska dela, ki jih pri večji prenovi ali novogradnji nikoli ne zmanjka in dajo s tem piko na i celotnemu interierju. So pa tudi strokovnjaki za hotelsko opremo. Gre za še enega izmed programov v široki proizvodni paleti podjetja Kampo, pri čemer imamo v mislih tako pohištveno opremo hotelskih sob kot opremo skupnih prostorov hotela. Za opremo hotelskih sob velja, da gre za »serijsko« izdelavo, za razliko od opreme javnega dela hotela, ki je unikatni izdelek. Prav pri unikatnih izdelkih pa se najbolj pokaže klasično znanje mizarskih mojstrov, timsko delo ekipe, v kateri morajo skladno sodelovati tehnologi, operaterji, mizarji v površinski obdelavi in ne nazadnje monterji, ki v hotelu sestavijo in namestijo opremo.

46


za lokale, hotele, pisarne

Pri unikatnih lesenih izdelkih za hotelsko recepcijo ali jedilnico je zelo pomembno, da lahko vse elemente izdela in vgradi isti izvajalec, česar se še posebno zavedajo arhitekti in investitorji. S tem je zagotovljena enaka kakovost izdelave za vse lesene izdelke, pa naj gre za posamične pohištvene elemente, ali pa radiatorske maske, sanitarne pregradne stene, stropne ali stenske obloge. Tudi v stene popolnoma integrirana vrata so odlika mojstrov iz podjetja KAMPO.

Uživajte v prenovljenem hotelu Rikli Balance na Bledu Eden od najbolj priljubljenih blejskih hotelov, hotel Golf iz verige Sava Hotels & Resorts je v letu 2018 dobil novo podobo. Investitor Sava Turizem je hotelu nadel tudi novo ime: Rikli Balance Hotel. Izdelava opreme javnega dela hotela je bila po načrtih birojev L.OFT, arhitektura interierja, in Real Ingeneeringa za podjetje KAMPO izziv tako po tehnološki kot po izvedbeni strani. Arhitekti so v projektih predvideli ščetkano površinsko obdelavo, ki jo sicer pri Kampu izvajajo, a tokrat je bila kvadratura predvidenih ščetkanih površin prevelika za obstoječ stroj, zato je bil prvi korak pri izvedbi projekta nakup novega zmogljivejšega stroja za ščetkanje. Ščetkane površine dajejo alpskemu okolju, v katerega je postavljen hotel Rikli Balance, pridih avtentičnosti in domačnosti. Ljudje danes vse bolj iščejo stik z naravo in ravno pravilno obdelan les je material, ki ga želijo začutiti tudi v prostorih, ki so namenjeni oddihu ali bivanju. Po izvedbeni strani pa so se Kampovi mojstri pri projektu srečali z zahtevnimi detajli, saj se zgodba interierja javnega dela hotela navezuje na kranjsko čebelico. Posamezni elementi ščetkanih stenskih oblog so heksagonalne oblike. Iz narave vemo, da heksagonalna, šesterokotna geometrijska oblika omogoča trdnost strukture in je zato osnovna oblika čebeljega satovja. Enaka vizualna šesterokotna oblika se ponovi tudi na stropu, a v nekoliko drugačni izvedbi, kot igra senc.

Pridni kot čebele Rikli Balance Hotel spada med večje turistične objekte, a v podjetju KAMPO znajo prisluhniti tudi lastnikom manjših družinskih hotelov, apartmajev, kampov in v zadnjih letih tako popularnih hostlov. Zahteve in želje investitorjev so različne kot je raznovrstna naša slovenska pokrajina, a verjamemo, da z obrtniškim mizarskim znanjem in trajnostno naravnanim pohištvom, ki se vklaplja v lokalno okolje, osrečimo tako naročnika kot njihove goste. Tako kot pridne delavke čebele gradijo trdno strukturo v satju, tako tudi zaposleni v podjetju KAMPO že skoraj 30 let gradijo svojo zgodbo o Šentviških mizarjih. Vabijo vas, da jih obiščete, saj so prepričani, da boste skupaj poiskali rešitve za pohištveno opremo, ki bo prilagojena prav vam in bo v celoti zadovoljila vaše osebne potrebe.

47


Radosti bivanja

za lokale, hotele, pisarne

Boljše počutje, večja produktivnost Richard Branson je nekoč dejal: »Poskrbite za svoje zaposlene in oni bodo skrbeli za vaš posel. Tako preprosto je to.« Skrb za zaposlene je odlika uspešnih podjetij z vizijo. Tudi v primeru mladega, visoko tehnološkega in dinamičnega podjetja GGL je tako. Oblikovanje njihovih poslovnih prostorov so zaupali arhitektu Matiji Berčiču in predenj postavili izziv, naj zasnuje odprt skupen prostor, namenjen druženju in delu. »Prostor je obdan s pisarnami, pregrajenimi s steklom. Te zagotavljajo zasebnost, a obenem ne zapirajo pogleda. Sodobna oprema skupaj s premišljenim sistemom osvetljave v prostoru ustvarja dinamično igro odsevov in barv.

Izračun svetilnosti za poslovne prostore

Medis Intago, 2018, Kragelj arhitekti (Foto: Davor Kralj)

48

Vse več je podjetij, ki cenijo svoje zaposlene in skušajo v svojih poslovnih prostorih zagotoviti zanje kar najboljše delovne pogoje. Mednje sodi tudi marketinško-farmacevtska družba Medis Intago, kjer so se lotili nadgradnje sedeža podjetja v Ljubljani. Na pomoč so povabili podjetje Kragelj arhitekti in jim dali za izhodišče, da želijo okrepiti korporativno kulturo ter obenem pokazati, da se zavedajo, da so njihovi zaposleni ključna vrednota podjetja. Pri Medisu so želeli, da bi prenovljeni prostori odražali prav to skrb, ki naj v njihovih zaposlenih zbudi nov navdih in ustvarjalnost.

Ustvarili smo jih z uporabo RGB in običajnih vgradnih LED trakov, UV stropnih in visečih svetil podjetja ES svetila,« je povedal Berčič, ki si je domišljeno svetlobno zasnovo zamislil tako, da omogoča osnovno, delovno in sekundarno, ambientalno osvetlitev. Sejna soba se s tako ureditvijo osvetlitve hitro spremeni v družabno stičišče ob kuhinji, skupni prostor pa se ob drugačni osvetlitvi preobrazi v projekcijsko dvorano. Vse z namenom ustvariti kreativno in učinkovito organizacijsko klimo mladega podjetja, kar je tudi glavni cilj uspešno zasnovanih poslovnih prostorov.

S sodobno zasnovo prostorov so poskrbeli za prost pretok svetlobe in prosto gibanje, v podjetju ES svetila pa so v sodelovanju s Kragelj arhitekti (www.kragelj.com) in investitorjem pripravili izračune svetilnosti in tako preverili izbor, velikost in moč svetilk. Glede na to, da gre za delovne prostore, je bila poleg oblike zelo pomembna tudi funkcija svetil, torej kakovostna barva svetlobe in faktor bleščanja, pa tudi pravilno razmerje med osvetljenostjo in osenčenostjo. Vse to so simulirali z izračunom svetilnosti in tako še pred namestitvijo svetil v prostor preverili, ali ta izpolnjujejo naročnikova pričakovanja. Čiste linije opreme so nadgradili s sorodnimi svetilkami, ki jih odlikuje minimalizem in vrhunska svetlobna tehnika.


povabila v salone

ime

naslov

telefon

email

splet

Skupina Vila Bravum

Ljubljanska cesta 12 B, 1236 Trzin

031 517 737

info@vilabravum.si

www.vilabravum.si

Alpod d. o. o. Center talnih oblog Ljubljana

Ukmarjeva ulica 2, 1108 Ljubljana – Rudnik

01 600 34 60

info@alpod.si

www.alpod.si pon – pet: 8 – 18h h www.Floor-Experts.si sob: 8 – 12

Center talnih oblog Cerknica

Podskrajnik 112 1380 Cerknica

01 707 14 07

info@alpod.si, maloprodaja@alpod.si

pon – pet: 8 – 20h sob: 9 – 13h

Center talnih oblog Murska Sobota

Noršinska ulica 6, Murska Sobota

08 205 41 05

info@alpod.si

pon – pet: 8 – 17.30 sob: 9 – 12h

ekey Vodovodna cesta 99, biometric systems, d. o. o. 1000 Ljubljana

01 5309 495

info@ekey.si

ES Svetila d. o. o.

Ob Zeleni jami 9, 1000 Ljubljana

01 540 16 50

prodaja@es-svetila.com www.es-svetila.com

pon, tor, čet, pet : 8 – 16h sre: 8 – 18h sobota po dogovoru

Kamini Kočevar d. o. o.

Rimska cesta 88, 3311 Šempeter Juhartova 19, Šempeter

03 700 17 96

info@kamini.si

pon, čet: 8 – 19h tor, sre, pet: 8 – 15h

Salon Koper

Ulica 15. maja 2b, 6000 Koper

041 377 683

pon, čet, pet: 10 – 16h

Salon Ljubljana

1000 Ljubljana

040 644 755

pon – pet: 10 – 17h

Kampo d. o. o.

Tacenska cesta 27, 1210 Ljubljana

01 5132 130

info@kampo.si

www.kampo.si

pon – pet: 7 – 15h po dogovoru tudi popoldan

Lesko, d. o. o. lesena okna - vrata

Pot v Skale 10 4226 Žiri

04 510 50 50

info@lesko.si

www.lesko.si

pon – pet: 6.30 – 14.30 po dogovoru tudi popoldan (pon – čet)

Maremico d. o. o. Spalni center Maremico (Lectus, Leticia)

Šlandrova 4, 1231 Ljubljana

01 561 09 00, prodaja@maremico.si 051 621 429

www.lectus.si, www.leticia.si

pon – pet: 8 – 19h sob: 9 – 13h

Mizarstvo Bolčič d. o. o.

Klanec pri Kozini 5, 6240 Kozina

05 680 01 20; 041 292 144

www.bolcic.com www.mitja.eu

pon – pet: 8 – 17h sob: 10 – 12h vedno po vnaprejšnjem dogovoru

Mizarstvo Jezeršek, d. o. o.

Hotavlje 7b 4224 Gorenja vas

04 518 15 48, info@stopnice041 697 179 jezersek.si

www.stopnicejezersek.si

pon – pet: 6 – 14h popoldne in sobota po dogovoru

Mobicom d. o. o.

Borovec 23 1236 Trzin

01 561 01 50

info@mobicom.si

www.mobicom.si

pon – pet: 8 – 16h

Oblazinjeno pohištvo Novak

V Toplice 7, Slape 1260 Ljubljana – Polje

01 528 38 57 041 758 211

novak@pohistvonovak.si

www.pohistvonovak.si www.googy.eu

pon – pet: 7 – 15h tor, čet: 7 – 19h ali po dogovoru

Pirnar d. o. o. Salon Ljubljana

Bravničarjeva ulica 20 1000 Ljubljana

080 74 47

prodaja@pirnar.si

www.pirnar.si

Salon Maribor

Ptujska cesta 17 02 707 00 20 2204 Miklavž na Dravskem polju

pon, tor: 7 – 15.30 sre, čet: 8 – 18h pet: 8 – 14.30

Salon Šempeter

info@bolcic.com

www.ekey.si

www.kamini.si

odpiralni čas

pon – pet: 8 – 16h

pon – čet: 9 – 17h pet: 9 – 15h

Pohištvo Erjavec, d. o. o. Koreninova 13, 1000 Ljubljana

01 256 67 26, info@kuhinje-erjavec.si www.kuhinje01 256 04 26 erjavec.si

pon – pet: 11 – 17.30 ali po dogovoru

Remax d. o. o.

Tržaška 23, 2000 Maribor

02 300 00 70

info@remax.si

pon – pet: 8 – 16h poletna sezona (15. 4. – 15. 9.) pon – pet: 8 – 17h sob: 8 – 12h

Steklar Omahen d. o. o.

Koprska ulica 102 1000 Ljubljana

01 24 170 50

info@steklar-omahen.si www.steklaromahen.si

pon, sre: 7 – 15h tor, čet: 7 – 16h pet: 7 – 13h

Zoom zimski vrtovi d. o. o.

Gregorčičeva 19, 2000 Maribor

02 234 18 00

info@zoomroom.si

pon – pet: 8 – 16h ali po dogovoru

www.remax.si

www.zoomroom.si

49


www.pohistvo-novak.si www.googy.eu

www.bolcic.com www.mitja.eu

www.lectus.si

www.pirnar.si

www.ekey.si

www.leticia.si

www.remax.si

www.es-svetila.com

www.lesko.si

www.steklar-omahen.si

www.kampo.si

www.stopnice-jezersek.si

www.zoomroom.si

www.kamini.si

www.mobicom.si

www.vilabravum.si

Če zaupate enemu, lahko zaupate vsem

www.kuhinje-erjavec.si

Člani skupine Vila Bravum

www.alpod.si www.Floor-Experts.si

Profile for Vila Bravum

VilaBravum - Radosti bivanja 5  

Revija skupine VilaBravum - sveže ideje za opremljanje doma.

VilaBravum - Radosti bivanja 5  

Revija skupine VilaBravum - sveže ideje za opremljanje doma.

Advertisement